Rödlönnsgången 34

Page 1

Rödlönnsgången

34

”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.” Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734 34 34 79

Rödlönnsgången 34 C E N T R A L A | H I S I N G E N

Utgångspris 3 995 000 kr Antal rum 4 rum Boarea 86,5 kvm Byggår 2019 Typ Bostadsrätt Våningsplan 6 av 7 (Hiss Finns) Lägenhetsnummer C 1601 66 Månadsavgift 4 860 kr/mån I avgiften ingår värme och kallvatten.

HÖG BEKVÄMLIGHET OCH SOLIG BALKONG!

Nyproducerat 2019 och moderna materialval sätter sin prägel på denna högt belägna 4a Här finner ni tre välanpassade sovrum med garderobsförvaring i samtliga som även finns ute i hallen med garderober och klädkammare. Köket går i stilrent vitt med mässingsdetaljer och är fullutrustat med både diskmaskin och kyl/frys i fullhöjd. Balkongen som befinner sig i ett soligt sydvästläge nås via vardagsrumsdelen och har plats för loungegruppen. I föreningen har medlemmarna tillgång till samlingslokal, övernattningslägenhet, garage i källarplan samt en grönskande innergård med cykelparkering och sittplatser Precis utanför finns goda avgångar på kollektivtrafiken och tack vare det centrala läget är det enkelt att ta sig runt i staden.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Hall

Vardagsrum Grön avstickande fondväg mot de annars vita väggarna. Plats finns för soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV möbel. Härifrån nås även bostadens balkong i sydvästläge

Sovrum 1 3

Rumsbeskrivning

Master bedroom har plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt plats för förvaring i garderober. De andra två sovrummen inrymmer säng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöbel Det ena sovrummet har en rosa avstickande fondvägg medan det andra har en grå/blå fondvägg Badrum Helkaklade väggar i vitt och grått klinkergolv Utrustningen består av vägghängd WC, handfatskommod med ovansittande spegelskåp med belysning, dusch med glasvägg och draperi samt tvättmaskin och torktumlare med ovanliggande arbetsbänk och förvaringsskåp Förråd Till bostaden hör ett vindsförråd

Välkomnande hall med praktisk heltäckningsmatta innanför ytterdörren och vitmålade väggar. Här finns plats för avhängning samt förvaring i garderober I bostaden finner ni parkettgolv och vitmålade väggar med få avstickningar. Kök Vit köksinredning med beslag i mässing. Ovan arbetsbänken av mörk laminat sitter vitt kakel i halvförband Maskinparken är utrustad med spishäll & ugn, fläkt, mikro, diskmaskin samt kyl och frys i fullhöjd. Plats finns med matbord för ett större sällskap

Föreningen

Renoveringar kommer att utföras löpande allt eftersom byggnadsdelarnas tekniska livslängd löper ut, det är dock inte aktuellt i närtid då huset byggdes 2018 FÖRENINGENS EKONOMI

Ekonomisk förvaltning administreras av HSB Det finns inga beslutade avgiftsförändringar i dagsläget.

ÖVRIGT OM BOSTADEN

Lägenhetsförråd till varje lägenhet (vind), cykelförråd, cykelverkstad, fibernät, förvaltningsförråd, möjlighet att hyra övernattningsrum samt vindsvåning med tvättstuga och gemensamhetslokal.

Uppvärmningssystem Fjärrvärme Vatten och avlopp 1 200 kr/år Försäkring 2 000 kr/år Hushållsel 6 200 kr/år Summa 9 400 kr/år Status Energideklaration är utförd 2020-02-11den Energiklass B Prestanda 63 kWh/kvm/år Namn Bostadsrättsföreningen Göthe Antal lägenheter 70 Organisationsnummer 769634-7371 Andel i föreningen 1,67% Andel av årsavgift 0,0% Pantsättningsavgift 476 kr Överlåtelseavgift 1 190 kr betalas av köparen Föreningen äger marken Ja RENOVERINGAR

Parkering: Föreningen disponerar över 20 st garageplatser för uthyrning varav 3 är s.k. dubbelparkeringar. Plats kan hyras för 700 kr/månad (gatuparkering) och 1400 kr/månad (garage), i dagsläget är det kö. Platserna, vilka är belägna i källarplan, ingår i en gemensamhetsanläggning och förvaltas av en samfällighetsförening Härutöver finns 7 parkeringsplatser på föreningens förgårdar Separat kö Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer Bostadsrättsföreningen Göthe ligger trevligt belägen på centrala Hisingen. Föreningen äger fastigheten Rambergsstaden 74:11 2018 2019 uppfördes 70 bostadslägenheter Föreningens adresser sträcker sig över Trollhasselgatan 21, 23, 25, 27, 29, 31 och 33, Rosenapelgatan 35, Rödlönnsgången 34 samt 36. Informationen ovan är tagen från säljare, styrelse, årsredovisning samt stadgar Vi ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta utan råder dig som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig Bifogad årsredovisning är den senaste vi har att tillgå. Kontroll utförd 2022 08 26

Förening och hus

TV/Bredband: TV och bredband öppen fiber, här väljer man själv vad för leverantör man vill ha.

Byggnadsår 2019 Ventilation F & FTX

Byggnad Driftkostnad

Energideklaration

ÅLDRAR På centrala Hisingen finns en lång rad för , grund och gymnasieskolor samt fritidsgårdar. Här ligger bland annat Västra Hisingens kulturskola med undervisning i musik, bild, keramik och teater.

Oavsett var på centrala Hisingen du bor, har du alltid nära till flera vackra grönområden och parker – utmärkta för rekreation och avkoppling. Göteborgs största parkområde, Hisingsparken med Slätta Damm, motionsspår, grillplatser och koloniträdgårdar, är ett exempel. Sommartid erbjuder Flunsåsparken underhållning med musik, dans och familjekvällar. Utsiktsplatsen på Ramberget och i Keillers Park har fantastisk utsikt över Göteborg och inbjuder till picknick i det gröna. Möjlighet till både golf och ridning finns bara en liten bit längre ut. Lundbybadet är en av flera anläggningar för dig som vill träna.

När det gäller service, affärer och restauranger finns det mycket att välja på, inte minst på och nära centralt beläg na Wieselgrensplatsen och Backaplan.

Centrala Hisingen är en förlängning av Göteborgs centrum norr om Göta Älv. Området har idag mer än 38 000 in vånare – och det växer så det knakar! Flera nya lägenhetsprojekt planeras runt centrala Hisingen de närmaste åren. Här bor du centralt med all service du kan önska dig, men samtidigt lugnt och nära naturen.

FLERA KNUTPUNKTER OCH NÄRA TILL STAN Från centrala Hisingen är du alltid nära de stora billederna. Åker du kommunalt erbjuder knutpunkterna Hjalmar Brantingsplatsen, Vågmästareplatsen samt Wieselgrensplatsen mycket goda kommunikationer med spårvagnar och stombussar. Centrala Göteborg når du på bara några minuter med spårvagn. Du kan även ta direkt bussar till Volvo. Gång och cykelbana går hela vägen till centrum.

BARNOMSORG OCH SKOLOR FÖR ALLA

STORT NÖJESUTBUD OCH GOTT OM VACKRA GRÖNOMRÅDEN Ett stort nöjesutbud med bland annat bowling, biljard, minigolf samt caféer och restauranger med mat från hela världen finns framförallt i de mysiga kvarteren runt Wieselgrensplatsen och Kvilletorget. I Kvillebäcken och vid Kyrkbytorget finns bibliotek.

Centrala Hisingen Bo centralt – och nära naturen!

BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full Säljarentransparens.harfull prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

FLERA KÖPARE Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

Information till dig som köpare

ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTS­

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

MÄKLARENS UPPGIFT

BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

KÖPARENS FINANSIERING

utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. ÅNGERRÄTT Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.

SÄLJARENS

UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

FAST OCH LÖS EGENDOM I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar FMI,beslutet.som

REKLAMATION TILL MÄKLAREN

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.