Næring på Jæren 2-2021

Page 1

NÆRING

OM NÆRINGSLIVET I KLEPP, TIME OG HÅ

JÆREN NR. 2 / APRIL 2021 / 17. ÅRGANG

INFORMASJON

TEMA

:

Bygg & bo

Internasjonal interesse for norske designskatter PRIVATMEGLEREN:

Pangstart for meglerkompiser

ÅNA FENGSEL:

Gir jærstolene nytt liv

TETT PÅ:

Kiropraktor Hilde Sjo Tavares

KYLLINGHUS:

Gode resultater av grundig vask


HELELEKTRISKE MUSTANG MACH-E

PRIVATLEASING Fra 3.881,- pr. mnd.* Ren elektrisk rekkevidde på opptil 610km Kontakt oss for prøvekjøring!

*Pristilbudet gjelder Mach-E AWD Long Range 2021 modell inkludert frakt og levering, Kverneland Bil forhandler Startleie/etabl. gebyr: kr 104.385,-. Månedsleie: kr 3881,-. Totalpris: kr 218.484,- Nominellrente 1,99% Avtaletid: 3 års bindingstid. Total kjørelengde: 45 000 km. Forutsetter kredittgodkjenning av Ford Kreditt. Forbehold om prisendringer og trykkfeil.

Bryne

Eskervegen 7, 4341 Bryne Tlf: 51 77 82 82


Soul, Electrified. Nye Taycan Cross Turismo. Fra kr 848.000 ,Taycan Cross Turismo kombinerer sportsligheten du kjenner fra Taycan med mer plass og økt fremkommelighet. Med 20 mm høyere bakkeklaring og den nye kjøremodusen Gravel Mode bør Taycan Cross Turismo i tillegg ta deg frem på selv de tøffeste hytteveier.

Porsche Center Stavanger Fabrikkveien 41 4033 Stavanger www.porsche-stavanger.no


INNHOLD

TEMA:

Bygg & bo 6 Vektlegger utvask av kyllinghuset 8 Fra sveis til Klisterdekor 14 Energiselskap på topp 18 Kort og Godt

8

20 Ny meglerkjede lykkes 24 Snekker med godt rykte 26 DatahjelpenIT ansetter 28 Travelt hos Kay Betongsaging 30 Populære benkeplater av høy kvalitet 32 Produserer gamle norske design møbler 36 Jærstolen får nytt liv på Åna

FASTE SPALTER 10 Tett på: Hilde Sjo Tavares 40 Gründeren: Bjørn Hagerup Røken 42 Juristens råd 45 Min jobb: Tonje Tjørnhom 47 Nye bedrifter 50 Nytt om Navn

30

36 32

Lysere tider Det er vår. Herlig. Lyst når en våkner. Lyst når en er ferdig på jobb. Går det an å være optimist når det gjelder korona-pandemien også? Kanskje vi får en nokså normal sommer? De fleste av firmaene som har sammenheng med bygg og bo på hjemme­ bane har gått så det koster under pandemien. Nye omsetnings­rekorder har blitt satt. Folk har brukt penger på hus og hjem istedenfor på reiser. OPPSVING RASKT? Mange industribedrifter har også gått godt. Men mange har hatt arbeid på kontrakter som ble skrevet før pandemien. Nå er det usikkerhet rundt hvordan langtidsvirkningene av pandemien vil bli for våre lokale produksjonsbedrifter. Håpet er at en periode med lav aktivitet hos store kunder vil gi ny etterspørsel og oppsving raskt. HELDIGE ER VI som bor i et av verdens rikeste land og har penger på bok til å takle pandemien økonomisk. I dette nummeret har vi som tema Bygg og Bo. Og på Jæren finnes det mange gode og kreative bedrifter på dette området. God lesning!

Dagfinn Hauge REDAKTØR

4

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

NÆRING

JÆREN

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på Næringslivet på Jæren. Magasinet kommer ut seks ganger i året og har full distribusjon til husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå. Utgiver: Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne 51 77 84 00 lokomotiv.no Redaktør: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249 Annonser: Unni Stødle unni@lokomotiv.no 932 14 318 Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no 901 40 447 Elin Nærland elin@lokomotiv.no 928 47 084 Design/produksjon: Lokomotiv Media AS

Forsidefoto: Jørgen Tengesdal, Eikunda AS Foto: Dagfinn Hauge Trykk: Gunnarshaug Trykkeri Distribusjon: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge.

NO - 7605

Spørsmål vedrørende distribusjonen: post@lokomotiv.no Følg oss på Facebook: facebook.com/ naeringpajaeren Eller les våre artikler på npj.no Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 8.juni.


Du blir større i en mindre bank Vi kjenner nabolaget, bygda di og byen din. Jo mer vi vet om dine behov, jo bedre kan vi hjelpe.

Jærsk business er vår business Vi har et bredt og godt tilbud til små og mellomstore næringskunder. Fem rådgivere vier all tid til landbruket.

Hvorfor velge Jærens eneste lokalbank?

Rask respons og fjåge folk Alle kan tilby alt. Men bare vi har våre folk. Hos oss møter du mennesker, ikke roboter.

Vi deler overskudd med deg Alle kan få kundeutbytte: Om du er privatkunde, bonde eller bedrift. Om du har mye eller lite i lån og innskudd.

Telefon 915 03290 | jaerensparebank.no

Vi støtter og sponser lokalmiljøet Vi pløyer deler av overskuddet tilbake til ditt nærmiljø, slik at Klepp, Time og Hå blir enda bedre å bo og leve i.


Legger stor vekt på grundig vask av kyllinghuset Det er lett å skylde på fôret dersom kyllingene ikke når forventet slaktevekt. Men det kan være andre faktorer som spiller inn. Rådgiver i Fiskå Mølle, kyllingbonde og tidligere leder av Rogaland Fjørfelag, Jarle Hole, har erfaring med at utvaskingen mellom to innsett kan ha en avgjørende rolle. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

Vi besøker Jarle Hole en solrik vinterdag. Utvaskingen mellom to kylling-innsett er godt i gang. Hole har leid inn folk fra et byrå til å ta vaskingen. Selv følger han med på at det blir gjort skikkelig. – Jeg er veldig nøye på dette og har lært opp de innleide slik at de vasker riktig. Så har jeg gitt beskjed at jeg skal ha den samme «vaskelederen» hver gang slik at jeg slipper å lære opp nye hele tiden, forteller han. Ved siden av kyllingproduksjonen er han rådgiver og selger for fôrprodusenten Fiskå Mølle. Ofte møter han påstander om at det er noe galt med fôret når kundene ikke oppnår forventet slaktevekt på kyllingene. – Det er lett å gå på fôrleverandøren om slaktevekten går nedover for en kyllingbonde, sier han. Da er egne erfaringer gode å ha. Hole vet at det er så mange andre faktorer som spiller inn for at kyllingene skal ha det godt og oppnå riktig slaktevekt. Spesielt utvaskingen mellom to innsett er viktig.

6

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Kyllingbonde og rådgiver hos Fiskå Mølle, Jarle Hole, har fått gode resultater ved å legge stor vekt på skikkelig utvask av kyllinghuset. Lukasz Kelemba har spesialisert seg på utvask av driftsbygninger.


BØR HA 14 DAGER MELLOM INNSETT – Jeg mener at godt renhold i kyllinghuset er en av de viktigste faktorene for å få et godt resultat, sier Hole og legger til at han er i overkant interessert i dette. Selv har han fått gode resultater ved å bygge et kyllinghus som er lett å vaske og det å legge stor vekt på skikkelig utvask. Her er noen momenter som han mener er viktig i vaskingen: •

Det bør helst være 14 dager mellom hvert innsett. Noen har bare 7 dager og i tillegg har de andre oppgaver å ta seg av. Det gjør at vaskingen ofte ikke blir så grundig som den burde.

Når kyllingene kjøres til slakt, må en kjøre ut skitten med en gang for å hindre smittepress.

Etter at en har fått ut skitten, så må en vaske og deretter tørke huset før en desinfiserer og tørker ut igjen. Det reduserer vekstvilkårene for bakterier.

Veggene, taket, ventiler, drikkelinjene og fôringsskåler må vaskes godt. Sprekker i gulvet må også vaskes. Det krever folk med god kompetanse for å vaske skikkelig.

For å kunne vaske skikkelig og effektivt er det nødvendig med godt høytrykksspyler-utstyr. Hole har varmeveksler og et to-pumpe-utstyr fra Clena.

Hole har klart å overtale et par gode kollegaer til å gjøre en grundigere utvask. De hadde problemer med å få kyllingene opp i riktig slaktevekt og trodde, som mange andre, at fôret var problemet. TJENTE MYE Ved bedre utvask kom resultatene umiddelbart. – Kollegaene tjente mye på å gå litt grundigere til verks med vaskingen. Når du har 40 000 kyllinger og tjener 1,5 krone mer på hver kylling så blir det en del, smiler han. Selv har han kontor i kyllinghuset, med vindu ut til kyllingene. Det gjør at han kan følge godt med på hvordan kyllingflokken oppfører seg og reagere raskt om det skjer noe med den og han behøver å justere på varme og ventilasjon. Av og til tar han med seg en stol og setter seg ned mellom kyllingene for å følge ekstra godt med. – Det kan være lønnsomt å bruke litt ekstra tid sammen med kyllingene, mener Hole.

Norskprodusert

Innfellte hjul

Nedsenket aksling

Leveres med: høgtrykk, lavtrykk, vakuum eller dreiestempelpumpe

– VI SKAPER NYE NORSKE REKORDER HVER DAG

Rekord gjødselvogn 12000 L med 900 hjul og kanon

Med styrken og råskapen fra generasjoner

rekordsystem.no

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

7


Hobbyen ble til

KLISTERDEKOR AS I 2006 startet Atle Nærland bedriften Klisterdekor forsiktig på hobbybasis i stova og deretter i kjelleren. Nå er de tre ansatte pluss en innleid og er på jakt etter både grafiker og designere for å fortsette utviklingen. Denne våren flyttet de inn i nye lokaler på Rimestad. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

Atle Nærland omskolerte seg selv fra sveiser til dekorprodusent. Det meste av faget har han tilegnet seg på egenhånd.

Klistermerker, konturskårne skilt, lysskilt, bildekor, trykk på klær, reklame­penner, og gulvmatter. Dette er bare noen eksempler på hva Atle Nærland leverer fra bedriften Klisterdekor AS. Og spør du om han kan lage logo til firmaet ditt, så får du det også på plassen. – Vi er fullt ut et reklamebyrå, under­streker Nærland. Oppdragene spenner vidt. Og Nærland investerer stadig i nye maskiner for å utvide tilbudet. Han har lagt vekt på å ha like godt utvalg i maskiner som de største konkurrentene. – Det hender at jeg kjøper inn en maskin bare fordi jeg liker den og synes den er spennende. Så har jeg fått oppdrag på den etter hvert. Men tro derfor ikke at det er noen hasar­diøs satsing Nærland driver på med. Han har utviklet bedriften trygt og sikkert og aldri tatt opp en krone i lån på utstyret.

8

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

LØSNINGSORIENTERT Kort fortalt er historien til Klister­dekor slik. Morten Ikdahl i Lode Sveis AS eide også en del i firmaet IHS dekor. Da Atle var lei av sveisingen ble han til­budt å lede dekorfirmaet. Det ble imidler­tid bare et kort opphold. I stedet begynte han med å produsere klister­­merker i det små på hobbybasis, først i stua, så i kjelleren og videre fikk han leie et hjørne i Amfi i Torgsenteret på Nærbø. – Etter hvert fikk jeg mer og mer å gjøre. Da jeg fikk tilbud om å leie de tidligere lokalene til Njærheim engro, «bruktbua» på Njær­heim ved riksvei 44 valgte jeg å si opp den daværende sveise­jobben og satse for fullt. Dette var en så god og synlig plassering at jeg kunne ikke bare ha åpent om kvelden og på lørdager lenger. Det viste seg å være et riktig skritt. Det gikk ikke mer enn et og et halvt år før han hadde så mye å gjøre at han måtte ansette den første medarbeideren i bedriften.

– Jeg fikk så mye å gjøre at jeg klarte ikke å gape over det selv, sier Nærland og legger til at bedriften har hatt nærmere 300 prosent økning siden starten. Nå går omsetningen mot tre millioner. – Hva er det som gjør at kundene velger dere? – Vi er nok litt ekstra løsnings­ orientert og har klart å utføre alle utfordringene vi har fått. Og så forsøker vi å ha kort leveringstid. Noen av oppdragene kan vi levere på timen. Nærland mener at bakgrunnen med å ha vokst opp på gård, vært flere år i CNC-bransjen og fått være med i startfasen av Tubedrill sammen med Jørn Arve Årdal har vært nyttig læring for oppstartsfasen av egen bedrift. Flesteparten av kundene kommer fra Jæren. Men det kommer også inn noen oppdrag fra andre kanter av landet, kunder som finner Klisterdekor via nettsiden.


Nysgjerrighet og jærsk pågangsmot kjennetegner Nærland. Når han lurer på noe, da gir han seg ikke før han finner utav det. Nærland var en av de første i landet til å bestå kurs i aluminium-eloksering. Nå kan du også designe dine egne klister­merker via verktøyet på hjemmesiden. – Det er veldig kjekt og utfordrende å holde på. En vet aldri hvilke oppdrag som kommer inn døra, sier Nærland.

Eivor Tjemsland legger på bildekor. Behovet for større plass til flere maskiner og mulighet til å ta inn kjøretøy gjorde at Atle Nærheim og Klisterdekor valgte å flytte inn i de gamle lokalene til Rått design ved riksveien på Rimestad.

PLANLEGGER DU NYTT BAD? Vi hjelper deg gjerne

51 77 82 00 / post@bryneror.no

HELE JÆRENS TAKST OG ENERGIRÅDGIVER

Vi kan landbruksjuss Odel, jordskiftesaker, ekspropriasjon- og servituttskjønn.

Serika Takst AS Kontakt advokat og partner Paul Aakre, paul.aakre@hammervollpind.no

959 60 288 | post@serikatakst.no | www.serikatakst.no

Hydroscand AS, avd. Bryne Tlf: 51 48 96 50 bryne@hydroscand.no

24t service: 901 38 811 NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

9


Foto: Line Owren /lineowren.no

En jobbhverdag med mening

TETTpå

– Jeg synes det gir glede og mening i hverdagen å jobbe med noe som er til hjelp for andre, enten det er i klinikken eller gjennom arbeidet med produktene for gravide, sier kiropraktor Hilde Sjo Tavares som for tiden opplever suksess med gravidputa og firmaet BBhugme.

Navn

Hilde Sjo Tavares

Alder

47

Bosted Bryne Sivilstand

ift, tre barn G og en hund

TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

Næring på Jæren møter Hilde på kontoret i Sandnes. Her har hun fått plass i sammen med andre gründere i lokalene til Innovation Dock ved sjø­ kanten. To dager i uka bruker hun på å lede det spennende firmaet BBhugme som hun startet sammen med to gode kollegaer i kiropraktor-bransjen. Resten av arbeidsuka bruker hun som kiropraktor i Klinikk for Alle som hun driver på Bryne sammen med mannen.

10

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Mange kjenner Hilde som en av utviklerne bak den spesielle justerbare puta for gravide. – Puta ble til ved en tilfeldighet. Vi var flere kiropraktorer som drev klinikker i samme kjede for ti år siden. Vi satt og snakket om at vi skulle hatt en pute for gravide. Industridesignerne i firmaet K8 som holdt til i det samme bygget hvor vi leide kontor lurte på om vi ikke kunne lage en selv. Jo, det kunne vi sikkert. Da

ante vi ikke hva det innebar. Vi brukte to år på å utvikle puta og vi fikk en fantastisk respons på prototypene. Siden vi ikke hadde lyst til å ta opp lån var vi en av de første som satte i gang en crowfunding (folke­finansiering). Gjennom det fikk vi inn 250 000. Samtidig med utviklingen av puta jobbet vi for full i våre klinikker som kiropraktorer. Så utviklet firmaet seg steg for steg og i 2014 ansatte vi en egen daglig leder, forteller Hilde.


’’ For tiden kjøper en av fem gravide kvinner i Norge puta som hjelper til med bedre liggestilling og dermed bedre søvn. Den har stadig blitt lansert i nye land. Nå står det gigantiske markedet i USA for tur. Her vil den bli lansert sammen med ammepute og støttebelte for gravide. – Vi har vært opptatt av å lage merkevarestrategi fra dag 1. Det har også resultert i en designpris, forteller Hilde som i utgangspunktet ikke hadde noen planer om å bli «businessdame». PUTE MED PATENT De brukte god tid på å utvikle gravid­ puta. Den ser ut som en pølse, men ingenting inni den er tilfeldig. Derfor har de også tatt patent på den. – Vi er trygge på at det er et supert produkt og har fått fantastiske tilbake­ meldinger, sier Hilde. Hun er veldig opptatt av kvinne­ helse og spesielt helse for gravide. – En vanlig pute gir ikke nok støtte. Vi mente at gravide kvinner fortjente noe bedre. Hilde mener kvinnehelse er ekstremt under­prioritert marked historisk og er det fortsatt i dag.

Lykke for meg kan være små ting som en god varm dusj. HILDE SJO TAVARES

svømmeklubb som hadde en stor bredde og mange flinke svømmere. Der ble vi barna også med, og etter hvert satset jeg på svømming. Den høyeste plasseringen jeg oppnådde var en 2. plass i UM (ungdomsmesterskapet) for lag. – Jeg var veldig opptatt av helse allerede som liten og leste flittig i Helse­leksikonet som stod hjemme i bok­hylla. Jeg fikk en fascinasjon for menneske­kroppen og tidlig bestemte jeg meg for å jobbe innen helsefaget. Etter gymnaset var jeg veldig bevisst på at jeg ville bli kiropraktor. Men først tok jeg befalskolen og deretter fikk jeg jobb i militæret. Det ble noen spennende år, først i Nord-Norge, så i FN-tjeneste i Libanon og til slutt i 330 skvadronen på Sola. Jeg er veldig glad for årene i forsvaret. – Etterpå tok jeg kiropraktorstudier i USA. Der traff jeg også mannen min. – Hva jobbet mor og far med? – Mor var hjelpepleier i vernepleien. Hun utdannet seg senere til sosionom og jobbet med det frem til hun ble pensjonist. Far var utdannet snekker og jobbet i Block Berge bygg. – Tre ord som beskriver deg?

– Engasjert, stødig og flink til å kommunisere. – Hva er dine sterke sider? – Jeg er komfortabel med å være ukom­fortabel. Det er en klisje at en vokser på å gjøre noe utenfor komfortsonen. Men det er der det skjer mye spennende. Jeg tror at jeg har hatt nytte av å drive idrett på et høyt nivå. Her var det mange ukom­fortable situasjoner en ble vant med å håndtere. Gjennom tiden på befals­skolen fikk jeg også kjenne på egne grenser og at en ofte tåler mye mer enn en tror. – Har du noe forbilde, noen du ser opp til? – Jeg har ikke noe idol. Jeg ser opp til mange folk. Mange har noe unikt å komme med. Jeg finner noe interessant og spennende hos mange. Det er kjempe­spennende med folk som har brukt seg selv og gjort erfaringer på godt og vondt. – Når du har ferie, hvor går turen? – Til varmere strøk og gjerne oppleve andre kulturer, komme ut av sin egen boble og oppleve en verden utenfor Norge. – Noe spesielt sted du har lyst å reise til?

SPESIALUTDANNING Den ivrige kiropraktoren er levende opptatt av muskel- og skjelettplager hos barn og unge og har som få andre i Norge spesialutdanning innen dette feltet. Dette er en spesialistutdanning det stilles høye krav for å oppnå. En må ha fem års praksis utover vanlig kiropraktor-utdannelse og master­ grad. Hilde har en mastergrad i muskel og skjeletthelse hos barn. Gjennom spesialistutdanningen er hun godkjent veileder og har vært veileder for to kull av kiropraktorer gjennom deres spesialistforløp. – Fortell litt om oppveksten din? – Jeg vokste opp på Bryne og drev med mange forskjellige idretter fram til jeg var 14 år. Så måtte jeg velge å satse på en. Mor og far var veldig aktive i Bryne

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

11


– Det må være et land i SørAmerika. Det er en verdensdel jeg ikke har vært i. – Hva gjør deg lykkelig? – Må vi være så lykkelige hele tiden? smiler Hilde. Jeg er takknemlig for å ha en fast jobb, familie og en stabil hverdag. Det er ikke all forunt. For meg er det lykke. Jeg slipper bekymringer og får lov til å bruke meg selv og utvikle meg. Lykke for meg kan være små ting som en god varm dusj. Det er ikke alle

her i verden som har det. Det kan også være opplevelsen av flott natur eller en god mellommenneskelig relasjon. – Noe spesielt du ser fram til? – Det er viktig å ha små delmål både i jobb og familie. – Velg deg et annet yrke? – Det må bli jordmor og jobbe med hjemmefødsler. En kvinne har behov for ro og trygghet ved en fødsel, understreker Hilde som selv har født alle sine tre barn hjemme.

’’

Jeg var veldig opptatt av helse allerede som liten. HILDE SJO TAVARES

Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE

Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap i fokus!

Tlf 90 17 06 20

Stian Nedrebø Daglig leder

Kunde: Verktøy og industri

Farger PMS/Folie: Jone Serigstad Selger: Kjell Tengs Mål : 1: i A4 Lager-/logistikkleder

w w w. r u m a g . c o m

Tegningen, utformingen og idéen er Rumags eiendom og må ikke nyttes eller etterlignes uten vår tillatelse.

Dato: 26.9.18

Rev: 01

Avdeling: Design: Hilde B Lambrechts

Filnavn: logo med ny adresse_sept2018

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Dato:

Rev:

Per Magne Kvål Verkstedleder

VELKOMMEN TIL FLUNKENDE NYE OSS! Jæren har fått ny flott dekkbutikk og stort 5-stjerners dekkhotell. Vi selger, skifter og lagrer dekk & felg for privatpersoner, firmakunder, bilforhandlere og verksteder. Alt hos Dekkstra Bryne er nytt – unntatt folka. Driverne er kjente jærske dekkfjes med lang erfaring og unik kompetanse. Vi lover å gjøre dekk enkelt for deg! Du finner oss rett utenfor Bryne sentrum. Vi holder til i nabolokalet til Kverneland Bil på Tjøtta. dekkstra.no I 99 12 70 00 I bryne@dekkstra.no I Eskervegen 5, 4341 Bryne

12

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN


”Jillt stillas te Jærbuen”

Kampanjen varer til 1.1.2022 - med forbehold om trykkfeil og store endringer i råvarepris


Strømmen til Klepp kommune ble levert av Stavanger e-verk og kraften kom de første årene fra Oltedal kraftverk (bildet) som ble bygget i 1909. Bystyret i Stavanger hadde vedtatt å kjøpe rettighetene til Oltesvikfossen og Oltedalsfossen i 1899. I 1907 bevilget bystyret 1,1 millioner til å bygge kraftverk i Oltedal. Mange penger i den tiden. Ved Skjæveland bru koblet Klepp seg til Høyland (nå Sandnes) sitt strømnett.

Historiske glimt fra oppstarten av strømforsyning i Klepp Glimtene er hentet fra jubileumsboka «100 år i høyspenn» til Klepp Energi ført i pennen av Bjørn Tore Bjørsvik og Tom Hetland. Boka er kjekk historie-lesning og den kan du hente gratis i resepsjonen hos Klepp Energi. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

I

1918 ble det enstemmig vedtatt å bygge ut linjenett i Klepp for elektrisitet. Da var de andre kommunene på Jæren allerede godt i gang med utbygging. Etter mange forhandlinger med kraftleverandører på Jæren ble det til slutt gjort avtale med Stavanger e-verk om kjøp av kraft fra Oltedal kraftstasjon og å koble på Høyland sitt ledningsnett ved Skjæveland bru. Kleppe, Klepp Stasjon, Laland og Tu hadde vært tilkoblet Laurits Bellesen vannkraftverk i Brynefallene (Mølledammen) siden høsten 1917. Grunnen til dette var at blokaden av kull under 1. verdenskrig hadde skapt store

14

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Mange av leserne kjenner nok igjen betongstolpene. I 1918 kunne den utakknemlige jobben med å transportere betongmastene pålegges bøndene som pliktarbeid. Mastene var tunge, og stolpeplasseringen lå som regel i uveisomt og ulent terreng.


’’

I 1921 kostet strømmen 63 øre per kWh. Det er over 3000 prosent dyrere enn dagens strømpris.

problemer for Jæren Andels Potetmelfabrikk på Klepp Stasjon, og de fikk leveransen i stand for å unngå driftsstans. Når så strømmen var tilgjengelig koblet Klepp Meieri, en del bønder på Laland og Tu, bebyggelsen på Klepp Stasjon, samt noen oppsittere og storforbrukere på Kleppe, som Kyllingstad Plogfabrikk og Jæren Folkehøgskole seg på. Nå skulle det vise seg at strømforsyningen fra Bellesen kraftverk ikke strakk til når potetmelfabrikken var i full drift, så når det kommunale nettverket etter hvert kom i drift, overtok herredet abonnenter, løste ut investorene i anlegget og kompenserte Bellesen for tapet. Sivert Andas Sementstøperi på Klepp Stasjon skulle støpe de 12 meter høye høyspentmastene av armert betong. I følge tyske teknikersforbund eget tidskrift var det en enkel produksjon med behagelig utseeende og hadde en god estetisk virkning. De var lette å klatre i, hadde en overflate som gav lav vindbelastning, svaiet lite og var gunstig med tank på lyn. For å klatre i disse mastene ble det brukt en plankebit som en festa under skoen med reim eller stålwire. Denne planken stakk litt framfor skoen slik at en kunne sette planken inni hullene på masten. Det var ingen stolpebelte som sikring. Det resulterte også i mange ulykker. Produksjonen av mastene gikk på høytrykk og ikke alle fikk tid til å herde nok. Stolpene knakk under uvær. For å få linja raskt opp igjen ble de spelket sammen med planker. Uimpregnerte stolper ble brukt til lavspentnettet. De måtte raskt skiftes ut med betongstolper. Tilfanget av kvalifiserte «montører fra bygda» var heller skrint og mankoen på arbeidskraft prekær de første årene. Så en lyste ut montørstillinger i aviser fra Bergen til Kristiansand. «Det ble skrapt sammen en montørstab på 40 mann og herav 4-5 mann fra bygda. Dessverre viste det seg at en del av montørene var udyktige og ikke skikket til arbeid på egenhånd, og de som hadde noen dyktighet var til dels lite interessert i sitt arbeid. Dette førte til at installasjonene ikke ble fagmessig utført og mye måtte forandres og rettes på.

Klepp var sist ut med strømnett-utbygging på Jæren. Nå kan direktør Håkon Ådland være stolt over at Klepp Energi har det et av de mest driftssikre strømnett i landet.

Full bredbåndutbygging i Klepp Kun noe få husstander skiller Klepp Energi fra å ha dekket hele kommunen med fiberkabel. Alle har fått tilbud om gratis bredbånd fram mot tomtegrensa. Samtidig blir Klepp den første kommunen i landet som har lagt strømnettet ned i jorda. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

Sola skinner på et vinterlandskap når Næring på Jæren er på befaring på Salte sammen med direktør i Klepp Energi, Håkon Ådland, og leder for fiberavdelingen, Håvard Balke. Balke kommer fra Altiboxsystemet. Nå har han fått en fin posisjon i bedriften som skårer tredje høyest på kundetilfredshet i Altibox. Ikke nok med det. På landsbasis har Altibox hatt topplasseringen på kundetilfredshet i 11 år på rad i bredbånd og TV. – Jo, det er stort sett solskinnsdager på jobben, smiler Balke. FRA SKEPSIS TIL FØRSTEVALG Da fiberutbyggingen tok til på begynnelsen av 2000-tallet var det mange som var skeptiske og tenkte at bredbånd bare var en tungvint mellomstasjon for internett-tilkobling og dømte det nedenom og hjem. Men etter hvert har skepsisen forsvunnet, og det har vist seg at bredbånd er å foretrekke for de aller fleste selv om 5G nettet er i utvikling. – Fibernettet er dønn stabilt i forhold til utfall, forklarer Balke.

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

15


Når fiberleggingen på Salte er ferdig er det kun en håndfull boliger i Klepp som ikke har tilgang til bredbånd, forteller daglig leder Håkon Ådland og leder for fiberavdelingen i energi­selskapet Håvard Balke.

I disse dager har mange fått melding fra Telenor at kobberledningen som telefon og ADSL har gått på ikke blir vedlikeholdt lenger. Med fiberutleggingen har kleppsbuen lite å bekymre seg over. Der de kan, samkjører Klepp Energi legging av fiberkabel med kabling og oppgradering av strømnettet. Er strømnettet godt nok og vann og avløp lagt på et tidligere tidspunkt, da graver de en ny grøft. Dersom en huseier ikke vil ha fiberkabel nå, så blir den lagt klart fram til tomtegrensa slik at han lett kan koble seg på uten å måtte grave til et koblingspunkt på ny ved en senere anledning. Spesielt under koronapandemien har folk hatt behov god og rask internettforbindelse i sammenheng med hjemmekontor og hjemmeskole. HOLDER MARKEDSPRIS – Blir Altibox i en monopolsituasjon nå i kommunen og kan sette hvor høy pris en vil på sitt tilbud? – Nei, vi må følge markedspris både lokalt og nasjonalt eller så vil andre aktører raskt være på plass og bygge ut et eget nett, sier Balke. Han forteller at de ønsket å inngå Altibox-partnerskapet fordi de ser det som en fordel å være del av et større apparat med god kundetilfredshet og moderne TV- og strømmetjenester. Og som lokal leverandør kan de forstå behovet lokalt bedre og være raskt på pletten om noe uventet skulle skje. – Kapasiteten vår er god og vi moderniserer stadig nettet, understreker han. STRØMKABLER I JORDA Klepp Energi har ikke lagt pengene i et prangende bygg. Foruten et årlig overskudd som går inn i kommunekassen, så går pengene blant annet til å gjøre grundig arbeid ute i felten. Helt siden 80-tallet har energiselskapet jobbet med å få lavspent og høyspent gravd ned i bakken. Fiberkabelen blir også lagt i bakken.

16

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

– Å legge kabler i bakken er det sikreste mot vær og vind. Det ville vært nærmest umulig å ha alt i luftlinjer i dag med tanke på konflikten det ville hatt i forhold til det rike fuglelivet i Klepp. I tillegg gir kabler i bakken 3-4 prosent mindre energitap enn luftlinjer. Ved å ta vare på ressursene sparer vi også miljøet. Om noen få år vil vi være den første kommunen i landet som har lagt alt i bakken, sier Håkon Ådland. Han vil ikke høre snakk om at Klepp må være den letteste kommunen å få det til i. – Det er greit nok å grave ute på jordene i Klepp – men det er det jammen mange andre plasser i landet og, og der henger linjene fortsatt i luften. Graving i tettbygde områder er likt enten en er i Klepp eller en annen plass i landet. Og så har vi jammen nok av forminne å ta hensyn til i Klepp – hele kommunen er pepret med slike utfordringer i forhold til graving. Istedenfor å bruke mange penger på vedlikehold, har Klepp Energi valgt å heller bruke penger på å gjøre ting skikkelig. Nedgravde linjer er en ting, solide trafokiosker i betong er en annen. Og så har de ført 400 volt fram til kundene slik at en skal være sikret nok strøm om for eksempel alle skulle få el-bil og vil lade hjemme.

’’

Jo, det er stort sett «solskinnsdager» på jobben HÅRVARD BALKE, KLEPP ENERGI.

LAVEST NETTLEIE På dyrket mark blir kablene gravd en meter dypt ned i bakken slik at de skal være til minst mulig hinder for bøndene. Ådland er veldig fornøyd med at Klepp er den kommunen som har lavest nettleie. – Vi har fokus på at kunden skal få et godt produkt til en grei penge, sier han. Klepp Energi tar også samfunnsansvar gjennom å hente ut metangass fra det gamle avfallsdeponiet på Sele. Her er det boret 137 brønner der en tar ut gass fra forråtningsprosessen. Gassen føres gjennom et 30 kilometer langt rørnett som de har lagt ned i bakken. Gassen blir i dag brukt som energikilde til fjernvarme for de fleste kommunale byggene i kommunen og til cirka 500 husstander i KleppeVerdalen området. – Alternativet ville vært avfakling på Sele, noe som både ville vært ressurssløsing og ført til større forurensing, sier Ådland. Dette er kanskje det beste klimatiltaket i Klepp for tiden, tenker han. I 2019 rundet energiselskapet som i dag har 30 ansatte og fire lærlinger 100 år. I den anledning har de laget en flott jubileumsbok som de har til utdeling. Det er bare å stikke innom bedriften og hente et eksemplar.


6 moderne eneboliger like utenfor Bryne Sentrum Tjøtta gard, kort vei til Bryne sentrum

Takterrasse

Ekstra takhøyde stue/kjøkken

Gode solforhold

Mulighet for tilpasning av romløsning

Carport

solgt

4 rekkehus sentralt på Kvernaland Frøylands Hage, Skuderbergvegen 36

Gode solforhold

Garasje/ carport

Sentralt

3/4 soverom, 2 bad, åpen stue/kjøkken

Espen H. Thunes Boligkonsulent 911 03 100 espen.thunes@boligpartner.no

Loyd J. Hetland Boligkonsulent 909 25 900 loyd.hetland@boligpartner.no


KORT &

GODT

Bygger tretopphytter på Ogna Byggmester Henrik Stokkeland er på god vei med en ny turistattraksjon på Ogna. Tretopphyttene er designet av arkitekt Manuela Hardy og har høy innvendig standard. Noen kan stå klar allerede til sommeren. Hå kommune har stått for rask saksbehandling. Prosjektet har fått navnet Trekronå og hyttene er planlagt bygget i hyttefeltet Himmelrommet på Ogna.

Årets farge er Himmelkyss Kjeden Fargerike har fanget to av døgnets øyeblikk, rett før solen står opp og det øyeblikket den forsvinner bak horisonten. Den fargen som utpekte seg både tidlig morgen og sen kveld, fikk navnet Himmelkyss. Solen kysser den mørke himmelen. Sart og spinkelt om morgenen og kraftig og vitalt på kvelden. Fargene solen skaper fascinerer og betar oss. Vi lar oss fengsle av øyeblikkene hvor himmelen forsiktig rødmer og når den kraftfullt står i brann. Himmelen følger tiden vi lever i og er i stadig forandring.

18

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Spennende kontormiljø

iCsys sine lokaler ved R44 har fått nytt uttrykk med Cave & Cube Interiør i spissen. – Her har vi koordinert arbeidet og malt opp alt, ny og råtøff foliering, ny og bedre belysning og ikke minst fått inn nye møbler som inviterer til trivsel, sier Randi Jelsa Skrettingland, interiørkonsulent i Cave & Cube. Hun forteller at iCsys ønsket et lokale som de kan gjenspeiles i, da lokalet hadde lite sjel og sa lite om hvem de var som firma. Vi har brukt profilmanualen som utgangspunkt og valgt mørkere farger. iCsys har nå fått et kontorlokale som er innbydende og behagelig å jobbe i. Farger har mye å si for hvordan en føler seg, og med en blålig tone på kontor så vil dette virke avstressende. Glassveggene foran kontorene var i en gulig bøkefarge, og er nå malt i en mørkeblå farge for å stramme opp. Som kontrast til de blålige tonene er det brukt brente oransje toner for å gi varme. – Vi har også fått spesialtilpassede møbler fra Haugstad møbel til kaffe­maskin og vanndispenser, samtidig som at benke­platen på kjøkkenet er utvidet til flere sitteplasser. Vi har satt til benke­plater i trelaminat for å gi mer tekstur til rommet.


Ny bruktbutikk på Varhaug Israelmisjonen åpnet bruktbutikk på Varhaug i november. – Det har gått over all forventning, koronasituasjonen tatt i betraktning, sier en av lederne Randi Bell Espeseth. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

Fra før har Misjonssambandet bruktbutikk på Varhaug. – Er det nok kunder for to bruktbutikker på et lite sted? – En bruktbutikk rekrutterer ofte kunder fra et større område. Folk reiser gjerne fra bruktbutikk til bruktbutikk for å finne det de leter etter. Og så vet vi at to slike butikker kan være med på å trekke flere kjøpere til stedet og dermed kan butikkene løfte hverandre. Butikken ligger vegg i vegg med kretskontoret til Israel­ misjonen. De håper at butikk og kontor kan bli et samlings­ sted. – Når pandemien er over lover vi å servere kaffe og vafler i butikken. I tillegg vil vi prøve å ha små arrangementer her. Pianoet er allerede på plass, forteller Bell Espeseth. De har hatt god tilgang på varer. Noe henter de selv, mens andre ting kommer på døra. – Jeg hadde egentlig bestemt at vi ikke skulle ha klær og møbler her. Men det måtte jeg gi meg på. Så nå har vi begge 1:1 125x40mm deler. Det ble et flott bidrag med møbler i butikken. Men vi har litt begrenset plass, så derfor må vi være litt selektive hva vi tar inn. – Har det vært lett å få med folk til å hjelpe til? – Ja, det er en fin gjeng som stiller opp på dugnad slik at vi klarer å dekke opp det vi trenger. Men det er plass for flere, om det er noen som har lyst å bli med. Brukthandel et miljøperspektiv. – Det er viktig med gjenbruk og at vi kaster mindre, understreker Bell Espeseth.

1:2

Borgny Skretting og Anne-Brit Stokkeland er to av ildsjelene bak den nye bruktbutikken til Israelmisjonen på Varhaug.

Fast pris til/fra Sola flyplass. Ta kontakt på post@vibataxi.no

200x200mm

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCK - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

19


TEM

A:

Bygg & bo

Privatmegleren har inntatt markedet på Jæren med fulle seil. Daglig leder Bjørn Rune Salte kan skilte med en voldsom vekst siden oppstarten i 2019.

Privatmegleren TAR MARKEDET PÅ JÆREN Bjørn Rune Salte har vært den mestselgende eiendomsmegleren på Jæren siden han begynte i bransjen. Sammen med to kollegaer Stian Løge og Aleksander Grødem, startet han i 2019 opp egen avdeling på Bryne i Privatmegler-kjeden. Fortsetter utviklingen som nå er det ikke lenge før de er markedsledende på Jæren. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

– Vi vurderte lenge å starte opp et eget byrå. Men det var så mye bra i Privatmegler-kjeden at vi valgte å gå inn i den. Nå slipper vi å tenke på markedsføring, materiell, systemer og programmer. Vi kan konsentrere oss om det vi er best til, nemlig megling, sier Bjørn Rune Salte. Han er daglig leder for avdelingen. Kontoret til Privatmegleren er sentralt og godt synlig plassert langs Arne Garborgs veg, midt i Bryne. Salte har slått seg ned bak en solid kontorpult i tung eik. Veggene er malt i mørke toner, en lett gjenkjennelig stil fra kjeden. – Møblene kjøpte vi av Rune Hauge da han skulle rydde ut av kontoret på Ullevål Stadion. De passet bra til stilen, smiler Salte. Han forteller at Privatmegler-kjeden har et ekstremt fokus på kvalitet og digital utvikling og har et faglig sterkt miljø. – Det er den beste kjede jeg har vært i. De har en kultur for hele tiden å være i utvikling og bli bedre, sier Salte som ikke har problemer med å hoppe ut av senga om morgenen. – Jeg jobber mye. Men vi er en god gjeng som jeg får mye energi av å jobbe sammen med.

20

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

IBOENDE KONKURRANSEINSTINKT Det var tre meglere som gikk sammen og startet avdelingen. Ganske kjapt måtte de plusse på med en fagansvarlig. Nå er de seks ansatte og to trainee. Markedsandelen til Privatmegleren er allerede oppe i cirka 32 prosent på Jæren etter bare to års drift. Det er det samme som markedslederen. – Vi er ikke så opptatt av markeds­andelen, men vi ønsker selvfølgelig å være den fore­trukne megleren på Jæren og som et resultat av det kan vi bli markedsledende, sier Salte og legger til at de jo har et iboende konkurranse­instinkt. Meglerkompisene fikk en pangstart. Allerede det første året solgte de 147 boliger og oppnådde en markedsandel på 16 prosent. – Vi var ambisiøse, men vi har truffet godt og det går etter planen. GIR GODE RÅD – Hva er det som gjør at så mange foretrekker dere? – Jeg mener vi skiller oss ut spesielt på den rådgivende


delen både i forkant og etterkant av et salg. Vi er gode til å formidle informasjon og gi de rette rådene. Vi legger en god plan og strategi tilpasset hvert objekt. Det er ingen eiendommer som er like. Og så er det viktig at vi har god oversikt over hva som er solgt i det aktuelle området, og det har vi gjerne siden vi selger så mange boliger her, sier Salte. Han legger til at de har et avansert digitalt annonse­ verktøy basert på kunstig intelligens og maskinlæring, noe som Privatmegleren har enerett på i Norge. – Det gir oss et fortrinn i forhold til konkurrentene, mener han. – Bruker dere boligstylister? – Tradisjonelt har vi hengt litt etter på Jæren i bruk av boligstylister. Men nå blir det mer og mer vanlig her også. Vi har et firma på Ålgård som vi bruker. Bruk av en boligstylist koster mellom 8 til 35 tusen. Noen boligselgere kan få mye igjen for å gjøre litt med boligen før salget. For ti år siden gav en helt andre råd enn i dag. Da ble selgerne av bolig rådet til å ikke pusse opp fordi kjøper ønsket ofte å pusse opp i egen stil. I dag er kjøperne mer selektive og ønsker å gjøre mindre selv og da må rådgivningen tilpasses det. – Samtidig er det viktig å si at det er store forskjeller på dette området fra eiendom til eiendom. ATTRAKTIVT MED STOR TOMT Korona-pandemien bremset opp salget i mars i fjor. Men så fort skolene åpnet igjen ble det travlere enn noen gang. Starten på dette året har vært «all time high», forteller Salte. – Hvilke boliger er det lettest å selge? – Eneboliger med stor tomt. Det blir færre og færre av dem. Spesielt dersom de ligger i et populært område som er barnevennlig og sentrumsnært. De har en stor kjøper­ gruppe. Og så har avstanden i pris mellom ny bolig og brukt bolig blitt større de siste årene. Det har blitt dyrere å bygge. – Hva tror du om markedet framover? – Det er ikke lett å spå hvordan den spesielle situasjonen vi har nå vil slå ut. Men jeg tror vi kommer til å oppleve et større press i markedet for alle boligtyper. Om rentenivået holder seg lavt så slår det arbeidsledigheten. Det er gunstig å eie bolig i Norge skattemessig, og det kan være en gunstig investering. Vi opplever at investorene også er på vei inn i markedet igjen. De får mer for pengene sine ved å leie ut en bolig når renten er så lav.

HAR DU LYST? Å BYGGE UT, BYGGE OM, BYGGE PÅ ELLER BYGGE NYTT?

HAR DU LYST? Å BYGGE UT, BYGGE OM, BYGGE PÅ ELLER BYGGE NYTT?

TA KONTAKT!

TA KONTAKT!

ARKITEKTKONTORET IHT KJØPMANNSBROTET 7 iht.no

ARKITEKTKONTORET IHT KJØPMANNSBROTET 7 TELEFON: 51 78 97 70

4351 KLEPPE

TELEFON: 51 78 97 70

iht.no

Klepp Jærvegen 530 Block-gården

Sandnes Vågsgata 42

51 97 10 00 | post@tpa.no | www.tpa.no

Storgata 26, Bryne • tlf. 906 17 956 Åpent: mandag og onsdag 10-15 torsdag 10-18. Ellers etter avtale.

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

21


ẁӘźӘẁҜчẀήөẃҮẀẁч ỪәůҮөчәỪчҝөźůҮшч РỲ̄Љ˛̄˜˝Яˆ˝Љ̄Я—Љ˛̄Λ̄țЮЮЯЮ˜Љ˛Љ̄ț˝̄Я‚Я˝ț̄Ώ˛—Љ˜˝̄Яẅ̄ЫЉ˛Љ˜̄Њ–ˆˆЉ̄—ț˛ЉẀỲˆ˜˛țЮẅЉ̄Љ˛̄˝ỲˆẅІЉЮẅЉˆỲẅЉ̄˙Λ̄—Λ˛˝̄Ю‚Љ̄Ẁ‚ẅẅ̄˙Λ̄ В˛‚ЮЉ̄Ỳ̄ЙțỲ̄ŔŒŔœŐ̄РỲ̄hț˛̄˜˝Я˛̄˛țЮẅЉ̄ˇЉЫ̄țˆ˝̄Њ˛ț̄ỲЪЇ–˙ŎŧӢЯẅ̄ŦỲЉ˜ЉˆŏРț˛ЉẀỲˆ̄˜țˇ˝̄ẀỲˆЉ˛̄Ỳ̄Ỳ““țẀỲˆ˜˝Ώ˛˛Љˆ˜ЉŐ̄ Яˇ̄Рț˛ЉẀỲˆŏЉỲЉ˛̄hț˛̄Ы–̄hЉˆЉ̄Я‚Я˝ț˜̄˜Љ˛—ỲЪЉț˙˙ț˛ț˝̄Ỳ̄˛‚ẅẅЉЮŐ̄РỲ̄˜Їțˆ̄hț̄—Љ˛Ї˜˝ЉЫ̄Яẅ̄ –˝˜țˆẅ˜˜˝ЉЫ̄˙Λ̄ŧ˜ЇЉ˛—ЉẅЉЮ̄œțŐ̄ŦЉ˝̄ẀЉ˝‚˛̄Ы–̄ЊΛ˛̄ẀỲˆЉЮ̄ЫỲЮ̄Яẅ̄ЇЯˇ˙Љ˝țЮ˜ЉЮ̄—Λ˛̄˜țˇˆЉ˝̄Ỳ̄ ЮΜ˛Яˇ˛ΛЫЉ˝Ő̄​̄​̄РЉˆЇЯˇˇЉЮ̄˝Ỳˆ̄ЉЮ̄Ю‚̄ẀỲˆh—Љ˛ЫțẅŃ̄

ЀЁИПТ̄ЁŰРЁŰГВЁИŧ̄Т̄ō ˛Ỳ˜̄ŖŚś̄ŗŚœŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țŌ ИЉț˜ỲЮẅ̄​̄Ŗ̄ŘřŗŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țő ЙŦŌŌŊŕŒŐŒŒŒ̄ỲЮЮ˜Ї–ЫЫŋ ŔŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

ИБŰŦ̄ГПЁŧ̄ŦИТ ˛Ỳ˜̄ŗŒřŐřŖŒŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țŌИЉț˜ỲЮẅ̄Њ˛ț̄ ŖřŚŖŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țőЙŦŌŊŗŒŐŒŒŒ̄ỲЮЮŋ ŔŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

БГŧ̄ŧИŧГЁГ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŕŘřŐŗŒŒŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țŌИЉț˜ỲЮẅ Њ˛ț̄ŖŖŘŒŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țőЙŦŌŊŖŒŐŒŒŒ̄ỲЮЮŋ ŔŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

БГŧ̄ГЁӮ ˛Ỳ˜̄Њ˛ț̄ŔŒœŐŔŘŕŎŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țŌИЉț˜ỲЮẅ̄ Њ˛ț̄ŔœŕŚŏ̄ЉЇ˜̄ˇ—țőЙŦŌŊŔŒŐŒŒŒ̄ỲЮЮŋ ŔŎśŗ̄Ň̄Њț˜˝˛ЉЮ˝Љ̄ŕ̄Λ˛ŌŌ

ΈИЧЫЮŒρвдЫеρЮЧиЧджρЖблбжУρЕдиЧежρЫаЭЮŒρеЭЫЮжЧдΊρжЧЭежЫЮЯУжжЧдΊρШзЮЮρжУаЭΊρШдУЭжőΊρЮЧиЧдЫаЩеőρбЩρдЧЩЫеждЧдЫаЩебЯЭбежаЫаЩЧдŒρЂЮЮЧρФЧЮвρЧдρУаЩЫжжρЧЭеЭЮзеЫиρЯЧдиЧдЦЫУиЩЫШжŒŒρЈЬЧЮЦЧдρиЧЦρЎЧУеЫаЩρВЮзеρиЫУρ ЖблбжУρЇЫаУаХЫУЮρЕЧдиЫХЧеρФУеЧджρвåρέŚρЯЦρФЫаЦЫаЩежЫЦΊρήίρŔŔŔρЭЯΊρЊаЭЮŒρІжУФЮŒЩЧФлдρήρίŝάΊőρбЩρжЧдЯЫаЩЧФлдρŕάίΊőρЖбжУЮЭбежаУЦρЎУаЦρЄдзЫеЧдŞράάάŒάάήΊőŒρЉЫЮзкŞρŕŝŜŒέŔŔΊőρŒВдбУХЧρІЮЧХждЫХŞρ άŔŔŒίŚŔΊőŒρВдбУХЧρЄЫжлŞρŝŚŒŝŚŜΊőŒρИЧЦρЖблбжУρЎЧУеЫаЩρВЮзеρЯåρжбρУиρЦЫееЧρжЫЮЮЧЩЩежЬЧаЧежЧаЧρиæдЧρЯЧЦŞρЕЧдиЫХЧУижУЮЧΊρЅдЫиежбШШЭбджΊρЅЧЭЭЪбжЧЮЮρЧЮЮЧдρЖблбжУρЇбдеЫЭдЫаЩŒρЌбежаУЦЧдρиЧЦρЦЫееЧρ ЭбЯЯЧдρЫρжЫЮЮЧЩЩŒρЖЫЮФзЦЧжρЩЬЧЮЦЧдρЭзаρиЧЦρЮЧУеЫаЩρЩЬЧаабЯρШЫдЯУŒρЂЮЮЧρвдЫеЧдρЧдρЧЭеЭЮŒρЯиУЂиФЫЮЦЧжρЯбЦЧЮЮЧдρЭУаρЪУρЧЭеждУзжежлдŒρИЫρжУдρШбдФЧЪбЮЦρбЯρеЭдЫиЧШЧЫЮŒ

www.toyotasorvest.no #lokaltilhørighet

STAVANGER

SANDNES (Bilhuset)

BRYNE

Langflåtveien 35

Vestre Svanholmen 9 - 11

Eskervegen 1 A,

4017 STAVANGER

4394 SANDNES

4341 BRYNE

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00

Tlf 51 82 25 00


Farstad på Forus leverer solide, miljøvennlige og vedlikeholdsfrie løsninger til din uteplass/ terrasse!

Lokal produksjon Rask levering Konkurransedyktige priser

Over 30 års erfaring i bransjen sikrer deg som kunde gode opplevelser.

farstadprofilsystemer.no

Åpent: Mandag-fredag 08-16 | Torsdag 08-19 | Gamle Forusvei 8 Tlf. 51 85 09 00 | farstadprofilsystemer.no | post@rufa-trading.no


TEM

A:

Bygg & bo

Oddbjørn Tjøtta har drevet sitt eget snekker­verksted på Tjøtta i 24 år i den ombygde låven til småbruket der han vokste opp.

Kvalitet og ryddighet for snekkermesteren på Tjøtta «Treskoposten» kaller han det. Et godt rykte er den beste markedsføringen for Oddbjørn Tjøtta som trives godt mellom sagflis og høvelspon i snekkerverksted på Tjøtta. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

R

yddigere snekkerverksted har vi i Næring på Jæren aldri opplevd. Det er ikke en sagflis som ligger feil når vi kommer på besøk. Ute er det også ryddig og pent. – Det kan jo ikke stå en masse rot her når kundene kommer på besøk, smiler Tjøtta og byr på en kaffekopp. Snekkerverkstedet er en ombygd løe som hørte til på småbruket Oddbjørn vokste opp på. Denne har han bygd om planke for planke og i dag er det lite som ligner på en gammel løe. I 1.etasje har han en liten utstilling og rom for overflatebehandling. I 2.etasje står det ulike maskiner til bruk i produksjonen. HOBBYEN BLE TIL FIRMA Nå er det 24 år siden han la hammeren på hylla som frilanstømrer, mest for

24

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Vikevåg hus, og satset for fullt på snekker­verkstedet. – På kveldstid laget jeg dører til skråskap for firmaene Coop og Neumann bygg. Etter hvert tok det så mye tid at jeg måtte gjøre et valg. – Følte du noen risiko med å starte for deg selv? - Nei. Kona hadde sikker jobb og jeg hadde oppdrag for et halvt år framover da jeg startet. Gikk det ikke bra, så kunne jeg begynne som tømrer igjen. Men det var mye arbeid for Oddbjørn i starten. Både kvelder og helger gikk med, og mye av overskuddet ble investert i maskiner. – De fem første årene tok jeg meg ikke fri til å ta skikkelig ferie, forteller Tjøtta.

På firmabilen har han ikke noe telefon­ nummer. Det gode rykte har gitt et jevnt og godt tilsig med oppdrag. I starten var mye skråskap han laget. I dag går det mest av kvalitets­kjøkken som er spesialtilpasset på mål, form og farge. Til og med innredningen i skuffene lager han i heltre om ønskelig. I tillegg produserer han garderober, baderoms-innredning og hyller. Oddbjørn har nok å gjøre. Spesielt i slutten av fjoråret kom det inn mange bestillinger. – Flesteparten av kundene mine er godt voksne. Noen kommer igjen flere ganger og det hender at barna også blir kunder etter hvert. Mye av gleden med arbeidet er det å være tett på kunden.

NOK Å GJØRE Det er ikke noe prangende skilt på bygget til Oddbjørn. Kun et lite skilt viser at du har kommet til rett adresse.

EN KJEKK PROSESS Tjøtta synes det er en gild prosess å gjøre alt fra å planlegge til at produktet står ferdig på plass. Ingen arbeidsdager


’’

De fem første årene tok jeg meg ikke fri til å ta skikkelig ferie. ODDBJØRN TJØTTA.

er like og arbeidet er veldig variert. Skaperglede og mestringsfølelse er det mye av i jobben. – Og så møter jeg så utrolig mange greie folk. Å ha den kontakten med kundene som jeg har, det gjør at det ikke blir ensomt selv om jeg er alene i firmaet, sier han og legger til at det er ikke for alle å jobbe for seg selv. – Blir det mye dyrere med et spesiallaget kjøkken? – Klart det blir dyrere med et spesialtilpasset kjøkken. De fleste kjøkken jeg lager ligger på mellom 100 til 200 tusen utenom hvitevarer. – Har du aldri tenkt på å ansette flere folk? – Nei, da måtte jeg jobbet på en annen måte og drevet med mer markeds­føring. I en periode hadde jeg en som jobbet som frilansmontør. Men han likte ikke så godt å jobbe alene, så han sluttet etter fem år. Jeg kunne gått hatt en frilansmontør igjen, sier Oddbjørn. Han får hjelp av kunden dersom han skal ha på plass litt tunge ting. I tillegg får han litt hjelp av dattera og sønnen. Kona tegner produktene på data og fakturerer. – Jeg har ikke webside. Det er nesten for galt når vi er i 2021. Men nå har kona sagt hun skal lage en hjemmeside, smiler Oddbjørn.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING FOR KONTOR, HJEM OG HYTTA

R

MPANJE A K

40%

!

I m e r e nn 5 0 å r h a r vi levert s ol s kjermin g. En lokal fam ilieb ed r if t d u sto le r p å . w w w.sandnes-mar k ise. no Telefo n 51 66 07 70

TA KONTAKT FOR BEFARING

hvit/grå/sort duoplissé

35%

utvendig zip screen

30%

alt innvendig

Følg oss gjerne på Facebook

Tilbudet gjelder til 1. mai

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING SIDEN 1967

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

25


TEM

A:

Bygg & bo

Daglig leder i DatahjelpenIT AS, Asle Haveland, opplever en sterk vekst for den nystartede IT-bedriften.

40 PROSENT OPP HVERT ÅR for DatahjelpenIT

– Det har blitt noen lange dager og noen sinte koner, ler daglig leder i Datahjelpen IT, Asle Haveland. Bedriften han leder har styrket seg hvert år. Denne våren forsetter oppgangen og de ansetter flere folk. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

– Vi trenger blant annet en utadvendt datanerd. En selger med IT-bakgrunn. Det finnes det ikke så mange av, smiler Asle Haveland. Han har opplevd en jevnt og sterk vekst siden oppstarten i 2016. For tiden er de seks ansatte og regner med å plusse på med et par-tre stykker til i løpet av året. – Vi har hatt en god økning når det gjelder bedrifts­kunder. Dette er muligens fordi vi nå har blitt en leverandør av Microsoft 365 og leverer hele driftsløsninger til små og mellomstore bedrifter. Vi setter også opp enkle og rimelige nettsider og vi leverer brannmurer, nettverk og WiFi. Vi har blitt en mer totalleverandør.

26

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Han nevner at de til og med har fått et advokatkontor i Oslo som kunde, selv om de regner deres distrikt som området fra Stavanger til Egersund. At de har fått opp et godt synlig skilt på bygget, det tror han også har effekt for kundetilstrømningen. – Området her på Håland har blitt mer aktuelt med flere store bedrifts­ etableringer som for eksempel naboer som Biltema og Abobil. Da kjører flere forbi her og ser skiltet. MØTEROM- OG HJEMMEKONTORLØSNINGER – Hvordan var fjoråret? – Det var et godt år for oss. Vi har sprunget mer enn før og laget

’’

Vi trenger blant annet en utadvendt datanerd. En selger med IT-bakgrunn. ASLE HAVELAND, DATAHJELPENIT


møteromsløsninger og lagt opp til hjemmekontor. Til tider har vi gått tomme for datautstyr fordi det har vært leveranse­problemer. Haveland forteller at de sliter litt med å ta unna alle oppgavene, men de ønsker ikke å si nei til noen. – Hvor ender dette, hva er målet? – Egentlig hadde vi bare tenkt å være to-tre stykker i firmaet. Men

det ene har dratt det andre med seg, så vi henger bare med på utviklingen. Egentlig går det litt for fort og det blir mange lange dager, sier Haveland. Selv er han mindre ute og setter opp tekniske ting enn før. Nå er det mer planlegging av større løsninger og salg. Skrivere er fortsatt et av deres favorittprodukter. I tillegg til Epson kaldblekkskrivere har de også blitt

forhandler for Lexmark laserskrivere. Lexmark er markeds­ledende på laserteknologi. – Produktene er av høy kvalitet og for lang levetid med ny og bedre teknologi som gir mindre miljøfotspor. Alt skal være så grønt som mulig i dag, derfor har vi også begynt å bytte ut bil­parken med el-biler, legger Haveland til.

SPESIALISTEN PÅ REPARASJON OG SKIFTE AV BILGLASS!

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Åpner tette avløp, Tømmer tanker, Rørinspeksjon, • Spyling av kjøkkenavløp Oljetanker, Lekkasjesøk

• Tømming av renseanelgg

KLAR SIKT GIR TRYGG KJØRING!

HURTIGRUTA CARGLASS SPYLERVÆSKEAVTALE

Vi gir deg gratis påfyll av spylervæske i 1 år. Avtalen gjelder alle våre avdelinger. For registrering HURTIGRUTA CARGLASS send «hurtig» til 2240. SPYLERVÆSKEAVTALE DIN SIKKERHET – VÅRT ANSVAR!

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • Epost: stebjo@steneas.no

www.hurtigruta.no

Solavegen 25 4352 Kleppe

1355-0

09500

Ravema Demosenter Pauline Wiigs veg 4 4344 Bryne

Ravema AS

Ravema Demosenter:

Tlf. 66 85 90 10

Reidar Kverneland Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

Kontakt: Ravema AS Åsveien 21 Orstadveien 134 Reidar Kverneland tlf. 916 01 171 Ilebergveien 3, 3011 Drammen 3475 SætreTlf. 66 85 90 104353 Klepp St. Arnstein Nilsen tlf. 418 07 813

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

www.ravem

27


TEM

A:

Bygg & bo

TRAVLE DAGER FOR KAYS BETONGSAGING Da Kay Magne Sirevåg startet firmaet for 23 år siden hadde han ikke noen spesiell interesse for betongsaging. Nå er bedriften hans et av de ledende i sin bransje i distriktet.

D

TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

et er full gass hos Kay Betong­ saging AS. Pandemien har absolutt ikke lagt noen demper på aktiviteten. Telefonen kimer i ett. – Jeg tar som regel over 100 telefoner i døgnet og det er i gjennom­ snitt 10 befaringer i uka. Det er fryktelig travelt, men også vanvittig gildt, smiler Kay Magne Sirevåg. Han er kjent for å alltid være på, til alle døgnets tider. Da Olav Kvia og Asbjørn Skrettingland dyttet han i gang med å starte opp med betongsaging hadde han ingen tanker om at det skulle gå så godt og at han et par tiår etter skulle ha over 20 ansatte. – Jeg er veldig takknemlig for at de hjalp meg i gang. Entreprenørbedriften Kvia AS er ennå en av mine største kunder, sier han. LETT GJENKJENNELIG NAVN Historien til Kay Betongsaging er kort fortalt slik. Kay Magne har fagbrev som betong­arbeider. Han gikk lærlingtiden hos entreprenør Kvia AS. Da han jobbet i Rogaland Pelsdyrlag i Sirevåg fikk han telefon fra Olav Kvia. Kvia var lei av å vente i opptil en måned på firmaene som drev med betongsaging. Da stoppet arbeidet opp. Olav og Kay Magne hadde fått en god tone da sistnevnte jobbet i entre­ prenør­­bedriften. Nå lurte Kvia på om ikke betong­saging var noe Kay Magne kunne starte opp med. Navnet hadde han allerede klart.

28

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

– Jeg var ikke enig i navnet. Men det ble slik, og navn og logo er jo lett gjenkjennelig, smiler Sirevåg. SENT OG TIDLIG Kay Magne prioriterer arbeidet. Kundene kommer først. De ringer hele døgnet. Er det for eksempel en vann­ledning som har gått, så kan oppdraget ikke vente. – Det er mye kjekkere å ha det travelt enn å ha for lite. Men jeg klarer ikke å holde på slik i 23 år til, under­streker han. Håpet er at sønnen Svein Arne som er ferdig med teknisk fagskole skal overta noe av ansvaret etter hvert. TRIVSEL ER VIKTIG Alt som har med betongsaging og gjøre lager støy. Derfor må betongsaging i bygg der folk jobber gjøres utenom arbeids­tiden. – De ansatte er vant med at kvelder og helger kan gå med til jobben. De er innstilt på det og positive til overtid. Likevel er det tydelig at de trives i jobben. Det er lite fravær og få som har sluttet. En av de ansatte har til og med fått sønnen og dattera med i bedriften. Det er veldig kjekt for meg å vite at de trives. Samtidig er det et stort ansvar å ha mange ansatte. Betongsaging trenger en ikke lang utdannelse for å utføre, og samtidig tjener en ganske bra. Men det er viktig at den som jobber med dette er kreativ og løsningsorientert. – I tillegg er det veldig viktig at vi

Godt utstyr, rask respons og god service kjennetegner Kay Magne Sirevåg sitt betongsagingsfirma. Det har gitt en jevn og fin økning helt fra starten.

gjør rent etter oss. Støv og slam er det en del av i jobben, sier Sirevåg. Bedriften holder til i en av de gamle fabrikkbygningene til Brøyt på Håland. Det eier Sirevåg i lag med en kompis. 2.etasje og litt av hallen er leid ut til et annet firma. DET BESTE UTSTYRET 16 biler er fulle av utstyr. De er stort sett på veien hele tiden. Sirevåg er opp­ tatt av å investere i topp utstyr. Han har den største asfaltsagen i Norge og trolig den eneste i distriktet som har en vaier­ sag som også bruke ved saging i fjell. Nå har han også investert i en georadar som gjør at han kan finne rør og ledninger som ligger skjult i betong­ veggene inntil 80 centimeter dypt. – Det er et framskritt. Før hadde vi bare et utstyr som kunne se inntil 14 centimeter. Kunden sa gjerne at der lå ingenting i veggen og så saget vi av rør og ledninger. Georadaren er et dyrt verktøy, men den kan gjøre at vi blir foretrukket på noen jobber, sier Sirevåg. De fleste kundene er i området fra Stavanger til Egersund. Men de har også tatt på seg oppdrag på Sørlandet og i Bergen. Rett før pandemien slo inn fikk de et oppdrag i Spania. Men grensene ble stengt før de skulle reise. – Hvordan har det gått økonomisk? – Vi har hatt god økonomi i alle år. Omsetningen har økt jevnt og trutt og vi har i gjennomsnitt ansatt en ny mann hvert år. Økningen har kommet av seg selv. Også dette året har begynt godt. Men det er kort horisont på jobbene, så Kay Magne er litt spent på hvordan pandemien vil slå ut på lang sikt.


Komplett bilanlegg med salg av nye biler, varebilutvalg og verkstedtjenester.

Endelig kan vi ønske Toyota Sørvest velkommen til Kåsen. Tusen takk for et gildt oppdrag.

Totalentreprenør

Toyota Sørvest nye avdeling består av 2500 kvm med bilgleder! Det blir tilbudt Toyota Nybil for privat og næring. Toyota Plus (våre beste bruktbiler), Verksted og Dinitrol Rustbehandling for alle merker.

TOTALENTREPRENØR

Tømrerarbeid

Element

Betongsaging og kjerneboring

Kameraovervåking

Grave- og utomhusarbeid

Byggherreombud

Porter

Renhold

Malerarbeid

Trapper og rekkverk

Brannsikring og fuging

Diverse beslagsarbeider og fasade


TEM

A:

Bygg & bo

GJØR DET GODT på benkeplater

Daglig leder Martin Aase i Bryne Steinindustri har lykkes med satsingen på benkeplater. Her sammen med Darius Molendowski som arbeider med å skjære til platene.

Siden starten i 2012 har omsetningen bare gått oppover for Martin Aase og Bryne Steinindustri. Benkeplater i dekton, kompositt og granitt er populært hos de som krever en litt høyere kvalitet på kjøkkenet. Hele plater i steinmateriale har også inntatt dusjen. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

2020 var et godt år for Bryne steinindustri AS. De uten­ landske tilbyderne hadde problemer med å komme inn på det norske markedet på grunn av reiserestriksjonene. Det slo godt ut for Aase og kollegaene. Folk som før hadde handlet i utlandet kom til Bryne med forespørsler og bestillinger. – Det er også en fordel at vi har kort leveringstid. Normalt har vi fem dagers leveringstid. På grunn av stor ordreinngang har vi en og en halv uke nå, forteller daglig leder Martin Aase. Bryne Steinindustri springer ut av familiebedriften Bryne Naturstein. Da samarbeidet der klabbet gikk Aase og kollega Harald Nærland ut og startet Bryne Steinindustri. Med seg på investorsiden fikk de Bjørn Østebrød. Det er benkeplater til kjøkken og bad i dekton, kompositt og granitt som det går mest i. Oppmåling og montering tar bedriften seg av selv. Det er viktig at målingene blir nøyaktige når platene er såpass kostbare som de er. I 2020 begynte de også et samarbeid med Møre Grav­ monu­menter om salg av gravstein. FRA TO TIL SEKS ANSATTE Til å begynne med var de to ansatte. Men bedriften traff

30

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

markedet godt og ordreinngangen økte jevnt og trutt. Regnskapet har hele tiden gitt et resultat på pluss-siden. I dag er de en fin gjeng med seks ansatte som står på for kundene. Omsetningen ligger på rundt 13 millioner. I 2016 flyttet de inn i nye og egne lokaler. – Det var dyrt å leie og bedriften gikk godt. I tillegg ble vi tilbudt tomta til en grei pris, forteller Aase. Det meste av salget går gjennom kjøkkenforhandlere. Noen få kunder kommer på døra. BARE Å GI GASS Benkeplatene Bryne Steinindustri har spesialisert seg på er kompositt - sailstone, cæsarstone, dekton og skifer. – Det er mange som har gått bort fra naturstein og over på kompositt, forteller Aase. Kompositt er knust stein som er presset sammen med bindemiddel. Silestone kommer fra Spania og Caesarstone fra Israel. Fra Hellvik får de granitt labrador blue antique. Dekton er et keramisk materiale som tåler høy temperatur. Bedriften får inn råplater og så kapper de platene til med en vannskjærer eller en sag med diamantblad. Den normale tykkelsen på platene er 20 millimeter. Men en kan få platene ned i 12 millimeter. Da kan uthenget ikke være stort.


’’

VI ENGASJERER OSS I GRØNT SKIFTE For oss var det bare å stå på og gi gass. MARTIN AASE, BRYNE STEININDUSTRI.

Nytt er det at en har begynt å kle hele vegger med stein­plater, spesielt i dusjen. – Hvordan opplevde dere 2020? – Vi sendte ut permitteringer i panikk som alle andre i mars, men vi fortsatte å jobbe som vanlig. Etter hvert ble det flere og flere telefoner med bestillinger så vi måtte ansette en mann til. Enkelte leverandører begynte å få problemer med å levere fordi etterspørselen økte. Plutselig ville alle pusse opp hjemme. – For oss var det bare å stå på og gi gass. Det ble en del kvelder og lørdager, forteller Aase. Det blir mer og mer vanlig med stein. I et leilighets­ kompleks i Stavanger skulle de ha steinplater i alle førti leilighetene. Området vi dekker er fra Rennesøy til Egersund og Sirdal. Men hovedtyngden av kundene kommer fra Sandnes og Stavanger. – Jeg er mye ute og måler opp, snakker med kundene og planlegger. Dette er ikke noen ni-til-fire-jobb, men jeg stortrives, smiler Aase.

Prefab. Sveis. Maskinering.

I tillegg tilbyr vi: Propan på bulk Nødfylling på dagen i vårt distrikt Installasjon, rep og service 24 timer døgnservice www.ohetland.no | E: anita@ohetland.no | T: 900 79 529 Prestegardsmarka 3, 4347 Lye

GLØDEFISK

3 i ett!

Service og installasjon Bioolje-anlegg Biogass-anlegg TA KONTAKT FOR Flis/pellets-anlegg UFORPLIKTENDE Varmepumper PRISTILBUD

Din lokale Nissan & Kia forhandler Norges mest solgte elektriske varebil finner du hos Ålgårds Auto. Kontakt oss for et godt tilbud.

www.msas.no

51 68 22 00 | salg@nissan.as

Vi driver med alt innen mur, flis og skifer

post@kmfas.no / 40 40 44 40

Bedriftsveien 18, 4318 Sandnes

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

31


TEM

A:

Bygg & bo

Internasjonal interesse for – På femti- og sekstitallet var designerne levende opptatt av komfort og estetikk, forteller Jørgen Tengesdal entusiastisk. Her ved tegningene til Eikund mest kjente produkt og bestselger, loungestolen «Krysset» designet av Fredrik A. Kaysers i 1955. Den ble opprinnelig laget i teak som mye av møblene på den tiden. Nå blir den produsert i eik.

Sammen med to kompanjonger har Jørgen Tengesdal gravd fram norsk møbeldesign fra 50- og 60-tallet. Det har gitt en fantastisk respons fra møbelforhandlere og interiørjournalister over hele verden. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

– Kjenn hvor god stolen er å sitte i, smiler Jørgen Tengesdal. Han er daglig leder i fabrikken om holder til inn en smal gårds­vei og ute på en mark ved Hellvik. Vi har slått oss ned i det som er kombinert showrom og kontor ved et bord snekret på huset og med ulike norske klassiske designstoler inntil. Det er lite fancy over lokalet som er et lite konglomerat av et bygg. Det huser et høvleri og inntil nylig en bedrift som produserte trapper. Hit tar den tidligere fotballspilleren gjerne med seg kunder fra hele verden. – En kunde fra Australia var her en liten uke, forteller Tengesdal som absolutt ikke er beskjeden på lokalenes vegne. Fabrikken skiller seg ut med sin landlige

32

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

beliggenhet, langt fra tette industri-felt. Her blir de inntil videre, og kanskje enda lenger. Det er ikke lokalene som setter begrensninger i produksjonen, men det å få tak i gode folk til arbeidet. Møbel­produksjonen er nemlig i hovedsak godt håndverk. Det er noe avslappet og morsomt over det hele. Men Tengesdal understreker at det også er mye arbeid og lange dager som ligger bak suksessen de opplever. Omsetningen har doblet seg hvert år siden starten, utenom i korona-året 2020. For inneværende år er målsetningen å runde 17 millioner og få grønne tall i regnskapet. Året har begynt godt i så måte. En del av produksjonen har de satt ut til en stor møbel­fabrikk i Danmark. Dette for å kunne møte den store etter­spør­selen. Ved fabrikken på Hellvik er de seks fast ansatte og 1-2 innleide.


møbler fra Eikund AS år. Vi gikk på skattejakt og alle vi møtte var stolte og glade over at vi ville se på de gamle verkene til fedrene deres på ny, og vi fikk lov til å bruke originaltegningene. Tilbake får de 2-5 prosent royalties for hvert produkt vi selger. – Hvordan havnet dere på en mark ved Hellvik? – Det var litt tilfeldig. Men det står en veldig dyr CNCmaskin her som er for bruk i møbelproduksjon. Den fikk vi leie. Det betydde mye.

En stor kontrakt på 330 stoler til Choice hotellet At Six i Stockholm ble viktig i oppstartfasen til Eikund og satte fart på produk­sjonen. Og det er kunder som hoteller, restauranter og nærings­­bygg som foreløpig er de viktigste for Eikund AS, forteller Tengesdal.

PÅ SKATTEJAKT ETTER TEGNINGER På den siste møbelmessa Eikund-representantene var på fikk de forespørsler fra russiske, japanske og australske møbelforhandlere. Nå gjelder det bare å sile ut hvem de skal velge å jobbe videre med. – Hvor kom ideen fra til å starte med dette? – I Danmark har de lenge hatt suksess med å ta fram igjen og produsere gamle designmøbler. Frode Tingbø som jeg gikk i klassen med på grunnskolen driver et møbel­snekkeri der han produserer premium-kjøkken og garderober. Gjennom arbeidet sitt ble han kjent med Morten Hippe fra Asker. I 2015 begynte vi å snakke om å prøve å få rettighetene til kjente norske designklassikere. Etter hvert måtte vi ta en beslutning om vi skulle realisere planene. I 2016 registrerte vi firmaet og så begynte vi å lete etter original­tegninger. – Var det lett å få tak i tegningene og få rettighetene? – Det er enten familien eller designstudioet som eier rettighetene. Rettighetsinnehaverne har opphavsrett i 70

ET NYTT PRODUKT HVERT ÅR I dag har de 10 ulike møbler i produksjon. Det er spise­ stuestoler, loungestoler og bord. Men Tengesdal utelukker ikke at det kan komme hyller og skatoll også etter hvert. Målet er å lansere ett nytt produkt hvert år. – Vi har 40-60 tegninger som ligger klar i skuffen, smiler han. Strategien er at de mest unike produktene skal lages i lokalene på Hellvik. Og veien er kort fra at produktet blir valgt ut til det blir satt i produksjon. Stolen «Krysset» som de er mest kjent for koster nesten 30 000 kroner. – Prismessig ligger dere ganske høyt? – Ja, men du kjøper gjerne tre IKEA-stoler den tiden du har en slik stol vi produserer. Og da blir den ikke så mye dyrere. I tillegg går den gjerne i arv. Da blir miljøregnskapet også bra, poengterer Tengesdal.

’’

Vi har 40-60 tegninger som ligger klar i skuffen. JØRGEN TENGESDAL, EIKUND

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

33


VERDI‐ OG SKADETAKSERING

    

Bolig og næringseiendommer Landbrukseiendommer Innbo og løsøre Maskiner og prosessutstyr Driftstilbehør og driftsløsøre

www.bbetakst.no

9 erfarne medarbeidere med høy kompetanse innenfor sine fagområder. Ta kontakt for mer informasjon eller en uforpliktende samtale.

   

Rådgiving og konsulenttjenester Prosjektstyring Sakkyndig bistand Energimerking av bygg

Welhavens vei 15, 4319 Sandnes Telefon sentralbord: 51 68 54 50

E‐post: post@bbetakst.no

På jakt etter sommerkroppen? Spis mer kylling!

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent per til løft av person.

Kranbiler og beltekraner i forskjellige størrelser

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbile trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

Logo på negativ bakgrunn

Sort/hvit logo på negativ bakgrunn

Sort/hvit logo på lys bakgrunn

B E T O N G A R B E I D post@ahbygg.no

34

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

tlf.nr 51 79 85 79

KRAN


KJELDEHAGEN - KLEPPE

www.kjeldehagen.no

BYGGING ER I GANG !

Innholdsrike familieboliger på Klepp! ­ ­ *Dok. avgift av tomteverdien

AV SOLGT! Siv M. Jåtten Westergård – Eiendomsmegler MNEF m 97746629, siv.jatten@em1sr.no Renate Heskestad – boligkonsulent / Hellvik Hus Hellvik, avd. Bryne m 90502803, renate.heskestad@hellvikhus.no

www.kjeldehagen.no


TEM

A

Bygg: & bo

Rebekka Lerbrekk Gausland og Kjell Arne Gjesdal har ansvar for produksjonen i verkstedet der innsattes restaurering av jærstoler er et viktig innslag.

Jærstolen får nytt liv på Åna Den tradisjonsrike Jærstolen ble produsert på Hjelmeland, men fikk navnet trolig fordi setene ble produsert av siv fra Jæren mellom 1900 – 1920. Nå er det et litt spesielt verksted på Jæren som gir slitte eksemplarer et nytt liv. Rundt 100 jærstoler slipper hvert år ut fra Åna fengsel i betydelig bedre stand enn da de ble tatt inn. TEKST & FOTO: DAGFINN HAUGE

– Vi er avhengige av flinke innsatte når det gjelder hvor mange stoler vi klarer å ta imot til reparasjon. Akkurat nå er det bare en som arbeider med restaurering av setene på jær­stolene. Da er det begrenset hvor mange stoler vi klarer å reparere. Tre andre som jobbet med jærstolen har nettopp sluppet ut, forteller verkstedsbetjent Rebekka Lerbrekk Gausland. Hun har blant annet ansvaret for restaureringen av jærstoler. Både private og bedrifter leverer jærstoler til fornying på Åna. Den Norske Turistforeningen er en stor kunde. På de fleste turistforeningshyttene står det slitesterke jærstoler. – Mange har et spesielt forhold til jærstolen de har hjemme og vil gjerne beholde den. Da kan de komme her å få stolen fornyet om den er litt slakk i setet eller trenger full restaurering, sier Lerbrekk Gausland og legger til at det er mange som ikke vet om at de kan levere stolene inn til reparasjon på Åna. En full overhaling på en jærstol koster 650 kroner. Skal en kun ha nytt flettet sete koster det 300 kroner. De tar 250 kroner for maling og 100 for liming. Levering av stolene skjer i vakta. Siv til flettingen av sete får de gjennom stol-produsenten Aksel Hansson på Hjelmeland, som igjen importerer det fra Tyrkia. Når stolsete flettes må sivet være vått for at det skal stramme seg når det har tørket. Dersom du vil levere inn en stol kan du ta kontakt via

36

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

epost: ana.arbeidsdrift@kriminalomsorg.no eller på telefon 51 79 90 36. KLASSISK KROKKETSETT FRA ÅNA Verkstedet i Åna fengsel er også kjent for å produsere krokketsett av høy kvalitet. 500 sett blir produsert i året og alt gjøres for hånd. Kulene dreies før de males for hånd med flere malingsstrøk. – Vi fikk en forespørsel fra en stor kjede om vi kunne levere et stort antall krokketsett til en rekke av butikkene deres. Det måtte vi si nei til for den bestillingen ble for stor. Nå får vi trolig til en avtale med noe mindre kvanta, forteller underverksmester Kjell Arne Gjesdal. Han legger til at det er motiverende å se at folk får mestringsfølelse gjennom arbeidet her. Det er kjekt for de innsatte at Ånaproduktene har et godt rykte. – Produktene vi lager er av høy kvalitet og vi har ikke fått en eneste klage. Alt vi lager får vi solgt ut og noen produkter er det til og med ventetid på. Hagemøbler, stearinlys, barnemøbler, kurong er eksempler på andre produkter som lages på Åna. Fra det lille gartneriet selger de blomster til hagen. – Hver vår har vi en salgsmesse på Åna der vi stiller ut


utemøbler, pluss en god del andre produkter vi lager. Den er godt besøkt, og vi får solgt ut alt. Inntektene bruker vi på materialer og utstyr til produksjonen, forteller Gjesdal. Dersom det er en innsatt med spesielle faglige ferdig­ heter, så vet verkstedet å legge til rette for at de kan få utnyttet det. For eksempel var det en innsatt som var flink på lakkering. Da tok de inn kjøkkenfronter til fornying. UT I SAMFUNNET IGJEN – Det er kanskje mange som stusser på at forholdene i fengselet er så gode. Da er de ikke klar over hvor tungt det kan være å være isolert på et fengsel. De innsatte skal også ut i samfunnet igjen og vi skal gjøre de forbered på det, sier inspektør Leif Einar Øverland. Han forteller at mange av de innsatte tar fagbrev innen en yrkesgren mens de er på Åna. Fagutdanningen er i tett samarbeid med Bryne videregående skole. – Vi har et veldig godt samarbeid med skole, kommunen og bedrifter i nærheten, understreker Øverland.

Arne Andersen har ansvaret for avdelingen som blant annet produserer hagemøbler som selges på vårmessa til fengselet. Bak verksmester Skjalg Undheim

JÆRSTOLEN: FRA MIDDELHAVET TIL RYFYLKE Opprinnelig er stolen hverken fra Jæren eller Hjelmeland. Du må tilbake til Antikken og Middelhavet for å finne de første sporene etter jær-stolen. Setet ble laget av papyrus. Rundt 1850 kom den til vårt distrikt og ble produsert på et par fabrikker i Hjelmeland. Stolen har stort sett holdt på sin opprinnelige form trolig fordi at den først og fremst har vært en bruksstol og tidlig fant en form som var særlig hensiktsmessig, skriver Trond Gjerdi i boka Møbler fra Norge.

Verksmester Skjalg Undheim viser fram et sikkerhetsgjerde de innsatte har bygget selv. Det måtte de ha betalt fire ganger så mye for om de skulle hatt et firma til å bygge det.

Edvin Berg har jobbet ved Åna kretsfengsel som lærer i tømmerfaget i 17 år. Bak han står svenneprøven til en av de innsatte.

OM ÅNA FENGSEL:

Krokket fra Åna er håndlaget og er av en spesielt god kvalitet. Cirka 500 sett produseres årlig og er ikke nok til å mette behovet.

Åna fengsel ble bygget i 1915 og er et av landet største. Det har rundt 164 plasser for innsatte og 170 ansatte. Fengselet har lukket avdeling, en åpnere avdeling der innsatte kan få opplæring i praktiske fag og en åpen avdeling der de innsatte bor i hybelhus på området og gjerne jobber i en bedrift utenfor fengselet. Fengsel-område er på cirka 3600 dekar. Rundt 1500 dekar er dyrka mark, resten er skog og utmarks­

beite. Noe av jorda blir leid ut og noe driver fengselet selv. Sammen med Bryne VGS tilbyr Åna fengsel fagbrev­ utdanning innenfor mer enn ti forskjellige fagområder: blant annet maler, tømrer, anleggs­gartner, vei og anlegg og kurs som stillas-, truckfører- og maskin­fører­ kurs. De innsatte kan få praksis­attest innen de fag­ områdene de har jobbet med. I samarbeid med Prima Jæren har de 30 angusdyr på beite. Det er et ledd i et

forskningsprosjekt for å utvikle verdens beste biff. I samarbeid med Fylkes­ kommunens miljøvern­ avdeling og Hå kommune holder de på med å tilbake­ føre et om­råde til myr igjen og samtidig restaurere en gammel torvlåve. Dette område skal være åpent for allmenn­heten. Vet du at kriminal­ omsorgen har blitt mer åpen? Nå kan du søke de opp på Facebook.

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

37


“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

SALG OG VEDLIKEHOLD AV LASTEBILKRANER OG ANNET LØFTEUTSTYR

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale

Sørvest Kran & Rep AS Langmyra 11, 4344 Bryne Tlf. 40 10 66 66 post@svkran.no www.svkran.no bente@haalandasfalt.no

Vi tar oppdrag som graving, steinlegging, løing, riving, transport mm. Salg av Solla jord. Med lang erfaring i bransjen og dyktige fagfolk i ryggen, tar vi små og store oppdrag for private, bedrifter og kommuner. Ta kontakt for gratis befaring!

Orreveien 301, Kleppe • Tlf: 992 78 710 E-post: phatteland@jkn.no • www.palhatteland.no

38

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN


MG EHS Plug-in Hybrid fra 385.890,-

MG har lansert en enda større SUV Vi har biler på lager!

Nå til 0,9%* kampanjerente • Romslig SUV med mye plass og stort bagasjerom • Tilhengervekt på opptil 1500 kg

MG Bilhuset

Vestre Svanholmen 9 4313 Sandnes Tlf. 51 84 03 00

• 7 års garanti / 150 000 km • Elektrisk rekkevidde på 52 km

kvernelandbil.no

*Eks. lån: Rente 0,9% nom/2,08% eff. EK. 35%. Lånebeløp kr 251 718,– o/7 år. Kost. kr 18 521,-, tot. Kost. 266 965 kr. Subsidiert flytende rente (0,9 %) i 36 mnd, deretter justeres til gjeldende markedsrente. Veil. kundepris levert Stavanger/Sandnes. Forbruk komb.: 1,8 l/100 km, 240 Wh/ km (WLTP). CO2-utslipp 43 g/km (WLTP). Tilbudet gjelder til 31.03.2021. Med forbehold om skrive- og trykkfeil, bilde kan avvike fra tilbudte modell.


+ HVOR KOM IDEEN FRA? Min motivasjon til alle stadane eg har vært med på å starta har vært å skapa ein stad eg sjølv saknar på Bryne. Det er lettast å vera kreativ i saman med andre mennesker. Eg får mange gode idéar av dårlege idéar, og mange dårlege idéar av gode idéar. Men dei beste idéane får eg saman med andre.

GRÜNDEREN Navn

Bjørn Hagerup Røken

Alder

37

Bosted Bryne Bedrift Mellombels ølstove og Hemmeleg restaurant. No aktuell med Rits kafé & vinstove som opna dørene 8. mars i år.

+ KORT FORTALT – HVA ER DIN GRÜNDERBEDRIFT? Eg har fått moglegheita til å starta tre unike serveringsstader på Bryne. Alle stadane har fokus på handverksprodukt, lokale produsentar, god atmosfære og historier bak det me serverer. Mellom­bels starta eg saman med ølnerdane Ola Helland, Mikal Tengesdal, Øyvind Tveit og Hans Tjåland. Der har me levert solide ølopp­ levingar og kulturopplevingar siden oppstarten i 2016. På Hemmeleg gjekk eg saman med min kreative tvillingbror Frode Hagerup, kokken Arne Nese og bonden Jone Wiig og skapte ein annleis restaurant som serverer lokale råvarer på kreativt og rustikt vis. No for tida er me midt i oppstarten av Rits kafé & vin­stove. Ei bedrift eg har starta saman med eplehipsteren Jostein Magnussen og kake-bake-hipsteren Egil Bore Seldal. Dei har begge budd i Oslo i fleire år og har tatt med seg storbyimpulsane sine til Bryne og omsatt dei til napoleons­kake, cider og vin. + HVOR LENGE HAR DU JOBBET MED DETTE? Rits kafé og vinstove starta med at Jostein Magnussen og meg satt på kvart vårt bord på Hemmeleg i fjor haust og prata om kor mykje me sakna ein kafé på torget. Etter kvart blei me leie av å snakka om det og gjekk i gong med planane. Me var ikkje vanskelege å be når dei gamle Tjemsland-lokala stod ledige. Det beste kaféhjørnet i heile verda! Eller i alle fall det beste hjørnet på den sida av torget. I prosessen med å finna flinke folk til å driva staden saman med oss klarte me å overtala Egil Bore Seldal til å takka ja til jobben som vin- og matkurator på Rits.

40

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

+ HVA VAR DE FØRSTE SKRITTENE FRA IDÉ TIL OPPSTART? Det er ein stor kabal som skal gå opp når du skal starta ein serveringsstad. På den eine sida har du gilde ting som interiør, konseptutvikling og kreative prosessar. På den andre sida har du søknadar, god­kjenningar og avtalar. Dette kreve ein god fram­drifts­plan og ei lang liste med ting som må gjerast. Etter at det er gjort er det berre å starta på toppen av lista. + HVORDAN HAR DU JOBBET VIDERE MED DETTE? Det er viktig å knytta til seg gode folk på alt du ikkje er god på sjølv, så kan eg konsentrera meg om det ég er god på. Eg er for eksempel heilt håplaus med hammaran. Så eg må engasjera ein snekker når eg skal henga opp eit bilete på veggen. Heldigvis er eg god på reklame og kommunikasjon. Så eg bruker mest tid på det. + HVA SKAL DU GJØRE FREMOVER? No når den nye kaféen er oppe å gå skal eg kosa meg på jobb der på dagtid. Me skal videreutvikla verdas beste napoleonskake, bli enda flinkare på vin og skapa gode opplevingar på heila torget. + HVA ER MÅLET MED BEDRIFTEN PÅ LANG SIKT? Målet er å skapa gode opplevingar, gode arbeidsplassar og ha ein meiningsfull kvardag. + HVILKE EGENSKAPER SYNES DU ER VIKTIG FOR EN GRÜNDER? Du må kunna samarbeida med andre. Ingen kan gjera alt på eiga hand. + HVA ER KJEKKEST MED GRÜNDERTILVÆRELSEN? Det kjekkaste er å sjå nøgde publikummarar forlata Mellombels etter ein konsert, sjå gode tilbakemeldingar frå gjester som har vore på Hemmeleg eller sjå eit ansikt lysa opp når dei ser at det er meir napoleonskake igjen i kakedisken på Rits. + OG DET MEST KREVENDE? Du er alltid på jobb. Det er heilt umogleg å legga ifrå seg jobben når du er heime. Om du i det heile tatt er heime. Samstundes er du alltid fleksibel. Så kvardagen går som regel rundt på eit vis. + HVA ER DINE BESTE TIPS TIL ANDRE SOM HAR EN IDÉ DE VURDERER Å GJØRE TIL BEDRIFT? Har du ein god idé? Slutt å snakk om det, berre gjer det.


Stort utvalg i varebiler hos NYHET!

HELT NYE ISUZU PICK-UP

ENDELIG!

• 2 ELLER 4 DØRER • MANUELL ELLER AUTOMAT • DIFFERENSIALSPERRE MAXUS EUNIQ - ELEKTRISK 7-SETER • 4X4 MED LAVSERIE KUN 399.900,• 3,5 TONN HENGERVEKT • 9” INFORMASJONSSKJERM • ADAS: NIVÅ 2 SELVKJØRING • LAVT UTSLIPP OG FORBRUK

Rekkevidde inntil

LEASINGKAMPANJE 325 KM (WLTP)

2.989,Romslig

Flerbruksbil

PR MND EKS MVA Mulighet for

Takstativ Mulighet Tøffest i klassen • isuzu.nofor

Tilhenger

NYHET!

ELEKTRISK VAREBIL

NDELIG!

FRA EN AV VERDENS STØRSTE EL.BIL-PRODUSENTER Rekkevidde inntil

325 KM (WLTP) • Klasseledende rekkevidde inntil 310 km (WLTP). • Skyvedører med vindu på begge sider. Romslig US EUNIQ - ELEKTRISK 7-SETER • Topphengslet bakdør og nyttelast på 645 kg. Flerbruksbil 399.900,• Spar kostnader: Lavere bom-, parkering-, service- og drivstoffutgifter. Mulighet for • Vinn anbud til det offentlige og store bedrifter som krever nullutslippsbiler. • Biler på lager for rask levering. 40 forhandlere over heleTakstativ Norge. • Introduksjonspris Kr 324.900,Mulighet for

ENOVA GIR STØTTE PÅ KJØP AV NY VAREBIL.Tilhenger

2.824,-

PR MND EKS MVA

Låneeksempek: 35% Ek kr. 143.465,- • Etablering og tinglysningsgebyr kr. 4.330,Terrmingebyr kr. 95,- · Løpetid 10 år · Nom rente 3,90% · Eff. Rente 5,01% · Totalt kredittkjøpspris kr. 482.354,-

ENDELIG

MAXUS EUNIQ - OGSÅ SOM VAREBIL

MAXUS EUNIQ - ELEKTRISK 7-SETER

KUN 399.900,Trådløs

Panorama

Mobilladning

Soltak

Endelig er nye Maxus Euniq her. En elektrisk 7-seter med topp moderne design og masse

4,-

utstyr som standard. Med 7-seter, 325 km rekkevidde (WLTP), mulighet for takstativ og tilhenger er Euniq den perfekte elektriske familiebilen. Om du skal på fotballtreninger eller turer

PR MND EKS MVA

,- • Etablering og tinglysningsgebyr kr. 4.330,år · Nom rente 3,90% · Eff. Rente 5,01% · Totalt kredittkjøpspris kr. 482.354,-

på hytta kan hele familien enkelt bli med på hverdagens eventyr. Introduksjonspris 399.900,-. Kontakt en av våre 50 forhandlere over hele Norge. Les mer på maxus.no.

NORGES STØRSTE UTVALG AV ELEKTRISKE VAREBILER

s

E-DELIVER 3. KLASSELEDENDE REKKEVIDDE OG NYTTELAST

Panorama

ning

FREMTIDEN ER ELEKTRISK OG MAXUS ER ALLEREDE EN AV NORGES MEST SOLGTE EL-VAREBILER. ENOVA GIR STØTTE PÅ ye Maxus Euniq her. En elektrisk 7-seter med topp moderne design og masse ALLE MAXUS VAREBILER. andard. Med 7-seter, 325 km rekkevidde (WLTP), mulighet for takstativ og tilhen-

Soltak

den perfekte elektriske familiebilen. Om du skal på fotballtreninger eller turer

hele familien enkelt bli med på hverdagens eventyr. Introduksjonspris 399.900,-.

v våre 50 forhandlere over hele Norge. Les mer på maxus.no.

www.maxus.no

Tengsareidveien 4, 4373 Egersund • Telefon: 51 46 19 80 • Epost: salg@holmanebil.no

www.maxus.no


skarp.no

JURISTENS

råd

Tom Erik Vestrheim Advokat i Jæradvokatene

DITT

Fastsetting av pris for utførte hånd­ verker­tjenester Ikke sjelden oppstår tvist mellom forbruker og håndverker om prisen på de utførte arbeider. Forbrukeren mener håndverkeren tar seg for godt betalt. Det er Håndverkertjenesteloven av 16.06.1989 som da gjelder. Partene står fritt til å avtale prisen på arbeidene. Tvist oppstår ofte fordi avtalen ikke sier noe om pris, eller fordi avtale om pris nok er inngått, men muntlig, slik at ingen av partene kan bevise det de mener det var enighet om. Som ved all avtaleinngåelse oppfordres partene til å skriftfeste den enighet som foreligger. For håndverkeren er dette maktpåliggende da det er han som har bevisbyrden for det som hevdes å være avtalt. Der det foreligger avtale om en fiksert pris legges denne til grunn. Der det ikke er inngått avtale om pris, skal denne fastsettes etter såkalt «gjengs pris». Med gjengs pris forstås den pris andre håndverkere i bransjen tar betalt for samme type arbeid. Det tas utgangspunkt i vanlig beregningsmåte for den samme type tjenester. Lar det seg ikke gjøre å avdekke «gjengs pris», skal det foretas en skjønnsmessig vurdering der forbrukeren skal betale det som etter arbeidets art, omfang og forholdene ellers vil være en rimelig pris. At prisen ikke er fiksert, det er kun gitt et prisoverslag, gir ikke håndverkeren fritt spillerom ved faktureringen. Prisen skal ikke overstige det oppgitte overslag vesentlig - og maksimalt med 15 %. Denne regelen kan fravikes ved avtale der partene blir enige om en høyere prisgrense enn 15 %. Regelen gjelder heller ikke der håndverkeren har krav på pristillegg. Pristillegg kan kreves for tilleggsarbeid. Det er hånd­ verkeren som må godtgjøre at arbeidet ikke omfattes av hoved­ oppdraget. Risikoen for bevistvil ligger på håndverkeren. Det er videre et krav at håndverkeren har varslet forbrukeren. Har han ikke det, mister han retten til å kreve betaling. Håndverkeren kan også kreve pristillegg for ekstra arbeid og materialer som skyldes uforutsette forhold på forbrukerens side. Det er da ikke krav til forhåndsvarsel. Uforutsette forhold kan være uventede vanskeligheter med grunn­forholdene eller at huset hadde en annen konstruksjon enn det håndverkeren hadde grunn til å regne med.

KOMPLETTE BILSENTER PÅ JÆ R E N

TRYGT OG GODT BILHOLD Med 75 års erfaring kan vi gi deg den tryggheten du trenger. Hos oss får du alt du trenger for et komplett, langt og sikkert bilhold.

reimeoglode.no 51 79 10 10

• Arbeidsrett

• Kontrakter og næringsliv

• Arv og dødsboskifte

• Odel og landbruksjus

• Barnesaker og barnevern

• Separasjon og skilsmisse

• Erstatning og forsikring

• Trygderett - NAV-saker

• Fast eiendom

• Tvisteløsning og prosedyre

    Advokat Tom Erik Vestrheim

Advokat Liss Byrkjedal

- din lokale advokat for private og næringsdrivende Hetlandsg. 5, 4340 Bryne

www.jaeradvokatene.no

42

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Advokat Olav Hetland


OLSSON AS, Foto: Vegard Hanssen

Fleksible lokaler i takt med vår ekspansjon er viktig for oss.

- Forum Jæren gir oss den muligheten. Trond Bjørnsen, daglig leder, Bjørnsen Advokatfirma AS.

Gode fasiliteter for kurs- og møtevirksomhet. Beliggenhet er viktig for rekruttering.

Miljøet på huset er interessant med tanke på de synergier det gir, både profesjonelt og menneskelig.

Moderne og effektive lokaler.

Et profesjonelt og nedpå miljø.

Enkel tilkomst.

Ønsker dere å bli en del av storfamilien? Forum Jæren ligger i hjerte av Bryne, med umiddelbar nærhet til Bryne togstasjon. Vi huser mer enn seksti bedrifter. Enkelt-kontor eller en hel etasje? I Forum Jæren kan vi sammen skreddersy en løsning uansett behov! Vi tilbyr flott kantine, garderobeanlegg, tilgang til møterom og konferanselokaler med fantastisk utsikt i 18. etasje. Eget parkeringsanlegg, samt innendørs sykkelparkering. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. І E-post: Ronny@forumjaren.no І Tlf: 93 44 84 07 І Nett: forumjaren.no


Utstilling Ystepikene Varhaug

ut januar Vi utfører både Kampanje små og store prosjekter Bord med benker (uten brenner)tilnå kr 21.000,Hos oss får du alt fra standardprodukter imponerende betongkunst – Ordinær inne, ute eller anlegg. prispåkr 27.000,HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

FRITIDSBOLIGER MED BÅTPLASS FOR SALG

Boligene ligger på Hidra, en øy utenfor Flekkefjord med fin utsikt utover Vågsfjorden.

44

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

lasse@stangborli-bygg.no

909 50 448


MIN JOBB Yrke/tittel Gynekolog Navn

Tone Tjørnhom

Alder

41

Arbeidssted

Jærgynekologane, Bryne

+ HVORFOR BLE DU GYNEKOLOG? Gynekologi er et veldig allsidig og spennende fag. Kvinnehelse er underprioritert med mange tabubelagte temaer. Jeg tror jeg kan utgjøre en forskjell ved å bidra med min fagkunnskap og erfaring. + HVILKEN UTDANNELSE KREVES? 6 år medisinstudium, 1,5 år turnustjeneste, deretter 4,5 år som «lege i spesialisering» på gynekologisk avdeling, inkludert ett år på kirurgisk avdeling. + HVA ER DINE ARBEIDSOPPGAVER OG ANSVARS­OMRÅDER? Egentlig de fleste gynekologiske problemstillinger som infertilitet, graviditet, blødningsforstyrrelser, celle­ forandringer, kreft, fremfall, urinlekkasje, overgangsalder, prevensjon og testing/behandling av kjønnsykdommer, for å nevne noe. + HVILKE UTVIKLINGSMULIGHETER MENER DU Å HA I STILLINGEN? Etter 12 år på sykehuset startet jeg privat i des-20. Travle vakter, fødsler og operasjoner er nå byttet ut med en ny hverdag. Jeg ser frem til å følge pasienter med mer kontinuitet og ta tak i problemstillinger en ikke kommer borti så ofte på sykehuset.

+ HVILKE EGENSKAPER SYNES DU ER VIKTIG Å HA I DIN JOBB? En må kunne lytte og vise forståelse. Det er viktig å få pasientene til å føle seg ivaretatt. Det er også viktig å være ydmyk og tørre å innrømme at en ikke kan alt. + HVORDAN ER ARBEIDSTIDEN? Nå jobber jeg ca fra kl 08.00-15.30, i tillegg litt papirarbeid på kveldene av og til. + HVA ER DET BESTE MED JOBBEN? Pasientene, kollegene (Karen, Tonje, Kjersti og Ina) og den store variasjonen av problemstillinger. + HVA SYNES DU ER MEST UTFORDRENDE MED JOBBEN? Å holde meg faglig oppdatert, spesielt nå i disse Korona-tider.. + HVA VILLE DU VALGT DERSOM DU SKULLE HATT ET ANNET YRKE? Arkitekt + NOE DU GLEDER DEG TIL I JOBBEN FRAMOVER? Til å bli bedre kjent med pasientene og til å bli tryggere på meg selv som selvstendig næringsdrivende. + VIL DU ANBEFALE ANDRE Å BLI GYNEKOLOG? Ja, absolutt

Vi hjelper deg nå dine IT mål!

Revisjon Vest AS er et lokalt revisjonsfirma for små og mellomstore firma i Stavanger, Sandnes og Bryne. Vi har ca 680 firma som kunder i Sør Rogaland, og våre ansatte er bosatt fra Stavanger til Bryne. Vårt kontor er sentralt plassert på Forus med god parkering til kundebesøk. For mer informasjon se revisjonvest.no

www.datahjelpen.it

51 95 87 80 | post@revisjonvest.no

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

45


?

klatt

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til

bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt. Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag. Tekstil-Vask Sør AS Bjorhaugslettå 3 4365 Nærbø Phone 98 21 72 95 � postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

46

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

GLØDEFISK

Lei av


NYE SELSKAPER Klepp

JÆREN

MAZAKII GAMING NORGE, SKJELBRED

ZOHM2 AS

c/o Helge Håland Rydningen 14, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Helge Håland Styreleder: Edward Martin Tan Virksomhet: Utvikling og leveranse av programvare for salg av energirelaterte produkter/tjenester, og det som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagender.

TT BYGGDRIFT AS

Tjøttavegen 99B, 4341 BRYNE Daglig leder: Terje Tjøtta Styreleder: Rune Kenneth Nygård Virksomhet: Drift og vedlikehold av næringsbygg, samt andre relaterte tjenester.

REHAB ELISABETH RØRTVEDT Håbakken 97, 4355 KVERNALAND Innehaver: Elisabeth Rørtvedt Virksomhet: Frisør, hudpleie og makeuptjenester, og salg av produkter.

c/o Richard Skjelbred Bolignummer H0203 Kleppelundvegen 1, 4350 KLEPPE Innehaver: Richard Skjelbred Virksomhet: Internettunderholder - streaming/elektronisk sending o.l., som ”twitch.tv”, ”youtube. com”, ”podcaster” eller inntekt ifra foretakets nettsted, eller inntekt ifra andre eiere av andre nettsted, eller reklame.

COFFEE CORNER AS

Jærvegen 538, 4350 KLEPPE Daglig leder: Duangtip Pratadtu Styreleder: Rasmus Sele Virksomhet: Drift av restauranter og kafeer og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

ØKONOMITJENESTER ANN IREN HØYLAND AS

Sandtjønnbakken 9, 4341 BRYNE Daglig leder og styreleder: Ann Iren Høyland

Virksomhet: Å føre regnskap for andre, økonomisk rådgivning og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

KGP AS

Selevegen 411, 4354 VOLL Daglig leder og styreleder: Matz Kleppe Virksomhet: Mekanisk verksted.

BARROCO TECHNOLOGIES AS

c/o Anna Tønnessen Kvednadalen 41, 4353 KLEPP STASJON Styreleder: Anna Tønnessen Virksomhet: Bygge en egen IT infra­struktur for å samle inn data fra internett for å utvikle og kjøre maskin­lærings­algoritmer til handel av verdi­papirer samt hva hermed står i forbindelse.

SOLBERG MØBELTAPETSERING AS

Einervegen 15, 4351 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Roger Allan Solberg Virksomhet: Reparasjon av møbler og boliginnredning, samt bil-interiør. Videre vil selskapet delta i andre selskaper med lignende virksom-

het, kjøp og salg av aksjer, eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagender.

PROSJEKT MONTASJE AS

c/o Harald Bauer Lensmann Carlsens veg 21, 4350 KLEPPE Daglig leder og styreleder: Harald Bauer Virksomhet: Engroshandel med bygge­varer samt montering av disse og dertil hørende virksomhet, herunder også deltagelse i selskaper som driver tilsvarende virksomhet.

FRANK HALVORSEN

Bekkasinvegen 39, 4353 KLEPP STASJON Innehaver: Frank Halvorsen Virksomhet: Musikkstudio med noe salg av relatert utstyr.

NYE TREPROSJEKT AS

Industrivegen 4, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Ola Hegrestad Styreleder: Arne Larsen Økland Virksomhet: Trebearbeiding og alt som dermed er forbundet, herunder deltakelse i andre selskaper

GRAND REVISJON HAR BLITT EN DEL AV ERGA REVISJON Vi er nå en del av et større revisjonsmiljø og har mulighet for å kunne påta oss både flere og større revisjons- og rådgivningsoppdrag. Erga Revisjon har totalt 21 ansatte, fordelt på 17 i Stavanger og 4 på Bryne. Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. Vi fortsetter å være et lokalt, tilgjengelig og fleksibelt revisjonsselskap med vekt www.jaerrevisjon.no på faglig kompetanse og kvalitet i våre leveranser.

Grand-bygget Hulda Garborgs veg 4, BRYNE Telefon Bryne 51 77 07 90 Telefon Stavanger 51 51 03 70 erga.no

Live, Anne Gunn, Gunn Karin og Hilde på Brynekontoret ønsker nye og eksisterende kunder velkommen! Vi er fortsatt å finne i Grand-bygget på Bryne.

R ev is j onstje neste r | Rå dg i vn i ng | År s re g ns k ap og s k a tt e pa pi r er | S k at t og a v gi f t

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

47


NYE SELSKAPER Time INOVAPRO AS

Jernbanegata 8, 4340 BRYNE Daglig leder: Atle Skandsen Styreleder: Johannes Helland Virksomhet: Salg av varer til bygg og anleggsbransjen.

HALO ASSETS AS

Nordlysvegen 4, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Knut Molaug Virksomhet: Utleie av produkter til fiskeoppdrettsnæringen og andre tjenester som naturlig hører sammen med dette

SERTIFISERING AS

Breimyra 18, 4344 BRYNE Daglig leder: Sigbjørn Ullestad Styreleder: Helge Ullestad Virksomhet: Sertifiseringstjenester, utleie av arbeidskraft, og deltakelse i annen virksomhet.

MB BRYNE AS

Reevegen 13, 4340 BRYNE Daglig leder: Bjarne Sunde Styreleder: Geir Sunde Virksomhet: Handel, agentur og malervirksomhet, samt ved aksjetegning eller på annen måte gjøre

JÆREN

seg interessert i annen virksomhet innen samme eller annen bransje.

SIMPLE TOOLS AS

Hågenholen 32, 4346 BRYNE Daglig leder: Kåre Hognestad Styreleder: Hasse Herland Virksomhet: Utvikling av verktøy og andre ting for olje industrien, samt annen teknisk konsulentvirksomhet.

GRIMSTAD IT

Snarvegen 4, 4355 KVERNALAND Innehaver: Jesper Tjelta Grimstad Virksomhet: Drift av IT-tjenester, samt salg av diverse it-relaterte varer. Alt foregår over nett, som bestilling osv, men med mulighet for å sende personell til kunde for å utføre diverse IT-tjenester.

WINTER CAPITAL AS

c/o Bernt-Kristian Nerland Torvstakkvegen 9, 4345 BRYNE Styreleder: Bernt-Kristian Suksawad Nerland Virksomhet: Forvaltning av egen formue.

MØLLERS BILPLEIE

Prestegardsmarka 6, 4347 LYE Innehaver: Nicholas Møller Virksomhet: Bilpleie.

GRAVA AS

c/o Siv Unni Kolpus Hognestadvegen 27, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Siv Unni Kolpus Virksomhet: Grøftegraving, drenering og transport av masser.

TOVES FRISØR AS

Storgata 27B, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Tove Mette Bore Larsen Virksomhet: Drift av frisørsalong, inkludert salg av tilhørende produkter.

LØGE R AS

Røsslyngvegen 10, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Rune Løge Virksomhet: Virksomhet innen bygg og anlegg

HAAKON 7S GATE 8 AS

Industrivegen 1, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Dag Leo Martinsen Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av fast eiendom

STAPNES EIENDOM AS

Ola Barkveds veg 49A, 4340 BRYNE Daglig leder og styreleder: Ole Gabriel Fotland Virksomhet: Selskapets virksomhet er å eie og drive eiendommer

AUTOPRO AS

c/o Vegard Helland Juvelvegen 11, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Vegard Helland Styreleder: Bjørn Einar Jonassen Virksomhet: Salg og kjøp av bil, motorsykkel og maskin samt hva hermed står i forbindelse.

WLS INDUSTRINETT AS

Undheimsvegen 408, 4342 UNDHEIM Daglig leder og styreleder: Pål Undheim Virksomhet: Selge varer og tjenester innen distribusjon av elektrisitet - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

ULUDAG IMPORT

Vardheivegen 11, 4340 BRYNE Innehaver: Faith Uludag Virksomhet: Import og eksport av mat­varer blant annet kjøttprodukter, melkeprodukter, nøtteprodukter, meieriprodukter osv.

KJ TJENESTER AS

Rosselandsvegen 2A, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Kjell Johan Rønneberg Virksomhet: Vaktmester og annet som kan forbindes med dette, samt investering i aksjer og herunder deltagelse i andre selskap.

833 regnskapsbilag - krever lettvint og rasjonell regnskapsføring

Full kontroll på økonomien med PowerOffice Go Godkjenn faktura

Vi hjelper deg med å få på plass effektiv økonomistyring. Ved å nytte ny teknologi kan våre kunder fokusere på det som er viktigst for dem: Å drive godt, framtidsretta landbruk. Les mer om alt vi kan bistå med på www.kleppgrl.no

REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG

48

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

Lønn

Godkjenn betalinger

Reiseregning

Timeføring

Registrere utlegg

Snakk sammen Kjell Haver Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no


JUM-BO CONSULTING GROUP NORWAY

Virksomhet: Fiskerivirksomhet, kjøp og salg av fiskefartøy, og hva som måtte stå i forbindelse med dette, samt investeringer i aksjer og andre selskaper.

Innehaver: Marius Kukta Virksomhet: Skal selge produkter av forkullet tre til interiør, fasader og terrassebord. Salget skal foregå gjennom internettbutikk.

LOCKGÅRDEN LOCKGÅRDEN I KLEPP SENTRUM

TRUE GLOW JANNE K JÅTTEN

c/o Dan Thorkildsen Bispevegen 2, 4344 BRYNE Daglig leder og styreleder: Dan Thorkildsen Virksomhet: Konsulentvirksomhet, primært rådgivning i forbindelse med utvikling, oppførelse, drift og ved­like­ hold av bygge- og anleggsprosjekter.

VELKOMMEN TIL OSS I VELKOMMEN TIL OSS I FRISØRHJØRNET BRUSAND AS GOSU SERVICE AS

Fjellsvingen 15, 4347 LYE Daglig leder og styreleder: Glenn Tommy Egeland Virksomhet: Salg, leveranse og support av SaaS løsninger utviklet av andre.

Bru 28, 4363 BRUSAND Daglig leder og styreleder: Gunn Hege Skretting Sirevåg Virksomhet: Frisørsalong og annen virksomhet som naturlig faller sammen med dette herunder også deltakelse i andre selskaper.

I KLEPP SENTRUM

KB ANDERSEN

Hå ÅSMUND SKRETTING AS

Toppavegen 27, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Åsmund Skretting Virksomhet: Oppføring, vedlikehold, kjøp og salg av bygg med tilhørende virksomhet.

SIRFOND AS

c/o Fjeldskår Havraskaret 5B, 4364 SIREVÅG Daglig leder og styreleder: Geir Leidland

Motlandsvegen 8C, 4365 NÆRBØ Innehaver: Knut-Bjørn Andersen Virksomhet: Konsulentvirksomhet innen elektro som tavlebygging, installasjon og vedlikehold, ellers samt anledning til utleie av lignende arbeids­ kraft innen samme yrkes­spekter.

HORPESTAD IT AS

Klokkarmarka 6, 4360 VARHAUG Styreleder: Kjartan Horpestad Virksomhet: Leie ut datakraft, drive konsulentarbeid innen IT, utvinne kryptovalutta og alt annet som naturlig faller sammen med dette.

FORKULLET TRE LØSNINGER FRA MARIUS KUKTA Indrebøvegen 141, 4365 NÆRBØ

Viervegen 20, 4365 NÆRBØ Innehaver: Janne Kathrine Jåtten Virksomhet: Frittstående hudpleiekonsulent. Salg av hudpleie og sminke.

ARA NET

Møllerhaugen 6, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Ara Raniay Virksomhet: Salg og import av dagligvarer til næringslivet og privatpersoner, samt annen virksomhet som naturlig faller sammen med dette, herunder å delta i andre selskaper med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagender.

ØYVIND KLINKENBERG

Haugtussavegen 2B, 4365 NÆRBØ Innehaver: Øyvind Klinkenberg Virksomhet: Byggearbeid: Tømrer­ tekking og annet byggerelatert aktivitet.

KIVO AS

Austringen 21, 4365 NÆRBØ Daglig leder og styreleder: Christian Alexander Ledaal Virksomhet: Nettbutikkutvikling og salg av importerte varer

SKOGA EIENDOM AS

Gardsvegen 11, 4362 VIGRESTAD Daglig leder og styreleder: Bjørn Einar Jonassen Virksomhet: Erverve og drive utleie av fast eiendom, foreta investeringer, drive handel og hva herved står i forbindelse.

GOLDEN SKY AS

Kråhagen 28, 4364 SIREVÅG Daglig leder og styreleder: Jan Erik Tuen Virksomhet: Selskapets formål er kjøp, salg og utvikling av fast eiendom, samt alt som står i forbindelse med dette, herunder deltakelse i andre selskaper med lignende virksomhet.

BØVEGEN 8 AS

Opstadvegen 643, 4360 VARHAUG Daglig leder og styreleder: Hans Kristian Aasland Virksomhet: Utbygging, drift og utleie av fast eiendom samt deltakelse i annen virksomhet med lignende formål.

æren Regnskap er i stadig større grad Jæren Regnskap er i stadig større grad en samarbeids partner og total leverandør en økonomisk samarbeidspartner og totalleverandør nen og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør nen økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne KONTAKTPERSONER: P :AARRT NT EWiig T N E R EPOddmund NR EE: R E : Rune Stakkeland Torill Skjæveland TorillOhma Hodne kjæveland Hodne Espedal Hodne T N E R Livar EMagnar : Oddmund Wiig Rune Stakkeland akkeland R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Skjæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma Wiig dnd Hodne Magnar Espedal Etakkeland R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig Espedal und Wiig d Hodne Magnar Espedal dr Espedal

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no Tlf: 51 78 86 50, Tlf.www.j-regnskap.no. 51 78 86 50 Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 post@ j-regnskap.noKleppe post@jaeren-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 www.jaerenregnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler. Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse. Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell. Sammen med deg finner vi de beste løsningene!

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no

© 2020 Deloitte AS

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

49


NYTTom

NAVN

Fortell oss hvem som har fått ny jobb!

Øyvind Espevik

Marius Holtan

Jone Serigstad

STILLING VETRINÆR

S T I L L I N G H M S K- L E D E R

S T I L L I N G L AG E R - / LO G I S T I K K L E D E R

F I R M A J Æ R E N S M Å DY R K L I N I K K A S

FIRMA DEPRO AS

FIRMA DEKKSTRA BRYNE AS

Øyvind ble uteksaminert sommeren 2020. Han har jobbet litt med kombinert praksis produksjonsdyr/ smådyr tidligere, men er nå klar for fullt fokus på smådyr, primært hund og katt i Jæren Smådyrklinikk.

Marius er ansatt som HMSK-leder i Depro AS. Han kommer fra stillingen som HMSK-ingeniør hos National Oil­ well Varco – Seabox AS. I tillegg har Marius vært HMSK- leder hos Expro Norge AS og Global Maritime AS.

Jone kommer fra samme stilling i Dekkstra Forus som han var med og startet i 2016. Han var også med og startet Johs. Lunde Dekkservice Bryne i 2003 som senere ble til Dekk1 Bryne.

Leah Marina Kverme

Cedrik Holen

Per Magne Kvål

Stian Nedrebø

STILLING PROSJEKTLEDER

STILLING SERVICEMANN OG M O N TØ R

STILLING VERKSTED LEDER

S T I L L I N G DAG L I G L E D E R

FIRMA DEKKSTRA BRYNE AS

FIRMA DEKKSTRA BRYNE AS

Per Magne kommer fra samme stilling i Dekkstra Forus som han var med å starte i 2016. Han har tidligere jobbet i 12 år hos Jæren Dekk som senere ble til Dekk1 Jæren.

Stian kommer fra stillingen som Produkt og innkjøps sjef hos Dekkstra Forus som han var med å starte i 2016. Han var også med og startet Johs. Lunde Dekkservice Bryne i 2003 som senere ble til Dekk1 Bryne.

Cathrine Tjessem

Aasmund Nikolaisen

Andreas Fossfjell

S T I L L I N G P R O S J E K T- O G M A R K E D S A N S VA R L I G

S T I L L I N G F OTO G R A F, V I D E O - O G INNHOLDSPRODUSENT

STILLING LEDER REGNSKAP & RÅDGIVNING

F I R M A FA N DA N G O I N T E R AC T I V E A S

FIRMA MEGABITE AS, JÆREN OG DA L A N E

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

FIRMA MURMESTER HESKJE AS

Leah er ansatt som prosjektleder av mikrosement. Hun har ansvar for befaringer, tilbud og utførelse. Leah har jobbet hos Murmester Heskje AS siden april 2018 og har tatt utfordringer på strak arm. Leah jobbet tidligere som frisør.

Tine KlemetsenTjensvoll STILLING KARRIEREVEILEDER FIRMA BEDRIFTSAKADEMIET

Tine har en Bachelor i Relasjons­ ledelse og Kunde­orientering fra Oslo Markedshøyskole, og er utdannet coach. Hun har tidligere jobbet som karriereveileder i Invivo/Attende. Her blant annet i et ungdomsprosjekt for å få «drop-outs» ut i arbeid. Hun har jobbet i flere år som Key Account Manager og instruktør hos ELIXIA treningssenter. Hun har erfaring som miljøarbeider innen psykisk helse og rus, samt som foredragsholder. Hun er spesielt interessert i «gleding», motivasjon og å bidra til at mennesker får et bedre liv.

50

Nr 2/2021 NÆRING PÅ JÆREN

FIRMA BRYNE LANDBRUKSSERVICE AS

Cedrik er ansatt hos Bryne Landbruksservice AS som service­ mann og montør i landbruket. Han er 20 år og nyutdanna industri­ mekaniker. Cedrik er klar for nye utfordringer i det jærske landbruket.

Cathrine har en Bachelor i markedsføring fra BI Stavanger, med et semester på Universität Mannheim, Tyskland. Hun kommer fra stillingen som Marketing and Communication Coordinator i AKVA group. Hun har tidligere jobbet i Wintershall Dea og ONS.

Terje Nærland

Asmund har fagbrev som elektriker og er i ferd med å fullføre bachelor i medieproduksjon fra Universitetet i Agder. Han er tross sin unge alder en erfaren videoprodusent, fotograf og lyddesigner. Han har vært i gamet siden han var 15 år og har drevet Nikolaisen Media siden 2019.

Magnus Bache

S T I L L I N G S A LG S S J E F

S T I L L I N G S E LG E R

F I R M A S KO DA , M Ø L L E R B I L J Æ R H AG E N

F I R M A S KO DA , M Ø L L E R B I L J Æ R H AG E N .

Terje er ansatt som salgssjef og har ansvar for Skoda Jærhagen. Han kommer fra stillingen som butikksjef i Intersport Jærhagen.

Magnus er ansatt som selger for Skoda Jærhagen. Han har fagbrev innen salg og kommer fra sportsbransjen.

F I R M A B R A I N I AC S

Andreas er autorisert regnskapsfører med regnskapserfaring fra mange ulike bransjer blant annet bygg, butikk, konsulenter og barnehage. I Brainaics vil han ha ansvar for teamet som leverer regnskap og rådgivning til våre kunder.


Velkommen til

SHOPPING & OPPLEVELSER

på Jærhagen

Klær/sko: Agenda Claire DK Woman City Outlet Eurosko KappAhl Lykkeliten 0-16 Match Spotlight Fashion Sport 1 Sport Outlet Youth Zavanna Tjenesteytende: Arena Treningssenter Jærklinikken Kristinas Systue Phone Lab Skyland Trampolinepark

Hus/hjem: Elkjøp Elektoimportøren Fagmøbler Feel Jernia Kid Interiør Kitch`n Lampehuset Nille Obs bygg Power Princess RUSTA Tilbords

Spesialbutikker: Apotek 1 Lerka (1. etg.) Apotek 1 Jærhagen (2. etg) Brilleland Cutters Floriss Glamour Nails World Hurtigruta Carglass Jærhagen Gull & Ur Lekia Møller Bil - Skoda MUSTI Norli Normal SAYSO Sunkost Synsam Thansen Uno X The Loox Washman

Spisesteder: Burger King Big Bite Den Danske Bager Jonas B. Jordbærpikene McDonalds Sele Mat Mat/drikke: Coop Mega Coop Express Holdbart Vinmonopolet

Mari Slaattelid, I SYLV EIT AUGA. Kystverket på papir 3, 2014, akryl på papir

UTSTILLING 20. mars – 23. mai

Mari Slaattelid samling av Doktor Proktors sensasjonelle I SYLV EIT AUGA D.D.S.Ø.I.F maleri

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES 20. mars – 30. mai

Doktor Proktors sensasjonelle Zdenka Rusova samling av

D.D.S.Ø.I.F teikning / grafikk

UTSTILLING PÅ VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL

Utstillingar, kunstbutikk, OPNINGSTIDER: MÅNDAG – FREDAG KL. 10 – 15 kafé, utleige DYR DU SKULLE ØNSKE IKKE FANTES

...og det er enda mer spennende på innsiden

SUNDAG KL. 12 – 17

reload.no

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

www.hagamleprestegard.no post.hgp@ha.kommune.no

UTSTILLING PÅ VITENGARDEN TIL OG MED 5. APRIL

NÆRING PÅ JÆREN Nr 2/2021

51


NYE BOLIGER Bilde er tatt fra 3. boligplan

Finn ditt “Skagen” på Brusand

Bru 21

Ta kontakt for privat visning*

Nå starter byggingen av Bru 21 Endelig er det besluttet, og vi starter byggingen av den siste blokken på Brusand. Her får du gjennomtenkte, lyse og praktiske leiligheter med innglasset terrasse - og nydelig utsikt. Fantastisk toppleilighet på 140 kvm ledig. Leiligheter 2- og 3-roms, BRA 60 - 140 m2. Priser fra 2 498 000,*Visning Ta kontakt for privat visning i vår møblerte visningsleilighet Visningsadresse Møblert visningsleilighet i Bru 23

Kontakt Kåre Vigdel 916 00 086, kare.vigdel@obos.no Les mer på blockwatne.no/brusand


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.