Sirdalmagasinet 4-2017

Page 1

mag as ine t

4 • 2017

12. årgang. Løssalg kr 49,-

Sirdalsdagene 2017:

Stor vekt på kvalitet side 16

Sirdal videregående:

Samarbeider med Olympiatoppen side 20

Turistforeningens hytter i Sirdal godt besøkt side 22

Elin Furubotn:

Skaper musikk i Sirdal Sirdalmagasinet · 4 / 2017

1


Enkelt & greit!

På Ålgård finner du det du trenger på vei til og fra hytta.

BYGGEVARER TIL EXTRA LAVE PRISER

ÅLGÅRD

ÅLGÅRD

Åpningstider: Mandag-fredag: 07.00-23.00 Lørdag: 07.00-21.00 Søndag: 10.00-22.00

Åpningstider: Mandag-fredag: 07.00-21.00 Lørdag: 07.00-18.00

Enkel adkomst i rundkjøring fra og til E39 • God parkering


Innhold

Nå kan hytta bli helårsbolig I kommuneplan nord åpner Sirdal kommune opp for at fritidsboliger sentralt på Sinnes skal kunne bli helårsboliger.

6

God start for Ådneram Turisthytte Roverspeidernes beredskapshytte og Turistforeningens hytte på Ådneram har sammen drevet sommerens nye serverings- og overnattingstilbud i Sirdal. I september skal erfaringene evalueres og beslutningen om hva som skjer neste sommer tas.

16

Skaper musikk i Sirdal Samtlige av låtene på det nye albumet til Elin Furubotn, som slippes 6. oktober, er blitt til i skrivestuen i Indregarden på Tonstad.

26

Jakten på skogens gull Sankere oppgir nødig sine hemmelige plasser, men her er rådene dersom du jakter på kantarell i Sirdal.

37

LEDER

4

Flere bruker Turistforeningens hytter

22

Nå kan hytta bli helårsbolig

6

ELIN FURUBOTN: Skaper musikk i Sirdal

26

Bobilturistene trenger mer plass

10

TIPS: Fjellturer

34

Bobilparkering i Sirdal

11

Jakten på skogens gull

37

Årets Sirdalsdager

14

Eiendomsomsetninger

42

God start for Ådneram Turisthytte

16

VIN til lam

52

Kjerag Hostel åpnet i juni

18

MAT: Lam og rotgrønnsaker

53

Økning ved Sirdal Høyfjellshotell

19

KRYSSORD

57

Sirdal videregående samarbeider med Olympiatoppen

KONKURRANSE

59

20

Sirdalmagasinet · 4 / 2017

3


Leder

m a g a sin e t

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

Ting skjer

Å

dneram Turisthytte og Kjerag Hostel, – begge nyvinninger i sommerens Sirdal, er resultater av at noen endelig gir seg i kast med den økende sommertrafikken som til nå stort sett bare Tjørhomfjellet har jobbet for å skape et tilbud til. Og resultatene? Når vi spør Ivar A. Nøttestad i Roverspeiderne om hva de gjør neste år, er svaret at de skal foreta en evaluering sammen med Turistforeningen i september. Denne vil avgjøre neste års eventuelle sommersatsing. Det er å håpe at svaret blir ja. Tallene har nok ikke vært like jublende gode hver dag, de har sikkert også tidvis vært nedslående. Da Sirdalmagasinet avla turisthytta et besøk en søndag i juli, fortalte vertskapet at besøkstrykket var svært varierende, men at de veldig gjerne ville komme tilbake for å jobbe også neste år – for responsen var så god blant de som kom. Kjerag Hostel er også et nytt sommerovernattingstilbud i Sirdal, der Odd Kvinen og Cato Tjåland, parhestene som gjennom flere år har bygget opp og drevet Camp Sirdal – med stor suksess og fulle grupper – forsøker seg på turisttrafikken fra utlandet. Ifølge Kvinen kom de for sent på banen til å kunne forvente særlig respons denne sommeren, men de har hatt noen bestillinger over nett og vil bygge seg opp til neste år. Fasilitetene de tilbyr er sengeplasser ved Lunde friluftsskole, Sirdal Huskyfarm og Søndagsskoleforbundets hytter på Omlid. Det skjer ting i Sirdal. Høyfjellshotellet melder om ti prosents økning målt mot fjoråret og har i år også forsøkt seg på AirBnB. Det er prisverdig – og viktig – at hotellet har holdt åpent hver dag, med matservering. Målet må være at også hotellet tar sin gode del av sommertrafikken. Sirdalsdagene er like om hjørnet, og det legges opp til dager med «kvalitet» som overskrift. Kvalitet på standtilbudet, på foredragsholdere, kulturinnslag, artister og servering. Det er bare å glede seg. Og snart, før vi nesten får tenkt oss om, begynner snøen å falle. Men først skal vi ta imot høstens farger og forråd.

HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Byrkjedalstunet butikk Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Statoil Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Coop Extra Ålgård GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat

Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Sandnes Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Lafthuset Omlidbutikken Seven Eleven Helleland Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året. REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, 450 440 29 bethiselskap@gmail.com ANNONSER: Katrine F. Killingland, tlf. 901 40 447, katrine@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave: www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller post@lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 6. oktober 2017. OPPLAG: 3000

UTGIVER:

God høst i Sirdal.

Sirdalmagasinet · 4 / 2017

M

1

24

4

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør


Solheim Fjellgrend 19 flotte hytter bygges for salg

Priser fra 3.390.000,-

87-150 m2 BRA hytter på selveier tomter Gode planløsninger 4-5 soverom Bredbånd

Kontakt: Mona Mork Tlf: 958 96 103 mm@aktiv.no

Per Ove Øglænd Tlf: 952 52 613 per.ove@norgeshus.no


magasinet

Kommuneplan nord:

Nå kan hytta bli helårsbolig

–D

ette borger for at «Ole Olsen» i Stavanger kan leie ut leiligheten sin på Sinnes arena til folk som ønsker å bo i Øvre Sirdal, eksemplifiserer ordfører Thor Jørgen Tjørhom. «Ole Olsen» kan selvsagt også velge å bosette seg i Øvre Sirdal selv og teste ut livet i annet tempo og omgivelser over en periode på ett til to år. – Men hvorfor utelukkende på Sinnes? – Her er det lett å komme til. Veldig mange av hyttene i Sirdal ligger ved private veier og er spredt over relativt store områder, noe som gjør at vi vanskelig kan legge opp til skoleskyss for eksempel. På Sinnes er bebyggelsen mer konsentrert.

FLERE BOLIGTOMTER?

I kommuneplan nord åpner Sirdal kommune opp for at fritidsboliger sentralt på Sinnes skal kunne bli helårsboliger.

Dette er ett av punktene i kommunedelplan nord, en plan Sirdal kommune startet arbeidet med i fjor høst og som ordføreren håper å være i mål med til nyttår. Planen skal tegne et framtidsbilde av arealutnyttelsen i området fra Lindeland til Ådneram og er et svært omfattende stykke arbeid. – Vi legger opp til spredt boligbygging. Det er et ønske fra kommunens side, slik at vi opprettholder bosetning i hele Sirdal, fortsetter ordføreren.

Tekst og foto: Bethi Dirdal Jåtun

Vi kan tilby kreativ ideutvikling, prosjektledelse og erfarne håndtverkere for å virkeliggjøre ditt bygge prosjekt. grunnarbeid steinarbeid ildsteder betongarbeid trearbeid fliser/skifer beplanting 3D skisser

Vi er klar for store og små prosjekter!

918 87 448

post@teglogbetong.no

teglogbetong.no

Våre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: Sinneshyttå

6

Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Modena Mur & Bygg

Stavanger Varmesenter

TreKompaniet

Sinus Elektro

Lie Blikk

ArticSpas Massasjebad AS


tenisagam

Thor Jørgen Tjørhom kunne ønske flere innspill fra grunneierne i Øvre Sirdal når det gjelder boligutbygging.

– Betyr det at det også legges opp til nye boligområder i Øvre Sirdal? – Det er utvidet til et større område med flere boliger på Myraleite, der det allerede er boligbebyggelse fra før av, men utover dette ser det ikke ut til at det er lagt ut større områder for kommunale boligområder. Vi registrerer at flere mindre områder er ønsket inn med bolig som formål, men kunne nok ønske enda flere innspill fra grunneierne i så måte, svarer Tjørhom.

DIREKTE MED GRUNNEIER

Det er ifølge ordføreren ofte slik at de som ønsker å etablere seg med bolig i Sirdal har sett seg ut en «favorittomt». Vedkommende tar da kontakt med grunneieren i det gjeldende området. – Vil grunneier legge til rette for dette, er det en sak mellom de to, og

Sirdal kommune åpner nå opp for at hytter og leiligheter sentralt på Sinnes skal kunne benyttes som helårsboliger.

flere tenker nok også slik i forhold til innspill og rullering av kommuneplan nord, påpeker han. Utover det kommunale boligområdet på Myraleitet, har kommunen i dag også et mindre kommunalt felt på Fidjeland.

HELT NYE BMW X3.

Ren kjøreglede

ER PÅ VEI.

9,5

Byggeplaner? Hvor skal vi gå og hvem skal vi velge?

Sjekk vårt utvalg av hus- og hyttemodeller på hjemmesiden vår!

NORGESPREMIERE PÅ NYE BMW X3 HOS BAVARIA STAVANGER I NOVEMBER.

Vi leverer norsk kvalitet og trygghet! Alle modeller kan tilpasses, og byggesøknader/tegninger er inkludert i vår pris!

Helt nye BMW X3 lanseres i november 2017. Nå kan du være blant de første i Norge til å kjøpe helt nye BMW X3. Gå inn på bmw.no/x3, velg Bavaria Stavanger som forhandler og reserver din plass i køen!

eikas.no

Bavaria Stavanger tar igjen med seg «halve butikken» til Sauesankingen. Vi gleder oss til å treffe deg og dine i godt lag på Kvæven!

Eikås Hytter & Hus AS | 4596 Eiken| 38 34 95 00| eikas@eikas.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2017

7


magasinet

– Det er bare noen få hus der, alle bygget for en 15 års tid siden. Etterspørselen har her vært lav, oppgir han.

VOLUMIØSE INNSPILL

Kommuneplan nord, som legger premissene for arealutnyttelsen i Øvre Sirdal fram i tid, er nå ute til første høring. Thor Jørgen Tjørhom tror de er heldige om den er ferdig til nyttår. Trolig blir siste punktum satt tidligst vinteren 2018. – Vi har valgt å ta for oss et stort geografisk område, noe som gjør at planen blir svært omfattende, sier han og forteller at de i vår har hatt inne en konsulent fra Norconsult for å gå gjennom de mellom 100-200 innspillene som er kommet inn, de fleste av dem fra grunneiere i området. – Antallet er så sin sak, men det er volumet i hvert innspill som gjør dette til en svært omfattende affære. Flere hundre sider med innspill og saksutredning er gjennomgått og ligger til grunn for behandling og det endelige vedtaksdokumentet, forklarer Tjørhom.

NETTO INNPENDLING

Han sier det er utfordrende å planlegge både arealbruk og andre saksområder i en kommune der de er under 2.000 innbyggere.

STOPPESTEDET KVÆVEN

Vi registrerer at flere mindre områder er ønsket inn med bolig som formål, men kunne nok ønske enda flere innspill fra grunneierne i så måte. – Det er jo innbyggerne som utgjør grunnlaget for skatteinntektene, mens vi til enhver tid har rundt 16.000 mennesker som vi også skal planlegge for og ta hensyn til, påpeker ordføreren og viser til at det er de frie inntektene, de såkalte kraftinntektene, som setter kommunen i stand til å disponere midler til turisme og reiseliv. – Noe som for så vidt alltid utløser store diskusjoner i kommunestyret. For innbyggerne er jo vår primæroppgave, men som reiselivskommune, der mye av næringsvirksomheten knyttes opp mot turistnæringen, gjelder det å hele tiden søke gode utviklingsmodeller, påpeker ordføreren.

Han er opptatt av at næringslivet selv må sitte i førersetet når det gjelder utviklingen av Sirdal som destinasjon, men at kommunen selvsagt ønsker å bidra. – Vi trenger et tydelig stoppested i Øvre Sirdal, et sted der de titusenvis av turistene som skal til Kjerag for eksempel, kan stoppe og helst bli en dag eller to lengre enn de opprinnelig hadde tenkt. Vi tenker jo at Kvævenområdet kan bli dette stedet, men da er det viktig at næringsaktørene går sammen om utviklingen. Tenk om Lindeland, Sageneset, Haugen og Suleskard, – campingplassene i hele Sirdal – kunne gå sammen om å skape et fullverdig campingtilbud i tilknytning til senteret, med oppstillingsplass for bobiler, ladestasjoner for elbiler osv. Det er slike ting som trengs. Og et bespisningstilbud, selvsagt. Foreløpig er det ingen konkrete aktører som har meldt seg, men Tjørhom vet at flere har meldt sin interesse. – Vi skal være aktivt med på sidelinjen. Håpet er at Kvæven-senteret blir utviklet, og her må vi få til noe både på kort og lang sikt, slik at vi har et spennende stoppested i Øvre Sirdal om tre-fire år.

Boligtomter i Øvre Sirdal Ifølge ordfører Thor Jørgen Tjørhom vil det meste av boligutbygging i Øvre Sirdal også i årene som kommer være et resultat av initiativ og dialog mellom grunneier og interessent. – Vi registrerer at flere mindre områder er ønsket inn med bolig som formål, men kunne nok ønske enda flere innspill fra grunneierne i så måte, er svaret han gir når Sirdalmagasinet spør om hvilke planer og premisser som legges i kommunedelplanen vedrørende framtidig boligutbygging i Sirdal. Kommunen tilbyr primært kommunale tomter i det allerede eksisterende boligområdet på Myraleite på Sinnes, og har akkurat nå 14 eneboligtomter i størrelser 790 m2 til 1140 m2 for salg. Ifølge kommunens nettsider er prisen kr. 510.000,- per tomt, en pris som justeres årlig etter konsumprisindeksen. Oppmålings- og tinglysningsgebyr, dokumentavgift 8

Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Sirdal kommune konsentrerer boligutbyggingen i Øvre Sirdal på Myraleite på Sinnes også i den nye kommunedelplanen fram mot 2030.

samt påkoblingsavgift for vann og avløp kommer i tillegg. Sirdal kommune tilbyr finansiell støtte til boligbygging og det kan søkes om finansiell støtte med inntil kr. 300.000,- for oppføring av ny bolig.

Sirdal kommune har også ledige boligtomter i Sølvbekken på Tonstad og en boligtomt på Myraleite II på Sinnes. Tomtene tildeles fortløpende etter søknad.


ENSIGN

NYE FRITIDSBOLIGER Frittliggende eller vertikaldelt

4 SOVEROM • 2 BAD • STORT KJØKKEN • LOFTSTUE • SOLRIK UTEPLASS • CARPORT Nå selges siste trinn med totalt 16 fritidsboliger; 2 frittliggende hytter, og 7 vertikaldelte hytter. Sentral beliggenhet med Fjellbutikken og oppkjørte skiløyper like ved feltet, samt kort vei til skianlegg. Fiskemuligheter og et flust av flotte turområder tilgjengelig året rundt. Alt tilrettelagt for det gode familieliv i Sirdal.

32

33

31

39

30

40

TRINN 3

38 37

Trinn 1 og 2 er utsolgt.

42 29

44

36

28 35

41

43

TA KONTAKT FOR VISNING I MØBLERT VISNINGSHYTTE For mer info Espen Eide 930 40 300 - ee@eie.no


magasinet

Bobiltrafikken på norske veier øker, og Bobilforeningen ønsker flere oppstillingsplasser. Sørlandets Caravansenter på Skurve i Gjesdal melder også om stadig økende salg. Arkivfoto: Bethi Dirdal Jåtun.

Bobilturistene trenger mer plass Ifølge Bobilforeningen i Norge ligger vi langt etter i tilretteleggingen for bobilturistene, den kanskje raskest voksende turistgruppen både her til lands og ellers i Europa.

O

rdfører i Sirdal, Thor Jørgen Tjørhom (Sp), nevner bobilturistene spesielt når han snakker om utviklingen av Kvæven-området, der han mener det må legges til rette for egne oppstillingsplasser.

– Undersøkelser viser at bobilistene legger igjen mye penger der de ferdes, noe som skulle tilsi at viljen til tilrettelegging burde være større, påpeker han.

For Bobilforeningen region Sør, som omfatter Rogaland, Aust- og Vest-Agder, klinger nok dette godt. For dem er tilrettelegging av oppstillingsplasser noe av det de jobber mest med, og nestleder Tor Henriksen i Bobilforeningen region Sør, er klar: – Mange kommuner sier at de satser på reiseliv, men legger ikke til rette for bobilturister! Ifølge Bobilforeningen ruller rundt 70.000 bobiler på norske veier i sommermånedene. 10 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Han etterlyser en mer offensiv holdning fra både kommuner og næringsliv når det gjelder oppstillingsplasser.

GODE I FLEKKEFJORD 40.000 NORSKE BOBILEIERE

NORSK REISELIV MÅ SATSE MER PÅ BOBIL

Nestleder Tor Henriksen i Bobilforeningen region Sør.

Det er i dag godt over 40.000 bobileiere i Norge. Tettheten er størst i Hordaland, men tallene øker over hele landet. I tillegg kommer de rundt 40.000 utenlandske bobilturistene som velger Norge som ferieland. – At bobilturistene ofte søker rimeligere overnattingsmuligheter enn hva campingplassene kan tilby, har nok mer med prioritering enn med gjerrighet å gjøre. De som benytter bobilparkeringer legger nok igjen vel så mye penger som de som velger campingplasser, men de fordeler pengene på flere næringer, sier Henriksen til Sirdalmagasinet.

– Bobilturistene øker for hver dag som går og innebærer et verdiskapningspotensiale på like linje med andre turistgrupper. I Flekkefjord har de forstått det. Der leier kommunen et område av to grunneiere og startet med 28 oppstillingsplasser i 2014. I fjor ble disse utvidet til 60, forteller Henriksen og legger til at Flekkefjord kommune i år også har gått til anskaffelse av toalett og dusjbrakke på stedet. – Mer av dette, er hans oppfordring, både til Sirdal og andre turistkommuner i Norge.


tenisagam

Flere av campingplassene i Sirdal tilbyr oppstillingsplass for bobil.

Bobilparkering i Sirdal Et Google-søk på «Bobilparkering, Sirdal» og «Bobiloppstilling, Sirdal», gir få treff.

Kom innom oss på vei til hytta! Vi installerer og gir deg råd til spennende belysning både ute og inne. Vi har elektrikere som er klare for nye oppdrag.

Styreleder i Sirdalsferie, Tor Sigve Vik, svarer i en e-post følgende på Sirdalmagasinets spørsmål om hva Sirdal tilbyr av bobiloppstillingsplasser: «Vi har jo campingplasser som sikkert tar vel i mot bobiler; Lindeland Camping, Haugen Camping, Sageneset Camping og Suleskard Camping.» Han sier videre at de bør ha bedre informasjon til bobilturister på nettsiden til Sirdalsferie, noe de ønsker å gjøre noe med.

CAMPINGPLASSENE HAR LITT Johan Eiane ved Sageneset Camping, svarer følgende, når vi spør hva de tilbyr: «Vi har ikke stor plass, men om sommeren kan vi nok ha plass til 10 stykk.» Suleskard Fjellsenter svarer at de ikke har bobiloppstillingsplasser vinterstid da plassen er full av campingvogner og parkeringsplassen trengs til hytter og campingvogner. Sommerstid tilbyr de imidlertid plass til bobiler på tur.

R.E. Gjesdal AS Meierikrossen v/ E39 på Ålgård, 51 61 71 52, www.regjesdal.no

Plankebordet leveres i flere størrelser og tresorter. Velkommen til en annerledes møbelbutikk !

Lindeland Naturpark har minst ti oppstillingsplasser for bobiler, oppgir Karin Tove Netland i en e-post, mens Anita Haugen ved Haugen Camping forteller at de har bobiloppstillingsplasser sommer som vinter, opp mot 15 i tallet. Hun presiserer imidlertid:

HAUGEN CAMPING STØRST «Det er vanskelig å gi et nøyaktig tall. Er det veldig vått en periode, kan vi ikke på samme måte tilby oppstilling på plenområdet. Men vi har plass til både bobil- og campingvogndrop ins om sommeren. Vinterstid har vi mer begrenset med plasser og råder derfor folk til å forhåndsbestille.

BOBILPLASSER UNDER SIRDALSDAGENE – Vi har i flere år nå hatt bobilparkering på det vi kaller «Degeveien», det vil si veien inn mot Degdammen, opplyser prosjektleder for Sirdalsdagene, Sølvi Manneråk. Det er også mulig å parkere bobilen bak tidligere Kvæven kro, og prisen for hele helgen er kr. 200,-. Fasilitetene er knappe, men søppeldunker blir satt opp. ÅPENT 10-19 (18) Langflåtveien 35, mariero Sirdalmagasinet · 4 / 2017

11


Rene linjer, hovedfasade i glass, et karakteristisk pulttak og en svært god utnyttelse av plassen kjennetegner Foris – en moderne drømmehytte utviklet for flate tomter. Vi er stolte av å kunne vise frem denne kundetilpassede hytta som er solgt til kunde, og ser frem til å møte deg på visning!

Vi inviterer inn til

HYTTEVISNING lørdag 7. oktober kl. 13.00 - 15.00

Adresse: Hunnedalsvegen 6925 , 4443 Tjørhom Sinnesvatn

Tjørhomfjellet Alpinsenter Fv975

GP-butikk Beinesvatnet

Rv 45

Svartevatn

KOMMER FOR SALG:

Hytter på Haugen, Sirdal – ta kontakt for mer informasjon! Bildet er kun en illustrasjon

Kontakt meg i dag! Marianna S. Ellingsen

Telefon: 476 31 168 E-post: mariannase@boligpartner.no

Hyttekonsulent

BoligPartner Ryfylke: Nyvollvegen 3, 4160 Finnøy | Tlf: 908 28 531 | E-post: ryfylke@boligpartner.no

12 Sirdalmagasinet · 4 / 2017


www.runar.as www.runar.as

VELKOMMEN TIL VELKOMMEN TIL RUNAR RUNAR CONSEPTSTORE STORE CONSEPT ENDA TETTERE PÅ NATUREN!

Møt oss til hyggelig skiferdrøs IKANT montering på Sirdalsdagene. fremtidens gulv og terrasse Vår skifer fra Oppdal - Otta - Offerdal bringer deg enda tettere på naturen. uten mørtel og lim monteres ®

ViVihar over 30 årseneste erfaring i design, og montering av er Skandinavias leverandør av salg det patenterte systemet ® skifer naturstein. Terra og Level . I vår nyåpnede fagbutikk Runar Consept Store viser

RUNAR Consept Store

vi deg en rekke muligheter for montering av skifer, porselen og betong.

Hos oss fårerfaring du kvalitetsskifer direkte Scandinavias Vi har bred og kompetanse innen fra design, salg og rådgivning av største produsent Minerainnom Skifer. steinsystemer. Velkommen vårt showroom for en uformell og hyggelig prat - åpent etter avtale.

Ta kontakt for avtale hos oss i Runar Consept Store, evt vi møter dere i Sirdalen.

Forusparken 22 Runar 909 21 146 Arve 938 34 883

www.runar.as

® ® ® | RUNAR | TRÆLLHELLE SKIFERPARKETT RUNAR RUNAR IKANT®IKANT 1 RUNAR LAFT LAFT 1 TRÆLLHELLE 1 |RUNAR HEDDLE |1 SKIFERPLANK RUNAR PLANK TM

TM

TMTM

TM

TM

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 13


magasinet

Sølvi Manneråk, prosjektleder for Sirdalsdagene også dette året.

Sirdalsdager med kvalitet Vamp, Lars Monsen og Øystein Blyant er trekkplastre under årets Sirdalsdager.

Artister skal hentes og bringes, – gjerne også vartes opp. I tillegg kommer logistikken, selve riggingen av området, trafikk og parkering, plassering av salgsboder osv.

en det viktigste er at folk treffer folk. Sirdalsdagene er først og fremst et yndet møtested for sirdøler, hyttefolk og tilreisende. Når det er sagt, er det viktig å legge kvalitet i arrangementet. Derfor skal vi alltid ha kjente artister og foredragsholdere på plass.

– Det pleier å koke skikkelig sånn midt på dagen om lørdagen. Artistene har en tendens til å komme samtidig og da ringer telefonen ustanselig, forteller hun, glad for at hun i år har god hjelp av Eli Haugen i arbeidet med å få dugnadsflokken på plass.

–M

HOLDER I DET SELV MANGE DETALJER

Det sier prosjektleder for Sirdalsdagene, Sølvi Manneråk, som begynner å bli rimelig dreven i gamet. Hun har bistått eller selv dradd planleggingen av Sirdalsdagene opptil flere ganger, og trives veldig godt med oppgavene.

– Er dere mange som jobber med dette? Sølvi Manneråk smiler. – Jeg utarbeider et budsjett som styret i Sirdalsferie godkjenner. Når det er gjort, er resten opp til meg.

– Jeg liker folk, det er nok mest det.

– Bare deg?

Et arrangement på størrelse med Sirdalsdagene har utrolig mange detaljer som skal på plass. En ting er booking av artister og innsalg av standplasser, men disse skal videre følges opp både med informasjon og diverse.

– Planleggingen, ja. Men selve gjennomføringen hadde selvsagt aldri gått uten et omfattende dugnadslag.

14 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Lokalbefolkningen, og også noen «hyttedø-

ler», stiller som parkeringsvakter, billettører, artistverter osv. – En kjempegjeng! Sira Kvina pleier for eksempel å hjelpe til med selve riggingen noen dager før arrangementsstart. Slikt betyr mye.

MER FLEKSIBEL NÅ

– Men det meste av arbeidet skjer jo før selve arrangementsavviklingen? Hun smiler igjen – Jeg trives veldig godt med oppgavene og er vant til å jobbe på denne måten. Det er dessuten lettere nå når barna er blitt større og jeg i stor grad disponerer tiden til egne oppgaver og kan jobbe etter behov, forklarer hun. Prosjektlederstillingen er en 50 prosents stilling. I tillegg jobber Sølvi Manneråk som lærer ved Sinnes skule.

VENTER MINST 7.000

Det er i år 28. gang Sirdalsdagene går av stabelen, og Manneråk venter minimum 7.000 besøkende.


tenisagam

Heimelaga iskrem frå Sinnes!

På taket av Turistinformasjonen på Kvæven har det sommeren gjennom blitt reklamert for høstens Sirdalsdager.

UTSALGSTEDER: Joker Sinnes (GP), Fjellbutikken, Sirdalsdagene er først og fremst et yndet møtested for sirdøler, hyttefolk og tilreisende. Arkivfoto: Bethi Dirdal Jåtun

Livi (Tonstad), Sirikroks landhandel

– Publikumsrekorden er fra 2010, da var det indian summer og vi hadde rundt 11.000 besøkende. Et arrangement som dette er svært væravhengig. Folk kommer uansett, men det er lettere å velge Sirdalsdagene om været er godt.

ÅRETS NYHETER

Nytt av året er quiz i teltet på fredagen og loppemarked i infosenteret søndagen. I tillegg til bodene ute, fylles også husene på området med ulike salgsartikler. – HusflidSlaget og Litlestøl er på plass, det samme er Eli Haugen og Karin Tove Netland med sine produkter. Mellom 55-60 stands regner hun med det blir under årets dager. – Noen bestiller like oppunder fristen og noen ønsker å komme, men blir ikke gitt plass. Salgsbodene skal stemme overens med profilen på arrangementet, sier hun. – Vi vil ha kvalitet.

RIMELIG INNGANGSPRIS

Billettprisene lørdag har de siste syv årene ligget på stedet hvil. – 200 for voksne og 100 for barn. Hvem opererer med slike priser i dag? Jeg vet ikke om noen konserter med kjente artister der du får billettpriser på dette nivået. I tillegg har vi mange andre opplevelser og aktiviteter å by på – som også inngår i prisen, påpeker hun. Sirdalmagasinet · 4 / 2017 15


magasinet

Maria Leganger og Thomas Drotningsvik håper å kunne jobbe som vertskap på Ådneram også neste sommer.

God start for Ådneram Turisthytte Maria Leganger og Thomas Drotningsvik har stortrivdes som vertskap ved Ådneram Turisthytte denne sommeren.

R

overspeidernes beredskapshytte og Turistforeningens hytte på Ådneram har sammen drevet sommerens nye serverings- og overnattingstilbud i Sirdal. Maria og Thomas har sørget for booking, velkomst, romklargjøring, vasking, matlaging og servering til turister fra inn- og utland, til folk i alle aldre med ulike mål for oppholdet.

SØNDAGSMIDDAG

– Vi har ikke registrert hvor mange som har spist hos oss, men antall overnattinger siden vi åpnet dørene 17. juni, er godt 200, noe som betyr at vi har servert langt flere, forteller Maria som til vanlig er lærerstudent og strålende fornøyd med årets sommerjobb. Vi er inne i siste halvdel av juli. Det er søndag og klokken er 14.00. Sirdalmagasinet har bestilt middag som i dag er kjøttkaker i brun saus med ertestuing og tyttebærsyltetøy. Som regel starter ikke middagsserveringen før 16 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

17.00, men her gjelder det å legge til rette for alle som velger å komme innom, og Sirdalmagasinet er ikke de eneste som har sett for seg søndagsmiddagen på Ådneram Turisthytte denne søndagen. Mens vi inntar kjøttkakemåltidet ruller to eldre damer inn på tunet, også de på jakt etter noe varmt å spise, og like etter kommer en mor og sønn inn dørene, på vei hjem til Sandnes etter en helg i hytta på fjellet og klare for et varmt måltid før hjemturen. Et par unge jenter fra Tyskland stikker også hodet inn i matsalen, men er foreløpig mest opptatt av å få installert seg på rommet de har booket for natten.

NORDEN DOMINERER

Det er de norske turistene, sammen med turister fra Tyskland, Danmark og Sverige som dominerer, men også flere asiatiske land er representert når Maria og Thomas ramser opp de ulike nasjonalitetene som har utgjort sommerens gjesteliste så langt.

– Mange har allerede lovet å komme igjen, og flere har lagt ut bilder og hyggelige omtaler på sosiale medier, forteller de to som denne søndagen har registrert tre bookinger. – Men det kan fort bli flere. Vi har inntrykk av at mange stopper der det passer. De er på «road-trip» og tar ting som de kommer, alt etter vær og dagsform. – Er Kjerag målet for flertallet av overnattingsgjestene så langt? – Ikke i den grad vi kanskje hadde forventet. Selvsagt har en god del Kjerag i sikte, men like mange har kommet uten noen konkret plan og ber oss om råd i forhold til aktiviteter og turer.

OVERNATTINGSTILBUDET

Man kan få overnatting inkludert frokost helt ned i 255 kroner natten, – det er med Turistforningsrabatt.


m tteenniissaaggaam

– I Turistforeningens hytte, på fellesrom, påpeker Thomas. – For yngre folk er det helt kurant, legger Marie til.

UNN DEG NOE VAKKERT TIL HJEMMET!

Overnattingsprisene er noe høyere i Frikvarteret-hytta, som er nyere og har bedre fasiliteter og standard. Det dyreste overnattingstilbudet er familierom på Frikvarteret til en pris av 1440 kroner. – Vi har hatt fra to til mange-og-tjue rundt frokostbordet, forteller de to.

MENYEN

Matleveransene kommer fra ASKO hver fredag. – Så langt har vi alltid hatt nok mat og skulle vi trenge noe ekstra, har vi jo Fjellbutikken, smiler Marie. De tilbyr også lunsjretter. – Hamburgeren er svært populær. Den går det mye av. Mange av hyttefolkene i området har også fått med seg den, opplyser de to.

Kom innom oss på Håland - Vi har stort utvalg i tapet, gulv, maling, gardin og fliser.

Ellers serverer de hjemmelaget tomat- eller blomkålsuppe til lunsj, – og ferske vafler. Dagens kjøttkakemiddag er en gjenganger, ellers har de tilberedt ulike kylling- og fiskeretter.

VESTHAGEN 1, HÅLAND, BRYNE Tlf: 900 58 247 www.hus247.no

– Det meste hjemmelaget, sier de nærmest i kor.

EVALUERING I SEPTEMBER

– Jeg er egentlig fornøyd så langt, men vi er to parter om dette og må først ta en evaluering før vi bestemmer oss for hvordan vi skal legge opp løpet videre. Ivar A. Nøttestad i Roverspeiderne vil ikke uttale seg om et eventuelt tilbud i Ådneram Turisthytte neste år før de sammen med Turistforeningen har foretatt en evaluering av sommerens døgndrift på Ådneram. – Vi har for eksempel erfart at tallene tok seg veldig opp etter 7. juli, da utlendingene for alvor begynte å komme. Vegstengingen gjennom Dirdal har nok også gjort sitt til at trafikken har blitt mindre enn vanlig, det må også tas med i betraktning. Ellers har vi vært opptatt av å gjøre alt vi kan for å få fornøyde kunder som kan tale vel om oss til andre, sier han. Nøttestad regner med at de i løpet av september kommer til å ta en avgjørelse på hvordan de vil legge opp neste år. – Dette er jo veldig kjekt, så lysten til å fortsette er absolutt til stede.

NÅ SOM LADBAR HYBRID. Countryman blir den første ladbare og den mest drivstoffgjerrige MINI noensinne.

Ivar A. Nøttestad, Roverspeiderne. Sirdalmagasinet · 4 / 2017 17


magasinet

Fredrik og Anne Kristine Hess Olsen har hytte i Ådneram og skryter av sommerens nye tilbud på Ådneram.

Gjester i mange kategorier

–E

t flott sted! stråler Thomas Liebecke fra Leipzig i Tyskland som ankom Ådneram Turisthytte sammen med sønnen på ti i går ettermiddag og som skal bli til i morgen – i alle fall.

Turen videre går til Preikestolen, Trolltunga, Bergen, Jotunheimen og Geiranger. Det er fjell og fjord som teller.

HYTTEFOLKET

Søndagskoleforbundets leirsted på Omlid er ett av tre mulige

– Vi har fisket og gått litt i fjellet. Skal videre til Kristiansand, men likte oss veldig godt her, så jeg har ikke helt bestemt meg for når vi drar videre.

– Vi må gjøre alt vi kan for å støtte opp om dette! sier hun nærmest idet hun kommer inn i matsalen på Frikvarteret, Anne Kristine Hess Olsen, sammen med sønnen Fredrik. De har hytte i Ådneram og har tilbrakt en av mange helger på fjellet.

Kjerag Ho

Vi treffer ham i resepsjonen der han diskuterer turmuligheter med Thomas Drotningsvik som peker på kartet og forteller om de ulike alternativene.

– Vi bruker hytta hele året, sommeren er kanskje aller finest, sier hun energisk og anslår at de tilbringer mellom 30 og 38 av årets helger på hytta i Sirdal.

TYSKE VENNINNER

– Dette er jo et fantastisk tilbud, noe vi burde hatt for lenge siden. Jeg sa det med én gang: Dette skal vi støtte! Noe hun for så vidt allerede begynte med for noen år siden.

FAR OG SØNN

Ramona (30) og Jessica (26) fra den tyske storbyen Stuttgart ønsket en annerledes sommerferie og bestemte seg for Norge. To og en halv uke har de til rådighet, og Kjerag er definitivt en viktig del av turen. De er i ferd med å installere seg på rommet i andre etasje av Frikvarteret når Sirdalmagasinet treffer dem, – har kjørt turen fra Mandal og gleder seg til Kjerag-bolten i morgen. – Vi fant dette stedet på nettet og booket online, forteller de fornøyd. – Dette ser bra ut!

– Jeg eier en køyseng i dette huset, ler hun og forteller at Roverspeiderne hadde en innsamlingsaksjon blant hyttebeboerne da de satte opp Frikvarteret for noen år tilbake. – Kjøttkaker er helt topp. Det kan alle spise! Enkel og god mat, fastslår hun idet middagen kommer på bordet.

Ideen bak etableringen av Kjerag Hostel er en rimelig seng til aktivitetshungrige utlendinger, og arkitektene bak er Odd Kvinen og Cato Tjåland.

D

et er ikke utelukkende Roverspeiderne og Turistforeningen som denne sommeren har tatt tak i sommerens turiststrøm til Sirdal. Kort tid etter at dørene til Ådneram Turisthytte ble åpnet, dukket Kjerag Hostel opp med sitt tilbud.

RUNDT 80 SENGEPLASSER

Odd Kvinen, som i mange år har drevet Sirdal Huskyfarm, og som de siste somrene også har hatt stor suksess med Camp Sirdal, har nå utvidet samarbeidet med Cato Tjåland, som blant annet driver Fitcamp AS. Gjennom Kjerag Hostel tilbyr de to til sammen 80 sengeplasser fordelt på Sirdal Huskyfarm, Lunde skole og Søndagsskoleforbundets Omlid Feriesenter. – Vi har sju sengeplasser på farmen hos meg, Lunde skole har 42 og feriesenteret på Omlid 36 sengeplasser. Disse må utnyttes, fastslår Kvinen overfor Sirdalmagasinet.

FORSIKTIG START Thomas Liebecke fra Leipzig er begeistret over Sirdal og Ådneram. 18 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Ramona og Jessica fra den t yske storbyen Stuttgart skal besøke «The magic Rocks»; Kjerag, Preikestolen og Trolltunga.

De to samarbeidspartnerne har ikke gjort regning med at denne sommeren skal gi særlig avkastning.


tenisagam

Økning ved Sirdal Høyfjellshotell – Et belegg på 28 prosent kan vi selvsagt ikke si oss fornøyd med, men det er likevel gledelig å registrere en ti prosents økning i forhold til i fjor. Hotellsjef ved Sirdal Høyfjellshotell, Eirik Alexander Petersen, har hatt en god miks av utlendinger og nordmenn innom denne sommeren.

FLEST DROP INS – Noen bare for et måltid mat, andre for overnatting pluss pluss, sier han. Opplevelsen er likevel at brorparten av gjestene ikke planlegger besøket lang tid i forvegen, men booker seg inn dagen før eller samme dag som de ankommer. – De fleste har Kjerag som mål, opplyser han og legger til at de også har hatt mange drop ins til lunsj eller middag.

overnattingssteder i Kjerag Hostel.

stel åpnet i juni står klare og gjøre det så enkelt som mulig for turistene å få de opplevelsene de ønsker. Kjerag Hostel er først og fremst et sommertilbud. – Men også noe utover høsten, mener Kvinen.

Cato Tjåland og Odd Kvinen, duoen bak Kjerag Hostel.

– Vi fikk ikke lansert tilbudet før uti juni i år. De fleste turister hadde da for lengst lagt sine ferieplaner og foretatt sine bestillinger, men vi har hatt noen sporadiske gjester og regner med at tallene vil ta seg betraktelig opp neste sommer, mener Kvinen. En plass på Kjerag Hostel bookes via kjeraghostel.no der det opereres med ulike priser alt etter hvilket tilbud gjestene foretrekker. Det rimeligste alternativet er på 250 kroner natten.

NYTTIGGJØRE SEG TOMME SENGER

– Ideen er å organisere tomme senger og holde kostnadene nede. Ingen utlendinger kommer til Norge på grunn av overnattingsfasilitetene, – de kommer for å være i aktivitet. Vår tanke er derfor å tilby et rimelig overnattingstilbud i senger som allerede

Vinterstid må imidlertid turistene finne andre alternativer, for da er de tomme sengene opptatt.

SIRDAL HELE ÅRET

– Vi må tenke Sirdal 12 måneder i året, ikke bare tre, fastslår Kvinen. – Med kortere vintre og mange interesserte utlendinger, må vi legge til rette for aktivitet hele året gjennom. For sin del har han jobbet mot det utenlandske markedet i lengre tid og opparbeidet seg en stor kontaktflate, noe også Huskyfarmens samarbeid med den tyske friluftsskolen på Lunde gjenspeiler.

– Hva har dere servert? – I tillegg til a lá cartemenyen med tre forog hovedretter, samt to desserter, har vi også tilbudt gjestene en egen «barmeny» med småretter som entrecôte med pommes frites, fish and chips, hamburger og pastasalat, opplyser han.

AIRBNB NYTT – Vi har holdt åpent hver dag fra midten av juni, forteller Petersen som i sommer la ut to av leilighetene ved hotellet på Airbnb for å se hvilken effekt det ville ha i forhold til den mer tradisjonelle hotellbookingen gjennom booking.com. – Så langt har bare utlendinger benyttet seg av tilbudet. Vi har ikke hatt fullt opp hele sommeren, men responsen har vært relativt god, sier han, noe som trolig gjør at han kommer til å fortsette med dette videre. – Håpet er at vi skal få til en jevn beleggsøkning, men det fordrer at vi til enhver tid må være på og lydhøre for gjestenes ulike innspill og ønsker, er hans erfaring så langt.

– Det handler som relasjoner, dette. Jeg har nå for eksempel besøk av flere foreldre og barn som tidligere har gått på skolen her, opplyser han. Sirdal Høyfjellshotell. Flere gjester enn i fjor sommer. Sirdalmagasinet · 4 / 2017 19


magasinet

Sirdal videregående:

Samarbeider med Olympiatoppen

Rektor ved Sirdal videregående, Johan Vesteraas, gleder seg over det nye samarbeidet med Olympiatoppen.

Elever som satser på idretten sin og som har ambisjoner om å nå verdenstoppen, vil fra og med i høst kunne få et mer personlig tilpasset opplegg ved Sirdal videregående skole

– Tilbudet gjelder skiskyting og langrenn, presiserer han, og de elevene som blir tatt opp i programmet får anledning til å fullføre videregående på fire år istedenfor de normerte tre, dersom de ønsker det. Skolen har også et studietilbud innen breddeidrett, med fokus på fotball, men der flere sportsgrener inngår.

– Tidligere hadde vi toppidrett fotball, noe som er blitt erstattet med breddeidrett fotball, for å kunne favne flere, forklarer han. Tanken er blant annet at dette skal gjøre det enklere for ungdommene i bygda å velge Sirdal videregående skole framfor andre videregående skoler i Agder eller Rogaland.

–M

arte Olsrud og Lars Helge Birkeland, som begge fikk kongepokalen under NM i skiskyting sist vinter, har begge vært elever her ved skolen og er begge gode eksempler på utøvere som har trent seg opp over lang tid.

TOPP OG BREDDE

Skolen har det siste året jobbet målrettet for å få på plass avtalen med Olympiatoppen, noe rektor er stolt over at de er kommet i mål med. Han tror dette er et viktig skritt for å få Sirdal videregående fram som et attraktivt tilbud for stadig flere unge, dyktige idrettsutøvere. 20 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Eliteløperne Marte Olsrud og Lars Helge Birkeland har begge gått ved Sirdal videregående.


tenisagam

Flere av elevene ved Sirdal videregående skole har store ambisjoner.

VIKTIG FOR HELE SKOLEN

At den videregående skolen på Tonstad nå tilbyr spissa toppidrett innen skiskyting og langrenn, betyr ikke minst at Olympiatoppen kommer til være tettere på både trenere og elever, noe Vesteraas mener blir et gode for skolen også totalt. Den helsemessige biten, som Olympiatoppen kaller «Sunn idrett», blir også en viktig frukt av dette. – Vi har også et svært godt samarbeid med helsesøster i kommunen, legger rektoren til.

i helgene. Tørkeskap til klær og sko og god plass til treningsutstyr og -tøy hører også med, beskriver Vesteraas.

TRENINGSFASILITETENE OPPGRADERES

Samtidig som Vesteraas og co. har jobbet for å få på plass samarbeidet med Olympiatoppen, har de også jobbet for å få midler til oppgradering av treningsfasilitetene ved skolen. Ny rulleskimølle og skytehall med elektroniske blinker er på plass og allerede i bruk, noe Vesteraas mener vil bety mye ikke minst for treningsgleden.

KOMMUNENS VIKTIGE ROLLE

Johan Vesteraas roser Sirdal kommune for måten de har valgt å legge til rette på, slik at skolen skal kunne tilby elevene et så godt tilbud som overhodet mulig. – Kommunen driver blant annet elevheimen, internattilbudet som er et trygt fundament for skoleoppholdet til de mange ungdommene som allerede som 16-åringer forlater hjemmet. Her er det i ukedagene bemanning døgnet rundt, matservering og gode fasiliteter. Hvert rom har i tillegg til bad også et lite kjøkken der ungdommene kan lage seg mat

GODT KVALIFISERT LÆRERSTAB

Det er 19 ansatte ved skolen, 13 av dem i såkalt pedagogiske stillinger. – Flere av de pedagogiske stillingene er deltidsstillinger, oppgir rektoren og legger til at de nå har en svært godt kvalifisert lærerstab. I forbindelse med satsingen på spissa toppidrett har de dessuten ansatt en ny idrettslærer, som blant annet har bakgrunn fra Meråker og Steinkjer. Rundt 70 elever startet nylig skoleåret ved Sirdal videregående denne høsten. Likevel:

– Vi skulle gjerne hatt flere. Planen er å jobbe mer aktivt med markedsføringen dette skoleåret, og ikke minst besøke idrettslag på steder de ikke ha hatt nevneverdig rekruttering fra tidligere.

SAMME TRENER PÅ SKOLEN OG I FRITIDEN

– Elevene våre er et positivt innslag i lokalsamfunnet, og samarbeidet med idrettslagene her gjør at trenerne ved skolen også er ansatt i Sirdal og Tonstad idrettslag, noe som betyr at elevene følges opp av den samme treneren både på skolen, i fritida og når de deltar i ulike konkurranser. Feed Skiarena er en avgjørende del av skoletilbudet. – Det er også en styrke for skitilbudet ved skolen at skiarenaen på Tjørhom blir oppgradert med ny standplass og bedre løyper. Det gir elevene våre enda bedre muligheter til å trene med snø under skiene, påpeker rektor.

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 21


magasinet

Stadig flere benytter Turistforeningens hytter i Sirdal Taumevatn, en av de mest populÌre hyttene ikke bare i Sirdal, men blant samtlige av hyttene til Stavanger Turistforening. Foto: Odd I. Worsøe 22 Sirdalmagasinet ¡ 4 / 2017


tenisagam

Pilene peker oppover for Stavanger Turistforening. Såvel medlemstall som hyttebesøkene øker, og hyttene i Sirdal er blant de best besøkte.

–I

fjor var det registrert 1.292 overnattinger i hytta ved Taumevatn, noe som er et høyt tall i vårt system, sier Preben Falck, daglig leder av Stavanger Turistforning. Av de i alt 11 hyttene Turistforeningen har i Sirdal, er Taumevatn den mest populære, men også de øvrige selv- og ubetjente hyttene i Sirdal benyttes i stor grad av både fastboende og turglade rogalendinger.

STF-hytter i Sirdal BLÅFJELLENDEN Opp fra Hunnedalen, gå videre til andre turisthytter eller til Månafossen. Ubetjent, 28 sengeplasser

BØRSTEINEN Kun et kvarters gange fra veien mellom Ådneram og Lysebotn. Ubetjent, 12 sengeplasser

GRAUTHELLER Koselig hytte for barnefamilier. Badekulp om sommeren. Selvbetjent, 30 sengeplasser

KRAFTIG ØKNING

Mens Turistforeningen fra årtusenskiftet og fram til 2012 opplevde en svak nedgang i bruken av hyttene, erfarer de nå kraftig vekst. Både medlemstall og hytteovernattinger øker. Hva mener Falck er årsaken? – Folk ønsker å være i aktivitet. Stadig flere er opptatt av sunnhet, helse og trening. Å gå i fjellet er et svar på dette. Det er et miljøvennlig alternativ, og mange velger også fjellet som feriemål.

HYTTENE SOM TURMÅL

Ifølge Falck benytter også mange hytteeiere i Sirdal Turistforeningens hyttetilbud i fjellheimen: – Hyttene våre er populære dagsturmål. Mange foretrekker å spise nisten sin i hytteveggen eller inne i hytta om været ikke er det mest behagelige, tall som ikke gjenspeiles i hyttstatistikken vår, legger han til. – Jeg tror nok også flere hytteeiere i Sirdal legger ut på lengre turer og overnatter enten i telt eller i hyttene våre, fortsetter han.

HEIBERGTUNET STOREVATN Et «høyfjellsmuseum» med masse spennende historie i veggene. Selvbetjent, 26 sengeplasser

KRINGLEVATN Et frodig, fiskerikt område, langs gammel ferdselsvei mellom Setesdal og Lysebotn. Selvbetjent, 28 sengeplasser

LANGEVATN Kombinér turen til Kjerag med overnatting. Tre timer å gå fra Kjeragbolten. Selvbetjent, 28 sengeplasser

LITLE AURÅDAL En god dagsetappe å gå fra Grautheller, Nilsebu, Storsteinen eller Lysebotn. Selvbetjent, 28 sengeplasser

SANDVATN JOBBER MED KJERAG

Interessen for Kjerag har nærmest eksplodert de siste årene, noe også Turistforeningen aktivt

Skihytte nummer én, og en av STFs mest besøkte sommerhytter. Nær byen! Ubetjent, 26 sengeplasser

STORSTEINEN Hytta ligger mellom to svære kraftmagasiner: Blåsjø og Svartevatn. Reinsdyrtrekk. Selvbetjent, 28 sengeplasser

Vi jobber for å få på plass et betjent hyttetilbud i Kjerag. Det er en relativt komplisert affære, men så snart vi har sikret oss finansiering, vil dette arbeidet få enda høyere prioritet

TAUMEVATN Populær hytte, sommer som vinter. Svært egnet for barnefamilier. Lett terreng. Selvbetjent, 40 sengeplasser

ÅDNERAM ANNEKS Lillebroren til stor utleiehytte vegg i vegg. Populært springbrett rett ved bilveien. Ubetjent, 14 sengeplasser Sirdalmagasinet · 4 / 2017 23


magasinet

prioritet, sier han. Trolig blir det ikke byggestart før tidligst i 2020. – Det viktigste nå er å få finansieringen på plass. Vi trenger eksterne støttespillere og jobber nå med det. Falck mener mye av grunnen til den store tilstrømningen til Kjerag ikke minst skyldes sosiale medier. – Motivet på bolten er det ultimate Facebookbildet, smiler han.

ÅDNERAM RUSTES OPP Daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falch, er svært godt fornøyd med utviklingen. Foto: Vikingfoto, Marius Dalseg Sætre

forholder seg til. Denne sommeren valgte de derfor å betjene Ådneramsanlegget sammen med Roverspeidernes Frikvarteret, et samarbeid som trolig også vil fortsette neste sommer. Men Preben Falck og Turistforeningen har større planer for Kjerag-området: – Vi jobber for å få på plass et betjent hyttetilbud i Kjerag. Det er en relativt komplisert affære, men så snart vi har sikret oss finansiering, vil dette arbeidet få enda høyere

24 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Vedlikehold av hyttene er en pågående prosess og foregår jevnt og trutt. Noen ganger må imidlertid større grep til, og denne gangen er det hytta i Ådneram som står for tur. Neste år oppgraderes toaletter og bad. – Med såpass hard bruk av hyttene våre, er det stadig småting som må gjøres. Nå er det imidlertid på tide å gjøre en litt større jobb i Ådneram, sier Falck. I motsetning til de øvrige Turistforeningshyttene i Sirdal, har hytta på Ådneram tradisjonelt vært lite besøkt sommerstid. Om vinteren, derimot, er den så

å si fullbooket, noe som for så vidt er et avvik fra Turistforeningens hyttestatistikk. Tallene viser nemlig at det er i sommermånedene Turistforeningens hytter er mest besøkt. – Totalt sett hadde vi i fjor rundt 6.000 overnattinger vinterstid og 17.000 i sommermånedene, oppgir Falck som kaller Sirdal et kjerneområde for Turistforeningen.

SIRDAL SENTRALT

– Sirdal er å regne som et nærområde for hele Nord-Jæren og er derfor sentralt for oss, noe som også gjenspeiler seg i det antall hytter vi har anlagt der. Stavanger Turistforening:

Medlems- og besøksutvikling År 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Medlemstall 25.823 24.028 23.045 22.985 22.995 22.624 22.894 22.138 21.374 20.632 19.602

Overnattinger 22.042 18.143 16.622 16.809 15.307 18.387 18.398 17.198 18.134 18.387 18.398


DEN BESTE VEIEN ER IKKE ALLTID DEN RASKESTE Med en rekke design-, kapasitet- og teknologioppgraderinger er Nye Ranger klar til å styrke dette omdømmet. Den har vist at den duger under ekstreme forhold, at den holder samme høye nivå når det gjelder ytelse og drivstofføkonomi, samtidig som den har en rekke smarte teknologier og en tøff stil.

RIMELIG, ROBUST ELLER TØFF – VALGET ER DITT! FORD RANGER 160HK Limited Automat & AWD Serviceavtale inkludert!

WILDTRACK Automat AWD Serviceavtale inkludert!

FORD RANGER 200HK

FORD RANGER 200HK DELTA

Kr 3 240,- /mnd. eks. mva.

Kr 3 505,- /mnd. eks. mva.

Kr 5 800,- /mnd. eks. mva.

Startleie kr 39 698,- | Rente 2,49 % 3 år og 45 000 km

Startleie kr 47 796,- | Rente 2,49 % 3 år og 45 000 km

WILDTRACK Automat AWD Serviceavtale inkludert!

Startleie kr 63 289,- | Rente 2,49 % 3 år og 45 000 km

Månedsleie er oppgitt eks.mva. Leieperiode 36 mnd, 45.000km. Frakt – og leveringskostnader inkludert. Forskuddsleie er oppgitt eks.mva. Rente 2,49% uten krav til egenkapital. Forutsetter kredittgodkjenning fra Ford Credit. Avbildede modeller kan avvike fra annonsert versjon. Forbehold om trykkfeil og endringer i priser og vilkår.

Kverneland Bil Bryne Eskervegen 7 51 77 82 82

Kverneland Bil Ford | Bilhuset Vestre Svanholmen 9 51 84 03 00

kvernelandbil.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 25


Portrettet

Skaper musikk i Sirdal

Hun var på jakt etter et sted i Sirdal, hadde egentlig vært det over flere år, da dette røde huset på Tonstad dukket opp.

Samtlige av låtene på det nye albumet til Elin Furubotn, som slippes 6. oktober, er blitt til i skrivestuen i Indregarden på Tonstad.

–J

eg liker godt Sirdal. Liker å gå i fjellet, lete meg fram til nye stier og terreng, – bade i den iskalde elva og etterpå gå inn for å skrive. – For et liv...! Jeg elsker det!

TILBAKE TIL RØTTENE

I et toetasjers rødmalt hus ingen helt vet alderen på, med sjarmerende ujevnheter og fargesterke gjenstander, med utsikt til fjell og trær og med klukkende toner fra elva like nedenfor, skaper hun tekster og melodilinjer, 26 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

– helst med gitaren som utgangspunkt, men en synth og en djembe (red.anm.: Tromme) i den lille stua viser at hun innimellom også benytter andre instrumenter når hun komponerer. – Jeg finner roen her. Det er noe med å komme tilbake til røttene. Selv om foreldrene ikke bor på Tonstad lengre, har hun likefullt røttene sine her. Som nummer to i en søskenflokk på tre, alle jenter, kom hun til Tonstad som 5-åring.


tenisagam

Elin Furubotn trenger tid alene på hytta, men inviterer veldig gjerne med seg flere – innimellom.

Hun lar seg inspirer i Sirdal. Elin Furubotn skaper både tekster og melodier i sin røde skrivestue på Tonstad.

Svein Tang Wa og Gunnar Roaldkvam er gode kolleger og samarbeidspartnere.

Faren, som er elektroingeniør, hadde fått jobb ved Sira Kvina, som på den tiden var i kraftig utvikling, og trengte fagfolk.

LOKALSAMFUNN I LOKALSAMFUNNET

– Vi bodde i et av Sira Kvina-husene, sier hun. Kraftselskapet lokket med eneboliger, og mange kom. De tilreisende fagfolkene og deres familier utgjorde nærmest et eget lite lokalsamfunn i det allerede eksisterende lokalsamfunnet.

– Vi utviklet vår helt egen dialekt. Minnet fremkaller et varmt smil, ikke av de bredeste, som hun også rundhåndet byr på, men et smil likt det som ønsket meg velkommen i døra denne formiddagen før en noe bekymret rynke i pannen overtok da hun skjønte at jeg ikke bodde på Tonstad, men hadde kjørt halvannen time i bil for å komme hit.

SYKEPLEIEREN

– Hadde jeg visst det skulle jeg hatt vaflene klare, kommer det i en klang av lett ironi, som et lite skall over oppdragelsen fra mor som selvsagt ville ha sørget for at gjesten fikk noe ferskt på bordet. Gjende-kjeks, kaffe og frukt er tydeligvis under den moderlige standarden, i alle fall når det gjelder servering til folk langvegs fra. Et stykke uti samtalen, innimellom videregående i Flekkefjord, sykepleierutdanningen Sirdalmagasinet · 4 / 2017 27


magasinet

De siste årene har hun samarbeidet med blant andre Morten Abel.

Det var i forbindelse med utgivelsen «Nærme meg det nære» at Elin Furubotn for første gang samarbeidet med Abel. – Jeg kjente ikke Morten fra før av, men vi fant raskt tonen og det kjentes både naturlig og godt å videreutvikle samarbeidet med ham, sier hun i sommerlyset som skinner inn gjennom vinduet bak henne.

PÅ TURNÉ

22 konserter er allerede planlagt utover høsten, den ene av dem i Sirdal. Biter fra et rikholdig artistliv gjenspeiles på veggen i hytta.

ved Saniteten i Stavanger og musikklivet på Tonstad, bryter hun seg selv av: – Vil du ha et knekkebrød? Jeg har knekkebrød. Og når jeg skal dra: – Du må innom bakeren på veien. Lov meg det. Tenk at jeg ikke hadde noe...

EKTHET OG GLEDE

Hun har et stort omsorgsgen, Elin Furubotn, som er utdannet sykepleier og har jobbet ved flere ulike poster og institusjoner oppigjennom, blant annet som psykiatrisk sykepleier og som assisterende leder av en demensavdeling. – Vi sang mye sammen. Følelsene er fortsatt der. Selv om demente mister taleevne og språk, vekker sangene til live følelsene, og da kommer også gleden fram. Den ekte gleden. Som Elin Furubotn er opptatt av. Både det som er ekte og det som gjør oss glad. Hun skriver om det i flere av sangene sine.

SAMARBEIDET MED MORTEN ABEL – Jobber du alltid alene?

– Ja, jeg har alltid gjort det. Men ikke fordi jeg er spesielt sær. Jeg har bare ikke prøvd å komponere sammen med andre så langt. Når sangene skal produseres, – ikles tonefølge og sound, kommer imidlertid flere på banen. På det nye albumet som lanseres nå i høst har hun jobbet tett med Morten Abel og Børge Fjordheim. Platen er da også spilt inn i deres studio på Tau Scene i Stavanger. 28 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

– Vi kommer til Sirdal Kulturhus den 25. oktober, tror jeg det er. Hun forteller at hun alltid har drevet med musikk. Begynte allerede som barn og fortsatte som tenåring og ungdom. Som voksen valgte hun å safe. Musikken kom alltid i tillegg til noe annet, ved siden av, om og når det ble tid. – Som sykepleier kunne jeg jobbe mye i perioder og mindre i andre, forklarer hun. For fire-fem år siden tok hun imidlertid steget fullt ut. I dag jobber hun som musiker på fulltid. – Når du først slipper opp, får du også den energien du trenger til å klare det, sier hun. I vinter flyttet hun fra Stavanger til Oslo. – Jeg hadde lyst til å bo i en storby. Dessuten er plateselskapet mitt i Oslo, promoselskapet og mange av de folkene jeg jobber med.

FINE FOLK PÅ TONSTAD

Sanggleden utviklet hun hjemme, sammen med foreldre og søstre. – Vi sang mye, ofte femstemt... Og så var det organisten på Tonstad: – Hanne Fodstad, en fantastisk dame. Også hun tilflytter. Hun startet blant annet jentekoret her i bygda, – en skikkelig kul dame som betydde mye. Og så var det Sindre Eide, presten som kom hit og startet ten sing, som sørget for at jeg fikk dra på seminar, lære å spille bassgitar... Oppveksten i Tonstad har betydd mye for hennes musikalske fundament, sier hun. Og nå, med skrivestuen samme sted, er Tonstad blitt selve arnestedet.


tenisagam

NYE KVINEN BYGGES NÅ!

DNT Sør ønsker alle i Sirdal velkommen til nye Kvinen!

HYTTENE VIL ÅPNE HØSTEN 2018

Det blir en god del konserter i løpet av et år. (Faksimile)

Bli med på dugnad – vi trenger folk! Innspill og gode ideer ønskes velkommen!

Det nye albumet som lanseres 6. oktober er i sin helhet komponert i den røde skrivestuen på Tonstad, inspirert av natur og fjell og med gjenklanger fra viktige barne- og ungdomsår i bygda, der musikken hadde en stor og viktig plass. 38 12 07 50, mail.dntsor@dnt.no, www.dntsor.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 29


Midtsidehytt

Du treffer oss på stand på Sirdalsdagane 1.-3. september Visning i demohyttå vår på Brendeheia lørdag 2. og søndag 3. september kl. 14-15


www.sinneshytta.no

Fotograf: Sindre Ellingsen


Vi tre ff Sirdal es på s 1.-3. s dagene eptem ber

Skal du selge eller kjøpe hytte i Sirdal? EiendomsMegler 1 er den desidert største aktøren på salg av fritidseiendommer i Sirdal, og har hatt posisjonen som markedsleder i en årrekke. Det betyr at vi kommer i kontakt med en stor andel aktuelle kjøpere og selgere i området. Vi har filmet store deler av Sirdal med drone, og ligger din eiendom i et av de aktuelle områdene, benytter vi filmen i annonseringen.

Dan Chruickshank, Sandnes Eiendomsmegler MNEF tlf: 41 41 66 31 dan.chr@em1.no

32 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Kjetil Helland, Stavanger Megler MNEF tlf: 993 55 219 kjetil.helland@em1.no

Anne Havsø, Egersund Megler MNEF tlf: 481 12 584 anne.havso@em1.no


Hyttetomter ved Ålsheia skisenter kommer for salg i 2017.

Tlf 970 88 111 // post@soleiknuten.no // soleiknuten.no

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 33


Fjellturer

Den barnevennlige turisthytta er målet for turen til Børsteinen. Foto: fjell-vandring.net

Børsteinen Turisthytte Enkel fottur fra Lysebotnvegen

Ifølge nettstedet fjell-vandring.net føyer Børsteinen seg inn i rekken blant mange barnevennlige turisthytter. Kort avstand

fra vei gjør dette til et populært turmål for hele familien, spesielt sommer og tidlig høst. Terrenget er lettgått og oversiktlig. For de badelystne er det bare å kaste seg uti det store Børsteinsvatnet. Kanskje litt kaldt nå, men det går fortsatt an. En kjekk tur for både store og små!

TID OG LENGDE

Tid: 15-20 minutter én vei, i tillegg kommer eventuelle pauser Lengde: 950 meter én vei (stigning på 28 meter) Høyde: Børsteinen Turisthytte 870 m.o.h Anbefalt fottøy: Fjellsko/vanntette joggesko.

LANDSKAP & TERRENG

Hengebroen «forsvinner» i vintersesongen, mellom 15. oktober og 1. juli. 34 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Fra parkeringslomme langs Lysebotnvegen og inn til Børsteinen er det cirka 950 meter. Hele etappen er lettgått, – også for små barneføtter. Landskapet er oversiktlig og det er ingen store stigninger. Terrenget veksler mellom små tjern, lyng- og gresskledde flater samt fjell og svaberg.

OBS! For å komme til Børsteinen fra Lysebotnvegen må man over ei hengebro. Brua tas inn i vintersesongen, fra rundt 15. oktober til 1. juli.

MERKING & SKILTING

Fra parkeringsplassen og bare få meter ut i terrenget møter en skiltet mot Børsteinen. Følg skiltets retning og de mange T-merkingene mot hytta. Hele turen er både T-merket og skiltet.

PARKERING

Parkering langs Lysebotnvegen i veilomme langs Fv986. Like før Ådneram er det skiltet til Lysebotn og Øygardstøl, sving av til venstre og fortsett på Fv986 mot Lysebotn. Fra veikrysset må en regne ca 20 minutter på den kronglete, men flotte «veitraseen» som er ca 12,5 km lang opp i terrenget. Det er ingen bilskilt langs Lysebotnvegen som viser til Børsteinen. Derimot står klassiske «DNT-stiskilt» (treskilt) bare få meter unna bilveien. Det er to veilommer til parkering, – en på hver side av veien. GPS posisjon N59 02.477 E6 47.929.


En mer krevende, men fantastisk tur, er rundturen opp til og ned fra Hilleknuten. Foto: fjell-vandring.net

Topptur til Hilleknuten Krevende rundtur fra Fidjeland skitrekk

Hilleknuten ruver 1209 meter over havet og er en av Sirdals mest populære toppturer. Fra Fidjeland skitrekk går det relativt bratt opp mot toppen, men en får definitivt «belønning for strevet». Den enorme utsikten er virkelig et skue for øyet og må oppleves! Rundturen går i et åpent og spennende landskap, i tillegg er runden både merket og skiltet.

pen, her er det en forholdsvis brei og god vei/ sti. Fjelltrekket fortsetter oppover. Mellom mast 7 og 8 følges de røde merkene inn mot en ny sti mot Svartupstjødn. Stien går i kloss hold med deler av Svartupstjødn og terrenget flater ut. Utsikten fra den 1209 meter over havet høye fjelltoppen er fantastisk.

NEDOVER IGJEN TID OG LENGDE

Tid: Sett av 3,5 timer på den totalt 12,6 km lange rundturen. Lengde: 12,6 km rundtur (Stigning 714 meter) Merket: Ja (skiltet og rødmerket) Terreng: Sti, snaufjell og terreng (godt fottøy er nødvendig, f.eks. lave fjellsko) Vanskelighetsgrad: Krevende Høyde: Hilleknuten 1209 m.o.h

LANDSKAP & TERRENG

Det stiger bratt første del av turen. Stopp opp og nyt utsikten! Det er langt og bratt opp. Første etappe følger T-trekk-traseen til top-

Det er nydelig nedover i Sandtjørndalen. Stien er godt rødmerket og normalt er det enkelt å finne frem. Fra Jogledalen går veien til høyre ned mot Sirdal Høyfjellshotell. Terrenget er for det meste åpent og lettgått, men noen steder er stien mindre synlig og en får gjerne en følelse av at en går mer i terrenget enn på stien. Uansett, de røde merkene er godt synlige og viser vei. I Sandtjørndalen kan en nyte lyden av bekkesildring idet en går på de blankskurte svabergene.

Nettstedet fjell-vandring.net har testet ut det meste av fjellturer i Sirdal og angitt vanskelighetsgrad, beskrivelser av terreng osv. Begge disse turene er gjengitt med tillatelse fra nettstedet.

Det anbefales å stoppe opp undervegs, for riktig å ta inn naturen og de fantastiske omgivelsene.

Nede i Jogledalen flater terrenget betydelig ut. Gunnarskvæv passeres og Joglestøl er neste. Stien er tydelig og det er greit å gå her om en følger de røde merkene. Langs stien er det flere myrlendte partier. Tregrensa er nådd og stien slynger seg mellom bjørketrær ned mot hyttefeltet ovenfor hotellet. Deretter passeres en stor parkeringsplass og videre går turen på asfalt ned til hotellet og skitrekket.

PARKERING

Ved Fidjeland skisenter like ved Sirdal Høyfjellshotell. Sirdalmagasinet · 4 / 2017 35


Dette kan vi Vi har solgt fritidseiendommer i Sirdal i årevis. Våre meglere har unik lokalkunnskap om hytteområder, turløyper, skiforhold og det som fjellet ellers byr på. Skal du selge eller kjøpe fritidseiendom i Sirdal, er det lurt å snakke med noen som er godt kjent og kan markedet. Ikke nøl med å ta kontakt.

Kom innom våre kontorer

36 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Andreas Dalmar 982 81 671

Ring oss 05560

Kontakt oss på emvest.no


tenisagam

Jakten på skogens gull

Skogens gull er den kalt, kantarellen, som er en svært karakteristisk soppsort og som du kan finne flere steder i Sirdal.

Sankere oppgir nødig sine hemmelige plasser, men her er rådene dersom du jakter på kantarell i Sirdal.

S

kogens gull, kantarellen, ettertraktet og lett gjenkjennelig, er utvilsomt den mest populære matsoppen i Norge. Ikke bare smaker den godt, den ser også innbydende ut med sin særegne vakre eggegule farge.

I SEPTEMBER/OKTOBER

Traktkantarellen har gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside, og gul stilk. Den er tynnkjøttet, hul og dypt traktformet med mild lukt og smak. Den kommer sent i sesongen, gjerne i september/oktober, og egner seg godt for tørking; 40-50 grader med stekeovnsdøren på gløtt. Et viktig kjennetegn på ekte kantarell er de nedadgående «ribbene» som løper ned langs stilken, den karakteristiske gulfargen og hatten som er nedtrykt i midten.

– gjerne blandingsskog med disse treslagene. Men, har du flaks kan du slumpe over store grupper med kantarell også i ung granskog.

SKYGGE, VANN OG MOSE

Disse stikkordene er gode «mantra» når du leter etter kantarell. Det er liten vits i å oppsøke solvendte skråninger, det er i skyggesiden du skal lete. Husk at sopp trenger fuktighet. Mosekledd grunn er bra, gjerne med innslag av steiner og gress. Kantarellen trives godt på kanten av opptråkkede stier og grusveier. Så, finner du en «øde» grussti midt inne i blandingsskog, med mosekledd grunn hvor en liten bekk renner langs stien, kan du risikere å gjøre rent bord…

OPPTRER GRUPPEVIS

Når du først har funnet én kantarell, finnes det som regel flere i nærheten. Kantarellen opptrer som regel gruppevis. Ta deg tid til å finkjemme de nærmeste kvadratmeterne rundt «funnstedet». Det kan ofte være vanskelig å få øye på artsfrendene der de gjemmer seg under blåbærlyng og nede i mosen. Kikker du litt nærmere kan du bli forbløffet over hvor mange du kan finne på ett sted.

INGEN SKOG, INGEN KANTARELL

Kantarellen lever i samspill med røttene til bar- og løvskog. Gode steder å lete er i gammel, næringsfattig gran- og bjørkeskog,

ÅR ETTER ÅR

Kantarellen vokser på de samme stedene år etter år. Det betyr at jo flere år du har plukket

kantarell, jo lettere blir jobben. Husker du stedet du fant en fin gruppe kantareller sist høst? Ta turen tilbake i år. Sjansen er stor for at du finner like mange om det ikke har vært noen der før deg da… Kilde: Mattips.org

Soppsteder i Sirdal Flere områder rundt Tonstad har fine turløyper med mange muligheter til å finne sopp. FINNSNESBAKKANE opp mot skytebanen, her ligger en skogsvei til høyre med gode muligheter for å finne sopp. SELANDSBRUA til GUDDAL: I dette området er en fint rydda sti der det er fredelig å gå langs elva fra Seland. Veien er rundt 5 km lang. FRA ELEVHEIMEN på TONSTAD på østsiden av elva kan man gå via bygdeveien opp mot Fela, på soppjakt. Ved SAGBRUKET på Tonstad ligger en skogsvei det går an å følge innover. FINSÅ KRAFTSTASJON: Her ligger en skogsvei fin å følge for å finne sopp. Sirdalmagasinet · 4 / 2017 37


magasinet

Soppguide:

Verdt å vite Det finnes flere tusen sopparter i Norge. Mange av dem er ufarlige, men det finnes sopp som er så giftig at selv en liten smakebit kan føre til alvorlig forgiftning. Plukk kun sopp du er sikker på hva er. Gjør research før soppturen, gjerne på nett – og ta med soppbok. Si aldri hvor du plukker soppen din. Et godt tips er at sopp trives i gammel skog. Jakt de fineste eksemplarene. Benytt riktig utstyr. Det finnes egne soppkniver med børste på som er veldig OK å bruke. Børst av mesteparten av jord og skitt med en gang, så blir rensingen mer lystbetont når du kommer hjem.

Foto: godt.no

Slik fryser du soppen. Skal du lagre soppen, må den foredles. Det vanligste er å tørke den eller å forvelle den i kokende vann noen minutter for så å fryse den. De holder i fryseren i flere år.

Kantarell Carbonara

Slik tørker du sopp. Det enkleste er å bruke stekeovn, 40-50 grader med døren på gløtt, alt fra 2 til 7 timer alt etter størrelsen på soppen.

En smakfull, men enkel rett der du kan benytte dine selvplukkede kantareller er kantarell carbonara. Her er oppskrift til fire.

Sjekk etter mark og råte. Soppen bør skjæres i to etter plukking – dette for å oppdage eventuelle mark som kan ha bolig inne i soppen.

INGREDIENSER 400 g pasta, gjerne linguine 400 g kantareller, rensede 2 fedd hvitløk, finhakket 1 dl hvitvin 2 dl fløte Parmesan, revet (evt. annen smaksrik ost) 1 ss timian, hakket frisk (eller 1 ts tørket timian) 4 ss bladpersille, hakket, og/eller gressløk 4 skiver spekeskinke, store 4 stk eggeplommer

SLIK GJØR DU Legg skinkeskivene på et stekebrett med bakepapir og sprøstek skinken i ovn ved 180 grader, – det tar ca. 10 minutter. Avkjøl og knekk opp skinken i små biter. Stek soppen gyllen i smør. Tilsett hvitløk og hvitvin. La det koke til halvparten av væskemengden har fordampet. Tilsett fløte og kok til det tykner noe. Rør inn osten, smak til med salt og pepper og ha i urtene. (Bruker du tørket timian kan du ha det i når du steker soppen).

Traktkantarellen finner du i september/oktober.

38 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Kok pastaen og la vannet renne av. Bland den kremede soppen sammen med pastaen. Anrett og topp med en eggeplomme. Dryss over sprø skinke og riv gjerne over litt ekstra ost til slutt. (Kilde: godt.no)


SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

Sirdal kommune Rådhuset 4440 TONSTAD Telefon 38 37 90 00 www.sirdal.kommune.no Følg oss gjerne på facebook

Fredag 1. - søndag 3. september Sirdalsdagane 2017 på Kvæven Arr.: Sirdalsferie

Fredag 22. - søndag 24. september Feed skiarena / Tonstad sentrum

Sirdal kulturhus / Arr.: Sirdal kyrkjelyd

Onsdag 8. november Konsert med Elin Furubotn Arr.: Sirdal Mad & Viseklubb

Laurdag 4. november Den Store Kinodagen 2017 Sirdal kulturhus

Søndag 5. november kl. 19.00 Maria Arredondo og Torstein Sødal Arr.: Sirdal kyrkjelyd

Laurdag 28. oktober kl. 19.00

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 39


SIRDALSDAGANE 1.-3. SEPTEMBER 2017 FREDAG 01.09 16.00 18.00

Markedet åpner Sang av elever ved Sinnes skule. Offisiell åpning v/ ordfører Thor Jørgen Tjørhom. Sirdalsdagane KLIPPES i gang ved saueklipper Glenn Torland 18.00 - 20.00 Sauedriften ankommer Kvæven mellom kl. 18.00 - 20.00 19.00 Loveguns spiller opp og lager stemning i hovedteltet 20.00 Markedet stenger 20.00 Quiz i hovedteltet v/ Sirdal Ungdomslag (tre omganger). Loveguns spiller i pausene. 23.30 Teltet stenger for kvelden. Avgang for buss til Tonstad

SAUEDRIFTA

LØRDAG 02.09 06.00 10.00 10.00 11.30 VAMP

13.30 16.00 18.00 20.00 22.00 02.00 02.30

Saueskilling Markedet åpner Golfturnering, individuell - «Sirdal Open», påmelding i golfbox Øisteins blyant, barneunderholdning, hovedscenen Salg av bøker og signering i etterkant av tegneshowet Sirdalsmesterskap i motorsagkasting! Påmelding på standen til Ålgård Landbrukssenter. Konsert hovedscenen: VAMP Markedet stenger Hovedteltet åpner for kvelden Loveguns spiller opp til dans Servering stenger Teltet stenger. Avgang for buss til Tonstad og Ådneram.

SØNDAG 03.09

ØISTEINS BLYANT

10.00 11.00 11.00 12.00 13.00 14.30 15.00 15.30

Golfturnering, scramble - «Sirdal Open», påmelding i golfbox Markedet åpner Loppemarked åpner – infobygget Guidet, gratis tur med veteranbussen K-11880 til Svartevannsdammen. Enkel servering. Sirdal Grand Prix på plentraktor! Påmelding på standen til Ålgård Landbrukssenter (aldersgr. 18 år) Trekning av «Messequizen» og barnerebusen (NB! Vinner må være til stede!) Div. premiering, kåring av «Årets sau». Innslag av elever ved Sinnes skule. Markedet stenger, men så: Foredrag i hovedteltet: Lars Monsen ”Det ville ekstra”

LARS MONSEN

Entrè lørdag: Voksne kr. 200,- Barn u/15 år kr. 100,- Barn u/5 år gratis. Billettkontroller vil bli foretatt også inne på messeområdet. Entrè fredag: Gratis Entrè søndag: Gratis, med unntak av foredraget med Lars Monsen. Billettpris voksne kr. 200,- Barn u/15 år kr. 100,Quiz fredag: kr. 50,- pr. deltaker, for øvrig gratis entrè i hovedteltet. Dans lørdag: kr. 200,- (aldersgrense 18 år)

www.sirdal.no

PARKERING:

Facebook: Sirdalsdagane

TRANSPORT: Fredag: Gratis shuttlebuss fra Haugen til Kvæven fra 18.00 - 21.00 Buss fra Tonstad til Kvæven med avg. YX Tonstad kl. 19.00 (kr. 100,- pr. pers.) Lørdag: Gratis shuttlebuss mlm. Ålsheia, Brekkebua, Haugen, Kvæven og Fidjeland.

Arrangør: Sirdalsferie AS

SAGENESET FERIESENTER

40 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Fredag: Degeveien (Kvæven) kr. 50,- Lørdag: Degeveien (Kvæven) kr. 50,- og Haugen kr. 30,Bobiler: Degeveien (Kvæven) kr. 250,- for hele helgen

Grafisk produksjon: Bjorvand & co AS, Kristiansand

BILLETTPRISER:

Vi tar forbehold om endringer i oppsatt program

SIRDALSDAGANE 2017 ER SLUTT. TAKK FOR I ÅR, OG VELKOMMEN TILBAKE I 2018!


ENSIGN

Flotte hytter i nydelige omgivelser! FURUÅSEN

Perfekt beliggenhet for flotte turer, både på langrenn og til fots. • Opptil 130 m2 BYA • Gjennomført god standard

Passer for aktive familier som ønsker å nyte livet i ett med naturen Her i Furuåsen får du garantert unike naturopplevelser hele året rundt. Fra vår til høst finner du flotte turløyper like ved, og gode fiskemuligheter i elva. Om vinteren er det selvsagt flotte skiløyper og skitrekk like i nærheten. Ett yrende dyreliv gir mulighet for utrolige opplevelser for hele familien.

sirdalbygg.no

Ole Johan Tjørhom, 915 49 470 olejohan@sirdalbygg.no

T J Ø R H O M FJ E L L E T

p a norama

HYTTER MED FANTASTISK UTSIKT!

22

s o lg te !

Tjørhomfjellet Panorama ligger lunt og solrikt til et steinkast fra alpinanlegget

• Priser fra 4 450 000,• Størrelser fra 102 - 128 m2 BYA • Moderne hytter med gjennomtenkte romløsninger • Byggingen er godt i gang

tjorhomfjelletpanorama.no

Lars Enok Wang, 97 69 72 27 enok@sirdaleiendom.no

SIRDAL EIENDOM

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 41


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune Bersagelveien 1044 (Gnr 87, bnr 21) i Sandnes kommune er overdradd fra Lars J. Øglænd til Kristin Astad Øglænd (30.03.2017). Overdragelsen omfatter også Solheimsdalen 206 (Gnr 8, bnr 14) Gnr 9, bnr 195, seksjon 5 er solgt for kr 2.590.000 fra Hanne Gurine Berge Kvitvær til Håkon Trodal (30.03.2017) Andel av Gnr 3, bnr 6, fnr 42 er overdradd for kr 1.862.500 fra Elin Anna Isaksen til Frode Sivertsen (30.03.2017) Gnr 6, bnr 5, fnr 2 er solgt for kr 3.800.000 fra Bente Hetland og Ingvald Knoph til Anna Lena Kvamme Borsheim og Jørn-Atle Borsheim (30.03.2017) Buliveien 317 (Gnr 2, bnr 5, fnr 9) er solgt for kr 3.000.000 fra Øivind Hostad og Jostein Teigland til Kjersti Elen Aanderaa og Nils Fredrik Karlsen (30.03.2017) Tjørhomfjellet 28 (Gnr 10, bnr 13, fnr 41) er solgt for kr 3.850.000 fra Espen Lea og Randi Merethe Mortvedt til Eli Annette Fløisvik og Geir Atle Fløisvik (30.03.2017)

Gnr 10, bnr 7, fnr 19 er solgt for kr 3.000.000 fra Nils Eide til Mari Beate Hakkestad og Chris-Tommy Egenes Simonsen (04.04.2017) Gnr 1, bnr 57 er solgt for kr 4.416.000 til Irene Oftedal Hanasand og Jan Ove Hanasand (05.04.2017) Gnr 7, bnr 179 er solgt for kr 5.190.000 fra Torfinn Arne Nesset til Anders Hallvard Hepsø, Gard Ådne Aure Kverneland og Gaute Andreas Tyberø (06.04.2017) Gnr 48, bnr 89 er solgt for kr 175.000 fra Sirdalshytta as til Christian Bjørnsen (06.04.2017) Gnr 10, bnr 29, fnr 21 er overdradd til Synnøve Rygg (07.04.2017) Gnr 10, bnr 29, fnr 12 er overdradd til Olav Hetland Bang-Haagensen og Rakel Time Kjetland (07.04.2017) Gnr 10, bnr 29, fnr 30 er overdradd til Magnus Karlsen og Gry Refsnes-Karlsen (10.04.2017)

Gnr 10, bnr 29, fnr 19 er overdradd til Kurt Helland (31.03.2017)

Gnr 9, bnr 195, seksjon 26 er solgt for kr 2.590.000 fra Karl Johnny Mageland og Monika Grødem Mageland til Marit Johansen (10.04.2017)

Gnr 9, bnr 175, seksjon 73 er solgt for kr 2.000.000 fra Hallvard Vikeså til Jarle Heggelund og Nina Kristin Heggelund (03.04.2017)

Gnr 57, bnr 11 er solgt for kr 758.000 fra Asbjørn Øksendal til Tore Morten Ousdal (10.04.2017)

Gnr 10, bnr 29, fnr 33 er overdradd til Jeanette Riis og Jone Riis (04.04.2017) Gnr 10, bnr 29, fnr 29 er overdradd til Kirsten Anne Gustafson (04.04.2017) Ytregarden 4 F (Gnr 52, bnr 416, seksjon 3) er solgt for kr 2.050.000 fra Futura Tonstad as til Martin Roar Kinden (04.04.2017)

42 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Gnr 25, bnr 44 er solgt for kr 2.900.000 fra Odd Erik Rosseland og Therese Rosseland til Jan Martin Mossige og Jone Mossige (18.04.2017) Gnr 38, bnr 17 er overdradd fra Helge Øyvind Bjunes til Bente Kleven Bjunes (19.04.2017) Gnr 38, bnr 17 er overdradd fra Bente Kleven Bjunes til Terje Ingmar Bjunes (19.04.2017) Storås 25 (Gnr 1, bnr 1, fnr 113) er solgt for kr 3.400.000 fra Irene Nesbø Skibeli til Bjarte Sveinsvoll Dagestad og Kathrine Sveinsvoll Dagestad (20.04.2017) Gnr 53, bnr 57 er overdradd fra Kristian Oftedal til Ole Hagbart Grødum (20.04.2017) Sirdalsveien 2635 (Gnr 26, bnr 1, fnr 2) er solgt for kr 675.000 fra Steinar Larssen og Synnøve Marie Larssen til Arne Sværen-Bryne og Beathe Sværen-Bryne (24.04.2017) Sirdalsveien 3445 (Gnr 30, bnr 9) er solgt for kr 2.000.000 fra Johan Espetveit til Siv Ingunn Ousdal og Svein Petter Ousdal (24.04.2017) Gnr 9, bnr 9, fnr 19 er solgt for kr 4.020.000 fra Martin Norland Larsen til Elise Jofrid Dahle Kallevåg og Magne Kallevåg (24.04.2017) Gnr 38, bnr 16 er overdradd fra Helge Øyvind Bjunes til Bente Kleven Bjunes (24.04.2017)

Sinnesliklatten 15 (Gnr 9, bnr 5, fnr 54) er solgt for kr 3.100.000 fra Høieueland Sinneslia as til Elisabeth Vikeså og Hallvard Vikeså (12.04.2017)

Gnr 38, bnr 16 er overdradd fra Bente Kleven Bjunes til Eva Bjunes og Johnny Bjunes (24.04.2017)

Gravassryggen 52 (Gnr 13, bnr 48) er solgt for kr 3.240.000 fra Kjell Dorga til Kirsten Jæger Fjetland og Olav Øgaard (12.04.2017)

Fintlandsmonan 3 (Gnr 36, bnr 90) er overdradd fra Dag Steinar Eigeland til Aud Torill Eigeland (24.04.2017) Gnr 26, bnr 59 er solgt for kr 700.000 fra Jannicke Elisabeth Mydland til Jarle Paulsen og Marianne Bratland Paulsen (26.04.2017)


tenisagam

Gnr 9, bnr 257 er overdradd for kr 2.000.000 fra Andres Dagestad og Sigbjørg Dagestad til Kjersti Dagestad (26.04.2017)

Gnr 10, bnr 12, fnr 18 er overdradd til Edel Arna Aasen Berget og Ole Preben Berget (27.04.2017)

Gnr 7, bnr 45 er solgt for kr 1.490.000 fra Einar Nesset til G 9 Eiendom as (26.04.2017)

Gnr 7, bnr 234 er solgt for kr 7.330.000 fra Torfinn Arne Nesset til Kersten Fey og Hilde Fey Lunde (27.04.2017)

Gnr 10, bnr 29, fnr 17 er overdradd til Ken Edvard Myhre (26.04.2017) Gnr 10, bnr 12, fnr 17 er overdradd til Anne Karin Opheim Iversen og Helge Iver Iversen (27.04.2017)

Gnr 9, bnr 176, seksjon 8 er solgt for kr 2.100.000 fra Margot Lygren Austnaberg og Oddgeir Høyekvam til Eli Løberg Mellgren og Geir Inge Mellgren (28.04.2017)

Gnr 2, bnr 5, fnr 64 er solgt for kr 4.950.000 fra Inge Krometin Brun Henriksen og Elisabeth Tollagsen til Kjell Arne Larsen og Arnfrid Synnøve Wigestrand (28.04.2017) Gnr 25, bnr 58 er solgt for kr 530.000 fra Karin Tove Netland til Erik Håland og Lene Håland (03.05.2017) Kilde: Statens kartverk

Vi hjelper deg gjerne med innredningen – hjemme og på hytta. Velkommen. Slettvoll Stavanger Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no


Robotspesialisten siden 1997

Livet er ikke perfekt. Men plenen din kan være det...

Vi kan tilby:

Kvalitet, kunnskap, service og trygghet - det er Ålgård Landbrussenter Åpningstider Man-ons, fre Tors Lør

8-16 8-19 9-14

Ålgård landbrukssenter Ålgårdsslåtten 2a, 4330 Ålgård Tlf: 51 61 19 40

www.a-k.no

Følg oss på Facebook


ENSIGN

solhytten.no

LINDÅSEN Sirdal

NYDELIG BELIGGENHET I FRODIG NATUR STORE SELVEIERTOMTER. NØKKELFERDIG FRA KR. 2.800.000,-

SALGET ER I GANG

Etablert hyttefelt med god plass mellom selveiertomtene Lindåsen er Sirdalens mest tradisjonsrike og eldste hyttegrend. De ledige tomtene på feltet ligger spredt, så her er valgfriheten stor -alt etter om man vil ha det lunt, usjenert eller ønsker mye utsikt. I Lindåsen er man tett på både dyreliv, fjell, vidder, vann, elv og daler. Du er aldri langt unna flotte fiskevann, og det kan jaktes på både elg og rype. Her kan du plukke bær på høsten, eller ta turen inn til en av stølene innerst i fjellene, både sommer og vinter. På hyttefeltet er det også et flott barneskitrekk, og kanoer ligger klar ved vannet. Få minutter unna finner du også bakeri, sommercafè og nærbutikk.

For mer info, kontakt Leif Moberg på 992 78 917 eller leif@solhytten.no.


SALGSSTART UNDER SIRDALSDAGENE 1. - 3. SEPTEMBER!

8 NYE HYTTER - SISTE TRINN!

I ETT MED NATUREN Smølåsen ligger sentralt i Øvre Sirdal med fantastisk turterreng sommer som vinter. Få meter fra oppmerkede løyper og like ved inngangen til Finnstølløypa. Dessuten er det kort vei til skitrekket på Fidjeland og hotellet med alle sine fasiliteter. Smølåsen handler om kvalitet. Hyttene er tegnet med tanke på praktiske løsninger, solid kvalitet som holder og arkitektur som i høyest mulig grad glir inn i landskapet. Velg mellom hyttemodellene; Fjellstøl 148 m2 BRA, Sirikrok 127 m2 BRA eller Solkrok 138 m2 BRA.

SOLHYTTEN ER TILSTEDE UNDER SIRDALSDAGENE


ENSIGN

Solrike og romslige tomter med flott beliggenhet - like ved Finnstølløypa

Velg mellom 3 hyttemodeller

For mer info, kontakt Inge Andreassen på 906 49 865 eller inge@solhytten.no.

solhytten.no


SALGSSTART UNDER SIRDALSDAGENE 1. - 3. SEPTEMBER!

BRENDEHEIA Hønedalen Hyttegrend

28 NYE HYTTER I DET BESTE AV SIRDAL! 700 meter over havet med fantastisk utsikt! Siste trinn, siste mulighet.

PERFEKT FOR AKTIVE FAMILIER De nye hyttene i Brendeheia blir en del av Hønedalen Hyttegrend, også kalt “det beste av Sirdal”. Området er perfekt for aktive familier som kan nyte et nytt skileik-/akeområde, lysløype og dobbelt-spor med egen varmestue på toppen av utsiktspunktet Slottet. Velg mellom hyttemodellene; Falkefjedl 119 m2 BRA, Ørnefjedl 147,4 m2 BRA, Brendeheia 139,4 m2 BRA eller Skogetødnan 150 m2 BRA.

SOLHYTTEN ER TILSTEDE UNDER SIRDALSDAGENE


ENSIGN

MØBLERT VISNINGSHYTTE nr. 18 i delfelt 2

18

Velg mellom 4 hyttemodeller

For mer info, kontakt Inge Andreassen på 906 49 865 eller inge@solhytten.no.

solhytten.no


ENSIGN

solhytten.no

MULEHEI Nydelige tomter med utsikt, kun få minutter fra Sirdal skisenter

2 flotte utsiktstomter i etablert ”hyttegrend” nær fiskevann Hyttetomtene ligger attraktivt og usjenert til i høyden med flott utsikt og meget gode solforhold. Her er man tett på alt fjellet har å by på, året rundt. Sirdal skisenter er kun 2 minutter unna, og det er mange langrennsløyper i området. Skisporet begynner ned bakken ved Beinesvatnet, og på feltet har man flere muligheter for akebakker til barna. Man har også kort avstand til golfbane, dagligvarebutikk, Sinnes Fjellstue, kanoutleie, badeanlegg, fiskevann og utallige turstier.

For mer info, kontakt Leif Moberg på 992 78 917 eller leif@solhytten.no.


HÅNDVERKERE I SIRDAL

Byggmester

Tor Arne Liland AS I_hZWbil[_[d )//) Jb\$ /' ,, &' &' ¸ /-, -. ),- E-post: jeh$Whd[6Xcb_bWdZ$de DoijWhj[j jh[bWij e] l[hajªo ^WdZ[b

Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29. Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Sirdal: Tlf. 976 82 241 Butikk: Brogaten 31, 4400 Flekkefjord. Tlf. 38 32 22 41 E-post: post@modalsliror.no www.bademiljo.no

Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 51 62 75 48 www.grasrota.net


Mat og vin magasinet

MUGA RESERVA 2012 kr. 219,90 En kraftig og smaksrik rioja fra et av Spanias mest anerkjente vinhus, Bodega Muga. Laget på druene Tempranillo 70%, Granacha Mazuelo 7%, og Craciano 3%. Lagret minst 24 måneder fra egenproduserte eikefat, klarert med eggehvite og modnet minst 12 måneder på flaske før salg. Sval og kompleks aroma av mørke modne bær , krydder og vaniljetoner fra fat. Fyldig, rik med god syre og framtredene tanniner. Blir enda bedre ved lagring. Til kraftige lammeretter, lammegryte og lammeskanker

Vin til høstens lam Endelig er høstens lam i ferskvaredisken. Norsk lam er en råvare av ypperste kvalitet, og passer perfekt sammen med en smakfull rødvin. Kjøttet er rikt på smak, med en god del fett. Ofte er fløtegratinerte poteter, samt urter og krydder som for eksempel hvitløk og rosmarin, en naturlig del av tilbehøret. Lammevinen bør derfor være smaksrik og fruktig, med middels til god fylde, tydelige tanniner og god syre til å rense opp i fettet. Gode og klassiske lammeviner er Rioja, Bordeaux og Chianti. Her er fire gode viner basert på vindruen Sangiovese fra Chianti i Toscana, Italia. BROLIO CHIANTI CLASSICO, 2015 : kr. 159,90 En klassiker det er lett å like. Fra den berømte Barone Riscasoli, som har vært toneangivende i utformingen av vinområdet Chianti. Familien Ricasoli har siden 1141 også vært eiere av majestetiske Castello di Brolio, som ligge nord for Siena. Laget på vindruene Sangiovese, 94 prosent, og Canaiolo, seks prosent. Lagret i ti-tolv måneder på fat og så seks til åtte måneder på flaske. Dufter av røde og mørke bær, med innslag av urter og fat. Fruktig og leskende med god syre og ikke for framtredende tanniner. En god allround-vin til ikke alt for kraftige lammeretter. SELVAPIANA CHIANTI RUFINA, 2015 : kr. 175,00 Et av polets beste Chianti-kjøp i en årrekke. Fra den gode produsenten Fattoria Selvapiana i det nordligste og minste Chianti-området, Rufina. Fra høytliggende vinmarker øst for Firenze, noe som bidrar til en markant syrestruktur. Laget på vindruene Sangiovese 97 prosent og Carbernet Savignon 3 prosent. Lagret i 15 måneder på store eikefat av varierende alder. Dufter av friske krisebær og moreller, urter og fatkrydder. Ren, delikat med høy syre, god fylde og tydelige tanniner. En meget god matvin. Prøv den til gode lammeretter med rødvinsky, urter og sopp, og nyt høsten!

NERVI GATTINARA 2013 kr. 229,90 Nervi ble grunnlagt i 1906 og er det eldste vinhuset i vindistriktet Gattinara i Piemonte, Italia. I dag eies Nervi av det norske paret Erling og Kathrine Astrup. Vinen er laget 100 prosent på druen Nebbiolo fra høytliggende vinmarker ved foten av Alpene. 36 måneders lagring på fat av ulik størrelse og alder. Flott aroma av modne røde bær, blomster, urter og innslag av tjære og fat. Delikat med flott syre, tydelige tanniner og god lengde. Til høstens lammelår og delikate lammeretter.

FONTODI CHIANTI CLASSICO, 2013 : kr. 214,90 Fra den anerkjent produsenten Fontodi i hjertet av vindistriktet Chianti Classico i Toscana. Laget 100 prosent på Toscanas berømte rødvinsdrue Sangiovese. Produsert etter økologiske prinsipper fra ulike vinmarker. 12 måneders lagring på brukte eikefat. Aroma av røde og mørke bær, kryddertoner og fat. Saftig med god fylde og syre, strukturerte tanniner og lang ettersmak. Til høstens lammelår med fløtegratinerte poteter. CASALE CHIANTI RISERVA, 2005 : kr. 349,00 En flott utviklet Chianti som kan bestilles på Vinmonopolet. Fra den tradisjonsrike produsenten Casale som holder til i kollene utenfor Siena, i Chianti-området Colli Senesi. Laget på vindruene Sangiovese (95 %) og Canaiolo (5 %). Dyrket etter biodynamiske prinsipper og modnet i gamle jerntanker og gamle eikeliggere. Kompleks duft av modne røde bær, treverk, nøtter, jordsmonn, urter og krydder. Elegant smak av modne kirsebær, god syre, fine tanniner og lang ettersmak. En meget god og drikkeklar Chianti Riserva til høstens lam med sopp. Bon Appétit! 52 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

Roar Hasle Roar er daglig leder i Megabite Jæren & Dalane, utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt og brenner for gode mat- og vinkombinasjoner.


Mat og vin

Foto: matprat.no

Ingredienser KJØTTET • • • • •

4 stk skiver fra lammelår 1 ts salt 1⁄2 ts kvernet pepper 1 ts tørket timian 2 ss olje

Lammeskiver med rotgrønnsaker og urtesmør Skiver av lammelår er saftig og mørt, og enkelt å lykkes med. Sammen med rotgrønnsaker og urtesmør får du både en en lettlaget og meget smakfull middag. Oppskriften er til 4 porsjoner.

URTESMØR • • • • • •

100 g smør 2 ss finhakket frisk timian 2 ss finhakket frisk rosmarin 1 ss sitronsaft 1⁄2 ts salt 1⁄2 ts malt hvit pepper

ROTGRØNNSAKER • • • • • • •

4 stk gulrot i staver 4 stk persillerot i staver 1⁄2 stk sellerirot i staver 1 stk purre i 5 cm store biter 2 ss smør til steking 1 ts salt 1⁄2 ts kvernet pepper

Slik gjør du 1. Forvarm stekeovnen til 180°C. 2. Lag urtesmøret først. Bland mykt, romtemperert smør, urter, sitronsaft, salt og pepper. Pisk gjerne opp smøret i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser før du blander inn urtene. Det gir et luftigere smør som tåler mer varme. 3. Krydre lammeskivene med salt, pepper og timian, og stek dem i en varm stekepanne med olje i 2-3 minutter på hver side. Ha dem så over i en ildfast form og stek videre i stekeovnen i ca. 10 minutter.

Skal du kun steke én eller to lammeskiver, kan du steke dem ferdig i stekepanna på middels varme, og la dem ettersteke i ca. 10 minutter. 4. Stek grønnsaker i en stekepanne med smør til de er møre, og krydre med salt og pepper. Du kan også bake dem i stekeovnen, da med litt olje over, salt og pepper, og litt hvitløk. Sett da ovnen på 200 °C. 5. Server med kokte mandelpoteter, eller potetmos, og tyttebærsyltetøy. God fornøyelse. (Kilde: matprat.no)

Sirdalmagasinet · 4 / 2017 53


Sirdaltorget 07 Media

Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Siste stopp før neste fjelltopp! Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook

gilje.no

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 0 . 0-16.30, fre 0 . 0-18.00, lør 0 .30-1 .00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum!

54 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661

Tonstad


Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

SIRDAL VASK Myraleite 4443 Tjørhom Tlf: 476 62 007 / 968 69 898 sirdalvask@gmail.com

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no

/SirdalVask

Følg oss på Facebook

Vi er et rengjøringsbyrå som holder til i Stavanger, men tilbyr våre tjenester i Rogaland distriktet, samt Sirdal.

Ta kontakt for mer informasjon og pristilbud. Tlf. 52 91 00 75 / Mobil: 902 44 667 / post@evask.no / www.evask.no

LEVERING AV FERDIGBETONG. SAND OG SINGEL I STORSEKK. Dalevegen 25, Tonstad. Tlf. 950 34 615. www.sirdalbetong.no.

Gaute Kvæven Din lokale byggmester Kvæven 4443 Tjørhom

TVEIT & TJOMLID

Mobil 909 53 585

gau-kva@online.no Sirdalmagasinet · 4 / 2017 55


Glade sommerdager hele året med bad fra Polarbad-Arctic Spas

Vi har det vanvittig bra i badet vårt!! Vi koser oss nesten daglig hele familien. Det lureste kjøpet vi har gjort!” Nina Solås, Kristiansand.

FORDELENE VED Å EIE ET ARCTIC SPAS MASSASJEBAD: Solgt utendørs massasjebad i 20 år Service på plassen der du har badet ditt Bad bygget for kalde klima!

Bad i alle prisklasser Levert over 250 massasjebad på hytter i Sirdal Automatisert saltvannsrensing

www.utendørsboblebad.no / www.kjemibutikken.no / www.arcticspas.no

POLARBAD-KJEDEN Luramyrveien 17 v/kvadrat - Sandnes - Tlf. 97 67 2000 - www.arctic-spas.no


Kryssord

Sirdalmagasinets kryssord 4/17 Løsningen sendes til Lokomotiv Media på konkurranse@lokomotiv.no innen 20. september 2017. Merk e-posten «Sirdalmagasinet kryssord 4/17» og oppgi navn og postadresse. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten. Vinneren av kryssordoppgaven i forrige nummer er: Åge Tjelta, Stavanger. Gratulerer!

Vi møtes på GP! Mandag-onsdag: 09-18, torsdag: 09-19, fredag: 09-21, lørdag: 09-18 og søndag: 11-19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken.

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41 Sirdalmagasinet · 4 / 2017 57


SIRDAL SKISENTER Sørvestlandets største alpinanlegg I Sirdal skisenter finner du det du måtte trenge av fasiliteter, og anlegget er godt tilrettelagt for en flott dag for hele familien. Vi har hele 9 heiser, 2 barneområder og 22 nedfarter. Vi kan også tilby skiutleie, 3 spisesteder, skiskole, overnatting, terrengpark,skiservice, akebakke, skihotell, bar og mye mer.

20% rabatt på sesongkort fra 25 aug. til 5 sept.

Bestill på ne tt eller kjøp på Sirdal sdagene

sirdalskisenter.no

HVA MED Å LEIE UT HYTTEN/LEILIGHETEN DIN GJENNOM OSS! Fin ekstra inntekt og full flexibilitet. Ta kontakt med oss på tlf 99092003. Eller gå inn på sirdalbooking.no for mer informasjon

Book apartment: post@sirdalbooking.no sirdalbooking.no

58 Sirdalmagasinet · 4 / 2017

SIRDAL BOOKING


Oppgaver

VINNie

Finn riktig firmanavn NYE KALVELØA CAMPING SOLHEIM

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, eller konkurranse@lokomotiv.no innen 20. september 2017.

Vinn Bjørn Dæhlie lue levert av Magneten Sport. Vinneren av forrige nummers konkurranse er John C. Sinnes, Hafrsfjord. Gratulerer!

Nyutviklede campingplasser med fremlagt vann og avløp til hver plass.

1

Egen strømkabel fra hovedtavle.

2

3

4

5

6

7

8

9

utvalg i tapet, gulv, maling, gardin og fliser.

Avtale med Vestcamp for tilbygg der dere velger selv innredning, dusj og toalettløsning.

prem

ÅLAND, BRYNE

For mer info kontakt Johan Eiane: 975 03 777 eller feriesenter@sageneset.no

Svarseddel

Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», eller til konkurranse@lokomotiv.no. Vestcamp sine ubegrensede muligheter gjør at du får et fortelt som er tilpasset dine ønsker og behov. Produsert i Norge

Kontakt oss, eller en av våre mange forhandlere som du finner på vår hjemmeside: www.vestcamp.no

1

6

2

7

3

8

4

9

5 Navn: Adresse: Industriveien 12, 4330 Ålgård | Telefon: 51 61 08 80 post@gjesdalblikk.no - www.gjesdalblikk.no Produsent: Gjesdal Blikk as

Postnr./sted: E-post: Sirdalmagasinet · 4 / 2017 59


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

ENSIGN

solhytten.no

VI HAR BEST UTVALG I SIRDAL Kontakt oss for tomtevisning på hyttefeltene. I Brendeheia har vi en møblert visningshytte - se selv de fine detaljene og kjenn på den gode hyttefølelsen.

BRENDAHEIA

SMØLÅSEN

28 nye hytter. Siste trinn i populært område.

8 nye hytter, sentralt i Øvre Sirdal. Siste trinn.

LINDÅSEN

MULEHEI

Store selveiertomter i etablert hyttefelt.

2 flotte utsiktstomter nær fiskevann.

For visning eller mer informasjon kontakt: Inge Andreassen på 906 49 865 eller inge@solhytten.no. (Brendaheia og Smølåsen) Leif Moberg på 992 78 917 eller leif@solhytten.no. (Lindåsen og Mulehei)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.