Sirdalmagasinet 1-14

Page 1

magasi net

1 • 2014

9. årgang. Løssalg kr 49,-

Fredrik Austbø:

Brettkjører i verdensklasse Hva innebærer endringen i arveavgiften? Nyetablert i Sirdal:

– Føler oss veldig velkomne

Hyttefolkets mann Sirdalmagasinet · 1 / 2014

1


dittbudskap.no

Lyse idéer til hus og hytte!

ma ga sinet HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG AB Gasoline as YX Tonstad Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Gjestal Spinneri GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Sandnes

Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Joker Gilja Lafthuset Lindeland Camping Omlidbutikken Seven Eleven Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut fem ganger i året. UTGIVER: LOKOMOTIV MEDIA AS, Forum Jæren, Hetlandsgt. 9, pb 393, 4349 Bryne, tlf 51 77 84 00, post@lokomotiv.no REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, tlf 450 44 029, bethi@bethiselskap.no ANNONSER: Kathrine Kristiansen, tlf 99 23 50 20, kathrine@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, ta kontakt med LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller benytt e-post post@ lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 4. mars 2014

En god, gammeldags faghandel. ÅPENT: Man – fre 10–17, tor 10–19, lør 10–15 2

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

1

24

www.rasmussen-elektro.no

M

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Solakrossvegen 8 – 4050 Sola – Tlf. 51 65 65 33

Forum Jæren, Hetlandsgt. 9 pb 393, 4349 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no


Innhold

Svært god beredskap Norsk Folkehjelp Jæren og Sandnes er én av flere frivillige beredskapsgrupper i Sirdal. Med base i Solheimsdalen går tre vaktlag i rullerende beredskapstjeneste hver helg hele vintersesongen gjennom.

10

– Føler oss veldig velkomne Han var 15 år da han dro fra bygda. Nå er han 32 og tilbake på Tjørhomgården der han vokste opp. Med seg har han ektefellen Birgitta, fra Stavern, Johanna (5), Isak (3) og Elias (1).

14

Brøyter vei på Ådneram Traktoren til bonde og brøyter Jørgen Ådneram (30) gikk rundt 1000 timer det første året han hadde den i drift, noe som sikret fremkommelige veier og gårdsrom for 100 hytter og 25 leiligheter i Ådneram Fjellgrend.

22

La grunnlaget i Sirdal En firmahytte i Sirdal som familien fra Tasta kunne benytte omtrent hver helg gjennom hele vintersesongen, var starten på snowboardyndlingen Fredrik Austbøs vinterlige krumspring og imponerende karriere.

30

LEDER 4

Brøyter vei i Årdneram Fjellgrend

22

PÅ HYTTA: Allerede mange tradisjoner

MIN TUR: Gjør turen til en lek

24

6

Omfattende beredskap

10

Dårlige på kart- og kompassbruk

26

Sirdalforfatter med ny bok

12

PORTRETTET: – Jeg la grunnlaget i Sirdal

30

– Føler oss veldig velkomne

14

Kommunale kraftkroner utvikler Sirdal

35

Auklands Skitreningstips

19

KRYSSORD 41

Vil sikre løypetilbudet

20

EIENDOMSOVERDRAGELSER 44

21

KONKURRANSE 49

Nytt løypeutvalg i Sirdal

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

3


Leder

Imponerende frivillighet Godt nytt år! Vi er glade for at dere er med oss også inn i dette året. Med dere på laget, blir magasinet bedre!

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

Roverne på Ådneram, Røde Kors på Sinnes, Norsk Folkehjelp i Solheimsdalen og Øvre Sirdal Leitegruppe, – alle er de i frivillig tjeneste for at du og jeg skal kunne ferdes trygt i fjellet.

Trolig feiret flere av der nyttårsaften i Sirdal. For min del var jeg der i romjulen, på reportasjetur den 27. desember, i et vanvittig ruskevær. Hunnedalen var stengt, og veien mellom Tjørhom og Tonstad rimelig trafikkert. Men alt gikk godt. Og kanskje var jeg selv spesielt rolig så lenge jeg på forhånd hadde lest meg opp på beredskapen i Sirdalsfjellet vinterstid. En ting er beredskapen på veiene, både de kommunale og private, – store og små brøytebiler og traktorer, som alle gjør sitt til at veiene skal være trygge og fremkommelige. En annen ting er de som hver helg hele vinteren gjennom, og noen også oftere enn det, inntar sin post for å utføre frivillig samfunnstjeneste. Roverne på Ådneram, Røde Kors på Sinnes, Norsk Folkehjelp i Solheimsdalen og Øvre Sirdal Leitegruppe, – alle i frivillig tjeneste for at du og jeg skal kunne ferdes trygt i fjellet. Er du langt innover viddene og det blåser opp, kan du fort få problemer med å finne veien tilbake, – selv om du er godt over snittet fjellvant

eller kjentmann i området. I slike situasjoner mobiliserer vaktlagene, enten alle eller noen. Det bestemmes ut fra vær-, vind- og føreforhold, ut fra omfang og øvrige beredskapsmessige vurderinger. En brukket fot, en hjertestans, et plutselig illebefinnende, – de frivillige stiller og gjør sitt til at redningsarbeidet skal gå så raskt, riktig og effektivt for seg som overhodet mulig. Det er imponerende! Tenk bare hva det betyr rent samfunnsøkonomisk, – hva ville det ikke ha kostet samfunnet om denne tjenesten skulle betales for? Jeg besøkte Norsk Folkehjelp i Solheimsdalen, hvor jeg blant andre snakket med Odd Terje Kvål, beredskapsleder og ansvarlig for de ulike vaktlagene. Hvorfor har du engasjert deg i dette? Svaret var enkelt: Det var blitt en livsstil. En ting er samholdet, en annen ting bidraget, sa han, – det å få være med å bety noe for andre og for samfunnet som sådan. En stor takk går til alle dere som frivillig bidrar for at vi skal kunne ferdes trygt i fjellet. Og så er det opp til oss å sørge for at vi gjør vårt og tar de nødvendige forholdsregler. God vinter og god lesning.

Våre interiørkonsulenter hjelper deg gjerne med møblering – hjemme og på hytta. Slettvoll Stavanger: Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no 4

Sirdalmagasinet · 1 / 2014


ENSIGN

VENTETIDEN ER OVER HYTTER MED MAJESTETISK BELIGGENHET - UNIKT PLASSERT ØVERST I SULESKARD - SIRDAL FAVORITTHYTTEN - STØRST I SIRDAL DE SISTE 10 ÅR

er Nå komm re å v v a flere roste kritiker r! e tt y h fjell

NYHET - SULESKARD FJELLGAARD Høyt over havet, og helt på toppen i vakre Suleskard utvikler vi et nytt hytteområde basert på våre gode erfaringer med Ådneram Fjellgrend. Vi kombinerer det beste av hyttetyper, størrelser og natur - i tillegg blir det vei like til døren, og mulighet for både garasje og anneks. Høyfjellshyttene vil få en unik beliggenheten øverst på fjellet, med fantastisk utsikt over hele dalen, og nydelige solforhold. Meget kort vei til vill natur på viddene, men også kort avstand til skitrekkene, offpist, preparerte løyper og fjellbutikken.

REGISTRER DEG PÅ FAVORITTHYTTEN.NO

En del av Otium

For info kontakt Kurt Sande 900 11 055 kurt.sande@favoritthytten.no

SULESKARD FJELLGAARD

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

5


På hytta

Allerede mange

tradisjoner i ung Hytta ligger på toppen av «Sinneslie», ikke langt fra Sinnesliklatten, med praktfull utsikt til Hilleknuten, skitrekket i Ålsheia, og til områdene rundt. Hytteeier Kari Sinnes (45) fra Sandnes, er her så ofte hun kan. Hele året gjennom.  Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

–D

et er sjelden det går tre uker mellom hver gang jeg er her oppe, sier hun. Vi sitter i stua med hver vår kaffekopp. Det spraker i vedovnen og vinden uler på utsiden. Været er ruskete, våt snø blåser i vindkastene som innimellom tar tak i hytta, og Kari ligger litt etter skjema. Hunnedalen ble stengt i dag, så hun måtte kjøre om Tonstad. Men det spiller for så vidt ingen rolle. Her oppe kommer tiden.

ET SAMLINGSSTED

– Jeg kan kjøre helt fram til døra sommerstid. Men om vinteren må jeg sette fra meg bilen 6

Sirdalmagasinet · 1 / 2014


tenisagam

4

2

1. Hytta til Kari Sinnes stod ferdig i 2008. 2. Koselig stue med god romfølelse og veggteppe vevd av Karin Tove Netland. 3. Hytteeier Kari Sinnes trives godt i naturen og planlegger gjerne lengre fjellturer med overnatting. 4. Om vinteren må bilen parkeres lengre nede. Da er scooteren til god hjelp, innimellom.

3

1

hytte

– Men scooteren er til god hjelp, for eksempel når en har mye bagasje, eller for eldre som er dårlige til beins og trenger transport for å komme seg til fjells.

PÅ FARS GRUNN

Far til Kari Sinnes, Jarleiv Sinnes, vokste opp i Ousdal i Sirdal, og overtok slektsgården Stølsro, i 1999, – på sine eldre dager. på parkeringsplassen nedenfor bakken. Hun smiler. – Det er bare å putte tingene i sekken og labbe oppover, – en fin liten tur. I dag har hun imidlertid brukt farens snøscooter. Ikke for egen del, men for journalistens del, som ikke engang kom seg til parkeringsplassen grunnet det kraftige snøværet. – Snøscooteren skal ikke anvendes i tide og utide. Der finnes regler for sånt, kommenterer hun nærmest til seg selv.

– Fars fetter, Sven Stølsro, hadde ingen etterkommere som kunne overta da han døde. Far fikk anledning og grep muligheten, forteller Kari og peker ut garden fra vinduet i stua. – Jeg hadde egentlig ikke tenkt så konkret på hytte i Sirdal, men da far hadde tilgjengelige tomter, fant jeg ut at jeg var klar. Hytta stod ferdig i 2008 og brukes mye, hele året gjennom. Ti soveplasser har hun, noe som kommer godt med, for Kari er svært gjestfri.

– Jeg har ofte tantebarn med meg opp, – og venner, øvrig familie eller kolleger. Hytta er på mange måter blitt et samlingssted, ikke minst for familien, sier hun. Mor og far er glad for at jeg bygde denne hytta, og jeg får god anledning til å besøke dem når jeg er her, eller de kommer til meg.

SJELEBOT PÅ FJELLET

Hun kjenner seg heldig. Det er ikke alle forunt å få seg hytte i Sirdal. – Uten fars tomter hadde nok ikke jeg heller sittet her i dag. Hun ser seg rundt i rommet. – Det er synd at prisnivået er blitt så høyt at mange som kunne ønske seg hytte her i området, rett og slett ikke kan ta seg råd til det. Kari Sinnes er lege og jobber på Ålgård, noe som er utrolig praktisk i forhold til bruken av hytta. Hun slipper fredagskøen og kan velge å returnere fra fjellet mandag morgen, om hun skulle ønske det.

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

7


ma ga sinet

1. Utsikten fra hytta på toppen av «Sinneslie» er fantastisk, selv i gråvær. 2. Kjøkkenkroken er en yndet plass både for eier og gjester. 3. Mor har sørget for at Karis barnetegning av familien holdes intakt. 4. Kari Sinnes trives på fjellet og benytter hytta året rundt. 1

2

Som så mange andre framhever også hun avkoplingen som et viktig aspekt ved hytta. Det å reise bort fra hverdagens vanemønstre, fra ulikt kjas og mas, og trekke seg tilbake på hytta, er et stort privilegium. Å innta freden og roen i naturen, er noe hun verdsetter høyt. – Jeg setter utrolig pris på turene innover fjellet, – og det hender jeg overnatter under­vegs, enten det er i telt eller hytte. Hun forteller at hun gjerne tar de samme turene flere ganger, men at hun også liker å gå i nytt terreng, og finne nye stier og avstikkere. Ofte har hun valgt jakthytta ved Bånefjell som utgangspunkt for turer innover fjellet. Hun foretrekker gjerne de lengre turene, de som må planlegges litt og som tar henne inn i det fredfulle.

FROSTKLÆR

– Jeg husker en gang jeg hadde med meg niesen min, det var oktober, og vi hadde gått innover fjellet og slått opp teltet for natten. Det begynte å bli kaldt, men vi sovnet og fikk oss en god natts søvn. Morgenen etter måtte jeg imidlertid brekke opp klærne som var fuktige fra kvelden før, og i løpet av natten var blitt stive av frost. Hun ler høyt og tilføyer: – Fiskene vi hadde fanget kvelden før var «bånnfrosne». Turen var nok litt tøff for

8

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

3

niesen min, men hun klagde ikke. Og hun syntes det var en rå opplevelse. Kari behøver ikke å gå langt for å støte på dyr. De har hun like utenfor hyttedøra: – En morgen strøk en rev langs terrassen her, og en sommerdag fikk vi øye på en elg som gikk med kalven sin langs kanten av myra. Om våren sitter gjerne orrfuglen på taket og buldrer, og haren har vi ofte sett.

ALLEREDE TRADISJONER

Hver påskeaften arrangerer Kari og medhjelpere fra Velforeningen skirenn for hyttefolket i nabolaget. Far Sinnes står for løypekjøringen. Det har blitt en fin tradisjon for både store og små. Like viktig som den uhøytidelige konkurransen er kaffen, lappene, og den gode drøsen. – Hvordan det hele begynte? Det var en langfredag med litt dårlig turvær for noen år siden. Vi hadde lyst til å gjøre noe, og så ble det til at jeg banket på hyttedørene i nabolaget, for å høre om folk hadde lyst til å være med på skirenn. En annen tradisjon er feiringen av nyttårs­ aften på hytta i Sinneslie. Da tar Kari imot de samme 6-7 vennene, tilbereder finnbiff­

4

middag med multekrem til dessert, og så er det nyttårsfeiring til ut i de små timer. Gjestene overnatter og reiser hjem etter en sein fro­kost morgenen etter.

BADESTAMP

En badestamp har hun også fått på plass. For et par år siden kom den, fraktet opp med farens hjelp. – Er det bare å trykke på knappen og så er den i gang? – Å nei, her er det vedfyring som gjelder. – På det meste har vi vel vært 11 voksne oppi. Hun ler godt. Det begynner å bli varmt i hytta. Vedvarmen brer om seg, vinden har løyet noe, det samme har snødrevet. Nå kan vi faktisk se en del av terrenget rundt hytta. Det er på tide å bryte opp. Snøscooteren venter på utsiden, og Kari får oss stødig ned de relativt bratte åssidene ned mot parkeringsplassen.


Stavanger 12 min

Gausel

Sandnes 7 min

Lei av at verdifulle medarbeidere må bruke tid i kø? Klepp 16 min

Bryne 20 min

Nærbø 25 min

Dobbeltsporet har 97%* punktlighet og gjør arbeidsreiser mer forutsigbare og presise. Kontakt oss i dag for et tilbud på kontorlokaler.

Egersund 55 min

Ring 913 09 999 2020park.no *) Tall fra Jernbaneverket. 2011

Sirdalmagasinet · 1 / 2014

9


ma ga sinet

Beredskapen i Sirdal Mange mennesker er i sving for at du skal kunne ferdes trygt i fjellet hele vinteren gjennom. NORSK FOLKEHJELP JÆREN • • •

Egen vaktstasjon i Solheimsdalen. Tre vaktlag med rundt 10 personer i hvert lag. Disponerer 2 snøscootere, 3 hjertestartere, en ambulanse og alt av ordinært førstehjelps-, rednings- og sambandsutstyr.

SANDNES RØDE KORS HJELPEKORPS • •

Disponerer en stor og velutstyrt hytte ved Ålsheia Skisenter, bak Fjellstoga. Hytta har 80 sengeplasser. På Sinnes finnes 2 snøscootere, ambulanse, mannskapsbil, 2 hjertestartere og elektronisk peileutstyr for søk etter skredtatte. Hjelpekorpset er også utstyrt med ordinært førstehjelps-, rednings- og sambandsutstyr.

ØVRE SIRDAL LEITEGRUPPE • • •

Gruppen ledes av fem organisatorer som igjen leder hvert sitt vaktlag. Lensmannen i Sirdal er gruppas nærmeste overordnede, og i prinsippet rykker ikke gruppa ut før på ordre fra lensmannskontoret. Gruppa disponerer mange snøscootere, et titalls sambandsenheter og nødvendig førstehjelpsutstyr.

Det er

ROVERNES BEREDSKAPSGRUPPE • •

Hver helg og ferier fra november til påske har roverspeiderne beredskapsvakt ved Frikvarteret på Ådneram. Frikvarteret har behandlings- og koordineringsrom disponible for politi og lege ved ulykker og leteaksjoner hele året gjennom.

Norsk Folkehjelp Jæren og Sandnes er én av flere frivillige beredskapsgrupper i Sirdal. Med base i Solheimsdalen går tre vaktlag i rullerende beredskapstjeneste hver helg hele vintersesongen gjennom.

Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

–H

ver torsdag melder vi inn ressursene våre til politiet, til Akuttmedisinsk koordineringssentral (AMK) og til Hovedredningssentralen (HRS). Det samme gjør de øvrige beredskapsgruppene som opererer i Sirdal. På den måten har både politi, 113 og HRS til enhver tid god oversikt over tilgjengelige ressurser dersom ulykker eller sykdom skulle inntreffe i fjellet, sier beredskapsleder Odd Terje Kvål i Norsk Folkehjelp Jæren. Sirdalmagasinet treffer ham på Folkehjelpshytta i Solheimsdalen, like ovenfor Sageneset Camping. Her er det full aktivitet, både store og små er i sving med ulike gjøremål.

10 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


Beredskapsleder Odd Terje Kvål i Norsk Folkehjelp Jæren sørger for at Folkehjelpshytta i Solheimsdalen er bemannet hver eneste helg vinteren gjennom.

blitt en livsstil EN LIVSSTIL

Hytta er ny og har gitt de frivillige i Norsk Folkehjelp helt andre muligheter. – Moderne fasiliteter og 20 sengeplasser har gjort alt mye enklere. De som går vakt kan ta med seg familien opp, og alle praktiske gjøremål løses uten ekstra tilpasninger og finurligheter, sier Kvål. Da Norsk Folkehjelp Jæren startet sin beredskapstjeneste i Sirdal i 1997, leide de først rom hos Sageneset Camping. I 2001 kjøpte de den gamle hytta til Sandnes Uldvare, og det er her, like ovenfor Sageneset Camping, at den nye, moderne og mye større vaktstasjonen for beredskapslagene fra Sandnes og Jæren, er satt opp. Odd Terje Kvål har vært med i Folkehjelpen siden 1987 og forteller at han opplever miljøet der som sin andre familie. – Det er blitt en livsstil, dette, sier han smilende og forteller at alt arbeidet som gjøres er frivillig. Ingen mottar lønn, og maten, den har de med selv.

Vi utfyller hverandre, men det viktigste av alt er at vi sammen sørger for at beredskapen for alle som bor eller oppholder seg i Sirdal, er svært god. – Som regel blir vi kontaktet via 113 dersom noe skjer, men vi opplever også at folk tar direkte kontakt, sier Kvål. Hyttetettheten i Sirdal er stadig økende, og Kvål mener det er en stor fordel med flere ulike vaktlag i tjeneste. – Vi opplever ikke å gå i beina på hverandre, tvert imot, smiler han og forteller om godt samarbeid og god koordinering de ulike hjelpegruppene imellom. – Vi utfyller hverandre, men det viktigste av alt er at vi sammen sørger for at beredskapen for alle som bor eller oppholder seg i Sirdal, er svært god.

GODT SAMARBEID

Norsk Folkehjelp Jæren disponerer to snøscootere, tre hjertestartere, en ambulanse og alt nødvendig førstehjelps- og sambandsutstyr. Sirdalmagasinet · 1 / 2014

11


ma ga sinet

Sirdalforfatter med ny b Det er bare litt over to år siden Tore Kvæven utga sin debutroman, Hard er mitt lands lov. Nå finner du hans andre bok, Kameljegeren, både i butikk og på nett.

S

irdalforfatterens ande roman er en bok ganske langt fra det historiske viking­ eposet som utspant seg i debutromanen.

I «Kameljegeren» møter vi Øystein og Lisa som sammen med bestefaren jakter på kameler i verdens største ørken, men som etter hvert jakter på langt mer enn topuklede dyr. «Kameljegeren» er en barne- og ungdomsbok full av spenning og artige karakterer.

BARNE- OG UNGDOMSBOK

– Dette er noe helt annet enn hardbarkede og blodtørstige vikinger på tokt? – Absolutt. Spranget mellom de to bøkene er svært stort. Etter å ha arbeidet såpass lenge med «Hard er mitt lands lov», som på enkelte områder er en dyster bok, har det vært veldig kjekt å skrive en tekst med humoristisk undertone og med et persongalleri som stort sett ser lyst på livet, sier Kvæven til Sirdalmagasinet.

Det eneste fellestrekket mellom de to bøkene må være at begge utspinner seg på det afrikanske kontinentet.

ET ØRKENEVENTYR

Samlaget, som gir ut boka, beskriver «Kameljegeren» som «et ørkeneventyr i beste Indiana Jones-stil! Ei humoristisk og spennande bok for eventyrarar» – Ideen til boken har jeg hatt liggende lenge, og forlaget var interessert allerede før den første boken var ferdig, forteller Kvæven som allerede er godt i gang med sin tredje roman, en historisk roman fra 1200-tallet, mye i tråd med den første boken. – Du går stadig svanger med nye ideer? – Jeg har en del av dem i skuffen, ja, smiler han. Tore Kvæven, fra Kvæven i Sirdal, forfatter og kommende sauebonde.

Kameljegeren: Kort ressymé

Like før møtet med bestefar har Øystein og Lisa besøkt eit av gravkammera i Konganes dal i Egypt. Eit maleri av ei ung prestinne på gravkammerveggen gav Lisa ei underleg kjensle. Mest som om prestinna bad ho om hjelp. Men på veggen var der var også eit maleri av Anubis, den veldige egyptiske dødsguden med ulvehovudet.

12 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Undervegs i historia kjem det enkelte kapittel frå det gamle Egypt. Desse omhandlar prestinna Aahmis som flyktar ut i ørkenen for å prøva å berga livet til kamelane sine. Tore Kvæven, forfatter

get

Ei rad hendingar inntreff undervegs: Møtet med ein annan svært eksentrisk kameljeger, kapplaupet om ei kokosnøtt, lorden som køyrer ut i kvikksand, sandstormen som begrev heile følget, ein forheksa skorpion og ein flokk hundefangerar som basta og bundne blir taua over sanden i lorden sitt badekar.

Samla

Med seg har bestefar hunden Tam. Ein halvtam afrikansk villhund utan nase for kamelar.

Den nedlatande museumsbestyraren i gravkammeret fattar interesse for Lisa då ho fortel at bestefaren er kameljeger. Toktet innover i ørkenen utviklar seg frå eit normalt tokt etter daude kamelar, til å bli ei jakt på sjølve kamelanes kyrkjegard.

Foto:

L

isa og Øystein skal vera med bestefar sin på eit tre vekers tokt i Sahara. Bestefar er kameljeger. På ein eldgamal motorsykkel med tilhengar, fartar han ørkenen rundt på jakt etter sjølvdauda uttørka kamelar. (Det er slike kadaver som er den eigentlege basis for krydderet kanel, noko kanelindustrien held hemmelig).


tenisagam

Viktige telefonnummer

ok

Dersom du er på hytta og trenger legehjelp, får vannlekkasje på kjøkkenet eller har kjørt deg fast med bilen, hvem ringer du til? FILM AV FØRSTE BOK?

Og mens Tore Kvæven klekker ut ferske ideer og skriver nye bøker, jobber regissørene av storfilmene Kon-Tiki og Max Manus, Espen Sandberg og Joachim Rønning, med et filmmanus av sirdølens første bok. De to har sikret seg filmrettighetene til «Hard er mitt lands lov». – Det kan altså bli film av boken din? – Jeg snakket med Espen Sandberg for to uker siden. De har fått midler til å lage filmmanus av boka og jobber allerede med saken. Sandberg kunne ikke si noe sikkert ennå, men mente at sjansene for at det blir film er større enn at det ikke blir. Tidshorisonten vil i så fall være på omkring 3-4 år. Så det er bare å vente, sier han fattet.

Velkommen til Sirdal Høyfjellshotell

dittbudskap.no

I tillegg til nye bokprosjekter skal Tore Kvæven bli sauebonde. Det nye fjøset er allerede reist, og forfatteren og sauebonden regner med å fylle det med sauer allerede til høsten.

BRANN & BRANNTILLØP: • • • • •

Akutt hjelp: 110 / 02800 Brannstasjonen i Sirdal: 38 37 90 00 Brannstasjonen i Flekkefjord: 38 32 23 00 Brannstasjonen i Kvinesdal: 38 35 77 30 Sirdal brann- og redningsvesen består av to brannstasjoner. Én hovedstasjon på Tonstad og en lokalstasjon på Tjørhom. Til sammen er det 24 deltidsmannskaper fordelt på de to stasjonene.

BILBERGING: •

Sirdal Bilberging: 38 37 18 21 / 90 50 52 06

DYRLEGE: •

Dyrlegen på Tjørhom: 941 86 978

ELEKTRIKER: •

Vakttelefon: 02407 Bravida i Flekkefjord: kr 2.500,- per utrykning + timeforbruk

LEGE & LEGEVAKT: • • • •

– et vinterparadis for hele familien

Akutt hjelp: 113 Lege / legevakt på Tonstad: 38 37 03 07 Lege / legevakt på Tjørhom: 38 37 13 30 Legekontoret på Tonstad er åpent fra kl 0800-1530 på hverdager. Legevakten kan nås på samme telefon både helligdager og hverdager fra 1530-0800. Tjørhom legekontor er åpent fra kl 0830-1500 på torsdager.

LEGEMIDLER: •

Apoteket på Tonstad: 38 37 03 07

POLITI: • •

Akutt hjelp: 112 Lensmannen i Sirdal: 38 37 98 00

PREST: • • Vi kan tilby: • Moderne rom • Egen restaurant • Hotellbar • Garasjen Pub • After-ski • Svømmebasseng • Sauna • Lekerom • Biljard

Aktiviteter vi kan tilby: • Turløyper • Skitrekk • Langhus • Klatrevegg • Sirdal Huskyfarm

TA MED HELE FAMILIEN! Kom og opplev Sirdal hos oss. Fidjeland, 4443 Tjørhom. Booking tlf. 38 37 74 00 – booking@hotel.as Anne Gunn: 977 01 180 – annegunn@hotel.as Rolf Høyland: 911 67 571 – rolf@hotel.as

Kirkekontoret: 38 37 16 00 Sogneprest Sigurd Flydal: 38 37 16 04

REDNINGSMANNSKAPER: • • • • •

Akutt hjelp: 113 Sandnes Røde Kors, hjelpekorpset: 38 37 12 55 Øvre Sirdal Leitegruppe, ring lensmannskontoret: 38 37 98 00 Roverspeiderne/Frikvarteret: 51 59 39 00 Norsk Folkehjelp: 38 37 00 35

VANN & AVLØP: •

Vakttelefon: 970 22 827

VEG (KOMMUNALE VEGER): •

Vakttelefon: 911 29 857

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 13


– Vi føler oss veldig ve Han var 15 år da han dro fra bygda. Nå er han 32 og tilbake på Tjørhomgården der han vokste opp. Med seg har han ektefellen Birgitta, fra Stavern, Johanna (5), Isak (3) og Elias (1).

Tekst/foto: Bethi Dirdal Jåtun

–D

et har vært en del av langtidsplanen. Jeg har hele tiden visst at jeg skulle tilbake, men det har vært viktig å gjøre seg andre erfaringer først, sier odelsgutten Anders Tjørhom. Han sitter ved yndlingsplassen i hagestuen i det nyrenoverte huset på sletta like nedenfor innkjørselen til Solheim på Tjørhom. – Birgitta er halvt svensk, og vi tilbringer noen dager av sommerferien i Sverige hvert år. Der er det vanlig med hagestuer, noe vi har tatt med oss hit, sier han forklarende.

DET MÅTTE MODNES

På bordet ligger lussekattene lunt i en kurv, et fat med småkaker står ved siden av og 14 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


1

tenisagam

2

1. Birgitta og Anders Tjørhom flyttet fra Valdres til Tjørhom i fjor sommer. 2. Huset ser nytt ut, men det er besteforeldrene til Anders sitt hus som er blitt renovert.

Det unge ekteparet dro til Valdres etter endt studietid. Birgitta hadde fått dyrlegepraksis der. – Vi kjente ingen, visste lite om stedet og kom med åpne sinn. Det er en erfaring vi er glad over å ha fått med oss, sier de to og påpeker at de på mange måter opplever det samme nå.

MERKBARE SIRDALSGODER

elkomne kaffen ryker fra krusene. Eldstejenta, Johanna på fem, bygger lego på rommet sitt. Vi hører henne synge julesanger. Rent og klart, – og hun kan mange. – Vi gikk julebukk i går, noe hun hadde gledet seg til i flere uker, humrer faren. Gutten på tre er i nabohuset, hos farmor og farfar, og minstemann sover i vogna si. Birgitta, Anders og barna flyttet inn i det nyrenoverte huset for et halvt års tid siden. – Tanken på å bosette seg her har måttet modnes over tid, og jeg er veldig glad for at vi ikke dro direkte hit etter studietiden i Oslo, sier Birgitta.

– Ganske mye er skjedd både med meg og stedet her på de 17 årene jeg har vært borte, smiler Anders. Han er lærer og underviser ved Sinnes skole. Planen er at de etter hvert skal overta garden til foreldrene hans, – og øke sauebesetningen. Men det ligger litt fram i tid. – Det skjer mye spennende på sauedriftsfronten i Sirdal for øyeblikket. Vi gleder oss til å ta fatt, sier Birgitta, som nettopp har startet sin egen dyrlegepraksis på Tjørhom. – Hvor viktige har de såkalte «Sirdalsgodene» vært for dere i etableringsfasen her? – De har ikke vært avgjørende, men det er klart vi setter stor pris på at Sirdal kommune legger forholdene til rette også på denne måten. De månedlige barnehageutgiftene våre har for eksempel blitt redusert med rundt 2.000 kroner etter at vi flyttet hit. I Valdres betalte vi nær 5.000 kroner per måned for to barn i barnehagen. Her betaler vi 2.700 kroner i måneden. Som allmennlærer ved Sinnes skole, får jeg dessuten et såkalt rekrutteringstilskudd de to første årene jeg jobber her. Det

er ikke akkurat vanlig praksis i en ordinær norsk kommune, sier Anders.

NÆRINGSTILSKUDD

– Jeg har også fått tilskudd til å etablere dyrlegepraksisen min, skyter Birgitta inn. – For meg betyr det at jeg raskere kan få på plass det utstyret jeg må ha for å kunne gi et fullverdig førstelinjetilbud. Jeg kjenner ingen som har fått noe liknende der de opererer, sier hun med ettertrykk og fortsetter:

Tanken på å bosette seg her har måttet modnes over tid, og jeg er veldig glad for at vi ikke dro direkte hit etter studietiden i Oslo. – Vi er blitt utrolig godt mottatt her i Sirdal, både av kommunens folk og av folk flest. Folk er hjelpsomme og flinke til å invitere oss med. Vi føler oss virkelig velkomne. Det virker som om alle vil at vi skal lykkes. Da jeg la ut på Facebook at jeg hadde startet dyrlegepraksis, datt det inn med likes og med folk som videresendte meldingen. Det er ingen selvfølge.

VELGER DET POSITIVE

De to fremhever de positive sidene ved et lite samfunn. Sirdalmagasinet · 1 / 2014 15


1

2

1. Fra hagestuen ser Anders Tjørhom utover jordene på garden. 2. Fin trio: Birgitta med datteren Johanna og katten Sokrates.

– Her har vi ett miljø, og må ta det vi får. Det tror jeg er både positivt, – og lærerikt, begynner Anders.

ÅPEN DIALOG

– Jeg tror også at det utvikler oss som mennesker, på andre måter enn om vi selv hele tiden skulle legge opp livet ut fra egne preferanser. I byer eller mer befolkede områder, har vi anledning til å velge hva vi vil gjøre, hvordan vi vil bruke fritiden vår, hvilke fritidsaktiviteter vi vil være med på osv. Her er det ikke så mye å velge mellom, så da deltar man i de tilbud som fins. Noe jeg tror er veldig bra, sier Birgitta.

– Mor og far har gjort en kjempejobb. De har blant annet beiset alt panelet inni huset, og det er ikke lite. Far har også bistått tømmermennene, gått dem til hånde og bidratt med ulike maskiner og kjøretøyer.

Anders er med i gubbetrimmen en til to ganger i uken. Det går stort sett i fotball eller innebandy i gymsalen på Sinnes skole. Og gubbene, de er i alderen 15 til 60 år. Birgitta er med på dameballspill, også det i gymsalen på Sinnes skole, og også det én kveld i uken.

16 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Ekteparets hus ble renovert, påbygd og ferdigstilt mens de enda bodde i Valdres.

Vi har valgt å kjøre en åpen linje, noe jeg mener er helt nødvendig. Fire voksne folk på ett tun er i seg selv en potensiell konflikt.

Anders har hele tiden vært opptatt av å ha en åpen dialog med foreldrene. Ikke bare i forhold til husbyggingen, men også i forhold til overtakelsen av garden. Mange potensielle problemstillinger ligger i et slikt generasjonsskifte, og det er viktig å ikke la vanskelige spørsmål ligge, mener han. – Vi har valgt å kjøre en åpen linje, noe jeg mener er helt nødvendig. Fire voksne folk på ett tun er i seg selv en potensiell konflikt, men så langt har vi klart oss utrolig godt, smiler han. – Jeg husker at svigermor tidlig spurte meg: «Hva tenker du?» Det opplevde jeg både som en fin invitt og som en ydmyk tilnærming, følger Birgitta opp. Livet i Sirdal har så vidt begynt, – og det lover godt.


tenisagam

Nytt dyrlegetilbud på Tjørhom Dyrlege Birgitta Tjørhom har etablert «Dyrlegen på Tjørhom» i et rødt bygg ved innkjørselen til Solheim. Økonor står det på bygget, og i vinduet leser vi «Dyrlegen på Tjørhom». Firmaet ble etablert i fjor høst, og Birgitta har allerede fått en god del henvendelser. – Det er en førstelinjepraksis. Det vil si at jeg foretar rutinemessige ting som vaksinasjon, helsesjekk, enkle sårbehandlinger og så videre, forteller hun. – Nå i starten kommer jeg til å holde åpent én fast dag i uken og ellers være tilgjengelig ved behov. I Valdres, hvor jeg tidligere jobbet, opplevde jeg at mange hytteeiere benyttet anledningen til å foreta den årlige helsesjekken på hunden eller ta den vaksinen som manglet når de først hadde tid og var på fjellet. Jeg ser for meg at noe av det samme kan skje her.

På klinikken selger hun også fór til både hunder og katter. – Det kommer en dyrlege til hit til våren. Vi snakker allerede om å samarbeide, noe jeg tror vil være bra både for oss to og for tilbudet som sådan.

Dyrlege Birgitta Tjørhom har startet dyrlegepraksis i dette bygget, like ved innkjørselen til Solheim.

Dyrlegen på Tjørhom tilbyr følgende tjenester: • Poliklinisk undersøkelse • Vaksinering • ID-merking • Helseattest • Tannrens • Kastrering/sterilisering katt • Kastrering hund • Kastrering kanin • Pelsstell • Kloklipp • Salg av fôr og pleiemidler • Timebestilling: 941 86 978 • Mer info: www.vet-tjorhom.com

Velkommen til Volvo All-Wheel-Drive dager Visste du at alle Volvos modeller kan fås med firehjulstrekk? Nå har vi spesielt gode tilbud på alle AWD-modellene. Få også demonstrasjon av det geniale sikkerhetssystemet Volvo On Call. Velkommen til oss! Torsdag 30. januar til lørdag 1. februar

FOR PRØVEKJØRING, KOM INNOM ELLER SEND SMS VOLVO TIL 2330 Gj.sn. forbruk 5,3–8,2 l/100 km, CO2-utslipp 139–215 g/km (XC60/XC70 D4 AWD – XC90 D5 AWD). Alle Volvos dieselmodeller har partikkel filter som standard Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no.

STAVANGER

Stokkamyrveien 26, 4313 Sandnes. Tlf. 51 84 03 00 Åpningstider salgsavdelingen Man, ons–fre 8–16.30, tirs 8–20 og lør 10–14

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 17


Oktan Stavanger

Den store hyttedrømmen. Og den lille.

Vi har utvalget og kunnskapen om fritidsboligmarkedet i Sirdal! Dan Chruickshank, Sandnes, megler MNEF. Tlf. 414 16 631 dan.chr@em1.no Torill Kalsaas, Gjesdal, Eiendomsmegler MNEF. Tlf. 959 06 795 torill.kalsaas@em1.no Kjetil Helland, Stavanger, megler MNEF. Tlf. 993 55 219 kjetil.helland@em1.no Anne Havsø, Egersund, megler MNEF. Tlf. 481 12 584 anne.havso@em1 Disse guides viser minimums området som skal være rundt logoen. Logoen må plasseres på riktig mørkeblå farge. For mer info om bruk, formater og spesialvarianter, se designmanual. NB; husk å gjøre navnet om til “outline” før du lagrer den nye logoen.

18 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


tenisagam

Ander Aukland (41). Foto: swixskiclassics.com

Auklands skitreningstips GODE RÅD • Lag en plan for når du skal trene. • Legg inn treningsøkter når du skal forflytte deg. Du kan for ekempel sykle eller løpe til og fra jobb. • Trening kan kombineres med å gjøre ting sammen med ungene. Du kan for eksempel gå på rulleski mens barna sykler. • Klargjør målsettingen din! Er prestasjonen et viktig mål, må du trene mest mulig likt det du vil bli god på. Er målet først og fremst god helse, velvære, kan du i utgangspunktet velge hvilken treningsform du vil. Da er ikke terping viktig.

Anders Aukland (41) er fortsatt en av verdens beste skiløpere, men nå på lange distanser. – Tren effektivt! Er hans beste råd.

A

nders Aukland var en av de beste på det norske herrelandslaget i langrenn for noen år tilbake, men valgte i 2007 å etablere Team X-tra Personell sammen med broren Jørgen Aukland. Siden da har han først og fremst satset på FIS Marathon Cup, der de lange løpene står i sentrum. Aukland-brødrene har hentet inspirasjon fra både sykkel og kajakk for å bli bedre til å gå langt på ski.

I TOPPEN

– Ambisjonen min er å kjempe om pallen i alle de største langløpene, med Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeinerrennet som de tre viktigste, sier Anders Aukland til Aftenbladet like før jul. – Jeg trener helt annerledes nå enn for femseks år siden. Fysisk er jeg i litt dårligere form enn da jeg var på mitt beste, men jeg er blitt mye bedre til å stake og bedre på styrketrening. Det handler om å prioritere – og tørre å gjøre nye ting, sier Aukland.

PRIORITERING

Etter at Anders Aukland fikk familie og tre barn, er tilværelsen blitt en ganske annen.

– Det er en utfordring å kombinere familieliv med trening og konkurranser. For min del er det blitt færre treningssamlinger, og jeg har fått eget styrkerom i kjelleren. Jeg trener mindre, men mer effektivt enn før, sier han. – Et tips til andre i tidsklemma er å lage en plan for når du skal putte inn trening. Du kan legge inn treningsøkter når du skal forflytte deg, for eksempel kan du sykle eller løpe til og fra jobb, og trening kan kombineres med å gjøre ting sammen med ungene. I sommer gikk jeg for eksempel på rulleski mens sønnen min på ni år syklet, sier han.

SKAL GÅ SESILÅMI EN GANG

For Aukland er treningsgleden det aller viktigste.

har økt, også i Rogaland. Sesilåmi lover han å få med seg en gang.

TERPING OG TRENING

– Noen har som mål å gå fort i konkurranser, eller sykle fort, og har prestasjonen som mål. Da handler det om å trene mest mulig likt det du vil bli god på. Skal jeg bli god på langløp, må jeg ha mange økter der jeg staker hardt og lenge, løper i motbakke og trener styrke. Samtidig sykler jeg mindre enn jeg gjorde før. For andre handler trening om helse, velvære og god fysisk form. Da er det ikke så nøye om du sykler, går på ski, eller er inne og trener styrke eller fitness, så lenge du trives med det du holder på med, sier Anders Aukland.

– Det sitter mest i hodet. Jeg har konkurrert siden jeg var liten. Det meste handler om motivasjon, om å gjøre det man har lyst til, og om vilje. For meg har resultatene også gitt motivasjon til å fortsette. Også det at jeg prøver nye ting treningsmessig. Det handler om å være sulten, sier Aukland som synes det er veldig kjekt at interessen for lange skiløp Sirdalmagasinet · 1 / 2014 19


ma ga sinet

1

2

1. Bjørnar Jacobsen, styremedlem i samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal, arbeider for å sikre løypetilbudet. 2. Samarbeidsutvalget Øverst i Sirdal har fått en lavere tildeling fra Sirdal kommune enn forventet og frykter et dårligere løypetilbud.

Vil sikre løypetilbudet Samarbeidsutvalget «Øverst i Sirdal» leverte sin løypekjøringssøknad til kommunen gjennom Ånen Ådneram innen 1. oktober i fjor. Halvannen måned senere fikk de midler, men beløpet var langt mindre enn de hadde beregnet.

–V

i la til grunn et bruttobeløp på 370 000 kroner for å opprettholde samme løypenett som i fjorårssesongen, sier Bjørnar Jacobsen, styremedlem i «Øverst i Sirdal», samarbeidsutvalget for 17 hytteforeninger i Suleskar-Ådneram-området. Med kommunens nye 60/40-modell for tildeling, betydde det et beløp på 145 000 egenandelskroner.

SOLIDARISK LØYPEAVGIFT

Utvalget la en plan for hvordan de skulle skaffe egenandelen for å få utløst 225.000 tildelings­ kroner fra kommunen. På relativt kort tid klarte de å koordinere innsatsen mellom de 450-500 hyttene, leilighetene og campingvognene i Suleskar-Ådneram-området og fikk tilslag på en solidarisk løypeavgift på 350 kroner. – Det var ikke mange som hadde trodd at vi skulle få det til. Det var derfor ikke med rent lite stolthet vi leverte søknaden til Sirdal kommune innen 1. oktober, sier Jacobsen og understreker at de som hytteforening ikke har noe forhold til kommunens totale tildelingsbeløp på 900 000 kroner i frie løypekjøringsmidler. – Men basert på ordførerens uttalelse om at egenbetalingen både skal gå til løypekjøring og videreutvikling av løypenettet, forutsetter vi at kommunens totalpott på frie løypetilde-

20 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

lingsmidler er et fornuftig beløp, sier Bjørnar Jacobsen.

SKUFFENDE LAVT TILDELINGSBELØP

KOMUNAL STØTTE

Skuffelsen var derfor stor da hytteforeningsutvalget og Ånen Ådneram fikk en tildeling på 160.125 kroner, altså rundt 65 000 kroner mindre enn det de hadde regnet med ut fra kommunens 40/60-modell.

Fast støtte:

– Vi opplever at det er stor avstand mellom det kommunen kommuniserte i forkant av tildelingen og det vi faktisk har fått tildelt. Dette har skapt frustrasjon, sier Jacobsen og forteller at de skal møte ordføreren for å diskutere saken.

• Furuåsen: kr 50 000

– Det er flott at ordføreren tar dette konstruktivt, påpeker han. (Red.anm.: Møtet fant sted etter at Sirdalmagasinet hadde gått i trykken).

FRYKTER DÅRLIGERE TILBUD

– Skal vi få til full løypekjøring tilsvarende det vi hadde i fjorårssesongen, må vi skaffe til veie ytterligere 65 000 kroner, påpeker Bjørnar Jacobsen. I begynnelsen av desember hadde utvalget klart å skaffe til veie ytterligere 30.000 kroner fra næringsvirksomhet på Ådneram. – Det som er ergerlig, er at vi til tross for stor innsats og mobilisering, risikerer å få et dårligere tilbud enn vi har hatt. Vi må sannsynligvis redusere antall løypekjøringer, og det

• Feed Skiarena: kr 320 000 • Lysløype på Tjørhom: kr 250 000

Støtte til ulike formål: • Kr 900 000 settes av til ulike løypekjøringsformål der kommunen betaler 60% av totalsummen, mens søker selv må bidra med 40% finansiering. • Kommunen vil ved tildeling foreta en skjønnsmessig vurdering for å sikre geografisk spredning av skiløypene.

er ikke i tråd med det vi oppfattet gjennom ordførerens uttalelser i forkant av sesongen.


Foto: Sirdal Skimaraton/Lars Vagle

tenisagam

Nytt løypeutvalg i Sirdal Sammen med Sirdalsferie har hytteeiere i Sirdal nå nedsatt et frivillig løypeutvalg som skal se på hvordan man kan få inn midler til å finansiere løypenettverket i Sirdal nå og framover i tid.

D

et frivillige løypeutvalget er et konkret resultat av Sirdalsferies møte med hytteforeningene i Stavanger, på Jåttå videregående skole, i slutten av november i fjor. Sirdal kommune bruker i år 1.5 millioner kroner på skiløyper i Sirdal, og har sagt at det resterende må komme fra brukerne av løypene selv. Det har også tidligere år vært en delfinansiering av løypenettet. Forskjellen dette året er at kommunen legger opp til økte bidrag fra brukerne selv. Samtidig har kommunen satt av mer penger til konkrete løyper som skal kjøres hyppigere enn tidligere. Dette er Feed Skiarena, lysløypa på Tjørhom og ekstra ressurser til konkurransekjøring.

POSITIV INNSTILLING

– De fleste hytteeiere er positive til delfinansieringen av skiløypene, og dialogen mellom Sirdalsferie og de fremmøtte var god, sier styreleder i Sirdalsferie, Siri Fidjeland. Sirdalsferie har siden kommunen bekjentgjorde sin nye finansieringsmodell hatt møter

både med kommunen, grunneierne, næringsaktører og hytteeiere. – Vi opplever en positiv holdning blant de vi har møtt, men ser at vi har en jobb å gjøre når det gjelder kommunikasjon, sier Fidjeland. – Derfor har vi nå etablert dette frivillige utvalget som i dag består av hytteeiere og Sirdalsferie, og vi håper å videreutvikle utvalget gjennom årene som kommer. I utvalget sitter hytterepresentanter hele veien fra Ådneram i nord til Josdal i sør.

ARBEIDSGRUPPE

Utvalget skal i første omgang fungere som en arbeidsgruppe og finne fram til en fornuftig arbeidsmodell slik at løypenettverket i Sirdal blir forutsigbart både når det gjelder finansiering, løyper og utvikling av løypenettet. – Det som tidligere har blitt sett på som en negativ trend i Sirdal, mener vi er snudd til noe positivt, sier Fidjeland.

Sirdalsferie har gjennom frivillig løypeavgift nå fått inn ca. 65 prosent av de midlene som skal til for å fullfinansiere løypene i Sirdal denne vinteren. – Når februar kommer, satser Siri Fidjeland, styreleder i vi på at vi har Sirdalsferie. 100 prosent. Skulle vi få inn mer, vil dette gå til videreutvikling av løypene i Sirdal, som broer, grusing av stier osv. Dette gjør at vi lettere kan tråkke løypene for tidligere åpning og samtidig benytte dem om sommeren, påpeker Fidjeland som takker alle hytteeierne som møtte fram på møtet i slutten av november.

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 21


Brøyter vei i Ådneram

Jørgen Ådneram brøyter for 100 hytter og 25 leiligheter i Ådneram hele sesongen gjennom.

Traktoren til bonde og brøyter Jørgen Ådneram (30) gikk rundt 1000 timer det første året han hadde den i drift, noe som sikret fremkommelige veier og gårdsrom for 100 hytter og 25 leiligheter i Ådneram Fjellgrend.

–D

et er vanskelig å anslå et gjennomsnitt på hvor mange timer jeg sitter bak rattet i løpet av en sesong, for det kommer så utrolig an på været. Fjorårssesongen var for eksempel ekstremt kald, noe som betydde lite brøyting. Litt strøing ble det, men antall timer på traktoren var få i forhold

22 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

til året før, forteller Ådneram, odelsgutt og eldst av fire brødre.

ATTÅTNÆRINGER

Han har tatt seg en liten pause i brøytingen. Det blåser og snør bløtt utenfor døra til varmestua i skitrekket i Ådneram, der vi sitter

i andre etasje med utsikt til alpinbakken og gården som han driver. Han peker ut låven, huset der foreldrene bor og huset som han er i ferd med å ruste opp til seg og sin fru. – Trekket har min far og hans to brødre drevet så lenge jeg kan huske.


m Fjellgrend

1

1. Jørgen Ådneram (30). 2. En grå, vindfull og snørik dag krever stor brøyteinnsats. 2

Men det som ikke er fullt så vanlig, er at «brøytemannen» også skaffer og leverer ved til den enkelte hytteeier, og på sommerstid, klipper og steller torvtak. Dette er noe Jørgen Ådneram tilbyr. – Det begynte med et spørsmål fra en hytteeier, om jeg kunne skaffe ved. Jeg sa selvsagt ja, og i dag leverer jeg til rundt 50 hytter, smiler han. Det er ikke eget forråd han henter fra, men vedsekkene anskaffes fra leverandør, videreselges og leveres på døren. – Noen bestiller 25 sekker på høsten og får én levering, andre ønsker flere leveranser gjennom sesongen. Og så prøver jeg å etterkomme ytterligere ønsker etter beste evne, føyer han til.

MÅ GRIPE MULIGHETENE

– Og torvtakservicen, hvordan startet den? – På samme måte. Man må ta de mulighetene som byr seg. Uten turistnæringen hadde verken Jørgen eller brødrene bodd i Øvre Sirdal i dag. Det er han sikker på. Nå er også to av brødrene til Jørgen Ådneram involvert i driften av skitrekket. Selv bidrar han litt om det trengs, men alpinanlegget i Ådneram er ingen fast beskjeftigelse. Jørgen Ådneram er engasjert på andre hold. – Det er umulig å leve av gårdsdriften alene. Attåtnæringer må vi ha, og for meg har de kommet som naturlige følger av andre ting jeg har gjort, sier han.

HYTTEFOLKETS MANN

Da Favoritthytten begynte å bygge ut Ådneram Fjellgrend i 2004, jobbet Jørgen for entreprenørselskapet som stod for gravingen på feltet. Han fraktet etter hvert også tømmer og annet utstyr for flere av underleverandørene og ble en mann mange kunne regne med. – Da hyttene begynte å bli ferdige, var det for så vidt naturlig at jeg tok brøytejobben, sier han og forteller at det er vanlig at grunneieren tar seg av brøytingen på «sine» hyttefelt.

– Hyttenæringen er helt avgjørende. En ting er når hyttene settes opp, men det dukker også opp mange ulike behov etter at de er ferdige, noe som genererer et jevnt tilsig av arbeid. Det gjør at vi kan slå oss til ro her oppe, sier han og ser ut av vinduet opp mot huset som han om ikke lenge skal flytte inn i. Den neongule jakka tas på igjen. Traktoren venter. Det snør fortsatt tett, og Jørgen Ådneram har mer arbeid i vente. Akkurat hvor mye, vet han ikke. Men noen timer blir det garantert. Sirdalmagasinet · 1 / 2014 23


Min tur

Gjør turen til en lek! Lene Brekken og ektemannen Alf Terje Ramsfjell fra Ålgård har siden barna satt i pulk, gått dagsturen fra Haugen til Kvinen minst én gang i året. Timene går fort når turen gjøres til en lek.

Lek er viktig for motivasjonen. Kevin og William har funnet et egnet sted undervegs.

–H

vordan får dere til å gjøre skituren til en lek?

– Vår erfaring er at så lenge guttene kan gå opp og ned skråninger, ta noen hopp, gjøre en strekning til en konkurranse, skøyte på skaren, ja, da går timene fort.

OVER SNITTET

Familien Brekken/Ramsfjell er ikke av det helt vanlige turslaget. Alle tre guttene driver aktivt med både langrenn og skiskyting. Eldstemann er elev ved den videregående skolen i Sirdal, der skiskyting er spesialiteten, og mor er sportslig leder for skiskytterne på Figgjo der hun selv var aktiv skiskytter som ung. Og far, – han har gått Sesilåmi flere ganger. – Men selv om barna trener aktivt, betyr det ikke at de ikke kan bli lei når de ser endeløse skispor og forespeiles en hel dag på tur. Da er det viktig med godsaker i sekken og, som sagt, mye lek undervegs. Hun ler. – Mange ser sikkert for seg at vi utelukkende pakker grønnsaker og knekkebrød i tursekken, men det er feil. Vi har minst like mye «goodies» som andre. 24 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Turen fra Haugen til Kvinen har Lene valgt å gi videre fordi hun selv har hatt så mye glede av den, fordi den har fungert godt for dem som familie og fordi den har så mange muligheter i seg.

VARIERT TERRENG

– Turen er fantastisk. Terrenget er variert og flott, og de som ønsker å få med seg strekningen over Lågheiene, utenfor merkede og opptråkkede løyper, får en ekstra bonus, sier hun. Familien Brekken/Ramsfjell har hytte på Haugen, og det var derfor naturlig å velge turer med hytta som utgangspunkt. Lene forteller at de flere ganger har opplevd å kunne skøyte innover Lågheiene på skaren, uten et vindpust i lufta. Følelsen er nærmest ubeskrivelig. – Fra Haugen går vi innover Hønedalen og tar av til Lågheiene som ikke ligger langt nede, selv om navnet kanskje skulle tilsi det. Hun smiler. – Når du er i Lågheiene, er du ganske høyt oppe og får en fantastisk utsikt innover fjellet. Men ønsker du ikke denne avstikkeren, er det bare å holde stø kurs innover de løype-

TURGÅEREN • Navn: Lene Brekken • Alder: 40 år • Familie: Gift med Alf Terje Ramsfjell. Barn: Adrian (18), Kevin (13) og William (8) • Bosted: Ålgård

tråkkede sporene til du når Kvinen. Der er det godt å ta den lange pausen. Turen tilbake går på maskintråkkede løyper til Donsen, innover Fiskebudalen og så nedover Hønedalen til Haugen igjen.


tenisagam

Lågheiene: – Turen er fantastisk, terrenget variert og flott, og de som ønsker å få med seg strekningen over Lågheiene, får en ekstra bonus, sier Lene Bekken.

Turen • HVOR: Haugen – Hønedalen – Lågheiene – Kvinen – Donsen – Fiskebudalen – Hønedalen – Haugen • START: Ved Haugen, på vei opp mot Hønedalen. • VARIGHET: En god dagstur. Tiden som går med er avhengig av vær- og skiforhold. Men du kan regne rundt 3 timer opp og mellom 1 ½ og 2 timer ned. Pauser kommer i tillegg. Familien Brekken/Ramsfjell (f.v.): Adrian (18), William (8), Kevin (13), Alf Terje Ramsfjell og Lene Brekken.

LIVSLANGT FORHOLD

– Det er en lang tur, så du må vurdere om avstikkerne skal med, eller om du vil holde stø kurs gjennom Hønedalen, smiler Lene som opplever at de ikke får benyttet hytta på Haugen så ofte som hun kunne tenkt seg. – Om vinteren blir det en god del konkurranser i helgene, men vi prøver å forbeholde både romjul, vinter- og påskeferien til hytta på Haugen. Ellers synes jeg at Sirdal er et fantastisk sted hele året gjennom, tilføyer hun. Lene Brekken har et livslangt forhold til Sirdal. Allerede som liten jente tok foreldrene

hennes henne med seg oppover. De leide en hytte ikke langt fra GP. – Far gikk langrenn på turrennivå og har ikke rent få Sesilåmier bak seg. Jeg begynte tidlig å trene i skiskyttergruppa på Figgjo og valgte idrettslinja ved Sirdal videregående skole, forteller hun og fortsetter. – For oss er dette blitt en livsstil, og selv om det til tider oppleves veldig travelt, får vi utrolig mange opplevelser sammen som familie og mye tid sammen med barna våre. Får jeg i tillegg den årlige turen fra Haugen til Kvinen, er jeg såre fornøyd.

• VANSKELIGHETSGRAD: En fin tur for familien. Kart og kompass er greit å ha om du velger å gå strekningene utenom løypene. • MERKET LØYPE: Turen går stort sett i oppmerkede og maskintråkkede løyper. • I SEKKEN: Ulltøy, sitteunderlag, vindsekk, varm drikke, god niste, kart & kompass, godsaker og fotoutstyr. • ALTERNATIV LØYPE: Haugen – Hønedalen – Kvinen – Hønedalen – Haugen.

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 25


Foto: Juel V. Løksrud/Turistforeningen

Nordmenn dårlige på kart- og kompassbruk Hver tredje nordmann har ikke peiling på hvordan man bruker kart og kompass. De har gjerne kartet med i sekken, men den praktiske bruken er dessverre laber.

D

et viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført av InFact Norge, på oppdrag fra kartleverandøren Nordeca, like før årsskiftet. Spørsmål om kart- og kompasskunnskaper ble stilt til 1012 personer over 18 år. Dette melder UT.no.

KVINNER DÅRLIGST

Den landsomfattende undersøkelsen viser at 33 prosent er «helt ukyndige» eller «ukyndige» i kart- og kompassbruk. Kunnskapen er dårligst blant kvinner. Hele 41 prosent av kvinnene som har svart på undersøkelsen sier at de knapt vet opp-ned på et kart. 24 prosent av mennene svarer det samme. – Det er alvorlig at mange turgåere har et slapt eller likegyldig forhold til sikker ferdsel ute i naturen, mener Thomas Huke, markedssjef i Nordeca. – Se for deg følgende situasjon: Du går deg bort, du mister stien og det blåser plutselig opp til uvær. Du greier å få mobilkontakt med familie, venner eller redningsfolk, men fordi du ikke vet hvor du er, må de som skal redde deg nærmest lete etter nåla i høystakken.

MÅ LETE I STORE OMRÅDER

Ole Gladsø er en av dem som bidrar i søk etter folk som har gått seg bort. Han er 26 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps og forteller at de stadig opplever å måtte lete i store områder fordi folk ikke skjønner hvor de er. – Folk som trenger hjelp, gir oss unøyaktige beskrivelser. Posisjonsangivelsen bli utydelig når de som er på tur og trenger hjelp ikke kan lese kart, påpeker han.

Ole Gladsø, landsleder for Røde Kors sitt Hjelpekorps. (Foto: fremover.no)

Kunnskapen om digitale kart er ikke særlig bedre. Undersøkelsen viser at én av tre nordmenn svarer om seg selv at de er uegnet til å gjøre bruk også av digitale løsninger.

kompass. Han er mer overrasket over at de ikke kan bruke digitale kart, for nesten alle nordmenn har nå en smarttelefon med kart og GPS-funksjonalitet som standard.

FORSTÅR IKKE TEKNOLOGIEN

STADIG FLERE PÅ TUR

– Man stiller alltid sterkere hvis man har kart- og kompasskunnskaper, men vi ser at mange ikke kan dette, eller at de ikke har med seg noen form for kart, fortsetter Øversveen.

– Når det gjelder dem som går på tur i fjellet, så tror jeg nok at det er noen flere som kan bruke kartene, mener Bloch-Hoell.

– Folk forstår ikke teknologien, bekrefter redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge. De kan ikke lese kartkoordinater, og de skjønner ikke hva de ser på mobilen. I de fleste tilfeller går det heldigvis bra. I hvert fall så lenge batteriet virker.

Thomas Huke er ikke spesielt overrasket over at Kari og Ola ikke kan bruke kart og

Samtidig er turinteressen i Norge høyere enn noen gang. I år passerte Turistforeningen for første gang en kvart million medlemmer. Kartkonsulent Nils Block-Hoell i Turistforeningen kommenterer at mange av dem som går på tur i dag, benytter terreng som er merket, gjerne i eget nærområde.


VINTERENS SKIKLÆR FRA BJØRN DÆHLIE FINNER DU HOS MAGNETEN SPORT!

SELTERS DESIGN

bjsport.no

Jacket Pacer

Jacket Pacer Women

Tlf. 51 61 50 55 post@magnetsport.no

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 27


Midtsidehytta


www.sinneshytta.no


Portrettet

La grunnlaget i Sirdal En firmahytte i Sirdal som familien fra Tasta kunne benytte omtrent hver helg gjennom hele vintersesongen, var starten på snowboardyndlingen Fredrik Austbøs vinterlige krumspring og imponerende karriere.

Brettkjører Fredrik Austbø på juleferie i Stavanger, – her på plassen utenfor Oljemuseet.

–V

i holdt på i bakken hele dagen, og når trekket stengte, fortsatte vi i bakkene rundt hytta. Mørket var heller ingen hindring. Da var det bare å finne fram lamper og lys.

HJERTET I STAVANGER

Sirdalmagasinet møter Fredrik Austbø i Stavanger. Gutten fra Tasta som allerede som 15-åring reiste verden rundt med snowboardet og som 17-åring ble tatt ut til den norske troppen til OL i Torino. Det gjorde ham til Norges yngste deltaker i et vinter-OL siden Sonja Henie. Nå er han blitt 25 år og bor på Grünerløkka i Oslo. Han reiser fortsatt verden rundt og konkurrerer både på snøbrett 30 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

og rullebrett. Men akkurat nå er han hjemme på juleferie i Stavanger. – Det er alltid en spesiell følelse å komme hjem. Over 200 reisedøgn i året gjør at «hjem» frister enda mer. For det er i Stavanger han har hjertet sitt. Det er dette som er hjemme, selv om folkeregisteret forteller at Fredrik Austbø hører hjemme i hovedstaden. – Jeg flytter nok hjem til Stavanger etter hvert, betror han oss.

SIRDAL BEST

– Den beste opplevelsen jeg hadde på snø i fjor, var i Sirdal, i Ålsheia. Det var påske, og

jeg kunne legge alle prestasjoner og forventninger til side og bare nyte følelsen. Han smiler ved tanken. Komplimentet er ikke så rent lite. Fredrik Austbø er jevnlig innom alle de store skidestinasjoner og –anlegg verden over. At Sirdal topper «feel-good-opplevelsene» fra i fjor, er likevel kanskje ikke til å undres over. Det var her det hele begynte. – Jeg har vært i Sirdal siden jeg var en liten kid. Gått på langrenn, akt i bakkene, stått i trekket. Sammen med både foreldre, lillesøster og kamerater. Snowboard begynte


• Navn: Fredrik Austbø • Alder: 25 år • Sivil status: Singel • Fra: Tasta i Stavanger • Bosted: Oslo   Tekst: Bethi Dirdal Jåtun

• Aktuelt: I verdenstoppen i snowboard og skateboard

Lever av høye svev. Foto: Olav Stubberud, Snowboardforbundet.

del av miljøet, men er naturlig nok mer på sidelinjen denne sesongen. – Hvorfor ville du ikke satse på årets vinterOL?

jeg først med da jeg var ti år, men da tok det også helt av.

AKTIVT BRETTMILJØ

Det begynte med rullebrett da han var ni. – Stavanger har og har alltid hatt et av landets beste brettmiljøer. Dette har selvsagt betydd mye for utviklingen min. Han forteller at han allerede som 10-12-åring fikk være med de store gutta i 20-årsalderen på turer og konkurranser, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. – Jeg må jo takke foreldrene mine som lot meg få være med, sier han.

– Det betydde enormt mye for meg. Jeg hadde hele tiden noe å strekke meg etter, og det å få være med de store gutta, de jeg så opp til, ga jo en motivasjon uten sidestykke. Austbø er opptatt av at det skal være gøy å konkurrere, gøy å trene, gøy å terpe på nye triks og teknikker. Det siste året har han opplevd at gleden over å konkurrere snowboard ikke har gitt ham den samme boosten som tidligere. Han valgte derfor å stå over årets OL i Sotsji.

IKKE VINTER-OL

– Jeg har vært en del av det norske snowboardlandslaget i ti år nå, og er fortsatt en

– Jeg har konkurrert sammenhengende i over ti år. Det er lenge. Sist sesong ble det mye stang ut på snøbrettet, noe som gikk ut over både gleden og motivasjonen. Jeg husker jeg stod på toppen i en av konkurransene og kikket nedover. Istedenfor kick-følelsen, kjente jeg på en slags resignasjon og nærmest en tretthet over å skulle sette utfor. Da skjønte jeg at det var på tide å gjøre noe. Og det har han gjort. Snowboardet er på ingen måte lagt på hylla, men det har måttet vike førsteplassen til fordel for skateboardet. Austbø har bestemt seg for å bruker mer tid på det i tiden framover. – Dette året blir på mange måter et roligere år, noe jeg trenger. Jeg kommer fortsatt til å være på snø, men det blir mest filminnspillinger, ikke konkurranser. Konkurranseinstinktet skal få sitt på asfalt og betong dette året. Sirdalmagasinet · 1 / 2014 31


Delte meninger om snøscooterkjøring I november i fjor sendte Miljøverndepartementet ut varsel om at alle 105 kommuner som hadde søkt, skulle få være med i forsøksprosjektet for fornøyelseskjøring med snøscooter. Flere friluftsliv- og miljøvernorganisasjoner har kalt vedtaket en krigserklæring og klaget det inn for Sivilombudsmannen. I Sirdal er naturlig nok meningene om statsrådens utspill delte. En av dem som er for forslaget, er lensmann Egil Netland.

LENSMANNEN POSITIV

– Det er bedre å legge til rette for noe som hindrer ulovlig kjøring i områder der en ikke ønsker scooterkjøring. Vi har sett en økning av ulovlig kjøring med snøscootere i Sirdal de siste årene, sier han til Stavanger Aftenblad. Netland er klar på at det er viktig å få bukt med den ulovlige kjøringen og sørge for at scooterkjøringen skjer i områder hvor skituristene ikke ferdes.

HVOR LENGE?

Austbø (t.v.) begynte tidlig å sanke mesterskapsmedaljer. Foto: snowboardforbundet.no

RÅD TIL BARN OG UNGE

Han forteller at det var spennende å konkurrere på skateboardet igjen, i fjor sommer. – Jeg ante ingenting om hvordan jeg stod, – ville jeg ende rundt de 30 beste, klare en 15. plass, eller faktisk kunne knive helt i toppen? Det er kanskje til å undres over at det ble det siste, og mest sannsynlig når han nye høyder denne sesongen. – Hvilke råd vil du gi til barn og unge som kjører snowboard og som vil satse? – Behold gleden! Det er det viktigste. Det skal være kjekt å konkurrere, trene, legge inn nye triks, terpe på detaljer og nye teknikker. Og så er det viktig å ikke pushe. Jeg ser ofte at foreldre kan være for pågående og barna for utålmodige etter gode resultater. Da kan det ofte gå galt. Det er viktig at utviklingen skjer naturlig. Austbø er glad han ikke er ti år i dag og står i startgropen til en mulig karriere. – Nivået er blitt sykt høyt. Det skal enormt mye til å klare jevne topptre-plasseringer. Selv med store mengder trening, sier han.

– En forsøksordning er en forsøksordning. Den er tidsbegrenset og brukes til å høste erfaringer. Endelige forslag til permanente endringer skal ut på bred høring og skal selvfølgelig legges fram for Stortinget på vanlig måte, sier miljøvernminister Tine Sundtoft til NTB. Departementet kan riktignok ikke oppgi hvor lenge den tidsbegrensede forsøksordningen skal vare, men poengterer at den går ut på å overlate til lokale myndigheter å vurdere om og eventuelt hvor scooterkjøring kan tillates. Det er uansett ikke snakk om noe frislipp, ifølge departementet.

MANGE KRITIKERE

– Statsråden driver et dobbeltspill og forteller ikke hele sannheten. Dette er et rent proformaprosjekt for å tilfredsstille Fremskrittspartiets ønske om å komme i gang med scooterkjøring så raskt som mulig, hevder generalsekretær Lasse Heimdal i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO). Turistforeningen har startet et opprop mot frislipp av ulovlig snøscooterkjøring som de har kalt #stillenatur. Så langt har over 39.000 signert. – Denne muligheten som Sirdal kommune nå har hengt seg på, handler om å kjøre snøscooter for gøy, og ikke begrense det til nyttekjøring. Det er vi imot, uttaler daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistforening til Stavanger Aftenblad og fortsetter: – Når en åpner for fornøyelseskjøring, vil flere kjøpe snøscooter. Det er allerede problemer i Sirdal med ulovlig kjøring. Sirdal er en kommune som stimulerer til hyttebygging, og jeg ville ikke kjøpt hytte i nærheten av en scooterpark. Dette er en dårlig idé fra deres side.

SPONSORER AVGJØRENDE

Selv om de store seierne har uteblitt det siste året, klarer Austbø seg godt. Premiepengene er viktige, men de store pengene ligger i sponsorer og filminnspillinger. Austbø har fire sponsorer, kommer han fram til, når han får tenkt seg litt om. – Jeg hadde hatt sponsorer i ett år uten å vite om det. Han ler høyt før han raskt føyer til at sponsorene er helt avgjørende for satsingen. Fredrik Austbø har aldri angret på karrierevalget. Han vet at han er heldig. Han vet også at mange er misunnelige og at han er privilegert som får reise verden rundt og drive med det kjekkeste han vet. – Jeg kunne ikke hatt det bedre! 32 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

LIK OSS PÅ FACEBOOK FACEBOOK.COM/SIRDALMAGASINET


VELKOMMEN TIL TJØRHOMFJELLET!

VELKOMMEN TIL NY SEPå Tjørhomfjellet er alt tilrettelagt for deg, uansett om du er nybegynner eller av den drevne sorten.

Gratis tautrekk. Perfekt for små alpinister

Tallerkenheis. Passer både liten og stor

Stolheis som tar deg til 924 moh, her finner du flotte løyper i forskjellige kategorier

Offpist område og Snowpark for de lekne

Kafè like ved stolheisen

www.tjorhomfjellet.no

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss! Det lille ekstra får du hos oss!

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90 Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 33


Salgssuksessen fortsetter i Sirdal! Vi har ledige tomter på Gravasstølen (kun 7 igjen) og Lindåsen. Sikre deg hytte for neste vinter med en bestilling før påske. Kontakt Frode Kjemhus på tlf. 977 54 222 eller fk@dinhytte.no

blest.no

Bra forhold i bakkene, og hele anlegge† er åpent · Flott barneområde med Minitrekket (beltetrekk) rett ved varmestuen · Kveldskjøring hver onsdag og fredag fra kl 14-21

· Porsche BigAirbag pute på 9x15 meter (kommer)

· Egen akebakke og snowcross løype

· Test egne ferdigheter i Quattrobakken

· Varmestue med servering, skiutleie og skihotell

med det nye selftimer systemet

Sjekk www.alsheia.no for oppdaterte forhold i bakken,priser, og åpningstider.

34 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

· Enkel parkering rett ved hovedheisen


tenisagam

Kommunale kraftkroner utvikler Sirdal

Midler fra Kraftfondet i Sirdal kommune, bidrar blant annet til dagens vegutbedring i Gyadalen.

Hva er fellesnevneren mellom et næringsbygg, en dyrlegepraksis og et plateselskap? Jo, alle tre ble innvilget støtte fra Kraftfondet i Sirdal i 2013.

I

år disponerer Kraftfondet i Sirdal kommune cirka 20 millioner kroner. Penger som i stor grad blir brukt til infrastruktur og utvikling og etablering av bedrifter i kommunen. Men også næringsforeningen i Sirdal, idrettsgymnaset, ulike arrangementer og løypekjørere har oppigjennom årene fått støtte fra det samme fondet. – Den store utbyggingen i Gyadalen, på vei til Tonstad, hadde nok vært vanskeligere å gjennomføre uten midler fra Kraftfondet, eksemplifiserer næringssjef Øyvind Sjøtrø.

SIRDALSVEKST

Han tiltrådte stillingen som næringssjef i Sirdal i november i fjor og er i tillegg til næringssjef, daglig leder for bedriftsdelen av kraftfondet, kalt Sirdalsvekst KF. Det ligger til stillingen å forvalte denne delen av fondet. – Vi disponerer rundt 5 millioner kroner i Sirdalsvekst hvert eneste år, og vår jobb er å

Øyvind Sjøtrø, ny næringssjef i Sirdal kommune.

fordele denne potten på etablerere og allerede eksisterende virksomheter ut fra de søknadene vi mottar, beskriver næringssjefen som etter planen skal i tildelingsmøte i Sirdalsvekst på Fidjeland i kveld. Barske værmeldinger gjør at han er usikker på hva det blir til, men skulle møtet måtte avlyses, blir det bare utsatt til neste uke. Verre er det ikke.

– De fleste kommuner har et næringsfond, men beløpene de opererer med kan for de fleste kommuner ikke sammenliknes med våre. Sirdal er i en særstilling.

– Styret består av tre personer, alle lokale folk med næringslivsbakgrunn, opplyser Sjøtrø.

– For noen år tilbake ble mye av midlene i Sirdalsvekst knyttet opp mot de alpine skianleggene i Øvre Sirdal. Vi er opptatt av at midlene i første omgang skal bidra til nyetablering og videreutvikling, ikke som bidrag til drift. Målet er at bedriftene skal bli selvdrevne og ikke basere seg på jevnlige overføringer, fastslår den nye næringssjefen som ikke er ukjent med Sirdal kommune selv om han bor i Vikeså.

TILDELINGSKRITERIER

– Hva skal til for å få økonomiske bidrag fra Sirdalsvekst? – Vi setter stor pris på søknader der vi øyner generering av nye og varige arbeidsplasser og gir både lån og tilskudd. I dag er risikokapital en mangelvare, og Sirdalsvekst har i flere sammenhenger bidratt med betydelige beløp både til nyetablerere og til videreutvikling av eksisterende bedrifter, sier næringssjefen en anelse stolt. – Det er ikke mange kommuner som kan tilby noe liknende? – Om noen. Han pauser.

Næringssjefen er opptatt av at Sirdalsvekst skal bidra til å utvikle et mangfoldig næringsliv i kommunen.

LYTTEPOST

Sjøtrø har jobbet både i SR-bank i Sirdal, i Sirdalsvekst KF og som økonomisjef i kommunen før han ble inspektør ved skolen i Vikeså. Nå er han altså tilbake i Sirdal, denne gang som næringssjef. Og han gleder seg over oppgavene: – I første omgang er det viktig for meg å bli kjent med bedriftene i kommunen, å være en lyttepost for deres innspill og behov, sier han.

Vi møtes på GP! Fra uke 26 til uke 37, mandag - fredag: 09 - 21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Uke 38 og fremover, mandag - torsdag: 09 - 17, fredag 09-21, lørdag: 09 - 17, søndag: 11 - 19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken

Vi har minibank!

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41 Sirdalmagasinet · 1 / 2014 35


Fra 1. februar kan du teste skiferdighetene i quattro-bakken

For mer informasjon om quattro-bakken sjekk ut www.alsheia.no

Forus Vassbotnen 6, 4313 Sandnes Tlf: 24 03 41 00 www.mollerbil.no/forus-audi

Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 45 46 01 99 www.grasrota.net

36 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


tenisagam

Sesilåmi med uværsløype

I fjor måtte de 1600 påmeldte deltakerne snu før de kom til start­ streken. Været ble så dårlig at det ikke var forsvarlig å la starten gå, og mange var misfornøyde med at avlysningen kom så seint. Den 22. mars 2014 går startskuddet igjen for Sesilåmi. Skulle uvær igjen hindre løperne i å krysse fjellet, vil de i stedet kunne gå en 2,5 mil lang løype i mindre værhardt terreng.

Sist vinter ble Sesilåmi avlyst samme morgen som det skulle starte. Også i 2010 ble rennet avlyst. Nå planlegger arrangøren en uværsløype til Sesilåmi i 2014. – Tidligere gikk det 16 år mellom hver gang rennet ble avlyst. Når vi nå ser at vær og klima endrer seg slik at sjansen for dårlig vær er større, må vi ta grep, sier leder Gro Tove Frafjord. Hun legger til at det er vinden som er det absolutt verste problemet.

Uværsløypa starter starter i hovedtrekk ved Brokke Alpinsenter og følger lysløypa oppover ett stykke før det går til høyre ved Jærnsverk inn mot Reigårdsstøylen og Everdalen. Herfra går det til Myklevatn og inn til toppen av alpinanlegget der man følger en eksisterende skiløype ned og til mål samme sted som man startet. – Det er veldig bra at arrangøren nå får på plass en uværsløype, sier den rutinerte Sesilåmi-løperen Wenche Lægreid Kvæven. Hun har aldri vunnet kvinneklassen, men har flere 2.- og 3.plasser på merittlisten.

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 37


LOKOMOTIV MEDIA

SKIOPPLEVELSER Bedre skiteknikk – gir større skiglede – og fantastiske SkiOpplevelser!

• Skikurs - langrenn! • Skiskole/skileik for barn! • Teambuilding! Vi arrangerer skiskoler og teknikktreningskurs i både klassisk langrenn og skøyting – for store og små – nybegynnere og viderekomne. Vi tilbyr også teambuildingsaktiviteter eller teknikktrening for bedrifter/vennelag/familier. Mer informasjon og kursplan finner du på: www.skiopplevelser.no SkiOpplevelser, Ørjan Ravndal, www.skiopplevelser.no, mob: 915 96 395

Null skatt, null arveavgift Per Bergstad, advokat i ProJure Advokatfirma DA, har arv- og generasjonsskifte som spesialfelt. Han kommenterer de nye arveavgiftsreglene.

For deg som vurderer å la hytta gå i arv til neste generasjon, men som har utsatt det på grunn av arveavgiftsregler og skattesatser, er 2014 året for å gjøre tanke til handling.

–N

år arveavgiften nå forsvinner, vil nok langt flere fremskynde overføringen av eiendom til yngre generasjoner, enten det gjelder hus eller hytte, sier advokat Per Bergstad i ProJure Advokatfirma DA til Sirdalmagasinet. Bergstad arbeider blant annet med arv- og generasjonsskifte som spesialfelt. – Dette er en gladmelding, selv om jeg får mindre å gjøre, sier han med et skrått smil.

Tid er penger Det er sunt bondevett

MYE ENKLERE

Advokat Bergstad har oppigjennom årene bistått mange klienter i forbindelse med arv og arveavgiftsregler.

LOKOMOTIV MEDIA

– Verdivurderingen av eiendommen har vært avgjørende for størrelsen på arveavgiften. Folk har derfor hatt fokus på å få en så lav verdifastsettelse på eiendommen som overhodet mulig. Bruksretten som overdrager ofte betinget seg, har også vært et viktig element i dette regnestykket. Men nå, når arveavgiften er borte, blir også den såkalte «bruksretten» som verdifastsetter, uvesentlig, sier han og understreker at de nye reglene også kan være gunstige med hensyn til beskatning.

ARVER OGSÅ SKATTEPOSISJONEN

Planlegger du ombygging eller nybygg? Med våre løsninger får du et lettstelt og framtidsrettet fjøs med inntil 20 prosent bedre areal­ utnyttelse. Rolig fjøsmiljø, oversiktlig og åpen løsning, kontroll med enkeltindivid og tilrettelagt for enkel håndtering av dyra er bare noen av fordelene du kan oppnå. Ta gjerne kontakt med en av våre forhandlere for å få den løsningen som passer deg og dine dyr best.

Jernbanevegen 21, 4365 Nærbø, 51 79 19 00, www.reimeagri.no

38 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

– Når et foreldrepar i dag vil overføre hytta til, la oss si, sin sønn, så overtar han også foreldrenes skatteposisjon. Det vil si at han ikke må skatte for beløpet dersom han selger hytta til den samme verdien hytta hadde da han fikk den overført, påpeker Bergstad. Men for de som har investert i en hytte for utleieformål, og som nå skulle ønske å overføre denne til neste generasjon, er det viktig å huske på at skatteposisjonen er en annen. – Så lenge eier ikke selv har benyttet eiendommen i fem av de siste åtte årene, oppstår en gevinstbeskatning for den som eventuelt arver den aktuelle hytten, påpeker han. Bergstad understreker ellers at de som ønsker å overføre eiendom til barna sine, bør overveie dette nøye. – I mange tilfeller ønsker far og mor å overføre hytta til barn A, mens barn B i realiteten også kunne tenke seg denne. Dette utløser som regel en konflikt. Ofte vil det derfor være lurere å selge eiendommen og heller fordele formuen på barna, er advokatens råd.


Sirdal Skimaraton har fått 500.000 fra Gjensidigestiftelsen til å utbedre løypetraséen flere steder, noe som kommer alle brukerne av løypene i Ådneramsområdet til gode. Foto: Sirdal Skimaraton/Lars Vagle

En halv million til bedre løypetraséer Sirdal Skimaraton har fått 500.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen. Pengene skal gå til utbedring av løypetraséen, og arbeidet vil i sin helhet bli gjort i løpet av 2014.

–R

enntraseen til Sirdal Skimararton går over nær sagt hele løypenettet i Ådneram. Vi har hatt nok snø til å gjennomføre rennet både i fjor og forfjor, men vi ønsker å sikre løypene for hele sesongen slik at renndeltakerne kan trene i maratontraseen store deler av vinteren. Det betyr selvsagt også mye for utviklingen av selve rennet, sier daglig leder for Sirdal Skimaraton, Lars Vagle.

KOMMER ALLE TIL GODE

Han understreker at dette arbeidet på langt nær bare kommer rennet til gode. – Med cirka 500 hytter i området og dagsturister i tillegg, vil til sammen flere tusen skigåere få glede av dette tiltaket. Vi er svært takknemlige for støtten fra Gjensidigestiftelsen, understreker Vagle.

En del av de kuperte områdene i løypenettet skal planes ut, slik at det blir lettere å preppe langrennssporene. Det vil også bli drenert for vann på utsatte punkter i løypa, noe som gjør at den ikke så lett blir ødelagt av regn og snøsmelting. Resultatet blir et løypenett som vil være sammenhengende over lengre tid, og løyper som kan kjøres med spor på lavere snømengder. – Dette sikrer i tillegg til traseen for rennet, en lengre skisesong for alle, påpeker Vagle.

ET RENN MED EKSTRA SERVICE

– Pengene fra Gjensidigestiftelsen vil gå til utstyr, nødvendige tjenester og drivstoff, ikke til lønninger. Mange har allerede sagt seg villig til å stille på dugnad, og grunneier Ånen Ådneram er klar med maskiner, fortsetter han.

Mannskap fra ledelsen i Sirdal Skimaraton har hvert år hugget trær for å bedre løypenettet. Det har gitt merkbare resultater. – Vi vil at Sirdal Skimaraton alltid skal være et renn med ekstra service. Det kommer også til uttrykk gjennom våre gratiskurs i skiteknikk, maratonsmøring og foredrag om turrenntrening, sier Vagle og oppfordrer leserne av Sirdalmagasinet til å melde seg på årets renn: – Rennet går av stabelen den 9. mars, og påmeldingsfristen er 16. februar (red.anm.: du kan melde deg på helt fra til 7. mars, men da til en høyere pris). Bli med!

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 39


ar

t Vi t de l on rs

pe ig

Vårt lokketilbud: Stol & kaffe

Vi er i Stavanger, Sandnes og Bryne for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe!

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

40 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

Bryne handelsbanken.no/bryne

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes


Kryssord KRYSSORD I SIRDALMAGASINET er nytt av året. Håper du setter pris på det! Løsningen sender du til post@lokomotiv.no eller til Lokomotiv Media, pb 393, 4349 Bryne. Hermod © 468 Person- Latrine 12-2013 lighet

Merk forsendelsen ”Kryssord 1/14 Sirdalmagasinet” og oppgi navn, tlf og postadresse. Vinneren mottar Flaxlodd i posten. Lykke til!

SVARFRIST: 14. FEBRUAR.

Databeh.

Nybygger

Dank

Anføre

Smiler

Kam

Svensk by

Paradis

Kløv

Barm

Plage

Krysning

Fisk

Dans

Pike navn

-else

Bonde

redskap

Land

Løsøre

Pike navn

Luxemburg

Bekreft

Fugl

Bekymring Redning

Mate

Gjennom

Enda Månefase

Gjenferd

Harselas

Kapsel

Person-

Besitte

Selv Likeså

Fengsel

lig

Tall fork.

Berømm-

else

Aksel

Keiser

Busk

Aksent

Høne

Forsik-

ring

Studium

Husdyr

Kunde Varme

Månefase

Kritikk

Norsk elv

Stilart

Tettsted Oppdage

Oppskrift

Kulet

Retning

Attåt

Ukjent

Hyssing

sterrike

Polit.-

Male

Ruglet

Spiss

Thailand

Organ

parti

Polit. parti

Tonn

Bedrag

Gutte navn

Gruppe

Ha

Anfall

Male Utslått

Pike navn

Tom Lømmel

Klukke

sterrike

Svar

Spiss

Tekke

Tøy

Plass

Ikke Kna

Asen Gjøre klar

Stige

Kna

Overhaling

Slagsted Monark

ning

Ukjent sak

Mør

Mynt fork.

Stats

Drikk

Oppfatte

Påkled-

Emballasje

bedrift

Spill

Harm Gutte navn

Tekst

Innta

Fortrinn

Brenne

Hunndyr

Periode

Guide

Fisk

Trase

Artikkel Balanse

Godkjenne

• Etablering av selskap • Fakturering/Lønn/Remittering • Tilgang til eget regnskap; gjøre en del av jobben selv • Skanne bilag inn i eget regnskap • EHF-fakturering • Elektronisk innhenting fra Tine og Nortura

SIRDALSVEIEN 38, 4376 HELLELAND Telefon: 51 40 24 00 • post@lundregnsk ap.no Sirdalmagasinet · 1 / 2014 41


HÅNDVERKERE I SIRDAL Byggmester

Tor Arne Liland AS

Dalevegen 17, 4440 Tonstad Tlf. 383 70 777 - 976 78 367 E-post: bmliland@online.no

Sirdal: 934 60 955 Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29 - Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Modalsli Rør

Sundgaten 3A, 4400 Flekkefjord Tlf. 38 32 22 41 Mob. 976 82 241

Med en Honda snøfreser går du en lys tid i møte.

Gled deg til vinteren!

Logo liten

12 mm

Pay-off liten

– fungerer når den skal!

Ny forhandler i Stavanger. Velkommen til en grundig test av Honda snøfresere

SERVICEVERKSTED • INNBYTTE • FINANSIERING Importør: BEREMA AS www.berema.no

Vi kan Honda!

www.bikerstreet.no Langflåtvn. 37, Mariero - Tlf. 51 63 63 63 42 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Postboks 143, 4302 SANDNES Telefon (+47) 51 60 86 00, telefaks (+47) 51 67 36 56 post@sandnesgarn.no, sandnesgarn.no, facebook.com/sandnesgarn. FABRIKKUTSALGET Kvernelandsveien 126, Foss Eikeland


Vi leverer din hyttedrøm! Gratis log! hyttekata

Fra ide til ferdig hytte! gen Finn din hytte i katalo – eller la oss tegne en for deg.

er!

fjellhytter.no

jordog no | Internett: www.f

@fjordogfjellhytter.

ell Over 30 hyttemod

Bestill katalogen på fjordogfjellhytter.no

Vi har elektrikere i

Sirdal

hver dag!

Nyt livetoss utendørs! Besøk i vår nye butikk i Luramyrveien 19, Sandnes Massasjebad - Motstrømsbasseng - Utekjøkken

4 personer 198 cm Modell A511RE Veil 59.000.-

Nå 49.000.-

• Quality Spas er ekspertbedriften på massasjebad gjennom 17 år

• Quality Spas er ekspertbedriften på massasjebad Modell Z630L igjennom Norge17 år i Norge 5 personer 198 x 213 Veil 71.000.• • Fullisolerte Fullisolerte bad med Thermokabinett Nå 61.000.badytterligere med ytterligere Thermokabinett tilpasset tilpasset nordisk klima • nordisk Importør avklima verdensledende CalSpas produkter 4 personer 198 cm Modell A511RE • Førsteklasses service Veil 59.000.• Importør av verdensledende CalSpas produkter Velutstyrt til 6 pers. • Bad av ypperste kvalitet Nå 49.000.Massasjebad - Motstrømsbasseng - Utekjøkken 213 x 213 • • Førsteklasses Over 60 modeller i ulike prisklasser som kan Led overvannslys, service UV renseanlegg skreddersys til dine ønsker og behov Veil 79.500.-

Nyt livet utendørs! • Bad av ypperste kvalitet

Nå 67.000.-

• Quality Spas er ekspertbedriften på massasjebad Modell Z630L www.qualityspas.no - kontakt@qualityspas.no 198 x 213 gjennom år i Norge i ulike prisklasser som kan5 personer • Over 6017modeller skreddersys Veil 71.000.• Fullisolerte bad med ytterligere Thermokabinett Nå 61.000.til dine ønsker og behov tilpasset nordisk klima • Importør av verdensledende CalSpas produkter • Førsteklasses service Quality spas vest Velutstyrt til 6 pers. • Bad av ypperste kvalitet 213 x 213 • Luramyrveien Over 60 modeller 19 i ulike prisklasser som kan Led overvannslys, UV renseanlegg skreddersys til dine ønsker og behov Veil 79.500.4313 Sandnes

Forretninger: Solheimveien 28, Lørenskog Dikeveien 35, Rolvsøy

Tlf. 67 97 06 00 Tlf: 90 58 86 85

Nå 67.000.-

Tlf. 913 02 512

www.qualityspas.no - kontakt@qualityspas.no

Forretninger: Solheimveien 28, Lørenskog Dikeveien 35, Rolvsøy

Tlf. 67 97 06 00 Tlf: 90 58 86 85

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 43


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune

Gnr 27, bnr 43 er overdradd fra Torleif Hammersmark til Robin Hammersmark og Ronny Hammersmark (05.11.2013)

Gnr 21, bnr 4, fnr 126 er overdradd til Per Arne Erland og Irene Ragnhildstveit (11.11.2013)

Gnr 26, bnr 59 er solgt for kr 710.000 fra Torstein Olaf Hellestøl og Hanne Marie Tønnessen til Svein Jarl Bilstad og Jannicke Elisabeth Mydland (05.11.2013)

Gnr 9, bnr 177, seksjon 8 er solgt for kr 1.500.000 fra Thor Helge Lilledal til Anne Nina Knutsvik og Stein Lilledal (11.11.2013)

Gnr 37, bnr 40 er solgt for kr 239.100 fra Sirdal kommune til Svein Magne Josdal (06.11.2013) Gnr 2, bnr 5, fnr 57 er solgt for kr 4.150.000 fra Nina Sofie Clausen og Knut Anders Solvang til Harald Kleivenes, Torunn Landråk Kleivenes, Ingrid Landråk og Åge Tjelta Landråk (06.11.2013) Andel av Gnr 1, bnr 28 er overdradd fra Judith Jørgensen til Rune Jørgensen (08.11.2013) Andel av Gnr 1, bnr 2, fnr 56 er overdradd fra Judith Jørgensen til Rune Jørgensen (08.11.2013) Andel av Gnr 52, bnr 290 er solgt for kr 12.740 fra Jostein Tonstad, Kirsti Gunnfrid Tonstad Amundsen, Ragnhild Gudrun Tonstad Scheen og Margrethe Unhammer Reinertsen til Per Olav Haughom (08.11.2013)

44 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Gnr 41, bnr 120 er solgt for kr 1.950.000 fra Merete Kvalbein Friestad og Per Arild Friestad til Jarle Trones og Sissel Trones (13.11.2013) Andel av Gnr 3, bnr 44, fnr 13 er overdradd fra Gudmund Barlaug til Solaug Barlaug (13.11.2013) Gnr 19, bnr 85 er solgt for kr 3.800.000 fra Keyvan Shahimi og Henriette Høie Vatne til Roar Fjermestad Eie og Bente FjermestadEie (13.11.2013)

Overdragelsen omfatter også Gnr 19, bnr 32 Gnr 56, bnr 23 er solgt for kr 975.000 fra Heidi Karlsdatter Gjersøyen til Eli Sunniva Husebø Østbø og Jakob Kronhaug Østbø (18.11.2013) Gnr 2, bnr 3, fnr 26 er solgt for kr 4.300.000 fra Grete Willumsen og Eirik Wærness til Morten Hole og Kristin Andrine Ingnes (19.11.2013) Gnr 10, bnr 142 er solgt for kr 300.000 fra Gunn-Åse Tjørhom Pettersen til Olaug Seljeskog Loug og Sigurd Loug (19.11.2013) Gnr 48, bnr 25, fnr 28 er solgt for kr 1.450.000 til Ove Gilberg Krone og Turid Terland Krone (19.11.2013) Gnr 10, bnr 13, fnr 55 er overdradd til Henning Hauge og Siv Bråten Hauge (20.11.2013)

Gnr 59, bnr 22 er overdradd fra Kornelius Idland til Marry Karin Idland og Unni Idland (14.11.2013)

Gnr 3, bnr 6, fnr 53 er solgt for kr 3.790.000 fra Solhytten Eiendom as til Sindre Aase og Sonja Amdal Aase (21.11.2013)

Andel av Gnr 3, bnr 3, fnr 6 er solgt for kr 1.600.000 fra Geir Anda og Toril Anda til Janne Kristine Anda Schanche (18.11.2013)

Gnr 57, bnr 63 er overdradd for kr 1.125.000 fra Jan-Erik Nicolaysen Swann og Margit Kristine Swann til Kristi Louise Swann og Morten Tveit (22.11.2013)

Gnr 11, bnr 2 er overdradd fra Jørgen Haugen til Ingebjørg Haugen og Oddbjørn Haugen (18.11.2013)

Gnr 64, bnr 12 er overdradd fra Marton Ingvar Vikeså til Thea Vikeså (21.11.2013)


tenisagam

Gnr 64, bnr 12 er overdradd for kr 180.000 fra Thea Vikeså til Anne Margrethe Vikeså (21.11.2013)

Gnr 48, bnr 25, fnr 5 er solgt for kr 1.450.000 fra Oddvar Nesse til Heidi Klaveness og Stig Morten Thorsen (05.12.2013)

Gnr 9, bnr 177, seksjon 15 er solgt for kr 2.258.333 fra Ronny Husebø til Bjørn Petter Furnes Krakereid (18.12.2013)

Gnr 41, bnr 136 er solgt for kr 75.000 fra Tor Arne Liland til Bengt Egil Elve og Annelise Osaland (25.11.2013)

Gnr 1, bnr 38 er overdradd til Bjørn Tore Haugen (05.12.2013)

Gnr 7, bnr 50 er solgt for kr 2.100.000 fra Torfinn Arne Nesset til Christian Waage (20.12.2013)

Gnr 7, bnr 154 er solgt for kr 3.250.000 fra Torfinn Arne Nesset til Morten Boyer og Trine Boyer (26.11.2013) Gnr 8, bnr 38 er solgt for kr 500.000 fra Jørgen Solheim til Kalveløa as (27.11.2013) Gnr 10, bnr 13, fnr 8 er solgt for kr 2.000.000 fra Laila Egeland Ottersen til Pål Lillebø (29.11.2013) Gnr 7, bnr 153 er solgt for kr 3.368.462 fra Torfinn Arne Nesset til Roar Bråtane (03.12.2013) Gnr 9, bnr22, fnr 20 er solgt for kr 1.910.000 fra Anne Rettedal Ekeli til Jone Gudmestad og Elin Schanche (03.12.2013) Gnr 2, bnr 1, fnr 10 er overdradd fra Oddbjørn Jonsbråten til Fredrik Jonsbråten og Christine Jonsbråten Salte (04.12.2013) Gnr 10, bnr 7, fnr 32 er solgt for kr 3.861.100 fra Bjørn Willy Kjær til Morten Lerbrekk og Tina Puntervold (04.12.2013)

Gnr 1, bnr 37 er overdradd til Knut Suleskard (05.12.2013) Gnr 10, bnr 146 er solgt for kr 1.825.000 fra Gunn-Åse Tjørhom Pettersen til Frode Norman Vatne og Ingrid Anne Vatne (06.12.2013) Gnr 21, bnr 73 er solgt for kr 1.250.000 fra Berit Ådneram til Leslie Ann Hesse Austdal og Svein Austdal (10.12.2013) Gnr 10, bnr 13, fnr 63 er overdradd til Nina Malmin og Ove Malmin (11.12.2013) Gnr 7, bnr 123 er solgt for kr 6.800.000 fra Torfinn Arne Nesset til Anja Hammer og Stein Arvid Hammer (13.12.2013) Gnr 21, bnr 74 er solgt for kr 650.000 fra Håkon Sinnes, Ingjerd Bull Sinnes og Sveinung Sinnes til Stig Jerlow Jacobsen og Siri Lytomt (16.12.2013) Fintlandsmonan 12 (Gnr 36, bnr 184) er solgt for kr 1.700.000 fra Ommund Fintland til Carl-Magne Fintland og Siw Alida Kvernmo (17.12.2013)

Gnr 28, bnr 6 er overdradd for kr 1.960.000 fra Erlend Samslått til Einar Samslått (20.12.2013) Gnr 7, bnr 149 er solgt for kr 3.029.829 fra Torfinn Arne Nesset til Endre Håland og Chiew Yung Tan (20.12.2013) Gnr 9, bnr 176, seksjon 11 er solgt for kr 2.600.000 fra Berit Hegreberg til Randi Wilhelmine Tveit Thorsen (20.12.2013) Gnr 9, bnr 22, fnr 1 er overdradd fra Valborg Eriksen til Åse Austbø, Bodil Eriksen, Håkon Eriksen og Wenche Eriksen (24.12.2013) Andel av Gnr 9, bnr 22, fnr 1 er overdradd for kr 700.000 fra Åse Austbø og Wenche Eriksen til Bodil Eriksen og Liv Karen Indrelid Eriksen (24.12.2013) Kilde: Statens kartverk

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 45


trykk - design - media

Adresse Auglendsdalen 81 4017 Stavanger Tlf 51 82 62 00 Mail info@gunnarshaug.no Web www.gunnarshaug.no webshop.gunnarshaug.no

46 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

50Å

I 50 år har Gunnarshaug Trykkeri spilt en sentral rolle innen trykk og markedskommunikasjon. Vi tilbyr et komplett utvalg av tjenester til din markedskommunikasjon. Selv om vi i dag benytter det nyeste innen teknoligiske løsninger, er det våre dyktige medarbeidere som gir oss styrke i markedet. De er eksperter innen sine respektive fagfelt og tenker helhet ved å skape riktige løsninger for hver enkelt kunde.

R

!

Gunnarshaug Trykkeri

Vår nåværende markedsposisjon har vi oppnådd gjennom en kombinasjon av vekst, et velutviklet blikk for nye muligheter og fornøyde kunder. Samtidig har vi klart å ivareta vår unike bedriftskultur som har preget bedriften fra starten. Kontakt oss for en hyggelig, uforpliktende samtale!


USIKRE VANN

TEGNFORKLARING: fylkesgrense vei tunnel

kraftstasjon dam gangbro

Storevatn

regulert vatn konsesjonsområde

Hyttevatn

merket skiløype Aurevatn

passeringsmulighet

Botnsvatn

kanal

Kolsvatn

Sira-Kvina messe.

Juvatn Storevatn

Svartevatn

=Fare for usikker is. NB! Markeringen for usikker is gjelder for et normalår. Ved sterk nedtapping av magasinet kan området for usikker is omfatte hele magasinet.

DUGE

Taumevatn

Grauthellervatn

Holmevatnane

Roskreppfjorden

Botnsvatn

Dyngjanvatn

Ålsheia

Se opp for isbrekk langs land. Følg merket skiløype over isen, det er her istykkelsen er målt. Benytt eksisterende broer. Ved store snømengder må det vises forsiktighet i nærhet av kraftlinjer. Berøring medfører livsfare.

Dyrgrovvatn

Håhellervatn

ROSKREPP

Suleskar

Flåtehølen

Øyarvatn

Kilen

ROSKR

Ortevatn

Degevatn

Fidjeland

Valevatn

KVINEN

Ålsheia Sinnes Hunnevatn Tverråtjønn

Raudåvatn

Gravatn TJØRHOM

avatn

Øyarvatn

Tjørhomvatn

Kvifjorden

Ousdalsvatn Skreå

Langelona

Onghellervatn

Lunde

Holmevatn

Guddilsvatn

SOLHOM

Nesjen Eivindvatn

Lilandsdalen Kulivatn KULI

Øyusvatn

Furevatn

Homstølvatn

Austdøla

Nespervatn Knaben

Tonstad OSEN

Bjørnestad- FINSÅ vatn Lindvatn

TONSTAD

Førevatn

Risnes Netland

Sirdalsvatn

For oppdatert informasjon se vår hjemmeside: www.sirakvina.no

Postboks 38 4441 Tonstad Telefon 38 37 80 00 Telefaks 38 37 80 01 E-post: firmapost@sirakvina.no Sirdalmagasinet · 1 / 2014 47


Sirdaltorget 34772 Gevir

Et bærekraftig valg

Siste stopp før neste fjelltopp! Tlf 38 37 00 10 fjellbutikken@ngbutikk.net Følg oss på facebook

www.gilje.no

VI UTFØRER ALT INNEN GRAVING OG MASSEFORFLYTTING

Lindeland Maskin Tlf: 41 04 30 39 mlindeland@hotmail.com

TONSTAD FOTO OG PAPIR AS Tlf: 38 37 04 55 – tonfot@online.no

Sirdal Bilberging

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 08.30-16.30, fre 08.30-18.00, lør 08.30-14.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum!

SIRDAL GRAVESERVICE Vil du ha annonse her? Ta kontakt med Kathrine Kristiansen på tlf. 99 23 50 20 eller kathrine@lokomotiv.no

TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661


medarbeidere må bruke tid i kø? Ongheller-

Ålsheia Sinnes

vatn

Bryne KROA PÅ TOPPEN OLTEDAL

TJØRHOM

Thermo Jacket

Sport

woman/ man

Laks med grønnsakerVI FLYTTER FJELL Nærbø 25 min

159,-

inkl. en kopp kaffi. Skreå

VINNort

woman zip neck/ man shirt

Farge: Fuchsia/oss Ink i dag Str.:for XS-XXL Farge: Kontakt et tilbud påInk/ Flood Kvifjorden kontorlokaler. Ousdalsvatn

Finn riktig

Str.: XS-XXL

gavek

Holmevatn

firmanavn

Lunde

Guddilsvatn

kr.

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element.

Nesjen

SOLHOM heter og send Finn utKid hva bedriftene svaret til: Breeze shirt Sport inn headover

Lokomotiv Postboks Farge: Ametyst/ Media, Ink Str.:2-16 år

393,Farge: 4349 Bryne, Fuchsia/ Ink Str: OS eller post@lokomotiv.no innen 12. februar 2014. Eivindvatn

Lilandsdalen

Nyt livetoss utendørs! Besøk i vår nyeVinn butikk et gavekort fra Magneten Sport, Ålgård. i Luramyrveien 19, Sandnes Foto: Hugo Lütcherath

Øyusvatn

Furevatn

tenisagam

Dobbeltsporet har 97%* punktlighet og gjør arbeidsreiser mer forutsigbare Tjørhomvatn og presise.

20 min

KULI

Øyarv

Oppgaver Raudåvatn

Klepp Hunnevatn 16 min Gravatn Tverråtjønn

Kulivatn

Langelona

Homstølvatn

Massasjebad - Motstrømsbasseng - Utekjøkken

Tlf.: 51 61 50 55 E-mail: post@magnetensport.no 4 personer 198 cm Ole Nilsens vei 13 Modell - 4330 Ålgård A511RE

Austdøla

Veil 59.000.-

Nå 49.000.-

Annette Underbakke fra Randaberg, vant forrige nummers kon• Quality Spas er ekspertbedriften på massasjebad gjennom 17 årSport på Ålgård.

Hytter i forskjellige og størrelser, campingplasser for vogner, kurranse ogstander får tilsendt et gavekort fra Magneten Nespervatn bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. • Quality Spas er ekspertbedriftenLigger på massasjebad ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper Modell Z630L Knaben Tonstad BERTELSEN & GARPESTAD AS er og muligheter for leie av båt og 5 personer 198kano. x 213 gjennom 17 et år ledende i Norge maskinentreprenør-

Kraftfull Nær 3 Nyskapende

i Norge

1 Nyt livet utendørs!

Veil 71.000.firma innen bygg og• anlegg. Firmaet omsetter årligThermokabinett for ca 300 milFullisolerte bad med Nå 61.000.• Fullisolerte badytterligere med ytterligere Thermokabinett tilpasset lioner og har 95 ansatte. Typiske prosjekter for oss er veibygging, Risnes tilpasset nordisk klima kraftanlegg, masseflytting, sprengningsarbeider, tomtearbeider og nordisk klima • Importør av verdensledende Førevatn CalSpas produkter Egersund FINSÅ TONSTAD opparbeidelse av hyttefelt. Vi tar på oss oppdrag i hele Sør-Norge. Bjørnestad-

OSEN

2

4 personer 198 cm

Modell A511RE • Førsteklasses service min Åge Haugen Veil 59.000.• Importør av verdensledende CalSpas 55 produkter vatn 4443 Tjørom Velutstyrt til 6 pers. • Bad av ypperste kvalitet Nå 49.000.Netland Massasjebad - Motstrømsbasseng - Utekjøkken Tlf/Fax: 38 37 12 83 213 x 213 Vi får stadig nye, utfordrende og spennende oppdrag. Lindvatn • • Førsteklasses Over 60 modeller i ulike prisklasser som kan Led overvannslys, E-post: h-kio@omline.no service UV renseanlegg Se våre nettsider for ledigetilstillinger. skreddersys dine ønsker og behov Veil 79.500.-

Nå 67.000.• Bad av ypperste kvalitet 4 6 Postboks 38 5 • Quality AS Spas er ekspertbedriften på massasjebad Bertelsen Ring 913 09 999 & Garpestad www.qualityspas.no - kontakt@qualityspas.no 4441 Tonstad gjennom år i Norge i ulike prisklasser som kan Kino • Over 6017 modeller skreddersys Hovlandsveien 70, 4374 Egersund. • Fullisolerte bad med ytterligere Thermokabinett 2020park.no Nå 61.000.Telefon 38 37 80 E-post: post@bg.no. til dinenordisk ønsker og behov tilpasset klima Sirdalsvatn Åpningstider: www.bg.no Telefaks 38 37 80 • Importør av verdensledende CalSpas produkter *) Tall fra Jernbaneverket. 2011 Onsdag kl. 19.00 • Førsteklasses service atert informasjon se vår hjemmeside: www.sirakvina.no E-post: firmapost Quality spas vest Fredag kl. 19.00

OLTEDAL, Tlf. 51 61 22 10

Åpningstider: Man.-lørd. 10-16 • Søndag 11-19

Modell Z630L 5 personer 198 x 213 Veil 71.000.-

Forretninger: Solheimveien 28, Lørenskog Dikeveien 35, Rolvsøy

Tlf. 67 97 06 00 Tlf: 90 58 86 85

7

• Bad av ypperste kvalitet • Luramyrveien Over 60 modeller 19 i ulike prisklasser som kan VI UTFØRER ALT skreddersys til dine 4313 Sandnes ønsker og behov

REALISER HYTTEDRØMMEN! Tegn medlemskap i turistforeningen og bli medeier i 500 unike fjellhytter beliggende på de flotteste tomtene i vinterfjellet – 7 av dem i Sirdal!

8

Søndag

9 Sirdal Bilbergi Velutstyrt til 6 pers.

x 213 kl. 17.00 ogLed 213 overvannslys, UV renseanlegg kl. 19.00 Veil 79.500.-

Lindeland Maskin

12 mm

INNEN GRAVING Tlf. 913 02 512 www.qualityspas.no - kontakt@qualityspas.no Tlf.: 38 37 18 21 Visningstider kan variere. OG MASSEFORTlf: 41 04 30 39 Følg med på internettForhandler av Yamaha FLYTTING mlindeland@hotmail.com snøscootere ATV Forretninger: Solheimveien 28, Lørenskog Dikeveien 35, Rolvsøy

Tlf. 67 97 06 00 Tlf: 90 58 86 85

Nå 67.000.-

Pay-off liten

sida vår - der finner du alltid oppdatert program!

Svarseddel Husk at:

Svar sendes enten Lokomotiv Filmpr. erpost besttil:på kino! Media, Postboks 393, 4349 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», Postboks 143, 4302 SANDNES eller til post@lokomotiv.no. Telefon (+47) 51 60 86 00, telefaks (+47) 51 67 1 2 3 4 5 Navn:

KulturBloggen 6 7

9

Her er nyheter frå oss, om ulike arrangement og aktivitetar og anna som skjer innan kultursektor.

Gå inn på internettsida til Sirdal kommune. Klikk Postnr./sted: deg vidare inn på: E-post:

post@sandnesgarn.no, sandnesgarn.no, facebook.com/sandnesgarn. FABRIKKUTSALGET Kvernelandsveien 126, Foss Eikeland

Leser du KulturBloggen? Det bør du gjera! 8

Adresse:

MELD DEG INN PÅ WWW.STF.NO

Logo liten

KULTUR / IDRETT Her er òg salg av

Jo

konsert Sirdal kultur

Jonas Fjeld er ein fr komponist og beve eit mannsterkt ban


Turistinformasjon

VINTERLØYP

GRADERING AV LØYPENE:

Enkel løype Middels løype Krevende løype Ekspert løype Tykk, heltrukken løype: Hyppig preparering med løypemaskin Tykk, stiplet løype: Høysesong/sporadisk preparering med løypemaskin Tynn, stiplet løype: Høysesong/sporadisk med scooter Tykk, prikket løype: Kvistet løype

FARE!

Last ned vår app Skisporet.no

Hold 20 meter sikkerhetsavstand til løypemaskin.Preparering av løyper kan skje til alle døgnets tider. For live - oppdatering over hvilke løyper som er kjørt opp når se:

www.sirdal.no

All ferdsel i langrennsløypene skjer på eget ansvar. Alle hunder må holdes i bånd og under forsvarlig oppsyn i alle lys- og langrennsløyper. Bruk hundepose, eller kast lorten utforbi de preparerte løypene.

for Iphone

for Android

50 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


PER

Velkommen til skiløyper i området: Ådneram til Suleskar P-plass Dagparkering

Parking area-Daytime/Parkplatz

Kafeteria/Varmestue Cafes/Cafeteria 1. Ådneram Skitrekk Tlf: 38 37 11 43

Alpinbakker

Skiing centres/Skianlage 1. Ådneram Skitrekk

Langrennsløyper

Crosscountry trail/Langlaufloipen

Dagligvarebutikk

Grocery shop/Lebensmittelgescäft 5. Fjellbutikken

Hytter/Overnatting

Cabins and accomondation/ Häuser und ferienwohrnungen 2. Suleskard Fjellsenter Tlf: 38 37 11 13 3. Stavanger Turistforening Tlf: 51 84 02 00 4. Ådneram Hytteutleie Tlf: 95 20 44 00 6. Frikvarteret Tlf: 38 37 19 60

Campingplasser

Campingsites/Campingplätze 2. Suleskard Fjellsenter

Førstehjelp

First Aid/Erste Hilfe 6. Rovernes Beredskapsgruppe, Rogaland RBG Alarmtlf: 51 59 39 00

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 51

Tekst og ide: Sirdalsferie AS Utgitt av Raadhuset Info.systemer, Skien 2012 Kartet er med forbehold om endringer

6


Turistinformasjon

VINTERLØYP

GRADERING AV LØYPENE:

Enkel løype Middels løype Krevende løype Ekspert løype Tykk, heltrukken løype: Hyppig preparering med løypemaskin Tykk, stiplet løype: Høysesong/sporadisk preparering med løypemaskin Tynn, stiplet løype: Høysesong/sporadisk med scooter Tykk, prikket løype: Kvistet løype

FARE! Hold 20 meter sikkerhetsavstand til løypemaskin.Preparering av løyper kan skje til alle døgnets tider. For live - oppdatering over hvilke løyper som er kjørt opp når se:

www.sirdal.no

All ferdsel i langrennsløypene skjer på eget ansvar. Alle hunder må holdes i bånd og under forsvarlig oppsyn i alle lys- og langrennsløyper. Bruk hundepose, eller kast lorten utforbi de preparerte løypene.

Turistkontor

Last ned vår app Skisporet.no

Tourist information office/Toruistbüro 1. Kvæven Informasjonssenter Tlf: 38 37 93 30

Museum/utstillinger

Place of interest/Sehenswürdigkeit 1. Sirdal Fjellmuseum (Kvæven Bygdetun)

Kirke for Iphone

for Android

52 Sirdalmagasinet · 1 / 2014

Church/Kirchen 26. Kvævemoen Kapell

Rasteplasser

Rest area/Raststëtte 1. Kvæven Informasjonssenter (mulighet til å bringe niste innendørs uten servering)

P-plass-Dagparkering Parking area-Daytime/Parkplatz 1. Kvæven Informasjonssenter 2. Tjørhom grendehus 19. Flesebekk 20. Haugen 21. Høneneset 22. Nesset

Kafeteria/Varmestue Cafes/Cafeteria 3. Tjørhomfjellet 4. Ålsheia Skisenter 5. Haugen Kiosk og Kafeteria 6. Sirdal Høyfjellshotell, Fidjeland 7. Fidjeland Skitrekk 10. Sinnes Fjellstue

Dagligvarebutikk

Grocery shop/Lebensmittelgeschäft 12. Joker GP. Tjørhom


Bensinstasjon

Skiskytter arena

Alpinbakker

Overnatting

Gas station/Tankstelle 12. Joker GP. Tjørhom

Skiing centres/Skianlage 3. Tjørhomfjellet 4. Ålsheia Skisenter 7. Fidjeland Skitrekk

Skiskole

Skiischool/Skischule 18. Sirdal ski-og brettskole Tlf: 92 42 42 75 Skiopplevelser Tlf: 915 96 395

Skiing centres/Skianlage 8. Skiskytter Arena

Accommondation/Informationstelle 11. Haugen Hytteutleie og Camping Tlf: 38 37 12 83 13. Kvæven Hytteutleie Tlf: 38 37 11 21 14. Tømmerhytta på Sinnes Tlf: 48 28 60 63 15. Sageneset Feriesenter Tlf: 38 37 13 00 16. Kvinen Turisthytte Tlf: 51 84 02 00

Hotell

Lysløyper

Hotels 6. Sirdal Høyfjellshotell Tlf: 38 37 74 00

Lighting tracks 9. Lysløype 23. Lysløype Kvæven - Haugen

Campingplasser

Langrennsløyper

Camping area/Campingplatz 11. Haugen Hytteutleie og Camping Tlf: 38 37 12 83 15. Sageneset Feriesenter 38 37 13 00 24. Kalvaløa Camping Tlf: 38 37 13 00 25. Bakken Gård Tlf: 38 37 12 51

Crosscountry trail/Langlaufloipen

Førstehjelp

First Aid/Erste Hilfe Førstehjelp: Røde Kors, Sinnes: 38 37 12 55 Norsk Folkehjelp Jæren, Solheimsdalen: 38 37 00 35 Medisinsk nødhjelp: 1 1 3 Sirdalmagasinet · 1 / 2014 53

Tekst og ide: Sirdalsferie AS Utgitt av Rådhuset Info.systemer, Skien 2014 Kartet er med forbehold om endringer

PER

Velkommen til skiløyper i området: Tjørhom, Solheim, Nesset, Sinnes, Haugen, Kvæven og Fidjeland


ma ga sinet

Pinnebrød

Elgwok

500 g mel (gjerne litt grovt) 2 ts bakepulver 5 ss sukker 1 ts salt 1 dl matolje ca 2 dl lunkent vann

3 dl ris 1 rød paprika 2 gulrøtter 1 brokkoli 1 boks babymais ca 600 g elgkjøtt Litt olje til steking Litt soyasaus til smakssetting Pepper

Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form til pølser og tvinn rund t en pinne. Vri denne sakte over glørne på bålet. Brødet er gjenomstekt når det sliper pinnen. Tips: Tvinn deigen rundt en pølse på spidd og lag «Pølse i slåbrokk», fyll pinnebrødet med syltetøy eller bruk kanel eller revet ost i deigen, alt etter om du ønsker salt eller søtt. (Kilde: Fjell & Vidde)

Kok ris. Kjøtt og grønnsaker strimles. Stek kjøtt og grønnsaker på høy varme. Trikset er å steke i omganger (da blir alt stekt, ikke kokt), og bland alt i panna til slutt. Krydre med soyasaus og pepper. Husk at wok-panne ikke er nødvendig. Støpejernspanne fungerer også bra.

Foto: Hugo Lütcherath

VI FLYTTER FJELL

BERTELSEN & GARPESTAD AS er et ledende maskinentreprenørfirma innen bygg og anlegg. Firmaet omsetter årlig for ca 300 millioner og har 95 ansatte. Typiske prosjekter for oss er veibygging, kraftanlegg, masseflytting, sprengningsarbeider, tomtearbeider og opparbeidelse av hyttefelt. Vi tar på oss oppdrag i hele Sør-Norge.

Vi får stadig nye, utfordrende og spennende oppdrag. Se våre nettsider for ledige stillinger. Bertelsen & Garpestad AS Hovlandsveien 70, 4374 Egersund. E-post: post@bg.no. www.bg.no 54 Sirdalmagasinet · 1 / 2014


Kraftfull Nær Nyskapende

enhet for

kultur og fritid

Sirdal kommune Rådhuset 4440 TONSTAD Telefon 38 37 90 00 www.sirdal.kommune.no Følg oss gjerne på facebook

Bibliotek

Kino

Åpningstider:

Åpningstider: Onsdag Fredag Søndag

Mandag 11.00 - 19.00 Onsdag 11.00 - 19.00 Fredag 09.00 - 16.00

kl. 19.00 kl. 19.00 kl. 17.00 og kl. 19.00

Bokkassen i gangen kan brukast:

Visningstider kan variere. Følg med på internettsida vår - der finner du alltid oppdatert program!

Mandag - fredag 07.30 - 15:30

Bibliotek - Sinnes:

Husk at: Film er best på kino!

Mandag 17.00 - 20.00 Torsdag 17.00 - 20.00 Nyhet: No kan du låne e-bøker på biblioteket

KulturBloggen

Sjå meir informasjon på internettsida til Sirdal kommune.

Leser du KulturBloggen? Det bør du gjera! Her er nyheter frå oss, om ulike arrangement og aktivitetar og anna som skjer innan kultursektor. Gå inn på internettsida til Sirdal kommune. Klikk deg vidare inn på:

Jonas Fjeld m/ band

konsert Sirdal kulturhus / Lørdag 8. mars kl. 20.00

Jonas Fjeld er ein framtredande skikkelse innanfor norsk musikk, han er vokalist, gitarist og komponist og beveger seg i grenselandet mellom rock, country og visesong. Til Sirdal har han Her er òg salg av eit mannsterkt band i ryggen, og det vert ei flott reise gjennom hans lange karriere. e-billetter til arrangement Konserten er kl. 20.00, men allereie frå kl. 19.00 er det hyggeleg stemning i KulturKaféen vår! KULTUR / IDRETT

Utdeling av prisar, konsert m.m.

Bygdekveld

Sirdal kulturhus / Torsdag 6. februar kl. 19.30

Elin Furubotn

Alle er vel møtt til det årlege arrangementet Bygdekveld i Sirdal kulturhus. I år er det mykje flott på programmet, m.a. utdeling av Idrettsstipend til unge lovande utøvarar. Biblioteket skal ha Diplomfest, det vert musikalsk underhaldning med Sirdal blandakor og Cantarellene. I pausen vert det Ein smak av verden og kvelden vert avslutta med ei flott konsertoppleving: Elin Furubotn (song) og Renate Engevold (fiolin).

teater

Karius og Baktus

Sirdal kulturhus / Sundag 23. februar kl. 18.00

Karius og Baktus kjem snart til ei tann nær deg… Alle kjenner vel Thorbjørn Egner si historie om desse to tanntrolla som bur i munnen til stakkars Jens. Og det er litt synd på Jens, for det kan ikkje vere moro å ha to ivrige tanntroll i munnen som hakkar laus på tennene… Men Jens har litt skuld sjølv, han er nemleg veldig glad i loff med sirup på, karamellar og andre søtsaker. Og det er sjølvsagt Karius og Baktus òg. Så korleis skal det gå med Jens? Og kva med dei to små tanntrolla? Puss tanna og kom å finn det ut i denne nye oppsetjinga av den populære klassikaren! Forestillinga er ved Victoria Productions AS. UKM

Ungdommens KulturMønstring

Sirdal kulturhus / Onsdag 26. februar kl. 19.30

Lokalmønstring. Unge sirdølar syner fram kva dei er opptatt av. Framføring på scenen og på utstilling. Ein kan delta innanfor musikk, teater, dans, film, visuelle uttrykk og andre sjanger. Deltakarar: Påmelding innan 21. februar på www.ukm.no Aldersgrensa er 10 til 20 år / Publikum: Kjøp gjerne billett på førehand så er du sikra plass til forestillinga!

Tonstadbadet Åpningstider:

Tirsdag 16.30 - 20.30 Torsdag 16.30 - 20:30 Lørdag 11.00 - 16.30 (NB: Lørdag er bare åpent i Oddetallsuker)

Morgensvømming: Tirsdag

06.30 - 08.00

Babysvømming: Onsdag

Priser:

Voksne Barn Honnør Familie

10.00 - 11.30 kr. 50 kr. 25 kr. 40 kr. 100

Priser / Årskort:

Voksne Barn Honnør Familie

kr. 900 kr. 300 kr. 600 kr. 1.500

No kan du vera med på Svøm Langt 2014 og vinne ei reise til Kroatia

Turistinfo Åpningstider:

Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 08.00 - 13.30 10.00 - 16.00 10.00 - 16.00

Kontakt oss på:

Telefon: 38 37 93 30

turist@sirdal.kommune.no

Mykje nyttig informasjon kan du finne på: www.sirdal.no

Kulturkontoret Bibliotek Museum Tonstadbadet Kulturskule Kino Turistinformasjon

Sirdalmagasinet · 1 / 2014 55


Returadresse: Lokomotiv Media AS, pb. 393 4349 Bryne

SOLHEIMSDALEN Solrikt - Høy standard - Selveiertomter

Gamlestøl

Hytteperler i hjertet av Sirdal Solheimsdalen er kanskje det mest tradisjonsrike hytteområdet i hele Sirdal. Nå bygger vi nye solide og gjennomtenkte hytter i skråningen opp mot Raudås-knuten, som strekker seg 985 meter over havet. Her byr naturen på vakre og barske fjellopplevelser for både barn og voksne, noe som gjør Solheimsdalen Stora til et herlig sted for familier som vil nyte det gode hytteliv i fulle drag. Degevatn Dygråtjødn

Valevatn Til Sandnes/ Stavanger

Sinnes GP

45

Solheimsdalen Tjørhom

Raudavatn

468 Store Smogevatn Indra Skredåvatn

Til Tonstad Ousdalsvatn

Storevatn

Interessert? Kontakt Marianna S. Ellingsen. Mob: 916 79 261, e-post: marianna@solhytten.no

Vår kompetanse – din trygghet

www.solhytten.no

AD. MOMENT Foto: Anne Lise Norheim og Katharina Lærdal Rudjord

SIRDAL: