Heidenstams gata 11

Page 1

Heidenstams gata 11 H I S I N G S| B A C K A”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.”

Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734-34 34 79


Heidenstams gata 11 H I S I N G S| B A C K A


Utgångspris

1 595 000 kr

Typ

Bostadsrätt

Antal rum

3 rum

Våningsplan

1 av 6 (Hiss Finns)

Boarea

80 kvm

Månadsavgift

4 990 kr/mån

Byggår

1969

I avgiften ingår vatten och kabel-tv/bredband via Telia triple-play. Obligatoriskt tillägg om 766 kr tillkommer och avser värme vilket är inräknat i månadsavgiften. El debiteras efter faktiskt förbrukning.TRIVSAM 3:A MED STOR BALKONG I ROFYLLT OMRÅDE! På våning 1 av 6 välkomnas ni in i denna trivsamma lägenhet med genomgående ljusa och stilrena materialval samt ett vackert ljusspel tack vare flertalet stora fönsterpartier. Ni erbjuds ett väl tilltaget kök med plats för ett större matbord, rogivande vardagsrum med utgång till bostadens härliga balkong, två sovrum samt ett helkaklat badrum med tvättmaskin. En inre reparationsfond om 8173 kr finns som kan användas till reparationer, underhåll och renoveringar i lägenheten. Här bor ni i en ekonomiskt stabil förening där det finns tillgång till bastu, biljardrum och övernattningslägenhet. Bostaden är belägen i ett familjevänligt område som präglas av fina innergårdar och ett stillsamt lugn. Ni bor med promenadavstånd till goda kommunikationer som tar er in till Centrala Göteborg på ca 15 minuter, mataffärer, naturområden och skolor. Välkomna!


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Sovrum 1 & 2

Ni välkomnas in i bostadens hall med plats för avhängning samt goda förvaringsmöjligheter i två garderober. På golvet ligger en plastmatta och väggarna är ljust tapetserade.

Master bedroom har ljust tapetserade väggar och på golvet ligger parkett. Här finns plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord samt skrivbord. Goda förvaringsmöjligheter i en garderob.

Kök

Bostadens andra sovrum har även de ljust tapetserade väggar och på golvet ligger parkett. Här finns plats för enkelsäng med tillhörande sängbord samt plats för skrivbord.

Vita skåpsluckor med matchande beslag och ovan arbetsbänken i laminat sitter vitt kakel. Maskinparken är utrustad med spishäll, fläkt, mikro, ugn samt kyl och frys i fullhöjd. Plats finns för matbord för minst 6 personer invid de gedigna fönstren. Väggarna är ljus tapetserade tillsammans med en plastmatta.

Vardagsrum Vardagsrummet erbjuder delvis öppen planlösning mot köket. Här finns plats för soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV-möbel. På golvet ligger parkett och väggarna är ljust tapetserade. Härifrån nås bostadens balkongen som är belägen i väst, plats finns för valfritt möblemang.

Badrum Från hallen nås bostadens helkaklade badrum som går i ljusa toner. Här finns wc, handfat med kommod och stor ovansittande spegel, förvaringsskåp, badkar samt kombinerad tvättmaskin och torktumlare (inköpt juli-23).

Förråd Ett förråd tillhör lägenheten, beläget på våning 1.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1969

Ventilation

Frånluft

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad Försäkring

1 500 kr/år

Hushållsel

2 800 kr/år

Summa

4 300 kr/år

Energideklaration Status Energiklass

Energideklaration är utförd den 2019-07-01 F

Föreningen Namn

RB Brf Blå Staden

Antal lägenheter

881

Antal lokaler

10

Organisationsnummer

757201-7528

Andel i föreningen

0,12629%

Andel av årsavgift

0,12629%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening Föreningen äger marken

483 kr 1 208 kr betalas av köparen Äkta Nej, tomträtt. Avtalen löper till 2030-2031.

RENOVERINGAR 2009 elseparering, mätare installerad i alla lägenheter 2009-2011 utfördes renovering av stammar med metoden relining. 2010-2014 renovering av hissar. 2012 installation av underjordsbehållare. 2013 målning av tak. 2013-2014 dräneringsarbeten samt inköp av maskiner till tvättstugorna. 2014-2015 stamrenovering av tappvatten Karolinernas gata 2-3. 2017 dörr- och låsutbyte är utfört. Dvs lägenheterna har säkerhetsdörrar. 2018 utfördes underhåll av loftgångar samt utbyte av låssystem 2018-2022 byte av tappvattenledningar 2023 - Under hösten startar ett projekt med byte till nya hissar. Vilka adresser det gäller meddelas drygt 2,5 månader före byte. Uppgången kommer att vara utan hiss i en dryg månad under bytet. FÖRENINGENS EKONOMI Den ekonomiska förvaltningen administreras av NyMedlem Information om eventuell avgiftshöjning lämnas i juni varje år. TV/Bredband: Kabel-tv och bredband via Telia Triple play. Bredband 100/100 samt Telias Tv-paket lagom ingår i månadsavgiften. Parkering: Föreningen förfogar över ca 366 parkeringsplatser och ca 430 garageplatser. Parkeringsplats kan hyras för ca 250 kr/mån, garage kan hyras för ca 400 kr/mån. Åtta laddplatser för elbil finns, sk depåplatser. Dessa kan alltså inte hyras utan man kör dit, laddar och flyttar sedan till sin egen parkeringsplats. Parkeringsplatser brukar finnas. Lång kö till garageplatser. Föreningen har även 6 MC-platser som kan hyras för 75 kr/månad samt mopedgarage. Parkeringarna administreras av Riksbyggen 0771-860 860. Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer. Riksbyggen Brf Blå Staden består av 881 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 10 lokaler och ett gruppboende med 5 lägenheter. Fastigheterna Backa 69:113 innehas med tomträtt och bebyggdes 1969-1971. Adresser i föreningen: Olshammarsgatan 2-14, Övralidsgatan 1-27, Karolinernas gata 1-3 samt Heidenstams gata 1-13. Den totala bostadsarean är 60 253kvm och den totala lokalarean är 1 086kvm. Kontrollerat med styrelsen 2023-11-01. Föreningsinformationen är tagen från årsredovisning, hemsida och styrelsen. Vi ansvarar inte för att informationen är korrekt utan råder dig att kontrollera det som är av betydelse för dig.¨Hisings Backa Präglas av positiv utveckling

I stadsdelen Backa bor cirka 24 000 invånare. Bebyggels­ en är blandad, här finns allt från gamla gårdar till höghus och nya villaområden. En positiv utveckling pågår och planeras i området, inte minst genom om- och tillbyggnad av Selma Lagerlöfs torg som kommer att ge en helt ny stadsbild. 200 studentbostäder, 600 hyres- och bostadsrätter, radhus, idrottshall, bibliotek och vårdcentral planeras i första etappen. MYCKET BRA FÖRBINDELSER Busstrafiken erbjuder mycket bra förbindelser med direktbussar till Göteborgs city och stombussar. Du kan resa med linje 18 (Skälltorpsvägen–Backa–Johanneberg), 19 (Backa–Fredriksdal–Bifrost), 45 (Bäckebol–Hjalmar Brantingsplatsen–Marklandsgatan), 47 (Tuve–Backa industriområde–Hjalmar Brantingsplatsen), 40 (Angered– Hjalmar Brantingsplatsen) och 311 (Kungälv–Bäckebol– Göteborg). Vid Bäckebolsmotet stannar Stenungsund express. För den bilburna är det nära till E6:an. K U LT U R , T E AT E R O C H TRÄNINGSMÖJLIGHETER Kulturskolan i Backa kulturhus bedriver undervisning och amatörteater, med repetitioner och pjäser. Det händer även att skolan får besök av professionella teatergrupper.

Även Backateatern har en del aktiviteter. Ett bibliotek finns på Selma Lagerlöfs torg. Backa bjuder på många valmöjligheter för dig som gillar att motionera. Sporthallar, gym, fotbollsplaner, motions­ slingor och golfbanor är några exempel. PÅ B A C K A P L A N H I T TA R D U D E T M E S TA Mataffärer, klädaffärer, sportbutiker, Systembolaget – här finns allt. För hemmafixaren kan vi rekommendera Bäckebol Homecenter. Här finns Ikea, Bauhaus och andra butiker som ger ett brett utbud av byggvaror, elektronik, möbler, och inredning. Även Coop ligger här. På Selma Lagerlöfs torg, som håller på att byggas ut, finns mataffär, fiskbutik, apotek, småbutiker och restauranger. FÖRSKOLOR OCH SKOLOR FÖR ALLA ÅLDRAR I Backa finns förskolor och skolor för alla åldrar, till exempel Backaskolan (F–5), Backatorpsskolan (F–6), Brudbergsskolan (F–5), Brunnsboskolan (F–9), Brand­ strömska skolan (F–9) och Skälltorpsskolan (6–9). Den Montessoriinspirerade skolan Fenestra S:t Jörgen (F–6) och Waldorf­skolan Grenkvist (6–9) ligger i Skogaberg. Vid Selma Lagerlöfs torg finns Svenska Balettskolan (4–9). Givetvis finns även flera förskolor i Backa.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.