Badvädersgatan 15

Page 1

Badvädersgatan 15 BISKOPSGÅRDEN”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.”

Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734-34 34 79


Badvädersgatan 15 B I S K O P S G Å R D E N


Utgångspris Antal rum

1 595 000 kr 3 rum

Boarea

67 kvm

Byggår

1960

Typ Våningsplan Lägenhetsnummer Månadsavgift I månadsavgiften ingår värme, vatten och kabel-TV

Bostadsrätt 4 av 8 (Hiss Finns) 178 4 381 kr/månFANTASTISKT FIN 3A MED INGLASAD BALKONG I NORDVÄST! På fjärde våningen finner ni denna fantastiska trerummare med inglasad balkong och fri utsikt. Bostaden fylls av ett genomgående härligt ljusinsläpp tack vare stora fönsterpartier i två väderstreck. Här bor ni i en hemtrevlig och fräsch bostad som erbjuder ett fullutrustat kök med vinkyl, helkaklat badrum och två rymliga sovrum. Genomgående ljusa ytskikt vilket gör det enkelt för er att sätta er egen prägel på hemmet. I föreningen finns lyxen med ett gym som medlemmarna får träna i. Här bor ni med närhet till goda kommunikationer och strövområden. Matbutiker, servicebutiker och restauranger finns inom kortare promenadavstånd. Välkomna hem!


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Badrum

En välkomnande hall med gott om plats för avhängning. Bostaden erbjuder genomgående ljusa ytskikt. Här är väggarna vitt målade och på golvet ligger laminatgolv.

Helkaklat ljust badrum utrustat med wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, handdukstork samt dusch med skjutdörrar.

Vardagsrum

Förråd

Här finns plats för soffgrupp med tillhörande möblemang samt TV-möbel. Ljusa väggar tillsammans med en tapetserad fondvägg med mönster. I taket sitter spotlights. Härifrån nås bostadens inglasade balkong med fin utsikt i nordväst läge. Fritt insynsskyddat läge och inglasningen gör balkongen till ett extra rum att nyttja större delen av året.

Till bostaden hör ett källarförråd och cykelförråd.

Källare Tvättmaskin, torktumlare och torkrum.

Kök Renoverat vitt kök med vitvaror från siemens installerat 2010 med arbetsbänk och klinkers som stänkskydd. Maskinparken är utrustad med glaskeramikhäll, fläkt, inbyggnadsmikro och ugn, diskmaskin, vinkyl samt kyl och frys i fullhöjd. Gott om plats finns för ett större matbord intill fönsterpartiet. Vita väggar tillsammans med mörkt klinkersgolv.

Sovrum 1 & 2 Master bedroom har plats för en dubbelsäng med tillhörande sängbord samt plats för förvaring i en garderob med skjutdörrar. Precis utanför finns en klädkammare. Vita väggar tillsammans med en ljust tapetserad fondvägg och parkettgolv. Bostadens andra sovrum har plats för säng med sängbord samt förvaringsmöbel. Här finns en inbyggd garderob. Ljust tapetserade väggar i rosa mönstrad tapet tillsammans med en grå fondvägg och på golvet ligger ljust laminatgolv.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1960

Ventilation

F & FTX

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad Försäkring

2 500 kr/år

Hushållsel

3 480 kr/år

Summa

5 980 kr/år

Energideklaration Status Energiklass Prestanda

Energideklaration är utförd den 2019-09-25 E 117 kWh/kvm/år

Föreningen Namn Antal lägenheter Antal lokaler Organisationsnummer

HSB Brf Barometern i Göteborg 323 varav 1 hyresrätter 6 757200-9426

Andel i föreningen

0,33084%

Andel av årsavgift

0,33084%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift

483 kr 1 208 kr betalas av säljaren

RENOVERINGAR 2010 utfördes byte av takfläktar, översyn av ventilationssystemet, OVK. 2017 utfördes ombyggnad av källarlokal till fritidslokal, byte och modernisering av elsystem, nya elcentraler med jordfelsbrytare, avloppsrören i skyddsrumsväggar och från källarplan och neråt relinades. Samma år utfördes en OVK-besiktning 2018 Renoverades yttertaken. 2020 breddades parkeringsplatserna 2020-2022 renovering av fjärrvärmerören samt nya passersystem i allmänna utrymmen. Hissbyte med start vecka 11 som börjar på Badvädersgatan 27-25. FÖRENINGENS EKONOMI Ekonomisk förvaltning via HSB. Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget. TV/Bredband: Föreningen är ansluten till bredband och kabelnät genom ComHem. Fiber genom Tele2. Från och med 1 juni 2020 kom det ett nytt avtal med Comhem. Kollektiv anslutning, alla lägenheter med bredband 250 Mbit och digital-TV med ca 18 kanaler och fast telefon - 219,-/lgh/månad bakas in i månadsavgiften. Parkering: Det finns 217 utomhus p-platser, 20 st kallgarage och 26 st varmgarage. Parkeringsplats kan hyras för ca 300 kr/månad, varmgarageplats kan hyras för ca 780 kr/månad, kallgarageplats kan hyras för ca 570 kr/månad och MC-plats för 165 kr/månad. I dagsläget är det kö till samtliga garage. HSB Brf Barometern bildades 1960. Det finns 323 lägenheter varav 322 upplåtes som bostadsrätt och 1 hyresrätt. Det finns även 6 lokaler. Föreningens adresser är Badvädersgatan 3-27. Informationen ovan är tagen från säljare, styrelse, årsredovisning samt stadgar. Kontrollerat med styrelsen 2022-02-22. Vi ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta utan råder dig som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig. Bifogad årsredovisning är den senaste vi har att tillgå. ÖVRIGT OM BOSTADEN Bra att veta: 1. Föreningen har enligt stadgarna fri service på el, vattenoch avloppssystem samt värme- och ventilationssystem. T ex om vattenkran läcker, packas det om utan kostnad. 2. Föreningen anlitar en fristående firma för besiktning av alla lägenheter vid byte av ägare. Tryggt för både köpare, säljare och föreningen. I föreningen finns cykel/barnvagnsförråd, källarförråd och tvättstuga med torkrum, samlingslokal och övernattningslägenheter. Samlingslokalen och övernattningslägenheterna går att hyra för 300:- för medlemmar i föreningen.Biskopsgården Citynära stadsdel med kulturell mångfald

Biskopsgården och Länsmansgården, med drygt 25 000 invånare, kännetecknas av kulturell och språklig mångfald. Den citynära stadsdelen erbjuder goda kommunikationer och flera naturområden.

Här finns ett 20-tal idrottsföreningar, ett 50-tal föreningar inom kultur, politik och hobby och cirka 15 pensionärs­ föreningar. Det rika föreningslivet har stor betydelse för den sociala utvecklingen i stadsdelen.

E N KVA RT TI L L C E N T R A L A G ÖT E B O RG Från centrala Göteborg når du Biskopsgården på cirka 15 minuter med spårvagnslinjerna 5, 6 och 10. Du kan även åka med buss 25 som trafikerar sträckan Balltorp–City– Länsmansgården.

F L E R A N AT U R L I G A M Ö T E S P L AT S E R O C H FEM SKOLOR Länsmanstorget, Vårväderstorget och Friskväderstorget är naturliga mötesplatser i Biskopsgården. De två första ägs av Göteborgslokaler, medan Friskväderstorget har flera olika ägare. På torgen finns ett varierat utbud av affärer.

I N T R E S S A N T N AT U R O C H A L LT F Ö R E N B R A FRITID I Biskopsgården finns naturområdena Svarte Mosse med sitt rika fågelliv och Stora Vette med kuperat landskap med fornminnen. Här finns också Länsmansgårdens motionsanläggning, fotbollsplaner, tennisplaner, bangolf samt motionsslingor. Inom fritid finns två fritidsgårdar och ett bibliotek.

I Biskopsgården finns fem skolor. Ryaskolan, Svartedals­ skolan, Sjumilaskolan och Jättestensskolan är F–9-skolor medan Landamäreskolan är en F–6-skola.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.