Page 1

VÃ…R 2018

OSLOGUIDE


Norges største formidler av hybler og bofellesskap. Helt gratis!


Sjefredaktør DANIEL RAMBERG ramberg@nd.no

Foto CAROLINE LYTSKJOLD CHRISTIAN TUNGE DANIEL RAMBERG HANNA KRISTIN HJARDAR IDA GØYTIL ISELIN TARA RATHKE MARIA PASENAU

Redaktør NIKOLAI KLEIVAN kleivan@nd.no Filmredaktør MARCO REINERTSEN reinertsen@nd.no

UTESTEDER Sentrum, Grünerløkka, Youngstorget, Vestkanten, Grønland, Tøyen +++

Musikkredaktør PELLE BAMLE bamle@nd.no

Markedsavdeling JOHNNY JENSEN salg@nd.no

Fotoredaktør MARIA PASENAU pasenau@nd.no

MAT Kafé, sykkelbar, restaurant, pizza, burger, indisk, meksikansk, asiatisk, vegetar +++

Kommersiell direktør ANDERS GOTTLIEB-NYGAARD Anders@nd.no

Art Director TORUNN SOLLI solli@nd.no

Administrasjon okonomi@nd.no

Skribenter ANDERS LØLAND ANDREAS DAHL CAROLINE LYTSKJOLD DANIEL RAMBERG LUDVIG FURU MARCO REINERTSEN NIKOLAI KLEIVAN IDA WAMMER PELLE BAMLE TORGEIR HOLLJEN THON

SHOPPING Bøker, klær, vintage, musikk +++

Salg- og markedssjef CHRISTIAN RASMUSSEN christian@nd.no

På forsiden KATARINA BARANNIK OG BO Foto: Maria Pasenau

Utgiver NATT&DAG AS Trykk ARTKO AS Opplag 35 000 REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL Postadresse: NATT&DAG Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo

DIN

EGEN

VEI Lyst å utfordre en mur? Prøv fresco!

KUNSTSKOLEN

Ålesund Kunstfagskole

Søknadsfrist 15.mai

2 år hos oss + 2 år hos DJCAD i Skottland gir bachelor i kunst eller design

alesundkunstfagskole.no


NAUG & V E N N E R

KAFFE DU KAN LYTTE TIL

GÅ IKKE GLIPP AV NESTE NEW SLANG-KONSERT!

KJENTE ARTISTER FØR DE BLIR KJENT

newslang oslo

«BEST AKKURAT NÅ» PÅ SPOTIFY PLUKKET AV NATT&DAG OG PRESENTERT I SAMARBEID MED ALI MØRKBRENT

ALI KAFFE KURERER GRUFF Joh. Johannson Kaffe AS – kjent for god kaffe siden 1866 www.alikaffe.no


TIPS

3

LEV ØKONOMISK, IKKE AERODYNAMISK Det er ingen hemmelighet at Lånekassens midler ofte er utilstrekkelig til å tilfredsstile selv de mest primale behov, men for den smarte student (deg, journ. anm.) er næring aldri langt unna. Vårt beste tips er å sveve rundt i nærheten av der de mest høytsvevende kursene holdes, evig på jakt etter seminarer og konferanser med smørbrødservering. Vi anbefaler også en tur innom forelesernes egne «fagseminarer» – før du vet ordet av det svømmer du i en sjø av roastbeef og remulade. På hjemmebane anbefaler vi å følge mattestykket «kalorier per. kroner». Veteraner i bransjen foretrekker 400g ferdig fyrstekake, som leverer nok kalorier til å holde en voksen mann gående i to dager.

2

FOTO MARIA PASENAU

MINGLE «Det handler ikke om studiene, det handler om kontaktene». Hvis du er litt hissig på vennefronten kan du i løpet av studietiden sikre deg venner i alle bransjer og surfe inn i voksenlivet på en bølge av av vennetjenester. En tannlege til å fikse tenner, en jurist til koke selvangivelsen din, en sosialantropolog som kan hjelpe deg med å flytte – alt er bare en Facebook-melding unna!

1

GENERELL STUDIEKOMPETANSE NATT&DAG-redaksjonen er 90% halvstuderte røvere og 10% boarder collie, men her er noen tips vi tenker nye og gamle studenter bør ha i tankene.

5

PUGGE, IKKE DRUGGE Som ny student, særlig de som befinner seg i humanioras irrganger, er det lett å la seg lokke til å innta prestasjonsfremmende midler for å hjelpe lesesalstilværelsen. I utgangspunktet en god og fremoverlent idé, men i realiteten ender det med at du bruker en halvtime på å lese og fem timer på å demontere skrivebordslampen din. 6

4

VÆR SENSOR I begynnelsen av studiet tror de fleste at «sensor» er en gammel hullkortmaskin som står i kjelleren til institutt for informatikk, men faktum er at sensor er et legeme av kjøtt og blod som har lyster og lyter som alle oss andre. Det tilhører sjeldenhetene, men i enkelte tilfeller vil sensor røpe at det er nettopp hen som skal rette eksamen. Det er nå du setter inn støtet, bruk informasjonen du har samlet inn i løpet av mange sene kvelder i kamuflasjeklær utenfor sensors hus og vev det sømløst inn i eksamensbesvarelsen. Profitt.

KREV RESPEKT Den største trusselen mot enhver student er å pådra seg et såkalt «flink pike/ gutt-syndrom» som setter psykologiske kjepper i hjulene for dine studieambisjoner. For å unngå dette anbefaler vi at 50% av studiehverdagen din bør brukes til å få andre studenter til å føle seg underlegne, slik at du igjen føler deg bedre. Her er det stort rom for å improvisere, men vi har noen anbefalinger: 1) Ha en hauk på skulderen på lesesalen. Synet av denne majestetiske fuglen vil sikre deg den respekten du fortjener. 2) Rop ut «JEG ER ATHENA, KUNNSKAPENS GUDINNE» eller «PAIN DOES NOT EXIST IN THIS DOJO» under første forelesning. Garantert å sette en støkk i de aller fleste! 3) Ta med deg alle barna fra barnehjemmet du startet i Namibia i sommer og få de til å gjøre en kul matinée i pausen mellom forelesninger. Dette viser at du har interesser også utenfor studien, og kan sette en støkk i de aller fleste! 4) Putt pensum i en blender og lag en pensumshake som du drikker mens du stirrer kollokviepartneren din i øynene. Kjenn på følelsen av kunnskap som strømmer nedover din øsofagus.


Support: Woody Smalls

+ Finding Muzyamba

RF / Lørdag 3. februar

RF / Torsdag 8. februar

JD / mandag 12. februar

kr. 310,- + bill. avg. Hovedsal 18 år / galleri fri alder

RF / Tirsdag 6. mars

RF / Lørdag 10. mars

RF / søndag 18. mars

RF / fredag 27. apriL

kr 290,- + bill.avg. 18 år leg.

SS / mandag 5. mars

kr 290,- + bill.avg. 18 år leg.

kr. 320,- + bill.avg. 18 år leg.

kr. 390,- + bill.avg. 18 år leg.

kr. 330,- + bill.avg. 18 år leg.

kr. 225,- + bill.avg. 18 år leg.

kr. 315,- + bill.avg. 18 år leg.

RF / mandag 30. apriL

kl. 18.00 – fri alder / kr. 175,- + bill.avg. kl. 21.00 - 18 år leg. / kr. 315,- + bill.avg.


QUIZ

Quizmaster Andreas Dahls tre første ord var «La Paz», «Mekong» og «Kangchenjunga», og allerede som tolvåring kunne han nanvgi de fire hovedstedene som ligger langs Donau. Til daglig driver han med quiz-skaping og perser-oppdrett under ruinene av trafikkmaskinen Bispelokket. Instagram: @hummerskum

S TUDENT QUIZ

De fleste forsøker en del forskjellige fag før de finner det de vil studere. N&D er egentlig veldig pro halvstuderte altmuligfolk med litt spredt høyere utdanning, men skjønner at alle ikke har tid og ork til å bruke tre-fire semestre på noe du egentlig ikke skal jobbe med. Her er derfor en hendig quiz du kan bruke til å få en slags pekepinn på hva du kan og vil og skal :)

4: PSYKOLOGI Vi skal frem til en del av hjernen som er nært forbundet med hukommelse. Den ble navngitt allerede i 1587 av en fyr som påsto at formen på delen minner litt om en sjøhest. Hva heter den?

8

6: GEOGRAFI Hvilket land er det eneste som har et maskingevær i flagget sitt? (NB: Guatemala har en rifle i flagget sitt, men det er ikke det landet vi skal frem til her)

9: INTERNASJONALE FRED OG KONFLIKTSTUDIER I 1992 hooket FN opp med fem nye land som alle har navn som ender på «-stan». Nevn ALLE! Ingen nåde!

7: FILOSOFI Han publiserte bl.a. Myten om Sisyfos (1942), Opprøreren (1951) og var en storrøyker med høy krageføring. Hva heter mannen?

10: KJEMI Hvilken populær stimulant er dette? Foto: Wikimedia Commons

3: FARMASI / MEDISIN Sorter følgende opioider fra svakest til sterkest: Morfin, Oksykodon, Kodein, Fentanyl

8:TEOLOGI I følge første mosebok ble godeste Onan ble drept direkte av gud (uten bruk av pest eller engel!). Hvorfor det?

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

2: BIOLOGI Hvilken art tilhører denne røveren her?

5: KUNSTHISTORIE Hva er som hovedregel maks antall år man kan motta arbeidsavklaringspenger? NB: Regelen ble endret i 2017.

11:ALLMENNKUNNSKAP Sorter følgende UiOstudieretninger etter poengkrav for å komme inn, fra lavest til høyest: Sosiologi, Medievitenskap, Estetiske studier, Samfunnsøkonomi. Poengberegningen er fra det ordinære hovedopptaket, 2017. Alle studierer på bachelornivå.

POENGSCORE 11 poeng: Du kan tjene gode penger på en dokumentarserie om flink-pike-syndromet ditt. 6-10 poeng: Pass på at Kilimanjaro-turen med gutta ikke tar for mye tid bort fra medisinstudiene. 2-5 poeng: Velkommen til HUMANIORA! 0-1 poeng: En dag kommer også du til å bli en sommerfugl. 1: Eple. 1p 2: Rød panda. 1p. 3: Kodein, Morfin, Oksykodon, Fentanyl. 1p. 4: Hippocampus. 1p. 5: Tre år. 1p. 6: Mosambik. 1p. 7: Albert Camus. 1p. 8: Judas, Onans far, beordret Onan til å gjøre enken til Onans bror, Er, gravid. Onan var av forståelige grunner ikke så hypp på dette, så han «lot sæden gå til spille på jorden». Dette var «ondt i Herrens øyne, og han lot ham dø». Hjelpes! 1p. 9: Usbekistan, Turkmenistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan. 1p. 10: Koffein. 1p 11: Estetiske studier (Fritt opptak) > Mediavitenskap (46.8) > Sosiologi (49.4) > Samfunnsøkonomi (55.0). 1p.

1: ALLMENN LITTERATURVITENSKAP Hvilken frukt var det Den lille larven Aldrimett spiste den første dagen etter han kom ut av egget?


ÅRETS SHOW PÅ LATTER! S TA N D U P N O R G E P R E S E N T E R E R

SÆRDELES VELGJORT, SKARPT OG VITTIG!

BALLESPARK MED STILLETTHÆLER! AFTENPOSTEN

DAGBLADET

EN GOLDEN ANLEDNING!

ALLEREDE

20.000

HALDEN ARBEIDERBLAD

SOLGTE BILL.!

til 2.Presenterer februar Standspiller up Norge

Spiller til 8. mars

S TA N D U P N O R G E P R E S E N T E R E R

STAND UP NORGE PRESENTERER

SCHØYEN, SKÅBER & CESS

OVER

35.000 AFTENPOSTEN

LOFOTPOSTEN

DRAMMENS TIDENDE

DAGBLADET

billetter so lgt

spiller til 21. mars

premiere 7. februar

HUSK! STAND UP på KLUBBSCENEN. 4 NYE KOMIKERE HVER UKE. TIRSDAG, FREDAG og LØRDAG! FRA 100,STAND UP NORGE PRESENTERER

Dora Thorhallsdottir E

S TA N D U P N O R G E P R E S E N T E R E R

S JANo! S TE sl SIS i o

BERGENSAVISEN

BERGENSMAGASINET

BERGENS TIDENDE

P ER N I L L E S ØR EN S EN

TETT PÅ DE LATTERLIG NÆRE TING! AFTENPOSTEN

OVER

PREMIERE 5. SEPTEMBER 2018 L AT T E R AKER BRYGGE

spiller til 17. februar

spiller til 9. februar

PREMIERE 5. SEPTEMBER

Billetter og bord: 23 11 88 00 | mail@latter.no | ticketmaster.no | latter.no |

facebook.com/latter.no |

40.000 solgte bill.!

premiere 12. september

latteroslo |

latterioslo


OSLOGUIDE

MED KAPITALEN

I BAKSETET TEKST PELLE BAMLE FOTO MAGNE RISNES

To legendariske Oslo-utesteder har stengt dørene. Initiativtaker Ole Mikael Yong Pedersen mener det føyer seg inn i «rekka av kulturtilbud som får stadig mindre plass i et stadig mer strigla Oslo».

Taxi Take Away, baren ved Hausmania med det uslåelige anti-konseptet «billig øl og åpen profil», åpner for over 12 år siden. I 2013 utvidet Ole Mikael Yong Pedersen og resten av TaxiTaxiTaxikollektivet imperiet sitt med underklunnsklubben Maksitaksi, i kjellerlokalet vis-a-vis Blitz. Maksitaksi booket alt fra hardcore punk til visesanger og dancehall, de hadde skeive klubbkonsepter og stod ofte for unge utenlandske artisters første Oslo-besøk (for eksempel da Princess Nokia spilte der for ett år siden). Det er ikke nødvendigvis god økonomi i å være først ute, for så å se større aktører stikke av med fortjenesten når de samme artistene kommer tilbake til byen for andre og tredje gang (Princess Nokia spilte på Parkteatret i november), men sånn er det å operere i den såkalte undergrunnen. Noen som driter i Princess Nokia og skeive klubbkonsepter er selvfølgelig gårdeierne, for de vil ikke at hverken Maksitaksi eller Taxi Take Away skal bli værende. – Maksitaksi har blitt kjøpt opp av et pensjonsfond som heller ser at det står tomt enn at det drives nattklubb. Nattklubb passer ikke i profilen til deres portefølje, sier Ole Mikael Yong Pedersen. Han er del av TaxiTaxiTaxi-imperiet, som har driftet både Taxi Take Away og Maksitaksi. – Et ganske grelt eksempel på hvordan kapitalplassering i eiendom ikke spiller på lag med byliv. De har ingen planer for lokalet, så i overskuelig fremtid skal det stå tomt. Jøss. Og Taxi Take Away? – Kontrakten går ut og huseier ønsker ikke å fornye den. Vi har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor.

10

Hva frykter du skal ta over? – Jeg frykter det kommer inn et nytt barkonsept med en mer kommersiell profil. Vi har vært der i 12 år og sett utviklinga som skjer i det nabolaget. Man kan tenke seg at den rekka fra Blå mot Revolver har et potensiale som et nytt slags «OffYoungstorget»-strøk. Litt som utviklinga i Torggata de siste årene. Hvordan blir Taxi Take Aways siste dager? – Vi har booka så mange vi har fått plass til av våre beste venner hver dag i hele oktober. Blir litt som en løpende avskjedsfestival. Høydepunkter du vil trekke frem fra Maksitaksi? – Vi hadde en av de tidlige Beglomeg-konsertene her. Det var veldig gøy. Iconiclastic med Reidar Deadswan må vi trekke frem som en fast DJ som har vært veldig viktig for oss med tanke på profil, publikum og stemning. Subpub som et ukentlig bassorientert klubbkonsept og en motvekt mot et house og hihat-orientert klubbliv. RadiOrakel har hatt mye bra fester, og Bakrommet har vært her med gode reggae-arrangementer, med blant annet Klumben & Raske Penge (dansk dancehall med monsterhitten «Faxe Kondi», red, anm.). JD Samson var jo også en legendarisk kveld med svett og uhemmet dansegulv der klær føyk av folk og gikk veggimellom. Og fra Taxi? – På Taxi hadde vi jo verdens første Senjahopenkonsert, det var veldig gøy. Den åpne profilen har gjort at vi bare har hatt stående en mikser og to platespillere som har vært tilgjengelig for både ferske og mer erfarne DJer som bare vil spille en kveld i en lite pretensiøs setting. Som har gjort


OSLOGUIDE

«Vi har hatt veldig fokus på at vi skal tilby trygge rom» at vi har hatt sykt mye bra musikk der. Mye av konseptet har vært å ha et tappetårn, en mikser og to 1210-ere og se hva som kommer ut av det. Uslåelig konsept, det! Hva med lavpunkter? – På et øyeblikk som dette er det vanskelig å finne noe som kan toppe at vi ganske motvillig føyer oss inn i rekka av kulturtilbud som får stadig mindre plass i et stadig mer strigla Oslo. Det er vanskelig å se tilbake og finne noe som topper, eller bunner, det. Hva føler du dere har oppnådd i løpet av disse årene? – Vi har hatt som mål å levere både kultur og uteliv så rimelig som mulig. Det er en annen målsetting enn utelivet for øvrig. Vi har hatt veldig fokus på at vi skal tilby trygge rom som er fri for rasisme, sexisme, homofobi og seksuell trakassering, som er noe som mange, kanskje særlig damer, ikke akkurat er ukjent med å oppleve på byen. Vi har levert et bredt spekter av variert musikk og vi har hatt fokus på tilby en tilgjengelig scene kombinert med programmering med høy kvalitet, og et trygt og ikke-ekskluderende rom så billig som mulig. Det å gå ut i Oslo i dag er uforholdsmessig dyrt! Hva er det beste med Oslos uteliv om dagen? – Det beste er jo alle de små, uavhengige aktørene som bare gjør tingen sin. Hærverk på Hausmania går jo inn i den rekka, No. 53 i Gamlebyen, og også steder som Revolver og Pauls Boutique. I tillegg vil jeg gjerne trekke fram klubbkonseptet Ulydig som er veldig i Maksitaksis ånd. Og det verste? – Det verste er vel resten av byen. Noe er jo bra, men det er en alt for stor kritisk masse av meningsløse konsepter som er for dyrt og for kjedelig. Har dere planer om å starte noe nytt? – Nei, ingenting konkret. Denne avviklingen har kommet relativt brått på, det er bare noen uker siden vi fikk beskjed om at vi ikke får ny kontrakt for Taxi. Men det er klart at hvis det åpner seg noen muligheter så er det bare å ta med seg de erfaringene vi har fått og fortsette å gjøre det vi gjør. Og med utgangspunkt i det herlige kollektivet vi har så er det ikke grenser for hva vi kan få til med et tappetårn og to 1210.

Beglomeg-slippfest på Maksitaksi, 2013.


OSLOGUIDE

IZAKAYA

St. Olavs gate 7 Rett ved St. Olavs plass ligger Oslos eneste sakebar. Hos Izakaya kan du lære om, og smake på, forskjellige typer sake, i tillegg til diverse japanske småretter (ikke sushi for en gangs skyld), Shochu og japanskinspirerte drinker. Lokalet er intimt og stedet opererer ikke med reservasjoner, så vær tidlig ute hvis du vil ha bord, spesielt i helgene.

RETT INN BAR

Storgata 39 Du har ikke opplevd Oslo før du har sunget karoke med en luuuun Gato Negro til 43 kroner i hånda, mens du eyeballer utvekslingsstudenten på 28 som ikke har råd til noe bedre. Konkurrerer hardt med Store Stå på Bislett om å ha byens mest seksuelt ladede barnavn, og sammen forteller de en historie om hvordan en kveld på Rett Inn vanligvis fortoner seg. Icebreakers: Manchester United og røykehoste.

Izakaya

Foto: Ida Gøytil

U TELIV Ah, sentrum og omegn! Oslos utelivs minste felles multiplum har noen av Oslos beste steder.

KHARTOUM

Bernt Ankers gate 17 Khartoum er den beste baren i Oslo som ikke egentlig er en bar. Det er nemlig et kunstsenter, stiftet av kunstnerne Fadlabi og Karin Erixon med et ønske om å utvikle prosjekter med røtter i Afrika og Midtøsten. Å bringe nye forståelser av disse regionene til bords. Det høres ut som en tung materie på papiret, men om du stikker innom, skjønner du at det faktisk funker. Kunstformidling med en dyp og ektefølt kongstanke OG levende utested – og det hadde ikke funka som det ene uten å faktisk være det andre. Khartoum ønsker seg egentlig til byen det er oppkalt etter, hovestaden i Sudan. Inntil videre nøyer det seg med eksiltilværelsen i Bernt Ankers gate.

GAASA

Storgata 36B Mangelsgården i Storgata har tidligere huset fattige, sinnssyke, foreldreløse og andre utstøtte. I dag finner man stort sett voksenhipstere og DN-journalister på de lange utebordene, men Gaasa har holdt seg som et av våre favorittsteder. Kanskje er det øl- og vinutvalget, som er bunnsolid uten å gjøre en greie ut av seg. Kanskje er det biljardbordet man kan spille på gratis. Eller kanskje er det nettopp forgården, hvor vi har sittet i all slags vær og fantasert om revolusjon og bedre tider. Khartoum

12

Foto: Maria Pasenau


Øyafestivalen 7.–11. august K jø p b ill e tt i dag!

Ukespass og dagsbilletter på Ticketmaster.no!

Kendrick Lamar

Lykke Li

(US)

(SE)

Cezinando Kafé Hærverk

Foto: Maria Pasenau

KAFÉ HÆRVERK

Hausmanns gate 34 Fra gateplan er det ingenting som tyder på at Kafé Hærverk eksisterer. Den svarte filten foran vinduene og den digre, kronisk stengte ståldøra inn til Hausmania skriker ikke akkurat «velkommen». Hærverk har ingen begrensninger: En uke på Hærverk kan inneholde alt fra hypereksperimentell støymusikk fra Sør-Korea, jamming med barn med Downs syndrom og André Bratten. Eller et legendarisk jazzband fra Australia, Hanne Kolstø og psykedelisk rock fra Russland. I langhelgene fylles stedet og den lille bakgården til randen av en herlig blanding gamle og nye bytryner, Hausmania-legender og techno-entusiaster. Vi sier som Ole Jastrau på Bar des Artistes: «Å, så godt det er å slutte å tenke.»

JAEGER

Grensen 9 Untz untz! Alltid bra på Jaeger. Stor nattklubb i de gamle lokalene til rockespøkelsene So What! og Garage. Booker stort og tett innenfor alt som kan krype og gå av klubbmusikksjangre, men har også konserter og café på dagtid. Function One-lydanlegg i begge etasjene, masse gode ukedagskonsepter, tyske lampeskjermer, to lune uteserveringer med gyngebenker og svær, fin kjeller. Har tidligere vunnet NATT&DAGs Oslopris for Årets utested, og vinner våre N&D-hjerter hver helg/ukedag/helligdag.

SUMMIT 21

Holbergs gate 30 På Summit 21 kan du nyte en bedre drink og en enda bedre panoramautsikt fra toppen av Radisson Blue, men husk at afterglowen forsvinner raskt når du kommer ned på gateplan og må mingle med crowden fra Tullins. Det er best å bare hive seg rett i en taxi. Skulle du ha behov for å bevege deg enda høyere opp i atmosfæren har du 34 SkyBar i Plazahotellet en liten trikketur unna.

Arcade Fire Fever Ray

(CA)

(SE)

Patti Smith (US) · deLillos Paradise (NO/UK) · Converge (US) Grizzly Bear (US) · J Hus (UK) … And

You Will Know Us by the Trail of Dead (US)

Brockhampton (US) · Smerz Tønes · Sleaford Mods (UK) Noname (US) · Wolf Alice (UK) Young Dreams · Fieh · Store P Sassy 009 · Moses Sumney (US) Chelsea Wolfe (US) · Great News Hollie Cook (UK) · Jorja Smith (UK) Superorganism (US) · Dig Deeper


OSLOGUIDE

BAR LARDO

Møllergata 38A Når alt for mange barer i denne byen prøver å være noe mer, for ikke å si noe helt annet, enn nettopp barer, er det befriende med et sted som Bar Lardo. Joa, de har sine spesialiteter, som naturvin og spekemat, men de er beskjedent kommunisert og du får ikke noens skinke skjøvet opp i ansiktet med mindre det er nettopp det du vil. Det er lov å le litt av at ølen kun serveres som snitt (av «estetiske hensyn»), men det er i hvert fall vennlig både mot lommeboka og leveren. Dessuten føles det herlig eksotisk å dele litersflasker med San Miguel med gode venner tidlig på kvelden. Som å være i Syden, hvis Syden var en mildt forspansket versjon av Robinet. Oslo, agosto treinta y uno!

RØVERSTADEN

Munkedamsveien 15 Røverstaden er en ny kultursatsning tilknyttet Oslo Konserthus. Kulturhuset skal fylle 4000 kvadratmeter (!) med kunst, film, mat og drikke, men det mest interessant er kanskje at de også starter opp en klubb- og konsertscene, som allerede før åpning booket blant annet Broen, Skranglejazz og Maleek Berry. Det lover veldig godt for fortsettelsen!

OSLO CAMPING

Møllergata 12 HULL-I-EN! Når campingplass kan gjøres om til et utelivskonsept, kan alt bli utelivskonsept. Enten du alltid reiste på campingferie da du var barn, eller du aldri gjorde det, men har en slags innbilt nostalgi for det likevel, så er dette stedet for deg. Minigolf, brettspill og myggspray er det nye sex, drugs & rockemusikk. Det er jo mye bedre enn fellesdusjer med kaldt vann, soving i telt og dårlig utvalg i kiosken, for å si det sånn. Bar Lardo

Foto: Maria Pasenau

TORGGATA BOTANISKE

SENTRALEN

KRØSSET

FUGLEN

Torggata 17B Det er som om man ikke kan dra på byen lenger uten å bli konfrontert med eller annet nytt konsept. Det finnes for eksempel et Oslo-utested hvis konsept er å forvente at alle skal delta i et innviklet teater om forbudstiden i USA på 1920-tallet. Dette gjør det ekstra forfriskende med et nytt konseptsted hvor greia ikke står i veien for opplevelsen. På Torggata Botaniske er det til og med sånn at hengeplantene og herbariene hever den. Det ser fint ut, er varmt og lunt og lukter godt. Ja, selv de konseptuelle drinkene glir ned uten videre irritasjon. En vakker blomst blant ugress, og vant derfor NATT&DAG-prisen for Årets utested 2015. Seff!

Maridalsveien 3 Hjørnetsteinsutestedet på toppen av dumpa over Brenneriveien og Akerselva har kvittet seg med nykkene og det jålete navnet Crossroads, og endelig tatt hintet og offisielt tatt navnet den lenge har hatt på folkemunne. Det har vel noe med noe med at det er endel nye eiere og at de har kvittet seg med restaurantdriften, men NATT&DAG tror uansett at Krøsset fortsetter å være et godt ute- og møtested. Målgruppe: Alle som liker musikk og kultur. Å lø! Det er jo oss. Og deg!

14

Øvre Slottsgate 3 Multikulturhuset Sentralen har over 300 kontorplasser, en rekke produksjonsrom og møterom og en drøss med muligheter for arrangementer rundt om i husets ulike hjørner og ganger. Den største salen har plass til 800 publikummere! Humornieu har blant annet hatt noen LEGENDARISKE shows på Sentralen, og hvis ikke alle de tallene er en munnfull nok, så har de også et stjernelag av kokker som disker opp på SentralenMat, hvor det råder en rimeligavslappa stemning uten hvite duker på bordet og et prisnivå som også burde gå for fattige kulturpushere. De kjører kortreist mat der de får inn hele slakt, og bruker hele dyret. Matkultur og kultur hånd i hånd, altså.

Universitetsgata 2 Kombinert kaffebar, cocktailbar og vintage designsjappe med god smak i både drinker og estetikk, der noen leker stilleleken, andre leser avisa og resten oppfører seg som dannede mennesker ofte gjør. Vi kan gjerne tilbringe alle helgene våre ved siden av en tungt trafikkert bilvei, så lenge negroniappelsinskrelleren går varm – for ingen lager drinker som Fuglen og de er ikke snaue på kaffen heller. Måtte fremtiden også stå i teaktreets tegn.


14. FEB ÅPEN DAG12-17

Foto: Iselin Tara Rathke

U TELIV It’s not hip to be square.

ELSKER

Kristian IVs gate 9 Drar du på en lørdagskveld må du forvente deg et stappfullt sted med øltørste homser, faghags og et fåtall lesbiske. Her kan det være en dragqueen i badedrakt som står bak baren og hvis du er modig nok til å krysse dansegulvet er du klissvåt av alkohol innen du er fremme.

LONDON

C. J. Hambros plass 5 Veldig variert klientell. Her har du de eldre skrottene i kjelleren som spiller biljard og jakter på unge erobringer. Hipsterhomoene med venninnene sine. Enslige menn. Som hetrofil jente føler du deg raskt som et midtpunkt. I 2. etasje er det et trangt dansegulv og kamp om plassene.

SAUNAHUSET HERCULES

Storgaten 41 Vi lar stedet snakke for seg selv: «Dreams do come true here».

SCORE

Dronningensgate 4 Nominert til årets utested/klubb på GayGalla 2018! Score åpnet første helgen i august 2016, og er nok det mest klub/berlin-aktige av Oslos homsesteder. Score har vært et sporadisk popup klubb-konsept i noen år under samme navn, men nå har de faste lokaler, og er åpne ukentlig. Ganske rave-aktig opplegg over flere etasjer, og det er verdt å nevne at den øverste baren heter Top og den nederste baren Bottom og endel sånne greier, så den er litt mer dirty en de andre. På en god måte! Fint sted å høre EDM og sing-a-long house i konfettiregn, for eksempel.

Toårig fagskole for visuelle kunstfag

SØKNADSFRIST

15.MAI www.kib.no


OSLOGUIDE

THE VILLA

Møllergata 23 Det er to klubber i Oslo som virkelig står i spissen for ny klubbmusikk, The Villa og Jaeger. I motsetning til Jaegers hyppige USA- og Berlin-romanse, skal vi ofte til de azurblå breddegrader når man labber ned i The Villas kjeller – som er merkbart fullere av folk nå enn den var før – selv om The Villa også har hatt bemerkelsesverdig gode kvelder den siste tiden med det man i lite veltalende vendinger kan betegne som testotechno.

BONANZA

Youngstorget 6 En knøttliten (vi tuller ikke), køfri og koselig amerikansk bar med bord ute for alle som nyter kreftpinner. Deilig snev av westernstemning midt i Youngstorget-jungelen, mer er det ikke å si om den saken. The Villa

Foto: Iselin Tara Rathke

U TELIV Youngstorget er både et sted og et positivt/negativt ladet begrep (det spørs hvem du spør). Vi mener begge deler.

STRATOS

Youngstorget 2 Før var Stratos forbeholdt pamper som vil lage firmafest «på taket av Oslo», men de har i stor grad klart å gjøre seg til et mer spiselig sted også for de uten stor aksjeportefølje, og særlig om sommeren åpner de dørene for hvermannsen og bra DJ-er pleier å stikke innom. Grillmat på en 260 m² stor takterrasse har aldri skadet noen, og det er alltid gøy å kjøre heis. Bortsett fra når brannalarmen går.

REVOLVER

Møllergata 32 Revolver var i starten stort sett befolket av indiespirer og hipsteroppkomlinger som tok opp plassen med sløve øyne, pannelugger og ironisk rocke-dansing, men stedet har gått fra überkult til stappfullt til halvfullt og kredibelt igjen, og er nå bare: Revolver. Varierende og stort sett bra DJs i helgene, i tillegg til dørvakter som minner deg på å ta et glass vann mellom hver øl. NATT&DAG-favoritt og strålende konsert- og hengested. Stratos

16

Foto: Iselin Tara Rathke


KNIVEN

Bernt Ankers Gate 5 Kniven (fett navn, særlig hvis du kjenner historien bak det, google it!) er byens eneste – unnskyld uttrykket – «rockebar» av verdi. Med legendariske Fenriz fra Darkthrone som musikkansvarlig, er oppskriften svært enkel: Bra musikk og pils. Noen ganger er det veldig behagelig å dra et sted hvor du vet akkurat hva du får, ingen vage konseptkvelder, bare øl og musikk. Men en liten kvizz tillater Kniven seg i ny og ne.

ROCKEFELLER / SENTRUM SCENE / JOHN DEE / LEILIGHETEN

Arbeidersamfunnets plass Norges konsertstolper gjennom mange år, landets proffeste scener, god utsikt, utsøkte lydanlegg og et program ingen andre kan måle seg med. Rockefeller er ringreven med lillebror John Dee i kjelleren, mens storesøster Sentrum Scene holder til kun få meter ned i gata. Leiligheten er yngstemann, og er en skjermet takterasse over Rockefeller der det er endel gode arrangementer fra tid til annen. Bauta!

ANGST BAR

Torggata 11 Angst ga Strøgetpassasjen løftet det trengte da de åpnet dørene i 2013. Nå fungerer passasjen – med blant annet Angst, Perestrojka, Uhørt og pølsebaren Wurst – som et slags Bermudatriangel det er umulig å passere uten å krasjlande for en pils. NB! Se opp for Tabu med Abu m/ entourage. HUMORALARM!

ROBINET

Mariboes gate 7 En uforanderlig staude i Oslos utelivsflora som, på grunn av kultstatus og utsøkte drinker og plassmangel, ikke trenger mer enn en tre centimeter bred papirlapp som dørskilt. På gode dager blir man bestekompis med de ni andre det var plass til den kvelden, på dårlige utveksler man bare kroppsvarme og visittkort i dus papp, men kos er det uansett. Dukker opp i kjent norsk film. Tre hipsterpoeng hvis du vet hvilken.

INTERNASJONALEN

Youngstorget 2 De hyggeligste bartenderne, de beste drinkene og topp stemning enten du skal på date og vil sitte blant folk, leter etter en date, eller du bare vil ut, på konsert eller klubb. Her finner du både kjøpesterke drinknippe-entusiaster og studenter. En fin blanding folk, med andre ord. Har steppet opp arrangementsgamet, noe som gjør underverker både oppe og nede!

MONO

Pløens gate 4 Oslorockens andre institusjon har blitt utfordret av en stadig økende tetthet av Youngstorget-steder, men det litt slitte stedet i Pløensgate holder stand og trekker flere folk enn noensinne. Hvem de trekker? Streite rocke-jenter som kliner med streite rockegutter til streit rockemusikk og drar hjem og har streit rockesex, streit rockefulle som de er. Derfor er det grusomme køer etter klokka tolv i helgene.

KULTURHUSET

Youngs gate 6 Sweet! Når du ikke trodde Kulturhuset kunne bli større og bredere arrangementsmessig har de gjort NETTOPP det. K-huset har fått flere rom, en bakgård, kjøkken, masse nye arrangementer og helt flunkende ny adresse, et shuffle-board shuffle unna der de tidligere befant seg. Greit hvis du ikke har vært ute på en stund (Det er lov! Ta deg en pause nå og da! Drikk vann!) og ikke forstår hva I ALLE DAGER som har skjedd med tomta der Kultur-h lå tidligere. Bli med oss og shuffle bort til 2000 m2 med GREIER og god øl, da.


OSLOGUIDE

U TELIV Alle byer har tilsynelatende «et Grünerløkka», men bare Oslo har Grünerløkka.

PAUL’S BOUTIQUE

Darres gate 1 Det er egentlig litt rart at Oslos beste hiphop-sted er såpass lite og ligger såpass avsides til som Alexander Kiellands plass. Men så er det også det som gjør stedet så hyggelig. Det er noe umiskjennelig ungdomsklubb-aktig over stedet, særlig den bittelille, svette kjelleren, som alltid er overfylt i helgene. Kom tidlig og du kan til og med spille pingpong. Samtidig er Pauls Boutique også et samlingssted for litt for hvite hiphop-gutter som forlengst burde blitt voksne, men som trenger et sted å dyrke nostalgien sin. Men hiphop er for alle, og det er Pauls Boutique og. Derfor vant de også NATT&DAG-prisen for Årets beste utested i 2016.

BD57 X

Markveien 57 På grunn av norske alkohollover har ikke BrewDogs første bar i landet lov til å hete for eksempel BrewDog bar (hørte vi nisselueland og pottitlover, eller?), men fortvil ei! Verdens tørsteste ølhund har laget en fiffig løsning basert på forkortelser og gatenummer. Hvis du ikke skjønner helt hva vi snakker om: BrewDog er et skotsk bryggeri som blant annet er kjent for sin «PUNK IPA» og sine bidrag i konkurransen om å lage verdens sterkeste øl (i 2010 brygget de en sort med 55 prosent alkohol som da var både verdens sterkeste og dyreste). Siden 2010 har bryggeriet også drevet egne barer, og det er godt mulig klientellet på BD57 er godt over gjennomsnittet ølinteresserte, selv for mikrobryggerio-holiker-bydelen Grünerløkka. Paul’s Boutique

18

Foto: Maria Pasenau


OSLOGUIDE

Blå

Foto: Iselin Tara Rathke (eller trolig en venn av henne :)

BLÅ

Brenneriveien 9 På Blå kan man alltid regne med at det skjer noe bra. Det var noe rot med at kommunen gjerne ville inndra skjenkebevlillingen og dermed stenge stedet i fjor sommer, men det er ikke så lett å bli kvitt noe så sjeldent som et utested ALLE liker. Rock, hiphop, EDM, litteratur, kultureliteavisers sommerfester – alt funker på Blå. Både konserter, klubbkonsepter og klientell holder jevnt høyt nivå, og uteserveringen langs elva er dessuten blant Oslos hyggeligste – og har utsikt til den berømte figuren penissvanen, en av de mest ettertraktede turistattraksjonene for folk som liker svaner som ser ut som peniser. Blå gjør norsk uteliv bedre.

AKU AKU

SPORT 33

INGENSTEDS

PERLA

Thorvald Meyers gate 32A Hawaii, Oslo er en film. Hawaii i Oslo er feelingen på hovedstadens beste tikibar. Gjennomført dekor etter de strenge tikireglene fra 50- og 60-tallet og meget god chili punch – servert av blide pinup- og rockabilly barkeepere – sørger for lykksalige kvelder i Thorvald Meyersgate.

Brenneriveien 9 Gammel ravelegende vis-à-vis Blå i nypolert drakt. I helgene om sommeren svinger Oslos gryende og aldrende kulturspirer seg med konseptmalepenselen og fyller det gamle tekstilverkstedet ved Akerselva med alt fra techno til klassisk. Ingensteds er litt som tofu; den trenger krydder for å smake noe, et godt eksempel på at Ingensteds ikke er mer moro enn det du lager selv.

Thorvald Meyers gate 33C Etter at Øvre Løkkas brune perle gjenåpnet som sportsbar, ble ølen dyr og veggene tapetsert med skjermer. Ellers er alt som før: Shitty guilty pleasuremusikk fra anlegget, kul innvandrerbartender, mediatryner, politikere, utelivsgriser – 33 er fortsatt byens minst sjarmerende sjarmtroll.

Helgesensgate 66 Er en liten mescalbar på sørøstsiden av Sofienbergparken. De omtaler seg selv som en nabolagspub, men i motsetning til de fleste nabolagspuber lager de gode cocktails og har kanskje byen beste Pisco Sour. Eieren, Erik Eugen Bruun, er blant annet kjent fra bergenslegenden, Legal. Baren har han tegnet og bygget selv etter et sted han engang drev i Uganda!?


OSLOGUIDE

Cosmopolite

Foto: Lasse Brown, Cosmopolite

GRÜNERLØKKA BRYGGHUS

BAR BOCA

BRUUN-LARSEN

PARKTEATRET

Thorvald Meyers gate 30 Idet du entrer Thorvald Meyers gates egne grottelokale av et brygghus vil du kjenne den permanente eimen av svette og mjød som forlengst har sevet seg inn i veggene. Stedet har dog et stort utvalg av flaskepils og egenbrygget fatøl, er godt besøkt, og et ganske annerledes løkkasted. Forandring fryder.

Torshovgata 15 En rolig nabolagspub uten unødvendig staffasje, men med GRATIS biljard. Holder også til behagelig nærme en volleyball-, basket-, fotball-, bordtennis-, minigolf- og tagge-bane, hvis du foretrekker andre typer baller. Det heter vel forresten ikke biljardballer, men du skjønner tegningen. Hva mer skal jeg si? De har alkoholholdig drikke og stoler? Det er en kul bronseokse rundt hjørnet? Du har den informasjonen du trenger.

Thorvald Meyers gate 30 Hyggelig betjening som serverer noen av byens aller beste drinker med lite tjas, mas og fjas. Rett og slett et behagelig sted å være for de av oss som ikke krever et tydelig konsept og eget bryggeri i kjelleren. Vær obs på mye folk i helgene – dette stedet er kjent utenfor byens grenser.

Olaf Ryes Plass 11 Grünerløkkas moderskip med sin klassiske fasade, folksomme uteservering, hyggelige bar og konsertscene. Parkteateret leverer litterære, film-o-file, elektroniske, akustiske, romantiske og baltiske små-store hverdagseskapader for både nærområdets hippe A4-venner, tilreisende kjendiser og nyforelska kulturspirer. Et bankende hjerte i (den etter hvert litt forurensede, vil noen mene) arterien som er Grünerløkka.

COSMOPOLITE

Vogts gate 64 Cosmopolite feiret 25 år i 2017, noe som er litt av en bragd for NOE(N) SOM HELST i Oslo, men særlig for et sted som har kjørt knallhardt på sine egne greier og gjort «verden litt mindre og Oslo mye større». Ut året er det som vanlig MASSE konserter med folk fra det store ut- og innland, og det vil også bli lansert en bok – «Grenseløse opplevelser». Plukk opp den og et par konsertbilletter til Oslos varmeste sted utover høsten og vinteren.

20


HVA SKJER A OSLO. 01.02 LONE 03.02 SITA ABELLAN + PURPURRPURPLE 09.02 RED BULL MUSIC & SUBJEKT PRESENTS: MYKKI BLANCO + 10.02 KOSO CLUB: SVANI x SOLDAL x TOXE x KABLAM 16.02 YLTV 2,5 ÅR 23.02 CALL, DON’T TEXT – LIVE: MALEEK BERRY 04.04 TOMMY CASH 06.04 JACQUES GREENE


OSLOGUIDE

Gurken Gurken Gurken Gurken

U TELIV Kanskje litt slapt å slå sammen to strøk, men du DAUER ikke av å strekke litt på beina under en bytur heller. GURKEN GURKEN GURKEN GURKEN

Eiriks gate 2C Til tross for at navnet har minst tre (kanskje til og med fire?) unødvendige forekomster av samme ord, og til tross for at stedets tilstøtende lokale og søstersted er den litt slitsomt konseptuelle naturvinrestauranten Brutus; OG til tross for intenst rosa belysning og en generell følelse av å befinne seg i kulissene i en Aki Kaurismäki-film – så er Gurken osv. først og fremst et bra sted for drikking og spising av ekstremt digge og spicy kyllingvinger. Ganske enkelt og greit.

OLYMPEN

Grønlandsleiret 15 Naboen til Pigalle. Jovialt kalt «Lompa», og flittig brukt til lønningspils. Har i løpet av 00-tallet gått fra å være brunt til ganske stas, og har en strålende bakgård hvor man kan nyte både norsk husmannskost og god drikke.

DATTERA TIL HAGEN

STARGATE

POSTKONTORET

NO 53

Grønland 10 «Dattera» består av to etasjer: første er kafé/bar med enkel meny, mens andre gjør nytte som klubb med sporadiske konserter. I sommerhalvåret har Dattera en av byens beste uteserveringer, som er stappfull i helgene og helt sprengt under Øyanatt. Kudos for alltid blide folk i baren. En N&D-favoritt. <3

Hagegata 27 Det vanlige postkontoret ble til «post i butikk», og det ledige postkontoret ble lokal bar. Postkontoret er kafé på dagtid, pizzarestaurant og bar om kvelden. Kjøkkenet drives i samarbeid med Cin Cin / Patio på Bislett, og pizzaen er, om ikke byens beste, faktisk skikkelig god. Av og til arrangerer Postkontoret konserter, valgvaker og lignende, og ofte er det ganske fullt. Heldigvis for Tøyen! 22

Grønland 2A Stargate byr altså på billig øl og mye moro ettersom den ligger rett ved utgangen til Grønland T. Klientellet består av folk fra Kongsvinger som ikke vet bedre, studenter som vet bedre og utelivsavedlingen til NAV Nordre Aker. Du møter nok ikke kona eller mannen i ditt liv akkurat her, men hasj får du kjøpt rett rundt hjørnet.

Schweigaardsgate 53 Øl- og drinkstedet som ikke har ambisjoner om å være noe annet enn akkurat det. Et hjem for gamlebyens store ansamling av personer som titt og ofte er å finne under en parole, i et tog, akkompagnert av blålys. No 53 har et variert utvalg av øl og drinker med et sofistikert tilsnitt, og et ditto variert utvalg av DJs. Kanskje det eneste stedet i verden du kan bestille drinken «Føkka Flodhest».


OSLOGUIDE

U TELIV Vestkanthumor: «Solen går ned i vest, så hvorfor ikke la det gå ned i vest også?»

ENOTECA VINBAR

Bygdøy Allé 59C Enoteca er trolig byens beste kjærestejoint, plassert langs visnende kastanjetrær og trashy butikker midt på beste/verste vestkant. Nyt en god hvitvin med kjæresten mens dere hører på middelaldrende kvinner snakke dritt om eksmannen mens de kjederøyker, eller hør på økonomistudenten som føler han har nådd en «dypere innsikt» fordi han kan sitere Ayn Rand. Mye bra underholdning. Personalet er av det kostbare slaget, men kast noen tapaskjøttboller på dem så kommer de ruslende.

Skaugum

24

SKAUGUM

Solligaten 2 Skaugum har klasse og er ujålete på en gang. Du kan slappe av i en av de tre åpne etasjene eller danse foran den vesle scenen. Klientellet er relativt variert med tanke på beliggenheten. Den ene dagen møter du de største bøllene i kulturoslo, dagen etter danser 60-år gamle skipsmeglere stekedansen. Flott lokale, finfin musikk. Har du råd kan du rive i en femretters på Palace Grill (naborestauranten) først. Da burde daten gå i boks.

Foto: Iselin Tara Rathke


ØNSKER DU INFORMASJON OM UTDANNING OG KARRIEREVALG?

VU

Hegdehaugsveien 24 En trivelig bakgård med utebar, varmelamper, lavt tak og lune vegger fører deg frem til et halvstivt, men behagelig designa lokale. Klientellet er streit Bogstadveien, men funker mye bedre enn hos sine nabosteder, da atmosfæren som regel er god, innredningen upåklagelig og bartenderne faktisk smiler til deg. En positiv overraskelse.

BESØK UTDANNINGS­ MESSEN

VALKYRIEN

Valkyriegata 15 Valkyrien er en Oslo-legende. Her har Bjørneboe hatt diktopplesning mens han drakk bort sorgene, her utstedte man svenske pass til motstandsbevegelsen under krigen. I dag minner interiøret om en Lynchfilm, eieren og servitørene er supertrivelige. Du får billig fransk hvitvin, møter kanskje på filosofiprofessoren din fra Blindern, og alkiser pisser i buksa og synger visesanger for penger. Genuint.

BAR TJUVHOLMEN

Bryggegangen 6 Mange likhetstrekk med Vinmonopolet på CC Vest, men åpent til 03.00, med de konsekvenser det medfølger. Her møtes skipsredere og fremtidige skipsredere for å diskutere skipsrederting over atomgrønne drinker med morsomme navn, allerede hvitvinsmarinerte fra restaurantbesøk. Et av de få stedene i Oslo hvor det ikke er sett på som litt vulgært å skamløst vise penger og makt til tonene av lettbent house, det er snarere normen. Er du heldig får du kranglet med en ungdomspolitiker fra Østkanten i løpet av kvelden, men husk, Patek or go home.

LORRY

Parkveien 12 Et av Oslos mest autentiske steder. En hybrid mellom gjestgiveri, brun pub og en ivrig safarijegers våte drøm (mye døde dyr på veggene). Hvite duker på bordene og pent antrukne kelnere, uten at det blir pretensiøst. Her ser du kjente forfattere og forlagsfolk snorke på skulderen til kona etter å ha fått i seg for mye Møllers tran. Stamstedet til foreldra og besteforeldra dine (hvis de jobber i kulturbransjen), men likevel, på grunn av egenartet og sjarmerende atmosfære, tar ofte mange av Oslos yngre lugne kule, som ikke orker sentrumsgryta, turen innom. Matservering til langt på natt.

OSLO MIKROBRYGGERI

Bogstadveien 6 På Oslo Mikrobryggeri skuler borgerlige pamper på arbeiderklassen og vice versa. Alt av klasseskiller viskes ut av den ferske aromahumlen samtlige av gjestene har drukket seg snydens på. Det første pubbryggeriet i Norden har holdt stand siden slutten av åttitallet og er obligatorisk for alle som mener autentisitet, tradisjon og godt øl setter rammeverket for en helaften.

BERGEN 25. - 26. JANUAR ÅLESUND 29. - 30. JANUAR TRONDHEIM 1. - 2. FEBRUAR TROMSØ 8. - 9. FEBRUAR OSLO 14. - 15. FEBRUAR • • • • •

Finn dine karrieremuligheter Bredt utvalg av norske utdanningstilbud Studietilbud i utlandet Etterutdanning og kurs Foredrag med aktuelle tema

Motta gratisbillett!

Gå inn på vår nettside for å hente gratisbillett til messen. Her finner du også åpningstider, utstillerliste og seminarprogram. www.tautdanning.no


OSLOGUIDE

SLIK BLIR STUDIETIDEN DIN! TEKST ANDERS LØLAND FOTO MARIA PASENAU

10 (realistiske) steg til høyere utdanning.

i Telemark fylke. Sammen presser dere derfor ut en dritlang samtale, utelukkende basert på dette smale treffpunktet. Denne kvelden trøstespiser du dansk salami rett fra pakka, mens du ber til høyere makter om at studietida skal ha mer å tilby enn det her.

fare for å benytte en edukativ diskurs her…», sier du i køen til pissoaret på Young Thugkonserten. «Martin Heidegger redefinerte jo fenomenologien», sier du i det du skal til å ha sex og endelig innser at NÅ har det faen meg gått for langt.

Fase 1: Nytt start = Andre boller-fasen Fra nå av er det andre boller, tenker du. Den øltørste festeløven skal forvandles til en kunnskapstørst leseløve. Den nye deg står opp tidlig. Ja, faktisk helt hinsides tidlig. Du tar rett og slett ingen sjanser på å komme for sent de første skoledagene, og våkner dermed opp til en kakofoni av ulende alarmer fra fem forskjellige enheter klokken 04:30. Den nye deg er uansett en som liker å «komme seg opp om mårran». «Merci beaucoup!», sier du til solguden i det deilig sollys treffer ansiktet ditt. Den nye deg er nemlig også en skikkelig dritt som snakker fransk til seg selv.

Fase 3: Den falske-fasen Etter at du løy på deg å ha stupt fra 20 meters høyde under «Jeg Har Aldri»-drikkeleken i fadderuka forrige semester, har du blitt litt av et fenomen blant medstudentene dine. Du er nå en av de kule i klassen, og selv om det vekker litt skamfølelse, er det ganske fett når de nye vennene dine kaller deg for «Stuper`n». Ja, alt er fryd og gammen helt til noen arrangerer en badedag på Tøyenbadet der det er knyttet store forventninger til at nettopp du, («Stuper`n!»), skal stupe fra en av badestedets høyeste tinder. Du kan jo ikke stupe for fem flate øre, og for å unngå å bli avslørt som en løgnhals, lyver du på deg en kneskade og begynner å gå med krykker. Du slipper å stupe, men må ljuge igjen, da Ramirez fra klassen din får øye på deg med friske bein uten krykker, noen kvelder senere. «Jeg har vært hos healer og blitt helbredet», sier du og lyver dermed for tredje gang. Du mister raskt statusen som en av de kuleste i klassen, men får til gjengjeld enda flere kallenavn.

Fase 5: Herregud studiet sluker jo all tida mi-fasen «Herregud, studiet sluker jo all tida mi», sier du høyt. Høyt til deg selv. Du er nemlig alene, fordi du ikke har tid til å sosialisere. «Ai Caramba!», sier du også høyt til deg selv av en eller annen grunn. Kanskje er du bare i ferd med å bli gal? Studiet tar mye tid, og sist du var sosial, var du så underernært på å være med folk, at du erklærte hele åtte ganger, at dette var «Verdens hyggeligste kveld!». For å få litt fart på sakene, inviterer du derfor de nye studiekameratene dine på vorspiel. Dessverre, er de nye studiekameratene dine fortsatt bare kommet til Fase 4 (se over her). «Martin Heidegger redefinerte jo fenomenologien», sier en av studiekompisene dine i det han knærter en Seidel. Du skal til å trøstespise en hel pakke dansk salami rett fra pakka igjen, men oppdager at kjøleskapet er helt tomt, hvilket leder oss til fase 6.

Fase 2: Den vanskelige bli-kjent-fasen I de nye fagene kjenner du ingen fra før av. Mye av tiden din går derfor med på å late som at du gjør viktige ting på mobilen, mens du egentlig bare er veldig ensom og refresher Instagram. Etter hvert kommer du likevel i prat med en fyr som heter Ragnar. Det viser seg fort at både du og Ragnar har familiehytter

Fase 4: Sitatmaskin-fasen Du har nå studert i noen måneder, og har dermed også lært deg noen nye navn og begreper. Disse er du mildt sagt gira på å få pressa inn i enhver samtale. «Der er jeg nok litt som Noam Chomsky», kan man høre deg si, mens du smører ketchup på en ostepølse på Narvesen klokka 03.30 en lørdag kveld. «Med

Det første semesteret er over. Øl har blitt drukket, sparepenger har blitt brukt, og døgnrytmen din er nå like ubrukelig som den psykedeliske hettegenseren du kjøpte i hasjrus på Roskildefestivalen. Foran deg har du uoverskuelig tid med studier, og selv om du ved tanken på dette kan fornemme en slags bunnløs tomhetsfølelse, er du også veldig klar for å få litt orden på sakene. Forrige semester gikk jo tross alt ikke så bra. Men å starte på nytt igjen er jo selvsagt ikke bare bare. Hvordan blir dette semesteret egentlig? Vel, mest sannsynlig kommer den til å være delt inn i 10 faser og forløpe sånn som det her. Vel bekomme!

26

Fase 6: Du er blakk-fasen Pengene du tjente under studiepausen er borte og du lever nå utelukkende på studielån og tunfisk i olje. Likevel synes du at det er litt spennende å være fattig, og setter deg stadig nye mål for hvor billig du kan leve. «Ah, deilig pasta!», sier du, etter å ha spist noe du fant i søppelkassene utenfor lesesalen. Det viser seg likevel raskt at dette ikke var pasta, men et makulert kondom noen ungdommer kastet der fire måneder tidligere. «Ah, deilig morfin!»,


OSLOGUIDE

sier du på sykehuset. Det viser seg likevel raskt at dette ikke er morfin, men bare en hallusinasjon fordi hjernen din er ødelagt etter to måneder uten ordentlig næring. Fase 7: Hissig på studiet-fasen Lite penger, lite sosialt samvær og lite motivasjon gjør at du nå legger studiet for hat. Studiet får skylda for alt det kjipe i livet ditt, og de foreleserne du digga i starten, omtaler du nå som «kjipe og utdaterte». Dette hatet viser seg dog å være et ypperlig samtaleemne i kantina. De fleste av medstudentene dine føler akkurat det samme som deg, og det brennende hatet mot studiet knytter dere tettere sammen enn noen gang tidligere. Alt er fryd og gammen, helt til Kent Andreas får overtenning og sender en dildo i bursdagsgave til en av veilederne deres. Siden blant annet ditt navn var å finne på «Til og fra»-kortet, tar du deg nå råd til en ny pakke dansk salami, og holder deg borte fra skolen de to neste ukene. Fase 8: Merkelige SMS-er fra Nils Rune Langeland-fasen Dette er den rare fasen, der du mottar merkelige sms-er fra forhenværende professor Nils Rune Langeland, og som et resultat av dette, forsøker å spyle ned telefonen din i handikaptoalettet på kinoen. Fase 9: Prokrastinerings-fasen Du er nå i innspurten av den viktigste oppgaven din, men sliter ekstremt med å konsentrere deg. Du veksler hyppig mellom å skrive, sjekke Facebook, sjekke Snapchat, lese litt, åpne og lukke kjøleskapet, tisse, dusje og tisse igjen, før du forviller deg så langt inn på Wikipedia at du begynner å redigere artikkelen om Jarlsberg-osten. Døgnet sklir helt ut, og klokka 03.40, etter å ha drukket to liter espresso og slukt en pakke Honni-Korn på høykant, får du en fantastisk gründer-idé, som gjør at du egentlig bare kan slutte på studiet først som sist. Dagen etter viser det seg riktignok at gründer-ideen din egentlig bare var en dårligere variant av finn.no, og at du må se til helvete å skjerpe deg.

«Herregud, studiet sluker jo all tida mi», sier du høyt. Høyt til deg selv. Du er nemlig alene, fordi du ikke har tid til å sosialisere.

Fase 10: Studiet er over, men hva nå?-fasen Jippi! Du klarte det. Du fullførte studiet, og du fikk til og med helt ok karakterer! Men hva nå egentlig? Det viser seg at veldig få av studentene som fullfører dette studiet, går rett ut i jobb etterpå. Du spiser dermed en ny pakke med dansk salami, mens du lurer på om studietida di kan bli til en kul oppvekstroman, eller kanskje en tekst i studentguiden til NATT&DAG? «Hmmmm…», sier du og åpner et word-dokument. «Jeg troooooooor jeg har en plan!» ;) Lykke til!


OSLOGUIDE

JAVA ESPRESSOBAR

Ullevålsveien 47 I det herrens år 2001 ble det nyarrangerte kjæresteparet Mette-Marit og kronprins Haakon observert på St. Hanshaugen, tuslende rundt med to pappkrus i hendene. Hvor hadde de vært? Jo, på Java Espressobar. Hvis ikke et kongelig kvalitetsstempel er nok for deg, din kravstore jævel, kan vi legge at dette er stedet hvor selve kaffeeliten går for å nye en kopp av det sorte gull. OBS OBS! Java har som regel ikke sitteplasser nok til at du kan sette deg ned med laptopen og jazze ut et par kronikker. Gjør ditt fornødne i baren, og gå så nykaffinert ut i parken.

TIM WENDELBOE

Tim Wendelboe

Foto: Benjamin A. Ward

Grüners gate 1 Kaffebrenneri og espressobar hvor det mekkes noe jævlig artisanske greier. I det lille rommet på hjørnet av Kuba forhøyes den allerede noble drikken kaffe til nye, astrale høyder. Det snakkes om brenningsgrad, rundhet og plantasjer - vi har svidd bort smaksløkene våre på frokostkaffe så vi får ikke tatt del i dette gildet, men det kan kanskje du? Bare ikke be om en americano, da putter de deg i kvernen på bakrommet.

PASTEL DE NATA

Kongens gate 10 Pastel de Nata spesialiserer seg på portugisiske bakevarer, og ligger som en atmosfærisk oase midt mellom bygningsbastionene Kommersiell Valutahandel og Nærings- og Fiskeriderpartementet (SIC). Her får du kaffe OG kake til en femtilapp, og slenger du på 70 kroner til får du en lunsjrett med på kjøpet. Billig, koselig og godt.

Kaffekulturens svar på den tradisjonelle puben?

SUPREME ROASTWORKS

Thorvald Meyersgate 18 Skal du ha din daglige koffein-fix gjort med stil, er Supreme Roastworks, et veldig bra steinkast fra Ringen Kino, stedet å dra. Supreme Roastworks pusher byens kanskje beste hjemmebrente kaffe til fornuftige priser, totalt uten douchebag-takter fra den joviale betjeningen.

HENDRIX IBSEN

Vulkan 20 Konseptet er mistenkelig likt Ut i Vår Hages reklamebyråsketsj om Ivar Aasen og Henrik Ibsen med punkesveis, men kaffen er god og lokalet fint. Bra sted å arbeide noen timer, men chill musikk i bakgrunn. Stedet har studentrabatt og tilstrekkelige med stikkontakter, så hva mer trenger du? Jo, du kan også kjøpe vinyl her, om du liker sånt. Vi tenker det får duge mens vi venter på Oslos første moderne kassettkafé. Hendrix Ibsen

28


URPREMIERE 26. JAN. Torshovteatret

Oslovelo

Foto: Ida Gøytil

Hvorfor i helvete finnes det så mange sykkelsteder?

PELOTON

Torggata 36 Sykkelbar høres kanskje ut som et litt smalt konsept. Særlig i denne byen, med sin ikke akkurat københavnske tilrettelegging for sykling. Men joda, i Oslo har det kommet tre. Tre stykker ja. Og hva ER det i det hele tatt? En bar/kafé hvor du kan få fiksa sykkelen din mens du drikker en øl eller kaffe, vel! Det sier vel seg selv? Først kom Peloton i enden av Torggata. Her er «sykkelverkstedet» plassert innerst i lokalet og gjør heldigvis ikke så mye ut av seg. Hvorvidt man faktisk kan få sykkelen fiksa aner vi ikke, men det henger i hvert fall masse verktøy der. God pizza har de også, og innimellom en dj som lager god stemning.

UFOBYGDA

AV ØYSTEIN STENE OG TORSHOVGRUPPA

MED: JANNE HELTBERG, INGJERD EGEBERG, HÅKON RAMSTAD OG HERMAN BERNHOFT.

OSLOVELO

Seilduksgata 23A Grünerløkka måtte selvfølgelig også ha et eget sykkelsted, og på Oslovelo, som ligger på det (foreløpig) mest ukurante hjørnet av Birkelunden, er det ifølge onde tunger ikke så lett å faktisk få orden på sykkelen sin, men til gjengjeld er det lett å få seg en kald jævel i hånda. Sandwicher lager de også. Du kan til og med kjøpe sykkeldeler, noe vi i NATT&DAG dessverre ikke har prøvd, fordi vi bare kjører hoverboard :/

ROULEUR

Ullevålsveien 16A «Rouleur» er fransk og betyr «en som ruller». Stedet er, ifølge stedet selv, for folk som er interessert i sykling, kunst, design, mat og drikke. Hvis du treffer på alle fem er du er sjuk i hue. Treffer du på fire av fem er du nok midt i blinken. Hvis du er nede på under tre av fem hører du hjemme på enten Solli, Ocean eller åpning på Standard. Også kult hvis du digger å treffe på racersyklister i trikot som på vei til Son på søndagstur kommer innom for en grønn te med puffet ris.

Der det er lys, er det liv En kjærlighetserklæring til konspirasjonsteorien, til bygde-Norge og til alle som har kikket undrende opp på stjernehimmelen.

nationaltheatret.no / 815 00 811


R E S TAUR A NTER Vegetar og gir, si! Gir mest, da.

KRISHNA’S CUISINE

Colosseum senter (til høyre for kinoen) Etter seksten år med utsikt over majorstuakrysset, måtte Hare Krishnabevegelsen flytte fra vinkelgården. De flyttet ikke langt, men deres nye lokasjon, Colosseum senter, er trolig det dølleste og mest bortgjemte senteret i Oslo. Krishna’s cuisine er derimot en perle, og klart verdt å lete opp. Dagens koster bare 150 kroner og med den får du suppe til forrett, indisk gryterett med ris, salat, dipp, brød og saus. Påfyll inkludert. Maten er langt fra gourmet, men lett å like, vegetarianer eller ei. Dessuten har betjeningen et humør som smitter, og hva er det? – Jo, det er bra.

HABIBI

Storgata 13, Strøget-passasjen Kebabsjapper er vi bortskjemte på her i byen, og de alle fleste lager også falafel. Valg av kebabjoint avhenger kanskje mer av demografi, geografi og rykter om «fysjam i sausen», enn den rent kulinariske opplevelsen. Vi mener uansett at Habibi setter den vagetariske falafelstandarden. De lager dressingen på stedet og man støtter visstnok Palestina ved å spise her. Kebab med politisk bismak altså, men det funker fint.

FUNKY FRESH FOODS

Hausmanns gate 16 Det noe parodiske navnet til tross – Funky Fresh Foods café i DogAbygget er et av byens beste spise ute-alternativ for veganere. Her får du raw food-baserte retter, rimelige og gode wraps og sandwicher, supper, og ikke minst signaturretten Big Buck Burger – en burger med smak av soltørket tomat, servert med søtpotetfries og mango- og chiliaioli. Veganere med sans for det søte har også mange godbiter å velge mellom. Her er både raw kake, cookies og sjokoladebollene Coco Crunch. Rawt!

Funky Fresh Foods


ANNONSE

CHRISTIANIA ANNO 2018 Kjelleren til Frimurerlosjen ved siden av Stortinget har lenge huset Norges største samling landhandlerieffekter. Og det gjør den fortsatt. Men nå kan man blant gamle reklameplakater, dukker og medisinskap også spise ceviche og drikke frozen gin & tonic! Hva skjer?! Lørdag 20. januar åpnet Christiania – de har droppet café foran, kanskje fordi stedet nå er så mye mer. Det er nemlig ikke måte på: kafé på dagen, afternoon tea, matservering hele dagen og kvelden, og klubb om natta. Hvis manager by night Joppe Gjelseth får det som han vil, kommer du ikke til å trenge å dra noenandre steder – uansett når på døgnet. HVA ER KONSEPTET? – For det første heter vi nå bare Christiania. Nå er vi ikke bare en restaurant, men et utested. Vi har bygget en helt ny bar, og fått nye stoler og bord, men beholdt alt på veggene. Vi har villet beholde det antikke, men likevel gi stedet et moderne preg. Vi har fått ny kjøkkensjef, egen barsjef, og flere nye bartendere.  TANKEN ER AT DET SKAL VÆRE NATTKLUBB, MEN OGSÅ MUSIKK TIDLIGERE PÅ DAGEN? – Ja, vi ønsker å ha en pulserende stemning under både lunsj og middag, og så få en glidende overgang til utested i helgene. Vi har også en stor takterasse med full bar og plass til 140 personer, og torsdagene der kommer til å bli en stor greie etter hvert. JA, HVA SLAGS FOLK ØNSKER DERE Å TILTREKKE DERE? Vi ønsker å tiltrekke oss mange forskjellige typer mennesker egentlig. Vi har 25 års aldersgrense i helgene etter klokken 22. Vi ser for oss at det like gjerne kommer folk fra vest som fra øst.    HVA ER DET SOM HAR MANGLET I RESTAURANT- OG UTELIVSOSLO SOM NÅ FINNES MED CHRISTIANIA? – Det vi tilbyr nå er en pulserende restaurant med veldig god mat- og cocktailmeny, som går over til å være et stort utested om kvelden. Du kan ta med en stor vennegjeng, familie, kjæreste,

hva enn du vil, og komme og spise en deilig middag, og så vil du merke at lokalet fyller seg opp, belysningen blir senket, musikken blir høyere. Det kommer dj på klokken 22, og på fredager blir det livemusikk. Da blir det blant annet saksofon og trommer som kommer til å gå rundt i lokalet og bli med på sangene dj-en spiller. Vi ønsker at du skal føle at du er i en storby. Christiania skal være et sted hvor det går an å både mingle og danse. OG MAN KAN KOMME NÅR SOM HELST BARE FOR Å DRIKKE, UTEN Å SPISE? – Absolutt, man kan komme midt på dagen og ta en kaffe, man kan komme og dele en lunsj, man kan spise en tre retters, eller man kan komme utpå kvelden for cocktails. Det skal være veldig åpent, og ikke noe formelt.    HVA SLAGS MAT BLIR DET? – Det blir mat fra hele verden, som passer de fleste ganer. Alt fra hamburger og ceviche til salat med crispy duck og  digge vegetarretter. Vi kommer også til å bruke mye asiatiske smaker, men uten å ha noe mål om å bli en asiatisk restaurant.   OG HVA MED DRINKENE? – Barsjefen vår, som har vært med å starte både Sumo på Solli og Nodee sky i Barcode, har laget en drinkmeny som er tredelt: en med tradisjonelle cocktails med twister, en egen GT-meny, med fem forskjellige gin&tonics, samt en frozen cocktail-meny, med blant annet en fantastisk frozen whiskey sour.

NEDRE VOLLGATE 19, 0158 OSLO / +47 22 01 05 10 WWW.CAFECHRISTIANIA.NO


OSLOGUIDE

GALT

Frognerveien 12 Etter to ganger å ha åpnet, fått Michelin-stjerne og så stengt restauranten sin, virker det som om kokk Bjørn Svensson nå endelig har lagt lista lavt nok til å slippe å måtte forholde seg til de plagsomme franske dekkforhandlerne. Fra Restaurant Oscarsgate (som ikke lå i Oscars gate), til Fauna ved Solli, og nå Galt på Frogner, har det blitt stadig mer uformelt, og dermed også billigere, og dermed også enklere for vanlige folk (<3) å spise der. Men vi skal ikke overdrive: Du får fortsatt reinsdyr-hjerte, sjøkreps, østers og trøfler. Men som alle vet, hvis bestikk og servietter står i gamle blikkbokser på bordet, da er det uformelt samme hva man blir servert. Visse grusomme matanmeldere har kalt dette «gourmethusmannskost», et ord vi nekter å la eksistere. Vi velger heller å kalle det dyr mat som er digg. For billig er det ikke, men er det noe GALT i å bruke penger og, nå? :-)

Galt

Foto: Maria Pasenau

For de dagene hvor du har brukt litt for mye eller vil bruke litt mer.

NAM KANG

Fredensborgveien 24B Nam Kang måtte i fjor flytte fra Torggata som følge av Burgerkongens inntog. Like greit. Nå er det nemlig blitt tydelig hvem deres ekte venner (kunder) er. Nam Kang serverer, som de sier selv, «Øst-asiatisk mat av høy kvalitet fra Kina, Korea og Japan», noe som blant annet inkluderer byens beste bibimbap, utmerket sushi og svært så crispy duck. Digg kimchi har de også. Alt hva et hjerte kan begjære, når det hjertet begjærer er øst-asiatisk mat, altså. Flere sjarmerende kvaliteter: Den falske peisen i veggen, som under seg på gulvet har en helt unødvendig vedstabel liggende. Eller den svært menneskelige omgangen deres med mattilsynets smilefjeskrav: Her har de de siste fire gangene fått henholdsvis smilefjes, strekmunn, smilefjes, strekmunn, noe vi tolker som at de har jobbet hardt for smilefjeset, så slappet av når de har fått det, så skjerpet seg igjen, så jobbet hardt, osv. Det vitner om en egenrådig og uservil holdning til myndighetenes krav til små og mellomstore bedrifter, og det kan vi ikke annet enn applaudere. Nam Kang

32

Foto: Maria Pasenau


OSLOGUIDE

KOIE RAMEN

Osterhaus gate 13 Koie har gjort livet levelig for de av oss som siden den turen til New York i 2011 har fnyst hver gang noen har sagt «men er ikke ramen bare suppe med nudler? Er det så vanskelig a?». Svaret er ja, og Koie vet det. På Koie nekter de å la deg forlate stedet sulten, og serverer helt sinnssyke porsjoner. Digg! En av de fire ramenene på menyen (vi sier ikke hvilken!) ser litt ut som sølevann, men smaker likevel bedre enn de tre andre. Alle er gode. Og som om ikke det holdt å være byens eneste sted som serverer god ramen, byr de også på karagee (fritert kylling) og gyoza, så du nesten glemmer at du ikke er i Japan. Koie Ramen

HITCHHIKER

GRILLERIET

ST. LARS

TRATTORIA POPOLARE

BRUTUS

SKUR 33

Maridalsveien 17, Mathallen Til tross for slitsomt avslappa konsept – «lettbeint stemning», som de selv kaller det, med nesten for chille servitører, egne capser, kopper og t-skjorter – er Hitchhiker blant Oslos beste restauranter, rett og slett fordi maten er så sinnsykt god. Konseptet «Gatemat fra hele verden» kunne fort blitt en dårlig og oppbrukt gimmick, men kokkene Jan Robin Ektvedt og Stian Floer, som også har gitt ut kokebok med restaurantens retter, kombinerer elementer fra forskjellige steder i verden på en uanstrengt og frisk måte. Viljen til fornyelse er stadig merkbar, og Hitchhiker er et sted man kan gå ofte, uten å måtte spise det samme.

Thereses gate 45 Kjøtt er ikke KJØTT før du har prøvd den 36 timers grilla lammebog på St. Lars! Andreas Viestads restaurantbaby ble kåret til Årets beste Oslorestaurant under NATT&DAG-prisen 2011, og den holder så sykt fortsatt koken. Eller skal vi si grillen, HAHA, for St. Lars er jo en grillrestaurant! Som i 2011 har St. Lars fortsatt «fantastisk og original, men ujålete mat». Åjada, de har åpen kullgrill, og selvfølgelig har de fantastiske råvarer og deilige vinpakker. På relativt få år har St. Lars rukket å bli en fin, liten, umistelig Oslo-juvel av en restaurant, og vi håper de bare fortsetter å være det veldig lenge.

Eiriks gate 2 Naturvin, spiselig melk og spiselig Lego. HÆÆÆÆÆ?, sier du kanskje. Men ikke gjør det. Det er nemlig digg. Naturvin smaker som regel som saft (når det ikke smaker fuktig kjeller, det skal sies), og da NATT&DAGs Ketsjup og Sennep besøkte stedet fikk de til og med smake den legendariske NRK-meteorologen Arild Mentzonis egen vin (det viste seg å ikke være Mentzonis egen vin, men det er en annen historie. Historien her er at vinen var god). Havpannekaka (eller «flatkokur» som de flotter seg og kaller det) var også god.

Foto: Maria Pasenau

Storgata 21 Sammen med St. Lars er Grilleriet en av byens beste grillrestauranter. På Grilleriet har man, som navnet tilsier, kastet ut de vanlige koketoppene med plater og erstattet dem med en lang rekke griller. Sett deg i grillbaren, noe som ganske enkelt er den lange bardisken som omkranser det åpne kjøkkenet – og følg med på kokkene og matlagningen på kloss hold, som en slags mer attraktiv kontemporær dans. Drikk masse gode viner, og spis grillet kamskjell med jordskokk, mørbrad av okse med foie gras-skum eller langtidsgrillet og trøffelmarinerte oksekjaker, som er så møre at de nesten faller fra hverandre.

Trondheimsveien 2 Trattoria Popolare nederst i Trondheimsveien gir Cantina Cortina og Balthasar konkurranse i kategorien «Byens beste italiener». Sist vi gjestet Trattoria, eller Populare (kjælenavnene til Trattoria Popolare), spiste vi av et rikt utvalg antipasti (småretter eller egentlig mer snackslignende porsjoner med spekemat og varme munnfuller), slik man skal når man spiser italiensk, før en fantastisk hovedrett av lam og nydelig ricottaostekake til dessert. Helhetsinntrykket var imponerende, og det hjelper også at tre retter og vin ikke vil sette deg tilbake med mer en fem-seks hundrelapper.

Akershusstranda 11 Kan man ha hummer og klippfisk og poteter på én pizza? Ja. Seff! Skur 33 åpnet i 2015 og er søsterresturanten til velkjente Baltazar Ristorante & Enoteca på Kirkeristen. Restauranten holder til i et av Oslos gamle havnelager, så hallo, romantisk havutsikt. Pizzaen ligger i Oslo-toppsjikte, men fisken og skalldyr fra grillen er også verdt å forsøke seg på.


OSLOGUIDE

ROALD & UMBERTO

Schweigaards gate 56 Det åpner stadig vekk nye, gode restauranter i Oslo. De varer ikke nødvendigvis så lenge – det er mye som skal klaffe for at en restaurant skal lykkes – men de serverer ofte god mat så lenge det varer. Men det finnes også restauranter som holder det gående, år etter år. Som ikke har noe originalt konsept eller ettertraktet beliggenhet, men som klarer seg på stabilt god mat og hyggelig stemning. Også disse stedene fortjener anerkjennelse. Et av dem er Roald & Umberto, Gamlebyens italienske nabolagsrestaurant. Dukene er røde og hvitrutete. Roald & Umberto er den typen italiensk sted hvor du og bikkja du kaller typen din kan sitte og ha et Lady og landstrykeren-øyeblikk. Alt er helt tradisjonelt – og hvem har noen sinne oppsøkt en italiensk restaurant for noe annet? Du får pizza. Du får pasta. Du får risotto. Og du får alt servert av den strenge men vennlige legenden Dino Luglio, som visstnok ble født i Napoli, har åpnet mer enn 18 restauranter og barer i Napoli, Milano og Oslo, og har stilt som kandidat til senatet i republikken Italia og til Europaparlamentet for det italienske Radikale Parti og det Grønne Parti. Som om ikke alt DETTE var nok, er sjappa oppkalt etter venn- og fiendeskapet mellom luftskipspolfarerne Roald Amundsen og Umberto Nobile. Stort greiere blir det vel ikke.

Roald & Umberto

Foto: Maria Pasenau

BOKBACKA

Skovveien 15 Det rene, nordiske konseptet kan virke drøvtygd, men Bokbacka nailer det uten for mye anstrengelse. Fokuset er økologiske, kortreiste råvarer, og her legges det ikke noe i mellom. Stikkord: Jord, mose, blomster, ja, skog generelt. Til og med toalettene er som en tur i skogen, med fuglesang og bekkevann. Det har vært et gjennomtrekk av steder i Bokbackas lokaler på Frogner, men vi håper eier Simon Weinberg – med bakgrunn fra Noma i Køben – vet hva han driver med, for maten her er på et annet nivå enn det meste annet du får her til lands. Det eneste minuset må være at det er litt trangt om plassene i lokalet, og at det derfor er fort gjort å ende opp i baren.

KAMAI

Korsgata 25 Hvis det eneste du vet er at du vil ha mat som er «asiatisk», så kan Kamai være svaret nesten uansett: Vil du ha et syvretters-måltid, med speket tunfisk, oksetunge og blodsvele? Ja, da kan du spise på den formelle restauranten i bakgården. Vil du ha kjapp sushi? Da kan du spise i kaféen. Eller ta det med deg. Vil du ha ordentlig sushi, og en flaske champagne, for å feire at du og kjæresten din har kjøpt leilighet i Cliffhanger-bygningen i Barcode – ja, så kan du gjøre dét også i kaféen. Og hvis du ligger hjemme og det er søndag, og du vil bli hjemme, men spise ute, som et visst sykkelbudfirma reklamerer med – så kan du få Kamais deilige baos med kongekrabbesalat eller pinnekjøtt og wasabikrem levert på døra. Kamais asiatiske fusion funker i enhver anledning. I tillegg er det billig. Man kan ha en helaften i den rimelige kaféen, men de tar ikke bordbestilling, si i realiteten har man faktisk ikke sjangs til å få bord der utenom i uka eller på odde tidspunkter, som lørdag klokken 17. Kanskje det er derfor de rosa syklistene farter inn og ut, stadig vekk. Aller best er det likevel å sitte i den lille og hyggelige kaféen, uansett når på døgnet man måtte klare å skaffe seg et bord. Kamai

34

Foto: Maria Pasenau


I SENTRUM AV SENTRUM

ANNONSE

FOLKETEATERPASSASJEN ligger midt mellom Youngstorget og Storgata. Inne i passasjen finnes gode opplevelser på rekke og rad: Moderne kunst, verneverdig Art Deco-arkitektur, storslåtte teateropplevelser og et knippe skikkelig gode restauranter.

BURGER BAR Hjemmelagde hamburgere på kullgrill, kald drikke, fries, dipp og god service.

NIKAY «Nikkei»-mat, streetfood style, med smaker inspirert av Japan og Peru.

KROHGS KAFFEBAR Kaffebar med varme drikker, iste, fersk juice, rundstykker og supper.

MER INFO FINNER DU PÅ FOLKETEATERPASSASJEN.NO

CANTINA CORTINA Høyt tempo og god stemning som tatt fra en piazza sør i Italia. Pizza. Pasta. Pronto. Per favore.

GRILLERIET Grillen er hjertet i restauranten og på kjøkkenet. Enkle, gode råvarer på ulmende trekull.


OSLOGUIDE

BASS

Thorvald Meyers gate 26C Jenny Skavlan er her stadig vekk. Hva mer trenger man å vite? Ok da, kanskje litt mer. Det kan noen ganger (ofte) bli mye konsepter blant nye restauranter. «Gatemat fra hele verden». «Ekte amerikansk BBQ». «Naturvin og alle rettene bare omtales med én hovedingrediens: Flatbrød. Ku. Melk». Det er en lettvint måte å få oppmerksomhet i starten. Men faren er at folk fort blir lei, når konseptet er alt man har for å lokke gjester. Bass er derimot forfriskende konseptfritt. Det er nordisk, men det blir aldri noen begrensende tvangstrøye. Derimot er det som en enda billigere og enda enklere lillesøster til vår gamle yndling Arakataka. Det er ikke så mange steder man kan gå for å få seg et par østers, uten at man forplikter seg til fem retter med klassisk fransk. Men på Bass kan man i stedet gå fra østers og videre til en biff tartar med cæsarsalat. Eller rå kveite. Eller fritert kylling. På Bass gjør de som de vil, fordi de har skjønt at det er den enkleste og beste veien til god og original mat. Det gjelder rett og slett å ikke gjøre det så vanskelig, og ikke prøve for hardt. Det er heller ikke veldig dyrt på Bass. 50 kroner for byens beste dessert (lakrisis og kirsebær!) er det ingen som kan klage på. Vant NATT&DAGprisen for Årets beste spisested 2016 Bass

PALACE GRILL

SMALHANS

LE BENJAMIN

FISKERIET

ARAKATAKA

MAAEMO

Solligata 2 Kanskje ikke like bra, eller like Palace som det var på sitt beste, men det er fortsatt Oslos eneste rocka high-end gourmetrestaurant. Et sted der noen av de, til enhver tid, beste og mest talentfulle norske kokker jobber sammen i team uten å ta seg selv eller yrket sitt alt for høytidelig. Kreativ og morsom mat blir til via både uhell og lekelyst. Her får du Bloody Mary-østers, merkelige, men gode shots som hvileretter. Smekke og en colaboks har noen til og med fått inkludert i måltidet. Her skal du dessuten alltid ende drita full.

Søndre gate 6 Le Benjamin er et uformelt og traust (i ordets egentlige betydning) fransk brasserie, som alltid leverer. Oslo har de siste par årene opplevd en restaurant-boom uten like, og med en jevn kvalitetsøkning har mange gamle steder måttet kaste inn håndkleet som følge av stadig hardere konkurranse. Men gutta med skjegg og tatoveringer er ikke her. Dette er ikke stedet du ser mest på Instagram. Det er derimot her kokkene går og spiser. Hvorfor? Fordi god mat aldri er kjedelig.

Mariboes gate 7 Var lenge den ubestridte lederen i konkurransen om å servere best mat per krone. Selv om Arakataka nå har fått konkurranse på den fronten, er dette likevel stedet i Oslo hvor du får den mest elegante gourmetmaten (inkludert vin) til under tusenlappen. Som eneste restaurant i Oslos toppsjikt tilbys muligheten for å sette sammen din egen femretter, i tillegg til dagens meny. Maten holder toppnivå og selv om du ikke alltid finner de dyreste råvarene på menyen er det gjennomgående råvarer av topp kvalitet og teknisk relativt avansert matkunst som kjennetegner denne aldrende kjempen.

36

Foto: Maria Pasenau

Waldemar Thranes gate 10A Moderne vri på god gammeldags husmannskost står i sentrum på Smalhans. Du kan velg mellom en Smalhansmeny som setter deg tilbake 4–500 spenn, eller en krøsusmeny som ligger på rundt 700 (med vin kommer krøsusen på rundt 1200). Det byr på masse mat, men egentlig er dagens husmann både det beste og billigste alternativet (aldri over 200-lappen). Relativt god stemning selv om klientellet er utrolig uniformt. Assosiasjonene går i retning av et fremtidig foreldremøte på Majorstua, Skøyen, Ullevål eller Uranienborg.

Youngstorget 2B Ah, det perfekte måltidet for en sen start på dagen (derpå) er Fiskeriets egen fish ’n chips. Sannsynligvis den beste i Norge, og selvfølgelig laget av fersk fisk (kolje eller torsk), med hjemmelaget remulade og ekte malteddik. Ellers byr byens beste fiskedisk på god lunsj med topp råvarer, masse gode småretter, og alt er sunt og godt. Merk deg at take-awayen er skrekkelig lavt priset. Vi abefaler å bestille Estrella-ølet (utviklet av tidligere El Bulli-innehaver Ferran Adrian) til maten.

Schweigaards gate 16 De siste årene har Maaemo tatt det siste skrittet opp i øverste liga av europeiske restauranter og dermed har det ikke skortet på velfortjente lovord, anmeldelser, priser og utmerkelser på restauranten i Schweigaardsgate. Matentusiaster blant europeisk jetset innvilger seg dagsturer fra London med privatjet og helikopter til Oslo utelukkende for å spise på Maaemo og innta litt av (utrolig nok) 20+ magiske serveringer med utgangspunkt i lokale, naturlige og økologiske råvarer. Bestill bord og begynn å spare, for besøket koster fire laken pluss tips, noe det er vel verdt, spør du oss.


OSLOGUIDE

VILLA PARADISO

Olaf Ryes plass 8, Sommerrogata 17, Jacob Aalls gate 28 Etter mange år som Oslos pizzakonge på Grünerløkka, har Jan Vardøens pizzaimperium omsider begynt å ta form: Først åpnet de en fillial på Solli, og nå nylig også på Majorstuen. Og tror du ikke de har blitt så herlig kontinentale at de har begynt å servere frokost også? Det er nesten ingen grunner til å reise utenlands lenger, si!

HELLS KITCHEN

Møllergata 23 Hells har god pizza, godt øl og bra folk. Kom gjerne tidlig – stikk når de stenger. Gode drinker har de også! I det siste, etter flere «byens beste pizza»-kåringer har det blitt hard kamp om bordene, så for å være helt sikker på plass kan det lønne seg å bestille bord i forkant. Fine DJs pleier de å ha, også! Hells Kitchen

Foto: Ida Gøytil

R E S TAUR A NTER Det runde gull.

PIZZA DA MIMMO

Behrens gate 2 Pizza da Mimmo minner om en disney-esque versjon av en italiensk restaurant. Familiedrevet, kvalitetsorientert, hyggelig og ujålete. Stemningen, kokken (far sjøl), servitørene og klientellet virker som de kjenner hverandre og tonen er generelt jovial og familiær. Lokalbefolkningen på Frogner har heldigvis ikke blitt for snobbete til å verdsette koselig og upretensiøs kvalitet når de først har det i nærheten. Det er derfor lurt å bestille bord, for det er som regel fullt. Pizzaen her er klassisk, autentisk italiensk, og servicen pleier å være upåklagelig. Det går nok ikke an å ikke ha det bra på Pizza da Mimmo. Hvis du ikke er i bedre humør når du drar enn da du kom, vil nok neste kapittel i ditt liv inkludere mye SSRI.

LOFTHUS SAMVIRKELAG

Åsengata 42, Waldemar Thranes gate 70, Wergelandsveien 70 Det er Åpent Bakeri som eier Oslos beste pizzarestaurant-kjede. Bakeren som e siste tjue årene har vært Oslos og sannsynligvis Norges ubestridt beste innen kontinentalt inspirert bakeri. Når det kommer til pizza, så er det bunnen som er halve hemmeligheten, og her er det få som stiller med et bedre utgangspunkt enn akkurat Åpent Bakeri. Når lokalene i tillegg er koselige, sausen god og toppingen holder topp nivå, er det lite som holder Lofthus tilbake fra pizzatoppen. Restauranten i Tranens gamle lokaler morfer dessuten til et utested med DJs i helgene, og på Kunstnernes hus kan du spise pizza og være på vernissage samtidig! Digg!


OSLOGUIDE

MUNCHIES

Torggata 18C, Thorvald Meyers gate 36A, Skovveien 4 Oslos ærligste restaurantnavn og en burger som lever opp til det. Stedets signaturburger er fantastisk god, med deilig smeltet blåskimmelost som drypper utover genseren din og lager en flekk som er omtrent umulig å fjerne. Vel verdt besøket. Munchies er en av de klart beste blant hovedstadens burgerjointer, men det eneste som mangler for å virkelig klatre helt til topps – om vi MÅ finne noe – er en ordentlig trekull-grill. Tommi’s Burger Joint

TOMMI’S BURGER JOINT

Torggata 9A, Thorvald Meyers Gate 40 Har man endelig fått et sted hvor man kan holde burgeren i én hånd og brusen i en annen? Tommis har bare én (med vilje ganske liten) burger på menyen, og den er alltid stekt på samme måte. Man kan velge om man vil ha bacon og ost. De frister også med «Deal of the century»: Burgeren, pommes frites og brusboks til 149,–. Flere steder i lokalet henger et bilde av en gammel fyr som kanskje eller kanskje ikke er selveste Tommi. Verdt å prøve!

GRILL’S VILLE

Frognerveien 9C Grill’s Ville burgermonopol på Frogner ble utfordret da Munchies åpnet rett borti gata, men jaggu tror du ikke vestkantsburgerveteranen tok utfordringen på strak arm og løftet det runde, kjøttfulle gullet til uante høyder. Selv om Grill’s Ville tilsynelatende er en kjempesuksess, er prisene nesten for gode til at vi skjønner hvordan de kan tjene penger. Særlig Frogner-husleieprisene tatt i betraktning. Men de klarer det!

R E S TAUR A NTER Det runde, mer kjøttfylte gull. ILLEGAL BURGER

Møllergata 23, Olaf Ryes plass 4B Fra legendariske klubbkvelder i den spede begynnelse, til åpning av ny filial på Olaf Ryes plass. I mellomtiden har burgersjappa som fenomen blitt allemannseie i byen. Illegal banet vei for revolusjonen, og er fortsatt bedre enn de aller fleste.

BURGER JOINT

Holmensgate 3 Kanskje mest kjent for å ha servert en oppsiktsvekkende foie grasburger til 300 kroner inntil moralpanikken fikk satt en abrupt stopper for dekadansen, deretter for at de svir inn forkortelsen «BJ» på hvert eneste burgerbrød. Grei burger, jævlig strøk.

TROYS BURGER

Torggata 18 Det er en ny burgersheriff i byen. Og byen er strengt tatt ikke stor nok for alle disse burgersjappene – men Troys er det plass til. Til og med i Torggata – egentlig for lengst sprengt for kapasitet – skal Troys få lov til å holde på. Har du ikke smakt burgeren på Troys har du ikke sett Shakespeare sånn som det er ment å spilles. På Troys er det ikke noe kødd – ikke noe kniv og gaffel, ingen gimmicks – bare digg burger i hånda. Det er heller ikke feil at det er åpent helt til 03:00, også kjent som tidspunktet da burger smaker best.

DØGNVILL

Maridalsveien 13 Det går nesten inflasjon i establissement som langer burgere i denne byen, men ettersom Youngtorgets tre restauranter enten alltid er fulle (Munchies, Illegal Burger), eller bare serverer knusktørre kluter (Burger Bar), er Døgnvill ved Mathallen et over gjennomsnittet decent alternativ om du er av typen som liker å dytte den hellige treenighet ned i nebbet. Troys

38


OSLOGUIDE

Der Peppern Gror

Foto: Ida Gøytil

R E S TAUR A NTER Til våre hindi-talende lesere: Yaha accha khana khane ke li’e accha hai. ALBERTINE

MOTHER INDIA

DER PEPPERN GROR

CURRY AND KETCHUP

Hallings gate 3 Med fare for å høres ut som Oslolosen: Før i tida var Albertine et sted man kunne få seg en hovedrett til under hundrelappen. Nå må man nesten opp på 200-tallet. Ikke at det er så fryktelig ille, i og med at Albertine virker å bli bedre og bedre med årene. Albertine har en ryddig meny som ikke byr på de store overraskelsene, men som til gjengjeld leverer topp mat. Ikke byens beste inder, men herregud: Alle kan ikke være dét. Albertine er mer enn god nok.

Fritjof Nansens plass 7 Man skulle tro at fiffige restaurantnavn gikk av moten etter gikk kraftig inflasjon i alle slags smaksrelaterte ordspill på tidlig 2000-tall, men den enes død er den andres brød (den kan dere få gratis), og der mange av Oslos indiske restauranter har måtte vike for hippere mat som kimchivafler og suppe kokt på kale, er Der peppern gror et fint tilskudd. Restauranten er en hyllest til arbeidsinnvandrerne som kom til Norge på 70-tallet – i dette tilfellet fra Punjab – og menyen er det voksenmedias ofte tåpelige restaurantanmeldere kaller «autentisk»: Form, farge og smak minner om det man ser for seg at India skal være. Vi anbefaler smaksmenyen (410,- per pers!) så får du litt av alt, og mye av det meste. Chalo, hon khana kao!

Pilestredet 63D Gammel traver det her. Riktignok litt stiv i prisen, men til gjengjeld er kvaliteten også hakket høyere enn på annet rask rundt omkring i byen. Siden sist har de faktisk forsøkt å fornye seg litt ved å inkludere det sør-indiske kjøkkenet, og lykkes sånn passe med det. Allikevel er det publikumsfavorittene som står sterkest også her – Tikkaen, Kormaen og lammekjøttet er helt klart å foretrekke. Hyggelig stab, mye stamgjester.

Kirkeveien 51 Er det en skraphandel, et harem eller en restaurant? Ikke godt å si, men maten er hvert fall digg og billig. Denne trivelige inderen ligger på rundt 90-140 kroner for hovedrett med ris. Men det er ikke Korma, Garlic Chicken, Kokos Curry, eller Hvitløksnan som gjør at vi stadig vender tilbake, eller jo det også, men vi snakker Oslos morsomste interiør: Discolys i skiftende farger, fontene i trappen, krystaller muret inn i veggene og en Just Cavalli vodkaflaske til pynt! Fra taket henger det risbagger, kopper, kar, spann, skattekister, vannkanner, og alt annet Robinson Crusoe var villig til å avskaffe. P.S. etter hva vi erfarer har de ikke ketchupretter på menyen…


OSLOGUIDE

FREDDY FUEGO

Hausmanns gate 31 Hvis sushi er den nye tacoen, burde burritos bli den nye pizzaen, kebaben eller cowboyfrokosten. Det vi prøver å si er at burrito er perfekt dagen derpå! Den er lun, trøstende og myk, samtidig som den er frisk, knaser og har futt. Det er jo akkurat dét du trenger! Rett rundt hjørnet fra Torggata er alt helt hjemmelaget og servicen helt upåklagelig, og du får gjerne smake litt på salsaene mens du grubler og pønsker på hvordan akkurat du vil bygge akkurat din burrito.

TAQUERIA

Karl Johans gate 39 Tacoen i Oslo fikk for et par år siden ben å gå på, unnskyldte seg fra fredagsmiddagsbordet, gikk til restauranter og vogner rundt Youngstorget og videre til Paleet i Karl Johan. Hvor tacoferden går videre, er foreløpig for tidlig å si, men Oslo-tacoen er i konstant utvikling, og Taqueria på Paleet representerer en annerledes og mer eksklusiv variant enn det de andre stedene tilbyr. High-end taco om du vil. Og det vil du jo.

Freddy Fuego

R E S TAUR A NTER Her vurderte vi å la overskriften være «taco», men... Man kan jo slumpe til å bestille en enchillada også.

TIJUANA KJØKKEN OG TIKI BAR

Thorvald Meyers gate 61 Tijuana har ikke like – unnskyld uttrykket – sofistikert taco som du får på Taco Republica, men drinkmenyen og bakgården gjør det til det perfekte stedet å starte fredagskvelden. I helgen får du også nattmat til 03.00!

TACO REPUBLICA

Torggata 30 Taco Republica er stedet der fredagstacoen endelig dør. Råvarene er av ypperste klasse, tilpasset lokal tilgang og er alltid sesongens beste. Du kan til og med få mat som er nesten like sterk som den du ville fått i LA eller Mexico City! Det eneste som trekker ned er den småstive (såkalt halvkram eller 70-prosenter) prisen. Taco Rebublica

40

Foto: Mathias Fossum


OSLOGUIDE

LILLE SAIGON

Møllergata 32C + Seilduksgata 16A Legendarisk lite vietnamesisk sted. Omtalt i NY Times. Så populært at de har velsignet østkanten med en søsterrestaurant på Grünerløkka. Det er ikke hit du kommer for å bli møtt med et smil, men for å få kjempegod, autentisk og billig vietnamesisk mat. Bestill byens beste biffsuppe eller den deilige, lune vietnamesisk versjonen av pastasalat: marinert kylling med masse sesamfrø, nudler, råkostgrønnsaker, agurk og løk, med en vietnamesisk vinaigrette til. Lille Saigon er et genuint vietnamesisk sted, med genuint vietnamesisk mat, uten noe crossover eller fusjonering med thaikjøkkenet, som ellers stort sett er reglen snarer enn unntaket på asiatiske restauranter her i byen. De vet at nordmenn er blitt like glad i thaikjøkkenet som i landets transer og har derfor tilpasset menyene sine deretter, men ikke Lille Saigon – de holder stand. Kudos!

DINNER

Stortingsgata 22 Verdens beste Peking Duck og vårruller vokser ikke akkurat på trær, de kommer ut på fat fra Dinner i Stortingsgata. Ikke la deg lure av navnet som til forveksling kunne vært en ekvivalent av Løkkas Nighthawk, dette stedet har vært anbefalt av Michelinguiden i utallige år. Siden 1989 har Dinner vært et go-to-sted for casual business middager og pardater med hvor deilig mat fra det szechuanske og kantonesiske kjøkken har vært i fokus. Rice Bowl

Foto: Ida Gøytil

R E S TAUR A NTER

HOKKIGAI SUSHI

Waldemar Thranes gate 2 Lavpris-sushi har på en måte blitt som kebab: Det finnes ingen betydelig forskjell blant 95 prosent av stedene. Det pågår mye intens debatt innenfor dette smale spekteret, men deltakerne er alltid lat ungdom som heller vil spille TV-spill enn å kaste granater mot militærpolitet. Rå fisk fra vietnamesiske hender står riktignok et stykke fra å bli så homogent som norsk kebab riktig ennå, og ordet på gata gikk at Hokkigai Sushi, tidligere Bislett Sushi, hadde hevet innsatsen for spillet. Vi besøkte det lokalet i Waldemar Thranes gate, hvor det var ren dekor og fin, løssluppen atmosfære, en mediummeny for litt over hundrelappen, flere friterte futomaki herlig chillimajones. Majonesens svar på champagne? Antageligvis. Hokkigai Sushi er er ingen revolusjon, men de innfrir alle krav.

RICE BOWL

Youngs gate 4 Studentenes thai-favoritt og som regel alltid fullt. Stedet er effektivt, maten av kvalitet og porsjonene generøse. Her skal de deilige, særegne thaiaromaene av koriander, lime og galangal fylle munnen din. Best egnet ved sene lunsjer eller tidlig middagstid, om ikke av andre grunner enn at det senere både er helt fullt, og fordi fraværet av alkohol på menyen gjør at det kan være litt trist hvis du i likhet med oss liker en øl eller et glass vin til maten når du spiser middag. Stedet er tydelig familiedrevet og naturlig nok har familien bestemt at de søte tenåringsjentene skal servere. Rice Bowl er et sted som indirekte gir klart uttrykk for at her er vi effektive, og setter pris på at du følger deres eksempel, men har ellers en utsøkt service.


OSLOGUIDE

ROBOT

Korsgate 22 Unisex vintagebutikk helt nederst i Markveien. De leverer en god blanding av klær fra 80-, 90- 00-tallet og får påfyll annen hver uke. Laid back stemning med fin, fin betjening.

VELOURIA VINTAGE

Markveien 32A Velouria Vintage har rukket å bli en av Oslos mest populære bruktbutikker, med et hav av håndplukkede plagg fra 50- til 90-tall. Motebloggere og ymse fashionistaer har trykket den til sitt bryst, og med overkommelig priser deler du kanskje favorittbutikk med resten av Løkka – men å møte noen med samme kjole skal godt gjøres. Foto: Catharina Werring Otnes

LIVID

S HOPPING

Prinsens gate 3B I motsetning til sin parallellgate Karl Johan, så er det bra at Prinsens gate finnes! I det siste har det vært et oppkomme av tøffe, konseptuelle butikker – og et par fåfengte forsøk på å være det – men det skal vi ikke bry oss med, for Livid er ikke blant dem. I rommet med blåmalte, originale tregulv finner du følgende originale vintage-artikler: jeans, flanell, college, silke. Ja, ALT!

REPRISE

Noen gang hatt lyst til å si «dette er vintage shopping, ass!» til en kompis? Her har du muligheten.

Schweigaardsgate 52 Reprise er kanskje den søteste småbutikken Oslo kan by på, hvor innehaver Anette både kjøper og selger second-hand til en fin pris. Med litt ymse åpningstider og mandagsstengt kan det være lurt å ringe (922 87 526) før man tar turen, men er man først innenfor blir man fort sittende lenge. Desto flere ganger du er innom, desto billigere blir klærne – men bare om Anette liker deg.

FLØYEL & KANARI

Fredrik Stangs gate 35 Etter en mannsalder med klessamling og et yrkesspenn fra skuespiller til norsklærer bestemte Jenny Juve seg like gjerne for å åpne bruktbutikken Fløyel & Kanari, hendig plassert vis-a-vis Gimle Kino. Åpningstidene tilpasses Gimles filmvisninger, så er du hypp på litt shopping etter nattkino er dette stedet å dra. Kvalitetsvintage fra merker som Armani, Emanuel Ungaro og Muegler. Tar også imot varer både i innbytte og kommisjon.

42


Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere pü samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012


OSLOGUIDE

KEMT

S HOPPING På alle Luksusfellen-budsjettene er klesbudsjettet SYKT lavt, så klesinvesteringer kan være det lureste du gjør for å unngå fattigdom.

YME UNIVERSE

Karl Johans gate 39 (Paleet) YME er Paleets storsatsning, og kanskje mote-Oslos mest myteomspunnede forretning. Inspirasjon er hentet fra konseptbutikker som Colette i Paris og Dover Street Market i London. Over 60 merker fyller det Snøhetta-tegnede lokale, deriblant Haider Ackermann, Comme des Garcons og Rick Owens. Butikken har også en rekke streetwearmerker, magasin- og bokbutikk og egen mini-kafé.

HUNTING LODGE

Markveien 58 Til tross for at galleriet/butikken Hunting Lodge byttet ut kebabnaboene i Torggata til fordel for kommersielle Markveien i 2012 har de beholdt kredibiliteten, og det begynner jo å bli såpass lenge siden at trendbevisste urbanister ikke engang husker det. Her gjelder det å leve i nuet og samtidig være LITT foran det som er trend i fremtiden, og den intellektuelle skaterens favorittbutikk selger alt fra limited edition Vans til designmatbokser – med andre ord, alt en street-kid med respekt for egen, visuell framtoning trenger!

44

ACNE STUDIOS

Øvre Slottsgate 11, Underhaugsveien 28, Grønnegata 1, Markveien 60 Skandinavias moteyndling en bråte med utsalg i Oslo, og hele byen har trykket den pudderfargede logoen til sitt bryst. Sjekk gjerne ut Acne Archives i Markveien 60, som selger sesonggamle Acne- varer til reduserte priser, eller, om du vil ha siste kolleksjon, er Acne-huset i Underhaugsveien (inngang via Bogstadveien) best.


MAGMALOU

Les mer på nd.no

KEMT

Hegdehaugsveien 23 Vis-a-vis Oslo-institusjonen Lorrys, ligger Kemts lyse og åpne lokale. Den eklektiske miksen av skandinavisk minimalisme, fransk og bohemsk og britisk og tradisjonelt har sikret trofaste kunder siden oppstarten i 2003. Kemt er forøvrig en av Norges eneste butikker med IT-veskemerket Mansur Gavriel.

COS

Hegdehaugsveien 29, Bryggegata 5 H&M-konsernets minimalistiske fashionalibi selger klær med rene linjer som du fint kan lyve på en Jil Sander-merkelapp. Egen dame-, herre- og barneavdeling med en «eksklusiv» touch, tross relativt lave priser.

MAGMALOU

Skovveien 8 MagMaLou er stylist Marthe Kveli Valebergs hjertebarn, og holder til nederst i Skovveien. Den selverklærte «jentebutikken» er frisørsalong og klesbutikk i ett, og selger merker som Ganni, Cala & Jade og Gestuz – i tillegg til butikkens egen merkevare, ByMagMaLou.

KAMIKAZE DONNA

Hegdehaugsveien 27 Kamikaze er en Osloinstitusjon som har klart seg gjennom to finanskriser, et halvår med renovering, X antall ran og X antall dagsrusa rikmannsfruer. De siste årene har imidlertid butikken slitt med omsetningssvikt, og tidligere i høst ble damebutikken innlemmet i herrebutikken. Dyreste av Oslos dyre, men alt det beste går alltid ned til 60 prosent ved salgsslutt.


OSLOGUIDE

Tronsmo

S HOPPING Det er jo HIT mesteparten av lønna/studielånet ditt BURDE gå.​

TORPEDO

Trelastgata 3 Oslos desidert beste kunstbokhandel ligger i kunstsenteret i Bjørvika. Ikke bare har de rikelig med interessante kunstbøker og magasiner, de er også en viktig aktør på det internasjonale kunstbokmarkedet der de blant annet gjør en betydningsfull jobb med å promotere norske kunstnere. Vi tipper hatten.

CAPPELENS FORSLAG

TRONSMO

Universitetsgata 12 Oslos desidert beste bokhandel. Utrolig utvalg av skjønnlitteratur på både norsk og engelsk, en av byens beste tegneseriesamlinger i kjelleren, og veldig god samling med non-fiction om ulike subkulturer, musikk osv. Også godt utvalg med nøye selekterte radikale tenkere innenfor filosofi og sosiologi. Kunnskapsrik og stort sett svært hyggelig betjening. Her kommer du til å tilbringe mye tid! 46

Bernt Ankers gate 4 To brødre åpnet sin såkalte drømmebokhandel midt i jettegryta ved Youngstorget sommeren 2011. For at du skal få tak i klassikerne, de postmoderne man kan drepe lemen med, som bokhandlerkjedene ikke lenger fører. For at du skal få eie den ene kult-boka kjedene aldri våget å ta inn. Fordi kvalitet er det beste salgstrikset. Fjellene av bøker tilsier at disse gutta er vel bevandret på papirvidda. Skrifter, silketrykk, vinylplater og bøker velter ut av hyllene. Et par-tre mursteinklassikere til, og hele rommet vil rase gjennom vindusglassene og ut i Bernt Ankers gate.


OSLOGUIDE

NESEBLOD

Schweigaards gate 56 Kun for de få, men satan så mye fett dette bittelille overfylte lokalet har å by på. Fra rariteter amerikanere og andre drittfolk ville skjært av både den ene og andre kroppsdelen for, til et godt utvalg av ny undergrunnsmusikk av hardere kaliber. Norges triveligste duo bak kassa er dessuten verdt turen alene.

TIGER

Hammersborggata 18 Tiger startet på gutterommet, men er i dag landets kanskje mest respekterte platebutikk. Lite lokale med stort utvalg og oversikt over hardcore/punk, indie, metal, lo-fi, støy og andre undergrunnssjangre. CD-er, LP-er, DVD-er, merchandise, fanziner, bøker. Alle tilreisende band og artister drar hit til når de er i byen. Fuck Vigelandsparken. Tiger står også bak plateselskapet Fysisk Format, og har nylig slått seg inn på magasinmarkedet med bransjevelteren BRANSJEVELTER. Tiger

S HOPPING Ingenting slår lukta av en fyr som kjøper skikkelig vinyl.

RÅKK & RÅLLS

Akersgata 39 Slike butikker er det få av i Norge. Bare én, faktisk. Klassisk kontinental platebutikk i Berlintradisjonen med et enormt utvalg. Joda, mye skit i hyllene, men kvantitet innebærer også kvalitet i alle sjangre. Hva med en Ennio Morriconeoriginal? Eller et signert INXS-eks av Suicidal Blonde på 7”? Hva med Dr. Dres The Chronic (historiens beste skive?) på CD til 40 spenn? Fyttifleisan, sa’n!

BIG DIPPER

Møllergata 1 Et steinkast unna Tiger finner du Big Dipper. Også her finner man en overvekt av vinyl – nytt og gammelt. Big Dipper spesialiserer seg på retrorock og er en ren gullgruve om du er foretrekker alt fra 60-talls psychedelia/garage/ freakbeat til 70-talls prog/psyche/rock. Fortvil imidlertid ikke om du aldri har hørt om Les Fleur De Lys før, Big Dipper tar også inn mye nytt du ellers vil finne på CD-format på Platekompaniet.

FILTER

Skippergata 33 Mens andre platebutikkers «elektronisk musikk»avdeling begrenser seg til en gammel Ralph Myerz plate og kanskje noe Aphex Twin hvis du er heldig, kan Filter by på et utvalg av house, techno og annet snadder på 12”ere. Rart at en by på snart en mill mennesker kun har én sjappe som selger plater til DJ-er, men sånn har det nå blitt. Stikk innom og sjekk ut plater og hardware, mens du blir veiledet med kyndig hånd av DJ-veteran Roland Lifjell.


Norges beste bokhandel fem år på rad!*

Kjøp dine lærebøker på haugenbok.no Kjapt, trygt og enkelt.

DINE STUDENTFORDELER: • Fraktfritt - på alle ordrer over 248,• Rabatt - på mange lærebøk er • Norges raskeste levering • Rente- og gebyrfri avbetalin g

*Norsk Kundebarometer. (Et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. www.kundebarometer.com)

haugenbok.no - Postboks 175 - 6101 Volda - Telefon 70 07 45 00 - epost@haugenbok.no - www.haugenbok.no

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Osloguide, vår 2018  

NATT&DAG Osloguide, vår 2018  

Profile for nattogdag