Næring i Sandnes 2-2018

Page 1

02

INFORMASJON

2018

OM NÆRINGSLIVET I SANDNES 6. årgang • 02 • Juni 2018

TEMA

TRANSPORT

SANDNES-BEDRIFT:

Mot milliardomsetning

Side 8

SANDNESGAUKEN:

Nina Othilie Høiland Side 11

ELVAREBILER:

EVOLUSJON, MEN INGEN REVOLUSJON

GRATIS takrenner

Tlf: 51 52 43 00 www.byggmester-bob.no

ved bestilling av nytt tak i juni


Miljø Elektro – go’e på samspill Siden starten i 1991, har Miljø Elektro i Sandnes utviklet seg til en av de fremste elektroentreprenørene i regionen. Vårt fokus på fagkunnskap, kvalitet og service har skaffet oss et godt omdømme og mange lojale kunder – både innen næringslivet, det offentlige og private markedet. Som spesialist på alle typer elektriske installasjoner, utfører vi alt fra mindre serviceoppdrag til større totalprosjekter. Foruten å være medlem av landets største elektrikerkjede EL-Proffen, samarbeider vi med ledende leverandører av produkter og løsninger. Det gjør det trygt å velge Miljø Elektro.

Kontakt oss:

Jone jone@miljo-elektro.no Telefon: 990 95 310

På våre hjemmesider kan du sende oss en forespørsel, eller ta en direkte bestilling av en av våre service elektriker. Sjekk ut vår hjemmeside: www.miljo-elektro.no

EL-bil

Andreas

I samarbeid med Salto og BA-Stavanger kjører vi kampanje priser på EL-bil ladere frem til august. Frem til august gir vi 15 % rabatt på komplett leveranse av ladestasjoner. Vi leverer ladestasjoner til privatkunder, borettslag, arbeidsplasser og til offentlige anlegg. Vi installerer ladere som er iht. forskrifter og krav. Fordelen med en Salto ladestasjon er at du da lader el-bilen din iht. gjeldende regelverk. Regelverket er utarbeidet for å beskytte mot brann, personbeskyttelse, eiendomsbeskyttelse og for beskyttelse av din el-bil.

MACIVI DESIGN

15 % rabatt

andreas@miljo-elektro.no Telefon: 91 91 23 91

Miljø Elektro AS Tlf: 51603860 www.miljo-elektro.no post@miljo-elektro.no


Æ

Bethi Dirdal Jåtun Redaktør

lnnhold

Solgte 13,7 millioner garnnøster i fjor ����������������������������������� 4

TRANSPORT I ELEKTRISITETENS LYS

Lura: Næringsklynge i utvikling �������������������������������������������� 6

Dagens teknologiske endringstakt er høy og preger samfunnet på de fleste områder. I mediebransjen kan utviklingen de siste årene nærmest beskrives som en revolusjon, der ikke minst inntoget av de sosiale mediene har skapt endringer de færreste kunne forutse.

SANDNESGAUKEN ��������������������������������������������������������������� 11

I bilbransjen har de elektriske modellene feid innover markedet. Her til lands begynner det å bli vanlig at i alle fall bil nummer to er elektrisk. Spør vi bilforhandlerne, mener de at det bare er et tidsspørsmål før også nummer én-bilen kan passere bensinstasjonene. Men selv om privatbilistene i stor grad velger elektrisk, ikke minst på grunn av de økonomiske fordelene dette gir, er bedriftsmarkedet mer avventende. Elvarebilene er her, men rekkevidde og ikke minst lademuligheter gjør at de virksomhetene som har store bilparker ennå ikke hiver seg på den elektriske bølgen. Ifølge Svend Erik Håland, sjef for varebil hos Bertel O Steen på Forus, vil utviklingen på dette markedet gå atskillig langsommere enn på privatmarkedet. Han understreker dessuten at Norge står i en særstilling når det gjelder elektriske biler. I resten av verden er andelen som velger elektrisk langt lavere, også på privatmarkedet. Hva med bilverkstedene, hvordan opplever de dreiningen fra forbrennings- til elektriske motorer? Ifølge Houge på Forus Bilverksted, blir mekanikerne fortsatt skitne på hendene, selv om datastyrt elektronikk som krever diagnose og kontroll utgjør en stadig større andel av oppgavene.

Optimarin sikter mot milliardomsetning ������������������������������� 9

Nordsjørittet vinner nytt terreng ����������������������������������������� 16 TEMA: ������������������������������������������������������������������������� 19

Bilsalg og bomring �����������������������������������������������������20

Dag Halvorsen: Helbom med bomstasjoner ���������� 22

Bilshow i sentrum �������������������������������������������������������24

TEMA

Enda ikke elvarebilens tid ����������������������������������������� 26

Ny hverdag i verkstedet �������������������������������������������28

Har leid ut bil i 85 år ���������������������������������������������������30

Førerløse busser kommer nå �����������������������������������34

Snart selvbetjente biler standard ����������������������������� 36

NY BEDRIFT: Norges største elbilutsalg �����������������������������38 Georg Stangeland i 50 ����������������������������������������������������������40 Matoppskrift: Snadderbrød �������������������������������������������������� 43 GRÜNDEREN �������������������������������������������������������������������������44 MIN JOBB �������������������������������������������������������������������������������� 45 NYE SELSKAPER ������������������������������������������������������������������� 46 KRYSSORD �����������������������������������������������������������������������������48 JURISTENS RÅD �������������������������������������������������������������������� 49

«Med elbiler er det selvsagt mindre arbeid med motor, eksosanlegg og girkasse, men styring, fjører og bremser er slitasjedeler som alltid vil kreve fiksing, så også på elbilene», sier han og forteller at det gjelder å henge med i timen. Gjør man det, så vil det være nok arbeid også framover i tid. Dette nummeret av Næring i Sandnes har «Transport» som tema, og vi har også besøkt områdets lokale bilutleier, Rogaland Bilutleie, familiebedriften som har leid ut bilder i 85 år og som driver godt. Daglig leder Glenn Sigurd Grøsfjeld beskriver hvorfor i artikkelen på side 30.

6

16

Vi har også besøkt Sandnes Næringspark i Luramyrveien, der utleier er opptatt av å legge til rette for vekst for leietakerne gjennom felles fokus og ulike aktiviteter, og vi har vært innom entreprenør Georg Stangeland som har travle tider om dagen. Næring i Sandnes gjenspeiler det lokale næringslivet i kommunen, – tips oss gjerne om virksomheter du mener bør belyses.

UTGIVER:

REDAKSJON: Bethi Dirdal Jåtun Tore Friestad ANNONSEANSVARLIG: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Tlf: 932 14 318

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Tore Friestad TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Norpost Opplag: 31.000

LIK OSS PÅ FACEBOOK FACEBOOK.COM/NÆRING I SANDNES M

1

24

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun bethiselskap@gmail.com 450 440 29

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Næring i Sandnes er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet i Sandnes. Næring i Sandnes kommer ut 4 ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Sandnes.

24

22

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

NÆRING I SANDNES

‹‹ 3


Solgte 13,7 millioner garnnøster i fjor TEKST// BETHI DIRDAL JÅTUN

Ull er de siste årene blitt til gull for Sandnes Garn og Harald Mjølne. I 2017 endte konsernet opp med et resultat før skatt på 38,8 millioner kroner.

– I Danmark selger vi til 130 butikker, i Sverige til 90 og i Danmark 30. Ellers selger vi til grossist. Vi selger også ganske bra i Russland og på Island, sier Mjølne.

Kjente fjes

S

trikkefeberen i Norge er gull verdt for Sandnes Garn. – Vi greier å konkurrere med Kina på pris på grunn av effektive folk og nye maskiner, sier eier og administrerende direktør i Sandnes Garn, Harald Mjølne, til Dagens Næringsliv (DN).

Strikkedilla Sandnes Garn både produserer og selger garnnøster til Norden. I Norge selger bedriften garn til rundt 600 butikker. Mjølne eier 90 prosent av Sandnes Uldvarefabrikk, Sandnes Garn og Nye Strikkedilla mens Tor Egil Aanestad eier de resterende ti prosentene gjennom Aal Industrier. – Jeg sier alltid at det var Dorthe Skappel som var med å starte opp trenden med Skappel-genseren, så hun skal ha mye av æren at det ble så populært. Vi hadde et samarbeid med henne i fire år, så vi merket bølgen.

mistet litt markedsandel fra disse, det ser vi på resultatet, sier han til Dagens Næringsliv. House of Yarn med hovedkontor på Bryne, er den andre store garnprodusenten i Norge. De hadde i 2016 en omsetning på 190,3 millioner kroner og et resultat før skatt på 17 millioner kroner. Med det økte selskapet, der blant annet Dale Garn inngår, resultatet med nesten 14 millioner kroner fra 2015. Sandnes Garn har foruten hovedadministrasjonen på Foss-Eikeland i Sandnes salgsselskaper i Sverige og Danmark.

De siste årene har Sandnes Garn samarbeidet med flere profilerte kjendiser som Vendela Kirsebom og nå sist skiskytteren Tiril Eckhoff. – Vi har et samarbeid med Tiril Eckhoff nå hvor vi er en av hennes sponsorer. Hun har jo fortalt at hun lærte å strikke av Tora Berger og har vært interessert i dette, så vi har derfor laget en del design sammen med henne som har gått over all forventning, sier Mjølne. (Kilde: Dagens Næringsliv)

Godt resultat I 2017 hadde konsernet Sandnes Uldvarefabrikk, morselskapet til Sandnes Garn, en samlet omsetning på 273, 2 millioner kroner og et resultat før skatt på 38,8 millioner. Det viser selskapets årsregnskap. – Hvis du ser på de siste årene så har vi økt omsetningen, men ikke like mye fra 2016 til 2017, så vi har kulminert litt. Men det er jo ikke en dårlig omsetning, sier Mjølne om resultatene.

House of Yarn – Er det fortsatt strikkefeber i Norge? – Ja, men så er det jo noen konkurrenter som ser det går bra og hiver seg innpå. Vi har

4

‹‹

NÆRING I SANDNES

Sandnes Garn har de siste årene hatt en eventyrlig omsetningsøkning mye takket være «Skappelgenseren». Det sier eier og adm. dir. Harald Mjølne. Arkivfoto: Siri M. Helstrup


I 40 år har vi fraktet smått og stort i hele distriktet For private tilbyr vi hjemkjøring av møbler, byggevarer og alt annet som er for stort for privatbilen. For bedrifter har vi en hel meny av tjenester, fra budbil- og posttjenester, til ADR transport og flyfrakt. Vi har svært gunstige økonomiruter og tilbyr også omlasting, mellomlagring, distribusjon og pakking. Ta kontakt eller les mer om vårt tilbud på våre nettsider: www.svipp.no

Stor fleksibilitet med over 70 biler: Små varebiler, lastebiler, kranbiler, kjøle/fryse, ADR-transport, containerbiler. Vi har alle nødvendige godkjenninger og sertifiseringer - og vi er klar til samarbeid om ethvert oppdrag, stort eller lite. Vi tilbyr moderne bookingteknologi, dyktige sjåfører og innarbeidet kvalitets- og serviceinstilling.

Ta kontakt, sammen finner vi en god løsning på ditt transportbehov.

Svipp AS. Telefon 51 59 99 99. Vakttelefon: 90 55 99 99 E-post: ordre@svipp.no www.svipp.no Facebook: svipp.as

TOTA L L E V E R A N D Ø R AV T R A N S P O RTT J E N E ST E R • 4 0 Å R S E R FA R I N G


Jørgen Knudsen, 3D Norway og Cecilie Lone, Tankesettet, har kontor ved siden av hverandre og er allerede i ferd med å utvikle nye ting sammen.

Helge Nilsen i Sandnes Næringspark er opptatt av å bidra til vekst for leietakerne i Luramyrveien 25.

Lura:

Næringsklynge i utvikling TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Sandnes Næringspark i Luramyrveien 25A er opptatt av at leietakerne skal lykkes og jobber aktivt med nettverking og synergieffekter. To tredjedeler av kontorlokalene er allerede fylt opp når Næring i Sandnes møter daglig leder Helge Nilsen i den nyoppussede fjerdeetasjen. SANDNES NÆRINGSPARK Etablert: 2014 Eiere: Sivtek AS (33,33%), Eventi AS (33,33%), Promo1 Stavanger AS (33,3%) Leietakere: 3D Norway, Ansiktsmaler AS, Eventi AS, Clinique Viel, Fem jordmødre, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Promo 1 AS, Scene AS, Sprek Norge, Tankesettet, Teknaconsult AS

6

‹‹

NÆRING I SANDNES

–V

i er opptatt av møtepunkter og samhandling, og da er også fasilitetene viktige, sier han idet han ta imot oss. Et høyt bord med tilhørende stoler er plassert foran kaffehjørnet som er rammet inn i moderne treverk av smale staver. Kontorkorridorer går i begge retninger og bak mingleområdet ved kaffemaskinen ligger det nye kjøkkenet sammen med spiserommet. – Se her! Nilsen åpner døren til ett av to store møterom. – Her har vi god plass til foredragsvirksomhet, seminarer, frokost- og lunsjmøter.

Gir hverandre business De har allerede arrangert et par-tre frokostmøter der leietakerne inviterer inn flere av sine kunder og leverandører. Målet? Nye businessmuligheter. Men det legges også til rette for møter der utelukkende leietakerne inviteres. Om kort tid kommer for eksempel SR Bank og informerer om pensjonssparing.


De foreløpig 11 leietakerne i Sandnes Næringspark har alle noe å tilføre hverandre.

– Vi legger til rette for at leietakerne våre skal få tilgang til viktig informasjon som gagner virksomheten, men det viktigste er å kunne bidra til vekst for den enkelte leietaker, smiler Nilsen, som er en av tre eiere i Sandnes Næringspark. – Opererer dere med ønskelister når det gjelder leietakere? – Alle som er her per i dag vet hvor mye det betyr å få inn de rette folkene, folk som vil noe og som er åpne for nye muligheter, sier han idet telefonen ringer. En potensiell leietaker er på tråden.

Idéutveksling og nye konsepter Sandnes Næringspark disponerer to etasjer i bygget i Luramyrveien 25A, der foreløpig rundt tolv bedrifter er lokalisert. Nærmest inngangsdøren i fjerde har Cecilie Lone med selskapet Tankesettet AS kontor. Hun kom inn for rundt to år siden og har allerede mange eksempler på hvordan samtalene rundt lunsjbordet, ved kaffemaskinen eller i oppgangen har ført til enten nye oppdrag eller ideer. – For meg som driver med mentaltrening og foredragsvirksomhet og jobber alene, er det fantastisk å ha et kollegialt felleskap som dette. For selv om vi driver med forskjellige ting, har vi mye å tilføre hverandre. Ja, kanskje nettopp derfor.

Alle kan mye mer I nabokontoret til Lone sitter Jørgen Knudsen,

Arkitekt Cathrine Sunde lager blant annet modeller for ulike utbyggingsprosjekter.

som er CEO i 3D Norway. Selskapet som tidligere holdt til i IPark på Ullandhaug i Stavanger, flyttet inn i Sandnes Næringspark i oktober i fjor. – Jørgen har kompetanse jeg ikke har og har allerede tilført min bedrift mye, sier Cecilie Lone. De to kontornaboene er også i ferd med å klekke ut et par nye konsepter. – I et miljø som dette oppdager vi fort at alle har mye å bidra med også utover kjernevirksomheten, smiler Knudsen som for sin del leverer 3D-tjenester til blant annet olje- og eiendomsbransjen. Han har bred erfaring i businessplanlegging og bistår når arkitekt Cathrine Sunde og ingeniørselskapet Teknaconsult AS, som sitter i samme etasje, nå planlegger et nytt arkitektkontor. Sunde ble ansatt som arkitekt i ingeniørselskapet, der Helge Nilsen er gründer og daglig leder, i fjor sommer.

Nytt modellbyggingsbyrå – Vi vil ha større fokus på modellbygging og arkitekttjenestene og ønsker derfor å etablere disse i et eget selskap, sier Sunde som sitter i et kontorlandskap hun tydeligvis har hatt sin hånd på selv. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Møblement, materialer, belysning og beplantning er alt nøye avpasset, og på bordet midt i rommet står to flotte modeller av et hytteområde i Sirdal og et moderne leilighetskompleks i sjøkanten på Jørpeland. – Modellen gjør at utbygger og

interessenter lettere kan se hvordan byggene ligger i terrenget, forklarer hun.

Eierne vil bidra til vekst – Her skal vi dra veksler på hverandre. Planen er at Sandnes Næringspark skal bli et kjent begrep. Helge Nilsen er tilbake. – Dere jobber for vekst? – Definitivt. Vi ser ingen begrensninger, fastslår han og legger til: – Kluet er at gründerne må ut av kjelleren og inn i næringsklynger, som her. Det skyter fart på virksomheten. – Er dette et gründersted? – Ikke for de som er i første fase, men for de som har en virksomhet i gjenge. Du kan si vi er et perfekt sted for fase to-gründerne. I det siste har to nye leietakere kommet til i Luramyrveien 25A: Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Sprek Norge ved Cato Tjåland.

Absolutt merverdi Tankesettets Cecilie Lone, er klar: – Du får en m erverdi av å være her. Ikke bare på grunn av synergiene leietakerne imellom, men også i forhold til de mulighetene som byr seg gjennom deres nettverk igjen. Dessuten har eierne av Sandnes Næringspark fokus på at de ønsker å skape vekst for hver enkelt leietaker, og det er ganske unikt.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 7


6 FLOTTE REKKEHUS FOR SALG

LEITESVINGEN GANDDAL

Her skal vi bygge seks nøkkelferdige rekkehus over to etasjer. Hver bolig er på 135 m2 og har tre-fire soverom og flott solvendt beliggenhet. Sentral beliggenhet med kort vei til skole, idrettspark, turområder og Stokkelandsvannet.

Pris fra 3 900 000,–

Espen H. Thunes Boligkonsulent Telefon: 911 03 100 espen.thunes@boligpartner.no

BoligPartner Stavanger Stokkamyrveien 13, 4313 Sandnes | Tlf: 481 11 700 | E-post: stavanger@boligpartner.no

8

‹‹

NÆRING I SANDNES


SIKTER MOT MILLIARD­ OMSETNING I løpet av de neste årene vil 35.000 skip behøve nye renseanlegg for ballastvann. Det betyr stort potensial for Sandnesselskapet Optimarin, som i dag er en av markedslederne på slike systemer.

– Vi har potensial for en vanvittig utvikling – over 70 milliarder dollar skal investeres på dette området på verdensbasis de neste årene, sier Tore Andersen, adm.dir. i Optimarin.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 9


Optimarin produserer renseanlegg for skip, noe som etter september 2019 blir påbudt for alle lasteskip å ha.

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

–V

i har potensial for en vanvittig utvikling – over 70 milliarder dollar skal investeres på dette området på verdensbasis de neste årene. I fjor solgte vi 65 anlegg, men vi har kapasitet til å levere 1.000 i året, så om vi holder på vår markedsandel på rundt ti prosent, vil dette bli veldig, veldig bra, sier Tore Andersen, administrerende direktør i Optimarin.

Trussel mot økosystemet Mer enn 80 prosent av verdens handelsvarer transporteres med skip. Når et lasteskip når sin destinasjon og losser sin last, tas vann inn som ballast for å sørge for at skipet ligger dypt og trygt i sjøen på reisen videre. Så slippes vannet ut igjen når ny last skal på. Problemet er at vannet kan inneholde organismer og dyr som på denne måten føres fra et område til et annet via skipets ballasttanker, noe som utgjør en trussel mot verdens biologiske mangfold og næringer som fiskeri. – Krysskontaminasjon blir sett på som verdens nest største utfordring for økosystemet, etter CO2-utslipp, så dette er ganske seriøst. Et kjent eksempel er at små maneter av typen ribbemanet fulgte skip fra Amerika til Svartehavet og Det kaspiske hav på 1980-tallet. De formerte seg eksplosivt og tok nesten knekken på den lokale fiskebestanden, forteller Andersen.

Regelverk ratifisert Ballastvannkonvensjonen, som ble vedtatt av FNs internasjonale sjøsikkerhets­ organisasjon IMO, regulerer inntak,

10

‹‹

NÆRING I SANDNES

utslipp og behandling av ballastvann og sedi­menter. Optimarin sitt renseanlegg sørger gjennom UV-stråling og filter for å ufarliggjøre og ta livet av alle organismer i vannet. – Vi har ventet lenge på at dette regelverket skal tiltre. Det er et stort regelverk som omhandler mange land. Det har derfor tatt lang tid å få det på plass. Med de nye reglene er kravet at alle skip etter september 2019 må ha et renseanlegg installert etter første dokking. Vi er derfor innstilt på stor vekst fremover, forklarer Andersen.

Amerikansk nåløye USA har i tillegg utformet egne og strengere krav til rensingen av ballastvannet. Dermed har mange av de eksisterende rensesystemene ikke vært brukbare for skip som seiler i amerikanske farvann. – Optimarin var det første selskapet i verden som fikk godkjent et system for rensing av ballastvann ombord i skip som seiler i amerikanske farvann, og det med anlegget vi har levert siden 2009, mens de fleste andre må utvikle ny teknologi. Ved å komme tidlig gjennom det nåløyet har vi sikret oss mye business fordi alle skip som seiler til USA allerede nå må ha et slikt system om bord. Det gjorde fjoråret til vårt beste noensinne resultatmessig, sier Andersen. Allerede er det fem andre selskaper som har fått godkjenning fra US Coast Guard for sine ballastvannrenseanlegg, og 70 har fått IMO-godkjenning, så det er tøff konkurranse i markedet. Det er dog få som har Optimarin sin lange erfaring.

– Vi har lang fartstid med samme system og har bevist at det fungerer. Det gjør at folk kan stole på oss. Vi tilbyr ikke den laveste prisen, men vi leverer det beste produktet.

Satser i Sandnes Optimarin sine lokaler på Lura, med utsikt over Gandsfjorden, blir dog ikke utviklet til en gigantisk fabrikk selv om salget nå skal inn i høygir. – Vi bygger ingenting her. Vi kjøper komponentene våre fra underleverandører i England, Holland, Tyskland, på Forus, og andre steder, samler dette på vårt lager i Luxembourg, og sender det så dit kunden skal installere anlegget, forklarer Andersen. Den store satsingen vil dog få positive følger også her lokalt. – Vårt mål er å fortsette å bygge kunnskap her, og den vekstmuligheten vi nå har skal trygge arbeidsplassene vi har i dag samt sørge for at vi kan utvide. Vi trenger flere dyktige folk på teknisk side, engineering, prosjekt­ ledelse og innen logistikk, så det vil i hvert fall bli ti ansettelser i løpet av nærmeste fremtid. Å flytte til en større havn i Europa eller Asia har ikke vært et tema, ifølge Optimarinsjefen. – Vi trives svært godt i Sandnes, og gleder oss av å kunne bevise at det ikke bare er oljenæringen som kan lykkes her i regionen. Her har vi en meget flott og dyktig gjeng ansatte, der de fleste også er medeiere i bedriften. Det er ennå stort potensial i shipping, og her på Norges vestkyst sitter vi med en lang og stolt historie og mye verdifull kompetanse som verden kan nyte godt av!


Sandnes

GAUKEN

l Sandnesgauken portretterer vi en Sandnes-patriot med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper innen et område. Sandnesgauken har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem.

Brenner for Sandnes

TEKST// TORE FRIESTAD / ILLUSTRASJON/ HILDE B. LAMBRECHTS

I tolv år har Nina Othilie Høiland vært næringssjef i Sandnes, og fungert som bedriftenes talsmann i kommunen og kommunens representant i næringslivet. – Her får jeg jobbe med mennesker og med å gjøre næringslivet i Sandnes sterkere. Det er utrolig kjekt, og jeg har ennå mye ugjort! NÆRING I SANDNES

‹‹ 11


Nina Othilie Høiland stortrives som næringssjef i Sandnes kommune. Foto: Tore Friestad

FAKTA Navn: Nina Othilie Høiland Alder: 52 år Fra/bor: Austrått/Tjensvoll Sosial status/barn: Samboer Stilling: Næringssjef i Sandnes kommune

–J

være med på». Det var første skritt i en annen retning enn jeg opprinnelig hadde tenkt meg. Nina hadde dette som sommerjobb i mange år ved siden av videre studier, blant annet ett år med reiselivsfag i Oslo. Samtidig hadde hun alltid et ønske om å komme seg ut i arbeidsmarkedet og så fylle på med studier etter hvert. I januar 1988 var hun derfor blant de første nordmenn som tok en reise mange har tatt etter henne – Nina fikk en stilling på Epcot i Disneyworld, Florida, USA.

eg tror ikke folk forstår hvor fantastisk interessant det er å jobbe i kommunen! Dette er en spennende arbeidsplass som stadig utvikler seg. Det er helt annerledes nå enn for ti år siden. I min rolle som næringssjef får jeg drive med veldig mye forskjellig, møter mange flotte mennesker og kan jobbe med å gjøre Sandnes til et enda bedre sted.

Retningsendring til reiseliv Egentlig var det sykepleier Nina skulle bli. Hun gikk helse og sosial på Time videregåande skule på Bryne, og etter å ha jobbet ett år i en barnehage i Porsholen på Lura etter videregående, skulle hun søke videre på høyere utdanning for å bli sykepleier. – Først og fremst ville jeg jobbe med folk. Men jeg tenkte at uansett hva jeg skulle gjøre videre i livet, kunne det være nyttig å ha noen handelsfag i bunn. Samtidig så jeg en utlysning fra Solaruten om mulighet til å ta et kurs og bli reiseleder på bussturer, og tenkte at «det vil jeg

12

‹‹

NÆRING I SANDNES

I Beijing i Kina i 1999.

– Den norske paviljongen skulle åpne i juni det året, så før den tid fikk vi kursing i andre paviljonger. Jeg tilbragte mye tid i en tradisjonell britisk pub med pai og øl. Jeg har mange gode minner fra den tiden, og har ennå flere gode venninner fra de dager.

Havanna, taxfree og regionsjef Tilbake i Norge ventet videre studier innen reiselivsnæringen, blant annet på Norsk hotellhøgskole. Så, i desember 1991, skulle en ny attraksjon, Havanna Badeland, åpne i Sandnes, og Nina fikk da mulighet til å være med på det. – Jeg var der i en del år som teamleder, og gikk etter hvert over til salg og marked, samtidig som jeg studerte på Rogaland markedshøyskole på kveldstid. Det var veldig interessant, og lite var så gøy som å se smilene på folk som koste seg på Havanna. Jeg vet at mange savner det, og hvem vet – kanskje får jeg bidra til at noe lignende, nå også med treningsbasseng i stedet for kun lek, kan starte opp igjen i Sandnes! Det hadde vært supert. Videre gikk yrkeskarrieren til Nina til rollen som butikksjef for taxfree-butikken på Sola lufthavn, før hun ble salgsdirektør i Radisson-hotellene i Stavanger. Deretter ble tre lokale destinasjonsselskap slått sammen til ett – Region Stavanger – og Nina fikk lederansvaret der. – Jeg har fått være med på veldig mye gøy! Det å jobbe innen reiseliv er helt fantastisk, og selv om jeg vet at


Sandnes

GAUKEN

Har du Alt på det rene? Vi kan arbeidstøy og matter

Vi tilbyr: • • • • •

Vask, reparasjon og administrasjon av arbeidstøy Utleie av matter med og uten logo Utleie av avlastningsmatter Utleie av sengetøy, duker, servietter og mopper Tekstiladministrasjon

Vinnarskalle.no

Søstrene: (f.v.) Anne Siri, Inger Beate (baby), Heidi Therese og Nina Othilie.

Hvorfor bruke oss? • • • • • •

En trivelig og dyktig gjeng som gjør det beste for deg Moderne vaskelinjer Miljøbevisst Iso-sertifisert Faste kjøreruter i hele Rogaland Nærhet til kundene og korte beslutningsveger

Kontakt oss i dag for tilbud.

Vi stikker gjerne innom og tar en prat om dine behov.

– ALT PÅ DET RENE

Tekstil-Vask Sør AS

Bjorhaugslettå 3 – 4365 Nærbø 982 17 295 – leiv@tekstilvask.no

I januar 1988 var Nina Othilie en av de første som fikk jobb på Epcot i Disneyworld, Florida, USA.

tekstilvask.no Følg oss på

NÆRING I SANDNES

‹‹ 13


Sandnes

GAUKEN

jeg hadde trivdes også som sykepleier siden det også handler om å yte service for mennesker, skal jeg ikke si at det ikke har vært fantastisk å få se verden og vise frem det jeg har ansvar for til verden. Jeg er blant de som elsker å oppleve nye ting! Det var også grunnen til at jeg søkte på jobben som næringssjef i Sandnes – jeg visste at den jobben ville by på mange interessante utfordringer.

Bindeledd i skjæringspunkt Nå er Nina inne i sitt tolvte år i det hun omtaler som «min mest spennende reise», jobben som næringssjef i Sandnes kommune, og hun sier hun har hatt mye nytte av sin bakgrunn innen reiseliv. – Det ga meg et bredt næringsperspektiv, både kommersielt og innen utvikling. Jeg fikk jobbe i små bedrifter, store konsern, med oppstarter og utvikling, med privatoffentlig samarbeid, og veldig mye annet. I rollen som næringssjef driver man med mye forskjellig, og da er det bra å ikke være låst til én innfallsvinkel. Man må bidra til å drive prosjekter fremover, og sørge for at det er godt samarbeid i skjæringspunktet næringsliv/ kommune. Min rolle er å være et bindeledd og en koordinator som hjelper med det som måtte trengs. Man føler alltid at man kunne gjort mer, men når jeg ser tilbake, er jeg fornøyd med at vi har fått gjort en hel del. Hun trekker frem to prosjekter hun er spesielt stolt over å ha bidratt til å få på plass – Vitenfabrikken og SEARCH – sistnevnte et nytt biomedisinsk senter som åpner 13. juni. Samtidig er hun veldig opptatt av å være tett på hele næringslivet. – Annenhver onsdag er Næringsutvalget på besøk til to bedrifter, fra enmannsbedrifter til store internasjonale selskaper, for å få

Reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, rådmann Bodil Sivertsen og Nina Othilie på studietur til Loen for å lære om næringsutvikling og reiseliv.

innsikt i hva som rører seg i næringslivet og diskutere hva de trenger for å lykkes. Jeg vil definitivt ikke sitte inne på kontoret dagen lang, og bruker nok minst halvparten av arbeidstiden min ute hos bedrifter, i møter med andre næringssjefer, og ved andre grupper og prosjekter kommunen er involvert i, fastslår Nina, som samtidig gleder seg veldig til å flytte inn i nytt rådhus i Sandnes havn i desember.

Nye Sandnes satser på reiseliv Fremover skal næringssjefen bruke sin reiselivserfaring fra blant annet Havanna Badeland, hotellbransjen, Region Stavanger, Disneyworld og taxfree-en på Sola lufthavn til å hjelpe med å trekke flere besøkende til nye Sandnes kommune. – Det jobbes nå med å utarbeide en ny reiselivsstrategi. Kommunen sin rolle blir å innhente ekstern kunnskap, koble på nabokommuner og destinasjonsselskap, og tilrettelegge for at alt henger sammen og at

Nina Othilie er glad i å reise, og vinmarkene i Piemonte er en av favorittdestinasjonene. Her sammen med Christoffer Magnus, samboer og forlovede.

14

‹‹

NÆRING I SANDNES

Som næringssjef er hun på bedriftsbesøk annen hver uke.

infrastrukturen er på plass. Det er utrolig mange muligheter for videre utvikling innen reiseliv, og jeg har troen på at vi kan gjøre et arbeid som sørger for at de som kommer til regionen for å se på naturen, blir her i noen dager ekstra. Så reiselivsutvikling vil oppta mye plass på timeplanen min det neste året!

Ennå mye ugjort Nina er, kanskje ikke så overraskende, meget positiv til utviklingen i Sandnes, og har troen på at kommunen vil fortsette å utvikle seg i riktig retning fremover. – Sandnes er i en formidabel utvikling, og det gjøres et solid stykke arbeid på de aller fleste områder. Se bare på utviklingen av havneområdet og Ruten! Både næringsliv og politikere her er veldig fremoverlente og engasjerte. Samtidig er jeg opptatt av at det alltid er mulighet til å gjøre mer, og at det er utrolig viktig å fortsette å tilegne seg ny kunnskap. Fremtiden vil bringe nye næringer som vi ikke ennå vet hva er, og vi må være klar til å innta en god posisjon der. Samtidig skal vi alltid passe på det vi har og tilrettelegge for vekst der. Jeg er stolt av å være fra Sandnes og å jobbe i Sandnes kommune, og gleder meg til å være med på fortsettelsen! Det er mange store prosjekter på gang, og jeg har ennå mye ugjort, så jeg har absolutt ingen planer om å gi meg som næringssjef!


VEDAFJELL På toppen av Skaarlia VEDAFJELL På toppen av Skaarlia

07

B O H ØY T B O H ØY T OV E R S A N D N E S OV E R S A N D N E S

Foto:07 AnneFoto: Lise Anne Norheim Lise Norheim

På Vedafjell – på toppen av Skaarlia – bygger vi boliger med storslagen utsikt midt iPå herlig turterreng. Det er kort vei til alt Sandnes sentrum turløypeneutsikt i Melshei. Vedafj ell – på toppen av Skaarlia – fra bygger vi boliger medtilstorslagen Les mer boligene salgs påsentrum vedafjell.no midt i herlig turterreng. Det om er kort vei til vi althar fra til Sandnes til turløypene i Melshei. Les mer om boligene vi har til salgs på vedafjell.no Sørvendt og med svært gode solforhold Sørvendt og med svært gode solforhold

Unike rekkehus 119 m , 3 soverom, stor stue-/ Unike rekkehus 2

Helt på toppen – praktisk og lettstelt Helt på toppen – praktisk og lettstelt

Denne utsikten kan bli din – flytt inn i vår! Denne utsikten kan bli din – flytt inn i vår!

Nydelig arkitektur – nydelig utsikt! Nydelig arkitektur – nydelig utsikt!

Leilighet midt i naturen Drømmeboliger! Særegne eneboliger! 59 m , 2 soverom, hus med flott utsikt! Særegne Svært innholdsrike boliger med Drømmeboliger! Leilighet midtbalkong i naturen Vertikaldelte eneboliger! 2

kjøkkenløsning, 2 bad 119 m2, 3 soverom, stor stue-/ Pris fra 3.950.000,– kjøkkenløsning, 2 bad

Pris 2 2.250.000,– 59 mfra , 2 soverom, balkong Flytt inn nå! Pris fra 2.250.000,–

Pris fra 3.950.000,–

Flytt inn nå!

133 m2, 3 (4) soverom, 2ott bad Vertikaldelte hus med fl utsikt! Pris fra 4.290.000,– 2 133 m , 3 (4) soverom, 2 bad Pris fra 4.290.000,–

uteplasser i alle etasjer. 186med m2. Svært innholdsrike boliger Pris fra 7.600.000,– uteplasser i alle etasjer. 186 m2. Pris fra 7.600.000,–

I N T E R E S S E RT ? Kontakt I N T E R EJorunn S S E RTH. ? Austbø, 976 44 466, jorunn.austbo@kruse-smith.no eller Jeanette Tunge, 992 97 670, Kontakt Jorunn H. Austbø, 976 44 jeanette.tunge@kruse-smith.no 466, jorunn.austbo@kruse-smith.no eller Jeanette Tunge, 992 97 670, jeanette.tunge@kruse-smith.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 15


Nordsjørittet:

VINNER STADIG NYTT TER

TEKST// BETHI DIRDAL JÅTUN

NORDSJØRITTET Tid: Lørdag 9. juni med start kl 09.00 • Egersund – Sandnes: 91 km

Nordsjørittet er mye mer enn et sykkelritt, det er blitt en destinasjon med betydning langt utover alle de som sykler de 91 kilometerne fra Egersund til Sandnes sentrum denne lørdagen i juni.

• Nærbø – Sandnes: 45 km • Norges nest største sykkelritt for folk flest • Bak rittet står sykkelklubbene Dalane, Nærbø og Sandnes.

16

‹‹

NÆRING I SANDNES

I

år er også kommunene blitt utfordret om å komme sterkere på banen når ett av Norges største sykkelritt arrangeres: – Vi betaler for en del tjenester fra start til mål og tenker det er naturlig at kommunene synliggjør hva Nordsjørittet betyr også i deres sammenheng. Arrangementet mobiliserer ikke bare syklistene, men folk flest. Mange tar

seg ut, stiller seg langs løypa og er med på ulike aktiviteter denne dagen, – det skjer i det hele tatt mye positivt både før under og etter rittet. I likhet med oss ivrer også kommunene for god folkehelse og naturopplevelser. Dette samsvarer. Nordsjørittet er dessuten blitt en destinasjon, noe kommunene også tjener på, fastslår daglig leder i Nordsjørittet, Siri Ommedal.


RENG

MAT- OG DRIKKESTASJONER • Ogna Camping, etter 22 km

Få sykkelritt har en så flott ramme som Nordsjørittet. Foto: Rune Helliesen

• Vandavann, etter 34 km • Hå gamle Prestegård, etter 54 km • Toppen av Tubakken, etter 68 km

Siri Ommedal, daglig leder i Nordsjørittet. Foto: Rune Helliesen

Tubakken er beryktet for slit og kjent for kjempestemning. Foto: Kjetil Birkeland Pedersen

400 i arbeid

Takker sponsorene

Hva med bedriftslagene?

Næring i Sandnes snakker med henne 37 dager før rittstart. Da har hun fortsatt et par-tre større sponsorater hun har satt seg fóre å få på plass, men det meste er i boks, påmeldingene tikker inn hver eneste dag og maskineriet går som det skal. Nordsjørittet-organisasjonen har lang rutine, noe som gjør at det meste går på skinner. Det er et krevende arrangement der i alt cirka 400 personer trengs for å dekke alle nødvendige funksjoner i start- og målområdet, langs løypa, til ulike aktiviteter, utdeling av materiell og mat osv. – Dette er en vinn-vinn-situasjon som både klubbene her i området og vi tjener på. Akkurat det er veldig kjekt, påpeker Ommedal som også framhever støtten de får fra næringslivet:

– Bank i bordet, – vi er kjempeheldige som har en så god gjeng med oss. Nedgangstidene som har preget området de siste årene har i liten grad påvirket interessen i næringslivet. Nordsjørittet har gode og solide partnere! Nå er også flere kommuner med. Påmeldingstallene ligger fortsatt noe under fjoråret, som jo var et jubileumsår med flere større markeringer. Ommedal tror imidlertid likevel at årets påmeldingsliste blir lengre enn fjorårets. – Det har vært en lang og kald vinter, noe som har gjort at folk ikke har vært klare for å tenke i de baner ennå. Men jeg tror vi kommer til å merke en økt påmeldingstakt når nå våren kommer for fullt. Erfaringsmessig strømmer påmeldingene også inn de to siste ukene.

– Tradisjonelt har Nordsjørittet hatt en stor andel bedriftslag til start. Hvordan er dette i år? – Vi pleier å si at fordelingen er sytti-tretti, det vil si at rundt sytti prosent av de som stiller til start er en del av et lag, mens tretti prosent er individuelle påmeldinger. Mest sannsynlig vil denne fordelingen være omtrent slik også i år, fastslår Ommedal. Hun forteller at en god del bedriftslag imidlertid dessverre falt ut under oljenedturen, samtidig som hun registrerer at nye kommer til. – Mest av alt dreier det seg om bedrifter som har et større helsefokus og der ildsjeler holder i dette og jobber for å stille med lag, arrangerer treningsøkter i forkant osv. For mange er Nordsjørittet selve målet etter flere måneder med trening.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 17


RENTEKAMPANJE

}{zd{ CX-5

2,95%* MAZDA FINANS

Fra kr 482 900,CX-5 Bensin 160 HK AWD optimum automat Inklusive vinterdekk og webasto

Kundefordel kr 39 900,Se også vår leasingpris: 3 975 kr per mnd. Kontantinnskudd 61 000 kr *

Kun 338,-/mnd. for service inkl. i perioden! Tilbudet gjelder CX-5 Bensin 160 HK AWD optimum aut. inkl. metallic lakk. Kontant 61 000,- inkl.mva/36 mnd/ 45 000 km total kjørelengde/2,95 % rente. Ekskl. etableringsgebyr 5 363,- og termingebyr 119,-/mnd. Kampanje gjelder leverte biler pr 30.06.2018. Fra-pris ink. frakt og lev. omkostninger, årsavgift tilkommer. Drivstofforbruk komb. kjøring 5,0-7,1 l/100 km, CO2-utslipp 132-162 g/km og NOx 3,6-60,2 mg/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda Veiassistanse. Forbehold om trykkfeil.

Kverneland Bil AS | Mazda Bilhuset Vestre Svanholmen 9, 4313 Sandnes Tlf. 51 84 03 00 mazda

18

‹‹

NÆRING I SANDNES

Man-fre-08.30-16.30 (tirs til 20.00). Lør 10.00-14.00.


TEMA

I hvert nummer av Næring i Sandnes velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være Sandnesrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

TRANSPORT 28

24

30

38

Med transport som tema har vi i denne utgaven av Næring i Sandnes først og fremst satt søkelyset på elbiler og hva det skaper av endringer både hos forhandlere, verksteder og i virksomheter som har store bilparker. Vi har også snakket med familieeide Rogaland Bilutleie, som leier ut biler i så å si alle kategorier, og som nå opplever vekst.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 19


BILSALG O Vi har snakket med fire lokale bilforretninger om TEKST// TORE FRIESTAD

BMW skal fram mot 2025 levere 25 elektrifiserte modeller.

Jone Hana, daglig leder Bavaria Stavanger BMW og MINI.

1. Merker dere på etterspørselen at det nå kommer en bomring rundt Sandnes? Vegrer kunder seg for å kjøpe nye bensin- eller dieselbiler, satser dere mer på elbil, snakker folk om å velge kollektivt, eller er det ikke stor forskjell? – Muligheten til å ikke betale bompenger har vært en av de viktigste grunnene for å velge elbil i flere år allerede. Nå når bommene og satsene øker, ser vi naturlig nok at etterspørselen øker ytterligere. Selv om det ligger muligheter for bompenger også for elbiler i framtiden, oppfatter kundene at det i overskuelig framtid vil være en differensiering av bompengene. Valg av el, bensin eller diesel er relatert til hva bilen skal brukes til. Til de korte daglige turene i nærområdet er selvsagt elbil perfekt, men når familien skal på lengre turer med mye bagasje, er det fortsatt diesel som i de fleste tilfellene er mest effektivt. Nye dieselmotorer har svært lave utslippsverdier, og har på mange måter et ufortjent rykte i disse dager. I tillegg er det gunstig med oppladbare bensin-hybridbiler hvis brukeren lader om natten og kjører mye korte turer på vanlige dager. Da har kunden en bil som kjører elektrisk i ukene og bruker bensin på helgeturen. 2. Hvordan går det generelt i disse dager? Hva er bestselgerne, hvilke nyheter kommer? – Begge merkene våre har flagget at mange spennende nye modeller kommer i framtiden, med de første allerede neste år. Videre fram mot 2025 vil BMW AG introdusere 25 elektrifiserte modeller, av disse 15 rent elektriske. 3. På lengre sikt – hvordan vil bilmarkedet i Sandnes og Norge utvikle seg, spesielt med tanke på elbiler, og hvor viktig er fordeler i bomstasjon og annet i dette regnestykket? – Vi har mest tro på en gradvis endring. Det er lagt ned og vil legges ned betydelig innsats i effektiv rensing av avgasser fra forbrenningsmotorer, – med andre ord utskifting av gamle biler som forurenser for mye. Når det gjelder effekten av bomringen lokalt, vil den naturligvis påvirke hva som selges framover, avhengig av hva politikken blir.

20

‹‹

NÆRING I SANDNES

Kia SørVest har forhåndssolgt 70 Kia Niro, som kommer på markedet til høsten.

Ulf Karlsen, daglig leder Ålgårds Auto AS og Kia SørVest.

1. Merker dere på etterspørselen at det nå kommer en bomring rundt Sandnes? Vegrer kunder seg for å kjøpe nye bensin- eller dieselbiler, satser dere mer på elbil, snakker folk om å velge kollektivt, eller er det ikke stor forskjell? – Dreining i markedet fra fossile biler til mer elektrifiserte biler er stor. Kundene argumenterer kjøpene sine rundt dette med bomringen og er skeptiske til bensin og diesel, men for mange vil fossile biler ennå være det rette bilvalget med tanke på behov. 2. Hvordan går det generelt i disse dager? Hva er bestselgerne, hvilke nyheter kommer? – Vi leverer cirka 80 biler i måneden av vår nye Nissan Leaf og har til nå solgt nesten 700 av den her i Rogaland. Den er vår klare bestselger, i tillegg til KIA Soul. Vår elektriske Nissan E-NV200 varebil eller 7-seter er også interessant for mange firmaer og privatpersoner, og her har nok bomringen en stor betydning for valget. Både Nissan og Kia kommer med mange spennende modeller fremover, og kanskje vil KIA Niro som elbil være den mest interessante av dem alle. Her har vi forhåndsolgt over 70 biler. 3. På lengre sikt – hvordan vil bilmarkedet i Sandnes og Norge utvikle seg, spesielt med tanke på elbiler, og hvor viktig er fordeler i bomstasjon og annet i dette regnestykket? – De som har muligheter å levere elbil fremover kommer til å ha god omsetning. Per nå er elbil nr. 2-bilen for mange, men teknologien og utviklingen fremover viser at i løpet av kort tid vil større familiebiler med bedre rekkevidde bli tilgjengelig, slik at elbilen kan overta som nr.1-bil i familien. Regnestykket vedrørende bomstasjoner er nok en stor årsak til elbilboomen, men det vil nok bli en dreining i bomavgifter som vil gjelde elbiler også etter hvert.


TRANSPORT

TEMA

OG BOMRING bilpreferanser, elbil, bomringeffekter, nyheter og salgstall.

Motorforum solgte 120 Renault Twizy her i regionen i fjor.

Marius Hegre, salgsleder Motor Forum AS.

1. Merker dere på etterspørselen at det nå kommer en bomring rundt Sandnes? Vegrer kunder seg for å kjøpe nye bensin- eller dieselbiler, satser dere mer på elbil, snakker folk om å velge kollektivt, eller er det ikke stor forskjell? – Vi har hatt stor etterspørsel etter elbil de siste årene og merker at kundene nå er mer bevisste på den nye bomringen. Et godt eksempel hos oss på dette er Renault Twizy, en elbil med plass til to, som blir klassifisert som elektrisk motorsykkel. Denne solgte vi noen eksemplarer av per år tidligere, men i fjor støvsuget vi markedet og solgte rundt 120 stykker her i regionen. Vi selger fortsatt diesel og bensinbiler, men flesteparten av bilene vi selger er ren elbil eller plugin-hybrid. Elbil og ladbar hybrid er noe vi har satset mye på de siste årene. Vi har hatt modeller som Renault Zoe og Mitsubishi Outlander plugin-hybrid som har truffet markedet veldig godt, og som fortsatt selger veldig bra. Når det kommer til bruktbiler, selger vi fortsatt godt av diesel og bensin. Har ikke hørt noe spesielt snakk om kollektiv transport, men at kunder ønsker å bytte ut en av drivstoffbilene de har i en elbil for å slippe å betale i bomstasjonene, skjer i stadig større grad. 2. Hvordan går det generelt i disse dager? Hva er bestselgerne, hvilke nyheter kommer? – Våre bestselgere er Renault Zoe, en ren elbil med 400 kilometer rekkevidde, samt Mitsubishi Outlander plugin-hybrid som nå leveres med syv års garanti. Fra Mitsubishi har vi også fått helt nye Eclipse Cross, en crossover SUV levert med bensinmotor. Renault har kommet med en oppgradert Renault Kangoo ZE, en elbil som leveres som 2eller 5-seter med 270 kilometers rekkevidde. Vi har også fått en helt ny utgave av Dacia Duster som koster fra 205.000,-, da får man veldig mye bil for pengene. 3. På lengre sikt – hvordan vil bilmarkedet i Sandnes og Norge utvikle seg, spesielt med tanke på elbiler, og hvor viktig er fordeler i bomstasjon og annet i dette regnestykket? – Bilbransjen er i stor endring og vi går en spennende tid i møte med ny teknologi og nye modeller. Det er klart at fordelene, da spesielt i bomstasjoner, er veldig viktig for dem som i dag kjører eller har bestilt en elbil. Uansett hva som skjer med fordelene på sikt, vil det nok fortsatt selges mye elbil og hybridbiler i Sandnes og resten av landet i årene som kommer.

99 prosent av mopeder/scootere i Norge er dimensjonert for å gå i cirka 70-80 km/t, ifølge Fredrik Ingebrigtsen.

Fredrik Ingebrigtsen, daglig leder AllSupermoto.

1. Merker dere på etterspørselen at det nå kommer en bomring rundt Sandnes? Vegrer noen seg for å kjøpe nye bensin- og dieselbiler og velger motorsykkel i stedet? – Vi merker helt klart at folk «bekymrer» seg for nye bomstasjoner og ser på alternativer til bilen. Det uheldige for vår del er nok regelverket rundt 50cc scooter/moped i Norge, som gjør at folk som ikke allerede har motorsykkelsertifikat må ta dette hvis de ønsker et kjøretøy som holder følge med trafikken. Det vi ser mest av er at folk som har sykkellappen nå går til anskaffelse av en 125cc eller større scooter til å pendle til jobben med. 2. Hvordan går det generelt i disse dager? Hva er bestselgerne, hvilke nyheter kommer? – Vi er ekstremt travle om dagen og selger for det meste bare kjøretøy som skal brukes for gøy og lite av praktiske kjøretøy for å spare penger i bomringen. Vi håper etterhvert at det dukker opp elektriske alternativer hos oss også! 3. På lengre sikt – hvordan vil motorsykkelmarkedet i Sandnes og Norge utvikle seg? – Vi skulle så absolutt ønske at mopedførerkortreglene i Norge ble revurdert, slik at flere kan benytte seg av en billig og enkel 50cc scooter. 99 prosent av mopeder/scootere i Norge er faktisk dimensjonert for å gå i cirka 70-80 km/t. Det hadde vært helt topp hvis staten kunne revurdert denne klassen, og heller satt strengere krav til opplæring. Da hadde nok mange solgt bil nr 2 og gått til anskaffelsen av en billig og grei scooter i tillegg til bilen.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 21


Mener bomstasjonene er h

Dag Halvorsen, styreleder i rørleggerselskapet Sig. Halvorsen og leder av Næringsforeningens ressursgrupper i Sandnes, mener den kommende bompengeringen virker lite gjennomtenkt.

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

– De nye bomstasjonene vil kunne ha stor negativ innvirkning både på lokale håndverksbedrifter, handelsstanden i Sandnes sentrum, og på privatpersoners økonomi, slår Dag Halvorsen fast. Han tror det kan bli ramaskrik når regningene begynner å komme.

22

‹‹

NÆRING I SANDNES

D

ag Halvorsen er styreleder i rørleggerselskapet Sig. Halvorsen og er også leder for Sandnes’ ressursgruppe i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. I førstnevnte rolle ser han hvordan bomstasjonene vil påvirke bedriften hans, og gjennom sin rolle i Næringsforeningen får han også høre bekymringene andre bedriftseiere har nå som implementeringen av det nye bomsystemet på Nord-Jæren nærmer seg.

Ekstrautgift for husholdninger – For Sig. Halvorsen sin del har vi 100 kassevogner som kjører rundt omkring i regionen, så da blir dette en merkostnad på et par millioner kroner, minst. Vi, og mange andre selskaper som holder til her i Bedriftsveien og lignende steder i regionen, blir liggende like utenfor bomringen, og må dermed betale mye og ofte, forteller han, og påpeker at dette selvsagt vil påvirke bedrifter med tilholdssted innenfor bomringen vel så mye, om ikke mer.

– Og når håndverksbedrifter utfører en jobb, må vi få dekning for utlegg. «Bompassering» vil derfor bli en kostnad som videreføres til kundene. Det gjør at husholdninger ikke bare får økte utgifter når de selv kjører gjennom bommen, men også når de benytter seg av nødvendige tjenester. Hva vil effekten av det være? Dette elementet av regnestykket har nok ikke gått helt opp for alle ennå, men etter hvert som folk, og for den saks skyld lokalpolitikere, våkner til det faktum og ser hva dette vil bety for privatøkonomien, blir nok motstanden mot denne nye bomordningen stadig større. Det spørs om ikke smerteterskelen er nådd for folk snart, sier Halvorsen.

Ingen gode alternativer For private borgere finnes det per dags dato en enkel løsning for å slippe å betale i bomstasjonene: Kjøp en elbil. Det er en mulighet som ikke er tilgjengelig for bedrifter som Sig. Halvorsen og lignende bedrifter. – Hvor og når skal bedriftene lade disse?


TRANSPORT

TEMA

helbom JEG HAR LEST OM EN BEDRIFT SOM VALGTE Å FLYTTE TIL SKURVE FORDI DE DA KOM LITT UNNA BOMRINGEN. DAG HALVORSEN, STYRELEDER I SIG. HALVORSEN

kom litt unna bomringen, men det er vanskelig å fullt ut bedømme hvordan denne ordningen vil påvirke næringslivet i regionen.

Sentrum under angrep En kjapp titt på et kart over hvor de nye bomstasjonene kommer, viser at disse skaper bomringer rundt Sandnes, Forus, Stavanger, Sola og Risavika. Halvorsen, og mange med ham, er bekymret for sentrumshandelen i Sandnes. – Den blir nå angrepet fra veldig mange hold. Bomringene kommer definitivt til å påvirke folks handlemønster. Dette må også ses i sammenheng med parkeringsrestriksjonene som innføres, og i tillegg blir det en stadig større utfordring med netthandel. Politikerne vil si at dette kompenseres med økt bygging av boliger i sentrumsområdene, og det kan hende det funker på en del års sikt, men flere butikker vil ha problemer med å overleve i mellomtiden. Det må gjøres mer for å tilrettelegge for et sentrum som folk kan handle i!

Mye pisk, lite gulrot Vi har ikke fysisk mulighet til å etablere ladestasjoner for våre hundre biler, og selv om vi hadde det, ville en slik investering i infrastruktur, kombinert med det å måtte bytte ut bilene – hvis gode varebilalternativer hadde eksistert, kostet altfor mye. Jeg har lest om en bedrift som valgte å flytte til Skurve fordi de da

Et annet poeng han drar frem er at når stadig flere privatpersoner kjøper elbil, må enten prisen i bommene gå opp for andre bilister, eller bomordningen må vare mye lenger enn til 2033, som er planlagt. – Noen må betale, og dette kan fort bli urettferdig! Jeg er, som de fleste i næringslivet,

Slik kommer det til å bli når de nye bomstasjonene settes opp til høsten.

helt med på å betale regningen for vei- og kollektivutvikling, men denne innretningen burde man nok sett på en gang til. Det virker som om det er mye som ikke er skikkelig gjennomtenkt. Jeg er helt for å få flere over på kollektivtransport, men vi kan ikke akkurat sende våre rørleggere på bussen for å komme seg til en jobb, og det er også mange privatpersoner her i regionen som er helt avhengige av bilen sin. Dette handler om å snu et vanemønster for å få flere til å benytte kollektivtilbudet, og for å lykkes med det må man bruke litt fordeler og litt straff. Slik jeg ser det er det i denne ordningen mye pisk og lite gulrot, fastslår Halvorsen, som ber politikerne ta en kikk i forrige utgave av Rosenkilden, hvor det presenteres flere mulige alternativer som kan fungere bedre enn bomringene.

BESTILL CONTAINER

INGEN

leiekostnader i

7

hele dager!

Tlf. 51 800 800

Vi tilbyr utførelse av alle typer kranoppdrag,

I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

Design og illustrasjon: DataTrykk AS

både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person.

www.renovasjonen.no post@renovasjonen.no

KRAN OG KJETTING AS

NÆRING I SANDNES

‹‹ 23


TEMA

TRANSPORT

Bilshow i sentrum TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Lørdag 14. april debuterte et nytt arrangement i Sandnes, da ti lokale bilforhandlere tok med seg rundt 60 biler fordelt på 18 bilmerker til Langgata for å vise dem frem. – Vi er veldig fornøyde med interessen, sier Sigrun Gabrielsen, markedssjef i Sandnes Sentrum AS, som stod bak arrangementet.

Mye samlet på ett sted – Jeg vet ikke om vi skal ha ny bil, men det er alltid gøy å kikke, og her er det mye interessant som er samlet på ett sted, i stedet for at man må reise rundt til ti forskjellige forhandlere. Det gjør det lettere å se hele utvalget. Og så er det jo alltid kjekt å være i Langgata når det er sol og mye folk, sier Georg Riska, som hadde med seg tre gutter som var spesielt interesserte i den originale, røde Minien Bavaria hadde tatt med seg. – Dessverre er ikke den til salgs, men både store og små unger syns det er gøy å se på og sitte i den. Vi har merket bra interesse for bilene, og det er flere som har reist rett til bilforretningen vår for å prøvekjøre, sier Frode Utgård fra Bavaria, som sier at de definitivt blir med neste gang Nybil-lørdag arrangeres.

Bilutstilling i Langgata for første, men helt sikkert ikke siste, gang.

Stor bilinteresse Vi tar følge med Sigrun Gabrielsen opp til toppetasjen i Sandnes Sentrum AS’ nye tilholdssted i Langgata for å få den beste utsikten, og markedssjefen er godt fornøyd når hun ser ned på en gate som er fylt med biler fra nord til sør, og hvor folk går og kikker på biler, hverandre og butikkene. – Vi liker å gjøre ting som skaper aktivitet i sentrum, og dette ser ut til å ha truffet bra. Det hjelper selvsagt å være heldige med været, men bil er noe folk er interessert i, og dette var en super anledning til å se på og sammenligne mange forskjellige på samme sted. Bilforhandlerne satte også stor pris på en unik anledning til å vise frem så mye til så mange. Neste gang må vi nok vurdere å benytte oss av sidegatene til prøvekjøringer, det er det flere som har etterlyst mulighet til, men alt i alt er vi veldig godt fornøyde med et meget hyggelig arrangement!

24

‹‹

NÆRING I SANDNES

Georg Riska hadde med seg tre gutter som var spesielt interesserte i den originale, røde Minien Bavaria hadde tatt med seg.


B BE EC CA AU US SE E

LAND DOESN’T LAND DOESN’T CRUISE ITSELF BECAUSE

CRUISE ITSELF

FOR FIRMA: Topputstyrt GX med Toyota Leasing Plus 4500 kr eks mva pr/mnd 70.000 innskudd eks mva.

NY LAND CRUISER I BUTIKK! NY LAND CRUISER I BUTIKK!

TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD + MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.+ MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.-

NY LAND CRUISER I BUTIKK! TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER

TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD

Sørvest Sørvest

Sørvest

+ MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.-

Toyota Sørvest Toyotatoyotasorvest.no Sørvest AS AS toyotasorvest.no

Vestre Svanholmen 9–11 Vestre Svanholmen 9–11 4313 Sandnes 4313 Tlf.: 51Sandnes 82 25 00 Tlf.: 51 82 25 00

*Inklusive frakt,understellsbehandling,full tankl,leverings og reg.omk. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 7,4 l/mil, fra 197 g/km, fra 49,3 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr., Vi tar forbehold om trykkfeil. *Inklusive frakt,understellsbehandling,full tankl,leverings og reg.omk. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 7,4 l/mil, fra 197 g/km, fra 49,3 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr., Vi tar forbehold om trykkfeil.

Toyota Sørvest AS

Vestre Svanholmen 9–11 4313 Sandnes


Enda ikke

Det vi kan tilby er:  Sjåfør  Varebil  Varebil med tilhenger  skapbil med full sideåpning  Kjøl/frys  Terminal – mellomlagring - lagring Vi utfører følgende:  Ekspress  Bud kjøring  Distrubisjon  ADR + KL 7  Landsdekkende distribusjon

Tlf: 05178 epost: post@quicktransport.no

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Når bomstasjonene åpnes rundt sentrumsområdene på Nord-Jæren, skulle man tro at elektriske varebiler var svaret. Men det er ikke sikkert.

V

ed utgangen av fjoråret var det registrert nær 3.500 elektriske varebiler i Norge, en økning på 35,4 prosent i forhold til året før. Likevel utgjør elvarebilen bare en liten del av det totale antallet varebiler i Norge som ved utgangen av 2017 var nær 471.000. Av disse var 93,5 prosent dieseldrevne. Likevel, varebilen utvikles i grønn retning, om enn noe langsommere enn privatbilen.

I grønn retning Svend Erik Håland, salgssjef varebil hos Bertel O. Steen på Forus, regionens største leverandør av nyttekjøretøy, forteller at mange bilprodusenter allerede har elvarebilmodeller i markedet og at enda flere varianter ventes i nærmeste fremtid. – Det finnes definitivt varebilbrukere som vil og kan benytte elbilalternativer og som kan spare mye penger på dette, både med tanke på bomring, drivstoffutgifter og annet bilhold, sier han. – Men for oss er det viktigste at vi selger kundene våre noe som fungerer i en travel arbeidshverdag. Per i dag har vi populære Peugeot Partner Electric hos oss. En kunde jeg solgte den til i dag omtalte den som «den beste varebilen jeg noensinne har kjørt». Det står ikke på kvaliteten, noe også Håland er tydelig på.

Mange utfordringer VI TILBYR PARKERINGSTJENESTER TIL TRAFIKANTER OG EIENDOMSSELSKAPER. BLANT VÅRE TILBUD FINNER DU: • Parkeringsplasser og abonnementsordninger for deg som skal til Sandnes. • Betaling ved bruk av EasyPark, som også kan settes opp for bruk både i næring og privat i en og samme app. • Vi skreddersyr abonnementer i våre nye P-hus i Nygaardshagen og Bystasjonen til gunstige priser. • Drift av parkeringsplasser og parkeringshus. • Vi tilbyr høy kompetanse og lang erfaring. • Dyktige medarbeidere med fokus på at vi er BYENS BLIDE VEILEDERE. Velkommen til å ta kontakt på tlf. 51 33 60 60, Holbersgaten 15, parkhus@sandnes.kommune.no eller www.sandnesparkering.no lik NIS 2-16 side 25 MEN legg til Vi tilbyr høy kompetanse og lang erfaring 26

‹‹

NÆRING I SANDNES

– Elvarebilen fungerer absolutt veldig godt for noen, men fortsatt skal mange utfordringer forseres før brorparten av bedriftene velger elvarebilen for fullt, mener han. – Om en bedrift har 100 varebiler, hvor og når skal disse lades? En annen ting er batteripakkene. De er såpass tunge at nyttelastkapasiteten rammes, og så er det rekkevidden, som for mange fortsatt er for liten. Likevel, billeverandørene utvikler stadig nye elvarebilmodeller, og i høst meldte Mercedes Benz at de kommer til å produsere elbilvarianter av samtlige varebilmodeller.

Evolusjon, ikke revolusjon – I løpet av året lanseres en elektrisk variant av Vito, mens Sprinter, den store varebilmodellen, kommer som elbil i 2019. Pizzabilen Citan følger deretter. Vi har faktisk allerede solgt vår første eVito til en kunde i Sandnes, det første salget av


TRANSPORT

TEMA

elvarebilenes tid

– For oss er det viktigste at vi selger kundene våre noe som fungerer i en travel arbeidshverdag, sier Svend Erik Håland, salgssjef varebil hos Bertel O. Steen på Forus.

denne bilen i Norge, smiler han og forteller at interessen for denne modellen er såpass stor at de mottar bestillinger uten at kunden har sett bilen. – Dette gjør at jeg har troen på en videre evolusjon i elvarebilmarkedet selv om det ikke blir den revolusjonen vi har sett i privatbilmarkedet.

– Akkurat nå opplever vi god driv i markedet. Stadig flere kunder kommer tilbake, noe som gjør at vi tror på fortsatt vekst. Vi har et meget bredt utvalg og et veldig bra salgsteam, fastslår Håland som har jobbet i bilbransjen lenge og som opplever et ganske annet trøkk i varebilsegmentet enn da han tidligere jobbet mot privatmarkedet.

Tro på fremtiden

Annerledes salgsjobb

Salgssjefen forteller at varebilmarkedet nå opplever en oppgang etter år med utfordringer i oljeindustrien i regionen.

– Ofte ser ikke bedriftene behovet før de står oppi det med begge beina. Det gjør at vi som regel må holde et svært høyt tempo her i

avdelingen. Hastesakene er mange. Varebilen er tross alt et verktøy som benyttes daglig og som alltid må virke. I tillegg skal den skreddersys kundens behov, noe som stiller krav til oss i forhold til å forstå hva den enkelte kunde faktisk trenger. Å få hjelpe næringslivet i regionen med å finne riktig verktøy til jobben de skal utføre, er veldig kjekt, fastslår salgssjefen.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 27


Ny hverdag TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

har per i dag tre mann som er spesialisert på Overgangen til stadig mer elbil og å jobbe med høyspent. teknologisk utstyrte biler og en på tydelighet enorm økning i elbilandelen gjør Fokus Forus Bilverksted ble etablert i 2000 av at bilmekanikeryrket har endret Houge og kompanjong Svein Jan Lyse. Ni år senere flyttet de to inn i dagens lokaler i seg de siste årene. Helge Houge Koppholen, hvor de også leier ut deler av bygget til andre bedrifter. Selv har de elleve fullverdige og Forus Bilverksted holder arbeidsstasjoner fordelt på 700 kvadratmeter seg foran utviklingen og leverer verksted. Noe av hemmeligheten bak suksessen til bilverkstedet er at de fikser alle bilmerker og service utenom det vanlige. -typer.

–V

i jobber ennå mye med mekaniske deler, så det er ennå slik at man får skitne never i dette yrket. Men det er også mye mer datastyrt elektronikk som krever diagnose og kontroll. – Med elbiler blir det også mindre arbeid med motor, eksosanlegg og girkasse, men styring, fjører og bremser er slitasjedeler som alltid vil kreve fiksing, og også elbiler er i ulykker som trenger skadeutbedring, så det er nok å henge fingrene i. Jobben som mekaniker går i å fikse feil og utbedre disse, og det vil ha en verdi også i fremtiden, forteller Houge.

Tre spesialister på elbil Han anslår at elbiler per i dag utgjør omtrent 8-9 prosent av kundebasen, men regner med at det tallet vil stige i årene som kommer – De fleste elbiler er ennå ikke så gamle at de trenger store utbedringer, men det vil naturligvis komme. Og vi har allerede bygget opp mye kompetanse på å gjøre service på elbil. Det krever ny kunnskap, men vi har kurset folk, og

www. tjessempresenning.no 454 88 300

– Vi tar imot alt fra Porsche til Lada. I tillegg er vi veldig tydelige overfor kunden, fordi vi vet at om folk føler seg lurt, ser vi dem aldri igjen, mens en fornøyd kunde kommer tilbake gang etter gang. Vi tar derfor først en grundig vurdering av bilens tilstand og gir så fast pris på reparasjoner og skifting av deler. Denne sjekken koster ingenting. Skulle vi finne andre skader, eller deler som er modne for utskiftning, ringer vi kunden for å avtale videre fremdrift. I tillegg ivaretar vi selvsagt garantier – hvis det for eksempel er en skade på grunn av vannlekkasje, sjekker vi det med forhandleren om det går på garantien. Målet vårt er å gjøre bilholdet billigst mulig for kunden, forteller Houge.

Varsler om nytt monopolforsøk For noen år siden var Houge ute i Stavanger Aftenblad og ropte et varsko om at de store merkeforhandlerne forsøkte å stenge ute frittstående verksted som Forus Bilverksted ved å si at nybilkjøpere fikk garantien sin kansellert om de ikke benyttet seg av deres merkeverksted.

Nå kan han fortelle at en lignende situasjon virker å være i ferd med å oppstå. – Noen sier at bileieren ikke får så lang garanti på batteriet om de ikke går til merkeverkstedet, eller at kunden får tre år mer i garanti om de tar servicen hos dem. Andre utvider garantien med 20.000 kilometer hver gang servicen tas der. Det er jo selvsagt et fortrinn vi ikke kan konkurrere mot, og høres ikke helt lovlig ut, syns jeg. – Dette utgjør fremdeles en såpass liten andel av vår portefølje at det ennå ikke er noen big deal, og vi har vært i markedet så lenge at vi samarbeider godt med merkeverkstedene. Men jeg ønsker å unngå en situasjon der merkeverkstedene skaffer seg monopol. En fri konkurranse, der bileiere selv fritt kan velge hvor de vil fikse bilen sin, er med på å holde markedet åpent, prisene lave og konkurransen sunn og god, mener Houge.

Mer enn en kølapp Han tror uansett at Forus Bilverksted fremdeles vil ha nok å gjøre i årene som kommer, til tross for satsingen på kollektivtransport og det faktum at dagens nye biler krever stadig mindre reparasjoner. Konkurransen blant bilverkstedene blir sterkere. – Her i regionen bor vi såpass spredt at det nok aldri vil bli bilfritt, men det vil være de mest konkurransedyktige som overlever. Måten vi skal lykkes på er ved å levere høy kvalitet til lave priser, samtidig som vi har en svært god tone blant ansatte og med kunder. Hos oss skal man som kunde føle seg som mer enn en kølapp, og det vet jeg at besøkende her setter stor pris på, sier verkstedsjef Houge.

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

28

‹‹

NÆRING I SANDNES


TRANSPORT

TEMA

i verkstedet

Vi har i dag tre mann som er spesialisert på elbil, sier verkstedleder Helge Houge hos Forus Bilverksted.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 2 9


HAR LEID UT BILER I 8 Glenn Sigurd Grøsfjeld, daglig leder i Rogaland Bilutleie, opplever at virksomheten har et solid fotfeste.

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Rogaland Bilutleie kan spore sin historie tilbake til 1932. Daglig leder Glenn Sigurd Grøsfjeld sier at det ennå er et marked for en lokal, uavhengig bilutleier i dag, selv i konkurranse med store, internasjonale selskaper, bilforhandlere og stadig økende privatutleie.

D

et familieeide selskapet er blant Norges største innen utleie av personbil, varebil, lastebil, minibuss og pickup, og hadde i 2013 en omsetning på 18 millioner kroner. Fra Glenn Sigurd tok over som leder i 2005 og frem til ONS i 2014 gikk det stort sett oppover, men så smalt den store bomben.

Oppover igjen – Når folk mister jobben, har ikke bedriftene

LIE BLIKK GIR DEG SKREDDERSYDDE LØSNINGER Takrenner

30-70% i juni

Ny retning i livet, i gode omgivelser i Sirdal. Rusomsorg. Samarbeidsavtale med kommunene.

TAK, FASADE, TAKRENNER, BESLAG, TRAPPER OG REKKVERK Kontakt 46 94 00 00 • www.lieblikk.no

30

‹‹

NÆRING I SANDNES

Tlf.: 38 37 06 30 - stiftelsen-karmsund.no Grubeli har byttet navn til ABR Bjørnestad


TRANSPORT

85 ÅR

behov for bilene deres lenger, så de ble levert tilbake. Det ble litt roligere dager for oss de neste to-tre årene – i 2016 hadde vi en omsetning på 12 millioner kroner. I midten av fjoråret merket vi så at positiviteten og kundene i stadig større grad vendte tilbake, selv om det nå har blitt en endring fra at kunder vil ha store, dyre biler til noe litt mindre og enklere, forteller Grøsfjeld, som er tredje generasjons leder av bedriften og per dags dato har rundt 250 biler ute på rogalandske veier.

Lokalhistorisk aktør På veggene på kontoret på Forus henger bilder av de første bilene og bussene som ble leid ut da selskapet startet for over 85 år siden. Rogaland Bilutleie er nå den eneste frittstående bilutleieaktøren i regionen, men har absolutt ingen planer om å gi seg med det første, eller å selge til et internasjonalt selskap. – Den lokale kunnskapen vår og det at vi har korte beslutningsveier gjør at vi har en større fleksibilitet enn de store, som hovedsakelig holder til på Sola og for det meste driver korttidsutleie til internasjonale kunder og turister. Vi har fullt fokus på det lokale markedet, og det skal vi fortsette med.

TEMA

God «standing»

Frykter ikke Nabobil

Selv i nedgangstiden har Rogaland Bilutleie levert et positivt resultat, noe Grøsfjeld tilskriver en stor og variert bilpark som gjør at de kan dekke de behovene kundene har, samt en lang historie og tett kontakt med kundene. – Det å ha fleksibilitet og levere god service, er alfa omega for et selskap som vårt. Bedriftsmarkedet utgjør omtrent 65 prosent av oppdragene våre, og det er en kombinasjon av langvarige kontrakter og at vi dekker oppdukkende behov. Kundene våre vet at vi leverer et bra produkt, har faste rammer på priser og avtaler, og at vi ikke driver med tilleggsgebyrer og skjulte avgifter – vi gjør det enkelt å leie bil, og tilbyr en god pris.

Et annet moment for bilutleiebransjen sin del, er den stadig økende trenden med utleie av privatbiler gjennom tjenester som Nabobil. Grøsfjeld anser ikke dette for å være en kjempestor trussel. – Jeg har bekjente som jobber i politiet, og hvis de som vurderer å leie ut bilen sin hadde visst hvor mye tid politiet bruker på å se etter utleide biler som ikke blir tilbakelevert, hadde de nok ikke vurdert det. I tillegg er det ikke særlig mye billigere å leie privat, og hos oss vet kundene at alt av forsikringer er i orden og at vi bistår om det skulle være noe. I tillegg er vi lett tilgjengelige både med bil, buss og tog, så det er veldig få grunner til å ikke bruke oss. Han skulle dog ønske at det kom på plass et tydelig regelverk fra politikerne. – Vi lever i et samfunn tuftet på sosialøkonomi, så det er dumt å se politikere heie på tjenester som Nabobil, Uber og AirBNB, som ikke betaler skatt eller er skikkelig regulert. Men så lenge vi fortsetter å levere et bra produkt og en god service til våre kunder, er jeg ikke bekymret. Vi har vært her i snart hundre år, og jeg ser ennå en vei videre.

Fra én dag til 20 år Grøsfjeld forteller at det på privatmarkedet er mye mer opp og ned. Man kan ikke planlegge for noe i bilutleiebransjen om man ikke har en fantastisk god spåkule, man må være klar for hva som helst til enhver tid, og det har Rogaland Bilutleie erfaring med. – Generelt er det ovenfor private mer korttidsleie. Folk leier varebil en helg når de skal flytte, personbil en uke eller to om de har havarert, eller i en overgangsperiode når de selger bil. Når det er sagt fikk jeg i fjor inn en Mazda 323 96-modell som en kunde hadde leid i 20 år. Kunden hadde gjort regnestykket og funnet ut at det var riktig valg for ham. Kassettspilleren fungerte ennå fint, og vi fikk solgt den videre på dagen, sier Grøsfjeld med et smil om munnen. Han er nå spent på hvordan de nye bomringene vil virke inn på bilutleiemarkedet.

Den nye bomringen – Det er vanskelig å spå hva som skjer innen bilbransjen her i regionen. Folk vet ikke hva de har å forholde seg til – i 2008 var dieselbil bra, i 2013 var det dårlig. Nå er det gratis å kjøre med elbil i bommen, men hvordan blir det om tre år? Disse politiske vindene gjør at folk blir usikre, og det gjør bilkjøp mer komplisert enn det må være, for både bilforhandlere, bilutleiere og privatpersoner. Bomringen kan gjøre at folk velger å leie i stedet for å kjøpe mens de venter og ser, eller at de går over på kollektivtransport og så leier bil når de trenger det, enten det er privat eller bedriften som må leie bil til en ansatt som skal i et møte. Folk vil også i fremtiden ha bruk for bil, så det kan slå ut positivt for vår del, men hvem vet. Personlig ville jeg foretrukket tydelige rammer som gjør det mulig å gjøre seg opp noen tanker om fremtiden.

Rogaland Bilutleie har rundt 250 biler av omtrent alle kategorier ute på rogalandske veier.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 31


VI ØNSKER VÅRE KUNDER O

EN GOD S

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

Vårt mål er å yte revisjons- og rådgivningstjenester til lokale bedrifter i Sør-Rogaland, og å være en aktiv diskusjonspartner innenfor regnskap og skatt. Vi legger stor vekt på personlig kontakt og oppfølging av kundene, og ønsker å bidra med mer enn den lovpliktige revisjon.

murmestermyhre.no www.murmestermyhre.no

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

32

‹‹

NÆRING I SANDNES


G SAMARBEIDSPARTNERE

OMMER!

Vi tilbyr utførelse

GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person. I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

tlf. 51 77 98 00 • www.jaertek.no

KRAN OG KJETTING AS

HVIT RAMME GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 30% SORT

www.kpmg.no

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

www.nyland.no

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

www.jatak-jtt.no www.fasitregnskap.no

www.runar.as

www.toyotasorvest.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 3 3


Jørgen Tengs-Pedersen og Linn Terese Marken i Forus PRT, som har ansvar for å teste de autonome bussene på vegne av Kolumbus.

Førerløst busstilbud kommer nå TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Nøye testet Snart begynner Norges første – Vi som bor her i regionen har mange førerløse buss å rulle på en unnskyldninger for å ta bilen – det er for 1,2 kilometer lang trasé på Forus. langt til busstopp, det regner, det går for lenge bussene. Ved å sette inn førerløse – Vi står foran en revolusjonerende mellom busser som kan håndtere første og siste delen av reisen for brukerne, blir det enklere og endring innen kollektivtransport, bedre å sette igjen bilen hjemme og i stedet og dette prosjektet viser at vi er benytte seg av kollektivtransport, sier Linn Terese Marken i Forus PRT, som har ansvar nærmere enn mange tror, sier for å teste de autonome bussene på vegne av Jørgen Tengs-Pedersen og Linn Kolumbus. – Nå har vi testet på lukket bane i over Terese Marken.

S

iden 2016 har den autonome bussen blitt testet på en lukket bane på Forus. Den har nå kjørt over 1500 kilometer og blitt utsatt for en rekke forskjellige hinder for å bevise at den kan håndtere alle utfordringer den måtte støte på.

34

‹‹

NÆRING I SANDNES

ett år, og har gjort korrigerende tiltak for at det skal være trygt. Vi har ennå ikke hatt en uønsket hendelse, og teknologien fungerer veldig bra, sier Jørgen Tengs-Pedersen, før han går av bussen, løper 50 meter ned i testbanen og stiller seg midt i veibanen. Bussen ser ham 15 meter før en ulykke ville oppstått, og kommer til et rolig stopp foran ham.

Først i Norge I november vedtok Stortinget at det er lov å teste ut førerløse busser på norske veier, og 11. mai mottok Forus PRT et historisk vedtak fra Samferdselsdepartementet – klarsignal for utprøving av selvkjørende busser i ordinær trafikk. Det betyr at 3000 arbeidere som jobber langs traseen fra Tvedtsenteret til Kanalsletta får mulighet til å benytte seg av den elektriske bussen. – Det er første gang i Norge det gis en slik tillatelse, og Forus befester med dette posisjonen som ledende på testing av nye mobilitetsløsninger. Vi implementerer dette gradvis også videre. Når denne bussen nå går ut i ordinær trafikk, vil det i starten være en operatør med for å sikre at alt går riktig for seg. Så blir neste fase i prosjektet å teste ut tilbudet med førerløs buss på denne traseen på Forus, samt hente erfaring fra lignende prosjekter andre steder i Norge. Dette skal så danne grunnlag for


TRANSPORT

rapporter som skal ligge til grunn for et nytt regelverk på området, forklarer Marken.

Stor interesse At entusiasmen i befolkningen er stor, er det ikke tvil om. Alt fra barnehager til forskningsinstitutt har fått testet ut den førerløse bussen. – Publikum syns dette er veldig interessant og får på mange måter oppleve at fremtiden er her allerede nå. Da det ble arrangert miljødag i Stavanger, stod folk i lange køer. Håpet og troen er at busser som dette skal gjøre det enda mer attraktivt å benytte seg av regionens kollektivtilbud, sier Marken. Ved å benytte selvkjørende busser vil Kolumbus spare mye penger på sjåfører, og det gjør at det kan settes inn fire ganger flere busser enn det som hadde vært mulig om man måtte ha sjåfør i hver buss.

dager – det er bare ni år siden smarttelefonen kom! Så hvor vi er på dette området om to og fem år er veldig spennende å tenke på. Det er mye som foregår her, og vi gleder oss til å være med på dette videre, sier Jørgen. – Jeg tror at privatbilisme i fremtiden vil være for spesielt interesserte, en hobby slik

TEMA

hester er det i dag. Hverdagen vil være at man har et stort og bredt kollektivtilbud bestående av selvkjørende busser i faste ruter, samt en flåte av autonome biler som man kan bestille når man trenger det. Når vi vil være i den fremtiden er vanskelig å spå, men jeg vet at vi allerede er godt på vei, fastslår Linn Terese.

Godt på vei til fremtiden

Den 11. mai mottok Forus PRT et historisk vedtak fra Samferdselsdepartementet – klarsignal for utprøving av selvkjørende busser i ordinær trafikk.

TA MED DEG KONTORET OG HYTTA I EN PÖSSL. PARKER DEN MIDT I BYEN OM DU VIL.

GLØDEFISK

Hva videre fremtid er innen selvkjørende busser og biler, mener Tengs-Pedersen og Marken er klart. – Dette byr på mange muligheter for både kollektivtransport og privattransport. Teknologien utvikler seg veldig fort i disse

Vi kaller det bybobil. Pössl er Europas mest solgte bobil nettopp fordi den er så utrolig fleksibel. En Pössl bybobil finner enkelt parkeringsplass i bykjerner med trange gater, men trives minst like godt i storslagen natur og på raske veier. Sola Bobil har Norges største utvalg av Pössl. Kom innom for en hyggelig prat om bybobil og opplev hvorfor vi ble kåret til Årets bobilforhandler i 2017. Mandag-fredag 9-16, tirsdag 9-19, lørdag 11-15. Vestre Svanholmen 19, Forus – Telefon 51 69 02 00 – www.solabobil.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 3 5


TRANSPORT

TEMA

Snart er selvkjørende biler standard Gunnar Deinboll Jenssen er transportforsker ved Sintef. Foto: SINTEF TEKST// TORE FRIESTAD

Gunnar Deinboll Jenssen er transportforsker ved Sintef, og kan fortelle at vi stadig nærmer oss et samfunn der selvkjørende personbiler er en naturlig del av trafikkbildet.

–F

ramskritt innen robotikk har tatt sjumilssteg i retning realisering av autonome kjøretøy. Google har kjørt to millioner miles på offentlig vei i Nevada og California – mer eller mindre problemfritt. I Europa har det vært vellykket utprøving av selvkjørende kolonner med trailere, og autonome skyttelbusser går allerede i rute, sier Jenssen.

Ennå utfordringer å løse Nye teknologiselskaper som Tesla, Google, Nvidia, Uber, Lyft, Mobileye og Nutonomy lover selvkjørende biler, eller teknologi som håndterer det, i løpet av to til fem år – enten alene eller i samarbeid med tradisjonelle

bilfabrikanter som Honda, Nissan, Volvo, Mercedes, BMW og Ford. Selvkjørende personbiler vil komme både gradvis og i byks, mener Jenssen. Tesla og en del andre sier de vil gå gradene i utvikling fra Autopilot på SAE-nivå 2 og opp til nivå 5. Ford, Uber, Google, Volvo med flere sier de vil hoppe over det problematiske nivå 3, der fører må være klar til å ta over styringen, og ikke lansere kjøretøy på markedet før de er trygge på nivå 4. – Dødsulykken til Uber har vært en vekker for flere, og indikerer at teknologien foreløpig har svakheter som må forbedres før de kan komme på markedet. Ikke overraskende for oss forskere. Det som

gjenstår er bedre sensorer, bedre kognitiv software og videre utvikling av AI-løsninger. Vi regner med at konsumenter i stadig økende grad vil ta i bruk automatiserte kjøretøy frem mot 2030, og at det i perioden etter vil bli selvkjørende kjøretøy som er den primære transportformen.

Tryggere trafikk Amerikanske veimyndigheter antar at selvkjørende biler kan redusere antall trafikkulykker med 90 prosent, ut fra argumentet om at cirka 90 prosent av alle ulykker skyldes menneskelig feil. – Automatikken er langt mer pålitelig, sovner ikke bak rattet, kjører ikke i ruset tilstand, kan reagere og bremse langt raskere enn mennesket, og er årvåken til enhver tid. I USA kan det bety 30 000–40 000 sparte liv i året. Oversatt til norske forhold antas selvkjørende kjøretøy å gi 100 færre drepte per år, forteller Jenssen.

VI ER ET LOKALT, TILGJENGELIG OG FLEKSIBELT REVISJONSSELSKAP * REVISJON * RÅDGIVNING * ÅRSREGNSKAP OG LIGNINGSPAPIRER * SKATT OG AVGIFTER

Velkommen til oss! 36

‹‹

NÆRING I SANDNES

HULDA GARBORGS VEG 4, 4344 BRYNE, GRAND - BYGGET V/BRYNE STASJON 51 77 07 90 / 911 69 145 www.sagvaag-revisjon.no


Håndverkere LOK ALT

Besøk vår hjemmeside . W WW.jatak-­‐jtt.no Mail: post@jatak-­‐jtt.no Tlf: 51778030

Besøk vår hjemmeside . WWW.jatak-­‐jtt.no Mail: post@jatak-­‐jtt.no Tlf: 51778030

Bærheim Mur og Flis ble etablert i 2001 av Lauritz Bærheim som har over 40 års erfaring innen mureryrket. Vi utfører alt innen mur, puss, fliser, skiffer, piper og ildsteder. Vi har samarbeid med rørleggere og elektrikere. Vi kan derfor levere komplette pakkeløsninger. Bærheim mur og flis er godkjent som opplæringsbedrift og vi innehar svennebrev i murerfaget. Vi har også sentralgodkjenning og våtromsertifikat. www.baerheimmurogflis.no

Vi tilbyr følgende tjenester: Murer • Fliselegging • Ovner • Piper • Bad

BÆRHEIM MUR OG FLIS

Blidensol 2A, 4321 Sandnes – Telefon 516 29 044 – Mobil 922 88 456

Vi utfører

isolering og tekking av tak og membraner

i næringsbygg, offentlige bygg, eneboliger, terrasser og garasjer.

Vi påtar oss oppdrag med

taktekkerarbeider

og har spesialisert oss på tekking med Derbigum og Isola Mestertekk.

Tlf: 51 60 14 50 • Bedriftsveien 19, 4313 Sandnes - Pb. 375 post@sandnes-tak.no - www.sandnes-tak.no

Norge best på sikkerhet for barn i trafikken En ny europeisk undersøkelse fra ETSC av sikkerhet for barn i trafikken viser at Norge ligger på toppen. Visjonen om null trafikkdrepte har vært oppfylt noen av de seneste årene for de yngste.

I

tillegg til den europeiske statistikken som er lagt frem, beskriver en ny Transportøkonomisk intitutt (TØI)-rapport utviklingen av trafikkulykker blant barn og unge i Norge. Her kommer det frem at:

• Det har vært en stor reduksjon i antallet personskadeulykker blant barn og ungdom i alderen 0-17 år siden begynnelsen av 2000-tallet. • For aldersgruppene 0-5 år og 6-15 år er antallet skadde tilnærmet halvert, også i aldersgruppene 16-17 år og 18-19 år har det vært store reduksjoner. Antallet ulykker og dels også eksponering øker med barnets alder. For den yngste aldersgruppen, skjer de fleste ulykkene mens barna er passasjer i bil. Blant 6-15 åringene skjer rundt 45 prosent av skadene mens barna går eller sykler, mens det for 16-17 åringer skjer flest personskader ved bruk av moped eller lett MC. I Norge går eller sykler i overkant av 60 prosent av 6-12 åringer til skolen, resten reiser kollektivt eller blir kjørt. Siden 1980- og 1990-tallet har andelen barn som blir kjørt til skolen økt, mens nå synes det å ha stabilisert seg noe. Foreldres tidsbegrensninger og frykt for barnas evne til å takle skolevegen er årsak til at mange barn kjøres til skole og ulike aktiviteter.

Det er et nasjonalt mål å øke andelen som går og sykler. Tiltak som kan fremme aktiv mobilitet og samtidig ikke øke risikoen for ulykker er viktig. I en tid der barna tilbringer mye tid foran skjerm er tilrettelegging for aktive transport til/fra skole og fritidsaktiviteter viktigere enn noensinne. Det er derfor vesentlig å forstå hvilke faktorer som påvirker valg av transportmiddel. Kilde: TØI-rapport 1618/2018.

Det har vært en stor reduksjon i antall personskadeulykker blant barn og ungdom siden begynnelsen av 2000-tallet.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 37


Satser med Norges største

elbilutsalg Ifølge Transportøkonomisk Institutt kan så mye som 94 prosent av alle nybilsalg i 2025 være elbiler. Arild Skadsheim og Tom K. Riis tror det vil ta av for alvor her i regionen nå som det blir flere og dyrere bomstasjoner. Derfor har de nå etablert Elbilhallen. TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

D

en 1300 kvadratmeter store hallen i Kvelluren skal være hjem for et solid antall elbiler, med plass til 115 til enhver tid. De to gründerne tror dog ikke det vil være mange biler som blir stående der særlig lenge. – Jeg forventer at det blir en vanvittig etterspørsel. Folk har ikke tatt innover seg hvor mye den nye bomringen faktisk vil koste i måneden. Da er det et veldig enkelt regnestykke før man ser at det lønner seg med elbil. Mange småbarnsfamilier vil merke at det vil bli veldig dyrt med annen bil, det å betale to hundre kroner for å kjøre ungene til og fra trening tre ganger i uken går ikke opp i familieøkonomien, forteller daglig leder Tom K. Riis.

– 100 prosent sikker satsing Riis og medeier Arild Skadsheim er ikke redde for risikoen de tar med å satse eksklusivt på elbil. – Hva som skjer om ti år er ikke godt å si, men at elbil kommer til å være populært her i regionen i hvert fall de neste tre til fem årene tror jeg ikke du finner noen som er uenige i. Uten den bomringen som kommer nå hadde vi nok ikke satset så hardt i denne retning, men vi er 100 prosent sikre på at det vil selges store mengder elbil i Sandnes-området de kommende årene, fastslår Skadsheim, som har solgt biler i hallen under navnet «Sandnes Bruktbil» de siste 12 årene og da har merket den stadig økte etterspørselen for elbil.

– Vi er først og størst på å tilby et så bredt utvalg elbiler i samme lokale. Ja, det finnes noen store aktører i Oslo og Bergen, men de leverer også til grossister, mens vi kun satser mot privatmarkedet. Jeg tror det vil ha veldig bra effekt at besøkende kan se på og prøvekjøre ulike elbiler på samme sted i stedet for å bruke mye tid på å reise Forus rundt til ulike billeverandører. Her har vi noe for alle, sier Riis.

Bredt utvalg og lite ventetid Når det gjelder hva slags elbiler man skal kunne finne i Elbilhallen, forteller de to at de også her satser så bredt som mulig. – Per i dag finnes det kun 10-12 bilmerker

– Vi er først og størst på å tilby et så bredt utvalg elbiler i samme lokale, sier Arild Skadsheim og Tom K. Riis i Elbilhallen. Foto: Facebook/Elbilhallen.

38

‹‹

NÆRING I SANDNES


NY

BEDRIFT

Arild Skadsheim og Tom K. Riis tror elbilsalget vil ta av for alvor her i regionen. Derfor har de etablert Elbilhallen.

som har elbil, og vi skal først og fremst dekke spekteret i en folkelig prisgruppe. Størsteparten av det vi selger vil være 2-3 år gamle fine bruktbiler, men vi vil også ha helt nye og nesten helt nye. Det er bare å besøke vår nettside for å se hva vi har eller komme innom for en prat om hva vi venter å få inn, inviterer Riis. – En annen fordel er at man ved å handle hos oss kan unngå krisen i leveringssituasjon på nye elbiler hos mange i dag. Bestill en elbil hos en billeverandør nå, og du får nøkkelen om noen måneder. Vi tenker langt frem og tar ventetiden for kundene våre – her kan man få den nye elbilen sin mer eller mindre på dagen, lover Skadsheim.

– Handle nå for å spare mest Transportøkonomisk Institutt mener at elbilsalget i Norge i 2025 vil utgjøre 94 prosent av alle nybiler, hvis man legger til grunn punktene tre prosent årlig nedgang i batteriprisen, ti prosent årlig økning i rekkevidde og ingen endring i bilavgiftene. – Det vil nok ikke være gratis passering i bom og ingen bilavgifter på elbil for alltid, så de som vil spare mest mulig penger bør handle nå. Noen er bekymret for rekkevidden, men det vi ser er at elbilen er bilen som blir brukt i de daglige rutinene, kjøring til barnehage, jobb, skole, handling, mens en bensin- eller dieselbil tas i bruk når man skal på lenger turer, sier Skadsheim, og får støtte av Riis: – I de fleste hjem er det elbilen som er nummer 1-bilen. Det går veldig fort å bli kjent med hva bilen kan og lære å bruke den. Man hører ikke mye om folk som står strandet på motorveier med tomt batteri! I tillegg er de fleste som har kjørt bensin eller diesel hele livet overrasket over hvor merkbart bedre det er å kjøre elbil. Det gjør at vi er sikre på at elbil har noe for seg selv om det skulle bli innført moms og halv pris i bommen – det er gode biler når man sammenligner med alternativene!

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Har du problemer med rør/avløp/kummer/tanker etc. • ordner Spylingfor av deg kjøkkenavløp Kontakt oss; vi fra A til Å

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 39


FINNER GULL I GRAVEHULL Leon Stangeland, daglig leder i Georg Stangeland AS understreker: – Det er graving vi kan, og det er graving vi liker. Foto: Tore Friestad.

TEKST// TORE FRIESTAD

I over 50 år har Georg Stangeland AS tilrettelagt Sandnes for utbygging, og i 2017 hadde de en omsetning på 62 millioner kroner. – Vi gjør alt fra å grave ned postkassestativ til å utvikle boligfelt, sier daglig leder Leon Stangeland, som spår at de vil få det enda travlere i nærmeste fremtid.

G

eorg Stangeland AS sin hovedgeskjeft de siste tiårene har vært utarbeidelse av byggefelt. – I mange år var det et Klondike innen husbygging her i regionen. Folk stod klar for å flytte inn så snart dørene var på plass. Det betydde travle tider og mye arbeid for oss. Så stoppet boligbyggingen mer eller mindre

40

‹‹

NÆRING I SANDNES

helt opp for rundt tre år siden, og da måtte vi plutselig snu oss rundt og entre et marked vi tidligere ikke hatt så mye tid til å delta i – kommunal og offentlig sektor.

Raskt offentlig tempo Omstillingen krevde at Leon og hans kollegaer måtte kvesse pennen mer for å optimalisere

pris og vinne anbud inn mot offentlige oppdrag. – Vi fant raskt utav den nye hverdagen. De siste årene har vi blant annet gjort grunnarbeidet på det nye rådhuset i tillegg til at vi nå jobber med utvikling av resten av Havneparken der vi står for omlegging av vann- og avløpsstruktur i havnen. Et annet


TRANSPORT

TEMA

Her jobber Georg Stangeland med sentrumsutvikling i Ålgård.

Selv de siste årene, i vanskelige tider, har Georg Stangeland AS hatt godt med oppdrag.

spennende prosjekt vi har er Bore skule – det er mange år siden vi har vært med på et skolebygg, så det er gøy, forteller entreprenørsjefen. Han sier at en utfordring med offentlige oppdrag er at de må forholde seg til knallharde fremdriftsplaner og må kjøre maksimalt for å serve. – Ofte ser vi at det brukes 10-15 år på å få et prosjekt opp å gå, men så haster det plutselig veldig med å få det sluttført. En jobb som nok ville tatt tre år med fornuftig fremdrift, må vi gjøre på tredjedel av tiden. Heldigvis har vi kompetansen og erfaringen som kreves for å finne de beste løsningene, sier Leon, som påpeker at han er veldig glad for at det offentlige satte i gang mange utbyggingsprosjekter da det ble rolig i boligbyggingen.

kan ikke og vil ikke stikke fra et slikt ansvar, men vi ser ofte at folk må søke erstatning fra selskap som ikke lenger eksisterer, og dermed må dekke skadene fra egen lomme. Det er trist.

Bygger stein på stein Når det gjelder fremtiden for Georg Stangeland AS, er Leon klar: – Vi skal bygge stein på stein videre på det vi er gode på. Det er graving vi kan, og det er graving vi liker. Vi venter for tiden på svar på noen interessante jobber, og om vi får de, har vi allerede planen klar for full rulle godt inn i 2019. Det er ikke så verst i anleggsbransjen! Og uansett: Så lenge det finnes et samfunn, er det behov for gravemaskiner, og dermed dette selskapet!

Positivitet i regionen Selv om Georg Stangeland AS har levert bra resultater også de siste årene, sier Leon at han gleder seg til at boligbyggingen tar seg opp igjen. Og det ser ut til å skje nå. – De første som merker en nedgang er anleggsbransjen. Samtidig er det at vi får det travelt et meget godt tegn for hele næringslivet. Signalene vi får nå er meget bra, der byggeplaner som har ligget på is de siste årene nå iverksettes. Vi er klare til å påta oss flere kjekke oppdrag, melder Leon, og sier at de for tiden også ser etter nye medarbeidere. Han ser nå frem til å delta i mange spennende anbudskonkurranser inn mot større utbyggere og eiendomsutviklere. Og sier at det da er en fordel at de har 50 års historie å vise til. – I en slik konkurranse utgjør vanligvis pris 90 prosent av vektleggingen for hvem som vinner oppdraget, men det hjelper at vi har 50 års erfaring fordi det gjør at vi får spørsmål om hvorvidt vi vil delta. Ved privat utbygging hentes det nemlig vanligvis inn tilbud direkte fra kun tre-fire entreprenører. Da sier det seg selv at det er viktig å bli spurt, fastslår Leon.

Advarer mot useriøse aktører Samtidig er det ikke bare offentlige oppdrag og anbudskonkurranser om store byggeprosjekter som utgjør Georg Stangeland AS sin aktivitet. Rundt 10-15 prosent av omsetningen kommer direkte fra oppdrag utført for privatkunder. – For oss er ingen jobb for liten, ingen for stor. Privatkunder er veldig viktige for oss, så vi har skilt ut en liten gjeng som tar seg av denslags oppdrag. Samtidig merker vi her veldig mye konkurranse, og i den anledning vil jeg komme med en anmodning til private som vil utføre byggeprosjekter: Ikke se kun på pris, men tenk på at jobben skal utføres skikkelig, sier han, og utdyper: – Det hender at vi gir pris på det vi mener oppdraget vil koste i henhold til dagens regelverk, og opplever at kunden takker nei fordi andre har tilbudt en langt lavere pris. Problemet er at kunden ofte ikke kjenner regelverket og vet om de som tar oppdraget følger dette. Dessverre er ikke alle aktører seriøse. Da kan det fort bli dyrt om man etter ti år får skader på hus og grunnmurer. Vi som driver stort og lenge

Hos Rogaland Bilutleie finner du rimelige priser på utleie – og en oppdatert bilpark! • Personbil • Varebil • Lastebil

• Minibuss • Pickup

Tlf: 51 63 71 00 • www.rogalandbilutleie.no NÆRING I SANDNES

‹‹ 41


Se så fint det er å bo i hagebyen.

Salget er i gang! Sandved Hageby. Smak på navnet. Et rekkehus eller en leilighet i en hageby er koselig og privat. Hagen er grønn og trivelig. Byen er nær og hyggelig. Sandved er et av Sandnes mest populære strøk. Rekkehusene er fra ca. 60 til ca. 108 m2. Leiligheter i lave blokker er mellom ca. 43 og 79 m2. Finn din drømmebolig. Se så fint det blir på sandvedhageby.no

Vinduer og dører er oppgitt i modulmål. Det forutsettes at utførende koordinerer dør- og vindusbestilling med egne utsparringsmål. Vinduer og dører med glass med brystningshøyde under 800 mm skal utføres i sikkerhetsglass i henhold til NS3510 og TEK 10 § 12 20. Prosjekt:

Sandved Hageby - BB16 Prosjektnr.: 1579 gnr/bnr: 41/29 og 61/8 9, Sandnes Kommune Byggherre:

Snakk med Unni om rekkehusene på 400 73 450 | unni.oftedal@jadarhus.no

Arkitekt: www.sjofasting.no post@sjofasting.no +47 519 73 850 Havnegata 16 N-4306 Sandnes

Fase:

42

‹‹

NÆRING I SANDNES

Leiligheter? Kontakt Trond Kristoffersen | 450 07 761 | tk@aktiv.no eller Geir Helgeland | 450 07 762 | gh@aktiv.no

Prosjekt:

Tegning:

Sandved Hageby - BK10

Fasade nord - matrialitet

Prosjektnr.: 1579 gnr/bnr: 41/29 og 61/8 9, Sandnes Kommune

Tegningsnr.: A742

Målestokk:

Dato:

Revisjon:

A3 = 1:1

19.01.2017

-

Forprosjekt

Saksbeh.: VMSF

Ktr.: DBF

Tegning:

Fasade øst Tegningsnr.: A401

Målestokk:

A2 = 1:100 Dato:

Revisjon:

07.03.2018

-

© Alle rettigheter tilhører utførende for prosjekteringen, kopiering eller bruk av disse tegningene er forbudt uten skriftlig samtykke.

Målestokk:

Dato:

Revisjon:

A3 = 1:1

19.01.2017

-


FEM MAT

Snadderbrød DU TRENGER: • 400 g siktet spelt/hvete • 200 g sammalt spelt • 2 ts salt • 2 ts tørrgjær • 6 dl lunkent vann • 125 g fersk mozzarella • ca. 150 g spekeskinke • 1 dl grønn pesto (bytt ut halvparten av basilikumen med koriander)

SLIK GJØR DU: Bland mel, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett vannet og rør lett sammen. Deigen er klar til heving når alt er blandet. Hev deigen på et lunt sted i 2 timer (tilsett mer gjær om du har det travelt). Hell deigen over på et stekebrett med bakepapir. Fordel brødet godt ut til alle kanter. Dekk det til med plastfolie og la

brødet få etterheve i 30 min til. Smør 1 dl pesto utover hele brødet. Trykk ned små terninger av mozzarella og dekk til med spekeskinke. Stek midt i ovnen på 225 grader i ca. 20–25 min.

GODT NOK Etter suksessen med boken «Balanse» – sammen med Helene Lebrekk – er nå Maggi Gausel ute med sin nye bok «Godt nok».

godt nok

I «Godt nok» finner du enkle eksempler til turmat, kaffimat, lunsjer, hverdags­ middager, desserter og brød med mer. Boka byr på sunne, nærings­rike og lekre oppskrifter som gir gode matopplevelser uten dårlig samvittighet.

Det er nemlig mye som kan være både sunt nok og godt nok!

Margrethe (Maggi) Gausel

godt nok - enkle og sunne matgleder

Jæren Forlag

NÆRING I SANDNES

‹‹ 4 3


GRÜNDEREN

ASKO Satser på fornybar energi, – her vindkraftanlegget på Skurve i Gjesdal.

600 lastebiler med fornybar energi ASKO har som mål at 600 lastebiler skal driftes med ren og fornybar energi. Tidligere i år åpnet ASKO sitt vindkraftverk på Skurve, ikke langt fra Ålgård. Dette anlegget skal produsere 2/3 av energibehovet til ASKOs anlegg landet over. Resten av energibehovet skal rundt 100.000 m2 med solceller stå for. Neste etappe skal bidra til at ASKOs 600 lastebiler også skal driftes med ren og fornybar energi, det vil si elektrisitet/hydrogen. Dette målet skal nås innen 2026. Derfor har ASKO investert i ytterligere et vindkraftverk på Lindesnes i Agder. Dette er et eldre vindkraftanlegg med 5 vindturbiner som ASKO skal erstatte med to nye og større turbiner. (Kilde: Transport og logistikk)

Biltema har i dag 64 varehus i Norge, - målet er 100.

Biltema planlegger flere gigantvarehus I tider der mange satser tungt på netthandel, går Biltema mot strømmen og åpner flere og større varehus. De har i dag 64 varehus i Norge. Målet er 100. – Vår erfaring er at kundene ønsker hele varesortimentet og sjelden har tid til å vente på levering. Derfor satser vi på store fysiske varehus som har alt på lager. Samtidig tilrettelegger vi for en bedre online-service ved blant annet å ruste opp nettsiden vår og teste ut vårt nye Kjøp & Hent-konsept, sier daglig leder Egil Iversen i Biltema Norge i en pressemelding.

Konseptvarehus Han overtok lederstillingen i Norge, etter at tidligere daglig leder Knut Svenningsen tiltrådte som styreleder for selskapet. Biltema utvider byggsortimentet og tar inn stadig flere plasskrevende varer. Dette har bidratt til at flere av de eksisterende varehusene er blitt for små. Nå utvides de til store konseptvarehus på opptil 7500 kvadratmeter. – Et fullassortert varehus har 19.000 forskjellige varer. Et eksempel på dette er varehuset på Bryne, som nylig vokste fra cirka 1.000 til 7.350 kvadratmeter, sier Iversen.

Mange henvendelser Biltema har flere konkrete byggeplaner, deriblant på Forus i Stavanger. – Vi får daglig et 20-talls henvendelser fra folk som ønsker å få et Biltema-varehus i nærheten. Både ordførere, politikere og vanlige folk er blant dem som tar kontakt. Filosofien vår er kort avstand mellom kunde og varehus, vi holder handelen lokal og bremser handelslekkasjen. Det er bra for miljøet og bra for handelen i distriktene, sier Iversen.

44

‹‹

NÆRING I SANDNES

Navn: Maid Maksumic Alder: 30 år Bosted: Sandnes Bedrift: El Solution As

1. Kort fortalt – hva er din gründerbedrift? – El Solution er et mobiliseringsselskap innen vei og tunnel med ekspertise innen elektro og automasjon. Vi skal også satse stort innen tunnelboremaskiner (TBM), der vi har lang erfaring, 2. Hvor lenge har du jobbet med dette? – Idéfasen har vært over ett år, og bedriften startet jeg i februar 2018. 3. Hvor kom ideen fra? – Jeg har arbeidet mye med tunnel og TBM-prosjekter, og jeg ser et behov for dette i Norge. Det finnes et behov for å gjøre ting bedre og enklere, og der kan vi bistå. 4. Hva var de første skrittene fra idé til oppstart? – Jeg har skapt kontakter innen bransjen og sjekket med folk som mener dette kan være et behov i fremtiden. Jeg har fått mye god hjelp fra gründerarenaen på Forum Jæren, samt at Valide har hjulpet meg i oppstartsfasen. 5. Hvordan har du jobbet videre med dette? – Aktiv markedsføring ut mot potensielle kunder, bedriftsbesøk, kartlegging av kundenes behov, og signering av rammeavtaler med leverandører og kunder. 6. Hva skal du gjøre fremover? – Nå skal vi jobbe aktivt med å utvikle El Solution til å bli et velrenommert firma og få høy nok omsetning som kan gjøre at vi kan utvikle TBM-avdelingen i Norge, sånn at vi kan beholde og utvikle TBM-kompetansen vi har. 7. Hva er målet med bedriften på lang sikt? – El Solution skal utvikle TBM-markedet i Norge, få med oss nytt fagfelt innen TBM og tunnel, og på sikt utvikle lærlingplasser. 8. Hvilke egenskaper kreves for å være gründer? – Man må ha stå-på-vilje. En gründer må tørre å satse, men selvsagt også ha god forståelse for arbeidet man skal utvikle og levere. 9. Hva er det kjekkeste med gründertilværelsen? – Utfordringen med å skape noe eget fra grunnen. 10. Og det mest krevende? – Ventetiden. Det å få svar fra potensielle kunder, samt krevende prosesser rundt planlegging og økonomi. 11. Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift? – Gå all in og ha troen på deg selv!


MIN JOBB

Yrke: Farmasøyt Navn: Rania Abu Nima Alder: 34 år Arbeidssted: Apotek 1 Kvadrat

TOTALLEVERANDØR INNEN: REGNSKAP, IT-TJENESTER, PROGRAMVARE, LØNN, RAPPORTERING OG RÅDGIVNING Som totalkunde i Dataplan vil du kunne forholde deg til en leverandør av både IT-systemer, programvare, løsninger, rapportering og IT-Tjenester Vi sikrer deg en trygg og skreddersydd leveranse som totalleverandør og som leverandør innen et av segmentene. Vi gir råd og designer optimale løsninger basert på dine behov.

Dataplan Forus – Sandnes – Bryne – Tau Tel: +47 51 96 30 00 Web: www.dataplan.no

1. Hvorfor ble du farmasøyt? – Jeg var i utgangspunktet utdannet apotektekniker og ble veldig interessert i å lære mer om legemidler og om hvordan legemidler virker. 2. Hvilken utdannelse kreves? – Enten 3-årig bachelorutdanning (reseptarfarmasøyt) eller 5-årig master (provisorfarmasøyt). 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Hovedoppgaven min er å kontrollere reseptene før utlevering av medisiner. En autorisert farmasøyt har ekspedisjonsrett, det vil si at han/hun kan ekspedere og kontrollere resepter selv og utlevere forskrevet legemiddel. Ved kontroll av resept skal det kontrolleres at legemidlet som utleveres er i henhold til legens resept og at nødvendig informasjon gis om bruken av legemidlene. Jeg er også informasjonsfarmasøyt og er ansvarlig for å formidle faglig informasjon til ansatte på apoteket. I tillegg er jeg apotekets stedfortreder når apoteker (sjefen) ikke er tilstede og har dermed ansvaret for apotekets daglig drift. 4. Hvordan er arbeidstiden? – Arbeidstiden kan variere fra tid til annen, alt etter oppsatt turnus. Vi har både dags- og kveldsvakter (på grunn av åpningstider fra 10-20 og 10-18 på lørdager). 5. Hva er det beste med jobben? – At jeg kan bidra til å fremme god helse og kan hjelpe mennesker med min faglige kompetanse. I tillegg er det en jobb som er ganske varierende og utfordrende, og det er alltid forskjellige kundesituasjoner i hverdagen.

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

6. Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på jobb? – Det dukker stadig opp morsomme opplevelser enten ved at kunder misforstår legens forskrivning av legemidlet eller ved forskjellige skrivefeil ved skriving av etiketter. Dette er morsomt så lenge det ikke fører til alvorlig feilbruk av legemidlet. 7. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da arbeidet som? – Jeg tror nok jeg hadde hatt et yrke innen helse, men kanskje innen kosmetisk helse, f.eks hudpleier eller kosmetisk sykepleier. 8. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? – Farmasøytyrket har vært under stadig utvikling, og i løpet av de siste årene har arbeidsoppgavene endret seg betydelig. Det utvikles flere og flere farmasøyttjenester i apoteket som kan tilbys kundene. Dette er en gledelig og spennende utvikling for alle farmasøyter.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no NÆRING I SANDNES

‹‹ 4 5


NYE SELSKAPER I SANDNES

ANDUR INVEST AS Svartmeisveien 6, 4328 SANDNES Daglig leder: Tom-Henning Andreassen ARLIS AS Høgsfjordgata 14, 4307 SANDNES Daglig leder: Ellen Lise Kvalevåg BINO CONSULT AS Vindmøllhagen 45, 4321 SANDNES Daglig leder: Birte Norheim Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet CORETTO AS Nedre Sørbø 5, 4321 SANDNES Daglig leder: Thomas Lilleland Styreleder: Christian Andre Gorgas EL SOLUTION AS Bjønnbåsen 26D, 4324 SANDNES Daglig leder: Maid Maksumic Styreleder: Maid Maksumic Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet FUS AUTOMATION AS Slåttaveien 15, 4319 SANDNES Daglig leder: Youhua Fu Styreleder: Youhua Fu GODTEBYEN AS Roald Amundsens gate 100, 4307 SANDNES Daglig leder: Emrah Coban Styreleder: Emrah Coban Virksomhet: Butikkhandel med sukkervarer HANA MONTANA AS Bauneveien 18, 4328 SANDNES Daglig leder: Pål Hatlem Styreleder: Pål Hatlem

HESTHAMMEREN EIENDOM AS Bedriftsveien 19, 4313 SANDNES Daglig leder: Stig Skjervik Styreleder: Stig Skjervik

LEKETØYKUBEN AS Gamle Stokkavei 1, 4313 SANDNES Daglig leder: Mari Ajaxson Styreleder: Grete Lien

HR BUSINESS AS Tyrihansveien 4, 4315 SANDNES Daglig leder: Mette Lise Høiland Styreleder: Mette Lise Høiland

LEKETØYKVADRATEN AS Gamle Stokkavei 1, 4313 SANDNES Daglig leder: Mari Ajaxson Styreleder: Grete Lien

IKIGAI INVEST AS Opalveien 13, 4318 SANDNES Daglig leder: Arne Sæther Styreleder: Arne Sæther Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom

LEKETØYVÅGEN AS c/o Amfi Vågen Vågsgata 33, 4306 SANDNES Daglig leder: Mari Ajaxson Styreleder: Grete Lien

INSTITUTT FOR SEXOLOGI AS Langgata 87, 4306 SANDNES post@instituttforsexologi.no www.instituttforsexologi.no Daglig leder: Marte Jacobsen Styreleder: Marte Jacobsen ISTANGELAND AS Samuel J. Sandveds vei 16, 4319 SANDNES Daglig leder: Jarl Magne Mjølsnes Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom KOMPLETT BOLIG ROGALAND AS Luramyrveien 69, 4313 SANDNES Daglig leder: Børge Meisland Styreleder: Trond Rygg LEKETØYBOKSEN AS Gamle Stokkavei 1, 4313 SANDNES Daglig leder: Grete Lien Styreleder: Andreas Lien Virksomhet: Engroshandel med spill og leker

Slik gjør din bedrift regnskapet enkelt ; Gode priser, smarte digitale løsninger og tett samarbeid gjør det lett å holde orden på bedriftsøkonomien. Ta kontakt for et uforpliktende møte!

9 1 8 3 9 454 | w w w .fasi t r egn skap.n o

46

‹‹

NÆRING I SANDNES

LEVEL UP TRENINGSSENTER AS Urskjellveien 48, 4310 HOMMERSÅK Daglig leder: Simon Andre Skjervik Styreleder: Vegard Høie Virksomhet: Treningssentre LILLESTØL INVEST AS Vindhagen 32, 4306 SANDNES Daglig leder: Frode Salvesen Styreleder: Frode Salvesen LITLE RISA TOMTESELSKAP AS Welhavens vei 2, 4319 SANDNES Daglig leder: Arild Sie Styreleder: Njål Østerhus Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers MINERALER OG KRYSTALLER AS Kydnaveien 5, 4310 HOMMERSÅK Daglig leder: Torbjørn Bergo Styreleder: Torbjørn Bergo NLM SANDNESPORTEN AS Langgata 71, 4306 SANDNES Daglig leder: Arnt Ove Berg


NORTH DEGREES NORWAY AS Nissemyrå 23, 4325 SANDNES Daglig leder: Stein Danielsen Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet POKAL SHIPPING AS Tårnfalkveien 24, 4318 SANDNES Daglig leder: Kristian Thingvold RAMOS AS Rødhettestien 14B, 4314 SANDNES Daglig leder: Arild Jonassen Styreleder: Arild Jonassen REIME-HOLDING AS Torneroseveien 9, 4315 SANDNES Daglig leder: Hans Inge Reime Styreleder: Hans Inge Reime Virksomhet: Uspesifisert engroshandel REMOTE HEALTH INTERNATIONAL AS Nedre Sørbø 5, 4321 SANDNES Daglig leder: Christian Andre Gorgas Styreleder: Christian Andre Gorgas

REVERIE AUTOMOTIVE IMPORT AS Nikolai Astrups gate 16, 4307 SANDNES Daglig leder: Soufiane Aloui Styreleder: Soufiane Aloui

TOLVGLASS AS Kommandantveien 21, 4309 SANDNES Daglig leder: Bent-Olav Hansen Styreleder: Bent-Olav Hansen

RØRHEIM AUTO AS Markageilen 16, 4322 SANDNES rorheimauto@hotmail.no Daglig leder: Frode Rørheim Styreleder: Frode Rørheim Virksomhet: Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler

TORDS GARASJE AS Hjerteskjellveien 81, 4310 HOMMERSÅK Daglig leder: Tord Jostein Tollefsen Styreleder: Tord Jostein Tollefsen Virksomhet: Vedlikehold og reparasjon av motorvogner, unntatt motorsykler

SMART SURFACE VALVES AS Dyrnesvika 14, 4329 SANDNES Daglig leder: Terje Morten Soltvedt Styreleder: Terje Morten Soltvedt T.LØLAND HOLDING AS Bogafjellbakken 147, 4324 SANDNES Daglig leder: Trond Løland Styreleder: Trond Løland TG TORE GAUSLAND AS Grudevarden 51, 4352 KLEPPE Daglig leder: Tore Gausland Styreleder: Tore Gausland Virksomhet: Utleie og leasing av andre maskiner og annet utstyr og materiell ikke

Store nok til å ha tyngde. Små nok til å bry oss. Trond, Merete og FSS Revisjon er nå en del av RSM Norge - et akkurat passe stort revisjonsselskap på Forus

rsmnorge.no

TOTAL TRADE AS Parkveien 30 , 4307 SANDNES Daglig leder: Moustafa Kamil Styreleder: David Kamil Virksomhet. Kjøp og salg av egen fast eiendom VALMER INVEST AS c/o Kittelsen Regnskapsservice, Nikkelvei, 4313 SANDNES Daglig leder: Øyvind Kittelsen Styreleder: Øyvind Kittelsen


KRYSSORD

‹‹

NÆRING I SANDNES KRYSSORD 2/18

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 15. august 2018. Den heldige vinneren fra forrige kryssord er Siv Næss Alne, Hommersåk. Vinneren mottar et flaxlodd i posten, Lett

5 8 9 2

6

3

9

6

4

5

7

5

1

5

4

7 7

3 8

7

6

3

8

5 2

7 9 2

8 9

7 1

6 8

© Bulls

Medium

3 5

4

9

4 9 6

8

7

3

5

1 2

4

8

8

9

8

5

1

8

9 6

2

3 4 © Bulls

Vanskelig

7 4

1 9

8 3 7

9 7

2 9

2

2

9

4

3

7

6

8

2

2

3

7

3

4

9

4

1 1 9

1

3 © Bulls

© Bulls

© Bulls

5

3

7

8

4

1

9

6

1

2

6

4

7

5

8

9

1

3

8

9

1

5

3

6

2

4

7

8

4

4

2

9

5

8

6

1

3

7

3

6

5

3

2

7

1

8

9

4

2

7

8

1

9

3

4

5

6

2

9

1

3

6

8

2

5

7

4

9

6

5

4

7

6

9

3

2

8

1

7

8

9

2

1

4

7

3

5

6

Lett

SUDOKU FASIT

7 4 3 1 6 9 8 5 2

Medium

2 9 6 5 7 8 3 4 1

9 7 4 8 5 6 2 1 3

1 8 5 2 4 3 7 9 6

3 6 2 9 1 7 4 8 5

4 5 9 7 2 1 6 3 8

8 3 7 6 9 5 1 2 4

6 2 1 3 8 4 5 7 9

© Bulls

1 2 7 5 8 9 3 4 6

6 5 4 3 1 7 9 2 8

9 8 3 6 2 4 5 1 7

7 3 9 8 6 1 4 5 2

8 4 2 9 7 5 6 3 1

5 1 6 4 3 2 8 7 9

4 6 1 7 9 3 2 8 5

2 9 5 1 4 8 7 6 3

3 7 8 2 5 6 1 9 4

Vanskelig NÆRING I SANDNES

2

‹‹

5

48


KONKURRANSE

Juristens råd

‹‹

I 40 år har vi fraktetFINNsmått RIKTIG FIRMANAVN og stort i hele distriktet

Sindre Meling er advokat i ProJure, som i hvert nummer gir sine juridiske råd til leserne av For private tilbyr vi hjemkjøring av møbler, Næring i Sandnes.

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne eller Robotklipper spesialisten byggevarer og alt annet som til konkurranse@lokomotiv.no innen 15. august 2018.

Robotklipp Gjør et kupp! spesialisten

er for stort for privatbilen. For bedrifter har vi en hel meny av tjenester, fra budbil- og posttjenester, til ADR transport og flyfrakt. Vi har svært gunstige økonomiruter og tilbyr også omlasting, mellomlagring, distribusjon og pakking. Ta kontakt eller les mer om vårt tilbud på våre nettsider: www.svipp.no Vinneren av forrige nummers

Håndtering av «kataloghaier»

konkurranse er Kjellaug Hagen,

GLØDEFISK

Hommersåk. Gratulerer! Husq Husqvarna Automower Hun får et gavekort fra Sandnes Autom Kataloghaiers metoder har som regel til felles at bedriften lures til å kjøpe en Priser Sentrum i posten. TA MED DEG KONTORET OG HYTTA I EN PÖSSL.320 105 unødvendig tjeneste ved hjelp av utspekulerte metoder. Fra 9999,-

PARKER DEN MIDT I BYEN OM DU VIL.

Den som lar seg lure,PALLESEN vil i utgangspunktet være forpliktet etter avtalen som SVEIS LOGO - HVIT / LYS BAKGRUNN blir inngått. Mellom næringsdrivende forventes det stor grad av profesjonalitet, FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT og det skal mye til for å bli hørt med at man ikke skjønte hva tilbudet innebar, med over 70 biler: Små varebiler, lastebiler, eller at avtalen ikke harStor noefleksibilitet fornuftig formål.

kranbiler, kjøle/fryse, ADR-transport, containerbiler. Vi har alle nødvendige godkjenninger og sertifiseringer Når det er sagt, er det mange måter å parere krav fra kataloghaier på. Jo mer - oglettere vi er klar til åsamarbeid ommot ethvert utspekulert metode, desto er det argumentere at enoppdrag, gyldig og stort eller lite. Vi tilbyr moderne bookingteknologi, dyktige sjåfører bindende avtale er inngått. og innarbeidet kvalitets- og serviceinstilling.

For det første: Den somTa påstår at en avtale har kommet i stand, kontakt, sammen finner vihar en god løsning bevisbyrden for det. Dersom den påståtte avtalen er inngått over telefon, er på ditt transportbehov. det motparten som må bevise at avtalen er inngått.

Klippearea McCulloch ROB R

Klippeareal: Autmower 105 2200 kvm105 +/Kjøp Autmower og få20 % Husqvarnas nye høytrykksvasker Vi tilbyr utførelse av allekomplett typer kranoppdrag, med PW125 (verdi 1.399,-) med på kjøpet. både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv installasjonspakke, til løft av person. førpris 23.249,I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler,

SPAR 4.000, 3 -

1

2 NÅ 19.249,-

trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m. Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

For 600 deg somkvm ønsker +/ et me gode klippeegensk perne fra Husqvarnako

NÅ 10

6 990, NåTillegg for

installasjon Plenkrutt

69,-

KRAN OG KJETTING AS

5 for

Godt utvalg i tilhengere fra Tysse fra 8.190,Svipp AS. Telefon 51 59 99 99. Vakttelefon: 90 55 99 99 E-post: ordre@svipp.noBobil www.svipp.no og campingvogner Se de nye integrerte bilene fra Sunlight Facebook: svipp.as

5

4

6

Gjøco maling Eclusive 10 l

G 3

N

Begrenset antall!din, men so Husqvarna harBy-bobiler den beste løsningen NB! for deg som elsker gressplenen Meget stillegående • Tar bratte hellinger • Uansett vær! • Barn - og Husqvarna Automower® får du hos disse leverandøren

Nå 1.199,-

fra 542.500,-

TOTA L L E V E R A N D Ø R AV T R A N S P O RTT J E N E ST E R • 4 0 Å R S E R FA R I N G

For det andre: Den som lager et uklart og diffust tilbud, som spekulerer i at PALLESEN SVEIS LOGO - SORT / MØRK BAKGRUNN - HVIT RAMME selskapetVibetaler uten å tenke segEuropas om, eller som prøver å skremme selskapet kaller det bybobil. mest solgte bobil nettopp fordi den 032 er så utrolig fleksibel. En Pössl FARGER Pössl - SORTer- RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: GRÅ TEKST: 30% SORT til å betale gjennom falske inkassovarsler e.l., får liten beskyttelse av bybobil finner enkelt parkeringsplass i bykjerner med trange gater, men trives minst like godt i storslagen rettsvesenet. natur og på raske veier. Sola Bobil har Norges største utvalg av Pössl. Kom innom for en hyggelig prat om

300,-

KJEMPEUTVALG I BESKJÆRINGSUTSTYR: Nye Dethleffs campingvogner Hekksakser, plenklippere, motorsager, ti fra 169.900,Miljø Elektro VI HARpå EGET – go’e samspill Kontakt oss: Hoveveien Sandnes••Tlf. Tlf. 55 51 66 SERVICEVERKTSTED Hoveveien 34,34, Sandnes 6608 0

7

8

9

Bryne - Telefon 915 28 260

bybobil og opplev hvorfor vi ble kåret til Årets bobilforhandler i 2017.

Randaberg - Telefon: 51 41 89 22

Til sist: Bestrides et betalingskrav fra en kataloghai, og selskapet får et Åpningstider: Hverdager 8–18 Mandag-fredag 9-16, tirsdag 9-19, lørdag 11-15. Vestre 19, Forus – Telefon 51 69 02 00 – www.solabobil.no inkassokrav mot seg, kan inkassoen stanses ved å melde fraSvanholmen til inkassobyrået Husqvarna har den beste løsningen for deg som elsker gressplenen din, men som at kravet er omtvistet. Inkassobyrået skal i slike tilfeller stanse inndrivelsen og Meget stillegående • Tar bratte hellinger • Uansett vær! • Barn - og Klipp her slette betalingsanmerkningen. Inkasso er bare egnet for opplagte krav, som Husqvarna Automower® får du hos disse leverandørene ikke blir betalt av andre grunner enn tvist om kravet. Er kravet omstridt, skal EL-bil det i stedet inn for domstolene. Svar sendes enten til Lokomotiv Media, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne, eller til konkurranse@lokomotiv.no. VI TILBYR PARKERINGSTJENESTER TIL TRAFIKANTER OG Merk konvolutt eller epost «Konkurranse Næring i Sandnes». Siden starten i 1991, har Miljø Elektro i Sandnes utviklet seg til en av de fremste elektroentreprenørene i regionen. Vårt fokus på fagkunnskap, kvalitet og service har skaffet oss et godt omdømme og mange lojale kunder – både innen næringslivet,Telefon det offentlige 51 75og 26private 40 markedet. Som spesialist på alle typer elektriske installasjoner, utfører vi alt fra mindre serviceoppdrag til større totalprosjekter. Foruten å være medlem av landets største elektrikerkjede EL-Proffen, samarbeider vi med ledende leverandører av produkter og løsninger. Det gjør det trygt å velge Miljø Elektro.

Telefon: 51 61 19 40 Jone

jone@miljo-elektro.no Telefon: 990 95 310

På våre hjemmesider kan du sende oss en forespørsel, eller ta en direkte bestilling av en av våre service elektriker. Sjekk ut vår hjemmeside: www.miljo-elektro.no

‹‹

SVARSEDDEL

2 avd. Sandnes Anne Harila avd. Sandnes

3

Langgata 96 B – Tlf. 51 37 10 00 – Mob. 902 12 392

LASER FOR MUSKEL OG SKJELETTPLAGER

4

Nakke, skulder, kne/arm, bruddskader, bihulebetennelse/sår

5

KOSMETISK LASERBEHANDLING Utvekster/fotvorter/flekker/ fjerning av tatoveringer www.laserklinikken.no – sandnes@laserklinikken.com

andreas@miljo-elektro.no Telefon: 91 91 23 91

Randaberg - Telefon: 51 41 89 22

Miljø Elektro AS Tlf: 51603860 www.miljo-elektro.no post@miljo-elektro.no

EIENDOMSSELSKAPER. BLANT VÅRE1TILBUD FINNER DU: 5

% 6 rabatt • Parkeringsplasser og abonnementsordninger for deg som skal til Sandnes. 7 • Betaling ved bruk av EasyPark, som også kan settes opp for bruk både i næring og privat i en og samme app. 8 • Vi skreddersyr abonnementer i våre nye P-hus i Nygaardshagen og Bystasjonen til gunstige priser. 9 • Drift av parkeringsplasser og parkeringshus. • Vi tilbyr høy kompetanse og lang erfaring. • Dyktige medarbeidere med fokus på at vi er BYENS BLIDE VEILEDERE. Telefon 51 75 26 40

Telefon: 51 61 19 40

MACIVI DESIGN

1

Andreas

I samarbeid med Salto og BA-Stavanger kjører vi kampanje priser på EL-bil ladere frem til august. Frem til august gir vi 15 % rabatt på komplett leveranse av ladestasjoner. Vi leverer ladestasjoner til privatkunder, borettslag, arbeidsplasser og til Bryne - Telefon 915 28 260 offentlige anlegg. Vi installerer ladere som er iht. forskrifter og krav. Fordelen med en Salto ladestasjon er at du da lader el-bilen din iht. gjeldende regelverk. Regelverket er utarbeidet for å beskytte mot brann, personbeskyttelse, eiendomsbeskyttelse og for beskyttelse av din el-bil.

Velkommen til å ta kontakt på tlf. 51 33 60 60, Holbersgaten 15,

Navn: parkhus@sandnes.kommune.no eller www.sandnesparkering.no

10 år

i Sandnes

Adresse: lik NIS 2-16 side 25 MEN legg til Vi tilbyr høy kompetanse og lang erfaring

Postnr./-sted:

NÆRING I SANDNES

‹‹ 49


dittbudskap.no

Robotklipper spesialisten

RobotklipperGjør et kupp! spesialisten Husqvarna Automower 105

Husqvarna Automower Priser 320 Fra 9999,-

Klippeareal: McCulloch ROB R600 robotplenklipper

Klippeareal: Autmower 105 2200 kvm105 +/Kjøp Autmower og få20 % Husqvarnas nye med høytrykksvasker komplett PW125 (verdi 1.399,-) med på kjøpet. installasjonspakke, førpris 23.249,-

20 % For 600 deg somkvm ønsker +/et rimeligere alternativ med samme gode klippeegenskaper som de andre robotklipperne fra Husqvarnakonsernet

SPAR 4.000,-

NÅ 10.990,Nå 6 990,-

Tillegg for installasjonspakke: 849,Godt utvalg til hagen! Plenkrutt

NÅ 19.249,-

69,-

5 for

300,-

Godt utvalg i tilhengere fra Tysse fra 8.190,Bobil og campingvogner Se de nye integrerte bilene fra Sunlight

Gjøco maling Eclusive 10 l

Gjøco Treolje XO 3l

Nå 169,-

Begrenset antall!din, men som ikke liker å klippe den. Husqvarna harBy-bobiler den beste løsningen NB! for deg som elsker gressplenen Meget stillegående • Tar bratte hellinger • Uansett vær! • Barn - og dyrevennlig Husqvarna Automower® får du hos disse leverandørene:

fra 542.500,-

Nå 1.199,-

KJEMPEUTVALG I BESKJÆRINGSUTSTYR: Nye Dethleffs campingvogner Hekksakser, plenklippere, motorsager, tilbehør etc. fra 169.900,VI HAR EGET SERVICEVERKTSTED Bryne - Telefon 915 28 260

Telefon 51 75 26 40

Randaberg - Telefon: 51 41 89 22

Sandnes - Telefon: 51 66 08 81

Hoveveien Sandnes••Tlf. Tlf. 55 51 66 • Mob. 480480 31 605 Hoveveien 34,34, Sandnes 6608 088181 • Mob. 31 605 Åpningstider: Hverdager 8–18. Lørdag 9–15

Telefon: 51 61 19 40

Nærbø Telefon: 51 79 85 00

Husqvarna har den beste løsningen for deg som elsker gressplenen din, men som ikke liker å klippe den. Meget stillegående • Tar bratte hellinger • Uansett vær! • Barn - og dyrevennlig


Ka skjer AK TIVITE TSGUIDE

Sommerrevyen i Sandnes AS presenterer:

Sommerrevyen 2018

DIN MaritiMt

ANNONSE HER regi: Trond Hanssen

Kr 5700,-

kr 4000,Pr annonse

Telefon 815 33 133 (Billetter kan også kjøpes på Sandnes kulturhus og Stavangeren)

ETABL. 1988

Sandnes

DIN ANNONSE Kr 3500,Arrangementene finner du på siden: HER Spesialpris Ka skjer i Sandnes

kr 3000,-

Pr annonse Post dine arrangementsbilder på: #kaskjerisandnes

BESTILL PLASS I DAG!

Spesialpris

HOVEDSPONSOR: HovedSponSor

Ka skjer i

Samarbeid

SponSorer

Gjenvinning

Bordbestilling: www.herefordandfriends.no

... eller enda bedre:

ÅRSAVTALE

Dokt

1/4 kr 3000,- pr annonse 1/8 kr 2000,- pr annonse Alle priser er eks mva. ”Hats off To Led Zeppelin” kåret til Englands beste Led ZeppelinHar tribute band du ikke materiell kan vi lage for kr 500,- for 1/8 side

Onsdag 19. september, kl 19.30 - kulturhuset Entré 350,- /320,- gr min 10 Billetter: 51 602010 www.sandnes-kulturhus.no

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden


Store innholdsrike eneboliger Illustrasjon

Illustrasjon

Byggingen har startet. En bolig solg

t.

Gabriel Edlands veg 16-24 Orstad

Eneboliger med seks rom, BRA 201 m², P-rom 189 m². I tillegg kommer bod og garasje. De to første kontraktene leveres med hagestue inkludert i pris. Priser fra 6 448 000,-

Nyhet

Illustrasjon

Gabriel Edlands veg 30-40 Orstad Eneboliger, BRA 195 m², P-rom 187 m². I tillegg kommer bod og garasje. Priser fra 5 698 000,blockwatne.no/orstad Kontakt: Kåre Vigdel, Telefon: 916 00 086, E-post: kare.vigdel@blockwatne.no Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med god standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig.