Næring i Sandnes 1-15

Page 1

01

informasjon

NÆRING i sandnes

2015

3. årgang Nr 01 februar 2015

Malthus har sin egen skole Sandnes Pro-service:

Mye mer enn du tror Lothe Solutions:

Reduserer byggekostnadene med 30%

Sandnesskolen går i næringslivets fotspor MÅNEDENS TEMA:

Organisasjonskultur Næring I SANDNES

‹‹ 1


LOKALAVISEN/dittbudskap.no

Bethi Dirdal Jåtun Redaktør

Smittende engasjement

Alternativ til briller og kontaktlinser:

Alderstilpasset øyelaserbehandling

Også for alle dere over 50 år med alderssyn Godt voksne fra 50 års alder og oppover har forskjellig syn på avstand og på nært (såkalt alderssyn). Vi kan tilby behandling med

Behandlingen foretas med laser, ingen implantater. Før en eventuell behandling blir øynene undersøkt og målt ut øyemedisinsk, for å utelukke øyesykdommer og grå stær, og nøyaktig måle ut brillestyrken som øynene behandles for. Forventet resultat og risiko blir vurdert og analysert av spesialist i øyesykdommer sammen med deg. Forundersøkelse, behandling og etterkontroller gjennomføres av lege og spesialist i øyesykdommer Dr. Petter Montagu-Pettersen.

Behandlingen er hurtig: Under ett minutt per øye. Man får lokalbedøvelse i form av bedøvende øyedråper. Etter behandlingen hviler man på klinikken i ca. 3 timer i liggestol – og kan dra hjem etterpå. stand og nært hold allerede samme kveld, og man kan normalt sett gå på jobb og kjøre bil neste dag. Metoden og maskiner er nyutviklet av vår utstyrsleverandør Carl Zeiss. Aldersgrense for behandling: 18 år. Priser: Tripple A Zeiss FemtoLASIK 35.000,Presbyond Laserblended Vision FemtoLASIK 42.000,Forundersøkelse, behandling, nødvendige øyedråper og etterkontroller er inklusive.

Kongsgaten 10 (Handelens Hus), 4005 Stavanger Telefon 976 58 664 – post@pmp-synskirurgi.no – www.pmp-synskirurgi.no

Reduserer boligprisene med 30 prosent ....................... 6 Ålreite åpningsmåneder for bystasjonen ....................... 8 Sandnesgauken: Karin Hetland Grønsund ................... 10

Malthusskolen .................................................... 14

Ti typiske trekk ved norsk forretningskultur . 17 TEMA

Verdien av IKEA ................................................ 18 Bitt av IKEA-basillen ........................................ 20

Med bedriftskultur som bærebjelke .............. 22

Sandnesskolen går i næringslivets fotspor .... 26

Siri satser på sosialt entreprenørskap ......................... 30 Mange muligheter med Sandnes Pro-Service ........... 34 Øl, øl og mere øl ............................................................. 38 Greske impulser i Langgata ........................................... 41 Nytt om navn ................................................................... 44 Min jobb ............................................................................ 45 Nye bedrifter i Sandnes ................................................. 46 Juristens råd / Konkurranse ............................................ 49

6

‹‹

8

‹‹

30

‹‹

34

‹‹

Næring i Sandnes er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet i Sandnes. Næring i Sandnes kommer ut seks ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Sandnes.

Utgiver: Lokomotiv Media AS, Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne. Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no redaktør: Bethi Dirdal Jåtun bethi@bethiselskap.no Annonseansvarlig: Trine Houge Malmin trine@lokomotiv.no Tlf.: +47 993 59 089

design/produksjon: Lokomotiv Media AS

LIK OSS PÅ FACEBOOK

FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun Trykk: Gunnarshaug Trykkeri Distribusjon: Norpost Opplag: 27.000

FACEBOOK.COM/NÆRING I SANDNES M

1

24

Bestill time for synsundersøkelse: post@pmp-synskirurgi.no / telefon 976 58 664

Jeg ble enkelt og greit revet med da jeg første gang møtte Hege E. Røen, faglig rådgiver for utvikling i skolen, ansatt i Sandnes kommune. Hun viste et engasjement og en glød for det hun jobbet med, som man sjelden møter. Røen fortalte om en måte å tenke skole på som ikke på noe vis ga gjenklang til min tid i grunnskolesystemet i Sandnes, men som heller hadde klare paralleller til det jeg lærte i forelesningssalen på BI en del år senere. Røen snakket om identitetsbygging, målstyring, profilering og kultur. Det har virkelig skjedd en kulturendring i skolen, og derfor, med dette nummerets tema som utgangspunkt, bestemte jeg meg for å snakke med Røen og en av rektorene i Sandnesskolen. Dere må lese intervjuet. For her er det garantert mye nytt stoff for veldig mange. Temaet i dette årets første nummer av Næring i Sandnes er organisasjonskultur, og vi har besøkt en av de kanskje tydeligste av dem alle, IKEA. Hvordan sørger for eksempel varehussjef Skadberg for at IKEA-kulturen får gjenklang i alle de ansatte ved IKEA Forus? Og hvordan opplever de ansatte det er å jobbe i et slikt system? Vi har også besøkt konsulentbedriften Bouvet, der de også har et svært bevisst forhold til egen kultur, selv om de fleste i bedriften stort sett er plassert rundt i andre bedrifter. Hvorfor de er så opptatt av egen kultur, - det svarer de på i artikkelen på side 22. Entreprenørbedriften Malthus etablerte for noen år siden sin egen skole, Malthusskolen, for blant annet å sørge for at nyansatte i bedriften så tidlig som mulig skal eksponeres for det Malthus står for og forventer av sine ansatte. De benytter også skolekonseptet sitt til å bygge kompetanse i bedriften. Hvordan de har gjort det og hva det betyr, innvier HR-sjefen sammen med administrerende direktør oss i. Det spirer og gror i selskapsfloraen i Sandnes. Mellom hvert nummer som utgis av Næring i Sandnes, får vi rikholdige lister fra Brønnøysundregisteret med nyetablerte bedrifter, og i hvert nummer presenterer vi én av dem. Denne gangen har vi besøkt bedriften Norsolar i Welhavens vei ikke langt fra Sandnes sentrum. Solenergi er stikkordet. Gründerne har fått agenturet fra en av Europas fremste leverandør av solceller og tilbyr solcellepaneler både til boliger og næringsbygg. En annen nykomling er Det gode brygg, ølutsalget ikke langt fra Tinghuset i Sandnes, som har opplevd fantastiske måneder siden de startet opp i fjor høst og takker både kommune og kunder for en varm mottakelse. I år kommer Næring i Sandnes ut seks ganger i året, mot fjorårets fem. Takket være interesserte lesere og annonsører, kan vi satse ytterligere. Tusen takk for det. Vi gleder oss til å løfte fram og gi innblikk til det omfattende og spennende næringslivet i Sandnes også i 2015.

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

For unge voksne i tjue-årsalderen og til slutten av førtiårene, som bruker briller eller kontaktlinser, tilbyr vi behandling med Carl Zeiss femtoLASIK, tripple A software som er Zeiss nyeste behandlingsmetode for nærsynthet, hornhinneskjevhet og overlangsynthet.

Carl Zeiss femtoLASIK Presbyond Laser Blended Vision, som gir et alternativ til lesebriller, progressive briller og kontaktlinser.

Ny bedrift: Satser på solceller ......................................... 5

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹

Ønsker du et varig alternativ til briller, progressive briller eller kontaktlinser? Nå er løsningen her: Øyelaserbehandling for både unge voksne og godt voksne.

Æ

lnnhold

Neste Næring i Sandnes kommer ut 29. april 2015. Næring I SANDNES

‹‹ 3


NY fem

BEDRIFT

Norges mest effektive næringspark Nå har du muligheten til å leie produksjonshaller og kontorer i Norges mest moderne kombibygg til meget konkurransedyktige priser. TIL

!

LEIE

Plogfabrikkvegen 12: 477 m² kontor i 3. etasje og produksjonshall på 1270m²

Plogfabrikkvegen 14: 185m² kontor i 2. etasje og produksjonshall i overkant av 610m²

KONTAKTINFORMASJON:

LETT TILGJENGELIGHET FOR BÅDE PERSON- OG GODSTRANSPORT:

Godsterminalen i umiddelbar nærhet

20 minutter til flyplassen

25 minutter til Risavika havn

Per Steinar Lothe Tlf. 976 98 866, psl@lothe-solutions.no Siv-Grete Lea Tlf. 906 51 288, sgl@lothe-solutions.no

kverneland-naeringspark.no

Vital hudklinikk er spesialister på hud. Vi tilbyr det mest moderne og best dokumenterte innen hudfornyelse og hudforbedrende behandlinger. Som kunde hos oss får du alltid en grundig vurdering av huden din. En hudanalyse kan være som en del av en hudpleietime eller en ren konsultasjonstime.

ReSTyLaNe jevner ut rynker og linjer, bygge opp ansiktsstrukturer som kinnbein, kjevebein og hakeparti, lage større lepper, løfte øyebryn, endre på nesens form, fukte opp huden m.m.

SCITON IPL er ledende leverandør innen lys og laserbehandlinger. Fjerne/redusere pigmentflekker, samt forebygge dannelsen av nye pigmentflekker, fjerne/redusere sprengte blodkar, rosacea, couperose, uønsket hårvekst, oppstramming av hud (SkinTyte TM) og acne/kviser.

eLIxIR COSmeCeuTICaLS er Norges mest komplette og innovative kremserie mot hudproblemer og hudaldring. Alle produktene inneholder aktive virkestoffer med vitenskapelig dokumentert effekt.

Vi tilbyr også rynkereduserende behandlinger som: BOTOx som er mest brukt på mimikkrynker som sinterynken mellom øynene (glabella), rynkene i øyets ytterkant (kråketærne) samt de horisontale rynkene i pannen. Men det finnes også andre områder i ansiktet der botox kan benyttes med god effekt.

4

‹‹

Over 4 å Trim T r på owers i Sand nes!

Næring I SANDNES

I tillegg til kosmetisk medisinske behandlinger tilbyr vi alt innen tradisjonell hudpleie, fotpleie og massasje. Hos oss er du i trygge hender. SandneS - TrimTowers - Larsamyrå 18 StaVanger - Amfi Madla - Madlakrossen 9 Book time på resepsjon@vitalhudklinikk.no eller 52 69 70 00

Mye å vinne med solcellepanel, ifølge Norsolar i Sandnes.

Daglig leder i nystartede Norsolar, Tom Sigurd Gilje.

Satser på solceller Tekst/foto// bethi dirdal jåtun

Norsolar er navnet på Sandnes-selskapet som har ambisjoner om å gjøre solstråler til levevei. Selskapet ble etablert like før jul i fjor, og Enovas tilskuddsordning for boliger som velger solcellepanel, kom som en uventet julegave på det nye selskapet.

V

i visste allerede at Oslo kommune gir et tilskudd på 40 prosent til bygg som velger å legge til rette for solenergi, men at Enova skulle komme med sitt tilskudd på 35 prosent allerede nå, var mer enn vi hadde forventet, sier daglig leder i Norsolar, Tom Sigurd Gilje. Etter nesten 25 år i Sinus Elektro, har han valgt å gjøre gründer av seg, og eier det nye selskapet sammen med Kenneth Øvstebø.

God start Den januardagen Næring i Sandnes treffer ham på kontoret i Welhavens vei 9 i Sandnes, har han allerede mottatt tre henvendelser, noe han er synlig fornøyd med. – Vi er helt i startgropa, men har fått opp nettsiden og tatt kontakt med flere aktuelle og potensielle kunder primært i Sør-Norge, forteller han. – At responsen ikke lar vente på seg, lover godt. Gilje henvender seg primært til bygge- og elektrofirmaer. – Norge ligger langt etter Europa når det gjelder å nyttiggjøre seg fornybare energikilder, sier Gilje og viser blant annet til Tyskland som får halvparten av sitt energibehov dekket gjennom solenergi og vindkraft. – I Norge dominerer vannkraften totalt. Vi har ikke hatt behov for annet. – Men har vi det nå? – Alt tyder på at ulike typer solenergisystemer vil komme også i Norge. Stadig flere, både i privatmarkedet og i næringssammenheng, ønsker en miljøvennlig profil. Her i området kjenner vi for eksempel til et par

tilfeller fra Forus, der nye næringsbygg ønsket solenergisystemer, men der byggefirmaet ikke kunne imøtekomme dette. – Hvorfor ikke?

Norsk nybrottsarbeid – Grossistleddet for solenergisystemer i Norge er omtrent fraværende. Det finnes kun noen få forhandlere i Oslo og Trondheim, sier Gilje som ikke legger skjul på at de har ambisjoner om å bli en aktør å regne med. – Vi er utrolig heldige som har fått tyske SolarWorld, en av de største europeiske aktørene på dette markedet, som samarbeidspartner. De leverer komplette systemer og pakker, klare for montering og installasjon, noe som er en stor fordel både for oss og for kundene våre, forteller Gilje. SolarWolrd gir 30 års garanti på sine produkter, noe som borger for kvalitet. – Det er fullt mulig å få tak i langt rimelig­ ere produkter enn våre, men de er ikke i nær­ heten av å tilby samme garantier, opplyser han.

Installerer på eget hus Tom Sigurd Gilje var i sin tid med på å starte Vannkraftforeningen i Norge. Nå er det Solcelleforeningen som gjelder. – Det er viktig å få med seg det som rører seg i det norske markedet, samtidig som det også lønner seg å følge med på utviklingen internasjonalt. For det som skjer andre steder i verden, vil også komme hit, mener Gilje som ser for seg at det om ikke lenge bygges rekkehus med solcellepanel på taket. Dette er allerede gjort i et prosjekt i Kristiansand. Selv

venter han på solcellepanel til sin bolig om ikke lenge. Det samme gjør kompanjongen. – Installerer du et solenergisystem på trefire kilowatt, enten oppå eller som en integrert del av taket, vil det dekke rundt 30 prosent av boligens årlige energiforbruk. Dobler du antall solcellepaneler, nærmer du deg 60 prosents dekning, eksemplifiserer Gilje og påpeker at framtiden er fornybar.

Økt verdi med sol – Vi mener at solenergisystemer ikke bare vil bli mer vanlig, men på sikt også vil tilføre en vesentlig verdiøkning til både boliger og næringsbygg. Et bygg som selv produserer energi, er ikke bare framtidsrettet, men også miljøvennlig. Miljøaspektet gjør seg gjeldende på de fleste arenaer, og det nyetablerte tilskuddet til etablering av solenergisystemer fra Enovas side, er et tydelig tegn på hva som kommer, mener Gilje. Norsolar jobber også i forhold til offentlige anbud og sitter nå med et anbud fra Statsbygg til en verdi av 4-5 millioner kroner. – Dette er et uvanlig stort prosjekt, og derfor også svært spennende. Kunne vi hatt en fire-fem slike i løpet av ett år, hadde vi vært mer enn sikret, smiler Gilje, fullstendig klar over at han nok må smøre seg med noe tålmodighet før det er virkeligheten. For ham blir det viktig å fortsette arbeidet med å kontakte utvalgte aktører i Norge. Nærmarkedet er viktig, men for Gilje er også Oslo kommune et svært interessant marked så lenge det her gis både etableringstilskudd fra kommunalt og statlig hold.

Næring I SANDNES

‹‹ 5


Siv-Grete Lea og Per Steinar Lothe foran et av næringsbyggene Lothe Solutions har satt opp i Kverneland Næringspark.

Reduserer boligpriser med 30 prosent Tekst/FOTO// bethi dirdal jåtun

De skal bygge fremtidens boligblokker og næringsbygg til en pris 30 prosent lavere enn dagens. Mye tyder på at Per Steinar Lothe og Lothe Solutions kan skape en ny revolusjon i byggebransjen.

6

‹‹

Næring I SANDNES

M

annen bak Kverneland Næringspark, Lothe Bygg, nå Masiv Eiendom, og før det, Block Berge Bygg, sitter med eiersits og styreplasser i flere titalls selskaper og kjenner entreprenørbransjen ut og inn. Hans nye selskap, Lothe Solutions, er lokalisert på Kvål, og firmaskiltet ved inngangen har fått undertittelen ”gamlehjemmet”.

Må bygge billigere Han ler så han rister. – Vi er en gjeng med pensjonerte entreprenørfolk, - bortsett fra SivGrete, da. Gamlehjemmet er jo passende. Siv-Grete Lea begynte som daglig leder i Lothe Solutions rundt påsketider i fjor og trives svært godt på gamlehjemmet.

– Dette er en arbeidsplass utenom det vanlige. Her er det tonnevis med kompetanse, stor entusiasme og en måte å takle medgang og motgang på som inspirerer. Farten er høy, så det gjelder å henge med i svingene, smiler hun og forteller at hun i flere år har jobbet som leder av selskaper i endring. Render, Gjesdal Møbelfabrikk og Vikeså Trevare har alle hatt Lea i sjefsstolen. I Lothe Solutions er hun også daglig leder. Per Steinar Lothe er ikke i tvil om at Lothe Solutions vil kunne bidra til å revolusjonere boligbyggingen for framtiden. – Det er for dyrt å bygge i dag. Ordinære byggeprosjekter krever mye folk. Vi må forenkle prosessene. Bygge på måter som krever færre folk på byggeplassen, men som likevel holder dagens standard og vel så det, sier han ivrig og viser oss bildet av en fire-fem etasjers boligblokk med følgende tekst under: ”Konsept Boligblokk – Tunge materialer, Energieffektivitet”. – Du må huske at ett minutt med en håndverker koster 10 kroner pluss 2,50 kroner i moms, mens ett minutt med rådgivning koster 20 kroner pluss 5 kroner i moms, påpeker han og fortsetter. – Vi skal ikke ha noe med interiøret å gjøre, kun råbygget. Og slik vi nå tenker, kommer vi utelukkende til å operere med leilighetsstørrelser på 60 og 90 kvadratmeter. Vi må standardisere produktene. Det reduserer kostnadene betraktelig og sørger for at flere kan komme tidligere inn på boligmarkedet. Jeg vil lage boliger for alle. Mitt store forbilde er Gunnar Block Wathne! Uten sammenlikning for øvrig, men det han gjorde på 70-tallet, revolusjonerte boligbransjen. Folk flest hadde råd til å kjøpe typehusene til Block Wathne. Det er også vårt mål!

Både bolig og næring Tungmaterialene utvikler Lothe Solutions ved betongfabrikken Hå Element på Varhaug. – Har dere allerede konkrete prosjekter på gang? – Vi har flere, smiler de to. Samtalene med mulige samarbeidspartnere og aktører er allerede godt i gang, og første byggeprosjekt blir mest sannsynlig i Julebygda, ved Malmheim skule. – Her får vi antakeligvis anledning til å

teste ut konseptet om ikke lenge, bekrefter de to. I tillegg til boligblokker satser også Lothe Solutions på næringsbygg. Her anvendes de samme prinsippene som på boligsiden, med tunge elementer og standard løsninger. Flere Lothe Solutions-bygg er allerede å finne i Kverneland Næringspark. – Det vanlige er å planlegge et næringsbygg med en horisont på ti år. Vi tenker 50, 60, 70 år fram i tid. Mindre og mellomstore produksjonsbedrifter trenger lokaler de kan vokse i på sikt. Det har vi tatt hensyn til, sier Lothe. – Hvem er en typisk Lothe Solutions-kunde? – Tomteeiere som vil bygge boligblokk og som kan tilpasse vårt konsept til reguleringsplanen, kommer det kjapt og nærmest enstemmig fra de to.

Lysten til å få det til Lothe Solutions ble til på Per Steinar Lothes 70-årsdag for nærmere to år siden. – Selskapet ble etablert med utgangspunkt i Kverneland Næringspark, for å utvikle og sette opp næringsbygg der. At det skulle bli til noe utover det, var overhodet ikke i min tanke. Men da Lothe Bygg, med Magne Svendsen på eiersiden, valgte å skifte navn til Masiv, ble lysten for stor til å utvikle et boligkonsept i Lothe Solutions, en baby jeg har gått svanger med i en fem-seks år, forklarer han. Mens mange 70-åringer er glade over å tilbringe tid i pensjonisttilværelsen, velger den over 70 år gamle Lothe altså å gründe et nytt entreprenørselskap. Hva er drivkraften? – Lysten, kommer det kontant. – Jeg finner stor glede i dette. Med glimt i øyet forteller gründeren fra Julebygda i Sandnes at han operer i 20-årssykluser. – I Block Berge fikk jeg være med å bygge opp et selskap så å si fra starten av. Jeg ble ansatt som nummer åtte. Men etter rundt 20 år forlot jeg selskapet. Da var det blitt for stort for en gründer som meg. Det samme skjedde i Lothe Bygg. De siste årene plasserte jeg meg selv riktignok bevisst i baksetet for at bedriften skulle få utvikle seg videre. Også der gikk det 20 år. Nå er jeg i startgropa på siste 20-årsprosjekt, ler han fornøyd og legger til at mulighetene aldri har sett bedre ut.

Næring I SANDNES

‹‹ 7


Tekst/FOTO// tore friestad

Kjøpesenteret Bystasjonen skal være begynnelsen på «nye Sandnes sentrum». Selv om åpningsperioden har vært litt under pari, har senterleder Tove Sivertsen fremdeles klokketro på suksess på lang sikt, og får støtte fra tre av sine leietakere.

V

i omsatte for 25 millioner kroner i desember, men hadde ambisjoner om noe høyere tall. Men det er en kjent sak at det tar litt tid å endre folks handlevaner, og vi får veldig mye skryt. Så nå handler det om å la enda flere få vite hvem vi er og hvorfor de skal handle i Sandnes sentrum, sier senterleder Tove Sivertsen.

Fullt hus til påske

BYSTASJONEN: Til påske skal alle leietakerne være på plass.

Ålreite åpningsmåneder

Hun mener at det ennå er for tidlig å vurdere hvorvidt Bystasjonen er en suksess eller ei. – Vi er ennå i en innkjøringsfase og trenger å få alt på plass og se hvordan det fungerer som helhet før vi gjør opp regnskap. Det gjenstår nemlig noen butikkåpninger, og det at vi har fungert uten full kapasitet har selvsagt hatt mye å si for resultatet, påpeker hun. Sivertsen gleder seg i tillegg stort til å få inn legesenter, kiropraktor og velvære- og helseklinikk, som skal være i tredjeetasjen av senteret sammen med Sats Elixia, i tillegg til Sandnes Eiendomsselskap og Handelsbanken. – Det vil gi enda mer trafikk og trøkk på bygget når vi har fullt hus til påske. Butikkmiksen er god, og vil bli enda bedre når alt er på plass. Det, kombinert med de utrolig serviceinnstilte butikkmedarbeiderne vi har her, gjør at jeg har klokketro på at Bystasjonen skal bli en suksess, fastslår senterlederen.

Pangstart på 2015 Liv Reidun Skjæveland er leder på Sats Elixia og sier at de gleder seg til å få plass naboene

SELVE HJERTET: Kjersti Fornæss, eier av Jordbærpikene.

8

‹‹

Næring I SANDNES

GREP SJANSEN: Tone Elisabeth Høland, daglig leder på Match, Bystasjonen.

FORNØYD: Liv Reidun Skjæveland, leder av Sats Elixia.

i det som omtales som «helseetasjen», men at hun allerede er fornøyd med tilværelsen i Bystasjonen. – Vi åpnet jo i det som er lavsesong for trening, men det har bare gått bedre og bedre, og vi har fått en pangstart på 2015. Skjæveland har troen på at suksessen til treningssenteret vil fortsette. – Bystasjonen ligger ideelt til for oss som satser mot alle aldersgrupper, siden man ikke kommer mer sentralt i Sandnes, er nær togstasjonen og har parkering i underetasjen. Kombinert med at vi har et bredt utvalg treningsmuligheter, med alt fra Hot Mojo, et yogakonsept i en 38-graders varm sal, til vår store satsing på sykkel, er jeg sikker på at vi vil få mange nye medlemmer fremover, sier hun.

På høyde med Kvadrat og M44 Positiv er også Tone Elisabeth Høland, som er daglig leder på Match. – Match har aldri hatt butikk i Sandnes sentrum før, men da vi fikk mulighet til å ta plass i store, flotte lokaler på et spennende senter midt i hjertet av Sandnes, måtte vi gripe sjansen, og det angrer vi ikke på. Som alle butikksjefer ville jeg selvsagt gjerne hatt flere kunder, men når man ser på tallene våre er vi helt på høyde med Match på Kvadrat og M44, noe vi er kjempefornøyd med, spesielt siden vi holder til på et helt nytt kjøpesenter. Hun tror nemlig at det ennå finnes de som drar andre steder for å handle fordi de ikke er klar over hva som faktisk er tilgjengelig

HØYERE AMBISJONER: Tove Sivertsen, senterleder ved Bystasjonen i Sandnes sentrum.

på Bystasjonen og ellers i Sandnes sentrum. – Det tar selvsagt tid å endre handlevanene til folk, men jeg er sikker på at flere og flere nå får øynene opp for det gode handletilbudet vi har i Sandnes. Bystasjonen er en viktig del av satsingen på denne byen som handelsdestinasjon, og er et spenstig senter med en bra profil og super atmosfære, påpeker Høland.

Hjertet på Bystasjonen Den kanskje viktigste faktoren for god atmosfære på Bystasjonen, og det senterleder Tove Sivertsen omtaler som «hjertet på senteret», er Jordbærpikene. – Det har gått kjempebra siden åpningen, jeg har bare smilt hele veien. Vi har blitt veldig godt mottatt og blir av mange regnet som den nye møteplassen i Sandnes på grunn av vår flotte plassering, sier Kjersti Fornæss, eier av Jordbærpikene, som har troen på at Bystasjonen vil befeste sin posisjon som «stedet å være». – Vi er stolte av å være en del av å skape et mer spennende og samlet Sandnes sentrum. Det går allerede bra for oss her, men jeg er overbevist om at det vil gå enda bedre i fremtiden. Nå er jeg spent på hva mer som kommer på Bystasjonen, og det er jeg sikker på at mange andre i Sandnes også er, smiler hun.

URBANT: Moderne i Bystasjonen.

Næring I SANDNES

‹‹ 9


‹‹

Tekst/FOTO//siri m. helstrup//ILL/Kathrine Kristiansen

Sandnes

gauken

Jeg tror faste ansatte gir kundene trygghet. Det gjelder også Far som fremdeles jobber her. Vi får gjerne telefon med spørsmål om gamle Per e der i dag.

l Sandnesgauken portretterer vi en Sandnesbu med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper innen et område. Sandnesgauken har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Dette er en fast serie i Næring i Sandnes, og den som portretteres får et portrett av seg selv i gave. Kathrine Kristiansen er fast illustratør.

fakta • • •

Navn: Karin Hetland Grønsund Stilling: Daglig leder i Hetland Sport Sivil status: Gift, 3 barn

faren ble 50, overlot han roret til sine to barn. Broren Paul er styreformann mens hun selv er daglig leder. – Og eg har ikkje tregt ein dag, forsikrer Karin. – Med så gode kollegaer er vi et veldig sammensveiset team! Og vi ser at til og med ungdommer som har jobbet her og nå utdanner seg til de flotteste yrker, kommer tilbake igjen og igjen. Også flere i familien er med: – Både mannen min, Per, broren min Paul, sønnen min og av og til Far og niese er her, ler Karin. – Men hvordan unngår man da konflikter som påvirker både arbeidsdagen og familieselskap? – Alle har sine roller. Vi er selvsagt ikke enige om alt – og det skal vi heller ikke være.

Personlig trygghet

Sporty leder Karin Hetland Grønsund hadde aldri en karriere i familiebedriften Hetland Sport i tankene. Nå kan hun ikke tenke seg et liv uten.

I

1936 startet Karin Hetland Grønsunds farfar, Paul Hetland, butikk i Løa i Sandnes sentrum. – Der solgte og reparerte han sykler. Men i tillegg hadde han varer som maling, støvsugere og barnevogner. En stund hadde han også agenturet på Electrolux hvitevarer, forteller Karin.

10

‹‹

Næring I SANDNES

Blant sykkelsortimentet var også farfarens eget merke ”Stjernen”. – Da Farfar døde i 1968, overtok Far – som da var 21 år – og han endret konseptet til en rendyrket sportsbutikk.

Ryddige roller Tredje generasjon Hetland hadde ulike planer

for framtiden: – Broren min har alltid jobbet her, og jeg var her litt som ungdom. Men deretter begynte jeg i oljebransjen innen Human Resources (HR). Det var veldig viktig for meg! I mange år var tanken på å jobbe i familiebedriften helt utenkelig for Karin. Men litt etter litt ble hun stadig mer involvert, og da

Teamet til Karin & co. består av 10-12 årsverk fordelt på 16-17 ansatte. – Personlig kundeservice og kompetanse er essensielt for oss, så de ansatte får grundig opplæring. Men mange av de som jobber her har også drevet med ulike idretter som innebandy og skiskyting, og vet derfor hva det er snakk om. Hun nevner butikksjef Stian som et godt eksempel: – Han startet her i arbeidsuka som 14-åring. Nå er han blitt 28 og butikksjef – han er veldig flink i butikken. Ellers er det flere som kan skryte av grundig erfaring i faget. – Til sommeren har de to damene her vært her 25 år! Hun gir dem mye av æren for at butikken har en rekke gode stamkunder. – Jeg tror faste ansatte gir kundene trygghet. Det gjelder også Far som fremdeles jobber her. Vi får gjerne telefon med spørsmål om gamle Per e der i dag. Og er han det, så kommer de innom.

Gode råd For 20 år siden startet Hetland Sport med klubbkonseptet:

For tre år siden flyttet Hetland Sport inn i ”nye” lokaler i Huset Vårt.

– Vi har avtaler med flere klubber, lag og bedrifter – og dette har det blitt stadig mer av de siste årene. Folk har generelt blitt mer interessert i idrett, og ikke minst blitt flinkere til å gå på tur. Det varmer hjertet til Karin, som selv har turgåing som favorittaktivitet. – Det er jo noe som passer for alle! Selv

liker jeg både å rusle rundt hjemme og å være på fjellet. Jeg trives godt med å være ute i det hele tatt. Det er selvsagt et pluss for uerfarne kunder som trenger gode råd til sin første naturopplevelse. – Da kan jeg fortelle dem en del om det. Det er morsomt å følge med på utviklingen; Jeg ser gjerne at de starter opp i vanlige klær ved

Næring I SANDNES

‹‹ 11


Æ I hvert nummer av Næring i Sandnes velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler.

TEMA

14

Smører på Broren Paul og mannen Per har alltid likt å gå på langrenn. – Det at vi har blitt kjent som ”langrennsspesialisten” har ikke vært noen bevisst strategi, men det henger nok sammen med interessen deres. Og så har vi vært heldige når vi har smurt. Fram til påske går det på høygir hos Hetland med sliping og smøring av en enorm mengde ski. Men, skisesongen er ikke lenger forbeholdt snø og vinter: – Rulleski er på vei opp. Og vi er jo veldig glade i Blink, hvor vi deler ut rulleski til utøverne. I tillegg arrangerer de da camp for ungene slik at de også kan få prøve seg. Vi har vel funnet nisjen vår – samtidig som vi alltid er åpne for nye ting.

Ekte og inderlig Noen av stamkundene var skeptiske da Het-

12

‹‹

Næring I SANDNES

land Sport etter en mannsalder i Løa, flyttet inn i Huset Vårt. – Det var rett og slett på grunn av plassmangel. En stund hadde vi to separate avdelinger, men det kunne til tider være veldig utfordrende. For meg er det ”sjel” i lokalene her også – jeg vokste opp i nabohuset, forteller Karin. Familiebedriften holder stø kurs, på tross av stadig større konkurranse i markedet. – Me må ver goe på det med kan! Og så kan de store kjedene gjøre det de kan. Som familiebedrift må vi nok gå mer inn i det. Den daglige lederen understreker at de skal være en butikk for alle, med fokus på personlig service og kvalitet. – Da kommer kundene gjerne tilbake. Og for å drive med dette må du ha passion! Det er et godt uttrykk, synes jeg – det inneholder så mye inderlighet. Og min passion for jobben vokser hele tiden.

Helt topp Det er liten tvil om at Karin Hetland Grønsund er en person som trives med å være på jobb.

17

‹‹

19

‹‹

24

‹‹

Organisasjonskultur

– Eg har ikkje tregt ein dag, sier Karin Hetland Grønsund om at hun hoppet av oljebransjen til fordel for familiebedriften.

Stokkelandsvannet. De prøver seg litt fram. Så utstyrer de seg etter hvert – og da kommer de til oss. Da lurer de på hva de trenger og hvorfor.

‹‹

Fellesnevneren vil alltid være Sandnesrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

– Men jeg prøver å ta fri av og til. Da drar vi gjerne til hytta på fjellet, eller jeg koser meg med barnebarn. Den eldste sønnen min driver med triatlon, så da blir vi gjerne med på reiser verden rundt. Den andre sønnen vår drev med BMX, så vi har reist mye rundt sammen med ham også. – Er det obligatorisk å drive med idrett når man er født i Hetland-familien? Karin ler: – Nei, den yngste begynte ikke med noen idrett før han var 15. Hun tror ikke det er lurt å presse noen til det, man må ha lyst til det selv. – Men det er alltid kjekt hvis noen ansatte brenner for noe – da kan det være smittsomt! Selv om Karin er blitt bestemor, har hun ingen planer om å pensjonere seg. – Det er ingen hemmelighet at hvis jeg har helsa i behold, vil jeg gjerne jobbe så lenge som mulig! Og for å ivareta det gode arbeidsmiljøet fokuserer hun på glede, motivasjon – og det å være litt vågale. – Me vil te topps! Og noen topper er Kilimanjaro, andre er Dalsnuten!

I årets første nummer av Næring i Sandnes står organisasjonskultur i fokus, og vi har blant annet besøkt Malthus, modulentreprenørbedriten på Forus, og IT-konsulentselskapet Bouvet, som begge gir oss interessante innspill. Vi har også tatt turen til Stangeland skole, der rektor benytter modeller fra næringslivet i utviklingen av skolen. Spennende! Hva er det med organisasjonskulturen som er så avgjørende? Hvordan jobber lokale bedrifter med saken, og hva kan vi lære av hverandre? På de neste sidene får du mange gode innspill til både inspirasjon og ettertanke.

‹‹

N æ r i n g Ii SsAa NnDdNnEeSs

‹‹‹ 13


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur

Synlig ledelse

Økonomi- og finansansatte under Malthus-festivalen i februar i fjor, der ny visuell profil ble lansert.

Konsernsjef Espen Ingebretsen og HRManager Camilla H. Rekdal i Malthus bruker lego som kulturbygger.

«Uansett hvem du møter, skal du møte den samme gode Malthus-opplevelsen» Tekst/FOTO// bethi dirdal jåtun

Dette var et vesentlig utgangspunktet for etableringen av Malthusskolen for åtte år siden. Den internasjonale modulbyggentreprenøren med hovedkontor på Forus ønsket å sikre utvikling av riktig kompetanse i organisasjonen, og medarbeiderundersøkelser viser at satsingen lønner seg.

M

arginene i vår bransje er ikke enorme, og derfor er de såkalt myke investeringene som regel gjenstand for diskusjon. Den hyppigste innvendingen går på om investeringen lønner seg. De ansatte kan jo slutte, selv etter relativt kort tid. Men hva

14

‹‹

Næring I SANDNES

om vi ikke investerer i opplæring og vedkommende fortsetter i selskapet? Konsernsjef Espen Ingebretsen lar spørsmålet henge noen sekunder i luften på kontoret i fjerde etasje i Vassbotnen 1 på Sandnessiden av Forus før HR-manager Camilla H. Rekdal

skyter inn:

Flere samarbeidspartnere – Når vi velger å ta folk ut av den daglige driften og inn i Malthusskolen er vi opptatt av at de skal trene på det de lærer. Malthusskolen

er ingen hvilepute der eksterne kursholdere og forelesere gjør brorparten av jobben. De ansatte må selv bidra. Rett og slett øve seg i det som til enhver tid står i fokus, sier hun. Malthus benytter ulike samarbeidspartnere i arbeidet ved Malthusskolen. – Alt etter fagområde. Vi ønsker selvsagt spisskompetanse i opplæringen når vi i fjor arrangerte salgstrening for selgerne våre, eller året før det prosjektledertrening for prosjektlederne, legger Ingebretsen til. I år er det lederne som står for tur. Ekstern samarbeidspartner er ikke valgt enda, men det jobbes med saken. – Lederutvikling er en kontinuerlig prosess hos oss, men når vi i år velger å arrangere ledertrening under Malthusskolen, er det blant annet for å sette fokus på bestemte områder, sier konsernsjefen.

Malthusfamilien HR-sjefen forteller at Malthus har etablert systemer som analyserer kompetansegap i organisasjonen. Det gjør at de kan være tettere på den ansatte og identifisere den enkeltes behov. – I tillegg trekker vi inn eksterne samarbeidspartnere for å få friske øyne på organisasjonen. De kan lettere fange opp tendenser vi gjerne selv overser, påpeker hun. Både interne og eksterne undersøkelser viser at Malthus-ansatte scorer høyt på empati. – Vi har lenge brukt begrepet ”Malthusfamilien”, noe som gjenspeiler at vi ønsker hverandres beste, at vi tar vare på hverandre og er gode med hverandre, tror Rekdal. – Noe av det som tente meg da jeg takket ja til jobben som konsernsjef var nettopp kulturen og samholdet i Malthus, - ånden i bedriften om du vil. Jeg er opptatt av verdibasert ledelse. Et verdiforankret fundament og en felles kultur gir bedre resultater, påpeker konsernsjefen.

Kulturbygger Etableringen av Malthusskolen i 2007 lå ikke bare i behovet for å utvikle riktig kompetanse

i bedriften, men også i et stadig mer bevisst forhold til betydningen av å bygge en felles bedriftskultur. – Behovet for å videreforedle og styrke en allerede eksisterende kultur i selskapet var helt klart avgjørende for etableringen av vår egen skole. Ikke minst så vi viktigheten av å få de nyansatte inn i riktige spor allerede fra starten av, sier Rekdal. Alle nytilsatte i Malthus får et to dagers introduksjonskurs på Malthusskolen i hovedadministrasjonen på Forus. – Vi ønsker at de nye skal møte flest mulig raskest mulig. Med flere regionskontorer i Norge, og med kontorer også i Canada og Storbritannia, kan det lett oppstå subkulturer om vi ikke hele tiden jobber for å få alle med på laget. Og selv om vi har det ypperste utstyr for videokonferanser og for telefonsamtaler der vi ser hverandre, kan det aldri erstatte et personlig møte, sier HR-manageren som tross gode rutiner likevel ser et stort utviklingspotensiale i Malthusskolen.

Program for nyansatte – Vi har fortsatt mye å jobbe videre med. Blant annet har vi en del å gå på når det gjelder systematikken i opplæringen av de nyansatte. I dag hviler fortsatt mye på i hvor stor grad den enkelte leder har tid til å involvere seg. Vi må sørge for at opplæringen ikke er avhengig av nærmeste leders allerede travle tidsplan. – Vi vil forenkle prosessen, skyter konsernsjefen inn. – Samlingen for de nyansatte er svært viktig. Fra første stund skaper den en forståelse av hva vi jobber med og ikke minst hvordan vi gjør det. Han understreker ellers at mye viktig arbeid også gjøres forut for nyansettelsene: – Vi er på jakt etter tilpasningskvaliteter i de vi ansetter. Står to kandidater likt rent kvalifikasjonsmessig, velger vi den som fremstår som mest tilpasningsdyktig og som har de personlige egenskapene som underbygger vårt arbeidsmiljø, sier han.

Ingebretsen er opptatt av synlig ledelse og er opptatt av å etterleve grunnprinsippene i organisasjonen. – Hva innebærer det rent konkret? – Det går blant annet på å støtte og se den enkelte medarbeider. Være til stede og sørge for at ikke bare medarbeiderne i umiddelbar nærhet får oppmerksomhet. De øvrige kontorene er en like viktig del av familien, sier han. Malthusskolen bygger på de tre pilarene fagutvikling, ledelsesutvikling og nyansattintroduksjon, en oppbygning ledelsen er fornøyd med og vil videreutvikle i årene som kommer. I tillegg har de etablert et nytt tilskudd som for så vidt ikke har direkte med skolen å gjøre, men som er et tiltak i arbeidet med å styrke Malthuskulturen.

Malthus-festivalen – Det visuelle er viktig, og i fjor lanserte vi vår nye profil først for ansatte og så for omverdenen. Forut for dette arbeidet kjørte vi en øvelse der hele organisasjonen fikk redefinere kjerneverdiene våre. Rebranding og redefinering av verdiene ble lansert under Malthus-festivalen, som vi også har til hensikt å arrangere igjen. I fjor leide vi hotell Residens i Sandnes, flydde inn alle medarbeidere og jobbet og gledet oss sammen fra fredag til søndag. Festivalen var en kombinasjon av faglig innhold, strategisk utvikling og samhold der vi blant annet benyttet Lego Serious Play. De to lederne i Malthus sitter plutselig foroverlent på stolen, ivrige og gestikulerende i sine beskrivelser av det som viste seg å bli en fantastisk studie i problemløsning, samarbeid, beslutningstaking og løsninger. Legobyggingen synliggjorde på en unik måte de forskjellige ansatte og var en svært lærerik opplevelse for de to øverste lederne som fikk gå rundt i de forskjellige gruppene og bivåne det hele. – Lærerikt og ikke minst utrolig gøy, understreker Ingebretsen. At Malthus-Festivalen var et vellykket arrangement, ser vi på Ingebretsen og Rekdal som begge er klar for en liknende myk investering også i fremtiden. – 2015 blir ikke et jubelår i Norge. Utviklingen i olje og gass-markedene påvirker også vår virksomhet, spesielt i Canada. Men vi har et godt fundament og flere forretningsområder som tikker og går, så det er ingen grunn til bekymring. Men trangere tider gjør at vi i større grad tar oss tid til å se oss selv nærmere etter i sømmene, og for vår del har vi jobbet en del med fokus. Vi har vært spredt på mange ulike felt, nå er vi opptatt av å tydeliggjøre våre kjerneprodukter både overfor omverdenen og egne ansatte. Det er også en del av Malthusskole-kulturen, sier Espen Ingebretsen.

Næring I SANDNES

‹‹ 15


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur

Viktig å se hverandre – Målet er å få en forsterket og felles salgskultur i Malthus, og salgstreningen i fjor, der vi møttes til jevnlige samlinger, var verdifull ikke minst med tanke på inspirasjon, samspill og lagspill.

D

et sier Helge Gunnar Garnes Nesse, selger i Malthus i snart fire år, med tilholdssted ved hovedkontoret på Forus og ansvarsområdet ”Bygg”. – For meg var fjorårets salgstrening i Malthusskolen nærmest en påminner om at jeg fortsatt har en del faglig ballast intakt. Det var i seg selv veldig inspirerende. Dernest var den viktig i forhold til å øke bevisstheten rundt salgsprosesser, sier Nesse som har sin faglige bakgrunn som sivilmarkedsfører fra Norges Markedshøyskole/BI.

Fokus på markedsovervåking Han forteller at salgstreningen framhevet viktigheten av markedsovervåking, det å følge med på utvalgte kunder, hva de foretar seg,

hvilke planer de har, og på bakgrunn av det gjøre relevante framstøt. – Dette opplevde jeg var en viktig påminner for alle, og jeg tror flere la inn en del nye rutiner som følge av dette, sier han.

– Vi har allverdens utstyr for å kommunisere med våre kolleger andre steder, men ingenting kan erstatte den personlige kontakten ansikt til ansikt. Det var kanskje det aller viktigste med kurset for min del.

Kjennskap øker erfaringsdeling Nesse begynte i Malthus i 2011 og forteller at det gikk relativt lang tid før han traff alle selgerne fra de andre avdelingskontorene i Malthus samlet i ett fora. – Samlingene har gitt et forsterket samhold mellom selgerne, på kryss av fylkesgrenser. Selgertreningen i fjor bidro ikke minst til at vi ble langt bedre kjent med hverandre, noe som både bidrar til større åpenhet og større grad av erfaringsdeling, mener han.

Ti typiske trekk ved norsk forretningskultur Hvordan oppfatter utlandet den norske forretningskulturen? Her er ti generelle trekk basert på intervjuer med utlendinger ansatt i norske selskaper som opererer i maritim sektor internasjonalt. 1. Omsorgsfull

7. Utålmodige

“Norwegians are caring”, sa en i Litauen, og med det mente han at norske ledere har omsorg for sine ansatte, også ute i verden.

I Kina fikk vi høre at norske ledere ofte er utålmodige: “Norwegian companies often do not think long-term, and they do not use the networks for what they are worth”. I Brasil sa de: “Brazilians love small talks before the meeting starts”.

2. Konsensussøkende Norske ledere søker ofte konsensus, eller som en annen i Litauen sa: “Norwegians say: ‘Let’s talk. Let’s reflect. Lithuanians say: ‘Let’s act’”.

Mange oppfatter at norske ledere er redde for å ta beslutninger: “Someone needs to make the final decision; otherwise sometimes decisions could not be made at all”, hørte vi også i Litauen

Tross våre hjemlige bekymringer over norsk utdanningsnivå, oppfatter store deler av verden at vi har et fortrinn i høy kompetanse. “To me it was a surprise that they did not have a problem to read the drawings”, sa en i Brasil, og mente at kompetansen var så innebygd i erfaringene at en god skipsbygger ikke trenger detaljerte instrukser.

4. Norsk arbeidskultur oppheves av ferieloven!

9. …men vi forstår ikke alltid at andre også kan ha det

Norske ledere verdsetter fritid og ferier høyt, mener mange, som i Brasil: “When we asked them what to do with the broken equipment, they said that they could not answer us due to vacation!”

“They should have sent people here to learn”, sa en i Brasil.

3. Beslutningsvegrende

Helge Gunnar Garnes Nesse er selger i Malthus, Forus.

Skaper trygghet

5. Gode på flate organisasjoner og prosjekt­ organisering “You have taught us how to work in projects”, sa de i Brazil.

En individuell treningsplan for hver av deltakerne var utgangspunktet for Malthusselgernes reise gjennom salgstreningsopplegget ved Malthusskolen i fjor.

D

et var så bra at det var trening og ikke kurs! Det mener Nina Sørhaug Hagen, selger og utleieansvarlig av entreprenørmoduler for Malthus på Kløfta, Region Øst. Hun har jobbet åtte og et halvt år i selskapet og opplevde fjorårets selgertrening under Malthusskolen som svært matnyttig.

Presentasjoner for hverandre – Vi etablerte og fulgte vår egen individuelle treningsplan gjennom hele perioden, holdt presentasjoner overfor hverandre, fremla funn og erfaringer. Utrolig lærerikt, sier hun. Treningsplanen ble utformet ut fra den enkeltes sterke og svake sider, på hva den enkelte behøvde å strekke seg etter og på hva vedkommende var mer komfortabel med. – For meg har dette bidratt til at jeg er blitt tryggere i salgsprosessen, sier hun.

16

‹‹

Næring I SANDNES

Lagt om rutiner Hun hadde møtt alle selgerne i ulike anledninger tidligere, men aldri fått anledning til å jobbe sammen med dem på denne måten. – Dette var en veldig fin måte å lære på, sier hun og forteller at hun allerede har lagt om noen av rutinene som følge av salgstreningen. – Det går først og fremst på forberedelser. Jeg er blitt minnet på hvor viktige de er og har lagt det inn som krav overfor meg selv.

6. ...men nordmenn forstår ikke hierarkiske strukturer “If you are too modest as manager, the Lithuanians will not respect you”, sa en i Litauen. I Brasil sa en annen: “We don’t like the matrix. There should be only one Boss”

10. Etnosentrisk Omverden oppfatter ofte at vi nordmenn tror vi vet best om alt. Vi er etnosentriske i betydning av at vi vurderer andre kulturer på grunnlag av at vi mener vår egen er best. “We report, but they do not listen”, sa en i Brasil om nordmenn. I Shanghai sa en annen “Norwegians think they understand China, but they don’t”. (Kilde: Prof. Rolv Petter Amdam, Handelshøyskolen BI)

Naboen flytter fra Forus

Konkret Ingen av de øvrige selgerne var nye ansikter for henne, men tidligere har hun utelukkende møtt dem i større fellessamlinger. – Nå holdt vi presentasjoner og rapporterte på ting vi hadde bestemt oss for å gjøre. Vi fikk også innblikk i hvilke rammebetingelser vi kunne gjøre noe med for å nå målene våre. Det var veldig nyttig, sier hun.

8. Høy kompetanse

Nina Sørhaug Hagen, selger og utleieansvarlig av entreprenørmoduler i Malthus, Kløfta.

Naboen har flyttet fra Forus til Kverneland Næringspark. Foto: naboen.no

Det skriver Naboen i en pressemelding ved starten av 2015. I begynnelsen av januar flyttet utleiebedriften hovedadministrasjonen, salgsteam og alle store maskiner fra Forus til nye lokaler på Kverneland, i Klepp kommune. Naboen, som tidligere har hatt hovedkontoret på Forus mellom Stavanger og Sandnes, skriver i pressemeldingen at de kommer til å drive akkurat som før.

Ti mest/minst stressende jobber i 2014 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Yrkessoldat / Audiolog Militærgeneral / Hårstylist Brannmann / Gullsmed Pilot / Universitetsprofessor Eventkoordinator / Skredder PR-sjef / Kostholdsekspert Næringslivsleder / Med. journaltekniker 8. Avisjournalist / Bibliotekar 9. Politi / Art Director 10. Drosjesjåfør / Borepressoperatør (Kilde: Karrierenettstedet CareerCast)

Næring I SANDNES

‹‹ 17


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur

Verdien av IKEA

lysning. I tillegg laget vi flatpakkede hytter som erstattet teltene. Hyttene har dører som kan lukkes og låses, samt solcellepanel på taket. Disse relativt enkle tiltakene har revolusjonert livene til flyktningene.

Lede ved eksempel

Tekst/foto// siri m. helstrup

Hans Inge Skadberg har lagt dressen på hylla og trekker i samme uniform som sine 350 kollegaer. – Jeg er ikke viktigere enn noen andre, tvert imot, sier han.

I

kea Foundation gir 100 millioner euro hvert år til ulike prosjekter i den 3. verden, sier Hans Inge Skadberg stolt. Han er varehussjef på Ikea Forus, men engasjementet for jobben strekker seg langt utenfor landegrensene. – Vi er et verdidrevet selskap, og det er det som gjør det så kjekt å jobbe her!

Verdifull grunnmur Tanken er at jo større selskap, desto større samfunnsansvar. – Det gjelder på alle områder, også miljø. ”Bærekraft” er en av hjørnesteinene i verdigrunnlaget vårt. Derfor prøver vi å gjøre miljøregnskapet vårt så positivt som mulig. Flatpakkede varer tar liten plass og følgelig minsker miljøkostnadene ved transport, blandebatteriene våre sparer vann og LED–lys sparer energi. Og innen 2020 skal samtlige av leverandørene våre være miljøsertifisert, noe vi langt på vei er i mål med allerede. I 2013 var Ikea blant organisasjonene som sammen med World Wide Fund for Nature (WWF) stiftet Better Cotton Initiative (BCI), et tiltak for å gjøre bomullsproduksjonen mer bærekraftig og samtidig øke inntektene til bøndene. – Dette er i tråd med Ikeas visjon: Å skape en bedre hverdag for de mange mennesker. Og

‹‹

– For meg er visjonen og verdiene selve ledestjernen! sier varehussjef ved Ikea Forus, Hans Inge Skadberg.

da gjelder det ikke bare kundene våre, men også leverandører og ansatte. Mennesker er vår største ressurs og følgelig en annen hjørnestein, forteller Hans Inge.

Ikea er verdens 8. største bedrift med totalt 164.000 ansatte. Til sammenligning har Sandnes kommune 73.198 innbyggere.

18

‹‹

Næring I SANDNES

Huser flyktninger Ikea jobber ikke bare for å gi oss pene sofatrekk og lysekroner, men også for å bedre hverdagen til de som har minst. – Bortsett fra den britiske stat, er vi den største bidragsyteren i India, der vi jobber mest. Og det er ikke bare snakk om å gi penger, men ingeniørene og designerne våre utvikler også produkter tilpasset ulike forhold. For eksempel var ett av de største problemene i flyktningeleirene i Syria at det ble begått mye vold og voldtekt i mørket, så det de ønsket seg mest var lys. Vi utstyrte gatene med LED–be-

Varehuset på Forus var blant de første som ble etablert i Norge, med Hans Inge som leder i to omganger. Konseptet født av Ingvar Kamprad i de svenske skoger for en mannsalder siden, har nå slått rot i 361 varehus verden over. – Arbeidet er blitt intensivert og profesjonalisert de siste 20 årene, forteller Hans Inge. – Men visjonene og verdiene er de samme – uansett når og hvor du er i verden. Og bortsett fra enkelte små oppstartsproblemer, fungerer dette faktisk utrolig godt innenfor ulike tradisjoner og kulturer. I tillegg til bærekraft og mennesker, er det ”lower cost” og ”growing Ikea” som utgjør grunnmuren til møbelgiganten. – Vi har en person på huset som har et eget ansvar for å implementere disse bærekraftverdiene, for eksempel ved å arrangere byttekvelder for de ansatte. Men hver enkelt har et ansvar og er velkommen til å komme med innspill til hvordan være ”ressursgjerrige”. Nyansatte får grundig opplæring i både arbeidsoppgaver, verdier og forretningsplan før de får utlevert uniformen, men ”Ikea–skolen” er noe de går på hele tiden. – Det skal gjennomsyre arbeidet vi gjør. Det gjelder ikke minst lederne som skal være et godt eksempel. Vann renner nedover! Så selv om vi er proffe på ulike felt, har vi likevel en ”flat struktur” i organisasjonen. Vi skal vokse sammen, og det betyr at alle har ansvar, ydmykhet og viljestyrke til å hele tiden jobbe for å bli bedre. Så i grunnleggerens ånd bærer også varehussjefen navneskilt med fornavn samt den velkjente blå og gule uniformen. – Det er også veldig praktisk, så slipper jeg å tenke på hva jeg skal ha på meg i morgen, ler Hans Inge.

Sanker stemmer Ikea er verdens 8. største bedrift med totalt 164.000 ansatte. Til sammenligning har Sandnes kommune 73.198 innbyggere (per 1. oktober 2014). Hovedmålet til varehussjefen på Forus, er å få engasjert alle sine 350 ansatte: – Det er der de gode ideene er! Folk skaper Ikea. Og jeg vil også avlive myten om at ungdommen er så sløv. Vi har fenomenalt mange flinke ungdommer. Og for kundene er det de som er ”på gulvet” og i kassen som er de viktigste, de merker jo ikke om jeg for eksempel er borte et par uker. For å måle disse godordene i praksis,

har varehuset årlig en undersøkelse kalt ”Voice”, der hver eneste ansatte skal få si sin mening om både arbeidsmiljø, egne ambisjoner og ledelse. – Målingene viser at vi har et veldig godt miljø, og mange ansatte blir her lenge. Alle skal få ansvar, utviklingsmuligheter og påvirkningskraft. Og alle får lov til å gjøre feil. Og dette må selvsagt også settes ut i praksis: – Gode innspill prøves ut, og alle kan søke om å få være med på besøk til våre Ikea Foundation–prosjekt, samt lokale arrangement. Det var for eksempel veldig mange som ville være med på sykehuset for å dele ut gaver til barna der før jul. Alle ansatte får også bonuser, og nylig overrasket Ingvar Kamprad i tillegg med en lojalitetsbonus: Han deler litt av pengene sine med alle som har vært ansatt i minst fem år, uansett stilling, i en egen pensjonsavtale.

‹‹

Innen 2020 skal samtlige av leverandørene våre være miljøsertifisert, noe vi langt på vei er i mål med allerede.

Stein på stein – Vi har det godt i Ikea! Sånn skal det være, men samtidig jordnært og ikke ekstravagant. Det er det som er ”skandinavisk” og i Ingvars ånd. Og det skal være gjenkjennelig enten man besøker Ikea i Sandnes eller det nyåpnede varehuset i Sør–Korea. Varene har samme navn og inngangspartiet prydes av bilder av steingjerder – som symboliserer filosofien om å bygge stein på stein. Hans Inge påpeker at mye av det individuelle er lokalstyrt, men at oppgaven er å forvalte de grunnleggende verdiene. – Og for meg er visjonen og verdiene selve ledestjernen! Så selv om det nå etter flere års kamp ligger an til nytt Ikea–bygg på Stavangersiden av Forus, er ikke antall parkeringsplasser det viktigste for varehussjefen: – Det blir å ivareta den gode kulturen vi allerede har her på huset i Sandnes.

Bitt av IKEAbasillen

L

iker man å bidra til utvikling av bedriften, er det stor sannsynlighet for at man har det samme som May Anita Våge (35): Arbeidsglede. ARBEIDSGLAD: May Anita Våge. May Anita Våge har jobbet på møbelvarehuset på Forus i åtte år. – Det har gått veldig fort! Jeg er nok blitt bitt av Ikea-basillen, ler hun. – Hvordan smittes man av den? – Her blir man vist tillit – jeg tror det var det som fanget meg. Det at man blir hørt på og får ansvar.

Like mye verdt May Anita jobber som assisterende avdelingsleder for stue-, sofa- og bokhylleseksjonen. – Jeg stortrives med det. Både det å treffe kunder, men også hele kremmerånden til Ikea og det å jobbe med strategier. Likheten – både gjennom uniformer og inkludering – er også noe hun setter stor pris på. – Det er stadig konkurranser om hvem som kan komme med det beste innspillet til forbedringer. Sist gang var det ei i kassa som vant. Da fikk hun en betalt fridag, og kundeservicesjefen steppet inn i jobben hennes den dagen. May Anita mener dette bidrar til større åpenhet i organisasjonen: – Alle har lov til å komme med kritikk samt gjøre feil.

God planlegging Framover er May Anita åpen for det meste. Så lenge det er på Ikea, altså. – Mannen min spurte om jeg hadde tenkt å jobbe her til jeg blir pensjonist. Ja, hvorfor ikke, ler hun. – Vi har veldig gode pensjonsavtaler her! Hun tror den stadige opplæringen, kurs og ulike undersøkelser bidrar til å beholde et godt arbeidsmiljø. Og undersøkelsene blir ikke bare puttet i en skuff: – Ut i fra resultatene blir vi alle enige om en plan, både for avdelingen og den enkelte – og så gjør vi det!

Næring I SANDNES

‹‹ 19


TEMA organisasjonskultur

For en bedre verden Tekst/foto// siri m. helstrup

Som politisk flyktning er Hooman Saadiya (29) over gjennomsnittet interessert i menneskerettigheter. Derfor jobber han på Ikea.

H

jemme i Iran var Hooman Saadiyas (29) far politiker og ble satt i arrest. I 2004 måtte også Hooman flykte til Irak, hvor han bodde i flere år. Der hadde han praksisplass hos Amnesty, hvor han en dag fikk høre om Ikea Foundation.

Drømmejobben – Da tenkte jeg at drømmejobben er på Ikea. Så etter norskkurs ved Johannes læringssenter i Stavanger, ba jeg om å få språkpraksisplass her på Forus. Det fikk han. Og etter 2-3 måneder i kassen, hadde han imponert sjefene tilstrekkelig til å få fast jobb. Nå kan han feire ett års ansettelse hos møbelvarehuset.

Oppfordrer til større bevissthet rundt møtetidsbruk. Mye å spare, ifølge forfatterne.

Bortkastet møtetid? Forskning viser at 40 prosent av møtetiden er bortkastet. Det kan koste mer for bedriften enn de ansattes sykefravær. Det hevder to kvinner som gjør business på møtehysteriet.

A

nn Elin Schüssel (52) og Ine Thereze Gransæter (45) har startet MyPocket Academy, et nettsted for digital coaching. På et frokostmøte i Stavanger i regi av IT-selskapet Peanuts i høst, delte de sine forslag til hvordan bedrifter kan unngå lange, ineffektive og irrelevante møter.

En designer i magen

Dyrt!

– Jeg er veldig fornøyd, det er som jeg håpte, smiler Hooman. – Når jeg jobber her, føler jeg samtidig at jeg er med på en menneskerettighetsaksjon. I tillegg er Ikea et sted der han også kan fortsette med øvrige interesser; interiør og design. – Jeg driver litt med produktdesign på hobbybasis, og planen er å utdanne meg innen det. Enn så lenge jobber han mest i kassen, men har også fått opplæring ved to andre avdelinger. – Jeg er en litt urolig person og liker å gjøre forskjellige ting. – Og hvis han får studieplass innen produktdesign? – Da fortsetter jeg selvfølgelig å jobbe på Ikea ved siden av – dette er jo drømmejobben min!

– I noen bedrifter forsvinner det 300 timer årlig i møter per ansatt. Det koster bedriften 75.000 kroner for hver ansatt, sier Gransæter. – Sykefraværet er i snitt 118,5 arbeidstimer per ansatt (ved sykefravær på 5,6 prosent), noe som tilsvarer omkring 41.000 kroner i en bedrift der de ansatte har gjennomsnittslønn på 450.000 kroner i året, viser tall fra Nav og NHO, sier hun. Gransæter viser til undersøkelser utført fra universitetet i Boston samt forskning gjort av Henning Bang, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Han har tatt doktorgrad på møter og adferd.

20

‹‹

Næring I SANDNES

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

• Spyling av kjøkkenavløp • Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no

Boost! – Vi vil ta tak i selve møtene, gi redskap som kan gjøre møtedeltakerne og arrangørene mer bevisst på tidsbruken, sier Ann Elin Schüssel. Hun mener møter skal skape forståelse, gi nye idéer og være et sted der man tar konklusjoner. – Møter skal gi en boost. Gjør de ikke det, dropp dem, sier hun. – Undersøkelser viser at møtedeltakere sender i gjennomsnitt totre e-poster eller sms-er under hvert møte. De klarer ikke å konsentrere seg, sier Gransæther.

Tidstyver

Hooman Saadiya (29) fra Iran er politisk flyktning og fikk først plass på Ikea for språkpraksis. Nå er han fast ansatt.

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

De mener tidstyver på møtene er de som kommer for sent, tid brukt til å innta plassene og finne kaffe, multitasking, oppmerksomhetssvikt, de med stort ego, dumme gjentagelser og agendasvikt. – På det vi kaller ”gode møter” skal alle være mentalt til stede og alle skal lytte til hverandre. Det betyr at møtene må være svært godt forberedt, sier hun. Schüssel og Gransæter har sammen skrevet boken ”3 minutters metoden - bli kvitt møtehelvetet” der de har fått bidrag fra 52 aktive mennesker i næringslivet.

[ kafé / catering ] Vi tilbyr mat laget på husets kjøkken og en rik og variert kaffemeny. Vi tar gjerne imot bordbestilling og du kan selvsagt bestille mat ut av huset til deg eller ditt firma.

Å P ENT: T I R-FRE 10-17

OALSGT 2 - 4319 SANDNES - 452 62 700

Næring I SANDNES

‹‹ 21


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur Konsulent Jan Harald Hole Mortensen og regionleder Bjarte Gudmundsen (t.h.) er enige i at Bouvet unike selskapsstruktur gjør at god bedriftskultur er alfa omega for å skape resultater.

filosofien skaper høyt tempo i organisasjonen og en kultur for prestasjon, men en slik frihet krever selvsagt mye av våre ansatte, forklarer Gudmundsen.

Essensiell historiefortelling – Hvor viktig er det med god bedriftskultur i den sammenheng? – Det er en bærebjelke, og jeg vil faktisk si den viktigste bærebjelken. Når våre medarbeidere har tilhørighet til selskapet, sterkt engasjement og eierskap til prosjektene de jobber med, oppnår vi bedre samspill og leverer bedre løsninger til kundene våre. Vi legger derfor stor vekt på å skape gode menneskelige relasjoner, glede og entusiasme. Dette oppnår vi blant annet gjennom våre mange faglige og sosiale aktiviteter, samt ved å beholde erfarne medarbeidere og dele historiene som har formet Bouvet, sier regionlederen, og utdyper: – Kulturbyggende historiefortelling er spesielt viktig hos oss, siden mange konsulenter bruker mye av tiden sin ute hos kunder. I Bouvet er kultur noe som overleveres muntlig og ved å jobbe sammen, ikke noe man lærer av å lese et dokument. Alle kan skrive en fint formulert fortelling, men det som setter seg i veggene og i ryggmargen til de ansatte, former kulturen. Historiefortelling har en slik effekt og historiene skaper i tillegg holdninger og tilhørighet som krever mindre formell struktur.

God kultur tiltrekker kunder

Med bedriftskultur som bærebjelke Tekst/foto// tore friestad

I konsulentselskapet Bouvet danner god bedriftskultur og medarbeideres eierskap til leveransene grunnlaget for gode resultater. – Alt handler om å finne beste løsning for kunden, sier regionleder Bjarte Gudmundsen.

K

onsulentselskapet Bouvet har 350 ansatte i Rogaland, og leverer et bredt tjenestespekter innen IT, kommunikasjon og rådgivning til mange kunder av ulik størrelse i alle typer bransjer. Regionleder i Rogaland, Bjarte Gudmundsen, forteller at mye av bakgrunnen til deres suksess er en unik sel-

22

‹‹

Næring I SANDNES

skapsstruktur, der de ikke har en tradisjonell hierarkisk avdelingsløsning, men er inndelt i mindre forretningsenheter som alle har ansvar for egen utvikling og resultater. – Denne filosofien er utviklet gjennom å være tett på kunder, marked og medarbeidere. Vi kaller den «liten i stor», og det

fungerer enkelt forklart som en virksomhet i virksomheten. Vi bruker selvorganisering i mindre enheter som en viktig driver for å skape resultater. Dette gir et vanvittig eierskap til prosjektene, og legger til rette for faglig og personlig utvikling, som igjen er med på å gi oss ytterligere kollektiv styrke. Denne

Gudmundsen mener at arbeidet med å tilrettelegge for en god bedriftskultur også gir dem en fordel når konsulentene er ute hos kunder. – Da har de Bouvet-kulturen med seg, og vet hva som kreves av dem. Vi merker slik sett at kulturen vår kan være en differensiator ut mot markedet. Denne treningen i eierskap og samspill, sammen med faglig kompetanse utviklet i organisasjonen, er noe konsulentene alltid har med seg. Kundene får konsulenter som bryr seg og det er en viktig faktor bak den gode kundetilfredsheten. Positive og kreative mennesker som ikke er redde for å gå nye veier er noe vi setter høyt, og er definitivt med på å trekke flere ansatte og kunder til oss.

‹‹

Vi bruker selvorganisering i mindre enheter som en viktig driver for å skape resultater. Dette gir et vanvittig eierskap til prosjektene .

I dette bygget på Forus holder konsulentselskapet Bouvet til.

Opererer uten budsjett og treårsplaner Et annet moment ved den spesielle selskapsstrukturen til Bouvet er at de ikke opererer med tradisjonelle budsjetter, stramme prosesser og prosedyrehåndbøker. – Vi har utviklet organisasjonen med tanke på å være tett på markedet, kunder og medarbeidere, og da fungerer det ikke å konsultere gårsdagens synsing i en treårig strategiplan. Vi må være kreative og smidige for å være rede til å levere de smarte løsningene våre kunder behøver i det tempoet de krever. Hos oss er det derfor utfordringene til kunden som står i sentrum, ikke interne prosedyrer eller tall i et budsjett. Tallene er ikke styrende for virksomheten, men kommer som et resultat av en menneskelig relasjonsbyggende kultur med kompetanseheving og kompetansedeling i fokus, samt kontinuerlig tilpasning til det som skjer rundt oss, påpeker Gudmundsen.

Individuelle initiativ og lokalt samspill Når det gjelder fremtiden til Bouvet, forteller regionlederen at de søker å bli enda bedre på det de er gode på, samtidig som de alltid ser etter nye satsingsområder. – I en slik setting er det veldig viktig å oppmuntre til individuelle initiativ fra våre konsulenter. Alle i selskapet får friheten til å se potensiale for videre utvikling og pushe oss fremover. Nye forretningsområder har ofte startet med et initiativ fra en konsulent, og det ville ikke skjedd uten stor takhøyde.

‹‹

Alle kan skrive en fint formulert fortelling, men det som setter seg i veggene og i ryggmargen til de ansatte, former kulturen. En annen viktig kilde for utvikling i Bouvet er innspill som kommer etter dialog med kundene. – Vi er heldige som får lov til å jobbe i et lokalt næringsliv der vi kan være tett på kunden. Jeg mener bestemt at vi får en mer interessant hverdag gjennom å jobbe med lokal verdiskapning enn å operere for mer distribuerte kunder og markeder. Ved å kombinere kompetanse og teknologi på nye måter kan vi drive kundene våre til høyere verdiskapning. Dette gir oss spennende muligheter og arbeidsoppgaver som tiltrekker kunder og mennesker som ønsker å jobbe hos oss, sier Bjarte Gudmundsen.

Næring I SANDNES

‹‹ 23


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur

Stadig flere hotellsenger I løpet av de neste fem årene er det planlagt åtte hotellprosjekter med rundt 2000 nye hotellrom i Stavanger-Sandnesområdet. Dette til tross for at bransjen opplever harde tider.

A Jan Harald Hole Mortensen (i midten) og kollegaene er klar for festmiddag på Sterling Castle i Skottland etter krevende Highland Games. –Dette gir samhold, forteller han.

– Et godt sted å

lfred Ydstebø er en av investorene og har foruten Qualityhotellet i Koppholen, Forus Vest, ytterligere to hotellprosjekter på gang i Sandnes og Stavanger. Til Aftenbladet sier han at han ikke er redd for å brenne seg selv om hotellmarkedet i området nå er preget av overkapasitet. – Vi bygger her på Forus Vest, fordi Forus har 45.000 arbeidsplasser og her er det bare få minutters kjøring til flyplassen, sier han til avisen. Det er i dag rundt 4500 hotellrom i området, en økning på nær 900 rom fra året før. – Nå er oljeprisen og hotellbelegget lavt. Men Stavanger har fortsatt de høyeste hotellprisene i landet. Holder det lave belegget ved hotellene i lang fremtid, vil en del hoteller få det vanskelig, spesielt de som ligger i randsonen, sier Ydstebø, som sier han har et 50 års perspektiv på hotellinvesteringen. – Det er normalt med 25 års leieavtaler på hoteller, sier Ydstebø. Det nye hotellet på Forus får navnet Quality Pond Hotel. Ydstebø

eier halvparten via eiendomsselskapet Base Property AS. Den andre halvparten er eid av Petter Stordalen via et av hans selskaper. Det nye hotellet med 190 rom får en prislapp på rundt 200 millioner kroner og skal stå ferdig i mars neste år. Ydstebø og Stordalen er også sammen om å bygge det nye konferansehotellet i Bjergsted. Investeringen er anslått til 400 millioner kroner. Hotellet vil få 250 til 300 rom. Planlagt åpning er i 2018 eller 2019. Ydstebøs største eiendomsprosjekt er foreløpig noe uvisst. Sammen med Ivar Isdals Ineo Eiendom AS har han sikret seg tre tomter i Sandnes indre havn, tett ved der det nye rådhuset skal bygges. – Planene her er å bygge en del boliger, en del næringseiendom og et hotell, sier han til Aftenbladet. – Investeringen er på anslagsvis 600 til 800 millioner. Vi har ikke signert noen avtaler ennå. Prosjektet skal i utgangspunktet stå ferdig i 2018-2019.

Konsulent Jan Harald Hole Mortensen har jobbet i Bouvet i snart åtte år, og er svært tilfreds. Han sier at den sterke bedriftskulturen er en viktig faktor for trivselen.

H

er har vi gode, kompetente kollegaer, sjefer som bryr seg og utfordrende arbeidsoppgaver, samtidig som vi har frihet til å komme med innspill og styre vår egen hverdag. Jeg er veldig fornøyd med måten bedriften drives på – her er man ikke ute etter å tjene en «quick buck», men har fokus på langsiktighet. Vi får bygge et forhold til kundene, og jobber sammen for videre utvikling og for å finne nye løsninger på utfordringer, forteller Mortensen.

Gode holdninger skaper tilhørighet Langsiktighet er også et viktig moment når man ser på dagens arbeidsmarked generelt. Stadig flere bedrifter, spesielt i oljesektoren, nedbemanner for å spare penger. Slik er det ikke i Bouvet. – Vi har fått klare signaler på at selskapet heller går med mindre marginer i nedgangstider enn å miste gode folk. Det viser helt klart hva som er viktig for selskapet, og er en tillitserklæring til både kunder og ansatte om at arbeidet som skal utføres står i fokus, – de økonomiske resultatene kommer som resultat. Det sier seg selv at slikt er med på å skape tilhørighet og stå-på-vilje. Bouvets ambisjon er å være «det mest troverdige konsulentselskapet med de mest fornøyde kundene og de mest fornøyde medarbeiderne», og med slike

24

‹‹

Næring I SANDNES

holdninger fra ledelsens side er vi godt på vei, fastslår konsulenten.

Mange historier å fortelle Bouvet anser det som viktig å bevare et samlende, aktivt, humoristisk og uformelt arbeids­ miljø, og det kan Jan Harald fortelle at de klarer. – Når jeg går på jobb, er det ikke noe jeg gruer meg til; jeg skal treffe venner og ha det kjekt med å løse oppgaver, samt drive med kompetanseheving og kompetansedeling. Vi har en rekke aktiviteter, både faglig og sosialt, som er med på å bygge disse vennskapsforholdene, og gjøre Bouvet til noe mer enn et sted hvor man går for å tjene penger. Folk tar ofte initiativ til samlinger på privaten, og vi har også en rekke firmastyrte aktiviteter, sier Mortensen. Han forteller om jevnlige teambuildingturer, det årlige uavhengighetsfeiringen for å markere at Bouvet ble et selvstendig selskap i 2002, samt vårtur til Rock im Park i Tyskland. Og Highland Games på Sterling Castle i Skottland. Romania. Trondheim. London. Tall Ships Races. Island. Bouvetøyafestivalen. Jan Harald har mange historier. – Disse arrangementene er med på å knytte oss tettere sammen. Dette er historier som jevnlig gjenfortelles, og det er i aller høyeste grad med på å skape en positiv bedriftskultur og en spesiell tilhørighet. Samtidig er det også

Alfred Ydstebø og Petter Stordalens nye hotell på Forus Vest. Ill: baseproperty.no

2015 MAZDA6 4X4 KOMMER SNART

viktig å få med at vi alle er meget interesserte i faget vi driver med, og diskusjonene rundt det, både på turer, i møter og ved kaffeautomaten, er en annen måte vi skaper en god bedriftskultur på, påpeker han.

Positive arbeidsmiljøundersøkelser Bouvet ble i Great Place To Work Institute sin undersøkelse av arbeidsmiljø i landets bedrifter i 2014 kåret til en av Norges beste arbeids­plasser. – Det kan jeg si meg enig i, og selv om det ikke legges stor vekt på slike undersøkelser internt, er det klart at det gir en stolthet å kunne si at man jobber i en av landets beste bedrifter, og det er med på å bygge en eierskapsfølelse for alle ansatte. Den gode bedriftskulturen i selskapet er også med på å tiltrekke unge arbeidstakere. I Universum sin undersøkelse blant yngre yrkesaktive ble Bouvet i fjor utnevnt som «årets klatrer» da de gikk fra tjuende til åttende plass blant de mest attraktive IT-selskapene i Norge, og i prosessen gikk forbi mange av deres største konkurrenter. – Det er ikke tvil om at et godt arbeidsmiljø er en viktig faktor når folk skal velge jobb. Og for å si det slik – akkurat nå skal det veldig mye til for å få meg til å bevege meg bort fra Bouvet, smiler Mortensen.

Opplev familiebilen på ny! Med firehjulsdrift og omfattende aktive sikkerhetssystemer får Mazda6 deg og familien din trygt frem, uansett vær og uansett underlag. 2015 Mazda6 med firehjulsdrift er den kompromissløse familiebilen. Forhåndsbestill 2015 Mazda6 4x4 – nå, fra 388 500,2015 Mazda6 4x4 fra 388 500,-, inkl. frakt og lev.omkostninger. Årsavgift tilkommer. Drivstofforbrukt kombinert kjøring 3,9-6,4 l/100 km, CO2-utslipp 104-150 g/km, NOx 7-55 mg/km. Alle Nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda Veiassistanse. Forbehold om trykkfeil.

Hegre AS Gamleveien 81, 4315 Sandnes. Tlf. Åpningstider: www.hegre.no Andreas Skretting

Ivar Egeland

Kenneth Walde

Åpningstider: Man., ons.- fre. 08:30-16:00. Tirs.: 08:30-20:00. Lør. 10:00-14:00. Gamleveien 81, 4315 Sandnes Tlf 51 60 76 00 • www.hegre.no.

Næring I SANDNES

‹‹ 25


TEMA

TEMA organisasjonskultur

organisasjonskultur

Må ta hensyn til veggene Geir Tullin Mikalsen, rektor ved Soma Stangeland skole, leder en organisasjon med rundt 80 ansatte og over 550 barn. I ryggen har han en engasjert og dedikert gjeng i kommunen som jobber for å bistå og utvikle skolene i Sandnes. En av dem er Hege E. Røen, faglig rådgiver for utvikling i skolen, og Næring i Sandnes møter de to ved rektors kontor en mørk morgen like oppunder jul. – Mye av kulturen sitter i veggene. Det har med tradisjoner å gjøre. Som rektor ser jeg tydelige kulturforskjeller i de to skolene jeg leder. På Soma, som er en relativt liten skole, er det blant annet kultur for å være direkte med hverandre, sier han.

Kulturbygging er krevende – Det er krevende å lede et team der ulike kulturer brynes mot hverandre, og der de ansatte har ulike behov for å kunne levere det som vi daglig prøves på, nemlig elevenes læring, fortsetter han og innrømmer at det til tider er svært krevende. – Men jeg har utrolig gode folk rundt meg. Lærerkollegiet har nylig avsluttet en prosess rundt verdier og visjoner ved Stangeland Soma skole. – Det er viktig å være tydelig på hva vi skal jobbe mot og strekke oss etter, påpeker rektoren. Den første visjonen utarbeidet de i 2006, etter en lengre prosess der både foreldre, elever og lærere var med. Arbeidet i år har vært en forlengelse av dette. – Vi hadde behov for å forenkle visjonen og har landet på ”Læring for alle”.

Deler erfaringer

Hege E. Røen, faglig rådgiver for utvikling i Sandnesskolen, er innom Soma Stangeland skole og rektor Geir Tullin Mikalsen.

Sandnesskolen går i næringslivets fotspor Tekst/foto//bethi dirdal jåtun

Skolen i dag jobber etter mange av de samme prinsippene som i næringslivet. Felles verdier, visjoner, analyser og evalueringer har gjort sitt inntog i klasserommet, og Sandnesskolen regnes som en av de beste i klassen. 26

‹‹

Næring I SANDNES

D

et begynte med det nasjonale kunnskapsløftet i 2006. Frem til da hadde den enkelte lærer i stor grad fått styre sitt klasserom og sine elever som han eller hun fant det best. Det styrende elementet var pensum. Gjennom kunnskapsløftet ble felles mål, strategier og tiltak lansert. Parametre for måloppnåelse ble introdusert og skoler over hele landet ble gjenstand for store organisasjonsendringer. I Sandnes kommune så man at forskjellene mellom skolene var store og at skoleledelsen på den enkelte skole taklet endringene på svært forskjellig vis. Noe måtte gjøres.

I 2008 ble begrepet ”Sandnesskolen” innført, og siden 2009 har Sandnes kommune jobbet systematisk med å utvikle de 30 barne- og ungdomsskolene til å bli bedre og mer effektive læringsarenaer. – Det finnes utrolig mye god kunnskap i Sandnesskolen! Vi har i flere år nå jobbet for at skolene i større grad skal dele sine erfaringer med hverandre, forteller Hege E. Røen som har bidratt til etableringen av flere nettverk på tvers av skolene i Sandnes. Ett av dem er rektornettverkene. – At rektorene har jevnlige møter hvor de tar opp aktuelle problemstillinger fra skole­ hverdagen og deler sine erfaringer med hverandre, gir på sikt en bedre skole for elevene. Ja, vi kan allerede se det på resultatene, fortsetter hun og legger til at dette er et av flere tiltak for å heve skoleledernes kompetanse. – En av mine kjepphester er kompetanseutvikling i alle ledd, på alle nivåer. Vi endrer ikke verdier og holdninger uten at alle er med og drar i samme retning, sier hun.

– Rektormøter har vi hatt lenge, men i motsetning til tidligere målstyrer vi i langt større grad innholdet slik at disse samlingene blir viktige arenaer for læring. Nå opplever vi at rektorene til og med deler mislykkede tiltak og prosjekter med hverandre, sier hun. Geir Tullin Mikalsen nikker. – Ja, vi er i ferd med å utvikle en åpenhetskultur, der vi lærer av hverandre, både på godt og vondt, mener han.

Å forstå Ifølge Mikalsen startet kulturendringen i skolen i kjølvannet av kunnskapsløftet i 2006. – Lærere kan være opptatt av at elevene skal skrive fint og få unnagjort flest mulig oppgaver. Men om elevene egentlig ikke har skjønt hva de holder på med og utfører oppgaver mekanisk, oppstår kunnskapshull. Med målstyringen i skolen, sørger vi i større grad for at elevene skal vite hva de skal lære og hvorfor, sier han. I likhet med bedrifter i næringslivet, jobber skolen i dag med målstyring av virksomheten helt ned til klasserommet. Den enkelte elev skal ikke være i tvil om hvilke læringsmål som gjelder i hvert enkelt fag og hvordan hans eller hennes innsats evalueres i forhold til læringsmålene. Lærerne samarbeider i langt større grad for å sikre at de er samstemte i både mål og tiltak.

Felles plattform – Noen mener at dagens skole blir for målstyrende og hevder at evalueringer og skjemaer tar for mye tid og fokus bort fra læringen i klasserommet. Hva tenker dere om det? – Jeg tror det meste av dette bunner i at noen ikke liker tapet av lærerens autonomi. Nå utvikler vi skolen på samarbeid, felles verdier og mål, noe som selvsagt krever omstilling i forhold til klasseromregimene som dominerte den norske skolen tidligere, svarer Mikalsen. Røen er enig. – Tidligere lot vi de ulike blomster få blomstre. I dag er vi opptatt av å utvikle fellesskapsskoler der vi kan si ”Slik gjør vi det i Sandnesskolen” og ”Slik gjør vi det på Soma Stangeland skole”. Poenget er ikke at alle skoler, lærere og rektorer skal støpes i samme form. Men vi ønsker at barna våre, som etter hvert skal fylle sine samfunns- og arbeidsroller i dette landet, ikke skal være prisgitt flaks eller uflaks med hensyn til lærere. Vi jobber for en skole der vi skal være sikre på at barnas læringsutvikling blir godt ivaretatt uavhengig av hvilken skole i Sandnes de går på, påpeker Røen.

Verdibærere – Hva med den sosiale og emosjonelle kompetanseutviklingen i skolen. Hvordan jobbes det

Næring I SANDNES

‹‹ 27


TEMA organisasjonskultur

Handelsøkning i Sandnes sentrum Både kjøpesentrene og sentrumsbutikkene i Sandnes kan se tilbake på et år med salgsøkning.

D

ette er uttrykk for at Sandnes er en attraktiv destinasjon, sier Sigrun Gabrielsen, markedssjef i sentrumsforeningen til Aftenbladet. Hun legger fram følgende tall: Fornøyd markedssjef i Sandnes sentrum, Sigrun Gabrielsen.

Totalomsetning på 1,5 milliarder Amfi Vågen, med en totalomsetning på 720 millioner kroner, hadde en vekst på 5,6 prosent sammenliknet med 2013. Maxi Sandnes med sine 493 millioner kroner kan vise til en vekst på 7,5 prosent, mens Sandnes sentrum (29 butikker) opplevde en vekst på 3,2 prosent sammenliknet med 2013, som igjen hadde 3,4 prosent vekst fra 2012. Totalt betyr dette at folk i regionen la igjen 1,541 milliarder kroner i Sandnes sentrum i fjor, hvilket er 137 millioner kroner mer enn året før. – Butikkene har vært flinke til å skape gode opplevelser for kundene. Vi opplevde også vekst i jula, selv om mange i forkant hadde sagt at det kom til å bli tøffere i 2014, sier Gabrielsen til avisen.

Tror på fortsatt vekst Sports- og fritidsbutikkene opplevde størst vekst, tett fulgt av gave/interiør- og skobutikkene. – Klær, gull og foto var blant bransjene som hadde nedgang i fjor, sier markedssjefen i sentrumsforeningen som regner med fortsatt vekst i 2015. – Vi tror på tre prosent vekst. Får vi denne samme veksten som i 2014, skal vi være veldig fornøyde, sier hun.

Engasjert samtale på rektor Geir Tullin Mikalsens kontor.

med den? – Hver eneste dag, kommer det fra rektor. – Vi var på foredrag i London for en tid tilbake, der den norske skolen ble trukket fram som unik med hensyn til verdier som demokrati og menneskeverd. Vi vil aldri komme på høyde med kunnskapsnivået i de asiatiske skolene, der snittet er ekstremt høyt. Men undersøkelser viser at norske elever jevnt over trives svært godt på skolen, og trivsel er en viktig indikator på elevenes sosiale og emosjonelle utvikling. Dessuten bidrar den også

til bedre læring, mener Røen. – Foreldrene mine begynte begge i skolen som lærere i 1965. På den tiden underviste de seks dager i uken, men selv om de hadde flere arbeidstimer enn vi har i dag, hadde de en langt mindre stressende jobb, for de kunne konsentrere seg om undervisningen. I dag har skolen også fått en oppdragerrolle, påpeker Mikalsen. – Men er det riktig? – Det er for så vidt et irrelevant spørsmål, for dette er ikke noe vi kan velge bort. Samfunnet er blitt annerledes. Tidligere var de

fleste mødre hjemme og tok seg av hus og barn. Slik blir det ikke igjen. Dagens samfunn er annerledes og det stiller andre krav også til oss i skolen, svarer Mikalsen. – Det som kanskje mest av alt er nytt i skolen i dag er utviklingen av en tilbakemeldingskultur. Inntil nylig var det ikke engang tema. Men i dag opplever vi at nettopp tilbakemeldinger bidrar til at vi utvikler oss til det bedre, og det målet har vi hele tiden for øyet, avslutter Hege E. Røen i Sandnes kommune.

Doktor Proktors sensasjonelle samling av

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹ 28

‹‹

Næring I SANDNES

DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES reload.no

TIPS OSS! I Næring i Sandnes jobber redaksjonen uavhengig av det som skjer på annonsefronten. Våre journalister er klare for dine innspill! Ta kontakt på tips@lokomotiv.no

D.D.S.Ø.I.F

...og det er enda mer spennende på innsiden ®

UTSTILLING PÅ VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL OPNINGSTIDER: MÅNDAG – FREDAG KL. 10 – 15 SUNDAG KL. 12 – 17

DESIGN – SALG – RÅDGIVNING

www.runar.as

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Næring I SANDNES

‹‹ 2 9


Vil ikke vente – Vi er mennesker. Det er de samme mekanismene som gjelder enten vi sitter i et kundemøte, på foreldremøte eller i 17. mai-komitéen. Trygghet er avgjørende for at gruppen skal fungere, og uansett hvem man er eller hvor man er, trenger alle mennesker å bli møtt og sett. Hun er klar over at hun for noen kan bli litt mye. Og hun forstår at alderen i visse sammenhenger kan tale mot henne. – Jeg er 29 år og har ennå mye å lære og erfare. Men jeg vet ikke hva som kommer til å skje i morgen. Om jeg venter, kan det være at jeg aldri får prøvd. Derfor valgte jeg å satse nå. Jeg har stor skapertrang og arbeidskapasitet og har allerede erfart at det meste lar seg gjennomføre om man bare bestemmer seg for det.

Kompetanse og kunnskap

Siri Abrahamsen (29), gründer av selskapet Why be less, er blant annet prosjektleder for Norges første messe i sosialt entreprenørskap.

Siri satser på sosialt entreprenørskap Tekst/foto//bethi dirdal jåtun

Hun booket Vitenfabrikken, bestilte rød løper, fotograf og mat til 140 gjester. – Butikker har grand openings. Jeg ville gjøre det samme i forbindelse med lanseringen av mitt nye konsept, smiler Siri Abrahamsen.

T

il forskjell fra de fleste andre som inviterer i samme format, er Siri Abrahamsen den eneste ansatte i foretaket Why be less, som hun etablerte for fire måneder siden.

Det kan gå veldig bra – Jeg velger å stikke meg fram. Dette er et sjansespill. Framtiden er uforutsigbar, og jeg vet på

30

‹‹

Næring I SANDNES

langt nær hva som vil skje i løpet av de neste månedene. ”Hva om det ikke går?” ”Kan du ikke i det minste vente til den travle småbarnsperioden er over?” siterer hun fra bekymrede familiemedlemmer. – Men hva om det går, og hva om det går veldig bra? smiler hun. Næring i Sandnes møter gründeren på Coffeeberry på Ruten en mørk vintermorgen.

29-åringen er Sandnes-jente, bor i Eidsvollsgate, midt i byen, er gift og mor til tre. Etter å ha jobbet som leder i Elixia og som organisasjonsutvikler i Stavangerbedriften Mind Up, valgte hun å gå sin egen vei. Siri Abrahamsen er brennende opptatt av å bygge sosial og emosjonell kompetanse i næringslivet, i skolen, i frivillig arbeid, ja, på alle arenaer i livet.

– Men kan det ikke bli vel mye fokus på selvutvikling, på indre prosesser og egne ressurser? – Vi blir bedre jo mer vi gir til andre! Jeg mener definitivt at et større fokus på hva du kan bety for andre rundt deg, er et gode og et ønske. Det gir positiv effekt både på individnivå, i fellesskapet og i samfunnet. – Det er langt fram? – Ja, men om vi ikke begynner, vil det heller ikke skje noe. I dag settes kunnskapen i høysetet. Vi måles på hva vi kan og hva vi presterer. Nasjonale prøver plasserer elever på ulike nivåer og forteller hva de må gjøre for å bli bedre. CVen skal fylles opp, helst både med flere fag og relevante kurs. Det blir for ensidig! Når studier viser at barn som stimuleres sosialt og emosjonelt fra barnehagen av får et bedre voksenliv både med hensyn til familie, jobb og livskvalitet, - hvorfor styrer vi da fortsatt samfunnet vårt etter abc og 123? Relasjonskompetansen, selvkontroll og selvfølelse, selvtillit og mestring, evnen til å forholde seg til og kommunisere med andre, er minst like viktig, sier hun engasjert og fortsetter: – Når vi vet dette, hvorfor legger vi da ikke større vekt på sosial og emosjonell kompetanse både i barnehager og skoler i dette landet? Jeg mener at dette må inn som fag i skolen.

Messe i sosialt entreprenørskap I februar møter hun Stortingets familie- og kulturkomité sammen med samarbeidspartneren, Smart Valg AS. Mye tyder på at nettopp dette blir et av temaene som tas opp. – Smart Valg er et lokalt foretak som jobber nettopp med sosialfaglige tjenester. Vi samarbeider om flere ting og arrangerte i midten av januar et foreldrekurs i Sandnes, et tilbud vi forresten kommer til å videreutvikle, tilføyer hun.

Foredragsvirksomhet er noe Siri Abrahamsen gjerne gjør enten det er i offenlig eller i næringslivssammenheng.

Siri Abrahamsen skreddersyr foredrag og workshops til den enkelte organisasjon hun går inn i, om det er i næringslivet eller i det offentlige. Hun bidrar som inspirator og foredragsholder i Pøbelprosjektet og er prosjektleder for Norges første messe i sosialt entreprenørskap som avholdes i Stavanger til våren.

Lanserer bok – Det var utrolig lærerikt å jobbe som organisasjonsutvikler, men jeg kjente at jeg brant for å gjøre mer. Anerkjennende ledelse, god kommunikasjon, aktiv lytting, respekt, raushet og åpenhet gjelder på alle arenaer i livet. Hvorfor vente til vi befinner oss i en jobb. Vi må begynne med barna! – Alle vet at grønnsaker er sunnere enn snop. Likevel er det vanskelig å leve etter det. Alle vet at det er viktig å tenke positivt, - men gjør vi noe for å få det til? Ingenting kommer av seg selv. Vi må trene. Først da kan det bli endring. Hun tilbyr allerede et konkret redskap. Like før jul lanserte hun boken ”Historien om deg” og hadde allerede solgt over 200 utgaver

før utgivelsen. – Hva vil du med boken? – Inspirere og bidra med daglige, mentale treningstips slik at vi får et mer positivt fokus både i forhold til oss selv og andre. Hun satser fordi hun liker det. Siri Abrahamsen har stor tro på eget konsept og kribler etter å virkeliggjøre de mange idéene hun går med. – Det gjelder å porsjonere dem riktig, for jeg er nøye på gjennomføringen. Det skal være kvalitet over den, sier hun, klar for dagens gjøremål der å finne et lokale for lansering i Oslo står på programmet.

‹‹

Jeg har stor skaper­ trang og arbeidskapasitet og har allerede erfart at det meste lar seg gjennomføre om man bare bestemmer seg for det.

Næring I SANDNES

‹‹ 31


Noen bremser, andre satser Om ett års tid flytter oljeservicebedriftene Archer Oil Tools og C6 Technologies inn i Stangeland næringspark i Sandnes.

1

50 arbeidsplasser i et bygg som til sammen får en samlet flate på rundt 18.000 kvadratmeter. Under bakkeplan blir det rundt 300 parkeringsplasser. – Vi er glade for at det satses i Sandnes. Og vi har flere næringstomter, sier Wirak til Aftenbladet. Han håper flere vil la seg friste av Archers satsing og flytte over kommunegrensen fra Stavanger til Sandnes. Sandnes-ordføreren som tidligere jobbet i Statoil har ingen tro på utflating i oljebransjen. – Derfor er det viktig å vise fram prosjekter som dette. Jeg tror ikke på noen nedgangstid, det som skjer nå er en krusning, sier Wirak til avisen. Archer Oil Tools produserer og vedlikeholder barriereplugger til oljeindustrien. Daglig leder, Arild Helleren, sier at de er svært forsiktige med nyansettelser for tiden. – Hvis Statoil legger mange rigger brakk, så forsvinner mye av markedet for våre produkter, sier han. Men han tror i likhet med Wirak at dette ikke vil bli langvarig og regner med fortsatt vekst. For utbygger, Aria, som har eid tomtegrunnen i åtte år, har det vært en lang reise.

Nytt badeland i Sandnes?

– Ny brannstasjon har vært aktuelt, deretter var det snakk om Ikea. Så kom Archer. Og Sandnes kommune har vært veldig behjelpelig med å få dette til, sier markeds- og eiendomssjef, Frank Skjæveland, i Aria til Aftenbladet.

Eller kanskje i Ålgård? Kongeparken-sjef Håkon Lund mener at et folkebad uansett bør legges utenfor Stavanger sentrum.

L

Archer Oil Tools flytter om ett års tid fra Stavanger til Sandnes og Stangeland Næringspark.

Stangeland Næringspark • •

Nytt næringsområde på Stangeland, mellom E39 og fylkesvei 44. Bedrifter som skal inn: Fritz L.A. Ingebrethsen, Gann Blikk, Fjogstad-Hus, Modena Mur & Bygg, Gjerde Last, Stolt Bolig og Sandnes Elektro. Ledig: Rundt 15 dekar i den nordligste delen av næringsparken er fortsatt ikke utleid.

und blir også gjerne med i et spleiselag for å få på plass et stort badeanlegg i regionen. – Helst på Ålgård, men Sandnes kan også være aktuelt, sier han til NRK Rogaland. – Regionen vårt har behov for et badeland. Og jeg mener det er riktig å plassere det i nærheten av Kongeparken som har 250.000 besøkende hvert år, sier Lund.

Håkon Lund vi bidra til å få på plass et badeanlegg i regionen, utenfor Stavanger.

Folkeaksjon på Facebook Helt siden det 6000 kvadratmeter store Havanna badeland på Hana ble lagt ned i 2007 har folket i Sør-Rogaland savnet vannsklier og romerbad. I midten av januar satte Maja Viste Pekerman i gang en folkeaksjon på Facebook for å få Havanna tilbake. Nesten 10.000 mennesker var i løpet av få dager inne og liket siden. Håkon Lund tror ikke et nytt Havanna badeland er løsningen. Han mener dessuten at anlegget bør inkludere et tilbud også til konkurransesvømmerne.

Han avviser at Kongeparken kommer til å bygge et badeanlegg uten at det offentlige er med.

Vil investere – Jeg er villig til å investere i et badeland, men det er viktig å ha ordførerne i regionen med på laget. Jeg håper at politikerne kommer på banen og ser hva et slikt anlegg kan bety for regionen vår, sier han.

Olympisk anlegg

murmestermyhre.no

Kaker til enhver anledning

– Mange ønsker å ha et badeland i vår region, men jeg synes det er viktig å få på plass et skikkelig anlegg. Derfor må vi bygge et olympisk anlegg som tilfredsstiller kravene til konkurransesvømmerne, sier Lund til nrk.no. Han har ikke tro på et folkebad i Jåttåvågen. – Det er helt avgjørende med mange parkeringsplasser i tilknytning til anlegget. I Jåttåvågen er det vanskelig, så jeg mener vi må legge anlegget til Ålgård eller Sandnes, sier han videre. Kongeparken-sjefen ser for seg et badeland etter modell av Aquarama i Kristiansand, som åpnet i mars 2013. Anlegget inneholder både badeland, svømme- og stupeanlegg, idrettshall og hotell. – I Kristiansand har de både et privat og et offentlig anlegg. Det er ikke gunstig, for de konkurrerer med hverandre. I Rogaland har vi behov for ett anlegg. Vi trenger å bygge ett sted – en gang, sier Lund til nrk.no.

Kaker til enhver anledning Vi leverer alle typer kaker

FABRIKKUTSALGET Kvernelandsvegen 126, Foss Eikeland

Vi leverer alle typertopp kaker kvalitet - prisgunstig. Sjekk utvalget på topp kvalitet- prisgunstig. Sjekk utvalget påwww.konditoriet.no www.konditoriet.no Annet herlig bakverk og påsmurt mat fra Annet herlig bakverk/ kl 06.30 hverdager, påsmurt fra kl. 07.00 hverdager, kl 09.00 lørdager. lørdag fra kl. 09.00. Vel bekomme. Vel bekomme.

Konditoriet i Sandnes St. Olavsgate 16, 4306 Sandnes • Tlf. 51 66 23 85

32

‹‹

Næring I SANDNES

Mat til alle anledninger

Open every day

09:00-22:00

Tel : 46 22 88 41, 98 02 93 39

www.thaimassasje.net St.Olavsgt. 46, 4306 Sandnes

fri parkering

selskap•BRYLLUP•konfirmasjon•grillparty•koldtbord snitter•firmaarrangement•minnestunder

Sjekk ut våre menyer på: www. farstadcatering.no Telefon 51 48 21 82

Næring I SANDNES

‹‹ 3 3


Mange muligheter med Sandnes Pro-Service Tekst/FOTO// bethi dirdal jåtun

De er kanskje mest kjent for jobbfrukt, men de 300 personene i Sandnes Pro-Service på Hana, driver med langt mer enn frukt.

D

e produserer vegskilt, redskapsboder, hagemøbler, vaskekluter og gardinlengder, pakker skruer, kaffe og kundepakker, monterer IKEA-møbler, tilpasser deler til Kverneland Plog og Euroskilt, - for å nevne noe. Virksomheten er delt inn i åtte hovedområder: Mekanisk, trevare, tekstil, pakking, frukt, kantine, renhold og ekspedisjon. Ifølge administrerende direktør, Oddvar Bjørkvik, vil omsetningen for 2014 beløpe seg til nærmere 70 millioner kroner, der den ene halvparten kommer fra egen produksjon og den andre fra tilskudd via NAV.

Permanent og midlertidig arbeid Sandnes Pro-Service, som holder til på Hana, vis-a-vis Arne Johannessen, har svært mange bedrifter på kundelisten, de fleste av dem lokale. Noen kjøper produkter og tjenester fra selskapet, andre er viktige samarbeidspartnere innen ulike arbeidsmarkedstiltak. – Vi har i dag rundt 130 personer plassert i ulike lokale bedrifter, alle personer med ønske om å returnere til arbeidslivet, forteller administrerende direktør i Sandnes Pro-Service, Oddvar Bjørkvik, som har totalt 300 personer i systemet, 50 av dem ansatt som arbeidsledere og administrativt personell, de øvrige brukere. Flere av dem har sin permanente arbeidsplass i lokalene på Hana eller i pakkeavdelingen på Ålgård, men mange er utelukkende innom bedriften for en tid. – Flere bedrifter benytter oss som rekruteringsarena, og i 2014 gikk 55 prosent av de som var utplassert i arbeidslivet over i ordinært arbeid. Det er et tall vi er svært godt fornøyd med, sier han.

Reell verdiskapning og produksjon Produksjonssjef, Roger Sund, og administrerende direktør, Oddvar Bjørkvik, i Sandnes Pro-Service. Her i mekanisk avdeling.

34

‹‹

Næring I SANDNES

Bjørkvik leder en bedrift der profittmaksimering ikke er hovedmålet. – Hos oss er produksjonen er et virkemiddel, ikke et mål i seg selv, sier han, men legger

raskt til at de som andre aksjeselskaper skal drive lønnsomt. Eierne av Sandnes Pro-Service er Sandnes og Gjesdal kommune, med henholdsvis 83 og 17 prosent. Ordførerne i de to kommunene utgjør generalforsamlingen i selskapet. – Vi driver med reell verdiskapning og produksjon, sier han, men tror at få kjenner til det de faktisk kan bidra med, både overfor næringsliv og privatpersoner. – Vi er nok mest kjent for pakking og utkjøring av jobbfrukt, og i tillegg tror jeg mange forbinder virksomheten med psykisk utviklingshemmede. Men Sandnes Pro-Service er så mye mer enn det, påpeker direktøren. Riktignok står jobbfruktavdelingen for rundt to tredjedeler av produksjonsinntektene og har ifølge direktøren fortsatt potensiale til ytterligere vekst, men det har også andre deler av produksjonsvirksomheten, mener han.

Det er god aktivitet på mekanisk som for fire-fem år siden gikk gjennom en større endringsprosess med Lean-metoden som rettesnor. En bildeserie inne på kontoret til produksjonslederen dokumenterer det hele. – Vi dro ut det meste av utstyr og maskiner, malte vegger og tak, ryddet i hyller og laget plass for den enkelte operasjon i et tjenlig system, forklarer han. – Alle brukerne var med, noe som har gitt eierskap til endringene og sørget for at vi i dag har en helt annen orden og effektivitet.

Kaffepakking En dør fra produksjonshallen fører oss inn i en fristende duft av kaffebønner. – Vi har nylig startet med pakking og dis-

Vil ha flere pakkejobber Han venter snart inn minimum 500.000 skruer fra selskapet Würth. Disse skal pakkes i esker. – En jobb midt i blinken for oss! Vi ønsker oss flere slike. Pakkejobber er vi gode på, og vi har mange som kan stille, sier produksjonssjef, Roger Sund, som styrer det som foregår i mekanisk avdeling og i tekstilavdelingen. Han har rundt 50 personer i arbeid. Arild Koppardal er en av dem. I dag freser han hull i deler til det som skal bli vegskilt for Euroskilt. Lengre borte står flere trekasser med haugevis av jernstenger, alle med en åpen sirkel i hver ende. De skal etter hvert leveres til Kverneland Plog på Klepp, en av de største kundene til mekanisk avdeling. – Vi har de samme maskinene som Aarbakke og de andre CNC-bedriftene på Jæren, bare en noe eldre park, smiler produksjonsleder Roger Sund og geleider oss videre inn i lokalet. – Men her har vi en ny en, fra Japan.

God stemning på jobb.

Næring I SANDNES

‹‹ 3 5


tribusjon av kaffe for Lervik i Stavanger, viser administrerende oss. – Gourmet-kaffe, presiserer Sund. Store bokser med kaffebønner står på golvet foran pakkedisken der en av de ansatte veier opp og putter velduftende bønnene oppi lekre, sorte poser med ulike labler alt etter kaffetype. – Du har smakt den? – Julekaffen har jeg prøvd, og den var god. Og så har jeg et par typer til hjemme, som jeg ikke har fått åpnet enda, forteller Anne Kristine Vågen innimellom pakkingen.

Også privatpersoner kan bestille Ann Iren Winje sitter i tekstilavdelingen og limer inn fargeprøver til fargekart for Sandnes Garn. Lenger inn i lokalet finner vi Anita Svendsen & co. som syr haugevis av baby- og kjøkkenkluter. – Se her, denne gjør at vi kutter kantene samtidig som vi syr, viser hun og spør med et lurt glimt i øyet om ikke Oddvar Bjørkvik vil prøve seg ved symaskinen. Innerst i tekstilavdelingen går det i gardinlengder. Fire-fem symaskiner står på rekke og rad langs vinduet, og et stort tøystykke er rullet utover bordet. – Nylig leverte vi 320 gardinlengder til det nye helsehuset i Sandnes. En utrolig kjekk jobb der vi virkelig stod på, forteller arbeidslederen som også får oppdrag fra IKEA. – Mest fra kunder som har kjøpt stoff på IKEA, retter hun. – Så privatpersoner kan komme hit for å få sydd gardiner eller andre ting? – Ja, det går fint! Det gjør det også i trevareavdelingen. – Kan jeg for eksempel komme innom å få bygget en seng hos dere, eller et bord? – Det kan du! Ta med et bilde eller en skisse, så kan vi hjelpe, er svaret fra arbeidslederen. I dag er flere i trevaren opptatt av å ferdiggjøre en leveranse til IKEA. De monterer blant annet utstillingsvarer for møbelgiganten for Forus og har jevnlige leveranser dit.

voice.as

SA NZ TER R A SSE, SA ND NES

Inn fly t tin g f ra ja n. 2015

Kjekke leiligheter i solen, i byen, på fjorden! Ring for visning! 1-4 roms selveierleiligheter, 62-153 m2 BRA. Priser fra 2 990 000,- + lave omk. Kontakt: Hilde Monica Klungtvedt, mob. 92 66 56 89, mail hmk@ncc.no

sanzfordeg.no

Kvalitet og profesjonalitet

36

‹‹

t

Anita Svendsen har jobbet i bedriften i mange år og kan omtrent sy de berømte klutene i blinde.

t

Ann Iren Winje trives godt i tekstilavdelingen.

t

Kaffe, det nyeste produktet i porteføljen til Sandnes Pro-Service.

Næring I SANDNES

”På nasjonalt nivå er om lag 220 bedrifter organisert i ASVL, arbeidsgiverforeningen for vekst- og attføringsbedrifter. Disse gir individuelt tilrettelagte oppgaver til over 13.000 mennesker og produserer varer og tjenester til det åpne markedet til en verdi av 1,3 milliarder kroner i året, står der å lese i årsrapporten til Sandnes Pro-Service.” – Om vi driver business på en litt annen måte, er kravene til profesjonalitet og kvalitet likevel ufravikelige, avslutter administrerende direktør, Oddvar Bjørkvik.

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss! Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90 Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Næring I SANDNES

‹‹ 37


‹‹

Da jeg leverte tallene for første måned, lurte regnskapsføreren på om jeg tullet med ham – han hadde aldri sett en bedrift med en så god start.

Stort, rullerende utvalg

Øl, øl og mere Tom Løyning, butikkinnehaver av nytt ølutsalg i Sandnes. Det gode brygg er navnet.

Siden åpningen 28. november har Løyning bygget opp et solid utvalg i butikken som ligger i Vågsgata ved Tinghuset. Han kan nå presentere over 240 ulike øl og cider fra norske og utenlandske mikrobryggerier. Sortimentet skal utvides til nærmere 350 når han får egen importstatus. – Utvalget vil i tillegg rullere, slik at det alltid er noe nytt og spennende å finne her. Det skal være attraktivt for ølinteresserte å komme innom ofte. Jeg er selvsagt også åpen for innspill fra kundene, så om det er noen som har smakt en god øl de kunne tenke seg å få kjøpt i Norge, er det bare å ta kontakt, inviterer Tom.

øl

– Da jeg leverte tallene for første måned, lurte regnskapsføreren på om jeg tullet med ham – han hadde aldri sett en bedrift med en så god start. Så det har definitivt gått over all forventning, smiler Tom. Han tror det finnes flere årsaker til suksessen. – Vi ligger i et mye trafikkert område av Sandnes, og trekker i tillegg besøkende både nordfra og sørfra i fylket. Den fremste grunnen er ganske enkelt at folk er veldig interessert i å smake på nye og interessante øl og øltyper. Kanskje spesielt her i Rogaland, hvor både Melkebaren i Sandnes, Cardinal i Stavanger og Vaaland på Bryne har gjort det bra i lang tid.

Over 40 prosent kvinner

En lørdag kveld tidlig på høsten 2014 satt Tom Løyning på Melkebaren og tok avgjørelsen. «Mandag sier jeg opp». Noen måneder senere åpnet han ølbutikken Det Gode Brygg.

38

‹‹

J

Næring I SANDNES

begynte idéen om å starte spesialbutikk for øl og cider å spire, forteller Tom Løyning.

Ølpositivitet i Sandnes Sammen med Thor Ståle Johnsen, som også jobber i butikken og skal kjøpe seg inn, begynte han å gjøre research til å åpne forret-

ningen. Etter å ha møtt motstand og advarsler om at det kunne bli vanskelig å få bevilling i Stavanger, bestemte de seg for at det måtte bli i Sandnes «Det Gode Brygg» skulle ligge. – Her var tonen en helt annen. Vi har fått utrolig god backing fra kommunen, der de mer eller mindre har spurt «Hva kan vi gjøre for at

Fem anbefalinger fra Tom:

Suksess fra starten

Tekst/foto// tore friestad

eg har tidligere jobbet mye med salg, men gikk lei av å stresse halve verden rundt. Samtidig hadde det på denne reisingen vokst en interesse – jeg fikk nemlig smake på utrolig mye spennende øl på små kneiper rundt omkring. Men da jeg kom hjem fikk jeg så å si aldri tak i det jeg hadde smakt, og derfor

tide med en mer moderne ølpolitikk. – Hos meg kjøper kundene tre-fire øl for å smake på noe nytt eller for å ha til maten. For all del, det finnes spennende øl med mye smak selv med lav alkoholprosent, men likevel går nordmenn glipp av mye interessant på grunn av et gammeldags syn på norsk ølkultur. Håpet er at 4,7-grensen blir utvidet til for eksempel 7,5 prosent, i hvert fall på spesialbutikker som min, sier Tom, og lover at det uansett vil være et variert og godt utvalg øl og cider på Det Gode Brygg.

dere skal komme i gang». Det er fantastisk bra å møte en slik godvilje som nystartet bedrift, sier Tom, og fortsetter: – I Sandnes er det i tillegg allerede et bra ølmiljø med stor interesse for godt øl, det viser både Melkebaren og mange dyktige hjemmebryggere. Det Gode Brygg har funnet et godt hjem her.

Det Gode Brygg har allerede fått mange stamkunder i alle aldersgrupper, og det er stadig nye besøkende innom for å se hva Tom har å by på. – Et interessant moment har vært å se på kjønnsfordelingen blant kundene. Jeg hadde trodd at det skulle være cirka 80 prosent menn, men så langt utgjør kvinner minst 40 prosent av kundene. Så at god øl er noe kun menn bryr seg om er definitivt ikke sant, fastslår han.

Vil ha mer moderne ølpolitikk Utvalget på Det Gode Brygg begrenser seg dog av at Løyning kun kan selge øl med alkoholnivå under 4,7 prosent. Nå håper han at myndighetene vil forstå at tiden da man kun kjøpte øl for å drikke seg full, er over, og at det er på

Etter Toms anbefalinger.

Birdie Num Num fra bryggeriet Nøisom: ”Sabla god butikkstyrke-IPA. Noe av det bedre i den kategorien. Hop Garden Gold fra bryggeriet Lager Hogs Back: ”En lett og forfriskende golden ale med mye humle. Perfekt balanse mellom aroma og bitterhet Ponte Sessionable IPA fra bryggeriet Pizza Port: ”Flott øl med forfriskende smak. Velg denne til lørdagsmaten. Blanche de Namur fra bryggeriet Brasserie Du Bocq: ”Kåret til verdens beste hveteøl. Lupulus fra bryggeriet Beer Here: ”Førsteklasses lager med mye humle. Veldig fin, rødlig farge og god smak.

Næring I SANDNES

‹‹ 39


Innehaver Eleni Bermpati inviterer til kjøp av ekte greske varer i butikken i Langgata 3.

Komplekse stålkonstruksjoner! Maskinering & Sveiseservice produserer komplekse stålkonstruksjoner i Vardheia Industriområde. Vi er en komplett samarbeidspartner.

MASKINERING & SVEISESERVICE AS

NS-EN ISO 9001 NS-EN ISO 3834-2 NS-EN ISO 14001 OHSAS 18001

www.msas.no postmaster@msas.no 51 77 03 00

LOKALPRODUSERTE PALLER, PALLKARMER OG TREEMBALLASJE

9

Greske impulser i Langgata Tekst/foto// tore friestad

Er du på utkikk etter ekte Extra Virgin olivenolje, fetaost av ypperste klasse eller pitabrød og oliven bedre enn du noensinne har smakt? Nå har Sandnes-beboere enkel tilgang på et rikt utvalg greske gourmetprodukter.

J

eg tror det er veldig viktig for en by som Sandnes å kunne ha flere tilbud enn det man finner i den vanlige dagligvarebutikken, sier Eleni Bermpati, som er daglig leder av Gresk Gourmet som åpnet dørene i Langgata 3 den 3. oktober.

Komplett gresk tilbud Standard paller 1200 x 800, spesialpaller, pallkarmer og kundetilpasset treemballasje. • Konkurransedyktige priser • Hyppige og raske leveringer reduserer behov for lager • Automatisert produksjon som gir stabil kvalitet • Varmebehandlet KD 5630 • Godkjent av Mattilsynet i henhold til internasjonal standard ISPM - 15 • Alle er IPPC merket

FOR PRISTILBUD: ta kontakt med Driftsleder Raimonds Mass raimonds.mass@jias.no eller avd30@jias.no Tlf. 454 02 075 / 928 47 769 Adresse: Øksnevad Næringspark, Engelsvollvegen 264, Klepp st. Vi er en arbeidsmarkedsbedrift og vår visjon er: «Vi skal bidra til at personer med nedsatt arbeidsevne får personlig utvikling og økt livskvalitet gjennom meningsfullt arbeid. Vi skal aktivt integrere personer med nedsatt arbeidsevne i arbeidslivet og positivt påvirke holdningene til hva de kan tilføre arbeidsmarket».

40

‹‹

Næring I SANDNES

B E T O N G A R B E I D

Ideen om å tilby greske høykvalitetsprodukter til nordmenn har hun og ektemann Frode Kyllevik hatt siden de flyttet tilbake fra Hellas i 2002. For halvannet år siden etablerte Eleni sammen med sin gresk-norske familie et engrosfirma som allerede har store leveringsavtaler med en rekke kjente hoteller og restauranter, og nettbutikk åpnet nå i januar. Nå er tilbudet altså komplett med åpningen av butikk i Langgata. – Det er flere grunner til at vi valgte å etablere oss i Langgata. For det første følte vi oss veldig ønsket i Sandnes, og Langgata er et flott sted å være for en nisjebutikk som vår. Da slipper vi å bli underlagt åpningstidene til et kjøpesenter, og kan ha ulike arrangementer, som olivenkvelder, etter stengetid om vi ønsker det. I tillegg fikk vi plassen vi trengte til å lage det vi ønsket – et stilfullt lokale med gourmetpreg. Det skal være en god opplevelse å komme på besøk til oss, forklarer Bermpati, og lover at de vil by på rause smaksprøver.

Ekte Extra Virgin og feta Den gode opplevelsen skal også gjenspeiles i vareutvalget til Gresk Gourmet, som inkluderer det beste Hellas har å by på av oliven, oljer, kavring og krydder, importert direkte fra bøndene. – Hos oss vil man for eksempel få ekte Extra Virgin olivenolje og ekte fetaost, som holder mye høyere standard enn den man får i dagligvarebutikkene, som få, om noen, grekere ville vurdert å kjøpe. Det er en grunn til at mange kjente kokker har falt pladask for produktene våre. Den vanlige mannen i gata blir også stadig mer interessert i matlaging og dermed også høy kvalitet på råvarene. Hos oss får de ekte, sunn gresk vare uten at det koster skjorta, sier Bermpati.

– En diamant i Sandnes Hun sier at kundegruppen fram til nå naturlig nok har vært en stor andel grekere, men også en rekke andre kulturer som er interessert i gresk mat har funnet dem, og alt fra unge menn til bestemødre har vært innom butikken. – Vi har blant annet en amerikansk stamkunde som uttalte «I’ve found my diamond» første gang han var her og fikk smake på produktene. Det har også blitt et mye større gresk miljø i Rogaland de siste årene. Da jeg kom hit i 2002 var det kun femten-tyve familier med

tilhørighet til Hellas her i regionen. Nå er det ti greske familier bare på Klepp, sier Eleni, men påpeker at du slett ikke må være innfødt greker for å stikke innom butikken hennes. – Vi er opptatt av at flest mulig skal oppdage og nyte de flotte produktene Hellas har å by på, og legger derfor mye arbeid i å formidle kunnskap om gresk matkultur til matglade nordmenn. Vi kjenner produktene og ønsker å bistå med å skape en førsteklasses gresk matopplevelse, inviterer Bermpati, som er sikker på at butikken vil bli en suksess når stadig flere oppdager det gode tilbudet de har fått.

Øst-europeisk spesialist Et habilt steinkast unna Gresk Gourmet sine inviterende lokaler finner man en annen nyvinning i Sandnes’ mattilbud. Her har kjeden Pollitrus, som fra før av har avdelinger i Bergen og Oslo, åpnet en dagligvarebutikk som spesialiserer seg på øst-europeiske produkter. – Våre butikker er de eneste i Norge som selger eksklusivt matvarer fra Øst-Europa. For tiden så har vi over 4000 forskjellige varer i de tre butikkene, som holder åpent syv dager i uken. Her finner du matvarer fra blant annet Polen, Litauen og Russland, står det på nettsiden deres.

Næring I SANDNES

‹‹ 41


LEDIGE

Trives du på dypt vann?

Møterom m ed fantastisk utsikt i 18 . etasje

KONTORER I

KREATIVT

MILJØ I FORUM JÆREN PÅ

Plass til deg i et kjekt m iljø i 5 . etasje

BRYNE Lokomotiv Media er et reklamebyrå og medieselskap med 11 ansatte. Vi har noen ledige kontorer med plass til enkeltpersoner eller mindre bedrifter. Som bonus får du et kjekt og inspirerende miljø både i etasjen vår og i resten av Forum Jæren. Kanskje kan vi jobbe sammen også? Kontoret er fiks ferdig med møbler og tilgang til internett, printer, kaffemaskin, vannmaskin, møterom og kantine. Det er bare du som mangler.

Kantine med de lekreste ret ter i 2 . etasje

National Oilwell Varco er verdensledende innen design, fabrikasjon og salg av systemer og komponenter til den globale energiindustrien. Selskapet sysselsetter rundt 65.000 medarbeidere i over 60 land. Vi trives med å bryne oss på nye, komplekse oppgaver hvor vi får brukt vår kompetanse til å finne svarene på dagens og morgendagens utfordringer. Sammen skaper vi resultater. Sammen skaper vi fremtid. www.nov.com

National Oilwell Varco er en av gigantene i den globale offshoreindustrien og har de senere år opplevd en kraftig vekst i antall leverte kontroll- og integrasjonssystemer. Vi er sterkt delaktig i utviklingen av ny, forbedret teknologi på dette fagfeltet. NOVs innovative løsninger skaper neste generasjons kontrollsystemer, basert på økt ytelse, effektivitet og sikkerhet. Høres dette interessant ut? Ta kontakt med Ingvild på 418 47 435 og avtal et besøk der du kan teste både miljø og kaffemaskin. Du kan også ta kontakt med oss via www.lokomotiv.no/ledig-kontor. 42

‹‹

Næring I SANDNES

Se alle ledige stillinger hos NOV i Norge på: www.nov.com/careers/norway Næring I SANDNES

‹‹ 4 3


Nytt om

navn

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb!

Min jobb

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Astrid Helle

Elin Carlsen

startet som regnskapsfører i Teamregnskap AS, Dataplan, i november 2014. Astrid kommer fra Havnebase Eiendom AS og har tidligere erfaring fra andre regnskapsbyråer.

startet som regnskapsfører i Dataplan i desember 2014. Elin kommer fra skolebenken og har en Bachelor i regnskap og revisjon fra UIS Stavanger.

DUX tar søvn på alvor, derfor velger flere spesialbutikken DUXIANA ved kjøp av seng. Våre kunder fremhever opplevelsen av personlig service og fagkunnskap.

Yrke: Pedagog 2 Navn: Trine Nysveen Alder: 25 år Arbeidssted: Kreativ Barnehage, Hove i Sandnes

Velkommen til oss.

1. Hvorfor ble du førskolelærer/barnehagelærer? – Jeg synes det er spennende med barn. Dessuten er det gøy å være med å kunne påvirke nye generasjoner.

Erik Lorange Lindberg

Morten E. Skare

begynte som produktutviklingssjef i Figgjo i august 2014. Han har en BA i produktdesign og Master i Industridesign fra Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm og har blant annet jobbet i Johan Verde Product design og Aurora Verksted SA.

startet i Dataplan Solutions den 17. desember 2014 som rådgiver i Visma Business. Morten kommer fra stillingen som seniorkonsulent ved Universitetet i Stavanger.

2. Hvilken utdannelse kreves? – Førskolelærerutdannelse, en bachelor. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jeg hjelper avdelingslederen med å sikre det pedagogiske arbeidet, og så blir det mye lek og kos med barna.

duxiana.no DUXIANA Stavanger, Kongsgaten 28. Telefon 51 89 10 70 Mandag–onsdag 10 –17, torsdag 10 –19, fredag–lørdag 10 –16

4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – Jeg kan bli både pedagogisk leder på en avdeling og styrer for hele virksomheten. Muligheten for å gå inn og ta et spesielt ansvar for barn med spesielle behov har jeg også. 5. Hvordan er arbeidstiden? – Den er på 7,5 t hver dag i tidsrommet mellom kl 07.00 og 16.30. Vi har såkalte tidlig- og senvakter innenfor dette tidsrommet.

Besøk vårt Transit senter!

6. Og lønnsnivået? – Det vil jeg si er midt på treet. 7. Hva er det beste med jobben? – Å få være sammen med kjekke barn, høre gode historier og masse kos. 8. Hvilke andre jobber kan du få med din utdannelse og jobberfaring? – Pedagogisk ledelse, styrer, spesialpedagog (må gjerne ta et ekstra fag), og jobb i SFO. 9. Dersom du skulle velge utdannelse i dag, ville du da ha valgt det samme? – Ja, definitivt!

Transit Courier

fra kr 134.800,-* * Alle priser er eks. moms

Transit Connect fra kr

167.900*

Transit

fra kr 305.300*

HELT NY TRANSIT-FAMILIE

Transit, Transit Custom, Transit Connect, og ikke minst, den aller nyeste: Transit Courier. Familien er nå komplett og ute hos forhandlerne. Knapt noen er smartere, tøffere eller mer driftsøkonomiske. Alt i alt, du finner ikke et mer effektivt arbeidsjern på fire hjul.

44

‹‹

08:00 – 16:30 08:00 – 20:00 10:00 – 14:00

Næring I SANDNES

262.300*

SMERTEDEMPING Vi kan hjelpe deg med følgende smerter d Bestill ti s ti ra g n e l ti e! m ti e v prø

Nakkesmerter Leddsmerter Muskelsmerter Andre smerter

Stavanger/Sandnes Stokkamyrveien 26 Man–fre Tirs Lør

Transit Custom

fra kr

kvernelandbil.no

Sola

Kosthold, Motivasjon, Trening, Smertedemping

Sola: 456 10 22 Skvadronv 1 • Hillevåg: 905 93 386 Bikubå

Næring I SANDNES

‹‹ 4 5


nye selskaper i sandnes FORUS SAFETY ARENA as c/o Håkull Eiendom AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes Daglig leder: Tallak Hovstad Styreleder: Odd-Are Njå Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers G. S. EIENDOM OG FINANS 2 as Fabrikkveien 2, 4323 Sandnes Daglig leder: Georg Arvid Stangeland Styreleder: Georg Arvid Stangeland Virksomhet: Utleie og salg av egen fast eiendom ellers

OBOY INVEST as Nadabergstubben 19D, 4315 Sandnes Daglig leder: Roy Høyland Styreleder: Roy Høyland OE GRUPPEN as Kobberveien 2, 4313 Sandnes Daglig leder: Egil Fosse Styreleder: Odd Jarle Dale PROFITBASE FOCUS as Stokkamyrveien 13, 4313 Sandnes Daglig leder: Stian Bakke Styreleder: Rune Vatnamot

GRACE THLACER LIAN as Røyskattveien 11, 4329 Sandnes Daglig leder: Grace Thlacer Lian Styreleder: Grace Thlacer Lian Virksomhet: Butikkhandel med bredt vareutvalg med hovedvekt på nærings- og

PYRA as Stokkamyrveien 10, 4313 Sandnes Daglig leder: Ove Bent Hegrestad Styreleder: Ove Bent Hegrestad Virksomhet: Konsulentvirksomhet tilknyttet informasjonsteknologi

HAIR SOLUTIONS as Kvålkroken 28, 4323 Sandnes Daglig leder: Gry Skretting Styreleder: Gry Skretting

REAL FOOD NORWAY as Solaveien 88, 4316 Sandnes Daglig leder: Christian Waage Styreleder: Tor Johan Finne

HØGALEITET VA as Hanabryggene Hanaveien 4-6, 4327 Sandnes Daglig leder: Karl Annstein Klungtvedt Styreleder: Karl Annstein Klungtvedt Virksomhet: Uttak fra kilde, rensing og distribusjon av vann

RI LUSITANO AS Sandnesveien 194, 4312 Sandnes Daglig leder: Kirsti Svaboe Styreleder: Hilde Salthe

KEN ROGER EIENDOM as Solaveien 88, 4316 Sandnes Daglig leder: Ana Joya Styreleder: Ana Joya LP PROFF BYGG as Akselmarkå 4, 4325 Sandnes Daglig leder: Lukasz Marcin Miklasz Styreleder: Lukasz Marcin Miklasz Virksomhet: Oppføring av bygninger LUNDEGEILEN 16 as Lyramyrvegen 9, 4313 Sandnes Daglig leder: Reidar Bjerga Styreleder: Reidar Bjerga Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers MUD JEANS SKANDINAVIA as Industrigata 1, 4307 Sandnes Daglig leder: Mikel Maria Dongelmans Styreleder: Mikel Maria Dongelmans Virksomhet: Engroshandel med klær NORSK VARME INNOVASJON as Eikelia 44, 4325 Sandnes Daglig leder: Kristian Ørland Styreleder: Tony Eide Virksomhet: Produksjon av industri- og laboratorieovner samt brennere

ROLF HOLDING as Torggata 5, 4307 Sandnes Daglig leder: Rolf Wilson Styreleder: Rolf Wilson Virksomhet: Trafikkskoleundervisning ROM-LØSNINGER as Furenesveien 364, 4308 Sandnes Daglig leder: Romaldas Gaucys Styreleder: Romaldas Gaucys Virksomhet: Engroshandel med byggevarer ikke nevnt annet sted ROVIK as Wergelands vei 13, 4319 Sandnes Daglig leder: Thor Magnus Rovik Styreleder: Thor Magnus Rovik Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet SMALAVEIEN 11 as Solaveien 88, 4316 Sandnes Daglig leder: Njål Gaute Solland Styreleder: Njål Gaute Solland Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers SVBA INVEST as Dreierveien 25, 4321 Sandnes Daglig leder: Jarle Aakre Styreleder: Jarle Aakre

ARCOM BYGG as Elvegata 25, 4306 Sandnes Daglig leder: Artur Dominik Drozdz Styreleder: Artur Dominik Drozdz Virksomhet: Oppføring av bygninger CASTUS as Tingbrekk 3B, 4322 Sandnes Daglig leder: Thomas Mæland Styreleder: Thomas Mæland Virksomhet. Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning

• Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning • Skatt/avgift

FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no

ss

REVISJON

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

COFFEBERRY STAVANGER AS Kommandantveien 19, 4309 Sandnes Daglig leder: Thomas Nicolai Jørgensen Styreleder: Frode Tveit Virksomhet: Drift av barer ellers DYRLEGE DAG FREDRIK VATNE as Skogsbakken 3, 4319 Sandnes Daglig leder: Dag Fredrik Vatne Styreleder: Dag Fredrik Vatne Virksomhet: Veterinærtjenester ECH as Roald Amundsens gate 91, 4307 Sandnes Daglig leder: Einar Corneliussen Styreleder: Einar Corneliussen Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

FLIKKE GAGN as Kristines vei 5, 4311 Hommersåk Daglig leder: Torkjel Ravndal Styreleder: Torkjel Ravndal FRODE EGELAND HOLDING as Børskådå 4, 4316 Sandnes Daglig leder: Frode Egeland Styreleder: Frode Egeland FROMSI INVEST as Buggelandsbakken 166, 4324 Sandnes Daglig leder: Frode Ree Styreleder: Frode Ree Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers GA BIKES as Elgveien 42, 4323 Sandnes Daglig leder: Stian Gundersen Styreleder: Stian Gundersen Virksomhet: Engroshandel med sportsutstyr GRØDE as Kvålkroken 4, 4323 Sandnes Daglig leder: Tor Reidar Aase Styreleder: Rune Hatlestad Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers

Tlf. 51 79 12 20, post@hrd.no Rådhusgt. 2, Boks 104, 4368 Varhaug

www.hrd.no

Autorisert regnskapsførerselskap Firmaregistreringer, nye og endringsmeldinger, regnskap, budsjett, årsoppgjør, lønn m.m.

Dersom ulykken rammer! “Ledelsen bedømmes ikke for krisen, men for hvordan den håndteres” Har bedriften nødvendige beredskapsplaner? Har bedriften nødvendige ferdigheter i kriseledelse, informasjons-/medie- håndtering, samt i pårørendestøtte? Vekker svaret uro, kan Optimal Sikkerhet, bidra til at din virksomhet blir bedre beredt ved uønskede hendelser. Jærveien 144, 4344 Bryne Tlf: 934 22 765 www.optimal-sikkerhet.no

Næring I SANDNES

‹‹ 47


‹‹

Kryssord i Næring i Sandnes er nytt av året. Vi vet at mange setter pris på sysselen. Til dere har vi en gledelig melding: Det blir kryssord i hver eneste av årets seks Næring i Sandnes-utgaver. Spiss blyanten. Løsning følger i neste nummer.

Hermod Toppen

© 522

Skjells

12-2014 -ord

Ferdig

List

Drikk

Pike navn

Besinn-

Pike navn

Tråd

Deksel

by

Feil Erobre

Tomt

Ly

Pike navn Pike navn

Ruin

Avkom

Mester-

Følgelig

Gave

Styrke

Dyr

Flatemål

Polit.-

Fugl

parti

Legems-

del

Bekk

Senil Ess

Bøyning

ret

Vent

Orket Trolldom

Avsond-

Rygg

het

Korn

Mild

Pluss

Sikker-

ranse

Pike navn

Romania

Kors

Konkur-

Avart

Best

Månefase

Påpek. pron.

Haste

Smykkemateri.

Gate

Tirre

Retning

Avis

Hevde

Tall

Natur

Dessert

Kjennskap Månefase

Ytret

Ruglet Avkom

Rime

Uttalte

Pike navn

Vinner

Svovel Båt

Samtidig med oppslagene lokalt, la Regjeringen tirsdag 13. januar frem en ambisiøs strategiplan mot arbeidsmiljøkriminalitet, etter initiativ fra LO og i samarbeid mellom organisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Strategiplanen inneholder til sammen 22 punkter som alle har til hensikt å gjøre det vanskeligere å drive slik kriminalitet, samtidig som målsettingen er å ikke øke kravene til dem som driver seriøst og lovlig.

Videre vil det være fokus på å videreutvikle ordningen med sentral godkjenning for virksomheter innenfor bygg- og anleggssektoren. Også Id-kortordningen (HMS-kort) innenfor bygg/anlegg samt renholdsbransjen skal forbedres og byggherreforskriften presiseres. I tillegg skal det foretas en evaluering av tiltakene som er igangsatt mot sosial dumping, og det skal jobbes videre med å kartlegge omfanget at utleie av arbeidskraft og svart økonomi.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Klipp her

SVARSEDDEL

‹‹

Bevege Kjennetegn

Hoppe

Hun får et gavekort fra Sandnes Sentrum i posten.

Gjennom oppslag i lokalpressen den siste tiden har det vært rettet fokus på omfanget av og problemet med svart arbeid innenfor byggenæringen. Jæren tingrett avsa også i januar i år dom mot to personer i byggebransjen hvor disse ble dømt til lange fengselsstraffer for økonomisk utroskap og for å ha ha tatt ut 21 millioner kroner til privat forbruk og svart arbeid.

Svart arbeid og annen arbeidsmiljøkriminalitet rammer virksomheter, arbeidstakere og fellesskapet. De som systematisk driver i strid med lovgivningen rammer hele arbeidslivet. Regjeringen ønsker å avverge og forebygge denne type kriminalitet gjennom flere ulike tiltak. Blant disse foreslås det styrket kontroll og oppfølgning, herunder en mer effektiv sanksjonering av økonomisk kriminalitet. Det vil også jobbes med ulike tiltak som å innføre bestemmelser angående offentlige anskaffelser hvor formålet skal være å begrense antall kontraktsledd i enkelte bransjer, innføre klarere og et styrket krav om lærlingeplasser i reglene om offentlig anskaffeser, etablering av kontrollordninger overfor leverandører og veileder om «best practice» for etterlevelse av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser.

Grønnsak

skap

Splid

Leven

Dyr

Ikke

Serverer

Hast

Maner

Agn

Gjev

Betenke

Vanadium

Kappe

50

Forsørge

Bygsle

Svensk by

Åpning

Person.

pron. Harselas

Neger

Anfall

Scene

Asen

Dyrelåt

Tone

To

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Else Annlaug Osaland, gratulerer!

Spania

Donerte

Engelsk

Budeie

Senkning

Hunndyr

Glorie

Omtanke

2000

Sinn

Mynt

File

Julemat

Beholder

-else

else

Tåke

Meddele

Retning

Bekreft

Utmerk-

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller til konkurranse@lokomotiv.no innen 15. februar 2015.

Kampen mot arbeidsmiljøkriminalitet

Angiver

else

Bløt

Hund

Lettsindig

FINN RIKTIG FIRMANAVN

‹‹

Næring i Sandnes har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved næringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt Næring i Sandnes på post@lokomotiv.no

NÆRING I SANDNES KRYSSORD

Svensk Regneby art

konkurranse

Juristens råd

kryssord

Svar sendes enten per post til Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, - merk konvolutten med “Konkurranse Næring i Sandnes”, eller til konkurranse@lokomotiv.no

Attåt

Husdyr

Pike navn

Strategiplanen til Regjeringen er ambisiøs, men våre erfaringer blant annet gjennom å bistå innenfor byggenæringen tilsier at det er helt nødvendig å forsterke fokuset på arbeidsmiljøkriminalitet slik at de seriøse aktørene - som heldigvis er i flertall - får konkurrere på redelige, synlige og like vilkår.

Navn: Adresse: Postnr./-sted:

48

‹‹

Næring I SANDNES

N æ r i n g I S ANDNE S

‹‹ 49


Quick Transport AS har sin base på Jæren

Man - fre 08.00 - 16.30 Torsdag 08.00 - 17.00 Lørdag 09.00 - 14.00

Vi hjelper med arbeidskraft til alle typer stillinger og vikariater. Ring gjerne 40 10 50 35 for mer informasjon. Ring og bestill på tlf. 05178

‘Snakk med en bank som gjør tingene litt enklere’

3.995,S

Trenger du ny medarbeider?

Vivian er klar til å kjøre varer for dere med sin nye MAN lastebil med kjøl og frys.

,-

00 0 . 1 R PA

Ankarsrum Assistent kjøkkenmaskin mod. AKM 6220

Våre tjenester er kostnadsfrie.

CARLSENS ELEKTRO INSTALLASJON AS Hanaveien 8. Tlf. 51 60 19 90, Epost rolf@cei.no

KREDITTSIKRING – INKASSO – RÅDGIVNING

Da kan vi snakke om modeller for den daglige drift eller andre ting som du mener kan forenkle hverdagen. Kontakt oss i dag på bedrift@sandnes-sparebank.no eller telefon 03260.

La oss begeistre deg!

VI TILBYR: – Fordringsadministrasjon – Inkasso – Rådgivning – Juridisk – Kurs – Web

Vi fyller 100 år i år! Derfor får du hjemmelaget kake til alle møtedeltakerne hvis du bestiller møte eller konferanse nå. Bestill møtet og se når Bo baker kaken din på

sola-strandhotel.no/100aar

Normann Oftedal Banksjef Næringsliv

VÅR OPPGAVE ER Å VITE – SPØR OSS! For lokalt næringsliv

50

‹‹

Næring I SANDNES

BONITET AS – www.bonitet.no Langgata 30, 4306 Sandnes, Tlf 51 30 20 40, E-post info@bonitet.no

Næring I SANDNES

‹‹ 51


Stavanger 12 min

Gausel

Sandnes 7 min

Lei av at verdifulle medarbeidere må bruke tid i kø? Klepp 16 min

Bryne 20 min

Nærbø 25 min

Dobbeltsporet har 97%* punktlighet og gjør arbeidsreiser mer forutsigbare og presise. Kontakt oss i dag for et tilbud på kontorlokaler.

Egersund 55 min

Ring 913 09 999 2020park.no *) Tall fra Jernbaneverket. 2011


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.