Næring på Jæren 5-20

Page 1

05

INFORMASJON

2020

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 16. årgang • 05 • Oktober 2020

Mari er kjole-nerd Galloway trives på Høg-Jæren ACS tar sats med nytt bygg Bø Maskinering i startgropen Haaland Tynnplate snudde minus til pluss

Tett på:

Kenneth Lia

TEMA Industri


NYE EXPLORER LADBAR HYBRID

PRIVATLEASING

MED GOD PLASS FOR OPPTIL 7 PERSONER OG ALT DU TRENGER Å TA MED PÅ TUR.

5.990,pr.mnd*

Inkludert frakt og levering, Sandnes/Bryne CO2-utslipp 71 g/km (3.0l 457HK ladbar hybrid). Blandet drivstofforbruk 0,31 (3.0l 457HK ladbar hybrid). Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter og gjelder lagerbiler og gjelder kontrakter signert til og med 30. september 2020. Startleie/etabl.gebyr: kr 105 988,-. Månedsleie: kr 5 990,-. Totalpris: kr 321 614,- vil variere med rentenivået. Avtaletid: 3 års bindingstid. Total kjørelengde: 45 000 km. Forutsetter kredittgodkjenning av Ford Credit. Forbehold om prisendringer og trykkfeil..

Eskervegen 7 4341 Bryne Tel: 51 77 82 82, www.kvernelandbil.no


ANNONSE

Krogsveen satser på Jæren

Bygger stein på stein Jærbuen har skapt det vakre jærlandskapet ved å legge stein på stein i hundrevis av år. Det var et møysommelig arbeid. – Vi ønsker også å legge stein på stein, men i et litt annet landskap og tempo, sier Daniel S. Mossige, som skal legge Jæren for sine føtter som daglig leder i Krogsveen-teamet.

Daglig leder hos eiendomsmegler Krogsveen, Daniel S. Mossige (til høyre) og regionleder Kurt Frafjord, gleder seg til satsingen i de tre jærkommunene, Hå, Time og Klepp.

Daniel hadde sin første kontakt med Krogsveen i 2015. Han søkte jobb som eiendomsmegler. Tilbakemeldingen var klar: «Du mangler salgserfaring». Det neste året dro han fra dør til dør som dørselger. Læringskurven var bratt, men målet var klart. Det var dette Daniel drømte om, det var dette han hadde lyst til og det var dette han ville satse framtida si på. Dermed gikk han fra dør til dør for å få salgserfaring på rekordtid. Året etter ansatte Krogsveen ham som eiendomsmegler.

Krogsveen satser i de tre kommunene Klepp, Time og Hå. Etter å ha bodd hele sitt liv på Jæren, har han nødvendig lokalkunnskap og ser fram til å kunne konsentrere seg om denne regionen. Han har alltid engasjert seg i lokalfotballen, og med kledelig beskjedenhet kommer det fram at han kan se tilbake på et kretsmesterskap med Klepp IL. Han medgir at han har savnet fotballkampene under koronakrisen, men ser fram til mange nytefulle timer, da spesielt med «laget hans» Real Madrid.

– Det at folk kan lene seg tilbake, selge og flytte uten å måtte stresse med alle store og mindre gjøremål, er en viktig suksessfaktor for alle eiendomsmeglere hos Krogsveen, sier Daniel. Her inngår blant annet visningsog flyttevask, mellomlagring av innbo, flytting og ulike håndverkstjenester. Alle leverandører er kvalitetssikret, betales av Krogsveen, og trekkes direkte fra oppgjøret når boligen er solgt.

“Etter å ha bodd hele sitt liv på Jæren, har han nødvendig lokalkunnskap.”

– Det er få som kan vise til en slik utvikling, sier regionleder for Krogsveen, Kurt Frafjord. I utgangspunktet skulle vi satse på Jæren i vår, men da koronakrisen kom, ble dette utsatt. Nå ser vi positive trender, ting begynner å gå seg til, dermed er det på tide å sette planene ut i livet. Nå gleder vi oss til å komme skikkelig i gang, sier Frafjord.

Engasjementet er det ikke noe å si på. Han ønsker å skape tillit, med en ærlig tilnærming til sine arbeidsoppgaver. Han vil være til stede gjennom hele salgsprosessen, helt fra første møte, gjennom alle visninger, og til man ender opp på kontraktsmøtet. – Det gir trygghet for både selger og kjøper, sier han.

Han trekker også fram boligsøkerregisteret med mer enn 50.000 potensielle kjøpere av boliger. – Hver gang vi møter en potensiell kjøper, kartlegger vi disse: Hvor ønsker de å bo, hva slags bolig ønsker de, størrelse, antall rom, pris osv. osv. Dermed matcher vi, og tipser om boliger som kommer for salg og inviterer til visninger. Dette registeret hjelper oss å treffe kjøpere på et tidlig stadium noe som er positivt både for kjøper og selger, mener Daniel.

Oppvokst på Klepp Daniel vokste opp på Klepp, og bor på Bryne. Hans lokale tilknytning er en fordel når

Konseptet Krogsveen PLUSS har kommet for å bli. Da dette ble lansert i fjor, var man spent på mottakelsen. Det gikk så det suste.

– Dermed er Krogsveens ord om «Verdens enkleste boligreise» en virkelighet, avslutter han.

– Det gikk fort, sier Daniel, og smiler. Nå styrer han meglerteamet som består av en håndfull medarbeidere, samlokalisert med kontoret Krogsveen har på Sandnes.


Dagfinn Hauge

Innhold

Redaktør

Heia Erling1 og Erling2 Landskampen mot Nord-Irland var en hyggelig opplevelse på mange måter. Volley-målet til Erling Braut Håland var en stor prestasjon. Men for meg var det en enda større prestasjon da Håland, fra å ha en god posisjon selv, serverte ballen til en enda bedre plassert Sørloth. Det minnet meg om en av mine favorittspisser, tyske Thomas Müller. Müllers egenskap å se medspillere i bedre posisjoner er unik for en spiss. Altfor mange spisser avslutter selv fra dårlige vinkler når de kunne ha levert ballen videre til en bedre plassert medspiller. I Müllers tilfelle så vet medspillerne at han alltid ser etter dem. Det fremmer også at de går på løp og ikke bare avventer en avslutning fra han. Det å gjøre andre gode og unne kollegaer suksess, det er en god egenskap, og det gjør at samspillet både på fotballbanen og i arbeidslivet kan fungere godt.

Brudesalongen runder 80 år

6

Tett på: Kenneth Lia

8

Ur-kua på Høg-Jæren

12

Validé hjelper jær-gründere

16

Gründerspalten: Kjersti Skjæveland

20

Vil bygge datasenter på Kalberg

27

Vil hindre graveskader

28

ACS flytter inn i nybygg

32

Haaland Tynnplate snudde minus til pluss 34

Mathias med egen maskineringsbedrift 38

Rekord for NOT pulverlakk

40

Min jobb: Einar Lode

42

TEMA

Nye bedrifter

43

Nytt om navn

48

Samtidig med Erlings flotte innsats på det norske landslaget droppet det ned i mailboksen min en melding fra en annen Erling. Etter rundt fire år med iherdig og tålmodig arbeid er gründer-ideen til Erling Eimhjellen, et kompakt UV-power-anlegg for rensing av ballastvann, installert og startet på et skip uten problemer. Mye er på gang og nå regner han med en god økning i salget.

12

Vi gratulerer begge Erlinger med suksess på hver sin bane og gleder oss til fortsettelsen!

6

I dette nummeret har vi blant annet en artikkel om Mathias Bø som har startet maskineringsbedrift i en garasje. Mange av de andre maskineringsbedriftene på Jæren har startet på samme måte. Det blir spennende å følge Mathias og se om han lykkes. God lesning! NB! I samarbeid med Id Media har vi starte med streaming-TV på vår facebookside. Vi er i gang med å besøke lokale produsenter på Jæren og Maggi Gausel viser Brigt Skrettingland hvordan han kan lage sunn og gode mat. Flere kjekke serier kommer. Følg med på: www. facebook.com/naeringpajaeren.

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no Mob. 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

4

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

38

40

Elin Nærland elin@lokomotiv.no Mob. 928 47 084 DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Kenneth Lia Foto: Dagfinn Hauge TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN Eller les våre artikler her: www.npj.no DISTRIBUSJON: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge. Spørsmål vedrørende distribusjonen: post@lokomotiv.no Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 8. desember 2020.


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Det er fortsatt trendy å gifte seg i hvit brudekjole. Mari Bjørnevik-Larsen driver den eldste butikken i Bryne sentrum med entusiasme.

Unike brudekjoler hos Mari TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

– Joda, jeg er nok en nerd på dette og har den perfekte jobben, ler Mari Bjørnevik-Larsen. Hun driver Brynes eldste butikk, brudesalongen Maria Schei, som nettopp har rundet 80 år. Etter et lite pusterom i vår da Norge stengte ned, har det vært full fart på symaskinen til Mari BjørnevikLarsen. Hun arbeider med å finne, selge og tilpasse brudekjoler til bruder i hele distriktet. Ja, ikke bare her i distriktet. Mari har kunder fra hele Sør-Norge. – Jeg blir ikke rik på dette. Men å kunne gjøre det jeg elsker og ta ut vanlig lønn er helt fantastisk, smiler hun. 6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Bortsett fra en periode i Hognestad­ veien har tekstilforretningen holdt til i Storgata i alle år. Den er hverken prangende eller stor, men akkurat passe til å vise frem og prøve brude­ kjoler i. Åpningstidene er etter avtale. Etter å ha vært en tekstilforretning med litt av hvert, har Maria Schei blitt en spesialforretning i brudekjoler og litt brudepynt. – Jeg har vært med og hjulpet til i butikken siden jeg var liten. Da jeg fikk muligheten til å overta butikken i 2010 fra mormor var jeg ikke i tvil, forteller Mari. Hun er utdannet kjoledesigner ved ESMOD, den internasjonale mote­fag­ skolen i Oslo. Siste del av utdanningen

tok hun i Paris. Og helt siden skole­ slutt i 2001 har hun sydd brudekjoler.

Unike kjoler

Bjørnevik-Larsen reiser mye rundt om i Europa på bryllupsmesser for å plukke ut de kjolene hun skal kjøpe inn. Det er noe av det kjekkeste hun vet. Og det er sjelden at hun tar inn to kjoler som er like. – Jeg er litt kresen og må kunne stå for det jeg selger. Stoffet må være lydløst og av god kvalitet. Og jeg må se og kjenne på kjolene først før jeg kjøper de inn. Og så liker jeg at hver brud blir unik. Derfor kjøper jeg sjelden inn like kjoler.

Jevn økning og godt år

I de senere år har butikken hatt en jevn og fin økning.


– Hvordan har det gått i år? – Jeg var litt skeptisk da Norge stengte ned og det kom inn noen avbestillinger. Men så tok det seg opp igjen. Og nå, når en ikke kan ha så store bryllupsfester, og sparer penger på det, så bruker bruden gjerne mer penger på brudekjolen. – Hva koster en brudekjole hos deg? – Prisen ligger mellom 12 og 70 000 kroner. Men de fleste velger en kjole til rundt 15-26 tusen. – Ser du hvilken kjole kunden passer med en gang den kommer i butikken? – Ofte gjør jeg det. Men det er viktig at bruden får prøve seg fram og finne en selv. Noen har lyst å prøve alt, smiler Mari.

Gode tilbakemeldinger

– Hva er kjoletrenden for tiden? – Det er mye glitter, royalt stil og gjerne med inspirasjon fra gamle dager i nye stoffer. Mari bruker lite penger på markeds­ føring. Jungel­telegrafen, innlegg på sosiale medier og deltakelse på messer er nok.

Bordet er fullt av takkekort fra fornøyde kunder. Jungeltelegrafen er brudesalongen på Bryne sin beste markedsføringskanal.

– Jeg får heldigvis mange gode tilbakemeldinger. Det er den beste markedsføringen min, sier Mari. – Selger du mye tilbehør? – Nei, jeg liker best å sende de videre til en gullsmedforretning. Og så er det fint om de har noe gammelt å bruke. – Nå er det 80 år siden butikken ble etablert og 10 år siden du overtok. Skal du gjøre noe spesielt i den anledning?

–Jeg hadde planer i vår, men så kom corona-pandemien og jeg måtte legge de på is. Jeg har noen ideer som jeg håper kan bli gjennomført i år, men det er jo ikke lett å planlegge i disse dager. – Blir det mye helg og kveldsjobbing? – Jeg har laget en syplass nær TV-en. Da kan jeg være sosial samtidig som jeg jobber. Men på lørdagskveldene tar jeg helt fri, smiler Mari.

I over 35 år har vi på GAPO laget garasjeporter. Sammen med Petter Snekkerservice leverer vi til private og til industrien. Vi tilbyr høy kvalitet, stort utvalg, og rask levering.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

7


Trives på sykkelsete TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

TETT PÅ

– Du Kenneth, du sykle jo alltid, sa nabogutten en dag til den nye lederen av Bryne Næringsforening. Det hadde han helt rett i. Kenneth Lia trives svært godt på sykkelsete både i sammenheng med jobb og på fritiden. Dagen vi møter den tidligere sportsbutikk-eieren er han på en gammel slitt damesykkel med kurv og rusta skjermer. – Det er mange som har sagt til meg at jeg må få meg en ny sykkel, men denne liker jeg godt. Kurven er fin å ha varer i, smiler Kenneth og legger til at han har flere sykler hjemme. – Du vil ikke ha el-sykkel? – Nei, det er 10 år for tidlig, ler han. For rundt 30 år siden var Kenneth en lovende håndballspiller og fikk med seg noen kamper i eliteserien for Viking HK og SIF. – Trener du fortsatt? – Nei. Det gikk fra 10 økter i uka til null. Jeg holder meg i form med å sykle til jobb og møter. Og så går jeg og kona en del tur i fjellet.

Planlegger som normalt

Nå har det gått et halvt år siden han overtok stillingen som leder av Bryne Næringsforening. Og det var litt av et tidspunkt å ta over jobben på. Pandemien har stoppet det meste av aktiviteter foreningen er kjent for, og foreløpig er ingen lysning i sikte. – Hva gjør dere nå? – Vi må bare planlegge som normalt, men tar forbehold. Sånn sett har vi møtt forståelse for det hos de vi lager avtaler med.

8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Hvordan har det vært å skifte jobb etter 28 år i sportsbransjen? – Det har vært kjempegildt, men selvfølgelig også litt skummelt. Det skal det være. Det viser at det betyr noe. Så er det gildt å treffe gamle kunder og kollegaer på en ny måte. Siden Kenneth begynte, har han kunnet glede seg over et jevnt tilsig av nye medlemmer i næringsforeningen.

Trente 10 ganger i uka

– Fortell litt om din oppvekst? – Jeg vokste opp på Stemmen på Bryne sammen med mor og far og en søster. Det var en god plass å vokse opp med mange gode naboer. Vi var en stor kameratgjeng som hadde det mye gøy sammen. Fra 15 års alderen gikk mye av fritiden til å trene håndball i Bryne HK. Så ble det overgang, først til Viking HK og så til SIF i eliteserien. Det var hard konkurranse om å komme med på A-laget, men jeg fikk med meg noen A-kamper. Jeg fikk et stort nettverk og har mange gode minner fra den tiden. – Skolegang ble det ikke så mye av. Jeg gjorde et dårlig valg da jeg skulle velge linje på videregående. På den tiden trente jeg 10 ganger i uka, så jeg satte opp idrettsfag på førsteplass og kokk på andreplass. Det var nok kokk jeg skulle blitt.

Navn: Kenneth Lia Alder: 47 Bosted: Bryne Sivilstatus: Gift, 3 barn på 20, 22 og 27

Det beste som kom utav at jeg tok idrettslinja, det var at jeg traff kona mi der. Vi giftet oss tidlig og jeg fikk jobb i sportsforretningen hos Hjalmar Thu, først som ekspeditør, senere som daglig leder. – Det har vært fantastisk gildt å drive butikk på Bryne. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag, og jeg har fått mange gode bekjentskaper. Men bransjen har endret seg mye, så nå var jeg glad for å avslutte på en grei måte. – Hva jobbet far og mor med? – Far arbeidet på Bryne Mek og mor var helsefagarbeider i Time kommune. – Nevn tre ord som beskriver deg selv? – Det er alltid vanskelig å beskrive seg selv, men om jeg må si noe så tenker jeg det må være: tålmodig, snill og raus. – Har du noen personer du ser opp til? – Nei, jeg har ingen helter. Jeg beundrer alle for noe. Det er noe godt med alle. – Hva liker du å gjøre på fritiden? – Går mye på tur her på Jæren eller i Sirdalen. Og så liker jeg å tilbringe tid med familien.


N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


– Hva kobler du av med? – En rolig sykkeltur til sjøen. Gjerne med noe god mat og drikke i sekken. – Velg deg et annet yrke? – Bonde. Bonden setter sitt preg på arbeids­hverdagen sin og har mye frihet. – Hva synes du er de viktigste egenskapene til en leder? – At en er inkluderende, flink til å delegere, har god evne til å lytte og er synlig på en behagelig måte.

Liker å reise

– Når du har ferie, hvor går turen? – Den går til hytta i Dalen i Telemark. Far er telemarking og vi har overtatt tunet der han kommer fra. Så tar vi gjerne en stikker ut derfra, for eksempel til Oslo. Og så liker vi å reise til et land og en kultur vi ikke har vært i før. Det kan være steder i Østen, Karibia og Afrika. Barna er som regel med selv om de nå har blitt store. – Og så reiser vi gjerne til Alpene på skiferie.

10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– En aktiv ferie, gjerne med sykkelturer passer oss godt. Og så er det fint med en avslappende lunsj, gjerne på 2-3 timer. – Et sted du drømmer om å reise til? – Kambodsja. Et spennende land med en spennende kultur. – Noe som gjør deg sint? – Nei, det er ikke mye. Terror gjør meg sint. – Er det noen sak du brenner for? – Likeverd. At alle får aksept uansett hva en står for. Og så brenner jeg for Bryne og få synliggjort alt det flotte engasjementet som er her, skape en felles arena og dra med bedriftene i områdene Håland, Ree og Lye. – Vi har så mye å være stolte av. Det er mange flinke folk her, og vi får til mye. – Hva gjør deg lykkelig? – Å være sammen med familie og venner og at de er friske.

– Noe du gleder deg til? – Det er en spesiell tid vi opplever. Jeg gleder meg til vi igjen kan møtes som normalt og gjennomføre arrangementer som før.


NYHET! RAV4 PLUG-IN HYBRID

RAV4 - NÅ SOM LADBAR HYBRID! Nå får du RAV4 Plug-in Hybrid med elektrisk rekkevidde på hele 75 km, og 306 hk som tar deg fra null til hundre på 6,2 sekunder. Hvor går reisen?

RAV4 PLUG-IN HYBRID Pris fra 514.200,-* Privatleie fra 4.938,-/md** I BUTIKK FRA SEPTEMBER

*Inklusive frakt,full tank, lev.og reg.omk-. **Privatleie eks. modell Active Tech.: Startleie/etabl.gebyr 65.480,-. Totalt 243.248,-. 3 års bindingstid, kjørelengde 45 000 km. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 0,42 l/mil, fra 98 g/km, 5,3 mg/km. . Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.

STAVANGER

SANDNES (Bilhuset)

JÆREN

Langflåtveien 35

Vestre Svanholmen 9 - 11

(fra Påske 2021)

4017 STAVANGER

4394 SANDNES

Eskervegen 5,

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00

4341 BRYNE


Ronny har Galloway som TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Nå er det 16 år siden Ronny Matnisdal importerte 15 dyr av Galloway-rasen fra Danmark. I dag beiter 60 dyr i det karrige heielandskapet på Høg-Jæren.

– Jeg kom over denne rasen ved en ren tilfeldighet. Det er kanskje den beste storferasen vi kan ha på det skrinne beite i dette området siden det er en av de storferasene som livnærer seg på mest variert flora. I tillegg tåler den godt de tøffe værforholdene som det av og til kan være her oppe. – Sauene kan kun beite her om høsten på grunn av den giftige romegrasblomsten som finnes i floraen her, forteller Ronny Matnisdal. Han er formann i Gallowayforeningen som opplever en økende interesse landet rundt og har nå 50 medlemmer. Foreningen er underlagt TYR, som er den landsomfattende medlemsorganisasjon for storfekjøttprodusenter.

Stor etterspørsel

Nå finnes det rundt 350 kyr av rasen i Norge. 30 av dem beiter på HøgJæren. Med kalver, okser og kviger er det over 1000. – Etterspørselen etter kvigekalver er større enn jeg klarer å produsere. Og det er salg av livdyr jeg tjener mest på, sier Matnisdal. Ronny har mastergrad i offshore­ konstruksjon. Da han jobbet på platt­form i Nordsjøen kom ideen om å drive med dyr på hobbybasis når han var hjemme. I dag jobber han i Klepp kommune og kan se etter dyrene jevnlig. – Forskriften krever at jeg ser etter dyrene to ganger i uka på beite. Men jeg er her oppe nesten daglig og ser til at de har det bra og holder seg innenfor gjerdet, sier han. Det er ikke fritt for at han trives sammen med dyrene i den spesielle naturen på Høg-Jæren. Når Næring på Jæren er på besøk, lyser lav høstsol 12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


hobby opp det karrige landskapet. De gigantiske vindmøllene som er reist her forstyrrer idyllen.

Rolig lynne og hardfør

Galloway-rasen stammer fra Skottland og er kjent for sitt rolige lynne. Den er en av verdens mest hardføre og nøysomme storferaser. Siden den ikke har horn (er naturlig kollet), er den lettere å håndtere. Rasen har et hårlag som beskytter mot kulde og regn. Det består av et ytterlag med lange dekkhår som drenerer vekk nedbør. Under dette laget, nærmest huden, er det et tykt lag av tett underull til isolasjon. I

en amerikansk undersøkelse om hårlagets evne til å motstå dårlig vær, toppet Galloway listen, kun slått av amerikansk bison. Rasens gode evner til å gi slakteferdige dyr rett fra beite uten bruk av kraftfôr, det er en egenskap

Illustrasjon - vil avvike fra virkeligheten

som verdsettes i stadig større grad av en mer bevist kjøpergruppe. På garden som foreldrene til Ronny eier er det 1600 mål utmark. Den består av mye stein og berg med små myrer innimellom.

Illustrasjon - vil avvike fra virkeligheten

NÆRBØ – FIRE MODERNE REKKEHUS UNDER BYGGING Soverom: 4 P-rom: 118 m² BRA: 131 m² Mulighet for husbankfinansiering - fra 0,986%

Pris fra 3 790 000 kr

FINN-kode 96637877

Kun 1 ledig, snart innflyttingsklart. Tomten ligger solrikt til i enden av Veslemøyvegen. Boligene er på 2 plan, romslig balkong i 2 etasje med utgang fra loftstuen. Eller så er det 3 soverom og bad i andre etasje. Hovedetasjen har bad, gang, bod, åpen stue/kjøkken med utgang til egen hage. Mulighet for ekstra soverom på hovedplan. Carport og utvendig sportsbod er inkludert i leveransen. Ta kontakt for visning! Espen H. Thunes Boligkonsulent 911 03 100 espen.thunes@boligpartner.no

bryne@boligpartner.no | boligpartner.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

13


Mørt og fint marmorert kjøtt

Denne høsten deltar han på REKO-ringen for første gang med småpakninger av Galloway-kjøtt som er slaktet hos Nortura. – Det var mange som bestilte kjøtt. Men jeg tjener lite på disse småpakningen. Håpet er at når flere får smaken på kjøttet, så vil de kanskje kjøpe mer i større forpakninger. Jeg selger helst en kvart kalv om gangen. Kjøttet fra Galloway-rasen er marmorert og inneholder mer omega 3 enn vanlig storfekjøtt. I tillegg er Galloway-kjøttet fra Matnisdal sertifisert økologisk. – Jeg har kunder som har kjøpt kjøtt av meg i over 10 år, forteller Ronny som nå har opprettet en egen Facebookside han selger kjøtt via.

Galloway regnes som urkua og kan bli opptil 17 år. Matnisdal sin eldste runder 15 år. Galloway regnes også som stamfaren til Angus-rasen.

SERVICE OG NYINSTALLASJON TIL NÆRINGSKUNDER Kulde- og varmepumpeløsninger Ismaskiner 4-50 tonn BLIKKVERKSTED Ventilasjonsanlegg SVEISEVERKSTED Blikkarbeid KJØLEVERKSTED Automasjon 25 ANSATTE

SENTRALBORD: 51 57 86 00 | DØGNVAKT: 934 65 500 | WWW.SIMEX.NO 14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


ent når du har tid! -ring for avtale!

TRYGG HANDEL HOS HOLMANE BIL!

ntekampanje fra 1,95%

matter

 Leveringsklare biler  Åpent når du har tid! -ring for avtale!  Rentekampanje fra 1,95% 2,95%

Vinterhjul

Hengerfeste NYHET!

Slush matter Metallic lakk

inkludert i mnd leie

FORHÅNDSSALGET HAR STARTET! KR 399.900,-

Helt Nye ISUZU Pick-UP Kongen av Pick-Up har blitt helt ny! Forhåndssalget har startet.

E-DELIVER ELEKTRISK7-SETER VAREBIL MAXUS EUNIQ -- ELEKTRISK Klasseledende rekkevidde!

• Rekkevidde (WLTP) •1300 Romslig • Nyttelastinntil 1000325 kg •KM Hengervekt kg Flerbruksbil • Mulighet for Takstativ • Mulighet for Tilhenger Kjøp nå, få full ENOVA støtte - 50 000,• Trådløs Mobilladning • Panorama Soltak

mnd leie

Klar for prøvekjøring! OVER 100 BRUKTBILER klar for levering!

E-DELIVER - ELEKTRISK VAREBIL Stort utvalg i AMCAR på lager til enhver tid Chevy, RAM og Ford Pick Up, Mustang, Corvette, Veteranbiler mm. ENDELIG ANKOMMET 30 års erfaring med import. Vi kan hjelpe med å oppfylle din bil drøm. Kom innom for å prøvekjøre Plug-In Hybrid nyhetene fra Jeep.

Klasseledende rekkevidde! BRUKTBIL- ELEKTRISK VAREBIL E-DELIVER • Nyttelast 1000 kg • Hengervekt 1300 kg Alle prisklasser og modeller. Godt uvalg i Elbiler. Om vi ikke har bilen Klasseledende rekkevidde! Kjøp nå, få full - 50 den 000,på lager såENOVA hjelper vistøtte deg å finne rette! • Nyttelast 1000 kg • Hengervekt 1300 kg Kjøp nå, få full ENOVA støtte - 50 000,-

Tengsareidveien 4, Tengs, Egersund | Tlf. 51 46 19 80 | www.holmanebil.no

OVER 100 OVER 100 BRUKTBILER BRUKTBILER klar for for levering! klar levering!

Stort utvalg i AMCAR på lager til enhver tid

rt utvalg i AMCAR på lager til enhver tid

Chevy, RAM og Ford Pick Up, Mustang, Corvette, Veteranbiler mm. 30 års erfaring med import. Vi kan hjelpe med å oppfylle din bil drøm.

y, RAM og Ford Pick Up, Mustang, Corvette, Veteranbiler mm. s erfaring med import. Vi kan hjelpe med å oppfylle din bil drøm.

BRUKTBIL Alle prisklasser og modeller. Godt uvalg i Elbiler. Om vi ikke har bilen BRUKTBIL på lager så hjelper vi deg å finne den rette!

Alle prisklasser og modeller. Godt uvalg i Elbiler. Om vi ikke har bilen på lager så hjelper vi deg å finne den rette!

Tengsareidveien 4, Tengs, Egersund | Tlf. 51 46 19 80 | www.holmanebil.no


Restart for Validé Jæren TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Ann Helen Eide er forretningsutvikler og ansvarlig for Validé Jæren sitt kontor på Bryne.

Ann Helen Eide er opptatt av å lage gode rammevilkår for gründere og gode forretnings­ideer på Jæren. Nå er hun spent på hva høsten vil bringe. Eide begynte i Validé som juridisk råd­ giver i 2015. I januar i fjor tok hun over som forretningsutvikler i Validé Jæren, nesten samtidig med at pro­sjektet Gründerarena Jæren ble lagt ned. Etter å ha mistet litt av synligheten de hadde gjennom å være til stede på gründerarenaen, la de opp en ny strategi i fjor høst. Den gikk ut på å være mer synlig i media og arrangere kurs og konferanser. Men de kom ikke skikkelig i gang før Covid-19 pandemien la en demper på det hele.

www. tjessempresenning.no 454 88 300

– Vi valgte å gå digitalt på teams med oppstarts-kaféen Jærske Horisonter. Den har vi hatt god oppslutning om og vært nærmest utsolgt. Over 150 deltakere har vært med på de seks arrange­mentene vi har fått til, forteller Eide. De har tatt opp temaer som idé­utvik­ ling, teamutvikling og råd­givning. Innovasjon Norge har pratet om gode forretningsmodeller og DNB hva som må til for å få lån til en ny bedrift.

– Hvem er det som har deltatt? – Det har vært alt fra de som drømmer om å starte en bedrift til de som er godt i gang.

Tar over for Jæren Produktutvikling I fjor sommer ble Jæren Produkt­ut­ vikling lagt ned på grunn av for små til­skudd fra eierkommunene. Nå vil Validé ta seg av noe av det tilbudet som da forsvant.

– Hva tror du om situasjonen framover? – Jeg tror det kommer en ny gründer­ bølge nå. Vi har planer om å bygge opp igjen konseptet med oppstarts-kaféen Jærske horisonter slik at det både blir en møteplass og en plass for å få god

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


VALIDÉ Innovasjonsselskap med 25 medarbeidere. Samarbeider med blant annet forskere, gründere og studenter. Eies av Stiftelsen Rogaland Kunnskapspark, Rogaland fylkeskommune, Siva, Equinor Technology Ventures, Universitetet i Stavanger, Helse Stavanger, Norce Innovation og Nofima. Har kontor i Bryne, Egersund, Haugesund og Stavanger. Validé Jæren. Fra venstre Terje Handeland, Martin Sigmundstad, Ann Helen Eide og Marit Størseth er forretningsutviklere mens Anne Cathrin Østebø er daglig leder.

informasjon for gründere. – Jobber du fortsatt med juridiske spørsmål? – Ja, jeg har fortsatt en rolle som juridisk rådgiver. Men nå jobber jeg mest som forretningsutvikler sammen med gründere. Det er veldig kjekt, sier Eide. Gründere fra Jæren som henvender seg til Validé på Forus blir i utgangs­punktet sendt videre til Ann Helen som holder til i Høghuset på Bryne. Verd å merke seg: 21. oktober kommer Susanne Bjerga Todnem på Validé sin oppstartskaffe i 18. etasje i høghuset for å snakke om merkevarebygging.

Valide har fem hovedoppgaver: TTO – betyr å kommersialisere innovasjoner fra den akademiske forskningen (FoU) til en annen part, industri/næringsliv, til beste for samfunnet. Inkubator – investere tid og penger i å utvikle bedrifter fra idé til kommersiell suksess. Akslerator – tilby et 12 ukers intensivt program designet for å få fart på forretningen og markedsteste produktet ditt. Kapital – Investere i oppstartsselskaper. Klynger – Er vertskap og/eller partner for fem klynger som fremmer samarbeid mellom bedrifter og gi en mulighet til å lykkes med kommersialisering raskere. Forskjellen på Validé og fylkeskommunens gründertilbud Skape er at Skape jobber med alle gründere mens Validé jobber med de oppstartsbedriftene som har størst potensiale.

H A U G E N 3 PÅ H A U GA B A K K A

INNHOLDSRIKE ENEBOLIGER SENTRALT PÅ KLEPPE

Kun 1 bolig igjen!

- bare minutter unna Jærhagen, skole, buss/tog, restaurant og dagligvare

SO

Bolig 2

LG T

Bolig 1 SO

LG T

Bolig 3

VISNINGSBOLIG Velkommen til befaring

*3D illustrasjon og bilder av visningsbolig er kun ment å gi inntrykk av ferdig bebyggelse, og er ikke bindende for utformingen av den endelige bebyggelsen

Bo sentralt, lunt og landlig på samme tid Pris kr. 6.990.000 4 soverom | Dobbel garasje | Bruksareal 179 m2 | Primærrom 172 m2

Kontakt Alf Rune Stangeland på tlf: 916 33 407 eller besøk www.signaturhus.no for ytterlige informasjon.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


Risa fikk driftskontrakten med Vegvesenet i Nedre Telemark og Vestfold Kontrakten for riksveiene i regionen har en verdi på 298 millioner kroner. Den omfatter drifts- og vedlike­holds­ oppgaver, med funksjonsansvar for noen av oppgavene, på riksveger og riks-g/s-veger med tilhørende sideanlegg, sideområder, utstyr og installasjoner i Horten, Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Sande, Holmestrand, Re, Porsgrunn, Skien, Bamble, Nome og Sauherad kommuner. Til sammen fire entreprenører la inn tilbud på oppdraget, og prisene varierte fra 298 millioner kroner til 366 millioner. Vegvesenet hadde selv kalkulert oppdraget til rundt 400 milli­oner kroner. Laveste tilbud endte under 300. Kontrakten gjelder fra 1. september i år til 31. august i 2023, skriver Veier24.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

• BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

10 ÅR

bente@haalandasfalt.no

18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com


– Arena for verdiskaping Øksnevad Næringspark har rom. Rom for virksomheten din. Enten du trenger kontorplass, lager- eller produksjonsareal. Vi har romslige fellesarealer og vi er opptatt av at våre leietakere skal trives. Det tror vi er nødvendig for å skape gode verdier på arbeidsplassen. Vi tilbyr kontorlokaler, lager -og produksjonsarealer fra 15 til 2.000 m². Nå ruster oss for framtiden, og bygger et nytt moderne bygg. Her kommer fem etasjer kontorareal pluss underetasje. Fremdeles har vi noe ledig areal, ta kontakt for mer informasjon!

Vi bygger nytt bygg og har plass til flere leietakere! Toget stopper inne på området

Kantine for lunsj og møtemat

Sosialt med flere møtesteder

Trivelige loklaler

neringsparken.no

Engelsvollvegen 264, 4353 Klepp Stasjon Kontakt oss på telefon 916 03 245

VBS-kum

HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

19


GRÜNDEREN 4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? Eg gjorde kort prosess, og berre bestemde meg for at no skjer det. Sidan eg har verkstad heime, noko eg på det tidspunktet allereie hadde, var det lite praktiske ting som måtte på plass. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? Eg er alltid på jakt etter nye idear, og er merksam på korleis t.d. ulike delar av eit plagg kan nyttast til meir enn «berre» eit stoffstykke, for å nemna noko. Det eg lagar legg eg ut for sal, og i prinsippet designar eg alt eg lagar sjølve. Eg tar difor i utgangspunktet ikkje imot bestillingar, utan at det spesifisert i biletteksten til produktet. Arbeidsdagane er lange, og eg har aldri heit fri, men det er ein del av det å driva eiga bedrift. 6. Hva skal du gjøre fremover? Akkurat no produserer eg med tanke på ei salsutstilling. Stad og tid for denne er ikkje fastsett endå. Eg har og planar om å halda kurs, men ligg litt lågt med dette akkurat no i koronatida. Vidare tenker eg å fortsetja på same måte framover, om det vert på heiltid eller deltid, vil visa seg.

• Navn: Kjersti Skjæveland • Alder: 58 år • Bosted: Nærbø • Bedrift: Hugheil design og redesign, Kjersti Skjæveland 1. Kort fortalt – hva er din gründer­bedrift? Hugheil design og redesign er eit einpersonsføretak. Eg driv mest med tekstil, og produserer alt sjølve. Gjenbruk og det å nytta restar/overskot opptek meg. Difor vil dei fleste av kleda, taskene etc. som eg lagar ikkje verta produserte i fleire identiske utgåver. Alt er ikkje redesign, eg kjøper òg materialar. Likevel vel eg å i liten grad laga fleire heilt identiske plagg etc., Den som kjøper, skal få høve til å ha noko ingen andre har akkurat maken til. Eg produserer gjerne i minikolleksjonar, før eg tar fatt på eit nytt prosjekt. 2. Hvor lenge har du jobbet med dette? Eg starta bedrifta mi for 3 ½ år sidan, men då berre på deltid. Denne hausten har eg tatt permisjon frå lærarjobben, for å forsøker eg meg på fulltid, så får me sjå korleis det går. 3. Hvor kom ideen fra? Idéen har eg nok hatt lenge før eg starta firmaet. Kor han akkurat kom frå, er eg faktisk litt usikker på, men eg veit at visse faktorar har påverka meg. Dette med gjenbruk, og det å utnytta restar av dei fleste materiala ein har i huset, har eg utvilsamt frå mor mi. Ho var aldri gjerrig, men hadde vakse opp under krigen. Kreativ som ho var, såg ho det som ei utfordring å kunna skapa noko av mangt og mykje. Dette vart så forsterka med min eigen bakgrunn frå ulike formingsfag på Rogaland Fylkeshusflidsskule for mange år sidan. For nokre få år sidan tok eg vidareutdanning innan saum, design og redesign på Universitetet i Sør-Aust Norge. Eg kom i kontakt med andre som dreiv med det same, og gnisten til eiga bedrift vaks seg tydelegare fram. 20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? Det langsiktige målet er primært å halda koken som liten bedrift, med eit håp om stadig nye idear og god omsetjing av det eg lagar. 8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? Gründer kjennes som eit stort ord. Eg er nok primært driven av idealisme. Det er mykje som er viktig, men sjølv kjenner eg på at

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Åpner tette avløp, Tømmer tanker, Rørinspeksjon, • Spyling av kjøkkenavløp Oljetanker, Lekkasjesøk

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • Epost: stebjo@steneas.no


det uansett er viktig å ha tru på det ein gjer, og med eit smil vera innstilt på mange lange arbeidstimar. 9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? I tillegg til det å realisera ein draum, er nok det at eg eig tida mi ved at eg sjølv styrer arbeidsdagen, det kjekkaste. Som nemnt vert det på inga måte færre arbeidstimar enn før, men eg styrer sjølv tidspunkta og dagen. 10. Og det mest krevende? Økonomien, å sitja att med ein tilfredsstillande netto. Eg har for så vidt ein grei startkapital, men den vil jo før eller seinare ta slutt.

Hva med å gi en julefruktkurv til kunder, forretningsforbindelser, medarbeidere eller andre som fortjener det?

Hva med å gi en julefruktkurv til kunder, forretningsforbindelser, eller andre som fortjener det? Hva medmedarbeidere å gi en julefruktkurv til kunder, forretningsforbindelser, medarbeidere eller andre som fortjener det?

Dobbel juleglede! Ved å gi en julefruktkurv fra Sandnes Pro-Service er du med på å skape verdifulle og utviklende arbeidsplasser for de som av ulike årsaker faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Det betyr så mye – for så mange.

Dobbel juleglede!

11. Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift? Gjer det!

Ved å gi en julefruktkurv fra Sandnesjuleglede! Pro-Service er du med på å skape Dobbel verdifulle utviklende fra arbeidsplasser for de som Ved å gi enog julefruktkurv Sandnes Pro-Service er av duulike medårsaker på å skape faller verdifulle utenfor det arbeidslivet. Det betyr myeav– ulike for såårsaker mange. ogordinære utviklende arbeidsplasser for desåsom faller utenfor det ordinære arbeidslivet. Det betyr så mye – for så mange.

Julefruktkurv, 6 kg Inkludert ananas, julemarsipan, sjokolade og nøtteblanding.

Kr Julefruktkurv, 420,- 6 kg Inkludert ananas, (eks. 15% mva.) Julefruktkurv, 6 kg

julemarsipan, sjokolade Julefruktkurv, 6 kg Inkludert ananas, og nøtteblanding. Inkludert ananas, julemarsipan, sjokolade julemarsipan, sjokolade og nøtteblanding. og nøtteblanding.

Kr 420,(eks. mva.) Kr15% 420,Kr15% 420,(eks. mva.) (eks. 15% mva.)

Julefruktkurv, 9 kg Inkludert ananas, julemarsipan, sjokolade og nøtteblanding. Julefruktkurv, 9 kg

Julefruktkurv, 9 kg Kr Inkludert 575,-ananas, julemarsipan, sjokolade Julefruktkurv, 9 kg Inkludert ananas, (eks. 15% mva.) ananas, og nøtteblanding. Inkludert

julemarsipan, sjokolade julemarsipan, sjokolade og nøtteblanding. og nøtteblanding.

Kr 575,(eks. mva.) Kr15% 575,Kr 575,(eks. 15% mva.)

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler.

(eks. 15% mva.)

Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse. Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell. Sammen med deg finner vi de beste løsningene! Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no

© 2020 Deloitte AS

Bestill i dag på tlf. 404 29 505 eller send e-post: trine@sanpro.no Bestill i dag på tlf. 404 29 505 eller send e-post: trine@sanpro.no Du på har også mulighet til å spesialtilpasse innholdet i kurven. Bestill i dag tlf. 404 29 505 eller send e-post: trine@sanpro.no mulighet til å eller spesialtilpasse innholdettrine@sanpro.no i kurven. Bestill i dagDu påhar tlf.også 404 29 505 send e-post: Du har også mulighet til å spesialtilpasse innholdet i kurven. Du har også mulighet til å spesialtilpasse innholdet i kurven.

Skippergt. 121/123 • 4327 Sandnes Skippergt. 121/123 • 4327 Sandnes Tlf. 51 97 9714 1400 00• •sanpro.no sanpro.no Skippergt. 121/123 • 4327 Sandnes Tlf. 51

Skippergt. 121/123 • 4327 Sandnes Tlf. 51 97 14 00 • sanpro.no Tlf. 51 97 14 00 • sanpro.no DET JOBBFRUKT DETER ERVIVISOM SOM LEVERER LEVERER JOBBFRUKT DET ER VI SOM LEVERER JOBBFRUKT DET ER VI SOM LEVERER JOBBFRUKT

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


Regnskapsførerens råd 3. BEDRE KONTROLL

Det er enkelt å finne frem til det du trenger dersom du trenger å lete frem et gammelt bilag eller rapporter som resultatrapport, utestående fra kunder, lønnslipper eller prosjektregnskap. Man jobber med sanntidsdata fremfor historiske data. Det gjør det enklere å ta de riktige beslutningene for din bedrift.

Tommy Undheim

Autorisert regnskapsfører i Fasit regnskap

4. EFFEKTIVE LØSNINGER

5 gode grunner til å flytte regnskapet opp i skyen Driver du egen bedrift og har fremdeles bilagene i permer og papirposer? Da vil vi slå et slag for at man kommer seg over i et moderne regnskapssystem. Her har du fem grunner til hvorfor din bedrift bør flytte regnskapet opp i skyen!

1. MINDRE PAPIRER

Ja, ganske åpenbart så blir det mindre papirer. Sørg for å få fakturaer tilsendt på PDF eller EHF (digital faktura direkte til regnskapssystemet). De som fremdeles kommer via post, skanner man bare inn til regnskapssystemet. Mindre styr og mye tryggere enn å måtte ta vare på gamle permer.

2. ALLTID TILGJENGELIG

Med et regnskapssystem i skyen kan du jobbe hvor du vil, når du vil, også fra mobil. Med dette kan du tilpasse og effektivisere din arbeidshverdag og du har alltid oppdaterte rapporter og data med deg over alt.

Nyere regnskapssystem har mange smarte, automatiserte løsninger tilgjengelig. Abonnement-fakturering, KID, remittering, automatisk bankavstemming og automatisk bokføring er noen av funksjonene som hjelper å spare tid for både deg og regnskapsfører.

5. DELING AV OPPGAVER

En kan enkelt fordele arbeidsoppgaver mellom bedriften og regnskapsfører. Bedriften kan eksempelvis føre timer, registrere reiseutlegg og fakturere, mens regnskapsfører bokfører, kjører lønn og betaler offentlige avgifter. Dette gir bedriften sjansen til å fokusere tiden på sin kjernevirksomhet. Økonomisystemet er et av de viktigste systemene for en virksomhet. Derfor er det viktig å utnytte alle mulighetene som ligger i fremtidens økonomiløsninger. Et regnskapssystem i skyen kan bidra til å forbedre bunnlinjen og hjelper deg å spare tid, penger og miljø. Lykke til!

Plogfabrikkvegen 7 2 000 - 14 000 kvm

Tjessem Presenning

Bjelland - Kommer

FV 505 Kverneland Group Øglend System

Masiv FV 4424

Block Berge Bygg

DNF Extra og Europris

AKVA Group Hytech

MULIGHET FOR SPESIALTILPASSET NÆRINGSBYGG/INDUSTRI

Ligger i kverneland næringspark blant flere stor bedrifter. Arealene kan deles opp.

22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Sundolitt

Kontakt Stian Miljeteig - Næringsmegler 971 91 780 stian.miljeteig@dnb.no


skarp.no

SALG OG VEDLIKEHOLD AV LASTEBILKRANER OG ANNET LØFTEUTSTYR GRATIS BEFARING

Spar energi med

RIKTIG BELYSNING Synes du valg av belysning er vanskelig? Vi kan hjelpe deg med lysrådgivning og utarbeidelse av belysningsplaner for ditt hjem eller bygg. Vår jobb er å gi gode og kvalifiserte råd og du skal være trygg på at du får gode framtidsrettede løsninger hos oss. Kontakt oss for mer informasjon og gratis befaring.

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 POST@BRYNE-ELEKTRISKE.NO

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale

Sørvest Kran & Rep AS Langmyra 11, 4344 Bryne Tlf. 40 10 66 66 post@svkran.no www.svkran.no

TOTALENTREPRENØR MED SPESIALKOMPETANSE INNEN BETONGARBEID

• Forhandler av Polaris ATV & Ranger • Mye kjekt og nyttig utstyr • Stort delelager • Eget verksted

Telefon: 51 42 01 20 www.atvgarden.no gunnvor@atv.as

espelandas.no - 901 14 735 - oyvind@espelandas.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


Fem gode råd om datasikkerhet fra Timeit: 1. Backup. Dette er alltid det viktigste. Med god backup kan vi løse de aller fleste utfordringer som måtte dukke opp. 2. Bevisstheten til den ansatte. Med dagens trusselbilde er den enkelte ansatte nødt til å være årvåken i forhold til farer som direktørsvindel, kryptovirus, phishing og liknende. Det er den ansatte som ofte blir sittende som første forsvarslinje, og da bør en ha bevissthet rundt dette. Sjekk heller en gang for mye. Følg gjerne Timeit AS på Facebook hvor vi legger ut oppdateringer om nye trusler. 3. Sikker pålogging er ikke lenger bare brukernavn og passord. Få på plass to-faktor-pålogging, det vil si en ekstra kode på SMS, kodebrikke eller lignende.

Jens Budsberg og Robert Hannevig er to av de tre seniorene som eier Timeit AS gir deg fem enkle og gode råd om datasikkerhet.

5. Sikkerhetsrevisjon/oppdateringer: Ikke glem at dette er en løpende oppgave på grunn av stadig mere kreative trusler. Gjennomgang av sikkerhetsrutiner, brannmurer, oppdateringer og liknende må utføres regelmessig. Hvem har ansvar for det hos dere?

Lei av

?

klatt

GLØDEFISK

4. Tenk igjennom hvor lenge du klarer deg uten ITsystemet ditt før det blir kritisk for bedriften. Det er viktig å ha et forhold til dette, for det sier noe om hva slags IT-løsning bedriften trenger.

• Arbeidsrett

• Kontrakter og næringsliv

• Arv og dødsboskifte

• Odel og landbruksjus

• Barnesaker og barnevern

• Separasjon og skilsmisse

• Erstatning og forsikring

• Trygderett - NAV-saker

• Fast eiendom

• Tvisteløsning og prosedyre

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til

bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt. Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag. Tekstil-Vask Sør AS Bjorhaugslettå 3 4365 Nærbø Phone 98 21 72 95 � postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

    Advokat Tom Erik Vestrheim

Advokat Liss Byrkjedal

Advokat Olav Hetland

- din lokale advokat for private og næringsdrivende Hetlandsg. 5, 4340 Bryne

www.jaeradvokatene.no


Digitale trender du bør være oppmerksom på: Tall fra Difi viser at 90 % av alle i Norge kommuniserer digital med det offentlige i 2018. Dermed ligger Norge helt i toppen blant landene i EU og EØS når det gjelder digitalisering og digital kommunikasjon. Her er noe du vil høre mer av fremover: HYPER-AUTOMASJON. Alt som kan automatiseres vil bli auto­ matisert, også design og analyse. Dette vil forbedre kunnskap, effektivitet og hastighet.

Å kommuniser med kundene via CHAT-APPER BLIR VIKTIGERE. De øker kundetilfredsheten, kan øke salget og bygge et sterkere kunde­ forhold.

VISUELLE OG TALESTYRT SØK er noe bedriften din bør vite om. Disse to vil spille en stor rolle i markedsføring fremover. Du tar for eksempel bilde av en hund, søker med bildet og får opp opplysninger om hunden. Eller du spør en datamaskin et spørsmål.

2020 blir året for PERSONLIG MARKEDSFØRING. Forbrukerne er lei av generiske annonser og materialer som kanskje ikke har noe med dem å gjøre. Kommuniser med kunden slik du gjør det til vanlig. 90 prosent synes personlig markedsføring er mer attraktivt enn tradisjonell markedsføring.

5G er på vei og da kommer også flere teknologiske nyvinninger som selv­­kjør­ ende biler, smartere hjem og ubegrenset streaming av filmer, musikk og spill.

Trafikken og belastningen på nettverket vårt øker. For å håndtere dette er det behov for nye standarder for trådløse nettverk. Den standarden

SE

I det kommende året vil «KROPPENS INTERNETT», eller «IoB», bli det neste store. I 2020 vil vi få de første appene som ikke bare over­våker helsen vår, men som også griper inn. Et eksempel på dette er insulin­ pumper. ESIM, et nytt SIM-kort vil gjøre det unødvendig å bytte SIM-kort om du bytter mobilleverandør. SØVNTEKNOLOGIEN vil ikke bli perfekt, men den vil utgjøre en forskjell i de mulighetene vi har til å måle, overvåke og optimalisere søvnen. Kan 2020 bli året da forbruker­elektronikken nærmer seg presisjonen til medisinsk utstyr? (Kilder: Difi, Gartner, Visolit, Telenor, Meltwater)

IT konsulent | IT dri | IT leverandør | Dataverksted

RT PÅ J Æ RE

N

PRODU

70-ÅRS JUBILEUM

kalles WIFI 6, og blir nå også kommersielt tilgjengelig i utstyr for trådløse nettverk.

VI LEVERER:

DIGITALE SKILT I ALLE STØRRELSER ENKEL BETJENING | STYRES FRA WEB | LAG TIDSSTYRTE KJØREPLANER FILM | INFO- SKILT ELLER TAVLE | MENY| NYHETER | REKLAMEPLAKATER

Core I3-10gen 8 GB Internminne 240 GB PCIe SSD Kr 4.990 eks mva

Stolt, norsk produsent av hengere siden 1950! • Markedsleder de siste 2 årene • Totalt produsert 15.800 hengere • Solid konstruksjon

• Utviklet i samarbeid med kunder • Stort utvalg i modeller og størrelser • Norsk design, produsert i Norge

Core I5-10gen 8 GB Internminne 480 GB PCIe SSD Kr 5.990 eks mva

Chief Stasjonær PC

ATXm standard, Windows Pro Solid og driftssikker med lang levetid

Kontakt din lokale forhandler for et knallbra jubileumstilbud!

Domene E-post Nettside Vi hjelper med oppsett domene, e-post løsning og skylagring.

Våre forhandlere:

Datahjelpen.IT as

FOSS - EIK ÅR Tlf. 51 68 08 00 – www.foss-eik.no

70 FOSS FOSS -- EIK EIK

Vesthagen 2, Håland Industriområde, Bryne E-post: post@datahjelpen.it

ÅR

1950 – 2020

Tlf: 51 48 50 00

Besøk oss på ne : www.datahjelpen.it N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


Vil bygge kraftkrevende industri og datasenter på Kalberg TEKST// DAGFINN HAUGE

I september vedtok Time formannskap med knappest mulig flertall planforslaget som inneholder arealbruk for området Kalberg, Frøyland og Kvernaland. Dette planforslaget blir nå lagt ut for høring. Det endelige planforslaget vil bli behandlet av kommunestyret våren 2021. Det er store arealer det er snakk om på Kalberg som skal brukes. Av et areal på 6000 dekar er det tre områder på totalt over 1800 dekar som er pekt ut til industri. Derfor er også motstanden mot planene stor. Mange er redd for alt støy, støv og trafikk en slik utbygging vil skape i lang tid. Og så det er stor uenighet om hvor mange arbeidsplasser flere

datasenter og kraftkrevende industri vil skape. Tilhengerne mener at potensiale er 6-10 000 arbeidsplasser, motstanderne mener noen hundre. Det er også motstandere som mener at det nødvendigvis ikke er en fordel å legge til rette for store internasjonale aktører som Amazon, Google og Facebook.

Tre områder på totalt 1881 dekar er pekt ut som aktuelle områder for ny industri.

VERDAL VERDAL KRAN KRAN OG KJETTING OG KJETTING AS – AS I VEIEN – I VEIEN FOR FOR DEG!DEG! Vi kanVitilby kanog tilby utfører og utfører transport transport og og kranoppdrag kranoppdrag på hjulpåoghjul belte og for belte både for privat både privat og næring. og næring. Vår bilpark Vår bilpark består av består 13 biler av 13 – kran, biler krok, – kran,plan krok, ogplan trekkvogn. og trekkvogn. UtstyrtUtstyrt med kraner med fra kraner 6 TMfratil6100 TM TM til 100 og 3TM beltekraner og 3 beltekraner - 3TM til - 3TM 29 TM. til 29 TM. «Vi kommer «Vi kommer inn de trangeste inn de trangeste plassene» plassene» Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr/Hydraulisk Grabb/klype Grabb/klype • Snøbørste • Snøbørste • Trefellingsutstyr • Trefellingsutstyr pallegaffel Radiostyrt truck ••Beltebord Beltebord/Personkurv Radiostyrt Radiostyrt truck truck • Beltebord Båt tralle/Kappeltralle/Maskintralle/Brønntralle

Prestegårdsmarka Prestegårdsmarka 1 B, 4347 1 B,Lye 4347 • E-post: Lye • E-post: post@kimverdal.no post@kimverdal.no • Tlf. 975 • Tlf. 42975 88042 • www.kimverdal.no 880 • www.kimverdal.no 26

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


VI ER PARTNER FOR BONDEN, INDUSTRIEN, MARINEN OG OFFSHORE.

Størst på smøreolje og drivstoff

I deler av dette området på Kalberg ved Kvernaland vil Lyse og Green Mountain ha til kraftkrevende industri, deriblant flere datasentre.

Balansen mellom vern av natur og jordbruksjord og det å skape nye arbeidsplasser er vanskelig, og på Kvernaland har mange engasjert seg mot planene. Over 1000 underskrifter er samlet inn mot planene. Flere grunneiere mener derimot at det meste av jorda er dårlig som jord­ bruksjord og har skrevet under på en intensjons­avtale om å selge arealene

skarp.no

God tilgang på fornybar strøm og fiber er årsaken til at Kalberg er valgt ut som det rette stedet. Statnett bygger nå regionens nye størmbase, Fagrafjell transformatorstasjon, på Kalberg i enden av ny sentral­nett­ ledning fra Lysebotnen, mens Lyse og samarbeids­partnere bygger første­ klasses digital fiber­infra­struktur i undersjøiske kabler som binder oss sammen med England og Danmark.

som er nødvendige for åfårealisere Hos oss kan dere alt. planene. Fett – Olje – Smøremidler

Kjemi – Drivstoff – Parafin

Dette området var også tidligere med i planene om å bygge en ny by som strakte seg fra Orstad til Lyefjell, kalt Bybåndet Sør. I denne planen var det også avsatt 1500 dekar til næringsområde.

VI ER PARTNER FOR Fyllestasjon for diesel. BONDEN, -INDUSTRIEN, - Dieseltanker i alle varianter MARINEN OG for salgOFFSHORE. og uteie.

Størst på smøreolje og drivstoff

DITT

KOMPLETTE BILSENTER PÅ JÆ R E N

Velkommen innom oss i Vardheia på Bryne og få deg divstoffkort. ALLE KAN FÅ!

Ta kontakt med oss angående drivstoff for firma og private. Gunstige priser. Fyll drivstoff flere steder i distriktet. Hos oss kan dere få alt. Fett – Olje – Smøremidler Kjemi – Drivstoff – Parafin

TRYGT OG GODT BILHOLD Med 75 års erfaring kan vi gi deg den tryggheten du trenger. Hos oss får du alt du trenger for et komplett, langt og sikkert bilhold.

RING: 51 64 24 00 reimeoglode.no 51 79 10 10

VI LØSER DE FLESTE PROBLEM, SMØRER ALT FRA MOPEDEN TIL OLJERIGGEN. Robotvegen 6, Bryne • www.knapphus.no Asbjørn Haaland Tlf. 928 45 333 • E-post: asbjorn@knapphus.no Konrad Ree Tlf. 915 24 449 • E-post: konrad@knapphus.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

27


Georadar kan hindre tusenvis av graveskader TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

I Norge graves det i stykker rør og ledninger for over 200 millioner kroner hvert år. Avansert programvare sammen med en georadar kan nå fortelle entreprenører nøyaktig hvor kabler og rør ligger under bakken. På ettersommeren ble Torggata i Nærbø sentrum skannet. I Norge blir rundt 6500 ledninger og rør gravd i stykker hvert år. Og skadene dette utgjør koster samfunnet flere hundre millioner kroner. Noe av årsaken til grave-skader er at

entreprenørene har hatt unøyaktige tegninger å forholde seg til når de skal grave nye grøfter. – Det nye nå er at vi får fram et 3D-bilde som viser nøyaktig hvor kabler og rør ligger, sier daglig leder

1:1

125x40mm

Noen lurte sikker på hva denne doningen som slepte seg gjennom Torggata i Nærbø var. Den skannet altså grunnen for å få et bilde over rør og kabler under bakken. Dermed kan en unngå store graveskader nå nye rør skal på plass i gata. Dette skjer i forbindelse med et nytt bygg som skal reises i området.

i Xtend Technology, Bengt Eide. På ettersommeren var han og Rune Gjøse på plass og skannet Torggata i Nærbø på oppdrag fra Hå kommune.

Tydelige bilder

Eide er den første i Norden med å gå til innkjøp av en Stream EM Georadar fra IDS Georadar. Denne er satt opp som en egen henger og kobles til en bil. Med dette oppsettet kan en skanne store områder i løpet av relativt kort tid. Ny programvare gjør at en får fram tydelige bilder av det som ligger under bakken. Den innsamlede dataen kan prosesseres og videreformidles til maskin­­fører som får dette frem på sin skjerm i førerhuset. Dette gjør det lett å forholde seg til objekter i grunnen. Han ser nå nøyaktig hvor han kan sette grave­­maskin­skuffen uten å ødelegge infra­strukturen som ligger i bakken fra før. Dagfinn Solvik-Olsen er markeds­ ansvarlig for Georadar produktene i Leica Geosystems og forteller at dataene kan kombineres med kart og satellit­tbilder fra Google maps og andre databaser. På den måten kan en få til en god oversikt over infra­ struktur både på og under bakken.

1:2

200x200mm

E.VARHAUG transporterer det meste:

Starte din egen bedrift? Nyetablert?

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCK - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS

Skape gir kompetanse og gratis rådgiving for deg som vil starte din egen bedrift i Rogaland. Sjekk våre kurs

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Les mer på www.skape.no


Markedsansvarlig i Leica Norge, Dagfinn Solvik-Olsen fra Bryne, med Stream EM georadar som kan skanne store områder i løpet av kort tid.

Interesse fra entreprenører

Bengt Eide i Xtend Technologies tror at etter hvert som samfunnet digitaliseres vil behovet for nøyaktige data av undergrunnen bare øke. De største entreprenørene i distriktet,

tekniske etater og Vegvesenet har allerede vist stor interesse for tjenesten. Som en kuriositet nevner Eide at de også har fått forespørsel om å kartlegge røtter.

Fast pris til/fra Sola flyplass. Ta kontakt på post@vibataxi.no

– Vi flirte litt først, men det viser seg at det er en utfordring ved graving i nærheten av vernede trær. Så jo da, vi kan finne røtter, rør, kabler, store steiner, strukturer og hva annet som er gravd ned, sier Eide med et smil.

jarle@jaerenbygg.no tlf. 918 12 152

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


Foto: Stig Håvard Dirdal

Me heie på bøndene! ANG MER ENN NOEN G

Noen må dyrke maten vi trenger. På Jæren er vi så heldige at vi har de flinkeste og mest effektive matprodusentene rundt oss. I lokalbanken er vi både stolte av og ydmyke over den tilliten 800 landbrukskunder viser oss. Jærsk business er vår business. Velkommen til lokalbanken, du også. Telefon 915 03290 | jaerensparebank.no 30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


FREMTIDEN ER ELEKTRISK Vi introduserer helelektriske Volvo XC40 Recharge – en kompakt SUV, med høy bakkeklaring, firehjulstrekk, mulighet for hengerfeste, og en rekkevidde på over 400 kilometer. XC40 Recharge er blant de tryggeste bilene vi har laget, og er designet for å gi deg en kraftfull og utslippsfri kjøreopplevelse. BILEN ER KLAR TIL BESTILLING - VELKOMMEN TIL OSS

Estimert el-rekkevidde WLTP >400 km. Energiforbruk 2,2 kWh/100 km. Preliminære tall.

Vovlo Bilhuset: Vestre Svanholmen 11, 4313 Sandnes Volvo Bryne: Eskervegen 7, 4341 Bryne

www.kvernelandbil.no


INDUSTRI

ACS vil vokse i nytt bygg TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

– Å komme inn i nytt bygg var som å komme til himmelen for oss. Vi samler på mye som tar en del plass og har mye dyrt utstyr. Bedre plass gir oss også nye muligheter, sier daglig leder ACS Elektroautomasjon, Kjell Åreskjold. Det lukter nytt i nybygget på Øksnavad. Det er så vidt en har fått varmet opp de nye kontorstolene når Næring på Jæren er besøk. I verkstedhallen begynner litt av utstyret å komme på plass. – Vi er kjempefornøyd med de nye lokalene. Her har vi god plass til å vokse, sier Åreskjold. Nå er det 13 år siden han og Roger Vølstad startet opp det som de den gang kalte EM automasjon. Etter hvert fikk de også med seg Harald Taksdal. Etter at de ble oppkjøpt av Kongsberg automasjon og videre Krone Cranes, tok de tilbake styringen i 2013 og døpte bedriften til ACS Elektroautomasjon. Siden starten har bedriften hatt en flott utvikling og omsetningen har vokst jevnt og trutt fra 5 millioner det første året til 22 millioner i 2019. Nå er de 14 ansatte. Nedslagsfeltet er fra Ålesund til Mandal. Men de fleste oppdragene er her i distriktet. – Hvordan har det gått i år? – Etter en liten nedtur da Norge stengte ned og vi måtte permittere 4-5 ansatte, så har det vært full gass, sier Åreskjold som ikke utelukker at de må øke bemanningen etter hvert.

Unik totalleverandør

og reparasjoner av CNC-maskiner, men kan også lage styringssystemer og sette opp det elektriske anlegget i tilknytning til maskinen. Det gjør at kundene våre får færre leverandører å forholde seg til, forteller Åreskjold.

1355-0

– Vår fordel, og det som gjør oss litt unike, er at vi er en totalleverandør og kan gjøre alt. Vi er store på service

Kjell Åreskjold og Roger Vølstad leder en bedrift i vekst. Nye lokaler i Orstad Næringspark gir nye utvidelsemuligheter

Ravema Demosenter Pauline Wiigs veg 4 4344 Bryne

32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema AS

Ravema Demosenter:

Tlf. 66 85 90 10

Reidar Kverneland Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

Kontakt: Ravema AS Åsveien 21 Orstadveien 134 Reidar Kverneland tlf. 916 01 171 Ilebergveien 3, 3011 Drammen 3475 SætreTlf. 66 85 90 104353 Klepp St. Arnstein Nilsen tlf. 418 07 813

www.rave


Han er utdannet elektriker og automatiker. Men ettersom bedriften vokser får han mindre og mindre tid til å være ute og ta jobber selv. Selv om service og reparasjoner av de enkleste maskiner til styrte CNC-maskiner er hovedgeskjeften i ACS, så gjør bedriften så mye, mye mer. De legger opp det elektriske anlegget i smarthus og bygger om kraner, tar el-kontroll og lager fjernovervåkning av produksjon, for å nevne noe. Og ACS har mer på gang. – Nå har vi tenkt å begynne å overhale servomotorer og reparere spindler i CNC-maskiner. Dette er en nisje vi ikke vet om at noen andre driver på med her i landet. Motorene og spindlene blir bare kastet når de går i stykker. En reparasjon kan bli mye billigere. Å reparere varmepumper og boblebad kan også være noe vi skal begynne med. Ellers så satser de på å vokse i det samme markedet som de er i nå. – Men vi har nok å gjøre for tiden og har ikke hatt tid til å besøke nye kunder på lenge.

La oppe el-anlegget selv

I det nye bygget har de lagt opp hele det elektriske anlegget selv. – Utbygger var imponert over hvordan vi hadde lagt opp det elektriske anlegget, smiler Åreskjold. Mye av arbeidsoppgaven blir gjort ute hos kundene. Men nå, når de har fått så flott verkstedhall, vil de ta inn mer av maskinene til reparasjon hos seg selv. – Har dere noen utfordringer? – Vår største utfordring er pris og levering av delene fra maskinleverandørene. De er ikke vant med konkurranse på egne maskiner.

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Satser på godt arbeidsmiljø

Det er mange unge som får sitt fagbrev hos ACS. For tiden har de to lærlinger. – Jeg er veldig imponert over de ansatte i bedriften. De står virkelig på. Sammen er vi en god gjeng med et godt arbeidsmiljø, og vi har nesten ikke sykefravær, forteller Åreskjold Han legger til at når en dyr CNCmaskin stanser, så står de gjerne på kvelder eller helger for å få den i gang igjen. Det er de ansatte innstilt på.

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


INDUSTRI

Ny milpæl for Håland Tynnplate AS Gabriel Høyland og Gabriel Pollestad med veggen der det er portrett av alle de ansatte. – De ansatte har imponert med sitt samhold og lojalitet. De har stått oppreist i en motgang som ville spent beina under på mange, mener Pollestad.

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

En av de siste kontraktene som Håland Tynnplate har fått signert viser at bedriften i Stokkalandsmarka på Vigrestad kan ta innersvingen på utenlandske konkurrenter. – Det er en milepæl for oss, smiler daglig leder og medeier, Gabriel Pollestad.

oljenæringen, forteller Pollestad.

Denne høsten ble kontrakten med Podbike signert, den værbeskyttede el-sykkelen som er utviklet på Forus. Håland Tynnplate vant kontrakten i hard konkurranse med danske og tyske bedrifter.

– På det laveste hadde vi en omsetning på 94 millioner. Vi har hatt flere runder med nedbemanning de siste årene og har måttet si opp mange flinke folk, dessverre. Det har vært ugilde prosesser, forteller fabrikksjef Gabriel Høyland som har vært med i bedriften siden 2003.

24 deler skal produseres og monteres på en bunnplate. Så fraktes de til Tyskland der de settes sammen med elektroniske komponenter og andre deler. – En veldig kjekk kontrakt. Og den viser at vi ikke er avhengige av oljemarkedet. Kun 20 prosent av det vi produserer går direkte til 34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Tøff snuoperasjon

Det 12 000 kvadratmeter flotte fabrikkbygget i Stokkalandsmarka, som ble oppført i 2008, ble rigget for en omsetning på 500 millioner. Det var en overdimensjonering som straffet seg. Bedriften måtte gå gjennom en hestekur for å se positive tall i regnskapet. Antall ansatte i administrasjonen ble nær halvert.

Omsetningstoppen har foreløpig vært på 155 millioner. I fjor ble den på 141. I år hadde de planer om å slå den tidligere rekorden med glans, men så kom pandemien og gjorde at bedriften må være fornøyd om de klarer å nå 150 millioner.

– Vårt mål er å ligge på rundt 200 millioner i omsetning. Det bør vi kunne klare i løpet av et par år, sier Gabriel Pollestad. Han jobbet som prosjekt­ leder og arbeidene styreformann i Maskin og Sveise­service AS før han overtok sjefs­stolen i Stokkelandsmarka i begynnelsen av året. I dag er det totalt 68 ansatte i Håland Tynnplate. På ettersommeren hadde bedriften en ordrereserve på 90 millioner. Likevel regner de med å gjennomføre noen permitteringer i høst. – Høsten er vår tøffeste periode. Så langt har det gått overraskende bra, med tanke på pandemi-situasjonen i år, sier Høyland.

Mange spennende produkter

Gabriel Høyland viser Næring på Jæren rundt i den flotte fabrikken. Her står det avanserte maskiner på rekke og rad. Men maskinparken er også under fornying, og store beløp investeres. Nye maskiner skal øke


Oluf Osland og Ingemar Rickardson knekker deler til Hatteland Technology.

effektivitet og gjøre at en kan tilby nye tjenester. For eksempel er en gigantisk rørlaser snart på vei inn dørene. Av viktige kunder kan vi nevne Kongsberg-gruppen, Zinus, Vestre, Laerdal Medical og Hatteland. Det går i utstyr til forsvarsindustrien, ladetårn til ferjer, sommermøbler, avfallscontainere og deler til industrielle dataskjermer for å nevne noe. Utstyr til fiskeprosess-industrien er også verd å nevne. De eksklusive sommermøblene Sundays som Haaland Tynnplate lager er allerede i produksjon for levering til salg neste år. – Denne produksjonen gir oss bra arbeid om høsten som er lavsesong for oss, forteller Høyland. Sommermøblene til Sundays har blitt svært populære. De produseres i ett stykke av aluminium, foruten putene, og kan stå ute i allslags vær. – Vi lager sommermøbler for 4-5

Gaute Fjermedal sveiser på deler til Akva AS.

millioner i året. Alt blir utsolgt. På grunn av corona-pandemien har noen prosjekter blitt utsatt, blant annet en verdenslansering av ladestrøm for cruiseskip , hvor de deltar med produksjon og utarbeidelse av tegningsunderlag. – Tidligere var en av våre utfordringer at vi hadde lang responstid. Dette har vi jobbet godt med, og nå kan vi snu oss mye raskere ved bestillinger som krever kort leveringstid og levere på dagen om nødvendig, forteller Høyland. – Kunder som kommer med skisser og ideer som vi kan være med å utvikle, det er vår drømmekunde, og det gir både oss og kunden suksess, sier han.

Datterselskap mot privatmarkedet

Gabriel Pollestad understreker at det er viktig å fremheve arbeidsstokken. – De er fantastiske. Den motgangen de har opplevd ville spent beina under på mange. De har et samhold og en lojalitet som imponerer. Jeg er ikke

i tvil om at bedriften har et enormt potensial, sier han. Deres største konkurrenter er uten­ landske bedrifter. Andre norske bedrifter i samme kategori har de et godt forhold til. – Vi skal være konkurransedyktige på pris, være mer fleksible og ha bedre teknisk forståelse enn våre uten­ landske konkurrenter, sier Høyland. – Har dere noe nytt på gang? – Vi ser på å det å utvikle egne produkter som for eksempel lade­ stasjoner til el-biler. Og så skal vi opprette et eget datterselskap som skal selge egne produkter vi utvikler direkte til privatmarkedet, forteller Pollestad. – Er det slik at siden driften gikk i pluss i fjor er dere nå i rom sjø og kan slappe litt av etter mange år med underskudd? – Nei, vi skal kjempe hver dag for nye kontrakter og ha fullt fokus på kvalitet. Men vi har god tro på framtiden, understreker han.

KUTT KOSTNADER Velg internett fra Jæren Kabelnett Pris fra kr. 319,- pr. mnd. - Best på pris - Ekspert på Wi-Fi - Raskere internett

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


INDUSTRI HISTORIKK Det som i dag er en av Europas mest moderne tynnplatebearbeidings­bedrift, ble startet i slutten av 1930-årene av Olav Haaland som en møbel­fabrikk. Denne brant ned i 1956. Da det ble ansett at møbelproduksjon ville bli vanskelig i fremtiden, valgte de å satse på spikerproduksjon i stedet. I 1980 ble så bedriften solgt til Elkem som la ned spikerproduksjonen på Vigrestad. De to neste årene drev bedriften videre med tilfeldig monteringsarbeid, før de i 1982 valgte å satse på tynnplatebearbeiding. Firmaet var da det første i Europa som kjøpte laserskjærer fra den store platemaskinprodusenten Amada, og har siden vært i fremste rekke når det gjelder utstyrspark. Haaland ble i 1994 oppkjøpt av Technor AS, som hadde hovedkontor i Stavanger.

Rolf Øien sveiser på søppeldunker til Vestre AS.

Videre i september 2006 ble selskapet solgt til Aarbakke Group. Fabrikken investerte i nytt stort produksjonsanlegg på 12000 m2 i 2009. En avansert maskinpark som kan behandle de fleste materialer og tykkelser. November 2010 ble Haaland en del av IKM Gruppen som er en multidisiplin-leverandør med hovedfokus på olje- og gassindustrien frem til sommeren 2019. I dag heter fabrikken Haaland tynnplate AS og er en av Europas mest moderne bedrifter innen sitt felt og eies av tre aktører, BR Industrier AS, IKM gruppen og Maskinering og Sveiseservice AS. (kilde: Håland Tynnplate) Den kjempestore fabrikkhallen til Haaland Tynnplate.

Vi e n g a s je r er o s s i g r ø n t s k i f t e

Sett en NORSK REKORD i transport du og. Varmepumper Bioolje-anlegg Biogass-anlegg Flis/pellets-anlegg I tillegg tilbyr vi:  Propan på bulk til konkurransedyktige priser  Nødfylling på dagen i vårt distrikt  Installasjon, rep og service på gassanlegg  24 timer døgnservice Ta kontakt for uforpliktende pristilbud

www.ohetland.no Mail: anita@ohetland.no

36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Tlf: 90079529

Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no


ANNONSE


INDUSTRI

Hekta på maskineringsarbeid TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

25 år gamle Mathias Bø har startet opp slik som mange andre maskineringsbedrifter på Jæren, i en garasje med en CNC-maskin og to tomme men arbeidsomme hender. I arbeidsuka på ungdomskolen var Mathias Bø utplassert hos en lokal maskineringsbedrift. Det, samt noen filmsnutter om maskinering på Youtube, tente interessen for maskinering hos den unge gutten. Starten var å vaske og vedlikeholde maskiner. Så ble han ringehjelp, og etter to år på industriteknikklinja ved Time vgs. fikk han læreplass og tok fagbrev. Men så ble arbeidsplassen rammet av nedgangskonjunktur og Mathias måtte gå. Ny jobb med mye reising i byggebransjen fikk han hos Seabrokers. Men det var ikke det som interesserte den ivrige jærbuen. Derfor begynte han å kjøpe inn utstyr til maskinering og produsere deler i liten skala på fritiden.

En fresemaskin var det første han investerte i. Etter hvert kom en Mazak dreiebenk på plass. Diverse måleog kutteutstyr er også kjøpt inn. Etter en stund ble det så mye arbeid for han på fritiden at denne våren tok han skrittet ut og satset på fulltid.

Gildt og spennende

– Jeg synes maskinering er utrolig gildt. Det er så mye spennende en kan lage. Og så har jeg alltid hatt en drøm om å starte for meg selv, forteller han. I begynnelsen gikk det godt og lokale veletablerte bedrifter innen oljenæringen tok kontakt. Det gjorde at ordremengden vokste i rekordfart. Men så kom pandemien og stanset veksten. – Det har gått litt i rykk og napp, og det var tøffere å starte opp for meg selv enn jeg hadde sett for meg. Det er alltid noe en har glemt å tenke på. Men så har jeg fått veldig mye god erfaring underveis, understreker Mathias. – Er det så tøft at du vurderer å gi deg? – Nei, langt ifra. Om en ser tilbake på oljekriser og nedgangstider så har dette gått med to års syklus nokså jevnt. Så jeg tror det kommer til å gå bedre fremover. Denne nedgangstiden er jo også en god erfaring å ha med seg, sier han og legger til at han har fått god oppbakking fra familien.

Det kan bli mange timer med fresemaskinen for Mathias.

Vi driver med alt innen mur, flis og skifer

Delespekteret han produserer er stort, men hovedfokuset er på deler til olje og gassnæringen.

Opp? Lei lift hos oss – www.ekstralift.no

Vi har verdens største selvgående lift

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

post@kmfas.no / 40 40 44 40

38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ring oss på 970 85 666 Jærveien 148 4340 Bryne


Mange mekaniske bedrifter på Jæren har startet opp i en garasje. Mathias Bø er i første fase av sin.

Mathias jobber gjerne i helger og til langt på natt om nødvendig. – Hva er drømmen? – Å ha 10-15 ansatte, god ordreinngang og et skikkelig godt arbeidsmiljø, smiler han. Men det første delmålet er å investere i en større og kraftigere CNC-maskin og kunne tilby et bredere spekter av down-hole-utstyr og større og mer komplekse komponenter. Tre eksempler på hva Mathias lager.

VERDI‐ OG SKADETAKSERING

    

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

   

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


INDUSTRI

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Ivar Salte fra Nærbø leder NOT sin avdeling på Kvål. Pulverlakkbedriften opplever omsetningsrekord og har satt i gang med to skift.

NOT pulverlakk satte omsetningsrekord NOT pulverlakk, som er en del av den etter hvert innholdsrike NOT-gruppen med hovedkontor på Nærbø, slo alle tidligere rekorder denne sommeren. Daglig leder, Ivar Salte, klør seg i hodet for å finne ut hvorfor.

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Tlf 90 17 06 20

40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus! www.voias.no - birger@voias.no


– Egentlig hadde vi forventet mindre arbeid dette spesielle første halvåret, og vi hadde lagt planene om å gå to skift på is. Men dette måtte vi snu på. Siden mai har vi gått to skift, og omsetningsøkningen er på hele 20 prosent første halvår. Salte er både overrasket og glad. Normalt har de hatt 3-4 prosent økning hvert år, med et foreløpig toppår i fjor på 34,5 millioner i om­setning og hadde halvannen millioner i overskudd. Fortsetter økningen som nå vil de ende opp på over 40 millioner. Han har 25 fulltidsansatte i full sving, pluss 10 innleide. For halv­annet år siden gjorde de et stort løft og investerte i nytt utstyr til 11,5 millioner. – Det er mulig at en svak valuta har gitt oss bedre konkurranse-evne, men det har vi jo hatt en god stund. Kanskje har leveringstiden fra konkurrenter i andre europeiske land økt under nedstengningen slik at vi har fått

jobber av den grunn. Men det blir egentlig bare spekulasjoner, sier Salte.

Fra næringsmiddel til pulverlakk

Nå er det 13 år siden han fikk spørsmål fra bror og administrerende direktør i NOT, Geir Ove Salte, om han ville gå fra jobben som nærings­ middeltekniker i TINE og bli daglig leder i NOT pulverlakk på Kvål. – Jeg hadde en fantastisk fin tid i TINE. Men da jeg ble spurt om denne jobben tenkte jeg at jeg måtte prøve det. Her også trives jeg veldig godt. Jobben som daglig leder i NOT pulver­lakk er både spennende og utfordrende. Selv om det er et godt stykke fra det å være næringsmiddeltekniker med ekstra­kompetanse på husdyr- og bygde­næring til pulverlakkering, så er engasjementet for jobben den samme. Organisasjonsopplæring og leder­trening fikk Ivar da han var med i bygdeungdomslaget.

Salte viser med entusiasme Næring på Jæren rundt i den omfattende fabrikken og forklarer ivrig om pulverlakkering sine fordelaktige egenskaper. Han tror sterkt på vekst inne pulverlakkering i forhold til tradisjonell industrimaling. – Det er mange fordeler med pulver­ lakkering. Det er ikke løsemidler i pulverlakk, og vi har en stor grad av gjenvinning. I tillegg så sprekker den ikke opp når overflaten får et støt. Og så er prisen ganske rimelig i forhold til annen lakkering, nevner han. Oppdragene er i hovedsak fra aktører innen bygg og anlegg, land­bruk og infrastruktur. En av de største kundene, Gilje Trevare, har også lager­ plass for mye av sine aluminiums­ profiler hos Salte, det samme gjelder utemøbelprodusenten Vestre. I 2012 ble også pulverlakk sertifisert i NORSOK, dermed har det også blitt oppdrag innen olje­næringen.

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER www.msas.no

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

The boss in town! 99% av alt du kaster går til gjenvinning

Container i 7 dager, kun kr 3 290,bedriftshelsetjeneste

Bestill i dag! Tlf: 51 64 40 00

www.westco.no

- del av Mediteam as Hålandsvegen 24, 4344 Bryne, Tlf.: 51 79 95 60, www.jbht.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


INDUSTRI MIN JOBB

GRATULERER

4. Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? Jeg har jobbet med dette i ca. 20 år med stadig utvikling av maskiner og utstyr, har ikke tenkt så mye på egen utvikling annet enn å holde meg oppdatert i faget.

TIL NÆRBØ EIENDOM OG ÅRDAL MASKINERING 5. Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? Navn: Einar Lode MED NYTT BYGG PÅ NÆRBØ! Kjenne til hvilke maskiner og verktøy vi har, og hvordan Alder: 53 Yrke/tittel: Produksjonsteknikker disse fungerer. Se etter nye løsninger, og samtidig huske det vi brukte i går. Arbeidssted: Aarbakke A/S

1. Hvorfor ble du produksjonsteknikker? Var lei av teori etter ungdomskolen, så jeg valgte yrkesfag.

6. Hvordan er arbeidstiden? Vanligvis dagtid, kan gå skift om ønskelig. 7. Hva er det beste med jobben? Nye utfordringer ganske jevnt. God arbeidsplass.

2. Hvilken utdannelse kreves? Teknikk og industriell produksjon (TIP), og erfaring.

8. Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? Nå ville jeg ikke valgt noe annet. Langt tilbake: Idrettsfag.

3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? Finne løsninger for å maskinere krevende deler. Spesialverktøy. Teknisk støtte ved innkjøp av maskiner.

9. Noe du gleder deg til i jobben framover? Vi får levert et par nye maskiner i høst, blir kjekt å se hvordan disse presterer.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING - HJEMME, I KANTINEN OG PÅ KONTORET

H ØS

PANJEN M KA

40%

!

T

I me r en n 50 år h ar vi leve r t so lskj e r mi n g. E n lok al famil iebedrift du sto ler p å. w w w.sa n d n es-ma rkise.n o Telefon 51 66 07 70

hvit/grå/sort duoplissé

35%

utvendig zip screen TOTAL ENTREPRENØR

TAKK FOR OPPDRAGET

TA KONTAKT FOR BEFARING

30%

GLASSREKKVERK OG GLASSVEGGER KONTOR

alt innvendig

VENTILASJONSANLEGG ER LEVERT AV

Tilbudet gjelder til 1. desember 2020 BLIKKFASADE

VI HAR LEVERT PORTER, HURTIGPORT OG STÅLDØRER

SVEIST BETONGELEMENTER, LEVERT OG MONTERT KRANBANER OG TRAPPER OG REKKVERK

LEVERT FERDIGBETONG FLISELEGGING Følg oss gjerne på Facebook

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING SIDEN 1967


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP EIMUND SLETTEN HOLDING AS Liljevegen 23, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Eimund Sletten Virksomhet: Å eie og investere i aksjer, selskapsandeler, verdipapirer og fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

EVXG EIENDOM AS EVXG HOLDING AS Hattelandsvegen 92, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Thomas Aunvik Virksomhet: Investering i og drift av fast eiendom og det som herved står i forbindelse, herunder investering i andre selskaper.

Vi kan landbruksjuss

LANDBRUKEN AS Rognevegen 2, 4351 KLEPPE Styreleder: Bjørn Rygg Virksomhet: Investering og utvikling av fast eiendom, samt deltakelse i selskaper med tilsvarende virksomhet.

Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

ROY TJEMSLAND Jærvegen 262, 4341 BRYNE Innehaver: Roy Tjemsland Virksomhet: Drive med sau.

Kontakt advokat og partner Paul Aakre, paul.aakre@hammervollpind.no

ROSLAND INSTALLASJON Pollestadmyra 44, 4343 ORRE Innehaver: Jon Rosland Virksomhet: Salg av tjenester: Installasjon, hovedsaklig innen audiovisuelle løsninger og andre monteringstjenester. Videresalg av produkter.

833 regnskapsbilag - krever lettvint og rasjonell regnskapsføring

DUCT SYSTEMS AS Solavegen 464, 4354 VOLL Daglig leder: Thor Arne Thorkelsen Styreleder: Ann Kristin Thorkelsen Virksomhet: Utvikling og salg av system for fjerning av fett fra kjøkkenavtrekk i storkjøkken og andre avtrekk hvor avdampet matfett kan forekomme.

Takker Grude Bygg og alle deres leverandører for god leveranse til et veldig bra bygg. AS til gode løsninger for alle parter. Vi vil og takke kommunale etater forJMES bidrag Årdal Maskinering og Nærbø Eiendom.

Jærvegen 531, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: John Olsen Virksomhet: Import salg av klær. Vippeprodukter og setting av vipper. Kursing og utleie av arbeid.

TRIMATIC AS Lalandsvegen 96, 4353 KLEPP STASJON LEVERT ARMERINGSSTÅL STERKSTRØM Daglig leder: Benjamin UTFØRELSE OG ANSVAR BETONGSAGING OG LEVERTSokrates OG MONTERT Anda TIL GULV, VEGGER OG GITTERBRANNALARM-ANLEGG FOR BETONGARBEID KJERNEBORING Styreleder:SANITÆRRoger AndaOG VARMEANLEGG SPERR TIL DEN NYE HALLEN NØDLYS – KABLING NETTVERK Virksomhet: Utvikling, produksjon, kjøp og salg av FIBER – SOLCELLEANLEGG ulike produkt og annet som naturlig faller sammen Vi hjelper deg med å få på plass effektiv økonomistyring. med dette. Ved å nytte ny teknologi kan våre kunder fokusere på det som er viktigst for dem: Å drive godt, framtidsretta landbruk.

MALMIN DATA Lyngvegen 12, 4350 KLEPPE Les mer om alt vi kan bistå med på Innehaver: Jonas Malmin Virksomhet:STOLT Salg avFORHANDLER webbaserte løsninger www.kleppgrl.no TAKTEKKING UTFØRT AV: LEVERT FASADEELEMT STOCRETEC FLOORING HAR AV ABUSog tjenester, herunder dedikerte servere, virtuelle servere, LEVERT 2850 M2 MED BARRIKADE KRANSYSTEME GMBH, VERDENS spillservere ogSTØRSTE webhotell.PRODUSENT Utvikling, produsering og DECO, ET DEKORATIVT, RENAV HOLDSVENNLIG OG SLITESTERKT STANDARDKRANER. salg av spill og programvare. Samt andre tjenester og REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG

INDUSTRIGULV.

GRAVEARBEID

ANIKSDAL MASKIN


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN produkter som faller naturlig under dette. SWENGE NETTBUTIKK ZAGORSKA Sollia 32, 4351 KLEPPE Innehaver: Angelika Karolina Zagorska Virksomhet: Import og handel av møbler, transport av gods på vei. 4XMO AS Lensmann Carlsens veg 25, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Morten Orstad Virksomhet: Investeringer i aksjer og andre finansaktiva. JORS AS Tuhagen 1, 4341 BRYNE Daglig leder og styreleder: Jørgen Orstad Virksomhet: Investeringer i aksjer og andre finansaktiva. OEK EIENDOM AS Bedriftsvegen 20, 4353 KLEPP STASJON Styreleder: Roald Sikveland Virksomhet. Eiendomsforvaltning, herunder drift, utleie, kjøp og salg av fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet. SHIT SKATEBOARD COMPANY AS Turnvegen 1, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Lars Ommund Horpestad Virksomhet: Salg av sportsutstyr og klær.

TIME CAYANOR AS Skoltavegen 2, 4355 KVERNALAND Styreleder: Atle Sjølyst-Kverneland Utvikle, beskytte, eie, lisensiere, og kommersialisere tekniske og markedsmessige løsninger, drive relevant konsulentvirksomhet samt slik virksomhet som hermed står i forbindelse. LR CONSULTING AS Lyngholen 30, 4345 BRYNE Daglig leder og styreleder: Linn Erga Reiestad Virksomhet: Konsulenttjenester, primært inn mot oljebransjen, og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom. FANDANGO INTERACTIVE AS Langmyra 6, 4344 BRYNE Daglig leder: Petter Dubland Styreleder: Børre Lobekk Virksomhet: Salg av tjenester knyttet til webdesign, digital markedsføring, grafisk design og digital/animert arenareklame, samt hva herved står i forbindelse.

JNP EIENDOM 3 AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Styreleder: Tommy Kvia Virksomhet: Drive utvikling, kjøp og salg av eiendom med dertil tilhørende virksomhet. PLANOR AS c/o Planum AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Tommy Kvia Styreleder: Inge Andreassen Virksomhet: Investering, kjøp, utvikling og salg av fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette. SPECTER AS Engrappvegen 14, 4345 BRYNE Styreleder: Kjetil Andre Haver Virksomhet: Investering i aksjer og eiendommer og hva hermed står i forbindelse, direkte eller via deltagelse i andre virksomheter. STEINSLAND & CO EIENDOM AS Hauglandsvegen 204, 4346 BRYNE Daglig leder og styreleder: Nils Steinsland Virksomhet: Utleie av fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

ÅNKLI HOLDING AS Plogvegen 3, 4350 KLEPPE Styreleder: Oddvar Brennhovd Virksomhet: Konsulentvirksomhet og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom.

Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go Godkjenn faktura

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Lønn

Godkjenn betalinger

Reiseregning

Timeføring

Registrere utlegg

Snakk sammen Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Kjell Haver Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no


GLAZE AS Langholvegen 56, 4345 BRYNE Styreleder: Eirik Horpestad Helseth Virksomhet: Utvikle, produsere og markedsføre innovative produkter og tjenester internasjonalt innen høyteknologi, digitale løsninger og dertil tilhørende virksomhet. TM-TOMMY STOKKA Lonarmyrvegen 9A, 4345 BRYNE Innehaver: Tommy Stokka Virksomhet: Reparasjon av biler, lette kjøretøy salg av deler og rekvisita. ICUNNOAMLAC TESEMMA – EKSPEDIT c/o Selam Icunnoamlac Tesemma Kong Sigurds gate 12, 4345 BRYNE Innehaver: Selam Icunnoamlac Tesemma Virksomhet: Utarbeidelse og produksjon av konstruksjonstegninger. MILJØ RØR AS Kvernbakken 115, 4355 KVERNALAND Daglig leder og styreleder: Harald Faret Virksomhet: Rørleggerarbeid og salg av varer og tjenester.

ALFA SAFE AS Grødelandsvegen 206, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Arle Ovin Grødeland Virksomhet: Utleie av lifter og annet utstyr og hva dermed står i forbindelse. ANBUDSSKREDDEREN AS Litlaundheimsvegen 141, 4342 UNDHEIM Styreleder: Helge Stokka Virksomhet: Anbud innen bygge bransjen. JÆR-BYGG AS Hauglandsvegen 161 4346 BRYNE Daglig leder og styreleder: Fredrik Stensland Virksomhet: Oppføring av bygninger. CAMILLA SEELAND Big Bite avd 309 Jupitervegen 2, 4340 BRYNE Innehaver: Camilla Seeland Virksomhet: Salg av brødbasert fastfood. INGVE REIME MASKINSTASJON AS Buevegen 891, 4342 UNDHEIM Daglig leder og styreleder: Ingve Reime Virksomhet: Leiearbeid, gras, lort, jordbearbeiding og andre landbruks-/ anleggstjenester, samt reparasjoner, kjøp og salg.

TOBIAS HAGEN KUNST Sveinsvollsvegen 1K, 4340 BRYNE Innehaver: Tobias Kvalvik Hagen Virksomhet: Kunst, graffiti, maleri og dekorering. YUMMY GRUPPEN AS Meierigata 16, 4340 BRYNE Daglig leder: Renas Yonan Styreleder: Tage Pedersen Virksomhet: Investering i andre aksjeselskaper samt franchisebasert restaurant/ take away virksomhet uten egen drift, og hva herved står i forbindelse. FOTO SOLSTRAND c/o Mari-Ann J. Solstrand Kjelabrotet 7, 4340 BRYNE Innehaver: Mari-Ann Johannessen Solstrand Virksomhet: Fotografering AMO INVESTERING AS Loen 30, 4340 BRYNE Styreleder: Ann Margaret Oma Virksomhet: Eie aksjer og andeler i andre virksomheter, herunder investering i verdipapirer, fast eiendom, samt hva hermed står i forbindelse.

GRAND REVISJON HAR BLITT EN DEL AV ERGA REVISJON Vi er nå en del av et større revisjonsmiljø og har mulighet for å kunne påta oss både flere og større revisjons- og rådgivningsoppdrag. Erga Revisjon har totalt 21 ansatte, fordelt på 17 i Stavanger og 4 på Bryne. Vi fortsetter å være et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser.

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4, BRYNE Telefon Bryne 51 77 07 90 Telefon Stavanger 51 51 03 70 erga.no

Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde på Brynekontoret ønsker nye og eksisterende kunder velkommen! Vi er fortsatt å finne i Grand-bygget på Bryne.

R e vis jonst jenester | Rådgivn ing | Å r s r eg ns k a p o g s ka t t ep a p ir e r | S ka t t og a v gi f t N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN MONLI SUKSAENSUN ONLINE Reevegen 43, 4340 BRYNE Innehaver: Monthita Suksaensun Virksomhet: Salg av parfyme, kaffe, kakao, te, krem, metox, harnity, væske, bag, telys, klær, sengetøy og pynt på internett. PK MASKIN AS Bergenevegen 20, 4355 KVERNALAND Daglig leder og styreleder: Pawel Kamil Kluska Virksomhet: Gravearbeid, betongarbeid, anleggsgartner og entreprenør.

HÅ OSCAR-ANDERSEN AS c/o Peter Oscar-Andersen Tuemyrå 14, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Peter Andreas Oscar-Andersen Virksomhet: Bedriftsrådgivning, økonomisk rådgiving, konsulenttjenester og annet som faller naturlig sammen med dette.

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I

LINAS STEPONAVICIUS LINAS GULV Kyrkjevegen 150, 4360 VARHAUG Innehaver: Linas Steponavicius Virksomhet: Gulvlegging, malerarbeid og renovering. ØGÅRD c/o Patrick Øgård Damebyen 3, 4360 VARHAUG Innehaver: Patrick Øgård Virksomhet: Leie seg selv ut til mekanisk arbeid, derav reparasjon/klargjøring av biler og lette kjøretøy. Salg av deler og rekvisitter. INHEMA AS c/o Inga Helene Salte Malmin Søylandsvegen 250, 4365 NÆRBØ Styreleder: Inga Helene Malmin Virksomhet: Cakery. Selge kaker og cupcakes og andre konditorvarer.

LOCKGÅRDEN LOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM SENTRUM SALONGEN AS Ånestadvegen 13, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Trine Nevland Virksomhet: Frisering og annen hårpleie, kjøp og salg av hårpleieprodukter, kjøp og salg av aksjer og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med ovennevnte.

I KLEPP SENTRUM HÅVARD OBRESTAD WØIEN HÅNDVERK Auren 19, 4363 BRUSAND Innehaver: Håvard Obrestad Wøien Virksomhet: Tømring, bygningsvern, rådgivning, innredning, kursing, trearbeid og lignende. INTEGRATE CONSULTING AS Søra Hetland 17, 4364 SIREVÅG Daglig leder og styreleder: Rhys Evans Virksomhet: Selge tjenester og varer innen forskning, rådgivning, læring og undervisning - og annet som naturlig sammenfaller med dette – samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

BØ & NÆRLAND HOLDING AS Torggata 10, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Kjetil Nærland Virksomhet: Investere i selskaper og eiendom og alt annet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagende. S U EIENDOM AS Ævestvollmarka 14, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Sveinung Ueland Virksomhet: Utvikling, drift og utleie av fast eiendom, kjøp og salg av aksjer og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med ovennevnte. SPESIALINNREDNING MØBEL AS Fabrikkvegen 1, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Erik Jonas Aarsland Styreleder: Martin Svensen Aarsland Virksomhet: Drive med utvikling, produksjon og videresalg av løsninger innenfor spesialinnredning samt hva herunder står i forbindelse, herunder deltakelse i andre selskaper som driver med beslektet eller liknende virksomhet.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad tJæren en samarbeids partner og total leverandør t en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør nen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør nen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne Skjæveland Hodne Magnar Espedal R T N E R Livar EOddmund : OhmaWiig Rune Stakkeland Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig ard Espedal mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal g nd ar Espedal l g al

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 5151 7878868650 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

EQUITY HOLDING AS Gardsvegen 11, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Bjørn Einar Jonassen Virksomhet: Å eie, erverve og forvalte aksjer og andeler i andre selskaper og alt som hører inn under dette. NICHCHA BERGSAGEL Roskliå 70, 4365 NÆRBØ Innehaver: Nichcha Bergsagel Virksomhet: Lage Thailandske matretter og selge til kunder. STOKDAL NILSEN c/o Alexsander Stokdal Nilsen Opstadvegen 41, 4365 NÆRBØ Innehaver: Alexsander Stokdal Nilsen Virksomhet: Småjobber innen håndverk og tjenester. Transport av gods. STUELAND NÆRINGSBYGG AS c/o Liv Tone Stueland Brattlandsplassen 4, 4360 VARHAUG Styreleder: Liv tone Stueland Virksomhet: Eie og forvalte fast eiendom, herunder drive utleie av egen eller leid fast eiendom, og ellers aktiviteter som faller naturlig inn under dette. MATTINGSDAL HOLDING AS Tovdalsvegen 575, 4363 BRUSAND Styreleder: Odd Ivar Mattingsdal Virksomhet: Holdingselskap. Investeringer i aksjer og øvrige verdipapirer. SSD EIENDOMSUTVIKLING AS Torlandsvegen 7, 4365 NÆRBØ Styreleder: Åge Stenumgård Virksomhet: Eie og drive forretningseiendom samt annen virksomhet som naturlig er forbundet med dette.


MEGABITE J&D

Vi tar oss av regnskapet Regnskap trenger ikke å være komplisert. Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid. Vi har lang erfaring med Tripletex. Vi tilbyr: Fast månedspris • Ingen etablering • Dyktige folk • Gode systemer

Ta kontakt for et uforpliktende møte!

Fa s i t R egns ka p | H ul d a G a rb o r g s ve g 6, 4344 B ryne | 918 39 454 | fasit regn skap.n o

NÆRINGSLOKALER PÅ BRYNE TIL LEIE

G O D E

S T A R T P A K K E R

NYRENOVERTE KONTORLOKALER Øgårdsbakken 3, 4340 Bryne

626 kvm kontorlokaler midt i Bryne sentrum med ventilasjon og kjøling. 2. etg: ca. bta. 386 kvm. bestående av cellekontorer, møterom, åpen landskap, kjøkken/spiserom og WC. 3. etg: ca. bta. 240 kvm. bestående av cellekontorer, møterom, åpen landskap og WC.

Lokalene kan leies samlet eller hver for seg FOR MER INFORMASJON: Tore H. Idland T: +47 922 77 888 E: tore@arealeiendom.no Håkon Langseth T: +47 922 88 114 E: hakon@arealeiendom.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


Nytt om

NAVN ‹‹

Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Tone Scheie Gudmestad

Solveig Kvadsheim

Tone Scheie Gudmestad er ansatt som teamleder hos BedriftsAkademiet Jæren og Dalane. Tone kommer fra stillingen som karriereveileder hos Jæren Industripartner. Hun har bachelor i sykepleie og videreutdanning innen personalledelse. Tone har erfaring innen rekruttering, coaching, markedsføring, bedriftshelsetjeneste og HMS-rådgiving. Tone skal jobbe for at kunder kommer tilbake i arbeid og at bedrifter kan få dekket sine rekrutteringsbehov.

Solveig Kvadsheim har startet som digital designer i Skarp reklamebyrå. Solveig er utdannet grafisk designer og interaktiv AD, fra Hyper Island i Sverige. Hun har lang erfaring fra å jobbe med idé, kommunikasjon, grafisk design og UI/UX for spennende kunder. Solveig brenner for godt design, gode brukeropplevelser og riktig grensesnitt!

Eskil Fisketjøn Eskil Fisketjøn (18) er ansatt som lærling innen industrimekanikerfaget i Depro AS.

Lise Imsland Wathne Lise Imsland Wathne er ansatt i Dataplan AS. Hun har utdannelse innen jus, administrasjon og ledelse med spesialisering innen personalledelse. Lise kommer fra stillingen som HR Leder i Advantek group. I tillegg har hun de siste årene jobbet som karriereveileder og med sykefraværsoppfølging i NAV. Hos oss i Dataplan vil hun jobbe som HR Leder.

Sigmund Malmin Sigmund Malmin er ansatt i Mæland Rør AS på Vigrestad som prosjektleder.

Elin Fløysvik

Gjert Anders Saltskår Bjerkevoll Gjert Anders Saltskår Bjerkevoll er ansatt som karriereveileder hos BedriftsAkademiet Jæren og Dalane. Gjert kommer fra stillingen som salgsrådgiver hos Personalhuset. Han har Mastergrad i Økonomi og Ledelse, og har de siste årene jobbet med oppsøkende salg, rådgiving og personaladministrasjon i bemanningsbransjen. Fra før har han to års erfaring som karriereveileder hos Din Utvikling.

Per Andersen Per Andersen er ansatt i Megabite Reklamebyrå som rådgiver for digitale og sosiale medier. Han er en allsidig kar med lang fartstid innen kommunikasjon, markedsføring og produksjon av innhold til ulike flater.

48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Elin Fløysvik er ansatt i Dataplan Solutions AS. Hun har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra HiST. Elin har mange års erfaring med regnskap og controlling og jobbet sist som regnskapscontroller hos Coop Norge SA. Hos oss i Dataplan vil Elin styrke vårt etablerte BI/BA team som BI konsulent og rådgiver for våre kunder.

June Skandsen June Skandsen er ansatt som Digital Markedsfører i Rental.one. Hun har tidligere jobbet som markedskonsulent for print og digitale medier i Jærbladet, og senest som Senterkoordinator på M44. June har lang fartstid innen salg og markedsføring, og er ansatt hos oss for å markedsføre våre produkter og tjenester.


BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

ON.GNIREENIGNE-TENYL.WWW

.REGNINGEREBSGNINMØRTS GO

-EKRYTS NAK IV

Vi bygger nye subsea-løsninger og trenger flere erfarne fagfolk Akkurat nå står vi overfor en viktig oppgave. Vi skal bygge og lansere en banebrytende subsea-løsning, BLUEROC, og vi skal satse mer på ettermarkedet. Derfor kan din kunnskap og dine egenskaper være viktig for oss. Hos oss er medarbeiderne våre den viktigste ressursen. Kompetanse og samarbeidende tankesett løfter oss videre og gjør at attraktive selskaper ønsker å jobbe sammen med oss for å løse deres utfordringer. Vi skal etablere et nytt og attraktivt tilbud i markedet og søker i første omgang etter deg som liker utfordringer, ser nye muligheter og kan lede denne satsingen. • Salg- og markedsleder • Operasjonell leder • Teknisk leder For videre stillingsbeskrivelser, se:

WWW.DEPRO.NO

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


Kylling er grunnstammen i et sunt kosthold

Velkommen til

SHOPPING & OPPLEVELSER

på Jærhagen

Klær/sko: Lykkeliten 0-16 KappAhl Match Spotlight Fashion MIZZY Zavanna Claire DK Woman !Solid City Outlet Sport Outlet Eurosko Youth Tjenesteytende: Kristinas Systue Phone Lab Arena Treningssenter Skyland Trampolinepark Jærklinikken NETT.express

Vi klekker stjerner! 50

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Spesialbutikker: Apotek 1 Lerka (1. etg.) Apotek 1 Jærhagen (2. etg) Brilleland Synsam Cutters Glamour Nails World Intersport Floriss Jærhagen Gull & Ur Lekia Møller Bil - Skoda MUSTI Norli Normal SAYSO Sunkost Thansen Uno X The Loox

Hus/hjem: Elkjøp Fagmøbler Jernia Kid Interiør Kitch`n Lampehuset Nille Obs bygg Power Princess RUSTA Tilbords Spisesteder: Burger King Big Bite Jordbærpikene Sele Mat Den Danske Bager Jonas B. Mat/drikke: Coop Mega Coop Express Holdbart Vinmonopolet


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

Det levende Brygghuset i Storgata Følg oss på Facebook Bestill bord på post@brixbrygghus.no

ÅPNINGSTIDER MAN STENGT TIR 18-23 ONS 18-23 TOR 18-23 FRE 15-24 LØR 12-24 SØN 18-23

Nils Eger MELLOM STAMMENE 2020, egg-olje tempera 115x130 cm Nils Eger MELLOM STAMMENE 2020, egg-olje tempera 115x130 cm

UTSTILLING UTSTILLING

12. 12. september – 08. november september – 08. november

Nils Eger Nils Eger FRA EN REISE FRA EN REISE

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

Du er trygg hos oss

Do

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Kvitebjørnen Velkommen til Nesasjøhuset på Sand i Suldal. Her finn du Kvitebjørnen, eit eventyrrike for barn i alle alderar. Ope kvar laurdag og søndag kl. 11-15 Aktivitetar og arrangement heile året- sjå nettside og Facebook

ryfylkemuseet.no

maleri / grafikk maleri / grafikk

Helle Mellemstrand Helle Mellemstrand FRAGMENT FRAGMENT tekstil / installasjon tekstil / installasjon

Utstillingar, kunstbutikk, Utstillingar, kunstbutikk, kafé, utleige kafé, utleige www.hagamleprestegard.no www.hagamleprestegard.no post.hgp@ha.kommune.no post.hgp@ha.kommune.no

NESTE UTGIVELSE: 8. DESEMBER BEST.FRIST ANNONSE: 9. NOVEMBER N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


NYE BOLIGER

"

Å leve ved havet har god effekt på menneskers helse

"

Bru 23 er utsolgt

BRU 21

Ta kontakt for privat visning

På Brusand får du feriefølelsen hele året. Brusand er verdt å utforske. Her bor du rett ved togstoppet på Jærbanen, med butikken som nærmeste nabo. En kort biltur unna kan Sirevåg og Vigrestad friste med nydelige bakeriutsalg. Brusand har nemlig alt du trenger for å få feriefølelsen – hele året. Her kan du finne roen og hvile øynene over Bjårvannet innover fjellheimen, eller utover sjøen. Utnytt turmulighetene både varme sommerkvelder og friske, kjølige vinterdager. Mulighetene er mange. Ta gjerne med fiskestanga til både svaberg, moloen i Sirevåg eller Ognaelva. Forresten, så er ikke golfbaken på Ogna lenger unne enn tre minutter med bil. Boligtype 2- og 3-roms leiligheter, BRA 60 - 140 m2. Pris fra 2 398 000,Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer. Trygt og oversiktlig.

Kontakt Kåre Vigdel 916 00 086, kare.vigdel@blockwatne.no Les mer på blockwatne.no/brusand


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.