Næring på Jæren 2-22

Page 1

NÆRING

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP, TIME OG HÅ

JÆREN NR. 2 / APRIL 2022 / 18. ÅRGANG

EINAR WAHLSTRØM:

Arkitekt med bredt arbeidsfelt KVERNELAND ENERGI:

Solcellekundene står i kø

SALT-TERAPI:

Alternativ behandlingsform

TETT PÅ:

Asgaut Steinnes

INFORMASJON TEMA

:

Bygg & bo


NYE FORD E-TRANSIT

NÅ KLAR FOR BESTILLING!

Inntil 317km elektrisk rekkevidde Tilgjengelig i 25 ulike varianter, nyttelast fra 9.5- 15.3m3 Leveringsstart sommeren 2022 Vestre Svanholmen 9 4313 Sandnes tlf 51 84 03 00

Eskervegen 7 4341 Bryne tlf 51 77 82 82

kvernelandbil.no


OLSSON AS, Foto: Vegard Hanssen

OLSSON AS, Foto: Vegard Hanssen

Ønsker å skape Ønsker å skape et levende IT-miljø et pålevende Jæren.IT-miljø

på Jæren. - Forum Jæren gir oss den muligheten.

Bjørnar daglig leder, Grensesnitt. - Forum Jæren girTollaksen, oss den muligheten. Bjørnar Tollaksen, daglig leder, Grensesnitt.

Selvstendige etasjer med et stort mangfold, på tvers av fagkompetanse.

Kantine, møte/konferanse rom og parkering Kantine, møte/konferanse rom er uunnværlig.

Selvstendige etasjer med et stort mangfold, på tvers av fagkompetanse.

En del av noe større.

En del av noe større.

og parkering er uunnværlig.

Forum Forum JærenJæren har et urbant og har et urbant og dynamisk miljø. dynamisk miljø.

Umiddelbar Umiddelbar nærhet til togstasjon. nærhet

til togstasjon.

Ønsker dere å bli en del av storfamilien? ForumØnsker Jæren ligger idere hjerte avå Bryne, til Bryne togstasjon. Vi huser mer bli med enumiddelbar del avnærhet storfamilien?

enn seksti bedrifter. Enkelt-kontor eller en hel etasje? I Forum Jæren kan vi sammen skreddersy en Forum Jæren ligger i hjerte Bryne,garderobeanlegg, med umiddelbartilgang nærhet Bryne togstasjon. løsning uansett behov! Vi tilbyr flottav kantine, til til møterom Vi huser mer enn seksti bedrifter. Enkelt-kontor eller en hel etasje? Forum og konferanselokaler med fantastisk utsikt i 18. etasje. Eget parkeringsanlegg, samtI innendørs Jæren kan vi sammen skreddersy en løsning uansett behov! Vi tilbyr flott kantine, sykkelparkering.

garderobeanlegg, tilgang til møterom og konferanselokaler med fantastisk utsikt i 18. etasje. Eget parkeringsanlegg, samt innendørs sykkelparkering.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale. І E-post: Ronny@forumjaren.no І Tlf: 93 44 84 07 І Nett: forumjaren.no

Ta kontakt for en uforpliktende samtale.


TEMA:

INNHOLD

Bygg & bo

6 Salt-terapi som behandlingsform 8 Verktøybutikk med gasellesprang 10 Livsstilbutikk og kafé

22 24 26 28 30 34 36 38

FASTE SPALTER 12 Tett på: Asgaut Steinnes

Totalt renovert bankbygg Solcellekø for driftsbygninger Lykkes med blomsterbutikker Gulvsenter i M44 Interiør i Garborgheimen Einar arkitekt Full aktivitet for Jæren uterom Bostedsforvaltning i nytt selskap

41 Gründerspalten: Ove Skårland 43 Regnskapsspalten: Utleie 46 Nye bedrifter 50 Min jobb: Toralf Sele 51 Nytt om navn

10

34

12

Selvforsyning Krig, pandemi og ekstremvær, energi- og matvarekrise. Nå er tiden inne for å sette fullt søkelys på selvforsyning. Det gjelder landbruk, skogbruk og fiske selvfølgelig, men det gjelder også private husstander. Med høy strømpris og økt ENOVA-støtte har solcelleanlegg på privathus blitt mer lønnsomt. Og med el-bil kan en utnytte den egenproduserte strømmen enda bedre. Andre smarte strømstyringsløsninger til privathus har også blitt mer aktuelle, som for eksempel en smart varmtvannsbereder. Her er det også støtte å få. I min barndom hadde vi poteter, bær og frukt i hagen, ja, også høner vi fikk egg av. Vi hadde stor hage. Men en trenger ikke store plassen for å begynne og produsere egen mat, iallfall en del til eget forbruk. Det finnes i dag alle mulige løsninger som gjør det mulig å produsere ganske mye på et lite område. Noen tar også i bruk fellesarealer til grønnsakdyrking. Det er lov å tenke muligheter. God våronn, og god lesning!

Dagfinn Hauge REDAKTØR

4

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

NÆRING

JÆREN

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på Næringslivet på Jæren. Magasinet kommer ut seks ganger i året og har full distribusjon til husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå. Utgiver: Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne 51 77 84 00 lokomotiv.no Redaktør: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

Forsidefoto: Einar Wahlstrøm Foto: Dagfinn Hauge Trykk: Kai Hansen Trykkeri Distribusjon: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge.

Annonser: Unni Stødle unni@lokomotiv.no 932 14 318

Spørsmål vedrørende distribusjonen:

Elin Nærland elin@lokomotiv.no 928 47 084

Følg oss på Facebook: facebook.com/ naeringpajaeren

Design/produksjon: Lokomotiv Media AS Kai Hansen Trykkeri AS

NO - 9453

post@lokomotiv.no

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 7. juni.


www.privatecruise.no

LYSEFJORDEN & RYFYLKE

Opplev det beste av Stavanger Regionen sammen med Private Cruise. Ryfylke, Lysefjorden og Prekestolen er nok favoritter, men vi kan ta deg med på lengre turer i hele Ryfylke - direkte avgang fra kaien i Stavanger sentrum. Dra på tur i noen timer, ta en dagstur eller nyt en tur over flere dager. Les mer på våre nettsider, eller kontakt oss for mer informasjon. Velkommen ombord!

Hvilken båt passer for dere? www.privatecruise.no Telefon: +47 934 97 707

Velg mellom en av våre to båter: BAROLO III (71 fot) - opptil 12 gjester MARQUIS (44 fot) - opptil 7 gjester

Tripadvisor!

Vi har båter og turer tilpasset deg og dine nærmeste til alle anledninger. Familieturer, bursdagsfeiringer, firmaturer, feiringer, dags-, kveldsturer og weekend turer, eller det du måtte ønske. Turene blir skreddersydd for firma og/eller privatpersoner.

5 av 5 stjerner på

Opplev nydelig e


Gulvet et dekket av krystallisert salt. Berit Kathrine Waldeland Apeland ønsker at flere får øynene opp for salt-terapi mot ulike helseplager.

Ett tonn salt mot astma og eksem På Vigrestad har Berit Kathrine Waldeland Apeland etablert et rom som ligner en salt­­grotte. Her tilbyr hun saltterapi for bedre helse, spesielt mot luftveisplager og eksem. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

S

alt over alt. Tak, vegger og gulv er kledd med salt. En liten maskin sprer også ørsmå saltpartikler ut i lufta. I tillegg står det noen hvilestoler i rommet med dempet belysning – Jeg tilbyr folk gratis prøvetime for å vise at dette ikke er noe skummelt eller har noe med nyreligiøsitet å gjøre. Salt er akseptert som et middel mot ulike plager. Vi har det for eksempel salt i nesespray, forteller Berit. På en rundt-tur i USA i 2018 havnet hun og mannen litt tilfeldig inn på et saltterapirom i Asheville. Det ble en fin opplevelse og gav spiren til å satse på saltterapi på Jæren. – Selv har jeg slitt med astma, øreverk og halsbetennelse og gått på antibiotika da jeg var yngre. Jeg skulle operere mandlene, men prøvde først fotsoneterapi. Da ble jeg frisk og slapp operasjon. Dette gjorde at jeg ble interessert i alternativ behandling. KORONA OG SALT I GARASJEN Ett tonn med salt ble bestilt og plassert i garasjen i påvente av at et firma fra Estland skulle bygge rommet. Men korona

6

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

og reiserestriksjoner gjorde at etableringen av rommet måtte vente. – Vi hadde saltet stående i garasjen i ett år og måtte passe på at temperatur og fuktighet var rett slik at det ikke ble ødelagt, forteller Berit. Hun har fått god hjelp av familien til å gjøre om råkjelleren til terapirom. I fjor sommer fikk estlenderne innreisetillatelse og rommet kom på plass. Nå har rykte begynt å spre seg om saltrommet på Vigrestad. – Vi har hatt flere kunder enn jeg hadde forventet, sier Berit. – Du burde vel etablert dette tilbudet nærmere en by? – Ja, i Lyngdal etablerte de et slikt tilbud og hadde fem ansatte. Men det gikk ikke så godt når koronapandemien kom. Her har jeg ingen leieutgifter og arbeide det opp litt etter litt. – Har du fått mange kommentarer på dette med saltterapi? – Ja, noen synes det er et rart tilbud. Noen lurer på om en må sitte i bikini i rommet. Men en kan sitte med vanlige klær. Effekten får en ved å puste inn luften. Men en kan også få


GLØDEFISK

Lei av klatt

?

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt.

Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag. Phone 982 17 295 � postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

effekt ved å eksponere huden. Å sitte i rommet i 45 minutter vil gi den samme effekten som å være ved sjøen i tre døgn. – Hvor sikker er du på at behandlingen hjelper? – Det er ikke noen vidunderkur, og det er ikke sikkert at dette hjelper alle. Det er vi veldig klar over. En dame som har gått her 10 ganger opplevde ikke bedring, mens en annen opplevde bedring etter to ganger. Vi tror at mange kan få hjelp til ulike plager uten medisin. De fleste kundene som kommer hit har konkrete problemer som astma, kols, opphoping av slim eller eksem og psoriasis. I Øst-Europa er salt-terapi mer vanlig og et anerkjent konsept. I Estland er det mange steder saltrom både i barnehager og gamlehjem. Ideen til saltterapi kommer av at en merket at de som jobbet i saltgruvene i Krakow i Polen hadde bedre helse enn andre. – Mange av kundene som kommer hit er innflyttere fra Øst-Europa som kjenner denne terapien fra før. Fore­ løpig er det ikke en anerkjent behandling i Norge, men flere saltrom har blitt etablert også her i landet og jeg håper flere etter hvert får øynene opp for det. Berit håper at hun etter hvert kan leve av å leie ut saltrommet og drive litt alternativ behandling. Foreløpig har hun deltidsjobb på garden til foreldrene. Rommet får en disponere alene når en leier det. Berit har også leid det ut til foreningsmøter og familier. Selv har familien ofte søndagstreff i saltrommet.

Leddporter til industri og landbruk Garasjeporter Glass og fasade Rulleporter og rullegitter Hurtigporter Brannskyveporter og branndører Lasteramper og værtetting Dører i stål, PVC og aluminium Sportsboder, bommer og skyvegrinder Vesthagen 10, 4344 Bryne Sentralbord: 400 05 113 post@portogdor.no | www.portogdor.no

Elbil-lader kr 13.990,Ferdig montert. Gjelder tom 30.4.22

51 43 08 95 | post@activeel.no Avd. Jæren: Bjorhaugslettå 30 Nærbø www.active-elektro.no

7

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Verktøybutikk med uvanlig bratt omsetningskurve Birger Reiestad gjør klart for et nytt gaselle-diplom. Det blir den fjerde på rad for verktøybutikken på Håland. Men det har vært krevende å vokse så raskt. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

F

ra 2019 til 2020 økte salget med sju millioner. Fra 2020 til 2021 økte omsetningen på ny med sju millioner og endte på 27,3 millioner. – Det var veldig slitsom, så jeg måtte få inn en butikkleder. Det hjalp på når Linn Karin Apneset ble ansatt. Det løftet mye av skuldrene mine. I tillegg hadde vi inne Kjetil Selvåg fra Butikkutvikling til å kjøre en test på butikken, sette målsetning, kurse oss litt og inspirere oss til videre vekst, forteller Reiestad. Nå ønsker han å utvide butikken og aller helst bygge eget bygg. Men han savner tilbud om en god tomt på Håland industriområde.

– Hva betyr det for deg å bli kåret til en gaselle? – Jeg synes det er veldig stas. Og fremgangen betyr at vi gjør noe rett, at vi er en god bedrift for kundene og har gode priser.

ENORMT VAREUTVALG – Hva er grunnen til suksessen? – Det viktigste er de ansatte og serviceinnstillingen. Målet er at ingen av kunder som kommer inn her skal oppleve å gå ut igjen uten at de har fått spørsmål om de trenger hjelp. Har vi hatt det så travelt at vi ikke har fått det til, så hender vi at vi har ringt de opp etterpå, om vi har sett hvem de er.

I tillegg har vi et enormt vareutvalg fordelt på flere leverandører. – Hvilke varegrupper er det som vokser mest? – Ingen spesielle. Vi har en vekst i alle varegrupper. – Vurderer dere å opprette nettbutikk? – Nei, det er nesten umulig for oss. Vi har så stort utvalg med varer og utrolig mange leverandører. I tillegg plukker vi ofte reservedeler ut fra maskiner i butikken om vi ikke har deler inne, det for å hjelpe kunden så raskt som mulig. – Tror du veksten fortsetter? – Vi har hatt ny stor vekst også i starten på dette året. De to første månedene i år hadde vi ny vekst på 40 prosent. Verktøy & Industri på Bryne har nå fem ansatte. To av de går i 60 prosent stilling som hjelp i butikken og to er uteselgere som kjører varer direkte ut til kundene. Omsetningen nærmer seg 30 millioner.

Verktøy og Industri på Bryne opplever en kraftig vekst. Nå ser de etter tomt på Håland Industrifelt som de kan bygge ny butikk på. Fra venstre Helge Varhaug, Birger Reiestad, Hilde Hognestad, SvennKjetil Kristiansen, Linn Karin Apneseth og Caroline Friestad. Foto: Petter Dubland.

8

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


På jakt etter sommerkroppen? Spis mer kylling!

Din lokale pumpe spesialist

Rekord System som er en del av Herde Industrier, har pumper, kverner og seperatorer for fiskeindustrien, slakteri, shipping, offshore og annen industri. herdeindustrier.no

9

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Anniken Tuen Nygård har satt seg godt til rette i en av de gode gamle stolene i Pauserommet. Hun har stor tro på at kafeen nå er livskraftig.

I tillegg lager Anniken flatbrød og krydderbrød på bestilling fra kunder eller som hun bruker i selskaper hun dekker opp til i de koselige lokalene. Interiør-ting, kjoler og turbukser, skjerf og votter med refleks kan du også få kjøpt her. Så det hele kan vel mer eller mindre kalles en livsstilbutikk. Anniken besøker interiør- og kles­ messer for å finne nye produkter. – Jeg er også åpen for nye ideer og er ikke fastlåst i det jeg driver på med. Nå skal jeg teste ut å tilsette humle i flatbrødet. Humle får jeg fra noen som brygger øl.

Ingen avsporing for Pauserommet Kafeen på Sirevåg stasjon stoppet ikke på noen endestasjon i 2020 da Villa Camilla la ned. Andre overtok, og nå går driften på skinner. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

– Jeg tok over 1. februar i 2020 sammen med Herdis Nygård. Etter fem uker i drift måtte vi stenge på grunn av pandemien. Likevel var jeg fornøyd med omsetningen i 2020. 2021 ble litt bedre. Nå håper jeg at 2022 skal bli enda bedre, sier Anniken Tuen Nygård. Før hun ble kafe-vert hadde hun bak seg 12 år som ansatt ved hotellet i Sirevåg og 11 år som assistent i grunnskolen. Anniken og Herdis overtok kafeen fra Camilla Midbøe Thorsheim som etablerte Villa Camilla i stasjons­ bygget i 2018.

10

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

Nygård har trukket seg ut og nå driver Anniken kafeen alene og har tre deltidsansatte. LOKALMAT, KJOLER OG INTERIØR Det er ikke bare kaffe og kaker du finner i kafeen. I hyllene er det sjokolade fra Egersund sjokolade­ fabrikk, jærkrydder fra Orstad, kjøttvarer fra Skretting på Varhaug og produkter fra Åna krets­fengsel. Hun bruker lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, som for eksempel sjømat fra Sirevåg, kjøttvarer fra Skretting, ost fra Ystepikene og andre lokale varer.

MANGE TURGÅERE KOMMER Bak i bygget er det et selskapslokale med plass til 40 gjester. Her er det bryllupsmiddager, konfirmasjoner, jubileum og lag- og foreningsmøter. Her kan en få servering eller ordne mat selv. Anniken hadde i en periode jobb som assistent i grunnskolen samtidig med driften av kafeen. Men det ble for stritt. Nå jobber hun med kafeen på heltid. Pauserommet, som den kalles, er åpen for alle fra fredag til søndag. Andre dager kan en bestille tid til lukkede selskap og foreningsmøter. I tillegg holder hun egne arrangementer som dikt- og reke­ kvelder, har musikk- og kjolebingo. Turgåere er det mange av som kommer innom kafeen. – Det er flere som tar toget til Brusand eller Egersund og går til Sirevåg langs sjøen. Da ender de opp her og tar toget hjem igjen. Jeg startet opp kafeen for å gjøre noe for bygda, men jeg kunne ikke tatt mer feil. Jeg opplever at det kommer kunder fra hele regionen. Det er Bane Nor som eier bygget. Da hun overtok, fikk de krav om å bygge handicaptoalett. Den utgiften hadde de ikke kalkulert med. Men Bane Nor var heldigvis med å finansiere ombyggingen. De synes det er bra at det er aktivitet i bygget. – Tror du tilbudet er levedyktig nå? – Absolutt. Det tror jeg. Det har vært stritt det siste halvåret å ha kontroll på alt, men det er veldig kjekt også, smiler hun. Anniken bruker Facebook og Instagram aktivt for å oppdatere kundene om aktiviteten i Pause­ rommet.


Kafé og livsstilbutikk har skapt liv i stasjonsbygningen i Sirevåg. Her kan en få tak i ulike lokale varer i tillegg til en kopp kaffe, enkle lunsjretter og en hvil.

Selskapslokalet i bakrommet har plass til 40 gjester.

SMÅ GREP. BEDRE

lønnsomhet Vi jobber med regnskap og bedriftsutvikling for små og mellomstore bedrifter på Jæren. Vi er her fordi vi vil at kundene våre skal øke lønnsomheten, få bedre arbeidsdager og sove godt om natten. Sagt på en annen måte: Vi er her – for din business.

Regnskap | Rådgiving | Bedriftsutvikling

brainiacs.no

11

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Gitar-bonden ved jærhavet Pensjonist og vokalist i Jærrock, Asgaut Steinnes, har 22 alpakkaer og over 400 norsk­bygde gitarer. To ganger hver dag sjekker han nettstedet Finn.no for å se om det er lagt ut noen nye spennende norske gitarer han kan fôre gitarmuseet i låven med.

TETTpå

TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

På det lille småbruket mellom knausene ut mot jærhavet har Asgaut Steinnes skapt en liten perle av et privat museum for norske gitarer. – Jeg er en samler og har samlet på alt mulig, servietter, frimerker, gamle telefoner, datamaskiner, steintøy og Volkswagen-bobler, forteller Steinnes. Nå er kona Laila glad for at han konsentrerer seg om gitarer.

12

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

Da de flyttet til Haver ved Sirevåg og restaurerte et gammelt småbruk fikk han 60 kvadratmeter til overs som han kunne bruke til manien sin. Her er det gitarer over alt, på gulvet, på veggene og i taket. Totalt er det i nærheten av 400 gitarer. På bordet ligger en gitar som han er i ferd med å restaurere. Men Steinnes er ikke bare interessert i å samle. For han er det

Navn

Asgaut Steinnes

Alder

72 år

Bosted Haver ved Sirevåg Stilling Pensjonist og samler Sivilstand

Gift, 5 barn og 10 barnebarn


’’

Når jeg har så mange gitarer kan jeg tillate meg å være litt mer kresen. ASGAUT STEINNES

like interessant å lete etter historien bak produksjonen av dem. Og det er litt av et detektivarbeid. Han har kontakt med lokale historielag i mange deler av landet. Arbeidet har resultert i boka: Norske gitarer, historier om norske gitarer og gitarbyggere, utgitt på Jæren Forlag. Gitarproduksjonen i Norge var på topp i årene etter krigen da det var til dels strenge restriksjoner på import av råvarer og ferdig produkter. SØKER ETTER GITARSKATTER PÅ FINN.NO Steinnes har samlet på norske gitarer i nærmere 30 år. – Hvordan startet denne interessen? – Jeg kjøpte to gamle norskbygde Hagstrøm-gitarer på Fretex fordi jeg syntes de hadde så fin design. Disse og en gitar jeg kjøpte fra en kar på Isle of Man var utgangspunktet for samlingen. Så ble jeg interessert i historien bak gitarene.

Han sjekker nettstedet Finn.no et par ganger daglig for å se om noen har lagt ut et interessant objekt. – Bruker du mye penger på å kjøpe gitarer? – Nei, jeg kjøper ikke dyre gitarer. Nå som jeg har så mange kan jeg tillate meg å være litt mer kresen. Og så er det noen som donerer meg gamle gitarer. Andre ber meg ta vare på den for de. – Har du eksemplarer fra de fleste produsentene nå? – Det er noen produsenter jeg mangler orkestergitarer fra. En orkestergitar har ikke rundt, men to f-hull. – Og så finnes det nok flere norskbygde gitarer som jeg ikke kjenner til. Innimellom finner han noe spesielt. En merkelig luttliknende gitar med to halser står midt i rommet. – Den fant jeg på Finn. Selgeren visste ingenting om gitaren. Men det viste seg at den var bygget av en møbelsnekker på Brusand, Hans Angell. Han skrev salmer og sang på bedehus og søndagsskoler. Hobbyen med å samle på norske gitarer er ikke altoppslukende, men det har blitt en viktig del av Steinnes sin identitet. – Ja, absolutt. Gitarmuseet har blitt en viktig del av livet mitt. Lokalet har blitt et yndet sted for kjente norske artister å svinge innom, gjerne i sammenheng med at de holder konsert på Ogna scene. I tillegg arrangerer han et par intimkonserter i året i lokalet. Her er det plass til 30 tilhørere. Både besøk i museet og konserter er gratis. Åpningstidene i museet er han

veldig fleksibel på. Det er bare å ringe og avtale tid så åpner han så sant som han er hjemme. SLIPPER NY PLATE MED JÆRROCK Steinnes er utdannet lærer. Han har jobbet noen år i skoleverket, flere år som medarbeider i Jærradioen og i fire år drev han butikken Jæren Musikk på Bryne. Han er kjent som vokalist i gruppa Jærrock. Denne våren slipper de en ny plate. Entusiasmen for jærsk dialekt og jærnaturen er sentralt i sangene. På denne plata har de lagt musikk på et kapittel fra Arne Garborgs bok Fred. I tillegg har han et annet prosjektet, gruppa Skjærpebekken musikklag. Alle sangene han lager er på dialekt. – Det nytter ikke for meg å synge på engelsk, sier Steinnes. Han har ikke noe mål om å selge mange plater. Musikk-utgivelsene er mer en dokumentasjon av livet og en kjekk hobby. – Fortell litt om oppveksten din? – Jeg er født på Varhaug, men vokste opp på Nærbø. Som barn var jeg lite med i organiserte fritidsaktiviteter. Jeg ble invitert med på en fotball-trening, men det ble med den ene treningen, smiler han. – Vi var seks-åtte unger som holdt mye i lag og lekte blant annet i Klokkarskogen. På skolen gikk det helt greit. Men det var først etter at jeg ble 20 år gammel jeg leste alle bøkene jeg kom over. – Hva jobbet mor og far med? – Far var først gravemaskinfører. Så arbeidet han på kontoret hos Brødrene Skjærpe. Mor var i omsorgsyrket

13

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Småbruket på Haver kjøpte de for 10 år siden og brukte to år på å restaurere det. Det er på 250 mål og har bo- og driveplikt. Her har Steinnes 22 alpakkaer og leier ut til beite til 50 vinterfôra sauer.

og jobbet på Nærlandsheimen og Engelsvoll Psykiatriske. – Hvilken utdannelse tok du? – Jeg gikk på Hetland gymnas, yrkesskole på Bryne og lærerskolen i Stavanger. – Hva er dine sterke sider? – Jeg synes selv jeg kan være engasjert, allsidig og utholdende. – Har du noen forbilder? – Ikke noen som er mitt generelle forbilde. Min far var et forbilde når det gjelder å løse mange forskjellige praktiske oppgaver, og det å kunne flere former for håndverk. Når det gjelder musikk så har jeg hørt mye på Joe Cocker, Tom Waits og Bob Dylan. – Noe sted du drømmer om å dra til? – Jeg drømmer om å igjen dra på folkemusikkfestival til Shetland, Orkenøyene og Færøyene. Det er en fantastiske opplevelser. Så har jeg lyst å dra til Sverige, nærmere bestemt til Älvdalen i Dalerna der Albin Hagström startet med å lage trekkspill og gitarer. Han var en fascinerende kar. Firmaet han startet ble en av verdens

14

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

største produsenter av trekkspill før krigen og opprettet avdeling i Oslo. Hagström ble en av de største norske gitarprodusentene i perioden etter andre verdenskrig. – Velg deg et annet yrke? – Jeg angrer på at jeg ikke la mer arbeid ned i å lære mer om musikk. Jeg kan ikke noter, kun noen grep på gitaren. Så kunne jeg godt tenkt meg å arbeide som finsnekker, for eksempel møbelsnekker. – Hva kobler du av med? – Med en god krim på TV eller en gåtur ved sjøen. Jeg har en fast rute jeg går her ute på Haver. – Favorittmåltid? – Steikt laks, poteter, gulerøtter og makaroni. – Hva gjør deg sint? – Jeg har ikke noe voldsomt temperament og det kan gå lenge før jeg blir sint. – Hva gjør deg lykkelig? – Jeg er blant annet lykkelig når jeg får tak i en spennende gitar og når jeg har det fint sammen med familien.

– Noe du gleder deg til? – I ettermiddag får jeg besøk i museet av gjester som er veldig interessert i gitarer.

Asgaut Steinnes har Norges største samling av gitarer. Kona Laila har Norges minste garnbutikk. Hun selger garn produsert av fibrene fra alpakkaene de har på småbruket.


DET MESTE HER I LIVET HANDLER I BUNN OG GRUNN OM NOE SÅ ENKELT SOM S M A K O G B E H AG

Våre sivilarkitekter, arkitekter og ingeniører har tre ting felles: De er kreative, de er opptatt av kvalitet og de er mennesker. Hver dag utvikles hytter og boliger, moderne som tradisjonelle - med utgangspunkt i våre kunders behov for et godt liv.

ARKITEKTKONTORET IHT 4351 KLEPPE

KJØPMANNSBROTET 7

TELEFON: 51 78 97 70

iht.no

Prøv vårt faste SUPER-tilbud BankersDeal! Ved bestillinger av 5 pizzaer eller flere så er det

KUN 179,-* pr pizza.

*#5 Ein me alt til 199,­

Valget er fritt men prisen er fast.

Ta kontakt med Jenny, Marius eller Lotte for bedrifts­ avtale/fakturakunde eller en hyggelig pizzaprat: Bankers Bryne: marius@bankerspizza.no • 477 47 730 Bankers Klepp: lotte@bankerspizza.no • 920 13 083 Bankers Nærbø: jenny@bankerspizza.no • 934 25 039 Bankers Varhaug: jenny@bankerspizza.no • 934 25 039

15

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


ANNONSE

FARSTAD PROFILSYSTEMER

SKREDDERSYDD HAGESTUE TIL SOMMEREN Gode nyheter! I år blir vårsolen ekstra varm – og du kan nyte kaffe og avisen uten at sistnevnte blåser bort. I hvert fall hvis du møter sesongen med en hagestue fra Farstad profilsystemer på Forus. Tekst: Elin Bergsåker Sola Foto: Elisabeth Kjørmo

FAKTISK & PRAKTISK

Farstad profilsystemer på Forus – leverer egenutviklede systemer for balkonginnglassing, hagestuer, glasstak og -rekkverk og forskjellige typer innredning til private og offentlige miljø. Alt produseres lokalt, og bedriften er godkjent opplæringsbedrift. For mer informasjon se

farstadprofilsystemer.no

– Vi er veldig fornøyde med løsningen, sier Anne Katrine Løklingholm Kjos. Hagestuen hjemme i Sandnes sto klar i oktober, helt på tampen av sesongen. Nå er den innredet med hagemøbler, grill og planter, klar for vår og sommer i allslags vær. – Den har vist seg veldig praktisk som kjølerom gjennom vinteren, men nå gleder vi oss til å bruke den slik den er ment. Allerede nå er det 25 grader der inne når solen står på, så dette lover bra. Det blir en lang og fin sesong. PATENTERTE LØSNINGER Det siste året har mange gjort som Løklingholm Kjos. Mer tid hjemme under pandemien, har ført til at hagestuer har økt i popularitet. – Mange kommer til oss fordi vi har løsninger ingen andre har, forteller

prosjektleder Trond Furheim hos Farstad profilsystemer på Forus. Rundt ham er det utstilt en rekke patenterte løsninger som gjør det enkelt å lukke vind og regn ute – og åpne for solen når godværet kommer. HYTTE I HAGEN – Vi får gode tilbakemeldinger på fleksibiliteten i å kunne skyve på tak og fronter. Allerede i februar kan du kjenne solen varme i en hagestue, og på sommeren er det herlig å kunne åpne opp. Et oppholdsrom i overgangen mellom ute- og innemiljø forlenger utesesongen, men mange setter også pris på et ekstra rom. Kundene benytter etter sigende hagestuen til alt fra yogarom, spiseplass og hobbygartneri, til en «hytte i hagen» der en kan finne ro i en travel hverdag. I tillegg til at glass skjermer mot vind,

skjermer det også mot støy – noe som er en annen viktig årsak til at mange velger løsningene Farstad tilbyr. SKREDDERSØM SOM STANDARD Med over 40 års erfaring, har Farstad opparbeidet seg en sterk posisjon som kvalitetsleverandør av løsninger til uterommet. En viktig årsak til den langvarige suksessen er fagstolthet og særdeles lite bruk av ordet «standard». – Det er ingen produkter som kalles «standard» her hos Prosjektleder Trond Furheim oss, rett og slett fordi det ikke finnes én størrelse hagestue som passer alle, forteller Furheim, som kan berolige dem som måtte tro at dette er fordyrende: – Produktene våre er basert på de samme materialene og systemene våre uansett. Det viktigste for oss er å levere varig og vedlikeholdsfri kvalitet, og da er spesialtilpasning det eneste rette. NYHET: GLASSPAVILJONG Et helt nytt produkt hos Farstad Profilsystemer denne våren, er Glasspaviljongen. Konstruert med isolerglass eller laminert lyd/sikkerhetsglass er den nærmest transparent – samtidig som den reduserer støy. – Glasspaviljongen utvider bruksområdet i hjemmet. Den kan være et lyst og trivelig samlingssted for familien, fungere som hjemmekontor, eller være din egen hemmelige hage, sier Farstad, som forteller at ideen oppsto i 2020. – Under pandemien har vi sett et økende behov for fleksible rom, og ikke minst nærhet til natur og uterom.

Ved å se på materialer, form og oppbygning av en glasspaviljong på en ny måte, har vi klart å utarbeide et robust produkt med stor valgfrihet og minimalt behov for vedlikehold. PRODUKSJON OG INNOVASJON Rune Farstad overtok familiebedriften i 1978. De siste fem årene har datteren Mette styrt butikken med stø hånd, men han er ofte innom for å følge med på utviklingen av livsverket. – Det har vært utvikling hele veien, med innovasjon som har fulgt behovet i markedet. Mange hagestuer kan se fine ut, men når alt kommer til alt er det den tekniske kvaliteten og utførelsen som avgjør om det er et godt produkt. Alle produktene blir utviklet, designet og produsert lokalt, med levering via forhandlere til hele landet. Det betyr kostnadseffektiv produksjon, gode råd og kort leveringstid uten fordyrende mellomledd. SKAL DU I GANG? I lokalene på Forus planlegges nå vårens og sommerens mange prosjekter, og Furheim har tips til deg som vurderer om 2022 er året du skal bli stolt eier av hagestue eller innglasset balkong: – Tenk litt gjennom hva du ønsker deg og send et par bilder til oss, eller kom innom og la deg inspirere av utstillingen vår her i lokalene på Forus. Vi hjelper deg med alt fra planlegging til gjennomføring, inkludert hva som eventuelt må søkes om eller meldes til kommunen.

Skann koden for å se flere av våre produkter


VELKOMMEN TIL ET LANDSKAP AV BOMULIGHETER – SALGET ER IGANG!

Roa ner - med ny bolig i BKS-2 i Stemmenmarka Fra kr 4.450.000 (Fast pris) • Salget er igang – 2 av 5 solgt!

5 familieboliger i rekke 120 KVM | 4 SOVEROM •

2 stuer og moderne kjøkken fra Sigdal

Vestvendt hage med egen sportsbod

Tegnet av Boligpartner sine arkitekter

Parkering utenfor egen bolig

Finn boligen som passer for deg: stemmenmarka.no For spørsmål kontakt salgsansvarlig Espen Thunes Tlf. 91 10 31 00 / espen.thunes@boligpartner.no


KORT &

GODT

Dristig interiør hos Prosjektil – Prosjektil ønsket et lekent uttrykk der de ansatte skulle trives. De ville ha noe som ikke alle andre hadde, og vi fikk derfor leke oss med former og farger. Alt fra gulv, vegger

og tak, samt spennende belysning. Et veldig kjekt prosjekt som vi er stolte av! forteller Randi Jelsa Skrettingland og Bente Scheie i Cave & Cube.

Glass og jærsk stein «Spor av stein» er en serie av tre ulike drikkeglass. Hvert glass har sin karakteristiske form gitt av at det varme glasset formes på en liten røys av jærsk stein, forteller Line Mingar. Glasset er munnblåst og formet for hånd i Line Mingar og Benjamin Walker sitt glassblåseri på Nærbø.

Eik på vegger og tak Bostil på Orstad har hatt oppdrag med å kle vegger og tak i et privathus med eikefinerplater og eikespiler. I tillegg har de levert bord og lamper som passer inn. – Det har blitt mer vanlig å kle vegger med finer. Det gir et tidløst og lunt preg. Ofte får vi spørsmål om dette i sammenheng med spesialbygde møbler. Eikefiner koster mer enn en vanlig gipsvegg, men er fullt overkommelig, forteller Tore Sirnes. Han legger til at kunden var kjempefornøyd med resultatet.

18

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Kortreiste havregryn fra Line Gard

TEMA

:

Bygg & bo

Heidi Line har bakgrunn fra butikk­ drift. Det viser igjen i gårds­butikken på Line. Alt gjennomføres med stil. Logoen er lett gjenkjennelig og fra før finner du den på kartongene til gardseggene de selger. Nå kommer det også havregryn fra egne og andres marker på Jæren i poser med Line gard logoen. Havren er malt av Stangeland Mølle i Sandnes.

Årets farge er Stråleblink Kjeden Fargerike har valgt Stråleblink FR2272 til årets farge. Den er en hyllest til det vakre, livgivende lyset som får oss til å virkelig leve, skriver Fargerike på sin nettside og fortsetter. Se for deg strålen som bryter igjennom skyene, leker i tåken og får bakken til å dampe. Det lille glimtet av et løfte om en ny dag eller varmere vær. Blomstene som åpner kronbladene i samme øyeblikk som du vender ansiktet mot solen, kjenner varmen og anerkjenner at dette faktisk er selve livet. Dette fargekartet er en hyllest til det vakre, livgivende lyset som får oss til å løfte hodet og vente spent. Alt vi trenger er et lite stråleblink, så fylles hjertet av sol og kroppen med ny energi.

Enova øker støtten

Enova gir nå inntil 47 500 kroner i støtte til dem som begynner å produsere sin egen strøm. Det er en økning i støttesatsen på 21 250 kroner. - I og med at vi øker satsen per installert kW så vil også mindre anlegg få noe mer i støtte, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova. Smarte styringssystemer får inntil 10 000 kroner og varmtvannsbereder med smartstyring kan du få 5000 kroner i støtte for. For vannbårent annlegg kan du få 15 000 kroner i bonus når du installerer både væske til vann varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Total for vannbårent anlegg kan du få 40 000,- i tilskudd.

19

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Mølledammen – Fritz Røed Skulpturpark

www.norconsult.no/stavanger

Hver dag forbedrer vi hverdagen I Norconsult kombinerer vi ingeniørfag, arkitektur og digital kompetanse for en helhetlig tilnærming. Med utgangspunkt i lokal tilstedeværelse, tverrfaglig kompetanse og samarbeid søker vi stadig etter mer bærekraftige, effektive og samfunns­ nyttige løsninger. Hvert år løser vi tusenvis av små og store oppdrag for private og offentlige kunder, innen blant annet bygg og eiendom, samferdsel, fornybar energi, vann og avløp, industri, miljø, sikkerhet, arkitektur, plan og IT.

Opplev den nye Duette® kolleksjonen og PowerView® i butikken

Fleksible Duette® gardiner styrer lys og privatliv En Duette® gardinløsning byr på flere fordeler enn du kan forestille deg. Plasser gardinen etter behov for å styre lys og privatliv . Opplev energimessige og akustiske fordeler. Selvfølgelig kan Duette® betjenes med den intelligente PowerView® Motoriseringen.

Opplev Duette® i vårt Luxaflex® showroom.

Every day we improve everyday life

Telefon: 906 17 956 E-post: Lkk@bryne-solskjerming.no

BYGGEPLANER?

Har du tomt? Kanskje i hagen eller skal du bygge nytt hus på gården? Ta kontakt, så hjelper jeg deg med alt fra planlegging og tomtevurdering, til tegning, byggesøknad og bygging. Hellvik Hus v/Renate H. Heskestad, m 905 02 803 renate.heskestad@hellvikhus.no – www.hellvikhus.no


24

S A N D N E S P O S T EN A N N O N S E B I L AG

ANNONSE

Den sikreste og raskeste veien til toppen - For oss er det viktig med god service og rask levering, samt effektive og trygge stillassystemer i god kvalitet, slik at både vi og kundene våre er konkurransedyktige til enhver tid, sier daglig leder i Aluhak Gruppen AS, Sten Bergman. Aluhaks kjerneindustri er i hovedsak produksjon, salg og vedlikehold av egenutviklet stillassystem – og utstyr i norsk, miljøvennlig aluminium til oljeog gassnæringen. Aluhak Gruppen AS har også et mål om å posisjonere seg og en foretrukket samarbeidspartner i bygg og anleggsbransjen.

Vedlikehold av oljeinstallasjoner på norsk sokkel er kommet skikkelig i gang igjen, og vi merker at optimismen er tilbake hos våre kunder. De siste årene har vært veldig travle. På grunn av de store svingninger i offshore-markedet, merker vi at stadig flere velger å leie i stedet for å investere i store summer i eget utstyr. I hele 2020 var alt utstyret vår utleid, forteller daglig leder Sten Bergman. For å få flere bein å stå på har bedriften de siste årene også satset på utleie, montering og demontering av aluminiumsstillas til landbaserte bedrifter, blant annet innen industri, bygg og anlegg, samt private hus og hytter. Vi ønsker å bli enda sterkere og mer etablerte på dette området i årene som kommer. Målet er å være «top of mind» og være landsdekkende innen stillas med tilhørende produkter og tjenester. Systemet vårt er veldig enkelt, og kundene kan velge å montere det selv eller om vi skal gjøre det for dem, forklarer den daglige lederen og henviser til nettsiden aluhak. no. Det er det enkelt å finne ulike tilbud på lettstillas i alle størrelser. Kvalitet og sikkerhet Westcoast Aluminium AS ble etablert på Karmøy i 1986, og fikk navnet Aluhak i 2009. Aluhak Gruppen AS har hovedkontor i Møllevegen 3B på Orstad, og for å få nærhet til kundene har bedriften etablert Aluhak Drift avd. Oslo, Aluhak Drift avd. Bergen, Aluhak Drift avd. Stavanger, Aluhak Drift avd. Trondheim og senest Aluhak Drift avd. Tromsø i september 2020. Aluhak Gruppen AS består også av Aluhak Utleie, Aluhak Produksjon i Årdal i Ryfylke, Aluhak Academy, Aluhak Systems og Aluhak Production i Polen.

Aluhak Systems Møllevegen 3B, Orstad Næringspark

Tlf. 51 42 57 00 www.aluhak.no

Aluhak Gruppen AS er ISO-sertifisert og Achilles JQSsertifisert, og har alltid fokus på kvalitet og sikkerhet når de utvikler og produserer stillassystemer. Aluminium har lav egenvekt, unike styrkeegenskaper og lang levetid, og er det perfekte materialet til produksjon og utvikling av stillas. Med våre innovative og strengt kvalitetssikrede stillassystemer- og utstyr, ønsker vi å gjøre arbeidsdagen til våre mange og ulike kunder både enklere, tryggere og mer effektiv, forteller Bergman. Utvikler komponenter og utstyr Bedriften jobber hele tiden med å utvikle nye komponenter og nytt utstyr for å gjøre arbeidet enklere og tryggere for de som skal bruke det. - For oss er det viktig å ha høy fagkompetansen innen bransjen. Vi lærer hele tiden av bygg- og anleggsbransjen, og vi har dyktige stillasmontører og innovative ingeniører som optimaliserer og utvikler komponenter og utstyr, sier den daglige lederen, som oppfordrer lærlinger til å ta kontakt. Aluhak Gruppen AS har også nylig opprettet Aluhak Academy, hvor hele konseptet baserer seg på hvordan de kan utvikle og utdanne personell, både internt og eksternt for å forebygge ulykker på arbeidsplassen. Samt gi personell den nødvendige kunnskap for å utføre alle arbeidsoperasjoner på en sikker, smidig og effektiv måte. Vi er en bedrift i full vekst og det er lett å få jobb når fagbrevet er bestått, utdyper han. Selskapet er også blitt en mesterbedrift, hvor de tilrettelegger at lærlinger kan få fagbrev i stillas hos dem. Stikk gjerne innom eller ta kontakt for en stillasprat, avslutter Sten Bergman.


Fra kirsebærmørkt til lyst og Nå skinner dagslyset inn på kontorpulten til de ansatte i Jæren sparebank. Etter et halvt år i midlertidige lokaler er bankfolket tilbake i et totalrenovert bygg i Bryne sentrum. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

B

ygget som har passert 40 år er ikke å kjenne igjen innvendig. Lyse gulvflater i korkvinyl og stein, hvitoljet eikespiler og foliert glass. Store foto-trykk med motiver fra Jæren. Støydempende plater i taket og led-lys. En god arealutnyttelse gjør at de som hadde kontorplass over gata nå også får plass i det samme bygget. En mengde stille- og møterom i ulike størrelser. – Vi er veldig godt fornøyde med hvordan det har blitt. Det har endret måten vi jobber på. Før tok de ansatte imot kundene på sitt kontor. Nå har vi en ytre sone i første etasje med flere rom de kan ha kundemøter i. Så slipper de ansatte å ta kundene med inn i kontorlandskapet, forteller banksjef Geir Magne Tjåland. Han tar Næring på Jæren med på en omvisning i det «nye» bygget. PLASS TIL FLERE Tjåland forteller at tidligere satt 13 av de ansatte på kontorer i bygget på den andre side av veien. Derfor var det snakk om å bygge en etasje til på bankbygget. Men det blir ikke nødvendig nå som de har klart å utnytte plassen bedre. Før var det 38 kontorplasser her. Etter renoveringen er det 54. – Selv om folk sitter tettere opplever de at de har god plass, forteller han. Noen har eget kontor, noen sitter to i lag og noen sitter i kontorlandskap. Utvendig har fasaden blitt oppgradert med skifer fra Oppdal. Tidligere var en plaget med kulde­ ras fra vinduene. Med nye vinduer

22

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

Banksjef Geir Magne Tjåland er godt fornøyd med det totalrenoverte bankbygget. Nå har han også plass her til alle de ansatte ved hovedkontoret.

og bedre isolering i tak og vegger har energiklassen gått fra F til C. – Komforten for de ansatte har blitt mye bedre. Før var det for kaldt på kontorene om vinteren og for varmt om sommeren. Nå er det ikke noe problem. I tillegg har hvert kontor individuell styring av varme, lys og solskjerming, forteller Tjåland. EN BANK PÅ OFFENSIVEN Jæren sparebank er i vekst. I fjor vokste banken med 5,2 prosent. Det er to prosent mer enn markedet. Samtidig økte de satsingen på Varhaug-filialen og åpnet ny filial på Ålgård. – Vi har mål om å vokse med femseks prosent i året. Det skal vi klare med å jobbe mer utadrettet, være mer

synlige, være raske i behandling av tilbud og være mer markedsorienterte, sier Tjåland. Han mener folk setter pris på en lokal bank med hovedkontor på Jæren og tilstedeværelse i hver jærkommune. I dag er det 89 ansatte totalt i Jæren Sparebank. – Det har vært et generasjonsskifte i banken og vi har fått inn mange flinke folk, forteller Tjåland som i år også deler ut utbytte til sine kunder for første gang. Resultatet for 2021 var på 151,2 millioner kroner, 39,5 millioner bedre enn året før. Totalkostnaden for renoveringen av bygget inklusiv moms kom på 40 millioner. Banken eier bygget sammen med Rune Underhaug.


TEMA

moderne

:

Bygg & bo

Slik så det gamle bankbygget ut. I 1981 ble det bygget nytt, og nå er det renovert både innvendig og utvendig. Fasaden har blitt mer moderne med store glassflater og Oppdalskifer.

23

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


TEMA

:

Bygg & bo

Solcellepanel på 40 driftsbygninger i år Henrik Borsheim Due er i ferd med å montere fester til solcellepanelene på driftsbygning-taket.

Kverneland Energi skal sette opp sol­celle­systemer på rundt 40 drifts­ bygninger i år, hver med en pris på mellom 300 tusen til en million kroner. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Vi i Næring på Jæren er ute på Mossige ikke langt fra Undheim. Her er Eigil Håland og Henrik Borsheim Due i ferd med å skru på plass festebeslagene til solcelle-platene. To store drifts­bygninger skal få solsiden av taket dekket med solcelle-panel. Det er mange gardsbruk på Jæren som har fått solcelleanlegg de siste årene. Og flere skal det bli. Selger Torbjørn Kverneland forteller at landbrukskundene står i kø for å få på plass solcelleanlegg. – På grunn av Innovasjon Norge-støtten på 20 prosent og ekstreme strømpriser, og at driftsbygninger har et skråtak som er ekstremt god egnet for sol­­celle­panel, er landbrukskunder de som har mest igjen for å installere et solcelle-anlegg. Normalt vil de tjene inn et slikt anlegg på seks år, og anlegget har en levetid på 30 år, forteller Kverneland. Han tror det ikke er lenge til at det også blir aktuelt å installere kraftige batterier som blir ladet av solenergi på gardsbrukene. Når el-traktorene kommer på markedet så kan de også gå på strøm fra anlegget.

24

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

KUNDER FRA SVALBARD TIL SØRLANDET Selv har Torbjørn gått fra å være montør til selger. Han er en del av Kverneland-familien som startet opp og driver Kverneland Energi som virkelig har blitt en suksesshistorie. Nå har de som mål å passere en milliard i omsetning i løpet av fire år. – Vi har store ordrer på både solcelleanlegg og batteri­anlegg. I år har det tatt seg opp på et nivå vi ikke har sett før. Det har nok noe å gjøre med den høye strømprisen, forteller han. – Hvor kommer kundene fra? – De er godt spredt, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør. Men de fleste kommer fra vår region. 2020 var et krevende år for mange solcelle-leverandører. Men Kverneland Energi klarte seg godt siden de utvikler egne produkter og batteriløsninger innen fornybar energi. De har solceller, vindturbiner, batterier og generatorer og kan kombinere disse. – Vi har valgt å gå vekk fra privatmarkedet. Vi har mer enn nok med å levere til bedriftskunder. Det er også mer lønnsomt for oss. Vi har ikke en organisasjon som kan håndtere 100-vis av privatkunder.


fra Levering en sommer 2022

Velkommen innom oss på Vibemyr!

Nissan Ariya – en ny epoke!

Pris fra 414 650,-

Leasingkampanje fra 2 499,- pr. mnd. Ålgårds Auto AS er din lokale merkeforhandler av Nissan og Kia. Bedriftsveien 18, 4313 Sandnes

Torbjørn Kverneland har gått fra å være montør til selger. Pallene med sol­celle­paneler er klart til å bli montert på en drifts­bygning på Mossige.

VIL HA TAK I FLERE MONTØRER På grunn av stor oppdragsmengde trenger Kverneland Energi flere montører. Bedriften har nå 22 ansatte. I løpet av året regner Torbjørn med at de vil være over 30. Men det er ikke lett å få tak i nok kvalifiserte folk. – Vi søker etter montører, så her kan en få jobb på dagen om en har de rette kvalifikasjonene, sier han og understreker at det er et veldig godt miljø i bedriften. – Det er enormt kjekt og spennende å arbeide i bedriften. Vi er et ungt entusiastisk miljø og har doblet omsetningen hvert år. OPPRETTER INTERNASJONALT DATTERSELSKAP Kverneland Energi har registrert et nytt firma: Kverneland Energy International AS som de eier 40 prosent av aksjene i. – Vi i Norge er flinke til å ta i bruk ny teknologi. Nå kan vi bruke vår erfaring og utstyr til å arbeide i markeder der de ikke har strømnett for eksempel i Asia og Afrika. Dette blir en egen satsing, forteller Torbjørn. Sivilingeniør Asbjørn Olsen er ansatt til å lede selskapet. Han har erfaring fra olje og gassindustrien.

SPESIALISTEN PÅ REPARASJON OG SKIFTE AV BILGLASS!

KLAR SIKT GIR TRYGG KJØRING!

HURTIGRUTA CARGLASS SPYLERVÆSKEAVTALE

09500

Vi gir deg gratis påfyll av spylervæske i 1 år. Avtalen gjelder alle våre avdelinger. For registrering HURTIGRUTA CARGLASS send «hurtig» til 2240. SPYLERVÆSKEAVTALE DIN SIKKERHET – VÅRT ANSVAR!

www.hurtigruta.no

Solavegen 25 4352 Kleppe

25

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Annica’s virksomhet blomstrer, bokstavelig talt Floriss i Jærhagen er en av fem blomster­ butikker Annica Maria Margareta Njærheim eier. Med Annica ved roret opplever butikkene like grønne tall som plantene de selger. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Etter en vanskelig periode i starten av pandemien har blomsterbutikker generelt opplevd økt salg. Det opplever også Annica’s Floriss-butikker. Folk investerer i hus, hage, interiør og planter når de ikke bruker penger på ferie-reiser. – Butikken på Ålgård økte omsetningen med 400 000 kroner i 2020. De andre butikkene hadde ikke den samme voldsomme økningen. Kanskje hadde det noe med at på Ålgård så behøver kundene ikke å gå inn i senteret for å komme inn i blomsterbutikken, forteller Annica. Hun er svensken som kom til Norge på grunn av kjærligheten. Etter et år som butikksjef i Floriss-butikken på Ålgård kjøpte hun butikken av Horpestad Plantesalg. Annica hadde en heldig hånd med blomster-butikken og fikk raskt et godt rykte i Floriss-kjeden. – For litt over seks år siden fikk jeg spørsmål fra Floriss sentralt om jeg også ville starte opp en butikk i Jærhagen. Etter en tenkepause fikk jeg lyst til å ta utfordringen, forteller hun. Like etter fikk hun også spørsmålet om å ta over to Floriss-butikker i Stavanger som slet med underskudd. – Det kriblet litt i fingrene og jeg fikk lyst til å få disse butikkene til å gå med overskudd. I tillegg synes jeg det er kjekt å arbeide med personalbehandling og jobbe med meg selv for å utvikle meg til en leder som motiverer og inspirerer.

Annica Maria Margareta Njærheim eier nå fem Floriss-butikker lokalisert på Ålgård, I Jærhagen, Kilden og på Tasta og Sandved.

Det ble en hektisk tid for Annica som også fikk to barn i denne perioden. – Jeg hadde aldri klart det uten de dyktige ansatte, understreker hun. GOD PLASSERING Butikken i Jærhagen klarte å ta inn igjen den omsetningen de mistet i starten av pandemien i 2020 og har gått med overskudd hele tiden. Økt omsetningen på hjemme-levering av blomster i de vanskeligste periodene, hjalp på. Nå har Floriss Jærhagen seks ansatte, fire på deltid og to som ekstrahjelp. Signe Langeland har vært butikksjef i snart to år. – Jærhagen er et godt senter der det alltid skjer noe. Vi har en god plassering her selv om Coop Mega også selger blomster, sier Signe.

DIN PROFFLEVERANDØR AV VERKTØY OG INDUSTRIREKVISITA VI ER IKKE STØRST, MEN PRØV OSS FØRST. KUNDE, SERVICE OG KUNNSKAP I FOKUS! TA KONTAKST MED OS – SÅ FÅRENDUGEDER T DU TR

26

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

Martin Vagles veg 7, 4344 Bryne

Tlf: 90 17 06 20 | www.voias.no


TEMA

:

Bygg & bo

Signe Langeland leder Floriss-butikken i Jærhagen. Hun er utdannet blomsterdekoratør. – Et kjekt, kreativt og spennende yrke, mener hun.

Det med plassering ved en matbutikk legger butikkeier Annica stor vekt på selv om hun ikke er så glad for blomstersalget over gangen. – Blomsterbutikk, matbutikk og vinmonopolet er en god butikkmiks. Alle mine blomsterbutikker skal ligge ved en matbutikk, sier hun. MANGE VIL HA GRØNNE PLANTER – Hva selger dere mest av her i Jærhagen? – Vi selger mye snittblomster og det går mye i roser som vi har en god garanti på. Om våren går det mye i tulipaner og løkplanter. Ellers har vi brudebinderi, blomster til begravelser, konfirmasjoner, dåp og jubileer. – Er det ut med potteplanter? – Nei, absolutt ikke. Vi selger mye grønne planter som trenger lite stell, og flere kjøper potteplanter som blomstrer, forteller Signe. – Hvilke planter har du selv? – Jeg liker godt store grønne planter som for eksempel Monstera. Den har store fine blader. Det er viktig med planter i hjemme. Det gjør noe med innemiljøet, mener hun. 17000 FØLGERE PÅ FACEBOOK Annica har valgt å være veldig aktiv på sosiale medier. Der legger hun ut tips til oppsatser, behandling av blomster og nyankomne planter. Det er det stor interesse for, og Floriss Ålgård sin facebook-side har 17 000 følgere. Floriss Jærhagen har snart 4000. – Vi merker veldig på salget når vi legger ut ting på sosiale medier, så det er viktig for oss å være aktive der. Og så er det kjekt at vi får mange gode tilbakemeldinger på det vi legger ut, forteller hun.

FINERE, GRØNNERE OG BEDRE UTEOMRÅDER! Jærens anleggsgartner siden 1993

bha.no | post@bha.no | 51 79 95 55

27

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Selger det mest eksklusive gulvet Harald Bauer er opptatt av estetikk, tre og kvalitet. Nå har han åpnet butikk i M44, og som eneste forhandler i hele Norge utenom hovedkontoret i Oslo, selger han blant annet produkter fra det eksklusive danske gulvmerke Dinesen.

TEMA:

Bygg & bo

TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Harald Bauer er godt i gang med Jæren Gulvsenter, en nykommer dette året i kjøpesenteret M44. – Her har jeg en fantastisk beliggenhet på hjørnet og lysskiltet mitt er godt synlig fra parkeringsplassen og riksveien. Vi har også god parkeringsplass foran butikken, smiler Bauer. Han har gledet seg til å starte opp akkurat denne type butikk med nøye utvalgte leverandører. – Vi skaffer alt av gulv, men hovedsortimentet er parkett, laminat, klikkvinyl og teppefliser. – Det er veldig kjekt å endelig være i gang. Jeg har blitt veldig godt mottatt på senteret og kan dra nytte av det å bli med i fellesskapet her. Nå blir det spennende se om kundene Harald Bauer har gjort noe så uvanlig som å starte opp et gulvsenter i et kjøpesenter. Her kan du få tak i alle typer gulv.

finner meg. Jæren er et spennende område med mye aktivitet og kjekke folk. Kom gjerne innom butikken dersom du har behov for noen som kan gi råd og vink, sier Bauer. STORE KRAV TIL KVALITET Han har alltid vært glad i å arbeide med tre og har hatt det som hobby lenge. – I 2002 så jeg muligheten til å begynne et nytt kapittel i livet. En kjenning lurte på om jeg ikke hadde lyst til å begynne med gulvlegging. Da startet jeg Bauer Gulv og Montasje og lærte meg selv faget, selvsagt med god hjelp fra fagmiljøet. På det meste leide jeg inn 14 gulvleggere og hadde ansvaret for alt fra små til store prosjekter. Mitt konsept var, da som nå, og levere kvalitet til avtalte priser, til avtalte tider der kunden får løst sine ønsker gjennom minst mulig leverandører. Kundegrunnlaget har jeg fått gjennom godt samarbeid med andre butikker, opp mot større entreprenører, arkitektkontorer og jungeltelegrafen. Bauer hadde lyst til å knytte seg nærmere kundene og starte butikk. Fart i planene ble det først da han fikk lov å selge anerkjente merker som Kährs, Tarkett og Dinesen. – Jeg har høye krav til kvalitet i alle ledd, understreker Bauer som også har vært med i komiteen for Norsk Standard. – Så her finner du altså ikke de billigste laminatgulvene? – Nei, ikke de aller rimeligste. Men du skal likevel finne gulvprodukter for alle og enhver i butikken. Her skal du få levert kvalitet med god oppfølging til riktig pris og til avtalte tider som til sammen utgjør den gode kundeopplevelsen. Bauer har også lært seg kunsten å avrette gulv i tillegg til at han arbeidet med å legge teppeflis og parkett. Han er selvlært, og under et leverandørbesøk i Tyskland, mens de andre var ute på bybesøk, satt han og laget kurs for å lære opp andre i kunsten å montere parkett. LYST TIL Å LÆRE Harald har en unik bakgrunn og alltid hatt lyst å lære noe nytt. Han har drevet mottakssenter for Hero Mottak og Kompetanse i Kongeparken og Kviteseid. Det hele startet med at han ble hentet inn for å hjelpe med å rydde i bilag og dokumenter på Dale etter en brann. Deretter bar det av gårde for å lage bolig til asylsøkere i henhold til reglementet fra Utlendingsdirektoratet og ellers i godt samarbeid med kommuner. I voksen alder tok han økonomi og administrasjon med fagfelt innen strategisk planlegging og ledelse for deretter å starte på juridisk 1. avdeling. I en periode var

28

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


han også driftsleder hos Gary Taylor Holding i Sandnes med hovedoppgave å bygge team i en relativ stor og til dels uoversiktlig organisasjon. Nå har han 168 kvadratmeter med gulv-senter og er eneste ansatte da Næring på Jæren er på besøk. Men en egen gulvlegger er snart på vei inn dørene og på plass når dette magasinet er i posten. – Jeg regner med at vi vil bli flere ansatte etter hvert, og satser på å legge stein på stein. Her kan privatkundene komme, men jeg har også kontakt med flere byggefirmaer arkitekter og totalentreprenører. PLANKEGULV TIL OVER 7 700 KRONER KVADRATMETEREN Dinesen-gulvet er et spesielt gulv. Det kommer i planker opptil 15 meter og slipes og behandles på stedet etter at det er lagt. Prisen er fra 1100 til over 7000 kroner kvadratmeteren, og da tilkommer frakt, mottak, montering, overflatebehandling og moms. – Dette er fantastiske gulv. Jeg har allerede fått henvendelse på det fra en kunde i Bergen og en som er på planleggingstadiet her på Jæren, smiler Bauer som har opplevd at de har måttet demontere vindu i hus for å få inn plankene i rommet. Det er en stor TV i gulvsenteret. Her kan kundene komme med bilde av rommet de skal legge gulv i. Så kan de gjennom et program se hvordan rommet vil ta seg ut med forskjellige typer gulv fra Kährs og Tarkett.

Ramirent er Norges største aktør innen utleie av maskiner og utstyr til bygg- og anleggsbransjen. Ta kontakt med oss for å diskutere ditt neste prosjekt!

Vi har flyttet – besøk vårt splitter nye kundesenter i Brannstasjonsveien 14, 4312 Sandnes.

51 95 87 00

stavanger@ramirent.no Utleie av maskiner og utstyr

BMW iX3 SUV

Fully Charged Edition

ELEKTRISKE BMW iX3 HOS BAVARIA

649.900 kr

Pris

Kampanjemodellen «Fully Charged» inneholder blant annet: • • • • • • • • •

Comfort access system Panorama soltak Stor navigasjonsskjerm Parkeringsassistent plus Active cruisecontrol Oppvarmet ratt Hengerfeste Sportsseter i skinn m/ elektrisk regulering Rekkevidde 460 km (WLTP)*

Velkommen til prøvekjøring hos oss! Stavanger T: 51 96 50 00 Fabrikkveien 36 4033 Stavanger

#Bornelectric

Bryne T: 51 77 66 50 Trallfavegen 7 4344 Bryne

Bavaria.no

29

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


GARBORGHEIMEN:

Interiør med lite rom for selvrealisering Museumspedagog Stian Ravndal viser magasinet rundt om i Garborgheimen. Et sparsommelig interiør gir tydelig beskjed om nøysomhet og møbler som har gått i arv fra generasjon til generasjon. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Det er ikke mange av møblene som står i Garborgheimen som tilhørte foreldrene til Arne Garborg. Foreldrene var på flyttefot til Sandal i 1869 og det meste ble solgt på auksjon. Far til Arne Garborg tok livet sitt før flyttingen, så mora måtte flytte til garden på Sandal ved Madla alene med alle barna. Og så står noen av møblene som opprinnelig var i Garborgheimen i Knudaheio. Møblene som står der nå er tids­typiske og en bror av Arne Garborg, Samuel Garborg, som flyttet til Amerika, har laget en tegning over hvordan huset var innredd. Garborg­heimen ble åpnet som museum i 1951 under 100-års jubeleet for Arne Garborgs fødsel. Møblene som var i hus på den tida er stort sett enkle, og de fleste ble laget av husfolkene selv eller tømmermenn som bygde huset.

Til høyre: Døren inn til finstova, eller Buo som den kaltes, er rosemalt. Rosemaling-tradisjonen blomstret i siste del av 1700-tallet og var populær fram til siste del av 1800-tallet. Folk rosemalte bruksgjenstander av tre som kister, skåler, skap og kubbestoler, men også dører, himmelsenger, vegger og tak. Motivene er oftest fantasiblomster, slyngende stilker og bladverk. Stian Ravndal er museumspedagog og omviser.

PÅ TIDE Å BYTTE BEREDER? Hva med en etterlengtet og nyskapende SMART bereder, for å kontrollere strømforbruket og unngå effekttoppene!

TA KONTAKT MED OSS FOR ETT UFORPLIKTENDE TILBUD

Høiax CONNECTED -smart varmtvannsbereder med skyløsning. Vesthagen 9, 4344 Bryne TLF 51 77 82 00 | POST@BRYNEROR.NO

30

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


TEMA

:

Bygg & bo

Kisten i buakammerset er original. Det er far til Arne Garborg si brudgomskiste. Den er påmalt årstallet 1848. Men Arne Garborg omtaler kisten som «Den blå kista hennar mor». Det forteller hvem som brukte kista. Olina hadde sine ting der som sengklær, duker og undertøy. Ingen mann med respekt for seg selv ville bli tatt i å rote i kona sitt undertøy. Derfor var dette et godt og trygt gjemmested. Arne Garborg som av faren fikk forbud om å lese verdslige bøker, fikk lov av mora å gjemme lånebøkene sine her. Kilde: Hefte om Garborgheimen.

Ny kledning er på plass som ligner mer på den originale.

MØBELINDUSTRI PÅ JÆREN På slutten av 1800-tallet vokste det fram en stor møbelindustri i Sandnes og utover Jæren. Fra Ganddal i nord til Vigrestad i sør var det 40-50 møbelfabrikker fra 1870 til 1970. Møbelhåndverket var da rent teknisk av meget høy kvalitet. Mange fremskritt var gjort når det gjaldt verktøy og overflatebehandling av møblene. På denne tiden ble arkitektene mer engasjert enn før i utformingen av møbler. Etter hvert ble interiørarkitektene en egen faggruppe.

Mjølkehylla henger over spisebordet og er fra det opprinnelige inventaret.

Ravema As Ilebergveien 3, 3011 Drammen Ravema Demosenter Pauline Wiigs veg 4 4344 Bryne Kontakt: Reidar Kverneland tlf. 916 01 171 Arnstein Nilsen tlf. 418 07 813

www.ravema.no

31

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


www.dekkogservice.no Tlf: 51 97 89 90

UBEGRENSET PR. MND. FRA

299,-

ENKELTVASK FRA

169,-

Tlf.:922 21 678 E-post:post@bilvask24-7.no www.bilvask24-7.no


Me e ikkje så goe på jordbruk...

Trykksaker og profilering derimot...

kai-hansen.no


E I N A R WA H L S T R Ø M

– Alt jeg tegner har en hensikt – Det er en myte at en må være flink til å tegne for å bli arkitekt. Nei, en må ha gleden som ligger i det å skape noe, interesse for byggteknikk og være nysgjerrig på hvordan omgivelsene påvirker livene våre. En arkitekt bør være strukturert, litt ingeniør og litt kunstner, sier Einar Wahlstrøm, arkitekten fra Haugalandet som har bosatt seg i Garborg-riket. T E K S T: D A G F I N N H A U G E

Litt opp fra Undheim, langs riksvei 505, ligger «Kontoret til Einar Wahlstrøm» som han kaller det. Et 75 år gammelt hus som opprinnelig hørte til gården Slettene har arkitekten selv pusset opp og kledd med kjerneved fra et lokalt sagbruk. Vinduer og dører, innvendig panel med mer er gjenbruk fra andre hus som nå er revet. Her har han også satt opp et uthus og et rommelig verksted som han driver sin arkitekt-kontor fra. – Da vi skulle flytte fra Stavanger la vi et kart på bordet og satte passeren i Sola flyplass og tegnet en sirkel. Innenfor sirkelen var det under 40 minutter til flyplassen. I dette området satset vi på å finne et hus og en tomt som kunne romme virksomheten min og som det var god plass til å ha store hunder. I tillegg ønsket vi ikke å bo i et byggefelt, forteller Wahlstrøm. Han kommer opprinnelig fra Haugesund og kona Kristina har deler av oppveksten sin i Athen. Derfor var

34

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

det litt tilfeldig at de havnet her oppe på Høg-Jæren. – Her trives vi veldig godt fordi her har vi god plass. Og så er vi glade i vær og vind, forteller han. TEGNER ETTER KUNDENES BEHOV Fra eiendommen på Undheim har Einar god utsikt utover Jæren. Men det er ikke bare her han har sitt nedslagsfelt. Han har tegnet hus for kunder fra Tromsø i nord til Kongsberg i sør. – De fleste oppdragene jeg har er i bystrøk. Folk på landsbygda bruker kanskje oftere lokalkjente, mens folk i byene googler seg frem til den riktige arkitekten. Derfor har jeg brukt en del ressurser på å være til stede på internett, sier Wahlstrøm. – Hva karakteriserer dine hus? – Jeg søker å gi bygget en karakter, gjerne litt lavmælt og nøkternt. Jeg ønsker å bruke kvalitetsmaterialer, mye natur­materialer. Men jeg kan ikke kreve at kunden skal bruke det jeg foreslår. Jeg må tilpasse material­

bruken til kundens budsjett og ambisjoner. – Jobber du mye mot byggfirmaer? – Nei, jeg liker best å jobbe med privatkunder. Jeg synes det er kjekt å samarbeide med de menneskene som skal bo i huset, høre hva deres behov er, være tett på livet til kunden og komme med forslag. Hvor mange soverom trenger de? Får de av og til besøk av noen i rullestol? Noen rom de har trivdes godt i tidligere? Jeg prøver å dykke under den pragmatiske overflaten av hvor stort eller hvor mye. Personlig oppfølging er viktig for meg. – Får du mange reaksjoner på det du har tegnet? – Det er naturlig at kunden reagerer. For mange ganger har de ikke sett for seg en slik løsning. Men alt jeg lager har en hensikt og jeg opplever at de blir fornøyde. – Har du vurder å utvide? – Nei, det er min strategi å forbli et enmanns-kontor. Så leier jeg heller inn hjelp når jeg trenger det, for eksempel


TEMA

:

Bygg & bo

Slik ser kataloghuset på Smøla ut etter at Einar Wahlstrøm har tegnet det på ny.

Under: En gul Vespa scooter er Einar Walstrøms «firmabil». Foto: Privat

Til venstre: Kona til Einar, Christina Hafsahl, jobber i gartneri i sommerhalvåret og tegner hager i vinterhalvåret. Felles hobby er de store irske ulvehundene: Monty, Rufus og Bingley. Foto: Truls Bakken.

til 3D skanning og markedsføring. Og så ønsker jeg å «holde i alle hatter» selv. For tiden jobber Einar med et prosjekt på Smøla. Han har tatt flere turer til øya for å snakke med kunden og se på landskapet. Og så oppsøker han gjerne lokale bedrifter for han liker å bruke lokale sagbruk og lokale råvarer om det er mulig. – Det er kjekt å lete for å forsøke å finne ut om det er noen lokale ressurser en kan bruke. Og så spør jeg gjerne etter om det er noe familien har som vi kan bruke. Det kan være noe så enkelt som en palle med murstein. Mange av oppdragene til Einar er å bygge om 70-talls kataloghus. – Det er kjempekjekke oppdrag. Planløsningen på den tiden var ofte litt klønete. Så slike hus kan en gjøre mye med. Ofte ønsker folk nå mer kontakt med hagen enn før. Men det gjelder å finne det rette ambisjonsnivået. Det er ikke noe poeng å bygge stort og dyrt. Jeg har som mål å gjøre hverdagslivet til de som bor der bedre.

Wahlstrøm jobber mye med små­ barns­familier og er opptatt av å ikke bygge unødvendige greier. Det skal være et godt sted å bo og fungere i hverdagen. – Er det dyrt å bruke en arkitekt? – Huset blir ikke nødvendigvis dyrere om en bruker en arkitekt. Nesten alle har et stramt budsjett. Hvor mye det koster er et vanskelig spørsmål, kanskje mellom 8-16 prosent av bygge-kostnadene. Einar kommer fra en familie med murmestere og ingeniører. Han har selv også brukt mye tid som murer, tømmermann og håndlanger. I to år tok han litt fri fra arkitektjobben og gikk på tømmermann-linja. – Jeg er en arkitekt som har respekt for ordentlig håndverk og liker ikke å overkomplisere ting. HUND OG SCOOTER ER HOBBY Wahlstrøm har kjøpt seg en Vespa scooter og tatt motorsykkellappen. Og så har han laget et kart over 50 til 60

interessante bygg i Rogaland som han har tenkt å besøke. – Vespa-en er firmabilen min. Jeg har hatt sansen for scootere siden jeg var 15 år og hadde mye glede av å ha en scooter-moped da jeg var student i Trondheim Den gleden måtte jeg ha tilbake. Men for en voksen mann å komme opp bakkene her og i Rennfast var det ikke nok med en moped, så jeg måtte ta motorsykkellappen. Nå kan jeg bruke den også når jeg skal besøke familien min i Haugesund. I tillegg er han opptatt med tre kjempe­store hunder av rasen irsk ulve­ hund. – Jeg trives med store hunder. De har en veldig tilstedeværelse. En glemmer ikke en stor hund. Det er som å ha mennesker i huset. Denne rasen er rolig og trygge dyr. Men det er få av de i Norge. Det er klart at det er mye arbeid med så store dyr, mye pels, men også mye glede, mener han.

35

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Realiserte målet om eget anleggsgartner-firma

TEMA

:

Bygg & bo

Kim Reinertsen har alltid hatt som mål å drive eget firma. Etter noen år i Stangeland Maskin og Bjørns Hage og Anlegg tok han steget ut i 2019. Det har han ikke angret på. Oppdragene står i kø. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

For tiden er det fire måneders bestillingstid. – Om våren er folk ivrige. Da vil de gjerne har uteområde ferdig før sommeren. Om høsten har de bedre tid, forteller Kim Reinertsen. Han har jobbet alene med bedriften i et par år og leid inn folk ved behov. Nå har han imidlertid fått Joar Ravndal med seg på laget, en tidligere kollega fra tiden i Stangeland Maskin. – Jeg tok en telefon til Kim og lurte på om han hadde behov for folk. Det hadde han. Vi har hvert vårt spesialfelt, han på stein og jeg på beplantning og tegning av uteområder, forteller Ravndal. KJENTE MARKEDET GODT Nå har de også ansatt en tredjemann. En tidligere kollega i Bjørns Hage og Anlegg, Leif Sigve Feed, er på vei inn

dørene. Han er anleggsgartner og maskinfører. – Nå er vi godt dekte, sier Reinertsen. Typiske oppdrag er uteområder ved privathus, små murer og steinkanter, terrasser og bed. Det de ikke har selv av utstyr leier de inn. Kundene kommer fra Randaberg i nord til Egersund i sør. – Hvordan kom du i gang? – Jeg kjente markedet godt fordi jeg hadde erfaring fra å styre en avdeling for privatkunder i en annen bedrift. Jeg visste det kunne være en utfordring om vinteren å ha nok oppdrag, men det har gått godt og jeg har hatt fulle dager med arbeid siden starten. I begynnelsen tok Kim oppdrag for andre entreprenører og la inn tilbud på oppdrag som stod på Mitt Anbud. Men nå får de oppdrag via sosiale medier, jungeltelegrafen og et godt rykte. – Har du mål om å bli en bedrift med mange ansatte? – Nei, vi ønsker ikke å bli større enn rundt fem ansatte fordi jeg ønsker å være mest mulig tett på kunden.

POPULÆRT MED NATURSTEIN – Er det stor konkurranse i dette markedet? – Det er press på prisene siden det er en bransje som er mye utsatt for svart arbeid. Det kreves ingen utdannelse for slike jobber. Men det er mange som har fått erfare at det kan være dumt å engasjere folk som ikke kan faget skikkelig. Det er utrolig hva grunnarbeid har å si for at det skal bli skikkelig. – Er det noen trender i denne bransjen? – Det er en trend å bryte opp uteområdet med ulike soner. I tillegg er det populært med naturstein. Vi har stor tro på at norsk granitt kommer til å spille en større rolle fremover. Fordelen med naturstein som granittheller, brostein og skifer er at dette er materialer som er varige. En granitthelle vil etter en vask være like fin om 10 år.

Kim Reinertsen og Joar Ravndal i det nystartede firmaet Uteområde AS fra Nærbø har hendene fulle med å bygge opp uteområder hos privatfolk. Her er de i gang med å legge stein i en hage i Ganddal.

36

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


PROFESJONELT RENHOLD OG HAGEHJELP Stell av busker og trær • Beskjæring av frukttrær • Ugressfjerning • Gjødsling og kalking • Beplanting Brattlandsmarka 52, 4360 Varhaug • Tlf. 905 77 883 • E-post: dragana.m1901@hotmail.com

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

PROFESJONELT RENHOLD OG HAGEHJELP

tlf.nr 51 79 85 79

FOR BEDRIFTER OG PRIVATE

3 i ett!

GLØDEFISK

Ta kontakt med Dragana MD Jensen, tlf. 905 77 883

Vi driver med alt innen mur, flis og skifer

Prefab. Sveis. Maskinering.

post@kmfas.no / 40 40 44 40

www.msas.no

Tilbudet gjelder til 30. april 2022

SOLSKJERMING TIL HJEM OG ARBEIDSPLASS! I mer enn 50 år har vi levert solskjerming. En lokal familiebedrift du stoler på. www.sandnes-markise.no Telefon 51 66 07 70

40%

hvit/grå/sort duoplissé

35%

utvendig zip screen

TA KONTAKT FOR BEFARING

30%

alt innvendig

Følg oss gjerne på Facebook

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING SIDEN 1967


TEMA

:

Bygg & bo

Ny aktør innen bosteds­ forvaltning Nystiftede Bork AS har tatt mål av seg til å bli en aktør innen bostedforvaltning for de mange sameiene som etter hvert har blitt etablert på Jæren. TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Trude Gustavsen har vært primus motor for oppstarten av Bork AS, et nytt selskap innen bostedsforvaltning.

T

anken om å etablere et selskap innen bostedforvaltning på Jæren har blitt luftet før uten at noen har kommet i gang. Det ville Trude Gustavsen i Jæren Forsikring gjøre noe med. Hun luftet ideen med deltakerne i BNI-nettverkgruppa som hun var deltaker i. Disse tente på forslaget og sammen startet de opp Bork AS i fjor. Det er et bostedsforvaltningsselskap som skal konkurrere med OBOS og Bate på Jæren. – Vi er en gjeng som hjelper hverandre. Dette var et markeds­område som var interessant for oss. Vi spurte oss selv om vi kunne gjøre noe i fellesskap og gi et samlet tilbud under en felles paraply. Vi var seks selskaper som gikk inn med en lik andel aksjer, forteller hun. Folk på Jæren liker å snakke med folk på Jæren, mener Gustavsen. GODT KJENT MED UTFORDRINGENE Selv hadde Trude god erfaring fra å være styreleder i sameiet på Bryne der hun hadde kjøpt leilighet i 2012. – Vi måtte gå til sak mot utbygger. Det ble en utfordring. Men tiden som styreleder var lærerik, så jeg er godt kjent med utfordringene i et sameie. Trude laget en del maler for arbeidet i styret som flere styreledere i andre sameier har fått nytte av. – Kanskje får du styreleder-jobben som 20-åring, har ikke peiling på hva den går ut på, og tenker: Hjelp hva skal jeg gjøre nå? Det er mange ting å sette seg inn i og mange regler rundt det å drive sameie. Vi ønsker å være til hjelp og i tillegg fremme lokale bedrifter, sier Gustavsen.

38

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

B O R K E I E S AV : Fasit Regnskap, Jæradvokatene, Rørlegger VoldenTollefsen, Time Elektro, HG Byggeråd og Jæren forsikring. Webløsningen er gjennom Styret.com, som er et komplett saks­behander­verktøy for sameier og borettslag, noe som skal gjøre det enklere for styrene i den daglige driften og ikke minst ta vare på historikk.

De mener det er mer interessant for kundene på Jæren å få gode tilbud fra lokale bedrifter som Time Elektro og VoldenTollefsen enn sentrale avtaler med Oslo- eller Stavanger-baserte selskaper. Og når en trenger juridisk rådgivning er det enklere å sette seg ned med Jæradvokatene enn å snakke med noen lenger borte. – Ikke minst er det mange sam­eier som har mye å vinne på å ha en uavhengig byggesakkyndig for gjennomgang av bygg som for eksempel HG byggeråd, mener Gustavsen. – Vi er også en forretningsfører som tar oss av administrative ting på vegne av styret som regnskapsføring, fakturering, rapportering, eierskifte og årsoppgjør. Vi ønsker å være en sparringspartner for styret og vi stiller selvsagt på årsmøterene når det er ønskelig, legger hun til. TAR TID Å FÅ KUNDER Ved årsskiftet hadde Bork kontrakt med fire sameier. Målet er 15 stykker i løpet av 2022.


Nå blir vi enda mer synlige på Jæren

VI ENGASJERER OSS I GRØNT SKIFTE

Vi takker for tilliten kundene våre gir oss. Nå øker vi tilstedeværelsen og synligheten ytterligere på Bryne, Klepp, Nærbø med omegn.

Service og installasjon Bioolje-anlegg Biogass-anlegg TA KONTAKT FOR Flis/pellets-anlegg UFORPLIKTENDE Varmepumper PRISTILBUD

Hos oss kan du samle alle dine sikkerhetsbehov til en fast månedspris: Alarmanlegg med overvåking fra Avarn Security alarmstasjon Utrykningsabonnement Adgangskontroll Kameraovervåking Teknisk service og årlig kontroll Mobilt vakthold Områdevakthold Resepsjonstjeneste Svinnforebyggende tjenester

I tillegg tilbyr vi: Propan på bulk Nødfylling på dagen i vårt distrikt Installasjon, rep og service 24 timer døgnservice www.ohetland.no | E: anita@ohetland.no | T: 900 79 529 Prestegardsmarka 3, 4347 Lye

Ta kontakt med din lokale sikkerhetsrådgiver, Richard Hovland, tlf. 473 46 614 richard.hovland@avarnsecurity.com

ER DU OGSÅ EN SURFER? Med

Å JA, DET BLIR NOK EN DEL SURFING I VINTER OGSÅ!

fra Klepp Energi får både du og resten

av familien full frihet til å surfe i vei, strømme TV, spille og laste ned fra nettet. Hver dag, hele året. Les mer på klepp-energi.no

– Vi legger stein på stein, inviterer til kurs og tar det stilt og rolig. Sameiene har bare årsmøter en gang i året, så å få kunder i dette markedet er noe som tar tid. Vi har hatt flere møter og mange er interesserte i å komme tilbake til oss. I tillegg har vi hatt møter med flere utbyggere som er interesserte. Innen et par år regner Gustavsen med at de har en til to faste ansatte som driver Bork AS i nært samarbeid med Fasit Regnskap AS som er regnskapsfører og dermed den vesentligste aktøren når en inngår samarbeid med Bork. – Vi skal ikke drive med utbygging, kun forvaltning, understreker hun. – Hvor mange sameier er det på Jæren? – Leilighetsbygg og sameier har økt mye på Jæren. Nå er det er totalt rundt 400 sameier. 200 av disse er aktuelle

for oss nå. Og så bygges det stadig nye, så vi ser et stort markedspotensial. Trude har vært leder fra oppstarten, men i april går hun fra Jæren forsikring som hun startet opp til Jæren Sparebank. Da vil hun ikke ha noen offisiell rolle i Bork lenger og Tommy Undheim fra Fasit Regnskap vil overta som daglig leder i Bork AS. Harald Grayson fra HG Byggeråd vil fortsatt ha rollen som styreleder. Samtidig er det naturlig at sameiekundene på forsikringsdelen vil få gode tilbud på forsikring og annet fra Jæren Sparebank og Eika sine tjenester. – Jeg synes dette er et kjempespennende prosjekt. Vår fordel er at vi er en lokal aktør som er nær til kundene, kjenner sameiene og har avtaler og gode tilbud med lokale bedrifter, sier hun.

39

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Åpner tette avløp, Tømmer tanker, Rørinspeksjon, • Spyling av kjøkkenavløp Oljetanker, Lekkasjesøk

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • Epost: stebjo@steneas.no

– VI SKAPER NYE NORSKE REKORDER HVER DAG

SALG OG VEDLIKEHOLD AV LASTEBILKRANER OG ANNET LØFTEUTSTYR

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale

Telefon: 406 45 290 E-post: post@rekord-transport.no

Sørvest Kran & Rep AS Langmyra 11, 4344 Bryne Tlf. 40 10 66 66 post@svkran.no www.svkran.no


+ HVA SKAL DU GJØRE FREMOVER? Nå gjelder det å få hjem lager slik at vi er klar til sommeren. Flere nye modeller er på vei og vi prøver stadig å følge med på nye fremkomstmiddel. + HVA ER MÅLET MED BEDRIFTEN PÅ LANG SIKT? Få opp volumet og prøve å få flere forhandlere i landet, sikre mer stabile leveringer og bygge opp lager. + HVILKE EGENSKAPER SYNES DU ER VIKTIG FOR EN GRÜNDER? Han må ha trua på seg selv. Si til seg selv at dette skal gå bra. Må bygge stein for stein som vi sier det på Jæren. Ha en innstilling på at det krever mer en 7,5 timers arbeidsdag

GRÜNDEREN Navn

Ove Skårland

Alder

52 år

Bosted Brusand Bedrift Freego Norge AS

+ HVA ER KJEKKEST MED GRÜNDERTILVÆRELSEN? Spenningen med å se hvilke produkter som treffer og at du lykkes med det som du skal selge. Alltid nye utfordringer og ta tak i. Du har sjelden en kjedelig dag. + OG DET MEST KREVENDE? Mest krevende må være å finne balansen på det du tar hjem og skal selge i riktige mengder og klare å holde seg oppdatert på nyheter. Gå gjennom oppsett av modeller slik du får den kvalitet du ønsker å selge. + HVA ER DINE BESTE TIPS TIL ANDRE SOM HAR EN IDÉ DE VURDERER Å GJØRE TIL BEDRIFT? Gå grundig gjennom ideen du ønsker å starte med. Begynne i det små og bygge deg oppover. Sjekke marked for det du skal begynne med slik du har en pekepinn før du starter opp.

+ KORT FORTALT – HVA ER DIN GRÜNDERBEDRIFT? Vi driver med direkte import av el-sykkel fra fabrikk med salg over hele landet. I tillegg driver vi med bilpleie, dekk og felg, samt dekkhotell.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

+ HVOR LENGE HAR DU JOBBET MED DETTE? Freego Norge har eksistert i fem år nå. Det er Jorunn Laila Skårland som driv butikken til daglig sammen med en ansatt til.

+ HVA VAR DE FØRSTE SKRITTENE FRA IDÉ TIL OPPSTART? Jeg har alltid brent for å prøve noe nytt. Det sies alltid at hvis du ikke prøver, så får du heller ikke til noe. Jeg syntes det var interessant med el-sykkel og segway, så det var nok her ideen kom inn. + HVORDAN HAR DU JOBBET VIDERE MED DETTE? Vi prøver å bli større hele tiden, men korona har ødelagt mye for oss. Stengte fabrikker og få containerskip har gjort det vanskelig. Men nå begynner det å løse seg dersom ikke uroen i Russland gir vanskeligheter igjen.

Bente Håland, daglig leder LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

+ HVOR KOM IDEEN FRA? Ideen kom fra at vi begynte med ståhjuling i Norge (Segway). Dette ble et lite blaff og så falt interessen for disse. Da måtte vi snu oss rundt og se hvilke alternativ som fantes. Da kom iden med el-sykkel i flere utgaver. El-sykkel har jo blitt veldig populært og her kommer det nye generasjoner til hele tiden.

bente@haalandasfalt.no

41

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


УБ̄ẀżŖТŏЀŧИ̄ŰӮŧИŏВЁИ

Юț˛˝̄Їˆț˛̄ЊЯ˛̄ ЖΜ˛ЉЮŃ̄

РЉЮ˝Љ˝ỲЫЉЮ̄Љ˛̄˜Юț˛˝̄Я—Љ˛Ő̄ŧЮ̄hЉˆ˝̄Ю‚̄ЉˆẀỲˆ̄Љ˛̄˙Λ̄—ЉỲŎ̄ˇЉЫ̄ЇІΏ˛ЉЉẅЉЮ˜Їț˙Љ˛̄˜Яˇ̄ ЇЯˇˇЉ˛̄˝Ỳˆ̄Λ̄˜ˆΛ̄—ЉˆЫỲẅ̄ẅЯЫ˝̄țЮ̄hЉ˛̄hІЉˇˇЉŐЙЉЫ̄˜Љ˙ț˛ț˝Љ̄ˇЯ˝Я˛Љ˛̄˙Λ̄ЊЯ˛ŏ̄Яẅ̄ẀțЇțЇ˜Љˆ̄ŊБСŦ̄ ТЙŦŧŋŎ̄Љ˛̄ЫЉЮ̄ˇЉ˛̄ЉЮЮ̄Їˆț˛̄˝Ỳˆ̄Λ̄˝ț̄Њț˝˝̄˙Λ̄ЮЯ˛˜ЇЉ̄—ЉỲЉ˛Ő̄țˇˇЉЮˆỲẅЮЉ˝̄ˇЉЫ̄БРŖ̄Љ˛̄ẀżŖТ̄Љ˛̄ˆỲ˝˝̄ ˆЉЮẅ˛ЉŎ̄Ẁ˛ЉЫЉ˛Љ̄Яẅ̄ˆț—Љ˛ЉŐ̄ЙЉЫ̄țЮЫ˛Љ̄Я˛Ы̄Љ˝̄ẅЯЫ˝̄țˆ˝Љ˛Юț˝Ỳ—̄ЊЯ˛̄ЊЯ˛̄ЫЉẅ̄˜Яˇ̄Љ˛̄–˝Љ̄Љ˝˝Љ˛̄ЉЮ̄ ЉˆЉЇ˝˛Ỳ˜Ї̄ЊțˇỲˆỲЉŏПРŐ̄țˇˇЉЮˆỲẅЮЉ˝̄ˇЉЫ̄БРŖ̄Љ˛̄ẀżŖТ̄Љ˛̄ˆỲ˝˝̄ˆЉЮẅ˛ЉŎ̄Ẁ˛ЉЫЉ˛Љ̄Яẅ̄ˆț—Љ˛ЉŐ̄ ЙЉЫ̄țЮЫ˛Љ̄Я˛Ы̄Љ˝̄ẅЯЫ˝̄țˆ˝Љ˛Юț˝Ỳ—̄ЊЯ˛̄ЊЯ˛̄ЫЉẅ̄˜Яˇ̄Љ˛̄–˝Љ̄Љ˝˝Љ˛̄ЉЮ̄ЉˆЉЇ˝˛Ỳ˜Ї̄ЊțˇỲˆỲЉŏПРŐ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŕśśŐśŒŒŌ

ŧŧРŧ̄ŰњŃ Ōŧ’̄Њ˛țЇ˝̄Яẅ̄ˆЉ—Љ˛ỲЮẅŐ̄Б—ẀỲˆЫЉ˝̄ˇЯЫЉˆˆ̄ЇțЮ̄hț̄ЉЇ˜˝˛ț–˝˜˝‚˛Ő̄РỲ̄˝ț˛̄ЊЯ˛ẀЉhЯˆЫ̄Яˇ̄˜Ї˛Ỳ—ЉЊЉỲˆŐ

www.toyotasorvest.no #lokaltilhørighet

STAVANGER

SANDNES (Bilhuset)

BRYNE

Langflåtveien 35

Vestre Svanholmen 9 - 11

Eskervegen 1 A,

4017 STAVANGER

4394 SANDNES

4341 BRYNE

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00


REGNSKAPS-

råd

Tommy Undheim Autorisert regnskapsfører Fasit Regnskap

Skatt ved utleie av bolig Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler. Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse. Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell. Sammen med deg finner vi de beste løsningene! Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no

© 2020 Deloitte AS

Det er ikke så lenge siden vi var vitne til et av de mer spektakulære fallene i norsk politisk historie. Det handlet om skatteregler og tillit. Tillit mellom politikere og vanlige folk, men også mellom norske pendlere/boligeiere og skattemyndigheter. Uavhengig av hva som faktisk skjedde, så kan det være naturlig å minne om reglene for utleie av bolig. Hovedregelen er at alle leieinntekter er skattepliktige. Men det finnes noen unntak som gir skattefritak. SKATTEFRITAK Leier du ut mindre enn halvparten av egen bolig er leien skattefri. Leieinntekter er skattefrie dersom man bruker minst halvparten av boligen selv. Altså at du bor i hoveddelen av boligen, og leier ut en kjellerleilighet eksempelvis. Forventet utleieverdi på egen del, må overstige utleieverdien på arealet man leier ut. Det skal ikke rapporteres i skattemeldingen eller noe annet sted. Man får heller ikke fradrag for kostnader ved slik utleie. Leieinntekter på inntil 20 000 kroner i egen bolig er skattefrie. Leieinntekt er skattefri dersom leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner per år. Selv om du benytter mindre enn halv­parten av boligen selv i den perioden du leier ut, eller du for eksempel leier ut mens du er bortreist. Forutsetningen er altså da at leieinntekten ikke overstiger 20.000 kroner per inntektsår. Hvis leieinntekten overstiger 20.000 kroner, er hele inntekten skattepliktig.





















Korttidsutleie inntil 10 000 kroner er skattefritt. Leieforhold som varer i kortere tid enn 30 dager, blir regnet som skattepliktig inntekt. Dette gjelder selv om dreier seg om utleie av bolig man bor i selv. De første 10.000 kronene er likevel skattefrie. Av det du tjener over dette beløpet, regnes 85 % som skattepliktig inntekt.

Foto: Ingeborg Skrudland

Merk også følgende ifht skatteplikt • Utleie i næring er alltid skattepliktig. Boliger som eies av aksjeselskap eksempelvis • Leieinntekter fra en flermannsbolig er alltid skattepliktige • Utleie av sekundærbolig er skattepliktig

Tlf 51 77 76 20  

 

 

 



Altså. Dersom man leier ut en bolig man ikke bor i selv, er utleien skattepliktig. Da beskattes leien med 22 prosent skatt i skatteåret. Til gjengjeld får du fradrag for kostnader, eksempelvis felleskostnader, strøm, vedlikehold, forsikring og kommunale avgifter. Rentekostnader også, skjønt disse er som oftest forhånds­ utfylt på skattemeldingen, og skal ikke tas med enda en gang. Utleiereglene kan lett bli komplekse, men kan i grove trekk oppsummeres slik. Skatteetaten har for øvrig gode veiledere for deg som lurer på hvordan du skal forholde deg til ditt leieforhold.

43

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Welcome on board

MG MARVEL R Electric

Velkommen til prøvekjøring! Privatleasing fra 3.799,- pr mnd* Nå med 1,99 %** kampanjerente

Inntil 402 km***

Firehjulstrekk

MG iSMART

Inntil 750 kg

288 hk

WLTP-rekkevidde

med tre motorer****

tilkoblingssystem

tilhengervekt

1.8s akselerasjon 0–50 km/t

Velkommen til en ny opplevelse. Opplev MG sin nye helelektriske SUV med fremtidsrettet design og kraftfull ytelse. Velkommen til klasseledende sikkerhet, pålitelighet og lang rekkevidde. Velkommen til helelektrisk kjøring med god plass og førsteklasses komfort. Og til enkel tilgang og tilkoblede systemløsninger. * Veiledende kundepris levert Kverneland Bil gjelder Comfort 2WD, lokale leveringskostnader kan tilkomme. Med forbehold om skrive- og trykkfeil.Forbruk komb.: 19,4-20,9 kWt/100 km (WLTP). CO2-utslipp 0 g/km. * Prisen gjelder Marvel R Luxury Månedspris 3.799,ink termingebyr, Startleie 75.000,- Totalpris 211.764,- gjelder ved avtaleinngåelse på leasing så lengre lageret rekker. I tillegg tilkommer Etablering- og tinglysningsgebyr 4.790,- som legges på første fakturaen. Nominell flytende rente 1,99% vil kunne variere med renteniviå. Både kampanje- og produktrenten er flytende og følger normal renteutvikling i hele kredittavtalens løpetid. Tilbudet gjelder til 31.03.2022 *** Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold,


HUSK NY FORSKRIFT VED BOLIGSALG, VI HAR RAPPORTEN DU TRENGER.

Serika Takst AS 959 60 288 | post@serikatakst.no | www.serikatakst.no

1:1

125x40mm

Vi utfører

isolering og tekking av tak og membraner

i næringsbygg, offentlige bygg, eneboliger, terrasser og garasjer.

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personk til løft av person.

Vi påtar oss oppdrag med

Kranbiler og beltekraner i forskjellige størrelser

taktekkerarbeider

og har spesialisert oss på tekking med Derbigum og Isola Mestertekk.

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

Tlf: 51 60 14 50 • Bedriftsveien 19, 4313 Sandnes - Pb. 375 post@sandnes-tak.no - www.sandnes-tak.no

KRAN OG KJE

1:2

200x200mm

E.VARHAUG transporterer det meste:

Logo på negativ bakgrunn

Tlf: 51 42 01 20 | www.atvgarden.no

Sort/hvit logo på negativ bakgrunn - TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCKSort/hvit logo på lys bakgrunn - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS

Polaris ATV & Ranger Traktorregistrerte arbeidsmaskiner Unik fremkommelighet Klasseledende kjøreegenskaper Stort utvalg av redskap og utstyr Gården Eget verksted Kom innom ATV-

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

firhjuling! og prøv din nye NÆRING PÅ JÆREN Nr 5/2021

7 Kunde: E Varhaug Transport Selger: Kjell Tengs

Mål: 1: DIV i A4 Dato: 26.09.19

Rev: 01

Avdeling: --Design: Tom-Kenneth Amdal

Filnavn: E Varhaug Klister

© Copyright: Alle rettigheter til idéer og evnt. vedlagte skisser, originaler og tekstforslag er forbeholdt opphavspersonen og må ikke brukes, bearbeides eller vises uvedkommende uten tillatelse. Uautorisert bruk av skissemateriell vil medføre fakturering av medgått arbeid.

Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev: Dato: ---------- Rev:

Hydroscand AS, avd. Bryne Tlf: 51 48 96 50 bryne@hydroscand.no 24t service: 901 38 811

45

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


NYE SELSKAPER KLEPP

JÆREN

GROM TECH GROUP AS

MOSEIDVEIEN EIENDOM AS

Bedriftsvegen 35, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Per Klingsheim Styreleder: Oddbjørn Grude Virksomhet: Kjøp, utleie og salg av egen fast eiendom, samt det som naturlig står i forbindelse med dette.

TJØTTAPARKEN FUS BARNEHAGE AS

Eskervegen 2, 4341 BRYNE Daglig leder: Elisabeth Bærheim Styreleder: Eli Sævareid Virksomhet: Å drive barnehage.

AUTOSHINE BILPLEIESENTER AS Solavegen 23, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Rami Khaled M Abubaha Virksomhet: Polering og vask av biler samt annen bilpleierelatert virksomhet og alt annet som herved står i forbindelse.

Konglevegen 10, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Geir Rune Hodne Virksomhet: Forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk, samt annen virksomhet som naturlig faller inn under dette.

D.A.G RENHOLD POSKUTE

Isvegen 10, 4353 KLEPP STASJON Innehaver: Daiva Poskute Virksomhet: Renholdstjenester: Rengjøring av bygninger.

OMEGA ARTWORK AS

Tjønnvegen 8B, 4353 KLEPP STASJON Dalig leder og styreleder: Merethe Kverneland Selge varer og tjenester innen Kunst - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

NORTHCUT AS

Grødelandsvegen 369B, 4343 ORRE Daglig leder: Lisa Øverland Ingvartsen Styreleder: Øyvind Urevatn Virksomhet: Bearbeiding av metaller.

BENT’S PARKETTSLIPING AS

Skasvegen 32, 4354 VOLL Daglig leder og styreleder: KjellOve Engelsvoll Virksomhet: Parkettsliping og gulvservice for øvrig, handel med produkter innenfor dette området og investeringsvirksomhet i tilsvarende og andre selskap.

HUSSEIN & TAXI

Grudevarden 80, 4351 KLEPPE Innehaver: Emal Hussein Virksomhet: Transport av personer.

ERLANDSEN EKSPERT

Ergavegen 109, 4343 ORRE Innehaver: Scott Erlandsen Virksomhet: Importør og distributør av surfeprodukter som blir solgt gjennom butikk og nettbutikk. Surfebrettspesialist: konstruksjon,

produksjon av surfebrett samt reparasjon av surfebrett. Privat surfeinstruktør. Arrangementarrangør, lage arrangementer som idrettskonkurranser og festivaler, eller bli leid inn av andre selskaper som arrangør.

KVERNELAND ENERGY INTERNATIONAL AS

Plogfabrikkvegen 15, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Asbjørn Skjelbred Olsen Styreleder: Svend Anton Maier Virksomhet: Markedsføre, prosjektere og levere Fornybar Energi Systemer til utvalgte internasjonale markeder.

TIME TREATY TRADES ANS

Morenefaret 10A, 4340 BRYNE Deltakere: Jakub Bogdan Krezlik, Levion Rugland Virksomhet: Selskapets virksomhet er å drive med dropshipping.

833 regnskapsbilag

Vi ønsker alle en god påske!

- krever lettvint og rasjonell regnskapsføring

Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go Godkjenn faktura

Lønn

Godkjenn betalinger

Reiseregning

Timeføring

Registrere utlegg

Snakk sammen Kjell Haver Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no

46

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

Vi hjelper deg med å få på plass effektiv økonomistyring. Ved å nytte ny teknologi kan våre kunder fokusere på det som er viktigst for dem: Å drive godt, framtidsretta landbruk. Les mer om alt vi kan bistå med på www.kleppgrl.no

REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG


TØMRER MESTER MARIUS KAZARYN

T. SELE MASKIN AS

Håvegen 240, 4365 NÆRBØ

NORCELLI AS

HÅLSTE AS

Brynevegen 23, 4340 BRYNE TØMRER MESTER Daglig leder og styreleder: Arild MARIUS KAZARYN Skaaland Virksomhet: Tilby ny battericelleteknologi.

Fiolstien 22, 4340 BRYNE T. SELE ASSteinar Daglig leder ogMASKIN styreleder: Håvegen 240, 4365 NÆRBØ Håland Virksomhet: Selge gode ideer til kunder, rørleggertjenester.

BUTIKKDRIFT ICUNNOAMLAC TESEMMA

LØGE GARD

Løgevegen 72, 4346 BRYNE Innehaver: Øystein Susort Virksomhet: Jordbruksvirksomhet med kjøtt og melkeproduksjon på storfe, planteproduksjon, samt annen virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

Jernbanegata 8, 4340 BRYNE Innehaver: Selam Icunnoamlac Tesemma Virksomhet: Butikkdrift med spill i kioskhandel, med bredt vareutvalg med hovedvekt på nærings- og nytelsesmidler.

CORAX CAPITAL AS

ULUDAG TRADING

Hetlandsgata 9, 4344 BRYNE Daglig leder: Sigve Ekeland Styreleder: Dan Cato Olsson Virksomhet: Investering i krypto­ valuta, og andre finansielle instrumenter, samt handle i aksje­ markedet og foreta andre til­svarende investeringer. Likeså investere og delta i tilsvarende foretak.

Vardheivegen 11, 4340 BRYNE Innehaver: Fatih Uludag Virksomhet: Netthandel med kjøkken­utstyr, leker, tepper, dekorasjoner og forskjellige andre varer for hjem. Gi råd om hvordan man selger online.

LETT & STABIL KURSLEDER EVA BO

Innehaver: Mads Kjosavik Skeie Virksomhet: Produksjon og salg av

KSR ANS

LETT & STABIL KURSLEDER

SENTRUMSPLASSEN AS EVA BO

Møllevegen 12, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Erling Skretting Virksomhet: Utbygging av eiendommer i Varhaug sentrum. Eiendommer til boligformål.

ELUMINA AS

Tjemslandshagen 38, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: GabrielDaniel Petrescu Virksomhet: Rengjørings firma.

KVALBEIN VATNINGSLAG DA

v/Ole Magnar Undheim Kvalbein 51, 4363 BRUSAND Deltakere: Ole Magnar Undheim, Wegard Qualbein og Laurits Stokkeland Styreleder: Ole Magnar Undheim Virksomhet: Å levere vanningsvann til eierne.

c/o Risa AS

Innehaver: Mads Kjosavik Skeie Bjorlandsringen 99, 4365 NÆRBØ Virksomhet: Produksjon og salg av

Deltakere: RISA AS og KRUSE SMITH ANLEGG AS Styreleder: Bjørn Risa Virksomhet: Å utføre entreprenørarbeider som hovedentreprise i tilknytning til Statens vegvesens utlyste kontrakt for Prosjekt Fv. 44 Bussveien Stasjonsveien - Gauselvågen, og alt som står i den forbindelse. Arbeidsfellesskapet er utelukkende for dette oppdraget, og skal ikke innebære et fast samarbeidsforhold mellom partene.

KARLEIF TAKSDAL AS

Skoratuå 20, 4364 SIREVÅG Daglig leder og styreleder: Karleif Taksdal Virksomhet: Utøve tannlegevirksomhet og det som naturlig hører til denne virksomhet.

Slik gjør din bedrift regnskapet enkelt ; Gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid gjør det lett å holde orden på bedriftsøkonomien. Ta kontakt for et uforpliktende møte!

9 1 8 3 9 454 | www.fa sit reg nskap.no

Revisjon Vest AS er et lokalt revisjonsfirma for små og mellomstore firma i Stavanger, Sandnes og på Jæren. Vi har ca 750 firma som kunder i Sør Rogaland, og våre ansatte er bosatt fra Stavanger til Bryne. Vårt kontor er sentralt plassert på Forus med god parkering til kundebesøk. For mer informasjon se revisjonvest.no

51 95 87 80 | post@revisjonvest.no

Jæren Regnskap er i stadig større grad Jæren Regnskap i stadig større grad Regnskap er i er stadig større grad ttJæren en samarbeids partner og total leverandør Jæren Regnskap er i stadig større grad blitt en samarbeidspartner og totalleverandør tt en samarbeids partner og total leverandør nnen økonomisk og administrativ bistand. blitt en samarbeids partner og leverandør Din samarbeidspartner og total totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og bistand. totalleverandør nneninnen økonomisk og administrativ økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

inneninnen økonomisk og administrativ bistand Din samarbeidspartner og totalleverandør økonomisk og administrativ bistand inneninnen økonomisk og administrativ bistand økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NTPEPNRAAERER:TRNT EENR :EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne Hodne Torill Skjæveland Torill KONTAKTPERSONER: P :AAERRR T NTE EKONTAKTPERSONER: A R T PNA ER RT EP ENR :EE: RHodne PNR N :AAERER:TRNT EWiig P E : Oddmund Wiig Oddmund Rune Stakkeland Rune Stakkeland Torill Hodne Torill Torill Skjæveland Hodne Hodne ill Skjæveland Hodne Torill Skjæveland Hodne Torill Skjæveland Hodne Espedal Magnar Espedal Ohma Livar Ohma A R T PNA ER RT Livar EMagnar : N E R E : Oddmund Wiig Oddmund Wiig Rune Stakkeland Rune Stakkeland Rune Stakkeland ne Stakkeland A R T N E R E : N E R Torill E : Rune Stakkeland Rune Stakkeland Oddmund Wiig Oddmund Wiig Hodne rill SkjævelandSkjæveland Hodne Magnar Espedal Magnar Espedal Livar Ohma Livar Ohma Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne dmund Wiig Stakkeland land R Hodne Magnar Espedal Espedal Rune Pne T R Magnar E : Stakkeland Rune Stakkeland N AStakkeland EStakkeland RMagnar EN: E Espedal Rune Oddmund Wiig Oddmund Wiig Rune land Espedal gnar Oddmund Wiig Torill Skjæveland Hodne dmund Wiig eland Hodne Magnar Espedal Magnar Espedal Oddmund Wiig Wiig Rune Stakkeland Magnar Espedal land Espedal gnar Magnar dal Espedal Oddmund Wiig Wiig Magnar edal Espedal

Tlf. 5186 7850 86 50 Tlf: 51 78 86 50, Tlf. 51 78 post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no post@ j-regnskap.no www.jaerenregnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 Tlf: 51 78 86 50, Tlf. 51 78 86 50 www.j-regnskap.no. post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no post@ j-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352 Kleppe www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352 Kleppe

51 50, 51 86 50 Tlf.Tlf: 51Tlf. 7878 868678 50 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf. 51 78 86 50 Tlf: 51 7886 8650 50, Tlf.78 51www.jaerenregnskap.no 78 Tlf. 51 86 50 www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@jaeren-regnskap.no post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. post@jaeren-regnskap.no Tlf. 51 78 86 50 www.jaerenregnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51www.jaerenregnskap.no 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no www.jaerenregnskap.no

Meierigata17, 17,4340 4340 Bryne. Bryne. Tlf 51 Meierigata 51 77 7797 9710. 10. www.jaerrevisjon.no www.jaerrevisjon.no

47

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


NYE SELSKAPER INTELLUTION AS

Solvegen 20, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Njål Aarsland Virksomhet: Leveranse av løsninger og tjenester som bidrar til verdiskapning og optimalisering ved bruk av automatisering og digitalisering.

HELGEVOLD SKRETTING

Tjemslandshagen 54, 4360 VARHAUG Innehaver: Arnold Johan Helgevold Skretting Virksomhet: Produsere og selge ved, samt andre tjenester innen skog og vedlikeholdssektoren.

BUITELAAR SERVICES

Motlandshagen 44, 4365 NÆRBØ Innehaver: Cornelis Willem Olivier Buitelaar Virksomhet: Drive med videresalg av datautstyr. Innkjøp i utlandet, videresalg i Norge.

BIORESSURS AS

Stavnheimsvegen 78, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Espen Jellestad Styreleder: Thore Refve Virksomhet: Skape ressurser av biologi.

JÆREN

SANDVE BYGG

Skaret 6, 4364 SIREVÅG Innehaver: Arild Gunnar Sandve Virksomhet: Tømrer og tilhørende kjøp og salg av varer.

KRISTOFFER S. TAKSDAL

Konvallvegen 7, 4365 NÆRBØ Innehaver: Kristoffer Sæla Taksdal Virksomhet: Utleie av arbeidskraft: grunnarbeid og transport.

MARTINSEN CONSULTANCY AS

Parkvegen 24A, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Bård Rune Martinsen Virksomhet: Rådgivning til andre bedrifter, midlertidige stillinger i andre bedrifter, alle bransjer og annet som naturlig faller sammen med dette.

CELESTA NÆRBØ AS

Torlandsvegen 1, 4365 NÆRBØ Styreleder: Marie Gabrielle Hatjoullis-Olsen Virksomhet: Produksjon og salg av pizza ved takeaway og catering.

S-KALOS AS

Austmarka 32, 4362 VIGRESTAD Styreleder: Stanislovas Gerulskis

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Virksomhet: Salg av transport tjenester, distribusjon, samt reklame, media produkter og annet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet.

THE NEW YOU AS

Stokkalandsheia 60, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Theodor KristoffersenHellwig Styreleder: Sylvia KristoffersenHellwig Virksomhet: Helsefremmende arbeid. Personlig trening, gruppe­ timer, kostholdsveiledning, mental coaching, makeup og styling, kurs og livestreaming. Online innhold og blogging. Alle disse med potensielt videresalg av relaterte produkter. Lyd og bilde. Låt­skriving, scenekunst, show, musikk­ produksjon, platesalg og streaming, video og foto. Kurs og undervisning.

GAULIS AS

c/o Lise Gausland Vålandsvegen 161, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Lise Gausland Virksomhet: Snekkerarbeid og salg av varer og tjenester.

SAREPTA MEDIER AS

c/o Ole Andreas Meling Roskhadle 46, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Ole Andreas Meling Styreleder: Johannes Kleppa Produksjon og salg av bøker, CD-er, radio- og tv-produksjon og annet som naturlig faller sammen med det. Virksomheten skal tjene Misjon Sarepta.

TEAM REFSNES 2 AS

Orevegen 14, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Arne Refsnes Virksomhet: Byggevarehandel og alt som har forbindelse herved.

TØMRER ANCENKOVS A.

Kråkevegen 18A, 4360 VARHAUG Innehaver: Arturs Ancenkovs Tømrertjenester og flislegging og herunder alt som står i denne forbindelse.

VARHAUG STASJON PIZZA & GRILL AS

Stasjonsvegen 24, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Karvan Ibrahim Amin Virksomhet: Tilberedning og salg av pizza og grillmat. Selskapet kan delta i andre selskaper med tilsvarende virksomhet.

Vi vanner dine idé-spirer INNOVASJON : GRÜNDERSKAP

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

Spire Innovasjon ønsker å være din foretrukne innovasjonspartner. Vi bygger vår virksomhet på jærsk drivkraft og legger stein på stein. aadne@spireinnovasjon.no | 468 21 891 | spireinnovasjon.no

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4, BRYNE Telefon Bryne 51 77 07 90 Telefon Stavanger 51 51 03 70 erga.no Revisjonstjenester | Rådgivning | Årsregnskap og skattepapirer | Skatt og avgift

48

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


procontra Ill: Daniel Brokstad

Bedriften Lån: 5 000 000 Innskudd: 1 500 000 Utbytte: kr 8 050

Vi deler ut 50 millioner til kundene våre! Fantastisk, ikke sant – og hvor mye får du? Utbetalingen er avhengig av hvor mye lån og innskudd bedriften har hatt hos oss i 2021. Eksempelet viser hva en bedriftskunde sånn cirka kan forvente å få tikkende inn på konto rett over påske.

Les mer på jaerensparebank.no Ring 915 03290 for å bli kunde

Minimumsutbetaling er kr 100.


MIN JOBB Yrke/tittel Konditormester Navn

Toralf Sele

Alder

55 år

Arbeidssted

Sele Mat, Jærhagen

+ 1. HVORFOR BLE DU KONDITORMESTER? Ganske tilfeldig. Min onkel var kamerat med en baker slik at jeg fikk være der i arbeidsuken i 9 klasse. + 2. HVILKEN UTDANNELSE KREVES? Grunnkurs Næringsmiddelfag, pluss spesialisering 2 og 3 året. + 3. HVA ER DINE ARBEIDSOPPGAVER OG ANSVARSOMRÅDER? Produksjon av konditori og bakevarer. Kontakt med leverandører, innkjøp av varer. Men aller viktigst - yte den beste service til våre kunder. + 4. HVILKE UTVIKLINGSMULIGHETER MENER DU Å HA I STILLINGEN? Utviklingsmulighetene er store innenfor de forskjellige næringsmiddelfagene. Alt fra produktutvikling, mattilsyn, matsikkerhet, bioingeniør etc. + 5. HVILKE EGENSKAPER SYNES DU ER VIKTIG Å HA I DIN JOBB? Du må like å jobbe med folk, kundeservice er en stor del av min hverdag i et kjøpesenter. Ellers er det viktig å være fremoverlent i forhold til varesortiment, og se muligheter, ikke begrensninger. + 6. HVORDAN ER ARBEIDSTIDEN? Som nevnt hører jeg til i et kjøpesenter og må derfor forholde meg til deres åpningstider. + 7. HVA ER DET BESTE MED JOBBEN? Det er alltid noe som skjer i dette yrket, stadig nye produkter og vi får brukt vår kreativitet på en fin måte. + 8. HVA VILLE DU VALGT DERSOM DU SKULLE HATT ET ANNET YRKE? Jeg begynte såpass ung i denne bransjen og har vel ikke tenkt i andre baner.

50

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN

+ 9. NOE DU GLEDER DEG TIL I JOBBEN FRAMOVER? Akkurat i disse tider gleder jeg meg til å få en mer normal hverdag slik at vi igjen kan levere mat til selskaper og andre happeninger. Pandemien har rammet oss hardt som de fleste sikkert vet. + 10. VIL DU ANBEFALE ANDRE Å BLI KONDITOR? Ja det vil jeg, det er en travel jobb, men liker du å være kreativ, liker du og omgås mennesker er dette absolutt en jobb å anbefale.


NYTTom

NAVN

Fortell oss hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Marek Szopny

Kostas Malakauskas

STILLING: SVEISER

STILLING: SVEISER

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

Marek Szopny er ansatt som sveiser hos Herde Industrier på Nærbø. Han vil jobbe med flere av produktene til merkevaren Underhaug og Globus.

Kostas Malakauskas er ansatt som sveiser i Herde Industrier. Han vil arbeide med Rekord System gjødsel­ tanker på Underhaug-fabrikken.

Dawid Morawski

Bård Golf

Stian Underhaug

Stein Rune Hafver

STILLING: CAD-DESIGNER

S T I L L I N G : O P E R ATØ R

STILLING: SVEISER

F I R M A : S TA N G E L A N D G L A S S F I B E R PRODUKTER AS.

STILLING: SVEISER

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

Bård Golf er det nyeste tilskuddet i CAD-teamet hos Glassfiber Produkter. Etter lang fartstid innen grafisk design og markedsføring, ønsket han å gjøre noe helt nytt. Nå skal han få bryne seg på å designe strukturer i glassfiber.

Større interesse fra inn og utland for Herde Industrier sine produkter gjør at en må ansette flere. Stian Underhaug er ansatt som operatør i fabrikken på Nærbø. Han vil arbeide som sag-operatør i produksjon av råmaterialer på Underhaugfabrikken.

Oppdragsmengden øker og Stein Rune Hafver er ansatt som sveiser hos Herde Industrier på Nærbø. Hafver er en fleksibels sveiser og mekaniker og vil bidra i produksjonen med forskjellige oppgaver i tillegg til å holde kontrollen på graveskuffer.

Dawid er ansatt som sveiser hos Herde Industrier på Reime Fabrikken på Nærbø. Han har som oppgave å knekke og sveise i produksjonen av Reime-innredning og gjødselvogner.

Kidane Y. Tevmlesan

Linn Karin Apneseth

Bartosz Dylewski

STILLING: SVEISER

STILLING: BUTIKKLEDER

STILLING: RØRLEGGER-BAS

Thorbjørn B. Gundersen

FIRMA: HERDE INDUSTRIER AS

F I R M A : V E R K TØY & I N D U S T R I A S

FIRMA: BRYNE RØR AS

S T I L L I N G : H M S K- L E D E R

Kidane Yemane Tevmlesan er ansatt som sveiser hos Herde Industrier på Nærbø. Han vil arbeide som sveiser på Reime-innredning og gjødselvogner fra Reime og Rekord System på Reime-fabrikken på Nærbø.

Linn Karin er ansatt som butikkleder hos Verktøy & Industri AS. Hun kommer fra jobb hos Brødrene Dahl og var først innleid gjennom Q-personal. Hun er utdannet rørmester, har jobbet med prosjekter, men ville ha en mer fysisk jobb.

Bartosz Dylewski er ansatt som rørlegger-bas på storbygg. Han har jobbet som rørlegger i 10 år og kommer inn med masse ny kunnskap etter nylig gjennomført teknisk fagskole.

Thorbjørn er ansatt som HMSK- leder i Depro AS. Han kommer fra stillingen som HMSK-leder i MBL AS. Thorbjørn kommer fra løftebransjen og har lang erfaring innen HMSK.

Kjetil Egeland

Gaute Nærland Serigstad

Egidijus Mockevicius

Anette Gunstensen

S T I L L I N G : G U LV L E G G E R

STILLING: DRIFTSLEDER

STILLING: PROSJEKTLEDER

F I R M A : P R O S J E K T M O N TA S J E A S

F I R M A : A P R F LY T T I N G O G M I N I L AG E R

F I R M A : S TA N G E L A N D G L A S S F I B E R PRODUKTER AS

Egidijus Mockevicius er ansatt som gulvlegger i Prosjekt Montasje AS. Han monterer alle typer gulv, foruten våtrom, og håndterer svært godt avretting. Han blir også sertifisert til å bli en anbefalt montør av Dinesen-gulv.

Anette har kreativ bakgrunn med Bachelor innen klesdesign fra RMIT i Australia, og etter 14 års ledererfaring som butikksjef både innen kles­ bransjen og interiør/fargehandel.

STILLING: VERKSTEDSJEF F I R M A : S TA N G E L A N D G L A S S F I B E R PRODUKTER AS

Kjetil Egeland er ansatt som ny verkstedsjef hos Glassfiber Produkter. Han har fagbrev som CNC-operatør, og har solid kompetanse innen produksjon, maskinering og ledelse. Nå skal Kjetil få jobbe med glassfiber og hvordan best mulig utnytte materialets potensiale.

Gaute Nærland Serigstad er ansatt som ny prosjektleder hos Glassfiber Produkter. Han kan skilte med erfaring som CNC-operatør, konstruktør, salgsleder og prosjektleder. Det er gull verdt kompetanse han tar med seg i prosjektarbeidet.

FIRMA: DEPRO AS

51

Nr 2/2022 NÆRING PÅ JÆREN


Finn ditt drømmehjem NYE BOLIGER på Jæren Gabriel Edlands veg Orstad NYHET! Gabriel Edlands veg 79-83 Rekkehus 4 soverom, BRA 148-153 m2. Luftig og flott beliggenhet på toppen av Orstad, med carport og utvendig bod. Pris fra 5 098 000,Gabriel Edlands veg 30-40 Eneboliger m/garasje 4 soverom, BRA 193 m2. Romslig og praktisk bolig med takterrasse. Pris fra 6 818 000,- (3 solgt) Gabriel Edlands veg 97-107 Eneboliger i kjede 4 soverom, BRA 165-168 m2. Takterrasse og utsikt. Pris fra 6 198 000,- (4 solgt) Illustrasjon hus nr 79-83

Kleppestemmen Klepp

NYHET kommer for salg

Dynjarbakken/D. Carlsens veg 12 nye eneboliger 3-5 soverom, to bad og carport BRA 106-155 m2. Nydelig etablert boligområde i endegate, barnevennlig, solrikt og med god utsikt. Les mer på obosblockwatne.no/dynjarbakken Dronefoto av området

llustrasjon Kvilietet 19

Foto Engsyrevegen 90

Kvileitet Nærbø

Engsyrevegen Nærbø

Kvileitet 7-37 Eneboliger 3-5 soverom, BRA 109-193 m2 Carport/garasje og utvendige boder. Pris fra 4 448 000,-

Engsyrevegen 82-90 Eneboliger 3 soverom, BRA 128 m2 Stor carport og utvendig bod - nydelig sørvendt hage. Pris fra 4 248 000,-

Kvileitet 16-28 Rekkehus 3 soverom, BRA 100 m2 Carport og utvendige boder. Pris fra 3 598 000,Visningsadresse Kvileitet 28, 4365 Nærbø Les mer på obosblockwatne.no/kvileitet

KOMMER FOR SALG! Engsyrevegen 66-80 Enebolig og tomannsboliger i kjede BRA 91-93 m2, sørvendt hage, carport og utvendige boder. Visningsadresse Engsyrevegen 90, 4365 Nærbø Les mer på obosblockwatne.no/engsyrevegen

Ta kontakt for å avtale visning Kontakt Kåre Vigdel, 916 00 086, kare.vigdel@obos.no. Les mer på blockwatne.no