Næring på Jæren 6-2018

Page 1

06 2018

INFORMASJON

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 14. årgang • 06 • Desember 2018

Gjenbruk gir millioner

Utvikler «tingenes internett» Særing på Jæren: Finn Underhaug

Fra kjøpmannsdisk til butikk 3.0

3D MESTEREN TEMA EL & IT

piNnakjøD

Me he torrt å gått pinnakjød, pinnabog å pinnakåttelette, både røykt å urøykt KLEPPE / 51 78 69 50 / HÅLAND.NO

Fine stykker, mørt, godt kjøtt med fine farger. God modning i fettet og jevn kvalitet. Juryen har ingenting å utsette på dette. Aftenbladets store pinnekjøtt-test 12/12-2015


LEDIGE STILLINGER I Ledige stillinger i

JB Group

JB GRUPPEN en totalleverandør av utstyr og tjenester til offshore industrien. Vi holder til på Bryne. JB GRUPPEN en totalleverandør av utstyr og tjenester til offshore industrien, holder til på Bryne. Våre selskaper har høy kompetanse innen elektro, automasjon, IT/IoT, hydraulikk, dieseldrift og mekanisk.

Våre selskaper har høy kompetanse innen elektro, automasjon, IT/IoT, hydraulikk, dieseldrift og mekanisk.

Grunnet økende oppdragsmengder, innovasjon og produktutvikling har vi behov for flere dyktige

Grunnet økende oppdragsmengder, innovasjon og produkt og kreative medarbeidere og søker derforutvikling etter nye medarbeidere: har vi behov for flere dyktige og kreative medarbeidere og søker derfor etter:

--------

IoTec JB Safe Diesel JBJB IoTec -----------------------------------------------------------------------------

PROGRAMMERER:PROGRAMMERER: SVEISER: Erfaring med .NET og/eller C/C++. Interesse for IoT er en fordel, kanskje har du eksperimentert medog Arduino Erfaring med .NET og/eller C/C++. Erfaring TIG MIG. e.l. Tegning og dokumentasjonsInteresse for IoT er en fordel, kanskje har forståelse, faglig dyktig og med forventninger om du eksperimentert med Arduino e.l. faglige utfordringer.

-------SVEISER:

ARBEIDSLEDER: JB Safe Diesel ----------------------------------------------------------------Erfaring innen mekanisk arbeid, montering og

JB Electro

reparasjon Du har gjerne kjennskap til dieselmotorer

Erfaring TIG og MIG. Tegning/dokumentasjons forståelse, faglig dyktig og med forventninger omogfaglige utfordringer. Tegning dokumentasjons-forståelse, faglig dyktig

ARBEIDSLEDER: ELEKTRIKER/AUTOMATIKER

og med forventninger om faglige utfordringer.

Erfaring innen mekanisk arbeid, montering og reparasjon Du har gjerne kjennskap til diesel motorer For mer info: www.jbgroup.no Tegning/dokumentasjons forståelse, faglig dyktig og med forventninger om faglige utfordringer. ELEKTRO/AUTOMASJONS-INGENIØR

AVDELINGSLEDER AUTOMASJON

--------

Kjennskap til et eller flere områder innen

For rette vedkommende kan vi tilby en spennende allsidig jobbi et innovativt miljø med mulighet til å være med å forme bedriftens videre satsning.

Kontaktperson: Atex, SIL, NORSOK, JBPLS/HMI-systemer, Electro ------------------------------------------------------------------------Kortfattet søknad med CV sendes til: F&G Tegning og dokumentasjons-forståelse,

ELEKTRIKER/AUTOMATIKER faglig dyktig og med forventninger om faglige utfordringer. ELEKTRO/AUTOMASJONS INGENIØR

Jan Narve Bakken / jaba@jbgroup.no jobb@jbgroup.no

AVDELINGS LEDER AUTOMASJON Kjennskap til et eller flere områder innen PLS/HMI systemer, Atex, SIL, NORSOK, F&G Tegning/dokumentasjons forståelse, faglig dyktig og med forventningerwww.jbgroup.no om faglige utfordringer.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dagfinn Hauge Redaktør

Gjenbruk er flott!

INNHOLD

Da jeg laget reportasjen om gjenbruksbutikker merket jeg meg kommentaren til regionsleder i Fretex Miljø, Jack Jensen. Tilfanget av ting til Fretex er redusert fordi det har kommet flere aktører på gjenbruksmarkedet. Men Fretex er ikke redd for konkurransen. Jensen understreker at som miljøbedrift heier de på all gjenbruk. For en flott holdning.

Lærer elever om privatøkonomi

Å gå inn i en gjenbruksbutikk, det er som å gå inn i en skattekiste. Et artig virvar av ting med flott eller rar design, fra ulike epoker. Gjenbruk er en trendy. Flere og flere kjenner til miljøbelastningene kles- og bomullsproduksjon gir. Det blir brukt enorme mengder med kjemikalier og vann. Det å kjøpe brukt framfor nytt er derfor en miljøbevisst handling. Til jul handler vi for over 50 milliarder kroner. Det svir ikke bare for lommeboken, men også for miljøet. Går det an å gi en ting som du har kjøpt på en gjenbruksbutikk til jul? Legg gjerne igjen din kommentar under saken på vår facebookside som du finner ved å skrive Næring på Jæren i søkefeltet. Tema i dette nummeret er El og IT. Vi har sett spesielt på bruk av 3D. 3D er ikke noen nytt, men det skjer mye i den sammenhengen, både på skanner og printersiden. Det er rett og slett fascinerende hvilke muligheter som åpner seg. Vi i Næring på Jæren har denne høsten etablert et nettmagasin. Her legger vi ut de fleste reportasjene fra magasinet, pluss noen mer tidsaktuelle saker.

SAC satser på Jæren

10

For få vil bli malere

12

SÆRING PÅ JÆREN: Finn Underhaug

14

Gjenbruk er millionbutikk

20

Jobber med Tingenes internett

27

Elkjøp med nytt butikk-konsept

28

Dataplan runder 30 år

30

Bygg for fremtidige EL-løsninger

32

3D-printer gir mange muligheter

34

Tannlegekontoret digitaliseres

36

Teknologinerd på tannlegekontoret

38

TEMA

Juristens råd

42

Min jobb: Ralf Dietrich

43

Gründeren: Ingbjørg Obrestad

48

MAT: Energikuler

49

28

38

Med nettmagasinet er det mulig å lese reportasjene våre også for de som bor utenfor Klepp, Time og Hå. I tillegg kan du om ønskelig dele reportasjene våre via sosiale medier. All tilgang er selvfølgelig gratis. Følg oss på facebook (www.facebook.com/ naeringpaajaeren/) hvor vi legger ut henvisning til de fleste reportasjene, eller besøk magasinet direkte på www.naeringpajaeren.no God jul og god lesning!

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

8

30

32

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Harald Knutsen

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN

TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Norpost Opplag: 22 000

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 20. februar 2019. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

3


K&G

KORT OG GODT

Stor interesse for eget meieri på gården På Agroteknikk-messa i november presenterte Lely Orbiter sitt nye system for å behandle melk på gården, designet med de høyeste standardene for mat­trygghet. Melka går rett fra roboten, behandles og fylles på flasker. Det gir bøndene mulighet til å markeds­føre egen melk og øke verdien av den. Utstyret på gården vil gi den samme høye kvaliteten som

store industrielle prosessorer. Kvaliteten og smaken av melk er sikret, fordi direkte bearbeiding på gården er mye raskere og gir en kortere rute fra ku til forbruker. Lely vil i det nærmeste året teste ut systemet på flere gårder. Foreløpig vet en ikke når systemet er klart for salg i Norge. Prisen er heller ikke satt.

1,8%

Går mot historisk lav ledighet

Rogaland er det fylket som har størst nedgang i arbeidsledige siden i fjor høst. Nå er cirka 2,4% av arbeids­styrken helt ledig, en nedgang på 27% fra i fjor. Klepp, Time og Hå hadde ved utgangen av oktober en ledighet på 1,8%. Alle har hatt en stor nedgang siden i fjor. Nå ser imidlertid nedgangen i ledighet ut til å stabilisere seg på et lavt nivå.

I oktober ble det registrert 39 000 nye ledige stillinger på nav.no. Det var flest nye utlysninger innen helse, pleie og omsorg (6 600), ingeniør- og ikt-fag (5 200) samt bygg og anlegg (5 100).

ROV-kontrakt på 400 millioner tildelt IKM Subsea – Vi er stolte og ydmyke av å bli tildelt denne 5 + 3 års-avtalen med AKOFS på Norsk sokkel. Dette vitner om kapasiteten til IKM sin organisasjon og den teknologien vi har tilgjengelig. Gjennom nedturen vi har hatt de siste fire til fem årene har vi klart å

utvikle IKM Subsea både med ny teknologi og nye tjenesteområder. Vi ser virkelig frem til å jobbe med AKOFS og deres partnere, sier Hans Fjellanger, direktør for forretningsutvikling i IKM Subsea.

Tveit & Hafnor og Probygg Jæren ble til Bo-Ly I mars slo Tveit & Hafnor og Probygg Jæren seg sammen til et nytt selskap, Bo-ly AS. Bo-Ly er et boligbygger- og eiendoms­utviklingsselskap som vil ta på seg alle typer jobber i bolig­ segmentet, inkludert utvikling av eiendom, men også innen butikk- og næringsutvikling. Administrasjons­ kontoret ligger på Bryne og salgs­ kontoret i Sandnes.

4

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Hele administrasjon og fagarbeidere fulgte med inn i det nye selskapet (se bilde). Jan Erik Hafnor (57) selger, Ole Tobias Salte (36) leder prosjektutvikling, Thore Hafnor (33) kalkulatør, Atle Lode-Ree (29) kalkulatør/prosjekt­ansvarlig, Geir Tungesvik (59) prosjekt­­ansvarlig, Magnus Thunshelle (29) tømrer, Tor

Tveit (61) tømrer, Geir Grude (56) tømrer, Arild Christensen (42) tømrer, Thomas Dahl (36) tømrer, Morten Håheimsnes (37) tømrer, Espen Bjelland (31) tømrer, Piotr Pawel Izworski (41) tømrer, Gabriel Bjorheim (29) tømrer, Morten Nærland (22) tømrer, Robert Emil Uzdrowski (42) tømrer, Karl Bertil Wiborg (36) tømrer, Ole Jørgen Ryden (20) tømrer og Petter Dubland (36) daglig leder.


HYTECH

ENGINEERING & SERVICES 20 year with supply of hydraulic & automated power units and handling equipment. Highly experienced company within Hydraulic, Mechanical and Automated products and systems. Designed and Manufactured for the Offshore, Onshore, Marine and Aqua industry.

Diesel Power Unit – Atex Zone2

Power unit 4*90Kw

20år 1998 - 2018

Umbillical reel

WWW.HYTECH.NO

Arve Hegelstad Kristiansen Salgssjef Nyttekjøretøy arve.kristiansen@moller.no tlf. 91 38 34 94

Martin Tøraasen Selger Nyttekjøretøy martin.toraasen@moller.no tlf. 91 12 35 28

Thor Inge Kalberg Kjernekunde selger tor.inge.kalberg@moller.no tlf. 97 16 65 56

Roald Salte Firmabilansvarlig roald.salte@moller.no tlf. 98 49 14 97

Din nyttekjøretøyforhandler i Sandnes og på Jæren! Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul.

Kvernelandsveien. Tlf. 24 03 49 00. sandnes.volkswagen.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

5


K&G KORT OG GODT Hå Rekneskapslag i nye lokaler Hå Rekneskapslag har flyttet inn i nye lyse og flotte lokaler i Jadarvegen på Nærbø. Samtidig ble Varhaugkontoret nedlagt. Nå er alle de 22 ansatte samlet under samme tak på Nærbø. Hå Rekneskapslag ble etablert i 1965. I 2016 fusjonert de med Nærbø Rekneskapslag. Regnskapsfirmaet har mange års erfaring innen regnskapsføring, budsjettering, økonomiske analyser, nyetableringer og eierskifte.

Satser på helse i landsdekkende kjede Ryggraden har gått inn i den lands­ dekkende kjeden; Klinikk for alle. Nå ønsker de kundene velkomne i egne nyoppussede og innbydende lokaler i Hulda Garborgsveg, like ved Storstova. - For oss har det absolutt vært en positiv erfaring å bli en del av en større kjede. Vi opplever at kundene setter pris på den økte synligheten vi har fått og det at vi er blitt enda mer tilgjengelige med utvidede åpningstider og enkel online booking, sier Hilde Tavares.

Fra v. Kiropraktor Rui Tavares, fysioterapeut Ingvild Kaldahl Bottenvik, kiropraktor Hilde Sjo Tavares og fysioterapeut Runar Haugland.

Både de ansatte og kundene stortrives i de nye lokalene. - Vi vil fortsette å utvikle oss faglig og lytte til kundenes behov. Og vi jobber med flere spennende nye prosjekter som vi gleder oss til å dele med lokalmiljøet fremover, sier hun.

Skanner Storgata på Bryne Firmaet Geograf skal kartlegge rør og kabler som ligger i Storgata. De bruker en bakke­ radar (GPR- Ground Penetrating Radar) som sender radiobølger ned i bakken og registrere hvor lang tid det tar for dem å komme tilbake. Det som er nytt med dette utstyret er antall antenner og softwaren som en behandler dataen med i etterkant. Det gir et 3D bilde tilsvarende det som en får ved bruk av en 3D skanner. Dermed får en vite hva som ligger der uten å grave opp bakken. I tillegg kan en grave mer presist om noe skal graves opp. Ligger det et vikingskip nedgravet i Storgata, ja, så ser radaren det også. 6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Super gold for Bo Jensen i oste-VM Bo Jensen hentet hjem fire bronse, ett sølv, ett gull og ett super gull fra deltakelsen i osteVM i Bergen. Osten Lille aske som var spesielt omtalt før konkur­ransen, og som har gjort seg bemerket av oste­ kjennere, ble belønnet med sølv. Jensen er mer enn godt fornøyd med resultatet. – Jeg hadde ikke forventet noe. Jeg konkurrerer jo mot 3472 andre oster fra hele verden, sier han. – Hva betyr det for deg å være med i en slik konkurranse og oppnå medaljer? – Det betyr mye for meg. Det er veldig kjekt å delta og sette Undheim på kartet igjen. Bo Jensen leverer sine oster til en grossist som selger de ut til hele Norge. Neste år håper han også å få levert noen til Paris. De andre ostene fra Jæren rakk ikke helt opp i toppen denne gangen.


KONGEN KONAV GENPICK-UP! AV PICK-UP! LEASING FRA KR 59,- PR DAG EKS MVA. Gjelder Isuzu 2d aut Premium inkl Bedliner og S Met.lakk. 36mnd 45.000km Startleie kr 75.000,+ mva

BILER PÅ LAGER FOR RASK LEVERING

1

”PICK UP OF THE YEAR 2018 ”

1

”BEST WORKHORSE PICK-UP ”

1

”MOST RELIABLE PICK-UP”

1

”PICK-UP OF THE YEAR 2018”

EXPORT & FREIGHT AWARDS - OKTOBER 2018

TRADE VAN DRIVER AWARDS - APRIL 2018

PICK-UP & 4X4 - MARS 2018

WHAT VAN - DESEMBER 2017

PRIS FRA KR 313.742,- EKS MVA

VELG MELLOM PICK-UP, BLACK EDITION, TROOPER, MAGNUM, OG ARCTIC TRUCK

(369.900,- inkl mva)

PREMIUMPAKKE Verdi 57.500,- NÅ KUN 20.000,- SPAR 37.500,Pick-u up

Black Edition

Trooper

Magnum

Arcttic Truck 35

18” aluminiumsfelger - LED-lys foran og bak - Automatisk klimaanlegg - Stigtrinn - Alarm Premium skinnseter og dørpaneler - El.innstilling av førerstol - USB-kontakt - 8 høyttalere Nøkkelfritt system - Bakkestartassistent - Hill descent control - Tectyl understellsbehandling Rattbetjent DAB+-radio, navigasjon, ryggekamera og bluetooth fra Alpine med 8” touch-skjerm Elektronisk tilhengerassistent

Arc ctic Truck 33

Japansk kvalitet og tøffest i klassen 5 års garanti - isuzu.no

25 PIC STK LA K-U US GE P R O PÅ VE I IN G PÅ N

e

lar gsk n i r r e Lev r nyttå fø

ts Distrikte største US utvalg i biler

Vi har n y SsangY e Rexton ong S Pick-U ports p klar t il prøvek jøring


Banken er lærer TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

For tredje året på rad kjører Jæren Sparebank et opplegg for alle 10.klassingene i Klepp, Time og Hå der de lærer elevene om personlig økonomi.

Stine Skeie og Kjersti Aanestad fra Jæren Sparebank underviser 10. klasse-elevene ved Varhaug ungdomsskole i privatøkonomi.

– Vi ønsker å ta samfunnsansvaret vårt et steg videre, og et relevant bidrag fra oss i så måte, mener vi, er å lære den oppvoksende slekt om personlig økonomi, sier Anne Birgit Braut, markedssjef i Jæren Sparebank. Det har vært mye fokus på at ungdommen ikke får opplæring i personlig økonomi. – Her kan vi bidra, mener hun. Målet med opplegget er at flest mulig av 10.klassingene skal oppleve at personlig økonomi angår dem. Mellom 20 og 30 av bankens ansatte deltar i undervisningen slik at opplegget kan kjøres klassevis. Og det er rift blant de ansatte om å få være med.

Engasjerte elever

Næring på Jæren møter Stine Skeie og Kjersti Aanestad

på Varhaug ungdomsskole hvor de er i full gang med opplæringen og forsøker å få med seg smått morgentrøtte elever på en dialog. – Hvem er dyrest for foreldrene, gutter eller jenter? De fleste tipper jenter. Men rett svar er gutter. De to unge bankansatte synes det er viktig at ung­ dommene får tidlig råd og tips angående hverdag­s­ økonomi. De tar opp økonomiske spørsmål som angår elevenes hverdag, og elevene får prøve seg på en praktisk oppgave der de skal sette opp et budsjett for å få et forhold til hvilke inntekter og utgifter en familie har. – Det er veldig kjekt å få komme ut på skolene å treffe mye kjekk ungdom, og vi opplever at elevene er veldig interesserte og engasjerte, sier de to.

Allerede

1

solgt!

EN SJELDEN MULIGHET

BOLIGENE ER CA 222 m2 BRA

9,3 mill + omkostninger.

250 METER TIL SENTRUM

Gjennomført kvalitet.

FOR INFO OM VARDEN 2:

TROND TVEIT Tlf 932 41 604

ROGALANDSHUS AS

8

NORDLYSVEGEN 1

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

4340 BRYNE

WWW.ROGALANDSHUS.NO

TELEFON: 932 41 604


TEST EN SOLID ARBEIDSMASKIN FOR ET ÅR! 1 ÅRS-LEASINGKAMPANJE PÅ HILUX INVINCIBLE X OG LAND CRUISER GX. 15.000 KM OG 12 MND.

FOR FIRMA - BEGRENSET ANTALL FRAM TIL ÅRSKIFTE.

LAND CRUISER TOPPUTSTYRT GX 5.734 pr mnd eks mva 20.000 startleie eks mva Pris ink Hengerfeste og Vinterhjul

Toyota Sørvest åpner på Bryne i 2020, Vi gleder oss!

HILUX INVINCIBLE X

50-års jubileumsmodell 5.455 pr mnd eks mva 20.000 startleie eks mva Pris ink Hengerfeste og Vinterhjul

Toyota Sørvest AS toyotasørvest.no

Vestre Svanholmen 9-11 4313 Sandnes Tlf.: 51 82 25 00


SAC GIR SEG IKKE PÅ JÆREN TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Stor konkurranse til tross, den danske produsenten av melkesystemer, SAC, satser fortsatt på Jæren. Denne gangen tar de imidlertid saken i egne hender. Tiden er over med vekslende SACforhandlere på Jæren. Nå skal SAC Danmark (S.A. Christensen & Co) selv drive kontoret på Jæren under navnet SAC Norge. Oddleiv Sele som har vært i bransjen i 10 år er ansatt som selger og daglig leder. SAC er en full-line leverandør og leverer melkerobot, karusell, melkegrav og rørmelkeanlegg. – Nå blir utstyret importert direkte fra Danmark og da slipper vi et fordyrende mellomledd. Det gjør at vi blir mye mer konkurransedyktige på pris, forteller Sele. Han har stor tro på at de nå skal klare å få et godt fotfeste på Jæren. Egen servicemann med lang erfaring kommer fra Danmark cirka hver 14. dag og følger opp gamle og nye SACkunder. Fremtidig mål er å kunne ha en egen fast servicemann.

Den danske melkesystem-produsenten, SAC, tar ny sats på Jæren og har ansatt Oddleiv Sele som daglig leder.

Store internasjonalt

SAC, som i dag er over 80 år, har vært i landet lenge, men på Jæren har de slitt med å få en stor del av markedet. Inter­nasjonalt er de til stede i hele 65 land. – Jæren er et av Norges mest kompr­ i­merte melkeområder. Derfor er det et interessant område for den danske utstyrs­produsenten, sier Sele. Frem til april var det G.K Røe AS fra

Opp? Lei lift hos oss – www.ekstralift.no Ring oss på 970 85 666

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Jærveien 148 4340 Bryne

Møreområdet som stod for avdelingen på Jæren, under navnet G.K.Røe Jæren AS, men det var ikke gunstig. Nå skal det gå lettere, med direkte forbindelse til produsenten i Danmark. – Nå skal vi legge vekt på god service og oppfølging, ekte dansk service. Er det noe bøndene setter pris på så er det det, sier Sele.

Melkestaller og rørmelk-anlegg

De fleste av de største melkebøndene på Jæren har allerede melkeroboter på plass. Selv om Oddleiv ikke har gitt opp å selge melkeroboter fra SAC, er det melkestaller og rørmelk-anlegg han mener det er størst etterspørsel etter for tiden. Dette begrunner han med at det vil bli mange ombygginger av dagens båsfjøs, for det er fortsatt mange som har rundt 20-30 melkekyr. De trenger nye anlegg eller fornying/oppgradering av det systemet de har i dag, sier Sele. Han har redusert prisene på SACproduktene og laget et lojalitets­pro­gram som gir rabatt på service og pro­dukter som kjemikalier og vaske­midler. Dette vil gi noe tilbake til bonden slik at han føler seg verdsatt, mener Sele.


1355-0

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

Sett en norsk REKORD i møkkakjøring! -

Rund tank gir best stabilitet Fra 3300L til 12.000L Leveres i galvanisert utførelse Vognene spekkes etter kundens ønsker. -

Buede endelokk for ekstra styrke Norskprodusert Nedsenket hjulaksling Lavtrykk, høytrykk, vakuum og kombi

For mer info: www.rekord-system.no • Telefon: 51422620 • E-post: post@rekord-system.no • Rogneveien 2, 4352 Kleppe

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

REPARASJON AV LANDBRUKSMASKINER 4343 ORRE - TLF. 51 42 81 00 MOB. 911 50 314 - 986 55 414 Vi flytter i Stavanger til Domkirkeplassen 3 Telefon: 51 91 75 00 / hammervollpind.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11

www.ravema


Flust med jobber i malerbransjen TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Bli maler, da er du sikret jobb. Det er klar beskjed fra Kårstein Bø i malerfirmaet Bø & Madland som er lokalisert på Vigrestad. Vi møter den ivrige malermesteren i en bolig ute på Brusand. Her er de i full gang med å legge den siste finishen på et hus innvendig. Hvite vegger, vindus­karmer uten lister og ferdigstøpt baderomsgulv. Alt utført med høy kvalitet. Madland & Bø ble startet opp av tre kollegaer som jobbet hos Jæren Gulv. Siden starten i 2015 har firmaet hatt en fin utvikling. Men det er ikke utviklingen til firmaet Kårstein ønsker å fokusere på. Han brenner mest for å få fram at flere ungdommer i Rogaland må å velge maleryrket. – Vår bransje skriker etter lærlinger. Jeg har en lærling og kan gjerne ta inn flere. Og går du rundt og spør, så er jeg sikker på at de aller fleste malerfirmaene er klar til å ta inn en eller flere lærlinger.

Kårstein Bø ivrer for at flere unge skal velge maleryrket Blir du maler er du nesten sikret jobb, mener han.

I høst var det bare 7-8 ungdommer som valgte overflateteknikk ved Godalen videregående skole.

verkere. De får jobbe inne når været ute er dårlig. Og så er det gildt å være den som utfører finishen – du ser resultat av det du gjør. I tillegg er det relativt bra betalt.

kunder ønsker håndverkere de kan kommunisere med. Noen som snakker språket. Å forstå kundens behov er en del av jobben vår, poengterer Kårstein.

– Tenk, de skal serve hele Rogaland. I tillegg er det noen av disse som slutter og noen går til «oljå». Da er det ikke mange igjen. Nei, det er altfor få, sier Kårstein.

Kårstein legger også til at maleryrket er mangfoldig og består ikke kun i å male en vegg. Derfor kalles linjefaget for overflate­behandling.

Hans lærling kom fra låsesmed­ bransjen. Dennis Gilles Andersson valgte å bytte bransje da der ble inn­ skren­kinger der han var. Utdanningen har han tatt på kvelds­tid samtidig som han jobber hos Bø & Madland.

En maler må ha god material­kunn­skap og kunnskap om produksjons­utstyr. De senere årene har det kommet mye godt utstyr som letter arbeidet. Maleren legger også gulv­belegg, tapet­serer og sparkler. Bygge­skikk og sikring av estetiske og kulturelle verdier står også sentralt i maler­faget.

I dag teller Madland & Bø fem ansatte. De har måttet si nei til noen jobber på grunn av for liten kapasitet. Men det er ikke aktuelt for dem å leie inn folk for å kunne ta flere jobber.

Kjekt yrke

– Hvorfor skal de unge velge maler­ yrket, mener du? – De kommer seg ut og får treffe nye folk, både kunder og andre hånd­ 12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Men er ikke konkurransen fra utenlandske malere stor? – Vi opplever at mange av våre

For liten kapasitet

– Vi har ikke hjemmeside eller facebook-side fordi vi har fullt opp med arbeid og trenger ikke å markeds­ føre oss. Mange av jobbene våre får vi gjennom firmaer vi samarbeider med, forteller Kårstein. De er ikke opptatt av at firmaet skal bli så stort som mulig. De legger heller vekt på at de skal bli kjent for kvalitet og samtidig ha trygge arbeidsplasser.


e-Pedal

ProPILOT

LEASINGTILBUD

2 899 KR PER MÅNED

STARTLEIE KUN 32 450 KR Ikke vent unødvendig lenge. Kjøp Norges mest populære bil og få den levert allerede i høst.

ProPILOT Park

Dalane Bil AS Fossveien 2 4373 Egersund Salg: Mandag – Fredag 07.00 – 16.00 Tirsdag 07.00 – 19.00 Lørdag 10.00 - 14.00 Kundemottak: Mandag – Fredag 07.00 – 16.00 Tirsdag 07.00 – 19.00 Verksted: Mandag – Fredag 07.30 – 15.30 Tirsdag 07.00 – 19.00 Eksempelet er basert på Nissan LEAF Acenta. Rabattert leasingpris: 260 111 kr (gjelder ikke ved kjøp). Leie 2 899 kr pr.mnd. Startleie 32 450 kr, nom. flytende kampanjerente 2,95 %, 36 mnd/45 000 km. Tot.kost 136 814 kr, min.kost 70 137 kr. Månedsleien kan endres i takt med endringene i rentenivået (flytende rente). Termingebyr og etabl.omkost. - totalt 4 790 kr - er inkl. i månedsleien.

nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL_HP_246X181_NOR_online_CS6 1

09/28/18 07:45:11

ENSIGN

TENKER DU PÅ LEILIGHET, MEN ØNSKER IKKE Å FLYTTE INN I BLOKK? BOLIGENE I AUSTMARKA, VIGRESTAD, ER DET BESTE AV TO VERDENER. Austmarka - HOVEDETASJE

7.

Det er en tid for alt. Barna har kanskje flyttet ut av huset. Eller kanskje du leter etter noe som er mer praktisk? En størrelse på boligen som gjør den mer lettstelt. Noe nytt. Enklere hold av bolig og mer tid til hytten, familien, barnebarn? Å flytte i leilighet er et stort steg som du kanskje ikke er klar til å ta. Da er boligene i Austmarka midt i blinken. Her får du nemlig en enebolig med alt på ett plan. I tillegg får du mulighet til å innrede loftet etter behov, enten selv, eller via oss. Eget kontor, gjesteværelse, verksted, musikk-studio eller hva det måtte være. Ja, så får du også egen hage og uteplass. Enklere, helt nytt og mer behagelig. Ta kontakt med eiendomsmegler Randi Tveit i dag om dette hørtes spennende ut!

Bi-inngang/vaskerom, 10,2 m2

WC, 1,9 m2 Stue/kjøkken, 39,7 m2

Gang/garderobe, 16,8 m2

Soverom, 10,4 m2

Bad, 5,7 m2

Eksempel planløsning 1.etasje

N

1:100

KOMMER FOR SALG!

09/08/2018 * Innredning er ikke inkludert, se leveransebeskrivelse.

RANDI TVEIT

mobil 952 90 691 | randi.tveit@em1sr.no

fjogstad-hus.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

13


SÆRING på Jæren

Finn fant løsningen på alt! TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Finn Underhaug kaller det en revolusjon innen psykisk helse. Får du innsikt i de tre prinsipper kan livet endre seg totalt, mener han.

Fra sitt hjørnekontor i 2. etasje i Høg­ huset på Bryne har Finn Underhaug utsikt mot Bryne sentrum og til flere av sine tidligere og nåværende eiendoms­prosjekter. Her sitter han og analyserer og finner nye og spennende prosjekter å investere penger i. Underhaug er en av «Trallfa-arvingene», han er eiendoms-utvikler og investor. Og han har gjort sine saker bra. Det gjør at han er blant de 10 i Time kommune med høyest formue. Men for tiden er det ikke forvalt­ningen av kapital som opptar han mest. Finn har funnet noe han gjerne vil fortelle andre om. – De som arbeider innen alternativ medisin er ofte idealistiske personer som har fått hjelp av noe og har et ønske om å hjelpe andre med det samme. Jeg ønsker også at andre skal oppdage og få innsikt i det jeg har funnet. Det kan forandre deres liv totalt, mener han.

14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Fredelig i hodet

For i overkant av to år siden besøkte Finn en numerolog. Det er en som analyserer deg ut i fra tallene i fødselsdatoen din. – Jeg syntes det hørtes spennende ut og ville prøve det. Av numerologen fikk jeg jeg navnet Sydney Banks på en gul lapp. Så var det hjem å google denne personen. Det jeg leste om han følte jeg var sterkt. Det han hadde oppdaget var mer grunnleggende enn alt jeg hadde vært borti tidligere. Jeg forstod at dette kunne være løsningen på hvordan vi virket. Finn leste alt han kom over om de tre prinsipper av Sydney Banks, bestilte bøker og lyttet til foredrag på youtube. – Jeg ble kjempeglad for at jeg hadde kommet borti noe slikt, og jeg bestemte meg raskt for at dette var så viktig at jeg ønsket å fortelle andre om det. Så mye tid har han brukt på det at han

SÆRINGEN Navn: Finn Underhaug Alder: 64 Fra: Bryne Bosted: Bryne Sivilstand: Gift med Berit, to voksne barn Stilling: Daglig leder i eget selskap.

vil forsøke å komme ut med en egen bok om emnet, og gjerne få til en egen lokal gruppe som samles for å prate om de tre prinsipper. – Hva har denne forståelsen betydd for deg personlig? Finn legger fingrende mot munnen og ser ut i lufta. Det ser ut som om han tenker seg godt om. Men i følge han selv, tenker han ikke når han stopper opp slik. Han er stille for at nye tanker skal få slippe til.


Å være stille er nødvendig for at nye tanker skal få slippe til, mener Finn Underhaug. Oppdagelsen av Sydney Banks tre prinsipper har betydd mye for han de siste årene. For tiden arbeider han med en bok om emnet.

– Jeg har sluttet med å bry meg om ting som ikke er viktige, ting jeg ikke kan gjøre noe med. Derfor har jeg det mye fredeligere i hodet enn før. Nå er det ikke noe som kan gjøre meg noe, og jeg føler meg usårbar. – Dette å få innsikt i de tre prinsipper må være noe av det viktigste som har skjedd meg, og det har med livskvalitet å gjøre. Fremover er det dette jeg ønsker å bruke mye av tiden mi på, sier han.

Trives på Jæren

Finn vokste opp i krysset i Hetlandsgata, rett overfor Møller Bil,

kun et langt innkast fra cornerflagget på Bryne stadion. Han bor fortsatt i Hetlandsgata, litt nærmere kontoret i Høghuset som også ligger i denne gata. Rett nedenfor barndomshjemmet lå farens fabrikk, Trallfa som nå huser deler av Time videregående skole. – Far startet opp på 40-tallet. Det ble etterhvert fantastiske tider for virksomheten siden det var en voldsom veksttid etter krigen. Den største utfordringen var å få tak i nok råvarer til produksjonen av ikkemotoriserte transportmidler, som for eksempel trillebårer. Vi ungene hadde

sommer- og deltidsjobb på fabrikken. Arbeiderne var svært hyggelige. Vi var som en stor familie, mimrer Finn. Men fri tilgang til verkstedet på fabrikken og et stort godt utstyrt hobbyrom, gjorde ikke sitt til at Finn ble interessert i å bygge og utvikle ting. Det var tall og analyse som fenget han mest. I barndommen var han med i gutte­ laget på Saron, speideren og spilte håndball som senterhalf i Bryne HK. - Jeg hadde en god kastearm og laget mange

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


mål, forteller Finn som spilte i alle aldersklassene og opp på herrelaget.

Store muligheter

Ferden gikk etterhvert til Universitetet i Lund i Skåne der han fikk utdanning som siviløkonom. Etterpå vendte han nasen hjemover igjen. – Jeg kunne aldri tenkt meg å bo på noen annen plass enn Jæren, smiler Finn. Etter arbeid med økonomi, først i familiebedriften Trallfa, siden i flere andre firmaer, etablert han i 1990 eiendoms- og investeringsselskapet Troll AS. Da hadde storebroren Olav for lengst tatt over roret i Trallfa. – Da jeg etablerte firmaet var det store muligheter i kjøp, utvikling og salg av næringseiendommer. Jeg var heldig som hadde arvet store ressurser. På den tiden var det knapt med kapital, så den som hadde penger, han hadde store muligheter. Finn kjøpte næringsbygg, rehabiliterte, bygde om, leide ut og solgte de videre

3 PRINSIPPER Sydney Banks (1931-2009) mener livet styres ut fra tre grunnleggende prinsipp i den mentale verden. Livet erfares innenfra og ut. 1. Livskraften er grunnlaget for alt som eksisterer. 2. Tanken er direkte knyttet til følelsene og er avgjørende for hvordan vi føler oss i øyeblikket. Tanker flyr gjennom hodet i en kontinuerlig strøm og Banks lærer at det er viktig å holde på de positive tankene og la de negative fly forbi. 3. Bevisstheten gir oss muligheten til å se og erfare livet som vi skaper ved tanken.

16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

etterhvert. Det var det gode penger i. Men ikke bare lyktes han i eiendoms­ markedet. Han hadde også hell med investeringer i aksjer hos Skagen­fondene og i bedrifter han engasjerte seg i. – Har du gått på en smell noen gang? – Ja, i 2011 tapte jeg mange millioner i aksjemarkedet. Da lærte jeg at jeg måtte stole mer på meg selv enn andre og kjenne på de signalene kroppen gir. Det ble en dyr lærdom, forteller Finn. Kanskje var det noe livet skulle si til meg, legger han til. Han har i mange år hatt en egen coach. En han kunne prate og diskutere ting med. Det har vært svært nyttig.

– Jeg kunne aldri tenkt meg å bo på noen annen plass enn Jæren, sier Finn Underhaug. Han har godt utsikt til deler av Bryne fra kontoret sitt.

– Alle burde ha en coach eller mentor, mener han. Fra å være en person som bare trekker i trådene i kulissene, ønsker han nå å være mer aktiv selv.

Nysgjerrig på alt

Foreldrene til Finn var aktive i det kristne miljøet på Saron. – Foreldrene mine var ikke særlig strenge. Vi hadde det ganske fritt. Og de hadde respekt for alle. Derfor ble det ikke problemfylt da Finn vendte seg bort fra barnetroen og miljøet på bedehuset. Da han var godt voksen kom han til å søke mer i alternativ retning på livets store spørsmål. Nysgjerrig og søkende gikk han på alternativmessen i Stavanger for å få nye impulser. Etterhvert har han prøvd det meste som selvutviklingskurs, meditasjon, yoga, astrologi, numerologi, håndanalyse og transendental meditasjon for å nevne noe. – En gang fikk jeg et mantra som skulle repeteres om og om igjen. Men jeg er ikke laget for noe sånn. Jeg

tenkte at det må finnes noe enklere enn dette, forteller Finn. – Det som var fasinerende med tre prinsippene av Sydney Banks var at en ikke behøvde å gjøre noen ting, bare forstå det, som en aha-opplevelse. Om noen er interessert i å høre mer om de tre prinsipper så setter han stor pris på at de tar kontakt.

Ka e livet?

– Da jeg gikk på barneskolen satt jeg og så meg rundt i klassen. Vi var så forskjellige. Noen var tålige og noen utadvendte. Forskjellige ferdigheter. Noen fikk mye oppmerksomhet, andre lite. Hva var det for «ei greia»? «Ka e livet»? Noe av denne undringen kom igjen da jeg ble eldre og hadde anledning til å tenke på det.


Finn er opptatt av at en må være åpen og søke kunnskap. En må ikke avvise noe, for en kan aldri være helt skråsikker, mener han. Derfor blir han skuffet når han møter skråsikre mennesker både i

ATV ODES ASSAILANT 800CC 4X4 T3B

Han liker å gå på forelesninger som utfordrer og som står for noe helt annet enn det som er gjengs i samfunnet.

MASTER BYGGTØRKER BV290

Kraftig byggtørker av topp kvalitet til gunstig pris. 81 kW. 3300m3/time. 100kg. Art. nr. 90 57 078

SE SPESIFIKASJONER PÅ www.p-lindberg.no

20%

– Jeg blir veldig skeptisk når jeg møter folk som vet for godt hvordan ting er, smiler han.

SKUFFEREOL, DOBBEL

Mål, store skuffer: Smart mobil skuffereol med118 skuffer 24 store, 30 mellomstore og 64 små skuffer, fordelte på begge sider av reolen. Mål reol: 92x68x182cm Vekt: 39kg. Art. nr 90 52 352 Førpris 2.370,- (1.896,-)

NORG STØR ES NETT STE BU TIL LA TIKK N BRUK DET

20%

RABATT

RABATT

69.99500 55.99600

eks mva

18.57000 14.85600

eks mva

DONEHEIA 62 - 4516 MANDAL - TEL 21 98 47 47 - WWW.P-LINDBERG.NO

1.89500

Vi tar forbehold for trykkfeil og utsolgte varer

Kraftig ATV med 60hk V-twin EFI motor. Smarte løsninger. Uten servo. 26” hjul. 60km/t traktor. SE MER PÅ NETTSIDEN. Art. nr 90 54 458 SJEKK PRISEN! Førpris 87.495,- (69.996,-)

og utenfor det alternative området.

1.51600

eks mva

GJELDER TIL OG MED 31/12 2018

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


N TIL OSS I

GÅRDEN Vi ønsker våre kunder og “Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

samarbeidspartnere en god jul!

ENTRUM

VI HAR LEVERT

LUFTBEHANDLINGSANLEGGET www.vianor.no

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Bente Håland, daglig leder

ARKITEKT,RÅDG.ING. BYGGETEKNIKK, GEOTEKNIKK OG BYGNINGSFYSIKK.

Vianor Bryne Vardheiveien 50, 4340 Bryne Tlf: 51 48 54 10 Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

GRUNN- OG UTENDØR

bente@haalandasfalt.no

Member of Nokian Tyres

www.runar.as

e av alle typer kranoppdrag,

or bedrifter. Vi har godkjent personkurv

VI HAR UTFØRT PROSJEKTERINGEN FOR BETONGELEMENT.

RÅDGIVENDE INGENIØR BYGGETEKNIKK

til alle typer hjul, for personbiler, anleggsmaskiner, snøfresere m.m.

mverdal.no

FASADER, TRAP OG AMFI

KRAN OG KJETTING AS

stadig større grad mail: kr@4con.no • mobil: 480 07 927 er og totalleverandør dministrativ bistand.www.4con.no partner og totalleverandør www.kimverdal.no

sk og administrativ bistand

www.nyland.no

LEVERT LÅS OG BESLAG

SOLSKJERMING

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

PALLESEN SVEIS LOGO - HVIT / LYS BAKGRUNN FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT

Epost: post@jaertakst.no - tlf: 91 600 700

www.jaertakst.no

www.lieblikk.no

PALLESEN SVEIS LOGO - SORT / MØRK BAKGRUNN - HVIT RAMME FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 30% SORT

lettproblemer? www.bg.no

18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

www.bryneror.no Tlf. 51 77 82 00

PROSJEKTERING OG UT ALLE ELEKTROINSTAL


HARDE TYPER OBSERVERT PÅ BRYNE!

Om du har kasko eller delkasko, reparerer vi steinsprutskaden kostnadsfritt og effektivt. Ikke vent for lenge – blir skaden større risikerer du å betale 2000,- i egenandel! Bestill på 09500 eller hurtigruta.no.

B E T O N G A R B E I D Du finner oss i Morenefaret 1 på Bryne.

post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

www.carglass.no

www.nsb.no

Annonse_98x140_HC_Hardetyper.indd 1

19.09.14 13:37

Me lige å grava!

www.brynesteinindustri.now

www.ecs.asw

1100x580mm

www.oltedalgolv.no

Slik gjør din bedrif regnskapet enkelt Gode www.lilleland.no

www. tjessempresenning.no 454 88 300

M veg for b Vi skr mål gode lø

Tjessem løsninger Presenning AS priser, smarte digitale og tett samar Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon gjør det lett åPALLETREKK holde orden på bedriftsøkonomien. - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING Ta 740x380mm kontakt for et uforpliktende møte!

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no

www.teambygg.no

9 1 8 3 9 4 5 4 | w w w . f a s it r egns k ap.no 370x194mm

www.jts.as

www.bilxtra.no

Størst på bilutstyr og deler

140x75mm

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N Kunde: Klepp Auto

Avdeling: -

Dato:

Rev:

19


Godt overskudd for gjenbruksbutikken TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Meningsfylt og gøy, mye kjekkere en vi hadde trodd. Ingvar Kleppe og Ole Karsten Øie leder på dugnad en av Jærens syv gjenbruksbutikker. Butikkene generere millioner til misjon-, rus- og bistandsarbeid. Når Næring på Jæren besøker den flotte gjenbruksbutikken til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) på Kleppe er det en jevn strøm av besøkende, selv om det er tidlig på formiddagen. – Her kommer det alle slags folk. Det kan være samlere som ser etter et kupp, nyetablerte eller innvandrere som ønsker å finne rimelige gjen­ stander og møblere huset med, eller andre som er på jakt etter noe spesielt, forteller de to. Med seg har de over 50 dugnads­ arbeidere. Arbeidet går ut på å stå i butikken, klargjøre varer og hente eller levere møbler og annet utstyr. – Vi har en munter tone her. Her er mye erting og fleiping med en fin undertone. Et veldig godt miljø, understreker de.

Ideell plassering

De to forteller at butikken har flere funksjoner. – Gjenbruksbutikken er også en møte­­­plass. Her er det lett å komme i kontakt med folk. Vi har en egen kaffe­ krok hvor kunder og medarbeidere kan sette seg ned, slå av en prat og gjerne få noe å bite i, sier Ole Karsten Øie som er butikkleder. Ingvar Kleppe er styreleder og veteranen som har vært med siden de startet opp i de tidligere lokalene til Skibevåg landhandel. 20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Lokalene vi disponerer nå er mye større enn de forrige. Hele arealet er på ett plan, noe som gjør arbeidet mye lettere. Med mange gode parkerings­ plasser og utstillings­vinduer rett mot gata, er dette en plass som tjener virksomheten godt, mener Kleppe.

det også fortsatt mye av, men de er ikke så dominerende av salget som før. Seksjoner er vanskelige å bli kvitt. Dekketøy, pynteting, leker, sportsutstyr og tekstiler er økende.

Selv om leien her er høyere, økte også omsetningen. I 2014 fikk de sitt beste resultat og kunne sende nesten to millioner kroner videre til moderorganisasjonen. Men etter hvert som det poppet opp nye gjenbruks­ butikker på flere steder, merker også de konkurransen. I år ser overskuddet ut til å gå mot rundt 1,5 millioner.

– Den er stabilt god. Det er mange som flytter i leilighet og ikke har plass til alt de har samlet. I tillegg er det mange unge som bytter ut ting oftere og leverer inn til oss det de ikke selger selv.

60 og 70-talls møbler populære

– Vårt motto er to ting. Kunden skal være fornøyd med kjøpet når de går ut av butikken, og de skal ha lyst til å komme igjen.

Snakker vi om brukttrender, er teakmøbler fra 60 og 70-tallet svært populære. Andre møbler går

– Hvordan er tilgangen på gjenstander?

Butikken på Kleppe har en egen varebil som de henter og kjører ut gjenstander i.

LES MER I VÅRT NETTMAGASIN www.naeringpajaeren.no: • NLM åpner 17 nye gjenbruksbutikker • Gjenbruksbutikken som sender fire hjelpesendinger til Russland


...hos Kverneland Bil på Bryne Vi håper å se deg – velkommen innom! Bryne: Eskerveien 7 • Tlf: 51 77 82 82

Langgata 96 B Tlf. 51 37 10 00 Mob. 902 12 392

Anne Harila avd. Sandnes

LASER FOR MUSKEL OG SKJELETTPLAGER Nakke, skulder, kne/arm, bruddskader Bihuler, sår, rygglidelser, prolaps

KOSMETISK LASERBEHANDLING

Utvekster/fotvorter/flekker/fjerning av tatoveringer www.laserklinikken.no – sandnes@laserklinikken.com

10 år

i Sandnes

STÅLRØR

din lokale stålrørsleverandør på Bryne

STÅLRØR din lokale stålrørsleverandør

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

www.hebra.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


Du blir større i en mindre bank Vi kjenner nabolaget ditt, bygda di og byen din. Jo bedre vi blir kjent med deg og dine behov, jo bedre kan vi hjelpe deg.

Jærsk business er vår business Vi tilbyr små og mellomstore næringskunder et bredt og kompetent tilbud. Fire rådgivere vier all tid til landbruket.

Hvorfor velge Jærens eneste lokalbank? Du kan’kje drikka kaffi på telefonen Vi tilbyr ansikt-til-ansikt kontakt med våre rådgivere på et kontor nær deg. Daglige behov fikser du enkelt i mobilbanken vår.

Vi støtter og sponser lokalmiljøet Vi pløyer deler av overskuddet tilbake til ditt nærmiljø, slik at Klepp, Time og Hå blir enda bedre å bo og leve i.

Du får rask respons og treffer fjåge folk Våre rådgivere kan hjelpe deg med veldig mye. Hos oss møter du mennesker, ikke roboter. Våre medarbeidere bor og virker i lokalmiljøet.

Telefon 915 03290 | www.jaerensparebank.no 22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


TEMA

I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

EL OG IT 32

35

33

36 35

Digitalisering skjer på mange fronter: Tingenes Internett er på vei innen oljebransjen. I butikkene vil et kart lede deg fram til en digital prislapp som blinker når du nærmer deg. Innen regnskap blir føring av bilag digitalisert og automatisert og en har fått avanserte analyseredskaper. Huset ditt får en datahjerne som blant annet styrer strømforbruk. Bonden kan styre gården fra et kontrollrom. 3D er i vinden og utviklingen gjør teknologien mer og mer anvendelig for flere yrkesgrupper. I fremtiden kan vi trolig 3D-printe organer til mennesker. Er det rart dataingeniører er ettertraktet arbeidskraft for tiden? N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


VI GRATULERER JÆRHAGEN med et av regionens største kjøpesenter. - og takker Coop Klepp as for oppdraget

TOTALENTREPRENØR

GULVLEGGER

PROSJEKTERT OG LEVERT TEKNISK ANLEGG

RIVA - RÅDGIVENDE INGENIØR VANN OG AVLØP

TAKARBEIDER

BETONGARBEID

GRUNN- OG UTENDØRSARBEID

Entreprenør

FLIS OG SKIFERARBEIDER

TØMRERARBEID

Utleie av maskiner og utstyr naboen.no

24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


BYGGHERREOMBUD

ARKITEKTUR OG INTERIØRPROSJEKTERING

REGULERINGSARBEID

TRAPPER, REKKVERK, HIMLING, OVERLYS I STÅL, METALLFASADE OG BESLAG

UTVENDIGE ALUMINIUM GLASSFASADER, DØRER OG INNV. GLASSFELT TIL BUTIKKER

STÅLARBEID

TIME LEVERANSE AV BETONGELEMENTER

MALERARBEID

FUGING, BRANNTETTING OG BRANNISOLERING/BRANNMALING

Mobil: 917 10 034

PORTER

BETONGSAGING OG KJERNEBORING

VI TAKKER FOR OPPDRAGET! N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


NYE

JÆRHAGEN

ER ÅPNET! JÆRENS STORE JULEGAVEHUS

ÅPNINGSTIDER JULEN 2018 3.-21. desember 10-22 9. desember Søndagsåpent 14-19 16. desember Søndagsåpent 14-19 23. desember Søndagsåpent 14-19 Lørdager 10-18 24. desember Julaften 10-13 Nyttår 10-16

Velkommen til

JÆRHAGEN FOR EN HYGGELIG HANDEL!

Program og underholdning finner du på www.jaerhagen.no

Har du Alt på det rene? Vi kan arbeidstøy og matter! Vi tilbyr:

Hvorfor bruke oss?

• En trivelig og dyktig gjeng som gjør det beste for deg • Moderne vaskelinjer • Miljøbevisst • Iso-sertifisert • Faste kjøreruter i hele Rogaland • Nærhet til kundene og korte beslutningsveger Vinnarskalle.no

• Vask, reparasjon og administrasjon av arbeidstøy • Utleie av matter med og uten logo • Utleie av avlastningsmatter • Utleie av sengetøy, duker, servietter og mopper • Tekstiladministrasjon

Kontakt oss i dag for tilbud.

Vi stikker gjerne innom og tar en prat om dine behov.

Tekstil-Vask Sør AS

Bjorhaugslettå 3 – 4365 Nærbø 982 17 295 – leiv@tekstil-vask.no

tekstilvask.no

26

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Følg oss på

– ALT PÅ DET RENE


EL OG IT

TEMA

Spennende utsikter for JB group TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Etter tøffe tider søker JB group igjen etter nye medarbeidere. Et av utviklings-områdene er «tingenes internett (IoT)». Nedgangstider og bemannings­ reduksjon er tilbakelagt. Nå går JB group på Håland imot spennende tider. Planlagt aktivitet av offshore­ selskapene i Nordsjøen gjør at bedriften ruster opp for å kunne møte den kommende etterspørselen. En avdeling er også opprettet i Aberdeen for å serve britisk sokkel. I dag er JB group 25 ansatte. I løpet av kort tid regner de å være oppe i 40 igjen. I de dårlige tidene har jærbedriften klart å holde på mye av kompetansen i motsetning til sin argeste konkurrent i utlandet. I tillegg står de fremst i utviklingen offshore av det som kalles «tingenes internett».

Ingunn Horve Åsen er leder for EX tavleverkstedet og kontrollerer skapet, et PLS kontrollsystem, som etter det ferdig bygd og programmert av automasjonsingeniørene skal installeres av JB group på en plattform i Nordsjøen. Administrerende direktør Jan Narve Bakken hjelper til i forbifarten.

Digital revolusjon?

Mange spår at tingenes internett (IoT) blir den nye store digitale revolusjonen. Det går ut på at et nett­ verk av gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, aktuatorer og nettverk gjør gjenstandene i stand til å koble seg sammen og utveksle data. De bittesmå modulene er mindre enn et frimerke og bruker lite energi slik at batteriet kan vare i opptil 10 år før det må byttes. Disse små brikkene gjør det mulig å fjern-overvåke ting. JB group er en av de første bedriftene som tar i bruk teknologien på utstyr som skal ut til oljerigger. – De første enhetene skal benyttes

til overvåkning av containere som går til og fra Nordsjøen, forteller administrerende direktør Jan Narve Bakken. De skal teste ut flere piloter i løpet av vinteren. Bakken ser mange oppgaver til de små enhetene. Det kan være måling av g-krefter, vibrasjoner, lokalisering, analyse og tilstandsrapporter.

Mange muligheter

Det er på grunn av at teknologiene NB-IoT og LTE Cat M1 har blitt introdusert på Tampnets 4G radio­ nett offshore at det gir muligheter for tingenes internett i Nordsjøen. Nettverket knytter plattformene til land i en robust ringstruktur. Oljeservice­selskaper og produsenter

av maskiner og utstyr kan gjennom NB-IoT teknologien få samlet inn store mengder data som igjen vil danne grunnlag for viktige beslutninger, og for å øke effektiviteten innen boring og produksjon. Bakken er veldig entusiastisk over de nye mulighetene og tror de kan bidra til å gi dem et ytterligere konkurransefortrinn. Og han tror det kan bidra til å effektivisere driften i oljebransjen mye. – Vi satser på å være hakket før våre konkurrenter også innenfor dette området, sier han og legger til at det er først og fremst JB iotek som arbeider med utviklingen av dette på deres produkter.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

27


Fra kjøpmannsdisk

til butikk 3.0 TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Jeg er kjempefornøyd med at flytting skjedde denne høsten. Hadde vi flyttet tidligere hadde vi ikke laget butikken etter butikk-3.0-konseptet, forteller en engasjert butikksjef i Elkjøp Klepp, Svein Olav Mossige. Han har nettopp gjort unna tidenes flytte- og åpningssalg når Næring på Jæren møter han i den nye butikken i Jærhagen. Kjøpesenteret er nå distriktets nest største med sine 65 000 kvadratmeter etter utvidelsen som ble åpnet i november. – Åpningshelga gikk fantastisk godt. Vi hadde en normal månedsomsetning i løpet av tre dager. Det var helt sjukt, smiler Svein Olav. Han hadde i utgangspunktet et hårete mål på å nå 8,6 millioner kroner i omsetning. Det ble slått med 100 000. Nå er han spent på fortsettelsen. – At vi har Power som nærmeste nabo kan bare være positivt. Nå får

kundene begge kjedene på samme plass, og det tror jeg gjør at flere velger å reise til Jærhagen, sier han og legger til; det er ikke Power som er vår største konkurrent, men Alibaba og Amazoon. Det er de vi må rette skytset mot. Personlig kontakt og topp service, det er noe de og ikke nettbutikkene kan tilby.

Men selv om Mossige tror nettbutikkgigantene blir de verste konkurrent­ene, er han også klar for lokal krig mellom det to kjede­butikkene i Jærhagen. Det kan komme kundene til gode.

Vi har din drømmepeis!

Vi har det du egentlig ønsker deg! 28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Hello Google, den talestyrte assistenten, kan fort bli årets julepresang, mener Svein Olav Mossige, butikksjef i Elkjop Klepp.

– Det er mulig å prute på pris, spesielt dersom vi kan sette sammen pakker med flere produkter, forteller Svein Olav som samtidig legger til at prisene i utgangspunktet presset lavt ned.

Moderne løsninger

Innredningen i den nye butikken er

Fabrikkveien 3, 4033 Stavanger Tlf. 51 88 33 88 www.varmefag.no


EL OG IT

helt annerledes enn i den gamle som lå rett over veien i K. K. Kleppesvei. Nå blir du ikke ledet gjennom butikken som tidligere, men kan gå rett til den aktuelle avdelingen. Og i hver avdeling er det også kasse slik at du slipper å stå i kø på en ny plass etter at du har fått hjelp og vil kjøpe produktet.

Elektro. På folke­munne gikk den under kalle­navnet «Mossigen».

Monsterveggene med TV-er er borte. Nå kan du sette deg ned i små separate avdelinger til den enkelte produsent. Det kalles «shop in shops». Her er det

Ola var et voldsomt arbeidsjern og etter hvert utvidet han driften og etablerte flere firmaer. Det var Klepp Hus, Klepp rør og Klepp Landbruk.

lagt vekt på den gode opplevelses­ faktoren som skal gi deg en avslappet atmosfære med lyst tre­verk og mørkt gulv. Prislappene er digitale og prisene kan justeres hele tiden.

– Da jeg ble født heiste far min flagget. Så glad ble han. Planen hans var at jeg en dag skulle overta driften av det han hadde bygget opp, smiler Svein Olav.

Butikk med Klepp-historie

Elkjøp på Klepp sin fødsel skjedde i kjelleren på bolig­huset som ligger bak Mossige­gården der NLM Gjenbruk ligger i dag. Her etablerte far til Svein Olav, Ola Mossige, først en liten hjørne­forretning som het Klepp

TEMA

Ola Mossige var odelsgutt og skulle egentlig overta garden. Men interesse for butikkdrift, elektriker- og rørlegger­ arbeid gjorde at han valgte elektroniske skapninger istedenfor ku og sau.

I 1960 reiste de nytt bygg i Kleppe­ krossen ved R44, Mossige­gården. Dette bygget ble utvidet i flere omganger. Der bodde familien og der var leiligheter, kontorer og butikk. I 1963 gikk Klepp Elektro inn i innkjøpssamarbeidet Elkjøp som en

av de første butikkene i Norge. Senere, i 1989, ble Mossiges selskap fusjonert med Elkjøp Norge og Svein Olav ble da butikksjef i Elkjøp Klepp. I 2004 flyttet de til Coop-bygget i K.K. Kleppesvei. Der ble de altså i 14 år før de landet i Jærhagen. Les mer i vårt nettmagasin.

LANDBRUKSPRESENNING Skreddersydde presenninger til bonden.

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Trenger du ny silopresse, gjødselduk eller bare et overtrekk til redskapet? Vi kan levere. Bare spør! Det er kun fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


TEMA

EL OG IT

30-åring med en god plan TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Vi gal-gleder oss til de neste årene. Gründer Jone Horpestad og daglig leder Tone Bakken Bengtson sparer ikke på konfekten. Inne i sitt trettiende år er Dataplan i dytten. – Vi er midt inne i en ansettelses­ prosess, forteller daglig leder Tone Bakke Bengtson travelt opptatt med å sjekke telefonen. Næring på Jæren møter den nye lederen og gründeren for Dataplangruppen på Brynekontoret for å høre hvordan det går med firmaet som i år runder 30 år. Flere stillinger skal bekles. Snart er de over 70 ansatte innenfor tre forretningsområder. Å finne de beste folkene med rett kompetanse i en tid der endringer skjer fort, det er en krevende jobb - spesielt i et stramt arbeidsmarked. Men de har engasjert noen rekrutteringsbyråer for å bidra med å finne gode kandidater.

Fra produksjon til analyse

Dataplan er en totalleverandør innen regnskap, IT og rådgivning. Av alle bransjer som er under endring som følge av digitalisering og robot­ isering er kanskje regnskapsbransjen den mest utsatte. – Hvordan møter Dataplan regnskap disse utfordringene? – Automatisering av regnskap gjør at regnskapsførerne får en ny rolle. Nå skal de i større grad analysere tallene og gir råd til bedriftene. Digitaliseringen og automatiseringen gjør at de i dag sitter med et kontroll­ panel som viser alle tall i sanntid. Dermed kan vi se tendenser mye 30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

tidligere enn før og gi gode råd og tilbake­meldinger til kunden, forteller Tone Bakke Bengtson. Når kunden får tilbakemeldinger underveis kan de snu seg raskt om pilene peker i feil retning. – Vi ser ikke bare på omsetningen, men vi vil kunne kart­legge og holde fokus på kundens KPI-er for å bidra med kontroll for å sikre en sunn og god drift. Vi har fantastiske analyse­ muligheter i forhold til tidligere. – Hvem er regnskapskundene deres? – Det er alt fra enkeltmannsbedrifter til store kjeder.

Runder 30 år

Dataplan har nettopp feiret jubileum. Nå er det 30 år siden starten på Bryne – Vi var tre studiekamerater på DH i Stavanger som avtalte at vi etter noen år i arbeidslivet skulle komme sammen og starte bedrift, forteller gründer Jone Horpestad. I 1988 realiserte de planene. Og det gikk ikke mange år før firmaet

virkelig begynte å vokse. Men de unge gründerne som etterhvert var blitt mer voksne, så ulikt på fremtiden og ville gå hver sin vei. – Vi gikk gjennom to lykkelige skilsmisser. Kjetil Nødland etablerte Compass­gruppen i 1993 som i dag er i Azets og Odd Ingve Garpestad overtok i 1995 Dataplan ADB som samtidig endret navn til Proplan i 1995, forteller Jone. Han legger til at de tre er stolte av det de har fått til. Til sammen har de etablert ganske mange arbeidsplasser. Jone valgte å satse på en kombinasjon av regnskap, IT og administrative systemer. Han fikk med seg flere kompetente folk som kunne utfylle denne satsingen. – Det er utfordrende å få IT- og regn­ skaps­folk til å samhandle, men vi synes vi har fått det godt til, smiler han. Totalt skaper vi en god plan for kunden innen tre forskjellige forretningsområder. Les en utvidet reportasje om Dataplan i vårt nettmagasin www.naeringpajaeren. no eller følg oss på facebook.


Ferdighus eller arkitekttegnet – snakk med oss på Brynekontoret! Renate H. Heskestad, boligkonsulent

Hellvik Hus Bryne, Jernbanegata 4, 4340 Bryne v/Renate H. Heskestad, tlf. 905 02 803 – www.hellvikhus.no

Nye rør uten å grave eller rive DITT

Olimb Rørfornying AS Sarpsborgveien 115, 1640 Råde Tlf. 69 28 17 00 www.olimb.no

Din lokale kontakt: Olimb Rørfornying Rogaland AS E-Post: john.ludvigsen@olimb.no Tel.: 955 58 946

KOMPLETTE BILSENTER

PÅ JÆ R E N

VELKOMMEN TIL SASIRO I unike omgivelser tilbyr vi kurs innen brannvern, industrivern, HMS og førstehjelp.

Telefon: 51 50 22 80 E-post: kurs@rogbr.no facebook.com/Sasiro.as/

• I Samfunnssikkerhetsenteret i Rogaland får du både teori og praktiske øvelser på samme sted. • For mer info og kursoversikt se våre nettsider: www.rogbr.no/kurs. • Vi tilrettelegger også kurs på forespørsel fra kommuner, bedrifter og andre.

NYE MITSUBISHI OUTLANDER PHEV FULLADET MED NYHETER

reimeoglode.no 51 79 10 10 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


Nye el-løsninger TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Skal du bygge nytt eller renovere et hus bør du tenke på hva som kommer fremover av El-løsninger, sier prosjektleder hos Bryne Elektriske Thomas Gramstad.

Thomas Gramstad er prosjektleder hos Bryne Elektriske. Mye vil endre seg i fremtiden innen hans område. Derfor kan det være lurt å gjøre klar for dette om du skal bygge nytt eller renovere huset.

Du har sikkert hørt om smarthus og stemmestyrte løsninger. Kanskje har du også vurdert solcellepanel og el-bil. At klimatiltak og strømkabler til Europa vil gjøre strømmen dyrere, det er det liten tvil om. – Jeg tror vi vil få en strømtariff på strøm om få år. En vil måtte betale mer for strømmen over et visst forbruk. Da kan det være greit å ha en styringsenhet som automatisk reduserer totalforbruket ved å styre lastene. For eksempel trenger ikke varmtvannsberederen stå på når det er størst forbruk om morgenen eller rett etter jobb, sier Thomas Gramstad. De nye strømmålerne gir nettselskapene mulighet til å lese av hvor mye strøm du bruker i timen. Det gjør det lettere å beregne hvor mye du må betale til forskjellige tidspunkt på døgnet. Det vil også bli mulighet for å hente denne informasjonen ut av måler slik at en med ett styresystem får regulert sitt eget strømforbruk.

Solceller og el-bil

Solpanel på taket, elbil i garasjen, store batterier i garasjen for opp­ samling av strøm og et styrings­ system i stua som omfatter alt fra strøm, nettverk og alarmer. Det blir fremtiden, tror Thomas. I Sør-Tyskland er solcellepanel på taket svært så vanlig mange steder. – Prisen på solcellepanel har sunket kraftig. Og et solcellepanel kan 32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

produsere strøm også på gråe dager. Ja, det er faktisk mest effektivt på kalde dager. I tillegg kan du få støtte fra Enova til å installere slike anlegg, forteller Thomas.

Her er det også viktig med styring slik at ikke alle el-bilene overbelaster strømnettet med å lade samtidig. Det blir gjerne den som har minst strøm som blir ladet først.

Han tror det vil bli større fokus på å produsere og lagre egen strøm. Strømmen kan selges til nett­ selskapet, men i framtiden vil det også være mer aktuelt å lagre den på batterier til eget forbruk.

For den som skal bygge eller renovere hus kan det være lurt å tenke på det som kommer.

– Nå har det blitt mye enklere å søke om støtte fra Enova. Om en skal bygge nytt eller renovere så kan det være lurt å gå inn på hjemmesiden deres og se hva en kan få støtte for.

Ladestasjon for El-bil

For tiden har Bryne Elektriske mange kunder som skal ha lademulighet for E-bil. – Jeg vil anbefale å legge opp en egen kurs på minimum 16 amper og ladeboks til El-bil. Det gir hurtigere lading og redusert fare for brann, sier Thomas. De er nettopp ferdige med å legge opp et omfattende og avansert ladeanlegg for El-biler i et borettslag.

– Det kan være lurt å legge opp ledige rør rundt i huset slik at en slipper å åpne opp alle veggene og kanskje gulv senere dersom det blir aktuelt å installere nye ting, mener Thomas. Bryne Elektriske er forhandler av Rackit media skap som kan inneholde alt du har bruk for innen hjemmeautomasjon, nettverk, wifi, alarmer, lyd og bilde. Hjemme-automasjon eller såkalt smarthus gir økt komfort og energisparing. Styr alt som krever strøm, sett scenario på lys, elektronisk dørlås eller ringeknapp med kamera og toveis tale. Her er mulighetene mange. Skapet kan for eksempel bli plassert i stua, det er lett tilgjengelig og har en fin design.


150 x 75

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person.

ALT INNEN ELEKTRISKE INSTALLASJONER

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m.

bjorn@bobyggjaren.no - Tlf: 930 36 859

Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

1/8 side: Bredde 95mm x Høyde 70 mm

KRAN OG KJETTING AS

side: Bredde 95mm x Høyde 140www.ognainstallasjon mm 51 79 13 901/4 / 970 59 102 einar@ognainstallasjon.no

OGNA INSTALLASJON AS

100 x 50

Vi tilbyr smarte og trygge løsninger til riktig pris

ELEKTRO

Kvaliteten på arbeidet som utføres av våre montører skal alltid være av det beste.

Driftsbyggning,hus og industri

AUTOMASJON Verktøymaskiner, cnc elektro og mekanisk

Kontakt tlf. 51 79 13 90 einar@ognainstallasjon.no

TLF:488 88 000 - www.acs.as

ELEKTRO

Driftsbyggning,hus og industri.

AUTOMASJON Ha en steinbra jul

Verktøymaskiner, cnc elektro og mekanisk.

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

TLF:488 88 000 www.acs.as

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting Kunde: ACS • TiningMål: av1: 1frosne rør i A4

Selger: Vidar Sigurdsen Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet ACS annonse Dato: 21.03.18

Rev: 01

Avdeling: --Design: Tom-Kenneth Amdal

Filnavn:

© Copyright: Alle rettigheter til idéer og evnt. vedlagte skisser, originaler og tekstforslag er forbeholdt opphavspersonen og må ikke brukes, bearbeides eller vises uvedkommende uten tillatelse. Uautorisert bruk av skissemateriell vil medføre fakturering av medgått arbeid.

Har du problemer med rør/avløp/kummer/tanker etc. • ordner Spylingfor av deg kjøkkenavløp Kontakt oss; vi fra A til Å

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no

Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev:


Full fart med avansert 3D-printing TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Fra 2. etasje i Tjemslandbygget stirrer en grønn Hulken-figur i fullformat sint ut mot Bryne torg. Ved siden jobber en betraktelig mer blid Harald Knutsen med å printe ut nye og spennende 3D-produkter. På ONS i 2016 vakte den svære Hulken-figuren så mye oppsikt at standen til den lille Bryne-bedriften Meisle var messas best besøkte. Men figuren hadde ikke Knutsen printet ut på en vanlig liten 3D-printer som etter hvert står på mange kontorer rundt omkring. Harald kan skilte med noe av det råeste som finnes av 3D-printere i Norge. I print-rommet suser og går en HP multifusion fullt oppgradert til en prislapp på 4,6 millioner. Denne printeren har ingen problemer med å printe over 1000 deler på en gang. Maskinen er verdens raskeste 3D-printer og printer hovedsakelig med nylon (PA12) som er et sterkt materiale og som har mange gode egenskaper.

Kort vei til senga

Beliggenheten til den lille og unike bedriften er kjempe­ gunstig for gründer og daglig leder Harald Knutsen. Her har han nemlig ikke mer enn 30 meter hjem til leiligheten og senga. Da Næring på Jæren møter han, har han jobbet hele natten fram til klokka seks om morgenen.

Harald Knutsen i det lille Bryne-firmaet Meisle har våget å investere i en av verdens raskeste og råeste 3D-printere. Printeren kan levere opp imot 1000 deler samtidig.

Pia Myrvold og underholdningsbransjen. Det er ikke bare Rogaland kundene kommer fra. Etter hvert har kunder fra hele landet funnet fram til 3D-bedriften på Jæren. Maskinene til Undheim må ikke forveksles med vanlige små kontormaskiner. Hans maskiner kan printe i mange typer materiale og oppløsninger, alt etter kundenes behov. – Hvilke produkter er det du kan lage? – Det er få begrensninger på hva en kan lage med disse 3D-printerne så produktene varierer veldig mye. Og jeg kan raskt lage en ny versjon dersom delen ikke fungerer helt som planlagt. Du kan spare mye på å 3D-printe delene inntil du vet at produktet ikke skal forandres mer. Det blir for eksempel mye billigere enn å lage en støypeform flere ganger som følge av at du har behov for å justere på designet. Med HP maskinen kan en konkurrere med støping når en trenger noen få tusen deler.

Vi hadde egentlig en avtale klokka ni. Men Harald ber fint om noen timers søvn før intervjuet.

Raskere maskiner og nye materialer

– Til tider er det veldig hektisk. Men jeg liker godt det jeg holder på med, så da går det bra, smiler Harald som ikke er redd for å møte den berømmelige veggen.

– Utviklingen går mot raskere maskiner og nye materialer. Oppløsningen på delene er også noe som er viktig.

Han er den type som ikke sier nei til kunder selv om de ringer lørdag kveld og må ha et produkt kjapt ferdig. Om nødvendig jobber han hele natta og kan levere produktet søndag morgen.

Mange ulike kunder

Kundene er alt fra Lærdal Medical, Equinor, IKM, Aarbakke Innovation til designere og privatpersoner. Han jobber også med elementer i kunstverk i samarbeid med 34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Hva tror du skjer i framtiden med 3D-print?

Noe kunder hjelper Harald til med hele prosessen, fra idé til ferdig produkt, andre bare deler av den. Han legger vekt på å ha god kunnskap om ulike modelleringsprogrammer som gir grunnlaget for å kunne lage en 3D-modell for print. Knutsen har 20 år erfaring fra produktutvikling sammen med ulike kunder for å lage smarte 3D-modeller for effektivisering i forbindelse med produksjon av produksjonsgrunnlag. Opplæring av industrien i mer avansert 3D-modellerings­


EL OG IT

metodikk i forbindelse med større konstruksjoner har vært et område som det har vært mye fokus på. Med dette sparer bedriftene både tid og penger. – Jeg lærer noe nytt av kundene mine hele tiden, sier Harald som liker godt å se til at kundene er fornøyde. Mange blir overrasket når de ser hvor bra ting blir, legger han til.

I løpet av de fire årene Meisle har eksistert har kunde­ massen økt jevnt og trutt. – Jeg har gjort store investeringer. Men jeg ser at det lønner seg over tid når en er villig til å satse på fremtidsrettet teknologi. Det er flere og flere som oppdager mulighetene med 3D-print, forteller Harald.

skarp.no

BESTILL CONTAINER

TEMA

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

GRATIS BEFARING

Kan boligen bli

SMARTERE? E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Smarte styringssystem gir deg full kontroll på huset ditt. Intelligente og innovative løsninger gir både lavere energiforbruk, økt sikkerhet og bedre komfort. Du styrer systemet enten fra et styringspanel på veggen, trådløst fra laptopen eller ved hjelp av mobilen. Alle funksjonene i huset kan i utgangspunktet styres. Lys, varme, ventilasjon og sikkerhetssystem – alt som er koblet til elektrisitet. Smarte løsninger kan installeres både i nye og gamle boliger.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 BRYNE-ELEKTRISKE.NO

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus!

Tlf 90 17 06 20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


TEMA

EL OG IT

Tannlege Karleif Taksdal viser hvordan 3D-skanner virker. Den gir et nøyaktig 3D-bilde av tennene, noe som letter arbeidet på tannlegekontoret mye. I stolen tannhelsesekretær Møyfrid Hobberstad.

Digital utvikling på tannlegekontoret TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Det går mot et fulldigitalisert tannlegekontor, sier tannlege Karleif Taksdal ved Nærbø Tannlegesenter. Den digitale utviklingen skjer også på tannlegekontoret. Og her er det først og fremst 3D skanning og 3D røntgen som kommer kundene til gode. Dette er to digitale fremskritt som gjør arbeidet på tannlegekontoret mer presist når de gjelder kroner, broer, proteser og implantater. Det er rundt tre år siden tannlege Karleif Taksdal på Nærbø Tannlege­ senter tok i bruk 3D skanneren for første gang. Den gir et nøyaktig tredimensjonalt bilde av tennene.

3D skanning av tenner

Sammen med tannhelsesekretær Møyfrid Hobberstad får vi en demon­ strasjon av hvordan den virker. Karleif fører et smalt instrument rundt i munnen. Snart dukker det opp et bilde av tennene på skjermen. Dette bildet kan 36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

han så sende videre til en tanntekniker som produserer kroner eller broer. Tidligere måtte de ta avstøpning av tennene med en silikonmasse og fremstille gipsmodeller, som tann­ teknikeren jobbet videre på. I dag printes ofte arbeidsmodellene i en 3D printer, på bakgrunn av skanningen. Tannteknikeren bruker også avansert digitalt utstyr for å designe tannrestaureringen i større grad enn tidligere. Tradisjonelle avtrykk med silikonmasse, som ofte er forbundet med ubehag for pasienten, brukes i mindre grad etter denne digitaliseringen. Dersom en kobler 3D skanning sammen med CBCT 3D røntgen kan tannlegen nå få et nøyaktig bilde av kjeven. Det synliggjør blant annet mengden bensubstans i kjeven og forbedrer muligheten for å feste implantatet i riktig posisjon, som er vesentlig for det estetiske resultatet.

Kan produsere tenner selv

Med utgangspunkt i 3D bildene kan

tannlegene nå lage kroner og broer selv ved hjelp av en CEREC fresemaskin. Karleif velger imidler­tid å sende bildene videre til et laboratorium med tannteknikere som gjør dette arbeidet. – Jeg ser få fordeler med å være både tannlege og tanntekniker. Det er tidkrevende å holde seg oppdatert på begge felt samtidig, sier han. Det foregår en rivende utvikling, og det går nok mot en fulldigitalisering av tannlegekontoret innen kort fremtid. Han er fullt klar over at noen tannleger nå har installert CEREC maskiner og gjør tanntekniker­arbeidet selv. Karleif har heller tro på færre og større tannteknikk-laboratorier med avansert og kostbart utstyr. Spesielt ved større rehabiliteringer med implantatfestede broer, er erfaringen til tannteknikerne viktig. – Jeg tror tanntekniker-utdanningen også blir mer spesialisert i fremtiden. De kommer til å bli databehandlere i større grad, sier han.


2008-2018

TAKK FOR INNSATSEN I ANLEDNING STENSLAND & BYBERG’S 10 ÅRS JUBILEUM En ekstra takk til vinnerne av kanonball – Waldeland & Dubland (bildet) Pengepremie er donert til Barnekreftforeningen i Stavanger.

2008-2018

Jernbanegata 20, 4340 Bryne • stenslandogbyberg.no • 92 11 72 00

HYDRAULIKKSERVICE

SLANGEBRUDD

Hytech Trading er spesialisten på hydrauliske produkter og service • Slangebruddbil • Slangeverksted • Hurtigkoblinger

24/7 SERVICEBIL

• Olje & filter • Verkstedmateriell • Tromler

SLANGER OG KOBLINGER

OLJE OG SMØREMIDDEL

24 TIMERS

SLANGEVAKT

RING +47 982 56 638

Vi tilbyr også drop-in slangeservice for store og små bedrifter mellom 07:00 og 16:00. Besøk oss i Arabergveien 1, 4055 Sola.

WWW.HYTECH.NO

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


TEMA

EL OG IT

Alt inn på tannlegekontoret

Reza Sefidroodi og tanntekniker Vilhelmina Magnusdottir har investert i avansert software CNC-maskiner. De kan for eksempel produsere krone til en tann mens pasienten venter.

– Vi skal bli NASA innen tannlegeri, smiler tannlege Reza Sefidroodi ivrig. Han drømmer om å sende implantater, kroner og broer ut til andre tannlegekontor med drone.

Følg Næring på Jæren på Facebook Les vårt nettmagasin: www.naeringpajaeren.no

Les hele artikkelen i vårt nettmagasin www.naeringpajaeren.no

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER www.msas.no

38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

Torland Transport Torlandsveien 231 4365 Nærbø Mob 950 78 307

Lokal transport Hovedsakelig landbruk Utlandet: Danmark


Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer vi oss kun kun om Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer oss åå reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til oss! Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen Tlf. 51 42 79 6912, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.

T. T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted Bjorhaugslettå Bjorhaugslettå 8, 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 905 06 06 566 566647, 4360 Varhaug Opstadvegen Tlf. Tlf. 905 06 566

www.meca.no www.meca.no www.meca.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


VIGRESTAD NÆRINGSFORENING ble etablert i 2010. Foreningen ble opprettet i den hensikt å presentere og representere medlemsbedriftene i næringslivet på Vigrestad. Vi ønsker å være et naturlig knutepunkt for næringslivet på Vigrestad, og en arena der vi har oversikt over næringsutviklingen i lokalmiljøet. Bli medlem i dag! www.vigrestadnaeringsforening.no post@vigrestadnaeringsforening.no

tlf. 51 43 73 01 e-mail:vigrestad@comfort.as

tlf. 481 82 999 egil@stikkaren.no

tlf. 51 43 78 00 post@vigrestad-buss.no

40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

tlf. 480 03 215 kb@bomadland.no


VISJONEN TIL VIGRESTAD NÆRINGSFORENING: «Foreningens formål er å ivareta næringslivet i Vigrestad sine interesser, både store og små bedrifter. Foreningen skal arbeide for å fremme næringsutvikling og gode vilkår for industri og næring på Vigrestad. Foreningen skal engasjere seg og fremme godt samarbeid og miljø mellom de ulike næringsaktørene, ulike bransjer og næringsområder i Vigrestad. Videre skal foreningen bygge nettverk blant medlemsbedriftene og ikke minst bli en dyktig organisasjon i samarbeid med kommunen.»

www.morene.no

Home of ORIJEN & ACANA

150 x 75

bjorn@bobyggjaren.no - Tlf: 930 36 859

Tlf. 51 43 10 00 100 x 50

tlf. 930 36 859 bjorn@bobyggjaren.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


Juristens råd

Sindre Meling er advokat ved Bryne-kontoret til Projure. Han gir i hvert nummer juridiske råd til leserne av Næring på Jæren.

• BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

Om adgangen til å innta kundeklausul i arbeidskontrakt Kundeklausul i arbeidskontrakten er for mange virksomheter en effektiv måte å beskytte seg mot at ansatte som slutter tar med seg kunder til ny virksomhet. Arbeidsmiljølovens § 14 A-4 regulerer hvilken adgang arbeidsgiver har til å avtale denne type begrensning i hva arbeidstaker kan foreta seg etter endt arbeidsforhold. En kundeklausul innebærer en begrensning i arbeidstakers adgang til å kontakte kunder. I forarbeidene til lovbestemmelsen ble det diskutert om arbeidsgiver gjennom kundeklausuler også skulle kunne pålegge arbeidstaker å avvise tidligere kunder av arbeidsgiver som tok kontakt av eget tiltak. Lovgivers oppfatning var at dette ville representere et for stort inngrep i kundens frihet til å selv velge hvem de vil handle med. Arbeidstaker som er bundet av en kundeklausul er derfor ikke forpliktet til å avvise tidligere kunder som henvender seg på eget initiativ. En kundeklausul kan kun omfatte kunder som arbeidstaker har hatt kontakt med eller ansvar for. Videre kan klausulen ikke gjøres gjeldende lenger enn ett år etter at arbeidsforholdet opphørte.

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com

Arbeidstaker kan be arbeidsgiver redegjøre for om, og i hvilken grad en kundeklausul vil bli gjort gjeldende. Dersom arbeidsgiver mottar skriftlig forespørsel om dette må man innen fire uker spesifisere hvilke kunder man mener er omfattet av klausulen. Arbeidsgivers redegjørelse må være skriftlig, og kan bare inneholde kunder som arbeidstaker har hatt kontakt med eller ansvar for det siste året før arbeidstaker ba om redegjørelsen. Dersom redegjørelsen ikke gis innen fristen er virkningen at kundeklausulen faller bort.

God jul fra Grand Revisjon! Vi er et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser. Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde ønsker eksisterende og nye kunder velkommen!

Revisjonstjenester I Rådgivning I Årsregnskap og skattepapirer I Skatt og avgift

42

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4 4344 Bryne grandrevisjon.no


MIN JOBB

– Hvorfor ble du fysioterapeut? – Jeg ønsket en jobb med mye variasjon, ansvar og kontakt med mennesker. – Hvilken utdannelse kreves? – Treårig bachelorstudium i fysioterapi og ett år lønnet obligatorisk turnustjeneste. Praksis er fra første stund en viktig del av utdanningen. – Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Fysioterapeuter er autorisert helsepersonell og har et selvstendig vurderings- og behandlingsansvar i pasientsituasjoner. I Sola kommune er mitt hovedansvarsområde barn og ungdom. Arbeidet består av undersøkelser og behandling. Deltagelse på tverrfaglige møter, bidrag til utvikling av tjenesten, samarbeid med andre i forbindelse med utredning og oppfølging er noen viktige arbeidsoppgaver. Jeg har tett samarbeid med for eksempel barnehager, skoler, helsestasjon og familiesenter. Vi har felles prosjekter som for eksempel konsultasjoner på helsestasjon og konsultasjonsteam for barn med spisevansker. – Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? – Valgmulighetene i yrket er mange. En fysioterapeut kan velge innen de forskjellige medisinske retningene, som ortopedi, barn, eldre, idrett, psykiatri, kvinnehelse, hjerte -lunge osv. Andre arbeids­områder er jobb innen bedriftshelsetjenesten, ergonomi, folkehelse, rehabilitering osv. Du kan for eksempel ta videreutdanning, master­grad eller annen

spesialisering. Ønsker du å forske har du også gode muligheter til det. – Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? – Vi mennesker er forskjellige. Når du møter personer som oftest er i sårbar situasjon, er kanskje det å være medfølende, tolerant, åpen og ikke dømmende viktige egenskaper som fysioterapeut.

Yrke/tittel: Fysioterapeut/ Spesialfysioterapeut Navn: Ralf Dietrich Alder: 50 Arbeidssted: Sola kommune Bor: Klepp Stasjon

– Hva er det beste med jobben? – Som fysioterapeut kommer du ofte veldig tett inn på livet til pasientene og pårørende. Når jeg får tilbake­melding om at jeg har gjort en for­skjell i noens liv, kjenner jeg at det er den rette plassen å være for meg.

– Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? – Marinbiolog – Noe du gleder deg til i jobben framover? – Åh ja, arbeidet med å få et bedre samarbeid mellom helse og skolen. Det er mye bra, men etter min mening har vi en lang vei å gå for å gjøre det enda bedre for barna.

RAMIRENT er Norges største utleier av maskiner og utstyr til privat- og proff markedet.

Me lige å grava! VI HAR DET MESTE. SPØR OSS! Hos oss er du i trygge hender og får tips og veileding til små og store prosjekter. Vi har kunnskapen og maskinene som gjør at du aldri går tomhendt fra Ramirent. Derfor er Ramirent «best i Byen», kom innom og prøv oss!

Litt av utvalget • Varmevifte • Lensepumper • Vannsuger med pumpe • Støvsuger finstøv • Meiselhammer • Betongsag

• Kjernebormaskin • Strømaggregat • Gulvsag • Betongsliper • Vibroplate

Ramirent Stavanger • Midtgårdveien 1 - Gausel 4031 Stavanger• Tlf. 51 95 87 00 stavanger@ramirent.no • www.ramirent.no

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no

NB: slitasje, rengjøring og MVA kommer i tilegg

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

43


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP GRUDE TRAVHEST AS Grudevegen 171, 4352 Kleppe Styret leder: Paul Grude Virksomhet: Travkjøring og avl på travhester. PRAESTARE HOLDING AS Presten Soles veg 47, 4352 Kleppe Styreleder: Tom Magne Schei Virksomhet: Eie aksjer og andre verdipapirer. SALTE INVESTERING AS Lalandsvegen 229, 4354 Klepp stasjon Daglig leder og styreleder: Oddvar Salte Virksomhet: Investering i andre selskaper. WAALAND INVEST AS Nymyra 25, 4352 Kleppe Styreleder Karin Waaland Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av fast eiendom, aksjer o.l.

CITY OUTLET AS Solavegen 25, 4352 Kleppe Styreleder: Aleksander Hodneland Cooper Daglig leder: Aleksander Hodneland Cooper Virksomhet: Butikkhandel med klær.

MTM BYGGSERVICE Saltevegen 221, 4343 Orre Styreleder: Tadas Radavicius Daglig leder: Tadas Radavicius Virksomhet: Oppføring av bygninger.

GEIR EGELAND AS Longholsvegen 1, 4352 Kleppe Styreleder: Geir Egeland Virksomhet: Holdingselskap. Konsulenttjenester innen service olje & gass.

SOLID KLEPP AS Solavegen 25, 4352 Kleppe Styrets leder: Aleksander Hodneland Cooper Daglig leder: Aleksander Hodneland Cooper Virksomhet: Butikkhandel med klær.

KVERNELAND BOLIG AS Bedriftsvegen 35, 4353 Klepp stasjon Styreleder: Per Klingsheim Daglig leder: Børge Kverneland Virksomhet: Kjøp og salg av fast eiendom.

AJ STANGELAND HOLDING AS Solavegen 462, 4354 Voll Styreleder og daglig leder: Arne Stangeland Virksomhet: Investere i aksjer og andre selskaper og virksomheter.

LVH AUTOINVEST AS Markvegen 1C, 4352 Kleppe Styreleder: Lars-Vegard Hole Daglig leder: Lars-Vegard Hole Virksomhet: Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler.

CE HOLDING AS Orstadvegen 122, 4353 Klepp stasjon Styreleder og daglig leder: Ole Bjelland Virksomhet: Konsulenttjenester, investering i andre selskaper, samt kjøp, salg og utleie av fast eiendom, utleie av andre driftsmidler.

Store nok til å ha tyngde. Små nok til å bry oss. Ingrid og resten av FSS Revisjon er nå en del av RSM Norge - et akkurat passe stort revisjonsselskap i Sandnes. Velkommen! rsmnorge.no

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


CE TOPPHOLDING AS Orstadvegen 122, 4353 Klepp stasjon Styreleder og daglig leder: Ole Bjelland Virksomhet: Konsulenttjenester, investering i andre selskaper, samt kjøp, salg og utleie av fast eiendom, utleie av andre driftsmidler. KLEPPEVARDEN SIDEVOGN HOLDING Lensmann Carlsens veg 12B, 4352 KLEPPE Styreleder og daglig leder: Olav Bekvik Virksomhet: Investering i aksjer og verdipapirer. MEMORA HOLDING AS Håbakken 28, 4355 Kvernaland Styreleder: Merete Ramsland Virksomhet: Kjøp og salg av verdipapirer, deltakelse i virksomhet. ROGALANDS REHABILITERING AS Solvangvegen 5A, 4352 KLEPPE Styreleder: Julius Rafn Juliusson Virksomhet: Oppføring, ombygging, repara­ sjon, vedlikehold og rivning av bygninger samt bygging og reparasjon av anlegg.

EKO INVEST AS Nordsjøvegen 1102, 4343 Orre Styreleder og daglig leder: Bjørn Kverneland Virksomhet: Investere i aksjeselskaper samt utføre konsulentoppdrag for industribedrifter.

GRAND REVISJON AS Hulda Garborgs veg 4, 4344 Bryne Daglig leder og styreleder: Anne Gunn Mellemstrand Virksomhet: Revisjon.

TIME SD JENSEN Bergvegen 6, 4347 Lye Innehaver: Søren Dan Jensen Virksomhet: Rustfri sveising og prosessteknikk. LOKALGROSSIST.NO AS Rosselandsvegen 52, 4344 Bryne Styreleder og daglig leder: Jo Åge Undheim Virksomhet: Salg av mat. Salg av forbruksartikler. Salg av kapital­ gjenstander. Kjøp og salg av aksjer. AAI ANSATTE INVEST AS Kvernelandsvegen 81, 4355 Kvernaland Daglig leder og styreleder: Henning Hansen Virksomhet: Investeringer i teknologi- og serviceselskaper.

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • Vi har allsidig kompetanse innenfor både tradisjonelle og "sky-baserte" økonomisystemer. • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben. • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler. • Vi tilbyr "lønnsvikar".

BENIMAR NORGE AS Vesthagen 11, 4344 Bryne Daglig leder og styreleder: Per Alvern Virksomhet: Detaljhandel med andre motorvogner, unntatt motorsykler.

JÆREN BYGG AS Vinkelvegen 9A, 4345 Bryne Daglig leder og styreleder: Jarle Larsen Virksomhet: Oppføring av bygninger. OUTLET VEST AS c/o Gamle Bryne Mek Arne Garborgs veg 15, 4344 Bryne Daglig leder og styreleder: Oddvar Gilje Virksomhet: Butikkhandel med klær. REIME EIENDOM AS Hålandsvegen 37, 4344 Bryne Styreleder: Jørn Reime Virksomhet: Eiendomsutvikling og forvaltning.

HÅ Vi hjelper deg med :

* Regnskap/Arsoppgj0r * Radgivning/Budsjett

Dataplan Regnskap AS Nærbø - Bryne - Forus - Sandnes - Tau Tlf. 51 96 30 00 - www.dataplan.no

Jadarv. 26B, 4360 Varhaug tlf. 51 79 97 50

* L0nn * Eierskifte www.hgrl.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN RMST HOLDING AS c/o Mette og Rune Storbukås Markavegen 1, 4345 Bryne Styreleder: Rune Storbukås Virksomhet: Holdingselskap for aksjeeier.

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I

DAY OR NIGHT AS Kvernbakken 175, 4355 Kvernaland Styreleder: Heine Korneliussen Daglig leder: Aina Tønnesen Brudal Virksomhet: Import og salg av strømper, undertøy, klær, sko, utstyr, lærvarer og ellers annet som faller naturlig sammen med dette.

LOCKGÅRDEN LOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM RK STÅL AS Skogsvegen 11, 4355 Kvernaland Styreleder: Roar Stenberg Virksomhet: Engroshandel med byggevarer. BONDEN & KOKKEN AS Nordsjøvegen 1215C, 4343 Orre Styreleder: Jone Wiig Virksomhet: Foredling og utvikling av matprodukter, turisme og reiseliv og det som naturlig hører inn under dette.

I KLEPP SENTRUM BRYNE PARKERINGSHUS AS Bedriftsvegen 6, 4353Klepp stasjon Styreleder: Dag Andresen Daglig leder: Reidar Hebnes Virksomhet: Prosjektutvikling og utførelse av totalentreprise. ENLIGHTEN AS Brautvegen 121, 4341 Bryne Styreleder og daglig leder: Erik Friestad Virksomhet: Salg av vann/luftrensere (produkter) til privatmarked.

OLAV MOI HÅLAND AS c/o Rema 1000 Bryne Reevegen 13, 4340 Bryne Styreleder og daglig leder: Olav Moi Håland Virksomhet: Butikkhandel med dagligvarer. SECANT HOLDING AS Orrevegen 5, 4340 Bryne Styreleder: Johannes Helland Daglig leder: Marlin Furuløkken Jespersen Virksomhet: Investering i aksjer og andeler.

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Torill Skjæveland Hodne Skjæveland Hodne Espedal Hodne R T N E R Livar EMagnar : Ohma Oddmund Wiig Rune Stakkeland Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig ard Espedal mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal g nd ar Espedal l g al

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 5151 7878868650 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

TROLL AS Hetlandsgata 9, 4344 Bryne Styreleder og daglig leder: Finn Underhaug Virksomhet: Investerings- og konsulent­ virksomhet, samt hva herved står i forbindelse. JÆREN EIENDOMSMEGLING AS Torggata 2, 4340 Bryne Styreleder og daglig leder: Bjørn Rune Salte Virksomhet: Eiendomsmegling. HEMA EIENDOM AS Morenefaret 5, 4340 Bryne Styreleder: Helge Orstad Daglig leder: Marianne Orstad Virksomhet: Investere i og drive utleie av fast eiendom. Selskapet kan delta med kapitalinnskudd i andre selskaper.

FAUNE HOLDING AS Hetlandsgata 9, 4344 Bryne Styreleder og daglig leder: Finn Underhaug Virksomhet: Investerings- og konsulent­ virk­somhet, samt hva herved står i forbindelse.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad tJæren en samarbeids partner og total leverandør t en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør nen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør nen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

TAKEOFF MEDIA AS Kroken 7, 4340 Bryne Styreleder og daglig leder: Daniel Tafjord Virksomhet: Produksjon av film, video og fjernsynsprogrammer

HÅ ALEX BYGG ALEKSANDRS ZAHARENKO Hålandsvegen 205, 4360 Varhaug Innehaver: Aleksandrs Zaharenko Virksomhet: Byggearbeid. Murer. Tømrer.

Slik gjør din bedrift regnskapet enkelt ; Gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid gjør det lett å holde orden på bedriftsøkonomien. Ta kontakt for et uforpliktende møte!

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

9 1 8 3 9 4 5 4 | w w w . fas i t r eg n s k ap . n o

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

GODT BONDEVET OG HØG KOMPETANSE Det beste alternativet for landbruksog forretningsrekneskap Tlf. 51 77 18 00 ● post@timerl.no ● www.time-rekneskapslag.no 46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000


TJEMSLANDSMARKA INVEST AS Tjemslandshagen 26, 4360 VARHAUG Styreleder: Roald Kverme Daglig leder: Torbjørn Bjorland Virksomhet: Eie og drifte eiendom.

LIMS EIENDOM AS Stokkalandshadlet 46, 4362 Vigrestad Styreleder: Ingebrikt Mæland Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom.

WOODLAND AS Kvimarka 75, 4365 Nærbø Daglig leder og styreleder: Henrik Aleksander Stokkeland Virksomhet: Engroshandel med trelast.

LODEVOLDEN IV AS Bjorlandsringen 99, 4365 Nærbø Styreleder: Bjørn Risa Virksomhet: Investering i aksjer og fast eiendom.

EIENDOM CONSULT AS Solvegen 5, 4362 Vigrestad Styreleder: Hilde Vold Daglig leder: Emil Johan Walentino Forsberg Virksomhet: Byggeteknisk konsulentvirksomhet.

MIN SALONG TOMASEVIC Lyngblomen 1, 4362 Vigrestad Innehaver: Olivera Tomasevic Virksomhet: Skjønnhetspleie for klienter: behandling av negler, forlengelse av øyen­ vipper, farging av øyenvipper og øyen­ bryn, sminking til ulike anledninger, body sugaring, salg av kosmetikkprodukter og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med dette.

GP SYSTEMS AS Tårnvegen 8, 4365 Nærbø Styreleder: Girts Priede Daglig leder: Girts Priede Virksomhet: Oppføring av bygninger.

HUSEPINNE AS Styreleder: Linda Risdal Daglig leder: Tore Risdal Virksomhet: Levere ingeniørtenester innan undervatns- og mekanisk verksemd. Deltaking i selskap med tilsvarande aktivitetar. OLKV HOLDING AS Nærbøgata 15B, 4365 Nærbø Styreleder: Olav Kvia Virksomhet: Å investere i aksjer og andre selskaper og virksomheter. OLKV TOPPHOLDING AS Nærbøgata 15B, 4365 Nærbø Styreleder: Olav Kvia Virksomhet: Investering i aksjer og andre selskaper og virksomheter. SØRVEST KRAN & REP AS Opstadvegen 6, 4365 Nærbø Styreleder og daglig leder: Torbjørn Skogland Obrestad Virksomhet: Salg, kjøp, reparasjon, kontroll, vedlikehold og montasje av kraner, maskiner og utstyr.

Vi tilbyr deg som kunde valg av tradisjonell regnskapsføring eller skybasert regnskap, tilpasset dine behov. Adresse: Solavegen 21, 4352 Kleppe Tlf.: 51 42 20 10 / E-post: post@status-as.no / www.status-as.no

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


Nytt om

NAVN

GRÜNDEREN

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

1. Kort fortalt – hva er din gründerbedrift? – Jeg er utdannet innen energiog pusteterapi, samt instruktør i Mindfulness. Jeg hjelper folk med: mer overskudd, arbeids- og livsglede, høyere energi-nivå, bedre søvnkvalitet, klarere fokus på arbeid, bedre samarbeidsevne, forebygge og redusere stress 2. Hvor lenge har du jobbet med dette? – Jeg opprettet bedriften i mai 2007, og har arbeidet parallelt med dette og annen deltidsjobb i 11 år. Jeg er nå klar for å satse fullt på bedriften min.

Tine Vaaland Sikveland

Navn: Ingbjørg H. Obrestad Alder: 58 år Bosted: Nettopp flyttet fra Orstad til Bryne Bedrift: Ingbjørgs Pusterom

3. Hvor kom ideen fra? – Samtidig som jeg arbeidet i Posten, lønningskontorer og Helse Stavanger undret jeg meg stort over hvorfor vi oppfører oss som vi gjør og hvordan alt henger sammen. Jeg hadde en brennende lyst til å jobbe mer med mennesker og forsto etter hvert at jeg måtte foreta noen større endringer. Disse tankene var starten på Ingbjørgs pusterom. 4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? – Jeg begynte å studere energi- og pusteteknikker og fikk gode bekreftelser på at dette var riktig vei å gå. Det sto ingen rom klare, så jeg startet med behandlinger på kjøkkenbordet og flyttet pusterommet på eget rom i hoved-etasjen etter hvert. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? – I løpet av årene jeg jobbet på Gauselskogen AUV, Helse Stavanger fikk jeg muligheten til å bli kjent med Mindfulness. Har etter det utdannet meg til instruktør i mindfulness/opp­merk­ som­hetstrening. Behovet endret seg og jeg flyttet puste­rommet til større lokaler i under-etasjen. Etter først å ha arrangert mange 8 ukers-kurs i Mindfulness og så utbyttet av opp­merk­som­hets­ treningen, laget jeg flere tilbud som 5 ukers kurs, helgekurs, dagseminar og 1 ukes kurs i Hellas. 6. Hva skal du gjøre fremover? – Nå satser jeg fullt på dette med pust og oppmerksomhetstrening og vil arrangere både dagseminar, 5 ukers-kurs, ukeskurs for private i Hellas og ulike kurs/foredrag for bedrifter. 7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? – Å være en foretrukket bidragsyter til bedrifter og privat-personer som ønsker å benytte seg av tjenestene som fører til bl.a. mindre stress, mer arbeids- og livsglede. 8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? – Å virkelig ha tro på konseptet, stå på vilje, tørre å be om hjelp og en stor porsjon tålmodighet. 9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? – Å styre min egen arbeidsdag og friheten til å utvikle nye tjenester som passer den enkelte til enhver tid. 10. Og det mest krevende? – Markedsføring og alt som behøves innen datamaskin-kunnskap. 48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb!

Tine Vaaland Sikveland (50) er ansatt som administrasjonssekretær i CBI Norge AS og skal arbeide med kundebehandling og oppfølging, logistikk, transport og spedisjon, regnskap og liknende. Tine kommer fra jobb som salgsansvarlig i Vidsyn. Martin Aanestad Martin Aanestad (54) er ansatt i Depro som økonomileder/CFO. Martin er Cand. Mag. Fra UiS innenfor økonomi, administrasjon og samfunnsfag. I tillegg har han en mastergrad innen­ for finans, strategi og innovasjon fra Handels­høgskolen BI. Martin har arbeids­erfaring fra næringslivssiden i bank, Innovasjon Norge og som selv­stendig bedrifts­rådgiver innenfor områdene finansiering, innovasjon og nærings­utvikling. Linn Kristin Bore Linn Kristin Bore (30) er blitt en del av teamet ved BM Frisør på Bryne. Hun har 10 års erfaring i yrket, stor yrkesstolthet og ønsker å utvikle seg videre hos BM Frisør. BM Frisør gleder seg til utvidelsen og ønsker tidligere og nye kunder velkomne. Even Ueland Vigre Even Ueland Vigre (20) fra Nærbø er ansatt som Servicetekniker hos Reime Landteknikk AS. Even har fagbrev i industrimekanikerfaget, og hadde lære­tiden sin hos Reime Produkter (før Reime Agri). Even skal arbeide med service på GEA melkeroboter, samt annet utstyr. Han er løsningsorientert og arbeidsvillig. En god mann å få med på laget – med lidenskapelige og kompetente folk! Christopher Sundvor Christopher Sundvor er fra oktober ansatt som ny daglig leder hos Woodlink AS. Han har de siste seks årene jobbet for IKM Testing innenfor prosjektledelse og salg/ markedsføring. Christopher har en mastergrad i strategi og ledelse fra Norges Handelshøyskole.


MAT

ENERGIKULER MED HAVRE Energikuler som er fine å ha i matboksen til ungene, før og etter en treningsøkt eller bare om du har lyst på noe godt. DU TRENGER: • 100 g havremel (eller knust havregryn i blender) • 100 g havregryn • 1 ss Sukrin Gold / sukker • 1 stor ss kakao • ½ ts havsalt • 1 ts vaniljepulver • 50 g Cocosa Extra Virgin (ca. 4 ss) • 1 ss linfrø • 5 ss Fibersirup Gold • 1 ss sterk kaffe • 3 ss havregryn til topping

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett cocosa-olje, fibersirup og kaffe i bollen. Bland godt sammen med en slikkepott. Eller man kan bruke engangshansker og blande det ¬sammen for hånd. Lag passe kuler som dyppes i havregryn. Settes i kjøleskap.

Syns du kvalitetsarbeid/KSL er krevende? Driver du virksomhet, forretning eller landbruk?

LA JÆRØK HJELPE DERE MED REGNSKAPET JÆRØK finner du på: BRYNE: Myrvegen 2, ved Biltema SANDNES: Welhavensvn. 19 på Stangeland VARHAUG: fra 2018, Møllevegen 4, 2. etg. på Felleskjøpet

Vi tilbyr regnskapsføring (også landbruksregnskap), utarbeidelse av årsregnskap og ligningspapir, rådgivning innen regnskap og skatt, etablering av foretak, lønn og fakturering, budsjettering og analyse og andre relaterte tjenester.

Vi tilbyr: • Komplett KSL rådgivning • Bistand i ”dokumentjungelen” • Bistand ved revisjoner og tilsyn • Bistand til å sette mål og til å komme ajour med ditt kvalitetsarbeid! Ta kontakt med vår kvalitetsrådgiver Elise Unander Mjølhus for en uformell samtale.

www.tf-regnskap.no • Telefon: 51 74 48 80 Epost: post@tf-regnskap.no

Kontaktinformasjon: post@jarok.no, tlf. 905 79 580. Hjemmeside: www.jarok.no

Vår kunnskap, dine muligheter

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


Plastoppruller fikk gullaks på Agroteknikk-messa

Besøk vår hjemmeside . W WW.jatak-­‐jtt.no Mail: post@jatak-­‐jtt.no Tlf: 51778030

Besøk vår hjemmeside . WWW.jatak-­‐jtt.no Mail: post@jatak-­‐jtt.no Tlf: 51778030 Kristian Vinningland fra Time sin oppfinnelse plastoppruller ble trukket fram som gullnyhet på Agroteknikk-messa i Lillestrøm som gikk av stabelen i november.

Underhaug AS fra Nærbø vant sølvakset med sin rundballevogn som kan frakte inntil seks rundballer. 19 produkter blant 115 nyheter fikk pris på messa.

Selvforsynt,kortreist og fornybar

Ta kontakt på: 906 56 907 eller 405 50 644 50

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

Foredrag med

Lasse Gustavson

– Om jeg kan, så kan du. 19 januar kl. 12-15.00 Billetter: linticket.no

Do

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden

NESTE UTGIVELSE: 20. FEBRUAR BEST.FRIST ANNONSE: 24. JANUAR

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


Store eneboliger Illustrasjon

Illustrasjon

8 solgt Dynjarbakken Kleppestemmen Klepp Enebolig, 6-roms, BRA fra 149-180 m2 + garasje/bod. Pris fra 5 798 000,Møblert visningsbolig blockwatne.no/dynjarbakken

Ny pris

2 solgt Illustrasjon

Illustrasjon

Gabriel Edlands veg 30-40 Orstad

Gabriel Edlands veg 16-24 Orstad

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 195 m2 + garasje/bod Pris fra 5 448 000,-

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 201 m2 + garasje/bod Pris fra 6 448 000,-

blockwatne.no/orstad

blockwatne.no/orstad

Ny pris

Illustrasjon

Illustrasjon

Soldoggvegen 7 og 9 Bryne

Skoratuå 17 Skoran Sirevåg

Enebolig, 5-roms, BRA 167 m2 + garasje/bod Pris fra 5 148 000,Møblert visningsbolig

Enebolig, 6-roms, BRA 193 m2 + garasje/bod Pris fra 4 198 000,-

blockwatne.no/soldoggvegen

blockwatne.no/skoratuaa

Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086, E-post: kare.vigdel@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.