Sirdalmagasinet 2-2024

Page 1

magasinet Løssalg kr 59,–19. ÅRGANG 2 / 2024 7 6 5 4 3 13 12 11 18 17 16 15 14 23 19 20 21 22 10 9 8 MULEHEI HYTTEFELT Nøkkelferdige hytter fra 3 790 000,–
S. Ellingsen 476 31 168 | marianna.ellingsen@boligpartner.no Tradisjonsmat i Suleskard 25 år og erfaren brøyter Påskequiz! Klar for Sirdalpåske
Marianna

Hos Slettvoll tilbyr vi møbleringshjelp hos våre kunnskapsrike interiørdesignere. Kontakt oss i butikk eller avtal tid på slettvoll.com for en uforpliktende samtale.

SLETTVOLL STAVANGER
Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–18.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–16.00 WWW.SLETTVOLL.COM

■ Ingen gjennomgangstrafikk i hyttefeltet OPPLEV DEN FANTASTISKE UTSIKTEN

NY HYTTE, HØYT TIL FJELLS

■ Snørikt 750 meter over havet

– 200 meter høyere enn Sinnes

■ 65 hytter solgt allerede

■ Fantastisk utsikt over fjellheimen

■ Turløyper rett utenfor døra

■ Egen akebakke og varmestue i feltet

■ Skitrekk for store og små

■ Ski-in ski-out til Fidjeland Skitrekk

■ Sirdal Høyfjellshotell et par minutter unna

■ Arkitekttegnede hytter

■ 3 til 5 soverom

■ Innlagt bredbånd/fiber

■ Parkering på egen tomt

■ Mulighet for anneks/garasje

Kontakt oss for nærmere informasjon eller visning på tomt. Se også fidjelandfjellgrend.no

Rune Gåsland 950 45 145

rune@bjerkreim-trelast.no www.blink-hus.no

Terje Midbrød 404 08 160

750 MOH.
907 72
tor.inge@norron.no www.norron.no
ETTER AVTALE
terje@egerbygg.no www.egerbygg.no Tor-Inge Larsen
650
VISNING
SOLRIKE SELVEIERTOMTER MED FANTASTISK UTSIKT

Innhold

42

Brøyter og bonde

Tarjei Tjørhom (25) og faren, Arne, har i likhet med de mange andre som brøyter veier og hyttefelt i Sirdal, hatt en usedvanlig travel sesong, noe som betyr at andre gjøremål gjerne må utsettes eller gjøres til andre tider.

46

8

Miljøvennlig overlanding

Bare et par måneder etter at de hadde lansert selskapet sitt, «Norway Overland», ble paret fra Tonstad kontaktet av CNN Travel som ville ha dem med som én av fem som drev med «Sustainable Travel». Dette var i mai i fjor.

16

Nytt spisested på Tonstad

Med panoramautsikt over Sirdalsvatnet ligger det nyeste tilskuddet på serveringsfronten i Sirdal. I Sireid kafé og restaurant får du søndagsbuffet, dagens middag tirsdag til torsdag og a la carte-meny fredag og lørdag.

Suleskardkafeen på egne bein

Kafédelen i Joker Fjellbutikken

Suleskard er nå skilt ut som et eget selskap med Perny og John Haugen som eiere. Navnet er «Suleskard kafé». – Det blir ryddigere å gjøre det på denne måten – og lettere å gi virksomheten en tydelig retning, sier de to, som har gode folk med seg på laget.

LEDER 6 Miljøvennlig overlanding 8 SMÅNYTT 12 Kulinarisk påskequiz 14 Suleskardkafeen på egne bein 16 Sirdals egne Olympiske Leker 18 Påskeaktiviteter 21 SMÅNYTT 25 Kreativt inspiratorium på Tjørhom 26 PÅ HYTTA: Hyttenaboer for alltid 32 – Trolig tidenes påske 38 – Ny rekord i år 38 SMÅNYTT 41 Brøyter og bonde 42 Nytt spisested på Tonstad 46 SMÅNYTT 51 SIRDAL PÅ SKRÅTT: Rune Bjerga 52 EIENDOMSOMSETNINGER 54 MAT PÅ BÅL: Brownie stekt i appelsin 58 Sirdalmagasinet 2 / 2024 4

Med vår kompetanse og lokalkunnskap skreddersyr vi løsninger for din unike fritidseiendom. Vi sørger for Premium rådgivning og gjennomføring. Kontakt oss dersom du vurderer salg.

Torbjørn Lie 90 85 42 00 lie@eie.no

Espen Eide 93 04 03 00 ee@eie.no

Michael R. Myhre 91 53 75 54 mm@eie.no

Rune Larsen 93 04 49 02 rla@eie.no

Erik Aareskjold 92 81 60 31 eaa@eie.no

EIE eiendomsmegling
SELGE FRITIDSBOLIG I SIRDAL?

Leder

Bethi Dirdal Jåtun,

Tidenes påske?!

Påskepresten er på plass, det tradisjonsrike Sirdalsløpet i Forsbergløypa og familiedagen på Kvæven likeså. I hyttene pakkes påskepynten ut. Det er høytid på så mange måter når påskeferien med sine mange tradisjoner, påskekyllinger, påskerebus, egg til frokost, appelsiner, påskequiz, krim, ski og snø atter en gang setter sitt preg på Sirdal.

Her får du kjøpt Sirdalmagasinet i løssalg:

YX Tonstad

Coop Extra Tonstad

Tonstad Auto

Tonstad Bakeri

Omlidbutikken

Joker Fjellbutikken

GP Tjørhom

Sirdal Høyfjellshotell

Bakeriet Hekta

Byrkjedalstunet butikk

Lafthuset

Coop Marked Oltedal

Coop Extra Vikeså

Coop Mega Ålgård

Coop Obs Bryne

Helgø-Meny Maxi Sandnes

Helgø-Meny Mariero

I fjor slo Joker Sinnes alle rekorder. Ingen av de mange Joker-butikkene i dette landet hadde noen gang tidligere oppnådd en så høy omsetning noen påske noen gang. Dette sier mye om hvor mange som velger Sirdal i påsken.

I Suleskard, i den nye Fjellbutikken, forbereder man seg på tidenes påske. Med større butikk og utvalg, ladestasjoner, godt med parkeringsplasser og Suleskard kafé, ligger alt til rette for at det blir ny rekord også her.

Denne vinteren i Sirdal har vært alt annet enn normal. Det bekrefter både brøytemannskaper og turistnæring. Uvanlig sterk vind sammen med tørr snø har gitt stengte veier helg etter helg, noe som gir direkte utslag på omsetningen både i butikker, spisesteder og skitrekk.

Å få en skikkelig fin og travel påske, hadde derfor vært godt for noen og enhver.

Påske blir det - uansett. Tid for ro og refleksjon, for familie og venner. Bruk den godt – og bruk hele Sirdal!

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året.

REDAKTØR:

Bethi Dirdal Jåtun,

• T: 450 44 029

• bethiselskap@gmail.com

ANNONSER:

Elin Nærland

• T: 928 47 084 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle

• T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no

DESIGNMAL: Impress Publisering AS

FOTO: Bethi Dirdal Jåtun

FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun

TRYKK & PRODUKSJON: Ålgård Offset AS

ÅRSABONNEMENT: kr 249,–

For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave: www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA på post@lokomotiv.no.

LØSSALG: kr 59,–Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 13. juni 2024.

OPPLAG: 3 000

UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

Sirdalmagasinet 6 / 2023 6
REDAKTØR

Først ute med miljøvennlig overlanding Bare et par måneder etter at de hadde lansert selskapet sitt, ”Norway Overland”, ble paret fra Tonstad kontaktet av CNN Travel.

CNN Travel ville ha Tonstad-paret med som én av fem ”sustainable travel”-aktører. Dette var i mai i fjor. –Vi trodde først det var spam, men heldigvis svarte vi, sier Sara Mandel Birkeland (45) og smiler mot samboer Peter Tjomlid (47). Og slik ble den lille Tonstad-bedriften en utvalgt aktør i den amerikanske TV-kanalens reportasje om bærekraftig reiseliv.

«Alle» kan kjøre «Lei deg et eventyr. Klimavennlig Norgesferie:» Slik markedsfører paret, som bor på den første gården på høyre hånd langs veien fra Tonstad og oppover dalen, sine to helelektriske overlandbiler. Bilene er finansiert med midler fra Sirdalvekst og lån fra Kvinesdal Sparebank. De leies ut og kan kjøres av alle som har vanlig sertifikat. Man trenger med andre ord ikke

C-klasse for å kunne kjøre de elektriske Norway Overland-bilene.

Mens Sara fortsatt jobber som leder for hjemmesykepleien i Sirdal, har Peter valgt å gå hundre prosent inn for det nye eventyret. Tidligere jobbet han som leder av Feed Skiarena på Tonstad, en jobb han hadde i fem år. Han har også jobbet i ulike stillinger og hatt flere roller i blant annet Tjørhomfjellet og Ålsheia.

Tonstad-paret Peter og Sara står bak det nystartede selskapet Norway Overland.

Sirdalmagasinet 2 / 2024 8

Hva er «overlanding»?

«Overlanding» er ikke i seg selv et nytt fenomen. I så måte skiller ikke Sara og Peters tilbud seg veldig fra andres. Det som imidlertid er helt unikt med Norway

Overland, og som CNN tidlig fanget opp, er bærekraftprinsippet; en CO2-fri bil med solceller på taket, som sørger for strøm til camperen. Ifølge Peter er de først ute med dette i Norge og Europa, ja, på verdensbasis. Og det er utrolig hvor mye som skjuler seg i camperen på bilen. Her er overnattingsplass for fem, kjøkken, bad, kjøleskap, koke- og spiseplass. Her er utedusj, campingstoler og utegrill, og som om det ikke var nok, rent sengetøy og håndklær. Ønsker du utstyr som sykler, kajakk eller ski, fikser Peter og Sara også det.

Nettside med enkel booking er på plass. Norway Overland er også å finne på sosiale medier, og selv om de gikk glipp av fjorårets sommersesong grunnet forsinkede leveranser, har flere allerede leid camperen, blant dem en barnefamilie fra Danmark.

Familie på tur

–Vi stod med bilen på kaia i Kristiansand og tok imot dem. Det eneste de måtte sørge for var klesskift og toalettsaker, ellers var alt klart, og når ferieuken var

over, møtte vi dem samme sted, forteller de to.

–De var fornøyd? –Utvilsomt!

Ideen til konseptet kom under en av Peters mange rulleskiturer i Sirdal. –Jeg har som regel en del ting gående, smiler han bredt. Sara får del i de fleste, og selv om hun på samme måte som samboeren har mye skapertrang i seg, er det som regel han som kaster fram ideene. Denne gangen svarte hun som hun sjelden, om noen gang tidligere har gjort – ifølge samboeren. Hun svarte: «Det gjør vi!» Dermed var de i gang.

De driver ikke gården og har leid ut jorda. I næringsbygningene har de god plass til den nye virksomheten, og selv om ideen kom under rulleskituren på hjemlige trakter, ble den egentlig unnfanget lenge før – og langt fra hjemlige trakter.

Hjerte for Afrika

Peter Tjomlid har bodd i Nairobi i Kenya, der faren hans en periode jobbet for Redd Barna.

–Inspirasjonen til overlanding kom nok fra de mange kjøreturene der pappa ikke alltid var like stødig med navigasjonen. Det hendte vi måtte

Disse to helelektriske overlandbilene – med alt du trenger – leies ut.

overnatte og kunne våkne opp med løver utenfor teltet..., smiler han.

Peter Tjomlid kommer stadig tilbake til Kenya, der også Sara har vært med ham flere ganger. Siste tur var like etter pandemien. De trengte begge en pause etter mye jobbing og ble enige om å sette av to måneder.

– Vi tok sønnene våre ut av skolen. Det ble som en «dannelsesreise», der vi ville vise sønnene våre Kenya og bidra med hjelp i forhold til Covid-situasjonen der, sier Sara.

Safari i Kenya

Kun de første dagene hadde de planlagt. Resten stod åpent. Men i bakhodet hadde de med seg en plan om å se etter muligheter for å starte opp noe i landet. Safari var aktuelt.

–Vi kikket på eiendommer, var på ulike safariturer, prøvde å leie safaribil selv, men da disse var utleid flere måneder i forveien, kjørte vi som regel rundt med forskjellige sjåfører, forteller de to.

Hver gang de campet og flere biler samlet seg på ett og samme sted, slo det dem hvordan eksosen fylte lufta.

–Jeg har ikke tenkt på det slik før. Men det var rett og slett brutalt. Den fineste

9 Sirdalmagasinet 2 / 2024

prosent i sin nye bedrift.

naturen i verden, og så ødelegger vi den samtidig som vi nyter den, sier Peter og legger til at lufta i Nairobi er så full av eksos at man kjenner det fysisk.

–Det var så vi fikk problemer med å puste.

Norsk safari

Turen ble en oppvåkning for paret. De kunne ikke starte en virksomhet som ikke var bærekraftig og klimavennlig. I Kenya fins ingen infrastruktur for elbiler.

Så det ble safarisatsing i Norge istedenfor. Nettsiden til «Norway Overland» lanserte de i mars i fjor og ble blant annet nevnt i en startup-hub i Stavanger, noe som resulterte i nye kontakter.

–Et par influensere tok kontakt. Begge var interessert i samarbeid, opplyser Peter.

Trolig blir dette en måte paret fra Tonstad kommer til å markedsføre tilbudet sitt på – gjennom influensere. Men de jobber på mange ulike flater og i mange fora samtidig. Og selv om de to miljøvennlige camperne kan leies ut hele året og funker like godt gjennom alle årstider, ser de sommeren som hovedsesong.

Bilene har alt som trengs til ferieturen.

–Vi har mange som tar kontakt og lurer på om det virkelig er plass til en familie på fire-fem. Peter smiler og forteller at det fungerer aldeles utmerket.

Tett på naturen –Med bilene våre kommer du tett på naturen. Pickupene er robuste, har firehjulstrekk og kan kjøre offroad. Med camperen har du alt du trenger, sier han og legger til at camperen er utstyrt med både 12 Volts og 220 Volts uttak. Når det gjelder bilens rekkevidde, er den på 300 kilometer pluss.

–Selv om media skriver om høye priser på hurtiglading, må vi minne hverandre om at hurtiglading i Norge faktisk er rimelig. Jeg sjekket nylig prisene i Europa, der enkelte stasjoner har en pris på rundt 12 kroner per kilowatt. Seks kroner i Norge er med andre ord ikke mye.

Siden de begynte å kjøre elektrisk på gården på Tonstad, har det skjedd en forandring:

–Vi har alltid hatt rådyr på gården, som gjerne kommer ganske tett på, men som skvetter til og forsvinner i flere minutter når vi har kjørt inn på tunet med fossile biler. Men nå, når vi bare har elbiler, ligger de rolig i veikanten og flytter seg ikke. Det forteller ganske mye...

Stort potensiale

De ser for seg Tyskland og Nederland som interessante markeder, men så langt har interessen vært størst i Norge, spesielt i Rogaland.

–Og drømmen? Jo, den er å kunne få fotfeste og videreutvikle konseptet og til slutt utvide virksomheten til Afrika...

Bilen utvides med et telt på taket, noe som gir flere soveplasser. Foto: Norway Overland Peter Tjomlid jobber hundre
Sirdalmagasinet 2 / 2024 10

Været bestemmer

Mye overskyet og regn preget rogalendingenes vinterferieuke i Sirdal. Foto: Sirdal Fjellpark

Merete Liland, markedssjef i Sirdal Fjellpark.

Foto: Arkiv/ Bethi D. Jåtun

Mange dager med overskyet vær og regn i rogalendingenes vinterferieuke ga direkte utslag i besøkstallene til turistaktørene i Sirdal, blant dem Sirdal Fjellpark.

Fra lørdag 24. februar til søndag 3. mars, hadde vi tre dager med under 1000 besøkende og to dager med over 2000. Til sammenlikning hadde vi året før kun to dager med under 2000 besøkende, oppgir markedssjef i Sirdal Fjellpark, Merete Liland i et intervju med NRK Sørlandet.

Sammenlikninger

Det hører med til historien at fjorårets vinterferieuke for rogalendingene var den best besøkte gjennom hele vintersesongen, med høyere besøkstall enn påsken.

Ifølge Sirdal Media gjenspeiles dette bildet tydelig i antall passeringer ved Øvstabø. Mens gjennomsnittstrafikken målt i antall passeringer i år var på 2.277 passeringer per dag, viste fjorårets tall en gjennomsnittlig dagspassering på 3.212. Samme tall i 2022 var 2.792 daglige passeringer ved Øvstabø – også det høyere enn årets tall.

Flere fra Agder

Markedssjefen I Sirdal Fjellpark, Merete Liland, har likevel noen lyspunkt

å melde. Hun har merket seg at stadig flere fra Agder velger Sirdal i sin vinterferieuke, som er uka før rogalendingenes. Dette er gledelig.

– I den uka var vi også litt heldigere med været. Mange «lokale» kom opp til oss, noe som er veldig stas, sier Liland.

Når Rogaland har vinterferie, er det som regel armer og bein i Fjellparken – mange på jobb og hektisk aktivitet. Vinterferieuka pleier å være en av de travleste gjennom hele vintersesongen, men i år ble det ikke helt som planlagt:

Været råder –Det er været som råder, fastslår Liland overfor NRK.

Været i rogalendingenes vinterferieuke var preget at mye overskyet vær og regn, men Liland tror likevel at de som stod i bakken fikk en god opplevelse. For selv om været ikke var det beste, var det ingenting å utsette på forholdene i bakken. Ifølge Liland var de «helt fantastiske».

Markedssjefen i Fjellparken håper

nå i likhet med mange andre av turistaktørene i dalen på bedre vær framover.

– Jeg lever i troa på at det er nå det snur. Den neste uka ser det ut til at det skal bli sol og minusgrader. Det er mye snø, men vi savner nysnø. Det hadde vært kjekt med pudderføre, sier markedssjefen forhåpningsfullt.

Gruppebestillinger

Det er i år usedvanlig kort tid mellom vinter- og påskeferien. Årets tidlige påske gjør at Fjellparken planlegger å holde trekket åpent et par uker også etter påske, slik at flere grupper får muligheten til å benytte anlegget. Også i ukene mellom vinter- og påskeferien venter Merete Liland besøk fra flere skoleklasser og andre grupper.

Forhåpentligvis blir påskeværet et helt annet enn hva vinterferien vartet opp med, noe som fort kan gi både Fjellparken og øvrige alpinanlegg i dalen – pluss alle andre som er avhengig av turisme og gode besøkstall, langt bedre resultater.

11 Sirdalmagasinet 2 / 2024

Smånytt

Blir det sykkelløyper i Sirdal?

–Ådneram har sagt ja, det samme har Feed. Vi er i ferd med å få på plass et historisk samarbeidsprosjekt som vil gagne hele Sirdal, sier Thomas Hukkelås i Visit Sirdal 365.

Visit Sirdal 365 har over lengre tid jobbet for å få på plass sykkelløyper i Sirdal, noe Hovden har og nå også Brokke kommer til å få, påpeker Hukkelås.

Skiltplan og fotorammer

Visit Sirdal 365 har en tid jobbet for å få satt opp kart og «Velkommen til Sirdal» ved alle innganger til kommunen.

Skisse over den planlagte sykkelløypa på Feed. På samme måte er sykkelløypa i Ådneram tegnet.

–Brokke åpner sin løype nå til sommeren og Hovden har allerede sin. Når vi eventuelt får våre, vil også Sirdal bli et stoppunkt for de mange som setter pris på dette, fortsetter han.

Hukkelås har store forventninger til sykkelprosjektene i Sirdal, der Feed og Ådneram, de to ytterpunktene i dalen, har sagt ja til å være med.

Grunneierne med

–For å få til dette, er vi helt avhengige av å ha grunneierne med på laget. Dette er en prosess og tar tid, men da vi tok kontakt i Ådneram, var grunneierne klare med det samme. Jeg fikk ja med én gang, sier Thomas Hukkelås lettet.

De jobber også for å få satt opp rammer merket med #Sirdal på utvalgte fjelltopper for på den måten å sørge for at enda flere bilder blir delt i sosiale medier – da med tydelig Sirdalmerke.

Det jobbes nå med et utformingsforslag og en finansieringsplan for disse to prosjektene, som Visit Sirdal 365 mener vil løfte Sirdal ytterligere.

Før det hadde Tonstad IL og Feed sagt ja. –Vi sender én søknad til kommunen. Dette kommer til å bli et historisk prosjekt, ivrer Hukkelås. Med sykkelløyper vil Sirdal få nok en «reason to go, stop and stay».

Midler

En dispensasjonssøknad er allerede sendt kommunen. Neste skritt blir å finne midler til prosjektene.

–For oss er det viktig at kommunen går inn som garantist for at prosjektene blir realisert, og så tenker jeg at vi må gå bredt ut til lokale bedrifter, men også andre som for eksempel Kvinesdal Sparebank, Sparebank 1 SR-Bank, og be om midler, sier destinasjonssjefen.

Med seg på laget har Visit Sirdal et stibyggerfirma fra Sogndal som har vært på befaring og som har stiplet ut tentative løyper både på Feed og i Ådneram.

Visit Sirdal 365 ønsker, som Oppdal, et «Velkommen til Sirdal» ved alle innganger til kommunen. (Foto: Illustrasjon)

Sirdalmagasinet 2 / 2024 12
1 / 2024 S i g F d Blå Sykkelopt ma isert st Blå k g/ l f b k i Grønn F erbrukst G ø Sykk p i Rød FB Rød SO A t t h d Grusve

Vi kjenner kjøperne!

EiendomsMegler 1 har i en årrekke vært markedsleder på salg av fritidseiendommer i Sirdal Nå er det høysesongen og ingen snakker med flere kjøpere enn oss.

Kontakt oss for et godt hyttesalg!

Torill Kalsaas Eiendomsmegler MNEF

torill.kalsaas@em1sr.no

959 06 795

Anne Havsø Eiendomsmegler MNEF anne.havso@em1sr.no

993 55 219 V

481 12 584

Dan Chruickshank Eiendomsmegler MNEF

dan.chr@em1sr.no

41 41 66 31

Kjetil Helland Eiendomsmegler MNEF

kjetil.helland@em1sr.no

u r d e r e r d u å s e l g e i S i r d a l ?
A p r i i l

Kulinarisk påskequiz

1. Hvor mange egg spiser nordmenn i påskeuken?

a) Ca 21 millioner

b) Ca 15 millioner

c) Ca 8 millioner

2. Tar det lengre eller kortere tid å få hardkokt egg på fjellet?

3. Hva på høna avgjør om egget blir brunt eller hvitt?

a) Nebbet

b) Øreskiven

c) Roten på fjærene

4. Hva er et Fabergé egg?

5. Hva betyr egentlig ordet appelsin?

a) Kinesisk eple

b) Afrikansk frukt

c) «Oransje» på indisk

6. Under det jødiske påskemåltidet «Seder», er det en tradisjon å dyppe persille i saltvann før den ristes. Hva symboliserer dette?

a) Vannet Moses måtte dele

b) Det etterlengtede vannet under ørkenvandringen

c) Tårene under slaveriet

7. Hvor lenge har vi hatt Kvikk Lunsj i Norge? Siden...

a) 1937

b) 1954

c) 1982

8. Cirka hvor mange tonn appelsiner spiser vi i påsken?

a) 6500 tonn

b) 3200 tonn

c) 5000 tonn

9. Hvorfor spiser vi egg i påsken?

10. Fra hvilket land stammer skikken med Påskeharen?

a) Portugal

b) Østerrike

c) Tyskland

11. Hva er perfekt kjernetemperatur på lammestek?

a) 70 -72 grader

b) 68 - 70 grader

c) 81 grader

12. Hva er hovedingrediensene i marsipan?

a) Mandler og sukker

b) Mandler og melis

c) Mandler og egg

13. Hvilken vitamin finnes overhodet ikke i egg?

a) Vitamin C

b) Vitamin D

c) Vitamin K

Derfor henger det blant annet sammen med at Jesus stod opp igjen fra de døde. I Spørsmål 10: c) Tyskland I Spørsmål 11: b) 68-70 grader I Spørsmål 12: b) Mandler og melis I Spørsmål 13: a) Vitamin C

Vannet når ikke mer enn 96,8 grader i høyden. Dette er grunnen til at det tar lengre tid å koke det. I Spørsmål 3: c) Øreskiven. Brune eller hvite egg er resultat av fargen på øreskiven til høna. I Spørsmål 4: Juvelbelagt påskeegg. Dette ble opprinnelig laget av Peter Carl Fabergé på bestilling fra Tsar Alexander den tredje av Russland. Tsaren ønsket å gi det som en påske-overraskelse til sin kone. I Spørsmål 5: a) Kinesisk eple I Spørsmål 6: c) Tårene under slaveriet I Spørsmål 7: a) Siden 1937 I Spørsmål 8: c) 5000 tonn I Spørsmål 9: Egg er et gammelt fruktbarhetssymbol og også et symbol på gjenfødelse.

Riktige svar: Spørsmål 1: a) Ca 21 millioner I Spørsmål 2: Lengre.

Sirdalmagasinet 1 / 2024 14

Nissan ARIYA med AWD

Ny bil til påskeferien? Vi har leveringsklare ARIYA på lager.

e-4ORCE AWD

fra 2 490 kr/md.* inkl. vinterhjul og metallic lakk

• Opptil 515 km

• Opptil 1 500 kg tilhengervekt

• ProPILOT Assist med Navi-Link

• Adaptive LED hovedlys

*Privatleasing fra Santander Consumer Bank: Startleie/etabl.gebyr 141 140 kr. Månedsleie 2 490 kr. Termingebyr 95 kr. Totalpris 231 184 kr. 3 års bindingstid. Kjørelengde 36 000 km. Tilbudet gjelder til 31.03.2024.
”Vi fikk en pangstart med turisttrafikken i fjor sommer, og siden har det gått slag i slag.”

Suleskard Kafé på egne bein (f.v.): Perny Haugen, Tom Arild Haugen, Eli Haugen og Torbjørg Haugen.

Sirdalmagasinet 2 / 2024 16
Torbjørg Haugen

Suleskardkafeen

på egne bein Kafédelen i Joker Fjellbutikken Suleskard er nå skilt ut som et eget selskap med Perny og John Haugen som eiere. Navnet er «Suleskard kafé».

Det blir ryddigere å gjøre det på denne måten – og lettere å gi virksomheten en tydelig retning, sier Perny Haugen, som sammen med ektemannen også eier en større del av Joker Fjellbutikken.

Tradisjonsmat

Sammen med Torbjørg Haugen, eller «Tante», som mange kaller henne, er de nye eierne klare til å gi kafeen et enda tydeligere preg som et sted med tradisjonsmat fra Sirdal, basert på lokale råvarer – noe også Torbjørg brenner for.

–Det har vært rimelig hektisk. Vi fikk jo først en pangstart med turisttrafikken i fjor sommer, og siden har det gått slag i slag, sier hun og lener seg tilbake i stolen der vi sitter ved kafébordet nærmest vinduet ut mot parkeringsplassen.

–Vi har omtrent ikke hatt tid til å planlegge, bortsett fa å sørge for at vi har mat i disken og på menyen, smiler Perny.

Men nå, i forbindelse med etableringen av Suleskard Kafé som en egen virksomhet, har de tatt seg en liten stopp i bakken og blant annet kommet fram til at de skal forsterke den lokale tilknytningen.

Lunsj og middag –På denne tiden av året, når trafikken ikke er så stor, nøyer vi oss med bagetter, kaker og snurrer i disken – i tillegg til middagsservering fredag, lørdag og søndag. Men i ferier tilbyr vi middag hver dag, og når sommersesongen starter, kommer vi nok også alltid til å ha en varmrett på menyen, oppgir Torbjørg, som også har med seg datteren, Eli, på kjøkkenet. Det er stort sett hun som står for bollebaksten der hun har utviklet flere forskjellige typer boller og snurrer, alle med egne navn etter kjente fjelltopper i området.

–I den gamle butikken hadde vi «Hilleknutbollen», og nå, når Eli for alvor har begynte å bake, har hun gitt de ulike typene navn etter toppene rundt her. Den siste nye, med mandelmasse, har fått navnet «Fjellfanten», siden toppnavnene var brukt opp, smiler Torbjørg og legger til at den smaker fortreffelig.

Komle i påsken

Sirdalmagasinet får servert Sira Kvina-bollen, en snurr med sjokolade, eggekrem og pistasjkrønsj på toppen. Helt nydelig!

–Det er den arbeidsfolkene fra SiraKvina foretrekker når de kommer innom – derav navnet, smiler Eli.

I påskeferien tilbyr Kafé Suleskard middag hver dag. Torbjørg trekker fram skjærtorsdag, for da blir det skikkelig tradisjonsmat:

–Komle på skjærtorsdag er tradisjon i Sirdal.

–Og denne komla er verdens beste, fastslår Perny.

Det er førstemann til mølla som gjelder. Kafeen har bare fem bord, men når været tillater det, kan man også sitte utenfor.

Fullt trøkk

–Vi er fortsatt i en lærefase og har ikke fått kjørt ett år enda, noe som betyr at vi ikke har noe å sammenlikne med. Alt vi erfarer er nytt, påpeker Perny.

Middagstilbudet i helgene er det så langt sirdølene som i størst grad har benyttet seg av.

–Hyttefolket også, men de lokale er i flertall. De kommer gjerne fra Tonstad for å spise middag her. På den måten binder vi dalen sammen, noe jeg er veldig opptatt av, sier Torbjørg, som forventer stort trøkk gjennom hele påsken, noe hun liker.

–For å kunne ta unna, kommer vi blant annet til å bake opp mye på forhånd. Vi må i alle fall ha 1.000 snurrer klare til påske, sier hun.

17 Sirdalmagasinet 2 / 2024

Bjørn Moi var leder av Sirdalsferie i 1994.

Sirdals egne Olympiske Leker

Omfattende program da Sirdalsferie arrangerte Sirdalslekene for 30 år siden.

For 30 år siden, samtidig med OL på Lillehammer, arrangerte Sirdal sitt OL, «Sirdalslekene ’94». I fjorten dager til ende ble det konkurrert i disipliner som snøballkasting og parallellaking, og shuttlebussen gikk non stop.

Bjørn Moi, som på den tiden var leder for Sirdalsferie, eller destinasjonssjef som man i dag nok ville ha kalt ham, forteller:

–Vi var litt småfrekke og brukte samme typografi som OL på Lillehammer, med de samme fargene og med Sirdalsrypa istedenfor ringer – en stor satsing som skapte entusiasme fra nederst til øverst i dalen.

Pins og partnere

Av 14 samarbeidspartnere fikk de blant annet med seg Fjordline og Aftenbladet.

–I samarbeidspakkene hadde vi selvsagt pins og t-skjorter, husker han og skryter av et veldig aktivt styre som bidro fra a til å. Noe også folk i hele kommunen gjorde - fra skoler til husmorlag.

Shuttlebussen gikk kontinuerlig fra Donsen til Ådneram under hele arrangementet, noe Moi mener Sirdal i større grad burde gjøre seg nytte av

også i dag. Hva med å prøve i påske- og vinterferien, foreslår han. –Folk gikk gjerne på ski et stykke, og så hoppet de på bussen – eller de var på besøk et sted og kom seg videre eller hjem med bussen. Folk vandret i det hele tatt rundt i Sirdal disse to ukene på en måte som var veldig, veldig bra.

Høy fart

En av grenene i Sirdalslekene var å oppnå høyest mulig fart i alpinløypa: –Politiet stilte med radar, ler han og forteller at Martin Schancke, kjendis og ralleykjører, kappkjørte med Odd Birger Askildsen ned skitrekket på Fidjeland i hver sin nye Ford.

– De hadde blitt enige om å kjøre forsiktig, men da de begynte, ga de gass, noe som førte til at bilene fikk bra medfart. Han ler og legger til at Ford var hovedsponsor.

–Og så kjørte vi jo OL fra Lillehammer på storskjerm rundt omkring, minnes han.

Fra lørdag 12. til lørdag 26. februar i 1994

var det fullt program både i Sirdal og på Lillehammer.

God giv

–Det var en fin tid, og vi gjorde flere spennende ting, fastslår Bjørn Moi, som jobbet som leder for Sirdalsferie i to og et halvt år.

En ting de blant annet gjorde var å sette Sirdal på kartet, bokstavelig talt. –Vi sørget for at vi fikk «Sirdal» inn på værmeldingskartet i NRK, klukker han fornøyd.

Sirdalslekene ble en stor suksess, ikke bare arrangementsmessig, men også økonomisk. Overskuddet bke brukt i markedsføringen av Sirdal, blant annet på messer i Norge og Danmark.

Om Sirdalslekene burde arrangeres igjen, har Moi ingen formening om, men:

–Konseptet kan jo dras videre – til vinterferien for eksempel. Å fronte Sirdal som helhet og løfte sammen, er viktig!

Sirdalmagasinet 2 / 2024 18
Odd Kvinen med sin ”Hundespanndragster” med 20 hunder.

Ny hytte nær skitrekk, langrennsløyper og naturen?

Stort utvalg – pris fra kr. 3.290.000 – 3 til 5 soverom

Med fokus på bærekraft, respekt for naturen og et overordnet mål om å tilby kundens andre hjem, skaper Sirdal Eiendom minner og tradisjoner for generasjoner. Ring og avtal visning – la oss bygge din hytte i Sirdal!

for info:

sirdaleiendom. no

Lars Enok Wang 97 69 72 27 enok@sirdaleiendom.no

EIENDOM
SIRDAL
Nyhet! Hytter og tom ter 650 moh. BERLI, SINNES Hytter
4-5 soverom. 118 til 150 m2 Pris fra kr.
av Sirdals mest populære områder! Priser fra kr. 4.590.000
m2 kr. 3.290.000
for Berli i dag! Vertikaldelte hytter med 3 soverom BREKKEBUA, SINNES Vertikaldelte hytter med 4 soverom. 97 m2 . Pris kr. 4.090.000 EN SIGN
Besøk vår nettside
Vertikaldelte og frittliggende hytter TJØRHOMFJELLET Familievennlige hyttetyper - nye selveiertomter FURÅSEN
med
5.990.000 Et
82
Registrer din interesse

 t e g n i n g

 u t o m h u s

 i l d s t e d e r

 g r ø n t

 s t e i n

 b e t o n g

 t r e

 s k i f e r

 i n t e r i ø r

Våre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: Sinneshyttå Modena Mur & Bygg Stavanger Varmesenter TreKompaniet Sinus Elektro Lie Blikk ArticSpas Massasjebad AS post@teglogbetong.no / teglogbetong.no mob.918 87 448 Vi tilbyr kreativ ideutvikling, prosjektledelse og erfarne håndtverkere for å virkeliggjøre ditt bygge prosjekt.

Slik blåser du påskeegg

Å blåse egg, kan være utfordrende, spesielt om man aldri har gjort det før. Det krever litt øving, men når man finner riktig teknikk, går det lekende lett.

Før eggene skal males og dekoreres, må innholdet ut. Vanligvis knekker vi egg når vi skal ha innholdet, men det går ikke her. Innholdet må blåses ut slik at eggeskallet holder seg intakt.

Dette trenger du:

• Egg

• Stoppenål eller liknende

• Sprøyte (kjøpes på apoteket)

• Såpevann

Slik gjør du:

• Sett egget i kartongen slik at det står stødig

• Lag hull i egget med nålen. Vær forsiktig, det er fort gjort å være litt for hardhendt.

• Pirk hullet større, og gjør det samme på motsatt side av egget.

• Sett munnen mot hullet på den ene siden og blås ut innholdet.

• Stikk hull på eggeplommen med nålen, det gjør det enklere.

• Bruk en sprøyte til å sprøyte inn såpevann. Sprøyten kan kjøpes på apoteket.

• Hold fingrene foran hullene og rist. Gjenta et par ganger. Egget må skylles så det ikke begynner å lukte råttent.

• La skallene tørke helt før du begynner å male og dekorere dem.

Når egget skal males/ dekoreres:

• Tre egget på en tynn pinne for å få det til å stå stødig, for eksempel en grillpinne.

• Fest en liten korkbit i den ene enden og en gummistrikk i den andre.

• Sett grillpinnen i en tom eggekartong. Blomsterskum eller isopor fungerer også godt.

Slik henger du opp påskeegg

• Fest en tråd til en liten bit av en fyrstikk som du fører gjennom hullet i egget.

• Fyrstikken vil sette seg på tvers i egget slik at du kan henge eggene på for eksempel kvister med gåsunger.

• For litt ekstra pynt kan du også tre perler og knapper på tråden.

Påskeaktiviteter
21

Så karse med barna

Å så karse med barna, er en fin aktivitet både hjemme og på hytta. Det er enkelt, rimelig – og så er det jo gøy å kunne spise karsen kun noen dager etter at frøene ble sådd. Karse passer perfekt sammen med gulost, leverpostei eller kjøttpålegg.

Dette trenger du:

• Karsefrø

• Potte, skål eller bunnen av en melkekartong el.l.

• Jord eller bomull

• Vann

Å så i karse, er en fin påskeaktivitet enten hjemme eller på hytta.

Du kan velge om du vil dyrke karsen i jord eller på bomull. Fyll potten med jord eller et tykt lag med bomull. Hell vann på jorden/bomullen og strø frøene tett over. Det går et par dager før frøene begynner å spire. Etter maks en uke er karsen klar for å spises. Pass på å hele tiden vanne godt. Jorda/bomullen skal være fuktig.

Duftlys av appelsin

Appelsin spiser vi mye av i påsken, og skallet kan faktisk brukes til noe nyttig. Hvis man tar halvparten av skallet og fyller det med stearin, får man et duftlys som lukter appelsin. Prøv!

Påskekonkurranser

Noen tips til påskekonkurranser kan være:

• Påskerenn: Gå to runder og prøv å gå på samme tid i begge rundene. Dette kan gjøres både på ski og til fots.

• Skrell en appelsin på tid. Hvem er kjappest?

• Ta den mest påskeinspirerte selfien – gjerne med både påskeegg, påskehare, appelsin – i det hele tatt noe gult. Hvem tar det beste påskebildet?

• Påskerebus for å finne påskeegget. Få gjerne med hele familien på leken.

• Lag din egen påskekrim: Hvem klarer å løse gåten først?

Konkurranse: Gå samme runde to ganger – og prøv å gå på samme tid.

meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

Interiør gulv maling tapet ildsted mur & flis solskjerming

Oppussing gjort enkelt.

51 74 75 76 post@meik.no

51 74 75 76 post@meik.no

Oppussing gjort enkelt.

meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

Oppussing gjort enkelt.

Oppussing gjort enkelt.

Sirdalmagasinet 6 / 2023 22
peis eller ovn?
Ny

Nå kan du realisere drømmen om å bygge ny hytte i vakre Sirdal. Velkommen til flotte Mulehei hyttefelt - like i nærheten av Tjørhomfjellet. Her kan du bygge ny hytte midt i et herlig turterreng som byr på spennende aktiviteter for hele familien – uansett årstid. Tenk å kunne nyte fridagene dine her med utsikt til fjellheimen. Vær rask, så kan vi bygge ny hytte til deg på en av de 21 flotte tomtene som nå er ute for salg. BE

23 Sirdalmagasinet 6 / 2023 BoligPartner Stavanger Stokkamyrveien 13, 4313 Sandnes | Tlf: 481 11 700 | E-post: stavanger@boligpartner.no Vi tar forbehold om trykkfeil.
Sverrisdottir Ellingsen Hyttekonsulent Telefon: 476 31 168 marianna.ellingsen@boligpartner.no
Marianna
OSS GJERNE OM PRIVAT TOMTEVISNING PÅ FELTET
7 6 5 4 3 13 12 11 18 17 16 15 14 23 19 20 21 22 10 9 8
Illustrasjonsbilde hyttemodell V2 MULEHEI HYTTEFELT I hjertet av Sirdal

Går du med planer om å rive en gammel hytte eller bygge en ny?

Vi tar ansvar for alt relevant papirarbeid og nødvendige søknader, riving, grunnarbeider og oppføring av ny hytte.

Vi kan levere den nye hytten nøkkelferdig. Vi tegner og tilpasser hytten, katalogen vår er utgangspunktet.

www.signaturhytten.no

Kontakt oss for en uforpliktende, gratis befaring og kom i gang!

Alf Rune Stangeland | Mobil: 916 33 407 | e-post: alf.rune@signaturhytten.no

Reduser strømutgiftene med 3-lags glass fra Gilje

Kvalitetsprodusent av vinduer og dører

Foto: Anne Lise Norheim/Solhytten Stolt samarbeidspartner med Sirdal Eiendom

KRIK familiepåske i Sirdal

Også denne påsken inviterer KRIK (Kristen Idrettskontakt) til familieleir i Sirdal. Stedet er Sirdal høyfjellshotell, og selv om leirdeltakerne fyller store deler av hotellet, er det selvsagt også plass til ordinære gjester.

Antall deltakere - voksne og barn - teller som regel opp mot 150 mennesker. Årets leir, som er den 12. i rekka, arrangeres 24.-27. mars.

Arrangøren håper å se både nye familier og familier som har vært med tidligere. Her blir det familie- og voksenmøter,

Årets påskeprest

Årets påskeprest er i år som i fjor Bjarte Hetlebakke, som blant annet har bodd og jobbet som prest i Gjesdal i åtte år. Påskepresten i Sirdal bidrar i tillegg til gudstjenestene i Kvævemoen kapell også under ulike påskearrangementer.

Sammen med kona Astrid og barna Daniel, Sunniva og Miriam ser Bjarte

Aktivitetsdag på

Kvæven påskeaften

Tradisjonen tro blir det aktivitetsdag på Kvæven påskeaften. Når Sirdalmagasinet går i trykken er ikke programmet helt avklart, men som regel er både Sirdal Huskyfarm, Øvre Sirdal Leitegruppe, Sirdalsløyper, Home of Bahati og flere andre med på det etter hvert så tradisjonsrike familiearrangementet:

Kafeen på Kvæven holder selvsagt åpent og muligheten for å treffe mange kjekke folk er til stede.

skiturer med bål og selvsagt, påskeeggjakt.

Det er primært familier med barn i barneskolealder og yngre som melder seg på påskeleiren på høyfjellshotellet, men arrangøren understreker at de har plass til alle.

Hetlebakke fram til familietid i fjellet innimellom presteoppgavene.

Årets påskeprest jobber for tiden med en doktoravhandling ved Høgskolen VID.

Påskegudstjenester i Sirdal

Skjærtorsdag 28. mars

Tid: Kl 1045

Sted: Ålsheia skisenter Andakt v/påskeprest Bjarte Hetlebakke etterfulgt av Sirdalsløpet

Tid: Kl 2000

Sted: Lunde kyrkje

Langfredag 29. mars

Tid: kl 13.00

Sted: Friluftsgudstjeneste utenfor Einar Kvinen sitt hus, 2-300 meter fra Kvinen Turisthytte. Se info på www. sirdal.kyrkja.no når det nærmer seg.

Tid: Kl 1800

Sted: Kvævemoen kapell. Familiesamling ved påskeprest

Bjarte Hetlebakke.

Tid: Kl 19.30

Sted: Tonstad kyrkje

Påskeaften lørdag 30. mars

Tid: Kl 1330

Sted: Kvævemoen kapell. Familiesamling ved påskeprest Bjarte Hetlebakke. Dette skjer i sammenheng med familiedagen på Kvæven.

Første påskedag søndag 31. mars

Tid: Kl 1100

Sted: Tonstad kyrkje

Tid: Kl 1100 Sted: Kvævemoen kapell. Gudstjeneste ved påskeprest Bjarte Hetlebakke

25 Sirdalmagasinet 2 / 2024
Sirdalmagasinet 2 / 2024 26

Ingrid Bjørndal (33) har flyttet hjem til Sirdal og åpner nå sitt «Inspiratorium» i det tidligere postkontoret på Tjørhom

Kreativt inspiratorium på Tjørhom

Da hun vokste opp, var det lille røde bygget vis-a-vis legevakten på Tjørhom et postkontor. Siden har det vært flere ting, men nå har «Bestemor Bjørk» flyttet inn og gjort det om til sin kreative verden.

En strikkemaskin, flere symaskiner, et atelier, en PC med tangenter og et par opptaksmikrofoner forteller at Ingrid Bjørndal (33) Fra Sirdal har mange talenter. Etter flere år i utlandet, med København som base, fant hun til slutt kjærligheten i Tsjekkia. Han var imidlertid ikke klar for å bli med henne til København. Sirdal, derimot, var et eventyr han kunne tenke seg. Så det ble Sirdal. Nå har de to fått en sønn og bor i nabohuset til det lille, røde tidligere postkontoret. Så nært ligger det at babycallen kan benyttes om det skulle være behov for det.

Mange talenter

–Dette er helt nytt. Jeg har nettopp flyttet inn med Bestemor Bjørk, smiler Ingrid og forteller at hun har invitert til en spontan åpningskonsert dagen etter. Med to venninner på besøk, den ene fra Australia, den andre fra Østerrike, som begge synger, noe også Ingrid gjør, blir trestemt sang med gitarakkompagnement en del av programmet.

Ingrid har mange talenter og trakterer også mange ulike instrumenter i tillegg til sangen, som hun først begynte med. På musikklinja på videregående

i Sandnes, hadde hun sang som hovedinstrument, og det var sangen som i første omgang førte henne til København.

–Men musikken kan du ikke ta på. Jeg er nok litt taktil av meg og liker veldig godt å både sy, strikke og male, smiler Ingrid og viser oss rundt i lokalet der strikkemaskinen og et par-tre symaskiner har fått plass i hovedrommet, der hun kommer til å holde kurs. Tangenter og mikrofoner er plassert i rommet innenfor, der hun også har et lite kjøkken og et malehjørne med staffeli.

Sykurs

Én plan hun har er å arrangere sykurs. Det blåser en stadig sterkere gjenbruksvind over landet, og et økende antall av oss er opptatt av å ta vare på ting heller enn å kjøpe nytt. Å reparere og sy om, er ikke lenger bare for spesielt interesserte.

–Jeg syr også gjerne på bestilling. Mange har lyst på noe unikt – et klesplagg ingen andre har. Slike oppdrag tar jeg gjerne, sier Ingrid og forteller at hun er i ferd md å sette opp en hjemmeside for Bestemor Bjørk, der

27 Sirdalmagasinet 1 / 2024
Sirdalmagasinet 2

Under åpningen av Inspiratoriet sang Ingrid (t.v.) sammen med sine to venninner som var på besøk.

Hun har strikkemaskin, og garn i mange ulike farger pryder veggen i lokalet.

hun presenterer tilbudet sitt. Men hun er allerede å finne både på Facebook og Instagram – under navnet «Bestemor Bjørk Inspiratorium».

Bestemor

–Hvorfor «Bestemor Bjørk»? –Jeg likte veldig godt filmen «Pocahontas» som barn. En av rollefigurene der er «Bestemor Piletre», men siden vi ikke har pil i Sirdal, valgte jeg «Bestemor Bjørk» istedenfor. Det var så magisk med det treet som omsluttet henne med magi. Samtidig som bjørka er en god metafor på alt det kreative med mange greiner som brer seg i alle retninger. Men jeg startet for noen år siden med å lage salver og te av håndpukka lokale urter, noe jeg også gjorde under navnet Bestemor Bjørk. Samtidig liker jeg ideen om et inspiratorium – et laboratorium for inspirasjon. Så da ble det «Bestemor Bjørk Inspiratorium».

Og begge bestemødrene hennes er med å sette preg på hennes nyetablerte studio på Tjørhom. Her er et ovalt gammelt bord og en 70-talls stå-

og bordlampe fra farmor, mens mormor har vevd den ene løperen på bordet og hadde klokkestrengen, som nå henger på veggen hos Ingrid, i bestestua.

–Bestemor er i lokalet, smiler hun og legger til at hun innimellom kjenner seg som litt bestemor selv også, i den forstand at hun har sans for gamle saker og ting og det langsomme håndlagde.

Musikken

Ingrid har en mindre stilling i Kulturskolen i Sirdal, der hun underviser i sang, piano og gitar. Ja, også ukulele og bass har hun undervist i. Hun er også utøver.

–Jeg synger gjerne i begravelser og brylluper, forteller hun.

Å kunne uttrykke seg gjennom musikk, er viktig for henne, og hun har i en tid jobbet med eget materiale som hun tenker å gi ut.

–Men det tar tid. Spesielt når man har

I tillegg til aktiviteten i sitt Inspiratorium, underviser Ingrid i sang og flere andre instrumenter i kulturskolen.

mange forskjellige gjøremål og nå også en liten i familien, smiler hun.

Mange ideer

Hun har tenkt at hun også kan arrangere malerkurs, ikke av den tradisjonelle typen, kanskje, men mer som et redskap til en indre reise. Intimkonserter, små happenings og temakvelder kan det også bli.

–Jeg har utrolig mange ideer. Akkurat hva dette skal bli til, vet jeg ikke enda, men dette er jo drømmen – min egen plass der jeg kan drive med alle de tingene jeg elsker, smiler hun.

Planen var egentlig aldri å vende hjem til Sirdal igjen, men livet tar av og til sine egne veier.

–Å vokse opp i Sirdal er en fin ting, sier hun og tenker på sønnen – og sin egen barndom.

Med inspiratorium på Tjørhom starter er nytt kapittel for Ingrid. Hun er klar – og gleder seg.

Sirdalmagasinet 1 / 2024 28

Sirdalsveien 3993 Tlf. 91 66 01 01 - 976 78 367 E-post: tor.arne@bmliland.no

COMFORT EDITION INKL. KLIPPEAGGREGAT eksibel og kraftfull rider med en tosylindret motor med høyt moment og et fabrikkmontert kombiklippeaggregat på 94 cm som gir førsteklasses BioClip ® nfordeling) og utkast bak. Effektiv, brukervennlig, god manøvreringsevne og komfortabel kjøring. Pedalstyrt, hydrostatisk transmisjon, lett tilgjengelige kontroller og automatisk innkobling av knivene. Art. nr. 970 56 91-01

4 439..9 9 999

54.999 ord. pris

54.999 ord pris RIDER R214TC COMFORT EDITION INKL. KLIPPEAGGREGAT

En fleksibel og kraftfull rider med en tosylindret motor med høyt moment og et fabrikkmontert kombiklippeaggregat på 94 cm som gir førsteklasses BioClip® (finfordeling) og utkast bak. Effektiv, brukervennlig, god manøvrerings evne og komfortabel kjøring. Pedalstyrt, hydrostatisk transmisjon, lett tilgjengelige kontroller og automatisk innkobling av knivene. Art. nr. 970 56 91-01

Installasjon: 51 60 19 80

Sirdal: 412 82 500 www.cei.no

AUTOMOWER® 310 MARK II

Med kompakt 4-hjulsdesign tar denne robotgressklipperen enkelt hånd om plener på opptil 1000 m2. Den håndterer bakker med 40 % stigning og kan lede seg selv gjennom trange passasjer. Enkel å bruke og rengjøre, kan styres via smarttelefonen din og har frostvakt og værtimer, som justerer klippetidene etter årstiden. Art. nr. 970 52 67-21

TRELAST - BYGGEVARER - VERKTØY ARBEIDSKLÆR - TØMRERTJENESTER HÅNDVERKERE I SIRDAL
DIN LOKALE ELEKTRIKER I SIRDAL HOS EIKSENTERET KLEPP OG VARHAUG får du kjøpt din Husqvarna robotklipper. Vi har flere modeller. eiksenteret.no 1 Finn ditt lokale Eiksenter på eiksenteret.no BUTIKK VÅRFOKUS SPESIAL KAMPANJEPERIODE 4.3–28.4 – 2024 COMBIHANDLE Se mer på side 12 VARMTVANNSVASKER MH 3C 180/780 PA Se mer på side 11 EFFEKTIV VEDPRODUKSJON: VI HAR ALT DU TRENGER! Se mer på side 2–4 Alle maskiner kjøpt hos Eiksenteret leveres ferdig montert og testet. På våre egne verksteder får du all den hjelpen du trenger, og her jobber det kun fagfolk som kjenner maskinene du har kjøpt, veldig godt. Velkommen til en trygg handel! PROFF SERVICE – TRYGGE KJØP! 32.488 inkl. mva 999 inkl. mva MONTERING TILGJENGELIG! RIDER R214TC COMFORT EDITION INKL. KLIPPEAGGREGAT En fleksibel og kraftfull rider med en tosylindret motor med høyt moment og et fabrikkmontert kombiklippeaggregat på 94 cm som gir førsteklasses BioClip (finfordeling) og utkast bak. Effektiv, brukervennlig, god manøvreringsevne og komfortabel kjøring. Pedalstyrt,
AUTOMOWER® 310 MARK II RIDER
hydrostatisk transmisjon, lett tilgjengelige kontroller og automatisk innkobling av knivene.
R214TC
RIDER R214TC
eksibel og kraftfull
fabrikkmontert
nfordeling) og utkast
komfortabel
lett tilgjengelige kontroller og automatisk innkobling
knivene.
nr. 970 56
COMFORT EDITION INKL. KLIPPEAGGREGAT
rider med en tosylindret motor med høyt moment og et
kombiklippeaggregat på 94 cm som gir førsteklasses BioClip ®
bak. Effektiv, brukervennlig, god manøvreringsevne og
kjøring. Pedalstyrt, hydrostatisk transmisjon,
av
Art.
91-01 4 439..9 9 999

Me opnar opp for

HYTTEDRAUMEN

Me byggjer med genuin lidenskap for kvalitet og solid håndverk.

Byggestilen til Sinneshyttå er basert på Sirdal sine lokale og tradisjonsrike håndverksteknikkar.

Sidan Sinneshyttå si oppstart i 1997 har filosofien vore den samme: Totalproduktet skal vera gjennomgåande kvalitet!

Hytta er for mange ein plass kor minner blir til, saman med familie, slekt og vener. Når me bygger ei Sinneshytta tenker me særskilt på det.

Ta kontakt med Tor Sigve Vik for å avtale visning. Tlf. 977 29 183 // tor.sigve@sinneshytta.no

Eksklusive og kundetilpassa hytter pa Sirdal sine beste tomter! .

Rubetødnane

Sirdalmagasinet 2 / 2024 32
Petter og Petra Nordbø mellom hytta og grillbua i Sinneslia.

Hyttenaboer for alltid

Etter tolv år med leilighet i Sinnes Arena, flyttet Petter og Petra Nordbø fra Stavanger inn i ny hytte i Sinneslia i februar i fjor. Det samme gjorde venneparet...

...som etter at Nordbø-familien hadde kjøpt seg leilighet på Sinnes, var så heldige å få tak i naboleiligheten. Nå, etter mange gode år i Sirdal, med barn som har vokst opp side om side i skisporet, i bakken og i leiligheten – var det denne gangen venneparet som tok første skritt og begynte å snakke om hytte.

Samme nummer

–Det gikk ikke lenge før de kom til oss med to flotte utsiktstomter ved siden av hverandre – i Sinneslia, smiler Petter Nordbø, som Sirdalmagasinet treffer sammen med kona, Petra, på den

første solrike lørdagen i februar. Sola varmer såpass at verandadøra i stua står på gløtt, men det opparbeidede uteområdet ligger foreløpig under vintersnøen, så det må nok sjekkes ut en annen gang.

Det er nå ett år siden de to familiene flyttet inn i hver sin hytte, og det hører med til historien at tomtene de valgte hadde nøyaktig samme nummer som leilighetene i Sinnes Arena – nemlig 10 og 11.

–Så det var bare å fortsette med samme nummer som vi først startet med, ler

Petter, som i utgangspunktet ikke var spesielt gira på å etablere seg i Sirdal.

Petras valg

–Det var jeg som ønsket det, sier kona, som kommer fra Helsinki. For henne, som er vant til skikkelige vintre – med snø, is og frost – ble det et aldri så lite sjokk å flytte til Stavanger på grunn av været. Regn, mørke og vind ble tung kost.

–Jeg ville flytte østover, sier hun. Men så fikk hun smaken på Sirdal:

–Det er jo ikke til å tro at to så

Når man driver Slettvoll-butikken i Stavanger, sier i grunnen mye av møblementet seg selv. –Vi kommer ikke til å få noen hytter foran oss, sier Petra fornøyd.
33 Sirdalmagasinet 2 / 2024

Petter og Petra Nordbø stortrives i sin nye hytte – og med hyttenaboen som de har hatt med seg fra Sinnes Arena.

forskjellige verdener befinner seg så kort tid fra hverandre. Det skal nesten ikke være mulig.

Hun var forberedt på at det stort sett ble hun og barna som kom til å dra oppover, da Petter i utgangspunktet ikke kjente den store dragningen til fjell og snø, selv om han vokste opp med hytte i Øvstebødalen – eller kanskje nettopp derfor.

–Det var en gammel hytte, alltid iskald før vi fikk vært der en stund - og uten innlagt vann, sier han forklarende.

Veldig sosiale

Men Petter fant seg godt til rette i leiligheten i Sirdal, og da kompisen med familie kjøpte naboleiligheten, ble det ekstra kjekt.

For familien Nordbø er det sosiale livet på fjellet like viktig som ski og andre aktiviteter. Vennebesøk, felles middager, samtaler på terrassen og i grillbua skattes høyt.

Det er Petter som holder hånd om grillhytta – bokstavelig talt. Utformingen er nøye planlagt, det samme er tilkomsten. Han har ikke bare anlagt sti fra egen hytte, men også fra kompisens hytte – slik at det skal være enkelt å komme til og fra.

–Her sitter vi mye utover kveldene, sier han og slår opp døra inn til gromrommet, der ildstedet er plassert i midten. Store vinduer tar inn utsikten og i motsatt ende er kjøkkenområdet med skuffer og skap, vask og oppvaskmaskin. Veggene er dekorert med ulike klenodier, blant dem et Coca Cola-skilt fra 60-tallet og,

selvsagt, logoen til Liverpool FC, laget over alle lag.

Samlingspunkt

Hytta er utformet med tanke på at den etter hvert kommer til å bli familiens viktigste samlingspunkt. Datteren på 18 har flyttet hjemmefra og går på skole i USA. Hennes meksikanske kjæreste har allerede vært i Sirdal og sett snø for første gang, noe som gjorde inntrykk. Sønnen på 14 er ikke vanskelig å få med seg opp, da han har mange kompiser i Sirdal, og som regel står i bakken så snart han får muligheten.

–Vi har fire soverom, to oppe og to nede. Oppe kan de gjøres om til fire om vi skulle ha behov for det en gang i framtiden, sier Petra, som har vært toneangivende i utformingen av hytta, som er bygd av Solhytten.

Sirdalmagasinet 2 / 2024 34

En utsikt som aldri kommer til å bli forstyrret av noe annet.

Lyset viktig

–Vi har jo sett en del forskjellig hytteløsninger oppigjennom. Når vi nå selv skulle bygge, visste vi derfor en god del om hvordan vi ville ha det, sier de to.

For Petra er lyset viktig, og hun har sørget for vinduer i så å si alle rom. Kun badet i andre etasje har ikke vindu – det var rett og slett ikke mulig å få til.

–Vi diskuterte det fram og tilbake, men jeg er veldig glad for at vi bestemte oss for tre bad, sier hun.

–Når vi har så mye besøk, er det utrolig greit med flere bad.

De ha også anlagt to sovefløyer nede – godt atskilt, slik de også har i andre, med soverom i hver enda og loftstue med to store takvinduer i midten.

Slettvoll

Petra har stått for det meste av farge- og materialvalgene i hytta. Her er badet i første etasje.

Utgangspunktet er en av Solhyttas hyttemodeller, men de har endret ganske mye. Full andreetasje gir lavere takhøyde i første, men det har også sine fordeler. Blant annet tar det ikke så lang tid før rommet er varmt.

Petter, som til vanlig eier og driver Slettvoll Stavanger, har vært mye i Sirdal også i forbindelse med jobb.

–Vi har gjennom årenes løp levert møbler til mange hytter her oppe. Han lar øynene gli over rommet vi sitter i, der selvsagt møbler og interiør fra egen butikk er i overvekt.

Kjøkkenet måtte bli grått, både fordi Petra alltid har drømt om det, men også fordi det bryter fint med hyttas svarte detaljer og brunbeisede vegger.

Bruker tilbudet

–Vi stortrives på hytta, men bruker gjerne fasilitetene i Sirdal – både restaurantene og tilbudet ellers. Det er veldig kjekt at vi har fått flere butikker her oppe. Og selv om vi driver med interiør selv, er det også spennende å besøke interiørbutikken på Handleriet, sier Petra.

Hytta bruker de hele året, også i sommer- og høstferier – også julen feires på hytta.

Om ikke lenge kommer et vennepar fra Stavanger på besøk. Gjesterom og -bad er klargjort – alt er på stell – og i kveld blir det tapas før punktum settes i grillbua til Petter.

35 Sirdalmagasinet 2 / 2024

SKREDDERSYDD HAGESTUE

TIL SOMMEREN

Gode nyheter! I år blir vårsolen ekstra varm – og du kan nyte kaffe og avisen uten at sistnevnte blåser bort. I hvert fall hvis du møter sesongen med en hagestue fra Farstad profilsystemer på Forus.

Tekst: Elin Bergsåker Sola Foto: Elisabeth Kjørmo
AFARSTAD PROFILSYSTEMER

–Vi er veldig fornøyde med løsningen, sier Anne Katrine Løklingholm Kjos. Hagestuen hjemme i Sandnes sto klar i oktober, helt på tampen av sesongen. Nå er den innredet med hagemøbler, grill og planter, klar for vår og sommer i allslags vær.

–Vi er veldig fornøyde med løsningen, sier Anne Katrine Løklingholm Kjos. Hagestuen hjemme i Sandnes sto klar i oktober, helt på tampen av sesongen. Nå er den innredet med hagemøbler, grill og planter, klar for vår og sommer i allslags vær.

–Den har vist seg veldig praktisk som kjølerom gjennom vinteren, men nå gleder vi oss til å bruke den slik den er ment. Allerede nå er det 25 grader der inne når solen står på, så dette lover bra. Det blir en lang og fin sesong.

–Den har vist seg veldig praktisk som kjølerom gjennom vinteren, men nå gleder vi oss til å bruke den slik den er ment. Allerede nå er det 25 grader der inne når solen står på, så dette lover bra. Det blir en lang og fin sesong.

PATENTERTE LØSNINGER

PATENTERTE LØSNINGER

Det siste året har mange gjort som Løklingholm Kjos. Mer tid hjemme under pandemien, har ført til at hagestuer og balkonginnglassing har økt i popularitet.

Det siste året har mange gjort som Løklingholm Kjos. Mer tid hjemme under pandemien, har ført til at hagestuer og balkonginnglassing har økt i popularitet.

–Mange kommer til oss fordi vi har løsninger ingen andre har, forteller prosjektleder Trond Furheim hos Farstad profilsystemer på Forus. Rundt ham er det utstilt en rekke patenterte løsninger som gjør det enkelt å lukke vind og regn ute – og åpne for solen når godværet kommer.

–Mange kommer til oss fordi vi har løsninger ingen andre har, forteller prosjektleder Trond Furheim hos Farstad profilsystemer på Forus. Rundt ham er det utstilt en rekke patenterte løsninger som gjør det enkelt å lukke vind og regn ute – og åpne for solen når godværet kommer.

HYTTE I HAGEN

HYTTE I HAGEN

–Vi får gode tilbakemeldinger på fleksibiliteten i å kunne skyve på tak og fronter. Allerede i februar kan du kjenne solen varme i en hagestue, og på sommeren er det herlig å kunne åpne opp.

–Vi får gode tilbakemeldinger på fleksibiliteten i å kunne skyve på tak og fronter. Allerede i februar kan du kjenne solen varme i en hagestue, og på sommeren er det herlig å kunne åpne opp.

Et oppholdsrom i overgangen mellom ute- og innemiljø forlenger utesesongen, men mange setter også pris på et ekstra rom. Kundene benytter etter sigende hagestuen til alt fra yogarom, spiseplass og hobbygartneri, til en «hytte i hagen» der en kan finne ro i en travel hverdag. I tillegg til at glass skjermer mot vind, skjermer det også mot støy –noe som er en annen viktig årsak til at mange velger løsningene Farstad tilbyr.

Et oppholdsrom i overgangen mellom ute- og innemiljø forlenger utesesongen, men mange setter også pris på et ekstra rom. Kundene benytter etter sigende hagestuen til alt fra yogarom, spiseplass og hobbygartneri, til en «hytte i hagen» der en kan finne ro i en travel hverdag. I tillegg til at glass skjermer mot vind, skjermer det også mot støy –noe som er en annen viktig årsak til at mange velger løsningene Farstad tilbyr.

SKREDDERSØM SOM STANDARD

SKREDDERSØM SOM STANDARD

Med over 40 års erfaring, har Farstad opparbeidet seg en sterk posisjon som kvalitetsleverandør av løsninger til uterommet. En viktig årsak til den langvarige suksessen er fagstolthet og særdeles lite bruk av ordet «standard».

Med over 40 års erfaring, har Farstad opparbeidet seg en sterk posisjon som kvalitetsleverandør av løsninger til uterommet. En viktig årsak til den langvarige suksessen er fagstolthet og særdeles lite bruk av ordet «standard».

–Det er ingen produkter som kalles «standard» her hos oss, rett og slett fordi det ikke finnes én størrelse hagestue som passer alle, forteller Furheim, som kan berolige dem som måtte tro at dette er fordyrende:

–Det er ingen produkter som kalles «standard» her hos oss, rett og slett fordi det ikke finnes én størrelse hagestue som passer alle, forteller Furheim, som kan berolige dem som måtte tro at dette er fordyrende:

–Produktene våre er basert på de samme materialene og systemene våre uansett. Det viktigste for oss er å levere varig og vedlikeholdsfri kvalitet, og da er spesialtilpasning det eneste rette.

–Produktene våre er basert på de samme materialene og systemene våre uansett. Det viktigste for oss er å levere varig og vedlikeholdsfri kvalitet, og da er spesialtilpasning det eneste rette.

PRODUKSJON OG INNOVASJON

PRODUKSJON OG INNOVASJON

Rune Farstad overtok familiebedriften i 1978. De siste 8 årene har datteren Mette styrt butikken med stø hånd, men han er ofte innom for å følge med på utviklingen av livsverket

Rune Farstad overtok familiebedriften i 1978. De siste 8 årene har datteren Mette styrt butikken med stø hånd, men han er ofte innom for å følge med på utviklingen av livsverket

– Det har vært utvikling hele veien, med innovasjon som har fulgt behovet i markedet. Mange hagestuer kan se fine ut, men når alt kommer til alt er det den tekniske kvaliteten og utførelsen som avgjør om det er et godt produkt.

– Det har vært utvikling hele veien, med innovasjon som har fulgt behovet i markedet. Mange hagestuer kan se fine ut, men når alt kommer til alt er det den tekniske kvaliteten og utførelsen som avgjør om det er et godt produkt.

Alle produktene blir utviklet, designet og produsert lokalt, med levering via forhandlere til hele landet. Det betyr kostnadseffektiv produksjon, gode råd og kort leveringstid uten fordyrende mellomledd.

Alle produktene blir utviklet, designet og produsert lokalt, med levering via forhandlere til hele landet. Det betyr kostnadseffektiv produksjon, gode råd og kort leveringstid uten fordyrende mellomledd.

SKAL DU I GANG?

SKAL DU I GANG?

I lokalene på Forus planlegges nå vårens og sommerens mange prosjekter, og Furheim har tips til deg som vurderer om 2024 er året du skal bli stolt eier av hagestue eller innglasset balkong:

–Tenk litt gjennom hva du ønsker deg og send et par bilder til oss, eller kom innom og la deg inspirere av utstillingen vår her i lokalene på Forus. Vi hjelper deg med alt fra planlegging til gjennomføring, inkludert hva som eventuelt må søkes om eller meldes til kommunen.

I lokalene på Forus planlegges nå vårens og sommerens mange prosjekter, og Furheim har tips til deg som vurderer om 2024 er året du skal bli stolt eier av hagestue eller innglasset balkong: –Tenk litt gjennom hva du ønsker deg og send et par bilder til oss, eller kom innom og la deg inspirere av utstillingen vår her i lokalene på Forus. Vi hjelper deg med alt fra planlegging til gjennomføring, inkludert hva som eventuelt må søkes om eller meldes til kommunen.

Faktisk & praktisk Farstad Profilsystemer

Faktisk & praktisk Farstad Profilsystemer

Farstad profilsystemer på Forus leverer egenutviklede systemer for balkonginnglassing, hagestuer, glasstak og -rekkverk og forskjellige typer innredning til private og offentlige miljø. Alt produseres lokalt, og bedriften er godkjent opplæringsbedrift.

Farstad profilsystemer på Forus leverer egenutviklede systemer for balkonginnglassing, hagestuer, glasstak og -rekkverk og forskjellige typer innredning til private og offentlige miljø. Alt produseres lokalt, og bedriften er godkjent opplæringsbedrift.

For mer informasjon se farstadprofilsystemer.no

For mer informasjon se farstadprofilsystemer.no

Skann koden for å se nyheten «Glasspaviljong» fra Farstad profilsystemer

Skann koden for å se nyheten «Glasspaviljong» fra Farstad profilsystemer

Prosjektleder Trond Furheim BAS Tomaz Ciszewski Prosjektleder Trond Furheim BAS Tomaz Ciszewski

–Trolig tidenes påske

–For oss kommer nok dette til å bli tidenes påske uansett vær, sier Anne May Sirekrok i Joker Fjellbutikken, som har slått alle rekorder siden de åpnet dørene 11. mai i fjor.

Ny rekord i år?

I fjor påske slo Joker Sinnes alle rekorder og ble den første Jokerbutikken i Norge med over fire millioner kroner i omsetning på én uke.

– Dette hadde aldri gått uten alle de gode medarbeiderne, både de som jobber fast, skoleelever fra Sinnes og elever fra videregående. Onsdag før skjærtorsdag var vi 20 personer i sving hele dagen for at alt skulle gå rundt, beskrev butikksjef Gerd Madland i et intervju med avisen Agder etter fjorårets rekordpåske.

I motsetning til ellers i året, der mange handler mye av det de trenger der de bor, benytter langt flere seg av dagligvarebutikkene i Sirdal i påsken.

Mer av alt

–Påsken i år kommer mye tidligere enn i fjor, det i seg selv kan få innvirkning på salget. I fjor hadde vi dessuten et fantastisk vær, noe som gjør at antall dagsturister øker betraktelig, spesielt på helligdagene. Blir været godt, går salget godt, fastslår Gerd.

Hun planlegger årets påskeinnkjøp ut fra fjorårets tall.

–I påsken må vi ha mye av alt, men spesielt mye av egg, kjøttdeig, grillpølser og appelsiner, sier hun og forteller at hun bestiller egg, grillpølser og bacon hos Asko tre uker i forveien.

–Etter at vi for noen år siden opplevde å gå tomme for disse varegruppene, har vi nå fått en egen avtale med Asko, for å være på den sikre siden, smiler hun.

Perny Haugen (t.v.) og Anne May Sirekrok tror årets påske blir tidenes beste – uansett.
Sirdalmagasinet 2 / 2024 38
”Vi er vant med svingninger og planlegger alltid med vær og vind.”

Anne May Sirekrok

Denne vinteren har dreid seg mye om vær, noe som gir direkte utslag for butikker som Joker Suleskard, for spisesteder, overnattingstilbud og skitrekk i Sirdal.

Vinterværet

–Vi har nesten ikke hatt en eneste god helg siden jul. Januar har vært usedvanlig stille, så nå håper vi på en god innspurt av vintersesongen, sier

Anne May og legger til:

–Vi er vant med svingninger og planlegger alltid med vær og vind, men jeg kan ikke huske at vi har hatt en værmessig dårligere vinter enn denne.

Hvordan påsken vil bli, kommer selvsagt også an på været, men Anne May tror påsken blir travel uansett. Hun forteller at de nylig har begynt med automatisk

varebestilling, noe som skal gjøre ting enklere.

Samarbeid

De samarbeider naturlig nok med Joker Sinnes, noe de alltid har gjort. –Vi hjelper hverandre om vi mangler noe og diskuterer gjerne hva vi skal gjøre og hvor mye vi bør bestille inn av varer, sier hun.

Når det gjelder påsken, er det spesielt én vare som er viktig – egg:

–Men det er jo eggkrise akkurat nå, så vi vet ikke helt hvordan det kommer til å slå ut. Frukt og grønt er som regel ikke noe problem. Appelsiner kommer vi nok til å ha nok av.

Nye rekorder

Med den nye butikken er ting blitt mye enklere og bedre tilrettelagt:

–Vi har en romslig og god butikk, vi har ladestasjoner, kafé, god parkering og –ikke minst – god lagringsplass.

I juleferien ble omsetningen dobbelt så høy som året før.

–Det er spennende når feriene kommer, for vi vet jo ikke helt hva vi går til, smiler Anne May.

Bedre logistikk

–Dere blir vel mange på jobb i påsken? –Vi har uansett bare to kasser, men vi blir nok flere på golvet. Med bedre lagringsplass går alt mye lettere. Tidligere har vi måttet ha en lastebil som lager for tørrvarer påsken. Nå når ASKO-bilen kommer, kan den kjøre rett inn. Vi slipper å stille med folk for å lesse av, forteller Anne May som håper på storinnrykk – og gleder seg.

Skoleungdom

Uten skoleungdom på jobb, hadde det vært vanskelig å få påskekabalen til å gå opp.

–Vi må i alle fall være opp mot seksten personer i sving hver dag. En ting er at alle kassene må være bemannet, men vi må hele tiden sørge for god vareflyt, sier Gerd og regner seg raskt fram til at de blir rundt ti på de ulike ferskvarene og tre-fire i tørrvarene.

–Blir været godt, blir det travelt. Men som regel er det mye folk her i påsken uansett, sier hun.

Været avgjør

Om det blir ny rekord i år, tør hun ikke spå. Det kommer som så mye annet an på været.

–Får vi samme fine vær som i fjor, kan det bli tidenes påske – men vi må være realistiske.

–Blir været godt, blir det travelt, sier Gerd Madland hos Joker Sinnes som satte omsetningsrekord i fjor påske.

39 Sirdalmagasinet 2 / 2024

VI ELSKER PÅSKEN PÅ FJELLET

Vi viser deg gjerne rundt. Ring Laila på 970 88 111 for å avtale.

Vi bygger flotte helårshytter i Sirdal! Uansett hvilken årstid som er din favoritt vil du trives på Soleiknuten. Gå kveldstur i egen lysløype om vinteren, se lammene om våren, spill golf om sommeren og plukk sopp om høsten. Sirdal byr på nydelige naturopplevelser på fjellet hele året.

Tlf 970 88 111 / salg@soleiknuten.no / soleiknuten.no

Du finner alt du trenger til påske hos oss! Alt

AMFI Ålgård | 10-20 (18)
til påske!

Hyttesalget: Bedre enn fryktet

Administrerende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom er overrasket over rekordsalget av hytter i Sirdal i fjor.

– Vi hadde nok ventet en nedtur eller stagnasjon i markedet etter lang tid med rentehopp, dyrtid og generelt økende utgifter. Med det bakteppet er det en gledelig overraskelse at det ble solgt åtte prosent flere hytter i Sirdal i fjor sammenlignet med snittet de siste ti årene, sier administrerende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SREiendom til avisen Agder.

Over 100 fremmøtte da Bondelaget i Sirdal inviterte til samling.

Mange på Bondelagssamling

Når Bondelaget i Sirdal inviterer, stiller folk opp. Rundt 100 personer fylte salen da Stian Espedal gjestet bøndene i Sirdal. Espedal, som i mange år har jobbet i Nortura, og som ofte er fast inventar i mange sammenhenger der spesielt bønder i Agder og Rogaland samles.

Serveringen under arrangementet var upåklagelig. Torbjørg Haugen fra Suleskard Kafé hadde bakt flatbrød, lagd potetsalat og eggerøre. Sammen med spekemat ble det et fortreffelig måltid.

Ifølge megleren er årets januar, tidenes beste januar målt i antall solgte hytter i Sirdal.

–Det virker som Sirdal er immune mot alle rentehoppene vi har vært gjennom. Det skyldes nok at Sirdal oppleves nært nok til at hyttene kan brukes ofte og fungerer i stor grad som helårshytter som gjør at flere mener det er «verdt prisen». Vi ser også at prisutviklingen har gått litt ned, og at det selges noe rimeligere hytter i Sirdal nå, fortsetter Neverdahl.

– Hyttesalget går også bedre generelt enn hva mange har fryktet. Det er noen regionale variasjoner, men eksempelvis er Trysil og Hemsedal på 2019-nivåer, sier administrerende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom til avisen.

Administrerende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SREiendom. Foto: EiendomsMegler 1

Lederskifte på

Byrkjedalstunet

Randi Øvstebø, Byrkjedalstunets mor, har overlatt stafettpinnen til Jofrid Åsland, som det siste året har jobbet som assisterende daglig leder på tunet. 1. februar, nøyaktig på dagen ett år etter at Jofrid ble ansatt, skjedde det.

Nå overtar Jofrid den daglige ledelsen for den etter hvert så

Randi Øvstebø (t.h.) og Jofrid Åsland. Foto: Skylight/ Steinar Figved

tradisjonsrike destinasjonen i Byrkjedal. Hun bor selv på Gilja og er tet på driften, noe som har vært viktig for eierne Randi og

Daniel Øvstebø, som begge har et brennende engasjement for stedet i Byrkjedal, som de gjennom årtier har utviklet til en destinasjon i seg selv.

Jofrid har det siste året jobbet tett sammen med Randi. Nå sitter hun med spakene, klar til å videreutvikle Byrkjedalstunet i samme ånd som gründerne hele tiden ha lagt til grunn: Lokale forhold og tradisjoner.

Smånytt
41 Sirdalmagasinet 2 / 2024

Brøyter og bonde

Tarjei Tjørhom (25) og faren, Arne, har i likhet med de mange andre som brøyter veier og hyttefelt i Sirdal, hatt en usedvanlig travel sesong, noe som betyr at andre gjøremål gjerne må utsettes eller gjøres til andre tider.

Sirdalmagasinet 2 / 2024 42
Tarjei Tjørhom og faren, Arne, brøyter begge to ved siden av gårdsdrifta.

For, som for de fleste andre vi møter med snøfres og blinkende lys på traktoren, er snøryddingen av tun, gårdsrom og veier bare én av flere ulike jobber. For 25-åringen, som om kort tid skal overta drifta på farsgarden på Tjørhom, går det i tillegg til brøytingen i gårdsdrift, sau, snekring og litt bilberging når tiden tillater det.

Overtar nå

–Jeg regner med at papirene i forbindelse med overtakelsen skal være ferdige i løpet av neste måned, sier Tarjei og skjenker i kaffe. Vi sitter i huset der han bor sammen med samboer

Anne May, som i dag er på universitetet i Stavanger, der hun studerer idrettsvitenskap. I tillegg tar hun vakter på Sirdalsheimen på Tonstad.

Tarjei hadde en runde med fresen i hyttefeltene i går kveld og håper snø og vind holder seg borte noen dager og at det blir fint vær – noe som vil være bra både for turister og næring.

Far med

–Det har jo omtrent ikke vært fint vær her oppe denne vinteren, sier far Arne, som har hatt brøyting som en tilleggsgeskjeft til gårdsdrifta i mange år, og som fortsatt skal være med når eldstesønnen nå overtar.

–Det er viktig å slippe de unge tidlig til, fastslår han og forteller at han selv tok over garden allerede som 19-åring.

Sauene skal få nytt sauefjøs. Tegningene er klare.

–Nå skal jeg være med å jobbe for Tarjei, smiler han.

Sauedrift

Tre generasjoner bor på gården på Tjørhom, som ligger på høyre hånd når man kommer fra Sinnes i retning Tonstad – omtrent der man svinger inn til Solheimsdalen og Sageneset Camping: Farfar bor i den ene delen av huset der Tarjei og samboeren bor, og far, mor og to av Tarjeis tre yngre søsken holder hus i en bolig på andre siden av veien.

–Jeg har alltid hatt lyst til å ta over, sier Tarjei og forteller at han har 200 vinterfôra sauer, noe som er en ganske stor flokk.

–Men man kan ikke leve på 200 sauer i dag. Tidligere kunne man nok det, men da var det uansett ikke normalt å ha så mange dyr, sier han.

Idrettsmann

Faren har hele tiden sagt at han var velkommen til å overta når han kjente seg klar. At det skulle bli nå, hadde han i utgangspunktet kanskje ikke tenkt, for veien han først hadde sett seg ut var en karriere som skiskytter. Det var grunnen til at han valgte å ta videregående på Tonstad.

–Men kroppen tålte det ikke. Jeg fikk for mange belastningsskader rett og slett.

Tarjei valgte en praktisk tilnærming, flyttet hjem og utdannet seg til snekker, noe han fortsatt driver med innimellom andre ting. I dag snekrer han for Tømrermester Roy Hegre AS. Brøytevirksomheten er organisert i et eget selskap ved siden av gårdsdrifta.

Nye avtaler

Når det gjelder brøytingen, er han mye i Gravatn-området.

–Jeg brøyter i flere hyttefelt der – og på de to parkeringsplassene. I tillegg har jeg en god del avtaler innover mot Solheim og på Tjørhom, og har også fått inn flere nye avtaler i tillegg til de vi hadde fra før av.

–Hvordan har du fått det til?

–Jeg har vært på ballen når andre har gitt seg. Slik det er nå, ser det veldig godt ut, smiler han.

Klager?

–Det hender vel at du får noen sure telefoner innimellom?

–Det er ikke mulig å gjøre alle til lags. Folk er forskjellige og har forskjellige standarder på hva de mener er god brøyting.

–Hva gjør du da, om du får klager?

–Det kommer an på hva det gjelder – og det kommer an på avtalen. Der vi har en god avtale, kan jeg henvise til den, noe som straks gjør ting enklere.

43 Sirdalmagasinet 2 / 2024

Lang vinter

Han bekrefter at denne vinteren har vært uvanlig lang og uvanlig vindfull.

–Vi har hatt mye mer vind enn normalt, og med den tørre snøen som har vært, har den flyttet enormt mye på seg nesten uansett i hvilken vindretning det har blåst, sier han.

Det går i brøyting hele uken, men aller mest i helgene.

–Noen hyttefelt ønsker å ha fremkommelige veier hver dag, mens andre nøyer seg med torsdag til søndag eller fredag til søndag, opplyser han.

–Med brøytingen er det uansett vær og vind som bestemmer, så vi må være fleksible, legger han til.

Mange som brøyter

Han vet ikke hvor mange som jobber med brøyting i dalen, men anslår at tallet må ligge et sted mellom femti og hundre.

–Det er sinnssykt mange veier og tun som skal holdes åpne, og det er gårdsrommene som tar tid. På en vei kan du holde samme fart, men når du skal inn foran hus og hytter må du stoppe opp og kjøre frem og tilbake

tre-fire ganger, og da går det fort tid, sier han.

I kameratgjengen er det utelukkende han som driver gård.

–De fleste andre jobber i turistnæringen, gjerne i skitrekkene, er håndverkere, brøyter, jobber i byen –eller så snekrer de.

Nytt sauefjøs

Selv er han storfornøyd med tingenes tilstand og gleder seg veldig til å komme i gang med bygging av nytt sauefjøs. Tegningene ligger allerede klare.

–Vi er kommet til et punkt der det gamle fjøset begynner å bli både slitt og utdatert. Vi trenger et mer fleksibelt fjøs, der det blir enklere å kombinere sauedrifta med andre oppgaver. Planen er å bygge slik at vi ikke trenger å gå i fjøset til faste tider, men kan ta det litt som det passer.

Om ikke lenge står lemminga for tur. Da er det fullt trøkk i en måneds tid før det roer seg litt igjen og han kan hyres inn for snekkeroppdrag.

Sauen viktig

Tarjei er sjette generasjon som driver denne gården – i deres slekt.

Tarjei, som nettopp har overtatt gården på Tjørhom, har også fått en del nye brøytekontrakter i år.

–Det er stadig færre gårder i drift. Her på Tjørhom hadde vi opprinnelig tifemten aktive bruk, i dag er vi bare fire garder i drift. Om ingen vil overta, ender det med at drifta legges ned.

Han påpeker hvor viktige sauene er for landskapet i Sirdal.

–Vi trenger sauene for å holde vegetasjonen nede. Jeg tror ikke så mange er klar over akkurat det. Når du kjører inn til demningen ved Roskrepp, stopper under den og ser utover vatnet, for eksempel, ser du en øy der – helt overgrodd i kratt, mens området rundt omtrent ikke har et tre. Det sier mye om hvor viktig sauen er, fastslår han.

Økonomi i drifta

I sin flokk har han flere ulike raser. Mest NKS, som er den vanlig hvite sauen, men også spælsau, noen blæser, pelssau, svartfjes og fuglestadbrokete.

–Det er ganske stor forskjell på egenskapene til de forskjellige rasene. For min del tror jeg at jeg kommer til å satse mer på spælsau framover. Det blir mest økonomisk når vi ser på drifta totalt sett – og det er slik vi hele tiden må jobbe. Det er totalen på gården som teller.

Sirdalmagasinet 2 / 2024 44

ADRENALINKICK OG FAMILIEMORO

Juving • SUP & kano • Høyt & Lavt klatrepark

Mountain cart • Overnatting • Restaurant

Gratis vannpark • Gratis ni-hulls frisbeegolf

sirdalfjellpark.no

SIRDALSKAM PANJE 20 24

SOLSKJERMING TIL HUS OG HYTTE

I mer enn 50 år har vi levert sol skjerming. En lokal familiebedrift du stoler på. www.sandnes-markise.no T elefon 51 66 07 70

Også perfekt for teambuilding!

Nyt en aktiv dag i Sirdal!

4 5 % hvit/grå/lys grå/sort duoplissé

40 % utvendig zip screen

SKREDDERSYDDSOLSKJERMINGSIDEN1967
på Facebook
Følg oss gjerne
Tilbudet gjelder til 1 4 . april 2024
30% alt innvendig Vi er ofte i Sirdal!
Den gamle Sira-Kvina-kantina er pusset opp og serverer nå ikke bare ansatte.
Sirdalmagasinet 2 / 2024 46
Eier og daglig leder, Kristian Tronstad og Renate Biktjørn. Ikke noe å si på beliggenheten med utsikt over Sirdalsvatnet.

Nytt spisested

på Tonstad Med panoramautsikt over Sirdalsvatnet ligger det nyeste tilskuddet på serveringsfronten i Sirdal. I Sireid kafé og restaurant får du søndagsbuffet, dagens middag tirsdag til torsdag og a la carte-meny fredag og lørdag.

Kristian Tronstad og Tommy Kvello, som også driver puben B20 på Tonstad, fikk tilslaget da Sirdal kommune for en tid tilbake lyste ut drifta i det gamle messebygget hos kraftselskapet og hjørnesteinsbedriften i kommunen, Sira-Kvina.

–Tilbudet omfatter først og fremst hotelldrift for arbeidsfolk i Sira-Kvina, folk som jobber her på ulike prosjekter over kortere eller lengre tid og trenger mat og overnatting, forteller Kristian Tronstad, som Sirdalmagasinet møter i den nyoppussede messa sammen med daglig leder Renate Biktjørn.

Flere bein å stå på

For ham og kompanjong Kvello var dette et viktig insentiv for overtakelsen av drifta. Samtidig så de muligheten til å kunne utvikle dette til et spise- og overnattingssted for lokalbefolkningen, forbipasserende, hyttefolk og turister i Sirdal. I slutten av oktober i fjor åpnet de for første gang dørene til «verden».

–Responsen har vært god. Spesielt i starten. Vi har også hatt en del arrangementer, noe vi akter å fortsette med, sier Kristian.

Betydelig modernisert

Utsikten over Sirdalsvatnet er spektakulær, og restauranten, som også har egen bar, er blitt oppgradert til dagens standard både når det gjelder stil, farger og interiør

–Vi har brukt de samme interiørene som Slottet, opplyser Tronstad fornøyd.

–Hvorfor har dere valgt å satse på dette?

–Både Tommy og jeg er sirdøler og vet hva bygda trenger. Vi har blant annet drevet puben B20 i rundt seks år nå og har sett hvilke behov som rører seg i bygda. Vi trengte blant annet et overnattingstilbud, noe vi har fått nå. Her kan man komme, få en god middag, noe godt i glasset og kose seg i fine omgivelser fram til morgenen etter eller også bli flere netter om det er ønskelig.

Hotelldelen, som består av rundt tjue rom, skal i likhet med messelokalet pusses opp. Planen er å sette i gang like over påske.

Hjemmelaget

Søndager inviterer Sireid-restauranten til buffet. Det koster kun 245 kroner og inkluderer kaffe og kaker.

–Vi serverer god, hjemmelaget mat.

–Er det tradisjonell kost dere satser på? –Vi er opptatt av tradisjonell kost og har til tider også mye lokal mat på menyen. Sirdalsørret har vi selvsagt. Vi ser jo anlegget fra vinduene her, påpeker Kristian og peker utover Sirdalsvatnet.

–Vi er stolte av å kunne servere sirdalsørret. I tillegg har vi mye godt kjøtt fra Stølsgris fra Ådneram, og i julebordsesongen serverte vi også pinnekjøtt fra Virak, forteller han.

Å fronte lokalmat fra Sirdal, er et mål og et ønske.

Hvor ligger det?

Å finne fram er forholdsvis enkelt: Idet du kjører ut av Tonstad i retning Evje, ser du et hvitt skilt med «Sira-Kvina» til høyre, ned langs vatnet. Her svinger du inn og kjører langs vatnet til du kommer til Sira-Kvina-anlegget. Her kjører du inn og opp til tunet bak de fremste byggene, parkerer og går inn dørene til restaurant Sireid.

–Vi har søkt Vegvesenet om å få skilt og fått beskjed om at det kan ta i alle fall ett år. Men det kommer, smiler Kristian

47 Sirdalmagasinet 2 / 2024

og legger til at veibeskrivelsen kommer opp om du legger inn Sireid restaurant eller Sirdal hotell på Google.

–Jeg vil si at vi er en skjult perle, smiler han.

Bryllup og feiringer

De har allerede hatt ett bryllup i lokalene. Flere bryllupsfester er allerede booket, og i dag har de dekket langbord til Fagforbundet som skal ha årsmøte.

–Vi har en overkommelig leiekontrakt med Sirdal kommune slik at dette faktisk lar seg gjøre. Det bor ikke så mange

på Tonstad, vi er avhengige av at vi får tilreisende og forbipasserende til å bruke oss, sier Kristian ærlig.

Og de har planer: –Vi har fått veldig mye skryt for maten. Det er viktig for oss å gi folk en god matopplevelse. I feriene kommer vi nok til å invitere til treretters, og vi ser for oss at vi også skal invitere til temakvelder. Skreiaften har vi allerede gjennomført med stort hell, noe vi kommer til å gjøre igjen.

Jobber for fullt

Både Kristian og kompanjong Tommy har fulle jobber utenom drifta i

messebygget til Sira-Kvina. Selv jobber han i nettopp Sira-Kvina etter flere år offshore.

–Det handler om at man har lyst til å være med å skape noe. Vi ønsker å prøve å gjøre det interessant for andre å flytte hit, stoppe her og besøke oss, sier han.

–Da er det viktig å gripe muligheter som denne, der vi kan være med å utvikle Sirdal.

Vi møtes på GP!

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger!

Tlf : 38 37 12 41

Mandag-torsdag: 09-19, fredag: 09-21, lørdag: 09-18 og søndag: 11-19

Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken.

Det nye spisestedet ligger på eiendommen til kraftselskapet Sira-Kvina på Tonstad. Holder åpent hver dag utenom mandag – med dagens middag og med a la carte i helgene.
Sirdalmagasinet 2 / 2024 48

Familie-SUVen bZ4X er en robust vinterbil som takler alle utfordringer den norske vinteren har å by på. AWD–utgavens ledende firehjulstrekksystem og suverene bremseegenskaper sørger for at du du og dine kommer trygt frem – uansett kjøreforhold.

Kjøregleden får du med på kjøpet!

Pris fra 437.000,-*

Privatleasing fra 2510,-/md* 1,95%

OVERLEGEN PÅ NORSKE VINTERVEIER
TOYOTA bZ4X
TOYOTA bZ4X
FASTRENTE 3 ÅR*** VINNER AV VINTERTEST! ELBIL24 Februar 2023
**Pris inkl frakt, lev og reg omk 14250,- ekskl mva ***1,95% rente Privatleie/leasing fra: Startleie/etabl gebyr kr 115 490,- Månedsleie: kr 2 510,-/md og totalpris kr 205 880,Fastrente 3 år, 3 års bindingstid, Kjørelengde: 45 000 km *Vinterbiltest mars 2023 Avbildet modell kan ha ekstrautstyr Vi tar forbehold om trykkfeil STAVANGER Langflåtveien 35 4017 STAVANGER Tlf 51 82 25 00 SANDNES (Bilhuset) Vestre Svanholmen 9 - 11 4394 SANDNES Tlf 51 82 25 00 BRYNE Eskervegen 1 A, 4341 BRYNE Tlf 51 82 25 00 Vel hjem, Toyota kjører deg trygt frem. www.toyotasorvest.no

Godkjenn betalinger

51 74 75 76 post@meik.no meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

Interiør gulv maling tapet ildsted mur & flis solskjerming

Registrere utlegg

Oppussing gjort enkelt. 51 74 75 76 post@meik.no meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

51 74 75 76 post@meik.no meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

Oppussing gjort enkelt. 51 74 75 76 post@meik.no meik.no Svanholmen 7, 4313 Sandnes

Kjell Haver Regnskapsservice AS

Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes

Oppussing gjort enkelt.

Oppussing gjort enkelt.

T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no

Alt innen hud og hudhelse Behandlinger

Hud- og kroppsbehandlinger

Kjemisk peeling

Laser- og IPL-behandlinger

Kosmetiske behandlinger

Permanent hårfjerning

Konsultasjon og veiledning

På Vital Hudklinikk har vi fokus på resultatorientert hudpleie, hudforbedring og hudhelse Vi har flere typer behandlinger for ansikt og kropp Full oversikt over våre behandlinger finner du på vitalhudklinikk.no.

Ny peis eller ovn?
Timeføring Godkjenn faktura Lønn Reiseregning
Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go
Snakk sammen
Fokus på hudhelse
til Vital Hudklinikk
Stavanger
Towers Sandnes
52 69 70 00
no v i t a l h u d k l i n i k k n o
Velkommen
Madla Amfi
& Trim
Tlf:
post@vitalhudklinikk

Veteranbilkortesje til åpningen av Suleskardveien?!

–Det er jo veldig rart at det ikke er et arrangement rundt selve startskuddet for sommersesongen i Sirdal, når vi får hele trafikken fra Østlandet over.

Destinasjonssjef i Visit Sirdal 365, Thomas Hukkelås, har planer om å

skape aktivitet rundt åpningen av Suleskardveien. En eksakt dato for arrangementet er foreløpig ikke satt, men trolig blir det rundt 1. juni.

–Vi ser for oss en bilkortesje med veteranbiler, folk langs veien, flagg og det hele, sier Hukkelås som understreker at trafikken over Suleskard er svært viktig for næringslivet i Sirdal.

–Og så er det jo ikke minst et spektakulært skue med meterhøye brøytekanter, legger han til.

Sirdal VGS søker ny rektor

Sirdal videregående skole, også kjent som Sirdal skigymnas, søker nå ny rektor etter Johan Vestergaard (bildet).

Skolen, som ligger på Tonstad, tilbyr studieforberedende idrettsfag. Elevene kan fordype seg i langrenn, skiskyting eller multisport.

En kortesje av veteranbiler

ønskes når Visit Sirdal 365 planlegger et arrangement i forbindelse med åpningen av Suleskardveien i juni. Foto: Sirdal Veteranvognklubb

Arrangementet blir et samarbeid med Brokke kommune, og destinasjonssjefen ser dette som en mulighet til å forlenge sesongen noe.

–Dette er jo egentlig en fantastisk tid i fjellet. VI har fortsatt snøen, men også sola som varmer. Et arrangement i forbindelse med åpningen av Suleskardveien kan bidra til at flere får øynene opp også for denne tiden i fjellet, håper destinasjonssjefen.

Rektor Johan Vestergaard slutter ved Sirdal VGS og skolen søker ny rektor. Foto: Arkiv

Sirdal videregående er en relativt liten skole med rundt 90 elever og 18 ansatte og har fostret stjerner som Marte Olsbu Røiseland med flere.

«Har du et idrettshjerte og er opptatt av at elever skal ha et godt læringsutbytte? Da er dette jobben for deg», skriver skolen i stillingsutlysningen. (Kilde: langrenn. com)

51 Sirdalmagasinet 1 / 2024 Smånytt

Sirdal på skrått

Rune Bjerga, parodiøren, stand up-komikeren, foredragsholderen, forfatteren, kåsøren, produsenten, regissøren, og hytteeieren setter sitt helt eget blikk på ting og tang i Sirdal.

La oss ta dalen tilbake!

«Uvær stenger veien til Sirdal». «Hunnedalsveien stengt». «Hyttefolket må kjøre via Tonstad».

Det er ingen tvil om hva som har vært den store snakkisen i år. Veien opp til Sirdal har vært stengt, stengt, stengt og mere stengt. Og stengt. Enormt stengt. Dette har medført at hyttefolket og deler av næringslivet i Sirdal er blitt forbanna, for å bruke et middels kraftig utrykk. Vi har i 2024 til og med opplevd et par kolonnekjøringer mellom Ådneram og Fidjeland. «Då e det gale», som naboen så fint sa det. For ikke å snakke om familien Nilsen, Andersen og Olsen som har blitt snøfokk-fast i Hunnedalen. Ikke har de kommet seg verken opp eller ned.

De lærde strides om dette handler om været – eller om det faktisk ligger noe HELT ANNET bak de hyppige stengingene. Jeg kunne ikke unngå å høre samtalen mellom to menn, sånn omtrent ti-femten år til rullator-alder, i fint driv med overtent utestemme på bakeriet «Hekta» om været, livet og ikke minst Sirdalstengte veier:

–De stenger bare for å stenge! Enkelt og greit!

–Tror du det?

–Ja, det har gått sport i det... de gjør det bare på pur f...

–Du tror det, altså?

–Ja, vi kjørte opp til Sirdal rett før de stengte veien i forrige uke. Ikke et vindpust, ikke snø eller is på veien, ikke snøfokk heller. Det er bare på pur f... at de stenger.

–Jøss! Jeg fikk med meg at han Tjørhom i Tjørhomfjellet gikk ut i Stavanger

Aftenblad og var veldig frustrert over dette han også.

–Ja, og etter det oppslaget kommer de i hvert fall til å stenge hele tiden. Bare på pur f...

–Å ja?

–Ja, her er det ingen tvil. Dette handler ikke om været i det hele tatt. Det handler om dem mot oss, eller oss mot dem, om du vil.

–Hvem dem?

–Brøytefolket mot hyttefolket! Vegvesenet og den gjengen mot oss. Det er sånn det funker.

–Tja, nei, det høres litt voldsomt ut. De gjør vel bare jobben sin? Brøytefolket altså? –Det er jo akkurat det de IKKE gjør. De gjør jo absolutt ingenting. –Brøytefolket?

–Ja brøytefolket! Ingenting gjør de...

–Men altså, de får jo bare instruksene sine fra høyeste hold. «Nå er det ille vær. Nå må dere stenge!» De gjør vel bare som de får beskjed om!

–Ja, det har du nok rett i, men det er bare unntaksvis. Poenget mitt er at de gjør ingenting, rett og slett fordi det ikke er noe å gjøre. Veien er jo helt fin, men så stenger de veien for det om... forstå det den som kan...

–Åhhh, du tror at de stenger veien kun for å plage hyttefolket?

–Å ja! Jajaja, jøsses, ja. Det er åpenbart. Det er jo ingen grunn til å stenge den veien. Det er jo i verste fall fire meter på den strekningen hvor det kan være litt snøfokk... Dette gjøres bare på pur f... –Tja, sist vi kjørte opp stod en bil på langs i kjørebanen. Sperret hele veien. Hundrevis av biler i kø. Kanskje tusen. Det var skikkelig glatt den dagen, så helt trygge veier er det nok ikke alltid.

–Hvilken bil var det som stod på langs?

–Jeg mener det var en Nissan Leaf. –NETTOPP! Nissan Leaf er ikke en bil. Det er et fremkomstmiddel som ikke har noe i Sirdal å gjøre. Det er som å sykle på vannet. Det går ikke. Det er kun de som leier hytter som kjører det svineriet.

–Nissan Leaf er jo en bil?

–Nei, det er ikke en bil. Tull på hjul, det

Sirdalmagasinet 6 / 2023 52
/

Ingen tvil om hva som har vært den store snakkisen i vinter.

er det det er. Naboen vår i Stavanger har en sånn Leaf-dings. Det er jo sånne folk som gjør at verden stopper helt opp. De kjører opp på dårlige dekk og «biler» som ikke tåler et par minusgrader.

–Jaha?

–Ja! Men når alt kommer til alt handler det om dem mot oss.

–Brøytefolket mot hyttefolket?

–Ja, det er der problemet ligger. Vi må få en slutt på dette. Hadde det ikke vært for oss hyttefolket hadde de ikke hatt jobb heller. De må sette pris på oss og ikke stikke kjepper i hjulene...

–Ja, jo, men det er jo ikke bare hyttefolk her i Sirdal. Det bor jo faktisk folk her også...

–De kan kjøre om Tonstad. De har jo veldig god tid de fastboende. Vi hyttefolket har jo bare helgen, og så er det ned igjen. De er oss de må tilrettelegge for...

–Jaha?

–Å ja, det er sånn det er! –God kaffe her.

–Absolutt. Koselig sted.

–Hvordan går det med Anne?

–Går fremover, men hun går på krykker enda.

–Det er såpass. Uffda. –Ja, ja, god kaffe her. –Absolutt!

Omtrent sånn var samtalen mellom de to eldre herrene. Jeg har knapt fått servert bedre underholdning de siste ti årene fra noe hold.

Det er vel et lite faktum at veien ofte er stengt i ruskeværet om dagen, så det er kanskje forståelig at enkelte mennesker, som han sureste av herrene, klikker når Sirdal-skiltet går fra gult til rødt, og veien blir stengt for ente gang. Men hvordan går vi videre? Hva kan gjøres? Hva gjør vi? Skal vi bare irritere oss, eller gjøre noe med det?

Ifølge mine begreper er det en veldig enkel løsning på dette vei-stengeproblemet:

I Norge har vi et oljefond som er så stort at pengene skvulper over. De skvulpepengene er løsningen for alle oss som har vært rause og investert i hytte i Sirdal. Tiden er inne for at vi nå spretter opp pengesekken. Nå er det viktig at vi bruker promiller av oljefondet på en fornuftig måte, for å si det rett ut. Så nå slipper jeg katta ut av sekken: Jeg kommer i påsken til å gå rundt fra hytte til hytte i hele dalen for å gjennomføre en underskriftskampanje for at det bygges en ny underjordisk

tunnel fra Byrkjedalstunet til GP. Det er faktisk det minste vi hottefolket kan forlange. Så kan de som vil krangle og koste bort snøfokken på gamleveien gjennom Hunnedalen og drive kolonnekjøring for Nissan Leaf & de, mens alle vi andre med ekte hottebiler kan kjøre både gratis og tørrskodd på italienske fliser på tunnel-motorvei til dalen. Inni tunnelen skal det selvsagt være restauranter, klesbutikker, interiørbutikker, Mc Donalds, ski-smøreboder, massasjeinstitutt, SUV-massasje, påskehare-skole og underveis-hotell.

Dersom det MÅ gjennomføres vedlikehold av tunnelen, og vi mot formodning MÅ kjøre rundt, altså om Tonstad, skal vi alle kompenseres med 6G fra det offentlige i tillegg til vanlig lønn for tørt og svie, og ikke minst for å bli utsatt for en så dørgende kjedelig vei og reiserute som den omkjøringen faktisk er. Dette vil koste ekstremt mye, det vet jeg, men det er verdt hver eneste milliard.

Så kjære hottefolket: Det er på tide at vi tar dalen tilbake, og den kampen begynner nå! Og husk: Sammen er vi sterkere enn sjefen for Oljefondet. God påske!

53 Sirdalmagasinet 6 / 2023
Sirdalmagasinet 2 /

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune

Jogledalsveien 116 (Gnr 3, bnr 64, seksjon 13) er solgt for kr 2.200.000 fra Sirdal Høyfjellshotell as til Hillevåg Eiendom as (03.01.2024)

Sirdalsveien 5121 (Gnr 25, bnr 69) er overdradd for kr 200.000 fra Knut Steinar Lindeland til Bjørg Sølvi Tanche-Larsen og Ola-Andreas Tanche-Larsen (03.01.2024)

Surtekvæven 68 (Gnr 3, bnr 192) er solgt for kr 7.352.800 fra D/s Isbjørn as til Sissel Vigdel og Torbjørn Rørtvedt (03.01.2024)

Skjølberg 18 (Gnr 10, bnr 131) er solgt for kr 3.750.000 fra Elise Bjørge Folgerø og Lars-Ivar Folgerø til Cathrine Brudeseth Johansen og Erik Magnus Nordaunet-Olsen (05.01.2024)

Rolf Tonstad vei 14 (Gnr 52, bnr 473) er solgt for kr 3.250.000 fra Mari Gilje Galta og Joachim Tjørhom til Helga Netland og Svein Olav Solbjørg (05.01.2024)

Haugefjellveien 236 (Gnr 7, bnr 50) er solgt for kr 8.500.000 fra Christian Waage til Preben Bøe Gulliksen (09.01.2024)

Øvreveien 21 (Gnr 48, bnr 72) er overdradd fra Torkell Bertin Josdal til Ingvild Josdal Aatland (10.01.2024)

Buliveien 173 (Gnr 2, bnr 113) er solgt for kr 5.890.000 fra Ånen Ådneram til Anne Lise Hodne og Jan Hodne (11.01.2024)

Buliveien 183 (Gnr 2, bnr 112) er solgt for kr 6.950.000 fra Ånen Ådneram til Callum Macqueen Smyth (11.01.2024)

Buliveien 155 (Gnr 2, bnr 114) er solgt for kr 7.500.000 fra Ånen Ådneram til Gaute Leidulf Fjeld (11.01.2024)

Med Hellaren 59 (Gnr 11, bnr 75) er solgt for kr 3.700.000 fra Sigvald Risa til Christine Edith Marais Chaboud og Nils Christophe Chaboud (15.01.2024)

Storås 7 (Gnr 1, bnr 35, seksjon 3) er solgt for kr 3.500.000 fra Stine Elisabeth Laache Sørskår og Tor Helge Sørskår til Arvid Warland og Bente Marie Warland (15.01.2024)

Solheimsdalen 548 (Gnr 21, bnr 96) er overdradd for kr 450.000 fra Berit Ådneram til Anne Elisabeth Peck Lønningdal (15.01.2024)

Lyngveien 14 (Gnr 12, bnr 162) i Eigersund kommune er overdradd fra Jostein Mong til Irene Mong (15.01.2024).

Overdragelsen omfatter også andel av Josdalsveien 979 (Gnr 48, bnr 144) i Sirdal kommune

Surtekvæven 25 B (Gnr 3, bnr 97, seksjon 2) er solgt for kr 4.150.000 fra Gary Andrew Mcmillian Doyle og Ingvild Doyle til Per Moi og Elin Thysse (17.01.2024)

Andel av Sirdalsveien 6166 (Gnr 19, bnr 4) er overdradd fra Ivar Andreas Åmlid til John Børge Aamlid (18.01.2024)

Gnr 3, bnr 200 er solgt for kr 2.350.000 fra D/s Isbjørn as til Ivar Isdal (19.01.2024)

Hotellveien 83 (Gnr 3, bnr 51, fnr 10, seksjon 2) er solgt for kr 2.450.000 fra Morten Høie Abrahamsen og Merete Sørheim til Nina Fosbæk og Jan Thorstensen (22.01.2024)

Gnr 10, bnr 12, fnr 6 er solgt for kr 2.600.000 fra Anne-Beth Kirkhus og Terje Nordmark til Stian Helvig og Hege Sviland (24.01.2024)

Bakken 22 (Gnr 36, bnr 2) er overdradd fra Kent Henrik Seland til Gunnlaug Seland (25.01.2024)

Ousdalsheiane 64 (Gnr 21, bnr 1) er solgt for kr 2.666.667 fra Odd Eilef Kvinen til Gunhild Østtveit Kvinen (26.01.2024). Salget omfatter også Gnr 21, bnr 5, Gnr 21, bnr 7 og Gnr 21, bnr 22.

Brende Heie 32 (Gnr 7, bnr 187) er solgt for kr 10.500.000 fra Torfinn Arne Nesset til Bjørn Tore Lien (26.01.2024)

Soleidalen 3 (Gnr 9, bnr 175, seksjon 72) er solgt for kr 2.475.000 fra Line Tørge til Erik Gram Kverneland og Grete Dahle Thorsen (29.01.2024)

Tjørhomfjellet 49 (Gnr 10, bnr 13, fnr 13) er overdradd fra Stein Hegre til Torill Kristine Hegre (29.01.2024)

Haugefjellkrogen 2 (Gnr 7, bnr 55) er solgt for kr 9.300.000 fra Arild Egeland til Vidar Rossland (30.01.2024)

Gnr 1, bnr 95 er solgt for kr 1.260.000 fra John Haugen til Pernille Eiane Kyllingstad og Vegard Eiane Kyllingstad (31.01.2024)

Gnr 1, bnr 96 er solgt for kr 1.260.000 fra John Haugen til Marte Svihus og Tor Andre Svihus (31.01.2024)

LevertavAmbitaas

Sirdalmagasinet 6 / 2023 54
Eiendom

Degevatn

Flåtehølen

Suleskar

Grauthellervatn

Grauthellervatn

Sira-Kvinas nedslagsfelt

Usikkert vann

Vann

Usikre isforhold

Regulert vann

Merket skiløype over is

Kraft- / pumpestasjon

Dam

Tunnel

Holmevatnane

Fidjeland

Holmevatnane

Europavei

Dyngjanvatn

Vei: F.v og lokal

Jernbane

Advarsel for ferdsel i våre magasinområder

Flåtehølen

Dersom isen er trygg, vil to løyper over Valevatnmagasinet merkes. Ved kryssing av magasinet, følg merkede løyper!

Degevatn

Ved ferdsel i alle magasinområder må en ta hensyn til advarselskilt og tausperringer.

Degevatn

Være oppmerksom ved kryssing av bekker, da disse kan være svært utrygge.

Smogevatn

Inn- og utløpsposer er usikre. Det må vises forsiktighet med farlige sprekker mellom isblokker langs land.

Tverråtjønn

Det må vises forsiktighet i nærheten av høyspentanlegg og kraftlinjer. Berøring medfører livsfare.

Lunde

Smogevatn

Dyngjanvatn

Flåtehølen

Suleskar Fidjeland

Dyngjanvatn

Degevatn

Tjørhomvatn

Holmevatnane

Onghellervatn

Suleskar

Flåtehølen Suleskar Fidjeland

Fidjeland

Onghellervatn

Tjørhomvatn

Guddilsvatn

Tverråtjønn

Beveg deg trygt i vårt reguleringsområde.

Lunde

Lilandsdalen

Smogevatn

Vi ønsker alle en god tur!

Lilandsdalen

Tjørhomvatn

Guddilsvatn

Onghellervatn

Eivindvatn Vikevatn

Øyusvatn

Holmevatn

Våre kjentmenn:

Jon Ovedal 970 82 872

Morten Tonstad 915 99 051

Lunde

Kulivatn

Geir Åsbjørn Ovedal 416 23 699

Kulivatn

Oppdatert informasjon finner du på www.sirakvina.no

Nespervatn

Nespervatn

Kulivatn

Bjørnestadvatn

Sira-Kvina kraftselskap ble stiftet i 1963, med formål om å bygge ut kraftkildene i Sira- og Kvinavassdragene.

Bjørnestadvatn

Lindvatn

Vi produserer fornybar energi i 8 ulike vannkraftverk, der vi benytter vann fra Rogaland og Agder. Alle våre kraftverk har tunnelsystem og reguleringsmagasiner.

Nespervatn

ÅNA-SIRA TONSTAD

Bjørnestadvatn Førevatn

Guddilsvatn

Øyusvatn

Lilandsdalen

Ersvatn

Ersvatn

Førevatn

Førevatn

Vikevatn

Eivindvatn

Sira-Kvinas nedslagsfelt

Øyusvatn

Usikkert vann

Regulert vann

Vann

Austdøla

Austdøla

Merket skiløype over is Kraft- / pumpestasjon

Dam Tunnel

Europavei

Vei: F.v og lokal

Jernbane

Øyusvatn

Vikevatn

Eivindvatn

Austdøla

Vi har vårt hovedkontor på Tonstad i Sirdal kommune.

Lindvatn

Ersvatn

Storevatn Hyttevatn Aurevatn Svartevatn Kulivatn
Nespervatn Austdøla Ersvatn
Lindvatn Lilandsdalen
Grauthellervatn Botnsvatn Kolsvatn Juvatn
Holmevatn Langalone
Lunde Smogevatn
Sinnes
Guddilsvatn Tverråtjønn
Tjørhomvatn Ålsheia
Onghellervatn RAFOSS
Langalone
Eivindvatn Vikevatn
Valevatn Kvifjorden Gravatn

Nesten alltid opent utleigehytter i forskjellige størrelser, også camping sommer og vinter

Tlf. Johan 975 03 777 mail: feriesenter@sageneset.no

Gaute Kvæven

Din lokale byggmester

Kvæven 4443 Tjørhom

Mobil 909 53 585 gau-kva@online.no

• Hyttevask

• Hus- og kontorvask

• Vaktmestertjenester

• Vedlikehold av torvtak

• Snømåking

• Malerarbeid

post@sirdalvask.no // 47 66 20 07 sirdalvask.no

Sirdal Bilberging

Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

Handverksbakeri, utsal og cafè i Tonstad sentrum, Sirdal. Me bakar brød, bollar, kaker og smører lunsjmat.

Bestill varer på: 38 37 01 22

www.tonstadbakeri.no @tonstadbakeri

Opent: månd-torsd 07:00-16:30

fre: 07:00-17:30 laur: 07:30-16:00

Orden i små og store rom!

www.mira-racks.no / tlf. 917 77 639

GRAVING, SPRENGING

GRUNNARBEID OG

MASSELEVERANSER

Buveien 2, 4440 Tonstad

Mobil 915 13 408

E-post: post@oftnb.no

Tømrermester Roy Hegre / Tlf. 911 37 141 / www.norgeshus.no

38 37 02 00

sirdal@activeel.no active-elektro.no

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no

Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

Følg oss på Facebook

Velkommen til Joker Fjellbutikken

Åpent: Man-torsdag kl 9-17

Fredag kl 9-20.

Lørdag kl 9-18. Søndag kl 10-18

Sirdalsveien 8685, 4443 Tjørhom Tlf. 38 37 00 10 joker.fjellbutikken@joker.no

campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt ifra skitrekk. Fiskemuligheter,

Åge

Sirdaltorget
& TJOMLID
TVEIT
Sirdalmagasinet 6 / 2023 56
Kontakt oss gjerne! Geir Stangeland, Driftsleder - Tlf 911 02 296 | Tor Einar Jordbrekk, Daglig Leder - Tlf 958 36 170 Hytter i forskjellige standarder og størrelser,
turløyper og muligheter for leie av båt og kano.
111
info@haugenas.no
Haugen 4443 Tjørhom Tlf: 915 82
E-post:

DIN LOKALE RØRLEGGER I SIRDAL

Din totalleverandør innen VVS!

Våre kjerneområder er:

Nybygg - Industribygg - Modernisering - Baderom

Varmeanlegg - Varmepumper - Sanitæranlegg

Ta kontakt for pristilbud – eikas.no

Brownie stekt i appelsin

20 min., 2 personer

Dette gjør du hjemme: Lag en brownierøre og hell den over i en pose slik at du lett kan fylle i appelsinen når du er på tur. Det er viktig at røra ikke er for bløt, bruk gjerne litt mindre væske i oppskriften. Posen bør være litt tykk slik at det ikke går hull i den underveis. Putt den gjerne i en boks med lokk under transport.

Dette gjør du på tur:

1. Fyr opp bålet og la det brenne litt først.

2. Skjær av toppen på appelsinen.

3. Grav ut innholdet fra den største delen av appelsinen. Men ikke grav til det hvite, la det være igjen litt appelsinkjøtt. Det hvite setter beisk smak.

4. Fyll 3/4 av appelsinen med brownierøra. Den vil heve litt under steking, så det er viktig at det ikke er fullt.

Mat på bål

John «Eventyrgutten» Hobberstad

Veldig mange følger «Eventyrgutten og hans hund Kayla på sosiale medier. Både i Norge og i andre land trender matrettene han lager på bål, og boken har vært en storsuksess som nå er trykket i 3. opplag. Å sitte rundt bål eller bålpanne, skaper magiske opplevelser, og med «Mat på bål» kan du i tillegg få flotte matopplevelser. 50 oppskrifter som alle kan lage. Boken finner du hos bokhandleren eller fritt tilsendt fra nettbutikken til Jæren Forlag.

5. Legg på toppen som du skar av og pakk hele appelsinen inn i aluminiumsfolie. (Bruk folien med den blanke siden inn.).

6. Stek appelsinen på varme glør eller i utkanten av bålet. Legg gjerne på mer ved nå. La den steke i 20–30 minutter.

Tips:

Du kan fint bruke ferdig pulverbrownie – kjapt, enkelt og smakerkjempegodt.

Utstyrsliste:

• aluminiumsfolie

• kniv

• skjærefjøl

• skje

Sirdalmagasinet 6 / 2023 58 Oppskrift

TOYOTA bZ4X

100% ELEKTRISK - FREMKOMMELIGHET I

Elbilen Toyota bZ4X er innovativ, e ektiv og har et tydelig SUV-design. En komfortabel, rommelig og ekte SUV, tilgjengelig med et nytt system for rehjulsdrift (AWD X-MODE) som gir egenskaper i toppklasse. Ved å benytte deg av vårt vedlikeholdsprogram for Toyota, kan vi garantere deg 70% av original batterikapasitet etter 10 år og inntil 1 million kilometer kjørt! Kvalitet hele veien! Den tar deg hele veien dit du skal og gir deg en behagelig kjøreopplevelse på veien.

SPREKK I FRONTRUTEN?

Frontruta er en viktig del av bæringen i karosseriet i alle Toyotas modeller. I tillegg sitter sensorer til bilens sikkerhetssystemer i den. Vi leverer Toyota originale frontruter til lave priser og reparerer eller bytter frontruten din. Toyota forsikring sørger for at du slipper egenandel ved skifte av rute.

PRO ACE

Den kompakte varebilen som tenker stort. Funksjonell, eksibel og tilgjengelig, den nye PROACE CITY er en perfekt varebil. Med klassens beste lastlengder og generøse lastvolumer, tar modellene både med kort og lang akselavstand opp til 2 europaller.

ORIGINALSERVICE

Din Toyota trenger regelmessig service i form av periodisk vedlikehold. Tar du årlig Toyota Originalservice hos et autorisert Toyotaverksted er din Toyota i beste hender. Bestill time på våre nettsider så sørger vi for at din Toyota forblir 100% Toyota.

HILUX

Hilux er testet til det ekstreme for å sikre at hver utgave er minst like uovervinnelig som forgjengerne. Den er utstyrt med en en råsterk motor, og gir samtidig en bedre og mer komfortabel kjøreopplevelse.

TA SERVICE – FÅ OPPTIL

10 ÅRS GARANTI

Tar du din Toyota inn til Originalservice på et Toyota-verksted får du automatisk ett år Toyota Relax Garanti, uten ekstra kostnad. Gjelder uansett om du kjøper ny eller brukt.

LAND CRUISER - VERDENSPREMIERE

Vi er stolte av å presentere den helt nye Land Cruiser som direkte bygger på de originale kvalitetene som har gjort navnet synonymt med styrke og pålitelighet i over 70 år. Forhåndssalg starter i oktober, med forventede første leveranser i første halvdel av 2024.

Fossveien 3, 4373 Egersund. Tlf. 51 46 17 00 egersund.toyota.no Trøngsla 3, 4405 Flekkefjord. Tlf. 38 32 60 60 ekkefjord.toyota.no
VINNER AV ELBIL24 VINTERTEST
TOPPKLASSE

Svartevassåsen – salget er i gang!

DIN HYTTEDRØM I HJERTET AV SIRDAL

SVARTEVASSÅSEN

Velkommen på visning!

Kontakt John Mydland på telefon 904 07 907 eller john@solhytten.no

Nå starter salget av fem moderne familiehytter med svært sentral plassering i Sirdal. I Svartevassåsen har dere kort vei til alpinanlegg, langrennsløypene og butikk. Hyttene er tegnet av den anerkjente arkitekten Dag Brantenberg Fasting i Sjo Fasting Arkitekter. Dette er moderne hytter med smarte løsninger, et svært lavt energibehov og som vil kreve minimalt med vedlikehold. Her får dere fire soverom, to bad og to stuer – og en flott utsikt ned mot dalen.

Returadresse: Lokomotiv Media AS, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne solhytten.no

SIRDAL
5 arkitekttegnede fjellhytter! Tre hyttetyper | Pris: 4 990 000,- | BRA 138,7 - 140,9 m2 • 4-5 soverom • 2 stuer • 2 bad • Arkitekttegnet • Utsikt • Flott uteplass STIG-ERIK TOKVAM DESIGN

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.