Guldpokalsgatan 2A

Page 1

”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.” Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700 65 57 45

Guldpokalsgatan 2A C E N T R A L A | H I S I N G E N

Utgångspris 1 795 000 kr Antal rum 2 rum Boarea 50 kvm Byggår 1945 Typ Bostadsrätt Våningsplan 1 av 3 Lägenhetsnummer 8 Månadsavgift 3 342 kr/mån I månadsavgiften ingår nätavgift för el, värme, kall- och varmvatten. Obligatoriska tillägg för kabel-tv om 75 kr samt internetuppkoppling om 65 kr tillkommer. Individuell mätning och debitering av el.

VÄLPLANERAD OCH CENTRALT BELÄGEN 2A!

Välkomna till denna välplanerade och trivsamma bostad fördelad på två rum och kök med utmärkt läge mitt på centrala Hisingen. Ni välkomnas med öppna ytor och god plats för trevligt sällskap. Bostaden erbjuder fönster i tre väderstreck som fyller bostaden med vackert ljusinsläpp. Rymligt sovrum med plats för dubbelsäng och god förvaring. Praktiskt kök med charmiga skåp och köksö. Nyrenoverat helkaklat badrum och ett luftigt vardagsrum Ett hem att trivas i! Här är det lätt att leva och bo i ett tryggt och lugnt område med ett centralt läge vilket gör att ni har det mesta på promenadavstånd. I närheten har ni även olika grönområden så som Flunsåsparken, Ramberget och Hisingsparken. Det finns även utmärka kommunikationer i form av både spårvagn och buss som tar er till centrala Göteborg på mindre än 10 minuter.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Rumsbeskrivning

Hall Välkomnande och rymlig hall med avhängningsmöjligheter och plats för förvaring i garderob. Här ligger det slipbar ekparkett på golvet vilket är genomgående i bostaden och väggarna är ljusgrått målade

Vardagsrum

Till höger om hallen finner ni vardagsrummet som är ljust och rymligt. Plats finns för soffgrupp med tillhörande möblemang, tv möbel och skrivbord Ett stort fönsterparti bidrar till en härlig och rymlig känsla Väggarna är målade i en behaglig grön nyans och på golvet löper parkettgolvet vidare Kök Härlig öppen yta och känsla av gemenskap med stora arbetsytor tack vare en köksö samt bra förvaringsmöjligheter i över och underskåp. Kökets utrustning består av spis med häll, köksfläkt samt kombinerad kyl/frys Grå köksluckor tillsammans med bänkskiva i ljust trä och vitt kakel som stänkskydd. Plats finns för matgrupp till 4 personer Väggarna är målade i en neutral och dämpad beige färg Här flödar ljuset fritt tack vare två fönster. Sovrum I den här väl genomtänkta planlösningen har ni sovrummet placerat bredvid köket. Ett väl tilltaget och rogivande sovrum med plats för dubbelsäng och tillhörande sängbord Gott om förvaringsmöjligheter finns i två garderober. Väggarna är målade i en harmonisk grön ton tillsammans med en blommig tapet Rummet fylls av vackert ljusinsläpp tack vare stort fönsterparti Badrum Nyrenoverat badrum från 2021 med vitt kakel på väggarna tillsammans med grått klinkergolv. Utrustningen består av dusch med glasvägg, wc, handfat med kommod och ovansittande spegelskåp samt förvaringsskåp Förråd Till lägenheten hör både ett vindsförråd och ett källarförråd.

Byggnad Driftkostnad Energideklaration Föreningen Förening och hus Byggnadsår 1945 Ventilation Självdrag Uppvärmningssystem Fjärrvärme Försäkring 1 600 kr/år Hushållsel 2 000 kr/år Övrigt 199 kr/år Summa 3 799 kr/år Status Energideklaration är utförd 2019-11-01den Energiklass E Prestanda 122 kWh/kvm/år Namn HSB Brf Guldpokalen i Göteborg Antal lägenheter 165 Organisationsnummer 757200-9210 Andel i föreningen 0,70256% Andel av årsavgift 0,70256% Pantsättningsavgift 483 kr Överlåtelseavgift 1 208 kr betalas av säljaren Äkta/Oäkta förening Äkta Föreningen äger marken Tomträtt, löper till 2023. RENOVERINGAR Utförda renoveringar: 2013 byte av föreningens passage och tvättstugebokningssystem (Aptus med taggar) 2014 fasaderna tvättades. 2014/2015 OVK utfördes 2018 trädgårdarna och gårdarna rustades upp för ännu trivsammare miljöer I samband med detta projekt utfördes en dränering 2022: Renovering av trapphus (inklusive eluppgradering, även i källarutrymme) Kommande planerade renoveringar: 2023: Enbart mindre underhållsåtgärder 2024: Delar av fasad och tillhörande detaljer, bland annat Fstupröröreningen arbetar utifrån en underhållsplan för fastigheterna som sträcker sig till 2070 För mer detaljerad information om ekonomi och renoveringar se årsredovisningen FÖRENINGENS EKONOMI Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Troligtvis höjs avgiften med ca 3% årligen TV/Bredband: Kabel tv och bredband levereras av Comhem/Tele2 Hastighet 100/10 mbit/s Parkering: Föreningen har 65 parkeringsplatser samt några korttidsparkeringar Avgiften för en parkeringsplats är 200kr/månad med en månad uppsägning. I dagsläget är det kö Föreningen tillåter inte juridiska personer. HSB Brf Guldpokalen består av 150 lägenheter Föreningen äger fastigheterna Rambergsstaden 35:3 och Rambergsstaden 37:7 med adresserna Guldpokalsgatan 2 8 samt Sunnanvindsgatan 1. Fastigheten är upplåten med tomträtt till och med år 2023 Totala lägenhetsytan är 6 972 kvm Föreningen är medlem i FCH (fastighetsägare centrala Hisingen) vars verksamhet syftar till till minskad brottslighet, ökad trygghet, bättre rykte och i förlängningen en positiv värdeutveckling för fastigheterna i området Centrala Hisingen Kontrollerat med styrelsen 2022 05 16 Föreningsinformationen är tagen från årsredovisning, hemsida och styrelsen. Vi ansvarar inte för att informationen är korrekt utan råder dig att kontrollera det som är av betydelse för dig ÖVRIGT OM BOSTADEN Första tisdagen kl 18 nästan varje månad är det medlemskväll i föreningslokalen Då finns någon i styrelsen där för att svara på frågor.

STORT NÖJESUTBUD OCH GOTT OM VACKRA GRÖNOMRÅDEN

Ett stort nöjesutbud med bland annat bowling, biljard, minigolf samt caféer och restauranger med mat från hela världen finns framförallt i de mysiga kvarteren runt Wieselgrensplatsen och Kvilletorget. I Kvillebäcken och vid Kyrkbytorget finns bibliotek.

Oavsett var på centrala Hisingen du bor, har du alltid nära till flera vackra grönområden och parker – utmärkta för rekreation och avkoppling. Göteborgs största parkområde, Hisingsparken med Slätta Damm, motionsspår, grillplatser och koloniträdgårdar, är ett exempel. Sommartid erbjuder Flunsåsparken underhållning med musik, dans och familjekvällar. Utsiktsplatsen på Ramberget och i Keillers Park har fantastisk utsikt över Göteborg och inbjuder till picknick i det gröna. Möjlighet till både golf och ridning finns bara en liten bit längre ut. Lundbybadet är en av flera anläggningar för dig som vill träna. När det gäller service, affärer och restauranger finns det mycket att välja på, inte minst på och nära centralt beläg na Wieselgrensplatsen och Backaplan.

BARNOMSORG OCH SKOLOR FÖR ALLA ÅLDRAR På centrala Hisingen finns en lång rad för , grund och gymnasieskolor samt fritidsgårdar. Här ligger bland annat Västra Hisingens kulturskola med undervisning i musik, bild, keramik och teater.

Centrala Hisingen är en förlängning av Göteborgs centrum norr om Göta Älv. Området har idag mer än 38 000 in vånare – och det växer så det knakar! Flera nya lägenhetsprojekt planeras runt centrala Hisingen de närmaste åren. Här bor du centralt med all service du kan önska dig, men samtidigt lugnt och nära naturen.

Centrala Hisingen Bo centralt – och nära naturen!

FLERA KNUTPUNKTER OCH NÄRA TILL STAN Från centrala Hisingen är du alltid nära de stora billederna. Åker du kommunalt erbjuder knutpunkterna Hjalmar Brantingsplatsen, Vågmästareplatsen samt Wieselgrensplatsen mycket goda kommunikationer med spårvagnar och stombussar. Centrala Göteborg når du på bara några minuter med spårvagn. Du kan även ta direkt bussar till Volvo. Gång och cykelbana går hela vägen till centrum.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. FLERA KÖPARE Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full Säljarentransparens.harfull prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTS­

Information till dig som köpare

FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

MÄKLARENS UPPGIFT

BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren.

Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

FAST OCH LÖS EGENDOM I

Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar FMI,beslutet.som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. ÅNGERRÄTT Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

KÖPARENS FINANSIERING

SÄLJARENS

REKLAMATION TILL MÄKLAREN Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT