Messner @ Platform N°31 - September 2021

Page 1

Numero 31 - Anno VII - 2021 - Platform Network Srl - Milano - Italy 10 € - A 16 € - B 15 € - D 19 € - F 16 € - UK 12 £ - P 14 € - E 14 € - CH 15 Chf - ISSN 2420-9090

ELENA SALMISTRARO

H HA APPPPIIN NEESSSS

TADAO ANDO ARCHITECTS & ASSOCIATES| ALEPREDA| BEATRIZ ALÉS ATELIER| ASPRO STUDIO RONAN AND ERWAN BOUROULLEC| CASEY BROWN ARCHITECTURE| BRUTHER FALA ATELIER | GAS STUDIO | GEHRY PARTNERS LLP | SILVIA GIAMBRONE|STUDIO GUM OPEN ARCHITECTURE|PARISOTTO + FORMENTON ARCHITETTI | ITALO ROTA BUILDING OFFICE

HYPERDECORATIVE INTERIORS


HYPERDECORATIVE INTERIORS

Messner H

O

U

S

E

At the foot of the Sciliar, in the area of Alpe di Siusi, Bolzano, the spirit of a barn is reborn as a home. The project has at its core, the South Tyrolean tradition combined with surprising features internally, resulting from design of visionary and unexpected spaces. A dwelling with two aspects which confront each other. The exterior represents the traditional alpine location, whilst the interior boasts the visionary impulse, the surprise of a space freed from the general scheme of things, almost permeable, osmotic, and innovative. On the ground floor there is a common area which spreads out for habitational and interactional use. The rest of the house develops in a vertical way and instead of the classical room division there are sort of ‘hanging boxes’, positioned at different heights and interconnected by stairs and walkways. The hallways are carefully designed so that they accommodate other essential areas such as the library and open ‘bathroom’ areas with tubs and showers (only the WC are closed in). The further one goes up, the level of privacy and intimacy is heightened. The highest box which features a sauna opens out to the Santner mountain.

CREDITS

Project: MESSNER HOUSE Architects: NOA* (NETWORK OF ARCHITECTURE) Location: SIUSI (BZ), ITALY Year: 2017 Lead Architect: LUKAS RUNGGER AND STEFAN RIER Photo credit: ALEX FILZ AND MADS MOGENSEN

Ai piedi dello Sciliar, nel comprensorio dell'Alpe di Siusi (Bolzano), un fienile rinasce come abitazione. Il progetto riparte dalla tradizione altoatesina per sorprendere all’interno, disegnando spazi visionari e inaspettati. Un’abitazione con due anime che si confrontano. Fuori, quella della dimora alpina tradizionale. All’interno, l’anima visionaria, la sorpresa di uno spazio libero da schemi, permeabile, osmotico, innovativo. Al piano terra un ambiente comune, una sorta di piazza: c'è il tavolo da pranzo da condividere con gli amici, la cucina ampia per cucinare insieme. Ma poi la casa si sviluppa in verticale e alle classiche stanze si sostituiscono 'box galleggianti', posti a diverse altezze e collegati da scale e passerelle. Percorrendole, si ha la sensazione di salire per un sentiero di montagna, che conduce alla vetta. Le passerelle, oltre a fungere da collegamento, ospitano anche i restanti ambienti, tra cui la biblioteca e i bagni con vasche e docce a vista (solo i wc sono chiusi). A mano a mano che si sale, il livello di privacy e di intimità aumenta. Fino ad arrivare al box più elevato, che contiene la sauna, aperta sulla montagna Santner.

NOA* (NETWORK OF ARCHITECTURE) NOA* IS THE ESSENTIAL EXPRESSION OF A COLLABORATIVE WORK-ETHOS: THE YOUNG TEAM OF ARCHITECTS & DESIGNERS, LED BY FOUNDERS LUKAS RUNGGER AND STEFAN RIER AND BASED IN BOLZANO (ITALY) AND SINCE APRIL 2018 ALSO IN BERLIN (GERMANY), EXPLORES AND EXAMINES INTERDISCIPLINARY METHODS OF DESIGN, CONTINUOUSLY EVOLVING DEPENDING ON BOTH NATURE AND REQUIREMENTS OF EACH PROJECT. BY FOLLOWING THE CONCEPT OF “EMERGENCE”, WHERE THE WHOLE IS PERCEIVED AS BEING FAR GREATER THAN THE SUM OF ITS PARTS, A HOLISTIC APPROACH AND STRATEGY IS CENTRAL TO NOA*S WAY OF CONCEIVING DESIGN. NOA* È L’ESPRESSIONE ESSENZIALE DI UN’ETICA DI LAVORO COLLABORATIVA: IL GIOVANE TEAM DI ARCHITETTI E DESIGNER, DIRETTI DAI FONDATORI LUKAS RUNGGER E STEFAN RIER CON SEDE A BOLZANO (ITALIA) E A BERLINO (GERMANIA), ESPLORA ED ESAMINA METODI DI DESIGN INTERDISCIPLINARI, CHE SI SVILUPPANO E SI MODIFICANO CONTINUAMENTE A SECONDA DELLE PRETESE PROGETTUALI. SEGUENDO IL CONCETTO DI “EMERGENCE”, DOVE IL “TUTTO È PIÙ DELLA SOMMA DELLE SINGOLE PARTI”, UN APPROCCIO E UNA STRATEGIA OLISTICA SONO FONDAMENTALI PER IL MODO IN CUI NOA* CONCEPISCE IL DESIGN.

148

149


HYPERDECORATIVE INTERIORS

Messner H

O

U

S

E

At the foot of the Sciliar, in the area of Alpe di Siusi, Bolzano, the spirit of a barn is reborn as a home. The project has at its core, the South Tyrolean tradition combined with surprising features internally, resulting from design of visionary and unexpected spaces. A dwelling with two aspects which confront each other. The exterior represents the traditional alpine location, whilst the interior boasts the visionary impulse, the surprise of a space freed from the general scheme of things, almost permeable, osmotic, and innovative. On the ground floor there is a common area which spreads out for habitational and interactional use. The rest of the house develops in a vertical way and instead of the classical room division there are sort of ‘hanging boxes’, positioned at different heights and interconnected by stairs and walkways. The hallways are carefully designed so that they accommodate other essential areas such as the library and open ‘bathroom’ areas with tubs and showers (only the WC are closed in). The further one goes up, the level of privacy and intimacy is heightened. The highest box which features a sauna opens out to the Santner mountain.

CREDITS

Project: MESSNER HOUSE Architects: NOA* (NETWORK OF ARCHITECTURE) Location: SIUSI (BZ), ITALY Year: 2017 Lead Architect: LUKAS RUNGGER AND STEFAN RIER Photo credit: ALEX FILZ AND MADS MOGENSEN

Ai piedi dello Sciliar, nel comprensorio dell'Alpe di Siusi (Bolzano), un fienile rinasce come abitazione. Il progetto riparte dalla tradizione altoatesina per sorprendere all’interno, disegnando spazi visionari e inaspettati. Un’abitazione con due anime che si confrontano. Fuori, quella della dimora alpina tradizionale. All’interno, l’anima visionaria, la sorpresa di uno spazio libero da schemi, permeabile, osmotico, innovativo. Al piano terra un ambiente comune, una sorta di piazza: c'è il tavolo da pranzo da condividere con gli amici, la cucina ampia per cucinare insieme. Ma poi la casa si sviluppa in verticale e alle classiche stanze si sostituiscono 'box galleggianti', posti a diverse altezze e collegati da scale e passerelle. Percorrendole, si ha la sensazione di salire per un sentiero di montagna, che conduce alla vetta. Le passerelle, oltre a fungere da collegamento, ospitano anche i restanti ambienti, tra cui la biblioteca e i bagni con vasche e docce a vista (solo i wc sono chiusi). A mano a mano che si sale, il livello di privacy e di intimità aumenta. Fino ad arrivare al box più elevato, che contiene la sauna, aperta sulla montagna Santner.

NOA* (NETWORK OF ARCHITECTURE) NOA* IS THE ESSENTIAL EXPRESSION OF A COLLABORATIVE WORK-ETHOS: THE YOUNG TEAM OF ARCHITECTS & DESIGNERS, LED BY FOUNDERS LUKAS RUNGGER AND STEFAN RIER AND BASED IN BOLZANO (ITALY) AND SINCE APRIL 2018 ALSO IN BERLIN (GERMANY), EXPLORES AND EXAMINES INTERDISCIPLINARY METHODS OF DESIGN, CONTINUOUSLY EVOLVING DEPENDING ON BOTH NATURE AND REQUIREMENTS OF EACH PROJECT. BY FOLLOWING THE CONCEPT OF “EMERGENCE”, WHERE THE WHOLE IS PERCEIVED AS BEING FAR GREATER THAN THE SUM OF ITS PARTS, A HOLISTIC APPROACH AND STRATEGY IS CENTRAL TO NOA*S WAY OF CONCEIVING DESIGN. NOA* È L’ESPRESSIONE ESSENZIALE DI UN’ETICA DI LAVORO COLLABORATIVA: IL GIOVANE TEAM DI ARCHITETTI E DESIGNER, DIRETTI DAI FONDATORI LUKAS RUNGGER E STEFAN RIER CON SEDE A BOLZANO (ITALIA) E A BERLINO (GERMANIA), ESPLORA ED ESAMINA METODI DI DESIGN INTERDISCIPLINARI, CHE SI SVILUPPANO E SI MODIFICANO CONTINUAMENTE A SECONDA DELLE PRETESE PROGETTUALI. SEGUENDO IL CONCETTO DI “EMERGENCE”, DOVE IL “TUTTO È PIÙ DELLA SOMMA DELLE SINGOLE PARTI”, UN APPROCCIO E UNA STRATEGIA OLISTICA SONO FONDAMENTALI PER IL MODO IN CUI NOA* CONCEPISCE IL DESIGN.

148

149


HYPERDECORATIVE INTERIORS

150

151


HYPERDECORATIVE INTERIORS

150

151