Listerliv 4-2020

Page 1

4 • 2020 • 1. ÅRGANG

Nytt magasin

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

8 «TRUNKEN» BYGGER AMERIKA-LEILIGHET 20 SOMMERHUS I BRUK HELE ÅRET

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.

22 FULLT TRØKK HOS HELLVIK HUS I FLEKKEFJORD

HARRYS I LYNGDAL:

BAKER GLUTENFRITT I SÆRKLASSE


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Din lokale rørlegger i Sirdal Din lokale rørlegger i Lister

Din totalleverandør innen VVS ! Våre kjerneområder er:

- Nybygg - Industribygg - Modernisering - Baderom

- Varmeanlegg - Varmepumper - Sanitæranlegg

Flekkefjord - Kvinesdal - Sirdal - Lund

-


INNHOLD

Trunken får Amerika-leilighet

8

«End of June» neste år kan du bestille overnatting i Trunkens nye, autentiske treroms amerikanske leilighet med interiør fra 50-, 60- og 70-tallets USA. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og trioen i Trunken Department Store i Vanse, med innehaver Christina Lyngsvåg Breisnes i spissen, er proppfulle av ideer til hva leiligheten kan benyttes til.

– Det er bruken som er verdien De to venneparene har feriert sammen i snart 30 år. De siste 20 av dem i Eikvåg i Farsund, i det gamle verts- og forlystelseshuset fra 1700-1800-tallet, som paret fra Rømskog kjøpte av en tante og har satt i stand til et fantastisk feriested med åpen dør.

Fullt trøkk hos Hellvik Hus Nær 40 tømrere i arbeid, hvorav 20 fra egne rekker, er tydelig tegn på at Hellvik Hus Flekkefjord bygger stort om dagen. Eneboligene, som helt siden starten har vært et kjennemerke, utgjør i dag imidlertid bare rundt 30 prosent av porteføljen til datterselskapet i Flekkefjord, der i stor grad leiligheter og offentlige anbud dominerer dagens prosjektlister.

Bygger kulturhus på dugnad Da Borhaug Musikkorps vant LOS-fondets Drømmefinale og kunne ta imot en sjekk på 200.000 kroner i Dyeparken i Kristiansand i 2017, begynte drømmen om eget hus å bli virkelig. Nå, høsten 2020, er det ikke lenge før musikantene på Lista kan flytte inn i huset de har kalt «Musikktelegrafen» vis-a-vis kirka på Borhaug.

24 32

LEDER 6

Badstue er blitt hot

29

Trunken får Amerika-leilighet 8

Bensinstasjonens historie i Norge

30

Nytt amerikanskinspirert bakeri i Vanse

MUSIKKTELEGRAFEN:

14

HYTTA:

4

16

Hoppende glade for eget hus

32

–Det er bruken som er verdien

16

Glutenfritt i særklasse

36

Sommerhus med helårsdrift

22

Mange skip i opplag på Sørlandet

41

Fullt trøkk hos Hellvik Hus

24

MAT 42

En oase i Flekkefjord sentrum

26

ListerLiv 4/2020


SPAR 25% PÅ ALLE KJØKKEN*

K J E

Gjelder til 9. februar

Utviklet i samarbeid med Halvor Bakke, en av Norges mest anerkjente designere

OPPLEV DEN NYE JKE LINOLEUM UTVIKLET I SAMARBEID MED HALVOR BAKKE “Linoleum er en liten revolusjon til kjøkkenet, et slitesterkt og bærekraftig naturmateriale. Dessuten er HALVOR BAKKE den matte, fløyelsmyke overflaten helt utrolig vakker og fantastisk sammen med materialer som eik og aluminium. Hvis du skal ha nytt kjøkken, må du komme og oppleve det!”

“Linoleum er en liten revolusjon til kjøkkenet: ripesikkert, lydabsorberen-

S I G N AT U R E

LINOLEUM

de og miljøvennlig. Dessuten er den BAKKE matte, fløyelsmykeHALVOR overflaten helt S I G N AT U R E

utrolig vakker og fantastisk sammen med materialer som eik og aluminium. For tips og Hvis duråd skal

ha nytt kjøkken, må du RING LISE komme og oppleve det!”

976 41 096

* Rabatten gjelder på alle kjøkkenmodeller og på JKE-produserte elementer ved kjøp av et komplett JKE-kjøkken. Kjøkkenet må være bestilt senest 9. februar 2019 og leveret før 30. april 2019. Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter.

Drangeid 4, 4400 Flekkefjord • Tlf. 38 32 76 90 www.hellvikhus.no

Drangeid 4, 4400 Flekkefjord Tlf. 38 32 76 90 www.hellvikhus.no


LEDER

«

SMITTENDE ENGASJEMENT For de av dere som ikke har vært på «Trunken Department Store» på Brooklyn Square i Vanse, anbefales herved en tur på det aller, aller varmeste. For maken til entusiasme og utvalg skal du lete lenge etter. «Vi har mange avdelinger, som en department store skal ha», sier innehaveren. Og det er jammen sikkert og visst. Sett av tid når du skal til «Trunken» for her finner du «alt» av matvarer, søtsaker, make up, interiør, møbler, sengtøy, Amerikaeffekter, western- og rockabilly-klær, kjoler... og nå til jul fremfor alt juleting og tang. Legg gjerne også turen innom det helt nye amerikanske bakeriet på andre siden av gaten. Hele saken leser du side 8 og utover. Engasjementet er også upåklagelig hos trioen som står i bresjen for renoveringen av den gamle telegrafen på Borhaug. Her stiller ikke bare lokalsamfunnet opp på dugnad, men bedriftene støtter også opp, så å si alle som en. Det er også verdt å merke seg at et lite bakeri i Lyngdal utmerker seg når det gjelder glutenfrie varer. For, som baker Bente sier, glutenfritt er ofte ganske tørt. Det har hun gjort noe med, og resultatene lar ikke vente på seg. Per nå er godt over halvparten av kundene i bakeriet nettopp på jakt etter det glutenfrie bakverket fra Lyngdal, som ikke bare er saftig, men også merittert. Og kundene, de kommer ikke bare fra Lyngdal. Ferierende fyller opp bilen når de er i området for å fylle opp frysen til neste gang de skal sørover. Det er inspirerende å møte engasjerte folk, og vi har møtt flere. Utover i dette magasinet treffer dere mange ulike eksemplarer, alle med bosted i eller tilknytning til Lister-regionen. Vi anbefaler dere å lese – for her er det mye å glede seg over. Og så gleder vi oss også til julehøytiden som ligger foran oss og ser fram til å «møte» dere igjen på nyåret.

Hilsen fra Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

ListerLiv 4/2020

ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no Elin Nærland • T: 92 84 70 8 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander, bedrifter hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer i mars 2021. UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet

M

1

24

6

LISTER liv

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Det er inspirerende å møte engasjerte folk, og vi har møtt flere. Utover i dette magasinet treffer dere mange ulike eksemplarer, alle med bosted i eller i tilknytning til Lister-regionen.


NORGESGJERDE AS

LEI AV Å MALE?

VEDLIKEHOLDSFRITT

REKKVERK-STAKITT-LEVEGG-TERRASSEGULV

LIKE FINT HELE TIDEN

norgesgjerde.no |+47 38 39 04 00 | post@norgesgjerde.no

BESTILL DRØMMEN HJEM... Mesterhus sine arkitekttegnede hus bygges av lokale håndverkere med Mesterbrev i bedriften. Ta kontakt med oss nå og få vår Mesterhuskatalog.

Drømmen kan begynne – det blir som avtalt!

Tlf: 91 70 77 32 / 12 34 56 78 E-post: magne.nydal@knbygg.no Gamle E6 1319, 7620 SKOGN PB: 1234 www.knbygg.no

BYGG 1 LYNGDAL AS

Fiboveien 2, 4580 Lyngdal

T: 911 04 055

E: tr@bygg-1.no

ListerLiv 4/2020

7


«

TRUNKEN FÅR AMERIKALEILIGHET

Trunken Department Store på Brooklyn Square i Vanse får mange besøkende.

«End of June» neste år kan du bestille overnatting i Trunkens nye, autentiske treroms amerikanske leilighet med interiør fra 50-, 60og 70-tallets USA.

Damen til venstre er tanten til Trunken-innehaver Christina.

I

ngenting er overlatt til tilfeldighetene, og trioen i Trunken Department Store i Vanse, med innehaver Christina Lyngsvåg Breisnes i spissen, er proppfulle av ideer til hva leiligheten kan benyttes til.

peker på den høye, smale murveggen foran oss:

MANGE BRUKSOMRÅDER

Idet vi går inn døra til leiligheten som kommer til å bli et stort og fantastisk amerikansk tidsavtrykk, hever Christina automatisk stemmen et par-tre hakk for å komme gjennom maskinduren til håndverkerne. Vi ser tydelig konturene av hvordan det kommer til å bli. Spesielt iøynefallende er endeveggens to kjempevinduer med flere meters bredde og høyde fra golv til tak som tar parken utenfor inn i det som skal bli leilighetens kjøkken og dagligstue. Christina blar fort gjennom en haug med bilder

– Feiringer, venninnekvelder, jobbmøter, intimkonserter, foredrag, omvisninger, kurs og ellers ulike ting som kan linkes til Amerika, ramser Christina opp mens hun vinker oss videre fra diskområdet i Trunken Department Store med adresse Brooklyn Square 10 i Vanse. Med lette steg leder hun oss inn døra til trappeoppgangen ved siden av og opp trappene til andre etasje der lyder av folk i arbeid høres allerede idet vi gjør et lite stopp på den første trappeavsatsen. Christina 8

ListerLiv 4/2020

– Her skal vi opp med et eller annet kjempe­svært kunstmotiv med Amerikatema.

på mobilen for å finne klokka, - urskiva med en diameter på 1,80 – som skal felles inn i veggen ved siden av de store vinduene og ikke bare vise tiden, men også fungere som sitteplass og vindu mot parken. MANGFOLD AV IDEER

I det framtidige møterommet har Christina og gjengen hengt opp en stor veggplate med diverse fotografier, skisser, fargeklipp og stikkord til avklaring og inspirasjon. Her er for eksempel bilde av et stort ur på en bygning i Brooklyn, - en direkte inspirasjon, altså. Her er et knippe varme, ferskenfargede nyanser, et svart hvitt foto av Christinas stilige tante i USA og en utskrift av ideer til hva leiligheten kan brukes til. På et langbord samme sted ligger et støvete


Spesiallaget tak fra Florida. Krana til leilighetens badekar.

Et antikt baderomsskap. Klart John F. Kennedy skal opp på veggen.

Denne skal dekorere endeveggen i leiligheten og fungere like godt på inn- som på utsiden.

bilde av John F. Kennedy, et speil med gullramme i kunstferdig utførelse – som viser seg å være et baderomskap – og en badekarskran i messing med kaldt- og varmtvannsvridere som mest av alt minner om små kunstverk. – Vi har fått utrolig mange flotte ting. Blant annet fikk vi tømme et helt hus for Amerika-interiør fra 70-tallet i et hus i Lyngdal som knapt hadde vært i bruk mer enn et par-tre uker om året, oppgir Christina mens hun viser oss det som skal bli konferanserom og personalrom med tilhørende trimhjørne og dusj. INNHOLD TIL DET AMERIKANSKE LISTA

Det var i fjor høst hun fikk forespørselen om hun ville kjøpe det 250 kvadratmeter store arealet i andre etasje av Trunken

Arbeidet med utformingen av en Amerika-leilighet med interiør fra 50-, 60- og 70-tallet er i full gang.

Department Store som hun etablerte i 2004. Lysten til å skape noe mer utover den unike butikken med amerikanske produkter i så å si alle produktkategorier, var stor. – Vi hadde lyst til å gi mer innhold til det amerikanske Lista. Å kunne tilby folk en opplevelse av å være i en skikkelig Amerika-leilighet, tenkte vi kunne være både lærerikt og gøy, sier hun ivrig. Det gikk ikke lang tid før hun sammen med Rune og Mamma Liv, som er medeiere i Trunken, og selvfølgelig Terri og Bendikte som jobber tett sammen med henne i Trunken Department Store, begynte å planlegge det som helt sikkert kommer til å bli Brooklyn Squares neste store attraksjon.

Krevende er det. Og veldig travelt. Hun innrømmer det. Store og små avgjørelser skal hele tiden tas og mange, mange detaljer skal på plass. – Men dette er jo ting jeg elsker! Og da går det aller meste, smiler hun. ÅPNING UNDER AMERICAN FESTIVAL

– Når blir åpningen? – «Last weekend in June» om alt går etter planen. Under American Festival. Da åpner vi leiligheten for alle som vil se. Og så håper vi at folk kommer fra ambassaden, at det blir foredrag og intimkonserter og at vi får mange norskamerikanere på besøk. Målet er å spre glede og holde dette viktige stykket av kulturhistorien vår levende, fastslår Christina entusiastisk og viser hvordan ListerLiv 4/2020

9


« man skal kunne gå direkte fra leiligheten og inn i butikkens andre etasje, til møbel-, kjole- og westernavdelingen. En trunk dukker også opp i et hjørne av leiligheten. – Åja, vi har mange trunker. Jeg tipper vi snart er oppe i hundre. Og se her – her er en gammel seng med tilhørende sminkebord som skal inn på ett av soverommene. Jeg kjøpte dette av en dame som kviet seg for å legge møblene ut på Finn.no i frykt for at kjøperen ville male dem om. Derfor lurte hun på om det ikke var noen på det amerikanske Lista som ville kjøpe det. Jeg visste selvsagt ikke om denne leiligheten da jeg kjøpte møblene av henne, men så snart jeg har fått dem på plass her i leiligheten skal jeg sende henne et bilde og si at hun må komme på besøk, sier Christina, smiler ved tanken og viser oss badet. De har fått tak i et ekte amerika-badekar, forteller hun. Tidsriktige fliser og toalett er også klare. – Et Amerika-do har ikke samme røroppsett som det norske. Derfor må vi sette opp to, både et amerikansk og norsk, viser hun oss. Amerikansk strøm skal selvfølgelig også legges inn. BROOKLYN-VERANDA

Nedenfor de store vinduene ut mot parken blir det Brooklyn-veranda med stige. På teglvegg. – Jeg drømmer om å arrangere en gratiskonsert der artisten står her... Hun peker mot de store vinduene i dagligstuen.

– ... og bandet på verandaen under, sier hun drømmende. Mye taler for at akkurat det kommer til å skje. – Hvordan har interessen for prosjektet vært så langt? – Folk synes det er veldig spennende. Vi har mange amerikanere her. Folk kaller barna sine Steven og Joe Ann og legger inn amerikansk strøm. Det er ikke så vanlig andre steder i dette landet. Hun er overbevist om at det var en mening i dette – at hun skulle få kjøpe de 250 kvadratmeterne. – Lokalene til butikken kjøpte jeg i 2015 – så nå eier jeg to tredjedeler av bygget. Målet er at folk – om de ikke kommer hit med et smil om munnen - i alle fall skal smile når de drar herfra. Hun har også kjøpt en amerikansk bil, forteller hun. En 85 Lincoln Continental, som hun tenker folk skal kunne leie i tilknytning til leiligheten.

Hun har mye familie i USA, forteller hun. Som 17-åring dro hun over for å passe barna til søskenbarnet. Etter ett år vendte hun hjem med plan om å snu og dra tilbake igjen, men livet ville det ikke slik. – Jeg måtte finne andre måter på å ha Amerika i livet mitt på. Resultatet ble altså Trunken. 700 kvadrat­meter med mange ulike avdelinger. Over 100 forskjellige leverandører sørger for at hun tilbyr et bredt spekter amerikanske varer under ett og samme tak. Akkurat nå bestilles det meste på nett.

– Ikke alle har kjørt en sånn en.

– Det er i grunnen veldig praktisk, for når vi holder åpent, sover de i Amerika. Og når jeg stenger butikken for kvelden, står de opp og jeg kan legge inn bestillinger.

POPULÆR BUTIKK

OPPTATT AV KULTURHISTORIEN

Vel nede i butikken igjen går det stadig i døren. Trunken Department Store har for lengst blitt et fenomen, og Christina og Co. tar daglig imot langveisfarende turister.

Hun er opptatt av kulturhistorien og setter Trunken i et større perspektiv.

– Vi åpnet Thanksgiving, den 25. november, i 2004. Vi ville gjerne starte på en spesiell amerikansk dato. Takknemlighet og indre verdier er viktig for oss her. Vi jobber med hjertet!

50år 1970 -2020

STIGA - HUSQVARNA - HONDA - TYSSE - DEUTZ - FAHR - ZETOR - ISEKI KELLFRI - KRONE - KRAMP - PALMSE - PALMS - IGLAND - LILLESETH - KJETTING

TRAKTOR AS - 4580 LYNGDAL - POST@TRAKTORAS.NO - 38 34 51 03 10 ListerLiv 4/2020

Christina Helene Lyngsvåg Breisnes eier 70 prosent av Trunken, mens samboeren og moren har femten prosent hver.

– Dette er ikke bare noe vi har funnet på. Trafikken mellom Norge og Amerika har pågått i mange Herrens år. Når folk handler hos oss, kjøper de ikke utelukkende ting, men minner. Julevarer har de i butikken hele året, men nå når det nærmer seg jul, tar julevarene


« Terry er én av to faste medarbeidere sammen med butikkinnehaver Christina.

Selvsagt er Marilyn på plass.

De begynte med et lite stativ med kjoler – nå har de en hel avdeling.

Mange kunder kommer igjen år etter år for å kjøpe julekuler.

fullstendig overhånd. Ikke minst jule­kulene i alle farger og fasonger er populære. – Vi har både de tradisjonelle julekulene og de mer spesielle som pølse i brød, hammer og sag, tegnestifter... Visst blir

Fram mot jul er Trunken full av juleartikler.

det skikkelig jul hos Trunken Department Store i år også – noe Christina gleder seg veldig til. Men – når julen er tilbakelagt, vinteren begynner å gå over i vår og sommeren

Det glitrer i Trunken Department Store.

nærmer seg, skjer det som hun nok mest av alt har størst forventninger til om dagen: American Festival og åpningen av den amerikanske leiligheten og Brooklyn Square Culture Center. Det blir stort!

ListerLiv 4/2020

11


Christina Lyngsvåg Breisnes eier allerede lokalene til Trunken. Nå har hun kjøpt ytterligere 250 kvadratmeter og går all inn både i Amerikaleiligheten og i sin Department store som hun grunnla sammen med søskenbarnet i 2004.

«

Dette er ikke bare noe vi har funnet på. Trafikken mellom Norge og Amerika har pågått i mange Herrens år. Når folk handler hos oss, kjøper de ikke utelukkende ting, men minner.

m vår stand på

skue!

Kom innom vår stand på

Dyrskue!

TORO GRESSKLIPPERE fra kr 5200,- inkl. mva

Kom innom vår standvår påstand på Kom innom

Dyrskue! Dyrskue! HUSQVARNA MOTORSAGER fra kr 1999,- inkl. mva KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

ROBOTKLIPPERE Kvavik, 38331010 fra krLyngdal 7999,-Tel. inkl. mva

FIBO

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

avik, Lyngdal Tel. 38331010

nt: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 sdag 08-17 ar lørdagsåpent fra 10-13

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

RV43

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE FIBO Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Åpent: mandag-fredag 08-16 Fyringssentral 08-16 Åpent: mandag-fredag RV43 Åpent. Man-fre 8-16 Fyringssentral Torsdag 08-17 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

12 ListerLiv 4/2020

FIBO RV43

FIBO RV43Innehaver Kim Åge Larsen sammen med datteren som blir å treffe i disken i det nye amerikanskinspirerte Larsens Bakery på Brooklyn Square i Vanse.

LARSENS BAKERY:

NYTT, AMERIKANSK­ INSPIRERT BAKERI I VANSE Med egen isdisk, sjakkgolv og et møblement de fleste av oss kjenner igjen fra amerikanske filmer, åpnet Larsens Bakery sitt store, nye utsalg med amerikanske bakervarer på Brooklyn Square vis-a-vis Trunken 29. oktober i år.

L

isterLiv fikk en sniktitt i begynnelsen av oktober og traff blant andre innehaver Kim Åge Larsen bak de da tildekkede vinduene i det nye, romslige lokalet.

– Vi er imponert over den store kundetrafikken til Trunken Department Store og tenker jo at disse også skal bli kunder hos oss, smiler han og gir Christina på Trunken æren for den store satsingen.

ÅPNER 0630

– Hun har lang erfaring og gode kontakter, noe som har vært helt avgjørende for oss, sier han og legger smilende til at prosjektet har vokst i størrelse og omfang undervegs.

–Vi tar blant annet sikte på at folk skal kunne spise frokost her og åpner klokken 06.30 om morgenen. Så får vi se hvordan responsen blir. Dette er et helt nytt konsept for oss, smiler Larsen som feirer 25-årsjubileum for det lille bakeriet han driver i Farsund og forteller at hele familien, fra de aller minste til de største, har bidratt med sitt i dette nye, spennende prosjektet. 14 ListerLiv 4/2020

AMERIKANSKE OPPSKRIFTER

Han har allerede jobbet med flere amerikanske oppskrifter, der blant annet den særegne, amerikanske paien står sentralt.

– Vi har til og med fått rabarbra fra USA. Til frokost planlegger vi egg benedict, og til jul blir det selvsagt flere


KIRKEGATEN 7, FLEKKEFJORD T: 91 80 11 83

HOUSE DOCTOR, NICOLAS VAHÈ, MERAKI, IB LAURSEN, HUBSCH, MENT

Ikke noe å utsette på interiøret som gir assosiasjoner til typiske amerikanske etablissementer. amerikanske spesialiteter, lover han og legger ikke skjul på at han er spent. – Vi vet jo ikke hva vi går til. Dette er et helt nytt prosjekt for oss, men det dreier seg jo mye om å gi folk en ekstra opplevelse. Vi har tro på dette og gleder oss veldig!

DET AMERIKANSKE LISTA

«

Lista-halvøya har en lang historie med utvandring til USA der veldig mange av de som dro flokket seg sammen i bydelen Brooklyn i New York. Mange reiste etterhvert også hjem igjen, fulle av minner, ting og opplevelser som etter hvert skulle vise seg å sette sitt helt spesielle preg på området. På Lista fikk husene «screendoors» (ekstra nettingdører utenpå utgangsdøra) og kjøkkeninnredninger i krom og plastikk. De fleste sendte hjem enorme flyttelass, og alle el-artiklene gjorde at flere hus fikk lagt opp nytt 100-volts strømsystem. Folk kjørte rundt i store amerikanske biler og hadde et egenartet språk der engelske ord ble fornorsket. «Trunken» er for eksempel bilens bagasjerom, «laisen» er førerkort og «å bodre» er en oppfordring om å bry seg eller ikke. Enkelte hadde flere lengre arbeidsopphold «over there». Når folk på Lista sa at de skulle til byen, mente de New York og ikke Farsund eller Stavanger. Etnologen Siv Ringdal har belyst denne viktige delen av kulturhistorien i bøkene sine «Det amerikanske Lista - med 110 volt i huset» og «Laupskaus Boulevard». Historien videreutvikles nå gjennom paraplyorganisasjonen «Det amerikanske Lista» med sin årlige «American Festival», og i det daglige kan du oppleve mye av Listas Amerika-historie på Brooklyn Square i Vanse, den første offisielle amerikanske adressen i Norge. Hvert år arrangeres American Festival «Last weekend in June» i Vanse med blant annet Street Parade, AmCars, konserter, matkonkurranse, Street Dance, stands, Gospel Brunch & lots of fun. (Kilde: americanfestival.no)

TO-KA Kirkegaten 17, Flekkefjord T: 38322535

Vi fører merker som: Katrin Uri IBEN By Ti-Mo Second Female Just Female Selected Femme Yas m.fler

Hos oss kan du unne deg litt luksus i hverdagen Green Peel Microneedling Permanent makeup Microblading Vippeextension Vippeløft Gelélakk Vipper og Bryn Voks Ansikt/Kropp Hudpleie Spraytan Merker som vi fører: BARE MINERALS Dr. med. Christine SCHRAMMEK GREEN PEEL

ZO SKIN HEALTH ENVIRON

VITA LIBERATA

ELIXIR COSMECEUTICALS

Vi har også gavekort du kan kjøpe i nettbookingen, eller i salong. Ønsker du å få varer eller gavekort tilsendt hjem i posten? Vi sender fraktfritt.

Kirkegaten 8 | 4400 Flekkefjord | mob. 482 34 908 Du kan enkelt booke din time selv på: timma.no/luxbymaritalinett Følg oss på:

ListerLiv 4/2020 15


De to parene Trond og Kathrine Wikstøl (de to t.v.) og Dag Halvorsen og Jannicke Løvdal (t.h.) bor på hver sin kant av landet, men møtes hver sommer i Eikvåg i Farsund på hytta til Dag og Jannicke.

ÅPENT HUS I FARSUND:

– DET ER BRUKEN SOM ER VERDIEN De to venneparene har feriert sammen i snart 30 år. De siste 20 av dem i Eikvåg i Farsund, i det gamle verts- og forlystelseshuset fra 1700-1800-tallet, som paret fra Rømskog kjøpte av en tante og har satt i stand til et fantastisk feriested med åpen dør. 16 ListerLiv 4/2020


«

«

Dag og Jannicke er enormt gjestfrie. Ofte kan vi være tjue stykk på brygga med smått og stort, og mat er det alltid nok av.

passerende på der vi sitter på brygga en fin sommerdag i juli, viser da også at de har lang fartstid og er blitt nesten like familiære med hyttenaboer og andre i området som vertskapet selv. – Det er jo bruken som er verdien her. Å ta imot besøk av venner og tilbringe tid sammen med gode hyttenaboer, er det som betyr noe, ikke eiendommen i seg selv, fastslår Dag som kort tid etter at de hadde ervervet seg stedet lanserte det som nå er blitt et årlig kamerattreff på sommerhuset i Farsund. Her er også Trond selvskreven gjest. De to kameratene har kjent hverandre siden oppveksten i Kristiansand. Nå bor de på hver sin kant av landet, med Eikvåg i Farsund som fast møtested. FELLESSKAP OG SJØKANT

– Det som er unikt her i tillegg til felleskapet langs brygga, er nærheten til sjøen. Vi sitter jo omtrent i havet, fortsetter Dag fornøyd og legger til at akkurat det gjorde utslaget for at de valgte å kjøpe eiendommen. Det og vindforholdene. – Vi kan sitte her og se det skumme på bølgetoppene ute i havgapet og selv ikke kjenne et eneste vindpust, sier han fornøyd. – Dere har nedlagt en del arbeid i huset? – Den første tiden dro vi ned hit for å jobbe omtrent hver helg, med avreise fra Kristiansand tidlig fredag morgen, husker Jannicke.

I

kke bokstavelig talt åpen dør, kanskje, men det er heller ikke langt ifra. For ekteparet Dag Halvorsen og Jannicke Løvdal, som til vanlig er bosatt i Rømskog ved svenskegrensen, liker å omgi seg med folk og har alltid plass til én til – minst.

GJESTFRITT

– Dag og Jannicke er enormt gjestfrie. Gjennomgangstonen er «Bare kom». Ofte kan vi være tjue stykk på brygga med stort og smått, og mat er det er alltid nok av, sier Kathrine Wikstøl som sammen med ektefellen Trond og sønnene Morten (18) og Jørgen (15) ferierer i Eikvåg hos Dag, Jannicke og døtrene Kaja (19) og Vilde (18) én uke hver eneste sommer. Måten de hilser forbi-

Dag, som i dag er kjøpmann i Rømskog, er opprinnelig byggmester og har totalrenovert huset med svigerfarens gode assistanse. Den gamle stilen er beholdt i både materialvalg og møblement, og huset har åtte-ni soveplasser. – På gutteturen er vi gjerne oppe i atten stykk, så da gjelder det å være kreativ når det gjelder sovested, gliser Dag der vi sitter rundt bordet på brygga sammen med et tredje vennepar som i dag har tatt turen fra Vågsbygd i Kristiansand. Mannen her er også en del av kameratgjengen som møtes i Eikvåg hver sommer og har store forventninger til årets avis, sier han. Avis? Ja, «Eikvågs Røst» er navnet. Trond er redaktør. Emnet utløser stort engasjement rundt bordet,

og redaktøren hylles for sine skråblikk og gode penn, og Jannicke innrømmer: EGEN AVIS

– Vi koner er minst like interessert i avisen som dem. Og tidligere, da flere av oss var hjemme med små barn, kastet vi oss over den så snart den dukket opp i postkassen og slukte innholdet lenge før mennene våre i det hele tatt fikk tilgang. Avisen inneholder nemlig «referater» fra forrige års tur i tillegg til en egen spørsmål- og svar-spalte med finurlige spørsmål fra fiktive personer, iscenesatt av redaktøren selv, selvsagt, som akkurat nå humrer fornøyd der han sitter i solskinnet på brygga. Permen med tidligere års utgaver hentes fram fra hylla inne på stua i det hvitmalte sommerhuset med sin karakteristiske blåmalte dør, og høytlesningen vekker både minner og latter. SOSIALT

Vi befinner oss midt i fellesferien, og det er feriestemning og feriefolk i de fleste hyttene langs bryggekanten i Eikvåg, noe som betyr at folk stadig passerer. Noen for et kjapt ærend i byen, andre for en spasertur og andre, som oss, for å besøke noen. For Dag og Jannicke og de andre rundt bordet er det naturlig å slå av en prat med samtlige. Marta, som nylig har gitt ut bok på Cappelen Damm for eksempel, og som har bursdag i dag, den unge damen som kommer med et brett fullt av jordbær og Bjørn i nabohytta, som bevilger seg en liten pustepause fra steinbukken han opererer i gravearbeidet for å gjøre plass til septiktanken mellom hytta og hagen. I morgen kveld samles de alle til krabbelag utpå brygga. – Hvem er det som skaffer krabbene? – Dag og Trond har satt teiner og Bjørn, naboen, ifører seg som regel regnbukse med seler og fisker opp krabbene med en imponerende, særegen teknikk, forteller Jannicke. – Ja, og så har ungene hjulpet til. VOKSNE BARN FORTSATT MED

De fire barna som har tilbrakt hver eneste sommer sammen så lenge de kan huske, er blitt ungdommer. Tre av dem ListerLiv 4/2020 17


«

På brygga i Eikvåg er det godt å være. Plassen foran huset til Dag og Jannicke er et møtepunkt for mange.

har også fått seg egen bil. Likevel kommer de fortsatt til Eikvåg. Sommerens ferieuke i Farsund vil de ikke gå glipp av. – Nå trenger vi omtrent ikke å tenke på dem. Ting går av seg selv. Jeg tror de opplever en helt spesiell frihet her, sier Kathrine. – Vi har jo vært gjennom alle stadiene fra de måtte gå med redningsvest på brygga i tilfelle de falt utfor, til de begynte å kjøre båt, - først ut til holmen 18 ListerLiv 4/2020

der og så stadig lengre ut, fortsetter Trond. – Og så har de mange felles minner fra lek og moro her. Vi har gravd ned skatter, kledd oss ut og vært på sjørøvertokt rundt omkring i området, ler Jannicke. – Et sommerparadis, konkluderer Kathrine. SAMLINGSPLASS

Når bryggenaboene planlegger fellesaktiviteter, er som regel brygga hos ekte-

Det blir fort en prat med alle som passerer gjengen på brygga på vei til sin hytte.

paret fra Rømskog en naturlig samlingsplass. Det samme gjelder de mer daglige møtepunktene, som for eksempel praten rundt bålpanna om kvelden, der alle som har lyst er velkommen til å sette seg ned. Men morgenmøtene, de foregår i nabohytta, i den gamle skjenkestua som i dag er i Bjørn og Marta Torkildsens eie. Sistnevnte fikk være med under dagens møte, men det er unntaksvis, fortelles det rundt bordet. For morgenmøtet på brygga i Eikvåg er forbeholdt menn. – Hvorfor det?


« – Slik er det bare. De mannlige eksemplarene av feriegjestene på brygga kommer som regel sigende med hver sin kaffekopp, og selv om verdensproblemene ikke akkurat løses i de daglige morgenmøtene hos Bjørn, står de gjerne på agendaen sammen med en god del fjas og skjemt og andre ting som ikke betyr så mye. Morgenbadet er det Trond som tar seg av. Det hender han får med seg Dag, men damene holder seg unna. – Jeg har aldri badet her, innrømmer Jannicke.

Krabbefest med hyttenaboene er et must hver eneste sommer. Foto: Tond Wikstøl

Høstens guttetur på hytta i Eikvåg har et eget tidsskrift, Eikvågs Røst, der Trond Wikstøl er eneveldig redaktør.

Naturlig, majestetisk og med ekstra lange og superbrede planker; hils på våre nye kolleksjon, Grand Majestic. Med en bredde på 30 cm og lengde på 240, stiller den i en særklasse. Et robust gulv som gir et storslagent utrykk. Det kommer i 6 tidløse og elegante tredekorer som fanger naturens kraft i et gulv som takler alt livet byr på. Dette uimotståelige gulvet i premium kvalitet er ideelt for travle hjem så vel som høytrafikkerte områder. Grand Majestic er designet og laget i Norge, og representerer den siste utviklingen innen den progressive teknologien til BerryAlloc’s høytrykkslaminat.

ListerLiv 4/2020 19


« Også de voksne ungdommene i hver familie prioriterer sommeroppholdet i Eikvåg.

Trond Wikstøl stortrives sammen med gode venner på brygga i Eikvåg.

– Vi har et sjeldent bra miljø her, konkluderer Dag.

Dag, som til vanlig er kjøpmann i Rømskog på Østlandet, nær svenskegrensa, har sammen med Jannicke sommerhus i Farsund. – Ikke jeg heller, kommer det kjapt fra Kathrine. GUTTETUR NESTE

Dette kommenteres ikke videre, men Trond oppgir bare at morgenbadet er en obligatorisk del av gutteturen. De som mot formodning ikke hopper uti, får høre det resten av helga.

– Og om kveldene kommer gjerne også gitaren fram rundt bålet, smiler Kathrine og Dag henter fram bildet av makrellen fra mobilen. Forteller at de røyker den selv. – Er de ikke fine? Når vinteren setter inn, stenger Dag og Jannicke den blå døra til sommerhuset på brygga i Eikvåg. Men det er en god stund til ennå, og om ikke lenge inntar kameratgjengen inkludert redaktøren av Eikvågs Røst, huset og brygga igjen for trettende, fjortende eller femtende år på rad.

LISTER liv DIN ANNONSE HER?

Kontakt Katrine Killingland Tlf.: 901 40 447 - email: katrine@lokomotiv.no

20 ListerLiv 4/2020


EN GANG VERDENS STØRSTE FYRSTASJON!

Fra 1853 til 1873 var Lista Fyr verdens største fyrstasjon. Det 34 meter høye fyrtårnet gir deg utsikt til Lindesnes i sør og Rogaland i vest. OPPLEV VINDEN, STJERNEHIMMELEN OG LYSET PÅ LISTA!

Vi tilbyr ett godt utvalg av norske bakevarer og påsmurte produkter, amerikanske paier og pannekaker og varme lunsjretter. I tillegg har vi milkshake på amerikansk vis, smoothie og god kaffe. ÅPNINGSTIDER MAN-FRE: 06.30-17.00 TOR: 06.30-18.00 LØR: 08.00-16.00 LARSEN'S BAKERY BROOKLYN SQUARE 1, 4560VANSE TLF. 477 93 546

TJØRHOMFJELLET PANORAMA, ODDEN

VERTIKALDELTE HELÅRSHYTTER Med solrik beliggenhet og nærheten til Sirdal skisenter er dette kanskje områdets mest spennende fritidsprosjekt. Her får du god plass til hele familien.

LES MER PÅ SIRDALEIENDOM.NO Kontakt oss for mer informasjon om prosjektet:

Lars Enok Wang 97 69 72 27 enok@sirdaleiendom.no

Vi holder åpent lørdager og søndager 12.00–16.00. Se listafyr.no for mer informasjon.

SIRDAL EIENDOM

ListerLiv 4/2020 21


«

SOMMERHUS MED HELÅRSDRIFT Bjørn Torkildsen står ved den store steinbukken og kikker nedi bakken som han egenhendig har gravd ut til septiktanken. Store steiner omkranser hullet som går i alle fall et par-tre meter ned i jorda. Han har tenkt å bruke dem til steingarden, sier han og viser oss hvor den store hjørnesteinen skal stå.

Stuen i det historiske sommehuset på brygga i Eikvåg i Farsund er dekorert i nydelige blåfarger og har gamle, historiske bilder på veggene.

–J

eg har jobbet på denne eiendommen siden jeg første gang kom hit som 16-åring, sier han med et glis og forteller at svigerfaren bodde i huset i mellomkrigstiden. Det som i utgangspunktet var en gammel skjenkestue på brygga i Eikvåg i Farsund ble kjøpt av moren til svigerfaren i 1937, og så overtatt av svigerfaren noen år deretter igjen. BRUKER HYTTA HELE ÅRET

I dag er det Bjørn Torkildsen og ektefellen Marta Skadsheim Torkildsen som eier stedet. Til daglig bor de i Stavanger, men 22 ListerLiv 4/2020

hytta i Eikvåg bruker de så ofte de kan – hele året gjennom. – Der er en steinbukk og der står en stabukk. Marta smiler mot oss fra stolen på den grønne hageflekken tett på huset og brygga. Hun byr på marsipankake. Det er bursdagen hennes i dag og flere hyttenaboer har allerede meldt sin ankomst. Hun tar seg likevel tid til å vise oss rundt i huset der en gedigen, gammel, steinbygget peis fyller store deler av synsfeltet like innenfor kjøkkendøren. – Det er som om denne holder oppe hele huset, smiler hun,


« og Bjørn peker på den vesle kullgrillen som får plass i peisåpningen. – Her kan vi grille inne. Utrolig praktisk! HITORISK SUS

Stuen innenfor er dekorert i nydelige blåfarger og har gamle, historiske bilder på veggene. Martha forklarer og forteller og viser oss soverommet med tre sengeplasser like innenfor kjøkkenet. På hemsen har de ytterligere to rom. – Ikke dagens standard, men vi har alt vi trenger, kommer det fra Bjørn. På den ene kjøkkenveggen er fiskestengene hans sirlig plassert langs veggen, ti-tolv i tallet. De har enda et par uker igjen av sommerferien, men lukker ikke dørene av den grunn, for de skal sørover også senere i sommer, til høsten, vinteren og våren. Den gamle skjenkestuen på brygga i Farsund er en god plass å være. – Når jeg er her nede og jobber, er jeg helt fri fra andre ting som ellers okkuperer hverdagen, sier Bjørn. Sollyset fyller fortsatt hagen der bursdagsgjestene begynner å komme. Også hyttenaboene, Dag Halvorsen og Jannicke Løvdal.

INNVENDIG OG UTVENDIG SOLSKJERMING Markedets beste priser

BESØK OSS IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes

Topp kvalitet og rask levering

GRATIS BEFARING

BESØK OSS Tlf: 481 29 809IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no Tlf: 481 29 809 E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no

RING OSS I DAG! tlf 920 43 113

www.jjsolskjerming.no ListerLiv 4/2020 23


VI MØBLERER DIN BEDRFIT Ta kontakt for et uforpliktende tilbud 38 32 54 00 horjen.flekkefjord@norli.no

Birger Åtland er prosjektutvikler i Hellvik Hus Flekkefjord og sentral i utviklingen av selskapet.

JULEGAVEN FINNER DU HOS OSS VI HAR FLOTTE GAVEKITT OG POPULÆRE GAVEKORT

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

BRE D T U T V A L G A V B E H A N D L I N G ER ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD 24 ListerLiv 4/2020


«

FULLT TRØKK HOS HELLVIK HUS Nær 40 tømrere i arbeid, hvorav 20 fra egne rekker, er tydelig et tegn på at Hellvik Hus Flekkefjord bygger stort om dagen.

E

neboligene, som helt siden starten har vært et kjenne­ merke for Hellvik Hus, utgjør i dag bare rundt 30 prosent av porte­ føljen til datter­selskapet i Flekke­fjord, der i stor grad leiligheter og offentlige anbud dominerer dagens prosjektlister. FABRIKKGÅRDEN EN SUKSESS

– Det er den veien det går, smiler Birger Åtland som for inntil sju år siden jobbet ved et av arkitekt­ kontorene i byen. I dag er han prosjekt­ utvikler i Hellvik Hus Flekke­fjord og sentral i utviklingen av selskapet. Et av de store prosjektene det jobbes med om dagen, er Fabrikkgården ikke langt fra elva og rådhuset midt i Flekkefjord sentrum. Den tidligere Svind­land Pølsefabrikk omgjøres til et område med tre leilighetsbygg, der tømrer­arbeidet er godt i gang på det første og betongarbeidene på det andre.

– Fra vi la ut leilighetene i juni i fjor, gikk det bare én måned før 20 leiligheter var solgt, smiler Åtland som ikke er i tvil om at beliggenheten har mye å si. Når vi snakker med ham i september er det bare tre leiligheter igjen i Fabrikk­ gården som er organisert i et eget selskap. Nærings­lokalene på til sammen 380 kvadratmeter er også utsolgt. GODT SAMARBEID

– Fabrikkgården AS er eid av Hellvik Hus Flekkefjord og betongentreprenør Holm AS med femti prosent hver. Vi har utviklet dette prosjektet sammen, noe som så langt har vært en svært både nyttig og god erfaring for oss. Fabrikk­gården er et prosjekt til mange titalls millioner. Vi kunne nok tatt det alene, men her mente vi at vi ville være tjent med et samarbeid. – Hvorfor? – Vi to har utfyllende kompetanse. Det er viktig at vi gjør det vi er gode på. – Hva med større prosjekter framover? – Vi har ingen ny Fabrikkgården i skuffen, men jobber blant annet med et spennende boligprosjekt på Svege i Flekkefjord. Det blir nok ikke et leilighetsbygg, men boliger med gode kvaliteter, nær sjøen, smiler han. Her skal de i gang med reguleringsplan om ikke lenge.

– Vi har en del kunder som vi skredder­ syr boliger for, opplyser han. Nylig inngikk de en avtale med grunn­ eier om byggeklausul på et nytt hytte­felt et par kilometer fra Egenes camping, som de har kalt Seland hyttefelt. NYTT HYTTEFELT VED EGENES

– Feltet er ferdig regulert, og vi har utviklet fem forskjellige hyttemodeller, nøkkelferdige, der hytteprisen ligger på snaue tre millioner kroner, oppgir han. Hellvik Hus jobber systematisk med kundetilfredshet, og datterselskapet i Flekkefjord er blant de som har de mest fornøyde kundene. – Vi gjør jo feil vi som alle andre, noe vi selvsagt ikke liker og alltid prøver å ordne opp i. Rent konkret jobber Hellvik Hus i Flekkefjord med responstid og ser også nærmere på hvordan kundene opplever ulike faser i byggeprosessen. HELLVIK HUS OG XL BYGG

Fram til i år har Hellvik Hus Flekke­ fjord og XL Bygg vært ett og samme selskap. De to ligger da også vegg i vegg med adresse Drangeid 4. I år ble imidlertid XL Bygg skilt ut som et eget selskap. De to samarbeider imidlertid i like stor grad som tidligere.

FORTSATT HUS OG HYTTER

Hellvik Hus Flekkefjords historie går helt tilbake til 1945 da firmaet het John Mortensen. Dette ble senere kjøpt opp av Hellvik Hus og er i dag et datter­ selskap i Hellvik Gruppen. – Det er ikke akkurat vanlig at dattera er eldre enn mora, gliser Åtland som under­­streker at de i tillegg til de store prosjektene fortsatt også har mer tradi­ sjo­nelle byggeoppdrag som eneboliger og hytter.

– Vi har i grunnen alt her på huset; prosjektering, salg, logistikk, bygge­ ledelse, kjøkkenavdeling og XL-bygg, fastslår Åtland som heller ikke er redd for å benytte ulike samarbeids­partnere. Han understreker at det også er en styrke å tilhøre Hellvik Gruppen: – Det foregår mye erfaringsutveksling på tvers av selskapene, noe som er bra, fastslår han. ListerLiv 4/2020 25


«

Lukten, atmosfæren, musikken, fargene – å komme inn dørene til Zans i Flekkefjord, er som å komme til en oase.

ZANS HUD:

EN OASE I FLEKKEFJORD SENTRUM Selv om hudpleie og velvære allerede i flere år har vært et område i vekst, er potensialet fortsatt stort. Det bekrefter innehaver av Zans hud i Flekkefjord sentrum, Kirsten Dåtland, som startet sin første hudpleiesalong i Kvinesdal for 19 år siden.

P

ilene har stort sett pekt oppover siden den gang, noe som ikke minst skyldes at behandlinger som tidligere ble betegnet som luksus etterhvert er blitt «allemannseie». I dag går også tenåringer til hudpleie og får brynene sine fikset, og stadig flere menn er blitt en kundegruppe å regne med, ikke bare som kjøpere av gavekort, men også som salongkunder.

– En god del kunder kommer hit på andres anbefaling, men plasseringen i bybildet og en aktiv satsing på sosiale medier virker også helt klart inn, sier gründeren som legger til at en god og trofast kundekrets opparbeidet over tid selvsagt betyr veldig mye for driften. – Jeg har også noen flotte medarbeidere som alle gjøre en fantastisk jobb for kundene våre, understreker hun.

KONTINUERLIG VEKST

– Dette er et utrolig spennende felt der det gjelder å holde seg oppdatert, sier gründer og innehaver av Zans hud i Flekkefjord og Kvinesdal, Kirsten Dåtland. Hun var 30 år gammel da hun åpnet sin første hudpleiesalong i hjembygda Kvinesdal. I dag bor hun i Flekkefjord der hun etablerte salong nummer to for tolv år siden. Lokalet i Kirkegaten 12 er nyoppusset, og duften som fyller rommet løfter oss ut av hverdagen og inn i en annen sfære. 26 ListerLiv 4/2020

NATURLIG «LOOK»

Allerede da hun gikk ut av ungdoms­skolen visste hun at det var hudterapeut hun ville bli, men veien gikk via hjelpe­pleier og massør før hun i slutten av 20-årene fikk sin utdanning som hud­terapeut. I begynnelsen var massasje lenge den mest populære behandlingen, men i dag har de mange ulike hud­behandlingene tatt seg veldig opp sammen med vippeløft, vippeekstension og ikke minst bryn. – Dagens kunder søker en naturlig look, noe som er en trend i tiden. Bryn er

viktig, det samme er vippekstension og blikk. Sminken skal påføres på en slik måte at man lurer på om vedkommende er sminket eller ikke. Jeg synes det er en fin trend, spesielt med tanke på at stadig flere ungdommer kommer inn til oss. De kommer allerede i 13-14-årsalderen og begynner med bryn. Noen får også behandling for kviser, forteller Kirsten og forteller at de har en egen serie for ungdomshud og tenker at det er viktig at unge mennesker ikke overbehandler huden, men får god veiledning. MEDISINSKE BEHANDLINGER

Zans hud samarbeider med Saits Medisinske i Kristiansand, som i tillegg til hud­forbedringsbehandlinger også tilbyr fjerning av føflekker, hårvekst, tatoveringer, pigmentflekker, åreknuter o.l – Saits kommer hit en til to ganger i måneden og foretar de medisinske behandlingene kundene våre har bestilt, sier hun.


Ifølge den erfarne hudterapeuten bestiller stadig flere medisinske hud­ behandlinger utført av helse­personell slik som laser, restylane, botox etc. – De yngre mer enn de eldre. Som regel er de også bedre orientert og har lest seg opp på de ulike behandlingsalternativene, noe som gjør at de vet hva de vil ha, smiler hun. SALG I BUTIKK

Hudterapeuten fra Kvinesdal beskriver jobben sin som givende. – Mitt forrige arbeidsliv som hjelpe­ pleier var også givende, men der følte jeg ofte at tiden ikke strakk til. Her opplever jeg at kundene gleder seg og er takk­nemlige. Jeg får masse energi av å være på jobb! I forbindelse med oppussingen av lokalene i Kirkegaten i Flekkefjord for et par år siden, fikk hun også utvidet butikk­delen av virksomheten, noe som

Innehaver Kirsten Dåtland etablerte hudpleiesalongen sin i Flekkefjord for tolv år siden.

har medført at salget av produkter har tatt seg opp. – Vi tilbyr flere hudpleieserier og satser også på gaveartikler og produkter som er i tiden innenfor hud og helse. Her er det mulig å finne en gave til de fleste anledninger, smiler hun.

Veldig mange av dagens kunder er svært godt informert når de kommer til salongen. KUNDENE GODT INFORMERT

– De etterspør behandlinger og har satt seg godt inn i ting på forhånd. Og mens kundene tidligere gjerne ville ha best mulig tid i behandlingsstolen, er stadig ListerLiv 4/2020 27


«

BESTILL SOLSKJERMING HOS OSS TLF: 90 67 63 02

I tillegg til ulike hudbehandlinger, tilbyr Kirsten Dåtland en god del forskjellige produkter i butikken der stadig flere kommer for å handle gaver.

Kunne det friste? Behagelig lys og stemninge i behandlingsrommene hos Zans hud i Flekkefjord sentrum.

NYE BMW X2 25e LADBAR HYBRID MED FIREHJULSTREKK.

Zans hud driver sin virksomhet i nyoppussede lokaler midt i Flekkefjord sentrum. flere kunder opptatt av en så effektiv behandling som mulig, både hva tid og resultater angår. Laserbehandling er en av flere behandlings­former som seiler opp. – Denne behandlingen gjør at hunden skiftes ut i løpet av 4-5 dager, noe som ikke bare tilfører ny glød, men gir en reell, foryngende effekt, sier hun. Julesesongen nærmer seg, og Zans hud har bestilt inn flotte produkter for anledningen. – Tradisjonelt sett selger vi mange gavekort, men etter at vi fikk større butikk, finner de også andre ting å gi bort, opplyser Kirsten som ønsker alle velkommen innom Zans i Flekkefjord enten det er for en nysgjerrig titt, for behandling eller gavekjøp. 28 ListerLiv 4/2020

Leasing kr 4.900,-/MND* Uten innskudd. Godt utstyrt. Velkommen til en hyggelig bilprat hos Bavaria Sør. Bavaria Arendal Stoaveien 2, 4848 Arendal Tlf. 37 00 69 00 www.bavaria.no

Bavaria Kristiansand Barstølveien 32, 4636 Kristiansand Tlf. 38 14 54 30 www.bavaria.no

Bavaria Farsund Ferjeveien 17, 4550 Farsund Tlf. 38 38 99 99 www.bavaria.no

*Startleie/etableringsgebyr: kr 5.488,- ink. MVA. Totalpris kr 181 888,- vil variere med rentenivået. 30 000km og 36 måneders bindingstid. Forutsetter kredittgodkjenning. Gjelder privatleie/leasing. Bavaria tar forbehold om trykkfeil.


«

Rett utenfor Farsund ligger Farsund Badehus som er en del av et større utendørs badeanlegg. Foto: Simen Løvgren

Badstua er blitt hot De spektakulære badstuene popper opp i Norge – fra nord til sør, på fjorden og i fjellet. tudier har gjentatte ganger vist at badstue er bra for helsa. Oslo har de siste årene fått flere badstuer, sentralt plassert ved fjorden i sentrum.

S

det lettere å finne ut hvilke muligheter som finnes, har Ragna Fjeld i Oslo Badstuforening laget en oversikt over landets badstuer på foreningens nettsider.

LIKE UTENFOR FARSUND

– PERFEKT FOR NORSK KLIMA

Rett utenfor Farsund ligger Farsund Badehus som er en del av et større utendørs badeanlegg med sandstrand, brygge og stupetårn. Her er også innendørs saltvannskulp.

– Som forening ønsker vi å spre badstukultur og synes det hadde vært veldig kult hvis noen vil dra fra badstu til badstu gjennom landet, sier hun.

– Hele den ene langsiden består av vinduer. Det er virkelig sydenstemning i bade­anlegget når nordvesten står på, og i vinterhalvåret kan du sitte inne i varmen mens du ser på vinterstormen utenfor, sier Birgitte Brekne, som er frivillig i foreningen Badehusets venner. Badstuer finnes flere steder i Norge, og stadig flere kommer til. For å gjøre

Fjeld forteller at foreningen ukentlig får telefoner fra både privat­personer, foreninger og bedrifter som ønsker å starte opp selv. – Med kalde vintre er Norge et perfekt land for badstuer, og det har allerede dukket opp mange nyskapende konsepter. Noen har store vinduer og spektakulær utsikt, og noen flyter rundt ute i fjorden.

SUNNMØRE OG VALDRES På Sunnmøre kan du varme deg etter et bad med spektakulær fjellutsikt. I Hjørundfjorden i Møre og Romsdal, midt i Sunnmørsalpene, finner du Sæbø Fjordsauna. Den flytende badstua er inspirert av badstuene ved Operaen i Oslo. Ønsker du en ekstra luftig badstu­ opplevelse, kan du ta turen til Vang i Valdres. På Lerholshøgden, rundt 800 meter over havet, ligger Eldmølla sauna som du kommer til ved å krysse elva Drøsja på en bru som leder like inn i bad­ stua som ligger like ovenfor et fossefall. Fra saunaen har du vid utsikt over Vang og deler av Valdres. Trenger du å kjøle deg ned, føres en elvearm rett gjennom badstua. (Kilde: forskning.no)

HELSEFORDELER VED BRUK AV BADSTUE • 30 minutter i badstue senker blodtrykket og øker blodsirkulasjonen, viser en studie fra Universitetet i Øst-Finland. Det øker også pulsen i samme grad som moderat trening. • Regelmessig bruk av badstue reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og gjør blodårene mer elastiske.

• Hyppig bruk av sauna reduserer trolig risikoen for luftveissykdommer og kan dempe betennelser. • Jevnlige badstuebesøk kan være fordelaktig for personer med risiko for hjertesykdom, som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes. Det kan også motvirke Alzheimers og demens.

« • Badstue anbefales ikke for personer som nylig har hatt hjerteinfarkt eller har hjertekrampe.

(Kilder: nhi.no, sciencedayly.com, forskning.no)

ListerLiv 4/2020 29


«

BENSINSTASJONENS HISTORIE I NORGE Rundt 1920 dukker de aller første bensinstasjonene opp i Norge og utvikler seg i tråd med lokalsamfunnet de er en del av. På 1950-tallet skjer imidlertid en vesentlig endring.

–P

å 1950-tallet blir nordmenn for første gang kjent med internasjonale merkevarer. Allerede før Coca-Cola og Donald Duck, er Shell, Esso og BP blitt merkenavn folk gjenkjenner, sier Morten Reiten til forskning.no. Reiten jobber som rådgiver ved Norsk vegmuseum på Hunderfossen ved Lillehammer og er blant dem som har satt seg best inn i norske bensinstasjoners historie, med særlig vekt på perioden 1950-1970. PLANLEGGING

Både logoer, fargebruk og uniformer fikk et svært gjennomført design, og det var nøye planlagt hvor flaskene med smøreolje og eskene med tennplugger skulle plasseres. – Interessen for gamle bensinstasjoner tror jeg handler mye om en reise tilbake til egen barndom og ungdom, påpeker Reiten. Flere steder i landet setter museer, lokale entusiastforeninger og privat­ personer i stand gamle bensinstasjoner. Du finner dem på Nøtterøy, i Kvinesdal, på Kongsberg, i Bergen, i Folldalen og på Fagernes og en rekke andre steder. Facebook-gruppen «Gamle Norske Bensin­stasjoner» som har over 8000 medlemmer er et tydelig tegn på interessen. AMERIKA KOM TIL NORGE

Kjørte du inn på en bensinstasjon i Norge på 1950- og 60-tallet, møtte du en nøye innøvd service fra de ansatte. – Dette var også helt nytt for norske forbrukere som var vant med å måtte 30 ListerLiv 4/2020

be om ting, enten det var varer eller tjenester, påpeker Reiten. Oljeselskapene og bensinstasjons­ merkene konkurrerte hardt om å være best på service. Uten å bli spurt om det, sjekket de ansatte på stasjonen lyspærer, motorolje og vindusviskerne på bilen, - selvfølgelig med det underliggende målet å selge mer. STRØMLINJEFORMING

– Taktikken var dels å vise at du var bilistens venn og brydde deg om både bil­­føreren og bilen. Men man kunne også spille på frykt for at noe uønsket som start­vansker eller motor­stopp kunne opp­stå, forteller Reiten som under­streker at ingenting på bensin­stasjonen ble overlatt til tilfeldig­hetene. Kampen om bileierne og pengene deres var beinhard. – Et selskap som Esso bygde for eksempel et eget opplæringsbygg og satte hundrevis av ansatte på skole­ benken i ukesvis for å lære dem å strøm­ linje­forme bensinstasjonene. I perioden fra 1950 til 1970 skjer en voldsom profesjonalisering av de ansatte ved norske bensinstasjoner.

Litt ut over på 1960-tallet blir også produkter beregnet på bilistens familie vanlig å finne på bensinstasjonen. Først og fremst får du kjøpt det du behøver til ferie og fritid – primuser, campingstoler og ulltepper. Så utover 1970-tallet fylles bensinstasjonene opp med stadig flere kioskvarer. Det begynner litt forsiktig med en iskremdisk og kanskje et brusskap. Deretter kommer sjokoladen, kjekspakkene, ukebladene og alt det andre, noe som fordrer større stasjoner. På 1950-tallet var 40 kvadratmeter regnet som en ideell størrelse. Snart dobles dette. MERKELOJALITET

SÅ KOM CAMPINGSTOLENE

Fra rundt 1950 kommer for alvor også salgsvarene inn på bensinstasjonene. De markedsføres med godt design, enten det handler om lyspærer eller bilbatterier, og det er i all hovedsak produkter til bilen man får kjøpt. – Alt bilen trenger til daglig finnes nå på bensinstasjonene, men lite annet, sier Reiten.

Er du godt voksen i dag, husker du kanskje at faren din (for det var trolig han) ofte fylte bensin hos samme bensinstasjonsmerke, enten Shell, Esso, Mobil eller BP. Eller kanskje hos Fina eller Caltex. Hensikten med den godt planlagte markedsføringen var nettopp å skape lojale kunder som kom tilbake til de samme stasjonene gang etter gang.


«

I Lyngdal på slutten av 60-tallet. Shell-stasjonen på Hovden i 1984.

Bensinstasjonen på Tonstad i Sirdal kommune i Agder 1961.

Oljeselskapene nølte heller ikke med å bruke barn i kampen om kundene. Var du barn på 1960- eller 1970-tallet, så husker du kanskje også de små «gavene» barn kunne få på bensinstasjonen. Ofte var det samlegjenstander i plastikk. (Kilde: forskning.no)

Alle fotos: Gamle norske bensinstasjoner

Gammel Texacopumpe.

Stasjon i Mandal Marnaveien på 1960-70-tallet. ListerLiv 4/2020 31


KULTURHUS PÅ DUGNAD:

HOPPENDE GLADE FOR EGET HUS Da Borhaug Musikkorps vant LOS-fondets Drømmefinale og kunne ta imot en sjekk på 200.000 kroner i Dyreparken i Kristiansand i 2017, begynte drømmen om eget hus å bli virkelig. Nå, høsten 2020, er det ikke lenge før musikantene på Lista kan flytte inn i huset de har kalt «Musikktelegrafen» vis-a-vis kirka på Borhaug.

–F

olk har vært helt utrolige! Og næringslivet lokalt... Så å si alle har sponset prosjektet, jubler Nadia Køhn (55), som begynte i korpset som 8-åring, som har vært dirigent siden hun rundet 20 og som spiller i Vanse Brass sammen med søsteren Liss Miranda Brekne, som også begynte i musikkorpset på Borhaug som 8-åring 32 ListerLiv 4/2020

og som i dag sitter i styret for Borhaug Musikkorps der Sabrina Gabrielsen (26) er styreleder. Hun begynte forresten også i korpset som 8-åring... Snakk om engasjerte, trofaste og dedikerte folk.

hvit­malte, rektangulære huset som tidligere huset telegrafen og brann­ stasjonen i bygda og som kommunen etterhvert ga til Borhaug Idrettsklubb og Borhaug Musikkorps – sammen.

KYNDIG BYGGELEDER

Idretten valgte etterhvert å trekke seg ut, noe som gjør at korpset i dag er eneeier av hus og prosjekt. Til alt hell er

Vi parkerer på Borhaug skole, som ligger på andre siden av veien for det


«

Folk har vært helt utrolige! Og næringslivet lokalt... Så å si alle har sponset prosjektet!

ELBIL LADEKAMPANJE EASEE LADER

12490.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL OPPTIL 30KM TUR/RETUR FLERE FARGER

FOLKELADEREN

7490.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL OPPTIL 30KM TUR/RETUR KAN BRUKES PÅ EKS. KURS

Dirigent for Borhaug Skolekorps, Nadia Køhn (t.v.), styremedlem Liss Miranda Brekne (midten) og styreleder Sabrina Gabrielsen (t.h.) fryder seg.

Nadias ektemann kyndig i bygge- og restaureringsfaget og har ledet prosjektet fra riving av vegger og golv og fram til i dag, der neste trinn er å få lagt golv i øvings- og konsertrommet. De tre damene tenker det er plass til rundt 200 i øvingssalen som også skal fungere som konsertlokale. – Jeg håper å flytte inn i november, smiler Sabrina optimistisk. De to andre stiller seg litt tvilende til det, men som hun understreker:

SOLCELLE-kampanje

Vi kjører kampanje hele 2020. Ferdig montert pakker fra kr 50 000,inkl mva minus enova støtte.

Kjøp en solcellepakke og få med folkeladeren til Elbil på kjøpet

– Alt det andre trenger ikke å være klart. Bare vi kan øve her, så. ENDELIG EGET LOKALE

Fram til nå har de øvd på skolen, noe de er takknemlige for, men at de nå skal slippe å rigge opp og ned for hver eneste øvelse, er rett og slett en gave. Det blir fantastisk å få eget øvingslokale, poengterer de tre.

KOMET FOAS EL-INSTALLASJON Lundevågveien 7b N-4550 Farsund Tlf: +47 97699526 - www.kometas.no

ListerLiv 4/2020 33


«

Også drilljentene er på plass. Foto: Privat

Dugnadsgjengen har gjort en kjempejobb.

Liss Miranda, Sabrina og Nadia utenfor Musikktelegrafen der det etterhvert skal komme noter på veggen.

Borhaug Musikkorps har 45 medlemmer i alderen 9 til 21 år.

Borhaug Musikkorps spiller under American Festival. Foto: Privat

Toalettene er ikke påbegynt enda, heller ikke kjøkken og andre tilstøtende rom, men arbeidet går hele tiden framover. Selv om det har regnet godt de siste dagene fikk de likevel malt én av ytterveggene sist uke. – Den første dugnaden hadde vi lørdag 23. mars i fjor, opplyser styreleder Sabrina. – Korpsforeldrene, men også andre i bygda, har gjort en enorm dugnads­ innsats og kommer trolig til å bidra med mer, for selv om vi har kommet langt har vi har fortsatt ting som gjenstår, påpeker Nadia som har store planer for «Musikktelegrafen» som hun tenker skal bli hele bygdas hus og scene der de både skal ta imot lokale og tilreisende artister. Dessuten skal huset også leies ut til konfirmasjoner, brylluper, jubileer og andre festligheter. Det koster å ha eget hus, så inntekter må sikres. VIKTIG FOR BYGDA

Borhaug Musikkorps har 45 medlemmer i alderen 9 til 21 år, og aspirantene starter med notelære i åtteårsalderen. Undervisningen foregår på Borhaug 34 ListerLiv 4/2020

skole, og det er Nadia og Sabrina som er læremestre. Hvert semester starter med øvingshelg på Knaben, et høydepunkt i seg selv, noe også den årlige korpsturen er. – Vi drar utenlands annet hvert år, opplyser de tre. At det er spesielt å drive korps i koronatid, skriver de under på, men de har funnet sin måte. Og mens mange korps valgte å ikke spille på 17. mai i år, var det for Borhaug Musikkorps spesielt viktig å få spille nettopp i år. – Vi gikk gjennom hele bygda der folk stod 17. mai-pyntet utenfor husene sine og viftet med flagg. Det var rett og slett rørende, beskriver Nadia, som driver korpset på fritiden og til daglig jobber som butikksjef på Coop Extra. Korpset på Borhaug er en viktig del

av bygdelivet og også et fast innslag i julefeiringen der de «varmer opp» med en halvtimes konsert før juleguds­ tjenesten og fortsetter så inn i selve feiringen. – Første gang vi gjorde dette, sprengte vi kirka, så fra da av har vi hatt to julegudstjenester på Borhaug, smiler Nadia smilende og understreker at ogsåe kirka og Misjonshuset har vært rause med å stille lokalene sine til disposisjon for korpset.


ET ÅRLIG STUNT

De seks siste årene etter at Sabrina begynte som styreleder, har korpset på Borhaug fått en ny årlig tradisjon: Stuntet. – Hva betyr det? De tre damene smiler lurt ved tanken. Nadia leter fram film og bilder på telefonen mens Liss forteller. – Da vi var i Bournemouth for eksempel stilte vi oss opp på stranden med fane, drillpiker og instrumenter og spilte mens vi gikk ned til sjøkanten, snudde og gikk opp igjen. Andre gang stoppet vi ikke, men vasset utover mens vi drillet og spilte. De ler hjertelig, og Nadia har funnet bildene. – Se! Et annet år, da de var i Bergen, stilte de opp i full korpsmundur og toget inn i lobbyen under åpningen av Hotell Norge mens de spilte «Happy Birthday» og tok flere runder opp og ned de to rulletrappene i lokalet. – Spurte dere om lov? – Hotelldirektøren gjorde store øyne, men stoppet oss ikke, smiler Sabrina som er arkitekten bak stuntene og som sammen med Nadia også var en viktig brikke da Borhaug Musikkorps vant de 200.000 kronene fra LOS-fondet. IHERDIG INNSATS

– De to spilte inn en videosnutt hver eneste dag den måneden folk kunne gi sin stemme til kandidatene LOS hadde valgt ut – for å minne folk på at de måtte stemme, forteller Liss. Så fikk også Borhaug Musikkorps 12.000 flere stemmer enn nummer to. Hva som skjer når Borhaug Musikkorps åpner dørene til «Musikktelegrafen» for publikum første gang, er jammen ikke godt å vite, men at det blir fest, det skal ingen være i tvil om.

Hattevarden hyttefelt - Knaben Stor prosjektert hytte på en av Knabens fineste solrike utsiktstomter Hattevarden hyttefelt ligger nydelig plassert med utsikt nedover dalen med langrennsløyper like utenfor døren. Alpinanlegget ligger ikke mange minuttene borte og kan by på blant annet 3 km nedfarter, kafe, tallerkenheis på hele 700 meter og barnebånd.

For mer informasjon kontakt:

Alf Rune Stangeland

916 33 407 / alf.rune@signaturhytten.no eller besøk

www.signaturhytten.no ListerLiv 4/2020 35


«

Bente Hagen har kommet fram til en egen oppskrift som gjør at også de glutenfrie varene er saftige, som vanlig jærbakst, noe som trekker mange kunder til butikken. Ill. Unsplash.com

GLUTENFRITT I SÆRKLASSE Harrys Bakeri & Kaffibar og bitte lite grann konditori i Alleen i Lyngdal, er blant Norges beste på glutenfrie varer, for ikke å si den beste. Bente Hagen har utviklet sin helt egen oppskrift, noe som gjør at folk kommer langveisfra for å sikre seg produktene.

–J

eg fikk cøliaki for en del år tilbake. Jærbakst, som var min greie, var plutselig helt uaktuelt. Jeg som var så glad i å bake, stoppet plutselig opp og holdt meg borte i i alle fall et par års tid, minnes hun.

kommer for å få fylt opp gryter og bøtter til middagen hjemme, forteller hun.

Men så begynte hun å eksperimentere.

For selv om Harrys begynner å få et velrenno­mert navn blant gluten­fri­ kjøpende, produserer det vesle bakeriet i Lyngdal også tradisjonelle bakervarer, påsmurt, litt kaker og litt varmt.

SAFTIG GLUTENFRITT

FORSKJELLIGE FAVORITTER

– Glutenfrie produkter er ofte tørre. Så tørre at i alle fall ikke jeg orker å spise dem.

–Folk har sine favoritter. Det er derfor vanskelig å kutte ned på ting, smiler hun og legger til at som navnet tilsier, byr de på litt av hvert. Ja, det har nærmest blitt et varemerke.

Et viktig mål var derfor å komme tørr­ heten til livs, og i dag tilbyr hun gluten­ frie alternativer like saftige som den ordinære jærbaksten. Hun smiler fornøyd der vi sitter rundt ett av bordene i det lille bakeriet som hun og mannen, Svein Ivar Abrahamsen, overtok etter broren hennes for fem år siden. Det var foreldrene som først drev stedet og leverte både bakverk, smørbrød og middager til lyngdølene som alltid har sluttet opp om det lille bakeriet. – I pappas ånd lager og serverer vi fortsatt lapskaus her hver torsdag. Riktig­nok kutter vi ikke opp grønn­ sakene for hånd lengre, men folk 36 ListerLiv 4/2020

De glutenfrie varene er imidlertid nye og har blitt innført etter at Bente og Svein Ivar overtok bakeriet. Etter­ spørselen er stadig økende, noe som gjør at denne delen av sortimentet også øker. Men det er ikke bare vare­utvalget som har vært gjenstand for endring og utvikling siden paret valgte å ta over virksomheten i Lyngdal sentrum for over fem år siden. – Vi startet med å renovere hele lokalet, fikk inn nye møbler og farger og snekret de rosa benkene utenfor. Neste prosjekt er å kle inn disken i trespiler, forteller Svein Ivar som tar lunsjen sin i bakeriet

i dag. I tillegg til Harrys driver han sitt eget byggfirma, Abrahamsen bygg og vedlikehold. Det er nok å holde fingrene i. – Vi er begge interessert i interiør og elsker å pusse opp og forandre. Vi er et bra team og gjør alt selv, - og så er det gøy for de faste kundene å få litt forandring, legger Bente til. MYE JOBB

– Tidvis jobber vi begge to med mye stress, fortsetter Svein Ivar, noe Bente istemmer. Det er ikke alltid lett å ta de nødvendige forholdsregler når man driver sitt eget og det ene tar det andre. Alt kan heller ikke forutsees. At årets koronapandemi for eksempel, som for Harrys del først begynte med permitteringer av så å si hele staben, skulle resultere i den travleste sommeren «ever», kunne ingen spå. – Heldigvis har jeg seks sommerhjelper som gjorde en kjempejobb, skryter Bente. At det er høstferie i Rogaland, merkes i lokalet hos Harrys. Ikke for det, mange rogalendinger drar til hytta på Sørlandet året gjennom, men mødrene Reidun Elise Vold og Heidi Ege er i alle


Sammen med mannen, Svein Ivar Abrahamsen, driver Bente Hagen ÂŤHarrysÂť i Lyngdal. ListerLiv 4/2020 37


« fall på høstferie med barna. Nå sitter de rundt et av bordene på Harrys og koser seg med sine favoritter. – Det er ikke første gang dere er her? Smilene rundt bordet er i grunnen svar nok. Harrys er et must når de er i Lyngdal. – Ungene kaller stedet for «Den USAske bakeren», smiler Heidi, – blant annet fordi melisen på skolebrødet ikke er som den vanlige, norske melisen, men mer marshmallowliknende og «fluffy». «HOMEMADE»

Alt de selger i bakeriet er «homemade», tilvirket i det glutenfrie bakerommet i kjelleren eller i bakeriet bak veggen i kafeen. Fram til nylig har Bente selv stått for all bakingen av de glutenfrie varene, men nå har hun fått hjelp. En ny dame er ansatt, og hun lærer fort. – Allerede etter et par dager ser jeg at dette kommer til å gå bra, smiler Bente som stortrives blant folk og som har lyst til å være mer i kafeen. Selv om trykket naturlig nok er størst i helger og ferier, har det vesle bakeriet fullt opp hele året gjennom. – I tillegg til å produsere til disken her i bakeriet, leverer vi brødmat til skoler og kirker, forskjellig påsmurt til møter i kommunen og til lokale bedrifter. Så når folk går forbi og tenker at det ser tomt ut i lokalet, jobber vi som regel på spreng for å bli ferdig med alle bestillingene folk ikke ser, smiler Bente. Hos Harrys produseres remuladen, rekesalaten og potetsalaten etter mor til Bentes gamle oppskrifter. Også pizzasausene lages fra bunnen av, og bakverket tilvirkes ikke i store industrimaskiner, men for hånd. Bakeren starter klokken 0200 om natta. – Han baker brød og småbakst som skoleboller, boller, rundstykker og kanelsnurrer. Så kommer jeg som regel klokka 0800 og starter glutenfritt-produksjonen i bakeriet i kjelleren. BESTILLINGER PÅ GLUTENFRITT

Hun anslår at over halvparten av kundene kommer for de glutenfrie produktene.

38 ListerLiv 4/2020

Må alltid på Harrys (f.v.): Sofi Elise Kendall, Heidi Ege, Ole Tobias Ege, Reidun Elise Vold og Liam James Kendall, alle fra Rogaland.

– Jeg lager opp litt av alt til neste dag, setter det på fryseren og hever og steker varene dagen etter, forklarer hun. De får inn mange bestillinger på glutenfritt, ikke minst fra kunder i Rogaland. – Bare i dag har flere ringt for å bestille produkter til hjemturen etter høstferien. Mange hamstrer til fryseren hjemme, sier hun. Til daglig jobber tre-fire i kafeen, mens én står i baksten. På lørdagene oppbemanner de til seks i disken. Selv det kan til tider være nesten i minste laget. – Vi har ikke ferdigsmurt i disken, men steker baguetter


«

Bente Hagens foreldre drev lenge Harrys i Lyngdal. Lørdagshjelpene hadde det travelt i sommer, her iført Nå er det hun og mannen som har overtatt. spesialsydde kjoler á la Bente. Foto: Privat

utover hele dagen slik at kundene får de ferske og ikke tørre. Dessuten får de velge påsmurt av det de liker best, forklarer Bente som kaller bakeriet sin femte baby. – Det er viktig å finne en god balanse mellom økonomi og motivasjon, sier Svein Inge som en tid satt med regnskapet både i egen bedrift og for Harrys. Nå er oppgavene satt ut til andre, noe han er lettet over. ÅRETS GLUTENFRIE BEDRIFT

Bente forteller at bakeriet er en drøm som hun ikke våget å tro at hun skulle få oppleve. – Jeg har ikke peiling på papirer og drift, sier hun.

www. tjessempresenning.no 454 88 300

– Derfor regnet jeg med at det ville være umulig. Men med Svein Ivar på laget, ble det mulig og etter bare to års drift fikk Harrys utmerkelsen «Årets Glutenfrie Bedrift». – Vi visste ikke at prisen eksisterte engang, ler hun. Flere har oppfordret henne til å lage en bakebok med glutenfritt, andre har ment at hun burde selge suksessoppskriften til større aktører for å tjene mer, men foreløpig er Bente fornøyd med tingenes tilstand. – Før jeg kjenner på et eventuelt ønske om endring, skal jeg ikke gjøre noe annet enn akkurat det vi gjør i dag, smiler hun fornøyd og slår av en prat med de to damene ved sidebordet.

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

ListerLiv 4/2020 39


MILWAUKEE BORDSAG M18 FTS210-121

211 MM BLAD GIR 63 MM KUTTEDYBDE VED 90 GRADER INK 1 STK BATTERI A 12,0 AH SAMT 1 STK M12-18FC LADER.

KUN 7490,-

KAMPANJEDAGER

TILBUDET GJELDER SÅ LENGE LAGERET REKKER.

INK MVA

(5992 EKS MVA)

BORD TIL BORDSAG TSS 1000

KUN 799,INK MVA

(639 EKS MVA)

MILWAUKEE 18V FUEL™ ONE-KEY™ BOR-/SKRUTREKKER M18 ONEDD2-502

KUN 3990,-

BATTERISETT M18 NRG-502 MILWAUKEE

KUN 2499,INK MVA

(1999 EKS MVA)

INK MVA

(3192 EKS MVA)

ONE-KEY™ M18 FUEL™ BOR/SKRUTREKKER MED POWERSTATE™ MOTOR. LEVERES KOMPLETT MED TO STK 5,0 AH BATTERIER OG HURTIGLADER. STYR VERKTØYET VED MILWAUKEE ONE-KEY™ APP VIA BLUETOOTH™.

GJØR SOM PROFFEN!

www.byggvell.no


SMÅNYTT

Mange skip i opplag på Sørlandet Koronapandemien har sendt store deler av skipsflåten i opplag. Bare i Farsund og Lyngdal forventer havnesjefene at flere titalls skip vil ligge i opplag.

Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H), tok i april imot ti bilfartøy, noe som gir en halv million i kommunekassen per måned.

–J

eg har jobbet i norske havner i 20 år, men aldri opplevd en lignende situasjon, sier havnesjef Tom Egil Ravndal i Farsund havn til Nrk. Sammen med Karmsund Havn er Farsund blant landets største opplagshavner.

TØFFE TIDER Seismikkfartøyene ligger ankret opp på rad og rekke i det som ellers er høysesong for disse båtene. Flere skip er også på vei inn. – Dette sender noen voldsomme signaler til oss i bransjen om at det kan bli tøft utover høsten, fortsetter Ravndal. Grunnen til at skipene ligger i opplag, er rett og slett fordi oppdragene uteblir. Rederiene gjør dette i påvente av bedre tider, og det er ikke uvanlig at skip ligger i opplag i flere år. Seismikkfartøyene er de første som blir lagt i opplag og også de første som seiler ut igjen. Sånn sett er de et barometer for når markedet begynner å røre på seg igjen. – Slik situasjonen er nå kunne vi nok leid ut plasser til 100 skip, oppgir havnesjefen. Næringen var på vei opp igjen etter oljekrisen i 2014. Så kom koronapandemien samtidig som oljeprisen stupte, en krise bransjen betegner som mye større og mer krevende enn den omtalte oljekrisen og finanskrisen i 2009 til sammen. Bransjen er bekymret.

FULLT OGSÅ I LYNGDAL I Lyngdal har de tatt imot opplagsbåter siden 80-tallet. I april tok kommunen imot ti bilfartøy. Fire nye er på vei inn. Da er det fullt

Denne båten er en av mange flere som ligger i opplag i Lyngdal havn om dagen.

i opplagshavna. Noen av båtene som ligger til kai er 140 meter lange, 20 meter breie og veier mer enn 20.000 tonn. – Dette gir oss inntekter i kommunekassen på en halv million i måneden. I tillegg til ringvirkningene til annen næring i distriktet, sier ordfører Jan Kristensen (H) til Nrk. Han regner med at skipene blir liggende ut året i alle fall. Anne Jorunn Møkster, administrerende direktør i det familieeide rederiet Simon Møkster Shipping, har til nå permittert 50 ansatte. I april måtte rederiet revurdere alle budsjetter. De nye budsjettene viser minus. Igjen. Usikkerheten i bransjen er til å ta og føle på. – Over 30 supplyfartøy er lagt i opplag bare siden mars. Rederiene ser at det ikke er vits å være ute i markedet. Prosjekter, leteboring og feltutvikling blir utsatt. Nå tar vi konsekvensen av det, forteller hun.

«

Dette gir oss inntekter i kommunekassen på en halv million i måneden i tillegg til ringvirkningene til annen næring i distriktet.

ListerLiv 4/2020 41


MAT

Multesirup

GRAVING, SPRENGING OG GRUNNARBEID

Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull». Bruk denne sirupen neste gang du serverer vaniljeis. Himmelsk! Dette trenger du: • 200 gram multer • 1,5 dl vann • 150 gram sukker Slik gjør du • Varm opp sukkeret i en tykkbunnet kjele, og la det bli litt gyllent. • Tilsett vann og kok opp. • Legg i multene og la det trekke i rundt 10 minutter. Sil deretter av multene. • La væsken småkoke i cirka 10 minutter til det tykner. Ta av og sett til avkjøling, gjerne til neste dag.

TVEIT & TJOMLID

TVEIT & TJOMLID

Din lokale rørlegger og elektriker bedrift! Lista fly og næringspark, bygg 36, 4560 Vanse Tlf : 383 93 310 Mail: post@tjorves.no

Multekrem Tlf:

Server multekremen med krumkaker, andre julekaker eller kjeks. Dette trenger du: • 4 dl kremfløte • 5 dl multer • 3 ss sukker Slik gjør du • Bland sukker og multer. • Pisk fløte til krem, og vend multene forsiktig inn i den stivpiskede kremen. • Du kan også bruke multesyltetøy, ca. 3 dl. 42 ListerLiv 4/2020

90584573


G

LVTAK K, SAMT R

OG DATAGULV Foto:

MALER

LISTER torget GULVSPARKLING, VINYLBELEGG

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Tømmerarbeid.

Maltech

Levert og montert alt av løse møbler til rom, konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

Inter ventilasjon

Lyngdal: 993 58 808 | E-post: kay@maltech.no

LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER Elektroarbeid.

LEVERT ALT AV REKKVERK TIL TAKTERRASSERTRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG har levert: systemhimlinger, GLASSVi TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER Gipshimlinger og glassvegg.

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no Følg oss på Facebook

Transport – Renovasjon – Container

Alt innen ventilasjon.

Vi har tatt oss av alt avfallet ved ombyggingen. Kvinesdal. Tlf. 38350272. www.netlandogsonner.no

S K R E D D E R

DESIGN, BUNADSØM GARN OG REPARASJON Farsund tlf. 926 23 387

ARKITEKTTJENESTER SIVILARKITEKT ANNE GREIBROK

- Erfaring med prosjekter i bevaringsområder - Tilbygg / Påbygg / Garasje / Uthus / Fasadeendring - Nybygg - Enebolig / Fritidsbolig - Skisseforslag - Søknader

Flekkefjord - tlf. 38 32 48 80 - maybrise@online.no

Tlf. 90 11 31 06 / e-post: anne@greibrok.no Besøksadresse: Elvegaten 2, Egersund

NYBYGG - TILBYGG RESTAURERING VEDLIKEHOLD

Landes Begravelsesbyrå AS www.landes.no +47 900 98 006

Svein Hovden Tlf: 908 33 561

hovdenbygg@naturserviceas.no Hommenveien 68, 4595 Tingvatn

ListerLiv 4/2020 43

Produsere


Planlegg turen din til vakre Flekkefjord på www.opplevflekkefjord.no

OPPLEV FLEKKEFJORD GJENNOM ALLE ÅRSTIDER FOTTURER I NÆROMRÅDET

BLI MED PÅ MUSEETS GUIDEDE TURER I BYEN

SJEKK UT KULTURPROGRAMMET PÅ SPIRA

BLI MED PÅ ØLSMAKING PÅ CENTRAL BYBRYGGERI

UTFORSK GATEKUNST I HOLLENDERBYEN

Velkommen til Flekkefjord!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.