Næring på Jæren 5-2018

Page 1

05 2018

INFORMASJON

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 14. årgang • 05 • Oktober 2018

Særing på Jæren:

Ståle Anda drømte om eget hotell

Lokal samarbeidssuksess

Tøff omstilling for NOHA Fjernstyring letter arbeidet for bonden TEMA

Bryne FK:

Sponsing

- Vi kaller dem «stolt samarbeidspartner»


TOYOTA HILUX InvincibleX EN GROVARBEIDER FULLASTET MED FINESSER

T!

NYHE

FOR NÆRING: Toyota Leasing Plus

3.411,eks. mva pr.mnd.

40.000,- eks. mva forskuddsleie 3 år/45000 km

HILUX RUNDER 50, OG KOMMER NÅ I EN ROBUST JUBILEUMSUTGAVE MED NYE DESIGNDETALJER OG SORT INTERIØR MED SETER I PERFORERT SKINN. PRISEN INKLUDERER AUTOMATGIR. TOYOTA HILUX SR+ INVINCIBLEX FRA 483. 500,-*

Sørvest Originalservice på 60 minutter

*Inklusive frakt,full tank,opphengsdetaljer dintirolbehandlet, lev.og reg.omk.Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 0,70 l/mil, fra 185 g/km, fra 82,2 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.

Toyota Sørvest AS 2

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

toyotasorvest.no

Vestre Svanholmen 9–11 4313 Sandnes Tlf.: 51 82 25 00


Dagfinn Hauge Redaktør

Sponsing: virkemiddel eller veldedighet?

INNHOLD

I dette nummeret av Næring på Jæren har vi som tema – sponsing – med fokus på den største arenaen – idretten. Til sammen er sponsormarkedet i Norge på oppimot 5 milliarder kroner. Det gjør sponsing til Norges nest største mediekanal etter digitale medier.

Perler seg til gründererfaring

4

Lokal samarbeids-suksess

6

Fjernstyring forenkler bondens hverdag

8

I følge Sponsor Insights er bank, finans og forsikring, bygg- og anleggsbransjen, sportsbransjen og industri de mest aktive på sponsormarkedet. Idrett er den desidert største arenaen det brukes penger på, rundt 3 milliarder. Her dominerer fotball med cirka halvparten. Festivaler har den senere tiden hatt størst vekst sammen med sosiomarkedet. Sponsing totalt har hatt en kontinuerlig vekst siden målingene startet i 2009. En av tre bedrifter melder til Ledernett at sponsing blir viktigere for dem fremover. Norske bedrifter ser på sponsing som et viktig verktøy i sin markedskommunikasjon. Men mange aner ikke hva de får igjen for pengene. Ofte er logoeksponering det viktigste de får utav sponsingen. Men en glemmer gjerne at sponsing også kan brukes internt i bedriften til internmotivasjon og at de ansatte kan bli med på å bestemme hvem bedriften skal sponse. God intern-informasjon om hvilke lag bedriften sponser kan også føre til at de ansatte blir mer stolt av sin bedrift.

NOHA greidde omstillingen

10

SÆRING PÅ JÆREN: Ståle Anda

14

TEMA: SPONSING

Sponsorene er trofaste mot Klepp

22

Sunn økonomi i Klepp

24

Øker sponsorbudsjettet med 2,5 millioner

26

Bryne tenker nettverk, nettverk, nettverk

28

Lyse balanserer mellom topp og bredde

30

Store på arenaskilt

34

TEMA

GRÛNDEREN: Tore Myrstad

35

Typhonix vant innovasjonspris

36

MIN JOBB: Kirsten Undheim Øfsteng

38

JURISTENS RÅD

39

Sparket i gang årets ungdomsbedrifter

42

KRYSSORD & SUDOKU

48

MAT: Eggepannekaker

49

Å arrangere familiedager, konkurranser, teambuildingsaktiviteter, kurs eller annet hos laget en sponser kan også bidra til å øke den interne nytten av sponsingen. Vi har intervjuet de tre toppklubbene på Jæren. Alle tre ønsker bedriftene velkomne til å komme med ideer for å utnytte sitt sponsorat bedre. I tillegg kan du lese to saker som har en fellesnevner; lokalt samarbeid. De viser at det ikke er mer lønnsomt å gå over bekken etter vann. Kjennskap, nærhet, velvilje og fleksibilitet er suksessfaktorer på Jæren.

6

8

10

15

God lesning!

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Kristin Løge, Bryne FK. Foto: Dagfinn Hauge

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN

TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Norpost Opplag: 22 000

Neste utgave av Næring på Jæren Æ R I N G PÅ J2018. ÆREN 3 kommer ut 12. Ndesember


Drømmen til Mikael Åsbjørnsson-Stensland er å starte eget firma. Men han har tenkt å skaffe seg god erfaring først med å selge produkter han har utviklet selv på hobbybasis.

Perler seg til gründererfaring TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Sier du perler, perlebrett og perling tenker de fleste på barn. Mikael Åsbjørnsson-Stensland er en 30 år gammel perleentusiast som har bygget en unik applikasjon til hobbyen. – Jeg er ikke flau over å si at jeg perler. Jeg står absolutt inne for det, smiler Mikael. Han fattet interesse for perling på Underleir, en leirskole for voksne. – Jeg syntes det var kjedelig å perle Mario-figurer. Og med min bakgrunn og interesse for det grafiske ønsket jeg å se på mulighetene for utvikling, forteller Mikael. 4

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Han er til daglig utvikler av webapplikasjoner i Olavstoppen og en ung mann med masse kreative ideer. Så brynebuen satte seg like godt ned med datamaskinen og programmerte en applikasjon som gjør det mulig å perle fotografier. Kort fortalt skanner du et foto, legger inn de fargene du har til rådighet og applikasjonen gir deg en oppskrift på hvordan du kan perle så likt som mulig

fotografiet med en redusert fargepalett. Har du bare et begrenset utvalg av fargede perler, så bruker applika­sjonen kun disse i oppskriften. Applikasjonen har støtte på flere språk. – Har du sett noe liknende på markedet? – Nei, jeg tror dette er den eneste applikasjonen av sitt slag.

Utbredt i Europa

Perling for voksne kan sammenlignes med å legge store puslespill eller fargelegge. Det er enkelt, gøy og en fin meditasjon. Det finnes voksne i mange land som har perling som hobby.


Kerstin Jeding er psykolog ved Stressmottagningen i Solna utenfor Stockholm. Hun mener at det å gjøre noe som det ikke stilles noe krav til, i et rolig tempo, kan oppleves som meditativt. Oppmerksomheten vår trekkes til, eller holder oss, i øyeblikket, og for en stund forsvinner omverdenen. – De fleste av oss opplever nuet som mer håndterbart enn en kanskje slitsom fortid eller en framtid med mange krav, og som tankene gjerne trekkes mot, forklarer hun til Life.

Første skritt på gründerdrømmen

Applikasjonen til Mikael ble lagt ut på markedet for et halvt år siden. Så langt har han fått rundt 40 abonnenter av pro-versjonen. I tillegg finnes det en enklere gratisversjon. Brukerne kommer fra mange ulike land. – Dette er ikke noen jeg skal bli rik på. Det viktigste er å bygge et bra produkt. Og så ser jeg på det som et pilotprosjekt og et første skritt på gründerdrømmen min. Det er kjekt å sette ut noe i live. Da kan jeg høste erfaring i brukervennlighet og markedsføring. Mikael har fått få spørsmål om hvordan det virker. Det tar han som et kvalitetstegn. Får du lyst å prøve kan du gå inn på www.beadifier.com.

Arve Hegelstad Kristiansen Salgssjef Nyttekjøretøy arve.kristiansen@moller.no tlf. 91 38 34 94

Martin Tøraasen Selger Nyttekjøretøy martin.toraasen@moller.no tlf. 91 12 35 28

Thor Inge Kalberg Kjernekunde selger tor.inge.kalberg@moller.no tlf. 97 16 65 56

Roald Salte Firmabilansvarlig roald.salte@moller.no tlf. 98 49 14 97

Din nyttekjøretøyforhandler i Sandnes og på Jæren! Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul.

Kvernelandsveien. Tlf. 24 03 49 00. sandnes.volkswagen.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

5


Samarbeidet mellom Proservice og Norganic går på skinner og er vinn-vinn for begge parter. Fra v. Gerd Anne Eltervåg, avdelingsleder Grethe Botne, Cindy Skjæveland, Miriam Sleveland, daglig leder i Proservice Jan Erik Jacobsen og daglig leder i Norganic Jarle Rossavik.

LOKAL SAMARBEIDSSUKSESS Imponerende, Fantastisk. Super kvalitet. Godordene triller ut av Jarle Rossavik, daglig leder av Orstad-bedriften Norganic. Han kan ikke få fullrost nok samarbeidet med Pro-Service. TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Det hele begynte med at Norganic ikke var fornøyd med den leverandøren de hadde for ompakking av tørrvarer fra store sekker til forbrukerpakninger samt etikettklistring. Norganic har i flere år hatt produksjon og pakkelinjer i flere land, men de var også på jakt etter lokale alternativer. De vurderte også å sette opp en pakkelinje i sine egne lokaler. Men en av deres samarbeidspartnere foreslo å ta kontakt med en lokal bedrift for mennesker med nedsatt arbeidsevne. Det hadde nemlig de gode erfaringer med. – Vi var litt i tvil på forhånd om dette ville gå. Men nå er vi kjempeglade for at vi tok kontakt med Proservice. Kvaliteten på det som blir gjort her er helt topp. Vi har kun hatt ett enkelt lite avvik i løpet av samarbeidsperioden, og det er vi ikke sikre på om kommer herfra engang, sier Rossavik. Det er heller ikke feil at prisen er gunstig. Men uten topp kvalitet hadde 6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

det ikke hjulpet noe om prisen var svært så bra for den økologiske mat­ leverandøren. Kundene må kunne stole på matvarene de kjøper.

Oppdraget passer godt

Pakkeavdelingen til Pro-Service på Ålgård har to store kunder. Mens den andre kunden sine oppgaver reduseres i takt med at folk går fra papir til nett, økes produksjonen for Norganic. – Vi fikk mindre og mindre å gjøre. Derfor er vi veldig glade for oppdragene fra Norganic. Oppgavene fra dem passer godt for oss, sier avdelingsleder Grethe Botne. Store kvanta og repeterende oppgaver er de sterke på.

Langsiktig samarbeid

Allerede fra 2010 har Norganic hatt kontakt med Pro-Service og fått utført noen små oppgaver hos dem. Etter hvert har oppdragsmengden økt. Våren 2016 begynte de med ompakking av kokosblomstsukker, chiafrø, quinoa og himalayasalt for Norganic. I fjor var de oppe i 30 000 enheter. I år blir det enda mer, fordelt på over 30 forskjellige produkter.

Rossavik ser for seg et langvarig samarbeid med Proservice. – Vi har vurdert å investere i flere pakkemaskiner. Men da vil vi gjøre det i et samarbeid med Pro-Service og gjerne plassere maskinen i deres lokaler.

God følelse

At bedriftene også kun ligger en kort kjøretur fra hverandre gjør det lettere å teste ut ting. I tillegg gir det dem også en mulighet til å snu seg raskt rundt om det melder seg nye behov. Det hadde de ikke klart med en leverandør i utlandet. – Jeg ser for meg mye spennende fram­ over og tenker at vi er heldige som har de. Vi hadde ikke klart å gjøre dette selv. Det er ikke fritt for at det også gir en god følelse å være med på å gi arbeid til folk med nedsatt arbeidsevne. – Dette er et samarbeid vi er stolte av. En dag tok vi alle våre ansatte til å jobbe sammen med arbeiderne ved ProService. Det ble en skikkelig kjekk dag for begge parter, smiler han.


Har du Alt på det rene? Vi kan arbeidstøy og matter! Vi tilbyr:

Hvorfor bruke oss?

• En trivelig og dyktig gjeng som gjør det beste for deg • Moderne vaskelinjer • Miljøbevisst • Iso-sertifisert • Faste kjøreruter i hele Rogaland • Nærhet til kundene og korte beslutningsveger Vinnarskalle.no

• Vask, reparasjon og administrasjon av arbeidstøy • Utleie av matter med og uten logo • Utleie av avlastningsmatter • Utleie av sengetøy, duker, servietter og mopper • Tekstiladministrasjon

Kontakt oss i dag for tilbud.

Vi stikker gjerne innom og tar en prat om dine behov.

Tekstil-Vask Sør AS

Bjorhaugslettå 3 – 4365 Nærbø 982 17 295 – leiv@tekstil-vask.no

tekstilvask.no

Følg oss på

– ALT PÅ DET RENE

e-Pedal

ProPILOT

LEASINGTILBUD

2 899 KR PER MÅNED

STARTLEIE KUN 32 450 KR Ikke vent unødvendig lenge. Kjøp Norges mest populære bil og få den levert allerede i høst.

ProPILOT Park

Dalane Bil AS Fossveien 2 4373 Egersund Salg: Mandag – Fredag 07.00 – 16.00 Tirsdag 07.00 – 19.00 Lørdag 10.00 - 14.00 Kundemottak: Mandag – Fredag 07.00 – 16.00 Tirsdag 07.00 – 19.00 Verksted: Mandag – Fredag 07.30 – 15.30 Tirsdag 07.00 – 19.00 Eksempelet er basert på Nissan LEAF Acenta. Rabattert leasingpris: 260 111 kr (gjelder ikke ved kjøp). Leie 2 899 kr pr.mnd. Startleie 32 450 kr, nom. flytende kampanjerente 2,95 %, 36 mnd/45 000 km. Tot.kost 136 814 kr, min.kost 70 137 kr. Månedsleien kan endres i takt med endringene i rentenivået (flytende rente). Termingebyr og etabl.omkost. - totalt 4 790 kr - er inkl. i månedsleien.

nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL_HP_246X181_NOR_online_CS6 1

09/28/18 07:45:11


Fjernstyring forenkler bondens

arbeidsdag TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Kristian Vinningland elsker å finne opp ting som kan effektivisere arbeidet på garden.

Kristian Vinningland pønsker stadig ut nye dubbe­ ditter som kan være med å lette arbeidet på gården. På kontorpulten ligger loddebolten klar. En ny dings er under utforming. Kristian Vinningland er bonde og oppfinner og har stadig nye ting på gang. Først begynte han å lage ting til seg selv for å forenkle arbeidsoppgaver. Men snart ville naboen ha det samme. Og rykte gikk, så Vinningland måtte begynne å produsere mer. Etter hvert ble det flere oppfinnelser og han måtte laget et eget firma på det; Agriprodukter.

Fjernstyring sparer en mann

Det begynte med at han laget automatisering til Reimes utfóringsanlegg. Deretter kom det fjernstyringer for traktoren til flere oppgaver. – Jeg fant en tilgang til hjernen i traktoren som ingen hadde brukt før, forteller Kristian.

Dermed kunne han koble på sin egen dings som kunne stoppe og starte traktorens kraftuttak på avstand. Det gjorde at han for eksempel slapp å ha en egen mann som satt i pumpetraktoren ved slangespredning av husdyrgjødsel. – Det hender at en får slangebrudd ved kjøring av slangespreder. Om den ikke stoppes oppdager du fort hvor mange kubikk med gjødsel systemet leverer. Da er det godt å ha en person som kan stoppe kraftuttaket på pumpetraktoren, så sant denne personer ikke har fått besøk, er inne og drikker kaffi eller har glemt å skru på telefonen, smiler Kristian. Med en fjernkontroll har en full styring på dette selv.

Fikk pris

Etter hvert fant han ut at det var flere oppgaver som kunne fjernstyres. For eksempel ville en nabo bruke den når han jobbet med grøftespyling. Det en stor fordel at spyleren kan startes og stoppes fra der en jobber med spyleren. Med fjernstyringen kan da tomannsjobben utføres av en. – Jeg ser hele veien arbeidsoppgaver som kan effektiviseres, sier Kristian. Han har også laget en fjernstyring til gjødselpumpa og av pumpetraktoren ved vognkjøring. I høst er Kristian klar med tre nye oppfinnelser. – Det kjekkeste jeg vet er når kollegaer spør: Går det an

8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


å få til noe enklere her? Det trigger oppfinneren i meg, smiler han. På Agrovision i 2013 fikk han prisen for beste nyhet med automatiseringsløsning av Reimes utfóringssystem.

Finner finurlige løsninger

Vi er en av Norges største leverandører av høytrykkspylere og utstyr. Vi selger og tar service på båtmotorer. Våre merker er Suzuki og Mercury.

Det var først i 14-års alderen han fikk interesse for teknikk og motorer. En kammerat fikk seg moped. Den trengte pleie og guttene begynte å skru. Interessen tok av, og etter hvert konkurrerte de om hvem som kunne kløyve en motor og sette den sammen igjen raskest. – Vi klarte det til slutt på under 20 minutter i mørke, forteller Kristian. Etter utdanning som mekaniker jobbet han i BK Landbruk. Der fikk han mange oppgaver som gikk på å tilpasse ting og finne på finurlige løsninger. På fritiden var han spesielt aktiv i det lokale traktorpulling-miljøet der bygging av belastningsvognen var en utfordring. I 2001 overtok han garden hjemme. Men det var først etter at ungene hadde flyttet ut at han fikk tid til å sitte med loddebolten på kontoret å lage nye oppfinnelser.

Syns du kvalitetsarbeid/KSL er krevende? Driver du virksomhet, forretning eller landbruk?

"Clena er de beste maskinene jeg har hatt, og jeg har hatt flere typer. Nå havarerte nettopp en av de andre merkene jeg har, så nå skal jeg kjøpe en Clena til." Olav, produksjon av gris. Tlf: 51 42 29 99, Orstadveien 128B, 4353 Klepp Stasjon Web: www.clena.no Mail: post@clena.no

Kyllinger fra Rogaland er Europas sprekeste.

Vi tilbyr: • Komplett KSL rådgivning • Bistand i ”dokumentjungelen” • Bistand ved revisjoner og tilsyn • Bistand til å sette mål og til å komme ajour med ditt kvalitetsarbeid! Ta kontakt med vår kvalitetsrådgiver Elise Unander Mjølhus for en uformell samtale.

www.tf-regnskap.no • Telefon: 51 74 48 80 Epost: post@tf-regnskap.no

Vår kunnskap, dine muligheter

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


NOHA greidde omstillingen TEKST// DAGFINN HAUGE

Den tradisjonsrike bedriften NOHA var på stø kurs mot stupet. Nytt fokus, riktige investeringer og satsing på spesialkompetanse gjør at bedriften igjen tjener penger og ser lyst på fremtiden. Den velkjente branntrommelprodusenten NOHA slet noe forferdelig. De tidligere eierne, gigant­ konsernet UTC (United Technologies Corporation), tappet bedriften for penger og investerte lite. Maskin­parken ble dårligere og dårligere. Malingen flasset av veggene. Ansatte sluttet og flere startet opp konkurrerende virksomhet. Bedriften spiste opp ledere. I løpet av 10 år var det 12 daglige ledere som kom og forsvant igjen. Organisasjonen var sliten.

Virksomhet: NOHA bygger branntromler med slanger. Leverer og ufører service på brannslukkingsapparater. Utfører kontroller på brannutstyr som skal kontrolleres hvert år. Omstilling: Tidligere hadde NOHA en fordeling på 70% produksjon og 30% service. I dag er det cirka 50-50. I framtiden ser de for seg at det blir 30% produksjon og 70% service. Økonomi: NOHA har siden 2014 hatt et negativt driftsresultat. I 2018 driver bedriften igjen lønnsomt. Visjon: Å bli det største service-selskapet innen brannsikring i Skandinavia. Målet skal nås gjennom oppkjøp av mindre brannsikringsfirmaer. Samtidig skal produksjonen av branntromler økes. Målet er å bli ledende i Europa på dette området.

produksjonen, forteller admini­ strerende direktør Frode Lemvik. – NOHA gikk fra å ha den mest moderne tynnplateproduksjonen i

Europa til å bli veldig gammeldagse i løpet av 30 år, legger han til. I 2012 ble bedriften solgt til nederlandske SK FireSafety Group som er spesialister på brannteknisk utstyr. Det var viktig. Nederlenderne ønsket å satse på den norske bedriften og gi den tid til å omstille seg.

Stor omstilling

Det måtte en tøff snuoperasjon til. En stor del av produksjonen ble langt ned og de gamle maskinene ble solgt til Øst-Europa. Nesten halve arbeidsstokken ble sagt opp. – Alle forstod at noe måtte gjøres. Fagforeningen var enormt konstruktiv og de ansatte har vært veldig lojale. Klart at det har vært vanskelig å si opp folk, men vi hadde ikke noe valg, sier Lemvik som når er glad for at situasjonen nå er snudd på hode og han har begynt å ansette folk igjen.

Storartet lokalt samarbeid

Istedenfor å legge all produksjon til Asia eller Øst-Europa valgte NOHA å støtte seg på lokale underleverandører. Selv investerte de i en robot, utviklet

1355-0

– Da jeg begynte som produktsjef i NOHA fikk jeg beskjed om at kun en av fire styredisker til stanse­ maskinen virket. Røk den, så stanset

NOHA NORWAY AS

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

www.ravem


Anas Malek Abdulrahman og Marit Aasland monterer nye skap med branntromler. Foto: Arild Vik/Skarp.

av RobotNorge, som produserer branntromler og som lett kan øke produksjonen uten merkostnader. IKM Håland produserer og leverer tynn­platene til brann­skapene, NOT lakkerer skap og komponenter, JBM leverer tynn­plater til spesielle prosjekter og Ultra­tech utfører maskinering primært av messing­deler. – Vi skal kunne levere våre kjerneprodukter i løpet av tre dager. De resterende skal vi kunne levere innen tre til seks uker. Det hadde vi aldri klart dersom vi hadde hatt underleverandører fra Europa eller Asia, sier Lemvik som er kjempefornøyd med samarbeidet de har fått til lokalt.

Lokalene ble dermed skreddersydd for å få en mest mulig effektiv flyt i produksjonen, servicedelen og lageret.

– For eksempel er IKM Håland ekstremt flinke til å se på tegninger, gi pris og få løst det på samme dag, nevner han.

I tillegg til et funksjonelt bygg var det også en fordel at NOHA kom nærmere underleverandørene og flyttet til et område med et etablert industrimiljø for landbasert industri.

Messingprodukter kjøpes fra Kina. Der er ikke norske produsenter konkurransedyktige.

Byggherrene deltok

I 2017 var de inne i nytt bygg på Orstad. Dette leier de. Lemvik kan ikke få fullrost byggherrene Grude & Klingsheim nok. De var ikke bare opptatt av å sette opp et bygg de kunne leie ut. Men de var også interessert i å bidra til en mest mulig effektiv drift av NOHA. Dermed foreslo de egne byggløsninger på utfordring NOHA hadde.

Det var heller ikke en ulempe at Øksnevad­porten stasjon på Jærbanen ligger like ved. Det gjør det lett for ansatte å komme seg fra og til arbeids­ plassen med kollektiv transport.

Spesialister i ledende posisjoner Et av grepene for å få NOHA på rett kjøl var å ansette spesialister på hvert område.

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus!

Tlf 90 17 06 20 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11


Evy Høyland kom fra ABB som spesialist på logistikk og innkjøp, Lars Ove Tjessem kom fra Dataplan som spesialist på økonomi­­styring og inte­ grerte forretnings­­systemer, Lars MørkLorenzen kom fra Arla og Red Bull og fikk oppgaven med markeds­føring og kommersiell ledelse og Roar Leithe med bakgrunn fra Profitek og Solar tok ansvar for forretnings­utvikling og drift. Uladimir Rubasheuski har doktorgrad i logistikk, Torbjørn Ellingsen kom fra Cofely Fabricom og implementerte en ny strategi mot olje og gass mens Kathe Håvarstein kom fra Conoco-Phillips og tok seg av rekruttering og personalutvikling.

NOHA har bygget et sterkt lederteam. Fra v. Frode Lemvik, Uladzimir Rubasheuski, Kathe Håvarstein, Torbjørn Ellingsen, Evy Høyland. Bak fra v. Lars Ove Tjessem, Roar Leithe, Lars Mørk-Lorenzen. Foto: Arild Vik/Skarp

Disse fikk i oppgave å optimalisere hvert sitt område.

– Helt klart kvalitet. Våre tromler og slanger skal vare i 20-30 år, ja kanskje 40.

– I dag er vi i nærheten av der vi skal være. Men vi har fortsatt litt å gå på, sier Lemvik.

– Hvor stor er produksjonen av branntromler i dag?

ledende i Europa. – Hvordan går det økonomisk? – Vi har vært gjennom en periode med blodrøde tall. Men i dag er lønnsom­heten på bedringen, rundt 5-6%, forteller Lemvik.

– Den er på rundt 12 000 enheter i året. Målet er å doble den og bli

– Hva er deres konkurransefortrinn?

skarp.no

Opp? Lei lift hos oss – www.ekstralift.no Ring oss på 970 85 666

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

Jærveien 148 4340 Bryne

Nye rør uten å grave eller rive

GRATIS BEFARING

Lad bilen trygt og hurtig

LADESTASJON HJEMME Ladestasjon til el-bil er en smart investering. På grunn av brannfare anbefales det ikke å lade bilen i stikkontakt. En hjemmeladestasjon er derimot en trygg løsning – i tillegg lades bilen raskere. På flere av løsningene kan du kontrollere forbruk av strøm, statistikk og ladestatus. Som autorisert installatør tar vi ansvar for at du får en god og trygg løsning for bilen din. Vi tilbyr løsninger for alle typer ladebehov, og leverer løsninger for private, borettslag og næringsliv.

Olimb Rørfornying AS Sarpsborgveien 115, 1640 Råde Tlf. 69 28 17 00 www.olimb.no

12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Din lokale kontakt: Olimb Rørfornying Rogaland AS E-Post: john.ludvigsen@olimb.no Tel.: 955 58 946

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 BRYNE-ELEKTRISKE.NO


KOMMER SNART

MØT NYE LEXUS UX Markedets eneste kompakt-SUV med selvladende hybrid teknologi! Fra den dristige fronten med sin dramatiske signaturgrill, til den sporty silhuetten og bakendens distinkte design representerer nye Lexus UX en nyskapende og modig tilnærming til crossover-segmentet. Også interiøret er spennende, med et design basert på det japanske arkitektoniske konseptet ‘Engawa’, der grensene mellom innendørs og utendørs sømløst føres sammen. I dette luksuriøse og sjåfør-fokuserte miljøet vil den romslige og trygge følelsen gjøre det enkelt å kjenne seg som hjemme. Ta kontakt for mer info om denne spennende lanseringen!

LEXUS STAVANGER Vestre Svanholmen 9-11 4313 Sandnes 51 82 26 00 / stavanger@lexus.no


SÆRING på Jæren

Drømte om eget hotell TEKST// DAGFINN HAUGE

Ståle Anda har 15 ansatte, men lever uten lønn og har null i egenkapital. Hotellet han drømte om som tenåring ble kanskje litt annerledes enn han hadde tenkt.

Ståle er en jærsk fargeklatt det kun finnes et fåtall av. Mesteparten av året bor han i en stråhytte på 29 kvadratmeter i Tanzania. Om sommeren jobber han i psykiatrien i Klepp og bor i en liten og sliten campingvogn på datterens gård utenfor Nærbø. Den står klemt mellom siloen og låvebroa. – Vi måtte sage av draget for å få den innimellom, forklare Ståle med et smil. I Tanzania er han leder for barnehjemmet, Tumaini Home, som er et hjem for foreldreløse barn og psykisk utviklingshemmede. Dette barnehjemmet har han bygget opp helt selv, med hjelp av penger fra egen lomme og bidragsytere i Norge.

Hadde planen klar

Men det var ikke det han hadde sett for seg. Som tenåring hadde han planen klar. Han skulle bli kokk, reise til sjøs som stuert og etter hvert komme i land og bygge sitt eget hotell. 14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Ja, jeg har jammen rotet det til for meg, ler Ståle.

SÆRINGEN

– Folk på min alder har hus, bil og kanskje hytte. Da jeg reiste til Tanzania i 2012 solgte jeg huset mitt. Jeg brukte pengene på å bygge opp og drive barnehjemmet og har ikke en krone igjen. For å lede arbeidet ved barnehjemmet får jeg kost og losji. Det er det hele, smiler han.

Navn: Ståle Anda Alder: 59 år Fra: Klepp stasjon Fra: Arusha i Tanzania og Kaffiholen ved Nærbø Sivilstand: Skilt, tre voksne barn. Stilling: Generalsekretær og styreleder.

Pengene han tjener på sommerjobben i Klepp kommune bruker han på barnehjemmet. De få personlige eiendelene sine har han i noen esker på loftet i uthuset til dattera, samt noe i en gammel hytte han har overtatt oppi Byrkjedal.

En eventyrlysten outsider

Grobunnen til utferdstrangen fikk Ståle på Klepp stasjon bedehus. Hit kom det misjonærer som hadde vært i Afrika og viste spennende bilder. Farmora var også en brennende misjons­venn og barnebarna ble påvirket av hennes engasjement for å hjelpe.

Ståle følte imidlertid at han ikke passet inn i det kristne miljøet. Heller ikke trivdes han i «feste-miljøet». Fotball likte han ikke. Det ble turn som var hans greie. – Jeg har alltid følt meg som en outsider. Til og med i Tanzania er jeg en outsider, med der på grunn av at jeg er hvit. Jeg får en annen respekt som outsider der.


Ståle Anda er gammel turner og fortsatt myk. Han sitter gjerne med beina under seg til vanlig eller når han mediterer. Foto: Dagfinn Hauge.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


Ståle Anda får bo i huset til dattera på Kaffiholen når han er hjemme om sommeren for å jobbe. Men han liker å ha noe for seg selv så han har fått tak i en gammel campingvogn som han bor i. Den har de fått plass til mellom låvebroa og siloen. Foto: Dagfinn Hauge.

Ble deprimert

Ståle titter ut på det grønne og flate jærlandskapet fra skinnsofaen på kjøkkenet hos datteren. Han mistrives her. Ikke hos datteren – men på Jæren. Det er så stille, tomt og meningsløst her, mener han. Ståle foretrekker heller å sitte med beina under seg på en plaststol i en støvete gate i en landsby i Tanzania, ta en øl og «jossa» med folk, som han kaller det. De første gangene han kom hjem ble han deprimert av det. Nå er han blitt vant med denne overgangen. – Her må en helst ringe og avtale på forhånd om en skal besøke noen. I Tanzania er det motsatt. Folk er lite hjemme hos seg selv. Jeg måtte bygge et gjerde for å få litt fred når jeg trengte det, forteller han. Pågangen av folk som trengte hjelp er så stor at Ståle har måttet sette opp 16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

kontortid. Den fredeligste stunden er grytidlig om morgenen. Da våker han til lyden av bønne­ropene fra moskeen, setter på kaffen og slår seg ned i en stol foran stråhytta og nyter morgensola.

Bonde og lærer

Siden Ståle var ganske skoleflink ville foreldrene ikke at han skulle bli kokk, men at han heller skulle gå på gymnaset. Da tok livet en annen retning enn han hadde planlagt. Etter gymnaset ble det jordbruksskole og landbruksmekaniker-utdanning. 23 år gammel var han ferdig med mekanikerutdanningen og søkte seg som yngstemann inn i Fredskorpset. Da havnet han i Tanzania hvor han blant annet jobbet med å drive landbruk i en leir for spedalske. – Jeg kan ennå kjenne lukten av råttent kjøtt. Det var ofte lemmer som måtte amputeres, husker han.

Etter to år reiste han hjem og tok utdannelse som lærer. Så ble det tre nye år i Tanzania. Denne gangen som landbrukslærer for masaibarn i byen Arusha. I 1990 vendte han nesen hjemover igjen, giftet seg, fikk to døtre, tok videreutdanning og ble lærer i spesialpedagogikk. I åtte år jobbet han som lærer og bonde. Så ble han skilt og året etter la han ut på tur til Tanzania igjen. Den turen skulle forandre hans og mange andre menneskers liv.

På albuene i kumøkk

På en av utfluktene så han en jente som dro seg frem etter albuene i kumøkk. Jenta var lam fra livet og ned og hadde ingen annen måte å komme seg fram på. Vel hjemme i Norge igjen ble Ståle enig med elevene


– Hadde jeg visst hvor vanskelig det var å bygge og drive barnehjemmet, så hadde jeg ikke tatt et spadetak. Ståle Anda

På sykehusbesøk til en av barnehjemsbarna.

Ståle Anda trives godt med å sitte i skyggen på en plaststol og prate med folk.

En kjent kunstner har dekorert den ene husveggen til stor glede for barna.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


Ute i felten på besøk hos masaiene.

I Tanzania bor Ståle i en liten hytte med tak av strå.

sine ved Orstad skole å samle inn penger til rullestol og operasjon for henne. De fikk også bygget en stråhytte til henne og finansierte folk til å passe på henne. Dette ble starten på barnehjemsarbeidet som kalles Tumaini home og betyr håpets hjem. Fremover brukte Ståle alle feriene sine i Tanzania. Men arbeidet rundt barnehjemmet økte og i 2012 flyttet han dit for godt.

Trenger flere klasserom

I dag er det 17 barn som bor på barne­

FÔRHEKK MED FANGGITTER

Maks spiseplasser: 12 Mål: 200 x 200 cm. Vekt: 462 kg. Art. nr 90 41 212 Førpris 17.495,(13.996,-)

– Hadde jeg visst hvor vanskelig det var å bygge og drive barne­hjemmet, så hadde jeg ikke tatt et spadetak, sier Ståle. Han har måttet kjempe mot de lokale myndigheter og utstrakt korrupsjon. I tillegg har han vanskelig for å si nei når noen lider og trenger hjelp. Det har gjort at de alltid har hatt en anstrengt økonomi.

VERKSTEDPRESSE

30 tonn hydraulisk trykk. Stempelvandring: 160 mm. Høyde: 1.800 mm. Bredde: 820 mm. Dybde: 700 mm. Bredde mellom vanger: 532 mm. Arbeidshøyde: 0 til 840 mm. Art. nr 90 39 281 Førpris 4.995,(3.996,-)

10%

10%

RABATT

RABATT

15.745

00

12.596

00

eks mva

4.495

00

3.596

– Hva er planene videre for barnehjemmet? – Vi skal begynne med landbruk, bilverksted og butikk. Her kan de psykisk utviklingshemmede få arbeidspraksis og vi kan få litt inntekter gjennom det. I tillegg skal vi bygge ferdig skolen. Vi mangler klasserom til 6. og 7.klasse. Er det noen hjemme som har lyst å bli med å gjøre ferdig skolen?, spør Ståle. Målet er at barnehjemmet en dag skal klare å drive seg selv økonomisk. Men det er kanskje bare en drøm.

PRESENNING, PVC-DUK

Materiale: Polyester/fibre, PVC-coated og UV-bestandig. Farge: Grønn. 3 x 5 meter Art. nr 90 39 069

870,- (696,-)

3,5 x 6 meter Art. nr 90 39 070

NORG STØR ES NETT STE BU 4 x 6 meter TIL LA TIKK Art. nr 90 39 071 N BRUK D1.370,- (1.096,-) ET 1.370,- (1.096,-)

5 x 7 meter Art. nr 90 39 072

1.870,- (1.496,-)

00

eks mva

DONEHEIA 62 - 4516 MANDAL - TEL 21 98 47 47 - WWW.P-LINDBERG.NO - NETTBUTIKKEN TIL LANDBRUKET

18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

650 GR A M /M 2

Vi tar forbehold for trykkfeil og utsolgte varer

Fôrhekk med fanggitter i varmgalvanisert stål, med 3-punktsoppheng. Leveres med tak og bunn, og avtakbar løftebom. Leveres umontert.

hjemmet og 10 som kommer og er der bare på dagen. I tillegg hjelper de 20 stykker med skolepenger.

GJELDER TIL OG MED 30/10 2018


Skolen er full og trenger flere klasserom.

Tumaini Home har gitt mange vanskeligstilte barn et nytt håp og et nytt liv.

Barnehjemmet har laget sin egen fiskedam. Nå blir det fisk på bordet.

En dag om gangen

– Hva tenker du om fremtiden? – Jeg tenker lite på den. Jeg tar dag for dag. A4-livet er ikke noe for meg. Jeg er dårlig på rutiner. De beste egen­skapene mine er å komme overens med folk. Være sosial. Jeg holder på så lenge jeg trives med det jeg gjør. Flere i familien er enga­sjerte i arbeidet rundt barne­hjemmet. Og slekt, venner og kjente er med på å samle inn penger til prosjektet. På Klepp stasjon bede­hus har de

hver november et eget marked til inn­tekt for barne­hjemmet. Flere skoler bidrar også gjennom ulike aktivi­teter. Noen organisa­sjoner og firmaer er også med. Men ryggraden er enkeltpersoner som gir en fast sum hver måned. Er du interessert kan du lese mer om Ståle Andas prosjekt for vanskeligstilte barn på internett. Adressen er www.tumaini-home.no

FAKTA OM TANZANIA Tanzania har store forskjeller mellom fattig og rik. Økonomisk vekst har ikke kommet befolkningen til gode på grunn av utstrakt korrupsjon. Viktige næringer er jordbruk, gruvedrift (særlig gull), turisme og andre servicenæringer. Funn av naturgass i 2012 kan gi vekst i fremtiden. (kilde FN)

150 x 75

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

bjorn@bobyggjaren.no - Tlf: 930 36 859

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

19


Du blir større i en mindre bank Vi kjenner nabolaget ditt, bygda di og byen din. Jo bedre vi blir kjent med deg og dine behov, jo bedre kan vi hjelpe deg.

Jærsk business er vår business Vi tilbyr små og mellomstore næringskunder et bredt og kompetent tilbud. Fire rådgivere vier all tid til landbruket.

Hvorfor velge Jærens eneste lokalbank? Du kan’kje drikka kaffi på telefonen Vi tilbyr ansikt-til-ansikt kontakt med våre rådgivere på et kontor nær deg. Daglige behov fikser du enkelt i mobilbanken vår.

Vi støtter og sponser lokalmiljøet Vi pløyer deler av overskuddet tilbake til ditt nærmiljø, slik at Klepp, Time og Hå blir enda bedre å bo og leve i.

Du får rask respons og treffer fjåge folk Våre rådgivere kan hjelpe deg med veldig mye. Hos oss møter du mennesker, ikke roboter. Våre medarbeidere bor og virker i lokalmiljøet.

Telefon 915 03290 | www.jaerensparebank.no


TEMA

I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

SPONSING

• Sponsing handler om assosiasjoner. Hvem vil du som arrangør assosieres med, og hvem vil du som sponsor assosieres med. • En sponsor kan støtte det lokale idrettslaget/kulturaktiviteter for å vise at de er opptatt av lokalmiljøet. • Sponsing for bygging og forankring av merkevarekjennskap. • Sponsing for å posisjonere seg i et marked eller blokkere for konkurrenter. • Sponsing for å bedre omdømme. • Gjennom sosiosponsing kan en ta en aktiv sosial posisjon. • Gjennom sponsorat kan de ansatte bygge en felles kultur via felles opplevelse, og hente inn ressurspersoner til kurs og foredrag. (Kilde: TicketCo)

DITT

KOMPLETTE BILSENTER

PÅ JÆ R E N

reimeoglode.no 51 79 10 10 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


Sponsorene er trofas

Klepp Elite er flaggskipet for Klepp Idrettslag og de som viser mest igjen i media. De flotte «traktordraktene» er fulle av sponsorer. Her er de representert med kaptein Tuva Hansen og Elisabeth Terland sammen med markedsansvarlig Einar Braut.

TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Klepp-jentene har grunn til å smile. I hele år har de jaget edelt metall. På sponsorsiden har de mange trofaste medspillere. – Da Rune Medalen ringte og ville bli med som sponsor var jeg ute og kjørte lort, smiler Einar Braut, tidligere Brynespiller, bonde og markedsansvarlig i Klepp.

Renhold av høy kvalitet til riktig pris! www.renerehusasta.com astarenerehus@gmail.com

22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Braut har vekseldrift mellom sponsorjobbing for Klepp IL og arbeidet på garden som bonde. Det er krevende, det legger ikke trebarnsfaren skjul på. Med sin 50% stilling som markedsansvarlig i Klepp IL skal han serve hele idrettslaget. Her har de ikke skilt ut elitesatsingen fra resten av gruppa. Med en halv stilling er det begrenset hva Braut har tid til.


SPONSING

TEMA

aste mot Klepp – Jeg har ikke anledning til å ringe eller springe rundt og forsøke å få 100 nye sponsorer. Hadde jeg måttet gjøre det, hadde jeg sluttet. Nei, vi prioriterer å ta vare på de vi har på best mulig måte. Og så er det kjekt at noen, som Rune Medalen, ringer selv og ønsker å bli med, sier Braut.

sponsorer er vel så interessert i breddeidretten. Klepp har fått en ny flott drakt med traktor-trykk. Den ble laget spesielt for cupfinalen jenter 19 spilte i 2016. Men drakten ble så populær at A-laget raskt ville ha en lik. Etter hvert skal alle utøverne i idrettslaget få en slik drakt.

Nettverksbygging er viktig

Den tøffe drakten gjorde at flere sponsorer fikk lyst å bli med på den. Lyse ønsket å vise igjen i breddeidretten, så de kjøpte hedersplassen.

I Klepp har de ikke mange avanserte aktiviteter rundt sponsingen. I løpet av året arrangerer de fire frokost­ møter, en utenlandstur, kurs og kanskje en konsert i Edestovå. Frokostmøtene holder de på stadion eller ute hos en av sponsorene. – Vi holder ingen lange foredrag selv om høye visjoner og planer. Vi får heller et par av sponsorene til å fortelle kort om hva de driver på med. Og så blir det tid til mye goe drøs. Braut opplever at det er god stemning på møtene. Og mange bygger nettverk her. Han tror at når de ikke har så mye aktiviteter, så er det lettere å få folk med på det de har. Ofte har de 30-40 påmeldte til et frokostmøte rett etter at de har sendt ut invitasjonen. Som regel ender de opp med rundt 60 deltakere.

– Trykket ligner litt på logoen til Moods of Norway så jeg måtte sjekke med dem at det var greit. Det var det. De synes bare at det var stas. Nå har Umbro med denne drakten rundt og viser den til andre idrettslag, forteller Einar. Så nå kan du kanskje oppleve at flere idrettslag tar etter Klepp og får et ikon trykket inn i drakten.

– Vi har blitt som en familie, sier han.

Har økt inntektene hvert år

– Kommer dere i land med sponsorbudsjettet? – Vi har økt sponsorinntektene hvert år i et utfordrende marked. Det er vi kjempefornøyde med. Det ser ut for at vi skal nå vårt budsjettmål i år også. Men vi har fortsatt mer å selge, så det er bare å ta kontakt, smiler han.

STÅLRØR

Einar mener at Klepp og særlig Klepp-jentene er attraktivt sponsorobjekt, spesielt i forhold til at de er et elitelag som kjemper helt i toppen.

STÅLRØR

– Lager dere pakker som dere selger eller velger dere å sy sammen et opplegg for den enkelt bedrift?

din lokale stålrørsleverandør på Bryne

din lokale stålrørsleverandør

– Vi skreddersyr. Og om noen av våre sponsorer sliter kraftig økonomisk, så går vi heller ned på prisen enn å skippe de ut. Markedssjefen opplever en stor Klepp-patriotisme hos lokale bedrifter. Derfor er mange med og støtter arbeidet i idrettslaget år etter år.

Hele laget i «traktordrakter»

Kleppjentenes elitelag er hovedproduktet, men mange

www.hebra.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


Sunn økonomi i Klepp IL De senere årene har Klepp IL hatt god kontroll på økonomien og drevet med et godt overskudd. Det har gjort at de har kunnet betale mer enn planlagt ned på lånet de har fra byggingen av tribuneanlegg og kustgressbane.

– Det er ikke en tradisjon i Klepp for å selge doruller og liknende for å få inntekter. Vi har sett på hva som gir oss mest igjen i kroner og ører. Og så har vi kutte ut det som gir oss lite tilbake.

– Den viktigste dugnaden gjøres rundt det sportslige. Her legger mange ned utrolig mange timer på dugnadsarbeid som trenere og lagledere. Det er fantastisk, sier daglig leder i Klepp, Thomas Langholm Engen.

Klepp satser blant annet på loddsalg, står vakt ved sykkelritt, arrangerer turneringer, selger juletre og jule­ stjerner, scoringsklubb på herre- og damelaget, rigger til på messer og har kiosksalg på ulike arrangementer. Varetellinger som de tjente godt på før har profesjonelle overtatt.

– Hva gjør klubben for å få inn penger utenom sponsingen?

Enjoy-bøker som har blitt populære i en del idrettslag, selger de ikke i Klepp

– Vi har Klepp-kortet. Det blir på samme måte som Enjoy, men det gir mer penger igjen til klubben. Ved kjøp av et kort til 150 kroner får du rabatt hos et utvalg bedrifter. Kortet kan du tjene inn igjen etter bare ett bruk, forteller Thomas. – Fokuset vårt har vært på lotteri, samt Klepp-kortet, i tillegg til juletresalg, salg av julestjerner, og scoringsklubb på herre/damelaget. Klepp kortet er et lokalt kort, hvor fokuset blir på bruk i Klepp kommune først og fremst. En bilvask på Circle-K så er kortet tjent inn.

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer oss åå Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer vi oss kun kun om reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til oss! Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen Tlf. 51 42 79 6912, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69

www.meca.no www.meca.no www.meca.no 24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

T. T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted Bjorhaugslettå Bjorhaugslettå 8, 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 905 06 06 566 566647, 4360 Varhaug Opstadvegen Tlf. Tlf. 905 06 566

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.


...hos Kverneland Bil på Bryne Vi håper å se deg – velkommen innom! Bryne: Eskerveien 7 • Tlf: 51 77 82 82

Sett en NORSK REKORD i transport du og.

Torland Transport Torlandsveien 231 4365 Nærbø Mob 950 78 307

Lokal transport Hovedsakelig landbruk Utlandet: Danmark

Madland Transport tar de fleste typer transport mellom Haugesund og Oslo. Vi har kranbiler, små og store varebiler, skapbiler med lift til flytteoppdrag og varetransport, samt trekkere med åpen og lukket tralle. Ta gjerne kontakt med Egil på tlf: 916 05 641 Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no

mail: egil@madlandtransport.no

www.madlandtransport.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


Øker sponsorbudsjettet

med 2,5 mil ioner TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Nærbø flytter tyngdepunktet for håndball i Sør-Rogaland til Jæren. Det koster. Men sponsorene stiller villig opp. – Vi hadde et møte med 12 av våre viktigste samarbeidspartnere. Der forklarte vi at vi greier oss med det vi har hatt. Men skal vi gjøre det vi har lyst å gjøre, så må sponsorbudsjettet opp. 11 av 12 bedrifter valgte å øke sine sponsormidler, forteller Jonas Edland.

I tillegg har de 5-6 sponsortreff i året. Her møter det mellom 50-100 deltakere.

Om det er noe spesielt de ønsker, gjør vil alt for å få forsøke å få det til.

– Før ble sponsorpengene kalt bygda­ skatt. Men nå skal vi gi noe tilbake for pengene vi får, sier Edland.

Han har nå vært markedssjef i Nærbø i fem år. Og på disse fem årene har sponsorbudsjettet gått fra 1,8 til rundt 6 millioner kroner i 2019.

Eget hefte

Nærbø lager nå til et eget møterom i tilknytning til hallen. Dette rommet skal brukes til utleie. I sammenheng med kamp kan sponsorene møtes her og få matservering.

Edland kan forteller om enormt lojale sponsorer som ser hvor stor betydning idrettslaget har for bygda. – Nye Loen er samlingsplassen. Sponsorene ser hvor viktig det er at ungene har et sted å være på fritiden. Her har vi plass til alle, både de som vil satse og de som er med bare for gøy.

Turer og samlinger

Nærbø har en tur i året for sine sponsorer. Da pleier de å legge opp noe fysisk i sammenheng med turen. I forfjor var de i Italia med Dag Otto Lauritsen. I fjor var de på Bjørn Risa sin gård og hadde Farmen-øvelser sammen med TV-kjendisen Harald Rønneberg. – Har vi et fysisk innslag så holder folk seg mer edru. Da blir turen mye kjekkere, poengterer han. 26

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Klubben har utarbeidet et helt hefte der sponsorene selv kan skreddersy sin pakke og plukke ut hva de ønsker å være med på. Her er det blant annet draktreklame, arenaskilt, logo på nettsider og frokostmøter. Det finnes flere partnertrinn. For eksempel om du kjøper for over 60 000 kroner blir du en bronsepartner i klubben. – Elverum er flinke på dette med sponsorarbeid, og de har også hentet mye fra Rosenborg. Vi har besøkt Elverum to ganger og fått tips til hvordan vi kan gjøre det. De deler villig med sine erfaringer, forteller Edland. Han vil gjerne ha innspill fra bedrift­ ene på hva de kan gjøre for dem. Kommer de med nye ideer er det gjerne noe Edland kan selge til andre også. Og han håper bedriftene ser verdi av å være med som sponsor. – De skal jo tross alt forsvare innad i bedriften at de bruker sponsorpenger.

–Vi vil forsøke å lage et miljø rundt kampene for sponsorene, forklarer Edland.

Kjekk jobb

Det er en hektisk jobb å være markeds­sjef for hele idrettslaget der mange kvelder og helger går med til arbeidet. I vår har Jonas hatt det ekstra tøft med sykdom og død i nær familie. Nå som håndballherrene er i eliten må de vurdere å øke bemanningen på markedssiden. – Jeg kunne tenkt meg å ha tid til å være mer ute hos bedriftene. Det er ikke ofte jeg får nei når jeg kommer ut, sier han. Både regionale og nasjonale bedrifter er nå interessert i å vise igjen på drakta til Nærbø-herrene. Lerøy,


SPONSING

TEMA

– Jeg kunne tenkt meg å ha tid til å være mer ute hos bedriftene. Det er ikke ofte jeg får nei når jeg kommer ut.

Jonas Edland har en kjekk men krevende jobb med å skaffe til veie nok sponsorkroner til Nærbøs elitesatsing og idrettslaget ellers.

Felleskjøpet og El-proffen har nå kommet inn sammen med lokale sponsorer. Som gammel håndballspiller gleder Edland seg ekstra over det som

skjer rundt håndballherrene. De har fått til en unik treningskultur, og i motsetning til forrige gang de var i eliten er det nå mange gode lag i aldersklassene under.

Vi har din drømmepeis!

Nærbø er et av lagene som samler mest tilskuere i landet selv da de lå i 1.divisjon. Det er unikt. Til seriestart i år er tribunen utvidet til å kunne ta oppimot 2000 tilskuere. Alt ligger til rette for mye liv i Nærbøhallen.

Fabrikkveien 3, 4033 Stavanger Tlf. 51 88 33 88 www.varmefag.no

Vi har din drømmepeis!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

27


Bryne FK tenker

nettverk, nettverk, nettverk TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Vi kaller ikke bedriftene for sponsorer. Vi kaller dem «stolt samarbeidspartner». Og vi fokuserer mye på å skape en god nettverksarena for dem, smiler Kristin Løge, kommersiell leder i Bryne FK. Bryne har i motsetning til de to andre topp­lagene på Jæren opplevd mye mot­gang de siste årene. Nedrykket til PostNord ligaen, altså nivå 3, var ikke gøy. Det er ikke den divisjonen Jærens super­lag føler seg hjemme i. Likevel støtter sponsorer og publikum opp om klubben. Det er ikke mange 2. divisjonslag som har over 1000 tilskuere på kamp. Gjennomsnittet på dette nivået er rundt 300.

Sponsorbudsjettet er i år på cirka 11 millioner. Det er 3 millioner mindre enn da laget var i Obosligaen. – Vi er 97 prosent i land med sponsorbudsjettet for i år, forteller Kristin Løge. De har fortsatt noe å selge, men snart starter arbeidet med neste sesong.

Må utnytte sponsoratet

Bryne er i ferd med å få kontroll på

økonomien. Det gjør sponsor-arbeidet lettere. Det er kjekkere for bedriftene å assosiere seg med en klubb som har orden på sine saker. – Er sponsorpenger veldedighet eller virkemiddel, mener du? – Jeg er ikke i tvil om at det er et virkemiddel. Men da er det viktig at bedriftene er bevisste og nytter de mulighetene de får og ikke bare sitter på gjerdet, sier Kristin. På grunn av at klubben ikke får den samme medieeksponeringen som da de lå i Obosligaen, har nettverksarbeidet blitt enda viktigere for klubben i sponsorarbeidet. – Det med nettverk blir bare viktigere og viktigere. Vi merker stor forskjell på det i forhold til tidligere.

De 10 nettverksbud

De rundt 100 sponsorene i nettverket har utarbeidet 10 bud. De handler i hovedsak om å bruke hverandres tjenester, hjelpe hverandre og snakke godt om hverandre overfor andre bedrifter.

Nedrykk til 2.divisjon har ikke ødelagt mye av sponsorinteressen rundt Bryne FK, forteller kommersiell ansvarlig Kristin Løge. Her flankert av Omar Fonstad El Ghaouti og Simen Næss fra A-laget.

28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

I løpet av sesongen samles de til åtte sponsortreff. Disse blir ofte arrangert ute i lokalene til samarbeidspartnerne. Her forteller gjerne den aktuelle partneren om sin bedrift eller de tar opp noe de andre kan lære av. Andre


SPONSING

ganger trekkes eksterne forelesere inn. På Norges kanskje eldste VIP-tribune møtes også sponsorene før kamp der de får servert varm mat. Utenlandsturen går i år til et lite sted utenfor Barcelona. På slike turer blir det lagt inn programposter fra morgen til kveld, for at deltakerne skal bli godt kjent med hverandre og ikke dra ut på egenhånd. – Vi har begrensning på turen til 60 deltakere. Det gjør vi for at turen skal bli best mulig for deltakerne. Vi får ikke til det samme miljøet om gruppa blir for stor. Turen i år er også utsolgt.

Kjekk familiedag

Noe av det kjekkeste som har skjedd i år var da Aarbakke AS fylte 100 år, arrangerte familiedag på stadion, og

TEMA

delte ut drakter og fotballer til alle ungene som kom på seriekampen mot Vidar. Slike initiativ setter fotballklubben pris på.

relasjoner til de som er med, og vi er i en god posisjon når det gjelder nettverksbygging. Det endrer seg ikke om vi rykker ned en divisjon.

Bryne har gått over til digitale skilt på indre bane i tillegg til stor­skjerm og vanlige faste skilt. Det har gitt de ekstra muligheter for bedriftsprofilering.

– Hender det at du får telefon fra noen som ønsker å bli med uten at du har spurt dem?

– Når du er ute og selger, er fokus på A-laget? – Nei, det er like viktig å snakke om hele klubben. Noen sponsorer vil bare være på bredden, mens andre vil profilere seg rundt A-laget. – Var det mange som ikke ville være med lenger da dere rykket ned en divisjon? – Nei, det var ikke mange som datt vekk. Klubben har gode

– Ja, det hender og det er magisk. Det er den beste telefonen jeg kan få. Bryne har sponsorer fra Egersund til Stavanger. Og det er stort spenn i bedriftene som er med. – Trives du i jobben? – Jeg synes det er en veldig kjekk og interessant og spesiell jobb. Her er det aldri kjedelig, Det er både oppturer og nedturer, smiler Kristin.

Jobbfrukt – kurven med mening! Det å abonnere på Jobbfrukt betyr mer enn å motta ferske råvarer av høy kvalitet. Du støtter opp om verdifulle arbeidsplasser for arbeidstakere med tilrettelagte behov, og bidrar til en bærekraftig utvikling. Kurvene inneholder frisk og variert frukt som pakkes med nøyaktighet og leveres til kundene med glede og stolthet. Frukt gir økt energi og overskudd og bidrar til trivsel på arbeidsplassen.

Kurver a 3 kg – pris 139.Kurver a 5 kg – pris 210.Kurver a 7 kg – pris 272.(priser eks 15 % mva. Fritt levert)

Gi en julehilsen som smaker! Ved å gi en julefruktkurv støtter du opp om verdifulle og utviklende arbeidsplasser for de som av ulike årsaker faller utenfor arbeidslivet. Det betyr så mye – for så mange. Mange bedrifter synes at våre Julefruktkurver er en flott gave å gi til sine medarbeidere og forretningsforbindelser. Frukten, sammen med litt sjokolade, pakkes inn i cellofan og plasseres i våre flotte egenproduserte trekasser. Ved bestilling av min. 10 kasser kan vi også tilby å prege din bedrifts logo inn i trekassen. Finnes i to størrelser: 6 kg til kr. 400.og 9 kg til kr. 550.- (eks. mva) Fritt levert.

Bestill ved å sende epost til frukt@sanpro.no eller ta kontakt med Trine på tlf. 404 29 505

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


Lyse balanserer mellom

topp og bredde TEKST// DAGFINN HAUGE

– Det er viktig for oss å ha en god balanse i sponsor­porte­føljen, sier Cathrine Suttie, sponsor­ansvarlig i Lyse som er en stor aktør på sponsormarkedet. Sponsorvirksomheten i Lyse utgjør en viktig og stor del av konsernets totale markedsbudsjett, men bedriften ønsker ikke å gå ut med hvilke summer de bruker på enkeltavtaler eller totalt sett. – Hvilke områder sponser dere helst? – Lyse er eid av 16 kommuner i SørRogaland, disse kommunene utgjør vårt geografiske nedslagsfelt for sponsing under merkevaren Lyse. I tillegg har vi merkevaren Altibox som har et nasjonalt nedslagsfelt. Når det gjelder de forskjellige avtalene, er det viktig for oss å ha en god balanse i sponsorporteføljen. Vi har idrett på toppnivå og på breddenivå, kultur av ulike slag samt sponsoraktiviteter som

– Sponsorvirksomheten vår er kommersielt drevet. Det vil si at vi har en tydelig sponsorstrategi som også betyr noe for utviklingen av sponsorporteføljen. Ansatte er derfor ikke direkte involverte i hvem eller hva vi sponser, sier Cathrine Suttie.

er mer samfunnsrettet. Eksempler på dette er Viking FK, Klepp IL, Rogaland Teater, KÅKÅnomics og refleksvester til årets førsteklassinger, forteller Cathrine. De ansatte i Lyse får ikke anledning til å påvirke hvem bedriften skal sponse.

– Sponsorvirksomheten vår er kom­mer­ sielt drevet. Det vil si at vi har en tydelig sponsor­strategi som også betyr noe for utviklingen av sponsor­porteføljen. Ansatte er derfor ikke direkte involverte i hvem eller hva vi sponser, men selvsagt vurderer vi interessante muligheter som kommer fra dem.

BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Vi tilbyr utførelse

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

KRAN OG KJETTING AS

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person.

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no


SPONSING

Via intranett forteller Lyse sine ansatte om samarbeid og aktiviteter knyttet til sponsorater. – Brukes sponsingen internt i bedriften på noen måte? – Ja, vi jobber alltid for bred og aktiv bruk av avtalene, og noe av dette treffer internt i Lyse. Eksempler er trekning av billetter til fotballkamp, at vi engasjerer artister eller skuespillere til å opptre på arrangementer eller at vi deler turtips fra Stavanger Turist­forening. I tillegg har vi Lyse Spirer, vårt støttefond for lag og foreninger som engasjerer barn og unge - her kan ansatte søke om midler på lik linje som alle andre. – Hva er viktig for dere å få igjen for sponsingen? – Lyse er en samfunnsbygger, og vi er opptatt av hva som rører seg i den aktive regionen vår. Vi ønsker å være

en lagspiller i stort og smått som engasjerer innbyggerne i Sør-Rogaland, det varierer derfor med innholdet i avtalene hva som er viktig for Lyse å få igjen. Eksponering av logo er nok mest opplagt, i tillegg har vi dimensjoner som relasjonsbygging, nettverk og salg, og at vi blir assosiert med gode verdier hos samarbeids­partner. Uansett formål har vi bra erfaring med at vi diskuterer dette med de ulike aktørene. Det er en nyttig forventningsavklaring som gjør at partene kan jobbe bedre sammen for å nå mål som er satt for samarbeidet, sier Cathrine Suttie.

Breddetilbud er viktigst for Jæren Sparebank Jæren Sparebank har et sponsor­ budsjett på 4 millioner kroner. Det inkluderer sponsoravtaler med de fleste

TEMA

idrettslag, korps og foreninger på Jæren, samt større arrangement som Jærdagen/Jærnåttå, Potetfestivalen, Klepp24, Ranglerock og Jærmessa. – Gode lokalsamfunn trenger korps, saniteten, 4H, idrettslag, ungdoms­ klubber, bedehus og mange andre frivillige miljø­byggere. Derfor sponser vi og gir gaver til et stort antall organi­ sasjoner og lag. Breddetilbud for barn og unge er viktigere enn elite­satsing for oss, forteller markedssjef i Jæren Sparebank, Anne Birgit Braut Langemyhr. Det er markedsavdelingen som styrer sponsorbudsjettet. Men ved større avtaler/arrangement er også ledelsen involvert. – Får de ansatte noen informasjon om hvem dere sponser? – Informasjon om hvem vi sponser ligger ute på våre interne

Sagvaag Revisjon har blitt til Grand Revisjon! Vi fortsetter som et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser. Vi har sammen mer enn 50 års erfaring med revisjon av små og mellomstore foretak i ulike bransjer. Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde ønsker eksisterende og nye kunder velkommen!

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4 4344 Bryne grandrevisjon.no

Revisjonstjenester I Rådgivning I Årsregnskap og skattepapirer I Skatt og avgift

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


informasjonssider og er tema på personalmøte minst en gang i året. – Brukes sponsingen internt i bedriften på noen måte? – At vi er en aktiv bidragsyter i lokalmiljøet der logoen vår er synlig på drakter, i haller, på baner og at vi er til stede og viser igjen på store arrangement, det er med å bygge stolthet blant de ansatte. Flere ansatte får også muligheten til å delta på arrangementene. Mange av våre ansatte er engasjert i lokale lag og foreninger og går selv med logoen vår på klubbtøyet. – Hva er viktig for dere å få igjen for sponsingen? – «Vi bygger Jæren» er vår visjon. Målet med sponsingen er å være synlige i vårt markedsområde, bygge opp om posisjonen som lokalbanken på Jæren, skape stolthet blant ansatte, lojalitet blant eksiterende kunder samt rekruttere nye, sier Braut. Som lokalbank tar de avgjørelsene selv om hvem de skal sponse. Derfor bruker Jæren sparebank sponsor­pengene lokalt og helst i de tre jærkommunene de har kontor i.

– Overskuddet vårt kommer også lokal­samfunnet til gode gjennom gaver fra de to største eierne våre Sparebank­ stiftinga Time og Hå og Sparebank­stiftelsen Klepp. De har de tre siste årene delt ut 12,8 millioner i gaver til lag og foreninger på Jæren, forteller Braut.

Ansatte påvirker sponsingen i Aarbakke

Aarbakke AS har et sponsorbudsjett på flere hundre tusen. Tidligere trener og markedssjef i Bryne FK, Hans Olav Frette forteller at de sponser helst lag og foreninger hvor ansatte har en finger med i spillet, mesteparten innen idrett, men også noen andre kulturtiltak. – Hvor mye er de ansatte involvert i hvem dere skal sponse? – Mange ansatte spør på vegne av sine lag og foreninger. – Hva er viktig for dere å få igjen for sponsingen? – At ansatte føler de bidrar til sitt lag, lokalprofilering, rekruttering og omdømme, sier Frette.

Jæren olje er en aktiv sponsor Sammen med Haugaland og Agder Olje bruker Jæren Olje cirka 800 000,kroner årlig på sponsing i sitt nærmiljø. – De ansatte er ivrige på fritida og bidrar til at både deres og andre sine barn og voksne har mulighet til å drive med fritidsaktiviteter. Derfor er det naturlig for oss å være med og bidra, sier sponsoransvarlig Helen Vold.

BESTILL GLUTENFRIE SELSKAPSKAKER Sjekk ut jærbakeren.no for å finne oversikt over våre utsalg!

32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Hun mener at fritidsaktiviteter er viktig for sosialt samvær. Det er her mange nye bånd knyttes. – Brukes sponsingen internt i bedriften på noen måte? – De ansatte får innsikt i hvem vi sponser og de blir invitert til å være med på arrangement og bruke anlegga. – Hva er viktig for dere å få igjen for sponsingen? – Samarbeid! Sponsing er den kommersielle delen av vårt samfunnsengasjement og inngår som en del av markedsføringen. Vår sponsorvirksomhet har som mål å skape gode assosiasjoner og økt kjennskap til vår merkevare. I tillegg ønsker vi å benytte våre sponsorater til å skape gode relasjoner til våre kunder, og stolthet og motivasjon hos våre medarbeidere, sier Helen.


DESTINO

3 innholdsrike boliger på Kleppe! Priser fra 6.990.000,- til 8.490.000,- + omk. kr. 51.256,- • Antall soverom fra 4 – 7. Bruksareal fra 188 m2 til 297 m2 • Primærrom fra 170 m2 til 260 m2 Kontakt Bjørn Rune Salte på telefon: 416 07 781 for ytterlige informasjon.

Ferdighus eller arkitekttegnet – snakk med oss på Brynekontoret! Renate H. Heskestad, boligkonsulent

Hellvik Hus Bryne, Jernbanegata 4, 4340 Bryne v/Renate H. Heskestad, tlf. 905 02 803 – www.hellvikhus.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


TEMA

SPONSING

Store på arenaskilt REPARASJON AV LANDBRUKSMASKINER 4343 ORRE - TLF. 51 42 81 00 MOB. 911 50 314 - 986 55 414

Foliering på store biler er Rumag Bryne sin spesialitet. Arena-skilting blir likevel prioritert høyt. – Alle jobber for oss, små eller store, er like viktige, under­ streker Vidar Sigurdsen, avdelingsleder for Rumag på Bryne. Rumag er den dominerende leveran­døren av arena-skilt til idrettslagene på Jæren. Selv om dette er en liten del av omsetningen, så synes Sigurdsen det er viktig å være til stede på dette området både som leverandør og sponsor. – Som sponsor for idrettslagene får vi kontakt med andre firmaer som blir våre kunder. Derfor stiller vi gjerne opp på sponsortreff. Men jeg får ikke tid til å være med på alle, for vi er med og sponser så mange idrettslag. I tillegg er det veldig travelt hos oss for tiden, sier han.

bedriftshelsetjeneste

- del av Mediteam as Hålandsvegen 24, 4344 Bryne, Tlf.: 51 79 95 60

RAMIRENT er Norges største utleier av maskiner og utstyr til privat- og proff markedet.

Etter noen rolige år der bedriftene har vært tilbake­holdne med å bruke penger på skilting og bildekor er det på ny full fart. Det gir mye arbeid for Rumag. BONDEVENNEN Nr. 19 - 8. juni 2018 – Er digitale skilt en trussel for dere? – Det er klart at når Bryne begynte med digitale skilt så merket vi at antall bestillinger på skilt fra Bryne FK gikk ned. Skiltene på indre bane er jo de som blir oftest byttet ut. – Vil digitale skilt ta over tror du? – Nei, det vil nok alltid være en kombinasjon. Der er jo fortsatt mange vanlige skilt både på hovedbanen og treningsbanen til Bryne. – Hvor lenge kan et arenaskilt vare? – Det kan lett holde i 10 år. Men dekoren kan falme litt, så de fleste bytter skiltene ut mellom 3-5 år, gjerne mest fordi sponsorer kommer og går eller de bytter logo. Rumag legger vekt på kvalitet. Derfor legger de en beskyttelsesfolie ytterst for å bevare skiltene mot UVstråling, vær og vind. 34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

VI HAR DET MESTE. SPØR OSS! Hos oss er du i trygge hender og får tips og veileding til små og store prosjekter. Vi har kunnskapen og maskinene som gjør at du aldri går tomhendt fra Ramirent. Derfor er Ramirent «best i Byen», kom innom og prøv oss!

Litt av utvalget • Varmevifte • Lensepumper • Vannsuger med pumpe • Støvsuger finstøv • Meiselhammer • Betongsag

• Kjernebormaskin • Strømaggregat • Gulvsag • Betongsliper • Vibroplate

Ramirent Stavanger • Midtgårdveien 1 - Gausel 4031 Stavanger• Tlf. 51 95 87 00 stavanger@ramirent.no • www.ramirent.no NB: slitasje, rengjøring og MVA kommer i tilegg


GRÜNDEREN 1. Kort fortalt, hva er din gründerbedrift? – Jeg driver et fotostudio på Kleppe. Leverer bilder til private og bedrifter både i studio og på location.

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

www.msas.no

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

1/8 side: Bredde 95mm x Høyde 70 mm

2. Hvor lenge har du jobbet med dette? – Jeg startet for fullt i mai 2017. Men har fotografert siden 2005 og semiproft siden 2013.

Navn: Tore Myrstad Alder:29 Bosted: Kvernaland Bedrift: Fotograf Tore Myrstad

3. Hvor kom ideen fra? – Ideen om å åpne mitt eget studio kom i fra et ønske om å drive for meg selv etter endt utdannelse. Jeg har vært borti studiodrift tidligere og følte at dette var noe jeg kunne klare. Det å ha mitt eget studio i stedet for å bare gjøre freelancearbeid følte jeg kom til å gi meg en større troverdighet som fotograf. Jeg var også inne på tanken om å bli med i et studiokollektiv i Stavanger. Men så tenkte jeg hvorfor skal jeg etablere meg i byen, når den plassen jeg vokste opp trengte de tjenestene jeg kunne tilby? 4. Hva var de første skrittene fra idé il oppstart? – Lokalene var det første jeg begynte å se etter. Jeg visste jeg ville ha noe sentralt på Kleppe og det fant jeg. Nå holder jeg til i samme bygg som Håland Kjøtt og Blomsterkvasten. Utleier var veldig grei og jeg tok over tre måneder etter jeg fant lokalene første gangen. Siden jeg hadde jobbet med studio før for andre visst jeg godt hva jeg trengte av plass og utstyr.

1/4 side: Bredde 95mm x Høyde 140 mm

5. Hvordan har du jobbet videre med dette? – Jeg har ønsket en relativ rolig vekst. Jeg lærer mye mens jeg holder på og vil bruke tid på gjøre research og tester for de jobbene jeg får. Jeg vil heller jobbe sakte og sikkert enn å være et stjerneskudd som brenner seg ut. 6. Hva skal du gjøre fremover? – Jeg er for tiden hjemme på dagtid sammen med min datter siden jobben tillater at jeg legger arbeidstiden til kvelder og helg. Videre ønsker jeg å knytte sterkere bånd til lokale bedrifter, lag og foreninger.

ELEKTRO Driftsbyggning,hus og industri

AUTOMASJON Verktøymaskiner, cnc elektro og mekanisk

TLF:488 88 000 - www.acs.as

7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? – Jeg håper at studioet mitt skal bli en institusjon på Klepp. Hvor alle som trenger gode bilder av folk kan komme til meg og få et godt produkt. Etterhvert håper jeg å utvide lokalene mine og muligens ha ansatte som utfyller meg, eller som tilbyr helt nye tjenester til kunden. Jeg gleder meg til å for første gang fotografere i et bryllupet til en jeg hadde ettårs-fotoet til. Det er mange år til ennå, men jeg har ingen planer om å gi meg før jeg må. Driftsbyggning,hus og industri.

ELEKTRO

Fosse Mekaniske Rep. av traktorer og redskaper

Salg av PETRONAS olje og smørefett fossemek@gmail.com tlf. 907 42 902

8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? – Stå på vilje. Å være villig til å ha noen harde år. Både med arbeidsmengde og lønn. Også det å vite at en aldri er utlært, verken på Verktøymaskiner, det tekniske, administrative og for meg som fotograf: det kunstneriske.

AUTOMASJON

cnc elektro og mekanisk.

9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? – Å kunne velge arbeid selv. Både det å gi jobber som ikke passer meg videre, men også det å kunne sette av tid til jobber som jeg ikke nødvendigvis tjener penger på der og da. Men som kan føre til at jeg får tatt bilder jeg ønsker selv.

TLF:488 88 000 www.acs.as

10. Og det mest krevende? – Å passe sine egne tider. Siden jeg nå er hjemme med datteren min på dagen blir det av og til noen sene kvelder. Jeg mister tid med venner og ikke minst min kone. Det er litt som å jobbe motsatte skift.w

Kunde: ACS Mål: 1: 1

i A4

Selger: Vidar Sigurdsen

Avdeling: --Design: Tom-Kenneth Amdal

Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev:

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


Typhonix fra Bryne vant innovasjonspris TEKST// DAGFINN HAUGE

- Vi er veldig glade for prisen som er for det første av fire produkter vi er i markedet med i dag. Dette vil bety mye for oss i den videre markedsføringen av våre løsninger, sier CEO i Typhonix, Ole Jørgen Engelsvoll Olje- og energimessen ONS i Stavanger er ansett som en av de viktigste møte­ plassene i verden for oljeindustrien. – Det å få ONS Innovation Award er både en annerkjennelse for 10 års forskning på teknologien, teknologiens verdi for olje­industrien samtidig som den gir både den aktuelle teknologien og oss som selskap oppmerksomhet internasjonalt, sier Engelsvoll.

Nyskapende

Juryens begrunnelse var at Typhoon Valve System er en ny og nyskapende til­nærming til ventiler i olje- og gass­ industrien, og teknologien har bred anvendelighet. Som et forskningsbasert oppstarts­ selskap har Typhonix vist tålmodig­het, engasjement og investert i forsknings­ innsats sammen med partnere over mange år som tror på teknologien.

Leder i Typhonix, Ole Jørgen Engelsvoll, mottar innovasjonsprisen på ONS av olje- og energiminister Terje Søviknes. (Foto: Erik Krafft/ONS)

Teknologien har blitt testet offshore over tid, med imponerende resultater, dokumentert merverdi både når det gjelder økt produksjon og miljø­ påvirkning, og være en seriøs konkurrent i et viktig marked.

kan bygge oljeinstallasjoner som er betydelig mindre og lettere enn hva som gjøres i dag. Samtidig kan en også, ved hjelp av separasjonsvennlige ventiler og pumper, holde lenger liv i modne felt med høy vannproduksjon.

Over hele verden

Typhonix har i dag installasjoner worldwide både i Europa, Gulf of Mexico, Østen og utenfor Australia.

Kjernen i teknologiene til Typhonix er at ved en mer skånsom behandling av olje og vann i prosesseringen

Vi kan landbruksjuss! Vi har et av landets største juridiske fagmiljøer innen eiendomssektoren.

• odel • jordskiftesaker • ekspropriasjon- og servituttskjønn mv.

Vi utfører utvendig og innvendig renhold! Utvendig: Fasadevask • Belegningsteinvask Innvendig: Utvask • Flyttevask Ukentlig / 2. hver uke renhold for firma og private

Web: orstadgr.no • post@orstadgr.no • Tlf. 476 13 252 Bergelandsgt. 13 | telefon 51 91 75 00 | hammervollpind.no

36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


SNART ÅPNER

NYE JÆRHAGEN

VELKOMMEN TIL ÅPNINGSFEST 8. NOVEMBER! Nye butikker, supre åpningstilbud og aktiviteter. For mer info se: www.jaerhagen.no

STOR ÅPNINGSFEST 8. NOVEMBER! Følg oss for mer info.

Trenger du ny medarbeider? Ring meg på 401 05 035. Vi finner kandidater med rett kompetanse, som du kan kontakte for intervju. En effektiv form for rekruttering. NAV har også virkemidler som er verdt å kjenne til dersom du har ansatte som står i fare for å falle ut av arbeidslivet eller ønsker å gi en arbeidssøker en sjanse til å komme i jobb.

Hilde Berge, NAV Marked Sør-Rogaland

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


MIN JOBB

Yrke/tittel: Forbedringsrådgiver Navn: Kirsten Undheim Øfsteng Alder: 49 Arbeidssted: TINE Meieriet Jæren

– Hvorfor ble du forbedringsrådgiver? – Egentlig litt tilfeldig som for mange andre. Den sommeren jeg var 18 hadde jeg sommerjobb på det gamle meieriet på Bryne. Der jobbet jeg med studenter som hadde praksis og de fortalte meg mye om studiet og muligheter videre. Det var nok dette som gjorde meg oppmerksom på at det var noe som het utdannelse i næringsmiddelfag. – Hvilken utdannelse kreves? – Jeg har gått på Norges Landbrukshøgskole (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og studert næringsmiddelfag. – Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jeg jobber med å ivareta bedriftens kvalitetssystem og de ulike standardene vi er sertifisert etter. Dette innebærer blant annet medvirkning under revisjoner og oppfølging etterpå, sørge for at instrukser både interne og eksterne blir implementert. Jeg har en del ansvar for bedriftens HMS system med risikokartlegginger, vernerunder osv. Ved kvalitetsutfordringer bidrar jeg også i arbeidet med å løse disse. I tillegg er jeg ostedommer og er med på å bedømme ost og godkjenne den for salg. – Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? – Vi har gode utviklingsmuligheter. Det finnes mange kurs å delta på og det kommer stadig nye prosjekt vi blir involvert i. – Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? – Det er viktig å være strukturert, kunne arbeide selvstendig og i team.

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

– Hvordan er arbeidstiden? – Vi har det ganske fleksibelt, men jeg jobber som regel 06.0014.00 – Hva er det beste med jobben? – Mye varierte og spennende arbeidsoppgaver og ikke minst mange gode arbeidskollegaer. – Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? – Litt usikker, men kanskje et yrke hvor en jobber med folk. – Noe du gleder deg til i jobben framover? – Nå gleder jeg meg til at vi får ta i bruk det systemet for registrering av laboratorieresultat. Vi holder på å tilrettelegge for dette nå og regner med å være i gang i løpet av høsten.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


skarp.no

BETONG- OG TOTALENTREPRENØREN FRA JÆREN MED HELE NORGE SOM MARKED NÆRINGSBYGG BRYNE Vi bruker gjerne vårt eget bygg på Håland som referanse. Bygningsmassen er 1 920 kvm, med butikk i første etasje og kontorlokaler for administrasjonen i andre etasje. Bygget er klargjort for videre ekspansjon.

Siden starten i 2011 har Total Betong gjennomført mer enn 250 prosjekter. Forretningsområdene våre er delt i fire: prosjektutvikling, totalentreprise bygg, totalentreprise fisk og betongentreprise. Våre dyktige og erfarne medarbeidere særpreges av jærsk gjennomføringskraft og evne til å se gode løsninger. Vi har også tatt en aktiv rolle når det gjelder rekruttering, og satser på lærlinger. Total Betong er i forkant når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, og vi utfordrer gjerne tradisjonelle løsninger. Gjennom tett samspill med kundene utvikler og bygger vi prosjektene – der kunden er. TRYGG

| KOMPETENT | ÆRLIG

TOTAL BETONG Hovedkontor: Martin Vagles Veg 7, 4344 Bryne post@totalbetong.no Tel: 47 999 100

Juristens råd

Sindre Meling er advokat ved Bryne-kontoret til Projure. Han gir i hvert nummer juridiske råd til leserne av Næring på Jæren.

Hvordan sikre seg mot foreldelse av pengekrav? Den alminnelige foreldelsesfristen for pengekrav er tre år regnet fra dagen kravshaver tidligst kunne krevd oppfyllelse. F.eks. tre år fra avtalt forfallsdato. Dersom det går mer enn tre år fra avtalt forfallsdato uten at foreldelsesfristen avbrytes vil kravshaver tape retten til oppfyllelse. Foreldelsesfristen avbrytes enten ved at skyldner erkjenner betalingsforpliktelsen overfor kravshaver, eller ved at kravshaver tar rettslige skritt mot skyldner. Skyldners erkjennelse av forpliktelsen kan skje både uttrykkelig og gjennom skyldners handlemåte. I foreldelsesloven nevnes betaling av renter som eksempel på handlemåte som innebærer at kravet er erkjent. Av rettspraksis følger det at også anmodning om betalingsutsettelse er å anse som en erkjennelse av kravet. Etter erkjennelsen løper det en ny foreldelsesfrist etter reglene i foreldelsesloven. Det vil i praksis si en ny frist på tre år regnet fra og med tidspunktet for erkjennelsen. Erkjennelse som gis etter foreldelsesfristens utløp vil ikke gjenoppfriske kravet. Avbrudd av foreldes ved rettslige skritt skjer i praksis ved at kravshaver tar ut forliksklage eller stevning med krav om betaling av sitt krav. Etter at forliksklage eller stevning er tatt ut vil pengekravet ikke bli foreldet så lenge rettslig forfølgning pågår. Foreldelsesloven er ufravikelig. Det er derfor ikke adgang til å avtale at foreldelse ikke skal inntre i samsvar med reglene i foreldelsesloven. Man kan imidlertid inngå avtale om at foreldelse ikke skal påberopes av skyldner ifm. et eventuelt søksmål, selv om stevning eller forliksklage først blir tatt ut etter utløpet av foreldelsesfristen.

Avdelingskontor: Storgata 28, 8000 Bodø Postboks 445, 8001 Bodø Tel: 915 46 813

totalbetong.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


VIGRESTAD NÆRINGSFORENING ble etablert i 2010. Foreningen ble opprettet i den hensikt å presentere og representere medlemsbedriftene i næringslivet på Vigrestad. Vi ønsker å være et naturlig knutepunkt for næringslivet på Vigrestad, og en arena der vi har oversikt over næringsutviklingen i lokalmiljøet. Bli medlem i dag! www.vigrestadnaeringsforening.no post@vigrestadnaeringsforening.no

tlf. 51 43 73 01 e-mail:vigrestad@comfort.as

tlf. 481 82 999 egil@stikkaren.no

tlf. 51 43 78 00 post@vigrestad-buss.no 40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

tlf. 480 03 215 kb@bomadland.no


VISJONEN TIL VIGRESTAD NÆRINGSFORENING: «Foreningens formål er å ivareta næringslivet i Vigrestad sine interesser, både store og små bedrifter. Foreningen skal arbeide for å fremme næringsutvikling og gode vilkår for industri og næring på Vigrestad. Foreningen skal engasjere seg og fremme godt samarbeid og miljø mellom de ulike næringsaktørene, ulike bransjer og næringsområder i Vigrestad. Videre skal foreningen bygge nettverk blant medlemsbedriftene og ikke minst bli en dyktig organisasjon i samarbeid med kommunen.»

www.morene.no

Home of ORIJEN & ACANA

150 x 75

bjorn@bobyggjaren.no - Tlf: 930 36 859

Tlf. 51 43 10 00 100 x 50

tlf. 930 36 859 bjorn@bobyggjaren.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


Sparket i gang årets ungdomsbedrifter TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Rundt 200 førsteårselever ved Dalane, Tryggheim, Øksnavad og Bryne vgs var tilstede i kantina til Bryne vgs da Ungt Entreprenørskap (UE) i begynnelsen av september markerte starten av nytt skoleår og nytt prosjekt. Elevene skal forsøke å lage en egen bedrift i løpet av skoleåret. De må være minst to sammen om bedriften. Silje Løvold Mong, Katja Stapnes, Jarl André Aaserud og André Ågesen fra Dalane videregående skole har alle hatt et år med UE. På møtet delte de sine erfaringer med elevene som starter opp i år. – Tenk stort og begynn smått, hold fokus, utnytt tida godt og gjør det dere skal i timene, var oppfordringen fra de fire.

Har gitt mersmak

Det er tydelig at arbeidet med å lage sin egen bedrift har gitt mersmak. Derfor skal alle fire arbeide videre med elevbedrift også dette skoleåret.

Silje Løvold Mong, Katja Stapnes, Jarl André Aaserud og André Ågesen har hatt et lærerikt år med å bygge sin egen ungdomsbedrift. Her sammen med pedagogisk fagansvarlig for UE i Rogaland, Jan Erik Jacobsen.

– Vi har lært mye om økonomi, salgsteknikk og samarbeid. I tillegg har vi lært mye om oss selv, hva vi er dårlige til og hva vi er gode på. Og så har det vært spennende å treffe mange nye folk gjennom arbeidet, forteller de ivrig til Næring på Jæren.

Skaperglede

Pedagogisk fagansvarlig i Rogaland, Jan Erik Jacobsen, ledet samlingen. Han utfordret elevene på å være kjappe og kreative da de skulle finne på hva en sko kunne brukes til.

– Ungt Entreprenørskap er en metode som kan gå inn i alle fag. Det handler om å starte en bedrift på basis av egne ideer, drive og avvikle den, forteller han til magasinet. Her er det virkelig salg og kunder. Bedriften kan gå med overskudd, underskudd eller gå konkurs. – Dette er «learning by doing», sier Jacobsen.

LANDBRUKSPRESENNING Skreddersydde presenninger til bonden.

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Trenger du ny silopresse, gjødselduk eller bare et overtrekk til redskapet? Vi kan levere. Bare spør! Det er kun fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

42

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Har du problemer med rør/avløp/kummer/tanker etc. • ordner Spylingfor av deg kjøkkenavløp Kontakt oss; vi fra A til Å

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no bente@haalandasfalt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

43


Vi tilbyr deg som kunde valg av tradisjonell regnskapsføring eller skybasert regnskap, tilpasset dine behov. Adresse: Solavegen 21, 4352 Kleppe Tlf.: 51 42 20 10 / E-post: post@status-as.no / www.status-as.no

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • Vi har allsidig kompetanse innenfor både tradisjonelle og "sky-baserte" økonomisystemer. • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben. • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler. • Vi tilbyr "lønnsvikar".

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Dataplan Regnskap AS Nærbø - Bryne - Forus - Sandnes - Tau Tlf. 51 96 30 00 - www.dataplan.no

Store nok til å ha tyngde. Små nok til å bry oss. Ingrid og resten av FSS Revisjon er nå en del av RSM Norge - et akkurat passe stort revisjonsselskap i Sandnes. Velkommen! rsmnorge.no

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP

TIME

JÆREN CARAVANSERVICE AS Lalandsvegen 320 4341 BRYNE Daglig leder: Leif Tore Nielsen Mauritzen Virksomhet: Import og detaljhandel med campingvogner, bobiler og spesielle kjøretøy.

FOOTBALL EDUCATION ROGALAND AS Gulakskroken 22 4352 KLEPPE Daglig leder: Stefan Jensen

TJØDNAVEGEN 9 AS Tjødnavegen 9 4344 BRYNE Styreleder: Edvard Hagman

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I

BLOCKGÅRDEN BLOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM PIG BUSINESS AS Nordsjøvegen 76 4352 KLEPPE Daglig leder: Håkon Kverme Virksomhet: Svinehold

KJELL OVE SIMENSEN Bolignummer H0202 Skulevegen 11 4352 KLEPPE Virksomhet: Transportvirksomhet med lastebil og traktor.

HARALDSGATA 107 AS Smievegen 8 4352 KLEPPE Styreleder: Jens Hodne

KROSSFJELL AUTOSERVICE AS Idrettsvegen 16A 4352 KLEPPE Daglig leder: Carl Daniel Klintestrand Styreleder: Sandra Klintestrand

KBL MASKINERING AS Bjorhaugslettå 9 4365 NÆRBØ Daglig leder: Dag Sverre Berge Styreleder: Ståle Kyllingstad Virksomhet: Mekanisk. Produksjon, reparasjon og beslektet virksomhet.

I KLEPP SENTRUM

HÅ Vi hjelper deg med :

* Regnskap/Arsoppgj0r * Radgivning/Budsjett

* L0nn * Eierskifte

Jadarv. 26B, 4360 Varhaug tlf. 51 79 97 50

www.hgrl.no

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad blittJæren en samarbeids partner og total leverandør en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør innen og administrativ bistand. bedriftblitt Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

Slik gjør din regnskapet enkelt ; Gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid gjør det lett å holde orden på bedriftsøkonomien. Ta kontakt for et uforpliktende møte! P A R T N E Torill Skjæveland Rune Stakkeland P A R T N E Oddmund Wiig Torill Skjæveland Magnar Espedal Rune Stakkeland Oddmund Wiig Magnar Espedal

R E : Hodne R E : Hodne

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig P A R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Torill Skjæveland Hodne Torill Skjæveland Hodne Espedal Hodne P A R T N E R Livar EMagnar : Ohma Oddmund Wiig Rune Stakkeland Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Rune P A R T N Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Magnar Espedal Oddmund Wiig Magnar Espedal

9 1 8 3 9 4 5 4 | w w w .f a sitre gn s ka p.n o

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 5151 7878868650 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

GODT BONDEVET OG HØG KOMPETANSE Det beste alternativet for landbruksog forretningsrekneskap Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

Tlf. 51 77 18 00 ● post@timerl.no ● www.time-rekneskapslag.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


Nytt om

NAVN

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb!

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no Stian Gilje

Siv Kristin Herikstad

Stian Gilje har begynt som fysio­terapeut på Jæren SportMed. Han er utdannet i Nederland og har erfaring som tidligere idrettsutøver. Kunnskapsrik på idrettsskader og skadeforebyggende trening for unge utøvere og mosjonister.

Siv Kristin Herikstad er ansatt som digital rådgiver i Skarp. Siv Kristin har over 10 års erfaring med design, kommunikasjon og utvikling av nett­sider. Hun har en bred formell utdannelse med bachelor i produkt­ design, studier innen informasjons­ vitenskap, u-landstudier og sosial­ antropologi. Skarp er et fullservice reklame- og kommunikasjons­byrå og her skal Siv Kristin hjelpe nye og eksisterende kunder med idé, kommunikasjon og digitale løsninger.

Kenneth Olsen Kenneth Olsen (55) fra Bryne er ansatt som Business Development Manager i Depro AS. Han har 16 års erfaring fra nasjonal og internasjonal olje og gass­industri, innenfor topside og subsea. Han har også vært grunnlegger og leder for egne selskap, samt hatt lederfunksjoner i andre selskap.

Jonas Heien Jonas Heien (35) fra Vigrestad er tilbake i Mæland Rør. Han vil nå jobbe som rørlegger, hoved­sakelig innen industri, nærings­middelindustri og landbruk.

Renate H. Heskestad Renate H. Heskestad (39) er ansatt som boligkonsulent hos Hellvik Hus avdeling Bryne. Renate har jobbet som selvstendig næringsdrivende og gleder seg nå over å være tilbake i byggebransjen. Hun er utdannet interiørkonsulent, og hun brenner for å følge boligkundene i byggeprosessen fra start til mål.

GIR DU JULEGAVER TIL DINE ANSATTE? Vi i Gosh! Respond ser viktigheten av å gi julegaver til de ansatte, og en liten oppmerksomhet til jul koster så lite i den store sammenheng. De ansatte føler seg verdsatt og setter pris på en overraskelse uansett om den er liten, stor, myk eller hard. Positiv energi, motivasjon og godt arbeidsmiljø kan skapes gjennom små gleder. Spre glede!

GAVEKORT TIL EN HEL GAVEBUTIKK Hvorfor velge gavekort? - Gavekortet kommer i tre prisklasser på 350 kr, 600 kr og 800 kr + frakt. - Medarbeidere får velge gaven selv. 100% tilpasset den enkeltes behov og ønsker. - Praktiske gaver og kjente varemerker. Meget enkelt og effektivt! - Mottaker av gavekortet logger seg inn og velger sin personlige gave. Ved svar på denne annonsen vil du motta en liten gave fra oss på kjøpet. Forusbeen 78, 4033 Stavanger. T: 51 90 57 50 E: kontakt@respond.no www.respond.no

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Caroline Zachariassen

Sigve Bore

Caroline Zachariassen (29) er ansatt i LarsZachariassen AS som følge av økt oppdragsmengde. Hun har tidligere drevet profesjonelt med toppidrett. Caroline vil bistå med videreutvikling av selskapet som driver med foredrag, fysisk og psykisk folkehelse, blogg, konsept- og ideutvikling, samt opplæring og hjelp på sosiale medier i næringslivet.

Sigve Bore (43) er ansatt som ny økonomisjef hos Norganic AS. Norganic har lager og kontorer på Øksnevad, og er Norges største grossist der utvalget er 100% økologiske produkter. Sigve kommer fra samme stilling hos Sola Strandhotell. Han har bachelor i økonomi og regnskap, og vil inngå i Norganic’s ledergruppe.

Oddleiv Sele

Espen Dybevik Olsen

Oddleiv Sele (58) er ansatt som daglig leder for SAC Norge. SAC har hovedkontor i Kolding i Danmark og har i over 65-år vært spesialister innen effektivt melkeutstyr til moderne melkeprodusenter. Via et globalt forhandlernettverk av importører og forhandlere selger SAC melkemaskiner i mer enn 65 land. Oddleiv har i de siste 10 år jobbet innenfor landbruket, blant annet hos A-K maskiner, Serigstad Agri og G.K.Røe Jæren.

Espen Dybvik Olsen (29) er ansatt som leder for Norganic’s butikk- og privatmarkeds satsning. Norganic har lager og kontorer på Klepp, og er Norges største grossist der utvalget er 100% økologiske produkter. Espen har lang fartstid i varehandel og har bachelor innen mat- og reiseliv. Han vil ha hovedansvar for netthandelstedet økoland.no og inngår i Norganic sin ledergruppe.

Petre kjøper Jæren treteknikk • BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

– Vi er svært fornøyd med å få Pretre som ny eier av Jæren Treteknikk. Pretres sterke utvikling og markedsposisjon, langsiktighet og strategi gir det beste utgangspunktet for utvikling og vekst også for Jæren Treteknikk i sør-vest, sier Svein Myklebust, deleier og daglig leder i Jæren Treteknikk. Han legger til at de ser betydelige muligheter i Pretre sin strategi og satsing på prosjektering og produksjon av ulike trekonstruksjoner til bygge bransjen i deres markedsområde, Pretre har over lenger tid planlagt etablering i sør-vest, en del av landet der de ikke har vært godt representert. – Vi er svært glad for å få dette til gjennom Jæren Treteknikk som har solid kompetanse og markedskunnskap, sier Eivind Hopland, daglig leder i Pretre. Petre ble etablert i 1976 og har i dag cirka120 ansatte. De er landets største produsent av prefabrikerte trekonstruksjoner. Selskapet, med hovedkontor i Stryn, har fra før fire fabrikker og leverer bærende trekonstruksjoner over hele Norge. De har oppnådd solid vekst og utvikling siste årene og vil i 2018 få en omsetning på rundt 300 millioner kroner.

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com

I 2018 ble Pretre en del av Mestergruppen AS, landets ledende aktør innen trehusbebyggelse og byggevarer, med cirka 1200 ansatte og over 8 milliarder i årlig omsetning. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


KRYSSORD

‹‹

NÆRING PÅ JÆREN KRYSSORD 5/18

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 16. november 2018. Vinneren av forrige nummers kryssord er Eli Undheim, Nærbø. Du mottar et flaxlodd i posten. Lett

7

5 2

1

1

3

4 2

3 8 2

7

8 4

1

5

7

1

9

3

5

5

4 3

4

9

9

7

5 7

4

2 8

9

1 © Bulls

Medium

8

2

9

7 5

7

9

2

3

9 4

7 3

4 8

2

8

5 6

7 6

4

9 1

4 7

4

4

3 8 © Bulls

Vanskelig

7 5

2

8

4

6 9

7

5

8

8 6

4

2

8

9 4

1

1 9

4 2

5

6 © Bulls

SUDOKU FASIT © Bulls

© Bulls

6

1

3

6

8

4

2

9

7

7

7

9

8

1

5

6

2

3

4

8

5

2

4

7

9

3

6

1

8

9

6

8

9

4

3

1

7

5

2

4

2

5

3

6

7

9

4

8

1

2

4

1

7

2

8

5

3

9

6

5

3

6

1

5

2

7

8

4

9

1

8

7

5

9

6

4

1

2

3

3

9

4

2

3

1

8

5

6

7

Lett

4 9 2 3 5 1 7 6 8

Medium

1 5 3 8 6 7 9 4 2

5 8 6 1 7 9 2 3 4

3 1 4 2 8 5 6 7 9

7 2 9 6 3 4 8 5 1

2 4 5 7 1 8 3 9 6

8 6 1 5 9 3 4 2 7

9 3 7 4 2 6 1 8 5

© Bulls

4 9 6 2 1 5 8 3 7

5 3 2 8 7 6 4 1 9

1 8 7 9 4 3 2 5 6

9 4 3 6 5 8 7 2 1

6 1 8 7 2 9 3 4 5

7 2 5 4 3 1 9 6 8

2 6 1 3 8 7 5 9 4

3

8

7

5

9

4

5

1

6

9

4

2

1

6

8

7

2

3

Vanskelig N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

5

48


MAT

KONKURRANSE

‹‹

FINN RIKTIG FIRMANAVN

EGGEPANNEKAKER

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Hulda Garbogsvei 6, 4344 Bryne eller konkurranse@lokomotiv.no Innen 16. november 2018.

Denne pannekakerøren kan lages dagen før. En mer enn god nok middag, full av næring. Det er jo nesten ett egg i hver pannekake.

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Hergunn Bergsli Sollid, Varhaug

Rygg og nakkemassasje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

INGREDIENSER

Klipp her

SVARSEDDEL

‹‹

7 porsjoner • 1 dl siktet spelt/hvete • 1 dl havremel • ½ ts salt • 2 dl melk • 6 egg • meierismør til steking

Svar sendes enten til Lokomotiv Media, Hulda Garbogsvei 6, 4344 Bryne, eller til konkurranse@lokomotiv.no. Merk konvolutt eller epost “Konkurranse Næring på Jæren”.

SLIK GJØR DU

1

6

1. Bland alt det tørre. Tilsett melken og bland sammen til røren er fri for klumper. Visp inn egg.

2

7

3

8

4

9

2. La røren stå på benken minst 10 min. Stek på middels sterk varme i en panne.

TIPS Stek spekeskinke til det er sprøtt. Fibersirup og syltetøy er fint tilbehør til.

5 Navn:

Disse er gode på tur også. Da med salat, ost og skinke på. Du kan lese flere oppskrifter av Maggi Gausel i bøkene hennes eller på bloggen «Godt nok».

Adresse: Postnr./-sted:

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE skarp.no

Sushi julebord eller julelunsj?

Husk å bestille julebord!

Vi tilbyr spennende retter, nye smakskombinasjoner og garanterer deg et nydelig festmåltid. Ta kontakt så hjelper vi deg med planleggingen.

Restaurant - Bar - Selskapslokale Lunsj: Torsdag–fredag 11.00–15.00 Kveld: Torsdag–lørdag fra 18.00 Ellers alle dager for grupper. K

jo

n

et bl .

le

pp Sta

s

bestilling@joerskjokken.no | 51 32 88 50 Jøers' Kjøkken, Lalandsvegen 13, Klepp Stasjon

Årets julebord feirer du hos oss!

Julemat buffet med dessert Riskrem eller sjokoladefondant

585,-

Tapas buffet med forrett og dessert 450,Arranger årets julebord på Charlottenlund i Stavanger. 2 minutters gange fra Togstasjonen, og byens fineste utsikt over Breiavatnet. Ta kontakt for ett uforpliktende tilbud Vi tilpasser oss deres budsjett! www.charlottenlund.no 47948913 50

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

erlend@charlottenlund.no

466 25 989 • 404 08 530 • sabi.no

Julebordmeny

Forrett: Velsignet god gravlaks med sennepssaus på toast Hovedrett: Himmelsk pinnekjøtt eller vidunderlig sprø ribbe med rikelig tilbehør Dessert: Saliggjørende riskrem 2 retter kr 495,3 retter kr 565,Du kan selvsagt også velge fra vår populære á la carte-meny Bestill i dag på 51 48 32 89 booking@mollehagenrestaurant.no facebook.com/mollehagenbryne


PRM.AS

Anno1860

Ope hus

salg

Laurdag 24. nov. Sundag 25. nov. 12-17

Do

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden

På loftet - Gavesalg Nede - Kafé med salg av

Sjå meir på www.kohlerpaviljongen og facebook Bernervegen 250, 4365 Nærbø - tlf: 481 35 085

PRM.AS

risengrynsgraut, kaffi mat mm Siloen - avd. Julemessa til kyrkja og Snikkerbuå ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Skrekk -Skogen H alloween opplevelsen for Hele familien

OLE PAUS KONSERT Ogna Scene Helgåleiren

2 NOV. KL. 20.00

Dørene åpner kl. 19.00. Billetter kjøpes på linticket.no

Sandtangen Lørdag 27.oktober Billetter 100kr Varighet ca 40 min Starttidspunkt: 17.00 Skummelt 17.30 Skummelt

NESTE UTGIVELSE: 12. DESEMBER BEST.FRIST ANNONSE: 12. NOVEMBER

(ikke anbefalt under 3 år)

18.00 skumlere 18.30 skumlere

(ikke anbefalt under 6 år)

ungespor.ticketco.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


Store eneboliger Illustrasjon

Illustrasjon

8 solgt Dynjarbakken Kleppestemmen Klepp Enebolig, 6-roms, BRA fra 149-180 m2 + garasje/bod. Pris fra 5 798 000,blockwatne.no/dynjarbakken

1 solgt Illustrasjon

Illustrasjon

Gabriel Edlands veg 30-40 Orstad

Gabriel Edlands veg 16-24 Orstad

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 195 m + garasje/bod Pris fra 5 698 000,-

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 201 m2 + garasje/bod Pris fra 6 448 000,-

blockwatne.no/orstad

blockwatne.no/orstad

2

Ny pris

Illustrasjon

Illustrasjon

Soldoggvegen 7 og 9 Bryne

Skoratuå 17 Skoran Sirevåg

Enebolig, 5-roms, BRA 167 m2 + garasje/bod Pris fra 5 148 000,-

Enebolig, 6-roms, BRA 193 m2 + garasje/bod Pris fra 4 198 000,-

blockwatne.no/soldoggvegen

blockwatne.no/skoratuaa

Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086, E-post: kare.vigdel@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig.