Sirdalmagasinet 4-2015

Page 1

mag as ine t

4 • 2015

11. årgang. Løssalg kr 49,-

Bakeriet som ble lunsjsted

Jakter i Sirdal

Lykken er en sauegard i Sirdal

Portrettet: Laila Helleberg

Sirdalmagasinet · 4 / 2015

1


Innhold BOKA FOR DEG SOM ER GLAD I

SIRDAL! FLOTTE NATURBILDER SOM FORLENGER OPPLEVELSEN AV SIRDAL. Av fotograf Odd Inge Worsøe.

På jakt i Sirdal

ma g a sin e t

– Det er nok ryper det går mest i. Men i Sirdal kan du jakte på det meste, – både elg, hjort, rådyr, ender, skogsfugl, – og reinsdyr. Det er jo litt spesielt! Espen Netland (30) er leder av lokallaget underlagt Vest-Agder Jeger- og Fiskerforbund i Sirdal.

HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Statoil Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Gjestal Spinneri GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat Helgø-Meny Mariero

SIRDAL

Helgø-Meny Sandnes Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Joker Gilja Lafthuset Omlidbutikken Seven Eleven Helleland Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

magasinet 22 Hyttepersonligheter på Rosstøl

– Jeg ble født i juni 1952, men var allerede på Rosstøl i Sirdal i april 1952… Tog du ’an?! Jack Rostøl fra Sandnes, glirer i sola som akkurat nå stråler sommervarmt over terrassen foran hytta der terrassebordene nylig er skiftet ut. – Jeg har også satt opp levegg i sommer. Den må du se!

Stadig flere legger lunsjen til Tonstad Bakeri

På streif i

orsøe Odd Inge W

20

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året.

«To boller med rosiner og én uten». «Til å spise her?» «Nei, til bilen». Det summer i engelsk og norsk, klirrer i kopper og glass, – folk sitter både ute og inne, og selv om Tonstad bakeri nå tilbyr hele 60 sitteplasser, velger fortsatt noen å ta med seg noe i farten.

UTGIVER: LOKOMOTIV MEDIA AS, Forum Jæren, Hetlandsgt. 9, pb 393, 4349 Bryne, tlf 51 77 84 00, post@lokomotiv.no

30

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, tlf 450 44 029, bethiselskap@gmail.com

kr. 199,-* Veiledende pris kr. 299,-

Bestill boken på www.jarenforlag.no og legg inn rabattkode SIRDAL Tilbudet gjelder til 31.10.15 *Pluss porto kr. 38,-

ANDRE GAVEIDÉER FRA NETTBUTIKKEN TIL JÆREN FORLAG:

2

Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Flest utlendinger på gjestelisten

DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS

I løpet av sommermånedene har nærmere 5000 utlendinger, de fleste av dem fra Danmark eller Nederland, leid seg inn på Sageneste Feriesenter AS hos Johan Eiane. I tillegg kommer gjestene som har satt opp telt, campingvogn eller kommet med bobil.

TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 239,For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave eller verv en venn www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA telefon 51 77 84 00 eller post@lokomotiv.no.

38

LØSSALG: kr 49,Forsidefoto: Beth Dirdal Jåtun Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 21. oktober 2015.

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

M

1

24

www.jarenforlag.no

ANNONSER: Katrine F. Killingland, tlf. 901 40 447, katrine@lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

LEDER 4

Driftig dame

34

Stilfull fjellhytte på Donsen

Flest utlendinger på gjestelisten

38

6

Herlig lammekebab

12

QUIZ 42

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»

14

KRYSSORD 43

På jakt i Sirdal

20

EIENDOMSOVERDRAGELSER 46

Hyttepersonligheter på Rosstøl

22

KONKURRANSE 49

Stadig flere tar lunsjen på Tonstad Bakeri

30

78

2

Spesialtilbud til deg som leser Sirdalmagasinet

Trykksak

Sirdalmagasinet · 4 / 2015

3


Leder

SOLHEIM FJELLGREND

Flere folk for destinasjonen Sirdal

Det er ikke mange som kommer til Sirdal for å bo der. Fast. Men ekteparet Anniken Birkeland og Egil Sunde har gjort det. Og de har planer.

Helleberg er bare en av mange Sirdalsbuer som ser og engasjerer seg for utviklingen av Sirdal som destinasjon. Det er ikke få møter jeg har hatt med folk av hennes kaliber i de årene jeg har jobbet som redaktør for Sirdalmagasinet. Og hver gang blir jeg like imponert over pågangsmotet og engasjementet, over gründerinstinktet og gjennomføringskraften. Jeg har selv mange ganger undret meg over hvorfor det ikke er flere tilbud i Sirdal, der hyttetettheten etter hvert begynner å bli rimelig stor, og der investeringsviljen, i alle fall når det kommer til hytteutbygging, synes ubegrenset. Utsagnet fra Helleberg oppsummerer mye. For å skape noe eller få til endring, må initiativet ligge hos de fastboende selv, – de som befinner seg i Sirdal hele året gjennom, hver eneste

dag. Som kan følge et prosjekt fra a til å og som kan sørge for at det utvikler seg etter hensikten. Stayervilje, engasjement og hands on er påkrevd. Slik situasjonen er i dag har de fleste av disse folkene allerede fullt opp. «Vi trenger flere fastboende!» Det er ikke mange som kommer til Sirdal for å bo der. Fast. Men ekteparet Anniken Birkeland og Egil Sunde har gjort det. Og de har planer. I første omgang på eget bruk, men i neste omgang også for Sirdal. Les intervjuet med dem på sidene 14-19.

Øvre Sirdal, Solheimsdalen HYTTEPLANER?

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

«Vi trenger flere fastboende!» Utsagnet kommer fra Laila Helleberg, grunneier på Sinnes, som sitter som leder for prosjektgruppa i forbindelse med løypefinansieringsprosjektet og som etter planen legger ut de første hyttetomtene for salg nå i høst. Soleiknuten har hun kalt hytteområdet, og hun regner med prosjektet kommer til å holde henne godt beskjeftiget i alle fall de nærmeste ti-tolv årene.

Priser fra 3.790.000,-

Og så er det bakeren Svein Sturla Tonstad på Tonstad Bakeri. Etter at han for tre år siden satte opp et helt nytt bygg med bakeri i første etasje og leiligheter i etasjene over, utvidet han lokalene i vår. Nå har han 60 sitteplasser i bakeriet, en stor terrasse utenfor og en egen interiørbutikk. Han har skapt en ny møteplass i Tonstad sentrum, en plass som benyttes like mye av lokalbefolkningen som av de besøkende. Dette er utvikling av destinasjonen Sirdal! Tenk å få til noe liknende i Øvre Sirdal. Det går an! God høst med Sirdalmagasinet. Vi ses på Sirdalsdagene.

Flotte hytter på selveiertomter til salgs! Nå er siste delfelt ferdig opparbeidet og vi har 5 nye tomter klare for salg! Solheim Fjellgrend ligger i populære Solheimsdalen med oppkjørte skiløyper gjennom feltet. Du kan selv velge blant flere hyttetyper alt etter ønske og behov.

Hyttetype B er 101 m2 BRA inkl. hems og inneholder 3 soverom, barnerom/bod, bad, stue/kjøkken, wc, bod/vask og stor hems. Alle hyttene leveres med bredbånd. Her er alt lagt til rette for at familien kan trives i fjellheimen - hele året!

www.norgeshusforus.no Kontakt:

Våre interiørkonsulenter hjelper deg gjerne med møblering – hjemme og på hytta. Slettvoll Stavanger: Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no 4

Sirdalmagasinet · 3 / 2015

HUS - HYTTE - REHAB

Hyttene A, C, D og F er fra 138 - 150 m2 BRA. De har 4-5 soverom, 2 bad, badstue, stue/kjøkken og loftsstue. Hytte A, C og D leveres med utvendig massasjebad.

Ronny Skjøtskift, tlf. 416 14 676, ros@aktiv.no Per Ove Øglænd: 952 52 613 / per.ove@norgeshus.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2015

5


På hytta tenisagam

1

1. Den gjennomgående kontrastfargen i fjellhytta er svart. 2. På forsiden: Skal dere beise? Nei, den skal grånes med vær og vind. 3. Nye hytteeiere i Sirdal: Familien Ragnhildstveit Erland fra Vaulen i Stavanger. 2

3

Stilfull fjellhytte på Donsen  Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

Eksteriøret kom med helikopter, interiøret med scooter. På snø er avstanden fra bilen til hytta 4-5 kilometer, på bar bakke knappe én. Men terrenget er ulendt, og det går oppover. Den nye hytta på Donsen er definitivt ikke for de bedagelig anlagte. Men så er det ikke et kjennetegn på familien Ragnhildstveit Erland fra Vaulen i Stavanger heller. – Vi ville ha en skikkelig fjellhytte, og da skal det kreve litt ekstra å komme til døra, smiler Irene Ragnhildstveit som møter oss på parkeringsplassen sammen med Sala Palmer, en nydelig rødhåret setter, ennå bare valpen.

ENKELT OG DISKRET

De overtok hytta den 16. juni. Familien på fem kunne endelig begynne å ta i bruk fjellhytta som med sin lyse kledning er godt synlig i terrenget, – enn så lenge. Sirdalsmagasinet ble godt mottatt av Irene Ragnhildstveit og setteren Sala Palmer ved inngangen til den nye hytta på Donsen. 6

Sirdalmagasinet · 3 / 2015

– Med tiden vil den grånes og bli bare finere og finere, forklarer Irene som har valgt vinduskarmer i svart. – «Ikke hvite?» Utbyggeren ser spørrende opp. Hvitt er standard. «Nei, svarte er mye finere!» «OK, ikke problem!» Hun forteller om møtet med Solhytten der de til slutt fant den hyttemodellen de likte best, om snekkeren som har vært helt fantastisk – «Så nøye!» – om valg av kjøkken og lamper, om den provisoriske «skytebanen» bak hytta, om bålpanne og grillpølser, om sjauing og rydding og om terrassen som kommer etter hvert. – Uten rekkverk. Den skal være helt enkel! Hun liker det slik. – Og disse pallene skal bli til utebord på terrassen. Hun peker på haugen med 4-5 paller. – Kanskje vi skal legge noe plank innimellom slik at bordplaten blir tettest mulig, men ikke noe mer. Og ingen maling. Bordet skal grånes sammen med hytta.

VÅTT I DAG

Det norske flagget danser i vinden utenfor inngangsdøra.

– Til ære for Sirdalmagasinet! – Brede, kommer du ned og hjelper til med Sala? – Utrolig så skitten du har blitt. Hun mumler til hunden mens hun tar av seg fjellskoene som forøvrig er langt å foretrekke framfor joggesko. Terrenget som omkranser hytta er rimelig vått etter en regnfull sommer, og myrullen pryder området med sine kritthvite bomullshoder. – Vi tar henne i utslagsvasken. Brede (13) er kommet til og Sala blir gjort ren og tripper fornøyd inn til lekekameraten under trappa, eller tripper, seiler er vel riktigere beskrevet. Med stor fryd gaper hun over det prikkete kosedyret som ligger tålmodig og venter på hundeputa under trappa som fører opp til hemsen.

GJESTEHEMS

– Her er vi ikke ferdige enda, så det blir fort til at vi setter ifra oss både det ene og andre her oppe. Sivert (16) har plassert seg foran TV-skjermen i den ene enden av hemsen. Det går i Sirdalmagasinet · 4 / 2015

7


magasinet

tenisagam

1. Brede (13) følger oppmerksomt med i samtalen fra vindusposten i stua. 2. Stilig og praktisk knaggrekke på guttenes soverom. 3. Irene Ragnhildstveits røde barneski pryder veggen i gangen.

fotballspill, – sikkert FIFA, og i den andre enden ligger parketten klar.

4. Badet – også i tre, sort, hvitt og grått som hytta forøvrig.

– Vi legger den så snart det passer.

5. Sivert (16) slapper av med fotballspill på hemsen som skal gjøres ferdig så snart anledningen byr seg.

– Skal du bli med, Sivert?

6. På baksiden av hytta ligger blant annet pallene som skal bli til bord.

– Jeg og pappa! – Vi hadde egentlig tenkt å begynne denne helgen, men så ble det så fint vær i går og da måtte vi ut!

6

1

Mannen, Per Arne Erland, dro sammen med søskenflokkens eldste, Nora (18), tilbake til Stavanger tidligere i dag. Jobb og kjøretime. – Vi blir her til i morgen. De har tilbrakt en god del tid på hytta denne sommeren, og har på ingen måte hatt parkeringsplassen for seg selv.

2

3

4

5

– Antall biler tyder på at det har vært en god del folk her oppe i sommer. Det hadde jeg egentlig ikke trodd.

KNABEN-TID

Med familiehytte på Knaben har familien Ragnhildstveit Erland egentlig alltid benyttet fjellet. – For meg er det nærmest livsnødvendig! Irene Ragnhildstveit er dessuten gårdsjente fra Hålandsdalen i Fusa kommune, ikke langt fra Os utenfor Bergen. Født med ski på beina og en tanke skeptisk til å gi seg i kast med en mann fra Stavanger som antakeligvis sjelden eller aldri hadde stått i skiløypene. – Men han overrasket! Hun smiler nesten ertelystent, som om han var til stede. De to ble kjent under studietiden. – Vi har vært heldige som har kunnet benytte Knaben oppigjennom årene. Å gå til anskaffelse av egen hytte, har lenge vært et ønske, men ikke noe vi har rushet. Det viktigste var å finne den rette plassen. Og den dukker som kjent nesten alltid opp ved en tilfeldighet.

USJENERT

– Ja, vi kom over en annonse og tok kontakt med grunneieren for å ta området her oppe nærmere i øyesyn. Det ble valg av tomt ikke lenge etterpå.

– Vi var på jakt etter fred og ro. En tilbaketrukket plass, usjenert og med turmuligheter like utenfor hyttedøra.

vegger og tak. Spisebordet er laget i samarbeid med svoger og datter og stolene bestilt på nettet med et halvt års ventetid.

Selv på en grå dag som denne, er utsikten slående.

– De var verdt det!

– Fjellene er enda høyere enn du nå ser, opplyser hun ivrig der vi sitter i sofaen med perfekt utsyn gjennom de rause vinduene i stua. Hun forteller at de er utrolig godt fornøyd med utformingen av hytta. – Det hadde selvsagt vært en drøm å få den spesialtegnet, av arkitekt, men da hadde det ikke blitt så mye igjen å bygge hytte for, så det var uaktuelt. Hun ler. – Vi bladde oss gjennom utallige hyttekataloger og landet på Solhytten ikke bare på grunn av hyttemodellene. For oss var det like viktig at de hadde kontor i Sandnes og lang erfaring fra hyttebygging i Sirdal.

SVARTE KONTRASTER

Den moderne, svarte kjøkkeninnredningen er fra Kvik og er også brukt på badet som forøvrig er blitt større enn den opprinnelige hyttemodellen skulle tilsi. En badstu har de også fått plass til. – Jeg må ha flyt. Ting skal henge sammen og derfor har vi også benyttet samme fliser i gangen som på badet. Svart er valgt som en gjennomgående kontrastfarge til de hvitlaserte flatene i både golv,

8

Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Unn dere noe vakkert til hytten, ta turen innom og bli inspirert!

Vi sitter ved nevnte bord i nevnte stoler og spiser varm eplekake med is. Akkurat nå trapsregner det ute, noe som gjør smaken bare enda bedre. Praten flyter inni hverandre. Vi snakker om sommerens Dana-cup og skolegang. Både Nora, Sivert og Brede er aktive på fotballbanen, ja, innen idrett generelt. – Jeg har prøvd å få dem over på ski, men tapt, gliser mor. – Men vi er gode på ski for det om, kommer det kjapt fra Brede som foretrekker bakken. – Jeg liker farten! – Ja, men du er glad i langrenn også? – Joda.

HILS GJERNE PÅ

Garantier er farlige å gi, men det skal nok mye til om du ikke treffer på én eller flere representanter fra Ragnhildstveit Erland-familien i Donsen-området med ski på beina, og gjerne med stor oppakning på ryggen, denne vinteren. Da må du i så fall hilse på dem. Det er en fin gest til nye hytteeiere. Gamle også for den saks skyld.

KVADRAT - BREITORGET Sirdalmagasinet · 4 / 2015

9


ENSIGN

HYTTER TIL SALGS

FRITIDSBOLIGER

Flotte utsiktstomter

I VARIERTE TYPER

Str. fra 74-128 m2 BRA • Nydelig utsikt • Sentral beliggenhet - like ved alpinanlegget

Faste priser fra kr. 3.750.000,-

VISNING

Bulldogreklame.no

SØN 6. SEPT KL 13-14.

sirdaleiendom.no

sirdaleiendom.no/tjorhomfjellet-panorama

SKISSEPROSJEKT

Prosjekt:

Beinesvatten Hytter GNr.: Gnr/Bnr. /BNr.: ####

Oppdragsgiver:

Sirdal Eiendom AS

ProsjektNr.

Dato

Målestokk

Ark

2068

15.09.2014

1:100

A4

Tegningsnr.

SPISS Arkitektur & Plan AS Vestre Strandgate 26 Telefon Tlf. 417 78 000

Postboks 151 E-post: post@spissark.no

Rev.

A40:x101

HELÅRSHYTTER Rev

Dato

Sign

Kontr.

Beskrivelse

Tegnet

Arkitekt

VES

ETV

Godkjent

Tegnings Tittel

FASADER_ Ålsheia A

Gravassryggen ligger litt over en times kjøring fra Stavanger/Sandnes, helt på toppen før vi starter på nedkjøringen til Sinnes. Her kan du vandre uforstyrret innover heia en tidlig morgen, eller sette utfor distriktets mest moderne alpinanlegg i Tjørhomfjellet. Du bestemmer. Uansett årstid byr Sirdal på fantastiske naturopplevelser, her er noe for både små og store.

Skrevet Ut: 12. januar 2015

Se også www.gravassryggen.no for mer informasjon

I NYDELIGE OMGIVELSER! Str. opptil 130 m2 BRA • Sentralt - turterreng og løyper like ved • Aktiviteter hele året

Faster priser fra kr. 3.450.000,SKISSEPROSJEKT

Fase:

Beinesvatten Hytter

Prosjekt:

Oppdragsgiver:

Sirdal Eiendom AS

Rev

Dato

Sign

Kontr.

Beskrivelse

Dato

Målestokk

Ark

15.09.2014

1:100

A4

Tegningsnr.

SPISS Arkitektur & Plan AS Vestre Strandgate 26 Telefon Tlf. 417 78 000

GNr.: Gnr/Bnr. /BNr.: ####

ProsjektNr.

2068 Postboks 151 E-post: post@spissark.no

Tegnet

Arkitekt

VES

ETV

Godkjent

A40:x101 Tegnings Tittel

FASADER_ Ålsheia A

Rev.

Sti: P:\2000 - 2100\2068 Beinesvatten Hytter (Sirdal)\Tegninger\1 Ark\2068 Beinesvatten Hytter_Ålsheia A_v17.pln

Fase:

Sti: P:\2000 - 2100\2068 Beinesvatten Hytter (Sirdal)\Tegninger\1 Ark\2068 Beinesvatten Hytter_Ålsheia A_v17.pln

Fasade, Ålsheia A

Alf Rune Stangeland 916 33 407 post@sirdaleiendom.no

Et landskap av frihet og muligheter

Skrevet Ut: 12. januar 2015

Kontaktinformasjon: Anne Havsø Eiendomsmegler 1 M: 48 11 25 84 anne.havso@em1.no www.eiendomsmegler1.no

Arve Aasemoen Sirdal Hytter og Hus M: 90 94 77 75 arve@sirdalhytter.no www.sirdalhytter.no

Bertelsen & Garpestad AS Entreprenørfirma www.bg.no

SIRDAL

www.gravassryggen.no Ole Johan Tjørhom 915 49 470 olejohan@sirdalbygg.no |

10 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

sirdalbygg.no Sirdalmagasinet · 4 / 2015

11


Ina Shelby Kjøkkentjeneste

Foto: Morten Aakre/Fotografen AS

Vår faste matspaltist, Ina Shelby (43) i Egersund, er jurist, mor til tre, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget på eget kjøkken. Hun har fokus på gode råvarer – gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske – dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. For Ina er ikke kokkefaget det viktigste, men heller nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting. Vår nye matskribent deler husholdning med mann, tre gutter i alderen elleve, tretten og femten år, to ivrige pointere og en liten høneflokk med hane. Se kjøkkentjeneste.no for flere oppskrifter.

Herlig lammekebab Det er høst i luft og på kjøkkenet, og det smaker ekstra godt med sesongriktig mat. Lam som har beitet i Sirdalsheiene hele sommeren, er å få i butikk. Det er ikke bare lammestek man kan lage med lam, variasjonene er uendelige. Kebab er opprinnelig en tyrkisk eller persisk rett med grillet eller kokt kjøtt. Tradisjonelt med bruk av lam, men nå regnes det fremdeles som kebab selv om man fyller den med både storfe, kje, kylling – og til og med andre typer kjøtt – avhengig av lokale eller religiøse restriksjoner på matfronten. Denne gangen har jeg brukt strimlet lammekjøtt. Oppskriften er til fire personer.

DETTE TRENGER DU:

• 600 gram strimlet lammekjøtt • 1 fersk rød chili • 4 hvitløksfedd • Salt og pepper • Merjam • Paprikakrydder • Spisskummen • Koriander • Pitabrød • Grønn salat • Rød løk i tynne ringer • Agurk • Cherrytomater 12 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

KEBABSAUS

• 2 dl naturell yoghurt • 1 boks snøfrisk • 1 fedd hvitløk • Salt og pepper • Hakket persille, etter smak • Hakket frisk koriander, etter smak

SLIK GJØR DU:

Tørk av lammekjøttet og skjær det i små biter dersom det ikke er smått nok. Legg det på en tallerken og tilsett krydderet, finhakket chili og finhakket hvitløk. Bland godt med hendene, slik at kjøttet tar til seg så mye som mulig av smaken. Lag deretter sausen slik at den får satt seg litt før servering. Bland yoghurt og Snøfrisk og ha i finrevet hvitløk og finhakket persille og koriander. Smak til med salt og pepper. Sett til side. Ha litt nøytral olje i en panne og stek kjøttet på middels varme til det er ferdig, sett opp varmen mot slutten om nødvendig. Smak eventuelt til med mer krydder. Spesielt spisskummen setter en spennende smak på kjøttet. Gjør klar grønnsakene og varm pitabrødene. Serveres i pitabrød med salat i bunnen, deretter kjøtt og saus på toppen, eller på en tallerken med pitabrødene ved siden av.

1934 1935 1936 1937 1938 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 1946 1947 1948 1949 1950 1951 1952 1953 1954 1955 1956 1957 1958 1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

magasinet

Montana ble etablert av Peter J. Lassen i 1982, som har designet Montana med en visjon om at mennesket ønsker seg frihet til å innrede på sin personlige måte. Peter J. Lassen har arbeidet sammen med arkitekter som Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Verner Panton.

making room for personality

Velkommen til en opplevelse i møbler og interiør

siden 1934 ®

www.haukaas-mobler.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 13


«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»   Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun.

De var på bryllupsreise i Kroatia da tilbudet om å kjøpe gårdsbruket i Sirdal kom. I dag, fem år etter, tar Anniken Birkeland og Egil Sunde imot oss i tunet på Visland gård, som sauebønder i Sirdal.

14 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 15


magasinet

tenisagam

2

1. Egil Sunde og Anniken Birkeland fant drømmen på Visland gård i Sirdal: «Har vi ikke en fantastisk hage her bak oss?» 3

2. Ekteparet Sunde/Birkeland har gjort store investeringer i nye driftsbygninger på garden på Visland, på vei mot Virak. 3. Annikens mor er kunstner og har dekorert den ene veggen i sauefjøset med Asbjørnsen og Moes troll. 4. Foreviget: Sauefjøset stod ferdig i 2013.

1

F

or ikke lenge siden solgte de huset sitt i Stavanger, så nå er det definitivt. – Var det vanskelig å kutte båndene?

– Nei, tanken har hatt tid til å modnes, så nå var det mer snakk om å få det gjort, sier Anniken som likevel fortsatt har valgt å beholde leiligheten i byen. Med hundre prosent jobb i Achilles, der hun jobber med kvalitetssikring av HMS-systemer, er hun på reisefot hele ukene og har kun helgene i Sirdal. – Men til høsten går jeg ned til 50 prosent stilling, forteller hun.

ENGASJERTE FOLK

– Hvordan er dere blitt tatt imot her oppe? – Folk var naturlig nok skeptiske da «oljebaronene» fra Stavanger kjøpte garden. De regnet nok med at vi i likhet med mange andre utelukkende var interessert i å gjøre den 16 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

om til hyttetomter. Men etter hvert som de skjønte at vi mente alvor med gardsdriften, har vi fått en enorm backing, forteller de to. De ferske bøndene fra Stavanger engasjerte seg lokalt fra første stund, og Anniken har allerede lagt bak seg to år i styret for det lokale Bondelaget. Hun er dessuten grenderepresentant for Virak, bygda som ligger litt lengre innover veien mot Sira, og fra høsten av går hun inn i en 20 prosents stilling som leder av Sirdalsmat. Da grunneiere og hytteeiere i området gikk sammen for å etablere småbåthavna i Virak for et par år siden, var Anniken og Egil selvsagt også aktivt med. – For oss har engasjement vært en viktig inngang både til sted og folk. Jeg lærte dessuten utrolig mye de to årene jeg satt i Bondelagsstyret og gjør gjerne det igjen. Men på grunn av såpass mye annet, måtte jeg si fra meg vervet etter to år, sier Anniken mens hun

leter fram noen bilder fra Sirdalsvatnet, tatt i fjor sommer.

Kjøreturen inn til Tonstad sentrum tar ikke mer enn 10-15 minutter.

– Sirdalsvatnet har virkelig bydd på mange positive overraskelser. En kort tur med båten og du kommer til nydelige sandstrender. Flere steder. Dessuten byr det på fantastisk fisk.

– Det blir ikke ensomt her oppe, da?

FANTASTISKE FOLK

På bordet står varme lapper, rømme, syltetøy og sukker. – Forsyn dere! Kaffe? – Man kommer ikke til gards uten å få noe å spise, smiler Anniken fornøyd. Hun kaller Visland «Uren-luren-land», et «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu-sted». Men veien inn til sivilisasjonen er forsåvidt ikke lang om enn den er smal.

– Vi har mye mer besøk her enn hva vi hadde i Stavanger, fastslår de to. – Såpass at vi til tider nærmest må rydde plass til en helg for oss selv og ting som må gjøres. – Nei, ensomt er det overhodet ikke. Dessuten har vi blitt kjent med utrolig mange kjekke folk her i Sirdal og har hatt enormt god hjelp av naboer på Virak. Uten Tom Inge Liland og sønnen, Andreas, hadde vi rett og slett ikke vært der vi er i dag. De har hjulpet oss mer enn vi hadde turt å tenke på. Liland, sauebonden på Virak, var imidlertid ikke et helt nytt bekjentskap.

4

– Jeg har jaktet her i området siden jeg traff en av sønnene fra Visland gård så langt tilbake som til militæret, og Tom Inge Liland har jeg blant annet jaktet elg med, smiler Egil. Jaktinteressen og bekjentskapet med folket på gården var i seg selv en vesentlig grunn til at nettopp han fikk tilbud om å kjøpe gården for fem år siden. Jaktinteressen førte også til at han relativt tidlig bygget seg en hytte i området ikke langt fra Visland gård. Denne solgte han etter noen år for så å sette opp en ny. Visland-området er med andre ord kjent grunn for Egil Sunde og ble det etter hvert også for Anniken.

Langs denne veien kommer du til de relativt ferske sauebøndene på Visland. Da de kjøpte gården i 2010, var det kun huset de nå bor i som stod der. I dag har gården i tillegg fått to store nybygg, – en driftsbygning og et sauefjøs på 15 x 40 meter med plass til 300 sauer. Reisverket ble igangsatt høsten 2013 og 50 sauer flyttet inn under et halvår etter. I dag har de 100 og på sikt planlegger de å komme opp i rundt 200 vinterfóra sauer. – Vi har plass til 300 i det nye sauefjøset, men lemmingen krever såpass mye plass at jeg tror det blir for trangt om vi fyller opp med nærmere 300 sauer, mener Anniken.

HAR UTVIKLET GÅRDEN

Hvor er så Visland gård? Jo, om du kjører fra Tonstad i retning Egersund og Stavanger, passerer du etter hvert en bensinstasjon på venstre hånd. Første vei til venstre etter denne heter Virakvegen og er skiltet til Sira.

TEORI OG PRAKSIS

– Verken hun eller Egil hadde noen form for landbrukskompetanse da de plutselig satt der som gårdeiere. Men gjennom Vinterlandbruksskulen på Jæren sitt tilpassede opplegg for nye bønder i Sirdal, har de bygget opp den Sirdalmagasinet · 4 / 2015 17


magasinet

1

tenisagam

2 1. Sirdalsvatnet har flere flotte sandstrender å by på, – det fikk de nye sauebøndene i Sirdal erfare i fjor sommer. 2. Noen av sauene er merket slik at de til enhver tid kan se hvor de befinner seg. 3. Lyst og fint i det nye sauefjøset på Visland. 4. De ferske sauebøndene har gått i «lemmeskole» hos nabobøndene. 3

teoretiske kunnskapen. Minst like viktig har kontakten med nabobøndene vært. I tillegg til Tom Inge Liland har også Jan Visland vært en viktig bidragsyter.

– Men rike blir vi ikke av dette. I alle fall ikke på penger, legger Anniken fort til.

– Fantastiske folk med lang erfaring. Vi var blant annet med på to lemminger hos Tom Inge, noe som ga oss en god pekepinn på hva vi kunne vente oss. Han har såpass mange sauer at det alltid skjer noe uforutsett. Det er viktig å være forberedt på hva som må gjøres dersom det blir komplikasjoner, forteller Egil som opprinnelig er tømmermann og selv har stått for mye av byggingen på gården, men uten familie, slekt, venner og gode naboer hadde det ikke gått.

– Ikke alene. Et årsverk tilsvarer rundt 140-200 sauer, alt etter hvor du bor i landet. Vi regner med å komme opp i 200 sauer og tenker at i alle fall en av oss bør ha noe i tillegg. Egils oljejobb passer perfekt til dette livet, sier hun.

– Folk har vært utrolige, slår de to fast.

STORE INVESTERINGER

Investeringene i gårdshandelen, redskapshuset, nødvendig traktor med tilhørende redskaper og det nye sauefjøset har til sammen kostet et sted mellom 6 og 7 millioner kroner. Verdien av den omfattende egeninnsatsen kommer i tillegg. Innovasjon Norge har støttet byggingen med et tilskudd på 750.000 kroner, mens Sirdal kommune gjennom sitt fond øremerket denne typen prosjekt, har gitt 325.000 kroner i tilskudd. I tillegg har de fått rentestøtte til et lån på 2,2 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

– Kan dere leve av det?

– Hva med deg? Ser du for deg at du skal jobbe 100 prosent på gården? – Ikke bare på gården, selv om det krever sitt. Jeg tar av meg hatten for bondestanden! Det er hardt arbeid fra morgen til kveld! Hver eneste dag. Hun har allerede gjort seg tanker om hvilke tilleggsprodukter de kan produsere på gården, men vil ikke si noe konkret om det enda. – Det ville være som å røpe forretningshemmeligheter, ler hun. Men hun undrer seg over at ikke flere bønder i Sirdal driver med flere ulike produkter på gården.

4

– Med Sirdalsmat kan vi bygge opp et miljø for dette slik at vi kan inspirere hverandre, tror hun. – Men det fordrer at vi får flere med oss. Hun gleder seg til å sette i gang som prosjektleder for Sirdalsmat og håper at de kan få til en organisasjon som på sikt vil kunne engasjere en daglig leder på fulltid.

HAR ALT!

Mens Egil foretrekker å jakte på ryper og småvilt, er Anniken fiskeren i familien. – En dag trakk vi opp 25 aurer fra Sirdalsvatnet. – Men vi kan også fiske i hagen, smiler Egil og peker mot tjernet som ligger stille og blinker i sola på nedsiden av huset. – Her får vi bekkerøye, store nok til å servere til middag. Da de overtok gården, startet de med huset. Pusset noe opp og bygget en stor terrasse utenfor stuevinduene. Utsikten er formidabel. – Her har vi alt like utenfor døren! Fiskevatn, tur- og jaktterreng, – og sauene våre. Joda, her skal vi bli, – lenge!

Stolte sauer på beite i «hagen» på Visland gård. 18 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 19


magasinet

tenisagam

På jakt i Sirdal – Det er nok ryper det går mest i. Men i Sirdal kan du jakte på det meste, – både elg, hjort, rådyr, ender, skogsfugl, – og reinsdyr. Det er jo litt spesielt!

terreng å tilby gjennom «Sirdal jakt og fiske», men det har vi dessverre ikke lengre. Jeg vet at også Statskog tilbyr jaktterreng og legger ut lister på dette. Så det kan være en mulighet for de som ikke har andre måter å komme seg til jaktterreng i Sirdal på.

E

Selv jakter Netland på Lindeland der familien har 5000 mål å ta av.

spen Netland (30) er leder av lokallaget underlagt Vest-Agder Jeger- og Fiskerforbund i Sirdal der noen hundre medlemmer er finne på listene.

– Det var morfar som bodde her tidligere, og det er han som har lært meg alt det jeg kan om jakt. Han har også vist meg de gode jaktplassene.

– De siste årene har vi blåst liv i jegerprøven igjen og tilbyr den her lokalt, sier han.

MINDRE RYPER I ÅR?

I fjor felte han tre reinsdyr, ett rådyr, én hjort og ti ryper.

Å KJENNE NOEN

– Har du peiling på hvor mange som jakter i Sirdal? – Nei, det har jeg ingen oversikt over. Men jeg vil tro at de fleste som eier noe her i området enten jakter selv eller har unger som gjør det, mener han.

Espen Netland, leder av lokallaget underlagt Vest-Agder Jeger- og Fiskerforbund i Sirdal, jakter i Sirdal så ofte han kan. (Foto: Privat)

– Om jeg ønsket jaktterreng i Sirdal, hvordan kunne det la seg gjøre?

– For nok penger kan det meste la seg ordne, og jeg vet at mange har kjøpt seg inn hos grunneiere i området. Vi hadde tidligere jakt-

– Det var et godt år, medgir han smilende. – Hvordan blir det i år, tror du?

– Nå snakket jeg nettopp med en her i bygda som er spesielt interessert i fuglelivet og følger det nøye. Han var redd for rypebestanden dette året. Når eggene legges i mai/juni, bør det helst være gode temperaturer for at resultatene skal bli gode. I år var ikke temperaturene spesielt gode, så han er skeptisk til årets bestand. Vi får se.

SOSIALT VIKTIG

Ifølge Netland jakter langt de fleste like mye for det sosiale fellesskapet som for kjøttet. – Det kan forekomme at jeg tar en jakttur alene, men som regel er vi flere sammen. Å jakte med kompiser er noe av greia og det er ingen tvil om at mange, spesielt menn, opplever jaktturene som en viktig atspredelse, mener han.

– Jeg tror det er viktig å skape en sosial arena. Det er det ene. Dessuten mener jeg det er et stort pluss at folk kan ta jegerprøven lokalt, slik de nå kan.

LITE LAG

Lokallaget i Sirdal er ifølge Netland nok ikke av de største, men i fjor var det Sirdal som kunne skilte til størst vekst blant samtlige lokallag i Vest-Agder. – Akkurat det er jeg godt fornøyd med, sier lokallagslederen smilende: –Og årets jaktsesong, blir den bra? – Jeg er spent på hvordan det blir med rypene, men jakt, det blir det uansett.

Netland forteller at en viktig funksjon med lokallaget i Sirdal er å sørge for at flere jegere møtes og nye kameratskap opprettes slik at alle får noen å jakte med.

Bavaria xDrive Roadshow xTraordinær kjøreglede

Kom innom din lokale Bavaria forhandler og opplev hvorfor BMW med xDrive er et av Norges aller mest solgte bilmerker med firehjulsdrift. Les mer om bilene i Bavaria xDrive Roadshow under www.bavaria.no/roadshow.

Bavaria øst

Bavaria vest

24.08 - 04.09

Bavaria Lillestrøm

24.08 - 04.09

Bavaria Bryne

07.09 - 18.09

Bavaria Gardermoen

07.09 - 18.09

Bavaria Haugesund

21.09 - 02.10

Bavaria Oslo

21.09 - 02.10

Bavaria Stavanger

05.10 - 16.10

Bavaria Arendal

05.10 - 16.10

Bavaria Kristiansand

Velkommen til vår utstilling på Kvæven 4. og 5. september under sauesankingen!

bavaria.no

bavariastockholm.se

20 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Stavanger Lillestrøm

Arendal

Bryne

Oslo Stockholm

Farsund

Gardermoen

Haugesund Kristiansand

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 21


Hyttepersonligheter på Rosstøl

– Jeg ble født i juni 1952, men var allerede på Rosstøl i Sirdal i april 1952… Tog du ’an?! Jack Rostøl fra Sandnes glirer mot sola som innimellom stråler sommervarmt over hytteeiendommen.

22 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 23


magasinet

tenisagam

3

1

1. Ekteparet Torhild Margrethe og Jack Rostøl fra Sandnes overtok familiehytta på Rosstøl for 15 år siden. 2. «Her vokste farmor opp». Huset er bare et steinkast fra dagens hytte. 3. Barnebarnets rom på hytta er også blitt TV-rommet. 4. Jack Rostøl skriver, synger og maler. Her har han foreviget Dorgefoss. 5. God plass til lek rundt hele hytta. 2

Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

O

gså på terrassen foran hytta der terrassebordene nylig er skiftet ut, luner solstrålene en ellers rimelig kald sommerdag i Sirdal. – Jeg har også satt opp levegg i sommer. Den må du se! Sirdalmagasinet har snirklet seg oppover fjellsiden på smale, kronglete veier i 10 og 20 kilometer i timen og omtrent ikke sett annet enn trær da en hytte dukker opp i venstre vegkant. Så en til. Nei, han skulle stå i veien, så det er ikke her. Et par rause svinger til følger før veien retter seg opp og en skikkelse dukker opp i høyre vegkant.

24 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

EN LEKEHYTTE

Sammen med kona, Torhild Margrethe Rostøl, overtok Jack Rostøl familiehytta fra foreldrene for rundt 15 år siden. En kjapp omvisning fra terrassen via den nye leveggen til baksiden av hytta der to dører leder inn til et par boder utstyrt med alt man trenger og kan trenge på hytta, leder oss videre til en ny terrasse og videre via bakdøra inn i selve hytta. Fra stua leder en rød dør oss inn i soverommet til Torhild Margrethe og Jack. – Det hele begynte med dette rommet. Dette rommet var den opprinnelige hytta til mor og far. – Bare dette ene rommet? Kona henter ned et bilde fra stueveggen og peker på bildet øverst til høyre. Umiddelbart ville «lekehytte» være et dekkende ord, men bildet er altså hytta som Jacks foreldre først

4

satte opp på Madland og som de på begynnelsen av 60-tallet flyttet til Sirdal og Rosstøl. Den vesle hytta ble heist opp på lasteplanet og kjørt oppover de bratte fjellsidene helt til Rosstøl en natt for over 50 år siden. – Den stakk litt for langt utover lastebilskantene, så det var tryggest å kjøre om natten, humrer Jack og forteller at han har vært på Rosstøl så lenge han kan huske. – Denne plassen er heimegarden til farmor og farfar. Jeg har tilbrakt utallige ferier og helger her, forteller Sandnes-mannen som er bosatt på Hana og oppvokst på Lurahammaren og som det siste tiåret har gitt ut flere bøker med historier fra Sandnes. Også dikt og historier fra Rosstøl har han utgitt i boks form og de siste årene har også den lokale krigshistorien opptatt Sandnes-mannen. Det har til sammen blitt tre bøker.

– Skriver du mye her på hytta? – Ja, mange av tekstene har blitt til her, men ikke utelukkende.

KASSABORD FRA ØGLÆND

Den lille hytta fra Madland, som i dag er Jack og Torhild Margrethes soverom, fikk raskt et tilbygg, noe som også er dokumentert i bildecollagen på stueveggen. Torhild Margrethe kommenterer bildene og Jack forteller at faren startet utvidelsen med kassabord fra Jonas Øglænd, der han jobbet. – Folk hadde ikke råd til dyre materialer på den tiden. Skulle det bli noe, måtte de bruke det de hadde. Mange av hyttene her oppe ble satt opp på samme måte, legger han til. Hytta på Rosstøl fikk ikke bare ett påbygg. Nei, de kom på rekke og rad tilbyggene, utført etterhvert som behovene meldte seg. Det er

5

nesten som å befinne seg i Pandoras eske. Hytta har langt flere dører og rom enn den umiddelbart synes å huse, og de fleste av dem befinner seg på et nytt plan, enten et trinn opp eller ned. Det meste i hytta er også, ifølge Jack, rimelig småskjevt og forsøksvis nøye tilpasset.

Han omkom i en bilulykke i 2004, på vei hjem etter en jakttur i Eiken. En trailer kom over i feil kjørebane…

– Den har sjel, hytta.

Det blir stille før han fortsetter.

Begrepet er svært passende. Historien synes bokstavelig talt i veggene på Rosstøl. Hytta er bygget med sjel.

– Da livet var som svartest, bestemte jeg meg for å sende tekstene jeg satt på til et forlag.

AVTRYKK AV SORG

Foruten hyttehistorien i bilder er mange av bildene på veggen i stua familiebilder, – barn og voksne sammen eller hver for seg. – Hvem er dette? – Den ene sønnen vår. Jegeren i familien.

– Med tiden har vi lært oss å leve med det, men vi befant oss på et tidspunkt så langt nede det er mulig å komme.

Jack Rostøl hadde i lengre tid syslet med skriverier. – Men jeg var redd tekstene mine ikke skulle være gode nok. At jeg skulle få avslag. Men da, midt oppi det svarteste svarte, betydde det på en måte ingenting.

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 25


magasinet

ENSIGN

MEGET INNHOLDSRIKE HYTTER MED UNIK BELIGGENHET! SU LESK A R D - SI R DA L

Et bilde i stua viser hvordan hytta har fått nye rom og tilbygg etter hvert som årene er gått.

Jack Rostøls første bok ble utgitt for rundt 10 år siden, – på det lokale Commentiumforlaget. Nå har 62-åringene flere utgivelser bak seg, og mer blir det bestemt. I tillegg maler han, skriver låter, er primus motor for et 13 manns stort Beatles-kor og har også et eget konsertopplegg der han selv fremfører Leonard Cohen-låter. Sønnens jakthund, Bucksie, ble en viktig følgesvenn i tiden etter ulykken. – Vi har finkjemmet turområdene på Rosstøl, Bucksie og jeg. Og det er ikke få steiner som har avtrykk etter sorg og fortvilelse. Årene har gått, men tomrommet og sorgen forsvinner aldri. – Men vi har lært å leve med den. Tidligere forstod jeg ikke hva de snakket om, idrettsutøverne, når de snakket om å legge ting bak seg, fokusere og tenke positivt. Nå vet jeg hva det går i, for jeg har måttet lære meg til å isolere hendelser, lukke dem inne og hente fram andre for å kunne leve videre, sier han.

TV LIKEVEL

– Og her er det rosa rommet! Vi har besiktiget baderommet med frosta glass inn til dusjnisjen og åpner opp døren vis-a-vis.

26 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Her åpenbarer det nyeste rommet på hytta seg. Lyst med hovedfarger i hvitt og rosa, med oppreid seng og en relativt stor flatskjerm på den ene kortveggen…

– Halvsøsken og –søskenbarn. Mange herfra utvandret til USA på et tidspunkt, noe som ga mange halve familiekonstellasjoner, legger han forklarende til.

– Jeg har alltid hevdet at TV på hytta var utelukket. Men så kom barnebarnet: «Farfar, kan vi ikke se TV på hytta?» «Selvsagt kan vi det, jenta mi…»

BRATT OPP

Han smiler skjevt. Det ble til slutt TV også på Rosstøl, men den er godt skjult inne på det rosa rommet. Og det er ikke bare barnebarnet som har gleden av flatskjermen. – Jeg setter meg gjerne inn her om kveldene, smiler Torhild Margrethe. – Mens han sitter inne i stua og leser en bok eller skriver. Ekteparet Rostøl tilbringer 3-4 uker på hytta hver eneste sommer. I tillegg blir det flere helger utover høsten, romjul og nyttår og selvsagt også påskeferien. – Vi er her mye og trives utrolig godt! Trenger vi et avbrekk tar vi bare en tur til kysten noen dager, og så har vi gode venner i hyttene rundt her. – Og slekt, humrer Jack. – De fleste her oppe er i slekt med meg på et eller annet vis. Det er litt Twin Peaks for å si det sånn, – og mye halvt. Han smiler bredt.

Rosstøl har langt flere hytter enn hva plassen umiddelbart synes å kunne skilte med. Veien opp er smal og bratt, preget av mange års slitasje, men asfaltert og fortsatt godt kjørbar.

KONTAKT OSS FOR PRIVAT VISNING!

SULESK ARD FJELLGA ARD

– Det var fastboende her oppe helt til for inntil 7-8 år siden, opplyser Torhild Margrethe. – Noe som gjorde at kommunen var pliktet til å holde veien i god stand. Nå har imidlertid hytteeierne i området gått sammen om å sørge for at veien brøytes vinterstid. – Det fungerer utmerket, men firehjulstrekk er en fordel, for ikke å si et must. Jeg kan huske når vi holdt på med kjettinger og greier, – for et styr. Ikke langt fra Lindeland, på veien mellom Øvre Sirdal og Tonstad, dukker skiltet opp: «Rosstøl 6», står det. – Det hender at en eller annen utlending forviller seg opp hit, men ellers er det ikke mange utenom oss hytteeiere som finner veien helt til topps.

VISNINGSHY TTE

FJELLBUTIKKEN

SULESK ARDTUNET 2

SULESKARDTUNET 2

SULESKARD FJELLGAARD

Vertikaldelt eller frittliggende hytter • Kjørevei til døren 103 m2 BRA + carport • Sentralt - Like ved fjellbutikken

Hytter i alle størrelser • Gjennomtenkte planløsninger Mulighet for anneks og garasje • Kjørevei til døren

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON KONTAKT: En del av Otium

Kurt Sande 900 11 055

Andreas Dalmar 982 81 671

kurt.sande@favoritthytten.no

andreas.dalmar@emvest.no

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 27


AD. MOMENT

BRENDEHEIA, HØNEDALEN HYTTEGREND:

NYE OG EKSKLUSIVE HYTTER! Sinneshyttå skal nå bygge 13 hytter med alle moderne fasiliteter og god utsikt. Ta kontakt med Tor Sigve Vik på mobil 977 29 183, for mer informasjon om prosjektet og alle tilpasningsmulighetene du kun får hos Sinneshyttå. Illustrasjon

JENTEFJEDL

HILLEKNUTEN

Illustrasjon

VISNING I SIRDAL: 5. SEPTEMBER KL. 16-17 OG 6. SEPTEMBER KL. 14-15 BESØK VÅR STAND UNDER SIRDALSDAGANE 4.- 6. SEPTEMBER!

28 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

NORHEIM

Illustrasjon

ANDESTJØDN

Illustrasjon

Illustrasjon

LES MER OM BRENDEHEIA PÅ SINNESHYTTA.NO

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 29


Stadig flere tar lunsjen på Tonstad Bakeri

Tonstad bakeri har blitt et skikkelig lunsjsted og har 60 sitteplasser.

Drømmer du om mer tid på fjellet? Kontakt oss for en prat. Ring 970 88 111 eller send en mail til post@soleiknuten.no

30 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

«To boller med rosiner og én uten». «Til å spise her?» «Nei, til bilen». Det summer i engelsk og norsk, klirrer i kopper og glass, – folk sitter både ute og inne, og selv om Tonstad bakeri nå tilbyr hele 60 sitteplasser, velger fortsatt noen å ta med seg noe i farten.

–N

ei, hun sa det nabokona da vi åpnet her for tre år siden og hadde køer åpningsdagen: «Du har bygget for lite!» Svein Sturla Tonstad ler stille der han sitter fornøyd i sin mors gamle sennepsgule sofa i det nye påbygget til Tonstad Bakeri. Stedet har de siste årene utviklet seg til å bli en yndet lunsjsplass både for folk i bygda og

for stadig flere forbipasserende. Med det nye tilbygget som stod ferdig i vår, har ikke interessen blitt mindre. Tonstad sentrum har fått en skikkelig møteplass i Tonstad Bakeri.

MER Å VELGE MELLOM

– Ved lunsjtider er det som regel rimelig fullt her inne. Men også ellers. Folk avtaler

å møtes her til en kopp kaffe, – slikt er kjekt! smiler Tonstad fornøyd. Med større lokaler vokser også tilbudet. I tillegg til tradisjonelle bakervarer, både påsmurt og flere typer boller, wienerbrød og kaker, serverer Tonstad Bakeri både ulike typer salater og smoothies: – Jeg var så heldig å få en kokk inn dørene her. En av damene i disken er utdannet kokk og sørger for at sortimentet berikes og utvikles. Foreløpig har vi ikke varm mat, – det blir også en ganske annen historie, – men et fullgodt lunsjtilbud, det har vi! Sirdalmagasinet · 4 / 2015 31


3

1

5

1. Tonstad Bakeri er også veldig gode på kaker.

6

2. Baker, eier og gründer av Tonstad Bakeri, Svein Sturla Tonstad. 3. Koselig interiør i det nye tilbygget. 4. Brødene fra Tonstad Bakeri er viden kjent. 5. Forskjellig småsnacks og tilbehør er å få kjøpt innimellom. 6. Kaffemaskinen går varm. 2

Fortsatt er det likevel jødekakene som topper salgslisten i bakeriet, men også wienerbrødene, seks i slaget, er populære. – Jeg har for eksempel en Stavanger-kunde med hytte i Eiken som alltid stopper innom for å kjøpe wienerbrød med eplesyltetøy og som bestiller fløtekake til festlige anledninger. – Jeg tipper du har mange slike faste kunder?! – Det er ikke fritt.

GANSKE UNIKT

Svein Sturla Tonstad jobber fortsatt fulltid i bakeriet. Står opp tidlig hver morgen og sørger for at bakervarene i disken alltid er helt ferske, laget den dagen de selges. – Jeg var i Oslo tidligere i år, for å hente inspirasjon fra andre i faget, men ble egentlig ganske skuffet. Av søtt bakverk tilbød de 32 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

4

fleste kun én type boller og hadde bare én sort wienerbrød. Hos oss lager vi seks ulike slag både av boller og wienerbrød hver eneste dag. Det begynner å bli unikt, mener han. «Og så tebrød, da – midt på en torsdag», hører vi fra nabobordet der et ektepar nettopp har gjort seg ferdig med det påsmurte og unner seg noe søtt. «Mmmmmm..» – Vi har hatt godt besøk denne sommeren. På de beste dagene en omsetning 30 prosent over samme dag i fjor, forteller bakeren enkelt og understreker: – Men det er på veldig gode dager, altså! I sommer har han en god del flere ansatte enn ellers. – Sommerhjelper! Vi øker bemanningen med økt trafikk.

– Til vanlig er vi 8-9 i bakeriet. Tre av oss er bakere, informerer han.

er likevel et underbruk av Tonstad Bakeri og et fint tilskudd til den øvrige driften.

Det nye tilbygget med tak og tilhørende utearealer stod ferdig like rundt påsketider i år. Til og med en egen liten scene er satt opp på det store terrasseområdet utenfor tilbygget. Så å si hver eneste lørdag har bakeren Svein Sturla Tonstad sørget for musikalske perler stort sett fremført av lokale artister eller artister med en eller annen form for lokal tilhørighet. Og som om ikke det var nok. Noe før det nye tilbygget stod ferdig åpnet også Tonstad Bakeri «Bittelille – gaver og interiør», en egen interiørbutikk i kjelleren av det gamle hotellet i nabobygget.

De nye cafébordene i eik er det svigersønnen som har snekret.

– Jeg er medeier i hotellet og har derfor fått denne muligheten, smiler bakeren mens han forklarende legger til at: – Det er datteren min som styrer interiørbutikken. Der har jeg lite å bidra med. Men den

– Han er møbelsnekker. Og så har datteren min funnet fram til det øvrige møblementet… …Som i tillegg til to herlige sofagrupper i retrostil består av passende stoler både ute og inne.

KAKER TIL FEST

Svein Sturla Tonstad baker fortsatt også kaker til enhver anledning. Fløte- og marsipankaker, suksessterter med mer. – Å ja. Vi tar fortsatt kakebestilinger og leverer både til bursdager, jubileer, konfirmasjoner, brylluper, dåpsdager og andre merkedager, sier han. Og mens Sirdalmagasinet og baker Tonstad har samtalt i den sennepsgule sofaen i hjørnet, har minst 10 motorsykkelkledte personer inntatt sin lunsj ved de nye eikebordene i bakeriet, noe som viser at sommertrafikken også blant de tohjulede i stor grad legges om Tonstad.

TVEIT & TJOMLID

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 33


magasinet

tenisagam

Driftig dame Hun driver eget firma, er i ferd med å avslutte bachelorgraden i nyskaping og samfunnsutvikling, sitter som prosjektleder for ny løypefinansieringsmodell i Sirdal og utvikler sitt eget hytteprosjekt.

L

aila Helleberg (47), oppvokst på en sauegard like oppi skråningen bak Sinnes Arena, eldst i en søskenflokk på fem, har lett for å engasjere seg. Lett har hun også for å håndtere flere baller samtidig. Kombinert med et stort hjerte for Sirdal er hun allerede i gang med å sette sine spor i bygda. Uten at det er noe mål i seg selv.

LETT ENGASJERT

– Jeg ser ikke alltid mine egne begrensninger og har lett for å engasjere meg, spesielt om jeg opplever negativt snakk. Det trigger ekstra. Hun ler befriende. Akkurat dette var nok utgangspunktet for at hun valgte å sette seg i førersetet for å få på plass en modell for løypefinansieringen i Sirdal og gjennom det prosjektet også det videre arbeidet med organiseringen av det hele. Laila Helleberg har gjort seg mange erfaringer etter endt handelsskoleutdanning i Sandnes på åtti-tallet. Hun har vært innom bankvesenet, jobbet i Narvesen-systemet som økonomiansvarlig og regnskapsfører, etablert eget firma både sammen med andre og alene, bidratt til etableringen av Rogaland Landbrukspark, – Norges største kompetansesenter for landbruk, utdannet seg til coach, jobbet som sauebonde og organisert grunneierlaget i Sinnesområdet, – for å nevne noe.

STORT HYTTEPROSJEKT

Etter å ha forlatt Sirdal som 15-åring for å gå på videregående skole i Sandnes, flyttet hun tilbake igjen som voksen, sammen med mann og barn, for å drive farsgården hun overtok som 27-åring. – Vi drev gården fra 1997 til 2002, da vi avviklet driften. Laila ble alene med datteren som i dag er 20 år. Sønnen som er to år eldre, flyttet med faren til Jæren.

En blå bil ruller opp i gårdsrommet. Det er datteren som skal hente andre delen av flyttelasset. Hun flytter til Kverneland på Jæren, der hun har fått seg jobb ved siden av studier. – Litt vemodig er det å bli sittende igjen her oppe alene. Jeg innrømmer det. Men slik er livet.

34 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Tidløs og god design, inspirert av norsk natur. holde seg rundt dørene blant annet for å male huset. Like nedenfor ligger et grått hus der foreldrene bor og i fjellene bak kommer etter hvert hyttefeltet Soleiknuten til å utfolde seg. Akkurat dette prosjektet har den driftige damen holdt på med de siste to årene. Til sammen er det planlagt tomter for 22 småhytter med en grunnflate på rundt 60 m2, ni vertikaldelte hytter og hele 80 større hytter. I tillegg kommer 30 mål til næringsvirksomhet. Grunneier Laila Helleberg regner med at hun vil jobbe med dette prosjektet de neste ti-tolv årene og ser for seg at hun allerede til høsten legger ut de første tomtene for salg. – Jeg må først utvikle vei, vann og avløp. – Skal du selv stå for salgsarbeidet også? – Det kan veldig godt være, smiler hun lurt. Hun har allerede 20-25 på venteliste, folk som er interessert i hyttetomt på Sinnes og Soleiknuten, med direkte tilgang til løyper og Ålsheia alpinanlegg.

MØTER MED HYTTEEIERE

Det siste året har hun møtt mange hytteeiere i Sirdal gjennom arbeidet med løypefinansieringsprosjektet der velforeningene står sentralt. – Det har vært utrolig nyttige, oppklarende og fremfor alt også hyggelige møter. Skiløypene opptar alle som har hytter her oppe, og mange har ulike meninger om hva som bør og kan gjøres. Jeg tror det er første gang vi setter oss ned og snakker sammen hyttefolk, grunneiere, hytteutbyggere, representanter fra de lokale her oppe og representanter fra næringslivet. Bare det i seg selv har vært viktig, sier hun engasjert.

www.yggoglyng.no

f

Hillevågsv. 24, www.helgo-mobler.no

Åpent 10 – 19 (15)

Heimelaga iskrem frå Sinnes!

Studiet hun holder på med ved Høgskulen for Landbruk og bygdeutvikling på Særheim i Klepp, tar blant annet for seg prosesser som dette og er midt i gata for mye av det Helleberg jobber med gjennom selskapet sitt I-Huset AS.

– Det er lenge siden nå.

Laila bor fortsatt i huset de bygde på gården i 1995. Denne sommeren har hun valgt å

ygg&lyng

Laila Helleberg (47), gründer og grunneier i Sirdal, – og engasjert i utviklingen av Sirdal som destinasjon.

– Jeg har fått mange utfordringer i yrkeslivet oppigjennom og har lært utrolig mye blant annet gjennom ulike former for gründerarbeid. Studiet jeg nå tar blir på et vis en bekreftelse på det jeg så langt har gjort, men også en videre innsikt i utviklingsprosesser generelt, sier hun og påpeker at hun følte behov for en mer

UTSALGSTEDER: Joker Sinnes (GP), Fjellbutikken, Livi (Tonstad), Sirikroks landhandel

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 35


magasinet

akademisk ballast i forbindelse med flere av prosjektene hun holder på med.

Den store hyttedrømmen.

– Noen av dem involverer svært mange mennesker, og jeg opplever selv at jeg på mange måter skylder prosjektene å stille også med et godt akademisk grunnlag i tillegg til mange års erfaring, smiler hun.

Og den lille.

TRENGER FLERE FASTBOENDE

Av søskenflokken på fem bor i tillegg til Laila også broren og den yngste søsteren i Sirdal, enn så lenge. – Anita (red. anm.: Anita Buckley, sist daglig leder i Tjørhomfjellet) flytter om ikke lenge til Åndalsnes der hun skal bidra i utviklingen av et nytt senter, men broren min blir. Han er engasjert i Ålsheia og driver også fjellgolfen her oppe, forteller hun smilende. Det er med andre ord ikke bare storesøster som setter sitt avtrykk i turistnæringen i Sirdal. – Vi har mange utfordringer her oppe, men én utfordring overstyrer de øvrige, og det er tilgangen på folk. Vi er rett og slett for få innbyggere her oppe. For å få fart på utviklingen og på Sirdal som destinasjon, trenger vi flere som kan gå inn i de utfordringene som ligger like foran nesen på oss. Vi er flere som ser dem, men de fleste av oss har allerede fullt opp og vel så det.

LIKER KONTRASTENE

Hun må ha minst én årlig vintertur til kontinentet og de ulike alpinløypene der. – Jeg kjørte aktivt til jeg var rundt 18-19 år. Begynte med langrenn, men da broren min i en alder av sju fikk slalåmutstyr, ble jeg satt ut. Noe så urettferdig. Hvorfor hadde ikke jeg fått det? Hun var ni og fikk etterhvert gehør. Siden har det vært alpint. Langrenn bruker hun liten tid på. – Så hvorfor skal jeg engasjere meg så veldig i løypearbeidet, jeg, som ikke engang bruker dem?

Flott utsikt fra gårdsrommet.

Hun ler. – Blir det Sirdal for alltid? – Det er farlig å si, men det er her jeg hører hjemme. Jeg trives veldig godt, og det er her jeg ønsker å være. For meg er det viktig å skape noe, og jeg opplever at akkurat det ligger veldig godt til rette her. Mulig det er kontrastene som gjør det. Bånn gass i helgene, i alle fall vinterstid, – mye folk, biler og action overalt, – og så roen i ukene. Det er noe der. Hun liker dessuten godt å gå i fjellet, gjerne flere dager i strekk. Frihetsfølelsen er viktig for Laila Helleberg, noe som gjenspeiler seg både i valg av næringsvei, bosted og fritidsaktiviteter. Hun forteller om en båttur for seks år siden. – Jeg som knapt har vært i andre båter enn Danskebåten og en jolle på Sinnesvatnet, ble med som én av et mannskap på fem på en seilbåt fra England til Spania. – Hvordan var det?

– Fantastisk! For det første å gjøre noe jeg aldri hadde gjort før, men også den vanvittige frihetsfølelsen ute på havet. Stillheten og uroen når det blåste opp. Store kontraster også her. Hun blir stille noen sekunder.

EN MÅTE Å LEVE PÅ

– Hva med venner. Hva betyr de for deg? – Tid med venner er noe jeg prioriterer. Jeg har gode venninner både i Sandnes og i Kristiansand, og vi møtes jevnlig. Gjerne til ulike aktiviteter. Det er kjekt å utfordre seg selv litt. – Den toårige coaching-utdannelsen, hva har den betydd for deg? – Det har først og fremst gitt meg en ny måte å tenke på. Undringen er sentral og med den er det alltid masse spennende å hente i møte med mennesker. For alle har mer å by på når det kommer til stykket. Man må bare høre etter og gi rom. Det er på et vis en måte å leve på og blir etter hvert en naturlig del av den du er, opplever jeg.

Folk er forskjellige. Hyttene er forskjellige. Drømmene er forskjellige. Vi har et stort utvalg for alles behov. Sirdal er mulighetenes landskap.

Hun er spent på hvordan hytteprosjektet vil utvikle seg. – Det er et svært og krevende prosjekt, men utrolig spennende å utvikle. Når det gjelder løypefinansieringsprosjektet vil det ta i alle fall minst ett år til før noe helt nytt skjer.

Dan Chruickshank, Sandnes Eiendomsmegler MNEF Tlf. 414 16 631 dan.chr@em1.no

Kjetil Helland, Stavanger Megler MNEF Tlf. 993 55 219 kjetil.helland@em1.no

Anne Havsø, Egersund Megler MNEF Tlf. 481 12 584 anne.havso@em1

– Sirdalsferie kommer til å ta seg av løypekjøringen i alle fall ett år til. Så får vi se. På tur med venninner. «Alltid kjekt å gjøre noe sammen!» 36 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 37


ma ga sinet

tenisagam

Flest utlendinger på gjestelisten I løpet av sommermånedene har nærmere 5000 utlendinger, de fleste av dem fra Danmark eller Nederland, leid seg inn på Sageneste Feriesenter AS hos Johan Eiane og Co.   Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun.

38 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 39


ma ga sinet

tenisagam

2

1. Stort sett tomme campingvogner på Sageneset Feriesenter gjennom sommeren: «Nordmennene foretrekker Sirdal om vinteren.»

4

2. Viktig å legge til rette for aktiviteter. 3. Fossen like ved badeanlegget på Sageneset er et yndet fotoobjekt for utenlandske turister. 4. Sykler til utleie, det har de også på Sageneset feriesenter. 1

3

I

tillegg kommer gjestene som har satt opp telt, campingvogn eller kommet i bobil.

– Campingvognene som står her på helårsbasis er stort sett tomme hele sommeren gjennom. Nordmennene kommer ikke hit om sommeren. Vi er heldige om vi har en til to familier i uken. Johan Eiane (68), hovedaksjonær og driftsleder av Sageneset Camping, peker mot området der vognene står tett i tett. Så å si ingen bil er å se. På hytteområdet derimot er det mange tegn til liv. Sykler står utenfor flere av dem. Badehåndklær vaier i vinden og biler med danske og hollandske skilt står parkert på parkeringsplassen like ved eller tett inntil hytteveggen.

SOMMER OG DANS

Det er en kald sommermorgen en torsdag i slutten av juli og klokken er så vidt ni. Mens de fleste ferieturistene knapt har kommet seg opp av senga har Johan Eiane allerede vært oppe i flere timer og tar imot Sirdalmagasinet iført arbeidsklær og med kaffen på termos. – Jeg er midt oppi en murerjobb på Haugefjedl, informerer han mens han står på hodet inni varebilen og leter fram et par malingsruller til barnebarnet som har fått i oppgave å shine opp noen karmer i redskapsbygget som 40 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

om ikke lenge skal funger som festlokale for en god, gammeldags dansekveld.

– Vi er få aktører her oppe som tilbyr utleie­ hytter, såkalt varme senger, opplyser han.

– Tidligere år hadde vi store danseorkestre på plass, men interessen for slike dansearrangementer er dalende, så nå greier vi oss med enmannsorkester, smiler han og forteller at han har invitert til årlig sommerfest i nærmere 25 år nå. Servering og dans står på programmet.

– Dessuten er det for galt at vi omtrent ikke har et eneste mattilbud å tilby turistene som kommer her sommerstid. Det er vel omtrent bare Brekkebua som holder åpent, sier han men roser samtidig G.P., Joker-butikken, som er den store samlingsplassen i Sirdal.

– Hvor mange som kommer? Nei, det aner jeg ikke. Han ler og innrømmer at han de siste årene har telt på knappene om de skal fortsette med arrangementet eller ikke. I år blir det i alle fall fest.

PÅ MESSER HVERT ÅR

– Hvordan finner feriegjestene fra utlandet fram til Sageneset Feriesenter i Sirdal? – Vi har helt siden starten deltatt på reiselivsmesser i Danmark. Det er fast programpost. De første årene, tidlig på 90-tallet, gjorde vi det sammen med Sirdal kommune som da satset friskt på markedsføringen av Sirdal som turistdestinasjon mot utlandet. I dag er denne satsingen omtrent lik null, sier han hoderystende og legger til at han savner et større kommunalt engasjement for turistnæringen, noe han tror er helt nødvendig skal man få til noe mer.

– Det er veldig bra at G.P. har langåpent så å si hver dag, også om søndager, hele sommeren gjennom, sier han og går tilbake til reiselivsmessen i Danmark. – Hvert eneste år er vi der. Og det er selvsagt grunnen til at vi har flest turister fra Danmark her hos oss. I tillegg har vi de siste årene også deltatt på messen i Utrecht i Nederland, den kanskje største reiselivsmessen i Europa. Dette er årsaken til at nederlendere står for hele 300 hytteovernattinger hos oss denne sommeren.

SOMMER OG VINTER

– Hvordan er høsten hos dere? – Om høsten skjer omtrent ingenting her. Som på våren. Det er i så fall arbeidsfolk som leier noen få av hyttene, men vi lever av sommer- og vintersesongen. Det er da det skjer, sier han, men trekker fram bygdedagene, eller Sirdalsdagene, helgen i september da omtrent alt som kan krype og gå både

av hyttefolk og fastboende finner veien til sauesanking, aktiviteter og ulike salgsboder på Kvæven. – Et viktig arrangement! – Så ingen nordmenn på tur leier hytte her verken på våren eller høsten? Han rister på hodet. – Nordmenn er primært interessert i vintersesongen, og da kommer de gjerne i hopetall. – Leier dere ut på åremål? – Helst ikke. Vi foretrekker å leie ut på helgebasis og ikke binde hyttene opp hele sesongen. Det har blant annet å gjøre med at vi har en del idrettslag som kommer hit, for

Utleiehytter i Sirdal • Sageneset Feriesenter AS eies av fem aksjonærer, der Johan Eiane har 60% og de fire øvrige aksjonærene 10% hver. Sageneset Feriesenter har 22 hytter for utleie. • Øvrige hytteutleiere i Sirdal: Haugen Camping, Fidjeland Hytteutleie, Kvæven, Suleskar og Ådneram, samt Sirdal hytteutleie.

eksempel Bjerkreim IL som i flere år har lagt en av treningsleirene sine til oss og kommer med over 100 mann. Da er det viktig at vi kan tilby dem plass.

– Jeg håper og tror at noen av våre vil. Det er nærmest som gardsdrift dette, en livsstil som vi legger mye av oss selv inn i.

NESTE GENERASJON NÆRMEST GARDSDRIFT

Sageneset Feriesenter har 22 utleiehytter, hver av dem med plass til 6-8 personer, en leilighet i resepsjonsbygningen og tre driftsleiligheter i bygget vis-a-vis resepsjonsbygget myntet på dem som til enhver tid jobber på senteret. I tillegg kommer helårscampingvognene og campingplassen for vogner, bobile---r og telt.

Det spirer og gror i kjølvannet av Johan Eiane. I år der det fire av barnebarna som tar seg av sommerdriften ved Feriesenteret på Sageneset i Sirdal. Forefallende arbeid så som maling og rydding blir tatt om formiddagen, vasking av hytter og andre lokaler om ettermiddagen. De fleste gjestene kommer også om ettermiddagen, så da er det registrering, informasjon og oppfølging av disse.

Eiane har en årsomsetning på rundt 4 millioner kroner.

– Uten utlendingene hadde vi omtrent ikke hatt folk her sommerstid.

– Vi blir ikke rike av dette. Det er mye arbeid og store investeringer som skal til. Det årlige vedlikeholdsarbeidet er rimelig omfattende, – og så kommer de jevnlige utskiftningene av inventar i tillegg.

– Men det samme gjelder for hele Sirdal. Jeg kjørte forbi Myraleitet tidligere i dag og så bare én eneste bil på parkeringsplassen.

– Det er ikke kona og jeg som høster fruktene av dette. Det vi har gjort er å investere både i bygninger, område og markedsføring. Vi har betalt ned på investeringer og fått plassen til å gå. Det blir neste generasjon som tjener på det, sier han. – Du er pensjonist, men jobber fremdeles. Har du noen som er klar til å overta?

Eiane tror imidlertid det skal mye til å få opp nordmenns interesse for Sirdal som helårsdestinasjon. – Da må vi i alle fall ha langt mer å tilby her oppe, mener han og samler kaffekoppene. Det er på tide å komme seg opp på Haugefjedl igjen, – der murerarbeidet venter. – Åja, jeg har nok av arbeid. Det er det minste problemet, gliser han. Sirdalmagasinet · 4 / 2015 41


Quiz

Kryssord

Sirdalmagasinets kryssord

Sirdalmagasinets høstquiz 1. Hva er nærmeste bygd til Visland i Sirdal? A: Sira  B: Virak  C: Ousdal

Løsningen sendes til Lokomotiv Media på konkurranse@lokomotiv.no innen 1. oktober. Merk e-posten «Sirdalmagasinet kryssord 4/15» og oppgi navn og postadresse. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten.

9. Hva er Sirdalsvekst? A: Et kraftfond  B: Næringsforening  C: Lokalavd. av Innovasjon Norge

2. Hvor mange sitteplasser har bakeriet på Tonstad fått? A: 40  B: 50  C: 60

Hermod © 509 Auto12-2014 graf

5. Hva er Soleiknuten? A: Et håndarbeid  B: Nytt hytteprosjekt på Sinnes  C: En fjellblomst

Uprøvd

Vrien

Beven

Mester-

skap

Artist

L

Hvorvidt

O

M

J

Sang

Binde

Kryssordløsning 3/15

F

42 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

person Ende Potte

V

Sludder

E

M A

R

B

K

A

Anfall

R I

Tekke Besitte

H A

V

A

S

E

Døgenikt

L

A

T

H

Ø

Nydelig

N

H

A

R

V

Luring

G

S Skur

E

J

E

E Hodeplagg

Jøss

B

K

Kalium

K

E

K

Besitter Anstalt

F

L

Gromgutt

Ø

Y

E

L

Tempo

Y

Organ

N

Oppsluke Forene

F

E

V

A

Rimet

P

I

I

S

E

Makrell

S

E

Spill Brenne-

vin

Oppdage

lig

E

N

G

O

N

N

E

R

E

N

E

R

A

R

I

E

Skrift-

R

U

N

E

L

E

N

K

Hat

N

A

G

I

T

Leven

S

T

Å

Plass

Leketøy

T

T

E

I

Moderne

N

I

N

E Nedbør

Gutte navn

Pike navn

Hund

A

R

S

N

E

E

D

I

T

E

D

Gap

T

R

U

E

E

Plante

R

Jobb

Brenne Lumsk

E T

O

S E Tokt

E Seddel Romania

L

T

U

I

I U Asen Drikk

T E Forklare

Instru-

ment

U R Gass Tokig

E

T Mester-

skap

G E Vekt fork.

S Side

L

L

B

E

Mot-

stander

Pike navn

M Å

O

E Byge Hast

L

S

O

Jordrygg

R

A

Omtåket

Ø

R

N

T

Nedbør

E

L

Sikker

T

R

Y

G

G

Spiss

T

A

E

T

T

Svar

N

E

I

R

Seer

E

I

50

L Moro

F

Fisk

L

N

Skjul

A

S

Y

K

R

E

I

S

T

Y

R

A

Nynorsk

E

D

G

G

V Rett

T

Myldre

L

N

K T

Mynt

pron.

E G

I Dårlig

A

Fylke

N

Leder

Yttrium

F

E

P

N

Tall

L

P

A

S

E

A

D

I

S

L

E

E

Y

Høysang

Tall

R

L Higen

V

S

E

E

G

K

E

Biltype

L

E Ditto

Opplyse

Verk

Legems-

FN

del

Bevand-

Lakke

Pike

Flatemål

Øve

A

L

O

V

Kna

Avis

Gutte navn

Titteskap Pike navn

Land

Tøy

Hest

Legning Linje

Ettersom

2000

Fisk

Absurd

Over Slagsted

Legems- Oksy-

del

gen

Pike navn

Lengde-

mål

Oppspinn

Artikulere

Månefase

Forsik-

ring

Rydde Opp-

tittel

merksom

Tufs

Væske Pike navn

Eske

Rimet

Metall Engelsk

Apostel

Skavank

Reiser

Hal

Vi møtes på GP!

R

D

Vurdere

Kjøretøy

I tu

A

Vanadium Thailand

Drikk

Røste

Skred

Spiste

Bemerke

ret

Skriv

T

G

Gruppe Matte

Pek

Betaling

Gutte navn Nitrogen

del

T

Fart

Hevd

Toneart

Legems-

E

I

T

R

Partikkel

D

O

Am. stat

Ister

Avvike

Busk

Overdådig

Tallord

K M

S

I

Liketil

N

Sang

S

R

N

N

L

E

Tall fork.

N Varm

S

R

D

E

S

S L

S

tegn

O

Sot

Skjær

Tekstil

P

G

Hevde Emne

Lever

Lærd

Nekte

E

T

S

S

Sorg Skrik

Alminnelig

Streben

Tokt Gjøre klar

Besvær-

Laste

Toneart

Lidelse

Ukjent

J

Tenke

Polit. parti

Insekt

Pile

Gutte navn

Månefase

L

I

Røk

E

F

L

E

N

R

Kammer

E

R

S

N

B

A

T

A

Faktisk

S

Glimte

Ordner

Tøy

T

E

L

Stirre

Y Gjøre klar

M Y

Bonde

Oppdage Ettersyn

by

L Meget

redskap

Ialien.

Pike navn

Forrige

sere

Klut Bekvem

Løsning

SVAR: 1) B: Virak • 2) C: 60 • 3) B: Anniken Birkeland • 4) A: 4.-6. september  • 5) B: Nytt hytteprosjekt på Sinnes • 6) C: På Kvæven • 7) B: 1.757  • 8) A: 1.547 km2 • 9) A: Et kraftfond • 10) B: Inge Stangeland  • 11) C: Danmark og Nederland • 12) A: Haugen Camping • 13) B: Interiørbutikk  • 14) B: G. Ormåsen og Cr. Ingebrigtsen • 15) A: ca. 80.000 Lydighet

Favori-

Hermod © 508 Keiser 12-2014

Trene

Eksistere

Vinneren er: Terje Skår, Klepp Stasjon. Gratulerer! Du mottar et flaxlodd i posten.

E

Tau

bevisst

Bør

Hast

Blant

HER ER LØSNINGEN PÅ FORRIGE NUMMERS KRYSSORD:

B

ment

Kåt

Elev

Bibelsk

Selv-

Instru-

Bekymring

14. Hvem er årets artister under Sirdalsdagene? A: G. Ormåsen og T. Ingebrigtsen  B: G. Ormåsen og Cr. Ingebrigtsen  C: G. Ormåsen og Kurt Nilsen

7. Hvor mange innbyggere bor i Sirdal kommune? A: 1.575  B: 1.757  C: 1.777

Omslag Finsk by

Plugge

Altså

13. Hva er Villmarksdesign? A: Et varemerke  B: Interiørbutikk  C: En kjede

6. Hvor ligger Turistinformasjonen i Sirdal? A: På rådhuset i Tonstad  B: På Sinnes  C: På Kvæven

Dyrebolig

Pattedyr

Samling

11. Hvilke land har størst representasjon blant sommerturistene på Sageneset i Sirdal? A: Tyskland og Danmark  B: Tyskland og Nederland  C: Danmark og Nederland   12. Hvor ligger Haugen kiosk? A: Haugen Camping  B: Kvæven  C: Ådneram

4. Når arrangeres årets Sirdalsdager? A: 4.-6. september  B: 11.-13. september  C: 28.-30. august

8. Og flateinnholdet? A: 1.547 km2  B: 1.475 km2  C: 1.745 km2

Løgn Pike navn

Promenade

10. Hva heter rådmannen i Sirdal kommune? A: Øyvind Sjøtrø  B: Inge Stangeland  C: Svein Sturla Tonstad

3. Hva heter den nye prosjektlederen av Sirdalsmat? A: Åse Hodne Hørsdal  B: Anniken Birkeland  C: Tor Inge Liland

Publisitet

Fra uke 26 til uke 37, mandag - fredag: 09 - 21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Uke 38 og fremover, mandag - torsdag: 09 - 17, fredag 09-21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken

Vi har minibank!

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41 Sirdalmagasinet · 4 / 2015 43


HÅNDVERKERE I SIRDAL Byggmester

Tor Arne Liland AS

FOR HUS OG HYTTER

sikkert avløp

Dalevegen 17, 4440 Tonstad Tlf. 383 70 777 - 976 78 367 E-post: bmliland@online.no

Jets™ vakuumtoalett og kildeseparering gir full hjemmekomfort på hytta og du vil garantert ikke forurense naboens drikkevann. Stadig flere kommuner anbefaler Jets™. • Fra kun 0,5 l vann per spyling

Sirdal: Tlf 97 68 22 41 Butikk: Brogaten 31, 4400 Flekkefjord Tlf 38 32 22 41 E-post: post@modalsliror.no http://bademiljo.no/rorlegger/VestAgder/modalsliror/

• Krever ikke innlagt vann • Minimalt strømforbruk – 12V eller 230V • Høy kvalitet og lang levetid • Enkel installasjon • Jets™ har også løsninger med biotank

www.iogm.no // Foto: Johan Holmquist

Sirdal: 934 60 955 Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29 - Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

gråvann

til infiltrasjon

KILDESEPARERING FRA JETS™

sva v rtv va vann ann

tømming

tømmes etter behov

- SIKKERT AVLØP UTEN OFFENTLIG TILKNYTNING

DINE LOKALE FORHANDLERE:

Bryne Rør AS

Volden Tollefsen AS

Vesthagen 9, Bryne // Tlf. 51 77 82 00

Lindøyveien 6, Egersund // Tlf. 51 47 22 00

post@bryneror.no

post@voldentollefsen.no

dittbudskap.no

Arrangementer med unike naturopplevelser.

www.jetshytte.no

Hold deg varm og sov godt på hytta Jumbo senger fra

4990,-

Hertta-S klebersteinskomfyr SENGER – KLEBERSTEINSOVNER – BARNEPUTER BIG BOY SITTEPUTER – HØIE SENGETØY – BERGEN DUN

+47 38 37 74 00 BOOKING@HOTELSIRDAL.NO WWW.HOTELSIRDAL.NO 44 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Eidsvollgaten 24, 4307 Sandnes www.ssov.no – Tlf. 417 72 666 – post@ssov.no Sirdalmagasinet · 4 / 2015 45


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal Andel av Gnr 3, bnr 11, fnr 4 er overdradd for kr 1.850.000 til Merete Mæland Braut og Ommund Braut (29.04.2015) Andel av Kringleneset 16 (Gnr 52, bnr 378) er overdradd fra Gudrun Røe til John Ingar Røe (29.04.2015) Kringleneset 16 (Gnr 52, bnr 378) er solgt for kr 1.200.000 fra John Ingar Røe til Marit Ingeborg Røe (29.04.2015) Gnr 26, bnr 69 er solgt for kr 2.900.000 fra Eirik Viste og Vibeke Bjørnestad Viste til Harald Aske og Pia Johannessen (29.04.2015) Gnr 21, bnr 74 er solgt for kr 700.000 fra Stig Jerlow Jacobsen og Siri Lytomt til Jens Otto Skåra Hansen og Elisabeth Helliesen (29.04.2015) Gnr 81, bnr 1, fnr 62 i Finnøy kommune er overdradd fra Knut Hauge til Lillian Sommerschild Hauge (30.04.2015) Overdragelsen omfatter også Gnr 9, bnr 6, fnr 15, seksjon 1 i Sirdal kommune Gnr 5, bnr 31, seksjon 18 er solgt for kr 2.300.000 fra Knut Tarjei Molnes og Tone Molnes til Helga Aaslid og Tormod Aaslid (04.05.2015) Gnr 48, bnr 134 er overdradd fra Skåra Paul Magne til Eivind Rune Skåra (04.05.2015) Gnr 60, bnr 2 er solgt for kr 2.500.000 fra Sigmund Ovedal til Konrad Ovedal (05.05.2015) Gnr 11, bnr 77 er solgt for kr 3.700.000 fra Lene Thorsen Del Otero og Steinar Juan Del Otero til Erik Hunsbedt og Anette Oftedal (06.05.2015) Gnr 3, bnr 6, fnr 55 er solgt for kr 3.550.000 fra Solhytten Eiendom as til Anita Hadland Tjensvoll og Livar Tjensvoll (06.05.2015)

Gnr 3, bnr 5, fnr 24 er solgt for kr 3.820.000 fra Solhytten Eiendom as til Bernt Henning Skandsen og Marianne Sagen Skandsen (06.05.2015) Gnr 48, bnr 213 er overdradd fra Gerd Jorunn Josdal til Ingrid Anny Josdal (06.05.2015) Gnr 9, bnr 34 er overdradd fra H.Øgreid & Sønner A/s til Øgreid Eiendom as (06.05.2015) Gnr 19, bnr 40 er overdradd for kr 1.300.000 fra Rogalandsm.Feriehj.A/l til Baran Maman og Dersim Yüzer Maman (08.05.2015) Gnr 9, bnr 195, seksjon 24 er solgt for kr 2.150.000 fra Ann Helen Nordahl, Linn Mari Nordahl og Steffen Breistein Nordahl til Geir Kemp og Åshild Osdal Kolbeinson (11.05.2015) Gnr 3, bnr 6, fnr 17 er solgt for kr 3.400.000 fra Hanne Lekva og Andreas Albrecht Jan Treichel til Karstein Hagenes og Une Lønning Strand Hagenes (11.05.2015) Gnr 10, bnr 157 er solgt for kr 1.300.000 fra Geir Helge Tjørhom til Kariann Dahle Hansen og Timothy Roland Hansen (11.05.2015) Gnr 9, bnr 208 er solgt for kr 1.500.000 fra Tor Sigve Vik til Ingrid Christina Taban og Nicolas Yvan Albert Taban (12.05.2015) Gnr 10, bnr 13, fnr 56 er solgt for kr 2.750.000 fra Monica Ravndal og Øyvind Solbjør til Kenneth Husebø og Silje Husebø (12.05.2015) Gnr 8, bnr 2, fnr 19 er overdradd for kr 500.000 til Audny Larsson Helgaland og Ottar Helgaland (12.05.2015)

Gnr 10, bnr 51 er overdradd fra Håvard Tjørhom til Karine Ingeborg Tjørhom Myhra (12.05.2015) Gnr 9, bnr 8, fnr 1 er solgt for kr 1.200.000 til Eirik Egeskog og Annette Kvia (18.05.2015) Nordgardsvegen 6 (Gnr 36, bnr 30) er solgt for kr 1.550.000 fra Marit Ødegaard til Tone Kristin Heggdal (19.05.2015) Gnr 48, bnr 99 er solgt for kr 350.000 fra Anita Helstrup, Bjørn Gunnar Helstrup og Espen Helstrup til Bente Eiesland og Jonny Eiesland (20.05.2015) Gnr 9, bnr 175, seksjon 8 er solgt for kr 1.270.000 fra Helga Aaslid og Tormod Aaslid til Kari Anne Grude og Espen Grødem (20.05.2015) Gnr 1, bnr 1, fnr 132 er solgt for kr 3.190.000 til Jan-Erik Olssøn (22.05.2015) Gnr 21, bnr 71 er solgt for kr 100.000 fra Odd Eilef Kvinen til Rolf Mjølhus (22.05.2015) Gnr 10, bnr 7, fnr 26 er overdradd fra Eilei Invest as til Lmi as (28.05.2015)

Visste du at hos oss på Byrkjedalstunet kan du overnatte i en himmelseng eller i en seng under stjernehimmelen? At vi har rebusløp med premie og aktivitetspose til barna? At lysstøperiet har et stort fabrikkutsalg og at barna kan farge sine egne lys her? At vi har et helt tun av historiske bygninger? At restauranten byr på tradisjonsrike retter basert på lokale råvarer?

...så mye mer enn du tror Kontakt: 51 61 29 00, post@byrkjedalstunet.no www.byrkjedalstunet.no

FABRIKKUTSALGET Kvernelandsvegen 126, Foss Eikeland

SIMPLY CLEVER

Nordgardsvegen 7 (Gnr 35, bnr 12) er solgt for kr 2.000.000 fra Tonbo as til Ab Gasoline as og Tonstad Taxi as (28.05.2015) Gnr 1, bnr 1, fnr 121 er solgt for kr 3.490.000 fra Knudsen Egil Byggmester as til Eve Anne Nøstdahl Nordvall (28.05.2015) Andel av Gnr 26, bnr 59 er overdradd fra Svein Jarl Bilstad til Jannicke Elisabeth Mydland (29.05.2015) Kilde: Statens kartverk

Gnr 7, bnr 3, fnr 19 er solgt for kr 2.800.000 fra Leslie Ann Hesse Austdal og Svein Austdal til Anders Quitzau og Monica Mee Åsvang Quitzau (13.05.2015)

VÅR STØRSTE NYHET NOENSINNE. FRA: 312.900,-* PRØVEKJØR DEN NÅ HOS MØLLER BIL FORUS!

® *Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Drivstofforbruk og CO2 utslipp fra 3,37 liter/100km, 105g/km. Pris fra kr 312.900,- ink levert Møller Bil Forus. Årsavgift kommer i tillegg.

DESIGN – SALG – RÅDGIVNING

www.runar.as

Dette er den helt nye ŠKODA Superb. Nyheten som er blitt enda større enn sin forgjenger med klassens største bakseteplass og rom for alt du eller familien har lyst til å ta med på veien. Men ikke minst er plasskjempen like fantastisk å kjøre som den er å se på. Fem nye motoralternativer, innovative sikkerhetsløsninger og avansert teknologi gjør ŠKODA Superb til et enkelt valg. Kommer også som stasjonsvogn, fra 1. oktober. Vår største nyhet noensinne. Nye ŠKODA Superb.

Vassbotnen 6. 4313 Sandnes. Tlf: 24 03 19 50

46 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Virtuell pedal – sensorstyrt åpning av bagasjeluke

Størst plass i klassen

Smart Light – adaptiv fjernlysassistent

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 47


Sirdaltorget

tenisagam

Thermo Jacket

35670 Gevir

Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Oppgaver

Siste stopp før neste fjelltopp!

www.gilje.no

Omlidbutikken

1934 1935 1936 1937 1938 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 1946 1947 1948 1949 1950 1951 1952 1953 1954 1955 1956 1957 1958 1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook Åpningstider påsken Palmesøndag 11-18 Mandag-onsdag 9-18 Skjærtorsdag og langfredag 11-18 468 982 Nedretveit Moen

Skiljinghaugen 982

Åmli Åmlihølen 468

Tistelhola

Urdalsknuden

erget

Telefon 38 37 18 57

Kråkeb

Butikken ligger 10 min fra GP- krysset mot Tonstad på Rv 468

468

narbutikken.omlid@narbutikken.no

Sport

woman/ man

Farge: Fuchsia/ Ink

Str.: XS-XXL

ET TRADISJONSHÅNDVERK FOR INFO KONTAKT ROGER Tlf: +46702533921 roger.skigard@gmail.com

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum! Tømrermester Roy Hegre AS Sinnes, 4443 Tjørhom Telefon: 38 37 13 18 Mobil: 911 37 141 - 992 55 891 E-post: Ro-hegr@online.no www.royalhytta.no

Tømrermester Roy Hegre AS

VI UTFØRER ALT INNEN GRAVING OG MASSEFORFLYTTING

Lindeland Maskin Tlf: 41 04 30 39 mlindeland@hotmail.com

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

SIMPLY CLEVER

TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661

gavek

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element.

Farge: Ametyst/ Media, Ink Str.:2-16 år Lokomotiv Postboks

Fuchsia/ Ink Str: OS 393,Farge: 4349 Bryne, eller konkurranse@lokomotiv.no innen 1. oktober.

Montana ble etablert av Peter J. Lassen i 1982, som har designet Montana med en

visjon om at mennesket ønsker seg frihet til å innrede på sin personlige måte. Peter J. Lassen har arbeidet sammen med arkitekter som Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Verner Panton.

Hanor AS - Sik

Tlf.: 51 61 50 55 Vinn gavekort fra E-mail: etpost@magnetensport.no FRITIDSBOLIGERMagneten Ole Nilsens vei 13 - 4330 Ålgård Sport, Ålgård. I VARIERTE TYPER ENSIGN

Boligalarm uten

Str. fra 74-128 m2 BRA • Nydelig utsikt • Sentral beliggenhet - like ved alpinanlegget

Faste priser fra kr. 3.750.000,-

making room Sissel Husebø Norberg, fra Stavanger, vant forrigeabonnement nummers for personality

konkurranse og får tilsendt et gavekort fra Magneten Sport. Gratulerer!

Sirdal Eiendom AS

SPISS Arkitektur & Plan AS Vestre Strandgate 26 Telefon Tlf. 417 78 000

GNr.: Gnr/Bnr. /BNr.: ####

Dato

Målestokk

Ark

15.09.2014

1:100

A4

Tegningsnr. Postboks 151 E-post: post@spissark.no

Rev.

A40:x101

HELÅRSHYTTER Rev

Dato

Sign

Kontr.

Beskrivelse

Tegnet

Arkitekt

VES

ETV

Godkjent

Tegnings Tittel

FASADER_ Ålsheia A

Sti: P:\2000 - 2100\2068 Beinesvatten Hytter (Sirdal)\Tegninger\1 Ark\2068 Beinesvatten Hytter_Ålsheia A_v17.pln

Beinesvatten Hytter

Oppdragsgiver:

ProsjektNr.

2068

Faster priser fra kr. 3.450.000,SKISSEPROSJEKT

Beinesvatten Hytter

Oppdragsgiver:

Sirdal Eiendom AS

Rev

4

Dato

Sign

Kontr.

Beskrivelse

Ole Johan Tjørhom 915 49 470 olejohan@sirdalbygg.no |

ProsjektNr.

Dato

Målestokk

2068

15.09.2014

1:100

Tegningsnr.

SPISS Arkitektur & Plan AS Vestre Strandgate 26 Telefon Tlf. 417 78 000

GNr.: Gnr/Bnr. /BNr.: ####

Postboks 151 E-post: post@spissark.no

Tegnet

Arkitekt

VES

ETV

Godkjent

A40:x101 Tegnings Tittel

FASADER_ Ålsheia A

5

Ark

A4 Rev.

Skrevet Ut: 12. januar 2015

Bavaria vest

24.08 - 04.09

Bavaria Lillestrøm

24.08 - 04.09

Bavaria Bryne

07.09 - 18.09

Bavaria Gardermoen

07.09 - 18.09

Bavaria Haugesund

21.09 - 02.10

Bavaria Oslo

21.09 - 02.10

Bavaria Stavanger

05.10 - 16.10

Bavaria Arendal

05.10 - 16.10

Bavaria Kristiansand

SENGER – KLEBERSTEINSOVNER – BARNEPUTER BIG BOY SITTEPUTER – HØIE SENGETØY – BERGEN DUN bavaria.no

6

bavariastockholm.se

Stavanger Lillestrøm

Arendal

Bryne

Oslo Stockholm

Farsund

Gardermoen

Haugesund Kristiansand

Fjøskamerapakke Kamerapakke Eidsvollgaten 24, 4307 Sandnes Landsbruksalarm www.ssov.no – Tlf. 417 72 666 – post@ssov.no

sirdalbygg.no

9

8

7

GSM forsterker

med firehjulsdrift. Les mer om bilene i Bavaria xDrive Roadshow under www.bavaria.no/roadshow.

4990,Bavaria øst

Pris kr. 1020 Komplett 230V løsning m/antenner o Hertta-S klebersteins Velkommen til vår utstilling på Kvæven 4.komfyr og 5. september under sauesankingen!

Skrevet Ut: 12. januar 2015

Str. opptil 130 m2 BRA • Sentralt - turterreng og løyper like ved • Aktiviteter hele året

Prosjekt:

Kom innom din lokale Bavaria forhandler og opplev hvorfor BMW med xDrive er et av Norges aller mest solgte bilmerker

senger fra

I NYDELIGE OMGIVELSER!

Fase:

3

xTraordinær kjøreglede

Jumbo

Sti: P:\2000 - 2100\2068 Beinesvatten Hytter (Sirdal)\Tegninger\1 Ark\2068 Beinesvatten Hytter_Ålsheia A_v17.pln

Prosjekt:

PowerMaster-10 (30) Pakke kr. 4

Bavaria xDrive Roadshow

sirdaleiendom.no

sirdaleiendom.no/tjorhomfjellet-panorama

Alf Rune Stangeland 916 33 407 post@sirdaleiendom.no

SKISSEPROSJEKT

Fase:

Pip Pri

Hold deg varm og sov godt på hytta

2

1

Fasade, Ålsheia A

Velkommen til en opplevelse i møbler og interiør

siden 1934 ®

Noe for enhver.

Alt i alarm og kame For montering be o

www.haukaas-mobler.no

VÅR STØRSTE NYHET NOENSINNE.

Vi gir deg norskprodusert kjøkken i alle prisklasser og i alle stilarter! Uansett hvor du befinner deg i livet, har vi kjøkkenet for deg – enten du foretrekker det moderne, tidløse eller det klassiske.

FRA: 312.900,-*

PRØVEKJØR DEN NÅ HOS MØLLER BIL FORUS!

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

SIRDAL GRAVESERVICE

VINNort

Breeze shirt Sport inn headover Finn utKid hva bedriftene heter og send svaret til:

FACEBOOK.COM/SIRDALMAGASINET

SKIGARD

Str.: XS-XXL

Finn riktig firmanavn

LIK OSS PÅ FACEBOOK

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

woman zip neck/ man shirt

Farge: Ink/ Flood

Hanor AS :: www.hanor.no STRAI KJØKKEN STAVANGER TORGVEIEN 15 A (VIS A VIS KILDEN) TLF: 51 53 30 40 STAVANGER@STRAI.NO

STRAI.NO

Svarseddel

Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», eller til konkurranse@lokomotiv.no. 1

6

*Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Drivstofforbruk og CO2 utslipp fra 3,37 liter/100km, 105g/km. Pris fra kr 312.900,- ink levert Møller Bil Forus. Årsavgift kommer i tillegg.

Dette er den helt nye ŠKODA Superb. Nyheten som er blitt enda større enn sin forgjenger med klassens største bakseteplass og rom for alt du eller familien har lyst til å ta med på veien. Men ikke minst er plasskjempen like fantastisk å kjøre som den er å se på. Fem nye motoralternativer, innovative sikkerhetsløsninger og avansert teknologi gjør ŠKODA Superb til et enkelt valg. Kommer også som stasjonsvogn, fra 1. oktober. Vår største nyhet noensinne. Nye ŠKODA Superb.

Vassbotnen 6. 4313 Sandnes. Tlf: 24 03 19 50

Virtuell pedal – sensorstyrt åpning av bagasjeluke

2

7

3

8

4

Størst plass i klassen

Smart Light – adaptiv fjernlysassistent

5 Navn: Adresse: Postnr./sted: E-post:

9


1

ENSIGN

KORT MANGE MULIGHETER

NÅ KAN DU KJØPE FELLES SKIKORT!

* % 20

rabatt student ger d e i uk a

Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter

1 stolheis • 2 barneområder • 8 skitrekk • Kveldskjøring

Besøk vår stand på Sirdalsdagane og få EKSKLUSIVT TILBUD på sesongkort for Tjørhomfjellet og Ålsheia!

Noe for enhver.

ÅPNINGSTIDER:

Tjørhomfjellet: Hver dag hele sesongen Ålsheia: Helger og ferier, kveldskjøring (onsdag-lørdag)

tjorhomfjellet.no

*Gjelder ikke vinterferie (Rogaland), juleferie og påskeferie

Vi gir deg norskprodusert kjøkken i alle prisklasser og i alle stilarter! Uansett hvor du befinner deg i livet, har vi kjøkkenet for deg – enten du foretrekker det moderne, tidløse eller det klassiske.

alsheia.no

ar t de

Jæren handelsbanken.no/jaeren

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes

NYHET!

NYHET!

ig

Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

NYHET!

l on rs

Vi er i Stavanger, Sandnes og Jæren for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe!

NYHET!

pe

Stol & kaffe

STRAI.NO

HØSTENS NYHETER FRA DEVOLD

t Vi

Vårt lokketilbud:

STRAI KJØKKEN STAVANGER TORGVEIEN 15 A (VIS A VIS KILDEN) TLF: 51 53 30 40 STAVANGER@STRAI.NO

Energy woman shirt / longs

Signature

Farge: Planet blue

Farge: Grey

Str.: XS-XL

Breeze

Str.: XS-XL

Breeze

kid shirt

Farge: Peach/Twilight stripes

Alnes woman zip neck

Str.: 2-8 år

Tlf.:

Signature Farge: Sea

Str.: S-XXL

Energy

man zip neck / long johns

Farge: Subsea

Str.: S-XXL

Pulse baby body

junior shirt

Farge: Raspberry & Night

Islender man shirt

Str.: 10-16 år

Farge: Offwhite

Str.: 56-98

51 61 50 55

E-mail: post@magnetensport.no Ole Nilsens vei 13 - 4330 Ålgård

50 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 51


En gang i livet bør du unne deg et ekte kvalitetskjøkken Huseby er ikke som andre kjøkkenprodusenter...

, Lammeskinn, sengefelltw d s tøfler, barneposer, røroodukee og andre håndlagede pr eller ter - bestill via telefon besøk oss etter avtale. Håndverk som varmer

PITTERGARDEN Telefon: 51 45 23 36 Mobil: 41 51 48 36 / 48 18 18 04 E-post: bestilling@pittergarden.no www.pittergarden.no

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

HUGGET STOKKPANEL har en ujevn overflate som gir veggen et levende og robust utseende. Panelen er for utvendig og innvendig bruk.

SirdalSag_annonse_95x140mm.indd 1

Skreddersydde løsninger. Finerte skrog. Ubegrensede fargemuligheter. Unike overflateteknikker. Og en garanti ingen kan måle seg med!

HUSEBY KJØKKENSENTER SANDNES Gamleveien 85, 4315 Sandnes Tlf 51 70 96 40

16.04.12 17:40

Hanor AS - Sikkerhet til Hytter og Hus

Boligalarm uten abonnement

Vi kan tilby kreativ ideutvikling, prosjektledelse og erfarne håndtverkere for å virkeliggjøre din hyttedrøm.

Røkvarsleranlegg

Piper en piper alle, Trådløse Priser fra kr. 750,- (3 stk)

PowerMaster-10 (30) Pakke kr. 4950,-

Varmestyring og alarm

       

GSM forsterker Pris kr. 10200,Komplett 230V løsning: m/antenner og kabel

HUGGET STOKKPANEL er i heltre furu eller gran eller impregnert for utvendig bruk. panelen monteres liggende eller stående med falser. Leveres i forskjellige bredder og i 22 mm tykkelse. Kontakt oss for brosjyre og prisliste.

Hyttestyring med SMS/app priser fra kr. 6000,-

Fjøskamerapakke Kamerapakke Landsbruksalarm

Tlf. 38 34 82 02 - fax. 38 34 84 10 - 4596 EIKEN E-post: info@eikaas-sagbruk.no eller ordre@eikaas-sagbruk.no www.eikås-sagbruk.no 52 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Vi er klar for store og små prosjekter!

kr. 6990,Fra kr. 15000,kr. 22230,-

Alt i alarm og kamera, antenner og kommunikasjon. For montering be om pris, vi er i nærheten.

Hanor AS :: www.hanor.no :: Telefon 51863131 :: Mobil 90563131

grunnarbeid steinarbeid ildsteder betongarbeid trearbeid fliser/skifer beplanting 3D skisser

Kontakt oss på: mob. 918

87 448

e-post post@teglogbetong.no

eller besøk oss på facebook

eller på web teglogbetong.no

Våre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: Sinneshyttå

Modena Mur & Bygg

Stavanger Varmesenter

Profftre

Sinus Elektro

Lie Blikk

ArticSpas Massasjebad AS Sirdalmagasinet · 4 / 2015 53


SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 45 46 01 99 www.grasrota.net 54 Sirdalmagasinet · 3 / 2015

Sirdalmagasinet · 4 / 2015 55


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

AD. MOMENT

Nytt delfelt i Hønedalen Hyttegrend:

BRENDEHEIA Årets beste hyttenyhet: Nå skal vi bygge 14 nye hytter midt i løypenettet og med utsikt i Hønedalen Hyttegrend – perfekt for aktive familier! Besøk vår stand under Sirdalsdagane 4. - 6. september og få med deg salgsstarten!

VISNING PÅ TOMTEOMRÅDET: 5. SEPTEMBER KL. 16-17 OG 6. SEPTEMBER KL. 14-15.

Illustrasjon

Illustrasjon

Kontakt Inge Andreassen på 906 49 865 for mer informasjon og visning etter avtale. Solhytten Eiendom – Welhavens vei 4, 4319 Sandnes – inge@solhytten.no – solhytten.no