Page 1

02.2019 # 09

info

Διανέμεται δωρεάν


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 3


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

4 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 5


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Έκδοση της Ημερίσιας Εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου» ΣΤ. ΣΤΟΙΚΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε Καραντώνη 1, Μυτιλήνη ΤΚ 81100 Τηλ: 22510 48960/48961 e-mail: info@nealesvou.gr ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Στέλιος Στόικος ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Χαρά Καστρινέλλη ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ Πέλλη Γιακουμή ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Κατερίνα Παπαϊωάννου ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Μαρία Αριστοτέλους ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Κωνσταντίνος Σταματέλλης ΕΚΤΥΠΩΣΗ Δ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ

Editorial Ο γάμος, ο ερχομός του μωρού, η βάφτιση, είναι από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής που μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό. Μέχρι να φθάσετε όμως στα σκαλιά της εκκλησίας μεσολαβεί μια αγχωτική, κουραστική διαδρομή, καθώς οι προθεσμίες πιέζουν και όλα πρέπει να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Το «Info» έχει ετοιμάσει άλλο ένα αφιέρωμα για το γάμο, τη βάφτιση, αλλά και το παιδί με συμβουλές ειδικών και επαγγελματιών, που θα σας δείξουν το δρόμο για να οργανωθείτε και να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Ένα πλήρες αφιέρωμα στο γάμο, από τις πρώτες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι το βράδυ της δεξίωσης. Στις σελίδες του θα βρείτε άφθονο υλικό με συμβουλές και μικρά μυστικά για τον ομορφότερο γάμο που έχετε ονειρευτεί. Σε αυτό το «Ιnfo» θα γνωρίσετε το φωτογράφο γάμου Κωνσταντίνο Σταματέλλη, έναν ρομαντικό story teller που μας μιλάει για τα μυστικά της δουλειάς του και υπογράφει και την υπέροχη φωτογραφία στο εξώφυλλο του «Info». Η Γαβριέλα Βατή και η Ειρήνη Κουβδή από το «Menta Wedding» είναι ανάμεσα στους καλύτερους διοργανωτές γάμων σε όλο τον κόσμο, με βάση λίστα ξένου περιοδικού γάμων και μας μιλάνε για αυτή τη σημαντική διάκριση. Η Ταλίτα και ο Στιούαρτ, ένα ζευγάρι από την Νότιο Αφρική, που ζει στον Καναδά, μοιράζεται στο «Info» την μαγευτική εμπειρία του γάμου τους στο Μόλυβο πέρυσι το καλοκαίρι. Η Ελπίδα Κουμαρέλα μιλάει για το τραπέζι του γάμου και την ομάδα του «Elaitis», που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε πολλές δεξιώσεις γάμων τα τελευταία χρόνια. Στο «Ιnfo» θα βρείτε επίσης άφθονο υλικό για την βάφτιση και την προετοιμασία της γλυκιάς αυτής «δοκιμασίας» για το μικρό σας, θέματα που αφορούν το παιδί με συμβουλές ειδικών, αλλά και τους νέους γονείς, μέχρι και προτάσεις για την επίπλωση και διακόσμηση του νέου σπιτιού σας! Καλή ανάγνωση και… η ώρα η καλή!

Το σύνολο του περιεχομένου, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Στ Στόικος και Σια Ο.Ε και διέπεται από τις διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συνεπώς απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, μετάφραση, τροποποίηση και πώληση με οποιονδήποτε τρόπο του συνόλου ή και μέρους της ύλης χωρίς την προηγούμενη εγγραφή συναίνεση του Εκδότη.

6 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

8 12 14 16 18 22 28 32 38 40 43 48 52 54 56 60 66 69

Η… γραφειοκρατία του γάμου Συμβουλές για την επιλογή νυφικού Τα do και don’t στο κοστούμι του γαμπρού Περιποίηση για το γαμπρό Μπομπονιέρες… πέρα από τα καθιερωμένα Θεραπείες προσώπου πριν το γάμο Σχέδιο δράσης για την τέλεια νύφη Μυστικά για μια επιτυχημένη δεξίωση γάμου Δεξιώσεις γάμου «Ελαΐτις»: Ξεχωριστές γεύσεις και ποιότητα Κωνσταντίνος Σταματέλλης: Ένας storyteller φωτογράφος γάμου «Menta Weddings»: Ανάμεσα στους καλύτερους wedding planners στον κόσμο Ιδέες για την επίπλωση του νέου σπιτιού Γιαβρίμης: Εγγύηση και ποιότητα στο έπιπλο Γραφειοκρατία… αλλά και έθιμα της βάφτισης Ιδέες για το παιδικό δωμάτιο Εξειδικευμένες ακτινολογικές - απεικονιστικές εξετάσεις στην παιδιατρική Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ουρολοιμώξεων και Λιθίασης σε Εγκυμονούσες info | 7


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ç... ãñáöåéïêñáôßá ôïõ ãÜìïõ Μέχρι να φθάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας, πρέπει ν’ ανεβείτε και να κατεβείτε πολλά άλλα σκαλιά προηγουμένως, μέχρι να συγκεντρώσετε τα έγγραφα που απαιτούνται για το γάμο. Η γραφειοκρατία του γάμου δεν είναι εύκολη διαδικασία, μπορεί να γίνει όμως πιο απλή όταν γνωρίζετε εξ αρχής τι χρειάζεται και αν αρχίσετε έγκαιρα… το τρέξιμο.

Για θρησκευτικό γάμο θα χρειαστείτε: 1. Πιστοποιητικό γέννησης. Εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π. ή το Δήμο όπου ανήκετε. Χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα. 2. Πιστοποιητικό αγαμίας. Εκδίδεται από την ενορία όπου ανήκει ο καθένας χωριστά. Απαιτούμενα δικαιολογητικά: • Πιστοποιητικό γέννησης • Αστυνομική ταυτότητα • Δύο μάρτυρες (όχι συγγενείς 1ου - 2ου βαθμού) με τις αστυνομικές ταυτότητές τους • Δήλωση του νόμου 105 από τους μάρτυρες ότι είστε άγαμοι και δεν σας συνδέει συγγενική σχέση 8 | info

• Εάν έχει προηγηθεί ο πολιτικός σας γάμος, χρειάζεται η ληξιαρχική πράξη του  • Διαζευκτήριο από το γραφείο διαζυγίων της αρχιεπισκοπής ή πιστοποιητικό χηρείας 3. Θα πρέπει να δημοσιεύσετε την αναγγελία του γάμου σας σε ημερήσια εφημερίδα της πόλης σας. 4. Παράβολο χαρτοσήμου (από δημόσιο ταμείο ή εφορία). 5. Επισκεφθείτε την εκκλησία, όπου θα τελεστεί ο γάμος σας, με τα παρακάτω δικαιολογητικά για τις άδειες γάμου: • Πιστοποιητικά αγαμίας και των δύο

info Όλα τα πιστοποιητικά που θα εκδώσετε και θα προσκομίσετε ισχύουν έως και έξι μήνες.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ • Το φύλλο της εφημερίδας όπου δημοσιεύσατε την αναγγελία του γάμου σας • Το παράβολο • Αστυνομικές ταυτότητες Εκεί θα σας ετοιμάσει ο εφημέριος υπεύθυνος ιερέας τα χαρτιά για την άδεια γάμου και θα υπογράψετε την αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των παιδιών. 6. Με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πάτε στην Μητρόπολη της ενορίας που θα γίνει ο γάμος και θα τα καταθέσετε για να επικυρωθεί η άδεια γάμου που πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε έξι μήνες, διαφορετικά χρειάζεται ανανέωση. 7. Αν θέλετε να πάρετε το όνομα του συζύγου σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικαστική αρχή. (Με τον υπάρχοντα νόμο που θεσπίστηκε στη δεκαετία του

‘80 η γυναίκα μπορεί να διατηρεί το πατρικό της επίθετο). 8. Τέλος, υπάρχει περίπτωση η εκκλησία να ζητήσει από τους μελλόνυμφους να κάνουν εξετάσεις αίματος, για στίγμα.

Διαδικασίες για Πολιτικό Γάμο Οι πολιτικοί γάμοι τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Οι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν τα σκαλιά του δημαρχείου αντί αυτών της εκκλησίας είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων η διαφορά εθνότητας ή θρησκεύματος μεταξύ των μελλονύμφων, νομικοί λόγοι, οικονομικοί λόγοι, η περίπτωση εγκυμοσύνης και στην τελική η ιδεολογία και οι προτιμήσεις του ζευγαριού.m

info | 9


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

1. Εάν έχετε σκοπό να κάνετε και θρησκευτικό και πολιτικό γάμο οφείλετε να το δηλώσετε εντός σαράντα ημερών πριν την τελετή κάθε μυστηρίου στο Ληξιαρχείο. 2. Αν ο ένας από τους δύο μελλόνυμφους είναι αλλοδαπός έχει κάποιες έξτρα διαδικασίες. Θα πρέπει να καταθέσει στον δήμο του μια βεβαίωση από την προξενική αρχή της χώρας του η οποία θα είναι επικυρωμένη και μεταφρασμένη από το γραφείο Εξωτερικών. Έτσι θα πιστοποιεί την ταυτότητά του και θα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κανένα νομικό κώλυμα για να προχωρήσει στην άδεια του γάμου του. 3. Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός είναι διαζευγμένος-η ή χήρος-α θα πρέπει να επισυνάψει το ανάλογο χαρτί επικυρωμένο και μεταφρασμένο καθώς και το πιστοποιητικό θανάτου του πρώην συζύγου.

info

Το αργότερο μέχρι 40 ημέρες μετά τον γάμο σας έχετε την υποχρέωση να τον δηλώσετε είτε στο ληξιαρχείο της περιοχής που παντρευτήκατε, είτε στο ληξιαρχείο του τόπου διαμονής σας. Θα απαιτηθεί γι’ αυτό ένα αντίγραφο της πράξης του γάμου που έχει υπογράψει ο ιερέας ή ο δήμαρχος.

10 | info

Αν αργοπορήσετε από 40 ημέρες έως τρεις μήνες να δηλώσετε τον γάμο στο ληξιαρχείο, τότε εκτός από το χαρτί του ιερέα ή του δημάρχου, θα χρειαστεί να καταβάλλεται και το ανάλογο πρόστιμο για την αργοπορία σας. Αν η αργοπορία σας ξεπεράσει και αυτό το χρονικό όριο, τότε θα απαιτηθεί η άδεια του εισαγγελέα.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

4. Εφόσον οι μελλόνυμφοι τελούν τον δεύτερο γάμο τους ή ένας από τους δύο παντρεύεται για δεύτερη φορά, είναι απαραίτητη η προσκόμιση από την Μητρόπολη ενός ειδικού εγγράφου, που βεβαιώνει την λύση του γάμου. Τέλος είναι απαραίτητο και το διαζευκτήριο που αναγράφει στο πάνω δεξί μέρος του «μόνο για γάμο».

info

Μετά τον γάμο σας θα πρέπει στον δήμο της περιοχής σας να ανοίξετε οικογενειακή μερίδα. Με μια τηλεφωνική επικοινωνία ή μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του δήμου, θα ενημερωθείτε για τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσετε.

info | 11


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Πρέπει να ξέρετε μέχρι πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε, πριν καν μπείτε σε κάποιο οίκο νυφικών. Εάν ξεφύγετε, θα σας δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα αργότερα.

ÓõìâïõëÝò ãéá ôçí åðéëïãÞ íõöéêïý Έτοιμες για το πιο σημαντικό shopping της ζωής σας; Πριν ξεκινήσετε για να επιλέξετε το νυφικό σας θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

Το να δοκιμάζετε λάθος σχέδιο για το σώμα σας μπορεί εύκολα να σας αποκαρδιώσει. Τα φορέματα όταν τα φορούν μοντέλα, δείχνουν τελείως διαφορετικά, γι’ αυτό δοκιμάστε σχέδια που κολακεύουν το σώμα σας.

12 | info

Ερωτευτήκατε το πρώτο φόρεμα που δοκιμάσατε; Τότε μην διστάζετε. Θα το αγαπήσουν κι όσοι σας δουν να το φοράτε. Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε άνετα μέσα στο φόρεμα που θα φορέσετε και να είστε ο εαυτός σας.

Δοκιμάστε διαφορετικά στιλ και όχι μόνο ένα, όσο κι αν σας αρέσει. Όσον αφορά το τι σας πηγαίνει και τι όχι, μπορεί να εκπλαγείτε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές και μεταποιήσεις στα περισσότερα νυφικά προκειμένου να ταιριάζουν στο σώμα σας.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Ειδικά αν ο γάμος ή η δεξίωση γίνεται δίπλα στο κύμα, ένα ballgown φόρεμα, όσο όμορφο κι αν είναι δεν ενδείκνυται για την περίπτωση.

Συνήθως στην επιλογή του νυφικού, όπως και γενικά στα ψώνια, οι γυναίκες πηγαίνουν με παρέα. Η παρέα είναι συνήθως οι κολλητές μας φίλες ή η μητέρα. Είναι σημαντικό όμως η τελική επιλογή ν’ ανήκει σε εσάς και όχι στη συνοδεία σας. Οι φίλοι σας ξέρουν τι σας αρέσει και τι σας πάει, οπότε θα ενθαρρύνουν τις επιλογές σας, δεν θα τις κατευθύνουν.

Μην ξεχνάτε ότι τα αξεσουάρ χρειάζονται κι εκείνα χρήματα. Οπότε μην αφήσετε ελάχιστα για τα παπούτσια.

info | 13


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

14 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

H επιλογή του γαμπριάτικου κοστουμιού είναι εξίσου σημαντική υπόθεση, όπως το νυφικό για τη νύφη, άσχετα αν η νύφη συγκεντρώνει τα βλέμματα. Δεν σημαίνει πως ο γαμπρός πρέπει να παραγκωνίζεται και να μην είναι κομψός και περιποιημένος.

Ë

αμέ υφάσματα, λευκές ρίγες σε μπλε κοστούμια, μεγάλοι γιακάδες σε πουκάμισα, ανοιχτές μανσέτες καλύτερα να αποφεύγονται. Και δεν έχει να κάνει τόσο με το στιλ (που θα είναι αντιαισθητικό), όσο και με το αποτέλεσμα στη φωτογραφία. Τα υφάσματα θα γυαλίζουν και τα ανοιχτά πουκάμισα με τους γιακάδες θα σας κάνουν να φαίνεστε πιο πρόχειροι. Αν το στιλ σας είναι απλό και λιτό, τότε ένα μίνιμαλ κοστούμι σε σκούρο γκρι ή σκούρο μπλε με ένα λευκό πουκάμισο και ωραία μανικετόκουμπα ακούγεται ιδανικό. Αν ο γάμος γίνεται καλοκαίρι, μπορείτε να αποφύγετε το σακάκι, αλλά να φορέσετε γιλέκο, τιράντες και παπιγιόν για περισσότερο στιλ. Γενικά κράτησε στο μυαλό σου πως είναι τόσο η μέρα της νύφης όσο και του γαμπρού. Ακόμη και αν δεν είσαι φαν των κοστουμιών, οφείλεις να «ντυθείς καλά» για να ταιριάζετε με την ούτως ή άλλως λαμπερή εμφάνιση της νύφης.

info

Αν με τον ιδρώτα δεν τα πάτε καλά και προστεθούν εκείνη τη μέρα… λίγο το άγχος, λίγο τα λόγια του παπά, λίγο το τσακίρ κέφι και δεν θέλετε να τραβήξει τα βλέμματα ο γνωστός λεκές στη μασχάλη, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα pads για ιδρώτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σούπερμάρκετ) και σε πολλά e-shop.

Πηγή: yes-i-do.gr

info | 15


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Μπορεί την ημέρα του γάμου όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη νύφη, όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε ο γαμπρός να μην είναι εξίσου περιποιημένος. Εμείς συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα βήματα ανδρικής περιποίησης που αναμφισβήτητα θα χρειασθεί να κάνουν όλοι οι «grooms to be» για να μην περάσουν… απαρατήρητοι. Περιποίηση προσώπου

Η αλήθεια είναι πως η περιποίηση προσώπου πρέπει να βρίσκεται στη ρουτίνα του καθενός, ανεξαρτήτως γάμου και φύλου. Ιδιαίτερα πριν τη… μεγάλη μέρα, ένας καλός καθαρισμός θα εξαφανίσει τυχόν ατέλειες, θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα αναζωογονήσει το δέρμα σας. Καθημερινά καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μία ενυδατική κρέμα ημέρας για συνεχή ενυδάτωση και να μην αμελήσετε το αντηλιακό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Τα μαλλιά

Το μόνο που χρειάζεστε για την 16 | info

info

Η διαδικασία περιποίησης του δέρματός σας πρέπει να ξεκινήσει μήνες πριν το μεγάλο γεγονός (αν ήδη δεν το κάνετε) για καλύτερα αποτελέσματα.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

περιποίηση των μαλλιών σας είναι ένα καλό κούρεμα μία ή δύο μέρες πριν. Αν προτιμάτε λίγο έξτρα λάμψη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε για λίγο καιρό κάποιο σαμπουάν για λάμψη ή μπορείτε ακόμα να κάνετε κάποιες μάσκες μαλλιών.

Τα γένια Αν αποφασίσετε να αφήσετε γένια για την ημέρα του γάμου σας καλό θα είναι να ασχοληθείτε και με αυτό σχετικά νωρίς για το καλύτερο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Συνεχής περιποίηση αν μιλάμε για πολύ μούσι, έτσι ώστε να είναι nice and trimmed. Αν πάλι στοχεύετε σε στιλ επιμελώς ατημέλητο, φροντίστε να ξυριστείτε λίγες μέρες πριν. Τα γένια 3 ημερών είναι ιδανική λύση για εσάς. Αν πάλι είστε λάτρης του clean cut, ξυριστείτε την ημέρα του γάμου. Μην ξεχνάμε κιόλας στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό…

info Αν ξυριστείτε την ίδια μέρα φροντίστε να είστε πολύ προσεχτικός ώστε να μην καταλήξετε με σημάδια στο πρόσωπο. Σημαντικό βήμα επίσης: Μην αμελήσετε το after shave σας, κανείς δεν θέλει ερεθισμένο δέρμα στις φωτογραφίες του γάμου του.

Τα χέρια Είναι πιθανό πολλοί να εστιάσουν στα δάχτυλά σας κατά την ανταλλαγή των βερών οπότε αποφύγετε κάθε αντιαισθητική εικόνα με ένα καλό manicure λίγες μέρες πριν. Πηγή: yes-i-do.gr

info | 17


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

γάμος είναι σπουδαία υπόθεση για τις περισσότερες γυναίκες. Για άλλες όχι τόσο, αλλά και πάλι όταν οργανώνουμε αυτή τη σπουδαία για τη ζωή μας μέρα, όλες θέλουμε να είναι τα πάντα στην εντέλεια και σίγουρα όχι τετριμμένα. Οι μπομπονιέρες είναι ένα από τα πιο δύσκολα tasks για εκείνη τη μέρα, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων καλείσαι να βρεις μια λύση που να συνδυάζει νόστιμο περιεχόμενο, fancy περιτύλιγμα και κάτι συμβολικό, που να θυμίζει στους καλεσμένους ότι είναι κάτι από τον γάμο σας. Να είναι κάτι χρηστικό, όχι συνηθισμένο και βαρετό, αλλά να μπορεί να καταλάβει και η θεία από το χωριό σε τι χρησιμεύει και πού μπορεί να το βάλει. Κάτι τέλος πάντων που οι καλεσμένοι θα κρατήσουν και δεν θα το πετάξουν, επειδή τους πιάνει χώρο. Παρακάτω μπορείς να βρεις ιδέες και να εμπνευστείς για τις μπομπονιέρες που θα αναζητήσεις, εσύ για τον δικό σου γάμο, ώστε να πιάσουν πραγματικά… τόπο.

Μπισκότα αντί για κουφέτα

Αν βαρέθηκες τα κλασικά κουφέτα (ή αυτά με τη σοκολάτα), μπορείς να παραγγείλεις από το ζαχαροπλαστείο, εκείνα τα φανταστικά βουτυρένια μπισκότα με το γλάσο, και - γιατί όχι - γράψε και τα ονόματά σας πάνω.

Τσάι ή μπαχαρικά σε μπουκαλάκι

Κάτι που μπορούν να χρησιμοποιή18 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ σουν οι καλεσμένοι σου και με κάποιο τρόπο συνδέεται με εσάς είναι το ιδανικό δώρο. Για παράδειγμα κάποιο μπαχαρικό ή τσάι από τον τόπο καταγωγής της νύφης ή του γαμπρού ή κάποιο τοπικό ποτό θα ήταν ιδανικό για μπομπονιέρα.

Καφές

Ένας cold brew σε μικρή δόση είναι ιδανικός για να ξυπνήσει τους καλεσμένους σας ώστε να είναι έτοιμο για το after party.

επίλεξε να βάλεις τα κουφέτα σας σε κάποιο άλλο πιο χαριτωμένο και λιγότερο κοινότυπο δοχείο.

Μέντες

Πολύ καλά διάβασες. Αντί για κουφέτα, μπορείς να ετοιμάσεις μέντες σε σχήμα καρδούλας και να τις βάλετε σε κουτάκια με τα ονόματά σας. Χαριτωμένο και διαφορετικό. Πηγή Ladylike.gr

Mικρά γλαστράκια

Τα μικρά κακτάκια ή κάποιο άλλο γλαστράκι είναι πολύ στη μόδα και μπορείς να συνδυάσεις αυτό σας το δωράκι με κάποιο λογοπαίγνιο για το πώς πρέπει να φροντίζεις και τις σχέσεις για να ανθίσουν και να μεγαλώσει η αγάπη.

Εναλλακτικά δοχεία

Αντί για το κλασικό τούλινο πουγκί,

info | 19


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

20 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 21


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Η μεγάλη ημέρα πλησιάζει και η περιποίηση της νύφης είναι από τα πιο σημαντικά που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε τη μέρα του γάμου να δείχνει το πρόσωπό της φωτεινό, λαμπερό και ν’ αναδείξει το νυφικό μακιγιάζ. Μάθετε, λοιπόν, 5 θεραπείες προσώπου πριν το γάμο που πρέπει να κάνετε πριν ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, για να δείχνετε αλλά και να είστε πιο όμορφη και λαμπερή από ποτέ!

Êáèáñü ðñüóùðï Ξεκινήστε εφαρμόζοντας στην επιδερμίδα σας μια μικρή ποσότητα από το γαλάκτωμα καθαρισμού, το οποίο περιέχει: 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι και 2 κουταλιές της σούπας καστορέλαιο Χάρη στα παραπάνω ευεργετικά συστατικά, θα καθαρίσει σε βάθος το πρόσωπό σας διατηρώντας την υγρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και βελούδινο.

22 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Ç þñá ôçò áðïëÝðéóçò Η ημέρα του γάμου σας επιτάσσει μια λαμπερή επιδερμίδα που θα αναδείξει το νυφικό σας μακιγιάζ. Εάν αισθάνεστε λοιπόν το πρόσωπό σας θαμπό και άτονο, συμπληρώστε την ιεροτελεστία της ομορφιάς σας με τη βοήθεια του απαλού πίλινγκ με 3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο και 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρικό αλάτι. Τα μοναδικά συστατικά τους θα απομακρύνουν αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σας, αφήνοντάς την λεία και απαλή για να υποδεχθεί την κρέμα σας. Απλώστε το προσεκτικά σε καθαρή επιδερμίδα με ανοδικές κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας την ευαίσθητη περιοχή των ματιών και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και ταμπονάρετε απαλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

¢ìåóç ôüíùóç! Περάστε με ταμποναριστές κινήσεις από όλο το πρόσωπό σας σε ένα εμποτισμένο με την τονωτική λοσιόν που θα φτιάξετε βαμβάκι, με 1/2 ποτήρι χυμό ροδιού και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα του καθαρισμού, ενώ παράλληλα θα τονώσετε το δέρμα σας. Επιπλέον, η εφαρμογή της λοσιόν θα συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση της κρέμας σας.

info | 23


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

συνέχεια από σελ. 23

ËáìðåñÞ & öùôåéíÞ üøç Αφήστε λίγα λεπτά για να απορροφηθεί καλά η λοσιόν και στη συνέχεια απλώστε σε όλη την επιδερμίδα την κρέμα που θα έχετε φτιάξει με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι αμυγδάλου. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός συστατικών θα φωτίσει το πρόσωπό σας χαρίζοντας λευκαντική δράση, ενώ επιπλέον θα το ενυδατώσει προσφέροντας αναζωογονημένη όψη.

Ìáýñïé êýêëïé Ðñçîßìáôá ËåðôÝò ñõôßäåò Τέλος, για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, εφαρμόστε με απαλές κυκλικές κινήσεις το παρακάτω φυσικό αντιρυτιδικό λαδάκι με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba και 1 σταγόνα του γλυκού λάδι κανέλας, που θα μειώσει τυχόν μαύρους κύκλους, οιδήματα και λεπτές ρυτίδες, ενυδατώνοντας σε βάθος την περιοχή και προλαμβάνοντας τα σημάδια του χρόνου.

24 | info

Beauty Mall:

Στην υπηρεσία της ομορφιάς Τ

ο Beauty Mall συνδυάζει την εμπειρία με την υψηλή αισθητική και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην καθημερινότητά σας, καθώς και για την ωραιότερη μέρα της ζωής σας, το γάμο ή την βάφτισή σας. Η πολυετής εμπειρία της ιδιοκτήτριας, Πέρσας Τσιβγούλη, στο χώρο της ομορφιάς, αλλά και η συνεχής ενημέρωση πάνω σε όλες τις τεχνικές ομορφιάς συμβάλλουν στο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής για την κάθε γυναίκα, αλλά και στις επιθυμίες και τις προτιμήσεις της κάθε πελάτισσας. Παράλληλα ως επαγγελματίας που γνωρίζει άριστα το χώρο της ομορφιάς, παρέχει συμβουλές για αυτό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, συνδυάζοντας τις δικές σας επιθυμίες με την τελευταία λέξη της μόδας. Στο Beauty Mall, σε ένα άνετο και ξεκούραστο περιβάλλον θα έχετε το αποτέλεσμα που εσείς επιθυμείτε, καθώς οι ανάγκες σας αποτελούν προτεραιότητα. Θα βρείτε το Beauty Mall στην κεντρική αγορά, Πιττακού 12, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 698 43 18 371 ή και ηλεκτρονικά στο Facebook στη σελίδα Beauty Mall.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 25


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Venice Woman’s wear: Με πάθος για την μόδα

Τ

α καταστήματα γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ ’Venice’’ σας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ζωντάνια, στιλ, σεβασμό και αφοσίωση στην επίτευξη ενός και μόνο στόχου: Να ντύσουν τις γυναίκες με επώνυμα, μοντέρνα και εξαιρετικής ποιότητας ρούχα και να βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους για να μπορούν να μοιράζονται με την καρδιά τους το ίδιο πάθος. Το πάθος για την μόδα. Ιδιαίτερα για τις εμφανίσεις σας σε γάμο, βάπτιση και κάθε κοινωνική εκδήλωση θα βρείτε ό,τι πιο ξεχωριστό για μια υπέροχη εκλεπτυσμένη παρουσία. Η εμπιστοσύνη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ μεγάλη και οι ιδιοκτήτριες δεν θα μπορούσαν να μην το ανταποδώσουν παρά μόνο με τον καλύτερο τρόπο. Την αδιαπραγμάτευτη επιμονή τους στην ποιότητα! Το κατάστημα ‘’Venice’’ λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια στην Μυτιλήνη, στην Αγία Ειρήνη 3-5, αλλά η αγάπη και η στήριξη του κόσμου ήτανε τέτοια που η Άννα και

26 | info

η Μίνα Μουφλουζέλλη αποφάσισαν να ανοίξουν πριν μερικά χρόνια άλλο ένα κατάστημα. Αυτή τη φορά επί της Ερμού 141. Τα δυο καταστήματα απευθύνονται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες θέλουν να είναι ντυμένες και προσεγμένες, εντυπωσιάζοντας όλες τις ώρες της ημέρας. Ρούχα βραδινά αλλά και πιο casual, επώνυμα από την ελληνική και ξένη αγορά. Αξεσουάρ, όπως τσάντες, ζώνες, φουλάρια και εσάρπες «συνθέτουν το παζλ» της φιλοσοφίας των καταστημάτων ‘’Venice’’, τα οποία κάθε γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί. Η ηλικία, ο σωματότυπος, το προσωπικό σας στυλ, όλα θα βρουν την έκφρασή τους μέσα από τις πολλές συλλογές και προτάσεις με την ποιότητα που χαρακτηρίζει το «Venice». «A dress to remember»,“‘Ένα φόρεμα που θα μείνει αξέχαστο”, είναι ο στόχος των καταστημάτων Venice.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 27


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Γράφει ο γεωργιοσ ζαμπακοσ ι πιο όμορφο από ένα νέο ζευγάρι που αποφάσισε να πει το μεγάλο «Ναι» να συμπορευθεί στη ζωή. Είναι το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου, μιας νέας οικογένειας και εξ ορισμού αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές που προσμένει αλλά και αναπολεί κανείς μετά. Ειδικά η νύφη, αποτελεί το επίκεντρο, και κάθε γυναίκα είναι φυσικό να θέλει να λάμψει εκείνες τις ώρες, να αποκομίσει θετικά σχόλια από τον άμεσο αλλά και τον ευρύτερο κύκλο της και να αντιπροσωπεύει την χάρη και την ομορφιά. Γι’ αυτό εξάλλου επιστρατεύονται όλοι οι συντελεστές: Το τέλειο νυφικό - χτένισμα - μακιγιάζ - παπούτσι, η προσεγμένη διακόσμηση, τα λουλούδια και - γιατί όχι - και η συμβολή του πλαστικού χειρουργού. Το τελευταίο δεν πρέπει να θεωρηθεί «ακραίο», αποτελεί δε μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πια τάση, αφού ειδικά οι μη επεμβατικές σύγχρονες θεραπείες έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα και μπορούν εύκολα να χαρίσουν στη νύφη ανανέωση, φρεσκάδα, λάμψη και βασικά αυτοπεποίθηση ότι θα είναι ο καλύτερός της εαυτός - με ή χωρίς μακιγιάζ. Το «σχέδιο δράσης» που μπορεί να προσφέρει η πλαστική χειρουργική σε μία νύφη, ποικίλλει βέβαια ανάλογα με την περίπτωση. Χρονικά είναι καλό - όπως εξάλλου και τα περισσότερα στην οργάνωση ενός γάμου - οι θεραπείες να προηγηθούν ακόμα και μήνες πριν από την ημέρα του «μεγάλου ναι», αν και υπάρχουν και λύσεις «εξπρές» της τελευταίας στιγμής. Οι διάφορες θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, που ως επί το πλείστον έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι κυριότερες θεραπείες είναι οι εξής: • Αποτρίχωση με laser και θεραπεία θυλακίτιδας. Αποτελεί μία από τις απλούστερες αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο ουσιαστικές λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική στον τομέα της αισθητικής. Ποια νύφη θα θέλει να φοράει το τέλειο νυφικό που θα αποκαλύπτει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα - π.χ. στις μασχάλες - ή χειρότερα θυλακίτιδα (που συχνά δημιουργείται από τη χρήση ξυραφιού ή χαλάουας); Ο 28 | info

αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα εξαρτάται από την περιοχή που μας ενδιαφέρει και από το φωτότυπο του δέρματος. Μετά τις απαιτούμενες συνεδρίες το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά μόνιμο. Η επιδερμίδα παραμένει χωρίς τρίχες, λεία, μεταξένια και κυρίως χωρίς ενοχλητικά σπυράκια και κοκκινίλες. • Fractional LASER. Το Fractional laser διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλεί σύσφιγξη και γενικά ανανέωση του δέρματος με τρόπο φυσικό και ελάχιστα τραυματικό, ενώ ταυτόχρονα έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση ουλών ακμής. Παράλληλα, προκαλεί και μια μικρή απολέπιση της επιδερμίδας, αφήνοντας το δέρμα πιο «καθαρό» και φρέσκο. Ιδανικά θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο συνεδρίες με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους. Το Fractional Laser αποτελεί μία θεραπεία βαθιάς ανανέωσης. Το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3-6 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία, ενώ για τη διατήρησή του αρκεί συνήθως μία επαναληπτική συνεδρία το χρόνο. Ειδικά για τις ουλές της ακμής απαιτούνται αρκετές θεραπείες, οπότε θα πρέπει αυτές να προγραμματιστούν εγκαίρως για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. • Μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός μείγματος υαλουρονικού οξέος, βιταμινών, αμινοξέων και φαρμακευτικών ουσιών στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, σε βάθος ελάχιστων χιλιοστών, με μία εξαιρετικά ψιλή βελόνα


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ (2-3 φορές λεπτότερη από τη βελόνα της ινσουλίνης), που αφήνει - στην κυριολεξία - μία σταγόνα σε κάθε τσίμπημα. Με την τεχνική αυτή καταφέρνουμε να δώσουμε στο δέρμα τις θρεπτικές και άλλες ουσίες που χρειάζεται, στην ποσότητα που τις χρειάζεται, ακριβώς εκεί που τις χρειάζεται, με αποτέλεσμα βαθιά ενυδάτωση, σύσφιγξη, τόνωση και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος, με μείωση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών, μείωση των δυσχρωμιών και επαναφορά της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα σε 7-10 ημέρες και διαρκεί 1-3 μήνες. Μπορεί να επαναλαμβάνεται απεριόριστα για τη διαρκή θρέψη του δέρματος με όλα τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει η μεσοθεραπεία. • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια - Platelet Rich Plasma (PRP). Είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία αντιγήρανσης που εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του οργανισμού της ίδιας της ασθενούς για την αναζωογόνηση του δέρματος. Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από την ασθενή, σαν μία γενική εξέταση αίματος, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία με φυγοκέντριση, ώστε να απομονωθεί το πλάσμα με

σχεδόν το σύνολο των αιμοπεταλίων του αίματος. Το πλάσμα με τα αιμοπετάλια ενίεται στη συνέχεια μέσα στο δέρμα με τη βοήθεια μιας εξαιρετικά λεπτής βελόνας (όπως γίνεται και με την κλασική μεσοθεραπεία), όπου τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τους αυξητικούς τους παράγοντες, ενεργοποιώντας τους επουλωτικούς μηχανισμούς του δέρματος χωρίς να υπάρχει τραυματισμός! Έτσι το πρόσωπο δείχνει φρέσκο, λαμπερό και αναζωογονημένο με τον πιο φυσικό τρόπο, εκ των έσω. Συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες μέσα σε ένα τρίμηνο, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται δε σε 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Η διατήρηση του αποτελέσματος γίνεται με μία επαναληπτική συνεδρία το χρόνο. • Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ. Έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το καταλληλότερο εμφύτευμα για την διόρθωση των ρυτίδων γύρω από το στόμα (π.χ. ρυτίδες καπνιστών), τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις γωνίες του στόματος, για τον τονισμό του περιγράμματος των χειλιών αλλά και σε συνδυασμό με το Botox® για τις ρυτίδες του μετώπου, του μεσοφρύου και γύρω από τα μάτια. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως, διαρκεί δε 9-18 μήνες ανάλογα με την περιοχή. Οι ρυτίδες «γεμίζουν» με αποτέλεσμα να μην φαίνονται, ενώ το πρόσωπο «γλυκαίνει» και αναδεικνύεται χωρίς την ύπαρξη των ρυτίδων που

info | 29


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

δυστυχώς «σκληραίνουν» την έκφραση.

ή του προσώπου τους και τις απασχολεί.

• Botox /Dysport Χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω τμήμα του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»). Όταν ενεθεί μέσα σε κάποιον από τους μυς του προσώπου προκαλεί παροδική χαλάρωση αυτού με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες, ενώ οι υπόλοιποι μύες λειτουργούν κανονικά, επιτρέποντας τη φυσιολογική εκφραστικότητα του προσώπου. Έχει ως αποτέλεσμα κυρίως να διώχνει τα σημάδια της κούρασης και του στρες, έτσι το πρόσωπο φαίνεται φρέσκο και ξεκούραστο. Πρέπει να γίνεται με μέτρο και από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο, ώστε να μην παρατηρηθούν «αστοχίες» που πολλές φορές βλέπουμε σε αποτυχημένα παραδείγματα, όπως π.χ. «παγωμένα» πρόσωπα, πτώση των φρυδιών με αποτέλεσμα να φαίνονται τα μάτια βαριά ή αλλοιωμένη έκφραση. Το τελικό αποτέλεσμα του Botox®/Dysport® φαίνεται μετά από 10 ημέρες περίπου και διαρκεί 4 έως 6 μήνες.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις τέτοιου τύπου είναι η ωτοπλαστική και η ρινοπλαστική όσον αφορά το πρόσωπο, ενώ για το σώμα είναι η πλαστική στήθους και η λιποαναρρόφηση. Ειδικά η τελευταία, αποτελεί συχνά τη μόνη λύση, ιδίως για τις γυναίκες με το μεσογειακού τύπου σώμα, οι οποίες, παρόλη τη δίαιτα και τη γυμναστική που κάνουν, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά «ψωμάκια». Είναι δυστυχώς συχνό το φαινόμενο με τη δίαιτα να «αδειάζει» το πρόσωπο και το στήθος, ενώ γλουτοί και μηροί να μην λεπταίνουν και το τοπικό λίπος να μην μειώνεται ακόμα και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Εκτός από τις παραπάνω μη επεμβατικές θεραπείες, πολλές νύφες βρίσκουν ως αφορμή την προθεσμία του γάμου τους για να αντιμετωπίσουν κάποιο αισθητικό πρόβλημα που υπάρχει σε κάποιο σημείο του σώματος

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εσείς θα αποφασίσετε να προετοιμαστείτε για τη μεγάλη σας μέρα, είναι σημαντικό ό,τι κάνετε να το κάνετε για τον εαυτό σας και όχι για κάποιον άλλο.●

®

30 | info

®.

Η πλέον σύγχρονη τεχνική λιποαναρρόφησης είναι η λιποαναρρόφηση με VASER®, που χρησιμοποιεί την ενέργεια των υπερήχων για να ρευστοποιήσει επιλεκτικά τις εναποθέσεις του λίπους, ενώ διατηρεί ανέπαφους τους υπόλοιπους ιστούς. Αποτελεί ένα πιο ήπιο και αποτελεσματικό μέσο αφαίρεσης του λίπους σε σχέση με την κλασική λιποαναρρόφηση, σχεδιασμένο για να σμιλέψει το σώμα.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 31


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Δεξίωση Γάμου 32 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Η δεξίωση ή το πάρτι του γάμου είναι η στιγμή που απολαμβάνει περισσότερο το ζευγάρι και μαζί τους οι συγγενείς και οι φίλοι. Το άγχος της τελετής έχει περάσει και είναι η ώρα για να γιορτάσετε την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας. έλετε στο γάμο σας να περάσετε κι εσείς και οι καλεσμένοι σας όμορφα και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας; Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές και θα βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην τέλεια δεξίωση γάμου! Ο αριθμός των προσκεκλημένων είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πρώτα με τον εαυτό σας και τον αγαπημένο σας και μετά με τους συγγενείς σας. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε πόσους και ποιους θα καλέσετε. Αν εσείς ονειρεύεστε μια «κλειστή», παρεΐστικη συνάθροιση, οι γονείς σας οφείλουν να το σεβαστούν και να καλέσουν αργότερα τους

φίλους και τους γνωστούς τους σ’ ένα άλλο τραπέζι καλύπτοντας έτσι τις δικές τους υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν θέλετε να καλέσετε όλους τους φίλους και γνωστούς για να μοιραστείτε τη χαρά σας, και πάλι οι γονείς πρέπει να σεβαστούν τις επιθυμίες του ζευγαριού. Η «σύνθεση» των καλεσμένων είναι το μυστικό για την επιτυχία της βραδιάς. Το επόμενο που θ’ αποφασίσετε είναι αν προτιμάτε καθιστό τραπέζι ή buffet. Το καθιστό τραπέζι είναι πιο προσιτό για τους συγγενείς κάποιας ηλικίας και γενικά, τους μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν μπορούν

info | 33


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

να περιφέρονται με ένα πιάτο και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Επίσης, είναι και πιο ακριβό… Στον buffet, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, πιο χαλαρά και συχνά, πιο φθηνά. Όπως και να ’χει, ζητήστε από τον υπεύθυνο του catering ή του χώρου δεξιώσεων να σας δώσει γραπτά την προσφορά αλλά και τις παροχές του. Ο στολισμός του χώρου της δεξίωσης είναι ένα έξτρα έξοδο. Μπο-

34 | info

ρείτε όμως να κάνετε οικονομία συμφωνώντας απλά ώστε τα λουλούδια, οι ανθοστήλες και ο διάκοσμος της τελετής του γάμου να μεταφερθούν και στη δεξίωση. Παράλληλα, με βάση και το θέμα του γάμου σας, θα ζητήσετε από τους υπεύθυνους του χώρου ή τους διοργανωτές της τελετής να προσθέσουν κάποια στοιχεία που θα συμπληρώσουν την εικόνα, όπως βάζα και runner στα τραπέζια, λουλούδια και κορδέλες στις καρέκλες, μπουκετάκια μέσα στα πιάτα.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ Διαλέξτε εκκλησία κοντά στο χώρο που θα γίνει η δεξίωση για να μην «χάσετε» τους μισούς καλεσμένους στη διαδρομή, αφού αν είναι μεγάλη η απόσταση μπορεί πολλοί να το σκεφθούν να έρθουν μέχρι εκεί. 6.Μην κάνετε περικοπές στο σέρβις. Είναι πολύ προτιμότερο να μην έχετε γαρίδες και αστακούς

στο μενού, παρά να μην υπάρχει άνθρωπος να τους σερβίρει. Διαλέξτε μουσική για όλα τα γούστα. Μπορεί εσάς να σας αρέσουν πολύ τα βαριά ρεμπέτικα, ή λαϊκά αλλά αν δεν θέλετε να γίνει η δεξίωσή σας πάρτι για δύο, σκεφτείτε τι αρέσει και διασκεδάζει τους περισσότερους.

info | 35


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

36 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Για κοινωνικές εκδηλώσεις μοναδικές όσο και οι στιγμές σας… Ο μοναδικός χώρος του καλοκαιρινού εστιατορίου στο Mytilana Village προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις και events κάθε τύπου όπως γάμοι, βαπτίσεις, party κλπ. Ένα μαγευτικό περιβάλλον ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στη θάλασσα σε συνδυασμό με το φεγγάρι που περνάει ανάμεσα από τα κλαδιά των πεύκων, κάνουν την εκδήλωσή σας μαγευτική. Το Mytilana Village φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια από την αρχή έως το τέλος, για εκδηλώσεις που θα αφήσουν σε εσάς και τους καλεσμένους σας τις πιο ευχάριστες και γλυκές αναμνήσεις!

info | 37


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Δεξιώσεις γάμου «Elaitis»:

Ξεχωριστές γεύσεις και ποιότητα

Τ

ο όνομα «Ελαΐτις» έχει συνδεθεί με δεξιώσεις γάμου που ξεχωρίζουν για το προσεγμένο φαγητό, τη φινέτσα και την υψηλή ποιότητα. Με εμπειρία 10 χρόνων στην οργάνωση δεξιώσεων γάμου, με εξοπλισμό που συνεχώς ανανεώνεται και με νέες εγκαταστάσεις από φέτος, δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή των επιλογών των μελλόνυμφων ζευγαριών. Η Ελπίδα Κουμαρέλα είναι η ψυχή του «Ελαΐτις». «Παντρεύει» την αυθεντική μυτιληνιά κουζίνα με τη μεσογειακή και τα πιάτα της εκπέμπουν την αγάπη, την φροντίδα και την προσήλωση στο ποιοτικό φαγητό. Πλαισιωμένη από ομάδα έμπειρων συνεργατών μπορούν να καλύψουν κάθε εκδήλωση και κάθε προτίμηση του ζευγαριού για τη βραδιά της δεξίωσης, φροντίζοντας πέρα από το φαγητό για την διαμόρφωση του χώρου της εκδήλωσης. Η ομάδα του «Ελαΐτις»

38 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ μπορεί να οργανώσει δεξίωση γάμου σε κάθε σημείο, είτε είναι στο προαύλιο εκκλησίας, στην παραλία, σε αυλή, σε κτήμα και όπου αλλού. Κατά κύριο λόγο η «βάση» του «Ελαΐτις» είναι το «Ζαΐρα» στη Σκάλα Λουτρών, που επίσης συνεχώς ανανεώνεται και συνδυάζει το τοπίο δίπλα στη θάλασσα με την ομορφιά του ελαιώνα και του απέραντου πράσινου. «Οι πελάτες μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της δουλειάς μας. Θα είναι εκείνοι που θα συστήσουν τον «Ελαΐτη» σε δικούς τους ανθρώπους», μας λέει η Ελπίδα Κουμαρέλα. Για φέτος οι περισσότερες ημερομηνίες του καλοκαιριού και κυρίως του Αυγούστου έχουν «κλείσει» και αυτό αποτελεί δείγμα της μεγάλης αναγνώρισης και εμπιστοσύνης που έχει κερδίσει πλέον ο «Ελαΐτις» όσον αφορά τις δεξιώσεις γάμου. Η προσήλωση στην ποιότητα και η αυστηρή επιλογή των τοπικών προϊόντων αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του «Ελαΐτης». Επιπλέον έχει γίνει προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού που συμβάλλει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. «Το χαρακτηριστικό για το φαγητό μας είναι ότι ακόμη και αν μαγειρεύουμε για 1.000 άτομα, τα πιάτα μας σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι αυτό που θα φας στο σπίτι ή θα μαγειρέψεις για την παρέα σου. Αυτή την αίσθηση θέλουμε να δημιουργούμε πάντα με το φαγητό που σερβίρουμε», τονίζει η Ελπίδα Κουμαρέλα.

info O Elaitis - δεξιώσεις γάμων, έχει έδρα από φέτος στις νέες εγκαταστάσεις στην Παγανή. Τηλ. επικοινωνίας 22510 43755 και 6972406931 Email: info@elaitisevents.gr info | 39


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Η Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά που παντρεύτηκε πέρυσι στον Μόλυβο μοιράζεται στο Info τις αναμνήσεις από την ομορφότερη στιγμή τους

40 | info

Ταλίτα και ο Στιούαρτ παντρεύτηκαν πέρυσι στον μαγευτικό Μόλυβο. Επέλεξαν να κάνουν τον γάμο τους στη Λέσβο χωρίς να έχουν καμιά απολύτως σύνδεση με το νησί. Κατάγονται και οι δυο από τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν εγκατασταθεί και ζουν μόνιμα στον Καναδά. Αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του στόχου ν’ αναδειχθεί το νησί ως γαμήλιος προορισμός και είναι οι καλύτεροι «πρεσβευτές» μας. Οι δυο τους μίλησαν στο «Info» και μοιράσθηκαν την εμπειρία τους από τον γάμο στη Λέσβο.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

-Θέλετε να μοιρασθείτε με μας την ιστορία αγάπης σας; Πότε γνωρισθήκατε και πώς φθάσατε μέχρι το γάμο; «Γνωριστήκαμε στη Νότιο Αφρική στο σχολείο και ξανασυναντηθήκαμε μετά από χρόνια όταν αποφοιτούσαμε. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ο οποίος μας οδήγησε μέχρι τον γάμο 10 χρόνια και 10 ημέρες μετά…». -Η ιδέα να γίνει ο γάμος στο εξωτερικό πώς προέκυψε; «Ζούμε στον Καναδά και σκεφθήκαμε ότι κάπου στην Ευρώπη θα ήταν το τέλειο σημείο, στα μισά της διαδρομής, ανάμεσα στον Καναδά και τη Νότιο Αφρική για τους καλεσμένους μας». -Τι έκανε τη Λέσβο να γίνει το ιδανικότερο μέρος για τον γάμο σας; «Καταρχάς θέλαμε ο γάμος να γίνει σε ελληνικό νησί. Μια από τις αγαπημένες μας ταινίες είναι το Mamma Mia. Όλες αυτές οι μοναδικές σκηνές της ταινίας μας ενέπνευσαν να το ζήσουμε κι εμείς όλο αυτό. Μαζί με συστάσεις από έναν φίλο που ζει στην Πέτρα και μετά από πολλή έρευνα στο διαδίκτυο είδαμε ότι το όνομα «Λέσβος» εμφανιζόταν στην κορυφή της κάθε λίστας. Η Λέσβος μπορεί να καμαρώνει για την απαράμιλλη μοναδικότητα που παραμένει ανέγγιχτη από τις αλλοιώσεις της υπέρ-προβολής». -Η διοργάνωση ενός γάμου σε ένα εντελώς ξένο

μέρος σας δυσκόλεψε; «Καθόλου, τελικά. Μόλις επιλέξαμε τον προορισμό χρειαζόμασταν έναν Wedding Planner και η «Menta Weddings» ήταν η καλύτερη επιλογή μας. Μέσω Skype και με emails η Γαβριέλα Βατή και η ομάδα της έκαναν το όνειρό μας πραγματικότητα. Παντρευτήκαμε κάτω από το εμβληματικό κάστρο του Μολύβου». -Ποια είναι η πιο ξεχωριστή ανάμνηση από τον γάμο σας; info | 41


«Είναι δύσκολο να περιορίσουμε τη χαρά μας σε μια συγκεκριμένη στιγμή, καθώς λατρέψαμε κάθε λεπτομέρεια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φιλοξενία, τον επαγγελματισμό, τις ποιοτικές υπηρεσίες και όλα όσα μας προσφέρθηκαν από όλους. Αισθανθήκαμε σαν μέλη των οικογενειών τους». -Τι άρεσε περισσότερο στους καλεσμένους σας από τον γάμο; «Οι καλεσμένοι μας, βρήκαν την αυθεντική ομορφιά του νησιού το ίδιο ελκυστική, όπως και εμείς. Η προσήλωση στη λεπτομέρεια, το επίπεδο της ποιότητας στους επαγγελματίες του γάμου και η διακόσμηση έκαναν τους πάντες να μιλάνε γι’ αυτό. Πολλοί καλεσμένοι έβαλαν την Ελλάδα στις προτιμήσεις τους για διακοπές και ήταν όλοι πολύ χαρούμενοι που έκαναν αυτό το ταξίδι. Η διασκέδαση με πληθώρα φαγητού, καλή μουσική και μια ασύγκριτη ατμόσφαιρα έχει χαραχθεί στις μνήμες όλων». -Ποια είναι τα 5 Top μυστικά που θα θέλατε να μοιρασθείτε με μελλόνυμφους που σκέφτονται να παντρευτούν στη Λέσβο; «1. Απλά κάντε το! Ξεχάστε την πίεση από την οικογένεια και ακολουθήστε την καρδιά σας. 2. Ζητήστε τη βοήθεια των καλύτερων διοργανωτών γάμων - Menta Weddings! 3. Αν και οι επαγγελματίες γάμου στο νησί μπορεί να αντιμετωπίζουν με «χαλαρότητα» τις επιθυμίες σας, θα τα φέρουν εις πέρας καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζεστε! 4. Σχεδιάστε μια εβδομάδα διακοπές πριν την τελετή 42 | info

του γάμου για να εκμεταλλευθείτε όλα όσα το νησί έχει να προσφέρει. 5. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, μην ξεχάσετε να χαρείτε τον ΔΙΚΟ ΣΑΣ γάμο!». -Θα προτείνατε τη Λέσβο για διακοπές; «Οπωσδήποτε θα συστήναμε τη Λέσβο για προορισμό διακοπών! Έχοντας επισκεφθεί και ένα άλλο ελληνικό νησί, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το μεγαλείο της Λέσβου. Λατρέψαμε την αυθεντικότητα του νησιού, δεν υπάρχει παραποίηση στη γαστρονομική του κουλτούρα, μόνο καλό, αυθεντικό ελληνικό φαγητό. Λιθόστρωτοι δρόμοι και γαϊδουράκια που πουλάνε λαχανικά. Ανυπομονούμε για την επόμενη επίσκεψή μας!».


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Κωνσταντίνος Σταματέλλης Ένας storyteller φωτογράφος γάμου Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Ο Κωνσταντίνος Σταματέλλης είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Το 2012 έγινε γνωστός από τη διάσημη φωτογραφία του με τα πιο όμορφα σοκάκια του κόσμου, αποσπώντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 133 υποψηφιότητες, σε διαγωνισμό του γνωστού διεθνώς, για τις λίστες του, “Bored Panda”. Είναι ένας ρομαντικός δημιουργός, με ευαίσθητη ματιά και πάνω απ’ όλα ένας, storyteller. Κύριος σκοπός του μέσα από τη δουλεία του να αφηγείται μια ιστορία. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στις φωτογραφίες γάμου, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το στίγμα του.

Τ

ο συναρπαστικό ταξίδι με τη φωτογραφία ξεκίνησε για τον Κωνσταντίνο Σταματέλλη από μια φωτογραφική μηχανή που του δώρισε ένας άλλος σπουδαίος φωτογράφος o Παντελής Θωμαΐδης. «Μου χάρισε μια φωτογραφική μηχανή και με παρότρυνε, “βγες εκεί έξω και βγάζε φωτογραφίες”. Μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με την τέχνη της φωτογραφίας, σταδιακά όμως αυτός ο μαγικός κόσμος άρχισε να με κερδίζει και από τότε δεν έχω σταματήσει να τον ανακαλύπτω», μας λέει ο Κωνσταντίνος Σταματέλλης. Στην αρχή φωτογράφιζε μόνο τοπία και το 2012 ήρθε η φωτογραφία του Μολύβου που ψηφίσθηκε ως η ομορφότερη στο διαδίκτυο για να του ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά. Πέρυσι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου του τμήματος Διευ-

θυντών Φωτογραφίας και είναι πλέον επαγγελματίας φωτογράφος.

Η φωτογραφία γάμου Από το 2013 όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τη φωτογράφιση γάμου φίλων του, έχει στραφεί στη φωτογραφία γάμου, βάπτισης και φωτογράφιση επαγγελματικών χώρων. Οι φωτογραφίες του ξεχωρίζουν, καθώς έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την ιδιαίτερη ρομαντική ματιά του φωτογράφου. «Μου αρέσει η “ρεπορταζιακή” φωτογραφία. Όχι η στημένη. Δεν επιδιώκω το στυλιζαρισμένο. Ακόμη και τις φωτογραφίες της επόμενης ημέρας, που εκ των πραγμάτων είναι «στημένες», θέλω το ζευγάρι, πρώτα να το ζήσει και μετά να έρθει η εικόνα. Φτιάχνουμε μαζί μια ιστορία, μια αυθόρμητη στιγμή, με ωραίο φως και κίνηση, τα οποία αποτυπώνονται μέσα από τις εικόνες. Είμαι info | 43


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

44 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

φωτογράφος της αλήθειας. Ο γάμος είναι ένα πραγματικό γεγονός. Από το να δημιουργήσω μια συνθήκη η οποία δεν υπάρχει, προτιμώ να συμμετέχω στη μέρα αυτή, και να αποτυπώσω εικόνες σαν να τους παρακολουθώ. Θέλω να είμαι φίλος με το ζευγάρι, να με εμπιστευτεί και όταν αποκτήσουμε τη σχέση αυτή μοιραία θα προκύψει μια αληθινή ιστορία, μια ειλικρινής ματιά μέσα από ένα ταξίδι εικόνων με διαχρονική γλώσσα όπου το ζευγάρι είναι ο εαυτός του και ο χαρακτήρας του», μας λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σταματέλλης. Έχει δημιουργήσει ένα δικό του στιλ φωτογραφίας γάμου που τον ακολουθεί. «Τα παιδιά που με επιλέγουν για να συνεργαστούμε ξέρουν τι θα βρουν σε εμένα. Μιλάμε, πριν μιλήσουμε». Η δουλειά του έχει γίνει γνωστή μέσα από τα social media, ενώ τα ίδια τα ζευγάρια αποτελούν τους «πρεσβευτές» του. Έχει αναλάβει γάμους και εκτός νησιού. Για τη Λέinfo | 45


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

σβο το όραμά του είναι να βοηθήσει ώστε το νησί να γίνει γαμήλιος προορισμός. Wedding Destination …. O Κωνσταντίνος Σταματέλλης έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την διοργανώτρια γάμων Γαβριέλα Βατή, στην προσπάθεια της καθιέρωσης της Λέσβου ως ενός κορυφαίου προορισμού γάμου. «Το νησί μας είναι «γεμάτο» εικόνες. Δεν έχει αυτό το αφαιρετικό που έχουν τα κυκλαδίτικα νησιά, τα οποία πρωτοστατούν στο κομμάτι του γαμήλιου τουρισμού, όμως έχει υπέροχο αιολικό φως. Μπορεί το νησί να γίνει προορισμός γάμου. Το οραματιστήκαμε μαζί με τη Γαβριέλα Βατή που πρώτη μου ανέφερε τον όρο destination wedding και σε αυτό ταιριάξαμε απόλυτα. Οι επαγγελματίες του νησιού έχουν μια τάση προσκόλλησης στο μικρόκοσμό τους, με αποτέλεσμα το νησί όχι μόνο να μένει στάσιμο αλλά να κάνει και βήματα πίσω. Οι ανεπτυγμένες 46 | info

info Μπορείτε να γνωρίστε τη δουλειά του Κωνσταντίνου Σταματέλλη στην ιστοσελίδα του https://konstantinosstamatellis.com/ Τηλ. Επικοινωνίας 6944704420


κοινωνίες προχώρησαν και εξελίχθηκαν μέσα από συνεργασίες και κοινή πορεία. Μέσα από όλο αυτό προσπαθήσαμε να εντάξουμε τη φωτογραφία γάμου σε ένα άλλο επίπεδο. Να προσπαθήσουμε να φέρουμε κόσμο εκτός νησιού. Να τεθεί το νησί σε μια άλλη βάση και να μπει στις τοπ επιλογές των ζευγαριών που επιλέγουν νησιά τα οποία πρωτοπορούν εδώ και πολλά-πολλά χρόνια στο κομμάτι αυτό. Τα τελευταία δυο χρόνια με πάρα πολλή προσπάθεια φαίνεται να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην αρχή όταν μας άκουγαν οι επαγγελματίες να μιλάμε για τη Λέσβο ως wedding destination, ίσως μας περιγελούσαν. Τώρα όμως αρχίζει να φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Xρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και βελτίωση των υπηρεσιών, ούτως ώστε να δώσουμε το παρών σαν ένας αντάξιος γαμήλιος προορισμός», μας λέει χαρακτηριστικά.•

info | 47


«Menta Weddings»: Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ανάμεσα στους καλύτερους wedding planners στον κόσμο

Η Γαβριέλα Βατή και η Ειρήνη Κουβδή, ιδιοκτήτριες της “Menta Weddings» στο Μόλυβο, είναι οι πρώτες wedding planners στη Λέσβο. Αναλαμβάνουν να οργανώσουν το γάμο από τα χαρτιά, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η «Menta» στα 12 χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να καταξιωθεί ανάμεσα στους καλύτερους wedding planners στον κόσμο. Μάλιστα η αναγνώριση αυτή ήρθε πρόσφατα από το περιοδικό Destination Weddings and Honeymoons Abroad, που κατατάσσει τη «Menta» στη λίστα ανάμεσα στους 50 καλύτερους στον κόσμο. Το ίδιο περιοδικό έχει εντάξει τη «Menta» στη λίστα με τους 10 πιο Lux planners στον κόσμο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το DWHA δι48 info | info | 48

Η Γαβριέλα Βατή και η Ειρήνη Κουβδή, ιδιοκτήτριες της “Menta Weddings»


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

ανέμεται σε αμέτρητες χώρες σε όλο τον κόσμο κι είναι ένα περιοδικό ιδιαίτερα καταξιωμένο στην Ευρώπη στον τομέα του. Από την Ελλάδα, εκτός από τη Menta στη Λέσβο, περιλαμβάνονται στις λίστες του περιοδικού άλλες 7 περιοχές (Χίος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη, Σαντορίνη, Σίφνος, Ζάκυνθος). «Όταν σε αναφέρουν στους Top 50 του κόσμου η χαρά είναι απερίγραπτη. Όταν σε αναφέρουν στους 10 πιο LUX planners του κόσμου, ε, τότε... δεν υπάρχουν λόγια. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε ψηλά!», αναφέρει η Γαβριέλα Βατή. «Το πάθος μας δεν είναι μόνο η δημιουργία όμορφων γάμων, αλλά και συναισθημάτων που αγγίζουν την καρδιά της νύφης. Ο γάμος στη Λέinfo | 49


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

50 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

σβο είναι ιδιαίτερος, σκέτη μαγεία. Η δική σας ιστορία αγάπης είναι η ιστορία της ζωής μας», σημειώνει η κ. Βατή στο αφιέρωμα του περιοδικού. Η Γαβριέλα Βατή και η Ειρήνη Κουβδή έχουν βάλει στόχο να εντάξουν τη Λέσβο στο χάρτη των γαμήλιων προορισμών και έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Προσπαθούν να κινητοποιήσουν και τους άλλους επαγγελματίες του χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργασθούν. «Η βιομηχανία του γάμου δημιουργεί πολύ μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Μπορούμε όλοι να συνεργασθούμε στην κατεύθυνση ν’ αναδείξουμε τη Λέσβο ως ιδιαίτερο προορισμό», επισημαίνει η Γαβριέλα Βατή.

info | 51


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ιδέες για την επίπλωση του νέου σπιτιού Η επίπλωση και διακόσμηση του νέου σπιτιού που ετοιμάζει το μελλόνυμφο ζευγάρι για να στεγάσει την οικογένειά του, φαντάζει - μαζί με τα έξοδα του γάμου - ένα δυσβάσταχτο έξοδο που εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, γίνεται και ακόμη μεγαλύτερο. Και τι θα γίνει; Δεν θα παντρεύονται τα νέα ζευγάρια, δεν θα επιπλώνουμε το νέο σπίτι μας; Ή δεν θ’ ανανεώνουμε το χώρο μας;

Κ

ι όμως ακόμη και στον καιρό της κρίσης, μπορείτε ακολουθώντας τις συμβουλές ειδικών, να «ντύσετε» το νέο σπίτι σας οικονομικά και ποιοτικά.

Μερικές βασικές συμβουλές: • Κάντε μια λίστα με όσα χρειάζεστε για να επιπλώσετε το κάθε δωμάτιο ή ποια έπιπλα από αυτά που διαθέτετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. • Αγοράστε περιοδικά διακόσμησης και ξεφυλλίστε τα για να πάρετε ιδέες και να κρατήσετε αυτά που σας ενδιαφέρουν. • Στο διαδίκτυο επίσης μπορείτε να συγκεντρώσετε πολλές ιδέες. • Παλιά έπιπλα των παππούδων και γιαγιάδων επίσης μπορούν να ζωντανέψουν ξανά σήμερα δίνοντας στο χώρο σας τη μοντέρνα «ρουστίκ» ή «ρετρό» τάση. Ένας παλιός καθρέπτης, αν βαφεί, αμέσως αλλάζει στιλ. Μια παλιά τραπεζαρία, αν αλλάξει χρώμα και ύφασμα, μπορεί να γίνει σαν καινούργια. 52 | info

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σωτήρχος*

• Στα μαγαζιά της πόλης μπορείτε να βρείτε άφθονο έντυπο υλικό που θα σας δώσει ιδέες και θα πάρετε και μια γεύση από τις τιμές. • Προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα αυτά που κατασκευάζονται στον τόπο μας. Έχουν εγγύηση 15 χρόνων, ενώ θα έχετε δίπλα σας το μάστορα για την επισκευή τους. Οι μελαμίνες και τα MDF εισαγωγής είναι φθηνότερα, με πολύ μικρό χρόνο ζωής όμως. • Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα εισαγόμενα έπιπλα δεν έχουν ανταλλακτικά (βίδες, φιράμια, μεντεσέδες, κλειδαριές) που να ταιριάζουν με αυτά που πωλούνται στην Ελλάδα. Αν παραγγείλετε θα έρθουν μετά από 2-3 μήνες. • Καμιά σύγκριση δεν μπορεί να υπάρξει με την ποιότητα κατασκευής των ελληνικών προϊόντων που κατασκευάζονται από τεχνίτες σε μικρές βιοτεχνίες με αυτά που πωλούνται στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Καλύτερα, ποιοτικά έπιπλα που αντέχουν στο χρόνο, παρά φθηνά έπιπλα, τα οποία «γεμίζουν» απλά το χώρο, αλλά θα χρειασθεί σύντομα να τ’ αντικαταστήσετε. *Ο Κωνσταντίνος Σωτήρχος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης επίπλων.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 53


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Γιαβρίμης:

Εγγύηση και ποιότητα στο έπιπλο

Τ

ο κατάστημα Γιαβρίμης έχει σκοπό να σας προσφέρει ολοκληρωμένες μελέτες επίπλωσης που υπηρετούν την αρμονία του χώρου και το λειτουργικό design. Για τα ζευγάρια που ετοιμάζουν το νέο τους σπίτι, τα έπιπλα του καταστήματος ΓΙΑΒΡΙΜΗΣ ΕΠΙΠΛΟ στην οδό Μυρογιάννη 8, στη Χρυσομαλλούσα, είναι συνώνυμα της κομψότητας και της αισθητικής. Βασιζόμενοι στην τεχνογνωσία και την ποιότητα κατασκευών, διαθέτει προτάσεις για την επίπλωση του σπιτιού σας συνδυάζοντας μοναδικές τιμές και απαράμιλλης αισθητικής και λειτουργικότητας έπιπλα, που θα δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό στιλ για το χώρο σας. Περιπλανηθείτε στο χώρο του μοντέρνου και διαχρονικού και ανακαλύψτε δημιουργικές ιδέες και λύσεις για το σπίτι, εμπνευσμένες από τους μεγαλύτερους designers στον χώρο του επίπλου. Μια επίσκεψη στο κατάστημα Γιαβρίμης θα σας προσφέρει μονα54 | info

info

Το εργαστήριο και την έκθεση επίπλων «Γιαβρίμης» θα τα βρείτε στην οδό Μυρογιάννη 5 και 8 στη Χρυσομαλλούσα. Τηλ.: 22510 46848 22510 28810 Fax: 22510 46848 info@giavrimis.gr www.giavrimis.gr δικές προτάσεις επίπλωσης, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό του εγγυάται την άμεση και φιλική σας εξυπηρέτηση. Η άριστη ποιότητα κατασκευής είναι το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης και το βασικό ζητούμενο που πρέπει να αναζητεί ο κάθε πελάτης επιλέγοντας έπιπλα, που αντέχουν στο χρόνο και πραγματικά ξεχωρίζουν.

Ο πελάτης μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των προϊόντων επιβεβαιώνοντας ότι η κατασκευή είναι στιβαρή, αξιόπιστη και παρέχει εργονομία. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα επιλογής σε σχέδια, υφάσματα και χρώματα στα περισσότερα από τα έπιπλα που διαθέτει το κατάστημα. Το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας αναλαμβάνει κάθε είδους κατασκευή και ανακατασκευή επίπλων, καθώς και την διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Διαθέτει άψογες κτιριακές εγκαταστάσεις στην καρδιά της πόλης με σύγχρονο εξοπλισμένο εργαστήριο, καθώς και εκθεσιακό χώρο όπου μπορεί κανείς να δει δείγματα από τα έπιπλα. Η εταιρεία Γιαβρίμης, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει στο χώρο του επίπλου και της διακόσμησης, αναλαμβάνει επίσης επισκευές και ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων, όπως ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και κάθε είδους επιχείρηση.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 55


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Γραφειοκρατία… αλλά και έθιμα της βάφτισης Η βάπτιση έχει τη δική της γραφειοκρατία για την οποία θα πρέπει να «τρέξουν» οι γονείς, πριν και μετά το μυστήριο. Συγκεκριμένα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

• Πριν την ώρα της βάπτισης ή νωρίτερα

οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν στον εφημέριο, τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, η οποία έχει εκδοθεί από το Δήμο, στον οποίο έχει δηλωθεί η γέννησή του.

• Εάν επιθυμούν να γίνει η βάφτιση σε άλλη 56 | info

info Η γέννηση ενός παιδιού δηλώνεται στο Ληξιαρχείο, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση Πιστοποιητικών Γέννησης.


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ Ενορία και όχι στη δική τους, τότε πρέπει να ζητήσουν από τον εφημέριο της Ενορίας τους να μεταβιβάσει τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, στο Ναό όπου θα τελεσθεί το Μυστήριο.

• Ο ιερέας πού τέλεσε το Μυστήριο εκδίδει Δήλωση Βαπτίσεως.

• Η Δήλωση Βαπτίσεως κατατίθεται εντός

60 ημερών στο Ληξιαρχείο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένη η γέννηση του παιδιού.

• Για το νονό - νονά: Ανάδοχος του παιδιού

δεν μπορεί να γίνει αλλόδοξος ή αλλόθρησκος ή Ορθόδοξος ο οποίος έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο.

info | 57


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Η «ιεροτελεστία» μετά τη βάπτιση

Μετά το μυστήριο της βάφτισης υπάρχει μια εθιμοτυπική διαδικασία που θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι γονείς μαζί με τους νονούς. Πρώτα απ’ όλα τα λαδωμένα ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες, λαδόπανα θα πρέπει να τα πλύνετε σε μια λεκάνη και να χύσετε το νερό στις γλάστρες σας ή στον κήπο, καθώς αυτό το νερό που περιέχει το λάδι, το νερό και το μύρο από τη βάπτιση του παιδιού, δεν πρέπει να πεταχτεί σε βρόμικο μέρος και δύσκολα θα πηγαίνατε στην εκκλησία, για να το αδειάσετε στο χωνευτήρι, εκεί που αδειάζουν και το νερό από την κολυμπήθρα. Στο νησί πολλοί γονείς πλένουν τα ρούχα της βάφτισης στη θάλασσα. Το παιδί σας δεν θα το πλύνετε για τρεις ημέρες από τη βάπτιση. Δεν θα το κάνετε ολόσωμο μπάνιο, δηλαδή, και δεν θα το λούσετε. Θα το πλένετε βεβαίως τοπικά, όταν το αλλάζετε και όποτε άλλοτε πρέπει. Μετά από τρεις μέρες που θα το κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη, ώστε και αυτό το νερό να το μαζέψετε για να το χύσετε στις γλάστρες ή στον κήπο. 58 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ Για τις τρεις επόμενες Κυριακές από τη βάπτιση, ο νονός θα πρέπει να πηγαίνει το παιδί στην εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν και τη βαπτιστική λαμπάδα για να την ανάβουν. Επειδή στην πράξη ο νονός πολλές φορές δεν μπορεί να είναι συνεπής με αυτό μπορείτε να πάτε μόνο εσείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες το παιδί στην εκκλησία για να κοινωνήσει. Την τελευταία Κυριακή, θα αφήσετε τη λαμπάδα να καεί στην εκκλησία, έχοντας αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο της.•

info | 59


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ιδέες για το

παιδικό δωμάτιο Τ

ο παιδικό δωμάτιο για τους γονείς θεωρείται ο πιο ζεστός χώρος του σπιτιού. Από την άλλη μεριά, για τα παιδιά, το δωμάτιό τους είναι το καταφύγιό τους… ο χώρος που παίζουν, διαβάζουν και κάνουν όνειρα για το μέλλον. Χρώματα. Οι χρωματικές αποχρώσεις που θα επιλέξετε για να βάψετε το δωμάτιο του παιδιού σας θα το βοηθήσουν να εκφραστεί καλύτερα προσφέροντάς του χαρά, ξεγνοιασιά και ηρεμία. Έχοντας χρωματική ισορροπία στο δωμάτιο, τα παιδιά γίνονται πιο συνεργάσιμα, δεν έχουν επιθετικές τάσεις και αναπτύσσονται καλύτερα πνευματικά. Χρώματα όπως είναι το πράσινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε είναι ιδανικά για 60 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ένα παιδικό δωμάτιο (και για αγόρια και για κορίτσια) γιατί είναι χρώματα της φύσης. Προκαλούν ζεστασιά και ηρεμία αρκεί να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο και όχι όλα μαζί. Μην προτιμήσετε το σκούρο μπλε γιατί προκαλεί έντονα συναισθήματα. Αποφύγετε το κόκκινο μιας και είναι χρώμα της έντασης, ενώ το ροζ έχει παρατηρηθεί πως είναι ένα χρώμα που τα παιδιά βαριούνται πολύ σύντομα. Αποφύγετε το πολύ λευκό γιατί προκαλεί κενά συναισθήματα και αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε συνδυάστε το με διάφορα άλλα χρώματα. Ταπετσαρίες και υφάσματα. Όπως σε όλους τους χώρους του σπιτιού έτσι και στο παιδικό δωμάτιο, υφάσματα και ταπετσαρίες είναι μια οικονομική και γρήγορη λύση για να δώσετε νέα πνοή στο χώρο. Επιλέξτε κάτι ουδέτερο με σχέδια και χρώματα. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα σεντόνια. Προτιμήστε σεντόνια που ναι μεν είναι χαρούμενα και ταιριάζουν σε ένα παιδικό δωμάτιο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά ενώ μεγαλώνουν.

info | 61


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ιδιωτικότητα 2 παιδιών σε ένα δωμάτιο. Τα περισσότερα παιδιά - και πολλές φορές διαφορετικού φύλου παιδιά - μοιράζονται ένα δωμάτιο. Βάλτε ένα παραβάν ή μια κουρτίνα και δώστε στο καθένα την ιδιωτικότητα που χρειάζεται. Μικρά δωμάτια. Αν το παιδικό σας υπνοδωμάτιο είναι πολύ μικρό θέλετε να βρείτε τρόπους για να είναι το παιδί σας άνετα. Αν, από την άλλη μεριά, έχετε δύο παιδιά, θέλετε να χωράνε όσο γίνεται καλύτερα και να μην παραπονιούνται. Κρεβάτι τοίχου. Πρόκειται για μια εκπληκτική ιδέα την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε μικρό δωμάτιο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βιδώσετε στον τοίχο το κρεβάτι και να το κλείνετε κάθε πρωί για να παίζουν τα παιδιά στον ελεύθερο χώρο που δημιουργείται. Μια επίσης πολύ ωραία ιδέα αν έχετε δύο παιδιά και μικρό δωμάτιο είναι να επιλέξετε ένα κρεβάτι πάνω-κάτω και να εκμεταλλευτείτε και τον χώρο κάτω από το κάτω κρεβάτι για να αποθηκεύετε πράγματα. Μην αφήνετε κανένα σημείο του δωματίου ανεκμετάλλευτο. 62 | info

Αναλαμβάνουμε παιδικά πάρτι, γενέθλια καθώς και άλλες εκδηλώσεις σε πολύ συμφέρουσες τιμές Προσφέρουμε έκπτωση 10% για εκδηλώσεις μελών των συλλόγων 3τεκνων και Πολυτέκνων Ν. Λέσβου. Ώρες λειτουργίας: 17.30 - 22.00 (χειμερινό) Κυριακές 11.00 - 14.00 & 17.30 - 22.00

1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Tηλ: 22510 26542, Κιν: 6932515773


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Προτιμάτε έπιπλα που έχουν και άλλες χρήσεις. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και οι ανάγκες σε κάθε ηλικία είναι πολύ διαφορετικές. Βρείτε τρόπους να αλλάξετε χρήση στα έπιπλα ανάλογα με την ηλικία. Μετατρέψτε την παλιά κούνια σε γραφείο, μετατρέψτε την αλλαξιέρα σε ντουλάπι και γενικότερα βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε. Πηγή: Spirossoulis.com

info | 63


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Περνώντας την πόρτα του «Παραμυθένιου Κόσμου» τα παιδιά ξεκινούν ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο των γνώσεων και της κοινωνικής ζωής με έναν ξεχωριστό, πρωτότυπο ευχάριστο και παραστατικό τρόπο. Ας ταξιδέψουμε λίγο μαζί τους! Μια αλλιώτικη αλφαβήτα Πώς θα σας φαινόταν αν το «Α» σας το σύστηνε μία όμορφη γλυκιά αγελαδίτσα, το «Ο» η Λέλα η ομπρέλα, το «Χ» ένας χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει, το «Ψ» μία μερίδα λαχταριστά ψάρια, το Ε η γνωστή μας ελιά η μυτιληνιά, το «Μ» η γλυκιά προγραμματιζόμενη μελισσούλα –ρομπότ, το «Δ», το δεινοθήριο της Λέσβου; Κάθε γράμμα και μία έκπληξη! Στο νηπιαγωγείο μας τα παιδιά εξοικειώνονται προοδευτικά με το σύστημα συμβόλων της αλφαβήτας και των ήχων που παράγουν τα γράμματα, μέσα από ευχάριστες παιγνιώδεις δραστηριότητες, που εξάπτουν την παιδική φαντασία και σέβονται απόλυτα την ηλικία των παιδιών.

Παραμυθομαθηματικά Όλα μπορεί να συμβούν στα παραμύθια, ακόμα και να μαθαίνεις μαθηματικά με χαρά, γέλιο και παιχνίδι. Ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα ανακαλύπτεις τους αριθμούς, με τα τρία γουρουνάκια, τους επτά νάνους, τα οκτώ μικρά καπέλα κ.ά. Μαθαίνεις να συγκρίνεις το μήκος με την κοτσίδα της Ραπουνζέλ, να μετράς το ύψος με ένα ποντίκι, να ανακαλύπτεις τις ομαδοποιήσεις με τις παραξενιές της πριγκίπισσας Δυσκολούλας, να επεξεργάζεσαι χωροχρονικές έννοιες με τον Φρατζολάκη, να προσανατολίζεσαι στο χώρο με την Κοκκινοσκουφίτσα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις προμαθηματικές έννοιες και ό,τι είναι απαραίτητο για την κατάκτηση των αριθμών και την καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, μέσα από τα παραμύθια.

64 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Το παράπονο της «Λέλας Ομπρέλας»

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι ακόμα σχεδόν καλοκαιρινός και δεν βρέχει; Ευτυχώς που επισκέφθηκε τις τάξεις του Νηπιαγωγείου μας η «Λέλα Ομπρέλα» και μάς έκανε τα παράπονά της. Ήταν πολύ στενοχωρημένη γιατί δεν είχε βρέξει τόσους μήνες και έμενε στην άκρη αχρησιμοποίητη. Εμείς προσπαθήσαμε να τη βοηθήσουμε. Αναβιώσαμε το έθιμο της Περπερούνας και παρακολουθούσαμε τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Εν τω μεταξύ η «Λέλα Ομπρέλα» μας γνώρισε όλους τους φθινοπωρινούς της φίλους, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα αποδημητικά πουλιά, το γεωργό, τα φυλλοβόλα δέντρα, τα κίτρινα φύλλα, και πολλούς άλλους… Γίναμε μικροί επιστήμονες, μετρήσαμε τη θερμοκρασία, φτιάξαμε βροχόμετρο και καταγράφαμε τον καιρό του Νοεμβρίου καθημερινά. Τελικά ήρθαν οι βροχές και αποχαιρετήσαμε τη «Λέλα Ομπρέλα», που έφυγε από το σχολείο μας χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

Η Φένια Διατροφένια

Η νεράιδα «Φένια Διατροφένια» ξεπήδησε από το παραμύθι «Ένας κλόουν γλυκατζής και η νεράιδα της καλής διατροφής». Μας συμπάθησε και ήρθε να μείνει λίγο μαζί μας για να μας μάθει τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Μαζί της μάθαμε να ξεχωρίζουμε τις τροφές και μας σύστησε τις οικογένειές τους. Ετοιμάσαμε ένα σπιτάκι για κάθε οικογένεια και μάθαμε τι πρέπει να τρώμε, διαλέγοντας τροφές απ’ όλα τα «σπιτάκια». Με τις οδηγίες της φτιάξαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το ραπ των φρούτων. Κάναμε μαθηματικά με την «ποδιά» που μας χάρισε, παίξαμε μουσική με τα πιο παράξενα μουσικά όργανα του κόσμου, τα κατσαρολικά και πολλά - πολλά άλλα…

info | 65


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πολύδωρος Π. Αμπατζής Ιατρός Ακτινολόγος Αερ. Γιανναρέλλη 7 ΜΥΤΙΛΗΝΗ Τηλ.: 2251028222 - Fax :2251028558 - Κιν.: 6948522245 Ε-mail: ampatzispp@gmail.com Site: www.ampatzispp.wix.com/ampatzispolydoros

Εξειδικευμένες ακτινολογικές - απεικονιστικές εξετάσεις στην παιδιατρική Γράφει ο ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ Π. ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Έγκαιρη διάγνωση με υπερηχογράφημα του συγγενούς εξαρθρήματος του ισχίου Το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου ή αναπτυξιακή δυσπλασία όπως λέγεται σήμερα, είναι μια κατάσταση που υπάρχει κατά την γέννηση και συνίσταται σε ανώμαλη μορφολογία, είτε της κεφαλής του μηριαίου, είτε της κοτύλης όπου αρθρώνεται η κεφαλή. Υπερίσχυσε ο όρος δυσπλασία για να συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη γκάμα δυσλειτουργιών που δεν οδηγούν απαραίτητα σε εξάρθρωση. Ο όρος Συγγενές Εξάρθρημα του Ισχίου δεν περιγράφει επαρκώς το παθολογικό ισχίο του νεογνού. Και αυτό γιατί η απουσία του εξαρθρήματος του ισχίου δεν σημαίνει υγιές ισχίο. Ο όρος Συγγενές Εξάρθρημα περιγράφει μόνο τις ακραίες παθολογικές καταστάσεις του νεογνικού ισχίου, όπου η μηριαία κεφαλή αμέσως μετά τη γέννηση είναι εξαρθρωμένη ή εξαρθρώνεται με χειρισμούς του εξεταστή. Τα αίτια που προκαλούν την δυσπλασία του ισχίου, δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θεωρούνται ότι αυξάνουν την πιθανότητα δυσπλασίας, όπως το οικογενειακό ιστορικό, παράγοντες που αφορούν την κύηση (μειωμένο αμνιακό υγρό, ισχιακή προβολή, δίδυμη κύηση) κ.ά.

Υπερηχογράφημα ισχίου 66 | info

Φυσιολογικό

Η δυσπλασία παρουσιάζεται σε 1 ανά 1.000 βρέφη, είναι πιο συχνή στο αριστερό ισχίο, 8 στις 10 περιπτώσεις αφορά κορίτσια και 6 στα 10 πρωτότοκα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η υποψία της δυσπλασίας τίθεται από τον παιδίατρο σε κάποια τακτική προληπτική εξέταση του μωρού. Σήμερα δύο είναι οι μέθοδοι διάγνωσης της δυσπλασίας του ισχίου, το υπερηχογράφημα και η ακτινογραφία λεκάνης και ισχίων. • ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ Είναι μια ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση. Γίνεται από εκπαιδευμένο ακτινολόγο γιατρό σε βρέφη από ηλικία λίγων ημερών έως το πολύ έξι μηνών. Είναι σκόπιμο να γίνεται πριν κλείσουν οι τρεις μήνες. Η μέθοδος Graaf θεωρείται η πλέον αξιόπιστη και επαναλήψιμη γιατί προϋποθέτει την απεικόνιση Εικόνα 1Υπερηχογράφημα ισχίου. συγκεκριμένων ανατομικών δομών στην εικόνα των υπερήχων με βάση τις οποίες γίνονται οι μετρήσεις και κατά συνέπεια μπορούν να αξιολογηθούν από οποιονδήποτε γνωρίζει την μέθοδο, αλλά και να γίνει επανάληψη της ίδιας ακριβώς εικόνας και παρακολούθηση της πορείας. Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται στα δύο ισχία με το βρέφος ξαπλωμένο

Ήπια δυσπλασία

Υπεξάρθρημα

Εξάρθρημα


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ στο αντίθετο πλευρό κάθε φορά. Η αξιολόγηση γίνεται από τον ακτινολόγο γιατρό με βάση συγκεκριμένες μετρήσεις συγκεκριμένων γωνιών. Μερικές φορές, σε πολύ μικρά βρέφη, όπου το αποτέλεσμα είναι οριακό γίνεται επανάληψη της εξέτασης σε 2-4 εβδομάδες. Σε κάποιες χώρες, όπως ή Αυστρία, το υπερηχογράφημα του ισχίου γίνεται προληπτικά σε κάθε νεογέννητο. Μετά τον έκτο μήνα το υπερηχογράφημα δεν είναι πλέον ικανοποιητικό και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με ακτινογραφία. Το κυριότερο πλεονέκτημα του υπερηχογραφήματος έναντι της ακτινογραφίας είναι η δυνατότητα επανάληψης χωρίς την ακτινοβόληση του βρέφους και κατά συνέπεια η ευκολότερη παρακολούθηση της πορείας της ανάπτυξης. Η υποχρεωτική εφαρμογή του υπερηχογραφικού ελέγχου του νεογνικού ισχίου έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του αριθμού των ανοικτών (χειρουργικών) ανατάξεων των παθολογικών ισχίων στις χώρες που εφαρμόστηκε, συγκριτικά με τον αριθμό των ανοικτών ανατάξεων που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπου ο υπερηχογραφικός έλεγχος του ισχίου δεν είναι υποχρεωτικός και στις οποίες η ανίχνευση της δυσπλασίας βασίζεται στην παραδοσιακή κλινική εξέταση και τον κλασικό ακτινολογικό έλεγχο. Έτσι στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Γερμανία, Τσεχία,

όπου ο υπερηχογραφικός έλεγχος του ισχίου είναι υποχρεωτικός, η συχνότητα των ανοικτών ανατάξεων του ισχίου ανέρχεται περίπου στις 1-2 ανά 10.000 γεννήσεις, ενώ σε χώρες όπως Μ. Βρετανία, Νορβηγία, η συχνότητα των χειρουργικών επεμβάσεων σε παθολογικά ισχία είναι 10πλάσια, δηλαδή περίπου 10 ανά 10.000 γεννήσεις. • ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΚΑΝΗΣ - ΙΣΧΙΩΝ Η κλασική ακτινογραφία της λεκάνης και των αρθρώσεων του ισχίου αποτελούσε την πρώτη μέθοδο εκλογής για την διάγνωση του συγγενούς εξαρθρήματος του ισχίου και της δυσπλασίας. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για την διερεύνηση του προβλήματος σε ηλικίες κατά τις οποίες η κεφαλή του μηριαίου έχει αρχίσει να οστεοποιείται, οπότε είναι αδύνατος ο υπερηχογραφικός έλεγχος. Με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην κλασική ακτινογραφία η μέθοδος βελτιώθηκε για πολλούς λόγους. Πρώτον μειώθηκε η δόση ακτινοβόλησης των βρεφών, δεύτερον οι μετρήσεις γίνονται με ακριβέστερο τρόπο και τρίτον λόγω της αρχειοθέτησης των ψηφιακών εικόνων είναι πλέον αξιόπιστη η συγκριτική μελέτη. Η ακτινογραφία των ισχίων γίνεται συνήθως σε μία θέση με τα πόδια ενωμένα σε θέση προσοχής ή και μία συμπληρωματική με τους μηρούς σε γωνίες 45 μοιρών. ▶

info | 67


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

Ανιούσα κυστεοουρηθρογραφία σε βρέφη και παιδιά με ουρολοίμωξη

Άνω κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση άμφω Κάτω φυσιολογική

68 | info

Μια εξειδικευμένη παιδιατρική ακτινολογική εξέταση είναι η ανιούσα κυστεογραφία. Η εξέταση γίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά για την διερεύνηση της λεγόμενης κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης σε περίπτωση ουρολοιμώξεων. Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι η κατάσταση κατά την οποία τα ούρα από την ουροδόχο κύστη διοχετεύονται πίσω προς τα νεφρά κατά τη διάρκεια της ούρησης. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τάση επανειλημμένων ουρολοιμώξεων και η διάγνωσή της είναι πολύτιμη για την διάσωση των νεφρών του μικρού παιδιού από τις επανειλημμένες ουρολοιμώξεις. Κατά την ανιούσα κυστεογραφία τοποθετούμε δια της ουρήθρας του βρέφους μικρό καθετήρα και γεμίζουμε την ουροδόχο κύστη με ειδικό σκιαγραφικό φάρμακο το οποίο κατά κάποιο τρόπο «αντικαθιστά» τα ούρα του παιδιού. Λαμβάνουμε ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της ουρήσεως. Στην περίπτωση ύπαρξης της θεωρητικής παλινδρόμησης το σκιαγραφικό φάρμακο θα σκιαγραφήσει τον έναν ή και τους δύο ουρητήρες ή και τα νεφρά ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης. Η εξέταση δεν είναι επώδυνη και παρουσιάζει μικρές δυσκολίες στην συνεργασία των βρεφών και κυρίως των μικρών παιδιών. Παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη μικρή ηλικία γίνεται ακτινοβόληση για την εξέταση, η διάγνωση της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης είναι πολύτιμη για την διάσωση των νεφρών του παιδιού και γι’ αυτό η εξέταση πρέπει απαραιτήτως να γίνεται όταν το κρίνει αναγκαίο ο παιδίατρος.●


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

Γεώργιος Δ. Γκούμας ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ Κιν: 6948 545 641, e-mail: gkoumas.uro@gmail.com Καβέτσου 44, 2ος όροφος Μυτιλήνη Τηλ. Ιατρείου: 22510 55112, fax: 22510 55112

Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ουρολοιμώξεων και Λιθίασης σε Εγκυμονούσες Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΓΚΟΥΜΑΣ

Ο

ι ουρολοιμώξεις κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες: 1. Απλές - Μη επιπλεγμένες 2. Επιπλεγμένες (π.χ. λιθίαση, κύηση κτλ.) 3. Υποτροπιάζουσες 4. Οι σχετιζόμενες με καθετήρες 5. Ουροσήψη Κάθε ουρολοίμωξη κατά την διάρκεια της κυήσεως θεωρείται επιπλεγμένη, διότι οι ανατομικές αλλαγές που επιφέρει η αύξηση των διαστάσεων της μήτρας αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μικροβίων. Αυτό συμβαίνει για διαφόρους λόγους με σημαντικότερους την απόφραξη της πορείας των ούρων από πιεστικά φαινόμενα και από την στάση ούρων. Η ύπαρξη μικροβίων στα ούρα καλείται μικροβιουρία και σε κάθε ουρολοίμωξη έχουμε είτε ασυμπτωματική μικροβιουρία, είτε συμπτωματική. Τα συμπτώματα στην ουρολοίμωξη είναι πόνος, καύσος, πυρετός, αιματουρία, βάρος υπογαστρίου ακόμα και άλγος οσφύος. Στην ασυμπτωματική μικροβιουρία υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των ουρολόγων για την χορήγηση αντιβιοτικών. Στο ερώτημα αν είναι ευεργετική η θεραπεία της Μη Συμπτωματικής Μικροβιουρίας (Ουρολοίμωξης) όλες οι μελέτες που διενεργήθηκαν δεν έδειξαν ξεκάθαρο όφελος. Έτσι σε νεότερες μελέτες τέθηκε το ερώτημα αν πρέπει να χορηγείται μονή δόση αντιβίωσης ή ολιγοήμερο σχήμα. Εδώ είχαμε σαν αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση να έχουμε μερικές ουρολοιμώξεις αθεράπευτες, αλλά τα παιδιά να γεννιούνται με μεγαλύτερο σωματικό βάρος, ενώ στην δεύτερη κατηγορία το ανάποδο. Έτσι η χρήση αντιβιοτικών σε εγκυμονούσες θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική και εργαστηριακή εξέταση των γυναικών. Σε συμπτωματική ουρολοίμωξη τα πράγματα είναι πιο απλά διότι όλες οι έγκυες θα πρέπει να λάβουν αντιβίωση. Έτσι ΠΑΝΤΑ μετά από καλλιέργεια ούρων χορηγούμε για σύντομο χρονικό διάστημα αντιβιοτικά από τις παρακάτω κατηγορίες: 1. Πενικιλλίνες 2. Κεφαλοσπορίνες

3. Φωσφομυκίνη 4. Νιτροφουραντοΐνη (όχι σε έλλειψη G6PD) 5. Τριμεδοπρίνη (όχι στο πρώτο τρίμηνο) 6. Σουλφοναμίνες (όχι στο τρίτο τρίμηνο) Ένα άλλο συχνό διαγνωστικό πρόβλημα που συναντάμε στις κυήσεις είναι και η λιθίαση του ουροποιητικού. Πέτρες σε οποιοδήποτε σημείο του αποχετευτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν από πόνο έως πλήρη απόφραξη και φλεγμονή, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Το ιδιαίτερο πρόβλημα με την διαγνωστική προσπέλαση είναι τα προβλήματα που προκαλεί η ακτινοβολία στο έμβρυο. Όπως και στις ουρολοιμώξεις, οι ανατομικές αλλαγές που επιφέρει η αύξηση των διαστάσεων της μήτρας (πιέζει τους ουρητήρες και την κύστη) δυσκολεύουν την δίοδο των λίθων. Με τον περιορισμό της ακτινοβολίας το υπερηχογράφημα είναι η εξέταση πρώτης γραμμής, λόγω έλλειψης ακτινοβολίας. Όμως η διαγνωστική του ακρίβεια είναι αρκετά μικρή (77%). Έτσι σαν δεύτερης γραμμής χρησιμοποιούμε την MRI, όπου η πέτρα φαίνεται σαν έλλειμμα πληρώσεως (filling defect), αλλά και εδώ η ευαισθησία είναι στο 80%. Η low dose CT έχει ακρίβεια στο 95,8%, αλλά λόγω υψηλής ακτινοβολίας χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις και μετά από πλήρη ενημέρωση-συγκατάθεση. Ο κλινικός χειρισμός μετά την διάγνωση είναι επίσης δύσκολος και απαιτεί συνεργασία ουρολόγου, ακτινολόγου και μαιευτήρα. Αν δεν έχουμε αυθόρμητη πτώση του λίθου, τότε τοποθετούμε ένα ουρητηρικό stent ή μια διαδερμική νεφροστομία. Όμως και οι 2 αυτές λύσεις δεν είναι καλά ανεκτές σε βάθος χρόνου, λόγω συνεχών αλλαγών. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) λόγω του εμβρύου, ενώ σε καταστάσεις που είναι επείγουσα η αφαίρεση του λίθου, αυτό γίνεται διαδερμικά σε εξειδικευμένα κέντρα παρουσία μαιευτήρα. info | 69


70 | info


info ΤΑ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

info | 71


Γάμος - Βάπτιση - Παιδί 2019

72 | info

Profile for Τα Νέα της Λέσβου

Γάμος-Βάπτιση-Παιδί 2019  

Γάμος-Βάπτιση-Παιδί 2019  

Profile for nealesvou
Advertisement