Toleredsgatan 9A

Page 1

Fastighetsmäklare

E-post:

”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.”
Alexander Cezar
alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700 65 57 45

Toleredsgatan 9A

T O L E R E D
Utgångspris 1 995 000 kr Antal rum 3 rum Boarea 67,5 kvm Byggår 1951 Typ Bostadsrätt Våningsplan 1 av 3 Lägenhetsnummer 289 Månadsavgift 3 985 kr/mån I månadsavgiften ingår vatten, värme och Comhem TV-basutbud.

TRIVSAM 3:A MED FÖRMIDDAGSSOL!

Välkomna till Toleredsgatan 9A där vi finner denna trivsamma och välplanerade trerummare om 67,5 kvm Vardagsrummet förlängs med en härlig balkong i sydostläge där förmiddagsfikan gärna avnjuts. Bostaden erbjuder gott om förvaringsutrymmen och genomgående fint ljusinsläpp tack vare fönster i två olika väderstreck Vidare i bostaden finner ni två väl tilltagna sovrum, en walk in closet samt ett badrum med badkar och en tvättavdelning. Här bor ni med närhet till skolor, caféer, restauranger samt Hisingsparken med fina promenadslingor. I närheten finner ni även en närbutik samt goda kommunikationer som enkelt tar er in till Göteborgs innerstad eller till den stora knutpunkten Hjalmar Brantingsplatsen där anslutningar till hela Göteborg går från.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen

ej

är
skalenlig

Rumsbeskrivning

Hall

Ni välkomnas in i entrén med plats för fri avhängning Vitmålade väggar och på golvet ligger klinker som som sedan övergår till parkett i hallen

Till höger om entren finner ni ett rum utrustat med tvättmaskin, handfat med ovansittande spegel samt ett förvaringsskåp

Kök

Vidare i bostaden finner ni köket med ljust målade väggar och parkettgolv. Vita skåpsluckor med rostfria beslag och ovan arbetsbänken sitter vitt kakel Maskinparken är utrustad med hällspis, ugn, fläkt samt kombinerad kyl och frys. Här finns plats för matbord för ca 4 personer.

Vardagsrum

Ljust och öppet vardagsrum med vita väggar och på golvet ligger parkett Här finns plats för soffgrupp med tillhörande möblemang samt extra plats för matsalsmöblemang om så önskas. Härifrån nås bostadens balkong i sydostläge.

Sovrum 1 & 2

Master bedroom har vita väggar tillsammans med parkettgolv. Här finns plats för dubbelsäng med tillhörande sängbord Från master bedroom nås en walk in closet med förvaringsmöjligheter

Det mindre sovrummet har ljust målade väggar tillsammans med parkettgolv Här finns plats för enkelsäng med tillhörande sängbord samt eventuellt skrivbord. Gott om plats för förvaring i tre garderober

Badrum

Badrummet har helkaklade väggar i vitt och på golvet ligger klinker Utrustningen består av WC, badkar med draperi samt handfat med ovansittande spegel.

Förråd

Till bostaden hör ett förråd.

Förening och hus

Byggnad

Byggnadsår 1951

Ventilation Frånluft

Uppvärmningssystem Fjärrvärme

Driftkostnad

Försäkring

1 500 kr/år

Hushållsel 4 800 kr/år

Summa 6 300 kr/år

RENOVERINGAR

1985 utfördes en omfattande renovering med badrum, fasad, fönster, tak, balkonger, el samt stambyte 2009 utfördes upprustning av källarutrymmena Målning av väggar och golv samt byte av branddörrarna.

Frånluftsfläktarna på vindarna har även blivit utbytta 2014 förberedelser för underhållsarbete på tak och fasader

2015 rengjordes tak och balkongfronter, takpannor målades.

2016 sidoplåtar till fönster byttes på grund av färgsläpp och korrosion Nästa stora renovering är byte av entrédörrar och i samband med installation av elektroniskt inpasseringssystem

2018 utfördes markdränering kring Arvid Lindmansgatan

17 Nytt passersystem har installerats i samtliga hus och lägenheterna har fått nya svarstelefoner I samband med detta byttes ytterdörrarna och källardörrarna.

2019 slutfördes markdränering vid block 2 (KS 14 AL 19) och block 3 (KS 16 AL 21) Nytt digitalt bokningssystem för tvättstuga, övernattningslägenhet, föreningslokal och bastu installerades

Status Energideklaration är utförd den 2018-12-17

Energiklass E

Energideklaration Föreningen

Namn HSB BRF Tolered i Göteborg

Antal lägenheter 318

Antal lokaler 27

Organisationsnummer 757200-9095

Andel i föreningen 0,37071%

Andel av årsavgift 0,37071%

Pantsättningsavgift 483 kr

Överlåtelseavgift 1 208 kr betalas av säljaren Äkta/Oäkta förening Äkta

Föreningen äger marken Nej, tomträtt Avtal löper till 2029-06-13.

2020/21 dränering och ombyggnad av utemiljön 2022 byte av lekutrustning

Föreningen utför löpande underhåll enligt en 30 årig underhållsplan som uppdateras och revideras årligen.

FÖRENINGENS EKONOMI

Ekonomisk förvaltning administreras av HSB Avgiften kommer höjas med 2 % för 2022.

TV/Bredband: Kabel TV och bredband över fiberkabel med Tele2 som operatör. Tele2 basutbud för analog TV ingår i lägenhetsavgiften

Parkering: Föreningen har 282 parkeringsplatser för uthyrning, varav 59 stycken med uttag för motorvärmare Det finns också ca 8 avgiftsbelagda besöksplatser. Parkering med Laddplats (El ingår):

Hybridbil - 560 kr

Elbil 760 SEK

Vanlig P Plats 180 SEK

MC plats i garage 180SEK

Hyra Bostad: 3152 SEK

Föreningen tillåter delat ägande.

Föreningen tillåter inte juridiska personer

HSB Brf Tolered i Göteborg äger fastigheten med beteckning Tolered 147:1 i Göteborg Till föreningen hör adresserna Arvid Lindmansgatan 17 25, Karl Staaffsgatan 14 22 och Toleredsgatan 9 A D på Hisingen i Göteborg

Total lägenhetsyta uppgår till 17 664 kvm och total lokalyta uppgår till 823 kvm.

Kontroll med styrelsen 2022 05 20.

Information till dig som köpare

MÄKLARENS UPPGIFT

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

BOAREA OCH PLANRITNING

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

BOENDEKALKYL

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTS­

FÖRENINGAR

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

FLERA KÖPARE

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

FAST OCH LÖS EGENDOM

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

KÖPARENS FINANSIERING

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

REKLAMATION TILL MÄKLAREN

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

ÅNGERRÄTT

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist).

Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.