Önskevädersgatan 55

Page 1

vy betyder

nytt

sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se

0734 34 34

”Ny
inte bara ett
hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.” Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post:
Telefon:
79
Önskevädersgatan 55 B I S K O P S G Å R D E N
Utgångspris 1 695 000 kr Antal rum 3 rum Boarea 75,4 kvm Byggår 1959 Typ Bostadsrätt Våningsplan 2 av 8 (Hiss Finns) Lägenhetsnummer 64 Månadsavgift 4 322 kr/mån I månadsavgiften ingår värme, vatten och kabel-tv.

HEMTREVLIG TRERUMMARE MED INGLASAD BALKONG!

Varmt välkomna till Önskevädersgatan 55 och våning 2 av 8 där vi finner denna välplanerade och mysiga trerummare med härlig inglasad balkong i västläge Bostaden fylls av ett genomgående härligt ljusinsläpp tack vare stora fönsterpartier. Stort vardagsrum med stilren fiskbensparkett som bjuder in till gemenskap. Bostaden erbjuder två rymliga sovrum med utsikt över natur och grönska samt ett helkaklat badrum. Här bor ni i en hemtrevlig bostad med gott om förvaringsmöjligheter. Ni bor med närhet till naturområden och goda kommunikationer som tar er runt Göteborg. Nordic Wellness och Fitness 24/7 ligger i närheten med anslutning från spårvagnar eller ett par minuters bilresa Matbutiker, grönsaksbutik, servicebutiker och restauranger finns inom kortare promenadavstånd och med en 10 minuters bilresa bort finner du Hjalmar Brantingsplatsen som erbjuder många restauranger och caféer

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Rumsbeskrivning

Hall

Ljus och rymlig hall med gott om plats för förvaringsmöjligheter samt plats för fri avhängning direkt till vänster Ljust parkettgolv tillsammans med vitmålade väggar

Vardagsrum

Vidare in i bostaden finner ni vardagsrummet där väggarna är vitmålade tillsammans med stilren fiskbensparkett på golvet Här finns möjlighet att möblera efter eget tycke och smak Här erbjuds plats för soffgrupp med tillhörande möblemang, tv möbel samt matsalsgrupp. Vardagsrummet blir förlängt tack vare den härliga inglasade balkongen i västerläge med härlig eftermiddagssol

Kök

Rymligt kök från 2017 med vita luckor och rostfria beslag samt grått kakel ovan arbetsbänken. Utrustat med kombinerad kyl/frys, induktionshäll, köksfläkt, ugn och diskmaskin som gör vardagslivet extra bekvämt Här erbjuds gott om förvaring och plats finns för ett matbord till 4 personer Vitmålade väggar och på golvet ligger ljus parkett

Sovrum 1 & 2

Master bedroom erbjuder chans till återhämtning i ett rum med ljust målade väggar i grått tillsammans med ljust parkettgolv Plats finns för dubbelsäng med tillhörande sängbord och förvaringsmöbel eller skrivbord om så önskas.

Bostadens andra sovrum har plats för säng med tillhörande sängbord samt skrivbord om så önskas. Även här är väggarna vita och på golvet ligger ljus parkett Gott om förvaringsmöjligheter i en garderob.

Badrum

Helkaklat badrum från 2017 i ljusa färger Utrustat med wc, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, badkar och handdukstork

Förråd

Ett källarförråd tillhör lägenheten

Förening och hus

Byggnad

Byggnadsår 1959

Ventilation Frånluft

Uppvärmningssystem

Driftkostnad

Fjärrvärme

RENOVERINGAR

1995 utfördes stambyte, fönsterbyte och inglasning av balkongerna 2006/2007 utfördes takrenovering 2010 installerades fiber i varje lägenhet

2012/2013 installerades elektroniska lås till alla entrédörrar (både på fram och baksida)

2015 utfördes OVK besiktning

2016 byttes belysning i entrén samt uppfräschning av trapphus

2018 utfördes relining

2022 byttes elen i hela byggnaden

Försäkring 2 400 kr/år

Hushållsel 4 200 kr/år Summa 6 600 kr/år

Energideklaration

Status Energideklaration är utförd den 2019-09-25

Energiklass E

Föreningen

Namn HSB Brf Regnbågen

Antal lägenheter 173

Organisationsnummer 757200-9350

Andel i föreningen 0,5895%

Andel av årsavgift 0,5895%

Pantsättningsavgift 483 kr

Överlåtelseavgift 1 208 kr betalas av säljaren Äkta/Oäkta förening Äkta

Föreningen äger marken Nej, föreningen innehar fastigheterna med tomträtt

Föreningen följer en 10 årig underhållsplan för att säkra det yttre underhållet av föreningens byggnader. Underhållsplanen uppdateras årligen och hålls därmed aktuell Föreningen har påbörjat renoveringen av elen och därmed dra nya kablar i huset samt byta ut kontakter till trefas

FÖRENINGENS EKONOMI

Föreningens ekonomiska förvaltning administreras av HSB. För närvarande har föreningen inga planerad avgiftshöjning

TV/Bredband: Kabel tv från Tele2, basutbud ingår i månadsavgiften. Bredband finns tillgängligt både via Telia samt via Tele2, abonnemang tecknas separat av bostadsrättsinnehavaren

Parkering: Föreningen förfogar över ca 117 parkeringsplatser Kostnad för att hyra en plats är ca 250kr/mån. I dagsläget är det kö.

Föreningen tillåter delat ägande Föreningen tillåter inte juridiska personer. HSB Brf Regnbågen består av 173 lägenheter fördelat på adresserna Väderbodarna 2, 3, 4, 5 samt Önskevädersgatan 51, 53 och 55 Fastigheterna är byggda 1959 Föreningen innehar fastigheten med tomträtt

Kontrollerat med föreningen 2020 08 03

ÖVRIGT OM BOSTADEN

I föreningen finns gemensam tvättstuga samt låst cykelrum Tvättstuga ligger på första våningen, det är precis nedanför lägenheten. Det finns 6 tvättmaskiner, 3 torkmaskiner och 3 torkrum Torkmaskinen och torkrummet bokas tillsammans med tvättmaskinen Maskiner kan bokas från 08.00 20.00, 4 timmar åt gången.

Man har även möjlighet att hyra samlingslokal och gästlägenheter. Till samtliga lägenheter tillhör ett källarförråd Det finns även grillplats och lekplats utomhus

Styrelsen vill gärna träffa köparna och man är välkommen till expeditionen på helgfria måndagar 18 00 19 00

Information till dig som köpare

MÄKLARENS UPPGIFT

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

BOAREA OCH PLANRITNING

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

BOENDEKALKYL

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

FLERA KÖPARE

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

FAST OCH LÖS EGENDOM

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

KÖPARENS FINANSIERING

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

REKLAMATION TILL MÄKLAREN

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

ÅNGERRÄTT

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.