Vintergatan 5

Page 1

Vintergatan 5 SANNEGÅRDEN”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.”

Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700-65 57 45


Vintergatan 5 S A N N E G Å R D E N


Utgångspris Antal rum

4 895 000 kr 3 rum

Boarea

86 kvm

Byggår

2013

Typ Våningsplan Lägenhetsnummer Balkong

Bostadsrätt 2 av 7 (Hiss Finns) 51103 Stor inglasad balkong

I månadsavgiften ingår ett obligatoriskt tillägg för tele, TV, data, mät & admin avg. för varmvatten på 233kr. Tillägget är inkluderat i avgiften.3:A I HJÄRTAT AV SANNEGÅRDSHAMNEN - MODERN BOSTAD I TOPPSKICK! Välkomna till Vintergatan 5, en toppmodern trea belägen i hjärtat av Sannegårdshamnen. Välplanerade kvadratmeter med öppen och social planlösning, stor inglasad balkong och generösa fönsterpartier som bidrar till härligt ljusinsläpp. Delvis öppen planlösning för vardagsrum, matplats och kök som leder ut till bostadens stora inglasade balkong. Varmt välkomna till ett hem att trivas i! Bostaden är attraktivt belägen med närhet till allt. Fina promenadstråk längst med kajen och älvstranden, och med kort promenadavstånd till barnomsorg, skolor, matbutik, vårdcentral cafeér och restauranger. Modernt och bekvämt boende som präglas av stilrena materialval och hög komfort. Goda förvaringsmöjligheter.


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Sovrum 1 & 2

Du välkomnas in i en stilren, vitmålad, hall med grå klinkers och utmärkta förvaringsmöjligheter med en skjutdörrsgarderob.

Ett stort master bedroom som rymmer säng med tillhörande sängbord och förvaringsmöblemang, men även plats för hemmakontoret.

Vardagsrum Ta er vidare till den delvis öppna planlösningen mellan vardagsrum, matplats och kök, här kan ni umgås över rummens gränser. Stora fönsterpartier bidrar med härligt ljusspel i bostaden och en luftig atmosfär. Vardagsrummet har gått om plats för en stor soffgrupp med tillhörande möblemang. I matsalsdelen finns det plats för ett stort matbord för ett flertal gäster.

Kök Tidlös köksinredning i vitt som samspelar med en mörk bas. Här erbjuds goda förvaringsmöjligheter med gott om arbetsyta, passar perfekt för den som älskar att laga mat och baka. Den maskinella utrustning består av spishäll, köksfläkt, inbyggd ugn och miko i behaglig arbetshöjd, integrerad diskmaskin samt kyl och frys i fullhöjd. Vitvarorna är nya och man har bytt ut arbetsbänken mot en ny, lyxig, granitskiva.

Bostadens andra sovrum rymmer även det både dubbelsäng och övrigt möblemang efter önskemål.

Badrum Bostaden har ett rymligt badrum som är stilrent inrett med grått och vitt kakel samt ljusgrått klinker på golvet. Inredning består av en wc-stol, bit handfatskommodo, spegel och badkar. Här har man även lyxen att ha en egen tvättavdeling utrutsad med tvättmaskin, torktumlare och avlastningsbänk.

Förråd Förråd finnes på balkongen om ca 2kvm samt ett källarförråd om ca 5 kvm.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår Ventilation Uppvärmningssystem

2013 Frånluft med återvinning Fjärrvärme och värmepump frånluft (el)

Driftkostnad Försäkring

2 500 kr/år

Summa

2 500 kr/år

Energideklaration Status Energiklass

Energideklaration är utförd den 2016-09-28 B

Föreningen Namn Antal lägenheter Antal lokaler Organisationsnummer

Lägenheterna är anslutna till Telia 3play genom fiberanslutning. Föreningen har ett kollektiv avtal med Telia som innebär att alla har 100/100 megabit internetuppkoppling, tv-tjänster samt ip-telefoni. Föreningen har 55 garageplatser för uthyrning. Garageplatserna har elbils laddstolpar. Kostnad för en parkeringsplats utan laddstolpe är 1000kr/mån. Tillgång till eget förråd, finns möjlighet att hyra ett extraförråd. Föreningen har 2 cykelrum som är placerade i garaget. Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen GA 20, GA 22 och sopsugssamfällighet.

Brf Vattenspegeln 86 1 769623-5808 0,011475%

Andel av årsavgift

1,14748%

Överlåtelseavgift

Föreningen har 1 lokal som hyrs ut till restaurang La Baracca Rossa.

Föreningen har en egen webbplats: www.brfvattenspegeln.se.

Andel i föreningen

Pantsättningsavgift

FÖRENINGEN Brf Vattenspegeln består av 3 flerbostadshus med 86 bostadsrättslägenheter belägna i hjärtat av Sannegårdshamnen. Huset uppfördes av JM och stod färdigt för inflytt 2013 - 2014.

483 kr 1 208 kr

Båtklubben: Båtklubben är en av Göteborgs centralaste småbåtshamnar med plats för 85 båtar i varierande storlek och är till för de boende i området. Tillkommer köavgift. Mer info och ansökningsblankett finns på https://www.vsbk-gbg.se/
Sannegårdshamnen Trevligt boende i hamnmiljö

Redan på 1300-talet var Norra Älvstranden bebott. På den tiden låg Lindholmens slott här. Fartyg har tillverkats i området sedan 1500-talet, vilket ger dagens karaktär och en mycket trevlig boendemiljö. Det sista fartyget lämnade varvet 1979. Kvar finns bland annat den 84 meter höga kranen – ett välkänt landmärke för området.

G O T T O M K U LT U R Älvstrandens bibliotek ligger på Lindholmen, strax väster om Sannegårdshamnen. Backa Teater, i en ombyggd plåtverkstad på Lindholmen, är ett tips om du gillar teater. På Lindholmen finns även biografen och teaterscenen Aftonstjärnan.

1908 byggdes Sannegårdshamnen, med sin bågformade hamnbassäng. Hamnen har främst använts för handel av varor, bland annat kol och salt. Förnyelsen startade med bostäderna på den östra sidan av hamnbassängen och har sedan fortsatt på den västra sidan.

STO RT U T B U D AV S E RV I C E , B U TI K E R O C H R E S TA U R A N G E R ICA Kvantum och flera andra butiker samt Eriksbergs Köpcentrum, med bland annat Coop, Systembolaget, ­Handelsbanken, Lindex och Hemtex, ligger på gång­ avstånd. Intill ICA Kvantum finns vårdcentral och folktandvård. Vid Eriksbergstorget ligger ännu en vård­ central.

I Sannegårdshamnen finns mycket att upptäcka. En sju kilometer lång kajpromenad går mellan Färjenäsparken i väster och Frihamnen i öster. Längs promenaden hittar du parker, restauranger, caféer och sittplatser. Här finns även fyra vackra broar, spännande skulpturer samt både äldre och nyare arkitektur. TÄTA T U R E R M E D B U S S O C H Ä LV S N A B B E N Till och från Sannegårdshamnen kan du resa med flera olika busslinjer, varav linje 16 är den som går tätast. Även linjerna 121, 33, 45, 58 och 99 passerar här. Älv­snabben trafikerar sträckan Lilla Bommen–Stenpiren–­Lindholms­ piren–Slottsberget–Eriksberg–Klippan, var 20:e minut i högtrafik och en gång i timmen i lågtrafik. Med en kort promenad eller cykeltur till Lindholmspiren når du Älvsnabbaren, med gratisturer över till Rosenlund varje kvart. L E K P L AT S E R , G R Ö N Y T O R , GY M O C H ­U T S I K T S S T Ä L L E N Lekplatser och parker finns det gott om, inte minst Färjenäs­parken som är Norra Älvstrandens största parkområde. Här finns promenadstigar, grönskande ytor och beachvolleyboll. Du kan även promenera längs kajkanten och njuta av utsikten från Sörhallsberget. Även Slottsberget är en fin utsiktsplats.

Flera bankkontor finns i närområdet, liksom frisörer, gym och spaanläggning. Närmaste postutlämningsställe finns på ICA Kvantums. Det finns även flera restauranger och caféer med mysiga lägen. SKOLA FÖR ALLA ÅLDRAR I stadsdelen finns alla skolstadier representerade – flera förskolor och fem grundskolor, varav en för rörelse­ hindrade barn och ungdomar. Här finns även många gymnasie­skolor, några med specialinriktning. Ester ­Mosessons Gymnasium är ett exempel. Grundskolorna i området är Taubeskolan (F–6) i Västra Eriksberg, Bräckeskolan (F–9) i Bräcke samt Herrgårds­ skolan (F–9), Centrina Lindholmen (6–9) samt Santos­ skolan (7–9) på Lindholmen. Förskolorna finns på Astris gata 7 på Platån, Ceresgatan 16, Plåtslagaregatan 19 och Kunskapsgatan 3 på Lindholmen samt runt tio förskolor i Bräcke. På Lindholmen ligger Campus Lindholmen med IT-universitetet och Chalmers.


Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.