Sirdalmagasinet 5-14

Page 1

magasi net

5 • 2014

9. årgang. Løssalg kr 49,-

Løypefinansiering:

Eget forprosjekt i 2015

Viraklam til jul Portrettet:

Møt Øystein Tjørhom Ålsheia og Tjørhomfjellet:

Felles heiskort Sirdalmagasinet · 5 / 2014

1


ENSIGN

1

KORT MANGE MULIGHETER

NÅ KAN DU KJØPE FELLES SKIKORT!

Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter

ma ga sinet HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Gjestal Spinneri GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Sandnes

Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Joker Gilja Lafthuset Lindeland Camping Omlidbutikken Seven Eleven Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut fem ganger i året. UTGIVER: LOKOMOTIV MEDIA AS, Forum Jæren, Hetlandsgt. 9, pb 393, 4349 Bryne, tlf 51 77 84 00, post@lokomotiv.no REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, tlf 450 44 029, bethiselskap@gmail.com ANNONSER: Lene Gravdal, tlf. 900 15 592, lene@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, ta kontakt med LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller benytt e-post post@lokomotiv.no.

Tjørhom: Hver dag hele sesongen Ålsheia: Hele helgen + ons. og fre. kveld

is 1 stolhe å der r m o e 2 b arn k k e 8 skitr

Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Forsidefoto: Tjørhomfjellet Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 28. januar 2015

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

M

1

24

2

LØSSALG: kr 49,-

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

ÅPNINGSTIDER:


Innhold

Tjørhomfjellet og Ålsheia med felles heiskort Så er det endelig et faktum. Tjørhomfjellet og Ålsheia tilbyr denne vinteren felles heiskort og dermed et større og bedre tilbud til alpintfolket i Sirdal.

6

Nå kan du handle møbler på Sinnes Men ikke bare det. Hos Sirdal Hytteinteriør får du også tepper, gardiner, puter, pledd, kopper, lamper, sengetøy, servietter, lys, julepynt, ja, til og med klær, kaffe, kakao og olivenolje.

16

Viraklam til jul Pinnekjøtt, fenalår og fenabog fra lam som har snust inn Sirdalsluft og fått næring gjennom kulturlandskap, skog og fjellheim, smaker ekstra godt og passer selvsagt ekstra godt rundt julebord i hytter og hus i Sirdal.

22

I begivenhetenes sentrum Øystein Tjørhom liker bedre å ta en direkte fight enn å kamuflere irettesettende budskap bak et smil. Sirdal vender han stadig tilbake til, selv om han har forlatt stedet opptil flere ganger. Nå spørs det om han ikke er tilbake for godt.

LEDER 4 Småstoff 8 Nye løyper i Hønedalen 10 Åtte kilometer bedre løyper 11 Løypefinansieringen: Slik er ståa 12 Inviterer til aktivitets­opphold på Ådneram 18 Butikken med varer ingen andre har 14 Julelykke på hytta 18 Drømmen er en løype fra Ådneram til Sinnes 30

26

Fjellstua åpner 5. desember 33 Sirdalsdagene 2014 34 Starter med skikurs i romjulen 36 Hotellet ruster opp 37 Herlige brownies 38 QUIZ 42 KRYSSORD 43 EIENDOMSOVERDRAGELSER 46 KONKURRANSE 51

Sirdalmagasinet · 5 / 2014

3


Leder

Løypediskusjoner i gode spor

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

Utviklingen av løypenettet i Sirdal trenger å settes inn i en større sammenheng og planlegges i et mer langsiktig perspektiv.

Løypefinansieringen har vært et hett tema i Sirdal det siste året. Da kommunen bestemte seg for å endre sin finansieringsmodell og utfordret andre aktører til å komme sterkere på banen, ble det naturlig nok uro i flere forskjellige leire. Sirdalsferie tok ansvaret og sørget for at sesongen 2013/14 gikk som normalt, noe som resulterte i et underskudd på 300.000 kroner. For Sirdalsferie er dette et kritisk underskudd, og ifølge Laila Helleberg, grunneier og konsulent i I-Huset, så kritisk at det kunne ha veltet hele organisasjonen. Helleberg tok initiativ til et spleiselag blant grunneierne, for å dekke underskuddet. I tillegg har Sirdalsferie, med styre og daglig leder, jobbet målrettet og planmessig for å få hensiktsmessige og brukervennlige systemer for registrering av innbetalinger, utkjøring av faktura, purringer osv., slik at denne prosessen skal kreve minst mulig ressurser. 2100 hytter har fått innbetalingsblankett i posten. 400.000 er kommet inn. Det mangler med andre ord en halv million kroner for å få det nødvendige beløpet, noe Sirdalsferie har god tror på at de skal få til.

Denne prosessen måtte før eller siden komme. Utviklingen av løypenettet i Sirdal trenger å settes inn i en større sammenheng og planlegges i et mer langsiktig perspektiv. Prosessen er allerede begynt og kommer til å fortsette gjennom 2015 i et eget forprosjekt, der Laila Helleberg er prosjektleder. Hun framhever dialog som et vesentlig kriterium, sammen med en tydelig rollefordeling der det blir klart for alle involverte hvem som har ansvar for hva. Slik situasjonen er i dag, synes det noe uoversiktlig. Dette er gode takter og gir grunn til stor optimisme med tanke på den videre utviklingen av Sirdal som destinasjon. At vi denne sesongen også får felles heiskort mellom Tjørhomfjellet og Ålsheia er også verdt å merke seg, og som om det ikke var nok, har også hyttefolk og fastboende fått en ren interiørbutikk på Sinnes, som etter få måneders drift allerede kan vise til svært gode salgstall. Vi står foran spennende tider og nok en vintersesong i Sirdal. God jul og godt nytt år til alle, både lesere og annonsører. Vi er snart tilbake med et nytt magasin, og i 2015 øker vi fra fem til seks utgaver i året. Takket være dere!

Våre interiørkonsulenter hjelper deg gjerne med møblering – hjemme og på hytta. Slettvoll Stavanger: Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no 4

Sirdalmagasinet · 5 / 2014


SOLHEIM FJELLGREND HYTTEPLANER?

Øvre Sirdal, Solheimsdalen

Flotte hytter på selveiertomter til salgs! Solheim Fjellgrend ligger i populære Solheimsdalen med oppkjørte skiløyper gjennom feltet. Vi er nå igang med siste delfelt og har flotte selveiertomter igjen. Du kan selv velge blant flere hyttetyper alt etter ønske og behov.

Her er alt lagt til rette for at familien kan trives i fjellheimen hele året.

Kontakt: Rune Larsen - Mob: 930 44 902 - Epost: rune@sandnes-eiendom.no Per Ove Øglænd - Mob: 952 52 613 - Epost: per@flh.as

HUS - HYTTE - REHAB

Hyttene er fra 120 - 150 m2 BRA. De har 4-5 soverom, to bad, badstue, stue/kjøkken og loftsstue. Alle hyttene leveres med bredbånd og utvendig massasjebad.

Sirdalmagasinet · 5 / 2014

5


ma ga sinet

Tjørhomfjellet og Ålsh   Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

Så er det endelig et faktum. Tjørhomfjellet og Ålsheia tilbyr denne vinteren felles heiskort og dermed et større og bedre tilbud til alpintfolket i Sirdal.

F

elles heiskort har det ikke væt i Sirdal siden 2009. Avtalen mellom eierne av de to skitrekkene ble underskrevet den 1. oktober i år og kommer som følge av at Ålsheia Skisenter er solgt til Sirdal Eiendom AS. Det som i utgangspunktet var to mellomstore anlegg, blir nå til ett stort med åtte trekk og én stolheis.

– De kommer bare innom bua hos oss eller i Ålsheia slik at vi kan få ladet om kortet, opplyser daglig leder i Tjørhomfjellet, Anita Buckley, som gleder seg over at de kan gi kundene et langt bedre tilbud.

PRISENE

De to anleggene skal fortsatt driftes som to separate anlegg, men for kundene betyr det at de kan bruke ett heiskort hos begge denne vinteren.

– Hva med de som allerede har kjøpt sesongkort?

– Kundene får mye mer å velge mellom, noe jeg tror de vil sette stor pris på.

– Hvordan vil dette påvirke prisen?

Anita Buckley, daglig leder i Tjørhomfjellet. 6

Sirdalmagasinet · 5 / 2014

– Det blir en liten prisstigning, men dette vil ikke få noen konsekvenser for de som allerede har kjøpt kort, svarer Buckley som har stor tror på heiskortsamarbeidet.


eia med felles heiskort – Prisene på dags- og flerdagerskort vil koste noe mer denne sesongen, men så er tilbudet betraktelig utvidet, legger hun til.

ÅPNINGSTIDER

Hun har for sin del fått på plass ny driftssjef i Tjørhomfjellet og forteller at de ligger godt i rute fram mot sesongstart rundt juletider. – Det ser bra ut med hensyn til vedlikehold og utbedringer, og vi gleder oss veldig, sier hun. I år som i fjor vil Tjørhomfjellet ha åpent trekk hver dag fra sesongstart til over påske. Ålsheia kjører samme opplegg som i fjor, inkludert kveldskjøring. Øystein Tjørhom, som er styreleder i Sirdal Eiendom AS, har gått inn som daglig leder i Ålsheia, noe han også har vært tidligere. Tjørhom har også tidligere hatt ansvaret for den daglige driften av Tjørhomfjellet.

LOKAL LØSNING VIKTIG

Hans Petter Solberg, styreleder i Ålsheia Skisenter er glad for at Skiforeningen i Stavanger slipper ansvaret for alpinanlegget i Ålshaia. Det var i 2011, etter at imperiet til Johannes Lunde raknet og gikk konkurs, at Skiforeningen kjøpte Ålsheia Skisenter. – Vi har drevet anlegget i tre år. Det har vært utfordrende å drive et alpinanlegg på si, og vi har hele tiden følt at det har vært en midlertidig løsning, fram til en lokal løsning kom på plass, sier Solberg til Aftenbladet.

Foto: Tjørhomfjellet/Thomas André Olsen

tenisagam

snøkanon­anlegget. Traseen er også blitt bredere og vi har utført et dreneringsarbeid som har kostet en god del, forteller Solberg videre. Øystein Tjørhom kribler etter å komme i gang med sesongen. Nytt av året er at Sinnes Fjellstue overtar kafédriften i Varmestua, noe Tjørhom er godt fornøyd med.

SINNES FJELLSTUE DRIVER VARMESTUA Med økonomisk hjelp fra velvillige hytteeiere har Skiforeningen i Stavanger oppgradert anlegget i Ålsheia de siste årene. – Vi har fått nytt skidata- og bilettsystem på plass og har foretatt investeringer i

Øystein Tjørhom, daglig leder i Ålsheia Skisenter. Sirdalmagasinet · 5 / 2014

7


ma ga sinet

r ta Vi

Kjerag med besøksøkning på 25 prosent

tp de ig nl so er

I sommer har 40.000 gått til Kjerag. Det er flere enn noen gang før og like mange som legger turen til turistkometen Trolltunga.

Vårt lokketilbud: Stol & kaffe

D

et er 25 prosent flere enn i fjor. Tallet er beregnet ut fra antall parkerte biler. I prosent er økningen i antall besøkende til Kjerag noe større enn til Preikestolen, som passerte 250.000 besøkende dette året. Sesongen på Kjerag er kort og varer bare fra mai til oktober. – Vi ligger på samme besøkstall som Trolltunga, sier Audun Rake, daglig leder i Lysefjorden Utvikling, som tilrettelegger Kjerag for trafikk. Parkeringsplassen ved Øygardstøl er til tider sprengt og det planlegges utvidelse. I samarbeid med Stavanger turistforening utbedres også stien. Arbeidet utføres av nepalske sherpaer. – Vi har ambisjoner om å framstå like profesjonelle på Kjerag som Preikestolen. Det betyr god bemanning, standard på parkering og sti, informasjon om løypa og godt servicenivå, slik at gjestene får en god opplevelse når de kommer, sier Rake.

Sirdalmagasinet øker fra 5 til 6 Interessen for Sirdalmagasinet både blant lesere og annonsører er så god, at utgiver, Lokomotiv Media, har valgt å øke antall utgivelser fra fem til seks magasiner i året fra og med 2015. Det innebærer tre utgivelser før sommeren og tre etter.

Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

Bryne handelsbanken.no/bryne

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes

drivkraft

Reime & Haugvaldstad og REHA Elektro går sammen og bytter navn!

Vi er i Stavanger, Sandnes og Bryne for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe!

JULEBORD PÅ SIRDAL HØYFJELLSHOTELL DANS • JULEBORD • OVERNATTING FRUKOST • BAD/BADSTUE 1390,- PP JULEBORD MED DANS 545,- PP MASSASJEBAD AVE SPA FRA

29.900,VARMEPUMPER RMEPUMPER / KJØLING FRA A

NORGES STØRSTE DAIKIN FORHANDLER

13.900,+ montering

VI LEVERER OG MONTERER: • Luft/vann • Vann/vann • Avfuktere/luftrenser • Alt innen rør og elektro • Sentralstøvsugere • Kjølerom

Telefon: 09543 www.ave.as 8

Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Sirdal

12/13-11 VED FORESPØRSEL Høyfjellshotell 21/22-11 LIVE MUSIKK 28/29-11 MUSIKK SkalLIVEmed 5/6-12 LIVE MUSIKK allikevel 12/13-12 LIVE MUSIKK ØVRIGE DAGER VED FORESPØRSEL

Sirdal Høyfjellshotell w w w . h o t e l s i r d a l . n o

SIRDAL HØYFJELLSHOTELL | WEB: WWW.HOTEL.AS | TELEFON: +47 38 37 74 00 | FAKS: +47 38 37 74 01 | BOOKING@HOTEL.AS


Unn dere noe vakkert til hytten, ta turen innom og bli inspirert!

KVADRAT - BREITORGET

Sirdalmagasinet 路 5 / 2014

9


m a g a s in et

Nye løyper i Hønedalen

Kake som seg hør og bør under åpningen av den nye løypetraseen i Hønedalen: Tor Sigve Vik og ordfører Jonny Liland forsyner seg.

– Det er tydelig at mange har satt pris på dette. Vi har mottatt takksigelser både via SMS, e-post og i møte med folk. Kjekt! sier daglig leder i Sinneshyttå, Tor Sigve Vik.

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

Skreddersydd passer best. Det er sunt bondevett

S

ammen med Solhytten og Sirdal kommune har Vik og Sinneshyttå utbedret løypetraseen fra Hønedalen hyttegrend til skytebanen i Hønedalen.

– Det er nå fullt mulig å sykle her sommerstid. Det var en av målsettingene med prosjektet, men det var også viktig for oss å sørge for at denne delen av Sesilåmitraséen ble utbedret, sier Vik.

FLERE NYE TURMULIGHETER

De rundt 1200 meterne med ny og oppgradert løype og bru over til vegen i Hønedalen, binder også flere turveier sammen og gir på den måten et løft for turveiene i Sirdal generelt sett, mener han.

LOKOMOTIV MEDIA

Det er også blitt satt opp en bru på strekningen, og selv om løypen stod ferdig i august og mange allerede har benyttet den nye traséen både en og to ganger, var det først i midten av november at Sinneshyttå, Solhytten, grunneiere og Sirdal kommune foretok den høytidelige åpningen av traséen. – Da var også rekkverket på brua på plass, sier Vik og forteller at han ikke var forberedt på all responsen dette arbeidet har gitt. – Det er tydelig at dette er et veldig populært område, for jeg har aldri opplevd å få så mange positive tilbakemeldinger på det jeg kan huske, smiler han. Enten du skal kle opp fasaden eller oppdatere interiøret, kan vi utvikle og tilpasse de løsningene du trenger, også innen automatisert utstyr. Oppstallingen til dyra er i boks, det samme gjelder drivganger, rekkverk, trapper, samt øvrige stålkonstruksjoner. Ta kontakt for å få forslag til løsninger som passer deg og dine behov best.

Jernbanevegen 21, 4365 Nærbø, 51 79 19 00, www.reimeagri.no

10 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

NY LYSLØYPE TIL SESONGSTART De to hyttekameratene er nå i full gang med neste løypeprosjekt, en lysløype i Hønedalen og oppover mot vestsiden av Haugefjell. – Vi satser på å få med oss kommunen også i dette prosjektet, men det var viktig å komme i gang nå slik at den nye lysløypen står ferdig til sesongstart, sier Vik Det er allerede lysløype mellom Haugen og Kvæven. Nå sørger altså Sinneshyttå sammen med Solhytten for at denne går videre innover Hønedalen og blir dobbelt så lang.

Tor Sigve Vik, daglig leder i Sinneshyttå.


tenisagam

Drenskanaler på begge sider av traséen sikrer at snøen blir liggende mye lengre.

Åtte kilometer bedre løyper – Vi har en gladmelding til langrennsløpere i Rogaland og Agder nå like før vintersesongen starter i Sirdal!

– Flere av de gjeldende områdene var svært ujevne og derfor vanskelige å preppe skikkelige langrennsspor på, forklarer Vagle som forteller at de har gravd mange og lange dreneringskanaler.

FOR ALLE

D

– Drensrør er lagt ut på kritiske steder slik at vannet i motsetning til tidligere nå ledes under traséen og bort. Dette gjør at løypene ikke så lett bli ødelagt av regn og snøsmelting, forklarer Vagle.

– Midlene er brukt godt og brukt opp, sier Vagle som er svært godt fornøyd med resultatet og som takker og bukker for Gjensidigestiftelsens bidrag.

et er Sirdal Skimaraton med rennleder Lars Vagle i spissen som står bak gladnyheten. I løpet av høsten har de takket være tildelingen av en halv million kroner fra Gjensidigestiftelsen og god dugnadshjelp fra flere hold, sørget for at åtte kilometer løyper i Ådnerams-området har fått en helt ny og bedre struktur.

GJENSIDIGESTIFTELSEN OG DUGNAD

– Hovedjobben ble gjort i sommer. Da foretok vi en grundig og stor oppgradering av flere av langrennstraséene i det gjeldende området. Vagle lover både skiløpere generelt og renndeltakerne i Sirdal Skimaraton spesielt en strålende langrennsopplevelse takket være det omfattende utbedringsarbeidet. – Vi går en fin langrennsvinter i møte! sier han i en pressemelding.

VIKTIG DRENERINGSARBEID

Til sammen åtte kilometer med løyper har blitt oppgradert.

BREDERE OG MER SAMMENHENGENDE

I tillegg er det ryddet skog slik at løypetraseen flere steder er blitt mye bredere, noe som gir rom for flere spor. Hele åtte kilometer fordelt på Sirekrok- og Flatstølløypene er blitt utbedret. – Det er utført mange timers dugnad på prosjektet, sier Vagle. Resultatet er et løypenett som vil være sammenhengende større deler av sesongen enn tidligere. I tillegg blir det mulig å kjøre spor på betydelig lavere snømengder, noe som sikrer en lengre skisesong for alle og en sikrere trasé for Sirdal Skimaraton. – Vi har allerede sett effekten i forbindelse med tunge regnskyll. Traséen er mye tørrere dagen etter enn hva tilfellet var tidligere, sier Vagle.

Det var i januar 2014 at Gjensidigestiftelsen tildelte en halv million kroner til Sirdal Skimaraton med formål om å utbedre løypenettet i Ådneram-området.

Sirdal Skimaraton startet i 2012 og har hvert år jobbet med løypetraseen slik at den stadig er blitt litt bredere, litt jevnere og litt ryddigere. – Men etter årets arbeid vil vi virkelig merke store endringer i renntraséen. Det ser vi frem til, og det skal bli behagelig flott for renndeltakerne på renndagen, tror Vagle som understreker at utbedringsarbeidet ikke bare kommer renndeltakerne til gode, men alle som benytter løypene.

Lars Vagle, rennleder for Sirdal Skimaraton. Sirdalmagasinet · 5 / 2014

11


ma ga sinet

Sirdalsferie trenger 900.000 for at løypetilbudet i Sirdal skal kunne opprettholdes. Per november hadde de 400.000 på konto. Foto: SkiOpplevelser

Løypefinansieringen: Slik er ståa Det er nå kommet inn kr 400 000,- på løype­ kjørings­kontoen etter at Sirdalferie sendte ut faktura på 600 kroner til 2100 hytter tidligere i år.

–V

i trenger 900.000 for å kunne opprettholde samme løypetilbud som tidligere, sier daglig leder i Sirdals­ ferie, Linn Petra Skåre.

OGSÅ TIL FASTBOENDE OG ­NÆRINGSLIV

Løypefakturaer er også gått ut til til fastboende og næringsliv i Sirdal. – Et møte med campingplassene resulterte i at flere av dem allerede har lagt avgiften inn i sine årspriser. Her forventer vi å få inn et betydelig beløp. Vi har derfor ikke mistet håpet om at vi skal klare de 900.000 som er minimum av det vi trenger for å opprettholde dagens løyper, sier Linn Petra Skåre. Sirdalsferie sender også ut purring til de hytte­eierne som så langt ikke har betalt. – Mange tenker ikke på løyper før de ser de første spor av vinter, mener hun.

DE ULIKE OMRÅDENE

– Totalkostnadene for løypekjøringen i området Solheim-Tjørhom-Fidjeland ligger alene 12 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

på rundt 1,6 millioner kroner. 700.000 av disse betales av Sirdal kommune. Resten må fremskaffes fra andre hold. Til sammen er det 46 velforeninger og sameier i dette området. – Velforeningene Tjørhomfjellet, Smølåsen og Haugefjell har lagt løypeavgiften inn i årskontingenten, noe vi håper også de øvrige velforeninger velger å gjøre, oppfordrer hun. Det gir ikke bare forutsigbarhet, men reduserer også administrasjonskostnadene. – Løypeavgiften går til drift og vedlikehold, og jo mer penger som kommer inn, dess mer kan vi gjøre av løypeforbedringer, legger hun til. Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal, som representerer rundt 400 hytter i Ådnerams­ området, har på sin side lagt inn en årlig løypeavgift på 350 kroner til sine folk.

SAMME SYSTEM SOM TURIST­ FORENINGEN

Sammen med grunneiere og velforeninger i Sirdal, sitter Sirdalsferie på et adresseregister bestående av 2100 hytter og leiligheter. – I arbeidet som har pågått siden juni har vi også fått oppdatert en liste over alle velforeninger og sameier i Sirdal, opplyser Skåre.

Sirdalsferie har besluttet å benytte den samme plattformen som Turistforeningen benytter når de fakturerer sine 250.000 medlemmer. – Dette er et meget godt verktøy som dekker de behovene vi har med hensyn til fakturering og kontroll av innbetalinger. – Alle hytter og leiligheter som er registrert blir koblet til tilhørende velforening, sameie eller grunneier slik at vi lett ser hvor bidragene kommer fra, forklarer Skåre.

ARBEIDSGRUPPE NEDSATT

– Det anbudet løypekjørerne signerte i fjor gjaldt for sesongen 2013/2014 og 2014/2015. For å få en mer langsiktighet i arbeidet, har vi nå satt ned en arbeidsgruppe som jobber for å utarbeide en modell for frivillig fellesgodefinansiering, der kvalitetsheving og profesjonalisering står sentralt.

JA, ALLE MÅ BIDRA

Under høstens Sirdalsdager hadde Sirdalsferie egen stand om løypekjøring og fikk mange positive kommentarer. – De fleste var enige om at alle må bidra, fastslår daglig leder i Sirdalsferie Mange uttrykte også ønske om løyper fra bommen i Hønedalen og inn til Ognhelleren.


tenisagam

Løypefinansiering:

Eget forprosjekt i 2015 – På kort sikt handler det om å skaffe midler nok til å opprettholde dagens løypetilbud, men vi må samtidig ha framtiden for øyet. Her er dialog, rolleavklaring og profesjonalisering viktige stikkord. Løypeavgiften går til drift og vedlikehold, og jo mer penger som kommer inn, dess mer kan vi gjøre av løypeforbedringer. .

Det sier Laila Helleberg som går inn som prosjektleder i et forprosjektet for 2015, der løypetilbudet i Sirdal skal utredes og planlegges. – Denne situasjonen ville ha innhentet oss uansett om kommunen hadde satt foten ned eller ikke, påpeker hun.

– Dessverre har ikke dialogen mellom grunneier og kommunen ført fram her enda, opplyser hun.

HØSTENS UTBEDRINGER

I deler av Sesilåmitraséen har Sinneshyttå, Solhytten og Sirdal kommune laget turvei med blant annet bru over Høna. Grusstien fra brua til Haugen har også blitt fullført. – Vi har også kvistet og ryddet for å få bredere traséer. I år har vi prioritert områdene nederst i Hønedalen, Finnstøldalen og Degvegen. Vi fokuserer også svært mye på den planlagte broen over Nessetfossen og på turveien rundt Sinnesvatn og er i dialog med Sirdal kommune om å få fortgang i disse planene, forteller lederen i Sirdalsferie og legger til at Sira Kvina har lovet en ny anleggsvei opp «Sløgelibakken» i løpet av 2015. Dette er en vei som er den del av Forsbergløypa fra Tjødnestøl og opp til Valevatn.

Linn Petra Skåre, daglig leder i Sirdalsferie.

PROFESJONALISERING NØDVENDIG

– I dag har vi et løypenett på til sammen 130 kilometer. 70 grunneiere er involvert og flere titalls velforeninger. Hytteutbyggingen stopper ikke opp, men kommer til å fortsette i all overskuelig framtid. Antall hytteeiere er økende, det samme er antallet besøkende. Omfanget er blitt såpass stort at organisering og finansiering av løypearbeidet uansett ville ha kommet på dagsordenen. Vi er nødt til å profesjonalisere arbeidet, samordne ressursene og legge felles planer for den videre utviklingen, sier Helleberg som er grunneier og daglig leder for Soleiknuten Hyttegrend AS. Gjennom sitt konsulentselskap, IHuset, har hun også mange års erfaring fra prosjekter innen organisasjonsutvikling og strategiprosesser.

DIALOG AVGJØRENDE

I høst har hun blant annet jobbet opp mot grunneierne, som besluttet å dekke Sirdalsferies underskudd på 300.000 kroner, og i august bidro hun til å nedsette en arbeidsgruppe med representanter fra kommunen, ulike organisasjoner og lag i Sirdal, hyttefolk, næringsliv og grunneiere. – Dialog er et viktig og kritisk punkt. Bare det å få etablert et forum der de ulike partene møtes, er vesentlig i dette arbeidet. Dernest kommer rolleavklaringen, – hvem skal ha ansvar for hva?

NY ORGANISERING

Helleberg forteller at situasjonen i Sirdal på ingen måte er unik. Dette er spørsmål hele reiselivsbransjen i Norge jobber med. Ifølge Helleberg har Innovasjon Norge også bidratt til etableringen av ulike pilotprosjekter for å prøve ut ulike løsningsmodeller. – Målet vårt er at et ettårig forprosjekt skal sørge for at vi får på plass en organisering av løypetilbudet i Sirdal, der alle involverte vet hvem som gjør hva, der vi har oversikt over hvilke finaniserings­ muligheter som finnes og der vi sørger for at vi har de verktøy som skal til for å gjøre en god jobb både på kort og lang sikt, sier Helleberg. – Noen må koordinere arbeidet, og vi må ha klare ansvarslinjer, legger hun til.

DETTE ORDNER SEG!

Det planlagte forprosjektet for 2015 er enda ikke fullfinansiert, men Helleberg er godt fornøyd. – Jeg har god tro på at alt er på plass før nyttår, sier hun optimistisk. – Dette arbeidet må uansett gjøres. Derfor vil det løse seg.

Grunneier: Laila Helleberg. Sirdalmagasinet · 5 / 2014 13


ma ga sinet

Arbeidsleder Linda Nedland demonstrerer juleforklærne for daglig leder i ASVO, Johan Malm.

Butikken med varer ingen Visste du at det fantes en interiør- og gavebutikk utenfor Tonstad, på vei opp mot Øvre Sirdal? En butikk der du kan finne ting ingen andre har?

A

SVO står det med stor bokstaver på den røde veggen. Bygget ligger på venstre side langs veien fra Tonstad og oppover mot Øvre Sirdal, et par hunder meter etter Tonstad skole.

as tilrettelegger arbeid for yrkeshemmede og er heleid av Sirdal kommune. Gavebutikken på tunet er i tillegg til utsalgssted for produktene de ASVO-ansatte lager, utviklet til en fullverdig interiør- og gavebutikk. To av arbeidslederne har ansvar for å kjøpe inn gave- og interiørartikler og drar hvert halvår til den store gave- og interiørmessen på Østlandet for å komplettere utvalget i butikken. Linda Nedland, tidligere blomsterdekoratør, er en av dem. – Dette er en ekstra bonus i jobben, smiler hun.

HÅNDVERK OG BESTILLINGSVARE

– Vi har ti VTA-plasser hos oss, det vil si ti varig tilrettelagte arbeidsplasser, sier Johan Malm, daglig leder i bedriften som ble etablert i Sirdal for femten år siden. ASVO 14 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

ULL, TEKSTILER OG DEKORASJONER

De ASVO-ansatte utfører mange ulike oppgaver i løpet av et år. Akkurat nå er flere av dem engasjert i forberedelsene til julesalget.

– Vi strikker blant annet store, myke pledd i glade farger, sier Linda Nedland, og peker på de voksende haugene med kvadratiske strikkelapper på bordet. – Disse syr vi sammen i lange strimler før vi kjører dem gjennom vidundermaskinen i hjørnet der borte. Den er opp mot 100 år gammel, men fungerer godt. Se her – pleddet får nærmest en tovet overflate. Er det ikke fint?

DEKORASJONER I NATURMATERIALER

Det toves i rødt garn, biter som skal bli til hjerter på juletreet eller henges på grener i en vase eller kanskje i et vindu på en hytte eller i et kjøkkenvindu. Juleforklær med små røde hjerter til bruk i julebaksten trylles også fram i systuen hos ASVO, og så er det juledekorasjonene.


tenisagam

1

2

3

1. Denne 100 års gamle maskinen sørger for at strikkepleddene får en nærmest tovet og myk overflate. 2. Mye herlig nips i ASVOs gavebutikk. 3. Mye hjertefint å finne i ASVObutikken. 4. Du har sikkert sett bygget, ikke lang fra Tonstad skole. 4

andre har – Jeg er opprinnelig utdannet blomsterdekoratør og har 15 år i blomsterbutikk bak meg, så dette kan jeg, smiler Linda Nedland og forteller at hun kribler etter å komme i gang. – Hovedregien ligger hos meg, men alle bidrar med sine ting, sier hun og forteller at butikken holder åpent hver dag hele året gjennom. – I tillegg til det vi lager selv, selger vi også lysestaker, krukker, lykter, – folk må komme innom, oppfordrer hun.

OMFATTENDE VEDSALG

Hovedinntektskilden til ASVO ligger imidlertid ikke i butikksalget, men i veden de leverer til ulike hyttefelt i Øvre Sirdal.

– Som regel er det utbyggerne som tar kontakt med oss og formidler tjenesten, men vi har også hytteeiere som kommer hit med bil og tilhenger og lemper oppi den ene sekken etter den andre. – Vi selger ved for rundt 400.000 kroner i året, men potensialet er nok mye større enn som så, smiler Malm som også ser på muligheten for å utvikle en vaskeritjeneste i bedriften.

– Hvert år produserer vi også rundt 20 kombibord, opplyser Malm.

RING PÅ!

Linda er klar for å rigge butikken til jul. Ekstra stas er det å plassere de egenproduserte varene. – Tøfler, sokker, luer og votter i tova ull er også populære artikler både til eget bruk og til julegaver, sier hun.

– Vi har fått støtte til et forprosjekt, slik at vi kan se nærmere på marked, behov og tilpasningsmuligheter, sier han.

For deg som ønsker noe ingen andre har, synes ASVO-butikken å være stedet. Både til jul og ellers i året.

Stelling av gravplasser, hagerydding og bortkjøring av hageavfall, renholdsvirksomhet, postfordeling, utkjøring av grønnsaker og frukt er også oppgaver som ASVO utfører.

– Og om vi ikke er i butikken når du kommer, ringer du bare på. Varselet går til oss her inne, og så kommer vi på flekken! Sirdalmagasinet · 5 / 2014 15


ma ga sinet

Nå kan du handle møbler på 1

Men ikke bare det. Hos Sirdal Hytteinteriør får du også tepper, gardiner, puter, pledd, kopper, lamper, sengetøy, servietter, lys, julepynt, ja, til og med klær, kaffe, kakao og olivenolje.

NORDISK STIL

utikken ligger ved siden av Sinneshyttå og åpnet for tre måneder siden. Mange, både hytteeiere og fastboende, har allerede avlagt den nye butikken opptil flere besøk.

– Vi er nøye med hvilke varer vi velger ut og har også lagt oss på en linje der varegruppene matcher hverandre selv om de kommer fra ulike leverandører, påpeker Irene.

B

– Foreløpig har vi åpent fredager fra 16-20 og lørdager fra 11-17. Men i feriene kommer vi mest sannsynlig også til å holde åpent om søndagene, sier Irene Sørensen, som driver butikken sammen med partner Ørjan Gjertsen. De to driver også Sinnes Fjellstue på fjerde året og tar nå også over kafédriften i varmestua i Ålsheia.

16 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

ENORMT POTENSIALE

– Vi begynner å bli godt kjent her oppe, og da vi fikk vite at lokalet her ble ledig, var det ikke langt fra tanke til handling, smiler Irene som har vokst opp med interiør og nærmest arvet interessen fra foreldrene som driver i samme bransje. – Jeg tror en butikk som dette har et enormt potensiale her oppe, mener Gjertsen. Salget de første par månedene understøtter utsagnet. Selv uten nevneverdig markedsføring, bortsett fra en Facebook-side, strømmer kundene på, og Irene har hatt nok å henge fingrene i.

Målet er å tilby hytteeierne i Sirdal det de trenger for å innrede eller freshe opp ett eller flere rom i hytta.

– Den nordiske stilen er in og passer ypperlig til forholdene her oppe. Dessuten er møblene tidløse og overlever svingende trender, mener hun. Også utemøbler er å finne i butikken. – Vedlikeholdsfrie. De kan stå ute i vær og vind, – tåler alt. Det eneste som skjer er at de langsomt grånes i fargen, og det er jo ikke å forakte.


tenisagam

4

2 5

1. Ørjan Gjertsen og Irene Sørensen åpnet Sirdal Hytteinteriør for tre måneder siden. 2. Møbler og innbydende tilbehør. 3. Stort utvalg i krus og glass. 4. Bestill ditt eget skilt! 5. Fristende flasker.

Sinnes 3

BRED VIRKSOMHET

– Jeg har alltid vært interessert i interiør. Dette er som en drøm, smiler hun mens blikket sveiper gjennom lokalet.

– Vi har plass til mange ulike varegrupper, smiler Irene som ser fram til å møte kunder i butikken hver helg.

Selv om både hun og Ørjan bor og jobber i Stavanger og altså driver både Sinnes Fjellstue, et renholdsfirma og nå også varmestuen i Ålsheia, er hun ikke redd for at de har tatt på seg for mye.

Butikklokalet har to etasjer, og rommer langt mer enn det kan se ut til fra utsiden.

Sirdal hytteinteriør • EIERE: Sinneshyttå, Irene Sørensen & Ørjan Gjertsen • BELIGGENHET: Ved siden av Sinnes­hyttå på Sinnes • ÅPNINGSTIDER: Fre kl 16-20 og lør fra kl 11-17

– Butikken er helt og holdent et overskuddsforetak. Jeg får mer energi av å være her og jobbe med dette. – Når det gjelder de øvrige aktivitetene, handler det mest om å nyttiggjøre seg ressursene effektivt og planlegge godt, skyter Ørjan inn.

IKKE BARE TIL HYTTENE

Ponsjoer, skjerf, strikkejakker, luer, vester – først og fremst til dame – er også å finne i hyller og på heng hos Sirdal hytteinteriør. – Vi har blant annet strikkeplagg fra norske Morild, der reflekstråder er strikket inn i ulike deler av plagget og gir en både nyttig og stilig effekt, påpeker Irene som allerede er i gang med å planlegge nye innkjøp. Og selv om navnet er Sirdal Hytteinteriør, betyr det ikke at varene er forbeholdt hyttefolket i Sirdal. Tvert imot. Både besøkende og fastboende vil utvilsomt kunne finne ting å glede både seg selv og andre med i butikken til Irene og Ørjan. Og ønsker du julepynt med en litt annen vri, finner du det i den nye butikken på Sinnes.

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 17


På hytta

1

Julelykke på hytta – Vi har feiret jul på hytta i Sirdal hvert eneste år siden den stod ferdig. Pakket bilen og dradd oppover bittelille julaften. Akkurat den følelsen er lykke!

–N

å er du blank i øynene. Victor Husebø ser på ektefellen, Lene Helland Husebø, som vifter avvæpnende med hånden.

– Vi hadde først hytte på Myraleitet, men kjente etter hvert behov for noe større. Plassen her oppe visste vi godt om, men den aktuelle tomten var solgt.

– Du vet jeg er lettrørt!

Så kom det dem for øret at eieren likevel ikke ville ha tomten, og da handlet de raskt.

TILBAKETRUKKET

Høsten 2005 kunne ekteparet innvie hytta i Kvednhusbakken på Sinnes. De to sønnene var da henholdsvis 12 og 15 år.

18 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

– Jeg ringte Tor Sigve Vik i Sinneshyttå, og han bekreftet at så var tilfellet, forteller Lene. Kort tid etter dro de opp for å se på tomten og avgjørelsen var lett å ta.

– Vi ligger godt tilbaketrukket her oppe, kun ti hytter. – Broren til Victor har nabohytta der, peker Lene og forteller at de også kjente flere av de øvrige hytteeierne.

INTERIØREKSPERT

Det brenner i peisen. Lene har begynt å rigge hytta for årets julefeiring. Noen nisser er kommet opp, to nydelige snøkrystaller i naturmateriale svinger forsiktig i takt i kjøkkenvinduet, julestrømpene henger på peisen, klare for juleknask og presanger, og like over dem, duver kransen i kongler.


tenisagam

4

2

5

3

1. Lene Helland Husebø og Victor Husebø har feiret jul på hytta i Kvednhusbakken hvert år siden den stod ferdig høsten 2005. 2. Nydelige snøkrystaller i kjøkkenvinduet. 3. Hytta er julepyntet med kyndig hånd. 4. Bibliotek, film- og fotballrom. 5. – Denne rypesekken ble flittig brukt av min far. 6. Som seg hør og bør over peisen. 6

Frostrøyk, minusgrader og stjernehimmel. Det er noe annet enn julen i byen. Til gjengjeld har hun anledning til å bli værende på hytta noen dager ekstra. Det har også mannen, som er advokat.

– Det var utrolig kjekt å dekorere hytta, sier Lene som har 26 år som purser i Braathen og SAS, bak seg, men som valgte å hoppe av for noen år siden. I dag driver hun Lene Interiør på Breitorget i Stavanger og på Kvadrat kjøpesenter i Sandnes. Det som begynte som en «liten interiørbutikk» har i løpet av fire år blitt til en organisasjon med 13 ansatte, to butikker og egen nettbutikk.

– Så galt er det vel ikke, smiler Victor fra sofaen foran peisen.

JOBBER FRA HYTTA

Det er mandag, og de to har vært her siden lørdag ettermiddag.

De foretrekker å tilbringe sammenhengende tid på hytta når de først har kjørt opp og legger alltid juleferien hit, som regel også påskeog vinterferien.

– I disse tider er jeg i butikken på de travleste dagene. November og desember er årets desidert beste måneder, sier Lene.

– Og så er vi også her sommerstid. Gjerne både én og to uker, forteller de to som begge har et livslangt forhold til Sirdal.

Sirdalmagasinet har kjørt opp Kvednhusbakken, ikke langt fra innkjørselen til Ålsheia skisenter, på vått novemberføre. Ingen kuldegrader, heldigvis, for bakken opp til den innbydende lafta hytta i sort er ikke bare bratt, den er til dels svært bratt.

– Jo, det er omtrent umulig å komme seg opp hit uten firehjulstrekk vinterstid. Lene ser på mannen. – Det har hendt at gjester har måttet sette fra seg bilen nederst i bakken, medgir han.

– Vi er begge selvstendig næringsdrivende og har anledning til å jobbe fra hytta, sier han.

LIVSLANGT FORHOLD

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 19


ma ga sinet

Klar for julefeiring på hytta: Peisen er et viktig samlingspunkt i stua.

– Min farfar kjøpte en eiendom på Hugen allerede på 1940-tallet, sier Victor. Begge påpeker at utviklingen i Sirdal har vært eksplosiv. – Men selv om det begynner å blir mange hytter her oppe, er det fortsatt god plass. Vi kan fortsatt ta skituren til Kvinen og nærmest være alene i sporet.

GODT HÅNDVERK

De kan ikke få skrytt nok av Sinneshyttå. – Da vi først hadde bestemt oss, var vi svært ivrige etter å komme i gang. Vi var opptatt av at guttene våre skulle få et eierforhold til denne hytta, og sa at vi ville ha den ferdig før årets slutt. Det greide de med god margin. Og arbeidet som er gjort, er skikkelig. Det får vi stadig kommentarer på, sier Lene. Hytta har stue og kjøkken i midten, to soveromfløyer med bad på hver sin side, en for de voksne og en for barna. På hemsen er det også flere sengeplasser. – Vi kan re opp til 13 stykker, sier Lene. Det er ikke ofte det har skjedd, men det er greit å ha muligheten. Både i påske- og juleferier har de hatt med seg gjester på hytta. – Victors foreldre har vært med oss flere ganger her i julen, og så har vi gjerne hatt venner med i påskeferien.

20 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

JULESTEMNING

Mange lurer på om det ikke er ensomt å feire jul i fjellet. – Det er fredelig og helt fantastisk. Vi ville ikke hatt det annerledes. Jeg husker for eksempel en jul vi gikk på ski nede ved vatnet mens pinnekjøttet putret på kjøkkenet. Det var virkelig idyllisk, smiler Lene. Som regel er det ikke kommet så mye snø at det lar seg gjøre å planlegge de store skiturene, men julestemningen, den er likevel upåklagelig. – Frostrøyk, minusgrader og stjernehimmel. Det er noe annet enn i byen, sier Victor som alltid sørger for én kakesort til jul. – Risbollene. De lager jeg når vi kommer opp hit. Hvert eneste år.

– Etter at jeg startet butikk nummer to på Kvadrat i april i år, har jeg tilbrakt mye av tiden på kontoret. Det er såpass mye administrativt arbeid som kreves. – Nå er det hun som ikke kommer hjem om kveldene, smiler Victor. – Det er godt å kunne diskutere med noen, og Victor og jeg er et godt team! Jeg drøfter mye med ham, påpeker Lene.

HERLIGE JUL

De ser begge fram til avslappende juledager på hytta, sammen med de to sønnene som nå er blitt voksne. – Det er viktig å pynte hytta, og vi dresser oss selvsagt også opp til jul her oppe, men det blir annerledes likevel. Alt er mer nedpå. Vi har god tid til å lese bøker og se filmer.

DREAMTEAM

– Og fotball, gliser Victor som fortsatt er både tro og svært engasjert tilhenger av Manchester United.

– Julen handler om tradisjoner. Å pynte med ting som går igjen år etter år er viktig for både små og store. Men så ligger mulighetene til å gjøre noe nytt i en bordkomposisjon for eksempel.

– Vi var nøye med at vi skulle ha et eget rom til TV´n, og det har vi der inne.

Selv om Lene har mye fint og fristende i sine interiørbutikker, er hun klar på én ting.

Hun peker på salongbordet der hun har pyntet med et brunt fat i skinn, tre telysholdere i gull, en blomsteroppsats med en vase som matcher fatet pluss tilhørende nips i samme stil. Både Lene og Victor har kontorer i Breitorget i Stavanger, der også interiørbutikken til Lene ligger.

Ved siden av peisen går en dør inn til biblioteket der bokhyllene utgjør en stor del, og der to lenestoler med et bord imellom står inntil den ene veggen og TV´n på den andre. – Døren kan lukkes, slik at de som vil kan nyte en bok i fred og ro her inne. – Bedre kan vi ikke ha det, egentlig!


HYTTER TIL SALGS

Bulldogreklame.no

Flotte utsiktstomter

Et landskap av frihet og muligheter Gravassryggen ligger litt over en times kjøring fra Stavanger/Sandnes, helt på toppen før vi starter på nedkjøringen til Sinnes. Her kan du vandre uforstyrret innover heia en tidlig morgen, eller sette utfor distriktets mest moderne alpinanlegg i Tjørhomfjellet. Du bestemmer. Uansett årstid byr Sirdal på fantastiske naturopplevelser, her er noe for både små og store. Se også www.gravassryggen.no for mer informasjon

Kontaktinformasjon: Anne Havsø Eiendomsmegler 1 M: 48 11 25 84 anne.havso@em1.no www.eiendomsmegler1.no

Arve Aasemoen Sirdal Hytter og Hus M: 90 94 77 75 arve@sirdalhytter.no www.sirdalhytter.no

Bertelsen & Garpestad AS Entreprenørfirma www.bg.no

SIRDAL

www.gravassryggen.no Sirdalmagasinet · 5 / 2014 21


ma ga sinet

Viraklam til jul Pinnekjøtt, fenalår og fenabog fra lam som har snust inn Sirdalsluft og fått næring gjennom kulturlandskap, skog og fjellheim, smaker ekstra godt og passer selvsagt ekstra godt rundt julebord i hytter og hus i Sirdal.

Tom Inge (t.h.) og Andreas Liland, far og sønn, driver farsgarden på Liland og har de siste årene produsert eget kjøtt under navnet Viraklam. 22 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


tenisagam

På vei opp til sauefjøset på Virak.

S

irdalmagasinet er på besøk hos sauebonde og leder av Sirdal sau og geit, Tom Inge Liland, på garden hans i Virak, en bygd med rundt 15 fastboende, cirka 12 kilometer innover mot Sira, på vestsiden av Sirdalsvatnet. Her driver han farsgarden sammen med sønnen, Andreas (22). – Du skulle ha vært her om våren. Det er da du får det rette inntrykket. Liland kliver ned fra traktoren som han har parkert i enden av sauefjøset.

KVALITETSKJØTT

For to år siden begynte han så smått med egen kjøttproduksjon under navnet «Viraklam, smaken av Sirdal». – Vi må levere dem til slakt hos Fatland Jæren, men størsteparten av jobben gjøres jo likevel her, smiler han. Det er ikke tilfeldige lam som plukkes ut. – Det er de beste! fastslår de to. Pinnekjøtt, fenabog og fenalår av høyeste Virakkvalitet er å finne i kjøttdisken hos samtlige matforhandlere i Sirdal, fra Tonstad og like opp til Fjellbutikken. – Vi selger også her på garden.

Dette livet setter ekstra god smak i kjøttet. Foto: A. Liland

Garden på Virak har rundt rundt 1000 av sorten.

– Dere kunne sikkert ha solgt mer?

SATSING PÅ SAU

– Absolutt. Men foreløpig har vi ikke ressurser til å gjøre det som kreves på salgs- og markedsføringssiden. Tanken er at Sirdalsmat skal ta mye av den biten på vegne av alle de lokale leverandørene som er med, men foreløpig har vi ikke kommet dithen. Vi ønsker ikke å produsere for mye før vi har mer oversikt over de reelle salgsmulighetene, sier Andreas.

REN MAT

– Det tar tid å få en ny organisasjon på beina. Vi må være tålmodige, fortsetter han. – Men er dette noe du har tro på? – Etter mitt syn ligger framtiden i bedre og renere mat og på opprettholdelsen av det fantastiske kulturlandskapet vi har i Norge, sier han. På sikt håper de to at også foredlingen av kjøttet kan foregå lokalt. Viraklam tilsettes utelukkende salt og tørkes. Ingen av produktene vakuumpakkes, men legges i en perforeringspose med små pustehull. – Det gir bedre smak.

NESTEN ØKOLOGISK SALGET ØKER

Liland har drevet garden på Virak siden 1983 og har i dag rundt 1000 sauer og lam, 200 slaktegris og 16 okseslakt per år. Han er inne i sin tredje sesong med Viraklam, som riktignok var en idé han gikk med en god stund før den ble satt ut i livet. – Jeg hadde lyst til å knytte en større del av verdiskapningen til garden. Det forsvinner relativt mye i mellomleddene, forklarer han. Da Sirdalsmat kom på trappene, og flere meldte sin interesse, var det lettere å ta sats. – Vi solgte rundt 600 kilo det første året, i fjor ble det godt 1000, og i år tror jeg vi kommer til å selge rundt 1200-1300 kilo.

Ifølge far Liland ligger Viraklam så nært opptil et økologisk produkt som det er mulig å komme. – Lammene slippes på beite den 25. april og går langs Sirdalsvatnet og på innmarksbeite i mai før de i begynnelsen av juni går på skogog fjellbeite. Fra slutten av august henter vi dem ned fra heia og deretter går turen nærmest direkte til slakteriet.

Vi sitter rundt kjøkkenbordet i Lilands røde bolighus som ligger oppi høyden på Virak. Selv om været er grått, ser vi markene som breier seg ut lenger nede, gårdsbrukene og veien som bukter seg mot Sira. Lammekjøttet putrer i gryta på komfyren, og Liland forteller at han hadde sitt første pinnekjøttmåltid sist helg. Forventningene ble innfridd. – Det var enestående! Han roser Sirdal kommune for deres engasjement og innsats for sauenæringen, sier de backer opp 100 prosent. – Tradisjonelt har vi vært den største sauekommunen i Agder, men for noen år siden ble vi forbigått av Kvinesdal. Målet er å innta førsteplassen igjen, og det er ikke langt ifra at vi er der allerede. Optimismen rundt sauehold i Sirdal er stor. Vi nærmer oss 5000 vinterfórede sauer i kommunen totalt sett. Mye tyder på at Viraklam blir å finne på stadig flere middagsbord i årene som kommer, både til jul og ellers i året. Sikkert er det i alle fall at både Tom Inge og Andreas kommer til å spise pinnekjøtt fra Virak på julaften. Det gjør også journalisten.

Lilands pinnekjøttråd • UTVANNING: Maks 10 timer. IKKE skift vann, da mister lammet for mye smak. Dette gjelder Viraklam. Andre typer pinne­kjøtt kan tåle mer. • TILBEHØR: Brun saus ispedd kraft fra kjøttet, tyttebær, kålrabistappe, og skikkelig gode smuldrepoteter. • Sett gjerne pinnekjøttet i ovnen på rundt 200 grader i 10-15 minutter før servering. Det gir en ekstra snert.

– Så lammene vi besøkte i fjøset blir ikke julemat? – Nei, julematen er allerede produsert. Liland selger ikke bare typiske juleprodukter, men også lammelår og lammekjøtt på bestilling fra september og fram til jul.

Mmmmmmm, pinnekjøtt. Sirdalmagasinet · 5 / 2014 23


Oktan Stavanger

Den store hyttedrømmen. Og den lille.

Folk er forskjellige. Hyttene er forskjellige. Drømmene er forskjellige. Vi har et stort utvalg for alles behov. Sirdal er mulighetenes landskap. Dan Chruickshank, Sandnes, megler MNEF. Tlf. 414 16 631 dan.chr@em1.no Torill Kalsaas, Gjesdal, Eiendomsmegler MNEF. Tlf. 959 06 795 torill.kalsaas@em1.no Kjetil Helland, Stavanger, megler MNEF. Tlf. 993 55 219 kjetil.helland@em1.no Anne Havsø, Egersund, megler MNEF. Tlf. 481 12 584 anne.havso@em1 Disse guides viser minimums området som skal være rundt logoen. Logoen må plasseres på riktig mørkeblå farge. For mer info om bruk, formater og spesialvarianter, se designmanual. NB; husk å gjøre navnet om til “outline” før du lagrer den nye logoen.

24 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


Stavanger 12 min

Gausel

Sandnes 7 min

Lei av at verdifulle medarbeidere må bruke tid i kø? Klepp 16 min

Bryne 20 min

Nærbø 25 min

Dobbeltsporet har 97%* punktlighet og gjør arbeidsreiser mer forutsigbare og presise. Kontakt oss i dag for et tilbud på kontorlokaler.

Egersund 55 min

Ring 913 09 999 2020park.no *) Tall fra Jernbaneverket. 2011

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 25


Portrettet

I begivenhetenes sentrum   Tekst og foto: Bethi Dirdal Jåtun

Øystein Tjørhom liker bedre å ta en direkte fight enn å kamuflere irettesettende budskap bak et smil. Sirdal vender han stadig tilbake til, selv om han har forlatt stedet opptil flere ganger. Nå spørs det om han ikke er tilbake for godt.

–J

eg har et hus på Randaberg som jeg ikke får solgt. – På Randaberg?

– Ja, jeg kjøpte vel først og fremst huset uten å tenke så mye på beliggenheten. I dag bor han i en hytte i Sirdal, sitter som styreleder i Sirdalsferie, planlegger salg av 140 enheter som familiefirmaet Sirdal Eiendom AS skal bygge i Tjørhomfjellet, og går vinteren i møte som daglig leder av Ålsheia Skisenter. Sistnevnte også et resultat av initiativ og vilje i familieselskapet Sirdal Eiendom.

SIRDAL EIENDOM KJØPER ÅLSHEIA

– Muligheten til å gjøre noe kom plutselig. I løpet av én måned var salget et faktum, og den 1. oktober skrev vi under papirene, beskriver Tjørhom som allerede nå lover at det blir felles heiskort mellom Tjørhomfjellet og Ålsheia, men at de to selskapene ellers skal drives som separate enheter. I alle fall enn så lenge. Han innrømmer at han ikke er så rent liten revansjelysten når han nå planlegger vintersesongen i Ålsheia. 26 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

– Jeg satt i lederstolen da Ålsheia gikk konkurs, men faktorene som førte til kollapsen lå heldigvis utenfor min rekkeviddde. Jeg kunne lite gjøre med den saken. Likevel, jeg satt med lederansvaret da det skjedde, og det henger på et vis ved meg. Denne gangen er forutsetningene annerledes, og jeg gleder meg til å ta fatt, selv om jeg vet det blir tøft. Det er bare å brette opp ermene.

TØMRER OG ØKONOM

Det er ikke første gang unge Tjørhom går inn for å rydde og ruste opp en organisasjon. Han gjorde det i Tjørhomfjellet, han ble bedt om å gjør det i Ålsheia og skal nå gjøre det der igjen. – Under økonomistudiene ved Høgskolen i Agder, som skolen den gang het, valgte jeg å fordype meg i entreprenørskap og nettverksøkonomi, der omstrukturering av selskaper er en viktig del. Slike prosesser er vanvittig spennende. Øystein er yngst i en søskenflokk på tre. Han vokste opp på en gård på Tjørhom, men uten å bli skikkelig gardsgutt.

– Driften ble avviklet da jeg var ganske liten, så jeg har aldri praktisert, smiler han. Men han ble tidlig med i farens forretningsdrift, som nå stort sett er samlet i selskapet Sirdal Eiendom, der både mor, far og hans tvillingsøsken står som eiere. – Jeg liker å jobbe. Det er der jeg fungerer best, sier han. Allerede som 15-åring flyttet han til Sandnes der han begynte på tømrerlinjen ved Gand videregående skole. Men tømrer ble han ikke. – En gammel fotballskade gjorde at jeg ikke kunne ligge på kne, en ulempe når man skal snekre. Han hadde helt sikkert blitt en dyktig tømmermann, men skjebnen ville det altså annerledes. Tjørhom flyttet til Kristiansand for å studere økonomi og administrasjon. Der fant han også kjærligheten og giftet seg, et ekteskap som i dag er brutt.

STORT NETTVERK I SANDNES

– Vi hadde ikke barn, men bruddet har likevel satt sine spor. Jeg satset på dette, og satset altså galt. Det har jeg ikke lyst til å gjøre igjen, sier han og smiler en tanke, mest til seg selv. – Dessuten er nok ikke akkurat Sirdal den beste sjekkeplassen, i alle fall ikke når jeg jobber hver eneste helg.


tenisagam

• NAVN: Øystein Tjørhom • ALDER: 33 år • BOSTED: Øvre Sirdal • SIVIL STATUS: Singel • AKTUELL: Ny daglig leder i Ålsheia

Men det forstyrrer ham ikke nevneverdig. Han er fornøyd med livet sitt og stresser ikke med den saken. – Er du en utpreget sosial person? – Det vil være feil å si. Jeg fungerer nok best sosialt når jeg er i jobbsammenheng. – Hva med venner? – De beste vennene mine har jeg fra videregående, og de fleste av dem bor i Sandnesområdet. Så der er jeg mest å finne, når jeg ikke er i Sirdal, da.

BRENNER FOR SIRDAL

Han har et brennende engasjement for Sirdal som destinasjon. Det er det han jobber for, og det er det som trigger. Kjøpet av Ålsheia gjør at han allerede denne sesongen kan lansere felles heiskort mellom de to alpinbakkene, noe som gleder hans destinasjonshjerte. Men selv om vinteren er den store sesongen i Sirdal, tror Tjørhom potensialet er mye større om sommeren. – Men først må vi få til vinteren!

REISELEDER

Utfartstrangen har alltid vært stor, og ungdomsdrømmen var å reise ut i verden som reiseleder. Han fikk ikke gjort det da han hadde tenkt, men skrinla ikke drømmen av den grunn. I 2010 pakket han sekken og dro ut som reiseleder for Apollo. Fri og frank. – Jeg startet i Bulgaria, på Sunny Beach. Det var en heavy start. Her var jeg mer sosialarbeider enn reiseleder. Alkohol er usedvanlig billig, som det meste ellers i landet. Vi var omtrent mer i kontakt med politi og helsevesen enn med de reisende. Turen videre gikk til Hellas, der Øystein Tjørhom trivdes usedvanlig godt.

– Grekerne tar ting der og da. De er rimelig rett fram, noe som passer meg og mitt lynne svært godt. Smalt det, så smalt du tilbake, holdt det gående en liten stund, og så var det over – og glemt. Da var Vietnam, der han fungerte som områdesjef for Apollo sommeren 2011, en helt annen historie. – Jeg visste at den asiatiske kulturen var noe ganske annet, men at den var så annerledes, kunne jeg nesten ikke forberede meg på. For det første sier vietnameserne det som regel aldri som det er, i alle fall ikke om noe er uklart eller problematisk. Da er det bedre å stikke hodet i sanden og håpe på det beste. Men før eller siden kommer ting opp, og den, for vietnameseren, ubehagelige samtalen, må komme. I motsetning til i Helles, må imidlertid budskapet serveres med et smil, uansett. Det er uhyre krevende og tar ikke minst mye lengre tid. Vietnam er et fantastisk land, men arbeidskulturen, den er ikke noe jeg higer etter å oppleve på nytt, nei. Av sambygdinger har han flere ganger fått høre at han mer ser ut til å være på vei for å drepe enn å løse en oppgave når han kommer grublende inn på butikken eller treffer folk i farten et eller annet sted. – Når jeg går i egne tanker vet jeg at jeg kan se rimelig brysk ut, ja, nærmest farlig. Det var nok også noe vietnameserne kjente på, sier han med et smil.

UTVIKLER SIRDAL

Sirdal Eiendom eier utleiehyttene på Myraleitet og planlegger også flere utleiehytter blant de 140 enhetene som planlegges i Tjørhomfjellet. – Vi leier ut på åremål for rundt 180.000 i året, sier han og påpeker at grunnlaget for å satse på utleie i Sirdal i dag er mye bedre enn tidligere. Han opplever dessuten en større giv i dalen nå enn for bare få år tilbake. – Folk ønsker å få gang på ting. Det skjer mye positivt og pågangen er god. Men det er sannelig på tide. Vi er egne her oppe. Det kan vi like godt si rett ut. Vi vil helst ikke at andre skal komme inn på våre enemerker. Investorer er vi livredde. Jeg vet om mange som er veldig interessert i Sirdal, men som ikke får muligheten til å investere. Når det er

sagt, mener jeg at et lokalt forankret eierskap er helt avgjørende for utviklingen her oppe. Noen må være på plassen. Se til at alt går som det skal, snakke med de ansatte, gå dem til hånde, være i kontakt med kunder. Telefonlinjer er ikke nok.

KONKURRANSEMENNESKE

Sport på TV er han ikke interessert i og musikkinstrumenter trakterer han ikke, men han ser gjerne en god film. Og så er han farlig rundt brettspillet. Risk! Der er han rå. – Jeg er en like dårlig taper som jeg er vinner. Konkurranseinstinktet er usedvanlig velutviklet, ler han. Vi er tilbake der vi startet, i det store hytteutviklingsprosjektet i Tjørhomfjellet. Verken han eller familieselskapet har noen gang tidligere vært i nærheten av en slik satsing. – Planene er ennå til behandling i kommunen. Vi har ikke solgt en eneste hytte, men er i full gang med å bygge veier og tilrettelegge for den videre utviklingen. Hvor vi havner til slutt, kan ingen spå i dag. Men, jeg blir svært fornøyd når jeg får meldinger som denne: Han leter fram avisklippet fra Dagens Næringsliv som en kamerat sendte ham en morgen:

«FJELLETS BLINDLEIA»

«Geilo og Sirdal er fjellets Blindleia. De har noe andre ikke har – gammel status. De har den udefinerbare statusen som har vært der lenge (…) Den sikreste investeringen du kan gjøre er hytte på Geilo eller i Sirdal. Dette er stabile steder som har verdiøkning. Litt enkelt sagt, har du først kjøpt hytte i Sirdal eller på Geilo, så selger du ikke. Her blir det mer et minnesmerkeprosjekt.» Dette er som musikk i eiendomsutviklerens ører. – Ifølge dette er framtidsutsiktene mer enn gode. Jeg liker at Sirdal plasseres sammen med Geilo i attraksjon, et godt stykke over andre destinasjoner. Dette lover godt for framtiden!

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 27


Midtsidehytta


www.sinneshytta.no


ma ga sinet

2 30 Sirdalmagasinet 路 5 / 2014


tenisagam

2

4

1. Odd Aarreberg, leder av løypeutvalget i Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal foran hytta si i Suleskard. 2. Grått vær i dag, men utsikten er like fullt verdt å ta inn fra terrassen. 3. Syklene skal nå hjem for vinteren. 4. Ekteparet Liv og Odd Aareberg fra Hundvåg oppholder seg i Sirdal rundt 40 prosent av året. 3

Drømmen er en løype fra Ådneram til Sinnes – Det burde være fullt mulig, mener Odd Aarreberg, formann i løypeutvalget i Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal.

–V

i er svært godt fornøyd med at vi har fått til en årlig innbetaling på 350 kroner til løypene fra hver av hyttene som er med i samarbeidsutvalget. Nær sagt alle de 400 hytteeierne i Ådneram og Suleskard bidrar. Sirdalmagasinet er på hytta til Odd og Liv Aarreberg, en hytte som ligger fint til i skråningen til et av hyttefeltene i Suleskard med utsikt til Ådneram. Ekteparet fra Hundvåg i Stavanger har benyttet Sirdal gjennom alle årstider helt fra de var ganske unge. I dag er de pensjonister og tilbringer rundt 40 prosent av året på fjellet i Sirdal. For dem har det vært naturlig å engasjere seg, og Odd var selvsagt til stede da de ulike hytteforeningene i området møttes for litt over tre år siden, der oppstart av et samarbeidsutvalg var tema.

STORT ENGASJEMENT

– Jeg hadde noen innlegg vedrørende løyper og den slags, husker Odd.

Møtet resulterte i etableringen av et samarbeidsutvalg for alle hytteforeningene nord for Fidjeland. Kun ett hyttefelt valgte å stå utenfor. Øverst i Sirdal ble navnet på nyvinningen, og Odd Aarreberg fikk plass i løypeutvalget. I dag sitter han som engasjert leder i samme utvalg. – Med løypeavgiften sørger vi for at dagens løypenettverk øverst i Sirdal opprettholdes. På sikt trenger vi å forbedre og utvide tilbudet ytterligere, men akkurat nå gleder vi oss mest over at folk støtter opp og er med, sier han og forteller at det allerede foreligger en tegning på hvordan løypenettverket kan videreutvikles. Om han selv får oppleve en sammenhengende løype fra Ådneram til Sinnes, er uvisst, men at det er mulig å få til og at mange ville sette pris på et slikt tilbud, er han ikke det minste i tvil om. – Løypen bør gå på vestsiden av Ortevatn. På østsiden er det umulig, det er dessuten for

rasfarlig. Ja, jeg mener at kommunen burde legge til rette for en smal alternativ bilvei på vestsiden slik at denne kunne benyttes som sykkelvei om sommeren, trasé for skisporet om vinteren og bilvei når det går nye ras på østsiden. For de vil komme. Det er bare spørsmål om tid, mener Aarreberg som var i båt på Ortevatn kort tid før det store raset gikk i fjor høst.

EGENBETALING

Ifølge Odd Aarreberg er skiløypene alfa omega for den videre utviklingen av Sirdal. Når vi spør om barna hans også tar i bruk hytta i Sirdal, svarer han: – Nei, sønnen min har gått opp en divisjon og kjøpt seg hytte på Vågsli ved Haukelifjell. Smilet kommer forsiktig fram sammen med et raskt glimt i øyet. – Jeg erter litt… Men Haukeli har lysløyper og traséer på et helt annet nivå enn det vi finner her. Sirdalmagasinet · 5 / 2014 31


ma ga sinet

– Hvem betaler? – Hytteeierne selv. Hver hytte betaler inn 800 kroner i året til vedlikehold og utvikling av løypenettet. Det blir resultater av slikt, sier han. Aarreberg mener det bare er spørsmål om tid før dette også blir en naturlig del av utviklingen i Sirdal.

Logo liten

12 mm

AHA-OPPLEVELSE

Selv har han ikke alltid vært så opptatt av velpreparerte løyper. – Vi har vært vant med å lage spor selv. Men da vi fikk hytte i Suleskard, der løypene går like utenfor døra, forstod jeg viktigheten av en slik tilrettelegging. Jeg glemmer aldri da jeg plasserte barnebarnet mitt, en liten pjokk, i skisporet. Han begynte å gå umiddelbart. I det øyeblikket forstod jeg hvor viktig skisporet er. Uten det ville han ha brukt mye lengre tid på å mestre skigåingen.

BEGYNTE MED HANDELAND

Odd og Liv har helt siden barna var små tilbrakt mye tid i Sirdal. Det begynte med Aftenbladets firmahytte på Handeland. – Jeg jobbet som grafiker i Aftenbladet, sier han forklarende. Etter hvert fikk de leie en hytte av en bonde samme sted, før de i 2002 kjøpte sin egen hytte i Suleskard. – Jeg husker jeg tenkte at dette må være den beste hytteplassen i hele Sirdal. Vi har muligheter og tilbud i alle retninger her oppe, påpeker han.

Postboks 143, 4302 SANDNES Telefon (+47) 51 60 86 00, telefaks (+47) 51 67 36 56 post@sandnesgarn.no, sandnesgarn.no, facebook.com/sandnesgarn . FABRIKKUTSALGET Kvernelandsveien 126, Foss Eikeland

RENNARRANGØR

Aarreberg er en av ildsjelene i de to skirennene som arrangeres i Suleskard/Ådneram hvert eneste år. Siste lørdagen i vinterferien er det Ådneramsmilå som går av stabelen, et skirenn for alle som vil være med. – Alt fra resere til småbarnsfamilier med pulk, sier han og legger til at Ådneramsmila blir arrangert for fjerde gang neste år.

Med en Honda snøfreser går du en lys tid i møte.

Gled deg til vinteren!

Når det gjelder Suleskardrennet derimot, som er et skirenn for barn påskeaften, har det tradisjoner lenge før Odd og Liv kjøpte hytte i området. – Nå er vi en gjeng fra hytteforeningen som tar oss av det. Vi håper at andre vil overta når barnebarna våre blir så store at de ikke vil delta i barneskirenn lengre, smiler han og legger til at Suleskardrennet er utrolig kjekt.

SKIGÅING TIL TROSS, SOMMEREN ER BEST

Utenfor hytta står to sykler langs veggen ved inngangspartiet. – Vi har to sett hver, smiler ekteparet. Men nå skal syklene hjem til Hundvåg og skiene hentes fram. Mens Liv ikke vil fremheve en årstid fremfor en annen, er Odd klar: Selv om vinteren i Sirdal er god, er sommeren best. – Det er så lyst og lett her oppe da, – og så mange ulike ting å gjøre. Men nå er det vinteren som står for døren, og Odd gleder seg til å finne fram skiene og ser fram til mange langhelger på hytta med tilhørende fjellturer over gnistrende snø – selv om sommeren i Sirdal for ham alltid vil være høyest rangert.

32 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

– fungerer når den skal!

Ny forhandler i Stavanger. Velkommen til en grundig test av Honda snøfresere

SERVICEVERKSTED • INNBYTTE • FINANSIERING Importør: BEREMA AS www.berema.no

Vi kan Honda!

www.bikerstreet.no Langflåtvn. 37, Mariero - Tlf. 51 63 63 63


tenisagam

Fjellstua åpner 5. desember Sinnes Fjellstue åpner dørene første helgen i desember og inviterer i år som i fjor på champagnelunsj og buffet nyttårsaften. – I fjor var vi 130 gjester på sjampanje­ lunsjen. Etter interessen å bedømme blir vi like mange i år, smiler Irene Sørensen som driver Sinnes Fjellstue sammen med Ørjan Gjertsen. De ser fram mot sin fjerde sesong i Sirdal.

KVALITETSMAT

forbindelse med julen, vites ikke, men at kokken byr på overraskelser, er helt sikkert. De to understreker dessuten at maten som serveres i restauranten ikke er halvfabrikata, men ekte vare, laget fra bunnen av. – Vi serverer kvalitet, fastslår de to.

TAR OVER VARMESTUA I ÅLSHEIA

Om lørdagene er trøkket desidert størst. Og om fredagene fortsetter de med en valgfri pizza til 99 kroner. – Dette har vært en stor suksess, forteller de.

I år som i fjor holder de åpent hver helg hele sesongen gjennom. Men i feriene utvides åpningstidene. Sørensen og Gjertsen oppfordrer folk til å følge dem på Facebook. Der vil det ligge oppdatert informasjon om både åpningstider og andre ting som skjer på huset.

At Sørensen og Gjertsen denne sesongen overtar kafedriften i varmestua i Ålsheia, skyldes ikke utelukkende ønsket om å involvere seg i flere foretak, men er vel så mye en anledning til å gi folkene som jobber hos dem et bedre totaltilbud.

Med italiensk kokk er menyen i Fjellstua preget av italienske mattradisjoner med nydelige pizza- og pastaretter som hovedingrediens. Hva som ellers trylles fram i

– Med kafédriften vil de ansatte få en langt bedre arbeidskontinuitet. Dette er vinn-vinn, sier Gjertsen som gleder seg til en ny sesong i Sirdal.

Stemning.

Fjellstua i vinterkledning. Sirdalmagasinet · 5 / 2014 33


ma ga sinet

1

4

5

2

3 34 Sirdalmagasinet 路 5 / 2014

6

7


tenisagam

Sirdalsdagene 2014

8

1. Glade gutter. 2. Fint trekløver. 3. Forventningsfullt publikum foran scenen. 4. Sirdalmagasinet på standplass. 5. Klar for å ta imot svampene… 6. Hun har sydd dem! Stolt sønn selger luer sammen med mor. 7. Bivåner barnas svampekasting. 8. Stor konsentrasjon: Sikter på blomsten… 9. Sauene i sentrum. 10. Servering av lokal mat. 9

G

råvær og regn til tross, mange fant veien også til årets Sirdalsdager som ble arrangert på Kvæven 5.-7. september.

Sirdalsdagane er det største kulturarrangementet i Sirdal og markerer den snart 180 år gamle tradisjonen der sauer fra Jæren og Dalane ble fraktet til Sirdalsheiane for å beite i sommermånedene. Næringen sauene får i seg når de beiter i Sirdalsheiane, kombinert med god mosjon, gjør at de produserer ekstra godt kjøtt. På det meste gikk hele 80 000 sauer på sommerbeite i Sirdalsheiane. I dag er antall sauer redusert til cirka 20.000 dyr.

10 Sirdalmagasinet · 5 / 2014 35


ma ga sinet

SkiOpplevelser inviterer barn mellom 8-15 til skidag i Sirdal i romjulen. Foto: SkiOpplevelser

Parallelt med kurset for barn går skikurset for mødrene og andre jenter som vil lære eller friske opp teknikken i langrennssporet. Foto: Therese Sørensen/SkiOpplevelser

Starter med skikurs i romjulen Også i år inviterer Ørjan Ravndal og hans SkiOpplevelser barn, unge og eldre til skikurs i Sirdal. Han har tilbud til alle nivåer, både i skøyting og klassisk.

I

romjulen inviteres barn mellom 8-15 år til skitreningsdag. Parallelt arrangeres et skikurs for mødrene.

PARALLELKURS FOR BARN OG MØDRE

– Det er ofte mødrene som leverer og henter barna, og det er ofte også mødrene som uttrykker at de ikke er så gode til å gå på ski. Dette gjorde at vi for første gang i fjor valgte å legge opp til en parallelldag for barn og mødre, noe som ga gjenklang. Vi fikk utrolig mange påmeldinger, sier Ørjan Ravndal som gleder seg til årets første skikursdag i romjulen.

– Det blir to økter både for barna og mødrene, og en felles matpause midt i. Mens mødrene stort sett trenes i teknikk, både klassisk og skøyting, legger vi inn litt flere elementer hos de unge. Her blir det mer action, stafetter og slike ting, i tillegg til teknikken, selvsagt, legger han til.

Akkurat hvilke har jeg ikke bestemt enda, men så snart det er klart, legger jeg ut info på Facebooksiden vår, sier han.

– Mødrekurset er forresten åpent for alle jenter, ikke bare mødre!

– Det blir en travel sesong, men det er jo akkurat slik vi vil ha det, smiler han.

Den 17. januar arrangerer han kurs sammen med Sirdal Skimaraton, både grunnkurs og kurs for viderekomne i klassisk.

BREDT TILBUD

Ørjan Ravndal er dreven i faget og har kjørt skikurs i Sirdal i årevis. Så å si hver helg er han å finne i front av bedrifter og ulike grupper som har booket skikurs, men han er også opptatt av å holde åpne kurs. – I vinterferien arrangerer vi skiskole for barn i alderen 5-12 år, og så kommer jeg til å legge inn et par åpne kurs utover i sesongen.

Ørjan Ravndal, SkiOpplevelser.

lle a i Bad asser! l k s i pr www.arcticspas.no - Luramyrveien 17, tlf. 976 72 000 36 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


tenisagam

Ruth Lindberg, salg- og bookingmedarbeider, i den nyoppussede forelesningssalen.

Garasjen har blitt finere og dobbelt så stor.

Hotellet ruster opp Høyfjellshotellet på Fidjeland har modernisert utvalgte rom før sesongstart. Både puben, Garasjen, forelesningssaler og resepsjonsområdet har fått en skikkelig facelift.

–V

i er svært godt fornøyd med opprustningen, sier Ruth Lindberg, salg- og bookingmedarbeider ved Sirdal Høyfjellshotell og viser Sirdalsmagasinet inn i Garasjen. Benker med skinnfeller, lykter, og en iøynefallende lampe i et hjørne av lokalet, gir et innbydende inntrykk selv midt på dagen, i gråvær, uten et eneste stearinlys tent.

innsjekkingen. Det ser i det hele tatt mer moderne ut. Sittegruppene i området mellom resepsjonen og restauranten er også nye, i ren, nordisk stil, også i diskrete gråtoner.

FLERE LØSNINGER

Også forelesningssalene har blitt oppgradert. Nye stoler, bord og nymalte vegger gir et ryddig inntrykk. – Vi har også lagt vekt på at vi skal kunne bruke de samme møblene flere steder og i flere ulike oppsett, forklarer Lindberg mens hun viser oss inn i den største forelesningssalen. – Her kan vi også dekke bord til ulike sammenkomster, sier hun.

MYE BEDRE PLASS I GARASJEN

– Vi innviet stedet i helgen, smiler hun og forteller at puben er blitt mye mer funksjonell etter utvidelsen. – Nå har vi dobbelt så stor plass, minst. Tidligere stod folk langt ut på parkeringsplassen under afterski for eksempel. Nå kan mange flere komme inn, legger hun til.

NYE MØBLER

Resepsjonsområdet er malt i gråtoner og nytt møblement har fått plass ved siden av

NY NETTSIDE

Julebord har de arrangert på hotellet hver helg siden 12. november. I tillegg kommer de spesialbestilte julebordene for mindre og større grupper. Søndag 14. desember er det dessuten familiejulebord med kalde og varme retter, dessert- og kakebord og eget aktivitetsrom med film og godteri for barna. – Vi har også fått ny nettside med adresse hotelsirdal.no, opplyser Lindberg og ønsker alle nye og gamle gjester velkommen.

Forelesningssalen kan med letthet omgjøres til festlokale.

Satser på mange slike dager. Sirdalmagasinet · 5 / 2014 37


ma ga sinet

Helårsvei over Suleskard? De fem ordførerne i Sirdal, Vinje, Bykle, Valle og Bygland er ikke fremmede for planer om en stor fjellkommune i Sør-Norge. Det melder NRK Sørlandet. Tidligere har Bjerkreim og Gjesdal forsøkt å få Sirdal på kroken, men ting tyder på at ordføreren i Sirdal, Jonny Liland, heller foretrekker en annen løsning.

EN STOR FJELLKOMMUNE

Herlige brownies H er er oppskrift på en skikkelig snopekake. Fungerer like godt som juledessert, bursdagskake eller som snop i tursekken.

Oppbevares kaken kaldt, holder den seg i dagevis. Den smaker ekstra godt med noe syrlig til, gjerne rørte bringebær. Server brownies som dessert gjerne med is eller krem til, eller hvorfor ikke ha med noe ekstra godt i tursekken? Det er en stor porsjon, så her kan du ha mange gjester på besøk. Det er også fullt mulig å fryse kaken ned, så har du til neste kaffebesøk eller tur.

INGREDIENSER • • • • • • •

6 egg 9 dl sukker 450 gram meierismør 5 dl hvetemel 250 gram mørk sjokolade 2 ts vaniljesukker 1 boks valnøtter

SLIK GJØR DU

• Pisk sammen egg og sukker. (Ikke eggedosis). • Rør rundt mens du blander i smeltet varmt smør tilsatt sjokolade. • Vend inn det tørre og ha i nøttene. • Hell røren over i en langpanne (husk bakepapir). • Stekes på 175 grader i ca 20-25 minutter. Kaken er gjerne litt stiv i kantene, men god og bløt inni.

De fem ordførerne møttes for å diskutere saken i høst og ble enige om å bruke tid og penger på hva de kan få ut av en fjellkommune over tre fylker, både Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Det aktuelle arealet er på 7500 kvadratmeter, bare noe mindre enn Rogaland som har et flatemål på 9376 kvadratmeter. Til sammen teller de fem kommunene snaut 9000 innbyggere.

SIRDAL FORETREKKER SELVSTENDIGHET Ordføreren i Sirdal, Jonny Liland (Ap), legger ikke skjul på at kommunen i prinsippet ønsker å forbli selvstendig. Dersom dette imidlertid ikke skulle la seg gjennomføre, har kommunestyret i Sirdal sagt at de ønsker en stor fjellkommune. Det vil blant annet kunne utløse helårsvei fra Suleskard til Brokke. Liland er imidlertid klar på at en slik vei uansett må kommer. Til Stavanger Aftenblad uttaler han følgende:

HELÅRSVEI VIL KOMME UANSETT

– Veien var litt ambisiøs på 80-tallet, men med den samfunnsutviklingen vi har hatt, er en helårsvei helt nødvendig, da med tunneler for å bevare villreinstammen. Den 1. november kl. 12.00 stengte Suleskarvegen for vinteren. Den populære veien over fjellet åpnes for biler igjen senest 1. juni neste år.

Vi møtes på GP! Fra uke 26 til uke 37, mandag - fredag: 09 - 21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Uke 38 og fremover, mandag - torsdag: 09 - 17, fredag 09-21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken 38 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Vi har minibank!

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41


ENSIGN

MEGET INNHOLDSRIKE HYTTER MED UNIK BELIGGENHET! SU LESK A R D - SI R DA L

KONTAKT OSS FOR PRIVAT VISNING!

SULESK ARD FJELLGA ARD

VISNINGSHY TTE

FJELLBUTIKKEN

SULESK ARDTUNET 2

SULESKARDTUNET 2

SULESKARD FJELLGAARD

Vertikaldelt eller frittliggende hytter • Kjørevei til døren 103 m2 BRA + carport • Sentralt - Like ved fjellbutikken

Hytter i alle størrelser • Gjennomtenkte planløsninger Mulighet for anneks og garasje • Kjørevei til døren

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON KONTAKT: En del av Otium

Kurt Sande 900 11 055

Andreas Dalmar 982 81 671

kurt.sande@favoritthytten.no

andreas.dalmar@emvest.no

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 39


Vær forberedt på snøen!

Snøfreser er tingen! Vi kan tilby: • 34 års erfaring • god rådgivning • service og reparasjon

DU HANDLER TRYGT, NÅR DU HANDLER LOKALT!

Kvalitet, kunnskap, service og trygghet. Det er ÅLGÅRD LANDBRUKSSENTER

GODE TILBUD I BUTIKKEN

Ålgårdsslåtten 2a 4330 Ålgård Tlf: 51 61 19 40

www.a-k.no 40 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Åpningstider Man-ons, fre 8-16 Tor 8-19 Lør 9-14

Følg oss på Facebook


Skispesialisten

TRENGER DU MER SKAPPLASS?

i Egersund

ÅRETS MODELLER av racing ski, støvler og staver fra:

-30%

Utgående racing ski, og sko:

-50%

(Se nettsiden, tengesdalsport.no)

“ La meg hjelpe deg med å finne den optimale skipakken for ditt behov.” Mikal Tengesdal

-VI HJELPER DEG

Bomann har garderober med mange muligheter. Skyvedører, hengslede dører og skrådørsgarderober. 6 profiltyper og masse ulike fyllinger og sprosser å velge mellom. G PRIS! L FORNUFTI KVALITET TI d. sti ing Kort lever

51 49 12 68 • Elvegaten 26. www.tengesdalsport.no

Åpningstider 10 - 18 (14) Fabrikkveien 2 - Tlf 51 80 04 14

Lammeskinn, sengefell,tweed s tøfler, barneposer, rørood ter og andre håndlagede pr elluk - bestill via telefon er besøk oss etter avtale. Håndverk som varmer

PITTERGARDEN Telefon: 51 45 23 36 Mobil: 41 51 48 36 / 48 18 18 04 E-post: bestilling@pittergarden.no www.pittergarden.no

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 41


Quiz

Sirdalmagasinets julequiz 1. Hva heter den nye interiørbutikken på Sinnes? A: Interiør på hytta  B: Sirdal hytteinteriør  C: Sirdal interiør

9. Hva heter hytteforeningssammenslutningen i Ådneram-/ Suleskardsområdet? A: Øverst i Sirdal  B: Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal  C: Hytteforeningene Øverst i Sirdal

2. Hva heter daglig leder av Sinneshyttå? A: Tor Sigve Vik  B: Tore Sigve Vik  C: Sigve Tore Vik

10. Når ble Suleskardvegen vinterstengt? A: 1. november  B: 15. november  C: 20. november

3. Når åpner Sinnes Fjellstue dørene for sesongen? A: 5. desember  B: 6. desember  C: 28. november

11. Hvor mange meter over havet ligger Tonstad? A: 70 m.o.h.  B: 30 m.o.h.  C: 50 m.o.h.

4. Hva heter daglig leder i Ålsheia Skisenter? A: Hans Petter Solberg  B: Anita Buckley  C: Øystein Tjørhom

12. Hvor mange besøkende hadde Kjerag i sommer? A: 20.000  B: 40.000  C: 50.000

5. Hvor mange egenandelskroner trenges for å opprettholde dagens løypetilbud i Sirdal? A: 600.000 kr  B: 900.000 kr  C: 700.000 kr

13. Hvor har roverspeiderne sin beredskapshytte i Sirdal? A: Ådneram  B: Sinnes  C: Fidjeland

6. Hvor mange sauer er det i Sirdal, totalt? A: Ca. 5000  B: Ca. 3000  C: Ca. 4000

14. Hvor mange fastboende har Sirdal kommune (per 1/1-13)? A: 1831   B: 1532  C: 1956

7. Hva er navnet på det lokale pinnekjøttproduktet fra Sirdal? A: Viraklam  B: Smaken av Sirdal  C: Sirdalslam

15. Hvor ligger Sirdal Huskyfarm? A: Omlid  B: Runtleneset  C: Handeland

8. Hvor lang er den lengste løypa i Sirdal Skimaraton? A: 35 km  B: 40 km  C: 45 km

SVAR:  1) B: Sirdal Hytteinteriør   2) A: Tor Sigve Vik   3) A: 5. desember  4) C: Øystein Tjørhom  5) B: 900.000 kr  6) B: ca. 3000  7) A. Viraklam  8) C: 45 km  9) B: Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal  10) A: 1. november  11) C: 50 m.o.h.  12) B: 40.000  13) A: Ådneram  14) A: 1831  15) B: Runtleneset

VINNEREN AV KRYSSORDET I FORRIGE NUMMER ER: Vinner av kryssord i Sirdalmagasinets forrige utgave er trukket: Inger Hansen, fra Bryne ble den heldige vinneren. Vi gratulerer stort. Flaxlodd kommer i posten. Hermod © 471 Eksep12-2013 sjonell Grønnsak

S

Kryssordløsning 4/14

J

42 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Å

Fisk

L

Kjosken Rasende Beretning

B

O

R

Sal

A

U

L

Hanndyr

G

A

M P

E Melodi Intensitet Kapp

O

S I L D

Kummer- Feste

lig

F Avta Mynt fork. Herske

A

Titteskap

T V 500

D Tirre

T

Gjøre klar

R E Spotte

E R T

N

E

E

K

R

Svunnen

R

E

G

Tone

R

E

J

A

Ener

Bekk

Å

T Ikke

E I Naut

F E Spiss

E Land

Dirigent Bestemt

A V G J O

E

S

O

R

Barsel

I

N

E

S

Falle

Nynorsk

pron.

Sprøyt

T

D

E

K

Skjells

O S

V

Gutte navn

O

R L

R

E

T

I

I

G N

A

S E

Siste

N

Rede

L

E

R

H E

Hovedstad

S

T

U

S

Kamme

K

O

P

E

R

A

L

Ø

S

E

O

Følge

B

L

Sess

S

E

T

E

L

A

O

M

G

E

G R E

S

Æ V

L

Stilne

T

I

E

R

L

Beundre

S K

Kjøretøy

ord

I

Gutte navn

Husdyr

Spørre-

Nedbør

H

Bolig

Nedfor

E Lyskilde

verk

A Inngang

I Rolig

U

O

Barn

U

N

I

T

E

Instru-

R

N

E

Emne

S

E

N

T

R

E

Hovedstad

G

E

Kruska

K

L

I

N

Redusere

B

Vet

K

A

N

B

E

E

G

G

P

O

Hovedstad

Lag Anfall

E

D

E

R

Vasse

R

I

Nynorsk Publi-

P

R

Bevand-

Ø

V

E

T

R

E

K

R

A

M E

sitet

E G

Dessert

Tone Fugl

N

G

I

ret

S

L

Hvorvidt

S Kommentar

Spiss

Under tak

L

pron.

Uttalte

lige

L

E

D

Foruro-

Musikk-

S

A

Drikk

Å

I

Oppdrett

Ende

K

S

Y

Tynn

Teppe

Slagsted

Bakke

M M E

K

Horde

R

-ord

M E T

S

Stivne

N

M Ø Utløp

N Se

E

S

R

G

E

P

F

M A

L

Portugal

Ordner

Månefase

Tom

G

Selv

R

N

G

Røre

M M E

E

P O

O Buk

D

D Dansk by

2000

Skrap

S

Bedrøvelig Idiot

L Ital. elv Rime

Oppgave

L

R

ment

I P E Ense

A

S Norge

K N

E

Rett

N

I

T

S

E

M I

Pike navn

I

R

E

N

E

Langsom

E

Donerte

G

A

Plante-

A

K

S

B B

N 50

Ly

del

R

Anno

Å

R

Romania

L

Lete

S

N

U

S

E

D

Aksjon

S

T

R

E

I

K

Gruble

T

E

N

K

E


Kryssord KRYSSORD I SIRDALMAGASINET er nytt av året. Håper du setter

pris på det! Løsningen sender du til konkurranse@lokomotiv.no eller til Lokomotiv Media, pb 393, 4349 Bryne.

Etui

Kvarte

Mann

Eiend. pron.

Merk forsendelsen «Kryssord 5/14 Sirdalmagasinet» og oppgi navn, tlf og postadresse. Vinneren mottar Flaxlodd i posten. Lykke til!

SVARFRIST: 15. JANUAR 2015

Matemne

Hermod © 472 Ferdig 12-2013

Koste

Kåt

Ende

Lik

Samling

Mot-

Sliten

bydelig

Fordi Forråde

Gløde Asen

Ose

Polit.-

Tekke

parti

Utenl. drakt

Harmonisk

Pike

Forulykke

Siste

Lakke

Polit. parti

Appellere

Feste

Ekspan-

Skur

Konkur-

Land

dere

Del

Bort

For-

ranse

Mette

verring

Pike navn

Krøllet

Fugl

Lege fork.

Vasse Tråle

Godkjenne

Busk

Løvtre

Myldre

Klar

Fyldig

Plagg fork.

Slepe

Modig

Brukbar

Tall

Ost

Bedrift

Titteskap Fri Delegasjon Thailand

Vekt fork. Melodi

Mester-

Grønnsak Implisert

Upåvirket Hovedstad

Streben

Skikk

Drikk

skap

Ukjent

Nynorsk

Måned

Artikkel Hov

pron. Gutte navn

Sjømann

Hanndyr

Man

Hyl

Pike navn

Kna

Avgift

Hav

Hovedstad

Anno

Spill Gutte navn Akseptere

Land Respek-

tert

Latter

Pynt

To

Byge

Okse

Grinda

Organi-

Lær

sasjon Fly-

selskap

Oppbrus

Spania Nedbør

-ende

Partikkel

Humre Juling

Besatt

Likevekt

Skynde

Rot

Byrde

forfat.

Begynne

Svar

Vekt fork.

Norsk

Avslag

Innta

Omslag

Fosfor

Beklagelig Stue

• Etablering av selskap • Fakturering/Lønn/Remittering • Tilgang til eget regnskap; gjøre en del av jobben selv • Skanne bilag inn i eget regnskap • EHF-fakturering • Elektronisk innhenting fra Tine og Nortura

SIRDALSVEIEN 38, 4376 HELLELAND Telefon: 51 40 24 00 • post@lundregnsk ap.no Sirdalmagasinet · 5 / 2014 43


HÅNDVERKERE I SIRDAL Byggmester

Tor Arne Liland AS

Dalevegen 17, 4440 Tonstad Tlf. 383 70 777 - 976 78 367 E-post: bmliland@online.no

Sirdal: 934 60 955 Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29 - Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Modalsli Rør

Brogaten 31, 4400 Flekkefjord Tlf. 38 32 22 41 Mob. 976 82 241

www.sinus-elektro.no

Ring oss på 51 61 18 40

Vi har elektriker i Sirdal hver dag! Fornøyde kunder er vår beste reklame! 44 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


GI SIRDALMAGASINET I JULEGAVE!

Gi bort en gave som gleder lenge!

Sirdal har mye å tilby, sommer som vinter. Artiklene gjenspeiler friluftsliv, sport, hyttebesøk, kultur og næringsliv i Sirdal og omegn.

Bestill nå og få et abonnement med 6 utgivelser til kr. 199,(ord. pris 294,-) Fakturaadresse (giver):

JA! Jeg vil gi Sirdalmagasinet i gave til:

Navn:...............................................................................................

Navn:.........................................................................................................

Adresse:...........................................................................................

Adresse:.....................................................................................................

Mobil:.................................e-post:..................................................

Fyll ut skjemaet og send det til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne.

Sign.:.................................................................................................

Du kan også registrere deg direkte på www.sirdalmagasinet.no eller sende e-post til post@lokomotiv.no. Du kan også ringe oss på telefon 51 77 84 00.

Les mer på www.sirdalmagasinet.no Hetlandsgata 9, 4349 Bryne. Telefon: 51 77 84 00. E-post: post@lokomotiv.no

Norges lengste lafta bygg

VIKING FABRIKKUTSALG OG CAFÈ Norges billigste fabrikkutsalg - helt nederst i Oltedal.

Flotte Sirdalstilbud!

÷30 % på garn +gratis oppskrift ved kjøp av garn.

Gensere fra 199,-

VIKING FABRIKKUTSALG

- GOD HEIMELAGA MAT langs riksvei 45!

l Biffstroganoff, kjøttkaker, oksesteik og komle (tor-fre) l Spesialiteter og småretter

Baconburger med pommes 129,Pølse og pommes 59,Rødspette med pommes 149,+ andre veldig gode småretter med pommes.

- topp service og mye for pengene

www.viking-garn.no NEDERST I OLTEDAL

CAFE

AVD

51 61 80 08 - Åpent: man, tirs, ons10-16, lør 10-17. Tors, fre, søn 10-18

NYHET

Softis: 20 ,Sirdalmagasinet · 5 / 2014 45


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune Andel av Gnr 5, bnr 31, seksjon 13 er overdradd fra Svein Anders Waula til Margot Slagstad Waula (02.09.2014) Gnr 10, bnr 13, fnr 64 er overdradd til Sirdal Eiendom as (02.09.2014) Gnr 21, bnr 76 er overdradd for kr 350.000 fra Berit Ådneram til Tove Bjerkreim og Asgeir Kleppa (02.09.2014) Gnr 10, bnr 5, fnr 15 er solgt for kr 2.970.000 til Malena Tangen og Olav Tangen (03.09.2014) Gnr 9, bnr 6, fnr 2, seksjon 2 er solgt for kr 1.560.000 fra Terje Dahl til Sissel Vikse Falch og Tom Sverre Falch (04.09.2014) Gnr 7, bnr 97 er solgt for kr 1.490.000 fra Einar Nesset til Vibeke Loug og Jarle Pedersen (05.09.2014) Gnr 6, bnr 2, fnr 18 er overdradd til Rolf Arne Eidsmo og Inger Margrethe Heske (05.09.2014) Gnr 31, bnr 33 er solgt for kr 450.000 fra Atle Kaland og Grethe Karin Kaland til Margrete Hamre Gromstad og Sven Are Gromstad (08.09.2014) Gnr 39, bnr 26 er overdradd for kr 1. fra Svein Arnfinn Hompland til Tor Arild Hompland (22.08.2014) Andel av Gnr 21, bnr 4, fnr 65 er overdradd fra Svein Stokkeland til Beata Ewa Stokkeland (12.09.2014) Gnr 9, bnr 175, seksjon 68 er solgt for kr 1.960.000 fra Eivind Christian Dahl og Hege Kyllingstad Dahl til Janne Karin Rasmussen og Arne Rettedal (15.09.2014) Gnr 10, bnr 13, fnr 35 er overdradd til Sirdal Eiendom as (08.09.2014) Gnr 30, bnr 18 er overdradd for kr 75.000 fra Torbjørg Espetveit Sletten, Ragnhild Njærheim Johnsen, Hjørdis Nerheim, Asbjørn Espetveit, Ragnhild Hammersmark Olsen, Ragnhild Reve, Kristine Øglænd Sandvik, Olav Njærheim, Reidun Nanna Helland Hattaland, Arvid Ragnvald Helland og Njål Helland til Anny Elisabeth Bilstad Høyekvam og Henrik Lyder Høyekvam (18.09.2014) 46 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

Gnr 9, bnr 11, fnr 27 er overdradd til Glenn Audun Sinnes (19.09.2014) Andel av Gnr 2, bnr 1, fnr 37 er solgt for kr 755.000 fra Marit Lura til Rune Haughom Reke (23.09.2014) Gnr 9, bnr 195, seksjon 58 er solgt for kr 50.000 fra Selt as til Gorm Finn Gundersen (12.09.2014). Salget omfatter også Gnr 9, bnr 195, seksjon 59, 60, 61 og 62 Gnr 14, bnr 1, fnr 9 er solgt for kr 2.970.000 fra Hilde Skogen og Ture Skogen til David Paul Mcquarrie og Janne-Linn Oftedal (24.09.2014) Gnr 11, bnr 68 er solgt for kr 770.000 fra Signy Torfrid Surdal til Christian Berven og Lise Brekke Berven (24.09.2014) Gnr 19, bnr 108 er solgt for kr 3.030.810 fra Ingeborg Torunn Kleppestø, Berit Oddbjørg Aamlid Syversen, Elin Brustad Bjercke, Thora-Lisa Brustad, Olava Åmlid Breiland, Liv Turid Åmlid og Siv Jorunn Åmlid til June Nødland Frafjord og Morten Frafjord (24.09.2014) Gnr 39, bnr 18 er solgt for kr 1.200.000 fra Lise Torunn Josdal til Ane Kydland Thomassen og Frode Thomassen (26.09.2014) Gnr 48, bnr 25, fnr 51 er solgt for kr 2.775.744 fra Sirdalshytta as til Kari Mette Høiesen og Terje Ingebrigt Våland (29.09.2014) Andel av Gnr 9, bnr 6, fnr 8 er overdradd for kr 750.000 fra Trine Skjefte Brattaas og Aud Skjefte til Mette Skjefte (30.09.2014) Gnr 9, bnr 234 er solgt for kr 400.000 fra Knut Bertin Sinnes til Dag Nedrum og Wenche Helen Dahl Nedrum (02.10.2014) Gnr 9, bnr 195, seksjon 16 er solgt for kr 1.900.000 fra Pål Lillebø til Hilde Kvaleberg Erfjord og Knut Erfjord (02.10.2014) Gnr 10, bnr 28, fnr 48 er solgt for kr 2.920.000 fra Anne Elise Tjemsland og Erik Tjemsland til Lise Ravneberg (02.10.2014) Gnr 11, bnr 76 er solgt for kr 770.000 fra Signy Torfrid Surdal til Geir Olav Hagen og Karianne Mønnich Hagen (02.10.2014)

Gnr 9, bnr 6, fnr 39, seksjon 2 er solgt for kr 2.360.000 fra Angus Smith til Monica Furustøl og Øyvind Hebnes (24.09.2014) Gnr 42, bnr 15 er overdradd fra Rostøl Ole O. til Tor Lorang Andersen (06.10.2014) Gnr 9, bnr 231 er overdradd fra Laila Helleberg til Karl Olav Bergesen (06.10.2014) Gnr 9, bnr 230 er overdradd fra Laila Helleberg til Karl Olav Bergesen (06.10.2014) Gnr 9, bnr 195, seksjon 11 er solgt for kr 2.150.000 fra Odd Sven Kristoffersen, Kirsten Haarr Galta, Kurt Oddvar Galta, Maria Therese Jensen, Lise Dahl Mo, Reidar Mo og Espen Olsen til Heidi Margrethe Østbø og Jan Sigmund Østbø (06.10.2014) Gnr 3, bnr 44, fnr 13, seksjon 2 er solgt for kr 2.350.000 fra Solaug Barlaug til Eli Helen Horvei og Ståle Horvei (06.10.2014) Gnr 9, bnr 176, seksjon 2 er solgt for kr 1.920.000 fra Kristine Margrethe Løland Håvardsen og Trond Håvardsen til Ingrid Sunde (07.10.2014) Gnr 21, bnr 4, fnr 104 er solgt for kr 2.600.000 fra Reidar Wold til Knut Egil Gujord Sæther og Sissel Løvstuhagen Sæther (07.10.2014) Gnr 40, bnr 17 er overdradd fra Leiv Bernhard Liland til Grete Liland (08.10.2014) Gnr 48, bnr 25, fnr 9 er solgt for kr 1.300.000 til Eva Hummervoll Bakken og Gjermund Hummervoll Bakken (08.10.2014) Gnr 3, bnr 51, fnr 20, seksjon 1 er overdradd fra Bård Johan Humborstad til Rolf Frode Johnsen (09.10.2014) Overdragelsen omfatter også Gnr 3, bnr 51, fnr 20, seksjon 2 Gnr 42, bnr 29 er overdradd fra Torbjørn Ragnvald Kjørmo, Kåre Toralf Rostøl, Solveig Rostøl Bakken og Tormod Rostøl til Unni Margrethe Røst Kjørmo (10.10.2014) Andel av Gnr 42, bnr 28 er overdradd fra Torbjørn Ragnvald Kjørmo, Solveig Rostøl Bakken og Tormod Rostøl til Kåre Toralf Rostøl (10.10.2014)


tenisagam

Gnr 9, bnr 217 er solgt for kr 6.690.000 fra Tor Sigve Vik til Bjørn Anders Dahle og Gro Dahle (13.10.2014)

Gnr 9, bnr 240 er solgt for kr 250.000 fra Signe Lise Årsland til Merethe Rusdal (15.10.2014)

Gnr 9, bnr 25 er overdradd for kr 50.000 fra Ålsheia Alpint as til Ålsheia Skisenter as (23.10.2014)

Gnr 9, bnr 195, seksjon 15 er solgt for kr 1.940.000 fra Rolf Arne Eidsmo og Inger Margrethe Heske til Sturla Jensen (13.10.2014)

Gnr 9, bnr 229 er overdradd fra Laila Helleberg til Ingrid Elisabeth Bergesen Himle og Kjetil Himle (20.10.2014)

Gnr 9, bnr 12, fnr 58 er solgt for kr 1.225.000 fra Kjell Helliesen til Hege Cecilie Paulsen Lid og Jacob Rasmus Lid (23.10.2014)

Gnr 9, bnr 228 er overdradd fra Laila Helleberg til Ingrid Elisabeth Bergesen Himle og Kjetil Himle (20.10.2014)

Gnr 7, bnr 140 er solgt for kr 1.800.000 fra Torfinn Arne Nesset til Brekke Larsen as (23.10.2014)

Gnr 9, bnr 175, seksjon 22 er solgt for kr 2.050.000 fra Olav Skjelbred og Tilla Marie Skjelbred til Beate Viland (20.10.2014)

Bekkjedalen 6 (Gnr 36, bnr 154, seksjon 2) er solgt for kr 1.500.000 fra Boligleverandøren Prosjekt as til Tone Karin Hognestad (28.10.2014)

Gnr 25, bnr 49 er solgt for kr 550.000 fra Karin Tove Netland til Eric Wei Ming Tan og Lori Jade Tan (14.10.2014) Gnr 9, bnr 195, seksjon 23 er solgt for kr 2.400.000 fra Ine Kristiansen til Jone Gudmestad og Une Haga (14.10.2014) Gnr 1, bnr 37 er solgt for kr 4.650.000 fra Torleif Idland til Anita Hatleskog Dahl og Nils Ludvig Dahl (14.10.2014)

Gnr 9, bnr 195, seksjon 4 er solgt for kr 2.250.000 fra May Synnøve Andersen og Geir Gudmestad til Gisle Hjalmar Tangen og Kjersti Årstad (21.10.2014)

Gnr 21, bnr 4, fnr 3 er solgt for kr 1.550.000 fra Olav Frafjord til Per Olav Egeland og Trude Njølstad (14.10.2014)

Andel av Gnr 20, bnr 9 er solgt for kr 600.000 fra Geir Magne Kvinen, Grete Kvinen og Marit Kvinen til Asbjørn Kvinen (21.10.2014)

Gnr 52, bnr 42 er solgt for kr 105.000 fra Sirdal kommune til Kjell Tonstad (15.10.2014)

Gnr 1, bnr 38 er solgt for kr 4.500.000 fra Torgeir Nevland til Ann Elisabeth Haaland og Torgeir Haaland (22.10.2014)

Andel av Gnr 9, bnr 50, seksjon 13 er overdradd for kr 1.200.000 fra Kristin Auestad til Per Svendsen (28.10.2014) Gnr 9, bnr 50, seksjon 10 er solgt for kr 2.275.000 fra Roy Kenneth Haugen til Jan Kåre Opsanger Jakobsen og Ailin Strand (28.10.2014) Kilde: Statens kartverk

Sirdalmagasinet

MED JULEKALENDER PÅ FACEBOOK! Bli med! Fra 1. desember og til og med julaften legger vi ut et bilde fra et sted i Sirdal som det gjelder å finne ut hvor er. Hver dag trekker vi en vinner som er med i konkurransen om en flott ukespremie og som også kan vinne hovedpremien vi trekker julaften!

Premier: Ukespremier er dagskort fra Tjørhomfjellet og Ålsheia Skisenter. Hovedpremien som trekkes på julaften er gavekort i restaurant hos Sinnes Fjellstue på kr 1000,-

Følg oss på Facebook

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 47


Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 45 46 01 99 www.grasrota.net

Alt innen byggvarer og trelast

• Gjør som proffen og handle hos oss. • Vi er distriktets nærmeste byggevarehandel. • Best på levering!

Byggvell Moi AS – Telefon 51 40 51 20

48 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss! Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90 Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

HOLD DEG VARM MED DEVOLD! NÅ

N

Breeze man/woman zip neck

Sport man/woman shirt

Farge: Black, Raspberry

Farge: Royal, Poppy/Beetroo

TE ÅU

PRI

KKE

Str.: XS-XL

Str.: XS-XL

UTE

PR N«

IKK

E R» NÅ

N UTE

«P R

IKK

E R»

Duo Active man/woman shirt

Duo Active man/woman long johns

Farge: Royal, Rasperry

Farge: Royal, Rasperry

Str.: XS-XXL

Str.: XS-XXL

Duo Active kid zip neck/shirt

Polar baby playsuit

Farge: Royal, Raspberry

Farge: Sea,Raspberry

Str.: 2-8 år

Tlf.:

Breeze man/woman shirt Str.: 56-98

Farge: Black, Mistral

Optimum man/woman hoodie Str.: S-XXL

Farge: Ink, Night

Str.: XS-XXL

51 61 50 55

E-mail: post@magnetensport.no Ole Nilsens vei 28 - 4330 Ålgård

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 49


Sirdaltorget 35670 Gevir

Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Siste stopp før neste fjelltopp! Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook

www.gilje.no

VI UTFØRER ALT INNEN GRAVING OG MASSEFORFLYTTING

Lindeland Maskin Tlf: 41 04 30 39 mlindeland@hotmail.com

Mail: bmliland@online.no TLF 38370777 FAX 38370778 MOB 97678367

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

Nybygg Påbygg Restaurering Vedlikehold Materialformidling Utleie av kassettforskaling Hamran kjøkken Ledige hyttetomter

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum! Tømrermester Roy Hegre AS Sinnes, 4443 Tjørhom Telefon: 38 37 13 18 Mobil: 911 37 141 - 992 55 891 E-post: Ro-hegr@online.no www.royalhytta.no

Tømrermester Roy Hegre AS

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661


NÅ KAN DU Oppgaver NÅ KAN KJØPE DU FELLES TRENGER DU MER SKA KJØPE FELLES SKIKORT! Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter SKIKORT! tenisagam

Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter

VINNort

HYTTER TIL SALGS

Finn riktig firmanavn

senger. Merket er synonymt med luksus, livsstil og BRANN høy kvalitet.

• • • • •

Skispesialisten Ålsheia: Hele helgen + ons. fre. kveld Finnogut hva bedriftene

i Egersund

& BRANNTILLØP:

BILBERGING:

KAN DU -30%NÅ KJØPE FELLES

Kontaktinformasjon: Anne Havsø Eiendomsmegler 1 M: 48 11 25 84 anne.havso@em1.no www.eiendomsmegler1.no

Vakttelefon: 02407 Bravida i Flekkefjord: kr 2.500,- per utrykning + timeforbruk

LEGE & LEGEVAKT: • • • •

Akutt hjelp: 113 Lege / legevakt på Tonstad: 38 37 03 07 Lege / legevakt på Tjørhom: 38 37 13 30 Legekontoret på Tonstad er åpent fra kl 0800-1530 på hverdager. Legevakten kan nås på samme telefon både helligdager og hverdager fra 1530-0800. Tjørhom legekontor er åpent fra kl 0830-1500 på torsdager.

POLITI: • •

Akutt hjelp: 112 Lensmannen i Sirdal: 38 37 98 00

PREST: • •

Kirkekontoret: 38 37 16 00 Sogneprest Sigurd Flydal: 38 37 16 04

REDNINGSMANNSKAPER: • • • • •

Akutt hjelp: 113 Sandnes Røde Kors, hjelpekorpset: 38 37 12 55 Øvre Sirdal Leitegruppe, ring lensmannskontoret: 38 37 98 00 Roverspeiderne/Frikvarteret: 51 59 39 00 Norsk Folkehjelp: 38 37 00 35

VANN & AVLØP: •

Vakttelefon: 970 22 827

VEG (KOMMUNALE VEGER): •

Vakttelefon: 911 29 857

Arve Aasemoen Sirdal Hytter og Hus M: 90 94 77 75 arve@sirdalhytter.no www.sirdalhytter.no

å velge ta turen innom og bli mellom. inspirert!

2

1

SKIKORT! 3 Lammeskinn, sengefell,twe s tøfler, barneposer, rørood t og andre håndlagede pr elluk er n Åpningstider 10 18 (14) efo ll via tel 51 80 04 - besti Fabrikkveien 2 - Tlf avtale. k be 6sø oss etter

Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter IS! G PR

L FORNUFTI KVALITET TI stid. Kort levering

Utgående racing ski, Madlaveien 50 4009 Stavanger 64 64 80 og51 sko: - BREITORGET w w w . k i e l l a n d - h o m e . nKVADRAT o

-50%

(Se nettsiden, tengesdalsport.no) Bertelsen & Garpestad AS Entreprenørfirma www.bg.no

5

4

SIRDAL

“ La meg hjelpe deg med å www.gravassryggen.no PR ESENTE finne den RERoptimale skipakken for ditt behov.” Mikal Tengesdal

8

7

H

ÅPNINGSTIDER:

PITTERGA

Tjørhom: Hver dag hele sesongen Ålsheia: Hele helgen + ons. og fre. kveld

Mobil: E-post: b

is 1 stolhe mråder 2 barneo k 8 skitrek

9

✁ www.tengesdalsport.no Fidjeland skitrekk

51 49 12 68 • Elvegaten 26.

• • • • • • • • • • •

Svarseddel

Helikopterflyving Hundespannkjøring Snøscooter kjøring Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Postboks Smørekurs langrennski 393, 4349forBryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», Snowboard og ski show med diverse kåringer eller til konkurranse@lokomotiv.no. Chinese Downhill fra Hilleknuten og Big Jump show 1 Hang- og paraglider show 6 2PlayStation konkurranser på storskjerm 7 Prøvekjøring av Ford og Volvo 4x4 3 8 Musikk med egen Dj og Grilling 4Konfransier Knut S. Solberg fra Tv2 og NRK 9 kellys.no

Dyrlegen på Tjørhom: 941 86 978

ELEKTRIKER: •

distriktets mest moderne alpinanlegg i Tjørhomfjellet. Du bestemmer. Uansett årstid byr Sirdal på fantastiske naturopplevelser, her er noe for både små og store.

Se også www.gravassryggen.no for mer informasjon Sirdal Bilberging: 38 37 18 21 / 90 50 52 06

DYRLEGE: •

1

KORT

1 stolhe Akutt hjelp: 110 / 02800 mråder 2 barneo -VI HJELPER DEG k 8 skitrek Brannstasjonen i Sirdal: 38 37 90 00 Bomann har garderober MANGE Brannstasjonen i Flekkefjord: 38 32 23 00 med mange muligheter. Dagskort fra Tjørhomfjellet ÅRETS MODELLER av racing MULIGHETER Brannstasjonen i Kvinesdal: 38 35 77 30 Skyvedører, hengslede og Ålsheia Skisenter dører og skrådørsSirdal brann- og redningsvesen bestårski, av to støvler og staver fra: Et landskap av garderober. brannstasjoner. Én hovedstasjon på Tonstad ogmuligheter frihet og Turid og Sivert Chr. Haaland, Stavanger, vant forrige nummers en lokalstasjon på Tjørhom. Til sammen er det 24 Gravassryggen ligger litt over en times kjøring fra Stavanger/Sandnes, 6 profiltyper og masse helt på toppen før vi starter på nedkjøringen til Sinnes. Her kankonkurranse du og får tilsendt et gavekort fra Magneten Sport på deltidsmannskaper fordelt på de to stasjonene. Unn dere noeulike vakkert til hytten, vandre uforstyrret innover heia en tidlig morgen, eller sette utfor fyllinger og sprosser

Ålgård.

ENSIGN

heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, is Postboks 393, 4349 Bryne, 1 stolhe mråder 2 barneo eller konkurranse@lokomotiv.no innen 15. januar. k 8 skitrek is Bulldogreklame.no

VIKTIGE TELEFONNUMMER

Flotte utsiktstomter Dersom du er på hytta og trenger dagsk legehjelp, får vannlekkasje på produserer møbler for hele hjemmet: ÅPNINGSTIDER: kjøkkenet eller har kjørt deg fast med bokhyller, sofa, Tjørhom: Hver dag hele sesongen stoler, bord, ÅPNINGSTIDER: bilen, hvem ringer du til? Ålsheia: Hele helgen + ons. og fre. kveld er ni logoer som mangler ett eller flere element. garderober og Tjørhom: Hver dag heleHer sesongen

5 Dette er et gratis arrangement - Overskudd går til Kreftforeningen ( Bortsett fra Helikopter og Scooterkjøring )

www.sirdalmountainchallenge.no | www.fb.com/sirdalmountainchallenge

Navn: www.platousport.com

Adresse: Postnr./sted: E-post:


Årets gavepakke:

Meld familien inn i turistforeningen, og spar inn medlemskapet på skiskolen! Innmelding og medlemsfordeler:

stf.no/medlemskap 4 dagers skikurs: 31. jan - 1. feb og 7. - 8. feb i Sirdal/Stavtjørn Årets sprekeste julegave? Gi barna, barnebarna eller deg selv en opptur! GRUNNKURS/SKILEK: Grunnleggende opplæring på langrennski TURKURS: Turskiløping, forbedre ferdigheter utenfor løype år

FREESTYLE: Innføring i parkkjøring med hopp og rails 7 a Fr

SNOWBOARD: For nybegynner og viderekommende

til

99

ALPINT: For nybegynner og viderekommende

Kom deg ut

Påmelding åpner 1. des. Mer info og påmelding: sft.no/skiskolen Alle må ha eget utstyr! Oppmøte på buss på Forus. English speaking instructors! Courses in cross-country and downhill skiing also available for adults.

Nå får du utstyr for 30.000 på Ford Kuga hos Kverneland Bil k

Aldri før på Ford Kuga 4WD: Navigasjon med Dab

kr. 0

Dieselvarmer

kr. 0

Automatgir

kr. 0

k Gjelder ved kjøp av kampanjemodell.

FORD KUGA Titanium X 4WD 150 hk (før kr. 488.300) nå kr 458.600,-

Stavanger/Sandnes

Bryne

Man–fre 08:00 – 16:30 Tirs 08:00 – 20:00 Lør 10:00 – 14:00

Man–fre 09:00 – 16:30 Tirs 09:00 – 20:00 Lør 10:00 – 14:00

Les mer på ford.no

52 Sirdalmagasinet · 5 / 2014

kvernelandbil.no

Meld deg inn


produserer møbler for hele hjemmet: bokhyller, sofa, stoler, bord, garderober og senger. Merket er synonymt med luksus, livsstil og høy kvalitet.

Madlaveien 50 4009 Stavanger 51 64 64 80 www.kielland-home.no

SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 53


Kraftfull Nær Nyskapende

enhet for

kultur og fritid

Sirdal kommune Rådhuset 4440 TONSTAD Telefon 38 37 90 00 www.sirdal.kommune.no Følg oss gjerne på facebook

Bibliotek

Kino

Åpningstider:

Åpningstider: Onsdag Fredag Søndag

Mandag 11.00 - 19.00 Onsdag 11.00 - 19.00 Fredag 09.00 - 16.00

kl. 19.00 kl. 19.00 kl. 17.00 og kl. 19.00

Bokkassen i gangen kan brukes:

Visningstider kan variere. Følg med på internettsida vår - der finner du alltid oppdatert program!

Mandag - fredag 07.30 - 15:30

Bibliotek - Sinnes:

Husk at: Film er best på kino!

Mandag 17.00 - 20.00 Torsdag 17.00 - 20.00 Nyhet: Nå kan du låne e-bøker på biblioteket!

KulturBloggen Leser du KulturBloggen? Det bør du gjera! Gå inn på internettsida til Sirdal kommune. Klikk deg vidare inn på: KULTUR / IDRETT Her er òg salg av e-billetter til arrangement

Turistinfo Åpningstider: F.o.m. 27. desember t.o.m. 31. desember er det åpent alle dager kl. 10.00 - 16.00 Kontakt oss på:

Telefon: 38 37 93 30

turist@sirdal.kommune.no

Mykje nyttig informasjon kan du finne på: www.sirdal.no

Elin Furubotn med band Julekonsert i Sirdal kulturhus Lørdag 13. desember kl. 19.00

Elin Furubotn har lang fartstid som vokalist, gitarist, tekstforfatter og komponist og har på sine fem album sunget seg inn i mange hjerter med hverdags romantiske tekster på dialekt. Særlig sangen ”I det stille” har fått mye spilletid på NRK P1 de siste årene. Hun har turnert i inn- og utland og sangene har også blitt spilt på europeiske radiostasjoner. Også i USA fikk hun oppmerksomhet for sitt internasjonale album Heilt nye vei (2012) og på sitt norsk-språklige album vant hun pris for beste plate . Tekstene er ofte preget av hverdagssituasjoner med underfundige betraktninger iblandet humor og alvor. Hun synger om alt fra sin barnlige og lekne mormor som ble 100 år, til tenåringssønnen som nekter henne å spille Karpe Diem på hennes egen bursdag...

Elins særegne stemme er en fryd å lytte til og hun har en egen evne til å skape klangfulle, iøynefallende melodier som er lett å få på hjernen. I tillegg til å være en allsidig og kreativ singer/songwriter, mestrer Elin kunsten å skape den gode og umiddelbare dialogen med publikum, og utstråler ekte glede over å få formidle sangene for dem. Furubotn er åpen og entusiastisk for å eksperimentere med nye arrangementer og liker å samarbeide med andre artister. Det blir en eksklusiv konsert - kun i Sirdal kulturhus, og publikum kan glede seg til en flott julekonsert - med Elins ”kreative krydder fra hverdagen”. Bandet hun har med sesg denne gang er: Renate Engevold(fele, klokkespill, melodika), Øyvind Grung (kontrabass), og Børge Fjordheim (percusjon). Et stjernelag av musikere som har spillt sammen med bl.a. Sivert Høyem. Morten Abel, Sissel Kyrkjebø, Bjørn Eidsvåg og Stavanger Symfoniorkester.

Adresseprosjekt

Se mer informasjon på internettsiden til Sirdal kommune.

Tonstadbadet Åpningstider:

Tirsdag 16.30 - 20.30 Torsdag 16.30 - 20:30 Lørdag 11.00 - 16.30 (NB: Lørdag er bare åpent i Oddetallsuker)

Morgensvømming: Tirsdag

06.30 - 08.00

Babysvømming: Onsdag

10.00 - 11.30

Nye bøker Lokalhistorie fra Rostøl v/ Jack Rostøl:

For flere år siden ble det gjennomført et prosjekt med navnsetting av ulike veier og adressering av alle boliger og bygg på Tonstad. Nå er arbeidet i gang med resten av vår langstrakte kommune. Alle skal få adresser, boliger rundt om i de mange grender, fritidsboliger og stølshus i heieområder.

Dikt fra Rostøl

Det er nedsatt en arbeidsgruppe som har utarbeidet et forslag til adressenavn. Forslaget blir lagt ut på høring i november/ desember. Gå gjerne inn på kommunens hjemmeside: www.sirdal.kommune.no Her er høringsdokument, kart og mer informasjon om dette spennende prosjektet.

Jack Rostøl (f. 1952) er frå Sandnes, men slekta kjem frå Rostøl. Han er lokalhistorisk forfattar, og står m.a. bak bøker om krigen og om hans eigen oppvekst på 50- og 60-tallet.

Brev frå Sirdal

Bøkene er til salgs bl.a. på Sirdal folkebibliotek.

Kulturkontoret Bibliotek Museum Tonstadbadet Kulturskule Kino Turistinformasjon 54 Sirdalmagasinet · 5 / 2014


PRESENTERER

Fidjeland skitrekk

Helikopterflyving Hundespannkjøring Snøscooter kjøring Smørekurs for langrennski Snowboard og ski show med diverse kåringer Chinese Downhill fra Hilleknuten og Big Jump show Hang- og paraglider show PlayStation konkurranser på storskjerm Prøvekjøring av Ford og Volvo 4x4 Musikk med egen Dj og Grilling Konfransier Knut S. Solberg fra Tv2 og NRK

kellys.no

• • • • • • • • • • •

Dette er et gratis arrangement - Overskudd går til Kreftforeningen ( Bortsett fra Helikopter og Scooterkjøring )

www.sirdalmountainchallenge.no | www.fb.com/sirdalmountainchallenge www.platousport.com

Sirdalmagasinet · 5 / 2014 55


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

AD. MOMENT Foto: Solhytten

ØVRE SIRDAL, FIDJELAND:

SMØL ÅSEN HY TTEGREND

Illustrasjon

Nye hytter i fantastisk turterreng 700 meter over havet. Nå er vi i gang med delfelt 14 i Smølåsen Hyttegrend hvor vi skal bygge ni flotte hytter nær oppkjørte langrennsløyper. Hyttene er fra 113-138 m² BRA, har 4-5 soverom og 2 bad – perfekt for aktive familier som trives i fjellheimen. Nyhet! Smølåsen har fått vinterparkeringsplass oppe ved feltet.

Fidje

land

Vale

vatn Sinn es GP

45

Sm Hyttølåsen egre nd

Tjør

hom

468

Solh

eim

Interessert? Kontakt Marianna S. Ellingsen. Mob: 916 79 261, e-post: marianna@solhytten.no

Vår kompetanse – din trygghet

www.solhytten.no