Næring på Jæren 6-2020

Page 1

06

INFORMASJON

2020

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 16. årgang • 06 • Desember 2020

TEMA Handel

Nettbutikkerfaringer Store på butikkutvikling Kjøreskole med flytte-suksess Spotlight klarer seg fint utenfor kleskjede Steinar Taksdal er kreftlege og bistandsarbeider

Tett på:

Brigt Skrettingland

Lager video-episoder fra næringslivet på Jæren


HELELEKTRISKE MUSTANG MACH-E

Snart kommer den til Bryne! Kommer bĂĽde som bakhjulsdrift og firehjulstrekk fra starten og opptil 610km ren elektriskrekkevidde

Bryne

Eskervegen 7, 4341 Bryne Tlf: 51 77 82 82


ANNONSE


Innhold

Dagfinn Hauge Redaktør

Nettbutikk og fysisk butikk

Levende interessert i reiser

6

Reime Landbruksteknikk har store mål

8

Denne høsten startet den amerikanske nettbutikk-giganten Amazon opp i Sverige. Det er bare et tids­spørsmål før den kommer til Norge. Hvordan skal norske butikker, og ikke minst norske lokalbutikker møte denne utfordringen?

Tett på Brigt Skrettingland

10

TKS Løft og Kran Elektro Service fusjonerer

14

Steinar Taksdal, kreftlege og bistandsarbeider

16

De store butikk-kjedene har lenge vært på banen med nettbutikk i tillegg til fysiske butikker. Mange nett­butikker har også gått motsatt vei og etablert fysisk butikk.

Bryne Trafikkskole traff med ny beliggenhet

22

Nordic Steel Group kjøper GMC HVAC

24

Robot Norge med helautomatisert pakkelinje

25

Min jobb: Anita Svela, frisør

29

Ingenting kan utkonkurrere god fagkunnskap, hyggelig og serviceinnstilt betjening, samt det å kunne kjenne på varen og eventuelt prøve den. I så måte er mange av de fysiske butikkene ikke i fare.

Spotlight lykkes utenfor kjede

30

Har utviklet butikker i 30 år

32

Vellykket satsing for Rogaland Bildeler 34

Norganic selger kun via nettbutikk

Moreneprodukter er fornøy med UniMicro 38

Uventet suksess for Beeyouu’s nettbutikk 39

Vestteknikk med ny nettbutikk

40

Men hvilken løsning skal du velge om du skal starte med nettbutikk? På markedet i dag finnes et utall nettbutikkplattformer, og det kan være vanskelig å orientere seg. Derfor kan det være lurt å høste erfaring fra andre butikker før en går i gang.

Juristens spalte: Åpen handel

43

Det å sette opp en nettbutikk er krevende. Det tar både mye tid å opprette den, holde den ved like og betjene kundene der. I tillegg skal den som regel fungere sammen med regnskap-, lager- og kasse-system. Skal du ha en spesial­til­ passet og fleksibel løsning, må du fort regne med å svi av et større beløp enn det du hadde tenkt i utgangs­punktet. Og så kommer det alltid utvidelser og oppdateringer.

Men mange fysiske butikker utfordres av nettbutikken ved at det er enkelt å sitte hjemme i sofaen å orientere seg om vareutvalg, sammenligne priser og få levert varen hjem. Derfor har mange lokale enkeltstående butikker også valgt å ha en nettbutikk.

TEMA

36

Starter kompis og hobbybedrift

44

Nye Bedrifter

45

Nå blir Hans Ørstadvik konsulent

48

Nytt om navn

49

32

Er du ny på feltet og har et lite firma kan være lurt å gå for standardløsninger som for eksempel populære Shopify og norske Mystore. Slike løsninger er som regel mye rimeligere enn en spesialtilpasset løsning. Men slike har også begrensede designmuligheter.

6

Mange større produksjonsbedrifter velger å presentere sine produkter på en nettbutikkplattform. Det gir en god oversikt over produktene de produserer og virker som en katalog på nettet. Ikke alle gir deg muligheten til å kjøpe produktene via nettbutikken, men du kan sende en forespørsel om produktet.

22

48

I dette magasinet kan du blant annet lese om noen ulike bedrifter sine erfaringer med nettbutikk. God jul og god lesning.

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no Mob. 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

4

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Elin Nærland elin@lokomotiv.no Mob. 928 47 084 DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Brigt Skrettingland Foto: Ingeborg Skrudland TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN Eller les våre artikler her: www.npj.no DISTRIBUSJON: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge. Spørsmål vedrørende distribusjonen: post@lokomotiv.no Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 23. februar 2021.


VI ER PARTNER FOR Fyllestasjon for diesel. BONDEN, -INDUSTRIEN, Dieseltanker i alle varianter MARINEN- OG for salgOFFSHORE. og uteie.

Størst på smøreolje og drivstoff Velkommen innom oss i Vardheia på Bryne og få deg divstoffkort. ALLE KAN FÅ!

Ta kontakt med oss angående drivstoff for firma og private. Gunstige priser. Fyll drivstoff flere steder i distriktet. Hos oss kan dere få alt. Fett – Olje – Smøremidler Kjemi – Drivstoff – Parafin

RING: 51 64 24 00 VI LØSER DE FLESTE PROBLEM, SMØRER ALT FRA MOPEDEN TIL OLJERIGGEN. Robotvegen 6, Bryne • www.knapphus.no Asbjørn Haaland Tlf. 928 45 333 • E-post: asbjorn@knapphus.no Konrad Ree Tlf. 915 24 449 • E-post: konrad@knapphus.no

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Åpner tette avløp, Tømmer tanker, Rørinspeksjon, • Spyling av kjøkkenavløp Oljetanker, Lekkasjesøk

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • Epost: stebjo@steneas.no

- Fyllestasjon for diesel. - Dieseltanker i alle varianter for salg og uteie.

Velkommen innom oss i Vardheia på Bryne og få deg divstoffkort. ALLE KAN FÅ! Ta kontakt med oss angående drivstoff for firma og private. Gunstige priser. Fyll drivstoff flere steder i distriktet.

RING: 51 64 24 00 VI LØSER DE FLESTE PROBLEM, SMØRER ALT FRA MOPEDEN TIL OLJERIGGEN. Robotvegen 6, Bryne • www.knapphus.no

Norengros Kjosavik 1, 4340 Bryne // 928 17 044 Asbjørn Haaland Tlf. 928 45 // 333 Morenefaret • E-post: asbjorn@knapphus.no Konrad Ree Tlf. 915 24 449 • E-post: konrad@knapphus.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

5


Siv Høyland sitter foreløpig ved kjøkkenbordet og drømmer om at pandemien er forbi og reise­virksomheten til folk tar seg opp igjen så hun kan komme skikkelig i gang med firmaet Moments.

Reisebyrå-drømmen TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

I februar startet Siv Høyland reisebyrået Moments. I mars stoppet corona-pandemien hele reise­ trafikken. – Nå må jeg bare være tålmodig, sier gründeren på Rosseland som ikke gir seg så lett. Siv Høyland hadde kun rukket å fastbooke to grupper ut på tur før det sa pang og reisebyrå-markedet falt helt i grus. Noen mente hun var skikkelig uheldig med tidspunktet å starte eget firma på. – Jeg har fått mange kommentarer på dette. Men selv er jeg takknemlig for at denne pandemien rammet meg så tidlig i prosessen. Jeg ser på det som en forlenget oppstart, sier Høyland. – Har du i denne perioden vurdert å legge firmaplanene på is? – Nei, nei. Folk kommer til å reise igjen. Det er ikke om, men når. Jeg er klar, når folk er klar til å reise. Det blir spennende å se hvordan reisemønsteret blir i fremtiden. Her er det jo mange faktorer som spiller inn. Bransjen er jo blant annet avhengig av gode flyforbindelser for å komme tilbake «til normalen» igjen. Siv har jobbet flere år i Bennett Ferie på Bryne. Det er et av reisebyråene som har gjort det godt i mange år. Nå har de meldt at de legger ned ved årsskiftet. 6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Det er flere reisebyrå som legger ned i disse dager, og mange som forsvinner fra reiselivsbransjen. Det er trist, sier Høyland. Selv velger hun å ikke se mørkt på situasjonen.

Levende interessert i reiser

Med foreldre som har drevet egne firmaer, og ektefelle som er selv­stendig næringsdrivende, fant hun inspirasjon til å skape sin egen arbeidsplass. Interessen for reiseliv oppstod i tidlig. I arbeids­uka fikk hun bli med Haga buss­reiser til Danmark. Hun har gått guide­skole på Kreta og jobbet som reise­leder på Gran Canaria. Disse erfaringene har vært til god nytte i jobben som reiselivs­konsulent her hjemme i Norge. – Men er det et marked for et lokalt reise­byrå. De fleste ordner vel reisene selv nå via nettet? – Jeg mener helt klart at det er et marked for denne typen virksomhet. Mange mangler erfaring, kunnskap og tilstrekkelig med tid for å kunne planlegge slike turer på egenhånd. Mine kunder vil være bedrifter, lag og foreninger som jeg gjerne oppsøker og lager en totalpakke til. Det er trygt og godt å ha en lokal reisearrangør som en kjenner og kan kvalitetssikre agenter rundt omkring i verden. Så har de en de kan ringe til, om så om kvelden og i helger, dersom det er noe.


Kontakt oss eller kom innom for en hyggelig prat! – Jeg vil også ha god kontakt med agenter som kan bidra med forskjellige reiseopplegg. Dermed kan folk reise til et sted der de har vært før, men se det på andre måter og oppleve nye ting, sier Høyland. Hun vil gjerne oppsøke kundene. – Selv om mye av jobben utføres per mail og telefon så er det viktig med personlig oppfølging. Det er trygt og godt.

Satser på gruppereiser

Siv har erfaring som reiseleder hos Ving og vil stille seg disponibel om reiseleder når store grupper skal ut på tur. – Satser du på å bli et større byrå etter hvert? – Når jeg kommer skikkelig i gang er målet å få meg en kontorplass. Et mer langsiktig mål er å kunne ansette en person eller få meg en partner. Det hadde vært kjekt å jobbe sammen med noen opp mot et felles «prosjekt», noen å kunne diskutere ting med og dele opplevelser med. – Hva tror du vil endre seg i reiselivs­bransjen etter pandemien? – Når reiseaktiviteten blir gjenopptatt tror jeg muligens vi vil se et noe annet reisemønster hos kundene og at en vil legge mer vekt på trygghet. Etter denne pandemien tror jeg også at folk vil se nytteverdien enda tydeligere med å bruke et reisebyrå, sier Høyland.

Liten eller Stor? Vi har det du trenger! Hvorfor Lexmark: Ledende teknologi Bedre utskriftsøkonomi God funksjonalitet Hvorfor oss: Lokal service God teknisk kompetanse Rask respons

Datahjelpen.IT as

Vesthagen 2, Håland, Bryne

Tlf: 51 48 50 00

Besøk oss på ne : www.datahjelpen.it

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

7


Med BRI-konsernet i ryggen TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

De som spådde en rask død for Reime Land­ teknikk tok skammelig feil. Nå har i-mek-bedriften passert fem år og har som mål å firedoble omsetningen i løpet av de neste fem årene. I løpet av året satser salg- og markedssjef Idar Nedrebø at bedriften passerer balansepunktet i regnskapet igjen etter to år med blodrøde tall og usikkerhet rundt produksjonsbedriften Reime & Co. Etter at BRI-konsernet kjøpte opp konkursboet til Reime& Co og dermed også ble hovedaksjonæren i Reime Landteknikk, kjenner Nedrebø på en god vind av optimisme. – I løpet av neste år satser vi på å igjen se positive tall i regn­ skapet. Og så har vi satt høye mål for de neste fem årene. Omsetningen skal opp i 3-400 millioner, sier Nedrebø. – Hvordan skal dere klare dette?

– Hardt arbeid, gode produkter og så skal vi ansette de beste folkene, smiler Nedrebø. Han har jobbet innenfor i-mek hele livet og kjenner markedet godt. Selv var han daglig leder de første fire årene etter opp­starten av Reime Landteknikk og gjorde nærmest alt. Nå er han glad for å kunne konsentrere seg og salg og markedsføring. – Det er herlig å jobbe mer målrettet, sier han.

Ingen smågutt å regne

Med BR Industrier i ryggen blir Reime Landteknikk plutselig en utfordrer til de to kjempene innen i-mek, Felleskjøpet og Fjøssystemer. – Vi kan anslå at de to store har rundt 70-80 prosent av markedet innen i-mek. De som har den resterende delen er små aktører. Innen de neste fem årene satser vi på å ta 5 prosent av dette markedet som totalt er på rundt 2,5 milliarder. Vi skal bli en sterk nummer tre etter Felleskjøpet og Fjøssystemer, sier Nedrebø.

1:1

125x40mm

Din lokale Nissan & Kia forhandler

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

Norges mest solgte elektriske varebil finner du hos Ålgårds Auto. Kontakt oss for et godt tilbud.

51 68 22 00 | salg@nissan.as

1:2

200x200mm

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCK - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Bedriftsveien 18, 4318 Sandnes


Idar Nedrebø har jobbet med i-mek hele livet. Nå skal han som salg- og markedssjef i Reime Landteknikk sørge for at bedriften tar betydelige markedsandeler innenfor området i Norge.

BR Industrier, med gründeren Bjørn Rygg, står bak i overkant av 25 virksomheter fordelt på fire divisjoner. BRI har de siste årene hatt store deler av sin inntjening fra Agri divisjonen og øker nå satsningen med mål om å reetablere og utvikle norsk redskapsproduksjon. – I dag er cirka 40 prosent av det vi i Reime Landteknikk leverer av utstyr til norske bønder norskprodusert, noe jeg tror mange norske bønder er glade for. Melkeroboten som vi leverer, derimot, den er fra tyske GEA som er ekstremt store og langt framme inne melking, forteller Nedrebø. Foreløpig har Reime Landteknikk flest ansatte i Grogn i Nord-Trøndelag og i Moelv. Men hovedkontoret skal ligge på Jæren og her skal de bygge fagmiljøet videre opp. Dette skjer samtidig med at BR Industrier utvider produk­ sjonen til Reime & Co på Nærbø. Blant annet har de kjøpt lisensen til å produsere to av de mest kjente og kjære landbruksproduktene vi har, avlesservognen fra TKS og potetopptakeren som tidligere ble produsert av Underhaug.

Spennende bransje

Reime Landteknikk ble etablert i 2015 fordi AK-maskin som forhandlet produktene til Reime Agri valgte å slutte

Nå samarbeider Reime Landteknikk med noen AKforhand­lere og en del frittstående forhandlere i Sør-Norge. – Vi har stor tro på, ser potensialet og søker flere folk på flere steder, sier Nedrebø.

Satser på Jæren

I tillegg skal produksjonen til redskapsbedriften Globus AS flyttes fra Brumunddal til Nærbø.

med i-mek og heller satse kun på det som kalles u-mek.

Å ha en omsetning på rundt 80 millioner kroner er en vanskelig posisjon å være i, for der en leverer utstyr bør en også ha servicefolk. Det er også noe av grunnen til satsingen. På Brynekontoret er det i dag fem ansatte. – I-mek er en spennende bransje å jobbe i. Mye har blitt automatisert som vi for få år siden trodde aldri ville bli automatisert. Men den norske bonden er fremtidsrettet og nysgjerrig på ny teknologi. Så norsk landbruk utvikler seg hele tiden, sier Nedrebø. Han understreker at de ønsker å jobbe tett sammen med bonden. Gjennom et slik samarbeid kan en tilpasse løsninger og gjerne finne opp nye produkter.

VERDAL VERDAL KRAN KRAN OG KJETTING OG KJETTING AS – AS I VEIEN – I VEIEN FOR FOR DEG!DEG! Vi kanVitilby kanog tilby utfører og utfører transport transport og og kranoppdrag kranoppdrag på hjulpåoghjul belte og for belte både for privat både privat og næring. og næring. Vår bilpark Vår bilpark består av består 13 biler av 13 – kran, biler krok, – kran,plan krok, ogplan trekkvogn. og trekkvogn. UtstyrtUtstyrt med kraner med fra kraner 6 TMfratil6100 TM TM til 100 og 3TM beltekraner og 3 beltekraner - 3TM til - 3TM 29 TM. til 29 TM. «Vi kommer «Vi kommer inn de trangeste inn de trangeste plassene» plassene» Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr/Hydraulisk Grabb/klype Grabb/klype • Snøbørste • Snøbørste • Trefellingsutstyr • Trefellingsutstyr pallegaffel Radiostyrt truck ••Beltebord Beltebord/Personkurv Radiostyrt Radiostyrt truck truck • Beltebord Båt tralle/Kappeltralle/Maskintralle/Brønntralle

Prestegårdsmarka Prestegårdsmarka 1 B, 4347 1 B,Lye 4347 • E-post: Lye • E-post: post@kimverdal.no post@kimverdal.no • Tlf. 975 • Tlf. 42975 88042 • www.kimverdal.no 880 • www.kimverdal.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


Ikke bare skuespill TEKST// DAGFINN HAUGE

TETT PÅ Navn: Brigt Skrettingland Alder: 36 Bosted: Bryne Stilling: Filmprodusent/skuespiller Sivilstatus: Kjæreste

Brigt Skrettingland er for tiden ivrig opptatt med å filme og redigere, blant annet episoder om næringslivet på Jæren. Men håpet om å få en skikkelig rolle i en storfilm, det lever fortsatt. – Jeg har blitt testet for ADHD, men resultatet var negativt. Jeg har bare lopper i blodet, smiler Brigt Skrettingland. Han er like engasjert som skjegget er viltert i sitt nye prosjekt – å skape serier, med folkelig appell, om oppussing, matproduksjon og nærings­ livet på Jæren. Med seg på laget har han fått de litt mer strukturerte markedskonsulentene i Lokomotiv Media som står bak magasinet Næring på Jæren. Episodene blir publisert på Facebook-siden til magasinet. – Vi har sett at jærbuen ønsker innhold som handler om deres region. Her er det så mye å være stolt av, så mye å ta tak i og vise fram. Nå begynner vi med fire forskjellige serier, så ser vi hva som blir mest interessant. Skrettingland forteller at responsen har vært enorm. Det er mange som vil være med. – Det er veldig kjekt å jobbe med dette. Det er helt rått. Og jeg må bare takke næringslivet for måten de har tatt imot det på. Så fortsetter vi bare å

Foto: Jone Klemo Øverland

10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

bygge prosjektet opp stein for stein. Brigt er en skikkelig jærbu fra Varhaug og opplært til hardt arbeid på gard. Men han har i tillegg fått sin solide dose, og vel så det, fra den kreative skåla. – Egentlig er jeg introvert. De sosiale greiene stresser meg. Men det er ingen som tror det om meg siden jeg overkompenserer og gjøgler foran kamera og på scenen, sier Skrettingland.

Styrken er underholdning

Etter to år på salg og servicelinja begynte Skrettingland å jobbe hos Dalema, konsernet til Dag Leo Martinsen. Her har han bekledd nesten alle roller. Først på lageret, så kunde­service, IT og til slutt salg og markedsføring. På fritiden begynte skuespillergreiene å ta for mye tid så han sa opp den faste stillingen. Men da han oppdaget at skuespiller i Norge i gjennomsnitt tjente 180 000 i året, fant han ut at det ikke var fremtiden å kun satse på det. Så begynte «drøsen» med Tom Weum og id-media. I dag er han alene om å drive firmaet.

Kameramann Jonny Engelsvoll leier han inn på frilansbasis. – Styrken min er underholdning. Å lage reklamefilmer som er under­ holdende krever mer og er dyrere. Men med en slik film kan en også oppleve å lykkes mye bedre enn bare å vise en bedriftspresentasjon. Dersom folk deler den på sosiale medier, har vi langt på vei lykkes. Når vi stiller Brigt Skrettingland spørsmålet hva han regner seg selv som, da får han problemer med å svare. Men det må være noe i sammenheng med videoproduksjon og skuespiller. Kanskje flyter det litt inn i hverandre. – Jeg har en agent i London som jobber for meg slik at jeg kommer på audition. Det er kjekt å vite at jeg har vært i nærheten av å få noen store roller selv om jeg ikke har noen skuespillerutdannelse, smiler han. – Fortell litt om din oppvekst? – Jeg vokste opp på en gard på Varhaug og har

Foto: Ingeborg skrudland


Foto: Elisabeth Tønnesen

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11


Foto: Matt Winkelmeyer – Getty Images

deltatt mye i arbeidet på garden. Men jeg er yngst av to gutter og det var aldri tvil om hvem som skulle overta. Ellers så gikk det mye i fotball, Lego og data. Jeg var nok en datanerd og spilte mye rollespill på pc-en. Vi var en god kompisgjeng som fraktet pc-en på trillebår og hadde LAN hos hverandre, spiste pizzagrandiosa og drakk cola – bare avbrutt av å gå i fjoset. – På fotball-laget ville jeg helst sitte på benken. Jeg var ferdig med fotball-karrieren tidlig. Men jeg er fascinert av det som ikke er helt A4, så da Matningsdal startet opp med fotballlag ville jeg være med der. Jeg spilte spiss på Matningsdal i 2-3 år og i hodet mitt scoret jeg mange mål, ler Brigt.

– Men jeg var nok en «kødd» på skolen. Skolesystemet passer ikke meg. Jeg lærer best på andre måter. – Hva jobbet mor og far med? – Jeg kommer fra gard, så far jobbet på garden og mor var med, men hadde også periodevis andre jobber. Av far lærte jeg at hardt arbeid lønner seg og av mor lærte jeg å ha omsorg for alle. – Tre ord som beskriver deg selv? – Kreativ, positiv og litt kaos. – Hva er dine sterke sider? – Stor arbeidskapasitet, god til å finne historier folk setter pris på og tenker slik som Pippi: Det har jeg aldri gjort før – så det klarer jeg sikkert. – Har du noen person du ser opp til? – Det er så mange. Felles for de er at de arbeider hardt for å komme dit de er.

en fjelltopp. Eller det å lykkes med veldedighetskonserten vi arrangerer for Idas hjelpefond for gatebarn i Guatemala. I fjor fikk vi inn 180 000 på konserten. Da var jeg i lykkerus. – Er det noen sak du brenner for? – Mange. Vi har det så godt og glemmer at andre ikke har det. Jeg kan nevne Idas hjelpefond for gatebarn og Dinastiftelsen for jentebarn som har blitt utsatt for seksuell vold. – Noe du gleder deg til? – Jeg gleder meg til livet blir normalt igjen for min egen del og for samfunnet. Og så håper jeg at vi har fått noe bra også utav denne tiden. Kanskje vil vi reise mindre, sette større pris på de som produserer mat her i landet og endre innstillingen vi har til noen yrker som vi har sett er viktige i denne tiden og som tidligere har hatt lav status.

God jul

– Hva liker du å gjøre på fritiden? – Gå fjellturer sammen med kjæresten, lage god mat og ligge på sofaen å se på fotball. – Favorittmåltid? – Jeg har ikke noe favoritt-rett, men frokosten om lørdag og søndag med ro og god tid setter jeg stor pris på. – Velg deg et annet yrke? – Det kunne vært fint å for eksempel vært håndverker og hatt fast arbeidstid. Og så kunne jeg tenkt meg å være vernepleier, jobbe med mennesker, gjerne med mennesker som har psykiske utviklingshemninger. – Hva synes du er de viktigste egenskapene til en leder? – Å kunne forstå personligheter. Noen trenger detaljstyring for å føle trygghet, andre, slik som jeg, trenger frihet til å jobbe selvstendig. – Hva gjør deg lykkelig? – Små ting. Bare det å få til det jeg holder på med. At kjæresten viser at hun er glad i meg. Kaffe og sjokolade på 12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ønsker dere en trygg og smittefri jul.

GLØDEFISK

– Etter ungdomsskolen gikk jeg på elektrofag på Tryggheim og gjorde det dårlig. En fornuftig lærer anbefalte meg å gå på den nyopprettede linja salg og service på Lundeneset vgs. Det passet meg bedre.


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Blir total-leverandør innen kran og løft TEKST// DAGFINN HAUGE

TKS Løft og Kran Elektro Service har samar­ beidet flere år. Ledelsen i selskapene har nå besluttet å fusjonere til en samlet enhet. Det nye selskapet vil få navnet TKS Kran Elektro AS. TKS Løft har produsert kraner, taljer og løfteutstyr ved sin fabrikk på Kvernaland i Time kommune siden 1968 og produktene er levert over hele Norge. – Vi har levert kraner, løfteutstyr og reservedeler i godt over 50 år. Vår strategi for løft-segmentet i TKS AS har vært å knytte til oss en samar­beids­partner som er spesialist på service, montasje, reparasjon og sakkyndig kontroll. Kran Elektro Service AS har over tid vist seg å være en meget kompetent samarbeids­partner med ansatte som besitter høy kompetanse på kran og løft, sier Atle Sjølyst Kverneland, daglig leder i TKS AS. Kran Elektro Service AS har levert tjenester innenfor sakkyndig kontroll, service og reparasjoner av kraner siden 1981. De har også i stor grad levert tekniske løsninger og løfteutstyr i hele landet.

Atle Sjølyst Kverneland og Ivar Larsen i henholdsvis TKS Løft AS og Kran Elektro Service AS går sammen i et nytt selskap.

følge krana fra produksjon, installasjon og service i hele levetiden, sier Ivar Larsen, daglig leder i Kran Elektro Service AS. Det sammenslåtte selskapet TKS Kran Elektro AS blir en total-leverandør innen kran og løft i hele Norge. Navnevalget viderefører identiteten til begge selskapene, noe som de mener er viktig når to sterke og solid forankrede merkevarer forener krefter.

1355-0

– Helt siden starten i 1981 har Kran Elektro Service AS hatt som hovedfokus å holde utstyr og maskin­park for våre kunder operativ i henhold til gjeldende lover og regler. Vi reiser landet rundt på service/montasje­oppdrag og selger kran­teknisk spesialutstyr og løfte­utstyr. TKS Løft er dyktige folk med solide og anerkjente produkter. Det er hyggelig å bli anerkjent av TKS Løft som en kompetent partner, og vi ser frem til å dra samarbeidet til neste nivå. Vi ser en klar fordel at vi nå er i posisjon til å

Ravema Demosenter Pauline Wiigs veg 4 4344 Bryne

14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema AS

Ravema Demosenter:

Tlf. 66 85 90 10

Reidar Kverneland Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

Kontakt: Ravema AS Åsveien 21 Orstadveien 134 Reidar Kverneland tlf. 916 01 171 Ilebergveien 3, 3011 Drammen 3475 SætreTlf. 66 85 90 104353 Klepp St. Arnstein Nilsen tlf. 418 07 813

www.rave


PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER

WWW.DEPRO.NO

www.msas.no

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus!

Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Tlf 90 17 06 20

www.voias.no - birger@voias.no

Plogfabrikkvegen 7 2 000 - 14 000 kvm

Tjessem Presenning

Bjelland - Kommer

FV 505 Kverneland Group Øglend System

Masiv FV 4424

Block Berge Bygg

DNF Kunde: Verktøy og industri

w w w. r u m a g . c o m Tegningen, utformingen og idéen er Rumags eiendom og må ikke nyttes eller etterlignes uten vår tillatelse.

Avdeling: -

Farger PMS/Folie: Mål : 1: Dato: 26.9.18

i A4 Rev: 01

Selger: Kjell Tengs

Design: Hilde B Lambrechts

Filnavn: logo med ny adresse_sept2018

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Extra og Europris

AKVA Group Hytech

MULIGHET FOR SPESIALTILPASSET NÆRINGSBYGG/INDUSTRI

Ligger i kverneland næringspark blant flere stor bedrifter. Arealene kan deles opp.

Sundolitt

Kontakt Stian Miljeteig - Næringsmegler 971 91 780 stian.miljeteig@dnb.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


Fra Bryne til Meheba med medisinsk hjelp TEKST//DAGFINN HAUGE

Når Steinar Taksdal ikke behandler kreftsyke nord­menn, står han som regel midt mellom 20 000 flykninger i Zambia og under­viser helsepersonell i behandlings­metoder. Den lille organisasjonen Brave Heart som jærbuen er en del av driver egen klinikk, barnehjem og hjelper barn og unge med skolepenger. Det nærmer seg jul og julehandelen er allerede godt i gang. Vi har slått oss ned ved kafébordet i kjøpesenteret Jærhagen, langt fra giftslanger, malariamygg, støy, søppel og sultne, syke og traumatiserte mennesker. Steinar Taksdal kjenner godt kontrastene. Litt flåsete sagt er han en omreisende i nød og elendighet. Fra verdens rikeste land til fattige Zambia. Til daglig er han kreftlege ved Stavanger Universitetssykehus SUS. På fritiden er han opptatt av arbeid med den lille bistands-organisasjonen Brave Heart. Han er med i styret og bidrar praktisk med sin medisinske kompetanse.

16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Mange kjenner nok Steinar Taksdal fra de fem årene som allmennlege i Klepp.

Kan redde et menneske for 15 kroner

Forestill deg at du den ene dagen jobber i et av verdens mest moderne sykehus med alle tilgjengelige hjelpe­midler og medisiner. Neste dag sitter du i en stråhytte og skal forsøke å redde livet til et menneske med noen enkle redskaper. Det er bruddstykker fra Steinar sin hverdag. Som lege har han orkesterplass til livet på både godt og vondt. – I Norge bruker vi ofte dyre kreft­ medisiner som gjerne bare er med på å forlenge livet litt. I Afrika er hjerne­ malaria veldig utbredt. En kur som kan redde et menneske som har fått malaria koster kun 15 kroner. Men dette er et paradoks jeg er nødt til å skyve fra meg og ikke tenke på, sier Taksdal. Normalt bruker han ferier, avspasering og permisjon uten lønn på en til to turer i året til Meheba flyktningeleir. I år har reiseaktiviteten naturligvis opphørt på grunn av pandemien. – Organisasjonen vår lider under denne situasjonen. Vi har mistet flere privatfolk og bedrifter som givere.

Kreftlege Steinar Taksdal ivrer for å bedre forholdene til flyktningene i flyktningeleiren Meheba i Zambia. Foto: privat.

Det er vanskelig å inspirere til fortsatt innsats når vi ikke kan være der nede og rapportere fra arbeidet. I tillegg har


MIN JOBB Navn: Steinar Taksdal Yrke: Kreftlege Utdannelse: Medisinsk embedseksamen. Mastergrad i folkehelse og tropemedisin Alder: 45 en veldig prisstigning i Zambia under pandemien gjort arbeidet dyrere. – Om ikke situasjonen bedrer seg så må vi vurdere å redusere virksom­ heten og si opp ansatte. Håpet er at noen nye vil komme til og bli engasjert for arbeidet vårt, sier Taksdal.

Oversiktsbilde av barnehjemmet og klinikken for medisinsk hjelp som stiftelsen Brave Heart driver.

Samlet flasker for å hjelpe

hjelpe ungdommer med å få skolegang. Dette er veldig spesielt og unikt, for mange flykninger som kommer til Norge velger å legge sin tidligere situasjon bak seg, forteller Taksdal.

– Han bestemte seg for at når han kom til et bedre land skulle han ikke glemme menneskene der han kom fra. Han begynte å samle flasker for å få penger som han kunne sende for å

I 2012 startet Kaumba, sammen med en norsk sykepleier, opp stiftelsen Brave Heart, og Kaumba er i dag ansatt som daglig leder i en deltidsstilling. Et barnehjem for 20 barn og en klinikk ble bygget i tilknytning til flyktningeleiren. I tillegg støtter organisasjonen 200 elever fast med skolepenger.

Stephen Kaumba heter en kongolesisk flykning som kom til Norge fra Meheba flyktningeleir i 2010.

Omsetningen til stiftelsen er på rundt tre millioner kroner. – Vi bruker mindre enn 10 prosent av midlene på administrasjon. Når vi drar ned dit så betaler vi som reiser alt selv, flyreise, mat, ja til og med opphold i gjestehuset, forteller Taksdal. Flykningene i Meheba kommer fra konflikt­områdene i Kongo, Rwanda, Burundi og Somalia. De har blitt værende i flyktningeleiren og den

Utstilling Ystepikene Varhaug

Kampanje ut januar

Bord med benker (uten brenner) nå kr 21.000,Ordinær pris kr 27.000,-

Utstilling Ystepikene Varhaug

HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


Det er ikke uten risiko at han arbeider i flyktningeleiren. For å unngå malaria tar han forebyggende medisin. Men i tillegg til malaria florerer det av andre sykdommer som for eksempel lungebetennelse, mage- og tarmsykdommer.

Faglig spennende

– Hva gir arbeidet som lege i Norge deg? – Å jobbe som kreftlege er faglig spennende og det skjer mye forskning på dette området for å finne bedre behandlings­former. Som lege kommer du også tett på folk og ingen dager er like. Steinar Taksdal er normalt minst på en tur til flyktningeleiren for å undervise helsepersonell og gi medisinsk hjelp til flyktninger.

betraktes nå nærmest som en fast bosetning.

Meningsfylt, men ikke uten risiko

– Hva er det som driver deg til dette enorme engasjementet? – Jeg vokste opp med en mor som hadde vært misjonær i Etiopia og lærte at vi må hjelpe de svake i samfunnet. Og så er det kjekt og meningsfylt å være med på å gjøre en forskjell. Selv om det er mange tragiske skjebner, mange kvinner som er blitt utsatt for voldtekt og mange som har blitt mishandlet og torturert, så møter jeg også mye glede, spesielt hos barn. Det er fantastisk å oppleve. – Og så har jeg alltid likt å reise og treffe mennesker fra andre kulturer, sier Taksdal.

– Og så jobber jeg i en fantastisk avdeling. Hver jul arrangerer de ansatte en basar til inntekt for bistandsprosjektet, legger han til. – Vil du anbefale andre å bli lege? Taksdal tar en tenkepause. – Ja, jeg vil anbefale det. Men det er veldig viktig med god veiledning slik at en forstår hva det innebærer. – Hva ville du ha valgt om du skulle gjort noe annet? – Jeg hadde en drøm om å bli sports­journalist, smiler Taksdal. Eller så ville jeg jobbet med noe mer rettet direkte mot bistand, for eksempel rådgiver i NORAD. Ønsker du å vite mer om Brave Heart kan du besøke nettsiden www.brave-heart.org eller kontakte Steinar Taksdal.

Sett en norsk REKORD i møkkakjøring! -

Rund tank gir best stabilitet Fra 3300L til 12.000L Leveres i galvanisert utførelse Vognene spekkes etter kundens ønsker. -

Buede endelokk for ekstra styrke Norskprodusert Nedsenket hjulaksling Lavtrykk, høytrykk, vakuum og kombi

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler. Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse. Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell. Sammen med deg finner vi de beste løsningene! Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no 18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

© 2020 Deloitte AS

For mer info: www.rekord-system.no • Telefon: 51422620 • E-post: post@rekord-system.no • Rogneveien 2, 4352 Kleppe


TOYOTA SØRVEST ÅPNER PÅ BRYNE I 2021! ØNSKER DERE EN RIKTIG GOD JUL OG ET GODT NYTT ÅR! Toyota Sørvest er stolte av Lokal tilhørighet og Lokalt eierskap. Innen sommer 2021 åpner vi på Bryne med splitter ny bilbutikk og verksted. Husk at det betyr at du kan ta første service på din nye Toyota på Bryne hvis du henter ut bil i 2020/vår 2021. Vi gleder oss stort og ser fram til en varm velkomst i 2021!

NYE YARIS HYBRID Pris fra 261.000,-* Privatleie fra 2.860,-/MD** 2,45 % fastrente 3 år**

COROLLA HB Pris fra 329.100,-* Privatleie fra 3.049,-/MD** 1,95 % fastrente 3 år**

C-HR HYBRID Pris fra 359.300,-* Privatleie fra 3.356,-/MD** 1,95 % fastrente 3 år**

RAV4 PLUG-IN HYBRID Pris fra 514.200,-* Privatleie fra 4.604,-/MD** 2,95 % fastrente 3 år**

TOYOTA SØRVEST Avd Forus(Bilhuset,Sandnes) Avd.Mariero(stavanger) Avd.Bryne Fra sommer 2021

*Inklusive frakt, lev,full tank.og reg.omk,-. **Privatleie eks. modell Yaris Active Tech.: Startleie/etabl.gebyr 35.480,-. Totalt 138.440,-. 3 års bindingstid, kjørelengde 45 000 km. Vi tar forbehold om trykkfeil.


“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og Teknisk utstyr - kjøkken det ser bra ut.” ut.”

Gardiner og solskjerming

VI ØNSKER VÅRE KUNDER OG SAMARBEIDSPARTNERE

Sanitæranlegg

Bente Håland, daglig leder

bente@haalandasfalt.no

Tømmerarbeid www.runar.as

www.siqton.no

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

www.brynerevisjon.no

www.nyland.no

Vårt mål er å yte revisjons- og rådgivningstjenester til lokale bedrifter i Sør-Rogaland, og å være en aktiv diskusjonspartner innenfor regnskap og skatt. Vi legger stor vekt på personlig kontakt og oppfølging av kundene, og ønsker å bidra med mer enn den lovpliktige revisjon. Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift skatt. PALLESEN SVEIS LOGO - HVIT /og LYS BAKGRUNN

www.jts.as

FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Epost: post@jaertakst.no - tlf: 91 600 700

Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

www.jaertakst.no www.teambygg.no

PALLESEN SVEIS LOGO - SORT / MØRK BAKGRUNN - HVIT RAMME FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 30% SORT

www.kleppspesial.no

20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

www.dataplan.no

www.bryneror.no Tlf. 51 77 82 00


HARDE TYPER OBSERVERT PÅ BRYNE!

EN GOD JUL! Vi

gratulerer gratulerer

Om du har kasko Vi eller delkasko, reparerer vi steinsprutskaden kostnadsfritt og Industria as med effektivt. Ikke ventflott for lenge – blir skaden større nytt næringsbygg Industria as med risikerer du å betale 2000,- i egenandel!

på Håland, nytt flott næringsbygg Bryne! Bestill påpå 09500 eller hurtigruta.no. Håland, Bryne!

B E T O N G A R B E I D Du finner oss i Morenefaret 1 på Bryne.

post@ahbygg.no

www.carglass.no

www.kpmg.no

Annonse_98x140_HC_Hardetyper.indd 1

OVEDENTREPRENØR

OVEDENTREPRENØR

tlf.nr 51 79 85 79

19.09.14 13:37

Selvforsynt, kortreist og fornybar energi

Vi gleder oss til H

Landbruket er storforbruker av elektrisk strøm og har store takflater tilgjengelig til produksjon av solenergi

www.brynesteinindustri.now

Solcellene kan: • Halvere strømregningen • Nedbetalingstid ned mot 7 år KJERNEBORING BETONGSAGING • 30 årOG + levetid • Minimalt vedlikehold • Reduserer globale CO2 utslipp KJERNEBORING OG BETONGSAGING • Framtidsrettet og positivt image

BETONGARBEID

GLASSFASADE OG INNVENDIGE KONTORVEGGER

VIBETONGARBEID GRATULERER JÆRHAGEN

Be om et tilbud i dag og bli med på morgendagens energiløsninger. Kom og se en av våre anlegg installert

RÅDGIVER INNEN AKUSTIKK hosBRANNSIKKERHET bønder i Rogaland OG RÅDGIVER INNEN AKUSTIKK www.ecs.as OG BRANNSIKKERHET

www.oltedalgolv.no I noen intense måneder har vi eldste hotell fra en slitt sølvbr ARKITEKT

Tusen mange takk for et kn

GLASSFASADE OG INNVENDIGE KONTORVEGGER

med et av regionens største kjøpesenter. - og takker Coop Klepp as MALERARBEIDfor OGoppdraget GULVLEGGING

ARKITEKT

stavark.no

SLIPT BETONG GULV OG LAGT EPOXY PÅ GULVENE

MALERARBEID OG GULVLEGGING

SLIPT BETONG GULV OG LAGT www.lilleland.no EPOXY PÅ GULVENE

www.unimek.no

Me vegg for bå Vi skre LEDDPORTER, STÅLDØRER, stavark.no OG RULLEPORT mål o gode lø www. tjessempresenning.no m

454 88 300

LEDDPORTER, OG RULLEPORT TjessemSTÅLDØRER, Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Branntetting

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING -

GRUNN- OG UTENDØRSARBEID GRUNN- OG UTENDØRSARBEID

RØRLEGGERARBEID

FLIS OG GULVSTØP

TOTALENTREPRENØR

www.kvernelandenergi.no FLIS OG GULVSTØP Tel 905 56 907 / 405 50 644

AL RAN KRAN OG KJETTING OG KJETTING AS – AS I VEIEN – I VEIEN FOR FOR DEG!DEG!

GULVLEGGER

RØRLEGGERARBEID

Vi kanVitilby kanog tilby utfører og utfører transport transport og og www.kvernelandenergi.no anoppdrag kranoppdrag på hjulpå oghjul belte og for belte både for privat både privat og næring. og næring. post@kvernelandmurogflis.no Tlf: 40 40 44 40

Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr/Hydraulisk Grabb/klype Grabb/klype • Snøbørste • Snøbørste • Trefellingsutstyr • Trefellingsutstyr pallegaffel Radiostyrt truck ••Beltebord Beltebord/Personkurv Radiostyrt Radiostyrt truck truck • Beltebord Båt tralle/Kappeltralle/Maskintralle/Brønntralle

TAKARBEIDER

RIVA - RÅDGIVENDE INGENIØR VANN OG AVLØP

TRAPPER OG REKKVERK

BETONGARBEID

UTVENDIGE ALUMINIUM GLASSFAS BYGGMESTER OG INNV. GLASSFELT TIL BU

TRAPPER, REKKVERK, HIMLING, OVERLYS I STÅL, METALLFASADE OG BESLAG

Totalentreprenør www.pundheim.no

www.masiv.no

GRUNN- OG UTENDØRSARBEID

Interiø

TIME

LEVERANSE AV BETONGELEMENTER

MALERARBEID

Elektro

Entreprenør

FLIS OG SKIFERARBEIDER

ARKITEKTUR OG INTERIØRPROS

P UNDHEIM PROSJEKTERT OG LEVERT TEKNISK ANLEGG

post@kvernelandmurogflis.no Tlf: 40 40 44 40

Vår bilpark Vår bilpark består av består 13 biler av 13 – kran, biler krok, – kran,plan krok, ogplan trekkvogn. og trekkvogn. rtUtstyrt med kraner med fra kraner 6 TMfratil6100 TM TM til 100 og 3TM beltekraner og 3 beltekraner - 3TM til - 3TM 29 TM. til 29 TM. «Vi kommer «Vi kommer inn de trangeste inn de trangeste plassene» plassene»

TRAPPER OG REKKVERK

BYGGHERREOMBUD

TØMRERARBEID

PORTER

Mobil: 917 10 034

BETONGSAGING OG KJERNE

Utleie av maskiner og utstyr

kimverdal.no ost@kimverdal.no • Tlf. 975 • Tlf. 42975 88042 • www.kimverdal.no 880 • www.kimverdal.no

Logo på negativ bakgrunn

naboen.no

Logo på negativ Logo påbakgrunn negativ bakgrunn

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


Gaute Sandanger i Bryne Trafikkskole har flyttet kontoret til første etasje i Høghuset. Økt oppdrags­mengde gjør at han nå søker etter en ny kjøreskolelærer.

Landet midt i strømmen av ungdommer TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

De nye lokalene til Bryne Trafikkskole ligger midt i løypa der hundrevis av ungdommer går hver dag når de skal til og fra Bryne vgs. Godt rykte og økt synlighet har gjort at kjørelærer Gaute Sandanger nå må ta i bruk kvelder og lørdager for å slippe å si nei til lærevillige ungdommer.

Gaute Sandanger er andre generasjons kjørelærer på Bryne. Faren, Eirik Sandanger startet Bryne Trafikkskole sammen med Leif Ørland tidlig på 80-tallet. I 2001 begynte Gaute i farens firma som da het Bryne Trafikkopplæring.

Vi driver med alt innen mur, flis og skifer

post@kmfas.no / 40 40 44 40

22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


– Da far begynte å trappe ned fant vi ut at det var best at jeg startet opp eget firma i stedet for å ta over hans, forteller Sandanger som i 2011 startet firmaet som personlig selskap. Nå har han registrert det som aksjeselskap. Han har to ansatte, en kontormed­ arbeider og en kjørelærer.

God synlighet gav flere oppdrag

Bryne trafikkopplæring har i 32 år hatt kontorer i Hetlandsgata 20. Nå skal bygget selges. Derfor valgte Gaute å flytte trafikkskolen i august. Han landet på de tidligere lokalene til Netprint i 1. etasje i Høghuset. Det har vist seg å være et godt valg. Utenfor vinduene passerer nemlig 100-vis av ungdommer til og fra Bryne vgs. hver dag, noe som har resultert i økende oppdragsmengde. – Jeg liker ikke å si nei til ungdommer som ønsker trafikkopplæring. Derfor har det blitt mye jobbing for meg, sier den rutinerte kjøreskolelæreren.

Han har tatt i bruk kvelder og lørdager for å få unna alle oppdragene.

Jakter ny kjørelærer

Nå søker han etter en kjørelærer til. Foreløpig har han lagt ut stillings­ annonse på sosiale medier, men med liten respons. – Det er vanskelig å få tak i kjøre­ lærere som er fra Jæren. Det er godt med arbeid for de fleste trafikkskoler nå for tiden. Mange prøver å ta igjen etterslepet fra da det stanset opp i vår. I tillegg er det flere, både unge og voksne, som nå bruker penger på å ta bil- og motorsykkel-lappen, penger som tidligere ble brukt på feriereiser. – Hva kreves for å bli kjørelærer? – Det er to år på universitetsnivå. Utdanningen er på universitetene i Stjørdal og Oslo. – Du må vel ha gode nerver for å være kjørelærer? – Til å begynne med er en nok litt anspent. Men det går over. Personlig så synes jeg det er kjempekjekt å jobbe med ungdom.

Kjøreopplæring i trinn

I dag må en gjennomsnittselev regne med å bruke rundt 25-30 timer på kjøreopplæringen. Det koster cirka 20-25 000 kroner. – Kjøreopplæringen er delt opp i fire trinn. Først er det trafikalt grunnkurs før en kan begynne å øvelseskjøre. Andre trinn består i å kontrollere bilen, rygge, sjekke dekk og liknende. De som har tatt traktorlappen og kjørt en del traktor bruker ikke så mange timer på dette trinnet. – I trinn 3 må en beherske trafikk­­ bildet godt, gjennomgå et sikkerhets­ kurs på bane med mer. I trinn 4 skal en ut på to lange kjøreturer. – Er det vanskeligere i dag å få lappen enn tidligere? – Trafikkbildet er mer komplisert i dag enn før. Før i tiden var det helst bare trafikkskolene som var ute og kjørte i byen midt på dagen. Nå er det mye trafikk hele tiden, sier Sandanger.

skarp.no

SALG OG VEDLIKEHOLD AV LASTEBILKRANER OG ANNET LØFTEUTSTYR GRATIS BEFARING

Vær trygg med god

ALARM OG SIKKERHET Synes du valg av alarm og løsninger for sikkerhet er vanskelig? Vi kan hjelpe deg med gode løsninger for moderne røykvarslere, alarm og markedets mest komplette smartdør for ditt hjem eller bygg. Vår jobb er å gi deg gode og kvalifiserte råd. Du skal være trygg på at du får gode framtidsrettede løsninger hos oss. Kontakt oss for mer informasjon og gratis befaring.

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 POST@BRYNE-ELEKTRISKE.NO

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale

Sørvest Kran & Rep AS Langmyra 11, 4344 Bryne Tlf. 40 10 66 66 post@svkran.no www.svkran.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


Nordic Steel Group kjøper GMC HVAC TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Nordic Steel Group vokser seg større og tar over produksjons­enheten til GMC HVAC, et ledende selskap på ventilasjon, varme og air condition. – Vi er svært glade for at produksjons­enheten til GMC HVAC nå blir en del av oss. GMC HVAC er et anerkjent selskap innenfor sitt fagfelt, forteller Børre Lobekk, daglig leder i Nordic Steel Group. Nordic Steel har over tid bygget opp svært god kompetanse på produksjon til HVAC og selskapet vokser stadig. – Det er helt riktig for oss å gå sammen med Nordic Steel. Vi rendyrker med dette selskapet vårt, og her har vi funnet den rette partneren for GMC HVAC. Jeg opplever Nordic Steel som en effektiv og profesjonell leverandør, med dyktige og imøtekommende ansatte, moderne fasiliteter og fremtidsrettet arbeidsmetodikk, sier Egil Sunde administrerende direktør i GMC HVAC.

Strategisk riktig for Nordic Steel Group

– HVAC er en viktig bransje for oss å være med i, og det

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

Kontakt advokat og partner Paul Aakre, paul.aakre@hammervollpind.no

er et strategisk riktig grep for oss å overta produksjonen til GMC HVAC. Vi ønsker å være med på store, viktige prosjekter på blant annet havvind og på installasjoner både internasjonalt og på norsk sokkel, sier Børre Lobekk. GMC HVAC har frem til nå produsert blant annet syrefaste kanaler, Børre Lobekk, daglig leder i luftinntak, vifter Nordic Steel Group. og air condition til installasjoner offshore og på land. De fleste aktørene på norsk sokkel har benyttet produkter fra GMC HVAC. Fra nå av blir Nordic Steel produsent av alt dette, både til GMC HVAC og til resten av markedet. Varemerket Simduct er en produktserie av syrefaste kanaler i topp kvalitet, utviklet av Simex AS i 1992, og senere overtatt av GMC HVAC. Nordic Steel eier nå hele Simduct-serien, inkludert teknologien, godkjenningene og maskinparken som er nødvendig for å produsere produktporteføljen. Simprofile er unike korrugerte stålrør, som også skal produseres av Nordic Steel. De korrugerte stålrørene er svært fleksible og har en styrke som gjør at de kan motstå store ytre krefter. Rørene brukes spesielt ofte i entreprenør- og betongindustrien. Nordic Steel sørger for at varemerkene Simduct og Simprofile fortsatt produseres i Rogaland og bevarer dermed norsk produksjon og lokal verdi­skapning. Medarbeidere fra GMC HVAC og Nordic Steel skal nå jobbe sammen for å fortsatt levere produktene.

VI FÅR DET TIL Å VIRKE! Timeit er din lokale IT-leverandør. Dine mål er vårt fokus.

www.timeit.no 24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51 11 79 10


Helautomatisert pakkelinje til TINE Skolelyst fra RobotNorge RobotNorge skal levere en helautomatisert pakkelinje for skolemelk-ordningen TINE Skolelyst og sørge for ferdigpakkede klassesett til barneskoler i Oslo. – Dette er et spennende og viktig prosjekt og løsning for Skolelyst. Det gjør oss i stand til å håndtere flere produkter i sortiment på eget lager, noe som igjen betyr at vi i enda større grad kan dekke forbrukerbehovet. Våre kunder - foreldrene – ønsker nemlig flere matprodukter fra Skolelyst. Vi vil jo at foreldre og barn skal fortsette å være fornøyd med Skolelyst og helst enda mer fornøyd fremover. Det er det vi jobber med hver dag, sier Ellen-Karine Undebakke, forretningssjef TINE Skolelyst.

Opp?

– TINE har vært en svært viktig kunde for oss i RobotNorge helt siden slutten av 90-tallet da vi leverte vårt første robotiseringsprosjekt på Jæren. Gjennom årene har RobotNorge levert flere titalls roboter til ulike meieri i hele landet, sier Jean-Marc Launay, daglig leder i RobotNorge AS. – I godt samarbeid med TINE føler vi at vi har bidratt til økt produktivitet i meierier ved hjelp av robotisering. Tildelingen av Skolelyst-prosjektet er for oss et bevis på tilliten TINE har til vår kompetanse og innovasjonsevne. Dette er et banebrytende prosjekt som går ut på å automatisere en svært intensiv pakkeprosess med mange ulike produkter til skoleelever i Osloregionen, legger han til.

Roboten Flexpicker skal sette sammen klassesettene fra TINE.

Automatiseringen vil gi TINE mulighet til å effektivisere hele pakkeprosessen samtidig som den vil gi høyere fleksibilitet og bedre HMS.

– Vi ser frem til å fortsette robotiseringsreisen sammen med TINE, sier Launay.

skarp.no

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Lei lift hos oss – www.ekstralift.no

Vi har verdens største selvgående lift

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

BESTILL CONTAINER

Ring oss på 970 85 666 Jærveien 148 4340 Bryne

DITT

KOMPLETTE BILSENTER PÅ JÆ R E N

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

TRYGT OG GODT BILHOLD Med 75 års erfaring kan vi gi deg den tryggheten du trenger. Hos oss får du alt du trenger for et komplett, langt og sikkert bilhold.

reimeoglode.no 51 79 10 10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


ANNONSØRINNHOLD

- Vi har blitt målbart bedre - Beslutningen gjorde noe med oss. Vi er blitt mer strukturerte, mer effektive - og det er svært merkbart. Vi har fått enda større frihet til å bruke tiden på det som vi virkelig er gode på. TEKST/FOTO FABEL MEDIA

Steinar Gulaker kikker ettertenksomt ut i lufta. Som daglig leder for en bedrift som er godt forankret og samtidig i rivende utvikling, er det mer enn en tanke som kobler seg på av gangen. Suksess handler om å ha fokus på arbeidsoppgavene - på det som er essensielt med bedriften.

Spisskompetanse - Derfor er jeg ikke et øyeblikk i tvil. Å sette ut regnskapsfunksjonen til noen som har spisskompetanse på våre utfordringer, har

ikke bare vært smart - det har også gitt målbare resultater, slår han fast.

Ekspansiv vekst, nye utfordringer Haugstad møbler ble etablert så langt tilbake som 1946, med formål å produsere møbler til de private hjem. I 1962 skjedde det imidlertid en dreining mot bedriftsmarkedet. I dag produserer bedriften til sykehus, skoler, barnehager og andre offentlige bygg og har opplevd en betydelig vekst de siste fire årene.

- Med Jansson & Larsen Regnskap på laget kan vi fokusere fullt på det vi er best til, sier Stian Gulaker


ANNONSØRINNHOLD

Tett og godt samarbeid har gitt Henning Gjesdal fra Jansson & Larsen Regnskap et godt innblikk i hva som kreves av presisjonsarbeid når møbler av høyeste kvalitet skal ferdigstilles. Her sammen med Produksjonsplanlegger Olav Waldeland hos Haugstad.

“Å sette ut regnskapsfunksjonen til noen som har spisskompetanse på våre utfordringer, har ikke bare vært smart - det har også gitt målbare resultater” Steinar Gulaker / Daglig leder i Haugstad møbler

Fra internt til eksternt - Tidligere har vi hatt regnskapsfunksjonen innomhus. Med den utviklingen vi har hatt de siste fire år, meldte det seg utfordringer som strakk seg langt utover vår kompetanse, sier den daglige lederen. Han forklarer: - I takt med vår vekst gikk vi over i en fase der vi fikk store utfordringer med å føre regnskapet selv, og inneha den kunnskap og kompetanse som kreves for å følge våre egne og myndighetenes krav til regnskapsførsel. Ifølge den daglige lederen fikk bedriften behov for bemanning på andre områder i bedriften. Det medførte blant annet at de som satt på regnskap ble omdisponert til salg.

- Aldri sett oss tilbake Med å knytte seg til et regnskapsbyrå, har Haugstad flere ressurser å spille på.

- Jansson & Larsen Regnskap har mange ulike kompetanser. Vi er for vår del inne i to forskjellige forskningsprosjekt, som blant annet medfører at vi må ha to biregnskap. Disse skal knyttes inn i et hovedregnskap. Dette ble komplisert, og vi trengte bistand på dette området, sier Gulaker.

Enkelt og oversiktlig Alt regnskap som blir ført er tilgjengelig via nett - slik at vi kan ha oversikt uansett hvor vi er. - Det som møter meg da er de reelle tallene og dagens staus, noe som gjør at jeg som

daglig leder får en mye større trygghet å jobbe ut i fra, sier Gulaker og legger til: - Beslutningen med å sette ut regnskap til Jansson & Larsen Regnskap har gjort oss til en mer strukturert og effektiv bedrift, som i mye større grad kan bruke tiden på det vi virkelig er gode på – å produsere høykvalitets møbler fra Jæren.

Jansson & Larsen Regnskap post@jansson-larsen.no Tlf: 51 84 66 80


FREMTIDEN ER ELEKTRISK Vi introduserer helelektriske Volvo XC40 Recharge – en kompakt SUV, med høy bakkeklaring, firehjulstrekk, mulighet for hengerfeste, og en rekkevidde på over 400 kilometer. XC40 Recharge er blant de tryggeste bilene vi har laget, og er designet for å gi deg en kraftfull og utslippsfri kjøreopplevelse. BILEN ER KLAR TIL BESTILLING - VELKOMMEN TIL OSS

Estimert el-rekkevidde WLTP >400 km. Energiforbruk 2,2 kWh/100 km. Preliminære tall.

Vovlo Bilhuset: Vestre Svanholmen 11, 4313 Sandnes Volvo Bryne: Eskervegen 7, 4341 Bryne

28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

www.kvernelandbil.no


MIN JOBB

Vi e n g a s je r er o s s i g r ø n t s k i f t e Navn: Anita Nikita Svela Alder: 23 Yrke/tittel: Frisør, vippetekniker og negledesigner – selvstendig næringsdrivende Arbeidssted: Hairytale Frisør & Velvære, Klepp

Varmepumper Bioolje-anlegg Biogass-anlegg Flis/pellets-anlegg

– Hvorfor ble du frisør? – Jeg har alltid ønsket å bli frisør helt siden jeg var liten, så valget var ikke vanskelig. I tillegg har jeg alltid har interessert meg for hår, negler og sminke.

I tillegg tilbyr vi:  Propan på bulk til konkurransedyktige priser  Nødfylling på dagen i vårt distrikt  Installasjon, rep og service på gassanlegg  24 timer døgnservice Ta kontakt for uforpliktende

– Hvilken utdannelse kreves? – Du må gå to år på videregående og to år i lære for å bli frisør. Så kan du ta kurs innen negler, vippeextensions og vippeløft.

pristilbud

– Hva er dine arbeidsoppgaver og ansvarsområder? – Mine arbeidsoppgaver er først og fremst å tilfredsstille kunden slik at de blir fornøyde, gjøre en bra jobb og yte kundeservice.

www.ohetland.no Mail: anita@ohetland.no

– Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? – Det er alltid noe nytt å lære, og det går alltids an å bli flinkere i det jeg gjør. Du blir aldri utlært i dette yrket siden det alltid kommer nye trender og moter.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

– Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? – Det er viktig å være glad i folk og være service-innstilt. Jeg må utføre arbeidet nøye og holde meg oppdatert på moter og trender.

– Hva er det beste med jobben? – Alle de trivelige kundene som jeg blir kjent med. – Hva synes du er mest utfordrende med jobben? – Varetelling og papirarbeid. – Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? – En eller annen form for selger.

Bente Håland, daglig leder LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

– Hvordan er arbeidstiden? – Den er veldig variert da jeg driver for meg selv og ikke har faste åpningstider. Jeg føler at jeg klarer tilpasse meg til flere kunder ved å være fleksibel å jobbe når det passer dem.

Tlf: 90079529

– Noe du gleder deg til i jobben framover? – Juletiden. – Vil du anbefale andre å bli frisør? – Ja, virkelig.

10 ÅR

bente@haalandasfalt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


HANDEL

Fra frisør til suksess med klær TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Etter 14 år som frisør fikk Nina Lea lyst å gjøre noe nytt. Nå driver hun to motebutikker i Jærhagen som gjør det godt, Spotlight og Youth. – Jeg elsker mote og hår, er impulsiv og liker å våge. Da jeg fikk tilbudet om å kjøpe klesbutikken i andre etasje på Jærhagen tenkte jeg at: går det ikke, så går det ikke, smiler Nina Lea. Hun hadde allerede skifte ut saks og kam med stillingen som daglig leder i klesbutikken Wagner som ligger i første etasje i Jærhagen. Nå har det gått 10 år siden hun kjøpte motebutikken som var til salgs i andre etasje og døpte den om til Spotlight. Hun hadde ingen planer om å starte en butikk til. Men da hun ble utfordret av senterlederen, tok hun sjansen på å starte motebutikken Youth i januar 2019. Youth er som navnet sier mer beregnet på unge mote- og merkebevisste jenter. Ungdommene er mer merkebevisste. Dermed er det også litt dyrere klær der. – Dere er ikke i noen kjede. Hvordan går det? – Det er fantastisk å ikke være i en kjede. Da kan vi bestille det vi selv liker, og det er som regel det som selger best. Nå er det tre generasjoner som er kunder her i Spotlight og de kan finne klær i alle fasonger. Prismessig så vil jeg si at vi er en midt på treet butikk. I Youth får vi stadig nye faste kunder.

Sosiale medier er viktig

To ganger i året er de ute på messer for å se på klær og nye trender. Nesten hver dag kommer det inn leveranser med nye varer til butikken. 30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Butikksjef Åshild Kvia Sele og daglig leder Nina Lea opplever at folk setter pris på og er lojale mot de lokale butikkene. Derfor har året gått bedre enn forventet under den spesielle situasjonen vi opplever.

– Hvor mye betyr det at dere er aktive på sosiale medier for omsetningen? – Det er alfa og omega. Vi benytter oss mest av Instagram og så deler vi det på Facebook. I tillegg bytter vi mye klær på utstillingsdokkene. Folk må oppleve at det stadig skjer noe nytt i butikken, sier butikksjef Åshild Sele Kvia. Hun og de andre ansatte står selv modell på bildene. – Har dere vurder å opprette nettbutikk? – Ja, vi har vurdert det og fått noen tilbud. I tilfelle blir det en nettbutikk for begge butikkene. Men vi opplever også nå at folk langveisfra bestiller klær utfra bildene som vi legger ut på nettet og som vi må sende til dem.

God start

De første årene med Spotlight gikk det så godt at de opplevde å bli kåret til en gasellebedrift. – Arbeidet med butikken har stort sett gått av seg selv.


Fast pris til/fra Sola flyplass. Ta kontakt på post@vibataxi.no

VERDI‐ OG SKADETAKSERING

    

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

   

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no

Men det var tøft i en periode i vår da pandemien stengte Norge ned. Noen uker var alle permittert. Så kom vi gradvis i gang igjen. Noen kunder bestilte time i butikken, så vi åpnet spesielt for dem. I tillegg kjørte vi rundt og leverte klær på dørene til folk som bestilte via telefon eller mail. Det er ikke tvil om at noen handlet av oss for å være greie. Vi har opplevd at folk slår ring om de lokale butikkene og er veldig lojale, sier de to som også mener de har godt av å kjenne på litt motgangen de har fått dette året og lært av den. Tallene i regnskapet ser ikke så galne ut til tross for pandemien. Med en god julehandel ser de muligheten for å slå fjorårets omsetning. Spotlight har cirka tre årsverk fordelt på sju ansatte. Youth har 1,5 årsverk. – Hvordan er det å drive butikk på Jærhagen? – Vi har et utrolig godt miljø her på senteret og vi stortrives her, sier de to. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


HANDEL

Butikkutvikling AS er et av landets fremste firmaer på butikkutvikling. Fra v. Anita Nyvoll Olsen, Lars Helgeland, Ernst Kåre Dybing og Kjetil Selvåg.

Utvikler lønnsomme butikker i hele landet TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

25 av de landsdekkende kjedene er kunder hos Butikkutvikling AS som holder til i Høghuset på Bryne. Fokus er økonomi og lønnsom butikk. Neste år runder bedriften 30 år. Det er en erfaren butikk-gjeng som møter Næring på Jæren en tidlig høstmorgen i Høghuset på Bryne. Alle sammen har drevet egne butikker og kjent på både medgang og motgang i bransjen - helst medgang. – Vi har alle drevet butikk med over en million i driftsresultat. Så vi har en veldig praktisk tilnærming til det vi driver på med. Vi er veldig forskjellige som personer, derfor utfyller vi hverandre godt, sier Lars Helgeland som er daglig leder og eneeier. Han legger til at de har drevet med overskudd i alle de 29 årene Butikkutvikling AS har eksistert. 32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Kan du beskrive kort hva dere gjør? – Vi holder kurs i butikkdrift, spesielt innen økonomi og ledelse. I samarbeid med kundene jobber vi også med å dyrke fram talenter innen butikkdrift gjennom et talentprogram der vi utdanner kommende butikksjefer. Det er mer risiko å hente en leder utenfra enn å bruke en ansatt som har gått gjennom et lederprogram på 1-2 år, sier Helgeland og legger til at de skal være en partner for butikkene og være med å utvikle de ansatte. – Dette har vi lykkes med og 25 av de landsdekkende kjedene er nå kunder hos oss.

Skreddersydd løsning

– Jobber dere noe med netthandel? – Nei, vi jobber kun med den fysiske butikken. Og vi har ett fokus, det er at kunden vår skal tjene penger. Vi er gode på læring, jobber med de beste og følger med i utviklingen, understreker han.


– Dagens kjedeskoler og talentprogram er knyttet enda nærmere kjedens behov for kompetanse slik at det vi leverer blir å regne som skreddersydde løsninger. Fagbrev i salgsfaget er det nærmeste du kommer en grunnutdanning for varehandel. Etter dette er det mange kjeder som selv velger å gi sine ledere og talenter den utdanningen de skal ha ut fra den jobb de skal ha i fremtiden, sier Helgeland.

Stadig på reis

Butikkutviklerne trives med en flybillett i lomma. De er stadig på reis og utdanner butikkmedarbeidere og butikksjefer over det ganske land. – Hver uke er vi to til fire dager på reis, forteller Kjetil Selvåg som har kofferten pakket og klar. Etter møte med magasinet skal han av gårde til nytt kundemøte.

– Men det er viktig at det grunnleggende er på plass. For eksempel Cirkle K bensinstasjonene, der er det grunnleggende at toalettene alltid skal være rene. Da er det større sjanse for at folk stopper der, sier Lars Helgeland.

Engasjert i prosjekt for nærbutikken

Butikkutvikling AS er også engasjert i det statlige Merkur-programmet for å opprettholde lokalbutikken på bygdene. Forsvinner lokalbutikken så forsvinner også knutepunktet i bygda og stedet opplever fraflytting. Merkur-programmet har blant annet som oppgave å knytte det kommunale tilbudet mer sammen med lokalbutikken for å gjøre denne mer lønnsom. – I Vindafjord kommune for eksempel er det opprettet en handlebuss som henter de gamle til handletur på nærbutikken. Samtidig er det middag og sosialt samvær. Andre butikker har satset på andre tiltak som utvider butikkens tjenestetilbud som for eksempel turistinformasjon, medisinutsalg, kafé, selskapslokale og campingplass, forteller Helgeland.

– Går dere aldri lei av flyplasser? – Nei, det blir en vane. Vi har alltid noe å jobbe med på pc-en mens vi venter på flyet, sier Selvåg. – Dere som er så avhengige av å reise. Hva gjorde dere i mars? – Vi hadde fulle ordrebøker før Norge stengte ned. Så gikk det rett ned til null. Da gikk vi i gang med å oppdatere interne program og lage en artikkelserie om økonomi. Og så måtte vi lære nye arbeidsmåter. For tiden er 80 prosent av jobbene våre på teams via nettet. Men alle vil tilbake til det fysiske. I framtiden vil vi nok gjøre begge deler. – Det er mange som driver med butikkutvikling. Hva er det som gjør at kundene velger dere? – Vår nisje handler om økonomi og drift og det å få et positivt resultat. Det er vi nokså alene om, sier Helgeland.

www.magnar-eikeland.no

For mange butikker

– I Norge er det altfor mange butikker. Vi kan betjene 25 millioner mennesker med butikkene våre. Derfor er ikke butikkdød noe vi bør se på som uvanlig. Tjenestekonsumet har doblet seg i forhold til varekonsumet. Derfor kan det lønne seg å tilby begge deler. En dekkforhandler kan derfor lykkes med å også tilby dekkhotell for eksempel, forteller Selvåg. Han legger til at i 1970 var det 400 slakterbutikker. I dag er det 40 igjen. Fire av de ligger i Rogaland. Håland kjøtt er et stjerneeksempel på en butikk som har klart å lage et helt konsept utav slakterbutikken. Et annet eksempel er Elkjøp som nå ikke bare selger hvitevarer, men også tilbyr montering og installasjon.

www.crisma.no

ADRESSE: Ljosheimvegen 2, 4050, Sola TELEFON: 47 67 66 00

Du finner oss på Sola!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


HANDEL

Lykkes med bildelesalg fra Eigerøy Rogaland Bildeler har vokst til å bli et av landets største bilopphuggings-firmaer. Daglig leder Glenn Midttun har over 600 bilvrak på tomta og 40 000 registrerte deler på lager.

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Tre jærbuer står bak Rogaland Bildeler på Eigerøy som seiler opp til å bli blant landets største bilopphuggerier. Steg for steg har de bygget opp det som en gang var et rustent firma i et sorpehull. I år vil bedriften passere 27 millioner i omsetning. Det er ny rekord. Men karene i Rogaland bildeler er vant med å sette nye rekorder. Helt siden de tok over firmaet for 15 år siden har de hatt jevn vekst og gått gjennom stadige utvidelser. Like ved det nye hovedbygget har de reist et lager på 1000 kvadratmeter, bygget i 2015. Det er fylt med alle tenkelige bildeler.

Søskenbarnet til Glenn som startet bilopphuggeriet, solgte seg ut i 2009 og tre jærbuer overtok. Sammen med Midttun er det Tor Sigve Svalestad og Kjell Inge Mæland som eier det. Mæland er hovedaksjonær.

I dag jobber det 15 stykker i bedriften.

Bilverkstedene bruker brukte deler

– Vi var tre da jeg begynte i 2005, forteller daglig leder Glenn Midttun, oppvokst på Varhaug og bosatt på Nærbø. Han havnet i sjefsstolen til bilopp­ hugg­ing­sfirmaet ved en ren tilfeldighet. – Jeg ble ansatt for å føre regnskapet. Den gang kunne jeg ingenting om bil, smiler han.

34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Svalestad jobber sammen med Midttun i firmaet, kjører lastebil og henter inn bilvrak. Over 40 000 deler er på lageret. Delesalget står for 60 prosent av omsetningen. Det resterende er vrakpant og salg av stål.

Delene sendes med transportør til kunder i hele landet. Noe går også til kunder i utlandet. To netthandels­ portaler brukes, bransjens egen bruktdel.no og finndeler.no. – Cirka 80 prosent av kundene er bilverksteder. Etter hvert som bilene har blitt mer vanskelige å skru i er

det færre privatfolk som kjøper deler. Brukte deler har rundt 4 prosent av markedet her i Norge. I Sverige er de flinkere til å bruke brukte deler. De er oppe i 12 prosent. Volvo har et eget bilopphuggeri der. – En ny del er vanvittig mye dyrere enn en brukt. Derfor legger forsikringsselskapene press på bilverkstedene til å velge brukte deler, forteller Midttun. Han legger vekt på å ha et godt system der delene blir registrert med originalnummer. I tillegg legger de vekt på å ta gode bilder av delene. Det betyr mye. Før delene skrues ut av bilen kjører de et diagnoseverktøy på de for å teste at de virker. Bildelen leveres også med garanti.

Nå kommer el-bilene

Etter at bilen er hugget for deler leveres karosseriene lenger nedi gata til Hermon Teigen. De kverner bilen opp og selger ut stålet. Batteriene går til batteriretur på Østlandet. – Er det noen nye trender i bransjen?


– Ja, nå begynner vi å få inn el-biler. For å hugge de er det også krav om egne kurs som opphoggerne gå gjennom. I løpet av et år tar de imot rundt 2000 bilvrak. Cirka 600 biler står på det smekkfulle området, så nå trenger de enda mer plass. Ryddighet, rask henting av bilvraket og ingen problemer med betaling gjør at mange forsikringsselskaper velger å selge bilvrak til Rogaland Bildeler. Gjensidige er den største leverandøren. For Gjensidige har de også fått ansvaret for å hente bilvrak fra Stavanger og til hele Ager fylke. Mellom 5 og 100 tusen betaler Rogaland bildeler for en kollisjonsskadet bil.

Godt samarbeid med NAV

Rogaland Bildeler har et godt samarbeid med NAV. – Å søke etter folk har ikke gitt gode

resultater. Men gjennom NAV har vi fått tak i mange unge og lærevillige ungdommer. For oss har det vært et stort pluss å ha en god relasjon til NAV, forteller Midttun. Han sitter også i styret for delekatalogen på nettet. Her møter han mange andre flinke folk i sin bransje. – Vi streber hele tiden etter å bli bedre. Vi har vokst omtrent 20 prosent hvert år den senere tiden på delesalg. Vi er flinke til å presentere deler på en god måte og få tak i skadde biler. Det er forsikringsselskapene som spør oss etter avtaler. Det er aldri vi som spør de. Det viser at vi har et godt rykte, sier han. – Har dere opplevd noen nedturer? – Den ene var under finanskrisen. Da opplevde vi et fall i omsetningen. Den andre nedturen var da 500 biler brant opp. Bygningene ble heldigvis reddet og delelageret var intakt.

Kjell Inge Mæland

Tor Sigve Svalestad

– Har dere vurdert å flytte bedriften til Jæren? – Nei, det hadde sikkert kostet 50 millioner å starte opp på ny et annet sted. Her har vi støypt dekke under hele tomten, fire meter høyt gjerde og i fjor satte vi opp et nytt lager og kontorbygg. I tillegg er det en fordel å ha kort vei ned til Hermon Teigen som tar imot karosseriene til destruksjon. – Trives du som daglig leder? – Det er veldig kjekt. Her er det ingen dager som er like og så liker jeg godt å jobbe med unge folk, smiler Midttun.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


HANDEL

Bygget to ulike nettbutikker TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

I 2014 lanserte den økologiske grossistbedriften Norganic sin første skikkelige nettbutikk, den gang kun for bedriftskunder. I dag har de to nettbutikker med ulik design. Bedriften har en omsetning på rett over 120 millioner. Nettbutikk-plattform: WooCommerce Leverandør: Maksimer – Da vi lanserte den første nettbutikken opplevde vi en stor salgsøkning med en gang. Nå kunne kundene se produktene og få god informasjon om varene de kjøpte. I tillegg kunne de bestille til alle døgnets tider. Det ble også mye mindre arbeid for oss med å ta telefoner og notere bestillinger, forteller bedriftseier Tore Breiland. Da de valgte å gå over fra Mammut til Visma økonomi- og lagersystem stod valget mellom å fortsette med nettbutikk-plattformen Magento og oppgradere den eller å gå over til WooCommerce. Usikkerheten var stor, men valget falt til slutt på WooCommerse. I 2016 åpnet de også nettbutikk

Nesten alt salg, både til bedrifter og private, går gjennom nettbutikkene, forteller daglig leder, Jarle Rossavik.

Klepp Jærvegen 530 Block-gården

Sandnes Vågsgata 42

51 97 10 00 | post@tpa.as | www.tpa.as 36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


– Korresponderer løsningen med ditt regnskap og lagersystem? – Ja, selvsagt. Alt bør være helintegrert for at det skal være effektivt i hverdagen.

– Hva gjorde at valget falt på WooCommerce? – En av hovedgrunnene er effektiv og sømløs integrering mot de andre ITsystemene vi har, samt en leverandør med lokal support, forteller daglig leder i Norganic, Jarle Rossavik.

– Er det noe du savner med den løsningen du bruker? – Jo, det er alltid noe vi ønsker bedre. Hurtigere oppdateringer til nyeste versjoner for eksempel.

Rossavik vil anslå at de har brukt rundt en million kroner på å utvikle nettbutikkene. – Hva synes du om prisen på løsningen? – Hvis du kan bruke en hylleløsning, så er det flere nettbutikk-løsninger som er rimeligere i dag. Men for vår del har vi investert i en del spesialtilpassede løsninger. Det er tross alt det viktigste salgsverktøyet vårt, så en slik kostnad må vi ta.

– Er du fornøyd med løsningen eller ville du valgt en annen løsning om du skulle etablert nettbutikken på ny? – Den gangen vi byttet plattform stod valget mellom å oppgradere den gamle Magento-plattformen eller å gå for ny løsning. Å oppgradere Magento ville blitt fire ganger så dyrt som å bygge ny butikk på WooCommerce. Senere har prisene jevnet seg mer ut. Vår investering i WooCommersce er så betydelig at andre alternativer ikke er aktuelle nå, men vi ser jo at det finnes flere gode løsninger der ute. Akkurat

• Arbeidsrett

• Kontrakter og næringsliv

• Arv og dødsboskifte

• Odel og landbruksjus

• Barnesaker og barnevern

• Separasjon og skilsmisse

• Erstatning og forsikring

• Trygderett - NAV-saker

• Fast eiendom

• Tvisteløsning og prosedyre

nå handler det mest om å få mest mulig utav dagens, sier Rossavik. De har nettopp oppgradert nettbutikken for private med ny design og nye funksjoner. Det har vært en mer krevende og langvarig prosess enn det de hadde forventet. – Hvor mye betyr nettbutikken for salget i den fysiske butikken? – Vi har ikke fysisk butikk, så her er det netthandelsløsningene som er butikkene våre. – Hvor stor del av omsetningen er salg via nettbutikken? – Nesten 100%. Rossavik forteller også at under pandemien har de opplevd salgsnedgang på nettbutikken til bedrifter der blant annet restauranter og bakerier er kunder. Det motsatte har skjedd med nettbutikken for private. Den har økt med 70 prosent de siste året.

Lei av

GLØDEFISK

for private, Økoland. Begge nettbutikkene er på WooCommerceplattformen, men de er separate og har ulik design. Begge butikkene blir utviklet av Maksimer AS.

?

klatt

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til

bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt. Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag.

    Advokat Tom Erik Vestrheim

Advokat Liss Byrkjedal

Advokat Olav Hetland

- din lokale advokat for private og næringsdrivende Hetlandsg. 5, 4340 Bryne

www.jaeradvokatene.no

Tekstil-Vask Sør AS Bjorhaugslettå 3 4365 Nærbø Phone 98 21 72 95 � postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


HANDEL

– Den beste nettbutikkløsningen vi har hatt TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Morene Produkter AS er importør og grossist av kjente varer til hund og katt. Firmaet leverer varer til butikker over hele landet og har en omsetning på rundt 60 millioner. Private kunder kan også handle via nettbutikken deres, forteller daglig leder Karl Haugstad. Nettbutikk-plattform: Uni Micro Web Leverandør: Uni Micro – Hva gjorde at valget falt på Uni Micro Web? – Vi valgte denne fordi vi bruker Uni Micro regnskapsprogram. – Hva synes du om prisen på nettbutikken? – Avansert butikkløsning til en OK pris. Det er ikke så lett å anslå pris siden vi har mange spesialtilpassede løsninger, men kanskje rundt 100 000 kroner et sted. – Korresponderer løsningen med ditt regnskap og lagersystem? – Ja. Blant annet kan ordrene tas direkte ut fra Uni Micro, nesten ferdigbehandlet. – Er det noe du savner med den løsningen du bruker? – Ikke noe spesielt. Vi har bruk for en del spesialløsninger og vi kunne derfor optimalt ønsket oss at fleksi­biliteten var enda større, nesten uansett. – Er du fornøyd med løsningen eller ville du valgt en annen løsning om du skulle etablert nettbutikken på ny?

– Fornøyd. Etter å ha bruk en del penger på, og prøvd mange forskjellige løsninger gjennom mange år, som ikke har fungert godt nok, er den vi har nå den beste og mest avanserte vi har hatt. – Hvor mye betyr nettbutikken for salget i den fysiske butikken? – Vi er grossister og selger primært til forhandlere. Både forhandlere og privatkunder kan handle i nettbutikken, men da med forskjellig innlogging til forskjellige betingelser. Forhandlerne bruker butikken svært hyppig. Det gjør det enkelt for oss og er populært for dem. – Hvor stor del av omsetningen er salg via nettbutikken? – Privatsalget via nettbutikk utgjør en svært liten del av vår totale omsetning. Som grossist selger vi imidlertid mye til andre nettbutikker og har valgt å tone ned vårt eget nettsalg.

KUTT KOSTNADER Velg internett fra Jæren Kabelnett Pris fra kr. 319,- pr. mnd. - Best på pris - Ekspert på Wi-Fi - Raskere internett

38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Karl Haugstad, daglig leder i Morene Produkter AS


Beeyouu vurderer ny nettbutikk TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Beeyouu er en frittstående butikk for dameklær som ligger i kjøpesenteret M44. Butikken ble i 2014 kåret til gasellebedrift. De siste årene har butikken hatt en omsetning mellom sju og åtte millioner.

– Savner noen ting, ja, litt med layout og muligheter der.

Nettbutikk-plattform: 24nettbutikk Leverandør: 24 nettbutikk

– Hvor mye betyr nettbutikken for salget i den fysiske butikken? – Det hele startet som en idé om at kundene kunne gå inn å kjøpe nyhetene med det samme varene kom inn i butikken. Vi hadde så mange kunder som ville reservere varer, og flere ble lei av at varene var utsolgt før de rakk å komme ned i butikken for å få kjøpt det de ville ha. Så vi tenkte at nettbutikk ville være et perfekt tilskudd å drive på med litt ved siden av vår fysiske butikk. Men vi så raskt at dette måtte vi bruke mer tid og ressurser på, da kundene våre elsket konseptet. Mange var også glade for vår Klarna betalings-alternativ på nettbutikken. Nå behøvde de ikke å vente til lønningsdagen for å få kjøpe klærne de ønsket seg. Nettbutikk har nå blitt såpass stor at den har en hel 100 % stilling hos oss. Vi tar bilder og lager alt selv.

– Hvilken nettbutikkløsning bruker dere? – Per i dag bruker vi nettbutikkløsningen 24nettbutikk. Denne har vi brukt i to år nå. Vi har prøvd to forskjellige før dette. En av de var Dcode, men den løsningen var ikke kompatibel med det nye kassesystemet vi fikk, forteller daglig leder Gro Iren Hansen. – Hva synes du er bra med denne løsningen? – Brukervennlighet, support, design og integrasjonen mot butikkdata-systemet vårt. Nettløsningen korre­sponderer med lager- og regnskaps­programmet. – Er det en dyr løsning? – Nettbutikken koster oss cirka 25 000 i året. Prisen syns jeg er helt ok, men alt kunne jo vært billigere. – Er det noe du savner med denne løsningen?

www. tjessempresenning.no 454 88 300

– Er du fornøyd med løsningen eller ville du valgt en annen løsning om du skulle etablert nettbutikken på ny? – Vi er på utkikk etter en ny løsning, ja, men vi har ikke funnet noe enda.

Daglig leder i BeeYouu, Gro Iren Hansen

– Hvor stor del av omsetningen står nettbutikken for? – Nettbutikken står for cirka 15 prosent av omsetningen.

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


HANDEL

Vestteknikk kombinerer Wordpress og Magento TEKST// DAGFINN HAUGE

Vestteknikk er en av Norges største leverandører av teknisk verneutstyr og har en omsetning på rundt 80 millioner. I mars lanserte de nettbutikk for bedrifter og private. Nettbutikkløsning: Magento Leverandør: Visma Digital Commerce – Hvilken nettbutikk-løsning bruker dere? – Vi har en Magento nettbutikk-løsning kombinert med Wordpress. Produkt- og kjøpssidene ligger i Magento. Siden vi er en fagspesialist innen gass, pust og brann, legger vi også ut mye fagstoff, og trenger litt mer funksjonalitet i nyhetsarkivet og innholdssidene enn det Magento kan gi. Derfor ligger alle nyhetssaker i Wordpress som er sømløst integrert i nettsidene på Vestteknikk.no. Kundene ser ikke forskjell på nettbutikken og Wordpress-delen, forteller Katrine Tonning, leder for marked og kommunikasjon i Vestteknikk. – Hvor mange år har dere hatt nettbutikk? – Vi lanserte nettbutikken under nedstengningen i mars. – Er nettbutikken deres både for bedrifter og private? – Ja, nettbutikken er både for privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Vi jobber akkurat nå med å dele opp nettbutikken i to. Bedrifter vil kunne logge seg på og handle med priser etter sin rammeavtale og motta faktura i etterkant. Privatpersoner kan handle uten å logge inn og de kan betale med Klarna. Flere av våre kunder etterspør dette, og vi tror det blir en god løsning. – Hvor stor del av omsetningen er nettbutikken? – Foreløpig kommer en relativt liten del av omsetningen fra nettbutikken, men vi har store planer for nettbutikken og tror denne andelen vil vokse sterkt. Både på grunn av vår strategi på nett, og når betalingsløsningen for bedriftsmarkedet er ferdig utviklet. Det som er interessant er at vi når veldig mange nye kunder via nettbutikken som vi ikke ville ha nådd ellers. – Hva er fordelen og ulempen med den løsningen dere har valgt? – Da vi besluttet å gjøre våre produkter tilgjengelige for kjøp på nett, måtte vi velge om vi skulle gjøre det på den enkle, rimelige måten for å komme fort i gang, eller på en måte som er bygget for vekst i fremtiden. Vi valgte å investere i en løsning for fremtiden. Vårt varelager håndteres i SAP. Med digitalisering og gode integreringer, snakker Magento direkte med SAP og data overføres begge veier slik at alle systemer er oppdaterte til enhver 40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Katrine Tonning, leder for marked og kommunikasjon i Vestteknikk.

tid. Varebeholdningen, pris og varenummer som viser på nett er hentet direkte fra SAP og endres når prisene endres i SAP. Vi visste nok ikke hvor kostnads- og tidkrevende dette ville være når vi satte i gang. Nå når løsningen fungerer som den skal, skjer alt automatisk. Magento er en veldig kraftig nettbutikkløsning med uendelig mange muligheter. Det sikrer oss at vi ikke vil vokse «ut» av løsningen over tid. – Hvor mye omtrent har nettbutikken kostet? – Løsningen vår er ikke ferdig utviklet. Men skal en velge samme løsningen og omfanget som vi så må du nok regne med mellom 500 tusen til en million. – Ville du valgt den samme løsningen i dag? – Det har vært tider underveis hvor jeg har tvilt på om vi ville komme i mål, men i dag er jeg sikker på at jeg ville ha valgt denne løsningen igjen.


Du blir større i en mindre bank Vi kjenner nabolaget ditt, bygda di og byen din. Jo bedre vi blir kjent med deg og dine behov, jo bedre kan vi hjelpe deg.

Jærsk business er vår business Vi tilbyr små og mellomstore næringskunder et bredt og kompetent tilbud. Fire rådgivere vier all tid til landbruket.

Hvorfor velge Jærens eneste lokalbank? Du kan’kje drikka kaffi på telefonen Vi tilbyr ansikt-til-ansikt kontakt med våre rådgivere på et kontor nær deg. Daglige behov fikser du enkelt i mobilbanken vår.

Vi støtter og sponser lokalmiljøet Vi pløyer deler av overskuddet tilbake til ditt nærmiljø, slik at Klepp, Time og Hå blir enda bedre å bo og leve i.

Du får rask respons og treffer fjåge folk Våre rådgivere kan hjelpe deg med veldig mye. Hos oss møter du mennesker, ikke roboter. Våre medarbeidere bor og virker i lokalmiljøet.

Telefon 915 03290 | www.jaerensparebank.no


Foto: Victoria Bergort.

GRATULERER TIL NÆRBØ EIENDOM OG ÅRDAL MASKINERING MED NYTT BYGG PÅ NÆRBØ!

Vi gratulerer med et flott, nytt og unikt administrasjonsbygg! Jærmuseet har endelig fått et moderne administrasjonsbygg på Vitengarden. Et moderne bygg i tre, med synlige heltrestokker innvendig! Jærmuseet og Vitengarden har nå helhetlig anlegg i skjæringspunktet mellom tradisjon og nyskapning. Takk for et kjempegodt samarbeid!

Hovedbedrift

TOTAL ENTREPRENØR Rørlegger

TAKK FOR OPPDRAGET

BLIKKFASADE Arkitekt

Luftbehandlingsanlegg

GLASSREKKVERK OG GLASSVEGGER KONTOR Trapp og bokhyller

VENTILASJONSANLEGG ER LEVERT AV

Flisearbeider i garderober og toaletter

Innvendige glassveggerSVEIST BETONGRådgivende ingeniør byggeteknikk. LEVERT FERDIGBETONG VI HAR LEVERT PORTER, Prosjekteringsledelse. Byggeledelse HURTIGPORT OG STÅLDØRER ELEMENTER, LEVERT OG MONTERT KRANBANER OG TRAPPER OG REKKVERK

Grunnarbeid FLISELEGGING


HANDEL

Varehandelens treningspartner

Juristens spalte

Diana Seldal

Advokat i TP Advokatfirma DA

Varehandelens treningspartner Kontaktinfo: lars@butikkutvikling.com www.butikkutvikling.com 905 95 840

«Åpent kjøp»? En bekjent handlet seg en robotstøvsuger her om dagen. En fantastisk innretning som gjør jobben for deg mens du bruker tiden din på bedre saker. Min bekjent kom hjem og innså raskt at støvsugeren var for høy til å kunne gå inn under sofaen og valgte å benytte seg av butikkens sedvanlige «åpne kjøp». Ekspeditøren viste til nye rutiner knyttet til Covid-19 restriksjoner og smittevern, og sa at det ikke lenger var mulig å levere tilbake og få pengene igjen så lenge emballasjen var brutt. Slukøret måtte min bekjent returnere hjem med en dyr og delvis ubrukelig støvsuger.

Starte din egen bedrift?

Kontaktinfo: lars@butikkutvikling.com Nyetablert? www.butikkutvikling.com 905 Skape 95 840gir kompetanse og gratis rådgiving for deg som vil starte din egen bedrift i Rogaland.

I en konkurransepreget bransje tilbyr mange butikker såkalt «åpent kjøp». Innenfor forbrukerkjøp, og kanskje særlig hos de store hvitevare- og sportskjedene, er dette etter hvert blitt så vanlig at mange forbrukere tror at dette er noe de har krav på. Det opereres med alt fra et par dager og opp til flere måneders perioder hvor kunden fritt kan få pengene igjen mot å levere tilbake en åpnet og kanskje forsiktig utprøvd vare, ved å fremvise kvittering. Butikkene er imidlertid ikke forpliktet til dette i henhold til forbrukerkjøpsloven. «Åpent kjøp» er juridisk sett en særskilt avtale mellom den enkelte butikk og kunden. Så lenge slik avtale ikke foreligger har altså ikke kunden rett til å returnere varen, kun av den grunn at kunden ikke har lyst til å beholde den.

Sjekk våre kurs Les mer på www.skape.no

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Takker Grude Bygg og alle deres leverandører for god leveranse til et veldig bra bygg. befaring! Et tips fra oss er at du husker å sjekke om har kommunale slike Vi butikken vil og takke etaterTa forkontakt bidrag til for godegratis løsninger for alle parter. regler før varen handles og ikke ta det for gitt. Sjekk også Årdal Maskinering og Nærbø Eiendom. om det er gjort endringer i de fordelene som du husket fra forrige kjøp, særlig med tanke på den spesielle tiden vi er inne i. Min bekjent viste til kvitteringen hvor det tydelig stod at

LEVERT ARMERINGSSTÅL STERKSTRØM BETONGSAGING «åpent kjøp»OG gjaldt i 30 dager. Han ble henvist til de nye TIL GULV, VEGGER OG GITTERBRANNALARM-ANLEGG KJERNEBORING coronareglene som stod på butikkens hjemmesider og NØDLYS – KABLING NETTVERK SPERR TIL DEN NYE HALLEN på oppslag i butikken. Spørsmålet er om det er god nok FIBER – SOLCELLEANLEGG

LEVERT OG MONTERT SANITÆR- OG VARMEANLEGG

UTFØRELSE OG ANSVAR FOR BETONGARBEID

kundeinformasjon om vilkårene for kjøp.

I alle tilfeller endte min bekjent opp med å snekre nye ben til sofaen slik at støvsugeren kunne jobbe uhindret under, mens han lå oppi sofaen og ergret seg. LEVERT FASADEELEMT

TAKTEKKING UTFØRT AV:

GRAVEARBEID STOCRETEC FLOORING HAR STOLT FORHANDLER AV ABUS LEVERT 2850 M2 MED BARRIKADE Orreveien KRANSYSTEME GMBH, •VERDENS 301, Kleppe Tlf: 992 78 710 DECO, ET DEKORATIVT, REN-E-post: phatteland@jkn.no STØRSTE PRODUSENT AV • www.palhatteland.no HOLDSVENNLIG OG SLITESTERKT STANDARDKRANER. ANIKSDAL INDUSTRIGULV. MASKIN N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

43


Foreløpig er produksjonslokalene i en garasje, men de tre karene i Den beste fjøla ser seg om etter en ny og større plass. Fra venstre Ørjan Sund Ree, Alfred Kverneland og Sondre Hillesvik

En fjøl ble til en hel liten bedrift TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Det kan gå lenge til Alfred Kverneland får bilen inn i garasjen. Her er det nemlig verktøy, planker og produkter av Accoya som rår plassen, og ideene til nye produkter er mange. Men foreløpig er firmaet Den beste fjøla, kun hobby. Tre håndverker-kompiser i 20-årene fra Kverneland bestemte seg en kveld for å dra i gang et firmasamarbeid og se hvor det førte de hen. Dermed registrerte de firmaet: Den beste fjøla i sommer.

For tiden går det mest i runde og avlange skjærefjøler av accoya, et treslag som en til og med kan ha i vaske­ maskinen. Markedsføringen skjer via venner og kjente og en facebook-side. – Vi har levert en del til firmaer som vil ha sin egen logo på skjærefjøla. De legger den gjerne i en pakke sammen med andre varer og gir den som gave til ansatte eller kunder. Helger og kvelder går med til tre-produksjonen. – Mest av alt prøver vi å gjøre det til en kjekk greie. Så får vi ser hvor det bringer oss hen, understreker de.

Alfred Kverneland er murmester, Sondre Hillesvik er sveiser og Ørjan Sund Ree er byggmester. – Men hvorfor registrere firma. Kunne dere ikke bare drive dette på hobbybasis? – Vi ville gjøre det skikkelig når vi først satte i gang, forteller de tre. Omsetningen på den nystartede bedriften vil ligge mellom 50-100 000 i oppstartsåret. Neste år regner de med å doble omsetningen og produsere flere ulike produkter. Kanskje tar de til med å restaurere gamle møbler også. De har fagbrev på hvert sitt område, så det kan de utnytte i utviklingen av nye produkter. 44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

jarle@jaerenbygg.no tlf. 918 12 152


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP ENERGY PROPERTY AS Orstadvegen 130, 4353 KLEPP STASJON Styreleder: Morten Magnusson Virksomhet: Kjøp, salg og drift av forretningseiendommer samt deltakelse i selskaper med lignende virksomhet. TRESAGN AS Vodlavegen 17, 4341 BRYNE Daglig leder og styreleder. Tomasz Michal Skalski Virksomhet: Tjenester tilkoblet med parkett, handel av parkett og treprodukter, tilvirkning av treprodukter. Export og import. Samt investering i eiendom og verdipapir, passivt og aktivt eierskap innen flere bransjer, samt hva herved står i forbindelse, herunder deltakelse i andre selskaper. GAMERS PC AS Kilehaugen 3A, 4355 KVERNALAND Styreleder: Håkon Sele Virksomhet: Kjøp og salg av datamaskiner, data­kom­ ponenter og andre datamaskin relaterte produkter. ERP SERVICE AS Theodor Dahls veg 24, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder og styreleder: Ketil Skrettingland Virksomhet: Konsulentbistand ifm ERP systemet.

ARENA KLEPP AS K.K. Kleppes veg 1, 4350 KLEPPE Daglig leder: Tone Eide Styreleder: John Thysse Virksomhet: Å drive helsestudio/aerobic, samt hva hermed står i forbindelse, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet. SOLA ATRIUM NÆRING 5 AS Plogfabrikkvegen 2, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Frank Skjæveland Styreleder: Magne Svendsen Virksomhet: Utvikling, salg og utleie av næringseiendom og alt som hermed står i forbindelse. FOLCON AS Stasjonsvegen 265, 4353 KLEPP STASJON Styreleder: Glenn Folkvord Virksomhet: Offshore & onshore tjenester. COI NOTØY Jærvegen 531, 4350 KLEPPE Innehaver: Serina Rose Notøy Virksomhet: Skjønnhetsbehandlinger. Nettbutikk, salg av klær og produkter til skjønnhetssalonger. Grafisk design og logo design.

DEN BESTE FJØLÅ AS Kilehaugen 10, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Sondre Hillesvik Styreleder: Ørjan Sund Ree Virksomhet: Selge varer og tjenester innen treverk - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet. FOSSE VENTURE AS c/o Kjartan Fosse Sofie Steinnesveg 14, 4352 KLEPPE Styreleder: Kjartan Fosse Virksomhet: Investeringsselskap/holdingselskap. VEGARD G. STIKBAKKE HOLDINGS A c/o Vegard Stikbakke Kleppevarden 47, 4350 KLEPPE Styreleder: Vegard Grødem Stikbakke Virksomhet: Investeringer i aksjer og andre verdipapirer. BRI TRAKTOR AS Rognevegen 2, 4351 KLEPPE Styreleder: Bjørn Rygg Virksomhet: Salg og service av landbruksmaskiner, samt hva hermed står i forbindelse, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet.

Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go Godkjenn faktura

Lønn

Godkjenn betalinger

Reiseregning

Timeføring

Registrere utlegg

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Snakk sammen Kjell Haver Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


TIME BRYNE TRAFIKKSKOLE AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Gaute Sandanger Virksomhet: Trafikkopplæring og kursvirksomhet. CELESTA BRYNE AS Morenefaret 1, 4340 BRYNE Styreleder: Marie Gabrielle Hatjoullis-Olsen Virksomhet: Produksjon og salg av pizza ved catering og takeaway. ØRSTAVIK KONSULTING AS Torkelholsvegen 11, 4342 UNDHEIM Daglig leder og styreleder: Hans Dahl Ørstavik Virksomhet. Rådgivning innen restaurant, hotell og serveringsbransjen, undervisning. SOLHAUG 1 AS Vesthagen 4, 4344 BRYNE Daglig leder: Per Inge Ree Styreleder: Nils Petter Solli Virksomhet: Byggevirksomhet og andre produkter/ tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom.

TRELLER AS Meierigata 22, 4340 BRYNE Styreleder: Steinar Haugseng Virksomhet: Investering i- og utvikling av eiendom samt hva dermed står i forbindelse. MUJ TRANSPORT AS c/o Magne Ueland Jensen Glimmervegen 8A, 4347 LYE Styreleder: Magne Ueland Jensen Virksomhet: Transporttjenester, budbilkjøring og følge­ bilkjøring og andre diverse tjenester innen transport. LATINO INK & IMPORT AS Storgata 21, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Hans Rolando Haver Virksomhet: Tatovering og piercing samt import av hudkrem produkter. JARLENE AS Meierigata 22, 4340 BRYNE Styreleder: Steinar Haugseng Virksomhet: Investering i og utvikling av eiendom samt hva dermed står i forbindelse. GYNEKOLOG TONE TJØRNHOM Arne Garborgs veg 15, 4344 BRYNE Innehaver: Tone Tjørnhom Virksomhet: Helsetjeneste, privatpraktiserende gynekolog.

HØYEN INVESTERING AS c/o Dann Fossfjell Litlaundheimsvegen 13, 4342 UNDHEIM Styreleder: Dann fossfjell Virksomhet: Investering i aksjer, verdipapirer og deltagelse andre virksomheter. FL SALTE AS Kløvervegen 16, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Kim Salte Virksomhet: Legetjenester. I tillegg investeringer i aksjer, verdipapirer og eiendom, og alt som kommer inn under dette. IA EIENDOM AS Spødarbakken 2, 4340 BRYNE Daglig leder: Ivar Oma Alstadsæter Styreleder: Tor Ommund Alstadsæter Virksomhet: Kjøp, utleie og utvikling av fast eiendom. HAVE HOLDING AS Blåberget 30, 4355 KVERNALAND Styreleder: Vegard Gjerde Virksomhet: Investering i verdipapirer og andre selskap, herunder gjennom aksjeerverv. Handel i finansielle instrumenter.

MEGABITE J&D

833 regnskapsbilag - krever lettvint og rasjonell regnskapsføring

Vi tar oss av regnskapet Regnskap trenger ikke å være komplisert. Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid. Vi har lang erfaring med Tripletex. Vi tilbyr: Fast månedspris • Ingen etablering Dyktige folk • Gode systemer

Vi hjelper deg med å få på plass effektiv økonomistyring. Ved å nytte ny teknologi kan våre kunder fokusere på det som er viktigst for dem: Å drive godt, framtidsretta landbruk.

Ta kontakt for et uforpliktende møte! Les mer om alt vi kan bistå med på www.kleppgrl.no F a s i t R e gns ka p | Hulda G arb o rg s veg 6 , 4 3 4 4 Br yne | 918 39 454 fa s i t r eg n sk ap .n o

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

VELKOMMEN TIL OSS I SALTE TRANSPORT VELKOMMENC.Njærheimvegen TILREEOSS I 23, 4365 NÆRBØ

HÅ KÅRE TVEITEN AS c/o Kåre Tveiten Litlagrønå 5, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Kåre Tveiten Rådgivningstjenester bygg. Kjøp og videresalg av varer og tjenester. JONASSEN INVEST AS Konvallvegen 20, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Morten Jonassen Virksomhet: Investering i aksjer og eiendom, deltakelse i andre virksomheter og alt annet som herved står i forbindelse. HLND HOLDING AS Skogateigen 28, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Gabriel Pollestad Virksomhet: Utvikling av egne produkter og produktrettigheter og salg av disse produktene, samt hva som naturlig står i forbindelse, herunder anskaffelse av rettigheter og deltakelse i selskaper med samme virksomhet.

HAALAND PROFILER AS Skogateigen 28, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Gabriel Pollestad Virksomhet: Skjæring og bearbeiding av alle typer rør og profiler, samt hva som naturlig står i forbindelse, herunder deltakelse i selskaper med samme virksomhet.

BLOCKGÅRDEN BLOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM Innehaver: Christoffer Salte Ree Virksomhet: Transport av varer. Godstransport på vei.

KVIA MASKINUTLEIE AS Bjorhaugslettå 10, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Atle Kvia Virksomhet: Utleie av maskiner og utstyr, samt herved står i forbindelse.

I KLEPP SENTRUM

HAALAND PRODUKTER AS Skogateigen 28, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Gabriel Pollestad Virksomhet: Utvikling av egne produkter og produktrettigheter og salg av disse produktene, samt hva som naturlig står i forbindelse, herunder anskaffelse av rettigheter og deltakelse i selskaper med samme virksomhet.

DRØSEN KAFFIBAR AS Torggata 2, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Terje Undheim Virksomhet: Drift av kaffebar herunder mat og drikke, kaffe, te og alt annet som naturlig faller sammen med dette. Kaffebrenning, produksjon og salg av kafferelaterte produkter.

SBH AS Planetvegen 12, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Espen Haugland Styreleder: Stig-Bjøran Haugstad Virksomhet: Deltakelse i andre foretak. Kjøp og salg av aksjer.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad blittJæren en samarbeids partner og total leverandør blitt en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør innen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand. Bryne Revisjon AS er et selskap med kontorHAR i Bryne sentrum. Din samarbeidspartner og totalleverandør GRAND REVISJON BLITT EN DEL AV ERGA REVISJON innen økonomisk og administrativ bistand GRAND REVISJON HAR BLITT EN DEL AV ERGA REVISJON

Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner innen økonomisk og administrativ bistand og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi del tilbyr innen revisjon, skattog oghar avgifter, Vi er nå en avtjenester et større revisjonsmiljø mulighet forP åA Rkunne påta oss både flere og større revisjons- og RT NT ENR EE: R E : årsoppgjør ogdel økonomisk rådgiving. Vi er nå en av et større revisjonsmiljø og har mulighet forPTorill åA kunne Skjævelandpåta Hodne oss både flere og større revisjons- og Torill Skjæveland rådgivningsoppdrag. Erga Revisjon har totalt 21 ansatte, 17 i Hodne Stavanger og 4 på Bryne. KONTAKTPERSONER: P :AARRTpå NT EWiig P A R T N Efordelt R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland rådgivningsoppdrag. Erga Revisjon har totalt 21 ansatte, på 17 i Stavanger og 4 på Bryne. Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne Torill Skjævelandfordelt Hodne Magnar Espedal Livar Ohma P A R T N E Torill Skjæveland Rune Stakkeland P A R T Wiig N E Oddmund Torill Skjæveland Magnar Espedal Rune Stakkeland Oddmund Wiig Magnar Espedal

R E : Hodne

P A R T N E R EOddmund : Wiig Rune Stakkeland Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig

Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Vi fortsetter å være et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap Magnar Espedal med vekt på faglig kompetanse og kvalitet Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Vi fortsetter å være et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal i våre leveranser. 50, Oddmund Wiig Tlf.Tlf: 5151 7878868650 Rune Stakkeland Magnar Espedal post@ j-regnskap.no Magnar Espedal i våre leveranser. post@jaeren-regnskap.no Tlf: 51 78 86 50, Oddmund Wiig R E : Hodne

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

Tlf.www.j-regnskap.no. 51 78 86 50 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Magnar Espedal Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

Grand-bygget Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4, BRYNE Hulda Garborgs 4, BRYNE Telefon Bryne 51veg 77 07 90 Telefon 51 7751075190 Telefon Bryne Stavanger 03 70 Telefon erga.no Stavanger 51 51 03 70 erga.no Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde på Brynekontoret ønsker nye og eksisterende Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde påiBrynekontoret ønsker nye og eksisterende kunder velkommen! Vi er fortsatt å finne Grand-bygget på Bryne. kunder velkommen! Vi er fortsatt å finne i Grand-bygget på Bryne. Re vis jonst jen est er | Rådg ivn in g | Å rs r eg ns k a p o g s k a t tep a p i r er | Ska t t o g a vgi ft Re vis jonst jen est er | Rådg ivn in g | Å rs r eg ns k a p o g s k a t tep a p i r er | Ska t t o g a vgi ft N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


Nå blir Hans kokkekonsulent TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Jærens matkonge nummer en, Hans Dahl Ørstavik, har takket av etter 26 år i skoleverket. Nylig registrerte han eget firma og skal fortsette å drysse matglede på gamle og unge i fylket, selv om han egentlig har blitt pensjonist.

Hans Dahl Ørstavik har et unikt engasjement for kokkefaget og opplæring av unge kokker. Nå har han pensjonert seg fra lærergjerningen og skal jobbe som konsulent innen matfaget.

– Kona hadde en drøm om å få middag servert hver dag nå når jeg har blitt pensjonist. Men det blir det nok ikke noe av, ler Ørstavik. Men han har lovet å lage middag en gang i uka for barnebarna som bor i Sandnes. Det løftet har han tenkt å holde. – Hvorfor starter du opp eget firma nå? – Dersom jeg tjener mer enn 15 000 i året vil det redusere pensjonen min. Derfor oppretter jeg AS isteden slik at jeg heller kan ta ut utbytte. Ørstavik har nemlig ikke tenkt å slappe av som pensjonist. Til det har han for mye energi og entusiasme for mat og kokkelering. – Alle sier jeg er stressa. Men jeg føler det ikke slik selv, ler han.

Holder kurs i sjømat

Ørstavik er typen som har en finger med i mange ting. Kanskje har du lagt merke til at han i det siste har stått i spissen for den nye fotballhallen på Undheim? For tiden er 64-åringen engasjert av fylkeskommunen i en nasjonal kursvirksomhet som kalles Fiskesprell. Gjennom dette skal han og flere andre kokker lære ansatte i barnehager og skoler å lage god retter av sjømat, slik at de kan ha fisk på menyen 2-3 ganger i uka. I tillegg kokkelerer han gjerne i brylluper og selskaper.

Lang og innholdsrik karriere

Ørstavik har gjort det meste innen kokkefaget. Han har kokkelert for soldater i Libanon, drevet gatekjøkken på Ålgård, etablert cateringselskap og vært kjøkkensjef på flere hoteller. I en periode hadde han ansvaret for all matservering i Kongeparken.

48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Nytt om

NAVN ‹‹

Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Aleksander Lode Mossige – På den tiden ble det betalt med kontanter. Jeg husker at vi samlet pengene i bæreposer og kjørte de til banken på moped med sidetaskene fulle, humrer Ørstavik. Han har vært med på mange av arrangementene innen matfaget. Blant annet har han vært teknisk ansvarlig på Gladmat. I over 12 år har han vært med i teamet rundt kokkelandslaget og juniorlandslaget. – Jeg elsker faget. Det er enormt gildt. Og så er det veldig kjekt å jobbe sammen med ungdommer, fremtidige kokker og se de utvikle seg, understreker han. Lærer ble han ved en tilfeldighet. – Jeg hadde kokkelærlinger fra Time vgs. i flere år da jeg var kokk på Jæren Hotell. I 1994 kom forespørselen om å bli kokkelærer på skolen. Jeg sa ja, og jeg hadde tenkt å bli der kun i ett år, smiler Ørstavik. Som vi vet, ble det 26. Han legger til at dersom du skal ha en sikker jobb i framtida så er det lurt å utdanne seg til kokk. Det er manko på både kokker og servitører, derfor kommer mange utlendinger og søker slike jobber her i landet.

Aleksander Lode Mossige har startet i Hydroscand Bryne med jobb innen salg og service. Han har tidligere jobbet som anleggsarbeider i Risa, og kjenner derfor bransjen godt. Nå skal han sikre god service til kundene i Hydroscand.

Emanuela Radiksen Emanuela Radiksen vil arbeide ved Fab.Lounge Medispa sin nye avdeling på Bryne. Hun er kosmetisk sykepleier og hudpleier og er spesialist på hudsykdommer, kjemiske peelinger, hudpleie, laserbehandling og injeksjonsbehandlinger. Emanuela studerte ved Medical universitet Varna, Bulgaria og ble utdannet sykepleier i 1999. Hun har bodd i Norge i de siste 15 årene, og jobbet som sykepleier siden 2014. I 2018 startet hun på videreutdanning \ innen dermatologi og kosmetikk på Senzie akademiet.

Jane Strand Jane Strand arbeider ved Fab.Lounge Medispa sin nye avdeling på Bryne. Hun er kosmetisk sykepleier og hudpleier og fullførte bachelor i sykepleie ved Universitetet i Stavanger i 2016. Tidligere jobbet hun på SuS/infeksjons­avdeling. Jane har all spesialutdannelse innen kosmetisk medisin som Botox, Fillere, Laser og Medisinsk hudpleie ved Teosyal Academy. Hennes faginteresser er å kunne hjelpe gamle og unge med sine «problemer», alt fra hudtilstander volumtap og hårfjerning.

Synne Gulliksen Synne Gulliksen arbeider ved Fab.Lounge Medispa sin nye avdeling på Bryne. Hun er kosmetisk spesialist og hud­pleier. Synne studerer profesjon i medisin ved Syddansk Universitet og jobbet ved SUS og som lege i Danmark. Synne har all spesialutdannelse innen kosmetisk medisin som Botox, Fillere, Laser og Medisinsk hudpleie ved Teosyal Academy.

Fikk gullnålen

I 2018 ble Hans Dahl Ørstavik belønnet med André Enghs gullnål for sin innsats i kokkefaget. Gullnålen er Norske Kokkers Landsforening sin høyeste utmerkelse. I tildelingen står det: Ørstavik beskrives som faglig dyktig, teknisk meget allsidig og en omsorgsperson som ser mennesket bak kokken og utallige er de som har nytt godt av vedkommende sine tjenester opp gjennom årene. Både i Norgescup, i NM, i Wacs, for Kokkelandslaget, alltid til stede, alltid klar for å fikse, ordne, kjøre, rigge opp og rigge ned.

Jon Gottfred Andersen Jon Gottfred Andersen arbeider ved Fab.Lounge Medispa sin nye avdeling på Bryne. Han er hudlege og laserspesialist. Jon Gottfred er utdannet ved medisinske Universitetet Krakow i 2004-2010. Han har spesialistutdannelse i hud- og veneriske sykdommer ved Stavanger Universitetssykehus. Han har tjenestetid ved plast- og håndkirurgisk, kardiologisk og infeksjonsmedisinsk avdeling i Stavanger Universitets­sykehus, samt hudavdelingen ved Haukeland Universitets­sykehus i Bergen.

Per Ove Rosland Per Ove Rosland er ansatt som butikksjef på den nye Extra Kåsen som åpnet i desember Han kommer fra Extra Øksnevad hvor han har vært butikksjef siden oppstart i 2014. Per Ove har 30 års erfaring fra servicebransjen og brenner for å gi god kundeservice.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


Nytt om

NAVN ‹‹

Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Steinar Hilland Bø

Ståle Bjørnsen

Steinar Hilland Bø er ansatt som salgog markedsansvarlig hos Jarle Elde Transport avd. Pallen på Bryne.

Ståle Bjørnsen er ansatt som jobb­ spesialist hos Arbeidslivsressurs AS, avdeling Bryne. Ståle har tidligere jobbet som opplæringskonsulent hos OSSR og OKBU de siste årene. Han har en bachelor i hotell ledelse og administrasjon, lærerskole for grunnskolen og Grunnfag i Engelsk og Russisk. En allsidig kar, som nå skal jobbe for at deltakere i Arbeidslivsressurs skal komme tilbake i arbeidsliv og utdanning.

Han har de siste sju år hatt stillingen som avdelingsleder ved Hurtigruta Carglass på Bryne. Steinar er bosatt på Nærbø og har over 20 års erfaring med salg, markedsarbeid og kundebehandling.

Tor Inge Ognedal Tor Inge Ognedal er ansatt som designer i Fandango Interactive AS, hvor han også er partner. Tor Inge har drevet for seg selv de siste ni årene og har meget god kompetanse på nettsider, design og digital profilering. Tor Inge har et godt øye for detaljer og setter seg alltid inn i kundens behov og ønsker.

Maren Klungtveit Maren Klungtveit er ansatt som digital markedsfører i Fandango Interactive AS. Maren har jobbet med salg i flere år og ble i juni ferdig med studiet Digital markedsføring ved BI Stavanger. Maren gir Fandango og våre kunder en strategisk, målretta og strukturert tilstedeværelse i sosiale og digitale medier.

Petter Dubland Petter Dubland er ansatt som daglig leder i Fandango Interactive AS hvor han også er partner. Petter ble i juni partner i Fandango etter å ha vært i byggebransjen. Petter har en variert bakgrunn fra markedsføring, teknologi og bygg. Denne brede erfaringen ønsker vi i Fandango at han skal bruke opp mot våre kunder for å tenke strategi og muligheter for våre kunder til å lykkes.

Hannah Math Henrichsen Hannah Math Henrichsen er ansatt som jobbspesialist hos Arbeidslivsressurs nyetablerte avdeling på Bryne. Av utdannelse har hun med seg en bachelor i psykologi fra London, samt en mastergrad i atferdsbasert ledelse fra OsloMet. Hun trives best i arbeid hvor hun kan gjøre en forskjell, og har stort fokus på hvordan man kan drive frem positiv endring.

50

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Nina Gulsrud Nina Gulsrud er ansatt som teamleder hos Arbeidslivsressurs. Hun kommer fra stilling som driftsleder og rådgiver hos AS3, og har i tillegg lang erfaring fra oljå. Nina har bachelor i finans og administrasjon og master i ledelse, begge fra BI. Nå blir oppgaven å sørge for at flere får komme tilbake til arbeidslivet.


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

DU ER TRYGG HOS OSS Følg oss på Facebook for oppdaterte åpningstider og arrangement.

VÆRVELKOMNE!

Doktor Proktors sensasjonelle samling av

D.D.S.Ø.I.F

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES

UTSTILLING PÅ VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL OPNINGSTIDER: MÅNDAG – FREDAG KL. 10 – 15 SUNDAG KL. 12 – 17

Foto: Frode Ueland

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

ÅPNINGSTIDER JULEN 2020 14.-23. desember 10-22 22. desember Nattåpent 10 - 24 6. desember Søndagsåpent 14-19 13. desember Søndagsåpent 14-19

Kvitebjørnen Velkommen til Nesasjøhuset på Sand i Suldal. Her finn du Kvitebjørnen, eit eventyrrike for barn i alle alderar. Ope kvar laurdag og søndag kl. 11-15 Aktivitetar og arrangement heile året- sjå nettside og Facebook

ryfylkemuseet.no

20. desember Søndagsåpent 14-19 Lørdager 10-18 Julaften 10-13 Nyttårsaften 10-16 Velkommen til

JÆRHAGEN FOR EN HYGGELIG JULEHANDEL!

NESTE UTGIVELSE: 23. FEBRUAR BEST.FRIST ANNONSE: 29. JANUAR N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


NYE BOLIGER

NYHET Gabriel Edlands veg 97-107

NYHET Gabriel Edlands veg 97-107

NYHET Gabriel Edlands veg 97-107

Illustrasjon Dynjarbakken 14 og 16

En unik mulighet. Påvirk din egen drømmebolig. Er drømmen et stort kjøkken, innebygget surroundanlegg eller en spesifikk parkett? Her kan du skape ditt drømmehjem. Vi tilbyr store, unike eneboliger med meget gode planløsninger. Fra tre til fem soverom, to stuer, to bad og biinngang. Eneboligene har stor bodkapasitet og bygges med carport eller dobbel/stor enkel garasje. Frittliggende eneboliger – Dynjarbakken 8, 9, 14 og 16, Kleppestemmen, Klepp. Trearbeid pågår Eneboliger i rekke – Gabriel Edlands veg 18 og 20, Orstad, Klepp. Boliger klar for overtakelse Eneboliger i rekke – Gabriel Edlands veg 36 - 40, Orstad, Klepp. trearbeid pågår - 1 solgt NYHET Eneboliger i rekke Gabriel Edlands veg 97-107 Priser fra 5 498 000,For privat visning, ta kontakt med Kåre Vigdel, 916 00 086, kare.vigdel@blockwatne.no, eller Hilde Marie Jensen, 907 78 911, hilde.jensen@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer. Trygt og oversiktlig.

Ta kontakt for privat visning Les mer på blockwatne.no