Næring på Jæren 6-2017

Page 1

06

INFORMASJON

2017

OM NÆRINGSLIVET i KLEPP • TIME • HÅ 13. årgang • 06 • November 2017

Twin Towers i Bryne HÅNDVERKERE

SØKES


www.volkswagen-nyttekjoretoy.no

Høsttilbud på Caddy og Transporter!

* rente % 2,9 orter på Transp en Volkswag gjennom Services. Financial

Caddy fra kr 187.560,-*** eks. mva.

Transporter fra kr 312.100,-*** eks. mva.

Parkeringsvarmer med fjernkontroll

Adaptiv Cruise Control inkl. multifunksjonsratt

Leasing Caddy 102 TDI manuell

Leasing Transporter 150 DSG 4MOTION

pr mnd. eks. mva.

pr mnd. eks. mva.

kr 1.490,- eks. mva.

fra kr 2.599,-**

kr 990,- eks. mva.

fra kr 3.825,-**

Inkludert: • Parkeringsvarmer med fjernkontroll • Adaptiv Cruise Control inkl. multifunksjonsratt • Hengerfeste • Vindu høyre side • Serviceavtale • Vinterdekk

Inkludert: • Parkeringsvarmer med fjernkontroll • Adaptiv Cruise Control inkl. multifunksjonsratt • To skyvedører • Hengerfeste • Vindu høyre side • Serviceavtale • Vinterdekk

** Priseks. leasing inkl. termingebyr og eks. mva. Startleie/etableringsgebyr kr 30.000,- eks mva,-. 48 mnd bindingstid, kjørelengde: 60.000 km. Avtalen har flytende rente.

** Priseks. leasing inkl. termingebyr og eks. mva. Startleie/etableringsgebyr kr 45.000,- eks mva,-. 48 mnd bindingstid, kjørelengde: 60.000 km. Avtalen har flytende rente.

Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul. Alle tilbudene varer t.o.m. 30.11.2017. *Gjelder ved lån/leasing av ny Volkswagen Transporter frem til 30. 11.2017. Forutsetter finansiering hos Volkswagen Financial Services. Renten er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal produktrente. *** Drivstofforbruk blandet kjøring Transporter 6,0-9,6 l /100 km, CO2-utslipp 159 -222 g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring Caddy: 5,4-5,8 l /100 km, CO2-utslipp 124-152 g/km. Prisen er veiledende levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg.

Møller Bil Sandnes og Jæren Kvernelandsveien, 4323 Sandnes. Tlf. 24 03 49 00. sentralbord.795@moller.no

Møller Bil Egersund Fossveien 4, 4373 Egersund. Tlf. 24 03 29 00. egersund@moller.no


Bethi Dirdal Jåtun Redaktør

Æ

lnnhold Selv om Rogaland ligger i Norgestoppen når det gjelder antall lærlingeplasser og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Fylkeskommunen og flere med dem i flere år har jobbet for å få ungdommen til å velge håndverksfagene, er fortsatt spriket mellom behov og antall fagutdannede stort. Vi har sett nærmere på dette i denne utgaven av Næring på Jæren, der tema er ”HÅNDVERKER SØKES”. I en undersøkelse gjennomført av Byggenærings landsforening tidligere i år, oppga hele 36 prosent av bedriftene i byggenæringen at de sliter med å få tak i fagarbeidere. Bare i denne sektoren er det anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030. Soliman Elamari, avdelingsleder i Sig Halvorsen Bolig Klepp, etterlyser større innsats fra næringen selv: ”Bransjen har absolutt en jobb å gjøre med å vise hvorfor det er bra å velge yrkesfag. Det er en myte at man utdanner seg til et fag- eller svennebrev og blir det resten av livet. Det finnes mange utviklingsmuligheter, sier han og følges opp av både Arve Varhaug i Waldeland & Varhaug og Fredrik Stensland i Stensland & Byberg. Førstnevnte er opptatt av å vise at mulighetene for en fagarbeider er langt flere nå enn tidligere, mens Stensland på sin side også er opptatt av å skape mer kunnskap rundt yrkesstolthetsbegrepet og betydningen av å være en god håndverker. Det er tydelig at disse tre brenner for faget sitt, noe som også er svært viktig med tanke på rekruttering. Les det interessante intervjuet med de tre på side 32. Ifølge Catrine Utne Pettersen, seksjon for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune, er behovet for lærebedrifter varierende alt etter bransje. Til elever i industrifag og elektriker/automatiker, trengs mange flere lærebedrifter, mens det i andre bransjer er flere plasser enn lærlinger. Det gjelder for eksempel restaurant- og matfagene, noe som jo en utfordring i matfylket Rogaland. ”Alle involverte må jobbe med alle sider av regnestykket for at vi sammen skal få det til å gå opp”, er Catrine Utne Pettersens konklusjon. Ved flere ungdomsskoler jobbes det målrettet med tanke på å gi elevene et riktig studieforløp videre. På ungdomsskulen Vigrestad storskule har de for eksempel i løpet av de siste ti årene bygd opp et praktisk arbeidslivsfag, der elevene får jobbe med yrkesrettet læring istedenfor fremmedspråk. Dette burde kunne være en vei å gå for flere ungdomsskoler. ”Praktisk utdanning med fagbrev vil være målet for mange av disse elevene. Det gir prestisje å være en del av en praktisk arbeidskultur”, sier rektor Ingvar Sør-Reime ved skolen på Vigrestad. I tillegg burde flere ungdommer få møte engasjerte fagfolk som de vi har snakket med. For her er det mye glød, glede og yrkesstolthet. Denne type inspirasjon skal ikke underskattes i arbeidet med å få flere norske ungdommer til å gå for håndverksfagene.

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut syv ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time, Hå og Eigersund kommune.

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun bethiselskap@gmail.com 450 440 29

UTGIVER:

ANNONSEANSVARLIG: Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Tlf. 901 40 447

REDAKSJON: Bethi Dirdal Jåtun Tore Friestad

Sabi Sushi Bryne vinner terreng ............................................ 6 SÆRING på JÆREN: Konrad Ree ........................................ 11 TEMA: Håndverkere søkes ....................................... 15 Laugene lever i beste velgående ............................. 16 Norges hyggeligste håndverker .............................. 18 Praktisk skule på Vigrestad ...................................... 18 Gjenoppliver norsk møbelhistorie ...........................20 Urmakeren består ......................................................24 Gode lærlingtall på Jæren .........................................26 Jobben som lærling ....................................................28 Får mye utav å være lærebedrift .............................32 Stor pågang hos skredderen ....................................34 Færre resistente bakterier i norsk kylling ..........................37 FØR & NÅ: Jærtek ..................................................................38 QUIZ .......................................................................................42 MATOPPSKRIFT .................................................................... 43 NYTT om NAVN ....................................................................44 MIN JOBB ................................................................................ 45 Nye selskaper på Jæren ........................................................46 KRYSSORD & SODOKU ........................................................48 Juristens råd ............................................................................ 49 KONKURRANSE ..................................................................... 49

6

28

38

37

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN M

1

24

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

DISTRIBUSJON: Schibsted Distribusjon Vest Opplag: 23 600

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

FAGFOLK I MANKO

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 5. desember 2017. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3


Koss he tage ditt dæ sånn egentle? GRATIS taksjekk – 51524300

ME TÆGE TAG!


MEGABITE J&D

Slik gjør din bedrift regnskapet enkelt; Regnskap kan være en komplisert affære, men Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid, som gjør det mye lettere å holde orden på bedriftsøkonomien. Det er enkelt å forholde seg til både regnskapssystemet og oss. Ta kontakt for et uforpliktende møte!

w w w . f a s it r e g n s k a p . n o

Fasit Regnskap | Hulda Garborgs veg 6, 4344 Bryne | 918 39 454


NYE KUNDEGRUPPER OG TETTERE SAMARBEID MED NÆRINGSLIVET GJØR AT SABI SUSHI PÅ BRYNE KAN VISE TIL EN SOLID ØKNING I OMSETNING SAMMENLIKNET MED FJORÅRET.

SABI SUSHI BRYNE

VINNER TERRENG 6

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Stadig flere velger å spise i restauranten hos Sabi Sushi på Bryne, men fortsatt er det take away som dominerer. Marianne Orstad (t.h.) og Lina er godt fornøyd med den nye menyen der også flere japanske småretter er kommet til.

Så langt i år kan Sabi Sushi på Bryne vise til en solid økning i omsetning sammenliknet med fjoråret.

Sabi Sushi har mye mer enn rå laks på menyen. Nå er også utvalget blitt mer kundetilpasset og variert.

TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

N

ye kundegrupper og tettere samarbeid med næringslivet er noe av forklaringen. Daglig leder av Sabi Sushi på Bryne og markedsansvarlig for kjeden sentralt, Marianne Orstad, er naturlig nok svært godt fornøyd med de gode tallene, men understreker samtidig at dette bare er begynnelsen.

Direkte på næringslivet – Vi jobber aktivt for å komme inn på nye arenaer. En offensiv taktikk overfor næringslivet lokalt har blant annet resultert i sushikurs, catering og leveranser til flere ulike bedrifter og tilstelninger. – Dette skal vi få til mye mer av, fastslår Orstad. Like før sommeren stod det nye tatami-rommet (red. anm.: Tatami betyr japansk matte) ferdig, der sushikursene avholdes og der det går an å holde lukkede selskaper, styremøter, forretningslunsjer, venninnekvelder osv. Marianne Orstad har mange ideer på blokka og jobber langsiktig.

Sushi-teambuilding – Vi hadde nylig besøk av en gruppe lokale menn som i tillegg til innføring i sushiens kunst og historie fikk prøve seg som sushikokker, forteller hun.

Planen er å selge inn kurset som teambuildingsaktivitet, noe hun ser et stort potensiale i. – Å lage sushi sammen er både lærerikt og veldig sosialt. Og belønningen er både velsmakende og sunn. Den lokale sushi-kjeden, som for få år tilbake startet med ett utsalgssted i Pedersgata i Stavanger, utvidet raskt til Forus, Sandnes og etterhvert også til Bryne. Veksten fortsetter. I dag har Rogaland åtte restauranter og nå står også hovedstaden for tur. Målet er å ekspandere i hele landet.

med tempura-rekene. Marianne Orstad smiler bekreftende, godt fornøyd med den gode utviklingen, men legger ikke skjul på at det tidvis har vært krevende. – Selv om jærbuen er bereist og vant med utenlandsk mat, betrakter nok endel fortsatt sushi som mat for spesielt interesserte. Vi har derfor mange potensielle kunder å nå ut til. Målet er å sørge for at de som enda ikke har prøvd oss, skal få sansen. Det begynner å løsne. Vi har kunder i alle aldersgrupper, fra barnefamilier til damer over 60, legger hun til.

Ny meny

Rundt 70 prosent av salget hos Sabi Sushi Bryne er take-away. – Vi har pusset opp og innredet restauranten vår i tråd med de øvrige serveringsstedene våre. En innramming i bambus er med å myke opp og skape en varm følelse, noe jeg tror er en av grunnene til at stadig flere velger å spise i restauranten. Det er veldig kjekt. Men take-away-konseptet er viktig for oss, og vi har spesielt stor pågang fra torsdag til søndag. Planen er å øke denne ytterligere, noe Orstad allerede er godt i gang med. – Det er inspirerende med gode tall og resultater. Sushi er i vinden som aldri før. Målet er å få sushi til å bli mer hverdagskost, også her på Jæren.

– Vi har nettopp utviklet og lansert en ny meny der vi bygger på salgsstatistikk og kundepreferanser. Trofaste kunde kan glede seg til mange nye retter og spennende smaker. I tillegg har vi et godt utvalg til nye kundegrupper. Sabi Sushi-menyen består av så mye mer enn bare rå fisk, sier hun. I tillegg til flere nye sushivarianter har Orstad også fått inn japanske småretter på menyen. – Hos oss er bestselgeren fremdeles tempura scampi - friterte, crispy kongereker med smakfull dressing, opplyser hun.

Krevende start En gruppe damer har satt seg ned og bestilt lunsj og ganske riktig, der kommer servitøren

Desidert mest take-away

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 7


Ferdighus eller arkitekttegnet – snakk med oss!

Lag din egen «bensinstasjon» på taket •

Selvforsynt, kortreist og fornybar energi

• • • • • • •

8

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Næringslivet etterspør håndverksfag Over 5500 av NHOs medlemsbedrifter har svart: De neste fem årene har de størst behov for kompetanse innen håndverksfag, ingeniørog tekniske fag. For fjerde år på rad har NHOs medlemsbedrifter fortalt hvilken kompetanse de har behov for fremover.

Trenger et teknologiløft Hele 6 av 10 bedrifter oppgir at de har et udekket kompetansebehov. Dette er en sju prosents økning sammenlignet med fjoråret, ifølge undersøkelsen som er gjennomført av NIFU. Det er tre fagområder som særlig peker seg ut: Fagarbeidere i håndverksfag, ingeniører og teknologer, samt folk med kompetanse innenfor samfunnsfag, juridiske og administrative fag. – Flere må få kunnskap om alle muligheten yrkesfag gir, og vi trenger et teknologiløft i hele utdanningssystemet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Tall fra NHO viser at flere norske bedrifter har et udekket kompetansebehov.

Udekket kompetansebehov Blant bedriftene som har et udekket kompetansebehov sier 4 av 10 at de har tapt kunder eller markedsandeler. I underkant av 4 av 10 bedrifter oppgir at de har skrinlagt eller

utsatt utvidelse av virksomheten på grunn av dette, mens 2 av 10 har redusert virksomheten. – Dette viser at det fortsatt er en mismatch mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse i Norge, sier Skogen Lund.

Gode tall for AS Norge Den gjennomsnittlige bedriften i Norge har et overskudd på 5,6 prosent av omsetningen. Den er også meget solid, med en egenkapital på 29,1 prosent. Dette viser en gjennomgang av alle regnskapene til norske bedrifter gjort av data- og analyseselskapet Bisnode.

Positiv utvikling Ved å slå sammen og analysere alle regnskapene for norske bedrifter med over én million i omsetning, kan man se tilstanden til et samlet norsk næringsliv. Dette kalles «AS Norge- tallene». Analysen er basert på regnskapene for 2016, som hadde innleveringsfrist 31. juli i år. – Egentlig hadde vi forventet enda bedre tall. Generelt har det vært en positiv

utvikling i norsk Norske bedrifter går godt. Det viser AS Norge-undersøkelsen. økonomi de siste par årene. Imidlertid når ikke tallene har forventninger også til inneværende år: helt opp til fjorårets tall som var basert på 2015-regnskapene. De viste blant annet – Færre bedrifter har gått over ende det siste rekordhøy soliditet for gjennomsnittsbedriften, året. Videre vil økt oljeaktivitet og generelt god sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode. vekst både hjemme og hos våre handelspartnere sannsynligvis gjøre at norsk næringsliv vil gå enda bedre i 2017, kanskje til og med bedre enn Enda bedre i år rekordåret 2015, tror Ruud. – Selv med litt dårligere tall enn året før, viser analysen at norsk næringsliv i gjennomsnitt har gode resultater og en høy soliditet med lav gjeld og godt med egenkapital, sier Ruud, som

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 9


Bestill før kl. 21 og fü ferske bakevarer levert hjem neste morgen! Fra kr 28 inkl. levering

Morgenlevering.no distribueres av


på Jæren En særing er en person som er litt spesiell, gjerne med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper og forståelse for et område. Ordet er så absolutt positivt ladet. En særing har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Særing på Jæren er en fast serie i Næring på Jæren.

Fartsglad motorhode TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD/ ILLUSTRASJON/ HILDE B. LAMBRECHTS

Konrad Ree er over snittet glad i høye hastigheter, bil og motorer. Det lever han ut som sjef for et norsk dragsterteam og gjennom mange års engasjement i Jæren Drag Race Klubb, samt i dagjobben som leder for Knapphus Energiavdelingen som nylig flyttet til Vardheia på Bryne.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 11


Konrad Ree har nylig flyttet inn i nye lokaler på Vardheia i Bryne med Knapphus Energi, der han er daglig leder.

V

i møter en smilende, men hes Konrad Ree på kontoret hans i de splitter nye Knapphus Energi-lokalene i Vardheia. Noen dager tidligere var han på Santa Pod Raceway i England, og så sjåfør Maja Udtian fra Islanders Drag Racing Team kjøre dragsteren han er medeier i gjennom Nitro Vikings 305 meter på 4,04 sekunder, med en slutthastighet på 465 km/t. – Det er en helt vanvittig tid med tanke på at vi i praksis er et helt nytt team og kjører mot lag som har holdt på i flere tiår og bruker millioner av kroner. Man kan trygt si at konkurrentene var sjokkerte, med kommentarer som «wow, hvor kom dere fra?»! Det ble litt skriking og synging både under og etter konkurransen, og det er grunnen til at stemmen ennå er litt halvveis, ler Konrad, og viser at stemmen ikke var det eneste som fikk seg et knekk i England. – Det var pøsregn når vi skulle pakke sammen, jeg stod på en gardintrapp som forsvant i vannet, med resulterende fall og armbrudd. Det var litt skriking da også, når jeg tenker meg om.

12

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Holder på hestekreftene Dragster-klassen Top Fuel er verdens raskeste bilkonkurranse, med hastigheter på opp mot 540 kilometer i timen, og trekker et enormt publikum i USA, mens det blir stadig mer populært også i Europa. – Dragrace har blitt en livsstil for meg. Helt siden jeg som seksåring fikk mine første alpinski har jeg vært glad i fart, og da jeg fikk moped handlet det om å skru på den for å få den til å gå fortest mulig. Senere oppdaget jeg amcar, og da var dragracing et naturlig følge. I 1987 var jeg på mitt første lisenskurs som fører, og i mange år deretter var jeg med i ulike dragraceteam som mekaniker, forteller Konrad, som nesten hver høst reiser til USA for VM-finalen på Pomona Raceway i California. Så fra 9. til 12. november blir det for Konrad fire dager med dragrace fra morgen til kveld, og du kan være sikker på at han gleder seg!

Laboratoriesjef I 2003 ble Konrad med på sitt første Top Fuel-race da han ble en del av teamet til Rune

Navn: Alder: Fra/bor: Sivil status: Stilling:

Konrad Ree 48 år Bryne Samboer, 3 barn, 4 barnebarn Daglig leder, Knapphus Energi, avd. Stavanger

Fjell, som er som norsk dragracings «grand old man» å regne. Etter hvert tok Konrad steget fullt ut og dro i gang sitt eget team, samtidig som han la ambisjonene som sjåfør til side. – Det viktigste og mest interessante for meg er å få bilene til å fungere. Mange tror dragrace bare handler om å kjøre veldig fort i en rett linje, men faktum er at dette er verdens største laboratorium for motorer. Hvordan kan man få så mange hestekrefter som mulig ned


på Jæren

Foto: Linda-Merethe Gare

På fritiden er det dragrace som gjelder.

i bakken uten at de river bilen i filler? Spesielt med tanke på at drivstoffet er nitrometan – som basically gjør dette til en bombe på hjul. Det er spørsmålet jeg jobber med å finne svaret på, og det er utrolig fascinerende. Jeg har alltid likt å få ting som er vanskelig til å fungere, forteller Konrad, som sier at de etter en god test nå i høst satser for fullt til neste års Top Fuel EM-sesong – første skritt er å samle inn de fire millioner kronene som trengs til å få til dette.

Fartsinteresse på Jæren Konrad er definitivt ikke den eneste på Jæren som er glad i høy fart og dragrace, noe som ble bevist da Jæren Drag Race Klubb, som Konrad var med å starte i 1997, i april arrangerte dragrace på Varhaug. – Interessen var enorm og resultatet over all forventning! Vi endte opp med over 60 biler, 11 motorsykler og 2500 publikummere – mye mer enn vi kunne forestilt oss. Tidligere har vi arrangert dragrace-NM i «Thunder»

Valle i Setesdal, og har også hatt race på Lista – og mange rogalendinger er med begge steder. Men det er ikke tvil om at det er potensial for flere arrangementer her på Jæren, forteller Konrad, som nå offisielt innehar rollen som kasserer i JDRK – mesteparten av fritiden hans går nå med til Top Fuel-teamet og selvsagt familien.

Stor på smøring Konrad har i sin yrkeskarriere jobbet som dreng, på Brøyt, med plattformer, hos IKM og i et firma som drev med hydraulikk, før han i 13 år jobbet på Sande Gård. Arbeidstiden blir nå brukt på sjefskontoret til Knapphus Energi sin avdeling i Sør-Rogaland, som 1. mai flyttet til Bryne fra Tananger. – Vi trengte mer plass, og etter lang søken etter passende lokaler i Sola-området, endte vi opp med at Vardheia hadde det vi behøvde. Herfra leverer vi drivstoff, tanker, kjemikalier og smøreolje - vår fremste ekspertise - til

industri, jordbruk, offshore, entreprenører og privatpersoner fra Søgne i sør til øyene i nordfylket. Det at vi har så mye samlet, og at vi vet hva vi driver med og kan levere det kunden trenger, gjør at stadig flere velger oss, så det er travle tider. Og det liker vi! – Vi har potensial til å vokse, både med tanke på ledig plass på tomten her, og med tanke på produkter og tjenester vi tilbyr, men det viktigste for meg er at de som arbeider her trives på jobb. Vi har bygget opp en fin gjeng med enormt mye kompetanse, fastslår Konrad, som sier han er veldig glad for at han har gode folk rundt seg, både hjemme, på jobb og i dragrace-sammenheng. – Jeg har utrolig god støtte fra hele familien, både mor, samboer, barn og barnebarn. Jeg lærte tidlig hvor viktig det er å ha et godt team rundt seg for å lykkes, og det har jeg forsøkt å etablere både på privaten, på arbeidsplassen og i racingmiljøet. Man klarer ikke noe helt alene!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 13


garpcity.no

Kæ ti kjæme du te Stokkalandsmarka? 54 fantastiske utsiktstomter på Jæren til salgs. STOKKALANDSMARKA

Her kan du byggje drøymehuset ditt som du vil. Vær rask! Dei flottaste tomtene går sjølvsagt til dei som er tidleg ute. Det er eit vakkert stykke land som no ligg klart. Veg, vatn og kloakk, du slepp å tenkje på slike ting. Og tomtene er store, du kan verkeleg breie deg, hvis det er om å gjere. Her kan du byggje med og utan byggjeklausul, setje opp drøymehuset ditt som du vil. Kommunen er raus med slike ting, vil at du skal vere glad med det du klarer å få til. Me våger påstanden om at det er eineståande.

Gå inn på www.stokkalandsmarka.no og reserver tomt allereie i dag, eller kontakt oss på tlf: 51 79 30 00.

Pris:

1 000 000

+ omk.

Tomtene er tilrettelagt for hus med utsikt. Tomteareal:

450 - 600 M2 Type:

BUSTADTOMT Sjølveigar

www.nordsjokjokken.no

VELKOMMEN!

VI ER NÅ FORHANDLERE AV NORDSJØKJØKKEN OG VÅRE LOKALPRODUSERTE KJØKKEN

Vi på Vigrestad Kjøkken er stolte forhandlere av våre lokalproduserte kjøkken og nå også Nordsjøkjøkken. Med våre kvalitetskjøkken kan du velge mellom mange stilarter, farger, materialer, og skreddersydde løsninger i alle prisklasser. kjøkken. Vi har mange års erfaring fra kjøkkenbransjen, og hjelper deg gjerne med å få kjøkkendrømmen din satt ut i live. Stikk innom oss for en uforpliktende kjøkkenprat, så lager vi gjerne et forslag og et pristilbud til deg.

Vigrestad Kjøkken • Tlf: 906 98 896 • Langgata 23, 4362 Vigrestad vigrestad@vigrestadkjokken.no • www.vigrestadkjokken.no 14

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

De siste årene har stadig flere stemmer tatt til orde for at noe må gjøres slik at flere unge velger håndverksfagene. NHOs nylig gjennomførte kompetanseundersøkelse understreker med all tydelighet situasjonen: De neste fem årene har norske bedrifter størst behov for kompetanse innen håndverks-, ingeniør- og tekniske fag. Vi har møtt noen av dem som har valgt å satse på håndverksfaget og sett nærmere på situasjonen her på Jæren.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 15


LAUGENE LEVER I BESTE VELGÅENDE TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

På slutten av 1200-tallet begynte norske håndverkere å samle seg i laug for å beskytte medlemmenes interesser og for å drive selvregulering og opplæring innenfor fagene. 750 år senere er laugenes oppgave ennå den samme.

D

et forteller Gunn Hege Skretting Sirevåg, oldermann i Sandnes og Jæren Frisørlaug og innehaver av Frisørhjørnet på Brusand.

Fantastisk! – Laug er helt fantastisk. Det gjør at vi som frisørsalonger blir kollegaer og samarbeidspartnere i stedet for konkurrenter, og gjør at vi har en sosial møteplass og at vi kan jobbe for gode ordninger i yrket, sier hun engasjert. Det finnes 31 frisørlaug fra Kristiansand i sør til Finnmark i nord, og disse jobber for sine medlemsbedrifter når det gjelder rekruttering, opplæring, erfaringsutveksling, - og gjør det lettere å løfte frem lokale utfordringer til det nasjonale forbundet, Norske Frisør- og Velværebedrifter. – Samtidig lærer vi av de i nord, og de lærer av oss. Man står mye sterkere sammen enn om man prøver å få til noe på egen hånd, fastslår Skretting Sirevåg, som også påpeker at de får flere stordriftsfordeler ved å ha felles innkjøpsordning.

Tenker alltid laug Frisører, pølsemakere, fotografer, blikkenslagere og byggmestere er blant håndverksutøverne som i dag er organisert i laug. Gunn Hege har vært oldermann – leder – i Sandnes og Jæren Frisørlaug de tre siste årene, og forteller at det er en meget interessant jobb. – Jeg hadde tidligere sittet i styret i lauget, og fikk forespørsel om å komme inn igjen. Det endte opp med at jeg ble valgt som leder, og det har egentlig vært enda kjekkere enn forventet. Som oldermann skal man håndtere spørsmål fra medlemmer, ha kontakt med media,

16

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

organisere styremøter og laugsmøter, ta imot informasjon fra forbundet og fylkeskontakt, følge opp nye krav og pålegg og mye mer. – Jeg tenker alltid litt laug når jeg er på jobb, men har veldig god støtte fra styret. Vi har også et veldig godt grunnlag å bygge på. Lauget har siden oppstarten i 1971 vært drevet meget bra, sier Skretting Sirevåg.

Vil tiltrekke seg nye medlemmer – Hvem er medlemmene i lauget ditt? – Geografisk dekker vi hele regionen fra Sandnes til Egersund, og der det tidligere var mest de eldre som engasjerte seg, har vi nå flere medlemmer i 23-24-årsalderen og helt opp til æresmedlemmer over 70 år. Vi har i dag 63 medlemmer der en rimelig stor prosentandel er frisørsalonger med flere ansatte. Vi jobber hele tiden med å tiltrekke oss nye medlemmer, spesielt de som ikke er i kjeder. Det kan være vanskelig å fange opp de som står alene, og det er dumt, siden det er de som har mest nytte av å være i lauget. Vi kan gi backup og trygghet, informasjon og motivasjon, og mye annet. Det koster litt å være medlem, men når man ser på nytten og hva man får igjen for det, vil de aller fleste tjene på å være med. Min frisørsalong gjør i hvert fall det, forteller Frisørhjørnetsjefen, og minner samtidig frisører som er interessert om at de kan ta ett års gratis prøvemedlemsskap for å se om dette er noe for dem.

Mye å jobbe med De største sakene lauget i dag jobber med er blant andre kvalitetssikring av utdanning og frisørbransjen som fag, reduksjon av svart arbeid, falske produkter på nett og ikke minst en statusheving av frisøryrket. – Jeg er stolt av å være frisør! Men mens

det tidligere var kø og krav om kjempegode karakterer for å komme inn på frisørlinjen, har rekrutteringen til yrket gått ned de siste årene. Jeg tror at mye av det kommer av gamle myter som at man får vond rygg av jobben og dårlig betalt. Fakta er at vi har veldig gode HMS-løsninger som gjør at det ikke er noe problem å være frisør hele livet. Og som i alle bransjer – yter du, så nyter du. Med litt innsats kan man tjene veldig bra som frisør. Det er også en meget interessant jobb der man får være kreativ, ha tett kontakt med kundene, - man blir litt psykolog, og aldri utlært. Moteverdenen stopper aldri opp, og selv damene på 70 i lauget sier at de stadig lærer noe nytt, smiler Gunn Hege.

Pusset opp til Sommertoget For Frisørhjørnet sin del er hun også positiv. Hun overtok bedriften, som ligger på togstasjonen på Brusand, i 2000. Da var det nok til å dekke en 50 prosent stilling. Nå er det rundt tre årsverk i salongen. – Vi ligger midt på bondelandet, så det sier seg selv at vi ikke har samme vekstpotensial som en salong i Oslo, men med togstasjonen som nærmeste nabo og god parkering like utenfor, trekker vi bra med kunder fra hele regionen. I sommer har vi også pusset opp hele lokalet, - det måtte jo gjøres fint til når Sommertoget til NRK kom på besøk, - og det har nok også gjort at noen nye kunder kommer innom. Jeg elsker frisøryrket og gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag!

Gunn Hege Skretting Sirevåg jobber for å heve statusen til frisøryrket gjennom laugsarbeid og fantastiske frisørdager. ->>


HÅNDVERKERE SØKES

VI JOBBER HELE TIDEN MED Å TILTREKKE OSS NYE MEDLEMMER, SPESIELT DE SOM IKKE ER I KJEDER. DE VIL HA GOD NYTTE AV Å VÆRE I LAUGET. GUNN HEGE SKRETTING SIREVÅG, OLDERMANN I SANDNES OG JÆREN FRISØRLAUG

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 17


HÅNDVERKERE SØKES

Over 800 nominerte til «Norges Hyggeligste Håndverker» 20. oktober ble Norges Hyggeligste Håndverker kåret under Bygg Reis Degmessen på Lillestrøm. Han heter Sveinung Tofteland og er fra Søgne. Nå er spørsmålet om en blid jærbu kan ta tittelen neste år. – Vi er veldig glade for responsen, men ikke overrasket over at det finnes veldig mange hyggelige håndverkere i Norge. Det var nettopp det vi ønsket å synliggjøre med konkurransen. De aller fleste er veldig fornøyd med håndverkeren sin. Våre tall viser at 90 prosent av de som bruker håndverkere fra Mittanbud.no gir håndverkeren sin 4 eller 5 stjerner i evalueringen, sier Håvard Bungum i Mittanbud.no. Det var flere nominerte fra Jæren, men ingen av disse tok seg videre til finalen i denne omgang. – Vi er overveldet over det enorme

Ingen jærhåndverkere nådde opp i konkurransen denne gang, men mange var nominert til mittanbud.nos beste håndverker-konkurranse.

engasjementet for konkurransen. 800 nominasjoner og flere titusen avgitte stemmer viser at det finnes mange dyktige og hyggelige håndverkere over hele Norge. Det viser også at mange nordmenn er fornøyde med

håndverkerne sine. Juryen er imponert over hver og alle de nominerte, og vi hadde en svært vanskelig jobb da vi valgte ut de 15 finalistene, sier Magnus Müller i Dipper, som er en av initiativtakerne til konkurransen.

Praktisk skule på Vigrestad Ungdomsskulen Vigrestad storskule har dei siste ti åra bygd opp eit praktisk arbeidslivsfag, der elevane får jobba med yrkesretta læring i staden for å ha eit andre framandspråk på timeplanen. – Eg likar å arbeida. Eg likar ikkje å sitja innestengt å halda på med blyant. Det er kjekkare med drill, sa 8.-klassingen Jonas Sveinsvoll til Stavanger Aftenblad i ein artikkel tidlegare i haust.

– Målet for mange elevar Han var ikkje i tvil om at han heller ville læra å byggja enn å læra spansk: – Lite nyttig. Dei snakkar jo engelsk der nede uansett. Men dette har eg bruk for. Det er greitt å kunna gjera ting sjølv i staden for å leia inn folk i dyre dommar, seier Sveinsvoll, som har mest lyst til å bli bonde. For å leggje til rette for aktivitetar innanfor studieretningane TIP, bygg- og anleggsteknikk og elektrofag har Vigrestad storskule leigd og innreia eigne lokale i eit industriområde i nærleiken av skulen.

Mot fagbrev – Praktisk utdanning med fagbrev vil vere målet for mange av desse elevane. Det gir prestisje å vere ein del av ein praktisk arbeidskultur. Vi må møte desse elevane på ein god måte! Målet vårt er å bruke handlingsrommet i læreplanane og

18

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Praktisk utdanning med fagbrev vil vere målet for mange av desse elevane. Det gir prestisje å vere ein del av ein praktisk arbeidskultur, seier rektor Ingvar Sør-Reime.

fagfordeling til å gi elevar som ønskjer det eit meir praktisk tilbod, seier rektor Ingvar Sør-Reime, som seier at dei har godt samarbeid med det lokale næringslivet. Vigrestad storskule gjekk i gong med dette for ti år sidan, og det vart så vellukka at også elevar frå ungdomsskulen på Ogna og Varhaug har blitt med. No vel om lag 45 prosent av elevane på skulen arbeidslivsfaget som alternativ til 2. framandspråk.

Praksis og teori likeverdig – Dette kan også andre skular få til, om dei bare vil, om dei synes det er viktig nok, om dei meiner at det å bli flink i yrkesfag er like viktig som å bli flink i andre fag, seier Sør-Reime til Aftenbladet. – Vi på Vigrestad storskule har ein tydeleg profil om at praktisk utdanning og teoretisk utdanning er likeverdig, og at samfunnet treng dyktige fagfolk i alle yrke. Skulen er for alle!


Skattegunstig overgangsvindu til nyttår

Sparing er en god idé – og den blir enda bedre med aksjesparekonto Med den gode nyheten aksjesparekonto er det blitt enklere og mer gunstig å spare i aksjer. På aksjesparekontoen samler du enkeltaksjer og aksjefond, og du kan gjøre bytter uten å skatte av gevinsten. I et kort overgangsvindu, fram til nyttår, kan du flytte alle aksjer og aksjefond med urealiserte gevinster til en aksjesparekonto uten at det utløser skatt. Gjør det selv – eller be oss om hjelp! På jaerensparebank.no finner du masse informasjon om aksjesparekonto. Les deg opp og opprett konto i mobilbanken selv – eller få hjelp av rådgiveren din i lokalbanken.

Telefon 03290 www.jaerensparebank.no


Gjenoppliver norsk møbelhistorie Frode Tingbø (t.v.), Jørgen Tengesdal og Kriss Elde grunnla Eikund sammen med Morten Hippe og produserer norsk møbeldesign fra 1950- og 60-tallet på Hellvik.

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

En kontrakt til en verdi av flere millioner ble en skikkelig kickstart for møbelprodusenten Eikund. I mars i år åpnet luksushotellet At Six i Stockholm med 331 eksemplarer av Torbjørn Bekkens Veng-stol, produsert i søre Hå.

–V

i ville ta vare på og fremheve norske møbeldesigntradisjoner, og så samtidig raskt potensialet for å gjøre god business utav dette, forteller Jørgen Tengesdal, daglig leder i Eikund, som nå relanserer en rekke norske møbelklassikere.

20

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Gullalderen til norsk møbeldesign På forsommeren i 2015 startet prosessen med å se på muligheten for å gjøre noe utav en idé om å samle norske klassikere i et brand, produsere disse lokalt, og selge dem til en engasjert målgruppe. Den største utfordringen var ifølge

Jørgen Tengesdal å velge ut hvilke designere og produkter de i første omgang skulle satse på. De endte opp med åtte designere med produkter fra «gullalderen» til norsk møbeldesign, 1950- og 60-årene.


HÅNDVERKERE SØKES

• • • • •

Fredrik A. Kayser (1924–1968) Torbjørn Bekken (1919-2010) Torbjørn Afdal (1917–1999) Sigurd Resell (1920-2010) Arne Tjomsland (1915-1970)

Kommende designere: • • •

Bendt Winge (1907-1983) Arne Halvorsen (1929-) Gunnar Sørlie (1920-1999)

Millionordre Så snart rettighetene var på plass, begynte arbeidet med å sette opp selskapet. For å sjekke ut om det var et marked for produktene, forhørte operasjonsleder i Eikund, Morten Hippe, seg med noen av sine tidligere kunder, deriblant Choice-hotellene. – Det endte opp med at de pekte på Veng-stolen Torbjørn Bekken designet i 1960, og spurte hvor raskt vi kunne levere den. En kontrakt til en verdi av flere millioner ble signert, og i mars åpnet luksushotellet At Six i Stockholm med 331 eksemplarer av stolen. Det var et startskudd som viste potensialet i Eikund, markedet vil ha det vi leverer og vi kan levere produkter av høy kvalitet, sier Tengesdal.

Kvalitet i alle ledd

På skattejakt – Da den jobben var gjort, gjenstod det fortsatt veldig mye. Vi måtte finne ut hvem som eide rettighetene, og kontakte dem. Det var litt av en skattejakt, som har krevd mye tid og kaffebesøk med påfølgende kryping på loft og i kjellere etter originale tegninger og produkter, men det var definitivt verdt det. Vi fikk veldig god respons, fikk signert alt vi hadde lyst på, og økonomi kom for alle rettighetshaverne i andre rekke. Det viktigste for dem var at noen igjen ville produsere det fedre eller bestefedre hadde designet. Faktisk har feedbacken vi har fått siden vi først lanserte ideen vært udelt positiv. Alle syns det er supert at vi drar frem et litt glemt kapittel av norsk møbelhistorie, sier Tengesdal.

Den store ordren kickstartet bedriften, og gjorde at Eikund hadde mulighet til å tenke langsiktig rundt produksjonen og kunne bruke tid på å bygge opp salgsapparatet, i stedet for å måtte jobbe for å få inn penger så fort som mulig. – Vi har gjort et grundig arbeid, vet hvor vi er og hvor vi skal. Vi har gode folk i alle ledd og en kvalitetssikring som garanterer at vi ikke leverer fra oss noe som ikke holder vår høye standard. For eksempel ble leveransen av eik utsatt i to måneder fordi vi ikke fikk noe som var godt nok. Mye av det vi produserer krever spesialkompetanse, så vi engasjerer dyktige norske og nordiske underleverandører til det som ikke kan gjøres her på fabrikken på Hellvik. Eikund har per i dag rettighetene på rundt 30 forskjellige produkter i møbelsegmentet, fra lounge- og spisestoler til spise- og salongbord, og har i tillegg rettighetene på en serie med

«Krysset» av Fredrik A. Kayser er en av de norske møbelklassikerne som nå kommer i ny utgave.

trefigurene til Arne Tjomsland. – Klassikere er klassikere av en grunn. Dette er utrolig flotte design som kombinert med skikkelig håndverk gir et møbel med svært lang levetid – vi ser på det som generasjonsmøbler. Det kan jo også være med på å motarbeide dagens bruk-og-kast-kultur på møbelfronten, og det er vi veldig for.

Historisk møbelproduksjon Jæren har en meget stolt fortid innen møbelproduksjon. Det var flere titalls møbelfabrikker på Sandnes og Jæren fra siste

VI VIL VÆRE EN PÅDRIVER OG FORMIDLER AV DENNE NORSKE KULTURARVEN, OG SAMTIDIG BIDRA TIL AT «FØRSTEKLASSES MØBELPRODUKSJON» ER TETT KNYTTET TIL ROGALAND OGSÅ I FREMTIDEN. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 21


HÅNDVERKERE SØKES

halvdel av 1800-tallet og frem til oljen lokket til seg mye av den lokale arbeidskraften på 1970-tallet. Selv om ingen av de utvalgte designerne stammer fra Jæren, finnes det flere lokale koblinger i historiene Eikund vil fortelle. – Flere av designerne var her og tegnet for produsenter i regionen. For eksempel jobbet Torbjørn Afdal for Mellemstrand Trevareindustri på Vigrestad, og både Fredrik A. Kayser og Sigurd Resell var tilknyttet Vatne Møbler. Vi vil være en pådriver og formidler av denne norske kulturarven, og samtidig bidra til at «førsteklasses møbelproduksjon» er tett knyttet til Rogaland også i fremtiden, sier Tengesdal.

er veldig i vinden. Vi har allerede mange gode leads ute i verden, og nye kontrakter på gang. Blant annet snakket jeg i sist uke med interiøransvarlig og innkjøpssjef i Utenriksdepartementet, og vi jobber nå med å levere produkter til kontorene deres i Oslo. Fremover er det mange ambassader som skal oppdateres, og vi gleder oss vanvittig til å være en del av det. UD er en referansekunde man bare kan drømme om! fastslår møbelsjefen, som også sier at Eikund fremover vil tilby sine produkter til privatmarkedet gjennom bl.a. Møbelgalleriet i Stavanger og forhandlere i Oslo.

Hårete målsetninger Eikund er allerede godt på vei mot suksess – har fått mye positiv oppmerksomhet i media, tilbakemeldingene fra potensielle kunder er meget gode, og de var nylig nominert til «Årets produsent» og «Årets relansering» hos Bo Bedre. – Vi har hårete målsetninger og sikter mot en bratt kurve i omsetningsveksten. Men det aller viktigste for oss er å ivareta og belyse den stolte norske møbelhistorien, og produsere møbler av høy kvalitet som designerne ville vært stolte av å ha sitt navn på, sier Jørgen Tengesdal.

KLASSIKERE ER KLASSIKERE AV EN GRUNN. DETTE ER UTROLIG FLOTTE DESIGN SOM, KOMBINERT MED SKIKKELIG HÅNDVERK, GIR ET MØBEL MED SVÆRT LANG LEVETID. VI SER PÅ DET SOM GENERASJONSMØBLER.

Internasjonal satsing At nettsidens språk er på engelsk er dog et tydelig signal om målgruppen for de nye, gamle produktene til Eikund ikke kun er tiltenkt lokale markeder. – Det er ikke tvil om at vi rigger for eksport og internasjonal satsing. Norsk design kan selges over hele verden hvis man brander, produserer og distribuerer riktig. Timingen er også veldig god, norsk design

GLØDEFISK

JØRGEN TENGESDAL, DAGLIG LEDER I EIKUND

Dagens beste stalltips:

One2Feed passer perfekt ...

Hola Oval™ sager ovale hull for 1,5 elektriske bokser.

FANT OPP HULLET PÅ NY! Tanjen Invent står bak ovalsagen Hola Oval og hullsagen Hola Vario. Begge har slått an, og nå står - når du vil bytte til en fleksibel fôrmikser som kan tilpasses fjøset ditt, besetningen din og dine krav til effektiv drift. - når du vil ha en driftssikker løsning med gjennomtestet teknikk, kvalitetsmaterialer og minimalt vedlikehold.

Se One2Feed i aksjon på www.one2feed.dk Vil du høre mer om alle fordelene, ta kontakt med oss på 2195 03 55, så avtaler vi et møte.

utlandet for tur. Har du en god produktidé kan vi hjelpe deg med utvikling og råd. Hola Vario™ lager perfekte hull, også på steder det er vanskelig å komme til.

Tanjen Invent

- når du liker godt håndverk, god service og styring fra pc eller smarttelefon.

www.holahull.no tom@holahull.no

One2Feed A/S

22

‹‹

+45 87 57 27 77

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

mail@one2feed.dk

www.one2feed.dk

Tlf. 905 72 226

By Tanjen Invent


HVOR

SYNLIG ER DU? • GRAFISK DESIGN

KART • VISITTKORT •

info@gunnarshaug.no Telefon 51 82 62 00 www.gunnarshaug.no

• SALGSMAPPE • ROLL UP • FLYER

MAGASIN • KATALOG • FOLDER •

PLAKAT • BROSJYRE • PRODUKTARK • BANNER • DM


TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

TIDEN GÅR,

EDVARD BESTÅR Å få ting som ikke virker til å virke, er noe av det jilleste jeg gjør som urmaker, sier Edvard Sandsmark, en av få urmakere mellom Egersund og Stavanger.

I 25 år har Edvard Sandsmark jobbet som urmaker. Nå er han den eneste med denne tittelen på Jæren, og kunder har blitt mistet til både smarttelefoner, pulsklokker og internetthandel. Likevel er han positiv.

–J

eg har nok å gjøre i dag, nok å gjøre i morgen og nok å gjøre neste måned. «Jeg trenger et nytt batteri…» «… gave til barnebarn på seks år…» «… reimen har gått i stykker…» «… skulle hatt en ny klokke…»

I gullsmedbutikken Kundene kommer i en jevn strøm til hjørnet av gullsmedbutikken Christen Øygard på Amfi Nærbø der urmaker Edvard Sandsmark holder til, og han tar imot dem med et stort smil og positive svar.

«Det skal vi fikse!» «Jeg har mye å velge blant.» «Hvilken farge vil du ha på den nye?» «Hvilken prisklasse skal det være?» – Mye av dagen min går med til småoppdrag som batteriskifting og reimbytte. Hvis det er noe som kun tar et par minutter,

Vi tilbyr utførelse av alle typer kranoppdrag, Orstad Rør AS | Orstadveien 200 | 4353 Klepp Stasjon | 901 82 398

Ta kontakt: 975 42 880 KRAN OG KJETTING AS

24

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


HÅNDVERKERE SØKES

Regionens klokkefikser

fikser jeg det der og da. I tillegg har jeg flere større reparasjoner på gang til enhver tid. Så det er ikke noe problem å fylle dagen med ting å gjøre, fastslår Sandsmark, som mener at selv i dagens bruk-og-kast-samfunn er det mange som ønsker å reparere både armbåndsur og veggur heller enn å kjøpe nytt.

Trend og mote I dag har stort sett alle nordmenn en klokke de kikker på store deler av dagen, og Sandsmark sier at smarttelefonens utbredelse de siste femten-tjue årene selvsagt har påvirket klokkebruken. – Samtidig har man nymotens pulsklokker, Fitbiter og smartklokker som gjør mer enn en vanlig klokke. Likevel selges det ennå mange vanlige armbåndsur, jeg har for eksempel aldri solgt flere mekaniske klokker enn nå! Det har blitt en trend og en mote – mer en pyntegjenstand enn en bruksgjenstand. Det er mange som eier flere klokker som de tilpasser til resten av antrekket, sier Sandsmark, og viser til klokkebøkene til lokale Ivar Hauge Line, «Alltid velkledd», som eksempel på den økende interessen for klokker.

Edvard har i snart ti år vært den eneste urmakeren mellom Egersund og Sandnes, og det gjør at han har en bred kundegruppe. – De fleste kundene kommer fra Hå, men jeg har også mange innom fra Bryne og Klepp, samt slengere fra Ålgård, Sandnes og Stavanger. Spesielt blant de som trenger å reparere et veggur. Det er ikke så mange andre i regionen som tilbyr å fikse det, forklarer Sandsmark, mens klokkene kimer rundt ham. – Hva er det jilleste med å være urmaker? – Å få ting som ikke virker til å virke. Klokker står når de kommer inn og går når kundene får dem tilbake. Det er en god følelse. Og så liker jeg å hjelpe kunder med å finne den perfekte nye klokken. Så lenge det er mulig å drive forretning her, vil jeg fortsette med det – og jeg føler ikke at jeg går en usikker fremtid i møte. Det er nok å henge fingrene i!

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

Landbruk og Industri

bente@haalandasfalt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 25


Norge trenger flere fagarbeidere. I Rogaland jobber myndigheter og bedrifter sammen for å få opp tallene.

Gode lærlingtall på Jæren TEKST// TORE FRIESTAD

Per i dag er det 4.875 løpende lærekontrakter i Rogaland. Klepp, Time og Hå har 656 lærlinger fordelt på 218 lærebedrifter.

–D

et gjøres en meget god jobb på Jæren, men fremdeles ønsker vi at flere bedrifter blir lærebedrift, sier Catrine Utne Pettersen, sjef for Seksjon for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune.

Maner til ansvar Veien til en karriere som fagarbeider er vanligvis en yrkesfaglig utdannelse som består av to år i skole og to år i bedrift som lærling. – Denne modellen er knallgod, og jeg vet at andre land ser til Norge når det gjelder

26

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

rekruttering til og utdanning for fagarbeidere. Samtidig er vi helt avhengige av at arbeids- og næringslivet frivillig tar opplæringsansvar for at dette skal fungere. Det vil være stort behov for faglærte i årene fremover, og det krever at arbeids- og næringslivet tar ansvar, sier Catrine Utne Pettersen.

83 prosent i Rogaland Ennå er det mange lærlinger i Norge som står uten læreplass. På landsbasis var det per 1. oktober 26.534 søkere, men bare 16.370 lærekontrakter. 62 prosent av søkertallet

har blitt godkjent og startet opp mellom 1. januar og 1. oktober. Tall fra Udir og fylkeskommunen viser at Rogaland er det fylket hvor størst andel søkere, 83 prosent, har fått godkjent lærekontrak. Til sammenlikning har kun 47 prosent av de lærlingesøkende i Telemark fått plass. På Jæren mangler sju lærlinger i Klepp, sju i Hå og fire i Time læreplass.

Skryt skal dere ha – Tallene for Rogaland er imponerende! Vi er selvsagt ikke fornøyde før alle har fått


HÅNDVERKERE SØKES

læreplass, men samtidig er det mange, mange flere som har fått signert lærekontrakter enn på samme tid i fjor. Vi er stolte av jobben som har blitt gjort i Rogaland, spesielt med tanke på de økonomiske utfordringene mange bedrifter i regionen har hatt og ennå har. Noen bedrifter har måttet stenge dørene for lærlinger fordi de ikke har hatt oppdrag nok, men ennå er det mange som gjør en solid innsats. Jærbedriftene ser nytteverdien i å ha lærlinger, og strekker seg langt for å få det til. Samtidig har kommunene tatt mer ansvar, både når det gjelder å ta inn lærlinger i egne rekker og å oppfordre flere aktører i det lokale næringslivet til å bli lærebedrifter, og det er vi veldig glade for, forteller Utne Pettersen.

Alltid behov for flere Hun er dog klar på at de alltid jobber for å få inn flere lærebedrifter, og oppfordrer de som vurderer dette til å ta kontakt. – I noen fag, som industrifag og elektriker/automatiker, trenger vi mange flere lærebedrifter, mens i andre bransjer har vi flere læreplasser enn lærlinger. For eksempel er det

flere læreplasser enn søkere i restaurant- og matfag, og det er jo en utfordring i matfylket Rogaland. Så det må definitivt også gjøres en bedre jobb med å fortelle ungdommen hvorfor de bør velge dette utdanningsprogrammet. Alle involverte må jobbe med alle sider av regnestykket for at vi sammen skal få det til å gå opp.

læreplass har fått tilbud om videre VG3 fagopplæring i skole.

Ungdom må selge seg selv Utne Pettersen er også tydelig på at det er viktig at ungdommen selv gjør en innsats når det gjelder å skaffe seg læreplass. En læreplass blir nemlig ikke tildelt slik som en skoleplass, og man har ingen garanti for at man får en læreplass kun gjennom å legge inn søknad i søkeverktøyet Vigo. – Det er ikke vi eller skolen som skaffer læreplassene, det gjør lærlingen selv. Da er det viktig å være aktiv med å selge seg inn, gjennom å sende jobbsøknader og ta kontakt med mulige lærebedrifter. De kan ikke bare sitte og vente på at telefonen skal ringe med en innkalling til intervju, sier hun, og påpeker samtidig at lærlinger som ikke har funnet

Catrine Utne Pettersen, sjef for Seksjon for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune.

Trenger du diesel? Rask levering og gode betingelser! Du kan også fylle på vårt ubemannede dieselanlegg på Klepp Stasjon. Se fullstendig oversikt over alle våre anlegg på www.essoenergi.no Kontakt vår lokale forhandler

Romseland og Kvam Oljeservice AS Tlf 400 98 900

www.aip-transport.no

STORBILVASK ORSTAD Vi har distriktets råeste selvvask og automatiske vaskeanlegg for lastebiler, vogntog og bobiler. Telefon 905 97 587

• Mølleveien 3A, Klepp Stasjon

Følg oss på facebook: Storbilvask Orstad

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 27


KH MASKIN NAVN: HELENE STAURSET ALDER: 23 ÅR FRA: BRYNE FAG: MURER LÆREBEDRIFT: WALDELAND & VARHAUG

Ska’ du ha folk? Lokalt selskap med håndverkere til din bedrift.

Ta kontakt med meg i dag for et uforpliktende tilbud. Tommy Bergersen tlf 47 01 15 57 tommy.bergersen@fleksi.no fleksi bemanning as Maskinveien 6, på Forus i Stavanger. tlf 47 50 40 22 www.fleksi.no

28

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

NAVN: MAGNUS EIDE ALDER: 19 ÅR FRA: NÆRBØ FAG: ELEKTRIKER LÆREBEDRIFT: AVE SYSTEMER


HÅNDVERKERE SØKES

JOBBEN SOM

LÆRLING

NAVN: ANDREAS RIMESTAD ALDER: 19 ÅR FRA: NÆRBØ FAG: TØMRER LÆREBEDRIFT: STENSLAND & BYBERG

1. Hvorfor har du valgt å utdanne deg i denne retningen? 2. Hvordan fant du din lærebedrift? 3. Hvordan er det å være lærling? 4. Hva syns du om din lærebedrift? 5. Hva tenker du om din videre yrkeskarriere?

NAVN: BRITT SYNNØVE SVEEN MARKHUS ALDER: 19 ÅR FRA: SKÅNVIK FAG: RØRLEGGER LÆREBEDRIFT: SIG HALVORSEN KLEPP

NORGES STØRSTE NETTBUTIKK TIL LANDBRUKET AKKU FETTPRESSE

RØRBØYER

Forenkler smørejobben. Leveres inkl to 18V 1.300 mAh batteri, hurtiglader (1 t.) og 76 cm slange. Maks trykk: 690 bar. Kapasitet: 400 gram. Art. nr 90 44 246 Førpris 1.696,-

Kapasitet: 16 tonn. Manuell hydraulisk rørbøyer på ben. Leveres inkl. 8 rørbøyere i str.: 1/2” - 3/4” - 1” - 1 1/4” - 1 1/2” 2” - 2 1/2” og 3”. Art. nr 90 18 255

25%

TELTHALL

Grå presenning: 650 gram/m² i 3-lags PVC/polyester/PVC konstruksjon. 1 stk. presenningsport følger med. Portstørrelse: Ca. 3,05 x 3,60. Stålramme i kraftig 76 mm galvanisert rør. Mål: LxBxH: 9,15 x 7,90 x 4,20 m. Art. nr 90 35 942 Førpris 32.544,-

SPAR 6.54800

RABATT

1.27200 eks mva

OBS: ALLE PRISER ER EKS MVA

N B!

NY

ADR

2.49600 ESS

E

eks mva

25.99600

DONEHEIA 62 - 4516 MANDAL - TEL 21 98 47 47 - WWW.P-LINDBERG.NO

eks mva

GJELDER TIL OG MED 23/11 2017

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 2 9


GI SIRDALMAGASINET I JULEGAVE Gi et årsabonnement av Sirdalmagasinet til kr 199,–

Sirdalmagasinet kommer ut 6 ganger i året og har

utgivelse før vinterferien, før påskeferien, i sommerferien, før Sirdaldagene, en høstutgave og ved sesongstart i desember.

For deg som er glad i Sirdal

Sirdalmagasinet er et magasin for alle som bor i eller besøker Sirdal. I 10 år har vi oppdatert fastboende, turister og hytteeiere på det som skjer og det dalen har å tilby, både sommer og vinter. Artiklene i Sirdalmagasinet gjenspeiler friluftsliv, sport, hyttebesøk, kultur og næringsliv i Sirdal og omegn.

Bestill direkte på: www.sirdalmagasinet.no, mail: post@lokomotiv.no eller tlf: 51 77 84 00

Les mer på www.sirdalmagasinet.no

30

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Sammen med lokale samarbeidspartnere tilbyr vi smarte løsninger innen bygg og i-mek

Lely Vector

Lely Discovery

Lely Astronaut

Sør 3178 Våle Tlf. 33 30 69 61 sor@fjossystemer.no

Natura Step aviarsystem

Fjøssystemer støtter kombinertlandslaget

www.fjossystemer.no

Øst 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 ost@fjossystemer.no

Fjøssystemers fangfront

Vest 4365 Nærbø Tlf. 51 43 39 60 vest@fjossystemer.no

Nordvest 6770 Nordfjordeid Tlf. 57 86 25 05 nordvest@fjossystemer.no

Midt 7473 Trondheim Tlf. 72 89 41 00 midt@fjossystemer.no

Bygg 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 bygg@fjossystemer.no

DU FINNER OSS PÅ BRYNE I INDUSTRIVEGEN 8

Transmisjoner

STÅLRØR

Metallbearbeiding

din lokale stålrørsleverandør

Verkstedmateriell

Verkstedinnredning

Maskiner

Alf I Larsen AS

51 44 35 00

www.ail.no

post@ail.no

Vestre Svanholmen 17, 4313 Sandnes / Industrivegen 8, 4344 Bryne

70 år 1947 - 2017

www.hebra.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 31


Får mye utav å være

lærebedrift TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

De mener det er viktig at næringslivet på Jæren tar ansvar for å sikre god rekruttering til fagarbeid og skikkelig opplæring til fremtidens arbeidsstokk.

S

oliman Elamari i rørleggerselskapet Sig Halvorsen, Arve Varhaug i murerbedriften Waldeland & Varhaug og Fredrik Stensland i byggfirmaet Stensland & Byberg har alle lang erfaring med å ta imot lærlinger.

Det handler også om samfunnsansvar – Sig Halvorsen har nå totalt 34 lærlinger i konsernet, fordelt på avdelinger fra Egersund til Haugesund. Det er uhyre viktig å bidra i rekrutteringen til faget. Det er lærlingene som i fremtiden skal vedlikeholde og bygge landet, og da trenger vi dyktige folk, fastslår Soliman Elamari, avdelingsleder i Sig Halvorsen Bolig Klepp, som selv startet som voksenlærling i 2001. – Vi har bygget opp firmaet vårt rundt egenproduserte lærlinger, og har veldig gode erfaringer. At vi får forme våre arbeidere fra en så tidlig fase gjør at de får kompetansen som trengs for å lykkes hos oss. Lærlinger bidrar dessuten med ny kunnskap, engasjement, og muligheten til å reflektere rundt det man holder på med, skyter Arve Varhaug inn, og får støtte fra Fredrik Stensland: – Vi har tatt imot lærlinger siden dag én. Det handler om å ta et samfunnsansvar. 90 prosent av de som har vært lærlinger hos oss er ennå her. Vi har ansatte som begynte som lærlinger og som nå styrer prosjekter som bas.

Trenger flere fagarbeidere Undersøkelser viser at det vil være stort behov for fagarbeidere og fagskoleutdannet personale i årene fremover. For eksempel oppga 36 prosent av bedriftene i byggenæringen at

32

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

de sliter med å få tak i fagarbeidere i en undersøkelse Byggenæringens Landsforening har gjennomført. Samtidig har det aldri før vært så høy byggeaktivitet i Norge, og det er anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030. – Bransjen har absolutt en jobb å gjøre med å vise hvorfor det er bra å velge yrkesfag. Det er en myte at man utdanner seg til et fageller svennebrev og blir det resten av livet. Det finnes mange utviklingsmuligheter, fastslår Elamari. – Ungdom må vite at yrkesfag har endret seg de siste tjue årene. Ved å velge bygg og anlegg, kan man etter fagbrevet jobbe videre som utøvende fagarbeider/ håndverker eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester, sier Varhaug, og avslører at det i år kun var syv lærlinger som tok fagbrev innen murerfaget. Stensland mener at det også handler om å skape mer kunnskap om hva det betyr å være en god håndverker. – Det finnes mye yrkesstolthet, men jeg tror ennå byggebransjen har mye å gå på. Vi må snakke opp både fag og yrke, og sørge for at vi er en attraktiv arbeidsgiver hver dag.

Trenger flere lærebedrifter Samtidig som at det trengs enda flere søkere til yrkesfag, trengs det i mange tilfeller også flere lærebedrifter. – Jeg tror nok det er noen som nå når det har vært litt stramme tider har valgt å ikke ta inn lærlinger. Vi har selv måttet reservere oss litt, men ser på det som en plikt å bidra til ungdoms utdannelse, og vil ikke slutte med

Britt Synnøve Sveen Markhus får tett oppfølging som rørleggerlærling i Sig Halvorsen, og Soliman Elamari forteller at han mottar svært gode tilbakemeldinger på jobben hun gjør.

det. Ulempen nå er at mange i byggebransjen, blant annet oss, ikke har noen fast jobb å tilby etter at fagprøven er bestått. Man blir jo glad i lærlingene, så det er veldig trist om vi må slippe de fra oss, sier murmester Varhaug. – Det å være lærebedrift er det beste rekrutteringsverktøyet som finnes. Da når du unge, engasjerte mennesker som er lærevillige og som du kan utvikle til bedriftens standard. Uten å få inn ny kunnskap dør enhver bedrift ut, så det er definitivt positivt å være lærebedrift, mener Stensland, og påpeker også at bedrifter med lærlinger blir belønnet for dette i offentlige anbud. – Det er viktig å sikre kvalifiserte fagarbeidere for morgendagens Rogaland. Sammen kan vi gi ungdommene en mulighet til å fullføre utdannelsen og bidra til å skape en sikrere framtid for dem. Vi må gjøre det vi kan for å holde rekrutteringen oppe, sier Elamari.

Skolen må møte bedriftenes behov En annen ting de tre er enige om, er at


HÅNDVERKERE SØKES

Soliman Elamari, Arve Varhaug og Fredrik Stensland er enige om det meste rundt lærlingordningen, ikke minst at de selv får mye utav å være lærebedrift.

utdanningsløpet til fagarbeid er meget bra, men ikke perfekt. – Jeg mener at ungdommen før hadde mer kunnskap og var mer klar når de kom ut i lære. Så å gå tilbake til reform 94 og få mer rendyrking i fagplanen på et tidligere stadium kan gi enda bedre lærlinger, mener Varhaug. – Det er jeg enig i. Jeg tror kanskje at studiet er litt for bredt slik det er i dag. Elevene lærer om så mye forskjellig at de ikke får noe særlig dybdekunnskap på hvert enkelt fag. Vi vet at dette står på dagsordenen, men byråkrati gjør at det tar lang tid fra det snakkes om til endringer igangsettes. Det kan være frustrerende for bedrifter hvor avgjørelser tas raskt, men vi har jo forståelse for at det er vanskeligere i skolevesenet, sier Stensland. Ifølge Rogaland fylkeskommune jobbes det nå for bedre samarbeid mellom skole og næringsliv for at utdanningen skal kunne møte behovene til bedriftene. Det er blant annet etablert møteplasser for at skolen skal vite hva som forventes av elevene når de kommer ut.

– Det er bra. Endringene skjer raskt i dagens høyteknologiske samfunn, og da nytter det ikke at ungdom blir utdannet til å bruke gårsdagens verktøy og rutiner, fastslår Elamari, til enige nikk fra de andre.

Klare svar om fremtiden – Til slutt, kommer dere til å fortsette som lærebedrift?

– Ja, kommer det fra alle tre. – Noe annet dere vil si om eller til lærlinger? – Stort sett alle lærlingene jeg har møtt har vært positive og lærevillige, og det er de to fremste egenskapene man trenger for å lykkes i arbeidslivet, fastslår Varhaug. – Det er utrolig mye god ungdom der ute, og de som vil, får det til, skryter Elamari. – Velg yrkesfag!, oppfordrer Stensland.

BRANSJEN HAR ABSOLUTT EN JOBB Å GJØRE MED Å VISE HVORFOR DET ER BRA Å VELGE YRKESFAG. DET ER EN MYTE AT MAN UTDANNER SEG TIL ET FAG- ELLER SVENNEBREV OG BLIR DET RESTEN AV LIVET. DET FINNES MANGE UTVIKLINGSMULIGHETER. SOLIMAN ELAMARI, SIG. HALVORSEN

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 3


Eier og innehaver av Kristinas Systeue på Jærhagen, Kristina Novicka.

STOR PÅGANG

HOS SKREDDEREN I KLEPP TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Det utdannes knapt skreddere i Norge i dag. Men etterspørselen etter skreddertjenester er på vei oppover. Det er i alle fall erfaringen til Kristinas systue på Jærhagen i Klepp.

I

2014 startet Kristina opp i et 20 kvadratmeters lokale i nærheten av inngangen til parkeringshuset på senteret. I februar kunne hun ønske kundene velkommen til nye, langt mer romslige lokaler vegg-i-vegg med Nille i andre etasje, ikke langt fra hovedinngangen. På disse tre årene har hun ansatt tre personer og er nå på jakt etter en fjerde.

Profesjonelle folk – Vi har mye å gjøre, smiler hun varmt og byr på en kopp kaffe. Lager plass i sofaen ved vinduet, like ved inngangen der vi har et godt overblikk over kundene som kommer og går, disken, det store, høye bordet for klipping, prøverommene og industrimaskinene som

34

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

står linet opp ved siden av hverandre innerst i lokalet. – Jeg må ha profesjonelle folk, sier hun. – Som kan håndtere alle typer materialer, som ser hva som må gjøres og som kan legge opp en bukse eller sy igjen et hull mens kunden sitter og venter her i sofaen. Hun vet at det blir enda travlere allerede tidlig neste år: – Da starter bunadssesongen for alvor. Hele veggen bak symaskinene blir sort av bunader som skal repareres, legges inn eller tas ut.

Brudekjoler blir dåpskjoler Bunadssesongen varer fram til juni. – Da blir alt hvitt, ler hun.

Da kommer nemlig brudekjolene som skal tilpasses, sys inn, legges opp, justeres eller tas ut. Agape, brudesalongen i Sandnes, er fast samarbeidspartner, men også mange private benytter Kristinas tjenester. – I det siste er det også blitt populært å sy om brudekjolene til dåpskjoler. Bare i sist uke hadde vi to. Og så kommer de tilbake til oss etter dåpen for å få brodert på navnet til dåpsbarnet.

Fantastiske kunder Hun forteller at kundene har stilt opp fra dag én. – Jeg var redd jeg måtte lese bok mens jeg ventet på at kundene skulle komme, men det er ikke mange sidene jeg har fått lese. Allerede


HÅNDVERKERE SØKES

Kristinas Systue på Jærhagen i Klepp har vokst i antall kunder og omsetning fra dag én.

mens vi gjorde klart til åpningen i 2014 kom folk innom for å si at de hadde ventet på dette. Og slik har det fortsatt. – Jeg har kunder som forteller at de har fått meg anbefalt av butikker både i Bryne og Stavanger. ”Når så mange nevner deg, må du jo være god”, sier de. Jeg er utrolig takknemlig for de gode kundene mine.

Kundemassen utvikler seg I starten var det primært damer fra 50 og oppover som kom. – Mange av dem hadde skreddersydde klær på loftet, av god kvalitet, som de gjerne vil fikse på. Andre ønsket at jeg skulle sy dem nye plagg. Jeg sydde for eksempel finkjolen til en dame på 94 år, som skulle i bryllup til oldebarnet sitt. – De er ikke flest i antall, men noen kunder kommer med en idé som de ønsker

jeg skal hjelpe dem med. Sammen tegner og bestemmer vi klesplagget. Det er veldig kjekt! Ellers kommer stadig flere med plagg de har kjøpt på Fretex eller arvet fra foreldre eller besteforeldre, som de ønsker å tilpasse. – Det er miljøvennlig også. Mange tenker slik i dag. Men enn så lenge er det omsying, innsying og reparasjon av bunader og brudekjoler som står for den største andelen av jobbene.

Butikksamarbeid I tillegg til Agape, samarbeider hun også med klesbutikker som Christins, Paul Aadnesen og Simone. – Og med renseriet her på senteret, - slik at du ikke bare får bunden eller selskapskjolen fikset, men også renset. Hun tilbyr også garn, strikkepinner og

ulike typer sytilbehør. – Med tiden skal vi nok også få inn ulike tekstiler og stoffer, men vi må ta én ting om gangen.

Å gjøre folk glade! Pels, skinnjakker, allværsjakker – Kristinas Systue reparerer og syr i alle stoffer og kvaliteter. Akkurat nå kommer også mange med vinterjakker som trenger glidelåsskift. – Noen kunder har med glidelåser og tekstiler selv, andre ber oss om å ordne alt. – Hadde du sett for deg den etterspørselen du i dag opplever? – Aldri, men det er utrolig kjekt. – Hva er det kjekkeste med skredderyrket? – Å gjøre folk glade! Mannen min pleier å si at jeg kunne gjort dette uten en krone i betaling, ler hun. Noe som i grunnen sier det meste.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 5


LAYOUT/DESIGN: WWW.ZIGN.NO

ILLUSTRASJONSFOTO: TINE POPPE

Mer enn 26 ungdommer trenger et nytt, trygt hjem i Sør-Rogaland. Kan dere være fosterhjem for en av dem? Hva sier fosterforeldrene som har tatt imot en tenåring? • Det er en berikelse for hele familien, også egne barn. • Det er fantastisk å vite at man hjelper et barn til en bedre fremtid. • Å være fosterforeldre er en opplevelse vi ikke ville vært foruten. 36

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Mange ungdommer trenger omsorg i ditt nærmiljø – lær mer om hva som skal til, og hva vi tilbyr de som stiller opp på:


FÆRRE RESISTENTE BAKTERIER I NORSK KYLLING Handlingsplan Kylling produsert i Norge har lavest forekomst av resistente Fagsjef for beredskap Synnøve Vatn hos bakterier i Europa, viser en fersk rapport fra Veterinærinstituttet. Animalia forteller at bransjen siden 2014

Å

rets resistensrapport fra veterinærinstituttet viser at forekomsten er blitt enda lavere enn tidligere.

Betydelig nedgang Den årlige rapporten NORM-VET oppgir status for antibiotikaresistens hos dyr, i mat og i fôr. Årets utgave viser blant annet en kraftig nedgang i antibiotikaresistente bakterier av typen ESBL i norsk kylling. – Nedgangen er betydelig. I 2014 fant vi ESBL-bakterier i cirka 30–35 prosent av norsk kylling og kyllingfileter. I år er tallet på bare ti prosent, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet i en kommentar til VG.

Dyktig bransje – Denne reduksjonen skyldes hovedsakelig grep tatt av bransjen selv, fortsetter Urdahl. Urdahl understreker at Norge hele tiden har vært best i Europa når det gjelder lav forekomst av antibiotikaresistente bakterier. – Det har alltid vært lave resistenstall i norsk kylling. Dette uavhengig av bruk av narasin i fôret. Alle land bruker narasin, nå da med unntak av Norge. I forbindelse med utfasingen av narasin har vi vært interessert i å se om det skulle føre til mer sykdom, og dermed igjen mer behandling med antibiotika. Men det har vi ikke sett. Dette må likevel følges med på over flere år, sier hun.

har hatt en handlingsplan mot resistens i fjærfenæringen. Denne består av seks punkter: – Først og fremst handler det om kunnskapsoppbygging. Hva er årsaken til resistensen, og hvilke tiltak virker? Her har bransjen hatt et tett samarbeid med Veterinærinstituttet og andre aktører. Andre punkter er krav til eksportører om fravær av bruk av forebyggende antibiotika, overvåkning av import- og produksjonsleddet og hygienetiltak, sier hun.

Endelig fakta Hå Rugeri skriver i en kommentar på sin Facebook-side til oppslaget i VG følgende: ”Så bra når media leverer gode nyheter og fakta om norske matvarer, i dette tilfellet norsk kylling.”

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 37


FREMTIDSRETTET OM

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

I høst ble Jærtek delt opp i to selskaper, som hver skal gjøre sitt for å videreutvikle teknologikompetansen på Jæren og i Norge.

–N

å er vi veldig godt rigget for fremtiden. Målet er å få bygget et nytt teknologihus på Jæren, samtidig som vi bygger ut Jærtek til å bli mange ganger større, sier Leiv Vårdal.

Ny mann i lederstolen Stiftelsen Jæren Teknologisenter ble etablert for 30 år siden med det formål å bidra til at datateknologi som øker lønnsomheten i næringslivet, blir tatt i bruk og utnyttet best mulig. Første oktober inntok Eirik Njærheim

38

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

rollen som daglig leder i Jærtek AS, og han skal dra disse aktivitetene videre ut i næringslivet. – Grunnen til at jeg tok denne jobben er at jeg her kan bidra til at AS Norge vokser og blir mer konkurransedyktig. Norske bedrifter er flinke til å investere i teknologi, men dårlige til å utnytte teknologien vi har til rådighet. Jærtek sin oppgave er å hente inn teknologiske løsninger, bygge opp egen kompetanse på disse, og så tilby våre kunder både produkt og opplæring på produktet, forklarer Njærheim.

Guide for næringslivet Per i dag har rundt 300 norske bedrifter fast avtale med Jærtek om assistanse. Verden beveger seg stadig mer i retning enkle, smarte teknologiske løsninger, og mange bedrifter har nå tilgang på teknologi som de ansatte ikke kan bruke til sitt fulle potensial. – Vi har derfor kontinuerlig dialog med næringslivet om hva status er, og hva de har behov for av ny teknologi fremover. Så går vi til leverandørene og tar på oss både forhandlerrollen og ikke minst opplærlingsrollen. Samtidig er det viktig for oss å jobbe inn mot reelle behov i næringslivet. Det er vel og bra å leke seg med 3D-briller, men om ingen kommer til å benytte seg av det, er det


ORGANISERING levere. Ved å bygge en ressurspool fra både brukere og utviklere vet vi både behovene og mulighetene, og har dermed ingrediensene som trengs for å skape ekspertise. Det tjener alle parter på, og det er ikke tvil om at mange jærske og norske bedrifter her kan nyte svært godt av tjenestene vi tilbyr, fastslår Jærteks nye leder, og skryter av kompetansen til sine nye kollegaer.

Endrede byggeplaner Egentlig skulle Jærtek i dag vært samlokalisert med Bryne videregåande skule, men det ble ikke noe av. – Vi holdt tidligere til i det såkalte Trallfabygget. Planen var opprinnelig å modernisere dette som et nytt bygg i den nye skolen. Så ble det i 2013 endret til at man heller skulle rive og bygge nytt, der både vi og Bryne videregående skulle holde til – vi ønsket sterkt å være et bindeledd mellom utdanning, teknologi og arbeidsliv. Til slutt endte det opp med at man ikke ville ha Jærtek med i disse lokalene. Så derfor har vi siden 2015 holdt til på Forum Jæren, forklarer Leiv Vårdal, som nå skal jobbe videre med planene om et nytt teknologisenter og aktiviteter i henhold til stiftelsens formål.

Nytt høghus i Bryne Det er ikke tvil om at neste skritt i utviklingen er ambisiøst. Som en del av avtalen med fylkeskommunen, skal nemlig Jæren Teknologiforum utvikles på nabotomten til Bryne videregåande skule. Og planene for hva som skal komme her er store. – Vi ser for oss et 12 etasjer høyt, 9-10.000 kvadratmeter stort topp moderne

«FØR & NÅ» er en artikkelserie i Næring på Jæren, der vi henter fram en person eller bedrift fra arkivet og sjekker hvordan stoda er i dag.

teknologibygg som ligger vegg i vegg med skolen. Vi ønsker å legge til rette for at nyutdannede kommer inn i arbeidslivet med de beste kunnskaper i ny teknologi. Den beste forutsetningen for å gripe fatt i nye løsninger er å treffe de som skal bruke dette med relevant kunnskap når de ennå er på skolebenken, fastslår Vårdal, og forteller litt mer om hva som tenkes med det kommende teknologitårnet:

Tvillingtårn?! – Planene er ennå ikke spikret, vi er for eksempel fremdeles åpne for å invitere andre interessenter med i dette prosjektet. Det er ikke selve bygget som er viktig, men hva vi fyller det med, sier Vårdal, og poengterer at det nye høyhuset ikke skal være en konkurrent til Forum Jæren, men sier tvillingtårnene skal drive sammen med resten av området for å få en sentral akse like ved jernbanen full av næring, læring og kultur. – Jærtek har på Forum Jæren delt 13. etasjen med to vandrefalker – blir de med videre til det nye bygget? – Det er det de selv som bestemmer, men i storbyer er det vanlig at vandrefalker flytter reirplassen fra et bygg til neste – og om det kommer et høyt bygg til i Bryne sentrum kan det faktisk skje at de blir med. Og de er jo helt klart veldig teknologiinteressert, så vi ser absolutt ikke bort fra det! PS: Du kan lese hele artikkelen fra Næring på Jæren 4/07 på våre Facebook-sider.

Her er det nye bygget Jæren Teknologiforum planlegger bygd i området mellom Forum Jæren og Bryne vidaregåande skule.

unødvendig for oss. Det krever at vi er veldig flinke til å se hvor veien går, slik at vi kan gå i forkant og være en guide for næringslivet, forteller Njærheim, som mener at robotisering vil være et stort satsingsområde i årene fremover.

– Vanvittig vekstpotensial På spørsmål om vekstpotensialet i Jærteks virksomhet, smiler Njærheim og sier: – Det er vanvittig stort. For at bedriftene skal være konkurransedyktige, må de ha moderne teknologi og kunnskapen til å tilpasse denne til sitt bruk. Det er nøyaktig det vi kan

Her er det nye bygget Jæren Teknologiforum planlegger bygd i området rundt Forum Jæren og Bryne vidaregåande skule.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 39


E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

Det komplette bilsenteret på Nærbø

B E T O N G A R B E I D

I Næring på Jæren jobber redaksjonen uavhengig av det som skjer på annonsefronten. Våre journalister er klare for dine innspill!

Nybygg- Rehabilitering Tilbygg- Renovering av bad Rådusgata 3, 4360 Varhaug Telefon 982 46 475 - post@bm-sl.no

40

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ta kontakt på tips@lokomotiv.no


Handleglede Handleglede er mer enn et ord, det er en opplevelse. Hos oss på M44 finner du et rikt vareutvalg, gode tilbud og ekte jærsk service. I tillegg kan du vinne hele 44 444 kroner hvis du handler hos oss fram mot jul. Du får nemlig ditt eget M44-kort når du kjøper noe, og trenger kun handle i fire ulike butikker for å være med i den store trekningen lille julaften. I tillegg trekker vi hver uke ut en vinner som får en flott gave fra en av de over 60 butikkene. Hjertelig velkommen til handleglede på M44 ! www.M44 .no

Følg oss på sosiale medier!

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO 7FMLPNNFO UJM PTT CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO 7FMLPNNFO UJM PTT 7FMLPNNFO UJM PTT ,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4

,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4 ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF 5MG ,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4 5MG ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF 5 #FSMBOE #JMWFSLTUFE #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5 #FSMBOE #JMWFSLTUFE #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5MG #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5MG 5MG

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.

5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE 5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% 5MG 5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE 5MG #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% )BBMBOE #JMWFSLTUFE )BBMBOE #JMWFSLTUFE 0QTUBEWFHFO 7BSIBVH 5MG 0QTUBEWFHFO 7BSIBVH 5MG 5MG

XXX NFDB OP XXX NFDB OP XXX NFDB OP

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 41


NÆRING 1. 2. 3. 4. 5.

JÆREN 1.

DIN ANNONSE DIN HER? ANNONSE HER? NÆRING PÅ JÆREN presenterer ulike bedrifter og virksomheter som skaper verdier og utvikling. Magasinet fokuserer på folk i det lokale næringslivet.

2.

FULL DISTRIBUSJON – ALT AV HUSSTANDER OG NÆRINGSLIV I KOMMUNENE KLEPP, TIME, HÅ OG EIGERSUND

3. 4. 5.

HÅNDVERK 1. 2. 3. 4. 5.

Lang levetid – 7 utgivelser i året Høyt opplag – 23.600 eksemplarer

Kontakt: Katrine på tlf. 901 40 447 katrine@lokomotiv.no Unni på tlf. 932 14 318 KONTAKT: unni@lokomotiv.no

DYR 1. 2.

HAR DU LYST?

3. 4. 5.

ASTRONOMI

Å BYGGE UT, BYGGE OM, BYGGE PÅ ELLER BYGGE NYTT?

1. 2. 3. 4. 5.

SVAR:

BYGGEBRANSJEN HAR NÅ GOD KAPASITET OG VI ER KLAR FOR Å SE PÅ MULIGHETER SAMMEN MED DEG. TA KONTAKT!

ARKITEKTKONTORET IHT KJØPMANNSBROTET 7 4352 KLEPPE

42

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

TELEFON: 51 78 97 70

iht.no


Pinnekjøttpannekaker Pannekaker og bacon, det fikk i alle fall vi da vi var barn, - en aldeles nydelig kombinasjon. Her kommer en vri på denne, veldig aktuell nå inn mot jul, nemlig pannekaker og pinnekjøtt. Må prøves! INGREDIENSER: • • • • •

Pinnekjøttrester, kokt 500 g mel 1 ts salt 1 1/4 liter melk 2–3 egg

Dette er en relativt liten porsjon pannekaker. Legg på alt etter hvor mange dere er rundt bordet.

SLIK GJØR DU: Del pinnekjøttrestene i små biter og stek dem før du begynner å steke pannekakene. Sikt melet i en bolle. Lag en fordypning med stålvisp i midten. Tøm halvparten av væsken i fordypningen. Rør forsiktig, så melet lettere går opp i røren litt etter litt. Ha i et egg om gangen, og tilsett mer væske om røren blir for tykk. La røren svelle i ca. 30 minutter. Spe i mer væske om nødvendig. Varm pannen til middels varme. Smelt smør eller fett i en kopp til steking og ha pannekakerøren i en mugge. Finn fram en god, myk stekespade. Ha litt smør eller fett i panna og tøm i litt av røren. Dryss over stekt pinnekjøtt i småbiter. Når røren er stivnet, snus pannekaken og stekes ferdig på andre siden.

BRUK ALT

DEILIG MAT OG GOD SAMVITTIGHET Næring på Jæren presenterer oppskrifter fra kokeboken «Bruk alt», en bok som skal inspirere til å lage herlig mat med en bedre utnyttelse av råvarene og det vi allerede har i skap og skuffer.

Litt gammelt og litt nytt, både gamle mattradisjoner og ny inspirasjon har forfatterne Heidi Netland Berge og Ingveig Tveranger gjort seg nytte av. Boken er utgitt på Jæren Forlag i 2017.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 3


Nytt om

‹‹ Tone Bakken Bengtson

Anne Gunn Levang

er ansatt som daglig leder i Dataplan AS, som dekker virksomhetene IT, regnskap og solutions. Hun har bakgrunn fra ledelse og salg for store og små selskaper innen privat og offentlig sektor og har erfaring fra endringsledelse, omstilling og optimalisering.

startet som autorisert regnskapsfører i Dataplan Regnskap AS på Forus. Anne Gunn kom fra Amesto og har bachelor grad i økonomi og administrasjon fra Universitetet i Stavanger.

Atle Tøge

Alexander H. Solheim

begynte i september hos Timeit AS. Han kommer fra Gjesdal kommune hvor han har vært lærling og IT-konsulent.

har startet som regnskapsfører hos Dataplan Regnskap AS på Forus. Han har tidligere arbeidet for andre regnskapsbyrå og i tillegg startet Fotobaren. Alexander har mastergrad innen økonomi og administrasjon med spesialisering innen anvendt finans fra Universitetet i Stavanger.

Tor Arne Aas er ansatt som daglig leder i Tks Heis AS. Som ny daglig leder skal Tor Arne Videreutvikle selskapet.

Eirik Njærheim er ny daglig leder i Jærtek AS. De sister 4,5 årene har han jobbet som General Manager i Sumitomo Corporation Europe Ltd, et japansk selskap innen olje og gass. Eirik har også åtte år i Aarbakke-systemet bak seg og 20 år i ABB Robotics.

Anton Solberg har startet som system konsulent på Visma Business i Dataplan Solutions AS. Anton har tidligere jobbet som konsulent både i Amesto Solutions og Proplan og har mastergrad i Supply Chain Management fra Copenhagen Business School, samt bachelor i økonomi og administrasjon fra BI i Stavanger.

Vi har dyktige kjørelærere som hjelper deg gjennom hele opplæringen.

NYHET! Vi tilbyr kjøreopplæring med MC. Du finner oss i trivelige lokaler sentralt på Bryne.

1355-0

Telefon. 51 48 10 20 • www.bmgkjoreopplaering.no

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

44

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

www.ra


Uansett om du du ber oss bygge stillaset høyt eller langt – det viktigste vil alltid være sikkerheten! Stillas Montasje Rogaland har i løpet av kort tid fått et solid fotfeste i stillasbransjen i vår region. Vi tror det er fordi kundene opplever at vi yter god service, at vi kan det vi holder på med og at vi leverer stillas- løsninger til konkurransedyktige priser. Og våre kunder kan stole på at vi aldri sier ja til noe som går utover sikkerheten hverken for montørene eller de som skal bruke stillaset. Vi er i disse dager kommet godt i gang med salget av våre egne stillaspakker, og stillashenger med utstyr. For privatpersoner har vi stillashengere klare for utleie. Ta kontakt – vi bistår gjerne med å finne den rette løsningen for dere. Telefon: 4000 3005 E-post: post@stillasmontasje.com Adresse: æ

Yrke: Konditor Navn: Mona Salte Alder: 28 år Arbeidssted: Nærbø Bakeri og Konditori

1. Hvorfor ble du konditor? – Jeg har alltid likt å bake, og å utfolde min kreativitet i kaker. Jeg har lenge dekorert temakaker og lignende på fritiden, og syns det er veldig kjekt å få kunne jobbe fast med dette! 2. Hvilken utdannelse kreves? – To år på matfag, og så to år i lære og svenneprøven. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Mitt ansvarsområde på Nærbø Bakeri og Konditori er selve konditoridelen. Det vil si å lage kaker på bestilling, fylle opp disk med småkaker og lignende. 4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – En kan ta flere utviklingskurs innen faget, og så er det mange konkurranser en kan delta i.

-graset er grønnere på vår side!

- Norsk patent, produseres lokalt - Rustfritt fordelerhus med stor kapasitet - 5 års garanti, minimalt vedlikehold - Jevn spredning, også i hellende terreng

5. Hvordan er arbeidstiden? – Jeg jobber dagtid, der arbeidstiden er 07.00-15.00, og i tillegg annenhver lørdag. 6. Hva er snittlønnen i en stilling som dette? – Den ligger på ca. 320.000 i året. 7. Hva er det beste med jobben? – Det beste med jobben er å kunne glede kunden med kaker etter ønske, å teste meg selv kreativt, og det å jobbe med noe jeg virkelig liker. 8. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da arbeidet som? – Litt usikker. Jeg trives veldig godt i denne jobben! Men kanskje jeg hadde utviklet meg videre innen bakeryrket. Eventuelt noe innen helse om det måtte vært noe annet. 9. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? – Nye utfordringer, bryllupsmesse og travle høytider!

Stripespredere, fanespredere, pumper, slanger, slangetromler, koblinger, gjødselkummer, bunnuttak, veggkraner, røredyser og rørepropeller.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 5


A3M HOLDING AS Bekkasinvegen 23, 4353 KLEPP STASJON Etablert: 13.09.17 Daglig leder: Arve Martinsen Styreleder: Arve Martinsen

HELLAND TEMPCO AS Hetlandsgata 12 , 4344 BRYNE Etablert: 13.09.17 Daglig leder: Kristen Helland Styreleder: Ola Helland

DUBLAND HOLDING 2 AS Dublandsvegen 1B, 4360 VARHAUG Etablert: 05.09.17 Daglig leder: Tore Dubland Styreleder: Tore Dubland

BRANN OG RØMNING AS Kjøpmannsbrotet 5, 4352 KLEPPE Etablert: 27.09.17 Daglig leder: Frode Stangeland Styreleder: Marianne Stangeland

2RE EIENDOM AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Etablert: 28.09.17 Daglig leder: Tommy Kvia Styreleder: Tommy Kvia

ESPRESSOBAREN AS Hårrvegen 146, 4362 VIGRESTAD Etablert: 07.09.17 Daglig leder: Norunn Gulaker Styreleder: Steinar Gulaker Virksomhet: Drift av restauranter og kafeer

HS OUTBOARDS AS Stangelandsvegen 357, 4354 VOLL Etablert: 26.09.17 Daglig leder: André Strand Styreleder: Tore Helvig

BRYNE GARDIN OG SOLSKJERMING AS Storgata 26, 4340 BRYNE Etablert: 04.09.17 Daglig leder. Lin Katrine Kvia Styreleder: Johnny Egil Qvale Virksomhet: Butikkhandel med gardiner

MANCH INVEST AS c/o Rune Austli Vestringen 36, 4365 NÆRBØ Etablert: 13.09.17 Daglig leder. Rune Austli Styreleder: Rune Austli

BEDRIFTSVEGEN 1 AS Hetlandsgata 12, 4344 BRYNE Etablert: 13.09.17 Daglig leder: Kristen Helland Styreleder: Ola Helland

NORSK ANGUS AS Næringsvegen 27, 4365 NÆRBØ Etablert: 27.09.17 Daglig leder: Anbjørn Øglend Styreleder: Anbjørn Øglend

NEKOMATA INK AS Amtmann Aarrestads gate 10, 4344 BRYNE Etablert: 01.09.17 Daglig leder: Thomas André Sørensen Styreleder: Thomas André Sørensen Virksomhet: Personlig tjenesteyting ikke nevnt annet sted

STUELAND HOLDING AS Djuphodl 7, 4360 VARHAUG Etablert. 02.09.17 Daglig leder: Asbjørn Stueland Styreleder: Asbjørn Stueland

JÆREN VEI OG VEDLIKEHOLD AS Stasjonsvegen 222, 4353 KLEPP STASJON Etablert: 27.09.17 Daglig leder: Jon Garmann Nærland Styreleder: Jon Garmann Nærland YEKK AGRI AS Liljevegen 40, 4352 KLEPPE Etablert: 26.09.17 Daglig leder: Kjell Henning Boye Styreleder: Kjell Henning Boye YEKK PAT AS Liljevegen 40, 4352 KLEPPE Etablert: 26.09.17 Daglig leder: Kjell Henning Boye Styreleder: Kjell Henning Boye

PLANK BYGG AS Roslandsvegen 165, 4341 BRYNE Etablert: 15.09.17 Daglig leder: Roy Søyland Styreleder: Torstein Rosland

LANDBRUKSPRESENNING Skreddersydde presenninger til bonden.

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Trenger du ny silopresse, gjødselduk eller bare et overtrekk til redskapet? Vi kan levere. Bare spør! Det er kun fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

46

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I

• Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning • Skatt/avgift

FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no

BLOCKGÅRDEN BLOCKGÅRDEN ss I KLEPP SENTRUM REVISJON

I KLEPP SENTRUM

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler •

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

'DWDSODQ 5HJQVNDS $6 1¨UEº %U\QH )RUXV 6DQGQHV 7DX 7OI ZZZ GDWDSODQ QR

Vi ønsker eksisterende og nye kunder velkomne til nytt lokale i Klepp P A R T N E Torill Skjæveland Rune Stakkeland P A R T N E Oddmund Wiig Torill Skjæveland Magnar Espedal Rune Stakkeland Oddmund Wiig Magnar Espedal

R E : Hodne

R E : Hodne

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad blittJæren en samarbeids partner og total leverandør blitt en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør innen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig P A R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Skjæveland Torill Hodne Torill Skjæveland Hodne Espedal Hodne P A R T N E R Livar EMagnar : Ohma Oddmund Wiig Rune Stakkeland Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Magnar Espedal Oddmund Wiig Magnar Espedal

STATUS AS Autorisert regnskapsførerselskap Solavegen 21, 4352 KLEPPE. Tlf 51 42 20 10 Post@status-as.no Kontoret har flyttet inn i nye lokaler vis a vis Jærhagen hos Pål Hatteland (etasjen over Edestovå).

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no Tlf. 51 78 86 50 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 Kleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 47


‹‹

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 10. november 2017. Vinneren mottar et flaxlodd i posten. Lett

3

5

8

2

4

1

7

6 6

7

8

1

7

5

4

3 4

1 5

9

2 9

9

2

8 3

3

8

6

7

8

5

4

9

2

3

8

1

5

7

Medium

© Bulls

3 6

1

1

7

4

6 6

3

7

9

9 1

8

8

2 3

4 1

2 4

7 9

6

8

2

8

3 6 © Bulls

Vanskelig

6 4

8

3

2

5

9

6 9 8

6

5

8

1

9 5

1

8

2 9

4

6

3

2 © Bulls

© Bulls

© Bulls

3

8

3

6

2

4

9

1

4

5

2

7

6

1

3

8

9

4

9

9

4

1

5

8

7

2

3

6

8

7

6

2

8

3

1

4

5

9

7

1

9

3

4

5

2

6

8

7

2

4

8

5

9

7

6

3

1

2

1

2

5

4

3

9

8

7

6

1

6

3

1

9

7

6

4

5

2

8

5

6

7

8

1

2

5

9

4

3

Lett

1 7 8 5 9 6 4 2 3

Medium

5 2 6 1 4 3 7 8 9

4 1 3 9 6 7 2 5 8

8 9 5 2 1 4 6 3 7

2 6 7 3 8 5 9 1 4

9 5 2 4 3 1 8 7 6

7 8 1 6 5 9 3 4 2

6 3 4 7 2 8 5 9 1

© Bulls

9 5 3 8 6 7 2 4 1

1 8 6 4 5 2 3 9 7

4 2 7 9 3 1 8 5 6

7 9 5 2 8 6 4 1 3

6 1 2 7 4 3 9 8 5

8 3 4 5 1 9 7 6 2

5 7 1 3 9 4 6 2 8

3 4 8 6 2 5 1 7 9

2 6 9 1 7 8 5 3 4

Vanskelig N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

7

‹‹

5

48


‹‹

Per Kristian Haaland, jurist i ProJure, gir denne gangen juridiske råd til Næring på Jærens lesere. Tips eller ønsker om tema? Ta kontakt med oss på tips@lokomotiv.no.

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Hulda Garbogsvei 6, 4344 Bryne eller konkurranse@lokomotiv.no innen 10. november Vinn et gavekort fra Klepp Soneterapi.

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Britt-Gerd Strømland, Kleppe.

Rygg og nakkemassasje

Ved den nye loven opprettholdes to «boliglover» - eierseksjonsloven og borettslagsloven. Eierseksjonsloven er en viktig lov for utbyggere og andre profesjonelle aktører i boligmarkedet, kommunene samt privatpersoner som eier en eierseksjon og som sitter i styret i et slikt sameie. Den nye eierseksjonsloven innebærer samlet sett forenklinger til fordel for disse aktørene. De viktigste endringene i forhold til dagens lov fra 1997 er blant andre: • • • • •

Ved behandlingen av ny lov før sommeren, ba Stortinget regjeringen om å komme tilbake med nytt forslag til regler om et sameie i sine vedtekter kan sette begrensninger for kortidsutleie av boligseksjoner, for eksempel Airbnb. Den nye loven inneholder også viktige overgangsordninger i forhold til dagens lov.

2

3

4

5

6

7

8

9

Klipp her

‹‹

• • •

Ny regel som definerer viktige uttrykk/begreper som bruksenhet og fellesareal. Ny regel som gir forbruker økt trygghet ved at en boligseksjon må være godkjent som boenhet etter plan- og bygningsloven før seksjoneringstillatelse kan gis. Kjøpsretten til leier av eierseksjon oppheves. Begrensningen om at ingen kan erverve flere enn to boligseksjoner i sameiet videreføres. Klarere regler om seksjonseiers og sameiets plikt til å vedlikeholde bruksenhet/fellesareal. Nye regler om erstatningsansvar for mangelfullt vedlikehold. Mer fleksible regler om parkering i sameiet. Ny regel som gir styret i sameiet partsevne ved søksmål mot utbygger ved forsinkelse eller mangler ved sameiets fellesarealer.

1

Svar sendes enten til Lokomotiv Media, Hulda Garbogsvei 6, 4344 Bryne, eller til konkurranse@lokomotiv.no. Merk konvolutt eller epost “Konkurranse Næring på Jæren”. 1

6

2

7

3

8

4

9

- din lokale bedriftshelsetjeneste

www.samko.no

5

Navn: Adresse: Postnr./-sted: N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 49


Kæ skjer A K T I V I T E TSG U IDE 2017

...og det er enda mer spennende på innsiden Du finner oss midt i Undheim – i Garborg sitt rike Til private samlinger, jubileer, konserter, b^ccZhijcYZg, forfatterkvelder, markeder, møter eller hagevandring. Det er alltid en kunstutstilling i Smiegarden. Du kan leie grishus, smie og

smieloft, inkludert hagen. Vi har 2 dobbeltrom B&B. Telefon: 91 52 15 76 E-post: eli.undheim@gmail.com Se vår facebookside for arrangement. Medlem av www.hanen.no

Spesielt tilrettelagt for rullestolbrukere og bevegelseshemmede. VELKOMMEN!

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

DIN ANNONSE HER? KONTAKT:

NESTE UTGIVELSE: 5. DESEMBER BEST.FRIST ANNONSE: 13. NOVEMBER


PRM.AS

Un E Po p Es Nt Re

Anno1860

Ope hus

salg

Laurdag 25. nov. Sundag 26. nov. 12-17

På loftet - Gavesalg Nede - Kafé med salg av

Ka Iu & b Kt S

risengrynsgraut, kaffimat mm Siloen - avd. Julemessa til kyrkja og Snikkerbuå

a t Or Jør e Ne

Storsalen Time bibliotek

K-P Saft, gløgg , honning , glassarbeid, kalligrafi, Egersundsk sjokoladekunst, smykker og diverse, håndarbeid, filt og vev, keramikk, spa og velvære...

Kom og sjå:

Forhåndskjøp kun 100kr | Bille luken 120kr PRM.AS

Sjå meir på www.kohlerpaviljongen og facebook Bernervegen 250, 4365 Nærbø - tlf: 481 35 085

Lørdag 16.desember kl 15.00

Brun pub på Varhaug

med hyggelig atmosfære

Julebordmeny

Forrett: Velsignet god gravlaks med sennepssaus på toast Hovedrett: Himmelsk pinnekjøtt eller vidunderlig sprø ribbe med rikelig tilbehør Dessert: Saliggjørende riskrem 2 retter kr 495,3 retter kr 565,-

KOMMENDE KONSERTER PÅ STASJOEN 11. nov: Froddien m/Sverre Kvam 17. nov: Showmann/musiker Tor Ludvig Wårøy 25. nov: Aslandbros m/Johnny Cash Show Billettreservasjoner sms 419 24000. Populær quiz: Hver torsdag i partallsuker (oppstart etter ferie 24 august)

Vi viser Premier League.

Firmasammenkomster/lønningspils: Ta kontakt med Olav Madland. Vi skreddersyr ett kjekt opplegg for dere. (419 24 000 | olav.madland@hotmail.no)

Du kan selvsagt også velge fra vår populære á la carte-meny Bestill i dag på 51 48 32 89 booking@mollehagenrestaurant.no facebook.com/mollehagenbryne

Rådhusgata 9, Varhaug


Nyt livet i en ny bolig Illustrasjon

3 boliger solgt kun 2 igjen

Soldoggvegen 1-9 Eivindsholen Flotte familieboliger med gode planløsninger i populært område. Alle våre boliger leveres nøkkelferdig, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer - ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig. For privat visning, kontakt salgskonsulent. blockwatne.no/soldoggvegen

9

7

Illustrasjon

Illustrasjon

Enebolig Soldoggvegen 7, BRA 167 m2 og garasje/bod BRA 36 m2. Pris 5 798 000,Enebolig Soldoggvegen 9, BRA 167 m2 og garasje/bod BRA 36 m2. Pris 5 998 000,Sted: Soldoggvegen 1-9, 4345 Bryne. Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no Langåpent på tirsdager til kl. 19