Page 1

Linde MAGASINET

N O V E M B E R 2 0 1 0 / 2 6 . U D G AV E

Tema: Historien om Linde EUC Nord Kursusafdelingen Lemvigh-Müller Linde nyhed: CiTi Truck Flextronics Dragsbæk Læs mere inde i bladet...


Velkommen til Linde Magasinet - og masser af god viden om truck Som sædvanligt bringer vi dig vidt omkring i dette magasin. Du kan f.eks. blive lidt klogere på Linde Material Handling’s spændende forhistorie, og følge hovedtrækkene i truckenes udvikling fra slutningen af 1950’erne.

Leder Velkomst ........................................................................... 2

Tema: Lindes historie Introduktion - de første år ................................................3

Tema: Lindes historie

Vi præsenterer dig også for en stor 2010-nyhed i den mindre ende: Linde CiTi Truck, der flytter alle hidtidige standarder for el-palleløftere. Ved udviklingen af CiTi Truck’en har designerne taget højde for de krav, som vareudbringning i byerne byder på. Resultatet er en robust elektrisk palleløfter, der er skabt til at klare de sidste hundrede meter frem til butikkerne hurtigt, effektivt og sikkert.

1958 - i dag.................................................................... 4-5

EUC Nord Truck-kravlegården kræver hårdfør udstyr .....................6

N.C. Nielsen: Kursusafdelingen Vidensdeling til fordel for kunderne ........................... 8-9

Lemvigh-Müller Fik ryddet op i maskinparken og sparede millioner ... 10-11

Produktnyhed: Linde CiTi Truck

Apropos robust: Virksomheder som Jernstøberiet Dania og Bring Frigoscandia er hver især gode eksempler på, at Linde truckenes holdbarhed rækker ud over det sædvanlige... også som brugte maskiner. Det er intet særsyn, at Linde truck med 30.000 drifts-

Letter arbejdet i bymidten ....................................... 12-13

Flextronics Valgte markedets bedste. Valgte Linde ................... 14-15

Jernstøberiet Dania 60.000 driftstimer før motoren viste svaghedstegn ....16

timer - eller mere - stadig kører på fuld kraft. Billedet af Linde som en robust maskine bekræftes af EUC Nord, hvor 800 nye truckførere uddannes hvert år og giver skolens maskiner en virkelig hård behandling. Lave driftsomkostninger viser, at Linde hører til de mest hårdføre maskiner på øvebanen. I magasinet kan du også læse om, hvordan Flextronics, Dragsbæk og Lemvigh-Müller løser deres interne logistik- og transportopgaver med Linde maskiner. Lemvigh-Müller har f.eks. overdraget det samlede ansvar for godt halvdelen af deres truckflåde til os. Og sidst men ikke mindst tegner vi et portræt af vores tekniske supporter og kursusleder Henrik Fischer, der er krumtappen i bestræbelsen på løbende at øge videns- og serviceniveauet hos vores egne servicemontører og kundernes truckmekanikere. God fornøjelse med læsningen. Jens Wøldiche

Hans’ truck 15 gode år sammen ........................................................17

Dragsbæk Linde K: God for helbredet - og effektiviteten ........ 18-19

SEE20:10 15.000 spejdere, 1 købmand og 1 truck..........................20

Udgiver af Linde Magasinet: N.C. Nielsen A/S · Redaktør: Jens Wøldiche Journalist: Jørn Tranekjær Andresen · Foto: Gert Laursen Design og grafisk opbygning: Fredskilde & Sørensen A/S · Tryk: Skive Offset

INDHOLD 2


”How can we do it better!” Carl von Linde, 1842-1934

opfinder og iværksætter stiftede sit første selskab ”Gesellschaft für Linde’s Eismaschinen” i 1879. Siden har lysten til at udvikle og forbedre produkter været et gennemgående tema i Linde-regi. På fabrikken blev der i første omgang bygget køleanlæg med dampmaskiner som drivkraft. Senere blev køle- og fryseanlæggene drevet af store encylindrede dieselmotorer, der stammede fra Güldner Motoren-Gesellschaft i Aschaffenburg, som Carl von Linde også var medejer af. I øvrigt den samme by, hvor Lindes produktionsfaciliteter for diesel- gas- og el-truck op til 10 tons ligger den dag i dag. Forløberen Hydrocar På Güldner motorfabrikken fremstilledes også dieselmotorer til traktorproducenter. I 1938 førte en kombination af faldende motorsalg og ønsket om at åbne nye markeder til, at Güldner

lancerede sit eget traktormærke. Set i bakspejlet blev det samtidig den spæde start til et andet industri-eventyr: udviklingen af den første Linde gaffeltruck. Güldner-traktorerne blev nemlig aldrig en rigtig sund forretning. Pengene i landbruget var små i perioden og antallet af forskellige traktormærker stort. I midten af 1950’erne søgte Linde derfor nye veje med en helt ny opfindelse: Et hydrostatisk transmissionssystem. Der var tale om en nærmest vedligeholdelsesfri drivenhed med trinløs acceleration/nedbremsning og trinløs frem-/tilbagekørsel. Transmissionen bygger grundlæggende på de samme principper, som ligger bag nutidens Linde-truck. Kort efter sendte Güldner en såkaldt ”Hydrocar” med hydrostatisk transmission på gaden. Det var en lille ladvogn til intern transport, der kan betragtes som forløberen for gaffeltruck. Må vi præsentere: Hubtrac Endelig i 1958 skete det: Güldner/ Linde var klar til at præsentere den første rigtige gaffeltruck: En ”Hubtrac”. Navnet viste tydeligt, at fabrikken ikke helt havde sluppet sine rødder i traktorproduktionen endnu. Alligevel var kursen endegyldigt sat mod det, der i dag er Linde Material Handling, verdens førende leverandør af gaffeltruck og kørende materiel til intern transport.

Carl von Linde - Linde-koncernens grundlægger.

Güldner/Linde Hubtrac med 2,5 tons løftekapacitet så dagens lys i 1958 og blev produceret frem til 1969. Verdens første truck med hydrostatisk transmission, to-pedal system og centralbetjeningshåndtag til mastog gaffelfunktioner.

Følg tidslinen på denne og de to næste sider, og læs mere om højdepunkterne i Linde-truckenes historie og udvikling. Hydrocar - forløberen for gaffeltrucken - med bl.a. Linde-udviklet hydrostatisk transmission blev produceret i Aschaffenburg fra 1955 - 1965

3

1955

1958

– -

– – 1940 – – – – – 1950 – –

1937

– – 1910 – – – – – 1920 – – – – – 1930 – – –

– 1900 – – –

1907

Året inden havde Linde taget patent på to-pedal systemet.

– 1960 – – – – -

Carl von Linde - ingeniør,


N.C. Nielsen bliver importør af Linde gaffeltruck i Danmark. På det tidspunkt er virksomheden i Balling en lille aktør med blot syv medarbejdere. Samarbejdet kommer i løbet af ganske få år til at ændre drastisk på virksomhedens position på markedet. Læs mere om N.C. Nielsens historie på www.nc-nielsen.dk .

Linde opkøber Fenwick - en stor fransk producent af maskiner til lagerlogistik. Den første Lindemaskine fra fabrikken er reachtrucken Linde R12. Lanceringen markerer, at Linde er ved at udvide sortimentet til at dække alle områder, hvor der er brug for effektiv gods- og pallehåndtering.

Et skelsættende år i Linde’s historie. Selskabets første ware-house maskiner blev præsenteret, og samtidig lanceres en helt ny truckserie til diesel og gas: Linde 351, der opnåede enorm efterspørgsel og var med til at cementere Lindes position som verdens førende på området.

1968 præsenterer Linde deres version af den moderne tidssvarende gaffeltruck: Linde H20/314 og Linde H25/315. Gaffeltrucken var resultatet af markante forbedring omkring bl.a. hydrostatiske transmission, driftssikkerhed, betjening og førernes sikkerhed.

351-serien stod for en teknologisk og designmæssig revolution i forhold til samtidens truckstandarder. Både målt på støj/arbejdsmiljø, brændstoføkonomi og effektivitet. 351-maskinerne toppede salgslisterne for gaffeltruck i Europa frem til 2003, hvor produktionen af serien standsede.

4

1989

1985

– – – – – – – – – – – – – – 1980 – – – – – – – – – -

1973

– – – – – – – -

1972

– -

1968 – – – – 1970 – – – -

Den første eldrevne gaffeltruck - 323 - fra Linde ser dagens lys.

– – -

Trucktypen blev med mindre ændringer og justeringer produceret frem til 1980’erne.

N.C. Nielsen har selv leveret omkring 1.900 stk. 351-maskiner til kunder i Danmark i løbet af perioden. Truckenes driftssikkerhed og robusthed er medvirkende til deres store popularitet. Under 1 % af de solgte maskiner i Danmark vurderes således at være skrottet i dag. Resten kører stadig, selv om de ikke nødvendigvis udfører de samme opgaver, som de oprindeligt blev indkøbt til.


N.C. Nielsen’s domicil i Balling, anno 2010.

Der er taget hul på fremtiden hos Linde Material Handling. Prototyper af hybridtruck og truck med brint som drivmiddel er udviklet og befinder sig i en testfase for at være klar med alternativer til fossile brændstoffer som diesel og gas. På produktionsfaciliteterne i Aschaffenburg produceres årligt omkring 35.000 gaffeltruck (diesel, gas og el) op til 8 tons. Hertil kommer produktionen af heavy truck i Merthyr Tydfil i Wales/Storbritannien og warehouse maskiner hos Fenwick-Linde i Frankrig. Samlet årlig produktion: Omkring 100.000 maskiner. Linde Material Handling ejes i dag af KION Group, der også omfatter truckmærkerne Still, OM og Baoli. Endnu et afgørende Linde-år. De første modeller i den revolutionerende 39X-serie lanceres: Linde H20/392 og H25/392. Forud er gået mange års intenst udviklingsarbejde, som bl.a. bygger på konkrete undersøgelser af, hvordan truckene anvendes i praksis, og hvordan truckenes effektivitet kan øges ved at nytænke teknologi og design. Linde lancerer en ny banebrydende generation af Linde el-truck med E12 og E20 som de første eksempler.

Tre år senere - i 2005 - er serien af 39x-maskiner komplet fra 2-5 tons, da den nye Linde H50/394 kommer på gaden.

– 1990 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2000 – – – -

2002

5

2006

– – – – – – – -

Gevinsterne ved 39X-serien viser sig i større effektivitet, lavere levetidsomkostninger og en ergonomisk korrekt udformning af kabine og førerplads.

Linde præsenterer den nye 396-familie. Også de store Linde containertruck og reachstackere har nu været gennem en omfattende modernisering og effektivisering for at øge maskinernes kapacitet og driftsøkonomi.

2008

Fremtiden – – – – 2010 –

El-truckenes effektivitet og drift er optimeret bl.a. gennem en nyudviklet vedligeholdelsesfri drivaksel med integrerede motorer, vekselstrømsdrift i stedet for jævnstrøm og et hurtigere og mere fleksibelt batteriskift.

– – – -

Resultatet er en lavere og mere kompakt truck, der repræsenterer et teknologisk kvantespring med bl.a. Linde Load Control, joystick til at styre alle gaffel- og mastfunktioner og en meget præcis manøvreevne i kraft af langsomtgående hydrostatiske motorer i drivakslen.


Hård håndtering på øveplads Kursister på EUC Nord udsætter truckene for lidt af hvert,

alt det, de skal lære. For dem kan det være en lettelse, hvis de slipper for at skulle bruge pedalerne på en anden måde og i stedet kan koncentrere sig fuldt om at løse opgaven, siger Erik Kristensen.

inden de får deres B-certifikat stukket i hånden. Lave driftsomkostninger afslører, at Linde hører til de mest hårdføre maskiner på øvebanen.

Nærkontakt med skrammer Ude på skolens øveplads bliver trucks og kursusdeltagere sluppet løs på virkelighedstro opgaver. Kursusprogrammet omfatter blandt andet at køre inde i godsvogne og manøvrere på lidt plads, køre gennem porte med lange genstande og læsse pallegods af i forskellige reoltyper. For garvede truckførere er det intet problem, men situationen er anderledes, når nye uerfarne folk sætter sig bag styretøjet. Maskinerne sættes på en hård prøve.

EUC NORD

Erik Kristensen er en af fire truckfaglærere på EUC Nord i Hjørring, som hvert år uddanner op mod 800 nye truckførere. På 7 intensive dage får kursisterne en allround introduktion i teori og praksis om, hvad der kræves for at håndtere gods effektivt og sikkert.

- Vi går efter at give kursusdeltageren en god fornemmelse af, hvad de kan komme ud for på virksomhederne. Når de forlader os, har de naturligvis ikke den store erfaring endnu med truck, men de ved i det mindste, hvordan de skal løse opgaverne og har kørt med

mange forskellige truck og mærker. Samtidig gør vi rigtig meget ud af det teoretiske ikke mindst omkring sikkerheden, siger Erik Kristensen. Prøve noget forskelligt Syv forskellige maskiner - bl.a. el-truck, motortruck, el-stabler og reachtruck står parat til kursisterne og afprøves på skift i løbet af kursusperioden. Skolens blandede maskinpark, der også omfatter en Linde el-truck E16/386 og en gasdrevet Linde H25T/351, er valgt med omtanke. Det gælder om at gøre kursusdeltagerne fortrolige med en bred vifte af trucktyper, som de senere kan møde ude på arbejdspladserne. Funktioner og pedaler er ofte forskelligt placeret fra mærke til mærke og betjenes også forskelligt. Det gælder bl.a. Linde, der er kendt for sit unikke to-pedalsystem. - På den nye Linde el-truck kan man dog let skifte mellem to-pedalsystemet og et traditionelt system. Det er smart i vores undervisningssammenhæng. Nogle af kursisterne er usikre over for

Teori om sikkerhed m.m. udgør halvdelen af truckkurset.

6

- Belastningen af truckene er lidt anderledes hos os end i virksomhederne, hvor de kører langt flere driftstimer og er beskæftiget med tungere opgaver. Til gengæld er vores uerfarne kørere hårde ved maskinernes styretøj, håndtag og betjeningsknapper og vi slider rigtig mange dæk op. Vi oplever også hyppige påkørsler af de betonblokke, vi har sat op som beskyttelse, fordi folk ikke er vant til at styre med baghjulene. Det giver en anden måde at dreje på end med en bil, som man først skal vænne sig til. Efter blot nogle uger hos os er en ny truck allerede godt skrammet, siger Erik Kristensen. Billigst i længden Den hårde behandling af truckene, der gentages kursus efter kursus


året rundt, betyder, at vitale dele på maskinerne går i stykker eller slides forholdsvis hurtigt. Driftsudgiften for de enkelte trucktyper er et godt spejl på, hvor robuste og slidstærke de er. Hos EUC Nord er der ingen tvivl om, at Linde klarer sig rigtig godt i den sammenligning.

- Linde er lidt dyrere i indkøb. Til gengæld er der ikke gået på kompromis med kvaliteten, og det viser sig i lavere driftsudgifter i forhold til mange andre mærker. Når Linde truckene leveres, oplever vi, at alt er gennemført og i orden.

Rutine farlig for sikkerheden Nogle virksomheder vælger at bestille specialkurser på 2-3 dage på EUC Nord for at opfriske og opdatere deres truckføreres viden om især sikkerhed. Truckfaglærer Erik Kristensen forklarer hvorfor: ”Trucken er et farligt instrument, og efter et stykke tid er der en tilbøjelighed til at glemme, hvordan man minimerer eller undgår risikoen for uheld med maskinerne. Måske bliver farten langsomt sat op, fordi man kender turen og hele arbejdsgangen, men rutine er noget af det farligste i forhold til sikkerhed”.

Får det store kørekort ”Auto og transportbranchen” hos EUC Nord udbyder en bred vifte af kurser og certifikater. Indenfor truck udbydes certifikat B: Nærmest to certifikater i ét, fordi det giver ret til at køre alle trucktyper og teleskoplæssere med gafler. Dette kursus varer i 7 arbejdsdage.

Henrik Frost og Erik Kristensen er begge truckfaglærere ved EUC Nord.

7


Toptunet viden om truck Henrik Fischer er en mand med mange kasketter hos N.C. Nielsen: teknisk supporter, kursusleder og problemknuser. Han er krumtap i bestræbelsen på altid at holde maskinerne kørende hos kunderne. N.C. NIELSEN KURSUSAFDELING

Hvis virksomheder oplever et drilagtigt problem med en Linde truck, har Henrik Fischer helt sikkert en finger med i spillet for at få maskinen i drift hurtigst muligt. Han er problemknuseren, som N.C. Nielsens servicemontører henvender sig til, hvis de ikke selv kan finde årsagen til, hvorfor maskine eller udstyr driller. I de fleste tilfælde kan problemet løses forholdsvis enkelt over telefonen eller ved at Henrik ved hjælp af fjernstyring overtager montørens bærbare pc og får foretaget en fejldiagnosticering, der bringer skred i sagerne. Andre gange må Henrik smide, hvad han har i hænderne og tage ud til virksomheden for selv at være med til at finde ud af, hvad der er galt. - Faktisk er det vigtigt for mit arbejde, at jeg har kedeldragten på en gang i mellem og selv kommer til at stå ude ved maskinen og rode med de dele, der er problemer med. Hvis ikke jeg kender de enkelte maskiner i detaljer, vil folk efterhånden miste respekten for mig og

den viden, jeg sidder inde med, siger Henrik Fischer. To overordnede opgaver Overordnet set har Henrik to opgaver, der begge trækker i samme retning. Det gælder om at toptune servicen hos N.C. Nielsen og holde den oppe i gear. På den ene side er hans indsats som teknisk supporter og problemknuser helt konkret: Maskiner med akutte problemer skal repareres så hurtigt som muligt. På den anden side arbejder han også på at højne det generelle vidensniveau som underviser på - og leder af - de løbende kurser for N.C.’s egne montører. Målet er at udruste dem med den bredest mulige viden om, hvad der skal gøres, når maskiner strejker eller ikke fungerer optimalt længere Som ringe i vandet Et vigtigt element i kursusvirksomheden er at formidle ny viden om Linde modeller og teknologier. Hos N.C.

Ikke alene om ekspertrollen Ingen kan vide alt om alle maskiner. Derfor er kursusvirksomheden og rollen som problemknuser hos N.C. Nielsen fordelt mellem tre eksperter: Henrik Fischer - alle Linde truck op til 10 tons plus A-,K- og V-maskinerne John Jakobsen - Linde containertruck og SMV’er Thomas Vahl - Terberg Kursusleder Henrik Fischer i fuld gang med at forklare detaljer ved Lindes hydrostatiske transmissionssystem.

8


Nielsen sker det som ringe i vandet. Det begynder typisk med, at Henrik tager til Lindes hovedkvarter i Aschaffenburg, hvor al kursusvirksomhed vedrørende nye truck foregår. Han vender tilbage med rygsækken fyldt med informationer og facts om den nye model, og derefter er det montørernes tur til at få den nye model ind under huden på interne kurser. - Vi lægger ud med kurser for de montører, som er blandt de første til at arbejde med den nye model. Derefter kommer turen til resten, indtil alle relevante montører har fået opdateret deres viden. På kurserne har seks deltagere to maskiner til deres rådighed. Det giver optimale muligheder for at lære alle komponenter at kende, siger Henrik. Elleve inspektører står i spidsen for N. C. Nielsens serviceorganisation ude i marken. I de fleste tilfælde vil inspektørerne være selvskrevne deltagere på de første kurser for nye Linde modeller. De er hver især eksperter i en bestemt maskintype og har derfor første prioritet, når det gælder vigtige opdateringer.

formidle viden om service og vedligeholdelse. Også det sker ud fra filosofien: At det skal være lettest muligt for kunderne at holde maskinerne kørende. COOP er en af virksomhederne, som benytter sig flittigt af kursusmuligheden. De sidste par år har Henrik således afholdt kurser for COOPs mange montører i software til fejldiagnosticering.

Blive klog af fejl Som problemknuser bliver Henrik Fischer typisk blandet ind i sjældne tekniske problemer eller fejl, der ikke er set før. En vigtig del af hans opgave er efterfølgende at få registreret problemet og løsningen, så alle bliver klogere og ved, hvad der skal gøres næste gang. Det gælder uanset om det er ham selv, der har stået for problemløsningen, eller det f.eks. var en af servicemontørerne, der fandt svaret. Formidlingen sker dels via en database, som løbende opdateres hvert eneste år. Men det sker også i et nyhedsbrev til alle medarbejdere, hvor ny viden om fejl og fejlretning hører til det vigtige faste stof.

Sætte på ønskelisten N.C. Nielsens kursusaktivitet handler også om at styrke montørerne på områder, hvor de føler sig knap så godt klædt på. Derfor bliver de enkelte servicemontør hvert år bedt om at komme med deres egne kursusønsker. Det kan f.eks. være ”jeg vil gerne vide mere om transmission, om aircondition eller om en ældre Linde model”. Ud fra den samlede ønskeliste tilrettelægger Henrik derefter heldagskurser med 3-4 deltagere, hvor der er givet god plads til, at man virkelig kan komme i dybden med stoffet. Endagskurserne giver samtidig deltagerne en god lejlighed til at møde nogle af de mennesker i organisationen, som de sjældent ser eller kun taler i telefon med. Det er med til at styrke de interne relationer og forenkle serviceindsatsen. Lærer gerne fra sig Som noget forholdsvis enestående gælder kursustilbuddet fra N. C. Nielsen også for montører ude i virksomhederne. I stedet for at holde kortene tæt ind til kroppen, er der stor parathed til at

Servicemontører hos N.C. Nielsen får en opdatering omkring den nyeste teknologi i Linde dieseltruck.

9


Sparer millionbeløb på landsdækkende leasing Lavere truckudgifter er blot en af grundene til, at landets største stål- og teknikgrossist Lemvigh-Müller valgte at lease truck i stedet for selv at eje. N.C. Nielsen står i dag med ansvaret for omkring halvdelen af virksomhedens 250 styks store truckflåde. LEMVIGH-MÜLLER

Leasingaftalen mellem LemvighMüller og N.C. Nielsen er skruet sammen, så alle forventninger og krav er beskrevet uden plads til gråzoner. Med 26 forskellige afdelinger og butikker landet over - plus 4 centrallagre - skal der være fuldstændig klarhed omkring aftalens konkrete indhold. Det gælder først og fremmest om at undgå, at de lokale truckansvarlige kommer i tvivl om, hvordan de skal forholde sig ved driftsproblemer. Derfor er løsningen den enklest mulige: N.C. Nielsens servicefolk tager sig af al vedligeholdelse og reparation, også udskiftning af sliddele som dæk. Fjerne alt - også skrottet Aftalen indeholder også en detaljeret generalplan for, hvordan skiftet til leasede truck skal foregå. N.C. Nielsen har bl.a. påtaget sig at fjerne alle gamle maskiner fra de enkelte afdelinger og lagre, også dem, der nærmest kun har skrotværdi. Men for at sikre en smertefri overgang, sker denne

oprydning først, når de nye eller renoverede erstatningstruck er leveret, og medarbejderne samtidig har fået den nødvendige instruktion i at bruge dem. - Operationen er gennemført med succes. Vi er tæt ved at være i mål og mangler ikke meget for at være helt på plads. Undervejs har vi ikke oplevet stop af nogen art på grund af udskiftningen, men har kunnet gennemføre arbejdet som sædvanligt, siger Leif Jensen, driftskoordinator hos LemvighMüller. Individuel vurdering I konkrete tal betyder aftalen, at N.C. Nielsen tager 81 brugte truck retur og erstatter dem med 58 Linde truck, 4 Konecranes SMV’ere og 2 Terberg terminaltraktorer. - Om de leasede truck er nye eller renoverede, afhænger af en vurdering af kørselsbehovet. I sidste ende handler det om at mindske vores truckomkostninger mest muligt uden at gå på kompromis med driftssikkerheden,

siger Svend Torp, teknisk chef hos Lemvigh-Müller. Stort set alle truck fra 5 til 16 tons, som N.C. Nielsen har leveret, er nye. De bruges intenst til at håndtere armeringsstål, metalplader m.m. på centrallagre og større afdelinger inden for stål og metal. Til gengæld er godt halvdelen af de mindre truck renoverede maskiner, fordi mange af Lemvigh-Müllers andre afdelinger bruger deres truck i et relativt begrænset antal timer årligt. - I den sammenhæng er jeg imponeret over N.C. Nielsens evne til at få en brugt truck til fremstå som ny. Vi skal ind og læse på driftstælleren for at konstatere, om det er tale om en ny eller brugt maskine, siger Svend Torp. Stærke inden for store truck Både Leif Jensen og Svend Torp har 10

været dybt involveret i alle faser af leasingforløbet som del af Facilitygruppen hos Lemvigh-Müller. Gruppens medlemmer har opstillet kriterierne for de kommende leasingpartnere, der blev vurderet på pris og på deres evne til bl.a. at levere effektiv landsdækkende service. Gruppen har kigget de otte truckleverandører, der bød ind på kontrakten, grundigt efter i sømmene, og udpeget vinderne i sidste ende. Fra starten var det klart, at LemvighMüller gik efter at samarbejde med to leverandører, som ud fra en fair fordelingsnøgle skulle stå for hver deres del af virksomhedens truckpark. - N.C. Nielsen er stærke inden for store truck og har primært fået til opgave at dække vores truckbehov på centrallagrene i Randers og Køge og i vores stål- og bearbejdningsafdelinger, siger Leif Jensen.


Teknisk chef Svend Torp og driftskoordinator Leif Jensen fra Lemvigh-Müller var dybt involveret i valget af leasingpartner.

Aftalen omfatter også en Terberg terminaltraktor, der kører med jern og stål på centrallageret i Randers.

På markedet siden 1846 Lemvigh-Müller blev etableret for mere end 160 år siden og er i dag Danmarks største stål- og teknikgrossist med 1.400 medarbejdere, 4 centrallagre, 26 afdelinger og en årlig omsætning på ca. fem mia. kroner. Virksomheden er koncentreret om tre hovedforretningsområder: Stål og metal, Industriteknik og Teknisk Installation (VVS-området).

Direktionens beslutning Initiativet til at lease truckparken kommer fra direktionen hos Lemvigh-Müller. Først og fremmest båret af et ønske om kende alle udgifter til truckdrift. Men andre faktorer var medvirkende til at starte processen. Dels var der miljøhensynet: Diesel- og gastruckene skulle erstattes med el-drevne maskiner over alt, hvor det var muligt. Dels var der et stort behov for at få ryddet op i truckparken efter mange fusioner og opkøb. Rundt omkring fandtes mange forskellige truckmærker og blandt dem også truck, som aldrig blev brugt. - I slutfasen tog vi de tilbageværende truckleverandører med rundt til alle afdelinger for at få deres vurdering af truckbehovet. Det var en rundtur, hvor N.C. Nielsen virkelig viste deres professionalisme. De så på behovene med

friske øjne og kom med mange gode kreative forslag f.eks. hvor vi kunne nøjes med en maskine i stedet for to, hvis vi valgte en bestemt model, siger Svend Torp. Den samlede gevinst Den samlede gevinst ved leasingaftalen med bl.a. N.C. Nielsen er til at få øje på. Lemvigh-Müller har skåret truckparken ned fra omkring 250 enheder til ca. 200 i alt og klarer stadig de samme arbejdsopgaver. Økonomisk set har aftalerne givet virksomheden en årlig millionbesparelse.

6 års leasingaftale Den omfattende leasingaftale vedrørende truckdrift mellem LemvighMüller og N.C. Nielsen gælder indtil videre i 72 måneder.

11


Ny CiTi Truck - skabt til hurtige byture Normalt er de sidste meter frem til butikken et forhindringsløb over kantsten, fortove og dørtrin. Men ikke med den nye Linde CiTi Truck. Palleløfterens gennemtænkte design sikrer en hurtigere og mere miljørigtig varehåndtering i bykernen. PRODUKTNYHED

Et stort antal byer har indført strenge restriktioner omkring lastbilkørsel i bymidten og gågadezoner. Dels er der et ønske om at skabe et bymiljø med mindst mulig trafik, støj og miljøbelastning. Dels gør krogede og smalle gader det mange steder besværligt at komme frem med lastbiler. Alligevel hører butikker og shoppingmuligheder med til bybilledet, og varetransporter langt ind i bykernerne er nærmest en daglig nødvendighed. På grund af trafikale begrænsninger foregår den sidste vigtige del af transporten ofte hen over fortove, kantsten og dørtrin med manuelle palleløftevogne, der slet ikke er bygget til formålet. Forskellen er synlig Ved udviklingen af den revolutionerende CiTi Truck har Linde taget højde for de særlige krav, vareudbringning i byerne byder på. Resultatet er en robust elektrisk palleløfter, der er skabt til hurtige og miljørigtige byture. Forskellen er synlig. Det afrundede design er ikke bare smart staffage. CiTi Truck er anderledes end alle andre palleløftere på markedet.

Sikkerhed for alle Først og fremmest er der lagt vægt på at skabe størst mulig sikkerhed for fører og forbipasserende, netop fordi CiTi Truck’en bruges på læsseramper og på gader og fortove. Flere letbetjente funktioner står til rådighed. Så snart styrestangen placeres i et af yderpunkterne, træder en automatisk parkeringsbremse i funktion. Det giver føreren fuld kontrol over maskine og last. Eksempelvis når trucken håndteres på lastbilens læsserampe eller blandt travle fodgængere. En sikkerhedskontakt placeret øverst på styrestangen sørger for, at maskinen stopper på stedet. Det samme gør nødstopknappen øverst på maskinens skjold. Derudover er CiTi Truck udstyret med et horn til at advare andre trafikanter.

rænt det hele med maskinens joystik og højre eller venstre tommelfinger: Løfte/sænke, køre frem/tilbage eller øge/sænke hastigheden. Slippes joystikket, sker der en automatisk nedbremsning. Klarer forhindringer uden problemer Et bredt trækhjul med 3 lags gummi

Betjenes med tommelfingeren En effektiv kombination af ergonomisk korrekt design og super enkel betjening gør arbejdet med CiTi Truck til en leg. Alle funktioner er integreret i det nye Easy Control midt på styrestangen. Føreren styrer suve-

12


på alle hjul er truckens støjniveau samtidig reduceret markant. Ingen skramlen hen over brosten og ujævne fortove. Beboerne i kvarteret bliver ikke vækket, fordi en CiTi Truck leverer varer tidligt på morgenen.

og stor diameter suppleret af tandem gaffelhjul med gummidæk giver CiTi’en fremragende manøvreegenskaber i bymiljøet. Det store trækhjul forcerer alle forhindringer uden problemer, mens tandem gaffelhjulene kan vippe og rulle over kanter på op til 70 mm. Med stødabsorberende gummidæk

Ekstrem støjsvag motor For at sikre den mest enkle konstruktion er CiTi Truckens forseglede DC motor indbygget i trækhjulet. Motoren er vedligeholdelsesfri og ekstremt støjsvag. En tophastighed på 6 km/t sikrer, at vareudbringning kan foregå med højt tempo også de sidste meter. Som yderligere fordel giver motoren en automatisk booster-effekt i situationer, hvor der er behov for ekstra kraft til f.eks. at få et pallelæs fri på lastbilen eller til at forcere et trin. Op til 500 kg Truckens løftekapacitet er på 500 kg. Pallerne løftes let og hurtigt fra gulvet ved hjælp af truckens elektriske løftemotor og et kompakt spindelløft.

13

Plug & Play batterisystem CiTi Truck kan leveres med tre forskellige batterikapaciteter, der sikrer tilstrækkelig køretid under næsten alle forhold. Alle batterier har samme kompakte størrelse, hvilket giver mulighed for at skifte mellem kapaciteterne i forhold til ændrede behov. Truckens multifunktionsdisplay viser batteriets præcise ladetilstand og som ekstra fordel kan batterierne ”sjat-lades”.

Velegnet til mindre lastvogne CiTi Truck vejer kun 98 kg takket være en enkel og robust konstruktion baseret på aluminium og kunststof.

Tænkt på miljøet Miljøet er tænkt med ind i designet: 95% af CiTi Trucken kan genbruges.


Lavere totalomkostninger er altid interessant Det ligger næsten i navnet Flextronics: Virksomheden er omstillingsparat over for kundernes krav. En strategi, der har givet stor vækst på trods af krisen. FLEXTRONICS

Det er 6 år siden, at Flextronics overtog B&O’s tidligere elektronikfabrik i Skive og dermed også de kompetencer, der er oparbejdet her gennem årene. Virksomheden fungerer i dag som underleverandør til det danske elektronikmarked primært inden for segmenterne ”consumer” og ”industrial”, hvilket bl.a. omfatter udstyr til audio & video, lysproduktion og energioptimering.

- Vi har udelukkende salgsfokus på det danske hjemmemarked, men mange af vores kunder opererer globalt. Flextronics-koncernen står stærkt i den sammenhæng, fordi vi kan tilbyde kunderne løsninger i hele verden. Flextronics i Skive er en del af Special Business Solutions-divisionen, som adskiller sig ved, at vi kan levere elektronik i mindre serier med en høj grad af varianter. For at give en for-

nemmelse af vores fleksibilitet, så står vi bag om over 1.000 forskellige serier hvert år, siger adm. dir. Thomas Rosenkrands Olsen. Det hører med til virksomhedens stærke sider, at opgaverne - f.eks. kundespecifikke printplader eller montering og levering af komplette bokse - kan håndteres automatisk, manuelt eller som en kombination af begge.

14

Krise - ikke her Understøttet af en god portion rettidig omhu har det fleksible koncept hos Flextronics bevist sin markedsværdi. Omsætningen er klart stigende. Flere runder med nyansættelser har bragt antallet af medarbejdere i Skive op på godt 400. Dermed går virksomheden mod den generelle trend i kølvandet på krisen, der ellers byder på nedskæringer eller status quo i medarbejderstaben.


Adm. direktør Thomas Rosenkrands Olsen, Flextronics

- Vi så nok krisen komme lidt tidligere end de fleste andre, fordi vi kunne aflæse det af vores kunders forecast. Derfor fik vi lavet de nødvendige tilpasninger i tide, siger Thomas Rosenkrands Olsen. Paradoksalt nok er den aktuelle vækst i omsætning og produktionsvolumen ikke uden problemer. - Vi støder på en generel mangel på materialer. Ind i mellem kan det være en udfordring for os at få de komponenter, vi skal bruge. Mange producenter af elektronikdele har skruet ned under krisen og tøver stadig med at investere i en udvidelse af kapaciteten, forklarer Thomas Rosenkrands Olsen. Optimal udnyttelse af pladsen Omkostningsbevisthed og fokus på høj effektivitet hører helt naturligt til Flextronics forretningsfilosofi. Indirekte er det en af grundene til, at truck, palleløftere og andet kørende grej ikke bruges inde i selve produktionen. Virksomheden har fokus på at optimere pladsudnyttelsen mest muligt, og det efterlader ikke ret meget plads for maskiner at komme rundt på. - Samtidig skal vi overholde skrappe elektrostatiske krav og vil helst ikke have kørende løftegrej ind i produktionen, som kan have en negativ indflydelse på produktionsmiljøet, siger Thomas Rosenkrands Olsen. I stedet transporteres alle rå-komponenter og færdige produkter ind og ud af produktionen på små egenkonstruerede vogne. Mest kosteffektive løsning Anderledes ser det ud i lageret og forsendelsen. Her benytter Flextronics Linde-maskiner til at klare de forskellige transportopgaver:

• En Linde E14/335 el-truck kører i højlageret for at sætte paller, komponenter og produkter på plads. • To el-palleløftevogne - bl.a. en T20AP/131 - tømmer og læsser de lastbiler, som dagligt ankommer til Flextronics for at hente og bringe. Det bliver til en håndtering af omkring 100.000 ordrelinier hvert eneste år. • To el-stablere flytter produkter fra varemontage til lager, kører i forsendelsen og benyttes derudover til forefaldende intern transport. Baggrunden for at vælge Linde er enkel: - Jeg har tidligere samarbejdet med N.C. Nielsen og ved, at de har et stærkt produkt, måske endda markedets bedste. Samtidig er de seriøse i deres tilgang til tingene. Vi vurderer, at Linde-maskinerne giver os den mest kosteffektive løsning. Og det matcher vores indkøbsstrategi. Overalt, hvor vi kan spare penge på totalomkostninger, der er det interessant for os, siger Thomas Rosenkrands Olsen.

Del af global elektronikkoncern Flextronics International Denmark i Skive er en del af ”Special Business Solutions”- divisionen i den globale elektronikkoncern Flextronics. Flextronics beskæftiger på verdensplan omkring 240.000 medarbejdere og er umiddelbart mest kendt for produkter som mobiltelefoner, satellit- & tv-boxe, X-boxe og udstyr til trådløs teknologi.

Kender udgiftsniveauet For at skabe fuldstændig klarhed om totaløkonomien på truckfronten har Flextronics desuden valgt at indgå en samlet rentalaftale med N.C. Nielsen i stedet for at købe maskinerne. - På den måde kender vi udgiftsniveauet i hele aftalens løbetid og kan langt lettere budgettere, end hvis vi havde variable omkostninger.

Linde el-stablere og el-truck får anbragt komponenter og produkter på rette plads hos Flextronics.

15


”30.000 driftstimer er ingen sjældenhed” Udsagnet stammer fra Jernstøberiet Dania. Virksomheden har for længst opdaget værdien ved at købe brugte Linde truck til deres produktion, hvor trange pladsforhold, støv, vame og jernsprøjt udgør en udfordring for enhver maskine. De brugte Linde klarer mosten uden problemer og er still going strong efter mere end 30.000 driftstimer.

Brugte Linde truck er i det hele taget populære på grund af deres lave driftsomkosninger. Driftssikkerhed betyder, at mange Linde truck når at have 2-3 forskellige ejere, før maskinerne til sidst køres til ophug eller ”genopstår” som reservedele. Artiklen om Linde truckenes historie (side 3-5) giver et godt ek-

sempel på maskinernes slidstyrke. I perioden 1985-2003 solgte N.C. Nielsen omkring 1.900 Linde 351 truck i Danmark. Under 1 % af disse maskiner vurderes at være skrottet i dag. Resten kører stadig, selv om de ikke nødvendigvis har samme ejer eller udfører de samme opgaver, som de oprindeligt blev indkøbt til. Vedligeholdelseschef Benny Kristensen, Jernstøberiet Dania

Beviset på holdbarhed Når Jernstøberiet Dania køber truck til deres barske produktionsmiljø indendørs, er der tale om 3-4 år gamle Linde. Det giver driftssikkerhed som med en ny maskine uden samme værditab. JERNSTØBERIET DANIA

Det er mange år siden, at Jernstøberiet Dania fandt denne løsning på truckområdet. Til indendørs brug køber de udelukkende brugte Linde maskiner med 3-4 år på bagen, der har haft en ejer. Valget er helt perfekt i forhold til de barske omstændigheder, som truckene skal fungere i.

sen, Jernstøberiet Dania. Udenfor satses til gengæld på nye Linde truck, der indgår i en fast cyklus. Efter ca. 2 år udendørs, flyttes også disse maskiner ind i produktionen.

driftstimer og stadig er fuldt funktionsdygtige. De fleste vil nok rynke på næsten af en truck, der har rundet 15.000 driftstimer og betragte den som en godt brugt maskine, men vi er oppe på det dobbelte uden væsentlige problemer, siger Benny Kristensen.

Testes på robusthed Her udsættes truckene for lidt af hvert:

Undervejs vedligeholdes truckene naturligvis med nye reservedele, når noget slides eller går i stykker. Det sørger støberiets egen truckmekaniker for. Mere drilagtige problemer står N.C. Nielsens servicemontører dog for, og det lovpligtige serviceeftersyn udføres af eksterne truckfirmaer.

- Vi får en maskine med samme driftssikkerhed som en ny. Samtidig er toppen taget af prisen, og vi slipper for ærgrelser over de buler og skrammer, som alligevel ikke kan undgås, fordi pladsen er trang i støberiet, siger vedligeholdelseschef Benny Kristen-

Til sidst på ovndækket Men selv de sejeste maskiner kan ikke køre evigt. Det har Jernstøberiet Dania netop oplevet med en Linde H30 fra 1985, som alligevel nåede at runde imponerende 60.000 driftstimer, inden motoren viste svaghedstegn, som det ikke kunne betale sig at renovere. Nu venter maskinen i stedet på at gøre gavn som reservedele. Den sidste tid har H30’eren kørt på ovndækket, hvor der er et hårdt miljø. - Det er her alle vores gamle truck ender deres dage. Der er ikke meget lak tilbage på en maskine, når først den har kørt her, siger Benny Kristensen.

Tunge læs, støv, varme og jernsprøjt, der brænder hul på bl.a. gummimanchetter. - Det er kun virkelig robuste maskiner, der kan holde til den slags. Beviset på Lindes holdbarhed er, at vi i dag har 4 truck, som har kørt mere end 30.000 16


15 år med samme truck Hans Jakobsen og hans Linde reachtruck nåede at fejre 15 års jubilæum sammen. Maskinen har kørt mere end 21.000 driftstimer i Bring Frigoscandias frysehus.

Da Bring Frigoscandia købte Linde R14 reachtrucken tilbage i 1996, havde hverken virksomhed eller truckfører Hans Jakobsen regnet med, at maskinen stadig var fit for fight 15 år senere. Men sådan blev det. Gennem alle årene har maskinen kørt i frysehuset uden nævneværdige driftsproblemer med Hans ved styretøjet. Kun sliddele som kæde, dæk, batteri og kul er blevet udskiftet. Godt 21.000 driftstimer er det blevet til i alt. - Maskinen er ikke blevet skånet undervejs. Typisk har vi læsset tre paller op i otte meters højde hvert andet minut, siger Hans Jakobsen. Opskriften på et langt truckliv Et godt og langt truckliv afhænger af tre ting: 1) en stærk og driftssikker truck som Linde, 2) god løbende vedligeholdelse og 3) en fører, der ved, hvad han har med at gøre: - Det gælder om at køre stille og roligt og tage hensyn til, hvad maskinen kan. Alligevel har jeg da fået flyttet de paller, der skulle flyttes, fortæller Hans Jakobsen. Lave vedligeholdelsesomkostninger Bring Frigoscandia har ikke et samlet tal for, hvad trucken har kostet i vedligeholdelse gennem årene. Men driftsudgiften har været lav. I 2008 - med 13 år på bagen - kostede maskinen f.eks. kun 7.100 kr. plus et nyt batteri. Slut efter 15 år Hans Jakobsen har netop fejret sin 60 års fødselsdag og havde en idé om, at han og Linde maskinen skulle gå på pension sammen, når den tid kom. Men i august fik reachtrucken problemer med at sænke gafler og gods, og det afgjorde sagen. Efter 15 års tro tjeneste er maskinen taget ud af drift i frysehuset og fungerer nu som en slags reservemaskine, der kan tages i brug, hvis der opstår særlige behov.

Varme og jernsprøjt brænder hul på bl.a. gummimanchetter.

17


Linde K løste problem med kuldebroer Hvordan fjerner vi kuldebroer på smalgangslageret? Spørgsmålet har været i fokus hos Dragsbæk Margarinefabrik de sidste par år. En ny Linde K kombitruck med lukket kabine viste sig at være en effektiv løsning. DRAGSBÆK

Hvert år på distribueres op mod 70 mio. kg margarine og blandingsprodukter fra Dragsbæk Margarinefabriks lager i Thisted. Halvdelen går til hjemmemarkedet, mens resten eksporteres. Gennem de sidste 15 år har virksomheden benyttet smalgangsteknologi for at udnytte lagerpladsen mest effektivt, men de specialiserede smalgangstruck, som hidtil har været til rådighed, har ikke været helt optimale i forhold til arbejdsmiljøet. - De seneste års arbejdspladsvurderinger hos os har peget på, at vi havde et problem med kuldebroer og træk på lageret, som vi skulle finde en løsning på. Vi har forsøgt at sætte skærme op, men det virkede ikke optimalt, siger logistikchef Arne Birk, Dragsbæk Margarinefabrik. Problemet opstår, fordi temperaturen på lageret reguleres af kølefordampere, der blæser kølig luft ind. Lageret

er inddelt i tre kuldezoner på hhv. 14°, 7° og 3° C, som truckførerne passerer igennem mange gange i løbet af deres skift. Især overgangen mellem de forskellige zoner giver træk og kulde og er naturligvis en belastning for krop og helbred over tid. Linde K Løsningen fandt Dragsbæk sammen med N.C. Nielsen, som de gennem mere end 30 år har haft et tæt samarbejde med. I forvejen benytter virksomheden udelukkende Linde maskiner til pallehåndtering og intern transport, bl.a. et større antal Linde E16’ere. Eneste undtagelse har netop været i smalgangslageret. Men da de eksisterende smalgangstruck skulle udfases og erstattes med nyt, viste det sig, at Linde K kombitrucken - Lindes nye generation af smalgangstruck - både kunne løse det

Rummelig kabine med masser af plads - også til stå oprejst. Suverænt udsyn i alle retninger øger sikkerheden og effektiviteten.

18


Hovedsæde i Thisted Dragsbæk A/S er en særdeles velkonsolideret virksomhed, der er moderselskab i en gruppe danske og udenlandske virksomheder i levnedsmiddelbranchen. Gruppen beskæftiger ca. 350 medarbejdere, og har en omsætning på 1 mia.kr. Selskabet indgår i en større international koncern med en milliardomsætning. Virksomheden har hovedsæde i Thisted.

arbejdsmiljømæssige problemer med træk og fungere som en yderst effektiv maskine inde på lageret. Det helt afgørende var, at Linde K leveres med lukket kabine fra fabrikken. Dermed er truckførerne på de tre daglige skift sikret mod enhver form for træk og kulde, uanset om de kører rundt mellem reolerne eller arbejder i højden. - Vi har haft Linde K trucken i 3 måneder og er rigtig godt tilfredse med resultatet. Det gælder også for truckførerne, der er glade over forbedringen af arbejdsmiljøet. Vi vurderer, at den nye maskine har øget vores kapacitet pr. palle, fordi den er en anelse hurtigere at arbejde med. Trucken har bl.a. en smart automatik, som drejer gaflerne 180° rundt, blot man trykker på en knap. Det har vi brug for, når gennemløbsreolerne er fyldt op, og pallerne i stedet skal stilles ind på vores reol-bufferlager. Bufferreolen befinder sig altid lige over for gennemløbsreolen på den anden side af gangen, forklarer Arne Birk.

Linde K - perfekt, hvor der er smalt og højt Linde K kombitruck er skabt til at tage føreren med op i højden for at klare lagerfunktioner og ordreplukning på højlagre med meget smalle gange. Truckene modulopbygges til den enkelte virksomheds behov og kan tilpasses perfekt til opgaven og arbejdsmiljøet. Linde K maskiner kan bl.a. leveres med fem forskellige kabinetyper: ”Kombi” (standard), ”truck”, ”komfort”, ”lukket” eller ”frysehus”. Samtidig er der udviklet tre forskellige vedligeholdelsesfri AC-motorer til trucken for at sikre det bredest mulige anvendelsesområde.

Brug for effektivitet Den nye Linde K maskine hos Dragsbæk får i høj grad brug for sin effektivitet. Smalgangslageret rummer plads til 6.000 paller og hver dag køres 500 paller ud af portene, mens 500 nye kommer ind. - Kombitrucken står selv for omkring 300-350 pallehåndteringer i døgnet, hvilket svarer til ca. 14 stk. i timen. Den er konstant i gang under vores tre-holdsskift for at følge med, siger Arne Birk. Som et supplement til Linde K maskinen sørger konventionelle Linde E16 truck for den øvrige pallehåndtering hos Dragsbæk. Det sker via rullebånd, der ligger i forlængelse af lageret.

Linde K kan leveres med • Kapaciteter på op til 1.500 kg • Løftehøjder op til 12.850 mm • Manuel, mekanisk eller induktiv styring Af andre spændende features og muligheder kan nævnes: • Automatisk stop af lift, gaffelrotation og sideværtsbevægelse • Lavt energiforbrug - regenerer ny energi ved opbremsning og mast /kabinesænkning • Forskellige avancerede former for lastsensorer • Linde System Control, der sikrer en optimal udnyttelse af truckens kapacitet i forhold til løftehøjde og pallens vægt

19


SEE 20:10 Korpsånd fik et løft

Skives indbyggertal blev fordoblet, da KFUM-Spejderne i juli holdt deres 20. korpslejr på det militære øvelsesterræn lige uden for byen. 15.000 spejdere og udenlandske gæster gjorde det enorme arrangement til en succes. Forud var gået 3 års forberedelser. Mindre kan ikke gøre det, hvis alt skal klappe fra renovation til logistik i så stor skala. Det kræver noget at få en middelstor dansk provinsby til at fungere, selv om den kun består af telte og skal pil-

les ned efter en uge. For eksempel blev der etableret et stort supermarked, som omsatte for 1,4 mio. kr. i løbet af dagene.

- Der var ingen tvivl om, at vi ville leje Linde el-truck til at klare opgaverne i vores fødevareterminal og materialegården. Jeg kender maskinerne godt fra tømmerhandlen og samtidig er N.C. Nielsen en del af lokalområdet, siger Margit Bisgaard.

Med i patruljen Alle involverede i korpslejren arbejder frivilligt både før, under og efter. Også Margit Bisgaard, der er medejer af Grundvad Tømmerhandel. Hun har selv en baggrund i KFUM-spejderbevægelsen og indgik i ”infrastrukturpatruljen”, hvor hun fik ansvaret for at skaffe det nødvendige kørende materiel til opbygningen og driften af lejren: Gravemaskiner, traktorer, lastbiler, truck m.m.

40.000 tomater Fødevareterminalens Linde E18’er havde travlt med at håndtere paller med f.eks. havregryn, kylling, spaghetti, frugt og grønt, der blev transporteret den sidste del af vejen ud til lejrens storkøkken og supermarked på små ladvogne. Trucken var bl.a. med til at levere 40.000 tomater, 32.000 halvliters flasker sodavand, 7.000 poser chips, 35 km toiletpapir til de sultne og trængende spejdere.

Hovedkontor: N.C. Nielsen A/S Nørregade 66 7860 Balling t: 99 83 83 83 f: 97 56 46 24 e: linde@nc-nielsen.dk w: nc-nielsen.dk Salg og service Øst: Metalgangen 1-3 2690 Karlslunde t: 46 15 00 23 f: 46 15 05 60

http://www.nc-nielsen.dk/filer/PDF/linde26_web  

http://www.nc-nielsen.dk/filer/PDF/linde26_web.pdf