Prilyckegatan 413

Page 1

sebastian.stojanovic@nyvymaklare.se

0734 34

”Transparens och ärlighet tror vi stenhårt på. Vi säger som det är. Det är då det blir bäst, det vet vi av erfarenhet.” Sebastian Stojanovic Fastighetsmäklare/Jurist E-post:
Telefon:
34 79
Prilyckegatan 413 H I S I N G S | K Ä R R A
Utgångspris 2 895 000 kr Antal rum 4 rum Boarea / biarea 103,5 kvm / Byggår 1980 Typ Radhus Våningsplan 1 av 1 Lägenhetsnummer 0069 Månadsavgift 7 424 kr/mån

FINT BOSTADSRÄTTSRADHUS I ETT OMTYCKT OMRÅDE!

Gemytligt 2 plans bostadsrättsradhus kan nu erbjudas i ett mysigt område Bostaden erbjuder ett stilrent kök, stort vardagsrum och en stillsam övervåning där sovrummen är praktiskt belägna. Ett badrum finns på båda plan där även nedre plan har en tvättmaskin. Via vardagsrummet nås den härliga uteplatsen där såväl dagar som kvällar gärna spenderas! Här bor ni i ett familjevänligt område med närhet till promenadvänliga slingor samt goda kommunikationer som enkelt tar er in till Göteborg innerstad. Kärra centrum erbjuder matbutiker, träningsanläggningar, vårdcentral, bibliotek och skolor.

Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig

Rumsbeskrivning

Hall

Hall med vitmålade väggar och på golvet ligger klinker med golvvärme. Här finns plats för garderober på höger sida och avhängning på den vänstra sidan På framsidan finner ni en uteplats med förmiddagssol

Vardagsrum

Vidare in i bostaden finner ni ett ljust och härligt vardagsrum. Här finns plats för en soffgrupp med tillhörande möblemang och tv möbel Väggarna är målade i en ljus nyans och på golvet ligger parkett Här ifrån nås den andra härliga uteplatsen och trädgården med eftermiddagssol

Kök

Köksluckorna är vita med rostfria handtag och ovanför arbetsbänken sitter grått kakel Utrustningen består av induktionshäll, fläkt, ugn, diskmaskin, inbyggnads mikro samt kyl och frys i fullhöjd Här finns plats för ett matbord invid fönstret för ca 6 personer På golvet ligger fint vinylgolv och väggarna är målade i en ljus nyans.

Badrum

Utrustningen består av WC, handfat med ovansittande spegelskåp, tvättmaskin och duschkabin. Väggarna är vita och på golvet finner ni blått vinylgolv

Övre plan

På övre plan finner ni tre sovrum, ett badrum samt en klädkammare med goda ytor för förvaring. På golvet ligger parkett i samtliga rum

Master bedroom

Master bedroom erbjuder plats för en större säng med tillhörande möblemang God förvaring i fyra garderober Väggarna är målade i ljusgrått. Härifrån nås bostadens mysiga balkong,

Sovrum 1 2

I båda sovrummen finns plats för säng med tillhörande sängbord och skrivbord om så önskas Väggarna är målade i ljusgrått

Badrum

Badrummet är helkaklat i sandfärgad nyans Utrustningen består av WC, bubbelbadkar, handfatskommod med ovansittande spegelskåp, golvvärme och handdukstork Fint ljusinsläpp från ett fönster

Förening och hus

Byggnad

Ventilation Frånluft

Uppvärmningssystem Fjärrvärme

Driftkostnad

Försäkring 2 500 kr/år

Hushållsel 16 200 kr/år

Summa 18 700 kr/år

Energideklaration

Status Energideklaration är utförd den 2019-01-31

Energiklass F

Prestanda 154 kWh/kvm/år

Föreningen

Namn Riksbyggen Brf Göteborgshus nr 42

Antal lägenheter 92

Organisationsnummer 749400-1022

Andel i föreningen 1,39658%

Andel av årsavgift 1,38104%

Pantsättningsavgift 483 kr

Överlåtelseavgift 1 208 kr betalas av köparen

Äkta/Oäkta förening Äkta

Föreningen äger marken Nej, tomträtt Avtalet sträcker sig till 2029

RENOVERINGAR

2021 Betongpannor, loftgångar och betongfasader röda hus

2021 Underhåll samtliga förråd, carportar och miljöhus samt takfläktar inkl huvar.

2022 Asfaltering (ytterområden) 2023 Byte fönster och balkongdörrar etapp 1 2024 Byte fönster och balkongdörrar etapp 2 2025 Byte fönster och balkongdörrar etapp 3

FÖRENINGENS EKONOMI

Ekonomisk förvaltning administreras av Riksbyggen

TV/Bredband: Kabel TV och bredband via Comhem. Fiber är indragen via Open Infra

Parkering: I föreningen finns det tillgång till 58 öppna parkeringar utan el, 65 carportar utan el och 5 husvagnsparkeringar. Öppen parkering 100 kr/mån, Carport 200 kr/mån, Husvagnsparkering 200 kr/mån P plats till nyinflyttad går före kön om boende redan har 1 parkering.

Föreningen tillåter max 2 parkeringar per hushåll och då aldrig 2 carportar I dagsläget finns Öppna parkeringar tillgängliga.

Föreningen tillåter delat ägande.

Föreningen tillåter inte juridiska personer

Riksbyggen Brf Göteborgshus nr 42 består av 92 bostadsrättslägenheter och innehar tomträtten till fastigheten Kärra 86:1 med adress Prilyckegatan 317 451. Föreningen bildades år 1966 Kärra centrum ligger enbart 600 meter ifrån föreningen med en stor ICA affär, godisbutik, bank, PUB, Frisör, Pizzeria och konditori. En av Kärras många förskolor ligger granne med föreningen och grundskolan ligger på ungefär 500 meters avstånd.

Kontroll med styrelsen 2021 08 26

ÖVRIGT OM BOSTADEN

Förråd som tillhör finns i anslutning till lägenheten Vidare har man via föreningen tillgång till bastu, cykelförråd, föreningslokal samt tvättstuga i ett separat hus. Varje lägenhet har tillgång till ett källarförråd i föreningens skyddsrum. Det finns även en föreningslokal som kan hyras ut av föreningens medlemmar för fester och övernattning Föreningen har också en väl utrustad tvättstuga med fem nya tvättmaskiner, varav en mattvättmaskin en torktumlare, två torkrum med avfuktare samt en mangel Medlemmarna i föreningen har även tillgång till bastu och cykelförråd. Det finns också ett verktygsförråd med olika trädgårdsredskap mm att låna

Hisings Kärra

Vacker natur och aktiviteter för alla

Hisings Kärra, allmänt kallat Kärra, har omkring 11 000 invånare och 3 100 arbetstillfällen. Här finns gott om både små och stora företag. Området var glest befolkat och hade en tydlig jordbruksprägel så sent som på 1970 talet.

GODA KOMMUNIKATIONER

Kommunikationerna är mycket goda. Bussar avgår var femte minut under rusningstid: Buss 40 (Angered C–Bäckebol–Hjalmar Brantingsplatsen), buss 46 och 311 (Kungälv–Ingebäck–Bäckebol–Göteborg) samt Rosa Express på sträckan Gerrebacka–Nordstan–Billdal. På bara 10 minuter når du Göteborgs centrum med bil.

RIKT KULTUR- OCH FÖRENINGSLIV SAMT VACKER NATUR

I Kärra finns en stor mängd olika föreningar för alla åldrar. Några exempel är dans , pensionärs , hembygds, schack samt idrottsföreningar av olika slag. Det som senare blev Kärra IF kom till redan på 1930 talet.

Här finns goda förutsättningar för ett rikt fritids och familjeliv med bland annat 4H gård, strövområden, Klare bergs ridskola, samt sport och simhall inom cykel eller gångavstånd. Även tennisplaner finns i området.

Ett bibliotek finns i Kärra centrum och en kulturskola i Kärra Rödbo. Kulturskolan har undervisning i ämnen som bild, musik, media, teater och keramik. I Kärrahus äldre boende finns en träffpunkt för seniorer.

Vacker natur med ängs och skogsmark omger Kärra. Skogome, Skälltorp, Agnesberg och Rödbo är angränsande områden.

BRA SERVICEUTBUD OCH FLERA SKOLOR Kärra centrum har ett bra utbud av affärer och restaurang er. Ett tips för dig som ska se över ditt hem är Bäckebol Homecenter – här finns allt för hemmafixaren!

I Kärra finns de kommunala skolorna Lillekärrskolan (F–3), Klarebergsskolan (4–9) samt Kärraskolan (F 9). Här finns även sex kommunala förskolor, öppna förskolan, fritidshem och fritidsklubb. För skolelever i Kärra finns en kulturskola med undervisning i bild, musik, media, teater och keramik.

Information till dig som köpare

MÄKLARENS UPPGIFT

Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

OBJEKTSBESKRIVNINGEN

Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objekts beskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar.

BOAREA OCH PLANRITNING

Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma.

BOENDEKALKYL

Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och an nan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter.

ÄKTA OCH OÄKTA BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att till handahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se.

BUDGIVNING OCH KONTRAKT

Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset.

Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris.

Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgi varnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens.

Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor.

Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostad saffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskriv ningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris.

FLERA KÖPARE

Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontrak tet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktss krivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.

ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT

Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontrakts dagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämp liga.

FAST OCH LÖS EGENDOM

I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom.

SÄLJARENS UPPLYSNINGSSKYLDIGHET

Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgång spunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsät tning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räk na med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklar en. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren.

KÖPARENS FINANSIERING

Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har.

SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET

I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är van ligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävar villkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhan dlingen mellan säljare och köpare.

REKLAMATION TILL SÄLJAREN

Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren.

REKLAMATION TILL MÄKLAREN

Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklama tionen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet.

Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet.

FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se.

ÅNGERRÄTT

Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personli gen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förm edlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjän sten ska påbörjas under ångerfristen.