ListerLiv 2-2022

Page 1

2 • 2022 • 3. ÅRGANG

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

FARSUND: HAGEARTIKLER PÅ NETT SLÅR ALLE REKORDER FLEKKEFJORD: BYENS ELDSTE BUTIKK LYNGDAL: BYFEST 3 DAGER TIL ENDE

LYNGDAL:

TOVE FÅR HAGELAND TIL Å BLOMSTRE

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.


Har du ein hyttedraum? Sitåsen Vakkert og naturskjønt hytteområde i Brokke. 21 flotte hyttetomter – plassert i eit eldorado for friluftsentusiastar, med nærleik til flotte fjell, store vatn og eit rikt kulturliv.

R

E 10 TOMTT SOLG

Vardefjell Draumetomter med sentral plassering. 45 fritidstomter er nå klare for sal. Hyttefeltet ligg sentralt, med kort avstand til langrennsløyper og alpinanlegg.

ER 18 TOMGTT SOL

Brokke Eigedom AS Svenn Magne Brokke

KUN TO TIMER FRÅ SØRLANDET – BROKKE.COM

E-post: svenn@brokke.com Telefon: 913 31 639


AQUARAMA BAD & SPA Badeanlegg for hele familien

Årets sommernyhet: Stand Up Paddle Drop-in på surfebølgen i hele sommer Nyt roen, egentid og velvære i våtspa Dag 2 til 50%


INNHOLD

Byfest tre dager til ende Fredag 15. juli braker det løs. Lyngdal inviterer til byfest med program for hele familien helt til og med søndag ettermiddag. Femten foodtrucks serverer mat fra hele verden, det blir konserter, aktiviteter og, skal vi tro byfestsjefen, sydlandsk stemning.

Nisjebutikk i Lyngdal selger til hele Norge I juni er det tolv år siden Silje Torsøe startet Stella Shop i sentrum av Lyngdal. Siden den gang har hun ikke bare fått en stor kundekrets lokalt og regionalt, men også nasjonalt.

Suksess med hageartikler på nett Avstanden mellom utvikling av software til salg av krukker og dyrkeutstyr på nett er mindre enn man skulle tro. Det hevder i alle fall mannen som har prøvd begge deler, og som i dag driver hageartikler.no med base i Røssevika i Farsund.

Flekkefjords eldste butikk 178 år Med historie helt tilbake til 1844, er Jernia i sentrum av Flekkefjord byens eldste. I dag som tidligere, får du alt du trenger til hus og hjem i butikken som stod i fare for å bli nedlagt i 2015. Noen ville det imidlertid annerledes.

4

12 20 27 38

LEDER

6

Historien om Flekkefjord

34

Endelig American Festival

8

Flekkefjords eldste butikk

38

Byfest tre dager til ende

12

Flere søker seg til fagskolene

40

Live musikk i Lyngdal hele juli

16

Farsund har fått sin egen pumptrackbane

42

Nisjebutikk i Lyngdal selger til hele Norge

20

Smaabyen inviterer

46

Det blomstrer hos Hageland Lyngdal

24

SMÅNYTT

47

Suksess med hageartikler på nett

27

MATOPPSKRIFT

48

100 år med sykkel

30

ListerLiv 2/2022


god middag as

STRANDKURV SMØRBRØDKURVEN FRUKTKURVEN

ELLER

GRILLKURVEN KAN HENTES PÅ KVAVIK (FRA 20. JUNI) ELLER I HANDELSPARKEN BESTILLES PÅ WWW.GOD-MIDDAG.NO | 38340003/91122691 | KONTAKT@GOD-MIDDAG.NO Restauranten i Handelsparken er åpen tirsdag-lørdag kl. 11.00-19.00 og søndag 13.00-17.00 Produksjonslokalet på Kvavik leverer catering til alle arrangementer, inkludert grillfest!

ListerLiv 2/2021

5


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

DEN BESTE TIDEN Mange har sommeren som sin favoritt. Det er ferie, sol og varme, det er late dager og opplevelser utenom det vanlige, det er ferieturer, familietid, besøk hos slektninger man sjelden ser, det er norske jordbær, is, grilling og bading. Kan det bli bedre?

De som står klare til å ta imot turister fra inn- og utland, er nok spente på hvilken sommer 2022 kommer til å bli. Potensialet er stort. Gjennom pandemien fikk mange nordmenn øynene opp for å feriere i eget land. Denne trenden kan fortsette. For selv om mange velger utlandet, trenger det ikke gå på bekostning av Norgesferien som kan komme som et tillegg. Sammen med de utenlandske turistene, som kommer tilbake igjen, blir det spennende å se hvordan ting er blitt når regnskapet skal gjøres opp.

«

Det vært en stor glede å få møte så mange engasjerte og dyktige folk.

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 44 029 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Elin Nærland • T: 928 47 084 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander og bedrifter, samt større hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 15.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D

Arnt Jørund Andreassen, opprinnelig fra Stavanger, nå bosatt i Farsund, har uten tvil sommeren som sin favoritt med virksomheten hageartikler.no der han tilbyr blomsterkrukker og -kasser, vannspeil og hydroponisk dyrkeutstyr. I løpet av få år har han begynt å gjøre seg gjeldende i markedet og flyttet nylig inn i nytt lagerbygg på 1400 kvadratmeter. I fjor omsatte han for 6,5 millioner kroner. Antakeligvis blir det en god del mer i år. La deg inspirere! Historien om Arnt Jørund Andreassen leser du fra side 27. I dette nummeret av ListerLiv blir du som vanlig kjent med flere mennesker og virksomheter i Flekkefjord, Lyngdal og Farsund. For egen del har det vært en stor glede å få møte så mange engasjerte og dyktige folk, og jeg er vanvittig glad for at vi gjennom magasinet får muligheten til å formidle disse videre til dere alle. Her er det mye både å hente, lære og la seg inspirere av. God sommer til alle som bor og/eller ferierer i Flekkefjord, Lyngdal og Farsund.

TRYKK & PRODUKSJON Kai Hansen Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontakt på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer 14. september 2022. UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet NO - 9453

6

ListerLiv 2/2022


Du har sikkert hørt om de tre røverne i Kardemomme by? Drømmen til Jesper var å bli sirkusdirektør, og det har han nå altså blitt! Med billett til Sirkus Jesper slipper man inn i Dyreparken en hel time før forestillingen begynner, og kan utforske dyr og aktiviteter både før, og etter forestillingen.

Da passer det perfekt med et par runder i bobbanen og tømmerrenna før forestillingen, og kanskje middag på Gorines Vertshus eller Piratproviant etter forestillingen?

EN PERFEKT ETTERMIDDAG, RETT OG SLETT... Tirsdag til søndag i perioden 18. juni til 14. august spilles den fantastiske familieforestillingen Sirkus Jesper i Kardemomme by. Forestillingen varer i ca. 70 min og starter kl. 17.30 - og kl 19.30 i juli.

Som leser av dette magasinet får du

20 % rabatt

på billettene ved å bruke følgende rabattkode når du bestiller billettene på dyreparken.no:

Scan QR-koden for å se mer om forestillingen – og for å bestille billettene dine!

KLOVN22

Rabattkoden legges til i handlekurven under feltet «Rabattkode» før du går til betaling. Rabattkoden gjelder alle seter og rader, bortsett fra losjeplassene.

ListerLiv 2/2022

7


«

ENDELIG AMERICAN FESTIVAL Sammen med venninnen, Elin Larsen, har Ellen Refsnes Langemyr ansvaret for «Street Parade» under den etter hvert så velkjente American Festival på Lista som i år arrangeres fra torsdag 23. til søndag 26. juni.

I

2019, sist gang festivalen ble arrangert, var anslaget 25.000 tilreisende, noe som er et fantastisk høyt tall. Trolig vil årets American Festival trekke til seg et minst like stort antall. Hotellene begynner allerede å bli fullbooket, campingplassene likeså, og bobilturistene er i ferd med å sikre seg plass ved barneskolen i Vanse som i anledning festivalen omgjøres til bobiloppstillingsplass. I tillegg kommer alle de som har hytter og sommerboliger i området. DEN AMERIKANSKE HISTORIEN Ellen ble vervet inn i styre og stell av sin lillebror i 2017, fikk med seg venninnen Elin og har siden hatt ansvaret for festivalens parade som går både fredag og lørdag. – Første året tror jeg vi to møttes jevnlig annen hver uke for å planlegge. Det var mye som skulle avgjøres både med hensyn til rekkefølge, hva vi trengte av utstyr og hvem som ville gå, smiler hun. Dessuten er det alltid en god del ting som må skaffes til veie. Målet med Street Parade under festivalen på Lista er å gjenskape den amerikanske historien – visuelt.

8

ListerLiv 2/2021

Bilkortesjen er en viktig del av American Festival på Lista. Foto: Larsen film og media

INVITERER FOLK TIL Å GÅ – Rent tematisk begynner vi med slavetiden og så jobber vi oss helt fram til i dag. Utfordringen er å få folk til å gå, for alle vil jo stå langs veien for å se paraden, ler Ellen hjertelig. I år har de gått bredt ut og tatt kontakt med det som er av idrettslag, foreninger og annen organisert virksomhet for

å få dem til å stille mot at de får en pizzakveld med gjengen «i betaling». – Vi har masse, masse klær som vi låner ut til de som skal gå - både kjoler, dresser, hatter, vesker og sko fra ulike tids­epoker. Også temakostymer i form av jule­antrekk, holloween- og Valentine´s Day-antrekk, har vi flere av. Og er det noen som har lyst til å være i paraden, er det bare å ta kontakt, så skal vi bidra det beste vi kan, sier hun ivrig.


« PROGRAM

«

TORSDAG 23. juni 1400 Lista Trekkspill klubb 1430 Seniordansen 1500 Kjell Elvis 1600 Offisiell åpning 1630 Kinsey Rose 1800 Sound of Happiness 1930 Arthur Stulien m/band 2100 Festivalkro

Ellen Refsnes Langemyr og Elin Larsen har ansvaret for Street Parade. Foto: Privat

MASSE ULIKE KOSTYMER Kostymer og klær har de i stor grad fått gjennom ulike donasjoner. – Festivalen hadde en god del klær og kostymer før vi overtok og så kommer det jevnlig nye donasjoner og dødsbo inn. Vi sier som regel alltid ja til å gå gjennom det som er og plukker med oss det som er aktuelt. Heldigvis har vi fått låne et lokale av kommunen der klær og sko og annet utstyr har sine plasser så vi slipper å pakke opp og ned for hver gang, forteller Ellen. Fremst i paraden legger de to venninnene opp til et «fairytale»-tema under ledelse av Frihetsgudinnen og Uncle Sam. De minste barna inviteres til å kle seg ut og gå sammen med de to kjente figurene fra amerikansk historie i tillegg til flere andre kjente Disneyfigurer. Hun husker ikke nøyaktig hvor mange som var med og gikk i paraden sist, men anslår at tallet ligger på rundt 100 personer. Fredagens parade er mest for å øve og forsikre seg om at alt er som det skal, og så er lørdagen den store paradedagen, forteller hun.

KJELL ELVIS SENTRAL Som regel er artistene som spiller på scenen under festivalen også med i paraden med sang og spill, og Kjell Elvis er fast inventar. Så snart han har kommet fra scenen og i bilen, starter paraden. – Jeg tror vi er oppe i til sammen rundt 100 amcarer pluss noen militære doninger, så årets parade kommer til å bli meget bra, smiler hun fornøyd. På fredagen er det Borhaug skolekorps som leder an, mens lørdagen er det Vanse Brass som skaper feststemning. – Hva med dere, får dere tid til å være med i paraden selv? –Nei, vi har mer enn nok med å påse at alt går etter planen. Vi må få paraden i gang, sørge for at folk står riktig plassert og går når de skal. Hun forteller om utrolig god stemning langs løypa der folk står forventningsfulle og kikker, vinker og smiler. – Det er også knyttet stor spenning til hvem som får årets Walk of famestjerne, som deles ut til personer som har betydd mye for å bevare og videreutvikle den amerikanske kulturen på Lista, sier hun.

FREDAG 24. juni 1130 Kjell Elvis på Listaheimen 1200 Good Morning m/ Kjellemann 1230 Evangeliesenteret 1330 Amalie Bjørnestad 1430 Arthur Stulien m/band 1530 Emmy Award 1600 Laces and Boots Linedancers 1630 Kjell Elvis 1700 STREET PARADE 1830 Meet and greet 2000 Tribute Night LØRDAG 25. juni 1000 Good Morning m/ Kjellemann 1030 Brevet fra Minnesota 1030 Møt Elsa, Isdronningen 1100 Evangeliesenteret 1200 Kinsey Rose m/band 1330 Food Contest 1330 Linedancekurs i parken 1430 Walk of Fame 1500 Amcar cruising 1500 Vanse Brass 1600 Kjell Elvis 1630 STREET PARADE 2000 Street Dance CC SØNDAG 26. juni 1230 Gospel Brunch: Various artists and great music!

ListerLiv 2/2021

9


« 200 FRIVILLIGE Ellen og Elin er to av i alt åtte som utgjør komiteen for festivalen. I tillegg trenger de rundt 200 frivillige som alle bidrar til at American Festival blir et stadig mer kjent og innarbeidet merkenavn i regionen. – Vi er opptatt av at arrangementet er for hele familien. Butikkene holder langåpent og har mange gode tilbud disse dagene, og Larsens Bakery stiller med amerikanske lunsjer og amerikansk bakverk, forteller hun. Det meste av det som foregår er gratis, bortsett fra konsertene på kveldstid fredag og lørdag. Torsdag blir det konsert med Arthur Stulien, som er gratis for alle, og koret Sound of Happiness varmer opp for ham med allsang og stor musikkglede.

Kjell Elvis er selvsagt fast innslag og en viktig del av festivalen.

Tusenvis av mennesker kommer for å være med på festivalen.

Festivalen er for alle. Derfor legges det opp til at det meste skal være gratis. American Festival er en del av Det Amerikanske, som har blitt en stor og viktig del av Lista ikke bare under festivalen, men som et vedvarende konsept, en merkevare, og resultatene kommer: – Gjennom hele året kommer folk til Vanse for å besøke Trunken og spise på Larsen´s Bakery. Farsund Fjordhotell har også Florida-odden, der man kan få amerikansk mat i et Amerika-inspirert konsept. HVERT ÅR NOE NYTT Til daglig jobber Ellen Refsnes Langemyr ved den videregående skolen i Flekkefjord der samtlige engelskklasser nylig var på studietur til Lista for å se

10 ListerLiv 2/2021

Artister og musikk hører med. ALLE FOTO: Therese Larsen/American Festival

nærmere på amerikanske Lista. Selv er hun bosatt på Borhaug. Når det gjelder paraden, er de to venninnene opptatt av at de alltid skal

presentere noe nytt. Og husk – selv om du ikke skal gå i paraden, oppfordres du til å ikle deg ditt «american costume». Dette blir show!


SLIM + SHOW = GØY! IMLAB SL

NMEST E E IT

R

ENSHOW T VI

V

 Nytt og spennende VitenShow!  Barnas egen SlimLab  MesternesMester-oppgaver  Spennende utstilling  Aktiviteter

25. JUNI - 14. AUGUST

SOMMERÅPENT HVER DAG

NB! Vi gjør oppmerksom på at det er begrenset antall plasser på show, så det kan være lurt å være tidlig ute. Påmelding ved inngang.

HVER DAG 11:00 - 16:00 Planlegg ditt besøk i dag, book inngangsbillett på nett vitensor.no/billetter

ARENDAL - KRISTIANSAND


« LYNGDAL

BYFEST TRE DAGER TIL ENDE

Femten ulike foodtrucks inntar Lyngdal under byfesten 15. til 17. juli – det blir mat fra alle verdenshjørner.

12 ListerLiv 2/2022


« Fredag 15. juli braker det løs. Lyngdal inviterer til byfest med program for hele familien helt til og med søndag ettermiddag. Femten foodtrucks serverer mat fra hele verden, det blir konserter, aktiviteter og, skal vi tro byfestsjef Janne Fardal Kristoffersen, sydlandsk stemning.

A

llerede fredag spiller Sambrosa opp med cubanske rytmer, noe som setter an tonen for hele helga. Janne Fardal Kristoffersen i Lyngdal By, som står bak arrangementet, gleder seg allerede og forventer innrykk ikke bare av lyngdøler, hyttefolk og turister, men også av folk fra områdene rundt. LOKAL STORSPONSOR –De fleste av oss er på jakt etter gode opplevelser for hele familien, spesielt om sommeren. Derfor har vi lagt vekt på å lage et program som passer alle, og der de fleste konserter og aktiviteter er gratis, lover hun.

Renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal informerer: Glass og metallemballasje De fleste av våre abonnenter har nå fått beholder til glass og metallemballasje. Innsamlingsrunde 2/2022 vil i hovedsak gjennomføres i Juni, det er viktig at beholder settes frem til vei på tømmedag. Glass og metallemballasje hentes ca. hver 12. uke. Det er også viktig at beholderen kun inneholder det den skal. Kun glass og metall emballasje, f.eks. syltetøyglass, flasker, hermetikkbokser. Gjelder ikke melkeglass, kaffekopper av porselen og keramikk, bremseskiver og andre bildeler. For mer informasjon om sortering se www.rfl.as eller last ned appen «min renovasjon» den er gratis og gir mulighet for å legge inn varsel når det nærmer seg tømmedag mm.

– Har noe liknende blitt arrangert i Lyngdal tidligere? – Nå er jeg ny i jobben og kjenner ikke alt som ligger tilbake i tid, men meg bekjent, er dette nytt, svarer Fardal Kristoffersen og understreker samtidig at de aldri hadde kunnet satse som de gjør nå uten lokale sponsorer. – Mange har bidratt, men jeg må få trekke fram Alloc, som har sponset oss med en betydelig gave. De har sansen for arbeidet vi gjør for byen og ville gi noe tilbake i forbindelse med markeringen av sitt 70-årsjubileum, framhever hun. MAT OG STJERNEKAMP Byfesten blir et eldorado for barnefamilier med leker, basar, ansiktsmaling, ballonger og boder med sukkerspinn, pop corn og donouts. Lunsjen og middagen sikres gjennom 15 ulike foodtrucks som alle serverer forskjellig mat fra ulike verdenshjørner. Lørdagen blir det «Stjernekamp» fra scenen i sentrum der åtte, lovende unge artister fra hele Sørlandet kjemper om publikums gunst. – Vi har ikke plukket tilfeldig ungdom. Her er nivået er høyt, og vi presenterer unge, fremadstormende artister, lover byfestsjefen. ABBA OM KVELDEN Senere på lørdagen kommer coverartisten Veronica Elisa fra Stavanger, et kjent og populært navn i Lyngdal, og senere på kvelden inntar ABBA-tribute-bandet fra Flekkefjord, Supertrouper, scenen, og som om ikke det er nok, kommer også Radiojam.

Renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal informerer: ÅPNINGSTIDER MILJØSTASJONENE RFL, Skjolnes Mandag og fredag kl 08 - 13 Onsdag kl 12 - 19 Lørdag 25.6, 30.7, 27.8 og 24.9 kl 10 - 14 Skjolnesveien 90, Farsund RFL, Bladalen Torsdag i oddetallsuker kl 14 - 18 Audnedalsveien 3865, Byremo GSV, Skrumoen Onsdag kl 12 - 19 Første og tredje lørdag i måneden kl 10 - 14 Skytebaneveien 8, Lyngdal Se også www.rfl.as for informasjon om sortering/levering av avfall

ListerLiv 2/2022

13


« GUMMIBÅTRACE – Det blir selvsagt flere ulike kåringer fra racet, sier Fardal Kristoffersen, som har enda mer på lur. Søndag ettermiddag entrer to store artister scenen: Først Erlend Gunstveit, som med sin fløyelsmyke stemme vant The Voice i fjor, og til slutt Myrull, som spiller i samme musikalske landskap som Vamp.

– Radiojam skaper sinnssyk stemning og skal spille mellom 2300 og 0100 på natta, smiler Fardal Kristoffersen. Både Supertrouper og Radiojams konserter krever billetter, men prisen er høyst overkommelig. Søndagen blir det gummibåtrace på elva med start i Presthølen.

Butikkene i Lyngdal henger seg selvsagt på og vil ha mange gode tilbud gjennom Byfest-helga i juli. – Lyngdal er handelssted nummer to på Sørlandet. Vi har alle bransjer representert. Uansett hva man er på jakt etter, har vi det i Lyngdal, fastslår Janne Fardal Kristoffersen fornøyd. HVOR MANGE FOLK? – Har du gjort deg noen tanker om hvor mange folk som kommer til å innta byen denne helga? – Akkurat hvor mange vi blir, er umulig å si, men vi blir mange, mange. Med et så godt program forventer vi også storinnrykk fra alle kommunene rundt oss, sier Janne Fardal Kristoffersen i Lyngdal By som allerede nå har planen for neste års byfest klar: Karneval!

– Radiojam skaper sinnssyk stemning og skal spille mellom 2300 og 0100 på lørdagsnatta, sier Fardal Kristoffersen.

– Vi må sette oss hårete mål!

Erlend Gunstveit, vinneren av The Voice 2021, kommer til byfesten i Lyngdal.

En stor sponsorgave fra hjørne­steins­bedriften Alloc ved adm. dir. Trygve B. Martinsen (t.v.), har gjort at Janne Fardal Kristoffersen (midten) har kunnet legge opp til mange gratis­ aktiviteter.

DÅRLIG VANNKVALITET? Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale • 909 85 171 Røssevika næringsområde 3, 4560 Vanse

ECOMIX C Fjerner jern, kalk, hardhet, mangan, ammonium og humus.

14 ListerLiv 2/2022

UV Fjerner bakterier, virus, sopp og parasitter fra drikkevannet

Scalex Forhindrer at det oppstår avleiring på varmtvannsberedere

Vannmugge med filter Friskt vann rett fra kjøleskapet

REVERSE OSMOSIS Gjør brakkvann om til drikkevann.


SYDENSTEMNING I LYNGDAL 10 hytter | 13 leiligheter | 230 telt, vogn og bobilplasser

SYDENSTEMNING I LYNGDAL 10 hytter | 13 leiligheter | 230 telt, vogn og bobilplasser

SOL, SJØ, STRAND OG SLARAFFENLIV

SOL, SJØ, STRAND OG SLARAFFENLIV

Vi kan friste med en av områdets fineste strender, med utsikt

Vi kanover friste med en av områdets fineste strender, med utsikt vakre Lyngdalsfjorden! over vakre Det erLyngdalsfjorden! finkornet sand og langgrunt, perfekt for trygg barnelek,

de størresand barnaog er langgrunt, det baderampe og sandvolleyball nett. Det erfor finkornet perfekt for trygg barnelek, leier og ut kanoer, kajakk og SUP! og sandvolleyball nett. for deVistørre barna er det baderampe

Vi leier og ut kanoer,har kajakk og SUP!kiosk, lekeplasser med flotte Campingplassen matservering, trampoliner, ball-binge, populært innendørs aktivitetsrom med

Campingplassen har matservering, kiosk, lekeplasser med flotte bordtennis, biljard og klassiske brettspill.

trampoliner, ball-binge, populært innendørs aktivitetsrom med

Hos oss kan du nyte strandlivet, tenne grillen og nyte sommerkvelden som sakte senker seg

bordtennis, biljard og klassiske brettspill. over fjord og hei!

Hos oss kan du nyte strandlivet, tenne grillen og nyte sommerkvelden som sakte senker seg

VELKOMMEN TIL CAMP LYNGDAL!

over fjord og hei!

Camp Lyngdal VELKOMMEN TILASCAMP LYNGDAL! Daglig leder: Bjørnar Mørenskog Stamstøyveien 1, Lyngdal 900 26 326 Camp post@camplyngdal.no Lyngdal AS www.camplyngdal.no

Daglig leder: Bjørnar Mørenskog Stamstøyveien 1, Lyngdal 900 26 326

ListerLiv 2/2022

15


«

LIVE MUSIKK I LYNGDAL HELE JULI Hver fredag og lørdag i hele juli inviterer Rudolf Danielsen og Turid Solås i Fat Tire Garage i Lyngdal til «Sommer i bakgården». – Vi rigger opp en stor scene og flytter store deler av aktiviteten og serveringen ut på baksiden av puben der vi har telt, benker, stoler og plass til opp mot 1000 mennesker, forteller Rudolf. Det hele braker løs fredag 8. juli med Moi-bandet Love Guns, som har vært med på Sommer i bakgården siden det første gang ble arrangert for fire år siden. LOVE GUNS STARTER – Love Guns er kjent for å lage god stemning og er svært populære i Lyngdal, sier Rudolf. Det er også primært band i god-stemningkategorien han og samboer Turid har signert til sitt «Sommer i bakgården». I tillegg til Love Guns fra Moi, kommer

også Østre Gassverk fra Danmark, kjent for sitt Kim Larsen-repertoar. – De skal ha konsert på Bortelid og ville veldig gjerne også komme til oss. Jeg vet at de er fem-seks stykker og har hørt at de spiller veldig bra, stråler Rudolf som legger til at det aldri er feil å få danskene med. Kvinesdal-bandet Luxsus Leverpostei, ifølge Rudolf, kjent for sine noe rølpete sanger, kommer også. – De henvender seg kanskje mest til et noe yngre publikum og har aldri tidligere spilt i Lyngdal selv om de har holdt på i 30 år, smiler han. ABBA-TRIBUTE Så, midt i juli, helgen 15.-17. juli, trekker Fat Tire Garage puben sin enda lengre ut – helt til paviljongen midt i sentrum, der ABBA-tribute-bandet Supertrouper fra Flekkefjord, spiller under den store byfesten den helga. –Konserten inngår som en del av byfesten i Lyngdal, derfor spiller bandet ved paviljongen og ikke i bakgården vår. På Facebook-siden til Fat Tire Garage inviteres publikum til ABBA-tribute på denne måten: «Vi gleder oss skikkelig til å kjøre i gang et nytt konsept i Lyngdal. Her blir det Byfest midt i sentrum. Ingen restriksjoner, noe som betyr masse moro, – alt for og gi deg en skikkelig sommeropplevelse i Lyngdal».

Rudolf Danielsen driver puben Fat Tire Garage i Lyngdal. 16 ListerLiv 2/2022

Fat Tire Garage er ingen sesongpub, men holder åpent hele året.

FOTBALL OG KARAOKE – Vi er fortrinnsvis en helgepub og viser fotball på storskjerm. Det går mye engelsk fotball, så om du vil kan du gjerne kalle oss en sportspub også, sier Rudolf. Interiøret i puben, som han startet sammen med samboerne for fem år siden nå, er basert på gjenbruk fra gamle industribygg i Lyngdal og en gammel gård i sentrum.


« Også i år inviterer Fat Tire Garage i Lyngdal til live musikk i bakgården.

Stor flid er lagt i interiøret til puben i Lyngdal.

– Baren er bygd opp av gamle bildekk, toalettene av gamle bilhjul. Vi har latt oss inspirere av Amerika, der vi reiser mye, forteller han. – Dere har vel en god del stamgjester i puben? – Ja, lyngdølene er gode til å stille opp. Dette har blitt en sosial møteplass i Lyngdal, svarer Rudolf og forteller at de også arrangerer karaokekvelder og

at de gjennom hele året har trubadurer som kommer innom fra tid til annen.

Puben er også blitt et populært sted for hytte- og campingfolket fra Rogaland.

DUGNAD VIKTIG – Kan dere leve av dette?

– På Sommer i bakgården har vi like mange rogalendinger som lyngdøler i publikum. Det setter vi pris på, sier Rudolf som gleder seg til fest.

– Jeg driver med en del andre ting i tillegg. På puben blir det mye dugnad både fra min og Turids side. Men slik er det. Vi opplever at vi har truffet med konseptet vårt og bidratt til at flere kommer seg ut.

– Vi tar inn mye ekstrabetjening om sommeren. Det gjør seg ikke selv og er noe vi jobber med hele tiden, men vi pleier å få det til! ListerLiv 2/2022

17


Tid for r e s l e v e l p p O

Skinnesykling på Flekkefjordbanen Avgang hver dag kl. 12:00 og kl. 16:00 Oppmøte: Flekkefjord stasjon

LYNGDAL

www.flekkefjordbanen.com

Opplev Hidra gir deg opplevelsen og aktiviteten din bedrift, familie eller vennegjeng fortjener. Hos oss tar vi godt vare på våre besøkende. Vi tilbyr personalisert oppfølging med skreddersydde pakker tilpasset deres behov. Besøk oss på www.opplevhidra.no eller kontakt oss på post@opplevhidra.no

18 ListerLiv 2/2022

BESTILL RABATTERTE BILLETTER PÅ NETT OG SIKRE DEG INNGANG NÅR DU ØNSKER

WWW.SORLANDSBADET.NO


BY

L

L

N G D A Y

FESTEN 15 17JULI

15 FOOD TRUKS - KONSERTER SYDLANDSK STEMNING BRØD & SIRKUS FOR BARN GUMMIBÅTRACE Takk for sponsorgave på kr. 200.000,- til BYfesten

Hovedsponsor til Lyngdal By

ListerLiv 2/2022

19


« STELLA SHOP

NISJEBUTIKK I LYNGDAL SELGER TIL HELE NORGE I juni er det tolv år siden Silje Torsøe startet Stella Shop i sentrum av Lyngdal. Siden den gang har hun ikke bare fått en stor kundekrets lokalt og regionalt, men også nasjonalt.

I

fjor startet hun stellashop.no, noe som betyr at kunder over hele landet har direkte tilgang til de nøye utplukkede kles- og interiørproduktene i nisjebutikken i Lyngdal. – Nettbutikken er et direkte resultat av korona! framholder Silje der hun står sammen med sin navnesøster bak disken med tre kundepakker for utsendelse foran seg og en stabel nye klær, som skal gjennom dampen før de henges opp på sin nøye utvalgte plass i butikken, ved siden av disken. NØYE PLANLAGT – Akkurat nå koker det, og i går prioriterte vi å ta bilder framfor å rydde, det er derfor det er så rotete her akkurat nå, sier hun forklarende og vi får en påminnelse om at vi mennesker jammen ser ting forskjellig. Ordet «rot» ville ikke ha falt oss inn som en beskrivelse av det vi ser rundt oss, men så har vi da også et annet perspektiv. For Silje handler det om at hvert plagg i butikken skal få så god eksponering som overhodet mulig. Hun går bort til henget foran det store utstillingsvinduet, der antrekkene som er utstilt har en stor sirkel av fjærlette strå i naturtoner som ramme, og tar ut tifemten plagg. Så jevner hun ut plaggene som henger igjen, slik at det blir litt luft mellom hvert av dem. – Slik! Hun ser på oss som for å forsikre seg om at hun fortsatt har oppmerksomheten.

20 ListerLiv 2/2022

– Nå begynner det å bli bra. Det meste er nøye planlagt. Hun vet hva som må til for å lykkes og gjorde tidlig bruk av sosiale medier i markedsføringen, med ansatte i butikken som modeller. GODE FOLK OG SOSIALE MEDIER – Akkurat det har vært helt avgjørende for den veksten vi har opplevd gjennom disse årene, fastslår hun. – Det og folkene. Uten gode med­ arbeidere i butikken hadde vi aldri vært der vi er i dag. Silje Torsøe, som har bakgrunn som eiendomsmegler, møtte kjærligheten i Lyngdal. Da hun ble gravid, bestemte hun seg for å se seg om etter nytt arbeid, da hun mente at jobbmengden som eiendomsmegler vanskelig lot seg forene med et sunt familieliv. Et ledig butikklokale ikke langt fra paviljongen i sentrum av Lyngdal, ble nøkkelen til en ny jobbtilværelse for butikkgründeren. – På den tiden dro jeg jevnlig til København, der jeg tok sangtimer. Jeg lot meg også besnære av de mange, nydelige nisjebutikkene i den danske hovedstaden, og det var disse jeg hadde i tankene da jeg begynte å planlegge min egen butikk, sier hun. STELLA OG SANGEN – Hvorfor Stella?

–Jeg hadde egentlig tenkt å kalle datteren min Stella, men mannen min var ikke enig. Så da ble det Stella her og Filippa på datteren min. – Hva med sangen? – Musikk har alltid vært viktig for meg, men det har blitt for liten tid til å holde på med den slik ting er nå. Hun begynner å nærme seg jobbmengden hun hadde som eiendoms­ megler. Å drive butikk i dag, er tidkrevende, i alle fall så lenge man har valgt å inkludere Instagram, Facebook og nettbutikk som en del av konseptet.


«

Innehaver Silje (t.h.) sammen med navnesøster Silje som jobber i nisjebutikken Stella Shop i Lyngdal.

– Skal du ligge i fremste rekke, må du være på. Det er ikke først og fremst på messene det skjer lengre, men på nett og sosiale medier, hvor innovatørene og trendsetterne beveger seg, forteller Silje som opplever at nettbutikken tar mer tid enn hun først hadde sett for seg. – Pakkingen er det minste problemet. Det som tar tid er å få tatt gode bilder av hvert enkelt produkt og lagd en tilhørende, gjennomarbeidet og selgende tekst til, oppgir hun.

LITT UTENOM DET VANLIGE Silje Torsøe har helt siden starten vært opptatt av å tilby klær og interiør litt utenom det vanlige. De første årene satset hun mest på interiør, nå er det klærne som dominerer. – Vi har hele tiden vært trofaste mot konseptet. Skritt for skritt har vi bygd opp en kundemasse og utviklet butikken. At vi hele tiden har markedsført oss gjennom sosiale medier, har betydd mye og var spesielt viktig under pandemien, da vi kunne spille på en kundekrets langt utover Lyngdals grenser, påpeker hun og kommer tilbake til folkene sine igjen,

de ansatte, som hun mener er en stor suksessfaktor. – Jeg har vært opptatt av å satse på voksne folk, noe jeg har fått igjen for. Vi må ha folk som ser og forstår kunden, som jo er det viktigste vi har, sier hun. Så langt det lar seg gjøre, prøver hun alltid å presentere et noe annerledes utvalg i butikken, noe som skiller seg fra produktene i andres heng og hyller. FOR AT KUNDEN BLIR FORNØYD – Effekten av å være først ute er essensiell, mener hun. ListerLiv 2/2022

21


« – Dessuten er vi opptatt av å være åpne og ærlige med kunden. Vi kjenner varene, snittene, og vi kjenner voksne kropper. Det er viktig at kunden får noe som passer både i stil og snitt. Vi selger ikke for å selge, men for at kunden skal bli fornøyd. I økende grad opplever Silje Torsøe at kundene kommer til butikken fra byer og steder et godt stykke unna Lyngdal.

– De kommer for opplevelsen. For oss er det utrolig kjekt. NYE TING Under koronapandemien åpnet ikke bare Stella Shop nettbutikk, men utvidet også butikkarealet med én etasje til. I tillegg utviklet de sitt eget keramikkmerke, «Made by Stella».

– Vi lager vår egen keramikk, noe vi opplever at folk setter pris på. Å kjøpe noe som er produsert lokalt, er viktig for folk. Så dette skal vi fortsette med. Hva neste nye ting hos Stella Shop i Lyngdal kommer til å bli, vet vi ikke, men at Silje Torsøe & Co. har mer på lager, er helt sikkert.

Sosiale medier har vært en viktig del av Stella-konseptet helt siden starten, der de ansatte er modeller.

Selv om klærne dominerer i butikken, tilbyr Stella Shop også en del interiør og andre ting, som kort.

«

De kommer for opplevelsen. For oss er det utrolig kjekt.

I fjor lanserte Silje også sin egen keramikkolleksjon under navnet «Made by Stella».

22 ListerLiv 2/2022

I fjor lanserte Stella Shop nettbutikk, noe som blant annet innebærer pakker i post.

De ansatte stiller som modeller når klærne skal presenteres på Instagram og Facebook.


«

INSPIRERT AV NATUREN SJEKK ALLE PRODUKTER TIL UTEROMMET PÅ MODENA.NO/SESONG

KVITSØY

STORT UTVALG AV PYNTESTEIN

B45 H60 D45. 6 kg. Utepeis m/gnistfanger og trekk.

Pris fra

169

990

Inspirert av naturen

ALTA BRUDD

249

Effektiv mot grønske, alger, mose. Skader ikke underlaget. 5 ltr.

59

pr. 20 kg sekk

PARTIVARE

Små T=10-20 mm. 5-8 stk per m2.

GRØNSKEKVERK

OPPDAL UTEFLIS Lys B35 cm, fallende, saget. T=10-20 mm.

pr. m2

IGNEUS MINIMO

H63 cm B41 cm D49 cm. 15 kg. Med dør, pizzaspade, skorstein og askeskrape.

799

OPPDAL BRUDD Lys mellomstore T=10-20 mm. 2-5 heller per m2.

KUN HOS MODENA!

OPPDAL TRÅKKHELLE

499

pr. m2

pr. m2

MODENA SALTSKJÆR L76 B76 H58. Vekt 16 kg.

3 400 PARTIVARE

Lys 35x60 cm T=30-60 mm.

UTEFLIS

PRO STONE

Dark Grey rettsk. 30x30 cm. T=8 mm.

259 pr. stk.

199 pr. m2

BEGRENSET BEHOLDNING

MORSØ FORNO

Utepeis/pizzaovn/grill. DM70 H60. Vekt 96 kg Veil. pris 13 999,-.

10 999

-3000

7 990 NYHET HOS MODENA!

MODENA LYNGDAL Fiboveien 2B, 4580 Lyngdal

ListerLiv 2/2022 23

Prisene gjelder til og med 30. juni, eller så lenge beholdningen rekker.


«

DET BLOMSTRER HOS HAGELAND LYNGDAL Tove Leksbø, som har drevet Selands Blomster i Lyngdal de siste ti årene, har tatt med seg blomsterbutikken og sine ansatte inn i Hageland Lyngdal, der hun i mars begynte som avdelingsleder.

Tove Leksbø har tatt med seg Selands Blomster inn i Hageland Lyngdal og fått en mye større virksomhet å drive. 24 ListerLiv 2/2022


«

«

Jeg er opptatt av helheten. Ting må henge sammen. Jeg har flere ting jeg har lyst til å gjøre noe med, men vi må ta ting i riktig rekkefølge. Tove Leksbø, avdelingsleder Hageland Lyngdal

K

undene våre skal vite at de får samme gode utvalg og service som de fikk da vi var Selands Blomster, lover Tove, som ListerLiv treffer mellom sommerplanter i alle farger og fasonger en regnfull dag i Alleen i Lyngdal midt i mai. Regnet er sårt tiltrengt og affiserer ikke den nye avdelingslederen som har tatt på seg regnjakken og tar et kjapt overblikk før hun resolutt går mot plantereolen nærmest inngangspartiet. NY MULIGHET – Vi får inn så mye blomster og planter om dagen at vi har måttet trekke ut på fortauet, smiler blomsterdekoratøren, som ikke var i tvil da eierne av Hageland Lyngdal lurte på om hun ville ta med seg Selands Blomster inn i Hageland og lede det hele.

TRENGER DU EN PAUSE I HVERDAGEN? VI HAR PRODUKTENE OG BEHANDLINGENE DU TRENGER!

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

BREDT UTVALG AV BEHANDLINGER ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD WWW.ZANSHUDOGSPA.NO

– Jeg har drevet blomsterbutikken i ti år nå. Dette var en ny mulighet for meg, så jeg tenkte, hvorfor ikke? Man må jo være litt gal. Selands blomster har en lang historie i Lyngdal. Marie Seland startet butikken så langt tilbake som i 1947. Nå fortsetter historien i Hageland. – Jeg har tatt med meg mine ansatte, snittblomstene, blomsterdekoratørkompetansen og et sinnssykt godt humør til en allerede trivelig gjeng her i Hageland, sprudler Tove. Det er opphold i været og hun flytter videre på plantene utenfor inngangsdøren. Forteller at hun har fått fikset taket over inngangspartiet og gjort om litt på vareutvalget utenfor butikken. Det mangler ikke på ting å gjøre. HAR ALT –Vi har alt her i Hageland, sier hun. Frukttrær, bær- og prydbusker, stauder, sommerblomster, vintergrønt og snitt. I tillegg kommer hagemøbler og interiør. Om du ikke akkurat går deg vill, så kan du i alle fall vandre lenge i butikken både ute og inne. Her er det mye fint å finne og god hjelp å få. – Servicen er alfa og omega. Det er jo derfor vi er her! For meg er det viktig å understreke at den behandlingen kundene er vant med fra Selands Blomster er den samme her. Med ListerLiv 2/2022 25


« den nydelige gjengen som var her fra før av, har den ikke vært vanskelig å implementere, smiler hun. TRAVELT – Jeg tror du må komme inn litt. Gartneren står i døra og vinker på Tove. Det begynner å hope seg opp foran disken inne, der flere kunder står med hendene fulle. Den nye avdelingslederen er raskt på plass bak disken og på et blunk liksom flyr den livlige praten gjennom lufta i butikklokalet og skaper god atmosfære. Til sammen har Tove 10-15 ansatte å spille på, og hun forteller at kundene like gjerne kommer fra Mandal, Flekkefjord og Farsund, som fra Lyngdal.

Mange fine krukker og kasser i ulike farger og størrelser.

– Hageland Lyngdal, du snakker med Tove. Hun har alltid telefonen i lomma, klar til å svare kundene. Denne gangen er det feilringing, men hun avspiser ikke personen i andre enden av den grunn. Like hyggelig og behjelpelig guider hun vedkommende videre før hun legger på og er tilbake i samtalen. HELHETEN VIKTIG – Jeg er opptatt av helheten. Ting må henge sammen. Jeg har flere ting jeg har lyst til å gjøre noe med, men vi må ta ting i riktig rekkefølge. Akkurat nå er det viktigst å sørge for at kundene våre får sett alle de fine blomstene og plantene vi har så de kan pynte opp i hus og hage for sommeren.

– Kundene våre får samme gode utvalg og service her som de fikk da vi var Selands Blomster, lover Tove Leksbø.

Bygg 1 planlegges høsten 2022 Isolerte seksjoner fra 29 til over 100 m2 Mulighet for messanin Innvendig høyde ca 5.7 m Vaskehall og WC Trøngsla Næringspark E 39

E-post: post@lagerhallersor.no Tlf: 907 64 566 / 909 52 368

26 ListerLiv 2/2022


«

SUKSESS MED HAGE­ ARTIKLER PÅ NETT Avstanden mellom utvikling av software til salg av krukker og dyrkeutstyr på nett er mindre enn man skulle tro. Det hevder i alle fall mannen som har prøvd begge deler, og som i dag driver hageartikler.no med base i Røssevika i Farsund.

Arnt Jørund Andreassen og hageartikler.no flytter inn i nye lokaler i Røssevika Industriområde i Farsund. ListerLiv 2/2022 27


«

«

Jeg er opptatt av at ting skal vare. Er jeg ikke fornøyd med kvaliteten, tar jeg ikke varene inn.

Reoler på 8,5 meter fyller store deler av lageret, der Andreassen er i ferd å få på plass blomsterkrukker og -kasser nå til sesongen.

L

isterLiv treffer Arnt Jørund Andreassen i det store, nyoppførte lagerbygget på Røssevika Industriområde like utenfor Farsund i retning Vanse. Siden mars i år har han fått på plass flere containere med blomsterkrukker og -kasser, plantevegger, utstyr for hydroponisk dyrking, vannspeil, bålpanner og annet tilbehør i de 8,5 meter høye reolene i det 1400 kvadratmeter store lokalet. Siden han forsiktig startet opp med nettsalg av selvvanningspotter for fire år siden, har både etterspørsel og sortiment vokst til dimensjoner som ikke bare krevde mer plass, men også en mer effektiv logistikk.

– Jeg begynte veldig forsiktig med selvvanningspotter i et leid lokale ved flyplassen, forteller han.

FLYTTET TIL HYTTA Det begynner å bli noen år siden jobbantrekket var dress og slips og arbeidsstedet Forus i Stavanger, der han i 2000 etablerte softwareselskapet Xait AS. Ting gikk godt og Xait opprettet etter hvert kontor også i USA. For gründeren ble det så mye reising og jobbing at det ikke bare gikk ut over familielivet, men omtrent fratok ham det. Noe måtte gjøres.

TRUCK-ØVING – En viktig drivkraft for meg er kontinuerlig vekst og utvikling, fastslår Andreassen og lar blikket gli over det store, hvite lagerlokalet der han senere i dag skal trene seg opp på den nye trucken han har gått til anskaffelse av, den som kan plassere varer på øverste reolhylle, helt oppunder taket på elleve meters høyde.

– Vi bestemte oss for å flytte fra Stavanger til hytta vår i Farsund for å starte en ny tilværelse, sier Andreassen. Med barn som da skulle begynne i første, tredje og fjerde klasse, var det overkommelig. NY IDÉ De første årene pendlet han til Stavanger og jobben i Xait samtidig som han klekket ut nye ideer. Resultatet ble nettbutikken hageartikler.no, og med det startet ITgründerens nye karrierevei. 28 ListerLiv 2/2022

Ideen om salg av hageartikler på nett kom som en naturlig følge av interessen for planter og hagearbeid, og når grundig research av produkter og marked viste at det var få om beinet og at de store leverandørene på hageartikler ikke i nevneverdig grad benyttet seg av nettet som salgskanal, var det ikke noe å lure på. I fjor omsatte Arnt Jørund Andreassen for 6,5 millioner kroner med et resultat på 1,5 millioner. Trolig når han 9 millioner kroner i år.

– Det krever presisjon! Jeg må øve meg på pallene før jeg begynner å kjøre på plass varer, smiler han og peker på et par titalls paller som ligger like ved inngangen til lagerbygningen. Han er opptatt av å skape en så effektiv salgsgang som overhodet mulig. – Jeg behandler ordren bare én gang, og det er når den sendes ut. Alt annet, fra kunden legger inn bestillingen på nett til de mottar varen, går automatisk, smiler han fornøyd.


«

Med denne kan Arnt Jørund Andreassen plassere varer også på øverste hylle.

Hageartikler.no tilbyr utstyr for hydroponisk dyrking.

DATAKUNNSKAPEN VIKTIG Datakunnskapen fra tiden i Xait kommer godt med.

– Akkurat nå jobber jeg med leverandørene og deres datasystemer. Målet er å unngå for mange forskjellige systemer og sikre samkjøring, sier han.

– Jeg er ingen programmerer, men har jobbet såpass mye med data og vært med i utviklingen av så mange forskjellige løsninger, at dette er kjent terreng. Jeg vet hvordan jeg vil ha det og hva som må til, sier han.

På samme måte som mange andre i bransjen, fikk også hageartikler.no drahjelp av pandemien. Folks fokus på hjem, hus og hage kom også hageartikler.no til gode.

Butikkvirksomhet har han aldri vært borti før, men det ser ut til at han har knekt koden. I ukene som kommer er det ikke få containere som skal tømmes og lastebiler som skal kjøres ut fra Røssevika i Farsund med hageartikler til kunder over hele landet. – Hvor mange bestillinger får du i gjennomsnitt i løpet av en dag? – Rundt 40, og så består jo én ordre som regel av flere produkter. Enn så lenge er det kun Arnt Jørund Andreassen selv som jobber i hageartikler.no, men familien trår til når det koker som verst. – Jeg har heldigvis en stor familie og mange tenåringer i huset, men i lengden kan jeg ikke basere meg på dem. Så langt har jeg holdt til i lokaler uegnet for ansettelser. Nå, med nye lokaler, kan jeg begynne å tenke på det. GOD PLANLEGGING Han viser hvor pakkeområdet på lageret skal være, hvor bålpanner og vannspeil skal plasseres og hvor hovedlageret er plassert. Også her er det viktig med gode systemer.

– Effekten er nok borte nå, bortsett fra at folk sitter igjen med en større interesse for hage og erfaringen om at det går fint å handle også hageartikler på nett, sier han. Hvert produkt han tilbyr på nettsiden, har han selv testet ut. – Jeg er opptatt av at ting skal vare. Er jeg ikke fornøyd med kvaliteten, tar jeg ikke varene inn, fastslår han og understreker: – Å håndtere reklamasjoner, er ti ganger mer tidkrevende enn å gjøre ting riktig første gang. HYDROPONISK DYRKING Han har stor tro på hydroponisk dyrking, altså dyrking med vann, og forteller at han selv har dyrket salat på denne måten i over ett år nå. – Du dyrker i skap, inne, hele året, oppgir han og forteller at han allerede har solgt en god del dyrkeskap, men at han kommer til å satse enda sterkere på hydroponisk dyrking framover. – Det vil vises igjen på nettsiden. Følg med, er oppfordringen. ListerLiv 2/2022 29


«

100 ÅR MED SYKKEL Ivar Damman, som har jobbet som lærer i Lyngdal siden 1981, har samtidig brukt ledige stunder i familiebedriften Arne Damman AS i Mandal. I år er det 100 år siden butikken solgte sin første sykkel.

100 år med sykkelsalg markeres hos Damman AS i Mandal i hele år (f.v.): Ivar Damman, Jan Terje Støle, Kjell Støle og Maren Hinna Nymann.

Kjell Støle ble ansatt i Damman AS i 1958 og liker fortsatt å reparere sykler selv om han har passert 80 år.

F

or alle som kjøper sykkel hos oss i år, vanker det kake hos Edgars og kaffe fra lyngdalsprodusenten Austad Kaffebrenneri, opplyser Ivar Damman fornøyd. Han er barnebarn av gründer Daniel O. Damman, som etablerte virksomheten som etter hvert fikk navnet Arne Damman, etter Ivars far. CYKLER VIKTIG Butikken ble etablert i første etasje i Store Elvegate i 1902, med kontor, lager og stall. Når bøndene kom til byen med smør og egg, måtte de få pauseplass både til hest og bonde. Daniel og kona, Othilie, bodde over butikken, i andre etasje, der Arne, ble født i 1916. Etter hvert gjenspeilet firmanavnet vareutvalget i butikken: «Daniel O. Damman & Co, Kolonial, Mel, Manufaktur & Malervareforretning. Cykler & Cykledeler. Telefon nr 15.» – Cykler & Cykledeler var trykt i større bokstaver, noe som nok betyr at sykkelen allerede tidlig på 20-tallet var en viktig vare i butikken, smiler Ivar Damman. Faren hans startet bak disken som 17-åring, året var 1933.

30 ListerLiv 2/2022

TIL HELE LISTER – Min far var langt mer interessert i sykkelsalg enn i egg, mel og smør. Gjennom de siste tre månedene i 1943, viser dokumenter at han bestilte 20 sykler per måned fra Sandnesprodusenten DBS, noe som var maksgrense på grunn av rasjoneringsreglene. Kun sju av de til sammen 60 syklene ble levert til kunder i Mandal, resten gikk til Holum, Laudal, Øyslebø, Byremo, Vigeland, Kvinesdal, Kvås, Lista og andre omkringliggende områder. Butikken hadde tydeligvis et godt rykte på seg allerede da, forteller Ivar stolt. I 1950 overtok Arne farens andel i firmaet, og to år etter solgte han sin første Tempo 125/motorsykkel. I 1955 bygde han egen sykkelbutikk og leilighet. Kolonialbutikken leide han ut. Det nye firmanavnet ble Arne Damman og med et AS i tillegg er det firmanavnet den dag i dag. Også salget av mopeder og motorsykler tok av, og Arne Damman solgte ikke bare over disk, men også til andre sykkelbutikker i Mandalen, Audnedalen og i Lister-regionen. VIKTIG MANN I 1958 fikk Kjell R. Støle jobb i butikken. – Dette var en viktig ansettelse både når det gjaldt kunnskap,


«

Alle som kjøper sykkel hos Damman i år, får et gavekort på kake og kaffe på Edgars Bakeri.

kundebehandling og ikke minst kjemi. Kjells lune vesen gjorde ham til en viktig person for utviklingen av firmaet. Jeg kjenner ikke til en eneste uoverensstemmelse mellom Kjell og pappa i de 16 årene de jobbet sammen, smiler Ivar. Arne Damman fikk tre sønner, der Ivar er eldst. Utpå 70-tallet, etter at faren døde, var alle tre involvert i selskapet både på eierog arbeidstakersiden. Den nest eldste, Stein, overtok som daglig leder. Kjell R. Støle kom også inn på eiersiden og etter hvert begynte hans to sønner i firmaet. Da kom båter og båtmotorer inn i sortimentet, noe som ledet videre til opplag av båter. Vinteren 2020/21 hadde Arne Damman AS til sammen 400 båter i vinteropplag. SYKKEL NUMMER 40 000 Mye dreide seg nå om båt og båtmotorer og Stihl-produkter til hage og skog, men syklene er fortsatt en viktig del av Arne Damman AS. Det er også det produktet bedriften har vært mest kjent for.

Softwareutvikling, kybernetikk og AI (C++/C#/Java/Python)

%TTPMGE IV M ZIOWX SK WOEP ERWIXXI JPIVI R]I WSJX[EVIYXZMOPIVI JSV TVSWNIOXIV MRRIR JSVWZEVWMRHYWXVMIR 7I ERRSRWI Tʠ ZʠVI LNIQQIWMHIV

6ʠHLYWZIMIR – 0MRHIWRIW 8PJ [[[ ETTPMGEGSRWYPXMRK RS

–I juni 2014 markerte vi salg av sykkel nummer 40.000. Det er ganske utrolig å tenke på. I de siste årene har også el-sykkelen blitt umåtelig populær, og vi selger i dag langt flere el-sykler enn vanlige sykler, forteller Damman. I 2016 kjøpte Kjell R. Støle og hans to sønner alle aksjene i driftsselskapet Arne Damman AS. Damman-familiens lange butikkhistorie var med dette slutt. JOBBER FORTSATT – I dag er jeg pensjonert lærer, men jobber i butikken et par dager i uka. Det er gøy å treffe folk og kjekt å holde kontakten, smiler Arne Damman som forteller at de har solgt elsykler fra Yamaha helt siden midt på 1980-tallet. –Den gang ble det ikke så mange salg hvert år. El-sykkelen var ukjent da, og modellene helt annerledes enn dagens el-sykler. I dag derimot, selger vi mer el-sykler enn ordinære sykler, ler han. Som sykkelspesialist tilbyr selvsagt Arne Damman AS mange forskjellige el-sykler, både til «bysykling», turer og trening i skog og mark. –Kundene kommer fortsatt hit fra hele Lister-regionen, forteller Ivar stolt og mener mye av grunnen til dette skyldes god service, at de alltid har lagt vekt på at de skal kunne reparere det de selger og at de er på plass og hjelper kunden om det skulle være et eller annet.

Norhard utvikler, produserer og driver utstyr for fullprofilboring av retningsstyrte tunneler. Oppdragsmengden er raskt voksende, og vi har behov for flere medarbeidere ved vårt kontor på Tonstad.

Vi søker Mekanisk Ingeniør / konstruktør Arbeidsoppgaver: · Engineering/Konstruksjon av eksisterende og nye produkter · 3D-modellering og utarbeidelse av BOM og 2D tegninger Ønsket faglig bakgrunn og erfaring: · BSc/MSc innen mekanisk engineering · Erfaring og kompetanse på 3D-modelering (fortrinnsvis i SolidWorks eller Inventor) · Noen års erfaring med mekanisk konstruksjon. Nyutdannede vil også bli vurdert! · Gode norsk- og engelsk kunnskaper Personlige egenskaper: · Strukturert og har høy arbeidskapasitet · God kommersiell forståelse · Sterk faglig interesse · Lagspiller med gode kommunikasjons- og samarbeidsevner Vi lbyr: · Lønn e er avtale · Spennende arbeidsoppgaver · Gode utviklingsmuligheter i en bedri� i vekst For nærmere informasjon om s llingen kontakt Teknisk sjef Olav Lien Olsen – tlf. 909 14 774 Vi ser fram l å mo a din CV For mer informasjon: www.norhard.no

«Hos Damman» er et begrep som trolig kommer til å leve i mange år til. Om det blir 100 nye, vil tiden vise.

Norhard AS, Norwegian Hard Rock Drilling, Finsåveien 9, 4440 Tonstad. post@norhard.no

ListerLiv 2/2022

31


i i .

E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

e t

«

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

en verdifull utvikling Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi.

VI BORER ETTER VANN!

Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

norconsult.no/kristiansand

STÅLESEN BRØNNBORING AS

Norconsult

4560 VANSE / TLF 909 85 172 leif.arild.stalesen@gmail.com

TRENGER DU RØRLEGGER?

VELKOMMEN TIL SØRLANDETS RÅESTE VERKTØYBUTIKK!

TOTALRENOVERING TRENGER DUBAD INKL.ALLE FAG RØRLEGGER? VARMEANLEGG TRENGER DU VARMEPUMPER

RØRLEGGER? TOTALRENOVERING BAD KAMERAINSPEKSJON INKL.ALLE TRASESØK FAG

VARMEANLEGG STØRRE PROSJEKTERBAD TOTALRENOVERING VARMEPUMPER INKL.ALLE FAG INDUSTRI KAMERAINSPEKSJON VARMEANLEGG TRASESØK VARMEPUMPER

n! e g o STØRRE PROSJEKTER KAMERAINSPEKSJON gesk e v S i INDUSTRI BTRASESØK esøk vår butikk STØRRE PROSJEKTER n! e g INDUSTRI o gesk e v S i en! Besøk vår butikk g o Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 sk370 / al@frov.no ege04 v S i k i Besøk vår but

Vi har flyttet og fått ny adresse: Kvitmyrveien 2, 4516 Mandal.

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no ÅPNINGSTIDER: MAN - FRE 07:00 - 16:30 / LØR 10:00 - 14:00 TLF: 38 26 00 10 EPOST: POST@VERKTOY-MASKIN.NO

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

32 ListerLiv 2/2022 131219 Listerliv 4-21.indd 11

9 08/11/2021 15:55


Farsund har nå fått Sørlandets største Kiwibutikk på hele 2000 m2 VI TAKKER FOR OPPDRAGET OG GRATULERER MED ÅPNINGEN AV NYE FARSUND SENTER

Totalentreprenør

Prosjektering

Elektro

Rør

Malerarbeid + belegg

Sandwichelementer til fasader

Rådgivende Ingeniører. Ansvarlig for prosjektering av arkitektur, brann, konstruksjonssikkerhet og bygningsfysikk. Ventilasjon

Byggevarer

Grunnarbeid

ListerLiv 2/2022 33


«

HISTORIEN OM FLEKKEFJORD

På ti skjermer i utstillingen forteller ti mennesker fra perioden 1830-2021 sin historie.

Når Flekkefjord museum åpner dørene for sesongen 20. juni, kan du oppleve Flekkefjords historie gjennom filmsnutter, snakkende hoder, luktbokser, gjenstander og tekster.

D

en lokalhistoriske utstillingen, som har stått på blokka til museet helt siden 1980-tallet, ble for alvor tatt tak i 2016, og har siden da vært gjenstand for iherdig jobbing og stor involvering fra folk ikke bare i Flekkefjord by, men også fra områdene rundt. Den ferdige utstillingen ble lansert like før jul i fjor, og mange har allerede fått den med seg. SILDA BETYDELIG – Jeg opplever stadig at folk sier de vil komme igjen. Utstillingen er så rikholdig både på historier, gjenstander og opplevelser, at den tar tid å fordøye, ivrer museumsformidler Birgit Gautschi. Hennes erfaring er at utstillingen ikke bare er interessant som historisk dokument, men at den også for mange gir identitet og mening. – Det er nok sildeperioden fra 1826 til 1837 som har formet byen mest. Flekkefjord var Norges sildemetropol, sier

34 ListerLiv 2/2022

avdelingsleder i Vest-Agder-museet, Arild Johannessen. Med sine 30 prosent av sildeeksporten var Flekkefjord landets viktigste sildeeksporthavn. Problemet var bare at fra 1838 begynte silda å trekke nordover igjen, noe som rammet sørlandsbyen hardt. Det gikk dårligst med de nyetablerte kjøpmennene og spekulantene, de som hadde levd høyt på kreditt fra handelshusene i Hamburg og Altona, og et ras av konkurser var resultatet. GARVING NESTE Byen gikk inn i en depresjon, men så kom garveriene, der rå huder og skinn ble gjort myke og beskyttet mot forråtnelse og benyttet til å produsere lær og holdbare, slitesterke skinnvarer av. – Garverivirksomheten i Flekkefjord startet rundt 1840 og ble så stor at byen med årene ble kjent som garveribyen i Norge. Lærfabrikken Aarenes i Drangeid ved Flekkefjord var


«

Gjør klar til Gjør klar klar den til fine tiden! Gjør til

Kjøp ATV hos Bondekompaniet Lyngdal! Arild Johannessen og Birgit Gautschi ønsker velkommen til den historiske utstillingen i Flekkefjord.

landets siste storskala garveri i drift da det ble lagt ned i 2013. Fabrikken leverte farget lær av høyeste kvalitet til motehus som Cartier, Prada og Hugo Boss, som produserte designvesker, belter og sko i lær fra Flekkefjord, forteller museumsformidler Gautschi.

den fine tiden! den fine tiden!

Kymco MXu 700 fra kr 116 990,- inkl. mva

Honda ATV

- Drivstofføkomonomisk terrengkjøretøy for norske forhold

– Hva er karakteristisk for Flekkefjord i dag? – Vi har ingen hjørnesteinsbedrift, men er en by med flere små bedrifter. Det er i dag håndverksbedriftene som dominerer i Flekkefjord som også har hatt noen industrieventyr oppigjennom, blant dem fritidsbåten Draco, forteller Arild Johannessen. BÅTEVENTYRET DRACO I 1964 var Vibeke og Kåre Drangsholt på jakt etter en hurtiggående motorbåt velegnet for vannski. Passbåten de hadde bestemt seg for var gått ut av produksjon, og på forespørsel til produsenten om leie av formen, fikk de til svar at de kunne få kjøpe den for 250 kroner. Dette ble starten på eventyret Draco. Da en av Flekkefjords ryggradsbedrifter gjennom flere år, Flekkefjord Ullvarefabrikk, ble nedlagt i 1966, og 100 mann ble arbeidsløse, kom Kåre Drangsholt og satte i gang båtproduksjon i Flekkefjord. Det samme skjedde da Flekkefjord Lærvarefabrikk ikke lenge etter måtte sette kroken på døra og 130 ansatte på porten. Som byens største arbeidsgiver tilførte Kåre Drangsholt kommunen adskillige skattekroner som i høy grad bidro til å stoppe, for ikke å si snu, utflyttingen fra en by som hadde hatt sin glanstid i sildetiden på 1800-tallet. INVOLVERING AVGJØRENDE – I dag er politikerne i Flekkefjord opptatt av å gjøre Flekkefjord til et enda bedre sted og bo. Trivsel blir vektlagt og man ser at mange kan bo i Flekkefjord uten nødvendigvis å jobbe her. I dag kan du være Nordsjøarbeider og bo i Flekkefjord eller jobbe i en bedrift lokalisert i Oslo, Bergen eller

Kymco ATV

- et trygt valg enten du skal bruke den til jobb eller fritid. Masse utstyr. Velg mellom fire- og tohjulstrekk

Stort Stort Bestill Stort utvalg! utvalg! på nett Bestill Kymco MXU 550 fra kr 96 990,- inkl. mva utvalg! på nett

Bestill på nett

Kom innom og prøvekjør våre modeller! Eget verksted.

KLIKK OG HENT

NETTBUTIKK

KLIKK OG HENT

NETTBUTIKK

KLIKK OG HENT

NETTBUTIK

bondekompaniet.no bondekompaniet.no Lyngdal,bondekompaniet.no tlf. 38 33 10 70 · Flekkefjord, tlf. 38 32 68 40

38 33 10 70 tlf.· 38 Flekkefjord, Lyngdal, tlf. 38Lyngdal, 33 10 70 tlf. · Flekkefjord, 32 68 40 tlf. 38 32 68 ListerLiv 2/2022 35


«

Utstillingen består av gjenstander, filmer, snakkende hoder, lydfortellinger, luktbokser med mer.

Stavanger for den del. Den digitale utviklingen er kommet så langt at det er fullt mulig, påpeker Birgit Gautschi. – Hvordan har dere jobbet fram denne lokalhistoriske utstillingen? – Involvering, sier Johannessen. – Vi har involvert veldig mange folk, også i distriktene – på Hidra, Gyland og Sira. Vi er et museum for hele kommunen, ikke bare for Flekkefjord. Uten dette hadde ikke utstillingen blitt som den er i dag. – Involvering gir eierskap, fortsetter Birgit og forteller at de har fått inn mange flotte både gjenstander og historier. – Vi har alt mulig her; puslespill, dameundertøy fra dameundertøysfabrikken i sin tid, en kanon, sildetønner, lanterner og kronjuvelen julegeita, eksemplifiserer hun. TI MENNESKER FORTELLER På ti skjermer i utstillingen forteller ti mennesker fra perioden 1830-2021 sin historie, noen av dem fiktive, basert på flere historier, noen av dem reelle. – En av de som forteller sin historie er en «ganejente» fra 1830-tallet, sier Birgit og legger raskt til: – Det tok lang tid før jeg vågde å spørre om hva «en gangjente» er, men det er altså en jente som jobbet på sildemottaket, tok ut bein fra og saltet silda. Deretter har vi Anders Beer, gründeren av Flekkefjords første garveri på 1840-tallet, som er en rikmannsborger og blant annet forteller om viktigheten av å ha en havn i byen. Han spilles forøvrig av Knut Knutsen Eigeland, som er nyhetsanker i Sørlandssendinga og opprinnelig herfra, forteller Gautschi.

36 ListerLiv 2/2022

Julegeita er en stolthet i utstillingen. Historien får du på museet.

En jordmor, en bondekone, en garveriarbeider, en krigsseiler, en kvinnelig fabrikkeier, en førstereisgutt, en oljearbeider og en jente på 12 fra dagens Flekkefjord, forteller også sine historier. DAGENS FATTIGDOM – Den siste historien fortelles av en anonym fattig kvinne som lever i Flekkefjord i dag. I Vest Agder-museet har vi jobbet med et fattigdomsprosjekt som heter «Ikke bare greit». Dette har preget oss. Det viser seg at tolv prosent av befolkningen i Vest-Agder karakteriseres som fattige, noe som betyr at det i en skoleklasse på 24 er to fattige, noe som er ganske mye. Dette er samfunnsproblematikk som vi er opptatt av å sette søkelyset på, fastslår Birgit som er overveldet over responsen de så langt har fått på den lokalhistoriske utstillingen. PERMANENT UTSTILLING Utstillingen består av 36 montere med gjenstander, visning av filmer med ulikt historisk innhold, ti snakkende hoder som forteller sine historier, flere småskjermer med bildehistorier, lydfortellinger, luktbokser, prosjektet «tidskapselen», der dagens flekkefjæringer kommer til orde og en liten barnetunnel for de minste utstillingsbesøkende. – HVOR LENGE SKAL UTSTILLINGEN STÅ? – Så lenge folk bor i Norge, kommer det kjapt fra avdelingsleder Arild Johannessen. Han smiler: –Dette er en permanent utstilling, men den er dynamisk, noe som betyr at den hele tiden vil utvikle seg. Den er bygd opp slik at det skal være enkelt å fornye den.


OPPLEVELSE R FOR HELE FAMILIEN!

DEL UNIKE OPPLEVELSER MED FAMILIEN Dinosaurene var oljens øyenvitner. Da grunnlaget for oljen og gassen på norsk sokkel ble lagt for mange millionerår siden, vandret dinosaurer på datidens kontinenter. Utstillingen står til 30. september

PRØV VÅRE SOMMERAKTIVITETER: Høyt & Lavt klatrepark – mountain cart – vannpark kano & SUP-utleie – bading & fisking – frisbeegolf aktivitetscamp – trampoline – juving overnatting – restaurant

Les mer og book din ferie på

sirdalsommerpark.no w

Besøk et museum i sommer

Tingvatn fornminnepark Folkevandrings- og vikingtid formidles på et gammelt tingsted med gravhauger og steinsettinger. Tingvatn fornminnepark ligger 2 km nord for Birkeland i Hægebostad.

Mandal museum og Vigeland hus Byhistorie, kunst, sjøfart og fiskerihistorie. Besøk også barndomshjemmet til Gustav og Emanuel Vigeland. Om sommeren er det historisk vandring i kunstnerbyen Mandal.

Lista museum Lista museum har mange besøksmål i Farsund kommune, blant annet Nordberg fort, Listaskøyta kystkultursenter, Østhassel redningsstasjon, friluftsmuseet i Vanse og Hetland skolemuseum.

Sjølingstad Uldvarefabrik Opplev den levende museums-fabrikken med produksjon av garn og ullvarer på gamle maskiner. Aktiviteter for barn hver dag. Kafé og museumsbutikk med garn, filt og tepper produsert på fabrikken.

For åpningstider og priser: vestagdermuseet.no ListerLiv 2/2022 37


«

FLEKKEFJORDS ELDSTE Med historie helt tilbake til 1844, er Jernia i sentrum av Flekkefjord byens eldste. I dag som tidligere, får du alt du trenger til hus og hjem i butikken som stod i fare for å bli nedlagt i 2015. Noen ville det imidlertid annerledes.

D

enne butikken er så viktig for trafikken i gågata at vi for sju år siden bestemte oss for å gå inn på eiersiden, forteller Else Lill Horjen, som er innehaver og butikksjef. Det var flere tilfeldigheter som gjorde at akkurat hun skulle ta lederrollen, men slik ble det, og hun angrer ikke. LANG BUTIKKERFARING – Jeg har drevet butikk siden 1982, først blomsterbutikk i 27 år før jeg begynte som innkjøper i et svensk selskap i samme bransje, deretter som faghandelsjef i Obs Lyngdal før veien førte meg hit. Så lenge butikken er privateid og ikke på Jernias hender, har de muligheten til å sette sammen sitt eget sortiment. – Vi er som en krambu og har alt fra kjøkkenutstyr, gryter, panner og elektriske artikler til et vanvittig stort utvalg av bolter og skruer i løs vekt, maling, gressklippere, ja, egentlig alt du trenger til hus og hage. GOD TILGJENGELIGHET Like utenfor butikklokalet ligger tre parkeringsplasser med flere nedover Strandgata. – Så tilgjengeligheten er både enkel og god, smiler Else Lill og forteller om veldig mange gode, trofaste kunder som er til inspirerasjon hver eneste dag. De to siste årene, under pandemien, har de solgt mer enn noen gang. Utfordringen nå er at varetilgangen ikke er som den var og at prisene øker. – Men det er likt for alle. Nå gleder vi oss til høysesong og storinnrykk både av hyttefolk og fastboende, sprudler hun. Hun føler seg heldig som har lokaliteter midt i en liten småby, på gateplan, med dagslyset rett inn og kunder som ofte er på jakt etter noe spesielt. JULI SOM JUL – Juli måned er nesten som jul hos oss. Da kommer turistene og, ikke minst, hyttefolket. Mange av dem er her hele sommeren.

38 ListerLiv 2/2022

Bjørg har jobbet i butikken i Flekkefjord i 23 år og kan hjelpe med det aller, aller meste.

Else Lill har også mye interiørvarer i butikken, mye av det kvalitetsdesign som Stelton og Rosendahl. – Og så er vi gode på verktøy og hageutstyr. Til sammen er det 3,5 stillinger i butikken. – Å drive butikk er veldig kjekt, fordi du kommer tett på så mange kunder og forskjellige folk. Men det er et krevende yrke med stadig større krav til omløpshastighet og nye produkter. Nå begynner heldigvis pilen å snu. Stadig flere ønsker å kjøpe kvalitet som varer lengre.


«

BUTIKK 178 ÅR

Han er en av de mange faste kundene på Jernia i gågata i Flekkefjord.

Else Lill Horjen er innehaver og butikksjef.

BÆREKRAFT OG MILJØ Hun er glad for at Jernia har et stort engasjement for bærekraft og miljø. – Vi fører mange resirkulerte produkter, vi reparerer og installerer ting, som for eksempel robotklippere, vi tar også imot og resirkulerer varer. Har du for eksempel en gammel stekepanne, kan du levere den inn hos oss og få tjue prosent ved kjøp av ny. Vi har også utleie av for eksempel tepperensere og driller, slik at folk slipper å kjøpe absolutt alt. Vi hjelper i det hele tatt til med det meste.

ListerLiv 2/2022 39


«

Flere søker seg til fagskolene Norsk fagskole for lokomotivførere hadde i fjor nesten 1200 søkere til drøyt 170 studieplasser og var med det den fagskolen med flest søkere i hele landet. Det er stort behov for arbeidskraft i flere bransjer. Karriere­ veileder Mette Manus tror flere vil omskolere seg. Mange vil bli lokomotivførere. På grunn av mange ulempevakter får de solide tillegg. I 2021 var den gjennomsnittlige brutto månedslønnen for yrket på nærmere 60. 000 kroner.

Koster ikke Snittalderen på studentene ved fagskolen for lokomotivførere er 32 år, og de som søker, kommer fra alle deler av yrkeslivet. Yrkesfag som bygg, transport og elektronikk er veldig vanlig. Utdanningen koster ikke noe, bortsett fra utgifter til forskjellig materiell. Nettopp fagskoler har hatt stor økning i søkermassen de siste årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Mange omskolerer seg til lokfører. Foto: Rune Fossum

Kurs eller kortere utdanning – Vi ser en økende mangel på personer med videregående fagutdanning. Det gjelder særlig helsefagarbeidere, men også fagutdanning rettet mot industri, bygg og anlegg, håndverk og flere tjenesteytende yrker, sier forsker Nils Martin Stølen i Statistisk Sentralbyrå.

ALT I STEIN ALT I STEIN

Skifer fra: Oppdal, Alta Skifer fra: og Otta.

Mange som omskolerer seg, velger yrker der du kun trenger kurs eller kortere utdanning, forteller karriererådgiver Mette Manus.

Oppdal, Alta og Otta.

Granitt: Alt av Kantstein, granitt gatestein, trinn mm kantstein på lager. Sørlandets fineste steinbutikk!

Helsesektoren – Det er et stort behov innen helsesektoren. Mange velger noe i den retningen, for eksempel helsesekretær, assisterende alderspleier eller assistentjobb, fortsetter hun. Også innen teknologi er det store behov, men her kan det være vanskeligere om man ikke har rett bakgrunn.

Vi har nettopp åpnet sørlandets fineste steinbutikk! TLF. 370 47 231 - post@fevikstein.no - www.fevikstein.no

Tlf. 37 04 72 31 Trenger du hjelp av en rørlegger eller baderomdesigner? www.skifer-granitt.no Hos oss finner du fagfolk som er kvalifisert og utdannet for å gi deg best mulig service. Bestill rørlegger eller baderomdesigner, eller ta turen innom butikken vår i Flekkefjord - så hjelper vi deg Kontakt oss Brogata 31, 4400 Flekkefjord T: 383 22 241 E: post@modasliror.no

40 ListerLiv 2/2022


Din lokale rådgiver på Sørlandet

Trenger du elektriker?

Våre arbeidsområder: • Byggeteknikk • Brannteknikk • Geoteknikk • Undervannsinspeksjoner • Rehabilitering • Miljørådgivning • Uavhengig kontroll • Industri- og næringsarkitekt

Ta kontakt med Bravida Flekkefjord!

Våre kontorlokasjoner: Kristiansand, Hunsfoss - Vennesla, Grimstad, Vigeland - Lindesnes og Hovden i Setesdal

Tlf. 38 32 69 00 www.bravida.no/flekkefjord

Les mer her: www.dagfinskaar.no

Gratulerer

STAVE PRODUCTS

med nytt bygg!

Stave Products er et selskap som selger hageartikler på nett. Våre bestselgere er plantekasser i cortenstål, bålpanner/vannspeil og diverse plantekasser i fiberglass. Når vi nå har kommer inn i nye lokaler får vi muligheten til å øke produktutvalget i nettbutikken. Vi selger til kunder i hele landet. www.hageartikler.no Totalentreprenør

Malerarbeid + belegg

Rør

Grunnarbeider

Listabygg AS

ListerLiv 2/2022

41


«

FARSUND HAR FÅTT SIN EGEN PUMPTRACKBANE Banen er helt ny og ligger på Huseby litt utenfor Farsund sentrum, i Alcoa Miljøpark, like i nærheten av Kyststien.

A

lcoa Miljøpark er en aktivitetspark med flere idrettshaller og baner, deriblant golfkorthullsbane, kunstgressbane, frisbeegolf, volleyballbane og en fem kilometer lang terrengsykkelbane. PROSJEKTGRUPPE PÅ TRE – Vi tenker jo at pumptrackbanen er et viktig tilskudd til destinasjonen Farsund. Beliggenheten i Alcoa, der også mange andre aktiviteter er lokalisert, og med direkte tilgang til Kyststien og den flotte naturen der, er veldig riktig, sier Arnfinn Gradert. Han er medlem i Farsund Sykleklubb og har ledet prosjektgruppa på tre som på kort tid har sørget for at Farsund har fått sin egen pumptrackbane.

var en veldig god idé, smiler han. Noe som var helt riktig. Kommunen likte ideen, men kunne ikke stille med midler. Dette stoppet imidlertid ikke Arnfinn Gradert som tok ideen videre til styret i Farsund Sykleklubb. Resultatet ble etableringen av en prosjektgruppe på tre, med Arnfinn Gradert som leder. – Vi har hatt et utmerket samarbeid med kommunen, som også har stilt grunnen til disposisjon til null i leie de neste tretti år, smiler han. FINANSIERING Budsjettet var på ikke ubetydelige 2,2 millioner kroner.

– Jeg var i Trysil, som jo er et sykkelmekka, i 2019. De har lagt enormt godt til rette for sykling i alle former og fasonger og hadde selvsagt også pumptrackbane, noe jeg syntes var en veldig kul aktivitet og tenkte kunne passe utrolig godt i Farsund, forteller Arnfinn.

– Jeg begynte å ringe til andre som hadde etablert pumptrackbaner rundt omkring i landet, for å få rede på hvilke erfaringer de hadde gjort seg og hvordan de hadde skaffet til veie finansiering. Vi fikk også gode tips fra leverandøren, som blant annet tipset oss om «spillemidler» fra Norsk Tipping.

Han er medlem i Farsund Sykleklubb, som ble grunnlagt i 2015, en aktiv klubb på rundt 80 medlemmer med flere ideer på blokka.

Prosjektgruppa søkte og fikk 700.000 kroner i spillemidler. De fant også fram til ulike stiftelser, søkte og fikk midler.

INVITERTE KOMMUNEN Vel hjemme fra Trysil spant Arnfinn videre på tanken om pumptrackbane og inviterte kultursjefen sammen med en pumptrackbaneleverandør til møte.

– I tillegg kom lokale sponsorer som hadde sansen for det vi jobbet for, og momskompensasjon, poengterer Arnfinn som understreker at hans ønske og motivasjon hele tiden har vært å styrke Farsund som sykkelby.

– Jeg tenkte kommunen ville synes dette

– Farsund sier at vi skal være en

42 ListerLiv 2/2022

sykkelkommune, men vi har hatt lite i skilte med når det gjelder barn og sykling. Her kommer pumptrackbanen inn som et viktig tilskudd, poengterer han. Bruken siden åpningen 23. april har vært over all forventning. – Det varmer å oppleve den mottakelsen banen har fått, sier Arnfinn. ARBEIDSKREVENDE OG FINT – Det må ha krevd en god del arbeid å få dette på plass? – Det har vært mye helgejobbing og søknadskriving, ja, men så har vi også vært en fin gjeng som har spilt hverandre gode. Jeg hadde noen søvnløse netter innimellom og kjente


«

Arnfinn Gradert ble inspirert av pumptrack-banen han så i Trysil. Nå har han sørget for at også Farsund har fått sin.

Vi møblerer din bedrift Ta kontakt for et uforpliktende tilbud Tlf: 38 32 54 00

horjen.flekkefjord@norli.no

ListerLiv 2/2022 43


« veldig på ansvaret, men heldigvis kom vi godt i mål, smiler han. I prinsippet kan alt som ruller på hjul benyttes på pumptrackbanen. Fram til nå har det vist seg at minst like mange barn på sparkesykkel som på vanlig sykkel har brukt banen. –Det hadde vi ikke sett for oss, men så lenge det dreier seg om sykkel og fysisk aktivitet, er det uansett kjempepositivt, sier han.

Banen i Farsund åpnet 23. april og ble raskt tatt i bruk.

Sandnes og Moi har allerede ringt for å lære av Farsund. Nå er det Arnfinns tur å få telefoner fra andre som er interessert i hans erfaringer, noe han synes er kjekt. –Det er bare artig, sier han og ønsker alle både fastboende og tilreisende velkommen til pumptrackbanen i Farsund.

Ungene kommer til banen i Alcoa Miljøpark i Farsund hver dag.

LISTER-SELSKAPER RIGGER SEG FOR HAVVIND Ett selskap i Lyngdal, ett i Flekkefjord og ett i Farsund har gått sammen for å ta sin bit av kaka når den store havvindsatsingen på Sørlandet for alvor tar av. Det nye selskapet har fått navnet Anero AS, og det er ERV Teknikk i Lyngdal, AMV i Flekkefjord og Einar Øgrey i Farsund som har gått sammen. De er klare for å satse på havvind og er allerede operative. Det melder avisen Agder. Tre store ERV Teknikk er en teknisk total­ entreprenør i Lyngdal med om lag 65 ansatte som jobber innen elektro-, rør- og ventilasjonsfaget. Einar Øgrey i Farsund er et stort mekanisk verksted som blant annet har montert Valhall-anlegget på Lista. Bedriften er også en sentral leverandør til ABB på bygging av store transformatoranlegg, mens AMV i Flekkefjord er store på maskiner for gruvedrift og tunnelbygging. –Jeg synes det er flott at bedrifter i regionen allerede har funnet sammen for å kunne gjøre seg attraktive til å få deler av havvind-prosjektene, sier

44 ListerLiv 2/2022

ERV Teknikk i Lyngdal, AMV i Flekkefjord og Einar Øgrey i Farsund har gått sammen for å satse på havvind. daglig leder Hans Fr. Grøvan i Lister Næringsforening til avisen. Viser ambisjoner – Vi trenger både bedrifter og kommuner som samarbeider for å vise frem muligheter for arealer for

basestasjoner og tilkoblingspunkter for havvind-kraften. Det at store bedrifter samarbeider allerede viser at det finnes ambisjoner til å løfte næringslivet og industrisatsingen i vår region inn i en ny tid, sier næringsforeningslederen.


BMW iX40. ELEKTRISKE BMW iX40 MED Fully Charged Edition med RASK LEVERING HOS BAVARIA. firehjulstrekk. Pris fra

820 000 kr

Kjøpesenteret midt i Lyngdal Sentrum 2 ter ilighe 2 -160m e l e t Flot a 50m lgs fr til sa 4 665 tiv.no 95 4 l@ak lesto Tlofst.: t 9 in.hel orste Ep

Bavaria Kristiansand / Tel: 38 14 54 30 / Barstølveien 32 / 4636 Kristiansand Bavaria.no

BYGG 3

0ppstart hø ste 29m 2 til 10 2 n 2022 0m lagerhaller

• Bygg 1 og 2 er oppført med 37 lagerhaller • Kun 4 stk igjen for salg! • Kan bygges med innv. Mesanin • Innvendig høyde 5,5 m, vaskehall og WC

ListerLiv 2/2022 45


«

SMAABYEN INVITERER – Vi forventer en veldig god sommer i Flekkefjord. Flere har fått øynene opp for Norgesferie, noe vi kommer til å merke også denne sommeren, tror Hege Helen Hansen i Smaabyen Flekkefjord, som jobber for bolyst, steds- og reiselivsutvikling i kommunen.

A

Hege Helen Hansen i Smaabyen Flekkefjord.

lle skal nok ikke til Syden, fortsetter hun og beskriver Flekkefjord som en koselig småby med gatekunst, festivaler og mye særpreg, dessuten: NISJEBUTIKKER OG RESTAURANTER – Vi har mange fine nisjebutikker i byen som mange kommer ens ærend for å besøke. Servicen og utvalget er upåklagelig. Det er også flere restauranter langs den nye promenaden ved elva og i resten av byen som virkelig er verdt et besøk, skryter hun.

Fjellparkfestivalen og Laksefestivalen som noe å få med seg i Flekkefjord sommerstid. Om det blir matfestival, er hun ikke helt sikker på enda.

På mange måter kan man si at startskuddet for sommeren i Flekkefjord går med Smaabyfestivalen som i år ble arrangert 3.–12. juni. – Dette er Flekkefjords egen folkefest der lag og organisasjoner har sine egne arrangementer. Vi har blant annet blomster­tog med barn som pynter seg med blomster i håret, veteranbiler og masse konsert- og kulturtilbud rundt om i hele byen. GATEKUNST Flekkefjord har satset på gatekunst i flere år nå, og hvert år legges det til nye verk fra både lokale og internasjonale gatekunstnere.

– Vi opplever at mange turister er opptatt av gatekunstverkene, og for oss som bor her, gjør de oss stolte, smiler Hege Helen Hansen. Det har blitt noen fantastiske verk gjennom årene, og kontrasten mellom gamle ærverdig trehus og gatekunsten, er unik. Også gamlebyen er noe mange kommer for å se og oppleve, mener Hansen som også trekker fram

MATFESTIVAL? – Vi jobber med det. Ønsket er å få til matfestivalen også, og trolig blir det festival med alle restauranter og utesteder i byen. Hun framhever også Grønnes, Flekkefjords egen bystrand og Flekkefjordbanen, kanskje Flekkefjords mest populære attraksjon. Hun oppfordrer interesserte til å følge med på Smaabyen Flekkefjord: – Her finner du alt du trenger, smiler hun.

TO-KA Kirkegaten 17, Flekkefjord T: 38322535

Vi fører merker som: Katrin Uri IBEN By Ti-Mo Second Female Just Female Selected Femme Yas m.fler

46 ListerLiv 2/2022

SOMMERÅPENT I JULI: 10.00 - 17.00 - LØRDAG : 10.00 - 16.00


«

Karl Igland, daglig leder for Lyngdal IL og for Lyngdal Cup.

Gutter og jenter fra hele landet kommer for å spille fotballcup i Lyngdal i august.

ENDELIG LYNGDAL CUP IGJEN Lyngdal Cup hadde rekordmange påmeldte lag i fjor, men pandemien satte en stopper for arrangementet. Nå blir det fotballfest og feiring av 40-årsjubileet 11.-14. august. Lyngdal Cup hadde opprinnelig 40-års­jubileum i 2020, men siden arrangementet måtte avlyses både i 2020 og 2021, markeres 40-årsjubileet i år. Helt siden 1981 har barn, unge og voksne skapt minner for livet under Lyngdal Cup. Daglig leder i Lyngdal IL og for Lyngdal Cup, Karl Igland, skryter av alle sponsorer, av de som har gjennom­ført Lyngdal Cup gjennom disse 40 årene

og av de som gang etter gang stiller på dugnad for Lyngdal IL. Idretts­ anlegget i Lyngdal ble påbegynt allerede i 1934, og Igland, som selv spilte fotball for Lyngdal som gutt, mener at hallen og kunstgressbanen er en viktig grunn til at Lyngdal IL har fostret så mange gode fotballspillere oppi­g jennom: Ingvild Stensland, Stefan Strandberg, Julian Ryerson, Eman Markovic, Mathias Rasmussen og Zlatko Tripi.

– Det har åpenbart hatt mye å si at de har kunnet trene på banen og i hallen både på kveldstid og i helger, påpeker han og fortsetter: – Andre steder i landet er idrettsanlegg stort sett kommunalt eid, mens her er det klubben som eier. Vi mottar minimalt i kommunal støtte sammen­lignet med andre idrettslag i dette landet. Uten sponsormidler og inntekter fra blant annet Lyngdal Cup, hadde vi ikke greid det.

KVELERTAK TIL FJELL­PARK­ FESTIVALEN I FLEKKEFJORD Etter to år med pandemi, blir det fjellparkfestival etter god, gammel oppskrift. Kvelertak er en av hovedattraksjonene, det samme er Morten Abel og Backstreet Girls. Sett av datoene 14., 15. og 16. juli om du vil få med deg en av landets mest idylliske musikkfestivaler. Fjellparkfestivalen i Flekkefjord ble etablert allerede i 1982 og har siden den gang og helt fram til å dag vært drevet av ungdom – på dugnad. Foruten Kvelertak, Morten Abel og Backstreet Girls, kommer også

Kjartan Lauritzen, King Romeo fra Flekkefjord og Kvinesdal, Playboys, kritikerroste Blood Command, Brenn!, Veps og til slutt, Hudkreft. Festivalsjef Simen R. Berrefjord og PR-ansvarlig Aksel Skage Myhre stor­gleder seg til årets festival og lover fantastisk stemning uansett vær.

Foto: Trym Braathen ListerLiv 2/2022 47


MAT

Salat i kakeform Avokado i kombinasjon med sitron og honning er bare nydelig. Tips fra en stor fan av denne oppskriften: Lag kaken som muffins og oppbevar i fryseboksen. Så har du mellommåltid eller en rask lunsj når som helst. Tiner på en halvtime.

Kakebunn: • • • • • •

2 dl mandler 2 dl dadler 1 ss saft av sitron ½ ts vaniljepulver 2 ss honning 1 ss kokos- eller mild olivenolje

Mal eller hakk mandler og dadler fint og tilsett resten av ingrediensene. Her er det praktisk å bruke en foodprosessor. Fordel kakebunnen i en form med bakepapir eller i muffinsformer.

Glad av mat 48 ListerLiv 2/2022

Krem: • • • • • •

4 avokado 1 ss revet sitronskall 2–3 sitroner, saften 1 appelsin, saften 2 ss honning 1 dl kokosfett (mild olivenolje kan også brukes, kremen blir bare litt løsere) • ½ ts vaniljepulver • ¾ ts flaksalt Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor eller med stavmikser til det blir en jevn puré (lurt å smelte kokosfettet først). Smak til med mer sitron eller honning om nødvendig. Fordel kremen over kakebunnen og sett kjølig før servering. Eller sett kaken rett i fryseboksen.

«Glad av mat» tilbyr kokebøker, matkurs og foredrag. Kokebokforfatter og gründer av konseptet er Gunhild Lovise Bjelland fra Bjelland i Gjesdal, der hun også holder sine matkurs. Hun sier:

«Vi formidler enkle oppskrifter som gir kraft og energi gjennom dagen og lager mat til både hverdager og fest. På våre matkurs behøver du ikke å delta i matlagingen – her er det bare å komme, nyte og bli inspirert.»


Vi feirer sykkelsalg i 100 år 1922–2022

Vi feirer med kampanje priser på sykkel hele året. Alle som kjøper sykkel hos oss i år får med kake og kaffe på kjøpet. Kom og bli med på feiringen! På Saltverket 14 i Mandal har vi godt utvalg av elsykler fra EcoRide og DBS. Kom innom for å prøve en sykkel som passer til deg. Telefon 38 27 90 80

Vi leverer Norges raskeste og mest stabile familieidyll

år på rad med 2021 Norges mestEPSI fornøyde tv- og bredbåndskunder EPSI 2021

Tregt eller ustabilt nett kan fort gi dårlig stemning. Vi leverer lynraskt og stabilt fibernett med lokal kundeservice til Norges mest fornøyde kunder. Mindre irritasjon = mer idyll.

ListerLiv 2/2022 49


i Flekkefjord med gjenåpning av hotellet!

LISTER torget DIN ANNONSE HER? Kontakt Elin Nærland T: 928 47 084 elin@lokomotiv.no

91 57 34 44 - E Betonggulv AS

Foto:

VI HAR LEVERT TØMMERABEIDER, SYSTEMHIMLING, MOBILVEGGER OG DATAGULV

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Alt innen ventilasjon. Tømmerarbeid.

K MT

STIKKING/OPPMÅLING

MALER

Maltech

Lyngdal: 993 58Elektroarbeid. 808 | E-post: kay@maltech.no

LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER

Trenger du container – kontakt oss!

Kvinesdal. Tlf. 38350272. Vi har tatt oss avwww.netlandogsonner.no alt avfallet ved

Levert og montert alt av løse møbler til rom, konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

GULVSPARKLING, VINYLBELEGG

DIN ANNONSE HER? Kontakt Elin Nærland T: 928 47 084 elin@lokomotiv.no Vi har levert: systemhimlinger, Gipshimlinger og glassvegg.

LEVERT ALT AV REKKVERK TIL TAKTERRASSERTRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

GRAVING, SPRENGING OG GRUNNARBEID

Alt innen ventilasjon.

ombyggingen.

50 ListerLiv 2/2022

Int ventilasj

TVEIT & TJOMLID

TVEIT & TJOMLID

Produse


Arkitektur

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur Arkitektur

Arkitektur er kunsten å planlegge og utforme byggverk.

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur er utforming av en bygningskropp/et anlegg i et landskap som sees enkeltvis eller samlet. Praktiske og sanselige behov skal være tilfredsstilt. Arkitektur skal ivareta de indre rom og plassdannelsen mellom bygninger.

Vi er av den oppfatning at arkitekten er og alltid vil være en av de viktigste samarbeidspartnerne i de fleste byggesaker. Vi forsøker å være bevisste på å tilpasse oss de krav omgivelsene til enhver tid stiller, da våre oppgaver vil variere fra sak til sak. Vi ønsker å levere høy kvalitet på våre tjenester og bli førstevalget for oppdragsgivere innen vår region. For å kunne levere god arkitektur er vårt mål å ivareta kontinuerlig kompetanseutvikling og beholde og videreutvikle vårt gode medmenneskelige miljø som basis for våre prestasjoner.

Kan du tenke det, kan vi trykke det!

Stavanger 51 90 66 00 Kontorveien 12, 4033 Stavanger

Kristiansand 38 00 30 50 Kristian IVs gate 23, 4612 Kristiansand

Haugesund 52 70 33 70 Fjellveien 1A, 5532 Haugesund

Ølen 53 76 60 80 Haukelivegen 668, 5582 Ølensvåg

post@kai-hansen.no kai-hansen.no

ListerLiv 4/2020 51


Bestill GRATIS huskatalog www.hellvikhus.no

Bestill GRATIS hyttekatalog www.hellvikhytte.no

Book et møte med oss i butikk eller over nett!

Våre kjøkkendesignere kan hjelpe med: • Gratis inspirasjon og veiledningsmøte • 3D-tegning av ditt nye kjøkken • Løsningsforslag med pristilbud

Kontakt Lise på tlf. 976 41 096 eller epost: lise.teige@xl-byggflekkefjord.no

KOMPLETT LEVERANDØR AV BYGGEVARER TIL DITT PROSJEKT INNE OG UTE Drangeid 4, Austadvika, 4405 Flekkefjord Tlf: 38 32 76 90 Epost: firmapost@xl-byggflekkefjord.no