Næring på Jæren 3-2024

Page 1

NÆRING JÆREN

INFORMASJON
stiklinger av stueplanter
folkehelse
privathager
Bytter
Inkassobyrå med sterk vekst SENTER AS: Med vekt på
& ANLEGG AS: Satser på
OM NÆRINGSLIVET I KLEPP, TIME OG HÅ NR. 3 / JUNI 2024 / 20. ÅRGANG
Johanna Johansson
TEMA:Ferie fritid&
TETT PÅ:
2 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN Opptil 475 km rekkevidde. Bestill tid for prøvekjøring Nye Volvo EX30 Klar for prøvekjøring!
Vestre Svanholmen 9 4313 Sandnes kvernelandbil.no Eskervegen 7 4341 Bryne Industrigata 18 4480 Kvinesdal Spannavegen 142 5535 Haugesund

STOR LASTEKAPASITET

MED TOYOTA I RYGGEN

Når du kjøper varebil av Toyota, får du proffmarkedets beste servicetilbud med på kjøpet Vi kaller detToyota i ryggen– et utvalg produkter og tjenester spesialtilpasset bransjens behov Les mer om Toyota i ryggen på toyota no

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 3
*Inklusive frakt,vinterhjul,metalic lev og reg omk 14 250- ** Leasing eks Proace EV L1 Comf: Startleie/etabl gebyr 104 495,- 36mnd/45 000 km Totalt 212 231,- Totalpris gjelder ved benyttelse av finansiering med PrivatLeie gjennom Toyota Financial Services og vil variere med rentenivå Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: 0 Avbildet modeller kan ha ekstrautstyr Vi tar forbehold om tr ykkfeil Pris/md 3011,3,95% % FASTRENTE RASK LEVERING-EV PROACE PRIS 500.409,-
STAVANGER Langflåtveien 35 4017 STAVANGER Tlf 51 82 25 00 SANDNES
SANDNES
51 82 25 00 BRYNE
(Bilhuset) Vestre Svanholmen 9 - 11 4394
Tlf
Eskervegen 1 A, 4341 BRYNE Tlf 51 82 25 00 Vel hjem, Toyota kjører deg trygt frem. www.toyotasorvest.no

INNHOLD

6 Kort og Godt

8 Inkasso-byrå i sterk vekst

TEMA: Ferie & Fritid

22 Sogndalstrand kulturhotell

26 Robust Treningssenter

TEMA: Ferie & Fritid

28 Kulturbanken, også for voksne

30 Distriktets største Padel-senter

32 Haaland-pakketur

34 Satser på privathager

36 Det spirer på biblioteket

38 Overnatt på fyret

44 Hendige turapper

Grønn glede

En engelsk undersøkelse viste at de som har hage og drev hagebruk oppgav at de hadde større velvære, bedre helse, mer fysisk aktivitet og flere turer i naturen enn andre.

Professor Marianne Thorsen Gonzalez har studert hvordan terapeutisk bruk av hagearbeid kan bedre depresjon.

Grønn er fargen som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning.

Studier antyder at tilgangen på grønne områder i byen kan påvirke helsa og humøret. Tilfredshet med livet og følelsen av lykke økte jo større grøntområder som fantes innen 300 meter fra bostedet.

God lesning og god ferie når den tid kommer – ta gjerne en na-tur!

Dagfinn Hauge REDAKTØR

FASTE SPALTER

12 Tett på: Johanna Johansson

18 Gründeren: Tommy Birkeland

19 Juristens råd

47 Nye bedrifter

50 Nytt om navn

51 Min jobb: Kristine Vaule

NÆRING JÆREN

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på Næringslivet på Jæren. Magasinet kommer ut seks ganger i året og har full distribusjon til husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå.

Utgiver:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne lokomotiv.no

Redaktør: Dagfinn Hauge dagfinn@mediaserv.no 950 73 249

Annonser: Unni Stødle unni@lokomotiv.no 932 14 318

Elin Nærland elin@lokomotiv.no 928 47 084

Alexander Olsen alexander@lokomotiv.no 970 18 348

Design/produksjon: Lokomotiv Media AS Ålgård Offset AS

Forsidefoto: Forsidefoto: Johanna Johansson Foto: Privat

Trykk: Ålgård Offset AS

Distribusjon: Husstander: Schibsted Distrubusjon Vest. Bedrifter: Posten Norge.

Spørsmål vedrørende distribusjonen: post@lokomotiv.no

Følg oss på Facebook: facebook.com/naeringpajaeren

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 3. september.

4 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 26 10 36
34

KJØKKEN OG GARDEROBE

NYTT KJØKKEN?

VI HAR JÆREN`S STØRSTE SHOWROM

20 VARIANTER UTSTILT PÅ 400 M2.

Solid og funksjonell kjøkken til en fornuftig pris. Ferdig montert fra fabrikk.

Kom innom. Vi tegner gjerne et forslag!

Avtal møte med oss: Norunn Nord-Varhaug, 483 89 846 eller norunn@aarsland.no

Sandra Helen Varhaug 992 88 161 eller sandra@aarsland.no

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 5

Mindre optimisme – fortsatt mangel på arbeidskraft

Arbeidsgiverne er mindre optimistiske når det gjelder utsiktene framover, viser NAVs bedriftsundersøkelse. Mangelen på arbeidskraft er også redusert og færre virksomheter har rekrutteringsproblemer.

– Vi må tilbake til 2016 for å finne lavere optimisme og det er kun tre ganger de siste 20 årene at den har vært så lav som nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte (bildet).

Færre virksomheter venter flere ansatte i år, viser NAVs bedriftsundersøkelse 2024. Netto er det kun 1 av 10 bedrifter som venter økt sysselsetting. Optimismen var lavere kun tre ganger tidligere, etter oljeprisnedgangen i 2014-2016, etter finanskrisen 2008-2009, og etter lavkonjunkturen i 2002-2003.

Samtidig som norske virksomheter melder om litt dårligere utsikter og mindre mangel på arbeidskraft, er ledigheten fortsatt lav historisk sett.

– Alt i alt er det fortsatt store muligheter til å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet, sier Holte.

HC Hippocamp tralle på Ølberg

Sitter du i rullestol eller er funksjonsnedsatt og har lyst på en strandtur? Jæren Friluftsråd og Frilager har opprettet et tilbud om utlån av en Hippocamp ved Ølberg camping. Med ballongdekk er det lettere å komme seg fram i sanden enn med smale hjul. Kun til bruk på Ølbergstranden. Se frilager.no

– Annonsen på Finn.no har lenge vært den mest besøkte blant alle annonsene vi har hatt ute. Vi har ventet tålmodig på den rette kjøperen, sier Tore Alvern. Han er sønn av Tor og Gunnvor Alvern som driver Abobil og har jobbet hver sommer hos foreldrene fra han var liten. Som 13-åring solgte han sin første bobil.

Norges dyreste bybobil solgt hos Abobil

En milepæl er nådd for bobilselger Tore Alvern hos

Abobil på Bryne! Den ettertraktede Innova Roadtrip 4x4 bybobil med yachtdesign er solgt til en dame fra Trøndelag. Prislappen på denne unike bybobilen er kr 2.528.000 kroner. Det er til nå den dyreste bybobilen som er solgt i Norge.

Den solgte bybobilen fra Innova Roadtrip tilbyr en kombinasjon av førsteklasses materialer, toppmoderne teknologi og enestående design. Med fokus på komfort og funksjonalitet, gir denne luksuriøse bybobilen en opplevelse uten sidestykke for eventyrlystne reisende.

6 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
KORT GODT &

Nordic Steel kjøper Acoustics

Nordic Steel overtar selskapet Acoustics, som er ledende innen lyd i ventilasjonssystem. Det betyr at Acoustics’ produkter, som lydfeller og jethetter, nå eies av Nordic Steel. Omsetningen til firmaet var i fjor på 6,4 millioner og resultatet på 1,1.

– Vi er svært glade for å overta et så etablert og seriøst firma som Acoustics, som har levert kvalitet i flere tiår. For kundene betyr det at de får tilgang til alle typer HVAC-produkter hos oss. Vi blir en komplett leverandør for dem, sier konsernsjef Børre Lobekk i Nordic Steel.

Acoustics AS ble etablert i 1997 av Anders Busvold og har de siste årene holdt til i Larvik. Selskapet har særlig god kompetanse på å beregne støy i ventilasjonsanlegg. Produkter som jethetter, lydfeller, akustiske vegger, kanaler og spjeld er typiske leveranser og kan leveres med komplett lyddokumentasjon.

– Jeg har ønsket å videreføre kunnskap, erfaring og en godt etablert merkevare til et seriøst firma når jeg nå blir pensjonist. Gjennom samtaler og besøk hos Nordic Steel har jeg blitt kjent med et profesjonelt selskap med genuin interesse for produktene. Jeg er trygg på at Acoustics er i gode hender, og at kundene blir ivaretatt på beste måte, sier Anders Busvold, daglig leder i Acoustics. Nordic Steel overtar produktene, produktnavn, tegningsunderlag, tekniske data og beregningsgrunnlag på alle Acoustics sine produkter.

Kurs i mykkarosseri

Total er det forventet at 45 teknikere vil i år fullføre et nyetablert kurs i arbeid på mykkarosseri, det vil si bodelen på bobiler og campingvogner.

Tor Alvern i Abobil på Jæren har vært sentral i utarbeidelsen av kurset og de 10 caravan-mekanikerne hos Abobil var noen av de første som fullførte det. Tre-dagers kurset er det som skal til for å bringe tidligere års praksis i tråd med regelverket, og etter

forslag fra Statens vegvesen i samarbeid med Norsk Caravanbransjeforbund (NBC) får de forhandlerne som nå kurser seg det som kalles «særlig arbeidstillatelse for arbeid på mykkarosseri.

2024 er et overgangsår. De som ikke tar kurset i år, må regne med å ta et lengre kurs etter overgangsperioden for å være et godkjent verksted av Statens vegvesen.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 7
Abobil på Håland Industriområde er et av stedene kurset i mykkarosseri blir holdt. Anders Busvold og Thor Erik Hebnes i Nordic Steels HVAC-avdeling sammen med Egil Håland.

Frode Haugen og Rune Austli har skapt et lokalt inkasso-byrå i rask vekst. I 2022 ble de kåret til gasellebedrift som en av 21 hurtigvoksende bedrifter i Klepp kommune. De har også innfridd gasellekravene for 2023.

– Det gikk slik vi hadde planlagt

– Det er nesten skremmende hvor godt vi traff på målet vi satte oss i starten, smiler Rune Austli. Inkasso-byrået Debia AS fra Klepp er blitt en gasellebedrift innehaverne kan være stolt av.

Plassen til gasellediplom nummer to i rekken er det gjort plass til, nå venter de bare på kåringen. Kravene vet de er oppfylte.

Hvert år har bedriften økt omsetningen med 25-30 prosent og gått fra to til åtte ansatte på tre år. I oppstartsåret 2019 hadde de 1,1 million i omsetning. For 2023 har de flyttet komma en plass opp og lander omsetningen på rundt 10 millioner, med et overskudd på to.

– Da vi startet opp satte vi oss høye mål og ambisjoner om å skape arbeidsplasser lokalt. Det har vi klart, og innen

bedriften er seks år skal vi runde en omsetning på 15 millioner. Det er også innenfor rekkevidde, mener Rune.

Målbevisst arbeid og full uttelling gjennom deltakelse i sponsornettverk til de lokale fotballklubbene og idrettslagene har han sammen med kamerat og medeier Frode Haugen kapret kunde på kunde. Nå er kundeporteføljen på 1200.

Debia har arbeidet seg opp til å ta posisjonen som det største lokale inkasso-byrået i Rogaland. Og de to lederne ser det ikke som uaktuelt at det kan komme utvidelse til andre lokasjoner i framtiden.

8 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

– Lokal tilstedeværelse og direkte kontakt med kundene, der kundene har en dedikert kontakt i Debia de kan forholde seg til, det er to av suksessfaktorene. Drahjelp fra lokale investorer har også vært nyttig, forteller Frode.

EN SMART PAUSE

Faren til Rune og to av hans kompiser startet opp inkassobyrået Bonitet tidlig på 90-tallet.

Dette var startskuddet til at Rune begynte å interessere seg for bransjen. Han begynte på høgskolestudier i økonomi, men jobbet mer og mer i farens bedrift fra 1995. Til slutt valgte han å ta en pause fra studiene til fordel for jobben. Og den pausen varer ennå.

Da faren døde og Bonitet ble solgt til en større aktør som ville sentralisere virksomheten til Oslo og Bergen, gikk Rune sammen med kameraten Frode Haugen ut og startet eget byrå.

Begge har dyrket konkurranseinstinkt og lagbygging gjennom mange år i fotball og innebandy, et instinkt som kommer godt til nytte i en bransje der det er stor konkurranse om kundene.

UTVIKLET EGEN INTEGRASJON

Inkasso-bransjen er strengt lovregulert av Finanstilsynet. Det er derfor få snarveier til økt lønnsomhet ved å for eksempel ta høye purregebyrer.

Å vokse innenfor bransjen går mye på å kapre kunder gjennom god kundebehandling og god integrasjon mot regnskapssystemer.

Debia har fått støtte av Skattefunn til å utvikle sin egen kundeportal.

– Det gjør at vi ikke er avhengig av en tredjepart på dette og kan videreutvikle integrasjonen etter kundenes behov og systemer, forteller Rune.

Å digitaliser og utvikle gode systemer er kostbart. Derfor er det viktig å ha en viss størrelse på bedriften.

ET NØDVENDIG ONDE

Det var mange år Rune var flau av å jobbe med inkasso, og når noen spurte hva han jobbet med valgte han å si at det var noe innen økonomi. Nå er den tiden forbi.

– Vi gjør en veldig viktig jobb og hjelper kundene våre på en effektiv måte når betalingen for deres vare eller tjeneste uteblir. Så slipper de å bruke tid på dette arbeidet.

I en tid med høyere renter har konkurser og inkassosaker økt mye i løpet av det siste året. Det er ikke noe de to parhestene gleder seg over, selv om det gir mer arbeid til bedriften.

– Vi ønsker å bidra til at færre får betalingsproblemer. Og får en problemer er det som regel mulig å komme til en løsning gjennom en tidlig dialog, sier de to som også skulle ønske at skolen underviste mer om privatøkonomi.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 9
T: 41 70 78 00 I E: BOOKING@JMT.AS I WWW.JMT.AS I TAXI, MINIBUSS OG BUSS MED INNTIL 58 SETER Innflyttingsklare leiligheter i Kvernalandtorg Fra 3.790.000 - 9.490.000,- + omk. Nye innflyttingsklare leiligheter med gode planløsninger i varierte størrelser. Sentral beliggenhet • Soverom fra 2-4 • Bruksareal fra 88-146 kvm. Kvernalandtorg.no Bjørn Rune Salte • Tlf. 416 07 781 • bjorn.salte@privatmegleren.no

DIN PROFFLEVERANDØR AV VERKTØY OG INDUSTRIREKVISITA

TA KONTAKT

MED OSS – SÅ FÅR DU DET DU TRENGER

10 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
V I E R I K K E S T Ø R S T , M E N P R Ø V O S S F Ø R S T K U N D E , S E R V I C E O G K U N N S K A P I F O K U S ! T l f : 9 0 1 7 0 6 2 0 | w w w . v o i a s . n o M a r t i n V a g l e s v e g 7 , 4 3 4 4 B r y n e

Finn din favoritt blant våre 24 herlige, nye leiligheter i Bryne sentrum. Se alle detaljer på 550bryne.no.

I 550 bor du akkurat passe tilbaketrukket, i et rolig nabolag med grønne omgivelser. Likevel er du ikke mer enn 550 meter unna tog, buss, kafé og kultur - kort sagt; det mesta!

Priser fra 2 698 000 kr

49 - 150 kvm

1 - 3 soverom Heis

Lyst til å vite mer? Ta gjerne kontakt med våre hyggelige meglere!

Finn ditt nye hjem:

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 11 Salget har startet!
97
97
Parkering i garasje Siv M. Jåtten
74 66 29 siv.jatten@em1sr.no
03 13 59 claire.lonsdale@em1sr.no Claire A. Lonsdale
550bryne.no

TETTpå

I pakt med naturen

Sammen med samboer Aleksander kjøpte Johanna Johansson et nedlagt 146 år gammelt småbruk mellom Ogna og Brusand for tre år siden. Det har blitt mye jobbing og mye å lære, men fortsatt er gleden, gløden og optimismen til stede.

TEKST: DAGFINN HAUGE

FOTO: PRIVAT

Johanna fra Sirevåg er en globetrotter de lux. 16 år gammel dro hun til USA for å studere. Siden har det blitt stempel fra et utall land i passet.

– Tiden i USA satte fart i reise- og eventyrlysten, og jeg var mest i utlandet i en periode på 10 år. Det gikk i reising, litt jobbing og studier. Jeg trodde aldri jeg skulle komme tilbake til Jæren, smiler hun fra sofaen i et lappverk av et gammelt og dårlig isolert hus. Det er full fyr i ovnen på en ellers hustrig dag.

Men livet kan ta så mange retninger, og mye kommer gjerne helt tilfeldig.

Da hun var hjemme for å studere traff hun Aleksander på datingappen Happn. De fant tonen og ble sammen.

For å spare penger bestemte de seg for å leie ut leilighetens hans og bo i en varebil som de innredet flott selv.

Tanken var å bruke de oppsparte pengene til å reise verden rundt.

Samtidig hadde begge lyst på et gårdsbruk.

Aleksander hadde vært mye på morfarens småbruk på Brimse i oppveksten, og begge kunne ikke tenke seg å bo i et byggefelt. Dilemmaet var om de skulle bruke opp pengene på reising eller investere de i en eiendom.

PRØVING OG FEILING

Da det nedslitte småbruket i Bogsdalen kom for salg, ikke langt fra Sirevåg der Johanne vokste opp, ble de ivrige.

– Jeg visste vi trolig aldri ville få en slik mulighet igjen. Dette ville vi ha, forteller Johanna.

De vant budrunden. Resten av historien handler mye om å reise det rivningsklare småbruket opp fra asken

Vi må ikke kjøpe oss ut av problemene, være usolidariske og la andre som trenger maten selv produsere maten vår.

JOHANNA JOHANSSON.

Navn Johanna Johansson

Alder 30 år

Bosted Ogna

Stilling Konsulent og daglig leder

Sivilstand Samboer

igjen, hogge trær, dyrke grønnsaker og drive med dyr i liten skala.

– Vi kunne lite og har måttet hente kunnskap fra bøker og foreldre.

Huset har de pusses opp slik at det skal bli levelig frem til de får anledning og råd til å rive det og sette opp et nytt. Løa restaureres. Den var det verd å ta vare på. Her blir det lokale til arrangementer og utleie og et produksjonskjøkken der en kan sylte, safte, koke og bake.

– For å få mest mulig for det vi produserer, er veien å gå og videreforedle produktene før vi selger de. Kanskje vi også med tiden kan ha kurs i løa. Meningen er at arbeidet vi gjør på garden ikke bare skal være en hobby, samtidig tror jeg ikke det er noe vi kan leve fullt av, forteller Johanna. Mye av det om skjer på garden blir publisert på sosiale medier. På Instagram har Bogsdalen gård 2000 følgere.

– Det er kjekt å vise fram at det som var i dårlig stand blir fint. I tillegg er Instagram en viktig salgskanal.

ET GODT LIV

– Når noen spør oss om hvor lenge det er til at vi blir ferdige, så har vi ikke noe mål om å bli helt ferdige. Vi setter oss mange delmål. Hovedmålet er å leve et godt liv, skape noe og lære. Så blir det spennende å se om vi klarer å stå i dette over tid.

Begge to har jobber utenom småbruket. Men Johanna har gått litt ned i stilling for å ha tid til å gjøre mer på garden.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 13
’’
’’
Fritid er et «løye» ord i seg selv.
JOHANNA JOHANSSON.

– I fjor solgte vi pakker med grønnsaker og kjøtt fra utegrisene våre. Det gikk raskt unna. Vi er ikke sertifisert økologisk, men vi har lyst å produsere mat på en naturlig måte, uten sprøytemidler. Vi legger vekt på at vi ikke skal skade naturen. Dyrene hos oss skal ha det godt. Alt vi selger går rett til forbrukeren. *

– Fortelle litt om din oppvekst, skole og fritid.

– Jeg ble født i Bergen, men mor og far flyttet til Sirevåg da jeg var ett år gammel. Mor var fra Sandnes og far fra Sverige. Jeg har tre brødre, to eldre og en yngre. Jeg var en travel jente som spilte håndball, fotball, var med i Ogna skolekorps og drev med ridning. Sirevåg var en god og trygg plass å vokse opp. På skolen gikk det godt og jeg hadde mange gode venner. Mor og far hadde tatt fri et år da de var unge og

reist rundt om i verden. Det inspirerte meg til å reise ut tidlig. 16 år gammel flyttet jeg til USA og bodde hos en vertsfamilie mens jeg tok videregående skole der. Denne vertsfamilien ble som min andre familie og de kommer over når jeg og Aleksander skal gifte oss i sommer.

Johanna har tatt en bachlor i internasjonal utvikling og senere en mastergrad i Energy, Environment and Society.

– Hva jobbet mor og far med?

– Mor var styrer i barnehage. Far jobbet på plattform i Nordsjøen og for forskjellige olje- og oljeservicebedrifter på land. Til slutt jobbet han for Ogna golfklubb.

– Tre ord som beskriver deg selv?

– Engasjert, dedikert, omsorgsfull

– Hva er dine sterke sider?

– Jeg er flink på logistikk, å ha mange baller i lufta samtidig og jobbe med mange prosjekter på en gang.

Jeg er glad i folk og flinkt til å se noe positivt i alt.

– Noen du ser opp til?

– Mor. Hun er et enormt omsorgsmenneske og bryr seg om folk, dyr og natur, politikk, bygda og samfunnet. Hun er opptatt av at det skal skje gode ting i bygda.

– Det er viktig å bry seg om de en har rundt seg.

Og så ser jeg opp til Aleksander fordi han har en enorm trygghet og ro i seg selv, er veldig til stede og omtenksom, og så er han driftig og får ting til. Han er også opptatt av å utvikle seg selv og ting rundt seg.

– Hva liker du å gjøre på fritiden, dersom du har fritid da?

– Fritid er et «løye» ord i seg selv. Jeg liker jobben min som selvstendig konsulent veldig godt, og jeg passer ikke inn i en A4-jobb. Selv om det er stritt å drive for seg selv, så blir det på en annen måte. Vi har ikke surfet en gang siden vi kjøpte garden, men vi har samtidig sagt

14 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN

at den skal ikke hindre oss i noe vi har lyst å gjøre. Utenom arbeidet liker jeg å samles til middag med familien og gå tur med hundene.

– Noe favorittmåltid?

– Hver fredag er det Nachos. Ellers så spiser vi veldig mye råvarebasert.

– Når du har feire hvor går turen?

– Når vi har ferie, jobber vi, griller, bader og lager mat her på småbruket. Ellers så reiser vi ofte til hytta på Brimse som foreldrene til Aleksander eier.

– Noen spesielle steder du ønsker å dra til?

– Jeg har vært på de fleste plasser som jeg hadde på bucket-lista som 16-17 åring. Så det er ikke noe sted jeg drømmer om nå.

– Velg deg et annet yrke – hvorfor velge det?

– Da jeg var ung drømte jeg om å bli sykepleier eller veterinær. Det handler om at jeg liker å være til hjelp og nytte.

– Er det en sak du brenner for?

– Mange. Norsk matproduksjon, god dyrevelferd, folkehelse, klima og at vi tar vare på jordkloden. Alt dette henger sammen. Vi må ikke kjøpe oss ut av problemene, være usolidariske og la andre som trenger maten selv produsere maten vår. Nå utarmer vi deres naturressurser. Det er også et beredskapsspørsmål. Vi bør ha kontroll over hvordan ting produseres, at maten vi og dyrene spiser produseres på en god måte og med minst mulig sprøytemidler. Vi er betydelig flinkere til dette i Norge enn i mange andre land.

– Og så er jeg opptatt av å snakke opp bonden, ellers så vil ingen være gårdbruker.

– Hva gjør deg sint?

– Jeg har kort lunte, men blir aldri skikkelig sint. Jeg kan bli sint på måten vi behandler andre mennesker på. Kanskje det er fordi jeg har arbeidet med flyktninger.

’’

Når noen spør oss hvor lenge det er til vi blir ferdige, så har vi ikke noe mål om å bli helt ferdige. Vi setter oss mange delmål. Hovedmålet er å leve et godt liv, skape noe og lære.

JOHANNA JOHANSSON.

– Fra reisingen blir en ydmyk når en ser hvordan andre folk lever. Da ser en også at vi egentlig har få problemer i Norge.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å være i lag med familien. Være ute å skape noe. Jeg er lite glad i høytideligheter, men enormt glad i hverdagen.

– Noe du gleder deg til?

– Sommeren og være ute å dyrke ting.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 15

Salget er i gang!

NYE XPENG G6

SI FARVEL TIL REKKEVIDDEANGSTEN

Rekkevidde inntil 550 km

Hjuldrift RWD/AWD

Bagasjerom 571 l

Med lavt forbruk og en rekkevidde på inntil 550 WLTP, kan du nyte bekymringsfrie reiser med din XPENG G6. Vi får bilen inn for prøvekjøring i august!

Bestill i mai/juni og få hengerfeste inkludert til en verdi av kr 11.900,-

Ta kontakt i dag:

Daglig leder i Jæren Kabelnett, Roar Fjeldheim, er klar for å møte konkurransen fra større nett-leverandører og satser sterkt på å øke kundemassen.

Gjelder RWD Standard range. Prisen er inklusive avgifter Pris fra 419 900,–XPENG Center Stavanger

16 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
En
51 68 22 00 salg@algardsauto.no
romslig og smart SUV-Coupé!
NYHET!

Reime & Co utfører leieproduksjon på stålprodukter og har mange års kompetanse på blant annet saging, bøying, knekking, plasmaskjæring og sveising.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 17 Reime & Co AS Tlf.: 51 79 19 00 E-post: post@reime.no www.reime.no
HOS REIME?
Stolt leverandør av bymøbler til Vestre
LEIEPRODUKSJON
Foto: Vestre

GR Ü NDEREN

Navn Tommy Birkeland (42 år)

Bosted Kåsen

Bedrift KA Trading AS

+ KORT FORTALT – HVA ER DIN GRÜNDERBEDRIFT?

KA Trading AS kjøper større konkursbo. Helst som inkluderer større anleggsmaskiner og kjøretøy. Vi går deretter nøye gjennom hvert enkelt produkt og eventuelt reparerer og klargjør produktet, før vi videreselger det med trygghet og garanti.

+ HVOR LENGE HAR DU JOBBET MED DETTE?

Vi startet 1.1.2024 med KA Trading AS, men jeg har holdt på med kjøp og salg av kjøretøy som hobby i mange år.

+ HVOR KOM IDEEN FRA?

Etter erfaring fra bilbransjen i Bertel O. Steen og som forsikringsmegler mente jeg og resten av eierne at det ligger en mulighet innen kjøp av konkurser da det er flere parter som er avhengig i at en slik prosess er så ryddig som mulig. En bobestyrer er avhengig i å skaffe kapital og rydde opp ved konkurs. Der kommer vi inn i bilde og kan bistå på flere måter.

+ HVA VAR DE FØRSTE SKRITTENE FRA IDÉ TIL OPPSTART?

Jeg fikk ideen etter prat med styreleder over kaffe i et barneselskap hvor det viste seg at han også allerede gjorde mye av det samme som meg, men med større anleggsmaskiner og kjøretøy.

+ HVORDAN HAR DU JOBBET VIDERE MED DETTE?

Etter noen drøftelsesmøter ble det avgjort at dette er noe vi satser på og prøver å etablere oss i hele landet med.Første store konkurs ble kjøpt i Hammerfest. En liten avstand på 2500 kilometer.

+ HVA SKAL DU GJØRE FREMOVER?

Vår ambisjon er å utfordre standardene i bransjen ved å tilby en service og et produktutvalg som står ut. Ved å kombinere personlig service med vår tekniske ekspertise, sikter vi mot å være den foretrukne partneren for både næringsdrivende og private kunder som søker kvalitet og pålitelighet.

+ HVA ER MÅLET MED BEDRIFTEN PÅ LANG SIKT?

Utfordre markedet og bli den foretrukne partner for bobestyrere & bomedhjelpere i hele landet.

+ HVILKE EGENSKAPER SYNES DU ER VIKTIG FOR EN GRÜNDER?

Å tørre å prøve det usikre. Jobbe hardt, stein for stein som vi sier her på Jæren.

Treffe folk og knytte kontakter.

+ HVA ER KJEKKEST MED GRÜNDERTILVÆRELSEN?

HVA ER DINE BESTE TIPS TIL ANDRE SOM HAR EN

18 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
DE www.jaerkraft.no
IDÉ

JURISTENS råd

Ferie og fritid

Hvem bestemmer ferien?

Det nærmer seg ferietid på mange arbeidsplasser. I den forbindelse oppstår det ofte noen spørsmål rundt ferieavvikling.

Hvem bestemmer tidspunkt for ferie?

Det er arbeidsgiver som har siste ord ved fastsettelse av ferietidspunkt. Det betyr likevel ikke at arbeidsgiver har fritt spillerom.

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte fastsetting av ferien med den enkelte arbeidstaker eller tillitsvalgte.

Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige, er det arbeidsgiver som fastsetter ferietidspunkt. Arbeidsgiver må da forholde seg til de grensene ferieloven setter.

Arbeidstaker kan kreve at 18 virkedager (tre uker) av ferien gis samlet i hovedferieperioden 1. juni – 30. september. I så fall har arbeidsgiver en plikt til å legge tre uker ferie i denne perioden.

Ferietidspunktet må også planlegges i god tid.

Arbeidstakere kan kreve å få beskjed om ferietidspunkt minst to måneder før ferien skal avvikles.

Må arbeidstaker ta ferie?

Av og til ønsker arbeidstaker å jobbe og få utbetalt lønn i stedet for å ta ut ferie. Kan arbeidsgiver akseptere dette og betale ut lønn i tillegg til feriepenger, i stedet for at arbeidstaker tar fri?

Arbeidstakere har både rett og plikt til å avvikle full ferie. Arbeidsgiver plikter samtidig å sørge for at arbeidstaker får fri. Som hovedregel kan derfor arbeidstakere ikke la være å ta ut ferie, selv om dette er noe som er ønsket av arbeidstaker.

Plikten til å ta ut ferie gjelder også når arbeidstakere skifter arbeidsgiver, og arbeidstaker da kanskje allerede har fått feriepengene utbetalt ved opphør av tidligere arbeidsforhold. Arbeidstaker skal likevel ta ut ferie hos sin nye arbeidsgiver, selv om det ikke er opptjent feriepenger for hele perioden hos ny arbeidsgiver. Ferien dekkes da av feriepenger utbetalt fra tidligere arbeidsgiver.

Dersom arbeidstaker har ferie til gode ved årsslutt, skal dette uansett ikke betales ut til arbeidstaker i penger. Da overføres feriedagene til neste år. Det kan alltid avtales at 12 virkedager (to uker) ferie overføres til neste år. I de tilfellene hvor arbeidstaker har mer enn to uker ferie til gode ved årsslutt, skal dette også overføres til neste år, selv om ferien skulle vært avviklet inneværende år. Arbeidstaker mister dermed ikke feriedager selv om arbeidsgiver lar være å sørge for at ferie avvikles i løpet av året.

Det finnes enkelte unntakstilfeller hvor reglene over kan fravikes, for eksempel ved sykdom, oppsigelse eller at arbeidstaker ikke har opptjent feriepenger.

På jakt etter sommerkroppen? Spis mer kylling!

PLAST – din lokale plast leverandør

På vårt lager finner du et meget stort utvalg av teknisk plast, halvfabrikat som plater og bolt.

• Pom Plater fra 3-150 mm

• Pom bolter fra Ø10-Ø400

• PEHD 1000 plater fra 5-200 mm

• PE100 plater fra 5-50 mm

• Vi kan også tilby PA6 plater fra 5-160 mm og PA6 bolt fra Ø10-Ø600

• Høyteknologisk plast PEEK og PTFE

Vi kapper også plater og bolter etter ønsket format.

www.bryne-plast.no

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 19
BRYNE

Industriell overflatebehandling

Jærsk kvalitet

Vi utfører alle våre overflatebehandlinger hos oss og har full kontroll på hele prosessen. Våre kunder kommer fra olje og gass, infrastruktur, bygg & anlegg, og landbruk, og vi tilbyr skreddersydde løsninger for deres behov.

■ Våtlakkering

■ Metallisering

■ Xylan

■ Zinkfosfatering

■ Molycote

■ Everslik

■ Sand- og glassblåsing

■ Brannisolering

■ kombinasjonssystemer

Telefon: 51 48 06 50 / post@j-overflate.no. Les mer på www.j-overflate.no

Nå leverer vi solcelleanlegg sammen med Grude Bygg

Kontakt

20 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
Bærheimveien 197 kW anlegg
asterasolar.no / +47 918 58 644
oss! For befaring eller ein hyggeleg prat om solceller!

U

Kom innom ATV-Gården og prøv din nye firhjuling!

SOLSKJERMING TIL HJEM OG ARBEIDSPLASS!

I mer enn 50 år har vi levert solskjerming. En lokal familiebedrift du stoler på. www.sandnes-markise.no Telefon51660770 45%

hvit/grå/sort duoplissé 45%

KONTAKT FOR BEFARING

utvendig zip screen 30% alt innvendig

Følg oss gjerne på Facebook

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 21 SKREDDERSYDDSOLSKJERMINGSIDEN1967 TA
P o l a r i s A T V & R a n g e r T r a k t o r r e g i s t r e r t e a r b e i d s m a s k i n e r
Tilbudet gjelder til 04.juli.
n i k f r e m k o m m e l i g h e t K l a s s e l e d e n d e k j ø r e e g e n s k a p e r S t o r t u t v a l g a v r e d s k a p o g u t s t y r E g e t v e r k s t e d Tlf: 51 42 01 20 | www atvgarden no

Sogndalstrand er fredet og omtalt som «kystens Røros». Over 60 000 besøker stedet hvert år. FOTO:Privat

Hva med en konferanse i det gamle biblioteket?

Herskapelige soverom i gammel stil.

22 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN

Fra fiskesuppe til kulturhotell

Eli og Jan Oddvar forbarmet seg over en kulturskatt som var i ferd med å råtne bort. Nå er Sogndalstrand blitt ei perle mange private og offentlige virksomheter på Jæren benytter seg av til lagsamlinger og konferanser. Og fortsatt er stedet i utvikling.

TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

– Nå har vi kjøpt en 10-mål stor tomt. Der skal vi lage et hotell med 30 rom, kjøkken, konferansesal og kulturscene, forteller Jan Oddvar Omdal entusiastisk. Han kaller seg vaktmester og eier kulturhotellet sammen med kona Eli Laupstad Omdal som er daglig leder.

Sogndal kulturhotell består av 10 hus med til sammen 29 rom, kafé og restaurant. Ingen av rommene for overnatting er tilrettelagt for bevegelseshemmede. Derfor er et nytt og moderne bygg kjærkomment. Og med en større konferansesal kan de også ta imot større grupper.

– I dag må vi si nei til grupper med over 40 personer. I det nye konferanserommet har vi plass til 120 stykker, sier han og er klar til å sette spadene i jorda.

Jan Oddvar har plukket ned Hovland bedehus som han skal sette opp igjen på det nye tunet ved den idylliske Kjellandhølen. Så her blir det gammelt og nytt om hverandre. Planen er å bygge ut tunet gradvis.

BYGGET STEIN PÅ STEIN I 30 ÅR

Nå er det 30 år siden ekteparet dro i gang en dugnadskafé sammen med seks andre i lokalene til den nedlagte dagligvareforretningen i det gamle ladestedet fra seilskutetiden.

Men etter den første sommersesongen var det kun ekteparet Omdal som ville drive videre. Kaffe og kaker ble utvidet med varm fiskesuppe.

– Etter hvert var det flere som begynte å spør etter muligheter for overnatting, forteller Eli som sa opp jobben i Egersund og begynte arbeidet med kulturhotellet på fulltid.

Det ble startskuddet for å utvide virksomheten. I dag eier de åtte hus selv og leier to. De er renovert for overnatting, restaurant, bar og kafé. I alle overnattingsrommene er det et tilhørende moderne baderom.

ÅPENT HELE ÅRET

Kulturhotellet har 14 årsverk og åpent hele året.

– Vi har valgt å ha ansatte hele året, ellers så måtte vi ansette nye hvert år. Fast ansettelse gir også trygghet for de som jobber her, sier Eli som ivrer for helårs reiseliv-virksomhet.

Men det koster. I lavsesongen går de med et godt underskudd som de tar inn igjen i løpet av høysesongen.

Begge brenner for å skape arbeidsplasser i bygda og legge til rette for neste generasjon.

At det har blitt mye jobbing og mange avlyste ferieturer for å komme dit de er nå, legger de ikke skjul på. Å drive kulturhotellet er mer en livsstil

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 23
Ferie
fritid
TEMA:
&

Jan Oddvar Omdal har hendene fulle som vaktmester i Sogndalstrand kulturhotell.

FOTO: Privat

som kan by på utfordringer og oppgaver fra morgenen til sene kvelden.

KULTURSKATT FRA

SEILSKUTETIDEN

Inspirasjonen hentet paret fra et halvt års opphold i Frankrike i 1993. De leide hus i Loire-dalen og ble inspirert av hvor godt franskmennene hadde tatt vare på den gamle bebyggelsen og bruk av lokalprodusert mat. De to satt rundt kjøkkenbordet og bestemte seg for å få til noe liknende i Sogndalstrand da de kom hjem.

De hadde allerede da flyttet til Sogndalstrand og gikk og så på en kulturskatt fra seilskutetiden som var til nedfalls.

– Det eneste faget jeg strøk på under utdanning var økonomistyring. Hadde jeg vært flink i økonomi hadde vi nok aldri våget å satse, ler Eli.

– Det blir nok ingen gullgruve, men det er en spennende og kjekk arbeidsplass. Og en må like å være sammen med folk, for å drive et slikt sted.

Alle husene er fint pusset opp i gammel og koselig stil. Eli Laupstad Omdal er daglig leder for kulturhotellet.

KYSTENS RØROS

I 1994 ble Sogndalstrand fredet av Riksantikvaren. Han omtalte stedet som «kystens Røros»

Hvert år har stedet over 60 000 besøkende. 10 prosent av de er utenlandske turister. Hotellet har årlig 4000 overnattingsdøgn.

Flere hus er pusset opp og nå er her galleri, suvenirbutikk, kafé og museum. I sammenheng med hotellet tilbys det aktiviteter som havrafting,

sykkelturer, gruvebesøk, båttur og mye annet.

Sogndalstrand har mye å by på hele året. Og så ligger det i fin avstand til de store bysentrene. De som kommer her på kurs og konferanser fra bysentrene på Nord-Jæren er langt ute på landet, uten at reiseveien er for lang.

– I Sogndalstrand får de mye mer ut av samlingene enn å være i byen. Her er de i lag hele kvelden og har det mer sosialt i sammen, poengtere Eli.

24 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
Du må prøve fiskesuppa når du er i Sogndalstrand.

Smaken av Jæren

Skjæveland Gardsutsalg har godt utvalg i kortreiste grønnsaker og egg fra egen produksjon og nærliggende områder Eget gårdsbakeri med våre populære potetlefser kan vi også tilby

SJEKK HELE UTVALGET PÅ NETTBUTIKKEN VÅR

JÆRVEIEN 352, 4322 SANDNES WWW.GARDSUTSALG.NO

Åpningstider: 8-20, lør 9-18 og søn 11-19

GRILLMENY

Lunch, middag, selskap? Me grille sjå deg!

Sjå meir hær: haland.no monica@haland.no tlf. 51 78 69 50

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 25

Stian Gilje og Lars Zachariassen ble kjent med hverandre da de begge jobbet som veiledere ved Nærlandsheimen. For fire år siden startet de opp Robust treningssenter som etter hvert har etablert seg som et solid navn i markedet.

’’

Vårt senter skal være en motvekt til mange andre sentre i bransjen.

LARS ZACHARIASSEN

’’
Vi har spisskompetanse på livsstilsendring.
STIAN GILJE
26 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN

Alt for bedre folkehelse

Lars Zachariassen og Stian Gilje ønsker seg ikke støttemedlemmer. I Robust treningssenter er alt lagt opp til at medlemmene skal ta ansvar og jobbe aktivt for bedre helse.

– I gjennomsnitt følger 20 prosent opplegget terapeuten har laget. Hos oss ligger det på rundt 80 prosent. Vi bruker mye tid på ansvarliggjøring, forteller fysioterapeut og daglig leder Stian Gilje.

Nå er det fire år siden Robust treningssenter åpnet dørene på Bryne. Og veien fram til i dag har ikke bare vært lett. Da treningssenteret stod klar til å åpne feide Corona-pandemien over landet og stengte ned det meste. Treningssenteret overlevde den trange fødselen ved hjelp av en grei huseier og kjente og kjære som kjøpte 170 t-skjorter de laget for å kunne betale husleien i starten.

Nå er imidlertid treningssenteret godt etablert med avdeling både i Bryne og Sandnes.

– Vårt mål med å starte opp et nytt senter var å skape vår egen arbeidsplass der vi kunne trives og sette våre egne rammer, skape et miljø for andre terapeuter og ha vekt på folkehelse, forteller Stian.

Han liker å markedsføre Robust som et annerledes treningssenter.

SELVSTENDIGE TERAPEUTER

Til sammen er det åtte terapeuter som har sin virksomhet i Robust. Alle terapeutene har sitt eget foretak og lønner seg selv. Treningssenteret har de felles. Her instruerer de og har gruppetimer.

– Vi deler på husleien, og ingen har tatt ut lønn fra Robust ennå. Lønna vår får vi fra terapeuttimene. Målet er at treningsmedlemmene skal dekke utgiftene av senteret og gruppetimene, forteller Lars.

– Hvorfor startet dere opp en avdeling i Sandnes?

– Jeg er fra Sandnes og mange av pasientene mine kom fra Sandnes, så det kom litt naturlig, sier Stian.

– Har dere tenkt å åpne flere sentre?

– Det kan det komme. Men vi er ikke interessert i å hanke inn investorer bare

for å bygge opp en kjede. Vi må ha hold i dette selv.

– Vårt senter skal være en motvekt til mange andre sentre i bransjen. Vi skal være et senter med fokus på helse. Fag skal ligge i bunn, og våre medlemmer skal ha stort utbytte av å komme her. Vi er gode til å motivere og inspirere, skape trygge rammer for endring og utvikling og hjelpe folk til å ta nye steg, understreker Lars.

TRENINGSOPPLEGG I BEDRIFTER

Robust-gjengen har startet arbeide med å tilby bedrifter treningsopplegg. Et sted har de treningstilbud i lunsjen og i et annet firma har de ettermiddagstrening for alle ansatte.

– Dette er et område vi vil jobbe mer med. Vi vil spille mer mot bedrifter og tilby de egne pakker. Mange bedrifter har flotte treningsrom, men få går og trener der. Det er kanskje fordi det ikke så kjekt å gå tilbake til der en har jobbet hele dagen for å trene etter at en er kommet hjem. En ønsker et skille mellom jobb og fritid, tror Lars.

– Enkelte sliter også med å ta vare på helsa selv. Da blir det mer ansvar på arbeidsgiver. Vi kan hjelpe dem med å få ansatte til å bli mer aktive. Dersom de ansatte blir mer aktive er det helseforebyggende, og trener de i lag bidrar det til lagbygging, trivsel og mer samhold. Det er med på å løfte arbeidsmiljøet.

TOPP TRENINGSUTSTYR OG LITE KØ

– Hvorfor skal folk gå på Robust og trene?

– Vi har det beste treningsutstyret her. Lamelltredemøllene er det beste du har i markedet. Og her er ikke kø på apparatene. Det er mest folk i 10-tiden og etter tre. Så har vi spisskompetanse på livsstilsendring. Vi har skapt et unikt miljø her og terapeutenes dør skal alltid være åpen når vi ikke har pasienter slik at folk kan spør oss om ting de lurer på, sier Stian

TEMA: Ferie& fritid

og legger til at det er viktig å ha med at treningssenteret er åpent for alle.

Robust-terapeutene har også fokus på at de ikke skal overbehandle sine pasienter. Får du ikke endring etter tre behandlinger hos dem, så sender de deg videre til spesialister.

– Hvordan markedsfører dere?

– Vi er store på Facebook og aktive på Instagram.

KOMPETANSE

PÅ KVINNEHELSE

– Hva tenker dere om fremtiden?

– Vi har to terapeuter som er utdannet innen kvinnehelse og har en drøm om å åpne et eget senter for det. På dette området er det et dårlig tilbud i dag. Ine Hebnes Gilje og Mari Evensen har ekstra kompetanse på kvinnehelse og tilbyr treningsgrupper for kvinner under graviditet og etter fødsel, i tillegg til vaginal undersøkelse, forteller Stian.

Selve Robust treningssenter har tryggere rammer enn noen gang. Nå er målet å øke medlemsmassen fra 360 til opp mot 700 som treningssenteret er estimert for.

– Vi har hatt en fanskare som har stått med oss fra starten. Og kundene kommer fra Tau til Sokndal. Vår lidenskap for trening og helse vil lønne seg over tid, mener de.

– Dere arrangerer også Robust-løpet. Hva var utgangspunktet for det?

– Vi ville skape et lavterskel-løp med fokus på folkehelse. Men etter hvert har løpet også fenget eliten, så nå har vi hele bredden. Det første året var det 300 påmeldte. Nå var det nesten 1600. Det er helt fantastisk! Nå har vi hatt møte med kommunen med tanke på neste år. Vi må endre litt på løypa slik at vi ikke lager trafikk-kaos neste gang. Det er liten tvil om at løping er trend for tiden, sier Lars. Robust-løpet arrangerer de sammen med Undheim IL.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 27
TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Frode og Irene Førland sammen med kulturbanken sin nye maskot, Kåre den kreative dragen.

En paraply for kulturell virksomhet

Gjennom et attraktivt fritidstilbud vil Kulturbanken være med på å gjøre Bryne til en god og spennende plass å bo og jobbe i.

TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

I desember ble Kulturbanken tildelt byutviklingsprisen i Bryne.

– Skepsisen er forsvunnet. Vi er komne for å bli, sier daglig leder i kulturbanken, Iren Førland.

– Men det har vært berg og daler og tider der vi har villet gi opp, innrømmer Frode Førland.

Prisen som de fikk i desember ble overrakt av ordfører Andreas Vollsund som understreket i begrunnelsen at det var lagt ned en formidabel frivillig dugnadsinnsats, kombiner med sterk idealisme, for å komme dit Kulturbanken er i dag.

Iren Førland mener at Kulturbanken er unik og den eneste i sitt slag i hele Norge. Målet er å være en paraply for kulturell virksomhet i Bryne.

MANGSLUNGEN VIRKSOMHET Kulturbanken har så mange kontoer. Her er musikk, dans og drama. Det arrangeres konserter, show og forestillinger. Scenen Hvelvet blir også leid ut til forskjellige arrangementer.

– At det eksisterer et slikt tilbud er med på, sammen med andre tiltak, å gjøre

Bryne til et attraktivt sted å bo og arbeide, mener Iren.

Hun legger vekt på at de ikke skal være en konkurrent til Storstova og kulturskolen, men et supplement.

Iren forteller at en gjeng med 13-åringen fra Klepp kom og spurte om de kunne få låne Hvelvet scene til å fremføre en teaterforestilling de hadde laget selv. Forestillingen ble holdt og salen fylt opp med familie, venner og kjente.

– Utrolig kjekt med et slikt initiativ, smiler hun.

OGSÅ EN PLASS FOR VOKSNE

I Kulturbanken sprudler kreativiteten og nye tilbud dukker stadig opp.

– Vi arbeider med å få i gang et barnekor igjen. Og i oktober blir det dansekurs for voksne, blant annet pardans, forteller Iren.

De har også suksess med en teatergruppe for voksne. Her er det plass til flere, så det er bare å melde seg.

– Estetiske fritidstilbud for voksne kan virke litt skummelt. Men det er viktig at vi voksne ikke mure oss inne, men kommer ut og vil «bjuda» på oss selv. Vi har god kapasitet her og vil også være et godt fritidstilbud for voksne.

TEMA: Ferie & fritid

’’ Skepsisen er forsvunnet. Vi er komne for å bli.
IREN FØRLAND

ALLSIDIG

Kulturbanken har et stort nettverk stappet med kompetanse i ulike kulturgrener.

– Det er til og med sånn at om du ønsker å lage firmarevy og er sponsor her, så kan vi garantert hjelpe med det, sier Iren.

I 2023 opprettet de Kulturkontoen som skal være med på å sponse barn og unge fra lavinntektsfamilier slik at økonomi ikke skal hindre de i å være med på kulturaktiviteter.

– Har den fungert godt?

– Ja, kontoen ble slik vi hadde tenkt og vi har fått inn penger fra sponsorer og BUFDIR. Noen betaler også ekstra medlemskapsavgift som går inn på denne kontoen. Terskelen er ikke så høy for å spørre om hjelp dersom en trenger det, og mange flere må spørre i disse tider.

– Er det mange som viser at de setter pris på dere?

– Det er mange som heier på oss, og vi har mange gode samarbeidspartnere. Og vi føler også selv at vi gjør en god jobb for samfunnet.

28 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN

• Arbeidsrett

• Arv og dødsboskifte

• Barnesaker og barnevern

• Erstatning og forsikring

• Kontrakter og næringsliv

• Odel og landbruksrett

• Separasjon og skilsmisse

• Trygderett - NAV-saker

Advokat

- din lokale advokat for private og næringsdrivende

Hetlandsgata 5, 4344 Bryne www.jaeradvokatene.no

Strømsparetips.

Kjøppumpevarmefra kr 432,- i mnd. via strømregningen

Skal du kjøpe Daikin varmepumpe er A V E Systemer din foretrukne forhandler!

Vi er en av Norges største Daikin forhandlere, og har stort showrom på Nærbø og Forus.

Vi leverer og topp elektrikertjenester til bedrift, industri og privatmarkedet.

Kontakt oss neste gang du trenger elektriker!

Skaff deg Nibe varmepumpe og syng så lenge du vil i dusjen.

Enova gir 5000,- i støtte.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 29
Tom Erik Vestrheim Advokat Liss Byrkjedal Advokat Olav Hetland
NÆRBØ ■ FORUS ■ TLF. 09543 ■ WWW.AVE.NO
Foto: Ingeborg Skrudland
A V E Systemer
samler naturkreftene
F I N E R E , G R Ø N N E R E O G B E D R E U T E O M R Å D E R ! J æ r e n s a n l e g g s g a r t n e r s i d e n 1 9 9 3 b h a n o | p o s t @ b h a n o | 5 1 7 9 9 5 5 5

Styrer distriktets største padel-senter

Så langt har 4800 registrert seg som brukere i den nye padel-hallen utenfor Bryne. Senterleder Tommy Myhre jobber aktivt for at enda flere skal oppdage den voksende sporten. TEKST

– Vi er ennå i oppstartsfasen og trenger mange flere kunder. Det jobber jeg aktivt med og ukentlig kan det være oppimot 50 nye som registrere seg i basen vår, forteller Tommy Myhre.

Han styrer det som er en av de største padel-hallene i Norge med 13 baner i de gamle Brøyt-lokalene og er på jobb mer eller mindre hele dagen.

Tommy har bakgrunn som selger og tømrer før han fikk jobben som daglig leder på padel-senteret.

– Vi var noen kamerater som drev og spilte frisbee-golf ved Actionball-hallen i Sandnes da vi ble nysgjerrige på hva padel var som hadde startet opp der. Etter å ha prøvd det ble vi helt hektet. Jeg var der nesten hver dag i en periode, forteller han.

Tommy mener sporten er for folk i alle alder, helt fra 6 år og oppover. Det er en blanding av tennis og squash, lett å lære og lett å spille. Padel er en av de raskest voksende idrettene i verden.

LANDETS BESTE HALL

Normalt koster det 320 kroner for å leie en dobbelbane i en time og 250 for en singelbane.

– Det er ikke dyrt når du tenker på at det er fire som spiller på en double-bane. Da blir det bare 80 kroner på hver.

I tillegg kan du leie en racket for 50 kroner.

Størst aktivitet er det i vinterhalvåret. Da må en gjerne bestille bane en eller to dager i forveien om en skal spille på kveldstid.

Det er vanskelig å varme opp den store og lite isolerte hallen, men nå skal Tommy få på plass noen varmepumper. I tillegg bygger de et eget konferanserom med plass til 50 deltakere der firmaer kan ha sine samlinger i forbindelse med spill i hallen.

Godt omdømme er viktig, og Tommy kan fortelle at senteret på Bryne ble kåret til Rogalands beste i en spørreundersøkelse.

Padel-hallen på Bryne er en av landets største med 13 baner. Senterleder Tommy Myhre har plass til mange flere som blir hektet på den voksende sporten.

GRATIS FOR SKOLER PÅ DAGTID

– Hvordan markedsfører du tilbudet?

– Vi er aktive på sosiale medier. Og så besøker jeg firmaer for å få til firmaavtaler. Men jungeltelegrafen er viktigst. Vi legger vekt på at folk skal trives her. Et godt omdømme er viktig, sier Tommy.

For å øke rekrutteringen så tilbyr han også gratis leie for barne- og ungdomskoler på dagtid.

– Om barna liker det så begynner kanskje mor og far også å spille, smiler han.

Det er også tilbud om intro-kurs med personlig trener på senteret.

– Tjener senteret penger?

– Vi er ennå i startfasen og har ikke tjent så mye ennå. Men omsetningen går rette veien.

I tillegg til Tommy er det tre ungdommer som jobber i Interpadel-hallen på kveldstid og i helgene.

30 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
OG FOTO: DAGFINN HAUGE
TEMA: Ferie & fritid
Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 31 WWW.A-O.NO / WWW.BITMAP.NO LØFTER BUDSKAP FREM

Jærhallen er åpen for unge som vil sparke fotball. Det nevner Erling Braut Haaland som en av suksessfaktorene. Her var han mye i sin ungdom. Nå besøker turister hallen og får sparke mål der Haaland trente.

Guidet tur til Bryne-garderoben

Opplev Jæren, Bryne FK og Guidecompaniet samarbeider om å gi cruiseturister en smak av Bryne og fotballspilleren Erling Braut Haaland.

Hver mandag får turistene som anløper Stavanger havn på cruisebåt tilbudet om en togtur til Bryne. Innholdet i pakketilbudet er bygget rundt interessen for fotballproffen Erling Braut Haaland.

Turistene får oppleve å spise skoleboller og drikke bringebærbrus som var fotballspillerens favoritter i unge år, sitte på plassen han hadde i garderoben, får sparke på mål i Jærhallen, se gatemaleri av Haaland og kjøpe supporterutstyr i butikken til Bryne FK.

– Hva får Bryne FK ut av dette?

– Vi får litt igjen økonomisk. I tillegg er det kjekt å formidle historien og kulturen til fotballklubben og fortelle om hvordan Bryne FK og Norsk fotball er organisert. Mange er overrasket over hvor åpent vi har det og lurer på hvor

vaktene er. I tillegg har vi fått de første Bryne-supporterne i utlandet, smiler daglig leder i Bryne Hans-Øyvind Sagen. Flere fra både den eldre garden og spillertroppen i Bryne FK er engasjerte som historiefortellere.

– Jeg har god tro på at det er et stort potensial i dette, sier Frode Hagerup, daglig leder for Opplev Jæren.

VOLUMET MANGLER

Som «turistsjef» på Jæren har Frode Hagerup en utfordrende oppgave. Jæren mangler det som trekker et stort volum med turister.

– For å utvikle reiselivsprodukter renger vi å bruke markedene som kan gi oss volum og lønnsomhet tidlig, sier han.

32 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Jeg har god tro på at det er et stort potensial i dette.

Om interessen rundt Erling Braut Haaland vil gi turiststrømmer til Bryne, vil tiden vise.

Etter at Opplev Jæren ble stiftet i 2021 har de vært involvert i flere prosjekter.

– Vi har hoppet og sprettet litt rundt de tre årene. Det er enormt mange ting vi holder på med og det har nok gått ut over fremdriften.

Frode understreker at Opplev Jæren sin rolle er å forsterke og løfte fram slike ting som allerede finnes på Jæren.

– Når det dukker opp ting så er det min jobb å ta det med reiselivsøyne.

Opplev Jæren er nå organisert sammen med Region Stavanger. Hå kommune har gått ut av stiftelsen.

Daglig leder i Opplev Jæren, Frode Hagerup og daglig leder i Bryne FK, Hans-Øyvind Sagen gleder seg over interessen for historien bak suksessen til fotballspilleren Erling Braut Haaland. Mange turister synes det er kjekt å bli tatt bilde av på plassen Erling satt på i Bryne-garderoben da han spilte for laget.

FRITIDSTILBUD OG HØSTEN 2024: kulturbanken.no

Støtt oss med din grasrotandel! del av overskuddet til Norsk tipping som du bestemmer hvem som skal motta KulturKontoen lavtersKel inKluderingsfond

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 33
TEMA: Feriefritid& ’’
FRODE HAGERUP.
DANS
FOR ALLE
EN KONTO HVOR MAN KAN TA UT KULTUROPPLEVELSER MUSIKK,
& DRAMA

Uteområdet er det første du ser når du kommer til en bolig.

Hagedesigner Jeanette Suhr (t.h.) og anleggsgartner Elise Ravndal er to av de nyeste tilsette hos daglig leder Arve Bø i Bjørns Hage & Anlegg. Firmaet er nå godt rigget for å satse mer på privatmarkedet. ’’

Mads Ove Skrettingland Maskin

Kunstgjødselspreiing med GPS og seksjonstyring - JordarbeidingDirektesåing 6m, tromling, sprøyting med GPS - GjødselmiksingUtkjøring med 12m3 vogn - Slåing, raking, sprederive og 2 presser med filmbinding

E-post: madsi_660@hotmail.com - Tlf: 484 50 365

Vi kan også bestilles i VY-app www.vibataxi.no

34 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
ELISE RAVNDAL

Nå blir det fart i hage-satsingen

Elise Ravndal har over 45 000 hage-interesserte følgere på Instagram. Sammen med hagedesigner Jeanette Suhr er hun en del av Bjørns Hage & Anlegg nysatsing mot privatmarkedet.

– Vi var nede i 21 ansatte. Nå er vi 45 og skal bli enda flere, sier en offensiv daglig leder i Bjørns Hage & Anlegg på Nærbø, Arve Bø.

I fjor rundet de 30 år og satte omsetningsrekord med 83 millioner. Men de har ikke tenkt å hvile på laurbærene. Målet er 100 millioner i omsetning innen 2025, selv om markedet er litt tyngre for tiden.

Satsing på opparbeidelse av privathager skal bidra til veksten.

Et team på 6-10 ansatte er dedikerte til privatmarkedet. Sentralt her står nytilsatte Jeanette Suhr som er hagedesigner og anleggsgartner Elise Ravndal fra Oltedal som har en Instagramkonto med over 44 tusen følgere.

– Det er ikke så mange som er flinke til å dele hage-design på Instagram. Kanskje er det derfor kontoen min har blitt så populær, sier Elise som ønsker å inspirere folk til å bruke hagen mer.

Hun synes jobben med opparbeidelse av privathager blir enda kjekkere når hun kan dele hage-ideer på Instagram.

– Dette er et område vi skal bli flinkere til, å vise hva vi holder på med. Det er veldig god reklame å vise før og etterbilder, sier Arve.

Elise pusher også Jeanette til å publisere mer av arbeidet sitt på Instagram.

– Jeg er godt i gang. Nå har jeg litt over 2000 følgere, smiler Jeanette.

ØKER VERDIEN PÅ HUSET

Det er liten tvil om at hage er i vinden. Og flere enn før er villige til å bruke en god slump med penger på å få en profesjonell opparbeidelse av hagen.

– Uteområdet er det første du ser når du kommer til en bolig. En fin hage gjør det kjekkere å være ute. I tillegg øker den verdien på huset og gjør det lettere å selge det, om det er det som er målet, sier Elise.

Det er mange som blir opptatt av hagen om våren når det begynner å bli varmere ute. Da vil de gjerne bestille en ferdig hage til sommeren, men da er de som regel litt sent ute.

– Vi bygger hager året rundt. Det eneste vi må vente med på vinteren er beplantningen. Skal du ha hagen ferdig til sommeren, så kom gjerne med oppdraget tidlig, gjerne om høsten, sier Arve.

FLERE LÆRLINGER

I 2020 var de ingen lærlinger i Bjørns Hage & Anlegg. I dag har de fem.

– Hvordan har dere fått til det?

– Vi har jobbet med å bli mer attraktive overfor skoleelever og vært på besøk klassene. Tidligere har det vært vanskelig å få tak i anleggsgartnere. Nå opplever vi at faget har blitt mer populært, forteller den ivrige lederen.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 35
TEMA: Feriefritid&
TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE Vi leverer: • DRIVSTOFF • SMØREOLJE • ADBLUE OG DRIVSTOFFTANKER Telefon: +47 51 64 24 00 Epostadresse: energi@knapphus.no www.knapphus.no RING OSS FOR ET GODT TILBUD PÅ 51 64 24 00 GODE BETINGELSER! RASK OG PRESIS LEVERING!

TEMA: Ferie & fritid

Bibliotek-konsulent Anne Karin Vestbø

Ueland har tatt oppgaven som primus motor for prosjektet stiklingbytte på Nærbø bibliotek.

Det spirer på Biblioteket

Trodde du at det kun fantes bøker på biblioteket? Nei, biblioteker landet rundt har lenge vært på vei utav de tradisjonelle rammene. I Hå er det nyeste tilskuddet at du kan bytte til deg stiklinger av stueplanter på biblioteket i Nærbø.

TEKST

Vi møter biblioteksjef Ragnhild Eriksen Vaaland og bibliotekkonsulent Anne Karin Vestbø Ueland til hyggelig drøs om bibliotekets ferskeste spire som begynte å slå røtter på høsten i fjor.

Nå står noen titalls stiklinger på et bord og venter på at noen vil ta dem med hjem i bytte for noen andre. Og trenger du lesestoff om faget, så står aktuelle bøker strategisk plassert sammen med plantene.

Anne Karin er «bibliotekgartner» og pådriver for prosjektet.

Litt av bakgrunnen er at det har blitt populært å følge innlegg på sosiale medier som handler om planter både inne og ute. For eksempel har en privat gruppe på Facebook som heter grønne stueplanter 56 000 medlemmer.

Noe kommer også av en større interesse for bærekraft og det å dyrke egen mat.

POSITIVT OG KJEKT

Nå var vi i Næring på Jæren interessert i å høre om spiren i biblioteket på Nærbø var i ferd med å visne bort eller om noen var interessert i en byttehandel.

– Vi hadde ikke trodd at det slo an, men var åpne for å prøve. Det kommer noen med jevne mellomrom og bytter

eller donerer stiklinger, så det har vært veldig positivt og kjekt. Det hele går litt av seg selv, forteller Anne Karin. Hun legger til at gamle planter, som en gjerne ikke finner i butikkene lenger, kommer på moten igjen. Og noen av disse kan en få stiklinger av her.

– Fra gammelt av var det vanlig å ta stiklinger av stueplanter. Nå begynner det å bli populært igjen, forteller hun.

De er ikke redd for at tiltaket vil bli kjempepopulært og stikke av med for mye plass i biblioteket.

NYE SIDER I BIBLIOTEKET

Bla om og tenkt på nytt. Bibliotek utvider stadig sidetallet. Nå vurderes enda et nytt tiltak i samme kategorien, et frøbibliotek.

– Om vi får til et samarbeid med Hå Hagelag, så kan vi komme i gang med det, sier Ragnhild som er åpen for nye ideer som kan berike virksomheten.

– Biblioteket blir nå brukt på andre måter enn bare utlån av bøker. Folk kommer her for å lese avisa og bruke datamaskinene. I tillegg arrangerer vi sykurs for barn. Det

36 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
OG FOTO: DAGFINN HAUGE

har vært kjempepopulære, og det er in igjen å lære seg å sy. Vi har vinterferiekino for barn, poesi-yoga, bibliotekstrikk og mange andre arrangement, nevner hun.

Du kan også låne symaskin, 3D printer og vinylkutter på biblioteket.

– Noen biblioteker i storbyene kan du til og med låne verktøy.

– Besøket generelt på bibliotekene har gått opp, men utlånet av bøker litt ned. Bibliotekene brukes på litt andre måter enn bare utlån av bøker, forteller Ragnhild.

Vi hadde ikke trodd at det slo an, men vi var åpne for å prøve.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 37
Hedda Vestbø Ueland er en av deltakerne på det populære sykurset for barn i Hå bibliotek.
’’
TEMA: Ferie & fritid
På Obrestad fyr kan du virkelig oppleve naturkreftene.

Her kan du få storm-kjenning

På Obrestad fyr kan du oppleve de sterke naturkreftene på nært hold. Hva med en overnatting helt på kanten av Jærkysten?
TEKST OG FOTO: DAGFINN HAUGE

Hit kommer fotografer, forfattere, kunstnere, turgåere, familier, par og andre. Rundt 250 overnattingsdøgn er det i året på Obrestad fyr, fordelt på tre hus: Rundehuset, Fyrmesterboligen og Hybelen. Det er ett hus til. 1902-Huset kan leies til arrangementer, møter og seminarer. Her er det et stort møterom med plass til 24 stykker rundt bordet og opptil 40 om en bare bruker stoler.

– Det er all slags folk som leier seg inn her. Noen bestiller ett til tre år i forveien, forteller publikumsansvarlig på Hå gamle prestegard og Obrestad fyr, Lillian Utne Skjæveland.

Fra 1.september til 31. mai er det utleie for hele helger eller minst to døgn, fra mandag til fredag. I sommersesongen må du leie en hel uke.

– Det er stor pågang, spesielt i sommersesongen. Mange som har leid tidligere, kommer igjen, forteller hun.

Økningen i etterspørselen gjør at mange får avslag.

I lavsesongen er større muligheter for å finne et ledig hus selv om en er sent ute.

– Bedrifter med opptil 20 personer kan bruke plassen til temasamling og overnatting. Da får de en samling utenom det vanlige i spesielle omgivelser.

Fyret er fredet og dermed er det begrenset hva en kan gjøre utvendig. Innvendig er husene fint oppusset.

STORVEIS UTSIKT

Dagsbesøkende kan oppleve utstillingen i fyret fra krigens dager, om værstasjonen og om folkene og historien til fyret. De kan beundre den fantastiske utsikten fra tårnet og høre hvordan tåkeluren, også kalt stuten på Obrest» ulte frem til 1986.

– I 1917 nektet den daværende fyrmesteren å installere tåkeluren. Han ville ikke være noen «trompetblåser», som han kalte det. Men tåkeluren kom på plass og fyrmesteren sa opp stillingen sin, forteller daglig leder ved Hå gamle prestegard og Obrestad fyr, Ingunn Sirevåg Nord-Varhaug som kjenner historien til fyret godt.

Under krigen var 120 tyskere stasjonerte her. Fyret ble en del av «Festung Norwegen» og tårnet ble bygget som utkikkspost. Fyrvokteren ble plassert på nabogarden.

I 1991 låste den siste fyrvokteren døra og fyret ble automatisert.

Kommunen overtok fyret fra Kystverket i 2006. Hå gamle prestegard har ansvaret for drift og vedlikehold samt utstillinger og arrangementer. Både Obrestad fyr og Obrestad havn er fredet.

Inntektene fra utleien går til drift og vedlikehold av fyret.

’’ Mange som har leid tidligere kommer igjen.
LILLIAN UTNE SKJÆVELAND

Daglig leder på Hå gamle prestegard, Ingunn Sirevåg Nord-Varhaug og publikumsansvarlig på Obrestad fyr, Lillian Utne Skjæveland tar imot folk til overnatting og dagsbesøk på Obrestad fyr.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 39

Innvendig er husene pusset opp til god standard.

ET FYR I GRANITT

I fjor fylte Obrestad fyr 150 år. Da var det også ferdig restaurert og utvendig hadde det fått igjen sin hvite farge.

Fyret er laget i granitt, noe som er uvanlig for fyr i Norge. Det gjør at det er kaldt og rått innvendig.

28 år etter det ble bygget ble en enige om at et så kald og guffent fyr ikke var gode boforhold for en familie, og en fyrmesterbolig ble bygget ved siden av fyret. Siden kom det flere boliger og en løe der fyrmesterfamilien hadde kyr, høner og hest.

I dag holder Jæren Kystlag til i løa. Der restaurere de et par trebåter samtidig som de flikker på motorene i fyret og pusser fyrlykta som fortsatt er intakt.

– Vi har et veldig godt samarbeid med kystlaget, understreker Ingunn.

Obrestad fyr og Hå gamle prestegard er også et nøkkelsted på Kystpilgrimsleia som går fra Egersund til Nidaros.

I selve fyret er det en permanent utstilling om fyrets historie.

Den første fyrvokteren, Theodor Claudius Jacobsen, hadde vært med på Framekspedisjonen til Fritjof Nansen før han begynte i jobben på Obrestad.

Obrestad fyr og Hå gamle prestegard er et nøkkelsted på Kystpilgrimsleia. I fyret er det et rom for bønn og meditasjon til fri bruk og som er åpent hele døgnet.

40 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
I bunkersen ved siden av fyret er det en fotoutstilling fra krigen.

Kranbilder og beltekraner i forskjellige størrelser

Ta kontakt 975 42 880, post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

Lokal distribusjon på Jæren, ditt naturlige valg!

Transport, bud- og terminaltjenester av høy standard

Hydroscand AS, avd. Bryne Tlf: 51 48 96 50 bryne@hydroscand.no 24t service: 901 38 811

BETONGARBEID

post@ahbygg.no tlf.nr 51 79 85 79

Tekstil-Vask tilbyr klattfrie vaskeritjenester til bedrifter fra Egersund til Stord. Mopper, matter og arbeidsklær hentes, vaskes miljøvennlig og leveres til avtalt tid. Null klatt.

Ta kontakt og bli kvitt klatt i dag.

Phone 982 17 295

� postmottak@tekstil-vask.no  www.tekstilvask.no

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 41
Lei av klatt ?
GLØDEFISK
5 1 7 8 6 2 0 0 | B r e i m y r a 5 , 4 3 4 4 B r y n e | w w w q u i c k - t r a n s p o r t n o
Neste Næring på Jæren kommer ut 3. september! TEMA: Landbruk Datahjelpen.IT as Vi løser dine dataproblemer 51485000 www.datahjelpen.it BEDRIFT

Gardiner og solskjerming

Teknisk utstyr - kjøkken

Tømmerarbeid

post@kvernelandmurogflis.no www.haa-rugeri.no

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt. Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no www.jaer-bygg.no www.runar.as www.glassfiber.no www.siqton.no

VI ØNSKER KUNDER OG SAMARBEIDSPARTNERE EN TRYGG
GOD SOMMER! God somer! God somer! God somer!
OG
www.jaertek.no www.unimek.no www.brynerevisjon.no
www.aardal.as heim!
kjøkken
buffet
BRYNE
HOTELLJAREN.NO corian® 42 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
BETONGARBEID post@ahbygg.no tlf.nr 51 79 85 79 www.ahbygg.no www.voias.no Martin Vagles veg 7 , 4344 BRYNE Avdeling: Selger: Rev: Dato: Verktøy og industriFarger PMS/Folie: www.rumag.com Din proffleverandør av verktøy og Industrirekvisita Vi er ikke størst, men prøv oss først. Kunde, service og kunnskap fokus!
Sanitæranlegg byggevarer
www.aider.no
www.jaerrevisjon.no

www.kvernelandenergi.no

www.dataplan.no

www.ahbygg.no

www2.deloitte.com

www.steelwork.no

www.lokomotiv.no

Grabb/klype • Snøbørste

Prestegårdsmarka 1 B, 4347 Lye • E-post: post@kimverdal.no • Tlf. 975 42 880 • www.kimverdal.no

1 B, 4347 Lye • E-post: post@kimverdal.no • Tlf. 975 42 880 • www.kimverdal.no

Om du har kasko eller delkasko, reparerer vi steinsprutskaden kostnadsfritt og effektivt. Ikke vent for lenge – blir skaden større risikerer du å betale 2000,- i egenandel!

www.kimverdal.no

Bestill på 09500 eller hurtigruta.no.

www.jaerenmaskinering.no

Annonse_98x140_HC_Hardetyper.indd 1

www.kleppspesial.no

Du finner oss i Morenefaret 1 på Bryne.

www.carglass.no

HARDE TYPER
PÅ BRYNE!
OBSERVERT
www.jts.as tlf 975 42880
Logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på lys bakgrunn Vi kan tilby og utfører transport og kranoppdrag på hjul og belte for både privat og næring. Vår bilpark består av 13 biler – kran, krok, plan og trekkvogn. Utstyrt med kraner fra 6 TM til 100 TM og 3 beltekraner - 3TM til 29 TM. «Vi kommer inn de trangeste plassene» Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste • Trefellingsutstyr Radiostyrt truck • Beltebord Logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på lys bakgrunn
privat
kran,
plan
kraner
6 TM til 100 TM og
3TM til 29 TM.
kommer inn de trangeste plassene»
• Trefellingsutstyr Radiostyrt truck • Beltebord Logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på negativ bakgrunn Sort/hvit logo på lys bakgrunn Prestegårdsmarka
Vi kan tilby og utfører transport og kranoppdrag på hjul og belte for både
og næring. Vår bilpark består av 13 biler –
krok,
og trekkvogn. Utstyrt med
fra
3 beltekraner -
«Vi
Ekstrautstyr: Grabb/klype • Snøbørste
www.ke.no
Ekstrautstyr:
• Trefellingsutstyr/Hydraulisk pallegaffel Radiostyrt truck • Beltebord/Personkurv Båt tralle/Kappeltralle/Maskintralle/Brønntralle www.rogalandshus.no www.deloitte.com
www.serikatakst.no www.rekord-transport.no www.ps-h.no www.kvernelandenergi.no tlf 975 42880
Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 43
smart og
Gjør ditt bygg
www.serigstad.no www.kimverdal.no Ta kontakt: 975 42 880, post@kimverdal.no, www.kimverdal.no biler og beltekraner i forskjellige størrelser
www.debia.no www.kleppspesial.no
energieffektivt

Fjelltoppjakten har blitt en av Norges mest populære tur-apper. I mai passerte de to millioner innsjekk.

APP: FJELLTOPPJAKTEN

Det hele startet vinteren 2021 med 80 topper i Bergen kommune.

– Vi satt i pandemien og var litt skuffet over at vi ikke hadde besøkt alle de syv fjell i Bergen. Det var da vi gjorde alvor av en idé vi egentlig hadde snakket om mange år tidligere, sier forteller to app-utviklerne, Ivan Lé Hjelmeland og Torkel Helland Velure til Næring på Jæren.

De rekrutterte et titalls brukere via venner og familie og var skikkelig fornøyd da de nådde 100 registrerte brukere.

– Vi hadde aldri trodd dette skulle bli så mye større, men etter en artikkel i Bergensavisen tok det helt av, forteller de to.

Det første året fikk de cirka 15 000 brukere. Så har det vært en dobling hvert år.

Nå er Fjelltoppjakten den høyest rangerte og en av de mest populære turappene i Norge, med over 70 000

KJEKKE OG NYTTIGE APPER TIL FJELLTUREN

Ut på tur med mobilen i lomma

brukere og 13 700 topper fordelt på alle 366 kommunene i Norge.

Det er også en Facebook-gruppe til Fjelltoppjakten med 13 000 medlemmer hvor folk deler opplevelser gjort med appen.

– De fleste brukerne er fortsatt fra Bergen og omegn, men det siste året har vi sett en stor økning i Rogaland og Agder.

ELEMENTER FRA SPILLVERDEN I APPEN

De to bak appen jobber til daglig som apputviklere i Shortcut AS. Der jobber de med noen av de største appene i Norge.

– Så vi har god erfaring med å lage tjenester som tåler et trøkk. Derfor har vi ikke hatt så mye problemer med det tekniske. Den største delen av jobben har definitivt vært å kartlegge hvilke topper vi kan legge inn i appen.

Fra dag en har de forsøkt å skape noe som er litt annerledes, noe som kjennes godt i hendene og som skaper godfølelsen når en sjekker inn.

– Dette har vi klart gjennom gamification - å trekke ut elementer fra

spillverden inn i appen. Et eksempel på dette er den fantastiske melodien vi spiller av når du sjekker inn på en topp. Da vi slapp Fjelltoppjakten i 2021 var vi den eneste turappen med melodi etter innsjekk, forteller de.

De to har også jobbet iherdig med å få tilbakemelding fra brukere underveis.

– En ting er jo å lage noe for oss selv, men det viktigste er jo å kunne lage noe som alle kan ta i bruk. Der har tilbakemelding fra brukere vært essensielt.

– Vi ser også at at 66% av de som prøver appen Fjelltoppjakten en gang fortsatt bruker appen et år senere. Og har du prøvd Fjelltoppjakten 10 ganger, da er det 93% sannsynlig at du fortsatt bruker appen et år senere.

MANGE PLANER FOR VIDEREUTVIKLING

– Skal dere utvikle appen videre?

– Vi gir stadig ut nye oppdateringer av appen og har mange planer for videreutvikling. Denne måneden la vi ut et helt nytt design av søk i kartet på android, med mange nye muligheter

44 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
TEMA:Feriefritid&

for filtrering. Dette kommer snart på iPhone også.

– Tjener dere noe penger på den? – Fjelltoppjakten startet som, og er fortsatt, et prosjekt vi driver på fritiden, og vi har ikke hatt noen planer om å tjene penger. Etter hvert som bruker-antallet økte var vi nødt til å få inn noen penger til å dekke kostnaden for skytjenester. Derfor lanserte vi et app-abonnement hvor man får tilgang til noe ekstra funksjonalitet i appen. Abonnementet koster 199 kroner i året og er helt frivillig. Hovedfunksjonaliteten i appen er gratis, og det skal den alltid være. Så langt har inntekten fra abonnement dekket alle kostnader, og overskuddet har vi brukt på premier og markedsføring. Vi har foreløpig ingen planer om å ta ut lønn eller utbytte. – Hvis appen fortsetter å vokse

noen som kan ta over noe av arbeidet, spesielt kundeservice. Vi bruker mye tid på å svare på eposter, messenger og liknende nå. Vi har heldigvis noen frivillige som hjelper til med moderering og svar i facebook-gruppen vår.

– Sammen med fulltidsjobben vår, jobber vi nok minst minst 60-timers uker hele året. Det er veldig gøy da! Vi har laget gode admin-verktøy til appene og kan gjøre mye av jobben ute på tur.

Det fine med appen er at du kan oppdage og gå til topper du ikke har vært på før. I tillegg motiverer det deg kanskje å konkurrere med andre, enten i en egen gruppe eller med alle som bruker den. Appen har ingen turbeskrivelse, kun markering av topper som du kan registrere.

Torkel Helland Velure og Ivan Lé Hjelmeland er kompiser og apputviklere. For tre år siden laget de en app som har blitt enormt populær for folk som liker å gå på tur.

ANDRE KJEKKE TURAPPER: Norgeskart friluftsliv

I denne appen finner du TellTur som er et samarbeid med medlemskommunene i Jæren Friluftsråd. Her kan du registrere turer, få poeng og være med i konkurranse om premier i ditt område. Appen har god beskrivelse for hver tur.

Andre kjekke turapper er: Dra på «skattejakt» i

Bli sprek i ditt nærmiljø. Turforslag med god beskrivelse. Et multiplayer GPS mobilspill med MMO-elementer der du kan erobre områder ved å gå dit og score

Finner ut hvilken fugl du

transporterer det meste:

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 45
E.VARHAUG
Elling Varhaug en 34, 4365 Nærbø 200x200mm 125x40mm 1:2 Dato: Rev: Dato: Rev: Kunde: Avdeling: Design: Tom-Kenneth Amdal Selger: Kjell Tengs Mål: 1: i A4 E Varhaug Transport DIV - TRAKTOR - GRAVEMASKIN -TRUCK - PERSONLIFT M.M. - ADR STYKKGODS PREFAB. SVEISING. MASKINERING. Spesialist på kompliserte mekaniske produkter steelwork.no

SMÅ GREP. BEDRE

Vi jobber med regnskap og bedriftsutvikling for små og mellomstore bedrifter. Vi er her fordi vi vil at kundene våre skal øke lønnsomheten, få bedre arbeidsdager og sove godt om natten. Sagt på en annen måte: Vi er her – for din business.

Regnskap | Rådgiving | Bedriftsutvikling brainiacs.no

Godkjenn faktura

Godkjenn betalinger

Registrere utlegg

Snakk sammen

46 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
lønnsomhet V
A R T E
E G E N B E D R I F T ? W W W . S K A P E . N O Kjell
Regnskapsservice AS Welhavens vei 5 • 4319 Sandnes T: 51 68 60 60 • M: post@kjellhaver.no www.kjellhaver.no
I L D U S T
D I N
Haver
Timeføring
Lønn
Reiseregning
Full
Go K j ø p m a n n s b r o t e t 8 4 3 5 1 K l e p p e w w w d e b i a n o E - p o s t : p o s t @ d e b i a n o T l f : 5 1 2 0 0 5 3 0 F l y t - n å r e n t r e n g e r d e t m e s t F a k t u r a s e r v i c e R å d g i v n i n g I n k a s s o I n t e g r a s j o n e r
kontroll på økonomien med PowerOffice

NYE SELSKAPER JÆREN

KLEPP

POLLESTAD MARKETING

Høyvegen 104, 4350 KLEPPE

Innehaver: Line Nødland Pollestad Virksomhet: Markedsføring og reklame.

HOLMESTAD SALG

Postvegen 281, 4353 KLEPP

STASJON

Innehaver: Svein-Egil Holmestad Virksomhet: Salg av ventilasjonsrens.

NLR GRIS AS

Postvegen 213, 4353 KLEPP

STASJON

Daglig leder: Gisle Tungland

Styreleder: Bjarne Holm

Virksomhet: Tilby rådgivingstjenester til svineprodusenter i Norden og annet som faller naturlig sammen med dette.

VYNOKUROVBIL.NO VITA

VYNOKUROVA

Fjogstadvegen 7D, 4350 KLEPPE

Innehaver: Vita Vynokurova

Virksomhet: Kjøp og salg av motorkjøretøy. Salg av motorkjøretøy for kunder. Salg av dekk, dekkskift, bilpleie.

LYNET 1 AS

c/o Lapwing AS Bedriftsvegen 33, 4353 KLEPP

STASJON

Daglig leder og styreleder: Freddy Paulsen

Virksomhet: Tekniske konsulenttjenester og andre produkter som naturlig hører sammen med dette.

ERGA GRUPPEN AS

Roslandsvegen 312B, 4343 ORRE

Styreleder: Morten Erga

Virksomhet: Kjøp, salg og utleie av fast eiendom. Klauvskjæring. Utleie av diverse maskiner.

AQUA LINDBERG

VOSSINGEN HOLDING AS

Sandmyrvegen 7, 4341 BRYNE

Daglig leder og styreleder: Jonny

Haukås

Virksomhet: Transportvirksomhet og alt som er naturlig forbundet med dette.

Selskapet kan også delta med eierinteresser i andre selskaper.

TAXI SADEK

Tunrappvegen 3A, 4351 KLEPPE

Innehaver: Faisal Mohamad Sadek

Virksomhet: Taxi kjøring av passasjerer.

SRI INVEST AS

Lalandsvegen 174, 4353 KLEPP

virksomhet som naturlig kan knyttes til dette.

CAR WRAP LENARD

Presten Soles veg 19, 4352 KLEPPE

Innehaver: Michal Jan Lenard

Virksomhet: Industridesign, produktdesign. Influenser.

OCEANONE AS

Robotvegen 16, 4340 BRYNE

Daglig leder: Leif Johan Flornes

Styreleder: Thomas Aunvik

VELKOMMEN TIL OSS I

STASJON

VELKOMMEN TIL OSS I

Daglig leder og styreleder: Steinar Riveland

Virksomhet: Aksjehandel, virksomhetsutvikling mm.

Virksomhet: Salg, utleie, reparasjon og vedlikehold av oljerelatert utstyr, tilhørende tjenesteyting og utleie av personell, samt deltakelse i andre selskaper med liknende virksomhet.

BLOCKGÅRDEN

Postvegen 281, 4353 KLEPP

STASJON

BLOCKGÅRDEN

Innehaver: Kennie Sven John Lindberg

Virksomhet: Dykk. Inspeksjon. Konsultasjon. Service. Anlegg.

e r g a . n o

PARTNERE:

Torill Skjæveland Hodne

Rune Stakkeland

PARTNERE:

Oddmund Wiig

Torill Skjæveland Hodne

Magnar Espedal

Rune Stakkeland

Oddmund Wiig Magnar Espedal

HÅLAND GRIS AS

Horpestadvegen 175 4341 BRYNE

STUDIO 82 AS

Kjengaren 82, 4350 KLEPPE

Daglig leder og styreleder: Oda

I KLEPP SENTRUM

Daglig leder og styreleder: Leif

Tore Håland

I KLEPP SENTRUM

Virksomhet: Produksjon av smågris og slaktegris, samt annen

Karina Nysted Grødem Virksomhet: Salg av interiør og tjenester innen interiørdesign og oppussing, samt annen virksomhet som naturlig står i forbindelse med dette.

Revisjon Vest AS er et lokalt revisjonsfirma for små og mellomstore firma i Stavanger, Sandnes og på Jæren. Vi har ca 770 firma som kunder i Sør Rogaland, og våre ansatte er bosatt fra Stavanger til Bryne. Vårt kontor er sentralt plassert på Forus med god parkering til kundebesøk. For mer informasjon se revisjonvest.no

51

Jæren Regnskap er i stadig større grad blitt en samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand.

Jæren Regnskap er i stadig større grad blitt en samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand.

Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand

Din samarbeidspartner og totalleverandør innen økonomisk og administrativ bistand

PARTNERE:

P ARTNER E:

PARTNERE:

Torill Skjæveland Hodne

Torill Skjæveland Hodne

KONTAKTPERSONER:

P ARTNER E:

Rune Stakkeland

Torill Skjæveland Hodne

PARTNERE:

PARTNERE:

Rune Stakkeland

Oddmund Wiig

Torill Skjæveland Hodne

PARTNERE: Torill Skjæveland Hodne

Livar Ohma

Magnar Espedal

Rune Stakkeland

Rune Stakkeland

Torill Skjæveland Hodne

Rune Stakkeland

Oddmund Wiig

Livar Ohma

Magnar Espedal

Torill Skjæveland Hodne

Oddmund Wiig

PARTNERE:

Rune Stakkeland

Rune Stakkeland

Magnar Espedal

Magnar Espedal

Kirsti Bøe Ræg

Torill Skjæveland Hodne

Rune Stakkeland

Oddmund Wiig Magnar Espedal

Oddmund Wiig Magnar Espedal

Oddmund Wiig

Magnar Espedal

Oddmund Wiig MagnarEspedal

Olav Tørressen

Magnor Wiig

Tlf. 51 78 86 50

post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf: 51 78 86 50, post@ j-regnskap.no www.j-regnskap.no.

Tlf. 51 78 86 50

post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf: 51 78 86 50, post@ j-regnskap.no www.j-regnskap.no.

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no Block-gården, 4352 Kleppe

post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 47 PÅ
post@revisjonvest.no
95 87 80 |
G r a n d - b y g g e t H u l d a G a r b o r g s v e g 4 , B R Y N E
e l
o n B r y
e
0 7 9 0
T
e f
n
5 1 7 7
T e l e f o n S t a v a n g e r 5 1 5 1 0 3 7 0
R e v i s j o n s t j e n e s t e r | R å d g i v n i n g | Å r s r e g n s k a p o g s k a t t e p a p i r e r | S k a t t o g a v g i f t

NYE SELSKAPER JÆREN

ESPELAND ENGROS AS

Jærvegen 264, 4341 BRYNE

Daglig leder og styreleder: Kurt Jone Espeland

Virksomhet: Kjøp og salg av rør og stålprodukter samt hva hermed står i forbindelse.

HERBARIET - ANNETTE ANDA

c/o Annette Anda

Postvegen 301, 4353 KLEPP STASJON

Innehaver: Annette Anda

Virksomhet: Salg av kremer og salver laget av urter og planter. Formidling av kurs og informasjon innen fremstilling av naturlig hudpleie. Formidling av kurs og informasjon innen fremstilling av næringsmidler.

SIMEN BYBERG AS

Toreskogvegen 4, 4350 KLEPPE

Daglig leder og styreleder: Simen

Byberg

Virksomhet: Håndverkstjenester, primært innen tømrerfaget. Oppføring av boliger, tilbygg, rehabilitering og vedlikehold

og alt annet som naturlig står i forbindelse med dette.

TIME

UNDEM BYGG

Vassledvegen 3, 4355 KVERNALAND

Innehaver: John Philip Undem

Virksomhet: Snekkerarbeid, montering av dører, vinduer, kjøkken med mer.

JÆREN KAFFI GLEDE AS Knappholen 24, 4345 BRYNE

Daglig leder: Lars Sølve Larsen

Styreleder: Jone Horpestad

Virksomhet: Kaffebrenning, produksjon og salg av kafferelaterte produkter. Herunder nettbutikk og alt annet som naturlig faller sammen med dette.

NATURLYS AS

Elgvegen 8, 4347 LYE

Styreleder: Anais Natacha Joncour

Virksomhet: Interiør dekorasjon: selge håndlagde lys/ produkt laget med naturlige ingredienser.

TINNDOLK SOLHEIM

Brynelunden 25, 4340 BRYNE

Innehaver: Jonah Solheim

Virksomhet: Salg av sportsutstyr. Selger og kjøper leggbeskyttere, og sportsutstyr. Markedsføring og salg.

UNDHEIM MASKINERING AS Glimmervegen 32A, 4347 LYE

Daglig leder og styreleder: Ørjan Undheim

Virksomhet: Bearbeide mekaniske komponenter.

STINES FRISØR AS

c/o Stine Time Vaaland Jernbanegata 5, 4340 BRYNE

Daglig leder og styreleder: Stine Time Vaaland

Virksomhet: Tilby tjenester innen frisering og skjønnhetspleie, herunder, men ikke begrenset til, hårklipp, hårstyling, farging, manikyr, pedikyr, hudpleie, makeup og andre skjønnhetstjenester.

SKULSTAD DESIGNS

Reeholen 39, 4340 BRYNE

Innehaver: Sondre Skulstad

Virksomhet: Salg av design og klær på nett.

BERIT ÅSE LOTHE

Jærvegen 194, 4340 BRYNE

Innehaver: Berit Åse Lothe

Virksomhet: Regnskapsfører for ulike bedrifter.

ZAKKI HOLEN

Svalevegen 1, 4347 LYE

Innehaver: Karoline Holen

Virksomhet: Nettbutikk/ internetthandel innen hus og hage, som møbler, kjøkkenutstyr, hageartikler og innredningsartikler.

SOLHEIM VENTURES

Kvålsberget 3, 4345 BRYNE

Innehaver: Ingrid Solheim

Virksomhet: Konsulenttjenester innen IT.

ROBOTIC INNOVATION

INTERNATIONAL AS Langmyra 10, 4344 BRYNE

Daglig leder: Annette Anfinnsen

Styreleder: Geir Pallesen

til

det du

det du

Mer tid til det du er god på

Mer tid til det du er god på

tid til det du god på

eller stor bedrift, har du garantert noe

liten eller stor bedrift, har du garantert noe

Aider synes du skal få mer tid til å drive

i Aider synes du skal få mer tid til å drive

liten eller stor bedrift, har du garantert noe Aider synes du skal få mer tid til å drive

Uansett om du driver en liten eller stor bedrift, har du garantert noe du er skikkelig god på. Vi i Aider synes du skal få mer tid til å drive med akkurat den greia.

du driver en liten eller stor bedrift, har du garantert noe skikkelig god på. Vi i Aider synes du skal få mer tid til å drive den greia.

Uansett om du driver en liten eller stor bedrift, har du garantert noe du er skikkelig god på. Vi i Aider synes du skal få mer tid til å drive med akkurat den greia.

trege systemer, regnskap eller lønn?

med trege systemer, regnskap eller lønn?

Flyr timene på knoting med trege systemer, regnskap eller lønn? La oss fikse det. Økonomi og økonomisystemer – det er nemlig vår greie.Om du bare vil ha smarte råd, delvis avlastning eller outsource hele sulamitten, det er opptil deg.

Flyr timene på knoting med trege systemer, regnskap eller lønn?

økonomisystemer – det er nemlig vår smarte råd, delvis avlastning eller outsource deg.

La oss fikse det. Økonomi og økonomisystemer – det er nemlig vår greie.Om du bare vil ha smarte råd, delvis avlastning eller outsource hele sulamitten, det er opptil deg.

Økonomi og økonomisystemer – det er nemlig vår smarte råd, delvis avlastning eller outsource opptil deg.

på knoting med trege systemer, regnskap eller lønn? det. Økonomi og økonomisystemer – det er nemlig vår bare vil ha smarte råd, delvis avlastning eller outsource sulamitten, det er opptil deg.

med trege systemer, regnskap eller lønn? og økonomisystemer – det er nemlig vår smarte råd, delvis avlastning eller outsource opptil deg.

systemhverdag?

Vil du ha en smidigere systemhverdag?

systemhverdag?

Vil du ha en smidigere systemhverdag? Avtal en kaffeprat med Marie.

systemhverdag? rie.

Marie.

smidigere systemhverdag? kaffeprat med Marie.

Avtal en kaffeprat med Kine

frode.holthe@aider.no

frode.holthe@aider.no

frode.holthe@aider.no

95260821

frode.holthe@aider.no

frode.holthe@aider.no

• 95260821

48 13 70 26

frode.holthe@aider.no

• 95260821

rolfeivind.berntsen@aider.no

rolfeivind.berntsen@aider.no

rolfeivind.berntsen@aider.no

91729406

aider.no til det du

• 91729406 kine.vassbo@aider.no

rolfeivind.berntsen@aider.no

rolfeivind.berntsen@aider.no

rolfeivind.berntsen@aider.no

• 91729406

aider.no

aider.no

aider.no

aider.no

48 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
aider.no

Virksomhet: Salg og eksport av produkter innen robotikk.

OHMA

Glimmervegen 22B, 4347 LYE

Innehaver: Anne Ohma

Virksomhet: Avløser.

A.HETLAND AS

Malmvegen 16, 4347 LYE

Daglig leder og styreleder: Adrian Hetland

Virksomhet: Anleggsarbeid, steinløing, anleggsgartner,

JÆRBILSALG NASER

Kvålevegen 8, 4345 BRYNE

Innehaver: Mohammad Akbar Naser

Virksomhet: Salg av personbiler, nye og brukte.

UA BYGG AS Sikvalandsvegen 2, 4342

UNDHEIM

Daglig leder og styreleder: Elias

Wefring Undheim

Virksomhet: Selge varer og tjenester innen oppføring av bygninger - og annet som naturlig

sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

BRYNE PIZZA AS

Storgata 20, 4340 BRYNE

Styreleder: Alina-Manuela Burciu

Virksomhet: Drive en restaurant eller kafé, inkludert, men ikke begrenset til, salg av mat- og drikkevarer for konsum på stedet, take-away og eventuell levering.

ORSTAD EV TEKNIKK AS

Rishagen 1, 4355 KVERNALAND

Styreleder: Rolf Storhaug

Virksomhet: Reparasjon av elbil komponenter, konsulenttjenester, kurs, kjøp og salg av biler, kjøp og salg av båter, kjøp og salg av reservedeler og alt som har forbindelse med ovenfor nevnte virksomheter. Samt investeringer i andre selskaper.

LIESTØL BETONG AS

Hognestadvegen 27, 4340 BRYNE

Daglig leder og styreleder: Torvald Mauland Liestøl

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler.

Du kjenner nærområdet ditt. Det gjør vi også. Deloitte skaper verdier på Jæren, samtidig som vi benytter oss av vår nasjonale og globale kompetanse.

Vi leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser, konsulenttjenester og utleie av økonomipersonell.

Sammen med deg finner vi de beste løsningene!

Vi holder til i Forum Jæren. Kontakt: Else Høyland Joranger tlf: 905 47 673 www.deloitte.no

Virksomhet: Selge varer og tjenester innen grunnarbeid - og annet som naturlig sammenfaller med dette - samt deltakelse i andre selskaper, investeringer og nærliggende virksomhet.

TAXI HÅ AS

Brattlandshadlet 11, 4360 VARHAUG

Daglig leder og styreleder: Geir

Atle Håland

Virksomhet: Formidling av drosjetjenester, ivareta yrkesmessige interesser for tilsluttede innehavere av drosjeløyve, samt drive annen forretningsvirksomhet i tilknytning til dette.

SIREVÅG SYSELSETTING

Salthelleren 8, 4364 SIREVÅG

Innehaver: Inge Sirevåg

Virksomhet: Rehab arbeid innenfor bygg og anlegg. Trearbeid, rehabilitering av hus. Betongarbeid. Flislegging. Muring.

JÆREN SAUNA AS

Brattlandsplassen 16, 4360 VARHAUG

Daglig leder og styreleder: Magnus Skretting Helvig

Virksomhet: Drifte saunaer og tilby utleie av sauna.

BUNADTILVIRKER ANNE MARIT MELAND

Skjerpevegen 202, 4365 NÆRBØ

Innehaver: Anne Marit Guttelvik Meland

Virksomhet: Søm av bunad.

D. NÆRBØ CONSULTING

Skolten 31, 4364 SIREVÅG

Innehaver: Dore Ann Nærbø

Virksomhet: Pasient koordinator og klinisk forskning. Kjøp og salg av helse- og kostholdsprodukter.

MJØLHUS GÅRD AS Mjølhusvegen 291 4364 SIREVÅG

Daglig leder: Lindis Toxborg Møller Hetland

Styreleder: Monica Nordås

Virksomhet: Gårdsdrift, herunder inn på tunet-tjenester og smådyrhold.

MOHAMAD DEKK SERVICE

Rosksletta 37, 4365 NÆRBØ

Innehaver: Idris Mohamad

Virksomhet: Bilreparasjoner, bl.a. oljeskift, dekkskift og dekkservice.

JÆRPOTET AS

Nærland 40, 4365 NÆRBØ

Daglig lder og styreleder: JanIngve Nærland

Virksomhet: Salg, pakking og bearbeiding av poteter.

HAGE SERVICE AS

Kyrkjevegen 60, 4360 VARHAUG

Daglig leder og styreleder: Jan Soma

Virksomhet: Gravearbeid, entreprenør virksomhet, anleggsarbeid, hagearbeid og andre produkter/tjenester som naturlig hører til dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak. Selskapet kan også drive med kjøp/drift av fast eiendom.

QUICK ENTREPRENØR AS

c/o Per Kjetil Fiskebekk

Solheimsvegen 13, 4362 VIGRESTAD

Daglig leder: Per Kjetil Fiskebekk Styreleder: Daniel Fiskebekk

Virksomhet: Levering av entreprenørtjenester og vaktmestertjenester, samt utleie av maskiner til næringslivet og til privatpersoner og andre produkter/tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

FISKERFRUEN SIREVÅG AS Salthelleren 18, 4364 SIREVÅG

Daglig leder: Karl Magnus

Skjørestad

Styreleder: Marie Emilie Leithe Fjeldskår

Virksomhet: Delikatesseforretning, catering, cafe samt alt hva som her står i forbindelse med.

Investeringer i aksjer og eiendeler samt alt hva som her står i forbindelse med.

HUSVOGNÅ AS

Skogateigen 33, 4362 VIGRESTAD

Daglig leder og styreleder: Alf-Ove Sør-Reime

Virksomhet: Oppføring av bygninger i tre, kjøp og salg av varer og alt hva dermed står i forbindelse.

Nr 2/2024 NÆRING PÅ JÆREN 49
© 2020 Deloitte AS

NYTT NAVN om

Fortell oss hvem som har fått ny jobb!

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Aurora B. Møller

STILLING: ELEKTRIKER

FIRMA: KVERNELAND ENERGI

Aurora B. Møller er ansatt i Kverneland energi som elektriker. Hun har jobbet som elektriker siden 2017 og har også utdanning som fagskoleingeniør innen elkraft fra Fagskolen Innlandet.

Linn Sørensen

STILLING: REGNSKAPSRÅDGIVER

FIRMA: AIDER

Linn Sørensen er ansatt som Regnskapsrådgiver hos Aider avd/ Bryne. Hun har tidligere jobbet hos BDO.

Kristian Lygre Rostøl

STILLING: TAVLEMONTØR

FIRMA: KVERNELAND ENERGI

Kristian Lygre Rostøl er ansatt i Kverneland energi som tavlemontør. Han kommer fra tilsvarende stilling i Elcor.

Alexander Olsen

STILLING: MARKEDSKONSULENT

FIRMA: LOKOMOTIV MEDIA

Alexander Olsen er ansatt som markedskonsulent i Lokomotiv media og skal arbeide med annonser i magasinet Næring på Jæren og Sirdalmagasinet. Han kommer fra jobb som nybilselger hos Møller bil i Ganddal.

Kun fem måneder ble Oddbjørg i jobben som leder for Jæren Bedriftshelsetjeneste. Hun har fått ny jobb som helsesykepleier i Sandnes der hun skal jobbe i skolehelsetjenesten.

– Det er absolutt ingen dramatikk i dette. Jeg har hatt gode måneder i bedriftshelsetjenesten. Men det er hos barn og unge hjertet mitt er, sier hun til Jærbladet.

Oddbjørg stod tidligere bak Se Meg-stasjonen som var i drift i seks år.

Tor Steinar Olsen

STILLING: KEY ACCOUNT MANAGER

FIRMA: KVERNELAND ENERGI

Tor Steinar Olsen er ansatt som Key Account Manager i Kverneland Energi. Han har lang erfaring innenfor salg og markedsledelse, både nasjonalt og internasjonalt. Hos Kverneland Energi blir oppgaven å bidra til utslippsfrie anleggsplasser med lynlading av elektriske gravemaskiner og lastebiler.

Jenny Solland Kindingstad

STILLING: AUTOMASJONSINGENIØR

FIRMA: KE AUTOMASJON AS

Jenny er ansatt som automasjonsingeniør i KE Automasjon AS.

Ruben Syversen

STILLING: DRIFTSINGENIØR

FIRMA: KE AUTOMASJON AS

Ruben er ansatt som driftsingeniør i KE Automasjon AS.

50 Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN
Oddbjørg Vigrestad Mellomstrand blir helsesykepleier

Yrke/tittel KOKK/KJØKKENSJEF

Navn KRISTINE VAULE

Alder 38 år

Arbeidssted HOTELL JÆREN

+ KVIFOR BLEI DU KOKK/KJØKKENSJEF?

Eg er ein kreativ person som likar å skape. Det er variert og spanande. Og så er eg veldig glad i å varte opp andre.

+ KVA UTDANNING MÅ EIN HA?

Utdanninga består av to år på skule og to år praksis i bedrift, deretter tar du fagbrev.

+ KVA ER ARBEIDSOPPGÅVENE OG ANSVARSOMRÅDA DINE?

Eg har ansvar for kjøkkendrifta. Vaktlister, varebestillingar, utvikling av menyar og koordinering av arrangement dag og kveld ila veka. Og ikkje minst å lage masse god mat.

+ KVA UTVIKLINGSPOTENSIALE (FAGLEGE ELLER KARRIERE) MEINER DU Å HA I STILLINGA?

Blir aldri utlært i mitt yrke. Alltid noko nytt å strekke seg til.

+ KVA EIGENSKAPAR SYNS DU ER VIKTIG Å HA I DIN JOBB? Struktur, kreativitet, estetikk, logistikk, mørk humor og høgt tempo.

+ KORLEIS ER ARBEIDSTIDA?

Eg arbeider både dag, kveld og helg. Det varierer etter aktivitet på huset.

+ KVA ER DET BESTE MED JOBBEN?

Det å få arbeide med noko du likar! Ein kreativ kvardag der ingen dag er lik. Mat er ein lidenskap som følger meg i arbeidslivet, i heimen, på ferien og med gode venner og familie. Om det er eg som kokkelerer eller andre. Eg liker å leke med smak, form og farge. -Arbeidsmiljøet på Hotell Jæren er veldig unikt. Me er ein samansveisa gjeng, og fleire av oss har arbeid saman heile arbeidslivet. Kokketeamet har det veldig kjekt og arbeider godt samen. Du høyrer ofte høg latter frå kjøkkenet.

+ KVA SYNS DU ER MEST UTFORDRANDE MED JOBBEN?

Det kan være hektisk til tider. Aktiviteten varierer, varer må bestillast og vaktlister må gå opp. Det er eit reknestykke som må opp for å servere frukost, lunsj, ventemat, a la carte og selskap med forskjellige menyar. I tillegg er det veldig mykje spesialmat og allergiar som må tas omsyn til.

+ KVA VILLE DU VALT DERSOM DU SKULLE HATT EIT ANNET YRKE?

Jordmor, faktisk.

+ NOKO DU GLEDER DEG TIL I JOBBEN FRAMOVER?

Nå er det vår og me har akkurat utvikla ny a la carte meny. Det er alltid kjekt å servere nye rettar til gjestene våre. I tillegg ser eg fram til travle konfirmasjonar, 17. mai feiring og Jærnåttå.

+ VIL DU ANBEFALE ANDRE Å BLI KOKK/KJØKKENSJEF?

Eg elskar arbeidet mitt. Men eg vil ikkje anbefale kven som helst å bli kokk. Det er eit yrke som krev genuin interesse. Du må tole å arbeide under tidspress med høgt tempo. Kveldar og helger.

Nr 3/2024 NÆRING PÅ JÆREN 51
MIN JOBB
MUSEUMSTAVANGER.NO STAVANGER MUSEUM MED NORSK BARNEMUSEUM • STAVANGER KUNSTMUSEUM STAVANGER MARITIME MUSEUM • IDDIS NORSK GRAFISK MUSEUM OG NORSK HERMETIKKMUSEUM LEDAAL • BREIDABLIKK • HOLMEEGENES • UTSTEIN KLOSTER Er du nysgjerrig på Stavangers historie? Gå på museum!

Hjørnesteinsbedriften

Vår visjon er å bygge Jæren. Tre verdier driver oss framover: ekte, påskrudd og lagspiller. Magien ligger i kulturen. Alle kan tilby alt. Men bare vi har våre folk.

Næringslivsbanken

Egen bedriftsavdeling med bred kompetanse. Medarrangør av næringslivstreffet Jærmøtet. Støtter oppstartsbedrifter blant annet gjennom co-working-miljøet FUSST.

Landbruksbanken

Seks ansatte i den ledende landbruksbanken på Jæren vier all sin tid til mer enn 700 landbrukskunder.

Overskuddsdeleren

Vi deler med oss. De tre siste årene har vi betalt ut til sammen 171 millioner i kundeutbytte.

Børsselskapet

Eneste børsnoterte selskap i Time kommune. 1 av 2 på Jæren.

Investeringsmuligheten

Egenkapitalbeviset JAREN ga høyest avkastning blant bankene i Rogaland med 16,2 % i 2023.

Skatteyteren

Største skatteyter på Jæren med 26,6 millioner i 2023.

Arbeidsplassen

89 svært kompetente ansatte med stort engasjement.

Hovedkontoret

Eneste bank med hovedkontor på Jæren. Kontorer på Bryne, Kleppe, Varhaug og Ålgård. Alle beslutninger tas lokalt – og de tas raskt.

jaerensparebank.no
Apriil procontra

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.