Næring på Jæren 1-2019

Page 1

15

INFORMASJON

ÅR

01

2019

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP • TIME • HÅ 15. årgang • 01 • Februar 2019

TEMA

Mat & Helse

Tett på: Redaktør Kirsten Myklebust

Følges av 33 000 på Instagram Forskning: Farger gir demente matlyst

Store muligheter for Depro AS

TA-MÆ MAD Me he TA-MÆ-MIDDAG i Edeståvå! Komla, kjøddkaga og møje aent godt!

Rogaland Gartnerservice as Vi utfører både store og små oppdrag, kontakt oss for GRATIS befaring. 95 400 700 • post@gartnerservice.as

Ta kontakt allerede i dag!


Unikt tilbud til deg i bygg og anleggsbransjen

Eksklusiv kampanje til alle innen bygge- og anleggsbransjen. Inntil kr. 68. 800,- i kundefordel på Ford Ranger!

Ranger XLT, 160 hk, automat, fra 2 590,- pr. mnd.* * Inkluderer følgende utstyr: • SYNC m/ touchskjerm • Metallic lakk • Motor/kupévarmer

• Tilhengerfeste • Skinntrukket ratt og girspak • Cruisekontroll

KVERNELAND BIL Bryne Eskervegen 7 Tlf. 51 77 82 82

*) Kampanjen gjelder næringsdrivende registrert i bransjen Bygge-og anleggsvirksomhet (Bransjekode 41000-43499). CO2-utslipp fra 184 – 231 g/km (2,2 Duratorq TDCI 160 HK 4X4 – 3,2 l Duratorq 200 HK 4x4 Automat). Startleie/etabl.gebyr: kr 63 030,-. Månedsleie inkl. termingebyr: kr 2 590,-. Avtaletid: 36 mnd. Total kjørelengde: 45 000 km. Alle priser er ekskl. mva. Forutsetter kredittgodkjenning fra Ford Credit. Forbehold om prisendringer og trykkfeil. Bildene er illustrasjoner og kan avvike fra tilbud.


Din attraktive EPC Partner

Vi er stolte av å vise frem vår nye, smarte og effektive arbeidsplass. 1500m2 kontor, 3500m2 verksted, inklusiv 500m2 innendørs testområde. Inneholder 7x5x5m testbasseng, og 8 traverskraner med maks kapasitet på 32 tonn.

Stor aktivitet hos Depro. Ved årsskiftet er det 141 pågående leveranser, fordelt på 37 kontrakter og 26 kunder. Typiske leveranser; Produksjon og sammenstilling av egne og kunders produkter, prototyper, vedlikehold, oppgradering og testing.

Vi trenger flere dyktige medarbeidere. Har du lyst å jobbe i en bedrift med kjekke kunnskapsrike medarbeidere så håper vi du søker jobb hos oss. Følgende stillinger er ledig: -

Logistikk leder Logistikk medarbeider Prosjekt ledere Prosjekt Koordinatorer Dokument kontrollere Ingeniører Montører verksted Lærlinger

Mer informasjon på vår hjemmeside; www.depro.no

DK0119

www.depro.no


KONGEN KONAV GENPICK-UP! AV PICK-UP! LEASING FRA KR 59,- PR DAG EKS MVA.

BILER PÅ LAGER FOR RASK LEVERING

Gjelder Isuzu 2d aut Premium inkl Bedliner og S Met.lakk. 36mnd 45.000km Startleie kr 75.000,+ mva

1

”PICK UP OF THE YEAR 2018 ”

1

”BEST WORKHORSE PICK-UP ”

1

”MOST RELIABLE PICK-UP”

1

”PICK-UP OF THE YEAR 2018”

EXPORT & FREIGHT AWARDS - OKTOBER 2018

TRADE VAN DRIVER AWARDS - APRIL 2018

PICK-UP & 4X4 - MARS 2018

WHAT VAN - DESEMBER 2017

PRIS FRA KR 313.742,- EKS MVA

VELG MELLOM PICK-UP, BLACK EDITION, TROOPER, MAGNUM, OG ARCTIC TRUCK

(369.900,- inkl mva)

PREMIUMPAKKE Verdi 57.500,- NÅ KUN 20.000,- SPAR 37.500,Pick-u up

Black Edition

Trooper

Magnum

Arcttic Truck 35

Arc ctic Truck 33

18” aluminiumsfelger - LED-lys foran og bak - Automatisk klimaanlegg - Stigtrinn - Alarm Premium skinnseter og dørpaneler - El.innstilling av førerstol - USB-kontakt - 8 høyttalere Nøkkelfritt system - Bakkestartassistent - Hill descent control - Tectyl understellsbehandling Rattbetjent DAB+-radio, navigasjon, ryggekamera og bluetooth fra Alpine med 8” touch-skjerm Elektronisk tilhengerassistent

Japansk kvalitet og tøffest i klassen 5 års garanti - isuzu.no

EL-BIL KAMPANJE

Vinterhjul uten pristillegg

STO

U T VART LG

OVE på Best ti n gara

Tengsareidveien 4, 4373 Egersund Telefon 51 46 19 80

Følg med på holmanebil.no

R 40 PÅ L EL-BIL ER AGE R

Lang og ko erfaring mpe solg tanse, hund t flere re elbiler

Flere er lass prisk


Innhold

Dagfinn Hauge Redaktør

Vellykket omskolering for Dan-Inge

8

Tryggheim satser på ungdomsbedrifter

10

Det handler om: God forretningsskikk

12

Jærbladet fyller 70 år i år og vi i Næring på Jæren gratulerer så mye. For et lokalsamfunn er det utrolig viktig å ha en god lokalavis. Den står for nærhet, samhold og identitet i lokalmiljøet og den gjør at du kan holde deg oppdatert på det som betyr mest for deg i det daglige.

Tett på redaktør Kirsten Myklebust

14

Min jobb: Arnfinn Eggebø

17

Lager roboter på Orstad

18

Spennende muligheter for Depro AS

20

Vi trenger gode lokalaviser som kjenner nærmiljøet og som kan belyse ting som ikke er så bra, skape debatt og engasjement og løfte fram de gode aktivitetene som skjer. De som jobber i lokalavisa vil alltid stå utsatt til og få fortjent og ufortjent kritikk for det de har skrevet, og det de har valgt å ikke skrive om.

Gründeren: Tom Helgesen

23

Server landbruket med vikarer

24

Lekeplassen som treningsstudio

27

Idar Håland: Måltidsglede

30

Sender proteinmåltider Norge rundt

32

33 000 følger Lars

34

I anledning jubileet kan du imidlertid sende en blomsterkvast til redaksjonen i Jærbladet. Det ville vært en flott oppmuntring for de som jobber iherdig der og hver dag produserer nytt og spennende lokalstoff. Lokalsamfunnet ville blitt mye fattigere uten en god lokalavis. Nå blir det spennende å se hvordan den vil utvikle seg med nye eiere.

Fra bonden rett til forbruker

36

Forskning: farger gir matlyst

38

Lønnsomt med gode arbeidsforhold

40

Terapi mens du går

42

Samtidig med at Jærbladet jubilerer, så jubilerer også vi i Næring på Jæren. 15 år har magasinet kommet ut i postkassene, og det er vi stolte av. Næring på Jæren har en annen funksjon enn lokalavisa. Vi skal skrive om det positive som skjer i næringslivet på Jæren og løfte fram i lyset nye og spennende bedrifter. Og vi skal vise muligheter for deg som arbeidstaker, vi skal underholde, informere og inspirere.

Hurra!

Vi får mange gode tilbakemeldinger fra folk som synes det er kjekt å lese magasinet. Det setter vi pris på. Send oss gjerne tips om hva som skjer på din arbeidsplass og bruk muligheten til å sende oss en liten notis dersom det er nyansatte på din arbeidsplass. Det er helt gratis. Vi vil gjerne høre fra deg.

TEMA

MAT: Blomkålsuppe

53

Nye bedrifter

44

Nyansatte

49

Kryssord & sudoku

50

20 34

Denne gangen har vi mat og helse som tema. Det er mange småbedrifter innen dette feltet og det skjer noen nytt hele tiden. Og så er det industrien, da, på Jæren, som går så det suser for tiden.

14

18

God lesning!

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut seks ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå kommune.

REDAKTØR: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

UTGIVER:

ANNONSER: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Mob. 932 14 318

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Mob. 901 40 447

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Kåre Stokkeland, daglig leder i Depro AS. Foto: Anne Lise Norheim

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN

TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Norpost Opplag: 22 000

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 10. Napril Æ R I N2019. G PÅ J Æ R E N 5


Nyetableringer med «DEG I FOKUS» 6 kvinnelige entreprenører etablerer seg i bankbygget på Bryne. Sybille Greiner i Working Smart veileder alle som ønsker å jobbe innen direktesalg og markedsføring via sosiale media. Med fokus på menneskers potensiale og personlig utvikling, oppnår flere den friheten de ønsker, nemlig det å være sjef i eget liv. Anita Johansson i MediCos tilbyr kosmetisk og medisinsk tatovering som for eksempel permanent make-up, rekonstruksjon av areola og brystvorter, arr kamuflasje og korrigeringer. I tillegg tilbys microneedling som stimulerer hudens egen reparasjons prosess, den reduserer og stimulerer alt fra arr,

hårvekst, fine linjer og løs hud. Lash Lift som er en slags permanent for øyenvippene og laser-fri tatoveringsfjerning tilbys også. Hildegunn Undheim og Vigdis Hadland tilbyr hverdagsbistand, samtale, sjelesorg, veiledning og rådgiving. I tillegg yter de praktisk bistand i konkrete saker. Ingbjørg Obrestad driver Ingbjørgs Pusterom som hjelper folk med avstressing og energi-påfyll gjennom oppmerksomhetstrening (Mindfullness) pusteterapi og WALK AND TALK.

9,8%

Høsten 2018 var det i alt 334 200 mottakere av uføretrygd i Norge. Det er 9,8 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år. Antall uføre­ trygdede økte i de fleste kommuner. I Klepp, Time og Hå økte de med henholdsvis 8,8, 6,9 og 9,4 prosent i fra i fjor. – Veksten i antall uføretrygdede er forventet, og vi venter også en videre vekst fremover. Utviklingen må

Aarbakke AS har rekordstore ordrereserver

Ved årsskiftet hadde Aarbakke AS en rekordstor ordrereserve på 350 millioner kroner og regner med å få en omsetning på 650 millioner i 2019. Aarbakke AS har nå 280 ansatte og 20 av de er lærlinger.

– Utfordringen er at vi nå, gjennom oljeoppturen som vi nå er inne i, ikke glemmer det vi har lært. Det handler om å beholde nye kundegrupper, samtidig som vi holder på med det gamle gode, sier Inge Brigt Aarbakke til Jærbladet.

6

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Kathrine Gaare driver Plasmalift. Det er ”soft-kirurgiske” behandlinger som hovedsakelig benyttes til oppstramming og løft av øyelokk, fjerning og utglatting av linjer og dypere rynker.

sees i sammenheng med befolknings­ vekst, aldringen av befolkningen og endringer i regel­verket for arbeids­ avklarings­penger, sier arbeids- og velferdsdirektør i NAV Sigrun Vågeng. Totalt sett er det ikke flere uføre i dag enn ved starten av 2000-tallet. For aldersgruppen 18-40 år har det vært en vekst, mens det har vært en nedgang for de over 50. Spesielt stor har nedgangen vært for de over 60 år.

Bryne vil ha Spark Et 12. etasje bygg med datasenter og teknologibedrifter kan bli reist på den gamle Trallfa-tomten ved Bryne stadion. Samarbeidspartnerne Jærtek, den teknologidrevet eiendomsutvikleren MIRIS og NOKIA presenterte planene på en pressekonferanse i Vidsyn torsdag 3. januar. Asplan Viak skal denne våren lage en konsekvens­utredning. Bygget kan stå ferdig om 1-2 år dersom private inves­ torer kommer på banen. Data­senteret vil delvis bli forsynt med energi fra sol­celler og bruke vann som avkjøling av serverne. Vannet kan brukes til opp­varming i nær­liggende bygg.

– Dette er spennende og fremtids­rettet. Jeg håper de får det til, sier ordfører i Time, Reinert Kverneland (H). Time kommune sponser konse­k vens­ut­ redningen og har lovet kort behand­ lings­tid på en eventuell bygge­søknad. Et datasenter nær brukerne vil gi flere fordeler ettersom utviklingen gjør at bruken av data øker og krever raskere dataforbindelse. Håpet er også at et slik datasenter kan tiltrekke seg nye og spennende bedrifter til Bryne.


STOR

Hvitevare-

KAMPANJE

NORDIC kitchen DESIGN NYTT JKE-KJØKKEN I NORDISK DESIGN OG SNEKKERKVALITET. HVA MER KAN MAN ØNSKE SEG? KVALITETSHVITEVARER TIL UTROLIG LAV PRIS...?

Akkurat nå har vi kampanjepriser på en lang rekke lekre hvitevarer. Se mer på jke-design.com eller besøk vår butikk på Stokkamyrveien 22 4313 Sandnes


Dan-Inge Odland fikk gode støttespillere da han måtte omskolere seg. Støtte fra NAV og en bedrift med en åpen og positiv holdning gjør at Varhaug-karen nå er i full sving ved CNC-maskinen hos Årdal Mekaniske og trives kjempegodt. Fra venstre Marit Undheim, Jorunn Merete Kvalvik og Jørn Arve Årdal.

Smidig omskolering TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Dan-Inge Odland er på plass bak CNC-maskinen i den flotte og innholdsrike verkstedhallen til Årdal Maskinering på Nærbø. Jobben har han skaffet seg selv i samarbeid med NAV. En åpen og positiv holdning fra ledelsen i Årdal Maskinering på Nærbø har gitt mange arbeid ute å gå gjennom

en ordinær søke­prosess. Dan-Inge er et godt eksempel på hvilken nytte arbeids-støtte­ordningene fra NAV kan bety ved omskolering. – Den gjør at vi tør å satse på folk som ikke har den utdanningen som trengs for å få jobb hos oss. Når vi deler på opplæringskostnadene er det lettere for oss å ta risikoen med å ansette personer uten rett fagutdanning, sier Jørn Arve Årdal, daglig leder i Årdal Maskinering.

KUTT KOSTNADER Velg internett fra Jæren Kabelnett Pris fra kr. 319,- pr. mnd.

8

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Over flere år har han hatt et godt samarbeid med NAV og gitt mange arbeids­søkere sjansen til å få jobb enten i Årdal Maskinering eller datter­bedriften Rogaland Maskinering og søsterbedriften Tubedrill. De tre bedriftene har til sammen 65 ansatte.

Behov for omskolering

I Dan-Inge tilfelle var det slik at han slet med eksem og sprukken hud i


E.VARHAUG transporterer det meste: hendene da han jobbet på sin forrige arbeids­plass. I tillegg ble han permittert flere ganger på grunn av at bedriften slet i olje-nedturen.

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Varhaug-karen hadde behov for et arbeid der han ikke kom så mye i kontakt med olje og der temperaturen var bedre regulert.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

– Her hos Årdal Maskinering trives jeg veldig godt. Arbeidet passer bra, så nå har jeg lyst å ta fagbrev som CNC-operatør, forteller Dan-Inge.

Tlf 982 24 530

Det var han selv som tok initiativ og spurte etter arbeid hos Årdal Maskinering, der også broren jobbet. Dan-Inge er utdannet industrimontør, men bedriften hadde egentlig behov for en med fagbrev som CNC-operatør. Arbeidsstøtteordningen fra NAV gjorde at daglig leder Jørn Arve Årdal kunne forsvare å bruke tid på opplæring av Dan-Inge. – Vi har fått mange arbeidere fra NAV inn på arbeidsstøtteordningen. Det kan være personer som trenger omskolering, noen har problemer med å komme ut i arbeidslivet, noen sliter med helsa mens andre har rusproblemer. Det er ikke alltid vi lykkes, men mange ganger har vi fått tak i flinke folk gjennom dette, sier Jørn Arve.

Deler på opplæringskostnadene

Han understreker at de på ingen måte forsøker å utnytte systemet med økonomisk støtte fra NAV i en periode for å få gratis arbeidskraft. Men det er veldig greit å dele litt på opplæringskostnadene. – Som regel bruker vi mye mer penger på opplæring enn den støtten vi får fra NAV, forteller han. En arbeids­ støtteordning kan vare alt fra tre måneder til ett år. – At arbeideren er i en ordning fra NAV den første tiden, det gjør at vi våger å ta risikoen på å ansette folk utenom en vanlig ansettelses­prosedyre. Det risikoen hadde vi ikke tatt uten, sier den engasjerte lederen.

DITT

KOMPLETTE BILSENTER

PÅ JÆ R E N

Tett dialog

I noen år var Jørn Arve skeptisk til å ta inn nye arbeidere via NAV fordi det virket som om NAV-tiltak bare ble en plassering. Dette er noe NAV har arbeidet mye med de siste årene for å unngå. Veileder Jorunn Merete Kvalvik fra NAV i Hå påpeker at de er mye mer nøye nå med å finne folk som passer til oppgavene - at det er match mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. – Det er viktig at vi har en tett dialog med bedriftene for at dette skal gå best mulig, sier hun og legger til at hun mener det er flott at Årdal tar et samfunnsansvar gjennom å være positive til å ta inn arbeidere som kanskje hadde hatt problemer med å komme seg ut i arbeidslivet gjennom en vanlig ansettelse-prosess.

P E U G E OT 3 0 0 8

reimeoglode.no 51 79 10 10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

9


Elevene Gabriel Sikveland, Dag Bjarne Carlsen og Johannes Time Bø fra ungdomsbedriften THRE på Tryggheim har vunnet flere priser for sitt konsept. I tillegg er salget av produktene bra. Her sammen med lærerne Knut Handeland og Henrik Foss.

TRYGGHEIM SATSER PÅ UNGDOMSBEDRIFTER TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

19 ungdomsbedrifter engasjerer 70 elever ved Tryggheim Videregående skole på Nærbø. Det er mest i Rogaland.

Møbler og interiør i tre

De tre elevene i ungdomsbedriften THRE, Dag Bjarne Carlsen, Johannes Time Bø og Gabriel Sikveland, har

Næring på Jæren møter en fornøyd gjeng fra ungdomsbedrift-satsingen ved Tryggheim videregående skole i et av opplæringsbyggene. Satsingen har gitt resultater i form av flere søkere, mer motiverte elever og en kjekkere hverdag for lærerne. – Vi ser at elevene blomstrer på en helt annen måte. Det er mange som får en opptur gjennom denne måten å arbeide på. Og som lærer har jeg aldri hatt det så gøy som nå, smiler Knut Handeland. – Da vi valgte å satse på ungdoms­bedrifter og entreprenør­skapsfaget istedenfor tradisjonelle økonomifag økte interessen for å søke skoleplass ved Tryggheim, fortelle Henrik Foss. 10

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

tlf.nr 51 79 85 79


Regnskapsførerens råd

virkelig stått på for å få gang på bedriften som produserer alt fra lysestaker til møbler i tre. Så langt er fortjenesten på 8000 kroner. 2000 har blitt brukt til materialer og andre kostnader. I tillegg har de vunnet 3000 kroner i ulike konkurranser. I høst vant de 1. premien i en konkurranse for ungdoms­bedrifter ved Gründerarena på Bryne. De har ulike rolle. En er økonomisjef, en er markedsansvarlig og en er daglig leder. Og alle tar sin tørn ved dreiebenken for å produsere opp nok produkter til salg. – Vi har solgt bra, så vi måtte sette opp prisen. Det er mye arbeid. Vi måtte ha noe igjen for å stå mange timer ved dreiebenken, forteller de som alle går på påbygg. Produktene får de solgt på en salgs­ messe som skolen arrangerer og gjennom en nettbutikk som elevbedriftorganisasjonen administrerer. De tre går siste året på videregående. – Frister det å starte for seg selv når dere blir voksne? – Absolutt, det gjør det.

Oppstart og oppløsning av firma

Gjennom ungdomsbedrift-metoden lærer eleven alt fra å komme fram til en ide, registrere seg i Brønnøysund­ registeret, produsere produkter, salg og økonomi til det å oppløse selskapet. Læringen er praktisk og konkret. – Skolen må bidra til et arbeidsliv i omstilling. Oljealderen varer ikke evig. Statistikk viser at det er 50% større sjanse for at elevene som har startet elevbedrift på skolen også starter egen bedrift etter de er ferdig med skolegangen, sier lærer Henrik Foss. Foreløpig brukes ungdomsbedriftpedagogikken på elektro, byggteknikk og studiespesialisering, men det kan hende det blir ungdomsbedrifter på Helse og oppvekst etter hvert, forteller Henrik Foss.

Marita Finnstad er regnskapsfører i Fasit regnskap. I annenhver nummer skriver hun om aktuelle tema innenfor regnskap til leseren av Næring på Jæren.

Nytt år, nytt budsjett! Mediene viser oss at kalenderen har bikket nytt år. Overalt lyser det mot oss med tips og triks for å komme i form eller få orden på livet vårt det kommende året. Hvordan er det med økonomien? Er det hvert år et mål om å få mer kontroll på økonomien, men så sklir det stadig ut? Omtrent halvparten av det norske folk sine nyttårsforsett handler om sparing eller å bruke mindre penger. Hva er vel bedre enn å sette opp et budsjett for å få kontroll på dette? På årsmøtet i privathusholdningen til undertegnede Finstad tar vi en årlig oppdatering. Vi ser på inntekter, setter oss et mål for sparing, og går gjennom de faste og variable utgiftene våre for det kommende året. Noen poster er relativt stabile, mens andre svinger mye i perioden. Det er overraskende lett å sette opp et budsjett, og (forhåpentligvis) motiverende å følge det opp. På nettet finnes det mange kalkulatorer som kan benyttes. Mange nettbanker tilbyr også budsjett-funksjon som setter opp et budsjett basert på forbruk. Uansett hvordan man velger å løse oppgaven vil jeg anbefale å ta en gjennomgang og sjekke om tallene faktisk stemmer sånn noenlunde med reelt forbruk for tidligere måneder. Når man er i gang med å se på utgifter, kan man spare mye på f.eks. forsikring og/eller boliglånet. Få pristilbud fra andre selskap på de samme tjenestene, om noen er billigere kan du høre med selskapet du er hos nå om de kan matche tilbudet. Her kan utgiftene gå ned med mange hundrelapper i måneden. Andre utgifter som kan endre seg mye fra år til år er f.eks. hvilke fritidsaktiviteter ungene er med på, endring av barnehageutgifter eller en uventet reparasjon på bilen. Har du kontroll

på hva dine penger går til? Og har du en buffer for uforutsette hendelser? For bedriften kan det skje store endringer i året som kommer. Hva forventer dere av inntekter og kostnader? Kommer det nyanskaffelser av maskiner eller nyansettelser? Er pensjonen oppdatert med lønnsjusteringer? Kanskje bedriften har vokst seg ut av lokalene og dere må finne en ny plass å leie, for ikke å snakke om evt flyttekostnader og tapt inntekt. Om du synes budsjett er noe vanskelige greier, kan det kanskje være lettere å tilnærme seg prognoser for hvordan det kommende året forventes å bli. Hvilke planer er det for bedriften? Hvor ønsker dere at veien skal gå videre? Og ikke minst, hvordan ønsker dere og nå dette? Budsjettet kan være utrolig fint og flott, men har ingen hensikt om det ikke følges opp. Derfor er det lurt og ta en kontroll i ny og ne for å se hvordan du ligger an. Når du sparemålene dine? Får du kjøpt deg den nye bilen som du ønsker deg? Blir omsetningen som forventet? Tok produksjonen lengre tid og kostet mer enn dere trodde? Har svingninger i valutakursen noe å si for bedriften din? Hvor ofte man bør følge opp et budsjett er situasjonsavhengig, men ikke la budsjettet bli liggende i skuffen. Budsjettet og prognoser er gode styringsverktøy som kan brukes for å sjekke om vi er på riktig vei til der vi ønsker å være. Godt nytt budsjettår, måtte året 2019 by på det som dere ønsker og drømmer om!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

11


God forretningsskikk TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Da Orstad-firmaet, Clena Norge, kom på markedet med et godt produkt forsøkte en konkurrent å skyve de ut av markedet med å fortelle potensielle kunder at produktet deres var ubrukelig. Det handler om god forretningsskikk og markedsføringsloven. Hva er lov for en selger å si om sin konkurrent eller hans produkter? Og kan du som kunde ha tillit til en selger som selger sine produkter på negativ omtale av andre. Clena Norge, tidligere Nordbø båt og maskin, selger blant annet høytrykks­ spylere og ugressdreperen K-heat på proffmarkedet. Ugress­bekjempelse med varmtvann er veldig aktuelt for tiden da det blir stadig strengere krav rundt sprøyting av kjemisk ugressmiddel. Da de kom på markedet med K-heat opplevde de at en konkurrent forsøkte å sette produktet deres i et dårlig lys. – Vi fikk høre da vi kom ut til kundene at en av våre konkurrenter hadde fortalt at produktet vårt var ubrukelig. Det var selvsagt bare tull. Testforsøk viser at produktet vårt er vel så bra som andres. Det er selvsagt skuffende å oppleve noe slik, og det er ikke tvil om at vi har mistet salg på det, forteller selger og servicemann Per Arild Bø i Clena Norge. – Får dere lyst til å bruke de samme metodene som konkurrenten? – Det er fristende når de velger den strategien. Men, nei, vi velger heller å fokusere på hvor bra vårt eget produkt er. Og så kan vi heller fortelle om reelle forskjeller som pris og spesifikasjoner, sier han.

Markedsføringsloven setter begrensninger

Sindre Meling er advokat ved Brynekontoret til Projure. Han mener 12

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Jan Håkon Nordbø og Per Arild Bø i Clena Norge selger til proffmarkedet høytrykkspylere, samt ugressdreperen K-heat som dreper ugress ved hjelp av varmtvann.

kundene bør være på vakt overfor ivrige selgere som snakker ned konkurrentens produkter. – I utgangspunktet har nærings­ drivende rett til å omtale sine konkurrenter og konkurrerende produkter og tjenester. Dette på grunn av at kommersielle aktører, i likhet med andre, har ytringsfrihet. Men det er begrensninger i denne ytringsfrihet i markedsføringsloven paragraf 25, forteller Meling. Den slår fast at det ikke må foretas handlinger som strider med «god forretnings­ skikk» næringsdrivende imellom. – Behovet for vern mot illojal konkur­ranse representerer dermed en begrensning i hvor langt næringsdrivende kan gå i å ytre seg om en konkurrent eller konkurrentens produkter eller tjenester. Generelt vil det være liten grunn til å akseptere ytringer om konkurrenter som er

feilaktige, ufullstendige eller som ikke bygger på faktiske forhold, sier han. Slike ytringer er i strid med markeds­ føringslovens krav om god forretnings­ skikk. Men på den annen side tilsier prinsippet om ytringsfrihet at det bør være anledning til å uttale seg om faktiske forhold hos konkurrenter, forutsatt at ytringene ikke skaper et misvisende inntrykk av konkurrenten eller hans produkt. – Som kunde, hva bør en reagere på dersom selgeren sier noe om konkurrentens produkt? – Jeg mener en bør være kritisk til hvilke kilder som oppgis som grunnlag for informasjonen. Dersom selger i sin markedsføring reklamerer for seg eller sitt produkt gjennom negativ omtale av en konkurrent, ville jeg vært opptatt av å få informasjon om hvilke kilder som ligger til grunn for omtalen, sier Meling.


Trenger du hjelp til.. ..Plenklipp og luking ..Beplantning ..Beskjæring og felling av trær ..Gjødsling og kalking ..Høytrykkspyling og fasadevask ..Vanning ..Bygging av gjerde eller terrasse ..Gravearbeid ..Steinarbeid ..Ferdigplen ..Tømmerarbeid ..Snøbrøyting og strøing ..og mye mer Vi utfører både store og små oppdrag, kontakt oss for GRATIS befaring og et uforpliktende tilbud Vi utfører også; • Vedlikehold og vedlikeholdsavtaler både privat og for bedrifter/boligbyggelag • Tømmerarbeid (gjerder, porter, terrasser, vinterhager, garasjer mm) • Lekeplasser og lekeapparater • Snøbrøyting og strøing

Tlf.: 95 400 700 • post@gartnerservice.as

ROGALAND GARTNERSERVICE AS


Ingenting slår gode hverdager TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Det er tøffe tider i avisbransjen og store omstillinger. I Jærens egen lokalavis, Jærbladet, står erfarne Kirsten Marie Myklebust stødig ved roret.

Nå er det litt over ett år siden Kirsten kom fra jobben som avdelingsleder ved Sølvberget bibliotek i Stavanger og tok over redaktør-stolen i Jærbladet. Etter et langt liv i forskjellige redaksjoner fristet det å sette seg i nyhetsstrømmen igjen og være med på å utvikle et produkt som har betydning for mange, men som også har store utfordringer for tiden. – Jeg er imponert over hvor sterkt Jærbladet står på Jæren, og det er jeg takknemlig for, smiler hun. Kirsten påpeker at de har en stor oppgave foran seg. Lokalavisen skal være så relevant for leserne at antallet betalende abonnenter øker. Abonnentinntektene blir utrolig viktig fremover for å finansiere avisvirksomheten. – Vår og andre mediers forretnings­ modell har endret seg fra høye annonse­ inntekter til at vi må tilpasse oss til å leve av brukerinntektene i tillegg til lavere annonseinntekter, sier hun. 14

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Erfaren journalist

Journalistkarrieren til Kirsten startet litt tilfeldig. – Jeg drømte aldri om å bli journalist. Det ble bare slik. Etter gymnaset var jeg litt skolelei og søkte meg inn på medielinjen til en folkehøgskole på Moelv. Praksis hadde jeg i Rogalands Avis. Det var fantastisk kjekt å jobbe der, så det ble starten. Etter dette har Kirsten hatt flere ulike roller i lokale aviser. Først var hun journalist i RA der hun senere også ble redaksjons­sjef og be­kledde flere redaktørstillinger. Hun har vært prosjekt­leder i kommunikasjons­avdelingen til Statoil, digitaliserings­redaktør i Stavanger Aftenblad og redaktør i Sandnesposten. Underveis har hun tatt utdanning i ledelse ved DH og BI. – Hva kunne du tenke deg å bli om du ikke skulle drive med journalistikk? – Lærer, kommer det kjapt og kontant.

Hagearbeid og yoga

En skulle tro at folk gjerne bosatte seg i byen for å slippe hagearbeid. Men det stemmer ikke for Kirsten sin del. Hagen rundt huset på Storhaug i Stavanger får flittig pleie. Her er det roser, stauder og busker. Et fint fjellbed er også etablert.

TETT PÅ Navn: Kirsten Marie Myklebust Alder: 57 Sivilstatus: To voksne barn, kjæreste Bor: Storhaug i Stavanger Stilling: Redaktør og daglig leder i Jærbladet Aktuell: Leder for Jærbladet som har 70-års jubileum i år og har fått nye eiere.


Kirsten Marie Myklebust leder en mediebedrift i omstilling. Vi må være relevante for leserne, understreker hun. Det er trolig inntektene fra abonnenter som blir det avisa i stor grad skal leve av fremover.

– Far var en hagemann. Vi har et lager av gamle smalfilmer i kjelleren med: Hagen 1972, Hagen 1973 osv. Vi barna sutret når vi måtte være med å luke. Men nå slapper jeg av med hagearbeid. I dette arbeidet finner jeg stillhet og ro.

serien Napoli-kvartetten av Elena Ferrantes. Siden Kirsten også er en god historieforteller hadde hun etterpå en runde på flere biblioteker der hun hadde en fortellerstund om turen og bøkene.

sagt, klart jeg gleder meg til ferieturer og ikke minst en langhelg i London i slutten av februar med mine barn, nevø og tante. Datteren min studerte i England og vi har mange gode minner derfra.

I tillegg til hagearbeid liker Kirsten å lese bøker, lage mat, trene og å drive med yoga. Hver sommer reiser hun og mannen til Italia der en uke med yoga inngår i ferieoppholdet.

– Hvordan vil du beskrive deg selv?

Godt hjem hos nye eiere

Men det er ikke bare yoga som trekker Kirsten til Italia. Hun har en egen kjærlighet til landet og byen Napoli «som har alt». Hver dag har hun en 10 minutters økt med Duolingo for å lære italiensk. Sommeren 2016 gikk hun rundt i Napoli for å finne stedene i roman-

– Jeg har stort sett godt humør, får ting unna, er engasjert, disiplinert og har arvet stayerevne fra min mor. Og så tror jeg at jeg er flinkt til å lytte til folk og løfte dem fram. – Noe spesielt du gleder deg til? – Jeg gleder meg mest over gode hverdager. I min familie har vi levd tett på alvorlig sykdom og har lært oss at ingenting slår gode hverdager og at vi har mye å være glade for. Når det er

Kirsten hadde nesten ikke rukket å bli skikkelig varm i redaktørstolen på Jæren før en stor hendelse inntok avislokalene. Etter 70 år med lokalt eierskap ble avisen solgt til Amedia, et konsern som nå eier 72 lokalaviser rundt om i landet. – Hva betyr eierskiftet for dere? – Det vet vi ikke helt ennå, men jeg er sikker på at vi får et godt «hjem». Amedia er opptatt av å skape gode lokalaviser. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

15


Redaktøren tror de vil ha stor nytte av å være i et konsern når det gjelder den digitale utviklingen – Vi vil få tilgang til flere digitale annonseløsninger og analysehjelp fra Amedia som gjør at vi kan styrke det digitale salget. Nye redaksjonelle systemer, effektive produksjonsprosesser, strømming av Bryne FK, Klepp og Nærbø håndball gjennom Norgesporten vil styrke oss, sier hun.

Vil nå nye lesere

– Er det noe spesielt du som redaktør ønsker å at dere skal skriver mer om? – Vi må nå småbarnsforeldre i alders­ gruppen 30-40 år bedre. Derfor må vi skrive mer om det som opptar de, for eksempel barnehage og skole. Det betyr ikke at vi skal dekke alle Luciafeiringene, men det kan bety at vi skal skrive mer om innholdet i skolen.

Kirsten elsker å feriere i Italia. En uke med yoga inngår i ferieoppholdet. Her sammen med yogalærer Karin Montali i byen Spello.

Jærbladet har fått innovasjonsmidler fra Medietilsynet til å lage flere saker om breddeidrett denne våren. Dermed kan de frigjøre en journalist over en periode til å fordype seg i temaet. Disse sakene skal publiseres før sommeren.

kritikk. At noen er uenig i vinklingen på saken som skrives, det er noe alle journalister må leve med.

Og så ønsker Kirsten at de skal skrive mer om miljø og klima. For eksempel; hvilke konsekvenser vil klima-avtalen som ble spikret i Polen få lokalt?

Ikke kapasitet til å dekke alt

– Det er også mye spennende som skjer lokalt i næringslivet vi kan skrive om. Det må vi bli bedre å få fatt i.

– Vi har ikke kapasitet til å dekke alt. Dette er et område hvor vi må jobbe for å finne vår måte å dekke kulturlivet på Jæren på.

Et mål er at de skal forsøke å nå de yngre leserne og tilflytterne til Jæren bedre. Papirutgaven er grei, den står fortsatt sterkt blant den eldre garden. – Får du mye ris fra leserne? – Vi får ris både for det vi gjør og det vi ikke gjør. Mange ønsker at vi skriver om dem, men vi klarer ikke å være med på alt folk spør om, sier Kirsten. Hun setter pris på konstruktiv 16

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Redaktøren tar selv et tak i redaksjonen, skriver saker og går vakter om nødvendig. Mange ønsker at avisa skal skrive om deres kulturarrangementer, anmeldelser og bokutgivelser.

På hvert redaksjonsmøte åpner hun med å gå igjennom hvilke saker i nettavisen som blir mest lest og hvilke som har få lesere og hvilke saker som utløser nye abonnement. Dette er også en stor kulturendring for organisasjonen fordi journalistene også blir «selgere». – Jeg liker å gjøre solide analyser. Vi må være gode på brukerinnsikt og produktutvikling slik at vi

leverer gode produkter til lesere og annonsører. I fremtiden skal vi leve av brukerinntekter, derfor handler det om at vi må være relevante for folk og skrive saker som blir lest. Det er en spennende og krevende jobb å være redaktør for en lokalavis. Men Kirsten trives godt. Favorittspalte i Jærbladet er jubilanten. Her kommer det fram gode historier og nye livsopp­ levelser – som gjerne betyr noe for andre. Jærbladet har hatt nedgang i abonnenter de senere årene men stabiliserte opplaget i 2017 og har etter det hatt en liten vekst. Siden det har vært en betydelig befolkningstilvekst på Jæren de senere årene burde det være potensiale for vekst. – Hvordan skal dere feire 70-års jubileet? – Vi skal blant annet lage et kodekurs for foreldre og barn sammen med Jærmuseet. Det blir kult, smiler Kirsten.


MIN JOBB

– Hvordan er arbeidstiden? – 0630 til 1500, som det normale. – Hva er det beste med jobben? – Fornøgde kunder og at unge mennesker blir gode fagfolk, kan utføre jobben på ein god måte og kan forsørge seg sjølv og eventuelt familie.

Yrke/tittel: Elektriker / Arbeidsformann / Saksbehandler / EKOM installatør Navn: Arnfinn Eggebø Alder: 54 år Arbeidssted: Elektrofag Jæren as, Vigrestad

– Hva ville du valgt dersom du skulle hatt et annet yrke? – Tømmermann

– Hvorfor ble du elektriker? – Ville ha eit praktisk yrke, litt tilfeldig at det blei elektriker.

– Noe du gleder deg til i jobben framover? – Eg gleder med stort sett til kvar dag!

– Hvilken utdannelse kreves? – 2 år videregående skule og 2,5 år læretid.

VERDI‐ OG SKADETAKSERING

– Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Motta og til rettelegging av arbeidsoppdrag, fordele jobber til elektrikerne og sørge for at jobbene blir utført som avtalt til rette tid. Har også ansvaret for oppfølging av lærlinger.

    

– Hvilke utviklingsmuligheter mener du å ha i stillingen? – Kvar dag er ei utfordring med utviklingspotensiale, med kundebehandling og opplæring med godt personalarbeid.

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

   

– Hvilke egenskaper synes du er viktig å ha i din jobb? – Må kunne omgås folk, vera tydelig, ein viss grad av ryddighet kreves nok og.

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no

HEIMSTADNESET I BJERKREIM Innflyttingsklare hytter med fantastisk utsikt! BØR SES! Visning etter avtale Hyttefelt

Storavatnet Felles bryggeanlegg

FINN KODE HYTTE 33: 121779457

• Under 1 times kjøring fra Jæren • Skitrekk og skiløyper etc. bare 15 minutter unna • Nær idylliske Fossbrekka • Felles bryggeanlegg • Gode bademuligheter www.bjerkreim-trelast.no

Kontakt Rune 950 45 145 eller Ola 924 80 639 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

17


Ny robot-suksess fra Jæren TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Flere bedrifter på Jæren utvikler roboter. Robotics Innovation AS på Orstad sin første leveranse surrer nå rundt mellom reisende ved flyplassen på Sola. – Mottakelsen har vært veldig god, forteller Annette Anfinnsen. I 2017 tok hun steget helt ut og startet for seg selv med å utvikle og bygge mobile roboter. Det er roboter som kan hjelpe til med å følge folk på en flyplass til rett gate, komme med relevant informasjon, frakte varer på en fabrikk eller et sykehus og mye, mye mer. Mulighetene er uendelige, skal vi tro den ivrige gründeren.

Fra utvikling til drift

Annette er bare i startgropen, men i juni kom hun et stort skritt videre. Da ble den første kontrakten signert med Avinor og produktet levert. Roboten Smart Guide skal hjelpe reisende på Sola flyplass med å finne rett gate, restauranter og servicepunkt, samt brukes i forbindelse med kommersielle aktiviteter. Roboten kan snakke mange forskjellige språk. En av fordelene med roboten er at den også kan knyttes opp mot ITsystemene til Avinor. I tillegg er det mulig å legge svært mange slike roboter inn i et styringssystem. Da kan en sette inn prioritering på oppgavene de skal gjøre.

Eivind Lye er automasjons-ingeniør og den første ansatte i Robotics Innovation. Men nå trenger daglig leder Anette Anfinnsen flere programmerere for den første rullende roboten er levert og flere andre aktører er interessert.

Annette mener dette er en ny teknologi det er mulig å bygge opp mange arbeidsplasser rundt. I tillegg legger hun vekt på at det er viktig å etabler arbeidsplasser som ikke er oljeavhengige. – Det gjelder å skape interessante arbeids­plasser i forhold til de som vokser opp nå.

Roboten har vakt stor interesse, og Anette har nå møter med flere andre flyplasser for flere leveranser.

Delene til roboten får hun fra andre bedrifter på Jæren som for eksempel Nordic Steel og Bryne Plast.

Mange muligheter

– Har dere planer om å selge roboten i utlandet?

Eivind Lye er automasjons-ingeniør og den første Anette har ansatt. Men arbeidsmengden øker, så nå må hun ha tak i 3-4 nye programmerere. 18

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Først ønsker vi å bygge opp en solid plattform her i Norge.

– Hvordan var det å si opp fast jobb og starte for seg selv? – Veldig spennende og kjekt. Jeg elsker utfordringer og er ikke sikkerhetssøkende, smiler Annette og legger til at det har vært og er fortsatt enormt arbeidskrevende. Verd å nevne er at Annette Anfinnsen er nominert som en av tre kvinnelige gründere til årets Female Entrepreneur, en pris som deles ut av Innovasjon Norges og er rettet mot kvinnelige teknologi­gründere som satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål. Prisen deles ut på kvinnedagen 8. mars.


- NÆRINGSBYGG PÅ KLEPP

GIS BORT!

Bærende stålkonstruksjoner. Må demonteres i sin helhet av avtalepart.

For mere opplysninger se: Finn.no FINN-kode 138815533 T: 98 23 07 73

Er du arbeidssøker eller trenger du nye medarbeidere?

Jobzone ønsker å være en rådgiver og diskusjonspartner ved alle bemanningsbehov, enten det gjelder korte vikariater eller faste ansettelser. Vi jobber innen disse bransjene: • Bygg og anlegg • IT • Transport • Industri • Lager og logistikk Ta kontakt for en uforpliktende samtale!

Vi bemanner Jæren

Luramyrveien 1 - tlf: 51 30 40 90 - www.jobzone.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

19


Spennende vekst for

DEPRO TEKST// DAGFINN HAUGE

Med ordreboka full av utfordrende oppdrag fosser Depro AS på vei mot en ny omsetningstopp. I løpet av 2019 skal en rekke nye ansatte på plass i kontorer og verksted. Det er full aktivitet i det flotte industri­ bygget til Depro AS på Håland industri­ område utenfor Bryne. De ansatte jobber iherdig for å få ordrene unna. – 2019 blir utrolig spennende for oss. Vi har en enorm mulighet. Så nå legger vi grunnlaget for en stor vekst. Jeg er heldig som får være leder for en slik bedrift med en unik bedriftskultur. Det er virkelig kjekt å gå på jobb for tiden, smiler daglig leder Kåre Stokkeland.

• •

• • •

Depro AS ble startet i 2005. Målet var å skape Jærens beste arbeidsplass, samtidig som en skulle være best i innenfor det segmentet en arbeidet i. I 2013 ble det investert i nytt bygg på 5500 m2 med kontorer, verksted, testbasseng og testområde. I tillegg ble det investert i nye maskiner og nytt ERP-system. Omsetningen passerte 186 millioner. I 2018 er omsetningen i overkant av 100 millioner. Rundt 40 millioner ble brukt til innkjøp av produkter og tjenester fra lokale leverandører. Bedriften har 36 ansatte og 7 innleide. Bedriften opplever en sterk vekst for tiden. Typiske leveranser: Produksjon og sammenstilling av egne og kunders produkter, prototyper, vedlikehold, oppgradering og testing.

Store kunder som nevnes er BHGE, National Oilwell Varco, Aker og Equinor.

– Vi har et bredt spekter av kunder. Og vi opplever at kundene våre ønsker at vi skal gjøre det godt og utvikle oss enda mer fordi vi er viktige for dem. Derfor har vi et meget godt samarbeid.

Ny og høyere topp

I 2013 var aktiviteten på topp hos Depro. Omsetning passerte 186 millioner og de bestemte seg for å investere i et fire ganger så stort bygg, nytt ERP-system og nye maskiner. Så kom oljenedturen. – Hadde ikke oppgangen kommet så raskt, så hadde vi fått det tøft. Nå drar vi imidlertid en stor fordel av investeringene og er godt rustet for veksten som kommer, forteller Kåre. Dersom ikke spesielle ting skulle skje internasjonalt ser han for seg at Depro vil nå en ny og høyere topp innen 3-5 år. Allerede i løpet av 2019 kan de passere forrige omsetningsrekord. – Fra dag 1 har vi hatt eiere som er villige til å investere for at Depro skulle kunne være best. Vi har alltid

1355-0

Den engasjerte lederen kunne ved årsskifte notere 141 pågående leveranser fordelt på 37 kontrakter med 26 kunder. 80 prosent av leveransene går til utlandet.

DEPRO AS

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

20

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

www.rave


Eivind Storhaug og Tobias Bjorland Henriksen monterer sammen et ROV operert Torque Tool som har elektronisk avlesning på tiltrekningsmoment og antall turn. Foto: Øyvind Hagen.

fått lov til å investere smart for å sikre best mulig konkurranseevne. Det er en annen måte å tenke på. Men det gjør at vi nå er klar for stor vekst og kan mangedoble omsetningen.

Skal forebygge ny nedtur

At det før eller siden kommer en ny oljenedtur, det er Depro nokså sikre på. Derfor har de ansatt Kenneth Olsen som forretningsutvikler. En av hans hovedoppgaver er å se på mulighetene i andre forretnings­ områder som for eksempel akva-

kultur, deep sea mining og ny energi. Hovedtanken er at Depro skal ha mer enn et oljebein å stå på. I tillegg kommer de til å ha mye å gjøre med vedlikehold av det utstyret de allerede har levert. – Oljesektoren blir viktig i mange år framover. Men vi skal planlegge på kort og lang sikt for å klargjøre bedriften for framtiden og industri 4.0 slik at vi kan unngå en ny nedtur, sier Kenneth.

Unik bedriftskultur

Selv om spesielt slutten av 2018 ble hektisk i Depro, vitner et sykefravær på 0,8 prosent om et stabilt og ivrig personale som liker å gå på jobb. Kåre kan ikke få fullrost sine ansatte nok. – Det er lett å være leder for en slik gjeng. Det er utrolig hvor engasjerte de er. Alle tar ansvar og jeg slipper å gå ned i detaljene. Når det er travelt bretter alle opp ermene og står på. I

Opp? Lei lift hos oss – www.ekstralift.no

Vi har verdens største selvgående lift

Ned? Lei graver hos oss – www.ekstragraver.no

Ring oss på 970 85 666 Jærveien 148 4340 Bryne

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

21


Det er virkelig kjekt å gå på jobb for tiden. Daglig leder Kåre Stokkeland

tillegg er jeg heldig som har dyktige mellomledere, forteller han. I løpet av høsten har de ansatt fem nye medarbeidere. Nå har Depro 36 ansatte og 7 innleide. Men det kan fort bli flere. I løpet av 2019 har de planer om å ansette 10-12 nye prosjektledere og planleggere, kanskje helt oppi 20. Etter det ser de for seg å ansette flere, gjerne med spisskompetanse innen elektro og kontrollsystem. – Vi er heldige. Depro er en etter­ traktet bedrift. Det er mange som

Forretningsutvikler Kenneth Olsen og daglig leder Kåre Stokkeland i Depro har gått inn i 2019 med fulle ordrebøker. Nå er det hektisk aktivitet i den store og flotte hallen til bedriften på Håland. Foto: Øyvind Hagen.

ønsker å jobbe hos oss. Derfor har vi ikke hatt behov for å søke etter folk. De har kommet av seg selv, forteller Kåre.

Han legger til at om en har rett kompetanse og tror de kan passe inn i Depros bedriftskultur, så er det bare å komme innom med sine papirer.

Har du Alt på det rene? Vi kan arbeidstøy og matter! Vi tilbyr:

Hvorfor bruke oss?

• En trivelig og dyktig gjeng som gjør det beste for deg • Moderne vaskelinjer • Miljøbevisst • Iso-sertifisert • Faste kjøreruter i hele Rogaland • Nærhet til kundene og korte beslutningsveger Vinnarskalle.no

• Vask, reparasjon og administrasjon av arbeidstøy • Utleie av matter med og uten logo • Utleie av avlastningsmatter • Utleie av sengetøy, duker, servietter og mopper • Tekstiladministrasjon

Kontakt oss i dag for tilbud.

Vi stikker gjerne innom og tar en prat om dine behov.

Tekstil-Vask Sør AS

Bjorhaugslettå 3 – 4365 Nærbø 982 17 295 – leiv@tekstil-vask.no

tekstilvask.no

22

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Følg oss på

– ALT PÅ DET RENE


GRÜNDEREN

1. Kort fortalt – hva er din gründerbedrift? Min virksomhet er å leie meg ut til å lede oppstart eller oppgradering av LEAN prosesser for bedrifter som ønsker å øke sin økonomiske konkurransekraft, gjennom å Navn: Tom Helgesen involvere hele organisasjonen Alder: 54 Bosted: Klepp til å kontinuerlig forbedre sin Bedrift: Lean Freelance Consulting AS egen arbeidsplass.

2. Hvor lenge har du jobbet med dette? I over 18 år og mest som konsulent, deriblant hos JMAC (Japan Management Association - Consultants) i over 3 år. JMA er opphavet for det vi kaller for LEAN i dag. Var også OEPS/LEAN Manager for Weatherford Norge i over 3 år, før jeg startet med å etablere mitt eget foretak Oktober 2016. 3. Hvor kom ideen fra? Har tenkt en stund på dette og etter at oljeservice-selskapet jeg jobbet for reduserte også min stilling, takket jeg nei til en annen stilling og så endelig muligheten til å etablere egen arbeidsplass. 4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? Tok kontakt med Gründerarena Jæren på Bryne, og fikk veldig bra hjelp i å strukturere oppstart av eget selskap. Fikk full tilgang på alle kontorfasiliteter her. Der møtte jeg også mange andre gründere. Her fikk jeg tilbud om å delta på flere arrangementer som ga gode innspill på oppstart og som ble viktig for oppstartsperioden. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? For det jeg tilbyr skal bli kjent, så må jeg være synlig for potensielle oppdragsgivere. Egen hjemmeside, Facebook og LinkedIn var arenaer som ble naturlige, men det å ta direkte kontakt med markedet er det som har gitt mest. Høy aktivitet er viktig for å selge seg inn. Fra September 2017 til Desember 2018 har jeg hatt 100% oppdrag i et globalt konsern i Sverige og Norge som heter Consolis. Det har vært en spennende reise med fantastiske resultater. Jeg står nå klar for nye utfordringer. 6. Hva skal du gjøre fremover? Nå skal jeg ut igjen å skaffe meg nye oppdrag. Avtale møter og presentere mine referanser og potensialet som ligger i å jobbe strukturert med forbedringsmetoder. Har også samarbeid med et konsulentselskap i Stockholm som jobber med å skaffe meg oppdrag i Sverige, det er spennende, men jeg ønsker helst å ha lokale oppdrag nær familien. Har også noen andre ideer jeg jobber parallelt med, som muligens også vil kreve noe tid fremover. 7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? Dette er i utgangspunktet et lite selskap med en mann nå, men tanken var at Lean Freelance Consulting AS skal være et selskap som samler dyktige LEAN frilansere som vil være selvstendige, samtidig som de ønsker å være en del av en større organisasjon og faglig miljø. Målet er å være langt flere LEAN frilansere om ett år. 8. Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer? Være åpen og Ikke være redd for å ta kontakt med andre når det stritter imot, samt holde seg til det målbilde som ble etablert i starten.

BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

9. Hva er kjekkest med gründertilværelsen? Friheten til å forme sin egen arbeidsdag, og se at det blir resultater av hardt arbeid. 10. Og det mest krevende? Å være gründer kan oppleves ensomt, det er opp til deg å lykkes og ingenting kommer gratis. 11. Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift? – Tro på din egen idé og etabler et senario på hvordan det er som målbilde. – Bruk hjelp og veiledning. – Just Do It. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

23


Satser på gårdbrukere og kjøttbransjen TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

På Varhaug sitter David Maskell og formidler midlertidig arbeids­kraft til bønder og kjøtt­ bedrifter i Sør-Rogaland. Vikarene kommer i hovedsak fra Øst-europa. Engelskmannen David Maskell har drevet med utleie av arbeidskraft i over 20 år. I mange år har han drevet firmaet Transway i Nederland og leid ut kjøttskjærere til slakteribransjen. Etter hvert fikk han flere oppdrag og gode kontakter i Norge. Og den økende etterspørsel herfra gjorde at han for snart to år siden flyttet til Jæren og etablerte Amploy AS. Sammen med en partner har han også opprettet en avdeling i Oslo-området. – Vi har funnet en nisje. Det er få andre som leier ut folk i denne kategorien, og det er få norske som vil gjøre de jobbene våre ansatte gjør, så vi er i en luksusposisjon nå, sier David. – Hvor mange ansatte har dere? – På det meste, når det er sesong, er vi oppe i 25 vikarer. I det nederlandske firmaet Transway er det 130 arbeidere.

Fra sitt kontor på Varhaug sender David Maskell i Amploy ut vikarer til bønder over hele Jæren i tillegg til at han leverer personell til slakteribedrifter. Oppdragsmengden er økende.

Gir bøndene fleksibilitet

De fleste arbeiderne kommer fra Polen og Slovakia og har erfaring fra gårdsarbeid. Han har også ansatte fra Spania og Tyskland, England. Arbeidsoppgavene er mye nedvask av driftsbygninger som kylling- og grishus mellom innsett og kjøttskjæring på slakterier. Men de tilbyr også annen hjelp på gårdene. – Vår vikartjeneste skal være en fordel for bøndene slik at de ikke behøver å ha noen fast ansatt men heller leie inn hjelp i de travleste periodene. Det gir dem mer fleksibilitet. – Det er høye krav til hygiene for å unngå smitte mellom gårder. Hvordan følger dere opp dette? – Det tar vi veldig alvorlig og har strenge rutiner. Det ville vært ødeleggende for oss om vi bidro til å dra smitte mellom gårder. De får kurs i hygiene og hver gang de kommer til landet blir de testet for MRSA.

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

REPARASJON AV LANDBRUKSMASKINER 4343 ORRE - TLF. 51 42 81 00 MOB. 911 50 314 - 986 55 414 Vi flytter i Stavanger til Domkirkeplassen 3 Telefon: 51 91 75 00 / hammervollpind.no 24

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Sørger for transport og husrom

David leier leiligheter rundt omkring til sine arbeidere og mener standarden han sørger for er god. – Det er viktig at arbeiderne trives. Da gjøre de en bedre arbeidsinnsats, sier han. I tillegg sørger han for transport og kurs i norsk. I løpet av det første året har de merket økende oppdragsmengde. – Er det aktuelt å etablere seg andre steder i landet?

Syns du kvalitetsarbeid/KSL er krevende?

– Først får vi bygge opp noe solid her og i Oslo. Så får vi se.

Driver du virksomhet, forretning eller landbruk?

– Hvordan er det med lønn? – Vi er nøye på å følge tariffene. Alt er strengt kontrollert av arbeidstilsynet, så alt skjer i ordnede former, understreker han.

Vi tilbyr: • Komplett KSL rådgivning • Bistand i ”dokumentjungelen” • Bistand ved revisjoner og tilsyn • Bistand til å sette mål og til å komme ajour med ditt kvalitetsarbeid! Ta kontakt med vår kvalitetsrådgiver Elise Unander Mjølhus for en uformell samtale.

RILAS - RØRHANDEL Tlf.: 97 74 19 26 - www.rilas.no Kontakt oss gjerne for et godt tilbud!

www.tf-regnskap.no • Telefon: 51 74 48 80 Epost: post@tf-regnskap.no

Vår kunnskap, dine muligheter

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

25


Du blir større i en mindre bank Vi kjenner nabolaget ditt, bygda di og byen din. Jo bedre vi blir kjent med deg og dine behov, jo bedre kan vi hjelpe deg.

Jærsk business er vår business Vi tilbyr små og mellomstore næringskunder et bredt og kompetent tilbud. Fire rådgivere vier all tid til landbruket.

Hvorfor velge Jærens eneste lokalbank? Du kan’kje drikka kaffi på telefonen Vi tilbyr ansikt-til-ansikt kontakt med våre rådgivere på et kontor nær deg. Daglige behov fikser du enkelt i mobilbanken vår.

Vi støtter og sponser lokalmiljøet Vi pløyer deler av overskuddet tilbake til ditt nærmiljø, slik at Klepp, Time og Hå blir enda bedre å bo og leve i.

Du får rask respons og treffer fjåge folk Våre rådgivere kan hjelpe deg med veldig mye. Hos oss møter du mennesker, ikke roboter. Våre medarbeidere bor og virker i lokalmiljøet.

Telefon 915 03290 | www.jaerensparebank.no


TEMA: MAT & HELSE

Treningsstudio på

lekeplassen TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Mange lekeplasser står tomme. Nå oppfordrer Kathrine Vea Johansen i Kvardagstrening voksne og barn å ta lekeplassen i bruk igjen, denne gangen som treningsstudio.

Balanse i hverdagen

Kathrine Vea Johansen er utdannet pedagog, personlig trener og kostholds­veileder. Men den engasjerte læreren ble utbrent og valgte å gå nye veier. Nå har hun drevet firmaet Kvardags­ trening i fire år, der hun instruerer par, familier, grupper og enkeltpersoner i trening, kosthold og livsstilsendring.

Selv bruker hun ofte lekeplasser som arena når hun er personlig trener for sine kunder. Da kan det hende at forbipasserende sender beundrende blikk og lurer på hva vi driver på med, forteller Kathrine.

Mye av treningene foregår ute, hjemme hos kunden og noe i garasjen som hun har ominnredet til trimrom. Her blir det nok lenge til bilen kommer inn igjen. Og den ivrige kleppsbuen med klingende Karmøy-dialekt har nok å gjøre. Enkelmanns­firmaet går godt.

Kathrine brenner for at folk skal ha god helse og god livskvalitet, føle seg bra nok og ha god selvfølelse, nå sine mål og få en god balanse i en stressende hverdag. Derfor har hun også stort fokus på å trene hodet, i tillegg til kroppen.

Hun er opptatt av at folk må ta små skritt for bedre helse. Da kan de gjerne ta turen innom lekeplassen og gjøre noen enkle øvelser. – Små skritt over lang tid gir gode og varige resultater. Det som ofte skjer er at vi starter med for mye og klarer ikke opprettholde det over lang nok tid eller går raskt leie. Start med en ting. Finn en fast N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

27


TEMA Mat & Helse

tid. Skriv det ned i kalenderen. Skap en god vane om gangen. Å endre vaner skjer ikke over natta. – 10 minutter hver dag er mye mer enn ingenting, under­ streker hun.

Snu det negative raskt

Om man havner tilbake i gamle vaner, gjelder det å snu så raskt som mulig. Om en har startet å spise av godteriskåla, så trenger en ikke spise opp hele og da har man snudd, smiler Kathrine. Hun mener det er lurt å sette opp et mål og lage et opplegg i forhold til det. Og da er det viktig å lage et opplegg som fungerer i hverdagen og som en kan gjennomføre over lengre tid. Her får du noen enkle øvelser du kan gjøre på lekeplassen eller hjemme: Sikt deg inn på å gjøre 8-15 repetisjoner per øvelse, 2-3 runder.

1

Utfall med bakerste fot i huska (evt på en benk eller annen forhøyning)

3

Still deg i planke­posisjon i huska. Spenn godt i setet og skyv huska rolig ut. Tenk at du bruker mage­ musklene for å dra huska inn under deg igjen. Start lett med å stå litt skrått. Hovedfokus: Mage, rygg og skulder stabilisering

4

2

Tenk at du legger deg under huska i en omvendt plankeposisjon. Jo mer parallelt med bakken du er, jo tyngre vil det bli, så stå litt skrått i starten. Spenn setet og hold brystet høyt og stolt. Dra deg opp og kjenn at skulderbladene møtes på toppen. Senk deg rolig ned. Hovedfokus: Øvrerygg og armer 28

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Step-down

Still deg på en benk/ et trappetrinn/ kanten av sandkassa. Finn balansen og senk den ene foten rolig ned i bakken, som om du tar et steg ned. Bruk foten du står på på benken til å skyve deg opp igjen. Hovedfokus: Rumpe og lår

5

Pushups på forhøyning Still deg i plankeposisjon med hendene på huska/ benken/kanten av sand­kassen. Jo mer parallelt med bakken du er, jo tyngre. Senk deg rolig ned. Spenn godt i magen og setet og skyv deg opp. Hovedfokus: Bryst og armer

Still deg med ryggen til huska. Legg ene foten på. Finn balansen og senk deg rolig ned på foten du står på. Skyv deg opp igjen. Hovedfokus: Lår og rumpe

Omvendtroing i huska (evt under et bord, da gjerne med bøyde bein)

Super­woman/­mann

6

Sittende sykling Sitt på kanten av sandkassen, trappetrinn eller på en stein. Len deg lett bakover og løft opp beina. Finn balanse. Støtt deg med armene litt bak deg om du trenger. Strekk beina ut og trekk annen hver inn, som om du sykler i lufta. Hovedfokus: Magemusklene NB! Se instruksjonsvideo på Facebook-siden til Næring på Jæren.


skarp.no

VI SKAL GJØRE BYGGEBR ANSJEN BEDRE

Hvis det roterer og går på strøm, så fikser vi det! Og trenger du noe nytt, så fikser vi det også. Vi er ledende innen: Service/reparasjon Overhaling Feltservice Tilstandskontroll Vikling Avbalansering Laseroppretting Feilsøking

Salg/produkter Elektromotorer Pumper Gir Vifter Børster Prosjektstyring

Vi skal gjøre byggebransjen bedre ved å gi rett råd til rett tid og med rett kompetanse og erfaring.

Kontakt oss på

kymar.no 800 40 700

Våre kjerneområder er prosjektering, arealplanlegging og prosjektadministrasjon for alle typer offentlige og private byggherrer. prosjektil.no / alc-as.no

RAMIRENT er Norges største utleier av maskiner og utstyr til privat- og proff markedet.

VI HAR DET MESTE. SPØR OSS! Hos oss er du i trygge hender og får tips og veileding til små og store prosjekter. Vi har kunnskapen og maskinene som gjør at du aldri går tomhendt fra Ramirent. Derfor er Ramirent «best i Byen», kom innom og prøv oss!

Litt av utvalget • Varmevifte • Lensepumper • Vannsuger med pumpe • Støvsuger finstøv • Meiselhammer • Betongsag

• Kjernebormaskin • Strømaggregat • Gulvsag • Betongsliper • Vibroplate

Ramirent Stavanger • Midtgårdveien 1 - Gausel 4031 Stavanger• Tlf. 51 95 87 00 stavanger@ramirent.no • www.ramirent.no NB: slitasje, rengjøring og MVA kommer i tilegg

Skulle du ønske du hadde flere par briller å veksle mellom? Betal 399,- i måneden og du eier dine egne briller. Kan også kombineres med linser. Kjøp nå - del opp betalingen helt uten renter og gebyrerer i 18 mnd.

storgata 40 - 4340 bryne - 51 48 80 04 - post@optikkogsyn.com mandag - fredag 9-18 - lørdag 10-15 - optikkogsyn.com N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

29


TEMA Mat & Helse

Mad og helsa – kæ mæ målltidsgleden? AV KJØDHANNLAR IDAR HÅLAND

Hulda Garborg ga ud bogå «Heimestell» i 1899, som hannle om «Helsa» og «Maten». Hu åbne denne fantastiske skatten av ei bog på denne måden: «At folk var friskare fyrr en no fær me jamt høyra. Og der er nok alt for mykje i det. Det kjem av levemaaten, som i mange stykke var helsesamare fyrr en han er no. Det gjeld daa um, at me tenkjer etter kva me maa gjera, so at levemaaten no vert paa si vis likso vitug som den gamle var. For det maa me aldri gløyma, at naar helsa sviktar, so er det for det meste me sjølve, som hev skuldi». Hulda æ ei kloge dama, og orå hennas æ utruligt nok liga aktuelle i dag, som for 120 år si. I mi voksna leveti, så he dæ allti vore et massivt fokus på mad og helsa. Æg forbinne begrebe mad mæ madtrenda, og dessverre så glir ikkje ordet diett hellar forbi i denne samenheng. Aktuelle mattrenda æ for tiå gademad, sjøgras, kjødfritt «kjød», suppa og fleksitarisme. Aktuelle dietta kan væra steinalderdietten, vegandietten, lavkarbiodietten elle periodiske fasting. Når nogen nevne helsa, så tenke æg raskt på ord som træning, slanking og sjuga. Me ska træna og eda rett, unngå alt som kan væra livsfarligt, og me ska helste allti slanka osse. Alt dette for å ikkje væra sjuge. Æg oppleve at media omtrent dagligt fortelle osse at me æ sjuge, og at me allti må endra noge for å bli friske. Dette styre måden me ser osse sjøl på. Men æ me så sjuge? På 1800-talet så va levealderen om lag 40 år. Dæ va trange kår og fattigdom, dårlige ernæring og dei smittsomme sjugdommane dominerte. Sannheden æ at me aldri he vore friskare enn dæ me æ i 2019, men det finnes hellar ingen tvil om at me he en del livsstilssjugdomma som udfordre folkehelså vår: hjerte- og karsjukdom, høgt blodtrykk, diabetes type 2, beinskjørhet og dessverre depresjon og ensomhet. Æg he en klare formeining om kæ så æ den aller stysste folkehelseutfordringå i dag. Og dæ æ at me ikkje sidde i samen rondt et bord å ede i hoba. Kvær dag i mi ongdomstid, så gjekk æg innom mormor på vei heim i frå skulen. Mormor gav mæg et brødstykke mæ servelat elle ei rosinskjeva mæ meierismør på. Så kryssforhøyrte hu mæg om kæ æg hadde gjort i går kveld, koss dæ gjekk på matteprøven sist vega

30

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

elle kæ kjærast æg hadde for tiå. Denne stonnå rondt kjykkenbordet, æ æg heilt øvebeviste om, he vore mæ og gjort mæg te mæg. I dag sidde me knappt ner samen rondt et bord å ede i hoba, og når me gjær dæ, så sidde me der ensomt å glor på en telefon eller et nettbrett, uden å snakka i hoba. Hulda Garborg avslutta Heimestell på denne måden: «Kunsten å eta: Ein skal væra i godlag naar ein ét. Ein hyggeleg samtale ved borde er meir verd en eit heilt apotek med dropar og helsesalt». Mangel på måltidsglede æ den stysste folkehelseutfordringå me står øve for i dag. Æg ber dokke adle derfor om å samla den kjæraste du he, foreldre, onga, barnebarn, oldebarn og meir elle mindre goe venna rondt et bord. Sjå på kværandre, ed i hoba, snakk i hoba. Då blir måltidsgleden større og samfunnssjugå mindre!


LANDBRUKSPRESENNING Skreddersydde presenninger til bonden.

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Trenger du ny silopresse, gjødselduk eller bare et overtrekk til redskapet? Vi kan levere. Bare spør! Det er kun fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

1/8 side: Bredde 95mm x Høyde 70 mm

PRODUKSJON AV AVANSERTE PRODUKTER www.msas.no

AUTOMASJON Verktøymaskiner, cnc elektro og mekanisk

TLF:488 88 000 - www.acs.as skarp.no

Aksel legger opp, men våre stjerner fortsetter…

Ett kontaktpunkt Ett verksted En faktura En dokumentpakke

ELEKTRO Driftsbyggning,hus og industri

GRATIS BEFARING

Bygge nytt eller fikse boligen?

VI ER DIN ELEKTRIKER Kunde: ACS Mål: 1: 1

Selger: Vidar Sigurdse

i A4

Dato: 21.03.18

Rev: 01

Filnavn: ACS annons

Vår jobb er å gi gode og kvalifiserte råd. Samtidig skal © Copyright: AlleVi rettigheter til idéerfor og evnt. vedlagte skisser, originaler og tekstforslag er forbehol vi inspirere. brenner faget vårt. bearbeides eller vises uvedkommende uten tillatelse. Uautorisert bruk av skissemateriell vil medføre

Bryne Elektriske består av over 30 høyt kvalifiserte, dyktige medarbeidere. Du skal være trygg på at du alltid får gode og framtidsrettede løsninger enten det gjelder sterkstrøm, svakstrøm, spredenett, alarmanlegg, belysning eller styringssystemer. Kontakt oss dersom du har et stort prosjekt på gang eller bare trenger å få skiftet en stikkontakt.

Vi klekker stjerner!

VESTHAGEN 9, BRYNE 51 77 92 00 BRYNE-ELEKTRISKE.NO

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

31


TEMA Mat & Helse

Sender proteinmat

til hele landet TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

Da Eugen Manea ble rammet av nedskjæringer i oljeindustrien startet han bedriften Trenogmat på Voll. Etter halvannet år utvider han. Eugen Manela er maskiningeniør og kom til Norge fra Romania under forrige oljetopp. Først jobbet han på et skipsverft i Førde. Så flyttet han til Bryne og fikk jobb i Subsea 7. Men så kom oljenedturen og nedskjæringer og Eugen stod plutselig uten jobb. Da tok den driftige og aktive rumeneren saken i egne hender. Og med en stor porsjon pågangsmot og interesse for mat startet han opp for seg selv med å lage ferdige proteinrike middagsporsjoner. Målgruppen var kroppsbyggere, atleter og andre som drev med styrketrening og hadde dårlig tid til å lage mat selv.

Han visste at slik mat var populær i utlandet. Men her i Norge var det få produsenter i dette segmentet. Dermed leide han et par rom i det gamle meieriet på Voll, monterte kjøkken og satte inn fryseskap. Oppskrifter fant han på nettet og videreutviklet dem selv.

Stor interesse

Etter ett og et halvt år har han 2000 kunder i kartoteket. 1000 av dem handler regelmessig. 3000 følger bedriften på Facebook og 7000 på Instagram. Så det mangler ikke på interesse for det Eugen driver med.

Et år etter oppstarten kan han slå seg for brystet og si at han lyktes. Da Næring på Jæren kommer på besøk er han klar til å flytte bedriften ned i kjelleren til større lokaler.

I begynnelsen hadde de kun et lite utvalg. Men nå har de hele 24 ulike måltider på menyen. Disse leveres i tre forskjellige porsjonsstørrelser.

– Det går veldig bra. I starten har det vært mye dugnad, men nå er det mulig å ta ut lønn, fortelle Eugen som har cirka tre årsverk i bedriften sin.

20 prosent selges lokalt og resten sendes utover hele landet. Eugen har til og med kunder i Tromsø. For å holde maten kald blir det lagt tørris oppi beholderne.

God smak og masse næringsstoffer

Prisen er ikke avskrekkende. 49 kroner for den minste og 99 kroner for den største. Og så er det mengderabatt. Minimumsbestilling via nettbutikken er åtte porsjoner.

Trenogmat har sitt eget konsept. De koker og tilbereder ferdige middager som er velegnet for de som trener og vil spise proteinrik kost. Så blir porsjonene sjokkfryst for å bevare mest mulig av smak og nærings­stoffer, før det blir sendt ut til kundene i frysekasser via Bring. Siden maten er frosset slipper de å bruke konserveringsmidler. Bestillingene skjer via en oversiktlig nettbutikk. – Når du trener 4-5 ganger i uken, og i tillegg gjerne har jobb og familie, har du liten tid til å lage skikkelig mat som det er nødvendig å få i seg når en trener, sier Eugen.

32

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Gode tilbakemeldinger

Innsatsen for at maten skal både se godt ut og smake bra gir resultater. Han får mange gode tilbakemeldinger. Kjøttet kommer fra lokale leverandører. – Vi bruker kun ferskt norsk kjøtt, understreker han. Eugen ser nå på mulighetene til å plassere ut fryseskap på treningssentrene. Fordelen med det er at kundene da kan kjøpe en porsjon om gangen. I tillegg ønsker han å


Torland Transport Torlandsveien 231 4365 Nærbø Mob 950 78 307

Eugen Manea har over 1000 kunder som setter pris på den proteinrike maten han lager. 24 ulike retter står på en meny som stadig utvides.

utvide med mat til lunsj, frokost og kvelds. Vi får smake på proteinvafler av søtpotet. Målet er å bli den største måltidsleverandøren i Norge innen treningssegmentet.

Lokal transport Hovedsakelig landbruk Utlandet: Danmark

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person. I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

KRAN OG KJETTING AS

PRETRE AS ER NY EIER AV JÆREN TRETEKNIKK Pretre AS sin sterke utvikling og markedsposisjon, langsiktighet og strategi gir det beste utgangspunktet for utvikling og vekst også for Jæren Treteknikk i sør-vest.

Fra:

Til:

www.pretre.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

33


33 000

TEMA Mat & Helse

følger Lars TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

73 foredrag i løpet av 2018 gjorde at Lars Zachariassen måtte stoppe opp å puste litt for at han ikke skulle møte den berømmelige veggen.

Fysioterapeuten Lars Zachariassen fra Tu har i løpet av ett år klart å skape sin egen bedrift med ønske om å bedre folkehelsen. Samtidig har han rukket å bli kjendis. Lars er utdannet fysioterapeut med videre­utdanning som kognitiv terapeut. Tidligere jobbet han ved Nærland rehabiliterings­senter med livsstils­endring.

73 foredrag, passert 33 000 følgere på Instagram og 11 000 på Facebook. Nye Facebook- og Instagram­poster og blogger publiseres i stort tempo og svært mange liker det han publiserer.

Men den unge og aktive jærbuen hadde lyst til å gjøre mer i forkant og etterkant for pasientene. Derfor tok han steget helt ut og satset for fullt på egen bedrift for litt over et år siden.

Mizuno som selger sportsklær og sko har engasjert Lars som innholds­ansvarlig og platt­­form­­utvikler i sosiale medier. Han har også blitt «ambassadør» for andre merker som for eks­empel Polar, GoPro, Bjørn Dæhlie og Camelbak.

Målet var å kunne leve av å skape bedre folkehelse, inspirere og motivere folk til livsstilsendring gjennom foredrag, trening, coaching, blogg, idé- og konseptutvikling.

Gikk så det suste

I løpet av det første året som selv­ stendig næringsdrivende har han holdt 34

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Jeg hadde egentlig en drøm om å jobbe med toppidrettsutøvere. Det virket veldig interessant. Men så viste det seg at hverdagsmennesker er langt mer interessante. Nå jobber jeg med å nå ut til de som har størst behov for en helseendring. Det er meningsfullt, smiler Lars. Og han smiler ofte.

Høsten 2018 nådde han flere store mål. Han fikk jobbe med store nasjonale organ og aktører som direkte vil påvirke folkehelsa. Og foredrag ble holdt i et rasende tempo. På det meste fire stykker i løpet av en dag. Lars var også i riksdekkende aviser, radio og TV og fikk prate om det han brenner for.

Når ut med budskapet

De mest aktive bloggerne kan publisere flere poster til dagen. Lars publiserer rundt 3-5 hver uke. – Jeg har ikke noe mål om å bli landets mest leste blogger. Det er viktigere at de som leser det sitter igjen med noe. I utgangspunktet ikke svarene, men noe som gjør at de kan jakte på egne svar. Så lenge jeg skaper ærlige, opplysende og engasjerende innhold, håper jeg interessen for å lese tekstene øker. – Synes du det er vanskelig å finne kreative vinklinger rundt samme tema?


– I utgangspunktet ikke, da jeg har mye og formidle. Når det gjelder bilder ønsker jeg å uttrykke meg mer på det viset, men tiden har ikke strukket til. Foto/video er noe jeg vil prioritere langt høyere i 2019. Og jeg er overbevist om at det er nyttig å bruke andre mennesker jeg er i kontakt med for å skape bedre og mer variert innhold. – Det du poster er noen ganger ganske privat. Hva tenker du om det? – Jeg ønsker å være personlig, ikke privat. Å finne en balansegang her kan være utfordrende. Jeg ønsker å kjempe for saken, men forstår at høye leser­tall ofte henger sammen med meg som person. Samtidig mener jeg det er avgjørende å være ærlig, tydelig og direkte. Ved å fortelle om mine kamper fra mitt ståsted, tror jeg på normalisering, ufarliggjøring og lavere terskel for dialog rundt temaene. Det viser seg også tydelig, og er et direkte mål med bloggen for selskapet, sier Lars.

Nærmet seg veggen

som har lyst å komme i gang med trening? – Finn en aktivitet som på sikt er noe du kan trives med. Begynn forsiktig og ta heller små skritt om gangen enn å starte overambisiøst og gå lei etter kort tid. Tren tidlig på dagen eller etter jobb, det er ofte vanskeligere å komme i gang om kvelden. Frykt ikke for å mislykkes og se dum ut. Viljestyrke er også en muskel som må trenes, legger han til.

– Jeg måtte sette opp en ny prioriterings­ liste med meg selv og familien først, forteller Lars. Så fikk heller venner og arbeid komme i andre rekke.

Lars ser gjerne at idrettslagene også skaper et tilbud for voksne og de som faller utenfor, samtidig som de har et tilbud for de som ønsker å delta/satse på en idrett.

Vinteren 2018 toppet det imidlertid seg. Tempoet ble for høyt og den topp­trente inspiratoren begynte å få symptomer på utbrenthet. Gradvis sluttet han å glede seg over ting han alltid hadde gledet seg over tidligere. Over­skuddet og matlyst forsvant. Tidsfrister som alltid hadde vært motiverende, ble stressende. Og plutselig kunne han begynne å gråte, helt ut av det blå.

– Dersom jeg ikke prioriterer meg selv vil det gå ut over alt det andre, under­ streker han. Nå mener jeg å ha funnet en god balanse og er mer motivert enn aldri før til å skape endring.

Tøff jobb å beholde helsa

– Har du noen generelle råd å gi til den

Selv jobber han blant annet for at treningsstudioene skal ha en lavere terskel og samarbeide med kommunale og statlige tilbud. De mister mange kunder med i hovedsak å markedsføre seg med solbrune og veltrente kropper, mener han.

Hos oss SKINNER SOLEN hver dag fra kl. 6.00-23.00

KOM IogFORM opplev ekte trenings-

Nøkkelkort gir mulighet å trene hver dag mellom KL. 05.30-23.00

glede hos Jæren Sportssenter DU FÅR:  Treningsveiledningtime  Kroppsanalyse  Ingen innmeldingsgebyr* * Ved opprettelse av Avtalegiro m/binding min. 12 mnd. via jarensportssenter.no eller Facebook, sparer du 600,-.

Følg oss på

n Last ned appe og få lenger soltid

20%

! R Æ V VEL rense)

(18-års alderg

Bli brun og blid hos Brun og blid Nærbø Jadervegen 19, – hvor solen skinner hver dag fra kl. 06.00-23.00

Følg oss på JARENSPORTSSENTER.NO | T: 51 43 35 22/ 928 07 251 | JADARVEGEN 19, 4365 NÆRBØ

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

35


TEMA Mat & Helse

I en time hver 14. dag forvandles parkeringsplassen ved IKEA på Forus til det som ligner en gammeldags torgplass. Her får kjøperne utlevert varer som de har bestilt gjennom REKO-ring-gruppa på Facebook som Småbrukarlaget har tatt initiativet til.

Populært med mat fra bonden direkte til forbruker TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

I en time ser parkeringsplassen ved IKEA på Forus ut som en hektisk torgplass med produsenter og kunder. Suksessen REKO-ring har kommet til Rogaland. – Starten på REKO-ringene har gått over all forventning. Det viser at det er en stor interesse for å kjøpe lokal mat på en alternativ måte. Selgerne er ofte småskalaprodusenter som ikke kommer inn hos de store matkjedene, forteller REKO-ring kontakt Rebekka Bond i Småbrukerlaget. Det er Norsk Bonde- og Småbrukerlag som har dratt i gang REKO-ringer i Norge. I våre naboland, Danmark og Sverige, har det blitt kjempepopulært. Og det er liten tvil om at konseptet vil bli like populært i Norge. Den første REKO-ringen ble startet opp 36

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

i Trondheim og ble raskt en suksess. Flere bønder fra Sør-Rogaland reiser også opp til REKO-ringen ved Haugesund. Foreløpig er den større enn ringen på Forus. Men ringen på Forus, som ble startet opp i august, er i rask vekst. – Dette tar jo helt av, sier Nina Fonneland fra Ryfylke lefsebakeri. Hun har tatt turen med varebilen helt fra Jørpeland. Nina produserer lefser, kråtakaker, potetkaker og tjukklefser. Denne gangen måtte hun stoppe annonsen sin fordi hun ikke klarte å produsere mer. I tillegg til å selge egne varer benytter hun selv tilbudet og bestiller av andre produsenter.

Ønsker lokal mat

Rebekka Bond mener møtestedet må være godt plassert geografisk for at REKO-ringen skal bli en suksess. I til­legg må det være et variert utbud av varer.

– Undersøkelser viser at åtte av 10 forbrukere ønsker å handle lokalt, legger hun til. Konseptet virker slik at produsentene legger ut sine tilbud på en REKO-ring gruppe på Facebook. Kjøperne legger inn sin bestilling i kommentarfeltet eller sender melding direkte til produsenten. Produsentene stiller opp på et fast tidspunkt på avtalt sted og leverer ut varene i løpet av en time. Foreløpig er det flest bønder fra Randaberg, Ryfylke og Sandnes som selger sine varer via REKO-ringen på Forus.

Nærhet til produsenten

Tor Magne Raugstad fra Sørtun gård på Sviland er på plass med en varebil lastet med egg. Han har vært med siden starten på REKO-ringen ved IKEA i høst og sett at aktiviteten øker. – Jeg synes det er kjempespennende. Folk får en mer nærhet til maten og


• BOLIG • LANDBRUK • NÆRINGSBYGG • VA

bonden får mer for sine produkter, sier han og legger til. – De eggene folk kjøper i butikken kan være ukesgamle. De eggene jeg har med her, de er plukket i dag, forteller Tor Magne som også har investert i en maskin som skille eggehvite fra eggeplommen. Kun eggehvite eller eggeplomme er et nytt produkt han tror det er et marked for. For eksempel ønsker de som driver styrketrening kun å spise eggehviten. Han har stor tro på REKO-ring-konseptet, og synes det er en fin måte å fjerne et par salgsledd på. Tor Magne legger vekt på at forbrukerne skal få et forhold til produksjonen ved Sørtun gård. Hønene der er frittgående, og snart skal de få et uteområde å boltre seg på. På Facebook kan du følge med på hva som skjer med hønene på Sørtun gård. Andre varer vi finner i REKO-ringen på Forus er pinnekjøtt, fenalår, fermenterte grønnsaker, kjøtt fra frilandsgriser, marmelade og safter, poteter og kraft til supper for å nevne noe. Flere av varene finner du ikke i vanlige matvarebutikker.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

Gisle Håland Tlf. 484 94 805 gisleror@gmail.com

Me lige å grava!

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no bente@haalandasfalt.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

37


TEMA Mat & Helse

Måltidsforsker Kai Victor Hansen har skrevet forskningsartikkelen som dokumenterer at farger på tallerken gjør det enklere å spise og øker matlysten blant personer med demens, og som i høst ble publisert internasjonalt. Her sitter han sammen med tidligere produktutviklingssjef på Figgjo AS, Erik Lorange Lindberg (t.h.). Foto: Figgjo AS, Mohammed Basefer

Farger, matlyst og måltidsopplevelse TEKST// HILDE GARLID, VALIDÉ

At en halvveis tilfeldig bordsetting skulle ende opp som et forsknings­prosjekt om matlyst og måltids­opplevelser for personer med demens var det absolutt ingen som forutså da Simmer Vikeså, daværende adm.dir på Figgjo AS trakk ut stolen for Arna Smistad, den gang daglig leder i Måltidets hus. Men slik gikk det. «Porselen for alle» inn­gikk som et ledd i forskning på mat­ lyst og måltidsopplevelser, og er blitt kjent og populært blant norske topppolitikere. Resultatene sprer seg i norsk offentlighet blant annet via eldre­ minister Åse Michaelsen (FrP) som er på kommuneturné med reformen «Leve hele livet». Ett av hennes bud­ skap er at farge på tallerkenene bidrar til matlyst blant eldre. – Nortura vil bruke våre tallerkener i sin lansering av spesialtilpasset mat for eldre som vil komme i 2019. De var imponert over at vi hadde vært med i VRI-prosjektet, og spurte om å få bruke våre tallerkener i sitt arbeid 38

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

med spesialtilpasset mat til eldre på institusjon, sier Christian Vassdal, markedsansvarlig hos Figgjo AS. Forskningsartikkelen som dokumen­terer at farger på tallerken gjør det enklere å spise og øker mat­­lysten blant personer med demens, ble i høst publisert inter­ nasjonalt. Måltids­forskeren heter Kai Victor Hansen, første­­amanuensis ved UiS og forsker på måltids­opplevelser. Sammen med forsknings­sykepleier Christina Tølbøl Frøiland og Ingelin Testad senterleder ved SESAM, regionalt senter for eldre­medisin og samhandling i Stavanger peker han på flere element som påvirker måltids­opplevelsen for personer med demens på institusjon.

For noen år siden satt Hansen i ivrige diskusjoner om fargevalg og tallerkenformer med Erik Lorange Lindberg, produktutviklingssjef på Figgjo AS. For første gang i sin snart 80 år lange historie skulle porselen, design og dekor fra Figgjo AS være en aktiv part i et forskningsprosjekt.

Forskning viser at...

I visningsrommet hos Figgjo AS er bord og hyller dekket opp med et stort sortiment av lekkert porselen. Det aller meste er hvitt, for fargevalgene kan nå tilpasses hver enkelt kunde, men det ene bordet er dekket med Figgjo sitt Capri-service, og disse vises med tydelige fargede kanter. Christian Vassdal løfter fram middags­ tallerkenen med gul og rød kant. – Det er denne fargekombinasjonen som har vist seg å ha best effekt på matlysten. Fargene kan selvsagt brukes på en hvilken som helst tallerkenform


fra Figgjo, sier Vassdal. De har også lagt farge på kantene til tallerkener som har en tydelig stoppekant. Figgjo har i årevis vært opptatt av hvordan formene de lager påvirker smaksopplevelser. De har spesialdesignet kopper og kar etter de mest eksklusive ønsker, men at det skulle være spesifikke farger og fargekanter som faktisk øker appetitten blant dem som ofte har mistet interessen for mat; det var det forskningen som brakte til bords. – Hvordan bruker dere denne kunnskapen? – Selve designet på tallerkenene er ikke unikt for prosjektet; det er kjente og kjære Figgjo-produkt, men forskningsresultatet har gitt oss en knagg å henge produktet på. Marthon Tjessem, som er salgsansvarlig for Figgjo i Norden, har vært særlig interessert i denne historien om Figgjo og forskningen, og bruker det aktivt i møte med institusjoner. Men det er ikke slik at vi ringes ned av bestillinger. Dette tar tid, sier Vassdal.

Hvitt og utydelig

Det er mange ting man med logisk sans og litt fantasi kan tenke seg påvirker opplevelsen av et måltid på en institusjon som et sykehjem. Måltidene foregår ofte i åpne rom der lyd, lukt, bevegelser, lyssetting, stemning og temperatur mikses sammen til en måltids­opplevelse. Men at tallerkenene skulle ha noe å si, og på en slik måte at det faktisk gjør utslag på hvor mye beboerne spiser og hvordan de får i deg maten, er det nok svært få innkjøpere av sykehjems­service som har tenkt på. Før nå. Et VRI-finansiert prosjekt (Virkemidler regional innovasjon) med forsknings­sykepleier Christina Tølbøl Frøiland i SESAM og måltidsopplevelsesforsker Kai Victor Hansen og Figgjo AS, skulle gi ny kunnskap om fargefenomenet. – Hansen startet med dypdykk i litteraturen. Ut i fra kunnskap om personer med demens blant annet fra SESAM, så ble hypotesen som skulle testes ut formulert slik: «Farger ut gjør en forskjell for personer med demens». Via nett­verket i kompetanse­platt­formen «Maten er ikke gitt før den er spist» ble både fagfolk og de som representerte brukerne involvert, sier Kari Birgitte Melvær Wiig som er VRI-kompetansemegler og forretnings­utvikler i Validé. Artikkelen fra Kai Victor Hansen, Christina Tølbøl Frøiland og Ingelin Testad peker på flere element som påvirker måltidsopplevelsen for personer med demens på institusjon. For folk med demens er hvite tallerkener udefinerbare flater uten begynnelse og slutt. Ulike fargekanter og fargekombinasjoner ble testet, og den gule og røde kanten var den som hadde størst påvirkning på hvor mange som spiste mer, spiste opp maten og klarte å få den i seg uten å søle utenfor tallerkenen.

Lager ikke spesialserier

Men i visningsrommet til Figgjo er ikke «Porselen for alle» et begrep som markedsføres med flagg og faner. Ifølge merkingen er bordet dekket med Capri-porselen, og de fargerike kantene, som heter Mono og blir malt på for hånd, har ikke fått noe spesiell merking som «demens-vennlig». -Det er bevisst. Vi har ikke spesiallaget en serie. Vi selger fargede tallerkener til de fineste restaurantkonsept og de mest hverdagslige kantiner. Designet er godt, uansett, og da blir det universelt. Så, er det svært nyttig og helt nytt at vi kan bistå institusjoner med forskningsbasert kunnskap om farge, og anbefale noen av våre former for spesielle målgrupper, sier Vassdal.

PUBLIKASJONER:

·Hansen, Kai Victor (2016). Farget kant gir større matlyst. Demens & Alderspsykiatri. ISSN 1890-4130. Volum 20. Hefte 1. s. 14-14. Kai Victor Hansen, Christina Tølbøl Frøiland, Ingelin Testad, (2018) ”Porcelain for All – a nursing home study”, International Journal of Health Care Quality Assurance, Vol. 31 Issue: 7, pp.662-675, https://doi.org/10.1108/ IJHCQA-10-2016-0160

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

39


TEMA Mat & Helse

Lønnsomt med gode arbeids­ forhold TEKST OG FOTO// DAGFINN HAUGE

35% av alle sykemeldinger er på grunn av muskel- og skjelettplager. Stillesitting er mye av årsaken til helseskader i rygg, nakke, skuldre og armer. Næring på Jæren har tatt turen til Jæren Bedriftshelsetjeneste som er en del av Mediteam AS. De hjelper bedrifter med å kartlegge risiko og forebygge arbeidsrelaterte skader. Jæren Bedriftshelsetjeneste har nærmere 200 medlemsbedrifter på Jæren og omegn. Tina Marie Mong Are har nettopp overtatt som leder for bedrifts­ helsetjenesten mens Arna Vold, som har vært leder siden 2014, har tatt et skritt tilbake og fortsetter som bedriftssykepleier.

Enkle tiltak gjør underverker

Margaret Aarsland Naglestad er ergoterapeut og kommer kjapt opp med flere tiltak en kan gjøre for å få i gang blodsirkulasjonen.

LED-LAMPER, UFO

BEST-

– En viktig del av jobben vår er å få til en holdningsendring til det å ta en pause for å få gang på blod­ sirkulasjonen, legger Tina Marie til. Her er noen enkle tiltak mot stillesitting:

DIESELAGGREGAT, 5,5 KW, 400V 3-FASET

Stort stillegående dieselaggregat Senci Silent SC7500Q-3, med 1stk 3-fase 380V og 2stk 1-fase 230V uttak. Luftkjølt 4-takts 456cc dieselmotor med el-start. Art. nr 90 52 423 Førpris 17.495,(13.996,-)

2.495 (1.996 ) 00

00

T UANSE

BYGGTØRKER ZF-50

Stort stillegående dieselaggregat Senci Silent SC7500Q-3, med 1stk 3-fase 380V og 2stk 1-fase 230V uttak. Luftkjølt 4-takts 456cc dieselmotor med el-start. Art. nr 90 58 634

20%

13.99500 11.19600

eks mva

FRI

FRAKT

NYHET

5.62000 4.49600

DONEHEIA 62 - 4516 MANDAL - TEL 21 98 47 47 - WWW.P-LINDBERG.NO - NETTBUTIKKEN TIL LANDBRUKET

40

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Nå anbefaler vi ikke lenger at en skal sitte «korrekt» i 90 graders hoftevinkel hele dagen. Hovedhensikten er å variere arbeidsstillingen mest mulig i løpet av dagen, sier Margaret

RABATT

1.49500 (1.19600)

200 W Lampestørrelse: Ø 38,5 cm FR I Høyde: 20 cm PÅ FR AK TDRER Lumen: 20.000 L E O R 00 + L A Vekt: 5,5 kg 5 OVER 3 LLTID, A Art. nr 90 54 421 MVA T!

1. Løft blikket og kikk ut vinduet. Rull med skuldrene. 2. Anskaff en hev- og senk-pult. Stå deler av arbeidsdagen. 3. Ha printer og kaffetrakter et stykke fra arbeidspulten slik at du må reise deg å gå litt for å komme dit. 4. Stå på et vippebrett ved arbeidsbordet. 5. Bruke en vippe-stol som gjør at du styrker kjernemuskulaturen. 6. Kjøp en kontortredemølle å gå i sakte tempo mens du jobber. Øker blodtilførselen i ryggen.

FRI

FRAKT

eks mva

GJELDER TIL OG MED 28/02 2019

tarforbehold forbeholdfor fortrykkfeil trykkfeilogogutsolgte utsolgtevarer varer ViVitar

Runde LED-lamper til montering i tak, for eksempel i fjøs, maskinhall, lager etc. EN 60598-2-24 og IP65-godkjent. Spesifikasjoner 100 W Lampestørrelse: Ø 29 cm  Høyde: 18.5 cm   Lumen: 10.000 Vekt: 2,4 kg Art. nr 90 54 420 SELGER

– Forskning viser at stillesitting forkorter livslengden, gir økt risiko for alvorlige sykdommer som diabetes 2, kreft, hjerte- og karsykdommer g gir oftere høyt blodtrykk, muskel- og skjelettplager. Ved stillesittende arbeid blir musklene svake og inaktive, og man får en ugunstig belastning på ledd, særlig på rygg nakke og skuldre. Økt bevegelse gir mer blodtilførsel til muskler og hjerne og det kan dermed være fornuftig og lønnsomt å ta en kort pause innimellom, poengterer hun.


Variasjon og gode sko

Variasjon er også stikkordet når det gjelder løfte­teknikk. Før var det kun en løfte­teknikk som var riktig. Det rådet har en gått bort fra. Tunge løft tåles generelt godt. Det gjelder å unngå ensidig langvarig belastning. – En vet at vedvarende arbeid med ryggen vridd eller i bøyd posisjon, gir økt risiko for ryggsmerter.

Sett en NORSK REKORD i transport du og.

For arbeidere som går mye på industri­g ulv er kneskader og problemer med føttene en gjenganger. – Avlastingsmatter kan hjelpe mot dette. I tillegg er det viktig å ha gode sko med god demping og hælkappe, sier Margaret som mener en bør unngå bruk av klogger uten hælkappe fordi en da må anstrenge muskler i fotbladet for å holde de på plass. Et av kravene til en god arbeids­sko er at de sitter godt på foten. – Arbeid er sunt, også når man er syk. Men det er bare sunt om vi har sunne arbeidsforhold. Det er fortsatt mye mer å gå på når det gjelder å bedre arbeidsmiljøet, selv om Norge ligger langt framme på arbeidsmiljø sammenliknet med andre land. Men det er lønnsomt å sette inn tiltak for å bedre arbeidsforholdene, poengterer de tre damene fra Jæren Bedriftshelsetjeneste til slutt.

Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no

Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer vi oss kun kun om Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer oss åå reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til oss! Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen Tlf. 51 42 79 6912, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.

T. T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted Bjorhaugslettå Bjorhaugslettå 8, 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 905 06 06 566 566647, 4360 Varhaug Opstadvegen Tlf. Tlf. 905 06 566

www.meca.no www.meca.no www.meca.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

41


TEMA Mat & Helse

Gå problemene ut av kroppen TEKST/ DAGFINN HAUGE

Kjenner du at det begynner å hope seg opp av stress og relasjonsproblemer. Da tilbyr Ingbjørg en spasertur og et lyttende øre. Rett før jul tok Ingbjørg steget fullt ut og etablerte Ingbjørgs Pusterom på Bryne. Her tilbyr hun mental trening via Mindfullness og pusteterapi. Et nytt tilbud er også det som kalles Walk & Talk. – Det er ofte lettere å snakke når en er ute og går istedenfor å sitte på et kontor overfor hverandre, ansikt mot ansikt. Bevegelse stimulerer nervecellene og gjør at vi tenker klarere. Å gå ute i naturen bidrar til at vi ser ting i nytt lys og tenker på nye måter, forklarer Ingbjørg. Hun tar gjerne med seg te eller kaffe og sitteunderlag slik at de kan slå seg ned på en benk eller ved et bord. – En spasertur ute i det fri, sammen med et trent og lyttende øre, kan bidra til at uroen i kroppen forsvinner eller at søvnen blir bedre, og at en kortere eller lengre sykemelding kan unngås, sier Ingbjørg. Turområdene som brukes er Frøylandsvatnet, Njåskogen, Vagleskogen eller andre steder som kunden selv ønsker.

Vi engasjerer oss i grønt skifte

Sliter du med stress og relasjonsproblemer kan det være godt å ha noen å prate med. Ingbjørg tilbyr en ny tjeneste på Bryne, en gåtur og et lyttende øre.

Ingbjørg har drevet med pusteterapi siden 2008. – Vondt i akslene, stress og spenninger i muskulaturen kan være resultat av at vi ikke puster skikkelig og ikke får nok oksygen inn i blodet. Vi puster korte pust og glemmer rett og slett å puste skikkelig fordi vi har det for travelt, sier hun. I pusterommet kan du gjenopprette forbindelsen mellom hode og kropp, ved hjelp av oppmerksomhet og pust. – Har du et tips til en pusteøvelse vi kan gjøre selv? – Sitt i en behagelig stol. Senk skuldrene. Lukk gjerne øynene. Pust 10 ganger. Tell til 5 på innpust og tell til 9 på utpust. Når du puster inn drar du oksygen ned i lungene. På utpust fjerner du overskudd av karbondioksid og andre avfallsstoffer. Fra lungene tas oksygenet opp i blodet og transporteres rundt i kroppen.

Varmepumper Bioolje-anlegg Biogass-anlegg Flis/pellets-anlegg I tillegg tilbyr vi:  Propan på bulk til konkurransedyktige priser  Nødfylling på dagen i vårt distrikt  Installasjon, rep og service på gassanlegg  24 timer døgnservice Ta kontakt for uforpliktende pristilbud

www.ohetland.no Mail: anita@ohetland.no 42

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Tlf: 90079529

bedriftshelsetjeneste

- del av Mediteam as Hålandsvegen 24, 4344 Bryne, Tlf.: 51 79 95 60


Blomkålsuppe med karri

Karri sammen med sellerirot gir en veldig kraftig og fyldig smak på denne blomkålsuppa. DU TRENGER: • 30 g meierismør • 30 g siktet hvetemel • 1 rødløk • 1 fedd hvitløk • 1 terning hønsebuljong • 3 ts karri • 1,5 stk. blomkål • 2 dl vann • 3 dl melk TOPPING: • 150 g spekeskinke • 70 g revet sellerirot

TIPS: Har man noe rester av toppingen, er den nydelig på knekkebrød med ost på, eller som fyll i omeletten.

Smelt smør sammen med grovhakket hvitløk og rødløk. Bland godt inn melet og spe på litt og litt av vann/melk-blandingen. Tilsett en buljong og halvparten av blomkålen. La dette få småkoke i minst 15 min. Bruk så en stavmikser rett oppi suppen og lag en jevn masse. Tilsett resten av blomkålen i små biter og la suppen koke videre i ca. 10 min.

Selvforsynt,kortreist og fornybar

Skjær spekeskinken i småbiter og stek det i en middels varm panne. Legg i revet sellerirot og la det steke til det begynner å bli sprøtt. Dette er en tykk suppe. Ønsker du en tynnere suppe, kan 1 terning buljong sammen med 5 dl vann tilsettes. Serveres med f.eks emmerbrød.

GODT NOK

godt nok

Etter suksessen med boken «Balanse» – sammen med Helene Lebrekk – er nå Maggi Gausel ute med sin nye bok «Godt nok». I «Godt nok» finner du enkle eksempler til t urmat, kaffimat, lunsjer, hverdags­middager, desserter og brød med mer. Boka byr på sunne, nærings­rike og lekre oppskrifter som gir gode mat­opplevelser uten dårlig samvittighet. Det er godt nok nemlig mye som kan være både sunt nok og godt nok! Margrethe (Maggi) Gausel

- enkle og sunne matgleder

Jæren Forlag

Ta kontakt på: 906 56 907 eller 959 17 807

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

43


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN

TIME ALVERN INVEST AS Vesthagen 11, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Tor Alvern Virksomhet: Investering i andre selskaper.

BUDENG AS Stølslægå 7, 4347 LYE Styreleder og daglig leder: Andreas Budeng Virksomhet: Kjøp og salg av brukte kjøretøy, men også kjøp og salg av eiendom og aksjer.

FAVORITTHUS DRIFT AS Vardheivegen 11, 4340 BRYNE Daglig leder: Fridtjov Middelthon Styreleder: Tore Lie Virksomhet: Handel, og dertil hørende virksomhet herunder byggevirksomhet, samt å delta i andre selskaper og prosjekter.

H-M HOLDING AS Smørblomvegen 20, 4347 LYE Styreleder og daglig leder: Mats Tegle Virksomhet: Selge varer og tjenester innen detalj­handel med bil og kjøretøy samt camping­­ vogner - og annet som naturlig sammen­­faller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nær­liggende virksomhet.

NILRO INVEST AS

FRISPARK KONGEN AS Rosselandsvegen 52, 4344 BRYNE Styreleder: Jone Halvorsen Daglig leder: Jo Åge Undheim Virksomhet: Å selge og gjennomføre aktiviteter, arrangement, event og utleie av utstyr til, privatpersoner og næringsliv og andre produkter/ tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjør seg interessert i andre foretak.

FUN EIENDOM AS Kolheivegen 18B, 4340 BRYNE Styreleder og daglig leder: Fredrik Undheim Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av egen fast eiendom og investering i selskaper innfor samme virksomhet.

JÆRBARNEHAGEN FUS AS Lonarmyrvegen 18, 4345 BRYNE Daglig leder: Ruth Stabel Berg Styreleder: Eli Sævareid Virksomhet: Barnehage

MALITHAI AS

c/o Leif Ronny Knudsen Bolmestykket 10 4355 KVERNALAND Styreleder: Leif Ronny Knudsen Virksomhet: Å investere i andre selskap og eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

VESTDIALOG AS Torget 5, 4340 BRYNE Styreleder og daglig leder: Tor Erik Årsvold Virksomhet: Spesialister av salg av Fiber, Telecom løsninger, IT løsninger, strøm, support.

A SUBSEA AS c/o Arnt Olav Ausdal Eivindsholvegen 14, 4345 BRYNE Styreleder og daglig leder Arnt Olav Ausdal Virksomhet: Yte servicetjenester innen mekanisk og teknisk virksomhet, herunder utleie av utstyr og personell, og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom.

Meierigata 28, 4340 BRYNE Styreleder og daglig leder: Suphatson Kraiwiang Virksomhet: Restaurant og takeaway.

Store nok til å ha tyngde. Små nok til å bry oss. Med 190 medarbeidere, er vi store nok til å ha tung kompetanse og lang erfaring innen revisjon, skatt og transaksjoner. Samtidig er vi små nok til å gi deg tett oppfølging og tilpasse oss din virksomhets unike behov. Det er fordelen ved å være akkurat passe stor.

rsmnorge.no

44

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


VESTRE ELEKTRO AS

NATURE SALAMONSEN

NESSE & CO AS

Bolmestykket 12, 4355 KVERNALAND Styreleder og daglig leder: Reidar Vestre Virksomhet: Elektroinstallasjon.

Lonarmyrvegen 5B, 4345 BRYNE Innehaver: Rudi Bøe Salamonsen Virksomhet: Jobber på youtube, lager musikkfilmer og legger dem ut på youtube. Salg bilder, lyder og filmklipp. Det blir solgt fra hjemme side til Youtube kanalen.

Hulda Garborgs veg 9, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Knut Nesse Virksomhet: Bedriftsrådgivning, styrearbeid, investering i og forvaltning av verdipapir og fast eiendom, og alt hva dermed står i forbindelse, samt deltagelse i andre virksomheter av enhver art.

AMBER RESTAURANT AS

ORSTAD INVESTERING 1 AS

Saronsbrotet 1, 4340 BRYNE Styreleder og daglig leder: Roberta Baske Virksomhet: Drive restaurant og bar.

Morenefaret 5, 4340 BRYNE Styreleder: Helge Orstad Virksomhet: Selskapet er stiftet for videre avhendelse og skal frem til avhendelse og endring av selskapets vedtektsfestede formål, ikke drive noen form for virksomhet.

STECAM INVEST AS Vardmyra 35, 4340 BRYNE Styreleder: Martin Lima Virksomhet: Foreta/forvalte investeringer i tjenesteytende virksomhet, fast eiendom samt hva hermed står i forbindelse, herunder å delta i selskaper med lignende eller annen virksomhet, enten direkte eller via datter­selskap, gjennom eierskap, lån, garantistillelser eller annen måte og annet som naturlig faller sammen med dette.

KARAMBA AS Industrivegen 1, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Dag Leo Vestre Martinsen Virksomhet: Butikk og utsalg av interiør­ produkter, møbler og andre handelsvarer, samt virksomhet som hertil naturlig hører under.

STRIKKEGALLERIET AS Industrivegen 1, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Dag Leo Vestre Martinsen Virksomhet: Krodrift, butikk og utsalg av garn og interiørprodukter, møbler og andre handelsvarer, samt virksomhet som hertil naturlig hører under.

CRAFT BEER HOLDING AS Snorres gate 16, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Tom Løyning Virksomhet: Generell investering i eiendom og/eller andre investeringsobjekter.

ORSTAD INVESTERING 2 AS

DALEMA AS Industrivegen 1, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Dag Leo Vestre Martinsen Virksomhet: Detaljhandel, agentur- og import­ virksomhet, samt å eie aksjer og andeler i andre virksomheter, herunder investering i verdipapirer, fast eiendom, samt hva hermed står i forbindelse.

Morenefaret 5, 4340 BRYNE Styreleder: Helge Orstad Virksomhet: Selskapet er stiftet for videre avhendelse og skal frem til avhendelse og endring av selskapets vedtektsfestede formål, ikke drive noen form for virksomhet.

SOLBLOMEN AS Solblomvegen 16, 4355 KVERNALAND Styreleder og daglig leder: Marie Klakegg Grastveit Virksomhet: Kjøp og salg av verdipapirer, deltakelse i virksomhet og hva herved står i forbindelse.

TINGHAUG PARTNERS AS

Gjør regnskapet enkelt; Fasit Regnskap tilbyr gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid, noe som gjør det mye lettere å holde orden på bedriftsøkonomien. Det er enkelt å forholde seg til både regnskapssystemet og oss.

Tinghaug AS, Postboks 442, 4349 BRYNE Styreleder og daglig leder: Mads Kverneland Virksomhet: Investering i aksjer og andeler.

NORGESHUS-BYGGELAGET AS Vesthagen 4, 4344 BRYNE Styreleder: Kåre Magnar Skretting Daglig leder: Per Inge Ree Virksomhet: Byggmestervirksomhet og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom.

Ta kontakt for et uforpliktende møte!

w ww.fasi tregnskap.no

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Fasit Regnskap | Hulda Garborgs veg 6, 4344 Bryne | 918 39 454

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

45


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN REEVEIEN 36 AS

INFO VEST FORLAG AS

Alvevegen 15, 4344 BRYNE Daglig leder: Leidulf Heskje Styreleder: Thor Thingbø Virksomhet: Erverv av bolig og nærings­eiendom for utvikling, salg og utleie. Foretaket kan investere og delta med eierskap i andre virksomheter.

Forum Jæren, Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Styreleder og daglig leder: Frank Sørensen Virksomhet: Drive forlagsvirksomhet.

SOLVIK-OLSEN AS Kong Magnus gate 34, 4344 BRYNE Styreleder: Ketil Solvik-Olsen Virksomhet: Konsulentvirksomhet innen teknologi og fremtidsutvikling, utvikling av næringsvirksomhet og forretningsideer, kommunikasjon og markedsføring, foredragog skrivevirksomhet, samt investering i aksjer og andeler, import og promotering av biler og bilrelaterte aktiviteter, og alt som står i naturlig forbindelse med dette.

VIGGEN VENTURE AS Hetlandsgata 24, 4344 BRYNE Styreleder: Razmus Vårdal Viggen Virksomhet: Eie og investere i selskaper/eiendom.

TUNGBIL LAKK AS Vestlyvegen 219, 4347 LYE Styreleder og daglig leder: Kim Vo Verdal Virksomhet: Lakkering av store kjøretøy samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

VERDAL’N KRAN & KJETTING AS Vestlyvegen 219, 4347 LYE Styreleder og daglig leder: Kim Vo Verdal Virksomhet: Krantransport og annen leiekjøring for bedrifter og privatpersoner, kjøp og salg av kjettinger. Kjøp og salg av brukte biler og bildeler.

EBH PROMOTION AS Kvålebakken 5, 4345 BRYNE Styreleder: Bjørn Vaaland Daglig leder: Erling Braut Håland Virksomhet: Drive med salg av profilering og imagerettigheter, investering i aksjer og eiendom samt hva hermed står i forbindelse.

E ANDERSEN INVEST AS Rosenkrantzvegen 15, 4353 KLEPP STASJON Styreleder og daglig leder: Erik Andersen Virksomhet: Å investere i aksjer og verdipapirer samt hva herved står i forbindelse.

A & A SALTE KYLLINGOPPDRETT AS

KLEPP KLINGSHEIM AUTO AS Bolignummer H102 Tangarholen 8 4353 KLEPP STASJON Styreleder og daglig leder: Erlend Klingsheim Virksomhet: Kjøp, salg og reparasjoner av bil og motorsykkel samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

TROLLSPINN NUF Smievegen 125, 4352 KLEPPE Styreleder og daglig leder: Roy Dimmen Virksomhet: Rådgiver, organisasjonsutvikling og opplæring.

ENSALE HOLDING AS c/o Dagny Spanne Kjær Vardebakken 19 4352 KLEPPE Styreleder: Dagny Spanne Kjær Virksomhet: Investere i aksjer og andre selskaper og virksomheter, herunder deltakelse av enhver art i andre virksomheter og hva dermed står i forbindelse.

FARAN NORGE HALDIS KLEPPE AKSE Eier: Haldis Kleppe Akselsen Tunrappvegen 41, 4352 KLEPPE Virksomhet: Import og salg av naturlige/økologiske hudpleieprodukter, mineralmakeup, oljer, matvarer, bøker og elektriske produkter via nettbutikk samt annet som kan forbindes med disse.

KLEPPESTEMMEN FUS BARNEHAGE AS Kornvegen 23, 4352 KLEPPE Styreleder: Eli Sævareid Daglig leder: Marianne Lillebø Virksomhet: Barnehage

Saltevegen 370, 4343 ORRE Styreleder og daglig leder: Andreas Salte Virksomhet: Produksjon av livkylling samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

FRIESTAD GARD DA Orrevegen 230, 4352 KLEPPE Deltakere: Ove og Roar Nese Virksomhet: Jordbruk med hovedvekt på produksjon av storfekjøtt livdyr, samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

RAMAN FRISØR R KHALIL DADA MOH Jærvegen 534, 4352 KLEPPE Innehaver: Khalil Dada Mohammad Virksomhet: Frisering og annen skjønnhetspleie.

TMG INVEST AS Presten Soles veg 1, 4352 KLEPPE Styreleder og daglig leder: Tor Magne Grøtteland Virksomhet: Konsulentvirksomhet, kjøp og salg av verdipapirer og annet som naturlig kan knyttes til dette. Å delta i andre selskap og foretak.

LYNLAKK AS Rognevegen 6, 4352 KLEPPE Styreleder og daglig leder: Even Stangeland Westbye Virksomhet: Lakkering, polering, småskade reparasjoner og design lakkering.

NEMIS AS Røysvegen 19, 4355 KVERNALAND Styreleder og daglig leder: Simen Eimstad Virksomhet: Finansinvesteringer, eie aksjer samt annet som står i forbindelse med dette.

Velkommen til Grand Revisjon! Vi er et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser. Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde ønsker eksisterende og nye kunder velkommen!

Revisjonstjenester I Rådgivning I Årsregnskap og skattepapirer I Skatt og avgift

46

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4 4344 Bryne grandrevisjon.no


ØKSNEVAD EIENDOM 2 AS

HILLCRAFT NORWAY AS

EKO DRIFT AS

Plogfabrikkvegen 1, 4353 KLEPP STASJON Styreleder og daglig leder: Tor Magne Brunes Virksomhet: Å eie og investere i aksjer, samt fast eiendom og alt hva herved står i forbindelse.

Rognevegen 9, 4352 KLEPPE Daglig leder: Kristian Haus Styreleder: Knut Erlend Haus Virksomhet: Import og videresalg av kort og smykker fra India og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette.

Konglevegen 12, 4352 KLEPPE Styreleder og daglig leder: Even Vådeland Sjursen Virksomhet: Vaktmestertjenester, renhold, service­oppdrag, bygg drift og andre tjenester og produkter som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre fore­tagender samt kjøp, salg og utleie av fast eiendom.

ØRJAN TELLEVIK c/o Ørjan Tellevik Rosevegen 3, 4352 KLEPPE Daglig leder: Ørjan Tellevik Virksomhet: Live-musikk gruppe.

3D TOOLS DA Lyngvegen 21, 4352 KLEPPE Deltakere: Sindre Hatteland Skretting, Morten Jensen, Tore Hatteland Skretting. Virksomhet: Salg av filament og andre 3D printere, samt andre relaterte produkter.

ANNE WIIG HOLDING AS Vikvegen 147, 4343 ORRE Styreleder og daglig leder: Anne Siril Wiig Virksomhet: Kjøp og salg av aksjer og fast eiendom, samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

GOSEN EIENDOM AS Vollvegen 66, 4354 VOLL Styreleder og daglig leder: Magne Orstad Virksomhet: Eie og forvalte eiendom, samt det som står i denne forbindelse.

JHI AS Sandmyrvegen 54, 4341 BRYNE Styreleder og daglig leder: Jone Halvorsen Virksomhet: Å invester i andre selskaper.

OVE MARTIN MELLEMSTRAND Gjærsmyrvegen 10, 4341 BRYNE Virksomhet: Underholdningstjenester innenfor stand-up-komedie, skuespill og foredrag hovedsakelig om humor, populærkultur, norsk folketro, litteratur, film, teater og TV-serier.

BD TOMT AS, BEITE NÆRING I AS BEITE NÆRING II AS, BEITE NÆRING III AS, BEITE NÆRING IV AS, BEITE UTVIKLING AS, GB TOMT AS, ØGÅRD EIENDOM AS, ØGÅRD EIENDOM II AS

STORHAUG LAKKERING Jærvegen 807, 4352 KLEPPE Daglig leder: Monica Storhaug Virksomhet: Lakkeringsarbeid, og utbedring av skader og sveising, sandblåsing og restaurering.

TRIPOD HOUSE AS Engelsvollvegen 264, 4353 KLEPP STASJON Styreleder og daglig leder: Susanne Heart Virksomhet: Selge tjenester og varer innen boligproduksjon og arkitekttjenester - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

Bedriftsvegen 35, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Per Klingsheim Styreleder: Oddbjørn Grude Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt. Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

47


NYE SELSKAPER PÅ JÆREN ESTHETIC ORTHODONTICS AS

AARRESTAD EXCON SUPPORT

c/o Waage Tannlegesenter AS Kjøpmannsbrotet 5, 4352 KLEPPE Styreleder: Andrea Bazzucchi Virksomhet: Kjeveortoped og andre tannlegetjenester, investeringer i andre selskaper med lignende formål.

v/ Frank Terje Aarrestad c/o Aarrestad EXCON Support Roskliå 71, 4365 NÆRBØ Innehaver: Frank Terje Aarrestad Virksomhet: Konsulenttjenester innen trening og øvelse av større organisasjoner primært innen norsk forsvarssektor og NATO

CFD HOLDING AS

HÅ DIDDEN DOVLAND CARVING Brattlandsplassen 27, 4360 VARHAUG Innehaver: Linda Evelyn Janny Liesbeth Didden Dovland Virksomhet: Netthandel innen trevirke. Gravering, dekor, interiør.

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I M PROFF BYGG MIRCEA BORDEA

Risavegen 96, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Lars Christer Bruno Lund Virksomhet: Holdingselskap som skal investere i selskap med virksomhet innenfor drift av bensinstasjoner, import, bygg og eiendom og andre tjenester og produkter som naturlig faller sammen med dette. Samt eget verksted for salg av vedlikehold-service og prototype/ engangsproduksjon av produkter som naturlig faller sammen med dette.

LOCKGÅRDEN LOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM Gamle Riksvegen 9, 4363 BRUSAND Innehaver: Mircea Bordea Virksomhet: Vedlikehold og rehabilitering av bygninger, samt investeringer i andre selskaper.

MIZZY BRYNE AS

I KLEPP SENTRUM Torggata 2, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Henriette Holta Toft Virksomhet: Salg av klær, tekstiler, smykker og annet tilbehør og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

VEGARD HERMANSEN INVEST AS Vestringen 1, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Vegard Hermansen Virksomhet: Investere i selskaper og eiendom og alt annet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagende.

JÆRBLIKK AS Motlandsmarka 4, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Anders RonningenFjermestad Virksomhet: Blikkenslager.

MTGH HOLDING AS Lensmannsgarden 4, 4360 VARHAUG Styreleder: Trond Gjermund Haugen Virksomhet: Hovedkontortjenester, rådgiving, inve­ st­eringer, kjøp og salg av aksjer og verdipapirer.

PRIMA SEAFOOD AS

KOMPOSTHUSET ANS

HÅKON ØGLEND AS

c/o Fam. Lønning Bogsdalsvegen 131 4364 SIREVÅG Deltakere: Dag Jørund Lønning og Anne-Mette Lønning Virksomhet: Sal av produkt og tenester for giftfritt og naturnært hagebruk/jordbruk.

Næringsvegen 27, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Anbjørn Øglend Virksomhet: Foredling og salg av fisk.

Næringsvegen 27, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Håkon Øglend Virksomhet: Investeringer i andre selskaper, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

PRESSVÆRKET AS Tuemyrå 7, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Magnus Østrem Nesse Virksomhet: Drive trykkerivirksomhet samt alt hva hermed står i forbindelse, inkludert trykking, skiltproduksjon, montasje og profilering. Selskapet kan også ha samarbeid med andre firma som driver lignende eller beslektet virksomhet. Selskapet kan også delta i andre selskap med lignende virksomhet.

STORE HÅLAND INVEST AS Opstadvegen 243, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder. Asgeir Pollestad Virksomhet: Investeringsselskap, herunder investering i aksjer og andeler og deltakelse i andre selskaper, og annet som står i naturlig forbindelse med dette. VÅGEN FISKERISELSKAP AS c/o Sirevåg AS Vågen 42, 4364 SIREVÅG Styreleder: Ole Aa Virksomhet: Drift av fiskeri - og alt som hermed er forbundet. AASE EIENDOMSRÅDGIVNING AS Leilighet 603 Uelandsgata 6, 4360 VARHAUG Styreleder og daglig leder: Ingvald Aase Virksomhet: Konsulenttjenester, rådgivning, eiendomsforvaltning og styreverv. PRIMA BRANDS AS Næringsvegen 27, 4365 NÆRBØ Styreleder og daglig leder: Anbjørn Øglend Virksomhet: Kjøp og salg av aksjer i andre selskaper. AARSLAND BIL AS Industrigata 2, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Harald Aarsland Virksomhet: Drive bilverksted samt nærliggende virksomhet. Kjøp og salg av transportmidler og utstyr til bransjen samt konsulentvirksomhet.

Jæren Regnskap er i stadig større grad Regnskap er i stadig større grad tJæren en samarbeids partner og total leverandør t en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør nen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør nen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig R T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Torill Skjæveland Hodne Skjæveland Hodne Espedal Hodne R T N E R Livar EMagnar : Ohma Oddmund Wiig Rune Stakkeland Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal Stakkeland E R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig ard Espedal mund Wiig nd Hodne Magnar Espedal g nd ar Espedal l g al

48

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Vi tilbyr deg som kunde valg av tradisjonell regnskapsføring eller skybasert regnskap, tilpasset dine behov. 50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 5151 7878868650 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

Adresse: Solavegen 21, 4352 Kleppe Tlf.: 51 42 20 10 / E-post: post@status-as.no / www.status-as.no


Nytt om

NAVN

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Roy André Einarsen

Margaret Aarsland Naglestad

Roy André Einarsen (35) er ansatt som CNC Operatør i Depro AS fra 1. januar 2019. Roy Andre kommer fra stillingen som CNC Operatør fra IKM Håland, Vigrestad.

Margaret Aarsland Naglestad (52) er ansatt som ergoterapeut hos Jæren Bedriftshelsetjeneste. Hun kommer fra jobb hos BHT SØR.

Mona Årsvold Riskjell

Marita Finstad

Mona Årsvold Riskjell (30) er ansatt i teamet hos Jæren Forsikring AS som forsikringskonsulent. Mona skal arbeide med forsikringer for privatpersoner og bedrifter. Mona har mange års erfaring innen salg og service.

Marita Finstad (27) er ansatt som regnskapsfører i Fasit Regnskap grunnet økt oppdragsmengde. Hun kommer fra et regnskapskontor på Forus. Marita har en bachelor i regnskap og revisjon fra Universitetet i Stavanger, og er autorisert regnskapsfører. kredinor_annonse_92x135_v01.pdf

1

01.02.2019

11:17

Bent Olav Vold Bernt Olav Vold (35) er ansatt hos høytrykkspesialisten Clena Norge på Orstad. Han er utdannet bilmekaniker og kommer fra jobben som verkstedsformann på Hegre Auto, der han har jobbet i 14 år.

100 års erfaring med betalingsoppfølging og inkasso

Kenneth Sirevåg Kenneth Sirevåg (29) fra Vigrestad ble ansatt hos Fasit Regnskap den 01. november 2018. Han har en bachelorgrad fra UiS i «Økonomi og Informatikk», og tar med seg fem års regnskapserfaring etter å ha jobbet i BDO.

C

M

Y

CM

MY

Vår viktigste oppgave er å følge opp ubetalte krav på en god og forutsigbar måte slik at kunden betaler. Vi frigjør tid for deg slik at du og dine medarbeidere kan fokusere på din kjernevirksomhet. • Blant markedets høyeste løsningsgrad

CY

CMY

K

Tina Marie Monge Are Tina Marie Monge Are (30) er ansatt som leder og yrkeshygieniker hos Jæren Bedriftshelsetjeneste. Hun kommer fra jobb hos HMS Analyse.

• God behandling av din kunde • Fast kontaktpunkt i Kredinor • Ingen bindingstid Ta kontakt med Kredinor Stavanger i dag! 51 90 54 50

stavanger@kredinor.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

49


KRYSSORD

‹‹

NÆRING PÅ JÆREN KRYSSORD 1/19

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 16. november 2018. Vinneren av forrige nummers kryssord er Eli Undheim, Nærbø. Du mottar et flaxlodd i posten. Lett

2 2

6

8

6

8

5

4

8

1

7

1 3

9

7

3

7

6

7

4

1

4 3

8

8 9 6

5 8

9 5

7

3

9 2

2 1

6

3

8 4

1 © Bulls

Medium

3

3

1

9

8

1 5

9

6

7

3 7 1

3

4

1

4

8

8

4

6

2 7

© Bulls

Vanskelig

3

1

4

4 8 2

9 5 6

8

2

9 9

3

5

2

1 6

2

3 5

8 8

4

5

3 © Bulls

SUDOKU FASIT © Bulls

© Bulls

5

1

3

4

6

7

5

9

2

4

2

7

9

4

3

8

5

1

6

1

6

5

8

9

1

2

4

3

7

9

5

9

2

8

6

1

7

4

3

2

8

1

3

7

2

4

6

9

5

8

4

6

7

3

5

9

2

8

1

3

9

2

5

1

8

6

3

7

4

7

7

4

1

5

9

3

8

6

2

6

3

8

6

2

4

7

1

5

9

Lett

3 8 9 6 7 4 5 2 1

Medium

6 2 7 5 3 1 8 4 9

2 9 3 4 6 5 7 1 8

7 1 5 3 8 9 4 6 2

8 6 4 7 1 2 9 3 5

4 3 8 2 5 6 1 9 7

1 7 2 8 9 3 6 5 4

9 5 6 1 4 7 2 8 3

© Bulls

8 7 6 4 3 5 2 1 9

5 9 2 7 8 1 4 3 6

4 1 3 6 9 2 7 5 8

1 6 5 9 2 7 8 4 3

9 4 8 3 1 6 5 2 7

2 3 7 8 5 4 9 6 1

3 2 1 5 7 9 6 8 4

6

7

5

8

9

4

1

2

4

6

8

3

3

1

7

9

2

5

Vanskelig N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

8

50


Kæ skjer AK TIVITE TSGUIDE

HAR DI BEDRIFT KUNSTFOREINING? Hå gamle prestegard har stort utval av kunst og kunsthandverk av profesjonelle kunstnarar frå heile landet. Hå gamle prestegard har lang erfaring med formidling og sal av kunst og kan koma med god rettleiing til di bedrift. Me tilbyr: - Gåvekort - Gåver til tilsette - Spennande utsmykking av lokale For bedriftkunstforeiningar tilbyr me mellom anna kveldsvisningar og kan arrangere enkel servering i vår kafé. Magne Furuholmen, Oracle Strictures (2017).

Ta kontakt for meir informasjon eller avtale om møte.

DINDIN ANNONSE ANNONSEHER? HER?

Tlf. 51 79 16 60 post.hgp@ha.kommune.no www.hagamleprestegard.no

Unge SPOR 10 år

NÆRING PÅ JÆREN FULL DISTRIBUSJON – ALLE HUSSTANDER presenterer ulike bedrifter og BEDRIFTER virksomheter somOG skaper verdier og I KLEPP, TIME utvikling. Magasinet fokuserer på OG HÅ KOMMUNE folk i det lokale næringslivet. Kontakt: FULL DISTRIBUSJON – ALT AV HUSLang levetid – 6 utgivelser i året – Høyt Katrine opplag –på 22.000 eksemplarer TANDER OG NÆRINGSLIV I KOMMUNENE tlf. 901 40 447 KLEPP, TIME, HÅ OG EIGERSUND katrine@lokomotiv.no

Vi feirer som stolte eiere og fremdrivere av ”Kulturbanken” midt i Bryne sentrum!

Lang levetid – 7 utgivelser iKONTAKT: året Unni på tlf. 932 14 318 påeksemplarer tlf. 901 40 447 katrine@lokomotiv.no Høyt opplag Katrine – 23.600 unni@lokomotiv.no

-Et scenerom, øvingsrom, ressurssenter og møtested for levende kultur-

Unni på tlf. 932 14 318 unni@lokomotiv.no

Vil du være med å bidra til å skape historie på Jæren? Vi trenger hjelp til å dra lasset, og alle kan bidra. Ta kontakt om du vil være med i arbeidsgjengen, heiagjengen eller det økonimiske støtteapparatet!

post@ungespor.no | 982 66 405 facebook.com/kulturbank

Vippse en bursdagsgave?

Vipps Unge Spor #13203 | Alle gaver går rett til utviklingen av Kulturbanken

Doktor Proktors sensasjonelle samling av

D.D.S.Ø.I.F

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES

UTSTILLING PÅ VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL

NESTE UTGIVELSE: 10. APRIL BEST.FRIST ANNONSE: 14. MARS OPNINGSTIDER: MÅNDAG – FREDAG KL. 10 – 15 SUNDAG KL. 12 – 17

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

51


Store eneboliger Illustrasjon

Illustrasjon

8 solgt Dynjarbakken Kleppestemmen Klepp Enebolig, 6-roms, BRA fra 149-180 m2 + garasje/bod. Pris fra 5 798 000,Møblert visningsbolig blockwatne.no/dynjarbakken

Ny pris

2 solgt Illustrasjon

Illustrasjon

Gabriel Edlands veg 30-40 Orstad

Gabriel Edlands veg 16-24 Orstad

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 195 m2 + garasje/bod Pris fra 5 448 000,-

Enebolig i kjede, 6-roms, BRA 201 m2 + garasje/bod Pris fra 6 448 000,-

blockwatne.no/orstad

blockwatne.no/orstad

Ny pris

Illustrasjon

Illustrasjon

Soldoggvegen 7 og 9 Bryne

Skoratuå 17 Skoran Sirevåg

Enebolig, 5-roms, BRA 167 m2 + garasje/bod Pris fra 5 148 000,Møblert visningsbolig

Enebolig, 6-roms, BRA 193 m2 + garasje/bod Pris fra 4 198 000,-

blockwatne.no/soldoggvegen

blockwatne.no/skoratuaa

Kontakt: Magne Skårland, Telefon: 915 73 157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086, E-post: kare.vigdel@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.