Bratteråsgatan 54

Page 1

Bratteråsgatan 54 ERIKSBERG”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.”

Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700-65 57 45


Bratteråsgatan 54 E R I K S B E R G


Utgångspris Antal rum

5 195 000 kr 4 rum

Boarea

98 kvm

Byggår

2015 / 2016

Typ Våningsplan Lägenhetsnummer Månadsavgift

Bostadsrätt 5 av 5 (Hiss Finns) 21503 4 859 kr/mån

I månadsavgiften ingår värme, kabel TV och bredband från Telia Triple play.STILRENT BOENDE HÖGST UPP MED TAKTERASS I SYDVÄSTLÄGE! Ta hissen högst upp till våning 5 av 5 och stig in i denna genomgående ljusa fyrarummare med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum som bjuder in till gemenskap. Hög bekvämlighet med ett fullutrustat kök och badrum med egen tvättutrustning. I hallen finner ni goda möjligheter till förvaring och master bedroom inrymmer även det en stor garderob. Brf Kronhjulet ligger på anrika Kvarnenområdet som ingår i kommunens bevarandeprogram och är en given del av Göteborgs historia. Här bor ni i ett lugnt och skönt läge, där ni med närhet kan ta en promenad längs Eriksbergskajen som är beklädd med flera mysiga caféer, restauranger och småbutiker eller ta Älvsnabben över till Göteborgs innerstad. I området finner ni även flertalet lekplatser, Färjenäsparken samt träningsanläggningar.


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Badrum 1 & 2

Välkomnande hall med öppen planlösning mot vardagsrummet och goda förvaringsmöjligheter i form av garderob. Klinkers golv med tapetserad väggar finner ni i hallen. Genomgående i bostaden ligger det ekparkett golv tillsammans med målade väggar.

Bostadens större badrum är helkaklat med vita väggar och klinkergolv i mörkgrå/svart kulör. Utrustningen består av wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp med belysning, större upphängd spegelskåp , badkar samt tvättutrustning i form av tvättmaskin och torktumlare med ovanliggande arbetsbänk samt förvaringsskåp.

Vardagsrum

Det andra badrummet har grått klinkergolv tillsammans med vita kakelplattor på väggarna och en mörk mosaik vägg i duschen. Utrustningen består av wc, handfat, ovansittande spegel med förvaring och dusch med vikbara dörrar.

I en öppen och social planlösning mot köket finner ni vardagsrummet. Här finns möjlighet att möblera med valfri soffgrupp med tillhörande möblemang för soffhänget. Härifrån når ni även bostadens takterass i sydvästläge på hela 18 kvadratmeter med plats för valfritt utemöblemang och härligt umgänge. Finns även markis på 5 meter som sträcker sig över takterassen. Här kan ni njuta av dagens alla soltimmar.

Kök Ett rymligt och stilrent kök från Marbodal med vitvaror från Electrolux. Vita köksluckor tillsammans med rostfria beslag, svart bänkskiva i laminat och vita stora kakelplattor som stänkskydd. Här finns gott om arbetsyta och mycket förvaring samt plats för en större matgrupp intill fönstret. Bardisk ut mot vardagsrummet erbjuder en öppen och social känsla. Den maskinella utrustningen består utav spishäll, köksfläkt, inbyggd ugn och mikro, diskmaskin samt kyl och frys i fullängd.

Sovrum 1 & 2 och 3 Master bedroom har målade väggar i vitt. Här finns plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt gott om plats för förvaring bakom en skjutdörrsgarderob. Bostadens andra sovrum har väggar målade i en rofylld blå nyans som ger rummet en mysig och behaglig känsla. Plats finns för säng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöbel eller skrivbord. Utanför sovrummet finns en garderob som erbjuder plats för förvaring. Det tredje sovrummet har målade väggar i vitt. Här finns plats för säng och tillhörande sängbord samt skrivbord. Utanför sovrummet finns en garderob som erbjuder plats för förvaring.

Förråd Till bostaden hör ett källarförråd.


Förening och hus Byggnad

RENOVERINGAR Inga renoveringar är planerade i dagsläget.

Byggnadsår Ventilation

2015 / 2016 Mekanisk till- och frånluft (FTX)

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad

FÖRENINGENS EKONOMI Ekonomisk förvaltning administreras av RB Ekonomi. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar i dagsläget. TV/Bredband: Bostadsrättsföreningen har tecknat avtal med Telia för bredband med telefoni och TV, vilket innebär att det finns en obligatorisk kostnad om 220 kr/månad för digital-TV, IP-telefoni och bredband. Detta ingår i månadsavgiften.

Vatten och avlopp

1 800 kr/år

Försäkring

2 000 kr/år

Hushållsel

5 700 kr/år

Parkering: I föreningen finns det 42 garageplatser alla utom två har möjlighet för elbilsladdning. Garageplatsen kostar 1200/mån + ytterligare 100:-/mån om man vill kunna ladda sin elbil. I dagsläget är det kö.

Summa

9 500 kr/år

Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer.

Energideklaration Status Energiklass Prestanda

Energideklaration är utförd den 2016-03-31 C 75 kWh/kvm/år

Föreningen Namn Antal lägenheter Antal lokaler Organisationsnummer

Brf Kronhjulet 77 1 769622-5544

Andel i föreningen

1,761%

Andel av årsavgift

1,761%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening Föreningen äger marken

476 kr 1 190 kr betalas av köparen Äkta Ja

Bostadsrättsföreningen Kronhjulet består av två bostadshus innehållande sammanlagt 77 lägenheter och ligger i det historiska Kvarnenområdet på Eriksberg i Göteborg. Total boarea uppgår till 5038 kvm. Stabil förening med löpande underhåll och bra ekonomi. I avgiften ingår fjärrvärme och kallvatten. Vi har individuell debitering av varmvatten som debiteras via månadsavin. Att dela ägandet mellan barn och föräldrar med uppdelningen 10/90 är helt OK. Den som bor i lägenheten ska äga en del. Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Kontroll med styrelsen 2022-03-31. ÖVRIGT OM BOSTADEN Gemensam innergård med utemöbler och grill. I föreningen finns även cykel- och barnvagnsrum, städrum samt rullstolsförråd. Sopnedkast anslutna till sopsug finns på gården.Eriksberg Hamnkaraktär och charmig boendemiljö

Fartyg har tillverkats i Eriksbergsvarvet sedan 1500-talet, något som idag ger området dess speciella karaktär och charmiga boendemiljö. Det sista fartyget lämnade varvet 1979. Kvar idag finns den 84 meter höga, orangea kranen – ett starkt landmärke. Norra Älvstranden, där Eriksberg ligger, var bebott redan på 1300-talet då Lindholmens slott fanns här. TA Ä LV S N A B B E N Ö V E R VAT T N E T Till och från Eriksberg kan du resa med Cityfärjan Älv­ snabben. Den går med täta turer mellan hållplatser på båda sidor av älven och är ett snabbt, smidigt och trevligt sätt att ta sig till centrum – utan bil och parkerings­ krångel. Det finns bra förbindelser med buss till centrala staden och Frölunda Torg, bland annat med busslinje 16. Du kan även cykla hela vägen mellan broarna på Norra Älvstranden.t. R I K T K U LT U R - O C H N Ö J E S L I V I D E G A M L A H A M N KVA RT E R E N Via Göteborgs hamn, Nordens största hamn, passerar en stor del av Sveriges handel med utlandet. Nu pågår en förvandling av de gamla hamn- och varvsområdena till bostadsområden, arbetsplatser, nöjesstråk och kultur­ kvarter. På Lindholmen växer en ny stadsdel fram, med IT-före­ tag, bostäder och universitet. Norra Älvstranden erbjuder ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Du som vill träna kan välja mellan flera anläggningar: Friskis & Svettis, Nordic ­Wellness­och SATS. En stor idrottshall finns på Lundby Strand. På den gamla biografen Aftonstjärnan kan du se revy eller film. Ett välutrustat bibliotek ligger på Lindholmen och vid Lundby Strand hittar du Radiomuseet.

Större konferenser, utställningar och konserter arrangeras på Hotell 11 och i Eriksbergshallen. På Lundbys kultur­ skola kan barnen spela musik och teater, sjunga, dansa, måla och lära sig att arbeta med keramik. KAJPROMENADER, BRYGGYOGA – OCH MYCKET MER I Eriksberg är det alltid nära till naturen och en rad grönområden. Du kan också promenera längs vattnet eller koppla av på en bänk vid kajkanten. Tre stora lek­ platser och en fotbollsplan finns i och runt Färjenäs­parken­ – en populär plats som lockar barnfamiljer från hela Göteborgs­området. Boende i Eriksberg har gångavstånd till Hagabadet Älvstranden Spa och yogastudio. Sommar­ tid erbjuds bryggyoga här. S TO RT U T B U D AV S E RV I C E , A F FÄ R E R , R E S TA U R A N G E R O C H S KO LO R Vid Eriksbergs köpcentrum finner man flera butiker, system­bolag, apotek och matvaruaffärer. Längs kajkanter­ na ligger restauranger och caféer på rad med vacker utsikt över hamninloppet. I stadsdelen finns alla skolstadier – flera förskolor och grundskolor samt många gymnasieskolor varav några, till exempel Ester Mosessons Restaurangskola, har special­ inriktning. På Norra Älvstranden finns fem grundskolor. Taubeskolan (F–6) ligger i Västra Eriksberg, Bräckeskolan (F–9) i Bräcke och Herrgårdsskolan (F–9), Centrina Lindholmen (6–9) samt Santosskolan (7–9) på Lindholmen. På Lindholmen finns även förskolorna Astris gata 7 på Platån, Ceresgatan 16, Plåtslagaregatan 19 och Kunskapsgatan 3. I Bräcke finns cirka tio förskolor. På Lindholmen ligger dessutom Campus Lindholmen med IT-universitetet och Chalmers.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.