Næring på Jæren 3-2019

Page 1

15

INFORMASJON

ÅR

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 15. årgang • 03 • Juni 2019

TEMA

Sport & Fritid

Nubben er sprell levende

Odland AS har godt rykte hos bøndene Ettersorteringsanlegg i verdensklasse

Olav den fingernemme

Suksess med vedlikehold av idrettsanlegg

03 2019


KVERNELAND BIL Bryne

KVERNELAND BIL Bryne, Eskervegen 7 Tlf. 51 77 82 82

HAUGABAKK A TO INNHOLDSRIKE ENEBOLIGER PÅ KLEPPE Bolig 1

Bolig 2 SO

Bolig 3

LG T

Priser fra 5.990.000 til 6.290.000 4 soverom | Bruksareal 179 m2 | Primærrom 172 m2

Kontakt Alf Rune Stangeland på tlf: 916 33 407 eller besøk www.signaturhus.no for ytterlige informasjon.

2

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


SKAL DU MALE HUSET I SOMMER? Lei LETTSTILLAS hos oss. Du kan også leie henger. Enkelt og trygt i bruk. Pilar Stillas – For Proff og Privat

Vi er Pilar- en av Vestlandets ledende stillas-entreprenører. Det forplikter. Stålkontroll og bakkekontakt – selv høyt oppe.

Pilar Stillas Avdeling Hordaland: Hylkjeflaten 24, 5109 Hylkje Avdeling Rogaland: Jærvegen 264, 4341 Bryne

55 19 79 79

www.pilar.no post@pilar.no


Innhold

Dagfinn Hauge Redaktør

Det begynner i det små Det er absolutt en sannhet med modifikasjoner. For det er ikke alt som begynner i det små. Men mange av de store bedriftene vi har på Jæren i dag begynte i det små, i en kjeller, i en smie, i verktøyrommet, i en garasje, på låven eller liknende og med to ivrige hender og et klokt hode. Og vi gleder oss ekstra når noe klarer å starte med to tomme hender - og lykkes. De som starter opp med en fet lommebok og god tilgang på ressurser forventer vi skal lykkes. Men de som starter i det små og med brennende iver klarer å oppnå gode resultater, de historiene elsker vi. Vi i Næring på Jæren skriver ofte om små bedrifter. Og vi heier på gründere som tør å satse på noe de brenner for. Denne gangen har vi som tema sport og fritid. I denne sammenheng har vi truffet ivrige jærbuer som for eksempel Olav Waldeland der jobb og fritid veves sammen i en artig enmannsbedrift, Ivar som begynte da han var 15 år med å vedlikeholde gressbanen på Bryne og som nå driver stort innen vedlikehold av idrettsanlegg, Arvid som gjorde matbutikken om til fagbutikk for jakt fiske og friluftsinteresserte midt i Bryne og Tove som begynte på hobbybasis med å arrangere reiser for andre da mannen ble så syk at han ikke kunne bli med henne. Alle med et stort engasjement for det de driver på med. I Facebook-gruppa Jæren i bilder publiseres fantastiske bilder fra det flotte området vi bor i. Kent Helleland er en ivrig og dyktig bidragsyter her. Store deler av fritiden går med til jakt på nye blinkskudd. På M44 finner du den eneste gjenlevende rene fotobutikken i de tre jærkommunene Klepp, Time og Hå. Og Hildegunn, som elsker jobben i fotobutikken, har ikke tenkt å gi seg. Hun vil heller utvide og investere for å satse videre.

Jæren Olje med strategisk samarbeid

6

Oland bygger gjørselkummer

8

IVAR øker på plastikkgjenvinning

10

Tett på: Preben Stangeland

14

Gründeren: Tord Jostein Tollefsen

18

Et gartneriutsalg i havgapet

20

Olav fikser alt

23

Ivar fant en egen nisje

28

Suksess med mat til hund og katt

30

Reisearrangør som hobbybedrift

32

Gjør suksess med hundehotell

34

Nubben lever godt som fagbutikk

38

Laget ny elgbane

39

Fotoentusiast på Jæren

40

Populær fotobutikk

42

TEMA

Min jobb: Margit Aase

43

Matspalten: Brokkolisalat

44

Nye selskapet

45

Regnskapsspalten: Sparetips til fornuftige jærbuer 48 Nyansatte

49

Konkurranser

50

Kæ skjer

51

23 28 34 8

God lesning og god sommer!

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Olav Waldeland. Foto: Dagfinn Hauge

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN Eller les våre artikler her: www.npj.no

TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Norpost Opplag: 22 000

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 28. august 2019.


ANNONSE

Norengros Kjosavik satser lokalt, og har flyttet og åpnet ny og nesten tre ganger så stor butikk. Vi er i samme bygg som før, men har nå tatt i bruk de gamle lokalene til Biltema, og bygget Jærens desidert største og innholdsrike forbruksbutikk for næringslivet. Her tilbyr vi alt av forbruksmateriell til bedrifter. Dette er varer innenfor storhusholdning, emballasje, kontorrekvisita, møbler og HMS/ førstehjelp. I tillegg skaffer vi omtrent alt det bedrifter måtte ønske. Vi har et stort utvalg av varer i topp kvalitet, og målet vårt er å gjøre arbeidsdagen din enklere, ved å tilby alt av varer som ikke er core business. Alt du trenger for å ha en effektiv drift. Norengros Kjosavik avd. Bryne Morenefaret 1, 4340 Bryne (tidligere lokalene til Biltema) Tlf: 51 88 75 00 Åpningstider: 07.30 - 17 (10 - 14)

Vi tilbyr varer gratis levert, på kort tid, via vårt store lager på Forus, eller du kan se, kjenne på og hente varer i en av våre 6 forbruksbutikker. Butikken på Bryne er vår nyeste og flotteste, og her kan du få både gode ideer og inspirasjon. Våre butikker er bygget opp for å serve bedrifter og organisasjoner. Men også privatpersoner kan handle hos oss. Vi har «proffutstyr for alle». Hos oss kan du kjøpe det samme utstyret til å vaske vinduer, som proffene bruker, eller du kan kjøpe rengjøringsmidler som proffene bruker, til ditt eget hus. Ta en tur, de private som bruker oss sier vi er en «snobebutikk», og vi har topp kunnskap om det vi selger. De ansatte er både blide, hyggelige og har enorm kunnskap. Kom og test kunnskapen vår, både med firmaet ditt, og som privatperson. Vi ønsker alle eksisterende og nye kunder hjertelig velkommen til oss!

Hos oss kan du kjøpe det samme utstyret til for eksempel å vaske vinduer med som de “proffe” bruker.

Butikkleder Anne Reidun Bilstad og butikkmedarbeider Liv-Iren Aareskjold gleder seg stort over nye lokaler, og ønsker alle eksisterende og nye kunder hjertelig velkommen!


Strategisk samarbeid for Jæren Olje TEKST// DAGFINN HAUGE

Jæren Olje går nå inn i et strategisk samarbeid med Agder Olje, Haugaland Olje og Olje- og Energisenteret i Buskerud. Samarbeidet fører til at selskapene nå kan tilby over 100 drivstoffstasjoner i Sør-Norge der transportørene også kan benytte et felles drivstoffkort. Samlet sett vil de fire selskapene representere en omsetning på rundt to milliarder kroner i 2019 og blir en betydelig regional aktør i drivstoffmarkedet. De fire selskapene har klare vekstambisjoner, og ser samarbeidet som en viktig faktor for å realisere ytterligere ekspansjon i tiden fremover. Det er i hovedsak det profesjonelle transportmarkedet

som er målgruppen for samarbeidet. Men private er en stadig voksende kundegruppe. De fire samarbeidende oljeselskap vil bestå med sitt lokale norske eierskap og fortsette med sine lokale merkenavn.

Brigt Vold

– Samarbeidsavtalen ser dagens lys som en følge av tydelig etterspørsel fra kundene. De blir stadig større, og de kjører lengre. Mange har etterspurt et mer omfattende drivstoffnettverk, og det kan vi gledelig tilby nå, sier Brigt Vold, daglig leder i Jæren Olje.

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


KONGEN KONAV GENPICK-UP! AV PICK-UP! LEASING FRA KR 59,- PR DAG EKS MVA.

BILER PÅ LAGER FOR RASK LEVERING

Gjelder Isuzu 2d aut Premium inkl Bedliner og S Met.lakk. 36mnd 45.000km Startleie kr 75.000,+ mva

1

”PICK UP OF THE YEAR 2018 ”

1

”BEST WORKHORSE PICK-UP ”

1

”MOST RELIABLE PICK-UP”

1

”PICK-UP OF THE YEAR 2018”

EXPORT & FREIGHT AWARDS - OKTOBER 2018

TRADE VAN DRIVER AWARDS - APRIL 2018

PICK-UP & 4X4 - MARS 2018

WHAT VAN - DESEMBER 2017

PRIS FRA KR 313.742,- EKS MVA

VELG MELLOM PICK-UP, BLACK EDITION, TROOPER, MAGNUM, OG ARCTIC TRUCK

(369.900,- inkl mva)

PREMIUMPAKKE Verdi 57.500,- NÅ KUN 20.000,- SPAR 37.500,Pick-u up

Black Edition

Trooper

Magnum

Arcttic Truck 35

Arc ctic Truck 33

18” aluminiumsfelger - LED-lys foran og bak - Automatisk klimaanlegg - Stigtrinn - Alarm Premium skinnseter og dørpaneler - El.innstilling av førerstol - USB-kontakt - 8 høyttalere Nøkkelfritt system - Bakkestartassistent - Hill descent control - Tectyl understellsbehandling Rattbetjent DAB+-radio, navigasjon, ryggekamera og bluetooth fra Alpine med 8” touch-skjerm Elektronisk tilhengerassistent

Japansk kvalitet og tøffest i klassen 5 års garanti - isuzu.no

EL-BIL KAMPANJE

Vinterhjul uten pristillegg

STO

U T VART LG

OVE på Best ti n gara

Tengsareidveien 4, 4373 Egersund Telefon 51 46 19 80

Følg med på holmanebil.no

R 40 PÅ L EL-BIL ER AGE R

Lang og ko erfaring mpe solg tanse, hund t flere re elbiler

Flere er lass prisk


Nye støtteordninger for å bygge gjødselkjellere har gitt daglig leder i Odland AS, Kornelius Odland ekstra mye å gjøre. Lars Torgny Ånestad har bygget en gjødselkjeller han senere kan sette et maskinhus på.

Odland AS øker på tillit fra bøndene TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Et godt rykte gjør at Varhaugbedriften Odland AS fortsetter sin jevne vekst med hovedvekt på å sette opp driftsbygninger for bøndene. I de siste to årene har det blitt stort fokus på gjødsellager, dette på grunn av det rekordvåte sommerhalvåret i 2017 og rekordtørken i 2018. Nå er målet at bøndene skal kunne lagre gjødsel i 10-12 måneder. Odland AS har bygget ny gjødsel­ kjeller for Lars Torgny Ånestad.

– Jeg hadde ikke nok lagringskapasitet i utgangspunktet. Og i 2014 bygget jeg nytt fjos og økte produksjonen med 40 prosent. Så jeg var absolutt nødt for å utvide, forteller Varhaug-bonden. Den nye kummen er dimensjonert for å kunne lagre gjødsel i 12 måneder. Den måler 25 gange 20 meter og kostet 1,1 million kroner. – Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bygge en rundt frittstående kum. Men nå kan jeg sette et maskinhus oppå denne etter hvert. Så sparer jeg også matjord siden jeg ikke bruker plass til to bygninger, sier Ånestad.

På grunn av at gården hans ligger nær et vassdrag fikk han 150 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge til å bygge den nye kummen. Normalt er støtten på 25 prosent og inntil 100 000. De som ligger ved et vassdrag kan hente inn 50 000 ekstra. En rund frittstående kum er billigere og koster rundt 0,5 millioner kroner. Problemet med den er at den er åpen og dermed samler mye vann. Presenning over toppen av den har vært vurdert, men det ville ikke fungert siden det blåser så mye på Jæren. Og skal du legge betongtak over, så vil den koste nesten like mye som en grunnmurskum.

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

REPARASJON AV LANDBRUKSMASKINER 4343 ORRE - TLF. 51 42 81 00 MOB. 911 50 314 - 986 55 414 Vi flytter i Stavanger til Domkirkeplassen 3 Telefon: 51 91 75 00 / hammervollpind.no 8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


– Vi bygger flest runde kummer, nettopp på grunn av prisen, forteller daglig leder i Odland AS, Kornelius Odland.

Feil å kjøre ut gjødsel om høsten

Støtteordningen fra Innovasjon Norge kom først i gang for bønder i Rogaland på grunn av det våte sommerhalvåret i 2017 da mange bønder hadde problemer med å komme utpå jordene og spre gjødsel. Mange gjødselkummer fløt da over. – Først var kravet for å få støtte at gjødsel­­­kummen skulle kunne ha kapasitet for 12 måneder. Nå er ordningen blitt lands­dekkende og kravet er senket til 10 måneder, forteller Olav Husveg som har arbeidet i Rogaland landbruks­selskap og kjenner ordningen godt..

Skjold, Sandeid og på Lista. – Vi leverer også betongelementer rundt omkring i landet. Akkurat nå er det 14 semi – lastebiler med betong­ elementer i Halden. Det er transportselskapet Kåre K. Lode, Hå element og Nordic Crane som bidrar på slike oppdrag, forteller Kornelius. De er også i gang med det første industri­bygget i Tjemslandsmarka industri­område. Det er et kontor-og lager­bygg med 1750 kvadratmeter grunnflate.

– Det har vært høyt trykk på dette for det er helt feil å kjøre ut gjødsel om høsten. Det er til ingen nytte og fører bare til avrenning til vassdrag, legger han til.

Syns du kvalitetsarbeid/KSL er krevende?

Det er også støtte å få til slange­­spredning. Formålet med det er å redusere tap av næringsstoffer til vann, utslipp av klimagasser til luft og luktulemper.

Driver du virksomhet, forretning eller landbruk?

Gjør 90 prosent for bønder

Odland AS ble starte av Aksel Odland i 1985. Da han pensjonerte seg i 2010 tok forskalingssnekker Kornelius Odland over. Firmaet har alltid jobbet mye med å sette opp driftsbygninger på gårder og for tiden er rundt 90 prosent av det de bygger på oppdrag fra bønder. Firmaet har i dag 15 ansatte og omsetter for 70 millioner. I 2015 kjøpte de et kontor­bygg i Varhaug sentrum som de selv bruker en tredjedel av. Resten blir leid ut. I 2016 startet de i tillegg opp HACO Total som arbeider med total­entreprise spesielt på offentlige anbud. Dette firmaet har tre ansatte.

Vi tilbyr: • Komplett KSL rådgivning • Bistand i ”dokumentjungelen” • Bistand ved revisjoner og tilsyn • Bistand til å sette mål og til å komme ajour med ditt kvalitetsarbeid! Ta kontakt med vår kvalitetsrådgiver Elise Unander Mjølhus for en uformell samtale.

– Vi måtte ha litt flere føtter å stå på, sier Odland. I tillegg til arbeid her i distriktet får de ofte forespørsel fra bønder flere steder i landet. Denne våren bygger de i

www.tf-regnskap.no • Telefon: 51 74 48 80 Epost: post@tf-regnskap.no

Vår kunnskap, dine muligheter

Besøk oss på facebook! N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


Blåser plasten av gårde til

gjenvinning TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

I IVARs nye ettersorterings­ anlegg på Forus ruller 2,1 kilometer med transportbånd ivrig avgårde med avfallet til 320 000 innbyggere i SørRogaland. Fra nyttår kunne de kaste plasten rett i restavfallet med god samvittighet. Avdelingsleder for renovasjon i IVAR, Audun Roalkvam, viser stolt fram det flotte anlegget på 11 000 kvadratmeter til en prislapp på 650 millioner. Dette er et av de mest moderne ettersorteringsanlegg i hele verden, og det ligger i Rogaland. Og bak det hele ligger norsk teknologi og surrer.

• Ikke kast matrester i restavfall – bruk brun dunk og lag biogass. • Ikke kast glass, el-artikler eller farlig avfall sammen med restavfall. • Skyll ut matrester og tøm ut flytende væske. • Tøy og glass skal ikke i restavfallet. Tøy leveres til egne oppsamlere. • Dersom emballasjen har flere materialtyper, for eksempel papir og plast eller ulike typer plast kan forbrukeren hjelpe til med å dele opp dette før han kaster det. • Ulike ting ikke bør knyttes sammen før de kastes. Stapp heller ikke yoghurtbegre og melkekartonger fulle med andre ting. Alle materialene bør ligge løst da er det lettest for maskinene å sortere rene materialer. • Ikke stapp melkekartongene oppi hverandre lenger fordi da klarer ikke maskinene å lese av hva det er. Du kan uansett skrive navnet på enkeltkartonger for å være med i returlotteriet.

Hver dag mates det inn 150 tonn med søppel. Ut kommer det digre kuber med

sortert avfall som selges og går til gjen­ vinningsfabrikker rundt om i Europa. Det som ikke blir solgt til resirkulering forsvinner ut av anlegget på et transportbånd opp til Forus Energigjenvinning. Her blir det brent opp og sendt ut som fjernvarme til bygg i Forus-området.

Gjenvinner dobbelt så mye plast

– Anlegget er ikke helt innkjørt ennå, så noen justeringer gjenstår før det virker optimalt. I tillegg er ikke plastvaskeanlegget helt klart ennå, forteller Audun. Før oppstarten av anlegget klarte de å gjenvinne 8,8 kilo plast per innbygger. Målet er det dobbelte. Det er de på god vei til å klare. – Økningen skyldes at mye plast ble kastet i restavfallet tidligere. Da hadde vi ikke maskiner som skilte dette ut og det gikk bare til forbrenning, forteller han. Inni anlegget går det tran­ sportbånd i alle retninger fulle av søppel. For en

1355-0

Roalkvam kan glede seg over at det nye anlegget er i ferd med å nå EUs målsetning om materialgjenvinning av 55 prosent husholdningsavfall. Målet er å sortere ut 75 prosent av avfallet, noe som igjen betyr cirka 60 prosent materialgjenvinning. Det er blant de beste i verden.

DETTE LETTER GJENVINNINGEN:

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

www.ravem


Avdelingsleder for gjenvinning i IVAR, Audun Roaldkvam, kan fornøyd konstatere at det nye ettersorteringsanlegget leverer gode resultater til tross for at det ikke er helt innkjørt ennå.

BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

bedriftshelsetjeneste

- del av Mediteam as Hålandsvegen 24, 4344 Bryne, Tlf.: 51 79 95 60

KUTT KOSTNADER Velg internett fra Jæren Kabelnett Pris fra kr. 319,- pr. mnd. - Best på pris - Ekspert på Wi-Fi - Raskere internett

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11


Stor bedrift

IVAR har i dag rundt 250 ansatte. 85 arbeider i avdelingen for gjenvinning. Omsetningen til avdelingen er på cirka 200 millioner og målsetningen er at selskapet skal drive i null. Det nye ettersorteringsanlegget skal være nedbetalt i løpet av 5-6 år.

utenfor­stående ser det bare ut som et skikkelig virvar. Men alt har sin funksjon.

IVAR har to gjenvinningsstasjoner, et biogassanlegg på Grødaland der alt det som legges i den brune dunken går til, og anlegget på Hogstad ved Lutsivannet som nå kun tar treverk.

Ved hjelp av NIR- teknologi (nær infrarødt lys), blir de ulike avfalls­typene sortert hver for seg. Disse maskinene kan for eksempel lese av og skille seks forskjellige plasttyper. Blåsedyser blåser plasten inn i riktig kategori. Samtidig som sorteringen blir enklere, økes utnyttelsen av gjenvinn­bart materiale betraktelig. Fra de kommunene som tidligere hadde en bringe­ordning, fikk en kun inn rundt 15 prosent av plasten. De kommunene som hadde egen sekk for plast, fikk IVAR inn maks 50 til 60 prosent av potensialet.

Me lige å grava!

Med det nye ettersorteringsanlegget til IVAR tar de nå ut hele 80 prosent av plasten som ligger i restavfallet. Mat, papir og glass skal sorteres som før. Dette skal ikke kastes sammen med restavfallet.

Blandingsavfall går til forbrenning

De nye maskinene klarer ikke å lese av emballasje som er sammensatt av flere typer materiale. Så dette går til forbrenning. Emballasje som består av flere typer plast eller plast og papir blir altså ikke gjenvunnet. Gjenvinning av papir har vi hatt siden 90-tallet. De siste 2-3 årene har mengden med papiravfall gått ned med fem prosent hvert år. På det meste var den 20 000 tonn. Nå er den nede i 13 000. Og papirtypen har dreid seg fra avispapir til mer papp og kartong. Mengden matavfall har stått på stedet hvil. Totalt har avfalls­mengden av ulike grunner gått litt ned de senere årene.

www. tjessempresenning.no 454 88 300

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Foto: Ingeborg Skrudland

F.v. Maren Osland (Kleppe), Per Reidar Omdahl (Varhaug) og Irene Randeberg Taksdal (Bryne).

Alle kan tilby alt. Men bare vi har våre folk. De er flinke, de er fjåge og du treffer dem på et kontor nær deg. Rådgiverne våre kan hjelpe deg med veldig mye. Daglige behov fikser du enkelt i mobilbanken.

Telefon 915 03290 | www.jaerensparebank.no


Trenerdrømmen TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Preben Stangeland lever og ånder for fotball. Drømmen er at han en dag skal kunne leve av trenergjerningen. Vårsola smiler inn over Klepp Stadion når vi treffer Preben på Klepp Stadion, i full gang med å innta dagens middag. Og her på stadion, i det flotte tribune­ bygget, er han nesten fast inventar. – Jeg liker å være her. Her er masse «fine» folk og goe drøs, smiler Preben som er oppvokst kun et lite steinkast fra stadion. Hele familien har vært engasjert i idretts­ laget. Selv har han spilt fotball i Klepp siden han var liten. Nå er han midt­­ bane­­spiller på A-laget samtidig som han er engasjert som trener for en rekke lag. Bitt av trenerbasillen Trener-gjerningen begynte for fire år siden da treneren på laget til lillebroren sluttet. Preben tok over og laget vant gull i den påfølgende sommerturneringen i Danmark. – Det var veldig kjekt. Jeg fikk en sterk mersmak, forteller Preben som kjente på at han trivdes i trener-rollen. Siden har det bokstavelig talt ballet på seg. I år er han engasjert som trener for mange lag. Han er assistenttrener for Klepp Kvinner Elite, er trener for Klepp sitt utviklingsprosjekt for jenter på Sandved og et hos Sandnes Ulf. Han er kretslagtrener for jente-13 og sonetrener for aldersbestemte jentelag. På lørdager og søndager arrangerer han ekstratreninger på Klepp Stadion for både jenter og gutter som har lyst 14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

til å trene litt mer. I tillegg bidrar han som trener for en amerikansk organisasjon, ASAL- American Student Athletes Logistics, som samler sammen spillere fra hele verden for å få vist seg fram i Europa og her i Norden. I år stiller dette laget i Gothia Cup, Dana Cup og Norway Cup, samt en treningsleir som avholdes på Klepp Stadion i august. Tidligere i år gjennomførte han UEFA B-lisens, et steg i trenerutdannelsen. Kjekt med motiverte spillere – Det blir nesten fotball hver dag. Du er ikke redd for å gå lei når det blir så mye? – Nei, spesielt i år er det veldig kjekt. I alle gruppene jeg trener, virker spillerne så motiverte og har lyst til å bli bedre. Det er mye tyngre når jeg selv må motivere dem. Og så er det kjekt å få gode tilbakemeldinger, smiler Preben. Han er i gang med lærerutdanning, der idrett selvfølgelig er en viktig del. En mastergrad i idrett/kroppsøving, og i tillegg matematikk, står på planen. Preben kan gjerne tenke seg å arbeide fullt med fotball en gang i framtiden. Da er pedagogisk utdanning en god ballast å ha. – Det er klart at det hadde vært en drøm å kunne levd av å være trener. Men det er langt fram og masse kunnskap å tilegne seg før den tid, mener han. Fikk Pølseprisen I fjor mottok han Pølseprisen som

TETT PÅ Navn: Preben Gausland Stangeland Alder: 23 Bosted: Klepp Sivilstand: Singel Aktuell: Vant Pølseprisen i 2018 for sitt engasjement som trener i Klepp IL. Idar Håland i Håland kjøtt deler ut på Klepp24 hvert år. Den går til folk som jobber med barn og unge. Og det betyr ikke noe om vedkommende har holdt på i kort tid. Det er viktigste er at prisvinneren har et brennende engasjement som smitter av og fører til økt motivasjon og mestringsfølelse hos barn og unge. Preben ble lurt inn i teltet der prisen skulle deles ut og visste ingen ting om hva som skulle skje på forhånd. Plutselig ble han ropt opp til scenen der statsminister og ordfører stod, og det var ikke fritt for at han ble noe forfjamset. – Det kom som et lite sjokk, smiler han. Prisutdeler Idar Håland håper Preben vil bidra i Klepp IL i mange år fremover. – Han bryr seg om spillere i alle års­ klasser og på alle ferdighets­nivåer. Han har lagt ned et enormt antall timer på stadion og er en utrolig viktig person i Klepp IL, sier Håland. Leder i Klepp IL, Jarl Haugland, hadde i den sammenheng også mye godt å si om Preben.


– Hans energi, entusiasme og dedikasjon til trenergjerningen har gjort Klepp stadion til et herlig sted for alle som har gleden av å jobbe med Preben. Olli Harder, trener Klepp kvinner Elite

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


at Preben har hatt en utrolig positiv påvirkning på veldig mange spillere i Klepp. – Hans energi, entusiasme og dedikasjon til trenergjerningen har gjort Klepp stadion til et herlig sted for alle som har gleden av å jobbe med Preben. Høyere status for jentefotball – Hva må til for å bli en topp fotballspiller, mener du? – Det er først og fremst viktig at en synes det er fantastisk kjekt å spille fotball. Og så må du ha en indre driv og lyst til å lære. I tillegg så må en være villig til å ofre masse tid, og legge ned masse timer med kvalitativ trening. En må forstå hva som kreves av søvn, mat og restitusjon for å alltid kunne prestere under trening og kamp, sier Preben. – Du har valgt å trene jentelag. Hvorfor det? – I år har det egentlig bare blitt sånn. Etter å ha trent gutter 16-lag i tre år og hatt masse flotte opplevelser gjennom det, så er jeg i år egentlig bare involvert i jentelag gjennom Klepp Kvinner Elite.

Preben Stangeland viser et stort engasjement for barn og unge i fotballgruppa til Klepp IL til tross for sin unge alder.

for Klepp IL og nærmiljøet, og han er en de unge ser opp til og respekterer.

Siden Klepp-damene er i eliten er det heller ikke fritt for at damelaget har høyere status i Klepp enn damelag i andre klubber. Og Klepp er den lokale spydspissen innen damefotball.

Elitetrener Olli Harder mener

– Det er mye spennende som skjer i

Lagerveien

Fabrikkveien

Tvedtsenteret

XXL

G-MAX Tvedtsenteret

Traktorveien

Forusbeen

HAFJ ELL U T EPEIS , FR A

2 490,16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Besøk oss på Forus! Fabrikkveien 3, 4033 Stavanger. Telefon 51 88 33 88 E-post: stavanger@varmefag.no

n veie

Skeidar

or Mot

Sommeren starter hos Varmefag

Maskinveien

– Han er et strålende eksempel på en ung idrettsutøver som engasjerer seg i trening og utvikling av barn og unge. Preben er en kjemperessurs

– Men det er veldig kjekt å trene jenter. De har en stor lyst til å lære, spesielt de gruppene som jeg har hatt med å gjøre nå i år har bestått av topp motiverte og flinke jentespillere.


jentefotball for tiden. Så det er absolutt ikke feil å være med på noe som er på vei fram og opp, sier Preben. Ingen snapping – Når du er ute som trener for kretslag, sonelag og utviklingslag så snapper du vel opp talentene til Klepp? – Nei, jeg er imot snapping. Vi er tjent med at andre klubber har gode aldersbestemte lag slik at lagene får god motstand å spille mot fra yngre år. Så kan heller de som ønsker det hospitere litt hos oss eller bli med på gjestetreninger. Når tiden er inne for å ta et steg opp et nivå, eller de trenger å komme til et bedre utviklingsmiljø, så kan muligheten heller sees på. – Mange slutter i ung alder. Hvordan kan en holde på ungdommene lenger innen fotball? – Jeg tenker det gjelder å finne en balansegang og gi et tilbud til de som vil noe ekstra, samt å ta vare på de som driver med idrett mye fordi det er sosialt. Foreldrestøtten til laget, og ikke bare til barnet, er veldig viktig. Det betyr mye at foreldrene møter opp på kamper, turneringer og kanskje til og med på treninger i ny og ned. Jeg synes det ikke bare er treneren sitt ansvar å ta vare på spillergruppen, men også foreldrene må bidra med sitt fra yngre år, sier Preben.

VI ER PARTNER FOR BONDEN, INDUSTRIEN, MARINEN OG OFFSHORE.

Størst på smøreolje og drivstoff

Hos oss kan dere få alt. Fett – Olje – Smøremidler Kjemi – Drivstoff – Parafin

- Fyllestasjon for diesel. - Dieseltanker i alle varianter for salg og uteie.

DITT

KOMPLETTE BILSENTER

PÅ JÆ R E N

Velkommen innom oss i Vardheia på Bryne og få deg divstoffkort. ALLE KAN FÅ! Ta kontakt med oss angående drivstoff for firma og private. Gunstige priser. Fyll drivstoff flere steder i distriktet.

NYE MITSUBISHI OUTLANDER PHEV FULLADET MED NYHETER

reimeoglode.no 51 79 10 10

RING: 51 64 24 00 VI LØSER DE FLESTE PROBLEM, SMØRER ALT FRA MOPEDEN TIL OLJERIGGEN. Robotvegen 6, Bryne • www.knapphus.no Asbjørn Haaland Tlf. 928 45 333 • E-post: asbjorn@knapphus.no Konrad Ree Tlf. 915 24 449 • E-post: konrad@knapphus.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


GRÜNDEREN • • • •

Har du Alt på det rene?

Vi tilbyr: • • • • •

Vask, reparasjon og administrasjon av arbeidstøy Utleie av matter med og uten logo Utleie av avlastningsmatter Utleie av sengetøy, duker, servietter og mopper Tekstiladministrasjon

Hvorfor bruke oss? • • • • • •

En trivelig og dyktig gjeng som gjør det beste for deg Moderne vaskelinjer Miljøbevisst Iso-sertifisert Faste kjøreruter i hele Rogaland Nærhet til kundene og korte beslutningsveger

Kontakt oss i dag for tilbud.

Vi stikker gjerne innom og tar en prat om dine behov.

– ALT PÅ DET RENE

Tekstil-Vask Sør AS

Bjorhaugslettå 3 – 4365 Nærbø 982 17 295 – leiv@tekstilvask.no

tekstilvask.no Følg oss på

18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Vinnarskalle.no

Vi kan arbeidstøy og matter

Navn: Tord Jostein Tollefsen Alder: 55 Bosted: Lye Bedrift: Tords Garasje AS

1. Kort fortalt – hva er din gründerbedrift? Dekktjenester der kunden er. Jeg har hele verkstedet for hjulskift og dekkomlegging i min nye Opel Movano. Det betyr at vi tilbyr våre tjenester der du er, enten det er hjemme, på jobb eller andre steder. Vi tilbyr sesongskifte av dekk, dekkomlegging, dekkhotell og dekksalg. I tillegg har vi startet opp et verksted på Klepp hvor vi reparerer, fornyer og lakkerer felger. 2. Hvor lenge har du jobbet med dette? Jeg startet opp i september 2017 3. Hvor kom ideen fra? Jeg har alltid hatt stor mekanisk interesse. Jeg er utdannet flymekaniker fra forsvaret, og har jobbet mange år som flymekaniker i Braathens. Bil og motorsykkel har alltid vært min lidenskap. Da jeg ble arbeidsledig fra oljeindustrien, tenkte jeg at tiden var inne for å realisere en mangeårig drøm om å starte egen bedrift. Jeg tok tidlig kontakt med Gründerarena Jæren, og fikk etter hvert tilbud om etablererkurs via NAV. På dette etablererkurset ble ideen foredlet og realisert. 4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? Det første jeg gjorde var å skaffe meg kompetanse om hvordan man starter en bedrift. Gjennom Gründerarena Jæren og etablererkurset fikk jeg kunnskap, nettverk og et fellesskap med andre gründere. Så var det bare å sette i gang. Jeg hadde bil som var et godt utgangspunkt til mitt rullende verksted, solgte et par biler, motorsykler og båt for å skaffe startkapital. Så kjøpte jeg inn kvalitetsmaskiner og utstyr, søkte og fikk innvilget godkjenning av Veivesenet. I tillegg fikk jeg god omtale i pressen og plutselig var jeg i gang. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? Jeg har stort fokus på kvalitet og personlig service. Gjennom god kundebehandling og service har jeg fått et godt renommé, og kundene anbefaler meg videre til nye kunder. Det har også resultert i at NAF har tatt kontakt, og jeg er nå en av deres samarbeidspartnere på Jæren. 6. Hva skal du gjøre fremover? Det er viktig å ha fokus på videreutvikling og nye produkt og tjenester. Jeg fikk en mulighet til å være med i et verksted på Klepp hvor vi tilbyr reparasjon, fornying og lakkering av felger. På denne måten slipper kundene unna med en tredjedel av prisen som det koster å kjøpe ny felg. Dette har vist seg å være en populær tjeneste, ikke minst blant bilforhandlere. 7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? Jeg ønsker å etablere våre tjenester i alle større byer i Norge. Kanskje vi satser på ett franchise konsept, eller noe tilsvarende. Foreløpig har jeg nok med å etablere tilbudet her og befeste kvalitet og konseptet før vi oppskalerer til andre deler av landet. 8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? Det viktigste er evnen og viljen til å ta valg. Du må tørre å gjøre noen valg, og du må stå løpet ut. Ikke gi deg for tidlig, og ikke være lettskremt av eventuell motstand som garantert kommer. 9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? At det ikke er to dager som er like. 10. Og det mest krevende? Det er ikke to dager som er like.


Norges mest fornøyde kunder i dag. Og i morgen Volvo gikk til topps i Norsk Kundebarometer 2019 – Kundetilfredshetsprisen* for andre år på rad og har Norges mest fornøyde kunder, uansett bransje. Volvo er teknologi for en bedre fremtid og førstevalget til Norges mest fornøyde kunder.

* Norsk Kundebarometer er et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. Les mer her: www.kundebarometer.com

VOLVO XC60 T8 PLUG-IN HYBRID Med Volvo XC60 er du klar for alle veier, og all slags vær. Funksjoner som bakkekontroll og bakkestarthjelp gir deg litt ekstra hjelp akkurat når du trenger det. Kjør elektrisk i byen eller la 390 hk og AWD ta deg fra 0-100 på 5.5 sekunder på langturer. Velg mellom sportslig R-Design og luksuriøs Inscription. Volvo XC60 T8 ble kåret til World Car of the Year 2018!

VELKOMMEN TIL PRØVEKJØRING!

Blandet forbruk fra 2,2-2,4 l/100 km. CO2-utslipp fra 50 g/km. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha annet enn annonsert utstyr. Kverneland Bil Bryne Eskervegen 7, tlf. 51 77 82 82

kvernelandbil.no


Gartneri med det lille ekstra TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Wiig gartneri på Orre har blitt et sted du tar med gjester til, gjerne kombinert med en avslappende og herlig tur på stranden. – Skal det være en vaffel eller tomat­suppe av piccolo­tomater. Anne Wiig beklager ventingen og er samtidig på tilbuds­siden da Næring på Jæren møter henne og samboeren Frode Ringsevjen i kafeen til Wiig gartneri ute ved jærkysten. Her er det lyst og åpent, ryddig og rent. Blomster og små­planter blir komplettert av interiør-ting og hagemøbler. – Egentlig så sa jeg at jeg aldri skulle ha hage­møbler. Men dersom jeg skulle ha det, skulle det være de beste, og da skulle det være Sundays som er delvis lokal­ produsert. Og så fikk vi de, smiler Anne. Hun er daglig leder for Wiig gartneri og styrer i tillegg gartneriutsalget. Frode har ansvaret for det tekniske og produksjonen. Egentlig er han forsker og 20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

skulle jobbet på forsknings­stasjonen på Særheim. Men livet tok en annen vending da han fant Anne i gartneriet på Vik.

hverandre sendte vi odelen imellom oss, ler Anne som egentlig kunne tenkt seg å bli lærer.

Fordi det er gjilt

En konsulent fikk henne imidlertid til å gå på gartnerilinjen i Grimstad. Det var «gal-gildt», så Anne fortsatte og tok videreutdanning ved landbrukshøgskolen på Ås. Der ble hun økonom med vekt på økonomi innen blomster- og grønnsaksproduksjon. I tillegg har hun en mastergrad i markedsføring.

Gartneriutsalget og blomster utgjør bare en brøkdel, 10-20 prosent, av omsetningen til Wiig gartneri. Det har åpent fra slutten av mars til slutten av august. Produksjon av grønnsaker til Coop-kjeden i de kjempestore driv­ husene er det som driver virksom­heten ved havgapet. Smakfulle piccolotomater er kanskje det de er mest kjent for. – Vi driver med gartneriutsalget fordi det er gjilt. Ellers så hadde det aldri gått, sier Anne og forteller at hun leser alle magasiner hun kommer over om mat og interiør. – Dette er ikke bare en jobb, det er noe jeg brenner for. Anne var odelsjente, men hadde i ut­gangs­ punktet ikke lyst til å overta gården. – Når vi søstrene var sinte på


Sommerfin hage? Vi hjelper deg med alt fra luking og plenklipp, beplantning, beskjæring/trefelling og ferdigplen til gravearbeid, steinarbeid, tømmerarbeid og spyling/fasadevask m.m. Vi tilbyr også hagedesign/tegning om du vil gå mer grundig til verks. Ring oss allerede i dag!

Etter utdannelsen fikk hun kniven på strupen. Nå måtte hun komme hjem og overta, for nå ville faren, Kåre Wiig, ha hjelp.

Selger lokalprodusert mat

Selve gartneriutsalget startet de med i det små ved siden av stor­produksjonen med grønnsaker. Det begynte med litt sommerblomster og julestjerner som de solgte til venner og kjente. Og så måtte de ha en plass der de handlende kunne sitte ned og få en kaffe og slå av en prat. Dermed oppstod tanken om en kafé. Siden bygget det på seg.

Vi utfører både store og små oppdrag, kontakt oss for GRATIS befaring og et uforpliktende tilbud

ROGALAND GARTNERSERVICE AS

– Mange som kommer hit har kjørt et stykke. Da kan det være godt å sette seg ned og får seg en kopp kaffe eller noe å tygge på. Vi har kunder som kommer helt fra Haugesund til Kristiansand. Men de som kommer langveisfra er gjerne på tur til Jæren.

Tlf.: 95 400 700 • post@gartnerservice.as

I 2014 reiv de hele gartneriutsalget og bygget en herlig åpen foajee som inneholder kafé og sittegrupper. Fra den kan du gå inn i en avdeling for potter, en for sommer­ møbler, et stort drivhus med sommerblomster og plugg­ planter samt en avdeling med lokalproduserte matvarer, mye fra egen produksjon. – Vi kunne godt hatt mer lokalproduserte matvarer som ikke finnes i butikkene. Det synes vi bare er kjekt. Det nye nå er at vi får inn rabarbrasaft fra Köhler Paviljongen, forteller Anne.

Sett en norsk REKORD i møkkakjøring! -

Rund tank gir best stabilitet Fra 3300L til 12.000L Leveres i galvanisert utførelse Vognene spekkes etter kundens ønsker. -

Buede endelokk for ekstra styrke Norskprodusert Nedsenket hjulaksling Lavtrykk, høytrykk, vakuum og kombi

Hjemmelaget syltetøy

På vaffelen får jeg hjemmelaget solbærsyltetøy fra hagen på Vik. – Vi bruker det vi har tilgjengelig. Tomatsuppa lager vi av piccolotomater som har blitt for modne til at vi kan sende de ut til butikkene. Jordbær plukker vi fra plantene som vi selger før de blir overmodne, forteller de. Wiig gartneri har nå 80-90 årsverk og omsetter for rundt 130 millioner. Resultatet svinger mellom 2-10 millioner. Den store variasjonen kommer fordi en som gartneri er avhengig å lykkes med bekjempelsen av sykdom på plantene og skadedyr. Slår noe av dette uheldig ut, så går det raskt ut over resultatet. – Vi bruker over fem millioner i året bare på nyttedyr som for eksempel humler, forteller Frode.

For mer info: www.rekord-system.no • Telefon: 51422620 • E-post: post@rekord-system.no • Rogneveien 2, 4352 Kleppe N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

- Bolig - Landbruk - Næring Ring direkte: Tom Ree 908 37 049 Sven Steinsland 918 72 623

Bente Håland, daglig leder LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

ALT I GRAVING

Undheimsvegen 885, 4342 Undheim

bente@haalandasfalt.no

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer vi oss kun kun om Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer oss åå reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til oss! Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen Tlf. 51 42 79 6912, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69

www.meca.no www.meca.no www.meca.no 22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

T. T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted Bjorhaugslettå Bjorhaugslettå 8, 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 905 06 06 566 566647, 4360 Varhaug Opstadvegen Tlf. Tlf. 905 06 566

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.


TEMA: SPORT OG FRITID

Olav alt-multi-mann

TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

I kjelleren har Olav Waldeland stående ti Porsche 911 og 912. De skal han restaurere, bare han får tid. Det er ikke så lenge siden Olav Waldeland åpnet butikk i sentrum av Vigrestad. Her står det gamle mopeder og motorsykler på rekke og rad, gamle leker og noen nye. Han har laget et lite basseng for RC-båter og satt opp en legotogbane. Disken er bakparten på en bil. – Tanken var at her kunne folk komme innom med barna og så

kunne de leke litt. Så kunne jeg også fortelle litt. Eller en kunne bare stikke innom for en prat, sier Waldeland som har åpent kun om formiddagen på lørdager og et par timer om etter­ middagen på tirsdager. Men butikken har så langt ikke vært noen suksess, så Olav vurderer om han skal avslutte prosjektet.

– Jeg har alltid drømt om å drive egen butikk. Og det var meningen å skape litt miljø med den, sier han og forteller om farfaren som hadde butikk i sentrum av Vigrestad. Der ble det solgt mye forskjellig som for eksempel sykler, barnevogner og mopeder. Olav har en gammel radio stående i butikken som har fikk av farfaren. Den ble konfiskert av tyskerne under krigen. På veggen henger det et gammelt bilde av farfarens butikk. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


TEMA Sport og fritid

Rundt 1,5 millioner vil den unike Porschen Olav har i garasjen koste når den er ferdig restaurert. Det er en 1965 modell og det er bare laget rundt 3000 stykker av den.

Eget rom for lakkering og et med sandblåsingsutstyr har Olav i kjelleren.

Hva med et toalett for den bilinteresserte. Olav Waldeland har latt kreativiteten og interessen prege toalettet i kjelleren.

Kreativ elektriker

Til daglig driver Olav sin egen bedrift, Multifiks, som han startet i 2007. Og den handler om elektrikeren som hadde lyst å utfolde seg på flere områder enn å koble ledninger. Så i flere år har han tatt små oppdrag, alt fra å restaurere biler, snekre gjerder, garasjer og renovere hus. Hjemme på tomta står en artig koloss av et hus. Et solid resultat av hans kreativitet. – Jeg har tegnet det selv og bygget det meste på egen hånd, forteller Waldeland. Det digre huset er på tre etasjer. I kjelleren har han innredet et egent rom for lakkering av biler. I et annet rom står det sandblåsingsutstyr. Resten av kjelleren er full av gamle Porscher, motorsykler og 1000-vis av deler. Går du opp den gigantiske trappa på utsiden, kommer du først til en TV-stue der det står en halv bil som du kan sitte inni og spille TV-spill. Så kommer du opp i etasjen med kjøkken, stue og et gigantisk baderom. Neste etasje er det flere soverom. På toppen er det takterrasse med jacuzzi boblebad der du kan ligge og skue utover Jæren. I gårdsrommet står det flere gamle bilder og i hagen skal han bygge basseng, når han får tid. 24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Litt for mange prosjekter

I dag har Olav cirka 32 kjøretøy. Det helt nøyaktige tallet vet han ikke sikkert. Noen av bilene står lagret rundt om hos velvillige venner. Fem gamle Porscher står i kjelleren. Det eldste er sjelden og har en verdi på rundt 1,5 millioner kroner når den er ferdig restaurert. Når han er på ferie i Nederland og besøker familien til kona reiser han gjerne rundt på bruktbutikker og kjøper opp gamle mopeder som han senere fikser opp. – Jeg holder på med litt for mange ting. Så jeg må gjerne kvitte meg med noe for å ikke slite meg helt ut, smiler han.

Begynte med lekebiler

Olav begynte å bygge egne lekebiler allerede da han var 5-6 år. Og disse, pluss mange andre har han samlet på. Så rundt om i hele huset er det diverse utstillinger av lekebiler. 15 år gammel fikk han sin første moped som han skrudde fra hverandre flere ganger. Kort tid etter at han fikk lappen begynte han på sin første restaureringsjobb, en gammel Volvo PV. Siden har det gått slag i slag med prosjekter.


IT konsulent | IT dri� | IT leverandør | Dataverksted

Får du hastigheten du forventer? Ring oss i dag for topp trådløs dekning og den beste WiFi has gheten! Vi hjelper deg!

Datahjelpen.IT as Butikken Olav startet opp i Vigrestad sentrum er foreløpig ingen suksess. Her finner du blant annet gamle mopeder og rc-leker.

Vesthagen 2, Håland Industriområde, Bryne E-post: post@datahjelpen.it

Tlf: 51 48 50 00

Besøk oss på ne : www.datahjelpen.it

I tv-stua finner du en halv bil med sportsseter som du kan sitte å spille playstation i.

– En av mine drømmer er å fikse opp en av Porschene slik at jeg kan kjøre på bane med den, smiler Waldeland som ennå ikke har hatt en annonse for bedriften sin. Rykte har bare gått om den ivrige vigrestadbuen som fikser alt mulig.

Hvis det roterer og går på strøm, så fikser vi det! Og trenger du noe nytt, så fikser vi det også. Vi er ledende innen:

DK0519

www.depro.no

Service/reparasjon Overhaling Feltservice Tilstandskontroll Vikling Avbalansering Laseroppretting Feilsøking

Salg/produkter Elektromotorer Pumper Gir Vifter Børster Prosjektstyring

Kontakt oss på

kymar.no 800 40 700 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


VI

gratulerer HÅ SJUKEHEIM PÅ NÆRBØ MED NYTT PÅBYGG.

Jærentreprenør har oppgradert

og utvidet Hå sjukeheim i totalentreprise. Den nye delen er tegnet av Brandsberg Dahls Arkitekter. Tiltakshaver er Hå kommune. Jærentreprenørs kontraktssum er på cirka 70 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i november 2017 og innflytting skjedde 19. mars i år.

Hå Sjukeheimen er ombygget og endret i løpet av en ti-årsperiode, og denne siste utvidelsen gir sykehjemmet 38 nye rom, slik at anlegget nå har 118 enkeltrom.

TOTALENTREPRENØR

VI TAKKER FOR

BETONGSAGING/RIVING

PROSJEKTERING ELEKTRO (RIE), PROSJEKTERING RØR (RIR) OG ITB - KOORDINATOR

MALER

GRUNNARBEID OG GARTNERARBEID

HEIS

MUR OG FLISEARBEIDER


PASSIV BRANNSIKRING

GULVLEGGING

TØMRERARBEIDER

RIB, RIBFY, RIEN OG RIG

TAKTEKKING

PROSJEKTERING OG UTFØRELSE PÅ VENTILASJON

RØR OG ELEKTRO

ARKITEKT

OPPDRAGET!


TEMA Sport og fritid

Ivar Alstadsæter er daglig leder for firmaet Sport & Grønt. Han har funnet en nisje og opplever stadig økende oppdragsmengde som gjelder vedlikehold av idrettsanlegg.

ALT INNEN GRUNNARBEID

Det gror godt i Sport & Grønt TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

15 år gammel begynte Ivar Oma Alstadsæter med vedlikehold av grasbanen til Bryne FK. I dag er de fem ansatte i firmaet Sport og Grønt AS og har blitt en ledende aktør på vedlikehold av idrettsanlegg. – Det har vært vanvittig mye jobbing. Men jeg har hatt det kjekt fra dag enmeg fra dag en, smiler Ivar. Vi finner jærbuen på kontoret under sittetribunen på SR-Bank Arena. Her er han banemester og herfra driver han firmaet sitt som holder på med drift og vedlikehold av idrettsanlegg, samt anleggsgartner-virksomhet. I tillegg leverer han også utstyr som vanningsanlegg, fotballmål, nett, spesial­g jødsel og gressfrøblandinger som er tilpasset klimaet i Rogaland. I dag utgjør anleggsgartner-delen 45 prosent av omsetningen. I 2012 omsatte Sport & Grønt for 1,4 millioner. I fjor passerte de fem millioner, og i år regner de med å lande på rundt 7-8. Resultatet har alltid vært på pluss-siden.

Bertelsen maskin er et sentralgodkjent entreprenørfirma som Vasker gummikulene ALTkunstgressbaner INNEN En skulledriver nesten tro atmed var vedlikeholds­ alt innen frie. Men det er langt fra sannheten. Firmaet har investert GRUNNARBEID grunnarbeid og har oppdrag for bedrifter, Bertelsen maskin er et privatpersoner sentralgodkjentog kommuner. Veletablert entreprenørfirma som bedrift med driver med altgode innen driftsresultater. grunnarbeid og har Alt innen grunnarbeid oppdrag for bedrifter, Bertelsen maskin Grundeveien 4352 Kleppe Bertelsen maskin er et82,maskin Bertelsen privatpersoner og www.bertelsenmaskin.no sentralgodkjent entreprenør­ Grudeveien 82, 4352 Kleppe Facebook: Kalt Bertelsen maskin as firma som driver med kommuner. Veletablert www.bertelsenmaskin.no ALT INNEN innen grunnarbeid og har oppdrag for bedrifter, bedrift med gode Følg oss gjerne på facebook: privatpersoner og kommuner.maskin GRUNNARBEID K.Bertelsen Veletablert driftsresultater. bedrift med gode driftsresultater. Bertelsen maskin er et ALT INNEN GRUNNARBEID Bertelsen maskin sentralgodkjent Grudeveien 82, 4352 Kleppe www.bertelsenmaskin.no entreprenørfirma som Følg oss gjerne på facebook: driver med maskin alt innen K.Bertelsen grunnarbeid og har oppdrag for bedrifter, ALT INNEN privatpersoner og GRUNNARBEID – Vi har hatt en jevn vekst hele tiden. Nå har vi så mye å gjøre at vi kunne ha ansatt to til, men utfordringen er å ha nok å gjøre for de ansatte i vinterhalvåret, forteller Ivar.

Bertelsen maskin | Grudeveien 82, 4352 kleppe | www.bertelsenmaskin.no

Bertelsen maskin er et sentralgodkjent entreprenørfirma som driver med alt innen grunnarbeid og har oppdrag for bedrifter, privatpersoner og kommuner. Veletablert bedrift med gode driftsresultater. Bertelsen maskin Grudeveien 82, 4352 Kleppe www.bertelsenmaskin.no

28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Følg oss gjerne på facebook: K.Bertelsen maskin

Bertelsen maskin | Grudeveien 82, 4352 kleppe | www.bertelsenmaskin.no


i dyre maskiner som blant annet utfører dyprens av banen. Spytt, snus, tyggi og alt mulig dritt trekker ned og ødelegger banen om det ikke blir fjernet. I tillegg må banene harves og børstes slik at de holder seg jevne og de må etterfylles med gummikuler. – Det varierer fra klubb til klubb hvor ofte dette er nødvendig. Noen baner må gjennom en slik prosess tre ganger i året, forteller han. Kunstgressbanene blir også utslitt og Ivar har egne maskiner til å fjerne utslitt kunstgress. Når gresset er tatt opp går det til Nederland for gjenvinning. Vanlige gras­baner må luftes, dresses og bli sådd i påny der gresset er ødelagt. – Det har blitt mye tøffere krav til spillekvaliteten på banen. Derfor har det blitt mye større behov for kontinu­erlig vedlikehold for å opprettholde en god kvalitet på banen enten det er naturgress eller kunstgress, sier Alstadsæter.

Nærbø har spesielle gummikuler

– Gummikulene er jo et kjent miljøproblem. Kommer det ikke snart noe mer miljøvennlig alternativ som erstatter dem? – Ikke som vi vet om i dag. Men Nærbø og Viking er to av klubbene som har et annet granulat. De lever ikke så mye. Dette granulatet er dobbelt så dyrt, men det er flere og flere som velger det, forteller Ivar.

KVERNELAND BIL Bryne

Han selger også filter til å ha i avrenningsrister. Disse skal samle opp så mye granulater som mulig. Men det er umulig å få samlet opp alt. – Vi har et stort fokus på miljøvennlig drift på kunst­gress­ banene. På de banene vi er mye involvert i så skal det være minimalt med svinn av gummigranulat.

Prøving og feiling

Ivar er selvlært. Å starte som banemester på Bryne som 15-åring var en god erfaring å ha med seg. Etter studier på Øksnavad videregående skole startet han opp eget firma som 19-åring. – I starten var det mye prøving og feiling og det ble mer læring enn inntjening. Jeg har gått på noen smeller underveis, men man lærer så lenge man lever, smiler Ivar som fant en egen nisje. I dag er firmaet hans nesten det eneste på dette markedet i Rogaland. I tillegg har han begynt å få oppdrag utenfor fylkesgrensene. – Vi har klare ambisjoner om å vokse, men ikke for raskt, sier Alstadsæter og legger vekt på at de skal bli enda bedre og enda mer konkurransedyktige på det som er deres kjernevirksomhet.

KVERNELAND BIL Bryne, Eskervegen 7 Tlf. 51 77 82 82

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


TEMA Sport og fritid

Morene Produkter AS på Vigrestad gjør det godt innen fôr til hund og katt og har utvidet lageret med et 1000 kvadratmeter stort tilbygg. Fra venstre Yonas Esak Bekru, Kristian Obrestad, Atle Aksnes, Karl Haugstad, John Aareskjold Tjøtta, Redwan Ebrahim Nurhusien. Line Albertsen Haaland var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Suksess med kvalitetsmat til hund og katt TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Det som begynte i et lite hjørne hos Stubo på Varhaug har blitt til en betydelig grossist­ bedrift av hund- og kattemat til forhandlere over hele landet. Morene Produkter AS på Vigrestad har god vind i seilene. Suksesshistorien til den lille bedriften på Vigrestad handler litt om tilfeldig­ heter og mye om god forretnings­sans. Og den handler om jærske verdier som å bygge stein på stein. I dag, godt 20 år siden den spede begynnelsen, har Morene Produkter AS sju ansatte og rundt 60 millioner i 30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

omsetning. Overskuddet i fjor passerte 6 millioner, og pila peker fortsatt oppover. I 2017 utvidet de lageret med et 1000 kvadratmeter stort tilbygg som er åtte meter høyt. Her er god plass til fortsatt utvikling.

Utfordrende bransje

99 prosent av omsetningen går til spesialbutikker for kjæledyr som er lokalisert over hele landet. – De siste årene har det skjedd mye. Utenlandske kjeder kommer inn på markedet og prøver å kjøpe opp aktører, forteller daglig leder og gründer Karl Haugstad. Derfor er bransjen mer utfordrende

enn før. Og det gjelder å være på hogget for å beholde posisjonen eller å ta nye markedsandeler.

Litt tilfeldig

Karl Haugstad er sønn av Jakob Haugstad som startet opp Mors flatbrød-fabrikk på Vigrestad. Og minste­­mann i familien kunne fått seg en trygg jobb her. Men Karl hadde utferds­trang og tok seg utdannelse som journalist, diplomøkonom og pilot. Han har vært i Libanon som FNsoldat, studert kriminologi og reist mye rundt om i verden og møtt nye kulturer og lært språk. Etter noen år som flyinstruktør i USA måtte han finne på noe nytt da det ble


vanskelig å få jobb innen den bransjen. Som så mange andre hadde han kjøpte og lest Ivar S Løge sin perm, Import­ skolen. Det såg spennende ut å begynne med import. Og i 1998 begynte han litt forsiktig med import av utstyr til kjøkken, hage og landbruk. Han var tidlig på internett med produktene. – Jeg har gjort mye løye opp igjennom årene og kan alt og ingenting, smiler Haugstad som landet på Jæren for godt igjen da han begynte egen bedrift. Han importerte etter hvert en kompost-binge i plast. Det gikk ikke så bra siden kommunen begynte å samle inn komposten. Men av den samme leverandøren kjøpte han tilfeldigvis inn hundehus i plast.

Atle Aksnes var Karl Haugstad sin første ansatte. Han trives godt og er der fortsatt. I dag har bedriften godt og vel sju årsverk.

– De solgte bra og endret retningen på alt. En må «follow the money», så jeg begynte å importere utstyr til kjæledyr, spesielt hundebur og fly-bur fra USA og Kina, forteller Haugstad.

Fôret var dyrere fordi det ikke var laget av pulver og mel, men av ekte råvarer som kjøtt, frukt og grønnsaker. Dette skulle vise seg å slå godt an.

Etter hvert fikk bedriften en leverandør-avtale med Felleskjøpet, noe som gav virkelig vind i seilene.

Selger på kvalitet

– På ei messe i Stockholm var det en liten stand med en produsent fra Canada som laget kvalitetsfôr til hund og katt. Det fattet jeg interesse for fordi det var et annet konsept enn de andre som produserte slikt fôr. Dette fôret var «biologisk korrekt» og matchet med vårt jærske bondevett.

PLENTRAKTOR ZERO TURN

132 CM

Morene Produkter leverer fremdeles noe til Felleskjøpet, men har etablert seg som en stor leverandør til spesial­ butikker for kjæledyr i hele landet. – Hva tenker du om fremtiden for bedriften? – Fremtiden blir neppe bare digital,

STUBBEFRESER

Effektiv stubbefres med 420cc bensinmotor. Freser ned til 23 cm under bakken og opp til 60 cm over bakken. Maskinens bredde: 75 cm. Vekt 110 kg. FR I Art. nr 90 58 344 PÅ FR AK TDRER Førpris 13.745,- (10.996,-) LE OR

10.995

00

8.79600

AL 50 0 + OVER 3 LLTID, A MVA - SE T T! UAN

– Selv må vi følge godt med i timen for å beholde vår posisjon, sier Haugstad.

MINIGRAVER

Kompakt og sterk minigraver på 590 kg med 13,5 HK Briggs & Stratton bensinmotor, komplett med tre skuffer, rippertann og klo. Se mer info på nettsiden. Art. nr 90 58 906 Førpris 84.370,- (67.496,-)

NYHET

eks mva

RABATT

20%

47.99500 38.396

00

eks mva

RABATT

20%

4.37500 RABATT

FRI

FRAKT

FRI

FRAKT

79.99500 63.996

DONEHEIA 62 - 4516 MANDAL - TEL 21 98 47 47 - WWW.P-LINDBERG.NO - NETTBUTIKKEN TIL LANDBRUKET

00

FRI

tarforbehold forbeholdfor fortrykkfeil trykkfeilogogutsolgte utsolgtevarer varer ViVitar

Profesjonell gressklippertraktor, som er meget driftssikker og har en kraftig konstruksjon. Kvalitetsmotor fra Briggs & Stratton med hele 16 kW og hydrostatisk framdrift. Art. nr 90 57 769 Førpris 59.995,- (47.996,-)

Det ble etter hvert tungt å pakke utav de store konteinerne alene, så i 2008 ble Atle Aksnes den første ansatte. I dag har bedriften godt og vel sju årsverk.

slik noen tror. Det blir en blanding og det man på fint kaller omnikanaler, altså både óg. Jeg tror folk vil gå lei av gigantomani fra de store internettbutikkene og heller vil slå ring om faghandelen for å få god service og ha et levende lokalmiljø. Mennesker er sosiale vesener som har behov for å treffes, for eksempel på en markedsplass. Selv om vi alle er kunder, så må vi huske på at vi også er arbeidstakere. Da trenger vi lokale arbeidsplasser.

FRAKT

eks mva

GJELDER TIL OG MED 30/06 2019

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


TEMA Sport og fritid

Hobby ble til TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Tove Nilsen syntes det er så kjekt å reise og oppleve nye steder og kulturer at da mannen ble syk og ikke kunne bli med på reiser lenger startet hun like godt opp som opplevelsesarrangør. Til daglig er Tove Nilsen eneste ansatt i sitt eget firma som driver med utleie av eiendom, vedlikehold, regnskap og det å følge opp leietakere i private- og næringsbygg. På si, litt på hobbybasis, driver hun som opplevelses­arrangør. Alt er samlet under firmanavnet: Sommerfuglene. – Jeg føler meg litt som en sommer­fugl. Flyr rundt og gjør mye forskjellig. Og så ble det en veldig fin logo, smiler Tove. I begynnelsen av mai arrangerte hun, sammen med to andre, reisekafé i kantinen til gamle meieriet på Voll som nå har blitt Klepp Næringspark. Det ble en stor suksess som skal gjentas. – Min spesialitet er å organisere cruise på Nilen for små grupper på opptil 20 personer. Da er vi så liten gruppe at vi kan være i en buss og blir godt kjent. Jeg som reiseleder ordner alt fra A til Å, men ellers blir jeg som en del av gruppa, forteller hun. Tove Nilsen skreddersyr opplevelsesreiser for de som ønsker det fra sin base i Klepp Næringspark.

LEVERANDØR AV SAND, GRUS OG PUKK SIDEN 1949 Vi leverer, eller du kan hente selv; sand, singel, steinstøv, pukk, stein, grus og jord. 32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

BESØKSADRESSE: SÆLAND MOB: 909 44 444 WWW.PEDER-ERGA.NO


opplevelsesreiser Foreløpig hobby

I Egypt bor de på historiske hotell og besøker pyramider og gravkammer og templer. Om morgenen kan de som vil stå tidlig opp og ta en trimøkt i bassenget. – Jeg arrangerer en til to turer i året. Foreløpig er det bare en hobby, men det er klart at det hadde vært en drøm å kunne leve av dette. En gang arrangerte hun tur bare for en person. – Det var en eldre dame som var blitt ganske svaksynt men som hadde lyst til å oppleve biblioteket i Alexandria, forteller Tove. I februar arrangerte hun tur til is­hotellet i Alta med en gruppe. Så har hun også et konsept der bedrifter kan ta sine kunder med på en tur i nærområdet. Hun kaller det «Lufte kunden», og det kan like gjerne være en flytur over Jæren eller en rundtur på Jæren i spesielle sportsbiler.

Skreddersyr turer

– Jeg skreddersyr turer alt etter deltakernes ønsker. Og turen kan like godt være på Jæren eller i Norge forøvrig som til utlandet. Tove har opparbeidet seg en stor kontaktflate gjennom mange år på reise og bruker denne aktivt. Målet er ikke å få flere ansatte. Hun benytter seg heller av mange gode samar­beids­partnere både på eiendom- og reiselivsbiten.

VERDI‐ OG SKADETAKSERING

    

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

   

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no

SOLSKJERMING GARDINER

Ta kontakt for uforpliktende befaring!

– Jeg har reist på turer som jeg ikke har tjent noe på. Men målet er å få det til å gå rundt, og drømmen er å kunne drive med dette på heltid, smiler hun.

STORGATA 26, BRYNE • TLF. 906 17 956

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

B E T O N G A R B E I D Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79

Tlf 982 24 530

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


TEMA Sport og fritid

Maria Anda Rasmussen opplever suksess med sitt hundehotell på Søyland. Du må være ute i god tid med bestilling om du skal få plass om sommeren.

Gjør suksess med hundehotell TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– Jeg hadde tro på at det skulle gå bra, men jeg hadde aldri drømt om at det skulle gå så bra så fort, forteller Maria Anda Rasmussen.

Nå er det ett år siden hun startet opp Søyland Hundehotell, lett synlig fra riksvei 44. På den 4,5 mål store tomta har hun selv bygget opp hus og luftegårder til hundene. Og året har føket av gårde. Det har vært full aktivitet helt siden starten. Maria

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER www.msas.no

34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

trodde det ville gå et par år før hun kunne ta ut lønn, men allerede første året går hun med overskudd tross mye arbeid med å bygge opp firmaet. På det meste har hun hatt 40 hunder på hotellet og da er det helt fullt. Så populært har Søyland hundehotell

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person. I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

KRAN OG KJETTING AS


blitt at du bør bestille i god tid dersom hunden din skal å plass til sommeren. – Ja, en må ikke vente for lenge. Allerede i mars begynte folk å bestille plass for hunden til sommeren forteller Maria. 27-åringen er oppvokst med hund og har lenge gått med drømmen om å starte hundehotell. I 2014 fikk de kjøpt den lille gården som lå sentralt til like ved riksveien på Søyland ved Nærbø. Her har de bygget nytt hus, pusset opp løa og det gamle folgehuset. Maria har snekret hundehus og utegarder. Det kommer vel med at hun har jobbet som tømrer en periode. Det har hun spart mange penger på.

Kunder fra hele regionen

Kundene kommer stort sett fra Stavanger i nord til Egersund i sør. Men det kommer også kunder fra Bergen og Kristiansand. De fleste har hunden her i 3-4 dager. Det lengste oppholdet har vært på seks uker.

– Du tenker ikke på å utvide allerede? – Nei, jeg ønsker ikke å ha større kapa­ sitet. Nå skal jeg bare lage til et basseng hundene kan kose seg i og en kaldavdeling for store hunder med mye pels. Så vil jeg heller drive mer med å holde kurs. Maria mener noe av suksessen ligger i at hun har et godt lag med hunder. – Jeg tror det har noe med måten jeg driver det på. Jeg sikrer meg at hundene opplever det å være her som positivt og jeg bruker god tid på og jeg bruker god tid på dem. Om en er litt usikker så får han være her på kontoret med meg. Jeg tilrette­legger for hver hund. Det er ingen som skal ha det kjipt her hos meg, understreker Maria. Hun er godt i gang med utdanning som hundeinstruktør og satser på å komme i gang med hundeskole til neste år. Skulle hun hatt flere hunder og flere ansatte ville hun mistet noe av det hun mener er hennes fordel, en god

kontakt med hundene. Prisen for et opphold på hundehotellet er alt etter hva en ønsker av mat til hunden, turer, vask og bading. Hundegardene har hun laget så store at dyrene får bevege seg mye ute.

Ferie i november

I tillegg til hundehotellet driver Maria med oppdrett av miniatyrhester. Det er noen koselige hester som ikke blir høyere enn 60-70 centimeter. En kjenning som driver med terapi­ hunder har til og med hatt noen av dem med på sykehjem til glede for de eldre. Det går ikke an å ri på hestene, men en kan kjøre med kjerre. To ungdommer hjelper til på hunde­ hotellet i helgene og på kveldstid. – Får du aldri ferie? – Mannen min har også en jobb der han arbeider mest i feriene, så det passer godt. Derfor reiser vi på ferie i november heller, forteller Maria.

Velkommen til Tu dyreklinikk! Tu dyreklinikk ble etablert i 1970 og var dermed en av de første smådyrklinikkene i Norge. Klinikken har et bredt faglig tilbud og gode åpningstider. Våre veterinærer er engasjerte og har høy kompetanse å tilby deg og ditt kjæledyr. Vi ønsker å imøtekomme dine forventninger til kvalitet og personlig service. Vårt mål er friske dyr og fornøyde kunder.

www.tudyreklinikk.no • Telefon: 51 78 85 90 Åpent: Man.- tor. kl. 08.00-19.00. Fre. kl. 08.00-17.00

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


Vi

gratulerer Vi VI ØNSKER VÅRE KUNDER “Vi går aldri “Vi går aldri gratulerer fra en jobb nytt flott næringsbygg Industria as med før vi er på Håland, fornøyd, og nytt flott næringsbygg Bryne! det ser bra på Håland, ut.” ut.” Bryne!

EN GOD

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Industria as med

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Bente Håland, daglig leder

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

bente@haalandasfalt.no

www.brynerevisjon.no

www.jts.as HOVEDENTREPRENØR

1/8 side: Bredde 95mm x Høyde 70 mm

1/4 side: Bredde 95mm x Høy

HOVEDENTREPRENØR

ELEKTRO KJERNEBORING OG BETONGSAGING Driftsbyggning,hus og industri

KOMPLETT BETONGELEMENT RÅBYGG INKL. FASADER

BETONGARBEID

Sjekk vår nye nettside acs.as

Vi tilbyr utførelse av alle typer kranoppdrag,

AUTOMASJON

Verktøymaskiner, cnc elektro og mekanisk

KOMPLETT BETONGELEMENT RÅBYGG BETONGSAGING både for privatpersoner og for bedrifter.KJERNEBORING Vi har godkjentOG personkurv INKL. FASADER

til løft av person.

TLF:488 88 000 - www.acs.as

BETONGARBEID

ELEKT

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 BYGGEVARER post@kimverdal.no, www.kimverdal.no Vårt mål er å yte revisjons- og rådgivningstjenester til lokale bedrifter i Sør-Rogaland, og å være en aktiv diskusjonspartner innenfor regnskap og skatt. Vi legger stor vekt på personlig kontakt og oppfølging av kundene, og ønsker å bidra med mer enn den lovpliktige revisjon. Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

BYGGEVARER

RÅDGIVER INNEN AKUSTIKK KRAN OG KJETTING AS OG BRANNSIKKERHET

VENTILASJON OG BESLAGSARBEID

MALERARBEID OG GULVLEGGING

AUTOMA

Verktøyma cnc elektro og

RÅDGIVER INNEN AKUSTIKK OG BRANNSIKKERHET

MALERARBEID OG GULVLEGGING

www.kimverdal.no

www.bryneror.no Tlf. 51 77 82 00 BYGGEVARER TIL PROFFEN BYGGEVARER PROFFEN VENTILASJON OGTIL BESLAGSARBEID

Driftsbyggning,hu

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV:

TLF:488 8 www.ac

Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og OG GULVSTØP rådgivningFLIS innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

GRUNN- OG UTENDØRSARBEID

GRUNN- OG UTENDØRSARBEID

FLIS OG GULVSTØP

Kunde: ACS Mål: 1: 1

Selger: Vidar Sigurdsen

i A4

Epost: post@jaertakst.no - tlf: 91Dato: 60021.03.18 700

Rev: 01

Avdeling: --Design: Tom-Kenneth Amdal

Filnavn: ACS annonse post@kvernelandmurogflis.no

www.jaertakst.no

www.kpmg.no

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, NorgeDato: ----------

51 79 13 90 / 970 59 102 einar@ognainstallasjon.no www.ognainstallasjon.no

OGNA INSTALLASJON AS

www.pundheim.no

PALLESEN SVEIS LOGO - SORT / MØRK BAKGRUNN - HVIT RAMME FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 30% SORT

Rev:

Dato: ---------- Rev:

post@kvernelandmurogflis.no Tlf: 40 40 44 40 Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

PALLESEN SVEIS LOGO - HVIT / LYS BAKGRUNN ALT INNEN ELEKTRISKE FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT INSTALLASJONER

www.nyland.no

Dato: ---------- Rev:

Tlf: 40 40 44Dato: 40----------

© Copyright: Alle rettigheter til idéer og evnt. vedlagte skisser, originaler og tekstforslag er forbeholdt opphavspersonen og må ikke brukes, bearbeides eller vises uvedkommende uten tillatelse. Uautorisert bruk av skissemateriell vil medføre fakturering av medgått arbeid.

www.jarensportssenter.no

Dato: ---------- Rev:

Rev:


OG SAMARBEIDSPARTNERE

SOMMER!

ARKITEKT ARKITEKT

stavark.no stavark.no

PORTER, STÅLDØRER, OG RULLEPORT

LEDDPORTER, STÅLDØRER, OG RULLEPORT

TRAPPER OG REKKVERK

TRAPPER OG REKKVERK www.ecs.asw

KJØKKEN KJØKKEN

Avdeling Forus, tl@dkforus.no Tlf: 974 17 116 Avdeling Forus, tl@dkforus.no Tlf: 974 17 116

www.lieblikk.no

UAVHENGIG KONTROLL UAVHENGIG KONTROLL

LÅSESMED

LÅSESMED www. tjessempresenning.no 454 88 300

Me vegg for bå Vi skre mål o gode lø m

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING -

www.lilleland.no

www.runar.as

www.teambygg.no

Sliping og Honing AS post@sliping.net Telefon 907 30 908

.

www.123fasade. post@123fasade.no

38 37 02 00 sirdal@activeel.no Telefon 383 70 200 active-elektro.no post@activeel.no active-elektro.no

.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


Mye lått og løye, varm kaffe og mange gode råd kan du få med på kjøpet når du handler friluftsutstyr hos Nubben på Bryne. Fra venstre Jarl Isaksen, Sigurd Bleskestad og Arvid jr Rosland.

Nubben er sprell levende TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Da Arvid jr Rosland ville satse på en fagbutikk for jakt fiske og friluftsliv midt i tjukkeste byggefeltet på Bryne var det mange som riste på hodet. Neste år fyller butikken 20 år og er like levende som en gjenstridig vill-laks. – Det er bedre å være liten og kjapp enn stor og slapp, ler innehaver Arvid jr Rosland. Han har satt seg godt til rette i den store skinnsalongen innerst i butikken. Her rir det lottoog V6-kuponger fortsatt i hyllene. Men det har blitt mindre av de i årenes løp. Utenfor er butikken stappfull av geværer, friluftsutstyr og alt en flue­fisker kan drømme om. Er du frilufts­interessert så er her mye spennende i hyllene. – Til å begynne med måtte vi ha flere bein å stå på. Da hadde vi kiosk her og var store på spill. Jeg var i butikken alltid og jobbet livet av meg. Det var knallhardt, forteller Rosland.

Lyktes som fagbutikk

I 2006 la de ned kiosken og bygget om butikken til å bli en ren fagbutikk for jakt, fiske og friluftsliv. Dermed fikk Arvid mer normale arbeidsdager. Selv 38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

er han en ivrig jeger og salgs­erfaring hadde han innen kjøp og salg av sports­ utstyr fra en annen sportsbutikk. Mange var skeptiske til at det ville gå i pluss med en fagbutikk på Nubben, langt fra Europa- og riksvei, midt inne i et byggefelt. Men de tok feil. Arvid har klart å levere tall på pluss-siden hele tiden. Omsetningen har økt jevnt og trutt og for tiden er de tre ansatte i 100 prosent stilling. – Veldig kjekt at det har gått slik. Nå holder vi et interessant og variert vare­ utvalg og kundene våre kommer helt fra Lindesnes til Bergen. Og det er jungel­ telegrafen som hjelper oss. Vi klarer ikke å konkurrere på pris, men kompetanse og service skal vi være best på. De siste årene har de ligget og vakt rundt 8-9 millioner i omsetning og litt over en halv million i overskudd.

Verdifullt med en faghandel

– Hvordan ser du på fremtiden for fagbutikken? – Den ser jeg veldig lyst på. Jeg har gal-tru på konseptet. Folk vil bli enda mer bevisste på at de finner noe verdifullt i faghandelen. Her kan de få kvalifiserte tips og råd som de ikke får i en stor kjedebutikk eller på nettet. Jeg er overbevist om at vi også er her om 10 år, sier Rosland og mener at Bryne burde være stolt av å ha en slik butikk, et tilbud med så høy kvalitet. – Amatørfiskere som jeg er gjerne litt redd for å gå inn i en slik butikk. Er det bare entusiastene som går her? – Absolutt ikke. Her ønsker vi alle velkomne. Og vi vil gjerne hjelpe med å gi tips og råd slik at du og dine barn for eksempel kan få en god fiskeopplevelse. Her går der flinke fiskeentusiaster som gjerne forteller hva de fisker med i det og det vannet


Leder for Jæren Jakt- og Fiskelag, Torunn Thiemer, er imponert over dugnadsinnsatsen til flere av medlemmene for å få klar ny bane for løpende elg. Arvid jr Rosland er spesialist på jaktutstyr og har et stort utvalg av hagler og rifler i butikken.

Ny bane for løpende elg

for å få fisk. Det forteller vi gjerne videre, forteller Rosland.

TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Han har tegnet og designet noen montasjeringer til kikkertsikte 36.mm, 34.mm, 30mm, også med tilt, som de har fått et lokalt firma til å produsere.

Jæren Jakt- og Fiskelag har denne våren tatt et stort dugnadsløft med å fornye banen for løpende elg.

– Dette er vi alene om å ha, og vi selger til andre våpen­ butikker i Norge. Dette er innovativt og ganske så kult, smiler han.

Det er full aktivitet i klubben som holder til ved Melsvatnet i Time kommune. Denne våren har de fornyet elg­banen for rundt 1,5 millioner kroner. Det meste er regnet som dugnad. Rundt 0,5 millioner har gått til materialer og grus.

Verd å nevne er at Nubben også har en stor kjøle som kundene kan komme og låne gratis til å henge opp rådyr eller hjort til mørning i.

skarp.no

VI SKAL GJØRE BYGGEBR ANSJEN BEDRE

Standplass er utvidet med to nye skytterbåser, dommer­ rom og venterom. Selve elgen med vogn og elektronikk er helt ny. Anlegget skal nå være godt nok til å arrangere et norgesmesterskap her. – Det var helt nødvendig å gjøre dette for å fortsatt ha et fullverdig tilbud, forteller Torunn Thiemer. Hun er den første kvinnelige lederen i laget som nå teller 1700 medlemmer. Selv om oppgraderingen av elgbanen er ett stort løft for klubben både økonomisk og med tanke på alle dugnads­ timene som er lagt ned, er det ingen tvil om at det vil være med på å gjøre klubben mer attraktiv for medlemmene. Jæren Jakt- og Fiskelag har en sunn økonomi. Men flere deler av anlegget står nå også for tur og skal pusses opp. Det er derfor ekstra hyggelig for dem når lokale entreprenører som Massiv, Øen og Haugstad, og Sandnes & Jærbetong bidrar i stort mon. Neste år runder laget 60 år, og det bærer alderen godt. Her er det full aktivitet med skytekurs, jegerprøve, slaktekurs, GPS-kurs, fluebinding, fluefiske, soppkurs og mye mer. De arrangerer jakt, og de har fiskedager. Området ved Melsvatnet deler de med Time skytterlag som de har et godt samarbeid med.

Vi skal gjøre byggebransjen bedre ved å gi rett råd til rett tid og med rett kompetanse og erfaring. Våre kjerneområder er prosjektering, arealplanlegging og prosjektadministrasjon for alle typer offentlige og private byggherrer. prosjektil.no / alc-as.no

Laget har jobbet godt for å legge forholdene til rette for ungdommer og kvinnelige jegere, i henhold til satsings område til NJFF. Det var derfor ekstra hyggelig å motta en utmerkelse for dette på fylkeslagets årsmøte. – Vi har et fantastisk godt miljø her, understreker Thiemer som bruker mye av fritiden sin på å lede det store laget. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


TEMA Sport og fritid

Reime under en stormcelle som passerte Jæren. Vi fikk både torden, lyn, hagl, regn og flott lys. (29. mai, 2018) Kent Helleland ble bitt av fotobasillen for tre år siden og store deler av fritiden går nå til å jakte på gode motiver og fint lys.

Fotointeressen tok helt av TEKST// DAGFINN HAUGE

For tre år siden ble Kent Helleland bitt av fotobasillen. Siden har kleppsbuen gledet mange med blant annet fantastiske nattbilder og vann i bevegelse på Facebook-gruppa Jæren i bilder. Vi treffer Kent Helleland ved Friluftshuset på Orre. Han er på foto­ jakt etter det som kan bli en lovende solnedgang. Det er sand fra Sahara i luften og det kan gi ekstra flotte farger. – Det hele startet med interesse for nattehimmelen da jeg fikk min første stjernekikkert og et kamera. Det ene ledet til det andre. Nå tar jeg landskapsbilder, nattbilder og bilder gjennom teleskop, forteller Helleland. Etter uendelig mange timer bak kameraet på fritiden disse få årene, utmerker Kent seg med å publisere bilder av høy kvalitet på Facebookgruppa Jæren i bilder og på flickr.com.

Favoritt-motiv er steiner, naust og vann Kent kan være på fotojakt opptil fire kvelder i uka. Turen går ofte til jærstrendene for å fange motiver idet solen går ned og lager spennende lys i steiner og vann.

– Mitt favorittmotiv er nok steiner og naust, sier han. – Mange av bildene tar du ved sol­ ned­gang, men er ikke det en klisje i 40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ved Friluftshuset på Orre treffer vi på en annen fotoentusiast, administrator for facebook-gruppa Jæren i bilder Ronny Time.

fotosammenheng? – Jeg synes ikke det. Solnedgang er helt flott. Og så forsøker jeg å koble det sammen med andre elementer. Solnedgang skal være et positivt bidrag til en flott komposisjon, og ikke bare solnedgangen i seg selv. Interessen for astronomi har gjort han til en dyktig stjernefotograf. Det har blitt mange fantastiske bilder av melkeveien blant annet. Mens andre har problemer med å fotografere månen, får han stjernehimmelen til å se nesten unaturlig flott ut. – Hvordan får du det til? – Jeg har investert i en veldig kraftig teleskop­linse som jeg kobler enkvatorisk motor til som kompen­ serer for jordens rotasjon. Dermed kan jeg fryse himmel­legemer, forteller han og legger til at det tar lang tid å lære denne teknikken. – Jo lengre telelinse du har, dess mer krevende er det. – Hva gir fotointeressen deg? – Jeg kommer meg ut i frisk luft og kobler av. Og så er det kjekt når jeg

klarer å fange noen fine øyeblikk, sier den tidligere CNC-operatøren ved Malm Orstad som nå studerer til ingeniør. I og med at de fleste nå har tilgang til kraftige redigeringsprogrammer er det lett å ta i litt for mye slik bildene ser litt kunstige ut og fargene blir for sterke. Kent er over den fasen og bruker redigeringsprogrammer med forsiktighet. – Bruker du tilleggslys til nattbildene? – Av og til bruker jeg en hodelykt. Kleppsbuen har vært på fototur til Island og Jotunheimen. Og her reiser han gjerne igjen. Fototur til Lofoten står også på ønskelista. Kent har også blitt kjent med andre fotointeresserte gjennom Facebookgruppa Jæren i bilder. Så nå hender det at de drar ut sammen for å fotografere stjernehimmelen. – Det er kjekt å få «likes». Men jeg er ikke så opptatt av det lenger. Jeg er litt beskjeden og ønsker ikke å promotere meg selv. Men er det noen som ønsker å kjøpe bildene, er det bare å ta kontakt, sier Helleland.


Varhaug gamle kirkegård og Melkeveien. Melkevei-sesongen var akkurat begynt og Kent var veldig heldig og fanget et meteorskudd. (4. september, 2018)

Vigrestad "Krånå". Et panorama-bilde av den flotte s-kurvete veien som leder opp langs steingardene. (4. mai, 2019)

Madland havn og skipvraket Nordfrost en kveld med noe sjeldent nordlys. Dette nordlyset varte bare i en liten time. (10. november, 2018)

Reime i solnedgang, flott jærsk landskap. (17. april, 2019)

PRETRE AS ER NY EIER AV JÆREN TRETEKNIKK

Velkommen til

SHOPPING & OPPLEVELSER

på Jærhagen

Pretre AS sin sterke utvikling og markedsposisjon, langsiktighet og strategi gir det beste utgangspunktet for utvikling og vekst også for Jæren Treteknikk i sør-vest.

www.pretre.no

Klær/sko: Lykkeliten 0-16 KappAhl Match Spotlight Fashion MIZZY Zavanna Claire DK Woman !Solid City Outlet Sport Outlet Eurosko Spisesteder: Burger King Big Bite Jordbærpikene Sele Mat Jonas B. Gundersen (åpner høsten 2019)

Hus/hjem: Elkjøp Fagmøbler Jernia Kid Interiør Kitch`n Lampehuset Nille Obs bygg Power Princess RUSTA Selly Home Tilbords

Spesialbutikker: Apotek 1 Lerka (1. etg.) Apotek 1 Jærhagen Brilleland Cutters Glamour Nails World G-Sport Floriss Jærhagen Gull & ur KOZMOS Møller Bil - Skoda MUSTI Norli Normal SAYSO Sunkost Thansen Uno X VITA

Mat/drikke: Coop Express Holdbart Coop Mega Vinmonopolet

Tjenesteytende: Kristinas Systue Phone Lab Arena Treningssenter Skyland Trampolinepark

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


TEMA Sport og fritid

Fotobutikken er fortsatt et blinkskudd TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

– De forrige eierne ville avvikle sin avdeling på Bryne. Da hoppet vi i det med begge bein og tok sjansen, smiler Hildegunn Kolstad som eier Elite foto på M44 sammen med mannen. Nå er det åtte år siden Hildegunn Kolstad overtok butikken og ble daglig leder for det som nå en av få gjenlevende fotobutikker på Jæren. Tiden har føket av gårde og butikken har klart seg greit selv om andre fotobutikker har dødd som fluer i denne perioden. – I løpet av de tre første årene var det flere fotobutikker på Jæren som la ned. Det kom oss til gode, forteller Hildegunn. I 2014 doblet de arealet. – Da var det noen som trodde vi hadde en skrue løs, smiler butikksjefen. Hildegunn er ikke redd for å satse på utvidelse og nytt utstyr. – Vi har «fridd» til nabobutikken om muligheten for enda en utvidelse. Men foreløpig greier vi oss. Dersom vi slutter å investere, dør vi, mener Kolstad som elsker jobben sin.

Store på kort

Det er ikke selve butikklokale som har behov for utvidelse, men bak­rommet. Der er det stappfullt av kost­bart utstyr som kan trykke kort i ekspress­fart eller printe bilder i store størrelser. – Vi selger ikke så mye kameraer og utstyr lenger. Nå arbeider vi mer med printing av kort og bilder, fotobøker og innramming av bilder. Kolstad har lang fartstid fra andre foto­ butikker. Hun så muligheter der andre møtte veggen og la ned. Fotobutikken på M44 har unnet lere «Årets beste» titler, og har i en årrekke vært Elite-kjedens beste når det gjelder produksjon av jule­kortog kalendere. Neste butikk på lista har drøyt halvparten av den produksjonen Hildegunn skal skilte med. 42

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

En kjemibasert våtlab med stor kapasitet, gjør at bilde­produkt­ene kan tilbys på ekspress-levering. Kundene kan bestille i butikk eller på ett hjemmefra, og hente etter få minutter. I butikken har de datamaskiner stående slik at kundenekan komme med sine bilder, sitte ned og få hjelp og veiledning underveis når de skal designe kort eller fotobøker. Digitalisering av gamle bilder, filmer og videoer er også populært. Eldre kunder kommer ofte med gamle bilder de ønsker å redigere/reprodusere.

Stor verdi å ha et album

– Hva tror du om framtiden til butikken? – Jeg har god tro på at butikken skal gå godt i mange år fremover. Vi må bare ta godt vare på de faste kundene og håpe på noen nye hver dag. – Vi vil også gjerne produsere mer til næringslivet. Her kan de komme og forstørre fine bilder de kan ha på veggene i næringsbygget sitt. Og vi skal kunne konkurrere på pris når det gjelder printingen, sier Kolstad og legger til at det heldigvis er de som ser verdien i å støtte en lokal fagbutikk og på den måten skire at de er fysisk tilstede når de trenger noe med en gang.

– Er det ikke slik at alle nå bare lagrer bildene digitalt? – Nei, det er noe helt annet å ha en fotobok å bla i. Og mange ser verdien av å sitte sammen med barnebarn og bla i et album, mener Hildegunn. Innramming er også en viktig del. Det som ikke går på standard­mål kan de bestille. Bildevegg med mange egne bilder er en trend nå, og flere ønsker hjelp til det. Og så trykker de bilder på aluminiumsplater, akryl, MDF og lerret. – Vi er en butikk for alle. Men vi ser at det er de eldre kundene som trenger oss mest, forteller hun. – Mange er ikke klar over hvor enkelt det er, eller at det går an å få bilder ut fra sin mobil, til tross for at 8090 prosent av bildene vi produserer faktisk er tatt med telefon. Butikken har en omsetning på 5-6 millioner og den har levert plusstall i alle år. Nå er det rundt tre årsverk her fordelt på seks ansatte. – Det er en fantastisk kjekk jobb å arbeide med minnene til folk. Vi får god kontakt med kundene og får høre mange gode historier, forteller Hildegunn.


MIN JOBB

Vi engasjerer oss i grønt skifte • • • •

1. Hvorfor ble du helsesykepleier? Jeg vokste opp med en mor som var sykepleier/jordmor og som snakket varmt om yrket og alle valgmulighetene det gav å være sykepleier.. Vi er fem søsken og fire av oss har valgt yrker innen helse/omsorg. Da jeg var 17 år fikk jeg sommerjobb ved Bryneheimen. Det var utrolig kjekt og jeg så frem til hver vakt.

Varmepumper Bioolje-anlegg Biogass-anlegg Flis/pellets-anlegg

2. Hvilken utdannelse kreves? Helsesykepleier (tidligere helsesøster) er en to-årig videre­ utdanning (deltid) som bygger på ett tre-årig sykepleiestudium. Begge studiene tas ved universitet.

I tillegg tilbyr vi:  Propan på bulk til konkurransedyktige priser  Nødfylling på dagen i vårt distrikt  Installasjon, rep og service på gassanlegg  24 timer døgnservice Ta kontakt for uforpliktende pristilbud

www.ohetland.no Mail: anita@ohetland.no

Tlf: 90079529

PREKUTT

Trenger du byggesett til ditt neste prosjekt? Trefab tegner og produserer moderne prekutt og komplette byggesett. Merking, fresing og pakking slik du ønsker det. Kort leveringstid. Ta kontakt for å finne ut mer og få et uforpliktende tilbud!

400 01 895

Trefab

Yrke/tittel: Helsesykepleier Navn: Margit Elin Taksdal Aase Alder: 45 år Arbeidssted: Klepp helsestasjon og Klepp og Time legevakt

trefab.no

3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? Jeg har to arbeidsgivere; Klepp helsestasjon og Klepp og Time legevakt. Som helsesykepleier jobber jeg ved en av skolene i Klepp kommune med forebygging og helsefremming. Vaksinasjon, måling av høyde og vekt og enkeltelever følges opp ved behov. En stor del av jobben er undervisning og helseopplysning. På legevakta jobber jeg på en annen måte og med et annet fokus. Her er det behandling/ «å redde liv» som gjelder. Ofte rykker vi ut sammen med legen ved akutte behov, som for eksempel ved trafikkulykker, hjertestans, alvorlige infeksjoner osv. 4. Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? En sykepleier / helsesykepleier skal være faglig dyktig og kjenne ansvar for å holde seg oppdatert på utviklingen innen fagområdet. Hun/han bør være interessert i mennesker og ha lyst til å hjelpe andre. Omsorg, varme, respekt for andre og empati er gode egenskaper å ha i så måte. 5. Hvordan er arbeidstiden? Jeg jobber 50% som helsesykepleier og 30 % ved legevakta. Som legevaktsykepleier er arbeidstidene på ettermiddag og kveld. Vi jobber og i helger og ved høytider. Noen ganger kan det være litt kjipt å gå på jobb en lørdagskveld eller på julaften, når «alle andre» har fri, men den følelsen forsvinner ofte når den hvite uniformen kommer på. Da er jeg på vakt sammen med flotte kollegaer og innstiller meg på å jobbe. På helsestasjonen er det kun jobb på dagtid. 6. Hva er det beste med jobben? Det beste ved jobben på legevakta er at den er utrolig spennende og lærerik. Jeg går på arbeid og vet ikke hvordan arbeidsøkta mi blir. Det kan være rolige vakter med lite pågang fra befolkningen og «snille» problemstillinger. Andre vakter er utrolig travle med mange alarmer fra AMK, utrykninger med lege, alvorlige skader, alvorlig sykdom og stor pågang fra befolkningen på legevakts­telefonen. Helsesykepleierjobben er også fantastisk. Jeg kjenner meg heldig som får jobbe med barn og unge og blir ydmyk når de vil dele sine tanker, følelser, gleder og bekymringer med meg. 7. Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? Jeg hadde kanskje gått en kreativ vei og blitt fotograf eller musiker. Jordmor er og ett yrke jeg kunne ha valgt. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

43


FEM MAT

Vi tilbyr deg som kunde valg av tradisjonell regnskapsføring eller skybasert regnskap, tilpasset dine behov. Adresse: Solavegen 21, 4352 Kleppe Tlf.: 51 42 20 10 / E-post: post@status-as.no / www.status-as.no

BLOMKÅL- OG BROKKOLISALAT DU TRENGER: • • • • •

2 blomkål 1 brokkoli 2 bokser creme fraiche 3 ss mango chutney 1 ts sukker

Lei lift hos oss – www.ekstralift.no

• • • • •

1 ts grov sennep kvernet pepper etter smak 1 rødløk 100 g tranebær 200–300 g bacon i biter, stekt

SLIK GJØR DU: • • • • • • •

Hell creme fraiche i en bolle, og tilsett mango c ­ hutney. Kanskje synes du det holder med en spise-skje, jeg bruker som regel tre. Tilsett sukker etter smak, og ha i en teskje med grov sennep før du rører inn tranebærene. Dersom du ønsker små biter av tranebær, kan du kutte dem opp. Del blomkål og brokkoli i fine biter. Det gjør du best med fingrene etter at hodene er skylt og tørket. Rør kålen sammen med creme fraiche. Spar noen biter av brokkoli til pynt. Jeg klipper baconet i biter før jeg steker det, dersom jeg ikke får tak i terninger av bacon. Avkjøl. Hell baconet over fatet etter du har dandert salaten. Hell også over krafta som blir igjen i panna. Pynt med tynne skiver rødløk, brokkolli-biter og eventuelt spiselige blomster.

SOMMERMAT FRA SØRLANDET For mange er Siv Kristin Sællmann selve symbolet på det blide Sørlandet. TV-profilen elsker landsdelen sin med det friske sjøvannet, blankpolerte svaberg og alle de hyggelige menneskene. Nå har hun skrevet kokebok som en kjærlig hyllest til sommeren. Fellesnevneren for oppskriftene i boken er enkelthet, kreativitet og ikke minst fargerike bilder som oser av Sørlandet, sjø, sol og sommer. Dette er retter som alle klarer å lage, og gjerne på brygga eller terrassen om ønskelig. «Jeg håper at boken kan inspirere til fine matopplevelser i godt selskap» – sier Siv Kristin. «Sommermat fra Sørlandet» er en bok for alle som på en eller annen måte er glade i Sørlandet. Og hvem er ikke det? Nå kan sommeren nytes hele året...

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Opp? Vi har verdens største selvgående lift

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

På jakt etter sommerkroppen? Spis mer kylling!

Ring oss på 970 85 666 Jærveien 148 4340 Bryne


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

TIME DK INTERIØR KILIJONAS Dueringen 7, 4347 LYE Innehaver: Darius Kilijonas Virksomhet: Maler og snekkertjenester.

PRESTEVEGEN AS c/o Tomtespesialisten AS Kalbergvegen 1 4355 KVERNALAND Daglig leder: Leif Undheim Styreleder: Helge Orstad Virksomhet: Kjøp, salg og utvikling av fast eiendom.

KARILUNDEN AS

STIAN NORDBERG

Brynelunden 30A, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Kari Haug Hansen Virksomhet: Handel og tjenesteyting, samt alt hva som står i forbindelse med det, herunder ved aksjetegning eller på annen måte investere i andre foretagende.

TRÅD AS

SOCARRAT AS Vardheivegen 22B, 4340 BRYNE Styreleder: Jo Lin Foo Virksomhet: Eie i andre virksomheter og den alminnelige virksomhet knyttet til dette.

Rudlå 1, 4345 BRYNE Innehaver: Stian Nordberg Virksomhet: Sjåfør - transporttjenester.

Kløvervegen 2, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Dag Olaf Aastebøl Virksomhet: Teknisk rådgivning og design innen audiovisuelle løsninger. Konsulenttjenester.

FRIESTAD BYGG Skogstjernevegen 6, 4347 LYE Virksomhet: Bygg og anlegg, tømring, nybygg, påbygg, rehabilitering av bolig og lignende. Konsulenttjenester, videresalg av materialer til kunde fra trelast.

IMPACTTOOL AS Forum Jæren Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Bjørnar Tollaksen Virksomhet: Utvikling og salg av programvare og investering i selskapet i tilknyttet virksomhet.

Store nok til å ha tyngde. Små nok til å bry oss. Med 190 medarbeidere, er vi store nok til å ha tung kompetanse og lang erfaring innen revisjon, skatt og transaksjoner. Samtidig er vi små nok til å gi deg tett oppfølging og tilpasse oss din virksomhets unike behov. Det er fordelen ved å være akkurat passe stor.

rsmnorge.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP ATTMÆ AS Kjengaren 36, 4352 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Jarle Eide Virksomhet: Salg av tjenester knyttet til programvareutvikling.

JAN OVE HOLE Solavegen 362, 4354 VOLL Innehaver: Jan Ove Hole Virksomhet: Bortforpaktning av jordbruks­ eiendom. Storfehold. Leiekjøring med maskiner.

TOOL HEAVY LIFT AS

LAB VALEN AS

Saltevegen 181, 4343 ORRE Daglig leder og styreleder: Olav Moi Håland Virksomhet: Å investere i aksjer og verdipapirer samt hva herved står i forbindelse.

Trelastvegen 12, 4352 KLEPPE Styreleder: Roald Valen Virksomhet: Salg av konsulenttjenester til næringslivet samt utvikle nye produkter og delta i andre selskap med lignende virksomhet.

JORDBÆRPIKENE JÆRHAGEN AS Solavegen 25, 4352 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Guri Auran Virksomhet: Cafe- og serveringsvirksomhet, og dermed alt som står i den forbindelse.

COPIAM AQUA AS Torgeir Erga Kåsenvegen 7, 4341 BRYNE Daglig leder og styreleder: Torgeir Erga Virksomhet: Fiskeri, leietjnester og diverse oppdrag.

JI BJØRNSEN TRANSPORT AS Saltevegen 262, 4343 ORRE Daglig leder og styreleder: Jan Inge Bjørnsen Virksomhet: Lastebiltransport samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

GALLOS ARENA AS Jærvegen 1078A, 4352 KLEPPE Daglig leder: Torbjørn Erga Styreleder: Arvid Kvassheim Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av fast eiendom, samt deltakelse i andre foretak.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Gjør regnskapet enkelt; Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid, noe som gjør det mye lettere å holde orden på bedriftsøkonomien. Det er enkelt å forholde seg til både regnskapssystemet og oss. Ta kontakt for et uforpliktende møte!

w ww.fasi tregnskap.no

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

Fasit Regnskap | Hulda Garborgs veg 6, 4344 Bryne | 918 39 454

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


MASKIN VELKOMMENGUDMESTAD TIL OSS I AS Nordsjøvegen 1940, 4365 NÆRBØ VELKOMMENDagligTIL OSS I leder og styreleder: Tor Gudmestad

REIESTAD HOLDING AS

HÅ ROGALAND TAK & FASADE AS Gamle Riksvegen 9, 4363 BRUSAND Daglig leder og styreleder: Ovidiu-Petru Sabou Virksomhet: Tømmer arbeid, vedlikehold bygg og ny­bygg, samt alle former for investeringer, her­ under aksjer, eiendommer, løsøre, etc. og alt hva som hermed står i forbindelse, herunder del­takelse i andre selskap med samme eller lignende formål.

RIMESTAD BYGG c/o Andreas Rimestad Rimestad 34, 4365 NÆRBØ Innehaver: Andreas Rimestad Virksomhet. Tømrervirksomhet, herunder opp­ føring og rehabilitering av boliger og bygninger i treverk, samt annet arbeid i tilknytning til dette.

EINAR VIGRESTAD AS Rundvegen 19, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Einar Virgrestad Virksomhet: Investere i aksjer og andre verdi­papirer og annet som naturlig faller sammen med dette.

EMS AS Langgata 40B, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Bjørn Aage Vold Virksomhet: Investering i selskaper, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

Roskdalen 15, 4365 NÆRBØ Styreleder: Ronny Reiestad Virksomhet: Industrielle investeringer i aksjer, her­ under aktivt eierskap og utvikling av selskapene.

BLOCKGÅRDEN BLOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM SBH AS

Planetvegen 12, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Stig-Bjøran Haugstad Virksomhet: Utleie av konsulenttjenester til petroleumsnæringen. Kjøp og salg av fast eiendom. Kjøp og salg av aksjer. Deltakelse i andre foretak.

Virksomhet: Transport, maskin- og entrepenørvirksomhet og andre produkter/ tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/ drift av fast eiendom.

I KLEPP SENTRUM

EJC INVEST AS Fabrikkvegen 1, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Erik Jonas Aarsland Virksomhet: Å forvalte selskapets midler hovedsakelig gjennom investeringer i verdipapir og andre selskaper.

MSAA AS Fabrikkvegen 1, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Martin Svensen Aarsland Virksomhet: Å forvalte selskapets midler hovedsakelig gjennom investeringer i verdipapir og andre selskaper.

MJØLNER-BYGG AS Motlandshagen 182, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Alexander Torgersen Virksomhet: Rehabilitering av bygg og hva som dermed står i forbindelse.

FIXED AS Motlandsmarka 164, 4365 NÆRBØ Styreleder: Jarl Emil Jensen Virksomhet: Reparasjon og vedlikehold av maskiner og utstyr.

MALING OG BYGG F.N ELISABETA-S Gamle Riksvegen 9, 4363 BRUSAND Virksomhet: Tømmerarbeid, vedlikehold av bygg og nybygg. Kjøp, salg og import av varer og materialer.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad blittJæren en samarbeids partner og total leverandør blitt en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør innen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand. Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Din samarbeidspartner og totalleverandør Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig P A R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Torill Skjæveland Hodne Torill Skjæveland Hodne Espedal Hodne P A R T N E R Livar EMagnar : Ohma Oddmund Wiig P A R T N E R E : Rune Stakkeland Rune Stakkeland P A R T N E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma Oddmund Wiig Rune Stakkeland Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal P A R T Wiig N E R E : Rune P A R T N Stakkeland E R E : Oddmund Rune Stakkeland Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne Rune Stakkeland Magnar Espedal Magnar Espedal Oddmund Wiig Rune Stakkeland Torill Skjæveland Hodne Magnar Espedal Oddmund Wiig Oddmund Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal Magnar Espedal Magnar Espedal Oddmund Wiig Magnar Espedal Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 51 78 86 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 51 78 86 50 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

God sommer fra Grand Revisjon! Vi er et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser. Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde ønsker eksisterende og nye kunder velkommen!

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4 4344 Bryne post@grandrevisjon.no Telefon 51 77 07 90 grandrevisjon.no

Revisjonstjenester I Rådgivning I Årsregnskap og skattepapirer I Skatt og avgift

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


Regnskapsførerens råd

Selvforsynt,kortreist og fornybar

Tommy Undheim, autorisert regnskaps­ fører og daglig leder for regnskapsbyrået Fasit Regnskap på Bryne.

Sparetips til fornuftige jærbuer Vi nordmenn er ganske håpløse på sparing…. Det viser seg at så mange som en av tre av oss ikke har mer penger igjen på konto, den dagen lønna blir utbetalt. Og når vi først skal spare penger på noe, så er vi ikke alltid så rasjonelle som vi liker å tro. Det viser seg nemlig at vi først og fremst kutter ned på matbudsjettet, helsetjenester og klær. Ferie er blant de siste tingene vi skjærer ned på. Mens fest og moro, ingen nedskjæring overhodet. Dårlige sparevaner gjør oss sårbare dersom det skulle dukke opp overraskende utgifter. Og nå for tiden snakkes det også mye om renteøkning. De med boliglån bør være obs på dette. Sparing er kanskje ikke alltid så kjekt, men det er viktig. Noen praktiske sparetips kan være på sin plass: • Betal alltid ned eventuelle forbrukslån eller andre lån med høy rente først. Dette er gift for privatøkonomien din, og bør unngås i utgangspunktet. • Deretter er bufferkonto er en god ting å etablere. En vanlig anbefaling er å ha minst to oppsparte månedslønner på en separat konto. Da er man rustet dersom bombrikka og de kommunale avgiftene forfaller samtidig. Det jo typisk…og like etter så ryker selvsagt en av de bildingsene du ikke kan navnet på. Har du sparepenger tilgjengelig til slike perioder, så kommer du deg glatt gjennom dem. Og slipper å måtte vurdere å ta opp private eller dyre forbrukslån • IPS, individuell pensjonssparing med skattefradrag. Dette er en gunstig ordning hvor man kan spare inntil 40 000 kroner årlig. På dette sparebeløpet får man i tillegg 22 % fradrag på skatten. Potensielt 8 800 kroner i spart skatt på neste skattemelding. Pengene settes i fond, som man kan styre risikoen på selv. Men det er pensjonssparing, så du binder pengene til det året du fyller 62 år. • Nedbetaling på boliglånet er også sparing. Blant de beste former for pensjonssparing som finnes. Renta er sannsynligvis på vei opp. Nå er et godt tidspunkt å vurdere å binde renta på bolig ­lånet. Det å få forutsigbarhet, kan være verdt å betale noen tusenlapper ekstra for. Og dersom renta går opp så kan det også være billigere å ha fastrente fremfor flytende rente de neste årene. Nå er det juni. Feriepengene er rett rundt hjørnet. Det er også skatteoppgjøret, og forhåpentligvis har du penger til gode. Dette er den tiden på året vi har mest penger på konto. Du skal selvsagt på ferie, og det er vel fortjent. Men dersom du har penger til overs, gjør noe smart med dem, og spar deg for mange bekymringer. 48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ta kontakt på: 906 56 907 eller 959 17 807

RAMIRENT er Norges største utleier av maskiner og utstyr til privat- og proff markedet.

VI HAR DET MESTE. SPØR OSS! Hos oss er du i trygge hender og får tips og veileding til små og store prosjekter. Vi har kunnskapen og maskinene som gjør at du aldri går tomhendt fra Ramirent. Derfor er Ramirent «best i Byen», kom innom og prøv oss!

Litt av utvalget • Varmevifte • Lensepumper • Vannsuger med pumpe • Støvsuger finstøv • Meiselhammer • Betongsag

• Kjernebormaskin • Strømaggregat • Gulvsag • Betongsliper • Vibroplate

Ramirent Stavanger • Midtgårdveien 1 - Gausel 4031 Stavanger• Tlf. 51 95 87 00 stavanger@ramirent.no • www.ramirent.no NB: slitasje, rengjøring og MVA kommer i tilegg


Nytt om

NAVN

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no Ove Skretting Ove Skretting (40) er ansatt som logistikk medarbeider i Depro AS fra 01.04.2019. Ove kommer fra stillingen som truck sjåfør i XL Bygg Partner Tre, Klepp. Ove har også tidligere jobbet som kvalitetsinspektør i Oceaneering AS. Tore Horpestad Tore Horpestad (45) er ansatt som prosjekt koordinator i Depro AS. Tore kommer fra stillingen som leder i Hog Solutions. Tore har også tidligere jobbet som prosjektleder i 11 år i Depro AS. Magne Obrestad Magne Obrestad (30) er ansatt som Industrimontør i Depro AS fra 02.05.2019. Han kommer fra stillingen som hydraulisk mekaniker hos Malm Orstad AS. Magne har fagbrev som industrimontør og automatikkmekaniker.

Lars Edvin Gravdal Lars Edvin Gravdal (22) fra Klepp er ansatt som kalibreringsoperatør og produksjonsmedarbeider hos Teo Teknikk AS. Han har fagbrev som energimontør. Han får blant annet ansvar for: Kalibrering og produksjon av vekter, klargjøring av utleieprodukt, reparasjon / feilsøking på elektroniske vekter, veging og kraftmåling hos kunder, og beregning av tyngdepunkt (CoG) på offshoremoduler ihht. ISO 19901-5. Ida Marie Nilssen Ida Marie Nilssen (24) er ansatt som prosjekt koordinator i Depro AS. Hun kommer fra stillingen som selgerleder i XXL. Ida Marie har fagbrev i industrimontørfaget og har tidligere jobbet fem år i Depro AS. Elena Skårland Elena Skårland (49) startet 1.3.19 som autorisert regnskapsfører i Dataplan Regnskap AS på vårt Brynekontor. Elena kommer fra JærRevisjon AS hvor hun jobbet som revisor.

skarp.no

• BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

GRATIS BEFARING

Kan boligen bli

SMARTERE? Smarte styringssystem gir deg full kontroll på huset ditt. Intelligente og innovative løsninger gir både lavere energiforbruk, økt sikkerhet og bedre komfort. Du styrer systemet enten fra et styringspanel på veggen, trådløst fra laptopen eller ved hjelp av mobilen. Alle funksjonene i huset kan i utgangspunktet styres. Lys, varme, ventilasjon og sikkerhetssystem – alt som er koblet til elektrisitet. Smarte løsninger kan installeres både i nye og gamle boliger.

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 BRYNE-ELEKTRISKE.NO

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


20 spørsmål, voksne: 20 SPØRSMÅL

HJERNETRIM 8. Hvor fort roterer en vanlig LP-plate?

HJERNETRIM 4 HJERNETRIM

1. Hva heter hovedstaden i Libanon? 8. Hvor fort roterer en vanlig LP-plate? eventyrlysten og sulten gutt? 1. Hva heter hovedstaden ivar Libanon? Hvor til fort roterer en vanlig LP-plate? ble sendt i 2009 og en stor suksess? ble i 1995 8. 1962? 3.program Hvilken fotballspiller suspendert åtte måneder for i åregjeringen 2. Hvilket var den første «minutt for minutt»-sen9. Hvem var kirke-i og undervisningsminister 2. Hvilket program var den første «minutt for minutt»-senHvem varHvilket kirke-fra og1945 undervisningsminister i regjeringen 3. Hva heter nabobyen til Andeby, i Donalds univers? 10. engelsk fotballag kalt ”the Red Devils”? dingen ha NRK angrepet produserte, som i 7 timer ogog 16 har minutter, Einar Gerhardsen til 1948 ogblir kringkastingssjef fram en varte tilskuer, siden9. han la opp i 1997 bl.a. vært dingen NRK produserte, som varte i 7 timer og 16 minutter, Einar Gerhardsen fra 1945 til 1948 og kringkastingssjef 4. Hva heter det en irske lavprisflyselskapet som blant annettiler1962?11. Hvilken norsk forfatterinne fikk en Nobelprisfram i 1928? ble sendt i 2009 og var stor suksess? filmskuespiller? ble sendt i 2009 og var en stor suksess? til 1962? kjent for sinei«kreative» gebyrer? 12. Hvilket bruker forfatterekteparet 4. Hvor landet kommer 3. Hva heter nabobyen til Andeby, i Donaldsavisa univers? Driva ut? 10. Hvilket engelskpseudonym fotballag blir kalt ”the Red Devils”? Alexan3. Hva heter nabobyen tilpå Andeby, Donalds univers? 10. Hvilket fotballag blir kalt ”the Red Devils”? 5. 2 uker toppenibruker av VG-lista medannet ”Jeg ha en der engelsk Ahndoril ogsola? Alexandra Ahndoril når de skriver 5.Hvem Hvilken planet årvil en Hvilken runde rundt 4. Hva heter detlå irske lavprisflyselskapet som 164,5 blant erpå 11. norsk forfatterinne fikkCoelho en Nobelpris i 1928? 4. Hvafor heter det irske lavprisflyselskapet 11. Hvilken norsk forfatterinne fikk en Nobelpris 1928? blå ballong” i 1963? kriminalromaner om «kommissarie Joonai Linna»? 6. Hva er en galeas? som blant annet er kjent sine «kreative» gebyrer? 12. Hvilket pseudonym bruker forfatterekteparet Alexankjent for6. sineLangs «kreative» gebyrer? 12. pseudonym forfatterekteparet bytoppen kommer Nordland ut? vil 13. På hvilken øybruker i Rogaland ligger Utstein kloster? hvilke seks fylker går Oslofjorden? 5. Hvem7. låI hvilken 2 uker på avAvisa VG-lista med ”Jeg ha en der Hvilket Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril når deAlexanskriver 5. lå 2Iiuker på toppenvinteridrett av VG-lista med ”Jeg vil ha en der Ahndoril og Alexandra CoelhoNRK-journalist Ahndoril når de 14. Hvilken kjent tidligere varskriver jazz8. hvilken konkurreres det med jevne mellomrom i Linna»? blåHvem ballong” 1963? kriminalromaner om «kommissarie Joona blå ballong” i 1963? kriminalromaner om «kommissarie Joona Linna»? spaltistøy i Dagens Næringsliv 1990-1995? Planica? 6. I hvilken by kommer Avisa Nordland ut? 13. På hvilken i Rogaland ligger Utstein kloster? 6. I hvilken kommer Avisa armer Nordlandhar ut? en sjøstjerne? 13. På hvilken øy i Rogaland ligger Utstein kloster? 15. Hvor sjimpansen Julius var opp før han flyttet tilbake 9. by Hvor mange 14. Hvilken kjentvokste tidligere NRK-journalist jazz14. Hvilken kjent tidligere NRK-journalist var jazztil Dyreparken i Kristiansand? 10. hovedstaden 1. HvaHva heter heter hovedstaden i Libanon? i Liechtenstein? 8. Hvor fort roterer en1990-1995? vanlig LP-plate? spaltist i Dagens Næringsliv i Dagens Næringsliv 1990-1995? Hva var med sommer-OL i Berlin 1916, i Tokyo i 11. Hvilken kan man lett tro atspaltist Norges nest største isbre 2. Hvilket programfarge var den første «minutt for minutt»-sen9.vokste Hvem varspesielt kirkeog undervisningsminister regjeringen 15. Hvor16. sjimpansen Julius opp førhar? han flyttetiitilbake 15. Hvor vokste sjimpansen Julius opp før og hankringkastingssjef flyttet tilbake fram 1940 og i London 1944? 12. Hva kalles den italienske spagettisausen du får hvis du til blander dingen NRK produserte, som varte i 7 timer og 16 minutter, Einar Gerhardsen fra 1945 1948 til Dyreparken i Kristiansand? til Dyreparken i Kristiansand? Hvilken hari vært egg, bacon, parmesan ble sendt i 2009 ogfløte, var en stor suksess? og pepper? til 16. Hva17. var1962? spesieltHollywood-skuespiller med sommer-OL i Berlin 1916,sammen i Tokyo i med Hva var spesielt med sommer-OL i Berlin i Grey, 1916, i Tokyo i og Sherilyn Fenn, Winona Ryder,blir Jennifer Kate Moss 13. regissøren, forfatteren og skuespilleren som 3. HvaHva heter heter nabobyen til Andeby, i Donalds univers? 16. 10. Hvilket engelsk fotballag kalt ”the Red Devils”? 1940 og i London 1944? oghar i London 1944? toibarn medble Vanessa Paradis? regisserte serien Berlinerpoplene for1940 NRK og 2010 kunstnerisk 4. Hva heter det irske lavprisflyselskapet som blant annet er 11. Hvilken norsk forfatterinne fikk en Nobelpris i 1928? 17. Hvilken Hollywood-skuespiller har vært sammen med 17. Hvilken Hollywood-skuespiller har vært sammen 18. Hva er en palettkniv? leder på «kreative» Teater gebyrer? Ibsen? kjent for sine Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Jennifer Kate Mossmed ogAlexan12. Hvilket pseudonym bruker Grey, forfatterekteparet Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Jennifer Kate Moss og 14. I lå hvilket fylkeavligger Kongsvinger? 19. opera av Puccini er Grey, musikalen ”Miss har to barn med Vanessa Paradis? 5. Hvem 2 uker på toppen VG-lista med ”Jeg vil ha en derHvilken Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril når Saigon” de skriver har to av barn med Vanessa Paradis? basert på? 15. Hvilken norsk hotell-kjendis er sønn en tidligere blå ballong” i 1963? 18. Hvakriminalromaner er en palettkniv? om «kommissarie Joona Linna»? 18. Hva er en palettkniv? norgesmester i bryting og ut? startet sin19.karriere som jordbærselger på Saigon” 20. hvilket underholdningsband har Arnulf 6. I hvilken by kommer Avisa Nordland 13. IPå hvilken øy i Rogaland ligger ”Miss Utstein kloster? Hvilken opera avrockabillyPuccini erog musikalen 19. Hvilken opera avtrommer? Puccini er musikalen ”Miss Saigon” Paulsen spilt Porsgrunn torg? 7. Hva kalles kanalbåtene i Venezia? basert på? 14. Hvilken kjent tidligere NRK-journalist var jazzbasertatomdrevne på? 16. Hva het verdens første operasjonelle ubåt? spaltist i Dagensog Næringsliv 1990-1995? har Arnulf 20. I hvilket rockabillyunderholdningsband 20. I hvilket rockabillyog underholdningsband 17. Hvor mange prosent av Norges areal utgjør Hordaland, 4, 8 eller har Arnulf Paulsen spilt trommer? 15. Hvor vokste sjimpansen Julius opp før han flyttet tilbake 7. Hva kalles kanalbåtene i Venezia? Paulsen spilt trommer? 10 %?kanalbåtene i Venezia? 7. Hva kalles til Dyreparken i Kristiansand? 18. Hva er plett? 16. Hva var spesielt med sommer-OL i Berlin i 1916, i Tokyo i 19. Hva heter Polens lengste elv? 1940 og i London 1944? 20. Hvem har skrevet om den pretensiøse dramaturgen Bror Telemann i 17. Hvilken Hollywood-skuespiller har vært sammen med boka "Stille dager i Mixing Part"? Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Jennifer Grey, Kate Moss og T N Y D K I N Ø Y K C G har Å toDbarnLmed Vanessa Paradis? 18. Hva er en palettkniv? Svar: S Y V Z Y A P U S Å U H N H Lopera av Puccini er musikalen ”Miss Saigon” 19. Hvilken T N Y D K I N Ø Y K C G Å Dbasert L på? T N1. Y D K I N2.ØSmørbukk Y K 3. C Eric G ÅCantona D L 4. Impresjonismen Nordmøre og Romsdal E T Ø C F Q H E N R X U U B A I hvilket rockabilly- og underholdningsband har Arnulf S Y5. V Z Y A seilskute P U S med Å to U master H N 7. H20.Oslo, L Neptun 6. En Østfold, Akershus, S Y7. V Z Y A P U S Å U H N H L Paulsen spilt Venezia? Buskerud, Vestfold 9. 5 10. Vaduz NHvaGkalles Gkanalbåtene S A Ji og Sdeler Z av I Telemark E L H 8.ÆSkiflyging B B trommer?

3 3

streker som er koblet til denne ruten. Oppgaven går ut på å plassere horisontale eller vertikale STREKEN: Tallet i den svarte ruten viser antall streker i de de hvite rutene, som samsvarer med1 STREKEN: i den svarte ruten viser antall 5 streker somTallet er koblet til denne ruten. Oppgaven tallet. de hvite rutene må fylles med en strek. streker som erAlle koblet til denne ruten. Oppgaven går ut på å plassere horisontale eller vertikale går ut på å plassere vertikale 2med 3 streker i de de hvite horisontale rutene, someller samsvarer streker i dede dehvite hviterutene rutene,må som samsvarer tallet. Alle fylles med enmed strek. tallet. Alle de hvite rutene må fylles med en strek.

ULIKE NABOER: Målet med denne oppgaven er å plassere et tall fra 1 til 4 i hver enkelt blokk slik at ingen blokker som berører hverandre (også diagonalt) deler det samme tallet. Alle blokkene må fylles for at oppgaven skal være løst.

5 5

2 1

2

1

1

1 3 1 1 2 2 3 1 2 4 2 421 2 3 2 1 3 4 2 4 NABOER: Målet med denne oppgaven er å 4 ULIKE 4 2 1 2 11 blokk slik at 2 et tall fra 1 til 4 i hver enkelt plassere

2

E L

R Y

G D

Ø J

S E

A S

S Z

I

E L

U

N T N T R

I M G T E

I

E

I

N

D L L

R N O

R N O

A T

E

N G

J

S

A S

S Z

I

I M G T E

I

E L

E

I

N T N T R

L

B A

Æ B B

D L

N

U

A Ø

E L

E

Y

LANGTUR: Rutenettet av prikker skal være

2

1

1

4 2 3 2

3

2

1

5

1

11

4 4

H

B A

G N S R D E R Y E L K F

H E N R

Kryss og tvers

ULIKE NABOER: Målet med denne oppgaven er å plassere et tall fra 1 til 4 i hver enkelt blokk slik at ingen blokker som berører hverandre (også diagonalt) deler det samme tallet. Alle blokkene må fylles for at oppgaven skal være løst.

Æ B B A T

2

K

1

T

2

LANGTUR: Rutenettet av prikker skal være forbundet i en lang sammenhengende sløyfe. Alle prikkene skal inngå i sløyfen, og strekene LANGTUR: Rutenettet av prikker skal være kan ikke krysse hverandre. For være at du skal komme i LANGTUR: av prikker skal forbundet i Rutenettet en lang sammenhengende sløyfe. gang med oppgaven, er noen avsløyfe. punktene forbundet i en lang sammenhengende Alle prikkene skal inngå i sløyfen, og strekene allerede forbundet. Alle prikkene skal inngå i sløyfen, ogskal strekene kan ikke krysse hverandre. For at du komme i kan krysse hverandre. For av at du skal komme i gangikke med oppgaven, er noen punktene gang med oppgaven, er noen av punktene allerede forbundet. allerede forbundet.

I

I

I R K E Å F K S V

4

1

4

V U A X O N M L K S L H O

E R P E N T A I B N J O R K

E M N V N T

D F E D U G A E

2

3

R Y

Loddrett 1. Fortvilet 2. Vær hilset 3. Sjøpattedyr 4. Havørn 5. Negativ elektrode 8. Hvetekim 11. 4 + 5 12. Encellet organisme Vannrett Loddrett 1. EU-land 1. Fortvilet 13. Munter2. Vær hilset 6. Kvinne 7. Fullkommen 3. Sjøpattedyr 9. Fniste 4. Havørn 16. Besvergelse 10. Kraftløs 5. Negativ 14. By i USA elektrode 18. Eie 15. Kattedyr 8. Hvetekim 17. Rhodium 11. 4 + 5 20. Fins 19. Lauge 12. Encellet Vannrett 1. EU-land 6. Kvinne 7. Fullkommen 9. Fniste 10. Kraftløs 14. By i USA 15. Kattedyr 17. Rhodium 19. Lauge 21. Veggkledning

3

I

I

T

I

R Y D E

H E N R

I

I J D A S E L

A

L

I E I I M G T E

I N G G S A J S Z

Y

N G

Kryss og tvers

1

4

E E S D U R

G Y A E R R L Y R B

G D Å G N S R D E R Y E L K F

R N O

N T N T R S A T

E L H Æ B B

E T Ø C F Q H E N R X U U B A

S Y V Z Y A P U S Å U H N H L

N Ø Y K C G Å D L I T N Y D K

PÅ KRYSS OG TVERS

E

4

3

3

Kryss og tvers

7. Hva kalles kanalbåtene i Venezia?

ble sendt i 2009 og var en stor suksess? 3. Hva heter nabobyen til Andeby, i Donalds univers? 4. Hva heter det irske lavprisflyselskapet som blant annet er kjent for sine «kreative» gebyrer? 5. Hvem lå 2 uker på toppen av VG-lista med ”Jeg vil ha en blå ballong” i 1963? 6. I hvilken by kommer Avisa Nordland ut? 4

4

2 1

20 spørsmål, voksne:

1

N Æ R I N11 G PÅ J Æ R E N

K

17. NURK 18. RINGSIDE 19. UHINDRET 20. YITZHAK

3 3

organisme 13. Munter 16. Besvergelse 18. Eie 20. Fins

4

1

MINIKRYSSORD

1. Hvilken kunstretning er Claude Monet mest kjent for? 2. Hva het den tradisjonelle, nynorske tegneserien som handlet om en eventyrlysten og sulten gutt? 3. Hvilken fotballspiller ble i 1995 suspendert i åtte måneder for å ha angrepet en tilskuer, og har siden han la opp i 1997 bl.a. vært filmskuespiller? 4. Hvor i landet kommer avisa Driva ut? 5. Hvilken planet bruker 164,5 år på en runde rundt sola? 6. Hva er en galeas? 7. Langs hvilke seks fylker går Oslofjorden? 8. I hvilken vinteridrett konkurreres det med jevne mellomrom i Planica? 9. Hvor mange armer har en sjøstjerne? 10. Hva heter hovedstaden i Liechtenstein? 11. Hvilken farge kan man lett tro at Norges nest største isbre har? 12. Hva kalles den italienske spagettisausen du får hvis du blander egg, bacon, fløte, parmesan og pepper? 13. Hva heter regissøren, forfatteren og skuespilleren som regisserte serien Berlinerpoplene for NRK og i 2010 ble kunstnerisk leder på Teater Ibsen? 14. I hvilket fylke ligger Kongsvinger? 15. Hvilken norsk hotell-kjendis er sønn av en tidligere norgesmester i bryting og startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg? 16. Hva het verdens første operasjonelle atomdrevne ubåt? 17. Hvor mange prosent av Norges areal utgjør Hordaland, 4, 8 eller 10 %? 18. Hva er plett? 19. Hva heter Polens lengste elv? 20. Hvem har skrevet om den pretensiøse dramaturgen Bror Telemann i boka "Stille dager i Mixing Part"? 4

50

T

9. GISSE 10. GJENGIVELSE 11. KOPIERER 12. KRANGLEFANT 13. LITEN 14. LUKING 15. LYDTEKNIKER 16. MALES 17. 17.NURK OLDING 18. 18.RINGSIDE REBUSLØP 17. 19. UHINDRET 19.NURK SÆRPREGET 18. RINGSIDE 20. 20.YITZHAK TYPEN 19. UHINDRET 20. YITZHAK

3

1 1

ingen blokker som berører hverandre (også ULIKE NABOER: Målet med denne oppgaven er å diagonalt)Målet deler det samme tallet. Alle blokkene ULIKE NABOER: plassere et tall fra 1 til 4med i hverdenne enkeltoppgaven blokk slik er at å må at 4oppgaven skalblokk være slik løst. plassere et fylles tallsom frafor 1berører til i hver enkelt ingen blokker hverandre (også at ingen blokker som diagonalt) deler detberører sammehverandre tallet. Alle(også blokkene diagonalt) deler det samme tallet. blokkene må fylles for at oppgaven skal væreAlle løst. må fylles for at oppgaven skal være løst.

1. Fortvilet 17. Rhodium 11. 4 + 13. 51.6. EU-land Munter2. Vær hilset Kvinne 16. MALES 9. GISSE BETRO 19. Lauge Encellet 3. 2. BÆREREDSKAP 11. KOPIERER 19. 7. Fullkommen 3. Sjøpattedyr du finne og UHINDRET baklengs. 8. Grønnsakvekst E X alle S ordene? Y V PDe9. Hkan Lstå Evannrett, H T loddrett, F L F diagonalt, A 3. Uklar 12. 1. Kan BANKRAN GISSE 17. M NURK 19. Lauge 12. Encellet 9. Fniste 4. Havørn 16. Besvergelse du finne alle ordene? De kan stå vannrett, loddrett, diagonalt, og baklengs. R K E Å F K S V I E N V N T 17. NURK 10. GJENGIVELSE 3. BÆREREDSKAP 1. Kan BANKRAN 9. GISSE 17. NURK Vannrett Loddrett 21. Veggkledning organisme 10. Kraftløs 5. Negativ 4.Æ ENERGIER 12. 20. YITZHAK 9. Dekorerte Vannrett Loddrett 4. Gampen O L D I 8. N FØRSTEFARMASØYT G GJENGIVELSE M A KRANGLEFANT I N Z 15. H LYDTEKNIKER T B 2. 1.BETRO 10. 18.RINGSIDE RINGSIDE 1. 1. Liten hund BANKRAN 14. ByLoddrett i USA elektrode 1. Ork EU-land 1. Fortvilet 21. Veggkledning organisme 18. 11. KOPIERER 4. ENERGIER 18. Eie Vannrett 4. Bøtte ned 2. Manglende 10. Tekstmelding 5. Slikt 2. 1. BETRO 10. GJENGIVELSE 18. RINGSIDE 15. Kattedyr 13. Munter 15. LYDTEKNIKER 8. FØRSTEFARMASØYT BANKRAN 6. EU-land Kvinne 2. Vær hilset 8. Hvetekim 5. ETAPPENE 13. LITEN 1. 1. Fortvilet Vannrett Loddrett 16. MALES 9. GISSE 2. BETRO 7. Felespiller symmetri 3. BÆREREDSKAP 11.RKOPIERER 19.UHINDRET UHINDRET 17. Rhodium B N J O K I P E N T A I E R 7. Kvinne Fullkommen 3. Vær Sjøpattedyr 19. 12. KRANGLEFANT 5. ETAPPENE 13. Munter 6. 2. hilset 11. 4 + 5 20. Fins 11. Griper 6. Regner 1. ANSIKTSPYNT 17. OLDING 9. GLÅMDALEN 3. Uklar 8. Grønnsakvekst 16. MALES 9. GISSE BETRO 19. Lauge 12. Encellet 9. Fullkommen Fniste 4. Sjøpattedyr Havørn 3. 2. BÆREREDSKAP 11. KOPIERER 19. UHINDRET 16. Besvergelse 7. 3. 6. FOTBALL 14. LUKING 17. NURK 10. GJENGIVELSE 3. BÆREREDSKAP 1. EU-land 1. Fortvilet 9. Dekorerte 4. Gampen 20. 13. LITEN 6. FOTBALL 21. Veggkledning organisme 10. 5. Havørn Negativ 4. 3.ENERGIER KRANGLEFANT 20.YITZHAK YITZHAK 10. 12. ISENDE 18. REBUSLØP 2. ASTRONAUT 4. 9. Kraftløs Fniste 12. Inklusive 13. Canyon 16. Besvergelse 17. 10. GJENGIVELSE BÆREREDSKAP 10. By Tekstmelding 5. Slikt 14. i USA elektrode 13. Munter 10. Kraftløs Negativ 18. RINGSIDE 4. 4.ENERGIER 11. KOPIERER ENERGIER YITZHAK 18. Eie 11. 12. KARAT 3. 7.BASSENGVAKT LYDTEKNIKER 2.6.5.8.Vær hilset Regner 11. Kattedyr Griper 14.15. LUKING 7.FRYDENLUND FRYDENLUND H I V U AKRANGLEFANT X O 19. NSÆRPREGET MNURK L20. K S L H 14.OKlandre 6. Kvinne 15. Hvetekim 14. Tullprat 14. By Eie i USA elektrode 16. Besvergelse 5. 4. ETAPPENE 13. LITEN 18. RINGSIDE 11. KOPIERER ENERGIER 18. 13. 4Canyon 12. Rhodium Inklusive 18. Eie 17. 11. +5 12. 13. KORTHUS 20. TYPEN 4. BENNY 19. UHINDRET 12. KRANGLEFANT ETAPPENE 15. Kattedyr 8. Hvetekim 20. Fins 5. 5. ETAPPENE LITEN 14. Lauge Klandre 14.Sjøpattedyr Tullprat 17. Lumpent 7. Fullkommen 15. Stabile17. 8. FØRSTEFARMASØYT 16. MALES 19. UHINDRET 20. Fins 19. 12. Encellet Rhodium 4 +5 12. KRANGLEFANT ETAPPENE 6. 5. FOTBALL 13. 14. LITE 5. BRANNKONSTABEL 20. Fins 3.11. 17. Veggkledning Lumpent 15. organisme Stabile 13. LITEN FOTBALL 21. 19. Lauge 12. Encellet N K N P KLUKING K L G 20. GYITZHAK N S K R E 18.UForbindelse9.KryssFniste 16. Kvinnenavn og tvers 6. 6. FOTBALL LUKING 18. Forbindelse 16.Havørn Kvinnenavn 13. Munter 14. 14. LOSSE 6. DISTRIBUERT 13. LITEN FOTBALL 21. Veggkledning 4. organisme 7. 6. 15. LYDTEKNIKER 20. YITZHAK 19. Avsides 14. LUKING 7.FRYDENLUND FRYDENLUND 16. Munter Besvergelse 13. 19. Avsides 15. MAINZ 7. DORGE 7. 7.FRYDENLUND LYDTEKNIKER 18.Negativ Eie 14.15. LUKING FRYDENLUND 10. Kraftløs 20.DSkosnor 5.16. Besvergelse T K L 8. FØRSTEFARMASØYT MALES 20. Eie Fins 16. NITALL 8. FRITIDEN 1 16. 18. Z 4E Æ E A 2 P 4 P 2 E 1N E E Z Ø 20.SSkosnor Y A N L 8. FØRSTEFARMASØYT 16.TMALES 20. elektrode Fins KryssØog og14. tvers By tvers EKryss H E iNUSA R U B A 11 4 1 3 3 NKryss G ogStvers S Z I E L Æ B B 15. Kattedyr 8. Hvetekim E L J A S N T N T R A T R T N A F E L G N A R K D F B D L 4H 5 T KS U H T R O K 2 1 R Y E I M G T E I E I R N O 2 4 1 6 3 12 2 4 23 1 P R Æ S NR DP L 2 Rhodium 11. 4 + 5 T YN A T KE AG E R 17. G D G N S R D E R Y E L K F 4 51 12 24 1 4 3 E YL ØE S N A H E N RY T U NA BØ A L 6 11 41 4 4 1 3 I T L I G Y A E R R R B 3 De kan 19. Lauge 12. Encellet N S E Z N I R EN LR B EA G ØI SL T E H U ÆN BL A Kan du finne alle ordene? stå vannrett, loddrett, diagonalt, og baklengs. 1 E E D U R I D F E D A E 1. BANKRAN 11 9. GISSE 17. NURK 2 4 13 3 33 2 E G LN J ST AA SR SD N AS B TT N Z TIN N EN T LE RT ÆN B 4 5 4 5 32 31 R K E 21. F K Veggkledning S V I E M N N T 1 organisme Vannrett Loddrett R TI E E Y L JS E AIE M SD GO N TI NIE E TU RIY RK N AU O TK 4 5 23 2. 18. RINGSIDE 2 3BETRO N R K I P E T A I R 2 FØRSTEFARMASØYT 15. LYDTEKNIKER 8. 1. BANKRAN 1 110.2 GJENGIVELSE 1. EU-land 1. Fortvilet I K M N T B B P O B A G D G N S R D R Y E L K F R Y E I M G T E I E I R N O 53 4 1 2 44 1 42 1 3 2 I U A O N L S L H O 13. Munter2. Vær hilset 6. Kvinne I D T LA NIK G Y D AÅ EA RI R G G SI R YI EE LN R KE B FV BETRO 5 12 3. 2.BÆREREDSKAP 4 4 KOPIERER 4 9. GISSE 19. UHINDRET 32 2 16. MALES 3 311. K N P K G S R E U 7. Fullkommen 3. Sjøpattedyr EI E RT YI D FL R EU R DR N S R AR B EG T R D L UIS G A E 2 5 3 13 32 3 4 4. Havørn 9. Fniste E E T A P P E N E E Ø S 16. Besvergelse 17. NURK20. YITZHAK RE EKA E DE UFD RK SIS DV FIL EG MDT NF T NA ETN GJENGIVELSE BÆREREDSKAP 26 3 6 63 4 10. 21 3 112. 10. Kraftløs 5. Negativ 2 KRANGLEFANT 1 4 1 4.23.ENERGIER R T N A F E L G N A R K F 3 R PP EI E M TS N A IA N R 8 2 RT N K EN FS KO SI V TE 1 2 11.1KOPIERER 3 2 1 14. By Eie i USA elektrode 18. RINGSIDE 4. ENERGIER 18. U R A KS O S LIB H O 2 ETAPPENE 3 NID IR N P EY L TI A RS 15. Kattedyr 8. Hvetekim 113. LITEN 1 2 3 5. 22 42 1 33 KRANGLEFANT 2 1 3 14 12. 17. Rhodium 11. 4 + 5 E KI N U P A K OO NG G LN SD S R E O US 19. UHINDRET 5. ETAPPENE LE H 20. Fins 19. Lauge 12. Encellet 4 2 L E T L A E E T A P P E N E E Ø S 4 2 2 3 3 K N P K G S R E U FOTBALL LUKING 20. YITZHAK LITEN FOTBALL 21. Veggkledning organisme 6 6.46. 6 6 41 2 13. 1 14. 5 4 4 1 4 21 R FN P EG P LM G AN R FB EO TL N ED A TI A EA NI E EZ K Ø S 13. Munter 6 7. 7. 6 6 1 15. 1 2 14. 1 4 1 R T N A F E L G N A R K F FRYDENLUND LYDTEKNIKER LUKING FRYDENLUND 16. Besvergelse 18. Eie 8. FØRSTEFARMASØYT 16. MALES 20. Fins 1. BANKRAN 2. BETRO 3. BÆREREDSKAP 4. ENERGIER 5. ETAPPENE 6. FOTBALL 7. FRYDENLUND 8. FØRSTEFARMASØYT 1.1.BANKRAN 9.9.GISSE ANSIKTSPYNT GLÅMDALEN 2.2.BETRO 10. ASTRONAUT 10.GJENGIVELSE ISENDE 1. 9. 3.3.BANKRAN BÆREREDSKAP 11. KOPIERER BASSENGVAKT 11.GISSE KARAT 2. 10. 4.4.BETRO ENERGIER 12. KRANGLEFANT BENNY 12.GJENGIVELSE KORTHUS 3. 5.5.BÆREREDSKAP ETAPPENE 13. LITEN BRANNKONSTABEL 11. 13.KOPIERER LITE 4. 12. 6.6.ENERGIER FOTBALL 14. LUKING DISTRIBUERT 14.KRANGLEFANT LOSSE 5. 13. 7.7.ETAPPENE FRYDENLUND 15. LYDTEKNIKER DORGE 15.LITEN MAINZ 6. 14. 8.8.FOTBALL FØRSTEFARMASØYT 16. MALES FRITIDEN 16.LUKING NITALL 7. FRYDENLUND 15. LYDTEKNIKER 8. FØRSTEFARMASØYT 16. MALES

4 1

21. Veggkledning

2

6

til 1962? 10. Hvilket engelsk fotballag blir kalt ”the Red Devils”? 11. Hvilken norsk forfatterinne fikk en Nobelpris i 1928? 12. Hvilket pseudonym bruker forfatterekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril når de skriver kriminalromaner om «kommissarie Joona Linna»? 13. På hvilken øy i Rogaland ligger Utstein kloster? 14. Hvilken kjent tidligere NRK-journalist var jazzspaltist i Dagens Næringsliv 1990-1995? 15. Hvor vokste sjimpansen Julius opp før han flyttet tilbake til Dyreparken i Kristiansand? 16. Hva var spesielt med sommer-OL i Berlin i 1916, i Tokyo i 1940 og i London 1944? 17. Hvilken Hollywood-skuespiller har vært sammen med Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Jennifer Grey, Kate Moss og har to barn med Vanessa Paradis? 18. Hva er en palettkniv? 19. Hvilken opera av Puccini er musikalen ”Miss Saigon” basert på? 20. I hvilket rockabilly- og underholdningsband har Arnulf Paulsen spilt trommer?

Loddrett

43

4 4

1. Beirut 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. Gåseby 4. Ryanair 5. Arne Bendiksen 6. Bodø 7. Gondoler 8. 33 1/3 omdreininger i minuttet 9. Kaare Fostervoll 10. Manchester United 11. Sigrid Undset 12. Lars Kepler 13. Klosterøy 14. Knut Borge 15. Hjemme hos en menneskefamilie 16. Det ble ikke arrangert 17. JohnSvar: ny Depp 18. En liten, avrundet kniv som ser ut som en stekespade 19. Madama Butterfly 20. Vazelina Bilopphøggers Vannrett

6 1 1

du finne alle ordene? De9.kan stå vannrett, loddrett, diagonalt, og baklengs. 1. Kan BANKRAN GISSE 17. NURK 2. 1.BETRO 10. GJENGIVELSE 15. LYDTEKNIKER 18. RINGSIDE 8. FØRSTEFARMASØYT BANKRAN 16. MALES 9. GISSE BETRO 3. 2.BÆREREDSKAP 11. KOPIERER 19. UHINDRET 10.12. GJENGIVELSE BÆREREDSKAP 4. 3.ENERGIER KRANGLEFANT 17. NURK20. YITZHAK 18. RINGSIDE 11. KOPIERER 4. ENERGIER 5. 5.ETAPPENE 13. LITEN 19. UHINDRET 12. KRANGLEFANT ETAPPENE 6. 6.FOTBALL LUKING 20. YITZHAK 13.14. LITEN FOTBALL 7. 7.FRYDENLUND LYDTEKNIKER 14.15. LUKING FRYDENLUND 8. FØRSTEFARMASØYT 16. MALES

3

2

3

T11.ØSvart C F Q H E 12. N R X U 13. U B A T. Andersen 14. T Ø C F(Svartisen) Q H E N Carbonara R X U U Anders B A E L J15.DPetter A SStordalen I N T16.NNautilus T R S A T Hedmark G G S A J S Z I E L H Æ B17. B 4 % 18. Uedel legering Gbelagt G SmedAet Jtynt S lag Z sølv I E19.L Wisla H Æ20.BErlend B Loe R Y D E I M G og T E I E I R N O L J D A S IKryss N T Ntvers T R S A T L J D A S I N T N T R S A T G D Å G NogStvers R D E R Y E L K F Kryss YPÅDKRYSS E I M G T E I E I R N O TVERS MINIKRYSSORD Y D E I OG M G T E I E I R N O I T I L I G Y A E R R L Y R B D Å G N S R D E R Y E L K F DÅTYÅN GYSND SK TR RI DONKEØ RY OYKB EC LG KÅ FD L E EO US DU HU R I DK BF E D U G A E TX NI A LT EI G GE RY P AR ÆE S RR PR H L Y R B T S I Y L V I Z GY YA AP EU RS RÅ L U YH RN BH L R K E Å F K S V I E M N V N T EQ LS E DS NU H RA ÅI L DY TF Q EA ØD O U G A E EAEAS TI DLØTUC RFÆI Q D RF EY ENN LDRI UX GU AU EB A Vannrett Loddrett B N J OE ZR KC NH I P E N T A I E R KG NE W ÅT AF R KD AS N VN EI T EN SM T N V N T 1. EU-land 1. Fortvilet KN EG ÅG F S KA S J VS I Z E I ME N L VH NÆ T B B H I V U A X O N M L K S L H O Vannrett6. Kvinne Loddrett2. Vær hilset NI UJ S OC ER D KO I I I PE UE Y NK UT K A I E R Loddrett3. Sjøpattedyr 7. Fullkommen NGEÅJ L O J KRD KANI ST PB I BENP NOT BTNA A T I R ES RA T Vannrett EU-land 1. Fortvilet N KO IN PZ MK K L G G N S K R E U 1. 1. EU-land 1. Fortvilet 9. Fniste 4. Havørn 6. Kvinne 2. Vær hilset IG IV X UA KA I XN ÅO A NI M K VS L H O I E LN E Kvinne 2. Vær hilset I R VY UD AE X I OM NG MT L E K I SE L I HR ON O 6. 10. Kraftløs 5. Negativ 7. Fullkommen 3. Sjøpattedyr Z E Æ E T A P P E N E E Z Ø S 7. Fullkommen Sjøpattedyr 14. By i USA 3. elektrode KJ IN R PW SK T KT LL L GU RG N NS RS G K R E U 9. Fniste 4. Havørn KKGAND KNZL SL GGR TGDF NTE ESRN KY RE E L UK F 9. Fniste ØP EÅDKG Havørn 15. Kattedyr 4. 8. Hvetekim H R T NT SA F E L G N A R K D F 10. Kraftløs 5. Negativ ET HÆN ET ST O AÆ PP K PE SE D NA XE E E Z Ø S Vannrett KraftløsRhodium 5. Negativ 11. 4 + 5 14. By i17. USA Loddrett elektrode E I ÆT E I T L A I PG PY EA NE ER ER Z L ØY SR B 10. 14. By i19. USA elektrode Lauge 12. Encellet Kan De9. Æ Ddu K Y ordene? Ykan I vannrett, Z B F 1. Ork 1. Liten hund 1.R BANKRAN GISSE 15. Kattedyr 8. Hvetekim 17. NURK T finne NF alle A S FR XE LÅståG N loddrett, A S R diagonalt, K D ogFbaklengs. 15. Kattedyr 8. Hvetekim ned 21. Veggkledning 2. Manglende GD AES15.RLYDTEKNIKER DG FA 4.EBøtte EBANKRAN RI LGJENGIVELSE DK URINGSIDE EBETRO CT E T N KSHAD QF OUG NI D G NEF H 17. Rhodium 11. 4 + 5 organisme 2.R 10. 18. 8.EFØRSTEFARMASØYT 1. 7. Felespiller symmetri

6 2 2

1

STREKEN: Tallet i den svarte ruten viser antall streker som er koblet til denne ruten. Oppgaven går ut på å plassere horisontale eller vertikale streker i de de hvite rutene, som samsvarer med tallet. Alle de hvite rutene må fylles med en strek.

H R T N A F E L G N A R K D F

2

4

6

5

1. Impresjonismen 2. Smørbukk 3. Eric Cantona 4. Nordmøre og Romsdal 5. Neptun 6. En seilskute med to master 7. Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold og deler av Telemark 8. Skiflyging 9. 5 10. Vaduz 11. Svart (Svartisen) 12. Carbonara 13. Anders T. Andersen 14. Hedmark 15. Petter Stordalen 16. Nautilus 17. 4 % 18. Uedel legering belagt med et tynt lag sølv 19. Wisla 20. Erlend Loe

4

1 1

6

11

3

MINIKRYSSORD MINIKRYSSORD

1. Beirut 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. Gåseby 4. Ryanair 5. Arne Bendiksen 6. Bodø 7. Gondoler 8. 33 1/3 omdreininger i minuttet 9. Kaare Fostervoll 10. Manchester United 11. Sigrid Undset 12. Lars Kepler 13. Klosterøy 14. Knut Borge 15. Hjemme hos en menneskefamilie 16. Det ble ikke arrangert 17. Johnny Depp 18. En liten, avrundet kniv som ser ut som en stekespade 19. Madama Butterfly 20. Vazelina Bilopphøggers

E E N N E E R R G G I I E E R R B B H H N N Z Z H H

2

MINIKRYSSORD

PÅ PÅ KRYSS KRYSS OG OG TVERS TVERS

2

3

N K N P K K L G G N S K R E U

1

3

1

1

2

1

2

2

2

STREKEN: Tallet i den svarte ruten viser antall streker som er koblet til denne ruten. Oppgaven går ut på å plassere horisontale eller vertikale streker i de de hvite rutene, som samsvarer med tallet. Alle de hvite rutene må fylles med en strek.

6

3

1

5

og PÅ KRYSS Kryss OG TVERS Kryss og tvers tvers

11 1 6 1 4 5 11 6 11 1 5 45 5 3 42 1 2 35 5 1 2 3 2 HJERNETRIM 2 5 3 3 2 2 2 84 1 6 22 6 1 6 211 STREKEN: i den 4 Tallet 5 svarte ruten6viser antall 6 6 64 6 6 5

LANGTUR: Rutenettet av prikker skal være

54 4

20 SPØRSMÅL

Kryss og tvers

1

24 4

Z E Æ E T A P P E N E E Z Ø S

1. Hva heter hovedstaden i Libanon?

1. Hvilken kunstretning er Claude Monet mest kjent for? 20 2. var den første «minutt for minutt»-sen9. Hvem var kirkeundervisningsminister i regjeringen 20 SPØRSMÅL SPØRSMÅL 2.Hvilket Hva program het den tradisjonelle, nynorske tegneserien somoghandlet om en dingen NRK produserte, som varte i 7 timer og 16 minutter, Einar Gerhardsen fra 1945 til 1948 og kringkastingssjef fram

1. Beirut 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. Gåseby 4. Ryanair 5. Arne Bendiksen 6. Bodø 7. Gondoler 8. 33 1/3 omdreininger i minuttet 9. Kaare Fostervoll 1. Beirut 2. Bergensbanen for minutt Gåseby Ryanair 5. Arne Bodø 7. Gondoler 33 1/3 omdreininger i minuttet Kaare Fostervoll 10. Manchester United 11.minutt Sigrid Undset 12. 3. Lars Kepler4.13. Klosterøy 14.Bendiksen Knut Borge6.15. Hjemme hos en8.menneskefamilie 16. Det ble ikke9.arrangert 17. John10.Depp Manchester United 11. Sigrid Undset 12.ut Lars Kepler 13. Klosterøy Knut Borge 15. Hjemme hosBilopphøggers en menneskefamilie 16. Det ble ikke arrangert 17. Johnny 18. En liten, avrundet kniv som ser som en stekespade 19.14. Madama Butterfly 20. Vazelina ny Depp 18. En liten, avrundet kniv som ser ut som en stekespade 19. Madama Butterfly 20. Vazelina Bilopphøggers 1. Beirut 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. Gåseby 4. Ryanair 5. Arne Bendiksen 6. Bodø 7. Gondoler 8. 33 1/3 omdreininger i minuttet 9. Kaare Fostervoll 10. Manchester United 11. Sigrid Undset 12. Lars Kepler 13. Klosterøy 14. Knut Borge 15. Hjemme hos en menneskefamilie 16. Det ble ikke arrangert 17. Johnny Depp 18. En liten, avrundet kniv som ser ut som en stekespade 19. Madama Butterfly 20. Vazelina Bilopphøggers

11

OPPGAVER


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

DIN ANNONSE HER? NESTE UTGIVELSE: 28. AUGUST BEST.FRIST ANNONSE: 1. AUGUST ...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

museum for heile Ryfylke

Do

Kom å besøk våre avdelingar i Ryfylke. Gå tilbake i tid og sjå korleis folk levde. ryfylkemuseet.no

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

post@ryfylkemuseet.no

UTSTILLINSPROGRAM 8. juni – 1. september

DONA EIS REQUIEM – GJE DEI KVILE Kulturhistorisk utstilling om døden Magnhild Opdøl THE LAST WORD teikning og objekt Markus Li Stensrud THE EXTREMIST BANQUET installasjon Utandørs Obrestad fyr Isaac Cordal WAITING FOR CLIMAT CHANGE skulptur Utstillingar, kunstbutikk, kafé www.hagamleprestegard.no post.hgp@ha.kommune.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


Store eneboliger Illustrasjon Dynjarbakken 8

Visningbolig Dynjarbakken 28

9 solgt Dynjarbakken Kleppestemmen Klepp

Dynjarbakken 28 Kleppestemmen Klepp

Eneboliger, 6-roms, BRA fra 149-180 m2 + garasje/bod Møblert visningsbolig Pris fra 5 998 000,-

Vi selger visningsboligen. BRA 175 m2, dobbel garasje, robotplenklipper og oppgradert standard. Pris 6 848 000,-

blockwatne.no/dynjarbakken

blockwatne.no/orstad

Illustrasjon

Illustrasjon

Hagestue på takterrasse

Arbeidene er igangsatt

Gabriel Edlands veg 30-40 Orstad

Gabriel Edlands veg 16-24 Orstad

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 195 m2 + garasje/bod Pris fra 5 448 000,-

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 201 m2 + garasje/bod Pris fra 6 448 000,-

blockwatne.no/orstad

blockwatne.no/orstad

Illustrasjon

Illustrasjon

Igangsetting besluttet

Gi bud

Engsyrevegen 82-90 Bøtunet - Nærbø

Skoratuå 13 og 17 Skoran Sirevåg

Enebolig i kjede, BRA 128 m2, med carport Pris fra 3 598 000,-

Eneboliger, 6-roms, BRA 190/194 m2 + garasje/bod

blockwatne.no/engsyrevegen

blockwatne.no/skoratuaa

Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086, E-post: kare.vigdel@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.