Bratteråsgatan 48

Page 1

”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.” Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700 65 57 45

Bratteråsgatan 48 E R I K S B E R G

Utgångspris 3 995 000 kr Antal rum 4 rum Boarea 82 kvm Byggår 2017 Typ Bostadsrätt Våningsplan 1 av 6 (Hiss Finns) Lägenhetsnummer 11002 Månadsavgift 4 306 kr/mån I månadsavgiften ingår värme, el, kabel-TV och bredband. Varmvatten debiteras efter faktisk förbrukning.

STILRENT BOENDE MED INGLASAD BALKONG!

Välkomna till Bratteråsgatan 48 och denna genomgående ljusa fyrarummare med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum som bjuder in till gemenskap. Hög bekvämlighet med ett fullutrustat kök och badrum med egen tvättutrustning I hallen finner ni goda möjligheter till förvaring och master bedroom inrymmer även det en stor garderob. Här bor ni i ett lugnt och skönt läge, där ni med närhet kan ta en promenad längs Eriksbergskajen som är beklädd med flera mysiga caféer, restauranger och småbutiker eller ta Älvsnabben över till Göteborgs innerstad I området finner ni även flertalet lekplatser, Färjenäsparken samt träningsanläggningar.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Enligt föreningen klassas lägenheten som 3 rok, men nyttjas som en 4 rok Hall Välkomna in! Hall med öppen planlösning mot vardagsrummet och goda förvaringsmöjligheter i form av garderob med spegeldörrar Genomgående i bostaden ligger det ekparkett på golvet tillsammans med målade väggar.

Master bedroom har målade väggar i vitt Här finns plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt gott om plats för förvaring bakom en skjutdörrsgarderob med Bspegeldörrarostadensandra sovrum har väggar målade till hälften vitt och hälften gult vilket ger rummet en mysig och behaglig känsla. Plats finns för säng med tillhörande sängbord samt förvaringsmöbel eller skrivbord Förvaringsmöjligheter finns i en garderob. Det tredje sovrummet har målade väggar i vitt Här finns plats för säng och tillhörande sängbord samt skrivbord. Fint ljusinsläpp tack vare fönster i två väderstreck Badrum Bostadens badrum är helkaklat med vita väggar och klinkergolv i mörkgrå kulör Utrustningen består av wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp med belysning, dusch med klarglas samt tvättutrustning i form av tvättmaskin och torktumlare med ovanliggande arbetsbänk samt förvaringsskåp. Förråd Till bostaden hör ett källarförråd

Vardagsrum I en öppen och social planlösning mot köket finner ni vardagsrummet Här finns möjlighet att möblera med valfri soffgrupp med tillhörande möblemang för soffhänget Härifrån når ni även bostadens inglasade balkong i sydvästläge med plats för valfritt utemöblemang och härligt umgänge Finns även installerade solgardiner Här kan ni njuta av eftermiddags och kvällssolen. Kök Ett rymligt och stilrent kök med rostfria vitvaror från Electrolux Vita köksluckor tillsammans med rostfria beslag, svart bänkskiva i laminat och vita stora kakelplattor som stänkskydd. Här finns gott om arbetsyta och mycket förvaring Den maskinella utrustningen består utav spishäll, köksfläkt, inbyggd ugn och mikro, diskmaskin samt kyl och frys i fullängd

Rumsbeskrivning

Sovrum 1, 2 & 3

Byggnad Driftkostnad Energideklaration Föreningen Förening och hus Byggnadsår 2017 Ventilation Mekanisk till och frånluft (FTX) Uppvärmningssystem Fjärrvärme Vatten och avlopp 1 800 kr/år Försäkring 3 000 kr/år Summa 4 800 kr/år Status Energideklaration är utförd 2018-11-16den Energiklass D Namn Brf Kvarnliden på Norra Älvstranden Antal lägenheter 74 Organisationsnummer 769628-9508 Andel i föreningen 1,5618% Andel av årsavgift 0,0156184% Pantsättningsavgift 483 kr Överlåtelseavgift 1 208 kr betalas av köparen Äkta/Oäkta förening Äkta Föreningen äger marken Ja RENOVERINGAR Eftersom fastigheten är nybyggd finns inget planerat underhåll de närmsta fem till tio åren Slutbesiktning utfördes i februari 2017 FÖRENINGENS EKONOMI Den ekonomiska förvaltningen administreras av Simpleko AAB.vgifterna sänktes med 2% från januari 2019 I dagsläget finns inga planerade avgiftsförändringar TV/Bredband: Telia triple play (Tv, bredband hastighet på 50/8 100/10 Mbit & IP telefoni) Parkering: Under den gemensamma gården finns ett tvåvåningsgarage med 39 garageplatser. Kostnad för att hyra en plats är ca 900kr/mån Elladdning finns till samtliga garageplatser mot ett tillägg för elförbrukningen I dagsläget är kötiden 6 månader men förändras ständigt. Föreningen tillåter delat ägande Föreningen tillåter inte juridiska personer Brf Kvarnliden på Norra Älvstranden bildades 2014 och husen stod färdiga 2016 2017 Föreningen fastighet består av två flerbostadshus om 6 våningar med 74 bostadsrätter. Husen byggdes med totalentreprenad av JM och ligger på det historiska kvarnenområdet på Eriksberg Kontroll med styrelsen och årsredovisning 2022 04 28 Vi ansvarar inte för att uppgifterna från dessa källor är korrekta utan råder er som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för er ÖVRIGT OM BOSTADEN Till varje lägenhet hör ett förråd som är beläget i källarplan Det finns även barnvagns och rullstolsrum i anslutning till trapphusen. Förvaring av cyklar finns i källarplan vid entrén till garaget Trivsam gård som kopplar samman husen Här finns sittytor och lekyta

Eriksberg

RIKT KULTUR- OCH NÖJESLIV I DE GAMLA

STORT UTBUD AV SERVICE, AFFÄRER, RES TAURANGER OCH SKOLOR Vid Eriksbergs köpcentrum finner man flera butiker, system bolag, apotek och matvaruaffärer. Längs kajkanter na ligger restauranger och caféer på rad med vacker utsikt över hamninloppet. I stadsdelen finns alla skolstadier – flera förskolor och grundskolor samt många gymnasieskolor varav några, till exempel Ester Mosessons Restaurangskola, har specialPåinriktning.NorraÄlvstranden finns fem grundskolor. Taubeskolan (F–6) ligger i Västra Eriksberg, Bräckeskolan (F–9) i Bräcke och Herrgårdsskolan (F–9), Centrina Lindholmen (6–9) samt Santosskolan (7–9) på Lindholmen. På Lindholmen finns även förskolorna Astris gata 7 på Platån, Ceresgatan 16, Plåtslagaregatan 19 och Kunskapsgatan 3. I Bräcke finns cirka tio förskolor. På Lindholmen ligger dessutom Campus Lindholmen med IT universitetet och Chalmers.

Via Göteborgs hamn, Nordens största hamn, passerar en stor del av Sveriges handel med utlandet. Nu pågår en förvandling av de gamla hamn och varvsområdena till bostadsområden, arbetsplatser, nöjesstråk och kulturPåkvarter.Lindholmen växer en ny stadsdel fram, med IT före tag, bostäder och universitet. Norra Älvstranden erbjuder ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Du som vill träna kan välja mellan flera anläggningar: Friskis & Svettis, Nordic Wellness och SATS. En stor idrottshall finns på Lundby PåStrand.den gamla biografen Aftonstjärnan kan du se revy eller film. Ett välutrustat bibliotek ligger på Lindholmen och vid Lundby Strand hittar du Radiomuseet. Större konferenser, utställningar och konserter arrangeras på Hotell 11 och i Eriksbergshallen. På Lundbys kulturskola kan barnen spela musik och teater, sjunga, dansa, måla och lära sig att arbeta med keramik.

KAJPROMENADER, BRYGGYOGA – OCH MYCKET MER I Eriksberg är det alltid nära till naturen och en rad grönområden. Du kan också promenera längs vattnet eller koppla av på en bänk vid kajkanten. Tre stora lekplatser och en fotbollsplan finns i och runt Färjenäs parken – en populär plats som lockar barnfamiljer från hela Göteborgs området. Boende i Eriksberg har gångavstånd till Hagabadet Älvstranden Spa och yogastudio. Sommar tid erbjuds bryggyoga här.

Hamnkaraktär och charmig boendemiljö

HAMNKVARTEREN

TA ÄLVSNABBEN ÖVER VATTNET Till och från Eriksberg kan du resa med Cityfärjan Älvsnabben. Den går med täta turer mellan hållplatser på båda sidor av älven och är ett snabbt, smidigt och trevligt sätt att ta sig till centrum – utan bil och parkeringskrångel. Det finns bra förbindelser med buss till centrala staden och Frölunda Torg, bland annat med busslinje 16. Du kan även cykla hela vägen mellan broarna på Norra Älvstranden.t.

Fartyg har tillverkats i Eriksbergsvarvet sedan 1500 talet, något som idag ger området dess speciella karaktär och charmiga boendemiljö. Det sista fartyget lämnade varvet 1979. Kvar idag finns den 84 meter höga, orangea kranen – ett starkt landmärke. Norra Älvstranden, där Eriksberg ligger, var bebott redan på 1300 talet då Lindholmens slott fanns här.

BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

MÄKLARENS UPPGIFT

Information till dig som köpare

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTS­

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full Säljarentransparens.harfull prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. FLERA KÖPARE Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

KÖPARENS FINANSIERING

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar FMI,beslutet.som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. ÅNGERRÄTT Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren.

SÄLJARENS

REKLAMATION TILL MÄKLAREN Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

FAST OCH LÖS EGENDOM I

Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT