Page 1

Interview

Vacaturevenster

Special

Dé Slager

200 Vacatures

Havens

pagina 3

pagina 23

pagina 7

Uitgave van Navingo BV

Westerlaan 1, 3016 CK ROTTERDAM

www.maritiemevacaturebank.nl

Nr. 7, september 2008

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Loket piraterij

Het kabinet heeft ingestemd met het Draaiboek Piraterij van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer & Waterstaat). Schepen die onder Nederlandse vlag varen, moeten in de toekomst bij één loket terecht kunnen om bijvoorbeeld assistentie te vragen wanneer zij door piraten (kunnen) worden aangevallen.

RDM Innovation Dock biedt plaats aan 800 studenten Het oude terrein van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij is volop in ontwikkeling. De letters staan tegenwoordig voor ‘Research, Design & Manufacturing’ en het gebied wordt een proeftuin voor 800 HBO’ers en MBO’ers van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College en ruim 40 bedrijven die een ‘kennisrelatie’ met hen willen aangaan. In september starten de eerste technische opleidingen in het 23.000 m² tellende RDM Innovation Dock.

Ook zouden reders om preventieve bijstand kunnen vragen bij het Kustwachtcentrum. Die bijstand kan ondermeer bestaan uit het inzetten van begeleidende schepen, helikopters of vliegtuigen. De reder dient als eerstverantwoordelijke vooraf een risicoanalyse uit te voeren. Bestaat er groot risico op piraterij, dan kan hij eventueel een alternatieve route kiezen of zelfs een vracht weigeren.

800 banen door bouw WCT

Zeeland Seaports (ZSP) verwacht dat de geplande Westerschelde Container Terminal zo’n 800 banen zal opleveren. Volgens Hoofd PR David Moolenburgh zal de locale economie niet alleen een impuls krijgen door 460 banen op de terminal zelf en 230 kantoor- en technische banen, maar ook door de indirecte werkgelegenheid. De vestiging van nieuwe bedrijven en nieuwe activiteiten van bestaande bedrijven zal naar verwachting 225 arbeidsplaatsen opleveren.

Beide scholen behoren ook tot de initiatiefnemers, samen met Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente, en Woonbron, de woningcorporatie die ook de ss Rotterdam terughaalde naar Katendrecht. Naast de opleidingshal is er 12.000 m² beschikbaar voor bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen, bijvoorbeeld op gebied van duurzame energie of bouwen op het water. Om zich te kunnen vestigen moeten ze een kenniscontract met de opleidingen aangaan, zodat leerlingen stage kunnen lopen of helpen met de constructie van prototypes, zoals een raceauto zonder uitstoot. Exposities en experimenten In Droogdok 17, RDM’s vroegere hoofdkantoor, komen kantoren, onderwijsruimtes en ateliers. Door beroepsonderwijs en bedrijfsleven te voorzien van praktijkruimtes en experimenteergebied kan een broedplaats voor de innovatieve maakindustrie ontstaan. Aan de Dokhaven wordt niet alleen de hoofdingang van RDM Campus gebouwd, maar ook ruimte gere-

Foto: Marijke Volkers serveerd voor binnenvaartschepen en de waterbus (Aqualiner). Bovendien is er plaats voor exposities en experimenten, zoals prototypes van waterwoningen en expositieruimte in het water. Snelle Aqualiner Om de bereikbaarheid van de campus te verbeteren, is er een fast ferry-verbinding gerealiseerd tussen Heijplaat en de Willemskade in Rotterdam centrum.

De snelle Aqualiner is bedoeld voor het vervoer van de studenten en de medewerkers van de bedrijven op het RDM-terrein. Daarnaast kunnen de inwoners van Heijplaat, bezoekers en toeristen er gebruik van maken. Het schip haalt 40 km/h en kan 150 passagiers en 50 fietsen vervoeren. www.rdmcampus.nl

Dossier Arbeidsmarkt

Innoveren, aanpassen en investeren: oplossingen voor de watersportindustrie Al jaren stimuleert ZSP de ontwikkeling van containeroverslag in de Zeeuwse havens. Daarom werkt ZSP ook nu samen met de beoogde exploitant: PSA/ HNN. Daarnaast wil ZSP meer samenwerken met de havens van Gent en Rotterdam.

Ontwerpwedstrijd Nederland Maritiem Land Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en duurder. Bovendien dragen ze bij aan broeikasgasemissies. Waterstof kan een alternatief zijn, maar dan moet het per schip te vervoeren zijn. Waterstof is echter extreem licht, wordt pas vloeibaar bij -253 ºC en is zeer brandbaar. Het Maritiem Innovatie Forum van Nederland Maritiem Land heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor drie scheepstypen die vloeibaar waterstof (H2) kunnen vervoeren: een Grote Waterstof Tanker, een Shortsea Waterstof Tanker en een Binnenvaart Waterstof Tanker. De eerste prijs bedraagt € 10.000,-. Inzendingen dienen uiterlijk 1 november 2008 binnen te zijn. Kijk op: forum.dutch-maritime-network.nl

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008

De watersportindustrie kampt net als andere maritieme sectoren met een tekort aan vakmensen. Nederlandse motor- en zeiljachten zijn wereldwijd toonaangevend en de orderportefeuilles zitten vol. Wil de sector op lange termijn die positie behouden dan zal er op korte termijn iets moeten veranderen aan onderwijs, productieprocessen en personeelsbeleid. Volgens Herbert van Oord is HISWA Vereniging daar al volop mee bezig.

hetzelfde werk met minder mensen moet worden gedaan. De krapte op de arbeidsmarkt is structureel en duurt ongeveer tot 2050. Bedrijven beginnen die krapte te voelen. Dat is vervelend, maar creëert aan de andere kant ook draagvlak voor de noodzakelijke innovaties.”

Er zijn gelukkig genoeg kansen voor de maritieme maakindustrie, aldus Van Oord, manager Training en Opleidingen bij HISWA Vereniging. Alle deelsectoren profiteren van de groeiende vraag naar jachten en sloepen: de bouw- en reparatiebedrijven, de watersportwinkels, de vaarscholen en de handel. Van Oord (lachend): “Kort en krachtig: een nieuwe vriendin, een nieuwe boot. En mensen willen altijd dat hun nieuwe boot een meter langer is dan de vorige. Daarbij is de trend om luxer en groter te bouwen en ingewikkelder stroomvoorzieningen aan te leggen.”

Techniek Innovatie van het productieproces en de producten staat hoog op de HISWA-agenda. Van Oord: “Bedrijven moeten meer over hun product gaan nadenken. Kan het anders? Is het wel zinvol een product in productie te houden? Maar de echte winst zit vooral in het productieproces. Ketenmanagement, het efficiënter organiseren van alle onderdelen in het productieproces, zal steeds belangrijker worden. De bedrijven zijn nu nog teveel gericht op technische innovaties. Die moeten natuurlijk blijven, maar daar zijn ze al goed in. Het is nu tijd om de organisatie, de logistiek en vooral het personeelsbeleid aan te passen aan de huidige ontwikkelingen.”

Personeel Volgens Van Oord is 36% van de werknemers in de watersport ouder dan 45 jaar. “Zij gaan tussen nu en ongeveer vijftien jaar met pensioen. En door het geringe aantal jongeren kan de instroom de uitstroom niet meer compenseren. Dat betekent dat

Een nieuwe vriendin, een nieuwe boot

is o

hu t is

at

gr

r

t.nl

an ekr

! rier nog in r a g c me daa

Ga

naa

n e riti ijf je va a r .m h ww en sc

w

? n e g

an v t n

Vervolg op pagina 16


Grensverleggend internationaal scheepvaartbedrijf Vroon is een internationaal opererend scheepvaartbedrijf met een vloot van ruim 150 schepen en een bemanning van circa 3500 zeevarenden. Daarnaast is er een nieuwbouwprogramma van ruim 60 schepen. Vroon heeft management companies, joint ventures en partnerships in Nederland, Engeland, Italië, Australië, Singapore, Cyprus, Curaçao en Canada. Starters dagen we nadrukkelijk uit om samen met de bestaande ‘crew’ de grenzen te verleggen. Klaar voor de sprong? Met een nautische, technische of administratieve mbo/hbo/ wo-opleiding beschik je over een uitstekende startkwalificatie, maar het echte vak leer je natuurlijk vooral in de praktijk. Na het doorlopen van een intensief introductieprogramma ben je klaar voor een sprong in het diepe. Je moet je dan zelfstandig of in een klein team staande houden in de wereld van de internationale scheepvaart en scheepsbouw. Toonaangevend Vroon heeft de ambitie om verder te groeien tot een toonaangevende speler in de sectoren waarin wij opereren. De kwaliteit van onze dienstverlening vinden we overigens belangrijker dan de omvang van onze vloot. En juist daaraan kun je bij Vroon een belangrijke bijdrage leveren. Een brede horizon Er zijn weinig bedrijven in Nederland waar zo’n brede kennis aanwezig is over de verschillende markten binnen de scheepvaartsector. Vroon is op dit moment onder andere actief in oliën, chemie, containers, droge lading, auto’s, vee en offshore support. Op het (hoofd)kantoor in Breskens ondersteunen circa 90 medewerkers de scheepvaartactiviteiten. Daarnaast worden vanuit Breskens alle management companies ondersteund op ict-, financieel, juridisch, personeels- en administratief gebied. Op het kantoor van Vroon Ship Management in Terneuzen verzorgen circa 25 medewerkers scheepsmanagement voor livestock en tankers. De tankervloot van management company Iver Ships B.V. in Barendrecht, verzorgt wereldwijd transport van olieproducten, chemische producten en eetbare oliën. De tankers worden verhuurd aan uiteenlopende klanten.

Ruimte voor ontwikkeling Vroon biedt medewerkers veel ruimte voor opleiding en ontwikkeling. Door steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan ontwikkel je jezelf en onze organisatie. Alleen op die manier kunnen we onze ambities verwezenlijken. Interesse? Voor meer informatie over functies voor zeevarenden kun je contact opnemen met: Vroon Ship Management B.V. Theo Nieboer, Crewing Manager P.O. box 53 4530 AB Terneuzen T +31 115 670000 F +31 115 670099 E crewing@vroonshipmanagement.com W www.vroonshipmanagement.com Vroon Offshore Services B.V. Jantina Haan, Crewing Manager P.O. box 432 1780 AK Den Helder T +31 223 673800 F +31 223 673899 E crewing@vroonoffshore.com

W www.vroonoffshore.com Voor meer informatie over walfuncties bij Vroon B.V. (Breskens), Vroon Ship Management B.V. (Terneuzen), Iver Ships B.V. (Barendrecht) en Vroon Offshore Services B.V. (Den Helder), kun je contact opnemen met: Vroon B.V. Paul Brand, HR Officer P.O. box 28 4510 AA Breskens T +31 117 384910 F +31 117 384218 E careers@vroon.nl W www.vroon.nl W www.vroonshipmanagement.com W www.iverships.com W www.vroonoffshore.com

Vanuit vestigingen in Den Helder, Aberdeen, Genua en Singapore levert Vroon offshore services. De focus van Den Helder en Aberdeen ligt op de Noordzee en omvat de hoofdonderdelen Platform Supply, Emergency Response & Rescue en Subsea Support Services. Vanuit Genua worden offshore services uitgevoerd in het Middellandse Zeegebied. Daarnaast is Vroon gespecialiseerd in offshore windmoleninstallatieprojecten via dochteronderneming MPI in Middlesborough (UK).

www.werkenbijvroon.nl


Rubriek Werk & Carrière | 3

De carrière van …

… Dé Slager

David ‘Dé’ Slager is CEO van Radio Holland. Sinds 1998 is het aan hem om de positie van het 92 jaar oude bedrijf te behouden en te verstevigen. Radio Holland is een toonaangevende leverancier van maritieme elektronica: satellieten radiocommunicatie, observatie, navigatie en automatisering. Het bedrijf heeft ongeveer 900 mensen in dienst en heeft vestigingen in de VS, Canada, Azië, Afrika, Europa, het Midden-Oosten en het Caraïbische gebied.

1975-1995 In de jaren ’70 begint de jonge Dé in Zuid-Afrika als baas van een groot benzinestation. Slager: “Ik moest me bewijzen en dus meer verkopen dan mijn voorganger. Dat deed ik door me aan te passen aan de lokale cultuur en mijn spullen aan de rand van de straat te koop aan te bieden. Daar kwamen veel klanten langs en ik was goed in ‘chatting them up’. Ik probeerde ook Afrikaans te praten en verkocht dus geen bougies, maar ‘vonk proppies’.”

Radio Holland hanteert een ‘multicard philosophy’. Slager: “Wij kunnen alle merken leveren en zo de klant volledig op maat bedienen. Als een klant een brug wil hebben van merk X, maar er een andere radar bij wil hebben en draagbaar laser docking systeem van weer een ander, dan kan dat. Als er dan iets kapot gaat, wil je niet dat alle leveranciers monteurs moeten laten invliegen. Daarom hebben wij zelf een wereldwijd netwerk van zestig vestigingen langs de internationale scheepvaartroutes. Onlangs hebben we vestigingen geopend in Noorwegen, Canada en Panama en ik denk dat we naar ongeveer tachtig zullen doorgroeien.”

Die strategie werkte en binnen een jaar was hij aan zijn derde functie binnen Shell. Inmiddels had hij zijn vrouw ontmoet en samen wilden ze terug naar Europa, vooral om hun kinderen in Nederland op school te kunnen doen. Na een uitstapje naar LIKO (Limonade Kombinatie) en Texaco Marine Sales, werd hij ‘managing director’ bij Stalt Holding BV. Hier werkte hij 13 jaar in de internationale bunkerbrandstofhandel en de raffinage. Radio Holland Toen de raffinaderij werd verkocht aan het Amerikaanse Thermo EuroTech N.V. werd Slager er de

Paspoort Naam: David A. Slager Leeftijd: 59 jaar Burgerlijke staat: getrouwd, 2 zoons, 1 dochter Vrije tijd: jazzmuziek, zeilen, golf Opleiding Erasmus Universiteit Rotterdam (Economie & Statistiek) University of Oxford, Groot-Brittannië (Business Management) University of Capetown, Zuid-Afrika (Marketing Management) Werk (beknopt overzicht) 1975 - 1979 Shell Oil, South-Africa (Johannesburg, Kaapstad, Port Elizabeth) Diverse sales functies 1982 - 1995 Stalt Holding B.V. (Den Haag) O.a. bunkerhandel, brandstoffen, raffinage Managing Director 1998 - heden Radio Holland Group (Rotterdam) CEO Radio Holland Group

De Professional

Werken op de Eurodam Hotel Manager Stan Kuppens Bijna 18 jaar geleden begon Stan Kuppens (40) als management trainee bij Holland America Line (HAL). Sinds 6 jaar is hij Hotel Manager. Hij is verantwoordelijk voor vrijwel alles wat er aan boord gebeurt en niet te maken heeft met nautische of technische zaken.

“Als hotelmanager sta je klaar voor je mensen. Ze kunnen altijd bij mij binnenlopen, ook met meer persoonlijke zaken. We hebben personeel aan boord van alle ervaringsniveaus. Om daarmee te werken is complex, maar ook interessant. Er zijn bijvoorbeeld diverse religieuze diensten en aangepaste dinerfaciliteiten. Je kunt hier dus elke dag heerlijk eten! Veel crew is dan ook al 20 jaar in dienst en ik ga ook die richting op.”

Kuppens: “HAL heeft veertien schepen en dat betekent veel carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een ander schip of meetrainen op een bepaalde functie die je in de toekomst ambieert. Maar minstens zo belangrijk is: je voelt je hier gewoon thuis. Ik heb een werkschema van zeven dagen, maar ook veel vrije tijd. Daarin gebeurt veel om het de bemanning naar de zin te maken; Nederlandse kranten, stroopwafels, uitjes, voetballen, shoppen, noem maar op. Personeel De Eurodam telt 18 nationaliteiten. Het overgrote deel bestaat uit Indonesiërs voor de hotelfaciliteiten, Filippijnen voor bar, receptie en keuken en Europeanen op de brug en in de machinekamer. Kuppens: “Op een ‘nieuwbouw’ heb je eigenlijk maar weinig echt nieuw personeel en veel van de andere HALschepen. Logisch, want je hebt ervaren mensen nodig om goede service te bieden. We werken ook graag met Nederlanders van de hotelschool. Zij begrijpen dit product, omdat we het op een Nederlandse manier ‘draaien’.”

baas. “Maar”, zegt hij, “dat waren drie moeilijke jaren. De managementstijl van de Amerikanen was mij te kortzichtig, maar ik had een contract en ik heb mijn vader’s ambitie geërfd en de wil om alles tot een succes te maken. In 1998 kon ik echter overstappen naar Radio Holland. Daar lag een enorme uitdaging, want er waren veel reorganisaties geweest. Ik kende echter alle rederijen al en ik zeil als hobby. Zodoende kon ik me snel inleven in het bedrijf en zaten we na een paar jaar gelukkig weer in de zwarte cijfers.”

Bij elkaar hebben we meer dan 375 jaar ervaring in de scheepvaartindustrie Hoe stuurt een CEO zestig locaties aan? Slager: “Je aan kunnen passen aan andere culturen is een absolute vereiste; dat geldt trouwens voor het hele topmanagement. De buitenlandse vestigingen kopen zelfstandig in, maar kunnen onderling nog beter samenwerken en meer op dezelfde manier opereren, al het gaat nu heel goed. Ik reis de hele wereld over en bezoek alle locaties. Ik wil toegankelijk zijn en kan me inleven in lokale gebruiken. Met een Amerikaan praat je bijvoorbeeld anders dan met een Japanner. Binnen deze tak van sport gaat het om veel reizen en vooral veel motiveren. Zo maak je er ‘ons’ verhaal van en niet alleen ‘mijn’ verhaal. Ik geef duidelijk de richting aan, maar je moet de mensen lokaal veel vrijheid geven om dat in te vullen.” Imtech Slager: “Inmiddels zijn we de grootste op ons gebied, vooral wat onderhoud betreft. Dat levert Managed Services Agreements op, waarbij Radio Holland alle navigatie- en communicatieapparatuur aan boord operationeel houdt.” Dat aspect was een belangrijke reden voor Imtech (elektrotechniek, werktuigbouw) om Radio Holland in mei 2006 over te nemen. Inmiddels is zo een groot maritiem cluster van bedrijven tot stand gekomen, Imtech Marine Group, waar onder andere Radio Holland, Imtech Marine & Offshore en Koninklijke Dirkzwager deel van uitmaken. Slager: “Bij elkaar hebben we meer dan 375 jaar ervaring in de scheepvaartindustrie met een diep gewortelde Rotterdamse basis. Dat is mooi. Ik wil hier graag blijven werken zolang ik het leuk vind en het reizen aan kan. Je kunt zo’n tent nu eenmaal niet vanachter je bureau runnen.”

Eerste Stuurman Andre van Schoonhoven Naast zijn varende taken is Andre van Schoonhoven verantwoordelijk voor het onderhouden van alle veiligheidssystemen aan boord van de Eurodam. Ook verzorgt hij de ‘lifesaving’ trainingen voor de bemanning. De ‘Chief Officer’ kwam in 1988 bij HAL, werd in 2000 Eerste Stuurman en woont met zijn gezin op de Filippijnen, die hij omschrijft als “een land met hart voor zeevarenden.” De brug van de Eurodam is het domein van Van Schoonhoven. “Er werken hier Nederlanders, Belgen, Schotten en Ieren. Wij zijn diesels; we werken 10 tot 12 uur per dag. Dat doen we gedeeltelijk voor

Dé Slager, CEO Radio Holland.

Jazz Dé Slager houdt van jazzmuziek. Op zijn werkkamer staat een platenspeler en thuis heeft hij enkele antieke grammofoons (met koperen hoorn). Hij heeft een voorliefde voor pianist Oscar Peterson, tenorsaxofonisten Ben Webster en Stan Getz en contrabassist Ray Brown en draait hun platen zowel op 33 als op 78 toeren. Waar hij kan, draagt hij ook actief bij aan het voortbestaan van de ‘old style’ jazz. Onlangs financierde hij de nieuwe cd ‘Mood Ellington’ van Dim Kesber & The Augmenters. Vorig jaar nam hij het sextet al mee naar Singapore voor een aantal concerten. Op de cd steken de 78-jarige klarinettist en zijn 5 jonge Haagse topmusici de muziek van Duke Ellington (1899-1974) in een eigentijds, strak klinkend jasje. www.dimkesber.nl

de lol, na het ingaan van de verloftijd. Maar als je wilt ontspannen, is er een vrij actief programma. Je kunt bijvoorbeeld films kijken, lezen, sporten of internetten. Wat het werk overigens zo bijzonder maakt, is de afwisseling.” Opleiding Van Schoonhoven werkte vanaf zijn 16e bij rederij Doeksen in Harlingen als matroos en “stop voor alle gaten”. Eind jaren ’80 volgde hij zijn nautische opleiding bij Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. “Ik had nooit aan passagiersschepen gedacht, maar de oude Van Leunen (de vader van de huidige directeur, red.) had een goed gevoel voor stages. Zo kwam ik in Vancouver op één van de HALcruiseschepen terecht. Die stage beviel goed en ik werd 5e WTK (scheepswerktuigkundige). Daarna ging het snel. HAL breidde uit en binnen drie jaar was ik 2e stuurman.”

Stuurmannen zijn net dieselmotoren Sleutelen aan het navigatiesysteem NACOS, het ‘Integrated Navigation and Command System’ van SAM Electronics, is afgestemd op de wensen van de moderne maritiem officier. Maar het kan altijd beter. Van Schoonhoven: “Als het niet nodig is, gebruik ik zo weinig mogelijk apparatuur. Ik wil bijvoorbeeld niet altijd weten wat de luchtvochtigheid buiten is, maar de podstandaanwijzers (een Azipod is buitenboordmotor en roer tegelijk, red.) gebruik ik heel veel. Dat is ‘de Maserati van het manoeuvreren’. Niet iedereen wil dezelfde gegevens op zijn scherm zien. Het systeem wordt nu zo aangepast dat iedere gebruiker zijn eigen pagina krijgt. Naast de essentiële zaken kun je dan zelf kiezen wat je wel of niet wilt zien. Aan de andere kant: sommige berekeningen maak ik nog steeds sneller met pen en papier.” Kijk voor de uitgebreide versie van deze interviews op www.navingo.nl

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


WELKE MONTEUR WIL ER NIET VAN HIER TOT TOKIO WERKEN?

Op zoek naar een internationale en avontuurlijke baan in een uitdagende werkomgeving? Kies dan voor een baan als monteur elektronica of mechanica bij Fugro. Als monteur zorg je ervoor dat de specialistische apparatuur van het geotechnisch onderzoeksteam continu goed werkt. Je werkt zowel offshore als in de werkplaats in Leidschendam. Je kunt rekenen op een aantrekkelijk salaris en tegenover werktijd die je offshore verblijft staan extra vrije dagen. Interesse? Kijk op www.ruimtevoorhetavontuur.nl.

Fugro is bovendien voor off- en onshoreprojecten op zoek naar projectleiders, engineers, adviseurs geotechniek, software developers, surveyors, technisch assistenten en landmeters. Heb jij een opleiding civiele techniek, geotechniek, geologie, werktuigbouw, elektrotechniek of ICT? Kijk voor vacatures op www.fugro.com/careers. 08028 adv 130x196(2)

21-05-2008

12:39

WWW.RUIMTEVOORHETAVONTUUR.NL

Page 1

FUGRO2821 265x195 fc SKYLINE.indd 1

08-08-2008 11:37:43

Voor onze routes Vlaardingen-Felixstowe en Vlaardingen-Killingholme zijn wij op zoek naar:

- 1e, 2e en 3e Stuurmannen - 2e, 3e en 4e Werktuigkundigen - Maritiem Officieren Wij vragen: • MBO/HBO-opleiding • In bezit van geldig Nederlands vaarbevoegdheidsbewijs

• Een GMDSS-certificaat • Enthousiaste gemotiveerde werkinstelling

Marktleider in koudetechniek en luchtbehandeling word je niet zomaar. Dat succes dankt GEA Grenco aan de onderscheidende inzet van vakmensen. Als onderdeel van de mondiale GEA Group levert GEA Grenco totaaloplossingen op maat voor koude- en besturingstechnische vraagstukken. Van advies en engineering tot montage en onderhoud van industriële koel- en vriesinstallaties, airconditioning en bedrijfskoeling. Vanuit 8 regionale vestigingen in Nederland en 1 in België en met 24-uursinzetbaarheid.

KOM WERKEN BIJ DE NR. 1 IN KOUDETECHNIEK

IN VERBAND MET EEN GROTE GROEI AAN PRACHTIGE OPDRACHTEN OP ZOWEL LAND ALS MARINE, ZIJN WIJ VOOR BEIDE AFDELINGEN OP ZOEK NAAR:

Wij bieden: • Een prima pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden • Een vaar- en verlofschema van twee weken op, twee weken af

Geïnteresseerd?

• Een goed team van hoofdzakelijk Nederlandse Officieren • Een loopbaan aan boord en een sociaal leven aan de wal

• Proposal Engineers • Project Engineers GRENCO IS GEÏNTERESSEERD IN JOU!

Spreekt onze visie je aan: “Norfolkline staff are committed to make Norfolkine a leading, first class, multimodal short sea carrier”, stuur dan je brief met CV naar:

Je kunt ons ook een e-mail sturen: norfolkjobnl@norfolkline.com

Norfolkline Shipping BV Afdeling Human Resources t.a.v. mw. P. Kapteijns Postbus 152 3130 AD Vlaardingen

Een tweetal tests maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Kijk voor meer informatie op: www.norfolkline.com

Ben jij geïnteresseerd in een carrière bij GEA Grenco? Kijk op onze website of neem contact op met Roy Bax, HR Officer, tel. 073 620 31 61.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

De hoogste graad in koudetechniek NORFOLKLINE IS EEN 100% DOCHTERONDERNEMING VAN DE A.P. MOLLER-MAERSK GROUP. BIJ DE GROEP ZIJN WERELDWIJD RUIM 110.000 PERSONEN WERKZAAM. HET HOOFDKANTOOR IS GEVESTIGD IN KOPENHAGEN, DENEMARKEN.

www.geagrenco.nl


Rubriek Bedrijf & Branche | 5

Dossier Renovatie Scheepsreparatie- en depoort in Vlissingen uitgebrande vistrawler Maritieme & Offshore complete verbouwing.

ombouwwerf Schelherbouwt de in 2007 Willem van der Zwan. Carrièrekrant volgt de

Deel 3: De opbouw Hoe gaan de zaken op Scheldepoort? Directeur Durk-Jan Nederlof: “We hebben momenteel genoeg werk! De dokbezetting is hoger dan ooit tevoren. In de afgelopen maanden hebben we 6 schepen met forse roerschade aan de werf gehad. Daarnaast gaat een deel van de capaciteit structureel naar de Van der Zwan. Momenteel werken er ongeveer 105 mensen aan het schip, maar

naarmate de herbouw vordert, komen er ook steeds meer onderaannemers aan boord werken die allerlei gespecialiseerde apparatuur inbouwen.” Wat is er gebeurd sinds mei? Nederlof: “We zitten in de derde fase, de opbouwfase. Het schip staat sinds begin juni in het overdekte droogdok en wat je nu ziet is het voor- en achterschip, met elkaar verbonden door de dubbele bodem. We zijn bezig geweest de machinekamers en andere ruimtes schoon te maken. Daarna zijn we gestart met het prepareren van het staal van het oude schip en het maken van het nieuwe scheepshuis. Inmiddels zitten de twee ‘tweendecks’ (tussendekken) er weer in. Op het bovenste tweendeck wordt straks de visfabriek weer ingebouwd. Verder hebben we het grootste gedeelte van de zijschotten van de scheepshuid vervangen. Het tempo zit er dus goed in!“ De projectleider De renovatie van de Willem van der Zwan wordt vanuit Scheldepoort begeleid door twee projectleiders: Bastiaan Broeksema en John Zijlstra. Zij zijn verantwoordelijk voor de planning en het werk. Voordat Zijlstra (38 jaar) naar Scheldepoort kwam, was hij ‘Technical Supervisor’ bij een duikbedrijf dat bergingen en (onderwater) scheepsreparaties uitvoert. Zijlstra: “Ik werk hier nu 3,5 jaar en ik vind het nog steeds leuk. Het is heel gevarieerd werk; ik werk nu

Maersk Line zal tussen 2010 en 2012 34 nieuwe containerschepen van Koreaanse makelij toevoegen aan zijn vloot. In juni bestelde het bedrijf 18 schepen bij Hyundai Heavy Industries. Elk schip krijgt een capaciteit van 4500 teu (1 teu is een container van 6,1(l)x2,4(b)x2,6(h) meter). Vervolgens werden in juli nog 16 schepen van 7,450 teu besteld bij Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering. De laatste schepen beschikken over ‘reefer plugs’ om elk 1700 koelcontainers te kunnen laden. Alle schepen worden uitgerust met een ‘waste heat recovery system’, dat de restwarmte van de motor gebruikt om energie op te wekken voor zowel de voortstuwing als de elektriciteit aan boord. Dat betekent een lager brandstofverbuik en minder uitstoot van milieubelastende stoffen. De schepen zullen vooral worden ingezet op de routes van en naar Afrika (sub-Sahara gebieden) en tussen Brazilië, Argentinië, Azië en Europa.

Maritiem Innovatie Programma Niet alleen de scheepsbouwers zelf, ook de overheid en kennisinstellingen stimuleren en investeren in nieuwe ontwikkelingen. Zo steekt de overheid drie jaar lang twintig miljoen euro in innovatieve projecten. Voorts is het Maritiem Innovatie Programma (MIP) opgezet, dat zich richt op de maritieme maakindustrie, de offshore en de natte waterbouw. Doel is om de positie van de Nederlandse maritieme industrie in die markten te versterken. Het MIP wordt uitgevoerd door SenterNovem en subsidieert projecten die gericht zijn op samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen en projecten die bijdragen aan veilig en duurzaam zeetransport of het concurrentievermogen van scheepsbouwers en toeleveranciers versterken. www.senternovem.nl/maritiem

transportgat door het ‘main deck’, het ‘upper’ en ‘lower’ tweendeck en door twee lagen van de accommodatie-opbouw heen. Het plaatsen van de accommodatie in week 35 wordt een mooi moment. Daar verheug ik me al op!”

Waar liggen de knelpunten? Zijlstra: “We zitten aardig op schema. Een belangrijke reparatie was het gecontroleerd recht laten zakken van het schip dat enkele centimeters was kromgetrokken door de brand. Dat is gelukt, zodat het schip nu netjes in nulpositie ligt en gemonitord wordt met 3D-metingen. Ook de visfabriek en andere machines zijn eruit. Binnenkort, als alle dekken zijn teruggeplaatst, kan worden begonnen met het terugplaatsen van de accommodatie op het achterschip. Een knelpunt is dat de machines pas terugkomen als het schip weer is gesloten. Daarom maken we voor de motor en de hulpmotoren een

Projectleider John Zijlstra

Maersk: 34 nieuwe containerschepen

aan een vissersschip, maar we werken ook aan offshore constructies. Er werken hier zes projectleiders en dat is een heel gemoedelijk groepje. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 34. We sturen de inkoop en de werkvoorbereiding aan en doen een stukje engineering.“

Nederlandse scheepsbouw blijft groeien De orderportefeuilles van de Nederlandse scheepswerven zitten nog steeds vol. Vorig jaar groeide de omzet met 23% naar 7,6 miljard euro. De werkgelegenheid groeide met 17%. Daarmee was 2007 het beste jaar ooit. De oorzaak ligt grotendeels in (productie)technische innovaties en het bedienen van specialistische markten. Met een aandeel van 14,1% bevindt Nederland zich in de top drie van de Europese markt, terwijl het mondiale marktaandeel op 2,3% staat. Het grootste probleem, op alle niveaus, is momenteel het vinden van voldoende nautisch en technisch personeel. De groei zit in alle deelsectoren van de scheepsbouw. Om een indruk te geven: in 2007 werden 273 zeegaande schepen opgeleverd. De omzet van de maritieme toeleveranciers bedroeg 4,9 miljard euro. Begin dit jaar telde de orderportefeuille van de kleine scheepsbouw 149 schepen. De grote jachtbouw zag het orderboek stijgen naar 3,5 miljard euro en de reparatie-, ombouw- en onderhoudswerven hebben veel werk aan offshoreconversies en bouwopdrachten. Sterk in maatwerk In de jaren ’80 leek de Nederlandse scheepsbouw definitief dood te bloeden, vooral na de RSVenquête (het parlementaire onderzoek naar de ondergang van de Rijn-Schelde-Verolme scheepswerf). Sinds 2003 lijkt de sector echter weer de wind in de zeilen te hebben. Grote zeeschepen, zoals mammoettankers, worden hier niet meer gemaakt. In plaats daarvan hebben de bedrijven zich gericht op maatwerk, technisch complexe vaartuigen en nichemarkten. Werven, toeleveranciers en kennisinstellingen werken steeds nauwer samen om hun productieprocessen te verbeteren en de bouwsnelheid te verhogen. Daarnaast investeert de sector 180 miljoen euro per jaar in onderzoek. Mede hierdoor neemt Nederland een toonaangevende positie in

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008

op het gebied van baggerschepen en luxe jachten. Maar ook andere scheepstypen, zoals sleepboten, patrouilleboten, binnenvaartschepen en kustvaarders worden veel (af)gebouwd. Arbeidsmarkt Tijdens de Week van de Scheepsbouw in april sprak minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven over de vraag hoe jongeren die eenmaal in de sector werken, daarin ook actief willen blijven. Ook sprak zij over de noodzaak het beroepsonderwijs beter en aantrekkelijker te maken. De sector zou

zelfs aandacht moeten schenken aan middelbare scholen en het basisonderwijs. Branchevereniging Scheepsbouw Nederland ziet ook dat het voortbestaan van het huidige succes afhankelijk is van het opleiden, werven en behouden van veel technisch en nautisch personeel. Dat vereist een actief ‘human capital’ beleid en uitgebreide promotie van de maritieme sector, zoals de campagne ‘Spetters gezocht’ ondersteund door SenterNovem en het Platform Bètatechniek.


BANKWERKERIJ & MONTAGE · ELEKTRA · LOODGIETERS & PIJPFITTERS TIMMEREN INTERIEUR & EXTERIEUR · SCHILDEREN · METAAL · TECHNIEK

N

WERKEN & LEREN IN DE LUXE JACHTBOUW DE SUPERJACHTEN VAN KONINKLIJKE DE VRIES SCHEEPSBOUW BEZORGEN JE KIPPENVEL. DAT GELDT NIET ALLEEN VOOR DE HAPPY FEW DIE ZICH EIGENAAR KAN NOEMEN, MAAR OOK VOOR DE VAKMENSEN OP DE WERVEN. HET BLIJFT BIJZONDER OM MEE TE BOUWEN AAN DE MOOISTE, GROOTSTE EN BESTE MOTORJACHTEN VAN DE WERELD. ELK MET EEN COMPLEET EIGEN DNA ONDER DE MERKNAAM FEADSHIP.

WWW.FEADSHIP.NL

KONINKLIJKE DE VRIES SCHEEPSBOUW Op de werven van De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer en Makkum worden de casco’s afgebouwd tot droomjachten. Scheepswerf Slob in Papendrecht levert de indrukwekkende stalen casco’s. Akerboom Yacht Equipment in Leiden tekent voor de elegante aluminium

INTERESSE? MAIL OF BEL NAAR P & O VOOR DE VACATURES EN OPLEIDINGSMOGELIJKHEDEN

een ervaren praktijkopleider. Zo kijk je de kunst van het vakmanschap af, terwijl je direct aan de slag gaat. Je ontvangt een goed salaris en krijgt de kosten van de 4 DAGEN WERKEN & 1 DAG SCHOOL opleiding vergoed. Het casco of perfect afwerken van het jacht: jij weet er straks Als leerling ontdek je de wereld van de luxe scheepsbouw onder begeleiding van alles van.

dekhuizen en imposante schroefassen. Elk jacht is een parel op de kroon bij deze vestigingen van de De Vries Groep.

pz @ vriesyard.feadship.nl Tel : 0297 - 388 900

solliciteren @ devriesmakkum.nl Tel : 0515 - 445 700

De Vries Scheepsbouw bestaat sinds 1906. De Feadship-jachten van het familiebedrijf met het koninklijke predikaat behoren wereldwijd tot de absolute top. Op de werven heerst een prettige, informele werksfeer waar iedereen zijn steentje bijdraagt aan dit succesvolle Nederlandse product.

personeelszaken @scheepswerfslob.nl Tel : 078 - 644 19 99

akerboom @ ayeholland.nl Tel : 071 - 576 16 00

OpmaakMaritiemAdv02.indd 1

08-08-2008 10:00:22

Damen Shirepair Rotterdam heeft haar hoofdkantoor gevestigd in Schiedam en is een dochteronderneming van de Damen Shipyards Group te Gorinchem. Het bedrijf is gespecialiseerd in onderhouden, repareren en verbouwen van schepen en overige maritieme objecten. Bij het bedrijf zijn 315 medewerkers in vaste dienst werkzaam, waarmee het de grootste werkgever is in haar marktsegment in de regio. Wij zijn continu bezig om te investeren in verbetering van de bedrijfsvoering. Dit doen wij door naast investeringen in gereedschappen en werktuigen ook te investeren in werkwijzen en methoden en in personeel. Wij zijn op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde kandidaten voor de onderstaande functies:

DAMEN SHIPYARDS GROUP WWW.DAMEN.NL TUGS WORKBOATS OFFSHORE VESSELS HIGH SPEED CRAFT FERRIES DREDGING EQUIPMENT CARGO VESSELS INLAND & COASTAL VESSELS NAVAL VESSELS MEGA YACHTS FISHING VESSELS

DAMEN SHIPREPAIR ROTTERDAM BEGROTER De begroter dient u aan de hand van door de opdrachtgever ter beschikking gestelde specificaties en werktekeningen zelfstandig een kostprijsbegroting op te stellen. U neemt waar nodig, ter plaatse op het schip, de werkzaamheden op en maakt aan de hand hiervan een werkomschrijving en begroting. U bepaalt aan de hand van eigen inzicht, ervaringen of aanwezige parameters (gebaseerd op eerder verrichte tijdwaarnemingen) de benodigde uren per karwei en voorziet deze vervolgens van een prijs. U vraagt, in samenwerking met de afdeling Inkoop, prijzen aan bij toeleveranciers voor leveringen of uit te besteden werkzaamheden en verwerkt deze in de begroting. WERKVOORBEREIDER De werkvoorbereider maakt deel uit van het projectteam en bereidt in overleg met de projectleider en de verantwoordelijke baas de reparatiewerkzaamheden voor. Hij stelt de initiële projectplanning op en is verantwoordelijk voor het dagelijks updaten van de planning, gebaseerd op de gegevens van de projectleider en koppelt dit terug aan het team. De werkvoorbereider stelt de benodigde werkvolgorde en werkmethode vast aan de hand van een goede werkomschrijving en instructie. Hij maakt op basis van werklijsten en andere informatie de technische omschrijving van bestellingen en bewaakt deze. De werkvoorbereider zal uitbesteed werk samen met de projectleider en/of baas expediten. Hij controleert binnenkomend materiaal op kwaliteit en op aanwezigheid van vereiste certificaten.

SHIPREPAIR

ONTMOET ONS OP DE WERELDHAVENDAGEN (WILHELMINAKADE) 5 - 6 - 7 SEPTEMBER 2008 REAGEREN/INFORMATIE Voor meer informatie over bovenstaande functies en functie inhoud verwijzen wij u naar onze website: WWW.DAMENSHIPREPAIR.COM/VACANCIES Uw sollicitatie met uitgebreide CV kunt u binnen 14 dagen na verschijning van deze advertentie richten aan onze afdeling Personeel & Organisatie, onder vermelding van de betreffende functie.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

MARINE COMPONENTS MORE THAN 30 YARDS WORLDWIDE

BAAS (LEIDINGGEVENDE PRODUCTIE) De baas is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle productietechnische werkzaamheden binnen het aan hem toegewezen project. Het voorbereiden en plannen van alle productietechnische werkzaamheden, het mede vaststellen van de activiteiten- en capaciteitsplanning en het opstellen/maken van de werkinstructies. Geeft leiding aan de door hem in te zetten (en aan hem toegewezen) productiemedewerkers volgens de planning van het project en bewaakt de planning en kwaliteit van de ingezette onderaannemers. Draagt zorg voor de juiste verwerking van de informatie t.b.v. de rekening en de signalering van meer- en minderwerk en het juist invoeren van de tijdverantwoording van de aan hem toegewezen medewerkers.

D A M E N S H I P R E PA I R R O T T E R D A M

Lid van de DAMEN SHIPYARDS GROUP

Postbus 22 3100 AA Schiedam

PenO@damenshiprepair.com www.damenshiprepair.com

telefoon 010 204 12 22 fax 010 473 25 77


Special Havens | 7 Tekeningen: Egbert Vennema, www.hardemokka.com

Maritieme & Offshore

Carrièrekrant

Special

Havens

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


8 | Special Havens C O L U M N

Hart voor de haven De haven groeit hard. In de afgelopen jaren was dat vooral merkbaar in de toename van de overslag van goederen en de toename van het aantal banen in de haven. Vanaf dit najaar is de groei ook fysiek: dan starten we met de aanleg van 2000 hectare nieuw haventerrein in zee: Maasvlakte 2. De haven levert een belangrijke bijdrage aan onze economie én aan onze welvaart. Ons dagelijks leven zou er totaal anders uitzien zonder alle spullen die via de haven worden aangevoerd of er worden gemaakt. Tegelijkertijd is de haven in de laatste decennia uit het stadsbeeld verdwenen. Het wordt steeds stiller in de Rijn- en de Maashaven. De echte haven is opgeschoven richting de Noordzee. En uit het oog is uit het hart. Het heeft ertoe geleid dat veel jongeren niet weten hoe leuk, fascinerend en afwisselend werken in de haven is. Het Havenbedrijf Rotterdam spant zich in om de haven weer in beeld te brengen. Dat doen we met evenementen als de Wereldhavendagen, maar vanaf dit najaar ook permanent met de Rotterdam Port Experience. Bij het vertrekpunt van de Spido, onder de Erasmusbrug kun je straks beleven hoe fantastisch de haven is. Als de mensen niet meer naar de haven komen, brengen we de haven naar de mensen. In de overtuiging dat wie daar geweest is daarna de haven weer opzoekt, om te werken of te recreëren. Zien is geloven. Zo krijg je weer hart voor de haven. Hans Smits President-directeur Havenbedrijf Rotterdam

Prijsvraag

Maritiem Museum Rotterdam Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een groot aantal antieke zeekaarten in zijn archief. In 2006 werd de collectie aangevuld met dertig unieke VOC-kaarten uit de collectie van het Corpus Christi College te Oxford. Na de tentoonstelling in 2007 stelde Sjoerd de Meer, de Conservator Cartografie van het Maritiem Museum, een boek samen over zeekaarten in de 16e, 17e en 18e eeuw: Het Zeekaartenboek. Vroege Zeekaarten uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam. Prijsvraag Het boek is zeer leesbaar en informatief en bevat uiteraard vele illustraties van kaarten. Het beschrijft ondermeer de activiteiten van de VOC en WIC, maar ook het werk van enkele kaartenmakers, zoals Joan Blaeu (± 1598-1673). In 1662 gaf hij de Atlas Maior uit, een elfdelige uitgave met zeshonderd kaarten. In welke taal werd de eerste editie van de Atlas Maior gepubliceerd? Nederlands, Frans, Latijn, Duits of Italiaans? Stuur uw antwoord vóór 15 september 2008 naar mock@navingo.com en maak kans op het Zeekaartenboek of twee vrijkaarten voor het Maritiem Museum! De twee winnaars ontvangen per email bericht. Kijk voor actuele tentoonstellingen op: www.maritiemmuseum.nl.

Werken voor de Tweede Maasvlakte De aanleg van Maasvlakte 2 start in september. De verschillende inspraakprocedures worden langzamerhand afgerond. Baggeraars Van Oord en Boskalis zullen tot 2013 zeven miljoen ton steen, 240 miljoen kubieke meter zand en 20.000 betonblokken voor de kust aanbrengen. Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft een projectorganisatie opgezet met Caroline Broere als HR-manager. “Het gaat niet zozeer om bepaalde vacatures, maar om wat iemand kan.” Sinds de organisatie vier jaar geleden startte, werken er steeds ongeveer 80 mensen, maar niet steeds dezelfden. Broere: “Ik heb één van de leukste banen voor één van de leukste werkgevers. Het is hollen of stilstaan en het moet in één keer goed. Daarom hebben we een flexibele organisatie die voor 30% uit HbR-personeel bestaat en voor 70% uit externen. Het is het grootste infrastructurele project in Nederland en dat trekt veel mensen aan. We hadden dus van het begin af aan veel keuze.” Wat voor mensen heeft de projectorganisatie nodig? Broere: “We zijn niet star met functies en functie-inhoud. Het is goed mogelijk om tussen deelprojecten over te stappen. Waar het om gaat is dat we de juiste expertise in de juiste projectfase

kunnen inzetten. Denk aan iemand met ervaring met de aanleg van de HSL of een strategische visie, aanbestedingsjuristen of mensen met kennis van vislarven of baggerslib.” Persvoorlichter Sjaak Poppe vult aan: “De projectorganisatie haalt het beste in de mensen naar boven. Er liggen veel kansen om vernieuwende werkwijzen te ontwikkelen en te testen. Je kunt er veel creativiteit in kwijt, want er zijn geen verstarde posities. En iedereen werkt naar hetzelfde doel: in 2013 moet eerste schip kunnen afmeren.” Design & construct Nu de aanbestedings- en planontwikkelingsfase voorbij is, zijn er vanaf september vooral mensen nodig die bekend zijn met de specifieke contractvorm van de Maasvlakte 2: ‘design & construct’. Dat houdt in dat HbR alleen de vorm van de Maasvlakte heeft bedacht en de randvoorwaarden heeft neergelegd. Het is aan de Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte (PUMA), bestaande uit de baggeraars Boskalis en Van Oord, die in te vullen. Broere: “We gaan zo meteen een paar miljoen per dag uitgeven. Je hebt dus vooraf en tijdens de uitvoering goede controlemechanismen nodig. Daar is onze projectorganisatie voor. Wij zijn fysiek aanwezig bij de werkzaamheden en houden de zaak financieel, organisatorisch en technisch in de gaten.”

Typen havens

Werkgelegenheid Poppe: “In de komende 5 jaar zal er voor aannemers en toeleveranciers heel veel werk zijn. Zeker als het zand er straks ligt en de containerterminals gebouwd worden. En als de Maasvlakte 2 uiteindelijk helemaal in gebruik is, zorgt die voor ruim 6000 permanente banen.”

Factsheet Maasvlakte 2 Kosten aanleg: € 2,9 miljard Milieueffectrapportage: 6350 pagina’s Aanleg & onderhoud: Boskalis en Van Oord (PUMA) Contractwaarde PUMA: € 1,1 miljard Ingebruikname: 2013 Volledig in gebruik: 2033 Harde zeewering: 2,4 km (stenen, betonblokken) Zachte zeewering: 8,4 km (strand, duin) Deep sea kade: 2 km (op -20 m) (Spoor)wegen: 11 km Containerterminal: 4 miljoen teu Terminalkade 20m diep, 1.900m lang Binnenvaartkade 550 m lang

bundels, vaten) en die niet in een container of een vrachtwagen aan boord van een schip worden geladen. Stukgoedhavens hebben veel opslagruimte nodig om de goederen, in afwachting van verdere overslag, op te slaan. Laden en lossen gebeurt meestal met walkranen en soms, bij zware goederen, met drijvende bokken.

Binnenhavens zijn overwegend bestemd voor de behandeling van binnenvaartschepen.

Insteekhavens zijn havens die uitmonden op een kanaal of een rivier.

Bunkerhavens zijn havens waar schepen uitsluitend aanmeren om brandstoffen aan boord te nemen.

Jachthavens zijn havens met ligplaatsen voor pleziervaartuigen en onderhouds- en bevoorradingsmogelijkheden.

Terminals zijn distributieknooppunten gelegen aan één of meer kades waar specifieke soorten lading worden overgeslagen. Zo zijn er bijvoorbeeld graan-, gas-, container- en fruitterminals.

Noodhavens worden alleen door schepen aangelopen bij bijzondere omstandigheden (noodreparaties, brand, verlies van lading).

Transitohavens zijn bestemd voor doorvoerladingen. Het schip wordt ‘in entrepot’ gesteld en hoeft daarom geen invoerrechten te betalen.

Olie- of petroleumhavens zijn uitsluitend bestemd voor de behandeling van petroleumtankers. Daarnaast bestaan er LNG-terminals (Liquified Natural Gas). Ze beschikken over opslagtanks en installaties die uit een netwerk van slangen en leidingen bestaan. Ze zijn meestal gebouwd in de buurt van raffinaderijen en veiligheid speelt een grote rol.

Vissershavens bieden ligplaatsen aan kotters en trawlers. Sommige havens beschikken ook over loodsen en kades om de vis te koelen, verpakken en veilen.

Containerhavens zijn uitgerust met containerkranen om schepen te laden en lossen. Daarachter liggen grote terreinen waar de containers worden gestapeld en overgeslagen op vrachtwagens of treinwagons. Graan- en ertshavens zijn havens waar bulkcarriers hun grondstoffen laden en lossen. Dit gebeurt door mechanische installaties (o.a. lopende banden en zware grijpers) die de lading afvoeren naar opslagsilo’s, treinen of binnenschepen. Houthavens verwerken ladingen hout richting het achterland. Industriehavens zijn havens waar grondstoffen en industrieproducten worden gelost en geladen die bestemd zijn voor of afkomstig zijn van de lokale industrie.

Marinehavens zijn de thuishavens (vlootbasis) voor oorlogsschepen. Stukgoedhavens. Stukgoed is lading die wordt verscheept in losse verpakkingen (kisten, zakken,

Vrijhavens zijn havens waar schepen van alle landen kunnen binnenlopen zonder douanerechten te betalen. Zeehavens zijn overwegend bestemd voor de behandeling van zeeschepen en offshore-vaartuigen. Zeehavens bevatten vaak verschillende typen havens, bijv. containerhavens en reparatiehavens.

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


Special Havens | 9 De stukgoedoverslag heeft in de afgelopen jaar een ware revolutie doorgemaakt. Wat één kraanmachinist thans aan goederen in containers in één dag op de kant of op het schip zet, daar waren vroeger tientallen havenarbeiders een hele werkweek mee bezig. Door Hans Roodenburg

Begonnen ‘in de put’, thans op de containerkraan Rick Westerveld (41) is na de havenvakschool nog ‘in de put’ (het ruim van het schip) begonnen met ‘hijsen’ maken die op de kant werden gezet. Inmiddels is hij alweer lang machinist op een containerbrugkraan bij de Rotterdam Shortsea Terminal (RST) in het Eemhavengebied.

Het is één van de leukste dingen die ik ooit heb mogen doen Hij kan als voorbeeld worden beschouwd hoe een ‘eenvoudige arbeider’ zich kan ontwikkelen tot een moderne en verantwoordelijke havenwerker. Het aantal ‘stuwers’ in de Rotterdamse haven dat nog een ‘hijs’ maakt om goederen van en naar een schip te plaatsen is thans nog minimaal. “Ik heb nog net meegemaakt dat vroeger in een kantine van klassieke stuwadoorsbedrijven als Multi-Terminals, Steinweg en Müller-Thomsen honderden havenarbeiders zaten. Als ik tijdens mijn diensten nu in de kantine zeventien man tegenkom, is het veel!’’ Hoewel het in die tijd door vooral de innige sociale contacten onderling erg gezellig kon zijn, is zijn werk

veel minder fysiek en aantrekkelijker geworden. Door het gecomputeriseerde los- en laadsysteem is hij bijna een ICT’er geworden. “Het enige fysieke wat ik nu nog moet doen, is de knuppel van de kraan bedienen. Als je niet goed oplet kunnen er grote ongelukken en schades ontstaan. Dan is het leed niet te overzien. Na een dag uiterst geconcentreerd op de kraan ben je misschien wel net zo moe als dat je vroeger je het leplazarus moest werken.’’ Dankzij zijn opa is Westerveld - hij komt uit een familie die al in de Rotterdamse haven werkte - na zijn lagere school naar de havenvakschool gegaan. Toen mocht hij als leerling-stuwer al meelopen in de overslag van stukgoed, bulk en fruit. In 1990 werd hij aangenomen bij het controlebedrijf Capt. Walter Müller. ,,Ik was daar tallyman, thans een uitstervend beroep. Ik moest ondermeer de ouderwetse losse lading tellen, zoals balen suiker, koffie en kapzakken met allerlei spul erin.’’ Vervolgens heeft hij diverse baantjes gehad. Van heftruckchauffeur tot het ‘stuffen en strippen’ van vriescontainers. “Je zou bijna zeggen twaalf ambachten, dertien ongelukken.’’ Het waren de jaren waarin

de laatste delen van de klassieke stukgoedoverslag in sneltreinvaart verdwenen en werden vervangen door containers. In september 1996 trad hij in dienst van de (nieuwe) containerterminal van Bell Lines, die later is opgegaan in de Rotterdam Shortsea Terminal. Daar werd Rick Westerveld opgeleid tot kraanmachinist. “De opleiding om de kraan onder controle te krijgen duurde een jaar. Je zit dan naast een instructeur die voordoet hoe het moet. Vervolgens duurt het nog 1,5 jaar voordat je alle systemen onder de knie hebt. Je moet er natuurlijk wel aanleg voor hebben. Psychisch moet je wel enigszins evenwichtig zijn en je werk serieus nemen. Er werd ook tegen me gezegd, lukt het niet, dan halen we je van de kraan af en moet je maar wat anders gaan doen. Ik heb er nooit

spijt van gehad. Het is één van de leukste dingen geworden die ik ooit heb mogen doen.’’ Bij RST komen de wat kleinere containerschepen die meestal op Europese lijndiensten varen. De in vijfploegendiensten werkende Westerveld ziet ze vooral van bovenaf. De meeste kent hij inmiddels op zijn duimpje. Hij legt het verschil uit tussen schepen met celgeleiders en die waar de containers ‘los’ worden geplaatst en vastgemaakt. In de eerste is het voor een kraanmachinist, die ook niet alles van bovenaf kan zien, een fluitje van een cent om de containers te plaatsen. In de tweede is het vaak een kwestie van ‘passen en meten’. “Vroeger keek ik erg op tegen kraanmachinisten in de haven. Dat was letterlijk het hoogste wat je als havenwerker kon bereiken. Nu zit ik zelf in zo’n hokje!’’

Zeehavens

Binnenhavens

Een haven is een veilige ligplaats voor schepen die goederen moeten laden en/of lossen, passagiers moeten in- en/of ontschepen, reparaties moeten ondergaan en waar schepen beschutting vinden tegen wind, golven en stromingen. Zeehavens zijn (logistieke) knooppunten van goederenstromen, multimodaal transport, opslag, overslag, distributie, industriële clustering, kennis en innovaties.

Nederland telt 389 binnenhavens. Ook deze havens, met hun vele industriële en logistieke bedrijven en overslagactiviteiten, leveren een belangrijke bijdrage aan de economie. Binnenhavens bestaan uit faciliteiten die goederenoverslag mogelijk maken, bedrijventerreinen en economische activiteiten. De directe en indirecte toegevoegde waarde bedraagt bijna 10 miljard euro.

Economie De Nederlandse zeehavens en binnenhavens dragen fors bij aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Gezamenlijk creëren ze een toegevoegde waarde van bijna 13 miljard euro. Ze zijn een vestigingsplaats van allerlei bedrijven die in en om de haven producten maken of diensten verlenen. Denk bijvoorbeeld aan het loodswezen, bunkerbedrijven, reparatiewerven, scheepstechnische ontwerpbureaus, de metaal- of (petro)chemische industrie. Naast zeeschepen worden vrachtwagens, treinen en binnenvaartschepen (‘vervoersmodaliteiten’) ingezet om de goederen van de haven naar het achterland te vervoeren en vice versa.

Binnenhavens zijn knooppunten in het Europese vervoersnetwerk en genereren werkgelegenheid voor meer dan 66.000 personen. De belangrijkste producten die door binnenhavens worden behandeld zijn ruwe mineralen en bouwmaterialen (o.a. zand en grind). Daarnaast nemen veevoer en voedingsproducten (o.a. oliën en vetten) een grote plaats in in het overslagvolume.

Werkgelegenheid Er zijn verschillende manieren om de directe en indirecte werkgelegenheid van de gezamenlijke Nederlandse zeehavens te berekenen. Daarom lopen de cijfers nogal uiteen. De laagste schatting gaat uit van ongeveer 135.000 mensen. Veel schattingen noemen een aantal van 140.000 tot 190.000 personen die in en om de havens werken. Volgens de hoogste schatting bieden de Nederlandse zeehavens gezamenlijk werk aan 265.000 mensen. www.hollandports.com

Typen binnenhavens Multifunctionele binnenhavens (‘mainports’) hebben een overslagvolume van meer dan 100.000 ton aan zeer uiteenlopende goederen. Er zijn vaak vele hectares bedrijventerreinen aan verbonden. Belangrijke mainports zijn de Drechtsteden, Nijmegen en Utrecht. Industriële havens zijn nauw verbonden aan zware industriebedrijven, zoals chemie en meststoffen (Stein) of aardolie (Arnhem). Agrohavens, zoals Zaanstad en Den Bosch, zijn sterk gericht op landbouwproducten en voedingsmiddelen. Containerhavens hebben regelmatige verbindingen per binnenvaart van en naar de zeehavens (Rotterdam, Antwerpen). Dit gebeurt ondermeer in Born en Meppel. Tot slot zijn er zand- en grindhavens, zoals in Maasbracht en Cuijk. Deze havens liggen aan de grote rivieren bij de winningslocaties van zand en grind. www.havens.binnenvaart.nl

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


Chemgas Shipping B.V. is op zoek naar:

Stuurmannen en SWTK’s

Als Stuurman of SWTK (m/v) bij Chemgas, heb je een streepje vóór op je collega’s elders. Chemgas behoort tot de top met grote, internationale klanten in de petrochemische industrie. Het vervoeren van gas vereist meer specialisme dan elk ander product, daarom hechten wij veel waarde aan opleiding en expertise. Aan boord wordt gewerkt in een klein team, met Nederlands sprekende bemanningsleden, die enthousiast en gemotiveerd zijn en met elkaar zorgen voor een optimale sfeer aan boord. Bovendien bieden wij uitstekende mogelijkheden voor je persoonlijke ontwikkeling en zijn de overige arbeidsvoorwaarden bovengemiddeld. Aan boord van één van de 5 Kruiplijncoasters werk je in een systeem van twee weken op, twee weken af. Voor meer informatie over Chemgas en onze vacatures verwijzen wij je naar onze website:

www.chemgas.nl Voor eventuele vragen of verdere infomatie kun je contact opnemen met onze afdeling Human Resources op telefoonnummer 010-2412211.

Van Vollenhovenstraat 3 3016 BE Rotterdam P.O. Box 23075 3001 KB Rotterdam The Netherlands Tel.: +31 (0) 10 241 22 22 Fax: + 31 (0) 10 241 22 50 E-mail: receptie@chemgas.nl www.chemgas.nl

Navingo zoekt gedreven account managers

ROTTERDAM SHORTSEA TERMINALS EFFICIENT PROFESSIONAL FLEXIBLE RST is een containerstuwadoorsbedrijf gespecialiseerd in het behandelen van Short Sea schepen. Tevens behandelen we het voor- en natransport zoals vrachtwagens en lichters. Voor de operationele afdeling op onze terminal in het Eem/Waalhavengebied hebben we een vacature voor de functie van:

SCHEEPSPLANNERS Deze functie wordt uitgevoerd in de volcontinue dienst

De werkzaamheden omvatten o.a. „ het coördineren van alle terminalactiviteiten „ het administratief begeleiden van onze los- en laadactiviteiten „ het maken van stuwplannen voor short sea schepen

Interesse? Neem contact op met Manon van Kranenburg 010-4360112 of mail mvk@navingo.com

Navingo BV Westerlaan 1 3016 CK Rotterdam T : 010-4360112 F : 010-4368134 E : info@navingo.nl I : www.navingo.nl

Vereisten voor de functie zijn o.a. „ goede organisatorische en contactuele eigenschappen „ ervaring in de containersector „ goede mondelinge kennis van de Duitse taal „ goede kennis van de Engelse taal in woord en geschrift „ goed administratief onderlegd „ nauwkeurig en stressbestendig „ zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken

Uitsluitend indien u aan bovengenoemde eisen kunt voldoen, verzoeken wij u om uw schriftelijke sollicitatie voorzien van uw cv te richten aan: RST Postbus 454, 3190 AK Hoogvliet Rt. E-mail: info@rststuw.nl

CAN YOU REALIZE THE INCONCEIVABLE?

Dockwise Ltd. Is the parent company of the Dockwise group of companies ( the Dockwise Group), one of the world's leading integrated heavy lift services providers. The Dockwise Group is able to transport the heaviest cargos over vast distances. In addition, the Dockwise Group provides its customers with high value added services such as engineering, project management and front-end engineering design, particularly in the transportation and installation of offshore structures business. With a global network of offices and agents, we provide an extensive service network to our clients. Due to our continuous growth we are looking for talented, passionate employees for the following positions:

Transport and Structural Engineers, Superintendents, Market Development Manager, Assistant-Controller, HSES Engineer, Project Controller. For more information and/or other opportunities, please visit www.dockwise.com/careers or contact Richard Buskens, Corporate Recruiter at +31 (0)76 - 5484100 / jobs@dockwise.com


Heb jij talent voor Amsterdam?

IT’S TIME TO DO SOME ‘DEEP THINKING’

DUE TO RECENT OFFSHORE INSTALLATION AWARDS, JUMBO OFFSHORE HAS THE FOLLOWING VACANCIES:

PROJECT MANAGERS

Haven Amsterdam ontwikkelt, exploiteert en beheert namens de gemeente de haven van Amsterdam. Deze haven vormt met de luchthaven Schiphol en de omliggende havens één groot logistiek knooppunt voor de internationale goederenstroom van en naar Europa. Het havenbedrijf exploiteert 1900 hectare havengebied en 600 hectare vaarwater. Bij Haven Amsterdam werken circa 350 medewerkers. De Nautische sector is verantwoordelijk voor het regisseren van een vlotte, veilige en milieuverantwoorde afhandeling van het scheepvaartverkeer.

De Nautische Sector van Haven Amsterdam zoekt:

VERKEERSLEIDERS/ VTS-OPERATOR v/m 36 uur per week in continudienst

ASSISTANT PROJECT MANAGERS

SENIOR PROJECT ENGINEERS

OFFSHORE INSTALLATION ENGINEERS

ORCAFLEX EXPERTS

SUBSEA ENGINEERS

De functie De verkeersleider draagt zorg voor een vlotte en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer in het toegewezen beheergebied. Hiertoe verzamelt, registreert en verstrekt u informatie voor een veilige afwikkeling en beloodsing van de scheepvaart. U geeft verkeersaanwijzingen en voert de toetsing uit en handhaaft wet- en regelgeving in het kader van het toelatingsbeleid.

Aankomend HAVENBEAMBTEN v/m 36 uur per week in continudienst De functie

STRUCTURAL ENGINEERS

CAD DRAFTSMAN

WE OFFER:

• A well rewarded, permanent position in a dynamic work environment, • The company has a clear vision of its future aims and regards loyalty, reliability, safety and quality as its dening features.

Q houdt toezicht op een juist gebruik

van vaarweg, haven en ligplaatsen; Q verricht roulerend werkzaamheden als schipper, havenbeambte of machinist op een van de patrouillevaartuigen; geeft informatie en aanwijzingen aan het scheepvaartverkeer; Q neemt maatregelen om haven en vaarwater veilig en bevaarbaar te houden; Q houdt toezicht en handhaaft m.b.t. gevaarlijke stoffen en milieu en neemt maatregelen; Q controleert op vergunningen, ontheffingen en daarbij nader gestelde voorwaarden;

Q handhaaft wet- en regelgeving op het

vakgebied als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA); verleent assistentie aan brandweer en bevoegd gezag bij calamiteitenbestrijding en ordeverstoringen. Uw profiel U beschikt over een Nautische MBOdiploma en het diploma het Groot Vaarbewijs, het schippersdiploma of daaraan gelijkwaardige certificaten en ervaring, het Marifoon Certificaat en het Radardiploma.

PLEASE CONTACT:

Mr. R. Louvet Tel.: +31 10 413 46 30 E-mail: werkenbijjumbo@kahn.nl

WWW.JUMBO-OFFSHORE.NL

Interesse? Voor informatie over de functie, de arbeidsvoorwaarden en de wijze waarop u kunt solliciteren kijk op www.portofamsterdam.nl. Open sollicitaties zijn altijd welkom via po@portofamsterdam.nl.

www.werkenbij.amsterdam.nl

LIFT. SHIP. INSTALL. ALL IN ONE GO. opmaak_130x397.indd 1

Uw profiel U beschikt over een afgeronde nautische MBO-opleiding (3e rang GHV of gelijkwaardig) en over grondige kennis van zee en/of binnenvaart. U hebt minimaal 3 jaar recente en relevante werkervaring, beheerst de Engelse taal en kent het beheergebied. Diploma Nautische Functies 3 en kennis van de Duitse taal is een pré. Daarnaast bent u resultaatgericht, flexibel en in staat om zowel als teamworker als zelfstandig te opereren.

8/8/08 10:50:29 AM


12 | Special Havens

Een bedrijf in de haven

Op bezoek bij Rob Kooij (Santas koffie) Rob Kooij (47) werkt al 16 jaar afwisselend in Rotterdam en in Dar-es-Salaam (‘Haven van Vrede’), de grootste stad van Tanzania. Daar heeft hij een echte koffieplantage, hier, in de oude vertrekhal van de Oranjelijn, heeft hij een proeftuin met 200 koffiebomen. “Wij beschikken als enige koffiebrander over een inpandige koffietuin, zodat bezoekers het groeien bloeiproces van dichtbij kunt ervaren.” Vanaf het begin heeft Kooij gezocht naar duurzame productiemethoden. “We hebben het Max Havelaaren het EKO-keurmerk en er zit 7 euro statiegeld op onze verpakkingen.” De door Rotterdamse ontwerpers vormgegeven stalen blikken rouleren gemiddeld meer dan 100 keer. Ook de website maakt duidelijk

dat dit een bedrijf met idealen is. Daar valt te lezen: ‘Wij zijn vóór een schone, duurzame omgeving en tégen een onverschillige wegwerpmaatschappij’. Proeven, branden en zetten Naast koffie uit ondermeer Peru, Nicaragua, Indonesië, Ethiopië en Tanzania verkoopt het bedrijf ook professionele koffiezetapparaten. Tijdens de Wereldhavendagen worden ze gebruikt om geïnteresseerden te laten genieten van diverse koffiemelanges. Daarnaast worden er workshops koffie branden gegeven, waarbij met antieke branders wordt gewerkt. Ook kunnen bezoekers leren hoe ze zelf de perfecte espresso kunnen zetten onder begeleiding van een ‘barista’, een espressospecialist.

Wereldha Wereldhavendagen 2008 Op 5, 6 en 7 september 2008 vindt de 31ste editie van de Wereldhavendagen plaats. Drie dagen lang krijgen de verwachte 400.000 bezoekers een kijkje achter de schermen van de Rotterdamse haven. Er zijn demonstraties op het water, presentaties van havenbedrijven en vele excursies naar schepen, scholen en natuurschoon. Informatie en reserveringen voor excursies kunnen via de website worden verkregen: www.wereldhavendagen.nl

Presentaties Langs de kades zijn vele presentaties te zien op thematisch ingerichte pleinen. Het Havenbedrijf gaat dit jaar Maasvlakte 2 in het klein opspuiten en studenten van de TU Delft laten hun ‘solar boat’ zien. Op het water zullen weer spectaculaire demonstraties te zien zijn van ondermeer de Koninklijke Marine. In maritiem hotel Het Zeemanshuis treden Shantykoren op. Voorts komt er een gouden container te staan. Degene die het slot kraakt, wint de inhoud! Locaties Arbeidsmarktcommunicatieplein (Holland-Amerikakade) Innovatieplein (Parkkade) Kidsplein (Willemskade) Maasvlakte 2 Plein (Holland-Amerikakade) Nautische markt (Veerkade) Veiligheidsplein (Westerkade) World Port Plein (Holland-Amerikakade) Zeevaartplein (Parkkade)

EIC Het Educatief Informatie Centrum heeft tot doel de Rotterdamse haven en industrie te promoten. Het EIC richt zich vooral op jongeren van 10-25 jaar. Zij moeten immers nog een school, een profiel, een studie of baan kiezen. Directeur Manon Baartmans: “We laten niet alleen het economische belang van de sector zien, maar ook de beroepen daarachter. Het beeld van de haven is er vaak één van ‘vies werk’, maar zo is de praktijk helemaal niet.” Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan verkopers, scheepsontwerpers, milieudeskundigen, logistiek personeel om de routes van koopvaardijschepen te plannen, personeelsmedewerkers en nog veel meer beroepen die de haven draaiende houden. www.eic-mainport.nl

Groen licht voor de haven

‘Slimme mensen werken in de haven’

Het thema sluit dit jaar aan bij het Rotterdam Groenjaar 2008. Werken in de haven betekent al lang niet meer dat je ’s avonds met olie en smeer bedekt thuiskomt. Al vele jaren staan de thema’s veiligheid en milieubewust werken hoog op de agenda van Rotterdamse overheden en bedrijven. De havens bieden veel soorten werk in diverse sectoren, zowel op de kade als op kantoor. Tijdens de Wereldhavendagen komen bedrijven uit de havens naar het centrum en nemen hun schepen mee. Daarnaast kunnen bezoekers per bus, trein, boot en zelfs per vliegtuig op locatie een kijkje nemen om te zien wat alle milieumaatregelen in de praktijk betekenen.

Om de Rotterdamse haven te laten bloeien en groeien, zijn veel mensen nodig. Daarom staan er werkgevers, onderwijsinstellingen en maritieme dienstverleners op het ‘Slimme mensen werken in de haven’ Plein. Hun vertegenwoordigers gaan graag het gesprek met u aan.

Groene innovaties De aandacht voor milieu (en de bijbehorende regelgeving) levert soms innovatieve werkwijzen op. Zo wordt de restwarmte van energiebedrijf E.ON gebruikt om de waterbakken van de Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte te verwarmen. Dat water wordt vervolgens weer gerecycled om de bakken met zeekraal te bewateren. Op het terrein van de M.O.T. olieterminal zijn dagelijks imkers en vogelspotters te vinden.

Op de Wilhelminapier, naast Café Rotterdam, kunnen jongere én oudere werkzoekenden zien en horen wat het betekent om in de haven te werken in een varende, logistieke of technische baan. Verder kunnen bezoekers aan de slag met opgevoerde voertuigen, simulatoren en een klimmuur. Ook de Maritieme & Offshore Carrièrekrant van Navingo BV zal aanwezig zijn, naast diverse toonaangevende bedrijven, gespecialiseerd in bijv. oliewinning, scheepsreparatie en elektrotechniek.

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


Special Havens | 13 De haven in bedrijf

Functies van de haven Om soepel te kunnen functioneren, moet een haven zich bewust zijn van zijn kerntaken. Daarom is het essentieel om de verschillende functies die havens hebben op elkaar af te stemmen. De transport- en overslagfunctie betreft het overslaan van goederen van een zeeschip op de kade of omgekeerd. Het totaal aantal ton overgeslagen goederen wordt vaak als prestatiemaatstaf van havens gehanteerd. De logistieke functie heeft te maken met de behandeling van de goederen. Die worden bijvoorbeeld geteld, gemeten, gewogen, gesorteerd, gezeefd, getaxeerd, geconditioneerd, gesplitst, opgeslagen, verpakt of gedistribueerd.

De industriële functie van de haven komt tot uiting in de clustering van bedrijven die gebruik maken van dezelfde grondstoffen of onderdelen. In de (petro) chemie bijvoorbeeld kan het afgewerkte product van het ene bedrijf vaak worden gebruikt als grondstof voor een ander bedrijf. De dienstverlenende functie is een voorwaarde om alle havenactiviteiten in goede banen te leiden. Hieronder valt bijvoorbeeld het onderhoud van kades, het uitbaggeren van de vaargeul of het begeleiden van het scheepvaartverkeer. De kwaliteit van de dienstverlening is sterk afhankelijk van goede ICTvoorzieningen. Wie meer wil weten over de Nederlandse en Belgische zeehavens kan terecht op verschillende websites. Hiernaast treft u er enkele aan.

Nederlandse zeehavens www.groningen-seaports.com www.havendenhelder.com www.portofamsterdam.com www.portofrotterdam.com www.zeeland-seaports.com Belgische zeehavens www.flandersportarea.be www.havengent.be www.portofantwerp.com www.portofoostende.be www.zeebruggeport.be

vendagen Excursies: Jongeren Vooruitlopend op Rotterdam Jongerenjaar 2009 wordt dit jaar het excursie-aanbod voor jongeren alvast uitgebreid. 16-26 jaar Jongeren kunnen ondermeer met een snelle boot, de Aqualiner, de haven in. Bij het Educatief Informatie Centrum op de landtong Rozenburg stappen ze over in een bus naar één van de volgende excursies: EMO kolenoverslag: Stap op een vorkheftruck en probeer een stapel kolen op te scheppen. Linde Gas: Dit bedrijf slaat ondermeer CO2 op en vervoert dit naar het stadion van FC Groningen. Daar wordt het gebruikt om het gras sneller te laten groeien. Douane: In het kader van veiligheid en terrorismebestrijding wordt de containerscan steeds belangrijker, maar dat kost tijd en geld. Daarom ontwikkelt de douane momenteel een ‘green lane’, een gebied waarin de container maar één keer gescand hoeft te worden en zo gemakkelijker overgeslagen kan worden. Oefenfabriek Brielle: ga aan de slag in een echte procesfabriek, gebouwd door het Scheepvaart- en Transportcollege en een aantal petrochemische bedrijven.

Excursies: Natuur

Excursies: Bedrijven

In en om de haven zou je misschien geen natuurschoon verwachten, maar niets is minder waar. Er zijn verschillende excursies, met of zonder gids, naar bijzondere plekken.

Containeroverslagbedrijven, de petrochemische industrie, Pernis, waterweringen en opslagfaciliteiten; de havens in en om de Maas zijn een bron van economische activiteiten. Veel bedrijven en instellingen zetten hun deuren open tijdens de Wereldhavendagen.

E iland Brienenoord (wilde natuur, vogels, Schotse hooglanders) Groene strand (strand- en duingebied op de plek waar vroeger de Maas uitmondde in zee) Landtong Rozenburg (de ‘Groene parel van de Botlek’. Wandelen: 54 hectare ruig landschap tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Kijken: zeeschepen, kuddes Schotse Hooglanders, Konikpaarden. Informatie: Educatief Informatie Centrum voor de Rotterdamse haven) Slikken van Voorne (twee wandelroutes in wad-achtig gebied. Planten: o.a. zeeaster, kweldergras en zilte schijnspurrie. Vogels: scholekster, bonte strandloper, wulp en tureluur.) Slufter (260 ha. vervuild havenslib in een depot met daarin een vogel­ eiland. Dit klinkt bizar, maar ga maar eens kijken op Maasvlakte 1!) 

Zo kunt u bijv. binnenlopen bij de basculekelder van de Van Brienenoordbrug met daarin het enorme contragewicht of het Keringhuis van de Maeslantkering. Van een heel andere orde zijn de rondleidingen bij Falck Nutec (offshore veiligheidstrainingen) of in de afvalverbrandingsinstallatie van AVR. Andere bijzondere uitstapjes zijn o.a.: Het Havenbedrijf Rotterdam: bezoek of Verkeerscentrale Hoek van Holland of vaar mee op één van de twee peilvaartuigen (Surveyor) die dieptemetingen doet en met camera’s de bodem van de Maas afspeurt. Scheeps- en reparatiewerven: o.a. Damen Shipyard, Keppel Verolme, Van Brink ‘Droge’ en ‘natte’ op- en overslagbedrijven: Hiwa diksap, EECV ertsoverslag, Van Uden stevedoring) Voedselverwerkende bedrijven: Meneba (graanproducten), Seabrex (fruit)

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


 

$51%9 :HXUW*OG LVHHQLQWHUQDWLRQDDORSHUHUHQGHDIYDOHQHUJLHFHQWUDOH GLH]LFKDOVPDDWVFKDSSHOLMNEHWURNNHQRQGHUQHPLQJULFKWRSHHQGXXU]DDP UHQGHPHQWYRRUPHQVPLOLHXHQGHRUJDQLVDWLH µSHRSOHSODQHWSURILW¶ 'H]H JURQGKRXGLQJYDQGHRQGHUQHPLQJHQKDDUPHGHZHUNHUVNRPWWRWXLWGUXNNLQJ LQYHOHLQQRYDWLHVRSGLYHUVHWHUUHLQHQ

  %LMGH2SHUDWLRQHOHYROFRQWLQXGLHQVWLVHHQYDFDWXUHYRRU  

:(5.78,*.81',*(PY RS0%2QLYHDX

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wQWHUHVVHHUG".LMNRSZZZDUQEYQOGDDUNXQWXHHQVROOLFLWDWLHIRUPXOLHUGRZQORDGHQ 8ZVROOLFLWDWLHEULHIHQKHWYROOHGLJLQJHYXOGHVROOLFLWDWLHIRUPXOLHUNXQWXVWXUHQQDDU $51%9WDYGKU3'UHZHV EHGULMIVOHLGHU$9, 3RVWEXV*01LMPHJHQ 

   

$FTXLVLWLHLVQLHWJHZHQVW

$mINTERMEDIAIRIN WALBANENVOORDE

374+ IN-IDDENEN

Anthony Veder, de gastransporteur sinds 1968, zoekt beginnende en ervaren zeevarenden

/OST.EDERLAND

„ENGINEEXPERTS „SERVICEENGINEERS „PROJECTMANAGERSSERVICE „TECHNICALSUPPORTENGINEERS „APPLICATIONENGINEERS „SERVICECOyRDINATORS „SALESENGINEERS „TESTENGINEERS „SITEMANAGERS „ETC

WWWEASTECNL„4 

Working at JRC...

one of the world’s longest established manufacturers in the field of marine electronics

De schepen van de Anthony Veder Groep vervoeren alle soorten vloeibare gassen: LPG, petrochemische gassen, LNG en CO2. Ons nieuwste schip, de Coral Methane, kan ze zelfs allemaal vervoeren en kan ook nog varen op LNG. Dit als ‘cleanship super’ geclassificeerde schip is daarmee een wereldprimeur. Naast gasvervoer heeft Anthony Veder ook een reisbureau gespecialiseerd in zakenreizen en zeeliedenvervoer. Met een vloot van 20 gastankers regelt Anthony Veder alle aspecten van scheepsmanagement: bevrachting chartering, veiligheid & kwaliteit, technisch scheepsmanagement en crewing. Als je het leuk vindt om intensief met het schip en de lading bezig te zijn, is Anthony Veder echt iets voor jou. Op een gastanker ben je namelijk volop bezig met je kostbare lading. Bovendien vaar je vaak korte trajecten en dat betekent veel laden en lossen.

Flexible. Proactive. Resourceful. If you feel these keywords apply to you, visit jrceurope.com for our job openings

Anthony Veder is constant bezig met het uitbouwen en moderniseren van de vloot en het productaanbod. Daarvoor zoeken we gemotiveerde mensen.

Service technicians | Area sales representatives | Spare part sales Anthony Veder is looking for you since 1915

We care for ships, we care for crew De rederij vaart op een aantal vaste, relatief korte trajecten in Europa, maar we gaan soms ook de wereld over.

Wij zoeken:

Dek Officieren (in alle rangen)

Werktuigkundigen (in alle rangen)

Tevens bieden wij scholieren de mogelijkheid ervaring op te doen door middel van stages aan boord. Een unieke kans om van dichtbij mee te maken wat varen betekent! Veel van onze stagiairs kiezen er voor om nadien bij ons te komen werken. Kijk op www.anthonyveder.com of neem contact op met Frits Luijten, HR-manager 010 - 400 47 60. crew@anthonyveder.com


Rubriek Opleiding & Onderzoek | 15

Plasterk investeert € 3 miljoen in meisjes en techniek Minister van Onderwijs Ronald Plasterk trekt de komende jaren drie miljoen euro extra uit om meer meisjes te interesseren voor een studie of opleiding in techniek en ICT. Hiermee moet het tekort aan technici worden aangepakt en het aantal HAVO-, VWO- en MBO-meisjes dat voor een bètaprofiel of technische opleiding kiest omhoog worden gehaald. In samenwerking met het Platform Bèta Techniek zullen tot 2012 honderd extra HAVO- en VWO-scholen worden ondersteund in specifieke keuzevoorlichting aan meisjes. In het MBO moet de instroom van meisjes vanuit het VMBO naar ROC’s worden bevorderd. Omdat ouders een grote invloed hebben op de keuzes van hun kinderen zullen zij ook worden meegenomen in de voorlichting.

Maritiem Instituut Willem Barentsz start nieuwe opleidingen Al jaren biedt MIWB de geïntegreerde marof-opleiding aan. Deze leidt ‘dual purpose’ studenten op tot stuurman én scheepswerktuigkundige (Maritiem Officier). Per september biedt MIWB die specialisaties ook apart aan. Na het eerste jaar kan één van de twee richtingen als uitstroomprofiel voor de volgende drie jaar worden gekozen. Daarin is het ook mogelijk een aantal vakken over hydrografie, scheepsbouw of management te volgen. Studenten van MIWB konden het afgelopen jaar al kiezen voor de nieuwe Offshore Minor. Daarin wordt projectmatig kennis van offshore-werkzaamheden opgedaan, zoals het positioneren van een FPSO (Floating Production, Storage & Offloading vessel) of de bevoorrading van een boorplatform. Ook nieuw was de samenwerking met Maersk Ship Management. In de Maersk Minor voor marofs staan containerschepen centraal en komen ook bedrijfskundige zaken aan de orde. In de toekomst wil MIWB naast de verschillende Bacheloropleidingen ook een Masteropleiding aanbieden.

InHolland start met HBO Scheepsbouwkunde Duaal Vanaf september biedt Hogeschool InHolland Delft de duale opleiding HBO Scheepsbouwkunde aan, die opleidt tot Bachelor of Engineer (B Eng) en vier jaar duurt. Het werkveld van de scheepsbouwkunde is breed en gaat van jachten tot offshore-schepen en van projectmanager tot maritiem architect. Studenten kunnen zich dan ook specialiseren op verschillende terreinen, zoals ontwerp, constructie, ontwikkeling, planning of projectengineering. Met die kennis kunnen ze vervolgens allerlei richtingen op, zoals werken op een jachtwerf, in de binnenvaart, de baggerindustrie of bij een onderzoeksinstituut. De opleiding is in principe vierjarig, maar kan worden verkort als er sprake is van geschikte vooropleidingen en/of werkervaring. Duaal studeren betekent dat de student werk en studie combineert en zo de geleerde theorie in praktijk kan brengen. Gemiddeld bestaat een week uit een collegedag en 15 tot 20 uur studie. Daarom is de opleiding ook geschikt voor mensen die al in werkzaam zijn, maar willen doorgroeien naar HBO-niveau.

Colofon De Maritieme & Offshore Carrièrekrant (MOCK) is een uitgave van Navingo BV en MaritiemeVacaturebank.nl. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Navingo BV aanvaardt geen aansprakelijkheid bij eventuele onjuistheden. Copyright © 2008 Navingo BV.

EcoShape: duurzaamheid, veiligheid en economische groei Onlangs is in Dordrecht het onderzoeksprogramma Building with Nature van start gegaan. Op initiatief van baggeraars Boskalis en Van Oord wordt dit programma uitgevoerd door een nieuw topinstituut voor waterbouw en ecologie: EcoShape. EcoShape wil komen tot ‘ecodynamische ontwerpen’, waarin natuur, infrastructuur, wetgeving en maatschappelijke ontwikkelingen op verantwoorde wijze met elkaar in evenwicht worden gebracht. In de afgelopen jaren is de roep om duurzaamheid bij de inrichting van kust- en riviergebieden flink toegenomen. Economische groei vergt investeringen in nieuwe havens en leefbaarheid vereist recreatiemogelijkheden en aandacht voor de natuur. Deze wensen zijn soms moeilijk verenigbaar. Een aantal grote waterbouwkundige en infrastructurele projecten is in een impasse geraakt of zelfs afgeblazen, doordat ze vastliepen in bestuurlijke procedures, strenge milieuwetgeving of het ontbreken van maatschappelijk draagvlak. EcoShape gaat onderzoeken hoe het wél kan, zodat bij nieuwe projecten eerder een realistisch beeld van de (on)mogelijkheden kan worden gegeven. Concrete vragen Fysisch geograaf Jan van de Meene is namens Boskalis programmamanager EcoShape: “Tachtig procent van de wereldbevolking woont binnen een straal van tweehonderd kilometer van de kust. Dat brengt een grote behoefte aan ondermeer ruimte, economische ontwikkeling en veiligheid met zich mee. Die behoefte dient op duurzame wijze te worden ingevuld. Daarnaast is er meer concurrentie tussen

baggeraars en worden er hogere eisen gesteld aan kwaliteit en snelheid. Dat vraagt om meer en betere kennis, zeker als je de Nederlandse waterbouwsector ook in de toekomst toonaangevend wilt laten zijn.” “Het gaat overigens om concrete vragen: wanneer je bijvoorbeeld een eiland opspuit, moet je eerst een gat graven in de zeebodem. Wat doet dat met het ecosysteem? Worden er dier- of plantensoorten aangetast? Is dat in dit geval een probleem? Of creëert zo’n gat juist kansen voor bepaalde dieren? Hoe doe je dat dan? Daar wordt, ook onder milieu-onderzoekers, zeer verschillend over gedacht, aangezien er nog onvoldoende harde feiten bekend zijn. Het gaat er om dat je economische en ecologische belangen op duurzame wijze met elkaar in balans brengt. Dat vraagt om objectieve, wetenschappelijke kennis en daarom gaan wij vier belangrijke ‘cases’ onderzoeken.” Het onderzoek De onderzoeksteams van EcoShape zijn divers samengesteld en bestaan uit onder andere waterbouwkundig ingenieurs, ecologen en bestuurskundigen. Van de Meene: “Na de zomer starten de eerste projecten, waaronder promotie-onderzoeken, veldmetingen, monitoring van lopende projecten en analyse van projecten uit het verleden.” Die projecten richten zich op de Hollandse kust, IJsselmeer en Markermeer, de zuidwestelijke delta (Zeeland en delen van Zuid-Holland en Brabant) en tot slot de kustgebieden in Singapore. De partners Uniek is dat Building with Nature een initiatief is uit de private sector en dat het zoveel verschillende par-

Vacatures uitgelicht Functie: Operations Manager Bedrijf: Tideway

Jan van de Meene, programmamanager EcoShape. tijen bij elkaar brengt: bedrijven, kennisinstellingen, ingenieursbureaus en overheden. Gezamenlijk stellen zij 28 miljoen euro beschikbaar voor vijf jaar. Van de Meene: “Door dit te doen, kan Nederland weer vernieuwende en spraakmakende waterwerken laten zien. Bovendien, duurzame waterbouw is een hoogwaardig exportproduct dat de BV Nederland blijvend op de kaart zet.” www.ecoshape.nl

Kijk voor deze en andere vacatures op

MaritiemeVacaturebank.nl Functie: Project Engineer Marine Bedrijf: Carrier Transicold Marine Systems

De ‘core business’ van Tideway bestaat uit werkzaamheden voor de offshore industrie. Tideway voert zeer complexe onderwater projecten uit, zoals het met stenen beschermen van onderzeese pijpleidingen tegen schade door ankers en erosie. Tevens voert Tideway jaarlijks 3 à 4 ‘landfalls’ uit: het laten aansluiten van landleidingen op offshore leidingen. Tideway, onderdeel van baggeraar DEME, bestaat sinds 1991, telt ca. 200 medewerkers en is gevestigd in Breda. Wat doet de Operations Manager? HR-manager Rinus van der Reest: “Je geeft leiding aan de projectmanagers en begeleidt ze op allerlei gebieden: technisch, commercieel en vooral op het gebied van veiligheid. Je reist regelmatig naar alle projecten toe. Uitgebreide ervaring als superintendent of projectmanager is dus gewenst. Aan de ene kant heb je technische kennis nodig, aan de andere kant maak je deel uit van het MT en werk je nauw samen met de andere diensthoofden. Je krijgt dus een brede operationele verantwoordelijkheid en valt direct onder onze directeur Hugo Bouvy.” Korte lijnen De Operations Manager is dus de spin in het web van diverse projecten. Dat vergt goede communicatieve vaardigheden. Van der Reest: We hebben hier hele korte lijnen en de deuren staan open. Het voordeel van zo’n platte organisatie is dat je het met z’n allen doet. Is er een probleem dan is de toegang tot de collega’s direct. Je roept ze gewoon bij elkaar en een uur later is er een oplossing.” Wat onderscheidt Tideway “Wij zijn een relatief jong bedrijf, maar met zeer gedegen kennis van zaken,” zegt de HR-manager, zelf voormalig Operations Manager. “Tideway heeft jarenlang ‘in-house’ specialistische apparatuur en -technieken ontwikkeld om pijpleidingen te stabiliseren en stenen te storten. Daarnaast hebben we een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. We kennen hier geen vriendjespolitiek, maar wel resultaten die internationaal aanspreken.”

Hoofdredacteur Jan-Hein Reeringh (jhr@navingo.com)

Vormgeving edMedia, vormgeving & communicatie

Project Manager Paul Petit

Druk Drukkerij van Weezep

Aan dit nummer werkte mee: Hans Roodenburg Gail van den Hanenberg

Oplage Minimaal 10.000 exemplaren Deze uitgave (sept.) 20.000 exemplaren

In 1902 vond Willis Carrier de airconditioning uit. In 2008 heeft Carrier Corporation wereldwijd 43.000 mensen in dienst. Carrier Transicold Marine Systems is een toonaangevend bedrijf op het gebied van maritieme HVAC systemen (heating, ventilation, air-conditioning). Het bedrijf levert airco-installaties voor de offshore- en scheepvaartindustrie: grote ‘luchtbehandelingskasten’ van 25 tot 30 megawatt. Die filteren, koelen, verwarmen of bevochtigen de lucht op bijvoorbeeld cruiseschepen of in bemanningsverblijven. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Rotterdam. Van daaruit bedienen 8 man de Europese markt. Wat doet de Project Engineer Marine? Operations Manager Diederik van Steenis: “Je komt te werken in een internationale omgeving. De voertaal is Engels, want vrijwel al onze klanten zitten in het buitenland. Je hebt dagelijks te maken met Finnen, Noren of Italianen. De Project Engineer moet daarom heel zelfstandig zijn en krijgt daar ook alle ruimte voor. Onze verkopers sluiten de deal en daarna moet het hele project worden begeleid, van bestellen tot leveren en inbedrijfstellen.” Projectmanager Erwin Achterberg (je toekomstige baas!) vult aan: “Dat betekent dat je bij de klant op bezoek gaat of naar de Franse fabriek in Lyon om technische projecten door te spreken. Op kantoor zijn we met een kleine groep. We hebben harde targets, maar de balans tussen werk en vrije tijd is goed. Het werk moet natuurlijk af, maar de arbeidstijden kunnen flexibel zijn.” Wat onderscheidt Carrier Transicold Marine Systems? Van Steenis: “Ten eerste zitten wij in een mooie niche-markt. Bovendien is de omzet verviervoudigd in de laatste 5 jaar. Ten tweede de ongedwongen sfeer; we houden van humor! Dat zie je overigens ook terug in de dienstverlening. De externe contacten verlopen meestal soepel en we hebben service hoog in het vaandel staan. Daadoor is een trouwe klantenkring ontstaan, waarmee je steeds verder een band opbouwt.”

Advertentieverkoop T : 010-436 01 12 @ : advertentieMOCK@navingo.com

Contact, vragen, opmerkingen Navingo BV Westerlaan 1, 3016 CK Rotterdam T : +31 (0)10 436 01 12 F : +31 (0)10 436 81 34 @ : MOCK@navingo.com www.maritiemevacaturebank.nl www.navingo.nl

Wilt u de Maritieme & Offshore Carrièrekrant (gratis) ontvangen? Dat kan direct via: www.maritiemevacaturebank.nl/carrierekrant U kunt ook mailen of bellen: MOCK@navingo.com; 010-436 01 12. Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


Join a winning team. Meet us Kalmar is een wereldleider in containerhandling kranen en machines, vorkheftrucks en terminal tractors. Kalmar is ‘s wereld grootste fabrikant en leverancier van machines voor het verplaatsen van goederen. Met meer dan 65.000 machines, welke geserviced

worden in meer dan 140 landen (in elke industrie, elk vrachtsysteem en in elk denkbaar klimaat), kan Kalmar iedere vraag aan en is uiterst succesvol. Kalmar vormt zodoende een absoluut winning team. Een team waar ook u mee in zee kunt. Want succes werkt.

s de ns tijden Bezoek o dagen aan ven Wereldha e! lminakad de Wilhe Werken bij SMIT is een avontuur waarin je zelf aan de slag

De werkzaamheden zijn projectgedreven.

mag. Al meer dan 165 jaar één van de spannendste verhalen

Dit betekent dat er wordt gevaren van de

van de maritieme wereld, die zich dagelijks afspeelt in de

ene naar de andere projectlocatie.

bijna 50 locaties in de wereld. Ingrediënten zijn niet alleen

Op locatie ligt de nadruk op het uitzetten

de wereldberoemde bergingen van de ‘Tricolor’ en de ‘Kursk’,

van de ankers, het manoeuvreren met de

maar bijvoorbeeld ook projectmanagement en engineering

thrusters en het uitvoeren van hijswerk-

van complexe maritieme, offshore projecten, havensleep-

zaamheden. Hiermee krijgt het kapitein-

diensten, diensten aan offshore en onshore terminals, zwaar

en stuurmanschap een andere dimensie.

at:

Succes werkt. www.kalmar.nl www.workingpower.nl Kalmar is part of Cargotec Corporation

JE CARRIÈRE IN DE LIFT

transport over zee en imposant hijswerk. De wereld die je kent, krijgt nieuwe dimensies bij SMIT. Niets is standaard en

Voor onze Divisie Transport & Heavy Lift

alles is uitdagender dan normaal.

zijn wij op zoek naar:

SMIT’s Transport & Heavy Lift Divisie is opgesplitst in een

Transport

KAPITEINS, WERKTUIGKUNDIGEN & STUURLIEDEN

De schepen binnen de vloot van SMIT Transport worden

Ben jij:

onder meer ingezet voor duw- en sleepwerkzaamheden,

 Een Kapitein met een vaarbevoegdheid van 3000 GT

tweetal activiteiten:

voor het assisteren bij de aanleg van olie - en gas terminals,

of All Ships?

het uitvoeren van ankerwerkzaamheden.

 Een Kapitein met een vaarbevoegdheid tot 3000 GT?  Een Hoofd Werktuigkundige met een vaarbevoegdheid

Heavy Lift

 Een Hoofd Werktuigkundige met een vaarbevoegdheid

bij bergingen, voor het vervoer van zware lading en voor

van 3000 KW of All Ships? De vloot van SMIT Heavy Lift bestaat uit drijvende bokken. Deze worden wereldwijd ingezet bij het assembleren van offshore constructies en bruggenbouw, bij het bergen van scheepswrakken en andere hijswerkzaamheden.

Stap dan aan boord bij SMIT! SMIT biedt kandidaten tevens de mogelijkheid hun bestaande vaarbevoegdheidsbewijs verder uit te breiden!

tot 3000 KW of All Ships?

 Een 2de Werktuigkundige met een vaarbevoegdheid tot 3000 KW?

 Een ambitieuze Stuurman?

DE AVONTUREN ZIJN DE WERELD NOG NIET UIT 2008085.indd 1

 Nog niet klaar met je opleiding en zoek je een stageplaats?  Op zoek naar avontuur?

Interesse? Kijk dan voor meer informatie op www.smit.com/vacancies of neem contact op met onze Recruiter, Marguerite Kortland bereikbaar op telefoonnummer 010-4549911.

WWW. S MI T. C OM 8/6/2008 5:04:01 PM


��� ������ �� ������ �������� ���� ���� ���� ����������

��������������� � ��� ���� �� ��� �������������� ���� ��� ��������� ����������� �������� ������������� ��� ������ ���� ����� �� �������� ��� ������ ������ ���� ������ ����� ��� ������� ��� ��� �� �� ����� ��� ����������� ��� �������������� ��� ���������� ���� ���������������� ��������� �� ������ ��� ������� ����� ������� ��� ������ ��� ������������ ��������� ��������� ���� �� ���� ������� ���� �������� ����� ����� ��������������� ���� ���� �������� ��������� � ������������ � ������������������������ � ��������������������������������

��� ������ �� ��� ����������� �������������� �� ���������� ������������� ��������� ������ �� ��� �������� �������������� �� ����� ������������������� ���� ��� ���� ������� ������ ��� ��������������� �� ����������� ������� �� ���� ��� ��� �������� ������� �� ���������������� �� �� � �� � ���������� ��� ����� �� ��� ����������������� �� �� ���������������

Dredging and Marine Contractors

Ad

Vl

t

d

k

C

i

k

t 265 196 i dd 1

11 08 2008 09 45 00

LEARWATER GROUP De Clearwater Group is een jonge, dynamische rederij met 7 moderne chemicaliëntankers in de vaart. Wij vervoeren voor vrijwel alle bekende chemieconcerns een grote verscheidenheid aan chemicaliën. Met onze schepen bedienen we het gehele gebied van Noord-West Europa.

Kom bij ons werken! Bezoek onze stand op de Wereldhavendagen Imtech Marine & Offshore is een system integrator die totale oplossingen biedt voor de complete technologie op megajachten, defensieschepen, werkschepen en offshore platforms. Wil jij vaart maken in je carrière? Enkele vacatures zijn: ■ Monteur Paneelbouw ■ Assistent chef werkplaats ■ Engineer E (elektrisch ontwerp) ■ Engineer M (mechanisch ontwerp)

Het succes van onze rederij wordt voor een belangrijk deel bepaald door de wijze waarop zowel de zeevarenden als de medewerkers aan wal met elkaar samenwerken. De chemie tussen mensen die bij de Clearwater Group werken zien wij als een bindende factor om onze ambitieuze groeidoelstellingen voor de komende jaren te realiseren. Zie je het als een uitdaging om mee te werken aan de groei van onze organisatie en wil je de chemie binnen een hecht team ervaren, dan heeft de Clearwater Group je heel wat te bieden. Meer informatie?

Je bent van harte welkom om tijdens de Wereldhavendagen een kijkje op onze stand aan de Parkkade te nemen! Daarnaast nodigen wij mensen, die geïnteresseerd zijn om te werken bij IM&O, graag uit om tijdens de Wereldhavendagen op een exclusieve wijze kennis te maken met onze technologie aan boord van de Hr. Ms. Rotterdam (LPD1). Excursies vinden plaats op vrijdagavond 5 september. Interesse? Stuur een mail met daarin je naam/email/telefoonnummer naar: nanda.coenen@imtech.nl. Wees er snel bij, beschikbaarheid is beperkt. Kijk voor een overzicht van alle vacatures en meer informatie over Imtech Marine & Offshore op: www.imtech.nl/Jobs & www.imtech.eu/marine.

www.imtech.eu/marine

www.clearwatergroup.nl

g Heb je ervarin n een va d or bo n aa esse om tanker en inter tankers ze on n va n op éé kapitein, te werken als man dan ur stu 2e 1e of n harte va k oo ben je welkom om te solliciteren.

Ervaar zelf lf de d chemie h i van ons bedrijf! Onlangs is het 7e schip van de Clearwater Group, MT Coolwater, gedoopt. Daarnaast is gestart met de bouw van MT Capewater, die naar verwachting begin 2009 in de vaart zal gaan. Wegens de uitbreiding van de vloot zijn wij op zoek naar:

Hoofd Werktuigkundigen 7 weken op - 7 weken af of 4 weken op - 4 weken af

Binnen de vloot van de Clearwater Group bestaan er, afhankelijk van je ervaring en interesse, verschillende mogelijkheden. Voor enkele schepen zijn wij op zoek naar een ervaren Hoofd werktuigkundige, die als enige machinist aan boord volledig zelfstandig zijn taken kan uitvoeren. Op de nieuwste schepen van de Clearwater Group geeft de HWTK leiding aan meerdere medewerkers in de machinekamer. Heb je nog geen ervaring als WTK aan boord van een tanker, dan is dit geen probleem! De cursus voor het vervoeren van chemicaliën en olie wordt door de Clearwater Group aangeboden. Wij bieden een interessante en afwisselende functie bij een groeiende rederij met uitstekende arbeidsvoorwaarden volgens de bedrijfs-CAO met aantrekkelijke salarissen en een 13e maand. Daarnaast kennen wij een zeer aantrekkelijk vaar-verlofsysteem van 7 weken op en 7 weken af. Op enkele schepen bestaat de mogelijkheid voor 4 weken op en 4 weken af.

Je schriftelijke sollicitatie met CV kun je sturen naar: Clearwater Group, t.a.v. Leonie Waardeloo. Mailen mag ook: leonie@clearwatergroup.nl.

Clearwater Group Postbus 361 • 2950 AJ Alblasserdam t: +31(0)78 6410440 f: +31(0)78 6413891


18 | Minispecial HISWA te water

25 jaar HISWA te water De HISWA te water viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. In de Marina Seaport te IJmuiden zal dit jaar een recordaantal van 510 schepen te bewonderen zijn. Sinds 1978 is de HISWA te water uitgegroeid tot een toonaangevend evenement in de watersport. Geen enkele andere Europese in-water bootshow heeft een completer aanbod in de ‘range’ van 7 tot 30 meter. De jachthaven in IJmuiden is gemakkelijk bereikbaar over het water en zal een week lang de thuishaven zijn voor de honderden zeiljachten, motorkruisers, sloepen, sportboten, RIB’s en catamarans.

De meer dan 300 exposanten presenteren boten uit de hele wereld. Alle bekende merken zijn vertegenwoordigd en seriebouwers tonen veelal hun complete range. Naar verwachting zullen hun creaties bekeken worden door meer dan 30.000 bezoekers, van wie zo’n 20% afkomstig uit andere EU-landen en Rusland. Wereldprimeurs Exposanten hebben ruim 100 (wereld)primeurs aangekondigd. Dit geldt voor alle typen jachten (custombuilt, semi-custombuilt en seriegebouwd)

Marina Seaport IJmuiden

als voor materialen (polyester, staal, hout of aluminium). Daarnaast is het aantal aanmeldingen van zeil- en motorjachten van 60 voet (± 20 meter) of langer toegenomen. Opvallende primeurs bij de zeiljachten zijn bijvoorbeeld de Contest 60CS (Contest Yachts, Medemblik) en de 70’ Nordia Performance Cruiser van Van Dam Nordia Shipyard (Aalsmeer). Bij de motorjachten springt bijvoorbeeld de ‘Bonker’ (Flevo Jachtbouw, Nijkerk) in het oog. Dit bijna 20 meter lange ontwerp van Pieter Beeldsnijder is niet alleen gebruiksvriendelijk voor wie het roer bedient of zich in de machinekamer begeeft, maar ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wat HISWA te water 2008 Wanneer dinsdag 2 t/m zondag 7 september di-vr 11:00-18:00 uur za-zo 10:00-18:00 uur Waar Marina Seaport IJmuiden WWW www.hiswatewater.nl

De Kennemerboulevard Dankzij een flinke uitbreiding van het kadeterrein is de HISWA te water groter dan vorige jaren. Op de Kennemerboulevard tonen 150 maritieme toeleveranciers hun producten en diensten, inclusief nautische artikelen, kleding en luxe accessoires. Ook deze exposanten gebruiken de HISWA te water om hun nieuwste producten aan watersportliefhebbers te presenteren.

Preview op 1 september Op maandag 1 september wordt het jubileum gevierd met een feestelijke previewavond. Ongeveer 1.500 genodigden uit de journalistiek, de politiek en het bedrijfsleven krijgen de kans om de boten te bewonderen en te genieten van een hapje, een drankje en swingend entertainment op de kade. Via www.hiswa.nl is ook een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor particuliere bezoekers. Voor de exposanten en de HISWA is dit netwerkevenement een mooie kans om hen te wijzen op de belangrijke economische positie die de jachtbouw en de watersportindustrie inneemt in ons land.

Dossier Arbeidsmarkt

Personeel: hoe behoud je jong en oud? Vervolg van pagina 1 Watersportondernemers zullen, zo lijkt het, veel aandacht moeten gaan besteden aan het behouden van personeel. “Men moet op een prettige manier kunnen werken”, zegt Van Oord. “Dat veronderstelt een personeelsbeleid dat rekening houdt met de wensen en mogelijkheden van verschillende generaties. Jongeren willen zich bijvoorbeeld graag ontwikkelen. Om ze optimaal te motiveren kun je daar als ondernemer rekening mee houden.” “Één van de redenen dat er veel ouderen werken in deze sector, is dat het ze zo goed bevalt dat ze er niet meer weg willen. Oudere werknemers zijn dus gemotiveerd en melden zich bovendien minder vaak ziek. Daarnaast beschikken ze over veel relevante kennis, specifieke ambachtelijke vaardigheden en worden ze graag op hun professionaliteit aangesproken. Een goede jachtbouwer heeft die kennis echt nodig. Het is belangrijk dat de oudere werknemers hun kennis en ervaring op tijd overdragen op de jongere generaties, zodat die kennis niet ongemerkt weglekt. Als ondernemer moet je daar nu al mee beginnen.” De komende jaren neemt het aantal jongeren in

Nederland af met 10%. Daarbij wordt het aandeel allochtone jongeren steeds groter. Van Oord: “Als je die jongeren serieus neemt, blijken het over het algemeen goede en loyale werknemers. We zullen dus ook in hen moeten investeren door hen goed op te leiden. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het wegwerken van de tekorten. Vooral op MBO niveau moeten veel meer mensen worden opgeleid in de watersporttechniek.”

Als je jongeren serieus neemt, blijken het goede en loyale werknemers De maritieme cluster Van Oord vindt het ook belangrijk om werknemers te behouden voor de maritieme cluster als geheel. “Ben je uitgekeken op de kleine jachtbouw? Stap dan over naar een grote scheepsbouwer of andersom. Jammer voor de jachtbouw, maar fijn dat iemand dan toch behouden blijft voor de maritieme maakindustrie. Omgekeerd krijgen we ook wel weer eens iemand terug. Investeren in menselijk kapitaal heeft nu absolute prioriteit.”

Onderwijs Daarom streeft HISWA Vereniging naar een gezamenlijke onderwijs-infrastructuur in de Maritieme Maakindustrie. In samenwerking met andere brancheorganisaties, zoals de IRO (olie- & gasindustrie), de VBKO (kust- en waterbouw) en Scheepsbouw Nederland (scheepsbouwers en toeleveranciers), wordt getracht de ‘maritiem-technische onderwijskolom’ voor elkaar te krijgen door de opleiding Maritieme Techniek op drie niveaus vorm te geven. Van Oord: “Ongeveer 1 op de 100 werknemers in de watersportindustrie heeft een WO-niveau; 25 op de 100 heeft een HBO-niveau en 75 op de 100 MBO-niveau. Dat zijn de ‘handjes’ en die moet je echt koesteren, maar ook aan hun kennis worden steeds meer eisen gesteld wegens de vele technologische innovaties.” Dat betekent een blijvende rol voor de vele erkende opleidingsbedrijven en meer aandacht en geld voor bijscholing. Van Oord: “Het onderwijs is nu nog te versnipperd. HISWA heeft een begin gemaakt met de invoering van opleidingen Maritieme Techniek op MBO-, HBO- en WO-niveau. Via specialisaties komt onder andere meer aandacht voor jacht- en scheepsbouw en andere onderwerpen die belangrijk zijn voor de watersportindustrie. Daarmee bied je nieuwe en huidige werknemers levenslang een

Herbert van Oord, HISWA Manager Opleidingen. interessant carrièreperspectief. Je kunt dan ook gemakkelijker overstappen tussen de verschillende maritieme sectoren. Dat behoeft enige bijscholing, maar je hoeft niet een nieuwe opleiding te volgen.” Gaat dit allemaal lukken? Van Oord: “Het gaat lukken! Zeker in het MKB. Het zijn niet voor niets ondernemers. Die gaan nieuwe dingen doen. Dat hoort bij ondernemen en dat willen ze ook. Als ze hun krachten vooral gebruiken voor de noodzakelijke efficiency-slag weet ik zeker dat de huidige problemen zullen worden opgelost.”

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008


Minispecial HISWA te water | 19

Carrièrepaviljoen

Op het Carrièrepaviljoen kunnen beursbezoekers en werkzoekenden zich laten informeren over carrièremogelijkheden, stageplaatsen en leer-werkplekken in de watersportindustrie. Speciale aandacht gaat uit naar de opleidingen MBO Maritieme Techniek, HBO Jacht- & Scheepsbouwkunde en WO Maritieme Techniek. Projectmanager Dorien Mulder: “HISWA nodigt studenten uit om langs te komen. Zo kunnen ze met eigen ogen zien wat de watersportsector te bieden heeft.” HISWA Business Club De HBC bestaat uit een selecte groep bedrijven met ruime ervaring in de watersportindustrie. Als ‘Partner in Business’, ‘Partner in Yachtbuilding’ of ‘Supplier’ vormen zij een netwerk van kennis en kunde ten dienste van de watersport en de maritieme maakindustrie. In het Carrièrepaviljoen zullen twee Suppliers aanwezig zijn: Navingo BV (o.a. MaritiemeVacaturebank.nl) en Marnic Uitzendbureau. Maritieme dienstverlener Navingo werd onlangs HISWA Supplier en brengt vacatures van watersportbedrijven onder de aandacht van een breed nautisch en technisch opgeleid publiek. Daarnaast bedient het bedrijf de andere maritieme sectoren en heeft het zich gespecialiseerd in maritieme nieuwsvoorziening.

Facts & Figures Wat is HISWA? De HISWA (Nederlandse Vereniging van Ondernemingen in de Watersportindustrie) is in 1932 opgericht door Nederlandse jachtbouwers en toeleveranciers. De brancheorganisatie behartigt de belangen van kleine en grote ondernemingen in de watersportindustrie en organiseert diverse grote evenementen, zoals de HISWA Amsterdam Boat Show in de RAI. Wat doet HISWA? HISWA Vereniging maakt zich onder andere sterk voor ruimere openingstijden van bruggen en sluizen, meer aanlegmogelijkheden en het tijdig uitbaggeren van vaarwegen. Dit doet zij onder het motto: zonder watersporters geen watersportondernemers!

www.hiswawerkenleren.nl www.maritiemevacaturebank.nl www.navingo.nl

Activiteiten HISWA Excellence Award Ook dit jaar zullen er, naast het bekijken van de laatste modellen jachten en sloepen, weer veel activiteiten plaatsvinden op de Hiswa te water. Daarnaast informeert HISWA vroegtijdig haar leden over nieuwe eisen en regels en brengt zij adviezen uit op zowel, algemeen, fiscaal, milieu als juridisch gebied. Zij verzorgt en ontwikkelt opleidingen en stimuleert de export, onder andere door Nederland te profileren als ‘Yacht Valley’. Tot slot is de HISWA CAO ontwikkeld, waaraan veel bedrijven zich hebben verbonden.

Varen op zee Onder leiding van professionele zeilers kunnen bezoekers ervaren hoe het is om de Noordzee te trotseren op een snel wedstrijdschip. Daarnaast is het mogelijk om een korte tocht te maken met één van de twee Rubson Raid Rib’s. Deze grote en razendsnelle rubberboten behalen snelheden van 90 kilometer per uur. Meevaren? Kijk op de website of reserveer ter plekke.

Werken in de watersport De afgelopen jaren is de watersportindustrie sterk gegroeid. Zowel het aantal bedrijven als de werkgelegenheid is toegenomen. Deze groei heeft vooral te maken met de toename van vrije tijd en de aantrekkelijkheid van watersport als vrijetijdsbesteding. Naast een aantal grote bedrijven (vooral jachtbouwers) telt de watersportindustrie vele kleintjes; de gemiddelde omvang is 7 personeelsleden.

Blokarten op het strand Op het strand van IJmuiden staat een aantal blokarts gereed. Het strandzeilen is gratis en vindt plaats onder deskundige begeleiding. Manoeuvreren op de motor De instructeurs van De Zeezeilers van Marken geven dagelijks gratis, korte clinics op een zeiljacht. Zij brengen kleine groepjes bezoekers de beginselen bij van het motormanoeuvreren. Luisteren naar deskundigen Op vrijdag 5 september organiseert het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN) het symposium voor beroepsvaarders en recreanten: ‘Opvallend genoeg? AIS’. De thema’s veiligheid en zichtbaarheid worden vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Hoe goed werken radar en AIS op zee met flinke wind, in donkere nachten of bij veel scheepvaartverkeer? Meer informatie? www.navnin.nl. Champagne drinken … … doet u in de champagnebar.

De sfeer in de meeste bedrijven is sportief en informeel en veel mensen werken jarenlang in de bedrijfstak. Zowel ’s zomers als ’s winters is er werk. Zeker nu de orderportefeuilles van de meeste bedrijven bomvol zitten. Tijdens de HISWA te water worden de finalisten van de tweede HISWA Excellence Award bekend gemaakt. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen die van groot belang zijn (geweest) voor het aanzien van de Nederlandse maritieme maakindustrie. Daaronder worden jachtbouwers, maritieme dienstverleners en toeleveranciers verstaan.

Op 6 november reikt Maria van der Hoeven, Minister van Economische Zaken, de prijs uit tijdens het Maritime Awards Gala in Den Haag. Vorig jaar was Roel ter Heide van Mastervolt de eerste winnaar van de HISWA Excellence Award.

Opleidingsbedrijf van het Jaar Veel bedrijven die bij de HISWA zijn aangesloten, zijn erkend als officieel opleidingsbedrijf in de water­sportindustrie. Deze bedrijven hebben een gediplomeerde mentor in dienst, die bevoegd is om leerling-werknemers op te leiden in de praktijk van het bedrijf. In maart werd het jachtbouw- en refitbedrijf ‘Gebroeders van Enkhuizen’ uitgeroepen tot Opleidingsbedrijf van het Jaar 2008 Watersportindustrie. De jury roemde de opleidingsvisie van het bedrijf. Zo krijgen stagiairs binnen het bedrijf te maken met alle facetten van hun opleiding. Hierbij wordt rekening gehouden met de capaciteiten van de stagiair. Zo nodig wordt het programma hierop zelfs aangepast. De criteria waaraan het winnende opleidingsbedrijf moet uitblinken, zijn betrokkenheid bij het opleidingsproces, visie op opleiden, aanwezigheid van een opleidingsplan, personeelsbeleid, opleidingsklimaat, deelname aan activiteiten en de opleidingsresultaten.

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008

De watersportindustrie in Nederland Watersporters 1,5 miljoen Jachthavens 1.100 Ligplaatsen 177.000 Watersportbedrijven 4.200 (waarvan HISWA leden 1.200) Medewerkers 30.000 Bruto-omzet per jaar 2,5 miljard euro waarvan: 4  0% export gerelateerd 70% door leden gegenereerd Sectoren 1. Ontwerp 2. (Af)Bouw 3. Jachthavens 4. Reparatie & Onderhoud 5. Makelaardij en Experts 6. Detailhandel (winkels) 7. Vaar- en zeilscholen Vaartuigen Kajuitzeiljachten 190.000 Kajuitmotorjachten 140.000 Open zeilboten 33.000 Open motorboten 37.000 Platbodems 8.000 Kano’s, roeiboten 100.000 Totaal 508.000 In totaal bevaren ongeveer 400.000 pleziervaartuigen de Nederlandse waterwegen. De overige 100.000 boten worden niet meer gebruikt. www.hiswa.nl


Met veel klanten heeft Pon Power al jarenlang een relatie. We staan steeds voor hen klaar en bieden hierdoor continuïteit. Onze technische buitendienst is altijd snel ter plaatse.

BEZIT JIJ CAT®-MASTER KWALITEITEN?

De serviceactiviteiten kennen dan ook een sterke groei. Werken bij de technische buitendienst vraagt om speciale kwaliteiten. Als servicemonteur of -coördinator ben je in staat in binnen- en (soms) buitenland de problemen die je tegenkomt helemaal zelfstandig op te lossen, in rechtstreeks contact met de klant. Onder alle omstandigheden moet je de situatie meester zijn. Daarbij beschik je over een uitstekende uitrusting, zoals een bedrijfsauto met navigatie, mobiele telefoon en laptop. Servicemonteurs werken met het allerbeste gereedschap (o.a. Snap-on). • Uitdagende job met veel vrijheid. • Vaste onkostenvergoeding (servicemonteurs). • Gratis werkkleding en veiligheidsmiddelen zoals schoenen (servicemonteurs). • Salaris en arbeidsvoorwaarden die in overeenstemming zijn met je verantwoordelijkheden en die passen bij een sterke, solide werkgever als Pon Power.

www.pon-cat.com/powerjobs

Werken bij Pon Power betekent ruimte voor eigen initiatieven, de verantwoordelijkheid voor het behalen van resultaten en toekomstperspectieven binnen een dynamische en internationale organisatie. Surf dus snel naar www.pon-cat.com/powerjobs en reageer meteen op de functie die bij jou past!

PON POWER BV Ketelweg 20 3356 LE Papendrecht

T +31 (0) 78 6 420 420 E power.nl@pon-cat.com I www.pon-cat.com

© 2004-2008 Pon Equipment & Power Systems All Rights Reserved. Pon, CAT, CATERPILLAR, their respective logos and “Caterpillar Yellow”, as well as corporate and product identity used herein, are trademarks of Pon and Caterpillar and may not be used without permission.

PONP_08407_ADV_mbo carrierekrant_DEF.indd 1

13-08-2008 13:54:13

Je hebt mensen die een nieuwe haven in Abu Dhabi bedenken

en je hebt mensen die hem uit de grond stampen

www.werkenbijboskalis.nl Boskalis is een toonaangevende, internationale contractor die op het

onderhoud aan boord van o.a. deze nieuwe schepen. Een unieke

gebied van maritieme infrastructuur alles in huis heeft. We werken

uitdaging voor vakmensen die iets van de wereld willen zien!

wereldwijd aan spraakmakende projecten: groots, interessant en avontuurlijk. Boskalis is succesvol en groeit! De komende jaren zal er

Voor meer informatie over deze vacatures of online solliciteren ga je naar

ter uitbreiding van onze vloot gewerkt worden aan de realisatie van

de desbetreffende vacature op www.werkenbijboskalis.nl. Heb je toch

een omvangrijk nieuwbouwprogramma. State of the art, ambitieus en

nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling recruitment,

high-tech. We zijn op zoek naar versterking van onze teams voor het

bereikbaar onder telefoonnummer (078) 696 98 19.

Maak een wereld van verschil

s3CHEEPSWERKTUIGKUNDIGEN s3CHEEPSELEKTRICIENS s-ACHINISTEN s3TUURMANNEN s3CHIPPERS


Atlas Services Group is al 25 jaar wereldwijd actief in de olie- en gasindustrie, de maritieme sector en de seismische en hydrografische industrie. De vier business units binnen Atlas Services Group bemiddelen professionals op diverse niveaus. Wij bieden je de kans op een mooie carrière.

Wat heeft Atlas Services Group je te bieden? • De zekerheid van een vaste baan • Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden • Projectmatig werk of een vaste positie • Persoonlijke ontwikkeling en carrièrebegeleiding • Studie- en trainingsmogelijkheden • Ex-studenten en schoolverlaters kunnen werkervaring opdoen op diverse projecten • Mogelijkheden tot een tweede of derde stap in je carrière

Ben jij op zoek naar afwisselend en uitdagend werk bij een werkgever die investeert in haar medewerkers? Kijk dan voor de actuele vacatures op onze website: WWW.ATLASGROUP.NL of neem contact op met een van onze kantoren: Olie & Gas / Atlas Tristar: Operations: Den Helder +31 (0)223 67 03 70 Engineering: Hoofddorp +31 (0)23 556 04 23 E-mail: atlastristar@atlasgroup.nl

Maritiem / Atlas Eurosailor: Rotterdam: +31 (0)10 241 10 40 Urk: +31 (0)527 20 02 50 E-mail: atlaseurosailor@atlasgroup.nl

Hydrografie / Atlas DOOR: Rotterdam: +31 (0)10 241 10 60 E-mail: atlasdoor@atlasgroup.nl

Seismisch en Hydrografie / Atlas Seistech Newquay (Groot-Brittanië): +44 (0)1637 87 15 11 E-mail: atlasseistech@atlasgroup.nl

Discom B.V. is een sterk groeiende organisatie. Wij verkopen, ontwerpen en produceren uitlaatgassensystemen voor verbrandingsmotoren. Onze standaard en klantspecieke systemen vinden hun afzet in de maritieme-, energie,- en industriesector. Ons bedrijf kenmerkt zich vooral door innovatie, klantgerichtheid en kwaliteitsbewustzijn.

is vernieuwd!

MaritiemeVacaturebank.nl urebank..nl

MaritiemeVacaturebank.nl, de grootste maritieme jobsite van de Benelux, is in een nieuw jasje gestoken en heeft een nóg frissere uitstraling gekregen. De meer dan 600 varende en niet-varende vacatures in alle maritieme en aanverwante sectoren zijn nóg overzichtelijker en makkelijker te vinden voor de 2000 werkzoekenden van alle opleidingsniveaus, die MaritiemeVacaturebank.nl per dag bezoeken.

Doel

Direct solliciteren

Het doel van de site is om zoveel mogelijk bedrijven en werkzoekenden online bij elkaar te brengen. Naast professionals en jobverbeteraars richt MaritiemeVacaturebank.nl zich op afstudeerders, young professionals, stagiairs en trainees in de nationale en internationale maritieme sector.

Het is nu ook mogelijk om direct online te solliciteren en een CV aan te maken. Het CV wordt automatisch bij iedere sollicitatie meegestuurd. Uiteraard kunnen alle gegevens op ieder moment gewijzigd worden via de persoonlijke pagina.

Alle voordelen van MaritiemeVacaturebank.nl op een rij: MaritiemeVacaturebank.nl is snel, gemakkelijk en voordelig De functies worden dagelijks bekeken door duizenden kandidaten van alle opleidingsniveaus Kandidaten kunnen online rechtstreeks bij het bedrijf van hun keuze solliciteren CV’s worden automatisch met de sollicitatie meegestuurd

Om ons bedrijf te versterken zijn wij op zoek naar een:

Coördinator Inkoop & Logistiek m/v met affiniteit met techniek

Wij zoeken een gedreven en initiatiefrijke persoonlijkheid met een HBO-opleiding richting logistiek en economie die verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van de afdeling logistiek, bestaande uit: centrale planning, transportplanning, werkvoorbereiding en inkoop van producten en diensten.

Kwaliteitscoördinator m/v

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de logistiek?

met affiniteit met techniek

In deze functie draagt u onder andere zorg voor het up to date houden van het managementsysteem en de kwaliteitssystemen alsmede het registreren van tekortkomingen en het analyseren en signaleren van verbeteringen. Tevens neemt u interne audits af en onderhoudt u contact met certicerende instanties. Wij zoeken een enthousiaste kandidaat op MBO-niveau aangevuld met cursussen op het gebied van kwaliteit. Aanvullende cursussen op het gebied van techniek zijn een pré.

Indien u geïnteresseerd bent in één van deze veelzijdige functies, wordt u verzocht schriftelijk te solliciteren bij voorkeur per e-mail. Uw sollicitatie voorzien van CV kunt u zenden aan: Discom B.V. T.a.v. Ria van der Schans Staalindustrieweg 5 2952 AT Alblasserdam

Telefoon : 078-6810960 E-mail : rvds@discom.nl Website : www.discom.nl

Voor verschillende opdrachtgevers in de regio Rotterdam Rijnmond en de Moerdijk zijn wij op zoek naar:

(assistent) Cargadoors (assistent) Expediteur (assistent) Declaranten Operationeel medewerkers

Bezoek voor meer informatie en vacatures onze website www.logijob.nl!

Bezoek ons ti jdens de Wereldhaven dagen aan de Wilhel minakade! Voor onze afdeling SMIT Vessel Management Services (SVMS) zijn wij per direct op zoek naar een:

Technical Superintendent Als Technical Superintendent assisteer je de Vessel Manager bij alle facetten op het gebied van reparaties en onderhoud van onze vloot.

(assistent) Planners Customer service medewerkers Sales medewerkers etc.

Yanmar Benelux is op zoek naar de volgende binnendienst medewerkers:

Supply Chain Assistant (m/v) In deze functie bent u o.a. belast met het onderhouden van contacten met interne afdelingen en leveranciers en de daaruit voortvloeiende inkoop van dieselmotoren, saildrives, tandwielkasten en aanbouwkits. Yanmar Benelux BV, gevestigd te Uithoorn, is een dochteronderneming van Yanmar Co. Ltd. in Japan. De Yanmar groep produceert dieselmotoren voor

Yanmar Benelux vraagt: Een opleiding op MBO-niveau. Enkele jaren relevante (inkoop) werkervaring en affiniteit met watersport en dieselmotoren. Computervaardigheden (MS Office).

Allround service monteur (m/v)

Hierbij ben je onder andere verantwoordelijk voor het uitvoeren van reparaties en onderhoud van de vaartuigen conform de eisen van het classificatiebureau, het land van registratie en de eisen van SMIT.

voor de scheepvaart, zowel be-

In deze functie bent u o.a. belast met montage en demontage van nieuwe industrie- en scheepsdieselmotoren, aanpassen motorbedrading, machinebankwerken, inspectie motoruitvoeringen.

roeps- als pleziervaart.

Yanmar Benelux vraagt:

Yanmar Benelux verzorgt bin-

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.smit.com/vacancies of neem contact op met onze Recruiter, Sandra Hofstede, bereikbaar op telefoonnummer 010-4549911.

nen de Benelux de distributie,

Een technische opleiding op MBO-niveau (MTS/MBO automotive, allround dieselmonteur). Enkele jaren relevante monteurservaring.

service en ondersteuning van

Geïnteresseerd?

hightech dieselmotoren voor de

Stuur uw sollicitatie met C.V. binnen 14 dagen naar: Yanmar Europe BV , Postbus 30112 , 1303 AC Almere t.a.v. mevrouw T. van Eikeren, afdeling Human Resources. Telefoonnummer: 036-5493273. E-mail: trudy.vaneikeren@yanmar.nl. Voor informatie over de functies kunt u contact opnemen met de Vestigingsmanager van Yanmar Benelux, de heer R.J.A. Schakel, telefoon 0297-513929.

industriële

toepassingen

pleziervaart en industrie.

www.yanmar.nl

en

Technische uitdagingen aan boord van schepen Iets voor jou? De maritieme wereld is een wereld apart! Wil je een loopbaan binnen deze wereld, dan is Radio Holland Netherlands de perfecte match! Je komt op plaatsen waar je anders niet zo snel toegang krijgt, want het klantportfolio van Radio Holland is groot en zeer divers.

Radio Holland Netherlands heeft 8 vestigingen in Nederland en is onderdeel van de Radio Holland Group met over de hele wereld ruim 60 vestigingen, langs de belangrijkste scheepvaartroutes.

Je komt als engineer aan boord van allerlei soorten schepen om technische vraagstukken op te lossen of apparatuur te installeren en je hebt daarbij met alle soorten technologie te maken.

Ontdek de maritieme wereld! Ontdek de maritieme wereld! Als engineer kun je aan de slag binnen de Service afdelingen en je kunt kiezen om aan nieuwbouw projecten mee te werken. Bij Radio Holland kom je terecht in een dynamische wereld met hardwerkende collega’s die hart hebben voor de zaak en trots zijn op hun professie.

Radio Holland Netherlands Radio Holland staat wereldwijd bekend als toonaangevend specialist op het gebied van satelliet- en radiocommunicatie, automatisering-, observatie- en navigatiesystemen voor de maritieme sector.

Wie zoeken wij? Radio Holland Netherlands is altijd op zoek naar engineers die hun vak verstaan. We bieden je een interessante en afwisselende baan; er is altijd volop uitdagend werk! Voor meer informatie over onze vacatures bij Radio Holland Netherlands raadpleeg je onze site: www.radioholland.nl Je kunt natuurlijk ook direct solliciteren via hrm@radioholland.nl

VSTEP is een ontwikkelaar van trainingsimulatoren, die gebruikt worden voor brandbestrijdingstraining, incident management en maritieme opleidingen. Naast professionele simulatoren voor training ontwikkeld VSTEP ook computerspellen, zoals bijvoorbeeld de populaire “Ship Simulator” serie. Momenteel ontwikkelt VSTEP een nieuwe lijn van maritieme trainingsimulatoren, die schaalbaar zijn van desktop versies voor aan boord tot aan 360-graden Full Mission Bridge Simulators in trainingcentra. Deze producten zullen de beste kwaliteit graphics combineren met de meest nauwkeurige scheepssimulatie. Om het ontwikkelteam van de simulatorproducten te versterken zoek VSTEP een:

MARITIEME SIMULATOR MANAGER

Maritieme professional die niet bang is voor hydrodynamica en computertechnologie Je helpt mee om de cursusinhoud te ontwerpen van een trainingsimulator die voldoet aan de IMO STCW standaards. Je helpt de softwareprogrammeurs met het inbrengen van de vaareigenschappen van de gesimuleerde schepen. Je assisteert het sales- en marketingteam met de ontwikkeling van de marketingstrategie en promotiemateriaal. Je communiceert met potentiële klanten over hun behoeften. Vereisten: Î Maritieme opleiding op HBO niveau Î Vaarervaring op professioneel schip Î Basiskennis van scheepshydrodynamica Î Samenwerken in teamverband Î Ervaring met trainingsimulatoren is een voordeel

Je komt te werken in een team van veelal jonge enthousiaste mensen. Je werkplek is in hartje Rotterdam, met flexibele werktijden. Voor meer informatie, zie www.vstep.nl, en neem contact op met Pjotr van Schothorst, VSTEP’s CTO, pjotr@vstep.nl, 010-2014520.


WÄRTSILÄ WERKT. WERELDWIJD. Wärtsilä is wereldleider in de productie en service van scheepsmotoren en -voortstuwingssystemen en leverancier van gas- en oliegestookte turnkey energiecentrales. We zijn actief in 70 landen en genoteerd aan de Nordic Exchange-beurs in Helsinki, Finland. Wärtsilä in de Benelux heeft een uitgebreid netwerk opgebouwd van kenniscentra, verkoopkantoren, productiefaciliteiten en gespecialiseerde onderhoudswerkplaatsen en is een belangrijk onderdeel van deze wereldwijde organisatie. Er werken 1.700 mensen verdeeld over vier hoofdvestigingen: Zwolle, Schiedam, Kruiningen en Drunen.

NS EK O B E ZO DE I N R KK A A P DE E OP D DE NS M TIJ A D N R E DAG E ROT T AVE N H D L E 7 WE R , 6 EN OP 5 08! E R 20 EMB SE PT

VOOR DE VESTIGING IN SCHIEDAM ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR:

(SENIOR) MECHANIC

SERVICE ENGINEER Electrical

DE FUNCTIE: Je repareert en reviseert componenten van dieselmotoren en

DE FUNCTIE: Je draagt zelfstandig zorg voor het verhelpen van storingen aan

auxiliaries van schepen. Bijvoorbeeld cilinderkoppen, zuigers, drijfstangen,

elektrotechnische installaties. Je werkt daarbij met name aan boord van schepen.

koelers, voeringen, enzovoort. Daarbij werk je geheel zelfstandig. Je zorgt

Daarnaast stel je elektrotechnische (scheeps)installaties in bedrijf. Je zorgt voor

bovendien voor de algemene inspectie, waarbij je je houdt aan de vaste proto-

het afstellen, proefdraaien en testen van de installaties. Daarbij werk je volgens

collen. Je beoordeelt en meet motorcomponenten en je bestelt en registreert

vaste voorschriften. Als het nodig is, kun je leiding geven aan de monteurs.

intern onderdelen. Daarnaast assembleer je nieuwe delen volgens standaard specificaties. Je voert (preventieve) onderhoudswerkzaamheden uit in de werkplaats. Ook ben je verantwoordelijkheid voor het opleiden en begeleiden

project ENGINEER

van leerlingmonteurs. DE FUNCTIE: Je werkt zelfstandig aan projecten in de technische auto-

SENIOR SERVICE ENGINEER

matisering. Dit doe je voornamelijk voor scheepvaart en offshore toepassingen vanaf het ontwerp tot en met inbedrijfname en nazorg. Samen met je collega’s vertaal je de wensen van klanten in automatiseringsoplossingen, zowel

DE FUNCTIE: Je onderhoudt en repareert scheepsdieselmotoren en rand-

software- als hardwarematig. Je ondersteunt de accountmanager tijdens

apparatuur. Je voert hands-on sleutelwerk uit, geeft technisch advies en

offertetrajecten. Als generalist doe je naast advisering ook de installatie-

verzorgt daarnaast ook inspecties. Daarbij werk je geheel zelfstandig. Tijdens

begeleiding en de (mede) ontwikkeling van de hard- en software applicaties.

de onderhouds- en reparatiewerkzaamheden geef je leiding aan eigen werk-

Je draagt zorg voor het testen en het op locatie inbedrijfstellen van de

nemers en contractors. Je bent het aanspreekpunt voor zowel de klant als de

integrale projectoplossing. Verder ben je verantwoordelijk voor het correct

Service Coordinator. Na afloop van de werkzaamheden stel je een gedegen

afleveren van het “as built” tekening- en documentatiepakket. Per project

rapportage op.

beheer je het budget met betrekking tot materialen, uren en dergelijke.

SERVICE COoRDINATOR

WIJ BIEDEN Ben je een doener die gaat voor resultaten en wil je deel uitmaken van het succes van onze klanten? Dan vind je bij Wärtsilä, naast een uitstekend pakket arbeidsvoorwaar-

DE FUNCTIE: Je begeleidt de reparatie- en onderhoudswerkzaamheden die

den, de kans om je talenten verder te ontwikkelen in een internationale werkomgeving.

onze medewerkers Field Service wereldwijd aan scheeps- en landinstallaties

Kenmerken van onze organisatie: een goede werksfeer met informele korte

uitvoeren. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de planning, voorbereiding en

communicatielijnen, ambitieuze groeidoelstellingen en trots op ons werk en de

technische ondersteuning van de werkzaamheden. Je onderhoudt contacten

successen van onze klanten.

met klanten in binnen- en buitenland. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de financiële controle van de service order en rapporteer je de gegevens

INTERESSE?

voor facturatie. Je werkt zelfstandig, in een team van collega’s. Met je

Stuur dan je sollicitatie naar Wärtsilä Nederland B.V., Services Benelux, Havenstraat 18,

werkzaamheden draag je bij aan een zo efficiënt mogelijk reparatie- en

3115 HD te Schiedam, ter attentie van Hans Verboon, Human Resources of

onderhoudsproces.

mail naar sollicitatieschiedam@wartsila.com. Bellen voor meer informatie kan ook telefoonnummer + 31 (0)10 427 7189. Kijk voor meer informatie en overige vacatures op wartsila.com/werken Aquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

wartsila.com/WERKEN

WÄRTSILÄ ® is a registered trademark.

THE ENGINE OF INDUSTRY.


Rubriek Vacaturevenster | 23 Kijk voor meer vacatures op

MaritiemeVacaturebank.nl Bedrijfsnaam Binnenvaart Bodewes Binnenvaart BV Chemgas Barging Sàrl Chemgas Barging Sàrl Chemgas Barging Sàrl Het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis Rederij Ameland B.V. Scheepvaartbedrijf V.O.F. Jura V.O.F. Jiskoot Wijgula Wijgula Wijgula dredging Damen Dredging Equipment Damen Dredging Equipment Damen Dredging Equipment Damen Dredging Equipment Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Koninklijke Boskalis Westminister NV Van Oord Van Oord Van Oord energie, olie & gas ARN BV Afvalenergiecentrale havens Haven Amsterdam Haven Amsterdam Haven Amsterdam Rotterdam Short Sea Terminals BV jachtbouw Amels BV Amels BV Amels BV Amels BV

Functie

Standplaats

Medium

Uitvoerder Nieuwbouw (M/V) Machinist / stuurman Matroos Schipper Kapitein (inval) J. Henry Dunant 100% Machinist Stuurman / volmatroos 2e Kapitein/ Stuurman Kapitein voor m.c.s. Navitas Aflosschipper Matroos Stuurman

Millingen aan de Rijn Internationaal Internationaal Internationaal Landelijk Landelijk Rotterdam West-Europa Internationaal West-Europa West-Europa West-Europa

online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Monteur Binnendienst (m/v) Sales Engineer Tekenaar Tekenaar/ Constructeur Autocad Tekenaar Geotechnicus Internal ISM-Code Auditor - Internal Safety Management Machinisten Project Manager Elektro & Instrumentatie Project Manager Materieel Ontwikkeling Scheepselektriciens Scheepswerktuigkundigen Schippers Stuurmannen Surveyors Internationaal TD-inspecteur Uitvoerder Scheepselektriciens/elektronici Scheepswerktuigkundigen Stuurlieden

Nijkerk Nijkerk Nijkerk Nijkerk Zie Vacature Papendrecht Papendrecht

online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Papendrecht Papendrecht Papendrecht Zie Vacature Papendrecht Zie Vacature Zie Vacature Zuid-Holland Papendrecht Papendrecht Internationaal Internationaal Internationaal

pagina 20 online mvb online mvb pagina 20 pagina 20 pagina 20 pagina 20 online mvb online mvb online mvb pagina 17 pagina 17 pagina 17

Werktuigkundige m/v

Nijmegen

pagina 14

Aankomend havenbeambten v/m Verkeersleiders/vts-operator v/m Bureaucoördinator Toezicht, Milieu & Veiligheid Scheepsplanners

Amsterdam Amsterdam Amsterdam

pagina 11 pagina 11 online mvb

Rotterdam

pagina 10

Vlissingen Vlissingen Vlissingen Vlissingen

online mvb online mvb online mvb online mvb

Internationaal Internationaal Diverse locaties Alblasserdam Amersfoort `t Gooi

online mvb online mvb pagina 6 pagina 24 online mvb online mvb

Internationaal Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn Apeldoorn

pagina 21 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14 pagina 14

Breda Breda Breda Breda Breda Breda Diverse locaties Zuid-Holland Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rijnmond / Moerdijk Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam H.v. Holland & Vlissingen Landelijk H.v. Holland & Vlissingen Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam IJmuiden Rotterdam Rotterdam Internationaal Rotterdam Rotterdam/ Internationaal Rotterdam/ Internationaal Rotterdam/ Internationaal Rotterdam

pagina 10 pagina 10 pagina 10 pagina 10 pagina 10 pagina 10 pagina 16 online mvb pagina 21 pagina 21 pagina 21 pagina 21 pagina 21 pagina 21 pagina 21 Pagina 10 online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb pagina 21 online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb pagina 16 online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Internationaal Internationaal Internationaal Joure Noord-Holland

pagina 16 pagina 21 pagina 16 online mvb online mvb

Zaanstad e.o. Alblasserdam Alblasserdam Alblasserdam Diverse Diverse

online mvb online mvb pagina 21 pagina 21 pagina 4 pagina 4

Groepsleider Engineering SB Groesleider Engineering Planner Specialist Informatie- en Communicatietechnologie ANT Holland BV Engineer AV Systems ANT Holland BV Engineer Bridge Systems Koninklijke De Vries Scheepsbouw Leerlingen OceAnco Ervaren Scheepsbouwers Rene van der Velden Design BV Naval Architect Sinot Yacht Design Nautisch interieur ontwerper (maritieme) arbeidsbemiddeling Atlas Services Group Diverse vacatures Eastec Akos b.v. Application engineers Eastec Akos b.v. Engine experts Eastec Akos b.v. Projectmanagers service Eastec Akos b.v. Sales Engineers Eastec Akos b.v. Service coördinators Eastec Akos b.v. Service engineers Eastec Akos b.v. Site Manager Eastec Akos b.v. Technical support engineers Eastec Akos b.v. Test Engineers maritieme dienstverlening Dockwise Assistant-Controller Dockwise HSES Engineer Dockwise Market Development Manager Dockwise Project Controller Dockwise Superintendents Dockwise Transport and Structural Engineers Kalmar Diversen Kotug International BV Crew Coordinator LogiJob BV (assistent) Cargadoors LogiJob BV (assistent) Declaranten LogiJob BV (assistent) Expediteur LogiJob BV (assistent) Planners LogiJob BV Customer service medewerkers LogiJob BV Operationeel medewerkers LogiJob BV Sales medewerkers Navingo BV Account Managers Navingo BV PHP Programmeur Navingo BV Secretaresse Navingo BV Verkoper Binnenvaart Nederlands Loodswezen BV 2e Stuurman Loodsvaartuig Nederlands Loodswezen BV Registerloods Nederlands Loodswezen BV Werktuigkundige Radio Holland Netherlands Engineers Radio Holland Netherlands Installatie/ inbedrijfstel Technici(m/v) Radio Holland Netherlands International Service CoÖrdinator(m/v) Radio Holland Netherlands Service Technici(m/v) Radio Holland Netherlands Service Technici(m/v) Radio Holland Netherlands Verkoper Binnendienst SCUA Rotterdam BV P&I Claims handler Smit Kapiteins Smit Marine Operations Manager Smit Project Controller Smit Project Coördinator Smit SHE-Q Manager Smit SMIT Communication Centre (SCC) Operator Smit Stuurlieden Smit Technical Superintendent Smit Werktuigkundigen Trilobes BV Manager onderhoud schepen & terminals Verweij Hoebee Groep Schade Expert maritieme toeleveranciers Bosch Rexroth BV Service Engineer Hydrauliek Discom BV CAE-Engineer m/v Discom BV Coördinator Inkoop & Logistiek m/v Discom BV Kwaliteitscoördinator m/v Grenco BV Project Engineers Grenco BV Proposal Engineers

Maritieme & Offshore Carrièrekrant Nr. 7, september 2008

Uw vacature(s) ook in dit vacaturevenster? Neem contact op met uw account manager op 010-4360112 Bedrijfsnaam maritieme toeleveranciers GTI West Industrie

Functie

Meewerkend voorman Marine&Offshore/ Piping Mechanical GTI West Industrie Uitvoerder M&O/ P&M GTI West Industrie Voorman M&O/ E&I Imtech Assistent chef werkplaats Imtech Engineer E (elektrisch ontwerp) Imtech Engineer M (mechanisch ontwerp) Imtech Monteur Paneelbouw Japan Radio Company Service Marine Technician Mampaey Offshore Industries BV Sales Engineer/ Accountmanager Northrop Grumman Sperry Marine BV Inkoper/ Planer Northrop Grumman Sperry Marine BV Junior Orderprocessor Northrop Grumman Sperry Marine BV Werkplaats Technicus Pon Power BV Servicemonteur of -coördinator Vstep Maritieme Simulator Manager Wärtsilä (Senior) Mechanic Wärtsilä Project Engineer Wärtsilä Senior Service Engineer Wärtsilä Service Coordinator Wärtsilä Service Engineer Electrical Yanmar Benelux Allround Service Monteur (m/v) Yanmar Benelux Supply Chain Assistant (m/v) offshore Fugro Monteur elektronica Fugro Monteur mechanica Jumbo Assistant Project Managers Jumbo Cad Draftsman Jumbo Offshore Installation Engineers Jumbo Orcaflex Experts Jumbo Project managers Jumbo Senior Project Engineers Jumbo Structural Engineers Jumbo Subsea Engineers Seaway Heavy Lifting CAD Tekenaar Seaway Heavy Lifting QESH Engineer Seaway Heavy Lifting Structural Engineers scheepsbouw en -reparatie D. van de Wetering BV 1ste Pijpfitter D. van de Wetering BV Service Engineer D. van de Wetering BV Voorman Lassers/ IJzerwerkers Damen Shiprepair Rotterdam BV Baas (leidinggevende productie) Damen Shiprepair Rotterdam BV Bankwerker Damen Shiprepair Rotterdam BV Begroter Damen Shiprepair Rotterdam BV Dokmeester( Leidinggevende dokdienst) Damen Shiprepair Rotterdam BV Kraanmachinist Damen Shiprepair Rotterdam BV Meewerkend Voorman Damen Shiprepair Rotterdam BV Metaalbewerker Damen Shiprepair Rotterdam BV Planner/ Werkvoorbereider Damen Shiprepair Rotterdam BV Projectleider Damen Shiprepair Rotterdam BV Rekeningmaker Damen Shiprepair Rotterdam BV Werkvoorbereider Damen Shipyards Bergum In- en Afbouwers Machinekamer Damen Shipyards Bergum Medewerker Crediteurenadministratie Damen Shipyards Bergum Medewerker Planning Damen Shipyards Bergum Projectmanager Damen Shipyards Gorinchem Engineer Piping Specialist/ Assistent Projectleider Damen Shipyards Gorinchem Engineer Scheepsbouw Damen Shipyards Gorinchem Engineer Werktuigbouw Damen Shipyards Gorinchem Junior Technisch Manager Damen Shipyards Gorinchem Medewerker Bedrijfsbureau Damen Shipyards Gorinchem Parttime Secretaresse Damen Shipyards Gorinchem Project Manager Damen Shipyards Gorinchem Secretaresse Verkoop Europa Damen Shipyards Gorinchem Teamleider Bedrijfsbureau T&W Schelde Marine bouw BV Constructeur Outfitting Schelde Marine bouw BV Engineer Scheepsbouwkunde Schelde Marine bouw BV Engineer Scheepsbouwkunde(specialisme stabiliteit) Schelde Marine bouw BV Ingenieur Elektrische Systemen Schelde Marine bouw BV Junior Projectinkoper Schelde Marine bouw BV Naval Architect Schelde Marine bouw BV Piping Engineer Schelde Marine bouw BV Project Engineer Integrated Logistics Support Schelde Marine bouw BV Proposal Engineer Schelde Marine bouw BV Senior Engineer (Scheepsconstructie Schelde Marine bouw BV Senior Engineer Instandhousvoorbereiding (ILS) Schelde Marine bouw BV Senior Engineer/ Teamleider Schelde Marine bouw BV Senior Naval Architect Schelde Marine bouw BV Specialist Signaturen voor Marine Schepen Scheldepoort B.V. Estimator Scheldepoort B.V. HSE Manager watersport George Kniest Boat Equipment Verkoopmedewerker zeescheepvaart Anthony Veder Dek Officieren Anthony Veder Fleet Personnel Officer Anthony Veder Werktuigkundigen Chemgas Shipping (Jr.) Technical Surveyor Chemgas Shipping Bedrijfseconomisch Project Engineer Chemgas Shipping Matroos KLC Chemgas Shipping Stuurmannen Chemgas Shipping SWTK's Clearwater Hoofd Werktuigkundigen Green Award Foundation Ship Surveyor Trainee Nile Dutch Africa Line BV Junior Cargo Superintendent Nile Dutch Africa Line BV Senior Operations Coordinator Nile Dutch Africa Line BV Technische Inkoper/ Assistant Superintendent Norfolkline Shipping BV 1e, 2e en 3e Stuurmannen Norfolkline Shipping BV 2e, 3e en 4e Werktuigkundigen Norfolkline Shipping BV Maritiem Officieren Vroon Ship Management BV Chief Officers Vroon Ship Management BV Officers in Charge of a Navingational Watch Vroon Ship Management BV Officers in Charge of an Engineering Watch Vroon Ship Management BV Second Engineers

Standplaats

Medium

Rotterdam

online mvb

Rotterdam Rotterdam Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Dordrecht Zuid-Holland Zuid-Holland Zuid-Holland Papendrecht Rotterdam Schiedam Schiedam Schiedam Schiedam Schiedam Uithoorn Uithoorn

online mvb online mvb pagina 17 pagina 17 pagina 17 pagina 17 pagina 14 online mvb online mvb online mvb online mvb pagina 20 pagina 21 pagina 22 pagina 22 pagina 22 pagina 22 pagina 22 pagina 21 pagina 21

Leidschendam / Internationaal Leidschendam / Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Zoetermeer Zoetermeer Zoetermeer

pagina 4 pagina 4 pagina 11 pagina 11 pagina 11 pagina 11 pagina 11 pagina 11 pagina 11 pagina 11 online mvb online mvb online mvb

Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Schiedam Schiedam Schiedam Schiedam Schiedam Rotterdam Bergum Bergum Bergum Bergum Gorinchem

online mvb online mvb online mvb pagina 6 online mvb pagina 6 online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb pagina 6 online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Gorinchem Vlissingen Vlissingen Vlissingen

online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Vlissingen Vlissingen Vlissingen Vlissingen Vlissingen

online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Vlissingen Vlissingen Vlissingen

online mvb online mvb online mvb

Vlissingen Vlissingen Vlissingen Vlissingen Vlissingen

online mvb online mvb online mvb online mvb online mvb

Muiderzand (Almere)

online mvb

Internationaal Zuid-Holland Internationaal Rotterdam Rotterdam Internationaal Internationaal Internationaal Internationaal Zuid-Holland Rotterdam Rotterdam Rotterdam

online mvb pagina 14 pagina 14 online mvb online mvb online mvb pagina 10 pagina 10 pagina 17 online mvb online mvb online mvb online mvb

Vlaardingen Vlaardingen Vlaardingen Terneuzen/ Zeeland Terneuzen/ Zeeland

pagina 4 pagina 4 pagina 4 online mvb online mvb

Terneuzen/ Zeeland

online mvb

Terneuzen/ Zeeland

online mvb

NB: de ‘online mvb’ vacatures zijn te vinden op MaritiemeVacaturebank.nl


Maritieme & Offshore Carrièrekrant, september 2008  

Uitgave van de Maritieme & Offshore Carrièrekrant, nr.7. Krant met nieuws uit de maritieme sector, met speciale aandacht voor de Havens en H...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you