Prilyckegatan 89

Page 1

Prilyckegatan 89 H I S I N G S| K Ä R R A”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.”

ANSVARIG MÄKLARE

Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734-34 34 79

ASSISTERANDE MÄKLARE

Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700-65 57 45


Prilyckegatan 89 H I S I N G S| K Ä R R A


Utgångspris Antal rum

1 795 000 kr 3 rum

Boarea

62 kvm

Byggår

1975

Typ Våningsplan

Bostadsrätt 3 av 6 (Hiss Finns)

Lägenhetsnummer Månadsavgift

156 4 474 kr/mån

I avgiften ingår el, kabel-TV och vatten. Obligatoriskt värmetillägg tillkommer på ca 552 kr/månad. (Inräknat i månadsavgiften).VÄLPLANERAD TRERUMMARE MED STOR BALKONG! Välkomna till Prilyckegatan 89 och denna ljusa och kvadratsmarta och välplanerad trea med en väl tilltagen balkong i västerläge! Fönster i två vädersträck gör att bostaden får ett härligt ljusspel och bidrar till känslan av rymd. Köket går i vitt med plats för ett matbord med 4-6 sittplatser, renoverades 2019. Stort vardagsrum med utgång till balkongen och sovrummet erbjuder gott om förvaringsmöjligheter i en skjutdörrsgarderob samt helkaklat badrum. Under 2019 byggdes det till ett till sovrum i lägenheten, från det nybyggda sovrummet nås lägenhetens balkong. Området erbjuder flera skolor, träningsanordningar samt kommunikationer via expressbuss in till de centrala delarna av Göteborg.


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Enligt mäklarbilden klassas lägenheten som 2 rok, men nyttjas som en 3rok.

Hall Välkomnande hall med plats för fri avhägning samt en skjutdörrsgarderob som erbjuder gott om förvaringsmöjligheter. Ljusa väggar tillsammans med ny ekparkett på golvet, vilket är genomgående i bostaden.

Vardagsrum Här finns det plats för en större soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV-möbel. Det finns även plats för en läshörna om så önskas.

Kök Ljust kök i vitt tillsammans med rostfria beslag. Ovan arbetsytorna sitter vitt kakel. Maskinparken består av spishäll, fläkt, ugn, mikro, diskmaskin samt kyl/frys. Plats för ett matbord med 4-6 sittplatser. Köket renoverades under 2019.

Sovrum 1 & 2 En dubbelsäng med tillhörande sängbord får enkelt plats i sovrummet utan att ta för mycket anspråk av ytan. Kläderna förvaras i en praktisk skjutdörrsgarderob. Vita väggar med avbrott för en mönstrad fondvägg, ekparkett på golvet. Här har de även byggts till ett extra sovrum. Härifrån nås balkongen med plats för loungemöblemang samt cafébord med stolar.

Badrum Helkaklade väggar i vitt med grått klinkergolv. Utrustningen består av WC, handfatskommod med ovansittande spegel samt duschhörna med glasvägg. Förberett för tvättmaskin.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1975

Ventilation

Frånluft

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Takbyte samt installation av solceller är gjort.

Driftkostnad Försäkring

435 kr/år

Övrigt

300 kr/år

Summa

735 kr/år

Energideklaration Status

Energideklaration är utförd den 2020-03-24

Energiklass

E

Prestanda

150 kWh/kvm/år

Föreningen Namn

Riksbyggen Brf Göteborgshus nr 38

Antal lägenheter Organisationsnummer

431 757202-7444

Andel i föreningen

0,20547%

Andel av årsavgift

0,20551%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening Föreningen äger marken

RENOVERINGAR 2017 utfördes betongrenovering. 2015 utfördes stambyte/relining. 2010/2011 utfördes elarbete i källargångar, uppfräschning av lekplatser, installerad tags i källargångarna. Ny övernattningslägenhet, utbyte av belysning på lyktstolpar, utbyte av takfläktar samt gått igenom ventilation. Nytt bokningssystem för tvättstugorna installerades.

476 kr 1 190 kr betalas av köparen Äkta Nej, tomträtt.

Just nu utförs en renovering av hissarna. FÖRENINGENS EKONOMI Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. TV/Bredband: Föreningen har Comhem som leverantör för kabel-TV. Där ingår ett analogt grundutbud som ingår i boendet. I föreningens hus finns fiber-LAN kopplat till Telia i de flesta lägenheter. När detta blev installerat fick medlemmarnas själva välja om detta skulle installeras. För digital-tv eller ytterligare tjänster tecknas avtal av medlemmen själv mot leverantör Parkering: I föreningen finns 421 parkeringsplatser samt en handikappsplats som kan hyras för ca 150 kr/månad. Pplats med el kostar ca 175 kr/månad, utan el kostar ca 150 kr/mån. Carportplats med el kan hyras för ca 250 kr/månad, MC-plats i garage kan hyras för ca 200 kr/månad och husvagnsparkering för ca 275 kr/månad. Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer. Riksbyggen Göteborgshus 38 består av 431 lägenheter som upplåts med bostadsrätt. Husen byggdes under 197475. Föreningen innehar tomträtten till fastigheterna Kärra 43:10, 43:11, 43:12, 55:2 och 55:3 med adresserna Prilyckegatan 87-123 och Lillekärr Södra 164-194. Tomträttsavtalet gäller till och med 2024. ÖVRIGT OM BOSTADEN Till samtliga lägenheter hör ett förråd. I radhus med källarplan finns förrådet beläget där. Via föreningen finns möjlighet att hyra gästlägenhet och föreningslokal. Det finns även tvättstugor med torkrum samt, bastu och pingisrum.Hisings Kärra Vacker natur och aktiviteter för alla

Hisings Kärra, allmänt kallat Kärra, har omkring 11 000 invånare och 3 100 arbetstillfällen. Här finns gott om både små och stora företag. Området var glest befolkat och hade en tydlig jordbruksprägel så sent som på 1970-talet.

Ett bibliotek finns i Kärra centrum och en kulturskola i Kärra-Rödbo. Kulturskolan har undervisning i ämnen som bild, musik, media, teater och keramik. I Kärrahus äldre­ boende finns en träffpunkt för seniorer.

G O D A KO M M U N I K AT I O N E R Kommunikationerna är mycket goda. Bussar avgår var femte minut under rusningstid: Buss 40 (Angered C– Bäckebol–Hjalmar Brantingsplatsen), buss 46 och 311 (Kungälv–Ingebäck–Bäckebol–Göteborg) samt Rosa ­Express på sträckan Gerrebacka–Nordstan–Billdal. På bara 10 minuter når du Göteborgs centrum med bil.

Vacker natur med ängs- och skogsmark omger Kärra. Skogome, Skälltorp, Agnesberg och Rödbo är angränsande områden.

R I K T K U LT U R - O C H F Ö R E N I N G S L I V S A M T VA C K E R N AT U R I Kärra finns en stor mängd olika föreningar för alla åldrar. Några exempel är dans-, pensionärs-, hembygds, schacksamt idrottsföreningar av olika slag. Det som senare blev Kärra IF kom till redan på 1930-talet. Här finns goda förutsättningar för ett rikt fritids- och familjeliv med bland annat 4H-gård, strövområden, Klare­ bergs ridskola, samt sport- och simhall inom cykel- eller gångavstånd. Även tennisplaner finns i området.

BRA SERVICEUTBUD OCH FLERA SKOLOR Kärra centrum har ett bra utbud av affärer och restaurang­ er. Ett tips för dig som ska se över ditt hem är Bäckebol Homecenter – här finns allt för hemmafixaren! I Kärra finns de kommunala skolorna Lillekärrskolan (F–3), Klarebergsskolan (4–9) samt Kärraskolan (F-9). Här finns även sex kommunala förskolor, öppna förskolan, fritidshem och fritidsklubb. För skolelever i Kärra finns en kulturskola med undervisning i bild, musik, media, teater och keramik.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.