Næring i Sandnes 1-2016

Page 1

01

informasjon

NÆRING i sandnes

2016

4. årgang Nr. 01 FEBRUAR 2016

Nå kommer NiS også ut i Gjesdal kommune

Slik blir 2016 Sandnesgauken:

Siri Ommedal Tema:

Bil og transport

Bussveien nærmer seg Sandnes

Knoksens kjærlighet til kilopris Næring I SANDNES

‹‹ 1


SANDNES SENTRUM

SANDNES SENTRUM

MIDT I SENTRUM

LANGGATEN NORD

NÆRINGSLOKALER OG NÆRINGSEIENDOMMER

VI ARBEIDER HØYT OG LAVT FOR AT DIN DRØM SKAL BLI TIL VIRKELIGHET

VI har 30 års erfaring med utvikling av næringseiendommer i sentrum.

For informasjon om prosjektet og utviklingen – følg med på:

www.doe.no

www.jm.no

SANDNES SENTRUM

SANDNES SENTRUM

VÅGSALLMENNINGEN

“BYSTASJONEN”

SENTRAL EIENDOM SOM KAN BYGGES FOR SENTRUMSFORMÅL

NYTT OG FLOTT HANDELSSENTER MIDT I BYEN FRA PROFIER

For informasjon om prosjektet kontakt Vågsallmenningen AS co/ Nordica AS

For informasjon om våre prosjekter – besøk oss på:

www.nordica.no

www.skanska.no

SANDNES SENTRUM

SANDNES SENTRUM

HAVNESPEILET

BRUELAND

KONTOR- OG SERVERINGSLOKALER I SJØKANTEN. INNFLYTTING APRIL 2016

ET MODERNE STORGÅRDSKVARTAL MED ET NYTT PARKROM!

For informasjon om prosjektet kontakt DNB Næringsmegling AS

For informasjon om våre prosjekter – følg med på:

tonje.rosenvold@dnb.no

www.romeiendom.no


DESTINO • Arkitektur: Space Group

SANDNES SENTRUM

HAVNEPARKEN Tog til Stavanger

Buss / Togstasjon

Kruse Smith Eiendom

Sandnes Rådhus

Base Property & Ineo Eiendom

Havnespeilet

Sandnes skal transformeres og utvikles til en framtidsby der det skal være godt å jobbe og bo – en attraktiv adresse for næringslivet og et nytt regionalt tyngdepunkt. Vi starter med Havneparken.

AKTUELT

HAVNEPARKEN

HAVNEPARKEN

HAVNEPARKEN BUSINESS CENTER

FLOTTE BOLIGER I SJØKANTEN

LEDIGE NÆRINGSLOKALER: Fra 400 - 6.000 m2 For informasjon om prosjektet kontakt Base Property www.baseproperty.no

MELD DIN INTERESSE I DAG. Kontakt: jorunn.austbo@kruse-smith.no www.kruse-smith.no

For informasjon om prosjektet

www.havneparken-sandnes.no Den nye bydelen Havneparken erstatter gamle Sandnes Havn. Totalt skal det bygges 153 000 m2 med næringsbygg, hotell og boliger. Bare de neste 10-15 årene skal det investeres for 14-15 milliarder kroner i Sandnes sentrum.


I 20 år har Lokomotiv Media vært det ledende

kommunikasjonshuset på Jæren.

Vi er her for å skape resultater for våre kunder.

REKLAMEBYRÅ

Næring på Jæren, Næring i Sandnes og Sirdalmagasinet. Lokalmagasiner som gir respons. Les mer på lokomotiv.no

Tydelig kommunikasjon som skaper resultater. Les mer på lokomotiv.no

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹

MAGASINAVDELING

Forum Jæren, Bryne. Tlf 51 77 84 00 www.lokomotiv.no


Tore Friestad Redaktør

Æ

lnnhold Hva vil 2016 by på?

Slik blir 2016 i Sandnes ...................................................... 6

Det er et spørsmål mange stiller seg i disse dager. Vi har snakket med eksperter på næringslivet i Sandnes om hva de spår om nærmeste fremtid, og tilbakemeldingen er at 2016 vil bli et utfordrende år. Men - og det er et «men» som ikke alltid kommer veldig klart fram i media – de ser lys i enden av tunnelen og er enige om at det vil bli bedre. Og som farmoren til sjefsøkonomen i SR-Bank sier: «Etter en krise kommer vi alltid ut av det som en bedre utgave av oss selv». – Regionen går et krevende, men samtidig spennende år i møte, mener Kyrre Martinius Knudsen selv. Næring i Sandnes er opptatt av å bidra til å bringe de spennende sakene frem i lyset, og vil vise frem de positive sidene av næringslivet i regionen, uten at vi ignorerer at det er tøffe tider for mange. I denne utgavens tema, Bil og transport, kan du blant annet lese om Knoks Bildeler, som 60 år etter oppstart knokser hardere enn noensinne. Ellers kan vi presentere siste nytt om Bussveien, som stadig nærmer seg Sandnes og byr på store byutviklingsmuligheter. Du får også høre fra flere billeverandører, deriblant Møller Bil som kan fortelle at Volkswagen hadde sitt beste år noensinne i Norge i 2015. Flere aktører, som Svipp og FREJA, ser nedgangen i markedet som en unik mulighet til å satse, og rigger seg for vekst slik at de er godt posisjonert når oppturen kommer. Noen er derimot helt ute og sykler. Sandnesgauken Siri Ommedal har vært daglig leder i Nordsjørittet de siste tre årene, og gleder seg nå til at flere tusen amatør- og proffsyklister i sommer igjen skal få nyte en flott tur i jærsk natur, før det blir en heidundrende folkefest i Sandnes sentrum. Nordsjørittet er dog mye mer enn en sykkeltur fra Egersund til Sandnes andre lørdag i juni. Arrangementet er en viktig samfunnsaktør og en betydelig inntektskilde for mange forskjellige organisasjoner og lag i Rogaland. – Jeg er veldig stolt av at vi kan bistå så mange med så mye, sier Siri. En ting er sikkert – det vil være mange gode historier å fortelle også i 2016, så få med deg årets utgaver av Næring i Sandnes!

Hei på dere! Jeg heter Tore Friestad og jeg er ny redaktør i Næring i Sandnes. Mitt mål er ganske enkelt at vi skal fortsette å lage et interessant og leservennlig magasin der vi forteller de gode historiene om næringslivet i Sandnes. For å få det til trenger jeg deres hjelp, kjære lesere. Hvis du har tips til en sak som kanskje kunne vært interessant for flere å lese om, send en mail til tips@lokomotiv.no, så tar vi det derfra.

Ny bedrift: Kvinnevennlig cocktailbar .......................... 10

Sandnesgauken: Siri Ommedal ..................................... 13

Knoksen har knokset i 60 år ............................ 18

Bussveien nærmer seg Sandnes ................... 20

De moderne englandsfarerne ........................ 26 TEMA

Rigget for vekst ................................................ 28

Volkswagen vant bilåret 2015 ......................... 30

Bil i Sandnes ....................................................... 32

Snart 70 år fra dør til dør ................................. 35

Store bussendringer ......................................... 36

Alltid klare for en Svipp-tur ............................ 38

Nytt om navn ................................................................... 44 Min jobb: Jone Bakke ....................................................... 45 Nye selskaper i Sandnes ............................................... 46 Kryssord / Sudoku .......................................................... 48 Juristens råd / Konkurranse ............................................ 49 Mat og vin ........................................................................ 50

6

‹‹

13

‹‹

20

‹‹

36

‹‹

Gode nyheter! Etter forespørsler fra både bedrifter og privatpersoner blir Næring i Sandnes nå også distribuert i Gjesdal kommune! Vi håper alle gjesdalbuer vil sette pris på magasinet.

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹ magasin med fokus på næringslivet i Sandnes. Næring i Sandnes kommer ut fem ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Sandnes og Gjesdal.

Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

redaksjon: Tore Friestad Jorunn Busk Annonseansvarlig: Katrine F. Killingland katrine@lokomotiv.no Tlf.: +47 901 40 447

design/produksjon: Lokomotiv Media AS

LIK OSS PÅ FACEBOOK

FORSIDEFOTO: Tore Friestad Trykk: Gunnarshaug Trykkeri Distribusjon: Schibsted Opplag: 28.500

FACEBOOK.COM/NÆRING I SANDNES M

1

24

Utgiver:

redaktør: Tore Friestad tore@lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Næring i Sandnes er et uavhengig

Neste Næring i Sandnes kommer ut 27. april. Næring I SANDNES

‹‹ 5


MANGE MULIGHETER: Kyrre M. Knudsen tror det blir tøft i nærmeste fremtid, men mener likevel utsiktene for fremtiden er gode.

Slik blir 2016 for næringslivet De siste tiårene har det vært ganske enkelt å spå om næringslivet i Rogaland. Oppgang, velstand, nyansettelser, tilflytting og god økonomi har vært nøkkelord. For tiden er det derimot permisjoner og kutt som preger overskriftene i lokalmedia. Hva kan vi så vente oss av 2016? – Regionen går et krevende, men samtidig spennende år i møte, tror Kyrre Martinius Knudsen.

K

nudsen er sjeføkonom og leder for analyse i SpareBank 1 SR-Bank, som i januar presenterte det nye konjunkturbarometeret. Dette består av egne analyser av de økonomiske framtidsutsiktene, samt en undersøkelse blant 600 virksomheter i Rogaland, Hordaland og Agder, utført i november i fjor. Dette gir en indikasjon på hvordan 2016 kommer til å se ut i regionen. – Vi må forholde oss til realitetene, og 2016 ser ut til å bli krevende ganske enkelt fordi oljeprisen betyr så mye for næringslivet i hele Rogaland. Den lave oljeprisen har ført til lavere aktivitet, både for oljeinvesteringer og driftskostnader som er viktig for vår region. Mange bedrifter har derfor justert kostnadsnivået og antall ansatte. Det er utfordrende både for de bedrifter og ansatte dette gjelder. Samtidig vet vi også at nedturen ikke varer

6

‹‹

Næring I SANDNES

evig. Vi når nok ikke bunnen før om tidligst ett år, men utsiktene for fremtiden er likevel gode, påpeker Knudsen, som også er leder for Stavanger Næringsforenings ressursgruppe for energi. Han påpeker at det er viktig å minne om de mange positive tingene som støtter regionen i disse dager: – Sammenlikner vi oss med de fleste land, er det fortsatt en relativt lav ledighet her. Mange av de som har mistet jobben finner seg ny jobb. Arbeidsmarkedet er bedre for flere av de bedriftene som tidligere har slitt med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Den lave kronekursen øker konkurransekraften. Rentene er veldig lave og kan fort bli enda lavere. Vi har en rik stat og en solid offentlig sektor som sysselsetter mange og nå investerer mye i infrastrukturprosjekter som bidrar til aktivitet

og arbeidsplasser på kort sikt, og vil øke regionens muligheter på lengre sikt.

– Se muligheter heller enn problemer Så selv om de tøffe tidene på ingen måte er over, er det grunn til forsiktig optimisme. Samtidig som det fremdeles finnes mange utfordringer å ta tak i, er det ikke er nødvendig å ha et ensidig negativt syn på tingenes tilstand. Det var for eksempel i 2015 historisk mange som ville starte egen virksomhet, og denne veksten i gründere kan bringe mye bra med seg for regionen. – Det er mange spennende muligheter i brytningstider, slik som vi opplever nå. Mange av de bedriftene som er store i dag startet opp i mer utfordrende tider, for eksempel IKM på slutten av 1980-tallet. Det som skjer nå er at hele næringslivet blir mer effektivt og konkurransedyktig. Folk er ekstremt opptatt av å drive


SIMPLY CLEVER

Vi Menn oktober 2015: "Den nye Sjefen! SKODA Superb" Hegnar juni 2015: "Skoda Superb blir et knallkjøp" VG juli 2015: "Budsjett-Mercedes"

Dagbladet mai 2015 "Den vi vil ha" Dinside Juli 2015: "Klassens gigant - uten tvil. Men Skoda Superb byr på mye mer enn god plass"

VÅR NYE FIRMABILAVDELING STARTER ÅRET MED FANTASTISKE TILBUD FOR DEG OG DITT FIRMA! Ta kontakt med Jøran eller Svein i dag og opplev mye bil for pengene! Avbildede modeller kan ha ekstrautstyr. Drivstofforbruk og CO2 utslipp 3,5-4,9 l/100km, 90-129g/km. www.skoda.no

Forus

Vassbotnen 6, 4313 Sandnes. Tlf. 24 03 19 50. mollerbil.no/forus-skoda / E-mail Firmabil.Forus@moller.no

godt og optimalisere sin bedrift og sin bransje. Det kommer til å komme igjen som konkurransekraft når tidene snur. Regionen vår har tidligere kommet seg gjennom betydelig større utfordringer enn dette. Jeg pleier å si som min farmor: «Etter en krise kommer vi alltid ut av det som en bedre utgave av oss selv». Det er viktig at vi ser på muligheter heller enn problemer. Det er derfor vi har klart oss før. Det er derfor vi kommer til å klare det igjen, fastslår Knudsen, og legger til: – Jeg er imponert over næringslivet i området, og den evnen og viljen bedriftene har til å møte utfordringene. Hardt og målrettet arbeid lønner seg alltid. Det er flere enn meg som er enig i det. Jeg møtte en gang Hermann Friele som treffende sa det på følgende måte: «Hadde det vært midnattssol der, hadde de nok jobbet hele døgnet».

Kortsiktig nedgang, men sterk rekyl Sosialøkonom Knut Vareide er fagkoordinator for faggruppen Regional utvikling ved Telemarksforsking, og mannen bak både Attraktivitetsbarometeret, Attraktivitetspyramiden, og Nærings-NM, hvor Sandnes historisk sett har gjort det meget bra. Også han tror 2016 blir et utfordrende år for regionen.

– Jeg tror næringslivet i Rogaland vil krympe både i verdiskaping og antall arbeidsplasser i 2016. Rogaland er det fylket som har størst konsentrasjon av oljebasert næringsliv. Derfor slår oljekrisen naturlig nok hardest ut her, også i næringer som ikke er direkte berørt, som bygg og anlegg, hotell og mange andre, sier Vareide. Samtidig kan forskeren fortelle at tallenes tale også gir grunn til positivitet. – Rogaland og de andre vestlandsfylkene skårer generelt godt på alle næringsindikatorene, og det virker som det er et større driv i næringsutviklingen på Vestlandet enn i de andre landsdelene. Rogalands fremgang er nemlig ikke bare et resultat av at de har hatt mye oljenæring i oppgangstider. Næringslivet har også gjort det over forventet selv om vi korrigerer for dette. Jeg tipper oljekrisen mobiliserer til økt innsats for næringsutvikling og attraktivitet, og når nedgangen i oljenæringen stopper, kan vi få en sterk rekyl oppover igjen, mener Vareide. – Veksten vil den nærmeste tiden bli lavere enn før, både i befolkning og arbeidsplasser. Flyttetallene i 2015 viser imidlertid at det fremdeles er innflytting og befolkningsvekst godt over gjennomsnittet i regionen. Det finnes mye næringsliv her som ikke er knyttet til olje.

Jøran Svela 902 18 216

Svein Storedale 902 58 372

Slike bedrifter har nå bedre vekstbetingelser enn tidligere, på grunn av lav kronekurs og rente, samt bedre tilgang på arbeidskraft. Det som blir spennende å se er om denne delen av næringslivet virkelig får så mye bedre vekst at det kan kompensere for nedgangen i oljebasert næringsliv, sier forskeren.

Knut Vareide, Telemarksforskning

Næring I SANDNES

‹‹ 7


Slik blir 2016 Hva mener de som kjenner næringslivet i Sandnes bedre enn de fleste om hvordan det neste året vil bli? Næring i Sandnes sendte tre spørsmål til fire viktige aktører, og fikk følgende svar: Hallvard Ween regiondirektør NHO Rogaland 1. Hvordan blir 2016 for næringslivet i regionen? Vi frykter at det blir tøft gjennom hele 2016. Det tegnes et mørkt bilde av markedssituasjonen nå, men trøsten er at medlemmene i NHO Rogaland forventer det vil snu opp igjen fra 2017. Dette vil vi stå av og komme styrket ut av. Samtidig må vi ha respekt for at det er tungt på kort sikt og at mange har det vondt nå. 2. Hva bør gjøres for å tilrettelegge for suksess? Det gjøres mange viktige og gode grep allerede. Rogaland er vant med opp- og nedturer, og dette tilpasser vi oss på en god måte. Næringslivet på Jæren er omstillingsdyktige og har en stor grad av skaperkraft. Det viktigste nå er at det prioriteres varige, nye arbeidsplasser i privat sektor, og at man ikke fristes til å blåse opp offentlig sektor for mye. 3. Hva næringsrelatert i regionen gleder du deg mest til det neste året? Vi gleder oss mest over å se alle de konstruktive aktivitetene som gjøres i bedrifter i regionen

Nina Othilie Høiland næringssjef Sandnes kommune 1. Hvordan blir 2016 for næringslivet i Sandnes? Jeg tror 2016 blir et utfordrende år for mange innen en rekke bransjer. Vi er inne i en tid

8

‹‹

Næring I SANDNES

for å holde på kompetansen og utvikle nye markeder, produkter og tjenester. Vi tror dette vil materialisere seg i mange spennende mulig-

heter utover i 2016. Vi ser fram til at effekten av dette begynner å slå inn.

med nedgang i en industri som er veldig viktig for Sandnes og regionen. Vi er preget av oljeog gassbransjen og dette gir ringvirkninger også til andre næringer, hvor noen er hardere rammet enn andre. Jeg tror dog at noe kan kompenseres med gode tiltak og prosjekter som blir igangsatt som motkonjunkturtiltak. Jeg har tro på å fokusere på det positive i disse tider, samtidig som en må forholde seg til nedgang, oppsigelser og omstilling. Det er likevel stor vilje og evne i Sandnes og regionen om å omstille seg og tilpasse seg nye tider. Det er mange gode krefter som gjør det beste ut av situasjonen, og vi må holde troen på at det snur og går oppover igjen i 2016.

mulig skal kunne etablere seg her. Sandnes kommune er derfor med i to selskap som kurser og veileder etablerere, den ene er Jæren Produktutvikling og det andre er Skape.no. Det er også viktig for kommunen å ha tilgang på næringsareal innen de ulike kategorier når en bedrift skal etablere seg. Sandnes er et attraktivt sted for etablering, det er en kommune i vekst, og denne veksten vil fortsette inn i fremtiden

2. Hvordan skal kommunen bidra for å tilrettelegge for suksess? Kommunen kan bidra med tilrettelegging for etablerere. Det kan være en enkeltperson som ønsker å starte et selskap, eller et stort firma som ønsker å etablere seg i Sandnes. For begge typer bedrifter er det viktig at de møter en kommune som gjør det en kan for at de enklest

3. Hva næringsrelatert i Sandnes gleder du deg mest til det neste året? Det er mange gode prosjekter som er igangsatt i Sandnes, men jeg vil gjerne trekke frem nybygget til Sandnes Sparebank i Havneparken som skal være ferdig nå til våren 2016. Dette er en milepæl for det som blir del av den nye byen med utbygging i havneområdet. Det skal også utvikles og bygges et forskningssenter ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet på Høyland (veterinærhøgskolen). Dette vil bidra til å skape nye næringer og næringsutvikling for regionen.


Ådne Berge daglig leder Sandnes Sentrum AS 1. Hvordan blir 2016 for næringslivet i Sandnes? Jeg tror at 2016 blir et krevende år, men også et år med muligheter. Vi kjenner ennå ikke hele virkningene av oppbremsingen i oljebransjen, men må regne med at en del vil være mer forsiktige med både forbruk og investeringer. Det vil nok totalt sett være en nedgang i etterspørselen etter ulike varer og tjenester som følge av utfordringene i oljeindustrien, men den vil ramme forskjellig i ulike bransjer. Vi har fortsatt et stort marked her i regionen, og befolkningsøkning og igangsetting av flere større prosjekter vil bidra til at mange bedrifter klarer seg godt. Men konkurransen vil skjerpes og noen vil dessverre ikke klare seg. Jeg tror likevel at folk vil beholde optimismen og tenke at «det blir ei råd». Og ikke minst håper jeg at det er nok energi til at de mange kompetente menneskene som bor i regionen nå vil se etter nye muligheter og realisere gode ideer. Det er allerede gode tegn til det.

2. Hvordan skal dere bidra for å tilrettelegge for suksess? For oss som har fokus på sentrum, så må vi gi folk gode opplevelser. Byen er fellesrommet der folk skal møtes og trives. En bredde av tilbud og aktiviteter skaper møteplasser og fellesopplevelser som bare blir viktigere når tidene oppleves usikre. Får vi til det, så vil også næringslivet i sentrum lykkes. Kreativitet, kvalitet og samarbeid er stikkord for dette. I sentrum er handel den viktigste næringen, og kvalitet og bredde i vareutvalget og god service og tilgjengelighet er de viktigste suksesskriteriene her. 3. Hva næringsrelatert i Sandnes gleder du deg mest til det neste året? I sentrum gleder vi oss til Langgata blir ferdig opprustet. Det vil gi et løft for byen og vi håper at en stor del av gata vil bli ferdig allerede dette året.

Dag Halvorsen leder Næringsforeningens ressursgruppe for Sandnes 1. Hvordan blir 2016 for næringslivet i Sandnes? Sandnes er i dag den kommunen i vår region som har høyest arbeidsledighet. I tillegg til oljerelatert virksomhet, er det byggebransjen som dominerer ledighetsstatistikken. Denne ledigheten får nå også ringvirkninger i mange andre bransjer, noe som nok vil merkes i andre deler av næringslivet. Med økende arbeidsledighet, sammen med alle som er utrygge på sin egen arbeidsplass, er det nærliggende å tro at mange blir mer forsiktige med pengebruken både til vanlig konsum og til kjøp av kapitalvarer. Sandnes kommune har imidlertid vært flinke til å stå på m.h.t. videre utbygging av nye kommunale bygg. Vi får nå mye bygg for pengene og for byggebransjen er dette god motkonjunkturpolitikk og veldig positivt. NHOs årskonkonferanse 7. januar og Solamøtet 10. januar har i tillegg synliggjort at mye spennende allerede er i gang i forhold til omstilling, nyskaping, det grønne skifte, etc., og jeg har tro på at næringslivets evne til omstilling er stor når vi nå blir tvunget til det. Kommunen synes å ha god kostnadsstyring, men med stor usikkerhet rundt skatteinngangen for 2016, kan også dette bli en stor utfordring for kommunen. 2. Hvordan kan Næringsforeningen bidra til å tilrettelegge for suksess? Ressursgruppen for Sandnes har følgende hovedoppgaver: Ta opp tema som er av interesse for næringslivet i Sandnes. Være en positiv bi-

dragsyter og medspiller sammen med kommunen for å få til videre næringsutvikling. Lage møteplasser for bransjerelaterte utfordringer. Bidra til å Ivareta Sandnes sine interesser i regionale spørsmål, som går på tvers av kommunegrensene. Det går blant annet på utbygging av infrastruktur, regionalt planarbeid etc. 3. Hva næringsrelatert i Sandnes gleder du deg mest til det neste året? Da vil jeg trekke fram det nye SEARCH-senteret (Sandnes Education and Research Center Høyland), oppe på Høyland (Veterinærhøgskolen), et utrolig spennende prosjekt som før jul fikk finansieringen på plass for bygging. Dette knytter Sandnes sterkere opp mot både

universitetet og Universitetssykehuset, noe hele regionen må ha eierskap til. Derfor heier jeg på enda flere studentleiligheter i Sandnes og videre utvikling av delområder innen undervisning som kan kobles opp mot universitetet. Angående at sykehuset skal plasseres på Ullandhaug: Diskusjonen er allerede i full gang om hvordan man skal bygge ut kollektivtransport dit fra Stavanger. I denne sammenheng kommer vi i ressursgruppen til å minne politikere og planleggere om at det største befolkningsmessige nedslagsfeltet for aktivitetene her faktisk vil ligge sørover. Det er derfor viktig å sørge for at Sandnes får minst like gode kollektivtilbud som Stavanger opp mot Ullandhaug.

Næring I SANDNES

‹‹ 9


NY fem

BEDRIFT

RISTER LØS: Lena Byberg er strålende fornøyd med å være sjef i sin egen bar.

Kvinneorientert

cocktailbar

6. november åpnet cocktailbaren Petite dørene for første gang. – Vi ønsket å skape et elegant møtested hovedsakelig rettet mot kvinner, forklarer barsjef Lena Byberg.

A

10

‹‹

lle som har vært ute i Sandnes har nok oppdaget at rundt 98 prosent av de som går på byen er menn. Sandnes er en typisk brun bar-plass, mens kvinner her aldri har hatt et sted som er spesielt laget for dem. Før nå, sier Byberg bak den passende hvite baren, der hun få minutter senere får følgende beskjed fra en førstegangsbesøkende dame som bestiller en mojito: «Her var det utrolig koselig!»

Næring I SANDNES

Lokker en ny målgruppe Har Petite så lykkes med sitt mål om å trekke Sandnes’ kvinner ut i byen? – Det kommer mer og mer etter hvert som flere oppdager oss og deler med sine medsøstre at det endelig finnes et bra sted for dem i Sandnes. Poenget er ikke at det skal sitte hundre damer her, men en fifty-fifty fordeling hadde vært fint. Felles for de som kommer til oss er at jeg aldri har sett dem på et utested i Sandnes

før. Det gjelder både kvinner og menn. Mange av de jeg har snakket med har heller dratt til Stavanger, og enda flere har bare holdt seg hjemme. Så det er ikke tvil om at vi har funnet vår målgruppe. Nå gjelder det bare å la enda flere oppdage oss, smiler Byberg.

«Skjønt bad» En ny kvinne kommer i baren, bestiller en gin & tonic, og sier: «Jeg har aldri før vært på et så


NY fem BEDRIFT

I hver utgave vil vi presentere en ny sandnesbedrift. Har du forslag til hva den neste kan være? Send mail til tips@lokomotiv.no.

skjønt bad på et utested.» Byberg kan avsløre at de la veldig mye ressurser i forvandlingen fra pizzastedet No 28 til en moderne cocktailbar. Hun tok seg selv av oppussingen sammen med medeier Mari Aartun. – Vi har designet alt selv, så det er ikke tvil om at sjelen vår ligger i dette. Det tok veldig lang tid, men det var verdt det. Jeg er kjempefornøyd, og mener vi har fått et fantastisk flott lokale som er både inviterende, avslappende og elegant – spesielt tilpasset kvinner, fastslår Lena. Byberg er strålende fornøyd med hvordan det har gått med Petite siden åpning i november. – Vi har lykkes med å skape et intimt og koselig møtested, og tilbakemeldingene vi har fått er meget positive. Det er tydeligvis mange som har savnet et sted som dette. Likevel er vi fortsatt en fersk organisasjon med et klart forbedringspotensial. Vi sikter å bli beste cocktailbar i Rogaland, men det vil ta lang tid.

Øl og sprit blir sweet Byberg har tidligere vært restaurantsjef på Sandnes Brygge og har også jobbet for medeieren i Petite, Mikal Tengesdal, på Melkebaren. – Han hadde i nesten ti år gått med tanker om å starte en brennevinsbar, og da jeg ble kjent med ham for 2-3 år siden ble vi raskt enige om å gjøre noe sammen. Mikal har vært en utrolig god mentor i arbeidet med å få i stand dette stedet, og her om dagen gikk det faktisk en hel dag uten at han sa jeg hadde gjort noe feil! Jeg lurte på om han var syk, men det kan jo hende at jeg bare begynner å få god kontroll på ting, ler 23 år gamle Lena. Petite og Melkebaren er nå de beste naboer i Industrigata, og Byberg mener at de to utestedene utfyller hverandre godt. – Vi lurte på om det kom til å bli slik at menn gikk på ølbaren og kvinner til drinkbaren, før de så møtes i utgangene ved stengetid! Men det er mange som veksler mellom begge stedene, og det fungerer veldig bra for oss. Folk ønsker kvalitet, og det er det vi leverer, sier hun.

INVITERENDE: Det lille lokalet er sjarmerende, med en god atmosfære.

Sukkerspinn og norsk drikkemønster I hyllene bak baren finner man vodka, rom, gin, whisky, tequila og mye annet. Petite har per i dag 15-20 drinker på menyen, men Lena forteller at de kan lage det aller meste, så det er bare å spørre etter sin favorittdrink. – Det er mange som ber om det litt tradi­sjonelle. Mojito var bestselgeren første måneden. Men folk er samtidig ikke redde for å prøve noe nytt, for eksempel vår egenkomponerte Sukker­spinn Cosmo, og den som solgte best i andre driftsmåned, Mango Caiprinoska. Vi har mye spennende og godt å by på, sier

SPRIT OG SUKKERSPINN: Petite byr på et rikt og spennende utvalg cocktails.

barsjefen, og avslører at de i februar vil fornye menyen og slik tilby noe nytt til de som allerede har vært innom. Et ønske for fremtiden er å klare å overvinne det typisk norske drikkemønsteret. – Slik det er nå er det en stor pulje som kommer hit klokken seks før de skal videre på noe annet, mens den litt større massen kommer ut på byen rundt midnatt. Vi vil gjerne ha

et litt jevnere trykk, og vil vise folk at dette er et sted man kan kose seg hele kvelden. PS: I løpet av tiden Næring i Sandnes var på besøk hos Petite var det seks menn som bestilte noe i baren. Alle seks kjøpte øl. – Det er nok ennå noen norske menn som ikke tør bestille drinker, men det er ikke noe å være redd for, inviterer Lena.

Næring I SANDNES

‹‹ 11


MARKEDETS BESTE UTVALG ØR J G I V ALI R E MAT ERING DT HÅN KELT EN JEKKETRALLER – BT LIFTER

PALLETRUCK – BT LEVIO

• For de fleste typer materialhåndtering

• For horisontal palletransport, lasting/lossing og ordreplukking

• Sikker og effektiv

• Raske og kraftige

• Tilpasses den enkelte kunde

• Sikker og brukervennlig

• Få bedriftens logo preget inn i chassiset

• Alle våre standardmodeller kan brukes på fryselager

Kom innom oss eller ring oss på 51 78 88 60, så finner vi den beste løsningen for din bedrift!

Bedriftsveien 33, 4353 Klepp St. | www.toyota-forklifts.no

ELEKTRO ■ RØRLEGGING ■ VARMEPUMPER L U F T R E N S E R E ■ S PA ■ K J Ø L E R O M

KOM INNOM OG SE VÅRT STORE UTVALG AV VARMEPUMPER! LUFT/LUFT VARMEPUMPER Utnytter energi fra uteluften og leverer lun og behagelig varme til boligen din.

Konta kt oss for en g rat og uf orplik is ten varm epum de pebefar ing!

LUFT/VANN VARMEPUMPER

Sandnes Taxi

Trekker varmeenergi utenfra og fordeler varmen via vannbårent system i gulv eller radiatorer. Vi er spesialister på å erstatte oljefyrer og har pumper med 80 graders temperatur.

VANN/VANN VARMEPUMPER Henter varmen fra jord/fjell. Tilpasset varmesystemer med både gulvvarme og radiatorer samtidig som den produserer varmt tappevann.

AVE.NO ■ TLF.: 09543 ■ JÆRVEGEN 67, NÆRBØ

12

‹‹

Næring I SANDNES


Sandnes

gauken

l Sandnesgauken portretterer vi en Sandnes-patriot med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper innen et område. Sandnesgauken har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Dette er en fast serie i Næring i Sandnes, og den som portretteres får et portrett av seg selv i gave. Kathrine Kristiansen er fast illustratør.

Rittmester Ommedal Siri Ommedal har de siste tre årene vært daglig leder i Nordsjørittet. Hun har bestilt sol og medvind til sommerens arrangement, lover spesielt mye moro til neste års 20-årsjubileum, og har ennå mer å tilføre før hun overlater sykkelsetet til noen andre. Næring I SANDNES

‹‹ 13


Sandnes

gauken

SYKKEL I SENTRUM: – Sandnes er fremdeles sykkelbyen, og Nordsjørittet er en viktig grunn til det, mener Siri Ommedal.

fakta • • • • •

Navn: Siri Ommedal Alder: 45 Sivil status: Samboer, tre barn på 13, 17 og 19 Bosted: Vatne Stilling: Daglig leder i Nordsjørittet

N

ordsjørittet er det desidert største idrettsarrangementet her i regionen, og det nest største sykkelrittet i Norge, etter Birken. Mer enn 10 000, deriblant mange på bedriftslag, melder seg hvert år på den 91 kilometer lange turen fra Egersund til Sandnes, som i sommer går av stabelen lørdag 11. juni. Hva er det som har gjort dette sykkelrittet så populært? – Det fremste fordelen til Nordsjørittet er de fantastiske omgivelsene. Løypen går gjennom skog og terreng, langs Nordsjøveien, over den vestlandske hovedvei og på Kongeveien. Turen gjennom jærsk natur er en unik opplevelse, og det trekker mange syklister hit, fastslår Siri Ommedal. I tillegg har man bygget opp en god organisering rundt rittet, med alt fra mat- og drikkestasjoner i løypen til fest med liv og røre i Sandnes sentrum etter målpassering. – Det er et kjekt arrangement å være med

14

‹‹

Næring I SANDNES

på. Samtidig er det litt av en jobb å organisere. Vi har stort fokus på sikkerheten og jobber hardt for at alle skal føle seg trygge i løypa. Mitt mål er kvalitet i alle ledd, samt å sørge for at enkeltdeltakeren får den opplevelsen den ønsker. Når sistemann er i mål er vi allerede godt i gang med å ta med planleggingen av neste års løp, sier Siri, som forteller at sykkelen var fast transportmiddel under oppveksten på Lura, selv når det var is og snø.

Bidrar med mye til mange Nordsjørittet er mye mer enn en sykkeltur fra A til B andre lørdag i juni. Arrangementet er for eksempel en betydelig inntektskilde for mange forskjellige organisasjoner og lag i Rogaland, og er slik med på å bidra til aktivitet også i andre deler av samfunnet. – Vi «leier inn frivillige». Det vil si at vi betaler skolekorps, menigheter, idrettsklubber og andre, og deres medlemmer gjør så en innsats for oss. I tillegg har vi «Nordsjørittet for en god sak», der inntekten fra startkontingentene hvert år går til en god sak hos TV-aksjonen – til sammen har vi vel gitt rundt tre millioner kroner her. Jeg er veldig stolt av at vi kan bistå så mange med så mye. Vi avholder også mange ulike arrangementer utenom det i juni, blant annet treningsritt, inspirasjonskvelder og informasjonskvelder. I høst hentet vi inn Berit Nordstrand til å snakke om ernæring, et tema

som er interessant for langt flere enn syklister. Nordsjørittet er en sterk merkevare, og når vi kan bruke den til å utføre et positivt samfunnsoppdrag er det glimrende, sier Siri, som også har vært leder for Næringslivsstafetten i Sandnes for TV-aksjonen i mange år.

I senter og i sentrum Før hun tok over den daglige ledelsen av Nordsjørittet hadde Siri vært involvert i regionens varehandel i mange år, blant annet på butikker på Kvadrat, og som senterleder for MagasinBlaa og Tvedtsenteret. – Det var utrolig kjekt arbeid, men også givende og utfordrende. Jeg vil alltid ha et spesielt forhold til MagasinBlaa, der jeg var med fra starten og fikk bygge opp et flott kjøpesenter sammen med mange flinke folk. Eieren av MagasinBlaa eide også Tvedtsenteret, et av de første kjøpesentrene i området, og her fikk jeg bidra til å slå byggene sammen til ett felles senter, forklarer Siri. Etter nesten ti år som senterleder gikk hun i slutten 2011 inn som leder av en helt annen type handel – hun ble leder i Sandnes Sentrum AS. – Sentrumsarbeid og senterarbeid er to vidt forskjellige ting, og det var veldig interessant å få ta del i den store bredden Sandnes sentrum kan by på. Jeg hadde mange planer, ønsker og drømmer for Sandnes sentrum, og er veldig glad for å se hvordan utviklingen har


IDYLLISK: – Det fremste fordelen til Nordsjørittet er de fantastiske omgivelsene, fastslår Siri. (Foto: Rune Helliesen)

INVITASJON: – Bli med 11. juni!

vært de siste årene. Det er tatt grep rundt oppgradering av Langgata. Jernbanemuren er åpnet, og Bystasjonen har blitt et positivt element med sentrum. Det jobbes godt i Havneparken, og planene for Ruten er meget interessante.

Luksusproblem og fremtidsplaner Siri ble dog aldri en del av den utviklingen – i 2012, kun ett år etter at hun hadde tatt sentrumsjobben, ble stillingen som leder for Nordsjørittet ledig. – Det var et luksusproblem å få det tilbudet. Jeg hadde allerede sittet i styret i Nordsjørittet i mange år, men jeg hadde veldig lyst til å jobbe tettere med idretten som jeg brenner så mye for. Så selv om planen var å arbeide mye lenger med Sandnes Sentrum AS, var dette en mulighet jeg ikke kunne si nei til. Nå har jeg hatt jobben i tre år, og jeg stortrives. Samtidig er jeg klar på at jeg ikke vil sitte i denne stillingen i flere tiår – det er verken meg eller rittet tjent med. Kontinuitet og erfaring er viktig, men samtidig kreves det jevnlig påfyll av nye impulser. Men enn så lenge har jeg fremdeles mye å tilføre og bidra med, så det blir ikke stopp helt ennå, fastslår hun.

TRAFIKK: En flott tur i flott natur. (Foto: Rune Helliesen)

For folk flest Antall påmeldte i Nordsjørittet sank til rundt 11 000 personer i fjor, ned fra 12 500 de tre foregående årene. Siri mener at hovedgrunnen til det er at de nå tilbyr en større bredde arrangementer. – I fjor introduserte vi en kortere løype fra Nærbø til Sandnes, der målet var å rekruttere flere damer til sykkelmosjon ved å gjøre terskelen lavere for å bli med. I år viderefører vi det konseptet ved at både menn og kvinner kan melde seg på den 45 kilometer lange versjonen. Slagordet til Nordsjørittet er «For folk flest», og vi skal tilrettelegge et sykkelritt hvor både

PARTAI: Nordsjørittet er en årlig folkefest for både syklister og andre. (Foto: Rune Helliesen)

profesjonelle og mosjonister føler seg velkomne. En annen ting som er nytt for året er at vi tilbyr syklister å gjennomføre rittet uten tidtaking, slik at de kan kose seg med natur og

folkefest, og ikke bekymre seg for hva klokken sier, sier hun, og minner alle som vil delta på sykkelmoroa om at den skjer lørdag 11. juni.

Næring I SANDNES

‹‹ 15


RENTEKAMPANJ E

2,95%*

MAZDA FINANS

MAZDA 6 DIESEL STASJONSVOGN, NÅ MED FIREHJULSTREKK INKL. I PRISEN* (KUNDEVERDI 20.000,-)

CX-5 NÅ INKL.VINTERHJUL OG METALLIC LAKK* (KUNDEVERDI 27.000,-)

*Kampanjen varer til 31.03.2016

Mazda har gjort det enklere å velge et suverent veigrep. Enten du velger Mazda CX-3, en liten crossover, Mazda CX-5, en kompakt SUV eller elegante Mazda6 stasjonsvogn, får du samme fordeler. Firehjulsdrift for best mulig veigrep, SKYACTIV-teknologi som kombinerer sterke motorer med lavt drivstofforbruk og høy kjøreglede, i tillegg til førsteklasses sikkerhetssystem og prisvinnende design. Her kan du velge fra øverste hylle!

Mazda CX-3 fra 248 500,- | Mazda6 fra 335 500,- | Mazda CX-5 fra 350 500,-

Fra-priser inkl. frakt og lev. omkostn. på 13 000,-, årsavgift tilkommer. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Drivstofforbruk kombinert kjøring: Mazda CX-5, 4,6-7,2 l/100 km, Mazda6, 3,9-6,4 l/100 km og Mazda CX-3, 4,0-6,3 l/100 km. CO2-utslipp: Mazda CX-5, 119-165 g/km, Mazda6, 104-150 g/km og Mazda CX-3, 105-146 g/km. NOx: Mazda CX-5, 6-72 mg/km, Mazda6, 7-55 mg/km og Mazda CX-3, NOx 3-63 mg/km. *Rentekampanje med Mazda Finans til 2,95% nominell rente i 36 måneder ved minimum 20% egenkapital. Eksempel lån: 2,95 % nom. 6,77 % eff. Egenkapital 35%. Lånebeløp kr 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 4.240,-. Totalkostnad kr 167.160,-, utgjør 2.853,- pr mnd. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til normal salgsrente. Kampanjeperioder frem til 31.03.2016. Forbehold om trykkfeil.

MØT VINTEREN MED FIREHJULSDRIFT

Åpningstider:

Andreas Skretting

Ivar Egeland

Kenneth Walde

Man., ons.- fre. 08:30-16:00. Tirs.: 08:30-20:00. Lør. 10:00-14:00. Gamleveien 81, 4315 Sandnes Tlf 51 60 76 00 • www.hegre.no.

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss!

16

‹‹

Næring I SANDNES

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90

Æ


Æ I hvert nummer av Næring i Sandnes velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler.

TEMA

20

‹‹

28

‹‹

30

Fellesnevneren vil alltid være Sandnesrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

‹‹

37

‹‹

Bil og transport 114 159 938.

Det er tallet du får om du legger sammen økningen i Kolumbus’ budsjett, årstallet den nye Bussveien er klar, vekstprosenten FREJA sikter mot, antall nyregistrerte personbiler i 2015, kilometerne Sandnes Taxi kjører, mengden biler Knoksen knokser, nordsjøkrossinger Aquatran organiserer, og hvor mange salgsansvarlige Svipp har ansatt.

‹‹

Tall er interessant, men folk vil gjerne også vite hva som ligger bak tallene. Det er de historiene du får lese på de neste sidene.

N æ r i n g Ii SsAa NnDdNnEeSs

‹‹‹ 17


TEMA Bil og transport

FORNØYD KNOKSER: Geir Sveinsvoll er stolt av å ha skapt en solid merkevare som er kjent for å gjøre en skikkelig jobb.

Knoksen har knokset i mer enn 60 år Knoks Bildeler på Lura er Norges største biloppsamlingsplass, og «knoksing» har både i og utenfor Rogaland blitt synonymt med vraking av biler. Siden 1955 har Sveinsvoll-familien og deres trofaste ansatte gitt biler som ikke lenger er i kjørbar stand et nytt liv etter døden.

V

år drift er todelt. Mest kjent er vi for å drive med mottak og destruering av privatbiler. Vi er da første ledd i en kjede som sørger for at det meste av metallet i bilen faktisk kan brukes igjen, sier Sveinsvoll, som omtaler det at ordet «knokse» har blitt registrert hos Norsk Språkråd som «en ideell og nesten uvurderlig markedsføringssituasjon».

18

‹‹

Næring I SANDNES

Kjærlighet til kilopris Knoksen er en velsmurt organisasjon som håndterer prosedyren som kreves ved destruering av bil med lang erfaring, mye kunnskap og i høyt tempo. Dekk tas av, airbager utløses, væsker og alt som kan være miljøskadelig, samt deler som kan gjenbrukes, fjernes. Så kommer øyeblikket alle bileiere som har et

kjærlighetsforhold til sitt trofaste kjøretøy hater: Bilen plasseres i pressen, som med et trykk på 150 tonn i løpet av tre minutter forvandler bilen til en ugjenkjennelig masse av stål. – Hva jeg føler da? Vel, noen ganger får vi inn restaureringsprosjekt som er gitt opp, og noen av dem frister det litt å forsøke å redde. Men jeg har lært meg å ikke ha sterke følelser


TEMA bil og transport

til bil. Eller, ærlig talt er det vel snarere tvert imot – jeg er nok mest interessert i kiloprisen, ler Sveinsvoll.

Suksesspant, kaos og høyspent Hvert år tar Knoksen imot rundt 6500 biler som skal vrakes på den 13 500 kvadratmeter store tomten i Luramyrveien mellom Kvadrat og IKEA. – Da vrakpanten ble innført i 1978 gikk vi fra å ta imot 300 biler i året til over 3000. Vrakpanten har vist seg å være et enormt effektivt system – Norge har en innsamlingsgrad av biler som ingen andre land kommer i nærheten av. Nå ligger tallet hos oss stabilt på rundt 6500 biler hvert år, forteller Knoksen-sjefen. Disse bilene kommer dog ikke rullende gjennom porten hos Knoksen i en jevn strøm – når kalenderen viser mars måned er det på grunn av årsavgiften sjelden færre enn 1500 biler som går gjennom systemet her. – Det er ganske heftig å håndtere opp mot 100 biler om dagen, så vi begynner å planlegge det rushet god tid i forveien, sier Sveinsvoll, som med gru husker 1996, da vrakpanten ble satt opp fra 3000 til 6000 kroner for ett år, og de fikk inn nesten 13 000 biler til knoksing. – Det var kaos! Så det vi opplever nå er ikke så altfor ille. Vi har faktisk kapasitet til enda mer, flaskehalsen per i dag er miljøsaneringen som tar én time per bil. I tillegg byr det på spennende utfordringer med el-bilene vi vil se mer av i de neste årene, som krever ny kursing siden vi der må håndtere høyspent, sier han.

– Må ha mye for å selge litt Den andre delen av driften til Knoksen er den som avsløres i firmanavnet: Bildeler. Til enhver tid rommer lokalene over 40 000 forskjellige brukte deler til biler av alle slags merker og årsmodeller. – I tillegg samarbeider vi med over 30 kollegaer, så på nettsiden vår kan man søke i en database med formidabel bredde. Det er nesten godt gjort å ikke finne det man søker. Samtidig vil du ikke tro alt det folk spør etter, og det er grunnen til at vi må ha et så stort utvalg. Vi må ha mye for å selge litt, sier Sveinsvoll, og viser vei mellom reoler med alt fra hovedlysbryter for en Saab fra 1993, til automatgirkasse for en helt ny BMW X1. Hvor kommer så alle disse delene fra? Det naturlige er å tenke at dette tas fra bilene som leveres inn fra privatpersoner til knoksing. Og det stemmer for en viss andel av varelageret, men ville ikke fungert med dagens moderne bilpark. – Snittalderen på biler som knokses hos oss er 18 år. Om vi skal kunne tilby markedet

FIRKANT: Dette var en gang en families kjære, røde transportmiddel.

det de behøver, må vi naturligvis ha deler til de nyere bilene som folk faktisk kjører. Derfor har vi inngått avtaler med en del forsikringsselskaper, hvor vi kjøper inn nyere skadebiler og henter ut delene som kan gjenbrukes fra disse. Vi har lang erfaring med dette, og leverer og sender deler til privatpersoner og profesjonelle verksted over hele landet. I nærområdet her har vi til og med daglige vareleveringer med egen varebil, sier Sveinsvoll.

En ekte familiebedrift Geir Sveinsvoll har vært en del av driften av Knoksen siden 1968. Ti år senere overtok han hovedansvaret for selskapet etter sin far

Trygve, men selv etter snart 50 år i bransjen har han ikke planer om å gi seg ennå. – Jeg holder det gående. Dette er tross alt både min jobb og min hobby. Jeg er utrolig stolt av at dette er en ekte, tradisjonsrik familiebedrift. Selv om jeg overtok etter min far, og min datter Siri har vært sterkt involvert i ti år og kanskje en dag vil overta sjefsstolen, er det ikke bare etternavnet vårt som sveiser bedriften sammen. Vi har en rekke fantastiske ansatte som har vært her i både 20 og 30 år, og det er deres høye kompetanse, gode arbeidsmoral og trivelige vesen som har gjort Knoksen til det vi er i dag, fastslår Knoksensjefen.

Næring I SANDNES

‹‹ 19


TEMA Bil og transport

FREMTIDEN: Moderne trolleybusser og egne bussfelt skal sørge for komfort og pålitelighet. (Illustrasjon: Trivector Traffic AB)

Bussveien nærmer seg

Sandnes

Sommeren 2021 blir Europas lengste bussvei offisielt åpnet. Den fem mil lange strekningen vil sørge for at bussen ikke ender opp i de samme køene som privatbiler. – Et pålitelig busstilbud vil definitivt øke populariteten til kollektivtransport, sier Gottfried Heinzerling, samferdselssjef i Rogaland Fylkeskommune.

20

‹‹

N

år toget er forsinket blir det oppslag i media. Med bussen er det bare forventet at den ikke kommer når den skal. På grunn av dette har bussen i dag relativt liten markedsandel her i regionen – kun åtte prosent benytter seg av det eksisterende busstilbudet, forteller Heinzerling. Til sammenligning foregår 65 prosent av reisene i Oslo med kollektivtrafikk, sykkel eller

Næring I SANDNES

gange. – Det er ikke tvil om at det er et enormt rom for forbedring og flere miljøvennlig reiser på Nord-Jæren, og Bussveien skal være med på å ta oss dit. En infrastruktur reisende kan stole på at vil få dem dit de skal er gull verdt, og vil føre til at vi kan nå vår målsetting om å øke antall daglige kollektivreiser fra om lag 70 000 til rundt 250 000.

Fremdriftsplan mot Ruten Det var lenge usikkerhet hvilken trasé Bussveien skulle ha fra Kvadrat og inn til Ruten i Sandnes sentrum. I fjor sommer ble det bestemt i Sandnes bystyre at alternativet over Varatun og i Oalsgata skrinlegges, og man går for den såkalte Fjordtraseen i Strandgata, eventuelt i en kombinasjon med Roald Amundsens gate.


TEMA bil og transport

FJORDTRASÉ: Fra Kvadrat til Ruten vil Bussveien gå langs Gandsfjorden.

– Dette reguleringsarbeidet er i gang, og mye skal være klart før sommeren. Vi har en veldig ambisiøs fremdriftsplan på plass, og sikter mot å være i gang med byggingen i 2019. Det er dog avhengig av godt samarbeid mellom de involverte aktørene og raske beslutninger fra politikerne. Det er nemlig ennå mye som må på plass. Blant annet er Strandgata i dag ganske tungt belastet med biltrafikk, så om Bussveien skal gå her må gjennomgangstrafikken flyttes. Et annet moment er å passe på at omkringliggende veinett ikke overfylles av biler, sier Heinzerling, som også er spent på VITEN: 19. januar oppdaterte Gottfried Heinzerling næringslivet i Sandnes på ståa med Bussveien. fremdriftsplanene for ombyggingen av Ruten.

– Anledning for byutvikling Noen privatpersoner og bedriftsledere har vært skeptiske til arbeidet som er gjort med Bussveien så langt, og mener at det har vært preget av lite dialog med de pårørte og mye usikkerhet grunnet uklarhet i planene. Under et møte om Bussveien arrangert av Næringsforeningens Ressursgruppe for Sandnes på Vitenfabrikken tirsdag 19. januar ble bekymringer fra noen involverte tatt opp, og besvart av blant annet Heinzerling. – Det er selvsagt trist å høre om folk som

er misfornøyde, og vi kan ikke annet enn å beklage at dette har tatt tid og at kommunikasjonen har vært dårlig. Store samferdselsprosjekter som dette, som skal være med å klargjøre regionen for de neste 50 årene, krever mye planlegging, og det vil dessverre alltid gå ut over noen. Men nå er planen snart klar, og vi kan konsentrere oss om å få alle puslespillbrikkene på plass, sier Heinzerling, som oppfordrer bedriftsledere og utbyggere til å se på byggingen av Bussveien som en unik mulighet. – Det er en gedigen anledning til å drive

positiv byutvikling. 58 prosent av befolkningen på Nord-Jæren jobber langs Bussveien, og med økende utbygging av boliger og næringsbygg på strekningen, vil det tallet stige ytterligere. Erfaringer fra blant annet Bybanen i Bergen viser at denne type utbygging skaper store muligheter for næringslivet, som nå har sikkerhet om hvor utviklingen best vil kunne skje i årene fremover. På denne strekningen vil det være et utrolig godt kollektivtilbud, og det er attraktivt for både kunder, ansatte og boligkjøpere, påpeker han. Saken fortsetter på neste side --> Næring I SANDNES

‹‹ 21


TEMA Bil og transport

FRI FLYT: På Forussletta står bilene i kø, mens bussene kjører uhindret i midtfeltet.

Vil gjøre bussen attraktiv Bussveien skal gå fra Tananger og Kvernevik til Stavanger sentrum, og derfra sørover mot Forus, Sandnes og Vatne. Det gjør dette til et av de største samferdselsprosjektene på NordJæren noen gang. På disse veistrekningene bygges det egne felt for bussene, og de skal også prioriteres i veikryss. Bussveien har tre busslinjer; A, B og C. Linje C skal gå fra Sandnes til Forus og så til Sola flyplass. – Sistnevnte er et supplement og vil nok ikke være klart før tidligst 2024, men linje A og B er godt på vei. Bussene kjører allerede uhindret på deler av strekningen mellom Sandnes og Stavanger, blant annet på Forussletta, og vi ser at det fungerer meget bra, sier Heinzerling.

22

‹‹

Næring I SANDNES

Bussveien vil på linje A og B ha åtte avganger i timen i hver retning, og linje A vil til og med være døgnåpen. – Det betyr at reisende på denne strekningen ikke lenger har behov for planlegging for å ta bussen, det er bare å gå til nærmeste busstopp og i verste fall vente noen få minutter. Hyppige avganger med nye, miljøvennlige trolleybusser som kan kjøre uten å bli hindret av biler, trafikklys eller unødvendige svinger vil gjøre dette tilbudet meget attraktivt, fastslår samferdselssjefen.

Sandnes er sonevinner Selv om Bussveien ikke blir offisielt åpnet før 2021, er en utbedring av kollektivtilbudet allerede godt i gang. Ett eksempel er det nye takst-

systemet der man har gått fra et uoversiktlig opplegg med hele 136 ulike soner til at hele Rogaland deles inn i fem soner: Nord-Jæren, Jæren, Dalane, Ryfylke og Haugalandet. – Sandnes er definitivt en av vinnerne i den nye strukturen, der sonen for Nord-Jæren inkluderer Sandnes, Stavanger, Sola, Randaberg og Ålgård. For mange reisende i Sandnes har det nå derfor blitt mye billigere og mye enklere å ta buss, fastslår Heinzerling.

Nye ruter fra i sommer Fra sommeren av vil det komme ytterligere forbedringer i busstilbudet på Nord-Jæren. Ny operatør, Norgesbuss, kommer inn med 187 flunkende nye busser, der halvparten av disse vil gå på biodiesel. Det vil også bli en rundt


TEMA bil og transport

stor økning i rutetilbudet fra i sommer, der bussen mellom Sandnes og Stavanger vil få mange nye ruter og hyppigere avganger. – Enkelt forklart er det Bussveien-rutene som begynner å kjøre allerede nå, men foreløpig uten noen garanti for punktligheten. Vi vil likevel allerede nå få flere over på buss, og har derfor økt kollektivbudsjettet med 100 millioner, slik at Kolumbus skal kunne tilby høyere frekvens og lengre åpningstider, sier samferdselssjefen, som gleder seg veldig mye til å se stadig flere strekninger av Bussveien bli tatt i bruk, før den store offisielle åpningen i 2021 markerer et nytt kapittel i kollektivtransporten i Rogaland. PÅLITELIGHET: Det kommer snart en ny buss. Bussveiens linje A skal ha 8 avganger i timen.

Næring I SANDNES

‹‹ 23


Kvartside NIS.ai 1 11.08.2015 22:37:54

C

M

“DU VELGER IKKE FIRMA – DU VELGER MENNESKER”

Y

CM

MY

CY

KORTESTE VEI MELLOM

IT-TJENESTER PROGRAMVARE REGNSKAP RÅDGIVNING

Vi i Dataplan Gruppen er problemløsere og rådgivere som gjør din jobbhverdag enklere. Vi leverer et bredt spekter av forretningstjenester til nesten tusen bedrifter.

CMY

K

SMS KAFFE til 1963 RING 815 51 960

Sandens ... 51 96 31 00 Nærbø...... 51 96 28 28

Bryne .......... 51 77 87 70 Jørpeland ... 51 96 31 60

www.dataplan.no

• Tanktømming • Fettutskiller • Slamsuging • Sandfangere • Lekkasjesøk • Oljeutskillere

• Rørspyling • Rørinspeksjon • Rørfornying, nytt rør uten å grave • Rotkutting • Tining av frosne rør

Ta kontakt dersom du ønsker å selge bilen din eller ønsker å kjøpe ny bil.

Stene Renovasjon på farten 24 timer i døgnet Har du problemer med rør/avløp/kummer/tanker etc. • ordner Spylingfor av deg kjøkkenavløp Kontakt oss; vi fra A til Å

• Tømming av renseanelgg

24 timers service 51 60 99 00 Stene Renovasjon AS, Larsamyrå 6, 4313 Sandnes Tlf: 51 60 99 00 • fax: 51 60 99 01 • Epost: stebjo@steneas.no post@hansa-auto.no

24

‹‹

Næring I SANDNES

www.hansa-auto.no


“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

Sett en NORSK REKORD i transport du og.

Bente Håland, daglig leder LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

1/4 annonse Rekord Transport

Telefon: 406 45 290 Mail: post@rekord-transport.no bente@haalandasfalt.no

N Y B YGG

RE H A B I L I T E RI NG

PÅBYG G

HAR DU PLANER OM Å PUSSE OPP? Vi tar alle oppdrag innen oppussing og rehabilitering. Skal du pusse opp badet, legge nytt gulv eller lurer på å fjerne vegger. Vi tar utfordringen. 452 53 729, www.tveitabygg.no

Næring I SANDNES

‹‹ 25


TEMA Bil og transport

De moderne englandsfarerne

FULL KONTROLL: May-Britt Thorbjørnsen, Per K. Hagen, Elisabeth M. Paulsen, Marit Elise Lorentzen og Anne Skartveit sørger for god transportflyt mellom Storbritannia og Norge.

Hvert år arrangerer sandnesbedriften Aquatran rundt 700 turer vannveien mellom Norge og Storbritannia, der alt fra oljeredskap og bygningsartikler til koks og sjokolade transporteres.

H

ele 70 prosent av godsmengden som går fra Storbritannia til Vest-Norge entrer landet via Stavanger-regionen, og Aquatran har siden oppstart i 2000 etablert seg som en av de mest valgte transportørene på denne etappen. Aquatran opererer mellom terminalene i Sandnes og Newcastle i England, og derfra kjøres gods videre til endelig desti­nasjon. – De fleste transportører kjører nedover på kontinentet. Vi så en åpning i å rendyrke en nisje til Storbritannia, hvor konkurransen ikke var like stor og vi allerede hadde nødvendige kontakter og erfaring. Så nå har vår North Sea Xpress rute minst fem avganger i uken begge veier, og det er mye å gjøre, med fulle laster både dit og tilbake. Vi er utvilsomt en stor aktør, og har med årene blitt en anerkjent Storbritannia- og Irland-ekspert, sier daglig leder Per K. Hagen.

slipper å bruke lang tid på å vente på at vi gjør papirarbeid, selv om det betyr at vi må jobbe hver helg. Kompetansen vi behøver til lasting, lossing og lignende leier vi inn fra terminalselskaper, mens ulike transportfirma tar seg av kjøringen. Det gir en lav kostnad, der vi har arbeidskraften vi behøver når det trengs, men slipper å betale folk for å gå rundt og vente på at neste båt skal komme inn, forklarer operasjonssjef Marit E. Lorentzen.

Flytter fra Sandnes I forbindelse med fornyelsen av havneområdet i Sandnes sentrum skal den tradisjonelle havnevirksomheten flyttes herfra. I sommer flytter derfor Aquatran, sammen med de fleste andre aktørene som nå holder til i havnen, til Somaneset noen få kilometer nord for dagens

beliggenhet. – Der er det et flott anlegg, med god infrastruktur og alt vi trenger for å opprettholde og styrke dagens virksomhet. Det er litt trist å se alle verdiene som har blitt brukt på å skape en flott havn her nå gis opp til fordel for å lage strand, men vi var aldri i tvil om at vi skulle fortsette å være i Sandnes. Den avgjørelsen tok vi allerede da vi startet opp. Vi så at det å ligge i Tananger ville være en ulempe på grunn av trafikkorker. Det sier endel at det faktisk er mye bedre å drive vår type virksomhet mer eller mindre midt i Sandnes sentrum. Kommunen er flink til å støtte virksomhet her, og her har vi tilgang på alt vi behøver av både materiell og mannskap. Den tradisjonsrike havnen i Sandnes er definitivt ikke død, den bare flytter på seg, forklarer Hagen.

Leier inn kompetanse Aquatran er en relativt liten bedrift som har seks ansatte her i Rogaland, og elleve ansatte på andre siden av Nordsjøen. – Dette er dyktige og dedikerte folk som sørger for at trafikken mellom terminalene våre opererer optimalt. Vi er fleksible og finner løsningene som gjør at våre kunder

26

‹‹

Næring I SANDNES

UK: Millenium Bridge i Newcastle får jevnlig besøk av Aquatranz-trailere.


Begynne på videregående til høsten?

Informasjonsmøte i Langgata 1, torsdag 25. februar kl.18.00 Her vil elever og foresatte få en nærmere presentasjon av Akademiet VGS. UTDANNINGSPROGRAM FOR HØSTEN 2016:

Oljem.ann170x242

08-01-13

14:59

STUDIESPESIALISERING REALFAG / SPRÅK, SAMFUNNSFAG OG ØKONOMI STUDIEFORBEREDENDE MEDIER OG KOMMUNIKASJON IKT PÅBYGGING TIL GENERELL STUDIEKOMPETANSE

Side 1

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden

norskolje.museum.no ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00.

AKADEMIET VGS SANDNES / LANGGATA 1 / 4398 SANDNES TEL 51 90 55 30 / SANDNES@AKADEMIET.NO / WWW.AKADEMIET.NO

Næring I SANDNES

‹‹ 27


TEMA Bil og transport

MYE JOBB: Siden 2014 har FREJA Transport & Logistics økt fra tre til seks ansatte. Regiondirektør Jan Håvard Hatteland (t.v.) og salgssjef Trond Inge Rasmussen har tro på 2016, til tross for at regionen opplever stor nedgang.

RIGGET FOR VEKST Dårlige tider er ingen hindring for FREJA Transport & Logistics, som har satt 2016 som et år for å vokse.

F

or to år siden ble Jan Håvard Hatteland ansatt som regiondirektør for danskeide FREJA Transport & Logistics. Noe av det første han gjorde, var å endre telefonnummer og logo. – Merkevare betyr mye, og Freia sjokolade er en veldig sterk merkevare i Norge. Vi er jo et helt annet selskap med helt andre produkter og tjenester, så da jeg begynte fikk jeg lov til å ta «Transport & Logistics» tilbake i logoen. I tillegg byttet jeg ut Oslo-telefonnummeret vi hadde til et mer lokalt. Det var jo ingen i Rogaland som svarte når jeg ringte fra et 22-nummer, forteller

28

‹‹

Næring I SANDNES

Jan Håvard Hatteland med en liten latter. FREJA Transport & Logistics er én av de største privateide aktørene i Norden, med en omsetning i 2015 på cirka 300 millioner euro. I Norge er omsetningen på rundt 370 millioner norske kroner, og bemanningen på Foruskontoret har økt fra tre ansatte i 2014 til seks i dag. Totalt har konsernet rundt 600 ansatte og 1600 biler.

Sikter mot 30 prosent vekst Rundt dem på Forus, i grenseland mellom Sandnes og Stavanger, er det mange mørke

vinduer i tomme lokaler som følge av krisen i oljesektoren. – Det er stor uro, og oljeprisen diskuteres mange ganger om dagen. Kanskje ikke her hos oss, men det er ofte det første du hører på nyhetene om morgenen, sier Hatteland. Det er viktig å «ha trua», mener han. – Fortsatt er det mange forskjellige typer varer og utstyr som skal håndteres og transporteres, men de totale transportvolumene har gått noe ned, og konkurransen er spisset. For vår del har vi god tro på fremtiden og satser hardt, sier han.


TEMA bil og transport

Planene for 2016 er nemlig at FREJA Transport & Logistics region sørvest, som strekker seg fra Flekkefjord til Stord, skal vokse med 20 til 30 prosent. – Vi ønsker å være synlig tilstede, og skal vinne fram ved å være nær markedet og satse på kvalitet. Vi har også som målsetning å vinne markedsandeler i prosjektrelaterte oppdrag. Oppdrag i denne kategorien kjennetegnes ofte på bakgrunn av kompleksiteten, og det kreves bred logistikkerfaring for å håndtere disse. FREJA har dedikert personell som kun jobber innen prosjekt, forklarer han. Noen videre oppbemanning av selskapet her i regionen blir det etter planen ikke med det første. – Nå er vi rigget for den veksten vi skal ha, men vi jobber i en fleksibel organisasjon, så om behovet skulle endre seg så vil det selvsagt bli aktuelt med ytterligere ansettelser, sier Hatteland.

er håndtering og tollbehandling av planter, frukt og grønt. Det er en kjempejobb der operasjonene pågår døgnkontinuerlig, forteller Rasmussen. Eksportmarkedet er også veldig viktig for selskapet. – Vi frakter blant annet mye avfall til energigjenvinning ut av Norge. Plast, papp, papir, flis, restavfall og mye annet blir fraktet til blant annet Danmark, Sverige og Tyskland for gjenvinning til ny energi, forteller Hatteland. Mye av stykkgodset, både på import og eksport, går via FREJAs egne terminaler i Dan-

mark og direkte inn til Stavanger-regionen. – Lokalt kanaliseres mest mulig av trafikken via Risavika, som ofte gir et fortrinn for ledetid mot denne regionen, forklarer Hatteland. Selskapet har også en rekke globale samarbeidspartnere og er medlem i flere solide nettverk over hele verden, og når på denne måten ut til hele verden. Målet er ikke å bli en ny gigant fra Rogaland, men å være en synlig aktør i regionen. – Vi håper stadig flere registrerer at FREJA ikke lenger er ensbetydende med sjokolade her i regionen, slår speditørene fast.

Suksess med lokale poteter FREJA Transport & Logistics har tro på at lokal forankring, med lokale ansatte som har god kjennskap til regionen, er nøkkelen til å lykkes i et krevende marked. Høsten 2015 ble derfor Trond Inge Rasmussen ansatt som salgssjef på regionkontoret, for å få ytterligere fart på sakene og styrke satsingen til FREJA i distriktet. Han kommer fra en stilling som basesjef i Baker Hughes, og har tidligere lang fartstid fra logistikkbransjen. Når det skal bankes på nye dører og ringes i telefoner er det nyttig med erfaring og god kjennskap til distriktets bedrifter, og de behovene de har for transport- og logistikktjenester. – Vi er et godt og fleksibelt team her, som alle har som mål å finne gode løsninger for kundene. Vi «er som poteten» og alle gjør det meste her, understreker salgssjef Rasmussen. Med en vekststrategi som FREJAs nytter det ikke å sitte stille og vente på mirakler i nedgangstidene, her er det alle mann til pumpene. – Jeg kjører til og med truck her ute! Men det er det vel ingen som tror på når jeg sier det, sier direktør Hatteland og smiler.

BILER: Totalt har FREJA Transport & Logistics rundt 1600 biler og 600 ansatte. (Foto: FREJA Transport & Logistics)

Medisin, frukt og avfall Firmaets hovedområde er grenseoverskridende veitransport, men de er samtidig en totalleverandør av transport- og logistikktjenester i alle transportformer. Dette gjelder både bil, båt, fly og bane. Ett av områdene de er store på i Norge er medisinhåndtering, hvor FREJA pakker, plukker og håndterer en stor andel av medisinene som kommer inn i landet ved et eget logistikksenter på Østlandet. – Et annet område vi er langt fremme på,

KJØRER PÅ: I en liten organisasjon som FREJAs må alle gjøre alt. Jan Håvard Hatteland setter seg gjerne på trucken for å ta i et ekstra tak.


TEMA Bil og transport

Volkswagen vant bilåret 2015 – 2015 har vært et fantastisk år på elbil og hybrid, sier Eldar Vatnaland, daglig leder for Møller Bil Sandnes & Jæren. Klart, det hjelper nok litt at han har Norges desidert mest populære bil i oppstillingen sin.

T

otalt ble 16 388 nye Golfer registrert i Norge i fjor. Ikke siden VW Boble satte salgsrekord for hele 46 år siden har en bilmodell solgt like mye. – Faktisk er det slik at om Volkswagen kun solgte Golf og ikke alle de andre modellene vi tilbyr, ville det fremdeles vært Norges største bilmerke. Golf er en fantastisk bil som appellerer til de aller fleste. Den selges til både de som er 18 og skal ha sin første bil, og de som er 80 og skal ha sin siste. Grunnen er ganske enkelt at det er en utrolig bra bil, og den har også en veldig god annenhåndsverdi, forteller Vatnaland.

Satte rekord i skandaleår Totalt solgte Volkswagen 26 344 biler i fjor, og knuste dermed Ford sin rekord fra 1986 da de solgte 25 051 biler på ett kalenderår. – Golfen er selvsagt hovedgrunnen til dette, men vi har en rekke spennende biler i alle klasser. En ting som er fascinerende med bilmarkedet er at de fleste bilmerker sier noe om sjåføren. Man tror én ting om hun som kjører BMW, og noe annet om han i en Volvo. Men med Volkswagen blir man ikke satt i bås, og det er det mange som liker. Alle finner en passende bil hos oss. Vårt brede modellutvalg og moderne og innovative biler er grunnen til at VW har en markedsandel på hele 17,5 prosent, fastslår Vatnaland. Salgsrekorden overrasket kanskje mange, i og med at Volkswagen i høst fikk mye negativ oppmerksomhet gjennom saken om manipulasjon av dieselmotorer i utslippstester. – Det skulle selvsagt aldri skjedd og er en veldig trist sak, men samtidig tror jeg alle skjønner at vi som bilforhandlere ikke har gjort noe galt. Møller Bil har et rykte på seg for å være åpne, ærlige og pålitelige, og denne saken gir oss muligheten til å vise oss fra vår beste side. Jeg kan garantere at vi rydder opp i dette. Vi skal i løpet av våren kalle inn nesten 2500 biler til verkstedet på Ganddal, og det er da bare å be-

30

‹‹

Næring I SANDNES

klage, samt gjøre den prosessen så ukomplisert som mulig. De eierne skal være svært fornøyde når de er ferdige, lover Møller Bil-sjefen.

Økning nasjonalt, nedgang lokalt Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken ble det i 2015 totalt registrert 150 686 nye personbiler, noe som er 4,5 prosent flere enn i 2014. Man må faktisk helt tilbake til 1985 og 1986 for å finne to år med flere førstegangsregistrerte nye personbiler. Rogaland utmerker seg dog med et negativt fortegn – det ble solgt 1,3 prosent færre biler i fylket sammenlignet med 2014. Kun Sogn og Fjordane av andre fylker opplevde nedgang i bilsalget, mens våre nabofylker Hordaland og Vest-Agder steg med henholdsvis 7,6 og 6,2 prosentpoeng. – Det er mye snakk om dårlige tider, men for vår del er det litt motsatt. Vi har bygd ut verkstedet, ansatt ny mekaniker og ny kundebehandler, og jobber hardt for å tiltrekke kunder. Våre selgere har det travlere enn noensinne, og det i en verden der målinger viser at der bilkjøpere tidligere besøkte forhandlere 7,1 ganger før de handlet bil, er de nå innom 1,7 ganger før valget blir gjort. Veldig mye av researchen blir gjort på nett, så våre selgere må jobbe på en helt annen måte enn før. De kan ikke sitte og vente på kunder, men må ut og finne kundene. Samtidig får selgere nå like stor provisjon på å holde en kunde fornøyd som for å selge en bil. Og vi har veldig mange fornøyde kunder, hvilket betyr at vi gjør det bra selv i nedgangstider, forklarer Vatnaland, som sier at selv om det er en generell nedgang i bilmarkedet i Rogaland nå, spesielt på nyttekjøretøy, betyr det bare at det blir en boom når bilparken etter hvert skal fornyes. – Og da skal vi være der med et bredt og tiltrekkende utvalg gode valgmuligheter. På varebil har Volkswagen rundt 30 prosent markedsandel, der vi tilbyr det mange omtaler som «Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul» med

funksjonelle og driftssikre biler som dekker de aller fleste behov og gir komfort til sjåføren.

Fremtiden er hybrid Annet man kan lære fra tallenes tale er at hybrid- og elbil ikke ser ut til å ha vært en hype. Elbilene tok en markedsandel på 17,1 prosent, en økning på 4,6 prosentpoeng i forhold til 2014. Enda noe høyere var økningen på ladbare hybrider. 7964 registrerte biler betyr en økning på smått utrolige 374 prosent. – Seks av ti nye Golf som ble solgt i november hadde elmotor. I tillegg var 15,6 prosent ladbare hybrider, hvilket betyr at tre av fire Golf ble levert med ladeledning. Den store økningen sier det meste om hvor vi er på vei. Vi har til og med investert en halv million kroner for å kunne tilby en egen hurtigladestasjon her hos oss på Ganddal.


TEMA bil og transport

NESTEN REKORD: Volkswagen Golf var i 2015 veldig nær å bli tidenes mest solgte bil på ett kalenderår. Eldar Vatnaland og Møller Bil på Ganddal solgte en god andel av den populære bilen.

Hva er grunnen til at kjøpere nå velger ladbare hybridbiler? – En ladbar hybrid er for mange et alternativ til å kjøpe to biler. Her får du det beste fra to verdener: En elbil til kjøring i nærområdene, og en fossilbil til langkjøring. Bruk viser at disse bilene i snitt går på elektrisk energi 95 prosent av tiden, men man slipper å bekymre seg for elbilens begrensninger, fordi man har en backup. Selv om man ikke tar hensyn til fordeler som gratis bompassering, ferjer, og så videre, er det fremdeles veldig mye billigere med hybridbil på grunn av fritak fra avgifter, og det er et mer miljøvennlig alternativ, så jeg er ikke overrasket over at mange bilmakere nå satser i dette spekteret. For vår del kommer VW Passat GTE hybrid stasjonsvogn ut i 2016, og det vil definitivt bli en bestselger, fastslår Vatnaland.

ELEKTRISK: En bil uten ladeledning er for mange ikke lenger en fullverdig bil.

Næring I SANDNES

‹‹ 31


TEMA Bil og transport

Bil i Sandnes Hva sier så andre forhandlere i regionen? Næring i Sandnes sendte ut en mail med noen spørsmål og fikk følgende svar:

Tor Elling Haga, Ford-sjef Kverneland Bil Stavanger-Sandnes 1. Hvordan var 2015 for dere? I et fallende marked i Stavanger- og Sandnesdistriktet (-6,2%), så har vi klart å øke vår andel med hele 5,6%, ifølge OFV-tallene. 2. Hva er bestselgerne for tiden? For oss har det vært en suksess med nye Ford Mondeo og Ford S-max. Disse bilene er kommet med nye og renere motorer, samt 4-hjulstrekk i kombinasjon med automat. Vi lanserte også Ford Mustang og har per dags dato levert fire av disse. Blant annet går to av dem som kjøreskolebiler hos Hognestad Trafikkskole.

Ulf Karlsen, daglig leder RSA Bil 1. Hvordan var 2015 for dere? Vi har hatt et spennende år, med noen nylanseringer og noen face-lifter på Suzuki. Vi solgte totalt 134 nye biler og 148 brukte biler i løpet av året. 2. Hva er bestselgerne for tiden? Vår bestselger er Suzuki Vitara som har 4-hjulstrekk og kan leveres med både diesel/ automat eller bensin/automat, og i tillegg levers med to forskjellige motorvarianter. Prismessig får du veldig mye for pengene, mye utstyr og

32

‹‹

Næring I SANDNES

3. Hva gleder du deg mest til å presentere for kundene dine i 2016? Nye biler i 2016 blir Ford Focus RS 350hk med 4-WD, 0–100 på 4,5sek. Den blir fantastisk. Videre lanseres ny SUV Ford Edge, mens Ford Kuga kommer prisgunstig med 2WD. Ford lanserer i disse dager også Ford Vignale, som er svært påkostede biler av høy kvalitet og service. Videre skal vi 1. september flytte inn i NordEuropas største bilhus på Svanholmen på Forus. Her bygges et anlegg på 29 000 kvadratmeter hvor følgende bilmerker skal selges: Ford, Mazda, Volvo Toyota og Lexus. 4. Nyttebil – hva leverer dere her? Ford tok steget opp på andreplass i denne

gruppen i fjor, med over 5000 leverte biler i Norge. Lokalt sank markedet på denne gruppen med 11,3%, mens vi opprettholdt samme volum som året før. Total markedsandel for varebiler var Ford 15,2%, en økning på 25% fra året før. I år lanseres flere av bilene med automatgir og nye, renere motorer i Euro 6-klassen.

gode kjøreegenskaper. 3. Hvilke biler gleder du deg mest til å presentere for kundene dine i 2016? Den nye Vitara S med den spennende turbomotoren på hele 140 hestekrefter kommer til å bli vår bestselger dette året. En helt riktig bil med riktig motor. Kombinert med 4-hjulstrekk som standard er det få som kan matche den på pris. 4. Nyttebil – hva leverer dere her? Isuzu D-Max pickup er helt klart vår ener på

nyttekjøretøy. Denne var nummer én på registreringsstatistikken i Rogaland i 2015, og det er vi utrolig stolte av!


TEMA bil og transport

Ove Henning Block Espenes, avdelingsleder Toyota Sørvest 1. Hvordan var 2015 for dere? 2015 var et meget bra år for oss. Vi solgte 919 nye biler dette året, og omsetningen var på hele 182 millioner kroner. 2. Hva er bestselgerne for tiden? Helt klart den nye Rav 4 Hybrid, som vi har ventet på så lenge. Vi solgte 50 stykker på førsalg før introduksjonsdagen den 14. november. Nye Rav Hybrid blir nå levert med 2,5 liters bensinmotor og el-motor, effekt 197 hestekrefter og tilhengervekt på 1650 kilo. 3. Hvilke biler gleder du deg mest til å presentere for kundene dine i 2016? Vi gleder oss mest til å få vise Proace, ny ge-

Steinar Hellestø, adm. direktør Bertel O. Steen 1. Hvordan var 2015 for dere? 2015 ble et godt år med en omsetning på ca. 600 millioner, 2000 nye og brukte biler herav 800 brukte. Resultat opp med ni prosent. 2. Hva er bestselgerne for tiden? Hos Peugeot er det Årets Firmabil Peugeot 308 SW som er den store vinneren. Terningkast 6 overalt. Hos Mercedes-Benz er det Årets Vakreste stasjonsvogn, nye C-klassem som leder an. Ellers så går det godt med GLC Plug In Hybrid og B-Electric.

nerasjon Prius, samt nevnte Rav hybrid. Vi får også inn en spennende ny Hilux pickup. 4. Nyttebil – hva leverer dere her? Nyttebilene vi tilbyr er Proace, Hilux og Landcruiser. Proace er nok den som som er mest i skuddet nå, men det ventes storinnrykk når ny Hilux kommer.

3. Hvilke biler gleder du deg mest til å presentere for kundene dine i 2016? Peugeot kommer med flere nyheter, hvor 3008 er den jeg personlig gleder meg mest til. Hos Mercedes-Benz er det E-klasse, som vanlig med morgendagens teknologi, som er mest spennende! 2016 blir et bra år! 4. Nyttebil – hva leverer dere her? På nyttekjøretøy har Peugeot sin vinner i Partner varebil, kort eller lang. Mens MercedesBenz har suverene og Mesternes Mester bil, Vito varebil med drivkraft foran, bak eller på alle fire. Vi selger også godt med lastebiler

og busser, blant annet skal 75 nye leddbusser leveres før sommeren.

Næring I SANDNES

‹‹ 3 3


TEMA Bil og transport

Ivar Egeland, salgssjef Hegre Auto 1. Hvordan var 2015 for dere? 2015 var nok et bra Mazda-år. Mazda er her i distriktet det fjerde største bilmerket, og det helt uten el- og hybridbiler. 2. Hva er bestselgerne for tiden? Nå troner Mazda CX 5, som har vært den mestselgende SUV-en to år på rad. Nye Mazda CX 3 får vi snart også nok bil av, så denne er en farlig konkurrent. SUV er det segmentet

som øker mest her i Norge, og heldigvis har Mazda to kandidater som har «gått hjem» hos folk flest. 3. Hvilke biler gleder du deg mest til å presentere for kundene dine i 2016? Alle modeller er nye hos Mazda nå, så Mazda 2, 3, 6, CX 3, CX 5 og MX 5 (verdens mest solgte Roadstar) er alle nye med SkyActiv miljøteknologi. Så da er kvalitet, design, kjøreegenskap og pris på plass.

HYTTE TIL SALGS PÅ STAVTJØRN!

4. Nyttebil – er det noe dere leverer? Hva er i så fall mest populært her? Mazda har ikke nyttekjøretøy i Europa.

R KLAR FONG! TTI Y L F N N I • Kun én time fra Bryne/Sandnes • Praktfull natur hele året • Alpinanlegg med snøkanoner som bidrar til en lang alpinsesong

Interessert i en hytteprat, kontakt Randi Tveit, EiendomsMegler 1 Jærmegleren, tlf 952 90 691 Skjalg Espedal, Gann Tre, tlf. 901 65 043

34

‹‹

Næring I SANDNES

Les mer på www.ganntre.no

SKARP.NO

• Pris kr. 1.790.000,-


TEMA bil og transport

KUNDEFOKUSERT: Bjørn Arne Bakken er en av Sandnes Taxi sine mange dyktige sjåfører.

Snart 70 år fra dør til dør Sandnes Taxi er en av de mest synlige transporttjenestene i regionen. I løpet av ett år kjører bilene med deres logo på døren til sammen rundt 14 millioner kilometer.

T

axi er den enkleste og beste måten å forflytte seg fra A til B. Vi får deg fra dør til dør, og utfyller og supplerer på den måten buss- og togtrafikken. En stor andel av det vi gjør er fastkjøring, som for eksempel inkluderer skolekjøring, pasientreiser, og eldre som ikke kan eller vil kjøre selv eller benytte seg av andre kollektivløsninger. Bare våre storbiler kjører over tre millioner kilometer årlig i faste oppdrag: Over 1000 personer fra Stavanger i nord til Hå i sør kommer seg hver dag dit de skal med hjelp fra Sandnes Taxi. Det er vi stolte av, forteller daglig leder Kay Hustoft, som i dag disponerer 140 biler som kjører over hele Nord-Jæren.

Venter på nytt hjem og gode tider Hustoft bekrefter at taxivirksomheten har fått føle nedgangen i oljeindustrien, men vil likevel ikke male et helmørkt bilde for persontransportbransjen. – Markedet har sviktet en del. Blant annet ser vi at trafikk til og fra flyplassen har hatt en markant nedgang, og i og med at oljebransjen er i sparemodus er ikke det så rart. Det er vanskeligere å levere reiseregninger med drosjeregninger på i disse dager, og noen finner derfor andre løsninger. Våre sjåfører må være forberedt på at

det kan bli litt roligere en periode, men som alle vet – konjunkturer svinger. Jeg tror at fremtiden ser lys ut når vi kommer oss forbi denne kneiken. Vi skal som organisasjon i hvert fall være klare for alt, sier Hustoft, som nå gleder seg til at Sandnes Taxi i løpet av 2017 for første gang i sin 68 år lange historie får sitt eget hjem - de har kjøpt byggeklar tomt og flytter snart inn i nytt administrasjonsbygg på Larsamyrå.

Trygg og tilgjengelig aktør Sandnes Taxi har siden 1949 vært den prefererte leverandøren av taxitjenester her i distriktet, forteller Hustoft, og sier at en grunn til det er at selskapet er opptatt av å utvikle seg i takt med tiden. – Vi var for eksempel tidlig ute med bestilling på internett, og merker nå at bruken av appen vår bare øker og øker. Våre kunder skal vite at vi er der for dem når de trenger transport, og i tillegg være sikre på at vi får dem trygt frem til destinasjonen. Det inkluderer god kursing av våre sjåfører, som skal være godt kjente i nærområdet, og også finne frem til det mer perifere. Vi har mye internopplæring på alt fra adresser og severdigheter til språk og bruk av GPS, påpeker taxisjefen.

– Kraftig forskjellsbehandling Du er samferdselssjef i Rogaland med all makt for en dag – hvilke tiltak gjør du? – Vi er en næring som er veldig regulert av myndighetene med løyver som garanterer at vi forholder oss til et satt regelverk, lover og forskrifter. Samtidig ser vi nye aktører på banen som er helt uregulert og mer eller mindre opererer fritt. Myndighetene har ikke innsyn i driften til disse nye aktørene, og det er mye usikkerhet rundt hvordan disse forholder seg til avlønning, moms, avgifter, og mye annet– og dette er ikke riktig. Derfor ville jeg nok brukt min dag til å gjøre noe med denne kraftige forskjellsbehandlingen, og redigert og modifisert et regelverk som er modent for en oppdatering, fastslår Hustoft.

Kay Hustoft er skeptisk til at aktører som Über og Haksi får operere fritt.

Næring I SANDNES

‹‹ 3 5


TEMA Bil og transport

Store bussendringer Fra 1. januar forenklet Kolumbus billettsystemet sitt, Bussveien kommer stadig nærmere Sandnes, Rogaland foretar en rekordsatsing på kollektivtransport, en ny bedriftsavtale gir ansatte gode rabatter, og i sommer overtar Norgesbuss som operatør på Nord-Jæren og tar med seg 187 splitter nye busser.

V

– 36

‹‹

i har i mange år hatt et opplegg som har vært uoversiktelig for både kunder, sjåfører og oss selv, med 136

Næring I SANDNES

soner, samt en rekke ulike billettprodukter og rabattordninger. Nå blir det fem soner - NordJæren, Jæren, Dalane, Ryfylke og Haugalandet,

der Nord-Jæren-sonen strekker seg fra Ganddal i sør til Mortavika i nord, og også inkluderer Ålgård. Dette gjør det enklere å forstå hva


TEMA bil og transport

det vil si at man må betale 20 kroner ekstra om man kjøper billett fra sjåføren i stedet for på app, ved kundesenter eller i automat. – Vi vil bruke tiden på å få bussen dit den skal, ikke på å ta betaling. Det er faktisk slik at nesten 70 prosent av våre passasjerer betaler med kontanter på bussen, og det tar for mye tid, sier Aksland, og påpeker at ingen nå ser på det som et problem at man må betale ombordtillegg på toget, selv om det var ramaskrik da dette ble innført. – Dette vil gå seg veldig godt til etter hvert. For vår del handler alt om å sikre en smidigere ombordstigning og bedre pålitelighet i rutetidene, sier Kolumbus-direktør Aksland, og forteller at de ser en stor økning i bruken av betalingsappen.

Bussvei og rekordsatsing FORNYELSE: Mye nytt for kollektivreisende. Også Ruten skal fornyes i nærmeste fremtid.

man skal betale for å ta bussen, og vil gjøre det mye billigere å reise langt, noe som blant annet subsidieres av at prisen på korte turer økes fra dagens 32 til 33 kroner, forklarer Odd Aksland, direktør i ruteselskapet Kolumbus. Målet med endringene Kolumbus har gjennomført er at flere skal ta i bruk bussen som transportmiddel. Nå er det rundt 70 000 bussreisende per dag i Rogaland, og Kolumbus har satt seg et mål om at dette tallet skal øke med tre prosent hvert år fremover.

Straffegebyr for sjåførbetaling Det har også vært mye fokus på at det fra nyttår er et ombordtillegg for kjøp av billetter,

Bedre pålitelighet er også den fremste faktoren når det kommer til den mye omtalte Bussveien, som er den største kollektivsatsingen i Rogaland på lang tid. – Når den er på plass har vi Europas lengste bussvei. Slik det er i dag står bussene i de samme køene som privatbilene, og det gjør busstilbudet uforutsigbart. Kundene vil ha punktlighet og pålitelighet, og Bussveien vil utvilsomt gjøre det mye mer attraktivt å benytte seg av kollektivtransport. At folk vil kunne stole 100 prosent på produktet har utrolig stor verdi, fastslår Aksland. Selv om Bussveien ikke blir offisielt åpnet før i 2021, finnes det allerede strekninger, for eksempel mellom Kvadrat og Forus, som er ferdig bygget og allerede i bruk. Fra sommeren av vil også rutetilbudet bli styrket, etter en økning i kollektivbudsjettet på 100 millioner kroner. – Dette vil gi flere ruter, hyppigere avganger og nye busser, spesielt i korridoren mellom Stavanger og Sandnes. Totalt får Nord-Jæren

nesten 20 prosent økning i rutetilbudet. Enkelt forklart er det rutene til Bussveien som starter nå, selv om ikke alle de 26 strekningene er klare, sier Aksland. Du kan lese mer om Bussveien på side 20 i dette magasinet.

Ny kontrakt gir 187 nye busser I tillegg til forbedret rutetilbud fra i sommer av, kan bussreisende også glede seg til nye busser. Norgesbuss vant nemlig i fjor høst Kolumbus’ anbudskonkurranse om å kjøre bussene på Nord-Jæren, inkludert Bussveien, de neste åtte årene. – Kontrakten innebærer at hele dagens busspark skiftes ut, og at Norgesbuss stiller med 187 moderne busser, der halvparten av disse skal gå på biodiesel. I tillegg vil passasjerene oppleve at de nye bussene har bedre plass. Norgesbuss er en aktør med mye erfaring fra kollektivtrafikk i Oslo, så vi er helt trygge på at de vil gjøre en strålende jobb, sier Aksland, og sier at de også ser frem til å ta i bruk det nye bussdepotet, Unik Terminal på Forus, som skal være klart til bruk fra 1. oktober.

Bedriftsavtale gir gode rabatter Et relativt nytt billettprodukt fra Kolumbus er HjemJobbHjem, en bedriftsavtale som gir ansatte i hele Rogaland månedsbillett for buss, tog og el-sykkel til kun 500 kroner per måned. –Ved å bli en HjemJobbHjem-bedrift kan man redusere de ansattes reisekostnader, enklere løse parkeringskabalen, bidra til å spare miljøet, og øke fremkommeligheten for alle reisende. Prisen for å bli med på denne avtalen avhenger av antall ansatte og om bedriften ønsker tilgang på el-sykler utenfor kontorene, forklarer Aksland, som sier at de får svært god respons fra næringslivet på dette tilbudet og at de har et mål om 1024 nye ansattbrukere innen mai.

Næring I SANDNES

‹‹ 37


TEMA Bil og transport

Alltid klare for en ny Svipp-tur Bud- og lokaltransportfirmaet Svipp satser i nedgangstider, og går for økning i 2016. – Vi er allerede Vestlandets største bedrift i vårt segment, og skal nå ta nye markedsandeler, sier daglig leder Ole Skadsem.

I

2013 omsatte Svipp for rundt 53 millioner kroner og utførte cirka 124 000 unike oppdrag for nær 1400 forskjellige kunder. De siste årene har tallene sunket noe som en følge av den generelle nedgangen i markedet, og selv om 2015 så en reduksjon på rundt åtte prosent, tror transportselskapet at pilene vil peke oppover igjen dette året. – Dette var faktisk en relativt liten tilbakegang i et knalltøft marked, og kan tilskrives at vi ikke kun er oljerelatert, men har kunder i et bredt spekter bransjer. Flere av våre konkurrenter sliter enormt på grunn av nedgangen i oljeindustrien, men vi har rom til å satse, sier Ole Skadsem, og får støtte av Camilla Therese Horrigmoe, som nylig fikk jobben som salgsansvarlig i selskapet. – Det ligger mye verdi for oss i å satse i dårlige tider. For eksempel oppdager stadig flere bedrifter som har frem til nå hatt full utnyttelse av eget materiell at det er mer økonomisk å outsource transport, og gjør en avtale der vi overtar bil og ansatt. Dagens arbeidsmarked gjør også at vi får tak i mange veldig dyktige sjåfører, og det vil hjelpe Svipp med å gjøre en god jobb for enda flere kunder, sier hun.

Lokal aktør med VIP-garanti Både Skadsem og Horrigmoe tror Svipp også har en fordel her i regionen ved at de er en lokal aktør med en lang historie i området. – Det finnes et utall transportselskap, men selv om vi kjører til hele Norge, og også har mange oppdrag i Europa, er vårt kjerneområde her på Jæren. Og her liker folk å bruke lokale samarbeidspartnere. Folk kjenner oss, og i disse tider søker bedrifter en samarbeidspartner de vet de kan stole på, fastslår Skadsem.

Det at Svipp satser så mye på denne regionen gjør også at de kan levere en unik tjeneste: – Vi kan som eneste aktør vi tilby VIPtransport med leveringsgaranti lokalt i Stavanger/Sandnes i løpet av én time fra bestilling. Vi har et system som gjør det enkelt for oss å hive oss rundt, og til enhver tid levere det våre kunder ønsker. God service har vært en viktig faktor i å få selskapet dit vi er i dag, og det har vi ikke tenkt å slutte med, garanterer Horrigmoe.

Mange biler og flere markedsandeler Ole Skadsem er daglig leder i familiebedriften, som siden 1978 har vokst fra å kjøre budbil med reklamemateriell og blomster til å ha en massiv bilpark som gjør dem i stand til å ta et vidt spekter oppdrag. – Vi har nå mer enn 55 biler i daglig drift, og tilbyr distribusjon av alle typer store og små kolli over korte eller lengre distanser. Vi har alle bilstørrelser - fra «pizzabiler» og ulike typer varebiler til lastebiler, containerbiler, kjølebiler, kranbiler, trailere, samt åpne og lukkede semitrailere, beskriver Svipp-sjefen. – Det finnes andre aktører som er større på stor bil, men ingen har det spekteret av tjenester vi kan tilby kundene. Vi mener vi kan få flere markedsandeler i eksisterende marked på tross av nedgang, ettersom vi har et så bredt og godt tilbud, og kan vektlegge kunder, kundeoppfølging, salg og ikke minst kvalitet enda mer, forteller Horrigmoe.

38

‹‹

Næring I SANDNES

KJØRER PÅ: Ole Skadsem og Camilla Therese Horrigmoe i Svipp satser på vekst i 2016.


TEMA bil og transport

Ny transportmulighet til Bergen Fra 1. januar trådte en regelendring som kan ha mye å si for reisende mellom Jæren og Bergen i kraft. Nå får nemlig Fjord Line ta med seg passasjerer, gods og vogntog.

V

i seiler daglig mellom Stavanger og Bergen og har ledig kapasitet til å ta med både tungtransport og passasjerer. På et allerede tungt belastet veinett mellom Stavanger og Bergen er dette positivt både for trafikksikkerheten, miljøet og Fjord Line, uttalte rederiets kommunikasjonsdirektør Eva Sørås Mellgren til Stavanger Aftenblad. Fra 1. januar ble det fastsatt endringer i tollregelverket slik at det er mulig for Fjord Line å frakte passasjerer innenlands mellom Stavanger og Bergen. Vilkåret er at det som hovedregel foretas «kassaregistrering»

for salg, slik at det ikke blir mulig for innenlandsreisende å handle tollfrie varer på strekningen. Fjord Line har tidligere anslått at de vil kunne frakte rundt 100 vogntog mellom Bergen og Stavanger – hver dag, hver vei og året rundt, ifølge Bergens Tidende.

10 000 flere tok Jærbanen Tall fra NSB viser at Jærbanen hadde 10 000 flere kunder de åtte første månedene i 2015 sammenliknet med samme periode i 2014.

J

ærbanen har hatt en nøktern vekst i antall kunder på 0,4 prosent flere kunder de åtte første månedene i 2015 sammenliknet med samme periode i 2014. Dette utgjør likevel en vekst på cirka 10 000 flere kunder, sier markedsansvarlig på Sørlands- og Jærbanen Dag Brekkan til Stavanger Aftenblad.

Økt kapasitet i rushtid Han legger til at dette er et bra tall med tanke på at Jernbaneverket stengte banen for togtrafikk mellom Bryne og Stavanger i fem uker på grunn av flere nødvendige oppgraderingsarbeid i sommer. – Vi ser imidlertid at mange tar toget i rushtiden. Derfor er vi glad for at Jernbaneverket fikk nye og utvidede plattformer på Klepp og Øksnevadporten i sommer, så vi kan kjøre med dobbelt togsett på morgenen fra Egersund og fra Stavanger på ettermiddagen i én avgang, sier Brekkan.

Ferdig arbeid i 2016 Tallene fra NSB viste også at Jærbanen frem til oktober hadde en punktlighet på 91 prosent. – Vi vil gjøre det vi kan for å få enda bedre forutsigbarhet. I tillegg vil vi fortsette å jobbe tett opp mot Jernbaneverket, som eier og drifter jernbanen. Hovedårsaken til forsinkelser er en ustabil infrastruktur

med blant annet signalfeil. Derfor er NSB glad for at det er satt av midler til Jernbaneverket for fullføring av arbeidene med nytt kontaktledningsanlegget i statsbudsjettet. Dette arbeidet forventes å være ferdig i 2016, og vil føre til en mer stabil Jærbane, sier Brekkan til Aftenbladet.

Flom og tekniske feil Ny statistikk fra NSB som forteller historien om togtrafikken i hele 2015 vil være klar i februar. I desember ble Jærbanen sterkt påvirket av uvær og flom, samt tekniske problemer ved stasjonen på Bryne, som førte til buss for tog-løsning. Til Næring på Jæren sier Dag Brekkan at han likevel tror at tallene vil vise en ytterligere økning. – Vårt inntrykk er at stadig flere tar toget, og det er en meget positiv utvikling. Nå er vi spente på å få de faktiske resultatene på plass.

Næring I SANDNES

‹‹ 39


#

Send inn bilde og få det på trykk!

VI VISER SANDNES’ BESTE ARBEIDSPLASSER ‹‹

Ta et bilde av deg og dine kolleger på jobben og få det på trykk i Næring i Sandnes. Vis oss din arbeidsplass ved å legge ut bilde på Instagram eller Facebook med #sandnesbestearbeidsplass eller send det til post@lokomotiv.no

Knoksen

SealWeld

D10 reklameb

40

‹‹

N æ r i n g I SA S A N D N EESS

yrå

Pro


Kunsten å ha kvalitetstid på jobben FORD TRANSIT CUSTOM

Den setter en ny standard for både effektivitet, lasteplass, drivstofføkonomi og komfort. Med utstyr som du ellers bare finner på personbiler – som filskiftevarsler, ryggekamera, navigasjon, SYNC med nødhjelpsassistanse og automatisk klimaanlegg – og utstyr du knapt har sett maken til, som nedfellbart takstativ. En bil som senker driftskostnadene, øker produktiviteten og gjør arbeidstid til ren kvalitetstid.

Fra kr 266.100,-

eks. MVA, frakt og levering.

* Pris eks MVA, ink. frakt og levering, Ski. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslipp fra 191 – 197 g/km (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2 TDCi, 155 HK). Bl. drivstofforbruk fra 0,63 – 0,7/mil (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2 TDCi, 155 HK). Tilbudet kan kombineres med enkelte andre rabatter, kontakt forhandler for mer info, gjelder kontrakter signert til og med 31. mars 2016. *Effektiv rente: 5,08 %, kr 150 000,- o/5 år, etabl./ tingl. 4 500,-, Totalt: kr 169 841,- NB: ved finansiering utover 3 år, blir renten gjeldende markedsrente fra 3. år p.t 4,95 %. Forutsetter kredittgodkjenning via Ford Credit. Forbehold om trykkfeil.

Stavanger/Sandnes Stokkamyrveien 26 Man–fre Tirs Lør

08:00 – 16:30 08:00 – 20:00 10:00 – 14:00

kvernelandbil.no

FINANSIERING Rente:

1,9 %

Fastrente i 3 år

*


HELSE OG VELVÆRE

Nyhet KURSOPPSTART I VINTER / VĂ…R HALVĂ…R.

Langgata 96 B, 4306 Sandnes

KLEPP SONETERAPI TILBYR NĂ… KURS I:

Langgata 96 -B,Mob. 4306902 Sandnes Tlf. 51 37 1000 123 92 Tlf. 51 37 1000 – Mob. 902 123 92 E-post: sandnes@laserklinikken.com E-post: sandnes@laserklinikken.com www.laserklinikken.no www.laserklinikken.no

Anne Harila avd. Sandnes

DIN ANNONSE HER

RYGG OG NAKKEMASSASJE Kurset gĂĽr over 3 kvelder. kl. 17.30 - 21.00. Pris kr 1700,-

DIN ANNONSE HER

s -USKELPLAGER LEDDSMERTER s 3PORTSSKADER TENNISALBUE s .AKKE KNE ARM PROBLEMER s &IBROMYALGI s "IHULEBETENNELSER s 4INNITUS Â’RESUS s 3ĂŒR EKSEM

BABYMASSASJE Eit treff pr. uke i 4 uker. Kl. 11.30 - 12.30. Pris kr 1100,-

Gratis kurskompendie for deltakere. For komplett oversikt over kursdatoer ta kontakt med Mari Leknes.

Stasjonsveien 26, 4352 Kleppe, mob: 977 65 408 • mari.leknes@gmail.com

20% rabatt

produkt mot fremvisning av denne annonse.

s 6ORTER FOTVORTER s &LEKKER PIGMENTmEKKER s &JERNING AV TATOVERING s (ĂŒRFJERNING n SMĂŒ BLODKAr

kampanjepris -20%

kr 3120,-

Kurshalder: Mari Leknes

Kr 6500,pĂĽ valgfri behandling eller

Kr 3900,-

LASER FOR MUSKEL OG SKJELETTPLAGER KOSMETISK LASERBEHANDLING

TA KONTAKT FOR TIMEBESTILLING Vippe extensions Negler Voksing Ansiktsbehandling Massasje

kampanjepris -20%

kr 5200,-

Oversikt over behandlinger og priser www.paradishudpleiesalong.no

Langgata 3, Sandnes sentrum

DIN ANNONSE HER

90135751

Kr 3900,3D-5D Vipper ........ 1200kr/3 tim Klassiske Massasje ... 500kr/55 min Gele Negler 500 kr

kampanjepris -20%

kr 3120,-

Kyrkjebakken 2, 4352 Kleppe Tlf. 930 26 305 www.paradishudpleie.no

Gjelder bare ved behandlling av Michelle Gyldig t.o.m. 30 april 2016

DIN PERSONLIGE RĂ…DGIVER PĂ… HUD.

Timebestilling: 51 62 78 77 Les mer om oss pĂĽ: www.clinique-marine.no

BESTILL

ANNONSEPLASS HER Clinique Marine Langgt 31 4306 Sandnes

24t online booking www.clinique-marine.no

Kr 9500,kampanjepris -20%

kr 7600,-


Norges mest effektive næringspark Nå har du muligheten til å leie produksjonshaller og kontorer i Norges mest moderne kombibygg til meget konkurransedyktige priser.

TIL

BESTILL

ANNONSEPLASS HER

! LEIE

Plogfabrikkvegen 12: 477 m² kontor i 3. etasje og produksjonshall på 1270m²

Plogfabrikkvegen 14: 185m² kontor i 2. etasje og produksjonshall i overkant av 610m²

KONTAKTINFORMASJON:

LETT TILGJENGELIGHET FOR BÅDE PERSON- OG GODSTRANSPORT:

Godsterminalen i umiddelbar nærhet

20 minutter til flyplassen

Per Steinar Lothe Tlf. 976 98 866, psl@lothe-solutions.no

25 minutter til Risavika havn

Siv-Grete Lea Tlf. 906 51 288, sgl@lothe-solutions.no

kverneland-naeringspark.no

Vi har alltid en traktor klar!

Kr 18 000,Vi utfører tjenester: • • • • •

Landbrukstjenester Gjødsling med vakuumvogn Pløying og jordfresing Utgraving og massetransport Salg og levering av pukk, grus, solla jord

• • • • •

Trefelling og hagearbeid Transport av maskiner og utstyr Utleie av maskintralle Sopevogn Alle typer traktorarbeid m.m

TIPS OSS!

• Beleggningstein og støttemurer • Bemanningsutleie

kampanjepris -20%

kr 14 400,Ta kontakt for en uforpliktene prat! Vi fikser det meste!!!

I Næring i Sandnes jobber redaksjonen uavhengig av det som skjer på annonsefronten. Våre journalister er klare for dine innspill!

Se også: www.herredsvela.net Herredsvela Maskin AS Hommersåk, TLF: 920 28 645

Ta kontakt på tips@lokomotiv.no

Næring I SANDNES

‹‹ 4 3


Nytt om

navn

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb! Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no

Monika Hovland

Siv S. Wollstadmo

etablerte i august LINK Profilering, som leverer alt innen firmagaver, nettløsninger/webshop, giveaways og profileringsprodukter. Hun har 15 års bransjeerfaring som firmagaveforhandler. Hun har jobbet som Key Account Manager og teamleder i IDÉ House Of Brands, samt som kunderådgiver og daglig leder hos Askeland Firmagaver.

etablerte i august LINK Profilering, som leverer alt innen firmagaver, nettløsninger/webshop, giveaways og profileringsprodukter. Hun har jobbet i bransjen i 15 år, som grossist/leverandør og firmagaveforhandler. Hun har jobbet som kunderådgiver og salgssjef i New Wave Group AS, og som Key Account Manager i Gosh Online Reklame.

Wenche Belsvik

Annette Herland

startet som IT-konsulent i Dataplan IT Partner AS 4. januar 2016. Wenche kom fra Marine Technologies LLC i Egersund.

er fra 1. desember 2015 ansatt som konsulent på OneStopReporting hos Dataplan Solutions AS. Annette kom fra stillingen som Project Controller i Drilling Support System AS og Fabi AS.

Arne Henning Jaarvik

Vibeke Lea

begynte som selger for Dataplan Regnskap AS og Dataplan IT Partner AS 4. januar 2016. Arne Henning kom fra stillingen som daglig leder i Jobzone Stavanger.

startet som lønnsmedarbeider i Dataplan Regnskap AS 18. januar 2016. Vibeke kom fra stillingen administrasjonsassistent i Origo Solutions AS.

Tore Friestad

Diroy Suppiah

er ansatt i Lokomotiv Media som redaktør for Næring på Jæren og Næring i Sandnes. Han har de siste to årene jobbet som journalist i magasinene, i tillegg til å være tekstforfatter hos CCT i Bergen.

begynte om trainee hos Dataplan IT Partner AS 23.november 2015. Diroy er utdannet dataingeniør ved Universitetet I Stavanger og har spesialisert seg innen sikkerhet, drift, databaser og programmering.

Unni Stødle

Roar Hasle

er ansatt som markedskonsulent i Lokomotiv Media. Hun har siden 1993 jobbet som annonse-/ mediekonsulent i Stavanger Aftenblad, både på Bryne-, Sandnes- og Stavangerkontoret.

er ansatt som daglig leder i Lokomotiv Media. Han har over 20 års erfaring innen salg, markedsføring og media. Både som rådgiver, leder, eier og gründer. Han var blant annet grunnlegger av Lokomotiv tilbake i 1995.

Lene Havn Heimvik er ansatt som lærling i D10 Reklamebyrå. Gjennom hennes år på Medier & Kommunikasjon og Mediedesign på Vågen VGS, har hun blant annet utviklet gode mediekunnskaper. Noe som er veldig greit når kun det beste er godt nok for kundene! Som lærling i D10 kommer det også godt med at hun tidligere har både illustrert og designet for egne kunder, som for eksempel Novartis og Norges psoriasis- og eksemforbund.

44

‹‹

Næring I SANDNES


Min jobb

STOR KAMPANJE

HALV PRIS

Yrke: Driftssjef Vann Navn: Jone Bakke Alder: 57 Arbeidssted: IVAR IKS, Driftsområde vann

PÅ ALLE LYSEKRONER FRA

1. Hvorfor ble du driftssjef? – Jeg trives med arbeidsoppgavene som ligger til stillingen, som blant annet er drift av vannbehandlingsprosesser og ledningsanlegg. 2. Hvilken utdannelse kreves? – Ingeniørutdannelse i bunn, samt mange ulike fagkurs. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jeg har driftsansvaret for IVAR sin vannforsyning ut til kommunene i regionen, fra Sirevåg i sør til Finnøy i nord. 4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – Innen IVAR sine arbeidsområder har en flere fagområder som vi kan utvikle oss innen. 5. Hvordan er arbeidstiden? – Innen IVAR sine arbeidsområder har en flere fagområder som vi kan utvikle oss innen. 6. Og lønnsnivået? – Bra. 7. Hva er det beste med jobben? – Meget variert arbeid innen mange fagfelt på drift, samt store pågående utbygginger med prosjektarbeid og prosjektoppfølging.

TILBUDET GJELDER UT MARS 2016

Se hele utvalget på www.straale.no

8. Hvilke andre jobber kan du få med din utdannelse og jobberfaring?– – Et annet populært alternativ er innen planlegging og prosjektoppfølging. 9. Dersom du skulle velge utdannelse i dag, ville du da ha valgt det samme? – Ja, det er det ikke tvil om. Vann er gøy!

Carlsens elektro installasjon tilbyr godt ut valg i lamper. Kom innom vår butikk i Hanaveien 8 eller ta kontakt med oss på Butikk@cei.no eller tlf 51 60 1 9 90. Vi hjelper til med planlegging og montering. Vi har også egen installasjons avdeling i Daleveien 29 på Hana og i Sirdal.

ktro installasjon tilbyr godt ut valg i lamper. vår butikk i Hanaveien 8 eller ta kontakt med kk@cei.no eller tlf 51 60 1 9 90. med planlegging og montering. Vi har også lasjons avdeling i Daleveien 29 på Hana og

For åpningstider se

www.cei.no

ww w.cei.no

Næring I SANDNES

‹‹ 4 5


nye selskaper i sandnes BILENSMIL AS Heigreveien 148, 4312 Sandnes Daglig leder: Marius Berzinskas Styreleder: Marius Berzinskas Virksomhet: Andre post- og budtjenester BK EIENDOM AS Stokkamyrsveien 26, 4313 Sandnes Daglig leder: Ådne Kverneland Styreleder: Ådne Kverneland Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers BRØDRENE KVERNELAND INVEST AS Stokkamyrsveien 26, 4313 Sandnes Daglig leder: Ådne Kverneland Styreleder: Ådne Kverneland Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom CAPTUS INTERNATIONAL AS Knivskjellveien 80, 4310 Hommersåk Daglig leder: Trond Sandvold Styreleder: Thor Henning Olsen Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet COATES KVARTALET BOLIG AS Solaveien 88, 4316 Sandnes Daglig leder: Kjell Vidar Nygård Styreleder: Kjell Vidar Nygård Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom COATES KVARTALET PARKERING AS Solaveien 88, 4316 Sandnes Daglig leder: Kjell Vidar Nygård Styreleder: Kjell Vidar Nygård

FYGI AS Ullendalverket 11A, 4306 Sandnes Daglig leder: Erik Fjogstad Styreleder: Erik Fjogstad HANDL AS Somaveien 44, 4313 Sandnes Daglig leder: Rathienth Baskaran Styreleder: Rathienth Baskaran Virksomhet: Postordre med elektriske husholdnings­apparater HØYSPENT VEST AS Nikkelveien 8, 4313 Sandnes Daglig leder: Ola Torgrim Eide Styreleder: Ola Torgrim Eide Virksomhet: Annen teknisk konsulentvirksomhet

REAL ESCAPE GAME AS Langgata 26, 4306 Sandnes Daglig leder: Zoltán Pék Styreleder: Laszlo Devenyi Virksomhet: Impresariovirksomhet SMS SANDNES MAT SUPERMARKED AS St. Olavs gate 2, 4319 Sandnes Daglig leder: Hamidullah Amiri Styreleder: Hamidullah Amiri Virksomhet: Butikkhandel med frukt og grønnsaker

JÆRBAKEREN JÆREN AS Storgata 51, 4307 Sandnes Daglig leder: Tommy Skjæveland Styreleder: Tommy Skjæveland

SUPER SERVICE BILPLEIE AS St. Olavs gate 2, 4319 Sandnes Daglig leder: Hamidullah Amiri Styreleder: Hamidullah Amiri

Virksomhet: Butikkhandel med baker- og konditorvarer KVERNELAND BIL HOLDING AS Stokkamyrsveien 26, 4313 Sandnes Daglig leder: Ådne Kverneland Styreleder: Ådne Kverneland Virksomhet: Vedlikehold og reparasjon av motorvogner

Storgata 61, 4307 Sandnes Daglig leder: Maiken Johnsen Styreleder: Maiken Johnsen Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers METALL ALLIANSE AS Storeholen 7, 4332 Figgjo Daglig leder: Max Alexander Grønnestad Styreleder: Max Alexander Grønnestad Virksomhet: Sortering og bearbeiding av avfall for gjenvinning

Gode råd Trenger du gode og erfarne råd? Vi har kunnskap og nettverk som sikrer deg alt du trenger for å drive klokt. Vær lur – ring oss på 51 81 73 60.

PÅ FORUS OG BRYNE Revisjon. Rådgiving. Regnskap.

glødefisk

DET GODE BRYGG IMPORT AS Vågsgata 41, 4306 Sandnes Daglig leder: Tom Løyning Styreleder: Tom Løyning Virksomhet: Engroshandel med drikkevarer ellers

OFFSHORE COMMUNICATION AS Sigvat Skalds vei 47, 4327 Sandnes Daglig leder: Kirsten Eidem Styreleder: Kirsten Eidem

J. JOHANSEN HOLDING AS Jærveien 12, 4319 Sandnes Daglig leder: Jan Tore Johansen Styreleder: Jan Tore Johansen

MEDUSA HOLDING AS DELA KONSTRUKSJON AS Somaveien 190, 4312 Sandnes Daglig leder: Mindaugas Tverijonas Styreleder: Mindaugas Tverijonas Virksomhet: Oppføring av bygninger

NOUR SAFE AS Prinsens Vei 8, 4315 Sandnes Daglig leder: Ingve Iversen Styreleder: Jacob Lid Virksomhet: Asylmottak

VORN DEFENCE AS Luramyrveien 73, 4313 Sandnes Daglig leder: Eirik Andersen Styreleder: Eirik Andersen ØLV HOLDING AS Luftå 27, 4322 Sandnes Daglig leder: Øyvind Vesterdal Styreleder: Øyvind Vesterdal Virksomhet: Bedrifts- og administrativ rådgivning ØVESTAD ELEKTRO AS Buggelandsstubben 6, 4324 Sandnes Daglig leder: Odd Magne Sviland Styreleder: Odd Magne Sviland Virksomhet: Elektrisk installasjonsarbeid


VÅRE TJENESTER BESTÅR AV: Lønnskjøring, regnskapsføring og rapportering, årsoppgjør og rådgivning innenfor områdene regnskap, avgift og skatt.

Welhavensvei 5, N-4319 Sandnes, Norge Tlf: +47 51 68 60 60 www.kjellhaver.no

Dersom ulykken rammer! “Ledelsen bedømmes ikke for krisen, men for hvordan den håndteres” Har bedriften nødvendige beredskapsplaner? Har bedriften nødvendige ferdigheter i kriseledelse, informasjons-/medie- håndtering, samt i pårørendestøtte? Vekker svaret uro, kan Optimal Sikkerhet, bidra til at din virksomhet blir bedre beredt ved uønskede hendelser.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Jærveien 144, 4344 Bryne Tlf: 934 22 765 www.optimal-sikkerhet.no

REVISJON RÅDGIVNING ÅRSREGNSKAP OG LIGNINGSPAPIRER SKATT OG AVGIFT Vi ønsker alle våre kunder og forretningsforbindelser en riktig GOD PÅSKE!

www.sagvaag-revisjon.no HULDA GARBORGS VEG 4, 4344 BRYNE, GRAND-BYGGET V/ BRYNE STASJON TELEFON: 51 77 07 90 / 911 69 145

Næring I SANDNES

‹‹ 47


kryssord

‹‹

NÆRING I SANDNES KRYSSORD 1/16

Løsningen sendes til Lokomotiv Media, pb 393, 4349 Bryne / konkurranse@lokomotiv.no innen 30. mars 2016. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten. Den som ble trukket ut med riktig løsning fra forrige utgave er: Eivind Kverme fra Sandnes. Gratulerer! Lett

1 3

9

6

5

2

4

7

3

4

7

1

2 9

9

4

7

9

6

5

1

5

2

3

9

3

6

7

1 4 5

7

9 3

1 6

3 4

9

1 © Bulls

Medium

4

2

8

6 3

9

3 2

1

9 8

6 3

7 3

6

6

1

3 9

2

4 8

9

4 3

1

3

7

9 © Bulls

Vanskelig

1 5

7

3

9

7

4 8 3

5 4 8

2 7

8

4

5

9

1

9

3

2

9 2

3

4 8 © Bulls

© Bulls

© Bulls

2

1

9

4

6

2

3

8

7

5

9

3

8

5

1

9

7

4

6

2

6

2

7

6

8

4

5

3

1

9

3

8

5

1

2

7

4

9

3

6

4

7

4

9

3

6

8

5

2

1

5

6

3

2

5

1

9

7

8

4

8

4

1

8

9

3

2

6

5

7

1

5

6

7

4

8

1

2

9

3

7

9

2

3

7

5

6

1

4

8

Lett

3 7 1 6 2 8 9 5 4

Medium

8 4 5 1 7 9 3 6 2

7 1 3 9 5 6 2 4 8

6 2 9 7 8 4 1 3 5

5 8 4 2 3 1 7 9 6

4 6 7 8 9 3 5 2 1

9 5 8 4 1 2 6 7 3

1 3 2 5 6 7 4 8 9

© Bulls

2 6 7 8 3 5 9 1 4

4 3 1 7 9 2 6 5 8

9 5 8 4 1 6 7 3 2

6 9 4 2 5 3 8 7 1

7 8 5 1 6 4 2 9 3

3 1 2 9 8 7 4 6 5

1 2 6 3 7 8 5 4 9

8 7 3 5 4 9 1 2 6

5 4 9 6 2 1 3 8 7

Vanskelig

SUDOKU fasit 48

‹‹

Næring I SANDNES


konkurranse

Juristens råd

FINN RIKTIG FIRMANAVN

‹‹

Næring i Sandnes har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved næringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt Næring i Sandnes på post@lokomotiv.no

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller til konkurranse@lokomotiv.no innen 30. mars 2016.

Forbud mot avtaler om rekrutterings­ forbud mellom virksomheter

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Lynn Finseth-Østerhus fra Sandnes, gratulerer!

Det er ofte behov for to eller flere virksomheter å avtale et forbud mot å rekruttere hverandres ansatte, og behovet kan oppstå i flere situasjoner hvor virksomhetene samarbeider. For å beskytte virksomheten avtales gjerne rekrutteringsforbud, som går ut på at man ikke skal ansette hverandres arbeidstakere eller medvirke til at ansatte avslutter sitt arbeidsforhold. Det har i lengre tid vært et ønske om å begrense bruken av slike klausuler, og det er nå vedtatt et forbud mot avtaler om rekrutteringsklausuler mellom virksomheter, inntatt i arbeidsmiljøloven. Reglene trer i kraft 1. januar 2016.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Klipp her

SVARSEDDEL

‹‹

Forbudet innebærer en begrensning i avtalefriheten mellom profesjonelle parter, og har kun snevre unntak. Den klare hovedregelen i de nye reglene er at det skal være forbudt å inngå avtaler mellom arbeidsgiver og annen virksomhet som ”hindrer eller begrenser arbeidstakers mulighet til å ta ansettelse i annen virksomhet”. Både aktive rekrutteringsfremstøt og tilbud om ansettelse rammes av forbudet. Vilkåret for forbudets anvendelse er at minst en av avtalepartene er en arbeidsgiver. Unntak er gjort i forbindelse med virksomhetsoverdragelser hvor det fortsatt kan avtales rekrutteringsforbud. Rekrutteringsklausuler som avtales mellom en arbeidsgiver og en arbeidstaker er imidlertid ikke omfattet av lovendringene. Det vil altså fremdeles være adgang til å avtale med en ansatt at denne ikke skal rekruttere andre ansatte til ny virksomhet etter arbeidsforholdets opphør. Etter ikrafttredelsen den 1. januar 2016 vil de nye reglene gjelde umiddelbart for nye avtaler som inngås. For eksisterende avtaler og klausuler er det vedtatt en overgangsregel som innebærer at de nye reglene først vil tre i kraft etter ett år. Dette gir arbeidsgiverne noe tid til å områ seg, og eventuelt tilpasse eksisterende klausuler til de nye bestemmelsene.

Hun får et gavekort fra Sandnes Sentrum i posten.

Svar sendes enten per post til Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne, - merk konvolutten med “Konkurranse Næring i Sandnes”, eller til konkurranse@lokomotiv.no

Navn: Adresse: Postnr./-sted:

N æ r i n g I SA N D N ES

‹‹ 49


m

Ina Shelby Kjøkkentjeneste Ina Shelby (44) er jurist, matblogger og opptatt av at maten familien spiser skal være laget på eget kjøkken. Har fokus på gode råvarer - gjerne kortreiste, sesongbaserte og økologiske - dyrevelferd og gleden ved å lage maten selv. Skriver om nysgjerrighet, entusiasme og glede over å lære nye ting, mindre om kokkefaget. Se kjøkkentjeneste.no for flere oppskrifter.

Ina Shelby Kjøkkentjeneste

CLUBSANDWICH NORWEGIAN STYLE Dette er tingen å lage dersom du har fått tak i et flott stykke viltkjøtt, men går også fint an å bruke storfekjøtt og fremdeles få følelsen av «Norwegian club”. DETTE TRENGER DU Elgkjøtt eller annet kjøtt Eltefritt brød eller landbrød Kantareller, bacon, løk, timian, salat, tomatpesto, ferdig eller hjemmelaget, rød løk og agurk til servering Tyttebærkrem: Creme fraiche, tyttebær, litt sukker, salt og pepper SLIK GJØR DU Stek kjøttstykket i litt smør og olje i en panne på hver side. Ikke la det ligge for lenge i pannen, men ta det ut når det fremdeles er rosa i midten. Legg tilside for hvile. Skjær løk og bacon i biter og stek sammen med rensede kantareller i panne med litt smør og fersk, hakket timian. Smør pesto på skivene med landbrød og legg på et salatblad. Ha bacon- og kantarellblandingen på salaten og tynne skiver med kjøttet på toppen. Server med skiver med agurk og rød løk, samt noen stilker fersk timian. Rør sammen crème fraiche, tyttebær, litt sukker og smak til med salt og pepper og server dette ved siden av sandwichen.

12 50

‹‹

Næring I SANDNES

Gryte med vilt Om du har tilgang på viltkjøtt, som elg, hjort, rådyr eller reinsdyr, er det godt å lage viltgryte. Ofte vet man ikke helt om kjøttet man har fått tak i er mørt nok til helsteking, eller kjøttet består rett og slett av en del avskjær, fordi de fine stykkene er holdt av til annet bruk. Dette er supert å bruke i en gryte hvor kjøttet skal trekke lenge.

DETTE TRENGER DU 1 kg kjøtt av elg eller annet vilt i litt store terninger Ca 1 dl hvetemel Salt og pepper Stekesmør 1-2 løk 3 gulrøtter 1 sellerirot Laurbærblad Timian, fersk eller tørket Kraft 2-4 dl rødvin 2 spiseskjeer tomatpuré Creme fraiche eller Snøfrisk Tyttebær SLIK GJØR DU Måten man behandler kjøttet på er avhengig av hva slags kvalitet det er. Om det er ordinært grytekjøtt av ikke altfor god kvalitet, pleier jeg å la kjøttet koke en stund sammen med sausen slik at også kjøttet bidrar til at kraften blir rik på smak. Om det er snakk om entrecote eller annet mørt og fint kjøtt uten for mange hinner, steker jeg kjøttet varsomt, legger det tilside og tilsetter det helt til slutt, eventuelt sammen med de siste grønnsakene. Da vil kjøttet fremdeles ha en rosa kjerne når det skal spises, noe jeg synes godt kjøtt fortjener. Først må man derfor finne ut hva slags kjøtt det er man skal tilberede. (Når det er sagt - som regel lager jeg viltgryte av kjøtt som egner seg best til å syde lenge på komfyren sammen med sausen...) Viltgryte blir helt klart best med hjemmelaget kraft. Om du har tilgang til ben fra viltet, så bruk dette. Brun beina i stekeovnen og ha de deretter over i en stor gryte med vann. Tilsett noen pepperkorn, laurbærblad, gulrøtter, løk, og eventuelt purre og sellerirot. La det syde/småkoke. Dette er hurtigutgaven av kraftkoking.

Kjøttet skjæres rent for hinner og fett. Deretter deles det i omtrent like store terninger. Jeg foretrekker at de er av en viss størrelse, ca 3 x 3 cm, men dette er selvsagt smak og behag. Det man må tenke på er at dersom man ikke ønsker seg gjennomstekt kjøtt, er det viktig at bitene er av samme størrelse. Blande litt hvetemel, salt og nykvernet pepper i en pose og ha kjøttbitene oppi posen. Rist godt, slik at alt kjøttet dekkes av melblandingen. Ha smør i en panne, varm godt opp og stek kjøttet. Ikke ha for mye kjøtt i av gangen, da vil det ikke få den fine stekeskorpen som man ønsker seg. Legg kjøttet over på en tallerken og spar på stekesjyen. Kok ut panna med litt av kraften som samtidig putrer på komfyren. Hvetemelet og smøret vil sørge for at sausen jevnes fint. Hell alt over i en gryte. (Om man bruker for eksempel en stor Le Creuset eller en annen emaljert jerngryte, slipper man å bruke stekepanne først.) Stek hakket løk, skrell gulrøttene og selleriroten, del i staver og fres det litt sammen med løken. Legg alt over kjøttet. Nå har kraften kokt en liten stund. Kjøtt og grønnsaker has over i gryten med det som var igjen av stekesjyen, ha i litt rødvin og litt tomatpuré. Om det ennå er litt for lite væske, kan man ha over et par øser fra kraftgryta. Væsken skal såvidt dekke kjøttet. Legg noen laurbærblad i gryta. La det hele syde en stund, gjerne en time. Ha over mer av kraften når den etterhvert blir ferdig og rør tilslutt inn litt creme fraiche eller Snøfrisk og smak til med salt og pepper. Pynt gjerne med noen tyttebær i gryta. Om du har mer kraft igjen i kraftgryten, så putt endelig dette i fryseren. Perfekt til en suppe eller saus senere. Rørte tyttebær lages rett og slett ved å røre sammen tyttebær og sukker. Serveres sammen med viltgryten, mandelpotetmos og grønnsaker.


Mat og vin mat fem

OG VIN

Øl til vilt Øl er utmerket til vilt, spesielt mer smakfulle, kraftige og mørke øltyper. Øl er også nydelig i f.eks. viltgryten i stedet for rødvin. Det er mange ulike øltyper å velge mellom til viltretter. Her to meget gode øl fra det historiske og anerkjente brygghuset Berentsens Bryggehus i Egersund. BERENTSENS SKUMRING

Skumring er brygget som Brown Ale. Den er mørkebrun på farge, har frodig skum med kraftig smak og god fylde. Tydelig maltpreg og medium bitterhet. Et flott viltøl. Fås i alle dagligvarebutikker.

Vin til vilt

BERENTSENS GULLKORN

Strengt klima og karrige beiteforhold gjør norsk vilt til kjøtt i verdensklasse. Viltkjøtt er magert, svært aromatisk og smaksrikt. Ofte med en sødmefull tone i aromaene. Konsistensen kan imidlertid bli litt tørr pga. det lave fettinnholdet. Det er derfor vanlig å benytte litt smaksrike og fete fløtesauser til viltkjøttet. Viltvinen bør derfor være tilsvarende smaksrik, med god fruktsødme og uten for framtredene tanniner. Klassiske og gode viltviner er rød burgunder, Rhônevin, Barolo og Barbaresco. Her er fire meget gode viltviner du finner i hyllene på Vinmonopolet.

PRODUTTORI DEL BARBARESCO 2011 : Kr. 269,90,Vinen er produsert av det verdensanerkjente vinkooperativet Produttori fra den lille byen Barbaresco i Piemonte, Italia. Laget 100% av den berømte Nebbiolo-druen. Kompleks duft preget av røde og mørke bær, tørket frukt, blomster og urter. Fyldig og rik vin med god konsentrasjon og syrestruktur. Lang ettersmak. Flott til rike viltretter av fugl, rådyr, hjort og elg. RATTI BAROLO MARCENASCO 2011 : Kr. 329,90,En delikat Barolo fra en av foregangsmennene innen vinproduksjon i Piemonte, Renato Ratti. Laget 100% på den berømte Nebbiolo-druen, fra de historiske vinmarkene Marcenasco i landsbyen La Morra. Klokkeklar, intens, aromaer av kirsebær og mørke bær, med toner av skogsbunn, løv og fatkrydder Kraftfull og fyldig med god syrestruktur. Lang ettersmak. Nytes til storvilt som hjort og reinsdyr, gjerne med kraftig saus og sopp.

Alkoholfritt BERENTSENS EPLEMOST OG ARONIAJUICE

DOMAINE D´ANDEZON 2014 : Kr. 159,90,En prisgunstig rødvin fra Sør-Rhône i Frankrike. Fersk, ren, tiltalende og saftig vin med intense frukttoner av mørke bær og svart pepper. Laget av 100% Syrah-druer fra 50 - 60 år gamle vinstokker. En flott allround vin til de fleste viltretter. Praktisk skrukork. CHATÈAU DE SÉGRIES 2013 : Kr. 179,90,Fra en familieeid vinprodusent i den lille byen Lirac i Sør-Rhòne. Ligger like over elven ved det verdensberømte området Châteauneuf du Pape. Vinen har en drueblanding som er typisk for området; Grenache 60%, Syrah 30%, Cinsault 10% og Moudvedre 10%. Kjøttfull, saftig, med toner av mørke bær og krydder. Integrerte tanniner. Mye viltvin for pengene. Prøv den til Inas viltgryte.

Et aromatisk, smakfullt og kraftig pilsnerøl på 6,5 vol.%. Flott balanse mellom humle og maltsødme. Nydelig til spekket vilt. Fås på Vinmonopolet.

Et 100% rent og natulig produkt. Aroniabær er også rike på antioksidanter. Frisk smak med flott sødme og tørrhet fra aroniabærene. Nydelig til vilt. Fås i dagligvarebutikker. HYTTE, GRILL & TURVIN (300 CL) Kr. 459,90,Et litt harry navn, men en god og praktisk pappvin signert kjendiskokken Arne Brimi. Vinen kommer fra Sør-Rône og er laget på en drueblanding av Grenache, Syrah og Mouvedre. Saftig, røde bær, kryddertoner og bløte tanniner preger denne vinen. Nytes i hytteveggen eller på turen til jegerpanne, Inas vilt sandwich og grillede pølser. Eller når du bare har lyst på et glass. Oppskrift på jegerpanne fra Arne Brimi på kartongen.

Roar Hasle Roar er daglig leder i Lokomotiv Media, utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt og brenner for gode mat- og vinkombinasjoner.

13 Næring I SANDNES

‹‹ 51


Kjøper du vår bolig, kjøper vi din! Nå tilbyr vi deg Boligbytte! Det betyr at vi kjøper din gamle bolig til markedspris mot at du kjøper en ny av oss. Du slipper alle utgifter og usikkerhet, og du får kvaliteten du bare kan få i en helt ny bolig. Vi har alt fra store familieboliger til lekre småleiligheter – over hele distriktet!

SKADBERG SOLA

GBOLI E BYTT

Arkitekttegnede boliger i gangavstand til Forus. REKKEHUS 133–175 m2 bra / 129–170 m2 p-rom FINN-kode: 45840027 TOMANNSBOLIGER 127–171 m² bra / 121–151 m² p-rom FINN-kode: 47988606 / 48006581 / 51014121

Illustrasjon

Kontakt: Torunn K. Thiemer, 905 26 999

SØRBØHAGANE SANDNES

GBOLI E T BYT

Innholdsrike eneboliger og rekkehus med gode planløsninger. Dette er store, flotte boliger, som skapt for familier! Unike turområder rundt Stokkelandsvatnet. REKKEHUS, Kallsåkeren 203–206 m2 bra / 187–190 m2 p-rom FINN-kode: 45596616

Kontakt: Marianne Sørbø Pedersen, 478 28 909

BUGGELANDSKOGEN BOGAFJELL

GBOLI E T BYT

Finn deg en bolig i grønne, friske omgivelser, nært alt som behøves i hverdagen. INNHOLDSRIKE REKKEHUS – 2. etg. eller 3. etg. Noen er snart innflyttingsklare! FINN-kode: 48955727 / 53180193 ENEBOLIG I KJEDE – 2 varianter Selges nøkkelferdig, evt. med egeninnsats. FINN-kode: 54774015 / 62598608

Illustrasjon

MARIANNE SØRBØ PEDERSEN mobil 478 28 909 TORUNN  K.  THIEMER mobil 905 26 999 ANNE LILL F. ANDERSEN mobil 916 15 271

Illustrasjon

Kontakt: Anne Lill F. Andersen, 916 15 271

BLOCK WATNE  FORUS Luramyrveien 40, 4313 Sandnes Telefon 51 44 43 00