Page 1

HØST 2018

TRONDHEIMGUIDE


Norges største formidler av hybler og bofellesskap. Helt gratis!


UTESTEDER MAT KUNST SHOPPING

Sjefredaktør DANIEL RAMBERG ramberg@nd.no Redaktør NIKOLAI KLEIVAN kleivan@nd.no Film- og TV-redaktør MARCO REINERTSEN reinertsen@nd.no Musikkredaktør LUDVIG FURU furu@nd.no Fotoredaktør MARIA PASENAU pasenau@nd.no Art Director TORUNN SOLLI solli@nd.no Skribenter ANDERS LØLAND ANDREAS DAHL CAROLINE LYTSKJOLD DANIEL RAMBERG LUDVIG FURU MARCO REINERTSEN NIKOLAI KLEIVAN IDA WAMMER TORGEIR HOLLJEN THON YNGVE SIKKO På forsiden IDA FISKAA Foto: Maria Pasenau Foto CAROLINE LYTSKJOLD CHRISTIAN TUNGE DANIEL RAMBERG HANNA KRISTIN HJARDAR IDA GØYTIL ISELIN TARA RATHKE MARIA PASENAU Salg- og markedssjef CHRISTIAN RASMUSSEN christian@nd.no Kommersiell direktør ANDERS GOTTLIEB-NYGAARD Anders@nd.no Administrasjon okonomi@nd.no Utgiver NATT&DAG AS Trykk LITOGRAFIA AS Opplag 35 000 REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL

Foto: Maria Pasenau

Postadresse: NATT&DAG Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo


Høstsesongen på Trøndelag Teater

TeaTerkorTeT UNGDoM

Tips! Gratis for ungdom fra 13 - 26 år • billetter til sterkt reduserte priser • invitasjoner og informasjon fra teatret via SMS

Følg oss på Facebook, Twitter og Instagram #trøndelagteater

Billetter 73 80 50 00 Grupper 73 80 50 50 trondelagteater.no


TIPS

3

LEV ØKONOMISK, IKKE AERODYNAMISK Det er ingen hemmelighet at Lånekassens midler ofte er utilstrekkelig til å tilfredsstile selv de mest primale behov, men for den smarte student (deg, journ. anm.) er næring aldri langt unna. Vårt beste tips er å sveve rundt i nærheten av der de mest høytsvevende kursene holdes, evig på jakt etter seminarer og konferanser med smørbrødservering. Vi anbefaler også en tur innom forelesernes egne «fagseminarer» – før du vet ordet av det svømmer du i en sjø av roastbeef og remulade. På hjemmebane anbefaler vi å følge mattestykket «kalorier per. kroner». Veteraner i bransjen foretrekker 400g ferdig fyrstekake, som leverer nok kalorier til å holde en voksen mann gående i to dager.

2

FOTO MARIA PASENAU

MINGLE «Det handler ikke om studiene, det handler om kontaktene». Hvis du er litt hissig på vennefronten kan du i løpet av studietiden sikre deg venner i alle bransjer og surfe inn i voksenlivet på en bølge av av vennetjenester. En tannlege til å fikse tenner, en jurist til koke selvangivelsen din, en sosialantropolog som kan hjelpe deg med å flytte – alt er bare en Facebook-melding unna!

1

GENERELL STUDIEKOMPETANSE NATT&DAG-redaksjonen er 90% halvstuderte røvere og 10% boarder collie, men her er noen tips vi tenker nye og gamle studenter bør ha i tankene.

5

PUGGE, IKKE DRUGGE Som ny student, særlig de som befinner seg i humanioras irrganger, er det lett å la seg lokke til å innta prestasjonsfremmende midler for å hjelpe lesesalstilværelsen. I utgangspunktet en god og fremoverlent idé, men i realiteten ender det med at du bruker en halvtime på å lese og fem timer på å demontere skrivebordslampen din. 6

4

VÆR SENSOR I begynnelsen av studiet tror de fleste at «sensor» er en gammel hullkortmaskin som står i kjelleren til institutt for informatikk, men faktum er at sensor er et legeme av kjøtt og blod som har lyster og lyter som alle oss andre. Det tilhører sjeldenhetene, men i enkelte tilfeller vil sensor røpe at det er nettopp hen som skal rette eksamen. Det er nå du setter inn støtet, bruk informasjonen du har samlet inn i løpet av mange sene kvelder i kamuflasjeklær utenfor sensors hus og vev det sømløst inn i eksamensbesvarelsen. Profitt.

KREV RESPEKT Den største trusselen mot enhver student er å pådra seg et såkalt «flink pike/ gutt-syndrom» som setter psykologiske kjepper i hjulene for dine studieambisjoner. For å unngå dette anbefaler vi at 50% av studiehverdagen din bør brukes til å få andre studenter til å føle seg underlegne, slik at du igjen føler deg bedre. Her er det stort rom for å improvisere, men vi har noen anbefalinger: 1) Ha en hauk på skulderen på lesesalen. Synet av denne majestetiske fuglen vil sikre deg den respekten du fortjener. 2) Rop ut «JEG ER ATHENA, KUNNSKAPENS GUDINNE» eller «PAIN DOES NOT EXIST IN THIS DOJO» under første forelesning. Garantert å sette en støkk i de aller fleste! 3) Ta med deg alle barna fra barnehjemmet du startet i Namibia i sommer og få de til å gjøre en kul matinée i pausen mellom forelesninger. Dette viser at du har interesser også utenfor studien, og kan sette en støkk i de aller fleste! 4) Putt pensum i en blender og lag en pensumshake som du drikker mens du stirrer kollokviepartneren din i øynene. Kjenn på følelsen av kunnskap som strømmer nedover din øsofagus.


/ Stort utvalg av pensum / Mye ĂĽ spare


TRONDHEIMGUIDE

BAR MOSKUS

Olav Tryggvasons gate 5 I en tid da horder av formatelitister maser om at det eneste som gjelder er vinyl og industripils, kan Moskus umiddelbart virke trendbasert og tilsiktet «i tiden». Men innehaverne her har spilt musikk fra vinyl og vært interessert i fjern og nær ølbrygging (så vel som enkel rustikk tapas) i en årrekke. Moskus er uformelt, men Magnus bak baren byr på service så tvers gjennom hyggelig og profesjonell at man ikke kan annet enn å trives i det lille, folksomme lokalet. Stedet er dessuten obligatorisk etter et besøk hos Teaterhuset Avant Garden i underetasjen.

U TELIV

Hva ville studentbyen Trondheim vært uten utelivet?

RAMP PUB & SPISERI

Strandveien 25a Svartlamons vannhull. Byens 70-tallsbydel. Arnestedet for Motorpsycho, store deler av kunstnermiljøet, aktivisme osv osv. RAMP klarer å kombinere sliten stil med god mat (ofte økologisk) på et vis som bare et sted på Svartlamon kan. Utsikten mot DORAbunkeren tilfører en akkurat passe konkret industrisjarm. Sliten pilsing på ett bord, burgerlunsj på et annet, avis og kaffe på det neste. Bokstavelig talt alle er velkommen på RAMP. Kaffen er i tillegg fortreffelig!

BAR MOSKUS

8


CAFÈ LØKKA

Dokkgata 8 «Så dette er altså Trondheims Grunerløkka»? Nei, men det er Cafe Løkka, som ligger «Mellom Bakklandet og Solsiden, mellom mur og gammel industri, mellom der du var og dit du skal». De kaller seg selv byens bortgjemte perle, og det er ikke langt fra sannheten: Cafe Løkka er en liten skatt. De vant Trondheimprisen helt tilbake i 2011 og kjøpte tilsynelatende møblene sine helt tilbake på 60-tallet, men nå er det 2018, og det ser fortsatt like bra ut. Kan brukes til alt, enten du bare vil drikke de berømte løkkashakene eller suse nedover alkoholens krumspringende allfarvei. Det er her du kan føle deg hjemme og spise og drikke hva du vil, uten å måtte gjøre noe ut av deg, til lyden av 70-tallsklassikere.

RAUS

Nordre gate 21 De kjekke gutta bak nattklubbkonseptet CRASH har gjort sitt for å sette preg på Trondheims uteliv det siste tiåret, fra Rio til Circus og nå Raus. Denne uteplassen blir å finne i det gamle lokalet til Dolly Dimples nederst i Nordre, og nå er de jaggu i gang med mat også. De har håndplukket bransjens dyktigste på både bar og servering. En av byens beste drinker! Tapasen er også blant de bedre i byen.

BOXER

Kongens gate 19 (inng. via Alma’s) I klubbstedet Supas gamle lokaler har Boxer flyttet inn. Der restauranten Alma’s i overetasjen byr på gastro-feel, er Boxer stedet for øl og jabbing under høyttalere som spiller rock på overlevbart lydnivå. Om det å sitte for lenge rundt samme bord gjør deg rastløs er det ingen grunn til å gå: Boxer har shuffleboard – et spill som passer perfekt under mursteinshvelvene. En middag på Alma’s, en konsert på Byscenen og en seinkveld på Boxer er en komplett helkveld i ett og samme hus.

TRONDHJEM MIKROBRYGGERI

Prinsensgate 39 I drøyt 15 år har man rundt baren i midten av dette gyllenbrune lokalet kunnet nippe til en Porter, hyle ned en lett Trondhjemspils og skåle i IPA, mens man beundrer de massive bryggekjelene bakerst i lokalet. Og etter en utbygging ved årsskiftet kan «mikro’n» nå huse enda flere øltørste besøkende. Om kaloriinntaket fremdeles føles for lavt, kan en av de generøst porsjonerte og ujålete hjemmelagde burgerne anbefales.

HABITAT

Olav Tryggvasons Gate 30 På Habitat kan man kan drikke deilig håndbrygget øl og spise håndlaget pizza i umiddelbar nærhet til grønne Instagram-vennlige plantevekster. At det er DIGG er naturlig; Habitat hører nemlig hjemme i co-work-spacet DIGS, som forsøker å samle mennesker «som ønsker å skape nye ting». Men på Habitat er de heldigvis ikke så strenge hva skaperånd angår – man trenger ikke engang gå med en gründeridé i magen for å slippe inn – det er nok å ha et ønske om å fylle nevnte mage med f.eks. øl eller pizza.

Les mer på nd.no


FOTO ANNE REISCH

TRONDHEIMGUIDE

MELLOMVEIEN

U TELIV Som reker og egg er sport og uteliv to tilsynelatende helt forskjellige ting som går godt sammen.

THREE LIONS ENGLISH PUB

Brattørgata 10 Denne fotballpuben er drevet av briter, som viser engelsk og europeisk fotball (Premiere League og Champions League), serverer engelsk mat (Fry Up’s og English Breakfast), bærer samme navn som det engelske fotballandslaget og som rett som det er besøkes av trubadurer med engelske drikkeviser på repertoaret. Mer engelsk blir det vel egentlig ikke.

MELLOMVEIEN

Mellomveien 16 Østbyens fotballpub-alibi. I enden av Lamoparken ligger Mellomveien Sportsbar. Om O’Learys’ Egon-høye priser eller Three Lions’ Unions Jack-hysteri blir litt for mye å svelge og man egentlig bare vil ta en uformell Guinness over fotballkampen, kan Mellomveien anbefales. Et avslappet sted – slik det tross alt skal være rundt Lademoområdet – der du like godt kan dukke opp i dressjakke som fotballtrøye.

10

O’LEARYS

Olav Tryggvasons gate 40 Det all-american sportsbarkonseptet O’Learys fra Boston har nådd Trøndelag. De lettgjenkjennelige grønne veggene, flatskjermer som skriker Super Bowl, navn som Baby Back Ribs, Marvin Hagler’s Pulled Pork Burger og Sizzling Fajitas frekventerer menyen mens servitrisene tripper rundt i blå sportsuniformer. Mer amerikansk blir det vel egentlig ikke.


Lei av nudler?

Foto: Kjell Olufsen/Fagforbundet Grafisk senter

Fagforbundet jobber for en økt levestandard for heltidsstudenten. Vi vil ha flere studentboliger, økt studiefinansiering og rimeligere tannpleie. Les mer pü ung.fagforbundet.no

Bli medlem: Send Fagforbundet medlem til 1980


FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

TRONDHEIMGUIDE

BAKLANDET SKYDSSTATION

Øvre Bakklandet 33 Skyds’n må nesten bare besøkes. Kafeen som holder til i det skeive trehuset (etter sigende bygget i 1791) ble omtalt av National Geographic Traveler som «det kanskje koseligste stedet i Skandinavia». Say no more.

K A FEER Det sorte gull AKA «det vi skal leve av etter oljen». DROMEDAR

KUDOS KAFÉ & BAR

CAFE LE FRERE

SCANDIC NIDELVEN

TULLA FISCHER

STAMMEN CAFÉ

DROMEDAR

Mellomveien 6a «Fast soddsøndag»! Bare konseptet er nok til å smelte et trøndersk hjerte – og det med utsikt mot Lademoparken. Kudos åpnet i fjor og har raskt blitt et stamsted for mange i Østbyen. Det kameratslige navnet står godt til den hyggelige laidback-stemninga som råder i det små lokalene og som med tid og stunder svinger opp quizkvelder. Kudos føyer seg kort sagt inn i rekken av kjærkomne kafékonsepter i en bydel som bare ser ut til å vokse i popularitet – av gode grunner. Pluss for kaffebasert drinkmeny – det beste fra to verdener.

Havnegata 1-4 Kanskje ikke akkurat en kafé, men denne skjulte perlen er ... NEIDA! Alle kjenner til til frokosten på Scandic Nidelven, og vi mener den fungerer like godt som et hvert annet kafébesøk. De reklamerer med «Norges beste frokost ti år på rad», men ble slått av et sted i Svolvær i 2016. Helt ærlig tror vi det er et utslag av SP-styrt (og feilslått!) distriktspolitikk, så vi kårer uhøytidelig Sca-Ni til å FORTSATT ha Norges beste frokost.

Kongens gate 55 Stammen café er Leutenhavens veganske alibi, noe som er sårt tiltrengt i en bydel som domineres av selve symbolet på destruktiv vestlig livsførsel: en gigantisk parkeringsplass. Torsdager og fredager har de buffet til rimelige priser, noe som er flaks fordi du som leser dette sannsynligvis både elsker å spise ute og spare penger. Stammen café er også kjent for at det nesten er umulig å vite når det er åpent, så en utflukt hit innebærer alltid litt ekstra spenning i hverdagen (eller i helgen hvis du drar dit i helgen). Og det er flaks, fordi du som leser dette elsker adrenalin. Og hyggelig stemning. 12

Søndre gate 27 Trondheims største utvalg av ingefærøl! Alt fra Roma til John Crabbie, naturfrisk og Luscombe. Har også Tøyen-Cola og en rekke mindre Colamerker, som Fever-Tree premium Cola. Serverer vegetarblingser, har Klassekampen og Le Monde Diplomatique. Brus og politikk istedenfor pølser og politikk! . Reklamerer med «probably the best espresso in the world», men vi ser heller at de reklamerer for all brusen de har, for DER er de makeløse i Trondheim.

Kongensgate 8 Er gjengen bak steder som Sot, Selma, Bror, Nyfiken og Cafe Løkka i ferd med å overta hele sentrum? Det kan virke litt sånn, men herregud, vi skal ikke klage, vi – vi skal koooose oss på café! Nærmere bestemt på uteserveringen til Tulla Fischer, der vi skal slurpe i oss blåskjell og drikke vin fra Pimonte!

Olav Tryggvasons gate 14 Har SYKT mange pokaler som sier at de har drevet med Latte Art og Cupping og Brewers Cup og så videre og så videre Selv om vi synes det er rått at de fikk trepokal for vinner av norgesmesterskapet i Latte Art NM 2017 i Lillestrøm (stedet vi alle kjenner som lattekunstens vugge), så er den vanlige kaffen vel så god. Og prøv solsnurr! Herregud å godt i kjeften. Velfylt avisholder, men null N&D da vi var innom, så der kan de godt skjerpe seg litt, hvis ikke nekter vi å sende den forgylte treskulpturen av en gratisavis som de helt sikkert har lyst på. Har flere fillialer, men den i OT-gata har flest pokaler.


NAUG & V E N N E R

KAFFE DU KAN LYTTE TIL

GÅ IKKE GLIPP AV NESTE NEW SLANG-KONSERT!

KJENTE ARTISTER FØR DE BLIR KJENT

newslang oslo

«BEST AKKURAT NÅ» PÅ SPOTIFY PLUKKET AV NATT&DAG OG PRESENTERT I SAMARBEID MED ALI MØRKBRENT

ALI KAFFE KURERER GRUFF Joh. Johannson Kaffe AS – kjent for god kaffe siden 1866 www.alikaffe.no


FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

TRONDHEIMGUIDE

KALAS & CANASTA

Mat er bokstavlig talt livsviktig og det er digg (og viktig!) å få den laget til seg.

14


SELMA BAR & PIZZA

COWSEA RESTOBAR

FRIDA

ALMA’S RESTAURANT & BAR

TMV-kaia 13 Hvorfor er det så mye rundt gull på Solsiden? Kan det være navnet? Akkurat som den internasjonalt anerkjente retten pizza er jo sola er også et rundt gull. Selma Pizza og Bar flyttet inn i Peppes gamle lokaler, og selv om både Peppes og Selma er rundt gull-restauranter stopper også likhetene der. På Selma får du økologisk surdeigspizza laget av villgjær fra en 15 år gammel gjærkultur, og mel fra Italia. Shit! Vi snakker altså om Trondheims gourmetgull. I tillegg har Selma en bardisk med 21 tappetårn fylt til randen med flytende gull!

Fjordgata 15 Frida er naturligvis oppkalt etter Mexicos store avdøde kunstner Frida Kahlo, og for de som er kjent med Kahlo, så får man en følelse av å være i hennes hjem når man gjester restauranten – sikkert på grunn av alle maleriene på veggene. Her får du den tradisjonelle meksikanske utgaven av taco, og for dere som trenger en liten påminnelse om hva taco egentlig er, anbefales det å ta turen. En gjestende meksikansk skuespiller tok visstnok til (gledes)tårene i disse lokalene, øyensynlig etter å ha blitt utsatt for den norske meierimaten over for lang tid. Hyggelige priser og upåklagelig service skader heller ikke helhetsinntrykket.

Ferjemannsveien 12 Under det nybygde prangende bygget til Adresseavisen har Trondheim nå fått sitt «Aker Brygge». Det er i hvert fall slik det markedsføres. På østsiden av Bakke Bru ligger det nå en rekke nyåpnede restauranter og barer. Cowsea serverer – som navnet bestående av ‘cow’ + ‘sea’ – både sushi og burger. I tillegg til å fungere som utested for de med en litt fetere lommebok enn studenter flest. Altså helt i tråd med «Aker Brygge i Trøndelag»-imaget, selv om den gode lunchbuffeten klokken 15 hver dag likevel er overkommelig økonomisk.

Kongens gate 19 En lys, behagelig og casual restaurant har steget frem i de gamle Brukbar-lokalene. Alma’s matprofil er god, ujålete og har fokus på rustikke, ærlige smaker. Kakebuffet på flygelet, dagens smårett servert på svart steinhelle og krittavlen med dagens middag har aldri skuffet. Samtidig som dagens fisk eller kjøtt fortæres på det ene bordet er det riktignok ikke noe i veien for å kunne bestille en drink fra den heftige og midtstilte bardisken. Perfekt før en konsert på Byscenen i nabolokalet. Etter konserten kan man oppsummere opplevelsen på det mer rocka utestedskonseptet til Boxer i underetasjen.

COWSEA RESTOBAR

HAGEN

Nedre Bakklandet 75, Thomas Angells gate 14 Det er alltid folk innenfor vinduene til Hagen, enten om man går forbi lokalene på Bakklandet eller filialen i Thomas Angells gate. Navnet bærer bud om at det også her står vegetarisk på menyen, men dette er mat for folk i farta som tar seg tid til å tenke bærekraftig og sunt i samme slengen. Med knasende wraps og saftige sandwicher er dette blitt et sted med særlig fokus på matbevissthet, og de tilbyr jevnlig kurs man kan melde seg på for å lære matvett fra kokkene bak kokeboken Mer kål, mindre jål.

KALAS & CANASTA

Nedre Bakklandet 5 Liten meny er et godt tegn. Dagens fisk og dagens kjøtt. Og det er da ikke hvem som helst som har åpnet restaurant i de gamle lokalene til Choco Boco Bakklandet: Tidligere Credo-sjef Trond Åm står bak dette konseptet, som ligger et sted mellom delikatessebutikk, vinbar og restaurant. Nå tenker du kanskje at denne opplevelsen ligger på en firesifret prishylle, men nei: Her tilbys smaken av fugl for noen hundrelapper.


TRONDHEIMGUIDE

AISUMA

Kjøpmannsgata 57 Man skal klø seg en del ganger i hodet for å forstå at det lekre lokalet til AiSuma faktisk er det gamle Dickens-lokalet, og når du ser menyen, så skjønner du at det er bare å glemme å bestille et literskrus med Tab X-tra til maten. Det er ikke for pretensiøst heller, da det er mulig å bestille pizza for de som går for det enkleste. Men om du er litt mer kravstor: Se opp for både den panchettabakte salmalaksen eller peppersteken á la Madagaskar. Når det gjelder vin, går det i italiensk, da dette er en av få italienske restauranter i Trondheim med ekte italiensk i blodet. Trondheims lekreste do, helt klart – da du kan speile deg fra alle vinkler der. Helt greie priser som viser at AiSuma er for alle og enhver. Men la joggisen og hoodien være hjemme, så slipper de å henvise deg til Napoli i Kongensgata. PERSILLERIET

TO ROM OG KJØKKEN

Carl Johans gate 5 Tidligere vinner av cocktailmiksing, dreven restaurantør og Kyoto-pappas Roar Hildonens store hjertebarn, To Rom og Kjøkken, har havnet på helt riktig på plass i trønderhjertene med tiden. Med sine åtte servitører på 20 m² er du sikret top notch service. Kjent for sine rause porsjoner i brasseri-stil og også for sine lokale varer tilberedt på både fransk og middelhavsk vis. På sommeren glimter de til med uteservering – og bartenderne er byens beste.

PERSILLERIET

Erling Skakkes gate 39 Persilleriet er byens originale veggis-sted. Men det er mer enn som så – der de ligger i de beskjedne små lokalene vis à vis Trøndelag Teater. Det er stedet der fordommer knuses. Menyen er så velsmakende, råvarebasert og velkomponert at dette er stedet å fortrekke fremfor hva-som-helst av steder i nærheten. Studentrabatten garanterer en billig, rask og lystbetont detox – og du får en nydelig «studentkubbe» (wrap) til 69 kroner.

FOTO INGRID EIDE

HAGEN

16

SELLANRAA

Kongens gate 2 Nykommeren Sellanraa er et naturlig bindeledd mellom den nye kunsthallen, litteraturhuset og biblioteket, og har på kort tid vist seg som en fin tilvekst til byen. Sellanraa satser på ferske og naturlige råvarer, naturlig nok, vil noen si, i og med at de har tatt navnet fra hovedpersonen i Hamsuns «Markens Grøde». Så lenge maten er god er det greit å være litt fjong på navnet, tenker vi.


Billig middag for én Middager i enkeltpakninger fra 19,90 til 29,90 pr. stk

NB! Du kan få flere produkter i større pakninger til en lavere kg pris. Sammenlign gjerne, og velg det som passer deg best akkurat nå.

2990

2990

1990 LAKSEFILET

2x100 g pr. kg 149,50

YTREFILET AV SVIN

TORSKEFILET

2x100 g pr. kg 149,50

160 g skivet, pr. kg 124,37

1990

1990

2990

STEKTE KARBONADER STRIMLET SVINEKJØTT 220 g pr. kg 90,45

200 g pr. kg 99,50

KYLLINGFILET

190 g skivet, pr. kg 157,37


FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

TRONDHEIMGUIDE

SA BRURA

A SI ATIS K

PARK-KAFEEN VIDA RESAURANT

Vår Frue Strete 3 Konsentrerer seg hovedsakelig om vietnamesisk, men tilbyr noen norske retter («karbis med erter og løk» står oppført på menyen) og noen oppfinnsomme krysninger. Her anbefales klassikeren Pho og du kan til og med rulle dine egne Nem Nuong. Hva dét er? Risruller fylt med svinekjøtt, salat og sataysaus. Har i tillegg en kos båkgård til utepilsen og en buffet på søndager. Lunchmenyen serveres frem til klokken 15 og er å anbefale for dem med slunkne lommebøker.

BENJA SIAM THAI RESTAURANT

Ravelsveita 6 Byens muligens beste thaisted ligger via à vis Trondheims beste ølsted, Mikrobryggeriet. To fluer i en smekk om man besøker denne lille sidegata i sentrum, altså. Der andre thaisteder svarer at det tar 15 minutter å lage retten du bestiller, uansett hva du bestiller, er Benja Siam friskere. Råvarene er bedre og presentasjonen utsøkt. Prisene er upåklagelige og om du bestiller take-away blir det seff enda billigere. 18

SA BRURA STICKS & SUSHI

Olav Tryggvassons gate 28, Bassengbakken 2 I kjelleren på Byhaven handlesenter og i bakgatene i Østbyen ligger en av byens mest populære sushibufeter. Om man ikke bryr seg om at man sitter on display, så bugner dette stedet av alle sushivarianter, servert i raskt tempo rett ved rulletrappa opp mot Polet eller ut mot Solsiden Parkeringshus. Vinneren i kategorien «uformell hangoutsushi».


TRONDHEIMGUIDE

KHAO THAI

Søndre gate 17 Byens desidert sterkeste sted, rent smaksmessig. Der andre restauranter bruker bildet av et visst antall chilipeppere for å angi hvor sterk retten er, har denne restauranten i andreetasje tatt dette bokstavelig: Om du eksempelvis bestiller en mangosalat med to chilis styrke betyr det bokstavelig talt at to hele chilipeppere er kuttet opp og blandet inn i salaten. Et autentisk sted, dette.

BANGKOK CAFÉ

Dronningens gate 27 Bangkok Café har alltid vært en hit i Trondheim, og nå blir de jaggu enda mer Bangkok enn før. Halve restauranten er ombygd slik at alle sittegruppene blir «bokser» og man kan fotflørte usett. Serverer autentisk thaimat med mye smak som man bestiller rett fra luka. Hyggelige omgivelser. Her bør du ikke være redd for sterkt krydder.

SUSHIME

Beddingen 1 Må ikke forveksles med den foregående Sushime-en som lå her. «Den nye Sushime» har strammet seg opp og kan ikke sammenlignes. Liten sushi bar ved Scandic Hotel, som ikke nøyer seg med å fly inn bare fisken fra Japan – kudos for å ha japansk kokk også. Her ligger ikke jåleriet i maten, men heller i interiøret. Egnet som take away, da det fort blir fullt inne. Perfekt om man har lagt handlehelga til Solsiden handlesenter og man merker at blodsukkeret dropper.

SUSHI BAR

Munkegata 39, Innherredsveien 14 Pionérene på Sushi i Trondheim; Sushi Bar har nå utvidet til to lokaler: Den gode gamle ved Ravnkloka, og nå også ved Solsiden. Om du er ute etter mat for penga anbefaler vi Happy Sushi fra 15–18, mandag til torsdag. Til å være bar er Sushi Bar litt mer restaurant ellers og servitørene sitter inne med mye kunnskap.


FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

TRONDHEIMGUIDE

HABITAT

PIZ Z A & BURGER Ahh, det runde gull, og det runde, mer kjøttfylte gull. HABITAT

Olav Tryggvasonsgate 30 De hevder de er «Trondheim’s oasis for experimental craft beer and hand crafted pizza», men vi har hittil ikke funnet hverken Blur eller Stones Roses, så vi er litt usikre på hvor mye lit vi skal sette til den beskrivelsen. Hvis referansen gikk over hodet ditt, er du kanskje ikke en av de som henger mest på Habitat, for her er det gjerne kvalitetsog prisbevisste folk rundt 30-årene som har vært de gangene vi har vært innom. Det betyr jo ikke annet enn at yngre folk (ja, vi ser på deg, din millenial eller x-generasjon eller Pepsi-o-log eller hva det kalles for tiden) er idioter, og burde kjenne sin besøkstid i ytterligere grad.

20


TRONDHEIMGUIDE

BROR

Olav Tryggvasons gate 29 Burger under et RBK-flagg! Hvem kan motstå. Hele gata er ofte drapert med flagg (pga RBKs 100 år?) og inne er det godt øl og gode burgere. Ganske lite lokale, men det gjør ikke så mye når burgerne er store. Det anbefales en Bror Blå, med kremet sopp. Både en og to nåværende og tidligere RBK-spillere er blitt sett i køen i de litt senere nattestimer, så her er det sikkert mulig å få burgeren signert før du spiser den. Hvem kan motså dét, da!

SUPERHERO BURGER

Olav Tryggvasons gate 1 Her har redningen kommet for deg «in need of a burger». SuperHero er likevel noe annet enn en hjemmelaget versjon av gatekjøkken. Stedet arrangerer Regular Chess Wednesday – jepp, burgerspising, øldrikking og sjakkspising på bord med menyer med et utseende plukket rett ut fra en grafisk novelle. Dette er burgere innpakket i smart populærkultur. Som de sier det selv: «Burgers make you sexy».

UNA PIZZAERIA

Beddingen 14 Når du trodde at Solsiden allerede var fylt opp av det som måtte være av restauranter, så dukket det opp en ny en i det lille huset som ingen har lagt merke til før. Ingen skrivefeil i den italienske menyen, råvarer som friske basilikumsplanter stående rundtomkring, store porsjoner, billig, steinovn. Alt peker – allerede før du har smakt maten på dette nyåpnede stedet – mot at maten her er så italiensk du får den nord for Dovre. Etter du har spist der er førsteinntrykket bekreftet.

Dokkgata 8 Løkka er kjent for så mye, og er heller ikke ukjent for å være hyppig besøkt på bakrusdager av sultne trøndere. BBQ Baconburgeren og Elvisburgeren er klare favoritter hos mange, og de opererer også med en egen Veggis som er å anbefale for, ja, veggiser. Metthetsgaranti.

SOT BAR & BURGER

TMK-kaia 3 (Solsiden) På få måneder etablerte Sot seg som Solsiden-rekkas definitive burgersted. Godt kjøtt, ujålete meny og et konsept som er «rett på sak». Også kullgrillen holder hva restauranten lover, og kjøttet får dermed akkurat passe hint av bål. Utvalget av både godt lokalt og fjernbrygget øl trekker heller ikke ned. I en tid der interessen for lokalprodusert mat og øl kan vippe over i tilgjort snobbete tapaskonsepter og overpriset pilsner, er Sot Bar & Burger ikke bare østbyens, men også en av Trondheims hotspots for en matopplevelse uten dilldall og overdreven etikette.

GRAFFI GRILL & BAR

Olav Trygvassons gate 24 Det er alltid folk på Graffi. Det må jo være et godt tegn. Om du er glad i grillet kjøtt marinert i barbecuesaus så er det plassen for deg, dog du må huske faren for å treffe alle folka i byen med tribals som er der for å fete seg opp. Graffi konkurrerer helt der oppe om byens beste burger og har i tillegg det fantastiske konseptet Grillfest hvor du får litt av det meste de har på menyen. Men det er nok burgeren de er mest kjente for. Tuna Laguna, Honolulu og Jackburger er noen av folkefavorittene. Lunchavtalen «2 for 1» er heller ikke dumt: To lunchretter til prisen av én. Vi grilles, som de pleier å si.

FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

BROR

CAFÉ LØKKA


TRONDHEIMGUIDE

SLIK BLIR STUDIETIDEN DIN! TEKST ANDERS LØLAND FOTO MARIA PASENAU

10 (realistiske) steg til høyere utdanning.

i Telemark fylke. Sammen presser dere derfor ut en dritlang samtale, utelukkende basert på dette smale treffpunktet. Denne kvelden trøstespiser du dansk salami rett fra pakka, mens du ber til høyere makter om at studietida skal ha mer å tilby enn det her.

fare for å benytte en edukativ diskurs her…», sier du i køen til pissoaret på Young Thugkonserten. «Martin Heidegger redefinerte jo fenomenologien», sier du i det du skal til å ha sex og endelig innser at NÅ har det faen meg gått for langt.

Fase 1: Nytt start = Andre boller-fasen Fra nå av er det andre boller, tenker du. Den øltørste festeløven skal forvandles til en kunnskapstørst leseløve. Den nye deg står opp tidlig. Ja, faktisk helt hinsides tidlig. Du tar rett og slett ingen sjanser på å komme for sent de første skoledagene, og våkner dermed opp til en kakofoni av ulende alarmer fra fem forskjellige enheter klokken 04:30. Den nye deg er uansett en som liker å «komme seg opp om mårran». «Merci beaucoup!», sier du til solguden i det deilig sollys treffer ansiktet ditt. Den nye deg er nemlig også en skikkelig dritt som snakker fransk til seg selv.

Fase 3: Den falske-fasen Etter at du løy på deg å ha stupt fra 20 meters høyde under «Jeg Har Aldri»-drikkeleken i fadderuka forrige semester, har du blitt litt av et fenomen blant medstudentene dine. Du er nå en av de kule i klassen, og selv om det vekker litt skamfølelse, er det ganske fett når de nye vennene dine kaller deg for «Stuper`n». Ja, alt er fryd og gammen helt til noen arrangerer en badedag på Tøyenbadet der det er knyttet store forventninger til at nettopp du, («Stuper`n!»), skal stupe fra en av badestedets høyeste tinder. Du kan jo ikke stupe for fem flate øre, og for å unngå å bli avslørt som en løgnhals, lyver du på deg en kneskade og begynner å gå med krykker. Du slipper å stupe, men må ljuge igjen, da Ramirez fra klassen din får øye på deg med friske bein uten krykker, noen kvelder senere. «Jeg har vært hos healer og blitt helbredet», sier du og lyver dermed for tredje gang. Du mister raskt statusen som en av de kuleste i klassen, men får til gjengjeld enda flere kallenavn.

Fase 5: Herregud studiet sluker jo all tida mi-fasen «Herregud, studiet sluker jo all tida mi», sier du høyt. Høyt til deg selv. Du er nemlig alene, fordi du ikke har tid til å sosialisere. «Ai Caramba!», sier du også høyt til deg selv av en eller annen grunn. Kanskje er du bare i ferd med å bli gal? Studiet tar mye tid, og sist du var sosial, var du så underernært på å være med folk, at du erklærte hele åtte ganger, at dette var «Verdens hyggeligste kveld!». For å få litt fart på sakene, inviterer du derfor de nye studiekameratene dine på vorspiel. Dessverre, er de nye studiekameratene dine fortsatt bare kommet til Fase 4 (se over her). «Martin Heidegger redefinerte jo fenomenologien», sier en av studiekompisene dine i det han knærter en Seidel. Du skal til å trøstespise en hel pakke dansk salami rett fra pakka igjen, men oppdager at kjøleskapet er helt tomt, hvilket leder oss til fase 6.

Fase 2: Den vanskelige bli-kjent-fasen I de nye fagene kjenner du ingen fra før av. Mye av tiden din går derfor med på å late som at du gjør viktige ting på mobilen, mens du egentlig bare er veldig ensom og refresher Instagram. Etter hvert kommer du likevel i prat med en fyr som heter Ragnar. Det viser seg fort at både du og Ragnar har familiehytter

Fase 4: Sitatmaskin-fasen Du har nå studert i noen måneder, og har dermed også lært deg noen nye navn og begreper. Disse er du mildt sagt gira på å få pressa inn i enhver samtale. «Der er jeg nok litt som Noam Chomsky», kan man høre deg si, mens du smører ketchup på en ostepølse på Narvesen klokka 03.30 en lørdag kveld. «Med

Det første semesteret er over. Øl har blitt drukket, sparepenger har blitt brukt, og døgnrytmen din er nå like ubrukelig som den psykedeliske hettegenseren du kjøpte i hasjrus på Roskildefestivalen. Foran deg har du uoverskuelig tid med studier, og selv om du ved tanken på dette kan fornemme en slags bunnløs tomhetsfølelse, er du også veldig klar for å få litt orden på sakene. Forrige semester gikk jo tross alt ikke så bra. Men å starte på nytt igjen er jo selvsagt ikke bare bare. Hvordan blir dette semesteret egentlig? Vel, mest sannsynlig kommer den til å være delt inn i 10 faser og forløpe sånn som det her. Vel bekomme!

22

Fase 6: Du er blakk-fasen Pengene du tjente under studiepausen er borte og du lever nå utelukkende på studielån og tunfisk i olje. Likevel synes du at det er litt spennende å være fattig, og setter deg stadig nye mål for hvor billig du kan leve. «Ah, deilig pasta!», sier du, etter å ha spist noe du fant i søppelkassene utenfor lesesalen. Det viser seg likevel raskt at dette ikke var pasta, men et makulert kondom noen ungdommer kastet der fire måneder tidligere. «Ah, deilig morfin!»,


TRONDHEIMGUIDE

sier du på sykehuset. Det viser seg likevel raskt at dette ikke er morfin, men bare en hallusinasjon fordi hjernen din er ødelagt etter to måneder uten ordentlig næring. Fase 7: Hissig på studiet-fasen Lite penger, lite sosialt samvær og lite motivasjon gjør at du nå legger studiet for hat. Studiet får skylda for alt det kjipe i livet ditt, og de foreleserne du digga i starten, omtaler du nå som «kjipe og utdaterte». Dette hatet viser seg dog å være et ypperlig samtaleemne i kantina. De fleste av medstudentene dine føler akkurat det samme som deg, og det brennende hatet mot studiet knytter dere tettere sammen enn noen gang tidligere. Alt er fryd og gammen, helt til Kent Andreas får overtenning og sender en dildo i bursdagsgave til en av veilederne deres. Siden blant annet ditt navn var å finne på «Til og fra»-kortet, tar du deg nå råd til en ny pakke dansk salami, og holder deg borte fra skolen de to neste ukene. Fase 8: Merkelige SMS-er fra Nils Rune Langeland-fasen Dette er den rare fasen, der du mottar merkelige sms-er fra forhenværende professor Nils Rune Langeland, og som et resultat av dette, forsøker å spyle ned telefonen din i handikaptoalettet på kinoen. Fase 9: Prokrastinerings-fasen Du er nå i innspurten av den viktigste oppgaven din, men sliter ekstremt med å konsentrere deg. Du veksler hyppig mellom å skrive, sjekke Facebook, sjekke Snapchat, lese litt, åpne og lukke kjøleskapet, tisse, dusje og tisse igjen, før du forviller deg så langt inn på Wikipedia at du begynner å redigere artikkelen om Jarlsberg-osten. Døgnet sklir helt ut, og klokka 03.40, etter å ha drukket to liter espresso og slukt en pakke Honni-Korn på høykant, får du en fantastisk gründer-idé, som gjør at du egentlig bare kan slutte på studiet først som sist. Dagen etter viser det seg riktignok at gründer-ideen din egentlig bare var en dårligere variant av finn.no, og at du må se til helvete å skjerpe deg.

«Herregud, studiet sluker jo all tida mi», sier du høyt. Høyt til deg selv. Du er nemlig alene, fordi du ikke har tid til å sosialisere.

Fase 10: Studiet er over, men hva nå?-fasen Jippi! Du klarte det. Du fullførte studiet, og du fikk til og med helt ok karakterer! Men hva nå egentlig? Det viser seg at veldig få av studentene som fullfører dette studiet, går rett ut i jobb etterpå. Du spiser dermed en ny pakke med dansk salami, mens du lurer på om studietida di kan bli til en kul oppvekstroman, eller kanskje en tekst i studentguiden til NATT&DAG? «Hmmmm…», sier du og åpner et word-dokument. «Jeg troooooooor jeg har en plan!» ;) Lykke til!


TRONDHEIMGUIDE

EN NØDVENDIG

TEKST VILDE IMELAND FOTO MARIA PASENAU

Velkommen til puberteten: Danske Team Hurricane tar for seg radikale «teenage-piger» og deres intense utforsking av følelser.

24


TRONDHEIMGUIDE


TRONDHEIMGUIDE

«Jeg ble kastet ut av skolen flere ganger. Jeg snakket ikke med noen, stod alene i friminuttene og røykte sigaretter fra jeg var kanskje 13 år, og da jeg gikk i 10. klasse satt jeg bakerst i klasserommet og sov eller leste mine egne bøker»

26


TRONDHEIMGUIDE

«JEG SØGER EFTER noe der kan gøre mig ked af det, fordi det at være ked af det er en stærkere følelse end at være glad». Det mildt sagt forslitte, men samtidig genuine hjertesukket kommer fra Eja Penelope Roepstorff, eller «Eja» som karakteren hennes heter i ungdomsfilmen Team Hurricane. Filmen, som handler om «radical girls in an ordinary world», hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia, og vant kritikerprisen for mest innovative film. I Team Hurricane møter vi åtte jenter som tilbringer mesteparten av sommerferien sin på et sted kalt «Klubben». «Klubben» er bare en klubb. Den er alltid åpen, og sosialarbeiderne som jobber der er avslappede og tilbaketrukne. På Klubben kan jentene gjøre omtrent hva de vil. De driver dank, prøver å være kunstneriske, farger håret på hverandre, gråter, kødder, kjeder seg – og vil selvfølgelig ikke være noe annet sted. Scenene i filmen brytes opp av videodagbøker, hvor jentene filmer seg selv mens de snakker inn i kamera. Monologene handler om å føle seg annerledes enn alle andre, være deprimert, ha kjærlighetssorg, og om spiseforstyrrelser. Før man begynner å trekke en masse paralleller til en viss norsk NRK-dramaserie for ungdom, kan det være greit å ha med seg at Annika Berg ikke engang har sett Julie Andems serie-suksess. Det fritar henne selvfølgelig ikke fra all sammenligning med Skam, så noen likheter og forskjeller er absolutt på sin plass å påpeke. Det gir nemlig litt mening å sammenligne Team Hurricane, med første

sesong av Skam – du vet den sesongen det ikke ble skrevet så mange kronikker om, fordi den ikke tok opp et brennbart identitetspolitisk tema – men som i stedet handlet om en ensom jente som etter hvert fikk seg venner. Denne sesongen inneholdt en hel del prating, og sånn er det i Team Huricane også. Teenage-pigerne finner sammen gjennom en felles skjebne. De er freaks som føler seg annerledes, og derfor forstår de, og respekterer hverandre. I scene etter scene prater og prater og prater de – om seg selv, sine følelser og om hverandre. De er selvhøytidelige, oppriktige, og dramatiske, og de minner en på hvordan det er å være ung, når man ikke bare setter ord på sterke følelser på første gang, men faktisk føler at det man sier er noe klokt – noe som ingen har sagt før en. – Jeg merket at det var et eller annet med mine teenage-år som jeg hadde behov for å grave i, sier Annika Berg. For filmskaperen er Team Hurricane er et personlig prosjekt, som hun følte at det hastet å få gjennomført. Som tenåring hadde Berg det hun selv kaller «virkelig store problemer». – Jeg ble kastet ut av skolen flere ganger. Jeg snakket ikke med noen, stod alene i friminuttene og røykte sigaretter fra jeg var kanskje 13 år, og da jeg gikk i 10. klasse satt jeg bakerst i klasserommet og sov eller leste mine egne bøker. Jeg snakket ikke med noen. Jeg husker at læreren min skulle ha en samtale med mamma, hvor jeg bare satt på en kontorsstol og snurret rundt.


TRONDHEIMGUIDE

28


TRONDHEIMGUIDE

«Av og til er det bare nice med et space»

Ettersom hun ble eldre syntes Berg det ble vanskeligere å huske hvordan perioden som tenåring var. Ting ble gradvis bedre, men fremdeles har hun problemer med å forklare hva som egentlig var galt i tenårene. – Jeg har ikke egentlig noen svar, og det er derfor jeg har kalt filmen for «Hurricane». En orkan er en naturkatastrofe som er helt nødvendig. Den avkjøler jordkloden. Filmen er en måte å vise fram det på, på en klossete, spontan og litt fjollete måte. En liten ting til angående likheten mellom Team Hurricane og Skam: Der Skam-karakterene har fiktive brukerkontoer på Instagram, har Team Hurricane-skuespillerne kun sine egne kontoer med sine egne navn. Det skyldes at Annika Berg rekrutterte skuespillerne fra Instagram, «igennem at ligge på sofaen og browse et halvt års tid». Da Berg til slutt hadde fått tak i de hun ville ha, lot hun skuespillerne velge hva karakterene deres skulle hete. Ingen av dem så noen grunn til å bruke noe annet enn sine egne navn. Flere av karakterene tar utgangspunkt i skuespillernes egne personligheter. En av dem, Zara, var for eksempel under behandling for

spiseforstyrrelser da serien ble spilt inn, og kunne på grunn av strenge regler ved behandlingsklinikken bare være med på innspilling tre av de åtte innspillingstimene hver dag. Selv om flere av karakterene i filmen sliter med selvbildet, og noen av dem har nokså alvorlige problemer, er filmen som helhet et nokså uskyldig portrett av et tenåringsunivers. Det er verken dop, alkohol, eller noen særlig testing av grenser. Jentenes univers er mer introvert enn utagerende. Handlingen dreier seg etter hvert om at jentene legger all sin energi i å lage en kunstutstilling som skal representere dem, før klubben stenger for sommeren. De brenner kosedyrene sine fra de var barn, lager bilder av matsøl og sminker et avkappet grisehode. Berg sier at valget om å lage et uskyldig univers handler om at hun ville undersøke følelser uten å pakke det inn i drama. – Det er en hardcore identitets-ting, og derfor ville jeg ikke ha det så kontrastfylt. Klubben er en slags retro-barndom, det er bare et rom. Det handler om å finne et space inni seg selv hvor man bare henger med sine venner. Av og til er det bare nice med et space.


TRONDHEIMGUIDE

EN ÆRLIG HUR TIGGUIDE:

TRONDHEIMS KUNS T TIL BUD

TEKST GUSTAV SVIHUS BORGERSEN Om man som ny i Trondheim leter etter visningssteder for kunst, kan det virke som en tilforlatelig strategi å la seg veilede av navn. Om man eksempelvis skulle finne på å søke opp «galleri» pluss «Trondheim», dukker det opp en broket liste med nettopp navn (deriblant blyge navn som Modern Art Gallery og joviale navn som Galleri Oluf – ofte med forlokkende mottoer som «Det glade galleri» og «Det muntre galleri»). Mye av dette er tant og fjas, sterile steder som er smidd i kryssilden mellom kunst og næringsinteresser, steder der begreper som formue og fornuft liksom er ment å gli over i hverandre. Det kan saktens også henge fine ting – midt i vellet av landskapsakvareller, kulltegninger av babyføtter og klumpete leirskulpturer av kattepuser og lignende yndigheter – på slike steder, men om man er ute etter kunst med et diskursivt potensiale i en by som mangler de riktig gode kommersielle galleriene, som attpåtil har en smak av aktualitet over seg, kan det formuleres enkelt: Trondheim har i skrivende stund ti stedsspesifikke visningssteder for kunst. (Om man plent vil besøke et salgsgalleri, er nok Galleri Ismene ved Ilaparken det beste alternativet.) På uunngåelig subjektivt vis følger en forsøksvis nøytral presentasjon av disse. I midtbyen befinner Trøndelag Senter for Samtidskunst, Trondheim Kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Trondhjems Kunstforening seg. Førstnevnte sted ligger i Fjordgata og viser som oftest kunst av (halv)etablerte kunstnere fra inn- og utland, i tillegg til at det samarbeider med en rekke andre lokale kulturaktører. Trondheim Kunstmuseum gjenåpnet i 2012 – etter et større oppussingsarbeide. Separatutstillinger med både kjente og ukjente kunstnere, med et internasjonalt tilsnitt, med en kanskje enda større vekt på museets egen samling på sommerstid. Museets andre avdeling, Gråmølna, ligger et sted i bakgatene mellom Solsiden og Møllenbergområdet og huser i annen etasje en fast utstilling av en av landets mest profilerte

30

billedkunstnere, Håkon Bleken. Lokalets førsteetasje er forøvrig blitt benyttet til separatutstillinger en rekke ganger. Nær sagt vegg i vegg med kunstmuseets hovedavdeling ligger Trondhjems Kunstforening. Her vises ofte lokale (billed)kunstnere, vel og merke i alle betydninger av formuleringen «lokal kunstner». Når det først er tale om kunstforeninger, kan Heimdal Kunstforening være vel verd å nevne. Stedet ligger – ikke overraskende – på Heimdal, et godt stykke utenfor sentrum, men det må presiseres at det her har blitt vist overbevisende mange gode utstillinger av forskjellig format og medial karakter de siste årene. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, sentralt plassert i byens paradegate Munkegata, er basert på tradisjon, kunsthåndverk og design og har over mange år hatt en noe lukket appell utad (og kanskje litt for mange blomster- og kjoleutstillinger?). Men museets verkssamling er omfattende og verd noen besøk. Stedet kan blant annet skilte med den største samling av Hannah Ryggens evigaktuelle tekstilarbeider og har vel og merke også overrasket (om enn ikke for ofte) med noen svært så interessante retrospektive kunsthåndverksutstillinger. At stedet i 2013 skiftet direktør for første gang på 35 år kan jo saktens også peke mot en forandring og stedet har nylig startet en mer enn interessant nok «I samlingen»-utstillingsserie. RAKE Visningsrom – hvis karakteristiske lille bygning i 2014 ble flyttet fra trafikken i Elgeseter gate til pirområdet – og Babel Visningsrom for Kunst ligger på forskjellig kant av byen, men har det til felles at de er tilknyttet hvert sitt atelierfellesskap. Førstnevnte sted er tilknyttet atelierfellesskapet RAKE i østbyen og har siden åpningen høsten 2011 vist et varierende, men som oftest både friskt og uforutsigbart utvalg utstillinger. Det er, bedømt etter de siste årenes aktivitet, ingen grunn til å tro at dette vil fortsette å være en av Trondheims absolutt friskeste tilskudd på kunstscenen. Babel Visningsrom for Kunst er tilknyttet Lademoen Atelierfellesskap i østbyen. Dette stedet er primært et såkalt «artist in

residence»-galleri: Et sted der kunstnere fra hele verden søker seg til et gjesteatelieret og stiller ut i det dertil hørende visningsrommet. Utstillingene her er å karakterisere som hummer og kanari, men visningene varer som oftest ikke lengre enn et par helger, noe som garanterer byens høyeste antall utstillinger per år (et pluss da de større institusjonene viser utstillinger som varer i månedsvis). Kunstakademiet i Trondheim (KiT) og kunststudentene herfra fungerer som garanter for studentutstillinger, noe som udiskutabelt er å regne som en fordel for kunstscenens temperatur. I denne sammenheng er det studentdrevne Galleri Blunk (nå i nye lokaler på Svartlamon) og akademiets eget visningsrom, Galleri KiT i Innherredsveien, som gjelder. Her vises alt fra bachelorutstillinger, studentstunts, etablerte kunstneres siste prosjekter og debututstillinger. På kunstakademiet arrangeres det seminarer, gjesteforelesninger og lignende som er åpne for publikum, begivenheter det reklameres altfor dårlig for i forhold til hvor interessante disse kan vise seg å være. Med jevne mellomrom arrangeres det (selvfølgelig) kunstbegivenheter i det offentlige rom (Trondheim Open er nok det mest omfattende arrangementet i denne sammenheng) mens man rett som det er kan bivåne kunstfaglig skarpe ting på Teaterhuset Avant Garden og Cinemateket i Trondheim. Kunst- og teknologibiennalen Meta.Morf er selvfølgelig også et must og arrangeres i år mellom mars og mai. Kunsthallens temporære visningsrom viste nylig sin siste utstilling før åpning av selve Kunsthall Trondheim skjer i oktober. Denne våren er altså slunken på kunsthallfronten, men forhåpentligvis brygger stillheten på noe fenomentalt til neste semester. Nettstedet ArtSceneTrondheim dokumenterer, som eneste aktør i regionen, nært sagt alle utstillinger og publiserer fortløpende kunstkritikk av aktuelle utstillinger og events, kommentarer og intervjuer. Et must for å holde fingeren på byens kunstpuls. Enjoy.


TRONDHEIMGUIDE

ane mette hol , foto anders solberg / trondheim kunstmuseum

Trondheim Kunstmuseum, avdeling Bispegata

foto grethe britt fredriksen

Trøndelag Senter for Samtidskunst

Rake visningsrom

joakim toreg , foto anita w . lande / trondheim kunstmuseum

Trondheim Kunstmuseum, avdeling Gråmølna


TRONDHEIMGUIDE

TEATERHUSET AVANT GARDEN​ FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

Olav Tryggvasons gate 5​ For dem som ønsker profesjonelt teater utenfor institusjonsrammene til Trøndelag Teater, anbefales Avant Garden. Dette stedet er byens (eneste) garantist for nasjonale, så vel som internasjonale gjestestykker. Under den kyndige og erfarne Per Ananiassens ledelse er dette et sted som både tar sjanser og eksperimenterer. Stedet presser seg også støtt og stadig opp mot performancefeltet, noe som garanterer et møte mellom byens scenekunstmiljø og kunstmiljøet. Det er en idé å få med seg det meste som vises her i løpet av en sesong, men fremfor alt er det lurt å skaffe seg et festivalpass under BASTARD, både for kunsten og stemningens skyld. Fortreffelige Bar Moskus i overetasjen hjelper også på sosialieringen.​​

OLAVSHALLEN

Kjøpmannsgata 44 Byens «storstue» inneholder Musikkonservatoriet, Kulturskolen, en mengde klesbutikker, bakeri og kafeer, i tillegg til flerfoldige scener i forskjellig størrelse. Mye konserter og lignende her, men vi anbefaler spesielt Feminalen fra 12. oktober: en musikkfestival som fokuserer på å bedre kjønnsbalansen i musikkbransjen. Lurt og bra!

TRØNDELAG TEATER

Prinsens gate 20 Et steinkast unna Byscenen og Salem Menighet ligger regionens institusjonsteater, med sine fem scener, og i tillegg til å lage gode forestillinger har de sikra seg et utrolig dyktig ensemble fylt opp med mange smarte og dyktige skuespillere. Godt jobba! Denne våren viser de blant annet Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker av Elfriede Jelinek som i hvert fall VI ønsker oss billetter til. AVANT GARDEN

S CENEKUNS T Hele verden er faen ikke en scene: DETTE er en scene.

32


Jeg jobber i revisjonen. Riksrevisjonen. OK, så er det kanskje ikke akkurat slik vi arbeider, men det kreves likevel litt spesielle talenter om du vil være med og vokte fellesskapets verdier.

Riksrevisjonen kontrollerer forvaltningen for å sikre at fellesskapets verdier forvaltes og brukes slik Stortinget har bestemt. Dette gjør vi gjennom revisjon, kontroll og veiledning. Derfor trenger vi mennesker med analytiske evner og et sterkt samfunnsengasjement.

Har du det som skal til for en karriere hos oss? Kan du tenke deg en meningsfylt jobb hvor du bidrar til å ivareta fellesskapets verdier? Er du opptatt av at velferdsstaten fungerer så godt som mulig? Da kan det hende at du passer til en jobb i Riksrevisjonen. Vi er nemlig på jakt etter revisorer som skal sjekke og godkjenne både statsregnskapet og regnskapene for departementer og underliggende virksomheter. Vi trenger også økonomer og jurister som skal kontrollere at statens interesser i ulike selskaper

ivaretas på en god og hensiktsmessig måte. Og ikke minst ser vi etter samfunnsvitere og andre som kan gjennomføre systematiske undersøkelser av økonomi, produktivitet, måloppnåelse og effekter av de tiltak forvaltningen gjør. Sammen bidrar vi til en bedre forvaltning.

Vil du bli en av oss? Les mer på www.riksrevisjonen.no


TRONDHEIMGUIDE

JOHNNY LOVE

Olav Tryggvasons gate 21 Johnny Loves flaggskipsbutikk ligger fint plassert i sentrum, og er som merket synonymt med skarpe linjer, gjennomtenkte detaljer og kvalitet. Best av alt er det lokalt design; Johnny Love så dagens lys i Trondheim. Johnny Ælskov er kanskje mer den trønderske varianten av navnet, men fint med litt internasjonalt tilsnitt.

SUUZ

Thomas Angells gate 7 I den kombinerte klesbutikken og kafeen kan du nippe til en cappuccino mens du shopper sko, vesker og klær fra en rekke norske og utenlandske merker. Blir ikke mer trøndersk enn det!

FILIPPA K

S HOPPING Fordi du hverken kan gå naken, eller med dårlig stil.

FILIPPA K

SHINE

KLEINS

HØYER

Carl Johans gate 24 Nesten rett over gata for slektningen Retro, har den svenske motegiganten bosatt seg. Filippa K er en kjent og kjær merkevare, som har vært inne hos de fleste motebutikkene i Trondheim det siste tiåret. At svenskene åpnet sin egen flaggskips-butikk for noen år tilbake var derfor ingen overraskelse. I Carl Johans gate finner du hele sortimentet, både for hen og … hanne?

Nordre gate 12, Olav Tryggvasons gate 28 (Byhaven), Falkenborgveien 1 (Sirkus Shopping), Østre Rosten 28 (City Syd) Med hele fire utsalg har Kleins posisjonert seg som en mini-kjede i trønderbyen. Neppe plassen for deg som kniper på krona og lever på ferdignudler, men for kvalitetsbevisste og konservative NATT&DAGlesere (de finnes!) er klesbutikken gull.

RETRO

Carl Johans gate 6, Nordre gate 18–20 Med titalls merker i forskjellig prisklasser omfavner Retro-butikkene mang en kunde, enten de higer etter nye sneakers, norsk design eller utenlandsk luksus. Er også majoritetseier i søsterbutikken Carma (Dronningens gate 3), og har siden butikkfødselen i 1998 blitt en økonomisk suksesshistorie. Jaja bla bla, samma det, så lenge jakka passer! Og den gjør den ofte om man kjøper fra Retro.

34

Thomas Angells gate 10B Shine on, you crazy diamond! At grunnlegger Charlotte er fransk merkes godt. Shine fungerer som et lite stykke Paris, midt i Trondheim. Butikken bugner av klær, tilbehør og hudpleie fra aktører som Frame Denim, Jane König og Aesop. De som jobber der kan lett få deg til å bruke de ekstra lappene du egentlig ikke hadde, men er det egentlig så farlig? Hvem trenger skolebøker, når man har en kjole fra Isabel Marant?

Kongens gate 14B, Beddingen 8 (Solsiden) Med det nesten i overkant ærlige og overfladiske slagordet «Upgrading humans since 2004», har Høyer skaffet sitt andre lokale i byen. I tillegg til butikken på Solsiden, tok de over kremlokalene mellom Torget og gågata Nordre, og tilførte med det strekningen en umiskjennelig eim av eksklusivitet.


FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

SUKKER

S HOPPING Det eldste er ofte best. LIVID

Olav Tryggvasons gate 19 Her selges det klær, men det er ikke 100% forståelig hvordan de reklamerer for det. Litt spess med teksten til «Mellom bakkar og berg» printet i vinduet, men props for å gjøre en gammel postvogn om til utstillingsstativ. Denim dude og Livid Jeans-grunnlegger Jens Olav Dankertsen ble nominert til Trondheimprisen for Årets Navn i 2015, og mente da at Trondheim kan være en fullverdig samlingsarena for nyskaping, men ønsker man noe må man bidra. Det stiller vi oss bak, særlig fordi Livid er en bedrift som fremmer gode verdier i en bransje som ofte er svært lite bærekraftig.

SUKKER

Nedre Bakklandet 9A Sukker på Bakklandet er en samling av kreative fingre bestående av klesdesignere, smykkedesignere, industridesignere og lignende. Nevnte vi grafiske designere? Her finner du alt fra kjoler til accessories. En perfekt plass å gå innom om du kikker etter den ekstra detaljen til antrekket – eller en gave til din medstudent.

GJENBRUKSBUTIKKEN

Saupstadringen 3 (Coop Prix, Kolstad-bygget) Bruktbutikken er drevet av et eldre ektepar, og du møtes med et smil av veldig hjelpsomme folk. Her kan du finne brukte kjøleskap til 50-lappen, grytekluter til gratispris og … ja, hvorfor ikke en porselenshund? Du skjønner tegninga. Verdt bussturen til Saupstad.

Norges største formidler av hybler og bofellesskap. Helt gratis!


TRONDHEIMGUIDE

S HOPPING Ingenting slår lukta av en som kjøper skikkelig vinyl.

WANGSMO ANTIKVARIAT

Vår Frue Strete 1 Det mange ikke vet er at det på hjørnet ut mot Vår Frues-parken ligger et lite, men ypperlig utsalg med vinyl fra 70-tallet. Wangsmo har ligget her en årrekke, men har de siste årene tatt inn mer og mer vinyl. Overraskende mye prog/hardrock/metal fra 70- og 80-tallet for (litt) stive priser. Men uansett bedre enn hva kjedene kan tilby. I ny og ne kan man raske med seg vinyljuveler herfra for en skarve tohundrelapp, som normalt går for det dobbelte på de omreisende platemessene.

AFTERMATH MUSIC

St. Olavs gate 3 Til tross for verdens minste lokaler er Aftermath Music den eneste musikksjappa i Trondheim som har overlevd siden 1997! På Aftermath finner du vinyl, CD, klær, DVD, buttons, patches – alt som kan relateres til musikk. Sjangrene? Metall, punk, hardcore, prog, rock og litt pop. Det står ikke på utvalget altså, og det står heller ikke på betjeningen, som er veldig glade i å snakke om musikk over en kopp kaffe.

AFTERMATH MUSIC

ALL GOOD CLEAN RECORDS KAFFEBAR OG VINYLSPINNERI

Nonnegata 25 For dem som lengter tilbake til tiden da platebutikkene var en hangout der man lyttet til plater, diskuterte og tok en kopp: Her er svaret. Danske Jacob Kjørsvik Kaas har etablert nettside for salg av vinyl, eget plateselskap og butikklokaler som altså også fungerer som kaffebar. Her er alt tilrettelagt for at handling og lytting skal være en sosial opplevelse – og der kaffen skal være like god som samtalen og musikken. Du finner garantert plater du ikke har hørt eller sett i disse små lokalene på Møllenberg. 36


Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere pü samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012


TRONDHEIMGUIDE

ENTEN ELLER

Fjordgata 23 Noen ganger går man til frisøren for å bli dullet med, sladre litt, eller rett og slett bare for å få helgefølelsen. Og da går man på Enten Eller. Misforstå oss rett, Enten Eller består av dyktige frisører som kan faget sitt. Men de kan også det lille ekstra som får deg til å føle deg hjemme.

COWBOYS AND ANGELS FOTO CAROLINE LYTSKJOLD

Thaulowkaia 4 Litt av et navn på en frisør, men når alle frisørrelaterte ordspill er tatt er det vel sånt man ender opp med. Forfriskende, synes vi, og når frisyren er god og frisøren er grei er allting godt. Det er også godt å ta seg en wrap på Wraps Wraps (også et spennende navn) rett ved når du er ferdig. Eventuelt en dukkert i elva for å vaske av deg alle de irriterende småhårene. COWBOYS AND ANGELS

FR IS ØR

Fordi hatt er et tåpelig klesplagg.

H2

Dronningens gate, Nordre gate, Mercursenteret, Byhaven, Olavskvartalet, Thomas Angells gate, Grilstad Marina Overalt hvor du går i Trondheim, følger den ovale røde logoen med hvit font etter deg. Frisørkjeden H2 har virkelig klart å gjøre det stort i trønderhovedstaden. De beste og mest etablerte salongene finner du på Byhaven og i Thomas Angells gate, som har mange hyggelige og erfarne frisører. De eldste er ofte de beste, men ligger høyere på pris, så om det er litt skralt i portemonéen bør du høre etter om «en av juniorene er ledig». I tillegg anbefaler vi den litt småspesielle H2-en på Mercursenteret, om du vil friseres med utstoppede rever rundt deg. Kjempehyggelig service fra Elin og jentene der, også. Og alle H2-er har massasjestoler – akk, noen ganger er det verdt de ekstra pengene.

AHEAD

Nordre Gate 4 Inne i veita, nesten helt bortgjemt ligger Ahead – men alle vet hvor det er, godt mulig fordi vi hører bassen de spiller femten meter unna. Her jobber flere veteraner som fremdeles er de store trendsetterne i frisørbransjen. Hyggelige priser har de også! Spør du om hodebunnsmassasje, er det femti prosent sjanse for at det er dubstep du får servert. Ekstra kudos for å konsentrere seg om hår og ikke make-up og «bli ny»-dager.

38

COMA FRISØR

Munkegata 62 Coma frisør er noe så uvanlig som en økologisk-inspirert frisørsalong i Trondheim sentrum. Når du tenker på at mange frisører slutter i jobben grunnet eksem og lignende, er det åpenbart at salonger som ikke bruker allergifremkallende produkter er en bra ting. Her er det mer plantebaserte produkter enn plantesveiser (selv om en og annen «grorudpalme» vel kan forekomme, HAHA, bare litt frisørbasert humor, folkens), og man klippes i en behagelig og ujålete miljø. Hvis du er heldig får du time med regjerende norgesmester Monica Berge, som i 2015 også ble nominert til Årets frisør av Norske frisør- og velværebedrifter. Ta med deg en gnaskerot og spør om time!


ss / LøRDag 1. SeptembeR

rf / manDag 10. SeptembeR

jd / FReDag 21. SeptembeR

jd / LøRDag 6. oktobeR

ss / SønDag 7. oktobeR

rf / tiRSDag 16. oktobeR

ss / tiRSDag 16. oktobeR

ss / toRSDag 8. novembeR

rf / SønDag 9. DeSembeR

kr. 265,- / 18 år

kr. 250,- / 18 år

kr. 350,- / 18 år

kr. 320,- / 18 år leg.

kr 330,- / 18 år

kr. 350,- / 18 år

RF = Rockefeller / JD = John Dee / SS = Sentrum Scene Forsalg: www.rockefeller.no / tlf. 815 33 133 / Se www.rockefeller.no for fullstendig program mer informasjon om åpningstider, nyheter og oppdateringer. Obs! Bill.avg. kommer i tillegg.

kr. 200,- / 18 år

kr. 290,- / 18 år

kr 265,- / 18 år


RESTART NYTT SEMESTER. NYE FESTER.

HK REKLAMEBYRÃ… FOTO: LYKT

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Trondheimguide, høst 2018  

NATT&DAG Trondheimguide, høst 2018  

Profile for nattogdag