Sirdalmagasinet 2-14

Page 1

magasi net

2 • 2014

9. årgang. Løssalg kr 49,-

NYeqTuiT z og

Påsk sord krys

Dramatisk historie:

Sirdals første lensmann Fitcamp på Sageneset

Den skal tidlig krøkes Sirdalmagasinet · 2 / 2014

1


dittbudskap.no

Lyse idéer til hus og hytte!

ma ga sinet HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Gjestal Spinneri GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Sandnes

Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Joker Gilja Lafthuset Lindeland Camping Omlidbutikken Seven Eleven Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut fem ganger i året. UTGIVER: LOKOMOTIV MEDIA AS, Forum Jæren, Hetlandsgt. 9, pb 393, 4349 Bryne, tlf 51 77 84 00, post@lokomotiv.no REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, tlf 450 44 029, bethi@bethiselskap.no ANNONSER: Kathrine Kristiansen, tlf 99 23 50 20, kathrine@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, ta kontakt med LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller benytt e-post post@lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,Forsidefoto: Ekstremfoto/Thomas André Olsen Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 4. juni 2014

En god, gammeldags faghandel. ÅPENT: Man – fre 10–17, tor 10–19, lør 10–15 2

Sirdalmagasinet · 2 / 2014

1

24

www.rasmussen-elektro.no

M

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Solakrossvegen 8 – 4050 Sola – Tlf. 51 65 65 33

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no


Innhold

– Ta barna med på tur! Hvem har ikke opplevd at skituren som ble planlagt i idyllisk lys, endte som alt annet enn det. Hva skal til for at både voksne og barn skal få gode turopplevelser sammen? Vi har snakket med Ola Njå Bertelsen, turleder i Barnas Turlag i Stavanger Turistforening.

10

Når absolutt alt er nytt Lena Bøgwald fra Stavanger flyttet til Sirdal i juli i fjor, sammen med mann og tre små barn. Ny jobb ved Sinnes skole, ny rolle, nytt bosted, nye omgivelser, nye folk, nye rutiner og nye venner. Det ble måneder med bratte læringskurver på alle hold.

20

Slik smører du ski Sirdalmagasinet presenterer smøretips fra fagfolk på Magneten Sport på Stasjonen kjøpesenter på Ålgård. «Enklere enn du tror», er deres kommentar før vi går i gang.

25

Fit for Fit Camp I januar var rundt 30 kvinner og menn i alderen 25-60 år samlet til historiens første vinterlige Fit Camp i Sirdal. På programmet stod blant annet skøyteteknikktrening med tidligere verdensmester i skiskyting, Linda Grubben.

32

LEDER 4

Slik smører du ski

25

Slik graver du snøhule

PORTRETTET: Linn fra Florø fronter Sirdal

26

Smånytt 9

Fit for Fit Camp

32

– Ta barna med på tur!

10

QUIZ 40

MIN TUR: Turen til høgheia

6

16

KRYSSORD 41

Lammeskank 18

EIENDOMSOVERDRAGELSER 44

Når absolutt alt er nytt

KONKURRANSE 49

20

Smånytt 23

Sirdalmagasinet · 2 / 2014

3


Leder

Noe er helt nødvendig

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

Så lenge Sirdal kommune har valgt å legge om sin finansieringsmodell til løypekjørin­ gen, råder en viss utrygg­het med hensyn til hva man kan forvente av tilbud og til hvem som skal betale gildet.

I begynnelsen av februar sa Johan Tjørhom i Tjørhomfjellet til NRK Rogalandssendingen at den vindfulle vinteren så langt har gitt dem tap på opptil flere millioner kroner. Det er dramatisk, spesielt i en sesong der Tjørhomfjellet har valgt å ta steget fullt ut og holde trekket åpent hver dag. Men Johan Tjørhom sa også en annen ting til Rogalandssendingen: «Vi gir aldri opp! Det er klart dette vil snu. Det kan enda bli en god vinter for oss.» En slik innstilling er forbilledlig, imponerende – og nødvendig. Når man driver i vinterfjellet, må man ta høyde for været. Men det er å håpe at vi befinner oss i mer stabile luftstrømmer når dette Sirdalmagasinet går i trykken. Løypekjøringen i Sirdal er fortsatt en het potet, og flere hytteeiere uttrykker at de er usikre på om de frivillige midlene som samles inn til kjøring og utbedring av løypene, faktisk går til formålet. Dette har Sirdalsferie og det frivillige løypeutvalget tatt på alvor. Daglig leder i Sirdalsferie, Linn Skåre, forteller at de har gitt to av utvalgets medlemmer et særskilt ansvar for å kontrollere at løypekjøringsmidlene går dit de skal.

Så lenge Sirdal kommune har valgt å legge om sin finansieringsmodell til løypekjøringen, råder en viss utrygghet med hensyn til hva man kan forvente av tilbud og til hvem som skal betale gildet. Ifølge Linn Skåre vil Sirdalsferie blant annet invitere næringslivsaktører til å bidra i et spleiselag sammen med hytteeiere, fastboende og kommunen. Sirdal som destinasjon er avhengig av et velutviklet og kvalitetssikret løypenett, noe alle parter er klar over. Dette vil ordne seg over tid, men hvordan, det er fortsatt usikkert. Det som imidlertid er sikkert, er at Sirdalsferie har tatt et ansvar som koordinerende ledd i dette arbeidet, og at flere hyttefolk har bidratt både med stort engasjement og penger. Det er bra, – og nødvendig! Vi anbefaler dere å prøve lammeskank­ oppskriften på side 18, enten i påskeferien, før eller etter. Nytt av året er også kryssord, det vil komme i hvert eneste nummer av Sirdalmagasinet framover. I denne utgaven har vi også en Sirdalsquiz å by på. Dessuten fortsetter vi tråden fra sist nummer og hilser på innflyttere i Sirdal. Vi har også vært med på Fitcamp, og vi har snakket med Magnar Undheim, i «Historielaget i Sirdal», som i dette nummeret har gitt oss en dramatisk historie om Sirdals første lensmann. God lesing!

Våre interiørkonsulenter hjelper deg gjerne med møblering – hjemme og på hytta. Slettvoll Stavanger: Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no 4

Sirdalmagasinet · 2 / 2014


ENSIGN

SALGET ER IGANG! SULESKARD FJELLGAARD - SIRDAL

Hy tte fra model ler

Ådner am Fjellgrend

SULESKARD FJELLGAARD

HYTTER MED MAJESTETISK BELIGGENHET Helt på toppen i vakre Suleskard har vi utviklet et flott hytteområde hvor høyfjellshyttene blir solide og utsikten nedover dalen blir unik. I tillegg vil hyttene ligge perfekt til rent solmessig, hele året. Kjørevei til døren, og mulighet for garasje, anneks m.m. Meget kort vei til vill natur på viddene, men også kort avstand til trekkene, offpist, preparerte løyper og fjellbutikken. Hyttetyper som Ådneram Fjellgrend - i alle størrelser • Mulighet for anneks og carport • Bilvei til døren • Flott utsikt og solforhold

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON KONTAKT: En del av Otium

Andreas Dalmar 982 81 671

Kurt Sande 900 11 055

andreas.dalmar@emvest.no

kurt.sande@favoritthytten.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2014

5


Lær deg å se etter egnet «tomt» til snøhulen mens du går. Det perfekte er en 2-5 meter høy snøskavl som ligger i le for vinden. Høyere skavler kan gi fare for ras.

Slik graver du snø  Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

En snøhule er fint nødly om uhellet skulle være ute, og under trygge forhold kan en overnatting i snøhule også være veldig koselig. Men du skal være godt forberedt.

I

I tillegg til spade, bør vindsekken være obligatorisk utstyr for vinterturer i høyfjellet. Den gir ly for vær og vind når du tar en pause eller må skifte klær, og den gir også god beskyttelse over lengre tid hvis det er vanskelig å grave seg ned på grunn av lite snø eller lignende.

FINN TOMT!

Lær deg å se etter egnet «tomt» til snøhulen mens du går. Det perfekte er en 2-5 meter høy snøskavl som ligger i le for vinden. Høyere skavler kan gi fare for ras. Dybden inn til fast grunn bør være minst én god stavlengde. 6

Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Husk, den vanskelige fasen i en nødsituasjon er å ta beslutningen om nødly tidlig nok, mens du ennå har krefter til å grave en brukbar hule.

SAMARBEID!

Hvis du blir overrasket av uvær og må overnatte ute, graver du en enkel snøhule eller sittehule i en skavl som er minimum 2 meter høy. En enkel snøhule passer for opptil 4-5 personer. Er dere flere, bør dere lage flere huler.


Foto: Illustrasjonsfoto

I finvær, – ganske idyllisk.

Enkel snøhule

øhule Alle bør delta i arbeidet hvis dere er flere i følget. Bytt på arbeidsoppgavene slik at alle holder varmen. Unngå å bli våt eller svett under gravingen. Bruk heller god tid etter at dere har kommet i ly av vinden. Det er bedre å jobbe noen ekstra timer enn å sitte stille og fryse.

• Riss opp åpningen i snøen der du skal grave en inngang på cirka 1 ½ meter. Bredden på åpningen skal være noe mindre enn lengden på sittebenken, regn med en drøy halvmeter per person. • Skjær ut blokker når du graver. De bruker du senere til å tette åpningen. • Grav rett inn, cirka 1 meter før du utvider og lager en sittebenk i lårhøyde med nok bredde til alle som skal sitte i hulen. Hulen må være så dyp at man får med seg sekken inn, og kan røre på seg, uten å få snø på klærne. Gjør selve hulrommet noe større enn åpningen. • Lag en hylle du kan støtte beina på, før du lager en kuldegrop nærmest åpningen. • Døråpningen tettes ved hjelp av snøblokkene, med ski og staver som reisverk.

• •

De siste blokkene må man ta med seg inn og plassere innenfra. Husk også å ta inn sekken før du begynner å lukke åpningen. Stikk en stav gjennom snøen og ut i friluft for å sikre god oksygentilførsel. Beveg den fram og tilbake av og til så hullet holder seg åpent. Når du har kommet deg på plass inne i hulen, bør du skifte til tørt tøy. Har du liggeunderlag og sovepose, har du all mulighet til å få det bra. Sitt eventuelt på kartmappen, ryggsekklokket eller en bærepose med tøy og stikk bena ned i sekken. Hvis du ikke har utstyr til det, bør du ikke sove i en slik hule. Spis ofte. Blir det kaldt, beveg deg! Sitt så tett dere kan.

Flatmarksgrop • Sonder med staven for å finne et sted med god dybde. • Grav ut snøblokker fra overflaten før du graver en grøft i dybden. Grøften bør være i ståhøyde og ikke for bred. • Lag samme benkeanordning som ved enkel snøhule i en skavl (se over). • Taket lager du ved hjelp av ski og staver som du legger på tvers med snøblokker oppå. Dekk med løssnø. • Tett mesteparten av åpningen fra utsiden. • Merk stedet med en ski eller stav, gjerne med et tøystykke på. • Ta inn alt utstyr og tett resten av åpningen innenfra. • Stikk en stav gjennom snøen og ut i friluft for å sikre god oksygentilførsel. Beveg den fram og tilbake av og til så hullet holder seg åpent.

Flatmarksgrop: En grøft med snøblokker som tak. Sirdalmagasinet · 2 / 2014

7


Stavanger 12 min

Gausel

Sandnes 7 min

Lei av at verdifulle medarbeidere må bruke tid i kø? Klepp 16 min

Bryne 20 min

Nærbø 25 min

Dobbeltsporet har 97%* punktlighet og gjør arbeidsreiser mer forutsigbare og presise. Kontakt oss i dag for et tilbud på kontorlokaler.

Egersund 55 min

Ring 913 09 999 2020park.no *) Tall fra Jernbaneverket. 2011

8

Sirdalmagasinet · 2 / 2014


tenisagam

Påsken i Tjørhomfjellet Tjørhomfjellet har planlagt en påske med aktiviteter og konkurranser for både barn og voksne. Palmelørdag, 12. april, arrangerer Tjørhomfjellet Barnas dag. Men det er ikke bare barna som får anledning til å sanke premier. – Vi arrangerer en lagkonkurranse der hvert lag består av ett barn og én voksen. Barna konkurrer i parallellslalåm og de voksne i hopp, forklarer Anita Buckley, daglig leder i Tjørhomfjellet. Snøfte kommer også, og han har selvsagt med seg en overraskelse til barna. – Onsdag 16. april kjører vi konkurranser i snowboard og twintip med to aldersklasser. Konkurransen foregår i Snowparken, og alle som deltar får kjøre gratis denne dagen, fortsetter Buckley. Påskeaften er det påskeeggjakt, ansiktsmaling i Hulderheimen og ”live” musikk i varmestuen.

Burton Mountain festival i Ålsheia Lørdag 5. april kommer Burton Mountain festival til Ålsheia med konkurranser, musikk, give­aways, lek og moro, melder Ålsheia skitrekk på sine nettsider. Det blir blant annet Burton snowboard og Anon twintip konkurranser, og det er åpent for alle til å delta. Burton Norges teamkjørere vil selvsagt bidra til show! Session sørger for god stemning, fete premier pluss tips og råd om alt som har med brett å gjøre.

Det blir slopestylekonkurranse i Tjørhomfjellet 16. april.

PÅSKEPROGRAM I TJØRHOMFJELLET:

12. april: Barnas dag • 14. april: Snøfte lager ballongfigurer i Hulderheimen kl 12.30 • 16. april: Slopestylekonkurranse, to aldersklasser, – for snowboard og twintip. Alle som deltar får kjøre gratis i trekket denne dagen. Premier til de tre beste. • 19. april: Påske­eggjakt, ansiktmaling og live musikk.

Nytt av året:

Fidjeland ski & brettskole Fidjeland skitrekk har opprettet Fidjeland ski- og brettskole. Her kan barn og voksne i alle aldre få instruksjonstimer. Fire instruktører med god erfaring og kompetanse er tilknyttet skiskolen. Dette melder Fidjeland skitrekk på sine nettsider.

Lørdag 5. april er det fest i Ålsheia.

Ådneram Funpark – Vi kommer til å arrangere en del konkurranser i påsken, men dato er ikke satt enda. Følg med på facebook, der kommer vi med informasjon fortløpende, er beskjeden fra skitrekket i Ådneram. De melder ellers at nytt av året er åtte nyinnkjøpte railer. Hele funparken er i bruk. Ådneram Funpark har fått åtte nye rails.

Sirdalmagasinet · 2 / 2014

9


ma ga sinet

Skitur på teppet i stua funker godt! Det er viktig at barna blir vant med utstyret. Da blir det straks lettere når de kommer ut i snøen.

– Ta barna med på tur! Gina Wigestrand med datteren Liv i pulken. Foto: Ola Njå Bertelsen.

10 Sirdalmagasinet · 2 / 2014


tenisagam

Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

H

an er aktiv friluftsmann, bosatt i Stavanger, og vil helst ha ski på beina hver eneste helg, hele vinteren gjennom. Det vil også samboer Gina Wigestrand. Begge er mangeårige turledere i Turistforeningen, vante fjellfolk og foreldre til Liv på halvannet år. Toppturene har de måttet legge på hylla, – enn så lenge. Med Liv i familien, må visse programposter endres, men turene og opplevelsene i det fri, de gjennomføres uansett, bare på en litt annen måte.

MILDT PRESS

– For oss er det viktig at Liv skal bli vant med å være ute, tåle vind i kinnene, kjenne den våte og kalde snøen og fryse litt på hendene. Det er en tilvenningssak å oppholde seg ute, noe barna må læres opp til. Dersom vi ikke legger til rette for det, kan vi ikke forvente at de er supermotiverte den dagen vi skal gå årets skitur, sier Ola en tanke sarkastisk. Han er opptatt av at barna skal oppleve gleden av å være ute og mener at de også må kjenne på litt motstand.

Ola Njå Bertelsen er fra Haugesund, Gina fra Stavanger, der paret nå bor. Ski- og friluftsinteressen har de sammen. – Gina har omtrent vokst opp med ski på beina. Jeg begynte først å interessere meg for det i 14-15-årsalderen. Han ler litt. – Når de bratte nedoverbakkene kommer, er det Gina som drar pulken. Hun har stålkontroll.

PÅ SKI OVER STUEGOLVET

Hvordan skal Ola og Gina sørge for at datteren får oppleve den samme gleden over friluftslivet som de gjør? – Hun ønsket seg ski til jul. Han humrer. – Det hadde selvsagt ingenting med foreldrene å gjøre. Liv fikk skiene på i snøen på Seljestad i romjulen, men opplevde ikke den gode følelsen… – Nei, det var ingen suksess. Men senere på dagen gjorde vi mer en lek utav det, og da var det straks lettere. Dessuten er det lurt å la barna gå på ski inne. – Skitur på teppet i stua funker godt! Det er viktig at barna blir vant med utstyret. Da blir det straks lettere når de kommer ut i snøen. – Så målsettingen er at Liv skal gå på ski innen denne sesongen er over?

Velkommen til Sirdal Høyfjellshotell

dittbudskap.no

Hvem har ikke opplevd at skituren som ble planlagt i idyllisk lys, endte som alt annet enn det. Hva skal til for at både voksne og barn skal få gode turopplevelser sammen? Vi har snakket med Ola Njå Bertelsen, turleder i Barnas Turlag i Stavanger Turistforening.

– et vinterparadis for hele familien!

– Barna må presses noe! Ingen liker de første skiturene. Det er ikke gøy med glatte og lange ski som ikke vil lystre, med kald snø som lurer seg inn under jakken og oppi skiskoene og med knall og fall. En kamp, kan det være. Men den må gjennomleves før det løsner. Og det er ikke mange turene som skal til før det skjer, beskriver han.

FAMILIETUR PÅ NI KILOMETER

MOTIVASJONSARBEID

Turen starter med en relativt bratt og drøy stigning, – etter den går det strake veien innover. – En perfekt tur for barnefamilier, fastslår Ola. – Hvordan gikk det med de yngste skigåerne? Ni kilometer er tross alt et stykke. – Det gikk fint. Men det er viktig å se barna og motivere dem. Varm drikke hjelper godt, og litt søtsaker, selvsagt.

Vi kan tilby: • Moderne rom • Egen restaurant • Hotellbar • Garasjen Pub • Svømmebasseng • Sauna • Biljard

Aktiviteter vi kan tilby: • Turløyper • Skitrekk • Langhus • Klatrevegg • Sirdal Huskyfarm

AFTERSKI!

I fjor på denne tiden var Liv åtte måneder og klar for å være med på sin første «langtur». – Sammen med to andre familier hadde vi planlagt å gå fra Lortabu til Sandvatn, en ni kilometers tur. – Hvordan var været? – Det var småsurt og vinterkaldt, – en plass mellom minus fem og minus ti. – Var dere i tvil om dere skulle gå? – Nei, med en god saueskinnspose i pulken, gode klær, ullsokker og tøfler i saueskinn, hadde Liv det varmt og godt. – Og de andre barna? – Ytterligere to i pulk og tre på ski.

Kom og opplev Sirdal hos oss. Fidjeland, 4443 Tjørhom. Booking tlf. 38 37 74 00 – booking@hotel.as Anne Gunn: 977 01 180 – annegunn@hotel.as Sirdalmagasinet · 2 / 2014

11


1. Turen inn mot Sandvatn starter bratt, men flater raskt ut. Foto: Ola Njå Bertelsen 2. Gina Wigestrand og datteren Liv ute i løypa. Foto: Ola Njå Bertelsen 3. Godt å komme ut: Ola Njå Bertelsen sammen med datteren Liv. Foto: Gina Wigestrand

2

1

3

– Målsettingen er at hun skal ha ski på beina og stå trygt på snøen, smiler han.

arbeidsuke, selv vi som er gira kan kjenne på det, beskriver han.

PLANLEGG!

Familien på tre har tilgang på en liten støl i Sauda, men benytter ellers Turistforeningens hytter i Sirdalsområdet.

Ola er opptatt av at barn må få muligheten til å komme seg ut. Som foreldre har vi et ansvar.

– Det er alltid plass, selv om det er trangere om plassen fra vinterferien av og utover.

En kamp kan det være. Men den må gjennomleves før det løsner. Og det er ikke mange turene som skal til før det skjer. – Du kan ikke vente til fredag ettermiddag med å bestemme deg for om du skal dra på tur eller ikke. Da blir det neppe noe av. Turen må bestemmes før den tid, og så gjelder det å ikke kjenne etter. Alle er trøtte etter endt

12 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

– Poenget er at det er fullt mulig å komme seg opp i fjellet selv om man ikke har hytte, sier han. Og så er det én ting til: – Jeg opplever at flere, også aktive friluftsfolk, legger om stilen når de får barn. Plutselig blir det viktigere med et fint og rent hus enn å komme seg ut. Dette er som så mye annet, en prioriteringssak. Jeg er ikke i tvil om hva jeg vil velge.

Gode tips fra Ola • Bestem deg for tur – og gjennomfør den! • Forbered turen, la barna prøve skiutstyret både en, to og tre ganger før turen finner sted, gjerne også inne. • Sørg for at du/dere har overskudd til å følge opp barna. Det er lurt å forberede seg mentalt på hva som kan skje og på hvordan det skal håndteres. Vi voksne må ligge i forkant av barna. • Å holde seg varm er alfa og omega. Ha med ekstra ulltøy og votter og liggeunderlag i sekken. • Varm drikke er et must. • Det samme er søtsaker. Ikke mye, men nok. Det hjelper på motivasjonen.


Fjellvettreglene

Sirdalmagasinet 路 2 / 2014 13


blest.no

Velkommen til Ålsheia Topp forhold – opplev en fantastisk vinter i Ålsheia! · Quattrobakken – test dine egne ferdigheter med selftimer · Minitrekket (beltetrekk for de minste/nybegynnere) · Porsche BigAirbag pute på 9x15 meter · Akebakke og snowcross løype

· · · ·

Kveldskjøring i flomlys hver onsdag og fredag fra kl 14-21 Parkering rett utfor anlegget Varmestue med servering Skiutleie og skihotell

Sjekk www.alsheia.no for oppdaterte forhold i bakken,priser, og åpningstider.

KVERNELAND BIL EDITION VOLVO XC70 NÅ KUN KR.

629 900,-

Utstyr til en verdi av kr. 77 200,NÅ KUN KR

1990,-*

* Gjelder kun biler fra lager. Kort leveringstid. Stavanger Stokkamyrveien 26 4313 Sandnes Telefon: 51 84 03 00 14 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Åpningstider salg: Man, ons, tor, fre: 08.00-16.30 Tirsdag: 08.00-20.00 Lørdag: 10.00-14.00


Ti råd for en vellykket tur med barn Her er Turistforeningens beste tips for hvordan du kan gjøre turen med barna til en god opp­ levelse. 1. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet. 2. Sørg for en god start: Pakk matpakke, gjør klar termoser og sekk, ja alt av utstyr, før påkledningen starter. Kle dere etter vær- og føreforhold. Ingen har det gøy om de fryser. Vindtette og vanntette bevegelsesvennlige klær er viktig. Det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt. 3. Selg inn turidéen til barna: Vær entusiastisk og tro mot prosjektet. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

Når og hvor langt kan du ta med barna på tur? DE FØRSTE LEVEÅR

Du kan ta med deg barna på kortere turer i bæremeis eller i pulk, men sørg for at de også får gå litt selv og kanskje også prøve skiene. Etter hvert kan dere begynne på noen småturer ut fra hytta eller i området dere er. En tur trenger ikke å være lenger enn 200 meter. Ofte er det viktigst at barna kommer i et miljø hvor bilstøy ikke ødelegger for fuglesangen, og hvor det er flere trær enn hus. La barna få gå selv og prøve seg frem.

12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som de voksne. Alt avhenger av hvilken fysikk barnet har, motivasjon og turglede. Ikke start turen umiddelbart etter en lang reise, men sørg for å legge inn en overnatting før første turdag. Barn i denne alderen har ingen problemer med å gå i fjellet, likevel kan du med fordel legge turen til et variert terreng.

VENN BARNA TIL Å BÆRE RYGGSEKK

I seks-sju årsalderen kan barna begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, men ikke la turene vare lenger enn to-fire timer. Planlegger du en tur fra hytte til hytte, bør du legge opp til en tur med kort avstand mellom hyttene. Beregn dobbelt så lang tid som oppgitt, og legg inn god tid til lek og pauser på veien. Overnatt gjerne en ekstra natt på en hytte, slik at barnet får en hviledag.

Allerede fra fireårsalderen kan barnet ha nistepakke og drikke i egen sekk. Etter hvert som barnet vokser og kreftene øker, går det godt an å la dem bære mer hvis de har lyst. Barn som er vant til fjellturer kan bære opptil en tiendedel av kroppsevekten sin når de er sju til ti år. Barn over 10 år kan bære en sekk som veier opp til en sjettedel av kroppsvekten. Det finnes egne barnesekker som er laget på samme måte som sekker for voksne. Dagstursekker for voksne kan egne seg for barn fra 10-årsalderen.

9-12 ÅR

(Kilde: www.turistforeningen.no)

6-8 ÅR

Nå kan lengden på turene økes, men de bør ikke vare lengre enn seks-sju timer. En

4. Ta med sunn og næringsrik mat og drikke. Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små premier som pastiller og sjokolade hjelper ekstra godt på humøret. 5. Bestem om målet med turen er å være ute og leke eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp. Fortell barna om dagens mål, de liker forutsigbarhet. 6. Vær med på leken når dere er ute. Tull med barna. Prat sammen om smått og stort mens dere er ute. 7. Sett ord på de positive turopplevelsene både på turen og i etterkant. Skryt av barna mens andre hører det. 8. La barna gå først og bestemme tempoet. Det er mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen. 9. La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere. 10. Sørg for at barna lykkes på turen. Mestring er viktig. Det vi mestrer vil vi gjerne gjenta.

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 15


Min tur

Turen til høgheia Asgaut Kalsås ble utfordret av forrige nummers turgåer, Lene Brekken, til å komme med sitt turforslag. For en mann som har gått løypene i Sirdal siden 1970, var det ikke vanskelig å ta utfordringen på strak arm.

1

Tekst: Bethi Dirdal Jåtun. Foto: Asgaut Kalsås

–V

i kjøpte en hyttetomt på Haugen i 2002, men jeg har stort sett tilbrakt vintrene i Sirdal siden 1970.

Asgaut Kalsås er en ivrig skigåer, en konkurransemann både i junior- og seniorklassen, aktiv i Gjesdal IL både som utøver og etter hvert som trener. Sesilåmi, Birken og Vasaloppet har han selvsagt på merittlisten. I år vet han ikke om det blir Birken, men Sesilåmi og Sirdal Skimaraton er nærmest obligatoriske og merket av i kalenderen.

SKIMANN

– De to «lokale» rennene skal jeg ha med meg. Når det gjelder Birken har jeg ikke helt bestemt meg. Selv om Asgaut Kalsås stort sett fyker gjennom løypene i et tempo få av oss andre er

16 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

forunt, er han likevel opptatt av naturopplevelsene undervegs. – På denne turen kommer du virkelig opp på høgfjellet, til stillheten og freden, til den veldige og flotte naturen, bare du og de du har med deg, i og på lag med naturen. En fantastisk følelse, beskriver han og fortsetter:

FINT MED NOE ERFARING

– Man bør være OK på ski for å legge ut på turen til Steinbu. – Betyr det at man må være aktiv skigåer? – Nei, men det er en fordel å ha gått noen skiturer tidligere i livet, for å si det på den måten. Han smiler lett og forteller om kupert terreng, om stigninger og bakker, om flate strekk og bratte fjellsider. Det høres ut som en tur med gode variasjoner.

– Absolutt! Og så kommer du deg virkelig innover og oppover fjellet, bort fra sivilisasjonen. Inn i freden og roen. Han blir nesten drømmende i blikket.

BARNA KAN VÆRE MED

– Men er det slik at du anbefaler denne skituren kun for voksne? – På ingen måte. Jeg hadde med meg ungene mine da de var i 11-12-årsalderen, så ta med barna. Men ikke om de er lite vant med skigåing. Da kan det bli i det meste laget. Asgaut har gått turen flere titalls ganger, i all slags vær. – En gang jeg gikk sammen med broren min, blåste det etter hvert skikkelig opp, og vi så etter hvert ikke mer enn 10-15 meter foran


1. Herlige løyper. 2. Far og sønn Kalsås tar en pust i bakken. 3. Fantastisk natur. 4. Familien Kalsås på tur.

Dette er turen TIL: Haugen – Hønedalen – Unghelleren – Skreppevatn – Steinbu.

2

HJEM IGJEN: Steinbu – Fidjeland – Kvævemoen – Haugen. START: Ved Haugen, på vei opp mot Hønedalen. VARIGHET: En god dagstur. Tiden som går med er avhengig av vær- og føreforhold. Men start tidlig. VANSKELIGHETSGRAD: En lang, fin tur for familien. Kart og kompass er greit å ha om du velger å gå strekningene utenom løypene. MERKET LØYPE: Hele turen går i merkede løyper. 3

4

oss. Det begynte å bli skummelt, selv for oss, som kjenner løyper og terreng så godt.

I SEKKEN: Ulltøy, sitteunderlag, vindtette klær, varm drikke, god niste, kart & kompass, godsaker og fotoutstyr/mobil.

– Da vi fikk uværet på oss, hadde vi heller ikke det beste utgangspunktet rent værmessig, idet vi la hytta bak oss, medgir han.

SJEKK VÆRMELDINGEN!

På høgfjellet skifter været utrolig fort. Det er derfor viktig å ha nødvendig utstyr med seg, eller å legge turen til en skikkelig godværsdag. – Det er en fordel å følge med på vær­ meldingen og se været an når man står opp om morgenen selve turdagen, rådgir Asgaut.

VINTERHYTTE

Asgaut og familien kjøpte leilighet i Spania for noen år tilbake, noe som har gjort at hytta på Haugen primært benyttes i vintersesongen, men da brukes den til gjengjeld mye. – Jeg har allerede hatt 15 turer på ski så langt i år (red.anm.: Intervjuet foretas 29. januar), og er ganske fornøyd med det, ikke minst været tatt i betraktning, sier han lurt.

Turgåeren Navn: Asgaut Kalsås Alder: 53 år Familie: Gift med Solfrid Tre barn: Aina (27), Iselin (24) og Sture (17) Bosted: Ålgård Hytteeier: Har hatt hytte på Haugen i snart tolv år

TURGÅEREN I NESTE NUMMER: Asgaut Kalsås utfordrer Torbjørn P. Ravndal til å komme med sin anbefalingstur i spalten «Min tur» i sommerutgaven av Sirdalmagasinet. Sirdalmagasinet · 2 / 2014 17


FOTO: larsspiser.no

Lammeskank med grønnsaker, potetpuré og rosmarinsaus Av kjøkkensjef Frode Laupsa KICK Malt & Mat INGREDIENSER 4 lammeskanker 1/2 løk 3 gulrøtter 300 g kålrot 200 g sellerirot 3 hvitløksbåter 4 dl rødvin 2 kvaster rosmarin 1/2 bunt dill Salt og pepper

hetlandsport.no

FRAMGANGSMÅTE Sett stekeovnen på 180-200 grader. Vask og skrell grønnsakene. Kutt de i grove biter. Ha alle grønnsakene i et ildfast fat som er stort nok til alle skankene, eller bruk langpannen. Hell over rødvin, pluss eventuelt noen stilker rosmarin og dill. Gni skankene godt inn med salt og pepper. Ha litt stekeolje i en romslig kjele eller panne på litt over middels varme. Stek skankene pent brune rundt det hele, to om gangen hvis du har en stor nok panne, ellers én og én. Legg dem på grønnsakene og dekk formen tett med aluminiumsfolie. Stek skankene i ovn på 180-200 grader i en og en halv til to timer. (Det kalles braisere når man har væske i formen og tetter med lokk eller folie.) Kjøttet er ferdig når det løsner fra benene. Sjekk underveis og fyll eventuelt på med litt mer væske. Server lammeskankene hele med grønnsaker og sjy fra kjøttet.

DE BESTE

FRA WIIG

VINN GAVEKORT PÅ KR 1OOO,-

POTETPURRÉ: • • • • •

600 g mandelpteter 1 hvitløksbåt 3 ss smør 1 ½ dl fløte Salt

FRAMGANGSMÅTE: Skrell potetene og ha de i en kasserolle. Ha en hel hvitløkbåt sammen med potetene under koking. Kokes til potetene er møre. Slå av kokevannet. Ha potetene tilbake på platen slik at det siste kokevannet damper bort. Mos potetene med en stapper/kan bruke en visp. Tilsett smøret og spe med fløten til du får ønsket konsistens på puréen. Rør godt. Ha saltet i tilslutt, for å hindre at stappen ikke blir seig.

ROSEMARINSAUS Reduser braiseringskraften med 50%, tilsett 4 ss smør og smak til med salt, pepper og sitron. 18 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Vi vet at mange hyttemennesker også er hagemennesker. Derfor vil vi invitere deg til en uhøytidelig mini-quiz: Ved å svare på tre spørsmål, er du med i trekningen av tre gavekort à kr 1000,- Vinner du, kan du komme til gartneriet vårt og forlyste deg i både farger og dufter! Spørsmålene finner du på www.wiig-gartneri.no/gavekort. Og nei, du trenger selvsagt ikke ha hytte for å bli med i konkurransen. Hos Wiig på Jæren spirer og gror det for alle hageglade! Man-fre 9-18, lør 9-16, søn 12-16 Telefon 51 42 80 95 www.wiig-gartneri.no

glødefisk

• • • • • • • • • •


Oktan Stavanger

Den store hyttedrømmen. Og den lille.

Vi har utvalget og kunnskapen om fritidsboligmarkedet i Sirdal! Dan Chruickshank, Sandnes, megler MNEF. Tlf. 414 16 631 dan.chr@em1.no Torill Kalsaas, Gjesdal, Eiendomsmegler MNEF. Tlf. 959 06 795 torill.kalsaas@em1.no Kjetil Helland, Stavanger, megler MNEF. Tlf. 993 55 219 kjetil.helland@em1.no Anne Havsø, Egersund, megler MNEF. Tlf. 481 12 584 anne.havso@em1 Disse guides viser minimums området som skal være rundt logoen. Logoen må plasseres på riktig mørkeblå farge. For mer info om bruk, formater og spesialvarianter, se designmanual. NB; husk å gjøre navnet om til “outline” før du lagrer den nye logoen.

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 19


Lena Bøgwald underviser første trinn ved Sinnes skole og flyttet til Sirdal sammen med mann og tre barn i fjor sommer. Foto: Bethi Dirdal Jåtun.

Når absolutt alt er   Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

Lena Bøgwald fra Stavanger flyttet til Sirdal i juli i fjor, sammen med mann og tre små barn. Ny jobb ved Sinnes skole, ny rolle, nytt bosted, nye omgivelser, nye folk, nye rutiner og nye venner. Det ble måneder med bratte læringskurver på alle hold.

–V

isst var det slitsomt, kanskje mer enn jeg var forberedt på også. Men slik er det jo. For alle. Å bryte opp fra det kjente til det ukjente, er en krevende øvelse, sier hun. Sirdalmagasinet treffer Lena i klasserommet på Sinnes skole sammen med de seks førsteklassingene og den ene andreklassingen hun har ansvar for. Det er fredag og elevene har nettopp vært ute.

HELT ALENE

– Seks elever, – jeg husker jeg tenkte at dette blir en dans på roser. Så feil går det altså an å ta. For plutselig befant jeg meg i en situasjon 20 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

der jeg ikke hadde noen å spørre. Jeg var helt alene om ansvaret. I lærerkollegiet var det ingen som nylig hadde undervist første trinn, – det var med andre ord opp til meg alene. Og det var overveldende, samtidig som det også var utfordrende. Dansen på rosene ble det lite av. I stedet ble det knallhard jobbing. En god stund. Nå har hun funnet sin vei. – Jeg savner fortsatt å ha flere å spille på. Det er en fordel å kunne diskutere med andre lærere på samme trinn. Men det er veldig

mye positivt med en liten skole. Det er for eksempel et stort privilegium å få anledning til å følge opp hver enkelt elev hundre prosent. Alle får lese, – høyt! Jeg har tid til å gi adekvate tilbakemeldinger, og jeg får muligheten til å rette oppgaver sammen med hver enkelt elev. Det jeg imidlertid ser på som en utfordring er at ulike klassetrinn til tider slås sammen og får undervisning i samme rom, til samme tid.

MANN OG MOR

Lena Bøgwald og mannen, André Karoliussen, flyttet fra Stavanger til Sirdal i juli i fjor. André var pådriveren. – Han er nordlending og var først oppsatt på å flytte nordover, noe jeg ikke var så gira på, for å si det forsiktig. Hadde familien hans bodd der, så kanskje, men de hadde flyt-


1

2

4

1. Sverre på ski mellom trærne. 2. André Karoliussen, Lenas mann, er friluftsmann og har funnet sitt mekka i Sirdal. 3. Stor stas å være ute i snøen, – som regel. 4. Signe er eldst og har allerede funnet seg godt til rette i Sirdal.

3

nytt tet til Østlandet. Så da jeg ble gravid med Signe, skrinla vi planene om Nord-Norge og etablerte oss i Stavanger. Barn nummer to og tre kom mer eller mindre på løpende bånd, innimellom leilighetsvisninger og oppussing av farmorens gamle hus, som de etter hvert flyttet inn i. – Så kom André igjen: «Kan vi ikke flytte til Sirdal?» Med jobb i Nordsjøen og fri fire hele uker etter hverandre, så han de fantastiske mulighetene i å kunne bruke mer tid på jakt, fiske, ski, natur og friluftsliv, – i Sirdal. – Vi hadde jo vært i Sirdal en god del helger. Mamma og lillesøsteren min flyttet nemlig hit i 2007, en beslutning som for meg da fremstod som totalt utav det blå. Jeg regnet med det bare var snakk om måneder før de kom tilbake igjen. Men det skjedde ikke.

Moren til Lena jobber i Sinneshyttå og bor fortsatt i Sirdal, selv om Lenas lillesøster har flyttet ut for å gå på videregående. Nå, med Lena og familien på plass, er nok argumentene for Sirdal ytterligere styrket.

NÆR NATUREN

– For vår del spørs det om vi hadde flyttet opp hit uten mor og mormor i nærheten, men det er en fantastisk plass for barna å vokse opp. Vi er opptatt av at de skal få med seg gledene i naturen, i det å være ute. Her har vi alle muligheter, hele året gjennom: Ski, fjellturer, matlaging på bål, fisking, bærplukking, teltturer. Det bringer oss dessuten nærmere hverandre, som familie. Både Lena og ektemannen er utrolig godt fornøyd med valget om å flytte, selv om overgangen var stor, på flere måter.

– Slik vi kjenner det nå, skal vi ikke tilbake til bylivet på lenge. Her skal vi bo, sier hun enkelt.

VANSKELIG Å FÅ HUS

– I august, sommeren 2012 prøvebodde vi Sirdal noen uker og flyttet inn i huset til mamma mens hun var på ferie. Det var greit å kjenne litt på Sirdalsfølelsen, og den var god. Paret begynte å legge planer for flytting til Sirdal, men ble overrasket over hvor utfordrende det var å finne seg hus. – Jeg ringte kommunen for å høre hva de kunne tilby. De hadde noen kommunale leiligheter på Myraleite, fikk jeg til svar. Vi er en familie på fem, sa jeg. Nei, da ble det verre. Kunne jeg ikke snakke med eierne av de to eneboligene som lå til salgs på finn.no? Den ene var mamma, og da vi kontaktet den Sirdalmagasinet · 2 / 2014 21


ma ga sinet

andre, hadde huseier nettopp inngått avtale om salg, så da stod vi der. Lena undrer seg over at Sirdal kommune, som synes å være svært ivrig i å få folk til bygda, ikke legger forholdene bedre til rette, men det ordnet seg, som det ofte gjør.

FOLK ER INKLUDERENDE

– Vi snakket en stund om muligheten for å leie en større hytte, men det er jo ikke å anbefale. Det finnes tomter, men det kommer først fram når man begynner snakke med folk. Lena og André fant til slutt en enebolig på Tjørhom som de fikk leie. Og Lena skryter av innbyggerne i kommunen. – Folk er utrolig inkluderende. Jeg er med i to foreninger, og vi blir bedt med på turer og aktiviteter stadig vekk. Barna er på samme måte. Jeg har aldri opplevd at barn fra første til tiende klasse drar på tur sammen, uten problemer. De største tar seg av de minste som den mest naturlige ting. Det samme erfarer vi når vi er sammen med folk som har tenåringer her oppe. De trekker seg ikke unna, men leker med barna våre. Det er ikke annet enn imponerende.

LÆRER LENA

Overgangen fra by til bygd har mange sider ved seg. Der jenteforeningen i Stavanger var en arena for å diskutere jobbfrustrasjoner og liknende, er situasjonen en annen når foreningsmedlemmene er kolleger og foreldre.

Familien Lena Bøgwald og André Karoliussen valgte å flytte til Sirdal mye på grunn av alle mulighetene som ligger i naturen.

– Dette er en overgang. Noe jeg heller ikke var forberedt på. Men Sirdal er et lite samfunn, og vi må bare finne utav hvordan vi skal leve best mulig i det, som vi måtte ha gjort om vi flyttet motsatt vei. – Blir dere skikkelige sirdalsbuer på sikt?

– Vi trives godt, selv om tiden fra juli og fram til nå har vært utrolig hektisk, spesielt når André jobber sine to uker i Nordsjøen. Men vi setter stor pris både på menneskene, naturen, roen og friheten i Sirdal. Huset kan vi leie fram til 2016, så vi har tid på oss, smiler hun.

STORT UTVALG AV VINTERENS PRODUKTER FRA DEVOLD!

Pulse woman shirt Farge: Black/Pink

Str.: S-XL

Pulse woman long johns

Pulse man shirt

Farge: Black/Pink

Farge: Black/Apple

Str.: S-XL

Active woman zip neck / man shirt

Sport man zip neck / woman shirt

Action sock

Farge: Black, Indigo

Farge: Ink/Planet, Watermelon Str.: XS-XXL

Farge: Ink/Coal, Ink/Cerise

Str.: XS-XXL

Tlf.:

51 61 50 55

E-mail: post@magnetensport.no Ole Nilsens vei 28 - 4330 Ålgård

22 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Pulse man long johns Str.: S-XL

Farge: Black/Apple

Str.: S-XL

Cross Country sock Str.: 34-48

Farge: Coal/Cerise, Coal/Lake

Str.: 34-48


tenisagam

Taper 100 000 kroner dagen For turistkommunen Sirdal, har uvær og stengte veier medført en langt dårligere start på sesongen enn noen hadde tenkt seg. Til NRK Rogaland uttaler grunneier Ole Johan Tjørhom i Tjørhomfjellet at han ikke kan huske å ha opplevd liknende. – Dette er helt ekstremt og svært alvorlig for oss. Tjørhomfjellet har som første trekk i Sirdal valgt å holde åpent hver eneste dag denne sesongen, opplever milliontap. De kunne ikke ha fått en verre start. – Vi taper rundt 100 000 kroner dagen, sier Tjørhom som likevel ikke har kastet optimismen på båten. Til det har han opplevd for mye oppigjennom. – Vi gir aldri opp! Det er klart dette vil snu. Det kan enda bli en god vinter for oss, sier Ole Johan Tjørhom. Tjørhomfjellet: Har tapt mye penger så langt i sesongen på grunn av været. Foto: Thomas André Olsen

Jentecamp med Kari Jaquesson MASSASJEBAD FRA

29.900,VARMEPUMPER

13.900,-

Den siste helgen i april, 25. – 27. april, har du muligheten til å bli med på Jentecamp på Sirdal Høyfjellshotell. Det blir en helg spekket med trening, gode foredrag, sunn mat, yoga, massasje, hudpleie, stiletthælkurs, sjokoladesmaking, hundekjøring, musikalske opplevelser og mye mer. Kari Jaquesson er en av mange dyktige instruktører og foredragsholdere som blir med hele helgen gjennom. Bak arrangementet står Fitcamp, Motivera, Urbankandi, Fri Balanse og Sirdal Høyfjelshotell.

FRA

+ montering

VI LEVERER OG MONTERER: • Luft/vann • Vann/vann • Avfuktere/luftrenser • Alt innen rør og elektro • Sentralstøvsugere • Kjølerom

Self timer i Ålsheia NORGES STØRSTE DAIKIN FORHANDLER Jærveien 67 - Nærbø - Mosterøy - 09543

reha.no

Våre kunder skal ha det godt

Stadig flere alpinanlegg installerer tidtakeranlegg i trekket, slik at de som vil kan måle hvor fort de renner ned bakken. Som første skianlegg i Sirdal, fikk Ålsheia skisenter på plass sitt såkalte «self timer»-anlegg i slutten av januar. – Vi gleder oss over å ha fått dette på plass slik at alle våre kunder kan teste seg selv og utfordre venner og familie. Her blir det mye moro! Fastslår Ålsheia Skisenter på sine nettsider. Sirdalmagasinet · 2 / 2014 23


ma ga sinet

Flaskepant til løypekjøring Når du panter flasker på GP, kan du velge å la panten gå til Sirdalsferies løypekjøringskasse. Jeg visste det ikke, og er sikkert ikke den eneste. Flaskeautomaten på GP er ikke installert med egen løypekjøringsknapp, men når du leverer pantelappen i kassen, gir du beskjed til den som står i kassen om at panten skal gå til løypekjøring. Så enkelt.

MANGE HAR ALLEREDE BIDRATT:

– Vi har holdt på med dette i alle fall så lenge jeg har jobbet her, og det er nå tre år, sier Mona Ousdal i kassen på GP og viser fram løypekjøringsskrinet fullt med pantelapper. – En lettvint måte å bidra på, sier hun.

Hytteeier i brev til kommunen «Jeg eier en hytte på Fidjeland og har feriert der siden tidlig på 80-tallet. Jeg har sett meg lei på den avtagende takten i oppkjøringen av løypenettet og leser med stor frustrasjon og irritasjon at kommunen mangler midler for å kunne gi skigåerne den nødvendige løypekjøringen som trengs.»

«Tidligere ble løypen Fidjeland – Steinbu kjørt opp hver helg gjennom hele sesongen, og ekstra kjøring ble utført ved snøfall, vinterferie, påskeferie osv. Dette er en trasé som er svært populær for barnefamilier, da bakkene oppover innbyr til lek og moro, men også god opplæring i skiferdighetens kunst.

Dette skriver en hytteeier i et brev til Sirdal kommune. Vedkommende er spesielt opptatt av løypa Fidjeland – Steinbu.

’Kronerullingen’ for løypenett i Sirdal som ble utført i fjor, trodde vi skulle være til fordel for alle løypene i Sirdal, og jeg kommer til å

anbefale alle jeg kjenner til å la være å støtte et tilsvarende opplegg da det er stor usikkerhet knyttet til hvor disse midlene faktisk blir benyttet. (…) Jeg minner også om at Sirdal kommune har svært høye kommunale avgifter hvor belastningen for hele kommunen ligger hos hytteeierne, og jeg mener at denne avgiften mer enn nok gir bidrag til nødvendig løypekjøring.»

Påser at løypepengene går dit de skal To av hytteeierne i løypeutvalget som ble etablert i desember i fjor, skal kontrollere at hver krone som kommer inn til løypenettet i Sirdal, brukes til formålet. – Vi har skjønt at flere hytteeiere er usikre på om midler «innsamlet» til løypenettet i Sirdal, faktisk blir benyttet til å kjøre og videreutvikle løypene. Det kan jeg fastslå at de gjør, sier daglig leder i Sirdalsferie, Linn Skåre.

Enkle løyperegler gir en bedre skitur for alle.

– Men for å tydeliggjøre dette, har vi formalisert ordningen ved at to av medlemmene i utvalget har fått et særskilt ansvar for å kontrollere dette, fortsetter hun.

De uskrevne reglene i skiløypa

Skåre forstår at mange er usikre og at spekulasjonene går, spesielt så lenge man står midt oppi en omlegging, grunnet kommunens endrede finansieringsmodell.

Hva er reglene i langrennssporet? Når skal man gå ut av sporet, når kan man fortsette? Hvordan skal man i det hele tatt forholde seg? Vi har svarene!

Det frivillige løypeutvalget som ble nedsatt i slutten av november i fjor, er et konkret resultat av Sirdalsferies møte med hytteforeningene i Stavanger.

Sirdalmagasinet har fått fire hovedregler fra erfarne skigåere. Regler som gjør det lettere og tryggere for alle å bevege seg i skisporet. Det kan være lurt å både lære seg dem – og videreformidle dem til andre. 1. Som hovedregel skal du alltid holde deg i høyre spor. 2. Dersom du går alene og møter et følge på flere, skal du gå ut av sporet. Mao, den minste gruppen går til sides for den større. 3. Stopp aldri midt i løypa for å drikke eller slå av en prat. Skal du gjøre det, gå ut av sporet og stå ved siden av løypa. 4. I en bakke er det de som renner ned bakken som skal vike for de som er i driv oppover bakken. 24 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Det frivillig løypeutvalget i Sirdal kontrollerer at innsamlede løypepenger går til formålet.


tenisagam

Slik smører du ski Sirdalmagasinet presenterer smøretips fra fagfolk på Magneten Sport, Stasjonen, Ålgård. – Enklere enn du tror, er deres kommentar før vi går i gang.

Bruk smørejernet til å smelte på tynne lag voks i glidesonen.

Når voksen har kjølnet, bruk randskillingen til å skrape bort voks i midtsporet.

Til slutt bruker du først messingbørste for å rense og deretter kombibørsten til å «polere» vokslaget du har lagt på. I prinsippet er du nå klar for skisporet, men dersom du ønsker å legge på flere lag voks, begynner du på trinn én igjen.

Dersom du ikke ønsker å legge så mye arbeid i prepareringen, eller er i farten, kan du benytte deg av hurtigglider (bildet). Bjørn Ørstavik i Magneten Sport på Stasjonen på Ålgård, viser her en boks der en først stryker innholdet på, lar det tørke, for deretter å polere.

Bruk så siklingen til å skrape bort overskuddsvoks.

– Optimalt å ha på lur i sekken, sier den erfarne fagmannen. Sirdalmagasinet · 2 / 2014 25


Portrettet

Linn fra Florø fronter Sirdal

Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

– Jeg er litt sjenert, så bildetaking og lokal-TV-reportasjer er ikke akkurat favorittøvelser, men som leder i Sirdalsferie, er mediaeksponering en del av jobben.

Linn Skåre fra Florø har jobbet i Sirdal de siste seks årene. Nå er hun ny daglig leder i Sirdalsferie.

L

inn Skåre smiler bredt. Og en tanke selvkritisk. Jeg er bombesikker på at hun klarte seg bra i gårsdagens TV-reportasje med NRK Rogaland som laget TV-innslag om den ekstreme vinden og de konsekvensene den har hatt for trafikken til skidestinasjonen i starten av denne sesongen. – Jeg gikk på ski mens reporteren satt i tråkkemaskinen, og tror du ikke han var fremme med mikrofonen akkurat idet jeg hadde nådd toppen av en bakketopp i Solheimsdalen. Jeg klarte såvidt å snakke, – og var utrolig andpusten. Nei, kondisen er ikke som den var. Det må jeg gjøre noe med.

TURVANT

Hun er fra Florø, men har familie i Stryn, der hun vokste opp med turer i fjellet hele året gjennom, – på besøk hos besteforeldrene. – Der er ikke annet å finne på i Stryn, men så er jo også naturen fantastisk vakker. 26 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Linn fikk tidlig langrennsskiene på, men da hun vokste ut av barneskiene, måtte hun ta til takke med farmorens gamle treski, noe som ikke var like motiverende.

– Kjæresten min drev skiskole her oppe, og den første sesongen jeg var med, befant jeg meg før jeg visste ordet av det som ansvarlig for drift av varmestuen i Fidjeland.

– De gikk jo så treigt.

Kjæresten drev varmestuen som en del av sitt skiskolefirma, og Linn fikk hendene fulle.

Mye tyder på at den nye daglige lederen i Sirdalsferie er alt annet enn treig. Hun snakker fort, beveger seg fort og bestemmer seg fort. – Kanskje det…?!? Hun ler. – Jeg er kreps, så jeg er litt schizofren. Samtidig som jeg er utrolig sosial, liker jeg godt å være alene. Jeg er nok tilpasningsdyktig og fleksibel og ikke redd for å prøve ut nye ting. Snur meg fort rundt, om det er påkrevd.

HOTELLHØGSKOLEN

Linn Skåre kom til Stavanger i forbindelse med studier. Begynte på lærer­høg­skolen, men gikk over til Hotellhøgskolen der hun var student i perioden 1999-2003. Kjærligheten brakte henne til Sirdal.

– Etter endt sesong dro vi ned til Stavanger igjen der jeg hadde diverse jobber gjennom sommeren og høsten før vi gjorde oss klar til vintersesong nummer to i Sirdal. Og da var Linns ansvarsområde blitt betydelig utvidet. I vintersesongen 2008/09 drev hun både varmestuen på Fidjeland, Tjørhom og i Ålsheia. – Det var en fantastisk vinter. Nydelig vær og masse folk. Jeg husker spesielt romjulen. Da hadde jeg svært få til å hjelpe meg. Vi hadde ikke ventet det storinnrykket det ble og skulle først få forsterkninger når sesongen hadde kommet litt bedre i gang. Fy som jeg jobbet…


• • • • • • •

Navn: Linn Skåre Alder: 38 år Barn: Pernille, 3 år Sivil status: Helgesamboer Bosted: Sirdal Oppvekst: Florø Aktuelt: Ny leder i Sirdalsferie Far, som er skiinstruktør og driver skiskolen i Tjørhomfjellet, tok tidlig Pernille ut i løypa. Her er hun halvannet år.

Datteren Pernille (3) er allerede blitt en habil alpinist.

BRATT LÆRINGSKURVE

En stor utfordring er at bruken av Sirdal er så tett knyttet til helgene.

Linn fortsatte som leder for varmestuen i Tjørhomfjellet og ble etter hvert også ansatt som markedskoordinator i Sirdalsferie. De to siste årene har hun vært arrangementsansvarlig for Sirdalsdagene, noe hun har likt godt. – Det har vært en bratt læringskurve og jeg måtte ofte ta beslutninger som jeg ikke helt var sikker på var de rette. Det er en del av det å bygge erfaringer, sier hun.

– Det er jo helt tomt her i ukedagene. Jeg kan ikke forstå at ikke flere benytter seg av muligheten til å komme opp hit når de har større armslag. I går, da jeg var ute med NRK, traff vi et par i langrennsløypa som var utrolig godt fornøyd med at de hadde trosset dystre spådommer om vind og ruskevær og kommet seg oppover. Selv om Hunnedalen stenges, tar det bare en halvtime ekstra å kjøre rundt.

MÅ SKAFFE INNTEKTER

I OMLEGGING

– Vi mottar null, – hun former nullen med fingrene som for å understreke alvoret i budskapet.

– Jeg har rett og slett hatt for liten tid. Vi har først og fremst jobbet her oppe. Men jeg har væt på Kjerag flere ganger. Det er fantastisk! Og så har vi jo stått mye på ski her oppe, men det var før vi fikk barn.

Sirdalsferie har i flere år mottatt støtte fra kommunen. Nå er det slutt.

– Hvordan skal dere skaffe inntekter?

Jeg tok av ti kilo den vinteren… Heldigvis fikk hun hjelp fra gode folk i nærmiljøet. – Uten dem hadde det aldri gått.

STARTET I SKISKOLEHYTTA

Første sesong i Sirdal, bodde Linn og kjæresten i skiskolehytta i Hulderheimen i Tjørhomfjellet. – Tre rom med køysenger og stadig folk innom. Hun smiler ved tanken. Året etter fikk de leie en hytte i Ukvildalen, og her bodde de til datteren Pernille kom: – Jeg husker jeg stod ved lavvoen i Tjørhomfjellet sammen med en bedriftsgjeng fra Stavanger. Vi hadde et opplegg for dem, og det var grilling på gang. Mot slutten av seansen kjente jeg at noe var i gjære: Riene. Dagen etter var Pernille født. Nå bor hun og Linn i en leilighet på Myraleite.

– Vi må gå til næringslivet og jobbe mer med sponsoravtaler når det gjelder Sirdalsdagene og løypekjøring. Dessuten snakker vi om å etablere et vinterarrangement i regi av Sirdalsferie, på samme måte som Sirdalsdagene. Ikke i samme målestokk, nødvendigvis, men like fullt en happening for både hyttefolk og fastboende. Når Sirdalsmagasinet treffer henne på kontoret på Kvæven, har hun så vidt jobbet som daglig leder i Sirdalsferie i én måned. – Foreløpig har mye av arbeidet så langt konsentrert seg om å finne en bærekraftig løsning på løypekjøringsarbeidet. Så lenge Sirdal kommune også har redusert her, må vi finne nye modeller. Etableringen av et eget løypekjøringsutvalg er et av resultatene, og styreleder i Sirdalsferie, Siri Fidjeland, har så langt gjort en kjempejobb på dette feltet. – Hva mener du er Sirdalsferies viktigste funksjon? – Det er flere viktige funksjoner, men den viktigste er å jobbe for medlemmene våre. Og måten vi gjør det på er å fremme Sirdal som destinasjon, samtidig som vi fremhever det medlemmene våre tilbyr, blant annet gjennom informasjon på nettsiden vår.

Hun skulle gjerne hatt mer tid til å bruke naturen i Sirdal. Det går ikke på lysten.

Nå er det datteren Pernille (3) som først og fremst har ski på beina. Hun står allerede i barnebakkene i Tjørhomfjellet og Ålsheia og svinger seg lekent rundt portene. – Hun startet allerede som 1-åring, smiler hun en anelse stolt. Hva den nye lederen av Sirdalsferie gjør på samme tid neste år, kan hun ikke si for sikkert. – Jeg er elendig til å planlegge. Vi er heldige om det blir sommerferie på oss, – jeg klarer knapt å bestille billetter. – Men i jobben, der er det annerledes? – Det er jobb! sier hun bestemt og understreker at i tillegg til løypekjøringsarbeidet er det høstens Sirdalsdager som kommer til å bli de viktigste prosjektene dette året. Målet er at de skal få på plass et vinterarrangement i 2015. – Sirdalsferie er i en omleggingsfase. Vi må skaffe flere midler for å kunne drive et profesjonelt arbeid, sier hun. – Dette vil også være avgjørende for hvordan min vei går videre. Sirdalmagasinet · 2 / 2014 27


Midtsidehytta Tømmertunet Andestjødn. 3 solgt, kun ei hytte igjen.


www.sinneshytta.no


ma ga sinet

Den første lensmannen   Tekst: Magnar Undheim

Flere av leserne våre har etterspurt historiske artikler fra Sirdal. Vi har vært i kontakt med Magnar Undheim fra Historielaget i Sirdal, og her forteller han et stykke dramatisk lensmannshistorie. I 1770 vart Bakke og Sirdal skilt ut som eige lensmannsdistrikt. Den første lensmannen som vart tilsett, var sirdølen Bjørn Mauritsen Omlid. Kva kvalifikasjonar hadde denne 27 år gamle karen for ei så viktig oppgåve? Det var høgt respekterte og flinke personar som fekk dette krevjande og ærefulle vervet. Og då var det viktig ”av godtfolk vera født”.

AV GODTFOLK FØDT

Bjørn Mauritsen var født i Guddal i 1743 av velståande foreldre. Han gifta seg med gardjenta Åsa Jørgensdotter Omlid i 1767. Ho stod ikkje noko tilbake når det gjeld rikdom og velstand. Bjørn var oppvaksen i ein heim med bøker, fleire enn det som var vanleg på den tida. Han kunne nok både lesa og skriva, og det var med og kvalifiserte han for ansvarsfullt arbeid. Så kan ein lura på kvifor alt gjekk så galt. I ettertid har rykta florert og historier har vorte fortalde i generasjonar. Noko er sant, noko er unøyaktig eller samanblanda, og noko er utan rot i verkelegheita. Det er lett å lasta ein tjuv for mange ugjerningar. Det er lett å leggja fleire mord på ein mordar. Men det er dokumentasjon nok til å slå fast at Bjørn Omlid aldri var skikka til å vera lensmann.

MYKJE GJEKK GALT

Asbjørn Isakson Liland (1853 – 1931) fortel om Bjørn Omlid: «I Sirdal gjeng det sagn om ein lensmann som heitte Bjørn Omlid som var ein mordar og skulle ha drepe to menneske. Den eine var kjærasten hans, dei kalla henne Gros-Berit. Ho var med barn og han drap henne på ein særs råvoren og grufull måte. Han fekk henne med seg ut på Sirdalsvatnet og ville drukna henne. Ho ba så sårt for livet og lova at om ho måtte sleppa døy, skulle ho reisa avstad så langt at dei ikkje skulle råkast meir. Men det ville han ikkje høyra på. Han hadde ein hjelpesmann til dette uverket. Det andre offeret hans veit dei ikkje visst kven var. Av sogemenn i Gyland har eg høyrt at det skulle vera ein lensmann frå Sirdal som drap

30 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

kramkaren i Varpe-bakken i Bakka. Kan hende dette var det andre uverket av Bjørn Omlid. Han vart ettersøkt av øvrigheita for ugjerningane sine og laut halda seg løynt. Det er fortald at han hadde ei søster som var gift på Guddal som hjelpte til å løyna han. Ein gong var forfylgjarane der og leita etter han. Då hadde ho gøymt han i ein bås i fjoset og hadde dekt over han med noko ris. Frå Guddal kom han ned til Tonstad, der han hadde ein bror. Denne ville gje han hesten sin så han kunne røyma på austlandet, men då var han så trøytt av utlegda og gav seg over til øvrigheita. For ugjerningane sine vart han dømd til å missa hovudet. Då han skulle rettast, var det skikken at den dømde skulle få eit ynskje oppfylt før han døydde. Han ba om lov til å dansa ein halling før han la hovudet på blokka. Dette fekk han. Avrettinga gjekk føre seg på Tonstad og skal vera den siste i Sirdal.»

SVENSK KRAMKAR DREPEN

Det er sannsynleg at det er fleire historier som vert blanda saman i segna til Asbjørn Isakson Liland. Men det er lite tvil om at lensmann Bjørn Omlid var ein bestialsk mordar. Han vart dømt for misgjerninga og rettssaka med vitneforklaringar kastar lys over kva som skjedde. Bjørn Omlid var på reise til Arendals-traktene. På heimveg møtte han ein svensk kramkar i Landvik. Han heitte Jonas Burlander og var ein 20-åring frå Borås. Bjørn forsto at denne handlaren hadde mykje pengar og verdisaker. Dei var innom gjestgjevargarden i Landvik og drakk to glas øl før dei drog austover i lag. For Bjørn var dette feil retning om han skulle heim. Dette var 2. desember 1773. Morgonen etter kom den gulkvite hesten til kramkaren inn på gjestgjevartunet utan sal og kløv. Hunden hans kom i lag med hesten, og han sprang rundt på tunet og gøydde. Folk tenkte vel sitt om drukkenskap og fyll og gav ikkje meir akt på det. Dei sette hesten på stallen og let hunden balera. Han kunne

Magnar Undheim, Historielaget i Sirdal, har gitt oss historien om den første lensmann i Sirdal.

ikkje slå seg til ro, og noko ville han fortelja. Folk vart smitta av ei uro og meldte frå til lensmannen. Nokre dagar seinare kom han for å sjå om det kunne vera noko for han å gjera. Hunden viste tydeleg at han ville ha dei med austover i den retning herren hans hadde teke då dei tok ut frå Landvik, og lensmannen var klok nok til verta med. Ikkje langt frå garden Rosholt i Fjære stansa ferda ved eit ille medfare lik. Skallen var slegen inn og pengane og verdisakene var borte. Jonas Burlander var brutalt myrda. Mistanken retta seg mot ein sirdøl som ingen visste kva heitte. Han var ingen stad å finna og ingen visste kva retning han hadde teke – ennå. For spora peika ganske fort vestover. Han brukte av verdisakene for å gjera opp for gammal gjeld og nye utgifter der han for fram. Nokre varer selde han, deriblant to klokker som var så spesielle at det ikkje var nokon tvil om at dei stamma frå den svenske kramkaren.

OVERGAV SEG

Bjørn Omlid kom heim nokre få dagar før jul, men ryktet om at han var ein drapsmann hadde kome fram før mannen. Han møtte sjølv rykta, og nå vart det vanskeleg å vera Bjørn. Han gøymde seg ei tid i ei løe i Ytreliskaret under Omlid. Sjølve julaftan kom han til Eigeland og bad folk om å skjula han der. Han fortalde: ”Eg kom ud i nogen Klammerie øster paa Bye Vejen, nu er der kommen Folk for at hendte mig, eg har derfor lagt udi een


tenisagam

i Bakke og Sirdal Løe den heele Dag paa Heien, eg kan ike ligge ude og fryse ihiel”. Det enda med at Bjørn likevel gjekk heim utpå kvelden. Mens han gjekk heimover, møtte han svigerfaren. Han kunne fortelja at lensmannen i Nes hadde vore heime hos dei, men hadde nå gått nedover til Lunde. Neste dag, første juledag, gjekk Bjørn Omlid ned til Lunde og overgav seg til lensmannen. Var det anger som dreiv han? Var det samtalen med familien gjennom julenatta som hadde overtydd han om at dette var den einaste utvegen? Det einaste og beste han kunne gjera for familien.

STOR GJELD

Alt den 6. januar 1774 var lensmann Nils Pedersen Austad frå Nes i lag med Jacob Larsson Nuland oppe for å registrera buet til Bjørn Omlid. Verdilista var langt frå imponerande. 2 riksdalar i sylv, 4 tallerkenar, 1 smieste, 2 kister, 6 kyr, 1 hest, 9 sauer, 5 geiter og 3 bukkar. Nokre riksdalar hadde han uteståande både i Telemark, Bjelland og hos svigerfaren. Av jord åtte han ingen ting. Derimot var lista over skuld lang som eit vondt år. Det er mest ufatteleg at han kunne ha så stor tiltru at så mange lånte han pengar. Han hadde lånt hos grannar på Omlid, på Lunde, Øyestøl, Liland, Hompland, Seland, Tonstad, Finsnes, Sporkland, Stangborli, lensmannen i Lund og fleire andre utanom kommunen. Gjelda var på 568 riksdalar. Den økonomiske situasjonen var slik at det kunne vera motivet for handlemåten – ei desperat handling.

DØDSDOM

I pakt med normal ordning vart Bjørn Omlid transportert til Kristiansand og sett i arrest. Saka skulle opp i det tinglaget der ugjerninga var gjort. Kona skaffa den beste rettshjelpa som var å få, men ingen kunne hindra retten i å koma med ein knusande dom. Dette var eit rovmord utført på ein bestialsk måte, og dødsdom var den rettferdige konklusjonen. Den 29. mars same året vart dommen fullbyrda. Tradisjonen i Sirdal vil ha det til at dette skjedde på Tonstad. Meir sannsynleg er det at avrettinga vart gjort i nærleiken av ugjerningsstaden/ der han sat arrestert. Eller vart han ført heim for at sirdølane skulle få oppleva avrettinga ”til avsky og til skræk”? Det var stor tru på offentleg avstraffing som oppdragingsmetode anten det var gapestokk eller dødsstraff som skulle fullbyrdast.

”Bjørn hadde ei dotter som vart gift til Liland, og ho skulle vera eit framifrå menneske. Ho hadde 12 born, og til heile huslyden sin spann og vov og sydde ho dei kleda dei trong. Ja, ho barka ler og sydde dei sko. Eit par sko ho skal ha arbeidd, vart ståande under ein hedlar i heia, og der stod dei til for få år sidan. Då vart dei sende til Folkemuseet på Bygdøy. Om Berit Liland er fortald at ho ein fin sommardag gjekk inn over heia og skulle til folket sitt som var på stølen. Ho var lett sommarkledd og hadde eit kvitt plagg på hovudet. Men som ho gjekk der, kom ho til å tenkja på at det sømde seg lite for dotter til ein mordar å gå med kvitt hovudplagg, og derfor tok ho plagget av seg og skitna det i ein sølepytt.” Som ein ser vart det oppfatta som mindreverdig å vera dotter til ein mordar – i alle fall av historieforteljarane i ettertid. Det var ei skam ein måtte leva med. Samtidig peikar giftarmålet i ei anna lei. Berit gjorde eit godt gifte til tross for den vonde og tunge børa faren hadde lagt på henne. (Kjelder: Per Seland: Sirdal. Gard og ætt bd. 1 og 3, Grannen bd. 1, nr. 3 s. 27 1930, Grannen bd. 2, nr. 1 s. 3 1938 og s. 30 1942)

DALE GARN Vi har nå fått inn Dale Garn i Gjestal butikken! Velkommen innom til en hyggelig garnprat.

Så kan ein lura på om livet hadde vorte annleis for Bjørn om han ikkje hadde vorte lensmann. Kanskje var han ikkje gammal nok til å tåla eit så ansvarsfullt arbeid? Pengebruken avspegla kanskje hans syn på rolla som lensmann, og det samsvara ikkje med det han hadde til rådvelde.

BERIT, DOTTER TIL EIN MORDAR

Asbjørn Isakson Liland fortel at dotter til Bjørn Omlid, Berit, vart gift til Liland. Det er rett, ho gifta seg med Karl Asbjørnsen Liland. Han hadde lova at han skulle gifta seg med henne dersom han kom levande frå krigen. Dette var i 1780-åra og det var stor fare for krig i Holstein. Karl skulle gjera militærteneste i Holstein. Det vart ingen krig, og Karl kom livs levande heim og heldt det han hadde lova.

Vi har åpent hver dag, og du finner oss på toppen av Oltedal Gjestal AS • Oltedalsvn. 2/4 • 4333 Oltedal • tlf. 51612210

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 31


Fit for Fit Camp

32 Sirdalmagasinet 路 2 / 2014


tenisagam

I januar var rundt 30 kvinner og menn i alderen 25-60 år samlet til historiens første vinterlige Fit Camp i Sirdal. På programmet stod blant annet skøyteteknikktrening med tidligere verdensmester i skiskyting, Linda Grubben.

Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

G

råtonen på himmelen får plutselig konkurranse av lysere elementer, og vi kan så vidt skimte solgløtt idet vi ankommer Sageneset feriesenter rundt lunsjtider den andre lørdagen i januar. Deltakerne har allerede hatt en lengre skiøkt ved grendahuset på Tjørhom, og det er tid for lunsj. Fra hyttene på plassen kommer de spaserende, enkeltvis eller to og to.

GOD ATMOSFÆRE

Florian Hofman, til vanlig kokk ved elevheimen til Sirdal vidaregåande skule i Tonstad, har tilberedt en fargerik lunsjbuffet som strutter av sunnhet, uten å være krampaktig: Salater, grønnsaker, pasta og brød går ned på høykant og toppes med en deilig kopp kaffe. Atmosfæren i rommet er god, hyggelig og avslappet. Det er tydelig at deltakerne allerede har funnet tonen. – Jeg har vært med på et par Fit Camper her tidligere, og det har i tillegg til gode treningsøkter og nyttige råd og tips for videre trening, alltid vært like hyggelig, sier svenske Camilla Ahlberg (26) som jobber som osteopat i Stavanger. Hun er her sammen med kjæresten, Olof Magnussen. De er begge klar for å perfeksjonere skiteknikken. – Vi har stått mest alpint og trenger veiledning når det gjelder langrenn, smiler de to innimellom munnfuller av mais og salat.

FOR ALLE SOM HAR LYST

De to har gått litt på tur, men aldri trent langrenn, noe som gjelder for flere på campen. Andre har trent aktivt i ung alder og trenger å «tune» inn teknikken igjen. Gruppen er på ingen måte homogen, verken hva ferdighetsnivå, alder eller bakgrunn gjelder.

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 33


3

5

1

1. Linda Grubben i ivrig teknisk driv, foran sine elever. 2. Siri Tornerud Andersen skal gå Birken for første gang og trenger å finpusse teknikken. 3. Florian Hofman, til vanlig kokk ved elevheimen til Sirdal vidaregåande skule i Tonstad, nå Fitcampkokk. 4. Klare til dagens økt i løypene på Kvæven. 5. Fitcamp-general Cato Tjåland er svært fornøyd med både deltakere og instruktører. 6. Kjæresteparet Camilla Ahlberg og Olof Magnussen er begge klar for å perfeksjonere skiteknikken. 7. Ørjan Ravndal og Linda Grubben underviser i skøyteteknikk i løypene på Kvæven. 2

– Det viktigste er motivasjonen og interessen. Vi er opptatt av at deltakerne skal få input og utvikle seg ut fra eget ståsted, ikke ut fra et felles, påkrevd ferdighetsnivå, sier Ørjan Ravndal i SkiOpplevelser som sammen med Linda Grubben er med som skiinstruktør under helgens camp. Han holder skikurs for store og små i Sirdal hele vinteren gjennom og synes det er spennende å være med på Fit Camp-opplegget. – Dette er en hel pakke med både skiteknikktrening, styrketrening, intervalltrening, yoga og massasje, påpeker han idet telefonen ringer. Skiøkten etter lunsj må legges til Kvæven for å få bedre forhold for skøyterne. Det må planlegges litt. – Fit Camp er for alle som liker å være i fysisk aktivitet, enten de trener to dager i uken eller hver eneste dag, sier Fit Camp-general, Cato Tjåland. Han forteller at flere ringer ham for å høre hvor «fit» de må være for å kunne delta. – I forhold til vinterens Fit Camp har jeg sagt at så lenge folk har lyst og har hatt ski på beina noen ganger, så er de «fit» nok. Det viktigste er gleden og motivasjonen, ikke ferdighetsnivået. 34 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

4

TIDLIGERE VERDENSMESTER

Linda Grubben sitter ved bordenden. Etter at hun la opp som aktiv skiskytter i 2007 har hun bodd på Sinnes sammen med mannen, Roger Grubben, og deres to jenter på 4 og 6 år. – Jeg har undervist litt ved skigymnaset i Tonstad, men har ikke noen faste engasjementer som trener eller instruktør, men nølte ikke med å si ja til Fit Camp da Ørjan Ravndal ringe og lurte på om hun ville være med. – Dette hadde jeg lyst til! Da Grubben var aktiv, hadde hun flere treningsøkter hver dag. Nå blir det med et par-tre ganger i uken. – Men i hodet mitt er jeg fortsatt i samme form som da jeg var i verdenseliten. Hun smiler bredt og rister på hodet over seg selv. – Når jeg får ski på beina, tror hodet mitt at jeg går i samme tempo som da jeg var på toppunktet i karrieren. Faktum er at jeg nå nesten ikke har sjangs til å holde et slikt tempo i 500 meter en gang. Hun ler.

Men Linda Grubben har ikke glemt gamle takter. Om hun ikke går så raskt som hun gjorde, er teknikken intakt. Det vises når hun instruerer deltakerne i skøyteteknikk i løypene på Kvæven.

TRENER TIL BIRKEN

Venninnene Siri Tornerud Andersen og Marita Aksnes sitter ved samme bord som Linda og følger levende med i samtalen. Siri er fra Stavanger, men bor på Voss og driver i tillegg til toppturer og telemark, med multisport. – Jeg kom over Fit Campen på Facebook og syntes det virket interessant. Jeg har dessuten satt meg et mål for vinteren og trenger litt faglig input i så henseende. Hun smiler bredt. – Hvilket mål? – Birken. Smilet blir om mulig enda bredere. – Jeg pleier å si at konkurranseinstinktet er større enn fornuften. De tre damene ler trillende. Venninnen har allerede gått Birken flere ganger, og forklarer det med at hun liker å gå på ski og har fått gjort mye, både da hun bodde


6

7

på Østlandet, i Finnmark og da hun studerte i Trondheim.

programmet, smiler han mens han tørker av bordene i spiserommet.

– Som med alt annet man ønsker å beherske godt.

– Da Siri spurte om jeg ville være med, tenkte jeg det ville være veldig bra å få litt input på teknikken. Så nå gleder jeg meg til økten med Linda. Jeg har til og med kjøpt meg skøyteski for anledningen.

Alt er velkomponert og nøye planlagt. Tjåland har gode samarbeidspartnere i alle ledd, og akkurat nå er det lørdagens skiøkt nummer to som står på programmet, med Ørjan Ravndal og Linda Grubben som instruktører.

FLERE CAMPER FRAMOVER

– Og ny skidress, kommer det fra venninnen.

TEKNIKK PÅ KVÆVEN

– Jeg er klar!

VELKOMPONERT

FitCamp ble lansert av Motivera og Cato Tjåland, høsten 2012. Siden den gang har flere hundre treningsglade mennesker fra hele Sør-Norge vært med på camp i Sirdal. – Målet vårt er å gi deltakerne en fantastisk weekend spekket med trening, massasje, sunn mat og gode foredrag. Rett og slett en «ta vare på seg selv – helg»! beskriver Tjåland, som denne helgen konsentrerer seg mest om vertskapsrollen. – Jeg gir InBody-analyse for de som ønsker det, men ellers er det viktig for meg å sørge for at alt det praktiske er godt tilrettelagt og at folk blir godt ivaretatt også utenom

Forventningene svirrer i luften idet deltakerne ankommer parkeringsplassen ved infosenteret på Kvæven og går litt innover løypa for å finne et egnet strekk. De som har valgt klassisk forsvinner innover løypene, – igjen står rundt halvparten av deltakerne og Linda Grubben viser teknikkene: Enkeldans, dobbeldans, padling… Det snør relativt tett, uten at det skaper nevneverdige problemer. – Nå er det deres tur, men først uten ski og staver! Instruerer Linda Grubben. Og så er de i gang.

– Vi kommer til å jobbe videre med Fit Camp-konseptet. I år inviterer vi til ytterligere fire camper, Urban Fit Camp i månedskiftet januar/februar, Camp med rulleskikurs i juni, og to Fit Camper med Yngve Andersen i henholdsvis august og september. Alle unntatt «Urban Fit Camp» arrangeres her i Sirdal, opplyser Cato Tjåland som gleder seg over å merke at deltakernes aldersspenn strekker seg. – I starten var det typisk folk i 30-40-års­ alderen som dominerte. Denne dominansen er blitt mindre, og vi opplever at både flere eldre og yngre melder seg på, sier en fornøyd Cato Tjåland.

Sirdalmagasinet fikk ikke sett progresjonen, men regner med at den gjorde seg gjeldene for samtlige. – Og så er det viktig å øve, påpeker Ravndal.

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 35


Audi weekend-pakke fra uke 10 til uke 16**

Send kodeord quattro til 2262 eller ring oss på tlf. 24 03 41 00.

Forus

Weekend-pakke:

Lån en Audi quattro® demobil* fra fredag til mandag og få 2 stk. dagskort i Ålsheia skisenter. * Gjelder så lenge vi har demobiler tilgjengelig. ** Kampanjeperioden er uke 10 til 16.

Vassbotnen 6, 4313 Sandnes Tlf: 24 03 41 00 www.mollerbil.no/forus-audi

VELKOMMEN TIL TJØRHOMFJELLET!

VELKOMMEN TIL NY SEPå Tjørhomfjellet er alt tilrettelagt for deg, uansett om du er nybegynner eller av den drevne sorten.

Gratis tautrekk. Perfekt for små alpinister

Tallerkenheis. Passer både liten og stor

Stolheis som tar deg til 924 moh, her finner du flotte løyper i forskjellige kategorier

Offpist område og Snowpark for de lekne

Kafè like ved stolheisen

www.tjorhomfjellet.no 36 Sirdalmagasinet · 2 / 2014


tenisagam

Fram med kortstokken! Enhver hytte med respekt for seg selv bør og skal ha minst en komplett kortstokk i god forfatning! Her er to kortspillfavoritter. AMERIKANER

En virkelig klassiker av et kortspill. Lett å lære, vanskelig å mestre, og for de med konkurranseinstinktet i behold, særdeles engasjerende. Antall spillere: Helst 4, men alt mellom 3-6 er OK. Mål: Kapre stikk i hver runde. Hvert stikk gir ett poeng, og den som først får 52 poeng, har vunnet. Regler: • Alle kortene deles ut og sorteres etter sort. • Første spiller etter deler starter budgiving, og den med høyeste bud starter spillet. • Spillet starter ved at budvinneren legger ut et kort. Denne fargen/sorten blir da trumf. Han ber om et spesifikt kort av samme sort, og den som har dette kortet, kommer på lag med budvinneren. • Det spilles så om alle stikk etter «vanlige» regler. • Budvinner og partner får f.eks. åtte plusspoeng dersom de har bydd åtte og klarer

minst åtte stikk. Får de færre enn åtte stikk, blir det tilsvarende åtte minuspoeng. Om man får flere stikk enn det som er bydd, får man fortsatt kun åtte poeng. De øvrige spillerne får poeng etter hvor mange stikk de får.

PLUMP

Plump er en følelsesmessig berg og dalbane av et spill der det å lykkes er nesten like deilig som å få noen andre til å «plumpe». Antall spillere: 2 til 5 Mål: Å unngå å «plumpe», og dermed samle flest poeng gjennom spillets 20 runder. Regler: • På notatarket setter man opp navnet på spillerne øverst, og tallene fra 10 til 1 og opp igjen til 10 nedover på blokken. • I første runde får alle utdelt 10 kort. I de neste rundene 9, 8, 7 osv., helt til man er tilbake på 10 kort. • Man bestemmer seg for hva man vil by, før alle på likt viser dette med antall

• •

• •

fingre. Blir summen av alle bud det samme som kort delt ut, må den som har delt ut kortene, endre sitt bud. På denne måten sikrer man at minst en spiller alltid «plumper». Den med høyest bud starter runden, og målet er å få det antall stikk man har bydd. Klarer man det, får man sette et «1-tall» foran budet. Klarer man flere eller færre stikk en det man har bydd, så plumper man og får null poeng. Det er ikke lov å by null to runder på rad. Den med flest poeng etter siste runde har vunnet spillet.

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss! Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90 Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 37


Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 45 46 01 99 www.grasrota.net

Leverer norsk kvalitet og trygghet!   

Nyhet! Flere nye modeller i Fjell-, Skog- og Sjø serien Vi tilpasser modeller uten tillegg Byggesøknader og tegninger er inklusiv i vår pris!

Snart 20 år i Norge! Akkurat nå har Quality Spas lagersalg på massasjebad 2013-modeller. Vi tømmer lageret, alt skal ut! Hydroterapi, sittekomfort og isolasjon i verdenstoppen, innpakket i én robust og uslåelig design. Her er noen av kildene til at et hundretalls Rogalendinger alt har sikret seg et massasjebad fra Quality Spas. Vi leverer alle renseteknologier. Vi veileder, du velger!

Modell Gålå, byggesett Fjell Kr. 781.000,inkl. mva.

Eikås Hytter & Hus AS, 4596 Eiken Telefon: 38 34 95 00 www.eikas.no 38 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Ta turen til Luramyrveien 19, Sandnes, i dag for en trygg handel!

Utstilling & butikklokaler: Åpningstider:

Telefon/Web:

Luramyrveien 19, 4313 Sandnes Man-Ons-Fre 10:00 - 17:00 Tir-Tor 10:00 - 19:00 Lørdag 10:00 - 15:00 51 66 35 80 / www.qualityspas.no


USIKRE VANN

TEGNFORKLARING: fylkesgrense vei tunnel

kraftstasjon dam gangbro

Storevatn

regulert vatn konsesjonsområde

Hyttevatn

merket skiløype Aurevatn

passeringsmulighet

Botnsvatn

kanal

Kolsvatn

Sira-Kvina messe.

Juvatn Storevatn

Svartevatn

=Fare for usikker is. NB! Markeringen for usikker is gjelder for et normalår. Ved sterk nedtapping av magasinet kan området for usikker is omfatte hele magasinet.

DUGE

Taumevatn

Grauthellervatn

Holmevatnane

Dyrgrovvatn

Roskreppfjorden

Botnsvatn Dyngjanvatn

Ålsheia

Se opp for isbrekk langs land. Følg merket skiløype over isen, det er her istykkelsen er målt. Benytt eksisterende broer. Ved store snømengder må det vises forsiktighet i nærhet av kraftlinjer. Berøring medfører livsfare.

Håhellervatn

ROSKREPP

Suleskar

Flåtehølen

Øyarvatn

Kilen

ROSKR

Ortevatn

Degevatn

Fidjeland

Valevatn

KVINEN

Ålsheia Sinnes Hunnevatn Tverråtjønn

Raudåvatn

Gravatn TJØRHOM

Tjørhomvatn

Kvifjorden

Ousdalsvatn Skreå

Øyarvatn

Langelona Onghellervatn

Lunde

Holmevatn

Guddilsvatn

avatn

SOLHOM

Nesjen Eivindvatn

Lilandsdalen Kulivatn KULI

Øyusvatn Homstølvatn

Furevatn

Austdøla

Nespervatn Knaben

Tonstad OSEN

Bjørnestad- FINSÅ vatn Lindvatn

Risnes TONSTAD

Førevatn Netland

Sirdalsvatn

For oppdatert informasjon se vår hjemmeside: www.sirakvina.no

Postboks 38 4441 Tonstad Telefon 38 37 80 00 Telefaks 38 37 80 01 E-post: firmapost@sirakvina.no Sirdalmagasinet · 2 / 2014 39


Quiz

Sirdalmagasinet QUIZ 1. Hva heter næringssjefen i Sirdal kommune? A: Hans Ousdal B: Øyvind Sjøtrø C: Tommy Liland

9. Hva er «Frikvarteret» A: Fritidstilbud B: Beredskapshytte C: Aktivitetskonsept

2. Totalt hvor mange hytter og campingvogner er det i Sirdal? A: 3900 B: 5000 C: 4500

10. Når ble den første lensmannen i Sirdal ansatt? A: 1790 B: 1743 C: 1770

3. Hva heter sirdølen som skrev boka «Hard er mitt lands lov»? A: Tor Kvæven B: Geir Kvæven C: Tore Kvæven

11. Hva er nytt ved årets Sesilåmi? A: Lengre trasé B: Uværsløype

C: Kortere trasé

4. Når arrangeres årets Sirdal Skimaraton? A: 9. mars B: 2. mars

12. Hva heter lederen av Sirdalsferie? A: Linn Skåre B: Anita Buckley

C: Florian Hofman

C: 16. Mars

13. Hvem sang fra hovedscenen, lørdag ettermiddag, under fjorårets Sirdalsdager? A: Marit Larsen B: Hanne Sørvåg C: Garness

5. Hvor mye koster det for en familie å komme inn på Tonstadbadet? A: kr 250,- B: kr 175,- C: kr 100,6. Hvor mange elever går i første klasse ved Sinnes skole? A: 10 elever B: 6 elever C: 8 elever

14. Hva er FitCamp? A: Slankemetode

7. Hvilket skitrekk i Sirdal holder åpent hver dag? A: Tørhomfjellet B: Ålsheia C: Fidjeland 8. Hva heter lensmannen i Sirdal? A: Erik Netland B: Egil Netland

B: Treningshelg

C: Konkurranseform

15. Hvem eier Sirdal Høyfjellshotell? A: Tore Christiansen B: Tor Sandvik

C: Johan Brandt

C: Erling Netland

9) B: Beredskapshytte • 10) C: 1770 • 11) B: Uværsløype • 12) A: Linn Skåre • 13) B: Hanne Sørvåg • 14) B: Treningshelg • 15) A: Tore Christiansen

SVAR: 1) B: Øyvind Sjøtrø • 2) B: 5000 • 3) C: Tore Kvæven • 4) A: 9. mars • 5) C: kr 100,- • 6) B: 6 elever • 7) A: Tørhomfjellet • 8) B: Egil Netland •

VINNEREN AV KRYSSORDET I FORRIGE NUMMER ER: Historiens første vinner av kryssord i Sirdalmagasinet er trukket: Inger Hansen fra Bryne ble den heldige vinneren. Vi gratulerer stort. Flaxlodd kommer i posten. Hermod © 468 Person- Latrine 12-2013 lighet Paradis

E G E

Kryssordløsning 1/14

Månefase

40 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Redning

F Forsik-

ring

Studium

F Månefase Oppskrift

R Utslått

Gruppe

T

Dans

R

E

E

D

I

L

N

E

L E N D E R

Lømmel

K Oppfatte

Pike navn

Klukke Svar

Tettsted Oppdage

S E Organ sterrike

A Tekst Tom

L

Pike navn

Luxemburg

L O Kritikk

B E D Ø

Selv

S L Y P E R

M sterrike Spiss

J

E

L

T

A

N

S

E

S

E

T

Plass

N

A

G Å Attåt

K

A R Monark

E

T R I Varme Stilart

R E N S

U Tekke

S A

N R Fisk

Svensk by

B

Tall fork. Busk

N

E

V

R

G

D

A Keiser Aksent

E

T

S

E

R Bedrag

N

A R Hyssing

Male

R

D

A

L

V

E

R

A

Drikk

N

G

T

S

A

R

E

S

E

Slagsted

N

E

I

E

Stats

R

A

T

bedrift

I

G

Norsk elv

Tøy

E

R

K

Anfall Tonn Thailand

T

R T R Y

Emballasje Mynt fork.

K K Overhaling

Person-

lig

N

E

G

G E

A Kulet

I Spiss

Å

K

Gjennom

Fugl

N

Pike navn

K

I

Bonde

N

I

O

E

S

E

N

Bekreft

I

A

parti

K

R

R

Polit.-

Ø

E

I

E

F

D

B

S

Mate

Y

T

Ukjent

S

S

N

U

P

D

E

T

A

E

E

S

A

R

I

K

L

E

Besitte

Retning

Kløv

B

L

Y

Harselas

Å

K

Hunndyr

F

E

S

Brenne

Kapsel

L

Løsøre

I

Kam

U

T

E

L

L

S

Fengsel

Dank Smiler

Barm

redskap

T

I

Stige

Anføre

Kunde

E

E N

Krysning

R

I

M A E

Gutte navn

E

B

E

S T

Enda

G

O

Male

D

N

G

Periode

O

A

Likeså

Ø

E

Bekymring

E O

N

D Plage

Nybygger

Databeh.

U Land

Berømm-

else

S P

K

L Aksel

O

Y

R

T

K

U

Guide

P

R

E

M P

E

T

I

E

Husdyr Fisk

N

A

H

U

E

R

N

E

D

Harm

Fortrinn

Ha Polit. parti

Høne

E

Å

S E Innta

S

Ruglet

S

V

R

E

D

U

F

O

Ø

M

R

I

Spill

Påkled-

Ukjent sak

G

E

Kna

A

L

V

E

L

T

Artikkel

E

N

E

Balanse

R

O

Gutte navn

A R

I G Ikke

ning

E

K

T

Gjøre klar

R

E

Trase

F

I

L

L

Godkjenne

V

E

D

T

A

I

S

R

S

Asen

-else

Gjenferd

Kna

Mør

D


Kryssord KRYSSORD I SIRDALMAGASINET er nytt av året. Håper du setter pris på det! Løsningen sender du til post@lokomotiv.no eller til Lokomotiv Media, pb 393, 4349 Bryne.

Bonde

Elev

Merk forsendelsen «Kryssord 1/14 Sirdalmagasinet» og oppgi navn, tlf og postadresse. Vinneren mottar Flaxlodd i posten. Lykke til!

SVARFRIST: 30. APRIL Hermod © 469 12-2013

Akt

redskap Krise

Ferdig

Pile

Sinn

Utslette

Tekke

Rop

Møbel

Moderne

Lakke

Vinner

Kagge Gild Rygg

Gløde

Dyr Frankrike Thailand

Ess Pyse Kjør

Tøy

Pike navn

Ordner

Likhet

Fri

Pluss

Bråk

Iskald Lure

Tenkt

Belte

Moderne Spotte

Enslig

Brensel

Person.

pron.

del

Levevei

Ledelse

Innta

Tidspunkt

Prippen

Pike navn

Lei

Plante-

Ost

Biltype

Østerrike OE

Ringe

Virke

Kvinne

Ikke

Moderne

Salgssted Adelsmann

Gjennom

Døråpner

Kost

Jolle

Få i gang

Nabolag

Tukte

Fjell

Pike navn Pike navn

Forandring Gutte navn

Oppdage

Månefase

Omegn

Nynorsk

Slette

Rille

pron.

Mester-

skap

Tegntyder Krus

Nyss Romania

Land

Ille Styrke

Streben

Avvikende

Laste

Trasig

Dyr

Stilne

Avsond-

ret

Tjore

Kamme

Hes

Enig Rappe

Fange

Klukke

Pine

Derhen

Instru-

ment

Norge

Aner

Partikkel

Side

Artikkel

Svovel Vugge

Vasse

Skur

Bakke

Retning

Jod

Permanent

Bilde

Land

Uruguay

Uttalte

Fugl

• Etablering av selskap • Fakturering/Lønn/Remittering • Tilgang til eget regnskap; gjøre en del av jobben selv • Skanne bilag inn i eget regnskap • EHF-fakturering • Elektronisk innhenting fra Tine og Nortura

SIRDALSVEIEN 38, 4376 HELLELAND Telefon: 51 40 24 00 • post@lundregnsk ap.no Sirdalmagasinet · 2 / 2014 41


HÅNDVERKERE I SIRDAL Byggmester

Tor Arne Liland AS

Dalevegen 17, 4440 Tonstad Tlf. 383 70 777 - 976 78 367 E-post: bmliland@online.no

Sirdal: 934 60 955 Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29 - Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Modalsli Rør

Brogaten 31, 4400 Flekkefjord Tlf. 38 32 22 41 Mob. 976 82 241

Med en Honda snøfreser går du en lys tid i møte.

Gled deg til vinteren!

Logo liten

12 mm

Pay-off liten

– fungerer når den skal!

Ny forhandler i Stavanger. Velkommen til en grundig test av Honda snøfresere

SERVICEVERKSTED • INNBYTTE • FINANSIERING Importør: BEREMA AS www.berema.no

Vi kan Honda!

www.bikerstreet.no Langflåtvn. 37, Mariero - Tlf. 51 63 63 63 42 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Postboks 143, 4302 SANDNES Telefon (+47) 51 60 86 00, telefaks (+47) 51 67 36 56 post@sandnesgarn.no, sandnesgarn.no, facebook.com/sandnesgarn. FABRIKKUTSALGET Kvernelandsveien 126, Foss Eikeland


hytte i Sirdal? Lindåsen hyttefelt ligger ca 10m nord for Tonstad hvor det går en privat veg frem til hyttefeltet som er stengt av med bom. Veien brøytes om vinteren slik at du kan kjøre frem til hytten din. Feltet har vokst og utviklet seg siden det ble etablert i 1983 og kan i dag tilby fibertilknytting og vann/kloakk.

TID ER PENGER!

Dette er også et flott hyttefelt om du er glad i naturen, vi har fine turområder både på sommer og vinterstider.

Hvis du kan redusere byggetiden betraktelig, sier det seg selv at her er det mye penger å spare.

Se vår nettside for mer informasjon eller kontakt oss på: 924 19 142 / hytte@lindelandnaturpark.no

Med Duplo Element bygges hytter som moduler eller elementer, noe som er miljøvennlig og sparer utbyggere og entreprenører for masse tid. Ta kontakt dersom du prosjekterer et nytt anlegg, så viser vi deg prosessen og hva du har å tjene.

Bjødnabeen 4 • Stavanger • Tel: 51 72 07 00 • Mob: 92 23 81 39 Sjekk nettsiden vår: duploelement.no

Skreddersydd passer best. Det er sunt bondevett.

Vi har elektrikere i

hver dag!

LOKOMOTIV MEDIA

Sirdal

Enten du skal kle opp fasaden eller oppdatere interiøret, kan vi utvikle og tilpasse de løsningene du trenger, også innen automatisert utstyr. Oppstallingen til dyra er i boks, det samme gjelder drivganger, rekkverk, trapper, samt øvrige stålkonstruksjoner. Ta kontakt for å få forslag til løsninger som passer deg og dine behov best.

Jernbanevegen 21, 4365 Nærbø, 51 79 19 00, www.reimeagri.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 43


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune Gnr 25, bnr 43 er solgt for kr 600.000 fra Karin Tove Netland til Smith Nicola Jane Maxwell og Michael George Smith (30.12.2013)

Gnr 9, bnr 14, fnr 15 er solgt for kr 4.250.000 fra Helge Ellevset til Heidi Sundvor og Tove Sundvor Efteland (08.01.2014)

Gnr 48, bnr 12 er overdradd for kr 500.000 fra Ingrid Anny Josdal til Jørn Gordon Josdal (30.12.2013). Overdragelsen omfatter også Gnr 48, bnr 62 og Gnr 48, bnr 76

Gnr 9, bnr 175, seksjon 35 er solgt for kr 2.300.000 fra John Magne Hvidsten og Marit Bergstøl Hvidsten til Ørjan Gjertsen (08.01.2014)

Gnr 15, bnr 11 er overdradd for kr 1.800.000 fra Karl Edvald Fjeldsaa og Turid Helen Omlid Fjeldsaa til Johan Omlid Fjeldsaa (31.12.2013). Overdragelsen omfatter også Gnr 19, bnr 11

Andel av Gnr 13, bnr 17 er solgt for kr 114.000 fra Magn Stian Kvie til Atle Rune Kvie (08.01.2014)

Andel av Gnr 22, bnr 8 er overdradd fra Ingebjørg Tjørhom til Berit Berg Tjørhom, Gry Åse Tjørhom og Thor Jørgen Tjørhom (03.01.2014) Gnr 22, bnr 8 er solgt for kr 4.300.000 fra Margith Eikeland, Bjarne Lunde, Gunnar Lunde, Magnar Lunde, Torger Åge Lunde, Kjellaug Nedrejord, Berit Berg Tjørhom, Gry Åse Tjørhom, Thor Jørgen Tjørhom, Olav Aas, Brit Karin Aas og Per Helge Aas til Inghild Håverstad og Odd Asbjørn Ousdal (03.01.2014) Gnr 25, bnr 44 er solgt for kr 600.000 fra Karin Tove Netland til Odd Erik Rosseland og Therese Rosseland (06.01.2014) Gnr 10, bnr 52 er solgt for kr 1.700.000 fra Hans-Dieter Krøger og Liv Synnøve Krøger til Lise Håvardsen Vølstad og Torbjørn Cha Soo Vølstad (06.01.2014). Salget omfatter også Gnr 10, bnr 106 Gnr 10, bnr 13, fnr 59 er overdradd til Elisabeth Torkelsen og Tore Torkelsen (07.01.2014)

Gnr 10, bnr 145 er solgt for kr 200.000 fra Gunn-Åse Tjørhom Pettersen til Harald Normann Hansen og Solveig Engedal Hansen (09.01.2014)

Gnr 48, bnr 168 er solgt for kr 800.000 fra Berit Mosvold Ørke og Per Reidar Ørke til Andres Miguel Alvarez Aasen og Janne Kristine Bethuelsen (21.01.2014) Gnr 9, bnr 22, fnr 27 er solgt for kr 3.300.000 fra Jan Terje Svendsen til Kristine Margrethe Løland Håvardsen og Trond Håvardsen (22.01.2014) Gnr 7, bnr 68 er solgt for kr 5.600.000 fra Kjetil Fossum til Howard Wilberg og Monica Bernssen Wilberg (27.01.2014) Andel av Gnr 5, bnr 31, seksjon 24 er overdradd fra Werner Kristensen til Oddny Kristensen (28.01.2014)

Gnr 1, bnr 1, fnr 57 er solgt for kr 3.200.000 fra Anita Olsen Hodnefjell og Matheus Hodnefjell til Erling Meinich-Bache (10.01.2014)

Gnr 10, bnr 13, fnr 61 er overdradd til Hege Opsanger Johannessen og Oddvar Opsanger (29.01.2014)

Gnr 9, bnr 219 er solgt for kr 7.604.770 fra Tor Sigve Vik til Ellen Sofie Bergsbakk og Tor Espedal (13.01.2014)

Andel av Gnr 8, bnr 2, fnr 39 er overdradd for kr 139.874 fra Tor Audun Oftedal til Elisabeth Oftedal Sjaastad (29.01.2014)

Gnr 10, bnr 5, fnr 13 er solgt for kr 2.970.000 til Hege Hopen og Tommy Lothe (14.01.2014)

Andel av Gnr 10, bnr 28, fnr 8 er overdradd for kr 900.000 til Merete Kvalbein og Svein Malde (29.01.2014)

Gnr 60, bnr 1 er overdradd for kr 800.000 fra John Inge Øksendal til Konrad Ovedal (15.01.2014) Gnr 9, bnr 12, fnr 77 er solgt for kr 3.900.000 fra Gry Iren Vik til Simon Edmund Maynard Rudkin og Kitt Elisabeth Sandvik (15.01.2014) Gnr 26, bnr 76 er solgt for kr 400.000 fra Ingunn Ivarsen og Rolf Arne Jakobsen til Kristin Bjelland og Per Olav Bjelland (20.01.2014)

Andel av Gnr 3, bnr 44, fnr 13, seksjon 1 er overdradd fra Solaug Barlaug til Magne Thingbø (30.01.2014) Andel av Gnr 3, bnr 44, fnr 13, seksjon 2 er overdradd fra Magne Thingbø til Solaug Barlaug (30.01.2014) Kilde: Statens kartverk

Gnr 52, bnr 161 er overdradd fra Thorleif Gravdal til Jostein Gravdal (20.01.2014)

Vi møtes på GP! Fra uke 26 til uke 37, mandag - fredag: 09 - 21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Uke 38 og fremover, mandag - torsdag: 09 - 17, fredag 09-21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken 44 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Vi har minibank!

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41


tenisagam

Skreddersydd hyttedrøm

- ved fjord eller fjell? Fjord og Fjellhytter AS er et landsdekkende firma i Mestergruppen AS, som er et av landets ledende byggekonsern med solid økonomi. Mestergruppen har virksomhet over hele landet, og eier byggevarekjeden Byggeriet. Mesterhus og Systemhus er også en del av konsernets virksomhet. Fjord og Fjellhytter AS tilbyr alt fra byggesett til gjennomføring, uansett om du har egen tomt eller ikke. Vi har over 700 tomter tilgjengelig i vår tomtebank over hele Sør-Norge. Hyttene bygges av såkalt precut byggesett, og vi har over 40 års

erfaring. Bare de siste 10 årene har vi levert 1500 byggesett over hele Norge. Vår kompetanse og erfaring gir trygghet for en sikker og kvalitetsmessig leveranse av din drømmehytte. Hyttene du får fra Fjord og Fjellhytter AS kan tilpasses dine individuelle behov, både inne og ute. Du bestemmer selv hvor stor din hytte skal være og vi legger til rette for dine ønsker for både gulv, vegger, bad og kjøkken når vi planlegger din drømmehytte. Også ute har vi muligheter for å gi deg en rekke ulike materialvalg, for vegger,

tak og terrasser. Vi vil at du skal bli fornøyd og vi bruker kun kvalitetsmaterialer når vi setter opp hyttene våre. Hvis du ser for deg et hytteliv enten ved sjøen eller fjellet så har vi flotte tomter i store deler av landet, alt fra Ny Hellesund til fjellet i Sirdal, Skeikampen, Stavtjørn m.m. Prøv oss! Vi vil veldig gjerne hjelpe deg med å oppfylle din hyttedrøm på din egen tomt eller noen av våres. Ser frem til å høre fra dere!

Modell: Bjørnestad Bjørnestad er en hytte på 79,9 m2 bruksareal, hems med plass til en stor ungeflokk, utvendig bod på 6,6 m2, god kjøkkenplass og stor terrasse for solfylte dager! Byggemåte: Reisverkshytter som precut ............................................................................................................................. Tak: Shingel ............................................................................................................................. Maks lengde/bredde: 15,1 m/8,1 m

.............................................................................................................................

BRA: 79,9 m2 ............................................................................................................................. BYA: 98,2 m2 ............................................................................................................................. Hems/oppstue: 22,6 m2 ............................................................................................................................. Terrasse:

30 m2

Inneholder:

Plass til hele familien, til og med svigermor er det plass til!

.............................................................................................................................

.............................................................................................................................

Byggesett: 629 000,.............................................................................................................................

Modell: Fjellbu Fjellbu er en hytte med 49,9 m2 bruksareal, stor flott hems med åpent ned til stue, bad på 6,1 m2, utvendig bod med plass til ski og ved eller bare en plass der far kan gjemme seg bort! Byggemåte:

Reisverkshytter som precut

.............................................................................................................................

Tak: Shingel ............................................................................................................................. Maks lengde/bredde: 12,3 m/5,7 m ............................................................................................................................. BRA: 49,9 m2 ............................................................................................................................. BYA:

67 m2

.............................................................................................................................

Hems/oppstue: 35 m2 ............................................................................................................................. Terrasse: 13,9 m2 ............................................................................................................................. Inneholder: Liten, men stor! ............................................................................................................................. Byggesett:

499 000,-

.............................................................................................................................

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 45


Hamremoen fotografi og design

Heimelaga iskrem frå Sinnes!

Utsalgsteder: Joker sinnes (GP), Fjellbutikken, livi (tonstad), sirikroks landhandel

t Vi

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

HUGGET STOKKPANEL har en ujevn overflate som gir veggen et levende og robust utseende. Panelen er for utvendig og innvendig bruk.

ar t de l on rs

pe ig

Vårt lokketilbud: Stol & kaffe

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

Vi er i Stavanger, Sandnes og Bryne for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe! Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

Bryne handelsbanken.no/bryne

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes

HUGGET STOKKPANEL er i heltre furu eller gran eller impregnert for utvendig bruk. panelen monteres liggende eller stående med falser. Leveres i forskjellige bredder og i 22 mm tykkelse. Kontakt oss for brosjyre og prisliste.

Tlf. 38 34 82 02 - fax. 38 34 84 10 - 4596 EIKEN E-post: info@eikaas-sagbruk.no eller ordre@eikaas-sagbruk.no www.eikås-sagbruk.no 46 Sirdalmagasinet · 2 / 2014


VIKING VIKING

FABRIKKUTSALG Søndagsmiddag Helgetilbud kr 149,Helge Garn ÷30% Interiørvarer

fra

kr 179,Garn ÷30-50% kr 149,-

Cafe Søndagsmiddag Helgetilbud

biff stroganoff nytt garn og Garn ÷30% nye katalager kjøttkaker oksesteik Interiørvarer barnemeny ÷30-50%

G

fra kr

Interiø 59,-

ARNkr 125,Stort p osesakrl 139,g biff stro nytt og kr 1garn kr 98 169,-

Cafe

,-kr 89,-kjøttka nye katalager okseste 10-17, tor-fre– 10-18, lør 10-17 barnem NEDERST I OLTEDAL Åpent:man-ons - VIKING FABRIKKUTSALG AVD. LAFTHUSET Åpent: Man.Nedre tirs. ons. lør. 10-17, tors.-fre. 10-18Lafthuset og søn. 11-19. - 51 61 80 08 Oltedal avd Tlf: 51 61 80 08. Netthandel: www.viking-garn.no Netthandel: www.viking-garn.no Nedre Oltedal -

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 47


Sirdaltorget 35036 Gevir

Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Siste stopp før neste fjelltopp! Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook

www.gilje.no

VI UTFØRER ALT INNEN GRAVING OG MASSEFORFLYTTING

Lindeland Maskin Tlf: 41 04 30 39 mlindeland@hotmail.com

TONSTAD FOTO OG PAPIR AS Tlf: 38 37 04 55 – tonfot@online.no

Sirdal Bilberging

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum!

Vil du ha annonse her? Ta kontakt med Kathrine Kristiansen på tlf. 99 23 50 20 eller kathrine@lokomotiv.no

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661


Oppgaver DE BESTE

FRA WII

VINN GAVEKORT DALE PÅ KR 1OOO,VINN tenisagam

Thermo Jacket

VIKTIGE TELEFONNUMMER

Farge: Fuchsia/ Ink

Sport

woman/ man

Str.: XS-XXL

woman zip neck/ man shirt

Farge: Ink/ Flood

ort gavek GARN

Finn riktig

Dersom du er på hytta og trenger legehjelp, får vannlekkasje på kjøkkenet eller har kjørt deg fast med bilen, hvem ringer du til?

Str.: XS-XXL

Vi har nå fått inn firmanavn Dale Garn Velkommen

i Gjestal butikken! Sirdal Høyfje VIKING VIKING hytte i Sirdal? Velkommen 29 fo FABRIKKUTSALG – et vinterparadis Her er ni logoer som mangler ett eller flere element.

Finn utKid hva bedriftene heter og send svaret til: Breeze shirt Sport inn headover

BRANN & BRANNTILLØP: • • • • •

Lokomotiv Postboks Farge: Ametyst/ Media, Ink Str.:2-16 år

393,Farge: 4349 Bryne, Fuchsia/ Ink eller post@lokomotiv.no innen 30. april 2014.

MASSA

Str: OS

Akutt hjelp: 110 / 02800 Brannstasjonen i Sirdal: 38 37 90 00 Lindåsen Søndagsmiddag hyttefelt ligger ca 10m nord for Tonstad hvor Brannstasjonen i Flekkefjord: 38 32 23 00 Tlf.:som er 61 50 55av kr 149,Garn det går en privat veg frem til hyttefeltet stengt Vinn et51 gavekort fra E-mail: post@magnetensport.no VARMEPUMPER Brannstasjonen i Kvinesdal: 38 35 77 30 Vi vet at hyttemennesker også er hagemennesker. kr mange 179,Ole Nilsens vei 13 4330 Ålgård Garn med bom. Magneten Sport, Ålgård. Interiørvarer fra Sirdal brann- og redningsvesen består av to Derfor vil FRA vi invitere deg til en uhøytidelig mini-quiz: Ved kr 149,svare på tre spørsmål, er du med i trekningen av tre gavekort brannstasjoner. Én hovedstasjon på Tonstad og Veien brøytes om vinteren åslik at du kan kjøre frem til Interiørvarer fra kr 59,+ montering à Sinnes, kr 1000,-vant Vinner du, kan du komme til gartneriet en lokalstasjon på Tjørhom. Til sammen er det 24 Inger Sinnes fra forrige nummers konkurranse ogvårt får og Søndagsmiddag hytten din. Helgetilbud forlyste deg i både farger og dufter! Spørsmålene fi nner du på deltidsmannskaper fordelt på de to stasjonene. tilsendt et gavekort fra Magneten Sport på Ålgård. GA biff stroganoff krVI125,LEVERER MONTERER: nytt garn og RN Feltet har vokst og utviklet seg siden det bleOG etablert iOg nei, du trenger selvsagt Stort www.wiig-gartneri.no/gavekort. Garn ÷30% p osesakrlg • 139,Luft/vann nye katalager kjøttkaker biff ha og hytte for åvann/kloakk. blistroganoff med i konkurransen. Hos Wiig på BILBERGING: garn • 169,Vann/vann kr 1ikke 1983 og kan i dag tilby nytt fibertilknytting og oksesteik kr Interiørvarer 9 8 ,-spirer • 89,Avfuktere/luftrenser ogkjøttkaker gror det for alle hageglade! nye Jæren katalager • Sirdal Bilberging: 38 37 18 21 / 90 50 52 06 barnemeny kr ÷30-50% • Alt innen rør og oksesteik Dette er ogsåFABRIKKUTSALG et flott om du erbarnemeny glad i naturen, vi elektro Åpent:man-ons 10-17,hyttefelt tor-fre 10-18, lør 10-17 NEDERST I OLTEDAL VIKING – AVD. LAFTHUSET Man-fre 9-18, lør 9-16, DYRLEGE: • Sentralstøvsugere Åpent: Man.Nedre tirs. ons. lør. 10-17, 10-18Lafthuset og søn. 11-19.både søn Oltedal -fre. avd - 51 6112-16 80 08 og vinterstider. hartors. fine turområder på sommer • Dyrlegen på Tjørhom: 941 86 978 • Kjølerom Tlf: 51 61 80 08. Netthandel: www.viking-garn.no Telefon 51 42 80 95 Netthandel: www.viking-garn.no Nedre Oltedal -Vi kan tilby: www.wiig-gartneri.no • Moderne rom Se vår nettside for mer informasjon eller kontakt oss på: ELEKTRIKER: NORGES STØRSTE • Egen restaurant • Vakttelefon: 02407 Skreddersydd hyttedrøm Vi har åpent hver dag, og d 924 19 142 / hytte@lindelandnaturpark.no Jærveien 67 - Nærbø - Moste • Hotellbar Gjestal AS • Oltedalsvn. 2 Bravida i Flekkefjord: • Garasjen Pub kr 2.500,- per utrykning + timeforbruk • Svømmebasseng • Sauna tak og terrasser. Vi vil at du skal bli fornøyd og vi erfaring. Bare de siste 10 årene har vi levert 1500 Fjord og Fjellhytter AS er et landsdekkende • Biljard LEGE & LEGEVAKT: bruker kun kvalitetsmaterialer når vi setter opp byggesett over hele Norge. Vår kompetanse og firma i Mestergruppen AS, som er et av landets Våre kund hyttene våre. erfaring gir trygghet for en sikker og kvalitetsledende byggekonsern med solid økonomi. messig leveranse av din drømmehytte. Mestergruppen har virksomhet over hele landet, og • Akutt hjelp: 113 Hvis du ser for deg et hytteliv enten ved eier byggevarekjeden Byggeriet. Mesterhus og sjøen eller fjellet så har vi flotte tomter i store Hyttene du får fra Fjord og Fjellhytter AS kan Systemhus er også en del av konsernets virksomhet. • Lege / legevakt på Tonstad: 38 37 03 07 deler av landet, alt fra Ny Hellesund til fjellet i tilpasses dine individuelle behov, både inne og Sirdal, Skeikampen, Stavtjørn m.m. Prøv oss! ute. Du bestemmer selv hvor stor din hytte skal Fjord og Fjellhytter AS tilbyr alt fra byggesett • Lege / legevakt på Tjørhom: 38 37 13 30 Vi vil veldig gjerne hjelpe deg med å oppfylle din være og vi legger til rette for dine ønsker for både til gjennomføring, uansett om du har egen tomt hyttedrøm på din egen tomt eller noen av våres. gulv, vegger, bad og kjøkken når vi planlegger eller ikke. Vi har over 700 tomter tilgjengelig i vår din drømmehytte. Også ute har vi muligheter for tomtebank over hele Sør-Norge. Hyttene bygges • Legekontoret på Tonstad er åpent fra kl 0800-1530 Kom Ser frem til å høre fra dere! å gi deg en rekke ulike materialvalg, for vegger, av såkalt precut byggesett, og vi har over 40 års på hverdager. Legevakten kan nås på samme teleFidjeland, 44 fon både helligdager og hverdager fra 1530-0800. Booking tlf. 3 Anne Gunn: 9 Tjørhom legekontor er åpent fra kl 0830-1500 på Modell: Bjørnestad Bjørnestad er en hytte på 79,9 m2 bruksareal, torsdager. hems medUtsalgsteder: plass til en stor ungeflokk, utvendig

Helgetilbud

Cafe

innom til en

Heimelaga hyggelig garnprat. Helgetilbud ÷30% ÷30-50%iskrem 13.900,frå Sinnes! Cafe

1

2

3

4

5

6

7

8

9

- ved fjord eller fjell?

POLITI: • •

bod på 6,6 m2, god kjøkkenplass og stor terrasse dager! Jokerfor solfylte sinnes (GP), Fjellbutikken, Byggemåte: Reisverkshytter som precut .............................................................................................................................

Svarseddel

Tak: Shingel livi (tonstad), sirikroks landhandel

Akutt hjelp: 112 Lensmannen i Sirdal: 38 37 98 00

.............................................................................................................................

Maks lengde/bredde: 15,1 m/8,1 m ............................................................................................................................. BRA:

79,9 m2

.............................................................................................................................

BYA: 98,2 m2 ............................................................................................................................. Hems/oppstue:

22,6 m2

.............................................................................................................................

Terrasse: 30 m2 .............................................................................................................................

Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», eller til post@lokomotiv.no.

PREST: • •

Byggesett: 629 000,.............................................................................................................................

Modell: Fjellbu

1

Fjellbu er en hytte med 49,9 m2 bruksareal, stor flott hems med åpent ned til stue, bad på 6,1 m2, utvendig bod med plass til ski og ved eller bare en plass der far kan gjemme seg bort!

Akutt hjelp: 113 2 Sandnes Røde Kors, hjelpekorpset: 38 37 12 55Byggemåte: Reisverkshytter som precut Tak: Shingel 3 Øvre Sirdal Leitegruppe, ring lensmannskontoret: Maks lengde/bredde: 12,3 m/5,7 m BRA: 49,9 m2 38 37 98 00 BYA: 67 m2 4 Hems/oppstue: 35 m2 Roverspeiderne/Frikvarteret: 51 59 39 00 Terrasse: 13,9 m2 Inneholder: Liten, men stor! Norsk Folkehjelp: 38 37 00 35 5

............................................................................................................................. .............................................................................................................................

............................................................................................................................. ............................................................................................................................. ............................................................................................................................. .............................................................................................................................

Byggesett:

499 000,-

.............................................................................................................................

VANN & AVLØP: •

Vakttelefon: 970 22 827

VEG (KOMMUNALE VEGER): •

6 7 8

............................................................................................................................. .............................................................................................................................

• •

Plass til hele familien, til og med svigermor er det plass til!

.............................................................................................................................

Kirkekontoret: 38 37 16 00 Sogneprest Sigurd Flydal: 38 37 16 04

REDNINGSMANNSKAPER: • • •

Inneholder:

Vakttelefon: 911 29 857

Navn: Adresse: Postnr./sted: E-post:

9


Turistinformasjon

VINTERLØYP

GRADERING AV LØYPENE:

Enkel løype Middels løype Krevende løype Ekspert løype Tykk, heltrukken løype: Hyppig preparering med løypemaskin Tykk, stiplet løype: Høysesong/sporadisk preparering med løypemaskin Tynn, stiplet løype: Høysesong/sporadisk med scooter Tykk, prikket løype: Kvistet løype

FARE!

Last ned vår app Skisporet.no

Hold 20 meter sikkerhetsavstand til løypemaskin.Preparering av løyper kan skje til alle døgnets tider. For live - oppdatering over hvilke løyper som er kjørt opp når se:

www.sirdal.no

All ferdsel i langrennsløypene skjer på eget ansvar. Alle hunder må holdes i bånd og under forsvarlig oppsyn i alle lys- og langrennsløyper. Bruk hundepose, eller kast lorten utforbi de preparerte løypene.

for Iphone 50 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

for Android


PER

Velkommen til skiløyper i området: Ådneram til Suleskar P-plass Dagparkering

Parking area-Daytime/Parkplatz

Kafeteria/Varmestue Cafes/Cafeteria 1. Ådneram Skitrekk Tlf: 38 37 11 43

Alpinbakker

Skiing centres/Skianlage 1. Ådneram Skitrekk

Langrennsløyper

Crosscountry trail/Langlaufloipen

Dagligvarebutikk

Grocery shop/Lebensmittelgescäft 5. Fjellbutikken

Hytter/Overnatting

Cabins and accomondation/ Häuser und ferienwohrnungen 2. Suleskard Fjellsenter Tlf: 38 37 11 13 3. Stavanger Turistforening Tlf: 51 84 02 00 4. Ådneram Hytteutleie Tlf: 95 20 44 00 6. Frikvarteret Tlf: 38 37 19 60

Campingplasser

Campingsites/Campingplätze 2. Suleskard Fjellsenter

Førstehjelp

First Aid/Erste Hilfe 6. Rovernes Beredskapsgruppe, Rogaland RBG Alarmtlf: 51 59 39 00

Sirdalmagasinet · 2 / 2014 51

Tekst og ide: Sirdalsferie AS Utgitt av Raadhuset Info.systemer, Skien 2012 Kartet er med forbehold om endringer

6


Turistinformasjon

VINTERLØYP

GRADERING AV LØYPENE:

Enkel løype Middels løype Krevende løype Ekspert løype Tykk, heltrukken løype: Hyppig preparering med løypemaskin Tykk, stiplet løype: Høysesong/sporadisk preparering med løypemaskin Tynn, stiplet løype: Høysesong/sporadisk med scooter Tykk, prikket løype: Kvistet løype

FARE! Hold 20 meter sikkerhetsavstand til løypemaskin.Preparering av løyper kan skje til alle døgnets tider. For live - oppdatering over hvilke løyper som er kjørt opp når se:

www.sirdal.no

All ferdsel i langrennsløypene skjer på eget ansvar. Alle hunder må holdes i bånd og under forsvarlig oppsyn i alle lys- og langrennsløyper. Bruk hundepose, eller kast lorten utforbi de preparerte løypene.

Turistkontor

Last ned vår app Skisporet.no

Tourist information office/Toruistbüro 1. Kvæven Informasjonssenter Tlf: 38 37 93 30

Museum/utstillinger

Place of interest/Sehenswürdigkeit 1. Sirdal Fjellmuseum (Kvæven Bygdetun)

Kirke for Iphone

for Android

52 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Church/Kirchen 26. Kvævemoen Kapell

Rasteplasser

Rest area/Raststëtte 1. Kvæven Informasjonssenter (mulighet til å bringe niste innendørs uten servering)

P-plass-Dagparkering Parking area-Daytime/Parkplatz 1. Kvæven Informasjonssenter 2. Tjørhom grendehus 19. Flesebekk 20. Haugen 21. Høneneset 22. Nesset

Kafeteria/Varmestue Cafes/Cafeteria 3. Tjørhomfjellet 4. Ålsheia Skisenter 5. Haugen Kiosk og Kafeteria 6. Sirdal Høyfjellshotell, Fidjeland 7. Fidjeland Skitrekk 10. Sinnes Fjellstue

Dagligvarebutikk

Grocery shop/Lebensmittelgeschäft 12. Joker GP. Tjørhom


Bensinstasjon

Skiskytter arena

Alpinbakker

Overnatting

Gas station/Tankstelle 12. Joker GP. Tjørhom

Skiing centres/Skianlage 3. Tjørhomfjellet 4. Ålsheia Skisenter 7. Fidjeland Skitrekk

Skiskole

Skiischool/Skischule 18. Sirdal ski-og brettskole Tlf: 92 42 42 75 Skiopplevelser Tlf: 915 96 395

Skiing centres/Skianlage 8. Skiskytter Arena

Accommondation/Informationstelle 11. Haugen Hytteutleie og Camping Tlf: 38 37 12 83 13. Kvæven Hytteutleie Tlf: 38 37 11 21 14. Tømmerhytta på Sinnes Tlf: 48 28 60 63 15. Sageneset Feriesenter Tlf: 38 37 13 00 16. Kvinen Turisthytte Tlf: 51 84 02 00

Hotell

Lysløyper

Hotels 6. Sirdal Høyfjellshotell Tlf: 38 37 74 00

Lighting tracks 9. Lysløype 23. Lysløype Kvæven - Haugen

Campingplasser

Langrennsløyper

Camping area/Campingplatz 11. Haugen Hytteutleie og Camping Tlf: 38 37 12 83 15. Sageneset Feriesenter 38 37 13 00 24. Kalvaløa Camping Tlf: 38 37 13 00 25. Bakken Gård Tlf: 38 37 12 51

Crosscountry trail/Langlaufloipen

Førstehjelp

First Aid/Erste Hilfe Førstehjelp: Røde Kors, Sinnes: 38 37 12 55 Norsk Folkehjelp Jæren, Solheimsdalen: 38 37 00 35 Medisinsk nødhjelp: 1 1 3 Sirdalmagasinet · 2 / 2014 53

Tekst og ide: Sirdalsferie AS Utgitt av Rådhuset Info.systemer, Skien 2014 Kartet er med forbehold om endringer

PER

Velkommen til skiløyper i området: Tjørhom, Solheim, Nesset, Sinnes, Haugen, Kvæven og Fidjeland


Besøksadresse Storgaten 39, Egersund Telefon 51 46 35 00 E-post post@advokat-stokkeland.no www.advokat-stokkeland.no

ADVOKAT OG MEGLERHUSET I EGERSUND Asbjørn Stokkeland

Ove Sørensen

Brian N. Skjefrås

Merete Bjørkelund

Advokat Fast forsvarer ved Dalane tingrett. NAF-advokat Sør-Rogaland. Kontrakts- og entrepriseforhold – bygg og anlegg. Faste eiendommers rettsforhold. Styrearbeid.

Advokat Faglig leder av Axept Eiendom AS. Avhendingsrett og kjøpsrett. Arverett. Faste eiendommers rettsforhold. Forvaltningsrett.

Advokat Selskapsrett. Styrearbeid. Lov og rett i landbruket. Familie, barn og barnevern. Gjeldsforhandling og konkurs.

Advokat Fast bistandsadvokat ved Dalane tingrett. Erstatningsrett (personskade). Trygderett. Familie, barn og barnevern.

Lars Martin Ramsland

Espen Andersen

Solfrid Helvik

Hilde Ramsland

Advokat Arbeidsrett. Avtalerett. Arv, skifte og dødsbo. Familie, barn og barnevern. Kjøpsrett.

Advokat Forbruker og kjøpsrett. Arv, skifte og dødsbo. Familie, barn og barnevern. Strafferett. Opphavsrett.

Advokatassistent / Megler Fast eiendom og oppgjør. Arv, skifte og dødsbo. Økonomi og administrasjonsarbeid.

Advokatassistent / Megler Fast eiendom og oppgjør. Arv, skifte og dødsbo. Økonomi og administrasjonsarbeid.

Wenche Svela

Alf Hansen

Advokatsekretær / Megler Fast eiendom og oppgjør. Inkasso. Sentralbord og sekretær.

Megler Daglig leder av Axept Eiendom AS. Salg av fast eiendom. Tlf.: 952 21 701

Meglerhuset i Storgaten Telefon 51 46 35 10 / 95 22 17 01 alf@axepteiendom.no

REALISER HYTTEDRØMMEN! Tegn medlemskap i turistforeningen og bli medeier i 500 unike fjellhytter beliggende på de flotteste tomtene i vinterfjellet – 7 av dem i Sirdal!

Advokatene i Storgaten, Egersund, har i over 30 år drevet allmenn advokatpraksis. Vi har god kompetanse innen en rekke ulike fagområder.

VI FLYTTER FJELL

Foto: Hugo Lütcherath

Trygg, effektiv og rimelig eiendomshandel

Trenger du juridisk bistand?

BERTELSEN & GARPESTAD AS er et ledende maskinentreprenørfirma innen bygg og anlegg. Firmaet omsetter årlig for ca 300 millioner og har 95 ansatte. Typiske prosjekter for oss er veibygging, kraftanlegg, masseflytting, sprengningsarbeider, tomtearbeider og opparbeidelse av hyttefelt. Vi tar på oss oppdrag i hele Sør-Norge.

Vi får stadig nye, utfordrende og spennende oppdrag. Se våre nettsider for ledige stillinger.

MELD DEG INN PÅ WWW.STF.NO 54 Sirdalmagasinet · 2 / 2014

Bertelsen & Garpestad AS Hovlandsveien 70, 4374 Egersund. E-post: post@bg.no. www.bg.no


Kraftfull Nær Nyskapende

enhet for

kultur og fritid

Sirdal kommune Rådhuset 4440 TONSTAD Telefon 38 37 90 00 www.sirdal.kommune.no Følg oss gjerne på facebook

Bibliotek

Kino

Åpningstider:

Åpningstider: Onsdag Fredag Søndag

Mandag 11.00 - 19.00 Onsdag 11.00 - 19.00 Fredag 09.00 - 16.00

kl. 19.00 kl. 19.00 kl. 17.00 og kl. 19.00

Visningstider kan variere. Følg med på internettsida vår - der finner du alltid oppdatert program!

Husk at: Film er best på kino!

KulturBloggen Leser du KulturBloggen? Det bør du gjera! Gå inn på internettsida til Sirdal kommune. Klikk deg vidare inn på: KULTUR / IDRETT Her er òg salg av e-billetter til arrangement

Bokkassen i gangen kan brukast:

Ingvild Koksvik Trio

konsert Sirdal kulturhus / Lørdag 29. mars kl. 20.00 Med sterke melodiar og ein stemme av dei sjeldne har Ingvild Koksvik begeistra og rørt presse og publikum over heile landet. Songaren og låt-skrivaren hadde sin solodebut våren 2013, med den kritikarroste plata ”Nattåpent”. Ho har trollbunde publikum gjennom ei rekke konsertar dei siste åra, med sine vakre og inderlege songar influert av viser, jazz og folkemusikk. Konsert

Til Tonstad har ho med seg trioen: Nils Økland - hardingfele og fiolin Lars Jakob Rudjord - tangentar Sigrun Eng - cello Konserten i kulturhuset er kl. 20.00, men allereie frå kl. 19.00 er du vel møtt til kulturhuset for hyggeleg samvær i KulturKafèen kor det blir sal av snack-tallerken og god drikke.

Jonas Fjeld med band

Sirdal kulturhus / Lørdag 8. mars kl. 20.00

Jonas Fjeld er ein framtredande skikkelse innanfor norsk musikk, han er vokalist, gitarist og komponist og beveger seg i grenselandet mellom rock, country og visesong. Den siste plata har fått svært gode anmeldingar, m.a. kan ein lese at: ”Jonas Fjeld børster ikkje støv av for lengst utgåtte plater. I stedet serverer han 38 av sine beste sanger i forskjellige innpakninger”. Hans allsidighet som artist kan reflekterast gjennom hans mange og nære musikalske samarbeidspartnere som Ole Paus, Herodes Falsk, Rick Danko, Chatham County Line, Øystein Sunde, Henning Kvitnes, Rita Eriksen og Hilde Heltberg. Dei siste to åra har Jonas Fjeld hatt eit mannsterkt band i ryggen på landets små og store konsertarena. Til Sirdal har han med seg bandet, og det vert ei flott reise gjennom hans lange karriere. Konserten er kl. 20.00, men allereie frå kl. 19.00 er det hyggeleg stemning i KulturKaféen vår! Markering av Grunnlovsjubileet

Kulturkveld med Edvard Hoem

Mandag - fredag 07.30 - 15:30

Bibliotek - Sinnes:

Mandag 17.00 - 20.00 Torsdag 17.00 - 20.00 Nyhet: No kan du låne e-bøker på biblioteket Sjå meir informasjon på internettsida til Sirdal kommune.

Tonstadbadet Åpningstider:

Tirsdag 16.30 - 20.30 Torsdag 16.30 - 20:30 Lørdag 11.00 - 16.30 (NB: Lørdag er bare åpent i Oddetallsuker)

Morgensvømming: Tirsdag

06.30 - 08.00

Babysvømming: Onsdag

Priser:

Voksne Barn Honnør Familie

10.00 - 11.30 kr. 50 kr. 25 kr. 40 kr. 100

Priser / Årskort:

Voksne Barn Honnør Familie

kr. 900 kr. 300 kr. 600 kr. 1.500

Sirdal kulturhus / Torsdag 13. mars

Det er i år 200 år sidan Noreg fekk sin grunnlov på Eidsvoll. Torsdag 13. mars vil ein markera dette. Då vert det ein spennande Kulturkveld i Sirdal kulturhus. Arrangementet er eit samarbeid mellom det nye kulturutvalet v/kyrkja og Sirdal kommune v/eining for kultur. Høgdepunktet denne kvelden blir eit foredrag med forfattaren Edvard Hoem. Han skal tale om grunnlova, 1814 og vår historiske arv. Dei som har høyrt Hoem tidlegare, veit at han er ein usedvanleg engasjerande og kunnskapsrik talar. Han har skrive ei rekke romanar, dikt, skodespel og salmar.

Kulturskulen samarbeider med Lund kulturskule

Grease

Sirdal kulturhus / Mandag 26 og tirsdag 27. mai

Sirdal kulturskule (SMoK) samarbeider med kulturskulen i Lund. Saman skal dei setja opp musikalen ”Grease” i begge kommunane. Førebels er det planlagd to forestillingar i Sirdal. Meir informasjon blir lagt ut på KulturBloggen vår etter kvart. Elevane gleder seg veldig, gjør publikum òg?

Turistinfo Åpningstider: Måndag Tysdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 10.00 - 16.00 10.00 - 16.00

Kontakt oss på:

Telefon: 38 37 93 30

turist@sirdal.kommune.no

Mykje nyttig informasjon kan du finne på: www.sirdal.no

Kulturkontoret Bibliotek Museum Tonstadbadet Kulturskule Kino Turistinformasjon Sirdalmagasinet · 2 / 2014 55


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

SOLHEIMSDALEN Solrikt - Høy standard - Selveiertomter

Gamlestøl

Hytteperler i hjertet av Sirdal Solheimsdalen er kanskje det mest tradisjonsrike hytteområdet i hele Sirdal. Nå bygger vi nye solide og gjennomtenkte hytter i skråningen opp mot Raudås-knuten, som strekker seg 985 meter over havet. Her byr naturen på vakre og barske fjellopplevelser for både barn og voksne, noe som gjør Solheimsdalen Stora til et herlig sted for familier som vil nyte det gode hytteliv i fulle drag. Degevatn Dygråtjødn

Valevatn Til Sandnes/ Stavanger

Sinnes GP

45

Solheimsdalen Tjørhom

Raudavatn

468 Store Smogevatn Indra Skredåvatn

Til Tonstad Ousdalsvatn

Storevatn

Interessert? Kontakt Marianna S. Ellingsen. Mob: 916 79 261, e-post: marianna@solhytten.no

Vår kompetanse – din trygghet

www.solhytten.no

AD. MOMENT Foto: Anne Lise Norheim og Katharina Lærdal Rudjord

SIRDAL: