Næring på Jæren 2-2017

Page 1

02

INFORMASJON

2017

OM NÆRINGSLIVET i KLEPP • TIME • HÅ 13. årgang • 02 • april 2017

TEMA BYGG & BO

Modige bønder på Vigrestad

Steingal Særing Ny rehab-bedrift

OPTIMISME I BYGGENÆRINGEN


www.volkswagen-nyttekjoretoy.no

2017

Nye Crafter. Ingen over. Sensorbasert beskyttelse ved siden.

Crafter fra kr 347.500,-* eks. mva.

Den eneste varebilen i sin klasse som tilbys med sensorbasert sidebeskyttelse, i tillegg til 15 andre førerassistentsystemer.

Nye Crafter. 100% Innovasjon. Volkswagen Crafter er mer innovativ enn noen gang og tilbyr rekordmange førerassistentsystemer som bidrar til å holde deg trygt på veien. Som den første i klassen med 8-trinns automatgir for alle drivlinjer åpner den også for utallige valgmuligheter og varianter. Den rommer opptil seks europaller og trekker inntil 3,5 tonn tilhengervekt. Alle komponentene i Crafter er laget for å vare og kvaliteten sikrer deg både lengre service intervaller og lavere drivstofforbruk, sammen med 5 års / 250.000 km Norgesgaranti. En jury av varebileksperter fra hele Europa har allerede kåret den til årets varebil – prøvekjør den hos Møller Bil Sandnes og Jæren eller Møller Bil Egersund og døm selv.

Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul. * Drivstofforbruk blandet kjøring: 7,5 - 8,1 l/100km, CO2-utslipp fra 197-210 g/km. Prisen er veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr utover standard.

2

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Møller Bil Sandnes og Jæren Kvernelandsveien, 4323 Sandnes. Tlf. 24 03 49 00. sentralbord.795@moller.no

Møller Bil Egersund Fossveien 4, 4373 Egersund. Tlf. 24 03 29 00. egersund@moller.no


Æ

lnnhold

Bethi Dirdal Jåtun Redaktør

3D på timeplanen ...................................................................... 4 Fjøsboom på Jæren .................................................................. 6

LYSERE TIDER

Mer norskprodusert storfekjøtt .............................................. 9

Ting tyder på at boligmarkedet er i ferd med å ta seg opp igjen. Selv om tiden med permitteringer og oppsigelser ikke er over, viser for eksempel Vestlandsbarometeret, der 700-800 næringslivsledere i regionen uttaler seg, at veldig få bedrifter regner med å måtte redusere arbeidsstokken framover. Vi har blant annet snakket med Rogalandshus, som er i ferd med å bygge Jærens tak på Lye, – de melder om økende interesse. Også leilighetssalget sør i fylket, representert ved Block Wathnes planlagte leilighetskompleks på Brusand, melder om godt salg. Over halvparten av de i alt 19 leilighetene er solgt, og byggestart planlegges allerede denne måneden. Noen kilometer lenger sør i Hå, på Ogna, er 16 av 22 leiligheter i et prosjekt i sentrum solgt, og enda lengre sør, i Sirevåg, begynner nå arbeidet med et meget stort anlegg til en verdi av 30-40 millioner kroner. Etableringen av en egen rehab-avdeling hos Rygehus i Klepp, vitner også om optimisme. Flere byggefirmaer har frontet rehabiliteringsarbeider i nedgangstider, og det kan virke som om rehabiliteringsprosjekter har fått økt fokus hos flere byggefirmaer i løpet av de siste årene. Vi har snakket med den nye lederen av rehabavdelingen i Rygehus, Øyvind Hoelgaard. Han kommer fra Jadarhus Rehab, der han begynte som leder for 15 år siden. Nå starter han opp igjen, denne gang med Jæren som hovedområde, og han er allerede i gang med å søke etter folk. Et nytt selskap er etablert i kjølvannet av Profftre som gikk konkurs for nærmere to år siden. Woodlink AS spesialiserer seg på trevirke som mange andre leverandører ikke har samme tilgang på, cedertre, eik og accoya. Selskapet satser i hele Norge fra sine kontor- og produksjonslokaler i Kverneland Næringspark i Klepp og har blant annet fått god markedsføring gjennom TV2s ”Tid for Hjem”, som i stor grad benytter WoodLinks produkter spesielt til sine uteområder. Vi har besøkt bedriften i Kverneland Næringspark. Hagestuer er blitt et populært tilsnitt i jærske hjem, og Tjessem presenning på Klepp Stasjon produserer vegger i PVC, nøye tilpasset det enkelte hagstueprosjekt. Bedriften har kalt sin hageserie ”Ily” og leverer ikke bare til nærmarkedet, men til hele landet. ”Åpent Fjøs” er et begrep godt kjent av de som opererer i landbruket. For de som ikke er så bevandret i denne delen av næringslivet, er det kanskje ikke så klart. Næring på Jæren var til stede under Åpent Fjøs på Hårr i Hå kommune, hos Sven og Inger-Karin F. Lode. De har satset millioner i nytt løsdriftfjøs til melkeproduksjon, og er ikke alene. Ifølge Innovasjon Norge er endringsviljen på Jæren ekstraordinær, noe familien Lode er et av mange eksempler på. Åpent Fjøs-reportasjen finner dere på side 6. Det er snart påske og våren er i anmarsj. Mange har så smått begynt i jobbe i hagen, dagene er lysere, det samme er kveldene. Vi går gode tider i møte. Nyt dem med Næring på Jæren.

SÆRING På JÆREN: P. T. Listøl ............................................. 11

TEMA: Bygg & BO .................................................. 15

Jæren Tak med gode utsikter .................................... 16

Oljeservice ble industridesign ................................. 19

IKT: Akritektkontoret i Klepp ......................................20

Har valgt bygg og anleggsteknikk ...........................22

TEMA

Ny rehab-bedrift på Jæren ........................................24

Leveggprodusenten Ily ..............................................26

Mange nye leiligheter i Søre Hå ................................28

Farger i tiden ...............................................................32

Trevirke av edel kvalitet .............................................35

Roboter i byggebransjen ...........................................37

FØR & NÅ: Nostalgi med filmsjef .........................................38 NY BEDRIFT: Popcornet AS .................................................. 41 MAT: Ekte matglede Arne Nese ...........................................42 NYTT om NAVN .....................................................................44 MIN JOBB ................................................................................. 45 Nye selskaper .........................................................................46 Juristen ..................................................................................... 49 QUIZ ........................................................................................50

6

20

11

41

God fornøyelse.

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun bethiselskap@gmail.com 450 440 29

UTGIVER:

ANNONSEANSVARLIG: Katrine F. Killingland katrinefk@lokomotiv.no Tlf.: 901 40 447

REDAKSJON: Bethi Dirdal Jåtun Tore Friestad

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN M

1

24

Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

DISTRIBUSJON: Schibsted Distribusjon Vest Opplag: 23 600

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut syv ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time, Hå og Eigersund kommune.

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 6. juni 2017. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3


Realfagslærer Jørn Hafver har allerede presentert 3D-printing for Bryne VGS-elever i faget teknologi og forskningslære, men tar gjerne imot ny kunnskap fra Anders Reve.

Med 3D på timeplanen TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Lærere har blitt til elever i arbeidssone 4.020 på Bryne vidaregåande skole. Her skal de lære seg mer om bruk av dataassistert konstruksjon og 3D-printing. Det kan komme jærske bedrifter til gode.

D

atakonstruksjon er ikke bare enkelt, og lærerne får kjenne på den frustrerende følelsen av å ikke forstå, at det ikke går. Men de ikke redde for å spørre om hjelp, og kursholderne Per-Erik Nilsen og Harald Fjogstad fra Jærtek er raskt på plass med tips og råd. – Det er veldig gøy å jobbe med 3D-printing og additiv produksjon. Vi blir nesten som unger, og jeg er sikker på at elevene vil elske når de for alvor får tilgang til dette. Det er alltid en fordel å kunne gjøre noe i praksis i stedet for å bare lære om det på teoretisk nivå, sier Bjarne Raugstad, lærer på TIP-linja ved Bryne VGS.

Digitalt verktøy Raugstad var en av over 20 lærere som over to dager i februar ble kurset i hvordan man kunne bruke 3D-printing som et verktøy for prototypeutvikling og annen produksjon. – Vi ønsket å skape et opplegg som lærerne i etterkant kan benytte

4

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

i egen undervisning. I Storbritannia er det vanlig å drive med dataassistert konstruksjon allerede i barneskolen, og vi håper å få til en bredere satsing i de norske skolene. Vi håper lærerne her får et digitalt verktøy de kan ta med seg og bruke innenfor alle slags fag – fra mat og helse til byggteknikk, forklarer Anders Reve, mannen som hadde ideen til kurset.

Relevant utdanning for riktige hoder Prosjektet er et samarbeid mellom Reves arbeidsgiver Simplify og teknologibedriften Jærtek fra Bryne, mens det tsjekkiske selskapet YSoft stilte 15 3D-printere til disposisjon for lærernes læring. – Det å engasjere skole og utdanning er viktig for samfunnet. Skal jærbedrifter få fatt i de riktige hodene med kompetansen som trengs, må ungdom få relevant utdanning, og i disse dager handler mye om digitalisering. Vi vil derfor motivere og gi kunnskapen som trengs for at lærere skal kunne innføre teori og praksis på additiv


Anders Reve fra Simplify, Harald Fjogstad fra Jærtek og Sigve Aasland fra Bryne VGS er fornøyde med resultatet av 3D-kurset.

Konkurransen om å skape det beste propelldesignet ga varierte løsninger.

produksjon i undervisningen på flere studieretninger, sier Harald Fjogstad hos Jærtek. Det er Sigve Aasland, avdelingsleder for teknikk og industriell produksjon ved Bryne VGS, positiv til. – Vi har allerede en 3D-printer som blir brukt i faget teknologi og forskningslære, men det er veldig viktig for oss å følge med i utviklingen og gi våre elever kunnskapen de trenger for å lykkes i arbeidslivet. Dette har vært et meget verdifullt kurs, og jeg er alltid glad når utdanningsinstitusjoner kan spille på lag med det lokale næringslivet.

Revolusjonerende teknologi Jørn Hafver er lærer i teknologi og forskningslære ved Bryne VGS, og har siden i høst undervist en klasse om dataassistert konstruksjon og 3D-printing. – Dette er revolusjonerende teknologi, og det er ikke tvil om at dette er et verdifullt verktøy som vil spille en stadig viktigere rolle i utviklingen av ideer til realitet. Ved å bruke 3D-printere til å legge til (additiv produksjon) i stedet for å trekke fra (subtraktiv produksjon) som man gjør for eksempel med CNC-maskiner, blir prosessen både raskere, enklere, og billigere. – I tillegg kan man skape ting på en helt annen måte. Det gjør det enkelt å teste ut ideer og konsepter, enten man er videregåendeelev på Bryne eller sitter på landsbygda i India. 3D-printing har utrolig mange bruksområder, og det vil komme mer og mer inn i både skoler og hos bedrifter på Jæren, sier Hafver.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 5


Fjøsboom på Jæren TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Første lørdagen i mars ble tre nye, moderne melkeproduksjonsfjøs sør i Hå markert. Gode kolleger, naboer og leverandører stilte på Åpent Fjøs.

N

ortura, Felleskjøpet og Tine hadde invitert til Åpent Fjøs hos alle de tre bøndene denne lørdag formiddagen, og programmet startet klokken 10.00 i Hårrvegen 161, hos Sven Lode og Kari-Anne Fagereng Lode, med kaffe og marsipankake og snorklipping av Hå-ordfører Mons Skrettingland.

Modige bønder – Vi deltar jevnlig på markeringer i industrien,

men jeg har aldri åpnet fjøs før, sa ordføreren, og mente det var på tide. – Landbruksnæringen er viktig i Hå. Ikke bare i seg selv, men den genererer også arbeid til mange andre bedrifter i kommunen. – Den opprustningen som bøndene på Jæren viser nå er en boom uten sidestykke, sa ordføreren og kalte bøndene modige. – Jeg tror ikke mange har spurt økonomer til råds eller satt opp endeløse regnestykker. De gjør det bare, og så går det som regel godt, fastslo han.

8,4 millioner

Sven Lode og Kari-Anne Fagereng Lode åpnet dørene i det nye løsdriftfjøset første lørdagen i mars.

6

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ifølge bonden selv, Sven Lode, er det nye løsdriftsfjøset en nødvendig del av utviklingen. Alle nye melkefjøs i Norge må bygges som løsdriftfjøs. Det har myndighetene bestemt. Etter 2024 skal alt storfe være oppstallet i løsdrift, med unntak av økologiske bruk med liten besetning. – Du har gjort store investeringer? – Rundt 8,4 millioner. – Hva med tilskudd fra Innovasjon Norge, har du fått det? – Ja, 600.000, noe som har betydd mye, sier Lode som selv har vokst opp på

Hå-ordfører Mons Skrettingland gratulerte bøndene med satsingen.

gården farfaren hans kjøpte i 1935. Han har melkekvote på rundt 400.000 liter i året, noe som tilsvarer et middels bruk på Jæren. De største har opp mot 900.000 liter i kvote. Lode skryter av det kollegiale miljøet bøndene imellom.


Mange både leverandører, naboer og bondekolleger var til stede for å markere det nye melkeproduksjonsfjøset på Hårr, sør på Jæren.

– Vi driver hverandre framover. Det er enklere å satse når flere gjør det, sier han på sitt rolige vis, tydelig fornøyd. Smilet om munnen viker ikke en tomme på en dag som denne.

Dyr i bevegelse Det nye løsdriftfjøset på garden, som ligger med utsikt til havet, er moderne, stort og luftig. Vinduene har regn- og vindstyring, noe som gjør at de åpnes og lukkes automatisk, alt etter vær og vind. ”Midtgangen” er bredere enn traktoren. Fôringen foregår med traktor og henger. Melkeroboten er på plass og kyrne melkes når de selv føler for det.”Velferdsavdelingen”, kløbørsten og kraftfôrstasjonene er også installert, alt sinnrikt planlagt slik at alle kyrne i fjøset, ikke bare de øverst på rangstigen, skal få rikelig med mat og goder. Rangordningen blant kyrne er rå, noe kritikerne av løsdriftfjøs vet å bruke. Men god plass, som i det nye fjøset

til Sven og Kari-Anne, gir god bevegelse i flokken, noe som bidrar til å redusere rangordningselementet. – Melkekyrne står fortsatt i det gamle båsfjøset. Vi skal flytte dem over på tirsdag, opplyser Sven.

Skreddersydd fjøs Leverandørene er på plass, noen også med egen hilsen. Rørleggere, elektrikere, fjøsinnredningsleverandører, tømrere, leverandører av golv og tak, - ikke få bedrifter har vært i sving for å få det nye fjøset på plass. Grude Bygg har satt opp bygget, og Paul Terje Haarr tar mikrofonen: – Dette har vært en spennende jobb. Vi setter pris på kunder som kommer med innspill, og Sven har kommet med mange, sier han. – Vi startet med gravearbeider Sankt Hans i fjor, opplyser bonden. Sammen med

LØSDRIFTFJØS En type fjøs hvor dyrene kan bevege seg fritt mellom forbrett og liggeavdeling, og hvor antall liggebåser er likt eller større enn antall dyr i fjøset. I Norge er disse fjøsene aktuelle for drift av melkekyr. Antall plasser ved forbrettet er oftest mindre enn antall dyr. Ofte kombineres fjøsene med løsninger hvor dyrene også kan bevege seg ut og inn av fjøset som de selv vil. Alle nye melkefjøs i Norge må bygges som løsdriftfjøs. Etter 2024 skal alt storfe være oppstallet i løsdrift, med unntak av økologiske bruk med liten besetning. Kilde: Wikipedia

ektefellen og seks barn i alderen fem til tjuetre år, har han et godt arbeidslag. – Noen som vil overta også? – Her er det helst flere som kan tenke seg det, småhumrer han.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 7


Endringsvillige jærbønder Av de 42 millionene Innovasjon Norge ga i tilskudd til bønder i Rogaland i fjor, gikk rundt 30 prosent til Jæren.

Dette var bare den første av i alt tre fjøsåpninger på Vigrestad denne lørdagen. Aart Magnussen, Innovasjon Norge.

Flere hundre besøkende Ifølge Stian Espedal i Nortura, som koor­dinerer dagens fjøsåpninger, står melke­ bøndene ikke bare for melke­produksjonen, men også for rundt 70 prosent av kjøtt­­ leveransene i næringen. Melkeproduksjons­ fjøset på Hårr er i så måte like viktig for Nortura som for Tine. – Vi har ganske mange fjøsåpninger på denne tiden av året, sier han. – Det er en relativt rolig tid på året for bonden. Han venter flere hundre besøkende i løpet av dagen. – Sist helg hadde vi åpning av et ammekufjøs i Tysvær med over 500 besøkende. – Pleier det å komme så mange?

Stort trykk i 2016 – Byggevirksomheten i fjor var formidabel. – Forventer dere samme trykk også dette året? – Jeg regner med det. Bøndene på Jæren er svært endringsvillige og mange planlegger å investere i nye driftsbygninger og utstyr, sier Magnussen. Fjøråpninger feires selvsagt med kake og kaffe.

– Det er kanskje i overkant, men noen hundre pleier vi alltid å være. Nye fjøs er verdt å feire.

Besøk oss på facebook!

8

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Kun til melkeproduksjon. Ifølge regelverket gir vi ikke tilskudd til ammekufjøs på Jæren, men ellers i fylket gjør vi det, opplyser Aart Magnussen i Innovasjon Norge. Han omtaler jærbøndene som svært endringsvillige.

Også søre Jæren Søknadsfristen for tilskuddstildelingen dette året var 1. mars, og Magnussen forventer å finne mange gode søknader fra Jæren. At det satses også sør på Jæren, synes han er gledelig. – Det er viktig at også utkantene kommer med, ikke bare sentrale jærstrøk, påpeker han.


VIL HA MER NORSKPRODUSERT

STORFEKJØTT TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Høyere priser og økte tilskudd gjør at flere bønder nå velger å satse på storfeproduksjon.

–D

et har over tid vært underskudd på norskprodusert storfekjøtt, noe som medfører høy import. Det sier Bengt-Egil Elve, tilførselsleder i Nortura.

På riktig vei Ifølge Norturas tall er 20 prosent av alt storfe­ kjøtt som konsumeres i Norge i dag, importert. – Dette representerer produksjons- og verdiskapningsmuligheter hele næringen går glipp av. Etter våre beregninger tilsvarer dette omtrent 41.000 hele slakt, opplyser Elve som forteller at ting nå heldigvis er i ferd med å snu. Fra flere hold jobbes det for at antall storfeprodusenter i Norge skal økes, og tallene går i riktig retning.

20 prosent import Nortura har et uttalt mål om å øke produksjonen av norsk storfekjøtt med 4.000 nye ammekyr hvert eneste år i ti år framover, noe som innebærer en total økning på 40.000 ammekyr i løpet av en tiårsperiode. – Det er totalt 70.000 ammekyr i Norge i dag, oppgir Elve som altså jobber for at dette tallet skal være godt 110.000 når vi runder 2027.

Antall ammekyr i Norge øker, noe Nortura er godt fornøyd med.

God økning i fjor – I fjor økte antall ammekyr med omtrent 6.000, altså to tusen over målet vi har satt oss, noe vi er svært godt fornøyd med. Det kom ammekyr i 159 nye besetninger og det er nå i overkant av 5.000 besetninger med ammekyr.

Nå er trenden med færre kyr snudd, økningen i antall ammekyr er større enn reduksjonen i antall melkekyr, så dette lover godt, sier Elve til Næring på Jæren. Lønnsomheten i kjøttproduksjon har økt, noe som skyldes både høyere priser på storfekjøtt og flere statlige tilskuddsordninger til bønder som velger å satse på ammekuproduksjon.

Rådgivningspakker

Bengt-Egil Elve, tilførselsleder i Nortura.

– Hva gjør Nortura konkret for å stimulere til vekst på dette feltet? – Vi tilbyr rådgivningspakker der vi støtter opp om og følger de bøndene som ønsker å starte med storfeproduksjon, svarer Elve. Han legger til at de også jobber politisk.

Overproduksjon på sau I dag er det utelukkende på storfekjøtt norsk landbruk opplever underproduksjon. Det er for tiden overproduksjon på sau og mye tyder på at det samme skjer på gris. Kyllingen er i balanse, mens det er overproduksjon på kalkunkjøtt, opplyser Elve. I Rogaland er det først og fremst i områder med gode beiteressurser som Ryfylke, Nordfylket, Dalane, Bjerkreim og Høg-Jæren at det satses på ammekuproduksjon, men også på flate Jæren velger flere bønder å satse på kjøtt. – Det er også et stort potensiale for økt kjøttproduksjon på melkebrukene. Norskprodusert storfekjøtt regnes som mer klimavennlig enn importert, avslutter Elve.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 9


Alle kan tilby alt. Men bare vi har våre folk. Skal du ha ny bolig, må du ha lån. Og forsikring. Det er lurt å spare litt også – ha en reserve på lur. La våre flinke rådgivere hjelpe deg. Ta kontakt. Avtal tid med en rådgiver. Jærens eneste lokalbank er til for deg.

Telefon 03290 www.jaerensparebank.no Bryne ◊ Kleppe ◊ Kverneland ◊ Undheim ◊ Varhaug ◊ Vigrestad

10

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


SÆRING på Jæren

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD / ILLUSTRASJON/ HILDE B. LAMBRECHTS

Jordnær og steingal graveentusiast Per Terje Liestøl liker gravemaskiner og han liker å grave. - De siste ti årene har PT bygget opp Grava Entreprenør AS. Mye av suksessen kommer fra hans kremmerånd og evne til snakke for seg.

En særing er en person som er litt spesiell, gjerne med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper og forståelse for et område. Ordet er så absolutt positivt ladet. En særing har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Særing på Jæren er en fast serie i Næring på Jæren.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 11


DE SOM KJENNER MEG VIL NOK SI JEG ER RUSA PÅ LIVET. JEG ER EN RELATIVT ÅPEN BOK, OG FOLK FÅR DET DE SER.

Per Terje Liestøl liker gravemaskiner og han liker å grave. - De siste ti årene har PT bygget opp Grava Entreprenør AS. Mye av suksessen kommer fra hans kremmerånd og evne til snakke for seg.

I

november var det et portrettintervju med grave­entreprenør Hans Tormod Vike fra Vestfold i Dagens Næringsliv, og han er typen som ikke liker seg i rampelyset. Det resulterte i noen veldig kortfattede og poengterte svar som

raskt spredte seg i sosiale media (se bilde). Det var derfor en spent journalist som møtte opp hos graveentreprenør Per Terje Liestøl på Bryne for å gjøre portrettintervju. Det viste seg fort at graveentreprenøren på Bryne hadde langt mer å by på enn graveren i Vestfold. PT, som han kalles av både kjente og ukjente, er en åpen og snakkesalig mann med mye godt humør. – Hvis du stapper en femmer på meg, snakker jeg for hundre kroner. Jeg er nok

en type som stikker meg litt frem, og jeg er definitivt ikke redd for å si min mening, men selv om jeg er ærlig og direkte, er jeg aldri ufin. De som kjenner meg vil nok si jeg er rusa på livet. Jeg er en relativt åpen bok, og folk får det de ser, sier Per Terje.

Gravefest litt utpå dagen En ting har de to entreprenørene dog felles – en veldig kjærlighet til det å grave. – Dette er ikke bare en jobb, det er

REVISJON RÅDGIVNING ÅRSREGNSKAP OG LIGNINGSPAPIRER SKATT OG AVGIFT Vi ønsker alle våre kunder og forretningsforbindelser en riktig GOD PÅSKE!

12

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

www.sagvaag-revisjon.no HULDA GARBORGS VEG 4, 4344 BRYNE, GRAND-BYGGET V/ BRYNE STASJON TELEFON: 51 77 07 90 / 911 69 145


SÆRING

HAR DU LYST?

på Jæren

Å BYGGE UT, BYGGE OM, BYGGE PÅ ELLER BYGGE NYTT?

BYGGEBRANSJEN HAR NÅ GOD KAPASITET OG VI ER KLAR FOR Å SE PÅ MULIGHETER SAMMEN MED DEG. TA KONTAKT!

Det er travle dager i Grava, og PT sier at han fremover vil satse enda mer på kjellerutgravinger. – Der er det et stort potensial på Jæren. ARKITEKTKONTORET IHT KJØPMANNSBROTET 7 4352 KLEPPE

TELEFON: 51 78 97 70

iht.no

SÆRINGEN Navn: Per Terje Liestøl Alder: 49 år Fra/bor: Ålgård/Bryne Stilling: Eier av Grava

Smart navneendring Grava Entreprenør AS, hvor PT nå er eneste ansatte etter at han kjøpte ut kompanjong Magnar Husveg ved nyttår, er et respektert firma som har kunder over hele Rogaland. – Opprinnelig hadde vi da vi etablerte selskapet i 2008 det originale selskapsnavnet «Liestøl og Husveg», men jeg var på besøk hos en kamerat som så på firmabilen og sa at det var det styggeste han hadde sett. Jeg utfordret han til å komme opp med noe bedre, og han kom tilbake med «Grava». Det var riktig. Det er hvem vi er og hva vi gjør. Det er et enkelt navn å huske, og det kommer opp rimelig fort når jærbuer søker på nett etter «nogen så kan grava», ler PT, som har knyttet til seg en rekke dyktige samarbeidspartnere og innleid arbeidskraft som har vært med ham på laget i mange år.

Bente Håland, daglig leder LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

hobbyen min også. Når du våkner hver morgen og tenker på å grave, da er hver dag en fest, sier PT, før han arresterer seg selv: – Eller, jeg skal innrømme at morgenen ikke akkurat er min favorittid på døgnet. Jeg er et typisk D-menneske som ikke alltid kommer meg i seng når jeg bør på kvelden. Som en grevling er jeg mest aktiv på natten, og jeg er alltid sistemann hjem fra fest. Men når jeg kommer over den verste morgentrettheten, DA gleder jeg meg alltid til å begynne å jobbe med graving, sier han med et stort smil om munnen.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

bente@haalandasfalt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 13


SÆRING på Jæren

Per Terje Listøl driver også firmaet Steinfint, der de legger belegningsstein og lør stein. Foto: Steinfint

Vil ikke være TS eller Risa Grava har spesialisert seg på drenering, avløp og utgraving av kjeller. Det mener PT er en fordel for kundene. – For det første betyr det at vi har riktig utstyr for jobben, i tillegg til at vi har rikelig med kompetanse på disse områdene. Jeg har holdt på med dette så lenge at jeg kan gjøre det i blinde, og det er en ekspertise som trengs når man skal ta utfordrende oppdrag. Samtidig betyr det at vi ikke bruker tiden vår på å jakte

tomteutgravingsjobber som veldig mange entreprenører konkurrerer om. – Jeg har ikke et mål om å bli TS eller Risa, men det er ikke umulig at det blir noen flere fast ansatte i løpet av de neste årene. Det at vi gjør en god og effektiv jobb og leverer førsteklasses service sørger nemlig for at vi har mer enn nok å gjøre, fastslår PT, og viser frem en mailinnboks full av forespørsler og sier at han har et luksusproblem med at han ofte må tipse potensielle kunder om andre som kan gjøre jobben hvis de vil ha den gjort raskt. – Men veldig mange velger å vente på meg. Det gjør meg selvsagt glad og stolt, sier PT, som også står som eier av firmaet Steinfint, som leverer steinprosjekter i hage, anlegger gårdsplass og bygger murer av naturstein.

Viktig mentor

En del av dere drar kanskje kjensel på denne annonsen? – Når du våkner hver morgen og tenker på å grave, da er livet en fest, sier Per Terje Liestøl.

14

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Faren, som døde da PT var 15, var også i anleggsbransjen. Mange sier at de ser mye av faren i PT. – Han var meget godt likt, og det var naturligvis veldig tøft å miste ham så ung. Heldigvis hadde jeg andre gode rollemodeller, ikke minst Ingolv Helland, som ble min mentor i både livet og arbeidslivet. Jeg jobbet på hans mekaniske verksted på Ålgård fra ung alder, og lærte der alt om både maskiner og hvordan man skal behandle kunder – å levere en service bedre enn forventet, og å alltid se bra ut for kunden. Positivitet er et godt triks,

både på jobb og ellers. Jeg har humøret uansett situasjon, årstid og tid på døgnet – kanskje unntatt om morgenen. Livet er for kort til å gå og være sur og gjøre ting du ikke har lyst til.

Får sjelden «nei» I 20 år jobbet PT som selger av siloer og diverse landbruksutstyr hos Helland Mek. Verksted Landbruksteknikk, og da må man jo ha snakketøyet i orden for å lykkes. Det drar han også god nytte av i Grava. – Hvis man skal lykkes som en liten bedrift i dagens samfunn, må man være utrolig flink til å selge seg. Selv om man har det beste utstyret og er best til å utføre jobben, betyr ikke det noe om du ikke får jobben. Jeg er en flink kremmer. Hvis jeg først får audiens hos noen, er det sjelden jeg får et «nei». Jeg klarer å snakke godt nok og lenge nok til at de er positive, og når jeg først har fått en gravejobb, leverer jeg så bra at jeg ikke trenger å overtale noen neste gang de trenger et oppdrag utført. – Jeg har fått massevis av forespørsler om å ta selgerjobber i forskjellige firma, men jeg har funnet noe jeg elsker og vil ikke slutte å grave med det første. Når man bygger opp noe fra bunnen helt selv, jobber man hardt for å lykkes. Og når man har en jobb man virkelig liker, gjør man den mye bedre. Så ja, jeg gravde for ti år siden og vil nok ennå grave om ti år. Og jeg er strålende fornøyd med det!


TEMA

I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

BYGG & BO 34

28 24

32 Boligmarkedet er i ferd med å ta seg opp igjen. Det viser aktiviteten. Vi har besøkt byggeprosjekter på Jærens tak og i Søre Hå. Vi har også sett nærmere på årets fargetrender, på uteløsninger som gir ly for vind og vær, og vi har sett nærmere på bedriften som har høy status i puss-opp-gjengen i ”Tid for hjem” på TV2.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 15


TEMA BYGG & BO

Gode utsikter

på Jærens Tak TEKST// TORE FRIESTAD

Salget av boligprosjektet, som går under navnet Jærens Tak, begynte for alvor i desember 2016, da området var asfaltert og visningsboligen klar. Siden har det vært travle tider for både meglere og utbyggere.

D

et er Rogalandshus og SI Bygg som holder på med bolig­ prosjektet på Lyefjell. Her skal et nytt felt med både eneboliger, rekkehus og leiligheter bygges, i alt 100 boenheter, alle med panoramautsikt over Jæren. – Her får man noe som ikke finnes ellers på Jæren, og det

16

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

En egen visningsbolig er en fordel.


DETTE ER DET STØRSTE PROSJEKTET ROGALANDSHUS HAR VÆRT INVOLVERT I, OG DET SIER NOE OM HVOR STOR TRO VI HAR PÅ DETTE OMRÅDET.

– Alle som har vært i demoboligen vi har satt opp har vært himmelfalne når det kommer til beliggenhet og utsikt. Dette er de beste tomtene på Lye, og boligene blir selvsagt designet med det i mente. Vinduene er store, uteområdene beskyttet for vær og vind så godt det lar seg gjøre, og terrassen lett tilgjengelig fra kjøkkenet, slik at den faktisk vil brukes ofte. Dette er det største prosjektet Rogalandshus har vært involvert i, og det sier noe om hvor stor tro vi har på dette området, sier Tveit.

God variasjon i boligene

Sammen med SI Bygg utvikler Rogalandshus boligfeltet Jærens tak på Lye med utsikt helt til havet.

er det mange som er meget interesserte i, sier prosjektleder Asle Ingebrethsen.

Visning hver søndag Salget av boligprosjektet, som går under navnet Jærens Tak, begynte for alvor i desember 2016, da området var asfaltert og visningsboligen klar. Siden har det vært travle tider for både meglere og utbyggere. – Vi har hatt visning hver søndag, og det har ikke vært én gang det ikke har vært folk på besøk. Og enda bedre; de som kommer er mektig imponert over det de får se. Utsikten er jo hypnotiserende – på en klar dag kan man telle sauene på Shetland! Vi har vært veldig opptatt av å ha mye lys inn i boligen og samtidig utnytte havutsikten mot sørvest. Det har ført til store vindusflater mot jærkysten, og en meget flott og inviterende bolig, fastslår Asle Ingebrethsen i SI Bygg, og får støtte fra Trond Tveit i Rogalandshus:

– Når boligfelt som dette blir bygget er det ofte mange som syns det blir for ensartet, og dermed mister enhver sjarm – hvordan unngår dere det? – For oss er det alltid viktig å bygge noe som er tiltalende, og et område der folk vil trives å bo. Vi har løst denne utfordringen ved å tilby en boligmiks i alle fasonger og størrelser – fra 1-roms leiligheter til 200 kvadratmeter store eneboliger, noe som tiltrekker seg ulike målgrupper. Så selv om det vil være en rød tråd gjennom hele prosjektet som skaper et stilfullt og rent felt, får vi også variasjon i både bygninger og beboere. I tillegg har vi unngått å hive inn flest mulig boliger for å få mest mulig penger utav dette. Vi kunne hatt ti rekkehus der vi har syv, men prioriterer høy bokvalitet på færre boliger, sier Tveit.

Planløsning med «svigermorsuite» – Dette er moderne og tidsriktige boliger, og det gjelder både eneboliger, rekkehus og leiligheter. Her i eneboligene blir det gjennomgående planløsning med oppholdsrom, kjøkken, soverom og bad på inngangsplanet, noe som gjør det til et lett tilgjengelig og godt hjem for eldre. Vi har utnyttet hver kvadratmeter så godt som mulig, forklarer Ingebrethsen. Nede i visningsboligen finner man en kjellerstue, ytterligere bad og flere soverom, blant annet det Tveit omtaler som «svigermorsuiten». – Dette er en egen fløy under terrassen med eget soverom, bad og walk-in-garderobe, som nesten fungerer som et hotellrom. Perfekt for å holde svigermor nær og fornøyd, men samtidig litt ute av veien, sier han med et smil, og påpeker at det også er mulig å gjøre om planløsningen slik at underetasjen blir en hybelleilighet. De to prosjektansvarlige forteller at ingen boliger vil være like, og at kundene kan komme med egne ønsker og innspill for å tilpasse boligen til sine behov.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 17


TEMA BYGG & BO

Så langt er 15 boliger solgt av i alt 100 planlagte boenheter.

Opplæring om Lye Så langt er 15 boliger solgt til alt fra enslige, småbarnsforeldre, voksne par og pensjonister, og Tveit og Ingebrethsen tror at det vil bli mye mer salg i tiden som kommer. Så langt har flertallet som har kjøpt bolig en tidligere tilknytning til Lye, og boligutviklerne sier de må jobbe litt for å gjøre det kjent for utenforstående hva stedet har å by på. – Det er gøy å se at mange unge Lyefolk som «aldri skulle hjem igjen» har valgt å kjøpe bolig her, men det er en del som ikke kjenner til denne plassen som er skeptiske til å flytte til Lye. Det trenger de

ikke være, og det endres fort når de kommer opp hit for å se og lære mer om prosjektet, fastslår Ingebrethsen. – Her har man det meste man trenger i nærheten, og det er kun en kort kjøretur til Bryne om man vil ha noe mer. Fantastisk idrettsanlegg, gode barnehager og skoler og et aktivt miljø skaper svært gode oppvekstsvilkår, og panoramautsikten og de ypperlige turområder på alle kanter er utrolig mye verdt. Det beste rådet jeg kan gi er å komme hit en søndag mellom klokken tre og fire for å ta en titt. Kanskje finner man sitt nye hjem her på Jærens Tak, inviterer Tveit.

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person. I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

18

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

KRAN OG KJETTING AS

Utbyggerne Rogalandshus og SI Bygg, her representert ved Trond Tveit (t.v.) og Asle Ingebrethsen, har store forventninger til samarbeidsporsjektet Jærens Tak på Lye. Foto: Tore Friestad.


EGERSUND:

Oljeservice ble industridesign

Oljeservicebedriften i Egersund produserer nå også interiør.

TEKST// BETHI DIRDAL JÅTUN

Oljeservicebedriften Hymek AS i Egersund har fått et nytt bein å stå på: De har begynt med industridesign.

S

erien har han kalt ”Moose Design”, daglig leder og gründer, Stig H. Erlandsen, som presiserer at Moose-produktene bare er en liten del av virksomheten til Hymek. Det fine er at de kan lage dem når det er dødtid for offshoreprodukter.

Noe markedet ønsker For to år siden hadde Hymek 42 ansatte og rigg- og skipskunder over helde verden, spesielt i Østen. Så kom oljenedturen. I dag jobber kun 12 ansatte hos Erlandsen. – Det begynte egentlig litt for moro skyld. Vi laget noen husskilt og en benk. Så viste det seg at dette hadde et marked, og nå baller et på seg, sier Stig H. Erlandsen til Aftenbladet.

Stig H. Erlandsen, daglig leder.

Moose Box har fått mye oppmerksomhet. Lages på bestilling. Foto: Moose Design

– Det er en del av konseptet. Vi lager Moose Box på bestilling og etter kundens ønske. Derfor er det vanskelig å si en pris. Det kommer alt an på hva kunden er ute etter, fortsetter han.

På bestilling

Nettsalg

Han har ingen utdannelse som designer, men innrømmer at det ser ut til å bo en liten industridesigner i ham. Spesielt har ”Moose Box” fått mye oppmerksomhet på messer rundt omkring. Produktet er laget i stål og tre og kan enkelt flyttes på lasteplanet. – Den kan brukes til badstu, kolonihagehus, carport, ja, egentlig til hva som helst, forteller Erlandsen til avisen.

Nylig fikk Erlandsen og Moose Design avtalen om å produsere benker og klatrevegg til det nye Torvet i Egersund, noe han er veldig glad for. – Et viktig poeng for oss er at produktene våre er solide. En bålpanne fra Moose skal holde i mange år. Vi må bort fra bruk og kast, sier han og leger til at bedriften nå står ved et veiskille. Etableringen av Moose Design har vært gunstig for Hymec. Nå jobbes det for å få opp en skikkelig nettside. – Jeg ser for meg at mye av handelen kommer til å foregå via nettet. Vi er imidlertid avhengige av gode transportavtaler siden produktene våre er tunge, presiserer han overfor avisen.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 19


Er hagen klar for sesongen? Automower 105

Skaper rom TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Bestselger!

Automower 315

Best i test 2016!

Husqvarna har den beste løsningen for deg som elsker gressplenen din, men som ikke liker å klippe den.

Da Arkitektkontoret IHT startet opp i 1993 med 4 av dagens 12 ansatte, var mye av jobben å designe eneboliger på private og kommunale tomter. Nesten 25 år senere er trenden en annen: Nå kjøper byggefirma opp store eiendommer og utvikler boligfelt.

• Meget stillegående • Tar bratte hellinger• Uansett vær! • Barn- og dyrevennlig Husqvarna Automower® får du hos:

Hele Jærens maskinforretning Bøveien 8, 4365 Nærbø. Tlf 51 79 85 00

Drømmer du om

arger: antone 300 - C:100-M:50-Y:0-K:0 (R:0-G:92-B:161) g Pantone 123 - C:0-M:25-Y:100-K:0 (R:246-G:184-B:0)

nytt baD? La oss hjelpe deg med hele jobben!

nedenfor er vektoriserte, med korrekte størrelsesforhold

Bryne Rør AS

vn.

Vesthagen 9, 4344 Bryne - Tlf. 51 77 82 00 post@bryneror.no - www.bryneror.no 20

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Bryne Rør AS

Agnes Gjerde (t.v.) og Ingunn Aarrestad i IHT Arkitekter på Klepp tar prosjekter fra


TEMA BYGG & BO

m for begeistring M

en selv om jobben har endret seg noe, har IHT utviklet seg for å levere nøyaktig det kundene krever, og noe attåt, sier de. – Vi tegner alt fra små garasjer til store boligfelt, og har kunder både på det private markedet, i byggebransjen og på bedrifts­ markedet. Det er dog ikke tvil om at stadig mer av boligbyggingen i Norge blir gjort av

byggefirmaer som kjøper større områder regulert for boligformål og utvikler et felt tilpasset kommunale planer og markedets behov, forteller partner og diplomarkitekt Ingunn Aarrestad. – I dag går utviklingen veldig raskt, og det er viktig med et kritisk blikk på det vi skaper, slik at vi også gir et positivt bidrag til kommende generasjoner. På den andre siden må vi heller ikke være så fastlåste i tradisjoner at vi ikke våger å skape nye kulturinnslag. Ingen folk, bygg eller prosjekter er helt like, og det gir varierte og kjekke arbeidsdager. Her får vi jobbe sammen med svært dyktige mennesker for å finne gode løsninger, sier arkitekt og markedsansvarlig Agnes Gjerde.

Svertingstad Gård er kanskje det mest spennende nye feltet i Time kommune, og vi har fått være med å utvikle en del av det, sier IHT-arkitektene.

Interessant feltutvikling

DET ER OGSÅ VELDIG INTERESSANT Å VÆRE MED PÅ Å SKAPE NYE MULIGHETER I EN EKSISTERENDE BOLIG.

Arkitektkontoret IHT på Klepp har utviklet et sterkt fagmiljø innen arkitektur og ingeniørkunst, og er i stand til å ta et prosjekt fra skissestadiet til de siste detaljer er på plass i boligene. De har tegnet og utviklet en lang rekke hytter, boliger, næringsbygg og større boligprosjekter. For sistnevnte nevner de to arkitektene som eksempel et prosjekt de har i Ski kommune, på et boligfelt med 72 boenheter, kalt Furumo. – Furumo vil bestå av både eneboliger og rekkehus, og i tråd med det vakre området vil boligene bygges med en tydelig miljøprofil. Blant annet vil hver bolig utstyres med solceller integrert i arkitekturen. Det er veldig spennende å være med på, sier Aarrestad. Også hjemme på våre trakter har de mye interessant å henge fingrene i, blant annet på Hove Gård i Sandnes og Svertingstad Gård på Bryne. Også her handler det om å skape variert innhold både i bygningsvolum, størrelse og farge, og å utvikle tiltrekkende boliger tilpasset omgivelsene.

Det mest spennende feltet i Time

skissestadiet til siste detalj.

– Svertingstad Gård er kanskje det mest spennende nye feltet i Time kommune, og vi har fått være med å utvikle en del av det. Her kan du nyte alle Jærens unike kvaliteter som ren luft og variert natur, samtidig som du bare har en rusletur til Bryne sentrum og togstasjonen. Vi har designet et felt med bilfrie tun, der all parkering er under bakken, noe som gir fine, trygge uteplasser, beskriver Gjerde. – Hove gård er tilrettelagt som en

liten landsby, med utgangspunkt i gamle bystrukturer hvor byggene skaper gater og byrom. Husene varierer i størrelse og byggehøyde, og i stedet for å plassere husene i ens rekker, er de plassert langs gatetun og plasser. En variasjon av boliger og leiligheter sammen med gode detaljer skaper et levende og godt bomiljø, fastslår Aarrestad.

Tilbygg- og teknologi-trend Men det er ikke bare store boligfelt­utviklinger Arkitektkontoret IHT jobber med. Her i distriktet har den siste perioden vært preget av at det blir stadig flere oppdrag med ombygg og tilbygg. – Det har nok noe med nedgangstidene å gjøre – i stedet for å flytte tilpasser folk sin nåværende bolig til sine behov. Det er også veldig interessant å være med på å skape nye muligheter i en eksisterende bolig, sier Aarrestad. Arkitektene forteller at det for tiden også går mye i vedlikeholdsvennlige løsninger, og det blir stadig vanligere med smarthus der teknologi er sterkt integrert i hjemmet, fra lydanlegg og lyskontroll til energi og ventilasjon. – For vår del er det viktig å skape et hjem, som løser kundens behov med høyt estetisk nivå, løsninger som er teknisk gjennomtenkte, og et bygg i henhold til lover og forskrifter. Sistnevnte kan være problematisk til tider, siden mangfoldige og ulike kommunale bestemmelser og reguleringsbestemmelser må tolkes og defineres, men vi har vært så lenge i gamet at vi klarer å løse de fleste utfordringer, sier Gjerde med et smil. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 21


En framtid i byggebransjen TEKST// TORE FRIESTAD

For enhver bransje, er det å sørge for at neste generasjon er klar for å ta jobben videre, viktig. Næring på Jæren har snakket med tre videregåendeelever som på ulikt vis vil ta hånd om jærske bygg i årene fremover.

22

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Navn: Arne E. Horpestad Alder: 17 år Fra: Pollestad Studiested: Tryggheim vgs. Studie: Elektro Skal bli: Elektriker Hvorfor har du valgt dette? Jeg ønsker å ha et praktisk yrke, og dette interesserte meg. Som elektriker kan man jobbe innen mange forskjellige områder, og hverdagen er variert. Hva har du mest lyst til å jobbe med og hvorfor? Jeg vil helst jobbe innen landbruk eller bolig og nybygg. Jeg liker å montere nytt og liker spesielt godt å jobbe med kontaktorstyringer og PLS-styringer. Dette er to former for automatisering av anlegg som kan være alt fra lufting til motorstyringer. Hvor vil du jobbe? Jeg har fått læreplass hos Time Elektro der jeg skal gå to og et halvt år i lære for så å velge hva jeg vil spesialisere meg som. Hva er dine drømmer for yrkeskarrieren? Etter at jeg har fått fagbrev innen elektrikerfaget tenker jeg å jobbe videre hos Time Elektro for så og kanskje ta et fagbrev innen automasjonsfaget.


TEMA

Navn: Erik Motland. Alder: 17 år Fra: Nærbø Studiested: Bryne videregående skole Studie: Byggteknikk Skal bli: Tømrer

Navn: Anders Fløysvik Alder: 17 Studiested: Bryne VGS Studie: Klima, energi og miljø Skal bli: Rørlegger

Hvorfor har du valgt dette? Jeg har valgt tømrer som yrke fordi det ser ut som en spennende og utfordrende jobb som er en god og nyttig kunnskap i livet.

Hvorfor har du valgt dette? Jeg fikk tidlig smak for dette igjennom utplasseringsprogrammer på ungdomsskolen, hvor jeg fikk et positivt inntrykk av rørleggerfaget. Fikk enda mer bekreftet at rørleggerfaget er det jeg ønsker å jobbe med når jeg begynte på selve rørleggerlinjen.

Hva har du mest lyst til å jobbe med og hvorfor? Jeg har lyst å jobbe med hele prosessen, for start til slutt. Jeg er veldig glad i å se forandring og fremgang i det jeg gjør. Jeg har ikke vært med på så masse siden jeg ennå går på skole, men skal ut i lære rundt sommertid, og det er noe jeg ser fram til.

Hva har du mest lyst til å jobbe med og hvorfor? Innenfor rørfaget så er jeg interessert i alt slags typer arbeid fordi det aller meste virker spennende og nyttig å kunne.

Hvor vil du jobbe? Jeg har lyst å jobbe i et tømrerfirma som heter Jens Gerlach Sørensen hvor jeg har vært noen dager i uken i forbindelse med utplassering/jobbuke på skolen. Dette er et firma hvor jeg tror jeg kan utvikle meg til å bli en god og dyktig tømrer. Hva er dine drømmer for yrkeskarrieren? Min drøm er å jobbe i flere år for å få skikkelig erfaring og arbeidskompetanse, og deretter kanskje videreutdanning for å bli enda sterkere faglig.

Hvor vil du jobbe? Jeg har vært utplassert hos Bryne Rør to ganger, og skal utplasseres for tredje gang etter vinterferien, jeg har et veldig godt inntrykk av bedriften og ønsker å få en eventuell læreplass hos dem visst det er mulig. Hva er dine drømmer for yrkeskarrieren? Målet mitt er å i hvert fall få noen år ut som ansatt i arbeidsfeltet hvor jeg bygger opp erfaring, før jeg eventuelt kan starte noe for meg selv innen rør.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 23


Bygger opp nytt reh TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Med 15 års erfaring fra Jadar­ hus Rehab, som han utviklet fra scratch, er han igjen tilbake til nullpunktet, nå som daglig leder av Ryge­hus Rehab i Øksnevad Nærings­park.

Ø

yvind Hoelgaard nyter å kunne være hands on. Å dra på befaring for å prisgi potensielle jobber, snakke med kunder og foreslå løsninger. – Jeg har hatt 15 fantastisk fine år i Jadarhus Rehab, som leder av en stor rehab­avdeling med 55 ute- og 14 inne­ arbeidende. De siste årene har jeg nok savnet kundekontakten og det å være med å skape flotte boliger av eldre hus. Han starter igjen helt fra scratch og kjenner gründeren boble på innsiden. – Jeg har til og med malt og lagt teppefliser på kontoret her, flirer han. Rygehus Rehab har sammen med Rygehus, som jobber med nyhusprosjekter, tilhold i Kverneland Næringspark, med inngang i egen dør til venstre for hovedinngangen.

Eget fagfelt Etter bare én måneds drift er Hoelgaard allerede i gang med å utarbeide flere tilbud. To eneboliger og flere spennende rehabiliterings­ prosjekter gir grunn til optimisme. Dersom disse går inn, vil disse alene gi et godt førsteår for det nye selskapet. – Med en såpass slank organisasjon som nå, har vi helt andre muligheter til å konkurrere på pris, sier han. Ifølge Hoelgaard er rehabilitering et eget fag. – Vi må ha en helt annen tilnærming enn det nyhusbyggerne har. En ting er selve tømrerjobben, som i seg selv krever erfaring og kunnskap. Hvert hus har jo sin historie. Men det som i tillegg er ekstremt viktig i rehabprosjekter er den mellommenneskelige dimensjonen, sier han. Vi bokstavelig talt

24

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Øyvind Hoelgaard skal med sin mangeårige leder- og rehaberfaring bygge opp Rygehus Rehab.

river ned hjemmet til familier. Da er det viktig at vi som den profesjonelle part forklarer kunden hvordan byggeprosessen vil være i de forskjellige fasene. Ifølge Hoelgaard kan det i mange tilfeller faktisk være rimeligere å leie en leilighet til 10.000 i måneden enn å bo oppi et krevende rehabprosjekt. Rasjonell og effektiv drift er lettere uten en familie å ta hensyn til. – Jeg har i mange tilfeller over en kopp kaffe i etterkant av prosjektet fått høre; ”Vi skulle ha lyttet til deg, Øyvind, og flyttet ut.” Men alt avhenger jo selvfølgelig av omfanget på prosjektet. Til syvende og sist er det likevel alltid kunden som har det siste ordet

her, vi kan bare gi råd. God prosjektstyring, byggemøter og fremdriftsplaner er vesentlig uansett om kunden ønsker å bli boende eller flytter ut en periode.

Hva er et godt prosjekt? Etter Hoelgaards erfaring blir et prosjekt aller best når byggherre/prosjektutvikler, arkitekt og kunde starter planleggingen sammen. De praktisk-økonomiske vurderingene kan da gjøres samtidig med de estetiske. Kunden får informasjon som gir dem muligheten til å ta riktige valg. – Jeg tenker da selvfølgelig på estetikk, materialvalg og pris, men også på energi­


TEMA BYGG & BO

ab-selskap selv har tomten, er også interessante prosjekter for Rygehus Rehab. – Etter over 15 år i bransjen med utvikling av boliger i samarbeid med kunde og arkitekter, har vi sett at utvikling av gode eneboliger er veldig lik. Også her blir de beste boligene til gjennom et tett samarbeid mellom arkitekt, kunde og oss. Hoelgaard er allerede i gang med å bygge opp en organisasjon med erfarne tømrere. – For å klare det i starten, kommer vi til å legge det opp slik at de i tillegg til rehabiliteringsprosjektene også går inn i rene Rygehus-prosjekter, sier han. Han har også et mål om å ansette en person rent administrativt, en som kan ta seg av driften. Selv vil han være mest mulig ute hos kundene og jobbe med salg og markedsføring i tillegg til den daglige ledelsen. Han regner markedesområdet for Rygehus Rehab til å være fra Jæren og nordover til Stavanger. – ”Hvordan tør du”, var det flere som sa da jeg fortalte at jeg skulle starte på nytt. ”Med en boligbransje som sliter…”. Det finnes en mengde hus bygget på 70- og 80-tallet som en eller annen gang trenger fornyelse. Jeg har stor tro på at vi skal få til dette, hvis ikke hadde jeg ikke satset. Det avgjørende nå blir nå å bygge en organisasjon med de rette folkene. Kvaliteten og trivsel må stå i fokus, i alle ledd. Da vet jeg at vi får det til.

Ett rom i huset, som kjøkkenet, er et godt prosjekt for den nye rehabaktøren.

sparende tiltak som i visse tilfeller enkelt kan ivaretas under planlegging og prosjektering. Det er alt for mange som ikke blir fortalt mulighetene som åpner seg når man skal rehabilitere boligen sin, påpeker Hoelgaard. – Selv om vi liker best å være med fra starten, utfører vi selvsagt også oppdrag basert på allerede utformede arkitekttegninger som kunden selv kommer med, legger han til.

Erfarne fagfolk Hvilke prosjekter sikter dere dere inn på? – Vi gjør alt, fra skifting av ett enkelt vindu til store rehabprosjekter i millionklassen, svarer han. Planlegging og oppføring av eneboliger, der kunden

Planlegging og oppføring av eneboliger, der kunden selv har tomten, er interessante prosjekter for Rygehus Rehab.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 25


Leveggproduksjon på Klepp Stasjon Det er denne automatiserte tilskjæringsmaskinen som skreddersyr Tjessem Presennings Ily-produkter. TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Tjessem Presenning har døpt sine skredder­ sydde levegger i PVC ”Ily”.

M

ed vestlandsvår og -sommer nært forestående, gjør presenningsprodusenten på Klepp seg klar til å produsere flere skreddersydde Ily-vegger både til jærbuer, rogalendinger og nordmenn generelt.

Nytt bein å stå på

Frode Tjessem, eier og driver av Tjessem Presenning på Klepp Stasjon.

26

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Vi leverer til terrasser og hagestuer over hele landet, men har størst nedslagsfelt lokalt, forteller Frode Tjessem som eier og driver bedriften fra kontor- og produksjons­ lokaler i andre etasje i Bedriftsveien 3, ikke langt fra Block Berge Bygg på Klepp Stasjon. Tjessem har erfaring fra Malthussystemet og har primært tilbudt presen­ nings­­produkter i storformat til olje­ næringen. Nedgangstidene har imidlertid utfordret kreativiteten. – Vi har for så vidt tilbudt levegger siden starten, men først nå som egen merkevare, opplyser han.

Slik kan Ily-produkter fra Tjessem Presenning tilpasses ditt uteområde.

Skreddersydd og enkelt – Stadig flere setter opp vinterhager, hagestuer eller lager enkeltstående overbygg i tilknytning til terrassen. Vi tilbyr ly for vinden, der duken enkelt blir trukket i en skinne, - enkelt å montere og veldig solid, forklarer Tjessem og henter fram bilder for å illustrere. – Her ser du en kunde som har satt opp en hagestue med skrått tak, vegger og åpning foran. Denne ønsket han seg muligheten å dekke til.


TEMA BYGG & BO

– For de som fulgte med på Leo Ajkics TV-serie ”Flukt”, kan jeg nevne at vi også har produsert den store presenningen om bord på Siem Pilot, til beskyttelse mot vær og vind for flyktningene som plukkes opp fra havet. Den presenningen er på 850 kvadratmeter.

Automatisering

I hvilken farge? Det er opp til kunden å velge!

For denne kunden produserte Tjessem Presenning vegger i PVC som enkelt kan rulles opp eller trekkes til side alt etter vær og vind.

Nærmest vedlikeholdsfritt Selv har han satt opp en levegg i PVCmateriale på egen terrasse. – Hvordan er det med renhold? – Enkelt, det er bare å spyle over, lover han.

– Og holdbarheten? – Rundt ti år. Ily-produksjonen foregår i lokalene på Klepp Stasjon der to sveisemaskiner er plassert på hver sin side i det langstrakte lokalet, den lengste av dem 30 meter lang. – For å produsere store presenninger, forklarer Tjessem og legger til at de blant annet har laget dekket til domkirken i Stavanger.

Midt i rommet står den nyeste maskinen, en automatisert tilskjæringsmaskin. Denne skreddersyr Ily-produktene. – Her mater jeg bare inn de ønskede målene, og så ordner maskinen resten, sier han og rister nærmest på hodet over hvordan de gjorde det før. Inntil for to år siden målte de til alt for hånd, noe som forsåvidt fortsatt er vanlig i bransjen, men ikke på Klepp Stasjon. – Maskinen gjør at vi jobber med 100% nøyaktighet, noe som er svært viktig, påpeker han. PVC-materialet Tjessem Presenning benytter, importeres fra Tyskland, og kan fås i alle ønskelige farger. I fjor sommer solgte han i overkant av tretti ulike levegger til hagestuer og – terrasser, de fleste av dem via nettsiden eller nettannonser. Han tror at potensialet er stort. – Målet er å kunne hjelpe flere denne vårog sommersesongen, sier han. – Til å nyte sommeren med Ily.

E.VARHAUG transporterer det meste:

Vi utfører branntetting, brannisolering, levering og montering av branndører i stål og tre, fuging og voksing av listverk. www.thermax.rl.no / post@thermax.rl.no Tlf 51 43 75 39

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 27


Satser hardt i Søre Hå TEKST// TORE FRIESTAD

Block Watne vil utvikle jærske lokalsamfunn og avsluttet nylig et boligprosjekt på Ogna. I Sirevåg skal de snart i gang med et anlegg til 30-40 millioner kroner og på Brusand kommer de nå med sentrale leiligheter i mange varianter og størrelser.

–V

i er en lokal aktør med ansatte fra områdene vi bygger ut, og da er det spesielt kjekt å få så mange positive tilbakemeldinger både på prosjektene og den tilhørende opprustingen dette innebærer for nærområdet, sier distriktssjef i Block Watne Egil Garvik, som selv kommer fra Brusand og naturligvis er veldig stolt av leilighetsprosjektet de nå skal bygge der.

Shiner opp Brusand I tillegg til selve leilighetsbygget i Brusand, har Block Watne også påtatt seg noe opprydnings­ arbeid mellom torget og stasjonsbygget. Blant annet skal den vernede meieripipa restaureres og historien til både denne og nærområdet trekkes inn i leilighetsprosjektet. Det skal også etableres et koselig uteområde til bruk for alle, og hele lokalsamfunnet får glede av at det nå bygges en trygg sykkel- og gangsti langs fylkesveien. – Et fellestegn for større prosjekter på mindre plasser som sør i Hå er at vi ønsker å skape gode bomiljø for alle aldersgrupper. For å få et trivelig nabolag må både eldre, unge, enslige Egil Garvik, distriktssjef i Block Wathne.

28

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

og barnefamilier inkluderes. På Brusand har vi skapt et prosjekt med leilighetsstørrelser i alle varianter, med priser som gjør at også førstegangskjøpere kan skaffe seg et godt sted å bo. Et boligområde med en sammensetning av alle aldersgrupper er et kvalitetstegn, slik vi ser det, forklarer Garvik, og legger til at leilighetene i den planlagte naboblokka legges ut for salg etter hvert som det går tomt for samme type leilighet i den første bygningen.

30 prosent utenbys fra I Brusand sentrum skal det nå først bygges en trivelig boligblokk med til sammen 19 leiligheter fra 60 til 139 kvadratmeter og priser fra 2,4 til 6,7 millioner kroner. Garvik forteller hvordan det er tilrettelagt for vindfulle Jæren med romslige, innglassede terrasser med utsikt mot havet, lett til-gjengelig sykkelparkering og gode garasjeanlegg. – Det har vært bra interesse rundt disse boligene, og vi har solgt 10 av 19 leiligheter. Byggingen begynner i april, og jeg forventer at de første vil flytte inn i starten av 2019. Flesteparten av kjøperne er folk som allerede har tilhørighet til Brusand, enten at de bor her i dag eller at de har familie her, men hele 30 prosent av kjøperne kommer utenfra. Garvik tror én av grunnene til det er at leilighetene enkelt kan benyttes som feriebolig. – Jeg vet flere vil benytte seg av den muligheten, og grunnen er enkel: Brusand er et herlig sted hvor man kan bo like ved sentrum med butikk, barnehage og togstasjon, samtidig som man er nært på naturen.

Block Wathne utvikler nye boliger på Brusand, noe som blant annet gir ny sykkelsti og opprustning av meieripipa.

Fristende å bo nær naturen Garvik er en turmann som daglig vandrer langs sjøen på Brusand, og markedsføringen av boligene bærer også preg av nærheten til de vakre omgivelsene i området mellom Kvadsheim fyr og Sirevåg. – At Brusand flankeres av to av distriktets mest populære campingplasser er ikke uten grunn. Her kan du fiske i tre lakseelver, og i havet. Du kan studere det fredede fuglelivet på Raudnen, eller du kan svømme i eller surfe på bølgene som slår inn over den fem kilometer lange sandstranda. Og turmulighetene innover heiene er nærmest endeløse. Det er for mange utrolig fristende å bo så nær naturen, fastslår Garvik, som er sikker på at de resterende boligene i prosjektet vil forsvinne når folk får mulighet entil å se med egne øyne hvordan det kommer til å bli.


TEMA BYGG & BO

VI ER STOLTE AV Å VÆRE PÅDRIVERE FOR GOD BYGDEUTVIKLING, NOE VI MENER ER ET ANSVAR MAN MÅ VÆRE SEG BEVISST NÅR MAN UTVIKLER BOLIGER.

Stort prosjekt i Sirevåg Noen kilometer lenger sør i Hå, på Ogna, har Block Watne solgt 16 av 22 leiligheter i et prosjekt i sentrum, og enda lengre sør, i Sirevåg, begynner de nå i mars/april arbeidet med et meget stort anlegg til en verdi av 30-40 millioner kroner. – På Skoran skal vi bygge både leiligheter, eneboliger og tomannsbolig, i tillegg til at vi har flere flotte eneboligtomter tilgjengelig. Mange er interesserte og det blir veldig spennende å jobbe med dette prosjektet, sier Block Watne-sjefen, og konkluderer: – Søre Hå er et meget attraktivt sted å bo, og vi er veldig glade for å kunne bidra til å skape trivelige bomiljø i flotte omgivelser. Vi er stolte av å være pådrivere for god bygdeutvikling, noe vi mener er et ansvar man må være seg bevisst når man utvikler boliger.

Leilighetene får fantastisk utsikt over de fine strandområdene på Brusand.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 2 9


Håndverkere LOK ALT

Me lige å grava!

Få det Steinfint

Få det Steinfint

Med godt grunnarbeid, stødig hånd og sikkert Med godt øye legger vi stein i oppkjørsel, gårdsplass og grunnarbeid, stødig hånd og sikkert øye legger vi hage. Vi legger stor vekt på estetikk og leverer stein i oppkjørsel, gårdsplass og hage. Vi legger stor vekt på solid håndverk som gir glede i generasjoner. Det estetikk og leverer solid håndverk som gir glede i generasjoner. blir Steinfint når vi har vært på besøk. Det blir Steinfint når vi har vært på besøk. Ring oss nå for befaring. Ring oss nå for befaring. Gjermund Serigstad m: 902 85 508Gjermund Serigstad m: 902 85 508

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no

DIN ANNONSE HER? NÆRING PÅ JÆREN presenterer ulike bedrifter og virksomheter som skaper verdier og utvikling. Magasinet fokuserer på folk i det lokale næringslivet.

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

FULL DISTRIBUSJON – ALT AV HUSSTANDER OG NÆRINGSLIV I KOMMUNENE KLEPP, TIME, HÅ OG EIGERSUND Lang levetid – 7 utgivelser i året Høyt opplag – 23.600 eksemplarer

Kontakt: Katrine på tlf. 901 40 447 katrine@lokomotiv.no Unni på tlf. 932 14 318 unni@lokomotiv.no

tlf.nr 51 79 85 79

M&G Elektro er et sertifisert firma i Egersund som pr i dag teller 27 ansatte og 6 lærlinger. Bedriften er medlem i EL-PROFFEN, som er Norges største kjede av frittstående elektroentreprenører.

l Vi utfører alt av elektroarbeid, fra små serviceoppdrag og

nybygg til større oppdrag i næring, landbruk og industri.

l Vi har også en svakstrømsavdeling som fokuserer

Nybygg- Rehabilitering Tilbygg- Renovering av bad Rådusgata 3, 4360 Varhaug Telefon 982 46 475 - post@bm-sl.no

på FG-godkjente innbrudd- og brannanlegg til privatboliger, hytter, offentlige bygg og bedriftsbygg.

l I tillegg installerer og vedlikeholder vi alt innen

telefon-, data-, og parabolanlegg.

Kontakt oss på tlf. 51 49 49 10 MEDLEM AV ELEKTRIKERKJEDEN

30

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

MEDLEM AV ELEKTRIK


ANNONSE

Paul Hein Haneferd (t.v) og Arnfinn Vigrestad ønsker velkommen til Hellvik Hus-kontoret i Jernbanegata på Bryne.

Hellvik Hus har landets mest tilfredse boligkunder. Det er mye takket være arbeidet som gjøres hver dag i kontoret på Bryne.

Finn drømmehjemmet ditt med Hellvik Hus - Det aller viktigste for oss er fornøyde kunder. Vi strekker oss langt og er veldig fleksible, noe vi får gode tilbakemeldinger på, sier Paul Hein Haneferd, som er salgssjef i Hellvik Hus. Sammen med blant andre prosjektutvikler Arnfinn Vigrestad holder Haneferd til i Brynekontoret til Hellvik Hus i Jernbanegata, midt i Bryne sentrum. For kort tid siden ble det kjent at de to, sammen med resten av Hellvik Hus-kjeden, har landets mest tilfredse kunder. Bryne-kontoret var med på å sørge for at den utmerkelsen gikk til Hellvik Hus, og det i tøff kamp mot det som finnes av store og små boligbyggere i Norge. I den landsdekkende kartleggingen, som utføres av Prognosesenteret, ga kundene Hellvik Hus Bryne en score godt over landssnittet. - En av styrkene våre her på Bryne er du kan komme hit med boligdrømmen din, enten du så vidt er kommet i gang med tankearbeidet, om du har tegnet litt på kjøkkenbordet hjemme, eller du vet nøyaktig hva du vil ha. Så setter vi oss ned og gjør prosjektet realiser bart, sier Vigrestad, som før han begynte i Hellvik Hus var ordfører i Time fra 1999 til 2011.

70 års trygghet og erfaring I år er det 70 år siden det som i dag er Hellvik Hus ble startet av Ingolf Helland og Hilmar Henriksen i den vesle bygda Hellvik nord for Egersund i 1947. Til å begynne med bestod produksjonen for det meste av fiskekasser, men på 50- og 6o-tallet begynte Ingolf og Hilmar med husbygging. Mye har endret seg gjennom alle disse årene og bedriften har gått fra å være liten og lokal, til å bli en nært landsdekkende husbygger med nærmere 30 forhandlere fra Lindesnes i sør til Stjørdal i nord, men både eierskap og drift er forblitt innad i familien. Opp gjennom årene har kommunene på Jæren vært en viktig del av Hellvik Hus’ virksomhet. Den satsingen har Vigrestad og Haneferd alle planer om å fortsette. - Som en lokal aktør med en sterk historie er det klart at vi i Hellvik Hus både bør og skal være betydelig til stede på Jæren. Da jeg og kona bygget hus på Lye i 1980 var det med Hellvik Hus, og det treget vi aldri på, sier Vigrestad, som altså selv begynte å jobbe i samme bedrift nærmere 40 år senere. Mange prosjekter på gang For tiden melder Haneferd og Vigrestad om travle dager på Bryne-kontoret med jevnt

og trutt salg, samtidig som det er mange jern i ilden med både pågående og kommende byggeprosjekter i nærområdet. I Motlandsmarka på Nærbø har salget av 14 moderne eneboliger gått godt, med bare et par usolgte enheter igjen, i Theodor Dahls veg på Kvernaland bygges det tre boliger i rekke, på Klepp jobbes det med et prosjekt i Riskjellvegen med ti romslige eneboliger som blir lagt ut for salg før sommeren, og både i Stokkelandsmarka og Kvernelandsvegen jobbes det med kommende prosjekter. I Kong Haakons veg, sentralt plassert på Bryne, er oppstart av byggingen av fire frittstående eneboliger nært forestående. - Kong Haakons veg er midt i selve indrefileten på Bryne, med alt fra skole, idrett og barnehage like ved, sier Haneferd. - Du får ikke så mange slike muligheter på Bryne, sier Vigrestad. Har du en boligdrøm du vil realisere? Kom innom oss i Hellvik Hus i Jernbanegata på Bryne, så hjelper vi deg å finne drømmehjemmet ditt! Ta kontakt med oss! Salgssjef Paul Hein Haneferd, 474 51 571 Prosjektutvikler Arnfinn Vigrestad, 971 86 791

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 31


R

‘AN SÅ FÅR AN NYTT LIV

95%

Hos oss blir 95 % av bilen din gjenbrukt eller gjenvunnet.

Tid for farg TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Våren er tiden for fornyelse, og da er det naturlig å tenke på hvordan man kan friske opp hjemmet. Trenden nå er å bruke mer livlige farger.

H

os Nærbø Fargesenter kan man både få tips til farge-, material-, og stilvalg, samt arbeidsfolk til å faktisk utføre jobben.

Stort og smått – Fornyelse er en del av livet og noe de fleste liker, og det er heller ikke slik at man trenger pusse opp hele huset når man først vil gjøre noe. Det krever ikke mye arbeid eller penger å male en vegg, men det kan friske opp stuen eller kjøkkenet på en veldig god måte og skape et hjem man trives enda bedre i, fastslår Hege Høiland, som kom inn som ny daglig leder hos Fargerike Nærbø i mars i år.

VRAKPANT & GJENBRUK KUN HOS

TV inspirerer R

tlf. 51 63 72 50 www.knoks.no

32

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Folk blir jo påvirket av media, og på TV er det veldig fokus på oppussing. Det gjør nok at mange ser flere muligheter i hjemmet. Samtidig er det, i dette bruk-og-kast-samfunnet vi lever i, viktig å huske på at man kan fornye ting man allerede har i stedet for å kjøpe nytt, for eksempel ved å male frontene på kjøkkenet eller slipe ned gulvene. Her hos oss får man så å si alt man trenger til både utvendig og innvendig fornyelse,


TEMA BYGG & BO

ÅRETS FARGER:

Rødt og blått

Blått og rødt er årets farger i 2017. Foto: Fargerike/Nordsjø

erike hjem

I fjor ble rosa og okergult kåret til «Årets farger». I år er det rødt og blått som gjelder, skal vi tro Fargerike og Nordsjö. Tidligere i høst lanserte malingsprodusenten, Norsjö, tilhørende det verdensomspennende konsernet Akzo Nobel, blått som årets farge 2017

Flere nyanser alt fra tapet og gulvtepper til husmaling og terrassebeis, sier prosjektleder og håndverker Alexander Høiland.

Fargekåring med flere vinnere «Årets farge 2017 – RØD» lyser det mot oss fra et Fargerikedisplay med rødt i alle toner og varianter. Det virker som om alle som driver med maling eller mote kårer en årets farge, og et kjapt google-søk bekrefter det. Årets farge 2017 er av ulike aktører bestemt å være blant annet rødt, blått, knall grønt, brunt, og noe som kalles Denim Drift. – Det er jo en mulighet til å lage litt ekstra utav det og vise alle mulighetene i en spesifikk farge, og samtidig gi inspirasjon til hvordan disse kan brukes. Det er ikke slik at vi i Fargerike-kjeden pusher rødt på alle som kommer inn og ber om råd – vi tar som alltid først og fremst hensyn til kundenes ønsker, og så til hva vi mener passer med tanke på jobben som skal gjøres og målet med malingen, sier Hege.

Malingstips – Tidligere var det stort sett bare hvitt interiør vi så ute på befaring, men trenden nå er at det skal være litt mer fargerikt. Det skal være koselig og behagelig. Et hjem, ikke et sterilt showroom. Når det gjelder eksteriør, er det ennå oftest de to endene av skalaen som er vanligst – hvitt eller lyst grått og mørkebrunt eller svart, sier Alexander, og påpeker: – Om man velger å male huset, er det viktigste å gjøre en god jobb slik at malingen ikke falmer. Vaske ned, skrape der det trengs, grunne på eksponert treverk og bruke maling av god kvalitet. Og hvis noen lurer på noe, er det bare å ta kontakt, så kan vi bistå.

– Vi har sett på internasjonal arkitektur, mote og design, og ser at blått er fargen som gjelder akkurat nå, sier Per Nimér, arkitekt og designsjef ved Akzo Nobel. Fargehandlerkjeden Fargerike har imidlertid troen på rødt. – Det måtte bli rødt i år! Fargen representerer en dualisme som er typisk for oss nordmenn, sa Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, da hun presenterte rødt som deres Årest Farge 2017. Henningsen mener at bildet av nordmenn som trauste flokkdyr bare er en halv sannhet. Vi er også livfulle og eventyrlystne. – Rødt er en ekstrovert farge som representerer lidenskap og «passion», og det har vi masse av, sier hun.

Som klasssiske jeans – For å gjøre fargen relevant for hjemmene våre, har vi valgt en blåfarge som fungerer like godt på kjøkkenet som i soverommet. Årets farge minner om et par klassiske jeans, sier Per Nimér. – Et godt valg, mener Stine Norli i faghandelkjeden Nordsjö Idé og Design. Hun er glad for en årets farge som er kommersiell interessant. Valget av blått føyer seg inn i hovedtrenden blant årets farger, som i stor grad ellers er dempede skyggefarger.

Norske rødtoner – Vi er nok alene om rødt, sier Henningsen i Fargerike. – Vi ønsket at årets farge skal stå ut og markere noe spesielt. Farger er nært knyttet til identitet og følelser, derfor er det riktig å finne en farge som tar utgangspunkt i det norske. Vi er jo unektelig noe for oss selv her «på berget», sier hun, og mener det positivt. Sammen med sitt team har hun tatt fram en allsidig palett med norske rødtoner, inspirert av blant annet den tradisjonelle fjellanorakken, et falmet flagg, bålet vi svir grillpølsene på og heftig røde lakksko. –Rødfargen passer for alle. Det er mange nyanser å velge i og doseringen kan gjøres etter egen smak, sier hun. Kilde: ifi.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 3


I produksjonshallen hos WoodLink AS i Kverneland Næringspark.

34

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


TEMA BYGG & BO

Kvalitetstre betaler seg TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

At de fantastiske uteplassene i TV2s ”Tid for hjem” er skapt av accoya, tilvirket og levert fra produksjonslokalene til WoodLink AS i Plogfabrikkveien 18 på Kverneland, er det kanskje ikke så mange som vet.

M

en jærbedriften WoodLink AS har nå levert materialer til flere ”Tid for hjem”-prosjekter og begynner å bli godt kjent med både programleder Kjersti Bergesen og ikke minst tømmermannen i programmet, som er blitt en god ambassadør for accoya.

Holdbart i 80-90 år – Hva er accoya? – Det er acetylert furu, importert fra New Zealand og behandlet i Nederland, forteller Egil Rosnes, daglig leder i kvernelands­bedriften. WoodLink er en av to distributører i Norge som leverer accoya til byggevarekjeder, entreprenører, dør- og vindusprodusenter her i landet. – Acetyleringen, altså behandlingen av treverket, er patentert og foregår i Nederland, men vi tilvirker materialet både når det gjelder ulike overflatebehandlinger og tilskjæringer av bord- og platestørrelser, sier Rosnes.

Svanemerket produkt Acetylering er en kjemisk prosess der furutreet behandles blant annet med eddiksyre på en slik måte at treverket mister evnen til å ta opp eller avgi fuktighet. Materialet er svanemerket og miljøvennlig.

– Forventet levetid på accoyaen er 80-90 år, opplyser Rosnes. Foreløpig får de imidlertid ikke lov til å garantere holdbarhet mer enn opp til 50 år, og det er så lenge bordet er 20 cm over vann eller jord. Er avstanden mindre enn 20 cm, loves holdbarhet i 25 år. – Materialet er med andre ord ekstrem motstandsdyktig og stabilt. Arkitektene elsker det, sier Rosnes og viser til at råteskader er en stor utfordring i dag. – Ta for eksempel Jåttå videregående skole i Stavanger, som sto klar i 2007. Der må de nå skifte deler av kledningen på grunn av råteskader. Og dette eksemplet er ikke enestående.

Nisjeprodukter I den store og moderne produksjonshallen til WoodLink AS ligger stabler med tre, for det meste accoya, cedertre og eik. – Her har vi CNC-høvellinjer og sørvest­ landets mest avanserte anlegg for overflate­ behandling, påpeker Rosnes. – Visjonen vår er å utvikle WoodLink AS til å bli en solid og kunnskapsrik leveran­dør av trevirke som normalt kan være van­ske­lig å få tak i gjennom vanlige bygge­vareleverandører, opplyser han og forteller at de satser på direkte

”Tid for hjem”: Terrassegulv, konstruksjonsvirke, kledning og tak i accoya, levert av WoodLink.

Anita følger opp kunder og henvendelser.

ACCOYA ® • Acetylert furu. • Begynner nå å bli godt utbredt i Norge og dukker ofte opp i anbudsbeskrivelser for nye prosjekter. • Svært god dimensjonsstabilitet og langt livsløp. • Fremragende holdbarhet med fabrikk garanti på 50 år mot råte over bakke og 25 år under bakke/ferskvann. • Lys overflate gjør det enkelt å tilby over flatebehandling i transparente og hel dekkende farger. • Et miljøvennlig og svanemerket produkt.

import fra sagbruk og leverandører over hele verden, også fra norske løvtresagbruk.

Før Profftre WoodLink ble etablert i 2015, som et nytt selskap etter at Profftre gikk konkurs. Rosnes legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid, men opplever nå en ny giv i selskapet. – Med oljekrisen her i fylket har vi nærmest vært tvunget til å se lengre ut. Nå har vi en selger både på Østlandet og en i nord, noe vi allerede begynner å se fruktene av, sier han. At TV2s ”Tid for hjem” benytter dem som leverandør anser han som

Erling Rosnes, daglig leder i WoodLink som har spesialisert seg på trevirke som accoya, cedertre og eik.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 5


god markedsføring. – Vi har også fått direkte henvendelser som følge av programmet, sier han. Selv om WoodLink opererer på proff­­markedet, tar de gjerne imot privatkunder i produksjons­ lokalene. – Her kan de få se mulighetene, og så viser vi dem til rette utsalgssted, sier Rosnes.

Dør og vinduer At accoyaen og de øvrige tretypene WoodLink har gjort seg til eksponent for koster noe mer enn de mer konvensjonelle trevarene, er ifølge Rosnes å anse som en god investering. – Med den ekstreme holdbarheten for eksempel accoyaen har, er det ingen tvil om at det betaler seg, sier han og forteller at de nylig leverte treverket til gangbroa langs Hafrsfjord. Svillene på Orre-stranda er også i accoya, levert av WoodLink. – Etterspørselen er økende. Flere begynner å få øynene opp for materialet, og vi har allerede fått fotfeste hos et antall mindre dør- og vindusprodusenter, sier Rosnes som ser lyst på framtiden. – Stadig flere velger kvalitet framfor pris. Det gjelder også her.

Cato jobber både i produksjon og i kundemottaket på Kverneland.

HIMMEL OG HAV! Trivst du i opne landskap?

Fridom til å leve, fridom til å bu, fridom til å bygge slik du vil. Dette får du i Stokkalandsmarka. Her kjem den nye tettstaden på Jæren med 6-8000 innbyggjarar. Alt du treng har du i nærleiken, samstundes som du får ei kjensle av å bu landleg.

Turområde, havutsikt og nære tenester

I Stokkalandsmarka er den populære barnehagen allereie på plass. Ny skule og fleire andre sentrumsfunksjonar vil koma etter. Gode samband til nord og sør via Jærbanen gjer det praktisk å pendle langs heile jærkysten. Feltet kan by på unik havutsikt og gode turområde både i skogen, i marka og langs Jærstrendene.

Sjølvbyggjartomter

Tomtene blir selde utan byggjeklausul. Det tyder at de sjølve kan styre husbygginga. Utforming av huset, avtalar med handverkarar, organisering av dugnadsarbeid og innkjøp kan gjerast Framtidsvisjon for Stokkalandsmarka etter eige behov og ønskje.

Kontakt oss

For informasjon om ledige tomter, prisar og villkår sjå www.ha.no/tomtesal eller ta kontakt med servicetorget: tlf 51 79 30 00 epost: servicetorg@ha.kommune.no

36

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


TEMA BYGG & BO

Utvikler roboter til byggebransjen

Kruse Smith har allerede tatt nLinks borerobot i bruk i forbindelse med byggingen av arkivenes hus i Stavanger. (foto: nLink)

Ifølge det norske selskapet nLink vil roboter om få år ta over mye av grovarbeidet i byggebransjen.

K

ruse Smith har allerede tatt selskapets første byggerobot i bruk til borejobben i forbindelse med byggingen av Arkivenes hus i Stavanger.

Borer hull i betong – Det er vår største jobb hittil, og ikke minst viktig for å dokumentere den effekten roboten har, seier Konrad Fagertun, en av grunnleggerne til nLink med base i Sokndal, til nettstedet Porten.no. Roboten borer effektivt hull i betongtak på byggeplasser, noe som i tillegg til at de frigjør

www. tjessempresenning.no 454 88 300

håndverkerne til å gjøre andre ting, også bidrar rent HMS-messig, da slike jobber ofte er belastende. – Vi er allerede nummer èn på robotikk i byggebransjen i verden, da vi er en av de første med et produkt på markedet, en posisjonen vi ønsker å holde på, seier Fagertun.

Monteringshjelp Selskapet som i fjor ble kåret til ”Årets gründer” i Sogn og Fjordane har også fått million­støtte av EU til å videreutvikle bygge­roboten sammen med flere internasjonale aktører.

I første omgang skal de utvikle en robot som kan montere fasadeelementer som vinduer og vegger på store bygninger. Men på sikt ser utviklerne for seg at den skal ta på seg langt mer varierte arbeidsoppgaver.

I startgropa I første omgang har de konsentrert seg om roboter som kan ta de verste jobbene, de ingen har lyst til å gjøre. Dei som er tunge, kjedelige, eller farlige. Men det er bare begynnelsen, tror Fagertun. – Det er ingen tvil om at roboter i framtiden kommer til å hente materialer, bringe det til riktig plass og montere det på egenhånd, sier han.

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 37


NOSTALGI MED FILMSJEF TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

For ti år siden snakket Næring på Jæren med Håvard Erga, som da var leder for den norske avdelingen av Warner Bros. Mye har endret seg i bransjen, og når vi treffer Erga i dag er han i ferd med å avvikle selskapets salgskontor i Norden. Fra 1. Juni søker han nye utfordringer. – På grunn av den enorme digitale veksten har det naturligvis vært en nedgang i fysisk distribusjon av film, og logistikken rundt det koster mye penger, så vi avvikler driften. Fox overtar den fysiske distribusjonen i Norden av filmer fra Paramount og Warner, samt TVseriene fra HBO og vil drive med salg av DVD-

38

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

er til grossister for CDon, Platekompaniet, Elkjøp, OBS og andre, forklarer Erga.

Takknemlig! Selv om han nå går mot slutten av en over 20 år lang karriere i Warner Bros., er det på ingen måte en skuffet mann vi har foran oss. – Neida, økt digitalisering er bare en

naturlig del av utviklingen i filmbransjen så vel som i andre industrier, og det har vært en fantastisk bransje å jobbe i og et fantastisk selskap å jobbe for. Jeg angrer ikke på noe! At jeg, med min tynne utdanningsbakgrunn og med snekker hos Block Watne som eneste andre punkt på CV-en utover Warners, har fått være med på så mye og har fått så mye tillit i jobben, er noe jeg er både glad for og stolt av, sier Erga

Ny mal for filmdistribusjon DVD-salget har siden toppåret 2008 gått kraftig ned. Fra 2012 og utover falt omsetningen med hele 35 prosent hvert år


FØR &

«FØR & NÅ» er en ny artikkelserie i Næring på Jæren, der vi henter fram en person eller bedrift fra arkivet og sjekker hvordan stoda er i dag.

– Det har vært veldig mye reising de siste 20 årene, men jeg liker det. Å møte de samme trøtte trynene på 6-flyet til Oslo hver mandag morgen – det er noe eget med det. Jeg kommer til å savne dem!

Søker ny jobb

Håvard Erga fikk et trivelig gjensyn med en svunnen tid, selv om han kommenterer at «Det var før jeg begynte å sykle» når han ser på bildene av seg selv for ti år siden.

Fra 1. juni er det slutt, og han forlater jobben i Warner Bros. Hva han skal gjøre videre, vet han ennå ikke. – Jeg har hatt det så travelt at jeg ikke har fått tenkt noe særlig på det. Men jeg er åpen for det meste, enten det er lokalt eller krever reising. Jeg vil bare ha noen gode utfordringer og kjekke arbeidsoppgaver. Om det blir i filmbransjen, hvor jeg har 30 års erfaring, er det fint, men samtidig – om jeg skal gjøre noe annet, er dette kanskje tiden for det. Vi får se, sier 53-åringen med et smil.

Fornøyd med ny jærkino frem til 2016, hvor det ser ut til å ha stabilisert seg med en nedgang på bare fire prosent fra året før. – Det er ennå litt samlermentalitet og mange nordmenn liker å ha fysiske eksemplar av filmene de ser, så noe salg vil det nok alltid være. Nylig er også et nytt format – 4K Ultra HD Blu-ray – lansert, og det gjør at man kan se film av meget høy kvalitet hjemme. Men digital distribusjon og streaming har, sammen med ulovlig nedlastning, blitt den nye malen, det er det ikke tvil om. Samtidig er Erga trygg på at kinoen fortsatt vil gjøre det bra. – Vi har behov for å sosialisere og la oss underholde andre steder enn hjemme i

sofaen, og kino er en underholdning som er lett tilgjengelig for alle. Det er en kulturform som nok aldri vil dø ut, samme hvor gode streamingkanalene og TV-apparatene blir, tror Erga.

Trøtte tryner på 6-flyet I artikkelen fra 2007, ført i pennen av Lars Rasdal, sier Erga at han siden han begynte i jobben i 1997 i snitt har hatt over 200 reisedager i året. Det tallet har ikke blitt redusert mye de siste ti årene, spesielt siden han i november 2015 også fikk ansvaret som nordisk salgsdirektør i forbindelse med en omstrukturering av selskapet.

– Til slutt – hva syns du om at det nå er offisielt bestemt at det skal bygges ny kino på Bryne? – Det er helt, helt fantastisk. Jærbuen får en topp moderne kino hvor de kan nyte gode filmer. Samtidig vil det skape mer aktivitet i sentrum og åpner opp Storstova for flere andre arrangementer. Det er en vinn-vinn-vinn, og vel anvendte penger, mener Erga, som tidligere var varaordfører i Klepp.

PS: ARTIKKELEN FRA 2007 KAN DU LESE VED Å GÅ INN PÅ NÆRING PÅ JÆREN PÅ FACEBOOK.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 39


Kvalitet til fornuftig pris!

Sett en NORSK REKORD i transport du og.

- Alt av utstyr til baderom (baderomsmøbler, dusjer, toaletter, badekar og massasjebadekar). - Utvendige massasjebad. - Utstyr og tilbehør til Telefon 400 40 444 utvendige massasjebad. www.badnor.no

Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no

Påskeglede Den gode påskehandelen gjør du på M44

I påsken blir det spennende aktiviteter og konkurranser for små og store. Blant annet kommer Vippas og Påskeharen med overraskelser! I butikkene finner du gode tilbud og alle varene du trenger til en perfekt påskefeiring. Velkommen til en god påskehandel hos oss! Åpningstider i påsken: 12. april: 10 - 18 13. april: Stengt 14. april: Stengt 15. april: 10 - 16 16. april: Stengt 17. april: Stengt 18. april: Vanlig åpningstid

Vinmonopolet: 12. april: 10 - 15 13. april: Stengt 14. april: Stengt 15. april: 10 - 15 16. april: Stengt 17. april: Stengt

Coop Express er åpen til kl 21 alle dager.

Følg oss på sosiale medier! www.m44 .no

40

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


NY

BEDRIFT

Vil fortelle din historie TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

«Snill gutt – Mannen som ga Mr. Parkinson fingeren» ble lansert på Norli på M44 like før jul i fjor, og var dermed det første håndfaste beviset på at forlaget Popkornet offisielt var i gang.

S

tig Dale ønsket å presentere sin historie og spre budskapet om viktigheten av positivitet og håp i sitt nye liv med Parkinson, samt skape oppmerksomhet rundt hjernesykdommen. Han fikk med seg Svein F. Hestvaag til å føre boken i pennen. Nå har de to startet Popkornet AS sammen, forlaget som skal hjelpe andre privatpersoner og organisasjoner med å fortelle sin historie.

Svein F. Hestvaag og Stig Dale i forlaget Popkornet vil finne og fortelle historier, både gode og smertefulle.

Et annerledes forlag – Grunnkonseptet vårt er ganske annerledes enn et vanlig forlag. Vi skal skrive og gi ut historier om interessante enkeltpersoner som ikke lider av Janteloven, samtidig som vi skal jobbe mot næringslivet for å få kunder som ønsker en annerledes, god bok til jubileum, som kundegave eller annet. En bedrift som gir ut en kvalitetsbok vil få begrepet «kvalitet» enda tettere knyttet til seg. Det er god merkevarebygging, fastslår Svein F. Hestvaag, som tidligere har skrevet seks krimbøker – «Død»-serien om reklamedetektiven Rudolf Odden. – I tillegg vil vi drive tjenester innen salg og kommunikasjon, samt holde foredrag og kurs. Dette vil spesielt være relatert til «Snill gutt»-

«Snill gutt» var første utgitte bok, og snart kom­mer «Blålys og bamseklemmer», historien om Kverne­ land Røde Kors. Vi kan avsløre at tredje bok blir biografien til fotballspilleren Ragnvald Soma.

boken, men på sikt kan det også bli annet, forteller Stig Dale.

God allianse Popkornet, som også har Odd Jarle Dale med på laget, ble til da boken om Stig skulle utgis og de fant ut at det var økonomisk mest fornuftig å ta hele jobben selv. Stig og Svein er en litt merkelig sammen­ setning som dog ser ut til å fungere meget bra sammen. Begge er meget snakke­salige og enga­sjerte, men der Stig er positiv og ikke kjenner til ordet «nei», er bergenseren Svein mer motvillig med på at ting kanskje muligens kan gå bra til slutt. – Vi er mennesker som tror alt er mulig helt til det motsatte er bevist, sier Stig, og blir møtt av et «Å, snakk for deg selv» fra Svein: – Vi har det felles at vi er utålmodige, målbevisste og jobber best når ting er kjekt. Vi kan to ting veldig bra – å skrive og å selge. Ellers har vi alliert oss med dyktige folk som hjelper oss med det vi ikke kan, som er alt annet. Våre verdier er tre K-er: Kvalitet, kreativitet og kostnadskontroll, og det skal vi dyrke overfor våre kunder på alle områder, sier Svein.

Interessert målgruppe og Soma-story – Jeg tror folk flest liker å lese andre mennesker sin historie, spesielt om det er noe

annerledes og interessant, og dette er en veldig spennende prosess å jobbe med. Det er veldig mange der ute som har en historie å fortelle, og jeg håper at vi kan hjelpe med å få fortalt den, sier Stig. Svein forteller at de allerede har over ti navn på listen over prosjekter som kan bli noe av om alt faller på plass. Allerede er det klart at neste bok, utenom historien om Kverneland Røde Kors, blir biografien til Ragnvald Soma, fotballspilleren som har spilt for blant annet Frøyland, Bryne, Viking, Brann, Rapid Wien og West Ham. – Den historien blir både annerledes og spennende, og kan nå veldig bredt ut. Ellers har vi alt fra mafiavirksomhet til lyrikk som potensielle prosjekter jeg håper å få iverksatt. Drømmen er å skrive noe som får betydning for mange utover at det er en god historie, men først og fremst er vår jobb å formidle underholdning på en kul måte. Foreløpig har vi et mål om å gi ut 2-3 bøker i året, men om det går slik vi håper, vil vi måtte knytte til oss ytterligere popkornspirer, fastslår Svein.

NY FEM BEDRIFT

I hver utgave presentere vi en ny jærbedrift. Har du forslag til hva den neste kan være? Send mail til tips@lokomotiv.no.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 41


Arne Nese, Ekte Matglede

Pulled Bull eller

Arne Nese er utdannet diplomkokk med 18 års erfaring fra restaurant- og hotellbransjen og driver sitt Ekte Matglede med base på Frøyland gård på Kverneland. Nese lager all mat fra bunnen av, alltid på ferske råvarer, helst lokale og er lidenskapelig opptatt av å få frem et fortjent smaksbilde i maten. ”Vi ønsker å bevisstgjøre gjester og forbrukere generelt om at god råvarekvalitet lønner seg! Hvorfor bruke frossen scampi som har reist halve jorden, når vi bokstavelig talt har et lokalt ”hav” av muligheter”, skriver han på nettsiden. Mer på ektematglede.no

Frøyland Gard Ekte Matglede har sin base på Frøyland Gard, et rustikt selskapslokale på Kverneland med kapasitet til 220 personer. – Utrolig flotte lokaler i gjennomført stil, ifølge kokken selv. Frøyland Gard har også uteplass/gapahuk tilrettelagt for små og store grillarrangementer. – Lokalene oser av ekthet, noe vi gjenskaper i maten, fastslår Arne Nese, kokk og innehaver av Ekte Matglede som altså deler en av sine oppskrifter med leserne av Næring på Jæren.

Ekte Matglede og Arne Nese anbefaler: Høyrygg mæ salat, steikte sjeva, gulerodpianodsmør, sylta grønnsage, aioli å eple mæ parmesan. Alle elementene i denne retten kan også lages hver for seg og benyttes som tilbehør i andre matretter. Prøv – og lykke til! Ekte Matglede har sin base på Frøyland Gard, Kverneland. Foto: Kenneth Mc Dowell

42

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


FEM MAT

sontreven jærkviga SYLTA GRØNNSAGE • 3 stk sjitne gulerøde • 1 stk rødløk • 1 dl eddik • 125 g honning • 2,5 dl vann • Salt • Fennikelfrø Skrell og kutt gulrot og rødløk i tynne strimler. Kok opp eddik, vann, honning, fennikelfrø og salt. Slå væsken over gulrot/ rødløk og la stå å trekke i minimum 2 timer. (Gjerne natten over i kjøleskap).

AIOLI • 2 egg • ½ kinesisk hvitløk • 4 dl rapsolje • 1 ts dijonsennep • Salt og sort pepper • 1 ss hvitvinseddik • Saft av ½ sitron • Evt. litt vann Ha egg og hvitløk i en smal beholder. Bruk stavmikser og kjør dette godt sammen. Spe med olje litt etter litt. Smak til med dijonsennep, eddik, salt og pepper.

EPLE MÆ PARMESAN • 800 g småeple med skall (poteter) • 2 ss olivenolje • 2 kvaster frisk timian • Salt og pepper • 100 g revet parmesan

PULLED BULL • 1,5 kg høyrygg • 1 kinesisk hvitløk • 1 dl soyasaus • 1 dl balsamico eddik • 1 ss hermetisk grønn pepper Kutt kjøttet i store grove biter. Brun det godt i olje i stekepanne. Kjør sammen soyasaus, balsamicoeddik, hvitløk og grønn pepper med stavmikser. Bland i kjøttet i ildfast form og bak det under lokk i ovn ved 170 grader i 3 timer. Slå av væsken og reduser til halvparten. Riv kjøttet og tilsett den reduserte væsken.

STEIKTE SJEVA MÆ GULERODOG PIANODSMØR: • 5 store skiver godt brød stekes sprø i panne. (Jeg bruker hjemmebakt surdeigsbrød) • 300 g sjitne gulerøde (veies etter vasking og kutting) • 150 g peanøtter • 2 ss rapsolje • 1 ss honning • 3 cl vann • 1 ts revet ingefær Gulerøde vaskes, kuttes og bakes møre i ovn ved 160 grader i 25 min. Ha alle ingredienser minus peanøtter i foodprosessor og kjør til ganske glatt masse. Ha så i peanøtter og kjør til ønsket grovhet.

Småeple vaskes og iblandes olivenolje, timian, salt og pepper. Bakes ved 225 grader i 30 min. Riv over parmesan rett før servering.

PS!

Benytt grønn, valgfri salat når smørbrødene danderes. Dessuten, gulerod- og pianodsmøre, sylta grønnsage å aioli kan lages dagen før. Produktene kan produseres i større mengder og oppbevares i tett beholder i kjøleskap. Mange bruksområder.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 3


Nytt om

NAVN

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb!

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Kjetil Gustavson

Øyvind Hoelgaard

er ny daglig leder i Q10-personell AS. Han kommer fra stillingen som Regional Manager i Amesto Top Temp, tidligere Amesto People, hvor han har drevet med rekruttering og utleie av i hovedsak økonomer og ledere. Gustavson er DNV-sertifisert og skal nå lede Q10-personell sitt kontor på Bryne og i Stavanger.

er ny daglig leder i Rygehus Rehab AS. Rygehus AS satser i rehabiliteringsmarkedet og etablerer selskapet Rygehus Rehab AS. Hoelgaard kommer fra Jadarhus, der han gjennom 16 år har ledet utviklingen av selskapets rehabiliteringsavdeling.

Henning Larsen

Kjetil S. Hansen

er ansatt hos SKARP Kommunikasjon i Klepp. Larsen er ekspert på google, sosiale medier, programmering, web og alt innen digital synlighet og har lang erfaring fra mediebransjen.

er ny drifts- og serviceleder i KE Automasjon AS på Klepp Stasjon og skal lede selskapets nye satsning på drift og service av tekniske installasjoner i bygg og industri. Kjetil kommer fra Rosenberg WorleyParsons og har lang teknisk erfaring fra både offshore og onshore prosesser. KE Automasjon har over 30 års erfaring og flere tusen sentraler levert over hele Norge med fokus på energioptimalisering av bygg og driftssikker industriproduksjon.

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer vi oss kun kun om Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer oss åå reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen 12, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Tlf. 51 42 79 69

www.meca.no www.meca.no www.meca.no

44

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

T. T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted Bjorhaugslettå Bjorhaugslettå 8, 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 06 566647, 4360 Varhaug Opstadvegen Tlf. 905 06 566 Tlf. 905 06 566

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.


MIN JOBB

KH MASKIN

Yrke: Fagleder karrieresenter Navn: Vibecke Møller Alder: 55 år Arbeidssted: Rogaland fylkeskommune

1. Hvorfor ville du jobbe som fagleder på karrieresenteret? – Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker og har derfor tatt utdanning innen pedagogikk og veiledning. 2. Hvilken utdannelse kreves for å jobbe her? – Det er ønskelig med karriereveiledning på masternivå, men det kan kompenseres med lignende kompetanse på masternivå. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jeg har personalansvar og faglig ansvar for utvikling av karrieresenteret. Vi jobber på individnivå gjennom å tilby karriereveiledning til alle over 19 år. På systemnivå har vi samarbeidsavtaler med kommuner om hospiterings­ordninger for elever på ungdomsskoler, partnerskap med NAV, nettverk for yrkesrådgivere på videregående- og ungdomsskoler, samt samarbeid med andre relevante aktører.

LOKALPRODUSERTE PALLER, PALLKARMER OG TREEMBALLASJE

4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – Da dette fagfeltet er svært aktuelt, tilbys det ofte kompetanseheving og kurs som kan gi nye utviklingsmuligheter. 5. Hvordan er arbeidstiden? – 7,5 time med fleksitid. 6. Hva er snittlønnen i en stilling som dette? – Mellom 500.000 og 600.000 kr (alt etter ansenitet/utdanning). 7. Hva er det beste med jobben? – Varierte og spennende dager. Mye som skjer nasjonalt.

Standard paller 1200 x 800, spesialpaller, pallkarmer og kundetilpasset treemballasje. • Konkurransedyktige priser • Hyppige og raske leveringer reduserer behov for lager • Automatisert produksjon som gir stabil kvalitet • Varmebehandlet KD 5630 • Godkjent av Mattilsynet i henhold til internasjonal standard ISPM - 15 • Alle er IPPC merket

FOR PRISTILBUD: ta kontakt med Driftsleder Raimonds Mass raimonds.mass@jias.no eller avd30@jias.no Tlf. 454 02 075 / 928 47 769 Adresse: Øksnevad Næringspark, Engelsvollvegen 264, Klepp st.

8. Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på jobb? – Jeg forsøker å ha en god prat og en god latter med menneskene rundt meg hver eneste dag. 9. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da arbeidet som? – Sosialrådgiver eller psykolog. 10. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? – Å få være med på alt det nye som skjer innen dette fagfeltet.

Vi er en arbeidsmarkedsbedrift og vår visjon er: «Vi skal bidra til at personer med nedsatt arbeidsevne får personlig utvikling og økt livskvalitet gjennom meningsfullt arbeid. Vi skal aktivt integrere personer med nedsatt arbeidsevne i arbeidslivet og positivt påvirke holdningene til hva de kan tilføre arbeidsmarket».

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 5


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

KLEPP HT ENTREPRENØR AS Turnvegen 5, 4352 KLEPPE Daglig leder: Håkon Thu HÅKON THU INVEST AS Turnvegen 5, 4352 KLEPPE Daglig leder: Håkon Thu

NOSE HOLDING AS Kjøpmannsbrotet 7, 4352 KLEPPE Daglig leder: Tor Ole Havsø

NABOEN UTLEIE TRONDHEIM AS Plogfabrikkvegen 17, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Nina Aasland Virksomhet: Utleie og leasing av bygge- og anleggsmaskiner og -utstyr REISELEDERSERVICE AS Furulia 14, 4352 KLEPPE Daglig leder: Kirsten Marie Egeland PHC AS Brautvegen 405, 4343 ORRE Daglig leder: Adam Jankowiak

TIME

KEU HJELPESELSKAP 1 AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Tommy Kvia Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

YESPERSON AS Orrevegen 5B, 4340 BRYNE Daglig leder: Marlin Jespersen Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers

KEU HJELPESELSKAP 2 AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Tommy Kvia Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

RS CNC AS Saltevegen 90, 4343 ORRE Daglig leder: Rasmus Salte Virksomhet: Engroshandel med maskiner og utstyr til handel, transport og

KONCAV AS Skudebergvegen 13, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Knut Magne Kvarme Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

RVS SIKKERHET AS Arne Garborgs veg 20, 4340 BRYNE Daglig leder: Jørn-Kåre Langeland

LEVIN FRISØR AMIN AS Storgata 20, 4340 BRYNE Daglig leder: Karwan Rasull Amin

LOGISTIKKMEGLEREN AS Jernbanegata 4, 4340 BRYNE Daglig leder: Geir Jone Jess MAMMEN PROSJEKT AS H0101 Tuftevegen 54, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Bjarke Normann Johannessen Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

JÆREN GULL OG SØLVSMIE AS Storgata 46, 4340 BRYNE Daglig leder: Hege Malmin Virksomhet: Butikkhandel med gull- og sølvvarer GREENTECH VISION AS Kvernbakken 32, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Martin Aanestad Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

DIGISPES AS Hetlandsgata 12, 4344 BRYNE Daglig leder: Henning Hommeland Virksomhet: Programmeringstjenester

MICRO PARTNER AS Vestre Ring 49, 4344 BRYNE Daglig leder: Torgeir Høien Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom

ELIK AS Morenefaret 1, 4340 BRYNE Daglig leder: Kai Rune Torland Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

POLYGON 9 ENGINEERING AS v/ Roger Aure Torvmyrvegen 37, 4345 BRYNE Daglig leder: Roger Aure

JÆREN MALING AS Tuemyrå 16, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Andreas Siqveland Virksomhet: Malerarbeid

HÅLAND 3 AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Tommy Kvia Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

SMART MANAGER AS Nordberget 4, 4344 BRYNE Daglig leder: Kenneth Olsen Virksomhet: Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning

GRAVAR1 AS Austringen 19B, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Thomas Reinertsen Virksomhet: Grunnarbeid

HÅLAND 4 AS Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Tommy Kvia Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

VESTLANDET BOBILSENTER ASc/o Vidar Alfsen Brekkevegen 12B, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Florian Schwenke Virksomhet: Detaljhandel med andre motorvogner, unntatt motorsykler VIKESÅ BOLIGUTVIKLING AS Kalbergvegen 1, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Leif Undheim Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom

46

NCO - ENGINEERING AS Glimmervegen 11, 4347 LYE Daglig leder: Niels Christian Olsen Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

FRISØREN EIENDOM AS Jadarvegen 13, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Brit-Elin Njærheim Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom


Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • Vi har allsidig kompetanse innenfor både tradisjonelle og "sky-baserte" økonomisystemer. • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben. • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler. • Vi tilbyr "lønnsvikar".

Revisjon • Attestasjon • Rådgivning Ingolf Magne Idsø

15, 4313 Sandnes 950Vassbotnen 77 131 • ingolf@idso-ravnaas.no Tlf 44 Ravnås 36 00 Tor51 Odd

901 52 183 • torodd@idso-ravnaas.no www.idso-ravnaas.no

www.idso-ravnaas.no - post@idso-ravnaas.no

Lokale representanter: 950 77 131 • ingolf@idso-ravnaas.no 901 52 183 • torodd@idso-ravnaas.no Dataplan Regnskap AS Nærbø - Bryne - Forus - Sandnes - Tau www.idso-ravnaas.no Tlf. 51 96 30 00 - www.dataplan.no skarp.no

ØKONOMI HANDLER OM MER ENN TALL

det handler også om perspektiv

Utfører prosjektadministrasjon i alle typer byggeprosjekter Tlf. 51 81 40 20 Brannstasjonsveien 22, 4312 Sandnes www.nyland.no Bryne - tlf: 959 16 098 - www.undheimogueland.no

• Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning • Skatt/avgift

FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no

ss

REVISJON

AVDELING JÆREN NATTKAFÉ kl 22-02

etter ungdomsgudstjenesten Tlf. 51 96 23 00, regnskap-jaren@bdo.no Rådhusgata 2, 4360 Varhaug

www.bdo.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 47


KRYSSORD

‹‹

NÆRING PÅ JÆREN KRYSSORD 2/17

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, PB 393, 4349 BRYNE / konkurranse@lokomotiv.no innen 18. mai 2017. Den heldige vinneren fra forrige kryssord er Kari Ingfrid Hatteland, Nærbø. Vinneren mottar et flaxlodd i posten, Lett

5

9

2 8

6

3

6

5

1

5

8 6

4

2 7

3

7

7

5

4

9

1 9

3

1

4

9

6

2

9

1

2

6

4

6

3 3

2

6 © Bulls

Medium

2

5

4

1 6

1

2 3

8

9

1

4

9

4 8

8

3

4

3 9

2

1

9

6

5

9

6

1

3

8

6 © Bulls

Vanskelig

9 8

2

5

4

6 2 7

9

7

4 1

1

4

5

8

7 9

7

1 6 2

1

2

8 © Bulls

© Bulls

© Bulls

9

7

5

6

2

3

1

9

4

8

2

3

9

8

5

4

7

6

2

1

4

4

1

2

6

8

9

5

7

3

7

2

3

9

4

1

5

7

8

6

6

5

6

7

3

9

8

2

1

4

1

8

4

1

7

2

6

3

5

9

5

9

7

4

8

5

3

1

6

2

3

1

2

5

9

6

4

8

3

7

8

6

8

3

1

7

2

4

9

5

Lett

6 1 7 8 5 3 9 4 2

Medium

3 8 5 4 2 9 6 1 7

2 7 9 1 8 6 3 5 4

8 3 6 5 4 7 1 2 9

5 4 1 3 9 2 7 8 6

1 5 2 9 7 4 8 6 3

7 6 8 2 3 5 4 9 1

4 9 3 6 1 8 2 7 5

© Bulls

4 3 7 5 8 9 2 6 1

5 8 6 1 2 7 4 9 3

1 9 2 4 3 6 5 8 7

2 7 5 8 4 3 6 1 9

8 6 9 7 1 5 3 4 2

3 1 4 6 9 2 8 7 5

7 5 1 3 6 8 9 2 4

9 4 8 2 5 1 7 3 6

6 2 3 9 7 4 1 5 8

Vanskelig

SUDOKU FASIT 48

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


KONKURRANSE

Juristens råd

FINN RIKTIG FIRMANAVN

‹‹

Næring på Jæren har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved næringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt Næring på Jæren på post@lokomotiv.no

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller konkurranse@lokomotiv.no innen 18. mai 2017. Vinn et gavekort fra Klepp Soneterapi.

Ny Høyesterettsdom:

Nye Crafter. Ingen over. Kvalitet til fornuftig pris! Sensorbasert besk

Store konsekvenser ved manglende tinglysning

Drømmer du om

Farger: Vinneren av forrige Pantone 300 - C:100-M:50-Y:0-K:0 (R:0-G:92-B:161) nummers konkurranse er og Pantone 123 - C:0-M:25-Y:100-K:0 (R:246-G:184-B:0)

nytt baD?

Den 5. januar 2017 avsa Høyesterett dom i den såkalte Magne Jakobsen, Klepp Rygg og nakkemassasje Sønnichsen-saken – med et hardtslående resultat for Forusstranda Stasjon. Gratulerer! Næringspark AS. Etter overdragelse og fisjoner av eiendommer i 1988 og 1992 ble ikke skjøtene tinglyst. Høyesterett kom til at på grunn Den gode påskehandelen gjør du på M44 I påsken blir det spennende aktiviteter og konkurranser av den manglende tinglysningen kan konkursboet ta beslag i for små og store. Blant annet kommer Vippas og PåskeLogoene nedenfor er vektoriserte, med korrekte størrelse haren med overraskelser! I butikkene finner du gode tilbud fem eiendommer som Forusstranda Næringspark AS på dette Alle kan tilby alt. og alle varene du trenger til en perfekt påskefeiring. tidspunkt var eier av. Verdien av konkursboets beslag er over 100 Velkommen til en god påskehandel hos oss! - Alt av utstyr til baderom (baderomsmøbler, dusjer, Men bare vi har våre folk. millioner kroner. Åpningstider i påsken: Vinmonopolet: toaletter, badekar og 12. april: 10 - 18 12. april: 10 - 15 massasjebadekar). Bryne Rør AS Saksforholdet i saken var at Forusstranda Næringspark AS 13. april: Stengt april:må Stengt Skal du ha ny13. bolig, du ha lån. Og forsikring. Det er lurt å spare også massasjebad. - litt Utvendige – ha en på lur. La våre flinke rådgivere hjelpe deg. 14. april: Stengt 14. reserve april: Stengt - Utstyr og tilbehør til Telefon 400 40 444 kjøpte fem eiendommer i 2003. Disse eiendommene ble i 1988 utvendige massasjebad. 15. april: 10 - 16 15. april: 10 - 15 www.badnor.no Automower Ta kontakt. Avtal tid med en rådgiver. 105 16. april: StengtLogo med firmanavn. 16. april: Stengt og 1992 fisjonert ut fra Sønnichsen AS til to selskaper, uten at Jærens eneste lokalbank er til for deg. Vesthagen 9, 4344 Bryne - Tlf. 51 77 82 00 Bestselger! 17. april: Stengt Til bruk i dokumenter, 17. april: Stengt disse overføringene ble tinglyst. Det ble heller ikke foretatt 18. april: Vanlig lokale åpningstid post@bryneror.no - www.bryneror.no annonser etc. Den eneste varebilen i sin klasse som t noen tinglysning når Forusstranda Næringspark AS kjøpte Coop Express er åpen til kl 21 alle dager. sidebeskyttelse, i tillegg til 15 andre fø eiendommene i 2003. Bakgrunnen for dette var at Forusstranda Nye Crafter. 100% Innovasjon. Automower 315 Telefon 03290 Bryne Rør AS Næringspark AS ønsket å realisere eiendommene og overskjøte www.jaerensparebank.no Volkswagen Crafter er mer innovativ enn noen gang og Best i test 2016! som bidrar til å holde deg trygt på veien. Som den først Følg oss på sosiale medier! ◊ Undheim ◊ Varhaug ◊ Vigrestad Bryne ◊ Kleppe ◊ Kverneland drivlinjer åpner den også for utallige valgmuligheter og disse direkte til kjøpere for å spare dokumentavgift. Da og trekker inntil 3,5 tonn tilhengervekt. Alle komponent kvaliteten sikrer deg både lengre service intervaller og l Hei løsningen for deg som elsker www.m44 .no Husqvarna har den beste Sønnichsen AS gikk konkurs i 2012 hadde selskapet fortsatt 250.000 km Norgesgaranti. En jury av varebileksperter gressplenen din, menSender somoverikke varebil – prøvekjør den hos Møller Bil Sandnes og Jæren logo liker å klippe den. grunnbokshjemmelen til eiendommene. • Meget stillegående • Tar bratte hellinger• Uansett vær! Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populæ Tekst som jeg tenker det kan være plass til er: • Barn- og dyrevennlig Høyesterett konkluderte med at en overføring ved fisjon Nybygg- Rehabilitering Tilbygg- Renovering badhos: Husqvarna Automower® fåravdu måtte omfattes av begrepet «rett som er stiftet ved avtale» i Rådusgata 3, 4360 Varhaug Bryne Rør AS 98246475 - post@bm-sl.no tinglysingsloven Illustrasjon§ 23. Forusstranda Næringspark AS hadde Møller Bil Sandne Kvernelandsveien Tlf. 24 03 49 00. s Med vennlig hilsen da ikke rettsvern overfor konkursboet til den opprinnelige Logo med firmanavn og slagord. Skrettingland & Lobekk AS overdrageren, som fortsatt hadde grunnbokshjemmel til Brukes spesielt i forbindelse med f.eks der Varme & Bad skal være sponsor.Hele Jærens maskinforretning eiendommene. Dette til tross for at det ikke var noen tvil om at Bøveien 8, 4365 Nærbø. Egon Lobekk Tlf 51 79 85 00 Forusstranda Næringspark AS var reell eier av eiendommene. Forusstranda Næringspark AS tapte verdier for over 100 Bryne Rør ASKlipp her millioner kroner som følge av den manglende tinglysningen. Dommen viser med andre ord hvor viktig det er med tinglysning: Man må tinglyse sitt erverv for å få rettsvern mot blant annet Svar sendes enten til Lokomotiv Media, PB 393, 4349 Bryne, kreditorbeslag – uavhengig av om man kan bevise at man i eller til konkurranse@lokomotiv.no. realiteten er rette eier. Merk konvolutt eller epost “Konkurranse Næring på Jæren”.

Påskeglede 1

La oss hjelpe deg med hele jobben!

Er hagen klar for sesongen?

2

3

4

5

6

Visningshelg 22. - 23. april kl. 13 7

8

9

* Drivstofforbruk blandet kjøring: 7,5 - 8,1 l/100km, CO2-utslipp fra 197-2 inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell ka

‹‹

SVARSEDDEL

6

1 2

7 Byggmester Skrettingland & Lobekk AS, Rådhusgata 3, 4360 Varhaug. Telefon: 98246475 E-post: post@bm-sl.no

Tidligere butikk / lager til Klepp rør til leie i Verdalen, Kleppe

3

8

4

9

5

Torvald Tus veg 4 Klepp

1. etasje - butikk/lager 1000 m2 2. etasje - kontor, kantine og messaninlager 250 m2 Navn: 2. etasjeLeiligheter, over Kiwi - 330 m2 kontor fordeltm på2. Innholdsrike leiligheter med god utsikt og solforhold. Innglasset t BRA fra 54-97 Adresse: 10 kontorplasser, spiserom og konferanserom Husbankfinansiering. Kort gangavstand til Bryne sentrum. Priser fra 2 398 000,For mer informasjon tlf. 911 16 943 eller svein@vbmas.no

Postnr./-sted:

blockwatne.no/torvaldtusveg N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 49


QUIZ

Språkpris til Jærmegleren Jærmegleren sin profilerings­kampanje «Skikkeleg» fikk nylig årets hederspris av Noregs Mållag.

P

risutdelingen forgikk under Under Noregs Mållag sitt vinterseminar i Time i februar i år. Jærmegleren, det jærske eiendomemeglerkontoret i EiendomsMegler1-kjeden fikk Mållagets pris for sin profileringskampanje «Skikkeleg».

Skikkelig med nynorsk

1. Hva er den viktigste eksportartikkelen i Gambia? 2. Hvem er næringsminister i Norge? 3. Når ble det som i dag er Kverneland Group grunnlagt? 4. Hvor er hovedkontoret til bilprodusenten Fiat? 5. Og hovedkontoret til Ryanair?

Jæren 1. Hvor kommer stedsnavnet Nærbø fra? 2. Hvilket år kom Kaizers Orchestras «Ompa til du dør» ut? 3. Hva heter boligprosjektet Rogalandshus og SI Bygg utvikler på Lyefjell? 4. Hvor på Jæren ligger revyscenen Jadarheim? 5. Hvor mange kvadratkilometer stor er Klepp kommune?

Høye bygg 1. Hva er verdens høyeste bygning? 2. Når ble Eiffeltårnet åpnet? 3. Når ble Forum Jæren åpnet? 4. Hvor mange etasjer har Trump Tower i New York? 5. Hvor står Petronas tvillingtårn?

– Landsomfattende kjeder, som eiendomemeklere, dagligvarer og andre næringslivetsaktører er under et sterkt press om å skrive bokmål. Derfor er det verdt å hedre at noen bruker det handlings­ rommet som finnes innenfor slike kjeder. I profilerings­kampanjen skriver meklerne selv om hva de mener det er å gjøre en ”skikkelege jobb”. Her bruker de nynorsk som en kommersiell fordel. De sju ansatte synes det er stor stas å profilere seg på denne måten. Det er nemlig skikkelig å bruke nynorsk, sa Magne Aasbrenn, leder av Noregs Mållag, før de to representantene fra Jærmegleren kunne ta imot heder, blomster og diplom. Det skriver Jærbladet.

1. Hvilken film vant i år til slutt Oscar for beste film? 2. Hvilken film ble først, feilaktig, tildelt prisen? 3. I hvilken film spilte Warren Beatty og Faye Dunaway tittelkarakterene? 4. Hvem spilte den kvinnelige hovedrollen i den norske filmen «Bølgen»? 5. Nevn fire av de seks skuespillerne som fysisk har spilt Batman på film?

Men bokmål ellers

Idrett

Til vanlig er det likevel bokmål som går igjen også hos Jærmeglerne på Bryne. Eiendomssalg foregår på bokmål. – Det er bare slik og ikke noe vi har tenkt så mye over. I EiendomMegler1 er det bokmål som er standard. Jærmegleren selger boliger i kommunene Klepp, Time og Hå, men vi har ennå til gode å selge et «nynorskhus», sier Ragnhild T. Røykenes til avisa.

1. For hvilken engelsk fotballklubb spilte Frode Kippe? 2. I hvilket år satte Usain Bolt sin verdensrekord 100 meter på 9.58? 3. Hvem var den kasakhstanske langrennsløperen med kallenavn «Smirre»? 4. Hvem ble toppscorer i EM i håndball for kvinner i 2016? 5. Hva heter den jamaicanske kvinnen som 50 år gammel løp 4x100 meter for Slovenia i EM i 2010?

Aasbrenn i Noregs Mållag gir følgende kommentar: – Det kan være bra å gi kjedestyrte bokmålsaktører i nærings­ livet et puff i retning av å bli mer bevisst til å bruke de språklige handlingsrommene de har. Det er dessverre mye selvsensur blant nynorskbrukere. Mange tror de må skrive bokmål når de skriver om eller til næringslivet, i eposter til kommunen eller i en høring til departementet. Jeg har inntrykk av at meklerene på Jæren er stolte av dialekten sin og lar det vise igjen i denne kampanjen.

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Film

SVAR: Næring: 1. Peanøtter, 2. Monica Mæland, 3. 1879, 4. Torino, Italia, 5. Dublin, Irland Jæren: 1. Sammenslåing av Njærheim og Bø, 2. 2001, 3. Jærens Tak, 4. Nærbø, 5. 115 Høye bygg: 1. Burj Khalifa, Dubai (828 m.), 2. 1889, 3. 2009, 4. 58 (selv om toppetasjen er nummerert 68), 5. Kuala Lumpur, Malaysia Film: 1. Moonlight, 2. La La Land, 3. Bonnie & Clyde, 4. Ane Dahl Torp, 5. Ben Affleck, Christian Bale, George Clooney, Val Kilmer, Michael Keaton, Adam West Idrett: 1. Stoke, 2. 2009, 3. Vladimir Smirnov, 4. Nora Mørk, 5. Merlene Ottey

For mye selvsensur

50

Næring


Kæ skjer A K T I V I T E TSG U IDE 2017

Den

SpanSke Flue

DIN ra Kres3500,b r a ANNONSE tiva b a l HER Spesialpris Fredag 19. mai kl 19.00

DIN ANNONSE HER en komedie av Franz arnold og ernst Bach

F

R

kr 3000,-

Fredag i kafeen: Hå gamle prestegard

«Med rabarbra på menyen.» Pr annonse Sundag 21. mai klokka 12-17

Ope hus

Mat, aktivitetar og program med Rabarbra som tema - for store og små! Velkommen.

Kr 5700,-

BESTILL PLASS I DAG!

Spesialpris

J a dkr ar heim 4000,Premiere 27.april

Forestillinger 19.00 | 28.-29.-30.april Pr annonse Dørene og Baren åpner 18.00

ungespor.ticketco.no www.kohlerpaviljongen.no

... eller enda bedre: Kurs og konferanse med hjerneføde på menyen.

ÅRSAVTALE

Proktors sensasjonelle samling av 1/4 kr 3000,- Doktor pr annonse

D.D.S.Ø.I.F

...og det er enda mer spennende på innsiden

1/8 kr 2000,- pr annonse reload.no

DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES

Alle priser er eks mva. Har du ikke materiell kan vi lage for kr 500,for 1/8 UTSTILLING PÅside VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL OPNINGSTIDER: MÅNDAG – FREDAG KL. 10 – 15 SUNDAG KL. 12 – 17 ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

VITENFABRIKKEN

WWW.PRM.AS

Bernervegen 250, Nærbø

Oversatt av A.Næss&E.Schanke | Musikk av E.Schanke |Produsert av Unge SPOR | Regissert av Iren Førland


Visningshelg 22. - 23. april kl. 13 - 15 Illustrasjon

Torvald Tus veg 4 Klepp Leiligheter, BRA fra 54-97 m2. Innholdsrike leiligheter med god utsikt og solforhold. Innglasset terrasse. Husbankfinansiering. Kort gangavstand til Bryne sentrum. Priser fra 2 398 000,blockwatne.no/torvaldtusveg Sted: Torvald Tus veg 4, 4340 Bryne. Kontakt: Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086

Møblert visningsbolig

Møblert visningsbolig

Illustrasjon

Illustrasjon

Gabriel Edlands veg Orstad

Skoratuå 26 Hå

Store eneboliger over tre plan, BRA på 200 m2. Garasje på 25 m² og bod på 22 m². Opparbeidet og beplantet tomt. Pris 6 248 000,-

Romslig del av tomannsbolig med 3 soverom, stor stue/kjøkken og carport. BRA 109,6 m2 Pris 3 098 000,-

blockwatne.no/orstad

blockwatne.no/skoratuaa

Sted: Gabriel Edlands veg 4, 4353 Klepp stasjon Kontakt: Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086

Sted: Skoratuå 26, 4364 Sirevåg Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157