ListerLiv 4-2021

Page 1

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

BYGG 1 LYNGDAL:

NÅ OGSÅ MED HYTTER I SIRDAL SIDE 8

12 SIRA: INTERIØRSKATTER PÅ LANDET

24 FARSUND: PRODUSERER GARN I GAMMEL LÅVE

36 LISTERREGIONEN: FRISTELSER FRA LOKALMATPRODUSENTER

4 • 2021 • 2. ÅRGANG

LISTER liv


Vi er

Det handler om å forenkle hverdagen. Om å finne rett system for din virksomhet. Med gode råd på veien er det kortere dit dere skal. Ta kontakt med ditt lokale BDO-kontor Flekkefjord: 908 97 058, Kvinesdal: 917 88 513, Lyngdal: 905 26 346

bdo.no


INNHOLD

Stor padelinteresse i Lyngdal På et industriområde i Lyngdal, ikke langt fra der veien svinger av mot Rosfjord Camping, ligger den nye samlingsplassen i småbyen, nemlig Just Padle-hallen.

16

Nye helelektriske Porsche Taycan Cross Turismo. Kan nå oppleves hos Porsche Center Kristiansand. Taycan Cross Turismo forener den kompromissløse kjøreopplevelsen du kjenner fra Taycan med økt plass og fremkommelighet. Med Taycan ble hjertet elektrisk, men sjelen er umiskjennelig Porsche.

Jevnt bra hyttesalg –Vi begynte på de første hyttene i november i fjor, har ferdigstilt fire og er nå i gang med ti til, smiler Rune Halvorsen i Bygg1 Lyngdal.

–Vi er avhengige av hverandre her i sentrum Selv om sentralstyrte aktiviteter preger kjøpesenteret i Farsund på lik linje med andre Amfi-sentre, er senterleder Elisabeth Stølen opptatt av å gi Amfi Farsund også et tydelig lokalt preg.

Skredderen i Farsund I april i fjor, like etter at Norge ble stengt ned, gutset hun til, kjøpte eiendom i Farsund sentrum og flyttet skreddervirksomheten sin fra Vanse og inn til byen.

4

22 28 32

LEDER

6

Produserer garn i låve på Lista

24

Flekkefjordsarkitektene når lengre ut

8

Amfi Farsund: På lag

28

SMÅNYTT

11

SMÅNYTT 30

Drømmen på låveloftet

13

Skredderen i Farsund

32

Stor padelinteresse i Lyngdal

16

Lokalmat fra Lister

36

Padelkonseptet brer om seg

20

MATOPPSKRIFT 43

Jevnt bra hyttesalg

22

ListerLiv 4/2021

www.porsche-kristiansand.no

Forbruk elektrisitet (i kWh/100km) kombinert: 29,4-28,1; CO₂ utslipp kombinert: 0g/km

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no

ListerLiv 4/2021

5


LEDER

LØSNINGER FOR MORGENDAGEN Vi er en lokal forhandler på Sørlandet som leverer alt til kontor, skole, barnehage og institusjon.

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Å SATSE PÅ DRØMMEN Kanskje vokser de ikke alltid til å bli de store virksomhetene, men det er som regel heller ikke målet. Å møte mennesker som våger å satse på det de tror på og brenner for, er uansett størrelse, inspirerende.

LISTER liv

Bygget på 126 års erfaring

TO DAMER En representant for dette er Kittelsen i Lista Garn, som bokstavelig talt mister fotfestet i livet når mannen hennes dør. Kort tid etter starter hun opp sin egen virksomhet, noe hun har tenkt på lenge. En virksomhet som krever store maskiner og investeringer, men som hun likevel gjør, fordi hun ikke vil angre på at hun ikke prøvde. Foreløpig betaler det seg ikke så godt som hun skulle ønske, men hun har troa. Eska Design, skredderen i Farsund, startet for nesten sytten år siden opp som skredder i Vanse. Oddsen for at det skal gå veldig bra, er ikke spesielt høy. Men Agneszka jobbet ufortrødent. I fjor kjøpte hun en eiendom i Farsund sentrum og flyttet virksomheten sin dit. Du kan lese om begge disse to kvinnene i dette siste 2021-nummeret av ListerLiv. La deg inspirere!

HAR DU PRØVD PADEL? Vi har også besøkt Just Padel i Lyngdal. Nyvinningen som popper opp i ulike haller rundt omkring i landet, foreløpig først og fremst her sør – med en sport som er en blanding av tennis og squash. Man kan dyrke padel som idrett, javisst, men eierne bak Just Padel-konsepet tenker først og fremst kommersielt og bygger opp en kjede der alle som vil kan komme og ha det gøy med padel. En av investorene sammenlikner det med bowling som konsept. Man trenger ikke utstyr, det er bare å booke seg inn, komme og spille. Lyngdals Just Padel, som startet opp i sommer, er godt fornøyd med bresøket så langt, men ingenting går av seg selv. Tilbudet må markedsføres for at folk skal få øynene opp for nyheten.

ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Elin Nærland • T: 92 84 70 8 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander og bedrifter, samt større hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Bodoni AS TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer i mars 2022. UTGIVER:

Her er dret bare å la seg friste – spesielt nå til jul med tanke på julegaver. Å gi noe lokalprodusert, er aldri feil. Vi ønsker dere alle en fin adventstid og en god jul når den kommer. Takk for at dere følger ListerLiv.

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet

NO - 1553

6

ListerLiv 4/2021

Arendal: Åsbieveien 5 Stoa, 4848 ARENDAL Tlf: 37 07 60 00 | E-post: post@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no

Kristiansand: Travparkveien 28, 4636 KRISTIANSAND Tlf: 38 01 93 00 | E-post: kristiansand@pmdanielsen.no | www.pmdanielsen.no

LOKALMAT PÅ TALLERKEN Lokal mat er i støtet som aldri før, og vi har sett nærmere på hva Listerregionen har å by på. På side ---- finner dere en oversikt, på langt nær uttømmende, over flere lokalmat-produsenter i Listerregionen. Tips oss gjerne om flere på tips@lokomotiv.no.

Annonse Aamodt Hus


Arkitektene Kristiansen & Selmer-Olsen, som i dag kaller seg KSO Arkitekter, har hovedkontor i Flekkefjord og teller til sammen 14 ansatte.

VELKOMMEN TIL OLJEMUSEET

Flekkefjordsarkitektene strekker seg lengre De tegner alt fra eneboliger til Biltema-bygg, bidrar i utformingen av Egersund nye sentrum og har folk både der, i Lyngdal og i Flekkefjord, hvor hovedkontoret ligger ved sjøkanten, ikke langt fra kulturhuset Spira.

A

rkitektene Kristiansen & Selmer-Olsen, som i dag kaller seg KSO Arkitekter, har en over førti år lang historie med Flekkefjord som utgangspunkt og teller i dag 14 ansatte. –De siste årene har vi fått stadig flere oppdrag innen plan og regulering i tillegg til selve arkitektoppdragene, oppgir Marvin Birkeland som tok over som daglig leder i selskapet like over sommeren i år. PLAN OG REGULERING ØKER

–Akkurat nå jobber vi blant annet med plan og regulering av et større boligfelt i Egersund der vi også har tegnet boligene. Oppdragsgiver kan med andre ord få løst alle oppgaver hos oss, smiler Birkeland som legger til at de for få år siden også gjorde en stor plan- og reguleringsjobb på et hyttefelt i Sirdal. KSO har helt siden starten tegnet alt fra små utbygg og boder til kontorbygg og større forretningsbygg. –Akkurat det ønsker vi å fortsette med, understreker Birkeland som er opptatt av variasjon og som er stolt over å kunne tilby kundene kvalitet og kompetanse i alle ledd. 8

ListerLiv 4/2021

TRENGER DU RØRLEGGER? Det er KSO Arkitekter som tegner alle Biltema-bygg i Norge i dag. Foto: Privat

TOTALRENOVERING TRENGER DUBAD INKL.ALLE FAG RØRLEGGER? VARMEANLEGG TRENGER DU VARMEPUMPER

RØRLEGGER? TOTALRENOVERING BAD KAMERAINSPEKSJON INKL.ALLE FAG TRASESØK

OGSÅ LANDSKAPSARKITEKTER

–Vi har også to landskapsarkitekter i teamet, som vi mye benytter også i andre typer prosjekter, men jeg tror de skal få brukt mer av kjernekompetansen sin framover. Dette er et fagfelt stadig flere oppdragsgivere legger stor vekt på, sier han. Marvin Birkeland er selv sivilarkitekt fra NTNU i Trondheim og kom til KSO etter fem år ved et arkitektkontor i Stavanger. OVER HELE LANDET

Tradisjonelt har KSO Arkitekter jobbet med Agder som hovednedslagsfelt. I dag har de imidlertid oppdrag over hele landet. Med egne folk både i Lyngdal og Egersund i tillegg til Flekkefjord, opplever de også at oppdragsmengden i hele Sør-Norge øker. Målet er imidlertid ikke å bli størst mulig. –Vi ønsker først og fremst å levere kvalitet, poengterer Birkeland som opplever at de har fått et langt større fagmiljø å spille på også utover egen rekker. I bygget hvor de sitter, har et miljø for konsulenter innen bygg- og grunnarbeider utviklet seg de siste årene.

VARMEANLEGG STØRRE PROSJEKTERBAD TOTALRENOVERING VARMEPUMPER INKL.ALLE FAG INDUSTRI KAMERAINSPEKSJON VARMEANLEGG TRASESØK VARMEPUMPER

n! e g o STØRRE PROSJEKTER KAMERAINSPEKSJON gesk e v S i INDUSTRI BTRASESØK esøk vår butikk STØRRE PROSJEKTER en! g INDUSTRI o k eges v S i k k en! Besøk vår buti g o Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 sk370 / al@frov.no ege04 v S i k k Besøk vår buti Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

ListerLiv 4/2021

9


–Vi er åpne for å tenke nytt, ikke bare her, men også generelt, fastslår Marvin Birkeland i KSO Arkitekter.

r. kte

n

Bi

i

–Vi trenger flere dyktige arkitekter på laget, fastslår han og oppfordrer kandidater om å ta kontakt. De behøver verken å bo i Flekkefjord, Egersund eller Lyngdal.

rv

–Dette ga oss ikke bare innpass hos Biltema, men også hos Coop Extra, der vi har fått i oppgave å tegne alle nye Coop Extra-bygg i Sør-Norge framover, sier Birkeland.

Det summer i stemmer på arkitektkontoret i Flekkefjord der de har godt med jobber om dagen. Så godt at den nye lederen tenker på rekruttering.

Ma

–Vi har rett og slett blitt hoffleverandør av Biltema-bygg, noe vi kan takke Handelsparken i Lyngdal for, smiler Birkeland som forteller at KSO Arkitekter står bak hele Handelsparkenprosjektet i Lyngdal.

PÅ JAKT ETTER DYKTIGE FOLK

i te

I løpet av de siste årene har KSO blant annet tegnet flere Biltema-bygg, nå sist i Bamble i Telemark, på Forus i Stavanger og på Bryne på Jæren.

VI HAR FLOTTE GAVEKITT OG POPULÆRE GAVEKORT

rk

BILTEMA OG COOP EXTRA

JULEGAVEN FINNER DU HOS OSS

Når vi spør ham om å vekte jobber de gjør for privatpersoner mot jobber for bedrifter og det offentlige, er svaret «halvt om halvt». Settes oppdrag fra det offentlige opp mot prosjekter i privat regi enten det er personer, bedrifter eller andre private aktører, regner han at 70 prosent av dem er i privat regi.

E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

–Dette betyr at vi i prinsippet kan levere prosjekter på lik linje med Multiconsult og Asplan Viak, påpeker Marvin Birkeland.

rk e

lan

d , d a gl i g l e d e r i K

SO

A

De siste årene har vi fått stadig flere oppdrag innen plan og regulering i tillegg til arkitektoppdragene.

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

en verdifull utvikling Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi. Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

B RE D T U TV A L G A V BE H A N D LI N G E R ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD WWW.ZANSHUDOGSPA.NO

norconsult.no/kristiansand

Norconsult

Din lokale verktøyleverandør!

Langgata 15B, Mandal tlf.: 38 86 00 10 post@verktoy-maskin.no www.verktoy-maskin.no Familiejulebord

hver søndag i samme periode 350,- (150,- for barn under 6 år) Besøk av nissen!

Åpningstider Man - fre: 07.00-16.30. Lør: 10.00-14.00

KSO Arkitekter gjør også mange eneboliger. Ill.: KSO Arkitekter 10 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021

11


rd

ke i

tid.

J a , fo

en

gt

rd

til

ba

et e

ga

ml

ep

re s t

e gå r d

d e n p å Si ra m e

his

ie t or

la

n

DRØMMEN PÅ LÅVELOFTET Interiørbutikken i den røde låven på den gamle prestegården, bare noen få minutters kjøretur langs Sira-elva når du svinger av fra E39 i retning Tonstad og Sira, er som å komme inn i en annen verden.

K

anskje er det elva som flyter stille langs veien, de landlige omgivelsene og ekteparet som har gitt nytt liv til den gamle prestegården som til sammen gir stedet en helt egen ro. Den kjennes nemlig godt allerede idet du går ut av bilen og brer seg videre gjennom kroppen idet du beveger deg oppover låvebroen der inngangspartiet på toppen nå er pyntet med lys, granbar og kranser.

HVER HELG I NOVEMBER OG DESEMBER

Mona Tobiassen Ersdal tar imot oss med pilkorga på armen og ønsker velkommen inn til interiørbutikken som er pyntet til jul. 12 ListerLiv 4/2021

Det var i mai i år at Mona Tobiassen Ersdal, etter måneder med rydding og oppussing sammen med mannen, kunne åpne dørene til det som ganske naturlig har fått navnet «Prestegården Interiør». Loftet på den gamle, verneverdige røde låven er som å komme inn i en egen verden, i alle fall nå når den står klar og julepyntet med åpningsdager lørdager og søndager gjennom hele november og desember.

–Jeg hadde sett for meg at køen skulle stå nedover låvebroa. Mona ler når vi spør henne om hva hun forventet da hun åpnet butikken i mai. Køen var ikke der, men folk kom både denne dagen og dagene etter. LIVET GÅR IKKE PÅ SKINNER

At hun i det hele tatt kunne stå der, var slett ingen selvfølge. En kronisk utmattelses sykdom hadde satt henne på sidelinjen, og livet var en tid preget av bunnløst mørke og skyggeland. Hun visste imidlertid at hun måtte ut, og kjøpet av den gamle prestegården på Sira i 2018, ble starten på veien til hennes Prestegården Interiør, som hun også har som nettbutikk. Innimellom lurer hun på om hun har tatt seg vann over hodet. Å drive egen butikk, er mer arbeidskrevende enn hun først hadde sett for seg, men hun prøver å ta én ting om gangen.

ListerLiv 4/2021

13


Det er som å komme hjem når man kommer inn til Prestegården Interiør på Sira.

ho

eo

g

en

Nydelige omgivelser og forventning i lufta når man går opp låvebroa som fører inn til Monas interiørdrøm.

tak

Mona byr på mye artig julepynt.

fo r s kj

se s

e lli

« Ly

g e.

Det blir ekstra fint med tøyservietter, slik er det bare.

sP

res t eg

r å rd e n I n t e r i ø r e

m

g an

SOM Å KOMME HJEM

RUSTIKT OG NATURLIG

–Jag har alltid hatt en drøm om å starte butikk. Dette har vært en prosess, sier hun der hun står med en pilkorg som hun har plukket fram for å vise. –Denne er importert fra Sverige og er av ekte pil. Korga er fantastisk fin til garn og strikketøy for eksempel. Den minste passer godt til soppplukking.

Produktene står i stil med interiøret, der mange av varene har et rustikt tilsnittt som treprodukter av resirkulert materiale og naturlige tekstiler i jute og lin. Nå til jul får du også lys i ulike fasonger, lysestaker, lykter, duker og servietter i lin, dufteprodukter, kopper, trau og skjærefjøler. Mona er også forhandler av Fusion mineral maling.

Sammen med mannen har hun jobbet både på utsiden og innsiden av låven, skapt et innbydende miljø og innredet butikken på en måte som gjør at du får følelsen av å komme hjem.

Prestegården på Sira er Mona og mannens tredje oppussingsprosjekt. Interessert i interiør som hun er, har hun på Instagram-kontoen «Behind a blue door» tatt med seg folk inn i samtlige

Bakke Bro er et landemerke på Sira, derfor har Mona fått laget kopper med det kjente motivet på.

tre prosjekter, noe hun også gjorde da de gikk i gang med det som skulle bli Prestegården Interiør. –Mange følgere har vært med meg over tid og gledet seg sammen med oss, noe som også har gjort at flere av dem har tatt turen, smiler hun og understreker: KOM PÅ JULEMARKED!

–Prestegården Interiør skal ikke bare være en butikk, men en opplevelse både med stedet her, den flotte Bakke Bru, elva og drømmen dette jo er, sier hun.

Et nydelig pyntet julebord med spisebrikker i jute og servietter i lin.

27. og 28. november inviterer hun til godt gammeldags julemarked hvor det lokale Bygdekvinnelaget kommer for å selge grøt, kaffe, saft etc., og der flere lokale utstillere setter opp bodene sine. –De ulike produsentene skal stå i kjelleren. Jeg har invitert slik at vi får mye fint og forskjellig. Det blir tre-ting, urner i betong, såper, småkaker/kråtekaker, smurte lefser, ringblomstsalve, honning, saueskinn, strikkevarer og nålefilterfigurer i ull, ramser Mona opp og forteller at flere av utstillerne på en eller annen måte har tilknytning til Sira og omegn.

EGET TEMPO

Hun er ikke alltid like overbevist om at hun kommer til å klare dette i lengden. Men så lenge den fysiske butikken er sesongbasert, hjelper det. Nettbutikken tar hun innimellom, og så er det utrolig tilfredsstillende å kjenne på at de har fått det til – og at kundene kommer. –Jeg har ikke tenkt ut store visjoner og mål, men tar det smått og litt om gangen. Det fungerer best for meg, smiler Mona Tobiassen Ersland som inviterer til Sira-jul og gjerne også til et besøk i nettbutikken.

Lys er viktig i mørketida, Mona har mange forskjellige typer og tykkelser – og også flere ledlys til bordpynten.

ÅPNINGSTIDER FRA 1. DESEMBER:

MANDAG - FREDAG: 10.00 - 18.00

LØRDAG: 10.00 - 16.00

SØNDAG: 12 DES OG 19 DES:

14.00 - 17.00

14 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021

15


Far og datter i sving på double-banen. De kommer gjerne minst to ganger i uken.

STOR PADELINTERESSE I LYNGDAL På et industriområde i Lyngdal, ikke langt fra der veien svinger av mot Rosfjord Camping, ligger den nye samlingsplassen i småbyen, nemlig Just Padel-hallen. GODT BESØK

Veggene går i svart, de fire banene er godt opplyst og i gangen mellom banene, som fungerer som mingleområde, står bord og stoler i moderne stil. Denne mandag ettermiddagen klokka 1600 er samtlige baner i spill. Engasjementet både høres og merkes. Gule tennisballer flyr gjennom lufta og slagene gir gjenklang i tak og vegger, smilene sitter løst og svetteperlene pipler fram på pannen. Anne Marie Mathisen er daglig leder ved Just Padel Lyngdal og beskriver åpningsmånedene som en suksess.

S

kiltet er tydelig synlig fra veien der det henger på hallveggen i sort med grønn skrift, og bare sekunder etter at du har svingt av, kjører du inn foran hallen som framstår som ny og up to date så snart du kommer innenfor døra.

Trenger du hjelp av en rørlegger eller baderomdesigner? Hos oss finner du fagfolk som er kvalifisert og utdannet for å gi deg best mulig service. Bestill rørlegger eller baderomdesigner, eller ta turen innom butikken vår i Flekkefjord - så hjelper vi deg

SELVBETJENT

mer og går både seriespill, klubbkvelder og damekvelder. Nærmest inngangsdøra ligger de to «double-banene», én på hver side, utstyrt med glass og gitter og blått golv slik en padel-bane skal være. SOSIALT

– Padel er veldig sosialt. Jeg har blitt kjent med mange nye siden jeg først begynte å gå her i sommer, forteller Stine Håland som har spilt håndball oppigjennom, men som aldri hadde prøvd verken tennis eller squash. Nå er hun bitt av padel-basillen.

Daglig leder, Anne Mathisen, tar imot oss med et stort smil i døra og viser oss hvordan du ved hjelp av en app bestiller bane og får kode til å komme inn i bygget som er selvbetjent og holder åpent fra 0600 til 0200 hver dag.

–Dette har blitt et møtested. Og så er det god trening. For meg, som nybegynner, merker jeg en rask stigning i ferdighetene, noe som er motiverende. Progresjonen kommer fort.

–Så snart du kommer inn, slås lyset på der du skal spille, forklarer hun og forteller at sommerens gode besøkstall har fortsatt.

Langs veggen litt lengre inne i hallen, henger racketene som brukes i spillet. Her står også en kaffemaskin, der du også får kakao og andre kaffetyper. Her står også automaten for drikke og snacks.

I hallen har de i tillegg til folk som kom-

VI MØBLERER DIN BEDRIFT

PADEL PÅ UTSIDEN

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud Tlf: 38 32 54 00 horjen.flekkefjord@norli.no

Kontakt oss Brogata 31, 4400 Flekkefjord T: 383 22 241 E: post@modasliror.no 16 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021

17


LA OSS TA VARE PÅ DIN BMW.

Kenneth Gundersen (t.v.), kamerat av Børge Sundsnes (midten) som igjen er far til Stine Sundsnes (t.h.) har tid til et bilde selv om de er midt i en økt.

BMW Service

En serviceavtale fra BMW vil lønne seg •

Du betaler et engangsbeløp, og kan ha bilen på service så ofte det er nødvendig innenfor avtalen.

Ved aktiv avtale følger gratis veihjelp.

Serviceavtale kan kjøpes uavhengig av bilens alder.

Serviceavtalen kan brukes hos alle BMW verksteder i Norge.

Bavaria Farsund Ferjeveien 17 4550 Farsund T: 38 38 99 99 bavaria.no Bavaria Kristiansand Barstølveien 23 4636 Kristiansand T: 38 14 54 30

En del av Hedin Automotive

–Til våren skal vi også sette opp en padel-bane på utsiden, opplyser Anne, som om ikke lenge også skal invitere ungdomsskoleelevene til padel-hallen etter skoletid. –Da vil det imidlertid være folk her, understreker hun og legger til at hun også søker samarbeid med den videregående skolen som ligger bare et kort stykke fra hallen, KVS-Lyngdal.

av far. Navnene er Tone, Børge og Stine Sundnes og Kenneth Gundersen. –Når begynte dere å spille padel? –Vi var først invitert til Kristiansand for å spille med noen venner på padel-banen der. Da det kom til Lyngdal, måtte vi selvsagt spille her. Du blir hekta med en gang. Jeg tror det har mye med mestringsfølelsen å gjøre. Den kommer fort, sier Børge.

er på god vei opp og fram. Med egen padel-klubb i tillegg, ligger ting til rette for god vekst. Anne Mathisen gleder seg allerede til våren, når utebanen er på plass og tror de har mye godt i vente. Just Padel!

ER DU LEI DYRE STRØMREGNINGER? Hva med et solcelleanlegg ferdig montert fra oss?

EGEN PADEL-KLUBB

Det gikk ikke lang tid fra hallen var ferdig til Lyngdal padel-klubb var et faktum. I dag teller de rundt 50 medlemmer og har blant annet sine egne klubbkvelder i hallen.

–Det er trim uten at du tenker at det er trim, skyter mor Tone inn.

–De har en spesialavtale med oss, sier Anne som legger til at ordinær pris for double-banen er 100 kroner per person per time. Et opplegg for ungdomsskoleelever etter skoletid vil imidlertid bli til rabatterte priser,

–Vi er nesten her for ofte, mener Kenneth.

–Dessuten er det rimeligere før klokken 1600, legger hun til. FOR FAMILIEN

Det ropes og heies fra double-banene der engasjementet er stort. På den ene spiller mor, far og datter og en kamerat 18 ListerLiv 4/2021

–Og så passer det for alle, kommer det fra Stine.

Ta kontakt for et godt tilbud! Ferdig monterte pakker fra kr 50 000,- inkl. mva - enova støtte

SUKSESS

Et par ganger i uka blir det fort. Og i helgene, om været er dårlig, er det veldig OK å kunne dra til padel-hallen. –Mange familier er her og spiller sammen. Det er en utrolig fin aktivitet for alle, konkluderer Børge som allerede er blitt en god ambassadør. Det ser ut til at Just Padel Lyngdal

Stine Håland hadde aldri prøvd padel før, men stortrives med sporten som hun sier er veldig sosial og veldig lett å oppnå mestring i.

K OM ET FO AS EL -I NS T AL L A SJ O N L u n d ev å gv ei e n 7b N -4550 Fa r s u n d T lf : + 47 9 76995 26 - w ww .k ome ta s . n o ListerLiv 4/2021

19


Padel­konseptet brer om seg

–Nei, vi må hele tiden jobbe, skape aktivitet og fortelle folk at de må komme, for padel er gøy. Veldig mange har til gode å prøve.

Just Padel startet sitt første padeltennis-senter i Kristiansand i fjor og har nå 14 sentre i Sør-Norge, ett av dem i Lyngdal. Skal vi tro daglig leder, Eimund Tharaldsen, er dette bare begynnelsen.

Som daglig leder i Just Padel jobber han hundre prosent og vel så det.

–Totaliteten er viktig. I prinsippet kan alle gå i gang med padel om de har en hall, men her dreier det seg om å etablere et totalkonsept som også egner seg for teambuilding, firmasamlinger, vennetreff og slike ting, påpeker Tharaldsen.

NYE EIERE INN

FLERE SENTER

–Skal vi opp og fram må innsatsen stå i stil, smiler han.

T

Foto: Just Padel

haraldsen var inntil nylig sjef for bowlingkjeden Lucky Bowl og står sammen med de to tidligere fotballproffene Ola Martin Årst og Jesper Mathiesen bak det nye padel-konseptet der også danske Jesper D. Brandt er med. Han har blant annet bidratt til oppbyggingen av Normal-kjeden i Norge.

Vil du spille i hallen i Lyngdal, eller på et annet Just Padel-sted i Norge, må du først booke deg inn via Just Padel-appen. Her finner du alt om åpningstider, priser og ledige tidspunkter. Du får kode til døra, og når du kommer inn i hallen, tennes lyset på den banen du har bestilt. DET MESTE AUTOMATISK

Jesper Brandt, Ole Martin Årst, Eimund Tharaldsen og Jesper Mathisen er kvartetten bak Just Padel som de på kort tid har bygd opp i Sør-Norge. –Padel passer for alle. Man trenger ingen forkunnskaper, man må ikke være i god form eller ha eget utstyr. Det er som med bowling. Alt man trenger er tilgjengelig i hallen, forklarer Tharaldsen.

STOR TRO PÅ KONSEPTET

Padeltennis, som er en blanding av squash og tennis, omtales av flere som verdens raskest voksende sport. I Norge har den imidlertid til gode å ta av. Tharaldsen, som også har vært sjef for Leos Lekeland, har likevel klokkertro på konseptet som de er godt i gang med å bygge opp. I likhet med partnerne har han investert en god del i selskapet.

HVORFOR LYNGDAL?

På spørsmålet om hvorfor de valgte å etablere seg i Lyngdal, svarer Tharaldsen:

veldig positive til etableringen av Just Padel.

–Hallene våre er tidvis betjente. Det er viktig at gjestene våre også treffer et smilende ansikt når de kommer, sier Tharaldsen. Istedenfor betjent kiosk, har Jus Padel-hallene automater med snacks og drikke og sittegrupper der folk kan ta en pause og snakke sammen.

–Hvor åpner dere det neste senteret? –Planen er å åpne tre nye senter til i år: Porsgrunn, Larvik og Arendal. –Hva med Rogaland? –Vi ønsker å få padel ut til hele Norge. Planen er 20 senter ved utgangen av neste år. I tillegg har vi også åpnet et senter i Danmark. Just Padel er kommersiell butikk, men kvartetten bak det nye konseptet har også et oppriktig ønske om at padeltennis skal vokse fram som sport.

–Det er nær Kristiansand, og så er det en liten by. Vi tenkte det ville være spennende å ikke bare gå på de store byene.

De har selv utviklet konseptet Just Padel, og er veldig bevisste på hva det skal være:

Han sier at Lyngdal trenger denne typen aktivitetstilbud, noe en markedsundersøkelse også viste. Svarene der var

Alle eierne i Just Padel Group blir imidlertid med videre på veien der planen nå er at de i løpet av de to neste årene skal ha over 200 baner i Norge. I tillegg kommer flere spennende prosjekter i andre europeiske land.

–Det er for eksempel et godt tilbud til barn og unge som ikke spiller fotball eller håndball og ønsker seg noe annet, sier han avslutningsvis.

–Det er også spennende med turist- og sommerbyen Lyngdal. Mønsteret er ganske likt som i Kristiansand, med fullt trøkk om sommeren før en betraktelig roligere periode kommer, sier han og legger til at de er godt fornøyde med driften de første månedene i Lyngdal.

Kun 2 leili ghete igjen r

TILFREDSSTILLENDE TALL

–Vi har også et utmerket samarbeid med banken, legger han til og sier at de har jobbet mye dette året.

Kort etter at Lister Liv hadde snakket med daglig leder i Just Padel kom nyheten om at «Just Padel» var blitt en del av «LeDap Group» som er den ledende padelaktøren i Europa.

–Tallene er gode. Vi har hatt en fin sommer, og nå håper vi at enda flere skal finne veien inn i hallen nå når høsten er her og vinteren snart kommer, sier han. Ting går imidlertid ikke av seg selv.

ILLUSTRASJONENE ER VEILEDENDE

DYNGVOLLVEIEN 3 NYE LEILIGHETER PÅ CA. 123 KVM TIL SALGS PÅ NYBORG I VANSE

- DIN KOMPLETTE RØRLEGGER -

Kimmy 994 94 453 Løvikgaten 15, 4400 Flekkefjord 20 ListerLiv 4/2021

|

TLF: 38 32 11 90

Kimmy - 994 94 453 |

flekkefjord@comfort.no

Dan-Christer - 971 63 576 |

www.comfort.no

|

ILLUSTRASJONENE ER VEILEDENDE

Kontaktperson: Arnfinn Telefon: 994 92 008, Mail: byggmester@ajohnsen.no ListerLiv 4/2021

21


Rune Halvorsen i Bygg 1 Lyngdal på hyttefeltet i Sirdal der de er godt i gang med hyttebyggingen i Soleiknutenprosjektet.

eller går inn og tar den delen som kunden ønsker. Det er Drag Arkitektur og Byggteknikk AS som har tegnet hyttene i Soleiknuten-prosjektet i Sirdal, der Laila Helleberg er utbygger.

En visningshytte er satt opp på feltet, møblert, slik at interesserte blir inspirert og kan se nøyaktig hvordan hytta kan bli.

TILFELDIGHET

Rune Halvorsen forteller at de egentlig kom inn i prosjektet ved en ren tilfeldighet. –Vi var på en kjøretur i området, så dette og tok kontakt med utbygger. Sammen med Drag Arkitektur leverte vi så inn et forslag i konkurranse med flere andre. Utbygger var fornøyd med konseptet vi kom opp med, og sammen jobbet vi fram det endelige konseptet. Halvorsen blar seg fram til et oversiktsbilde over hele feltet i katalogen. KLARE PREFERANSER

–Hva opplever du at hyttekjøperne er mest opptatt av? –De vil ha bra med soverom, bad er også viktig, og så vil de kjøre helt til døra, kunne lade elbilen og ha internett, smiler han.Halvorsen nevner at feltet har en lysløype på to og en halv kilometer og at det ligger nært til alpinanlegget i Ålsheia. –Dette er kvaliteter hyttekjøperne setter pris på, sier han. –Når det gjelder eksteriør, har alle hyttene torv på taket og grå vinduer, legger han til før han må gå for å ta imot en ny kunde i visningshytta.

JEVNT BRA HYTTESALG Vi begynte på de første hyttene i november i fjor, har ferdigstilt fire og er nå i gang med ti til, smiler Rune Halvorsen i Bygg1 Lyngdal.

V

i treffer Halvorsen i Sirdal, der Bygg 1 Lyngdal i første omgang skal bygge til sammen 44 hytter på Sinnes. Området ligger fint til med adkomst bak Sinnes Fjellstue, sentralt i Øvre Sirdal, videre forbi Røde Kors-hytta og oppover den nye vegtraseen som er anlagt i forbindelse med det nye hyttefeltet som har fått navnet «Soleiknuten».

vært meget tilfredsstillende.

GODT TEMPO

–Vi har også noen mindre hyttetyper med bruksareal på 85 kvadratmeter. En nøkkelferdig hytte inkludert tomt star-

Halvorsen er på plass i visningshytta og forteller at interessen i markedet har

–Vi har et jevnt bra salg og tempoet er godt, smiler han. Visningshytta, som har 143 kvadratmeter i bruksareal, er flittig brukt både av interesserte kjøpere og av de som allerede har kjøpt seg hytte på feltet. Det er kjekt å kunne få ideer til materialvalg.

ter på 4.150.000 kroner, forteller Rune Halvorsen. LOKALE FOLK

I Bygg 1 Lyngdal har i dag 11 tømrere som sammen med lærlingene til sammen har reist rundt 200 hytter, hus og leiligheter i Lister- og Lindesnesregionen. Sammen med lokale samarbeidspartnere innen tegning, byggprosjektering og grunnarbeid, materialer, betong, elektrisk anlegg og sanitæranlegg, tar Bygg 1 Lyngdal gjerne hele byggeprosjektet I første omgang skal de til sammen bygge 44 hytter i hytteprosjektet på Sinnes.

22 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021

23


Jeg har ikke hatt et så fint jobbliv noen gang som nå - med null forventninger og «null penger». Kjenner at jeg har is i magen og tro på at det skal gå bra.

PRODUSERER GARN I LÅVE PÅ LISTA

Hun bestemte seg for å satse på bærekraft og det hun hadde gått med i tankene en god stund: Et spinneri.

Jobben i helsesektoren ble vanskelig å fortsette i. For å få hverdagen til å gå opp, trengte hun en arbeidsplass nærmere hjemmet, og aller helst i hjemmet. Tanken om å starte noe eget var ikke fremmed. Hun hadde bare ikke gjort noe med det enda.

–Lokalene hadde jeg, men ikke penger på bok, smiler hun.

OPPTATT AV BÆREKRAFT

Låven måtte tilpasses, men den største investeringen knyttet seg til maskinene. Her fant hun fram til en leasing-ordning.

NY KNEKK

Hun gikk til Sparebanken Sør der hun traff på en rådgiver som hadde tro på prosjektet.

Maskinene kom i slutten av 2018, men oppstarten av «Listagarn AS» skulle bli mer krevende enn hun hadde sett for seg. Rett etter at de nye spinnerimaskinene var bestilt, havnet eldstesønnen på Rikshospitalet med akutt leukemi. Behandlingen innebar måneder på isolat,

Bussreiser Idrettsturer Firmaturer lag og foreninger

Vi skreddersyr din tur etter ønske

der Greta var sammen med sønnen. Heldigvis kom han seg gjennom den knalltøffe behandlingen. SER MULIGHETENE

Det kunne fort ha endt med skrin­ legging av spinneridrømmen, men Greta Kittelsen hadde bestemt seg og var i gang med garnproduksjon i låven på Åmdal på Lista mot slutten av 2019. Strikkekafé og kursopplegg kjørte hun også i gang før koronaen stakk kjepper i hjulene. – Mange vil nok tenke at jeg har vært uheldig. Men jeg ser det ikke sånn. Jeg synes jeg har vært dritheldig som har fått evnen til å se muligheter også når hindringene kommer. Det gjelder å fokusere på alt det gode i det som har vært. Man har så mye mer enn man tror, sier hun. LEIESPINNING

907 28 000 - booking@jmt.as 24 ListerLiv 4/2021

Listagarn er i ferd med å finne formen. Leiespinning er bestilt for lang tid

fremover, og Greta har ansatt folk. I tillegg planlegger hun å få på plass flere maskiner slik at hun kan kjøre to produksjonslinjer, én til egen produksjon og én til leiespinning. –Så lenge jeg spinner for andre, går det rundt, men heller ikke mer enn det. På et eller annet tidspunkt må jeg selge mer under eget merkenavn, sier hun. Foreløpig har hun et bittelite utsalg vegg-i-vegg med produksjonslokalene. Hun selger også eget garn i egen nettbutikk og hos «Eskas Design» i Farsund. år nå.

For Greta hadde spinning og strikking lenge vært et interessefelt. I 2010

Greta Kittelsen er kvinnen bak «Listagarn AS» som hun driver i låven på eiendommen sin på Åmdal i Farsund.

NORSKPRODUSERT

Listagarn tar imot mye ull fra sau, fiber fra alpakka og mohairgeiter både fra Norge, Danmark og USA. Greta er opptatt av å utnytte ullressursene i eget land slik at norske forbrukere får muligheten til å kjøpe norskprodusert garn.

i e tt

For Greta Kittelsen, som opprinnelig er fra Bamble i Telemark, gjorde livet en brutal vending i 2016. Livsledsageren hennes tok livet sitt, og hun stod alene igjen med spørsmålene, sorgen og med omsorgen og ansvaret for de fire barna.

eta

BRUTAL VENDING

–Det er enormt mange sauer på Lista, men få muligheter til å kunne videreforedle ulla. Norsk kvitsau, som er den vanligste sauerasen i Norge, inngår i et eget system, men for de som har vill- eller spelsau eller andre raser, er det så vidt de får noe for den i det hele tatt. Derfor er det mye ull som går tapt.

Gr

–Jeg tror altfor mange sitter med en idé eller en drøm de ikke kommer videre med, sier hun.

begynte hun også å spinne angoragarn. Å kunne foredle ull fra de lokale sauene, fristet.

ed

G

reta Kittelsen jobber sju dager i uka, som regel også lange dager, men hun har det godt. Bedre enn på lenge, faktisk.

N in a

(t.v.) ha r j ob b e

t sa

e mm

n

m

ListerLiv 4/2021

25


I den røde låven i Åmdal i Farsund har Greta skapt sin egen arbeidsplas – et spinneri.

Ulla skal innom flere «stasjoner» før den er ferdig.

– Mesteparten av norsk ull blir sendt ut av landet hvor det bearbeides. Veldig lite kommer tilbake. Med importert garn følger som regel også dårligere dyrevelferd og kvalitet, sier hun og legger til at hun tar imot ull fra sauebønder på Lista. –Så snart de klipper sauene, får jeg leveranser. Sist var for to uker siden, forteller hun.

PRODUKSJONEN

Det første som gjøres er å sortere og veie ulla. Deretter vaskes den i en gammeldags vaskemaskin før den gis farge om det er planen. Så tørkes ulla og behandles videre til å bli mer «fluffy». Etter dette går den i en separator før den veies igjen og blandes eventuelt med andre ulltyper. Så kardes den og tvinnes til slutt til strikke- eller teppegarn.

Foreløpig har Greta Kittelsen solgt mest Listagarn til Rogaland, forteller hun. Hvorfor, vet hun ikke helt, men hun antar at det blant annet henger sammen med at mange rogalendinger har hytter i området. Dette sammen med Norgesferierende det siste halvannet året har nok bidratt. Dessuten er stadig flere opptatt av bærekraft:

Listagarn selges i noen lokale butikker og på nett – i mange fine fargenyanser.

Samtidig vet hun at hun må jobbe mer med markedsføring av egen merkevare og også få opp flere forskjellige kvaliteter. Det tar tid. Hun er på jobb hver dag, ofte til langt på kvelden. –Jeg må jobbe mye, men det spiller

egentlig ikke så stor rolle så lenge jeg er hjemme. Dessuten, når du jobber med noe så håndfast som dette og kjenner på framgang og mestring hver eneste dag, så er det noe helt unikt, sier hun engasjert og ber oss nevne en ting til: Hun går som regel i produksjonen hver

eneste dag - med headset på ørene - time etter time. Mail og sms-er tar det tid før hun leser, men telefonen får hun rett inn på øret. Derfor, skal du ha tak i Greta Kittelsen, ring henne!

BETALINGSVILLIGHET

Det hvite bolighuset der Greta bor sammen med barna sine er bygd sammen med den røde låven.

–Når du produserer i Norge, kjøper norsk fiber og norsk ull, har norsk arbeidskraft og betaler strømregning etter norske priser, koster det. Men jeg opplever at flere er villige til å betale for bærekraftige produkter, sier hun.

Arkitektur

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur Arkitektur

Arkitektur er kunsten å planlegge og utforme byggverk.

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur er utforming av en bygningskropp/et anlegg i et landskap som sees enkeltvis eller samlet. Praktiske og sanselige behov skal være tilfredsstilt. Arkitektur skal ivareta de indre rom og plassdannelsen mellom bygninger.

Greta Kittelsen har skrevet bok om Listagarn AS, der hun gir inspirasjon i form av strikkemønstre, farge- og fiberkombinasjoner, der hun forteller om virksomheten og der hun også, ifølge bokomtalen, «gir et aldri så lite spark i ræva».

26 ListerLiv 4/2021

Vi er av den oppfatning at arkitekten er og alltid vil være en av de viktigste samarbeidspartnerne i de fleste byggesaker. Vi forsøker å være bevisste på å tilpasse oss de krav omgivelsene til enhver tid stiller, da våre oppgaver vil variere fra sak til sak. Vi ønsker å levere høy kvalitet på våre tjenester og bli førstevalget for oppdragsgivere innen vår region. For å kunne levere god arkitektur er vårt mål å ivareta kontinuerlig kompetanseutvikling og beholde og videreutvikle vårt gode medmenneskelige miljø som basis for våre prestasjoner.

ListerLiv 4/2021

27


AMFI FARSUND:

– Vi er avhengige av hverandre her i sentrum

–Mange kjøpesentre har nissestand, men vi har også en egen postkasse der barna kan putte ønskelista si. Av disse trekker vi ut ti som får ønskene sine oppfylt, forteller hun begeistret og legger til at barna ikke er så kravstore som vi gjerne tror.

Vi er opptatt av å spille på lag med lokale krefter og gi folk noe tilbake.

–Det er ikke først og fremst iPhones som står på ønskelistene, men vel så mye småting som et puslespill, en fotball eller godteri, forteller senterlederen som selv reiser rundt og leverer presanger på døra til de heldige utvalgte.

Selv om sentralstyrte aktiviteter preger kjøpesenteret i Farsund på lik linje med andre Amfi-sentre, er senterleder Elisabeth Stølen opptatt av å gi Amfi Farsund også et lokalt tilsnitt.

–Sammen med vaktmesteren. Det er noe av det koseligste som fins, betror hun oss.

«A

ktivitet» er et viktig stikkord i kjøpesenter­ bransjen for tiden, og selv om Amfi-kjeden har sine kampanjer og aktiviteter, har Amfi Farsund i løpet av de fem årene som har gått siden starten i 2016, staket ut sin egen kurs:

–Jeg er ydmyk nok til å forstå at vi er veldig avhengige av hverandre i sentrum. Vi trenger å spille på lag, noe jeg også opplever at mange ønsker, sier hun og forteller at Amfi Farsund er blitt et møtested for mange i byen.

Lokale sangkrefter - spesielt nå før jul, strikkekafé, trendtips fra motebutikker i sentrum, aktiviteter i regi av lag og foreninger og innslag fra fag på den videregående skolen er bare noen av innslagene på det sentrumsnære kjøpesenteret som fyller fem år i år.

–Her kommer folk om de skal handle eller ei, slår av en prat og koser seg. Ting er tilgjengelige i Farsund. Med senteret har vi dessuten fått butikker som ellers ikke ville ha etablert seg her i byen, påpeker hun.

Som senterleder er den viktigste oppgaven å sørge for at butikkene selger mer, sier hun og forteller at de til sammen har rundt 150 ansatte på senteret med smått og stort. –Det er ikke større enn at jeg kjenner de aller, aller fleste ved navn.

HELT FULLT

STILLER OPP FOR HVERANDRE

Senteret er helt fullt, men Elisabeth Stølen hviler ikke på laurbærene av den grunn.

Samhold er viktig, og samtlige butikker møtes jevnlig til samlinger.

ET SENTRUMSSENTER

Elisabeth Stølen kaller Amfi Farsund et «sentrumssenter». Plasseringen gjør det til en del av Farsund sentrum, noe hun mener er viktig.

–Folk er lojale, noe vi setter stor pris på. Turistene er også viktige for oss. I alle ferier dobles salgstallene, og mange sier at de venter med å handle til de kommer på hytta. Det er vi takknemlige for.

–Selv om vi har fullt opp, følger vi hele tiden med på hva som rører seg i markedet. Kundene kommer også med sine innspill og ønsker. Dette er noe vi jobber med hele tiden, sier hun. I tillegg til butikkene har også Amfi Farsund et treningssenter og flere kommunale kontorplasser i lokalene. LOJALE KUNDER

Å oppleve plusstall hvert år, er motiverende: –Nå sammenlikner vi oss med fjoråret, som var et veldig godt år. Likevel ligger vi i pluss, forteller hun fornøyd og legger til:

–Vi prøver å ha det høyt under taket så folk får si hva de mener. Dessuten stiller vi opp for hverandre. Mange står alene i butikken. Skal de ut et ærend, passer nabobutikken på. For to år siden sørget hun for at Amfi Farsund fikk en stor, rød sløyfe rundt hele seg, innpakket som en julepresang. Denne skal selvsagt på i år også, sammen med den store julekula der mange tar selfies. –Nå jobber jeg for å få på plass noen sukkerstenger, men det blir inne. Målet er å få på plass én ny julepynt-ting hvert eneste år.

ÅRLIGE OMSETNINGSREKORDER

–Vi er opptatt av å spille på lag med lokale krefter og gi folk noe tilbake, sier senterlederen som fikk jobben allerede før nybygget stod ferdig og som har fått være med i utviklingen av et senter som setter nye omsetningsrekorder for hvert år som går.

Norgeshjerte Gullsmykke 4 størrelser Sølvsmykke 3 størrelser Ørepynt 2 størrelser Armbånd 2 typer Charms Brosje Pin

Årets femårsjubileum kunne dessverre ikke markeres med brask og bram grunnet koronasituasjonen, men kunder i og rundt senteret ble tilbudt gratis is hver helg både i mai, juni, juli og august - som en del av feiringen. JULEPROGRAM

Nå går det mot jul, og på Amfi Farsund blir det som vanlig julekonsert med Nordvesten sangkor, gratis juleverksted og nissestand, noe senterlederen gleder seg spesielt til. 28 ListerLiv 4/2021

Elisabeth Stølen er opptatt av å gi Amfi Farsund et lokalt tilsnitt, samtidig som hun er del av kjøpesenterfamilien Amfi.

Alliansesirkel www.norgeshjerte.no

FARSUND - EGET VERKSTED

Ny størrelse Hvittgull eller gultgull med en eller flere diamanter

ListerLiv 4/2021 29


SMÅNYTT

Skole bokstavelig talt utstillingsvindu

Prestegårdsmarked i Vanse

Med nye Eilert Sundt videregående skole i Farsund sentrum, har elevtallet omtrent blitt fordoblet. Opp mot 800 elever går nå på nyrestaurerte og nyutbygde Eilers Sundt videregående i sentrum av Farsund, der studiespesialisering og yrkesfag nå er samlet under samme tak.

Den 27. november mellom klokka 1100-1500 blir det igjen markedsdag i prestegardstunet i Vanse. Auksjonen starter klokka 1200.

godt i gang med dagens oppgaver. Det er mulig elevene, om de tenker seg om, opplever at de er på utstilling, men å få dette utstillingsvinduet, kan vise seg å bety mye for utviklingen av både skole og fag.

UTSTILLINGSVINDU

ØKT PÅGANG At nye Eilert Sundts nærmest har doblet elevtallet vil helt klart merkes i sentrumsbutikkene i Farsund. Anita Stølen, senterleder ved Amfi Farsund, sier til ListerLiv at hun allerede etter én uke merket større pågang spesielt hos Rema 1000 og Burger King.

En spasertur fra Amfi Farsund og innover sentrumsgata på andre siden av veien, leder først forbi Gullsmed Marie Mikalsen på høyre hånd, deretter Norli Bokhandel og så avisredaksjonen til Lister før den nye skolen dukker opp:

PÅ FORTAUNIVÅ Fra fortauet ser du gjennom store vinduer helt ned til fortaunivå like inn på elever iført oransje arbeidstøy merket «Eilert Sundt»

Fra fortauet kan men se rett inn på elevene som jobber.

Skravlebenker i Lyngdal «Skravlekoppen» har allerede vært i Lyngdal en stund. Nå har de også fått sine egne, grønne skravlebenker. Skravlebenkene ble avduket i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse 10. oktober i år, der Lyngdal kommune valgte å sette et spesielt fokus på ringvirkningene av den gode hverdagspraten. Altfor mange kjenner på ensomhet og savner mer kontakt med andre, noe som har forsterket seg ytterligere under pandemien, fremgår det i en melding fra kommunen. Flere hundre kafeer rundt omkring i Norge

tilbyr Skravlekopper til gjestene sine. Bak konseptet står artist Venke Knutsson. Om man velger å drikke av en «Skravlekopp», viser man for de andre i lokalet at man gjerne vil snakke med andre. «Skravlekopp» er et verktøy for å komme i kontakt med andre. Følgende steder i Lyngdal tilbyr Skravlekoppen: Biblioteket Byremo, biblioteket Konsmo, biblioteket Lyngdal, Biltema, Brukbart Bua, Konsmo, Edgars Bakeri Alleen, Edgars

Til venstre i bildet ligger det nye tilbygget til Eilert Sundt videregående skole i Farsund.

Bakeri Handelsparken, Frivilligsentralen Konsmo, Frivilligsentralen Lyngdal, Harrys Bakeri, Jonas B, Knøtten Kro, Joker Byremo, Laksetrappa Kvåsfossen, Lyngdal Inn, Lyngdal Kirkesenter, Lucky Strike, Mega Kafeen, Paulsens Hotel, Spar, Konsmo, Sørlandsbadet og Walters bakeri og konditori.

Her, på Prestegården i Vanse, blir det marked i slutten av november.

Her blir det salg av ulike håndlagede varer og produkter fra lokale produsenter. Det settes opp partytelt og boder som vil være tilgjengelig for utstillerne under markedet. I tillegg blir det salg av mat og drikke i «Kårstua». Inntektene fra matsalget og auksjonen går til Lista menighetsarbeid, og arrangøren sier at de veldig gjerne vil ha inn gjenstander til auksjonen. Disse gjenstandene leveres til Prestegården.

Nydelig servise levert il Prestegardsmarkedet.

Bompengesatsene på nye E 39 Når ny E 39 står ferdig mellom Lyngdal og Kristiansand, vil det koste 207 kroner i bompenger å kjøre én vei uten rabatt. Dagens E 39 kan imidlertid kjøres gratis. Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, sier at han er glad for at prisen nå er gått noe ned fra kommunestyret behandlet saken første gang i 2016. Den gang var prisen 32 kroner dyrere mellom Lyngdal og Kristiansand én vei. – Likevel er 207 kroner mye for mange, sier han i et intervju med Stavanger Aftenblad. Sju bomstasjoner skal etableres mellom Breimyr i Kristiansand og Røysgård i Lyngdal. Elbiler betaler halv pris, mens tunge kjøretøy betaler tre ganger lettbiltaksten. Leder

for avdelingen strategi og klima i Nye Veier, Arild Nygård, minner om at det er dyrt å bygge ny europavei og at også bilistene må være med å betale. – Vi har forståelse for at noen opplever dette som dyrt. Samtidig bygger vi nå en moderne, trafikksikker vei som vil halvere reisetiden. Det mener vi det er betalingsvilje for, sier han til avisen. Stortinget har bestemt at 37 prosent av totalkostnadene for veien skal betales med bompenger, noe som utgjør 8,6 milliarder kroner.

Slik blir bomprisene (pris uten rabatt i parentes): • Mellom Røyskår og Herdal: 23,46 kroner (29,30 kroner) • Mellom Herdal og Blørstad: 47,91 kroner (59,90 kroner) • Mellom Blørstad og Mandal: 24,44 kroner (30,60 kroner) • Mellom Mandal og Dølebru: 17,60 kroner (22,00 kroner) • Mellom Dølebru og Lohnelier: 15,08 kroner (18,90 kroner) • Mellom Lohnelier og Monan: 21,51 kroner (26,90 kroner) • Mellom Monan og Breimyr: 15,36 kroner (19,20 kroner)

30 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021

31


SKREDDEREN I FARSUND I april i fjor, like etter at Norge ble stengt ned, gutset hun til, kjøpte eiendom i Farsund sentrum og flyttet skreddervirksomheten sin fra Vanse og inn til byen.

H

Butikklokalet i huset hun kjøpte, som tidligere rommet en strikkebutikk, har hun pusset opp og tilpasset virksomheten sin der hun både selger selskapskjoler med ulikt tilbehør, underog badetøy, skjerf, sytråd, glidelåser,- i det hele tatt ting du trenger om du er flittig ved symaskinen – og så har hun beholdt strikkegarnet som også er det første du møter når du kommer inn i butikken.

Agnieszka Johansen (46) har drevet skreddervirksomheten Eskas Design i Vanse i snart 17 år. I fjor vår kjøpte hun et hus i Farsund sentrum og flyttet virksomheten dit. 32 ListerLiv 4/2021

–HER SKAL JEG VÆRE

es ig

aD

te

sk

al

k

VARESORTIMENTET

a

–Nei, kommer det kontant. Det var riktig å gjøre dette nå.

rn

Angrer du?

eba

Hun gikk en stund og tenkte på saken før hun til slutt valgte å slå til. Investeringen var rimelig stor. På ingen måte hverdagslig. Ville det gå? Spesielt med pandemien som bakteppe lurte hun på det.

–Strikkebutikken har vært her i «alle år», og mange var lei seg da den ble nedlagt. For meg var det derfor viktig å ta den med videre, smiler Agnieszka som primært selger garn fra Rauma, Sandnes Garn og det lokalproduserte Lista garn.

n».

herredress, en dåpskjole og et par selskapskjoler til to unge damer som var her og prøvde plaggene i går. Foreløpig har hun installert seg med verksted i et rom ved siden av prøveromsområdet, men der vil hun helst ikke slippe oss inn i dag. t Ta n

er treffer jeg også turistene. De har jeg ikke på samme måte støtt på i butikken min i Vanse, sier hun smilende mens hun lukker et par selskapskjoler inn i et skap langs veggen innerst i butikklokalet, der også de to romslige prøverommene befinner seg.

h en

ne b

a re « E s », s å ka

e le d da b

E

At det var i Vanse i Norge Agnieszka skulle bosette seg, var nok en totalt fremmed tanke da hun som ung studerte til skredder i hjemlandet Polen, men slik ble det. En mann fra Vanse fikk henne til Norge og Lister, og selv om hun flere ganger har blitt rådet til å drive virksomheten sin fra Oslo, der nok både marked og betalingsvilje er atskillig større i forhold til det hun driver med, kommer det aldri til å skje. –Jeg skal ikke flytte. Jeg skal bo her, ler hun fra den gule, myke retrostolen i prøverommet. Klokken er kvart over ni en mandag morgen. Butikken åpner først klokken ti. HENDENE FULLE

Hun har det travelt om dagen. Etter stengetid både i dag og i morgen holder hun bunadskurs for Husfliden hjemme i Vanse. Hun har også begynt på Rauland Akademiet, der målet er svennebrev i bunadsøm. I tillegg kommer alle oppdragene, små og store, der hun akkurat nå holder på med en

–Jeg måtte slippe det jeg hadde i hendene i går for å rekke alt, derfor fikk jeg ikke ryddet opp. Noen ganger strekker ikke tiden til. Jeg liker det ikke.

STARTET MED SELSKAPSKJOLER

Da hun startet sin egen virksomhet på Vanse under navnet «Eskas Design» for snart sytten år siden, var det med selskapskjoler som spesialfelt. Det var et tydelig behov i markedet. Svært få andre tilbød skikkelige festkjoler. –Kundene satte enormt pris på at jeg også fikk selskapskjolen til å sitte fint på. At de kunne få både kjole og skreddersøm på ett og samme sted, var noe stadig flere kommenterte som et pluss, forteller hun. BUNADSØM VIKTIG

Selv om selskapskjolene fortsatt fyller flere stativer i butikken, både egenproduserte, importerte og redesignede, har produktspekteret til skredderen i Farsund hele tiden utviklet seg i takt med kundenes behov. I dag syr og reparerer hun både dresser, kåper, selskaps- og dåpskjoler, og ikke minst, bunader. –Jeg vet nesten ikke om noe annet land i verden der innbyggerne er så flinke til å bruke nasjonaldrakten sin som i Norge, bryter hun ut. ListerLiv 4/2021

33


SKOLEBALL

Hun er spesielt interessert i gamle folkedrakter, forteller hun.

Det er også bunadene som nærmest har båret henne gjennom pandemien, der så å si alt av selskapsklær stod stille. Nå begynner imidlertid ting å røre på seg igjen

–En ting er selve håndverket, men plaggene har alle en unik historie å fortelle. I dag kler vi oss såpass likt at det er vanskelig å skille en statsminister fra en hvilken som helst annen innbygger, sier hun og smiler.

–Her har jeg funnet fram selskapskjoler til jenter på niende og tiende trinn, smiler hun og peker mot et stativ der det ikke er de lange selskapskjolene som dominerer, men de korte. Det er tid for skoleball.

STOR ETTERSPØRSEL

Hun er opptatt av kvalitet ikke bare i søm og snitt, sier hun, men også i valg av tekstiler.

I tillegg har hun begynt på bunadstudiet ved Rauland Akademiet der målet er svennebrev i bunadsøm. Det tok ikke så lang tid etter at Agnieszka hadde startet virksomheten sin i Vanse at kundene begynte å komme med spørsmål om bunadsying. Ikke bare justering og tilpasning, men også brodering og montering. Det var derfor naturlig for Agnieszka å sørge for at hun fikk den nødvendige kompetansen som igjen ledet til rollen som kursholder.

–Som skredder vil jeg helst jobbe med stoffer som varer, sier hun enkelt. ÅPNING

Det går i døra. Selv om vi sitter innerst i butikklokalet, hører vi det. Etter at Agnieszka åpnet i Farsund har hun for første gang i virksomhetens historie ansatt en person.

Nå er det hun som kommer på jobb, og kundene følger henne én etter én så snart døra er åpnet. Den første for å hente en dåpskjole, den andre en selskapskjole og den tredje for å få hjelp med bukser som har sprukket i sømmen. Dagene er varierte. For skredderen selv er det nesten så det blir litt for stor variasjon om dagen. MERSALG

–Jeg har enda ikke funnet ut helt hvordan jeg skal gjøre det. Siden jeg åpnet her i fjor sommer, har jeg løpt mye mellom ting og ikke fått helt roen til syinga. Det har jeg tenkt å gjøre noe med, sier hun vel så mye til seg selv som til oss. At Eskas Design er et viktig tilskudd i butikkfloraen i Farsund sentrum, kan det ikke være tvil om. De som strikker har fortsatt garnbutikken sin, og så er potensialet til mer salg og nye kunder blitt ganske mye større enn det var i Vanse. Å «gutse» til, lønner seg som regel.

Hun syr gjerne kåper, i skikkelig ullstoff. Det er bare å bestille.

Hun startet med selskapskjoler, noe hun fortsatt selger og syr inn og ut – til bakk, brylluper og andre selskapeligheter. Hun syr både selskapskjoler, dresser, ullkåper – fikser, syr inn og ut og tilpasser plagg til den enkelte.

Agnieszka har spesialisert seg på bunader og holder kurs i Husflide-regi. Nå tar hun også svennebrevet i bunadsøm. 34 ListerLiv 4/2021

Dette huset kjøpte Agnieszka Johansen i fjor vår, ikke lenge etter at Norge ble nedstengt grunnet pandemien.

Strikkemønstre i butikken hos skredderen i Farsund.

I lokalene hun kjøpte har det i «alle år» vært strikkebutikk – så Agnieszka har fortsatt med garn.

EN GANG VERDENS STØRSTE FYRSTASJON!

I flere år nå har hun kjørt lokale kurs i bunadsøm for Husfliden og skal også ha ett både i kveld og i morgen kveld.

Fra 1853 til 1873 var Lista Fyr verdens største fyrstasjon. Det 34 meter høye fyrtårnet gir deg utsikt til Lindesnes i sør og Rogaland i vest. OPPLEV VINDEN, STJERNEHIMMELEN OG LYSET PÅ LISTA!

Vi holder åpent lørdager og søndager 12.00–16.00. Se listafyr.no for mer informasjon. ListerLiv 4/2021

35


LOKALMAT FRA LISTER

Bondens Marked, Reko-ring, lokale gardsutsalg og lokale produsenter er under oppseiling i Norge, også i Listerregionen. Nå, i tiden før jul, er mange av dem travlere enn noen gang. Vi har funnet fram til noen av dem, men vet at oversikten langt fra er uttømmende. Tips oss gjerne om flere lokale matprodusenter i Lister på tips@lokomotiv.no.

EGRA GARD, FLEKKEFJORD

FIDDAN ØKO-GÅRD, KONSMO

Egra Gard er et småbruk i Gyland i Flekkefjord som produserer ulike typer økologisk honning. Biene er av typen brune bier, en truet art som regionen er særlig kjent for, og Flekkefjord er et kjerneområde for bevaring av brunbia i Europa. At honningen er økologisk betyr at sukker og voks må være sertifisert og at plasseringen av bigårdene er godkjent av Debio slik at de ikke påvirkes av intensivt jordbruk, kunstgjødsel, sprøytemidler eller andre forurensinger. Været i sørvest er ustadig, noe som gjør at honningen blir forskjellig fra år til år.

Denne gården produserer kalvekjøtt av rasen Aberdeen Angus og selger assorterte utvalg av kjøtt levert i esker på 10 eller 20 kilo. Eskene innholder beinfri steik, biff, grytekjøtt og kjøttdeig. Om ønskelig kan kjøttdeigen byttes ut med suppe- og grytekjøtt. Aberdeen Angus-rasen er verdenskjent for sin kjøttkvalitet med høy grad av fettmarmorering. Stadig flere slakterier betaler ekstra for Angus-kjøtt på grunn av den gode kvaliteten og den utsøkte smaken.

Foto: Hege V. Hvidsten

Foto: Fiddan Øko-Gård

VISLAND GAARD, SIRDAL

Foto: Visland Gaard 36 ListerLiv 4/2021

Visland Gaard er den nordligste av gårdene i grenda Virak sør i Sirdal. Den ligger tre kilometer fra nærmeste nabo og nærmere sju kilometer fra butikk og kommunesenter. Området har et stort forråd av sopp, bær og flere typer vilt. Gården ligger like under Hardalsfjellet på cirka 350 m.o.h. på vestsiden av Sirdalsvatnet, og er det eneste gårdsbruket i Norge med dette navnet. Nåværende eiere, Anniken Birkeland og Egil Rune Sunde, kjøpte gården i 2010 og har satset på sauedrift og foredling av lammekjøtt. Hovedproduksjonen er pinnekjøtt og fenalår, men ferskt lammekjøtt tilbys også. Sauene på gården nyter livet på rikt skog- og fjellbeite sommerstid, og i nytt fjøs med god hygiene og frisk luft om vinteren.

AUSTAD KAFFEBRENNERI, LYNGDAL

Foto: Austad Keffebrenneri

Austad kaffibrenneri ble startet av Ronny Fredbo i 2020 og drives hjemmefra av ham og kona i bygda Austad i Lyngdal kommune. Både Ronny og kona Marianne har siden tiden på lærerstudiet vært glade i kaffe. Begge jobber som lærere og driver kaffebrenneriet på deltid og hobbybasis. De leverer i dag ferskbrent kaffe av ypperste kvalitet til nærområdet, og selger også hjemmefra. Kaffe fra Austad Kaffebrenneri får du kjøpt hos blant andre BaZaren, på nærbutikken i Korshamn og Kvås, på Othilies på Amfi Farsund, hos God middag AS, på Lindesnes Gård og hos Vintlands bringebær. ListerLiv 4/2021

37


LINDESNES BRYGGEHUS, LINDESNES

JENTAN PÅ BÅLY, LINDESNES

Høsten 2011, etter måneder med byråkratisk behandling, ble Lindesnes Brygghus etablert. Resultatet er nydelig brygg av typer som Lager, Porter, Dunkel, India Pale Ale og juleøl.

Foto: Lindesnes Bryggehus

Lindesnes Brygghus produserer et utall av ulike typer øl i butikkstyrke og leverer produkter til store deler av landet både innenfor dagligvaren og hos Gulating. I dagligvaren finner du produktene fra Lindesnes Bryggehus i butikker som Meny, Coop, Rema 1000, Kiwi, Bunnpris, Spar og Coop Obs. Ellers er produktene å finne på puber og restauranter over det ganske land.

Jentan på Båly serverer kortreiste retter basert på råvarer fra både hav og hei og er svært godt kjent for sine nydelige fiskekaker.

Foto: Jentan på Båly

KVELLAND LEFSEBAKERI, LYNGDAL

LINDESNES GÅRD, LINDESNES

Kvelland Lefsebakeri er et lite bakeri på Kvelland i Lyngdal 2,7 kilometer fra E39 mot Kvås. Her produseres for det meste potetlefser, hardangerlefser, flatbrød og settekaker, men også lomper på bestilling.

Lindesnes Gård er et selvbetjent lite utsalg med åpningstid 24 timer i døgnet. Eierne oppfordrer folk til å følge med på Facebook-siden «Lindesnes Gård» for å holde seg oppdatert på hva de til enhver tid legger ut for salg, for det kan være flere ting, blant annet: Egg, grønnsaker, frukt og kjøtt.

Kvelland Lefsebakeri selger også utstyr for lefsebaking.

Foto: Kvelland Lefsebakeri Foto: Vintlands Bringebær

VINTLANDS BRINGEBÆR, LYNGDAL

Foto: Bekkereinan

BEKKEREINAN AS, KVINESDAL

Karl Petter Vintland, som er agronom, gartner og bringebærekspert driver Vintlands Bringebær i Lyngdal sammen med kona Anne Vintland som til daglig er rådgiver for frukt- og bærprodusenter i Agder. På gården har de gårdsutsalg og er ellers blant annet med på Bondens marked.

Bekkereinan er navnet på åkeravslutningen ned mot bekken på Haugland gård. De gamle forteller at de alltid var husgris til eget bruk, og gårdsslakteren i familien, Severin Galdal, stilte krav: «Godt flæsch fær du bare frå ein skikkeli flæschegris som e øve åre gammal.»

I sesongen selger de som regel følgende produkter: Bringebær løse i kurv, spiseklare, bringebærsaft, bringebærhonning, bringebærdrøm, bringebæreddik, bringebærgele, bringebærsyltetøy og bringebærgløgg. I tillegg selger de også blant annet ripssaft, hylleblomstsaft og rabarbarasaft.

Denne tradisjonen for godt grisehold og gårdens matlaging gjenspeiles også i produkter. Egenproduserte kjøttvarer fra lokale griser som er ferdig utvokst og minimum 120 kg, bl.a. «Svart Dalagris», edelgris fra Netland og Hampshiregris.

Foto: Gusa Samdrift

ENLI VESTHEIM AS, FARSUND Enli Vestheim driver med videreforedling av lokalprodusert kjøtt på Lista og har lokaler på Vestheim, i Lista Fly- og Næringspark.

GUSA SAMDRIFT, LYNGDAL Gusa Samdrift produserer og selger lokal honning. I løpet av sesongen går det blant annet i flytende sommerhonning, tavlehonning, pollen og rørt lynghonning. Selve produksjonen foregår på Gusa i Kvås. 150 bikuber er spredt i Farsund og Lyngdal kommune, en del av dem flyttes på pollineringsoppdrag og trekk på lind og lyng. Produktene kan kjøpes på Cirkel K i Lyngdal, på God Middag og Nasjonalt Villakssenter – Kvåsfossen. Gusa Samdrift dukker også opp på ulike gardsutsalg i distriktet.

Foto: Enil Vestheim

Foto: Lista Bær

LISTA BÆR, FARSUND Lista Bær tilbyr jordbær, bringebær, grønnsaker, saft, syltetøy og honning. Utsalget er selvbetjent og tar kontant betaling eller Vipps. Renate Quale har det daglige ansvaret med god hjelp fra mannen Roy. Jordbærene dyrkes på Knivsland og bringebærene i Åsen. I tillegg selger de grønnsaker og poteter. Lista Bære tilbyr også egenprodusert bringebær- og jordbærsaft. Og om du ønsker å presse egendyrkede epler til saft, er Lista Bær behjelpelige.

38 ListerLiv 4/2021

ListerLiv 4/2021 39


SMÅNYTT

KJØP TRYGT HOS FAGFOLK!

Ville heller bli sjåfør

HUSQVARNA MOTORSAGER

Hanne Nomeland, opprinnelig fra Valle i Setesdal, nå bosatt i Flekkefjord, fikk lastebillappen i mars i år og fast jobb hos IH anlegg bare to måneder etter. Hanne Nomeland, som bor i Flekkefjord, stortrives i jobben som lastebilsjåfør. Foto: Privat

O

pprinnelig er hun utdannet baker og konditor, men trivdes ikke så godt i yrket. Da hun i forbindelse med koronapandemien, ble permittert, bestemte hun seg for å gjøre noe med saken.

Til nettmagasinet tungt.no sier hun: –Jeg er veldig glad i å jobbe og ønsket meg derfor en jobb der jeg kunne jobbe mer enn jeg gjorde i jobben jeg først hadde.

–Jeg setter veldig stor pris på at guttegjengen på jobben har tatt meg imot så godt som de har gjort. Det er viktig for meg å vise at jenter også kan være gode i mannsdominerte yrker, sier hun til tungt. no.

STORE MASKINER

GODT MOTTATT

GJERNE LANGTRANSPORT

I dag kjører henter hun forskjellige typer stein som hun kjører til aktuelle jobbområder, ofte i trange og smale gater i byggefelt. Noen ganger jobber hun på internt på anlegget, andre ganger med flytting av store og mindre maskiner. Hun leier seg også ut for kjøring.

Hun husker godt den første langturen i starten av oktober. Da kjørte hun fra Kvinlog til Sarpsborg via Oslofjordtunnelen med et godt lass med gravemaskin, hjullaster og en del utstyr på tralle.

Hun kunne tenke seg å kjøre nordover og se mer av innlandet.

I

oktober ble det kun registrert 730 nye bensin- og dieselbiler, noe som utgjør kun 6,3 prosent av bilsalget denne måneden. Totalt for året så langt er tallet 12.401, en andel på snaut ni prosent. – Vi ser klart og tydelig at bensin- og dieselbiler er i ferd med å fases ut i Norge. Det er i tråd med 2025-målet om at alle nye biler da skal være utslippsfrie. Så langt i 2021 er 63 prosent av nye biler elbiler, påpeker direktør i OFV, Øyvind Solberg Thorsen.

40 ListerLiv 4/2021

HUSQVARNA ROBOTKLIPPERE

Bestill enkelt i vår nettbutikk: Kjøtt, fugl, vilt og delikatesser fra havet ) d: al e gd st te land Lyn ikk. n t He ige fra tbu V nd et t! k n a st ia ra av v n f rt still ge o (k Be In

–Om jeg får muligheten til å kjøre langtur, gjør jeg gjerne det, framholder hun.

: l) ed da t g s te land Lyn ikk. n t He ige fra tbu V nd et t! k sta via n fra v n l) a ll d: da rt te sti Inge es nd Lyng(kko. e t n la B tik He e fra u

Store endringer i det norske bil­markedet Det ser ut til at amerikanske Tesla blir det bilmerket som får flest registreringer i Norge i år. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

HUSQVARNA GRESSKLIPPERE

Kvalitet Service i fokus

Eiksenteret Lyngdal Monoddveien 14, 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 10 10

g Vi nd ettb t! k ta n s v via fra t a still gen r (ko Be In

Nettbutikk: private og bedrifter Gode priser

Tesla står fortsatt høyt i kurs når nordmenn skal kjøpe elbil, selv om de asiatiske modellene er på full fart inn.

Interessant nok fantes ikke 7 av de 20 mest kjøpte bilmodellene hittil i år på markedet i 2020. Det er videre verdt å merke seg at Norge fortsatt befinner seg i en særstilling i verden når det gjelder høyt elbilsalg og lavt salg av bensin- og dieselbiler.

Mens den europeiske bilindustrien sliter med mangel på deler og opplever store produksjons- og leveringsutfordringer har flere av de nye bilmerkene fra Asia kontroll på hele verdikjeden, noe som gjør at de unngår de samme leveringsutfordringene.

– Det er ingen tvil om at stadig flere velger helt nye og ukjente bilmerker og modeller og at asiatisk bilproduksjon i stadig større grad kommer til å prege nybilsalget i Norge, fortsetter Thorsen.

Totalt i år har nesten 450.000 eierskifter funnet sted. Andelen elbiler i eierskiftene er på rundt 13 prosent, noe som nesten en dobling sammenlignet med fjorårstallene.

Kvalitet

Kvalitet

Service i fokus

l) d: da te g s d n . e nt lan Ly tikk He ige fra tbu V nd et t! k ta n vs via fra a t still gen r (ko Be In

Nettbutikk: private og bedrifter Service i fokus Gode priser

Nettbutikk: private og bedrifter Gode priser

Kvalitet Service i fokus Nettbutikk: private og bedrifter Gode priser

ListerLiv 4/2021

41


MALER

i Flekkefjord med gjenåpning av hotellet! STIKKING/OPPMÅLING

MAT

LISTER torget

Maltech

GULVSPARKLING, VINYLBELEGG

Kenneth - 41 76 76 38 kenneth@savikbygg.no

Følg oss på Foto:Lyngdal: 993 58 808 | E-post: kay@maltech.no

LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER

GRAVING,

LEVERT ALT AV REKKVERK TILSPRENGING TAKTERRASSEROG TRAPPER – BALKONGER. OG GRUNNARBEID ALUMINIUM OG GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

TVEIT & TJOMLID

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Tømmerarbeid.

Levert og montert alt av løse møbler til rom, TVEIT & TJOMLID konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

Linsemasala

Dette er en sånn rett du kan lage en stor porsjon av. Den er like god dagen etter, og passer godt å ha med i matpakken. Toppingen med smak av chili og karve, setter en ekstra «Glad av mat» tilbyr koke­ Levering av flise Levering og spesialtilpasning av Interiørutsmykning i messing, spiss på smaken. bøker, mat­kurs og foredrag.

Glad av mat

DETTE TRENGER DU: Tlf:

www.strai.no

• 2 løk
 • 2 kinesiske hvitløk

VEDLIKEHOLD OG ETTERSYN AV HUS OG HYTTER I LYNGDAL?

Landes Begravelsesbyrå AS www.landes.no +47 900 98 006

•Vi Erhar taketlevert: tett? •systemhimlinger, Vedlikehold av brygga • Tilstand kledning og vinduer Trenger du anneks/bod? Gipshimlinger og•glassvegg.

Trenger du container – kontakt oss!

Kvinesdal. Tlf.tatt 38350272. Vi har oss av www.netlandogsonner.no alt avfallet ved

ombyggingen.

42 ListerLiv 4/2021

SLIK GJØR DU:

4 personer

90584573

Elektroarbeid.

flis på disk.

ventilasjonsmontasje, terrassemembran.

post@klmhus.no | www.klmhus.no Alt innen ventilasjon.

• 1 tommel fersk ingefær
 • 1 laurbærblad
 47 48 80 60

AK AMT

VI HAR LEVERT TØMMERABEIDER, SYSTEMHIMLING, MOBILVEGGER OG DATAGULV

• 400 g hermetiske tomater
 • 250 g tørkede, grønne linser

Lindesnes

• Bruk en tykkbunnet gryte du kan gjøre retten ferdig i. • Hakk løk, hvitløk og ingefær og fres i olje til løken er myk. • Tilsett laurbærblad, hermetiske tomater, grønne linser og kraft eller vann og grønnsaksbuljong.

• Kok i 20 minutter, legg i røde linser • 6 dl kraft eller vann og tilsett mer kraft eller vann om Leverandør Produserer og leverer kvalitetskjøkken. + 1 ss glutenfri grønnsaksbuljong
 nødvendig. • 150 g tørkede, røde linser
 • Kok videre i 10–20 minutter til linsene • 400 g hermetiske kikerter er møre. • 50 g smør (kan utelates) • Rør inn kikerter og smør, og smak til • salt og pepper med salt og pepper.

TOPPING: Strimle løk tynt og hakk hvitløk og chili. Fres løk, hvitløk, chili og karve i litt av oljen til løken er mør. Tilsett resten av oljen og smøret og server dette som en dressing på linsemasalaen.

1 løk

1 kinesisk hvitløk

½ fersk chili

1 ts karve

1 dl mild olivenolje

50 g smør

av

Koke­bok­forfatter og gründer av konseptet er Gunhild Lovise Bjelland (bildet) fra Bjelland i Gjesdal kommune der hun også holder matkursene sine. Hun sier:

«Vi formidler enkle oppskrifter som gir Interiørarkite kraft og energi gjennom dagen og lager mat til både hverdags og fest. Det er viktig www.al byggevarer. for oss å utforske hva som skjer med kropp og sinn når fokuset rettes mot alt det gode naturen har å by på. Helt enkelt. På våre matkurs trenger du ikke delta i matlagingen – her er det bare å komme og nyte og bli inspirert!

Tusen takk for et fa Mer på www.gladavmat.no

ListerLiv 4/2021

43


Planlegg turen din til vakre Flekkefjord på www.opplevflekkefjord.no

OPPLEV FLEKKEFJORD GJENNOM ALLE ÅRSTIDER FOTTURER I NÆROMRÅDET

BLI MED PÅ MUSEETS GUIDEDE TURER I BYEN

SJEKK UT KULTURPROGRAMMET PÅ SPIRA

BLI MED PÅ ØLSMAKING PÅ CENTRAL BYBRYGGERI

UTFORSK GATEKUNST I HOLLENDERBYEN

Velkommen til Flekkefjord!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.