Page 1

#204 ASB_01_02_2019 Aktuálny stav slovenského stavebníctva/Architekt Juraj Šujan/Bauhaus a ŠUR

architektúra / stavebníctvo / biznis február 2019 ročník 26 2,60 €

#204

Aktuálny stav slovenského stavebníctva Anketa s developermi Rozhovor s architektom Jurajom Šujanom O dobrej architektúre Bauhaus a ŠUR Jubileá avantgardy

obalka_ASBsk1219.indd 1

8.2.2019 12:54:49


Realizácie Realizované projekty Horská chata Zallinger, Alpe di Siusi, Taliansko 32 Kaštieľ Kubínyi 38 Prístavný terminál, Lisabon 42

32

ASB #204

realizácie


Horská chata Zallinger NOA* Horská chata Zallinger bola postavená v polovici 19. storočia. Stojí vo výške takmer 2 200 m n. m. pod vrcholom Sassopiatto v talianskych Dolomitoch. Chatu a šarmantný malý kostolík pôvodne obklopovalo sedem malých stodôl, ktoré však časom nahradila jedna väčšia. Rekonštrukcia a rozšírenie tak poskytli príležitosť nielen dať chate najvyšší štandard súčasného hotelierstva, ale aj vrátiť jej pôvodnú podobu. ALPE DI SIUSI, TALIANSKO TEXT: KAROLÍNA BARÉNYI, FOTO: NOA*, ALEX FILZ

Horská chata Zallinger

ASB #204

33


Nová podoba horskej chaty Zallinger Hut pochádza od taliansko-nemeckého ateliéru noa*. Cieľom architektov bolo zmodernizovať tradičnú podobu usadlosti na vysokohorských pastvinách južného Tirolska. Prvým krokom bolo zbúranie veľkej stodoly, ktorá už dávno neslúžila svojmu účelu. Jej ubytovacie kapacity nahradili chalety („chalet“ znamená švajčiarska horská chata, pomenovanie sa ustálilo pre drevené domy určené na trávenie dovolenky v horách). Stoja na mieste už neexistujúcich menších stodôl. Kosto-

lík si rekonštrukciou prešiel už v roku 2010, ale veľké zmeny čakali najmä na hlavný objekt. Berghaus Zallinger Historická budova horskej chaty zostala síce zachovaná, ale jej dispozícia prešla kompletnou premenou. Na prízemí vznikli recepcia, lobby, salónik a  reštaurácia. Na druhom a  treťom podlaží sa nachádza spolu 13 izieb. Reštaurácia a  salónik boli navrhnuté tak, aby vyhovovali aj neubytovaným hosťom – veľa lyžiarov sa na chate

zastaví len na obed či večeru. Pre hotelových hostí je určená súkromnejšia časť reštaurácie s veľkým kozubom. Úmyslom architektov bolo obnoviť atmosféru tradičnej alpskej „stube“, miestnosti, kde sa stretávala celá rodina. Používali čo najviac lokálnych a  tradičných materiálov, ale v  modernom poňatí. Steny sú obložené drevom, no za obkladom sa nachádzajú akustické panely absorbujúce zvuk, ktoré v miestnosti vytvárajú maximálny akustický komfort. S  podobným zámerom zvolili architekti aj tradičný

alpský materiál – plstenú podlahu. Veľkú pozornosť venovali aj svetelnému komfortu, o dizajn sa postarali v  spolupráci so španielskou firmou Marset. Barový pult tvorí jeden obrovský jedľový kmeň. Wellness Spa centrum je umiestnené v  samostatnej budove. Najpôsobivejším prie­ storom je určite sauna s panoramatickými oknami s  výhľadmi na krajinu: prvý smerom k údoliu, druhý sa otvára na masív Mount Sassopiatto. Okná

0m

SITE PLAN

GSPublisherVersion 0.0.100.32

Pôdorys chaletu.

Situácia.

0m 1

2

CHALET

Šachovnicový vzor obkladu eliminuje odlesky od veľkých zasklených plôch. 34

ASB #204

realizácie

5

10

5

10

20m


majú sklon 45°, aby výhľad zostal neporušený aj počas hustého sneženia. Nové rozšírenie Chaty sú postavené na mieste, kde stáli pôvodné stodoly. Sú postavené v pároch a  každá má štyri miestnosti spojené len spoločným komunikačným priestorom. Každá izba má teda záruku maximálneho súkromia. Chalety dokopy ponúkajú až 24 izieb. Charakteristickým prvkom je obklad z  blokov masívneho dreva, v  ktorom sa strieda plný a  prázdny priestor.

Takýto vzhľad, inšpirovaný práve štruktúrou starých stodôl, má však aj jeden veľmi praktický efekt – zabraňuje nepríjemnému odrazu slnka od veľkých zasklených plôch, ktorý nie je žiaduci vo vysokohorskom prostredí. Drevené panely sú navrhnuté tak, aby sa mohli otvárať v celej výške aj šírke okna a poskytnúť nerušený výhľad na alpskú krajinu. Zatvorené zas vytvárajú príjemnú hru svetla a tieňov. Estetika interiérov je rovnako ako v hlavnej budove inšpirovaná tradičnými materiálmi. Nájdeme tu plstené podlahové

krytiny aj štrikované vankúše. Niektoré z izieb využívajú priestor pod strechou ako malý loft, dodatočný priestor na oddych či miesto pre deti hostí. Udržateľnosť Udržateľnosť, úcta k  horám a  priamy kontakt s  prírodou sú princípy, ktorými sa riadia všetky prvky dizajnu. Novostavby chaletov majú prefabrikované betónové dosky aj segmenty stien. Príprava mimo samotnej stavby umožnila minimalizovať čas výstavby, ktorý bol obmedzený krátkym hor-

Berghaus Zallinger Miesto:

Castelrotto, Taliansko

Architekt:

NOA* – NETWORK OF ARCHITECTURE

Investor:

Berghaus Zallinger, Luisa Schenk & Burger Markus

Úžitková plocha: 1 870 m2 Realizácia:

06/2017 – 12/2017

Priečny rez chaletom a pohľad na hlavnú budovu hotela.

0m 1

2

5

10

SECTION HH

GSPublisherVersion 0.0.100.32

Obklad sa dá otvoriť v celej výške, ale zároveň zachováva súkromie každej izby.

Niektoré izby majú aj malý „loft“. Horská chata Zallinger

ASB #204

35


ským letom, ale zmenšila aj zásah do citlivej vysokohorskej krajiny. Všetky použité materiály boli certifikované s ohľadom na ekologickú udržateľnosť. V  maximálnej možnej miere sa využili lokálne zdroje materiálov aj remeselníkov, napríklad na strechy boli použité drevené šindle, typické pre juhotirolskú tradíciu. Teplo a  teplú vodu zabezpečuje peletový kotol, čím sa zaručujú „nulové“ emisie – drevené pelety sú obnoviteľným zdrojom, takisto lokálnym. Sú uskladnené v podzemnom sile v hlavnej budove. Interiéry sú certifikované na

celkové zníženie koncentrácie radónu. Architekti sa dokonca rozhodli, že neosvetlia chodníky, ktoré spájajú chaty s hlavnou budovou, aby predišli svetelnému znečisteniu. Hostia sa do svojich izieb dostanú pomocou bateriek a  budú môcť obdivovať ničím nerušené kúzlo nočnej oblohy. Spolu s  rekonštrukciou chaty Zallinger bol tiež spustený plán na minimalizáciu toku áut v oblasti, ktorá zaznamenala v posledných rokoch výrazný rast návštevnosti. S ďalšími šiestimi horskými hotelmi v okolí a s podporou architektov z  noa* sa majitelia rozhodli vybu-

dovať jedno zberné miesto pre autá hostí. Z najbližšej dediny tak hostí vozí v určené časy spoločný autobus alebo, keď sú cesty pre snehovú nádielku nezjazdné, špeciálne upravený ratrak. Uznanie Citlivá, ale nápaditá rekonštrukcia bola ocenená CasaClima Awards 2018, Architizer A+ Awards 2018 a  AHEAD Awards 2018 a  nominovaná na cenu WAF Awards. No Zallinger získal najmä pečať udržateľnosti ClimaHotel. Táto certifikácia agentúry ClimateHouse provincie Bolzano rozlišuje ubytova-

cie zariadenia schopné podporovať trvalo udržateľný rozvoj prostredníctvom integrácie najinovatívnejších a ekologických technológií i  strategických opatrení v  oblasti riadenia. Za úspechom projektu Zallinger tak nestojí len pôsobivá architektúra, ale najmä holistické a  citlivé premýšľanie o  kontexte a  vplyve stavby. Významnú úlohu hrala určite aj rodinná tradícia. Už od začiatku minulého storočia chata nepretržite patrí rodine Schenk-Trojer, v súčasnosti sa o chod hotela stará druhá manželka pôvodného majiteľa spolu so synovcom.

Pohľad: chalet.

0m 1

2

5

10

ELEVATION B

0m

5

10

20m

GROUND FLOOR PLAN

GSPublisherVersion 0.0.100.32

Pôdorys hlavnej budovy.

Rez: sauna. GSPublisherVersion 0.0.100.32

0m 1

2

5

10

SECTION EE

GSPublisherVersion 0.0.100.32

Interiér sauny s panoramatickým výhľadom. 36

ASB #204

realizácie

Interiér reštaurácie inšpirovaný tradičnými materiálmi.

Profile for noa*

Zallinger @ ASB Magazine N° 204/2019  

Zallinger @ ASB Magazine N° 204/2019  

Profile for n-o-a
Advertisement