Göteborgsvägen 76

Page 1

Fastighetsmäklare

E-post: moa.lundgren@nyvymaklare.se

Telefon: 0735-18 93 96

inte bara ett
för dig. Det är ett helt nytt sätt
mäkla med kunden
fokus.”
”Ny vy betyder
nytt hem
att
i
Moa Lundgren
S U R T E
Göteborgsvägen 76
Utgångspris 1 295 000 kr Antal rum 2 rum Boarea 57 kvm Byggår 1960 Typ Bostadsrätt Våningsplan 2 av 2 Lägenhetsnummer 1 Månadsavgift 2 377 kr/mån I avgiften ingår värme och vatten

VÄLPLANERADE

57 KVM PÅ CENTRAL ADRESS I SURTE!

Varmt välkomna hem till Göteborgsvägen 76! En ljus och hemtrevlig tvårummare med fönster i två väderstreck som ger en känsla av rymd och luftighet. Här erbjuds förutom det inbjudande vardagsrummet en trivsam planlösning med rymligt sovrum samt ett badrum som är helkaklat Bostaden har stora rum som är enkla att möblera och lämnar möjlighet till förvaring i samtliga rum. I anslutning till hallen finner ni klädkammaren som även kan inredas som barnrum eller hemmakontor. Här bor du centralt i mysiga Surte med nära till alla bekvämligheter såväl som grönområden och Surtesjön. Från Surte pendelstation når du Göteborg på under femton minuter och ett stenkast bort ligger Kongahälla Center och Bäckebol med ett stort utbud av butiker, cafeer och restauranger.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Rumsbeskrivning

Hall

Ordentlig hall som binder samman bostadens övriga rum och låter ljuset flöda fritt i lägenheten. Från hallen nås klädkammaren som även kan disponeras som barnrum eller hemmakontor

Kök

Ljust modernt kök med svarta detaljer Här finns plats för matgrupp och gott om förvaringsmöjligheter. Köket är utrustat med fullstor kyl och frys, vit induktionshäll, ugn, micro och diskmaskin

Vardagsrum

Rymligt vardagsrum som erbjuder generöst om plats för möblemang som soffgrupp men även skrivbord eller ytterligare förvaring. Vardagsrumsfönstret är stort med ett vackert ljusinsläpp

Sovrum

Ljust och väl tilltaget sovrum med plats att möblera så som du önskar. Insläppet av ljus tillsammans med de ljusa väggarna ger en spatiös och behaglig känsla i rummet

Badrum

Helkaklat badrum utrustat med WC, dusch, handfat med kommod samt kombimaskin

Förråd

Till bostaden hör ett förråd som ligger i källaren och är ca 1x1 kvm Förrådet är uppbyggt av trä och har ingen insyn

Förening och hus

Byggnad Driftkostnad

Energideklaration

RENOVERINGAR

Planerade renoveringar: I dagsläget finns inga planerade renoveringar

Utförda renoveringar: Byte av ytterbelysning genomfördes 2009/2010

Religning av föreningens stammar är utförd för ca 7-10 år sedan.

2021/22 Anlitades Struktur AB för takomläggning på Göteborgsvägen 76 och 78 samt uppgradering av rökluckor i trapphusen på Göteborgsvägen 76

FÖRENINGENS EKONOMI

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Ale

Fastighetsförvaltning AB

Föreningen höjer avgiften med 10% från och med den 2023-04-01

TV/Bredband: Kabel-TV levereras av Telia fiber och kanalpaketet ''Stor'' ingår i avgiften

Detta kommer att ändras inom kort då föreningen har ett nytt avtal där ett obligatoriskt tillägg om ca 350kr/mån kommer att tillkomma för tv samt bredband (100/100)

Parkering: Parkeringsplats uthyres för 250kr/mån och laddplats för 350kr/mån

Föreningen

Separat kö finns, kontakta förvaltaren för mer information. Deponering för bomnyckel som avgränsar parkeringen för de boende utgår med 300kr

Föreningen tillåter inte juridiska personer

Bostadsrättsföreningen Surte Centrum är en äkta förening. Föreningen bildades 1958 och bostadshusen uppfördes 1960 Föreningen innehar 31 st lägenheter och 9 st lokaler varav 3 st är hyresrätter.

Informationen ovan är tagen från säljare, förvaltare, årsredovisning samt stadgar Vi ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta utan råder dig som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig. Bifogad årsredovisning är den senaste vi har att tillgå Kontroll utfördes 2023-03-02

Byggnadsår 1960 Ventilation FTX Uppvärmningssystem Fjärrvärme Försäkring 1 500 kr/år Hushållsel 7 200 kr/år Summa 8 700 kr/år Status Energideklaration är utförd den 2019-12-04 Energiklass F Namn Brf Surte Centrum Antal lägenheter 31 Antal lokaler 9 Organisationsnummer 763500-0966 Andel i föreningen 2,12219% Andel av årsavgift 2,14% Pantsättningsavgift 535 kr Överlåtelseavgift 1 338 kr betalas av köparen Äkta/Oäkta förening Äkta Föreningen äger marken Ja Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning 97820

Information till dig som köpare

MÄKLARENS UPPGIFT

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

BOAREA OCH PLANRITNING

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

BOENDEKALKYL

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

FLERA KÖPARE

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga.

FAST OCH LÖS EGENDOM

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

KÖPARENS FINANSIERING

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

REKLAMATION TILL MÄKLAREN

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

ÅNGERRÄTT

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.