Solhagagatan 84

Page 1

Solhagagatan 84 H I S I N G S| K Ä R R A”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.”

ANSVARIG MÄKLARE

Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post: sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se Telefon: 0734-34 34 79

ASSISTERANDE MÄKLARE

Victoria Lundgren Fastighetsmäklare E-post: victoria.lundgren@nyvymaklare.se Telefon: 0735-18 93 94


Solhagagatan 84 H I S I N G S| K Ä R R A


Utgångspris Antal rum

1 795 000 kr 3 rum

Boarea

76 kvm

Byggår

1975

Typ Våningsplan Lägenhetsnummer Månadsavgift

Bostadsrätt 3 av 3 29 5 458 kr/mån

I månadsavgiften ingår värme, vatten och kabel-tv. Bredbandsavgift 195kr läggs på månadsavgiften från och med 1/7 2022.VÄLPLANERAD TREA HÖGST UPP MED BALKONG I SÖDER! Nu finns chansen att förvärva denna fräscha trerummare där standarden är genomgående hög i bostaden. Här bor ni i ett högt och fritt läge med välplanerade kvadratmeter som bjuder in till social samvaro och gemenskap. Gott om förvaringsmöjligheter och ljusinsläpp från två väderstreck som fyller bostaden med ljus. I hallen ligger praktiskt klinkersgolv som sedan övergår till parkettgolv som löper bort mot vardagsrummet och ena sovrummet. Fullutrustat kök med både diskmaskin, kyl och frys i fullhöjd samt plats för ett större matbord. Bostaden erbjuder två väl tilltagna sovrum och ett helkaklat badrum med tvättmaskin. Här bor ni i en stabil HSB förening i ett familjevänligt område lokaliserat med nära anslutning till Kärra centrum där både skolor, matbutiker, restauranger, gym, simhall och servicebutiker finns. Flera härliga parker och grönområden finns på gångavstånd. Goda kommunikationer från intilliggande busshållplats som enkelt via expressbuss tar er in till centrala Göteborg på cirka tjugo minuter. Varmt välkomna!


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Badrum

Ni välkomnas in i en rymlig hall med gott om plats för avhängning och valfritt möblemang för förvaring av ytterkläder och skor. Väggarna är målade i vitt tillsammans med en fondvägg i mönstrad tapet och svart klinkers på golvet.

Helkaklat ljust badrum där inredningen består av wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, duschkabin, handdukshängare samt tvättmaskin och gott om förvaringsmöjligheter. Ett fönster bidrar med ljusinsläpp även här.

Vardagsrum

Förråd

Vardagsrummet är stort till ytan där det erbjuds en luftig och ljus atmosfär tack vare stora fönsterpartier. Här finns plats för både soffgrupp med tillhörande möblemang och tv-möbel samt matsalsgrupp om så önskas. Utrustat med spotlights i taket och på golvet löper fin parkett. Härifrån når ni även bostadens balkong med fri utsikt utan insyn i soligt söderläge.

Ett källarförråd tillhör lägenheten.

Kök Välplanerat och ljust kök med vita luckor tillsammans med rostfria beslag. Ovan arbetsbänken i mörkt trä sitter svart kakel som stänkskydd. Här finns det bra med förvaringsmöjligheter och arbetsyta. Den maskinella utrustningen består av en spis, fläkt, integrerad diskmaskin samt kyl och frys i fullängd. Plats finns för matgrupp till 4-6 personer intill fönstret. Här återfinns de vitmålade väggarna tillsammans med svart klinkers.

Sovrum 1 & 2 Bostadens ena sovrum nås från vardagsrummet och har gott om plats för två enkelsängar alt. en dubbelsäng med tillhörande sängbord. Ett fönster ger rummet ett fint ljusinsläpp och utrymme för valfritt möblemang för förvaring finns. Möjlighet att dela rummet i två delar med hjälp av gardiner för en mer privat känsla. Bostadens andra sovrum har plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord. Gott om förvaring erbjuds i en stor garderob. Fint ljusinsläpp från fönster. Parkett golv tillsammans med vita väggar i båda sovrummen.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1975

Ventilation

Mekanisk frånluft

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad Försäkring

1 440 kr/år

Hushållsel

2 724 kr/år

Summa

4 164 kr/år

Energideklaration Status Energiklass Prestanda

Energideklaration är utförd den 2019-10-23 E 128 kWh/kvm/år

Föreningen Namn Antal lägenheter Antal lokaler Organisationsnummer

HSB BRF Bergegård i Göteborg 194 4 757202-7196

Andel i föreningen

0,54675%

Andel av årsavgift

0,54675%

Pantsättningsavgift Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening Föreningen äger marken

483 kr 1 208 kr betalas av säljaren Äkta Nej, tomträtt.

RENOVERINGAR Föreningen följer underhållsplanen MUFA, en långsiktig plan över fastighetens förvaltning utarbetad av HSB. 2009/2010 införande av individuell elförbrukning. 2010/2011 renovering av garagetak, byte av samtliga avstängningsventiler för varm- och kallvatten samt värmesystemet i lägenheterna. 2011/2012 byte av maskiner i tvättstugorna. 2012/2013 byte av entrépartier/portar samt portlåssystem. 2015 reparation av fasader samt vissa avloppsrör m.m. 2017 projektering av loftgångar och balkonger. 2017 reparation av vissa avloppssystem och stuprör 2019 renovering av tegelfasader Balkongrenovering beräknas inom c:a 5 år. Det kommer att startas en utredning i samband med balkongrenovering att glasa in balkongerna.Tvättning samt målning av fasadplåtar samt reparation av tegelfasader beräknas inom ca 5 år. Föreningen planerar att utföra renovering av stammar 2025/2026. FÖRENINGENS EKONOMI Ekonomisk förvaltning administreras av HSB. Avgiften höjdes för verksamhetsåret 2021/2022 med 1,5%. TV/Bredband: Föreningen är ansluten till ComHem. Kabeltv (basutbud) ingår i avgiften. För bredband tecknas avtal separat med leverantör. Ett nytt avtal kommer att tecknas med Tele2 med start 2022-04-01. Parkering: Föreningen förfogar över 171 parkeringsplatser. Till de flesta lägenheterna i föreningen hör en öppen parkeringsplats (129 kr). Man kan efter köp av lägenhet ställa sig i kö för andra sorters p-platser. I föreningen finns utöver vanlig öppen p-plats även p-plats med el-stolpe (177 kr), carport utan el (182kr), carport med el (230 kr) samt garage (311kr). Föreningen tillåter delat ägande. Föreningen tillåter inte juridiska personer. ÖVRIGT OM BOSTADEN Föreningen har en mycket trivsam gård med vackra planteringar samt bra lekplatser som rustades upp år 2006. Det finns en möteslokal att hyra för föreningens medlemmar, kostnad 200:-. Det finns fyra gemensamma tvättstugor i föreningen (Solhagagatan 54,64,80,84) samt ytterligare en tvättstuga för enbart mattvätt.Hisings Kärra Vacker natur och aktiviteter för alla

Hisings Kärra, allmänt kallat Kärra, har omkring 11 000 invånare och 3 100 arbetstillfällen. Här finns gott om både små och stora företag. Området var glest befolkat och hade en tydlig jordbruksprägel så sent som på 1970-talet.

Ett bibliotek finns i Kärra centrum och en kulturskola i Kärra-Rödbo. Kulturskolan har undervisning i ämnen som bild, musik, media, teater och keramik. I Kärrahus äldre­ boende finns en träffpunkt för seniorer.

G O D A KO M M U N I K AT I O N E R Kommunikationerna är mycket goda. Bussar avgår var femte minut under rusningstid: Buss 40 (Angered C– Bäckebol–Hjalmar Brantingsplatsen), buss 46 och 311 (Kungälv–Ingebäck–Bäckebol–Göteborg) samt Rosa ­Express på sträckan Gerrebacka–Nordstan–Billdal. På bara 10 minuter når du Göteborgs centrum med bil.

Vacker natur med ängs- och skogsmark omger Kärra. Skogome, Skälltorp, Agnesberg och Rödbo är angränsande områden.

R I K T K U LT U R - O C H F Ö R E N I N G S L I V S A M T VA C K E R N AT U R I Kärra finns en stor mängd olika föreningar för alla åldrar. Några exempel är dans-, pensionärs-, hembygds, schacksamt idrottsföreningar av olika slag. Det som senare blev Kärra IF kom till redan på 1930-talet. Här finns goda förutsättningar för ett rikt fritids- och familjeliv med bland annat 4H-gård, strövområden, Klare­ bergs ridskola, samt sport- och simhall inom cykel- eller gångavstånd. Även tennisplaner finns i området.

BRA SERVICEUTBUD OCH FLERA SKOLOR Kärra centrum har ett bra utbud av affärer och restaurang­ er. Ett tips för dig som ska se över ditt hem är Bäckebol Homecenter – här finns allt för hemmafixaren! I Kärra finns de kommunala skolorna Lillekärrskolan (F–3), Klarebergsskolan (4–9) samt Kärraskolan (F-9). Här finns även sex kommunala förskolor, öppna förskolan, fritidshem och fritidsklubb. För skolelever i Kärra finns en kulturskola med undervisning i bild, musik, media, teater och keramik.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.