Page 1

Σχολείο 2020


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Πλησιάζει ο καιρός που τα παιδιά θα ξεκινήσουν το σχολείο. Για κάποια είναι η πρώτη φορά (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο), ενώ για άλλα μια μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο ή το λύκειο ή μία αλλαγή σε νέο σχολείο. Για όλα, όμως, τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, παραμένει μία μεταβατική περίοδος, καθώς αποτελεί κάτι νέο και άγνωστο, που φυσικά μπορεί να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, τόσο σε εκείνα αλλά και, περισσότερο ίσως, στους γονείς. Αυτή η περίοδος μπορεί να εξελιχθεί πιο ομαλά, αν οι γονείς είναι προετοιμασμένοι, ώστε να μπορέσουν να καθοδηγήσουν, να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο νέο τους ξεκίνημα. Καλό θα ήταν λοιπόν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά για το σχολείο.

Προετοιμασία «Αξιοποιήστε το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του σχολείου και προετοιμάστε το παιδί με θετικές διατυπώσεις για το σχολείο, με ενθουσιασμό, εμπλέξτε το στις προετοιμασίες (π.χ. στη διαμόρφωση του γραφείου που θα μελετάει ή την αγορά της γραφικής ύλης). Βρείτε το χρόνο να συζητήσετε και να εξηγήσετε ποια θα είναι η σχολική ρουτίνα, λύστε του απορίες, ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε το χώρο του σχολείου, ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον», αναφέρει η ψυχολόγος Αγγελική Παναγιωτοπούλου.

Πρόγραμμα

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Κάθε αρχή και δύσκολη

Ξεκινήστε να διαμορφώνετε σταδιακά το πρόγραμμα ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση στη σχολική ρουτίνα. Ύπνος νωρίτερα, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών, καλό πρωινό νωρίς, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο.

Πρώτες ημέρες στο σχολείο Την πρώτη μέρα θα πρέπει να κάνετε το χατίρι στο παιδί να φορέσει αυτό που του αρέσει, να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο αντικείμενο, ό,τι το κάνει να αισθάνεται πιο ασφαλές. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι φιλικά με τα άλλα παιδιά. Να χαμογελάνε αν κάποιο παιδί τους χαμογελάσει, να ψάξουν για γνωστά πρόσωπα, να χαιρετήσουν τα παιδιά που ξέρουν και τα παιδιά που δεν ξέρουν, είναι μια ευκαιρία

να κάνουν νέους φίλους. Συνοδέψτε το την πρώτη μέρα και βοηθήστε το να γνωρίσει τη δασκάλα και κάποια παιδιά, ώστε να αποκτήσει γρήγορα μερικά πρόσωπα αναφοράς για να νιώσει ασφαλές.

Το άγχος των γονιών μεταφέρεται στα παιδιά Οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να ελέγξουν το δικό τους άγχος, γιατί τα παιδιά απορροφούν το άγχος των γονιών. Θα πρέπει να δείξουν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο παιδί τους και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο μαζί του στο σπίτι τις πρώτες μέρες. Οι γονείς επίσης θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να τους εμπιστευτούν. Αποχαιρετήστε το παιδί με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και χαμόγελο και διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί όταν σχολάσει.

Η περίοδος προσαρμογής στο σχολείο Όταν ξεκινήσει το σχολείο θα πρέπει να φροντίσουν οι γονείς να έχει μία προβλέψιμη ρουτίνα, να πηγαίνει και να παίρνει το παιδί από το σχολείο το ίδιο πρόσωπο, ώστε να είναι προβλέψιμη η μέρα του. Διαμορφώστε από πιο πριν το πρόγραμμα της ημέρας του, ώστε να έχει ήδη συνηθίσει τις ώρες, που είναι καλό να κοιμάται ή να ξεκουράζεται ή τις ώρες που θα μελετάει.

Αν το παιδί εκφράζει παράπονα με άμεσο τρόπο ή και έμμεσο για το σχολείο ακούστε το, δείξτε κατανόηση, συζητήστε μαζί του και αναζητήστε μαζί λύσεις, συζητήστε παραδείγματα άλλων παιδιών και από τη δική σας σχολική ηλικία και βοηθήστε το να βρει λύσεις σε αυτά που το προβληματίζουν. Θα πρέπει οι γονείς να μην αποτρέπετε το παιδί να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα, αλλά από την άλλη μεριά χρειάζεται ενθάρρυνση για να πιστέψει στον εαυτό του και να του δίνετε δύναμη για να ξεπερνάει όσα το προβληματίζουν. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που δυσκολεύονται στην προσαρμογή και παρουσιάζουν για ένα διάστημα - μπορεί να κρατήσει αυτό και δυο μήνες - συμπτώματα έντονου άγχους, άρνησης, φόβου. Εφόσον επιμένουν αυτά τα συμπτώματα, ίσως, θα ήταν καλό οι γονείς να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο για τα πιθανά αίτια, ώστε να το βοηθήσουν για την έγκαιρη και ομαλή προσαρμογή του στο σχολείο. Γενικότερα, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοια μεταβατική περίοδος χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής, το οποίο ποικίλλει σε διάρκεια ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν, την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να δίνουμε, χρόνο, μία περίοδο, τουλάχιστον ενός μήνα, ώστε να δούμε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Κάντε το διάβασμα του παιδιού σας παιχνιδάκι με τα δικά μας tips της ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Π. ΜΕΪΜΑΡΗ, MSc Λογοθεραπεύτριας Με την έναρξη των σχολείων αρχίζουν και οι πρώτες ανησυχίες για το διάβασμα των παιδιών μας. Θα τα βγάλουν πέρα; Θα είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα; Άραγε πόσες ώρες θα χρειαστούμε για να τελειώσουμε τις εργασίες για το σπίτι;

Τ

ο βαρύ και πολυάσχολο πρόγραμμα των παιδιών, οι πολλές ασκήσεις και η αντιγραφή σίγουρα δεν κάνουν το διάβασμα για το σχολείο καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν, όμως, κάποια κόλπα που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να διαχειριστεί το διάβασμά του και να μην βγει knock-out.

1. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί Κι όμως, αν ξυπνήσει νωρίς το πρωί θα το βοηθήσει να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο κι ευτυχώς για εσένα υπάρχει τρόπος να κάνεις το παιδί σου να ξυπνήσει ευχάριστα. Δώσε να πιει ένα ποτήρι νερό πριν παει για ύπνο. Το νερό χαλαρώνει το σώμα και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Φρόντισε να κοιμάται σε απόλυτο σκοτάδι καθώς η μελατονίνη παράγεται όταν δεν υπάρχει καθόλου φως.  Κανόνισε να έχεις ένα πρωινό γεύμα που του αρέσει.

2. Μάθε τα πάντα χωρίς υπερβολική προσπάθεια Υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να απορροφήσει περισσότερες πληροφορίες από αυτά που διαβάζει, αλλά και να ξεκουράζει το μυαλό του. Διαβάστε 25 λεπτά, και μετά κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Κάθε τρίτο διάλλειμμα, ωστόσο, θα πρέπει να διαρκεί 20 λεπτά. Για να βοηθήσεις το παιδί σου να θυμηθεί κάτι, ένα κόλπο είναι να το κάνεις να διαβάσει δυνατά και καθαρά το μάθημά του, χωρίς να δίνει προσοχή στην ταχύτητα με την οποία διαβάζει. Αν, παρά τις προσπάθειές σου, υπάρχει κάτι που απο-

σπά την προσοχή του, τότε φρόντισε να ακούγεται μια ήπια μουσική οργάνων. Για να μπορέσει να μάθει το πρόγραμμά του εύκολα, τράβηξε μια φωτογραφία του προγράμματος και βάλε το σαν ταπετσαρία στο κινητό του. Με περπάτημα 10-20 λεπτών πριν το διάβασμα το αίμα θα κυκλοφορήσει πιο γρήγορα και ο εγκέφαλος θα δουλέψει καλύτερα. Μια πρωινή βόλτα πριν την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο είναι επίσης μια καλή ιδέα. Η μέντα ενεργοποιεί το μυαλό και βελτιώνει την συγκέντρωση. Βάλε, λοιπόν, μια τσίχλα με γεύση μέντας στην τσάντα του παιδιού. 

3. Αν το παιδί σου δεν έχει κίνητρο να κάτσει να διαβάσει, βάλε καραμέλες σε κάθε παράγραφο του κειμένου.

5. Αν τα τετράδιά του είναι όλα ίδια, γράψε τα μαθήματα στο πλάι με έντονα χρώματα 6. Ο εύκολος τρόπος για να θυμάται τις ημερομηνίες από τα ιστορικά γεγονότα

4. Οι καλύτερες ώρες για διάβασμα 6:00 - 8:30

απόδοση 100%

8:30 - 10:00

απόδοση 50%

μετά τις 10

απόδοση 20%

Υπάρχει λόγος που τα μαθήματα ξεκινάνε το πρωί. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο αποδοτικός το πρώτο μισό της ημέρας, γι’ αυτό φρόντισε να μην αναβάλλεις κάτι για το βράδυ.

Για να μπορέσει το παιδί σου να θυμηθεί όλες εκείνες τις ημερομηνίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, άφησέ το να φτιάξει ένα χρονολόγιο. Πρώτα βάλτε τα πιο σημαντικά γεγονότα και μετά τα λιγότερο σημαντικά. Αν ξέρει τις ημερομηνίες των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, θα είναι πιο εύκολο να θυμηθεί και τις υπόλοιπες. 

7. Τα post-it σημειώματα θα βοηθήσουν το παιδί σου να θυμηθεί τι έχει να κάνει σήμερα.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

 Όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο, από το να μην βλέπει καλά ό,τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα έως το να μην μπορεί να διαβάσει σωστά, όχι μόνο παρεμποδίζεται η μάθηση, αλλά του προκαλείται σύγχυση, αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και μπορεί τελικά να επηρεαστεί αρνητικά η στάση του απέναντι στη μάθηση καθαυτή, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του  Τα ύποπτα συμπτώματα «Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά συνήθως δεν παραπονιούνται για την όρασή τους, διότι δεν συνειδητοποιούν καν ότι δεν βλέπουν καλά», τονίζει ο Δρ Κανελλόπουλος. «Επομένως οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να τα πηγαίνουν για προληπτικό έλεγχο και επίσης να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα», συμπληρώνει. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι: Πονοκέφαλος, κούραση των ματιών, υπερβολικό βλεφάρισμα ή τρίψιμο των ματιών ● ●

Θολή ή διπλή όραση

● Αλληθώρισμα ή κίνηση των ματιών ανεξάρτητα το ένα από το άλλο

Απαραίτητος ο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ πριν αρχίσει το σχολείο Τα προβλήματα όρασης μπορεί να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά ειδικά στα παιδιά μπορεί να διαταράξουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο και να έχουν συνέπειες που επιμένουν στον χρόνο.

Η

συσχέτιση όρασης και μάθησης είναι πολύ ισχυρή. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% όσων μαθαίνει το παιδί στο σχολείο παρουσιάζεται με οπτικό τρόπο, επομένως οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια. Οι διαταραχές αυτές είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, αφού πάνω από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας και το 5%-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ πάνω από ένα στα πέντε έχει αδιάγνωστα προβλήματα στα μάτια επειδή δεν έχει ελεγχθεί ποτέ από έναν οφθαλμίατρο. «Όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο, από το να μην βλέπει καλά ό,τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα έως το να μην μπορεί να διαβάσει σωστά, όχι μόνο παρεμποδίζεται η μάθηση, αλλά του προκαλείται σύγχυση, αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του και μπορεί τελικά να επηρεαστεί αρνητικά η στάση του απέναντι στη μάθηση καθαυτή, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Δεδομένου λοιπόν ότι τουλάχιστον το 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν οφθαλμολογικές παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται προληπτικός έλεγχος της όρασης κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιοδήποτε δυνητικό εμπόδιο στην επιτυχία και την ευεξία του παιδιού στο σχολείο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμα, αν διαγνωστούν εγκαίρως», προσθέτει. Η όραση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί άριστη συνεργασία ματιών και εγκεφάλου. Σε αδρές γραμμές, οι δια-

ταραχές της χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Διαθλαστικές ανωμαλίες Είναι οι παθήσεις που δεν επιτρέπουν σωστή εστίαση του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού (στον αμφιβληστροειδή χιτώνα), με συνέπεια να θολώνει η όραση. Ύποπτα συμπτώματα είναι να σκύβει το παιδί πολύ κοντά στο βιβλίο για να διαβάσει ή να δυσκολεύεται να δει πράγματα που βρίσκονται σε απόσταση. Στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία (διαθλαστική ανωμαλία είναι και η πρεσβυωπία, αλλά αυτή δεν εκδηλώνεται σε παιδιά). Διαταραχές της λειτουργικής όρασης Επηρεάζουν την ικανότητα των ματιών να βλέπουν τα αντικείμενα μέσα στο χώρο, δηλαδή να αντιλαμβάνονται το βάθος και τις διαστάσεις τους. Η φτωχή σύγκλιση των ματιών (όπως συμβαίνει στον στραβισμό) είναι κλασικό παράδειγμα. Οι διαταραχές της λειτουργικής όρασης μπορεί να προκαλέσουν θολή ή διπλή όραση (διπλωπία), κούραση των ματιών, πονοκεφάλους, αλλά και να κάνουν τα παιδιά να βλέπουν τα γράμματα ανάποδα, να μπερδεύουν παρόμοιες λέξεις κ.λπ. Διαταραχές της οπτικής αντίληψης Οπτική αντίληψη σημαίνει να καταλαβαίνει κανείς τι βλέπει, να το αναγνωρίζει, να αξιολογεί τη σημασία του και να το συνδέει με πληροφορίες που κατά το παρελθόν είχε αποθηκεύσει στον εγκέφαλό του. Κλασικά παραδείγματα διαταραχής της οπτικής αντίληψης είναι η αχρωματοψία ή το να δυσκολεύεται το παιδί να αναγνωρίσει λέξεις που έχει ξαναδεί.

Διάβασμα με το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπο

Σκύψιμο χαμηλά στο τραπέζι όταν διαβάζουν ή γράφουν

Χρήση μόνο του ενός ματιού (το παιδί μπορεί να κοιτάζει από το πλάι ή να κλείνει το ένα μάτι όταν θέλει να δει κάτι) ●

● Δυσκολίες στο διάβασμα (π.χ. χάνει λέξεις ή παραλείπει ολόκληρες προτάσεις, πρέπει να δείχνει κάθε λέξη με το δάκτυλο για να μείνει στην ίδια γραμμή, διαβάζει αργά ή δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει, επαναλαμβάνει τις λέξεις ή μπερδεύει τις παρόμοιες λέξεις και τις διαβάζει λάθος) ● Επίμονη αντιστροφή γραμμάτων ή λέξεων (μετά την Β’ Δημοτικού)

Δυσκολίες στο να θυμηθεί, να αναγνωρίσει ή να αναπαράγει σχήματα ● ●

Φτωχός συντονισμός ματιών-χεριών

Διάσπαση της προσοχής στην τάξη

«Αν το παιδί παρουσιάζει κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται έλεγχο από έναν οφθαλμίατρο διότι μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα όρασης. Αν η εξέταση των ματιών είναι αρνητική, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος από άλλους ειδικούς, διότι μπορεί να οφείλονται σε μη οφθαλμολογικά αίτια, όπως η δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες», καταλήγει ο ειδικός.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:

Μια απαραίτητη δεξιότητα για ένα παιδί που ξεκινά την Α’ Δημοτικού

της ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΥ ΕΛΕΑΝΑΣ, Λογοθεραπεύτριας

Η ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει τα δομικά συστατικά της γλώσσας μας και να μπορεί να τα αναλύει σε μικρότερα τμήματα, αλλά και να τα συνθέτει εκ νέου ονομάζεται Φωνολογική Ενημερότητα

Π

ιο συγκεκριμένα, η γλώσσα μας αποτελείται από προτάσεις, οι προτάσεις χωρίζονται σε λέξεις, οι λέξεις σε συλλαβές και οι συλλαβές σε μεμονωμένους ήχους (ή αλλιώς φωνήματα). Η Φωνολογική Ενημερότητα είναι ένας προγνωστικός δείκτης μέσω του οποίου μπορούμε να προβλέψουμε την ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και την ανεπτυγμένη ικανότητα του παιδιού στην ανάγνωση και την γραφή. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει τη δεξιότητα αυτή;

z Αντίληψη ρίμας: Ξεκινάμε εξηγώντας στο παιδί τι είναι η ρίμα και στη συνέχεα διαβάζουμε μαζί παραμύθια και ποιηματάκια και τραγουδάμε παιδικά τραγούδια που ομοιοκαταληκτούν. Επίσης, παίζουμε παιχνίδια με κάρτες λέξεων και ψάχνουμε να βρούμε αν τα ζεύγη λέξεων ομοιοκαταληκτούν ή όχι. z Λεξική επίγνωση: Ενώ διαβάζουμε μία μικρή πρόταση τοποθετούμε μαζί με το παιδί μαρκαδόρους, τουβλάκια στο τραπέζι ή χτυπάμε παλαμάκια για κάθε λέξη που ακούμε. Στη συνέχεια μετράμε τους μαρκαδόρους και άρα τις λέξεις της πρότασης. z Συλλαβική επίγνωση: Δουλεύουμε τις ίδιες

δραστηριότητες, όπως τις παραπάνω, μόνο που τώρα διαβάζουμε λέξεις και όχι προτάσεις. Επίσης, μπορούμε να υπογραμμίζουμε και να χωρίζουμε τις συλλαβές με χρωματιστούς μαρκαδόρους.

z Παραγωγή ρίμας: Διαβάζουμε στο παιδί μία πρόταση και εκείνο πρέπει να βρει και να ταιριάξει την τελευταία λέξη που να ομοιοκαταληκτεί. Επίσης, του δίνουμε εικόνες λέξεων όπου καλείται να αντιστοιχίσει τις εικόνες που ομοιοκαταληκτούν. z Φωνημική επίγνωση: Σε μικρά κομμάτια χαρτί γράφουμε τις συλλαβές των λέξεων και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη ώστε να σχηματίζεται η λέξη. Έτσι κάνουμε σύνθεση και κατάτμηση των λέξεων παίζοντας. Λίγα λεπτά εξάσκησης καθημερινά σε δραστηριότητες που εστιάζουν στους ήχους της γλώσσας, μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει το παιδί μας ένας επιτυχημένος αναγνώστης. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της επιβράβευσης στην προσπάθεια του παιδιού και να το ενθαρρύνουμε.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Π

ολλοί γονείς συχνά αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, παρόλα αυτά παρατηρούσαν μία αύξηση σωματικού βάρους καθώς και έντονη φθορά στα δόντια των παιδιών τους.

Πού βρίσκεται η "κρυφή ζάχαρη";

Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης έφτασε τους 168 εκατομμύρια τόνους το 2011, και η μέση κατανάλωση ανά άτομο είναι 24 κιλά ανά έτος (33.1 στις βιομηχανικές χώρες), η οποία ισοδυναμεί με πάνω από 260 θερμίδες ανά άτομο ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θεωρείται επιβαρυντική για την υγεία, καθώς συνδέεται με την παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, και φθορά των δοντιών. Η ζάχαρη (σακχαρόζη), θεωρείται ο κατ’ εξοχήν τερηδογόνος υδατάνθρακας. Η παρουσία της σακχαρόζης και η ολική της ποσότητα στην τροφή δεν είναι τόσο σημαντικές, όσο η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται καθώς και τα τρόφιμα τα οποία την συνοδεύουν. Σε μία μελέτη που είχε διάρκεια 5 χρόνια φάνηκε ότι η κατανάλωση γλυκισμάτων που κολλούσαν στα δόντια, μεταξύ των γευμάτων, προκαλούσαν μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση τερηδόνας, ενώ η αύξηση αυτή ήταν μικρή όταν η ζάχαρη δινόταν με σοκολάτα ή ψωμί. (Ζαμπέλας) Η ζάχαρη μπορεί να είναι εμφανής στα τρόφιμα π.χ. ζαχαρωτά, γλυκά, κ.ά., αλλά μπορεί και να υπάρχει σε τρόφιμα με όχι και τόσο εμφανή μορφή. Παρακάτω διατίθεται λίστα με τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τρόφιμα τα οποία περιέχουν ‘’κρυφή ζάχαρη’’, η οποία δεν είναι εμφανής στον καταναλωτή.

Η "κρυφή ζάχαρη" υπάρχει:

κονσέρβες, όπως 1 Σεντοματοπολτό, κονσέρβες με

μικρογεύματα, κονσερβοποιημένα φρούτα (κομπόστες) Σε ορισμένα αποξηραμένα φρούτα, όπως ο ανανάς ή τα βερίκοκα. Για να τα γνωρίζετε στο εμπόριο συνήθως τα φρούτα που έχουν πιο ζωντανό χρώμα και πιο έντονη γλυκιά γεύση έχουν υποστεί επεξεργασία, ενώ τα πιο σκουρόχρωμα (του ίδιου είδους) έχουν υποστεί φυσική αποξήρανση (ηλιακή ακτινοβολία)

2

Σε σάλτσες διάφορων μορφών,

κέτσαπ, μαγιονέζα, 3 όπως μουστάρδα, ντιπ για τις σαλάτες, σάλτσες μπάρμπεκιου κ.ά.

Σε χυμούς φρούτων εμπορίου, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά

4

ορισμένα κατεψυγμένα 5 Σεπροϊόντα Σε επιδόρπια γιαουρτιού, όπως γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μαρμελάδα

6

Σε πολλά προπαρασκευασμένα

εμπορίου, όπως 7 γεύματα κοτομπουκιές, μπιφτέκια, κιμάς, μουσακάς, παστίτσιο κ.ά.

Σε δημητριακά πρωινού ή μπάρες δημητριακών ή επιδόρπια γιαουρτιού με δημητριακά

8

επιδόρπια γλυκών, ή 9 Σεπροπαρασκευασμένα γλυκά,

κρέμες εμπορίου, ή μίγματα για την παρασκευή γλυκών (μίγμα για κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, ψωμί κ.ά.) Σε σιρόπια διάφορων γεύσεων που προστίθενται συνήθως στα γλυκά, στα παγωτά ή ακόμη και σε ροφήματα για να αποκτήσουν άρωμα και γεύση

10

Για να προστατευτείτε από την "κρυφή ζάχαρη" μπορείτε κάθε φορά που επιλέγετε να προμηθευτείτε ένα προϊόν να διαβάζετε την διατροφική του ετικέτα. Αναγράφεται ως: ζάχαρη, σάκχαρα, σακχαρόζη, υδατάνθρακες εκ των οποίων....% είναι σάκχαρα


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Συμβουλές για την ΑΓΟΡΆ ΣΧΟΛΙΚΏΝ ΕΙΔΏΝ Με σύνεση, χωρίς άγχος και κυρίως κατόπιν έρευνας θα πρέπει να γίνεται η αγορά των σχολικών ειδών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Πρώτα χρειάζεται μια βόλτα στην αγορά, καθώς οι τιμές ποικίλλουν από μαγαζί σε μαγαζί και δεν θα ήθελε κανείς να πληρώσει στο διπλάσιο ή τριπλάσιο ένα τετράδιο, μια σχολική τσάντα ή κάποιο βοήθημα, στο πρώτο κατάστημα που θα συναντήσει.

Ειδική Γλωσσική Διαταραχή Ο όρος ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ) περιγράφει την σημαντική απόκλιση - καθυστέρηση στην ανάπτυξη των γλωσσικών και αντιληπτικών ικανοτήτων ενός παιδιού, η οποία δεν οφείλεται σε νευρολογικές, νοητικές, αισθητηριακές και ψυχολογικές βλάβες. Αίτια εμφάνισης της διαταραχής Τα αίτια εμφάνισης της διαταραχής δεν είναι σαφή, όμως αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή αυτή στηρίζεται σε κληρονομικά και γενετικά αίτια. Η ΕΓΔ είναι πιο συχνή στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Συμπτώματα της διαταραχής Τα συμπτώματα της ΕΓΔ εμφανίζονται από μικρή ηλικία, καθώς τα παιδιά αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο αργό ρυθμό γλωσσικής ανάπτυξης. Εμφανίζουν δυσκολία στην κατανόηση εντολών, στο συμβολικό και δημιουργικό παιχνίδι, έχουν μειωμένο κινητικό συντονισμό και δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής. Επίσης η διαταραχή χαρακτηρίζεται από ελλείμματα σε όλους τους τομείς του λόγου. Συγκεκριμένα:

1. Στη μορφή: φωνολογία, μορφολογία Εντοπίζονται διαταραχές άρθρωσης, δυσκολίες στην φωνολογική ενημερότητα, δυσκατάληπτη ομιλία, απλοποιημένη δομή πρότασης, δυσκολία κατανόησης των χρόνων και των καταλήξεων, λανθασμένη χρήση άρθρων κλπ.

2. Στο περιεχόμενο: σημασιολογία Παρατηρείται φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολία ανάκλησης λέξεων, δυσκολία χρήσης αφηρημένων εννοιών (μεταφορές και παρομοιώσεις).

3. Στη χρήση: πραγματολογία Παρατηρείται δυσκολία συμμετοχής σε συζητήσεις και διατήρησης του θέματος, δυσκολία κατανόησης μεταφορών, αστείων και ανέκδοτων.

Διάγνωση και θεραπεία Η έγκαιρη διάγνωση της ΕΓΔ είναι σημαντική, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των δυσκολιών από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, ο οποίος θα κρίνει απαραίτητη την συμμετοχή και άλλων ειδικοτήτων (εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, παιδοψυχολόγο). Αρχικά το παιδί θα αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς του λόγου που προαναφέρθηκαν, θα εντοπιστούν οι δυσκολίες και θα δημιουργηθεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα που στόχο θα έχει την εξάλειψη των δυσκολιών αυτών. Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί η συμμετοχή της οικογένειας του παιδιού στη θεραπεία, η οποία είναι καθοριστική αφού μπορεί να βοηθήσει υποστηρικτικά στην πρόοδο του παιδιού. Λογοθεραπεύτρια Τσουλέλλη Μαρία

Ο

ι περισσότεροι γονείς σπεύδουν ν’ αγοράσουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα απολύτως απαραίτητα και λίγες ημέρες μετά τα υπόλοιπα, αφού λάβουν τη λίστα των δασκάλων. Και αυτό είναι το σωστό γιατί ο δάσκαλος θα ζητήσει συγκεκριμένα τετράδια, υλικά για το μάθημα εικαστικών κ.ά.. Γι’ αυτό κυρίως την πρώτη βδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία η κίνηση είναι ανεβασμένη. Για την αγορά όμως σχολικής τσάντας, κασετίνας, δοχείου φαγητού κ.ά. καλό θα είναι έγκαιρα οι γονείς αφού κάνουν μια έρευνα αγοράς να φροντίσουν να προμηθευτούν, για να βρουν καλύτερες τιμές αλλά και τα είδη που επιθυμούν, καθώς όπως γίνεται συνήθως τις τελευταίες ημέρες, τα ράφια αδειάζουν και οι επιλογές περιορίζονται. Επιπλέον μια συζήτηση με άλλους γονείς μπορεί να είναι άκρως διαφωτιστική, αφού μπορεί να μάθουν πού βρήκαν κάποιο σχολικό είδος στην καλύτερη τιμή. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αγορά σχολικών ειδών δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών: z Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη, καθώς και τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Πρέπει να καταλάβει ότι η «ομορφιά» των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Να καταλάβει ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης. z Ετοιμάζουμε έναν κατάλογο με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.

z Σε κάποια προϊόντα, z Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιόπως μολύβια, στυλό, γόδί μας, κάποιες στιγμές, να μες, κ.ά. είναι, πολλές φοπαρασυρθεί, από την ποιρές, πιο οικονομικό να αγοκιλία της αγοράς και να ράζουμε συσκευασίες, που μας ζητήσει να αγοράσουπεριέχουν παραπάνω από με κάποια πράγματα, τα ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαοποία δεν είχαμε συμπεριστε σίγουροι ότι θα τα χρηλάβει στον κατάλογο. Αν σιμοποιήσουμε. θεωρούμε ότι είναι περιτz Δεν πρέπει να αγοράτά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήζουμε σχολικά είδη που σουμε το μικρό μυρίζουν σαν μας καταναλωτρόφιμα (σβήΓια την αγορά τή. στρες κ.λπ.) Κασχολικής τσάντας, νονικά, τέτοια z Μελετούμε, με κασετίνας, δοχείου προϊόντα δεν προσοχή, τη σήπρέπει να κυφαγητού κ.ά. μανση των σχοκλοφορούν καλό θα είναι λικών ειδών. αγορά. Οι έγκαιρα οι γονείς στην Δεν πρέπει να μυρωδιές προπαρασυρθούμε αφού κάνουν μια έρχονται, από από τα χρώμαέρευνα αγοράς χημικές αρωτα και τα σχέδια ματικές ουσίες, να φροντίσουν να των σχολικών που, ίσως, αποπρομηθευτούν, ειδών. Δεν πρέδειχθούν, αργόπει να υποχωρήγια να βρουν τερα, ακατάλσουμε στην πίεκαλύτερες τιμές ληλες. Η μυρωση του παιδιού αλλά και τα είδη διά, όμως, παμας, να του κάπου επιθυμούν, ρασύρει τα παινουμε το χατίρι. διά, να τα βάκαθώς όπως στο στόz Τηρούμε, αυγίνεται συνήθως λουν μα. Η ασφάστηρά, τη λίτις τελευταίες λεια των σχολιστα που μας συημέρες, τα ράφια κών ειδών πρέστήνει το σχολείο. Η έρευπει να είναι το αδειάζουν και να αγοράς και η κυρίαρχο κριοι επιλογές σύγκριση τιμών, τήριο για την περιορίζονται για το ίδιο είδος αγορά τους. είναι απαραίτηz Τα παιδιά δεν πρέπει να τη. Όπως προκύπτει, από φορτώνονται με σχολικά έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι είδη, που ζυγίζουν, πάνω αποκλίσεις τιμών, από κααπό το 1/10 του βάρους τάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές. τους.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τ

ο Robotics School είναι ένα καινοτόμο εργαστήριο εκπαιδευτικής Ρομποτικής και S.T.E.M. για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στη Μυτιλήνη! Στο εργαστήριό μας οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικά συστήματα με LEGO, μαθαίνοντας έτσι βασικές αρχές ρομποτικής και προγραμματισμού, σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον μάθησης. Επιπλέον, στα πλαίσια της εκπαίδευσης S.T.E.M. οι μαθητές μας διεξάγουν πειράματα Φυσικής και Χημείας, ολοκληρώνουν projects μηχανικής, εκπαιδεύονται σε προγραμματιστικές γλώσσες και βελτιώνουν τις μαθηματικές τους γνώσεις. Όλα τα παραπάνω γίνονται για την επίτευξη συγκεκριμένου και προκαθορισμένου κάθε φορά, διδακτικού στόχου

που διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία των μαθητών. Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί μας παρέχουν έντονη υποστήριξη για την επίτευξη του στόχου, η οποία σταδιακά μειώνεται όσο οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση και αυτοπεποίθηση με το διδακτικό αντικείμενο. Στο εργαστήριό μας ακολουθούμε, επίσης, το ομαδοσυνεργατικό μοντέλο διδασκαλίας. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επιλύουν προβλήματα μέσω της επικοινωνίας και της κριτικής σκέψης, να σέβονται την γνώμη του άλλου και την αξία του αλτρουισμού. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε τώρα ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα!


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Σ

ε έναν πεζόδρομο που έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και δίνει μία νέα πνοή στην πόλη. Πίνεις τον καφέ σου, απολαμβάνεις το πρωινό σου και κάνεις τα ψώνια σου, τι καλύτερο; Όταν ακούει κανείς για ένα χαρτοπωλείο και ένα βιβλιοπωλείο να είναι δίπλα - δίπλα δεν μπορεί να φανταστεί πώς λειτουργούμε. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πως στην Κομνηνάκη το Paperland και τo Book and art, δύο καταστήματα με τόσα κοινά, δεν έχουν τίποτα ίδιο στα ράφια τους και με έναν μαγικό τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Πες μας λοιπόν τι ψάχνεις.

Μία γειτονιά όπου θα βρείτε τα πάντα σχετικά με την σχολική σας λίστα, οτιδήποτε σχετικό με τη γραφική σας ύλη, τα βοηθήματά σας, τα βιβλία ξένων γλωσσών

Τετράδια; Τσάντες και σακίδια για κάθε βαθμίδα (ακόμη και για τους γονείς!!), κασετίνες ακόμη και για τον πιο απαιτητικό πελάτη. Βιβλία όλων των εκδοτών, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Σαββάλας, Μπάρλας, Γκρίτζαλης, Ελληνοεκδοτική Πατάκης, Μεταίχμιο, Burlington EXPRESS Publishing κτλ. Τι άλλο χρειάζεται ένα παιδί για την σχολική χρονιά;

Παγούρια; Lunch bags; Θα βρείτε τα πάντα στα δύο καταστήματα. Polo, Santoro, Back me up, Djeco, Lillliputiens, Moulin Roty. Κάθε παιδί βρίσκει την τσάντα για όλη τη χρονιά, ανθεκτικές σε όλα τα τελευταία σχέδια των μεγαλύτερων εταιρειών. Όσον αφορά τα βιβλία σε περίπτωση που δεν έχουμε ετοιμοπαράδοτο κάτι από αυτά που θέλετε το παραγγέλνουμε και το φέρνουμε μέσα σε δύο μέρες! Πλήρως εξοικειωμένοι με τα νέα δεδομένα και με την covid κατάσταση που ζούμε πια, στα καταστήματά μας τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον νέο ιό. Επίσης προσφέρουμε την υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής για να μην χρειαστείτε να βγείτε καν από το σπίτι σας αν δεν θέλετε. Εμπιστευτείτε τα βιβλιοπωλεία της πόλης σας. Στηρίξτε την οικονομία του νησιού. Κάθε αγορά σας είναι για μας η μεγαλύτερη επιβράβευση στην καθημερινή εξυπηρέτηση που σας προσφέρουμε.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Κάνοντας την μάθηση της γλώσσας χαρούμενη υπόθεση Γράφει η ΑΓΝΉ ΜΑΡΙΑΚΆΚΗ

Ψυχολόγος και Κοινωνική Ερευνήτρια «Δεν θέλω να πάω σχολείο...». «Ουφ, πάλι μαθήματα, όλο μαθήματα, όλο διάβασμα… πότε θα έρθουν οι διακοπές;». «Να παίξω λίγο ακόμα μαμά… βαριέμαι να κάνω τα μαθήματά μου τώρα...». «Αυτό που μου αρέσει στο σχολείο είναι το διάλειμμα και τα παιχνίδια που παίζουμε στην αυλή...». Αυτές είναι χαρακτηριστικές σκέψεις των παιδιών για το σχολείο και τα μαθήματα. Ο μέσος όρος μαθητών είναι γεγονός ότι βρίσκει το σχολείο συχνά βαρετό, όχι ενδιαφέρον, όχι συναρπαστικό. Κι ωστόσο η μάθηση στηρίζεται στα θετικά συναισθήματα. Το παιδί μαθαίνει καλύτερα, ευκολότερα όταν είναι χαρούμενο, όταν νιώθει θετικά συναισθήματα, όταν περνά καλά στην τάξη. Έλα όμως που συχνά, τα μαθήματα, και μάλιστα η μελέτη στο σπίτι είναι ένας μεγάλος μπελάς και για τον γονιό και για το παιδί. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να υποστηρίξουν ένα θετικό και χαρούμενο περιβάλλον μάθησης για το παιδί τους;

Η στάση του γονέα στην αποτυχία του παιδιού Ο πρώτος και μεγαλύτερος εχθρός της μάθησης είναι ο φόβος της αποτυχίας. Το παιδί κάνει το καλύτερό του, νομίζει πως τα έχει πάει καλά, τα έχει καταφέρει! Και έρχεται καταπέλτης η μαμά… τα γράμματά σου είναι άσχημα, έχεις λάθη, έχεις παραλείψεις, δεν τα έκανες σωστά, έλα πάλι από την αρχή. Αν το παιδί φοβάται να κάνει λάθος, φοβάται και να μάθει, αποστασιοποιείται από τη διαδικασία της μάθησης. Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να ενθαρρύνει το παιδί, ενώ το κατευθύνει. «Τι καλή προσπάθεια έκανες, και θα είναι πολύ καλό να βρεις κι ένα, δυο λάθη που βλέπω και να τα διορθώσεις… έτσι η άσκησή σου για αύριο, θα είναι ακόμα πιο σωστή, και επειδή έκανες τα λάθη, θα έχεις μάθει καλύτερα την ύλη».

Ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του Μερικές φορές εμείς οι γονείς δεν το καταλαβαίνουμε, πόσο επηρεάζει τα παιδιά το πόσο εμείς είμαστε αγχωμένοι με τη μελέτη στο σπίτι, και πόσο αυτά έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. «…πότε επιτέλους θα στρωθείς στην καρέκλα;». «..αμάν πια με το κινητό σου, παράτα το και κάνε τα μαθήματά σου». «…όλο τα αφήνεις τελευταία στιγμή… συμμαζέψου και κάτσε στην καρέκλα». Οι παραπάνω φράσεις είναι τυπικές, ίσως και δικαιολο-

Τα ΚΈΝΤΡΑ ΞΈΝΩΝ ΓΛΩΣΣΏΝ ΜΠΟΥΛΆ παραθέτουν το άρθρο της Ψυχολόγου Ερευνήτριας Αγνής Μαριακάκη με θέμα: «Κάνοντας την μάθηση της γλώσσας χαρούμενη υπόθεση» γημένες, αλλά δεν βοηθούν καθόλου! Άθελά του ο γονιός περνά στο παιδί την αίσθηση ότι είναι ανεύθυνο, ότι μόνο με σπρώξιμο βάζει μπρος. Η μουρμούρα και η γκρίνια δεν είναι καλοί σύμβουλοι για την μελέτη στο σπίτι. Στο Κέντρο Ξένης Γλώσσας το μάθημα γίνεται χαρούμενα, με μεθόδους που συναρπάζουν, με εναλλαγές, ερεθίσματα και υποστήριξη. Αν η δασκάλα των αγγλικών μίλαγε στο παιδί σας με τρόπο που εσείς του μιλάτε στο σπίτι για τα μαθήματά του, δεν θα σας άρεσε καθόλου και δεν θα απορούσατε που το παιδί δεν θέλει το μάθημα. Σαν γονείς, θα χρειαστεί να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, στο πώς μιλάμε και ενθαρρύνουμε το παιδί στο σπίτι, δηλαδή αν εμείς δεν βλέπουμε σαν αγγαρεία τη μελέτη της γλώσσας στο σπίτι, δεν θα την βλέπει έτσι ούτε και το παιδί.

Πώς μιλά σιωπηλά ο γονιός Δεν είναι μόνο τι λέμε, αλλά και πώς το λέμε. Πολύ συχνά η σιωπηλή γλώσσα του σώματος του γονιού προβάλλει στο παιδί τη μελέτη στο σπίτι, σαν να είναι κάτι δύστροπο, δύσκολο, βαρύ. Πώς γίνεται, όποτε μιλάμε για το διάβασμα

στο σπίτι να συνοφρυώνεται το πρόσωπο, να σοβαρεύει η φωνή, να γίνεται κοφτή και απότομη. Περνάμε σιωπηλά μηνύματα στα παιδιά μας, μόνο και μόνο με τον τρόπο μας. Δικαίως το παιδί μετά, νιώθει αγγαρεία τη μελέτη στο σπίτι.

Πώς σαν γονείς υποστηρίζουμε τη χαρούμενη μάθηση • Πρώτη μας υποχρέωση είναι να περάσουμε στο παιδί τη μάθηση σαν προνόμιο, όχι σαν αγγαρεία. Μην διστάζετε να μοιράζεστε μαζί του τον δικό σας ενθουσιασμό για το δώρο της γνώσης και τη χαρά της μάθησης. Εσείς σαν γονείς, τι καινούργιο μάθατε πρόσφατα, πώς σας βοήθησε αυτό; Μοιραστείτε αυτές τις εμπειρίες με τα παιδιά σας. • Η ώρα μελέτης στο σπίτι οφείλει να είναι μια ανάλαφρη ώρα χωρίς φωνές και πίεση. Συνοδέψτε την με γλυκά λόγια, αγκαλιά και χάδι, με επιβράβευση για την κάθε προσπάθεια, όσο ελλιπής κι αν είναι. • Κρατήστε όσο μπορείτε ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι και ενθαρρύνετε το παιδί, όχι για το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά για οτιδήποτε καταφέρνει, από το να κάτσει στην καρέκλα μέχρι το να συγκεντρωθεί κι ας κάνει λάθη, να λύσει όλα τα προβλήματα κι ας κάνει κακά γράμματα, να ολοκληρώσει τις εργασίες του κι ας κάνει μπόλικες διακοπές στο διάβασμα • Χαρίστε στο παιδί απλόχερα αναγνώριση για ό,τι πετυχαίνει και ο δικός σας ενθουσιασμός για την πρόοδό του, θα είναι το καύσιμό του.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τ

α αποδεδειγμένα αποτελέσματα και οι άριστες επιδόσεις συνοδεύονται από τις μοναδικές υπηρεσίες που παρέχει το φροντιστήριό μας, όπως:

ä Τη δυνατότητα της άμεσης μεταφοράς των μαθημάτων στο διαδίκτυο σε περίπτωση lockdown, ώστε να μην χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα. ä Τη δυνατότητα μελέτης στον χώρο του φροντιστηρίου, μετά το μάθημα, χωρίς αποσπάσεις και με την επίβλεψη των καθηγητών.

Οι πρωτιές των μαθητών μας κάθε χρόνο, μας έχουν αναδείξει ως μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές δομές στη φροντιστηριακή εκπαίδευση.

ä Την τακτική ενημέρωση των γονέων σχετικά με την πορεία της μαθητείας των παιδιών τους. ä Την τακτική επικοινωνία με τους διδάσκοντες. ä Προγραμματισμένα διαγωνίσματα και προσομοιώσεις πανελλαδικού επιπέδου. ä Διαρκώς ενημερωμένο αρχείο αξιολόγησης των μαθητών και πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία. ä Έγκυρη βοήθεια στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. ä Την εμπειρία και το κύρος μιας ομάδας καθηγητών που αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από τους μαθητές τους, τους γονείς τους, τους υπεύθυνους σπουδών του φροντιστηρίου, ενώ η δουλειά τους τελεσφορεί αποδεδειγμένα. ä Σεμινάρια με θέματα σχετικά με την αποτελεσματική μελέτη, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, τη διαχείριση άγχους κ.ά. ä Τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και την οριζόντια εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής στην εκπαιδευτική διαδικασία. ä Ολιγομελή τμήματα σε τιμή που μπορεί να είναι ακόμη και πέντε φορές μικρότερη από τα “ιδιαίτερα” γκρουπ. ä Τη δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων και κλειστών τμημάτων δύο ατόμων. ä Συνεργασία με ψυχολόγο. ä Το σχεδιασμό εβδομαδιαίου προγράμματος μελέτης-δραστηριοτήτων.

Επιλέγοντας το φροντιστήριο «πράξη», επιλέγετε τη νομιμότητα. Επιλέγετε την επιτυχία!


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

32

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Αλγόριθμο ονομάζουμε μία σειρά από εντολές που έχουν αρχή και τέλος, είναι σαφείς και έχουν ως σκοπό την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Profile for Τα Νέα της Λέσβου

ΣΧΟΛΕΙΟ 2020  

ΣΧΟΛΕΙΟ 2020  

Profile for nealesvou
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded