Næring i Sandnes 2-2016

Page 1

02

INFORMASJON

NÆRING i sandnes

2016

4. årgang Nr. 02 APRIL 2016

Sandnesgauken:

ANKER WIINBERG Tema:

Bygg og bo

Smarthusene kommer Interiørtips fra Mrs. Hardy

DET BYGGES I SANDNES NÆRING I SANDNES

‹‹ 1


Foss-Eikeland næringsområde

Vi søker tomteområder ta kontakt med magnar eidsvåg på telefon 901 87 390

Flere sentrale næringstomter for salg

skreddersy ditt eget bygg Fleksible tomtestørrelser fra 3-4 dekar og oppover, med kort vei til sandnes sentrum. en unik mulighet til å skreddersy sitt eget kombinerte bygg med kontor, industri eller lager. mulighetene er mange! Næringstomt på Foss-Eikeland med utsikt mot nord

Foss-eikeland næringsområde De regulerte tomtene er en utvidelse av et allerede etablert og sentralt næringsområde med fremtidig tilknytning til godsterminal på Ganddal. Halvparten av tomtene er allerede solgt til bedrifter som har tilknytning til transportbransjen, samt innen salg og service av større kjøretøy. Størsteparten av området er ferdig opparbeidet med

vei, vann og avløp. Vegforbindelse mot godsterminal/44 er under planlegging. Det vil også komme vegforbindelse mot E39. Sandnes tomteselskap bygger ut området i samarbeid med Ull AS.

• samlet størrelse: 100 dekar

hesthammer næringsområde Nytt næringsområde med flott beliggenhet øst for Hommersåk,

med kort avstand til sentrum. En femtenminutters kjøretur fra Sandnes sentrum er alt som skal til før du er i Hesthammer næringsområde. regulering pågår og vil bli godkjent ila. 2016. Hesthammeren er en utvidelse av et allerede eksisterende næringsområde. tomtestørrelsene kan tilpasses etter kjøpers ønsker og behov. Kort vei til Hommersåk sentrum, rimelige tomtepriser, båtforbindelse til Stavanger og gode bussforbindelser til Sandnes.

• samlet størrelse: 30 dekar


Stangeland Næringspark

Hesthammer næringsområde

Salg

stangeland næringspark Et av de mest sentrale næringsområdene på Nord-Jæren med god logistikk; omkranset av E39, Fv509 og rv44. aktører som etablerer seg her får meget gode profileringsmulighter.

“Tomteselskapet har til formål å anskaffe og tilrettelegge arealer fram til byggeklare tomter i Sandnes, for både bolig, næring og offentlig formål. Sandnes tomteselskap besitter en høy kompetanse, som vil ivareta prosjektene som etableres.”

passer perfekt for virksomheter som krever en effektiv tilgang til vegnettet i regionen. Dessuten er du bare en kilometer fra Sandnes sentrum og alle byens tilbud.

avstaNder:

• tOmt 1: 2,5 dekar kontor FINN-kode: 64346389 • tOmt 2: 3 dekar kontor og industri FINN-kode: 64346450

• kvadrat og Forus ca. 1 km • sandnes sentrum ca. 1 km • Ganddal godsterminal ca. 5 km • stavanger lufthavn ca.Prisant. 9,2 km kr. 3200 pr/m² Stangeland Næringspark - tomt • risavika havn ca. 12 km tomten ligger i stangeland Næringspark Tomten ligger i Stangeland Næringspark i Sandnes kommune, området blant det mest sentrale næringsområde på Nord-Jæren. • stavanger sentrum ca. 14 km i Sandnes kommune. Den beligDen sentrale beliggenhet og nærhet tilsentrale hovedfartsåren E39 er et viktig og lett tilgjengelig i regionen og Stangeland Næringspark - tomtknutepunkt Prisant. kr.området. 3200 pr/m² Området er under utbygning. Flere aktører har allerede etablert seg. Tomten er en ferdig regulert kontortomt. • Bryne sentrum ca. 16,5 km genheten og nærheten til hovedfartsåren Klar til å kunne bebygges. En unik mulighet til å få kunne få skreddersy sitt eget kontorbygg. Tomten ligger i Stangelandlett Næringspark i Sandnes kommune, området blant det mest sentrale næringsområde på 19 Nord-Jæren. • Gjesdal næringspark-skurve ca. km E39 er kan et viktig tilgjengelig Tomten bebyggesog med 2.850 m² BRA kontor.knuteDen sentrale beliggenhet og nærhet til hovedfartsåren E39 er et viktig og lett tilgjengelig knutepunkt i regionen og området. . punkt. Stangeland dusavika, ca. 19 km OmrådetHele er under utbygning. FlereNæringspark aktører har allerede etablert • seg. Tomten er en stavanger ferdig regulert kontortomt.

Sandnes Sandnes

Klar til å kunne bebygges. En unik mulighet til å få kunne få skreddersy sitt eget kontorbygg. Tomten kan bebygges med 2 850 m² BRA kontor

Kontakt Anita Gundersen spørsmål omEmail stangeland næringspark? nering@em1.no Telefon 907 77 404 kontakt Anita Gundersen Tlf. 907 77 404

Salg

• E-post: anita.gundersen@em1.no

Sandnes tomteselskap, et selskap i Sandnes kommune-konsernet, anskaffer og tilrettelegger arealer for bolig, næring og offentlige formål.

www.sandnes-tomteselskap.no

klikk deg inn på våre nettsider for en oversikt over tomtene som ennå er for salg, eller ta kontakt med prosjektleder Eiendomstype Tomt martin eskeland på telefon omteareal 2.570 kvm. Ref. nr 07 083 11150054 993 eller e-post: Matrikkel GNR 62, BNR 2211 Eiendomstype Tomt martin.eskeland@sandnes. Parkering Må legges omteareal 2.570 kvm.opp til parkering på kommune.no egen tomt. Ref. nr 11150054 Matrikkel

GNR 62, BNR 2211


følg oss på FB for nyheter og gode tilbud

ET HAGESENTER UTENOM DET VANLIGE

Vårt mål er å være unike. På utvalg, kvalitet og service. Hos oss skal du finne prikken over i’en til din hage. Vårt sortiment består av store eksklusive planter, sjeldne sorter, 1000-vis av krukker, damutstyr og designvarer. Vår fuglepark med flere hundre dyr og fugler kan du besøke fra 1. mai.

Ta med foto Få et forslag til planter, gratis og uforpliktende. Våre gartnere hjelper deg med å finne det som passer for din hage eller terrasse.

Følg oss på instagram! @hoveplantesalg

Stort utvalg av hekk!

Stort utvalg av sommerblomster hele sesongen

7000 krukker på lager! Store flotte eksemplarer av hengende blodbøk.

www.hoveplantesalg.no Hoveveien 104, 4306 Sandnes Tlf: 51 66 26 63

Fugleparken åpner 1 mai.

Åpningstider Mandag-fredag: Lørdag: Søndag og helligdager:

9-20 9-18 12-18

-50% eller 3 for 2

NYHET! Besøk vår nettside hoveplantesalg.no og meld deg på vårt nyhetsbrev!

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹

Flott kvalitet, gode priser. Besøk oss for å se vårt utvalg. Barlind, Kristorn, Laurbærhegg, bambus, spiraea, buxbom, bøk, lerk, liguster, thuja m.m.

- LEVENDE GLEDE -


Tore Friestad Redaktør

Æ

lnnhold EN NY VÅR I SANDNES

Oljekrise ga forskningssenter ...........................................6

I denne utgaven av Næring i Sandnes har vi mye interessant å fortelle om temaet bygg og bo. Vi har snakket med ulike aktører om hva de mener om tilstanden i boligmarkedet her i kommunen, og eiendomsmeglere og utbyggere er enige: Det er utfordrende, men fremdeles både bygges og selges mye. Man kan lett få inntrykk av at det er fullstendig stillstand i byggeaktiviteten her i regionen, og at alle investeringer er strupet. Det stemmer definitivt ikke. Både offentlige og private prosjekter er i full sving, og det er mye å glede seg til i den nærmeste fremtiden. Men et hus er ikke et hjem. Vi har derfor bedt den mest kjente interiørbloggeren fra Sandnes, Mrs. Hardy, om å skrive noen ord om interiør. Vi har også pratet med Hove Plantesalg, som skaffer deg blomstene og fisken du trenger, DFU, som tilbyr et rikt utvalg kvalitetsmøbler, og CityMaid, som hjelper deg å holde hjemmet rent og pent. Rent og pent er det også på stedet denne utgavens Sandnesgauk nylig åpnet. Anker Wiinberg fra Høle er destinasjonssjef på Norwegian Outlet, som åpnet med brask og bram 6. april. Anker har allerede vært leder innen store organisasjoner som IKEA, XXL, Kiwi og REMA 1000, men er ikke i tvil om at jobben som destinasjonssjef både er den mest utfordrende han har hatt, og den mest spennende. Når butikker som Stormberg, Le Creuset, Björn Borg, og ikke minst Nike alltid tilbyr 30 til 70 prosent rabatt på sine varer, er det slett ikke usannsynlig at han lykkes med å trekke både lokalbefolkning og turister til Ålgård. Ellers har vi fått mer informasjon om et spennende prosjekt på Høyland, der Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har fått midler til å bygge et nytt biomedisinsk forskningssenter - Sandnes Education and Research Center Hoyland. Forskningssenteret skal gi bedre forskning på dyr, som igjen øker sjansen for å redde flere menneskeliv. Næringssjef Nina Othilie Høiland sier at SEARCH vil generere interessant forskning, innovasjon og utvikling, spesielt innen velferdsteknologi og livreddende utstyr. Livredd blir man forhåpentligvis ikke i ParaPark sitt Escape Room i Langgata, men verden rundt har det å løse gåter for å komme seg ut fra et stengt rom blitt et utrolig populært konsept. Så også i Sandnes. Daglig leder Zoltán Pék kan fortelle at de har hatt meget stor suksess siden åpning i desember. Nylig ble fluktrom nummer to åpnet, og hvis de 5-stjerners tilbakemeldingene på Tripadvisor er en indikasjon, vil det ikke bli det siste. Til slutt en liten teaser: I vår neste utgave, i forkant av folkeavstemningen 30. mai, vil du få lese mer om hvordan en eventuell kommunesammenslåing vil påvirke næringslivet i Sandnes. Vil du si din mening? Kontakt oss!

Har din bedrift noe interessant å fortelle? Fortell det til oss, så forteller vi det til hele Sandnes! Send en mail til tips@lokomotiv.no!

Ny bedrift: ParaPark ...........................................................8 Sandnesgauken: Anker Wiinberg ...................................11

Tilstanden i boligmarkedet ...............................16

Suksess med boligbytte ...................................18

Det bygges i Sandnes ...................................... 20 TEMA

Styrer huset fra mobilen ...................................22

Vanskelig marked tross populære tomter ..... 24

Interiøreksperten: Manuela Hardy ..................26

Lever godt på fisk og hageplanter ................. 28

Skaper Sandnes’ signalbygg ........................... 30

Stuerent med vaskehjelp ..................................32

Skaper et mer moderne Kvadrat .................... 34

Bredt utvalg kvalitet ...........................................37

Nytt om navn .................................................................... 44 Min jobb: Optiker ..............................................................45 Nye selskaper i Sandnes ................................................ 46 Kryssord / Sudoku ........................................................... 48 Juristen / Konkurranse ......................................................49 Vin ........................................................................................51

11

‹‹

16

‹‹

30

‹‹

32

‹‹

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹ magasin med fokus på næringslivet i Sandnes. Næring i Sandnes kommer ut fem ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Sandnes og Gjesdal.

Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

REDAKSJON: Tore Friestad Jorunn Busk ANNONSEANSVARLIG: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Tlf: 932 14 318

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS

LIK OSS PÅ FACEBOOK

FORSIDEFOTO: Tore Friestad TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri DISTRIBUSJON: Schibsted Distribusjon Vest Opplag: 28.500

FACEBOOK.COM/NÆRING I SANDNES M

1

24

UTGIVER:

REDAKTØR: Tore Friestad tore@lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Næring i Sandnes er et uavhengig

Neste Næring i Sandnes kommer ut 25. mai. NÆRING I SANDNES

‹‹ 5


FORNØYDE: Marianne Oropeza-Moe og Nils Petter Oveland har gjort drømmen til virkelighet, og skal bygge forskningssenter på Høyland med økonomisk støtte fra Sandnes Spare- FORSKNING: Næringssjef Nina Othilie Høiland i Sandnes kommune er én bank, Sandnes kommune, Felleskjøpet, samarbeidspartnerne og midler fra statsbudsjettet. av dem som har vært positive til forslaget lenge.

Oljekrise ga forskningssenter TEKST/FOTO// JORUNN BUSK

Den mye omtalte oljekrisen har truffet Rogaland hardt, men midt i alle oppsigelsene er det noen som har fått noe godt ut av det. Et knippe forskeres og legers drøm om et nytt forskningssenter på Høyland har nemlig blitt realitet.

F

orskere og leger på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Sandnes takker krisen i oljebransjen for at de nå får mulighet til å forske videre på Høyland. – Hadde det ikke vært for oljenedturen, så hadde ikke vi sittet her i dag. Vi fikk blant annet innvilget åtte millioner kroner over statsbudsjettet, og det kom fordi politikerne begynte å lytte til oss på en annen måte, sier Nils Petter Oveland, overlege på SUS og førsteamanuensis på Universitetet i Stavanger.

Kan være livreddende Forskningssenteret SEARCH er et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Universitetet i Stavanger, Stavanger Universitetssjukehus og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Forskningssenteret er drevet frem av ildsjeler, og blir en utvidelse av det eksisterende tilbudet som finnes på Høyland, hvor en seksjon av NMBU ligger. Her forskes det på griser, sauer og geiter, og veterinærstudenter tar deler av utdanningen sin her. Ideen til SEARCH har kommet underveis i prosessen, hvor forskerne har sett behov og nytte for mer plass til fors-

6

‹‹

NÆRING I SANDNES

kning blant annet på livreddende utstyr og proteser. – Her har det blitt gjort forskning på dyr siden 1970-tallet, så det er en institusjon i Norge med lange tradisjoner for å drive dyreforsøk på en god måte. Her har leger og veterinærer et trygt samarbeid, forsikrer Oveland.

Leier seg inn Håpet er at det kan genereres arbeidsplasser med etableringen av forskningssenteret. Ikke først og fremst på senteret, med i kjølvannet av prosjekter og innovasjon som springer ut herfra. – Vi ønsker å markere oss innen akuttmedisin, som er noe vi er veldig gode på i Rogaland, sier Oveland, som mener tilgang på et sted hvor leger kan trene på operasjoner og utvikle teknologi er pasientsikkerhet i praksis. Senteret skal fungere på den måten at det drifter seg selv, ved at forskere og leger leier seg inn. I disse dager holder NMBU på å legge hovedsetet sitt til Ås, og forskerne i Sandnes mener etableringen av SEARCH gir dem et ekstra bein å stå på, slik at ikke hele seksjonen på Høyland forsvinner til Østlandet.

– Høyland er en viktig del av undervisningen for forskning på produksjonsdyr, og det har de ikke på Ås. Det er viktig for oss å bevare dette, forklarer veterinær og førsteamanuensis på NMBU Marianne Oropeza-Moe.

Mekker i garasjen Næringssjef Nina Othilie Høiland i Sandnes kommune ønsker at prosjektet skal generere forskning, innovasjon og utvikling – og være et supplement til olje- og gassnæringen. – Jeg tror at innen teknologi, og i dette tilfellet velferdsteknologi, ligger det mye der framme som vi ikke vet noe om i dag. Alle snakker om oljeingeniørene som sitter i garasjene sine og mekker, men de som er involvert her har gjort det samme i sine garasjer, påpeker hun. Nå som midler til byggingen er på plass, er neste skritt å skaffe midler til utstyret senteret trenger. – Forhåpentligvis kommer byggingen i gang til høsten, slår Høiland fast.


ROAM LIKE HOME NetCom har blitt Telia, og fjerner roamingkostnadene i Norden* og Baltikum. Det betyr at du kan ringe, tekste og surfe i disse landene til samme pris som hjemme. *Gjelder ikke Island, Færøyene, Grønland eller spesialnummer.

Telia Kvadrat tlf 51 63 13 22 Telia Bystasjonen Sandnes tlf 40 00 16 36


NY FEM

BEDRIFT

t e n p å Har

o t r e m num TEKST/FOTO// JORUNN BUSK

Zoltán Pék jobber for at det å komme seg raskest mulig ut av et rom skal bli den nye formen for teambuilding i Sandnes.

D

et hele begynte med at Zoltán Pék for et par år siden lurte på hva han kunne finne på i Stavanger og Sandnes. Pék kommer fra Ungarn, hvor såkalte «real escape games», eller fluktrom, er veldig populært. Han bestemte seg derfor for å starte opp ParaPark i Langgata i Sandnes. I desember så det første fluktrommet dagens lys, og nylig åpnet rom nummer to. – Alle liker å spille på data, og bruke teknologi – men da spiller du jo ofte alene. Hit kan du komme med familie, venner og arbeids­­kolleger, og spille med dem på ekte, sier han.

Sosial hjernetrim Spillet fungerer slik at gruppen blir stengt inne i et rom, og må løse forskjellige gåter for å komme ut. Rommene har forskjellige temaer, eksempelvis en kriminalsak man må komme til bunns i. – Dere må lete i møbler, skrive inn koder, og virkelig bruke hjernen. Vanligvis ville vi

8

‹‹

NÆRING I SANDNES

brukt internett for å finne svar på det vi lurer på, men det kan man ikke her. Man må tenke selv, og samarbeide med partnerne sine, sier Pék med et smil.

Ikke laget for å skremme Hvert rom tar fem deltagere. Fluktrommene er ikke skumle, og de er ikke laget for å skremme – til tross for at man er innelåst. – Det er helt trygt også for dem som ikke er så komfortable med å bli stengt inne. Det synes jeg det er viktig å understreke, og du kan når som helst komme ut hvis du synes det er ubehagelig, sier Pék. Klokka tikker mens gruppen holder på, så man må være rask i tankegangen hvis man skal rekke å løse mysteriet før tiden er ute. – Gruppen har én time på å løse gåten, men kan få hint hvis de står fast. De raskeste som har vært her brukte 35 minutter, men de fikk ledetråder. Mange som prøver dette blir

NY FEM

BEDRIFT

I hver utgave vil vi presentere en ny sandnesbedrift. Har du forslag til hva den neste kan være? Send mail til tips@lokomotiv.no.

helt hekta, og prøver nye fluktrom i hver by de kommer til, forteller Pék.

5-stjerners aktivitet Har du først prøvd et rom én gang, så kan du ikke ta det samme en gang til siden du da har løsningen. Derfor er Pék avhengig av å skifte ut rommene regelmessig, eller bygge nye. Målet er at ParaPark skal bli såpass store at de kan rette seg mer mot bedrifter som vil ha teambuilding. ParaPark har allerede fått mange 5-stjerners tilbakemeldinger på Tripadvisor, så med tiden blir dette kanskje også noe Sandnes kan markedsføre gjennom turistkontoret. – Dette er veldig populært i resten av verden, men her i Norge er det ennå ikke så stort. Så jeg er egentlig ganske overrasket over hvor god start vi har hatt her i Sandnes, og er overveldet over alle henvendelsene vi får. Nå som vi har to rom, åpner det for at større grupper kan komme, sier han.


SUPERDEAL!

VI BYGGER FERDIG. DU LÅNER HUS AV OSS. KJØP NY BOLIG AV OSS, SELG DIN GAMLE – OG BO MIDLERTIDIG I ETT AV VÅRE NYE LÅNEHUS. LA OSS BYGGE OM ELLER PÅ HUSET DITT – OG BO HOS OSS MENS VI BYGGER FERDIG HJEMME HOS DEG.

“Det lille ekstra” handler om å gjøre det enkelt for deg. Du skal glede deg til å flytte inn i noe nytt og fint. Slippe å lure på om du får solgt etter at du har flyttet inn, slippe doble bokostnader, slippe å bo en (altfor lang) periode hos andre i familien eller i din egen kjeller. Lånehus er en superdeal: Du flytter inn i ny bolig hos oss mens vi bygger ferdig. Du betaler strøm, internett, TV og innboforsikring – det er alt! Så rimelig, så praktisk.

VIL DU VITE MER OM VÅR SUPERDEAL? TA KONTAKT! Når du kjøper nytt av oss: Mette Lise Stensen | 932 47 158 | mettes@jadarhus.no Unni Oftedal | 400 73 450 | unnio@jadarhus.no Når vi bygger på eller om huset ditt: Morten Håvarstein | 948 04 423 | mortenh@jadarhus.no www.jadarhus.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 9


MAZDA CX-5

NÅ INKL. VINTERHJUL OG HENGERFESTE KUNDEVERDI 36 000,-)

RENTEKAMPA NJE

2,95%*

UAVHENGIG AV EGENKAPITAL

Med god komfort, innovativt infotainmentsystem og stort utvalg av sikkerhetssystemer som bl.a. LED-frontlykter med adaptivt fjernlys, autombrems og blindsoneovervåking byr Mazda CX-5 på et høyt nivå av sikkerhet og kjøreglede. I tillegg Mazdas intelligente firehjulsdriftssystem som gir deg full kontroll uansett vær.

FRA 350 500,- | AWD DIESEL AUTOMAT FRA 442 500,Fra-pris inkl. frakt og lev.omkostn. på 13 000,-, årsavgift tilkommer. Drivstofforbruk komb. kjøring 4,6-7,2 l/100 km. CO2-utslipp 119-165 g/km, NOx 6-72 mg/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Kampanjeperiode Mazda CX-5 frem til 30.06.2016. *Rentekampanje Mazda Finans, 2,95% nominell rente i 36 mnd, ingen krav til egenkapital. Priseksempel lån: 2,95 % nom./5,06 % eff. Egenkapitalkrav 0 %, lånebeløp 150 000,- o/5 år. Etableringsgebyr 2 774,-. Totalkostnad 169 620,-. Terminbeløp 2 854,-. Rentekampanje gjelder på alle nye Mazda frem til 30.6.2016. Forbehold om trykkfeil.

Andreas Skretting

N Y B YGG

RE H A B I L I T E RI NG

Ivar Egeland

Kenneth Walde

Åpningstider: Man., ons.- fre. 08:30-16:00. Tirs.: 08:30-20:00. Lør. 10:00-14:00. Gamleveien 81, 4315 Sandnes Tlf 51 60 76 00 • www.hegre.no.

PÅBYG G

HAR DU PLANER OM Å PUSSE OPP? Vi tar alle oppdrag innen oppussing og rehabilitering. Skal du pusse opp badet, legge nytt gulv eller lurer på å fjerne vegger. Vi tar utfordringen. 452 53 729, www.tveitabygg.no

10

‹‹

NÆRING I SANDNES


Sandnes

GAUKEN

l Sandnesgauken portretterer vi en Sandnes-patriot med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper innen et område. Sandnesgauken har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Dette er en fast serie i Næring i Sandnes, og den som portretteres får et portrett av seg selv i gave. Kathrine Kristiansen er fast illustratør.

Sjef for Rogalands nye attraksjon Anker Wiinberg har hatt lederroller i store bedrifter som IKEA, Kiwi, XXL, Sats Elixia og REMA 1000. I januar tok han fatt på sin største utfordring så langt: Destinasjonssjef for nylig åpnede Norwegian Outlet. Han er ikke i tvil om at et flott senter med sterke merkevarer som gir 30 til 70 prosent rabatt på sine produkter vil trekke både lokalbefolkning og turister til Ålgård. NÆRING I SANDNES

‹‹ 11


Sandnes

GAUKEN

FAKTA • • • • •

Navn: Anker Wiinberg Alder: 38 Sosial status: Gift, to barn (jente på 9, gutt på 8) Fra: Høle Stilling: Destinasjonssjef Norwegian Outlet

TEKST/FOTO//TORE FRIESTAD//ILL/KATHRINE KRISTIANSEN

M

ens veien utenfor Norwegian Outlet på Ålgård er tettpakket av biler som er på vei til påskefjellet i Sirdal, møter Næring i Sandnes Anker Wiinberg, som fremstår som relativt avslappet med tanke på at han kun er noen korte uker unna å åpne regionens mest omtalte handlesenter de siste årene. – Nå er vi i gang med siste innspurt, og selv om vi ligger godt an til skjema for åpning blir det ingen påskeferie her i år. Vi får heller ta det igjen neste år, smiler han, og unnskylder seg for å besvare en av flere telefonoppringninger under vår prat. – Her om dagen kom jeg ut fra et timelangt møte til 23 ubesvarte anrop og 38 nye mail. Så det er litt å gjøre med å starte et outletsenter, fastslår Anker.

Kvalitet til reduserte priser Norwegian Outlet har som mål å være en destinasjon som trekker både lokalbefolkning og turister til Ålgård, og når butikker som Stormberg, Le Creuset, Björn Borg, og ikke minst

12

‹‹

NÆRING I SANDNES

Nike alltid tilbyr 30 til 70 prosent rabatt på sine varer, er det slett ikke usannsynlig at det vil skje. Anker forteller at den første jobben deres blir å vise folk hva et outletsenter egentlig er. – Ordet outlet har blitt misbrukt tidligere, og gir derfor folk assosiasjoner til halvsluskete pallesalg av feilvarer som for eksempel jakker med for korte ermer. Slik er det absolutt ikke på Norwegian Outlet. Her har vi skapt et flott bygg, og de 19 butikkene våre tilbyr merkevarer av høyeste kvalitet til sterkt reduserte priser. Det tror jeg det vil være meget stor interesse for her i regionen, sier outlet-sjefen.

Fra landhandel til merkevarer Så, hvordan har en mann som sine første 20 år bodde på Høle, hvor landhandelen var (og er) eneste shoppingmulighet, fått stillingen som «destinasjonssjef» for et høytsatsende senter fullt av verdenskjente merkevarer? – Da jeg var ung spilte jeg spiss for Høle IL og var ofte kaptein, og jeg drev også med sportsdans på relativt høyt nivå. Jeg har vel alltid vært en ledertype som liker en utfordring, og slik har det også vært i yrkeskarrieren, forteller Anker. Det begynte med et par år i militæret, som han faktisk måtte jobbe litt for å få innpass i, da han som 20-åring fant ut at han faktisk ikke var norsk, men kun hadde sin danske fars statsborgerskap. – Etter militæret fant jeg ut at jeg ville jobbe med reiseliv og hotelledelse, og meldte meg på en hotellskole på Mallorca. Så ringte en kompis som jobbet på lageret til IKEA og sa at de trengte folk. Det var jo en fin sjanse til å tjene meg opp litt penger før jeg dro til Spania, så jeg begynte som trucksjåfør der. Jeg må ha gjort en god jobb, for jeg fikk raskt tilbud om

å være assisterende lagersjef. Jeg så at det var stort potensiale i IKEA, så jeg skrinla hotellplanene og takket ja. Kort tid etter gjorde diverse omstendigheter at daværende lagersjef gikk ut i permisjon. Slik var det at jeg helt i begynnelsen av 20-årene fikk jobb som lagersjef med ansvar for 30 ansatte, mimrer Anker.

Klappseng på kontoret De neste fire årene jobbet han i diverse lederstillinger på IKEA, både på Forus og i Bergen. Så fikk han tilbud om å drive egen Kiwi-butikk, og tok utfordringen med å etablere Kiwi Verdalen. – Det var spennende å få være med på å bygge noe fra bunnen, men samtidig utrolig tøft. Som med alle nystartede prosjekter var det fokus på å holde kostnadene nede, og det var ikke uvanlig at jeg jobbet over 100 timer i uken. Jeg hadde til og med en ofte brukt klappseng på kontoret. Jeg har en naturlig høy arbeidsmoral, men dette ble altoppslukende, og jeg mistet kontakten med venner. Slik kunne det ikke fortsette, så jeg måtte gjøre en endring, og ferden gikk videre. Men jeg lærte utrolig mye om meg selv i Kiwi, og har for eksempel blitt mye flinkere til å balansere jobb og privatliv.

Lærer stadig Akkurat det er noe som gjentar seg når Anker forteller videre om sin karriere i henholdsvis XXL, Sats, Rema, og XXL igjen. Han lærer stadig noe nytt, både om seg selv og om lederrollen. – Jeg tror de som har jobbet for meg vil si at jeg er en redelig kar som er flink til å lytte og tar hensyn til andre. Det er viktig å skape en gjensidig tillit og respekt, og jeg har tre nøkkel-


ord for enhver lederrolle – «involver, engasjer, motiver». Folk bidrar mye mer når de føler de er en del av et lag, og jeg er derfor opptatt av å kartlegge hva ansatte vil og så hjelpe dem dit. Klart, det er sikkert de som syns jeg er et «rævhål» også, ler han. Anker er også flink til å være bevisst på seg selv og sine ønsker, og er ikke redd for å si ja til nye og større utfordringer. – Når man ser på CV-en min, med syv jobber på 15 år, forstår jeg at man stiller spørsmål ved det. Det har vært litt tilfeldigheter og omstendigheter, men samtidig har det alltid vært en naturlig progresjon. Hvis jeg skal begynne med noe nytt, må det være mer spennende enn det jeg gjør i dag.

Hands on fra A til Å Det var også situasjonen da han i høst lærte om den ledige stillingen som destinasjonssjef ved Norwegian Outlet. – Jeg hadde ennå mer jeg ville gjøre som varehussjef hos XXL Forus, men når denne unike muligheten kom, sa jeg at «den jobben skal jeg ha». Og heldigvis fikk jeg den! De første månedene i stillingen har det vært ekstremt hektisk, med en utrolig bratt læringskurve, kan Anker fortelle. – Det er utrolig gøy å være så hands on, og involvert i alt fra A til Å, for dette er veldig annerledes sammenliknet med å drive et varehus hvor en sentraladministrasjon tar seg av mye. Ikke bare skal jeg tilrettelegge for suksess for leietakerne våre, men jeg har også ansvar for å jobbe med markedsføring for destinasjonen Ålgård, skape engasjement og trekke mennesker til outletsenteret, i tillegg til at det plutselig dukket opp byggetekniske oppgaver, som når rørleggeren spurte meg hvordan jeg ville ha

ting. Den var ny, og krevde litt tankevirksomhet, smiler senterlederen.

Skaper en destinasjon Nå som åpningen er overstått, ser Anker frem til å begynne med den daglige jobben – å trekke flere folk til det nyeste besøksmålet i Rogaland. – Min jobb fremover vil, i tillegg til å sørge for sunn drift og god utvikling i de ulike butikkene, være å skape trafikk til Ålgård. Det inkluderer folk her i regionen – erfaringer fra Norwegian Outlet-senteret på Vestby utenfor Oslo viser at en typisk outlet-kunde er villig til å reise 2,5 timer for å handle, og vi har i så måte et enormt nedslagsfelt. Spesielt når vi får skikkelig gang på kundeklubben vår. Samtidig er dette et turismekonsept. Vi skal nå ut til over 300 000 cruisepassasjerer og andre reisende som kommer på besøk til Rogaland. Det krever mye kreativ tenkning, men byr på mange spennende muligheter, forteller Anker, og påpeker at den nasjonale og internasjonale satsingen er grunnen til at senteret på Facebook har navnet Norwegian Outlet Stavanger, noe noen har reagert på. Et samarbeid med den andre store attraksjonen på Ålgård, Kongeparken, er naturligvis på gang, men også andre aktører, som Fjord Line, flyselskaper, hoteller og eventbyrå, vil involveres. – Vi jobber også tett med kommunen, som driver godt arbeid med utvikling av nytt sentrum i Ålgård, følger debatten om Ålgårdsbanen med stor interesse, og ser på muligheten for å sette opp egne outlet-busser, siden kollektivtilbudet hit har noen mangler. Så det er definitivt ennå mye å jobbe med for å maksimere vår appell, fastslår destinasjonssjefen.

Sikker på suksess Én ting er han dog ikke i tvil om – Norwegian Outlet kommer til å bli en suksess. – Interessen er enormt stor, positiviteten god, og jeg vet at vi har det som trengs for å lykkes. Det ble spesielt klart da vi kunne annonsere at Nike kom hit – de ble jobbet med i flere år, og er ofte grunnlaget for om noe blir et suksessfullt outletsenter eller ei. Vi har likevel ikke noen uttalte målsetninger om antall besøkende eller omsetning fordi det er så vanskelig å bedømme hva som vil skje, men jeg er ikke i tvil om at vi vil være fornøyde når vi ved nyttår ser tilbake på de første åtte månedene med aktivitet.

Utbyggingsplaner på gang Også eierne av Norwegian Outlet, som blant annet inkluderer Ådne Søndrål, virker sikre på at de skal lykkes på Ålgård. Det er allerede planer om videre utbygninger av en fase 2 på nabotomten til dagens senter. – Ja, den prosessen er allerede i gang, og vi har mange bedrifter som er interessert i hva som skjer der. Men nå skal vi først gjøre noen erfaringer, og så får vi se hva som skjer. Én ting er sikkert – dette er utrolig spennende å være med på, så jeg ser definitivt ikke for meg at jeg vil finne en bedre jobb i nærmeste fremtid. Jeg er supermotivert for å være destinasjonssjef her på Norwegian Outlet på Ålgård, sier Anker Wiinberg.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 13


Kom og lek i tretoppene Ta med deg gjengen og opplev en aktiv og morsom dag, full av spenning og mestring for både venner, barn og foreldre. Vi har utfordringer for alle aldre

ÅPNINGSTIDER 2016 Åpner til påske 24-27 mars: 10:00- 15:30 2. APR-19 JUNI: Lør/Søn 10:00- 16:00 20. JUNI-21 AUG: Alle dager 10:00-16:30 21. AUG- 16 OKT: Lør/Søn 10:00- 15:30

Kom og lek i tretoppene Ta med deg gjengen og opplev en aktiv og morsom dag, hoytlavt.no/nedstrand full av spenning og mestring for både venner, barn og foreldre. Vi har utfordringer for alle aldre

ÅPNINGSTIDER 2016 Åpner til påske 24-27 mars: 10:00- 15:30 2. APR-19 JUNI: Lør/Søn 10:00- 16:00 20. JUNI-21 AUG: Alle dager 10:00-16:30 21. AUG- 16 OKT: Lør/Søn 10:00- 15:30

hoytlavt.no/nedstrand

* Gjelder for kommunene Sandnes, Stavanger, Randaberg, Sola og Klepp samt området Ålgård/Figgjo. For andre områder: Ta kontakt for pristilbud. Pris er inkl. mva. Gjelder ikke bedrifter.

14

‹‹

NÆRING I SANDNES

Æ


Æ TEMA

I hvert nummer av Næring i Sandnes velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler.

Fellesnevneren vil alltid være Sandnesrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

Foto: Bitmap

20

28

‹‹

‹‹

BYGG OG BO Vil du vite hvordan det går med boligmarkedet i Sandnes? Lurer du på hva som bygges her de neste årene? Hvilke interiørtips har bloggeren Mrs. Hardy? Hva skjer på Kvadrat? Hva er et smarthus? Hvor får du ferske planter og flotte fisk? Dette og mye mer får du svar på om du blar videre til de neste sidene.

22

34

‹‹

‹‹

‹‹ NÆRING I SANDNES

‹‹‹ 15


TEMA BYGG OG BO

Tilstanden i bolig

UTFORDRENDE: Lars Sigve Berge hos DNB Eiendom kan fortelle at eiendomsmeglerne nå jobber både bedre og smartere for å oppnå handel.

TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

For et par år siden hadde de som var på husjakt i Sandnes rundt 200 valgmuligheter på Finn.no. 1. april var 747 boliger til salgs her, inkludert 361 nybygg. Både eiendomsmeglere og utbyggere ser dog fordeler med dagens situasjon, og tror markedet vil snu i løpet av det neste året.

B

oligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no viser at Sandnes de siste 12 måneder hadde en nedgang på 6,0 prosent. I samme periode viser prisutviklingen på landsbasis en økning på 4,4

16

‹‹

NÆRING I SANDNES

prosent. Omsetningstiden på boliger viser at det i snitt tar 58 dager å få solgt en enebolig i Sandnes, 61 dager for rekkehus og 75 dager for leilighet. – Tilbudet her i Sandnes er for tiden stort,

men etterspørselen er mindre. Det betyr at det er en opphopning i markedet. Det er det flere årsaker til. Folk er mer usikre på grunn av arbeidssituasjon og nedgang i boligprisene, men de tror samtidig de skal få bedre pris for


TEMA BYGG OG BO

markedet boligen sin enn markedet tilsier. I dårlige tider er kjøpere mer selektive på hva de vil ha, noe som gjør at det er vanskeligere å bli kvitt sin egen bolig. Samtidig er kravene fra myndighetene til egenkapital blitt strengere, og bankene strammer inn finansieringen, slik at folk i større grad må selge før de kjøper. Det skaper en flaskehals, forklarer Lars Sigve Berge, daglig leder hos DNB Eiendom.

Differansen er den samme Tallenes tale viser altså at det er utfordrende her i regionen for tiden. Samtidig finnes det grunnlag for positivitet. Rune Larsen i Eie Eiendomsmegling satte før jul prisrekord i Smeaheia, da han solgte en bolig for 8,5 millioner kroner, og fikk også nylig rekordpris for en bolig på Stangeland som endte på 8,1 millioner kroner. – Markedet er mindre, men det er absolutt til stede for de riktige objektene. Ja, det tar lengre tid å få solgt, og man får i snitt seks prosent mindre enn man gjorde når det var «all time high», men er dette så negativt da? Jeg tror vi må få folk til å skjønne at de selger og kjøper i samme marked. Altså er differansen mellom gammel og ny bolig tilnærmet lik, og faktisk kanskje bedre i dagens marked, siden vi ikke opplever ukritiske budrunder, påpeker Larsen. Han mener også at media har spilt en uheldig rolle i å skape et kjølig boligmarked. – De har bragt mye negativitet inn i markedet ved å gjøre folk utrygge og usikre. Det er viktig å huske at 95 prosent av de som bor her ennå har jobb. Folk får fremdeles større familier med de behov det bringer med seg, dette er fremdeles et godt sted å bo, og så videre. Mange har nok ventet for å se an hva som skjer med boligprisene, og stadig flere, meg selv inkludert, tror vi er på rimelig bunnivå – og at det er lønnsomt å gå inn i markedet nå. Sandnes har fortsatt et attraktivt boligmarked og mange potensielle kjøpere, fastslår eiendomsmegleren.

Svartmaling og innovasjon Det er et poeng som Oddgeir Eikeskog, daglig leder i Stolt Bolig, er helt enig i. – Situasjonen har blitt svartmalt så lenge og mye at det har blitt en akseptert sannhet at

REKORDPRISER: Rune Larsen i Eie Eiendomsmegling mener at Sandnes fortsatt har et attraktivt boligmarked.

det går forferdelig dårlig i regionen og nesten ikke en bolig blir solgt, noe som ganske enkelt ikke er sant. Boliger med gode kvaliteter og fornuftig pris gjør det fremdeles meget bra, sier boligutbyggeren. Eikeskog mener også at Sandnes får flere gode boligalternativer som en følge av ned­ gangen. – Tidligere var det slik at mange utbyggere mer eller mindre hev opp en bolig, fordi de visste at den ble solgt uansett. Nå har man måttet tenke nøye gjennom valgene man gjør, både rundt beliggenhet, utseende og innhold. Og mer innovasjon i boligbyggingen er ikke en negativ ting for verken befolkning eller by, fastslår Eikeskog.

Bedre eiendomsmegling Innovasjon er det også blant eiendomsmeglerne. Både Larsen hos Eie og Berge hos DNB sier at de har tatt grep for å være bedre stilt i dagens marked. – Vi opprettet kontoret i august 2015, og litt av tanken bak det var å dra nytte av dagens situasjon. Vi er eksperter på det lokale markedet, og kan være spesialister i vårt område, der vi har kontroll på hvem som er på jakt og

hva de vil ha. Det å være eiendomsmegler har endret seg betraktelig her i regionen det siste året. Nå holder det ikke lenger å legge ut boligen på Finn.no, man må faktisk megle, altså rådgi både kjøpere og selgere. Vi skal finne ut hva kundene våre behøver, og bidra til å få det til. Det er skikkelig eiendomsmegling, og det er gøy, smiler Larsen. – Tidligere kunne man bare sette en annonse i avisen, så kom det et lass med folk på visning. Nå må vi arbeide både mer og smartere. Vi er mer proaktive og bruker boligkjøperregister på en helt annen måte, blant annet gjennom direkte kontakt og også markedsføring i digitale kanaler. Jeg tror de fleste eiendomsmeglere har blitt bedre som en følge av denne nedgangen i markedet, og arbeidsmetodikken har blitt endret til det beste for kunden, konstaterer DNB-Berge, som i sine 20 år som megler har sett mange boligsykluser, og tror at vi nå er på vei opp igjen.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 17


TEMA BYGG OG BO

Suksess med boligbytte TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

For tiden er det vanskeligere å få finansiering i bankene til ny bolig uten å ha solgt den gamle først. Block Watne har løst problemet ved å ta sine kunders bolig i innbytte når de kjøper et nytt hjem hos dem.

D

et er nok av folk som ønsker å kjøpe boliger, men det blir straks en mer komplisert affære når bankene krever at de selger sin nåværende bolig for å få refinansiert boliglånet. Det gjør at hele prosessen tar mye lenger tid, og mange har vært veldig positive til den muligheten vi nå tilbyr. De ser på det som et meget positivt tiltak i et utfordrende marked. Vel så viktig – denne ordningen fører også til at vi kan holde våre tømrere i arbeid med å bygge nye boliger, sier Sven Ravn Carlsen, distriktsjef i Block Watne.

under forutsetningen at de kjøper seg opp i verdi. De aller fleste som har benyttet seg av boligbytte har gått fra leilighet til rekkehus eller enebolig. Flere av dem har allerede forsøkt å selge sin nåværende bolig uten å klare det, og er utrolig glade for at de hos oss får muligheten til å komme seg videre i livet, forteller Ravn Carlsen, og påpeker at kunden får ti dager på seg til å flytte ut av den gamle bolig etter at de har overtatt den nye og på den måten gjøres også flytteprosessen mer komfortabel.

– Slipper bekymringer

Boligbyttekonseptet er tilgjengelig på de fleste Block Watne-boliger som er ferdig bygget eller innflyttingsklare i løpet av de ni neste månedene. Ravn Carlsen er sikker på at de har fått solgt boliger som ellers hadde stått usolgt som en følge av denne løsningen. – Jeg velger å tro at folk kjøper et hus i et område som de har lyst å flytte til. Men det er ikke store avstander her i regionen, så jeg er ikke i tvil om at noen har valgt å handle hos oss fordi vi tilbyr denne muligheten, sier han, og forteller at Block Watne sin avdeling på

Han forteller at konseptet, som ble lansert i november i fjor, har vært en suksess, og de har allerede foretatt rundt 20 i nærheten av 20 boligbytter her i regionen. Ideen kom fra Block Watnes eier, OBOS, som presenterte boligbytter på Østlandet under finanskrisen i 2008 og hadde gode erfaringer med det. – Kundene våre slipper mange bekymringer med denne løsningen. En eiendomsmegler foretar en verdivurdering, og vi tilbyr så markedsverdien for deres nåværende bolig,

18

‹‹

NÆRING I SANDNES

Bikket i Block Watnes favør

Forus solgte ca. 50 boliger i 2015, og sikter seg inn på minst samme nivå i år.

Glad for å hjelpe Ravn Carlsen sier at Block Watne og OBOS så langt han kjenner til er de eneste aktørene i markedet her i Rogaland som tilbyr boligbytte. – Det krever litt økonomisk ryggrad å gjøre dette, men vi har lang erfaring og høy kompetanse i boligmarkedet, og tør derfor ta den risikoen som er involvert. Det betyr jo også at vi ikke er ferdige med prosessen når vi har solgt vårt hus – da har vi en innbyttebolig å selge. Så langt har også det gått veldig greit. Per dags dato har vi solgt to tredjedeler av de vi har fått inn. Det viktigste for oss er uansett at vi får hjulpet noen som trenger litt hjelp med å skaffe seg en ny, flott bolig. Det er en god følelse, smiler Block Watne-sjefen, og forteller at de vil fortsette med boligbyttekonseptet så lenge markedet er som i dag og det er interessant for kundene.


VÅRKAMPANJE! -20% på alle lagerførte utelamper

Sandnes Taxi

Focus

Momento

Kvartside NIS.ai 118. 11.08.2015 22:37:54 Tlf: 51 68 02 50. www.lysmiljoe.no ST. OLAVSGATE 4306 SANDNES.

ELEKTRO ■ RØRLEGGING ■ VARMEPUMPER L U F T R E N S E R E ■ S PA ■ K J Ø L E R O M

SKAL DU PUSSE OPP? Vi har rørlegger og elektriker klar til å hjelpe med dine små og store prosjekt!

LYSERE KVELDER Hvorfor ikke nyte våren i et av våre utendørs spa?

C

A V E Systemer lanserer Strong Spas med Titan Hardcover, som eneste forhandler i Norge.

M

Y

Dette er et lokk med hele 15 års garanti!

CM

Les mer og se film på www.ave.no

MY

NY VARMEPUMPE? En Daikin varmepumpe har mange fordeler; økonomi, miljø, bevaring av bygningen og ikke minst god komfort.

Besøk vår stand på bo mess ligaiS arena ørmarka 29.4 - 1.5 for et godt tilbud !

CY

CMY

K

SMS KAFFE til 1963 RING 815 51 960

AVE.NO ■ TLF.: 09543 ■ JÆRVEGEN 67, NÆRBØ

NÆRING I SANDNES

‹‹ 19


TEMA BYGG OG BO

NYTT RÅDHUS: Av 57 innsendte bidrag, var det forslaget ”Felles grunn” fra tyske Code of Practice som vant arkitektkonkurransen.

Det bygges i Sandnes TEKST// TORE FRIESTAD

Det er lett å få inntrykk av at det er komplett stillstand i byggeaktiviteten her i regionen, og at alle investeringer er strupet. Det stemmer definitivt ikke. Både offentlige og private prosjekter er i full sving, og det er mye å glede seg til i den nærmeste fremtiden.

T

ing tar litt lengre tid enn før, men det er fremdeles mye aktivitet og bra optimisme på byggefronten i Sandnes. Vi har mange spennende næringsområder under utvikling, 150 boliger er nå under bygging på tomter som ble kjøpt i fjor, og vi tilrettelegger 150 byggeklare tomter i 2016. Det er store planer både i Varatunparken, på Skeiane og på Ruten, for å nevne noen eksempler. Så det finnes mange prosjekter for både bolig- og næringsareal som er i gang i Sandnes, fastslår Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap.

Hundre små og store prosjekter Sandnes Eiendomsselskap, som bygger, forvalter og vedlikeholder rundt 340 000 kvadratmeter bygningsmasse for Sandnes kommune, skal

20

‹‹

NÆRING I SANDNES

i 2016 investere for rundt 1,7 milliarder kroner, fordelt på godt hundre små og store prosjekter. Det er tidenes høyeste investeringsramme, og kommer i tillegg til alt som bygges av private utbyggere. – Av store prosjekter i Sandnes må jo nytt rådhus nevnes, samt den nye hovedbrannstasjonen med legevakt, øyeblikkelig hjelp og ambulansesentral som er under bygging på Stangeland. Samtidig foregår det altså veldig mye også utenom dette, meddeler Ingunn O. Bjerkelo, byggeprosjektsjef i Sandnes Eiendomsselskap.

Store rådhusplaner Det nye rådhuset i Sandnes vil få en sentral plassering i Havneparken, som er det fremti-

dige satsningsområdet i sentrum. Det rundt 11 000 kvadratmeter store bygget som skal huse over 350 arbeidsplasser forventes å stå klart til bruk i fjerde kvartal 2018. Kostnaden på 390 millioner kroner skal delvis finansieres ved salg av boliger og næringsareal på Skeiane, der dagens rådhus står. – Vi har store planer for dette området, som er bortimot 50 000 kvadratmeter stort. Til sammen vil det kunne komme 400 boliger og 10 000 kvadratmeter med kontorlokaler i aksen fra rådhuset og ned Haakon 7’s gate. Dette blir et særdeles attraktivt område å både bo og jobbe, fastslår Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap, som står for utviklingen og salget av Skeiane-prosjektet.


TEMA BYGG OG BO

NY BYDEL: Havneparken skal inneholde allerede åpnede Havnespeilet, nytt rådhus, hundrevis av leiligheter og titusener av meter næringsareal. Det skal bli en levende bydel med mye aktivitet.

Havnen skal bli levende

Boligprosjekter både her og der Også på boligfronten ellers i kommunen er det mye spennende som skjer. Per 1. april var det mulig å velge mellom 361 nybyggede og prosjekterte boliger i Sandnes kommune på Finn. no. En rekke av disse blir utført av Øster Hus. – Hos oss er det stor aktivitet for tiden, og vi bygger mye i Sandnes. For eksempel har vi store prosjekter på Sandsgård og i Haualands­ parken, hvor det skal bygges både eneboliger, rekkehus og leiligheter. Vi planlegger også salgsstart på nye boliger i populære Sørbøhagane til sommeren, og mange er spente på

det store prosjektet vårt i idylliske Breivik på Hommersåk. Det tar kanskje litt lengre tid å få solgt boliger enn det gjorde før, men vi stopper absolutt ikke opp av den grunn, og merker mye positivitet i boligmarkedet, sier Kristine Marie Nødland i Øster Hus. Også en annen av regionens store utbyggere, Block Watne, har flere prosjekter i gang. – Ikke noe er satt på vent hos oss heller. Vi har en del prosjekter som har rullet en stund, blant annet Sørbøhagane, Bogafjell og Brattebø Gård, og fortsetter med utviklingen av disse. Vi har også startet produksjon på noen tomter på Kleivane, og jobber med et stort prosjekt på Austrått med godt over 500 boliger. Vårt mål for 2016 er å gjøre Hvis ikke bør du besøke det bedre enn i 2015, undheimogueland.no og utsiktene er gode for det, sier Sven Ravn Carlsen hos Block Watne.

SKARP

Det skjer mye spennende i havneområdet også utenom at rådhuset kommer hit. Havnespeilet, som blant annet inneholder det nye hovedkontoret til Sandnes Sparebank, åpnet 11. april, og reguleringsprosessen for resten av Havneparken er i full gang. Sigve Hebnes er administrerende direktør i Kruse Smith, som skal ta seg av store deler av utbyggingen av Sandnes’ nye hjerte ved sjøen. – Havneparken er bortimot det viktigste prosjektet vi har. Det er kjempespennende å være med på å fornye Sandnes, og det er derfor vi har gjort en så stor investering her. Det skal bygges rundt 300 leiligheter og 15-20000 kvadratmeter næringsareal. Målet er å få inn bedrifter med ulike konsepter som skal skape liv i området. Dette skal ikke være en konkurrent til Langgata, men et prosjekt som er med på å skape et enda bedre Sandnes sentrum. Vi håper at vi kan begynne med salget rundt årsskiftet, og vi gleder oss til å komme i gang med det arbeidet, sier Hebnes.

HAR DU MOTTATT DENNE I POSTEN?

NÆRING I SANDNES

‹‹ 21


TEMA BYGG OG BO

Styrer huset fra TEKST/FOTO// JORUNN BUSK

mobilen

Lyse opplever rekordpågang på smarte dører, og stadig flere velger smartteknologi i sine hus. Petter Melhus og familien styrer snart både lys, strøm, varme og inngangsdør fra mobilen.

P

etter Melhus og familien var i fjor høst noen av de første i Rogaland som fikk installert Smartly fra Lyse, i forbindelse med Triangulum-prosjektet. Dette er et prosjekt for å utvikle smarte løsninger innen IKT, energi og mobilitet, for framtidens bærekraftige byer i Europa. Smartly lar deg styre elementer som lys, varme og alarm fra mobilen, eller fra panel i huset. Dette skal blant annet gi brukerne bedre oversikt over eget strømforbruk, noe som kan gi både økonomisk og miljøvennlig gevinst. – Da vi flyttet inn her og begynte å pusse opp, så la vi ikke opp til at det skulle være et smarthus. Det var litt vanskelig å orientere seg i jungelen av teknologi og løsninger, men da vi så at Lyse trengte deltagere til et smartprosjekt, passet det fint å søke, sier Petter Melhus.

Huset i «nattmodus» Familien fikk tilslag, og fikk dermed installert teknologien helt gratis. Foreløpig har de bare fått på plass styring av lys, men snart kommer også varmestyring og smartdør. – Til tross for at det kanskje ikke er så mye strøm å spare på å styre lyset alene, er det komfort i at du bare kan trykke på «nattmodus» om kvelden og så går alt av lys av. Du kan styre lysene i huset fra hvor som helst i verden, forklarer Melhus. I dag følger de også med på strømforbruket via Smartly-appen, og når varmestyringen til den vannbårne varmen er installert, vil det være enda mer gunstig å følge med på forbruket. – Med smartdør får du varsel på mobilen hvis noen ringer på, og med kamera integrert ser du også hvem det er. Kommer det for eksempel håndverkere, så kan du slippe dem inn selv om du er på jobb, sier Melhus.

Økende etterspørsel Atle Andersen er leder for Smartly Univers og Marked. Han forteller de opplever økende etterspørsel etter Smartly-løsninger.

22

‹‹

NÆRING I SANDNES

– Det kommer fra privatkunder, fra elektrikere som ønsker å levere til sine kunder, og fra utbyggere og boligbyggere som ønsker dette i nye boliger, sier han. De boligbyggerne som Smartly er i kontakt med, forteller at dette er noe de ønsker skal bli standard i deres boliger. – Vi starter gradvis, men alle har tro på at dette om få år vil være standard i de fleste boliger, fastslår Andersen.

Smarte hus og byer Bedre kontroll og redusert energiforbruk er ifølge Andersen det som ser ut til å være de største driverne blant dem som velger Smartly. – De som velger Smartly er typisk også opptatt av godt design, høy brukervennlighet, en løsning som holder seg oppdatert med stadig ny funksjonalitet – og kundeservice 24 timer i døgnet, poengterer han. Når det gjelder hva som blir neste skritt i denne typen teknologi, nevner Andersen solenergi, og at det vil jobbes mer med hvordan smarte hus kan bli en del av smarte byer. – Vi ser at smarthus-teknologi som infrastruktur vil muliggjøre mange nye tjenester som vil løse større problemer, også samfunnsmessig. Solenergi er på vei inn i full fart, og elbiler krever mye fra nettet. Vi har selv to elbiler vi må passe på ikke lader samtidig, for da overbelastes hovedsikringen, forteller han.

en rekke annen teknologi. – Det finnes andre smarte låser på markedet, men dette er altså en smart dør hvor alt er bygget inn i selve døren. Du kan ikke bare se hvem som ringer på fra mobilen, men faktisk snakke med vedkommende, og om ønskelig låse opp døren. Responsen på døren har vært så stor at også denne typen løsninger tror vi vil bli standard om meget få år, sier Andersen.

Kobles i sikringsskapet I dag er 50 000 boliger i Rogaland utstyrt med Smartly Gateway etter byttet til elektronisk måler. Smartly Gateway er en liten datamaskin som monteres i boligens sikringsselskap. Denne kobles til internett, og kan trådløst styre boligens alarmsystemer, lys- og varmekilder. – Disse boligene er på denne måten smarthus-klare. Når det gjelder komplette smarthus-leveranser, har vi rundt 650 til 700 slike boliger i Rogaland. Men mange flere vil det bli, framholder Andersen.

Uhyre populære smartdører Norge er generelt langt framme når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, kan Andersen fortelle – og han mener Rogaland har alle forutsetninger for å være verdensledende. – Med Smartly ønsker Lyse å gjøre for smarthus det samme som vi gjorde med Altibox for fiber, nemlig å sette Rogaland på verdenskartet, understreker han. Lyse og Smartly har sammen med NorDan utviklet verdens første smarte dør. Den har kamera, toveistale, nøkkelfri adgang – og

JUSTERE: Slik ser et av smarthuspanelene ut. (FOTO: Lyse/Smartly)


TEMA BYGG OG BO

SMART MANN: Petter Melhus syntes det var vanskelig å navigere i jungelen av smarthusteknologi. Derfor meldte familien seg på Lyses Triangulum-prosjekt.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 23


TEMA BYGG OG BO

VANSKELIG MARKED TROSS

POPULÆRE TOMTER TEKST/FOTO// JORUNN BUSK

Én av tre eiendommer på Stangeland Næringspark er bygget ut, og nå venter eierne på noen som kan fylle de siste plassene.

N

edgangen i oljeprisen sørger for at selskapene holder igjen, og det går tregt for dem som sitter på eiendommer klare til å bygges ut. Heldigvis har Stangeland Næringspark tid og kapital til å vente på bedre tider. – Det tar den tiden det tar. Tomtene her er såpass gode, at vi trenger ikke å selge dem på billigsalg, sier daglig leder Frank Skjæveland i Stangeland Næringspark.

Har mange fordeler Næringsparken ligger omtrent en kilometer fra både Forus, Kvadrat og Sandnes sentrum, og består av tre eiendommer. Den ene av eiendommene er i dag bygget ut med kontorlokaler som Archer disponerer, og bygningen er solgt til Stangeland Gruppen. – Mange næringsdrivende ønsker å være her på Stangeland. Det har nok med trafikken og adkomsten å gjøre. Du slipper å kjøre inn til Forus, kommer lett til og fra – og det er jo enormt med biler som kjører forbi her hver dag, noe som gjør det veldig synlig, påpeker Skjæveland.

24

‹‹

NÆRING I SANDNES

23 millioner biler forbi Med den gode synligheten fra veien mener Skjæveland at Stangeland Næringspark hadde vært ideell for handelsvirksomhet. Tall fra Statens Vegvesen viser at det passerer cirka 63 500 biler i døgnet forbi næringsparken, noe som utgjør 23 millioner biler i året. Men grunnet den nære beliggenheten til sentrum gikk ikke forslaget om handelsaktivitet gjennom i fylkeskommunen. – Det finnes dog mange andre alternativer, og ikke alle må være oljerelaterte til tross for at Archer er på plass. Logistikk hadde vært perfekt her, og kombinasjonsbygninger, slik Archer har, passer også veldig bra. Jeg tror ikke det kommer til å bli laget rene kontorbygninger her, for det lages nesten ikke lenger. Området passer kort fortalt for alle typer bedrifter, vi har i hvert fall ingen begrensninger på det, sier Skjæveland. Han mener området på Stangeland, og næringsparker generelt, er veldig viktig for Sandnes. – Det har jo nesten ikke vært nærings­

arealer å oppdrive i Sandnes på lange tider, bortsett fra på Forus. Næringsområdet på Vagle er jo også stort, og det blir veldig bra nå som det kommer på plass, sier Skjæveland.

Bygger ikke på spekulasjon Archer holder for tiden på å flytte inn i de nye lokalene sine på Stangeland. Her er det plass til 220 mennesker. – Vi kommer til å sette i gang med arbeidet på de andre tomtene så snart vi har en leietaker. Alle skal ha spesialtilpassede bygninger, så vi kan ikke bygge på spekulasjon – i tilfelle ikke det passer, forklarer Skjæveland. Stangeland Næringspark er eid av Masiv, TS Eiendom og Svithun Finans i Stavanger. Skjæveland roser Sandnes kommune for å være på ballen i utviklingen av næringseiendom. – Sandnes kommune er positive til det meste, og har vært veldig aktive i disse prosjektene, sier han.


“DU VELGER IKKE FIRMA – DU VELGER MENNESKER” KORTESTE VEI MELLOM

IT-TJENESTER PROGRAMVARE REGNSKAP RÅDGIVNING

Vi i Dataplan Gruppen er problemløsere og rådgivere som gjør din jobbhverdag enklere. Vi leverer et bredt spekter av forretningstjenester til nesten tusen bedrifter.

Sandens ... 51 96 31 00 Nærbø...... 51 96 28 28

Bryne .......... 51 77 87 70 Jørpeland ... 51 96 31 60

www.dataplan.no

Allerede før frokost!

VI TILBYR PARKERINGSTJENESTER TIL TRAFIKANTER OG EIENDOMSSELSKAPER. BLANT VÅRE TILBUD FINNER DU: • Parkeringsplasser og abonnementsordninger for deg som skal til Sandnes. • Betaling ved bruk av EasyPark, som også kan settes opp for bruk både i næring og privat i en og samme app. • Vi skreddersyr abonnementer i våre nye P-hus i Nygaardshagen og Bystasjonen til gunstige priser. • Drift av parkeringsplasser og parkeringshus. Vi tilbyr kompetanse og lang erfaring. • Dyktige medarbeidere med fokus på at vi er BYENS BLIDE VEILEDERE. Velkommen til å ta kontakt på tlf. 51 33 60 60, Holbersgaten 15, parkhus@sandnes.kommune.no eller www.sandnesparkering.no

I tillegg til aviser leveres blader, bøker og pakker i din postkasse før frokost. Sjekk mer på www.helthjem.no

Din lokale distribusjonspartner:

Tlf. 46 41 88 88

www.sdiv.no

Vi er en del av nettverket

www.helthjem.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 25


TEMA BYGG OG BO

INTERIØREK

GJØR HUS TIL HJEM: Manuela Hardy har alltid vært interessert i interiør, og liker å dele tips og råd.

Manuela Hardy er arkitekt og interiørdesigner, og over gjennomsnittet interessert i interiør. Hun har lenge skrevet interiørbloggen «Mrs. Hardy», og starter nå gratis mailkurs om å holde orden i hjemmet. Vi ba henne skrive noen ord om hus og hjem.

26

‹‹

NÆRING I SANDNES


TEMA BYGG OG BO

KSPERTEN: Manuela Hardy

EGENDESIGN: Manuela har selv designet et lite stuebord for å få noe helt unikt. Nå selges det på Drivved.no, du kan se mer på origeotable.com.

F

or tiden er det mye fokus på å ha de rette tingene og å følge trendene. Dette kommer spesielt godt frem i sosiale medier. Selv ønsker jeg ikke å være så opptatt av det, selv om man naturligvis blir noe påvirket av impulsene man får på Instagram, Pinterest og lignende. Det viktigste er uansett ikke hvor vakkert hjemmet ditt objektivt sett er, men at du og dine trives. Det er det personlige preget som gjør et hus til et hjem.

Tørr å være unik For min del er det slik at unike gjenstander appellerer mer enn «det siste nye». Gjenstander med en personlig historie tilknyttet seg er mye mer interessante både for meg, familien og besøkende, og skaper et bedre hjem. Jeg har tidligere blitt omtalt som «søppelsamleren» i en artikkel i Dagbladet. Overskriften var nok en smule overdreven, men jeg er

VAKKERT HJEM: For noen år siden kom Mrs. Hardy på fjerdeplass i konkurransen «Norges vakreste hjem».

glad i å innrede med ting andre har forkastet. Jeg ser mulighetene i ting, noe som jeg egentlig synes er positivt.

Enklere hverdag Samtidig har jeg på grunn av dette en tendens til å samle på veldig mye nips og møbler til huset. Derav kom til slutt behovet for og trangen til å kvitte seg med noen ting og å skape orden på det som ble igjen. Hverdagen blir mye enklere, og flyter bedre, når tingene i huset er godt organisert, så husk at mye pynt fort kan bli til rot. Det er nå seks år siden vi i familien Hardy flyttet til Sandved i Sandnes, og vi trives godt. Men hverdagene er travle med to skolebarn og ett barnehagebarn og nesten full jobb, og tiden strekker ikke alltid til. I den senere tid har vi derfor jobbet med å lage gode systemer og rutiner i hjemmet. Det er viktig for å enklere holde orden.

Mailkurs om orden Jeg vet at mange andre familier har samme utfordringene om tidsbruk i hverdagen, og har derfor nå laget et gratiskurs som heter: «Lei av rot? – 5 trinn til et ryddig og velorganisert hjem», som alle interesserte kan delta på via epost. Som en tyvstart på dette kurset har jeg fem kjappe tips til å holde orden i hjemmet: • Oppbevar tingene i nærheten av bruksområdet • Gi alle tingene en adresse, det blir mye enklere å finne de da • Ta en kjapp rydderunde hver kveld, da slipper du at ting hoper seg opp • Kvitt deg med ting du ikke trenger • Husk å resirkulere, ikke kast det som kan gis bort

Vil du melde deg på gratiskurset? Les mer på mrs-hardy.com Instagram: @manuelahardy

NÆRING I SANDNES

‹‹ 27


TEMA BYGG OG BO

VARIERT UTVALG: Hove Plantesalg spesialiserer seg på det som er litt annerledes. Her finner du både palmer, fisker og fugler.

PÅ VINGENE: På Hove Plantesalg finner du også en fuglepark, med rundt 300 forskjellige fugler. Noen er også å finne inne i butikken, som denne fargerike krabaten.

28

‹‹

NÆRING I SANDNES


TEMA BYGG OG BO

Lever godt på

FISK OG HAGEPLANTER TEKST/FOTO// JORUNN BUSK

Tiden er kommet for å rydde i hagen, finne fram redskapene, og gjøre planter og busker klare for varmere tider. Familiedrevne Hove Plantesalg er en av få selvstendige forhandlere av hageplanter igjen i regionen, og her er det full rulle fra dørene åpner i midten av mars og til de stenger i oktober.

H

ove Plantesalg kommer aldri til å bli del av en kjede, og vil gå sine egne veier. Det resulterer i fiskedammer, en fuglepark – og planter mange andre ikke har. – Vi ønsker jo å skille oss ut, og det at vi ikke er med i en kjede hjelper oss med det. Jeg er veldig bevisst på at vi skal gå egne veier, tenke nytt og annerledes, samt finne egne leverandører, sier innkjøps- og markedssjef Camilla Hove, som kan fortelle at Hove Plantesalg er størst i regionen på hageplanter. Noe av det de gjør annerledes fra andre i samme bransje er blant annet at de har en fuglepark, hvor du finner rundt 300 fugler i mange slag. I tillegg finnes også palmetrær og andre spesielle planter, samt hagefigurer formet som forskjellige dyr du kan plassere der du måtte ønske.

ryddesjau. – Fjerne løv og greiner, rydde i hagen og ta beskjæring på prydbusker og trær. Blomster kan plantes ut i krukker og bed så snart det kan graves i bakken, bare sørg for at ikke plantene er for sarte, for da kan de få skader, sier hun. Gjødsling derimot, kan det hende du må vente litt med ennå. – Mange holder på regelen om å gjødsle til påske, men påsken flytter seg jo – og været endrer seg. Det er viktig å vente til det er grei temperatur i bakken, rundt seks til ti grader blant annet for plen. Det har egentlig ingen hensikt å gjødsle før det, det er bortkastede penger, mener Hove, som råder å vente til du ser vekst, for da er det også næringsopptak.

Hagedam mer populært

Hvert år bringer med seg nye trender også i hageverdenen, men hva som blir den store hiten i år er fortsatt ikke klart. – Bærbusker går vi alltid tomme for, og frukttrær er også populært. Det er større etterspørsel etter mer eksotiske frukter og bær, så det tar vi også inn, forteller Hove. Mange ønsker også å starte kjøkkenhage, og drive økologisk. – En annen ting vi selger mye av er kulebuksbom. Det er en av mine personlige favoritter også. De er fine å ha i krukker og bed, og er en hardfør plante som er lett å holde og lett å klippe, forklarer Hove. Busken kommer i en fin kuleform, og du klipper den enkelt selv med kjøkkensaksa. Den passer like godt i en rustikk, engelsk hage som til et funkishus.

Hove Plantesalg er i tillegg de eneste i området som driver med hagedam og fisk. Dette er et område i vekst, og et økende antall vil fylle hagene sine med dammer med koi og gullfisk. Fiskene man kan velge blant stimer i store tanker inne på hagesenteret, og er en populær attraksjon for barna som kommer innom. – Mange i Rogaland har faktisk hagedam, og det blir stadig mer populært. Skal du anlegge en hagedam er det viktig med en god plan på forhånd, for det koster litt og er en del arbeid. De som har en skikkelig strategi blir stort sett veldig fornøyde, sier Hove.

Beskjære busker og trær For å gjøre hagen klar til vår og sommer, foreslår Hove å begynne med en skikkelig

Bærbuskene selger unna

Viktig med god jord Noe mange ikke tenker på når de skal lage seg et bed, er hvordan bedet kommer til å se ut langt fram i tid. – Mange planter altfor tett, og da blir det etter noen år bare et stort kratt. Når du skal lage bed er det viktig å lage en plan over hvordan du vil ha det. Ta gjerne med et bilde av bedet, så kan vi hjelpe med planter og plassering, inviterer Hove. Et bed skal nemlig bli fint på lang sikt, skal vi tro planteeksperten – ikke med én gang du har satt plantene i jorda. – Vi ser ofte at folk gjør feil plantevalg, og velger planter som blir veldig store. Du må tenke fram i tid, og se for deg hvordan bedet ser ut om tre, fem og ti år, sier Hove med et smil. Og uansett hvor flotte planter og krukker du har valgt, er jorda det aller viktigste, ifølge Hove. – Jord er ikke bare jord. Det er viktig. Bruk litt penger på jorda, for det er noe av det aller viktigste for å få et godt resultat, understreker hun. Og glem ikke å gjødsle!

NÆRING I SANDNES

‹‹ 2 9


TEMA BYGG OG BO

SKAPER SANDNES’ SIGNALBYGG TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Plank Arkitekter har siden oppstart i 2008 stått bak en rekke av regionens mest synlige bygg, blant annet Havnespeilet i Havneparken. Nå jobber de med nye Sandnes Stadion og leilighetsprosjektet Potteridokken.

V

i er stolte av å være involvert i tunge prosjekt som viser igjen i byen. På relativt kort tid har vi klart å bygge en merkevare som folk kjenner til og kjenner igjen. Første prioritet er alltid at bygget skal være funksjonelt, men samtidig er vi opptatt av at ethvert oppdrag vi tar på oss skal være unikt og tilpasset til sin plassering og kontekst, på en måte som gjør at det tilfører noe til omgivelsene, sier daglig leder i Plank Arkitekter, Gabriel Schanche Gilje.

God arkitektur lager liv Arkitektkontoret har vært involvert i alt fra store reguleringsplaner, leilighetsbygg og interiøroppdrag. De har levert boliger, kultur-, nærings- og offentlige bygg i hele regionen, fra Nordens største bilhus på Forus og nyåpnede Norwegian Outlet på Ålgård til den nye det bussanlegget til Kolumbus og det fremtidsrettede kontorbygget Stavanger Business Park.

30

‹‹

NÆRING I SANDNES

Gilje fremhever viktigheten av å tenke lengre enn veggene på bygget man tegner. – Det er dessverre ikke alle som tar hensyn til de overordnede kvalitetene og hvordan bygget påvirker nærområdet og byen som helhet. Arkitektur er veldig viktig for en by, selv om folkene som bruker byen ikke alltid legger merke til det. Form og attraksjonsverdi kan ha utrolig mye å si for utviklingen av en by. Vi merker allerede det med Havnespeilet. Byggets egenkarakter og hva det gjør med omgivelsene rundt er med på å styrke Sandnes-identiteten, og vi er sikre på at dette prosjektet vil være med på å skape mer liv i Sandnes sentrum.

fører til økt biltrafikk, spesielt når kollektivtilbudet ikke er godt nok, og lite byliv. – Heldigvis er det et skifte der, og overordnede retningslinjer både på nasjonalt plan og lokalt her i Sandnes er opptatt av å legge til rette for bedre kollektivløsninger, flere møteplasser, større åpenhet. Kort fortalt bedre steder å både bo, jobbe og handle. Sandnes har i mange år vært et sted der man lurer på når det skal blomstre og folk skal ta i bruk sentrum også utenom de store arrangementene som Blink og konserter. Jeg tror den tiden kommer nå, sier Gilje.

Skifte i sentrum

Han trekker fram at Sandnes sentrum nå er i ferd med å utnytte sitt mest uforløste potensial – sjøen. Selv om byen ligger i enden av en fjord, har denne aldri vært en naturlig del av sentrum. – Sandnes har et stort potensial langs

Sandnes har i langt tid vært fragmentert slik at man bor et sted, jobber et annet og handler et tredje. Det er et generelt problem i Norge. I stedet for å forsterke bysentrum har man laget satellitter som må kobles til sentrum, og det

Sjønær suksess


TEMA BYGG OG BO

HAVNELEILIGHETER: Potteridokken skal bli et attraktivt boområde som er åpent ut mot sjøen.

G NY STADION: - Det er viktig både for klubben og byen å ha en flott storstue, sier Gabriel Sch. Gilje.

sjøkanten, og dette må absolutt utnyttes og videreforedles. Nå skal den nye Havneparken skape gode møteplasser og et mer tiltrekkende område for Sandnes’ beboere og besøkende. Det er noe vi også har tatt med oss inn i det spennende boligprosjektet Potteridokken, der det kommer 75 unike leiligheter og havnebad på østsiden av Vågen. Tidligere prosjekter i Indre Vågen har sperret kommunikasjonen ned til sjøen – det er noe man må unngå i fremtiden, fastslår Gilje.

Fortetting og grønne lunger Fremover mener han at det viktigste for

Sandnes er å sørge for maks fortetting langs hovedkollektivårene. Man må våge å tenke fortetting på en måte som gir byliv og som gir folk kort vei fra bolig til jobb. – Slik kan man gjøre det enklere å bruke byen, og skape et så godt kollektivtilbud at bilen blir et naturlig andrevalg. Samtidig må det legges til rette for næringsdrivendes suksess. Det nytter ikke kun med pisk, som å fjerne all parkering i sentrum. Da vil folk bare kjøre til Kvadrat for å handle. Man må tenke på helheten, og skape en by som er tiltrekkende og attraktiv å bruke. Det å ta vare på og utvikle nye grønne lunger i sentrum, som rundt Ruten,

er også utrolig viktig, påpeker Gilje, som er klar på at Plank Arkitekter ønsker å være med på arbeidet med å bygge Sandnes større og bedre i de kommende årene: – Vi er et Sandnes-kontor og er stolte av det. Nå er det god politisk vilje og en fremoverlent administrasjon som tar riktige grep for å utvikle byen, og det er det utrolig spennende å være involvert i.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 31


TEMA BYGG OG BO

Stuerent med vaskehjelp TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Husarbeid er den største årsaken til krangel i et forhold. Mange velger dog å omgå denne problematikken ved å leie inn profesjonelle rengjørere til hjemmet.

A

ndelen nordmenn som betaler for vask av boligen er tredoblet siden 2000, og i dag er det rundt 12 prosent av oss som har parkert vaskebøtta og kastet ut støvsugeren. – Tid er utrolig verdifullt, og folk vil gjerne bruke fritiden sin på annet enn å vaske. I dagens samfunn er mange i den berømmelige tidsklemmen, og ser verdien i å kjøpe seg fri fra ting som hagearbeid, hundelufting og rengjøring. Det er samtidig utrolig deilig å slippe all kranglingen som ofte kan oppstå i et forhold på grunn av rengjøring – eller, manglende rengjøring, påpeker Rita Franzen, distriktleder hos CityMaid, som er regionens største leverandør av private vasketjenester.

Fest, svigermor og jul Prisen for rengjøring av en vanlig bolig på 160 kvadrat er rundt 1200 kroner per oppdrag for standardpakken, som består av støvtørk, støvsuging, samt vask av gulv, sanitærutstyr og kjøkkenfronter. Det vanligste er å få vaskehjel-

32

‹‹

NÆRING I SANDNES

pen på besøk annenhver uke, men Franzen kan fortelle at de er hos noen to ganger i uken og andre én gang i måneden. – Det er helt opp til kunden. Vi skreddersyr pakker etter hva hver kunde ønsker. Mange velger også å kalle oss inn i forkant av større anledninger, som vennefest, svigerfamiliebesøk eller julefeiring. Det er heller ikke noe problem å benytte seg av våre tjenester én gang for å teste om dette er noe for din familie, men advarsel: Mange syns det er utrolig vanskelig å gå tilbake til å gjøre rent selv etter at de har hatt vaskehjelp i en periode, informerer CityMaid-lederen.

Tar visningsvasken selv Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det stort sett er de med høyere husholdningsinntekt, over 900 000 kroner etter skatt, som tar seg råd til vaskehjelp. De utfordrende økonomiske omstendighetene her i regionen har ført til en nedgang i antall kunder hos CityMaid. – Vi har mistet noen kunder i det siste, og

merker at det er vanskeligere å få faste kunder. Der vi merker det best er dog på utvask/flyttevask. Det selges færre boliger i regionen, og de som selges er lenger ute på markedet. Tidligere ble det meste solgt etter én visning, og 200 000 over takst, så da var det ikke noe problem å bruke noen tusenlapper på å slippe å måtte tenke på vask av sin gamle bolig i en krevende flytteprosess. Nå når det tar lengre tid å selge, velger flere å stå for vasking før visning selv. Men jeg hører rykter om at boligmarkedet skal stabilisere seg i 2016 og snu i 2017, og vårt team er klare for det, sier Franzen.

Svart og skittent Det er god grunn til å tro at det reelle tallet på personer som benytter seg av vasketjenester er mye høyere enn 12 prosent, som SSB sine undersøkelser viser. Det antas nemlig at så mye som 80 prosent av renholdsmarkedet i private hjem er svart arbeid. – Svart arbeid er vår største konkurrent, og det syns jeg er utrolig trist. Det mange ikke


TEMA BYGG OG BO

er klar over er at man ikke er dekket av forsikringen om noe skulle skje på grunn av svart arbeid, enten det er den nye Bang Olufsen-TV-en som har blitt ødelagt etter å ha blitt vasket med JIF, eller noe annet. Det er utvilsomt en mye større trygghet i å benytte seg av et profesjonelt

vaskefirma med lang erfaring og godt rykte, heller enn en utrent privatperson som du ikke vet om du kan stole på. I tillegg til at det vil gi både et renere hjem og en renere samvittighet, smiler Franzen.

FEM VASKETIPS 1. Det er enklere å holde rent enn å gjøre rent. Om man kontinuerlig gjør små ting som krever liten innsats, som å tørke over kjøkkenfrontene mens man lager mat eller vasken mens man pusser tennene, blir det sjeldnere skittent. 2. Folk flest bruker altfor mye vann og altfor mye såpe. Det tiltrekker støv og bakterier, og gjør at gulv egentlig er skitnere enn før man vasket. Svisj heller over gulvet med en god, tørr mikrofibermopp. 3. Din mobiltelefon kan ha mer bakterier enn nedtrekkeren på et offentlig

toalett, så den bør tørkes over jevnlig med en fuktig klut med bittelitt zalo eller isopropanol. Det samme gjelder tastatur og mus til PC. 4. Husk å vaske dørhåndtak, lysbrytere og fjernkontroll. Dette er de fremste kildene for bakteriespredning, men blir ofte glemt i den ukentlige vasken. 5. Unngå å ha for mye ting i hjemmet. Nips og pyntegjenstander er støvsamlere som gjør det vanskeligere å holde rent. Få flere tips og råd på citymaidblogg.com

Rita Franzen, distriktsleder CityMaid.

Noe for enhver. Vi gir deg norskprodusert kjøkken i alle prisklasser og i alle stilarter! Uansett hvor du befinner deg i livet, har vi kjøkkenet for deg – enten du foretrekker det moderne, tidløse eller det klassiske.

STRAI KJØKKEN STAVANGER TORGVEIEN 15 A (VIS A VIS KILDEN) TLF: 51 53 30 40 STAVANGER@STRAI.NO

STRAI.NO

NÆRING I SANDNES

‹‹ 3 3


TEMA BYGG OG BO

Skaper et mer moderne Kvadrat

Foto: BitMap TEKST// TORE FRIESTAD

I fjor ble området rundt hovedinngangen til Kvadrat fornyet og utvidet med nye lokaler. Nå er regionens største kjøpesenter i full gang med å pusse opp og bygge nytt også på byggets nordside. Senteret som åpnet for 32 år siden tas nå i full fart inn i fremtiden.

34

‹‹

K

vadrat har vært under løpende utvikling siden åpningen i 1984. Vi skal være regionens mest inspirerende senter, og denne ombyggingen blir enda et løft for Kvadrat, både utseende- og innholdsmessig. Samtidig fører den til et enda større antall butikker og et enda bedre utvalg til kundene

NÆRING I SANDNES

våre. Tilbakemeldingene vi har fått på oppussingen vi gjorde i 2015 har bare vært positive, og kundene setter stor pris på at vi fornyer senteret, sier senterleder Bent O. Hansen.

– På linje med det beste Kvadrat jobber kontinuerlig med å forbedre

produktet for sine kunder ved å presentere et senter med høyt fokus på det kunden vil ha: Kvalitet, merkevarer og den positive handleopplevelsen. Oppussingen av området i nord skal være klar til julehandelen i år, og er et ledd i prosessen med å klargjøre Kvadrat for fremtiden.


TEMA BYGG OG BO

JULEHANDEL: Bent O. Hansen gleder seg til å åpne den oppussede delen av Kvadrat før jul.

Rusta inn, åpent ølpol

– Når denne ombyggingen er fullført, vil det være 2500 kvadratmeter nye arealer inne i den delen av det eksisterende senteret. I tillegg blir 16 000 kvadratmeter rehabilitert eller berørt av ombyggingen på annen måte. Vi skal videreutvikle og oppgradere uttrykket, og skape et moderne kjøpesenter på linje med det beste man finner i utlandet. Her skal det være åpent, innbydende og lett tilgjengelig. En god handleopplevelse fra man parkerer til man setter varene inn i bilen etter endt handel, lover Hansen.

Det er allerede klart at den svenske kjeden Rusta, som tilbyr sesongaktuelle produkter for hjem og fritid, vil ta plass i det nye området som nå er under oppussing. Hansen holder dog kortene tett til brystet rundt hva annet Kvadrat-besøkende kan vente seg. –Det skal totalt 19 butikker inn her, inkludert flere spennende, nye konsepter. Vi ønsker alltid å ha den beste butikkmiksen, og er stadig på jakt etter interessante butikker som kan være til glede for våre kunder. Uansett vil Helgø Meny og Siba komme inn igjen i dette området når vi gjenåpner det i løpet av høsten, forsikrer Hansen, som påpeker at Kvadrat er åpent som normalt under oppussingen: – Det er bare den nederste etasjen, der blant annet Helgø Meny og Siba lå, som er avstengt. Siba, Princess og Bolia har flyttet til andre lokaler under oppussingsperioden, mens både McDonalds, food court-en, de mange kles- og interiørbutikkene, og Vinmonopolet, som nylig ble omgjort til ett av Norges to eneste ølpol, er «open for business», sier han.

Mat, mote og merkevarer Kjøpesenteret, som har over fire millioner besøkende hvert år, har alltid vært et populært valg blant handlende i regionen først og fremst grunnet sitt meget brede utvalg av butikker. – Når alt er på plass vil vi ha rundt 180 butikker som til sammen gjør at vi er regionens største motehus, og har den største ansamlingen av merkevarer. I tillegg har vi, spesielt etter at den nye delen der vi fokuserte på å få

inn enda flere mattilbud åpnet i fjor, et stort og variert utvalg spisesteder. Vårt butikkutvalg tilfredsstiller definitivt de fleste ønsker, og det er det som er viktig for oss – å ha noe for alle, sier Hansen. – Hva er drømmebutikken du kunne tenkt deg å få inn på Kvadrat? – Faktisk jobber vi med et drømmescenario i anledning ombyggingen, men det viktigste for oss er ikke å ha én enkelt populær butikk, men et solid totalutvalg. Interessen for å få plass her på Kvadrat er stor hos både større kjeder og mindre butikkeiere, så jeg er ikke i tvil om at vi i fremtiden fremdeles vil være regionens mest attraktive handelsmål, fastslår senterlederen, og påpeker at de i tillegg til de store ombyggingene også tar grep som kommer kunden til gode i øvrige deler av senteret.

Konkurranse fra Ålgård 6. april åpnet Norwegian Outlet sitt nye kjøpesenter på Ålgård. Merkevarer som Moods of Norway, Helly Hansen, Le Creuset og Nike vil utvilsomt trekke mange besøkende, men Bent O. Hansen er ikke bekymret for at dette skal ha stor negativ effekt på Kvadrat. – Vi ønsker Norwegian Outlet velkommen, og jeg tror de kan være et positivt bidrag til regionen. De har sine styrker, mens vi har våre, og vi skal leve godt side om side. Kvadrat har ennå størst konsentrasjon av merkevarer i regionen, og har et mye større og bredere utvalg konsepter. Jeg er derfor sikker på at både gamle og nye kunder fortsatt vil legge handelen til Kvadrat, sier Hansen.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 3 5


Din stil, ditt gulv! Velg gulv blant fire ulike stilarter i Norges største Boen-showroom.

2

36

‹‹

NÆRING I SANDNES


TEMA BYGG OG BO

Bredt utvalg kvalitet TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Hvert år bruker nordmenn rundt 65 milliarder kroner på oppussing og interiør. – Vi liker å ha det fint rundt oss, og bruker derfor mye tid og penger på hjemmet, sier Ellen Bergsagel hos DFU, en av landets største butikker for kvalitetsmøbler og interiørartikler.

I

de over 1000 kvadratmeter store lokalene til Design Furniture Unlimited i Eidsvollgata finner man et enormt utvalg, og dette er visstnok bare en dråpe i havet sammenlignet med hva som er mulig å bestille fra deres leverandører i ulike kombinasjoner av materialer og farger. – For de som ønsker å investere i møbler og interiør av høy kvalitet, er vi et naturlig besøksmål. Vi samarbeider med en rekke førsteklasses produsenter og kjente merkevarer, så her finner man mye av det man ikke får tak i andre steder, inviterer Ellen Bergsagel.

Ikke bruk og kast Mye av pengene nordmenn bruker på møbler og interiør går til artikler som brukes i noen år, og så kastes når det går i stykker eller en ny oppussing står på trappene. – Hos DFU får man tidløse produkter og varig design. Faktisk er det slik at det som kjøpes hos oss kan brukes livet ut, og i mange

til­feller nok også vil gå i arv til neste generasjon. Slik er det en miljømessig bra investering, samtidig som man får et hjem med tiltrekkende møbler og et litt eksklusivt preg, sier DFU-sjefen.

Sofa eller såpedispenser Hun påpeker at DFU ikke bare har dyre designprodukter, men også de litt rimeligere alternativene. – Mange av de som kommer til oss er i aldersgruppen 40 pluss, og skal innrede hjemmet for andre eller tredje gang. Men vi får også mange unge mennesker innom fordi vi har et så bredt utvalg at alle finner noe de liker og har råd til her. Vi har alt fra sofaer, spisebord og utemøbler til såpedispensere, håndklær og kopper, så det trenger ikke koste skjorta å fornye med kvalitet, påpeker hun.

Metall, velur og farger Bergsagel har nylig vært på messer i både Stockholm og Milano for å se hva som er siste

mote på møbel- og interiørfronten. – For vår del, som driver med klassiske møbler, er det ikke snakk om at vi bytter ut hele butikken hver vår og høst. Det er mer snakk om små justeringer på allerede gode produkter, noen nye alternativer i ulike møbelkategorier, og kanskje litt retningsendring i farge- og materialvalg, forklarer hun. – Og hva er «in» nå for tiden? – Først og fremst er det mye metall, spesielt kopper og messing. Generelt sett er det mer farger og liv i design, i motsetning til den hvite standarden vi har hatt en stund, og lun belysning i stedet for spotlights overalt. Duse farger som gråblå kan lett friske opp hjemmet, spesielt i kombinasjon med grønne planter. Når det gjelder stoff, så er velur mye brukt. Men jeg er mer av den oppfatning av man må våge å skape sitt eget uttrykk. Hjemmet skal være personlig, så hent inspirasjon fra interiørmagasiner og –programmer, Instagram og Facebook, men finn din egen stil, oppfordrer Bergsagel.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 37


Sett en NORSK REKORD i transport du og.

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Har du problemer med rør/avløp/kummer/tanker etc. • ordner Spylingfor av deg kjøkkenavløp Kontakt oss; vi fra A til Å

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no

Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no

e f f e No rg kt i v e s m e næ est ring spa rk

VI TOK DET GRØNNE SKIFTET ALLEREDE I 2010! Unik mulighet til å realisere ditt miljøvennlige kombibygg nå!

Første fase er kostnadsfri og uforpliktende for dere!

TOTALKONSEPT

FOR REALISERING AV KOMBIBYGG

Kontakt oss gjerne for en prat:

38

‹‹

NÆRING I SANDNES

Første fase: Du får totalrådgivning knyttet til drift, investering og finansiering – samt prospekt på tomt og bygg i Kverneland Næringspark. Velkommen til en spennende prat!

TOTALRÅDGIVNING

BYGG

• Rådgivning knyttet til byggeprosess, drift, investering og finansiering. • 40 års erfaring med totalkonsept. Lavere totalkostnad

TOMT • Klargjorte tomter • Fleksible løsninger for tomtestørrelser

Per Steinar Lothe, gründer 976 98 866, psl@lothe-solutions.no Web: kverneland-naeringspark.no

!

• Energiklasse A • Geovarme/kjøling • Kortreiste, tunge materialer • Lang levetid • Driftseffektive bygg

Best mulig løsning

Realisérbart

FINANSIERINGSSTØTTE • I et stramt marked har vi muskler til å være finansiell hjelper frem til du sitter som herre i eget hus.

Siv-Grete Lea, daglig leder 906 51 288, sgl@lothe-solutions.no Web: lothe-solutions.no


Ferden mot nytt sykehus

Støtter grønn energi i Sandnes Lyse skal bygge ut over ti kilometer med rør for klimavennlig fjernvarme og frikjøling i Sandnes. Nå får prosjektet drahjelp med 36 millioner kroner i støtte fra Enova.

G

rønt lys fra myndighetene og innvilget støtte fra Enova gjør at vi endelig kan sette i gang. Hver dag produseres varme når flere tonn av ditt og mitt avfall brennes på Forus, og utbyggingen til Sandnes gjør at enda mer av denne fjernvarmen kan komme samfunnet til gode, sier Audun Aspelund, administrerende direktør i datterselskapet Lyse Neo. Prosjektet innebærer en utvidelse av fjernvarmenettet mellom Forus og Sandnes, og en tredobling av tilgjengelig fjernvarme i området målt i energimengde. I tillegg skal Lyse etablere et frikjøleanlegg i Sandnes sentrum som kjøler ned bygg ved hjelp av sjøvann hentet fra hundre meters dyp i Gandsfjorden. – I store deler av året går mye av varmen fra avfallsforbrenningen til kråkene fordi fjernvarmenettet vårt ikke er stort nok. Utvidelsen til Sandnes gjør at vi kan utnytte enda mer av denne klimavennlige fjernvarmen, sier Aspelund. Fram mot 2021 blir totalinvesteringen i prosjektet på rundt 160 millioner kroner. Utbyggingen vil også generere flere arbeidsplasser i regionen over de neste årene.

I januar ble det satt punktum for debatten om plasseringen av nytt sykehus i regionen. Verken Våland eller Stokka i Sandnes nådde opp; det nye universitetssykehuset i Stavanger skal ligge i triangelet mellom Ipark, motorveien og rideskolen på Grannes, skrives det i Bate Boligbyggelag sitt magasin Ditt Bate.

F

ørst i årsskiftet 2018/2019 begynner gravingen på Ullandhaug, i 2022 skal første byggetrinn stå ferdig – og i 2023 skal det være i drift. Sykehusbygging er komplisert, så innkjøringstiden er lang. Det er ventet at rundt 2500 personer vil være involvert i byggingen i første byggetrinn, og styringsgruppen vil så langt det lar seg gjøre legge til rette for sysselsetting i en region preget av lavkonjunktur. – Det er fint hvis det nye sykehuset kan bidra til mer aktivitet i bygg- og anleggsbransjen her i regionen. Vi vil dele opp entreprisene der det er fornuftig, så mindre aktører også kan delta, sier prosjektdirektør Kari Gro Johanson til Ditt Bate.

NYANSATTE I DIN BEDRIFT?

DIN ANNONSE HER?

Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kortog tekst og bilde Distribueres til 28.500 husstander og bedrifter i Sandnes kommune Gjesdal kommune. til tips@lokomotiv.no Priser og medieplan - se www.lokomotiv.no/magasin

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Annonser i Næring i Sandnes! NÆRING i sandnes Ta kontakt med: Unni Stødle, mobil 932 14 318. epost: unni@lokomotiv.no Katrine F. Killingland, mobil 901 40 447, epost: katrine@lokomotiv.no

NÆRING I SANDNES

‹‹ 39


Kunsten å ha kvalitetstid på jobben FORD TRANSIT CUSTOM

Den setter en ny standard for både effektivitet, lasteplass, drivstofføkonomi og komfort. Med utstyr som du ellers bare finner på personbiler – som filskiftevarsler, ryggekamera, navigasjon, SYNC med nødhjelpsassistanse og automatisk klimaanlegg – og utstyr du knapt har sett maken til, som nedfellbart takstativ. En bil som senker driftskostnadene, øker produktiviteten og gjør arbeidstid til ren kvalitetstid.

Fra kr 266.100,-

eks. MVA, frakt og levering.

* Pris eks MVA, ink. frakt og levering, Ski. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslipp fra 191 – 197 g/km (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2 TDCi, 155 HK). Bl. drivstofforbruk fra 0,63 – 0,7/mil (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2 TDCi, 155 HK). Tilbudet kan kombineres med enkelte andre rabatter, kontakt forhandler for mer info, gjelder kontrakter signert til og med 31. mars 2016. *Effektiv rente: 5,08 %, kr 150 000,- o/5 år, etabl./ tingl. 4 500,-, Totalt: kr 169 841,- NB: ved finansiering utover 3 år, blir renten gjeldende markedsrente fra 3. år p.t 4,95 %. Forutsetter kredittgodkjenning via Ford Credit. Forbehold om trykkfeil.

Stavanger/Sandnes Stokkamyrveien 26 Man–fre Tirs Lør

08:00 – 16:30 08:00 – 20:00 10:00 – 14:00

kvernelandbil.no

FINANSIERING Rente:

1,9 %

Fastrente i 3 år

*


Byfornying med flomsikring

Status

Formgivare: G.A. Berg (1891-1971)

Overvannshåndtering er et sentralt tema når havneområdet i Sandnes sentrum omgjøres fra gamle industriarealer til fremtidsrettet bysentra. Klimaendringene vil gi havstigning. I fremtiden vil fjorden stå 50 cm høyere i Vågen, skriver Informasjonshuset as.

B

er hevet fra ca. 1,50 over havet til om lag 2 meter over havet. Dette ivaretar det nye stormflo-nivået. Nederste nivå på bygningene er minimum 2,10 meter over havet, og arealet er utformet slik at alle flater heller mot fjorden. På bysiden av Havnespeilet dekkes overflaten med permeabel betongstein fra Multiblokk. Dette dekket slipper vannet ned i grunnen, hvor det siver nedover og ender i fjorden. Som et nødoverløp, og en egen flomsikring ved monsterregn, er det etablert et fordrøyningsmagasin av avrenningssystemet Basal Qmax Storm.

dittbudskap.no

ykjernen i Sandnes er stort sett flat, ligger lavt og er allerede flomutsatt. For å ruste seg mot et nytt havnivå har nye bygg i Sandnes sentrum allerede i flere år blitt bygget med vanntette løsninger opp til 2,10 meter over havet. Gulvhøyden i nederste etasje i nybygg er hevet til 2,20 meter og arbeidet med å heve selve gatene, som et ledd i sikring mot oversvømmelse, startet i fjor, skriver Informasjonshuset as på Skjæveland sine nettsider. Skjæveland har i samarbeid med Multiblokk og Storm Aqua utviklet helhetlige løsninger for håndteringen av overvann for Havne­ parken. Havneområdet som nå er under utbygging har også blitt utrustet med fremtidsrettede overvannsløsninger. Nivået på det nye kaiområdet

Du har en dröm! Att få forma dina rum så att de speglar din personlighet och smak. Swedish Modern förenar både trend och tidlös design. Ett genuint svenskt hantverk för dej som vill förverkliga en dröm. Närmaste återförsäljare; se vår hemsida.

www.broderna-anderssons.se

Roma

Glede for sentrums «gjør-det-selv»-ere Clas Ohlson åpner ny butikk på kjøpesenteret Maxi i sentrum av Sandnes. Butikken har planlagt åpning i mai/juni 2016.

V

i har sett på flere alternativer, men valget falt på Maxi Sandnes. Senteret har sentral beliggenhet med tilkomst fra flere bydeler. Vi tror at behovet for vårt konsept er stort og at kundene vil sette pris på vårt store sortiment innen kategoriene Hjem, Elektro, Fritid, Jernvare og Multimedia, sier fungerende regionssjef og Sandnesmann Kjell Helge Lunde. Butikken har et nedslagsfelt på ca. 70 000 innbyggere, og vil få en salgsflate på ca. 800 kvadratmeter.

÷20% på Bröderna Anderssons ROMA modulsofa

www.broderna-anderssons.se

Møbelforretning, Langgt. 89, Sandnes Tlf. 51 66 15 90 www.ernstostvold.no Vi leverer fraktfritt Jæren, Sandnes, Stavanger med omegn. Åpent: Man–tor–fre 9–19, tir–ons 9–16.30, lør 10–14

NÆRING I SANDNES

‹‹ 41


Lokomotiv Media

Nytt fra reklamebyrået MAGASINAVDELING

REKLAMEBYRÅ

Magasinavdelingen til Lokomotiv Media gir ut Næring på Jæren, Næring i Sandnes og Sirdalmagasinet, mens Lokomotiv på reklamesiden er et fullservice reklamebyrå. Her er noen eksempler på hva vi har jobbet med i det siste. For mer informasjon og flere eksempler, se www.lokomotiv.no.

Kommunikasjonskonsept for Klepp Rekneskapslag Klepp Rekneskapslag satser offensivt mot landbruket, og vil synliggjøre dette i sin kommunikasjon. Vi har derfor hjulpet med å utvikle et helhetlig kommunikasjonskonsept med nye nettsider, brosjyrer og annonser m.m., samt bedre synliggjøring i sosiale medier. Se www.kleppgrl.no.

Nettsider for Miljøgartneriet Miljøgartneriet er Nordens største og mest miljøvennlige gartneri. Vi har bidratt til å utvikle noen nye nettsider som man garantert får vann i munnen av. Se www.miljogartneriet.no.

Rammeavtale med Align Align leverer en total teknisk sikkerhetsløsning til oljeog gassbransjen. Lokomotiv skal bistå Align, og deres underselskaper, med reklameoppdrag og kommunikasjonstjenester, og sikre at Align fremstår entydig i kommunikasjonen. Vi er allerede i gang med å utarbeide stand til høstens ONS, samt ny brosjyre, film og oppgraderte nettsider. Se www.align.com.

Forum Jæren, Bryne. Tlf 51 77 84 00 www.lokomotiv.no


‹‹

KRYSSORDLØSNING 1/16

Og den som ble trukket ut med riktig løsning er: Egil Hagir fra Stavanger. Gratulerer!

Vi har alltid en traktor klar!

Vi utfører tjenester: • • • • •

Landbrukstjenester Gjødsling med vakuumvogn Pløying og jordfresing Utgraving og massetransport Salg og levering av pukk, grus, solla jord

• • • • •

Trefelling og hagearbeid Transport av maskiner og utstyr Utleie av maskintralle Sopevogn Alle typer traktorarbeid m.m

• Beleggningstein og støttemurer • Bemanningsutleie Ta kontakt for en uforpliktene prat! Vi fikser det meste!!!

Se også: www.herredsvela.net Herredsvela Maskin AS Hommersåk, TLF: 920 28 645

NÆRING I SANDNES

‹‹ 4 3


Nytt om

NAVN

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no Anders Lanne

Hilde Lindstrøm Berland

startet som regnskapsfører i Dataplan Ryfylke AS 4. januar 2016. Anders kom fra rett fra studie ved Newcastle University.

startet som aut. regnskapsfører i Dataplan Ryfylke AS 25. januar 2016. Hilde kom fra TF Regnskap AS.

Geir Nilsen

Eirik Øksnevad Heskja

er ny seksjonsleder for drift og vedlikehold i Rogaland brann og redning IKS. Geir har lang erfaring fra brannvesenet. Allerede i 1991 ble han ansatt som branninspektør – og senere brannsjef – i Time kommune. I 1999 gikk han over til brannvesenet i Sandnes som inspektør i forebyggende avdeling, før han i 2004 fikk stillingen som plan- og personalmedarbeider. De siste årene har han hatt rollen som personalrådgiver. Som seksjonsleder for drift og vedlikehold får Geir ansvar for mange varierte oppgaver. Han får personal- og HMS-ansvar, ansvar for drift og vedlikehold av biler, verksted og brannstasjoner, vaskeri, sivilforsvarets materiell og rådgivning når det gjelder innkjøp. Geir Nilsen er utdannet ingeniør innen teknisk samfunnsplanlegging med fokus på vei, vann og avløp.

startet som IT-konsulent i Dataplan IT Partner AS 1. februar 2016. Eirik kom fra VMIT.

BALLONGER FOR SMÅ OG STORE BEGIVENHETER BARNLIG GLEDE FOR BEDRIFTER OG PRIVATE. BRYLLUP, BURSDAG, NYTTÅR, MORSDAG, VALENTINSDAG, HALLOWEEN, JUL, PÅSKE, JUBILEUM, BUTIKKEN ÅPNER, TIL ÆRE FOR, STORE ELLER SMÅ FEIRINGER. VI KOMMER MED EKTE FESTIVALSTEMNING SOM SKAPER EKTE GLEDE!

WWW.BALLOONPARTY.NO

44

‹‹

NÆRING I SANDNES


MIN JOBB

Yrke: Optiker Navn: Gerd Synnøve Hollund Alder: 34 år Arbeidssted: Sandnes Optikk

1. Hvorfor ble du optiker? – Det var litt tilfeldig, men hele familien er nærsynt og en familievenn var optiker, så da ble det bare sånn.

å rs

G AR A

r

rs

sle

f

fer

og hen

AN TI •

• 10 å

g

GAR

10

3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Undersøke synet til alle. Ordne briller eller kontaktlinser til de som trenger det, og tilpasse spesialbriller til svaksynte.

I•

sku

20

NT

• 20

2. Hvilken utdannelse kreves? – Bachelor i optometri, tas ved Høgskolen i Sørøst-Norge i Kongsberg.

4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – Jeg holder for tiden på med mastergrad i synsrehabilitering og syns­ pedagogikk. Har tidligere mastergrad innen klinisk optometri.

skrog

5. Hvordan er arbeidstiden? – Vi har arbeidstid i butikkens åpningstider 6. Og lønnsnivået? – Helt fint. 7. Hva er det beste med jobben? – Kollegene og alle de forskjellige kundene. Mangfoldet er perfekt. 8. Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på jobb? – Med så mange forskjellige kunder og varierte arbeidsoppgaver, er hver dag en fest! 9. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da jobbet som? – Det måtte nok ha vært bibliotekar. 10. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? – Det å hjelpe enda flere med synet, så de får en bedre hverdag.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 4 5


NYE SELSKAPER I SANDNES AERO ENGINEERING Høgarinda 11, 4332 Figgjo Daglig leder/styreleder: Ola Henning Dahl Virksomhet: Teknisk konsulentvirksomhet

PLUSS MOTTAKSENTER Solaveien 70, 4316 Sandnes Daglig leder/styreleder: Tage Pedersen Virksomhet: Asylmottak

HORSE KIT Leiteveien 34, 4312 Sandnes Daglig leder/styreleder: Margareth Holen Virksomhet: Postordre-/internetthandel

123 HJEM & HAGE Hoveveien 3, 4306 Sandnes Daglig leder: Erik Mathiesen Styreleder: Geir Henry Tysseland Virksomhet: Vaktmestertjenester

RFT Klåvsteinane 50, 4324 Sandnes Daglig leder/styreleder: Sardar Khalili Virksomhet: Rengjøring av bygninger

NOS RIG SERVICE Forusbeen 226, 4313 Sandnes Daglig leder: Ivar Hognestad Styreleder: Bjørn Rygg Virksomhet: Forsyningsbaser

ALPHA AUTO Kyrkjevegen 58, 4327 Sandnes Daglig leder/styreleder: Stian Helland Virksomhet: Handel biler

SKOLEBOKA MULIGHETER Langgata 87, 4306 Sandnes Daglig leder: Erling Owe Styreleder: Tore Johannes Berntsen Virksomhet: Utgivelse av bøker

SMART ELEKTRO SERVICE Paulinehagen 3B, 4322 Sandnes Daglig leder/styreleder: Jens Nemeth Virksomhet: Elektronisk instalasjonsarbeid

AZAD MARKET Langgata 87, 4306 Sandnes Daglig leder/styreleder: Jafar Yuosef Ahmed Virksomhet: Butikkhandel

TEAM HÅNDVERK Lunden 24, 4319 Sandnes Daglig leder/styreleder: Darius Cerniauskas Virksomhet: Oppføring av bygninger

SPIRIT OF NORWAY Postveien 34B, 4317 Sandnes Daglig leder/styreleder: Rune Nysted Virksomhet: Engroshandel vin og brennevin

BRUKTE LASTEBILER Gjesdalveien 36, 4306 Sandnes Daglig leder: Khalid Haidar Hamko Styreleder: Ardalan Haider Ababakir Virksomhet: Handel andre motorvogner

TREKOMPANIET Fabrikkveien 13, 4323 Sandnes Daglig leder: Hans Erik Bø Styreleder: Vidar Rossland Virksomhet: Butikkhandel med trelast

STRAND BEGRAVELSESBYRÅ Oalsgata 75, 4316 Sandnes Daglig leder/styreleder: Leif Thingbø

GANDDAL BETONG Kvålkroken 4, 4323 Sandnes Daglig leder: Trond Arne Rob Styreleder: Alf Terje Ramsfjell Virksomhet: Bygg og anlegg

TRISTEP Forusbeen 222, 4313 Sandnes Daglig leder: Ådne Kvalbein Styreleder: Bjørn Kvernberg Virksomhet: Teknisk konsulentvirksomhet

JÆREN GRASLAG Årsvollveien 303, 4312 Sandnes Daglig leder: Per Ivar Borsheim Styreleder: Bernt Omund Øvregaard Virksomhet: Planteproduksjon

DAYLIGHT GROUP Storeholen 3A, 4332 Figgjo Daglig leder/styreleder: Jeanette Nilssen Virksomhet: Elektronikk og telekommunikasjonsutstyr

MATHUSET SANDNES HOLDING Hatleveien 12, 4327 Sandnes Daglig leder: Charles Tjessem Styreleder: Pål Andreas Thorstensen

NORDIC RETAIL SERVICES Haugveien 25A, 4311 Hommersåk Daglig leder/styreleder: Solveig Serina Stølsvik Virksomhet: Bedriftsrådgivning

TIFFANI SALONG Storgata 17, 4319 Sandnes Daglig leder/styreleder: Aleksandra Barwasna Virksomhet: Frisering og skjønnhetspleie VARMESØKEREN Kløverveien 16A, 4326 Sandnes Daglig leder: Terje Løland Styreleder: Brita Løland VENUE Havnegata 3F, 4306 Sandnes Daglig leder: Anders Sølvberg Styreleder: Fredrik Vikse Virksomhet: Impresariovirksomhet

SEMINAR • KONFERANSE • LUNSJGRUPPER • OVERNATTING God mat • Unike lokaler • Storslått natur

Kontakt oss for informasjon og bestilling. Tlf. 51791660 • Håvegen 347, 4365 NÆRBØ • post.hgp@ha.kommune.no • www.hagamleprestegard.no Foto: Elizabeth Croft

46

‹‹

NÆRING I SANDNES


Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Gode råd Trenger du gode og erfarne råd? Vi har kunnskap og nettverk som sikrer deg alt du trenger for å drive klokt. Vær lur – ring oss på 51 81 73 60.

PÅ FORUS OG BRYNE Revisjon. Rådgiving. Regnskap.

glødefisk

VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

KILLINGLAND SUPPORT & OPPLÆRING EXCEL HJELP

Kjernekompetansen ligger innenfor Microsoft Excel og de muligheter som ligger der. Vi kan hjelpe dere med å utnytte Excel optimalt. • Opplæring • Effektivisering av rutineoppgaver • Kvalitetssikring av eksisterende modeller

Ta kontakt med Frode Killingland 938 02 957 / frode.killingland@gmail.com www.facebook.com/killinglandsupportogopplaring/

NÆRING I SANDNES

‹‹ 47


KRYSSORD

‹‹

NÆRING I SANDNES KRYSSORD 2/16

Løsningen sendes til Lokomotiv Media, pb 393, 4349 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 10. mai 2016. En heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten. Lett

7

9

1

3

5

4

5

1

1

6

1

6

4

3

3 5

8

6 9

7

9

5

8

3

4

3

9

2

8 4

9

1

1

7

5 8

8 4

7 5 © Bulls

Medium

2

4

3

7

7

8

6

3 8

2

1

2

3

5

2

8

2

7 8 3

5

1

5

7

2

4

6

3

1 4 © Bulls

Vanskelig

1

3

8

5 1

5

2 4

4 2

5

8

7

4 3

7 6

2

1 8

7

7 2

6 1 © Bulls

© Bulls

© Bulls

5

5

9

4

6

8

7

1

2

3

9

7

8

3

5

2

1

9

6

4

2

6

1

2

4

9

3

5

8

7

4

1

2

9

3

7

6

8

4

5

6

4

3

7

2

5

8

6

9

1

8

8

6

5

9

1

4

7

3

2

3

9

7

6

1

3

2

4

5

8

7

2

4

8

7

6

5

3

1

9

1

3

5

1

8

4

9

2

7

6

Lett

6 7 8 2 3 1 4 5 9

Medium

3 1 4 9 7 5 8 6 2

2 5 9 7 1 3 6 8 4

1 4 6 8 5 2 7 9 3

7 8 3 6 9 4 2 1 5

4 2 1 5 8 6 9 3 7

9 6 5 3 2 7 1 4 8

8 3 7 1 4 9 5 2 6

© Bulls

8 3 5 2 7 9 6 4 1

6 2 4 3 8 1 5 7 9

7 1 9 5 6 4 2 8 3

3 9 6 4 1 2 7 5 8

4 5 1 8 9 7 3 2 6

2 8 7 6 3 5 1 9 4

9 7 3 1 2 8 4 6 5

5 6 8 7 4 3 9 1 2

1 4 2 9 5 6 8 3 7

Vanskelig

SUDOKU FASIT 48

‹‹

NÆRING I SANDNES


KONKURRANSE

Juristens råd Næring i Sandnes har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved næringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt Næring i Sandnes på post@lokomotiv.no

‹‹

FINN RIKTIG FIRMANAVN Her er ni logoer som mangler ett ellerStatus flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller Kjøper du vår bolig, kjøper vi din! til konkurranse@lokomotiv.no innen 10. mai 2016. Formgivare: G.A. Berg (1891-1971)

GBOLI E BYTT

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Eli Flister, Sandnes, gratulerer! SKADBERG SOLA

Arkitekttegnede boliger i gangavstand til Forus. REKKEHUS 133–175 m2 bra / 129–170 m2 p-rom FINN-kode: 45840027

Din stil, ditt gulv!

Fra og med 01. januar 2016 har det blitt enklere å gjøre om bod, Hun får et gavekort fra Sandnes loft og kjeller til oppholdsrom, og dermed også bedre muligheter Velg gulv blant fire ulike stilarter i Norges Roma for å bygge nye oppholdsrom i eksisterende bygg. Dette medfører største Boen-showroom.Sentrum i posten. også at det enklere kan legges til rette for utleie av deler av boligen. De nye reglene gjelder for boliger som er oppført eller søkt 20 om oppført før juli 2011. Det skal fortsatt være slik at du må søke ÷20% kommunen om å foreta bruksendring, for eksempel omgjøre 10 en bod til et oppholdsrom. Det er kun kravene som er gjort noe Kom og lek i HAR DU lettere.

dittbudskap.no

Nye byggeregler for bruks­ endring i eldre boliger

SKA R P

Nå tilbyr vi deg Boligbytte! Det betyr at vi kjøper din gamle bolig til markedspris mot at du kjøper en ny av oss. Du slipper alle utgifter og usikkerhet, og du får kvaliteten du bare kan få i en helt ny bolig. Vi har alt fra store familieboliger til lekre småleiligheter – over hele distriktet!

TOMANNSBOLIGER Swedish Modern förenar både trend och tidlös design. Ett genuint svenskt hantverk för dej som vill förverkliga en dröm. Närmaste återförsäljare; se vår hemsida. 127–171 m² bra / 121–151 m² p-rom FINN-kode: 47988606 / 48006581 / 51014121 Du har en dröm! Att få forma dina rum så att de speglar din personlighet och smak.

www.broderna-anderssons.se

Illustrasjon

Kontakt: Torunn K. Thiemer, 905 26 999

SØRBØHAGANE SANDNES

GBOLI E BYTT

I•

• 20

NT

Innholdsrike eneboliger og rekkehus med gode planløsninger. Dette er store, flotte boliger, som skapt for familier! Unike GARA Stokkelandsvatnet. turområder års rundt

f

sle

r

sku

REKKEHUS, Kallsåkeren g 203–206fem2 r ogbra hen / 187–190 m2 p-rom FINN-kode: 45596616

GBOLI E BYTT

4

Ipid et dolum ipsa ex es e

• 10 å

MOTTATT DENNE I POSTEN? Finn deg en bolig i grønne, friske omgivelser, nært alt som behøves i hverdagen.

INNHOLDSRIKE REKKEHUS – 2. etg. eller 3. etg. Møbelforretning, Langgt. 89, Sandnes Noen er snart innflyttingsklare! FINN-kode: 48955727 53180193 Tlf./ 51 66 15 90 www.ernstostvold.no

Ta med deg gjengen og opplev en aktiv og morsom dag, full av spenning og mestring for både venner, barn og foreldre. Vi har utfordringer for alle aldre

ENEBOLIG I KJEDE – 2 varianter Vi leverer fraktfritt Jæren, Sandnes, Stavanger med omegn. Selges nøkkelferdig, evt. med egeninnsats. Man–tor–fre 9–19, tir–ons 9–16.30, lør 10–14 FINN-kode: 54774015Åpent: / 62598608

ÅPNINGSTIDER 2016

Åpner til påske 24-27 mars: 10:00- 15:30 2. APR-19 JUNI: Lør/Søn 10:00- 16:00 20. JUNI-21 AUG: Alle dager 10:00-16:30 21. AUG- 16 OKT: Lør/Søn 10:00- 15:30

www.broderna-anderssons.se

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10.

www.jaerrevisjon.no Hvis ikke bør du besøke undheimogueland.no

5

Illustrasjon

Illustrasjon

Kontakt: Anne Lill F. Andersen, 916 15 271

6

BLOCK WATNE  FORUS

MARIANNE SØRBØ PEDERSEN mobil 478 28 909 TORUNN  K.  THIEMER mobil 905 26 999

Luramyrveien 40, 4313 Sandnes Telefon 51 44 43 00

ANNE LILL F. ANDERSEN mobil 916 15 271

hoytlavt.no/nedstrand

7

ROAM LIKE HOME

8

9

Klipp her

‹‹

Selv om noen krav blir enklere å følge, må du fremdeles passe på at alle tekniske krav blir fulgt. De viktigste kravene skal sikre at det nye rommet ikke skal være farlig å bo og oppholde seg i, dette gjelder blant annet krav om brannsikkerhet, hindring av fukt og råte, samt sikring av bærende konstruksjoner.

3

GAR

på Bröderna Anderssons ROMA krog

Kontakt: Marianne Sørbø Pedersen, 478 28 909 modulsofa s

BUGGELANDSKOGEN BOGAFJELL

tretoppene

Følgende endringer er foretatt: Takhøyden kan være ned til to meter, mot tidligere 2,2 meter. Det er nok med ett vindu i hvert rom, så lenge dette fyller kravene til rømningsvindu. Det stilles ikke krav til utsyn fra vinduet. Du bestemmer selv hvor mye bodplass du vil ha. Rommet må være isolert, men du bestemmer selv hvor mye isolasjon rommet trenger. Rommet kan luftes med ventil og vindu hvis uteluften er god nok. Det er ikke krav om at rommet skal være tilgjengelig for rullestolbrukere eller andre med nedsatt funksjonsevne. Det er ikke krav til radonsperre og radonbrønn. Hvis du får for mye radon i rommet, kan du løse dette med andre egnede tiltak.

rs

TI •

2

2

AN

1

SVARSEDDEL

NetCom har blitt Telia, og fjerner roamingkostnadene i Norden* og Baltikum. Det betyr at du kan ringe, tekste og surfe i disse landene til samme pris som hjemme. *Gjelder ikke Island, Færøyene, Grønland eller spesialnummer.

Svar sendes enten per post til Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, - merk konvolutten med “Konkurranse Næring i Sandnes”, eller til konkurranse@lokomotiv.no

Åpningstider

fra 01.4.16 til 30.09.16

Hverdager: Tirsdag:

08-16 08-19

Merk: Stengt på lørdager i sommerhalvåret.

Telia Kvadrat tlf 51 63 13 22 Telia Bystasjonen Sandnes tlf 40 00 16 36

Luramyrv. 39-41, 4313 Sandnes

www.knoks.no

Navn: Adresse: Postnr./-sted:

NÆRING I SANDNES

‹‹ 49


LOKOMOTIV MEDIA

VI SKAPER TRIVSEL OG MILJØ I SANDNES

VI BYGGER HAVNESPEILET FOR FREMTIDEN DNF er en av distriktets ledende leverandører av energieffektive og miljøvennlige løsninger til bygg. Som teknisk totalleverandør på Havnespeilet i Sandnes sentrum har vi sammen med totalentreprenør Masiv Bygg AS sørget for at det nye hovedkontoret til Sandnes Sparebank får passivhus-standard med lavt energiforbruk og et godt arbeidsmiljø. Restauranten i første etasje betyr at hele regionen får nyte dette trivelige signalbygget i hjertet av Sandnes. Les mer på dnf.cc.

Teknisk totalleverandør

VVS - Elektro - Automasjon - Service 50

‹‹

NÆRING I SANDNES


FEM VIN

LA CHABLISIENNE (300cl) KR. 499,90

La Chablisienne ble etablert i 1923 og regnes i dag som et av verdens beste hvitvinskooperativ. De rangeres også som en av de beste produsentene i Chablis.

Vin fra Chablis Ingen folkeslag i verden drikker mer Chablis per hode enn nordmenn. En av grunnene til dette er at Chablis smaker så fabelaktig til norsk sjømat. Chablis er en unik hvitvin på grunn av sitt jordsmonn, som består av Kimmeridge-kalk, som er fossile avsetninger fra skalldyr og østers skapt for ca. 180 millioner år siden. Vindistriktet har et kjølig klima og det er bare hvitvinsdruen Chardonnay som er tillatt i en Chablis. Dette gir en vin med syrlig sitruspreg, fantastisk friskhet og mineralske aromaer fra jordsmonnet. Det er store individuelle forskjeller mellom de ulike vinmarkene, som har ulik terroir-karakter. Vinmarkene deles inn i kvalitetshierarkiet Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru. Fire eksempler på meget gode viner fra ulike vinmarker fra den anerkjente produsenten La Chablisienne: PETIT CHABLIS VIBRANT 2013 : kr. 169,90 Petit Chablis-vinmarkene inneholder en annen type kalk i jordsmonnet, Portland. Som regel er Petit Chablis enklere, rimeligere og har mindre jordsmonnspreg. Vibrant er en veldig god Petit Chablis laget 100 % av druen Chardonnay fra 15 år gamle vinstokker. Frisk og slank med aromaer av sitrus, grønne epler, hint av urter og mineraler. En flott vin til aperitiff, frisk salat med skalldyr, eller til å nyte på terrassen en solrik dag. CHABLIS LA SEREINE 2012 : kr. 179,90 Chablis La Sereine kommer fra ulike vinmarker fra begge sider av elven Sereine. Vinmarkene er klassifiserte Chablis-marker. Sereine er en Chablis laget 100 % av druen Chardonnay, fra vinstokker som er mer enn 25 år gamle. 12 måneders modning på gjærrestene gir ekstra dybde, konsentrasjon og kompleksitet til vinen. God fylde. Tiltalende og rik duft med smak av sitrus, grønne epler, urter og mineraler. Klassisk ren Chardonnay-stil. En god allround Chablis til skalldyr og fisk.

En meget god Chablis på papp. Vinen er laget 100 % på druen Chardonnay, lagret i ståltanker og nøysom bruk av fat. Vinen har en duft av sitrus, grønne epler og Chablis-mineralitet. Er ungdommelig, fruktig og slank, med smak av sitrus og mineraler. Nyt den på terassen, til ferske reker med sitron, hvitvinsdampende blåskjell eller kamskjell med friskt tilbehør. BERENTSENS NEPTUN WIT

Øl er godt til sjømat. Spesielt lyse og lette øltyper som lys lager, lys ale og lyst hveteøl. Berentsens Neptun Wit er et meget godt øl til lettere sjømatretter. Gjerne godt krydret. Brygget i belgisk hveteøl-stil, Wit. Brygget med belgisk gjær, en del hvete, korianderfrø og skall fra bitre appelsiner. Flott skum, friskt og lettdrikkelig, med tydelig aroma og smak av koriander, sitrus og appelsin. 4,7%. Fås i dagligvarebutikker.

CHABLIS 1. CRU MONTÈE DE TONNERRE 2012 : kr. 299,90 Montèe de Tonnerre er en av de aller beste premier Cru-vinmarken i Chablis. Ligger øst i Grand Cru-åsen og gir vin med stor intensitet, struktur, kraft og fylde, og mer moden fruktkarakter. 100 % Chardonnay-druer fra vinstokker som er mer enn 25 år gamle. 15 måneders modning på gjærrestene i ståltanker og eikefat gir ekstra dybde, konsentrasjon og kompleksitet til vinen. Ung, frisk, stor fylde og kompleksitet, rik aroma og smak av kjølig moden sitrus, mineraler og tydelig fat. Lang ettersmak. Kan nytes i mange år framover til kraftige skalldyrretter, grillet fisk og lyst kjøtt. CHABLIS CHÂTEAU GRENOUILLES GRAND CRU 2010 : kr. 539,90 Grenouilles er den minste av de syv Grand Cru-markene og er vanskelig å få tak i. Unntaket er vinen fra La Chablisienne, som har vært tilgjengelig I bestillingsutvalget på Vinmonopolet i en årrekke. Vinen fra denne vinmarken har stor kraft og intenst jordsmonnspreg. 100 % Chardonnay fra egne vinstokker som er mer enn 40 år gamle. 20 måneders modning på gjærrestene i ståltanker og fat gir ekstra dybde, konsentrasjon og kompleksitet i vinen. Fyldig og frisk, komplekse aromaer av sitrus, sjø, mineraler og fattoner. Meget lang ettersmak. Høy pris, men verdt det. Kan nytes i mange år framover til forseggjorte sjømatretter, lyst kjøtt og ost.

Roar Hasle Roar er daglig leder i Lokomotiv Media, utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt og brenner for gode mat- og vinkombinasjoner.

NÆRING I SANDNES

‹‹ 51


Kjøper du vår bolig, kjøper vi din! Nå tilbyr vi deg Boligbytte! Det betyr at vi kjøper din gamle bolig til markedspris mot at du kjøper en ny av oss. Du slipper alle utgifter og usikkerhet, og du får kvaliteten du bare kan få i en helt ny bolig. Vi har alt fra store familieboliger til lekre småleiligheter – over hele distriktet!

SKADBERG SOLA

GBOLI E BYTT

Arkitekttegnede boliger i gangavstand til Forus. REKKEHUS 133–175 m2 bra / 129–170 m2 p-rom FINN-kode: 45840027 TOMANNSBOLIGER 127–171 m² bra / 121–151 m² p-rom FINN-kode: 47988606 / 48006581 / 51014121

Illustrasjon

Kontakt: Torunn K. Thiemer, 905 26 999

SØRBØHAGANE SANDNES

GBOLI E T BYT

Innholdsrike eneboliger og rekkehus med gode planløsninger. Dette er store, flotte boliger, som skapt for familier! Unike turområder rundt Stokkelandsvatnet. REKKEHUS, Kallsåkeren 203–206 m2 bra / 187–190 m2 p-rom FINN-kode: 45596616

Kontakt: Marianne Sørbø Pedersen, 478 28 909

BUGGELANDSKOGEN BOGAFJELL

GBOLI E T BYT

Finn deg en bolig i grønne, friske omgivelser, nært alt som behøves i hverdagen. INNHOLDSRIKE REKKEHUS – 2. etg. eller 3. etg. Noen er snart innflyttingsklare! FINN-kode: 48955727 / 53180193 ENEBOLIG I KJEDE – 2 varianter Selges nøkkelferdig, evt. med egeninnsats. FINN-kode: 54774015 / 62598608

Illustrasjon

MARIANNE SØRBØ PEDERSEN mobil 478 28 909 TORUNN  K.  THIEMER mobil 905 26 999 ANNE LILL F. ANDERSEN mobil 916 15 271

Illustrasjon

Kontakt: Anne Lill F. Andersen, 916 15 271

BLOCK WATNE  FORUS Luramyrveien 40, 4313 Sandnes Telefon 51 44 43 00