Sirdalmagasinet 2-2016

Page 1

mag as ine t

2 • 2016

11. årgang. Løssalg kr 49,-

Eventyrlig utvikling siste 70 år

Lys og varme i Byrkjedalstunet Statnett og Sira-Kvina med store investeringer

Påske i Sirdal:

Over 25.000 påsketurister ventes til dalen Sirdalmagasinet · 2 / 2016

1


kommer i mars kommer i mars kommer i mars kommer i mars kommer i mars kommer i mars

Nytt ikon hos haukaas Vitra ser designere ikke bare som entreprenører men også som forfattere. Tilliten og engasjement mellom designere fra alle verdens hjørner og Vitra, som deler sine ambisjoner, er hjertet og pulsen i selskapets produktutvikling.

Denne tradisjonen ble etablert tidlig i Vitras historie, da designere som Ray & Charles Eames, George Nelson og Alexander Girard satte standarden, som fortsatt gjelder for Vitra den dag i dag.

Vi gleder oss til å invitere til vår butikk, hvor vi snart kan vise møbler og småvarer fra Vitra.

siden 1934 ®

www.haukaasmobler.no Tel: 51 59 97 40 - stavanger@haukaasmobler.no


Innhold

Over 25.000 turister ventes til Sirdal i påsken Brann- og helsesektoren i Sirdal kommune sammen med Øvre Sirdal Leitegruppe er klar til påskeinnrykket. Vaktordninger er klar for hele påsken.

6

Eventyrlig utvikling Åse og Martin Larsen fra Stavanger har opplevd en eventyrlig utvikling i Sirdal siden de begynte å reise på slutten av 1940-årene. Reisetiden er forkortet med fire timer og ski og utstyr og løyper er bare fantastisk nå.

12

Milliardinvesteringer på Tonstad Sira-Kvina kraftselskap og Statnett skal de kommende årene gjennomføre milliardinvesteringer i Sirdal kommune. Sira-Kvina skal oppgradere og modernisere anlegget. Statnett har vedtatt å spenningsoppgradere Vestre korridor, fra nåværende 300 kilovolt til 420 kilovolt.

22

Lys og varme i Byrkjedal Kvalitet skal dominere framfor kvantitet, enten det gjelder lys- eller matproduksjonen, sier Randi Øvstebø, som har bygget opp Byrkjedalstunet sammen med sin mann, Daniel T. Øvstebø.

34

LEDER 4

MAT & VIN

Nødnettet vil være en fordel

10

EIENDOMSOVERDRAGELSER 40

Bredbåndsbrudd 11

SUDOKU 42

Sira-Kvinas beste driftsår mange utfordringer venter 18

KRYSSORD 43

Millioninntekter for Sirdal kommune

25

«I love Sirdal» 44

Aktiviteter i påskeuken

25

KONKURRANSE 49

Sirdalsløyper SA innen april

30

Ingen avklaring for GP-krysset

Alpinkart 32

36

52

Poddebuå 54

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

3


Leder

Leif Sirevåg, redaktør.

Påskeberedskap og entusiasme Det primitive hyttelivet er byttet ut med det behagelige. Første generasjons hytteeiere som bygde hytter før1960-årene, hadde en relativt primitiv standard i forhold til hyttene som nå blir bygget. Maksimal nærhet til naturen var den viktigste opplevelsen i denne perioden. Åse og Martin Larsen forteller i påskenummeret om den eventyrlige utvikling de har fått være med på i Sirdal. Fra å bruke fem timer i buss fra Stavanger og hest og slede for å komme til hytta, til dagens kjappe biltur på halvannen time til hyttedøra. Komfort som hjemme er viktigere i dag. De fleste ønsker at hytta skal inneholde alle tekniske hjelpemidler, i tillegg til nærhet til alpinbakken og til oppkjørte langrennsløyper.

HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Byrkjedalstunet butikk Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Statoil Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Gjestal Spinneri GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat Helgø-Meny Mariero

Helgø-Meny Sandnes Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Joker Gilja Lafthuset Omlidbutikken Seven Eleven Helleland Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Alpinistene har i en årrekke hatt gode forhold og mange tilbud i Sirdal med Tjørhomfjellet, Ålsheia, Fidjeland og Ådneram. Nå ser det ut for at løypekjøring også kan bli etablert i et samvirkeforetak, der grunneiere, næringsliv og velforeninger går sammen i Sirdalsløyper SA. Laila Helleberg viser en entusiasme som vi bare må beundre.

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året.

90 sirdøler viser også entusiasme med sin frivillige letegruppe. Arvid Tjørhom og hans mannskap er klar for utrykning 24/7 timer hele året. De fleste har snøscootere og er klar på kort varsel hvis det er nødvendig. Om sommeren er det lokalkjente og gode fotfolk som rykker ut.

REDAKTØR: Leif Sirevåg, tlf 90 14 19 46 leif.sirevaag@gmail.com

Kommunens brann- og helsesektor er også klar til å ta imot påskegjestene, som teller over 25.000. Kommunens beredskap mot alle aktuelle kriser og uønskede hendelser, er klar. Ivar Skreå har et frivillig brannmannskap til daglig, men i påsken blir det innført vaktordning på grunn av det store innrykket av påsketurister.

DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS

Vi – påsketurister – blir tatt på alvor av kommunen og innbyggerne der. De tar beredskapen på alvor og vil være mest mulig forberedt. Politiet derimot senker sitt beredskapsnivå og ”vaktpatruljen” er cirka halvannen times kjøring unna. Det er ikke bra. Vi takker alle som står på for at vi kan få en hyggelig påskeuke. Enten det gjelder varer- og tjenester i butikkene eller de som sitter utrykningsklare hjemme hvis noe skjer. Det er tøft når kommunens innbyggertall på 1800 blir 14 ganger større på 10 dager. Da får vi bare slå oss til ro med litt kødannelse i alpinbakkene, på veiene og i butikkene. Det viktigste er at vi koser oss sammen med familie og venner. GOD PÅSKE.

ANNONSER: Katrine F. Killingland, tlf. 901 40 447, katrine@lokomotiv.no

TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave eller verv en venn, gå inn på www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller post@lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,Forsidefoto: Leif Sirevåg - Fredrik (5) trives i akebakken med mamma, Else Lindøe Knutsen. Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 21. juni.

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

M

1

24

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

UTGIVER: LOKOMOTIV MEDIA AS, Forum Jæren, Hetlandsgt. 9, pb 393, 4349 Bryne, tlf 51 77 84 00, post@lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Merarbeid forventes også innen helsesektoren. Påskegjester som trenger hjelp av hjemmesykepleien og legevakten har åpent for de som har behov for å oppsøke dem.

4

m a g a sin e t


2 nye, flotte hyttetun til salgs - må sees!

2 nye, flotte hyttetun på selveiertomter til salgs! Solheim Fjellgrend ligger i populære Solheimsdalen med oppkjørte skiløyper gjennom feltet. Hyttetunene er totalt 128 m2 BRA, og inneholder stue/kjøkken, 3 soverom, bad, vaskerom, gjestetoalett, gang, hobbyrom, stor hems, lagringsrom og utvendig skibod. I annekset har du stue/ soverom og bad. Leveres med bredbånd. Her er alt lagt til rette for at familien kan trives i fjellheimen hele året. Vi har også tomter til salgs.

Ta kontakt for visning!

www.norgeshus.no/forus

Mona Mork: 958 96 103 - mm@aktiv.no Per Ove Øglænd: 952 52 613 - per.ove@norgeshus.no

HUS - HYTTE - REHAB

HYTTEPLANER?

SOLHEIM FJELLGREND

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

5


magasinet

Brannsjef Ivar Skreå sjekker at alt utstyret er klar til påsken.

Over 25.000 turister ventes til Sirdal i påsken   Tekst og foto: Leif Sirevåg

Sirdal kommunes brann- og helsevesen er klar til å ta imot innrykket.

V

i forventer at innbyggertallet på 1.800 i Sirdal kommune økes med 14 ganger i påskeuken. Det betyr at over 25.000 turister vil oppholde seg i Øvre Sirdal i hytter, campingvogner og som dagsturister, sier Ivar Skreå, brannsjef og ansvarlig for koordinering av kommunens beredskapsplan. Planen er godt forberedt innen brann- og helsesektoren. Politiet øker ikke sin beredskap denne uken. Det vil ikke være bemanning ved lensmannskontoret på Tonstad, men det vil være en patrulje med to mann i Dalane som skal vokte Sokndal, Eigersund, Bjerkreim, Lund og Sirdal. Geografisk et stort område. Målsetningen for kommunen er at de skal ha god beredskap mot alle aktuelle kriser og uønskede hendelser. Brannvesenet er imidlertid dimensjonert etter antall fastboende. Det tas ikke høyde for antall hytter, cam-

6

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

pingvogner og dagsturister i den nasjonale dimensjoneringsforskriften. Brannvesenet er bygget opp med deltidsmannskap og ingen vaktordning. Du skal være tilgjengelig når du kan. Tonstad har 16 frivillige med en brannbil og en tankbil (10.000 liter). Stasjonen på Tjørhom teller 8 frivillige med samme utstyr, en brannbil og en tankbil.

VAKTORDNING

-Risikoen forventes å øke med så stor invasjon av hytte- og campingfolk i påsken. Derfor innfører vi vaktordning fra fredag før palmesøndag til 2.påskedag, sier Skreå. Det betyr tre mannskap på Tonstad og to i Øvre Sirdal. Disse skal være klar til utrykning på fire minutter etter alarmen går. Påskeordningen er over minstekravet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og be-

redskap (DSB). Tiden er selvsagt avgjørende ved eventuelle utrykninger. Tankbilen må alltid være med siden tilgjengelig vann kan være et problem. Et annet problem kan være framkommelighet til brannstedet. Kommer bilene fram, eller må andre hjelpemidler som snøscooter benyttes. Forebygging er viktig. Skreå forteller at kommunen har innført feiing og tilsyn på alle hytter som er tilknyttet offentlig eller privat VA-anlegg hvert fjerde år. Dette dreier seg om ca. 2000 hytter. Det er også viktig at den enkelte hytteeier tar sjekking av røykvarslere og brannapparater på alvor. Det kan redde liv ved å ha orden i egen hytte.

HYTTEADRESSER

Hytteadressen er heller ikke alltid til å stole på. Nødplakat med de riktige opplysninger angående den rette posisjonen for hytta, er viktig å ha hengende tilgjengelig. Kommunen


ENSIGN

Hyttetype som leveres på Fjellgaarden.

Majestetiske høyfjellshytter med unik beliggenhet

S algssuk ses s!

Stor interesse - mange salg i vinter!

Suleskard Fjellgaard har hytter i varierte størrelser • Det bygges for fullt på feltet • De første har flyttet inn Kjørevei til døren • Mulighet for anneks og garasje • Fantastisk utsikt og vill natur • Fra 3.690.000,-

SULESKARD FJELLGAARD

U ts olg t i tr inn 1 & 2!

Her er 3 priseksempler på våre hytter. Utsikten fra alle ledige hytter ser du på favoritthytten.no.

SULESKARDTUNET Salgstrinn 3 - siste trinn, byggestart i 2017. Sett deg på liste nå!

Tomt 28 - 153 m² BRA Kr. 6 890 000,-

ÅDNERAM FJELLGREND

Tomt 30 - 100 m² BRA Kr. 3 990 000,-

Tomt 37 - 149 m² BRA Kr. 5 490 000,-

Nye salgs- og byggetrinn kommer for salg. Sett deg på interessentliste i dag! Meget stor interesse.

For ytterligere info eller privat visning kontakt megler:

Espen Eide 930 40 300 espen.eide@eie.no

Erik Aareskjold 928 16 031 eaa@eie.no

Egil Lie 948 86 910 En del av Otium

egil@favoritthytten.no

favoritthytten.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

7


magasinet

1

1. Ambulansesjåfør Kjell Håkon Åsemoen har alltid med hjertestarter i bilen. 2. Arvid Tjørhom har to biler klar på Tjørhom. 2

jobber med gatenavn og adresser til hver hytte, dette omfattende arbeidet forventes ferdig i 2017. Nødnettet er viktig for kommunens brannog helsevesen. Kommunen har kontroll over sitt mannskap og utstyr, men skulle gjerne ha fått registrert eventuelt utstyr som eksempelvis hjertestartere hvis velforeninger eller private innehar dette. Skreå ønsker en oversikt over tilgjengelig utstyr , og få det registrert på appen ABCHJELP. Helsesektoren pleier å ha det travelt i påskeuken med så mye folk i kommunen. Alle har

rett på helsehjelp hvor de enn befinner seg. Daglig er det tre faste leger og en turnuskandidat i Sirdal kommune. I påsken vil det være legevaktbetjening på Tonstad og en ekstra legevakt på Tjørhom helsesenter. Dersom du trenger hjelp, ring det nye legevaktnummer:

116117

Ambulansetjenesten på Tonstad har to på vakt hele døgnet. De får ny bil til påske og har en i reserve. Mannskapet på bilene er fagutdannet for jobben. Dersom ambulansen er ute på oppdrag og det trenges øyeblikkelig hjelp, eksempelvis hjertestarter, rykker brannmannskaper ut som har både utstyr og

opplæring. 113-sentralen avgjør hvilke biler og mannskap som skal rykke ut ved hendelser, eller rekvirerer legehelikopter. I tillegg er Norsk Folkehjelp, Sandnes Røde Kors Hjelpekorps og Roverne klar til assistanse. Hjemmesykepleien pleier også ha det ekstra travelt i påsken. Da er det turister som trenger hjelp og har krav til hjelp av daglige gjøremål, for eksempel faste medisiner. Beredskapsplanene er gjennomgått og mannskapet er med sine styrker klar for å ta i mot påsketuristene med det utstyr og hjelpemidler de har til rådighet.

Viktige nummer Brann: 110

BRANNFARER

Politi: 112

Brannsikkerhet på hytta er ekstra viktig. De fleste hyttebranner starter på kjøkkenet eller i stua, melder Norsk Brannvernforening. Mange glemmer kokeplatene i en litt småstresset situasjon, mens åpne flammer som levende lys, parafinlamper, peis og ovn er farene i stua. 8

Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Medisinsk nødhjelp: 113

Legevakt: 116117 (38370307)

I perioden 2009-2014 var det 851 branner i hytter og fritidsboliger, melder DSB.

ett brannslokkeapparat. Det er samme krav i hytta som i en vanlig bolig.

En annen fare er å lade mobiltelefonen om natten, eller la tørketrommel, vaskemaskin eller oppvaskmaskin gå mens folk sover.

Seriekobling av optiske røykvarslere anbefales. Ekspertene anbefaler minst en røykvarsler i hver etasje, eller en varsler pr 60 kvadratmeter, og ikke større avstand enn tolv meter mellom to røykvarslere. Det kan aldri bli nok sikkerhet.

Brannsikkerhet på hytta er kjempeviktig. Derfor må det være minst en røykvarsler og


Nyhet!

Sinnes – 10 vertikaldelte fritidsboliger

Langrennsløyper rett utenfor døren Solsiden består av 10 moderne fritidsboliger i rekke med fantastisk utsikt. Med høy standard, flotte romløsninger og god komfort, er dette løsningen for deg som vil ha en praktisk og familievennlig hytte. Om vinteren har du oppkjørte langrennsløyper og et eget skitrekk for barn rett utenfor. Om sommeren tar turløypene deg til friske elvekulper og bortgjemte vann hvor du kan bade eller prøve fiskelykken. KONTAKT: Eivind Chr. Dahl Tlf: 411 44 040

DNB Eiendom Stavanger Sentrum | dnbeiendom.no | Tlf: 97 69 70 00

● ●Sentral beliggenhet ● ●Nær Ålsheia, Tjørhomfjellet og Fidjeland ● ● Fra 128 m2 BRA til 132 m2 BRA ● ● Priser fra 2 880 000,- til 3 220 000,- + omk. ●

Faste priser - kun 100 000 ved kontrakt.

● ● Utsikt og egen terrasse ● ● Car-port og skibod til hver hytte ● ● Finnkode 70314345


magasinet

Arvid Tjørhom og letegruppen har alltid klar tilhengeren med alt ekstrautstyr.

Nødnettet vil være en fordel   Tekst og foto: Leif Sirevåg

Øvre Sirdal Leitegruppe har søkt myndighetene om tilkobling.

Å

være tilkoblet det nye Nødnettet vil være en stor fordel for vårt arbeid i terrenget ved leteaksjoner, sier Arvid Tjørhom, leder for Øvre Sirdal Leitegruppe (ØSL) og utrykningsleder for Tjørhom Brannstasjon. Mobiltelefoner kan vi ikke stole på. Det blir for usikkert. Nødnettet er det eneste sambandet ØSL kan stole på ved større hendelser. Ved en aksjon ved Sandsvatnet i fjor fungerte Nødnettet helt utmerket. Da snakket aksjonsledelsen direkte fra ulykkesstedet til Hovedredningssentralen på Sola, lensmannskontoret på Tonstad og vårt kontor på Tjørhom, uten noen problemer. ØSL har også anskaffet seg satelitt-telefoner som kan brukes i vanskelig terreng. De fire siste årene har det vært 29 aksjoner hvor letegruppa er blitt utkalt. Det er politiet eller hovedredningssentralen som kaller ut mannskaper ved eventuelle redningsaksjoner. – Kjerag er blitt det mest aktive området sommerstid for aksjoner. Åtte aksjoner var der i sist periode og vi regner med at det blir

10 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

flere i framtiden. Oftest er det utlendinger som ikke kjenner sin begrensning og har dårlige klær og sko til en så krevende tur som Kjerag er, sier Tjørhom. – Tåke kan også være et problem i dette området. I tillegg er det massevis av små varder som forvirrer mer enn det pynter i terrenget. Jeg kunne ønsket små pinner med solcellelys som merking av løypa. Siden gruppa ble opprettet i mars 1984, har oppdragene bare økt med årene. Tanken om en egen letegruppe med lokalkjente folk som bor i Sirdal kom først opp i februar 1980 da fem ungdommer fra St. Svithun videregående skole omkom ved Holmevatn. Året etter, da bygdas egen sønn Olav Sirekrok var på rypejakt og gikk gjennom isen og druknet, tok Skilaget initiativ til en selvstendig letegruppe. I dag er det 90 medlemmer – de fleste med snøscootere – på ØSLs liste over medlemmer som kan være til disposisjon ved eventuelle aksjoner. Sommerstid gjelder det å ha spreke og gode fotfolk som kan ta seg fram i terrenget.

Tjørhom leder en gruppe som er godt organisert. Varslingsrutinene er forskjellige, alt etter størrelsen på aksjonen. Tjørhom mener det ikke er vanskelig å stille 30 snøscootere til disposisjon innen en halvtime. De lokale medlemmene er positive og klar til aksjon, men man kjører aldri ut med mindre enn tre scootere. Økonomien er alltid et aktuelt tema. SiraKvina kraftselskap er positive til å låne ut sitt utstyr i form av blant annet scootere. I fjor fikk de også 7.000 kroner ved Norsk Tippings grasrotaksjon. SR-Bank har bevilget 30.000 kroner til tilhenger hvor alt utstyret er samlet og klar til utrykning. Førstehjelpskurs arrangeres årlig for å holde medlemmene oppdatert. I gruppa er det også flere kvinnelige sykepleiere som er klar for utrykning. For å trene med politiet, hovedredningssentralen samt de andre frivillige fra Røde Kors hjelpekorps og Norsk Folkehjelp, er det årlig en stor øvelse i dalen der aktuelle hendelser blir trent på. Årets tema var snøras over biler.


tenisagam

Bredbåndsbrudd   Tekst: Leif Sirevåg

Snø i fordelingsskapet var trolig årsaken til at fiberen knakk Ingen internettkontakt. Det var beskjeden vi (undertegnede) fikk da vi onsdag 20. januar skulle sjekke temperaturen i hytta, ute og inne. Siden det var under 20 minus den kvelden, måtte vi forsikre oss om at ikke strømmen også var borte. Nabo på Rubetødnan på Sinnes ble kontaktet, tilbakemeldinger der var at alt var ok. Ti dager senere kom reperatør for å utbedre feilen. De fant ut at årsaken til manglende tilgang var et brudd 124 meter fra hytta. Boksen med fordelingsskapet sto akkurat så langt borte og der fant montø-

P

rosjektleder Arnt Wichstad i Telenor har ansvar for kommersialisering av det nye fibernettet som bygges parallelt med det opprinnelige fibernettet i Sirdal. Dette etter at Telenor sommeren 2011 kjøpte Bynett fra LOS. De overtok nettet høsten 2012 etter godkjenning av Konkurransetilsynet. Wichstad beklager det inntrufne og sier ti dager før utbedring er i lengste laget. – Hvilke responstid opererer Telenor med for at skaden skal utbedres? Antall dager? – Kontraktfestet servicenivå (sla) med entreprenørene tilsier at 98% av feilene skal være rettet innen 48 timer, innenfor normal arbeidstid. Det kan likevel være forhold som gjør at vi aksepterer avvik fra denne sla’en. Telenor har i dag to plattformer som brukes for de 700-800 kundene i Sirdal kommune. Fastboende og hytteeiere. Bynett skal fases ut i løpet av 2016 og alle skal da være over på Telenors nett. Aktivt utstyr hos den enkelte kunde skal skiftes ut når de går over til Telenor. Det nye nettet har andre kapasiteter og hastigheter og kundene tilbys 25 MG, 50 MG eller 100 MG. – Skal dere beholde fordelingsskapene ? I dag kan de fylles med snø, vi har hørt at konkurrenter bruker varme i sine skap for å unngå problemet . – Det er ikke skapet i seg selv som er utfordringen. Inne i skapet er det en skjøteboks hvor fiberkabel fra kunder er koblet sammen mot fiberkabel fra hovedforsyningen. Denne skjøteboksen er sannsynligvis problemet og vi må se nærmere på typen som er benyttet i

ren feilen. Snø hadde blåst inn i skapet og da snøen smeltet hadde det tynget ned på fiberen slik at det oppsto et brudd. Sveising av fiberen var løsningen. I et forferdelig vær med mye nedbør og vind, satt vedkommende ute og fikset feilen. Ved 14-tiden var vi igjen i kontakt med verden, både på data og TV. Irriterende opplevelse. Mye irritasjon for et dårlig skap, der snø blåser inn i ventilene. La oss håpe på mer driftssikkerhet i framtiden. Vi fikk opplysninger om at vi ikke var de eneste som hadde opplevd en slik feil.

Sirdal. Telenor har fibernett spredt ut over det ganske land og har ikke dette problem andre steder, uten bruk av varme, så dette skal vi løse. – Dere har liten markedsandel med 700800 kunder av 4.281 hytter og leiligheter? - Ja, vi håper å kunne øke vår dekning blant hytteeierne og de fastboende. Men det er kostbart å grave grøfter for nye fiber i det fjellterrenget.

Dette fordelingsskapet var fullpakket med snø da reperatører fra Sønnico kom for å utbedre feilen på hyttefeltet Smølåsen på Fidjeland.

Viking-stolen får du i mange farger og tresorter. Velkommen til en annerledes møbelbutikk i hillevåg!

–Dere er monopolister, men det er vel ikke noen fordel for kundene ? – De som kjøper vår tjeneste og benytter Telenors plattform for fibertjenester, har en binding på 12 måneder med Canal Digital-tjenester. Telenors fiber er regulert, slik at etter bindingstiden kan den enkelte velge aktør selv. De kan da velge blant de aktører som til enhver tid har valgt å etablere seg med tjenester via Telenors fiber.

www.broderna-anderssons.se

f

Hillevågsv. 24, www.helgo-mobler.no

Åpent 10 – 19 (15) Sirdalmagasinet · 2 / 2016

11


På hytta

Eventyrlig utvikling siste 70 år i Sirdal

Åse og Martin Larsen foran hytta på Rubetødnan på Sinnes.   Tekst og foto: Leif Sirevåg

S

jynt å kjøra buss. Ikke alltid. Åse Grøsfjeld (73) og Martin Norland Larsen (73) brukte for 70 år siden, da de var små, 5.0 - 5.5 timer på vinterføre, på humpete, smale og kronglete veier fra Stavanger til Sirdal, via Helleland, Tonstad og til Tjørhom. Da var det ikke alltid sjynt å kjøra buss. Det var imidlertid det som var framkomstmiddelet for å komme til Sirdal dengang. I dag

12 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

kjører de Hunnedalsveien på 1.5 timer. Litt av en forbedring og utvikling. Foreldrene dro dem med like etter 2.verdenskrig . Åse ble kjent med ski, snø og Sirdal fordi faren, Sigurd, drev Grøsfjeld Turistbusser (de gule). Martin fikk smaken på dette livet da familien i 1948 tilbrakte vinterferien i Trelastkompaniets hytte ved Gravatn.

De har opplevd en unik teknologisk utvikling gjennom disse årene og har fått oppleve forbedringer innen veisektoren, bedre kjøretøyer, mer komfortable hytter, en revolusjon innen skiutstyr og personlige klær. Fra tråkking av egne løyper til perfekte ferdig tråkkede løyper. Alt til det bedre. Åse var ikke mange årene da faren startet


tenisagam

Eikelandstølene. På dette tidspunkt var hest og slede som oftest transporten videre fra Åmli. Senere kunne man kjøre til Tjørhom og Sinnes. Barndomsminnene er gode fra de lange bussog skiturene. Familien Grøsfjeld bygde i 1950 familiehytte i begynnelsen av Solheimsdalen. Seks år senere bygde Åses foreldre egen hytte for deres familie. Denne ble også bygget i Solheimsdalen, men i samme området. Martins bestefar, Martin Norland, var murmester. Han fikk kjøpt seg tomt på ”Siraknausen” på Sinnes og satte i 1954 opp hytte i murstein med innlagt strøm. Tomten ble kjøpt av Amanda Sinnes og ligger like ved elva Sira, der du kjører over brua til Haugefjedl i dag. Byggeperioden varte i to år. Under byggeperioden måtte de bo i telt. Martins familie fikk nesten luksushytte med innlagt strøm, men uten vann og kloakk. Da hytta ble bygget, var det ikke bru over til Haugen. Selvbygde prammer var eneste måte å komme seg over elva Sira, for folk , for fe og for varer. Regelen var at det alltid skulle ligge en pram på begge sider. Første bru kom på slutten av 1950-årene. Nå håper Martin at brua ved Nesetfossen kommer som planlagt. Da er ringen sluttet, og Sira kan da krysses trygt både sommer og vinter. Åse fikk oppleve vedovner, primus og gass før det ble strøm på 1970-tallet. Lærerik barndom minnes Åse, hun måtte gå på ski helt inn til Neset for å kjøpe melk på gården. Mens hun ventet på at melkingen skulle bli ferdig, fikk hun sjokoladekake som ventemat. De første vintrene var det så mye snø at det måtte graves tunnel fra hytta til utedoen. Det var en spesiell opplevelse og en ganske annen komfort enn vi er vant med i dagens hytter.

KØ I HUNNEDALEN

turkjøring til Sirdal med sine busser. De som reiste med disse bussene måtte bestille og kjøpe billetter på forhånd. Selskapet hadde turbil-lisens. Foruten Sirdal, gikk skiturene til Mydland, Madland og Gilja. Konsesjon hadde Sirdals Bilruter (de røde bussene) som kjørte samme veien som de andre, mens Høle og Forsand Bilruter (de grønne) hadde konsesjon via Gilja til Øvstabø. Til Sinnes sommerstid.

KJETTINGER

Hunnedalsveien ble kjørt på sommerstid. Åpningstiden kunne være kort, alt etter hvor snørik vinter det hadde vært eller når den første snøen kom om høsten. Køproblemer var gjengangeren noe som skyldtes de dårlige forholdene. Veien var smal og uoversiktlig. Snøplogen klarte ikke alltid å rydde, så enkelte ganger måtte de snu på grunn av snøproblemer.

Familien Grøsfjeld leide de første årene etter krigen rom ved en Åmli-gård. Da ble det skiturer oppover Eikeland til Radestøl og

– Dagens veistandard er jo rene motorveien i forhold til det vi er vokst opp med. En fantastisk utvikling, sier Martin og minnes byggeperioden på begynnelsen av 1950-årene. Da var det lite HMS-standard å ta hensyn til. Martin husker at de satt seks stykker bak på en lastebil med et hjemmelaget kapell (presenning), og ble fraktet til Sirdal på den måten. Mange gjorde det sommerstid.

– De dårlige veiene hadde ikke så veldig god brøyting og i bakkene ved Bjørnestad, Tonstadbakken, og bakken opp fra Åmli til Dorgefoss, måtte det legges på kjettinger, minnes Åse som husker at det ikke alltid var like kjekt på ”glattå”.

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 13


magasinet

1

2

3

4

1. Martin i smørebuå der han klargjør skiene. 2. Martin hadde sin første skitur ved Gravatnet i 1948. (Foto: Privat) 3. Bussene til Sirdal hadde samlingsplass på Nytorget i Stavanger før avgang. Her ser vi også ankomsten ved Fjellstua på Sinnes. (Foto: Halvor ”Hasiv” Sivertsen). 4. Åse har kokt på vedovn og gammel primus før dagens standard på kjøkken.

Utvalget i butikkene etter andre verdenskrig og på begynnelsen av 1950-årene var ikke det store. Det var imidlertid mange små butikker på Åmli, Tjørhom, Sinnes, Fidjeland og nesten i Ådneram.

HEST OG SLEDE

Provianten som påsketuristene skulle ha med seg til fjells, måtte sendes flere uker på forhånd. Det var mye hermetikk på den tiden. Da stod maten og ventet til turistene kom med busser. På denne tiden kunne man garantert kjøre til Åmli, så var det snømengden som avgjorde hvor langt de kom oppover mot Tjørhom og Sinnes. Hest og slede var som sagt transporten videre. Alle gårdene hadde hest og slede og dette var en god inntektskilde til gårdbrukerne på den tiden. Åse og Martin traff hverandre i 1965. Siden Martin jobbet hos Smedvig fikk de tilgang til deres nye hytter på Fidjeland fra 1971. Det 14 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

var et eventyr, der alle hytter hadde innlagt strøm, vann og kloakk og alle tekniske hjelpemidler med oppvaskmaskin og badstu. Litt av en overgang fra de første 25 årene i Sirdal.

Snøscooter med sporkalv var det første som ble brukt for å tilrettelegge for bedre løyper. Stor fremgang. Men da tråkkemaskinen kom, var det en helt ny verden.

Fidjeland var basen til Åse og Martin frem til 1985 da de bygde egen hytte på eiendommen til Sven Jan Vik på Sinnes. Denne hytta hadde innlagt strøm. I 1996 ble ny hytte bygget hos samme grunneier på Rubetødnan, denne gangen med vann og kloakk og delvis vei fram til hytta.

Løypekjøringen har fulgt utviklingen og den revolusjon som har vært innen skisporten. Fra treski til glassfiber. Fra vonde bindinger med lær og kandaharbindinger til rottefeller. Fra stive lærsko til dagens lette skotyper. Det samme har de opplevd innen klesfronten, der kofter, nickers, vadmelbukser og strekkbukser, er skiftet ut med lette og moderne ullklær og vindtette skidresser.

SLITE SEG TIL HYTTA

De husker tilbake med blandede følelser fredagskveldene da de måtte tråkke og slite seg opp bakkene til hytta. Et slit, men nå ser de tilbake med glede på alt de har fått oppleve alle disse årene. Før måtte de tråkke for egen maskin, hvis de ikke fant noen snøscooterspor å gå i, nå kjører tråkkemaskinen rett utenfor hyttedøra.

Mens Åse tråkket skiturene sine oppover Solheimsdalen til Donsen, Kvinen og Austdalen, var Martin i Sinnestraktene og gikk Nesedalen og Hønedalen.


tenisagam

FAVORITTURER

Martin kan se tilbake på 11 års deltakelse i Sesilåmi, men nå er det skigåing i de nære traktene. Favoritturer er: •

Sinnes – Hønedalen – Lågheiene til Kvinen og retur over Onghellervatnet til Haugen.

En annen favoritt er start på Fidjeland og inn Jogledalen, over til Falkedalen, Hønedalen og gjennom Urdalskaret til Fidjeland.

Sinneskulå var et mål da vi gikk på Degevasstreffet langfredag. Først toppen, deretter treffet og hjem over Valevatnet.

En siste favoritt er Hønedalen, Urdalskaret til Grubbå og retur via Falkedalen og Hønedalen til Haugen.

De mange høyløene var populære rasteplasser, for eksempel i Nesedalen og Hønedalen. Da smakte kvikklunsj og appelsiner ekstra godt for barna, Merete og Stig. De beklager begge at løene ikke er blitt tatt vare på, det var en del av kulturen.

Minnene er mange og gode etter alle årene i Sirdal som helårsturist. Nå koser de seg med småturer både vinter og sommer. Golfutsty-

ret er ikke langt unna når gresset blir grønt. Da er de ofte og se på Kvæven for en 9-hulls tur eller to. I alle disse årene har Martin også vært en

ivrig sekretær, kasserer og de siste år også som leder i Sirdalsutvalget, helt til det ble lagt ned i 2014. Nå er det Golfklubben som får nyte godt av hans mange erfaringer fra organisasjonslivet.

Vintersportsted Johan Forsberg var stifter og drivkraft for Sirdalsutvalget. Han la ned et bane­ brytende arbeid for skisporten og friluftslivet. I 1938 lanserte han sin kongstanke å gjøre Sirdal til et moderne vintersportsted. Han hadde visjoner og forutseenhet for den utviklingen han mente ville komme og som kom. Sirdalsheiene skulle bli det mest populære skiutfartssted for Stavanger-regionen. Han tok i 1934 initiativet for å stifte Skiforeningen i Stavanger. I 1954 tok han initiativet til starten av Sirdalsutvalget og senere Sirdalsløpet. Johan Forsberg klarte det utrolige. Uten midler klarte han gjennom Sirdalsutvalget å få reist Fjellstua, bygge slalåmbakker og hoppbakker, skitrekk, funksjonærhytte og mange andre tiltak, skriver Halvor

Sivertsen, Hasiv, i boka Sirdal. Fra framtidsvyer til virkelighet. ”Johan Forsberg hadde allerede før krigen gått inn for bygging av riksvei 10, som veien fra Stavanger gjennom Hunnedalen og videre over til Setesdalen. Da dette arbeidet stoppet opp, beklaget Forsberg det sterkt. Men da tanken om å gjøre Hunnedalsveien til helårsvei ble lansert, var Forsberg igjen i første rekke. I skrift og tale kjempet han for Hunnedalsveien, og da det ble opprettet en interkommunal komite for å sette kraft bak kravet, ble Johan Forsberg formann, nær 90 år gammel. Selv om det kunne spores framgang gikk det smått og Forsberg fikk ikke sitt ønske oppfylt – å få kjøre Hunnedalsveien som helårsvei. ” Forsberg døde i mai 1979.

Vi hjelper deg gjerne med innredningen – hjemme og på hytta. Velkommen. Slettvoll Stavanger Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no Sirdalmagasinet · 2 / 2016 15


OPPLEV Å BO I EN NY HYTTE

Hva er din hyttedrøm? En kald trekk kryper langs gulvet. Det er mørkt. Innestengt. Taket lekker i takt med høststormenes skrik over landskapet. Er feriedagene på den gamle hytta mer mas enn glede? Hvorfor ikke bygge nytt? BoligPartner hjelper deg med alt fra papirarbeid, riving og bygging av ny drømmehytte. Våre hytter spenner over et vidt spekter av størrelser og stiler. Vi har både klassiske og romantiske hytter og mer moderne hytter med særpregede og fremtidsrettede uttrykk. Uansett hyttedrøm – vi gir deg mulighetene!

BESTILL GRATISLOG

TA HYTTEKA

er.no boligpartn

Vi er alltid på jakt etter tomter å bygge på, både små og store. Sitter du på areal som du ønsker å utvikle – ta kontakt for en prat om ulike muligheter.

Kontakt meg i dag! Telefon: 476 31 168 E-post: mariannase@boligpartner.no

Marianna S. Ellingsen Hyttekonsulent

BoligPartner Ryfylke: Nyvollvegen 3, 4160 Finnøy 16 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Tlf: 908 28 531

E-post: ryfylke@boligpartner.no


FRI

NEDOVERBAKKE, ELLER BORTOVERLØYPE. VI ER HER. Vi har solgt fritidseiendommer i Sirdal i åresvis. Våre meglere sitter på unik lokalkunnskap. Om hytteområder, turløyper, skiforhold og det som fjellet ellers byr på. Skal du selge eller kjøpe fritidseiendom i Sirdal, er det lurt å snakke med noen som er godt kjent.

ANDREAS ANDA DALMAR Eiendomsmegler MNEF/ Fagansvarlig/Avd.leder 98 28 16 71 andreas.dalmar@emvest.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 17


Vedlikehold og oppgradering av kraftstasjonen på Tonstad er viktig. Foto: Sira-Kvina.

Sira-Kvinas beste driftsår mange utfordringer venter   Tekst: Leif Sirevåg

Råvarene er evigvarende. Diamanten må poleres for å skinne flott i framtiden.

D

iamanten poleres stadig for å oppnå bedre resultater. 2015 ble det beste driftsår noensinne for Sira-Kvina kraftselskap, sier en fornøyd Gaute Tjørhom, administrerende direktør i selskapet. Med beste driftsår menes økonomisk, HMS, tilfredse medarbeidere og eiere og ikke minst en tilgjengelighet på selskapets maskiner på 97.9 prosent gjennom året. Det er et utrolig høyt tall og bra utnyttelse for eierne. –Råvarene våre er evigvarende. Men diamanter må poleres for å skinne like flott i framtiden som de har gjort til nå. En del av anleggene er kraftig slitt og må rehabiliteres for å fortsatt kunne levere høy verdiskapning, sier Tjørhom. Gaute Tjørhom overtok lederansvaret for kraftselskapet for åtte år siden. Siden den gang er det investert 880 millioner kroner, eller gjennomsnittlig 110 millioner kroner årlig. Investeringsbehovet er 2-3 milliarder kroner de neste årene.

18 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Gaute Tjørhom er født og oppvokst på Tjørhom, sønn av Janna og Torkel G. Tjørhom. For to år siden bygde familien hus på Tjørhom, så nå er ringen sluttet.

VERSTE FLOM

Synne-flommen første helg i desember, var den verste flommen selskapet har opplevd. Begge pumper i Duge kraftverk, øvre del av dalen var i sving for å dempe flomstigning. Etter to døgn med jevnt sig av nedbør og snøsmelting, var reguleringsevnen brukt opp, så på søndag følte en seg maktesløse. Da var vannmusklene så sterke at en måtte slippe en del vann nedover.

perioden 1960 – 1990, var 6.3 TWh, men det svinger i denne bransjen, medgir Tjørhom. Gjennomsnittet til Sira-Kvina er på 6.8 TWh noe som utgjør fem-seks prosent av landets produksjon, som er på totalt 120 TWh. De siste årene har det imidlertid vært så formidabelt mye snø og nedbør at produksjonen har vært oppe i 8 TWh.

RASJONELL DRIFT

Resultatet ble flomstigning og overvann av Sirdalsvatnet og Lundevatnet. Vannet var 1.16 meter over høyeste regulerte vatnstand for Lundevatnet.

Driftssentralen på Tonstad er hjertet for produksjonen. Der tilrettelegges det for salg og kjøp, lagring og produksjon. Eierne holder orden på sine vannmengder, så det glir smerteløst. En stille børs, som tikker døgnet rundt. Prisene er pressede og lave nå, derfor er det nødvendig med en rasjonell drift. Vannet glir stille og rolig fra Svartevatnet gjennom hele vassdraget til det har passert Lundevatn.

– Siden 1990 merker vi at vi er inne i en våtere periode. Vi har levert årlig gjennomsnitt på 6.8 TWh fra 1990, mens gjennomsnittet i

Store mengder vann fosser døgnet rundt gjennom ”motorveiene” i fjellene. Disse er laget og binder sammen kraftverkene.


tenisagam

Gaute Tjørhom

Duge Kraftverk utnytter et fall på 240 meter mellom magasinene i Svartevatn og Gravatn/ Valevatn. Duge er det eneste av de sju kraftverkene som har reversible turbiner som kan nyttes til å pumpe vann tilbake i magasinet i perioder med lav strømpris og god magasinkapasitet. I magasin Svartevatn pumpes vann gjennom den 1200 meter lange avløpstunnelen tilbake fra Gravatn/Valevatn og opp i Svartevatn. Pumpingen foregår for det meste vår og høst og i helgene om sommeren. Fra år til år vil det være store forskjeller i priser og magasinsituasjon. Det gjør at behovet for pumping vil variere en god del. Sira-Kvina er inne i en 15 års periode der det skal investeres totalt 2-3 milliarder kroner. Tre av kraftstasjonene skal oppgraderes fra 300 kV (kilovolt) til 420 kV. De gamle relebaserte styresystemene i stasjonene skal byttes ut med moderne digitale og programbaserte systemer. 20 av de 50 dammene skal forsterkes etter krav fra myndighetene. Kraftverkene skal oppgraderes og økt kapasitet kan komme ved tilknytning av småkraftverk og en ny ni kilometer lang tunnel i Kvinesdal. Tonstad kraftverk er Norges største målt i årlig produksjon og dermed også det sentrale kraftverket i Sira-Kvina kraftselskap. Med en årsproduksjon på ca 3.800 GWh produserer det mer enn de seks øvrige kraftverkene til sammen. På Deg ble det i høst boret et nytt flomløp, 100 meter langt , diameter på 4.6 meter og en vinkel på 45 grader. En sjakt med den vinkelen har det aldri vært boret før, så det er nok satt verdensrekord.

HØY KOMPETANSE

Dette kartet viser hvordan vatnet renner gjennom vassdraget fra Svartevatn og Roskreppfjorden til utgangen ved Åna-Sira.

Da kraftselskapet ble etablert i 1963, var det et kompromiss da det ble bestemt at hovedkontoret skulle ligge på Tonstad. Før den tid hadde det vært drakamp om hovedkontoret til både Oslo, Kristiansand og Stavanger. Erfaringene har imidlertid vist at dette var en god løsning. Både under bygging og drift, har det vært en stor fordel at hele organisasjonen er samlet og ligger nær anleggene. Sirdalmagasinet · 2 / 2016 19


magasinet

Denne nærheten har tilført hele organisasjonen økt lokalkunnskap og styrket kompetanse. Tjørhom berømmer den høye kompetansen som er blant de 109 årsverkene i selskapet. 45 prosent av de ansatte har bachelor eller mer utdannelse. To har doktorgrad. – Så vi kan trygt si at det er en kompetansearbeidsplass. Jeg er godt fornøyd og bedriften er godt rustet for å møte framtidens utfordringer. I dag ligger vi helt i spiss teknologisk, i tillegg er det flere av de ansatte som omskolerer seg og bruker fritiden aktivt til å øke sin kompetansen. Tunneler og dammer utgjør totredjedeler av selskapets historiske investeringer. Utfordringene nå er innenfor det teknologiske området, der det er mange spennende omveltninger. Elektro-mekanisk er bedriftens målsetting å være i spiss for å drive mest mulig effektivt og rasjonelt.

Gaute Tjørhom er ofte innom driftssentralen på Tonstad som har døgnbemanning.

En av de viktigste oppgavene for de som arbeider med teknisk drift er å forebygge uventet driftsstans. I eldre kraftverk var mannskaper på vakt hele døgnet inne i kraftstasjonene og overvåket produksjonen. I dag er selve driften fjernstyrt.

På fritiden er jakt og friluftsliv viktig for 57-åringen. Han liker godt å gå på ski. Sesilåmi har han prøvd og for noen år siden krysset han Grønland på ski. Neste utfordring er å krysse deler av Nord-Canada på ski.

Sira-Kvina har tradisjon på å utføre teknisk avanserte vedlikeholdsarbeider i egen regi. Ved sentralverkstedet på Tonstad er det bygget opp en stab som har spesiell kompetanse på prosjektering og vedlikeholdsarbeider innen elektro, maskin og byggteknikk. Flere av de som arbeider med teknisk drift var også med i utbyggingsfasen, og har derfor god kunnskap om anleggene.

Gaute Tjørhom •

Født 6.april 1959

Sivilingeniør elektroteknikk/ elkraftteknikk, NTH

Tidligere jobber:

Lyse Kraft, Sandnes

Store Norske Spitsbergen Kullkompani, Svalbard

Sandnes Elektrisitetsverk

International Management Group, Bosnia

Sandnes Energi AS

Han trives best når han kan ta med pulken med telt oppi og kan lange ut på ski innover til Roskrepp og Øyuvsbu. Terrenget rundt Rjuven er blant favorittene.

MILJØET ER VIKTIG

Både som privatperson og bedriftsleder, er han opptatt av miljøet. Selskapets aktivitet skal ivareta hensynet til natur og allmenne interesser. Sira-Kvina strekker seg langt for å redusere belastning på ytre miljø. De har innført miljøstyringssystem som skal sikre at påvirkninger på ytre miljø minimeres. Gjennom god dialog med myndigheter og brukerinteresser gjennomfører kraftsel-

skapet en rekke tiltak i vassdragene for å bedre miljøforholdene. Vanligste tiltak er biotopforbedrende tiltak som opprensking av vegetasjon og sedimenter i terskelbasseng, forbedring av gyteplasser og oppvekstområder for laks. Kraftselskapet legger også stor innsats i å bedre oppvandringsforholdene for laks og aure i vassdragene ved å forbedre terskler og bygging av laksetrapper. Sira-Kvina er også i ferd med å nå målsetning om selvrekrutterende fiskestammer i alle vann og vassdrag som er påvirket av regulering. Selskapets FoU-virksomhet er i stor grad konsentrert om å forbedre miljøforholdene. De deltar aktivt med finansiering, kunnskap og styrerepresentasjon i store forskningsprosjekt på blant annet oppvandringsforhold for laks, reetablering av aure, problemvekst i vassdrag, vegetering av tipper, GPS merking av villrein og miljøkonsekvenser ved effektkjøring.

Sira-Kvina Kraftselskap Sira-Kvina Kraftselskap, en av de ledende kraftprodusentene i Norge, har sju kraftverk, hvorav Tonstad kraftverk er landets største målt i produksjon. Kraftselskapet dekker vel fem prosent av det elektriske energiforbruket i landet. Det har en viktig rolle i driften av hovedlinjenettet på SørVestlandet. Anleggene ligger også sentralt i forhold til kraftutvekslingen med Europa.

Skagerak Kraft AS

Agder EnergiProduksjon 12.2 %

Lyse Energi AS

Selskapet har fire eiere som har rettigheter og forpliktelser i henhold til sine eierandeler.

Lyse Nett AS

Lyse Produksjon AS 41.1 %

Lyse Infra AS

Statkraft Energi AS 32.1%

Selskapets forretningside er å produsere elektrisk energi og effekt, kostnadseffektivt og med stor fleksibilitet overfor eierne ved et optimalt tilgjengelig produksjonsanlegg. Kraftselskapets konkurransekraft baseres på høy standard på anlegg, høyt kompetansenivå og optimal bruk av teknologi.

20 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

14.6%

Selskapets visjon er å være en ledende produsent av ren og fornyet vannkraft i Norge, og som effektprodusent, være en viktig bidragsyter til en bærekraftig energiproduksjon i Europa.


TJ Ø R H O M FJ E L L E T

p a n o r a m a

ENSIGN

TJ Ø R H O M FJ E L L E T

p a n o r a m a

TJ Ø R H O M FJ E L L E T

p a n o r a m a

Perfekt beliggenhet for langrenn, og turer i fjellet om sommeren!

MODERNE HYTTER MED UNIK BELIGGENHET!

Hytter opptil 130 m2 BYA i nydelige omgivelser!

Varierte typer | 74 - 128 m2 BRA 3 - 5 soverom • Gjennomtenkte løsninger

Nydelig utsikt • Sentralt - ved alpinanlegget Faste priser fra kr. 3.850.000,-

• Gjennomført god standard

• Sentralt - kort vei til Tjørhomfjellet • Spennende aktiviteter hele året

Alf Rune Stangeland 916 33 407 post@sirdaleiendom.no

sirdaleiendom.no

sirdaleiendom.no/tjorhomfjellet-panorama

Ole Johan Tjørhom 915 49 470 olejohan@sirdalbygg.no

sirdalbygg.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 21


magasinet

Der vil foregå mye montering av nye master og strekking av 420 Kv-ledninger fra Tonstad de kommende årene. Foto: Statnett

Milliardinvesteringer Ertsmyra knutepunkt   Tekst: Leif Sirevåg

• Nytt sentralnett med spenningsoppgradering for Sør-Vestlandet • Undersjøisk kabel skal koble norske og tyske kraftmarkedet sammen

S

tatnett har vedtatt å spenningsoppgradere Vestre korridor, fra nåværende 300 kilovolt til 420 kilovolt. Korridoren er en felles betegnelse for ledningene fra Kristiansand til Sauda, en viktig del av sentralnettet på Sør-Vestlandet som berører fylkene Rogaland og Vest-Agder. Ertsmyra på Tonstad blir et viktig knutepunkt i denne oppgraderingen, med transformatorstasjon og strømretteranlegg.

To ledninger nordover og to sørover erstatter ledninger som blir revet, og sørger for spenningsoppgradering fra 300 kV til 420 kV. I tillegg vil det gå to ledninger til eksisterende Tonstad stasjon, og det bygges en helt ny ledning som blir en del av kabelforbindelsen til Tyskland. 22 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Fire milliarder kroner skal Statnett investere i Sirdal kommune med alle de prosjekter som denne gigantinvesteringen omfatter. Oppgraderingen vil foregå trinnvis fram til 2021.

Tyskland. Ny kraftledning skal bygges fra Tonstad til Vollesfjorden ved Flekkefjord, hvor en stasjon er påbegynt for å kunne ta overgangen fra ledning til kabel.

1.5-2.0 MILLIARDER EURO

Når vinden blåser og solen skinner vil det gjerne være overskudd av fornybar kraft i Tyskland, noe som fører til lavere priser enn i Norge. Denne kraften kan vi importere og dermed la vannet vi produserer mesteparten av vår kraft fra, ligge i magasinene. Vi eksporterer kraft til Tyskland når det er lite vind og sol. Slik får en mer ut av ressursene på begge sider av kabelen.

Deler av disse investeringene kommer fra NordLink-prosjektet – en undersjøisk kabel (over 500 km) som for første gang vil koble det norske og det tyske kraftmarkedet sammen. Totalt skal det investeres 1,5-2 milliarder Euro i dette kabelprosjektet. Strømretteranlegget som skal bygges på Ertsmyra skal sørge for å skifte mellom vekselstrøm som vi har i det norske strømnettet og likestrøm som brukes i kabelen til

Denne utvekslingen av grønn energi gir blant annet;


tenisagam

Økt forsyningssikkerhet

Økt verdiskapning

Mer forutsigbar forsyningssituasjon

Tilrettelegging for økt produksjon og forbruk av fornybar energi i begge land. Det vil bidra til framtidens klimavennlige energisystem

Statnett eier 50 prosent av prosjektet, mens systemoperatøren Tenne T og investeringsbank KfW i Tyskland eier den andre halvparten. Prøvedrift blir i 2019 og kommersiell drift fra 2020.

OPPGRADERING AV VEIER I TONSTADOMRÅDET

Det siste året har det vært stor aktivitet i Tonstadområdet med skogrydding, planering av tomteområdet samt utvidelser og oppgraderinger av veier. Dette er gjort for å tilrettelegge for den ekstremt store og tunge transporten som vil komme når transformatorene skal fraktes til anlegget. I tillegg ventes det stor trafikk i selve anleggsperioden. Kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett opplyser at grunnarbeidene skal være ferdig til våren, byggingen vil starte etter

det. Det er Siemens som har totalentreprisen på transformatorstasjonen, mens ABB har kontrakten for strømretteranlegget. Forutsatt endelig vedtak fra Olje- og energidepartementet vil Statnett starte bygging av den nye 420 kV-ledningen som skal gå fra Ertsmyra til Lyse høsten 2016. Turistene i Øvre Sirdal vil merke dette gjennom økt anleggsvirksomhet og helikoptertrafikk. . Den nye 420kV-ledningen vil krysse Beinesdalen over Valevatnet og videre til Lyse. Den gamle linja med master vil bli revet når den nye er oppe og går. Dette kartet viser gamle og nye traseer for ledninger som skal gå ut Oppgraderingen vil foregå fra Ertsmyra. trinnvis og Tonstadområdet må påregne seg stor aktivitet de kommende årene. Lokale firmaer kan få firmaer som har kompetanse og kapasitet til leveranser til anleggsområdet og brakkerigå påta seg disse store oppdragene. gen, som skal innkvartere mange av dem som jobber på anlegget. Siemens og ABB har fått - Derfor blir det også benyttet en del utenstore kontrakter og det kroatiske selskapet landsk arbeidskraft til oppdragene, sier Gilje Dalekovod er i gang med ledningsbygginsom ikke har oversikt over nøyaktig hvor stor gen sør for Ertsmyra. I dag er det få norske sysselsettingen vil bli i anleggsperioden.

Unike senger for gode netter på hytta. Vi leverer fraktfritt i Sirdal!

Vi leverer fraktfritt: Jæren, Sandnes, Stavanger med omegn. Åpent: Man-tor-fre 9-19, tir-ons 9-1630, lør 10-14 Sirdalmagasinet · 2 / 2016 23


Finn din drømmetomt blant Sirdals flotteste hyttetomter! Kommer for salg - meld din interesse nå! Kontakt oss på tlf 982 24 150 eller jan.erik.hafnor@norgeshus.no

Se vårt store utvalg hytter i vår katalog på www.tveitoghafnor.no Fant du ikke akkurat den hytta du drømmer om? Våre arkitekter hjelper deg å utforme akkurat den hytta du vil ha!

d10.no

Splitter ny sommer kommer! Dagene begynner å bli lysere. Snart er det vår. Og plutselig sitter du ute og nyter livet igjen! Har du tenkt på solskjerming, bør du begynne planleggingen nå. Vi hjelper deg – fra plantegninger til ferdig montering. Bruker du oss, har du et ledende selskap innen solskjerming med på laget. Bruk vår kreativitet. Se vårt store utvalg. Vi kan foreslå løsninger som gir deg størst glede og er mest lønnsomme over tid.

24 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

- et soleklart valg Forusparken 28 - 4031 Stavanger Tlf: 51 85 99 00 E-post: post@t-aasen.no www.t-aasen.no


tenisagam

Millioninntekter for Sirdal kommune

R

ådmann Inge Hedenstad Stangeland i Sirdal kommune anslår forsiktig at et framtidig inntektsanslag av Statnetts investeringer i kommunen vil kunne gi 10-14 millioner kroner i årlige inntekter.

Han håper likevel den store investeringen vil skape aktiviteter for det lokale næringslivet, slik at det kan bli solgt en del varer og tjenester de kommende årene.

Eiendomsskatten er på sju promille, men det er ikke investeringene som avgjør inntektsgrunnlaget, men framtidig takst når anlegget er ferdig. Derfor er han forsiktig med anslagene i denne omgang.

Aktiviteter i påskeuken   Tekst: Leif Sirevåg

I løpet av påskeuken er det mange aktiviteter som foregår i Sirdal. Enten det er fellesarrangementer for alle, eller litt mer lokale aktiviteter der velforeninger tar seg av opplegget.

S

kjærtorsdag er det tradisjonelle Sirdalsløpet i Ålsheia. Et populært familierenn som benytter Forsbergløypa.

Langfredag er det muligheter for en langtur til Degevassbu. Degevasstreffet pleier være et populært renn, men det er væravhengig, ikke minst for de som kommer fra Sinnes og skal krysse Valevatnet. Samme dag er det Kvinentreff. På den gamle turiststasjonen på Kvinen er det gudstjeneste. Påskaften pleier å være den store dagen for arrangementer rundt omkring i dalen. I Ålsheia er det tradisjonelle påskerennet, med storslalåm i alle klasser. I Ådneram arrangerer Odd Aarreberg og velforeningen Suleskardrennet kl 1100. Ådneram Fjellgrend har også et eget arrangement . Det store fellesarrangementet er på Kvæven. Aktivitetsdag på påskeaften der Kirken, lag og foreninger og turistnæringen går sammen om flere tilbud. Sirdal Fjellgolf tilbyr grilling på golfbanen, mens Turistinformasjonen har enkel kafe til inntekt for Tanzaniaprosjektet (barnehjemmet Bathi House), ved Nina Ousdal. Barn kan få male sine egne påskeegg på Sirdal Fjellmuseum.

Sirdal Huskyfarm tilbyr hundekjøring på golfområdet og Mydland gård har riding og kanefart med Nordlandshest/Lyngshest som er litt større enn Islandshesten. Dette foregår ved Turistinformasjonen. Det blir også arrangert skirenn for barn med oppstart kl 12.00 i regi av Sirdal Skilag. Kirka tilbyr familiesamling utenfor Kapellet, kl 13.30.

Åpningstider ved Tonstadbadet i påsken: • Lørdag 19.mars: kl 1200 – 1600 • Søndag 20.mars: kl 1200 – 1600 • Mandag 21.mars: Stengt • Tirsdag 22.mars: kl 1200 – 1600 • Onsdag 23.mars: kl 1200 – 1600 • Skjærtorsdag 24.mars: Stengt • Langfredag 25.mars: kl 1200 – 1600 • Påskeaften 26.mars: kl 1200 - 1600

®

DESIGN – SALG – RÅDGIVNING

www.runar.as

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 25


SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

眀眀眀⸀猀椀渀甀猀ⴀ攀氀攀欀琀爀漀⸀渀漀

刀椀渀最 漀猀猀 瀀  㔀㄀ 㘀㄀ ㄀㠀 㐀

嘀椀 栀愀爀 攀氀攀欀琀爀椀欀攀爀 椀 匀椀爀搀愀氀 栀瘀攀爀 搀愀最℀ 䘀漀爀渀礀搀攀 欀甀渀搀攀爀 攀爀  瘀爀 戀攀猀琀攀 爀攀欀氀愀洀攀℀ 26 Sirdalmagasinet · 2 / 2016


Din stil, ditt gulv! Velg gulv blant fire ulike stilarter i Norges største Boen-showroom.

2

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 27


Midtsidehytta Brendeheia utsikten kan bli din

28 Sirdalmagasinet ¡ 2 / 2016


www.sinneshytta.no

Sirdalmagasinet ¡ 2 / 2016 29


magasinet

Åge Haugen har ansvaret for løypekjøringen i Forsbergløypa. Når snøværet setter inn er det godt å få oppkjørte løyper.

Sirdalsløyper SA innen april   Tekst og foto: Leif Sirevåg

Målsetningen er å etablere et samvirkeselskap med mange andelseiere

V

i har hatt gode dialogmøter med grunneiere, velforeninger, næringsliv, utbyggere og idrettslag angående etablering av Sirdalsløyper SA. Målsetningen er å få etablert selskapet innen utgangen av april, sier Laila Helleberg, innleid konsulent for Sirdalsferie. Det er hennes ansvar å få gjennomført dette prosjektet. - Når dette er på plass, må en sjekke ut hvilken rolle Sirdal kommune skal ha. Vi ønsker å ha kommunen med på laget i en partnerskapsavtale. Dennne avtalen bør si noe om tilskudd til løypekjøring, bidrag til drift og vedlikehold, samt hvordan midler som innbetales fra utbyggere til løypefondet skal benyttes. Det er vedtatt at 5.000 kroner pr hytte skal gå til investeringer i løypefondet gjennom utbyggingsavtaler. Helleberg håper ”maratonløpet” med å få etablert Sirdalsløyper SA skal lykkes i neste

30 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

måned. Under dialogmøtene er det kommet inn mange gode innspill etter at arbeidsoppgavene sammen med vedtektene er blitt presentert. 17.mars skal styringsgruppen oppsummere innspill, samt stake ut strategien videre for å komme i mål. En del av innspillene som er kommet må sjekkes ut juridisk. I tillegg vil en se om selskapet kan posisjonere seg slik at det er mulig å hente tippemidler eller andre tilskudd fra sentralt hold. Derfor er det viktig å få avklart kommunens rolle, og om de bør delta i selskapet eller ikke. Når utbyggere i dag bygger nye hytter, må det ifølge rekkefølgebestemmelser settes av penger pr hytte til infrastruktur for framtidige løyper. Sirdalsløyper SA håper å spille en sentral rolle i denne forbindelse for å få utnyttet midlene mest mulig effektivt slik at det kan komme fellesskapet til gode. På denne måten

kan en sikre utvikling av både sommer- og vinterløyper, samt sykkelløyper, slik at Sirdal blir enda mer attraktiv både for hyttefolket, dagsturister og fastboende. Dagens løypenett representerer 120 kilometer sammenhengende løyper. Fra Storeknut til Kvinen og fra Tjørhom til Fidjeland kan du i dag bruke løypenettet. . Dette fellesgode tar en sikte på skal utvikles. Laila Helleberg håper på minimum 40 andelseiere når selskapet etableres. Det jobbes også med strategi for å få med så mange andelseiere som mulig. Dette er viktig for fellesskapsfølelsen, slik at alle parter drar i samme retning og er lojale overfor de arbeidsoppgavene som selskapet skal gjøre. Dette er å drifte dagens løypenett og utvikle framtidige traseer.


Vi kan tilby kreativ ideutvikling, prosjektledelse og erfarne håndtverkere for å virkeliggjøre din hyttedrøm.        

grunnarbeid steinarbeid ildsteder betongarbeid trearbeid fliser/skifer beplanting 3D skisser

Vi er klar for store og små prosjekter!

Kontakt oss på: mob. 918

87 448

e-post post@teglogbetong.no

eller besøk oss på facebook

eller på web teglogbetong.no

Våre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: Sinneshyttå

Modena Mur & Bygg

Stavanger Varmesenter

Profftre

Sinus Elektro

Lie Blikk

ArticSpas Massasjebad AS

Robotklipperspesialisten Befaring-montering-vinterlagring

Kjell

Gjør et kupp på fjorårets modeller

Automover 330

Automover 320

24.900,-

19.900,-

Vår mest avanserte modell. Perfekt for komplekse hager med adskilte plenområder, trær, busker og skråninger Område 3200 m2

Stor og kraftfull robotgressklipper som passer i de fleste hager. Håndterer alle vanlige utfordringer som skråninger, trær og bukser. Område 2200 m2

Robotspesialist Ålgård Landbrukssenter

Automover 308 Beregnet på mindre plener. Enkel å manøvrere. Område 500 m2

13.900,-

Åpningstider Man-ons, fre Tors Lør

8-16

8-19 9-14

Ålgård landbrukssenter

Ålgårdsslåtten 2a, 4330 Ålgård Tlf: 51 61 19 40

www.a-k.no

Følg oss på Facebook Kun 10 minutter fra Sandnes Sirdalmagasinet · 2 / 2016 31PÅ ALLE MODELLE

S N E I E V S R E I T E VIN VINTERV NYEENVITARA 4X4 KONKGOENGER NÅ MED AUTOMATGIR NORGES STØRSTE UTVALG AV 4X4 OG AUTOMATGIR

RTTECH-PAKKE: link Skinn/Alcantara-seter VERDI 72.500,- Smartphone Hill descent control 17” Sport Aluminiumsfelger ,000 25. Hill hold control Chrom Sport grill KA MPANJE Adaptive Cruise Control Tåkelys SPAR 47.500,- Radar Brake Support Takrails sølv SPO SportTech pakke:

Mørke ruter fra B-Pilar Lakkerte dørhåndtak/Speil El. oppvarmede og innfellbare speil Multifunksjonsratt i skinn Analog sentermontert klokke Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Navigasjon Ryggekamera Alarm

TURBOBENSIN MED NYHETENE 140 HK MAT OG RÅSTERK DIESEL AUTO

NORGES SIKRESTE BILER

-SYSTEM GRIP Vitara 4x4 fra4X4304.900,IKT ALL UN

Automatisk klimaanlegg LED Kjørelys LED Hovedlys Parkeringssensor foran og bak Startknapp/nøkkelfritt system Regnsensor

BOBENSIN R TU K 0H 14 E EN ET YH N ED M AT OG RÅSTERK DIESEL AUTOM

Automatgir + 15.000,-

PRIS OG AVGIF TSVINNER TERNINGK AST 6 I VG PÅ PRIS

Verdi kr. 72.500.-

BEST I TEST OG SIKKERHET

Kampanjetilbud: kr. 25.000.Spar kr. 47.500.-

PÅ SIKKERHET

PÅ PRIS

VG 20.05.15

VG 20.05.15

SEN! 4X4 ER INKL.KUI NPRI 15.000,AUTOMATGATIRELL ER AUTOM MODEL E ELT ALLNU PÅ MA RÅSTERK GIR,LER DIESEL ELLER BENSIN

4x4 med automat tilgjengelig

MirrorLink multimediasystem

4x4 er standard

Adaptiv Cruise og Radar Brake

LUSIVE-PAKKE:

E:EXC ,- kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED VERDI SPORTTECH-PAKK Nye Vitara 4x469. fra000 Suzuki S-Cross 4x4 som fra f.eks. 299.900,,hovedlys, Adaptive Cruise og sikkerhetssystemer Radar Brake Support som standard. Nye 000Control 20. JE AN MP KA og avgiftsvinner med Automatgir lavt forbruk + og15.000,lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip VERDI 72.500,- Vitara erSPAenRmiljø49.000,0,automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara KAMPANJE 25.00 SPAR 47.500,- design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. Oslo

Oslo

RSA BIL Automatgir + K15.000,Bil (Salgspunkt) Vitara 4x4 fra 299.900,Ensjøveien 15B Aslakveien 20 Tlf.: 23 24 20 40

Tlf.: 24 07 79 99

Ski RSA BIL

Romerike RSA BIL

Drammen RSA BIL

Bærum Berg Auto

Dynamitveien 19 Tlf.: 64 87 88 80

Hvamsvingen 7 Tlf.: 64 83 12 00

Øvre Eikervei 77 Tlf.: 32 21 88 00

Olav Ingstads vei 3 Tlf.: 67 13 07 27

*Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

Vitara 4x4 fra 3

Automatgir + 15.000,-

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

*Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

4x4 med automat tilgjengelig

Karl Richard Hansen Salgskonsulent 51 96 49 08 / 480 24 698 karl.hansen@rsabil.no

Helge Fosse Salgskonsulent 51 96 49 04 / 916 14 448 helge.fosse@rsabil.no

SPORTTECH-PAKKE: VERDI 72.500,KAMPANJE 25.000,SPAR 47.500,-

Ulf Karlsen Daglig leder 51 96 49 00 / 45 43 57 60 ulf.karlsen@rsabil.no

Vitara 4x4 fra 304.900,4X4 ER INKL. I PR Automatgir + 15.000,AUTOMAT ELLER MANUELT GIR, R DIESEL ELLER BE MirrorLink multimediasystem

4x4 er standard 4X4 ER INKL. I PRAdaptiv Cruise og Ra ISEN! AUTOMAT ELLER MANUELT GIR, RÅSTERK DIESEL ELLER BENSIN

EXCLUSIVE-PAKKE: 0,- kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED I 69fra.00Suzuki VERD4x4 Nye Vitara 4x4Cruise med.00 automat tilgjengelig MirrorLink multimediasystem 4x4Support er standardsom standard. Adaptiv S-Cross 4x4 fra f.eks. 299.900,0,hovedlys, Adaptive Control og sikkerhetssystemer som Radar Brake NyeCruise og Radar Brake 20 ANJE KAMP Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med Automatgir lavt forbruk + og15.000,lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip SPAR 49.000,-EXCLUSIVE-PAKKE: VERDI Nyeintroduksjon Vitara 4x469. fra000 Suzuki kan være åretser største bilsensasjon. En ultramoderne innovasjoner som LED automatgir. Etter sin i,-Norge i 1989 Vitara-navnet kjent som enbilavmed SUV-segmentets pionerer. Vitara

S-Cross 4x4 fra 299.900,-

,hovedlys, Adaptive og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye 20.000Control ANJE Cruise KAMP Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med Automatgir lavt forbruk + og15.000,lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip

Gir hytter og hus et særegent utseende

49.000,-Suzukis SPARbringer design. Den helt nye arv videre Ski og er som skapt for norske forhold. Drammen Oslo Vitara Oslo Romerike

automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 RSA er Vitara-navnet kjent som av SUV-segmentets RSA pionerer. RSA BIL Automatgir Bil (Salgspunkt) BIL RSAenBIL BIL Vitara Vitara 4x4 fra 299.900,+ KAslakveien 15.000,Ensjøveien 15B 20 Dynamitveien 19 Hvamsvingen 7 Øvre Eikervei 77

Olav Ingstads vei 3 Tlf.: 32 21 88 00 Tlf.: 67 13 07 27 Bærum RSA BIL Automatgir + K15.000,Bil (Salgspunkt) RSA Drammen. BIL RSA BIL i tillegg. CO2 111-131. RSA BIL Berg Auto *Veil. Priser levert Frakt kommer Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l fra 299.900,-

Tlf.: 23 24 20 40 helt design. Den

Vitara 4x4

Bærum Berg Auto

Tlf.: 24 07 79 99 Tlf.: 64og 87 88 80 Tlf.: 64 83forhold. 12 00 nye arv videre norske Oslo Vitara bringer Suzukis Oslo Ski er som skapt for Romerike Drammen Ensjøveien 15B Tlf.: 23 24 20 40

Aslakveien 20 Tlf.: 24 07 79 99

Dynamitveien 19 Tlf.: 64 87 88 80

Hvamsvingen 7 Tlf.: 64 83 12 00

Øvre Eikervei 77 Tlf.: 32 21 88 00

Olav Ingstads vei 3 Tlf.: 67 13 07 27

Som skapt for nor www.suzu

Som skapt for norske forhold!

*Veil. Priserkler levertulike Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 kompost 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l www.suzuki.no og gjødselpellets. Jordblandingen kan Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som stiler *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer grasmyrtorv, i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inne*Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommerlevers i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. klima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressVi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av frø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av fremgangsmåte for utlegging. 2

Tlf: 51 62 75 48 www.grasrota.net

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 33


magasinet

1

“Myttji lys å myttji varme”   Tekst og foto: Leif Sirevåg

Historien og den gamle stilen blir bevart i Byrkjedalstunet. Randi Øvstebø vil at kvalitet skal dominere framfor kvantitet.

som var i drift fra 1920 til 1973. Å ta opp igjen tradisjonen med produksjon av brunost frister. Øvstebø-familien startet med lysstøperi og en liten kiosk i 1988. Siden er det bygget stein på stein. Historien og den gamle stilen blir tatt vare på. Ingen glorete reklameskilt der i gården.

Å

4000 – 5000 ARTIKLER

Atmosfæren inne i det stemningsfulle fabrikkutsalget, der det tradisjonelle lysstøperiet med egenproduserte lys møter deg ved åpningen av døra. Her kan du også finne innkjøpte lys. Det er også laget til slik at barna kan farge sine egne lys.

Kundegruppen er hyttefolket i Hunnedalen og i Sirdal. Noen er stamgjester og kommer igjen og igjen. Sommertrafikken med turister er også viktig sammen med alle som bor i distriktet. Cruisetrafikken har også tatt seg opp de siste årene.

Atmosfæren i restauranten kommer fra varmen og lukta fra peisen som møter deg når du kommer inn. I tillegg kjenner du den gode matlukta. Lukten av hjemmelaget mat. De nystekte lappene og de hjemmebakte brødene ligger og frister på disken.

- Mens stamgjestene kommer innom for påfyll av lys, kaffe og matprodukter, er utenlandske turister mer på jakt etter souvenirer, ullprodukter og nisser, forteller Hildegunn som har vært med på hele utviklingen. Hun startet sin karriere i kiosken.

- Kvalitet skal dominere framfor kvantitet, enten det gjelder lys- eller matproduksjonen, sier Randi Øvstebø, som har bygget opp Byrkjedalstunet sammen med sin mann, Daniel T. Øvstebø.

Ti ansatte er beskjeftiget med butikken som har åpent alle dager. De justerer og tilpasser åpningstidene etter sesongene og trafikken. 74-årige Åsa Østebø fra Ålgård er på plass et par dager i uken for å produsere sine spesial-laga luxus-lys, en jobb hun stortrives med. Ellers er det Jane Espeland som står

ge Aleksandersens sangstrofe har slått meg mang en gang når jeg har passert Byrkjedalstunet på vei opp og ned til hytta i Sirdal. Det er 32 år siden “Lys og Varme” ble lansert med CD’en “Levva livet”.

Byrkjedalstunet ligger i det nedlagte ysteriet 34 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

4.000-5.000 artikler har butikksjef Hildegunn Espeland på varelisten i fabrikkutsalget. Lys er hovedproduktet av omsetningen på 12 millioner kroner i året.

for produksjonen av kubbe-lys og dypp-lys, egenproduserte dyrefigurer, rose og tulipanlys som støpes i former.

SMAK VIKTIG

Randi Øvstebø er svært bevisst på hva de satser på. Hun og familien vil gjerne ha kontroll over matproduktene spesielt. Fra det blir produsert til det er kommet på bordet. Hun tar dette med smak lenger enn de fleste. På grunn av dette har de sin egen flokk frittgående Hereford-dyr på sommerbeite for å få best mulig kjøttkvalitet. Randi og Daniel vet hva dyra spiser og fores med og har full kontroll over mørningsprosessen. Hun kan derfor for det meste gå god for smaken både på biffen, kjøttkakene og steken. Lammekjøttet de bruker kommer fra Maudal. Så langt det er mulig vil de sikre seg lokal matleveranse.

EGET BAKERI

Annas (Solheim Gilje) kjøttkakeoppskrift fra 1992 brukes fremdeles og er svært populær blant kundene. Nå er det gamle brødoppskrifter som finnes fram. Mens de på fredagene tidligere bakte brød i vedovnen i restauranten, er det nå laget et eget bakeri. I bakeriet er det bygget opp en stor vedovn og murt opp en gammel tradisjonell mursteinpipe. I tillegg er det også en elektrisk steinovn.

UTSALGET AV BAKERVARE ER INNE I RESTAURANTEN

Nå er det helst kanelsnurrer med vaniljekrem som går unna sammen med landbrød,


tenisagam

2

4

3

byrkjedalsbrød, baguetter, urtebrød og boller med rosiner eller sjokolade. Produksjonen er liten på vinterstid, men styreleder Magne Torgersen regner med å trappe opp etter påske. Da vil det bli ansatt en eller to bakere for sommersesongen, fra mai til september. Når bakerne er på plass vil en ha produksjonen ferdig tidlig på dagen. I dag er det kokkene som baker brødene. Er du på farten opp til hytta og vil sikre deg brød, er Randis anbefaling at du ringer og

5

bestiller dagen før kl 12.00 slik at brødrene ligger klar til du kommer forbi neste dag. Når du er på vei hjemover søndagskvelden med sola rett mot bilen, tenker du på smaken av det gode Byrkjedalstunet har å tilby når du farer forbi. Da går tankene igjen til “Lys og Varme”. “Sola som gikk ned i kveld,

1. Åsa Østebø produserer luxus-lys til påske. All produksjon i Byrkjedal er håndarbeid. 2. Randi Øvstebø med kaffe og lokal mat i hyllene. 3. Evelina Gudoniene med kanelsnurrer med vaniljekrem foran den nye vedovnen og mursteinpipa. 4. Butikksjef Hildegunn Espeland har påskelysene klar til påsketrafikken. 5. Evelina Gudoniene sjekker om baguettene er klar.

Ho ska skin førr dæ min kjære.” Sirdalmagasinet · 2 / 2016 35


m magasinet

Ina Shelby Kjøkkentjeneste Ina Shelby (44) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget på eget kjøkken. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Skriver om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Se kjøkkentjeneste.no for flere oppskrifter.

Ina Shelby Kjøkkentjeneste

Fransk lammegryte Dette er en klassisk fransk lammegryte med hvite bønner. Den lager seg nesten selv, alt du trenger å gjøre er å steke kjøttet raskt, kutte grønnsakene og ha alle ingrediensene i en gryte så det kan putre seg ferdig på ovnen. Perfekt vintermat, særlig på hytta etter en lang dag ute. DETTE TRENGER DU Ca 1 kg lammekjøtt i skiver, gjerne bogstykker Stekeolje Salt og pepper 2 gule løk, eventuelt 5-6 småløk/sjalottløk 3-4 fedd hvitløk 2 gulrøtter 3-4 dl kraft/buljong 1 boks hermetiske tomater 3 spiseskjeer soltørkede tomater i olje, hakket, eller tilsvarende mengder halve soltørkede tomater 2 dl rødvin, men kan gjerne bruke hvit om du heller har det

FOCACCIA MED RINGER AV SJALOTTLØK Focaccia er populært bakverk her i huset. Jeg har ulike ting på toppen av focacciaen, så man slipper å gå lei av en type topping. Varier etter hva du skal servere til. Ringer av sjalottløk passer fint når brødet skal serveres som siderett til en gryterett. DETTE TRENGER DU 10 dl hvetemel 5 dl lunkent vann 30 gram fersk gjær eller litt over en halv pose tørrgjær 2 klyper Maldonsalt 1 god skvis honning (ca 1 spiseskje) 1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer) Topping: Ringer av sjalottløk, Maldonsalt og litt olje. 12 Sirdalmagasinet · 2 / 2016 36

SLIK GJØR DU Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette lett sammen med melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 15 minutter, eller bruk håndkraft. Deigen skal ha nokså løs konsistens, slik at den renner litt utover. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem. En tommelfingerregel er likevel at focacciaen skal inneholde halvparten mengde vann i forhold til hvetemel målt i dl. Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter. Smør en bakeplate med olje og hell deigen over på denne etter endt hevetid. Den skal ikke dekke hele bakeplaten, men den skal være så løs at den renner litt utover. Det er

1-2 spiseskjeer Dijonsennep Timian, fersk eller tørket 1 boks hvite bønner, ferdig kokt SLIK GJØR DU Stek lammekjøttet i litt olje i en stor gryte, eventuelt en panne. Pepre kjøttet. Legg tilside på en tallerken dersom du bruker panne. Fres hakket løk, knust og hakket hvitløk og gulrøtter i biter i pannen. Ha kjøtt og grønnsaker over i en stor gryte og kok ut pannen med litt vann slik at alle de gode smakene følger med over i gryta. Ha over kraft, vin, hermetiske tomater, soltørkede tomater, sennep og timian. La det syde til kjøttet er ferdig, gjerne 2 timer eller mer. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer timian og tilsett bønnene når alt er ferdig. Gryta er klar til å serveres når bønnene er gjennomvarme. Jeg liker å servere en litt rustikk og grov potetmos til denne gryta, og gjerne litt ferskt bakverk.

viktig å smøre bakeplaten skikkelig med olje, dette bidrar til å lage sprø bunn. Dytt løkringer godt ned i deigen og ha over litt olje og salt. Sett deigen til andregangs heving på et lunt sted. Heves deretter i omtrent 20 minutter, eller til man ser at deigen har løftet seg. Varm opp ovnen til 250 grader varmluft. Senk temperaturen til 200 grader når focacciaen settes i ovnen. Stekes i 20 minutter, eller til man ser at focacciaen er gylden. For at bunnen skal beholde sprøheten er det viktig å legge focacciaen over på rist umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen. Jeg løsner den med en bred metallstekespade og legger den til avkjøling. Nytes straks den er avkjølt nok til at man klarer å sette tennene i den.


Mat og vin

Øl til lam Øl er også godt til lam, spesielt smaksrike og kraftigere øltyper. Et brunt øl med litt maltsødme, som bayer, bokk og brown ale, harmonerer fint. Et mer kontrastfylt valg er IPA - India Pal Ale. En smaksrik øltype med humlebitterhet som renser og forfrisker. Her er tre gode øl fra Berentsens Brygghus i Egersund: BERENTSENS BOMBAY

Bombay er en frisk og humlepreget IPA med toner av appelsin og sitrus. Ølet er leskende og balansert, uten for fremtredende humlepreg. Et friskt alternativ til påskens lammelår med fløtegratinerte poteter. 7 %. Fås på Vinmonopolet.

Vin til lam

BERENTSENS SORTE FÅR

I påsken spiser vi tre ganger så mye lam som ellers i året. Norsk lam er en råvare av ypperste kvalitet, og passer perfekt sammen med en smakfull rødvin. Kjøttet er rikt på smak med en god del fett. Ofte er fløtegratinerte poteter, samt urter og krydder som for eksempel hvitløk og rosmarin, en naturlig del av tilbehøret. Lammevinen bør derfor være smaksrik og fruktig, med middels til god fylde, tydelige tanniner og god syre til å rense opp i fettet. Klassiske og gode viner til lam er Rioja, Bordeaux og Chianti. Fem eksempel på meget gode viner til lam som du finner i hyllene til Vinmonopolet: IZADI RESERVA 2011 : kr. 149,90 Et av polets beste kjøp i en årrekke. Fra Bodega Izadi i Rioja i Nord-Spania. Laget av Spanias berømte vindrue Tempranillo, fra 45 år gamle vinstokker. Fatlagret i 14 måneder. Delikat, saftig og fyldig, preget av røde og mørke bær med tydelige fattoner. En flott allround vin til de fleste smaksrike lammeretter. RATTI BARBERA D`ALBA 2014 : kr. 159,90 Vin av Barbera-druen kan være kjempegodt til lam. Den anerkjente produsenten Renato Ratti har produsert denne fra vinmarker i La Morra, fra vinområdet Alba i Piemonte. Intens duft av kirsebær, sødmefull moden bærfrukt og fatkrydder. Saftig og frisk stil på smak, med innslag av fat. Flott syre og middels fylde. Prøv den til lam med pasta og tomatsaus. VOLPAIA CHIANTI CLASSICO 2013 : kr 229,90 Familiedrevet vinhus i den historiske landsbyen Volpaia i Chianti, Toscana. Driver olivenolje- og vinproduksjon etter økologiske prinsipper. Vinen er laget av den berømte Toscana-druen Sangiovese og lagret på store gamle slovenske eikefat. Klokkeklar, klassisk smak av sursøt frukt av kirsebær og moreller, med spenstig syre og tydelige tanniner. Flott til påskens lammelår. CHATEAU COUTET 2011 : kr. 249,90 Mye Bordeaux-vin for pengene. Chateau Coutet har 400 års historie og ligger i hjertet av Saint- Emilion. Laget etter organiske prinsipper på druene 60 % Merlot, 30 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon og 5 % Malbec. Ungdommelig, bløt og saftig. Modne mørke bær med urtetoner og litt fatpreg. God fylde, balanserte tanniner og lang ettersmak. Nyt den til Inas franske lammegryte, lammelår med rødvinssaus eller braisert lammeskank.

En mørk, overgjæret stout. Er brygget med blant annet crystal malt, roasted barley og sjokolademalt. Passe søt, balansert, og med god fylde til å være butikkøl. En karakterfylt opplevelse. Prøv den i lammegryta eller til ølbrasierte lammeskanker. 4.7 %. Fås i dagligvarebutikker. BERENTSENS GO'PÅSKE

Et gyllent og lettdrikkelig påskeøl. Mildt humlet og relativt lav på bitterhet. Nyt det på terrassen, i hytteveggen eller som et leskende alternativ til de fleste påskeretter. 4,7 %. Fås i dagligvarebutikker.

LA CHABLISIENNE (300L) KR. 499,90 En meget god Chablis på papp. La Chablisienne ble etablert i 1923 og regnes i dag som et av verdens beste hvitvinskooperativ. De rangeres også som en av de beste produsentene i Chablis. Vinen er laget 100 % på druen Chardonnay og kun lagret i ståltanker. Vinen har en duft av sitrus, grønne epler og Chablis-mineralitet. Er ungdommelig, fruktig og slank, med smak av sitrus og mineraler. Nyt den på terassen, til ferske reker med sitron, hvitvinsdampende blåskjell eller kamskjell med friskt tilbehør.

Roar Hasle Roar er daglig leder i Lokomotiv Media, utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt og brenner for gode mat- og vinkombinasjoner.

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 3713


Vi ønsker alle en god påske!

www.sirdalmagasinet.no

NATURKROKER LAGET AV FJELLBJØRK FRA SIRDAL Praktiske og sterke kroker i alle varianter og størrelser. Naturen bestemmer fasongen. Kroker til både utvendig og innvendig bruk.

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

Stort utvalg. Priser fra kr 100,Ta kontakt med Paul Moi på tlf.: 905 83115 - paul.moi@lyse.net - facebook.com/sirdalskroken

Omlidbutikken

Åpningstider påsken Palmesøndag 11-18 Mandag-onsdag 9-18 Skjærtorsdag og langfredag 11-18 468 982 Nedretveit

Skiljinghaugen

Moen 982

Tistelhola

narbutikken.omlid@narbutikken.no

468

Urdalsknuden

38 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

erget

Telefon 38 37 18 57

b Kråke

Butikken ligger 10 min fra GP- krysset mot Tonstad på Rv 468

Åmli Åmlihølen 468


MØT VINTEREN MED FIREHJULSDRIFT

RENTEKAMPANJ E

2,95%* MA ZDA FINANS

MAZDA 6 DIESEL STASJONSVOGN, NÅ MED FIREHJULSTREKK INKL. I PRISEN* (KUNDEVERDI 20.000,-)

CX-5 NÅ INKL.VINTERHJUL OG METALLIC LAKK* (KUNDEVERDI 27.000,-)

*Kampanjen varer til 31.03.2016

Ta kontakt for gode tilbud! Eller besøk vår nye nettside www.hegre.no

Mazda har gjort det enklere å velge et suverent veigrep. Enten du velger Mazda CX-3, en liten crossover, Mazda CX-5, en kompakt SUV eller elegante Mazda6 stasjonsvogn, får du samme fordeler. Firehjulsdrift for best mulig veigrep, SKYACTIV-teknologi som kombinerer sterke motorer med lavt drivstofforbruk og høy kjøreglede, i tillegg til førsteklasses sikkerhetssystem og prisvinnende design. Her kan du velge fra øverste hylle!

Mazda CX-3 fra 248 500,- | Mazda6 fra 335 500,- | Mazda CX-5 fra 350 500,-

Fra-priser inkl. frakt og lev. omkostn. på 13 000,-, årsavgift tilkommer. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Drivstofforbruk kombinert kjøring: Mazda CX-5, 4,6-7,2 l/100 km, Mazda6, 3,9-6,4 l/100 km og Mazda CX-3, 4,0-6,3 l/100 km. CO2-utslipp: Mazda CX-5, 119-165 g/km, Mazda6, 104-150 g/km og

Mazda firehjulsdrift tar deg trygt frem til hytta!

Fra-priser inkl. frakt og lev. omkostn. på 13 000,-, årsavgift tilkommer. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Drivstofforbruk kombinert kjøring: Mazda CX-5, 4,6-7,2 l/100 km, Mazda6, 3,9-6,4 l/100 km og Mazda CX-3, 4,0-6,3 l/100 km. CO2-utslipp: Mazda CX-5, 119-165 g/km, Mazda6, 104-150 g/km og Mazda CX-3, 105-146 g/km. NOx: Mazda CX-5, 6-72 mg/km, Mazda6, 7-55 mg/km og Mazda CX-3, NOx 3-63 mg/km. Forbehold om trykkfeil.

Andreas Skretting

Ivar Egeland

Kenneth Walde

Åpningstider: Man., ons.- fre. 08:30-16:00. Tirs.: 08:30-20:00. Lør. 10:00-14:00. Gamleveien 81, 4315 Sandnes Tlf 51 60 76 00 • www.hegre.no. Sirdalmagasinet · 2 / 2016 39


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune Andel av Gnr 48, bnr 19 er overdradd fra AnnTonette Josdal til Ingeborg Jodal (29.12.2015) Gnr 17, bnr 1 er overdradd fra Ola Sigurd Skreå og Torhild Skreå til Åse Skreå Åsemoen (29.12.2015) Gnr 10, bnr 4, fnr 9 er solgt for kr 3.150.000 til Knut Taugb (20.12.2015) Andel av Øvre Høgåsen 18, gnr 52, bnr 251 er overdradd fra Inger Marie Rokstad til Petter Christiansen Rokstad (30.12.2015) Gnr 1, bnr 49 er solgt for kr 4.990.000 til Kirsti Hamre og Sigurd Hamre (05.01.2016) Gnr 1, bnr 1, fnr 105 er solgt for kr 3.350.000 fra Henning Lillejord og Hilde Nielsen Lillejord til Kari Flesjå og Harald Haga (05.01.16) Gnr 1, bnr 47 er solgt for kr 5.490.000 til Morten Fridtjof Krogh og Rigmor Louise Selseth Krogh (05.01.2016) Gnr 9, bnr 5, fnr 69 er overdradd fra Høieueland Eiendom as til Siw Christin Schønberg og Jens Olaf Økland (05.01.2016) Gnr 13, bnr 40 er solgt for kr 4.070.000 fra Gunnar Martin Dorga til Elisabeth Kristensen og Anders Strømsvold Størksen (06.01.2016) Gnr 9, bnr 175, seksjon 60 er solgt for kr 2.850.000 fra Sagland Bilverksted as til Exit Eiendom as (06.01.2016) Solheimsdalen 732 (Gnr 21, bnr 61) er solgt for kr 1.000.000 fra Trygve Njølstad til Leiv Harald Njølstad (07.01.2016) Nesedalen 110 (Gnr 7, bnr 7) er overdradd for kr 1.450.000 fra Gerd Paula Åmlid til Odd Magne Åmlid (07.01.2016)

Kringleneset 14 (Gnr 52, bnr 379) er solgt for kr 2.200.000 fra Bertha Liland til Finn Roy Bakken og Solfrid Herdis Bakken (11.01.2016) Gnr 1, bnr 48 er solgt for kr 3.990.000 til Sven Inge Goa og Ingrid Janne Overå (12.01.2016) Gnr 9, bnr 195, seksjon 40 er solgt for kr 1.850.000 fra Sinnes Invest as til Eddy Henningsen og Liv Bente Henningsen (12.01.2016) Gnr 9, bnr 176, seksjon 19 er solgt for kr 1.650.000 fra Eivind Hovland og Mette Kristin Hovland til Cecilie Dybdahl Birkeland og Hans Kristian Birkeland (12.01.2016) Gnr 25, bnr 15 er overdradd fra Finn Idland og Thyra Margrete Idland til Torill Idland (12.01.2016) Gnr 31, bnr 20 er solgt for kr 50.000 fra Sigbjørn Harald Danielsen til Kjartan Reime og Møyfrid Garborg Reime (14.01.2016) Gnr 1, bnr 2, fnr 5 er overdradd fra Ivar Sunde til Tor Sunde (14.01.2016) Raunelie 17 (Gnr 7, bnr 213) er overdradd for kr 450.000 fra Torfinn Arne Nesset til Jan Robert Moen og Solfrid Anny Moen (14.01.2016) Gnr 7, bnr 212 er overdradd for kr 450.000 fra Torfinn Arne Nesset til Anne Birgitte Balle Tungland og Øyvind Hanssen Tungland (08.01.2016) Gnr 9, bnr 241 er solgt for kr 500.000 fra Signe Lise Årsland til Sinneshyttå Bygg as (18.01.2016) Gnr 10, bnr 94 er solgt for kr 330.000 fra Gunn-Åse Tjørhom Pettersen til Lars Arne Takla (18.01.2016)

Gnr 10, bnr 28, fnr 36 er overdradd for kr 1.190.000 til Jarle Haga (07.01.2016)

Gnr 9, bnr 242 er solgt for kr 500.000 fra Signe Lise Årsland til Sinneshyttå Bygg as (18.01.2016)

Snelldal 24 (Gnr 26, bnr 3, fnr 25) er solgt for kr 560.000 til Jeanette Seglem Åvedal og Thomas Jansen Åvedal (08.01.2016)

Andel av Gnr 35, bnr 12, seksjon 1 er overdradd fra Tonstad Taxi as til Ab Gasoline as (19.01.2016)

Andel av Gnr 20, bnr 2 er overdradd fra Thomas Houge-Thiis til Christian Houge-Thiis (08.01.2016)

Andel av Gnr 35, bnr 12, seksjon 2 er overdradd fra Ab Gasoline as til Tonstad Taxi as (19.01.2016)

Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 41, bnr 21 40 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Gnr 9, bnr 1, fnr 13 er overdradd fra Sol Prosjekt as til Kjell Ove Råheim (19.01.2016) Gnr 10, bnr 13 er overdradd fra Anna Tjørhom til Tormod Frafjord (20.01.2016) Gnr 9, bnr 243 er solgt for kr 2.500.000 fra Eva Gjertrud Ryen Skjæveland og Knut Bernt Skjæveland til Anne Jorun Gilje Aksnes og Karl Inge Aksnes (20.01.2016) Gnr 48, bnr 199 er overdradd fra Ådne Ousdal til Gunhild Ousdal (21.01.2016) Overdragelsen omfatter også Gnr 52, bnr 10, Tonstadveien 11 (Gnr 52, bnr 68), Tonstadveien 17 ( Gnr 52, bnr 76), Tonstadveien 15 (Gnr 52, bnr 115), Gnr 52, bnr 181 og Gnr 52, bnr 437 Solheimsdalen 530 (Gnr 21, bnr 4, fnr 33) er solgt for kr 2.350.000 fra Kristin Fjermestad til Bente Jensen og Roar Svendsen (22.01.2016) Gnr 3, bnr 1, fnr 37 er solgt for kr 3.000.000 fra Rent Medico as til Terje Ims og Therese Salvesen Ims (22.01.2016) Gnr 49, bnr 35 er overdradd fra Asbjørg Turid Josdal til Joachim Josdal (26.01.2016) Andel av Gnr 8, bnr 10 er overdradd fra Solhytten Eiendom as og Runar Sakkestad til Inge Andreassen, Reid Kjetil Borgersen og Njål Østerhus (27.01.2016) Andel av Øglendveien 29 (Gnr 8, bnr 45) er solgt for kr 600.000 fra Solhytten Eiendom as, Inge Andreassen, Runar Sakkestad og Njål Østerhus til Reid Kjetil Borgersen og Siv Gunni Emmerhoff Borgersen (27.01.2016) Andel av Gnr 21, bnr 50 i Sirdal kommune er overdradd fra Helge Meinich-Bache til Ingebjørg Meinich-Bache (28.01.2016) Overdragelsen omfatter også andel av Myrvegen 17 (Gnr 5, bnr 115) i Sola kommune Raunelie 25 (Gnr 7, bnr 209) er overdradd for kr 450.000 fra Torfinn Arne Nesset til Ove Simonsen (29.01.2016) Kilde: Statens kartverk


Norges mest solgte

Pick Up i 2015

Isuzu ble i 2015 Norges mest solgte Pick Up foran Toyota, Volkswagen; Ford, Mitsubishi og Nissan. Vi takker alle kunder for tilliten. Vi feirer nå med å lansere en “Nr 1 Edition” spesialmodel i et begrenset antall.

NUMBER 1 EDITION Verdi 55.000,- NÅ KUN 20.000,-

- Automatisk klima - Stigetrinn - Alarm - Skinnseter - El. justerbart førersete - Navigasjon - Ryggekamera - Blutooth DAB+ - Rattbetjening radio/cd

SPAR 35.000,SUVERENE SPESIFIKASJONER: 3,5 tonn hengervekt - Lave driftskostnader - Lavt Co2 utslipp - Opptil 1 tonn nyttelast - Alene om automatgir på både 2d og 4d - Norsk Tectyl - El. 4x4 innkobling med lavserie. Biler klar for rask levering - Pick Up 289. 153,- eks.mva.

Helge Fosse Salgskonsulent 51 96 49 04 / 916 14 448 helge.fosse@rsabil.no

Karl Richard Hansen Salgskonsulent 51 96 49 08 / 480 24 698 karl.hansen@rsabil.no

Ulf Karlsen Daglig leder 51 96 49 00 / 45 43 57 60 ulf.karlsen@rsabil.no

HÅNDVERKERE I SIRDAL

Byggmester

Tor Arne Liland AS Dalevegen 17, 4440 Tonstad. Tlf. 38 37 07 77 - 976 78 367 E-post: bmliland@online.no www.byggmesterenisirdal.no

Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29. Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Sirdal: Tlf. 976 82 241 Butikk: Brogaten 31, 4400 Flekkefjord. Tlf. 38 32 22 41 E-post: post@modalsliror.no www.bademiljo.no Sirdalmagasinet · 2 / 2016 41


Sudoku

Nyhet! Sudoku i Sirdalmagasinet. Sudoku er et tallspill som går ut på å plassere sifre i rutemønstre. Rutemønsteret består av 9×9 ruter som igjen er delt inn i ni mindre bokser på 3×3 ruter. Oppgaven går ut på å plassere sifrene 1 til 9 slik at alle de loddrette og vannrette radene inneholder sifrene 1 til 9 en gang (slik at også hver 3×3-boks inneholder alle sifrene én gang). Medium

Lett

7

9

1

3

5

4

8

5

1 5

1 6

6 9 3

9

8 2

3

3

5

2

2

8

2 9

1

1

7

5 8

8 4

7

5

1

3

8

5 1

8

2

2 4

4

4 2

5

7

4

7

7

1

6 1

3 8

4

2

7

7 2

© Bulls

Kryssordløsning 1/16 HER ER LØSNINGEN PÅ FORRIGE NUMMERS KRYSSORD: 1

© Bulls © Bulls © Bulls

4 6

5 9

7 8

2 4

5 9

3 7

1 2

6 8

3 3

8 9

6 2

4 7

8 4

1 2

5 1

3 6

7 9

5 5

7 8

9 4

3 5

6 8

2 1

7 2 3

1

6 4

9

2 8 3 7 1 6 9 4 5 7 5 1 3 6 9 4 8 2 6 1 2 4 9 3 8 7

5

5

9 7

4 2

1 6

3 9

8 4

1 6

5 3

8 7

2 1

4 2

3 5

8 9

6 8

5 1

7 9

7 3

2 4

6 4

1 2

3 7

9 3

2 5

7 6

8

4 5

8

9 1

6

6 3 8 5 7 2 4 1 9 9 7 6 4 2 3 5 1 8 8 6 5 9 1 4 3 2

7

3

8 9

1 6

4 1

9 2

3 7

5 8

2 5

7 4

6 5

2 4

1 9

3 1

2 7

9 8

6 8

6 5

4 3

7 2

9 7

4 8

6 1

7 6

3 2

5

5 8

3 1 9

4

3 9 1 9 1 7 6

Lett

2

9

4

8

1

5

3

Medium

2

4

3

5

7

8

6

Vanskelig

8

6

4

5

2

7

Vinneren av kryssordoppgaven i forrige nummer er Inger Sinnes. Gratulerer!

42 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

8

3 3

1

5

7

6 5

6 5

7 © Bulls

8

2

1

8 4

3

3

9

5

8

4

7

4

7

4

3

3

2

1

6

Vanskelig

6 1 © Bulls


Kryssord

Sirdalmagasinets kryssord 2/16

Løsningen sendes til Lokomotiv Media på konkurranse@lokomotiv.no innen 6. juni. Merk e-posten «Sirdalmagasinet kryssord 2/16» og oppgi navn og postadresse. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten.

Vi møtes på GP! Mandag-onsdag: 09-19, skjærtorsdag og langfredag: 11.00 – 19.00, lørdag: 09-18, 1. og 2. påskedag: 11.00 – 19.00 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken.

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41 Sirdalmagasinet · 2 / 2016 43


44 Sirdalmagasinet ¡ 2 / 2016


tenisagam

Simen har startet med Drone-fotografering og her øver han seg.

Simen og Frank Haughom har startet en offensive for å markedsføre Sirdal kommune og har tatt en rekke naturbilder som er lagt ut offentlig.

”I love Sirdal”   Tekst: Leif Sirevåg

”I love New York”

”I love Rome”

F

rank Haughom og sønnen Simen (17), vil gjerne gjøre hjemkommunen Sirdal, mer kjent. Sirdalsbilder er kommet i skuddet som aldri før. På Instagram finner du ”I love Sirdal”, mens man på Facebook finner ”Sirdal i bilder”. Over 3.000 følgere viser interessen for naturog dyrebildene. Fotointeressen har Frank hatt fra han var liten. Faren Oscar har drevet med fotografering i alle år, han er fremdeles aktiv. Dermed er det tre generasjoner på Tonstad som er på jakt etter gode motiver. Simen dagpendler til Egersund på videregående skole, mens Frank jobber i kommunen som ingeniør og leder for teknisk drift. Familien har hytte i Josdalsheia og der blir det rikelig anledning til å jakte på gode motiver. Landskap og dyrebilder av rype og reinsdyr er Simens favoritter.

Den siste slageren er; ”I love Sirdal”.

- Å snike seg innpå dyrene for å få et godt blinkskudd, er som å gå på jakt, sier Simen. – Alltid spennende når du er ute i naturen. Skal du finne gode rypemotiver må en over 700 meters høyde. Josdal er hjemmebanen. Men områdene rundt Hilleknuten, Duge og Rosskrepp er også favorittsteder for fotografering. Å legge ut bilder offentlig startet de med i fjor sommer etter at de 4. juli var en tur med båt over Rosskreppfjorden og gikk på ski opp til Sirdals høyeste fjelltopp, Urdalsknuten på 1434 meter. Der traff de blink med flere motiver. Franks bilde når Simen står på et isflak en sommerdag, er flott. De bruker to fotoapparat, Canon 6 D og Canon 60D. Telelinsene er opptil 300 mm, men målet er selvsagt å anskaffe mer utstyr og flere varierte linser.

- For å få gode bilder og høy kvalitet, er lysstyrken på linsene viktig, samtidig som vi tar i RAV, da blir det større filer og bedre kvalitet, sier Frank. Simen har nå begynt å interessere seg for Drone-fotografering og filming. En ny og spennende utfordring der vinklene ses på en ny måte. Der kan kameraet gå 120 meter opp i luften og Dronen har en rekkevidde på en kilometer. For å holde seg til reglementet skal Simen hele tiden ha øyekontakt med utstyret. Jakten på nye motiver, sommer som vinter, er med på å dra hele familien ut på tur. Frank liker best sola ved oppgang og nedgang, da er det mange spennende bilder å ta. Det skal være ekte, og ingen form for manipulering. Se flere av bildene på neste side ->

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 45


1

2

3

1. Sensommer i Sirdal. 2. En ensom busk og to skiløpere i vintereventyrland. 3. Fjellryper. 4. Vintermorgen på heia.

4 46 Sirdalmagasinet · 2 / 2016


BLI ABONNENT AV SIRDALMAGASINET Tegn et årsabonnement og få magasinet rett hjem i postkassen til kun kr 199,-

Sirdalmagasinet kommer ut 6 ganger i året og har utgivelse før vinterferien, før påskeferien, i sommerferien, før Sirdaldagene, en høstutgave og ved sesongstart i desember. For deg som er glad i Sirdal

Sirdalmagasinet er et magasin for alle som bor i eller besøker Sirdal. I 10 år har vi oppdatert fastboende, turister og hytteeiere på det som skjer og det dalen har å tilby, både sommer og vinter. Artiklene i Sirdalmagasinet gjenspeiler friluftsliv, sport, hyttebesøk, kultur og næringsliv i Sirdal og omegn.

JA! Jeg ønsker et årsabonnement av Sirdalmagasinet Navn:................................................................................................................................................... Adresse:.............................................................................................................................................. Fyll ut skjemaet og send det til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne. Du kan også registrere deg direkte på sirdalmagasinet.no eller sende e-post til post@lokomotiv.no.

Les mer på www.sirdalmagasinet.no Hetlandsgata 9, 4349 Bryne. Tlf 51 77 84 00. E-post: post@lokomotiv.no


Sirdaltorget Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Siste stopp før neste fjelltopp! 07 Media

Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook

gilje.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum!

Tømrermester Roy Hegre AS Sinnes, 4443 Tjørhom Telefon: 38 37 13 18 Mobil: 911 37 141 - 992 55 891 E-post: Ro-hegr@online.no www.royalhytta.no

Tømrermester Roy Hegre AS

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

SIRDAL VASK

Renhold av hytte, hus og kontor, av beste kvalitet i Sirdal. Vi tilbyr også snørydding og vaktmestertjenester.

Kontakt oss: Tlf. 476 62 007, sirdalvask@gmail.com, Myraleite, 4443 Tjørhom

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661

48 Sirdalmagasinet · 2 / 2016


Oppgaver tenisagam

Vi er et rengjøringsbyrå som holder til i Stavanger, men tilbyr våre tjenester i Rogaland distriktet, samt Sirdal.

S KIGARD Finn riktig

Ta kontakt for mer informasjon og pristilbud. Tlf. 52 91 00 75 / Mobil: 902 44 667 / post@evask.no / www.evask.no

SKIGARD

VINNort

gavek

firmanavn

ET TRADISJONSHÅNDVERK Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, eller konkurranse@lokomotiv.no innen 6. juni.

FOR INFO KONTAKT ROGER

ET TRADISJONSHÅNDVERK

+46702533921

Vinn et gavekort på 500,fra Sinnes Fjellstue.

FOR INFO KONTAKT ROGER Tlf: +46702533921 roger.skigard@gmail.com

Vinneren av forrige nummers konkurranse er

roger.skigard@gmail.com Carl Petter Osmundsen, Stavanger. Gratulerer! 1

2

3

4

5

6

7

8

9

✁ VI UTFØRER ALT INNEN GRAVING OG MASSEFORFLYTTING

Lindeland Maskin Tlf: 41 04 30 39 mlindeland@hotmail.com

Svarseddel

Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», eller til konkurranse@lokomotiv.no. 1

6

2

7

3

8

4

9

5 Navn: Adresse: Postnr./sted: E-post:


Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

HUGGET STOKKPANEL har en ujevn overflate som gir veggen et levende og robust utseende. Panelen er for utvendig og innvendig bruk.

9,5

Byggeplaner? Hvor skal vi gå og hvem skal vi velge?

Sjekk vårt utvalg av hus- og hyttemodeller på hjemmesiden vår!

HUGGET STOKKPANEL er i heltre furu eller gran eller impregnert for utvendig bruk. panelen monteres liggende eller stående med falser. Leveres i forskjellige bredder og i 22 mm tykkelse. Kontakt oss for brosjyre og prisliste.

Vi leverer norsk kvalitet og trygghet! Alle modeller kan tilpasses, og byggesøknader/tegninger er inkludert i vår pris!

eikas.no Eikås Hytter & Hus AS | 4596 Eiken| 38 34 95 00| eikas@eikas.no

50 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

Tlf. 38 34 82 02 - fax. 38 34 84 10 - 4596 EIKEN E-post: info@eikaas-sagbruk.no eller ordre@eikaas-sagbruk.no www.eikås-sagbruk.no


Advise

Hei nabo! vizuelli.no

vizuelli.no

Vi er i ferd med å etablere en elektro installasjonsavdeling i Øvre Sirdal med fokusområde nord for Dorgefoss og vestover til Ålgård. Med fagfolk i nærområdet vil vi kunne betjene området på kort varsel og med lave transportkostnader. Skal du bygge nytt eller renovere, eller kanskje bare en liten oppgradering? Ta kontakt så gir vi deg gjerne et uforpliktende tilbud.

Kanskje Norges mest spennende hytteserie?

Kanskje Norges spennende E T I Lmest B U D hytteserie? 50% av alle boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget. vizuelli.no

Kanskje Norges mest spennende hytteserie?P Å S K

Vi tilbyr nå ½ pris på Brannforebyggende Elkontroll på bolig/hytte. Nå kr 2900,- + mva ved bestilling før 8. April 2016.

Tilbudet gjelder bygg inntil 100m2. Ev transportkostnader fra nærmeste parkering tilkommer.

Ole Andre Lilleheim Tlf: 94 50 55 50 Org.nr: 997 039 246 www.foas.no

FOAS EL-Installasjon er en avdeling i ingeniørselskapet Farsund Offshore AS. Vi er sertifisert iht NEK-405-2 og en kontroll vil kunne gi rabatt på din forsikring.

Følg oss på Facebook: FOAS El-installasjon

Bestill våre populære hyttekataloger på vikinghytter.no eller ring oss i dag på 76 11 46 50.

I samarbeid med NSW, et av Norges største og mest innovative arkitektbyråer, har vi utviklet den nye og spennende hytteserien Blåtann. Hyttene gjenspeiler norske holdninger både i utførelse og utforming. Dette innebærer høy kvalitet og norske materialer. Bestill våre populære hyttekataloger på vikinghytter.no eller ring oss i dag på 76 11 46 50.

vizuelli.no

vizuelli.no

I samarbeid med NSW, et av Norges største og mest innovative arkitektbyråer, har vi utviklet den nye og spennende hytteserien Blåtann. Hyttene gjenspeiler norske holdninger både i utførelse og utforming. Dette innebærer høy kvalitet og norske materialer.

Kanskje Norges Kanskje Norges mest spennende mest spennende hytteserie?

hytteserie?

I samarbeid med NSW, et av Norges største og mest innovative arkitektbyråer, har vi utviklet den nye og spennende hytteserien Blåtann. Hyttene gjenspeiler norske holdninger både i utførelse og utforming. Dette innebærer høy kvalitet og norske materialer. Bestill våre populære hyttekataloger på vikinghytter.no eller ring oss i dag på 76 11 46 50.

Sirdalmagasinet · 2 / 2016 51


magasinet

Ingen avklaring for GP-krysset   Tekst: Leif Sirevåg

Byggestart forventes ikke før 2017, sier Sirdalsrådmannen

V

erken finansiering eller framdrift er avklart med Rogaland Fylkeskommune når det gjelder utvidelse av GP-krysset og ny gang- og sykkelsti opp til Tjørhomfjellet.. Dermed regner Sirdals-rådmann Inge Hedenstad Stangeland med at det ikke blir byggestart før tidligst i 2017. Nye møter er avholdt mellom Rogaland fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune og Sirdal kommune i februar. Alle parter har forståelse for at det skal skje noe i Sirdal, men det hjelper så lite når ikke finansiering fra bompengene ved Øvstabø blir avklart.

Samferdsselssjef Gottfried Heinzerling kan foreløpig ikke svare kommunen. Han venter på en avklaring av kostnadene med utvidelsen av fylkesvei 45 i Dirdal. Det har ikke lykkes å få noen kommentar fra Heinzerling. Rådmannen regner med at prosjektet ved Svartevatnet, vil bli delt i to. Først krysset som er kalkulert til 35 millioner kroner og deretter gang- og sykkelveien til 18 millioner kroner.

at Sirdal kommune vil være med å forskuddtere utbyggingen. Han beklager imidlertid at arbeidene ikke kommer i gang denne sommeren. Det skyldes at de ikke har detaljkalkulert prosjektet og dermed har de ikke det nødvendige grunnlaget for å gå ut på anbud med prosjektet.

Spleiselaget eller bompengeselskapet bør kunne dekke omkring halvparten av kostnadene, mener rådmannen som er innstilt på

Vi har stort utvalg i møbler for hus og hytte! Velkommen til en hyggelig interiørprat. Ta gjerne med tegninger.

BESØK OSS OGSÅ PÅ

fagmobler.no

52 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

SKJÆVELANDSBROEN • TLF. 51 48 15 30 • ÅPENT 10-19 (15) FORUS: FORUSPARKEN 26 • TLF. 51 96 48 00 • ÅPENT 10-20 (16)


Kraftfull Nær Nyskapende

enhet for

kultur og fritid

Sirdal kommune Rådhuset 4440 TONSTAD Telefon 38 37 90 00 www.sirdal.kommune.no Følg oss gjerne på facebook

Kulturtilbud & Åpningstider:

Påsken 2016

Her er nokre av dei aktivitetane og tilboda som er. Sjå gjerne på internettsida/ facebook til kommunen for meir info.

Fredag 18. mars 09.00 - 16.00 17.00 - 18.30

Turistinformasjon og museum Kino: Kung Fu Panda 3 (2D)

KONSERT Laurdag 19. mars 09.00 - 16.00 12.00 - 16.00

Turistinformasjon og museum Tonstadbadet

09.00 - 16.00 12.00 - 16.00 17.00 - 18.30 19.00 - 21.00

Turistinformasjon og museum Tonstadbadet Kino: Kung Fu Panda 3 (2D) Kino: Divergent-serien Allegiant

Sundag 20. mars

Måndag 21. mas 09.00 - 16.00 11.00 - 19.00

Turistinformasjon og museum Biblioteket (Tonstad)

09.00 - 16.00 12.00 - 16.00

Turistinformasjon og museum Tonstadbadet

09.00 - 16.00 09.00 - 12.00 12.00 - 16.00 19.00 - 21.30

Turistinformasjon og museum Biblioteket (Tonstad) Tonstadbadet Batman v Superman: Dawn of Justice (3D)

Tysdag 22. mars

Onsdag 23. mars

VIDAR JOHNSEN

Sirdal kulturhus - Torsdag 14. april kl. 19.30 Kjøp billett på www.sirdal.kommune.no eller på Servicetorget NB: KulturKafè før konserten, åpen fra kl. 18.00 - Velkommen!

Påskeaftan, lørdag 26. mars kl. 12.00 - 16.00:

AKTIVITETSDAG

Vel møtt til aktivitetsdag for heile familien på Kvævenområdet.

kl. 12.00 kl. 12.00

Torsdag 24. mars Skjærtorsdag 09.00 - 16.00

Turistinformasjon og museum

Fredag 25. mars Langfredag 09.00 - 16.00 12.00 - 16.00

Turistinformasjon og museum Tonstadbadet Laurdag 26. mars Påskeaftan 09.00 - 16.00 Turistinformasjon og museum 12.00 - 16.00 Aktivitetsdag på Kvæven 12.00 - 16.00 Tonstadbadet Sundag 27. mars 1. påskedag 09.00 - 16.00 Turistinformasjon og museum Måndag 28. mars 2. påskedag 09.00 - 16.00 Turistinformasjon og museum

kl. 13.30 kl. 15.00

Skirenn for born (utanfor fjellmuseet) kr. 50,Eggmaling for born og vaksne (fjellmuseet) kr. 50,Produksjon og sal av husflid (fjellmuseet) Sal av mat: Grillmat på golfområdet og påskekaffe, vafler m.m. på fjellmuseet. Familiesamling v/påskeprest Bjørn Wang (v/ kapellet) Lysbildekåseri ved Odd Kvinen: ”Gunhild Kvinen - et liv i fjellheimen”. kr. 50,-

I tillegg vert det hundekøyring med polarhundar på golfområdet

Kulturkontoret/ Bibliotek/ Museum/ Tonstadbadet/ Kulturskule/ Kino/ Turistinformasjon Sirdalmagasinet · 2 / 2016 53


magasinet

Paul koser seg i ”Poddebuå” når han får sitte og produsere Sirdalskroker.

Poddebuå   Tekst: Leif Sirevåg

Paul Moi lager Sirdalskroken av krogete fjellbjørker med Svalelogo

E

g tar meg jevnt og trutt ein tur i ”Poddebuå”, ikkje for å sutra, men for å kose meg med hobbyen min, forteller Paul Moi som har hatt hytta på Smølåsen på Fidjeland siden 2009. Krogete fjellbjørker er hans beste venn. I sommerhalvåret er Paul på tur med ryggsekken og en liten sag. Søker bjørkegreiner som har de mest utsøkte og spennende former. Snøen er på vinteren med å tynge greinene slik at de får spesielle former. Unge trær er bedre enn gamle, de beste emnene finner du oftest i øvre tregrense. Paul begynte med denne hobbyen for fire-fem år siden. Ut på tur, aldri sur var mottoet. Å jakte på emner er kanskje den mest interessante delen, før bearbeidingen begynner. I fjellheimen finner han og hunden Frøya roen. De stortrives med å gå rundt i ro og mak, uforstyrret og søke nye bjørketrær. For to år siden etablerte Paul firmaet, Sirdals­

54 Sirdalmagasinet · 2 / 2016

kroken. Nå har han levert flere hundre kroker til hytteeiere. Krokene varierer i størrelse og kan brukes både utendørs og innendørs. Bjørk er en tresort som gjør at krokene er ekstremt sterke, sier Paul og legger til at de

ikke bare er dekorative, men også praktiske til å henge diverse ting på dem. Når snøen og kuldegradene kommer, kryper også Paul innendørs. Da starter arbeidet med bearbeidelsen. Først fjerning av barken, før


tenisagam

Poddebuå” er blitt et kjekt hobbylokale for Paul.

Logoen er kalt opp etter hans far, Svale.

greinene må tørkes. Formingen skjer med kniv og pussemaskin, før boring og merking til slutt.

og Ingvar, ble kalt for ”Svalongane” på Bryne i oppveksten. Derfor Svale-logoen

– Hver Sirdalskrok får et sort svalesymbol bak på kroken. Den blir svidd inn, sier Paul.

Sirdalskrokene som blir hengende utendørs må tåle all slags vær og vind, da kan det være trygt å behandle dem med lakk eller beis først, sier Paul.

Pauls far het Svale og var aktiv i fjellheimen Sirdal i mange år. Paul og hans brødre, Bjørn

Hobbyen i ”Poddebuå” har på disse årene utviklet seg mer enn forventet. Paul har derfor søkt samarbeidspartnere for å kunne markedsføre og selge dette produktet som er blitt så populært blant hyttefolkene i Sirdal spesielt, men også andre steder har kroken tatt veien.

ELEKTRO ■ RØRLEGGING ■ VARMEPUMPER L U F T R E N S E R E ■ S PA ■ K J Ø L E R O M

UTENDØRS SPA ELLER VARMEPUMPE PÅ HYTTA? En Daikin varmepumpe på hytta har mange fordeler; økonomi, miljø, bevaring av bygningen og ikke minst komfort. For et tillegg kan du enkelt styre den fra mobilen din. Hva er vel mer avslappende enn et varmt bad med sin kjære, eller å nyte stillheten utenfor hytta alene i et av våre utendørs spa? oss, takt Kon lper vi je så h de å ta g e d ene g val e t t e tte! r in hy for d

AVE.NO ■ TLF.: 09543 ■ JÆRVEGEN 67, NÆRBØ

Visste du at hos oss på Byrkjedalstunet kan du overnatte i en himmelseng eller i en seng under stjernehimmelen? At vi har rebusløp med premie og aktivitetspose til barna? At lysstøperiet har et stort fabrikkutsalg og at barna kan farge sine egne lys her? At vi har et helt tun av historiske bygninger? At restauranten byr på tradisjonsrike retter basert på lokale råvarer?

...så mye mer enn du tror Kontakt: 51 61 29 00, post@byrkjedalstunet.no www.byrkjedalstunet.no Sirdalmagasinet · 2 / 2016 55


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

AD. MOMENT

solhytten.no Smølåsen Hyttegrend ved Fidjeland:

NYE HYTTER FOR SALG! Solkrok, tomt 91 Fjellstøl, tomt 93

Realiser hyttedrømmen 700 meter over havet og like ved løypenettet. Vi er nå ferdig med innvendig panel i to attraktive og romslige hytter i Smølåsen Hyttegrend, men det er likevel mulighet for enkelte interiørvalg. Begge hyttene er ideelle for familier som vil være nær naturen og samtidig nyte et hytteliv med moderne komfort. Denne anledningen må du benytte – til glede for hele familien!

Solkrok: 138 m² BRA, pris 4 590 000,-

Fjellstøl: 131 m² BRA, pris 4 190 000,-

Fem soverom, stue, loftstue og to bad.

Fire soverom, stue, TV-stue og to bad.

Brendeheia, Hønedalen Hyttegrend:

DELFELT 2 – SALGSSTART I PÅSKEN! Få med deg salgsstart og påskevisninger i våre møblerte visningshytter. Mer info om prosjektet, hyttene og visningstidspunkt finner du på solhytten.no!

Delfelt 2, 14 hytter

For privat visning i Smølåsen og Brendeheia, kontakt Inge Andreassen på 906 49 865 eller inge@solhytten.no. Les mer om hytter for salg i Sirdal på solhytten.no og honedalen.no.