Page 1


HIFI KLUBBEN BYR PÅ ØYAFESTIVALENS

BESTE LYD For 4. år på rad stiller HiFi Klubben med egen scene på Øyafestivalen. Og for 4. år på rad byr vi på festivalens beste lyd med SoundSystem fra Bowers & Wilkins. I år tar vi det hele ett steg lengre. Teltet er større og vi har plass til enda flere publikummere, og i år setter vi opp SoundSystem fra Bowers & Wilkins som Tidenes mest vellydende konsertsystem. Med høyttalere plassert hele veien rundt publikum – pluss noen ekstra montert i taket – vil årets konsertopplevelser på HiFi Klubben scenen bli villere enn noensinne. Og, hvis alt går som planlagt, vil vi også by på et lysshow som ikke står tilbake for lyden. Gud bedre som vi gleder oss å oppleve Goldie, T.Williams, Skatebård – og alle de andre artistene som kommer til HiFi Klubben scenen – med Øyafestivalens beste lyd og kuleste lysshow! PLAY IT LOUD i sommer, så ses vi på ØYA!


.

LAVA OSLO PÅ ØYA FESTIVALEN! facebook.com/lavaoslo Instagram: lavaoslo lavaoslo.no


ØYANATT 08.08.18 OMNI (US)

ØYANATT 09.08.18 AMYL AND THE SNIFFERS (AU)

ØYANATT 11.08.18 COUCOU CHLOE (FR) PURPURRPURPLE DRIPPIN FAKETHIAS

12.07.18 05.09.18 11.09.18 22.09.18 03.10.18

MØLLERGATA 32, OSLO HVERDAGER: 18:00 - 03:00 FRE & LØR: 16:00 - 03:00

DYLAN EARL (US) LA LUZ (US) PISSGRAVE (US) CHAD VALLEY (UK) DAMO SUZUKI (JP)

WWW.REVOLVEROSLO.NO

Sett alt dette? Da kan du vinne årets utgave av Øyabingoen.

Jan Bøhler som spiller egenkomponerte sanger i publikum på Kendrick Lamar

Tidligere kjendis som prøver å få sin tredje smaksprøve i en av matbodene

En av utedoene som har fått sjel og som prøver å overtale folk til å stoppe å bæsje i den

En person som har ghostet en annen møter hen i ølkøen

Gutt som går i baris selv om det egentlig er for kaldt eller regner

Russisk invasjon

En snap av bakhodet ditt på konsert tatt på lang avstand

Eksen din sammen med en mye bedre person på alle mulige måter

«Kjendis» med caps og store solbriller som virkelig ikke hadde trengt å skjule identiteten sin i 2018

En som brølende forklarer begrepet «mikrotonalitet» i publikum under King Gizzard & The Lizard Wizard

Tre tynne menn med runde briller, caps og No. 4-genser som tilfeldigvis sitter ved siden av hverandre

Hologram av Trine Skei Grande

En highfive som ikke gjengledes og som dermed glir umerkelig over i en fistpump

Gjengen til Cezinando


Support: Lost Girls

kR. 150,- / **

RF / onSDag 8. auguSt kR. 320,- / kR. 280,-*

RF / onSDag 18. Juli

RF / manDag 10. SeptembeR

RF / SønDag 7. oktobeR

JD / onSDag 7. novembeR

JD / onSDag 18. Juli

RF / SønDag 23. SeptembeR

RF / onSDag 10. oktobeR

SS / toRSDag 8. novembeR

kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 265,- + Bill.avg. 18 åR leg.

Support: TBA

RF / FReDag 10. auguSt kR. 320,- / 280,-*

kR. 320,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 290,- + Bill.avg. 18 åR leg.

+ Jaywalkers

JD / tiRSDag 7. auguSt

RF / toRSDag 2. auguSt kR. 200,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 250,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

Support: Meg Baird & Mary Lattimore

JD / tiRSDag 25. SeptembeR

RF / SønDag 14. oktobeR

RF / tiRSDag 20. novembeR

RF / SønDag 30. SeptembeR

SS / tiRSDag 16. oktobeR kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

SS / FReDag 7. DeSembeR

kR. 300,- + Bill.avg. 18 åR leg.

JD / tiRSDag 2. oktobeR

RF / manDag 5. novembeR

SS / tiRSDag 12. FebRuaR

kR. 225,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 320,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 320,- + Bill.avg. 18 åR leg.

Øya Open

Lucy Dacus steLLa DOnneLLy SS / løRDag 11. auguSt kR. 330,- / 280,-*

JD / løRDag 11. auguSt kR. 250,- / 200,-*

* Med firedagers pass eller dagsbillett ** Fri entré med firedagers pass Bill.avg. kommer i tillegg

SS / onSDag 29. auguSt kR. 420,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 290,- + Bill.avg. 18 åR leg.

RF = Rockefeller / JD = John Dee / SS = Sentrum Scene Forsalg: www.rockefeller.no / tlf. 815 33 133 / Se www.rockefeller.no for fullstendig program mer informasjon om åpningstider, nyheter og oppdateringer. Bill.avg. kommer i tillegg.

kR. 330,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 350,- + Bill.avg. 18 åR leg.

kR. 400,- + Bill.avg. 18 åR leg.


NORDISK FILM SPRING PRESENTERER

JAKOB CEDERGREN

Øya er i Tøyenparken på fjerde året, og det betyr at du også i år må bevege deg gjennom Tøyenparkens omland for å komme deg til og fra selve festivalen.

VINNER PUBLIKUMSPRISEN

VINNER PUBLIKUMSPRISEN

SUNDANCE FILM FESTIVAL

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

«EN RÅ FILMOPPLEVELSE» SUBJEKT

ROTTERDAM

DEN SKYLDIGE FORBRYTELSEN

EN FILM AV

ER

STØRRE

ENN

DU TROR

G U S TAV M Ö L L E R

«ET M ED R I V EN D E M Y S T E R I U M » T H E FILM S TAG E

«N ER V EP I R R E N D E » T H E V ERG E

« A D R EN A LI N P UM P EN D E O G M E S T E R L I G » T H E H OLLYWOOD R E P O R TE R

«FO R B L I R UFO R UT S I G B A R H E LT T I L S I S T E A NR O P » INDIEW IR E

K O M M E R PÅ K I N O 1 0 . A U G U S T

Det er som kjent mange veier til Rom, og selv om likhetene med Romerrikets hovedstad og Tøyenparken stopper der, er det en kjensgjerning at man kan velge mange ulike ruter for å komme seg til vennegjengen som allerede har vært på området «i et par timer», har spist en «ganske god» vegetarisk elgkebab (???), og som har «jævlig nice plasser på Store P». Anmeldelse av selve konsertene får du eller en gammel gubbe i VG ta seg av, men for å gjøre det litt lettere å velge reiserute til det forjettede indie- og hiphop-baserte land har vi anmeldt tre sentraler steder som befinner seg like ved festivalområdet. BOTANISK HAGE Onde tunger kaller det «en grønn oase, midt i byen». Vanlige tunger kaller det et fint sted for dating, turgåing, gråting eller bare et heftig sted å sitte og gruble over tilværelsen og/eller norsk narkotikapolitikk (Hvorfor er det ulovlig? På hvilke premisser hviler forbudspolitikken? Sannsynligvis dårlige!). Slike tanker har vi ofte når vi trasker forbi alskens hortensiaer og liljesorter, men botanisk hage er ikke bare flora, fryd og gammen. Noen ganger griper en seg i å tenke, der en går rundt i denne veldig dårlige skjulte perlen, at den planten er stygg, og den lukter vondt – faen heller, jeg er stygg, LIVET er dårlig, osv. Det som er så fint med botanisk hage er at man ganske enkelt kan gå videre og se på nye og bedre planter, noe som vanligvis har umiddelbar humørløftende effekt. Slik sett er botanisk hage et godt eksempel på hva som gjør samfunnet vi lever i både dårlig og bra: Det finnes alltid en neste, alltid noe friskere, alltid noe nytt. Vi urbane semi-moderne mennesker vil alltid videre. Vi slår aldri rot. Og det kan planter lære oss mye om.

TØYEN TORG Tøyen torg er et av disse fantastiske byrommene som er utendørs, men som – i alle fall på fine dager – føles innendørs, på en måte som svenske drabantbytorg har mestret til det fulle. Det alene burde være nok til toppkarakter. Dessverre er det del annet som trekker ned, deriblant hipstrete pop-up-konsepter, bruktbutikker og kommunal-etat-baserte utesteder. Vi vil at alle byrom skal være døde og forlatte, og helst ikke på noen måte invitere til verken forbruk eller kulturutveksling, vi. Det eneste kommersielle tilbudet vi setter pris på på Tøyen torg er innvandrersjappa, selv om vi strengt tatt aldri bruker den. CARL BERNERS PLASS CB! Cabba! Carl «Bønna» Berner er østkantens majorstukryss og vestkantens Mordor. Om Oslo øst er folkelighetens Mekka er Carl Berner Cabba. På CB møtes stort sett alt av kollektivtrafikk i Oslo, og det er derfor ikke tilfeldig at det er her man finner et av hovedstadens aller mest forlokkende shoppingtilbud, deriblant «sjappa på Carl Berner» alias Anmol Kiosk (?), som selger rullepapir, kamera, beltespenner, bøttehatter, capser, iphone-ladekabler og t-skjorter med slagord av den vulgære typen som dekker hele brystkassa og godt ned på magen, og som følgelig er et sikkerstikk som ironisk bursdagsgave hvis man ikke kommer på noe annet og polet har stengt. I tillegg er plassen (som i klassisk Oslo-tradisjon IKKE er en plass på ekte, men en rundkjøring) hjem for en rekke kebabsjapper med urovekkende lave priser, samt den legendariske puben Sverre’S Kafé (sic!). Alt i alt er Cabba alt man kan ønske seg og litt til.


Bok er best på teater SPILLES KUN 14. AUGUST Hovedscenen

KNAUSGÅRD PÅ 90 MINUTTER Opplev Liv Gulbrandsens feministiske og hysterisk morsomme gjennomgang av Karl Ove Knausgårds seksbindsverk Min Kamp.

SPILLES KUN 25. AUGUST Hovedscenen

NESBØ PÅ 90 MINUTTER Bli med når Liv Gulbrandsen danser en feministisk rumba med Jo Nesbøs nasjonalhelt Harry Hole på Nationaltheatrets hovedscene.

Gulbrandsen har tidligere gjort stor suksess med sine litterære gjenfortellinger og høstet blant annet strålende mottagelser da hun pisket publikum gjennom Fifty shades of Gray-trilogien for fulle hus på Nationaltheatret i høst. nationaltheatret.no / l 22 00 14 00


De tenker på Sassy 009 fra de står opp til de legger seg. Det burde kanskje du begynne med også.

– Hva er dette for et sted. Det er Teodora Georgijevic, et av medlemmene i Sassy 009, som spør. Vi har avtalt å møtes ni på morgenen i et fotostudio på Ensjø i Oslo. På et skilt litt lenger ned i gata står det «Ensjøbyen: Et sted for vekst». Og én ting er betongsikkert, og det er at det i alle fall er rom for vekst: Ensjøbyen, som ligner noen kraftige kimchivaffel-kast unna Tøyenparken og Øyafestivalen, domineres av næringsbygg og bilforhandlere, og ser på nåværende tidspunkt ut til å være i kraftig kollisjon med idealistiske boligprosjekter og byråkrati. Det er som om at stedet ikke helt vet hva det skal eller vil være. Litt som Sassy 009 for halvannet år siden.

Seks dager senere stod de på scenen på Chateau Neuf med et halvtimes set som inkluderte beats, vokal og fløyte – og ti sekunders stillhet mellom hver låt til applaus. De trykket PLAY, danset retningsløst på scenen mens Johanna spilte fløyte live. – Det er jo egentlig sånn musikken vår er. Vi har forhåndsproduserte beats, og jeg spiller en slags play-along på fløyte til dem, litt sånn som vi gjorde i korps som små. Herregud. Jeg husker jeg spilte play-along til MacGyver. Det var rom for vekst for Sassy 009, altså. Siden konserten på Neuf har de vunnet prisen for årets stjerneskudd på Bylarm, vært Spellemannominert til årets elektronika med EP-en Do you mind og fått hederlig omtale på bransjenettsteder som Pitchfork, The Fader og Vice Music. De har spilt på SXSW i Texas, Field Day i London, Piknik i Parken og Træna. Nå skal de spille på Øyafestivalen. – Okay, dette er faktisk veldig gøy. Rett før vi gikk på scenen på Chateau Neuf…, begynner Teodora, men møter motstand fra de to andre. – Ikke si det, utbryter de i kor.

I januar 2017 ble Sunniva Lindgaard, alias Sassy 009 på Soundcloud, spurt om hun ville spille et set på Chateau Neuf, den store murklossen på Majorstua hvor Blindern-studenter går på konsert når de ikke vil møte andre enn Blindern-studenter. – Hva skulle jeg liksom gjøre, da? Jeg hadde jo bare laget masse beats på Soundcloud … Skulle jeg bare stå der og trykke PLAY? Hun ser på de to andre. Vi sitter i kontorfellesskapet for kreativ virksomhet, innkapslet i et rom med tynne le-vegger og teppegulv fra en tidligere Astrup Fearnley-utstilling. Ingen av dem hadde tenkt på hvor mye søppel kunst faktisk genererer. – Men vi kjente hverandre fra skolen, og vi hadde snakket om å lage et band. For jeg kunne jo lage beats, Teodora kunne synge og Johanna (Scheie Orellana) kunne spille fløyte. Så nå var det jo en ypperlig mulighet til å bare realisere det vi hadde snakket om lenge.

Teodora fortsetter: – Før vi gikk på scenen, så stod vi inne på et sånt lite rom, tok hverandres hender mens vi stod i en sirkel og bare: «Neste år, så skal vi spille på Øya». Vi bare: «dette er stort». – Og det ble det jo også. Vi spådde oss selv, sier Johanna. Ifølge henne har de hele tiden har tatt veldig bevisste kunstneriske valg, de har valgt konsertstedene med omhu og de har hatt et bevisst forhold til hvordan de vil fremstå: prosjekt Sassy 009. – Jeg tenker på Sassy 009 fra jeg står opp til jeg legger meg, sier hun. Hittil har de sluppet fem låter med progressiv undergrunnselektronika, og de røper at de har flere på lager.

– Nærmere eksakt åtte. Vi har dem bak øret, skyter Sunniva inn. Men ikke tatovert som noter, selvsagt. Det ville i det hele tatt vært litt for tidstypisk. For mye med strømmen, kanskje. I et intervju med Aftenposten for litt siden stod det at Sassy 009 ikke var som alle andre popartister, men at de likevel insisterte på å ikke bli kalt motstrøms. Men er ikke det å være motstrøms en bra greie? – Jo, men vi er jo ikke det. Etter Bylarm var det noen som begynte å skrive at vi var et kompromissløst band, og etter det var plutselig alle enige om at «ja, de er det kompromissløse bandet», sier Sunniva, og utfylles av Teodora: – Vi er jo ikke kompromissløse heller. Vi gjør bare akkurat som vi vil, og man er jo faktisk ikke kompromissløs når man bruker den friheten som man faktisk har, som alle i dette landet faktisk har. Det er vårt frie uttrykk. Da de var i London, forteller Johanna, møtte de for eksempel flere ytterliggående, ropende, skalla feminister. – Og sånn er jo ikke vi. Vi har jo langt hår også, så sammenlignet med de var jo vi uskyldige blomsterpiker. Men i en norsk kontekst er dere jo kanskje motstrøms? Dere har jo rakket ned på musikkbransjen og kritisert «privilegerte, uengasjerte hvite menn»? – Ja, og med rette? Musikkbransjen er jo blitt helt sinnsykt kommersiell. Man finner ikke Astrid S ute og kritiserer. Det handler jo om å tjene penger. Vi gjør som vi vil, og ja, det går jo rundt, svarer Sunniva. – Men det er likevel frustrerende. Det var en CNNjournalist som snakket om at Norge hadde en sinnsykt bra undergrunnsmusikk, men her ser vi jo nesten bare på antall streams og avspillinger på Spotify. Jeg blir faktisk oppriktig trist av å se på Smerz, de gjør det så jævlig bra, men de får jo ingen oppmerksomhet i Norge, sier Johanna, og utdyper: – Når det er sagt, så er det jo ikke alt vi kritiserer. Brennpunkt på NRK for eksempel, fy faen det er viktig.


Hør på dette hvis du vil vite om livet mitt, sier St. Vincent om sitt nye album.

Foto: Nedda Afsari

16:58. Displayet på telefonen viser et anrop med amerikansk retningsnummer. Hello, Annie? – No. I’ll bring her to the line, svarer en kvinnestemme. Jeg settes på vent, og får to minutter til å innfinne meg med at Annie Clark, bedre kjent som St. Vincent og en av Øyafestivalens headlinere, selvsagt ikke ringer opp selv. Herregud! Verdenskjente artister er naturligvis omringet av folk som tar seg av sånne oppgaver. Telefonfadesen bidrar til å gjøre et allerede stresspreget intervju enda mer anspent: I fjor publiserte nemlig St. Vincent en videoserie på Instagram der hun raljerte over intervjuspørsmål hun mente var bak mål. Spørsmål om hvordan det er for henne å opptre med høye hæler, hvilke råd hun vil gi unge musikere eller hvilke bøker hun har lest i det siste. Det er fint å få noen enkle tips til hvordan man bør (eller ikke bør) gjøre jobben sin, et slags intervju-kit, men fremfor alt utløste Instagram-ranten en redsel for at hun skulle avslutte intervjuet i raseri.

– Det virket som en sang som kunne ha mange forskjellige liv, og dette er låta iført discobukser på et svett New York-dansegulv, forklarer hun. Hvordan gikk det til? – Det begynte egentlig med at Taylor Swift hørte den, og likte den veldig godt. Hun spurte meg og Jack (Antonoff, produsenten, journ. anm.) om vi ikke kunne være så snill å lage en pop-versjon av låta. Og jeg var sånn: «ja, jeg kan faktisk høre at denne kan fungere som en pop-låt». Det var noe litt sånn tidlig-Madonna over det… så jeg lagde den. Du får det til å høres enkelt ut! – Noen ganger starter jeg med beats, noen ganger med tekst, og av og til våkner jeg fra en drøm med en melodi i hodet mitt. Da skynder jeg meg å ta lydopptak.

Det spraker i telefonen. St. Vincent er i andre enden. Det nyeste albumet hennes, Masseduction, er etter sigende hennes «mest personlige hittil», og som St. Vincent selv uttrykker: Hør på dette hvis du vil vite om livet mitt. Du synger om å finne en ung elsker neddopet i badekaret, kink og rollespill, og eget misbruk av sovepiller. – Jeg har alltid skrevet veldig personlige album, men tidligere var det på en måte ganske vagt, du måtte kanskje analysere en del for å finne ut av hva sangene faktisk handlet om. Dette albumet er litt annerledes, fordi det er ganske eksplisitt. Og det har ganske eksplisitt tematikk. … som sex, kjønnsidentitet, makt og konsumsamfunnet– Ja, det er viktige temaer, synes jeg. Det føltes som om tiden var inne for å skrive om det.

En av låtene på albumet, «Slow Dance», skrevet sammen med Joy Williams fra The Civil Wars, ble i starten av juni utgitt i ny drakt: «Fast Slow Dance». Som låtas tittel nok røper er den en raskere versjon av den opprinnelige. Et par uker senere kom musikkvideoen, med en svett St. Vincent på et et dansegulv fylt til randen av lærkledde, avkledde, menn.

Som barn hørte hun på Billie Holiday, Led Zeppelin, mye rock & roll, metal og grunge, men hun sier det var All along the watchtower av Jimi Hendrix som «utløste noe». Hun forteller at «det var som om at det gikk et lyn gjennom kroppen, og jeg måtte finne ut av hva og hvordan man lager den magien». Det gjorde hun, men livet handler jo om å gi å ta. – På videregående fikk jeg kallenavnet «Missing in action». Det var fordi alle vennene mine dro ut og festet og jeg var sånn «ja, selvfølgelig kommer jeg»… og så kom jeg ikke, fordi jeg var hjemme på rommet og spilte gitar. Nå som vi snakker om kallenavn: Det er en låt av Nick Cave som har gitt opphav til artistnavnet ditt: «There she goes, my beautiful world» – der han synger om at dikteren Dylan Thomas drakk seg ihjel og døde på St. Vincent Hospital. Hvorfor akkurat den linja? – Jeg likte den linjen fordi den er så trist… og veldig morsom. Noe som i utgangspunktet er veldig trist, men som ble morsomt, var samarbeidet med David Byrne fra Talking Heads: De ga ut albumet Love This Giant sammen etter å ha møttes på en veldedighetsfest for HIV og Aids i 2009. Tre år senere hadde de et album med tolv sanger. – Vi begynte først å skrive et par sanger. Tanken var vel egentlig at vi skulle ha en liten låtsamling til en annen veldedighetskveld, men så likte vi veldig godt det vi gjorde, og så bare fortsatte vi å jobbe fram til vi hadde et album. Og så gjorde vi en fantastisk turné.

St. Vincent har også samarbeidet med Sufjan Stevens (sist sett på store deler av soundtracket til den Oscarvinnende filmen «Call me by your name»), og i høst skal hun være med på Florence & The Machines turné. Hun har gått fra å sitte alene på rommet med gitaren til være på veldedighetsmiddager med David Byrne, ha ringende assistenter, overraske stressede intervjuere med vennlig lynne og få «St. Vincent» i stadig større bokstaver på festivalplakater over hele verden. Hvordan har det vært å se artistnavnet gradvis øke i fontstørrelse? – Det er definitivt bedre enn om det hadde blitt mindre og mindre! Jeg er takknemlig for at det i det hele tatt står der. Og så dukker den andre kvinnestemmen opp igjen. I sommer står heldigvis St. Vincent med stor skrift på Øya-plakaten.


DET GÅR BETRE NO – Eller gjer det eigentleg det? Av og med Bjarte Tjøstheim Radioprogramleiar, komikar og skodespelar Bjarte Tjøstheim teaterdebuterer med ei personleg og sjølvironisk framsyning om å leve med å frykte det aller meste.

Regi: Thomas Giertsen

I samarbeid med Feelgood Scene Film & TV Urpremiere 21. september på Det Norske Teatret

Unike løsninger

fra Norges ledende teltleverandør

www.obwiik.no


Oppriktighet er endelig på moten.

Cezinando, eller «stoffy» blant venner, trenger vel ingen introduksjon. Han er avsluttende act på Øya i år, så hva er vel mer naturlig enn å ta en prat med med Raymond Hauger, Beglomeg-vokalist og en av Norges beste samtalepartnere? Cez er for anledningen antrukket i komfortabel lin, budsjettsflipflops, skjorte fra Burberry, Von Dutchcap og Prada-solbriller. Fra halsen henger et Guns N´ Roses-anheng han har arvet av onkelen sin, og han skjenker opp rødt og svalt aromatisk i pappkrus. Raymond: Fruktig! Hvordan var den siste giggen din? Cezinando: – Jeg spilte på Slottet nå, ass. Selvfølgelig. – Det var et arrangement eller seminar for «unge ledere». Ble du invitert som ung leder eller bare som pur entertainer? – Jeg ble invitert som hoffnarr! Neida, jeg ble invitert for å underholde. Ikke som businessfyr, altså. – Ikke business, nei. Hvilke låter dro du? – «Håper du har plass» og «Vi er perfekt men verden er ikke det». Som bestilt? – Ja. Jeg tipper at når man skal inn på Slottet så er det som å prøve å komme inn på Berghain … – Haha, ja, det var veldig stas da jeg kom, egentlig. Først snakket vi med en gardist, sånn «halla, vi skal inn» og så gikk gardisten inn i gardistboothen sin og sa «ja, det er noen som skal inn her», så fikk vi komme inn og så vet du sånn hotellresepsjonstemme … «Cezinando er her!» … Sånn var det! Det var så epic! Akkurat sånn? – Det var akkurat sånn. Og så fikk vi et veldig flott værelse å henge i.

Backstage på Slottet. Kasse pils? – Det var på en måte som en leilighet, men alle rommene var soverom og så var det sånne svære trepulter der med gammelt brevutstyr og sånn. Og i alle rommene så var det store, flotte askebeger og fyrstikkesker! Sånne store og tunge askebeger i glass? Folk røyker inne på Slottet, vel? – Ja, skulle nesten tro det. Kanskje det er det eneste stedet hvor det er lov nå. Hva skjedde så? – Vi spilte og så fikk jeg klem av Mette-Marit. Det synes jeg var hyggelig. Følte det var litt ukongelig av henne og smelle på med en klem. Kongen har alltid gitt meg en følelse av trygghet. I hvert fall da jeg var liten. Som den største pappaen som passer på, liksom. Er det det som er funksjonen, kanskje? Kongen gir folk en følelse av at det skal gå bra. – Jeg skjønner hva du mener. Fikk du noen komplimenter? – Sonja sa at jeg var interessant. Det var det hun hadde å si? – Ja. «Veldig interessant, veldig interessant» sa hun. Cez avslår et tilbud om en siggvart, men tilbyr fyr fra kongelige fyrstikker fra en eske i burgunder. Et lite stykke Slottet-merch. – Jeg er ikke så opptatt av kongefamilien, men jeg er av en eller annen grunn utrolig opphengt i Ari Behn. Jeg bare synes han er så fet! Han er så jævlig kul. Når møtte du Ari? – Vi ble faktisk kjent fordi jeg kødderingte ham! Jeg fikk nummeret av min daværende manager. Hva var køddet? – Jeg spurte om han ville joine releasepartyet mitt. Bare feste og drikke, liksom.

Det er jo ikke kødd? – Det startet som kødderinging … Men du hadde en agenda? – Jeg følte at det var kødderinging å ringe Ari Behn. Det er kødderinging fordi det er køddent, men så utviklet det seg til en hyggelig samtale. Jeg har lyst til å besøke ham i atelieret hans. Hvorfor har du så lyst til å henge med Ari? Har du lyst til å suge til deg litt kraftig belevenhet? – Jeg synes litteraturen hans er veldig lættis. Han skriver morsomme bøker. Jeg tenker også at Ari er den i Norge som har blitt latt mest. Folk har bare latt han få lov til å holde på hele veien til halve kongeriket. Det er så rått. Hehe. Han har jo fått kraftig kjeft også, men det virker som den tida er over. Lurer på hvordan platen din hadde blitt mottatt i Norge om den ble sluppet for eksempel i 1995. Var ikke så mye rom for sånne typer følelser den gangen. Kanskje Ari Behn og Aune Sand har ryddet terrenget og lagt opp løypa for deg litt? – Oppriktighet har blitt mer in! Det var nørd å være oppriktig på 90-tallet, så props til de, ass. Jeg skjønner hva du mener. Jeg har ikke noen lag med ironi i min musikk. «Håper du har plass» i 1997 … – Jeg lærte veldig mye av «Takin´Ova», den hiphopdokumentaren på NRK. Jeg visste ikke så veldig mye om hvordan hiphop starta i Norge, i hvert fall ikke så detaljert. Han ene i Warlocks sa noe sånt som at det de holdt på med da ikke var artisteri fordi det var et format som man skulle gjøre alt riktig innenfor.


Man måtta ha de og de faktorene for å være en rå rapper. Hiphop i Norge var en ny og eksotisk greie, og så utviklet det seg en tolkning. En slags konsensus mellom de som identifiserte seg med hiphop. Sånn er det jo ikke lenger. Det har gått ganske fort. Det er helt sletta, liksom. Totalt. Det finnes ikke litt lenger, liksom. Synes Leo Fossen (alias Jayski fra blant annet B.O.L.T. Warhead) var morsom i den dokumentaren: «Alt skar seg da Klovner i Kamp kom på banen». Har du gjort noe på engelsk? – Jeg har laget et album på engelsk som ligger på Soundcloud. Det var litt sånn post Lil B-musikk, helt i starten av den cloudrap/vaporwave-greia hvor jeg og en kompis var litt på et sånn yogakjør. Vi leste masse alternative bøker og sånn. Vi sluka hardt. Vi hadde en idé om å lage woke musikk som også var jævlig drøy og seksuell og spirituelt bevisst. Lærte konsepter. Ting vi hadde lest om og trodde vi hadde peiling på. Det skulle være woke og handle om dop og knulling. Såpass! Når ble du lei av det, a? – Det er fortsatt dop og knulling i min musikk, da!

Siste jeg møtte deg var under Musikkfest da 612 spilte på John Dee. Jeg hadde vel tre-fire punkter jeg ville ta opp, men jeg husker ikke hva det var nå. Husker du? – Ja, det var noe om bransje og mote. Jeg driver ikke med mote! Og så var det 612-konserten, da. Det var helt insane. Jeg sto jo på scenen, og når Leon gikk frem til jentene på første rad der … Jeg har aldri sett lignende hysteri, jeg. Det var litt sånn Beatles-skriking, var det ikke? – Ja, skikkelig Beatles! Jævlig episk. Og de kidsa som kom opp på scenen nektet å gå av. De følte så sinnssykt tilhørighet til gutta, og svarte bare sånn «hei, vi går ikke av scena, ass! Vi er 612, mann! Vi ER 612!». Det må ha vært førti stykker på scenen til slutt. Og på sistelåta «612 for alltid», da Thomas bare reiste seg fra rullestolen, liksom. Episk. Ja, det var morsomt. De tok låta to ganger på rappen, og det bør man jo gjøre. Er den gjengen gamle kompiser av deg? – Jeg er et par eldre enn de. Jeg møtte vel Leon da han var tretten og så møtte jeg Thomas gjennom ham. Dere hang sammen? – Nei, Leon var vel litt mer drittunge enn meg. Haha. Vi møtte OnklP senere den kvelden. – Ja, fader. Pål tok meg med på min første turné! En Slekta-turné for tre år siden. Jeg hadde gitt ut to album, og det var før jeg vant Urørt. Var det Onkl og Jaa9 som plukket deg opp? – Jeg møtte Pål og Johnny gjennom det «Gatekunst»musikkprosjektet. Så vi ble egentlig teamet opp. De har alltid vært veldig supportive og heia veldig på meg. Og nå er du gått hen og blitt større enn de? – Kanskje akkurat nå. Men de har et større legacy, da. Ja, det er logisk. Er du størst nå? – Jeg er ikke sikker, jeg. Hva synes du? Jeg vet ikke hvordan jeg skal måle det. Hva er siste boss i Norge, tenker du? Er det sistesloten på Øya? – Det er jo en av de tingene. Definitivt.

Da passer det å spørre et gammeldags N&D-spørsmål: Knuller du mye om dagen? Neida! – Jeg er opptatt av ord. Jeg liker veldig godt å lese om etymologi. Ordet sensuell betyr bare en sterk sanseopplevelse. Men det brukes jo alltid i en seksuell setting. Er det bare fordi seksuell og sensuell er så like ord? En smakfull middag er sensuell.

Ja, det er siste verden, i hvert fall. Spille på Slottet. Skavlan. Sisteslot på Øya. – Det er litt morsomt at forrige gang jeg ble intervjuet så sa jeg noe sånt som at jeg plutselig føler meg litt i samme liga som Vaular og gutta, og da ble jeg spurt om jeg kunne ha avsluttet Øyafestivalen. Da svarte jeg «nei, jeg veit ikke, vi får se da», og da visste jeg jo allerede at jeg skulle spille. Så det er litt gøy at det skjer nå. Det er virkelig stort, det der. Jeg har aldri før hatt en krone til å lage show eller en skikkelig produksjon.

Jeg tenker ikke på mat som sensuelt. Jeg forbinder det ordet definitivt med noe som er litt seksuelt opphissende. Ikke full ereksjon, men en sånn noenogtredveprosenter. – Ikke sant. Halvkram! En liten bulk. Det må være fordi ordene er så like. Men igjen, det å ha sex er jo noe av det mest sensuelle som finnes. Alle sanser brukes.

Det blir spektakulære greier og masse overraskelser og det hele, ikke sant? – Det blir mye produksjon, liksom! Utover det vil jeg ikke si så mye, ass. Nå reiser jeg med fire strykere, to blåsere og en trommis- og perkdude. Ole Torjus fra Rytmeklubben som var hovedprodusent på albumet er med som kapellmester.


NYTT ALBUM UTE NÅ La oss bare si du er størst nå, da. Hvordan holder man på det? – Til syvende og sist så koker det jo ned til musikken. Hvordan den resonnerer med de som hører på den. Hvor mange som hører på den. Tror du det er flere mennesker som hører på Karpe Diem enn som hører på meg? Usikker. Vil kanskje tippe det begynner å bli flere og flere av de samme? Sikkert flere voksne som hører på deg nå. Strykerne tiltaler de voksne, vøtt. Sonja elsker de strykerne. – Mange av de Skam-tilhengerne er ganske voksne folk. Hver gang jeg spiller i Danmark så kommer det sånne Skam-gjenger som har reist fra andre steder i landet og de er gjerne førti pluss, liksom. Men du gjør som du selv vil, du? Selv i mainstreamen? – Jeg kan ikke ta hensyn til en dritt annet enn meg selv. Jeg er signet til meg selv. Jeg har alltid følt at jeg vet best og har aldri tvilt på den følelsen. Lekkert, mann. Har du lest noe om emosjonell intelligens? – Jeg er emosjonell idiot. Du lar følelsene ta overhånd? Jeg kjenner den. Du har vært følsom hele livet? – Jeg hadde mye angst som barn. Jeg synes verden var veldig skummel, og at jeg følte at det var lite kjærlighet. Det er vanskelig å forklare som voksen, siden det er tanker fra et barn. Jeg hadde mange stemmer i hodet. Åssen opplever du verden nå? – Nå som jeg har funnet en identitet og plass, og fungerer på min måte i min opplevelse av verden, er det bedre. Du spiller mye for Skam-gjenger i Danmark nå? På Vega, eller? Det er en kul scene. – Nå har jeg spilt i Danmark tre ganger. Jeg spilte på Lille Vega i november i fjor, men i november i år så gjør jeg Store Vega. Dødsfet scene! Det er liksom som et kompakt Rockefeller. Ser du for deg å turnere i Europa? – Jeg har ikke så stort internasjonalt publikum. Klart jeg har litt gjennom Skam, men det er veldig spredt. Så du tenker størst i Skandinavia da? Du kunne jo blitt Bono med de brillene der! – Ja, men hva heter han som har skrevet Løvenes Konge-musikken igjen? Elton John. – Jeg har hørt at han skal ha et temperert rom til solbrillene sine. Vi har jo alle vært der hvor solbrillene har helt feil temperatur, men jeg synes det er litt drøyt med et eget rom. Rare greier. Har du lyst til å bli filantrop som Elton? – Jeg har veldig lyst til å bruke pengene mine på noe. Du vil redde verden bittelitt? – Jeg vet ikke om verden kan reddes, ass. Men jeg vil veldig gjerne bruke pengene mine på noe betydningsfullt. Noe som varer. At de blir til noe som finnes i verden.

DAGBLADET

NRK P3

DAGSAVISEN

AFTENPOSTEN

EMILIE NICOLAS ‘’T R A N Q U I L L E E M I L E ’’ L I V E PÅ S E N T R U M S C E N E , OSLO, 23.NOVEMBER

b

il

le

tt

e

r

ig

je

n


Kart over festivalomrĂĽdet


Årets økologiske Øyamat Munchløkka B IB LI O TE KE

1 Sandwich Brothers

T

2 Kompassmat U (e t t g a n ter g k l. 22

3 Coop Burgerbar 4 Solberg & Hansen 5 Funky Fresh Foods 6 Bokbacka

)

Pant

11

12

10

7 TUNCO

13

9

8 Dagens*

14

8

9 The Golden Chimp

15 16

10 Hitchhiker 11 Smalhans

17

7

12 Breheimen Elgbab

18

6

13 Aymara Peru

19

5

14 Aleppo Bahebek

Coop loung e

4

15 Fiskeriet 16 Gammelgården Lysklæt 17 MELT Grilled Cheese

3

20

VIN BAR

2

1

18 ASIA 19 Taco República 20 Der Peppern Gror *Dagens: Hrímnir ramen, Mama Lee's Dumplings, Ben Reddik, Lille Tøyen Kolonial

SIRKUS

Mer mat her: Caltex

Platået

Una Autopizzeria, Sandwich Brothers

Go'Grilla, Solberg & Hansen, Annis Pølsemakeri, Isrosa


7.–11. august

Program Tøyenparken

UTS

Onsdag 8. august Amfiet

Vindfruen

Hagen

Sirkus

Biblioteket

O LG

T!

HiFi Klubben

14.15 Dig Deeper 15.05 Phoebe Bridgers (US)

15.05 Virkelig

15.55 Band of Gold

16.50 Jenny Lewis

17.45 Great News

18.40 Arcade Fire (CA)

15.55 Daniel Gude

15.55 Sassy009 16.50 The Lemon Twigs (US)

(US)

DJ-sett

TBA

17.45 Madam X (UK)

17.45 Store P

18.45 Linni

20.00 Brockhampton (US)

21.30 Arctic Monkeys (UK)

TBA

DJ-sett

TBA

20.00 Goldie (UK)

20.00 Grizzly Bear (US) 21.00 The Comet Is Coming (UK)

DJ-sett

20.30 The Other End 21.05 Isak Shorty

21.55 Gundelach


Torsdag 9. august Amfiet

Vindfruen

Hagen

Sirkus

Biblioteket

HiFi Klubben

14.15 Fieh

15.05 Thea & The Wild

15.05 Bokassa

TBA

15.50 King Gizzard & The Lizard Wizard (AU)

15.55 Noname (US) 16.50 Moses Sumney

16.50 Wolf Alice (UK)

TBA

17.45 Smerz

17.45 Yaeji (US)

18.45 Marlon Williams (NZ)

TBA

19.50 Emir 21.30 Kendrick Lamar (US)

DJ-sett

(US)

17.45 Sleaford Mods (UK) 18.45 6lack (US)

15.55 Soldal + Svani

19.40 Lena Willikens (DE)

19.35 Fever Ray (SE)

20.40 High On Fire

DJ-sett

20.30 Vinner fra Klubbdagen

(US)

21.05 Nedja 21.50 Behemoth (PL)

Fortsatt billetter igjen til torsdag 9. og fredag 10. august pĂĽ Ticketmaster.no!


Fredag 10. august Amfiet

Vindfruen

Hagen

Sirkus

Biblioteket

HiFi Klubben

14.15 Susanna

15.05 Rohey

15.05 Hollow Hearts 15.55 … And You Will Know Us by the Trail of Dead (US)

15.55 Superorganism

17.50 Steamdome

17.45 T.Williams (UK)

17.50 Chelsea Wolfe (US)

19.50 deLillos

21.30 Lykke Li (SE)

TBA

18.55 Hollie Cook (UK)

(FR)

15.55 Bendik Giske + Amund Ulvestad

(UK)

16.55 Halie

16.55 Tønes

18.45 Charlotte Gainsbourg

TBA

DJ-sett

TBA

19.50 St. Vincent (US)

19.50 Daniel Avery (UK) 20.30 Mall Girl

20.50 WITCH (ZA)

21.05 Heave Blood & Die 21.45 Tangerine Dream (DE)

89 artister og band! Pluss kunst, litteratur, film, debatt, samtaler og masse digg mat.

Last ned Øya-appen for oppdatert info og for å sette opp ditt eget program.


Sees i p a rke n ! UTS

Lørdag 11. august Amfiet 13.00 No. 4

Vindfruen

Hagen

13.50 Myra

Biblioteket

T!

HiFi Klubben

TBA

14.25 Orions Belte

14.25 Young Dreams 15.10 Boy Pablo

15.00 Dungen (SE)

TBA

16.40 Neneh Cherry (SE)

TBA

16.40 Carmen Villain

18.15 Deathprod

TBA

18.20 Sudan Archives (US)

19.50 Lindstrøm

20.30 Das Body 21.05 girl in red

15.55 Courtney Marie Andrews (UK)

15.55 Curtis Harding (US) 16.40 Jorja Smith (UK) 17.30 J Hus (UK)

17.30 Lucy Swann 18.20 Sløtface

19.10 Bendik

19.05 Alex Cameron (AU) 20.00 Converge (US)

21.30 Cezinando

Sirkus

O LG

21.00 Khruangbin

(US)

21.45 Patti Smith (US)

20.00 Skatebård DJ-sett


Skuespiller, komiker, medietroll.

Programleder i P3-morgen, gitarist i Lemaitre og japanofil strupesanger.

Rapper, aktuell med bra musikk, opptatt av å anta Guds kjønn.

Hva skal man se på Øya i år? – 6lack, Cezinando og Kendrick er essensielt! Hva slags bod hadde du satt opp på Øya, hvis du måtte? – Jeg hadde starta en matbod som solgte billig og digg vegetarmat. Og den vinen til Aron! (fra rappebandet Yoguttene, journ.anm.). Hva gjør man hvis man vil kjøpe vegetarmaten din på Øya, men ikke har penger? – Man må bare jobbe frivillig hvis man ikke har råd, ass. Jeg jobba frivillig hvert år til jeg ble booka til festivaler selv.

Din gitarfyr, hva skal vi se på Øya i år? Du har ikke lov å si noe som har med funk å gjøre. Ai! Okei. Alex Cameron synes jeg er veldig bra. Tror hans greie vil være kul live også. Og Superorganism. Albumet spiller i mine ører akkurat nå. En venn av meg i musikkbransjen som har MAKT sier dessuten at de er noe av det beste han har sett live. Den frekke jazzen til Rohey vil jeg også få med meg. Her har jeg altså gitt konkrete anbefalinger til tre med liten skrift på plakaten. Føles det bra? Det føles fantastisk! Av erfaring, hva er det absolutt verste man kan gjøre på en festival? – Da nevner jeg funken her: å ikke gå dit funken er! Hvordan reagerer du når fans kommer og skal stuntreporte DEG? – Jeg evaluerer dem. Først positive og så mer konstruktive tilbakemeldinger! Eller bare strupesynger.

Hva skal man se på Øya i år? Har fått med meg at …And You Will Know Us by the Trail of Dead spiller. Sist jeg så dem var det en deilig liveopplevelse. Men da var de ganske unge! Og Converge tror jeg er bra å se live. Skalla spiller, de er jo gøye og fine! Kommer John Maus? Kommer han? Ja! Hvis du skulle vært programleder for ditt drømmeshow på Øya, hva skulle det handlet om? Det ville hett: «Om jordas undergang via en atomkrig!». Jeg følger en gruppe kakerlakker som har eksistensiell krise. De har jo fått rykte på seg at de overlever en atomkrig, men er de klare, vil de få det til…? Pluss at Jesus kommer tilbake og prøver å kreve inn alle pengene fra dagens crossfit-imperium. «Hey guys! Guess WHO was the first crossfitter of them all! Me was: Jesus» Alle dør, blør… Ronny og Markus fra P3 er med og er morsommere enn noensinne. Line redder ikke verden, hun dør, vi alle dør, blør… Fantastisk show! The end times. Tror du på Gud? Jeg tror på en Gud! Ja! Gjør ikke du?

Samfunnsdebattant og forfatter av diktsamlingen Kvinner som hater menn. Glad i å banne, ikke glad i Sylvi Listhaug eller Resett.no.

Sumaya! Hva skal man se på Øya i år? – Kendrick, Artic Monkeys, Cezinando, Myra og Virkelig! Jeg får ikke vært der, men hadde sett de. Notert! Vil du vi skal be noen om å skjerpe seg? – De som dytter seg frem og sånn. Og de som forsøpler. Hvem savner du på årets festival? – Har ikke tid til å ramse opp akkurat nå! Men legender som… Eminem. Han skulle vært med. Og hvorfor er ikke Amanda Delara med i årets festival?


Skaper av serien Oslo Zoo, fan av god humor.

Hallo!! Hva bør man se på Øya i år? – Grizzly Bear og Alex Cameron. Hør også Marlon Williams synge «Nobody Gets What They Want Anymore». Men ikke hør for nøye på teksten, den er litt deprimerende. Rykende ferskt indie-stjerneskudd, går under navnet «girl in red».

Hva bør man få med seg på Øya i år? – Ahhh, det er innmari bra lineup i år, men om jeg måtte plukket ut noen ville det vært Fieh, Boy Pablo, brenn., Pikekyss, St. Vincent, Superorganism, Sløtface. Og girl in red… Ydmykt! Hva hadde du servert om du hadde hatt din egen food truck på festivalen? – Jeg hadde servert italiensk pizza stekt i en gigantisk steinovn. Nam. Du som er up and coming i denne bransjen, har du noen triks når det kommer til networking? – Har ikke egentlig noen triks, men så langt har det lønnet seg å være hyggelig med alle og å by på seg selv! Hva er den største forskjellen mellom Horten og resten av Norge? – Vi får til mye bra med lite ressurser!

Hva er din mest urealistiske festivaldrøm? – Har hørt at man ikke skal møte sine idoler, men om sjansen bød seg hadde det nok blitt å møte Childish Gambino. Mulig det bare hadde blitt kleint, men verdt et forsøk. Du er glad i å portrettere rare karakterer på TV, hvem er den rareste du har sett på en festival? – Forrige Øya var det en fyr som facetimet en ganske uinteressert kompis gjennom en hel konsert. Fra start til slutt. Kompisen lå halvnaken i senga og så på TV samtidig. Litt rar type, men det så egentlig ganske digg ut.

Artist, aktuell på en eller annen «Øyafestival»(?).

Hva skal man se på Øya i år? – St. Vincent, Heave Blood & Die og Bendik er mine store anbefalinger i år! Generelt rått program. Cezinando blir garantert en sjukt bra avslutning! Hva gjør man om man er trist på festival? – Åh. Den smellen har jeg røket på før. Først er det bra å få i seg masse mat og drikke i tilfelle det er blodsukkeret som gjør deg deppa. Hvis det ikke hjelper så kan jeg anbefale å ta en kjapp tur ut av festivalområdet, kanskje ta en trikketur til Ekeberg og se på utsikten eller ta gratisbussen til IKEA og sitt i en sofa der en liten stund. Når du er tilbake på festivalen så drikker du masse vann og brus! Hva gjør man når man er trist og IKKE er på festival, da? – Få på flymodus eller slett sosiale apper. Benytt uken til en digital detox! Analog festival!

Rapgruppe og klesselgere.

Vær så snill, hjelp meg. Hva skal jeg se på Øya i år? – Man må få med seg Cezinando, Store P og Emir! Hvilken rapper har Øya glemt å booke? – Chief Keef! Hvem har det beste nachet under festivalen? – Dere! Send oss DM. Ok:) Hva drikker dere under Øya? – Drikker bare Jarritos.


Smalltown Supersound fyller 25 år i år, og Øya har satt av en hel scene og en hel dag for å markere. Det synes grunnlegger Joakim Haugland er både fint og forferdelig.

Det var ikke gitt at Smalltown Supersounds jubileum skulle bli feiret med konserter på Øyafestivalen. Det var ikke gitt at det skulle bli feiret med konserter i det hele tatt. – Jeg er ikke noe glad i live-musikk, for å være helt ærlig, og i hvert fall ikke glad i festivaler. Men Øya kan jeg dra på, siden det er så nærme der jeg bor. Jeg har vært på alle, tror jeg … Jeg var til og med på Kalvøya, sier Haugland. Kalvøyfestivalen, ja. Forgjengeren til Øya hadde sitt siste år i 1997, og da Smalltown Supersound ble formet i 1993 spilte band som Slash’s Snakepit, Rage Against The Machine og Faith No More. Det begynner med andre ord å bli noen år siden. Slash er tilbake i Guns, Mike Patton surrer rundt med egne ting og Rage Against The Machine … vel, vi har ikke sjekka på en stund. Mye kan skje på 25 år, og vi overdriver ikke når vi sier at Smalltown Supersound har bidratt til det meste og beste som har definert den norske, uavhengige musikkscenen siden 1993. Midt i kjøret står altså grunnlegger Joakim Haugland, som nå også befinner seg «midt i livet», som man sier i portrettintervjuer i Dagbladet Magasinet. Haugland er «obsessed med labels», har drevet med plateutgivelser siden tenårene, og ser i disse dager litt motvillig tilbake på livet sitt. – Ja, vi har snakket om det en stund. Jeg og Claes (Olsen, bookingansvarlig for Øyafestivalen, journ.anm.) har dessuten kjent hverandre i alle år. Vi gjorde liksom ikke noe på verken 20- eller 15-årsjubileet. Jeg jobber mye alene, så jeg har liksom ikke orket å gjøre noe større, være mer til stede, eller snakke med media som jeg gjør med deg nå, for eksempel. Det innebærer alltid å måtte rote i fortida, og jeg er ikke helt komfortabel med det. Du blir tvunget til å gå nedover memory lane, som på mange måter kan være fint, men også deprimerende på samme tid. Smalltown Supersound har ligget såpass nært Haugland i så mange år, at det ikke lenger er et tydelig skille mellom ham selv og platene. Han speiler seg selv i det han har gitt ut, og det er ikke alltid han liker det han ser. – Nå er jeg 43 og tenker på om det burde vært større, skjønner du? Om ting skulle vært annerledes. Er det noe du tenker mye på? – Ja, litt. Nå som jeg har holdt på i 25 år tenker jeg også at jeg burde ha kommet lenger, og lurer på om det bare

er noe forbanna tull det jeg holder på med. Det bringer fram en del eksistensielle spørsmål, fordi det er så nært knyttet til meg som person. Men jeg er jo fornøyd. Det er bedre nå enn det noen gang har vært. Når jeg ser tilbake på det jeg har gjort tenker jeg at det jeg gjør nå er mye bedre. Og det er en god følelse. Du ser et gammelt bilde av deg selv, så tenker du at det er godt den tiden er over, men så må du også slå deg til ro med det. Så alt er jo egentlig bare en korrigering, på sett og vis er det bare 25 år med korrigering. Haugland tar en tenkepause. – Det som er pinlig og bra på samme tid er jo at jeg har holdt på med det her siden jeg var 17 eller 18, hvis man ser ut ifra mixtapene jeg lagde på kassett som 16-åring. Det føles veldig rart å holde på med akkurat det samme når man er 43, som da man var 17. Det skjønner du? Jeg gikk på gymnaset. Jeg har jo den samme driven og lidenskapen ennå. Det er jo kult, er det ikke? – Det er jo vel og bra, men det er også litt patetisk. Det betyr at jeg aldri har vokst opp. Så ja, jeg har et veldig ambivalent forhold til hele greia. Hvem skulle trodd det var så vondt for eksistensen å feire bursdag? – Haha, jeg har alltid vært nevrotisk, egentlig. Jeg har jo det. Det blir sånn når jeg står aleine i det, det er jævlig vanskelig. Jeg må bære ting selv, og det kan være veldig tungt. Jeg er såpass personlig involvert at hvis jeg ser et band jeg har gitt ut spille live så blir jeg like redd som, som… … om det skulle vært barna dine? – Ja, om det skulle vært barna mine som spiller fotballkamp, liksom. Nå har jeg ikke barn da, men du skjønner. Det er en veldig personlig greie. Når jeg får en plate som kanskje skal gis ut tør jeg ikke spille den for noen andre før jeg har bestemt meg, jeg må sitte i fred og ro og gjøre meg opp en mening om det først. Samtidig har det resultert i at jeg har en ekstrem selvtillit på de tingene, for jeg har samlet på plater hele livet, og jeg vet hva jeg vil, jeg vet hva jeg kan, og selskapet er helt min greie, så det er ingen som kan kritisere meg. Den eneste som kan kritisere meg er meg selv, og det er vel det jeg driver med nå, haha.

Joakim Haugland på Smalltown Supersound-kontoret, en gang på tidlig 2000-tall.


Nettopp, men– – Og det skal aldri bli bra heller! Det skal aldri bli så bra at man blir hundre prosent fornøyd, tenker jeg. Da har man ikke noe å strebe etter. Jeg ga meg selv et løfte for to-tre år siden om at jeg skal aldri si «whatever» til en ny plate. Da jeg var yngre tenkte jeg ofte at jeg bare skulle gi den ut, men det gidder jeg ikke lenger nå, for jeg vet at hver gang jeg sier «whatever», så blir det ofte den platen jeg knytter negative følelser til i ettertid. De blir ofte feil. Derfor må jeg bare stå løpet ut. Men det har også resultert i at jeg har flere kamper jeg må kjempe hele tiden med artistene. Men jeg gjør det på den måten man oppdrar et barn, jeg er streng fordi jeg vil barnet det beste. Og det vil jo jeg òg. Det er ikke sånn at jeg nødvendigvis har rett, men jeg mener det at et label har en sjel, og hvis ikke platen kan ta del i den sjelen, så… Det høres pretensiøst ut, men lite og ubetydelig på samme tid. Lidenskap er ikke pretensiøst! – Den dagen den følelsen forsvinner, legger jeg opp. Den har ikke forsvunnet i det hele tatt med tiden, den har kanskje bare blitt mer intens. Om det er patetisk eller om det er en positiv ting, vet ikke jeg. Men det er sånn som det er, og det får være som det er. Haha, nå åpnet du en can of worms her, så beklager det. Dere er hvertfall suksessrike nok til å få en hel scene på Øya til disposisjon! – Ja, vi er jo det. Det er en ære i seg selv. Da går det kanskje bra. Men ja, hehe. Å ringe med meg er jo som å være hos psykologen. Vi sender faktura! Angrer du mye? – Det er mye i katalogen jeg føler ikke har holdt seg. Så er det på andre siden også ting som har holdt seg bedre enn jeg trodde. Vi ga ut en støyplate i 2000, «Le Jazz Non: A Compilation of Norwegian Noise». Det er jo en plate med pur hælvetes noise, ikke sant, også husker jeg at Kjetil Brandsdal leverte et spor som provoserte meg. Han skulle alltid provosere. Greia var at han ikke leverte støy. Men når jeg tok et gjenhør for litt siden synes jeg det høres helt fantastisk ut. Smalltown Supersounds profil forandrer seg hele tiden, i takt med Hauglands musikksmak. Han har alltid foretrukket labels der det er under ti personer involvert. Han omtaler Smalltown Supersound som en egen organisme med sin egen identitet. Utgivelsene skal være varierte, men de skal også passe inn på et eller annet vis. Å henge sammen med den røde tråden er essensiell for å bli signet på Smalltown. – Hvis man bare har én sound kan det bli som Mo’ Wax på midten av 90-tallet som bare drev med trip-hop. Da trip-hopen døde, så døde labelen. Det er jeg livredd for. Jeg ser på meg selv mer som en formidler av kunst enn som en businessmann. Jeg liker for eksempel Rough Trade (engelsk plateselskap, journ.anm) fra 1978 til 1986. Den blandingen av hva de gjorde var kulturelt viktig, og blandingen av det kommerse, som The Smiths, og plater som er helt ute, som Swell Maps. De turte å ta litt sjanser. Det har alltid handlet om en følelse om det er bra eller ikke. Men jeg gjør det jo ikke enkelt for meg selv, for det er ikke alt jeg signer som selger så bra. Så du er avhengig av en stødig musikksmak? – Ja, jeg er ganske selvsikker når det kommer til musikk, altså. Men det er mye jeg liker som ikke passer inn i katalogen. Det må være en sammenheng. Jeg har kanskje

Foto: Kim Hiorthøy

gjort noen ting jeg ikke kan stå inne for i dag, men jeg har også gjort modige valg, som å velge å ikke gi ut det andre albumet til 120 Days. Selv om de var store på den tiden trodde jeg ikke helt på dem. Jeg følte det bandet var over. Og så ga de ut et album til, og så la de jo opp. Så jeg hadde helt rett. Det er jo en ting jeg burde vært stolt av, for det hadde solgt godt, og jeg ga blaffen i det. Jeg synes du bør være stolt! Det virker som ting går bra. – Ja. Det gjør jo det. Det går ganske bra. Jeg har jobbet som et helvete de siste to årene fordi jeg visste jeg kom til å møte meg selv i døra på på 25-årsdagen, og jeg orker ikke å møte meg selv i døra og være bitter på meg selv. Og nå er 25-årsdagen her snart, og jeg er ganske komfortabel med det. Men du er egentlig ikke så komfortabel med festivaler. – På Roskildefestivalen i 1999 hørte jeg ordet «urinstøv» og dro på minuttet. Det er når alle tisser i sanden, så blir det støv. Og så inhalerer man. Etter det har jeg aldri vært på en festival. Bortsett fra Øya, da.


Det er faktisk 107 i menneskeår, så det må være lov å mimre litt.

[2-03] Natt

BAUER BODONI 36 PT

PMS 8600 / CMYK BAUER BODONI 16 PT PMS 8600 / CMYK BAUER BODONI 14 PT

ØYAKINO Onsdag 10.august: Xploding Plastix vs. Tuvalu Søndag 14. august: Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul Dead Mans Shoes • The Devil And Daniel Johnston • Lords of Dogtown Oldboy • End of the Century: The Story of Ramones • It's All Gone Pete Tong Screaming Masterpiece • Thunderstruck • Tommys inferno - På festivalområdet blir det premierer på kortfilmer og musikkvideoer i eget kinotelt.

PMS 8600 / CMYK

[4-01] Billetter

Billetter selges på www.Billettservice.no, tlf. 815 33 133 og Posten Festivalpass 10-13 august: NOK 1100,- Dagspass: NOK 425,Dagsbilletter Øyanatt: NOK 100 /200,Med forbehold om programendringer.. Sjekk hjemmesiden for utfyllende info.

[4-02] Url BAUER BODONI 14 PT

PMS 8600 / CMYK BAUER BODONI 22 PT

KLUBBDAGEN Ambleside • Andyboy • The Apple Falls • Autotune • Backstreet Girls • Beezewax Bergard Blues Explosion • Blind Archery Club • Brut Boogaloo Built for Speed • Casa Electro Novo [US] • Cables • Cheap Ass Buddah Christine • Cocktail Slippers • Credit • The Colors Turned Red • Cyrano [N/D] De Herreløse • DJ Egon Holstad • DJ Eplefjord • DJ Hercules • Doerum DJ Thomas Klausen • DJ Happy Tom & Asbjørn Slettemark • Elvin Friendly Epikus Euforie • Flying Edward • Gjerstad Funk- og Fiskarlag • The Goo Men Grand Island • Harmonica • Helldorado • High Water Marks [US/N] The Hillstone Halos • Honcho • Hopalong Knut • Håvard Wiik/Håkon Kornstad Jaqueline • Jab Mica Och El [DK] • Je Suis Animal • Klovner I Kamp • Lu:d Label • Magnus Hængsle • Maria Orieta • Moe Love • MoriartyTM • Nicolai Number Seven Deli • Ornand Altenburg • Oppnedbass • Ping • Plan A [UK] Quit Your Dayjob [S] • Remington Super 60 • Retardos • Riot Dogs Russian Limo • Sci-fi Skåne [S] • See No Evil • Andreas Segrov Band • Seven Seven Feet Four [S] • Sheep • Shoot the Breeze • Silje Hrafa • Simon Divine Sir Plus • Siste Dagers Helvete • Southpaw • Speed of Sound • SUAN Superfamily • Suzanna & the Magical Orchestra • Sweetheart • Terroristene The Spectacle • Tim • Tor Konstalij • TrulsAndTheTrees • Tumbleweed • Ultralyd Vialka [F/CAN] • Vineyards • Warlocks • Waikiki Vegard og Birgitte Bermuda Wonderfools • x.lover [3-01] Kino

[1-02] Middelalderparken / Bands

Ane Brun • Animal Alpha • Babyshambles [UK] • Cast Christer Knutsen • Cloroform • Datarock Diskaholics Anonymous [US/S] • Don Juan Dracula The Duke Spirit [UK] • Fischerspooner [US] Hot Hot Heat [CAN] • Hot Snakes [US] • JR Ewing Lukas Kasha • Marthe Valle • Moneybrother [S] The Magic Numbers [UK]• Mary Me Young • Philip Purified in Blood • Ricochets • Robert Post • Stonegard Rumble in Rhodos • Saul Williams [US] • Scum Serena Maneesh • Shining • Sissy Wish • Subs [KINA] Sons & Daughters [UK] • The Thing • Ungdomskulen Washington • Wolf Parade [CAN]

ØYANATT King Midas • The Posies [US] • Maxïmo Park [UK] • Lee Ranaldo [US] Silverbullit [SWE] • Kill • Lasse Marhaug • Apples in Stereo [US] El Caco • Heavy Trash [US/DK] • Amulet • Cato Salsa Experience

[2-01] Klubb

PMS 8600 / CMYK

Satyricon Franz Ferdinand [UK] Kings of Convenience Sonic Youth [US] Turbonegro The Polyphonic Spree [US] Madrugada Death From Above 1979 [CAN] Magnet Dinosaur Jr [US] Annie Roots Manuva [UK] Thulsa Doom Paperboys

BAUER BODONI 16 PT

PMS 8600 / CMYK

[1-01] Middelalderparken / Headliners

WWW.OYAFESTIVALEN.COM


10:12:54 PM

BJ Ö RK

THE BLACK KEYS

(IS)

(US)

FIRST AID KIT

THE STONE ROSES THEBARONESS AFGHAN WHIGS

(SE)

FRIENDS

(US)

EL DOOM & THE BORN ELECTRIC

A-LAGET

LINDSTRØM & TODD TERJE

(US)

SONDRE LERCHE

(UK)

CASA MURILO

DIE A LEGEND

OFWGKTA

BEST COAST

(US)

JOHN MAUS

LIGHTSHIPS

THE WAR ON DRUGS NICOLAS JAAR – LIVE (US)

(US)

(US)

HEDVIG MOLLESTAD TRIO (US)

KAVEH

(US)

FLORENCE + THE MACHINE

SIRI NILSEN

ST. VINCENT

JONAS ALASKA

THE CONGOS BEGLOGMEG + LEE PERRY+ MAX ROMEO

(NL)

(UK)

ÅRABROT

(US)

BOB MOULD plays COPPER BLUE

(UK)

(US)

THE DEVIL’S BLOOD

HEYERDAHL

(JM)

MIRROR LAKES FEIST KARPE DIEM MAZZY STAR YELAWOLF LARS VAULAR CEREMONY ANE BRUN

MARTIN HAGFORS

(US)

HIGHASAKITE

HERE WE GO MAGIC

DEATH BY UNGA BUNGA

(CA)

(UK)

OBERHOFER TAMIKREST

SUDAN DUDAN KINDNESS

(US)

(UK)

(US)

(US)

(UK)

(US)

(DK)

(US)

AMUND MAARUD

WILLIS EARL BEAL

METRONOMY

(US)

CLOUD NOTHINGS SWEDEN HAIM

REPTILE YOUTH PHILCO FICTION MIKHAEL PASKALEV SCREAMING FEMALES

THURSTON MOORE

YOUNG DREAMS

(UK)

ODD NORDSTOGA FACTORY FLOOR

MAYA VIK

CHARLES BRADLEY AND HIS EXTRAORDINAIRES NEKROMANTHEON HÅKON KORNSTAD TENOR BATTLE

A$AP ROCKY

(SE)

(US)

(US)

SUSANNA

REFUSED

BON IVER

(US)

FRANK OCEAN

(US)

(US)

(US)

(ML)

(US)

BUSHMAN'S REVENGE BEGLOMEG

THE GOOD, THE BAD AND THE ZUGLY MATHIAS STUBØ BAND

CHROMATICS JESSIE WARE (US)

(UK)

A$AP J SCOTT | ALAN BRAXE | AMIRALI | ANTHONY COLLINS | AWESOME TAPES FROM AFRICA | BEN UFO | BLOKSBERG | BOSKA | BOWERBIRDS | CARMEN VILLAIN CHMMR & TELEPHONES | CHORDS | DÂM-FUNK DJ-SETT | DANIEL AVERY | DARKSIDE | DIMITRI FROM PARIS | DISCLOSURE | DJ AMATO | DJ NUHHH | ENTOMBED | ESHM FAGERNES YACHT CLUB | FAMILJEN | FATBOY | FENNESZ | FINNEBASSEN | FOALS DJ-SETT | G-HA & OLANSKII | GAUTE HAAVERSEN | GIRSON | HARABALL | HEIKO HYMNS FROM NINEVEH | INVASIONEN | JAN MAYEN | JACUZZI BOYS | JOY ORBISON | JOYSTICK JAY | JUAN ATKINS | KIDS LOVE BASS | KARPE DIEM DJ-SETT | KINDNESS DJ-SETT LAKEI | MAM | MARIBEL | MC KAMAN | NICO COLTSFOOT | OLLIS & PÅL ULV | PAPA M | PATSKI LOVE & CHRIS STALLION | PETTER CELIUS & ALEX | PHIL ASHER | PURITY RING | RICKY LATE & OLLIS | RIO BRAVO | SANHUEZA | SEI A | SETH SKIZZO & JOKKE | SHED | SNASEN | ST. ETIENNE | STATIC | STEVE MASON | STIAN WESTERHUS | TERJE BAKKE | CAVEBONES THE DEFECTORS | THE GLUE | THE TROUBLED THREE | THEO PARRISH | THERESE AUNE | THURSTON MOORE | TY SEGALL | VINNY VILLBASS | WATERS | ZERO BOYS | ØYVIND MORKEN (US)

(FR)

(CA)

(FR)

(SE)

(DK)

(US)

(US)

(SE)

(UK)

(SE)

(UK)

(US)

(AT)

(SE)

(US)

(FR)

(UK)

(SE)

(SE)

(UK)

(US)

(DE)

(UK)

(UK)

(US)

(UK)

(US)

(UK)

(UK)

(DE)

(DK)

(SE)

(UK)

(DK)

(US)

(CA)

(UK)

(US)

(US)

(US)

(US)

STUMFILMKONSERT ÅRABROT vs HÄXAN

ANANA | AVIND | BARE EGIL BAND | BEATBULLY | BENDIK BAKSAAS BAND | HANNA VON BERGEN | BRITAH | BENDIK BRÆNNE | BYE BYE BICYCLE (SE) | CAPTAIN CREDIBLE | CHARLOTTE & THE CO-STARS | THE CHEATERS | COLD MAILMAN | CAZADORES DAGNY | DARLING WEST | DET ÄR JAG SOM ÄR DÖDEN | THE DEVIL & THE ALMIGHTY BLUES | DIG DEEPER | DISASTER IN THE UNIVERSE | DO YOU LOVE MELENA? | DRÅPE | FIGHT! | GERILJA | ANETTE GIL | THE GIN AND TONIC YOUTH! | HARABALL | THOM HELL | THE HOLY TOUNGE | HONEYTRAPS | KAMBODSJA | KINEE | LEMÂITRE | LONELY CROWD | LOWER DENS (US) | MAKING MARKS | MANJOLIA MOUNTAINS | MAYFLOWER MADAM | MIDI MANTRA | JENNY MOE | MOVITS! (SE) | NO DIAL TONE | NRWY | OLE-ESPEN | OLE OG SILJE HULEBOER | OSLO CLUBCAST | OST & KJEX | PAUL’S FORMULA | PHONE JOAN | PILEMIL | PIRATE LOVE | POW POW | PUMA | RACING HEARTS | THE REGENT | JON RUNDELL (UK) | SAMEBLOD (SE) | SGROW | SHE’S A BEAUTY (IE) | SIX STRINGS AND THE TRUTH | SOFT AS SNOW | THE SKULL DEFEKTS (SE) | CHRISTIAN SOL | SON OF A HOUSE | SOUND HORN OK PLEASE | SPURV | STEAMBOATBUDDAH | EINAR STRAY | SUGAR LOUISE | SUNSWITCH | THE SWITCH | TEKNOPOLY | THESE CARS ARE GHOSTS | THE THIEF | TÔG | TOMMY TIRSDAG & JØGER PÅ JAEGER HIPHOPBONANZA | TOMMY TOKYO | TORKELSEN | TUSMØRKE | THE TWISTAROOS | UNGDOMSKULEN | VIVIPAROUS | VÅGSBYGD HANDY | YNGVE & HIS BOOGIE LEGS | YOUTH PICTURES OF FLORENCE HENDERSON

GLASTONBURY THE MOVIE IN FLASHBACK

Regi: Malik Bendjelloul

TED

MARLEY

Regi: Robin Mahoney

SEARCHING FOR SUGARMAN SOMETHING FROM NOTHING: THE ART OF RAP Regi: Ice- T og Andy Baybutt

TURNING (ANTONY AND THE JOHNSONS)

Regi: Kevin Macdonald

Regi: Seth MacFarlane

Regi: Charles Atlas

RINGEN KINO 7. & 12. AUGUST

Øyafestivalen er støttet av

OYAFESTIVALEN.NO

Oslo kommune, Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet

Generalsponsor

SUSHI x KOBE

UK NAO

BIO SP HE RE

DJ K -sett

FO RT RO ME AU U

IF AR

(US)

COLTER WALL

· BE TH DIT TO

(CA)

· ROY AYERS

(US)

(US)

(US)

· SLEEP

(US)

MIKHAEL PASK ALE V

TESTAMENT

(US)

(JM)

· MADLIB

Angel Angel Angel Angel Angel Angel

(US)

(CA)

CAR SE AT HE ADREST SADAR BAHAR

miljøet!

· MAC DEMARCO

Olsen Olsen Olsen Olsen Olsen Olsen

· SAMPHA

(US) DJ-SETT

HURR AY FOR THE RIFF R AFF

· SIGRID

(US) (UK)

KLUBBDAGEN, 8. AUGUST:

9 Grader Nord · Alle Gode Ting

Ask Carol · Astrosaur · Auden Prey · Austestad · Avind · The Band Called Oh Band Of Gold · Baya · Kyrre Bjørkås · Blodstrupmoen · Bokassa · Born 4 Burning

(US)

Caper Parade · Carl Louis · CCTV · Closing Eyes · Coucheron · Country Heroes

UNGE FERR ARI · HJERTESL AG JANK A NABAY & THE BUBU GANG

(UK)

· GABRIELLE · BEL CANTO

(CA)

JOHN OL AV NILSEN & NORDSJØEN

Curvs · Sturle Dagsland · Dark Times · Dig Deeper · Dill Dolls · Andreas Doif Dreamarcher · Elsa & Emilie · Kenneth Engebretsen · Marius Ergo · EuroTrash (SL)

Fieh · Fight The Fight · FOAMMM · For The Love Of Ivy · William French · Gard aka

BILLIE VAN · DANIEL K VAMMEN

GardifraBetongen · Hjemme med dama · Howlin’ Sun · Hvitmalt Gjerde · Elida Høgalmen · Idk Ariel · IEatHeartAttacks · Ila Auto · Imitating Aeroplanes · Iris Waves

MENTAL OVERDRIVE · HAJK

JNS · Junk Machine · Kappekoff · Kid Astray · Kitfai · Jenny Konradsen · Kropp KUUK + The Cunt · Label · Level & Tyson · Living Longfield & Super Skeleton Lüt · Lyse Netter · The Man Is Alive! · Maraton · De Marvells · Mats Wawa Mayflower Madame · Me & The Julios · Melkeveien · Misty Coast · Simen Mitlid MoE · Mokri · Motorsegler m/ Lárus Sigurvin Jóhannesson · Kim Myhr · Ondt Blod

OUMOU SANGARÉ (ML)

Panda Panda · Pasha · Philco Fiction · Pikekyss · Ponette · Posterboys · Power Monsters · Påls Butikk · Reggie Got Beats · Revolt V · Rick Ashtray · Rivera Rytmeklubben · Satan Takes A Holiday

(US)

SHAME

(UK)

· OATHBRE AKER

· Saturday City · Sauropod · Short Skirts

Stein & The Fury · Einar Stray Orchestra · Mathias Stubø Audio · Svømmebasseng Sweden · Teddy & The Love Gang · Temporary · Amanda Tenfjord · Thea & The Wild

(BE)

Timeworn · Toby & SPN · TORA · Torgeir Waldemar · Trist Pike · Tusmørke

HILMA NIKOL AISEN · SILJA SOL MARIE DAVIDSON

(SE)

Sightseers · Silje Huleboer · SILO · Skalla · Softcore Untd. · Spielbergs · The st&nt

MORUDES + BUSHMAN’S RE VENGE

Live

Tuvaband · Twintoulouse · Upstrokes · Velour Pockets · Verdensrommet · Zweizz Jonas Aasen & The Wranglers + «Faen ta stereotypiene» på Litteraturhuset

(CA)

med Kaja Gunnufsen og Nils Bech i samtale med Marie Amdam.

(US)

NILS BECH · SPIRITUALIZED

(UK)

· DANNY BROWN

med Oslo-Filharmonien

Jenny Jenny Jenny Jenny Jenny Jenny

I BIBLIOTEKET: Ida Ekblad · Lars Fiske JazzNytt18: Intervju med Skadedyr og konsert med GIRL · Ellen Sofie Lauritzen Fred Fades · Popsenterets gitarprat med Eivind Staxrud (Raga Rockers) · Runa Fjellanger Waterfront Ideas-debatt · Blow Out med Ståle Liavik Solberg og Julie Kjær · VERS Live med Marius Emmanuelsen og Martin Bjørnersen Deichman: Stilledisko for barn

Hval Hval Hval Hval Hval Hval

VOLVOX

(US)

· UMFANG

(US)

(US)

K AJA GUNNUFSEN · BROEN THEE OH SEES

· COSIMA

(US)

SIBIIR · KELLY LEE OWENS

(UK)

(UK)

HESTER V75 · JULIA JACKLIN

(AU)

POM POKO · SK ADEDYR

(US)

STEIN TORLEIF BJELL A · THE HELL ACOPTERS

ØYAFESTIVALEN

RAT BOYUK

DJ-sett

LUSHUK

FLOATING POINTSUK

Live

BEACH SLANGUS

r.no billett på Ticketmaste

· CHRONIX X

(US)

THE HELIOCENT RICS

PJ HARVEYUK

OKKULTOKRATI

ANE BRUN

UK

GUNDELACH

DA GN Y

DJ-sett

BAND O F GOLD

tt OMAS DJ-se PRINS TH

DAUGHTERUK

XX MIE JATØ YENPARKEN

ANDERSON .PAAKUS

DJ EZUK

CHARLO TTE BEND IKS

KINGUS

NEW ORDERUK

FR ØD ER

M83FR

APOTHEK

DJ-sett

TRAVI$ SCOTTUS

JASON ISBELLUS

TAUK SKEP

FARIDA

ELEPHA NT9med TERJE RYPDAL

Kjøp

SW EDE N

DEATH BY UNGA BUN GA ORLANDO JULIU SNG& AR Y

AIMING FOR ENRIKE

FIDLAR

US

Live

ØYAFESTIVALEN

FOALS UK

GREAT NEWS

VIAG RA B OYS SE ERLEND ROPSTAD

JLINUS

UNNVEIG AAS

HAIMUS

S

THE KILLSUS/UK

U EY TN HI W

EAGLES OF DEATH METALUS IVAN AVE & MUTU AL INTENTIONS AMANDA BERGMANSE

MAD PROFESSORUK

JULIA HOLTERUS ANSE AMANDA BERGM

K KVELERTA

EN PARK TØYEN

ARCAVE

(US)

SIBIIR

K

Øya

(US)

K AITLY N AURELIA SMITH

ANOHNI: HOPELES SNESSUK

SU HE C VR CH DJ-sett

Blood Forest Family

BADBADNOTGOOD

KAMASI WASHINGTONUS

US

SFR QUEEN

ONUS MASTOD

Selmer · Luke Faas

YOUNG M. A

FATHERS

JESSY LANZACA

Shikoswe IEatHeart Attacks Young Smul · Louien

(US)

& YOUNG

O RA FA

LEN VA STI

SE

D UN TH

THE AND TINE CHRIS

RISE ABOV E

BR A TL AN D

RA RO AU

EN T ARK TØYENP CA ER

STORMZYUK

E R HOI AF ØY IGHT C N MID IN G EB JØ RG

VANTUK

N I CO LE SA BO UN É

HEDVIG MOLLE STAD TR IO

ØYAFESTIVA LEN

MATS WA WA

Thug Thug Thug Thug Thug

VINCE STAPLES

ØYVIND MORKEN DJ-sett

ster.no Ticketma

ØYAFESTIVALEN

DJ-sett THE BLACK MADONNAUS

Young Young Young Young Young

Live

OKAY KAYA ELECTRIC EYE

ILIEN & FAM EDAL FRØK SKALLA

august august august august august august august

Øyafestivalen · 8.-12. august 2017 · Tøyenparken, Oslo · Øyafestivalen · 8.-12. august 2017

FATIMA YAMAHANL

DJ-sett

Husk å laste ned Øya-appen til iOS eller Android.

MASSIVE ATTACKUK

MATT KARMILUK KOO KOO KITCHEN

OSLO SI NFONIE TTA

Perform s STEVE REICH's «MUSIC FOR 18 MUSICIAN S»

SUK UPPET P W O D ST SHA THE LA

SAVAGESUK NEUROSISUS

NCHESAU THE AVALA

HIGHA SONDRE JU SAKITE STAD

8.-12. 8.-12. 8.-12. 8.-12. 8.-12. 8.-12. 8.-12.

Øyafestivalen 2017 Tøyenparken, Oslo

på Kjøp billett

6/28/11

ØYVIND MORKENDJ-sett

TYPO 9.pdf

(US)

MØ MØ MØ MØ MØ

ØYA-KUNST: ØYAKINO, 4.-6. OG 13. AUGUST PÅ RINGEN KINO:

Valhalls Døtre (Monica

En Øy i Oslo (dokumentaren om Øyafestivalen), Den

Winter og Kjersti Vetterstad) Anders Eiebakke

andre siden av håpet, Buena Vista Social Club – Adiós

Knut Åsdam

Sarajevo (i samarbeid med BIFF), The Big Sick, Baby Driver, Annabelle 2: Creation og Whitney: Can I Be Me. (DK)

Åpningskonsert, lørdag 12. august:

(SE)

· Butch

(DE)

(CA)

VA ZELINA BILOPPHØGGERS

· Moullinex (PT) · Mutual Intentions · Nina Las Vegas (AU) · Jakob Ogawa · Strangefruit · Mr. Belt & Wezol

· Chmmr · DJ Haus

(UK)

(NL)

· Pale Honey

· King Skurk One · Svømmebasseng · Telephones · Lifelike (FR) · Pender Street Steppers (CA) · DJ Assault

Dårlig Vane · Skatebård · DJ Sauri the Bullet (MX) · Øyvind Morken · g-Ha & Olanskii · Outer Limit Lotus · SJ Tequilla (JP) · Neiked

(SE)

(US)

Olefonken · Pink Milk

(SE)

(SE)

Kjøp billett i dag!

· Tijana T (RS)

· Lindbæk · Ivan Ave

· SylleOne (DK) · DJ Katch

Cezinando & O’babyboy · Kamelen · Noble Dancer · Skranglejazz · Christine Dancke · Oliver Nelson (SE) · Tobtok (SE) · Zora Jones (AT) · Jungle By Night

(NL)

(DE)

· Jireel

(SE)

· Baya · Myra

· Archie Hamilton (UK) · Sport 7000 · Pasha · Black Magic · DJ Nuhhh! · Vinny Villbass · Niilas · Karima F · Mogger · Charlotte T · Rulefinn

Drömfakulteten DJs · Patski Love

&

Kjøp Øyabilletter på Ticketmaster.no

Pluss prisvinnere fra Kortfilmfestivalen i Grimstad 2017!

ØYANATT 2017: PERFUME GENIUS (US) · ACTRESS (UK) · LINDSTRØM · DÂM-FUNK (US) · SECTION BOYZ (UK) · WOLF EYES (US) · TALABOMAN (ES/SE)

(DK)

Michael Johansson Anne Kathrine Senstad

Long Strange Trip (i samarbeid med BIFF), Scream for me

BABA STILTZ (SE) · MICHAEL MAYER (DE) · MOLLY (FR) · YOUNG TURKS DJs (UK) · NIKI & THE DOVE (SE) · FAGERNES YACHT KLUBB · ANTAL (NL) · VRIL (DE) Smerz

· CASHMERE CAT

(i samarbeid med Film fra Sør), The Allins (i samarbeid med BIFF),

FANTASTIC NEGRITO (US) · OK AY K AYA · LOLINA (UK) · KIK AGAKU MOYO (JP) · NARCOSATÁNICOS (DK) · MOON HOOCH (US) · ANDRÉ BRATTEN · ADA (DE) Year of the Goat

(SE)

Chris Stallion · Bendik H.K · Soldal · KOSO · Vibeke Bruff · DJ FMC · Double Dancer · Dan Bravo · Atella · Angelo Reira · Girson

Tien Son · WNDR · Oilskin · Hysj · Deep Dope Dark · MC Kaman · Onkel S · Coltsfoot · Siri Sangria · RLOC · Jan Sverre · Daniel Vaz · Ronny Rabalder · JCY · Skogsrå Blvck O · Danby Choi · Sjur · Pieces of Juno · Woodland · Knerten · X XD Polo & Gucci T · Conz · Svani · Kortreist Klubb · Future Duper · Mato Grytten · Cavego

CHARLOT TE DOS SANTOS CHILDHOOD

(UK)

· TELEPHONES

DARLING WEST · BE ACHHE ADS THE M YSTERY LIGHTS

(US)

· K ARIMA F

STR ANGE HELLOS · A ASEN TAR HELG PURPURRPURPLE · FR ANTZ VA AG WE T DRE AMS · THE MODERN TIMES


Spotify kaller det «laid back beats» og «chilled R&B». Vi kaller det «Utrolig Bra Musikk». Ikke at det er så viktig hva man kaller det. Joda, Jorja Smith lager musikk som befinner seg i det relativt godt opptråkkede grenselandet mellom soul og R&B, men det gjør hun på en måte som på sitt beste føles hinsides både trender og tiden vi lever i. Sene Youtubenetter kan en gripe seg i å tenke at dette er vår generasjons store stemme. Og kanskje er hun det. For 21-åringen fra Walsall i England har bare vært aktiv som artist i et par år, men har likevel rukket å takke pent nei til flere major labels. Samtidig har hun også rukket å sjarmere både Drake, Kendrick Lamar, det britiske folk – og oss. Den 8. juni slapp hun debuten Lost & Found, som passer veldig bra når man føler seg … eh… laid back og chill, og vil føle seg Utrolig Bra.

Det er to byer i verden som utmerker seg spesielt i sjangeren «urban musikk». Den ene ligger i Norge og heter Bergen, mens den andre ligger i USA og heter Atlanta. 6LACK sogner til sistnevnte, men i likhet med bergensere er han heldigvis ikke fremmed for å ta seg en Oslo-tur i ny og ne. Flaks for både bergensere på Oslo-tur i anledning Øyafestivalen og alle oss andre! :) 6LACK startet som battle-rapper, men lager nå tidstypisk og lavmælt RnB-hiphop, en sjanger der 2016-utgivelsen Free 6LACK er et referanseverk. «OTW» med Khalid og Ty Dolla $ign fra april i år er allerede en av årets fineste låter.

Det er når du har gjort unna prøvesmakingen av årets gourmetiske påfunn, tatt bilde ved ØYA-skiltet, møtt en venn som egentlig bare er en bekjent og sendt «Hvor er du?» til alle de som egentlig er vennene dine at det slår deg: Hva i salte bør jeg egentlig se på Øya?

Sokrates: – Er britisk rap og afro bashment i vinden? Slavegutt: – Det har fått litt oppmerksomhet i det siste, det stemmer. Sokrates: – Og er det ikke riktig at J Hus lager musikk i skjæringspunktet mellom disse sjangrene? Slavegutt: – Jo. Sokrates: – Er det ikke da logisk å anta at også J Hus er i vinden? Slavegutt: – Det er det.

Foto: Martin Høye

Og ikke uten grunn. På fjorårets album Common Sense beviste en av de mest lovende britiske artistene for tiden han at han mestrer det meste. Fra «klassisk rap» på Kanye Westaktige Motown-lengtende 2005-nostalgiske beats på tittellåta «Common Sense», til moderne afro bashment-klassikere som «Did You See» og «Bouff Daddy». Nå er et nytt album på trappene, og i mai fikk vi en velsmakende (og -hørende!) appetittvekker i form av EP-en Big Spang. I fjor fylte Stratfordrapperen Rockefeller med blodfans, så er det ikke på overtid nå, kjære slavegutt, at han også introduseres for et bredere norsk publikum?

Det definitive pønkebandet for millennials? På veien fra forsiden av Kerrang! til Slottsfjell har Sløtface har glidd ut av emo-kjølvannet til Green Day og Paramore, og har kledd om pop-punken fra Hot Topic til SU-uniform. Bandet er imidlertid mer enn en 8. mars-parole eller en Honningbarna-sequel, og leverte i fjor endelig en debutskive til et kanskje LITT for stillesittende kritikerkorps.


ØYANATT PÅ RØVERSTADEN Foto: Carsten Aniksdal

UTVALG FRA FESTIVALDAGENE 07.-11.AUGUST

Helge Sten har vært en ledende skikkelse i den norske støyscenen siden 90-tallet. Med minimalistiske komposisjoner og kolossale lydlandskap har han satt standarden for eksperimentell ambient. Han bruker ofte samlebetegnelsen «audio virus» for å beskrive fremgangsmåten sin: Han har et mål om å «forurense» lydklipp med hjemmelagde elektroniske instrumenter, og la dem utvikle seg til det ugjenkjennelige. Han har sluppet plater på egenhånd i en årrekke, og samarbeidet med andre prominente aktører som Supersilent og Motorpsycho, i tillegg til å ha produsert for Rune Grammofon. Deathprod er for tiden aktuell med deilige, remastrede nyutgivelser av de tre kjernealbumene sine. Deathprod live er alltid en massiv opplevelse, selv i et telt fylt med sommerkåte festivalfolk.

ARIEL PINK

(US)

+IVAN AVE

08.08.18

UTESERVERING 2 MIN FRA AKER BRYGGE!

CALL DON’T TEXT

LIVE: KIDA KUDZ (UK) + DJ-SET: TONY GOODGUY (FR)

Foto: Collier Schorr

SJEKK UT ROVERSTADEN.NO FOR MER INFO

11.08.18

KAFÈ BAR RESTAURANT KONSERTSCENE

Hun er først og fremst opptatt med skuespill, men slipper også et kritikerrost album i ny og ne. Fjorårets kunstpop-perle Rest er svulmende og svært, og velter seg i sorg, dramatisk synth og strykere. Til tross for hennes lange skuespillerkarriere mener hun selv hun ikke er en entertainer eller performer, og vil med konsertene etter Rest forsøke å oppnå den samme intimiteten som i studio. Alt sunget på fransk føles vel intimt for oss, dumme nordmenn.

RØVERSTADEN HOLDER ÅPENT: Tirsdag - Torsdag: 09 - 23 Fredag: 09 - 01 Lørdag: 11 - 01

Munkedamsveien 15, 0250 Oslo


Vår tids mest produktive band? De australske psykedelikerne slapp fem (!) fullengdere i 2017, inkludert katalogens mest oppsiktsvekkende, Flying Microtonal Banana. Den psykedeliske, dronete, og ikke minst mikrotonale hindustanimusikken blandes med den vestlige, pentatonbaserte 70-tallsjammen, og sammen oppstår noe ganske unikt (ikke ulikt den setningen du akkurat har lest. red. anm.) De er dessuten et oppsiktsvekkende bra liveband. Forvent deg gitarer med veldig mange bånd og rare blåseinstrumenter.

Foto: Steph Wilson

Foto: Marie Xxme

Foto: Natalia Kempin

Alle skumle metalband trenger en myte fansen kan drøfte i køen før røykmaskinene setter i gang, for ikke å snakke om noe å fylle «controversy»-seksjonen av Wikipedia-artikkelen med. I Behemoths tilfelle dreier det seg om da frontmannen i 2007 rev i stykker en bibel på scenen og ble forsøkt stoppet av en statlig komité for beskyttelse mot sekter. «Men mamma, er ikke satanisme veldig 90-talls», spør du kanskje, men Behemoth får lov fordi de har vært med fra starten. De er true, og fortsetter å holde det ekte med kantete jævelskapsgitarer, smude blastbeats og blodharry midtøsten-estetikk.

Få popacts reflekterer den kaotiske internettsamtiden som Superorganism. Medlemmene fant hverandre på nettet på tvers av landegrenser, bor nå sammen i London og lager musikk som høres ut som en kunstutstilling på Strykejernet. Årets selvtitulerte, eklektiske, debutalbum oser av kreativitet, og bombarderer deg med popkulturelle referanser, rare synthlyder og psykedeliske gitarlinjer.

Livet til det ledende metalcorebandet Converge ble aldri det samme igjen etter Asbjørn Slettemark ga dem en treer etter Øyafestivalen i 2010. Nå returnerer de til festivalen for å gjøre det godt igjen. Bandets utgivelser etter mesterverket Jane Doe fra 2001 har fortsatt å engasjere de mest fintsmakende mattemetalpurister. Fjorårets The Dusk in Us er intet unntak, selv om de i større grad beveger seg bort fra det atonale og rytmiske kaoset og inn i et mer melodiøst uttrykk, som en krysning av Refused, Hella og The Dillinger Escape Plan.


GR

AT IS

festiv Sveriges mest prominente «nyproggare» var på Øya i 2013 med Gustav Ejstes i spissen, og kommer seg over grensen igjen i år også. Dungen er noe så sjeldent som et progband fra nyere tid som høres autentiske ut, grunnet Reine Fiskes bråkete Stratocaster, fløyte, lange jam-partier og Motorpsycho-liknende refreng. Indie-soundet bidro til at Ta Det Lungt fikk stor internasjonal oppmerksomhet, til tross for at alle tekstene er på svensk. Deres siste album, Häxan, er laget som et lydspor til stumfilmen The Adventures of Prince Achmed fra 1926, der den sterke rocken er sidesatt til fordel for et mystisk, postrock-liknende lydbilde med tung vekt på mellotron og melodiøse basslinjer. Det står like sterkt på egen hånd som til film, og ikke minst live.

17.-19. AuGuST 2018 RådhuSplASSen, OSlO mela.no // facebook.com/melaoslo

Trilok GurTu &

AShRAf ShARIf khAn

MaMBazo

pA S h A

unITy cRew

cheRRIe

I vAn mAzu z e qu een OmeG A AkbAR raFaqaT

AlI

ali khaN & bollywood brass band

BakhT ali aar MaaNTa

mOkShA

Faiz al i Faiz

Black

kadEr TarhaNiNE

Etter fire øl på vors sier man mye rart – og en hel del dumt. Én av de tingene man sier etter tre-fire øl i gode venners lag er: «Linni burde gi ut tekstene sine som dikt, da!». Dette er imidlertid ikke blant de rare og dumme tingene man kan si. For Jonas Griegs tekster hadde nok gjort seg også på tjukt forlagspapir. Men først og fremst gjør de seg veldig godt på plate. Mye har endret seg siden Yoguttene-tiden, men Linni har bevart den musikalske lekenheten. Sammen med både DJ-er og tradisjonelle musikere har han utforsket akkurat hvor langt man kan bevege seg i det musikalske landskapet og fortsatt kalle det man driver med hiphop. Ganske langt skulle det vise seg. På samvittigheten har han flere moderne klassikere, deriblant Maximum-trilogien og ikke minst samarbeidet med Erlend Lyngstad fra Kvamkollektivet i den eksperimentelle duoen Neste Planet. Og mer blir det.

aTTaullah EsakhElvi & saNwal EsakhElvi

ladysMiTh

pAnjAbI hIT SqAud

GRuneRløkkA muSIkkORpS kIneTIkA blOcO + nORdIc dhOl vIbeS + fAmIly ReGGAe SAmbA

SkI raxsTar bbuSIO wncube

Nils Petter Mo lvær

E N FE s Ti va l For hElE FaMiliE N! aNsikTsMaliNG • MusikkvErksTEd M aT F r a h E l E v E r d E N • s P i N N s i r k u s da N s E wo r k s h o P s • Musikalsk EvENTyr

MAGASIN


Profile for NATT&DAG

NATT&DAG – Bilag: Øya, sommer 2018  

Festivalbilag // Sponset innhold

NATT&DAG – Bilag: Øya, sommer 2018  

Festivalbilag // Sponset innhold

Profile for nattogdag