Page 1

© Zig Koch / WWF

Binnen het Amazonewoud stroomt de rivier de Amazone en nog meer dan duizend andere rivieren.

Het Amazonewoud verdwijnt langzaamaan. De mens verbrandt het om grond te hebben voor vee of om gewassen als soja te kweken. Ze kappen er bomen om hout te hebben dat bij ons verkocht wordt. In de tijd dat jij dit dossier leest (4 minuten) verdwijnt er een stuk bos met de oppervlakte van een voetbalveld.

© Zig Koch / WWF

© Nigel Dickinson / WWF-Canon

Wij tonen hen hoe ze de bomen kunnen selecteren die gekapt mogen worden, hoe ze sommige planten moeten gebruik en hoe ze het kunnen verkopen. Als de mensen zich ervan bewust worden dat het bos waardevol is, beschermen ze het ook. Ze verjagen stropers en houthakkers die illegaal bomen komen kappen.

?

Help je ouders en je familie om de juiste keuze te maken: mahonie is een ernstig bedreigde boomsoort die groeit in het Amazonegebied. Hij hoort thuis in het regenwoud, niet in onze woonkamers. Zorg er dus zeker voor dat je geen mahoniehout koopt. Als je hout kiest, kies altijd voor het FSC-label. Opgepast met je aquarium: als je een aquarium hebt met tropische vissen, zorg er dan zeker voor dat het niet gaan om bedreigde vissen die gevangen werden in het Amazonegebied. Kies zorgvuldig je huisdieren: het dier dat jij koopt in de winkel - met schubben of vacht kan duizenden km van zijn oorspronkelijke thuis verwijderd zijn. Misschien werd het dier wel gevangen in het Amazonewoud! Steun WWF: jij en je ouders kunnen ons werk voor het Amazonegebied ook steunen. Elke gift helpt! Dankzij deze bijdrage kunnen wij ons werk verder zetten, vandaag en morgen!

© Roger Leguen / WWF-Canon

De mens kan gemakkelijk gebruik maken van het bos zonder het te vernielen. Dat noemt men duurzame exploitatie. Dat proberen wij op te starten. Eerst creëren we beschermde gebieden om te voorkomen dat het bos vernietigd wordt. Vervolgens onderhandelen we met de mensen die op die plaats - of in de buurt - wonen om een oplossing te vinden om het bos te gebruiken zonder het te vernietigen.

WAT KAN JIJ DOEN

30 miljoen mensen leven in het Amazonegebied en zijn er afhankelijk van.

oeett do W Waatt d ? F? WF W WW

© Mark Edwards / WWF-Canon

Het gebied is 6,7 km groot: bijna 220 keer zo groot als België!

De regio is van groot belang voor de staat van onze planeet. Het is onze groene long: ze zorgt voor het zuurstof dat wij inademen. Ze beïnvloed het klimaat. Het is ons zoetwaterreservoir.

2

Het gebied strekt zich uit over 9 landen en gebieden: Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en FransGuyana (overzees gebied).

Het is eveneens het grootste regenwoud ter wereld. Het vertegenwoordigt bijna een derde van alle regenwouden ter wereld. Eén op 10 gekende soorten op aarde leeft in het Amazonegebied.

Het Amazonegebied is de kraan van de aarde: meer dan 1 op 5 rivieren ter wereld heeft haar bron in het Amazonewoud.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld.

De bedreigingen

Waarom het gebied zo belangrijk?

Wat is het Amazonewoud?

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

Poster NL V 14-05-13version élec  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you