Næring på Jæren 4-2020

Page 1

04

INFORMASJON

2020

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 16. årgang • 04 • August 2020

Støtte til vipe-tiltak Ull-entusiasme på Holen gard Spennende prosjekter for RobotNorge Gris og gresskar på Veisholen

Populær hylleblomstsaft


Elektrifiserte nyheter fra Ford – klar for bestilling

Nye Ford Kuga blir tilgjengelig som ladbar hybrid, med en elektrisk rekkevidde på opptil 56 km, og opptil 554 liter bagasjerom! I tillegg har den et helt nytt design, større plass, mer fleksible løsninger og Ford CoPilot 360-førerassistanseteknologier som gjør kjøreturen tryggere, enklere og mer behagelig. Nye Kuga vil også bli tilgjengelig med EcoBlue hybrid, og senere som konvensjonell hybrid - i tillegg til en EcoBlue dieselmotor med firehjulstrekk.

Velkommen inn til a provekjore bilen hos Kverneland Bil Bryne.

Bryne

Kverneland Bil AS | Ford Bryne Bryne 4341, Eskervegen 7 Tel. 51 77 82 82 , www.kvernelandbil.no

Ford Bryne 4341, Eskervegen 7, Tel. 51 77 82 82 , www.kvernelandbil.no


TID FOR HAGE! Nyt uteplassen i en lun hagestue fra Farstad, uansett vær! Lokal produksjon og kreative prosjektledere sørger for å tilrettelegge for deg og ditt behov

GRATIS BEFARING

KVALITET Åpningstider: Man-fredag: 08.00-16.00 TIL EN Torsdager: 08.00-19.00 FORNUFTIG Gamle Forusvei 8, 4031 Stavanger i miljøvennligePRIS! og E-post: post@rufa-trading.no Tlf. 518 50 900 vedlikeholdsfrie materialer! www.farstadprofilsystemer.no


Dagfinn Hauge Redaktør

Innhold

Tilbake til Norge I april kom TINE med nyheten om at produksjonen av Sunniva isTe flyttes hjem til Norge. Det er i tråd med selskapets satsing på bærekraft og tydelige visjon om å skape et levende Norge. Flyttingen sparer miljøet årlig for 190 trailerlass fra Tyskland til Norge. I artikkelen om RobotNorge forteller daglig leder JeanMarc Launay om flere industribedrifter som flytter produksjonen tilbake til Norge. Robotisering gjør at produksjon her i lan­det kan konkurrere med billig arbeidskraft i utlandet. Det er gode nyheter for norske arbeidstakere og ikke minst miljøet. Det er ikke fritt for at vi blir litt overrasket når John Sverre Gundersen i Mobideck AS kan fortelle at det var billigere å produsere stålbjelkene de bruker ved mobilisering av utstyr på skip hjemme på Jæren og transportere de med fly til Singapore enn å produsere de i Asia. Men det viser at vi med en lav kronekurs og effektiv produksjon, så kan vi også konkurrere i dette markedet med tradisjonelle lavkostland. Det skjer mye spennende i norsk industri og i landbruket. Nå er arbeidsledigheten på full fart nedover igjen etter å ha nådd rekordhøyder i april. Summen av arbeids­søkende har gått ned med over 100 000 fra midten av mai til slutten av juni. Og pilen peker fortsatt nedover.

Lykkes med ny løsning for skip Tett på: Ole Anton Liverud

10

Spennende prosjekter for RobotNorge

14

Min jobb: Forskalingssnekker

16

Gründerspalten: Jo Åge Undheim

17

Gris og gresskar på Veisholen gard

20

Lager saft av hylleblomst i nabolaget

24

Ble traktorforhandler ved en tilfeldighet 26

Ull-entusiasme på Holen gard

30

Marte Dale, bonde i byen

34

Støtte til vipe-tiltak

36

Nytt kart for grønnsakdyrking

38

Juristen: Vern om landbruket

41

TEMA

Nye bedrifter

44

Nytt om navn

48

Kæ skjer

50

Da Stortinget varslet midlertidig endring av petroleums­ skatten ble det fart i samarbeidet mellom AkerBp og Equinor om NOAKA-utbyggingen. Utbyggingen vil ha stor betydning for norsk leverandørindustri, noe bedriftene på Jæren vil nyte godt av. Samlede investeringer vil være på over 50 milliarder og en regner med om lag 50 000 årsverk i utbyggings­fasen.

14

Landbruket er allerede langt på vei når det gjelder robotisering. Spennende ting skjer også innen grønnsaks­ produksjon.

8

I dette nummeret har vi jordbruk/landbruk som tema. Her er et stort spenn fra Veisholen gard som er en skikkelig familie­­­bedrift med stor produksjon til Karoline Fuglestad som lager saft av hyllebær i sin hobbybedrift. Men felles for alle er entusiasmen for å nytte de gode ressursene vi har her på Jæren.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no Mob. 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

4

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

18

28

God lesning!

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

6

Elin Nærland elin@lokomotiv.no Mob. 928 47 084 DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Karoline Fuglestad Foto: Dagfinn Hauge TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN Eller les våre artikler her: www.npj.no DISTRIBUSJON: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge. Spørsmål vedrørende distribusjonen: post@lokomotiv.no Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 13. oktober 2020.


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Sigbjørn Ullestad, John Sverre Gundersen og Helge Ullestad driver Mobideck AS som har utviklet en enkel og tidsbesparende måte å mobilisere utstyr på dekk til små og store skip. Løsningen kan bli solgt til kunder over hele verden.

Revolusjonerer mobilisering av utstyr på skip

– Se her. Du får fram hele skipet i 3D. Men det er dekket på båten som er mest interessant for oss. Så kan du flytte på utstyret med bare pekefingeren.

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Det er full aktivitet hos Mobideck AS som vil revolusjonere mobilisering av utstyr på skip. Allerede før sommeren passerte de fjorårets omsetning. Til høsten lanserer de et nytt produkt som skal gjøre planlegging av utstyr på skipsdekk lekende lett.

Daglig leder i Mobideck AS, John Sverre Gundersen, er entusiastisk. Denne høsten er programvaren han har utviklet sammen med programvareselskapet Goontech klar til lansering. Dekkplanleggeren fjerner en stor terskel og gjør at de slipper mye manuelle beregninger. 3D tegninger av skip får de fra kunden eller laster de ned fra animasjons­butikker på nettet. Dermed kan de planlegge dekkplassering av utstyr på alle mulige skip som skal ut og utføre en operasjon på sjøen.

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER www.msas.no

6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke


– Dette er et produkt vi kan selge til kunder over hele verden, smiler Gundersen.

Halverte mobiliseringstiden

John Sverre er utdannet ingeniør innen marineteknikk og har jobbet med sjøsikring i oljebransjen i over 10 år. Under forrige oljenedtur ble han permittert. Han hadde lenge grublet på hvordan en skulle sikre utstyr på skip på en lettere måte. Den tradisjonelle måten er å sveise utstyret fast til stålbjelker som er plassert på dekk som igjen blir sveist fast til fartøyets dekk. Sammen med to andre ingeniører utviklet han en løsning som reduserte sveisingen kraftig og som noen ganger gjør sveisingen unødvendig. Dette ville halvere mobiliseringstiden.

Sigbjørn Ullestad har en skuff med gode ideer som han tar fram når det passer. Denne gangen var det John Sverre Gundersen sin idé som hadde størst potensiale og ble realisert.

Ideen lanserte han for Sigbjørn Ullestad som han hadde hatt et samarbeid med tidligere. Ullestad puttet den i idéskuffen sin der han hadde liggende allslags ideer. Etter en tid med oljenedtur var det klart for å hente fram løsningen og forsøke å realisere den.

og presenterte den på FFU-messa på Sola i januar 2016, forteller han.

Fikk det kjempetravelt

– Firmaet ble startet i slutten av desember 2015. I løpet av en måned laget vi en skalerbar modell, tok patent på den

På messa for fjernstyrt undervanns­teknologi ble Statoil interessert i løsningen deres. Dermed begynte ballen å rulle. De fikk tre uker på seg til å få utstyr klar til den første mobiliseringen i Haugesund for oljegiganten. – Vi fikk en pangstart med 100 000 kroner i markeds­ avklaringsstøtte av Innovasjon Norge, pluss en fin ordre fra Statoil. Så omsetningen det første året var over all forventning, forteller de to. Men selv om den nye løsningen sparer tid er det ikke alle som er interessert i at et skip skal ligge til kai minst mulig. Det er mange som tjener gode penger på at et skip ligger til kai. Da kan det være litt vanskelig å selge inn Mobideck-systemet. – Vi måtte selge inn løsningen til sluttkunden. Og når sluttkunden lager kontrakter med fastpris, da blir flere interessert i at mobiliseringen av utstyr går fort.

Fra Kirkenes til Singapore

1355-0

Til høsten blir programmet Dekkplanner lansert. Det er en programvare for å planlegge hvor utstyr skal plasseres på skipsdekket. Enkelt kan en flytte på de forskjellige elementene med pekefingeren.

Etter å ha gått litt i bølgedaler for det nye firmaet, smalt det i 2018. Gode ordrer gjorde at de måtte øke utstyrs-banken med 400 prosent. Pila pekte rett oppover.

Ravema Demosenter Pauline Wiigs veg 4 4344 Bryne

Ravema AS

Ravema Demosenter:

Tlf. 66 85 90 10

Reidar Kverneland Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

Kontakt: Ravema AS Åsveien 21 Orstadveien 134 Reidar Kverneland tlf. 916 01 171 Ilebergveien 3, 3011 Drammen 3475 SætreTlf. 66 85 90 104353 Klepp St. Arnstein Nilsen tlf. 418 07 813

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

7

www.ravem


billigere å lage det på Jæren og frakte 12 tonn utstyr med fly til Singapore. Nå ligger dette utstyret klart der nede til bruk ved flere anledninger.

– At vi har investert i mye utstyr, det har gått utover resul­ tatet. Men det vil vi få igjen for senere, forteller Gundersen. – Hvor mye kan en mobilisering av utstyr på skip koste? – Alt etter hvor mye utstyr en kan ha med og hvilken type fartøy det er. Ett fartøy kan koste mellom 150 000 til over en million i døgnet. Med vår løsning kan en spare opptil halvparten av tiden ved kai. Da sier det seg selv at kundene våre fort kan spare mye penger, sier Gundersen.

Ved behov leies et par mekanikere og ingeniører inn til den enkelte mobilisering. Men snart så ønsker Mobideck å ha en selger på plass. Målet deres er at kunden selv skal ta seg av mobiliseringen. Selv skal de bare være et logistikkfirma og drive opplæring av kunden. – Hvordan ser dere på fremtiden? – Den blir veldig spennende. Vi har planer om å vokse mye, understreker de to som mener løsningen de har utviklet er framtiden innen mobilisering av utstyr på skip over hele verden.

Til nå har Mobideck levert sjøsikring til 34 mobiliseringer. Den nordligste i Kirkenes og den lengst borte i Singapore. – Vi tenkte at det var billigere å bygge utstyr til Singaporemobiliseringen i Østen. Men det stemte ikke. Det var mye

Vi driver med alt innen mur, flis og skifer

BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

post@kmfas.no / 40 40 44 40

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Tlf 90 17 06 20 8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus! www.voias.no - birger@voias.no


IT konsulent | IT dri� | IT leverandør | Dataverksted

Vi er Brother Partner og forhandler A3/A4 blekk- og A4 laserskrivere l små og store formål

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Vi forhandler og setter opp:

Office 365 er nå Microsoft 365, nytt navn, samme gode verdi. Betaler du fortsatt for inaktive brukere? Vi hjelper deg å rydde opp i brukere/lisenser og administrere løsningen for deg.

Vi leverer og dri�er alt innen dataløsninger, ne verk, trådløst ne (WiFi), m.m.

Datahjelpen.IT as

Vesthagen 2, Håland Industriområde, Bryne E-post: post@datahjelpen.it

Tlf: 51 48 50 00

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

Besøk oss på ne : www.datahjelpen.it

Nytt hus på gården? Jeg hjelper deg! www.hellvikhus.no Har du noen som vil overta gården, og som trenger ny bolig? Eller vil du bygge nytt selv? Da kan jeg hjelpe deg! Som tidligere gårdsjente vet jeg alt om hvordan du kan realisere boligdrømmen på nettopp din gård. Kom innom kontoret vårt i Jernbanegata 4 på Bryne, så hjelper jeg deg med alt fra planlegging og tomtevurdering, til tegning og bygging. Kan du ikke komme til meg, så kommer jeg til deg. Vi snakkes! Med vennlig hilsen Renate, boligkonsulent.

Hellvik Hus Bryne, Jernbanegata 4, 4340 Bryne – v/Renate H. Heskestad, tlf. 905 02 803

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Takknemlig og tålmodig TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

– Jeg får aldri takket bygda og støttegruppen nok for engasjement, hjelp og støtte i forbindelse med sykdommen til Monika. Det var helt enormt. Det er mange som kjenner historien om Ole Anton og Monika Tjåland Liverud. Det unge paret møttes på et arrange­ ment til Bygdeungdomslaget og slo seg til ro på Spydeberg, hjem­stedet til Ole Anton. Begge var i fast jobb da de fikk tilbudet fra foreldrene til Monika om å ta over den 3900 mål store garden som ligger idyllisk til ved Tjålandsvannet, like utenfor Undheim. Begge var innstilte på et skifte, så valget var ikke vanskelig da tilbudet kom. Livet kommer i mange farger. Og tiden etter flyttingen skulle vise seg å bli tøff. Monika fikk konstatert føflekk-kreft da hun gikk gravid med minstejenta. Behandlingen så ut til å gå bra, men kreften kom stadig tilbake. Immunterapi-behandling kunne være redningen, men den kostet 1,8 millioner og måtte i tilfelle betales fra egen lomme. – Jeg har alltid lurt på hvordan jeg ville håndtere en krise. Nå fikk jeg brutalt oppleve det. Selv om det var travelt å ha gården oppi dette, så var det godt også. Dyrene skal ha stellet sitt og arbeidet på gården må organiseres. Det var godt å ha noe annet å tenke på midt oppi det vonde, forteller Ole Anton. Nå er det litt over fire år siden han ble enkemann. Noe av det første han nevner når vi møter han til intervju er hvor takknemlig han er for alle som stilte opp i den vanskelige tiden. Det ble opprettet støttegruppe i bygda, på hjemplassen Spydeberg

og i Sogn. Penger ble samlet inn til Monicas behandling. Begges familie stilte opp med hjelp. På døra kom det kaker og folk som ville bidra. – Støtten var helt enorm. Og jeg har ikke helt visst hvordan jeg skal få takke alle for den, sier Ole Anton. Etter begravelsen var det noen vanskelige valg som måtte tas. – Jeg måtte for eksempel velge om jeg skulle flyttet hjem til Spydeberg. Det å drive en gård gir meg en viss fleksibilitet som en ikke får ved en åtte-til-fire-jobb. Så jeg valgte å bli. Det angrer jeg ikke på. Nå har jeg mulighet til å følge opp ungene. Når jeg er ferdig med morgenstellet i fjoset har jeg tid til å vekke ungene og sende de i skole og barnehage. – Noen mener det er vanskelig å være innflytter på Jæren? – Det synes ikke jeg. Jeg har blitt godt mottatt fra første stund og har opparbeidet meg en god vennekrets.

SE MEG gir lyspunkter

Etter Monikas død ble et restbeløp etter innsamlingen til hennes behandling gitt til foreningen SE MEG på Vigrestad. Den arbeider for at barn og ungdom som pårørende skal kjenne mestring og livsglede til tross for at hverdagen kan være svært krevende. Barna til Ole Anton og Monika har også blitt med der på arrangementer og sorggrupper. Ole Anton har vært med som frivillig hjelper. – SE MEG har gitt noen lyspunkter for barna. Her får de være sammen med

TETT PÅ Navn: Ole Anton Liverud Alder: 41 Bosted: Tjåland Stilling: Bonde Sivilstatus: Enkemann. 4 barn på 5, 9, 12 og 13 år.

andre barn som har vært igjennom noe av det samme som dem. De har fått lære teknikker til å mestre sorgen og sette ord på følelser. SE MEG hadde i 2019 over 4000 frivillige timer og tett oppimot 2000 samtaler og aktiviteter med barn og ungdom. 100 frivillige har vært i kontakt med 400 familier siden oppstarten i 2016. På grunn av liten økonomisk støtte stod tilbudet i fare for å bli lagt ned. Men nå har situasjonen bedret seg. Ole Anton er glad for at det viktige tilbudet kan fortsette. Det har vært og er til god hjelp for mange i en sårbar situasjon.

Godt naboskap og maskin-samarbeid Ole Anton har en melkekvote på 200 000 liter samt 130 vinterforede sauer. I 2017 investerte han i nytt fjøs og melkerobot.

– Dersom jeg hadde hatt den gamle driftsformen så hadde det ikke gått. Nå kan jeg bruke mye mindre tid i fjøset og har mer tid til å ta meg av ungene. I tillegg har jeg en driftsform der jeg slipper ut kyrne på sommerbeite den 10. juni og tar de inn igjen 1. september. Jeg har kalving om høsten og forsøker å få kalvene samtidig. – Mange mener dette ikke er en lønnsom drift, men det stemmer ikke. Jeg N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11


sparer mye på lønnsutgifter til avløser og fòr til dyrene når de er på beite om sommeren. Nabo og svoger til Monika, Atle Tjåland, har det samme drifts­ opplegget. Sammen eier de også traktorer, maskiner og redskaper. – Dette halverer investeringene. Det er ikke alle det passer for, men for oss fungerer det veldig godt og er absolutt noe å anbefale. Vi hjelper også hverandre ved behov. Forrige generasjon hadde også et slikt samarbeid. Naboene investerte også i nytt fjos samtidig. Det gav de en bedre pris. – Fortell litt om din oppvekst, barndom og ungdom? – Jeg vokste opp på en gård ved Spydeberg i Østfold, fire mil utenfor

www. tjessempresenning.no 454 88 300

Oslo. Vi var to søsken som fikk en trygg og god oppvekst i et lite men godt lokalsamfunn. Jeg var aktiv i speideren og friidrettsgruppa der jeg drev med høydehopp. I tenårene begynte jeg med fjellklatring. Jeg trivdes på skolen og hadde mange gode venner. Flere av de jeg vokste opp med har jeg god kontakt med ennå. – Av bestefar lærte jeg tredreiing. Det ble hobbyen min. 12 år gammel fikk jeg min egen dreiebenk av onkel til far min. Det ble mange lysestaker og boller, fine og billige julegaver, smiler Ole Anton. – Da jeg var 17 ble jeg med i bygde­ ungdoms­laget. Her var jeg virkelig aktiv og reiste rundt på stevner og tevlinger og ble kjent med mange ungdommer fra hele landet. Det var også her jeg fant Monika som jeg ble gift med.

– Hva jobbet mor og far med? – Far var bonde og veldig glad i å jobbe. Mor jobbet i det som den gang het kommunekassa. Selv om det var travelt å drive gard, så prioriterte de alltid å reise på ferie med oss ungene både i påsken og om sommeren. – Hvilken utdannelse tok du? – Jeg tok landbruksmekanikerlinja ved Askim fagskole og ett-års-kurs som agronom ved Tomb jord­bruks­skole. – Beskriv deg selv med tre ord? – Tålmodig, utadvendt og driftig. – Hva er dine sterke sider? – Etter alt hva jeg har vært gjennom så tror jeg at jeg er psykisk sterk. Så liker jeg at det jeg gjør er gjennomført med kvalitet. – Noe som gjør deg sint? – Tullekjørere i trafikken. Jeg opplevde

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


mat. Men det må bli ribbe. – Velg deg et annet yrke? – Det må bli redningsmann på helikopter. Det hadde vært spennende og samfunnsnyttig.

en front til front kollisjon i 80 km/t i New Zealand og er nok litt preget av det. At noen setter andres liv i fare på grunn av hvordan de opptrer i trafikken, det gjør meg sint.

har tatt. Og så har de stilt opp når jeg har hatt det vanskelig.

– Hva gjør deg lykkelig? – At de rundt meg har det bra. Når ungene er blide og fornøyde og hverdagen går som normalt, da blir jeg glad.

– Hva kobler du av med? – Får jeg en time i seilbåten min på Tjålands­vannet og en kopp kaffe, så har jeg det helt topp. Og så har jeg barne­vakt en dag i uka, så da får jeg litt fri til blant annet å være sammen med venner.

– Har du noen forbilder? – Det må være foreldrene mine. Jeg har hatt en enormt god oppvekst og de har støttet meg uansett hvilke valg jeg

– Hva gjør du på fritiden? – Hva er fritid? smiler Ole Anton. Jeg går gjerne tur i fjellet, fisker litt og tilbringer tid med ungene.

– Favorittmåltid? – Vanskelig å si. Jeg er veldig glad i

– Hva synes du er de viktigste egenskapene hos en leder? – At en er tydelig, ærlig og klarer å få ut det beste i folk. Det bor noe godt i alle mennesker. – Når du har ferie, hvor går turen? – Vi må som regel innom hjemplassen min, Spydeberg. Så har vi pleid å leie en campingvogn og deltatt på Lyngdalcup. I år hadde vi planlagt og gledet oss til å reise til Spania, men det gikk i vasken. Ellers så er vi glad i å reise på biltur i Norge. – Et sted du drømmer om å dra til? – Jeg hadde som mål å besøke 30 land før jeg ble 30. Nå har jeg vært i 28. Det ble mest reising før jeg ble gift og fikk barn. Jeg har vært på alle fem kontinentene. Nå drømmer jeg om å reise tilbake til Afrika og Australia sammen med ungene.

S T I L L AS

Pilar Stillas - for Proff og Privat

Pilar Stillas Jærvegen 264, 4341 Bryne

55 19 79 79

www.pilar.no post@pilar.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

13


Spennende prosjekter i ordrebunken til RobotNorge AS TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

IVAR, Q-meieriene, TINE, Leiv Vidar og et EU-prosjekt gir utviklerne hos RobotNorge mye å henge fingrene i. Bedriften står for rundt halvparten av alle industri-roboter i Norge. RobotNorge på Orstad er eneforhandler og integratør av ABB sine roboter i Norge. De lager spesialtilpassede gripere, skreddersyr løsninger og setter opp robotceller. Bedriften er ledende i markedet på sitt område. Flere spennende prosjekter ligger i ordrebunken. For eksempel har Q-Meieriene valgt RobotNorge som totalleverandør av roboter. Lever­ansen inkluderer roboter for palletering av produkter som melk, yog­hurt og juice, samt full­auto­mati­serte transportløsninger bestående av baneog heissystemer, palle­lager og selv­ kjørende trucker – Automated Guided Vehicles (AGV). Det nye produksjons­ anlegget på Orstad skal stå klart i 2021. Sammen med IVAR har de et utviklings­prosjekt i ettersorteringsanlegget på Forus. Der skal en robot plukke batterier ut av magnetsortert metallavfall. Batterier i søppel er en av de hyppigste årsakene til brann i

RobotNorge på Orstad er markedsledende innen industrielle roboter. Fra venstre ingeniør Oddgeir Auklend, daglig leder Jean-Marc Marie Launay og markedsføringsleder Cecilie Refsnes Milenkovic.

avfalls- og gjenvinningsanlegg. Til dette prosjektet har de fått i overkant av tre millioner kroner i utviklingsmidler fra Innovasjon Norge. En pilotstasjon er allerede i test og to nye er under planlegging. Spennende prosjekter hos blant annet TINE og Leiv Vidar venter dem til høsten.

Robot skjærer slaktegris

I tillegg har de blitt invitert med i et EU-

prosjekt der de sammen med 10 andre aktører, deriblant NMBU, NORSUS og Animalia, skal forsøke å utvikle en robot som skal automatisere nedskjæring av slaktet gris. Målet med en slik robot er å forbedre arbeidsprosesser i slakteri og øke konkurransedyktigheten blant mindre slakterier. – Vi ble spurt om å være med av våre gode kontakter i Animalia. Dette er et spennende og lærerikt prosjekt som skal fremme samarbeid, innovasjon og bærekraft mellom firmaer på

VERDI‐ OG SKADETAKSERING

    

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

    14

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79


tvers av landegrenser, forteller prosjektleder Oddgeir Auklend. RobotNorge har fått en ramme på åtte millioner norske kroner i støtte fra EU til prosjektet. Roboten skal testes ut på Ås før et pilotanlegg skal settes opp i Tyskland. Etter planen skal prosjektet være ferdig i 2022.

Store ordrer gir bølgetopper

RobotNorge er en generalist som henvender seg til mange forskjellige bransjer. Dermed er de ikke så konjunktur­utsatt. Omsetningen har likevel gått i bølge­ daler og vært preget av avtaler med store kunder.

med bildeleproduksjon. – Nå tror jeg det kommer et skifte igjen mot næringsmiddelindustrien og produksjon av grønnsaker, sier daglig leder Jean-Marc Launay. Det kan tenkes at det skifte har i en viss grad blitt trigget av koronakrisen og behovet for trygg og effektiv matproduksjon i Norge. Han mener at flere bedrifter bør se etter muligheter for å robotisere produksjonen dersom de skal klare å konkurrere med billig arbeidskraft i utlandet.

De fikk en «flying start» i 2003 med å levere roboter til TINE sitt sentrallager på Klepp stasjon.

Launay viser til et godt eksempel på at robotisering er løsningen for norsk industri. Det er flere bedrifter som har flagget produksjonen tilbake til Norge ved å robotisere, deriblant Raufoss Technology, Plasto og Hunton Fiber.

Etter TINE kom solcellebedriften REC på banen med store ordrer. Da den gikk konkurs fikk RobotNorge flere store leveranser til en aktør i seismikkbransjen og til en som drev

– Det høres så skummelt ut, og en tror at robotene overtar arbeidsplasser. Men det motsatte er tilfelle. Vi kan konkurrere bedre mot lavkostland ved å robotisere arbeidsprosesser.

Prosjektleder for EU-prosjektet RoButcher, Oddgeir Auklend, viser hvordan roboten som skal lære å skjære gris fungerer.

Og så sparer vi miljøet for utslipp ved transport mellom landene, påpeker han. De siste tre årene har bedriften vært i fin vekst. Nå er de til sammen cirka 30 ansatte fordelt på prosjekt, utvikling, salg, marked, service og support. – Vi ser lyst på fremtiden. Roboter blir stadig tatt i bruk på nye områder og vi gleder oss til å vise mer av hva som er mulig med robotteknologi, sier Launay.

WWW.DEPRO.NO

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler. Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse. Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell.

jarle@jaerenbygg.no tlf. 918 12 152

Sammen med deg finner vi de beste løsningene! Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no

© 2020 Deloitte AS

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


MIN JOBB

– Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? – Først og fremst må jeg bli fagmann. Så får jeg se hva jeg vil gjøre etter det.

Navn: Andreas Wennberg Yrke/tittel: Forskalings­snekker (lærling) Alder: 18 Arbeidssted: Espeland AS

– Hvilke egenskaper synes du det er viktig å ha i din jobb? – Jeg synes det er viktig med god fysisk helse og ha en lett forståelse innenfor bygg og anleggsbransjen. – Hvordan er arbeidstiden? – Vi jobber normalt fra 7.00 til 15.00. – Hva er det beste med jobben? – Det er de varierte arbeidsoppgavene og de gode kollegaene på arbeidsplassen.

– Hvorfor ble du forskalingssnekker? – Fordi jeg da kunne ha varierte oppgaver. – Hvilken utdanning kreves? – Du må gå Vg1 (Bygg og Anlegg), Vg2 (Byggteknikk) og deretter er det to år med lære.

– Hva ville du valgt dersom du skulle valgt et annet yrke? – Hvis jeg måtte velge et annet yrke ville jeg valgt å bli fjellsikringsarbeider. Men jeg tror ikke jeg ville hatt et annet yrke.

– Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jeg har veldig varierte arbeidsoppgaver. Det går mye i armering, støyping, forskaling og riving.

– Noe du gleder deg til i jobben framover? – Jeg gleder meg til hver dag som kommer. Det er alltid noe nytt å glede seg til.

Vi Vi har lang erfaring I 46 årIår har lang erfaring I 46 46 år innen landbruksinnen landbruksharhar vi vi drevet har vi drevet drevet drenering dreneringog og alternative alternativeløsninger løsninger rørhandel rørhandel rørhandel I år innen VA landbruket I 46 år innen VA tiltil46 landbruket på Vigrestad entreprenører. Vigrestad ogog entreprenører. påpå Vigrestad har vi drevet har vi dreve Vi har lang erfaring innen landbruksdrenering og alternative løsninger innen tilerfaring landbruket Vi har VA lang og entreprenører. innen landbruks-

PROSJEKTUTVIKLEREN Vi utvikler og bygger gode byggverk. Ukomplisert & effektivt.

drenering og l Drensrør l Avløpsrør alternative løsninger l Drensrør l Drensrør l Trekkerør innen VA til landbruket l Avløpsrør l Kummer/ l Avløpsrør og entreprenører. l Trekkerør kumløsninger l Trekkerør l Kummer/ l Vannledning/ l Drensrør l Kummer/ koplinger kumløsninger Vi har lang er l Avløpsrør l Platon kumløsninger l Vannledning/ l Trekkerør l Isodren l Drensrør innen landbru l Vannledning/ Kummer/ Kom gjerne innom vårt kontor koplinger l l Drensrør kumløsninger på Årsland forl koplinger l Platon å Avløpsrør se vårt storedrenering utvalg! med filter og l Vannledning/ l Isodren l Fiberduk l Trekkerør l Platon koplinger Kom alternative lø Kontakt oss og mye mer...gjerne innom vårt kontor l Drensrør ... l Isodren l Platon l Kummer/på 51 43 75 06 Kom gjerne innom vårt kontor på Årsland for å se vårt store utvalg! med filter l Isodren innen l Drensrør eller se vår VA til la kumløsninger nt for Kom gjerne innom vårt kontor jeDrensrør Fiberduk Klpå er og hjemmeside for å se vårt store utvalg! prisÅrsland medlfilter lavemed l Vannledning/ på Årsland for å se vårt store utvalg! filter og entrepren ring! ... og mye mer... drens.no 4362 Vigrestad hurtig leve

rørhandel på Vigrestad

l Fiberduk Kontakt oss for uforpliktende prat ... og mye mer...

om din bedrift vurderer nybygg eller har behov for mer areal.

Daglig leder

Edvard Hagman

edvard@vest-entreprenor.no Tlf: 991 02 256

Salg & Markedssjef

Ingmund Egeland

ingmund@vest-entreprenor.no Tlf: 916 64 980

vest-entreprenor.no 16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

rørhandel I 46 år på Vigresta har vi drevet rørhandel på Vigrestad

koplinger Kontakt oss l Drensrør l Platon på 51 43 75 06 for lntAvløpsrør l Isodren eller se vår Kje Kom gjer iser og prTrekkerør lavel l Drensrør hjemmeside ! ng ri drens.no 4362 Vigrestad hurtig leve på Årslan l Kummer/ med filter kumløsninger l Fiberduk l Vannledning/ ... og mye mer... koplinger l Platon l Isodren Kom gjerne innom vårt kon Kontakt oss l Drensrør på 51 43 75 06 på Årsland foreller å sese med filter vårvårt stor Kjent for og er hjemmeside is pr l Fiberduk ve la drens.no 4362 Vigrestad levering! hurt ...ig og mye mer... l Fiberduk ... og mye mer...


GRÜNDEREN

4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? Det var å utarbeide en god forretningsplan, budsjett og markeds­ undersøkelse. Så var det å sikre seg domene/ne og etablere i mitt tilfelle aksjeselskapet. Det flotte er at det er alltid mange som ønsker å hjelpe deg. Jeg traff mange gode og flinke folk gjennom Gründerarena Jæren. Trist at jærkommunene ikke videreførte dette tilbudet. Men det finnes heldigvis fortsatt alternativ. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? Jeg har jobbet med nettbutikken for å finne de rette løsningene, uttrykket og innholdet. Salg er jo også en del av hverdagen, så ønsker du et godt tilbud på mat levert til din bedrift, er det bare å ta kontakt. 6. Hva skal du gjøre fremover? Det blir bånn gass jobbing.

• Navn: Jo Åge Undhiem • Alder: 41 • Bosted: Bryne • Bedrift: www.lokalgrossist.no

1. Kort fortalt – hva er din gründer­bedrift? Jeg driver netthandel av mat med hovedfokus på lokale produsenter fra Rogaland, levert hjem på privat eller til din bedrift. Utlevering på Nord Jæren og Jæren. 2. Hvor lenge har du jobbet med dette? Selve prosessen med Lokalgrossist.no startet jeg opp med våren 2018. 3. Hvor kom ideen fra? Jeg har jo drevet med netthandel av mat siden 2011, så tanken om å starte opp for meg har jo vært der en god stund. Siden vi bor i matfatet Jæren synes jeg og mange flere at fokuset på små­skala-produsenter og lokale produsenter i lang tid har vært alt for dårlig.

7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? Det er å bygge opp en robust og sikker bedrift som skal være best på lokal­mat, kvalitet og service. 8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? Som regel har du et brennende engasjement og er veldig god på det du har lyst å starte opp. Men det er tøft og ensomt og ikke minst økonomisk krevende, så stahet og ståpåvilje er utrolig viktig. 9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? For meg er det å bygge opp noe fra bunn og være sin egen sjef + mulig­heten til å skape lokale arbeidsplasser. Jobben blir en livsstil og ikke bare en jobb. 10. Og det mest krevende? Alt du ikke har tenkt på. 11. Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift? Har du en drøm er det viktig å gjøre alt for få den realisert. Kjedelig å trege på noe du ikke fikk gjort i livet. Du må ha en god plan både drifts­messig og økonomisk (som oftes er det største utfordringen) og tørre og spørre om hjelp og finne gode samarbeidspartnere.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


NYHETEN PROACE CITY: NYHETEN PROACE CITY: NYHETEN PROACE CITY:

VÅR MINSTE VÅR MINSTE VAREBIL VÅR MINSTE VAREBIL VAREBIL ENDA MER PLASS ELLER 4X4 VELG PROACE ENDA MER PLASS ELLER ENDA MERPROACE PLASSLANG ELLER MEDIUM ELLER 4X4 VELG 4X4 VELG PROACE MEDIUM ELLER LANG MEDIUM ELLER LANG

Proace Medium Manuell Basic

• • • • •

Kjøpspris eks mva. 285.158,Proace Medium Manuell Basic Leasing næring** 3.165,Kjøpspris eks mva.Manuell 285.158,Proace Medium Basic

• LASTER 2 EUROPALLER • TREKKER OVER 1,3 TONN LASTER 2 EUROPALLER LASTER EUROPALLER • SMART2 CARGO TREKKER OVER 1,3LUKE TONN TREKKER OVER 1,3 TONN • ØKT LASTELENGDE PÅ 1,3 M SMART CARGO LUKE SMART CARGO LUKE ØKT LASTELENGDE PÅ 1,3 M ØKT LASTELENGDE PÅ 1,3 M

Startleie 16.000,-

Leasing næring** Kjøpspris eks mva.3.165,285.158,Startleie 16.000,Leasing næring** 3.165,Startleie 16.000,-

Proace City Kort Manuell 5 gir Basic

Kjøpspris mva. 190.260,Proace City eks Kort Manuell 5 gir Basic Leasing næring** 2.151,-5 gir Basic Kjøpspris eks mva.Manuell 190.260,Proace City Kort

Proace Lang Manuell Basic

Kjøpspris mva. 323.203,Proace Langeks Manuell Basic Leasing næring** 3.643,Kjøpspris eks mva. 323.203,Proace Lang Manuell Basic

Startleie 15.000,-

Leasing næring** Kjøpspris eks mva.2.151,190.260,Startleie 15.000,Leasing næring** 2.151,-

Startleie 15.000,-

Leasing næring** Kjøpspris eks mva.3.643,323.203,Startleie 15.000,Leasing næring** 3.643,-

Startleie 15.000,-

Proace City kort Aut 5 gir Comfort

Kjøpspris Proace City eks kortmva. Aut250.317,5 gir Comfort Leasing næring** 2.558,Kjøpspris eks mva.Aut 250.317,Proace City kort 5 gir Comfort

Startleie 15.000,-

Startleie 16.000,-

Leasing næring** Kjøpspris eks mva.2.558,250.317,Startleie 16.000,Leasing næring** 2.558,Startleie 16.000,-

Proace City Lang Aut 8 gir Comfort

Kjøpspris mva. Proace City eks Lang Aut262.967,8 gir Comfort Leasing næring** 2.678,Kjøpspris eksLang mva. Aut 262.967,Proace City 8 gir Comfort Startleie 16.000,-

Leasing næring** Kjøpspris eks mva.2.678,262.967,Startleie 16.000,Leasing næring** 2.678,-

Proace Lang Manuell Comfort 4X4

Kjøpspris mva. 456.019Proace Langeks Manuell Comfort 4X4 Leasing næring** 5.033 ,Kjøpspris eks mva. 456.019Proace Lang Manuell Comfort 4X4

Startleie 16.000,-

Startleie 15.000,-

Leasing næring** ,Kjøpspris eks mva.5.033 456.019Startleie 15.000,Leasing næring** 5.033,-

Startleie 15.000,Vinterhjul og Hengerfeste ink i leasingpris på alle modeller Rask levering på flere modeller!

*Pris ekskl. mva inkl frakt, lev. og reg.omk. 16.500,- ekskl. mva. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO 2 og NOx: fra 0,43 l/mil, fra 112g/km, fra 42,6 mg/km. **Gjelder ved Leasing Plus via Toyota Financial Services basert på 36 md bindingstid, 45 000 km, startleie inkl etabl.gebyr 4592,- .Termingebyr 95,- Totalkostnad 97.328 ved Proace City Kort Basic. Alle priser er ekskl. mva. Ved Toyota Leasing Plus må to av disse tilleggstjenestene være med: Serviceavtale, Drivstoffkort, Dekkhotell eller Toyota Forsikring. Kostnader til disse kommer i tillegg. Serviceavtale gjelder 3 år/45 000 km. Tilbudet gjelder kun ved leasing gjennom firma. Avbildet modell kan *Pris ha ekskl. mva inkl frakt, og reg.omk. 16.500,- ekskl. mva. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO 2 og NOx: fra 0,43 l/mil, fra 112g/km, fra 42,6 mg/km. **Gjelder ved Leasing Plus via Toyota Financial Services basert ekstrautstyr. Vi tarlev. forbehold om skrivefeil. på 36 md bindingstid, 45 000 km, startleie inkl etabl.gebyr 4592,- .Termingebyr 95,- Totalkostnad 97.328 ved Proace City Kort Basic. Alle priser er ekskl. mva. Ved Toyota Leasing Plus må to av disse tilleggstjenestene være med: Serviceavtale, Drivstoffkort, Dekkhotell Toyota Kostnader til disse kommer tillegg. 3 år/45 000mg/km. km. Tilbudet gjelder ved leasing gjennom firma. Avbildet modell kan *Pris ekskl. mva inkl frakt, lev. og reg.omk. 16.500,-eller ekskl. mva. Forsikring. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO 2 ogiNOx: fraServiceavtale 0,43 l/mil, fragjelder 112g/km, fra 42,6 **Gjelder vedkun Leasing Plus via Toyota Financial Services basert ha Vi tar forbehold skrivefeil. på ekstrautstyr. 36 md bindingstid, 45 000 km,om startleie inkl etabl.gebyr 4592,- .Termingebyr 95,- Totalkostnad 97.328 ved Proace City Kort Basic. Alle priser er ekskl. mva. Ved Toyota Leasing Plus må to av disse tilleggstjenestene være med: Serviceavtale, Drivstoffkort, Dekkhotell eller Toyota Forsikring. Kostnader til disse kommer i tillegg. Serviceavtale gjelder 3 år/45 000 km. Tilbudet gjelder kun ved leasing gjennom firma. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om skrivefeil. JÆREN STAVANGER SANDNES (Bilhuset)

Langflåtveien 35

Vestre Svanholmen 9 - 11

(fra Påske 2021)

STAVANGER 4017 STAVANGER

SANDNES (Bilhuset) 4394 SANDNES

JÆREN Eskervegen 5,

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00

4341 BRYNE

Langflåtveien 35 Tlf 51 82 25 00 STAVANGER 4017 STAVANGER Langflåtveien 35 Tlf 51 82 25 00 4017 STAVANGER

Vestre Svanholmen 9 - 11 Tlf 51 82 (Bilhuset) 25 00 SANDNES 4394 SANDNES Vestre Svanholmen 9 - 11 Tlf 51 82 25 00 4394 SANDNES

(fra Påske 2021) 4341 BRYNE JÆREN Eskervegen 5, (fra Påske 2021) 4341 BRYNE Eskervegen 5,


ALT INNEN: Graving Drenering/grøfting med grøfteplog Planering med 5,5 m skjær Dyrking Utgraving av driftsbygninger Omgraving/Profilering av myr

Følg oss på facebook.

VBS-kum

HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

19


LANDBRUK

Gresskar og gris på Veisholen gard TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Et 4H prosjekt tok helt av og gav startskuddet til gresskar­produksjon blant griser og korn på Veisholen gard. Det viste seg at mange ville ha gresskar fra Pollestad, så nå er området utvidet til 10 mål. – Egentlig har vi forsøkt å heie fram den norske tradisjonen med julebukk og ikke fokusere på Halloween. Men «if you can’t beat them, join them, ler Roar og Anne Karin Grødeland. Gardbrukerparet på Podlest driver med en betydelig produksjon av slakte­­gris og smågris og har i tillegg korn og gras.

Starte din egen bedrift? Nyetablert? Skape gir kompetanse og gratis rådgiving for deg som vil starte din egen bedrift i Rogaland.

Så en dag kom eldstegutten på 14 år hjem med et 4H-prosjekt om grønnsaker. Det satte familien Grødeland på nye tanker. – Hvorfor ikke tenke litt større, sa vi, og så plantet vi seks mål med gresskar. Dette var nytt og spennende. Det er viktig at vi utfordre oss litt på andre ting

enn det vi gjør til vanlig, forteller de to.

Beter og squash testes

I år har de utvidet produksjonen til 10 mål og inkluderer også nye grønn­saker som polkabete og gulbete, squash og store hvite halloween-gresskar. I tillegg har de bygget lager og nytt utsalg for grønnsakene. Til det har de fått 130 000 kroner i støtte av Innovasjon Norge som har ekstra midler å dele ut for å støtte norsk grønnsakproduksjon.

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

Sjekk våre kurs Les mer på www.skape.no

20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Kontakt advokat og partner Paul Aakre, paul.aakre@hammervollpind.no


Roar Lima Grødeland og Anne Karin Grødeland driver sammen Veisholen gard på Pollestad. Her produseres det tusenvis av griser. De to siste årene har det også begynt å trille gresskar ut fra gården.

– Halvparten av gresskarene går til Halloween og halvparten er mat- og pyntegresskar. Det er kjekt å se at yngre folk har begynt å interessere seg for sylting, slik det var vanlig å behandle maten i gamle dager, forteller Anne Karin. Mye av salget skjer gjennom REKOringen. Men flere utsalgssteder for lokalmat og noen blomsterbutikker vil også ha gresskarene fra Orre. Og så selger de en del til folk som kommer innom på garden. – Gjennom den nye satsingen blir vi kjent med mange nye folk. Det er veldig kjekt, smiler de to.

Opp og nedturer

Veisholen gard bærer preg av effektiv og ryddig drift. Driftsopplegget er intensivt, og resultatene er gode. Men det er ikke å stikke under en stol at det har vært noen tøffe tak underveis. I 2010 tok en høytrykk­spyler for varmtvann fyr og startet en eksplosiv brann i grisehuset. Det ble en dramatisk slukking da to brannmenn ble innesperret i brannen og holdt på å miste livet. De kom seg ut i siste sekund. Andre satte sitt eget liv i fare i forsøket på å redde dyr. 500 griser omkom.

Hele familien deltar i gresskar­ produksjonen. Barna på 11, 12 og 14 år er engasjerte i gresskarproduksjonen og følger med på meldingene om været er gunstig for plantene. – Foreløpig er det mest for gøy vi driver på med dette for det er ikke den store timebetalingen. Men dersom vi utvikler produksjonen, så kan det forandre seg, sier Roar.

– Luften gikk litt utav oss da. Men vi er heldige som har flere generasjoner med i arbeidet på garden. Samme

SALG OG VEDLIKEHOLD AV LASTEBILKRANER OG ANNET LØFTEUTSTYR

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale

Sørvest Kran & Rep AS Langmyra 11, 4344 Bryne Tlf. 40 10 66 66 post@svkran.no www.svkran.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


LANDBRUK

kvelden sa farfar at dette skulle vi klare å bygge opp igjen, forteller Anne Karin. Det ble to hektiske år med gjenoppbygging samtidig med tre smårollinger i heimen.

mat når den ønsker det og slipper å kjempe om maten ved felles-fôring. De kan ete og sove når de vil. Dette gir økt dyrevelferd. Grisene er veldig sosiale og sover gjerne tett inntil hverandre.

– Vi tenkte nøye gjennom dette med brann­gater, rømningsveier og brann­ hemmende materialer når vi bygget grisehuset opp igjen. Og så var Jæren Sparebank og Eika forsikring veldig ryddige i denne prosessen. Vi hadde avbrudd-forsikring i to år og det er noe jeg gjerne vil anbefale andre å tegne, sier Roar.

– Via datamaskinen sjekker vi opp en purke dersom den ikke har spist rasjonen sin. Dette er ofte en indikator på at purken trenger videre oppfølging.

Ny løsning i nytt fjøs

I 2016 ble grisene smittet av en lungesykdom. Da valgte familien å sanere og starte produksjonen opp igjen med en SPF-besetning. Denne gangen med en ny rase, norsk Edelgris. Denne rasen er et resultat av 20 års forskning- og avlsarbeid, der rasen Duroc er far-rasen.

I det nye grishuset er innredningen lagt opp på en ny måte. Mens grisene før gikk i grupper med fire purker i hver binge, går de nå friere i sammen i flokker på 50 på et større område. Grisene har en chip i øret som gjør det mulig med digital individuell fôring. Det betyr at grisen kan få rett mengde

22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Vi har veldig god oversikt på PC’en. Dermed får vi ryddet mer tid til dyrene, forteller Anne Karin.

Ny sats med ny rase

Jevnt over har norske griser veldig

god helse, men enda bedre dyrehelse har også vært et viktig mål i avlsarbeidet. Edelgrisenes store livskraft viser seg i praksis ved at hver purke har friskere og sterkere grisunger. Rasen har også bedre kjøttkvalitet. – Dette er en mer livlig gris, så den krever mer av oss. Den historiske konsesjonen på garden er 3000 griser. De har rundt 100 purker og hvert år produserer de


Bondeyrket er fleksibelt og variert

Roar vokste opp på gard i Gjesdal med kyr og sauer. Han er yngst i en søsken­ flokk på tre og regnet derfor ikke med å bli gårdbruker. Derfor utdannet han seg til elektriker. Men skjebnen ville det annerledes. Gjennom Bygde­ ungdomslaget ble han kjent med Anne Karin som var odelsjente.

rundt 1000 slaktegris. 2500 smågris blir levert til andre produsenter. – Hva er mest spennende med å drive med gris? – Det å få lov å produsere trygg norsk mat er veldig viktig. Samtidig ser en fort igjen resultater med den innsatsen en legger ned i grishuset. Næringa har dessverre hatt en lang periode med dårlig økonomi grunnet overproduksjon. Nå håper vi trenden snur, sier Roar.

Besteforeldrene til Anne Karin var klar til å sende ansvaret for garden videre og foreldrene til Anne Karin syntes de var så gamle at de heller ville sende garden videre til neste generasjon. I dag bidrar både foreldre og besteforeldre i driften av garden. – Mange velger bort bondeyrket. Dere kunne også satset på noe annet. Så hvorfor satset dere som bønder? – Vi har begge vokst opp på gard så vi visste hva vi gikk til. Arbeidet på garden er variert, og vi har en fleksibilitet andre ikke har. Blant annet kan vi være hjemme mens ungene er små. Selv om vi ikke

har fire uker ferie i strekk, så har vi mulighet til å ta litt fri innimellom. – Her på Jæren er det også mange flinke bønder. Vi har et godt miljø og det betyr også mye. Det går an å dele både ting som går godt og ting som går gale. Og så driver vi hverandre frem. – Men vi hadde ikke drevet med dette viss vi ikke syntes det var kjekt, understreker de. I 2010 ble Roar kåret til årets unge bonde av Bondeungdomslaget. – Arbeidet her på garden er ikke noe jeg står alene om. Så denne prisen får vi dele på, understreker han. Roar er også engasjert i Senterpartiet og var ordfører kandidat ved kommunevalget i 2019. – Har du ambisjoner som politiker? – Jeg tar litt ting som de kommer. Det er gildt å være med å påvirke utviklingen i kommunen.

Sammen med lokale samarbeidspartnere tilbyr vi smarte løsninger innen bygg og i-mek

Lely Vector

Lely Discovery

www.fjossystemer.no

Øst 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 ost@fjossystemer.no

Sør 3178 Våle Tlf. 33 30 69 61 sor@fjossystemer.no

Lely Astronaut

Fjøssystemers fangfront

Natura Step aviarsystem

Fjøssystemer støtter kombinertlandslaget

Vest 4365 Nærbø Tlf. 51 43 39 60 vest@fjossystemer.no

Nordvest 6770 Nordfjordeid Tlf. 57 86 25 05 nordvest@fjossystemer.no

Midt 7473 Trondheim Tlf. 72 89 41 00 midt@fjossystemer.no

Bygg 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 bygg@fjossystemer.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


LANDBRUK

Sommerlig hylles i glasset TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Det er mange som lager saft av frukt og bær. Karoline Fuglestad har dratt hobbyen litt lenger og produserer frisk og deilig hyllebloms-saft fra Tjemsland for salg. Det er nå tre år siden familien Fugle­ stad på fem flyttet inn i Klokkar­vegen 19 på Varhaug. – Rundt oss ligger det mange garder med trær og busker langs stein­ gjerdene. Da vi gikk på tur i nær­ området, så vi de fine blomstene. Jeg googlet for å finne ut om det var hyllebærbusk som jeg trodde det var, fant en oppskrift på internett og prøvde å lage saft. Den slo godt an hos venner og kjente, og en venninne hadde saften som velkomsdrikk i bryllupet sitt. Så begynte vi å lage litt for salg, forteller Karoline Fuglestad. All saften ble raskt solgt ut og Karoline har økt produksjonen hvert år. Etter hvert har det blitt svært så travelt på kjøkkenet i Klokkarvegen under den korte hylleblomstsesongen. – Det har blitt noen lange kvelder etter jobb med safting, ja, smiler Karoline. Hele familien Fuglestad er engasjert. Barna er med og plukker blomster og rører i saftbaljen. Far i huset klistrer etiketter på flaskene. Etikettene er det kunstner Stine Rommetveit som har laget. I år har det også blitt arbeidstøy på hele gjengen, t-skjorter med logo. Karoline selger saften selv til venner og kjente. I tillegg har hun fått lov å selge den i stabburet-utsalget til nabo 24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Karoline Fuglestad har en stor hage i Klokkarvegen. To svarthyllbusker er allerede på plass. Kanskje må også en spireahekk vike til fordel for hylleblomstbukser.

og gardbruker Kristine Skrettingland. I år har de også kommet på plass i hyllene til utsalget hos Ystepikene på Skrettingland. – Jeg håper også at noen lokale restauranter har lyst til å ha saften på menyen.

Ivrer for kortreist og naturlig mat

Karoline er utdannet kokk og sykepleier. Det må være en unik kombinasjon. Men hva er mer naturlig enn at mat og helse går hånd i hånd. Den ivrige tre-barnsmoren jobber i hjemme-helsetjenesten i Hå kommune og trives godt der. Så mer enn en hobby-bedrift har hun ikke planer om å gjøre saftproduksjonen til. Saften er så kortreist som det går

an. Familien Fuglestad går en tur i nabolaget og plukker hylleblomster. – Vi har spurt grunneierne om lov, understreker Karoline. Sesongen varer kun i en måned. – Jeg tenker ikke å bli rik på dette, og timebetalingen er liten. Men det er utrolig kjekt og koselig å gjøre dette sammen. Hylleblomstene går det raskt å plukke og de lukter så godt. Og så tenker jeg at det som er naturlig er mye bedre enn et kjemisk saftprodukt. Karoline liker å ha mye å gjøre og utvikle ting og lage sin egen greie. Hun har mange ideer. Nå har hun hørt at det går an å lage saft av granskudd. Kanskje det blir neste prosjekt…


-graset er grønnere på vår side!

AM-Gylleutstyr for optimal grovfôrproduksjon

FAKTA Hyll var plantet på hvert et gårdstun i begynnelsen av århundre. Gammel folketro kalte hyll Hyllemor og et tre ble plantet på gårdstun for å holde vetter og utøy unna. Det var ikke helt bare eventyr og folketro dette, da hylleblomsten faktisk beskytter mot myggstikk og sommerens småplager. Gammel overtro sa at gudinnen Frøya bodde i hylletre og skjermet gården mot alt vondt. I dag vet man at Svart­hyll er en kraftig antioksidant full av C- og A-vitamin. I Danmark og Tyskland, selges hylleblomst-te ennå som febernedsettende middel. Hylleblomst saft er mye brukt i Norden, men litt glemt her i Norge. Flere kjente restauranter har nå tatt den i bruk. Kilde: Mat og urter.no

Samarbeidsadvokat for Norges Bondelag siden 1985

S TAVA N G E R

kontoret@vierdal.no

|

HAUGESUND

tlf.: 90 65 44 44

vierdal.no

51 71 20 20 www.agromiljo.no -spesialisten på håndtering av flytende husdyrgjødsel! N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


LANDBRUK

Far og sønn jobber i begge i Torland Maskin. Når Torleif pensjonerer seg, er det meningen at Toralf overtar.

Fra ku og gris til traktor- og maskinsalg TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

På det meste solgte Torland Maskin 50 traktorer i løpet av et år. Nå er det mye grasutstyr, service og reparasjoner det går i. – Mens mange andre verksteder har et lite delelager, så har vi valgt å ha et stort. Det gjør at vi kan fikse ting ganske raskt, forteller Torleif Torland. Han driver firmaet Torland Maskin som du ser ved et ryddig og flott gårdstun langs veien mellom Nærbø og Bryne. Men det er mange tilfeldigheter som ligger til grunn for at Torland ble maskin­forhandler.

Det hele starte med lastebil og grave­­­­ maskin. Torland drev entre­pre­nør­­­­ virksomhet mot jordbruket og spesiali­ serte seg på dyrking og grøfting. Men etter 30 000 timer i grave­maskinen gikk Torland lei og i 1995 solgte han maskinene. Fem år før hadde han overtatt garden hjemme på Torland. – Jeg var allergisk mot kyr, så kona tok seg av melkinga. Jeg tok meg av grisene. I tillegg hadde vi poteter, korn og grasproduksjon.

Startet med Valtra

I 2001 søkte traktorimportøren til Valtra Norge etter en plass på Jæren til å sette brukte traktorer og en person som kunne vaske og klargjøre dem. Torland fikk tilslaget. Etter hvert behøvde de også hjelp til å ta servicer, og det var ikke helt lett å få tak i servicefolk. – Jeg er selvlært mekaniker og tok på meg oppgaven. Mitt ansvar var tre kommuner. Da jeg fikk ansvaret for tre kommuner til, klarte jeg ikke å gape over det og måtte ansette en egen mekaniker, forteller han. Driften på garden ble etter hvert faset ut. Melkekvoten er solgt tilbake til staten og på jordene er det bare grasproduksjon.

Populært grasutstyr fra Claas

Etter hvert overtok Lantmannen Maskin import og salg av Valtra. De hadde også Claas traktorer og utstyr. Da fikk Torland Maskin dette merket i tillegg.

Torland Maskin ligger godt synlig til på den indre veien mellom Bryne og Nærbø.

26

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– En stund hadde Lantmannen Maskin tre selgere her. En på Claas og to på Valtra. I 2008 var det vanskelig å få tak i selgere, så de spurte om jeg ville være


forhandler og overta to av selgerne. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt på å bli forhandler og hadde ingen ambisjoner om det. Men jeg liker utfordringer, så jeg tok imot tilbudet, smiler Torland. I 2016 mistet han imidlertid Valtra til EIK Maskin. Lantmannen Maskin sluttet som importør av Claas og Norwegian Agro Machinery overtok. Torland Maskin fikk være med videre som forhandler av Claas. – Selv om vi ikke selger så mange traktorer lenger, så har økonomien i bedriften aldri vært bedre enn som nå. Det er mange som har tyske Claas sitt grasutstyr som sitt førstevalg, og vi selger mye av vendere, slåmaskin, samleriver og litt presser. I tillegg har vi mange oppdrag med service og reparasjoner, både her hjemme i verkstedet og ute i fra servicebiler. Nå har Torland Maskin fem ansatte. – Det er en utfordring for oss at vi har litt for liten plass i byggene her, sier Torland.

Ska me ta en landbruksdrøs? Sparebanken Sør har mange landbrukskunder, fra Jæren i vest til øst for Langfjella. Vi ønsker flere landbrukskunder med på laget. Christoffer Singstad Bryne-kontoret christoffer.singstad@sor.no 475 09 109

Rune Løge Bryne-kontoret rune.loge@sor.no 482 59 587

Robert Larsen Lyngdal/Farsund-kontoret robert.larsen@sor.no 975 69 984

– Hvordan har det gått denne våren? – Vi har ikke merket noe på salget. Det har gått som normalt, forteller han.

sor.no

NÆRINGSLOKALER PÅ BRYNE TIL LEIE

G O D E

S T A R T P A K K E R

NYRENOVERTE KONTORLOKALER

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

27


Ett sikkert lan for deg og dy ____

Reduksjon forsikrin

Fordeler

• BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

____

Ett sikkert landbruk for deg og dyrene

Online avviksr med bilde Reduksjon i

LANDBRUKS ELKONTROLL BESTILL KONTROLL AV LANDBRUKSFAGFOLK ELKONTROLL GODKJENTE

____

forsikring

____

____

NEK 405 Godkjent kontrollør Landbruk Næring Termografe

Online avviksrapport med bilder

BESTILL KONTROLL AV Vi kan hjelpe deg med å få ett tryggere miljø for deg og dyrene GODKJENTE FAGFOLK -

Vi har også 16 dyktige elektrikere som kan hjelpe med det meste i

landbruk, næring og hjem

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com

JÆREN - NORGE MANGE GANGER I VEGÅ FOR LANDBRUK OG INDUSTRI

STOKKALANDSHEIA 6A 4362 VIGRESTAD T: 94783808

E: erling@egrodem.no 28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

____

NEK 405Godkjente kontrollører REDUSERE FARENE FOR BRANN Vi kan hjelpe deg med å få ett tryggere miljø for deg og dyrene Landbruk TERMOGRAFERING AV SIKRINGSSKAP OG VIFTER - REDUSERE FARENE FOR BRANN Næring BEDRE- VELFERD FOR AV DYRENE TERMOGRAFERING SIKRINGSSKAP OG VIFTER Termografering BEDRE VELFERD FOR DYRENE REDUKSJON I FORSIKRINGSPREMIE - REDUKSJON I FORSIKRINGSPREMIE KONTROLL AV DET ELEKTRISKE ANLEGGET - KONTROLL AV DET ELEKTRISKE ANLEGGET

Vi har også landbruk, 16 dyktige elektrikere som kan hjelpe med det meste i næring og hjem

GRØDEM TRANSPORT

____


Den Norske bonden er vårt førstevalg! - vi trenger mer trygg og sikker matproduksjon

Vi heier på Norske Bønder!

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

K2 CombiCutter

for kutting og riving av de fleste typer fôr

K2 CombiCutter med magasin

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Åpner tette avløp, Tømmer tanker, Rørinspeksjon, • Spyling av kjøkkenavløp Oljetanker, Lekkasjesøk

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • Epost: stebjo@steneas.no

K2 EasyFeed

TKS FeedBelt

for automatisk fôring

for automatisk fôring

TKS har utviklet og produsert løsninger for Norske bønder i 90 år. I dag kan TKS tilby Norskprodusert fôringsutstyr til både småfe og storfe. Fra enkle manuelt styrte anlegg til helautomatiske robot anlegg. Ta kontakt med våre forhandlere for en god handel. www.tks-as.no

• Arbeidsrett

• Kontrakter og næringsliv

• Arv og dødsboskifte

• Odel og landbruksjus

• Barnesaker og barnevern

• Separasjon og skilsmisse

• Erstatning og forsikring

• Trygderett - NAV-saker

• Fast eiendom

• Tvisteløsning og prosedyre

MODERNE BYGG TIL LEIE BYGGET HAR:

• 3 kjøreporter • 3,5 tonn traverskran • Nyoppusset kontordel med møterom og kantine • 950 m² til disposisjon KONTAKT: Arnfinn Tegle Tlf. 51 77 17 77 Mob. 975 45 111

    Advokat Tom Erik Vestrheim

Advokat Olav Hetland

Advokat Liss Byrkjedal

- din lokale advokat for private og næringsdrivende Hetlandsg. 5, 4340 Bryne

www.jaeradvokatene.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


LANDBRUK På Holen gård står sauene i sentrum. Randi og Siri utvikler blant annet ull som er god for blodsirkulasjonen i føttene.

Det ligger kjærlighet i ulla TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Dette er historien om ulldotten som ble til et helt ullverksted. Når vi svinger inn på tunet til Holen gård blir vi møtt av et ljomende bæææ. Ingen tvil. Her står sauen i sentrum. for strikking og ull vokste og ble til entusiasme.

Holen gård er et lite bruk som ligger ved veien opp til Lyefjell. Her stod det kyr på båsen før to kopplam kom til gårds i 1990 og sjarmerte gardsfolket. To ble til 10, og 10 ble til 80. Interessen

Først var kjeller i hovedhuset fullt av ull, garn, spinning og strikking. Så ble en campingvogn også tatt i

bruk. Men sauene behøvd mer plass. Det gjorde ull-virksomheten også. Så et sauefjøs med ullutsalg og kurslokale ble reist. I 1997 ble det høytidelig åpnet av selveste ordføreren. I dag bugner rommet av ull, garn og håndstrikkede produkter. Alt av jærsk opprinnelse.

Ivrer for pelssauen

Oxford Down, Spælsau og Dalasau. For en stakkars journalist er det

Opp? Lei lift hos oss – www.ekstralift.no

Vi har verdens største selvgående lift

• Forhandler av Polaris ATV & Ranger • Mye kjekt og nyttig utstyr • Stort delelager • Eget verksted 30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

Telefon: 51 42 01 20 www.atvgarden.no gunnvor@atv.as

Ring oss på 970 85 666 Jærveien 148 4340 Bryne


Det blir mange timer i stressless-stolen for Randi som håndstrikker alle produktene.

Ulla fra pelssau som vi har tatt patent på, er for eksempel med på å øke blodsirkulasjonen.

Siri Holen lager farger etter egen oppskrift

ikke lett å holde rede på hvilke som gir ull med de rette egenskapene. Randi H. Holen, derimot, har full kontroll. Hun krysser raser for å få sauer med unik ull. Det er ull som skal gi god blod­ sirkula­sjon i føttene, ull som varmer en vond nakke og ull som ikke irriterer luftveiene til en nyfødt. Det er til og med krøllet ull som passer godt som julenisse­ skjegg.

Stamtavlene til sauene blir nøye ført ned.

1:1

125x40mm

– Sauene har forskjellig ull, og vi blander sauerasene og får den ulla vi vil ha. Det er veldig spennende, forteller hun ivrig. – Noen produsenter vil bare ha hvit ull. Vi lager også garn av den ulla som noen mener ikke er brukbar. Men det stemmer ikke. Den er veldig bra og har unike egenskaper.

Randi vet hva hun snakker om. Før hun begynte på skolen strikket hun sin første genser. Hun har også jobbet i strikkebutikk. Hun er født i Oslo, oppvokst på Bryne og har bodd 20 år i New York. Interessen for ull har hun ført videre til neste generasjon. Siri Holen er spesielt opptatt av å gi den flotte farger. Nå har hun hele 150 farger å tilby. De er laget ut fra egne oppskrifter. De har også designet en egen klippe­krakk for best resultat av saueklippinga. Og når klippinga er ferdig fyller de opp bilen med ull og drar til Hilles­våg i Bergen som spinner den til garn. I starten ble alt spunnet for hånd og svigermor til Siri, Anna Storfjord, var også med.

1:2

200x200mm

E.VARHAUG Landbrukstenester Hå Vi hjelper bonden med den arbeidskraft som trengs på garden.

transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCK - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS

Vi betaler lønn til over 500 personer hver måned også for lokale bedrifter. Nærbø kontoret Jadarvegen 26 B 900 58 324

Varhaug kontoret Møllevegen 4 51 79 36 65

Nærbø kontoret Jadarvegen 26 C 900 58 324

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


LANDBRUK

Strikkeinteresserte bør svinge innom Holen Ullverksted. Her kan de oppdage nye ting og få gode råd.

Randi er pensjonist og Siri jobber som massør hos Topp til Tå på Brynesenteret.

– Vi prøvde å produsere mer og kjøpte en strikkemaskin. Men vi fant ut at det ikke var noen vits i å konkurrere mot de store spinneriene. Nå blir alt hånd­strikket og vi regner ikke på time­betaling. Vi gjør dette fordi det er gøy. Penger er ikke alt, understreker Randi.

Gården er for liten til at det går an å leve av den. Ull-virksomheten er en fritidssyssel og hobbybedrift på samme tid.

Produktene selger de på Bondens Marked, Solamesså og til folk som kommer innom utsalget. De har ikke noen ambisjon om å øke

Kjempekjekk attåtnæring

Holen Ullverksted er en familiebedrift og attåtnæring der tre generasjoner bidrar. Randi og Siri er primus motorer.

produksjonen og levere til butikker. Randi som er pensjonist, kunne hatt rolige dager. – Jeg må ha noe å gjøre. Her i ullverkstedet slapper jeg av, sitter og strikker gensere og jakker og utvikler nye modeller. Her er det så fredelig. Mange som kommer innom sier at de også føler det er så fredelig her. Jeg trives her og har ikke behov for å reise noe sted, sier hun.

Kontakt Ove Haugstad på tlf. 911 18 754 eller epost: ove@oen-haugstad.no

32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


ALT FOR BONDEN!

Time Avløysarlag

CLAAS traktorer og høstemaskiner kjøper du hos oss

Time Avløysarlag tilbyr utlønning for bønder og mindre bedrifter. Me har gode forsikringsordningar. Time Avløysarlag har 210 medlemmer, for det meste bønder med husdyrproduksjon, som har behov for avløysing i helger og ferier. Me har kvalifiserte landbruksvikarer som bistår om bonden blir sjuk, dei er og tilgjengelig utanom om dei er ledige. Me kan tilby ordna lønns- og arbeidsvilkår.

Torlandsveien 190 4365 Nærbø Tlf: 915 46 811 www.torlandmaskin.no

Time Avløysarlag, Postvegen 209, 4353 Klepp stasjon. Tlf. 51 77 18 18 / 902 07 932 e-post: siv.erlandsen@n-lt.no web: time.avloserlag.no

Betre dyrevelferd = friskare dyr!

La Dagros få drøyme seg vekk på ei 2 delt vannmadrass i fjoset

2 delt vannmadrass, den ultimate ku-komforten.

2 delt vannmadrass utgjer store fordelar for både ku og bonde. Ring eller mail oss for meir informasjon.

LA JÆRØK HJELPE DERE MED REGNSKAPET R ABBEL B ABBEL AS

Betre helse, madrassa beskyttar kua sine hasar og kne God dyrevelferd Tørr madrass = reine dyr Sparer strø Mindre melkelekkasje Hygienisk = lågare celletall

www.gladq.no | TLF: 900 45 775 | Epost: post@gladq.no

JÆRØK finner du på: BRYNE: Myrvegen 2, ved Biltema SANDNES: Welhavensvn. 19 på Stangeland VARHAUG: fra 2018, Møllevegen 4, 2. etg. på Felleskjøpet

Vi tilbyr regnskapsføring (også landbruksregnskap), utarbeidelse av årsregnskap og ligningspapir, rådgivning innen regnskap og skatt, etablering av foretak, lønn og fakturering, budsjettering og analyse og andre relaterte tjenester.

Kontaktinformasjon: post@jarok.no, tlf. 905 79 580. Hjemmeside: www.jarok.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


LANDBRUK

Stor glede i liten hage Marte Dale og en av naboene har dyrket opp skråningen ned mot parkeringsplassen til rekkehusene. Så nå produseres det både frukt og grønnsaker i Lonarmyrvegen. Snart blir det også egg.

TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Marte Dale har en liten hage­ flekk som skråner ned mot parkeringsplassen til rekke­ husene. Her er det kyllinger, reddik, salat og poteter. – Når grupper fra Jærbarnehagen går forbi her, spør de om de kan få lov å komme og se på kyllingene. Det er kjempekjekt. Nå har jeg lyst til å sette opp et skilt der det står: Velkommen inn i min hage! Marte Dale er godt i gang med studiene på Høgskulen for grøn utvikling på Bryne. En bachelorgrad innen nyskaping og regenerativ samfunnsutvikling er innen rekkevidde. Samtidig har interessen for å ta vare på jord og natur tatt av. Det har blant annet resultert i en hageflekk full av aktivitet. Her er det kyllinger og grønnsaker. Kompost blir til jord. Halm er jorddekke. Tang og tare er hentet fra stranden til jordforbedring. 34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Planter er bra for psyken

Marte er opptatt av at vi må bruke naturressursene på en annen måte enn slik vi gjør det i dag for å ikke gå tom. – Vi må slutte med så mye bruk og kast. Søppelfyllingene blir bare større. I naturen selv går alt i sirkel. Vi må bli flinkere til å skape nytt liv av søppel og få større fokus på en sirkulær økonomi. Skit på fingrene er hun godt vant med fra hun var liten. Marte er oppvokst på en gard i Vats med en mor som puttet gulrot på pizzaen og allslags grønnsaker i gryta. Mormora viste stor omsorg og snakket med plantene i gartneriet. De frodige amplene hennes kom kunder helt fra Haugesund inn til Vikedal for å kjøpe. – Det er godt for psyken å være eksponert for grønne planter, sier hun og er godt fornøyd med at hun har god utsikt fra stuevinduet til grønne marker. Marte forteller om en forskning som viste at arbeidsfolk som kjørte gjennom en park med grønne planter

på vei til jobb hadde en mye bedre psyke enn de som hadde en arbeidsvei med bare gråe betongbygg.

Alle har plass til planter

Arbeid i hagen er også sosialt. Det er lettere å komme i god kontakt med naboer og forbipasserende når en jobber i hagen. Hageflekken til Marte er et godt bevis på at en kan få til mye på et lite område. – Hvilke råd vil du gi til andre som har lyst til å dyrke grønnsaker selv? – Begynn i det små. Hopp i det. Selv om du bare har en balkong så kan du dyrke mye. Alle burde dyrke bitte litt. Dyrk gjerne i vinduskarmen og ikke vær redd for å prøve og feile. Har du hage, bruk den. En enkel start kan være å dyrke grønnsaker og urter i pallekarmer. – Noen planter du anbefaler? – Reddik, spinat, salat gulerøtter, poteter og ulike urter er alltid kjekt. Tomat og agurk bør du ha i drivhus.


Har du barn så er det viktig å dyrke noe du vet ungene liker, men her får de også en gyllen mulighet til å prøve nye ting. Alt smaker bedre når en kan være med på å dyrke det selv.

Skape jobben selv

Marte har jobbet som personlig trener, var med og opprettet treningskjeden EVO sine sentre i Rogaland og er aktiv som tur- og kursleder i Barnas Turlag i Turistforeningen. Et par morgener i uka har hun et treningstilbud for barn. I Tennis­ hallen på Bryne trener 10-12 stykker funksjonell styrke før skolen starter om morgenen. Hun har alltid vært opptatt av å ta vare på kroppen med fysisk aktivitet og sunn mat og mener det er viktig å putte penger inn i forebyggende arbeid for å bevare helsen. Hvor veien går etter studiene vet hun ikke, men Marte kjenner på en gründerspire i magen. – Vi må slutte å spørre hva en skal

Mange barnehagebarn har vært innom for å kikke på kyllingen til Marte Dale. Det synes hun bare er koselig.

bli. Du er noe i dag. Og så må en slutte å lete etter den perfekte jobben. Kanskje må en sette i gang og skape den selv? Marte er redd vi har distansert oss for mye fra naturen. Praktisk kunnskap om helheten når det gjelder jord, planter, dyr og menneske må inn i skole og barnehage, hvordan alt henger sammen helt fra de små viktige mikroorganismene i molda. Uten disse ville ikke vi mennesker heller

Martes matavfall skal bli til jord.

eksistert, vi er natur. Skolehagen må tilbake, med en dypere forståelse der praktisk lek og læring er viktig. Ved å se og lære av naturen, der alt går i kretsløp, ingen start og ingen slutt, vil det gi oss mer respekt for natur og miljøet som vi er en del av. Dette er bra både for vår psykiske og fysiske helse. – Ungene bør for eksempel lære om mikrolivet i jorda og hvordan vi kan lage jord ved kompostering, mener hun.

KONTAKT VÅRE DISTRIKTSSJEFER

LANDKREDITT BANK Peder Skåre Distriktssjef Sørvest Tlf. 911 01 528 peder.skare@landkreditt.no

Bank og forsikring for landbruket Vi er spesialister på finansiering og forsikring for landbruket. Ønsker du en gjennomgang? Ta kontakt for en bank- eller forsikringsprat.

Les mer på Landkreditt.no eller ring oss på 23 00 08 00.

LANDKREDITT FORSIKRING Aksel Fiskaa Distriktssjef Sørvest Tlf. 969 07 727 aksel.fiskaa@landkreditt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


LANDBRUK

Til kamp for fylkesfuglen: vipa TEKST/ DAGFINN HAUGE FOTO/ LIV SOLFRID GRØNSTAD HAUGE

Varmesøkende droner, beskyttelsesdisker for reir, jakt på rovdyr og tilskudd til utsatt slått. Nå skal alle gode ting gjøres for å redde vårens sikreste tegn på Jæren, den utrydningstrua Vipa. – Det er utrolig kjekt å se hvor mange som er engasjert for å ta vare på vipa, smiler førstekonsulent hos fylkesmannen, Margit Reiersen. Hun har drømmejobben med å besøke bønder og følge opp vipe-tiltak.

Rogaland har cirka 40 prosent av bestanden til vipa. Nå er fylkesfuglen kritisk utrydningstruet, og flere tiltak er på gang i et forsøk på å redde det sikre vårtegnet på Jæren.

– Det er ikke alle miljøtiltak som er like populære som denne, bemerker hun.

Rørende engasjement

I 2019 delte Fylkesmannens land­ bruksavdeling ut 38 400 kroner til bønder i Time kommune som ville pløye og harve opp jorda før 25. mars og ellers la den stå urørt til 1. juni når vipa er ferdig med hekkinga. Dette året ble prøveordningen utvidet til å gjelde hele fylket. Da ville 64 stykker være med. Bøndene får 800 kroner per dekar de lar stå urørt til disposisjon for vipa i hekkeperioden. De kan få tilskudd til å sette av mellom 2 til 20 dekar.

To fagdager har også Fylkesmannens landbruksavdeling arrangert om vipa. Et i Tysvær og ett på Undheim. – På Undheim møtte det opp 100 stykker selv om møte ble arrangert på en litt ugunstig tid. Det viser en så enorm lidenskap for vipa at jeg blir nesten rørt. På Jæren blir det helst ikke vår uten at en ser vipa komme tilbake, sier Reiersen. Det er mange av den eldre garden med bønder som er opptatt av å ta vare på vipa. Nå gjelder det også å få med den yngre generasjonen.

Tiltak for vipa som Fylkesmannen har arbeidet med i det siste: • • • • • •

Vipestriper i Regionalt miljø­ program for å legge til rette for hekking. «Vipediskar» for å dekke til reir under gjødselkjøring med slepeslanger. Informasjonsmøter om vipe. «Midtsidevipe» i Bondevennen. Finansiering av droneprosjekt for å se om varmesøkende droner kan brukes til å finne reir. Fremme samarbeid mellom grunn­eier og jeger om jakt og fangst av predatorer.

GJØDSELPUMPER FOR ENHVER DRITTJOBB!

Ekstrautstyr! Trådløs fjernstyring!

Sidemontert lastestativ for type T-2 VV og T-2 Kombi Telefon 51 79 35 50 www.jaerbu.no

36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Ekstra midler – ingen søkere

I år har miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Rogaland fått ekstra midler til vipe-tiltak. Det er det informert om på Fylkesmannens nettsider. Disse midlene er tenkt brukt på enkelttiltak på gårder i hekketida for vipe. For eksempel er det aktuelt å gi støtte til å beskytte

reir under slått, og til å utsette slått til etter hekketida. Foreløpig har det ikke kommet noen søknader til disse midlene.

midler til slike tiltak også kommende år og at de da kan komme i gang med informasjon og tiltak tidligere i hekkesesongen.

– Vi er klar over at informasjonen om disse midlene kom ut litt sent, sier seniorrådgiver Cathrine Stabel Eltervåg. Hun håper at de kan få

For å orientere seg om andre miljøtilskuddsordninger i landbruket, besøk www.fylkesmannen.no.

VERDAL VERDAL KRAN KRAN OG KJETTING OG KJETTING AS – AS I VEIEN – I VEIEN FOR FOR DEG!DEG! Vi kanVitilby kanog tilby utfører og utfører transport transport og og kranoppdrag kranoppdrag på hjulpåoghjul belte og for belte både for privat både privat og næring. og næring. Vår bilpark Vår bilpark består av består 13 biler av 13 – kran, biler krok, – kran,plan krok, ogplan trekkvogn. og trekkvogn. UtstyrtUtstyrt med kraner med fra kraner 6 TMfratil6100 TM TM til 100 og 3TM beltekraner og 3 beltekraner - 3TM til - 3TM 29 TM. til 29 TM. «Vi kommer «Vi kommer inn de trangeste inn de trangeste plassene» plassene» Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr/Hydraulisk Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr pallegaffel Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr Radiostyrt truck Beltebord/Personkurv Radiostyrt truck • Beltebord Radiostyrt truck ••Beltebord Båt tralle/Kappeltralle/Maskintralle/Brønntralle

skarp.no

Prestegårdsmarka Prestegårdsmarka 1 B, 4347 1 B,Lye 4347 • E-post: Lye • E-post: post@kimverdal.no post@kimverdal.no • Tlf. 975 • Tlf. 42975 88042 • www.kimverdal.no 880 • www.kimverdal.no

Logo på negativ bakgrunn

Sett en norsk REKORD i møkkakjøring!

Sort/hvit logo på negativ bakgrunn Sort/hvit Sort/hvit logo på negativ logo påbakgrunn negativ bakgrunn

DITT

Sort/hvit logo på lys bakgrunn

-

Rund tank gir best stabilitet Fra 3300L til 12.000L Leveres i galvanisert utførelse Vognene spekkes etter kundens ønsker. -

Buede endelokk for ekstra styrke Norskprodusert Nedsenket hjulaksling Lavtrykk, høytrykk, vakuum og kombi

Logo på negativ Logo påbakgrunn negativ bakgrunn

KOMPLETTE BILSENTER Sort/hvit Sort/hvit logo på lys logo bakgrunn på lys bakgrunn

PÅ JÆ R E N

TRYGT OG GODT BILHOLD Med 75 års erfaring kan vi gi deg den tryggheten du trenger. Hos oss får du alt du trenger for et komplett, langt og sikkert bilhold.

reimeoglode.no 51 79 10 10

For mer info: www.rekord-system.no • Telefon: 51422620 • E-post: post@rekord-system.no • Rogneveien 2, 4352 Kleppe N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


LANDBRUK

Hvor er det best å dyrke grønnsaker? TEKST/FOTO// DAGFINN HAUGE

Det er et klart mål å få bønder i Norge til å dyrke mer grønnsaker. Forsknings­ instituttet NIBIO har utviklet kart som viser hvor det er størst potensiale for å dyrke ulike grønnsaker. Kartene «Potensial for grønnsaks­ dyrking» er utviklet gjennom et tett samarbeid mellom Norsk Land­bruks­­ rådgiving Viken og NIBIO (avdeling Geomatikk og avdeling Jord­kart­ legging i divisjon Kart og statistikk). I prosessen har rådgivere innen grønnsaksdyrking og grønn­saks­ dyrkere i ulike deler av landet bistått med innspill. Grønnsaksdyrkere og rådgivere har stor lokal­kunnskap om arealenes egnethet for dyrking av grønnsaker. – Denne lokalkunnskapen er det dessverre ikke mulig å fullt ut benytte ved produksjon av nasjonale modeller og kart. Alle kart er en forenkling av virkeligheten, sier prosjektleder Siri Svendgård-Stokke. Kartene er laget på grunnlag av jords­ monndata, værdata og grønnsakenes krav i vekstsesongen. Rogaland kommer veldig godt ut når det gjelder å være egnet for å dyrke grønnsaker.

Nyttige som bakgrunnsinformasjon

Det er stor interesse for økt produksjon av grønnsaker i Norge fra forbrukere, landbruksforvaltning og næring. Kartene vil være nyttig som bakgrunnsinformasjon for å identifisere hvor stort potensial det er for dyrking av ulike grønnsaker. Det er mange egenskaper ved både jordsmonnet og terrenget som har betydning for dyrkingen som det ikke tas hensyn til i modellen. – Kartene viser dermed ikke arealenes egnethet for den aktuelle grønnsak. 38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Jorda på gården til Ove Byberg er svært sandholdig og har liten evne til å lagre på vann.

Kartene må suppleres med lokale agronomiske vurderinger, sier Svendgård-Stokke. Grønnsaksdyrking er krevende. De naturlige betingelsene for grønn­saks­ dyrking (jordsmonn, terreng og klima) varierer mellom ulike deler av landet og grønnsaksdyrkere tilpasser seg i stor grad de lokale naturlige betingelsene. Modellen som er brukt for utvikling av kartene, tar ikke hensyn til alle egenskaper ved jordsmonn, terreng eller klima som er avgjørende for å lykkes med dyrking av grønnsaker. Det er flere årsaker til dette. "Potensial for grønnsaker" utvikles først og fremst for å gi rådgivere og grønnsaksdyrkere en støtte for vurdering av hvilke grønnsaker som kan være aktuelle for dyrking i ulike deler av landet.

Jæren godt egnet for grønnsaks­ produksjon

Vi tar en test og går inn på gardsbruket til Ove Byberg på Voll i Klepp kommune. Her får vi fram at det er godt klima og god jord for dyrking av blom­kål, godt klima for brokkoli, men ikke så godt egnet tekstur i over­flate­ sjiktet for denne typen. Likevel regner en med at Byberg vil få en god avling for begge typene i ni av ti sesonger.

Bønner derimot er klimaet dårligere for og en regner med at Byberg vil få høstklar avling med bønner i færre enn sju av ti år. Ove Byberg har drevet litt med grønn­saks­produksjon tidligere. Nå har han angus-dyr, kyllinger og juletreproduksjon. – Noe av problemet for oss var at jorda tørket så fort ut siden den er så sandholdig. Dermed måtte vi vatne hele tiden. Det var ressurskrevende, forteller han. Selv om det ikke er aktuelt for Byberg nå å vurdere grønnsakproduksjon tror han det kan både være spennende og nyttig å slå opp i det nye kartet.

Kartene forutsetter tilgjengelige vanningssystemer

– Sand har liten vannlagringsevne og derfor liten evne til å forsyne planter med vann. Kartene som er publisert forutsetter at det finnes tilgjengelige vanningssystemer som kan benyttes ved behov, forteller Siri SvendgårdStokke. Derfor er ikke denne mulige begrensningen ved sandjorda tatt hensyn til i disse kartene. Du finner kartet her: www.kilden.nibio.no Kilde: NIBIO


skarp.no

Slark? Vi behandler slark i kroppen og får deg i gang igjen.

GRATIS BEFARING

• Fysioterapeut • Naprapat • Personlig trening • Massasje Velg riktig

VARMELØSNING I en gjennomsnittlig norsk bolig går 60 prosent av energiforbruket til oppvarming.

• Fysioterapeut • Naprapat • Personlig trening • Massasje

Det har ført til et stort fokus på energisparing, og har satt fart i utviklingen av nye og mer effektive løsninger. Det er mye å velge i. Komfort og energismarthet er viktige stikkord. Automatisk senking av temperatur om natten gir store besparelser. Vi er opptatt av å levere løsninger gir både lavere energiforbruk, økt sikkerhet og bedre komfort.

www.accessrehab.no Telefon 219 33 700 Jernbanegata 5, Bryne

Kontakt oss for mer informasjon og befaring.

www.accessrehab.no Telefon 219 33 700 Jernbanegata 5, Bryne

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 POST@BRYNE-ELEKTRISKE.NO

VXX300 OLJEFRITT KOMPRESSORSYSTEM Kompressor, tank, adorpsjonstørke & filter -25°C trykkduggpunkt 74 dB(A) (opsjon 62 dB(A) i kabinett VSXX300) 1-fas 230V el. 400V 3-fas

 51 41 22 50 salg@vestec.no

GRÆ EG KNOS OE SORT KTOR M RE LO E FT

48.990,-

ÅRS GARANTI*

eks. mva

STØPEJERN

DRIFT DRIFT

Vestec as Møllevegen 1A Klepp Stasjon

* vedlikeholdsplan må følges

Leasing 1552,- eks. mva/mnd + etablering og termingebyr

Utviklet av Vestec Designet for drift 24/7 Lokale teknikere Reservedeler på lager

Besøk oss på facebook! N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


MER ENN NOEN

Noen må dyrke maten vi trenger. På Jæren er vi så heldige at vi Noen Noen Noen må må dyrke må dyrke dyrke maten maten maten vi vi trenger. vi trenger. trenger. PåPå Jæren På Jæren Jæren erer vier vi såvi så heldige så heldige heldige atat viat vi vi har de flinkeste og mest effektive matprodusentene rundt oss. har har de de flinkeste de flinkeste flinkeste og og mest og mest mest effektive effektive effektive matprodusentene matprodusentene rundt rundt rundt oss. oss. oss. Ihar lokalbanken er vi både stolte avmatprodusentene og ydmyke over den tilliten 800 landbrukskunder viser oss. Jærsk business erden vår business. I lokalbanken I lokalbanken I lokalbanken erer vier vi både vi både både stolte stolte stolte avav og av og ydmyke og ydmyke ydmyke over over over den den tilliten tilliten tilliten Velkommen til lokalbanken, du også. 800 800 800 landbrukskunder landbrukskunder landbrukskunder viser viser viser oss. oss. oss. Jærsk Jærsk Jærsk business business business erer vår er vår business. vår business. business. Velkommen Velkommen Velkommen tiltil lokalbanken, til lokalbanken, lokalbanken, dudu også. du også. også. Telefon 915 03290 | jaerensparebank.no

Telefon Telefon Telefon 915 915 03290 915 03290 03290 | jaerensparebank.no | jaerensparebank.no | jaerensparebank.no

Foto: Stig Håvard Dirdal

Foto: Stig Håvard Dirdal

Foto: Stig Håvard Dirdal Dirdal Foto: Stig Håvard

Me Me Meheie heie heiepå på påbøndene! bøndene! bøndene! Me heie på bøndene! NG N AN A GG GA G OENENN NNO NOE NNN EENENN EERERR GGG N M M M A


Juristens råd

Vi engasjerer oss i grønt skifte

Vern om landbruket

Varmepumper Bioolje-anlegg Biogass-anlegg Flis/pellets-anlegg

De siste månedene har gjort flere oppmerksomme på hvor viktig det er å sikre at vi har kort vei til matfatet, særlig i krisetider. En god måte er å legge til rette for et aktivt landbruk.

I tillegg tilbyr vi:  Propan på bulk til konkurransedyktige priser  Nødfylling på dagen i vårt distrikt  Installasjon, rep og service på gassanlegg  24 timer døgnservice Ta kontakt for uforpliktende pristilbud

www.ohetland.no Mail: anita@ohetland.no

Av advokat/partner Christine B. Orre i TP Advokatfirma DA.

Tlf: 90079529

En slik tilrettelegging finner vi i lovverket, hvor konse­ sjons­reglene og bestemmelsene om bo- og driveplikt, samt hindrene mot deling og omdisponering av land­ bruks­jord er fremtredende. I hovedsak gjelder dette konsesjonsloven og jordloven, men og en rekke til­ knyttede forskrifter og supplerende bestemmelser i andre lover. Selv om regelverket kan fremstå overveldende, så er formålet å verne om landbrukets produksjonsarealer og mulig­heter for drift. Dels ved priskontroll, som gjør at den som overtar også skal ha råd til å drifte eiendommen, og dels ved å pålegge både drift og bosetning, for å sikre at eiendommene faktisk blir holdt i gang. I Norge har vi også særegne regler om odel, som sammen med konsesjons­bestemmelsene er ment å kunne bevare eiendommen i familien, en antatt sikkerhet for videre drift. En av de største truslene mot landbruket er paradoksalt nok befolkningsvekst, i det økt behov for bolig- og næringsområder legger press på landbruksarealene. Klagesaker fra de som ønsker, men ikke får dele eller omregulere er da også hyppigere forekomne enn avslag på konsesjon. Klagene kan gjelde potensielt store beløp, men og manglende enighet mellom gårdbrukeren og forvaltningen om hva som vil være rasjonell drift for gården, f.eks fordi salg av kårboligen kan gi inntekter til videreutvikling av driften.

Tlf.: 909 86 620 E-post: kornelius@odlandas.no

Siste telling fra SSB viste at det var 10 383 landbruks­ eiendommer i Rogaland. I 2018 skiftet 442 av disse eier, og hele 180 ble solgt ut av familien. 24 landbrukseiendommer ble omsatt til fritid og 14 til "annet". Mindre fradelinger er ikke medregnet. Likevel er det verdt å merke at Rogaland er i tetsjiktet ved tillat nydyrking, og at selv om antallet landbrukseiendommer går ned tilsier dagens drift at hvert bruk, særlig på Jæren, øker i størrelse. Landbruket må forvaltes med respekt, og vi har et regelverk som søker å bidra. Det er en hyggelig tanke for juristen som sitter langt unna det praktiske arbeidet på gården.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


GRATULERER GRATULERER TIL ÅRDAL MASKINERING TILNÆRBØ NÆRBØ EIENDOM EIENDOM OG OG ÅRDAL ÅRDAL MASKINERING MASKINERING MED MED NYTT NYTT BYGG BYGG PÅ PÅ NÆRBØ! NÆRBØ!

TOTAL TOTALENTREPRENØR ENTREPRENØR TOTAL ENTREPRENØR

GLASSREKKVERK GLASSREKKVERKOG OG GLASSREKKVERK OG GLASSVEGGER KONTOR GLASSVEGGER KONTOR GLASSVEGGER KONTOR

VENTILASJONSANLEGG VENTILASJONSANLEGG VENTILASJONSANLEGG ER ERLEVERT LEVERTAV AV ER LEVERT AV

LEVERTFERDIGBETONG FERDIGBETONG LEVERT LEVERT FERDIGBETONG

FLISELEGGING FLISELEGGING FLISELEGGING

TAKK TAKKFOR FOR FOR TAKK OPPDRAGET OPPDRAGET OPPDRAGET

BLIKKFASADE BLIKKFASADE BLIKKFASADE

VIVIHAR HARLEVERT LEVERTPORTER, PORTER, SVEIST SVEISTBETONGBETONGVI HAR LEVERT PORTER, SVEIST BETONGHURTIGPORT HURTIGPORTOG OGSTÅLDØRER STÅLDØRER ELEMENTER, ELEMENTER,LEVERT LEVERTOG OGMONTERT MONTERT HURTIGPORT OG STÅLDØRER ELEMENTER, LEVERT OG MONTERT KRANBANER KRANBANEROG OGTRAPPER TRAPPER KRANBANER OG TRAPPER OG OGREKKVERK REKKVERK OG REKKVERK


Takker TakkerGrude GrudeBygg Byggog ogalle allederes deresleverandører leverandørerfor forgod godleveranse leveransetiltil tiletet etveldig veldigbra bra bygg. Takker Grude Bygg og alle deres leverandører for god leveranse veldig brabygg. bygg. Vi Vivil vilog ogtakke takkekommunale kommunaleetater etaterfor forbidrag bidragtil tilgode godeløsninger løsningerfor foralle alleparter. parter. Vi vil og takke kommunale etater for bidrag til gode løsninger for alle parter. Årdal ÅrdalMaskinering Maskineringog ogNærbø NærbøEiendom. Eiendom. Årdal Maskinering og Nærbø Eiendom.

BETONGSAGING BETONGSAGINGOG OG BETONGSAGING OG KJERNEBORING KJERNEBORING KJERNEBORING

LEVERTARMERINGSSTÅL ARMERINGSSTÅL LEVERT LEVERT ARMERINGSSTÅL TILGULV, GULV,VEGGER VEGGEROG OGGITTERGITTERTIL TIL GULV, VEGGER OG GITTERSPERR TIL DEN NYE HALLEN SPERR TIL DEN NYE HALLEN SPERR TIL DEN NYE HALLEN

LEVERT LEVERTFASADEELEMT FASADEELEMT LEVERT FASADEELEMT

TAKTEKKINGUTFØRT UTFØRTAV: AV: TAKTEKKING TAKTEKKING UTFØRT AV:

STERKSTRØM STERKSTRØM STERKSTRØM BRANNALARM-ANLEGG BRANNALARM-ANLEGG BRANNALARM-ANLEGG NØDLYS–––KABLING KABLINGNETTVERK NETTVERK NØDLYS NØDLYS KABLING NETTVERK FIBER– –SOLCELLEANLEGG SOLCELLEANLEGG FIBER FIBER – SOLCELLEANLEGG

LEVERT LEVERTOG OGMONTERT MONTERT LEVERT OG MONTERT SANITÆRSANITÆR-OG OGVARMEANLEGG VARMEANLEGG SANITÆROG VARMEANLEGG

STOCRETEC STOCRETECFLOORING FLOORINGHAR HAR STOLT STOLTFORHANDLER FORHANDLERAV AVABUS ABUS STOCRETEC FLOORING HAR STOLT FORHANDLER AV ABUS LEVERT LEVERT2850 2850M2 M2MED MEDBARRIKADE BARRIKADE KRANSYSTEME KRANSYSTEMEGMBH, GMBH,VERDENS VERDENS LEVERT 2850 M2 MED BARRIKADE KRANSYSTEME GMBH, VERDENS DECO, DECO,ETETDEKORATIVT, DEKORATIVT,RENRENSTØRSTE STØRSTEPRODUSENT PRODUSENTAV AV DECO, ET DEKORATIVT, RENSTØRSTE PRODUSENT AV HOLDSVENNLIG HOLDSVENNLIG OG OGSLITESTERKT SLITESTERKT STANDARDKRANER. STANDARDKRANER. HOLDSVENNLIG OG SLITESTERKT STANDARDKRANER. INDUSTRIGULV. INDUSTRIGULV. INDUSTRIGULV.

UTFØRELSEOG OG ANSVAR UTFØRELSE UTFØRELSE OGANSVAR ANSVAR FOR BETONGARBEID FOR FORBETONGARBEID BETONGARBEID

GRAVEARBEID GRAVEARBEID GRAVEARBEID

ANIKSDAL ANIKSDAL ANIKSDAL MASKIN MASKIN MASKIN


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP HANSENS TILHENGERGARASJE Eikestubben 4, 4351 KLEPPE Innehaver: Odd Arne Søndrol Hansen Virksomhet. Kjøp, salg og utleie av tilhengere. K. STANGELAND MASKIN AS Stangelandsvegen 180B, 4354 VOLL Daglig leder og styreleder: Kenneth Stangeland Virksomhet: Utleie av maskiner og utstyr samt utførelse entreprenøroppdrag. LAPWING TESTING AS Bedriftsvegen 33, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Jone Salte Styreleder: Jan Steinar Jakobsen Virksomhet: Utføre og dokumenter trykktesting, annet mekanisk arbeid, utleie av utstyr. PRO PROPERTY KLEPP AS Kyrkjebakken 3, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Jan Egil Larsen Virksomhet: Kjøp, drift og salg av fast eiendom og det som står i forbindelse med dette, herunder å delta i andre selskaper med slikt formål. RENE BYFJORDPARKEN AS Grensevegen 14, 4355 KVERNALAND Daglig leder og styreleder: Jan Arvid Nese Virksomhet: Investering i andre selskaper, samt aksjer og andeler.

ALUHAK ACADEMY AS Møllevegen 3B, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Kjetil Svendsen Styreleder: Sten Kåre Bergman Virksomhet: Kurs og opplæring innen stillasfaget samt andre relevante områder innen bygg- og anlegg, konsulent og rådgivningstjenester og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette. STÅHEI AS c/o Helge Håland Rydningen 14, 4355 KVERNALAND Styreleder: Helge Håland Virksomhet: Investerer i verdipapirer som aksjer, obligasjoner eller tilsvarende, i hele verden. SKASHEIM AS c/o Terje Skasheim Skasvegen 183, 4354 VOLL Daglig leder og styreleder: Terje Skasheim Virksomhet: Investeringsvirksomhet, eie og forvalte aksjer i andre selskaper, samt alt som står i denne forbindelse. SPILLBUTIKKEN JAHN HERMANSEN Selevegen 31, 4354 VOLL Innehaver: Jahn Hermansen Virksomhet: Nettbutikk som selger brettspill, rollespill og miniatyrspill.

VASSHUS MASKINERING AS Stangelandsvegen 72, 4354 VOLL Styreleder: Dag Joar Sørbø Virksomhet: Produksjon og vedlikehold av utstyr rettet mot industribransjen. Herunder deltakelse i andre selskaper med liknende eller annen virksomhet. FOLKVORD MASKIN AS Skasvegen 162, 4354 VOLL Daglig leder og styreleder: Ole Nikolai Folkvord Søndenå Virksomhet: Utleie av anleggsmaskiner, utleie av transportmidler samt utleie av landbruksmaskiner. VANNFAST AS Høgaleitet 5, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Trond Severinsen Virksomhet: Å yte konsulent- og rådgivningstjenester på ulike tekniske fagfelt innen akvakultur, fiskeri og maritim industri, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, samt kjøp og salg av aksjer og forestå andre investeringer i andre foretagende. GJÆRBRYGG ANDA Krossvegen 17, 4351 KLEPPE Innehaver: Mikal Anda Virksomhet: Salg av varer i forbindelse med hjemmebrygging av øl. Kurs og tilstelninger i forbindelse med hjemmebrygging av øl.

TOTTO AS c/o Terje Otto Tobiassen Presten Soles veg 38, 4352 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Terje Otto Tobiassen Virksomhet: Konsulenttjenester innen informasjonsteknologi og programmering, drift og utvikling av egne digitale tjenester. ALUHAK GRUPPEN AS Møllevegen 3B, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder og styreleder: Sten Kåre Bergman Virksomhet: Investeringer i andre selskap, hovedkontortjenester, konsulenttjenester og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette. F. HAUGE AS Øksnevadvegen 120, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder og styreleder: Frank Hauge Virksomhet: Kjøp/salg av aksjer, utvikling av eiendommer og det som naturlig hører til under dette. SANDMYR AS c/o Øystein Nygård Sandmyrvegen 81, 4341 BRYNE Styreleder: Øystein Nygård Virksomhet: Import og eksport av maskiner og utstyr samt engroshandel med maskiner og utstyr til handel, transport og tjenesteyting ellers.

Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go Godkjenn faktura

Lønn

Godkjenn betalinger

Reiseregning

Timeføring

Registrere utlegg

Snakk sammen Kjell Haver Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


GRO MØYLAND ERIKSEN AS REMA 1000 VERDALEN Bjørkestubben 4, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Gro Møyland Eriksen Virksomhet: Selv, gjennom hel- eller deleide selskaper eller ved samarbeide med andre virksomheter, å forestå drift av dagligvareforretning og annen virksomhet beslektet med denne. GRØDEM INVEST c/o Martin Nysted Grødem Tjønnvegen 4, 4353 KLEPP STASJON Innehaver: Martin Nysted Grødem Virksomhet: Konsulenttjenester innen markedsføring. Engroshandel med elektriske husholdningsapparater. ELO HOLDING AS Gulakskroken 62, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Eldar Odland Virksomhet: Aksjer og andeler. PRO KLEPP AS PRO ØKSNEVAD AS Skulevegen 7, 4350 KLEPPE Styreleder: Rune Hjertviksten Virksomhet: Drive gatekjøkken, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

BE STORGATA 34 AS Smievegen 8, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Jens Hodne Virksomhet: Kjøp og utleie av fast eiendom samt hva hermed står i forbindelse, samt å delta i andre selskaper med lignende formål. BIVRÅST AS c/o Tor Eirik Pollestad Theavegen 16, 4343 ORRE Daglig leder og styreleder: Tor Eirik Pollestad Virksomhet: Tilvirkning og utleige av overnatting og opplevelser i natur. Tilrettelegging for naturfotografering, samt levere fototjenester. HÅLAND GULV c/o Raymond Håland Heiamarka 7A, 4343 ORRE Innehaver: Raymond Håland Virksomhet: Gulvlegging av parkett, venyl, teppeflis og gulvavretting. MIASOLSTRÅLE HELSEKOST AS Alti Jærhagen Solavegen 25, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Finn Hugo Næsse Virksomhet: Kjøp og salg helsekost.

TIME BERG OG BØE AS Jærvegen 171, 4340 BRYNE Daglig leder: Karen Espevik Berg Styreleder: Brit Iris Bøe Virksomhet: Varehandel, samt å delta i selskaper med samme formål. HØST & VÅR AS Kvernelandsvegen 325, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Gunn Auglend Nedrebø Styreleder: Joakim Saltveit Virksomhet: Utvikling, produksjon, import og salg av tekstiler og tilbehør via nett og butikk. SAMEIET VESTHAGEN SØR 2 c/o Rdwan Skhmot Reeholen 108, 4340 BRYNE Styreleder: Rdwan Skhmot Virksomhet: Eierseksjonssameie FRISØRTUNET AS Undafjellet 1, 4347 LYE Daglig leder og styreleder: Linn Kristin Bore Virksomhet: Frisørtjenester og varesalg knyttet til frisørvirksomhet, samt andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette.

MEGABITE J&D

833 regnskapsbilag - krever lettvint og rasjonell regnskapsføring

Vi tar oss av regnskapet Regnskap trenger ikke å være komplisert. Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid. Vi har lang erfaring med Tripletex. Vi tilbyr: Fast månedspris • Ingen etablering Dyktige folk • Gode systemer

Vi hjelper deg med å få på plass effektiv økonomistyring. Ved å nytte ny teknologi kan våre kunder fokusere på det som er viktigst for dem: Å drive godt, framtidsretta landbruk.

Ta kontakt for et uforpliktende møte! Les mer om alt vi kan bistå med på www.kleppgrl.no F a s i t R e gns ka p | Hulda G a r bo rg s v eg 6 , 4 3 4 4 B r yne | 918 39 454 fa s i t r e g n sk ap .n o

REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN DELIVERA NORWAY AS Meierigata 16, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Renas Yonan Virksomhet: Utvikling, markedsføring og drift av en online plattform, samt digital media for bestilling og levering av varer fra forhandler til kundene. Utførelse av logistikk og digitale tjenester. Markedsføring og andre tiltak knyttet til de beskrevne tjenestene. FYSIOTERAPEUT GILJE HEBNES AS Storgata 12, 4340 BRYNE Daglig leder: Ine Garberg Hebnes Styreleder: Stian Gilje Virksomhet: Fysioterapi- og helsetjenester, samt konsulenttjenester innen trening og foredrag. NEWTON DRIFT HOLDING AS NEWTON EIENDOM HOLDING AS c/o Tinghaug AS Jernbanegata 8, 4340 BRYNE Styreleder: Mads Kverneland Virksomhet: Investering i aksjer.

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I

GRØDELAND & MALMIN HOLDING AS Grødelandsvegen 206, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Arle Ovin Grødeland Virksomhet: Eie aksjer i andre selskaper samt det som naturlig står i forbindelse med dette. SVEISEKUNST SÆVARSDOTTIR Vestre Ring 32, 4344 BRYNE Innehaver: Anita Hanna Sævarsdottir Virksomhet: Skreddersydde stålvarer og møbler til hjem og bedrifter. Selges fra nettstedet og til andre butikker. IMAGIBOX AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Nils-Fredrik Winther-Kaland Virksomhet: Å selge varer og tjenester innen kreative fag og annet som naturlig sammenfaller med dette, samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

LOCKGÅRDEN LOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM PIXA AS Juvelvegen 24B, 4355 KVERNALAND Daglig leder og styreleder: Tor Inge Ognedal Virksomhet: Eie, kjøpe, selge og forvalte aksjer, verdipapirer, eiendommer eller andeler av slike, samt hva herved står i forbindelse.

I KLEPP SENTRUM STOKLAND BYGG AS Veidene 3, 4355 KVERNALAND Daglig leder og styreleder: Ingve Stokland Virksomhet: Tømrerarbeid, og andre produkter/ tjenester som naturlig hører sammen med dette. EIDE MARKETING Kvernbakken 99, 4355 KVERNALAND Innehaver: Andreas Johansen Eide Virksomhet: Videresalg av diverse varer (Armbånd/smykker, elektronikk som øretelefoner, sparkesykler og hoverboard. Utendørs pynt og massasje utstyr) på internett (dropshipping). Digital markedsføring for virksomheter.

JÆRRUTA AS Morenefaret 3, 4340 BRYNE Daglig leder: Einar Otto Styreleder: Jørn Myklebust Virksomhet: Drive med opplevelsesaktiviteter samt det som naturlig står i forbindelse med dette. LAVINIA AS Rektor Undheims veg 27, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Fatma Bardakci Virksomhet: Selge varer og tjenester innen Cafe drift - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet. PRINT TECH AS Steinaldervegen 15, 4345 BRYNE Styreleder: Sander Thorstad Hansen Virksomhet: Produksjon og salg av diverse varer og tjenester. K LERSTØL c/o Kristoffer Lerstøl Vestre Ring 1B, 4344 BRYNE Innehaver: Kristoffer Lerstøl Virksomhet: Konsulentvirksomhet/ Bedriftsrådgivning.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad tJæren en samarbeids partner og total leverandør t en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør nen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør nen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne Skjæveland Hodne Magnar Espedal R T N E R Livar EOddmund : OhmaWiig Rune Stakkeland Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig ard Espedal mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal g nd ar Espedal l g al

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 5151 7878868650 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

CONTI AS Vinkelvegen 31, 4345 BRYNE Styreleder: Torfinn Johansen Virksomhet: Eie og investere i aksjer og andre selskaper og virksomheter, samt deltagelse av enhver art i andre forretningsforetakene og hva dermed står i forbindelse. SØRUMSAND PANORAMA AS Vardheivegen 11, 4340 BRYNE Styreleder: Jørgen Bjune Virksomhet: Eie, investere i og utvikle eiendom samt deltakelse av enhver art i andre virksomheter og hva dermed står i forbindelse.

HÅ SANDE MEKK WILLIAM SANDE NILSS Krokvegen 14, 4362 VIGRESTAD Innehaver: William Sande Nilssen Virksomhet: Utfører det meste innen mekanisk service, herunder kjøp og salg av brukte biler. Utfører service på biler, vedlikehold, sveising etter tegninger, polering, vask utvending og innvendig med det som naturlig hører til. ELJE INVEST AS Greipvegen 13, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Eirik Elje Investere i andre selskap og eiendom, samt drive konsulentvirksomhet, engineering og produktutvikling. FRISØREN HEGE HEGE BØ AANESTAD Lensmannsgarden 8, 4360 VARHAUG Innehaver: Hege Aanestad Bø Virksomhet: Frisørvirksomhet, tjenester og kjøp og slag av relevante produkter. JAARDAL AS Bjorhaugslettå 26, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Jørn Arve Årdal Virksomhet: Investeringer og utleie av fast eiendom samt det som naturlig står i forbindelse med dette.


STEIN OVE MATNISDAL Hauglandsvegen 5, 4362 VIGRESTAD Innehaver: Stein Ove Matnisdal Virksomhet: Tømrerarbeid som nybygg, påbygg og rehab. (Byggebransjen). TØMRER SVEIN KÅRE LODE Stokkalandsbråtet 12, 4362 VIGRESTAD Innehaver: Svein Kåre Lode Virksomhet: Bygg og anleggsleverandør nybygg, rehabilitering og arbeid som faller naturlig for en tømmermann. DUBLAND INVEST AS Tjemslandshagen 66, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Petter Dubland Virksomhet: Eie, kjøpe, selge og forvalte aksjer, verdipapirer, eiendommer eller andeler av slike, samt hva herved står i forbindelse. GABRIEL BJORHEIM Parkvegen 15A, 4365 NÆRBØ Innehaver: Gabriel Bjorheim Virksomhet: Konstruksjon og rehabilitering av bygg. HÅ ENERGI AS Bernervegen 28, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Birger Høyland Styreleder: Einar Vigrestad Virksomhet: Å eie, utbygge og drive overførings­ anlegg for elektrisk kraft (nettvirksomhet) samt hva hermed står i forbindelse - så langt det er adgang til dette etter energiloven, som hovedregel gjennom eierskap i andre selskaper. Selskapet skal også kunne utføre administrative tjenester, samt drive utleie av eiendom. JOMAPO AS Pollestadvegen 54, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Jone Pollestad Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av fast eiendom, samt hva som står i forbindelse med dette. ROGALAND KRAN & TRANSPORT AS Varhaugvegen 19, 4360 VARHAUG Styreleder: Jan Sigve Herredsvela Virksomhet: Formidling av kran- og transport­ oppdrag samt hva herved står i forbindelse.

TM OLSEN INVEST AS Storhaugsletta 6B, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Thomas Meldahl Olsen Virksomhet: Investere i selskaper og eiendom og alt annet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagende. JÆREN BIOPARK AS Nordsjøvegen 2385, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Kjell Øyvind Pedersen Styreleder: Roar Feedt Virksomhet: Etablere et anlegg som utnytter lokalt råstoff i form av gjødsel og annet biologisk restavfall til effektiv produksjon av miljø- og klimavennlige produkter i en sirkulær verdikjede, samt det som naturlig står i forbindelse med dette. P.B ENTREPENØR DA Solheimsvegen 13, 4362 VIGRESTAD Deltakere: Per Kjetil Fiskebekk og Bernt Kristian Fiskebekk Virksomhet: Utføre hage- og anleggsarbeid og virksomhet som står i forbindelse med dette. SJBE AS Pollestadvegen 70, 4365 NÆRBØ Styreleder: Tom Arild Smith-Jacobsen Bekkeheien Virksomhet: Å eie og forvalte fast eiendom, herunder deltakelse i andre selskaper med lignende virksomhet. HSS VARELAGER ARNE HEGGØ Stasjonsvegen 14, 4360 VARHAUG Innehaver: Arne Heggø Virksomhet: Netthandel med sportsvarer. AFRO BEAUTY LOUNGE BLE DJEBA C Vestkroken 16C, 4365 NÆRBØ Innehaver: Christelle Pulcherie Ble Djeba Virksomhet: Frisering og skjønnhetspleie, samt butikkhandel med hår extensions og parykker. Netthandel med negler, afrohår og hudprodukter. JÆREN MASKINSERVICE AS Kyrkjevegen 412, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Torulv Time Virksomhet: Maskinstasjon.

BB BIRKELI MINISTRY c/o Maria Reime Birkeli Haugtussavegen 7, 4365 NÆRBØ Innehaver: Maria Reime Birkeli Virksomhet: Café-drift: salg av mat og drikke ved ulike oppbyggelige arrangement, samarbeid med kirke og samfunn, innkjøp og salg, leie av lokal. Kursvirksomhet, råd, veiledning og oppfølging av enkeltpersoner og grupper. KB SOLUTIONS AS Breidengjå 4, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Karl Johnny Bø Virksomhet: Utvikle elektronikk og software for automasjon innen oljesektor, fornybar energi, landbruk, havbruk, fiskeoppdrett på land. samt levere mannskap til oppdrag der ovenfornevnte teknologi er installert, skal installeres eller vedlikeholdes. Utenom det så vil det bli testet software mot cryptovalutaer og aksjehandelsportaler via egenutvikklet AI. Testing av loggeverktøy på nye og gamle kjøretøy vil også bli gjennomført på egeneid bilpark og kunders bilpark. KVALBEIN HOLDING AS Kvalbein 10, 4363 BRUSAND Daglig leder og styreleder: Wegard Qvalbein Virksomhet: Kjøp og salg av aksjer og eiendom, samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette. JKL MIKROSEMENT & DEKOR AS Rothaugane 10, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: John Gravdal Styreleder: Kårstein Bø Virksomhet: Mikrosement- og dekorarbeid og tilhørende salg av varer og tjenester. KOST & PT VIKTORIA L JONASSEN c/o Viktoria Laupstad Jonassen Poppelvegen 13, 4365 NÆRBØ Innehaver: Viktoria Laupstad Jonassen Virksomhet: Personlig trener. Tilbyr trening av kunder i mitt private hjemmestudio, utetrening, gruppetrening og treningssenter. Veiledning i kost, samt foredrag innen trening, kost og psykisk/ mental helse.

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


Nytt om

NAVN ‹‹

Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Lena Marthinsen Lena Marthinsen har startet i Dataplan IT Partner AS. Lena er utdannet digital etterforsker. Hun har lang erfaring som storkunde­ ansvarlig og jobbet i flere år med salg før hun videreutdannet seg i 2014 og jobbet nå sist som tutor hos Noroff. Hos oss i Dataplan vil hun jobbe som Sales manager og rådgiver for våre kunder med særlig fokus på cyber security.

Rune Langemyhr Rune Langemyhr er ansatt i Megabite reklamebyrå, Jæren og Dalane som markeds­rådgiver. Han går inn i leder­ gruppen og skal bidra til ytterligere vekst og skal styrke tjenestetilbudet. Rune er utdannet eksportmarkeds­fører, bor på Bryne, har erfaring fra salg, bank og har jobbet nærmere 13 år i reklamebyrået Procontra i Stavanger. Der var han partner, markedsrådgiver, prosjektleder, kommersiell leder og daglig leder.

Kylling er grunnstammen i et sunt kosthold

Vi klekker stjerner! 48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Marius Time Vaaland Marius Time Vaaland er ansatt som EiendomsMegler MNEF i PrivatMegleren Jæren. Han kommer fra Eiendomsmegler 1 Jærmegleren hvor han har jobbet i tre år. Han er en lokal og erfaren eiendomsmegler her på Jæren. Marius vil bidra til ytterliggere vekst og kvalitet på meglertjenesten hos PrivatMegleren Jæren.

Elin Idland Elin Idland er ansatt som karriere­ veileder hos BedriftsAkademiet Jæren og Dalane. Elin kommer fra stillingen som markedsansvarlig og karriereveileder hos AS3 Employment Rogaland. Hun har flere års erfaring innenfor salg i Horeca markedet og nettverksbygging. I tillegg har hun erfaring innen rekruttering, bemanning og formidling av tolketjeneste via eget firma.

Jone Hauken Jone Hauken er ansatt som tekniker i Jæren Kabelnett. Han kommer fra stilling som tekniker i Tampnet.


?

klatt

GLØDEFISK

Lei av

VI ER PARTNER FOR BONDEN, INDUSTRIEN, MARINEN OG OFFSHORE.

Størst på smøreolje og drivstoff

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til

bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt.

Hos oss kan dere få alt. Fett – Olje – Smøremidler Kjemi – Drivstoff – Parafin

Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag. Tekstil-Vask Sør AS Bjorhaugslettå 3 4365 Nærbø Phone 98 21 72 95 � postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

- Fyllestasjon for diesel. - Dieseltanker i alle varianter for salg og uteie.

Velkommen innom oss i Vardheia på Bryne og få deg divstoffkort. ALLE KAN FÅ! Ta kontakt med oss angående drivstoff for firma og private. Gunstige priser. Fyll drivstoff flere steder i distriktet.

RING: 51 64 24 00 VI LØSER DE FLESTE PROBLEM, SMØRER ALT FRA MOPEDEN TIL OLJERIGGEN.

10 ÅR

bente@haalandasfalt.no

Robotvegen 6, Bryne • www.knapphus.no Asbjørn Haaland Tlf. 928 45 333 • E-post: asbjorn@knapphus.no Konrad Ree Tlf. 915 24 449 • E-post: konrad@knapphus.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


Velkommen til Bryne Autosalg i nye, flotte lokaler på Ree

Vi gratulerer og takker for oppdraget Kvålveien 13, 4323 Sandnes Tlf: 469 40 000

Kuhagen 13 4330 Ålgård Tlf: 911 37 019

ADRESSE Jærvegen 160 4344 Bryne

KONTAKT post@bryneautosalg.no Telefon: 51 48 64 00

Kvitebjørnen Velkommen til Nesasjøhuset på Sand i Suldal. Her finn du Kvitebjørnen, eit eventyrrike for barn i alle alderar. Ope kvar laurdag og søndag kl. 11-15 Aktivitetar og arrangement heile året- sjå nettside og Facebook

ryfylkemuseet.no

KUTT KOSTNADER Velg internett fra Jæren Kabelnett Pris fra kr. 319,- pr. mnd. - Best på pris - Ekspert på Wi-Fi - Raskere internett

50

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Fast pris til/fra Sola flyplass. Ta kontakt på post@vibataxi.no


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

Det levende Brygghuset i Storgata Følg oss på Facebook Bestill bord på post@brixbrygghus.no

ÅPNINGSTIDER MAN STENGT TIR 18-23 ONS 18-23 TOR 18-23 FRE 15-24 LØR 12-24 SØN 18-23

Velkommen til

SHOPPING &

OPPLEVELSER på Jærhagen

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

Du er trygg hos oss

Do

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Klær/sko: Lykkeliten 0-16 KappAhl Match Spotlight Fashion MIZZY Zavanna Claire DK Woman !Solid City Outlet Sport Outlet Eurosko Youth Spisesteder: Burger King Big Bite Jordbærpikene Sele Mat Den Danske Bager Jonas B. Gundersen Mat/drikke: Coop Express Holdbart Coop Mega Vinmonopolet Hus/hjem: Elkjøp Fagmøbler Jernia Kid Interiør Kitch`n Lampehuset

Nille Obs bygg Power Princess RUSTA Tilbords Spesialbutikker: Apotek 1 Lerka (1. etg.) Apotek 1 Jærhagen (2. etg.) Brilleland Synsam Cutters Glamour Nails World G-Sport Floriss Jærhagen Gull & ur KOZMOS Møller Bil - Skoda MUSTI NETT Express Norli Normal SAYSO Sunkost Thansen Uno X VITA Tjenesteytende: Kristinas Systue Phone Lab Arena Treningssenter Skyland Trampolinepark Jærklinikken

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


NYE BOLIGER

Nyhet Reviderte planløsninger GEV 30-40

Gabriel Edlands veg 16-24 (tv) Gabriel Edalnds veg 30-40 (th)

Møblert visningbolig - Gabriel Edlands veg 18

Illustrasjon Dynjarbakken 14 og 16

En unik mulighet. Påvirk din egen drømmebolig. Er drømmen et stort kjøkken, innebygget surroundanlegg eller en spesifikk parkett? Her kan du skape ditt drømmehjem. Vi tilbyr store, unike eneboliger med meget gode planløsninger. Fra tre til fem soverom, to stuer, to bad og biinngang. Eneboligene har stor bodkapasitet og bygges med enten dobbel eller stor enkel garasje. Frittliggende eneboliger – Dynjarbakken 9, 14 og 16, Kleppestemmen, Klepp. Trearbeid igangsatt på Dynjarbakken 9 Eneboliger i rekke – Gabriel Edlands veg 18 og 20, Orstad, Klepp. Boliger klar for overtakelse Eneboliger i rekke – Gabriel Edlands veg 36 - 40, Orstad, Klepp. Oppstart trearbeid i september Priser fra 5 698 000,For privat visning, ta kontakt med Kåre Vigdel, 916 00 086, kare.vigdel@blockwatne.no, eller Hilde Marie Jensen, 907 78 911, hilde.jensen@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer. Trygt og oversiktlig.

Les mer på blockwatne.no