Page 1


12

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Θέρμανση...

χωρίς πετρέλαιο Με την τιμή του πετρελαίου να φθάνει σε απαγορευτικές για την τσέπη μας τιμές, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αναζητούμε εναλλακτικούς, οικονομικούς τρόπους θέρμανσης. Οι προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά είναι πολλές, το μόνο που μένει είναι με τη βοήθεια των ειδικών να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στο χώρο σας και θα έχει την καλύτερη απόδοση.

Κλιματιστικά Η θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα κ.λπ. είναι η πλέον ασύμφορη λύση γιατί ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να… πάρει φωτιά. Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αποτελούν λύσεις ανάγκης, π.χ. για θέρμανση μεμονωμένων χώρων. Άλλο όμως τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και άλλο τα κλιματιστικά. Τα πρώτα καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και παράγουν μία μονάδα θερμότητας (δηλαδή έχουν συντελεστή μετατροπής 100%). Τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Μπορεί η μία συσκευή να κοστίζει έως 100 € και η δεύτερη να φτάνει πάνω από τα 600-700 €, ωστόσο η «φθηνή» συσκευή καταναλώνει τρεις φορές πε-

ρισσότερη ενέργεια. Στα «κατά» του κλιματιστικού βεβαίως είναι το ότι δεν είναι και ο πλέον υγιεινός τρόπος για να ζεσταθεί κάποιος, καθώς και ότι δεν «κρατάει» η θέρμανση στο χώρο. Μόλις κλείνει κατευθείαν κρυώνει ο χώρος.

Σόμπα πέλλετ Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πέλλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%. Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρε-

Τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

λαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας τέτοιου τύπου πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.

Θερμοπομποί Οι θερμοπομποί ή κονβέκτορες είναι λεπτά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν επί τόπου τον αέρα. Βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ό,τι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν. Είναι συμπληρωματική μορφή θέρμανσης (π.χ. σε μια κρεβατοκάμαρα), ενώ είναι εύκολοι στην τοποθέτησή τους και κυκλοφορούν ακόμη και σε μορφή ζωγραφικού πίνακα για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Υπολογίστε ένα μέσο κόστος επένδυσης 100 ευρώ για κάθε 8-10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.

Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου.

13


14

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Θερμοσυσσωρευτές Οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν θερμική ενέργεια τη νύχτα (αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και την διανέμουν όταν τη χρειαζόμαστε στη διάρκεια του 24ώρου. Ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους, το κόστος τους ανά μονάδα κυμαίνεται από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 1.750 ευρώ.

Ενεργειακό τζάκι Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό, ενώ ως λύση θέρμανσης είναι ακριβότερη και από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, το ενεργειακό τζάκι παραμένει φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ενεργειακό τζάκι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον, παρά μέσω θυρίδων τον αποδίδει στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.).

Τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.).


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

15

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν εξελιγμένο air condition, δηλαδή απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (αεροθερμία) ή στη γη (γεωθερμία) και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης.

Για την αγορά και εγκατάστασή του, τα χρήματα, που απαιτούνται, ξεκινούν από 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 5.000 ευρώ. Επειδή όμως εδώ έχουμε ως καύσιμη ύλη το ξύλο, σημαίνει ότι υπάρχει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο.

Αντλίες Θερμότητας Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν εξελιγμένο air condition, δηλαδή απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (αεροθερμία) ή στη γη (γεωθερμία) και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 4.000-7.000 ευρώ, φτάνοντας όμως και αυτό μόλις στο 30% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.

Ενδοδαπέδια θέρμανση Σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οι βασικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων: Καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.). Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Αφού θερμομονωθεί το δάπεδο από κάτω, απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν το ζεστό νερό σε όλη του την επιφάνεια. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά «τσουχτερό» από άποψη εγκατάστασης, μιας και η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η εξοικονόμηση όμως σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι της τάξης περίπου του 70%.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Δείτε εδώ τα κυριότερα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά των πιο διαδεδομένων υλικών πλαισίων pvc, αλουμίνιο, ξύλο

Επιλογή κουφωμάτων

16

Η επιλογή των κουφωμάτων του σπιτιού μας μπορεί να αποδειχθεί μία αρκετά δύσκολη απόφαση γι’ αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κουφώματα αποτελούν το μέσο προστασίας ουσιαστικά του εσωτερικού του σπιτιού από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τ

α εξωτερικά κουφώματα χωρίζονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του κτιρίου. Εξωτερικά έχουν άμεση σχέση με την αισθητική και την ασφάλεια, ενώ εσωτερικά εξυπηρετούν τον φυσικό φωτισμό, την ηχομόνωση, την προστασία από τον ήλιο και φυσικά τη θέα. Τα κουφώματα είναι μία σημαντική αιτία κατανάλωσης ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος των υαλοπινάκων (τζάμια) που τώρα πια κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια και τα παλιότερα προϊόντα αντικαθίστανται από διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με ένα ή δύο κενά που έχουν καλύτερες ιδιότητες μόνωσης για τον ήχο και τη θερμότητα. Υπάρχουν και τα ενεργειακά τζάμια που έχουν αυξημένο κόστος, όμως, μακροπρόθεσμα θα έχετε χρηματικό όφελος αν υπολογίσετε τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για αρκετά χρόνια. Τα πλαίσια κατασκευάζονται από αλουμίνιο, συνθετικά υλικά, ξύλο. Καλό είναι τα κουφώματα να επιλέγονται ανάλογα με τα κλιματικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (ψυχρό, μεικτό, θερμό κλίμα) για μέγιστη απόδοση.

Θερμό κλίμα: Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να απομακρύνουν την ηλιακή ακτινοβολία περίπου στο 50%. Μπορεί να μειώσουν τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων σε πολύ μικρό βαθμό. Ψυχρό κλίμα: Ανεξάρτητα από τον τύπο του υαλοπίνακα τα κουφώματα με μεταλλικό πλαίσιο έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση. Το μέταλλο μεταφέρει το κρύο στο εσωτερικό του κτιρίου. Μικτό κλίμα: Η χρήση διπλών τζαμιών είναι ιδανική για περιοχές με εύκρατο κλίμα. Τα αντίστοιχα κουφώματα κατασκευάζονται από αλουμίνιο, PVC ή ξύλο. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κουφώματος εξαρτάται από την ενεργειακή του απόδοση, την αισθητική του και το κόστος. Μπορεί για πιστοποιημένα κουφώματα και υαλοπίνακες το κόστος να είναι μεγάλο, όμως, πρέπει να αναλογιστείτε τη διαχρονική εξοικονόμηση δαπανών για κατανάλωση ενέργειας εφόσον μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί για θέρμανση και ψύξη των χώρων. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως σημαντικό ρόλο για την απόδοση των κουφωμάτων παίζει η σωστή τοποθέτησή τους και η εγκατάστασή τους πρέπει να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό. Πηγή: spirossoulis.com

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων αποτελεί το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

πλεονεκτήματα

17

μειονεκτήματα PVC

1. Κόστος. Αποτελούν μία οικονομική λύση που δεν στερείται ποιότητας. 2. Θερμομονωτική ικανότητα. Γιατί το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας. 3. Ηχομόνωση. Το πλαστικό δεν επιτρέπει τη μετάδοση του ήχου.

1. Ευάλωτα στον ήλιο και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Το κιτρίνισμα ήταν πιο συχνό φαινόμενο τις προηγούμενες δεκαετίες σε χαμηλότερης ποιότητας πλαστικά κουφώματα. 2. Παλιότερα υπήρχε θέμα ασφάλειας γιατί τα κουφώματα ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά από pvc, όμως, τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα έχουν εσωτερικό προφίλ αλουμινίου που προσδίδει στιβαρότητα στο υλικό.

4. Στεγανότητα. Αντίσταση στη βροχή και στους δυνατούς ανέμους. 5. Μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Αλουμίνιο 1. Ασφάλεια. Το αλουμίνιο είναι ένα συμπαγές υλικό και έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν καίγεται. 2. Σχεδιαστική ευελιξία. Μπορούν να δημιουργηθούν σε διάφορα σχέδια και να υποστούν επιφανειακές επεξεργασίες για ιδιαίτερες διακοσμητικές απαιτήσεις. 3. Μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής. Το αλουμίνιο δεν επηρεάζεται από κλιματικές συνθήκες και ηλιακή ακτινοβολία.

1. Θερμομονωτική ικανότητα. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και μεταφέρει τη θερμότητα εκτός του σπιτιού προς τα μέσα και αντίστροφα. Με λίγα λόγια κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή στα οποία τοποθετείται θερμομονωτικό υλικό ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια του αλουμινίου, έτσι ώστε να μην επικοινωνούν. 2. Κόστος. Είναι πιο ακριβά από τα συνθετικά κουφώματα, ενώ για τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Ξύλο 1. Όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε σύγκριση με τα άλλα υλικά πλαισίων μόνο το ξύλο μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται πιο ζεστός και φιλικός.

1. Αυξημένο κόστος.

2. Μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα. Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και γι’ αυτό έχει δεκάδες φορές καλύτερη θερμομόνωση από το αλουμίνιο.

2. Ευάλωτο στην υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Όμως τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται από τρικολλητή ξυλεία (ξυλεία τριών στρώσεων) που μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο στρέβλωσης.

3. Πολύ καλή ηχομόνωση.

3. Χρειάζονται συντήρηση.


18

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Α

υξημένη κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Στο 1,15 θα κυμανθεί φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη Λέσβο η τιμή του φθάνει στο 1,19 ευρώ το λίτρο. Όπως έγραψαν τα «Νέα της Λέσβου», η αύξηση κατά 23 λεπτά στο λίτρο σε σχέση με πέρυσι μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές κατά 230 ευρώ στον τόνο. «Αν δεν μειωθούν οι φόροι και δεν πέσει η τιμή του λίτρου στα 90 λεπτά δεν θα μπορέσει ν’ αγοράσει ο κόσμος πετρέλαιο, ούτε φέτος» δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Λέσβου Νίκος Βελετάκης. Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών,

εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ. (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι: 1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. 2. Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. 3. Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

959.233 μ.τ.). Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Εν αναμονή της απόφασης για το επίδομα

Στο μεταξύ για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αναμένουν τις αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης. Ο χρόνος που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση - η οποία θα καθορίζει τους όρους της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης - η τιμή του καυσίμου και βέβαια οι διαθέσεις του καιρού, αλλά και η οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού θα καθορίσουν και φέτος πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι το βοήθημα, ώστε να γεμίσουν το ντεπόζιτο.

Το ύψος του επιδόματος Το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο, αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ. (η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.). Οι ζώνες

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε καθεμία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Η Λέσβος εντάσσεται στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, που επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο). Συνεπώς το ποσό της επιδότησης για την Γ’ ζώνη θα κυμαίνεται από 80 ευρώ για τον άγαμο ως και 100 ευρώ για τον έγγαμο. Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί

19

δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxis.


20

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ιδέες για να «ζεστάνεις» οικονομικά το σπίτι

Πέρα από τα διάφορα συστήματα θέρμανσης στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείς και ορισμένες έξυπνες συμβουλές οι οποίες δεν κοστίζουν, ωστόσο, μπορούν να σου εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

1. Χρησιμοποίησε σωστά το θερμοστάτη. Ένας σωστά ρυθμισμένος θερμοστάτης κρατάει τη θερμοκρασία του σπιτιού σταθερή καίγοντας λιγότερο. Κατέβασε κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη και θα μειώσεις το πετρέλαιο που καίει. 2. Συνδύασε το μαγείρεμα με τη θέρμανση. Ο φούρνος για παράδειγμα είναι μια συσκευή που παράγει θερμότητα και μπορεί να ζεστάνει την κουζίνα σου και έτσι να μην χρειάζεται άλλο θερμαντικό σώμα, αρκεί να κλείσεις την πόρτα της κουζίνας ή τις ενδιάμεσες πόρτες για να διατηρηθεί η θερμότητα! 3. Μόνωσε σωστά το σπίτι σου με χαλιά, μοκέτες, ζεστές κουρτίνες και υφάσματα που θα συγκρατούν τη ζέστη, αλλά και θα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα! 4. Κάνε τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και την πέτρα, τους συμμάχους σου. Ένα σπίτι με ξύλινα δοκάρια ή πατώματα συγκρατεί καλύτερα τη θερμότητα!

5. Φρόντισε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις πόρτες και τα παράθυρά σου που επιτρέπουν στη θερμότητα να διαφεύγει. Επίσης ο σωστός αερισμός του σπιτιού και το φως διώχνουν την υγρασία που κάνει το σπίτι πιο κρύο!

…Και συμβουλές για «ζεστή» διακόσμηση

OO Άλλαξε τη διάταξη των επίπλων σου και βάλε τα γύρω ή κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα όπως π.χ. το τζάκι. OO Στρώσε στα πατώματά σου πλούσια χαλιά κατά προτίμηση μάλλινα, που δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα αλλά και κρατάνε τη ζέστη. OO Διάλεξε ανοιχτόχρωμα αξεσουάρ και υφάσματα για να δημιουργήσεις μια ζωηρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου. Επειδή είναι χειμώνας δεν πρέπει να πέσεις σε κατάθλιψη! OO Το χειμώνα το φως είναι πιο περιορισμένο. Βάλε σε καίρια σημεία του σπιτιού καθρέφτες που θα το φωτίζουν

περισσότερο. Δώσε έμφαση στην κρεβατοκάμαρα με αφράτα παπλώματα και καλύμματα από μαλλί, ακρυλικό και συνθετικές γούνες.

OO

Κρέμασε χοντρές κουρτίνες (όχι απαραίτητα μουντές αλλά από χοντρό ύφασμα) που μονώνουν τα παράθυρα και δεν αφήνουν το πολύ κρύο να μπει μέσα!

OO


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

21

Η δεξαμενή υποδοχής της διφασικής πυρήνας χωρητικότητας 2.500 τόνων

Ζεσταθείτε οικονομικά με κουκούτσι και πυρηνόξυλο

Έ

χοντας ολοκληρώσει μια μεγάλη επένδυση, η εταιρεία ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. Α.Β.Ε.Ε (Επεξεργασία Υποπροϊόντων Ελιάς), η μονάδα της οποίας βρίσκεται στην περιοχή Λάμπου Μύλοι, είναι έτοιμη από αυτήν την περίοδο να υποδεχθεί προς επεξεργασία την ελαιοπυρήνα τριφασικών και διφασικών ελαιοτριβείων της Λέσβου. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όσες μονάδες μετατραπούν από τριφασικές σε διφασικές ως προς την λειτουργία τους να καταφέρουν να αδειοδοτηθούν και μάλιστα άμεσα, υπογράφοντας σύμβαση με την ΕΠ.ΥΠ. ΕΛ. για την παράδοση της διφασικής πυρήνας. Ιδιαίτερα για την διφασική πυρήνα, η επένδυση που ολοκλήρωσε η εταιρεία περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τεράστιων διαστάσεων στεγανής δεξαμενής χωρητικότητας 10.000 τόνων, η οποία προστίθεται στην αρχική δεξαμενή υποδοχής του εργοστασίου χωρητικότητας 2.500 τόνων διφασικής πυρήνας. Για την τριφασική πυρήνα η υποδοχή και προσωρινή εναπόθεση μέχρι την επεξεργασία γίνεται σε απόλυτα στεγασμένο χώρο εντός της μονάδας. Η επένδυση της ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. περιλαμβάνει ακόμα την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τεράστιων διαστάσεων ξηραντήριου για το πυρηνόξυλο, δυναμικότητας 300 τόνων ανά 24ωρο, με δυνατότητα επέκτασης στους 500 τόνους. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες που λειτουργούν στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κουκούτσι και πυρηνόξυλο και σε μεγάλες συσκευασίες, ώστε να καλύπτεται κάθε ανάγκη στη θέρμανση νοικοκυριών - πολυκατοικιών, όπως και στη βιοτεχνία

Η δεύτερη τεράστιων διαστάσεων δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 τόνων

Tο δεύτερο ξηραντήριο για το κουκούτσι

Στο εσωτερικό του εργοστασίου λειτουργεί ένα ακόμα ξηραντήριο για το κουκούτσι της ελιάς και είναι αξιοσημείωτο πως και τα δύο ξηραντήρια λειτουργούν με καύσιμη - κινητήρια ύλη το κουκούτσι της ελιάς. Με άλλα λόγια χρησιμοποιεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και όχι wood pellet για την παραγωγή του οποίου κόβονται δέντρα. Από την επεξεργασία της τριφασικής και της διφασικής ελαιοπυρήνας, το εργοστάσιο της ΕΠΥΠΕΛ παράγει βιομηχανικό λάδι (δεύτερης έκθλιψης), καθώς επίσης και καύσιμη ύλη, πυρηνόξυλο και κουκούτσι ελιάς. Ιδιαίτερα για το πυρηνόξυλο και το κουκούτσι της ελιάς να αναφέρουμε πως χρησιμοποιούνται ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά κόρον και στη Λέσβο για τη θέρμανση νοικοκυριών και επαγγελματικών χώρων, καθώς επίσης και στην βιοτεχνία, δεδομένου πως το υψηλό κόστος του πετρελαίου έχει στρέψει τους πολίτες και τους επαγγελματίες σε αυτές τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, που εκτός από το οικολογικό πρόσημο έχουν και πολύ χαμηλό κόστος. Το πυρηνόξυλο και το κουκούτσι που παράγονται στη μονάδα της ΕΠΥΠΕΛ και είναι ένα άριστο προϊόν θέρμανσης, καθώς προέρχεται από τον ελαιώνα του νησιού μας, διατίθενται ενσακισμένα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες από συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη τη Λέσβο. Ο καθένας όμως μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα και απευθείας από το εργοστάσιο της ΕΠΥΠΕΛ στους Λάμπου Μύλους, σε ένα φιλικό περιβάλλον και με καταρτισμένο προσωπικό, που είναι στη διάθεση του καθενός για να απαντήσει σε απορίες σχετικά με τα ζητήματα της θέρμανσης και τον καυστήρα που θα πρέπει να επιλέξετε, καθώς και για την καύσιμη ύλη. Για παραγγελίες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε: ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ Λάμπου Μύλοι, 81100, Μυτιλήνη, Λέσβος, Ελλάδα Τηλεφωνικά: 2251022211- 6982863457 - 6979117650 Με Fax: 22510 41276 Με e-mail: mixanagr@otenet.gr

Το τεράστιων διαστάσεων ξηραντήριο πυρηνόξυλου δυναμικότητας 300 τόνων το 24ωρο με δυνατότητα επέκτασης στους 500 τόνους

Ο τομέας ενσάκισης για το κουκούτσι και το πυρηνόξυλο


ΘΕΡΜΑΝΣΗ 2018-19  
ΘΕΡΜΑΝΣΗ 2018-19  
Advertisement